__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ZDRAVSTVENI SAVJETNIK BROJ 192 / 16. 9. 2016. OBITELJSKO ZDRAVLJE

Hrvatska na putu

rješavanja problema bjesnoće

OTORINOLARINGOLOGIJA

Začepljeno mi je uho LJEPOTA

Kako smanjiti vidljivost ožiljaka TEMA BROJA

Alzheimerova bolest

www.adiva.hr

ADIVA

BESPLATNI PRIMJERAK


RIJEČ FARMACEUTA

ADIVA PLUS 2


UVODNIK

Dragi čitatelji, u rujnu se obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Prema projekciji epidemioloških podataka i starenju populacije, pretpostavlja se da će 2050. godine jedna od 85 osoba oboljeti od Alzheimerove bolesti, najčešćeg oblika demencije koji se uglavnom javlja među starijima od 65 godina. A Hrvatska prema demografskim pokazateljima stari te se može očekivati da će i problem demencije postati velik javnozdravstveni problem. Osobe oboljele od Alzheimerove bolesti trebaju našu podršku i pomoć, toplinu i njegu. Trebali bismo naučiti ostvariti kontakt s njima, doprijeti do njihova svijeta i učiniti što možemo kako bismo poboljšali kvalitetu njihova života. Donosimo vam niz savjeta koji bi vam u toj misiji mogli doista pomoći. Među starijim osobama velik je i broj pacijenata oboljelih od srčano-žilnih bolesti, pri čemu je angina pectoris iznimno raširena. No prepozna li se pravodobno, terapijsko liječenje može biti vrlo uspješno. U ovo prijelazno godišnje doba kad se vremenske promjene teško podnose često razmišljamo o našem srcu. Još jedna jesenska muka su i virusne bolesti naših vrtićaraca i školaraca koje se u zatvorenim prostorijama s lakoćom šire. Zato je dobro što više ojačati njihov imunitet iako ćemo prehlade teško u potpunosti zaobići - kako oni, tako i mi. Prehlade redovito prati i upala nosne sluznice koja može dovesti i do začepljenosti uha. Iako predstavlja neugodnu smetnju, uho možemo uspješno i brzo oporaviti na isti način na koji tretiramo začepljeni nos - dekongestivima, odnosno kapima za nos. S obzirom na to da svaki ugriz refleksno otvara Eustahijevu tubu uha, možda biste se mogli prihvatiti grickanja lješnjaka i badema, ukusni su i jako zdravi. A mi vam želimo što zdraviji početak jeseni.

Tema broja: Pravodobno prepoznavanje Alzheimerove bolesti

str. 7 - 11

Pedijatrija: Jačanje imuniteta vrtićke djece str. 18 - 19

SADRŽAJ

3 Uvodnik 5 Riječ farmaceuta 7 TEMA BROJA: Pravodobno prepoznavanje Alzheimerove bolesti 10 10 savjeta za lakšu komunikaciju s oboljelima od Alzheimerove bolesti 12 Kardiologija: Angina pectoris srce kojem nedostaje krvi 14 Obiteljsko zdravlje: Hrvatska na putu rješavanja problema bjesnoće 16 17 Otorinolaringologija: Začepljeno mi je uho! 18 Pedijatrija: Jačanje imuniteta vrtićke djece 20 Ljepota: Kako smanjiti vidljivost ožiljaka 21 Vremeplov: Vijesti iz povijesti 23 Zanimljivosti 24 Nutricionizam: Rujan u znaku lješnjaka i badema 26 Putovanje – kamo i zašto: Dobro došli na Weekend Media Festival 28 Kulturni vodič 29 Enigmatika 30 Horoskop

Vaša ADIVA Plus

IMPRESSUM IZDAVAČ: PHOENIX Farmacija d.o.o. Ozaljska 95, 10 000 Zagreb www.adiva.hr

MARKETING I PRODAJA OGLASA: Maja Jurčević Tel.: 01 3650 188; faks: 01 3650 110 E-mail: m.jurcevic@phoenix-farmacija.hr

GLAVNA UREDNICA: Vesna Babić

DIZAJN I PRIPREMA ZA TISAK: Logic Marketing d.o.o. Tel.: 01 3740 590; faks: 01 3740 589 Međimurska 21/IV, 10 000 Zagreb E-mail: oglasi@logic.hr www.logic.hr

STRUČNI KOLEGIJ: Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm. Katarina Fehir Šola, mag. pharm.

TISAK: Radin print d.o.o. Gospodarska 9, 10 431 Sveta Nedelja

ADIVA Plus je besplatni dvotjedni časopis dostupan u odabranim ljekarnama diljem Hrvatske. Svi Za sve informacije, fotografije i druge sadržaje objavljene u časopisu postoje autorska prava. svi podaci objavljeni u časopisu isključivo su informativni te ni u kojem slučaju ne mogu nadomjestiti posjet liječniku ili ljekarniku. Svrha iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta, već omogućavanje boljeg uvida u svrha stanje vašeg zdravlja. Za članke u kojima je opisano djelovanje i učinak lijeka koji se izdaje na liječnički recept vrijedi upozorenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi da se tekst odnosi na lijek koji se izdaje na liječnički recept. O primjerenosti lijeka za uporabu kod pojedinog pacijenta odlučuje isključivo ovlašteni liječnik te za sve dodatne informacije treba pitati svog liječnika ili ljekarnika. Izdavač časopisa isključuje svaku odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići korištenjem sadržaja objavljenog u časopisu, kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju. Prilikom objave oglasa u časopisu, oglašivači su obvezni poštovati odredbe Pravilnika o načinu oglašavanja o lijekovima i homeopatskim proizvodima, kao i odredbe drugih propisa Slijedom navedenog, izdavač časopisa isključuje svaku važećih na području Republike Hrvatske. slijedom odgovornost za moguću štetu nastalu zbog nepoštovanja navedenih odredbi od strane oglašivača.

Hvala na Vašem interesu! Ovaj časopis je za Vas platila Vaša ljekarna. ADIVA PLUS 3


ZANIMLJIVOSTI

Njega masne kože nakon ljeta Izlaganje suncu i preplanuli ten prividno poboljšavaju izgled masne kože. Sunce isušuje, more djeluje antiseptički, a deblji sloj rožnatih stanica zaglađuje kožu. Ubrzo nakon povratka s mora vraćaju se i akne. Sebum iz lojnih žlijezda teže izlazi na površinu, postaje gust te, u kombinaciji s nečistoćama i bakterijama, nastaje upala. Linija SEBIUM nudi paletu proizvoda za higijenu i njegu masne kože sklone aknama, komedonima i upalnim promjenama. Optimalna njega masne kože počinje blagim pilingom sa Sebium Gommant gelom koji uklanja mrtve stanice s površine. Svakodnevna higijena uključuje uklanjanje šminke Sebium H2O micelarnom otopinom i pranje kože Sebium Moussant pjenušavim gelom. Kako odabrati kremu? Ako je koža dehidrirana, Sebium Hydra krema vratit će joj prirodnu vlažnost, a kod pojave masnog sjaja na koži optimalnu njegu osigurava Sebium Mat Control krema. T-zona na čelu, nosu i bradi često ima proširene pore, a Sebium Pore Refiner krema ih sužava i pročišćava. Crvene točkice i gnojne bijele prištiće suzbija Sebium Global krema, a komedone i crne točkice umanjuje Sebium AKN fluid. Za noćnu njegu kože s aknama tu je Sebium Serum, krema i blagi kemijski piling. Sve manje nepravilnosti prekrit će Sebium Correcteur 2 u 1, inovativan proizvod sa zelenim puderom za dezinfekciju i prekrivanje prištića te s toniranom kremom za prekrivanje nedostataka i ujednačavanje boje tena.

Kakva nas budućnost čeka? Doznajte u Rovinju

Uoči 9. Weekend Media Festivala od 22. do 25. rujna u prostorijama Stare tvornice duhana u Rovinju organizatori su predstavili bogat program. Najveće regionalno okupljanje komunikacijske industrije ponovno dovodi iznimno zanimljive predavače iz inozemstva, predstavlja nove trendove i pokreće najvažnija društvena pitanja. U programu 9. Weekenda posebno se ističe predavanje američkog futurista Garyja Whitehilla koji surađuje s Američki znanstvenici s UNC School of Medicine otkrili su da je oralna imunoterapija kod poslovnim liderima, vladama i organizagotovo 80 posto mališana alergičnih na kikiriki bila uspješna te su, nakon prestanka terapije, cijama u više od 60 zemalja svijeta, a koji mogli sigurno konzumirati proizvode s kikirikijem. Studija je potvrdila i proširila rezultate vjeruje da će snaga ljudske genijalnosti prethodnog istraživanja koje je ukazivalo na činjenicu da oralna imunoterapija kikirikijem nadmašiti sve strahove i promijeniti može pružiti zaštitu alergičarima od potencijalno smrtonosnog anafilaktičkog šoka. Rezulnaš svijet nabolje. Nekoliko je panela tati druge faze kliničkog ispitivanja objavljeni su u novom broju časopisa Journal of Allergy posvećeno upravo budućnosti te će biti and Clinical Immunology, a pokazalo se da je nakon mjesec dana oralne imunoterapije govora o utjecaju tehnologije na naš gotovo 80 posto ispitanika prijavilo da nema reakcije na kikiriki. U studiju je bilo uključeno život, reformi obrazovanja, digitalnom četrdesetero djece u dobi od 9 do 36 mjeseci podijeljenih u dvije skupine. Prvoj skupini kaosu u glazbi, a riječ će dobiti i tinejdžeri davane su visoke doze proteina kikirikija, a drugoj skupini deset puta manje. Gotovo kod koji će govoriti o internetu i očekivanjisvih sudionika zabilježene su blaže nuspojave. Nakon što su više od dvije godine primali ma. Svoje iskustvo podijelit će i popularni oralnu imunoterapiju napravljena je pauza od mjesec dana nakon koje je uslijedio završni youtuber s ovih prostora, Milan Inić. Kao test – djeca su pojela malu količinu kikirikija. Nakon četiri tjedna gotovo 80 posto djece iz i svake godine, sudionike očekuju brojne obje skupine konzumiralo je kikiriki bez ikakvih alergijskih reakcija. Djeca su uspoređena radionice, a marketingaše peti BalCannes s kontrolnom grupom od 154 mališana alergičnih na kikiriki koji nisu primali terapiju. Kod na kojem oglašivači odabiru najbolje djece koja su primala oralnu imunoterapiju došlo je do promjena u imunosnom odgovoru projekte i agencije iz regije. na kikiriki te je bila 19 puta veća vjerojatnost da će uspješno uključiti kikiriki u prehranu.

Alergija na kikiriki izliječena kod mališana

Učinkovita i sigurna pomoć kod zatvora

Visoka kvaliteta iz Finske

www.vitabalans.com

ADIVA PLUS 4

MacroBalans sadrži nedjelatnu tvar prah macrogol 4000 (polythylene glycol 4000) koji, bez apsorbiranja u tijelo, prolazi kroz crijeva. Upija tekućinu i zadržava ju u crijevima, povećavajući njen sadržaj i volumen stolice u crijevima, čineći tvrdu stolicu mekom te olakšava lakši i bezbolan prolaz. Vrećica MacroBalans praha otopi se u čaši vode (1,5 dl) ili soka. Otopljen u tekućini, napitak je bez okusa te je spreman za konzumaciju. Prije uporabe, pozorno pročitajte uputu o korištenju unutar pakiranja. Tijekom trudnoće i dojenja korištenje isključivo po preporuci liječnika.

....................................

Proizvođač: Vitabalans Oy Varastokatu 8 FI- 13500 Hämeenlinna Finska

Za odrasle i za djecu

Doziranje pri zatvoru: Odrasli i djeca iznad 8 godina: 1 vrećica praha (12 g) otopljena u čaši vode ili soka 1 do 2 puta dnevno. Djeca od 4 do 7 godina: 1 vrećica praha (6 g) otopljena u čaši vode ili soka 1 do 2 puta dnevno. Djeca od 2 do 3 godine: 1 vrećica praha (6 g) otopljena u čaši vode ili soka jednom dnevno. Zatvor će prestati tijekom 1 do 3 dana. U pravilu, jedna vrećica je dostatna za prestanak zatvora. Ciklus primjene MacroBalans-a ne smije trajati duže od 2 tjedna, no moguće ga je ponoviti ukoliko je potrebno. Pakiranja: 12 g x 20 za odrasle, 6 g x 20 za djecu


RIJEČ FARMACEUTA

Nove smjernice za hormonalnu terapiju u menopauzi Hormonalno nadomjesno liječenje preporučuje se ženama s izraženim smetnjama u menopauzi, a smjernice su nedavno dopunjene novim spoznajama znatno lakše liječeni od onih koje nisu uzimale tivne smetnje. Krajem 40-ih godina 20. stoljeća u terapiju me- hormone te da je teško ustanoviti bi li se tumor nopauze uvedeni su ženski spolni hormoni te pojavio i bez HNL-a. Bilo je i znatno manje lomoje terapija nazvana hormonalno nadomjesno va kuka kao teške posljedice osteoporoze. liječenje (HNL). Hormoni su smatrani idealnim Smjernice i dalje preporučuju propisivanje lijekovima i propisivali su se prilično nekritič- HNL-a ženama kod kojih menopauza počinje Autorica članka ki, a smatralo se da čak mogu zaštititi žene od izraženim smetnjama, a terapija bi trebala biti Aleksandra Grundler Bencarić, nastanka Alzheimerove bolesti. Kasnije su dvije vremenski ograničena. Iznimno je važno da se velike studije (Ženska inicijativa i Milijun žena) pri propisivanju uzmu u obzir individualni čimmag. pharm. upozorile na moguće ozbiljne nuspojave HNL-a benici. No najnovija dopuna smjernica navodi i ko pedesete godine žene ulaze u fazu u obliku većeg rizika nastanka karcinoma dojke rezultate studija proteklih godina. Dokazano je menopauze, fiziološko stanje suprotno te nedostatnog utjecaja na smanjenje srčanih da je rizik za nastanak tumora dojke zbog uzipubertetu u kojem dolazi do smanjenja bolesti. Terapija je ukinuta brojnim ženama, a manja HNL-a otprilike 1 na 1000 žena godišnje, lučenja ženskih spolnih hormona. Sam proces odvija se u tri faze: predmenopauza, menopa- Posebno je obrađen problem vulvovaginalne uza i postmenopauza. Razdoblje predmeno- atrofije (suhoće rodnice) koju su donedavno mnogi pauze pojavljuje se od pet do šest godina prije zanemarivali ne shvaćajući ozbiljnost problema zadnje mjesečnice, u kojem jajnici postupno počinju lučiti manje količine estrogena, ženskih spolnih hormona. Nezrela jajašca u jajnicima ne sazrijevaju, količine hormona su nestalne, što dovodi do neredovitog menstruacijskog ciklusa te do pojave različitih simptoma koji ovise o različitim čimbenicima kao što su način života ili pak tjelesna masa. Karakteristične su neredovite mjesečnice, slabiji ili obilniji izljevi krvi, napadaji vrućine i noćna preznojavanja, zadržana je samo za iznimno teške slučajeve na- što je otprilike jednako riziku kod pretilih žena ili promjene raspoloženja, nesanica, zaboravlji- vale vrućine i velikog rizika nastanka osteoporo- onih koje konzumiraju veće količine alkohola. vost (rastresenost), lupanje srca, migrene, osjet- ze uz obvezan informirani pristanak pacijentice Ženama s povećanim rizikom nastanka duboke ljivost grudi... Sama menopauza u stručnom (u nekim zemljama čak u pisanom obliku). Me- venske tromboze ili srčanog i moždanog udara terminu označava upravo posljednju mjesečni- đutim, kasnijih godina su se među znanstveni- preporučuje se radije primjena HNL-a u obliku cu u ženinu životu. U postmenopauzi dolazi do cima pojavile sumnje u objektivnost tih dviju transdermalnog naljepka nego u obliku tableta. sve manjeg lučenja hormona, a simptomi me- studija. Studija Ženska inicijativa provedena je Posebno je obrađen problem vulvovaginalne nopauze tijekom sljedećih nekoliko godina po- isključivo na zdravim ženama, a studija Milijun atrofije (suhoće rodnice) koju su donedavno stupno prestaju. No zbog nedostatka hormona žena je, pak, uključivala žene s prosjekom godi- mnogi zanemarivali ne shvaćajući ozbiljnost u menopauzi gubi se koštana masa, čime se na 63, koje su dugotrajno uzimale hormonalnu problema. Preporuka je da se uvede novi naziv povećava rizik nastanka osteoporoze te rizik za terapiju, a zapravo im nije ni bila namijenjena. - genitourinarni simptom menopauze. Na njega razvoj kardiovaskularnih bolesti. Osim tih glav- Znanstvenici koji su upozoravali na nedovoljnu bi se trebala obratiti posebna pozornost te bi on nih posljedica nedostatka estrogena, javljaju objektivnost tih studija naglašavali su da se hor- trebao skinuti određenu stigmu. Ženama se prese, u različitom obimu, i druge promjene koje monalna terapija daje ženama koje su nedavno poručuje primjena lokalnih oblika HNL-a kako bi utječu na kvalitetu života: nagli valovi vrućine, ušle u postmenopauzu (prosječna dob 51 godi- se ublažile posljedice suhoće u obliku neugode promjene raspoloženja čak do depresije, pro- na), imaju povećan rizik nastanka srčanih bolesti pri spolnom odnosu, čestih urinarnih infekcija te mjene na spolnim organima (suhoća rodnice, i osteoporoze, imaju izražene navale vrućine kasnije urinarne inkontinencije. što prate smanjene seksualne funkcije, češće i znojenja te, kao najvažnije, da terapija treba mokraćne infekcije, u nekih žena i inkontinen- trajati dvije do tri godine. Također su isticali i Još više stručnih savjeta, novosti i informacija cija), povećanje tjelesne mase, suhoća i stanje- saznanja da su kod svih žena koje su imale tu- potražite na www.adiva.hr u rubrici Riječ nje kože i kose te, u kasnijim godinama, i kogni- mor dojke vezan uz primjenu hormona oni bili farmaceuta.

O

ADIVA PLUS 5


PITAJTE LJEKARNIKA

Postavite pitanja ljekarniku Osim u ljekarni, pitanje ljekarniku o ispravnoj primjeni lijekova i očuvanju zdravlja možete postaviti i putem internetske stranice www.adiva.hr te poštom na adresu: PHOENIX Farmacija, Pitanje ljekarniku, p.p. 184, 10 000 Zagreb. Odgovor će ubrzo biti objavljen na internetskoj stranici www.adiva.hr u rubrici Pitanja i odgovori, a odabrana pitanja i odgovore objavljujemo u časopisu ADIVA PLUS. Na vaša pitanja odgovara Melita Petrović, mag. pharm.

Nuspojave levotiroxina Magda:

Već godinu i pol koristim Letrox 50 mg te imam jake glavobolje, osjećam trnce u lijevoj ruci i gušenje. Opada mi kosa, a ni menstruacija mi nije uredna (i sad kasni 11 dana). Može li to biti nuspojava lijeka ili je riječ o hormonima koji mi nikada nisu na granici?

Odgovor:

Lijek levotiroxin (Letrox) koristi se za supstituciju hormona štitne žlijezde kod hipotireoze i kod nekih korisnika može izazvati određene nuspojave. To su, primjerice, srčane aritmije, glavobolja, slabost mišića i grčevi, crvenilo, vrućica, povraćanje, menstruacijski poremećaji, tremor, nemir, nesanica, proljev, gubitak tjelesne težine... Neke od tegoba koje ste naveli mogle bi se pripisati nuspojavama ovog lijeka, no one se obično javljaju na početku liječenja, posebno kod prebrzog povećanja doze. Svakako se morate javiti liječniku kako biste potvrdili (ili isključili) eventualnu trudnoću te promijenili dozu lijeka ako je potrebno.

(Lectranal). Postoje i proizvodi koji se nanose izravno u nos te u doticaju s vlažnom sluznicom stvaraju gel koji oblaže sluznicu nosa i štiti je od kontakta s alergenom. Dobro je i preventivno djelovati na jačanje imunosnog sustava zdravom prehranom, a mogu se preporučiti i med (ne bilo kakav, najbolje iz domaćih izvora), vitamin C, ulje crnog kima i kopriva te dodaci prehrani s kvercetinom (fitonutrijent, bioflavonoid s antioksidativnim i antialergijskim djelovanjem), astaksantinom ili beta-glukanom. Od koprive se priprema čaj, a crni kim se može koristiti u obliku ulja ili tableta. Pokušajte ublažiti simptome i izbjegavanjem boravka na otvorenom kada je najveća koncentracija peludi u zraku (ujutro, za sunčanih i vjetrovitih dana).

Vitamini i omega kiseline u trudnoći Lejla:

Možete li mi reći smiju li trudnice uzimati NW Kalcij + C vitamin šumeće tablete? I koja bi omega bila najbolja za uzimanje u trudnoći? Omegu prije trudnoće nisam mogla uzimati zbog mučnine koju bi mi izazivala pa me zanima znači li to da će se isto ponoviti i sada?

Lijek protiv alergije i dojenje Zrinka:

Alergična sam na ambroziju, a prije tri tjedna sam rodila i dojim. Što smijem uzimati za alergiju tijekom dojenja? Prije sam pila Aerius, ali liječnik kaže da sad ne smijem.

Odgovor:

Lijekovi iz grupe antihistaminika općenito se ne uzimaju u trudnoći, a poznato je da se izlučuju u mlijeko. Iako nisu poznati učinci na dojenčad, ne preporučuju se ni tijekom dojenja. Ako su simptomi jako izraženi, onda je najbolje uzeti (prema preporuci liječnika) lijek 30 - 60 minuta nakon dojenja ili tri do četiri sata prije sljedećeg dojenja. Možete koristiti neki od biljnih preparata, primjerice onaj koji sadrži ekstrakt biljke kozlinac (Astragalus membranaceus), aktiviran posebnim zaštićenim postupkom koji djeluje tako da stimulira sintezu zaštitnog imunoglobulina IgG koji omogućuje neutralizaciju alergena

ADIVA PLUS 6

Odgovor: Nema razloga da ne uzimate ovaj preparat, no preporučila bih vam radije neki koji sadrži uravnoteženu kombinaciju svih vitamina i minerala za povećane potrebe trudnice i za pravilan razvoj ploda (npr. Elevit, NW Prenatal, Twinlab i slično). Posebno je važno u trudnoći uzimati željezo i folnu kiselinu (odgovorna za sprečavanje oštećenja neuralne cijevi i drugih prirođenih anomalija te prijevremenog porođaja). Najbolje ih je uzimati tijekom cijele trudnoće i dojenja. Većina prenatalnih preparata ne sadrži omega kiseline pa bi ih trebalo dodatno unositi. Dokazano je da unos 200 mg DHA (dokozaheksaenska kiselina) dnevno tijekom trudnoće i dojenja pridonosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojenčadi. Redovitom konzumacijom ribe (najmanje tri obroka plave ribe tjedno) mogla bi se unijeti preporučena količina omega-3 masnih kiselina, no većina ljudi nema tu naviku. Na tržištu postoji puno preparata - primjerice, možete odabrati NW Omega-3 Natal, 2 kapsule dnevno nakon jela (ne istodobno uz vitaminsko-mineralni preparat), a posebno je važno uzimati ih u drugoj polovici trudnoće. Nema podataka o mučnini zbog uzimanja preparata s omega kiselinama, no nije nemoguće da je kod vas izazvao takvu reakciju.


TEMA BROJA: ŽIVJETI S ALZHEIMEROVOM BOLEŠĆU

Pravodobno prepoznavanje

Alzheimerove bolesti Za Alzheimerovu bolest ne postoji lijek, no pravodobnim uočavanjem simptoma i odgovarajućim liječenjem može se usporiti njezin razvoj

Autorica članka Akademkinja Vida Demarin Međunarodni institut za zdravlje mozga Poliklinika Orlando


TEMA BROJA: ŽIVJETI S ALZHEIMEROVOM BOLEŠĆU

vi delirijem ili većim psihijatrijskim poremećajem. lzheKognitivno oštećenje dijagnosticira imerova se kombinacijom uzimanja dobre i detaljne bolest (AB) najčešći je anamneze od bolesnika i bliskih osoba te oblik demencije, a uglavnom se javlja nakon pušenje itd.) te utjecaj faktora iz okoline i objektivne procjene, neuropsihološkim te65. godine. Starija dob je najvažniji faktor životni stil. stiranjem ili ispitivanjem mentalnog stanja. rizika za razvoj te bolesti. Prema projekciji Karakteristične značajke AB-a su stvaranje epidemioloških podataka i starenju popu- depozita bjelančevina (amiloidnih plakova) i Deset ranih znakova lacije, pretpostavlja se da će 2050. godine neurofibrilarnih vretena (tangles), što dovodi Američko društvo za Alzheimerovu bolest jedna od 85 osoba oboljeti od AB-a. Bolest do gubitka funkcije živčanih stanica (neuropredložilo je deset ranih znakova AB-a za se razvija polako, ali napreduje. Dolazi do na) u kori i drugim dijelovima mozga te doprepoznavanje i razlikovanje AB-a od norpromjena u ponašanju i poremećaja pam- lazi do njegove atrofije. Te promjene obično malnog starenja, u kojem se katkad mogu ćenja, a dijagnoza se obično postavlja na počinju u hipokampusu, dijelu mozga koji je javiti kognitivne smetnje. temelju rezultata testova. Tu je bolest 1906. odgovoran za pamćenje, no kasnije se šire i 1. Razvija se postupno, a najviše se zabogodine prvi opisao njemački psihijatar Alois u druge dijelove. ravljaju događaji koji su se nedavno Alzheimer. Dijagnozu demencije možemo postaviti dogodili. Za dob je normalno povremeno Usprkos brojnim istraživanjima, još nije u kada postoje kognitivni (pamćenje) ili bihezaboravljanje imena ili dogovora, ali ako potpunosti dokazan uzrok bolesti. Istražuje vioralni (ponašanje) simptomi koji nas omeih se kasnije sjetimo. se utjecaj genetskih faktora, faktora rizika taju u poslu ili uobičajenim aktivnostima, 2. Poteškoće u izvršavanju svakodnevnih (povišen krvni tlak, srčane bolesti, šećerna predstavljaju smanjenje prethodnih razina aktivnosti - održavanje osobne higijene, bolest, poremećaj u razgradnji masnoće, funkcioniranja i izvršavanja te nisu objašnjipoteškoće u snalaženju u stanu ili na ulici, trgovini, stalno zametanje ključeva, naočala i slično. Za dob je normalno povremeno zatražiti pomoć u vezi s Kognitivno ili bihevioralno oštećenje prepoznaje se u najmanje dvije namještanjem kućanskih uređaja. domene: 3. Poteškoće govora, čitanja i pisanja - zabo• oštećenje sposobnosti za prihvaćanje i pamćenje novih podataka ravljanje riječi u svakodnevnom govoru, • smanjena sposobnost zaključivanja i izvršavanja kompleksnih radnji zamjena istih riječi sličnima, izgovoreno • oslabljena sposobnost procjene je nerazumljivo, nema svrhu niti smisao ili se osoba često služi podjednakim od• oslabljene vidno-prostorne sposobnosti govorima – frazama. Za dob je normalno • oslabljene jezične funkcije (govor, čitanje, pisanje) povremeno imati teškoće s pronalaže• promjene osobnosti i/ili ponašanja. njem prave riječi.

A

!

Procijenite kognitivno oštećenje

ADIVA PLUS 8


4. Gubitak prostorne i vremenske orijentacije - ne može se sjetiti koji je mjesec, dan ili godina, koje godišnje doba, ne snalazi se na ranije poznatim mjestima. Za dob je normalno buniti se u vezi dana u tjednu, ali i ispraviti se. 5. Pogrešne procjene i odluke - ne razlikuje vrijednost novca, neprimjereno se oblači u odnosu na godišnje doba. Za dob je normalno ponekad donijeti pogrešnu odluku. 6. Poremećaj apstraktnog mišljenja - nemogućnost ispunjavanja nekog formulara, nerazumijevanje pojmova rođendan, ljubav, pravednost... Za dob je normalno povremeno pobrkati pojmove ili tražiti pomoć pri ispunjavanju formulara. 7. Učestalo gubljenje stvari, ostavljanje stvari na neuobičajenim mjestima te često traženje stvari po džepovima. Za dob je normalno povremeno nešto zagubiti, ali i pronaći predmete ponavljanjem koraka. 8. Promjene raspoloženja i ponašanja izmjena ponašanja u smislu nemira, nervoze, ljutnje s naglom promjenom na preveliku smirenost i nezainteresiranost, bezrazložna tuga i plakanje s izmjenom dobrog raspoloženja i smijeha. Za dob je normalno povremeno imati promjene raspoloženja. 9. Promjena osobnosti - pretjerana sumnjičavost, optuživanje okoline za krađu novca, otuđivanje stvari, strah od prisutnosti drugih osoba koje ne prepoznaje, strah od svega u okolini, ljubomora, nepovjerenje... Za dob je normalno imati svoj način rješavanja problema i burno reagirati kada se taj red naruši. 10. Gubitak koncentracije i interesa za socijalne aktivnosti, potpuna nezainteresiranost, osjećaj napuštenosti, osamljenosti i prestrašenosti. Za dob je normalno povremeno osjećati zamor od posla, obiteljskih i društvenih obaveza.

Prema projekciji epidemioloških podataka i starenju populacije, pretpostavlja se da će 2050. godine jedna od 85 osoba oboljeti od Alzheimerove bolesti

Tanka je granica

Razlikovanje demencije od blagog kognitivnog poremećaja, MCI (mild cognitive impairment), temelji se na ocjeni postoji li veće ometanje sposobnosti funkcioniranja na poslu i svakodnevnim aktivnostima ili ne. MCI predstavlja predementnu fazu AB-a i tijekom nje dolazi do postupnog progresivnog kognitivnog propadanja. Pravodobno prepoznavanje i postavljanje dijagnoze MCI-ja pridonosi kvaliteti zbrinjavanja bolesnika. Treba imati na umu da je granica između normalne kognitivne funkcije i MCI-ja

te između MCI-ja i demencije često nejasna i zahtijeva kliničku prosudbu prije donošenja konačne dijagnoze. U liječenju se primjenjuju inhibitori acetilkolinesteraze (donepezil) ili antagonisti NMDA receptora (memantin) za ublažavanje simptoma AB-a te, ovisno o izraženosti simptoma, lijekovi za smirenje psihičke uznemirenosti, za spavanje i slično. Posebno naglašavam potrebu edukacije i stalne potpore članova

obitelji i drugih njegovatelja čija je uloga u zbrinjavanju bolesnika s AB-om od neprocjenjive važnosti. Rezultati istraživanja pokazuju važnost životnog stila za očuvanje funkcije mozga, kao i redovite tjelesne aktivnosti, odgovarajuće prehrane - takozvana MIND diet (Mediteranska prehrana + DASH - Diet to stop hypertension), vježbanja moždanih funkcija (brain fitness) i drugo.

ADIVA PLUS 9


TEMA BROJA: ŽIVJETI S ALZHEIMEROVOM BOLEŠĆU

10 savjeta za lakšu komunikaciju s oboljelima od Alzheimerove bolesti

Bolje komunikacijske vještine olakšat će članovima obitelji njegu oboljelih, smanjiti razinu stresa te poboljšati kvalitetu međusobnih odnosa

Autorica članka dr. sc. Marija Kušan Jukić, dr. med., spec. psihijatar Centar za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavni zavod za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

ADIVA PLUS 10


S

vaka uspješna komunikacija temelji se na uvažavanju osobe, poštovanju njezine jedinstvenosti, osobnosti i dostojanstva, a sve je to vidljivo već iz stava tijela i intonacije glasa kojom se nekome obraćamo. Lako zaboravljamo da u komunikaciji samo 7 posto poruke prenosimo riječima, a preostalih 93 posto čini neverbalna komunikacija. Osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija mogu dugo prepoznavati neverbalne znakove, pri čemu je posebno važan govor tijela – u njemu se ogledaju emocije, a upravo na toj emotivnoj razini možemo se povezati s osobom koja boluje od demencije. Oboljele ćemo i mi bolje razumjeti ako pratimo njihov govor tijela. Pomoću neverbalnih znakova možemo prepoznati je li im neugodno, boje li se ili ih nešto boli. Kako biste ostvarili bolju komunikaciju s osobom oboljelom od Alzheimerove bolesti (ali i drugih demencija), navest ćemo deset savjeta koji bi vam u tome mogli pomoći, a koji su sastavljeni kao mali vodič za članove obitelji i osobe bliske oboljelima okupljenima u Hrvatskoj udruzi za Alzheimerovu bolest. Održavajte pozitivno raspoloženje Kao što je već naglašeno, stav i govor tijela u interakciji s bilo kojom osobom, pa tako i s oboljelima od demencije, prenose osjećaje i misli snažnije od riječi. Stvaranjem pozitivnog okruženja u kojem se osjeća poštovanje osobe s kojom se komunicira lakše se prenose poruke i ostvaruje suradnja. Izraz lica, boja i ton glasa, kao i fizički kontakt u tome mogu pomoći. Usmjerite im pažnju Dok komunicirate s oboljelima, otklonite moguće distraktore pažnje i umanjite buku: ugasite radio i televiziju, pritvorite zastore na prozorima, zatvorite vrata ili se zajedno s osobom koja boluje od demencije premjestite u mirnije okruženje. Prije nego što počnete govoriti, provjerite imate li pažnju bolesnika te upotrebljavajte neverbalne znakove i dodir kako biste zadržali njegovu koncentraciju. Obraćajte mu se imenom, predstavite se i recite što ćete raditi. Ako bolesnik sjedi, zauzmite položaj u kojem će moći uspostaviti i održavati kontakt očima, to je iznimno važno. Koristite jednostavna pitanja Pitajte jedno po jedno pitanje, najbolje ona na koje se može odgovoriti s

1

2

3

da učine ono što su zaboravili te im pomažite u onome što više nisu sposobni učiniti samostalno. Koristite vizualne znakove – primjerice, pokažite im češalj kada želite da se počešljaju ili tanjur i pribor za jelo kada je vrijeme za obrok. Premda neće uspjeti imenovati predmete, znat će kako se koriste. Kada su teški, preusmjerite im pažnju Kad se uznemire, pokušajte promijeniti temu razgovora ili okolinu. Primjerice, pitajte bolesnika da vam u nečemu pomogne ili ga odvedite u šetnju. Važno je povezati se s bolesnikom na emocionalnoj razini prije nego ga pokušate preusmjeriti u neku aktivnosti. Možete mu, primjerice, reći: „Vidim da ste tužni, žao mi je što ste uznemireni. Idemo nešto pojesti (u šetnju i slično).“ Nemojte inzistirati na pitanju što se dogodilo niti biti uporni u tome da situaciju izvedete na čistac. Uzmite si vremena – ne morate baš u tom trenu obaviti kupanje, hranjenje, odlazak u šetnju, oblačenje i slično. Pokažite naklonost i pružite sigurnost Osobe koje su oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija ne mogu se više prilagođavati zdravim osobama, ali mi se možemo i moramo prilagoditi njima svojim verbalnim i neverbalnim govorom kako bismo zadobili njihovo povjerenje i dali im osjećaj sigurnosti. Pokažite im svoju naklonost, dajte im do znanja da su vam simpatični, dragi, da ih volite i da vam mogu vjerovati. Sačuvajte smisao za humor U komunikaciji s osobama oboljelima od AB-a važno je sačuvati humor te zapamtiti da se i one vole šaliti. Uputno je koristiti šale kada god je moguće, ali ne na račun oboljelih. Oboljeli često rade smiješne stvari kao i mi pa nastojmo zajedno uživati u tim situacijama i smijati se. Ljudi s demencijom zadržavaju socijalne vještine i oduševljeni su kada se mogu s nekim smijati. Prisjetite se dobrih starih dana Bolesnici se često ne mogu prisjetiti što se dogodilo prije 45 minuta, ali se jasno prisjećaju nečega što se dogodilo prije 45 godina. Prema tome, trebalo bi izbjegavati pitanja povezana s kratkoročnim pamćenjem. Bolje je postavljati općenita pitanja koja se odnose na bolesnikovu prošlost. Cijenite njihovu životnu priču, njihove vrijednosti, prioritete i iskustvo.

7

da i ne. Suzdržite se od postavljanja nedorečenih ili pitanja s višestrukim izborom odgovora. Primjerice, možete pitati: „Želiš li obući bijelu ili plavu majicu?“ ili, još bolje, pokazati između čega treba izabrati. Slušajte ušima, očima i srcem Budite strpljivi i pričekajte odgovor svojih bližnjih. Ako se bolesnik muči s odgovorom, u redu je pomoći mu tako da predložite neke riječi. Pratite neverbalne znakove komunikacije i odgovarajuće odgovorite. Uvijek težite čuti značenje i osjećaje koji su u podlozi izrečenog. Izrecite jasno poruku U komunikaciji s osobom oboljelom od demencije trebate biti spremni na ponavljanje pitanja, uputa, naloga i odgovora. Kratkim i jasnim rečenicama nastojte objasniti svaki postupak i proceduru koju poduzimate prije nego što pristupite realizaciji. Sve pojednostavite, odnosno izbjegavajte kompliciranje pri govoru. Isprekidajte aktivnosti u niz manjih Osobe s demencijom lakše će izvesti zadatke koji su podijeljeni u više manjih koraka. Ohrabrujte bližnje da rade ono što mogu, nježno ih podsjećajte na to

4 5

6

Oboljele ćemo i mi bolje razumjeti ako pratimo njihov govor tijela. Pomoću neverbalnih znakova možemo prepoznati je li im neugodno, boje li se ili ih nešto boli

8

9

10

ADIVA PLUS 11


KARDIOLOGIJA

Iznimno je važno što ranije dijagnosticirati anginu pectoris jer će dobar odabir liječenja spriječiti razvoj bolesti i komplikacije koje mogu ugroziti život

Autor članka mr. sc. Ante Petrušić, dr. med., internist, kardiolog, endokrinolog i dijabetolog

Angina pectoris

srce kojem nedostaje krvi ADIVA PLUS 12


A

nginu pectoris karakteriziraju stezanje, pritisak, pečenje, težina ili bol u prsima, a uzrokovana je prolaznom ishemijom miokarda, odnosno smanjenim dotokom krvi u srčani mišić. Uzrok tog slabijeg dotoka najčešće je suženje koronarnih arterija, do kojeg najčešće dovodi aterosklerotski proces. Riječ je o taloženju masti u stijenci arterija i postupnom sužavanju zahvaćenih krvnih žila. Ako dođe do potpunog začepljenja koronarne arterije ili njezine grane, to će dovesti do infarkta srčanog mišića, odnosno odumiranja dijela srčanog mišića koji ta krvna žila opskrbljuje krvlju. Aterosklerotski proces je kod bolesnika sa šećernom bolešću češći, počinje ranije i brže napreduje u odnosu na ostale pa je zato kod njih i angina pectoris češća. Od posljedica ateroskleroze umire oko polovice opće populacije i oko 70 posto dijabetičkih bolesnika. Treba naglasiti da se srčani mišić ne hrani krvlju iz svoje unutrašnjosti nego onom koju mu dopremaju dvije koronarne arterije (desna i lijeva) koje se granaju po površini srca, a njihovi ogranci zaranjaju u srčani mišić. “Potrošena” krv vraća se venama u desnu pretklijetku i otamo u pluća, gdje se ispušta ugljični dioksid i uzima kisik. Treba također reći da se aterosklerotske promjene ne događaju na srčanim venama nego na koronarnim arterijama pa se zato bolest krvnih žila srca i zove koronarna bolest.

cati, no na nasljedne faktore ne možemo. Koronarna bolest manifestira se kao angina pectoris, infarkt miokarda (srčanog mišića), potom poremećajima srčanog ritma (preskakanje srca), dekompenzacijom srca (popuštanje srca kao pumpe) ili kao iznenadna smrt. Ako se bolest na vrijeme uoči (na razini angine pectoris) i odabere najbolji način liječenja, moguće je zaustaviti progresiju bolesti prema infarktu miokarda, dekompenzaciji srca ili iznenadnoj smrti. Angina pectoris prepoznaje se po stezanju, pritisku, pečenju, težini ili bolu u prsima. Bol iza prsne kosti koji se isprva javlja pri fizičkom naporu ili uzbuđenju širi se u ruke (osobito u lijevu), vrat, donju vilicu ili donje zube. Traje od jedne do pet minuta, ponekad i do 15 minuta te popušta tijekom mirovanja ili stavljanjem nitroglicerina pod jezik. Ponekad se, umjesto boli, javi osjećaj nedostatka zraka (zaduha). Kod bolesnika s dijabetesom može biti prisutna ishemija srčanog mišića i bez popratne boli ili zaduha. Tada govorimo o nijemoj ishemiji čiji razlog treba tražiti u različitom pragu pojedinih ljudi na bol ili razvijenoj autonomnoj dijabetičkoj neuropatiji (promjene na autonomnom živčanom sustavu, čiji živci više nisu u stanju provesti osjećaj boli od srca do mozga). Svaka novootkrivena angina te ona čiji su napadaji u posljednje vrijeme učestaliji, bolovi traju dulje ili su intenzivniji nego ranije, a javljaju se i u mirovanju (dekubitalna angina) naziva se nestabilna angina. Taj oblik predstavlja veću opasnost za nastanak infarkta nego kod Nestabilna i stabilna angina I dok je razvijeni svijet ozbiljnom kampanjom tzv. stabilne angine, gdje se napadaji javljaju protiv rizičnih čimbenika smanjio učestalost rijetko, obično zbog fizičkog napora, kratko koronarne bolesti za 20 – 42 posto (ovisno traju i slabijeg su intenziteta. o kojoj zemlji je riječ), kod nas je ona u porastu. Na većinu rizičnih čimbenika kao što su Kako živjeti s bolešću šećerna bolest, povišena razina kolesterola i Dijagnoza počinje pažljivim uzimanjem anatriglicerida, povišen krvni tlak, pušenje, pre- mneze, a nastavlja se kliničkim pregledom komjerna tjelesna težina, stresan način života koji ponekad otkrije razlog koji je doveo do i nedovoljna fizička aktivnost možemo utje- koronarne bolesti (npr. povišen krvni tlak,

srčana mana i sl.). Laboratorijske pretrage mogu pridonijeti otkrivanju uzroka anginoznih tegoba i pomoći u ocjeni uznapredovalosti bolesti. Elektrokardiogram (EKG) u vrijeme napada angine pectoris karakteristično je promijenjen, ali kod 25 do 50 posto osoba s koronarnom bolešću između napadaji angine je uredan. U tim je slučajevima potrebna provokacija elektrokardiografskih promjena (najčešće opterećenjem, odnosno ergometrijom). Holter EKG-a koji bolesnik nosi 24 sata (ili dulje) predstavlja osobito vrijednu pretragu za analizu poremećaja srčanog ritma, pa i elektrokardiografskih promjena u vrijeme napadaja anginoznih boli te za detekciju nijemih ishemičnih ataka (osobito čestih kod bolesnika s dijabetesom). Pri dijagnostici koriste se i ultrazvuk srca, scintigrafija miokarda i koronarografija koja se ubraja u invazivne dijagnostičke obrade. Njezino je izvođenje opravdano samo kod bolesnika koji su u slučaju potrebe spremni na dilataciju (proširenje suženog dijela arterije), ugradnju stenta (potpornja) ili operaciju (premoštenje). Osobito je važno što ranije dijagnosticirati anginu pectoris jer će dobar odabir liječenja spriječiti razvoj bolesti i komplikacije. U liječenju je iznimno važno poučiti bolesnika da živi ispod praga anginoznih tegoba ne forsirati fizičke napore, ne ulaziti naglo u hladnu vodu ili se kupati na osamljenim mjestima, a po potrebi i preventivno uzeti nitroglicerin. Izbor lijekova treba prepustiti liječniku. Od metoda liječenja spomenimo i perkutanu transluminalnu koronarnu angioplastiku (PTCA - dilatacija balon-kateterom ili popularno nazvana propuhivanje) i kiruršku revaskularizaciju (bypass). Naravno, nakon bilo kojeg izbora liječenja potrebno je eliminirati rizične čimbenike kako bi se spriječilo napredovanje koronarne bolesti te su i dalje neophodne kardiološke kontrole.

Magnex 375 mg + vitamin B6 za srce za mišiće za živce smanjuje umor

NO VO ! svestrano učinkovit

kvaliteta iz Finske

samo 1 tableta dnevno www.vitabalans.hr

Pakiranje: 60, 180 tableta Ne sadrži šećer, laktozu, gluten.

1 tableta sadrži: magnezij 375 mg, vitamin B6 2,2 mg. Preporučena dnevna doza: 1 tableta dnevno.

Dostupan u ljekarnama

ADIVA PLUS 13


OBITELJSKO ZDRAVLJE

Hrvatska na putu rješavanja problema bjesnoće Do 2018. godine Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske planira Republiku Hrvatsku proglasiti zemljom slobodnom od bjesnoće

Autori članka:

Prim. dr. sc. Radovan Vodopija, dr. med., spec. epidemiologije, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Referentni centar za bjesnoću Ministarstva zdravlja Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med. spec. epidemiologije, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Tatjana Nemeth Blažić, dr. med. spec. epidemiologije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Referentni centar za promicanje zdravlja

ADIVA PLUS 14

S

vjetski dan borbe protiv bjesnoće obilježava se 28. rujna, što je povod da progovorimo o bolesti s kojom se u Hrvatskoj gotovo uopće ne susrećemo. No bjesnoća, zarazna bolest koja je prisutna u više od 150 zemalja i područja širom svijeta, još uzima velik danak te je gotovo u potpunosti smrtonosna. U zemljama Azije i Afrike i danas od te opake bolesti umire, prema dostupnim podacima, oko 55.000 ljudi godišnje, a velik dio te brojke čine djeca do 15. godine. U Hrvatskoj je situacija povoljna zahvaljujući vrlo dobroj suradnji i organizaciji službi humane i veterinarske struke, koje zajednički rade na njezinu sprečavanju.

Prevencija bjesnoće kod ljudi provodi se cijepljenjem te postupcima i preporukama pri zbrinjavanju svih vrsta ozljeda koje su prouzročili pas, mačka ili neka druga domaća ili divlja životinja


Velik doprinos Hrvatske borbi protiv bjesnoće u svijetu Republika Hrvatska dala je velik doprinos borbi protiv bjesnoće, ne samo na lokalnoj nego i na svjetskoj razini. Polovicom 80-ih godina prošlog stoljeća skupina stručnjaka iz Zavoda za zaštitu zdravlja grada Zagreba (današnji Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“) stvara 2-1-1 shemu cijepljenja na čelu s prof. dr. sc. Ivanom Jankom Vodopijom, liječnikom specijalistom infektologije, koju prihvaća Institut Pasteur (Pariz) i uvodi je u rutinsku upotrebu. Ekspertna skupina za bjesnoću Svjetske zdravstvene organizacije 1992. godine prihvaća 2-1-1 shemu cijepljenja protiv bjesnoće i uvrštava je u Službeni protokol za cijepljenje ljudi protiv bjesnoće (PEP). Uzročnik te zarazne bolesti je virus Lyssavirus koji je proširen po cijelom svijetu. Psi su glavni izvor infekcije i odgovorni su za većinu smrtnih slučajeva godišnje. No i druge životinje mogu biti izvor zaraze za čovjeka, poput mačaka, rakuna, čagljeva, mungosa, tvorova, smrdljivaca, rjeđih vrsta divljih mesoždera, pa i šišmiša. Virus bjesnoće u organizam ulazi kroz kožu zbog ugriza ili ogrebotine, a rjeđe se događa preko sluznice na koju je dospjela slina zaražene životinje.

Mjere prevencije

Mjere zaštite provode se u suradnji humane i veterinarske struke. Prevencija bjesnoće kod ljudi provodi se cijepljenjem te postupcima i preporukama pri zbrinjavanju svih vrsta

Što učiniti ako vas ugrize kućni ljubimac ili druga životinja?

ozljeda koje su prouzročili pas, mačka ili neka druga domaća ili divlja životinja. Svake godine više od 15 milijuna ljudi širom svijeta pristupi cijepljenju protiv bjesnoće, odnosno primi postekspozicijsku antirabičnu profilaksu (PEP), koja je jedini način da se ta opaka bolest spriječi i ne razvije. Time se sprečavaju stotine tisuća mogućih smrtnih slučajeva godišnje. Zbog toga je posebna važnost posvećena obradi ugrizne rane nakon kontakta s bijesnom ili životinjom kod koje se sumnja na bjesnoću (temeljito čišćenje i pranje ugrizne rane sapunom pod mlazom tekuće vode) te što raniji odlazak liječniku specijalistu radi započinjanja PEP-a. Za sprečavanje bjesnoće kod životinja i eliminaciju virusa bjesnoće iz prirodnih žarišta važno je cijepljenje lisica te pasa i mačaka. Obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće u Hrvatskoj provodi se od 1948., a obavezno čipiranje, registracija i evidencija pasa starijih od tri mjeseca od 2011. godine. Sustavnom provedbom mjera cijepljenja protiv bjesnoće životinja (pasa, lisica), kojima se želi eliminirati virus bjesnoće iz prirodnih žarišta, gotovo sve europske zemlje stekle su status zemlje slobodne od bjesnoće (Rabiesfree country). Zadnji slučaj humane bjesnoće u Republici Hrvatskoj zabilježen je 1964. godine. Oralno cijepljenje lisica protiv bjesnoće u Hrvatskoj (koje se sustavno kod nas provodi od 2010.) bilježi sjajne rezultate te će vrlo brzo i naša država postati zemlja slobodna od bjesnoće kao i naše susjedne zemlje (Italija, Slovenija i Austrija).

!

• Ranu dobro isperite sapunom pod mlazom tekuće vode kako biste odstranili slinu i sekret • Javite se liječniku opće medicine, jedinici hitne pomoći ili na odjel kirurgije • Nakon zbrinjavanja rane javite se u antirabičnu ambulantu Referentnog centra za bjesnoću pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (Mirogojska cesta 16, u Zagrebu) ili u neki od županijskih zavoda za javno zdravstvo (ako je ugriz izvan grada Zagreba) kako bi se procijenio rizik zaraze bjesnoćom te donijela odluka o tome trebate li primiti cjepivo ili ne.

Opasnost zbog krijumčarenja No humana i veterinarska struka trebaju uvijek biti na oprezu s obzirom na to da bjesnoća može prijetiti i nakon što zemlja postane slobodna od bjesnoće (npr. zbog krijumčarenja životinja iz zemalja gdje je bjesnoća još prisutna). Stoga treba kontinuirano provoditi akcije oralnog cijepljenja lisica i pasa. Zahvaljujući redovitom provođenju programa oralne vakcinacije lisica protiv bjesnoće od 2010. rezultati su odlični - od 11,3% dokazano bijesnih domaćih i divljih životinja na području Hrvatske u 2010. do 0% zabilježenih dokazano bijesnih domaćih i divljih životinja u 2015. godini. Od 2013. do 2015. nije bilo nijedne dokazane bjesnoće mačaka, a od 2014. do 2015. pasa, i to na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. S obzirom na izvrsne rezultate provođenja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnoće, Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske planira 2018. godine proglasiti Republiku Hrvatsku zemljom slobodnom od bjesnoće.

ADIVA PLUS 15


OTORINOLARINGOLOGIJA

Začepljeno

mi je uho!

Disfunkcija Eustahijeve tube, odnosno začepljenje uha česta je posljedica prehlade i rinitisa. Riječ je o neugodnoj smetnji koju treba ozbiljno shvatiti kako bi se izbjegle komplikacije

Osnovna je smjernica terapije osigurati prohodnost ušća, odnosno lumena Eustahijeve tube smanjivanjem edema sluznice jednostavnom primjenom vazokonstrikcijskih kapi u nos. Riječ je o kapima koje se uobičajeno koriste kod začepljenog nosa

Autorica članka mr. sc. Rozita Gulić, dr. med., spec. otorinolaringolog i plastični kirurg glave i vrata Poliklinika Gulić Medical Group

ADIVA PLUS 16


Kapi i propuhivanje

No vratimo se prehladi, odnosno edemu nosne sluznice kao najčešćem uzroku začepljenja Eustahijeve tube. Osnovna je smjernica terapije osigurati prohodnost ušća, odnosno lumena tube smanjivanjem edema sluznice. Edem možemo smanjiti jednostavnom primjenom vazokonstrikcijskih kapi u nos. Riječ je o kapima koje se uobičajeno koriste tijekom prehlade za uspostavljanje prohodnosti nosa i smanjivanje sekre-

cije (npr. efedrinske ili oksimetazolinske kapi). Kako bismo osigurali njihovo djelovanje na sluznicu ušća Eustahijeve tube, treba ih koristiti na određeni način - prije kapanja pacijent treba leći na ravnu podlogu, glava treba visjeti ispod ruba podloge, biti zabačena i rotirana na stranu u koju želi kapati nos. Ako je kapanje učinjeno ispravno, neće se osjetiti gorčina kapi u ždrijelu, nego samo pucketanje u uhu. Kapi se koriste tri do četiri puta na dan uz naknadno propuhivanje Eustahijeve cijevi (ali samo u slučajevima obične prehlade). Ako se na običnu virusnu prehladu nakalemi i bakterijska infekcija, propuhivanje Eustahijeve tube je kontraindicirano kako bi se izbjeglo širenje upale iz nosa u srednje uho. Propuhivanje ili policeriranje je vrlo jednostavno i bezbolno uz pomoć zraka pod tlakom koji se upuhuje kroz nos u trenutku dok pacijent izgovara slovo “k” ili pacijent može začepiti nos i na njega puhnuti. Naravno, za točnu procjenu dijagnoze začepljenja Eustahijeve cijevi (lat. Catarrhus tubotympanicus) potrebno je, osim otoskopskog pregleda uha na kojem možemo vidjeti uvučeni bubnjić, napraviti i audiološku obradu, odnosno snimiti sluh tonskim audiogramom i učiniti timpanometriju. Nakon provedene terapije obično se ponavlja audiološka obrada te se prati napredak. us

1

k za u

Broj

la

nj a

a n j e br

d

STRUČNJAK ZA OBOLJENJA KOŽE I NJEGU STOPALA Bradavice?

Čuvajte slušne košćice

Gljivice? Kurje oči? HR.14.C.C.V2.16.08

Ispucala stopala?

Distributer: Adriatic BST d.o.o., Podružnica Zagreb, Srebrnjak 61, 10000 Zagreb

U situacijama začepljenja Eustahijeve tube pacijent će osjetiti neugodan (kod nekih i potpun) gubitak sluha na toj strani. Osim toga, može imati osjećaj punoće u uhu, doživjeti svoj glas potpuno drukčijim (kao da govori iz bačve) i kratkotrajno osjetiti olakšanje ili vraćanje sluha pri gutanju zbog otvaranja Eustahijeve tube. Ubrzo nakon stvaranja negativnog tlaka u srednjem uhu dolazi i do nakupljanja tekućine (transudata) iz sluznice u šupljini srednjeg uha. Ako pacijent zanemari simptome pa stanje smanjenog atmosferskog tlaka u srednjem uhu potraje najmanje tri mjeseca, mogu nastupiti trajne promjene na lancu slušnih košćica čiji će zglobovi međusobno zarasti. Lanac slušnih košćica postat će fiksiran i ukočen, a takve je ekstremne posljedice moguće rješavati samo kirurškim putem. Do zatvaranja Eustahijeve tube najčešće dolazi

vijetu

i ca

zbog promjena na sluznici. Kao što je prije naglašeno, sluznica Eustahijeve tube nije zaseban entitet i ponaša se kao sluznica njezine okoline. Točnije, ako se pojavi oteklina (edem) sluznice nosa, ona se prenosi i na sluznicu ušća Eustahijeve tube koje se nalazi u gornjem dijelu ždrijela ili epifarinksu. Ždrijelo možemo zamisliti poput dimnjaka ili okomite cijevi koja povezuje šupljine nosa, usnu šupljinu i grkljan. I ušće Eustahijeve cijevi nalazi se na bočnoj strani ždrijela obostrano, odmah na granici s nosnim šupljinama. Oteklina nosne sluznice najčešće nastaje tijekom prehlade, alergijskog rinitisa, nosne polipoze i slično. Kod djece do šeste ili sedme godine života prvi je uzrok začepljenja Eustahijeve cijevi postojanje treće mandule ili adenoidnih vegetacija u ždrijelu, koje je ponekad potrebno operirati.

av

E

ustahijeva tuba je anatomski pojam koji podrazumijeva komunikaciju između srednjeg uha i ždrijela. Ima oblik blago nakošene cjevčice obložene sluznicom čije su stijenke u međusobnom uskom kontaktu ili gotovo slijepljene u stanju mirovanja. Sluznica Eustahijeve tube predstavlja nastavak sluznice srednjeg uha, odnosno ždrijela, pa se stoga sva događanja na tim sluznicama automatski odražavaju i na sluznicu tube. Koja je njezina funkcija? Najkraće rečeno, Eustahijeva tuba služi za ventilaciju srednjeg uha, odnosno za izjednačavanje tlaka srednjeg uha s vanjskim, atmosferskim tlakom. Izjednačavanje tlakova događa se privremeno, tijekom kratkotrajnog otvaranja Eustahijeve tube. Njezino je otvaranje nesvjesna radnja koja se ponavlja svaki put kad progutamo slinu ili zalogaj hrane i obično je ne registriramo, osim pri kretanju na više nadmorske visine ili tijekom prehlade (osjetimo nešto poput klika te nestane osjećaj punoće u uhu). Pravilna funkcija Eustahijeve tube vrlo je važna zbog održavanja urednog sluha, odnosno pravilnog rasporeda lanca slušnih košćica. Naime, kod osoba urednog sluha slušni podražaj dolazi u kontakt s bubnjićem te se putem vibracija slušnih košćica prenosi dalje na unutrašnje uho. Ondje se nalaze osjetne stanice koje taj zvuk procesuiraju u neurološki signal. Slušne košćice su međusobno povezane zglobovima te upravo o atmosferskom tlaku ovisi njihov međusobni odnos i amplitude pokreta u zglobovima. U situacijama smanjenog tlaka zraka u srednjem uhu dolazi do stvaranja vakuuma i međusobnog približavanja slušnih košćica, odnosno smanjene pokretljivosti ili potpune nepokretljivosti njihovih međusobnih zglobova. Što to znači za pacijenta?

Rješenje za nasmijana stopala! Wartner s inovativnim proizvodima brzo i učinkovito uklanja bradavice, gljivice, kurje oči i ispucalu kožu stopala.

Vjerujte broju 1, vjerujte Wartneru!* www.wartner.com

ADIVA PLUS 17


PEDIJATRIJA

Jačanje imuniteta vrtićke djece Dječje su bolesti neizbježne, no na imunosni sustav mališana može se utjecati tako da im se poveća otpornost te omogući lakši i brži oporavak

Autorica članka Silvija Somođi, viša medicinska sestra Zdravstvena voditeljica Dječji vrtić Čarobna šuma

ADIVA PLUS 18

P

od pojmom imunosti podrazumijevaju se svi brojni fiziološki mehanizmi kojima tijelo reagira na svaku stranu, potencijalno toksičnu supstanciju, pa i onu koju stvara samo tijelo. Imunosni sustav vrlo je složen te gotovo svi organi u tijelu sudjeluju u njegovu radu. Rastom i razvojem djeteta raste i osnažuje se i njegov imunosni sustav. On je temelj zdravlja cijelog organizma. Djeca su izložena velikom broju virusa i bakterija u svakodnevnom okruženju pa tako igra s vršnjacima ili boravak u zatvorenim prostorijama mogu prouzročiti učestalu pojavu raznih infekcija te njihovo širenje. Međutim, ovi čimbenici neće podjednako utjecati na svu djecu. Dok se kod nekih imunosni sustav uspješno bori protiv raznih mikroba, drugi će češće obolijevati. Kako ga ojačati? Dječje su bolesti dio odrastanja i ne možemo ih izbjeći, ali možemo pomoći imunosnom sustavu da se razvije, bude uravnotežen i funkcionira pravodobno. O njegovoj jakosti ovisi koliko će često dijete biti bolesno. Mnogo je čimbenika koji utječu na imunosni sustav, ali je i mnogo mogućnosti da se dječjem organizmu pomogne u savladavanju svih mogućih prijetnji.   Zdrava i uravnotežena prehrana preduvjet je za razvoj djeteta te za snažan imunosni sustav. Nutritivni nedostaci mogu povećati osjetljivost na viruse i bakterije te se preporučuje da u svakodnevnu prehranu uvrstite svježe voće i povrće, orašaste plodove,


sjemenke, grah i cjelovite žitarice. Djeca često odbijaju hranu koju im nudimo, ali nikada nemojte koristiti hranu kao nagradu ili utjehu. Hranjenje je poseban proces koji ne treba povezivati s emocijama. Namirnice koje pridonose jačanju imuniteta su limun, jagode, banane, dinje, borovnice, marelice, grejp, češnjak, luk, rajčice, brokule, špinat, mrkva, kelj, tikvice, mahunarke te proizvodi od soje. Te namirnice sadrže visoku razinu vitamina, minerala, enzima i antioksidansa koji jačaju imunitet. Osim toga, preporučuje se i konzumiranje žutog povrća koje sadrži karotenoide, prirodnu tvar koja potiče imunosni sustav i proizvodnju bijelih krvnih stanica. Konzumiranje šećera smanjuje broj i funkciju bijelih krvnih stanica koje pomažu u borbi protiv raznih infekcija i povećavaju učinkovitost imunosnog sustava. Osim toga, šećer je odgovoran i za druge bolesti, uključujući dijabetes i srčane probleme. U jelovnik je najbolje uvrstiti slastice na bazi mlijeka koje sadrže dodano voće ili neke druge korisne sastojke. Umjesto proizvoda s visokim udjelom šećera ponudite djetetu voće ili voćni jogurt. Tako ćete pridonijeti jačanju njegova imuniteta i obrani od raznih infekcija. Probiotici također pridonose jačanju imuniteta tako što pomažu uspostavljanju ravnoteže

između tzv. dobrih i loših bakterija te povećavaju ili poboljšavaju fagocitozu, koju bijele krvne stanice koriste za onesposobljavanje bakterija. Vitamini i minerali su neophodne, esencijalne supstancije za život i zdravlje čovjeka. Bez njih nema jakog imunosnog sustava te su oni glavni razlog naglašavanja važnosti prehrane, posebno voća i povrća. Nedovoljan unos vitamina i minerala hranom ili poremećaji u apsorpciji, odnosno izlučivanju, kao i povećane potrebe organizma dovode do poremećaja u imunosnom sustavu i odražavaju se na obrambene mogućnosti ljudskog tijela. Za rođendanske proslave u vrtiću preporučuju se svježe i sušeno voće, proizvodi od voća, voćni sokovi te smoothieji pripremljeni u ekstraktoru hranjivih sastojaka koji oslobađa skrivene hranjive sastojke te tako osigurava nutritivnu i zdravu prehranu. Dobar san obnavlja i osnažuje tijelo. Osim što utječe na psihički i fizički razvoj djeteta, odgovarajuća količina sna pomaže i pri održavanju zdravlja i obrani od infekcija. Loš san može smanjiti otpornost organizma, povećati vjerojatnost pojave raznih infekcija, ali i utjecati na njihovo trajanje i učinkovitost cijepljenja. U prvih mjesec dana života dijete spava i po 17 sati na dan. San je iznimno važan za

razvoj, a osobito za rast djeteta jer se hormon rasta izlučuje tijekom spavanja. U dobi od šest mjeseci do godine dana dijete bi noću trebalo spavati od osam do deset sati (obično s prekidima zbog hranjenja) te još nekoliko sati danju. Djeca od jedne do tri godine noću trebaju osam do deset sati sna te još dva kraća dnevna odmora. Osim toga, ipak treba naglasiti da je potreba za snom kod djece, kao i kod odraslih, individualna. Ako dijete noću nije dovoljno spavalo, trebali biste biti dosljedni kada je riječ o dnevnom snu. Važno je da se dijete naspava. Poslijepodnevno spavanje ne bi trebalo izazivati stalne svađe s djetetom. Ostanite smireni i objasnite djetetu zašto je dnevni san važan. Umjerena tjelesna aktivnost pozitivno utječe na naš imunosni sustav jer povećava broj imunih stanica i njihovih produkata. Bez obzira na to kojom se aktivnošću dijete bavi, je li to šetnja, ples ili neki sport, važno je da u tome uživa te da ne provodi sate u zatvorenom prostoru. Svakodnevni boravak na svježem zraku, tijekom svih godišnjih doba, a posebno u zimskim mjesecima, važan je za jačanje otpornosti dječjeg organizma. Izlaganje svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupan psihofizički razvoj djeteta.

ADIVA PLUS 19


LJEPOTA

Kako smanjiti

vidljivost ožiljaka Ožiljci skriveni odjećom najčešće nam neće smetati, no oni izloženi pogledima mogu nam predstavljati opterećenje Autorica članka Magda Dežđek

K

oža je vitalan organ te posjeduje snažnu moć samoobnove i regeneracije. Međutim, ta njezina sposobnost moguća je samo kada je oštećen površinski sloj – epiderma. Stanice kože ponovno narastu ne ostavljajući dugotrajnije promjene i oštećenja u strukturi kože. No kada su uključeni dublji slojevi kože, bilo da je razlog kirurški zahvat, ozljeda ili posljedica akni, nastaje problem koji ne nestaje tako lako. Svako trajno oštećenje u dermi može rezultirati ožiljkom koji će ostati vidljiv do kraja života. Stvaranje ožiljka je prirodni put zacjeljenja kože, a njegov nastanak ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su veličina i dubina rane, odnosno oštećenja, lokacija ozljede, vaša dob, pa čak i hormoni. S nekim se ožiljcima pomirimo jer su sakriveni ispod odjeće, ali postoje i oni koji nam mogu smetati - i subjektivno i objektivno.

Što nudi medicina?

Liječenje ovisi o tipu i izgledu ožiljka. Evo nekoliko opcija konvencionalne medicine koje su nam na raspolaganju: Silikonski gel ili silikonski flasteri jednostavno ublažavaju i izbljeđuju ožiljke. Za optimalne rezultate važno ih je upotrebljavati redovito, a najučinkovitiji su ako ih se počne upotrebljavati odmah nakon nastanka ožiljka. Mogu se nabaviti u ljekarnama. Alfa hidroksilna kiselina dolazi u različitim jačinama (postocima) pa se posavjetujte s dermatologom koja je koncentracija pogodna za vas. U suprotnom, AHA kiselina može prouzročiti iritaciju, a u nekim slučajevima čak i pogoršati izgled ožiljka. Lokalni pripravci za ublažavanje ožiljaka mogu biti u obliku gela, kreme ili losiona, a mogu se nabaviti u ljekarni. Najčešće sadržavaju kolagen koji ublažava ožiljak, potiče proizvodnju prote-

ADIVA PLUS 20

inskih vlakana i stimulira rast novih stanica kože kako bi što prije zamijenile staro, ožiljkasto tkivo. Najučinkovitiji su ako ih počnete koristiti odmah nakon nastanka ožiljka. Plastična kirurgija jedan je od najučinkovitijih i najbržih načina nestanka ožiljaka. Tako se u velikoj mjeri može poboljšati ili ublažiti izgled ožiljka uklanjajući ga i zamjenjujući zdravom kožom, a mogu se tretirati i popraviti i promjene nastale u dubljim slojevima kože. Laserski tretman dobra je alternativa plastičnoj kirurgiji. Ako niste za nož, svjetlo koje je pojačano i stimulirano u lasersku zraku tretira oštećenu kožu te ublažava neugledan izgled ožiljka. Postoje različite vrste lasera, a stručnjak će odabrati, prema dubini i lokaciji ožiljka, najpogodniji za vas. Često je potrebno ponoviti postupak nekoliko puta. Injekcije kortizona pogodne su za hipertrofične ožiljke i keloide koje karakterizira prekomjerno stvaranje vezivnog tkiva iznad razine kože, odnosno izvan linije ožiljka zahvaćajući okolno zdravo tkivo. Taj će tretman pomoći smanjiti i poravnati ožiljak. Injekcije kolagena i hijaluronske kiseline koriste se za tretman uleknutih ožiljaka. Estetski zadovoljavajući učinak nastupa odmah, ali nije trajan pa ga je potrebno ponavljati. Dermoabrazijom uklanja se površinski sloj dopuštajući da na površinu dođe zdrava koža. Najpogodnija je za površinske ozljede, ožiljke od akni, vodenih kozica te za ublažavanje ožiljka nakon kirurškog tretmana. Kemijski piling je također za površinske ožiljke. Uklanja gornji sloj kože, a često je potrebno napraviti nekoliko tretmana do željenog rezultata.

Liječenje ovisi o tipu i izgledu ožiljka, a pritom se možemo odlučiti za rješenja koja nudi konvencionalna medicina ili pak priroda

ske ožiljke, a neke od potrebnih sastojaka imate u svojoj kuhinji. Limun sadržava AHA kiselinu pa na prirodan način izbljeđuje kožu i time ublažava defekt. Polovicu citrusa utrljajte direktno u ožiljak (imate li osjetljivu kožu, sok limuna razblažite vodom). Nakon što se osuši, isperite. Pritom se ne izlažite suncu. Postupak ponovite svaka dva do tri dana. Aloja iscjeljuje i izbjeljuje. Prerežite list aloje, istisnite gustu melasu i nanesite je izravno na željeno mjesto ili u ljekarni kupite 99-postotni pripravak od aloje. Za najbolji rezultat pustite da stoji barem pola sata, a potom ga isperite. Pogodna je i za osjetljivu kožu. Ulje šipka (hladno prešano) potiče prirodno iscjeljenje kože. Jednom do dva puta na dan nježno umasirajte nekoliko kapi ulja u željeno područje. Još ćete bolje rezultate postići ako ga utrljavate derma-rolerom. Med nanesite izravno na ožiljak jednom dnevno, pustite da djeluje regenerativno i protuupalno barem 15 minuta prije nego što ga isperete. Rajčica bogata vitaminima i mineralima izblijedit će ožiljke. Tanku krišku svježe domaće rajčice nanesite kao oblog na ožiljak ili umasirajte deblju krišku. Ostavite da djeluje barem 15 minuta prije nego što isperete. Ponovite još jednom tijekom dana (ne više). Vitamin E kralj je vitamina u regeneraciji kože. Istisnite ga iz gel-kapsule i nanesite izravno na Rješenja iz kuhinje željno mjesto. Ako je zahvaćeno područje veće, Ako ste skloniji prirodnom rješenju, i u tom po- vitamin pomiješajte s hidratantnom kremom ili dručju postoji mnogo opcija za manje i površin- losionom.


VREMEPLOV

Vijesti iz povijesti Povijest medicine obiluje zanimljivostima koje su nam iz današnje perspektive gotovo nezamislive

S

jedne strane, skloni smo podcjenjivati stare civilizacije zamišljajući tadašnje liječnike kao vračeve ili nadriliječnike koji nisu imali „pravo znanje“. Malo tko bi mogao zamisliti da su drevni Egipćani izvrsno poznavali anatomiju ili da su najljepši antički primjerci zubnih proteza pronađeni u grobovima starih Etruščana (10. – 4. st. pr. Kr.), pri čemu su protetičke nadoknade izrađivane od zlatnih traka. S druge strane zbog nekih metoda liječenja iz povijesti, mogli bismo osjetiti neizmjernu zahvalnost jer smo u rukama suvremenih liječnika 21. stoljeća. Uživajte u vijestima iz povijesti.

cija hemeroida, tumora, kamenca, čireva i drugog, Sushruta Samhita detaljno opisuje operaciju katarakte koja se obavljala bez anestezije iako se tijekom zahvata u oko ukapavalo majčino mlijeko, a s vanjske strane oko se natapalo biljnom mješavinom. U razdoblju oporavka bilo je važno da pacijent izbjegava kašljanje, kihanje ili bilo što slično što bi moglo povećati pritisak u oku. Tako su uspijevali djelomično spasiti vid.

početkom 20. stoljeća. Među njima se još pamti Radithor tvrtke Bailey Radium Laboratories koji se prodavao između 1918. i 1928. godine. Radithor je bila destilirana voda s radijem, a propagiran je kao rješenje za razne bolesti, od artritisa, reume do impotencije i psihičkih bolesti. Spomenimo i slučaj bogatog Amerikanca i industrijalca Ebena Byersa koji je popio gotovo 1400 bočica čudesnog lijeka. Teško se razbolio i umro za dvije godine tijekom kojih su mu kirurški uklonili dijelove usta i vilice.

Opijum za smirenje djece

Operacija katarakte prije više od 2500 godina

Jedan od najstarijih medicinskih udžbenika Sushruta Samhita potječe iz Indije, pisan je na sanskrtu, a riječ je o drevnom ajurvedskom tekstu. Pretpostavlja se da je napisan oko 600. g. pr. Kr. Vjeruje se da je Sushruta bio liječnik i učitelj, a njegova Samhita – kompilacija znanja – pruža Zlatni zubi i čačkalica od riblje kosti detaljne informacije o medicini, operativnim za- Prvim tezama o bolesti zuba smatraju se Hipohvatima, farmakologiji i njezi pacijenata. Među kratovi „Aforizmi“ iz 5 st. pr. Kr. Otac medicine brojnim opisima kirurških zahvata poput opera- služio se dentalnim instrumentima te izrađivao aparate za frakture zuba. Kao što je spomenuto, predivne zubne proteze pronađene su u etruščanskim grobnicama, no i stari Rimljani voljeli su zlato te su od njega izrađivali zube i mostove. Iz starog Rima poznate su i upute o higijeni usne šupljine – zubi su se trljali solju, a umjesto čačkalice koristila se riblja kost.

U engleskim ljekarnama u viktorijansko doba (kraj 19. stoljeća) mogla se jednostavno nabaviti droga kao što su kokain i razni derivati opijuma. Možda najpoznatiji lijek iz toga doba jest sirup za smirenje Mrs. Winslow’s čija je kreatorica Charlotte N. Winslow. Formula je sadržavala morfin sulfat, i to 65 g po jednoj unci sirupa (28 ml). Sirup se oglašavao kao učinkovito sredstvo za smirenje dojenčadi i male djece, posebno u razdoblju rasta zubi, a s britanskog tržišta proširilo se i na američko. No 1911. godine u Americi je lijek prvi put oštro kritiziran kao potencijalno smrtonosan za djecu, a u Engleskoj je tek 1930. godine povučen s tržišta.

Radioaktivni lijek za sve

Radijacija nije uvijek smatrana nezdravom pa su tako radioaktivni proizvodi bili vrlo popularni

Sedam dobrih bakterija za vaše crijevo Crijevo je najveći imunosni organ u tijelu jer se u njemu naš organizam suočava s najviše utjecaja iz okoline. U njemu se nalaze brojne različite bakterije koje utječu na naše blagostanje - od za zdravlje korisnih do štetnih bakterija. Bakterije mliječne kiseline pripadaju skupini korisnih bakterija te imaju važnu ulogu u održavanju bakterijske ravnoteže u crijevima i za rad crijeva, a kontroliraju i rast štetnih bakterija. LactoSeven sadrži sedam različitih, prirodnih, sojeva bakterija mliječne kiseline, vlakna inulina i vitamin D. Bakterije su zaštićene patentiranom Bio-Support® oblogom koja im omogućava da žive dođu u crijeva gdje obavljaju svoju funkciju. Tabletama je dodan inulin, odnosno prirodna vlakna koja služe kao posebna hrana korisnim bakterijama mliječne kiseline. Uzimanje tableta LactoSeven posebno se preporučuje tijekom promjene prehrane, liječenja antibioticima te za jačanje imunosnog sustava.

ADIVA PLUS 21


SPONZORIRANI ČLANAK

Vratite tijelu Pernaton forte gel s originalnim ekstraktom zelenousne školjke i ekstraktom kajenske paprike pravo je olakšanje pri upalama živaca i mišića

ADIVA PLUS 22

pokret U

zrok brojnim tegobama zglobova povezan je s vezivnim tkivom koje, kao što mu i naziv govori, tijelo povezuje u jednu cjelinu. Vezivnom tkivu pripadaju tetive, ligamenti, zglobna hrskavica i intervertebralni diskovi. To je tkivo bogato vodom i ionima te ima ulogu stabilizatora koji ublažava pritisak i opterećenja na zglobove. Kontinuiranim kruženjem vode i kiselina do vezivnog tkiva dovode se hranjive i vitalne tvari, a odvode otpadni metabolički produkti. Prirodni proces starenja, razni upalni procesi u zglobovima i velika fizička opterećenja zglobova mijenjaju sastav i fizikalna svojstva vezivnog tkiva. Smanjuje se sadržaj vode, mijenja se sastav hranjivih tvari, a tkivo postaje manje elastično. Dolazi do propadanja hrskavice i do trenja te se javljaju oteklina i bol, a kretanje je onemogućeno. Slično se događa i pri sportskim ozljedama i uganućima. Ozlijeđen zglob reagira upalom i oteklinom, postane topao, kretanje je ograničeno, a samim time smanjuje se i opskrba vezivnog tkiva hranjivim tvarima. Glikozaminoglikani reguliraju

elastičnost vezivnog tkiva, ublažavaju pritisak i mehanička opterećenja. Pernaton forte gel sadrži originalni ekstrakt iz zelenousne školjke i ekstrakt kajenske paprike, glikozaminoglikane (GAG), kondroitin i eterična ulja. Pruža intenzivan, dugotrajan i ugodan osjećaj topline koji pospješuje prokrvljenost kože. Primjenjuje se više puta tijekom dana ili kako je propisano. Gel ugodna mirisa utrlja se na željeno mjesto dok se ne upije. Ne masti i upija se odmah. Pernaton forte gel idealan je za masažu mišića prije aktivnosti u hladnim mjesecima i nakon njih. Pomaže boljoj prokrvljenosti kože zbog sadržaja kajenske paprike, a zbog intenzivnog dugotrajnog osjećaja topline idealan je za masažu mjesta zahvaćenih upalama živaca i mišića (išijas, reumatizam). Ekstrakt kajenske paprike (latinski Capsicum annuum) u službenoj medicini primjenjuje se uglavnom kao sastojak gelova, krema ili flastera zbog svog intenzivnog djelovanja zagrijavanja. Glavna djelatna tvar kajenske paprike je kapsaicin koji je odgovoran za ljuti okus. Kod primjene na koži izaziva žarenje i osjećaj pečenja. Na mjestu primjene potiče prokrvljenost pa se pospješuje opskrba hranjivim tvarima, a samim time manja se upala može brže ukloniti. U narodnoj medicini često se primjenjuje izvana kod reumatskih bolova, križobolje, neuralgija, manjih oštećenja živaca zbog intenzivnog zagrijavanja i poticanja bolje prokrvljenosti tkiva.


ZANIMLJIVOSTI

Zdrav stil života čuva naš mozak Istraživači s UCLA (University of California Los Angeles) prvi su put na presjecima mozga (PET scan) pokazali da zdrav stil života smanjuje nakupine proteina i tau vretena, koje onemogućuju komunikaciju između neurona te eventualno uzrokuju Alzheimerovu bolest. Dr. David Miller, prvi autor te studije objavljene u novom izdanju American Journal of Geriatric Psychiatry, naglašava važnost zdravog života u prevenciji Alzheimerove bolesti. Kod 44 osobe između 40 i 85 godina koje su imale simptome blagoga kognitivnog poremećaja (MCI) napravljen je PET scan kako bi se izmjerila količina i veličina plakova i vretena. Analizirani su BMI (indeks tjelesne mase), količina tjelesne aktivnosti, prehrana i drugi faktori stila života. Pokazano je da uredne vrijednosti BMI-ja, tjelesna aktivnost i mediteranska prehrana smanjuju stupanj plakova i vretena između 1 i 3 posto, što bi moglo biti dovoljno da se odgodi početak demencije. Pokazano je da je zdravi životni stil povezan i s reduciranim smanjenjem mozga te njegovom atrofijom u osoba s Alzheimerovom bolešću. Druga studija provedena na Mayo klinici na 672 starija ispitanika i objavljena 25. srpnja u časopisu Alzheimer’s & Dementia pokazala je povećanu debljinu moždane kore kod osoba koje se hrane mediteranskom prehranom u odnosu na one koje su jele veće količine ugljikohidrata i šećera. U srpnju je objavljena i nova metaanaliza u časopisu Frontiers in Nutrition, koja je uključila 18 studija te pokazala povezanost mediteranske prehrane s boljom pažnjom, pamćenjem i jezikom, kao i sa sporijim napredovanjem kognitivnih poremećaja. Bez obzira na koji način, očito je da zdravi stil života pridonosi očuvanju zdravlja mozga. (akademkinja Vida Demarin)

Najjača obitelj dobrih* bakterija

Muči vas proljev? Uzimate antibiotike? Biorela® je jedini proizvod koji sadrži HOWARU® restore, zaštićenu kombinaciju Lactobacillus i Bifidobacterium kultura koja pomaže kod proljeva i obnavlja crijevnu mikrofloru kod terapije antibioticima.

HZZO pustio u probni rad Portal za pacijente Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pustio je u probni rad Portal za pacijente dostupan preko sustava e-Građani. Portal je povezan s e-Kartonom koji je u probni rad krenuo 1. rujna, a ovih se dana očekuje i puštanje u probni rad mobilnog portala za naručivanje i komunikaciju pacijenata s liječnicima primarne zdravstvene zaštite preko mobilnog telefona. Putem Portala za pacijente građani mogu vidjeti svoje propisane i izdane lijekove, nalaze te otpusna pisma te imaju uvid tko je i kada pristupao pojedinim dijelovima njihova kartona. Osjetljiviji podaci poput potencijalno stigmatizirajućih bolesti bit će skriveni u e-Kartonu, a sigurnost podataka općenito jamči niz suvremenih zaštitnih mjera. Putem mobilnog portala pacijenti će se moći naručivati u ordinacije obiteljske medicine, slati zamolbe za obnovu kontinuirane terapije ili izdavanje doznaka. Pristup portalu omogućit će izabrani liječnik kod kojeg će pacijent potpisati izjavu te dobiti lozinku za prijavu. U probnom će razdoblju pacijentima za komunikaciju putem mobilnog portala biti dostupno 939 timova opće/obiteljske medicine, 165 pedijatrijskih timova, 140 ginekoloških i 372 tima dentalne medicine.

Biorela

Biorela Baby

· kapsule · za odrasle, djecu od 6 godina i trudnice

· vrećice u obliku praha ugodnog okusa · za djecu, odrasle i trudnice

®

®

Savjetovalište tel. 01 6379 400 / www.biorela.com * nepatogene bakterije prirodno prisutne u ljudskom organizmu

ADIVA PLUS 23


NUTRICIONIZAM

Rujan u znaku lješnjaka i badema Orašasti plodovi omiljena su jesenska namirnica, a kasno ljeto i prvi hladniji dani na stolove nam donose lješnjake i bademe Autor članka Ivan Sović, dipl. ing. nutricionist

RECEPTI

Pečena janjetina s bademima Sastojci (6 osoba): 1 janjeći but (1,5 - 2 kg), 1 žličica naribane limunove korice, 2 češnja češnjaka, 100 ml maslinova ulja, 250 g luka, 50 - 100 ml bijelog vina, 100 g grubo narezanih badema, 1 žličica listića ružmarina, 1 žlica Vegete

ADIVA PLUS 24

Naribanoj korici limuna dodajte nasjeckani češnjak i 1 žlicu Vegete pa tom mješavinom premažite janjeći but koji ste prethodno malo posolili. Pripremljenu janjetinu stavite u lim za pečenje. Na dijelu ulja kratko popecite luk narezan na kolutiće i dodajte janjetini. Podlijte s oko 100 ml vode, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 - 200 °C oko 90 minuta. Potkraj pečenja maknite foliju, janjetinu prelijte preostalim maslinovim uljem i pospite grubo narezanim bademima. Podlijte vinom i nastavite peći još oko 20 minuta da janjetina porumeni. Pečenu janjetinu stavite na toplo mjesto. Odlijte suvišnu masnoću u kojoj se pekla, a umak i luk od pečenja usitnite u električnoj miješalici. U umak umiješajte listiće ružmarina te ga prokuhajte. Janjetinu narežite, prelijte toplim umakom, dodajte kuhano povrće i poslužite.


100 g lješnjaka i badema prosječno sadrži: Nutrijent

Lješnjak

Badem

628 kcal

575 kcal

Dijetalna vlakna

10 g

12 g

Proteini

15 g

21 g

Masti

61 g

49 g

45,7 g

30,9 g

7,9 g

12,1 g

Vitamin B2

0,1 mg

1 mg

Vitamin E

15 mg

26,2 mg

Magnezij

163 mg

268 mg

Mangan

6,2 mg

2,3 mg

Bakar

1,7 mg

1 mg

Kalij

680 mg

705 mg

Energija

- mononezasićene - polinezasićene

B

ademe i lješnjake ubrajamo u orašaste plodove iako su bademi zapravo sjemenke voća drveta badema. Badem je biljka srodna breskvi, trešnji i marelici, a daje plod koji ima čvrstu jestivu sjemenku koju ubrajamo u orašaste plodove. Lješnjak je pak ovalnog oblika i raste u obliku grma. Zrele sjemenke padaju iz ljuske kada sazru, što se događa sedam do osam mjeseci nakon oplođivanja. Bademi su također ovalnog oblika, bijele boje s tankom smeđom opnom i zatvoreni unutar tvrde ljuske. Kod badema razlikujemo dvije vrste: slatke, koji se koriste u prehrani, te gorke, koji se koriste za dobivanje ulja, a inače su nejestivi jer sadrže toksične supstancije. Lješnjaci i bademi prisutni su u ljudskoj prehrani već tisućama godina. Smatra se da lješnjaci potječu iz južne Europe i Turske, a bademi iz sjeverne Afrike i zapadne Azije. Danas se obje biljke uzgajaju u mnogim državama diljem svijeta, a najbolje uspijevaju u mediteranskoj klimi. Nutritivno su lješnjaci i bademi vrlo bogate

namirnice. Unatoč visokom udjelu masnoća, imaju pozitivno djelovanje na zdravlje zbog visokog udjela mononezasićenih masnih kiselina koje se povezuju sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja. Recimo i to da je nekoliko velikih epidemioloških istraživanja na ljudima povezalo smanjenje rizika od nastanka srčanih oboljenja upravo s konzumiranjem orašastih plodova. Novija istraživanja zdravstvenim blagodatima dodaju i smanjenje razine LDL kolesterola u krvi, rizičnog čimbenika za bolesti srca.

Pomoć u reguliranju šećera u krvi

Pozitivni učinci na zdravlje krvožilnog sustava dodatno su naglašeni zbog visokog udjela vitamina E u orašastim plodovima, a visok udio magnezija pomaže sprečavanju kalcifikacije krvnih žila. Lješnjaci i bademi sadrže i visok udio kalija, minerala koji sudjeluje u prijenosu živčanih impulsa do mišića i pomaže održavanju normalnog krvnog tlaka, što pridonosi očuvanju zdravlja krvožilnog sustava. Bogati su flavonoidima, antioksidativnim tvarima koje pomažu neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu, štiteći nas od oksidativnih oštećenja. Novija istraživanja povezuju orašaste plodove s boljom regulacijom razine šećera u krvi nakon jela ako su orašasti plodovi bili njegov sastavni dio. Kao i kod većine namirnica, pozitivni utjecaji orašastih plodova na zdravlje krvožilnog sustava veći su ako se konzumira cjelovita namirnica, dakle zajedno s tankom smeđom opnom. Lješnjaci i bademi bogati su i antioksidativnim mineralom manganom. Prema istraživanjima, njihova umjerena konzumacija (dva do tri puta tjedno) može smanjiti rizik od povećanja tjelesne mase. Oprez je ipak potreban zbog visoke energetske vrijednosti orašastih plodova pa je

važna umjerenost. Lješnjaci i bademi su bogati i manganom, bakrom i riboflavinom (vitamin B2) koji imaju važnu ulogu u proizvodnji energije u tijelu. Mangan i bakar sudjeluju u enzimskim reakcijama pri stvaranju energije, a vitamin B2 sudjeluje u enzimskim reakcijama stvaranja energije u mišićima.

Prepoznajte alergiju na vrijeme

Lješnjaci i bademi bogati su i proteinima, a posebno se ističu udjelom dijetalnih vlakana koja pomažu reguliranju probave i očuvanju zdravlja probavnog sustava. Lješnjaci i bademi su namirnice iznimne nutritivne vrijednosti, a posebno se ističu pozitivnim djelovanjem na zdravlje krvožilnog sustava. Konzumirati se mogu sirovi, prženi i kao dodatak raznim jelima od salata do kolača. Oprez je ipak potreban zbog visoke energetske vrijednosti kako se ne bi prekoračio preporučeni dnevni unos energije. Kod nekih se ljudi može pojaviti alergija na orašaste plodove koja se prvo manifestira kao mučnina ili osip oko usta, a ako se ne prepozna i ne tretira, daljnja konzumacija orašastih plodova može dovesti do ozbiljnijih simptoma poput oticanja jezika i gušenja. Nutritivna vrijednost lješnjaka i badema više je nego dovoljan razlog da te namirnice pronađu svoje mjesto u prehrani, ali pripazite na umjerenost. Pozitivni učinci na zdravlje vidljivi su i ako ih konzumiramo samo dva do tri puta tjedno.

Dobar tek!

Čokoladna parfe torta s lješnjacima Sastojci: Za biskvit: 3 jaja, prstohvat soli, 50 g šećera, 40 g maslaca, 40 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka, 1 žličica Praška za pecivo Dolcela, 60 g popečenih lješnjaka. Za kremu: 200 ml slatkog vrhnja, 360 ml mlijeka, 40 ml likera od lješnjaka, 1 Parfe krema čokolada Dolcela

Bjelanjke uz prstohvat soli istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke, šećer i maslac pjenasto izmiješajte. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mljevenim lješnjacima. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i smjesu izlijte u kalup za torte (Ø 24 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 20 - 25 minuta. Slatko vrhnje pomiješajte s mlijekom i likerom. Dodajte sadržaj vrećice parfe kreme i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete kremu. Izlijte na ohlađeni biskvit i poravnajte. Prije posluživanja tortu pospite prženim lješnjacima ili ukrasite šlagom. Savjet više: mljevene pržene lješnjake možete umiješati u pripremljenu kremu prije nego što je nanesete na biskvit.

Izvor: Izvor: www.coolinarika.com Izvor: ADIVA PLUS 25


PUTOVANJE - KAMO I ZAŠTO

Dobro došli na

Weekend Media Festival

Djelatnici iz područja medija i komunikacija poznati su kao tragači za novim idejama i inspiracijom pa ne čudi što su za svoje druženje izabrali upravo Rovinj Autor članka Branimir Ivkošić

ADIVA PLUS 26


I

stra je najrazvijenija turistička regija naše zemlje, što zbog blizine emitivnih turističkih tržišta, što zbog jedinstvenih karakteristika njezina podneblja, što zbog njezinih ljudi, a što zbog dobrog marketinga. Svake godine u rujnu Istra, odnosno Rovinj, postaje središte marketinške struke ovog dijela Europe. Već devetu godinu ondje se održava Weekend Media Festival, jedinstveni skup djelatnika iz svijeta medija, oglašivača i PR agencija. Posjetitelje privlači bogat program koji se sastoji od brojnih predavanja i panela u kojima sudjeluju poznata imena iz Hrvatske i svijeta. Formalni ciljevi su edukacija medijskih djelatnika o novostima u svijetu medija, iznošenje zaključaka vezanih uz medijsku situaciju u regiji te partnersko umrežavanje. No ipak, najveći motiv dolaska jest neformalno druženje s kolegama iz struke s kojima dijele interes, a znamo da se upravo u takvom obliku komunikacije navedeni ciljevi najučinkovitije realiziraju. Jedan od motiva su, naravno, i zabava te opuštanje s kolegama iz te inače vrlo stresne struke.

Impresivna vizura

Posljednjih godina zbog velikog interesa ljudi iz komunikacijske industrije, ali i iz drugih područja festival je prerastao u pravi gospodarski forum čije teme izlaze iz okvira vezanih isključivo za komunikacije. Festival prate svi veći mediji pa je prisutnost na njemu i jedna od obaveza osoba čiji posao ili osobni afiniteti podrazumijevaju viđenost na takvim događanjima. Ove se godine Weekend Media Festival održava od 22. do 25. rujna u Staroj tvornici duhana. Ako tek namjeravate biti jedan od posjetitelja, vjerojatno ste zakasnili s rezervacijom u željenom objektu jer potražnja

Kao i u drugim dijelovima naše obale, i u Rovinju nalazimo samo za taj kraj specifično plovilo, zaštitni znak ribarske tradicije – rovinjske batane za smještajnim kapacitetima u tom terminu nadmašuje ponudu. Zato ćete smještaj morati potražiti u okolnim mjestima gdje još postoji mogućnost pronalaska slobodnoga kreveta. Za sve informacije preporučujemo službenu web stranicu festivala 2016.weekendmediafestival.com. Odlazak na festival može biti i povod da uživate u Rovinju, istarskom biseru koji se nalazi ispod Limskog kanala i koji je na glasu kao jedan od najslikovitijih gradova naše obale. Njegova impresivna vizura ostavit će vas bez daha, a šetnja njegovim zbijenim uličicama i malenim trgovima jedinstven je doživljaj. S morske strane Rovinj je uokviren visokom stjenovitom obalom i zidovima kuća izgrađenim na liticama, a prema kopnu bedemima. Nad gradskom panoramom stražari barokna crkva Svete Eufemije, jedan od najljepših i najposjećenijih sakralnih objekata u Hrvatskoj. S njezina 60 metara visokog tornja puca pogled na zgrade, krovove, ulice i luku s brojnim velikim i malim brodovima, barkama i čamcima te marinom sa skupocjenim jahtama. Rovinj je stasao na ribarskoj tradiciji, a danas je jedan od glavnih turističkih centara Jadrana.

plovilo, zaštitni znak ribarske tradicije – rovinjske batane. Riječ je o drvenim čamcima ravnog dna koje karakterizira dugotrajnost, a sve o njihovoj posebnosti možete vidjeti u Kući o batani. Rovinj krase i Zavičajni muzej te više galerija koje pridonose slikovitosti obilaska grada. Ako u gradu boravite malo dulje, iskoristite priliku za detaljnije upoznavanje bogatstva njegove kulturne baštine. Kako je popis lokacija koje je vrijedno obići podugačak, predlažemo da svoj itinerar isplanirate koristeći internetsku stranicu Turističke zajednice grada. A, naravno, brojne kulturne, prirodne i gastronomske užitke naći ćete u okolici grada, a okolica grada je - Istra. Njezina obala s povijesnim blagom iz svih razdoblja, od antike do danas, njezina akropolska naselja u unutrašnjosti, maslinici, agroturizam i vrhunska turistička ponuda čine ovaj poluotok vrhunskom destinacijom za sve profinjenih kriterija usporedivom s Provansom ili Toskanom. Djelatnici iz područja medija i komunikacija poznati su kao ljudi koji vole dobru zabavu, koji u ozračju oštre konkurencije tragaju za Otkrijte Istru novim idejama i inspiracijom pa nije čudno Kao i u drugim dijelovima naše obale, i u što su za svoje druženje odabrali jedan od Rovinju nalazimo samo za taj kraj specifično najljepših gradova naše obale.

ADIVA PLUS 27


KULTURNI VODIČ

PREGLED DOGAĐANJA

Festival Kvarner 2016.

Ljubiteljima klasične glazbe dobro je poznat Festival Kvarner zbog kojeg tijekom jeseni hrle u Opatiju. Nastao je na glaz-

benoj tradiciji grada u kojem su boravili i skladali velikani poput Mahlera i Puccinija te predstavlja ekskluzivni glazbeni događaj u kojem gostuju najsjajnije zvijezde klasične glazbe, među koje se ubrajaju Nigel Kennedy i Michael Fendre, ujedno i umjetnički direktor manifestacije. Program festivala spaja djela klasičnih i suvremenih skladatelja u elaboriranu cjelinu povezanu zajedničkom umjetničkom notom. Želite li i vi uživati u ovoj glazbenoj manifestaciji, nemojte propustiti prvi koncert Sound of the Island 18. rujna, koji će se održati u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner. Program festivala pogledajte na stranici http://www.festivalkvarner.com.

ISTRA I KVARNER RIJEKA 16. 9. Premijera: "Majstor i Margarita", HNK Ivana pl. Zajca, 19.30 sati RAB 17. 9. Deveta smotra klapa Rapske vedute, Ljetno kino Rab, 20 sati DALMACIJA SPLIT 19. 9. Film "Ljubav i prijateljstvo", Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, 20 sati ŠIBENIK 27. 9. Otvorenje izložbe "Šibenčani", studio Galerije sv. Krševana, 19.30 sati

SLAVONIJA OSIJEK 24. 9. Obiteljska subota: “Jedan čovjek, dva šefa”, komedija, Hrvatsko narodno kazalište, 20 sati SREDIŠNJA HRVATSKA VARAŽDIN 23. 9. Svečano otvorenje Varaždinskih baroknih večeri, La Ritirata, katedrala, 20 sati SISAK 24. 9. Dani češke kulture, Kazalište 21, 19 sati GRAD ZAGREB 17. 9. Opća opasnost, ŠRC Šalata, 20 sati 22. 9. Kanconijer, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, 19.30 sati 23. 9. Let 3, Vintage Industrial Bar, 21 sat

Božo Vrećo u Lisinskom

Božo Vrećo je interpretator i kantautor sevdalinki čiji raspon glasa seže od lirskog tenora do lirskog soprana, što ga čini jedinstvenim u svijetu sevdaha. Ako se tome doda osebujan stil i njegova muško-ženska dualnost i emotivnost, dramatičnost i virtuoznost, može se sa sigurnošću reći da njegova umjetnost i stvaranje u posebnom a capella izražaju interpretiranja izazivaju najdublje emocije, što je jedan od razloga zašto su njegovi koncerti širom Europe rasprodani danima unaprijed. Dosad je Božo Vrećo izdao tri albuma, a u pripremi je i četvrti. Uz izvanrednu interpretaciju sevdaha odlikuje se i pisanjem sevdalinki te je tako popunio praznine nastale posljednjih 40 godina, otkad nije napisana gotovo nijedna pjesma. Ove godine, uz nastupe širom Europe te one na čak devet festivala, uključujući i kultni EXIT, Božo Vrećo održat će prvi solistički koncert u Velikoj dvorani KD-a Vatroslava Lisinskog 19. rujna u 20 sati. www.lisinski.hr

ČITAJTE S ADIVOM Kako nas naša smrtnost može poučiti životu i življenju

Prirodni pripravci za cjelovitu njegu i očuvanje zdravlja

Tragedija nije u tome što je život kratak nego što često ne vidimo ono što je uistinu važno. Elisabeth Kübler-Ross i David Kessler u ovom svjetskom bestseleru iznose iznimnu mudrost stečenu u radu s umirućima te nas vode poukama koje trebamo naučiti - od ljubavi i sreće do tuge, krivnje i straha - kako bismo mogli živjeti život punim plućima.

Ovaj je priručnik posvećen prirodnim načinima tretiranja uobičajenih dječjih zdravstvenih tegoba kao što su kolike, uhobolja, grlobolja, ekcemi, dijareja, zatvor, mučnina i mnoge druge. Služeći se ekološkim i cjelovitim namirnicama, aromaterapijom, ljekovitim biljem, homeopatijom i refleksoterapijom pokazuje kako smanjiti stres koji dolazi s bolešću djeteta te kako pridonijeti bržem oporavku od bolesti.

Pouke života

Elisabeth Kübler-Ross i David Kessler Cijena: 119,00 kn

Za bebe i djecu 2

Jadranka Boban Pejić Cijena: 145,00 kn

Knjige možete potražiti u knjižari Planetopija u Ilici 72 (T/F: 01/48 46 197) i u svim boljim knjižarama diljem Hrvatske ili naručiti putem interneta na www.planetopija.hr

Adiva plus i Planetopija nagrađuju vas dvjema knjigama! Odaberite knjigu iz ponuđenih naslova te pošaljite dopisnicu s osobnim podacima i nazivom knjige najkasnije do 22. rujna do 12 sati na adresu: PHOENIX Farmacija, Za nagradnu knjigu, p. p. 184, 10 000 Zagreb Dvoje najsretnijih čitatelja dobit će odabranu knjigu na kućnu adresu.

ADIVA PLUS 28

Dobitnici iz 191. broja: Marjan Miljuš (Zagreb) Bojan Oklopčić (Virovitica)


ZABAVA SKANDINAVKA “PLA©LJIVAC” ©TAP ZA PUNJEN TJERANJE VODOM, VOLOVA VODENI ...

TIPSKA BUJICA, VODENA KARAKTERISTI»NOST ...

Á

Á NEMRS

JEDNAKI, IDENTI»NI

GRAD U MAKEDONIJI FEUDALNI SILNIK, FRANJO SLOVENSKI PJESNIK I ESEJIST, FRANCE

JENS NOWOTNY

... KAO LJUBAV

VELIKI »AVAO IZRAĐIVA»I VO©TA- RIJEKA U SNAÆNOST, ETO, ENO NIH MÜNCHENU JA»INA PREDMETA

NA NA»IN, POPUT POSTELJA PUNJENA VODOM, VODENI ...

SLOVENSKI SKLADATELJ (PRAVO IME: FRIDERIK ©IRCA)

VODOTOK, VODENI ... JAPANSKI SKI-SKAKA» KASAI

Á

KRATAK KAPUTIΔ ROCKERICA MORISSETTE

POK. GLUMICA BEGOVIΔ

TURSKI KOKOT (HOROZ) BLAÆENKO LACKOVIΔ

ĐA»KE VODENE ...

Á MOLIBDEN VATERPOLSKI TRENER RUDIΔ

SREDI©TE DALMACIJE NA© NAJVEΔI POLUOTOK

“CENT” VATERPOLO JE VODENI ...

Á

OSOVINE KRCATI

RODITELJ, TATA

POK. PJEVA»ICA JOPLIN ZA©TITNI PE»AT NA NOV»ANICI I SLI»NO, VODENI ...

SAHRANA, UKOP

Á

ODSJEK TENISKOG SETA

KUKAC SLI»AN P»ELI

BLATO, GLIB IZRAĐIVATI TKANINU

OCJENJIVA»KI SUD

IGOR CVITANOVIΔ

DJE»JA BOLEST, VODENE ...

KRAK HOBOTNICE

Á

SMRTONOSNI AFRI»KI VIRUS

OVOJ; PAKET

UBIRATI PLODOVE

SVODNIK VANADIJ

TAJLAND

Á

Á

COSTNEROV “VODENI ...” RUSKI »AJNIK

KORINA LONGIN

TITAN

OLE OLSEN

VINKO BRE©AN

TRST »OKOT VINOVE LOZE

“BRBLJAVA” PTICA MALTA

“ENERGIJA” SVE»ANI PLES

AUTOMOBILSKA PROMETNICA

ADIVA PLUS 29


ZABAVA HOROSKOP OD 16. DO 29. 9. 2016.

OVAN

BIK

(21. 3. – 20. 4.)

BLIZANCI

(21. 4. – 21. 5.)

(22. 5. – 21. 6.)

Bit ćete zaokupljeni drugom stranom i spremni boriti se za vašu vezu do kraja. Rado biste promijenili svoj sustav procjene ljudi. Ovaj će put vaši kriteriji biti viši, a bit ćete i otvoreniji prema drugima. Zbog jasnije komunikacije sklapat ćete i slijediti nove poslovne dogovore.

Brojni izlasci i širok krug ljudi, koji se još dodatno proširuje, učinit će vam dane dinamičnim. Na radnome mjestu bit će zabavno i opušteno. Dobit ćete neke zadatke povezane s ljudskim odnosima, uvjetima rada, uslugama koje dobivate ili pružate. Ništa vam neće biti teško, naprotiv.

Bit ćete sigurni u svoje osjećaje i bez obzira na vanjske okolnosti koje neće biti savršene, nećete dati da vas išta skrene s puta. Okolnosti, ljudi i događaji navodit će vas na to da trebate poraditi na svom profesionalnom razvoju i stručnom usavršavanju. U tome ćete se osloniti na pomoć prijatelja.

Savjet: Provjerite stanje svog automobila.

Savjet: Podijelite svoju radost s drugima.

Savjet: Ne zaboravite sagledati cjelinu.

LJUBAV: 5   POSAO: 4 ZDRAVLJE: 4

LJUBAV: 5   POSAO: 5   ZDRAVLJE: 4

LJUBAV: 4 POSAO: 5  ZDRAVLJE: 4

RAK

LAV

DJEVICA

(22. 6. – 22. 7.)

(23. 7. – 23. 8.)

(24. 8. – 23. 9.)

Najbolje ćete se osjećati u vlastitom domu ili u društvu poznatih i dragih vam osoba. Vrijeme je dobro za rad s mladima, nastupe pred publikom ili u javnosti te za sport. Neki će te teme istraživati baveći se svojom profesijom. Bit će i onih koji će u svoj posao unijeti dašak kreativnosti ili rekreacije.

Povremeno će vam se činiti da stvari idu sporije nego što biste željeli. Vaša želja za ljubavlju bit će jaka, ali će zahtijevati i više angažmana. Vjerojatno će doći do zastoja u komunikaciji ili korespondenciji, ali budite strpljivi dok ne vidite na koju će stranu pretegnuti jezičac vage.

Potreba za društvom neće biti jako naglašena pa ćete radije ostati kod kuće. Na poslu će biti sve izraženija prava radna atmosfera, a vjerojatno ćete uveseljavati druge kad nastupe teži dani. Neki će možda kukati, no vi ćete sve okretati na šalu, čime ćete poticati i sebe i kolege.

Savjet: Izrazite se.

Savjet: Opuštajte se nekim lakšim sportom.

Savjet: Postavljat će vam nemoguća pitanja.

LJUBAV: 4 POSAO: 4  ZDRAVLJE: 5

LJUBAV: 4 POSAO: 4 ZDRAVLJE: 5

LJUBAV: 4   POSAO: 5   ZDRAVLJE: 4

ŠKORPION

STRIJELAC

VAGA

(24. 9. – 23. 10.)

(24. 10. – 22. 11.)

(23. 11. – 22. 12.)

Ako ste u duljoj vezi, imat ćete potrebu za više kretanja. Možda će vam se u prvi tren učiniti da se vaša znanja i stručnost ne vrednuju kako treba, no u drugom dijelu tjedna postajat ćete sve potrebniji onima s kojim radite. Ne razmišljajte previše, jednostavno radite.

Ono što zamislite u ljubavi bit će jače od stvarnosti, premda ni stvarnost neće biti loša. Neki će zato radije živjeti u mašti gledajući ljubavne filmove ili sanjareći. Uskoro će vam to postati toliko važno da biste mogli zanemariti realnost. Pazite da vam se na poslu ne potkradu pogreške.

Zajednički jezik s voljenom osobom nalazit ćete u pomalo filozofskim temama pa je moguće i nadmudrivanje. Mogući su problemi tamo gdje ste se najmanje nadali, što će vam teško pasti. Ipak, morat ćete prihvatiti ono što se nudi i prilagoditi se najbolje kako znate.

Savjet: Vjerujte u ljepše sutra.

Savjet: Ne pretjerujte s hranom i pićem.

Savjet: Relaksacija je najvažnija.

LJUBAV: 4 POSAO: 4  ZDRAVLJE: 4

LJUBAV: 4   POSAO: 5  ZDRAVLJE: 4

LJUBAV: 5 POSAO: 4 ZDRAVLJE: 4

JARAC

VODENJAK

RIBE

(23. 12. – 20. 1.)

(21. 1. – 19. 2.)

(20. 2. – 20. 3.)

Nedostajat će vam izazova u privatnom životu. Izostat će atrakcije koje priželjkujete, no nemojte stvarati umjetne situacije. Neki će morati donijeti neke odluke, ali neće imati sve informacije važne za procjenu. Odlučite o onom što se ne može odgoditi, a ostalo neka pričeka. Razlučite što je što.

Nije loše pričati, ali nemojte pričati previše jer biste mogli izgubiti čar spontanosti. Prilike za razvoj karijere bit će usko povezane s borbom i stresom. Procijenite svoju i snagu protivnika te postupite realno i pametno. Važno je usmjeriti energiju na ono što vas u ovom trenutku privlači.

Mnogi će se predati traču i uživati ogovarajući. Neće im pasti na pamet da su i oni i njihova ljubav možda meta nečijeg ogovaranja. Moguće je suočavanje sa starim problemima. Ostanite sabrani i profesionalno. Kasnije će vam biti drago što ste tako postupili.

Savjet: Nalazite se pred novim početkom.

Savjet: Red aktivnosti neka prati red odmora.

Savjet: Redovito se odmarajte.

LJUBAV: 4   POSAO: 4  ZDRAVLJE: 4

LJUBAV: 5 POSAO: 5 ZDRAVLJE: 4

LJUBAV: 4 POSAO: 4  ZDRAVLJE: 5

VRHUNSKI TAROT MAJSTORI

064 55 66 99

LJUBAV • POSAO • ZDRAVLJE • FINANCIJE

SUDOKU

6 2

TAROT • ASTROLOGIJA • VISAK • KUGLA

SUDOKU

4

6

9

RJEŠENJA

7 2

1 2 9

4

SUDOKU (str. 30)

5

7 8 3 5 6 7 2

7 4

4

4 6 8 3

7 1

8 1 7 1 6 2

6 1

3 5

5 3 2 9 7 9

4

1 4 ADIVA PLUS 30

1

2 9

3

Telefon: 3,49 kn/min • Mob: 4,78 kn/min Maratela mreže d.o.o., 062/700700, +18

9 8

6

6 4 3 1 2 5 9 7 8

2 9 5 7 8 4 6 1 3

7 8 1 3 6 9 5 2 4

4 3 8 5 1 7 2 9 6

1 6 9 8 3 2 4 5 7

5 2 7 4 9 6 3 8 1

9 1 2 6 4 8 7 3 5

8 7 6 9 5 3 1 4 2

SUDOKU (str. 30) 3 5 4 2 7 1 8 6 9

6 3 8 5 9 1 2 7 4

5 2 1 7 4 6 8 9 3

7 9 4 8 2 3 5 6 1

2 1 9 4 3 5 6 8 7

3 5 6 9 7 8 1 4 2

8 4 7 6 1 2 3 5 9

9 6 3 1 5 7 4 2 8

4 8 2 3 6 9 7 1 5

1 7 5 2 8 4 9 3 6

str. 29 - (skandinavka): post, isti, πtip, tahi, oniË, lj, jn, kao, kl, svijet, tok, risto savin, mo, ena, sako, oroz, v, makro, brati, ebola, split, c, tovariti, akse, janis, pokop, æiri, tkati, oo, ic, svraka, trs, gem, bal, cesta.


ADIVA PLUS 31


ADIVA PLUS 32

Profile for ADIVA Plus zdravstveni dvotjednik

ADIVA Plus br. 192  

ADIVA Plus br. 192  

Profile for adiva25
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded