__MAIN_TEXT__

Page 22

Rondkomen

Op jezelf wonen én je studieboek betalen én leuke dingen doen met je vrienden én op vakantie gaan. Het kan gewoon, met deze 8 tips.

Spek je portemonnee

R

DOOR MARIEKE KOLKMAN ijke ouders zijn natuurlijk het makkelijkst om voor genoeg geld te zorgen, maar die liggen niet zomaar voor het oprapen. Heb je die niet, dan zul je met je financiën aan de slag moeten. Haak nu niet direct af, want zo moeilijk is het niet.

1_Download een app Oké, we beginnen oersaai, maar het werkt: de eerste stap naar een meer gevulde bankrekening is inzicht krijgen in hoeveel geld je binnenkrijgt en uitgeeft en waaraan. Als je onder elkaar hebt staan hoeveel een grote beker cappuccino van de VU-cateraar je elke dag kost, laat je die vanzelf wat vaker staan. Het overzicht geeft je ook een beter idee van waar je op kunt bezuinigen. Dus overwin je weerzin en zoek een kas-app (bijv. Eyewally) of koop een kasboek om een paar maanden lang je inkomsten en uitgaven bij te houden.

2_Zet een alarm voor abonnementen Nogal wat uitgaven komen om de zoveel tijd terug en zijn dus goed te plannen. Hoe beter je weet wanneer je geld krijgt van DUO en wanneer de huur, je telefoonabonnement en de contributie van de studievereniging worden afgeschreven, hoe beter je ook kunt inschatten of je voor aanstaande vrijdag geld hebt voor een film met etentje vooraf.

22

3_Ga op je knieën door de supermarkt Een supermarkt wil winst maken, dus legt op ooghoogte de duurste spullen. De goedkoopste producten vind je in de onderste schappen. Kijk eens alleen daar. Houd je ook in bij de kassa, want daar ligt de impulswaar uitgestald. In één keer voor meerdere dagen inkopen doen, helpt ook. Op allerlei andere dingen kun je ook vrij simpel geld besparen: zoek een goedkoper telefoonabonnement, koop (tweedehands) studieboeken samen met studiegenoten en bezoek de kringloopwinkel voor huishoudspullen en kleding. En eet wat vóór je boodschappen gaat doen!

4_Onderschat je uitgaven niet Vooral uitwonende studenten rekenen zich rijker dan ze zijn, bleek vorig jaar uit onderzoek van het Nibud. Gemiddeld geven ze 980 euro per maand uit, maar ze denken dat dat niet meer is dan 771. Thuiswonende studenten geven 535 euro uit per maand en denken dat dat 343 is. Dus dat is schrikken als je je kasboek bekijkt. Je uitgavenpatroon wordt bepaald door je inkomsten, maar ook door je persoonlijkheid. Materialistische en impulsieve studenten geven meer uit, ontdekte het Nibud ook. Dus het is handig om je financiële zelf te leren kennen, bijvoorbeeld via de Geldtype Test of de Money Skills test op Edgie.nl.

nr 1 — 31 augustus 2016

ADVALVAS

Profile for Advalvas

Nr 01 31 augustus 2016  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week

Nr 01 31 augustus 2016  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week

Profile for advalvas