Sälenweekend nr 3 2021

Page 1

SW

SÄLENWEEKEND NR 3 2021

KAFFEBÖNOR FRÅN BRASILIEN MALS I

SÄLENS ROSTERI FÖLJ MED PÅ EN SMAKVANDRING

GASTRONOMY WALK

VARSÅGOD! TA GÄRNA MED DIG

PÅ FJÄLLET ERBJUDS FIN

MAGASINET HEM!

LÄNGDSKIDÅKNING SÄLENS ROSTERI

GASTRONOMY WALK

LÄNGDSKIDÅKNING

DIG MAGASINET VARSÅGOD! TA GÄRNA MED Sälenweekend nr 3 2021 MED TEMA ÄVENTYR!

1


VÄLKOMNA VÅREN MED ETT BESÖK HOS OSS!

15%

RABATT PÅ ETT KÖP I BUTIK/WEBSHOP ANGE KOD: SWeekend5 Måndag–fredag 10–18 • Lördag 10–14 • Söndagar vid högsäsong Tel. 076-808 89 76 • Äppelbovägen 9 • Vansbro

DET ÄR VI SOM GÖR SÄLENWEEKEND Jenny Eriksson, Isabell Ehnlund, Jessica Perjos, Anette Melin, Marie Bäcke och ansvarig utgivare Johan Kyhlberg Malungsbladets egna reklambyrå som lyfter ert varumärke adpine.se GRAFISK FORMGIVNING Isabell Ehnlund, Jessica Perjos och Jenny Eriksson OMSLAGSFOTON Snöskovandring – Freepik Sälens Rosteri – Jenny Eriksson Gastronomy Walk – Explore Sälen Längdskidåkning – Isabell Ehnlund TRYCK Ramströms Tryckeri, Sunne ramstromstryckeri.se

Moravägen 1, 782 31 Malung Tel. 0280 - 410 20

Dalaboden Presenter – Hemslöjd – Leksaker

ANNONSBOKNING Tel. 0280-120 01 | info@adpine.se UTGIVNING Fyra nummer vintersäsong och ett sommar-/höstnummer. Tidningen finns att hämta gratis på många serviceställen i och omkring Sälen, från Grums, Kristinehamn, Falun och Mora – norrut till Sälenfjällen. Sälenweekend ansvarar ej för insänt material som inte är bokat.

Trevlig läsning!

- Specialister på längdåkning -

Hos oss finns Sälenhästen! Vi har Sälens största utbud av Dalahästar! Ge bort en till namnmugg du m so n o nå g tycker om!

PS. Vi tar emot kontanter! 2

I SÄLENS BY TEL. 0280-200 21 • VÄLKOMMEN! Sälenweekend nr 3 2021


I DETTA NUMMER FÅR DU LÄSA OM 6 SÄLENS ROSTERI

11 GASTRONOMY WALK

21 LÄNGDSKIDÅKNING

6 SÄLENS ROSTERI

11 SÄLEN GASTRONOMY WALK

21 LÄNGSKIDÅKNING PÅ FJÄLLET

Nils Nerback har rötterna i Sälen, men bor i Brasilien. Kaffebönorna som han rostar och mal hemma i föräldrahemmets källare i Transtrand kommer direkt från en gård i bergen ovanför hans bostad i Sao Paolo, noga utvald bland över hundra gårdar av honom själv, som är nyutbildad barista och rostare. Han tar oss med in i kaffets värld och förklarar vad skillnaden är mellan ett riktigt bra och ett mindre bra kaffe.

Allt smakar godare utomhus, sägs det. I en smakvandring arrangerad av Explore Sälen, eller en så kallad ”Gastronomy Walk”, där man har snöskor under fötterna, tar man sig ut på fjället och får njuta av små smakprover av lokalproducerad mat. Miljön som ligger bara ett stenkast från skidbackarna är helt stilla när man mjukt tar sig fram mellan snötunga granar.

Att knäppa på sig längdskidorna en lagom kall och solig dag för att ge sig ut på en tur på fjället – det kan bli en av de finaste upplevelser du haft, om du inte provat tidigare. När spåren är som en räls, vallan är rätt (eller om du testar de nya skinskidorna och slipper det ofta tråkiga vallningsmomentet) och solen värmer i ansiktet, då känner man sig fri som aldrig förr!

TIPSA GÄRNA OSS PÅ REDAKTIONEN OM INTRESSANTA REPORTAGE! Sälenweekend nr 3 2021

3


Veckans rätt, Smörgåsar, soppa, fika, matbröd m.m.

®

Tel. 070-261 66 93 • ryggasstugan.com • Snöån 15, 786 92 Dala-Järna

Mat och fika

Vägkrog söder om Malung Rastplats Lisskogsåsen E45-E16

i’m lovin’ it

TM

Vi ses på McDonald’s i Dalarna

tisdag-söndag kl. 10-21 0280-51039

Sälen • Falun Mora • Ludvika

dutchmountain.se

4

Sälenweekend nr 3 2021

emylittle.se


Sälenweekend nr 3 2021

5


Sälens Sälens ROSTERI

Sälens närmaste kaffe kommer från Brasilien och rostas i Transtrand TEXT OCH FOTO Jenny Eriksson

När jag svänger in på gården i Transtrand undrar jag om jag möjligtvis har åkt till fel ställe? Jag ser en låg lada och en liten röd gäststuga bredvid det vita boningshuset i två våningar. Dock ingenting som vittnar om att det skulle finnas ett kafferosteri i närheten. Bakom husknuten dyker då ett glatt välkomnande ansikte upp och i detsamma öppnar jag bildörren. Det som då fyller näsborrarna röjer alla tvivel om att jag skulle ha åkt fel – den ljuva doften som slår emot mig är otvivelaktig: Kaffe! Nils Nerback tar emot och vi följer doften som leder oss ned i föräldrahemmets källare, till ett litet rum på runt nio kvadratmeter. Den sprillans nya kafferosten från Holland, en rödglänsande Giesen, fyller halva golvets yta. Den är speciell på flera vis. – Rosten drivs av el och mig veterligen är vi de enda i Sverige som har en sådan. De flesta andra kafferostare drivs på gas, så det här är ett miljövänligt kaffe, säger Nils. Jag kallar det också för ”Sveriges närmaste kaffe”, eftersom jag köper bönorna själv från en gård i Brasilien, där jag bor. Säckarna skickas sedan direkt hit till Transtrand, där min medarbetare Maria rostar och mal det. Det finns med andra ord inga mellanhänder.

6

Nils är född och uppvuxen i Södertälje, men spenderade sina somrar som liten hemma hos farföräldrarna i Transtrand, där hans mamma och pappa numera bor. – Pappa jobbade på Scania och vi flyttade runt en del. När jag gick i klass 8 och 9 bodde vi i Argentina och när jag några år senare var jag klar med min utbildning till nationalekonom bodde jag under några år i London och jobbade i finansvärlden. Sedan fick jag och min fru en chans att flytta till Brasilien, som är hennes hemland. Till vardags, hemma i tjugomiljonersstaden Sao Paolo, driver de den brasilianska agenturen för Bragard, som säljer professionella kockkläder. Nils har alltid gillat kaffe och 2019 utbildade han sig till både barista och rostare för att han tyckte det var roligt. – När sedan Corona kom tvingades vi arbeta mycket hemma och det blev en del tid över. I april förra året fick jag idén om att sälja kaffe i Sverige och det var lika bra att sätta planerna i verket direkt. Man skulle kunna säga att pandemin varit bra för mig – jag har gått ner tio kilo i vikt och startat två företag, säger Nils skämtsamt.

Sälenweekend nr 3 2021


På kaffeplantagen i bergen ovanför Sao Paolo köper Nils de fina kvalitetsbönorna. Foto: Priscilla Nakaya

Nils Nerback härstammar från Sälen, men bor numera i Sao Paolo i Brasilien.

Kafferosten är av det holländska märket Giesen och drivs av el. Förmodligen den enda kafferosten i Sverige, i sitt slag

Det doftar ljuvligt när rosten arbetar.

I föräldrahemmets källare ligger säckarna med kaffebönor på trave.

Sälenweekend nr 3 2021

7


Brasilien är ett land med tusentals kaffeodlingar. När han var på jakt efter det kaffe han ville sälja i Sverige valde han noggrant. – Jag testade över 100 olika kaffebönor innan jag valde “vår” kaffeodling. Odlingen ligger på 1.000 meters höjd i bergen i södra Minas Gerais, som är den mest kända kafferegionen i Brasilien. Regionen ligger i bergen, ett par timmar från Rio de Janeiro. “Vår” gård ligger i en liten region som är namnskyddad, ungefär som “champagne” i Frankrike. Nils berättar att kaffets värld är väldigt rolig och ganska nördig, man kan grotta ned sig i hur mycket som helst. Kaffet från gården som Nils köper från utsågs 2017 och 2018 till Brasiliens tredje bästa kaffe. Kaffets klass avgörs av utbildade kvalitetsgraderare vars uppgift är att åka världen runt och testa kaffe. De sörplar en och annan kopp varje år. Vid varje bedömning får olika kaffe olika poäng, som blir avgörande för om ditt kaffe är ett specialkaffe eller ett ”dussinkaffe” och vilket pris det betingar vid försäljning. – Vårt kaffe är klassificerat som ett specialkaffe. Det innebär, enkelt förklarat, att bönorna innehåller fler och intressantare smaknyanser. För att nå dit krävs det rätt geografiska förutsättningar med lagom temperatur och mängd sol, och mer arbete från odlaren som bland annat måste skörda vid rätt tid och sortera bönorna i olika storlekar. Specialkaffe är därför en annan typ av produkt med en jämnare, fylligare och mer distinkt smak. Bättre kvalitet, helt enkelt. Sitt eget kaffe beskriver Nils som att det smakar ”mellan röd och blå backe”, det vill säga någonstans i mittfåran – en smak som många kan tycka om, en så kallad ”crowdpleaser”. – Det är mellanrostat och smakar lite lagom sött och runt. När man hårdrostar bönan försvinner de fina smakerna och det smakar konstigt, men en del vill ha sitt kaffe så.

om när det är rostat. Ju färskare rostat, desto godare. – Industriellt kaffe kan ha rostats flera månader innan det hamnar i butik och då blir smaken en helt annan. Tanken är att min medarbetare Maria kommer att rosta och mala en gång i veckan och leverera till de lokala butikerna här i Sälen. Själv åker jag tillbaka hem till Brasilien i början av februari. Från hemmet i Sao Paolo kommer Nils att ordna med allt som går att sköta över nätet såsom bokföring och sociala medier till exempel. Han åker också upp i bergen då och då för att besöka leverantören, det vill säga kaffeodlingen. – Min förhoppning är, om kaffet visar sig bli populärt, att kunna stärka anknytningen till ursprunget i Sälen och besöka Sverige fler gånger än de en eller två gångerna per år som vi nu är här. Under vårt samtals gång har han nämnt att han har en bok hemma där han skrivit ned hundratals dåliga idéer, som han ibland går igenom med en vän. Ofta ratar vännen dem, men några få bra idéer finns kvar redo att förverkligas. Kaffet är en av dem. Med det driv som denne svenskbrasilianske kafferostaren verkar ha är nog få förvånade förvånad om han i framtiden besöker sitt gamla hemland både tre, fyra och kanske fem gånger per år.

Rostaren

kan rosta 6 kilo per gång och processen tar 10 minuter.

På Sälens Kafferosteris förpackningar finns det inte en ”bäst före-stämpel”. Däremot kommer det att finnas en datumstämpel som talar 8

Sälenweekend nr 3 2021


Nya Ocke Jacket - mer slitstarkt blir det inte!

La ge r-på-l ager m ed Vi ik Hoodie , och Ul lto (100% m er in ou ll )

redo för Vinteräventyr! Vi har det du behöver. Öppet alla dagar. Välkommen till vår butik & outlet på Hjultorget.

Ahrnebergs väg 53, Insjön | www.lundhags.com

Sälenweekend nr 3 2021

9


Hjälper med: något? Ska du Er bygga • Kalkyler, kalkyltjänster. Behöver du hjälp med: •• Ritningar, Ritningar, Visualisering Visualisering/ /Gestaltning Gestaltning (2D, 3D). •• • • •

Upphandling / Förfrågan, Inköp, Avtal, etc. Bygglovshandläggning / Bygglovsansökan Projektledning. Upphandling / Förfrågan, Inköp, Avtal, etc. Projektledning Byggadministration. Energiberäkning bygglov, bygganmälan Termografering –för värmekamera.

Ring: 31, www.kalkylteknik.se Ring:Patrik PatrikJohansson, Johansson,073-841 073-8419797 31, www.kalkylteknik.se

Välkomna till ett mysigt vandrarhem! En lugn och rofylld miljö – det perfekta stället i Sälen. Priser från 300 kr per natt och person.

Boende • Frukost • Lunch • Middag Pubkvällar • Spa-behandlingar Skoteruthyrning • Perfekt skoterstopp Maria Åkerberg-produktförsäljning Konferenser • Fester • Bröllop Boende och SPA tel. 0280-530 02 Restaurangen tel. 070-462 97 86

Tel. 0280-250 95 • www.horrmundsgarden.se

Välkommen till Sälen Björbo Grangärde

66

Tillmans

info@norrsjon.com • www.norrsjon.com facebook.com/norrsjon facebook.com/restaurangdalen instagram: @norrsjongos

Musteributik och Café

Det naturliga stoppet i Dalarna! 50

Ludvika

Borlänge

Här hittar du din egen favorit bland Tillmans safter, sylter, cider, marmelader, geléer m.m. Allt till förmånliga fabrikspriser! Du finner även andra lokalproducerade produkter samt inrednings- och presentartiklar.

Passa på att besöka vårt mysiga café! Här hittar du våra årstidsinspirerade bakverk, smörgåsar, glass, matpajer m.m. ÖPPET: Vardagar kl. 10–18 Lördagar och söndagar kl. 10–15

10

Grangärde Musteri • Gamla vägen 67 • Tel. 0240-64 10 67 • www.grangardemusteri.se Sälenweekend nr 3 2021


Följ med på en

gastronomisk vandring - med snöskor på fötterna TEXT OCH FOTO: Jenny Eriksson

Termometern visar -28 grader när jag vaknar och jag tänker: Nej! Nu blir det igen snöskovandring idag… Efter några sekunders eftertanke inser jag att mitt boende ju faktiskt är beläget i dalgången nedanför fjället och att det enligt naturens lag om att kyla sjunker, borde det vara varmare uppe på fjället. Efter en snabb titt på telefonens väderapp kan jag konstatera att det stämmer. Jag stiger ur sängen, äter havregrynsgröt och klär mig i fyra lager.

Sälenweekend nr 3 2021

11


I bilen på väg upp längsmed fjällvägen ser jag hur temperaturen stiger kontinuerligt och väl framme vid Högfjällshotellet visar termometern -13. Solen står högt och inte ett moln på himlen! Mina förväntningar inför den stundande ”Gastronomy walk” höjs, om möjligt ännu lite till, vilken dag! Turen tar sin början vid Kungsledens startportal, mittemot Högfjällshotellet. Jag välkomnas av några andra hugade fotgängare som redan är på plats, tillsammans med guiden Kristoffer på Explore Sälen. Jag spänner på dagens färdmedel på fötterna – snöskorna. De anpassas enkelt efter hur just min känga ser ut, utan krånglande bindningar eller risk för felvallning – bara att knäppa på! Vi greppar stavarna och får en kort instruktion av vår guide var vi kommer att gå och ungefär hur lång tid det kommer att ta. Med lätta steg, i dubbel bemärkelse då jag inser att skorna knappt väger någonting, ger vi oss iväg. Ni vet det där knarret man hör under fötterna ibland när det är kallt ute och man går en promenad…? Föreställ er det, blunda (fast läs detta stycket till slutet först) och lägg sedan till en vy framför ögonen med hundratalet snöskulpturer inbäddade i ett landskap i gnistrande vitt, så långt ögat når. Känslan av en lätt kyla mot kinderna och ingen vind över huvud 12

Kristoffer från Explore Sälen är vår guide.

Sälenweekend nr 3 2021


taget, måste ni också ta med er. Då kommer ni ganska nära sanningen, men ändå inte helt, av det vi upplever efter bara 50-talet meters färd. Nu kan ni blunda några sekunder. Vandringen tar sig i lagom takt uppför den lätt sluttande fjällsidan och snölandskapet runtomkring uppslukar oss alla. Jag blir nästan förvånad när Kristoffer säger att vi ska göra vårt första stopp. Va? Redan?! Man glömmer tid och rum i den här miljön. Man ägnar sig åt att insupa upplevelsen. Så till den milda grad att jag heller inte upptäckt förrän vi stannar att lager fyra måste bort. Eftersom det är dubbelt så ”varmt” här uppe jämfört med i dalgången åker extratröjan ned i ryggsäcken från och med nu. I snön dukas det fram enbärsdricka och marmelad från Grangärde och mjukt tunnbröd från Rättvik. Det sägs ju att mat smakar som bäst utomhus, vilket jag inte alltid håller med om, men i det här fallet stämmer det faktiskt. Kombinationen av den söta vinbärsmarmeladen tillsammans med tunnbrödet som innehåller fänkål och anis smakar riktigt gott. Enbärsdrickan, som påminner om julmust i smaken, är precis rätt dryck både för det som serveras och för detta tillfälle. Det krävs ingen avancerad teknik för att gå med snöskor, bara man lyfter lite mer än vanligt på fötterna så går det galant, så himla enkelt. Inte konstigt att det blivit så populärt. Våra förfäder visste vad de gjorde när de en gång i tiden uppfann dem. Vi går vidare och njuter. Man vill bara se mer av omgivningarna runt oss och undrar om det är möjligt att det dyker upp en ännu vackrare vy bakom nästa krön? Det är det. När vi når toppen av vår tur ser vi avlägsna berg och fjäll i 360 graders vinkel. Någon undrar om det är vatten där längst bort, men det är både svenska och norska fjäll och berg som ligger så långt bort i fjärran att de lurar ögat till att tro de är något annat. Det är magiskt fint. Sälenweekend nr 3 2021

13


Hon har helt rätt! Varje gång vi lyfter foten och små moln av kristaller yr framför våra steg så hörs ett frasande ljud, precis som man kan tänka sig att det låter när man slänger en hög med flingsalt framför sig på backen. Inte för att man brukar göra det, men ni fattar.

Vid vårt andra stopp packar Kristoffer fram en liten korvbuffé ur ryggsäcken i form av älg-, ren-, och björnkorv, från Karelius – ett lokalt slakteri i dalgången nedanför fjället. Till det serveras en blåmögelost, en grönmögelost och fröknäcke från Leksand. Som pricken över i häller han upp mousserande svart vinbärsdricka i våra kåsor. En i sällskapet äter inte kött, så hon får njuta av lax med citron- och dillsås istället. Turen vi är ute på har ju namnet ”Gastronomy walk” och har man inte förstått det innan, så gör man det efter buffén. Say no more. På vägen hem sluttar det lätt utför. Var det då jobbigt att pulsa uppför, kanske någon undrar? Nej. Visst hinner man få lite puls, men inte mer än vid en vanlig rask promenad på ”slät” mark. Dessutom går vi bitvis efter en skoterled som är fast och fin. Flera av oss väljer dock att gå utanför leden många gånger för att få vandra i den lösa pudersnön och pulsa på riktigt. Det fina med snöskor är ju just det - att man inte sjunker.

Dags nu för vandringens tredje och sista stopp och vad är väl en tur på fjället, oavsett fortskaffningsmedel, utan en kopp varm dryck. Kåsan fylls med rykande varmt specialkaffe från ett rosteri i Säter och i handen får vi smakprover på olika chokladkakor från Dalachoklad i Rättvik. Mörk choklad med havssalt och ljus choklad med blåbär- och youghurtcrisp. Ja, ni hör ju - en ljuvlig upplevelse för smaklökarna! Den sista biten ned mot Högfjällshotellet går alla som om de vore i sin egen lilla värld. Även jag. Man vill liksom suga in känslan i stegen och vyerna av de böljande fjällryggarna och de glittrande granarna, så man kommer ihåg dem riktigt, riktigt länge efteråt. När vi spänner av oss skorna under Kungsledens startportal frågar Kristoffer om vi haft det bra under turen. Någon svarar: ”Ja! Jag ville inte att det skulle ta slut”. Det sammanfattar denna ”Gastronomy walk” väldigt väl. Det var galet vackert. Och galet gott. Om det rekommenderas? Har det inte framgått när ni läst ända hit?! Då avslutar jag med att vara övertydlig: Bara gör´t! Ni kommer inte att bli besvikna.

Snökristallerna som hoppar och far runtom oss är just idag så vackra. En av tjejerna som är med på turen uttalar en klockren liknelse: ”Det ser ut som att titta ned i en gigantisk burk med flingsalt!”

14

Sälenweekend nr 3 2021


GÖR DIG REDO FÖR SNÖN!

Ett exklusivt knäckebröd för alla tillfällen – alltid gräddat i vedeldad ugn

I Rättvik utför vi service och förvarar din snöslunga – Lämna in den på vägen till eller från stugan i fjällen, så är den klar när ni skall dit igen! · · · · · ·

Vi säljer nya maskiner Gäller Alltid snabb service ALLA Stort reservdelslager fabrikat! Servar ALLA märken Servar även fyrhjulingar Kunnig och kompetent personal

I vår gårdsbutik finns primabröd och sekundakartonger Öppet med självbetjäning måndag–torsdag 08–20, fredagar 08–16 Fabriksbutik Hulån 28, Dala-Järna, 0281-133 90 pyramidbrod.se

Korrektur/ Bil & Maskinhuset ST 7276 PH Motor 375 cm3 B/H 72/53 cm Elhandtag, styrbromsar. måndag-fredag

Öppet: 22.990:Lördag och söndag enl överenskommelse Endast 90m från Rv.70 Rättvik

Chokladbutik i Rättvik

Mora

ST 6272 P TRAC Motor 420 cm3, Hydrostatdrift, elhandtag. B/H 76/53 cm, Kastar 15 m.

Egen tillverkning och försäljning av bl.a. dalahästar i choklad, praliner, smaksatta kakor, bräck och chokladdryck.

29.990:-

ÖPPET: Måndag–fredag, även lördag–söndag efter överenskommelse! Ni hittarHellebergs oss endast 90 meter från Rv70 Väg 44, 795 33 RÄTTVIK Leksand

Vi har olika PRESENTFÖRPACKNINGAR ! Ni kan få ert företags logotype i choklad!

Ni finner oss i centrala Rättvik, Välkomna! www.bilomaskinhusetrattvik.se Badhusgatan 7 • 070-222 10 16 0248-511 60 • 073-622 59 29 Håkan Sälenweekend nr 3 2021 15 dalachoklad.se


Bo i vackra Västerdalarna m ed Malungshem som hyresvärd

VI GÖR DINA TRYCKSAKER Affischer | Vepor | Banderoller Flyers | Visitkort | Foldrar m.m.

Bostäder från Sörsjön i norr till Yttermalung i söder!

MALUNGSBLADETS EGNA REKLAMBYRÅ

Bostadsförmedling 0280-182 71 | Växel 0280-182 70 www.malungshem.se | malungshem@malung.se Tel. 0280-120 01 | info@adpine.se | Lisellska Torget 1 | 782 31 Malung

Brett sortiment av kvalitetsgarner!

The Wooly Shop | Fridhemsplan 2B | 792 30 Mora susanne@thewoolyshop.se | Butiken 076-764 99 44 Måndag–fredag 10–13, 14–18 (lunchstängt 13–14)

16

Sälenweekend nr 3 2021


Bärgning i Västerdalarna AB Vansbro – Malung – Sälen 0280-127 70 · 020-912 912 Målning ute och inne · Tapetsering Målning av köksluckor och fönster Dollie schript personal Fönsterrenovering Vid önskemål tar vi med oss dina fönster och köksluckor hem till vårt måleri och levererar sedan tillbaka till dig!

Kontakta oss på tel. 070-417 52 40 eller mail: malungsmaleri@yahoo.se

Svensk tradition sedan 1928

Öppettider: Måndag–fredag kl. 09.00–17.00

Välkommen till vår gårdsbutik i Lima!

Våra varor finns också på ortens butiker i Malung, Lima och Sälen! 0280-310 68 • www.karelius.se

Malung-Sälen är Nordens största vinterturismdestination och vi erbjuder vinteraktiviteter, sporter och evenemang i världsklass. Här går startskottet för Vasaloppet, världens äldsta och största skidlopp och i Malung kan du varje sommar dansa loss på en av landets största festivaler, Svenska Dansbandsveckan. Dessutom har vi gott om plats om du vill arbeta, bo och leva närmare det som verkligen betyder något.

Välkommen hit du också!

malung-salen.se @malungsalenskommun

Sälenweekend nr 3 2021

17


ICEKARTING • HYR SKOTER

DET FINNS MASSOR

AV KOPIOR MEN

BARA ETT LEGENDARISKT 305 cc motorer!

ICEKART kart racing on ice

ICEKART

ORIGINAL

Medtag gärna egen hjälm!

® Burger King and Whopper are registered trademarks of the Burger King Corporation. ™ Taste is King, BKool and KING FRIES are trademarks of the Burger King Corporation.

Nya vassare motorer, dubbade tävlingsdäck garanterar en häftig upplevelse! Förutom hyrkart arrangerar vi förbokade tävlingar om minst 10 personer. Fredagar och lördagar ofta mycket bokade tider för tävlingar. Ring bantelefon och kolla lediga hyrkart tider. Vi har även juniorkart från ca 7 år eller 120 cm lång.

SKOTER

Vi har ett utbud av Polaris snöskotrar från sport till touringmaskiner. Vi arrangerar även guidade turer! ÖPPET

Alla dagar kl. 10.00–17.00.

PLATS

Sätertjärn som ligger vid Fjällvägen mellan Tandådalen och Hundfjället.

PRISER Seniorkart 140:- | Juniorkart 90:- | Tävling 400: Priserna gäller/person. KONTAKT Tel. 070-645 48 85 eller www.icekart.nu

Möbelrondellen i Mora HÖG KVALITÈ - GOD SERVICE - TRYGGA KÖP

EGNA LEVERANSER I HELA DALARNA TEL:0250-10765

MORA

Skålmyrsvägen 40 18

Sälenweekend nr 3 2021

Mån-Fre: 10-18 Lördag: 10-15 Söndag: 12-16 www.mobelrondellen.se


I RÄTTVIK SERVAR VI DIN SNÖSLUNGA! Vi utför service och förvarar din snöslunga – Lämna in den på vägen till eller från stugan i fjällen, så är den klar när ni skall dit igen! · · · · · ·

Vi säljer nya maskiner Gäller Alltid snabb service ALLA Stort reservdelslager fa brikat! Servar ALLA märken Servar även fyrhjulingar Kunnig och kompetent personal

Välkommen till Unos i Tandådalen! Vi förmedlar privata hus och lägenheter, till bra priser.

Stuguthyrning i Sälen året runt www.unos.se • 070-545 30 44

elin AB M y n n o C Utför allt inom bygg!

Ny-, till- och ombyggnationer Även försäkringsskador

Korrektur/ Bil & Maskinhuset XS3 73 SWE

Motor 420 cm3 Bredd 76 cm, höjd 58 cm. Elstart, handtagsvärme, Öppet: måndag-fredag Lördag ochfingertoppsstyrning. söndag (ord. 25.490:-)

enl överenskommelse NU

Endast 90m från Rv.70 Rättvik

23.990:-

Tel. 070-548 72 36 | Mail: conny.melin@telia.com Västra Utsjövägen 95 | 782 91 Malung

Larsson-Hus Larsson-Hus

Tillsammans skapar vi ett drömboende Tillsammans skapar vi ett drömboende

Larsson-Hus

Mora

Tillsammans skapar vi ett drömboende

XS3 76 TDE BANDDRIVEN

Motor 420 cm3 Bredd 76 cm, höjd 58 cm. Elstart, handtagsvärme, fingertoppsstyrning. (ord. 32.690:-)

NU

31.995:-

ÖPPET: Måndag–fredag, även lördag–söndag efter överenskommelse! Ni hittar oss endast 90 meter från Rv70 Hellebergs Väg 44, 795 33 RÄTTVIK Leksand

Www.larssonhus.se

www.bilomaskinhusetrattvik.se 0248-511 60 • 073-622 59 29 Håkan Sälenweekend nr 3 2021

Www.larssonhus.se

Www.larssonhus.se 19


egressioner - Tidigare Liv & jälens Hem

Sport har aldrig varit billigare!

0733-467606

erapi massage sk facelift massage op oner - Tidigare Liv & Hem Njut av riktigt god mat, lagad från

Kom till oss i vinter!

grunden på noggrant utvalda råvaror. Vår restaurang har öppet torsdag–lördag hela vintersäsongen.

Unna dig en härligt avslappnande aromamassage och/eller en djupgående tibetansk faceliftmassage.

0733-467606

ÖPPET ALLA DAGAR! Stadium Outlet, Sälen by. Tel 0280-59 23 66

Du bokar våra tjänster via Bokadirekt eller genom att ringa 073-346 76 06. Mer information hittar du på vår hemsida www.soulandfood.se

StadiumOutlet_Sälen_77,5x116,5.indd 1

Vi finns vid Högfjällsgården och Lindvallen. Guidade turer alla dagar kl 10.00, 12.00 och 14.00.

Även uthyrning av skoter! Bokning +46 (0)280-203 98, info@skotersafari.nu, www.skotersafari.nu 20

Bokning +46 (0)280-203 98, info@skotersafari.nu www.skotersafari.nu Sälenweekend nr 3 2021

2019-10-15


Längdskidåkning på fjället

– DEN ULTIMATA FRIHETSKÄNSLAN? TEXT OCH FOTO Jenny Eriksson

Många är de syner, de ljud och de känslor du får uppleva under en längskidtur på fjället, oavsett om du tar kraftiga staktag i snabb takt eller om du glider fram i sakta mak. Sagolikt skulle man faktiskt också kunna beskriva det som, för du har väl läst ”Olle Skidfärd” av Elsa Beskow? Precis så känns det. En upplevelse du inte bör missa, helt enkelt.

tl ä

en tillgänglig för fler ning säg k å er id Sti dsk g n n

S ch ao mas från Göteborg. Klaa ofie

Omgiven av hundratals små och stora snögubbar…, eller vänta nu…snögubbar är det väl inte…?! Nej, det är givetvis översnöade granar som ser ut som en hel armé av snöskulpturer. De står vid sidan av spåret och ler mot dig på din väg mot antingen någon fjälltopp eller på väg mot fjällravinens porlande bäckar. Ja, vissa av dem porlar faktiskt även på vintern och det är nästan så man blir förvånad när man hör ljudet från dem då man på skidor susar fram över broarna där de rinner. I ravinerna, som är mer eller mindre djupa, är det sällan som vinden får fart och du kan ta en paus, stanna upp och njuta av ”the sound of silence”. Kanske passar du på att samtidigt inmundiga en apelsinklyfta för att släcka törsten och få en liten energikick?

Spåren kan vara utmanade för nybörjaren eller för ”snälla” för den vane skidåkaren, men det fina är att man ju själv väljer var man åker. Valmöjligheterna för vilken kupering man vill ha och även vilka distanser man är ute efter är många, det är bara att välja och vraka. Här och var kommer du sannolikt att stöta på en och annan snöskoter då längdspår och skoterleder ibland korsar varandra. Just precis när ni möts störs stillheten för några få sekunder, men de oftast glatt vinkande skoterförarna är vana vid och duktiga på att visa hänsyn. Förhoppningsvis får du uppleva ett motsatt häftigt ljudfenomen när du i längdspåret på sidan av en ravin helt plötsligt ser en karavan av skotrar som tar sig fram på sidan av ravinen mittemot dig. Men du hör dem inte. De bara guppar fram i den vita fjällsidan, helt ljudlöst.

jor

Den optimala skidturen görs på en dag då solen vågar sig fram, så att kolla väderleksprognosen någon eller några dagar innan är ett hett tips. För bara några år sedan hörde det till att man skulle stryka på skidorna rätt valla för att undvika bakhala skidor, som inte bidrar till en njutningsfull upplevelse. Inte alls faktiskt. Nu för tiden är det dock så finurligt uträknat av skidtillverkarna som tillverkar så kallade skinskidor. En slags luden ”hud” är fäst på skidans undersida, vilket gör att du slipper valla! En dröm för de allra flesta. Kanske att elitmotionärer och landslagsåkare fortfarande åker med valla under skidorna, men allt fler av oss ”vanliga dödliga” övergår till skin. Nåväl. Med utrustningen på plats, är det bara att ge sig iväg.

lott! Det är mycket sällsynt och en upplevelse som slår det mesta. Det är ett av de tillfällen när människan kan sägas vara ett med naturen. Vyerna runtomkring gör att man känner sig oerhört liten, men frihetskänslan – den är mäktig!

Skinskid or h ar g

Du och snön, du och skidorna, du och de vita vidderna framför dig. De känns oändliga vid en första anblick, men någonstans där borta, längre västerut, tar den djupa granskogen vid och det vana ögat kan skymta gränsen till Norge. Oändliga är de alltså inte, vidderna. Men trots det inger de en stark känsla av frihet. När du är i fjällen, passa på att knäppa på dig längdskidorna, ta en tur och låt spåren styra dig till vyer och miljöer som bara kan upplevas just där. Är du den mer äventyrliga personen, avvik från spåren och pulsa dig fram i valfri riktning och hamna precis där du vill!

Den som tar sig upp på fjälltopparna en dag när det är vindstilla, eller åtminstone nästintill, bör köpa en Sälenweekend nr 3 2021

21


Välkommen till oss för en fri offert och sparkalkyl.

20XX

* Gäller t.o.m. 31 mars 2016. Se ivt.se för mer information.

Service och installation av alla värmepumpar 7 000 kr Kontakta oss för offert!

på utvalda värmepumpar.*

Problem med er

TV-ANLÄGGNING? – Vi kan hjälpa er med översyn av vanliga antenner och paraboler!

Kan även styras via app!

Vi utför arbeten in o Malung-Sä m lens Kommun med omne jd

0280-131 20

ELINSTALLATIONER VITVAROR & SERVICE

Nyförsäljning av: TV, MOBIL, DATA, LJUD Fått fiber? Utnyttja RUT-avdrag för att få din utrustning uppkopplad!

ÖPPET Mån–fre 10–18 • Lör 10–13 Lisagatan 22, MALUNG Tel. 0280-126 44 www.malungsalenel.se

22

Sälenweekend nr 3 2021


Med gedigen kunskap bygger vi om, bygger nytt och renoverar varsamt utifrån kundens önskemål. Svunna tiders detaljer återskapar vi i vår egen smedja.

Sälen Timmerhus

Brittvägen 10, 782 35 Malung Telefon: 004628014202 • Mail: info@salentimmerhus.se

HUNDSPANN.com

info@hundspann.com

070-686 62 13

ons Sälenweekend -18.indd 1

2018-10-26 14.51

Ägg packade i Dalarna!

www.alsboagg.se

Du hittar ägg från Alsbo i alla Sälens livsmedelsbutiker!

Lindvallen

Sälen, Tandådalen och ICA-Toppen

Sälenweekend nr 3 2021

23


Välkommen till ICA Nära Sälen! Hos oss hittar du alltid massa färsk fisk och alla tillbehör du behöver.

I vår manuella-deli hittar du korvar, skinkor, oliver och ostar från hela världen.

Du kan också beställa catering från oss, perfekt efter en heldag utomhus.

Nu kan du handla vårt goda sortiment online! Skanna QR-koden eller gå in på ica.se/nara/salen

Oss hittar du i Sälen by med systembolag och apotek. Välkomna!

Öppet alla dagar 7–21 Tel. 0280-20290

24

44_Annons--CO--NSN_Salen_210x280_RAO1005526_Svenska.indd 1

Sälenweekend nr 3 2021

2020-10-26 11:33