Mittia Gårdsbruk 2016

Page 1

M OF ÄS FI ST CIE ID LL NI NG

Mellansvenska mässan för gårdsägare med jord, skog & djur

LJUSDAL 26-27 AUGUSTI 2016

Rovdjurs

centret

De 5 Stor a en utstäl la re sticker ut som !

KOMPLETT BESÖKSINFO:

MÄSSKARTA, UTSTÄLLARFÖRTECKNING, MÄSSPROGRAM, RESTAURANGER OCH MYCKET MER...

9! E id 1 nt

medlem ör

iljet réb t f

i LRF på s

INGENJÖRERNA SOM SADLADE OM OCH BLEV

Skog & Tomt i Hälsingland AB

- i en bransch med ökad efterfrågan

MJÖLKBÖNDER

Gjutars Skogsprodukter

- från IT-bransch till träförädling Gästa gård

-nästa generation har tagit över

MEDARRANGÖRER:


www.vimek.se

Köp din maskin under mässdagarna, så bjuder vi på vin schen!

Vi ses på Mittia Gårdsbruk i Ljusdal den 26–27 augusti. Besök oss i monter B:30.

VAR RÄDD OM DIN SKOG! -Lätta och smidiga maskiner för morgondagens skogsbruk. Kontakta din närmaste återförsäljare: Christer Tallmarker 070-689 42 56 Stig Jakobsson 070-689 42 25 Per Jakobsson 070-674 42 28

Robusta, driftsäkra, bränslesnåla och servicevänliga maskiner som är lätta och smidiga i skogen.

www.stigsmaskin.se

Kampanjerbjudande OBS! Detta gäller endast nya order, och kan inte kombineras med andra erbjudanden eller rabatter. Erbjudandet gäller endast 26–27 augusti 2016.

2 mittia.com/gardsbruk


»

REDAKTION

MÄSSARRANGÖR Mittia Event AB S Järnvägsgatan 58, 827 32 Ljusdal 0651-211 90, kansli@mittia.com www.mittia.com Henrik Bruveris (Mässarrangör, ansv utgivare) 0736-33 46 33, henrik@mittia.com Stefan Färlin (Mässarrangör) 0736-33 42 24, stefan@mittia.com MÄSSTIDNINGSPRODUKTION Swepress Media AB Stånggatan 46, 598 37 Vimmerby www.swepress.se Tommy Flodberg (Projektledning, annons) 070-545 38 30, tommy.flodberg@swepress.se JO Förlaget AB (Layout) Bergvägen 51, 820 40 Järvsö www.joforlaget.se Addict Reklambyrå (Layout) Rombergsvägen 10, 827 35 Ljusdal www.adct.se INFORMATION Denna officiella mässtidning ges ut i samarbete mellan Mittia Event AB, JO Förlaget AB och Swepress Media AB. Den postas ut i 13 000 ex och 2 000 ex delas ut på mässan. Omslagsbild tagen av: Johan Olsson Entré/dag: 100 kr Barn/Ungdom under 18 år har fri entré i målsmans sällskap.

Vi samlar det mellan­ svenska lantbruket! Jämtlands, Västernorrlands, Dalarnas och Gävleborgs län har: • 72.388 lantbruksenheter med skogoch eller åkerareal. • 66.905 skogsägare. • 943 124 hektar jord- och skogsbruksmark. • 16.986 som förvärvsarbetar inom jord och skog. • 2.122 företag äger 132.824 nötkreatur. • 49.400 hästar på 13.600 anläggningar. • 1.122 företag äger 55.337 får. • 474 företag äger 231.463 fjäderfän. • 76 företag äger 20.764 svin. • 6.908 företag med betesvall/slåtter. • 2.022 företag med spannmålsodling. • 527 företag med matpotatisodling. • 159 företag bedriver större trädgårdsodling i växthus eller friland. • 22.993 medlemmar i Lantbrukarnas Riksförbund. • 965 medlemmar i Maskinringen. (Siffror från 2014. Källor: Jordbruksverket. Skogsstyrelsen. SCB. LRF. MR.)

lyssna till historik och framtid kring Vallens Gård – norra Sveriges största lantbruks­ företag till ponnyridning, barntivoli och lokala matproducenter. Använd vår hemsida www.mittia.com/ gardsbruk och på Facebook www.facebook. com/mittiagardsbruk för att ta del av allt ni vill förkovra er i under de två mässdagarna. Vi hoppas ni värdesätter att ni inte längre behöver åka mer än max 3 timmar för att gå på en större mässa anpassad för Er och att vi får träffa Er den 26-27 augusti! Mittia Event AB / Projektledare Stefan Färlin & Henrik Bruveris.

I skrivande stund har över 100 av de ledande tillverkarna och säljarna av utrustning anpassade för Er verksamhet bokat plats och vill träffa er på Mittia: Gårdsbruk i Ljusdal, fredag - lördag 26–27 augusti. Fynda bland deras mässerbjudanden och ta del av deras intressanta och roliga aktiviteter eller uppvisningar. Mässprogrammet innehåller aktiviteter mot såväl proffs som familj; allt från att

INNEHÅLL

Fråga din leverantör efter biljett med fri- eller halva priset entré!

4 LRF Medarrangör och utställare

26 Gästa gård Har tagits över av nästa generation

Öpptettider Fredag 26 augusti: 9:00 - 17:00 Lördag 27 augusti: 9:00 - 16:00

6 Maskinringen En kugge i maskinentreprenörernas verksamhet

28 Rovdjurscentret En utställare som sticker ut

12 Borgs lantbruk En välstrukturerad mjölkgård

30 Skogsbolagen Svarar på fem snabba frågor

16 Skog & Tomt Ett företag i en bransch med ökad efterfrågan

32 Småstadsliv Gästar Mittia Gårdsbruk

20 Gjutars Skogsprodukter från IT-bransch till träförädling

34 Mässaktiviteter Det finns mycket att göra för hela familjen under mässdagarna.

Hitta till mässan Mässan ligger på adressen: Folkparksvägen 16, 827 35 Ljusdal Från Stockholm åker du med bil på ca 3h via E4 till Hudiksvall och riksväg 83 från Hudiksvall till Ljusdal. Ljusdal ligger 45 minuter från Hudiksvall och Bollnäs, 15 minuter till Järvsö och 20 minuter till Delsbo.

22 Mässområde & utställarlista 23 Utställarlista

36 Ljusdals Bryggeri Lokalproducent

24 Vallens Gård Öppnar dörrarna för mässbesökarna mittia.com/gardsbruk

3


Lantbrukarnas Riksförbund Utställare och medarrangör

Lantbrukarnas Riksförbunds organisation är fördelad på 17 regionförbund med 19 regionkontor, plus ett huvudkontor. Sett över hela landet är de cirka 200 anställda och på Mittia Gårdsbruk är det regionerna Västernorrland, Jämtland, Gävleborg och Dalarna som finns på plats som representanter. TEXT: JOHAN OLSSON

Å

r 1917 bildades Sveriges Allmänna Lantbrukssällskap och det var en intresseorganisation för de bondeägda kooperativa föreningarna. Tolv år senare bildades RLF (Riksförbundet Landsbygdens Folk) som var en intresseorganisation för bönderna och motsvarigheten till arbetarnas fackliga organisationer. År 1987 bildades dagens LRF. Då slog man ihop RLF och Lantbruksförbundet och med de cirka 150 000 medlemmar förbundet har idag, är det en stor och inflytelserik organisation, som jobbar på bred front för lantbrukarna, djuren och naturen. I samband med detta reportage har jag kontaktat Pirjo Gustafsson som arbetar som företagsutvecklare på LRF Dalarna och LRF Gävleborg. Hon berättar om fördelarna med att vara medlem. – Vi är en organisation som finns till för våra medlemmar. Vissa projekt vi driver är sådana som vi själv tagit initiativ till, men ofta kommer även idéerna till nya projekt och aktiviteter från våra medlemmar. Medlemskap Man kan vara företagsmedlem, eller medlem som enskild person, och medlemsavgiften styrs av verksamhetens omfattning och hur stor mark företagaren har. Med medlemskapet finns förutom de tjänster LRF utför även en hel del andra förmåner. Man får medlemstidningen Land, och genom LRF Samköp kan man få rabatter hos ett stort antal företag. – Utnyttjar man de rabatter, förmåner och tjänster vi erbjuder så är det en mycket god affär att vara medlem i LRF, säger Pirjo. Verksamheterna hos företagen som är medlemmar i LRF kan se ut på många olika sätt och vara inom flera olika branscher. Några exempel på typer av medlemmar är skogsägare, jordbrukare, entreprenörer, uppfödare av köttdjur eller fjäderfän, mjölkbönder, växtodlare eller hästföretagare. Listan kan göras lång, och faktum är att allt fler har mer än en verksamhet i sitt företag. Vision LRF har en övergripande vision med sitt arbete och Pirjo säger att LRF får landet att växa. – Vi brukar säga att de gröna näringarna, jorden och skogen, har en nyckelroll när det gäller tillväxt, lönsamhet och attraktionskraft i det hållbara samhället. Jorden och skogen är resurser som vi kallar naturkapital. Våra medlemmar har resurser som behövs för alla, och dessa ska vi inom LRF värna om. Hon förklarar att samhället behöver värme, mat och energi i framtiden och förbundets medlemmar är en viktig del av det. LRF jobbar 4

mittia.com/gardsbruk

för att vi ska ta hand om de resurser vi har inom landet, istället för att importera utifrån. Verksamhet Mycket inom LRF handlar idag om medlemmarnas företagande. Om medlemsföretagen går bra så blomstrar lantbruken. LRF är ett bollplank och även dotterbolaget LRF Konsult anlitas ofta för olika typer av rådgivning och affärsutveckling. – En stor del i vårt arbete är att hjälpa företagen med att ha koll på, och jobba efter det komplicerade regelverk som finns när det gäller exempelvis miljö och djurskydd. Sedan försöker vi lotsa företagen till att hitta nya vägar för sin verksamhet. LRF jobbar även med att försöka påverka myndigheter och organisationer samt arbetar fram fakta som används av myndigheter och företag. På senaste tiden har det varit mycket fokus på vatten runt om i Europa, och även LRF jobbar på riksplanet med projekt för att få friska vatten i Sverige. – Om vi tittar mer lokalt så genomför lokalavdelningar en rad aktiviteter som tillexempel medlemsträffar, utbildningar, information inom olika ämnen, studiecirklar och deltar på mässor. LRF på Mittia Gårdsbruk LRF är ingen vanlig utställare på Mittia Gårdsbruk, utan LRF är en medarrangör. Under mässan kommer representanter från förbundet finnas i montern tillsammans med representanter från LRFs branschavdelningar, LRF Samköp och LRF Konsult. – Mittia Gårdsbruk är ett fantastiskt tillfälle för oss att träffa ett stort antal befintliga och blivande medlemmar. Vi vill att alla berörda kommer in till oss i vår monter och ger sina synpunkter och ställer de frågor man har. Det är på så sätt vi vet vad våra medlemmar behöver och kan hjälpa dem på bästa sätt. LRF satsar mycket på kampanjen ”Välj svensk ost” just nu och det kommer att synas i montern. – I vår ostkampanj jobbar vi för att lyfta ostar gjorda på svensk mjölk. Vi anser att konsumenterna behöver informeras så att de ska kunna göra medvetna val. Under mässhelgen ordnar LRF i samarbete med Maskinringen buss­turer som går till Vallens Gård, dit mässbesökarna kan göra en utflykt till detta stora och mycket framgångsrika lantbruk. Branschen Pirjo berättar att hon och LRF tycker att förutsättningarna och framtiden för de svenska lantbrukarna ser ljus ut.


– Det har hänt mycket bland de svenska lantbruken på de senaste åren. Visst har en del mindre brukare avslutat sina verksamheter, men det har kommit nya, och en hel del av de mindre aktörerna har gjort om, eller kompletterat sitt företag med nya verksamheter. Hon berättar att vi nu i Sverige har ett stort antal nyanlända flyktingar som bidrar med arbetskraft, nya idéer och även kontakter som kan föra verksamheterna framåt. – Tittar vi på produktion av kött som nöt, lamm och kyckling så går dessa branscher framåt. Även grisuppfödningen har en ljus framtid. Mjölken är något vi jobbar med och där tror vi att just osten är en ganska viktig faktor. För att få fram ett kilo ost krävs tio liter mjölk, och då ser vi självklart helst att det är svensk mjölk som används. Att välja ekologiska och svenskproducerade varor är en självklarhet för vissa konsumenter. – Jag tror att alla egentligen vill handla svenskt, men på grund av det regelverk vi har i Sverige och löneläget i jämförelse med andra länder, så blir en svenskproducerad vara oftast dyrare. Det enda vi kan göra är att informera konsumenterna om fördelarna med våra inhemska produkter och försöka påverka företag och myndigheter i rätt riktning. Likväl som de flesta gärna skulle handla endast svenskproducerade livsmedel och miljövänlig närproducerad energi, så vill nog de flesta se ett öppet landskap på landsbygden, och då är de svenska lantbruken otroligt viktiga. – Om vi låter åkermark växa igen sänker det värdet på fastigheter i området och vi tappar naturkapital som vi annars skulle kunna använda för att få ett mera hållbart samhälle. Så de svenska lantbruken har en otroligt viktig funktion för Sveriges välmående, både när det gäller miljö och hälsa.

Om man tittar i andra länder så ser man att bönderna där har en mer offensiv och aggressiv hållning när de inte får vad de vill ha. – Är det typiskt svenskt att inte protestera, frågar jag? – Vi tror inte på att sabotera för medborgarna bara för att vi inte får som vi vill. Vi tror mer på att lyfta det som är positivt och försöka påverka både konsumenter, företag och beslutsfattare. Vi gör så klart insatser där vi protesterar och manifesterar, men vi försöker att ge en positiv bild av den svenska lantbrukaren. Som avslutning säger Pirjo att hon hoppas på att sommarens mässdagar blir välbesökta och att alla lantbrukare i regionen kommer in i deras monter och delar med sig av sina idéer, och att de ställer frågor. – Vi finns till för medlemmarna och en mässa är ett ypperligt tillfälle att träffa oss och få direkta svar på sina frågor.

»

FAKTA

LRF LRF startades år: 1987. Antal medlemmar: Ca 150 000 st. Antal regionförbund: 17 st. Antal regionkontor: 19 st. Webbsida: www.lrf.se. Pirjo Gustafsson Titel: Företagarcoach. Kontor: Gävle.

mittia.com/gardsbruk

5


Maskinringen

En kugge i maskinentreprenörernas verksamhet Maskinringen är en medarrangör till Mittia: Gårdsbruk och just samarbete är organisationens stora styrka. Som en spindel i nätet är de länken mellan sina medlemmar och deras uppdrag. TEXT: JOHAN OLSSON

M

Maskinringen finns över hela Sverige med totalt 17 föreningar. Föreningen i Västernorrland startade under början av 90-talet, och under det första året omsatte man cirka en miljon kronor. År 1999 tog verksamheten fart på riktigt, och idag omsätter verksamheten årligen cirka 70 miljoner kronor. MR Västernorrland som de kallas är verksam i landskapen Ångermanland, Medelpad och Hälsingland. Affärsidén är att fungera som en samordnare av arbeten när det gäller maskinentreprenader. Maskinringen förser sina medlemmar med arbete och kan även hjälpa till att hitta specifika kompetenser om så behövs. Verksamheten I dagsläget har området Västernorrland och Hälsingland cirka 450 medlemsföretag som utför olika typer av entreprenadarbeten till både privatpersoner och företag. Utöver lantbrukare så har Maskinringens medlemsföretag utfört arbeten åt exempelvis kommuner, Posten, Svevia, Skanska, NCC, Peab, åkerier, skogsbolag med flera. Maskinringens medlemsföretag har ett brett utbud av fordon som till exempel lastbilar, grävmaskiner, traktorer, hjullastare, kranbilar och mycket mera. Maskinringen är inte vinstdrivande, utan all vinst återinvesteras i föreningen, genom att spara eget kapital, eller till åtgärder som utvecklar verksamheten. –  En förening som våran har många eldsjälar som hjälper oss växa. Skulle det inte vara för dem skulle vi inte existera, säger verksamhetschef Peter deBeau när jag pratar med honom. Som mässbesökare kommer du kunna träffa Maskinringen, och Peter förklarar varför de finns på plats under dagarna på Mittia: Gårdsbruk.

– Det finns ingen annan naturlig mässa för gröna näringar i norra och mellersta Sverige, därför är detta en bra mötesplats för oss. Vi kommer visa upp vår bredd under mässdagarna och förmedla vad det är vi kan erbjuda. Nya marknader Även om vissa delar av lantbrukssektorn har gått baklänges på sista tiden, så menar Peter att det finns andra marknader där efterfrågan har ökat. –  Många kommuner har börjat anlita extern hjälp. Vi som organisation finns på landsbygden och vi har en stor bredd av maskiner och kompetens, och vi kan lösa de flesta jobb som efterfrågas. Även jobb kring vägarbeten och snöröjningsjobb har ökat. Många företag har inte längre anställda vaktmästare, utan väljer istället att anlita oss. Maskinringen är en stor och viktig aktör i denna föränderliga bransch. Är du nyfiken och vill veta mer är det bara att besöka deras monter.

»

FAKTA

MR Västernorrland Antal medlemmar: Ca 450 st. Geografiskt område: Ångermanland, Medelpad och Hälsingland Hemsida: www.mrvasternorrland.se. Besöksadress: Bergsgatan 122, Sundsvall. Tel: 060-12 63 00

VI SÄLJER INTE BARA EN FLOTTE...… VI SÄLJER EN UPPLEVELSE! Få saker får dig ner i varv så mycket som att i lugnt tempo glida fram på vattnet. Pulsen saktar in och man befinner sig mitt i naturen. Lätt att manövrera. 5.50 x 2.50 m. Totalvikt 400 kg. Bärighet 3 ton. Niklas Gustavsson 070-399 92 30 niklas@moraflotten.se

Dan Classon 073-802 05 88 dan@moraflotten.se

MORA FLOTTEN 6 mittia.com/gardsbruk

www.moraflotten.se Made in Sweden


Vi gillar ucerat! lokalprod

I vår monter A:36 hittar Du

SAFT BRÖD SYLT KORV OST Jarse

Mål

Janssons Järvsö BRÖD Getost

Stenugnsbagariet

Hemmavid

Björk & Co

Jarse

OST

Delins

Charkuteri ljusdal.se mittia.com/gardsbruk

7


Den lilla butiken med det stora utbudet Ljusdal

Hälsinglands

största sportaffär!

Safari i Sydafrika eller kryssning i Medelhavet?

Cykel, fiske, friluftsliv, spel och lek, bad, skor, kläder och mycket mycket mer.

Vi bokar drömresor!

Butiken för oss som gillar en aktiv fritid. Mån-fre: 10.00 – 18.00 Lör: 10.00 – 15.00 www.sportringen.se

www.stadshotelletljusdal.se NORRA JÄRNVÄGSGATAN 41

Ring oss för för rumsbokning: 0651-160 80

Specialister på USA-import! Vi erbjuder ett brett sortiment, allt ifrån Hot Rods, 40-, 50-, 60-talare till nya pickupper och SUV-fordon. Sjulhamregatan 6, Ljusdal

www.esmotor.nu Cheap Monday Lee Diesel Only Jack&Jones Resteröds Rut m fl Sisters Point Pieces Vi finns i Jofama Centrumhuset Björn Borg Mouli Object

Ljusdals största sortiment av jeans och ungt mode för tjejer och killar! 8 mittia.com/gardsbruk

Tel. 0651-140 55 Postplan Ljusdal

Ulla Jacobsson Bud to rose Peppercorn Odd Molly Freequent Garcia Masai LauRie TrofÉ Avet Soya Isay

Välkommen!

Upptäck Ljusdals unika utbud www.resecity.se

Ljusdal 0651-71 14 16

under ditt mässbesök! Ett stenkast från mässområdet ligger Ljusdals centrum med ett brett och unikt utbud av butiker, caféer och restauranger. Lämna bilen på mässan och promenera via den nybyggda parken och det intilliggande lekområdet, eller ta bilen in och ställ dig på någon av alla våra gratis parkeringar. Text & Foto: Carina Janers

Det som präglar Ljusdals centrum är det unika. Vi har nästan inga stora kedjor, utan istället har vi klädbutiker som säljer de där plaggen Du inte hittar i de stora köpcentren. Du hittar Calvin Klein och Ralph Lauren m.m. på Brands at Baboo som både säljer vintage och nytt. På Johanna kan Du shoppa bl.a Odd Molly, och fina underkläder hjälper de Dig att prova ut på Christina & Comp. Kan Pernilla Wahlgrens kläder intressera Dig så gör ett besök på Bak&Fram och blir Du nyfiken på livsstilsbutiken Korvfabriken så hittar Du både inredning, kläder och ett fantastiskt gott kaffe. Så om Du vill sticka ut i mängden och hitta kläder som inte alla andra har, är Ljusdal platsen för dig. Visste Du förresten att i Ljusdal finns Hälsinglands största sportaffär, där Du hittar allt från sport till cykel och fiske. Är inredning Ditt stora intresse så kan Du i Ljusdal frossa i både gammalt och nytt. Villa Nygammalt, Gamla Stans Vintage samt Second Hand är några av våra populära vintagebutiker. Är Du en idol av Ernst Kirchsteiger så hittar Du hans pro-

dukter på Hemlängtan. Bruka, Mateus och andra kända klassiker hittar Du på Wahlins, och besöker Du Kardemumma kan Du shoppa både inredning, kläder, skor, väskor och delikatesser. Är Du lite mer åt bohem så hittar Du ditt paradis på Unitis, som också är grymma på att baka pajer. För Dig som gillar Amerikanska bilar så blir Du nog fast ganska länge när Du besöker E&S Motor som importerar fräcka bilar från USA. Sen så kanske Du blir sugen att provköra en MC eller drömma Dig bort i en båt från Yamaha och kanhända slutar helgen med att Du införskaffat en fyrhjuling från Ljusdals Motor. Under hela året, och framförallt under sommaren finns ett brett utbud av restauranger och caféer öppna. Så när Du har promenerat genom mässområdet och sett allt kan Du komma in och njuta av något gott att äta eller dricka. Passa på att utforska italienska delikatesser på Pomeranshuset, njut av en Bergtunga på planka på Järnvägs eller ta en gofika på Janssons bröd, som i flera år funnits med i White Guide Café.


Välkomna till

Borrgården i Ljusdal! Bo i herrgårdsmiljön vid Ljusnan. Fantastiskt för kurser och högtidsdagar.

Boomerang Selected Dahlin Tiger Jack´s

En plats för alla sinnen!

www.rosehills.se 0651-711101

www.borrgarden.se 070-306 00 96 info@borrgarden.se

Centrumhuset, Ljusdal: 0651-71 14 17

Handelsträdgård & Blomsteraffär med mysigt sommarcafé vid Kyrksjöns strand. Lunch, Fika, Glass. Musikkvällar med grillbuffé & fullständiga rättigheter.

KUNSKAP SEDAN 1903 ALLT TILL DITT KÖK & HEM

N. Järnvägsgatan 17.

0651-711174

Välkommen in på fika.

ÖPPET: Månd-Lörd Helgdagar

Vår vackra park Östernäsområdet har nyligen fått ett ansiktslyft och har verkligen blivit ett område för alla. Det stora träddäcket mot Kyrksjön är en vacker plats att slå sig ner vid, och den stora nybyggda lekparken, beachvolleybollplanen och den intilliggande betongparken är ett favoritställe för alla barn. Motionsslingan runt Kyrksjön tar ca 30-40 min om Du promenerar, och vill Du jobba lite till så finns nybyggda utegymmet bredvid lekparken på Östernäs. Det tar ungefär en kvart att promenera till Östernäs från mässområdet längs den fina gång- och

cykelvägen intill Kyrksjön, och sedan har Ni bara några hundra meter in till centrum. Oj Oj, hur ska Ni hinna med att upptäcka allt vi har att erbjuda, för tänk att allt detta enbart är ett axplock av vårt utbud. Men det är lugnt, ring bara till Stadshotellet eller Borrgården så kan Ni boka på några extra dagar i Ljusdal. I Ljusdal är Ni alltid välkommen!

06.30-22.00 08.00-22.00

Lunchbuffé

Mån-Fre: 11:00 - 14:30

Läs mer på vår hemsida, www.ljusdalicentrum.se

À la carte

Tis-Lör: 17:00 - 22:00

Boka bord: 0651-152 95 mittia.com/gardsbruk

9


Förpackningsmaskiner, vakuumpåsar och tråg

Boström Maskin säljer redskapsbärare, lastmaskiner, traktorer, parkvårdsmaskiner och grävmaskiner för anläggning och servicearbeten, samt reservdelar för dessa maskiner som uppfyller god kvalitet och ställda miljökrav.

Vi kommer att visa Wille redskapsbärare, Pellencs batteridrivna trädgårdsredskap, Shibaura Gräsklippare och Giant minlastmaskin! Välkomna till monter A:42 Maskiner för småskalig charkproduktion

Kombirökskåp för kött-, fisk och charkvaror

Boström Maskin AB Box 6038 800 06 Gävle, Sweden

+46(0)26-10 12 50 mats@tbm.se www.tbm.se

Rundvirke Skog AB – Störst i Europa på Specialsortiment, Stamblock och Furustolpar!

Specialsortiment ökar Nettot!

Rundvirke Skog AB är fullserviceföretaget som förser Borgenkoncernens Träförädlingsindustrier med högkvalitativ specialråvara. Vi söker Långsiktiga samarbeten med dig som skogsägare i Mellansverige & Norrland. I monter B33 på Mittia Gårdsbruk 2016 finns vi på plats och informerar om våra specialsortiment och hur vi skapar mervärden i din skog.

D-Max fr. 239.900:– exkl. moms Månadskostnad fr. 2.295:– /mån*

ɱ 950 kg lastvikt ɱ Fyrhjulsdrift ɱ Extra rostskyddsbehandlade ɱ 3,5 tons dragvikt ɱ Dragkrok ɱ Stora innerutrymmen ɱ Låg bränsleförbrukning ɱ Flakinklädnad ɱ Hög standardutrustning LJUSDAL, Hudiksvallsvägen 6 0651-158 88, www.bilgalleriet.nu Mån 8–19, Tis–Fre 8–17 Bilen på bilden är extrautrustad. Bränsleförbr. bl. körning 7,3–8,4 l/100 km, CO2 192–220 g/km. *Leasing exkl. moms via Isuzu Finans beräknat på 36 mån/ 6 000mil, 3,85% ränta, 30% första förhöjda hyra och 42% restvärde.

ISUZU

|

M A R K N A D E N S M E S T KO M P L E T TA P I C K U P

10 mittia.com/gardsbruk

www.rundvirkeskog.se

2,5 Turbodiesel, 163 hk, 400 Nm

Några av de Specialsortiment vi tar ut i din skog: • • • • • •

Knivfura, Stamblock & Grovtimmer Tall Furustolpar Pålvirke & Sågblock Octostolpar & Stegslanor Björksågkubb & Björktimmer Svarvtimmer gran


HAMMARS Entreprenadredskap

PN1606

023-705070 INFO@HAMMARS.SE Hammars-Entreprenad-190b-135h_Rev1.indd 1

Vi ses på Mittia Gårdsbruk 2016

2016-06-07 12:20:44

Välkommen till vår monter Träffa oss i vår monter på Mittia Gårdsbruk 2016 och bekanta dig med ett urval maskiner ur vårt sortiment. Förutom traktorer från Valtra och Fendt, kedjeröjare från Ilsbo samt skogsvagnar från Moheda och Kesla, visar vi nyheter som Norcar minilastare, Kramer kompaktlastare och LS traktorer. VÄLKOMMEN!

Tel 0771-38 64 00 www.lantmannenmaskin.se

mittia.com/gardsbruk

11


Borgs Lantbruk En välstrukturerad mjölkgård När paret Borgs köpte sin gård för 12 år sedan så satte de sig ner och gjorde tillsammans en tioårsplan. Den planen har paret sedan arbetat efter - och lyckats hålla, och det har visat sig vara ett vinnande koncept. Följ med till Gustafs i Dalarna och träffa de två ingenjörerna som sadlade om och blev mjölkbönder.

L

inda och Joakim Borgs som driver och äger Borgs Lantbruk bor tillsammans med sina två döttrar i Gustafs, strax utanför Borlänge. Joakim är uppvuxen i byn på sina föräldrars lantbruk som ligger i närheten. Även Linda har vuxit upp på lantgård, men i Östergötland. Joakim är strategen och siffermänniskan, medan Linda mer ser till de mjuka värdena, så de kompletterar varandra på ett bra sätt. Paret träffades 1998 när de båda studerade på SLU i Alnarp i Skåne. Hon läste till trädgårdsingenjör och han till lantmästare. När han åkte hem till Dalarna en helg så köpte han hastigt och oväntat en gård. –  Jag fick ett erbjudande om att köpa en gård alldeles bredvid mitt barndomshem och slog till. Så när jag åkte ner till Linda igen berättade jag att jag hade köpt en gård. Hon blev nog lite förvånad, säger han och skrattar. Men Linda var inte omöjlig, och efter att de avslutat studierna följ-

12 mittia.com/gardsbruk

TEXT & FOTO: JOHAN OLSSON

de hon med till Dalarna. Till en början arbetade Joakim i Västerås som foderrådgivare för Lantmännen, men när det blev en intressant tjänst ledig i Borlänge så sökte han - och fick den. –  Jag är byggnadsingenjör i botten och under några intensiva år då jag satt i Borlänge jobbade jag med min barndomsdröm, där jag projekterade och ledde byggnadsarbetet med att konstruera ett stort antal ladugårdar i mellersta och norra Sverige. När Linda flyttade upp till den impulsköpta gården i Gustafs arbetade hon först med potatisodling, därefter började hon odla blommor och senare gick hon över till att arbeta på kontor. Gården som paret bor på idag är även det ett impulsköp från Joakims sida. –  Han som drev den här gården hade mer eller mindre gått in i väggen. Så en dag ringde han mig och frågade om jag var intresserad av att köpa gården. Jag tänkte en sekund innan jag sa ja. Sedan ringde jag Linda och berättade att jag hade köpt en gård till, säger Joakim och skrattar. Att ett roligt och välbetalt jobb byttes ut mot lantbrukarens vardag var något som vissa i Joakims omgivning hade svårt att förstå – Jag jobbade mindre och tjänade mycket mer på den tiden, men jag har alltid haft ett brinnande intresse för lantbruk, och när chansen kom kunde jag inte tacka nej helt enkelt. Idag jobbar han nästan heltid med gården. Utöver lantbruksverk-


samheten har han ett antal förtroende- och styrelseuppdrag som ska skötas. Och Linda jobbar nu endast med den egna gården. –  Det var först år 2009 när Ella föddes som jag sade upp mig och började ägna mig helhjärtat åt lantbruket. Innan dess jobbade jag på kontor på veckorna och ägnade mig åt lantbruket på helgerna, förklarar hon. Tog över gården När de tog över gården fanns där 75 mjölkkor. Djuren var i bra skick, mycket tack vare att den förre ägaren hade haft en person anställd som hjälpt honom, men i övrigt var själva gården i dåligt skick. –  Vi gjorde en plan på tio år. På tre år skulle vi ha fått ordning på produktionen. På fem år skulle vi ha fått ordning på gården på så sätt som vi ville ha den, och inom tio år skulle vi bygga en ny ladugård. Den planen har de hållit och idag är lantbruket optimerat och automatiserat på det sätt de vill ha det. – Vi har byggt upp verksamheten så att det ska gå att sköta alla sysslor med djuren under en dag med bara en person. Utfodring, mockning och merparten av mjölkningen sker helt automatiskt. Den nya ladugården byggdes år 2010 och med den finns det utrymme för 170 mjölkkor, men i dagsläget har man cirka 150 stycken. Räknar man med kalvar, kvigor och inseminerade djur så finns här totalt 330 djur på gården. Ungefär 15 procent är Holstein, men stordelen av djuren är SRB - Svensk rödbrokig boskap. – Till en början var andelen Holstein större än den är idag men vi har inte medvetet minskat på den rasen. Det har blivit så naturligt och det har visat sig vara så att SRB har varit tåligare och hållit längre, så därför har de blivit kvar, säger Linda. Paret Borgs har inte köpt in djur, utan de har istället avlat på de djur de hade från början. –  Eftersom de djur vi hade var friska och producerade bra ville vi

inte tillföra nytt blod. Då finns det alltid risk för smittor, eller att man får in individer som inte fungerar. Det är även dyrt att köpa djur, så vi valde att gå den långa vägen och istället öka i antal djur genom att avla på vårt egna material, förklarar Joakim. I ladugården finns det två mjölkrobotar men man mjölkar även en del manuellt. –  Vissa kor fungerar inte att mjölka med robot. De kanske har haft en skada, eller så är de bara besvärliga och ställer till problem när de ska mjölkas. Två problemkor kan ta lika lång tid att mjölka med robot, som det tar att manuellt mjölka 20 kor. Så det lönar sig att mjölka vissa manuellt, säger Joakim. Mjölken som gården producerar säljer de till Gefleortens mejeri. –  När Milko kraschade var vi åtta mjölkbönder som pratade ihop oss. Vi insåg att vi skulle få sälja till Arla. Och även om det är ett mycket välskött företag så förstod vi att det inte skulle fungera ekonomiskt för oss. Så vi undersökte först möjligheten till att gå ihop och köpa upp Grådö mejeri, men när Coop köpte det blev det naturligt för oss att istället samarbeta med Gefleortens mejeri där vi kan fortsätta att sälja vår Dalamjölk och få hyfsat betalt för vår produkt. Förutom mjölkproduktionen så bedrivs här spannmålsodling, småskaligt skogsbruk och man utför även en del maskinentreprenadarbeten. –  Många lantbrukare lejer in maskinarbeten, men vi har strävat efter att kunna klara oss själva. Visst kan vi ibland anlita någon, men det är sällan. Istället gör vi en del entreprenadarbeten, framförallt plöjning och växtskydd, förklarar Joakim. –  I många fall kan det vara så att ingen av ägarna eller personalen på en gård är intresserade av att köra maskiner utan vill bara arbeta med djur, och sådana gårdar brukar leja in körning. Men vår personal tycker att det är roligt att köra maskiner, så för oss har det löst sig naturligt, säger Linda. Just personalen lyfter Borgs fram som en av deras främsta tillgångar. –  En starkt bidragande orsak till att vår gård har fungerat så bra är vår personal. Vi har två anställda på årsbasis, plus tre säsongsarbetare, och alla dessa är helt självgående, väldigt duktiga och pålitliga. Det viktigaste när man ska anställa personal är inte det som står i betyget, utan det är sådant som inte syns på ett betyg som är det viktigaste, som de sociala egenskaperna, säger Joakim. Idag när tidningen är på besök har döttrarna fått stanna hemma från dagis och förskoleklass för att få vara med på bild. Tjejerna ger mig en guidad tur och visar upp sina kossor och kalvar. Familjen berättar att även om det blir en hel del jobb, så försöker de passa på att ta ledigt och hitta på saker när chansen finns. De gillar att sticka iväg när andan faller på och göra en skogsutflykt eller en tur till skidbacken.

»

FAKTA

Borgs Lantbruk Linda Borgs: 42 år. Joakim Borgs: 43 år. Ella Borgs: 6 år. Linn Borgs: 4 år. Antal mjölkkor: 150 djur (plats för 170 djur). Totalt antal djur: 330 st. Köpte gården: år 2004.

mittia.com/gardsbruk 13


premiär för volvo modellår 2017

Vi ser fram emot att träffa dig på mässan där vi visar nya bilmodeller från både Volvo och Renault! Vi ses i monter A32, hälsningar Fredrik och Fredrik!

VÄLK O

MME TILL V N ÅR M ONTE R!

VI VISAR DE SENASTE MODELLERNA! PROVKÖR JOHN DEERE GATOR XUV OCH GRÖNYTEMASKINER MÄSS-ERBJUDANDEN PÅ MASKINER OCH REDSKAP

- maskiner ab www.x-maskiner.se 0650-161 00 • info@x-maskiner.se

AVANT • BONNET.SE • COMARTH • FELLA • JAPA • JOHN DEERE • NORDFARM • PALMS • PALMSE • PERFECT • TEREX • TOKVAM 14 mittia.com/gardsbruk


Lantbruksmaskiner – Entreprenadmaskiner – SOMMARKAMPANJ

Vikplog STPV 360

C21

Sandspridare PS 700

Vikplog MPV 320 Höjd 1100/1300 mm Vikt 1500kg

61.000,-*

Tippvagn T736 – 1,5 ton Tipp – bakåt

29.750,-* Slagklippare Z022/2

Klippbredd 2,5m

34.000,-*

Volym 700 L Spridningsbredd 1,5–10 m

42.000,-*

Höjd 930 mm Vikt 1100 kg

48.500,-* Tippvagn T703 – 4,5 ton

Ogräsborste ZMB 01

44.500,-* Trumslåtter Z026/1

Klippbredd 1,65m

12.250,-*

Tipp – 3-sidor

48.000,-* Rotorslåtter Z011/1

Klippbredd 2,1m

37.400,-*

Rundbalgrip

Ensilagegrip 1,8m

Skopa 2,2m

6.600,-*

4.700,-*

9.300,-*

Metal-Fach - en polsk tillverkare av maskiner för lantbrukare och entreprenörer. Fabriksförsäljning av egna produkter startade i Sverige 2014. *Kampanjpriser i svenska kronor exklusive moms, gäller till 15/09-2016. Två års garanti, fraktfritt i hela Sverige. Mer info – www.metalfach.se eller Tel. 0765 837 847

Metal-Fach AB Storängsvägen 25 184 32 Åkersberga – Sverige

www.metalfach.se

tel. 0765 837 847 info@metalfach.se

mittia.com/gardsbruk 15


Skog & Tomt i Hälsingland AB – ett företag i en bransch med ökad efterfrågan!

Efterfrågan på skogs- och trädgårdstjänster har ökat de senaste åren, och det var det som gjorde att företaget Skog & Tomt i Hälsingland AB bildades. Idag har de tre delägarna full sysselsättning, och ibland ännu mer, och en del i deras framgångar har de Maskinringen att tacka för. TEXT & FOTO: JOHAN OLSSON

L

ars Andersas, Henrik Larsson och Hans Michelson driver sedan drygt fyra år tillbaka företaget Skog & Tomt i Hälsingland AB, men de tre herrarna har känt varandra längre än så eftersom de är gamla kollegor sedan tiden då de arbetade tillsammans på en mekanisk verkstad. De arbetade även en period på egen hand och utförde samma typ av tjänster som idag, och då hände det att de ibland lejde in varandra. Med tiden blev det så att de började samarbeta allt mer, och när det sedan från framförallt skogsbolagens sida kom krav på aktiebolag, certifieringar och fackliga avtal, så beslöt sig de tre egna företagarna för att bilda ett gemensamt aktiebolag, och det är något de inte ångrar. –  Med facit i hand så finns det bara fördelar med att jobba tillsammans. Förut lejde vi in varandra när vi behövde hjälp, men nu när vi är tre så har vi större kapacitet, våra maskinparker blir mer kompletta och det är lättare att ta på sig och planera arbeten, säger Lars. Maskinringen De har alla tre varit medlemmar i Maskinringen i många år genom sina egna företag och när de bildade det gemensamma företaget var

16 mittia.com/gardsbruk

det en självklarhet att bli medlemmar även med det nya bolaget. – Vi har förvisso en hel del kunder som kommer direkt till oss, men vi har även mycket jobb som kommer via Maskinringen, och då framförallt grönytejobb, förklarar Hans. – Vi sköter även röjningsarbeten runt Telias master och det är också ett jobb via Maskinringen, fortsätter Henrik. Förmedlar arbetskraft Fördelarna med ett medlemskap i Maskinringen är många anser de tre kompanjonerna. Förutom att de får jobb via dem så kan de även få hjälp med förmedling om de behöver anlita exempelvis en maskinförare eller någon annan typ av arbetskraft när de är utanför hemkommunen och jobbar. Maskinringen kan även se till att förmedla personal när Skog och Tomt i Hälsingland AB i perioder har mer att göra än de själva hinner med. – Det kommer även en hel del roliga jobb via Maskinringen som vi annars aldrig hade fått testa på och det är kul, säger Hans. Till en början trodde de att de skulle få åka långt för att ha jobb hela


tiden, men det har visat sig att efterfrågan är stor och de behöver inte åka speciellt långt. – Man kan säga att 95 procent av de jobb vi gör är inom hemkommunen, men vi är inte främmande för att åka iväg. Framförallt när det gäller skogsjobb har vi varit på uppdrag i andra kommuner, säger Lars. Sommaren 2012, som var deras första sommar, då var det ganska lugnt på arbetsfronten, så då tänkte de att de kunde planera in en semester under juli månad kommande år, men så blev det inte. Efterfrågan ökar hela tiden och i dagsläget löser företaget det genom att plocka in extra personal när det behövs, men de är inte främmande för att i framtiden utöka verksamheten genom att anställa egen personal. Arbetsområden Företaget utför alla tänkbara tjänster när det gäller grönytor, som exempelvis gräsklippning och reparationer av gräsmattor. De utför skogsarbeten, fäller träd, klipper häckar, utför mindre grävjobb och stubbfräser. Skog och Tomt i Hälsingland AB är ett bra exempel på ett nytt, expansivt och flexibelt företag som har hittat en marknad där efterfrågan är stor på de tjänster man erbjuder. Och att arbetet är varierande och inspirerande är grabbarna överens om. – När man har det här jobbet kan man inte fatta att man en gång i tiden jobbade instängd hela dagarna, säger de tre delägarna med enad övertygelse.

»

FAKTA

Skog & Tomt i Hälsingland AB Henrik Larsson: 40 år, bosatt i Sjövästa Hans Michelson: 42 år, bosatt i Ygsbo Lars Andersas: 48 år, bosatt i Järvsö Startår: 2012 Hemsida: www.skogochtomt.se

DET SMARTA VALET

DET SMARTA VALET FÖR DIN FLISVÄRME HELAUTOMATISK 95% VERKNINGSGRAD UNIKT 2-STEGSROSTER

hargassner.se

SVERIGE mittia.com/gardsbruk 17


Dags att investera i en ny eller byta ut Er gamla

värmepump? Panasonic HZ - Blue fin

Energiklass

Alltid installerat & Klart med 6 års helgaranti Tryggt, enkelt & ekonomiskt

A+++

Alltid en skräddarsydd lösning för just Ert hus

LG Nordic Prestige Plus

Energiklass

A+++

För bäst besparing och värmespridning Vi hjälper er hela vägen!

B:18 Kyl & Klimatservice i Gävleborg AB

- tryggt och enkelt sedan 1989 Sverigepumpen Inomhusklimat är ett nogrannt utvalt produktsortiment av värmepumpar och luftvårdsprodukter.

(fd Hälsinglands klimatservice)

info@kyloklimatservice.se

Alltid installerat & klart med 6 års helgaranti!

070 - 325 41 68

Åkes Motor i Delsbo

hjälper dig med skogsbruket AVESTA-VAGNEN

Avesta MS 48 Räckvidd på 4.8m!

DEMOKÖRNIN G! I vår monter ko mmer du kunna testkö ra fyrhjuling och vagn. Vi ses!

Kaffesugen? Besök oss då i vår monter! Drivaren Komatsu X19 finns på plats och vi informerar gärna om vår nya app ”Min skog Holmens skogsbruksplan”, samtidigt som vi bjuder på en kopp kaffe – kokt över öppen eld – och glass!

Suzuki Kingquad 750 XP Marknadens bästa allround-maskin!

Välkommen!

www.holmen.com

0653-103 71, 106 05

www.akesmotor.se


Lean utvecklar ditt lantbruk. Till hösten startar Lean Lantbruks

C 41

18-månadersprogram. Nytt för i år:

Utbildningar för mindre företag! Kom och prata lean med oss i monter C:40 Gratislotter med spännande vinster.

Välkommen att besöka LRF-montern!

Du hittar oss tillsammans med LRF Samköp och LRF Konsult. Möt personal, förtroendevalda från regionstyrelser och LRF Ungdomen. Träffa några av LRFs branschavdelningar som trädgård, kött och häst.

Välj svensk ost!

Vi lyfter mjölken genom de goda svenska ostarna. Det blir ostsittningar och provsmakning i LRF –tältet.

Prata rabatter med oss! Vi på LRF Samköp finns på plats i monter C:05 för att prata rabatter med dig som är LRF-medlem eller som vill bli medlem. Med oss i montern har vi:

VI FÅR LANDETS SMÅFÖRETAGARE ATT VÄXA Vi är idag Sveriges största rådgivare inom ekonomi & skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling och vi vill få dig att växa!

(Ta med din elfaktura så kan Scandems experter hjälpa dig att jämföra avtalet på plats)

Samtliga rabatter finansieras av våra samarbetsparners

Träffa oss i monter C 40 så berättar vi mer om våra digitala tjänstepaket, t.ex. Digital skogsägare. Digital Skogsägare är en unik tjänst som ger dig som skogsägare enkla, digitala verktyg anpassade för dina behov.

lrfkonsult.se


Gjutars Skogsprodukter – från IT-bransch till träförädling

Jonas Brink är killen som började sin yrkesverksamma bana ute i hälsingeskogarna, för att sedan helt sadla om för att jobba med främst IT-utbildningar. Nu, drygt 8 år senare, har han bytt ut kostymen mot huggarbyxorna och återvänt till hemskogen för att förädla familjens råvaror. TEXT & FOTO: JOHAN OLSSON

Så här snygga blir knutarna.

Jonas Brink, ägare av Gjutars Skogsprodukter.

Jonas har tillsammans med en vän digitaliserat mätningen.

den lilla byn Sjövästa, strax utanför Ljusdal, bor Jonas Brink tillsammans med sin familj. Idag när jag hälsar på är även sambon Linda, sonen Nils, 5 år, och dottern Joline, 9 månader, hemma. Gården som familjen bor på heter Gjutars och är Jonas barndomshem. När Jonas var en liten grabb fick han följa med sin pappa som var skogsarbetare ut i skogen och hjälpa till. Det här var något som den unge sonen gillade mycket, och när han var 14 år så tog han sitt motorsågskörkort, och sin skogliga utbildning skaffade han vid Skogsbruksskolan i Ljusdal. När utbildningen var fulländad så började han att jobba i skogen. – Pappa hade en del skog efter att han köpte fastigheten, och med åren så köpte han på sig ytterligare några skiften, berättar Jonas, och idag har familjen drygt 300 hektar egen skog. I början av 90-talet gick dock Jonas pappa hastigt bort i samband med en kranskärlsoperation, och en tid efter det sadlade Jonas om och började istället arbeta inom IT-branschen. – Även fast jag jobbade med IT-utbildningar så fortsatte jag att sköta om skogen på helgerna, berättar Jonas och skrattar åt minnet att hans kunder tyckte att det var en exotisk kombination. Jonas var anställd på några IT-bolag fram till kraschen år 2001. Hans dåvarande arbetsgivare fick stora problem och det var åtskilliga

tusental av personal som sades upp. Trots situationen så bestämde sig Jonas då för att satsa och starta ett eget utbildningsföretag i samma bransch. Företaget blev framgångsrikt och han drev det under 10 år. – Det var en rolig bransch att arbeta i, men på grund av familjeskäl fungerade det med tiden inte att ligga borta så mycket som jag gjorde, så år 2008 bestämde jag mig för att avveckla den verksamheten och börja jobba i skogen på heltid istället, och det är något jag inte har ångrat. Jonas har en skördare och en skotare, och med dem tar han på sig skogsjobb. Han hugger även med motorsåg, utför trädfällning till privatpersoner, säljer ved och han har även på senare tid börjat förädla egna träprodukter. – Jag har nyligen certifierat min skog, och det känns väldigt bra ur ett miljöperspektiv, och jag får faktiskt lite bättre betalt för mitt virke också, även om kostnaderna äter upp merparten av den högre ersättningen. Även träförädlingen är ett initiativ för att kunna göra något mer och kunna få ut ett bättre pris för skogen. – Jag köpte en timmerfräs som jag kan svarva rundtimmer med. Jag kan även fräsa långdrag och göra knutar med den, så jag har kapacitet att göra allt från små trädgårdslådor till stora timmerhus, förklarar Jonas samtidigt som han ger mig en demokörning av fräsen. På bara

I

20 mittia.com/gardsbruk


Först svarvas stocken så den blir jämntjock. Den kan även slipas så den blir helt slät.

Sedan fräses långdraget som gör att stocken tätar mot nästa stock.

tio minuter har en stock förvandlats till ett rundtimmer med långdrag och knut, färdigt för timring. – Jag har börjat med att producera sandlådor, grillplatser och som störst vindskydd, för att inte ha för stora projekt i början, men jag kan såga och fräsa både långa och kraftiga stockar, så möjligheterna är oändliga. Målet med verksamheten är att kunna växa när det gäller träförädlingen. Även om Jonas inte har någon brådska att avancera, så ser han gärna att han i framtiden har personal anställd som hjälper honom, och att de kan bredda sortimentet och producera även större produkter. – Styrkan med den utrusning jag har är att jag kan skräddarsy produkter efter kundens önskemål.

Sista fräses knuten och då har man en stock redo för timring.

Jonas visar några av sina produkter, och visst är det något speciellt med en grillplats eller en stuga byggd av svarvat rundtimmer. Jonas hittar ni på mässområdet i sin monter. Är ni nyfikna redan nu på vad han gör kan ni besöka hans hemsida för mer information.

»

FAKTA

Jonas Brink Ålder: 46 år. Familj: Sambon Linda och barnen Peter, Nils, Joline och Emil. Företag: Gjutars Skogsprodukter. Hemsida: www.gjutars.se.

Söker du lantbruksmaskiner eller entreprenadmaskiner av högsta kvalité så har du kommit rätt.Vi har världsledande märken som Deutz-Fahr, Krone och Amazone, samt service och reservdelar på New Holland och Case IH. På entreprenadsidan säljer vi Case Construction Equipment.

MOTOR- OCH RÖJSÅGAR

WWW.ERIKSSONOCO.SE Myre Centrum 101, Njurunda 060-332 25 | 070-311 73 67 | 076-335 06 76

mittia.com/gardsbruk 21


22 mittia.com/gardsbruk


Utställare

A1 Staff Svealand..............................................C:23 Agria Djurförsäkring........................................A:31 Alstor AB............................................................A:45 Areal/Skogsbyrån i Ljusdal AB......................A:27 Arla Foods..........................................................A:51 Bala Agri AB......................................................A:04 Bil & Maskinfirma Eric Gröning...................A:29 Bilbolaget Personbilar Hälsingland AB.......A:32 Billerud Korsnäs AB......................................... B:14 Bilmetro AB....................................................... B:32 Bilof......................................................................A:13 Biovärme Sverige AB.......................................A:55 Bole Sverige AB.................................................A:26 BS agro AB.........................................................A:17 Dina Försäkringar............................................. B:20 Eriksson & Co i Sundsvall AB....................... B:19 Friskolan Nytorp............................................... B:12 Föreningen MatVärden...................................C:29 Gjutars Skogsprodukter..................................A:05 GLG Maskin AB...............................................A:73 Gotfire AB..........................................................A:67 Granit-Parts Sverige................................B:17,B:19 Granngården AB.....................................A:34,C:07 Gällö Skog AB................................................... B:34 Hammars Verkstad AB...................................A:61 Haraldssons Maskin......................................... B:17 Hargassner Sverige AB.................................... B:38 HK Scan Sweden AB.......................................C:25 Holmen Skog AB.............................................. B:39 HS Perifal AB.....................................................A:33 Hyundai Bilar AB..............................................C:09 Höga Kusten Lantbruksservice AB.............. B:16 Infield Instrument AB..................................... B:06 Industrigrossisten Proman AB......................C:18 Industriverktyg IDG-Tools AB......................C:19 Jakobs Maskin AB.............................................A:45 Jämtkraft AB / Scandem.................................C:06 Kejama Konsult Trading KB.......................... B:04 KGK Motor AB.................................................A:75 Kinnan AB/Sverigepumpen.se...................... B:18 Kverneland Group Sverige AB.......................A:01 Kyl & klimatservice i Gävleborg AB............. B:18 Landshypotek Bank AB...................................A:57 Lantmännen Lantbruk.................................... B:02 Lantmännen Maskin........................................ B:02 Lean Lantbruk...................................................C:40 LHS Maskiner AB............................................ B:36 Ljusdal Energi AB.............................................A:18 Ljusdals Bilgalleri AB....................................... B:11 Ljusdals Emballage........................................... B:10 Ljusdals Kommun/Energirådgiv...................A:11 Logosol AB.........................................................A:03 LRF Dalarna.......................................................C:41

LRF Gävleborg...................................................C:41 LRF Konsult AB................................................C:40 LRF Samköp AB................................................C:05 Länsstyrelsen Gävleborg.................................A:09 Malwa Forest AB.............................................. B:34 Maskinfirma Bertil Jonssons AB...................A:16 Mellanskog.........................................................A:23 Metal-Fach AB..................................................C:21 Mera Skog i Jämtland AB................................C:20 Missing People Sverige....................................A:21 Molle Energi AB................................................A:19 Moraflotten AB.................................................A:43 MR Västernorrland..........................................A:30 Naturbruk Slottegymnasiet............................A:41 NCH Lubricants............................................... B:29 NärLjus................................................................A:36 Octowood AB.................................................... B:33 Oregon-Svenska Blount AB...........................A:34 Preem AB...........................................................C:08 Qpax AB.............................................................A:10 Ramirent AB...................................................... B:35 Ringen, Sv Maskinringars medl-tidn...........A:30 Rundvirke Skog AB.......................................... B:33 Sellmans Bil AB.................................................A:10 Setra Färila Sågverk..........................................A:25 Siljans Chark AB...............................................C:25 Siljanskog AB..................................................... B:21 Skogsstyrelsen...................................................A:53 Sluta Gräv / Stöde VVS & markentr............A:07 Specialservice AB.............................................C:27 Staffare AB.........................................................A:01 Stiernhööksgymnasiet.....................................A:15 Stiftelsen Rovdjurscentret De 5 Stora..........C:22 Stora Enso Skog AB.........................................A:47 Ståhls Plåt AB....................................................C:24 Sune Olsson Åkeri AB.....................................C:25 Sveaskog Förvaltning AB................................A:65 Terri/Alfing i Älmhult.....................................A:44 Thore Boström Maskin AB............................A:42 Trejon Försäljnings AB....................................A:01 TT Motor AB....................................................A:38 Urbanfeeders in Sweden.................................C:43 Vianor AB...........................................................A:30 Villaägarna Ljusdal Sveg..................................A:63 Vimek AB........................................................... B:30 Walthers Plåt AB............................................... B:40 Weda Skog AB................................................... B:22 X-maskiner AB.................................................. B:24 XYZ Trading AB...............................................A:01 Yamaha Ljusdal.................................................A:02 Ydre-Grinden AB.............................................. B:23 Åkes Motor AB.................................................A:75 mittia.com/gardsbruk 23


Passa på att besöka den framgångsrika Vallens gård under ditt besök på Mittia: Gårdsbruk! År 2001 köpte Jan-Erik Hansson upp Vallens Gård, då den tidigare ägaren hade gått i konkurs med sin verksamhet. Då, för 15 år sedan, hade gården cirka 100 mjölkkor, och Jan-Erik själv hade redan en gård i Vallsta men såg utvecklingspotentialen i Vallens gård. Genom åren har han utvecklat verksamheten till att idag vara en av landets största mjölkgårdar. – Idag har vi ungefär 900 mjölkkor och vi är 20 personer som arbetar på gården, plus lite extrapersonal, berättar Jan-Erik. Gården har ungefär 1200 hektar växtodling och 200 hektar betesmark som berör både Arbrå, Hovra och Delsbo. De har även en omfattande skogsverksamhet med tre skogsmaskiner och mellan två till

fyra anställda. Vallens Gård säljer all sin mjölk till Arla, och Jan-Erik berättar varför. – Arla är det enda mejeriet som kan ta de stora mängderna mjölk gården producerar. Och fördelen med just Arla är att de garanterar att de köper allt jag producerar. Nackdelen är att de betalar sämre än sina mindre konkurrenter. Under mässhelgen kommer det arrangeras busstransporter för mässbesökarna till Vallens gård, så passa på att besöka denna fantastiska anläggning när du har chansen. Denna aktivitet presenteras i samarbete med Maskinringen.

JOHAN OLSSON

Jan-Erik Hansson, ägare av Vallens Gård.

Närodlad ström och värme! Hargassner KWK är en flispanna som producerar 60kW värme och 20kW elström. Den är lämplig till större fastigheter och industrier där man kan ta tillvara på värmen även under sommaren. Pay-off tiden är då 7-8 år, och för-

Vi servar och säljer

Vedkombi 550 mjölkanläggningar från GEA, Vedmaskin för både större och stängsel från Gallagher, fodermindre vedförbrukare. anläggningar från Mullerup och PELTEC är svensktillverkade och driftsäkra inredning från Royal DeBoer! kvalitetsmaskiner. Läs mer på: www.hkl.se

säljningen i Sverige beräknas starta sommaren 2017, men det går redan nu att lämna intresseanmälningar till Hargassner Sverige. Läs mer på www.hargassner.se.

Enmanssågverk Vedkombi 550 SågaVedmaskin själv dina för stockar bådetill större den och dimension mindredu vedförbrukare. vill.

MARCUS NORDIN

Enmanssågverk Såga själv dina stockar till den dimension du vill.

PELTEC är svensktillverkade och Vedkombi Vedkombi Vedkombi 550 550 550 Enmanssågverk Enmanssågverk Uppläggningsbord Uppläggningsbord driftsäkra kvalitetsmaskiner. Enmanssågverk Vedmaskin Vedmaskin förbåde både större större och och Såga Såga själv själv dina dina stockar stockar tilltillden Vedmaskin förförbåde större och Såga själv dina stockar tillden den Ihopfällbart. Ihopfällbart. mindre mindre vedförbrukare. vedförbrukare. dimension dimension duduvill. mindre vedförbrukare. dimension duvill. vill.

Walthers PlåtWalthers AB Plåt AB

PELTEC PELTEC PELTEC ärärsvensktillverkade ärsvensktillverkade svensktillverkade och och och Uppläggningsbord Uppläggningsbord Uppläggningsbord driftsäkra driftsäkra kvalitetsmaskiner. kvalitetsmaskiner. kvalitetsmaskiner. Svågavägen 43, Bjuråker • 0653-205 35, driftsäkra 070-545 Svågavägen 38 06 43, •Bjuråker www.peltec.se • 0653-205 35, 070-545 38 06 • www.peltec.se Ihopfällbart. Ihopfällbart. Ihopfällbart.

B16

Walthers Walthers WalthersPlåt Plåt PlåtAB AB AB

Svågavägen 43, Bjuråker •0653-205 0653-205 35, 070-545 3806•06•www.peltec.se •www.peltec.se www.peltec.se Svågavägen Svågavägen 43,43, Bjuråker Bjuråker • •0653-205 35,35, 070-545 070-545 383806

Gör en bra affär för din skog. Tack vare stor efterfrågan hos våra kunder finns det för närvarande goda möjligheter att göra intressanta affärer, kring såväl virke och biobränsle som återbeskogning. Möt oss i monter A:65 eller finn din närmaste virkesköpare på sveaskog.se

24 mittia.com/gardsbruk


Vi har finansierat landsbygdens entreprenörer i snart två sekel Landshypotek Bank är jord- och skogsbrukarnas egen bank. Vår affärsidé är densamma som när vi startade 1836 – att erbjuda finansiering till driftiga landsbygdsfamiljer så att företagandet på landsbygden förnyas och utvecklas över generationer. Vi finns nära dig. Kontakta någon av våra kundansvariga i Gävle, Härnösand eller Östersund på 0771 – 44 00 20 för personlig service eller läs mer på landshypotek.se

en Välkomm r till monte A31

För ett rikare liv på landet

MER AV DET SKOGEN GER

EN SKOGSEXPERT nära dig Vi är dina virkesköpare i Hälsingland, Härjedalen och Gästrikland. Albert Bäckebjörk, Bollnäs Magnus Landström, Bollnäs Christian Nordin, Bollnäs Stefan Karlsson, Ljusdal Henrik Linge, Gävle Marie Hjort, Sveg Elisabet Nolén, Sveg Jan Erik Falk, Mora Robin Nääs, Mora Thomas Persson, Mora Niklas Svensson, Mora

010-150 01 79 010-150 01 88 010-150 01 61 010 150 01 72 010-150 01 87 010-150 01 83 010-150 01 73 010-150 01 80 010-150 01 68 010-150 01 64 010-150 01 60


Gästa gård

Renodlas när nästa generation tagit över Det unga paret Mats och Emmeli bjuder in tidningen på en intervju. Vi får träffa den traktorfrälste sonen Zachri och vi får vara med om en kalvning. TEXT & FOTO: JOHAN OLSSON

26 mittia.com/gardsbruk


mark om man räknar in arrenderad mark. Verksamheten är nerskalad från när Mats föräldrar drev gården. Idag är köttdjuren det primära och de producerar och säljer även en hel del höbalar, mestadels till hästägare. Merparten av köttet säljs traditionellt till stora slakterier, men Mats syster driver ett nyöppnat slakteri på nära håll och de har börjat slakta en del av sina djur där. –  Köttpriset är relativt bra nu om man jämför med tidigare år. Att stycka och sälja lokalt är något som dels är roligt att göra, och sedan ger det oss en chans att tjäna någon krona extra på våra produkter, säger Mats. Det kött som styckas i systerns slakteri packas där och säljs sedan till lokala privatpersoner i form av köttlådor i olika storlekar. Mats berättar att de även har samarbeten på gång med några lokala matbutiker, något han hoppas mycket på. Det sprakar till i babyvakten och sonen som tidigare legat och sovit i sin vagn har nu vaknat till. Emmeli tar upp honom ur barnvagnen och när hon sätter ner honom på altanen skiner han upp som en sol och börjar promenera omkring.

D

et är en fin dag i maj när jag besöker Mats och Emmeli på Gästa gård i södra Medelpad. Den nu sexton månader gamla sonen Zachri ligger i vagnen ute på gården och njuter av sin eftermiddagsvila, medan hönsen, katten och gårdshunden strövar omkring i solskenet. Det är Emmeli som tar emot mig när jag kommer, och vi sätter oss på altanen och börjar prata. Hon berättar att hon varit den som skött om djuren, medan Mats skött fordon och skörd, men sedan sonen kom har Mats fått tagit över de flesta sysslorna. Medan vi sitter och samtalar kommer Mats och sätter sig med oss. Han berättar att de har 78 köttdjur på gården och det är framförallt Hereford. –  Vi har några andra raser, men merparten är Hereford. Den rasen är lugn och stabil i psyket och är relativt enkel att handskas med. Sedan har de lätt att lägga på sig fett och får ofta ett fint marmorerat kött, säger han och berättar vidare att han är uppvuxen här på gården och Emmeli är uppvuxen i grannbyn. Ändå kände de inte till varandra när de var unga. – Jag kände till Mats pappa eftersom han arrenderade mark av min pappa, men jag hade aldrig sett Mats innan vi blev tillsammans, förklarar Emmeli. –  Det var på en gatufest inne i Sundsvall år 2003 som vi träffades. Det är lite komiskt att man var tvungen att åka in till stan för att hitta sin partner, även fast hon bodde i grannbyn, säger Mats och skrattar.

Inte självklart att bli lantbrukare När Mats växte upp fick han hjälpa sina föräldrar med deras verksamhet. Förutom det egna jord- och skogsbruket drev de familjehem, kompostanläggning, hyrde ut boende för de som ville bo på lantgård och utförde maskinentreprenader med mera. –  Så när andra barn hade sommarlov satt jag och bröderna i en traktor hela somrarna. Så det var inte självklart att jag skulle bli bonde, och om jag inte hade träffat Emmeli så hade jag nog gjort något annat, konstaterar han. En baksida med lantbrukarlivet är ofta att man sitter fast, eller att man i perioder har mer jobb än man hinner med, men tack vare Mats föräldrar så har paret en fin backup när det behövs. Även Emmelis bröder och hennes farfar brukar hoppa in och hjälpa till. Paret förfogar idag över 127 hektar åkermark och 120 hektar skogs-

Visioner I dagsläget arbetar Mats inte bara med lantbruket utan även på ett pappersbruk. Målsättningen är dock att utöka lantbruksverksamheten. –  Vi kommer inledningsvis utöka antalet dikor. Vi planerar att bygga en ny ladugård för att rymma ca 80 till 100 dikor säger Mats och förklarar samtidigt att höförsäljningen är något de kommer fortsätta med, och skogsbruket är något som ligger honom varmt om hjärtat. Jag frågar om de har några andra intressen utöver lantbruket. Emmeli har sina höns säger hon och Mats berättar att han har flygcertifikat, ett flygplan och ett eget flygfält, men på grund av tidsbrist så har det inte blivit så många flygtimmar på sista tiden. Medan vi sitter och prata ser vi hur en av korna börjar kalva. Jag slänger kameran på axeln. Mats tar sonen i knät och hoppar in i traktorn och Emmeli går före för att öppna hagen. Fram på traktorn sitter en stor bur som de använder bland annat till att märka kalvar. –  Att märka en nyfödd kalv kan vara svårt om kon inte tycker om att man är på den, så därför är denna bur jättepraktisk. Då får man jobba i fred och det uppstår inga skador på varken mig eller djuren, säger Emmeli. Det går inte att ta miste på Zachris glädje över att få åka traktor med pappa. När Mats lyfter ut honom för att vi ska ta bilder blir det dålig stämning och han uttrycker sitt missnöje, så han får sitta själv i traktorn ett tag. Men tillslut går han med på att komma ut och vi tar några bilder innan det är dags för dem att jobba vidare, och dags för mig att åka vidare. Jag tackar för gästfriheten och önskar familjen lycka till.

»

FAKTA

Gästa gård Mats Forsberg Svensson: 31 år. Emmeli Vesterlund: 28 år. Zachri Vesterlund: 16 månader. Antal köttdjur: 78 st. Antal dikor: 20 st. Ras: Huvudsakligen Hereford. Verksamhet: Köttproduktion, höproduktion och skogsbruk. Hemsida: www.gastagard.se. mittia.com/gardsbruk 27


Rovdjurscentret De 5 Stora TEXT & FOTO: JOHAN OLSSON

Rovdjurscentret De 5 Stora kommer till Mittia Gårdsbruk i sommar. Under mässan kommer de att informera om Sveriges vanligaste och farligaste rovdjur, det vill säga ni besökare, men de kommer även att berätta om de andra fyra stora rovdjuren vi har i landet.

E

n utställare som sticker ut i mängden är årets nykomling Rovdjurscentret De 5 Stora. Stiftelsen bildades år 2005 och invigdes då av Sveriges Konung Carl XVI Gustaf samt av drottningen av Hälsingland, Barbro Lill-Babs Svensson. År 2000 tog Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslut om att skapa ett nationellt rovdjursinformationscenter i Järvsö, i anslutning till djurparken Järvzoo. Arbetet med detta drevs i samarbete med bland andra Ljusdals kommuns näringslivsenhet Närljus, Järvzoo och det privatägda kunskapsprojektet De 5 Stora som bidrog med bland annat idéer och frågeställningar. Initiativet till centret kom från Ljusdals kommuns näringslivsenhet Närljus, samt från några nyckelpersoner som ansåg att rovdjursdebatten var onyanserad, att det precis som idag fanns ytterligheter, men att det då saknades en neutral part som kunde förmedla opartisk information kring rovdjuren. Organisation För att lyckas med att vara neutral i debatten krävdes en styrgrupp för verksamheten och ett råd bildades. I detta råd sitter idag representanter för organisationerna LRF, Fäbodbruket, Fåravelsförbundet, WWF, Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen, Samernas Riksförbund, Svenska Jägareförbundet, Svenska Kennelklubben, Djurparksföreningen samt Ekoturismföreningen. I samband med denna artikel har jag träffat Benny Gäfvert som är verksamhetschef på Rovdjurscentret. Han berättar att även om alla dessa organisationer kan vara långt ifrån varandra i vissa frågor, så fungerar samarbetet bra. –  Rådet fungerar som en kontroll på allt vi gör och det fungerar även som ett bollplank i vår verksamhet, förklarar han. Representanterna för respektive organisation har i stor utsträckning en central funktion och en hög position i sin organisation och även om debatten i media kan låta hård mellan dessa organisationer, så finns en samsyn och vissa gemensamma spelregler för rådets arbete. De är tre tillsvidareanställda som jobbar på Rovdjurscentret i Järvsö. Linda Thelin är biolog och pedagog och hon jobbar med utbildningar, föreläsningar, press- och informationsmaterial samt webbuppdateringar. Eva Ljungberg är administratör och sköter all logistik, medan Benny som är verksamhetschef jobbar med utbildningar, föreläsningar, utveckling samt kontakt med myndigheter och samarbetspartners.

28 mittia.com/gardsbruk

Officiellt uppdrag Centret har ett uppdrag från Naturvårdsverket, och för den ersättning de får från dem ska de utföra en rad aktiviteter. Det kan vara allt från att ta fram informationsmaterial till att bistå Länsstyrelsen, bedriva utbildningar, samarbeta med Viltskadecenter, arrangera seminarier med mera. Benny berättar att rovdjursskolan är den största och mest omfattande aktiviteten de har i sin verksamhet. –  Vi tar emot och utbildar mellan 3000 till 5000 barn varje år i vår rovdjursskola, som vi håller dagligen under högsäsong maj-juli. Rovdjursskolan ingår i verksamhetens officiella uppdrag, vilket innebär att det inte kostar något för skolorna att komma och delta. Denna rovdjursskola kan ta mellan en till tre timmar beroende på barnens ålder och vad som efterfrågas. Skolan börjar med ett teoripass där de går igenom alla de stora rovdjuren. Att dessa är björn, varg, lodjur och järv vet kanske alla barn, men att det femte och farligaste rovdjuret faktiskt är människan kan förvåna vissa. Efter teoridelen får barnen en guidad tur i utställningen med diskussioner kring de olika djurens egenskaper, hur många rovdjur det finns, hur de förvaltas, rädslor för rovdjur och mycket mer. Som avslutning hålls en praktisk del där barnen får se och känna på skinn och ben och även gissa bajset. I samband med detta diskuterar man hur djurens kroppar fungerar och varför de ser ut som de gör. Efter att rovdjursskolan är avslutad är det många av klasserna som även går ett varv runt djurparken Järvzoo som ligger i anslutning till centret. –  Det är väldigt bra att gå och titta på djuren efter en sådan här rovdjursskola, för då befäster barnen verkligen de kunskaper de nyss fått, förklarar Benny. Seminarier och utbildningar Utöver rovdjursskolan håller Rovdjurscentret seminarier, utbildar skollärare i rovdjurskunskap och de besöker även skolor och tar då med sig rovdjursskolan till dem. Sedan är de också ute på offentliga tillställningar som till exempel Mittia Gårdsbruk. Varför ställer ni ut på Mittia Gårdsbruk? –  De människor som är intresserade av rovdjur kommer ofta in till oss och vi kan möta dem på centret där de kan få information. Men lantbrukare, skogsägare och jägare är sådana som är väldigt berörda av rovdjur och har ofta frågor och funderingar, men de är inte lika benägna att komma till oss. Så nu tar vi chansen och kommer ut till dem, säger Benny.


»

ske borde ha en vapenlicens. Dels för att kunna avliva sin egen boskap om det behövs, eller freda sin boskap i händelse av rovdjursangrepp. Då är skyttet en viktig faktor, samt att vi även kan informera om vad som gäller för alla som är osäkra kring den omtalade paragraf 28. –  Utöver detta kommer vi förmedla allmän information kring rovdjur, och vår monter kommer med all säkerhet bli en mycket rolig monter att besöka, för såväl gammal som ung, avslutar Benny.

FAKTA Jag investerar.

olgaandfriends.se, foto jonas kullman

Vad kommer ni ha för aktiviteter i er monter? –  Vi kommer nog köra vår rovdjursskola i ett komprimerat format. Sedan kommer vi nog även ta med vår skyttesimulator har vi tänkt. Just skyttesimulatorn brukar vara en populär aktivitet. Är lantbrukare och skogsägare intresserade av skytte? –  Det finns en hel del skogsägare och lantbrukare som är jägare. Men de som inte är det har i stor utsträckning börjat tänka att de kan-

Meraskog förädlar.

Rovdjurscentret De 5 stora Antal besökare / år: 75 000 st år 2015. Ägare: Egen stiftelse. Startår: 2005. Personal: 3 heltidsanställda samt extra personal i perioder. Benny Gäfvert Titel: Verksamhetschef. Ålder: 42 år.

Nya generationens skogsägande. Bara du vet vad som krävs för att du ska trivas med att vara skogsägare. Meraskog är fristående och kan därför sätta ditt bästa i första rummet. Tillsammans skapar vi ett lönsamt långsiktigt skogsägande. Vill du att vi ger dig en kostnadsfri rådgivning? Kontakta: Skogsrådgivare Pierre Nyqvist och Jonas Hansson, våra representanter i Färila med omnejd. pierre.nyqvist@meraskog.com mobil 070-370 99 06 jonas.hansson@meraskog.com mobil 070-640 87 35

NYHET

WWW.TERRI.SE mittia.com/gardsbruk 29


Skogsbolagen svarar på 5 snabba frågor!

Kontinuitetsskogsbruk, certifieringar, utveckling, arbetsmarknad och klimat är fem heta ämnen inom skogsbranschen. Här får du veta vart mässans utställande skogsbolag står i dessa frågor. TEXT: JOHAN OLSSON

I

nför Mittia: Gårdsbruk har vi känt några av de utställande skogsbolagen på pulsen i ett antal frågor. Samtliga utställande skogsbolag har fått samma chans att svar på frågorna, så de som inte finns med har valt att inte delta, alternativt glömt att skicka in sina svar. Skogsbranschen är i ständig förändring och frågor som kontinuitetsskogsbruk, olika certifieringsmetoder, utveckling, arbetsmarknad och klimatförändringar är i allra högsta grad på tapeten. Är du nyfiken att veta vart de olika skogsbolagen står i dessa frågor och höra vad de har att säga? Här kan du läsa deras svar, och

»

under mässhelgen kan du gå in i deras monter och prata vidare. Frågor 1. Erbjuder ni tjänster inom kontinuitetsskogsbruk och varför är det bra ur skogsägarens perspektiv? 2. Vilken certifieringsmetod är mest fördelaktig för en skogsägare, och hur mycket skog ska en skogsägare ha för att det ska löna sig ekonomiskt att certifiera sig? 3. Utvecklingen från manuell huggning till de maskiner som finns idag har varit stor.

Men vad ser ni för utvecklingsmöjligheter när det gäller teknik, för att få en effektiv och lönsam skogsnäring i framtiden? 4. Hur kommer arbetsmarknaden och efterfrågan av personal se ut inom de närmsta åren inom skogsbranschen och vad ska nästa generation utbilda sig till för att få jobb inom skogsbranschen? 5. Klimatförändringarna är något som påverkar skogen. Vad gör ni för åtgärder, analyser, val av plantor med mera för att klara av, och anpassa er, till denna klimatförändring?

Weda Skog

1: Kontinuitetsskogsbruk kan fungera på rätt mark. Det är inget vi normalt rekommenderar men vi kan erbjuda lösningar om skogsägaren vill prova. Vår uppfattning är att ekonomin blir sämre än i normalt trakthyggesskogsbruk. Trots det så kan det passa bra i närheten av bebyggelse eller på andra marker där man inte vill slutavverka. 2: Vi erbjuder certifiering enligt både PEFC och FSC. Det är små Skillnader mellan PEFC och FSC i praktisk tillämpning på den normala skogsfastigheten. Efterfrågan på certifierat virke ökar. För sågade trävaror som skall exporteras till dom växande marknaderna i Asien så är certifiering i det närmaste ett krav. Med en betalningsmodell vi idag tillämpar så finns det ingen nedre gräns i areal för när det lönar sig att certifiera sin fastighet.

3: Det finns fortfarande en möjlighet att effektivisera dagens avverkningssystem. Framtidens skördare och skotare kommer att vara bättre än dagens. Sen skulle det att behövas någon form av tekniksprång. Troligen behöver någon del i drivningsarbetet automatiseras för att långsiktigt fortsätta sänka kostnaderna. Transportkostnaderna kan sänkas med bättre vägar, större lastbilar och järnvägstransporter. 4: Duktiga människor kommer att vara efterfrågade inom skogsbruket. Satsa på en utbildning till maskinförare eller skogsmästare.

behöver vägnätet förbättras för att möta klimatförändringen. Det gäller för både allmänna och enskilda vägnätet. När det gäller plantor så följer vi dom rekommendationer som finns. Det träd som planteras idag skall stå i minst 70 år. Använd ett bra förädlat plantmaterial, välj trädslag efter markens förutsättningar så har man gjort vad man kan göra utan att ta någon risk. Snytbaggeskadorna har ökat under det senare åren. Det kan bero på klimatförändringen. Vi rekommenderar att skogsägaren använder sig av snytbaggebehandlade plantor för att inte riskera skador.

5: Vi konstaterar att perioden med vinterförhållanden blir kortare. Nederbörden under barmarksperioden kommer troligen att öka. Det möter vi med bättre drivningsplanering och drivningsteknik. Sen

Lars Wiren

1: I dialog med skogsägaren utför vi åtgärder enligt dennes önskemål. Dock har man ofta enligt forskningen en lägre lönsamhet med kontinuitetsskogssbruk. Kontinuitetsskogsbruk lämpar sig allra bäst som naturvårdshuggningar i vissa typer av skogar, eller om det finns särskilda sociala värden att ta hänsyn till då skogen alltjämt är kvar efter avverkning.

3: Den tekniska utvecklingen idag handlar främst om tyngre lastbilar som sänker transportkostnaderna samt laserscanning som gör att fler åtgärder kan upptäckas i tid- alltför många skogar röjs och gallras på tok försent. Vi introducerade för en tid sedan även en skogsbruksplan-app för skogsägare, som gör att du har din skog på fickan och enkelt kan se vilka åtgärder som behövs i din skog just nu.

2: Att skogsbrukscertifiera sitt skogsbruk innebär en förbindelse om att bedriva sitt skogsbruk uthålligt och långsiktigt. Det finns ingen arealgräns varken uppåt eller nedåt för att certifiera sin fastighet och vi vill öka andelen certifierat virke varför vi också betalar mer för det virket. Vi erbjuder certifiering enligt standarderna FSC och PEFC genom medlemskap i Stora Enso Skogs gruppcertifikat.

4: Vi ser att vi kommer att ha ett stort behov av framförallt maskinförare framåt. Vi har många maskinförare som går i pension de närmaste åren och vi behöver fylla på med unga människor som vill jobba i skogen. Vi har även behov av skogliga tjänstemän framöver och då är det framförallt utbildningar som skogsmästare och jägmästare som är av intresse för oss.

5: På Stora Enso arbetar vi med frågan både lokalt och globalt. En viktig fråga för hela branschen är markpåverkan, där vi har utvecklat en metod – Rätt Metod - som gör att vi kan genomföra avverkningar på svagare marker under större delen av året och samtidigt minska påverkan på marken och öka möjligheten att tillvara på GROT som blir till biobränsle. Dessutom jobbar vi mer än någonsin med forskning och utveckling där träråvaran spelar en central roll när den kommer att ersätta fossila material i många produkter. Du som är skogsägare har en grön oljekälla i din ägo!

»

Stora Enso

30 mittia.com/gardsbruk

Tomas Tjernell


»

Holmen

1: Vi på Holmen utgår alltid från skogsägarens behov och önskemål. Kontinuitetsskogsbruk kan passa i volymsrika granskogar. Fördelen är att marken inte blir bra, vilket kan vara tilltalande ur estetisk synpunkt. Nackdelen är bland annat att man får väsentligt lägre skogsproduktion och ökad risk för skador från röta och storm. 2: Certifiering handlar framförallt om att man som skogsägare gör ett långsiktigt åtagande kring hur skogen ska skötas. Skillnaderna mellan de två mest vanliga systemen, FSC och PEFC, är förhållandevis små.

»

4: Skogsbranschen är på många sätt en framtidsbransch och vi ser ett kontinuerligt kompetensbehov både inom branschen och hos oss på Holmen Skog. Främsta kompetensbehovet kommer fortsättningsvis att vara inom skog och affärer på både gymnasial- och högskolenivå.

5: Holmens skogsskötselupplägg är robust ur ett klimatperspektiv och granskat av MISTRA-Swecia. Vi följer Skogforsks rekommendationer av fröval. Vi fältsår en stor del av årsytan. Vi har utvecklat och använder plantodlingssystemet STARPOT. Vi röjer tidigt (vid2-3m höjd) på huvudstammarna), vi gallrar tidigt och undviker för sena gallringar. Vi skördar skogen i tid. Ytterst handlar det om en aktiv skogsskötsel som ger vitala, motståndskraftiga och välväxande skogar. Pernilla Gauffin

Siljan Skog

1: Siljan är ett s.k. köpsågverk vilket innebär att vi inte äger någon egen skog. Vi försörjer våra sågverk med timmer genom att köpa avverkningsuppdrag eller leveransvirke av privata skogsägare. Vi erbjuder skogsägarna ”ett enklare skogsägare” när de samarbetet med oss vilket innebär att våra inköpare kan hjälpa skogsägaren med alla frågor som rör skog och skogsbruk, alltså även kontinuitetsskogsbruk om någon skogsägare önskar att bedriva sitt skogsbruk på det sättet. Det är dock inte en metod som vi kan rekommendera i de allra flesta fallen. Orsaken till det är; • Forskningen visar att kontinuitetsskogsbruk är ett mindre ekonomiskt effektivt sätt att bedriva skogsbruk jämfört med trakthyggesbruk. • Det är mycket få skogsbestånd som är lämpade för att bedriva kontinuitetsskogsbruk på, och det tar många år (typ 100 år) innan man fått till ett bestånd som är utformat så att kontinuitetsskogbruket är tillämpbart på bästa sätt • Eftersom man är inne och avverkar i skogen oftare ökar risken för skador på timret och marken. • Kontinuitetsskogsbruk gynnar sekundära trädslag som tål skugga alltså gran medan det inte alls lämpar sig på tallmark. En variant är dock att man sköter föryngringen av tallskogen med fröträdsställningar vilket vi starkt rekommenderar, detta likställs oftast inte med det vi kallar kontinuitetsskogsbruk som ju är en variant på blädning. • Timret som kommer fram ur skogen blir i medeltal mycket grövre än det som kommer fram ur

»

3: Möjligheterna är många! Drivaren (som gör både en skördares och skotares jobb) är ett exempel som Holmen arbetar med just nu. Vi tror också på ett utvecklade gränssnitt mellan människa och maskin, till exempel automation. Men det är viktigt att inte glömma att fortsatt vardagsrationalisering kan ge mycket.

trakthyggesbruket. Våra sågverk är byggda för och våra kunder vill även ha klent virke som är mer friskkvistigt. D.v.s timret från kontinuitetsskogsbruk är mindre attraktivt för industrin än det som kommer ur en trakthyggesskött skog. 2: Certifiering av våra skogar är mycket viktigt när vi skall sälja vårt timmer internationellt. Den svenska skogsbruksmodellen är unik i ett globalt perspektiv, där vi skötar våra skogar på ett ansvarsfullt sätt med plantering, röjning, gallring och så småningom föryngringsavverkning. Vi avverkar dessutom mindre än vad som växer varje år vilket innebär att det aldrig har funnits så mycket skog i Sverige som det gör idag och det blir mer skog för varje år som går. Samtidigt bidrar Svensk skogsindustri till svensk ekonomi och skapar arbetstillfällen ofta i glesbygd och bidrar till att ta världen in ett uthålligt brukande av jordens resurser. Vi rekommenderar därför starkt att skogsägarna, stora som små, certifierar sin fastighet. Detta för att våra produkter inte skall kopplas ihop med illegalt avverkat virke eller skövlade regnskogar. Vi tycker också att man skall dubbelcertifiera sin fastighet, alltså både PEFC och FSC, då vissa kunder känner mer till den ena än det andra miljömärkningen. 3: Vi anser förstås att metod och teknik utveckling inom skogsbruket är mycket viktigt. Vi har dock inte egna resurser att bedriva teknikutveckling men engagerar oss i de gemensamma utvecklingsprojekt

som bedrivs inom skogforsk, skogsindustrierna och förstås tillsammans med maskintillverkarna. 4: Vi har ett bra utbildningssystem inom skogsbruket, men det gäller att få unga människor att inse vilken framtidsbransch skog och skogsindustri är. Ofta tänker allmänheten mer på bevarande av än brukande när det gäller skogsbruk vilket är olyckligt och bidrar till att unga människor ofta har en felaktig uppfattning om vår näring och väljer andra utbildningsgrenar. Här måste brukandet av skogsbruket, som är en del av ett framtida uthålligt samhälle, in i fin rummet. Vi efterfrågar såväl skogligt-som tekniskt utbildade människor. 5: Klimatförändringen påverkar och kommer att påverka skogsbruket i mycket stor omfattning framgent, såväl positivt som negativt. Possitivt i den meningen att skogen kommer att växa ännu bättre i framtiden än vad den gör idag Negativt att vintrarna blir mildare med svårigheter att avverka och transportera virket och ökad risk för skador på skog och mark. Siljan Skog följer utvecklingen och anpassar oss succesivt efter de förändringar som kommer på grund av klimatförändringarna. Mats Sigvant

Rundvirke Skog

1: Rundvirke Skog AB ger rådgivning och hjälp vid skogliga åtgärder när det gäller kontinuitetsskogsskötsel. Det gäller främst beprövade skogsskötselmetoder och då framförallt olika typer av självföryngringar och skärmar på tallskog. Vi vill ha kvalitets skogar även i framtiden och då är täta föryngringar en förutsättning. När det gäller granbestånd är svårt att få lönsamhet i det på grund av flera ingrepp med lågt uttag av virke samt att det är förenat med vissa risker. 2: Många skogsägare ser en stolthet i att vara dubbelcertifierade enligt PEFC/FSC (vilket vi också rekommenderar). Hur mycket skog man behöver ha för att det skall löna sig beror lite på hur frekvent man gör åtgärder i sin skog men över 50ha så sker det i regel olika åtgärder med jämna mellanrum och då lönar det sig absolut att vara certifierad.

3: Att finna lämpliga maskiner som kan anpassas till olika drivningsförhållanden, både i gallring och slutavverkning är mycket viktigt och där följer vi med spännig utvecklingen av banddrivna skogsmaskiner. Laserscannade beståndsdata och olika nya typer av kartmaterial blir också en växel till i avverkningarbetet. 4: Vi ser en stigande medelålder på de människor som arbetar inom skogen och pensionsavgångarna är fortsatt höga även om en viss föryngring sker. Skogsteknikerutbildningen i Gammelkroppa och SLUs utbildningar som Skogsmästare och Jägmästare ger en bra grund att stå på och har man ett brett skogligt kunnande, förmågan att tänka utanför ramarna och ett genuint intresse för skog och skogsbruk så har man framtiden för sig. Varför inte utbilda sig med inriktning på att bli virkesköpare?

5: Klimatförändringarna är en utmaning för hela skogsbruket. Klimatförändringarna gör att radikala störningar som stormar och bränder ökar. Till följd av dessa ser vi exempelvis massiva granbarkborreangrepp efter stormarna vilket är och blir en utmaning att hantera. En ökad löv andel i gallringar kan minska skador orsakade av storm, insekter m.m. Ett ökat tänk i ståndortsanpassningen inom skogsbruket med rätt träd slag på rätt mark skapar förutsättningar att kunna anpassa sig bättre efter klimatet. Markfuktighetskartor gör stor nytta då mildare vintrar gör vissa marker svåråtkomliga men att planera avverkningen rätt kan underlätta mycket. Olle Ohlsson

mittia.com/gardsbruk 31


Småstadsliv gästar Mittia Gårdsbruk

Småstadsliv är världsberömda, i alla fall norr om Dalälven! Deras långfilmer och teateruppsättningar har dragit en stor publik och deras senaste turné såldes ut otroligt snabbt. Nu har du en chans att uppleva detta gäng på Mittia Gårdsbruk! TEXT: JOHAN OLSSON

A

nledningen till denna komikergrupps succé i norra delen av landet är igenkänningsfaktorn. Alla som har bott i, eller besökt en småstad känner igen karaktärerna och förstår jargongen. Anledningen till att de inte gjort sig något namn i södra Sverige är enligt dem själva att de inte marknadsfört sig där. Karaktärerna i gruppen är många och färgstarka. Den kanske mest kända är Stånk Tommy. Med sin vulgära och något barnsliga humor är han en outtömlig källa av snabba och klockrena kommentarer, men enligt honom själv går han aldrig över gränsen. Upphovsmännen till detta gäng är barndomsvännerna Christer Johansson och Christian Wallin, båda födda och uppvuxna i Alfta. År 2008 medan de jobbade på Christers krog i Bollnäs uppfanns de olika karaktärerna som även prövade på gästerna. De började sedan med att lägga ut några sketcher på YouTube. Klippen blev snabbt populära och Småstadsliv var fött. Förutom på krogen har de skapat karaktärer från sina hemtrakter. I deras småstad fanns det gott om varghatare, arga bilmekaniker som inte kunde laga bilar, omogna hårdrocksälskare på 35 år, 80-åriga festfixare och karltrötta städerskor i sina bästa år. Åtta år senare har de nu sålt över 20 000 dvd-skivor, producerat fyra långfilmer och turnerat genom Norrland. Christer och Christian kan sina karaktärer väl och gestaltar dem med värme och hjärta. Där har vi nog svaret på varför man tycker så mycket om dem. Småstadsliv väcker känslor, tankar och skratt och de har dragit en helt ny publik till teaterlokalerna. Och nu ska du som mässbesökare få uppleva några ur detta gäng på plats. Missa inte detta!

VÄLKOMMEN PÅ DEMO VI FINNS I MONTER A:03 Helt ny Solosåg från 10.900 kr

GRATIS! PRODUKTKATALOG OCH KUNDTIDNINGEN NYSÅGAT. LÄMNA NAMN OCH ADRESS I MONTERN.

32 mittia.com/gardsbruk

Vill du ha en framtid med djur, maskiner, entreprenad eller landsbygdsutveckling? Hos oss kan du läsa Naturbruksprogrammet - Djur - Häst - Lantbruk - Naturvetenskap

Möt din framtid hos oss!


Kvalitetspellets av skog, vind och omtanke – nu till kampanjpris!

Haraldssons Tunga Fordon AB är auktoriserad återförsäljare av Mercedes-Benz lastbilar. Parallellt med lastbilsverksamheten bedrivs service och försäljning av Söderberg & Haaks gedigna maskinprogram, som 2016 innefattar ett nytt världsmärke Komatsu! Ännu ett nytt tillskott blir den tyska kvalitetstraktorn av märket Deutz-Fahr.

DU HITTAR OSS I MONTER

B:10

Ljusdals Emballage Tel: 0730-23 45 15

Vad vill du jobba med när du blir stor? Som maskinförare, med djur eller annat inom de gröna näringarna? Eller vill du gå bygg- och anläggningsprogrammet?

Träffa oss i monter B:12 Haraldssons Tunga Fordon AB Upplagsvägen 1, 831 52 Östersund

Tel: 063-10 00 40 www.haraldssonsab.se

Lantbruksförsäljning och service! A 16

Vi strävar inte efter att bli störst, men bäst! www.nytorpcentrum.se

Du vet väl om att LRF-medlemmar har 22-28% rabatt på maskinhyra? Besök oss i monter B35. De första 30 som lägger upp kundnummer får en startpremie.

Hudiksvall 0650-54 11 70 Ljusdal 0651-156 00

www.bertiljonssons.com

www.ramirent.se mittia.com/gardsbruk 33


Sveriges roligaste mässa att besöka! Tillsammans med våra medarrangörer och utställare arbetar vi för fullt för att mässan ska vara den roligaste att besöka för hela familjer, ihop med arbetskollegorna eller som studieresa för skolklasser på naturbruksutbildningar.

Mässprogram: Barntivoli För mässans “små” besökare! Under mässans ordinarie öppettider finns Björkmans Tivoli på plats i Ljusdals Folkpark med två karuseller och två hopptält. Biljetter till attraktionerna delas ut bland vissa utställare i deras montrar. Biljetter ‘a 30 kr/st inkl. moms kan även köpas på barntivoliområdet. Datum: 2016-08-26 Tid: 09.00 - 17.00 Datum: 2016-08-27 Tid: 09.00 - 16.00 Plats: Ljusdals Folkpark

Åk häst & vagn med Hälsinglands forbönder Träffa Hälsinglands forbönder! Barn får åka häst & vagn till mässans barn tivoli. Ni kan köpa deras goda Kolbullar och be dem berätta om forböndernas intressanta historik. Datum: 2016-08-26 Tid: 10.30-15.30 Plats: Mässrestaurangen

Ljusdals öl-mässa Mittia: Gårdsbruk samarbetar med Ljusdals Bryggeri som för första gången arrangerar Ljusdals öl-mässa i Mittias mässrestaurang. Ljusdals Bryggeri (kända ex. för Småstadslivs Braköl) bjuder in ett mindre antal mikro-bryggerier från Mellansverige som bemannar varsin ”barmonter” inne i mässrestaurangen såväl dagtid som under mässans kvällsevent. Passa på att smaka och bekanta er med våra unika små lokala bryggerier! Datum: 2016-08-26 Tid: 11.00-00.00 Plats: Mässrestaurangen

Prova på ponnyridning under mässdagarna! Aktiviteten är gratis mot uppvisande av biljett som kan hämtas ut hos en av mässans utställare. Mer information på www.mittia.com/gardsbruk Datum: 2016-08-26 Tid: 11.00-14.00 Datum: 2016-08-27 Tid: 11.00-14.00 Plats: Ljusdals Folkpark

Under mässans kvällsevent (öppet för alla köp biljett via kansli@mittia.com) umgås vi över en god bit mat, levande musik och skratt till humorgruppen småstadslivs föreställning! Datum: 2016-08-26 Tid: 21.00 Plats: Mässans kvällsevent, Stora dansbanan i Ljusdals Folkpark Datum: 2016-08-27 Tid: 14.00 Plats: Mässans stora scen

Datum: 2016-08-27 Tid: 11.00-16.00 Plats: Mässrestaurangen

Ponnyridning

Bondkomik med Småstadsliv

Vallens Gård – historik & framtid för norra Sveriges största lantbruksföretag! Möt och lyssna till Jan-Erik Hansson, ägare och grundare av Snatens Lantbruk/Vallens Gård som med sina drygt 800 mjölkkor bedriver norra Sveriges största lantbruksföretag. Jan-Erik fick stor uppmärksamhet genom Uppdrag Gransknings reportage om Arla. Han är nyligen utsedd till Årets företagare i Ljusdal och är även delägare i Naturbruksgymnasium friskolan Nytorp. Hör hur Jan-Erik tänker möta framtidens utmaningar! Datum: 2016-08-26 Tid: 13.30 Plats: Mässcenen

Håll dig uppdaterad inför och under mässan om kommande programpunkter via Mittia: Gårdsbruk på Facebook; www.facebook.com/mittiagardsbruk samt på www.mittia.com/gardsbruk 34 mittia.com/gardsbruk


BS Häcken Marknadens stabilaste runda foderhäck. 15 st ätfack med insvängda rör. Vikt: ca 195 kg. Möjlighet att utfodra med två balar.

Marknadsledande på hantering och sortering.

Beställ ditt exemplar redan idag och få den gratis levererad till Mittiamässan i augusti.

Pris: 5900 kr

• Behandlingsboxar exkl. moms • Vågar och identifieringsutrustning • Klövverkningsstolar

www.BSagro.nu

BIL & MASKINFIR MA

ERIC G RÖN ING

LJUSDAL 0651-7 11255

Vi säljer Honda, Lynx, Fogelsta och Swedols sortiment. Besök vår butik på Boställsgatan 6 i Ljusdal, eller titta in i vår monter: A29

Tel: 0533-32180

MONTER

A23!

Behöver ni hjälp med arbetskraft?

A1 Staff förmedlar arbetskraft i form av egna företagare från EU-länder inom branscher så som lantbruk, skogsbruk och växthusbranschen i hela Sverige. Vi erbjuder en kostnadseffektiv lösning, för kortare och längre uppdrag.

Kontakta oss idag så hjälper vi er med en bra och effektiv lösning! A1 SVEALAND AB

A1 STAFF

0243 - 66 883 INFO@A1STAFF.SE

A1 SVEALAND AB BEMANNINGSFÖRETAG

WWW.A1STAFF.SE

mittia.com/gardsbruk 35


Lokalproducerandet bubblar i Ljusdal

Per Löfgren och Jens Halvarsson har återigen satt Ljusdal på kartan över Svenska Bryggerier. I de anrika lokstallarna har de första fyra ölsorterna sett dagens ljus och det är fler produkter på väg. TEXT & FOTO: JOHAN OLSSON

D

et är en solig dag i mitten av april då jag besöker Ljusdals bryggeri. Även om de är två delägare, så är det Per som sköter bryggeriet. –  Jens och jag har jobbat ihop i åtta år och vi driver företaget Colink Solutions AB tillsammans. Sedan vi öppnade bryggeriet har jag klivit över och jobbar nästan uteslutande med ölproduktionen, medan Jens jobbar kvar med vår it-verksamhet.

Ölen i Sverige Per ger mig en lektion i ölens historia och berättar att man hittat bevis på att sumererna i vad som då kallades Mesopotamien bryggde en dryck som påminner om dagens öl redan för 7000 år sedan. –  I Sverige var öl en väldigt populär dryck redan på 1600-talet. En av anledningarna till det var att man då hade begränsad tillgång på rent vatten, medan ölet blev renat genom jäsningsprocessen. På den tiden hade varje gård sin egen bryggstuga och humleodling. Eftersom detta var en syssla som sköttes hemma på gården var det ofta kvinnorna som producerade familjens öl. Historiskt sett har ölen fått vildjäsa och det är faktiskt så sent som för bara cirka 200 år sedan som ölproducenterna började förstå jäsningsprocessen och kunde kontrollera den. Under 50- och 60-talet köptes de små bryggerierna i Sverige upp och lades ner. År 1956 stängde Ljusdals Nya Ångbryggeri Aktiebolag sin verksamhet och i mitten av 80-talet fanns det bara fem bryggerier kvar i Sverige.

I mitten av 90-talet, i takt med att ämnen som ekologiskt och närproducerat fick mer fokus, började små bryggerier växa fram. Från år 2005 till idag har det skett en explosion och idag finns det cirka 225 svenska bryggerier. Bryggeriet i Ljusdal har i dagsläget en kapacitet på 35 000 liter öl om året. –  Vi har fem tankar och det tar ungefär en månad för ett öl att bli färdigt, så vi tappar en gång i veckan ungefär. För att vi ska kunna producera mer krävs fler tankar, men som det ser ut nu så är det viktigare för oss att göra bra produkter än att producera stora mängder. Utbildning och tillstånd Det är ingen enkel sak att starta ett bryggeri. För att få söka tillstånd måste man ha en färdig lokal och all utrustning på plats. –  Rent praktiskt så måste man köpa eller hyra en lokal, samt ha ett komplett bryggeri byggt innan man ens kan ansöka om tillstånd. Om man sedan inte har lämnat in sin ansökan korrekt kommer man hamna längst ner i handläggningen flera gånger. Man riskerar till och med att få ett avslag och då har man gjort en enorm investering i onödan. Dock är denna duo erfarna projektledare så deras ansökan godkändes direkt. –  Vi skickade in vår ansökan tillsammans med nästan 60 bilagor och fick inte nedslag på någon punkt, vilket gjorde att vi var startklara en vecka innan planerat till och med. Per har gått en utbildning på ett och ett halvt år. Utbildningen som utgår från Ludvika har bestått av både undervisning på plats och distansstudier, och nu efter avklarad utbildning kan han titulera sig bryggeritekniker. Processen Att brygga öl är en vetenskap, men om man enkelt förklarar processen går det till så här. Man tar malt och tillsätter varmt vatten. Detta kallas för att man mäskar in. I samband med detta omvandlas stärkelsen i kornet till socker. Sedan flyttas satsen över till vörtpannan, där satsen kokas och kryddor tillsätts. Den vanligaste kryddan är humle, men det finns en stor variation av humlesorter, och koktiden påverkar också smaken väldigt mycket. Det man nu har kallas för vört, vilket är samma produkt som man gör exempelvis vörtbröd av. Sedan kyls vörten ner och flyttas till jästanken där man tillsätter jästen. Utjäsningen tar tre till fyra dagar på en ale. Efter utjäsningen har man en så kallad ”grön öl” med en mycket omogen smak som behöver lagras. Som minst lagras öl i tre till fyra veckor, medan en lager lagras

36 mittia.com/gardsbruk


längre. Sedan har man ett färdigt öl som man kan buteljera och i samband med det tillsätta extra kolsyra om man vill, för det finns redan kolsyra naturligt i ölen som bildats under jäsningen. Svårt att handla närproducerade råvaror Per berättar att just det ekologiska och miljövänliga är viktigt för dem i deras produktion. –  Vi har bara ekologisk malt i vår öl, men i dagsläget är det omöjligt att handla lokalt. Det finns endast ett mälteri i Sverige och de säljer bara extremt stora partier, vilket gör det omöjligt för mikrobryggerier att handla från dem. –  Vill man som vi och många andra kunna köpa säckar med malt så är det Finland som gäller. Men drömmen vore att kunna köpa alla råvaror lokalt.

Vattenkvalité är en het potatis i miljödebatten över hela världen. Per berättar att vi i Sverige generellt, och vi i Ljusdals kommun specifikt, har lyxen att ha obegränsad tillgång till ett mycket fint vatten. –  Typen av vatten påverkar ölsmaken och vissa typer av vatten lämpar sig bäst för specifika typer av öl. Fördelen med Ljusdals kommuns vatten är att det är neutralt, vilket gör det tacksamt att brygga alla typer av öl på. I dagsläget har bryggeriet fyra olika ölsorter i sitt utbud. Ljusdaling Folkölen är på 3,5 procent och starkölen på 4,8 procent Detta är en öl med karaktär, men tack vare den låga beskan är den ändå relativt lättdrucken. Den doftar blommor och citrus och passar ypperligt till en bit grillat kött. Starkölen är mer fyllig än folkölen. Denna finns på Systembolaget i Ljusdal, samt ingår i Systembolagets beställningssortiment. mittia.com/gardsbruk 37


Riffs in a bottle Denna starköl på 4,9 procent är en brown ale med mycket maltsötma och beska. Den serveras bäst lite varmare än ett vanligt öl och är ingenting man dricker för att släcka törsten, utan snarare för dess stora smak. Den passar ypperligt till exempelvis en ostbricka eller bara för sig själv. Den ingår i systembolagets lokala utbud och kommer finnas på några systembolag i närområdet. Även om kapaciteten på bryggeriet inte är extremt stor idag, så finns utrymme för att öka produktionen flera gånger om. –  Vi skulle kunna producera mer bara vi skaffade fler kärl, men anledningen till att starta ett mikrobryggeri är inte att producera stora mängder, utan att få förse lokalbefolkningen med ett lokalproducerat öl som de kan vara stolta över. Att bli profet på hemmaplan helt enkelt, säger Per med ett leende. Faktum är att bryggeriet har fått en mycket fin respons på sina produkter och de säljer allt de producerar, trots att detta lokalproducerade öl kostar lite mer än det massproducerade. – När man tittar på produktionskostnad så är det alltid dyrare att tillverka små mängder. Sedan vet jag att de stora producenterna betalar ungefär en tjugondel av det vi betalar för råvarorna. Så vi kommer aldrig kunna konkurrera med priset, men jag tror att konsumenterna gärna betalar någon krona extra för att få dricka ett lokalproducerat öl, som är ett hantverk och inte en massproduktion. Ölmässa I samband med Mittia Gårdsbruk kommer det arrangeras en ölmässa. –  Tanken är att mässbesökarna ska kunna få träffa ett antal små lokala mikrobryggerier och testa deras produkter. Detta är ett mycket bra tillfälle för oss att visa på skillnad mellan ölhantverk och en stor stark på krogen. Per berättar att det inom Gävleborg och grannlänen finns ett antal mycket duktiga ölbryggare och han är övertygad om att besökarna kommer att bli positivt överraskade, och att de kommer att får en helt annan bild av öl efter ett besök på ölmässan. Bryggeriet håller just nu på att jobba fram sin femte ölsort som ska vara klar till sommaren. Den precis som de befintliga ölsorterna har unika etiketter med lokal prägel. –  En rolig grej med våra etiketter är att vi designat ramen för dem, men på varje ölsort sitter en unik bild som är ritad av en lokal konstnär. En rolig detalj tycker vi. Om du planerat in ett besök på Mittia Gårdsbruk får du inte missa att även besöka ölmässan som kommer arrangeras i anslutning till restaurangområdet. Där kommer du få chansen att smaka på lokalproducerad öl och uppleva hantverket.

Braköl I samarbete med Småstadsliv produceras denna starköl på 5 procent Det är en ljus ale som är skapad för att passa Småstadslivs publik, men ändå med en tydlig karaktär. Detta är den mest lättdruckna ölen i sortimentet och passar till det mesta, varför inte till en mosbricka? Brakölet finns idag på 22 olika Systembolag och kommer inom kort finnas på hela 53 av Systembolagets butiker. Den ingår även i Systembolagets beställningssortiment. 38 mittia.com/gardsbruk

»

FAKTA

Ljusdals Bryggeri Startår: 2015. Ägare: Per Löfgren och Jens Halvarsson, Colink Solutions AB. Kapacitet: 35 000 liter öl / år. Lokaler: Lokstallarna i Ljusdal. Antal ölsorter: 4 st. Hemsida: www.ljusdalsbryggeri.se


Maskiner för lantbrukare

Gödselspridare N272/1 - 12 ton

Volym 12,6 m

3

SOMMARKAMPANJ

Gödselspridare N272/3 – 14 ton

Tippvagn T730/3 – 12 ton

Volym 15 m3

255.000,-* Dumpervagn T935/2 – 16 ton

Volym 22 m3

99.000,-* Tippvagn T739 – 14 ton

Volym 18 m3

180.000,-* Rundbalpress Z562RK

125.000,-* Tippvagn T711 /3 – 12 ton

Volym 15 m3

99.000,-*

Bal inplastare Z560

Bal 1200 x 1200

165.000,-*

Gödselspridare N267/1 – 6 ton

Volym 6 m3

Volym 18,4 m3

175.000,-*

C21

137.000,-*

Film 750

17.800,-*

Tallriksaggregat Växelplog U061-H00 Tallriksaggregat U710/1 U740

Arbetsbredd 3,0 m

59.000,-*

4 skär

99.000,-*

Arbetsbredd 4,5 m

157.000,-*

Metal-Fach - en polsk tillverkare av maskiner för lantbrukare och entreprenörer. Fabriksförsäljning av egna produkter startade i Sverige 2014. *Kampanjpriser i svenska kronor exklusive moms, gäller till 15/09-2016. Två års garanti, fraktfritt i hela Sverige. Mer info – www.metalfach.se eller Tel. 0765 837 847

Metal-Fach AB Storängsvägen 25 184 32 Åkersberga – Sverige

www.metalfach.se

tel. 0765 837 847 info@metalfach.se

mittia.com/gardsbruk 39


Kawasaki Mule Pro

– Den riktiga arbetsmaskinen

Mulen var först och har tillverkats i över 20 år. Dessa kan inte jämföras med andra UTV:er. Dessa är riktiga arbetsmaskiner med en helt annan kvalité än konkurrenterna. Nybovägen 4 82040 Järvsö

Tel: 0651-40015 info@ttmotor.se

www.ttmotor.se

BOKA OYKNELPLIARNK.SEE

JARVSOBERGSC

• CYKELUTHYRNING • VERKSTAD & SHOP • RESTAURANG & BAR 0651-76 91 92 info@jarvsobergscykelpark.se

SOMM ARENS ROLIGASTE CY KE LÄVE NT YR

CYKLING FÖR ALLA – FRÅN LÄTTASTE GRÖNT TILL SVÅRASTE SVART! /Ljusdal! sö rv Jä l til er åk du r nä en ilj Ta med hela fam

40 mittia.com/gardsbruk


ALLT FÖR VILLA GÅRD & DJUR!

A41 Välkommen att besöka oss i vår monter!

BRETT SORTIMENT KÄNDA VARUMÄRKEN

Fliseldningsmästaren från Kilafors

Välkommen till Granngården! Hos oss hittar du ett brett utbud av produkter för djurägare, trädgårdsfixare och lantbrukare – allt för det Jordnära livet!

Vi tillverkar fliseldning, förråd, skruvar mm. Vi säl jer även pelletsbrännare och kaminer!

Granngården Ljusdal Magasingatan 16 Tel: 0651-175 90

Vi finns i monter C:24 Sibo Sanderberg 3453 823 91 Kilafors

0278 - 65 15 50 070 - 362 97 11

info@stahlsplat.se www.stahlsplat.se

Fyra bra skäl att vara medlem i Villaägarna Bättre boendevillkor Kostnadsfri rådgivning Spara pengar med medlemsrabatter 5 nr av magasinet “Villaägaren” (värde 245 kr) Läs mer på: www.villaagarna.se mittia.com/gardsbruk 41


Jakobs Maskin & Bala Agri

Demokörning av sågverk och vedmaskiner. Välkomna till vår monter!

Vi är agenter för KWB A 67

A:04

Värmesystem för fastbränsle 0498 - 20 17 50

www.gotfire.se

I SKOGEN...

PÅ VÄG...

0706-591422 info@jakobsmaskin.se www.jakobsmaskin.se

Bala Agri AB Stallgatan 2 465 30 Nossebro

0512-295 50 info@balaagri.se www.balaagri.se

Mässan som många idag anser är branschens viktigaste mötesplats! 2017 blir den tionde mässan sedan starten 1999 Här visas de senaste nyheterna, här görs affärer och här diskuteras frågor som gör att branschen utvecklas!

M O PA

RK

Boka er monteryta redan idag för att bli garanterad plats! www.mittia.com/boka

NYHET! PR

VID INDUSTRI OCH TERMINAL...

DE

OV

KÖRNIN

G

GOTFire AB

Jakobs Maskin AB Slättaryd 22 504 91 Sandhult


KÖR VARANNAN FOSSILFRITT. Vi på Preem utvecklar grönare drivmedel av sådant som andra ser som skräp – restprodukter från skogsindustrin till exempel. Vi lanserade vår HVO-diesel Preem Evolution Diesel redan 2011. Nu har vi tagit ännu ett jättekliv i vår evolution och höjt den förnybara andelen upp till hela 50%. Det betyder att varannan mil du kör är helt fossilfri, utan att du behöver byta bil eller betala ett öre mer. Men vi sitter inte nöjda för det, utan fortsätter att utveckla våra drivmedel så att du en dag kan köra varje mil fossilfritt. Vår evolution går vidare. Läs mer på preem.se PS. Kom förbi vår monter (C:08) och prata drivmedel, smörjmedel och träffa oss på plats. Välkommen!

I samarbete med våra återförsäljare:


Posttidning B Returadress

Åkeri Transport 598 80 Vimmerby

Kom till oss på mässan och hör vad MR gör i ditt område Kontaktuppgifter till MR Västernorrland Verksamhetschef

Peter deBeau

060-126300

Verksamhetsledare

Stefan Eriksson

060-126312

Verksamhetsledare

David Bergqvist

0651-418 80

Administration

Monica Rundén

060-126307

info@mrvasternorrland.se www.mrvasternorrland.se

st...... in tjtjäännst ta ddin H Hititta


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.