Sommar i Malung 2020

Page 1

BOENDEN

ÄTA

UPPTÄCK

SHOPPA

ATT GÖRA

SOMMAR I MALUNG 2020

1


SVERIGE DALARNA

2

Välkomna att upptäcka MALUNG – den lilla pärlan med det stora utbudet!

UPPLEVA

UPPLEVA

ATT GÖRA

BADA

BADA

ATT GÖRA

4 4

FISKA

FISKA

6 6

8 8

CYKLA

der en hel vecka, eller helt enkelt ta En given anhalt när man besöker Malung avkopplande tur på markerade leärennågon av de skinnbutiker som gjort der i vacker natur till fots eller på cykel. orten känd över hela vida världen. De representerar alla en tusenårig tradition, där kunskapen och viljan att bevara skinnet När kvar man Malung måste man lever änbesöker idag. även passa på att titta in i de skinnbutiker Skulle det vara så atten man inte förstår den som representerar tusenårig tradition. lokala dialekten är det bara Kunskapen ochMalungsmål, viljan att bevara skinnet att fråga – gästvänliga Malungsbor hjälper finns kvar i Malung än idag. gärna till!

CYKLA

– en liten pärla i Västerdalarna!

ATT GÖRA

MALUNG

ATT GÖRA

Välkommen till skinnarebygden

Strosa runt i trevliga små butiker som erbjuder allt från lokalt hantverk och dagligvaror till inredning och fiskeutrustning. Den som är aktiv kan välja bland ett stort utbud av olika platser att besöka, uppleva och beskåda. Smaklökarna kan även de få sitt på någon av alla de hemtrevliga restauranger som erbjuder det mesta från Malung är en liten pärla till oavsett du husmanskostens matsedel fler avom världsöker avkoppling eller äventyr. Här kan du ens olika kök. bo med vildmarken eller Västerdaläven I precis de milsvida skogarna runt knuten elleromkring skämmaMalung bort dig hittar man flertalet markrerade leder för med ett par avkopplande dagar på hotell. både vandring och cykel. Under en tur på Förutom goda övernattningsmöjligheter någon av dessa passerar du vacker och erbjuder ettBauer gediget bitvis orördMalung natur, á även la John ochutbud kanavupptäcker aktiviteter,du shopping och evenemang. ske en och annan fridlyst art i både faunan och floran att vila ögonen på? En varm dag passar det ypperligt att sägs vid omnågon att dansa loss ända till taVad ett dopp av de många sjöarna, skogstjärnarna vattendragen, det midnatt under eller ledning av Sveriges ärstörsta bara att välja och vraka! dansband och artister un-

ATT GÖRA

Här i Malung finns något både för den som vill koppla av och för den som söker äventyr. Här bor du med vildmarken och fina fiskevatten runt knuten, men du kan också välja att unna dig några sköna och avkopplande dagar på hotell.

ATT GÖRA

– en liten pärla i Västerdalarna!

ATT GÖRA

MALUNG

ATT GÖRA

”Välkummin” till skinnarebygden

12 10


BOENDE

TRIVSAMT

VANDRA

ATT GÖRA

SHOPPA

34

KÖPGLÄDJE

16

22

PRODUCERAD AV Adpine Produktionsbyrå AB, Lisellska Torget 1, 782 31 Malung

ANSVARIG UTGIVARE Johan Kyhlberg

SEVÄRDHETER

UPPTÄCK

Malungsbladets egna reklambyrå som lyfter ert varumärke adpine.se

GRAFISK FORMGIVNING Isabell Ehnlund, Jessica Perjos och Jenny Eriksson

27

ANNONSFÖRSÄLJNING Anette Melin och Marie Bäcke, tel. 0280-120 01, info@adpine.se OMSLAGSFOTO Solnedgång, Gärdåsselen – Sussi Christensson FOTON Medverkande privatpersoner och företag

ÄTA

MAT & FIKA

TRYCK Adpine Produktionsbyrå AB, Malung UPPLAGA Tryckta exemplar samt digitalt via issuu.com/adpine

30

Adpine Produktionsbyrå ansvarar ej för insänt material som inte är bokat

TREVLIG LÄSNING!

3


UPPLEVA

ATT GÖRA

FISKA, PADDLA, CYKLA...

Putta på minigolfbollen, paddla, vandra eller cykla och njut i vår vackra natur, plaska runt i vattnet, poppa en ollie eller gör en kickflip i skateparken. Utbudet är stort och eftersom det finns så mycket saker att göra i vårt område så har vi här samlat några av aktiviteterna.

Kanotuthyrning

Malungs camping Yttermalungs camping Erbjuder uthyrning av kanoter, som enklast läggs i vid Västerdalälven. Endags- eller flerdagsturer för olika nivåer.

Bastuflotte

Yttermalungs camping Hyr en bastuflotte och varva bastubad med härliga dopp i älven! Att njuta av solnedgången från en bastuflotte är det skönaste sättet att avrunda en dag på.

4

Minigolf

Malungs camping Yttermalungs camping Öje Vandrarhem Oavsett om du är proffs eller inte så blir det alltid roligare ju fler rundor och ju mer rutin du får. Ett klassiskt svenskt sommarnöje som passar hela familjen.

Skatehallen

Malung-Sälens kommun Gör ett besök i Malungs skateboardhall vid Ishallen. Det är gratis att åka i hallen.


MALUN GSMÅ

ÔPPLÄ VÔ

L

= UPP LEVA

Foto: Erik Oskarsson

Jättetrampbilar

Malungs camping Yttermalungs camping Prova på de stora trampbilarna som är en riktigt kul, annorlunda upplevelse!

Safari

Yttermalungs camping Här erbjuds spännande vildmarkssafari, där du med hjälp av en erfaren guide kan ha turen att se älg och bäver.

Lekplatser

Grönlandsparken Fin lekplats med timrade små hus som återspeglar Malungs kulturarv. Även gungor och rutschkana finns här.

Malungs camping Klätterställning, rutschkana, gungor och repstegar. Här kan man ha riktigt kul tillsammans – gammal som ung!

5


BADA

ATT GÖRA

Tempererade pooler Malungs camping En bassäng 8 x 25 meter samt en barnbassäng.

Hagabadet Yttermalung En tempererad pool.

SVALKA DIG I VÅRA VATTEN Bullsjön – A

Naturskön badplats vid Västerdalälven och Bullsjöns strand, centralt belägen i Malung.

Mosjön – B

Fin liten badvik belägen 5 km norr om centrala Malung, vid Västerdalälven.

Perjostjärn – C

Badplats med sandstrand och gräsmatta. Belägen i Malungsfors, 11 km norr om Malung.

Nissången – D

Populär badplats med strand och gräsytor, mycket långgrunnt. Belägen ca 15 km nordväst om Malung.

MALUNGSMÅ

L

A BADÔ = BAD

6

Öjesjön – E

En badplats med gröna ytor och brygga. I sjön finns många holmar och mysiga vikar. Belägen i Öje ca 17 km österut från Malung, efter Rv 45.

Vitensand – F

En av de finaste badplatserna med långgrund sandstrand. Belägen i Öje 17 km österut från Malung, efter Rv 45. Väl framme i Öje tar du tar dig ut till Vitensand med båt eller kanot.

Hånäset – G

En badplats med gröna ytor samt brygga. Belägen ca 10 km österut från Malung, efter Rv 45.

Tyngsjö – H

Vid Rysjön finns gräsmatta, brygga och grillplats. Beläget ca 35 km söder om Malung.


Välkommen till till våra vårafina finafiskevatten fiskevatteni Välkommen i Malungs Fiskevårdsområde Fiskevårdsområde! Ett enda kort för hela området, 200

Ett enda kort för hela sjöar och miltals medområdet, rinnande vatten! 200 sjöar och miltals med rinnande vatten.

Fantastiskt fiske i Västerdalälven med

Fantastiskt fiske Västerdalälven toppar i juni ochiseptember–oktober. med toppar i juni och september – oktober.

Underbara kläckningar av sjösandslända

Underbara kläckningar av Sjösandslända med stor öring och röding på torrfluga. med stor öring och röding på torrfluga.

En nyrestaurerad Ogströmmen där

En nyrestaurerad Ogströmmen där fisketbara barablir blirbättre bättreoch ochbättre. bättre! fisket

..

nu av fisket i våra underbara vattenhälsar! hälsar Njut nuNjut av fisket i våra underbara vatten

Sälen MalungsFiskevårdsområde! Fiskevårdsområde Malungs

www.malungs-fiske.se ochwww.ifiske.se www.ifiske.se www.malungs-fiske.se och Följ oss på facebook! Fiske i Malungs Följ oss på facebook! Fiske i MalungsFVOF Fvof

LIMA – SÄLEN RV66 NORRUT

BADPLATSER

A B C D E F G H

Bullsjön Mosjön Perjostjärn Nissången Öjesjön Vitensand Hånäset Tyngsjö

Rv 66

MORA RV45 ÖSTERUT ÖJE

MALUNGSFORS

C

D

B

A

G

Rv 45

F

E

MALUNG

KARTA

YTTERMALUNG

Här kan du se på ett ungefär var badplatserna är belägna.

H TYNGSJÖ

*Sevärdheterna hittar Du på sidan 31.

7


FISKA

ATT GÖRA

VISST NAPPAR DET!

Fiska på ett område som till ytan är mycket stort, och med många olika vatten – de flesta lättåtkomliga genom det stora antal skogsbilvägar som finns i området. Ett flertal sjöar och tjärnar innehåller öring och röding, i någon finns regnbåge, samt naturligtvis massor med gädda och abborre.

Västerdalälven

Ogströmmen

Under året planeras återställningsarbete efter flottning i den södra delen av älven.

De övre två kilometrarna har en egen karaktär med korta forsar och längre sel. Sommartid är det ingen ädlare fisk i selen men de håller grov gädda. Vill man prova gäddfisket är skymningstimmen bäst och det fångas varje år riktigt fina fiskar på runt en meter i dessa sel.

Älven är hjärtat i området, och har ett mycket bra harr- och öringsfiske i de strömmande partierna, där harren är den dominerande arten. Norr om Malungsfors finns en ca 9 km lång strömsträcka som är lättåtkomlig från båda sidor. Även mellan Malung och Yttermalung finns det några strömmande partier och även där finns öring och harr. Söder om Yttermalung finns långa partier med strömmande vatten och partier med lugnt vatten där harr, öring och även sikfisket kan vara bra.

Ca 55 m3/sekund kan ni räkna som normalvattenstånd men älven är fullt fiskbar från 65 m3. 8

Ogströmmen startar vid Ogsjön och rinner femhundra meter på Venjans fiskevårdsområde innan den passerar rågränsen och kommer in i Malungs fiskevårdsområde. Från Malungsrået ner till Öje är det nio kilometer och det är bra harr- och öringfiske hela vägen.


Ogströmmen är ett underbart vatten, perfekt för den som gillar jakten på vild fisk med lätta spön

TAKE e& T U P Tak vå Put &

ar t Malung h ch ängtjärn o vatten: J ade är utrust a s s e D . d. Mörttjärn vindskyd h c o r o g g d med bry är anpassa Mörttjärn . ehindrade för rörels

Jängtjärn (Gängtjärnen)

Mörttjärn

Vid Jängtjärn finns det bryggor och vindskydd. Utsättning av regnbåge i storlek 0,5–3 kg sker med ca 2–3 veckors mellanrum. Säkra eldstäder finns och alltid ved på plats. Spångar till stora delar av tjärnen.

Mörttjärn är anpassad för rörelsehindrade med bryggor och vindskydd. Utsättning av regnbåge i storlek 0,5–3 kg sker med ca 2–3 veckors mellanrum.

Koordinater Lat: 60.352199, Lng: 13.792863 Ca 50 km från Malungs centrum.

Vid fisket får endast ett upptacklat spö medföras ut till fiskeplatsen. Max 3 fiskar vid varje fisketillfälle. Barn upp till 12 år fiskar gratis på förälders kort och kvot.

Koordinater Lat: 60.592968, Lng: 13.703292 Ca 11,5 km från Malungs centrum.

Det finns säkra eldstäder och alltid ved på plats. Spångar till stora delar av tjärnen finns och det är tillåtet med flytring. Vid fisket får endast ett upptacklat spö medföras ut till fiskeplatsen. Max 3 fiskar vid varje fisketillfälle. Barn upp till 12 år fiskar gratis på förälders kort och kvot. 9


Abborrtjärn

Prästtjärn

Almasjön

Pätjärn

Grössjön

Rysjön

Jägertjärnen

Tosktjärn

Ljustjärn

Upprämmen

Perjostjärnen

Åsbytjärn

Losktjärnen

Örartjärn

Koordinater Lat: 60.681228, Lng: 13.632617 Ca 10 km från Malungs centrum. Max 3 fiskar per dag. Koordinater Lat: 60.567487, Lng: 13.860734 Ca 18 km från Malungs centrum. Röding. Max 3 fiskar per dag. Koordinater Lat: 60.750988, Lng: 13.295627 Ca 35 km från Malungs centrum. Öring, röding, abborre och gädda. Koordinater Lat: 60.699747, Lng: 13.612876 Ca 7 km från Malungs centrum. Årlig isättning av öring. Koordinater Lat: 60.525291, Lng: 13.838241 Ca 19 km från Malungs centrum. Öring och abborre. Koordinater Lat: 60.727258, Lng: 13.546829 Ca 12 km från Malungs centrum. Inplantering av regnbåge. Koordinater Lat: 60.755768, Lng: 13.603284 Ca 13 km från Malungs centrum. Öring.

Lysjön

Koordinater Lat: 60.83958, Lng: 13.63622 Ca 26 km från Malungs centrum. Öring, sik, gädda och abborre.

Ogströmmen

Koordinater Lat: 60.806316, Lng: 13.863084 Ca 17 km från Malungs centrum. Harr och öring.

10

Koordinater Lat: 60.37703, Lng: 13.91259 Ca 42 km från Malungs centrum. En liten tjärn med främst öring. Koordinater Lat: 60.779341, Lng: 13.98272 Ca 30 km från Malungs centrum. Röding. Ingen utsättning under 2020. Koordinater Lat: 60.410599, Lng: 13.733547 Ca 38 km från Malungs centrum. Öring och abborre. Koordinater Lat: 60.514099, Lng: 13.786186 Ca 25 km från Malungs centrum. Öring och röding. Koordinater Lat: 60.358157, Lng: 13.905633 Ca 50 km från Malungs centrum. Öring, röding och abborre. Koordinater Lat: 60.780807, Lng: 13.928502 Ca 36 km från Malungs centrum. Öring. Spångar finns. Koordinater Lat: 60.680389, Lng: 13.621912 Ca 8 km från Malungs centrum. Fiskevårdsarbete pågår. Fiskevårdsområdet vill gärna ha in rapporter på fångad fisk i Örartjärn.

MALUNGSMÅL

FISTSÂ = FISKA


Foto: Linda Gånors

Örartjärn

Koordinater Lat: 60.627415, Lng: 13.840271 Ca 15,5 km från Malungs centrum. Öring.

Öradtjärn

Koordinater Lat: 60.780703, Lng: 13.968601 Ca 25 km från Malungs centrum. En sjö med naturligt bestånd av öring, där ingen utsättning sker. Sjön är lämplig för alla sorters fiske.

FISKEKORT Du kan köpa ditt fiskekort både hos utvalda försäljningsställen (mer info hittar du på malungs-fiske.se) eller på ifiske.se, Swishnr. 123 335 17 98. Fiskekort för större grupper – tag kontakt med Kent Brandt tel. 070-523 24 29.

LÄS ME

R om våra fi skevatten på malungs -fi eller ogst ske.se rommen.se

11


CYKLA

ATT GÖRA

Foto: Erik Oskarsson

LÅT HJULEN SNURRA!

Möjligheterna på cykel i Malung är oändliga och för att göra det enkelt för dig som besöker vårt område, har vi plockat ihop några förslag på olika slingor i varierande svårighetsgrad. Här finns något för den våghalsige, den naturintresserade och givetvis för den som bara vill glida fram på två hjul, genom byarna längs Västerdalälven.

Cykelleder i Malung Forsrundan 22 km

Byråsrundan 13 km

Leden sträcker sig från Malungs camping i söder till Malugsfors i norr och man cyklar på båda sidor om Västerdalälven.

Kuperad led som kan vara tuff, även för den vane cyklisten. Väl uppe på Byråsen, bjuds man på en fantastisk utsikt över Malung.

Yttermalungsrundan 31 km

Hälsoturen 6 km

Start vid Malungs camping. Leden sträcker sig till Yttermalung och man cyklar på båda sidorna om Västerdalälven i en vacker natur.

Start vid Malungs camping. Cykla fram på bekväma underlag längs Västerdalälven på en fin och lättcyklad slinga för hela familjen.

Kruthusrundan 19 km

Bäverstigen 5 km

Start vid Malungs camping. En helt fantastisk slinga med snabb, flowig och underbar singeltrack.

En fin och lättcyklad led längs Västerdalälven för hela familjen. Med lite tur kan man, som namet antyder, även få se en och annan bäver.

LEDCENTRAL MALUNGS CAMPING

12


11 13


MALUNGSM

CYKLA

CYKLÂ = CY

ATT GÖRA

KLA

SKINNARTRAMPE19T 14 september 20

LEDER I ÖJE

Cykelleder i Öje Hiselensturen 15 km

Hiselsturen 15 km Lätt cykling genom Öje på bra grusväg till

Lätt genom Öje på bra vänder grusväg till broncykling över Lyån i Hiselen. Leden åter bron över Lyån Leden vänder åter och passerar eni Hiselen. annan del av vackra byn och Öje.passerar en annan del av vackra byn Öje.

Ogströmmen 30 km

Ogströmmen 30 kmleden och fortsätLeden börjar som den gröna Leden börjar den gröna leden och ter sedan längssom Ogströmmen på fin grusväg. fortsätter sedan längs Ogströmmen på fin grusväg. Åsenrundan 55 km Samma led som blå till Norberget, därefter Åsenrundan km fortsätter leden via 55 Åsens fäbod. I början lättcyklad utför och fortsätter sedan meddärefter spänSamma led som blå till Norberget, nande singeltrack ochÅsens krävande stigning. fortsätter leden via fäbod. I början lättcyklad utför och fortsätter sedan med spännande singeltrack och krävande stigning.

LEDCENTRAL

LEDCENTRAL ÖJE VANDRARHEM ÖJE VANDRARHEM

14 12

ÅL


LEDER I TYNGSJÖ

Cykelleder i Tyngsjö Stora stenen 29 km

Stora 29 km Kuperad runda Start vidstenen Tyngsjö Vildmark. som några utmanande backar. runda Besök Start har vid Tyngsjö Vildmark. Kuperad som har några utmanande Besök Stora stenen – Sveriges störstabackar. flyttblock. stora stenen – ett av Sveriges största flyttblock. Grundrämmen 9 km Start vid Tyngsjö Vildmark. Kuperad led Grundrämmen 9 km runt sjön Grundrämmen med vacker utsikt över och medVildmark. möjlighet att besöka vatStartsjöarna vid Tyngsjö Kuperad led tenfallet med 8 meters fallhöjd. runt sjön Grundrämmen med vacker utsikt över sjöarna och med möjlighet att besöka vattenfallet Korpfjället 35 km med 8 meters fallhöjd. Start vid Tyngsjö Vildmark. Leden har branta Korpfjället 35vindkraftparken km backar och går via Korpfjället. Från höjder har man fantastisk över Starthöga vid Tyngsjö Vildmark. Leden utsikt har branskogarna ta backaroch ochsjöarna. går via vindkraftparken Korpfjället. Från höga höjder har man fantastisk utsikt över skogarna och sjöarna.

LEDCENTRAL LEDCENTRAL TYNGSJÖ VILDMARK

TYNGSJÖ VILDMARK

0

1

2 km

R ÄS MeEr kartor LCYKLA fl mation om

Infor det Information omr fler i områkartor och lede 0 på och leder i området ykla 202 finns finns i C m/adpine i Cykla issuu.co2019 på issuu.com/adpine Foto: Erik Oskarsson

13 15


ATT GÖRA ATT GÖRA

VANDRA VANDRA

Lybergsgnupen i Malung | Foto: Björn Nordin

a

en i M

sgnup

g Lyber

Nordin : Björn

Foto lung |

Lybergsgnupen. Foto: Isabell Ehnlund

FYLL LUNGORNA MED REN LUFT!

Du som vill uppleva naturen och lyssna på tystnaden bör ge dig bort från de stora vägarna och känna den mjuka skogsstigen under fötterna. Det finns många vackra vandringsleder att välja på i skogarna runt om Malung. Även om det är lätt att hitta, är karta och kompass bra att ha med sig. Snöra på dig vandringskängorna och äventyret kan börja!

Färgerna på ledkartorna visar hur svår leden är – tre olika färger finns: Mycket lätt led Lätt led Medelsvår led

Kringelkroken 7 km

Kvarnstensbrottet 4,5 km

En vacker led på Västerdalälvens Östra strand, varav den första kilometern, belyst och handikappvänlig.

Vandra genom en tusenårig historia. Terrängen är varierad, med bitvis hög lutning, vissa partier är steniga och svårframkomliga särskilt i den norra delen.

Malung – Karta nr 1

Bäverstigen 6 km Malung – Karta nr 1

Bäverstigen är en nymarkerad naturskön vandringsled på Västerdalälvens västrastrand, med start från campingen.

16 14

Malung – Karta nr 2

Lybergsgnupen 6 km Malung – Karta nr 3

Med en bergsklack och ett 200 meter brant stup är Lybergsgnupen en av de vackraste utsiktsplatserna i Malung. Här finns slogbod med grillplats.


1

0

0.5

1 km

2

0

3

0.5

1 km

0 0

0.5 0.5

1 km

1 km

17 15


4

0

5

1

0

2 km

6

Klacken 4 km

Klacken, 4 km Malung – Karta nr 4

Malung – Karta nr 4 På toppen finns ett gammalt brandvaktPå toppen finns ett gammalt brandvakttorn, väl uppe i tornet har du en vidundertorn, väl uppe i tornet har du en vidunderlig ligutsikt. utsikt.OBS! OBS!Leden Ledenär ärdåligt dåligtskyltad! skyltad!

Fäbodstigen 17 17 kmkm Fäbodstigen Malung ––Karta Malung Kartanrnr55

Denna stig stig är är en en mycket mycket gammal Denna gammal stig, stig, minst 400 år. I gångna tider minst 400 år. I gångna tider fanns fanns enbart enbart dessastigar stigar att att färdas färdas på. på. dessa

Forsrundan, 4 km

Forsrundan Öje – Karta nr 6 4 km

Öje Karta 6 Start– vid Öjenrkapell. Gå över bäcken, där

startar Du vandrar i vacker terräng Start vidleden. Öje kapell. Gå över bäcken, där längs med Ogströmmen. startar leden. Du vandrar i vacker terräng längs med Ogströmmen. Västerselsleden 9 km Öje – Karta

nr 6

Västerselsleden 9 km Start vid vandrarhemmet i

Öje. Lätt

Öje – Karta nr 6 vandring i skogsmiljö. Leden går över en

Start vid och vandrarhemmet i Öje. Lätt hängbro på andra sidan Ogstömvandring skogsmiljö. Leden går över en men kani man fortsätta till Öjslyberget och Lybergsgnupen. hängbro och på andra sidan Ogstömmen kan man fortsätta till Öjslyberget och Lybergsgnupen. 16 18

0

0.5

1 km

0.5

1 km


7 Vålberget 9 km

Öje – Karta nr 7 Denna vandring startar antingen i Vålberget eller Hiselen och går i blandad terräng, med skog, myrar och tjärnar.

Vålberget 9 km

Öjsberget 2 km Öje – Karta nr 7 Öje – Karta nr 7

Denna endera vandring startar antingen VålberStartat från Vålberget vid iÖje elgetbortom eller Hiselen och går blandadav terräng, ler Arvselen. På i toppen Öjsmed skog, berget, 513 myrar m.ö.h,och hartjärnar. man en fantastisk utsikt över Öjesjön.

Öjsberget 2 km

Öje – Karta nr 721 km Myckelberget

Yttermalung KartaVålberget nr 8 Starta endera–från vid Öje eller Leden vid Yttermalungs bortomstartar Arvselen. På toppen av camping. Öjsberget, En led med en del stigning513 varierande m.ö.h., har man en fantastisk utsikt över ar. Från Myckelberget kan man gå leden Öjesjön. upp till Klacken.

Myckelberget 21 km

Yttermalung – Karta nr 8

Leden startar vid Yttermalungs camping. En varierande led med en del stigningar. Från Myckelberget kan man gå leden upp till Klacken. 0

0.5

1 km

8

0

0.5

1 km

17 19


9

in

rn Nord

to: Bjö ng | Fo n i Malu

gnupe

ÖRA ATT G

A VANDR

s Lyberg

0

0.5

1 km

10

Eggarnas naturreservat 3 km Eggarnas naturreservat 3 km Yttermalung – Karta nr 9

Yttermalung – Karta nr 9 Ett mycket intressant område ur geoEtt mycket intressant område ur geologisk synvinkel då Malungsåsen löper logisk synvinkel då Malungsåsen löper genom området. Dess åsgravar och åsgenom området. Dess åsgravar och åsryggar är helt opåverkade av älvloppet ryggar är helt opåverkade av älvloppet sedan sista istiden och är unikt för Västersedan sista istiden och är unikt för Väsdalälven. terdalälven.

Haftahedarna 9 km Haftahedarna 9 km

Yttermalung/Tyngsjö – Karta nr nr 10 10 Yttermalung/tyngsjö – Karta

En somgår går en härlig En vandringsled vandringsled som i eni härlig miljö miljö vackra vyer genom intressant medmed vackra vyer genom intressant natur natur av urskog, flygsanddyner och rullav urskog, flygsanddyner och rullstensåstensåsar. sar.

d t lätt le Mycke Lätt led

vår led Medels

0

20 18

0.5

1 km

MALUNGSMÅ

L

VANDRA VA`NDRA =


11 Kyrkrundan, 13 km Tyngsjö – Karta nr 11 Omväxlande tur längs Tyngsjös gamla religiösa byggnader, vackra utsikter och Kyrkrundan 13 km anslutningvägar mellan Tyngsjö – Karta nr 11 den olika bosättningarna. Omväxlande tur längs Tyngsjös gamla religiösa byggnader, vackra utsikter och Grundrämmen, 9 km anslutningvägar mellan den olika bosätt– Karta nr 11 Tyngsjö ningarna. Under denna vandring kan du besöka ett vattenfall med 8 meters fallhöjd. En välGrundrämmen 9 km digt vacker led i naturlig miljö!

Tyngsjö – Karta nr 11

Mossrundan 5 km Under denna vandring kan du besöka ett vattenfall med 8 meters Tyngsjö – Karta nr 11 fallhöjd. En väldigt vacker led i längs naturlig miljö! Vandring sommarstugeområde och via skogsvägar och stigar. Njut av Malungs Finnmark i Tyngsjö. Stanna till vid bron över Mossrundan 5 km Upprämsälven en underbar utTyngsjö – Kartaoch nr upplev 11 sikt över Grundrämmen. Vandring längs sommarstugeområdet och via skogsvägar och stigar. Njut av Malungs Finnmark i Tyngsjö. Stanna till vid bron över Upprämsälven och upplev en underbar utsikt över Grundrämmen. 0

0.5

1 km

VANDRA

Information om fler kartor och leder i området finns i Vandra 2019 på issuu.com/adpine

VANDRA

Information om fler kartor och leder i området finns i Vandra 2020 på issuu.com/adpine

19 21


SHOPPA

KÖPGLÄDJE

UPPTÄCK DE LOKALA HANDLARNA

Här finns personlig service och närhet till kunden, du behöver inte ta bilen många mil för att göra dina inköp, det ska räcka med att besöka Malungs lokala butiker för att hitta det man behöver!

Malungs Lastbilsservice AB 0280-127 70, 124 54 · 020-912 912

Din lokala hälsobutik! YÖPPNING TORSDAG 8/3

AM

Välkomna! ÖPPET: Mån–fre 10–18 • Lör 10–14 Lisagatan 32 • MALUNG Tel. 0280-101 29

Malungshantverkarna Titta in hos oss! Här hittar ni många fina

LOKALA HANTVERK

Vi har begränsade öppettider. Ring till Gun-Britt 076-779 14 09

Välkomna!

SECOND HAND Öppet i sommar! Öppettiderna kan variera.

Postgatan 9 Malung

MALUNG • LISAGATAN 29 0280-140 55 29 • LISAGATAN MALUNGTEL

KONTAKTA OSS om du undrar över något eller om du vill 0280-140 skänka 55 t.ex. kläder till vår försäljning!

torsdagen den 8:e mars och går ej att kombinera med andra erbjudanden. Kerstin 070-343 67 21 eller

Linnea 072-219 35 73

22

Vi finns på Facebook och Instagram!


VIVIANN

TÄLLBERG tel..0280-136.66

Välkomna!

Sälen

Återförsäljare för:

HOLARNA Vansbro

RIKSVÄG.66

GAMMELGÅRDEN

GJORT FÖR DIG!

AllaETT våra plagg tillverkas i den ETT APOTEK APOTEK egna fabriken som funnits i 80 år.

FÖR ALLA DINA SIDOR Oavsett din dagsform och vad du behöver finns vi här. Med medicin, plåster, plåster, erfarenhet erfarenhet eller säsongens nya hudvård. Välkommen till oss på Kronans Apotek. ÖPPET: Måndag–fredag 10–18, lör 10–14 Lisellska torget, Malung • Tel. 0280-101 Lisagatan 37, Malung. Mån-fre 9-18, lör 10-14 11 pg-elfstrom.se kronansapotek.se

26

– Mer än bara böcker –

Dalahästar

Vägbeskrivning.till.oss! OK/Q8

FÖR EN BEKVÄM Böcker • Kontorsmaterial • Kartor • Spel • Leksaker MKonstnärsmaterial • Smycken FRITID! a l u n g A Souvenirer • Presenter

i

Brett sortiment inom garn och handarbete

enter&

B

Garnbod

Mån-fre.....kl..15.00-18.00 Ons...........kl..10.00-18.00 Vecka 29 extra öppet

Oljec

ÖPPETTIDER

tid Fri

Vivi’s

RESESPEL

125:- /st

Vi har det mesta inom:

Energi • Vatten • Värme

POCKET köp 3 Outdoor living för 198:-

Kök • Gasol • Toaletter

Gågatan, MALUNG | Tel. 0280-100 79 malungsbokhandel.se | Gilla oss på0280-100 Facebook! Brogatan 3, 782 35 MALUNG Tel. 40

23


MALUNG

MALUNGS CAMPING

BULL

SJÖ

N

Centrala delarna samt Grönlandsparken

VÄLKUMMIN JÅT – eller VÄLKOMMEN HIT, för att översätta till svenska från vår egen dialekt

TE VÄS

EU

RO

PA

RDA

LÄLV

EN

39 G

16 &

45

7

12

BUSSTATION

IC A

5 VÄ

DS

NE

N

NL

JAN

EN

AN

PD

RD SGÅ

G

E

24

G

20

49

SYSTEMBOLAG

38 LIS SE LS KA

LIVS, DETALJHANDEL, MAT & DRYCK

HU SE T

Aktiv X Centrumblommor AB Dala Ridå Hemköp ICA Supermarket Lövgrens Utemiljö Malung Sälen Radio & Tele Malungs Bokhandel Malungshantverkarna Pettersson Foto Rackartyg Sportringen Synsam Lidl Frendo Fresans konditori Malungs Bowlingcenter Malungs Wok Restaurang Grönland Sabaidi Malung Sälen Elektriska Sankt Olof Hotell & Krog Värdshuset Lugnet

LA

14 28 1

KLÄDER, MODE, HÄLSA & SKÖNHET

POLIS

Clothes, fashion, health and beauty

24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39.

Ares Skor AB Bäckmans Kläder Hagagården Bojsans Salong PG Elfström AB Skinnhuset Tandhälsan Trådrullen i Dalarna Vivis Garnbod Apoteket Kronan Hårverksta´n Jernbergs MC-kläder Mona´s Klipperi Hälsokraft Citysalongen Träningscenter

BYGG, BIL, SAMHÄLLE & SERVICE

Construction, car and public service

40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50.

ST

AD Bildelar Bilkompaniet AB Karlsson Motor Happy Homes Installationsgruppen Färgbröderna i Malung AB Handelsbanken Malungs Bygg & Järn Malungs Nya Vulk Oljecenter Vårdcentral

O

RG

AT

AN

LIS AG AT AN

MALUNG is already mentioned in King Sverres saga, probably from the 13th century. It is apparent that Sverre traveled through ”Molungr” in 1177. Malung is thus the first place in Dalarna mentioned in writing. The millstone quarry located east of Malung dates back to the 700´s. The name Malung means ”inhabitant on sandy/gravelly land”. The European roads E16, E45 and road 66 meet in Malung.

R EU

O

PA

N

S

18

26

MALUNG nämns redan i kung Sverres saga som troligtvis är från 1200-talet. Det framgår att Sverre reste igenom ”Molungr” 1177. Malung är alltså den första platsen i Dalarna som nämns i skrift. Kvarnstensbrottet som finns beläget öster om Malung har anor från 700-talet. Namnet Malung betyder ”inbyggare på sandig/grusig mark”. Där förleden Mal är sand, grus eller småsten. Efterleden ”ung” är dialektalt för ing (inbyggare). Vägarna E16, E45 och riksväg 66 möts i Malung.

24

ÖN

LEN -SÄ NG MUN U L M MA KO

46

Food, retail, restaurants

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23.

GR

G VÄ

16

23


alungs andlarna

MalungsHandlarna är en ekonomisk förening med ett 50-tal medlemmar inom dagligvaruhandel, specialbutiker och tjänsteföretag – en central handelsplats i Dalarna. Turistnäringen där olika evenemang står i centrum för att locka till sig turister är något som MalungsHandlarna värdesätter högt och jobbar aktivt med. MalungsHandlarnas målsättning är att sätta Malung på kartan. malungshandlarna.se Malungs Handlarna is an economic association with 50 members, whose goal is to, put Malung on the map as a central trading veneu in Dalarna. Tourism is something that MalungsHandlarna values highly och actively works with. malunghandlarna.se

36

HEMKÖP

4

25

PO SP

AR

16

STG

AT

48 ND

SV

ÄG

EN

40

42

45 AN

10 8 33

A

PO

TE

K

LI

G SA

AT

AN

37

11

29

30

RI

K

Ä SV

G

©BullasJonas

ND

43

3 LA

LA

ÖN

6

13

2

N KE

GR

21

9

34

66

14

3

LIDL

G

16 &

EN

22

G

44

15

Ä

PA

41

V

RO

AN

LL

EU

O

AT

45

ST

RG

50

FOLKETS PARK ORRSKOGEN

EU

35

RO

PA

G

45

17

47 S G N LU LL A HA M IS

27

32

SPORTKÄNDISAR FRÅN MALUNG

SPORT CELEBRITIES FROM MALUNG

Stina Nilsson, f 1993, längdskidåkare, OS- och VM-guld m.m.

Stina Nilsson, b 1993, cross country skater, Olympic and World Champion-gold medalist

Sofia Mabergs, f 1993, curlingsspelare, OS- och EM-guld m.m.

Sofia Mabergs, b 1993, curling player, Olympic and Europeen World Champion-gold medalist

Daniel Bodin, f 1984, X-games på skoter, VM-guld m.m.

Daniel Bodin, b 1984, X-games in snowmobiler, World Champion-gold medalist

25


mmen till Välko ELINSTALLATIONER TIKEN MED BUVITVAROR & SERVICE DET LILLA EXTRA!

www.masens.com

• Bad- & Underkläder • Kosmetika • Kläder • Strumpor/strumpbyxor ÖPPETTIDER:

Mån –fre 10–18, lör stängt juni-aug Lisagatan 22, MALUNG Tel. 0280-126 44 www.malungsalenel.se

Välkomna till

SKINNSPECIALISTEN SKINNKLÄDER VÄSKOR • PLÅNBÖCKER HANDSKAR M.M.

LÖVGRENS UTEMILJÖ Grönlandsvägen 13 • Malung 0280-108 87

Välkomna till oss!

Skinnspecialisten LISELLSKA TORGET • TEL. 0280-77 23 00

enter&

– Mer än bara

B

Smycken • Souvenirer Presenter • D

På Byggmax hittar du alltid bra byggvaror till riktigt bra priser. Ska du lägga golv, snickra altan eller bygga om helt och hållet? Här finns det du behöver! Och du vet väl att du får låna släpvagn helt gratis? Vi ses i Malung, eller i någon av våra andra 98 butiker!

•ill Dalahästar riktigt

bra bygga om ch du vet

Återförsäljare för: butiker!

.

HISMOVÄGEN

V:A

-25 i.

N TA IG A EN ÄG SV AL

RD

TR

TE

E45 HISMOVÄGEN N TA IG A EN ÄG SV AL

RD

TR

TE

M VÄ OR GE AN

US

S VÄ

IND

. PA.. ALLTSPEL I ÖPPETTIDER ALLTID PRISGARANTI 125:- /st ANLAGGNINGEN MÅN–FRE 07–18 MÅN–FRE 07–18 E16

ALBACKSVÄGEN

E45

E 45

66

66

V:A

A L B A C K SVÄ G E N

14,

US

S VÄ

N TA GA RI ST GE N DU Ä I N SV A L V: DA ER

trigatan

ALBACKSVÄGEN

RESE-

E4 5 HIS M O VÄ G E N

E 16

IND

Pocket p4 kö Vi har det mesta inom: Energi tala• Värme be• Vatten Kök • Gasol • Toaletter r3 ö f T IDE R Outdoor living

98

E1 6 Hittar du samma vara till

Malung

Erbjudandet gälleren 13/7-15/7, på ordinarie ett lägre pris hos konkur-

66

M VÄ OR A GE N

i

TJENA HEMMAFIXAR’N! Böcker • Kontorsmaterial • K

M VÄ OR A GE N

Oljec

bara böcker –

tid Fri

FÖR EN BEKVÄM M • Konstnärsmaterial • Kartor alun g A NFRITID! A ’ ! rer •R Leksaker • Spel

E16

Västra Industrigatan 14, Malung 13 juli öppnar vi kl 10.00 men våra ordinarie öppettider är:

styckpriser, så långt lagret räcker. Mån-fre 07-18 I Lör 09-14 I Sön 10-14 rent matchar vi priset och 07–1 8 LÖRDAG 10–14 LÖRDAG 09–14 ger dig 10% av mellanskil10-14 10–1 4 SÖNDAG 10–14 SÖNDAG 10–14 landen tillbaka. Hur bra!? 1 0 – 1 4 byggmaxmalung malungsbokhandel.se Gilla oss på Facebook! Gågatan, MALUNG | Tel. 0280-100 79 | mal Brogatan 3, 782|35 MALUNG Tel. 0280-100 4027 Läs mer på byggmax.se 26

vi kl 10.00 men e öppettider är: 8 I Lö r 09-14 I Sön

xmalung

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

28


TIPS PÅ UTFLYKTER

UPPTÄCK

GENOM KVARNSTEN OCH NÅLSÖGA

För den nyfikne kan vi rekommendera spännande och historiska utflykter i Malung med omnejd. Upptäck allt från stenar i form av flyttblock eller kvarnstenar till nålar som använts inom skinntillverkningen... eller varför inte ta en tur och spana in våra kyrkor och kapell?

UPPTÄCK ALLT

HELA UTBUDET AV SEVÄRDHETER,

KULTURARV OCH LIKNANDE HITTAR DU PÅ VISITDALARNA.SE

Hallsjökvarn. Foto: Jenny Eriksson 27


besök. Här bjuds vacker utsikt över Edsforsen.

Hallsjökvarn Flygmonumentet

Malung Malung bergen väster om Malungsom finnsär enen minEnI så kallad skvaltkvarn, annan nessten som rests till minne över de två pilovariant vattenkvarn. Istället förmot att ligter somav kraschade ett spaningsflygplan gaett vid eni en sjösnöstorm återfinns dessa bäckar berg under andravid världskriget. Än idag kan man hitta vrakspillror. och mindre vattendrag.

Hembygdsgården MalungPers stuga Lejsme

Hembygdsgården i Malung är en mycket Riihimäki välbevarad och intressant kringbyggd gård PådärMalungs finnmark ligger Riihimäki de första husen uppfördes 1922. Till en (Torkhusberget), därillustrera den kände början ville man här hur enstorspelstorbondegård under 1600–1700-talet kunde-se mannen Lejsme Per Larsson (1822 1907) ut. Genom årens lopp har fler hus tillkomen gång levde. mit, på marken som drivs och ägs av Malungs Hembygdsförening.

Arvselens fäbod. Foto: Jenny Eriksson

Arvselens levande fäbod Malung

PACKA EN MATSÄCK OCH GE DIG UT PÅ UPPTÄCKTSFÄRD I SOMMAR

UPPTÄCK ALLT

Kvarnstensbrottet

Arvselens levande fäbod i Malung är en traditionell fäbod, öppen endast för bokade besök. Kor och getter betar fritt i skogen om dagarna, och sover i den timrade ladugården om nätterna. Av mjölken tillverkas smör och ost nästan dagligen.

Skinnmuseum Öje

I den gamla skinnfabriken visas en mängd historiska föremål från skinnsömnaden i Malung. Arbetsredskap som bland annat mallar, råvaror, skinnmaskiner, mönster, knappar och andra tillbehör finns här att beskåda.

Edets Kvarn Yttermalung

Hela utbudet av sevärdhe- En gammal vattenkvarn som är värd ett beVid Kvarnstensbrottet i Östra Utsjö, Malung sök. Här bjuds vacker utsikt över Edsforsen. har kvarnstenar brutits sedan 700-talet. Det ter, kulturarv och liknande Hallsjökvarn är ett av Dalarnas första kulturreservat och brottet iär Malung 1,7 kilometerkan långt.du Medhitta hjälp avpå Malung En så kallad skvaltkvarn, som är en annan kvarnstenar maldes olika sädesslag till mjöl. variant av vattenkvarn. Dessa återfinns vid Kvarnstenarvisitmalungsalen.com från Malung har hittats både i Malung

Skåne och i Norge.

bäckar och mindre vattendrag.

Flyttblock

Lejsme Pers stuga

Vid Kviendammen ligger ett av Sveriges största flyttblock, 400 m3. Flyttblock är stora stenblock som förflyttats med hjälp av is under istiden.

husberget), där den kände storspelmannen Lejsme Per Larsson (1822–1907) en gång levde.

Tyngsjö

28

Riihimäki På Malungs Finnmark ligger Riihimäki (Tork31


Fors kapell DET FINNS FLER-

TALET KYRKOR ATT SPANA IN I MALUNG MED OMNEJD

Malungsfors

Kapellet och klockstapeln uppfördes under åren 1935 till 1936. Kapellets fasta och lösa inredning är i huvudsak samtida med kapellets uppförande på 1930-talet. Koordinater 60°43′52.32 13°33′14.4 Ca 12 km från Malungs centrum.

Yttermalungs kapell Yttermalung

Yttermalungs kapell är resultatet av en omfattande ombyggnad på 1960-talet. Det är modernt utformat men har ändå kvar en ålderdomlig och traditionell karaktär. Koordinater 60°34′36.9 13°49′16.6 Ca 16 km från Malungs centrum.

Tyngsjö kyrka Tyngsjö

Malungs kyrka Malung

Den äldsta delen av Malungs kyrka byggdes redan på 1200-talet. Predikstolen är ifrån 1686. Den välbevarade S:t Olofskulpturen är troligen tillverkad i Lübeck redan i slutet av 1300- eller början av 1400-talet. 2004 sände SVT Luciamorgon från Malungs kyrka. Där fick man se hur man firade Lucia i Malung under 1860-talet. Koordinater 60°40′5.8 13°43′55.4 Ca 2 km från Malungs centrum.

Kyrkan invigdes 1875. Platsen kallas idag Gamla kyrkogården och är skyddad enligt fornminneslagen. Koordinater 60°16′46.9 13°52′34.1 Ca 50 km från Malungs centrum.

Öje kapell Öje

Kapellet och kyrkogårdens historia går tillbaka till 1500-talet. Koordinater 60.810381° 13.86015° Ca 18 km från Malungs centrum.

MALUNGSMÅL

TSÔRTSÂ = KYRKA

Malungs kyrka. Foto: Sussi Christensson

Fors kapell. Foto: Jenny Eriksson

29


ÄTA

MAT & FIKA

SMAKA PÅ DET

LOKALA

Upptäck utbudet av mat – allt från enklare smörgåsar och sallader till delikata à la carte-menyer. För den som bara vill unna sig något litet gott finns även smarrigt fika med fina bakverk. Även avhämtningsmenyer finns för den som väljer att äta i campingstugan, tältet eller husvagnen.

Malungs Glassbar Vi har glass i alla dess former och smaker. Kulglass från Rättviksglass och mjukglass finns. Dessutom hittar du kaffe, chips och godis m.m.

Grönlandsvägen 29 A, 782 31 Malung Tel. +46 (0)280-108 07

Sabaidi Restaurang

Malungs Wok

God thailändsk mat, lagad med färska grönsaker som serveras som läcker lunchbuffé med mycket att välja bland. À la carte-meny finns.

Svensk hemlagad husmanskost och lunchbuffé med fräsch salladsbuffé. Även à la carte-meny, smörgåsar och sallad.

Grönlandsvägen 35, 782 31 Malung Tel. +46 (0)280-129 99

Lisellska Torget 2, 782 31 Malung Tel. +46 (0)280-141 45, (0)72-001 41 65

30


MALUNGS

MÅ L

JÄTTÔ = ÄTA

Malungs Restaurang & Pizzeria

Sankt Olof Hotell & Krog

Goda smakrika pizzor även glutenfria. Kebab, kötträtter, grekiska varmrätter, fisk- och pastarätter, falafel, gyros, hamburgare m.m.

Här kan du njuta av god mat och dryck i lugn miljö. Till lunch serveras en vällagad buffé med tillhörande salladsbord samt hembakat bröd. Kvällstid serveras à la carte-meny.

Grönlandsvägen 29 A, 782 31 Malung Tel. +46 (0)280-108 07

Moravägen 11, 782 30 Malung Tel. +46 (0)280-550 60

Malungs MalungsPizzeria Wok

Malungskock – Sandbäcks Café Restaurang Grönland

Grönlandsvägen A, 782 31 Malung Lisellska Torget 29 2, 782 31 Malung Tel. +46 (0)280-141 45, (0)72-001 41 65 Tel. +46 (0)280-108 07

Lisellska Torget 23, 3, 782 Grönlandsvägen 782 31 31 Malung Malung Tel.+46 +46(0)280-711 (0)280-122 10 60 Tel.

Café Kornboden

Café Kornboden

Grillköket – Frendo Grillköket – Frendo

Kyrkvägen 28, 782 30 Malung Kyrkvägen 28, 782 30 Malung Tel. +46 (0)280-198 (0)280-1980000 Tel. +46

Källvägen 6, 782 33 Malung Källvägen 6, 782 33 Malung Tel. 55 Tel.+46 +46(0)280-121 (0)280-121 55

Goda smakrika pizzor även glutenfria. Kebab, Svensk hemlagad husmanskost och lunchkötträtter, grekiska varmrätter, fiskoch pastabuffé med fräsch salladsbuffé. Även à la carrätter, falafel, gyros, hamburgare te-meny, smörgåsar och sallad. m.m.

Här finns fika och krämig kulglass från RättviksHär finns fika och krämig kulglass från glass. Sitt gärna inne eller ute medan ni Rättfikar. viksglass. Sitt gärna inne eller ute medans ni fikar. Vill man ta med eget fika så går det bra.

Hemlagad husmanskost lokala och ekoloHär serveras vällagad med Svensk husmanskost giska somlunch serveras somgod lunchbuffé. Även sområvaror dagens med salladsbuffé á la carte-meny finns. samt kaffe efter maten.

På Grillköket hos Frendo, hittar du allt från klasPå Grillköket hos Frendo, hittar du allt från siska hamburgare till husmanskost. Här serveras klassiska hamburgare till husmanskost. Här även dagens lunch. serveras även dagens lunch.

31


MAT & FIKA

ÄTA

Malungskock

®

FYLL PÅ BÅDE DIN OCH BILENS ENERGI HOS OSS I SOMMAR!

Sandbäcks Café

Lisellska Torget 3 | 782 31 Malung Tel. 0280-711 10 LUNCHMENY • HELGBUFFÉ • À LA CARTE HYR DIN EGEN KOCK – FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER – Hemlagad husmanskost samt gourmetmiddagar med lokala och ekologiska råvaror!

VID RONDELLEN I MALUNG

www.malungskock.se

AT M I A H T

i d i a b a S RESTAURANG

ALUNG • TEL. 076-185 82| Tel. 400280-129 99 Grönlandsvägen 35 | Malung

THAIMAT LUNCHBUFFÉ OCH À LA CARTE ALLA DAGAR KLIM

ATSMART

Måndag–fredag 11–22 RESTAURANG Lördag–söndag 12–22 Tel. 0280-129 99 | Välkomna!

GILLA OSS PÅ FACEBOOK! väl Ni har

32

att inte missat

PUB | BAR | MAT BUFFÉ SVENSK HUSMANSKOST OCH ASIATISKT inkl. sallad, bröd, dryck samt kaffe

À LA CARTE BESÖKSADRESS: Lisellska Torget 2 | Malung Tel. 0280-141 45, 072-001 41 65 ÖPPET: Söndag–torsdag 11–22 Fredag–lördag 11–01 Besök oss gärna på Facebook!


�MALUNGS� MALUNGS� MALUNGS� GS� �� --

ERIA

AiiiiiAiiiii Aiiiii Aiiiii

07

RESTAURANG& PIZZERIA RESTAURANG &&PIZZERIA PIZZERIA RESTAURANG RESTAURANG & PIZZERIA

0280-108 07 0280-108 07 0280-108 07 RING FÖR FÖR BESTÄLLNING BESTÄLLNING OCH OCH AVHÄMTNING! AVHÄMTNING! RING Ring för beställning och avhämtning

RING FÖR BESTÄLLNING OCH AVHÄMTNING!

VHÄMTNING! RING FÖR BESTÄLLNING OCH AVHÄMTNING!

PIZZA • KEBAB • SALLADER GREKISKA RÄTTER • KÖTTRÄTTER AMERICAN PANPIZZA

Kulglass Mjukglass Rättviksglass

– Vi har även glutenfria pizzor –

LUNCH vardagar kl. 11–14

Öppet alla dagar kl. 10.00-21.00. Telefon: 0280-108 07

Öppet Alla dagar 11.00–22.00

Choklad

Vi satsar på kvalité snabb service och god erfarenhet

Dricka

Chips

Godis Kaffe

Är du allergisk? Fråga oss om innehållet i maten!

Vi har även gluten- och laktosfri glass. Grönlandsvägen 29 A • MALUNG

n e d o b n r o K é f a C ÖPPETTIDER

(25 maj – 14 augusti)

Måndag–onsdag kl. 14.00–19.00 Lördag–söndag kl. 12.00–16.00

Sommarcafé och aktiviteter Kyrkvägen 28, vid Malungs kyrka. Mer information finns på vår hemsida svenskakyrkan.se/malung

SUSHI & THAI RESTAURANG ÖPPET I SOMMAR

på Gågatan, Lisagatan 30 i Malung

Njut av fräscha och goda, välkomponerade rätter! Vi serverar även dagens inkl. sallad, bröd, soppa, kaffe och 33 cl dricka.

Pris 105:-

Vi har uteservering! Välkomna! TEL. 0280-48 28 60 SE MENYN PÅ VÅR FACEBOOK!

33


BO FINT OCH MYSIGT

BOENDEN BOENDE

BO FINT OCH MYSIGT

BO BRA

I vårt område är det inte svårt att hitta boende. Här finns allt från förstklassiga hotell, charmiga pensionat tiöö familjevänliga campingar.

MALUNGSM

BO JER = B

ÅL

O HÄR

Sankt Olof Hotell & Krog

Personligt inredda hotellrum med bra komfort i hjärtat av Malung. Flera rum är även utrustade med inglasad balkong.

Moravägen 11, 782 30 Malung Tel. +46 (0)280-550 60

FINT OCH MYSIGT

BOENDE

I vårt område är det inte svårt att hitta boende. Här finns allt från förstaklassiga hotell, charmiga pensionat till Malungs Camping familjevänliga campingar. Vill man bo Naturskön camping vidtill Västerdalälven, cencentralt med närhet det mesta kan tralt belägen. Campingstugor med varieranman göra det, men det går också att de standard, samtsom två servicebyggnader välja alternativ ligger lite mer med avalla bekvämligheter. sides – mer eller mindre mitt i skogen, Bullsjövägen 1, 782 35 Malung med vildmarken som närmaste granne. Tel. +46 (0)280-186 00

Yttermalungscamping Camping Yttermalungs

Fräscha stugor med dusch och toalett. Fräscha med och toalett. Lantligt stugor belägen i byndusch Yttermalung. Här Lantligt finns belägen i byn Yttermalung. Här finns även glamäven glamping i safaritält. ping i safaritält.

Hagariset 14, 782 91 Malung

Hagariset 14, 782 9106Malung Tel. +46 (0)70-540 35 Tel. +46 (0)70-540 06 35

Ohlins Stugby

The Old Logging Camp

Mysiga, hemtrevliga rum med självhushåll. norr om Malung. Eluppvärmda stugor. Toa och centralt beläget, endast ett par minuters produsch i gemensam anläggning. menad från Grönlandsparken.

Enklare stugor med egen bastu och liten grillEnklare stugor egen bastu och litenej. Delplats endast 35 med km från Malung. El finns grillplats endast 35 km från Malung. El ade badrum 100 meter från stugorna. finns ej. Delade badrum 100 meter från stugorna.

Hags Rumsuthyrning Liten stugby med ett fridfullt boende, ca 7 km Vimyrvägen 3, 782 90 Malung Grönlandsvägen 4, 782 31 Malung Tel. +46 (0)73-570 14 95 Tel. +46 (0)280-716 51 34 38

The Old Logging Camp

Gullskinnsholmarna 15–23, 782 91 Malung Gullskinnsholmarna 15–23, 782 91 Malung Tel. +46 (0)70-353 04 20 Tel. +46 (0)70-353 04 20


Välkommen till HAGABADET och

YTTERMALUNGS CAMPING! Tel. 070-540 06 35 www.yttermalungscamping.se – Peter & Hilje –

OHLIN’S STUGBY VALLERÅS 7 km norr om Malung efter riksväg 66 med närhet till fiskrika Västerdalälven. 3 campingstugor som är eluppvärmda: Storstuga med 4 sängplatser och två lillstugor med 3 sängplatser i vardera. Toa och dusch i gemensam anläggning. ohlinsstugby.se • Tel. 073-570 14 95

! ra naturen Boende nä

THE OLD LOGGING CAMP

Gullskinnsholmarna 15–23, Yttermalung – 3,5 mil söder om Malung – Tel. 070-353 04 20

Bo i vackra Bo i vackra Västerdalarna med Väste Malungshem so Malungshem som hyresvärd!

Bostadsförmedling 0280-182 71 • Växel 0280-182 70 • www.malungshem.se • malungshem@malung.se Bostadsförmedling 0280-182 71 • Växel 0280-182 70 35 40


36


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.