Page 1

Magazine HOLLANDS NOORDEN

Mei 2012

É N! IV GE UN IN RT KO

Jaargang 4 • Nr. 6

In dit nummer o.a.:

Financial Life Planning: u bent rijker dan u denkt! Univé stroopt de mouwen op voor Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

Win kaarten voor Dijkpop Festival www.univehollandsnoorden.nl


Inhoud Univé Ledenmagazine mei 2012:

Nooit meer

[4]

T  rots op CP Award 2012

[5]

Univé verslag. Actief in de regio!

[6]

UNIVE SPONSORT

Acretia Media & Creatie, Zwaag Annemieke Hageman, Univé Hollands Noorden 82.000 exemplaren Rodi Media

[7]

Nieuw! Financial Life Planning

[8]

M  aatschappelijk Betrokken

[ 10 ]

JAARCIJFERS UNIVÉ HN 2011

[ 12 ]

EEN NIEUWE WEBSITE!

[ 14 ]

“’Uw levensgeluk is ons doel’’

Met Univé Hollands Noorden gratis naar Dijkpop Festival?

ACTIES & UITJES [ 15 ] met Univékorting!

Contact en actiebonnen

Realisatie: Redactie: Oplage: Distributie:

Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd zonder voorafgaande toestemming van de redactie. De redactie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor druk- en zetfouten. ISSN: 1871 - 7896.

Hollands Noorden Magazine is een uitgave van Univé Hollands Noorden. Wilt u reageren op de inhoud van dit magazine of heeft u een vraag? Bel met Univé Hollands Noorden 0227 - 54 00 40.

E! TI AC

INHOUDSOPGAVE

onderverzekerd!

[ COLOFON ]

Graag laten wij bestaande en nieuwe klanten kans maken op gratis entreekaarten t.w.v. € 25 per stuk. Vind ons leuk op Facebook (facebook.com/UniveHollandsNoorden) en reageer op ons bericht of volg ons op Twitter (Unive_HN) en retweet ons bericht!

[ 16 ] www.univehollandsnoorden.nl

2

mei 2012

Álles Geregeld & Verzekerd


[ VOORWOORD ]

Geld, geluk en Univé Hollands Noorden Ieder mens een gelukkig leven! Daar wil ik mij graag persoonlijk voor inzetten en dat is ook waar Univé Hollands Noorden mijnsinziens een waardevolle bijdrage aan moet leveren. Met adviezen en dienstverlening in het gebied waar financiën en geluk met elkaar te maken hebben.

Geachte Lezer, Financiële risico’s afdekken, het vinden van de juiste

De afgelopen maanden zijn wij druk bezig geweest met het

(verzekerings- of andere financiële) producten en ervoor zorg

opzetten van de nieuwe afdeling Financial Life Planning.

dragen dat administratief alles op de juiste wijze wordt ver-

Een aantal van onze medewerkers heeft specifieke kennis en

werkt is hierbij natuurlijk belangrijk. Maar is dit voldoende?

ervaring opgedaan om onze leden ook op dit vlak van betekenis

Naar mijn overtuiging niet. Ik geloof dat mensen voor een

te kunnen zijn. Om te ervaren wat dit behelst, hebben zij

gelukkig leven helderheid moeten hebben over wat ze écht

allemaal zelf een volledig financial life planningstraject

belangrijk vinden, over hun zorgen en wensen voor nu en de

doorlopen. Pas dan ben je in staat te delen wat het voor jou

toekomst, en over de betekenis van belangrijke zaken die zich

heeft betekend, en kun je optreden als deskundig gespreks-

in ieders leven kunnen voordoen. Én dat geld hierbij een middel

partner en adviseur. Daarnaast hebben we de laatste maanden

is en nooit een doel op zich. Tegelijkertijd is het wel zo dat veel

extra hard gewerkt aan onze gespreks-, luister-, en advies-

zaken – vaak ingewikkelde– financiële aspecten hebben.

vaardigheden.Ook zijn er allerlei praktische zaken ingeregeld, zoals documentatiemateriaal en automatisering. Nu zijn we er

Wat maakt u gelukkig? Wat heeft u ervoor nodig om gelukkig

helemaal klaar voor. Klaar om een veel verdergaande bijdrage

te zijn? Hoe kunnen wij als Univé Hollands Noorden hierin echt

te leveren aan uw levensgeluk dan voorheen.

iets voor u betekenen? En hierbij gebruik maken van de zaken waarvan we verstand hebben en waarin we goed zijn?

Ik hoop dat u benieuwd bent naar alles wat Financial Life

Dit is een vraag waar wij al geruime tijd mee bezig zijn en waar-

Planning voor u kan betekenen. Op pagina 8 kunt u er meer

op wij het antwoord hebben gevonden. Een oplossing waarvoor

over lezen. En natuurlijk lichten wij dit graag toe in een

een volledig andere kijk op onze dienstverlening nodig is.

persoonlijk gesprek. U bent altijd van harte welkom!

Waarvoor er ook andere kwaliteiten van ons worden gevraagd. Waarbij het niet meer alleen gaat om het bieden van een goede

Met vriendelijke groet,

productoplossing maar om het realiseren van levenswensen.

Univé Hollands Noorden

Een oplossing waarbij kernwaarden als mensgerichtheid en integriteit vanzelfsprekend zijn: Financial Life Planning. Martin van Arendonk Algemeen Directeur

mei 2012

3


De vernieuwde Woonverzekering van Univé Hollands Noorden kent geen verzekerd bedrag meer. Feitelijk bent u nooit meer onderverzekerd. Door het beantwoorden van een handvol vragen wordt de jaarpremie voor u berekend. Zo eenvoudig kan kwaliteit zijn!

Sluit een perfecte verzekering af op een prettige, snelle manier

UNIVÉWONEN

Nooit meer onderverzekerd! Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe aanpak. Via internet, telefonisch of persoonlijk bij een van onze kantoren; ú kiest langs welke weg u een verzekering wilt afsluiten. Gemakkelijk en vlot, op het moment dat u dat wilt en met de zekerheid van een betrouwbare partner; Univé Hollands Noorden.

ZEKERHEID We hopen allemaal dat het ons niet zal overkomen, maar helaas is de werkelijkheid anders. Brand in de woning, een inbreker die deur en kozijnen vernielt en ook nog de nieuwe televisie meeneemt, een wasmachine op zolder die overstroomt… Het gevoel van veiligheid kunnen we u niet teruggeven. Wat we wel kunnen, is ervoor zorgen dat u zo snel mogelijk uw woning kunt laten herstellen en gestolen of beschadigde spullen weer opnieuw kunt aanschaffen.

SUPERIEURDEKKING INBOEDEL De meest uitgebreide dekking van Univé Hollands Noorden is nu wel héél compleet. Niet alleen schade door inbraak, diefstal, brand en storm, maar vrijwel elke schade aan uw inboedel is verzekerd. Denk hierbij aan schade veroorzaakt door vallen en stoten of door het per ongeluk meewassen van een mobiele telefoon.

SUPERIEURDEKKING WOONHUIS Ook het woonhuis kunnen we voor u verzekeren op Superieur voorwaarden. Naast de gangbare gevaren, zoals brand, storm, diefstal en waterschade, is elke andere gebeurtenis verzekerd. Het glas rode wijn dat tegen het stucwerk valt of de pan die op de inductieplaat valt, het is allemaal verzekerd.

LOYALITEITSKORTING Heeft u drie of meer verzekeringen bij Univé? Dan heeft u recht op 10% loyaliteitskorting op de Woonverzekering!

4

mei 2012

Als u een verzekering wilt afsluiten via internet, dan heeft u een internetcode nodig om gebruik te maken van deze kortingsmogelijkheid. U kunt hiervoor contact opnemen met een van onze adviseurs. Dit raden wij ook aan wanneer u een bestaande relatie bent en nog géén gebruik maakt van deze korting. Onze adviseurs zijn bereikbaar tijdens kantooruren via telefoonnummer 0227 - 54 00 40.

INBRAAKPREVENTIETIPS • Zet niet op Facebook, Hyves of Twitter wanneer u met vakantie gaat. Inbrekers maken hier ook gebruik van. • Sluit uw woning goed af. Doe altijd de deuren op slot en ramen dicht als u niet thuis bent of gaat slapen. Inbrekers kunnen ook overdag snel hun slag slaan. • Zorg dat inbrekers geen zicht hebben op uw eigendommen. Sluit 's nachts de gordijnen en zet waardevolle spullen zoals uw computer en televisie niet direct in het zicht. • Berg uw (auto)sleutels, mobiele telefoon en portemonnee op en laat deze niet in het zicht liggen. • Zet de verpakking van nieuwe waardevolle spullen zoals apparatuur niet aan de straat. • Gebruik een tijdschakelaar op één of meer lampen, zodat uw huis een bewoonde indruk maakt als u weg bent. • Maak het onaantrekkelijk voor inbrekers om bij u in te breken: verlicht voor- en achterdeur met een buitenlamp met bewegingssensor. • Zorg dat uw adres niet bij uw sleutels zit (bijvoorbeeld op een sleutelhanger). • Maak foto's van uw waardevolle spullen en merk deze met uw postcode en huisnummer. Noteer ook merk-, serie- en typenummers. Zo kan de politie gevonden buit sneller bij de eigenaar terugbrengen.


Carpoolen ideaal, maar niet altijd zonder risico’s

Unive winnaar Customer Performance Award 2012

Univé is uitgeroepen tot beste dienstverlener van Nederland. De landelijke coöperatieve verzekeraar liet dit jaar IKEA – winnaar van de laatste twee jaar – achter zich. In de afgelopen drie jaar was Univé al twee keer de beste financiële dienstverlener en eindigde het bedrijf in het totaaloverzicht op de derde (2010) en tweede (2011) plaats. Dit jaar sleepte de verzekeraar ook de prijs voor de beste dienstverlener in de wacht.

"De prijs werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst in Hilversum"

De prijs werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst in Hilversum, waar Pieter van den Ban, manager Marketing & Distributie van Univé, en Gijs van den Berg, directeur van Univé Utrecht, de prijs in ontvangst mochten nemen. Pieter van den Ban: “We waren natuurlijk al heel blij en trots dat we weer de beste financiële dienstverlener waren geworden. Maar de verrassing was compleet toen bleek dat we ook de overall winnaar waren geworden! Voor ons het bewijs dat de inspanningen die al onze collega’s, met name bij de Onderlingen, dagelijks leveren om onze klanten te helpen, vruchten afwerpen.”

PRIJZEN

Het wordt veelvuldig gedaan, parkeren op carpoolterreinen. Een ideale manier om daar met elkaar af te spreken om samen in één auto verder te reizen. Helaas zijn er ook nadelen. Professionele dieven kunnen daar gemakkelijk hun slag slaan. Ze hebben het niet alleen op personenauto’s voorzien, maar ook op bestelauto’s. Vakkundig maken zij de auto’s open en stelen de achtergelaten spullen. Dit bezorgt u een hoop ellende en kosten. Probeer zoveel mogelijk preventieve maatregelen te nemen om auto-inbraak te voorkomen door bijvoorbeeld de auto te voorzien van een alarm. Laat daarnaast geen spullen van waarde achter in de auto. Het is altijd fijn om na een dag weer terug te keren bij een onbeschadigde auto.

Customer Performance Award De Customer Performance Award is een gezamenlijk initiatief van het Customer Insights Center van de Rijksuniversiteit Groningen, het intelligence bureau MIcompany en het marktonderzoeksbureau Metrixlab.

mei 2012

5


27 FEBRUARI 2012

Gabberweek

In de week van 27 februari werd weer een succesvolle Gabberweek georganiseerd. Ruim 1.700 kinderen en 200 zestigplussers konden deelnemen aan meer dan 360 activiteiten verspreid over vijf dagen. De Gabberweek is een samenwerkingsproject tussen kinder- en jongerenorganisaties, bedrijfsleven en overheid. De deelnemers kwamen voornamelijk uit de gemeenten Opmeer en Medemblik. Tijdens de Gabberweek is er ook geld opgehaald voor drie goede doelen: Nadine Foundation, Stichting Duncan en Jongeren voor Afrika.

De gelukkige winnaars waren de heer en mevrouw De Graaf uit ’t Veld hier

UNIVÉVERSLAG!

samen met dhr. van Arendonk en mevr. Hageman van Univé Hollands Noorden

11 EN 12 FEBRUARI 2012

50+ Actief & Gezond Beurs Zaterdag 11 en zondag 12 februari stond Univé Hollands Noorden met een stand op de 50+ Actief & Gezond beurs bij Karsten Travelstore in Zwaag. Ondanks het mooie schaatsweer dat weekend, kwamen veel bezoekers af op de meer dan zestig exposanten die hun producten en diensten op het gebied van gezondheid, beweging, ontspanning, vakanties en reizen toonden. Alle bezoekers konden meedoen aan onze prijsvraag en kans maken op een GisMo alarmsysteem. De gelukkige winnaars waren de heer en mevrouw De Graaf uit ’t Veld.

9 EN 10 MAART 2012

Korenfestival in Wieringerwerf Vrijdagavond 9 maart en zaterdagavond 10 maart vond in Agriport te Wieringerwerf het Korenfestival plaats. De organisatie kan terugkijken op een geslaagd evenement. De lege hal van Agriport was omgetoverd tot een ware concertzaal waar 450 zingende koorleden hun repertoire lieten horen. Onder andere Arrival, Bright Singing, Credo Singers, De Lofstem en Kinderkoor Eigenwijs brachten prachtige stukken ten gehore, afgewisseld met enkele solo’s. Univé Hollands Noorden was één van de sponsoren.

"De lege hal van Agriport was

omgetoverd tot een ware concertzaal"

6

mei 2012

Fotograaf: Rien Hoekenga


ZONDAG 17 JUNI

SportFair Enkhuizen & Opmeer Ook dit jaar wordt op twee plaatsen in ons werkgebied een SportFair georganiseerd. Zondag 17 juni vindt de SportFair Enkhuizen plaats op Enkhuizerzand en op zondag 1 juli zal de SportFair in Opmeer plaatsvinden op recreatieterrein De Weijver. Univé Hollands Noorden is een van de hoofdsponsors en zal op een sportieve manier aanwezig zijn. Dus kom vooral langs! www.sportfair.nl

Baggerdag in Barsingerhorn Baggerdag is een activiteitenmiddag voor jongeren tussen de 8 en 14 jaar en wordt georganiseerd door een groep enthousiaste jongeren uit de gemeente Hollands Kroon. Er wordt gestreden in twee leeftijdsgroepen, namelijk van 8 tot 10 en van 11 tot 14 jaar. De verschillende teams (met begeleider) moeten het tegen elkaar opnemen. Alle spelletjes op de Baggerdag staan in het thema van BAGGER! De Baggerdag wordt gehouden op zondag 17 juni 2012 om 13:00 uur. Houd deze datum dus vrij in de agenda! www.baggerdag.nl

14 juli: Dijkpop in Andijk Op zaterdag 14 juli 2012 vindt het jaarlijkse Dijkpop festival in Andijk plaats. De 29e editie alweer, met opnieuw een zeer sterke line-up. Milow, Triggerfinger, Chef' Special en Blaudzun zijn de grote namen op de Dijkpopposters die momenteel in heel West-Friesland opduiken. Als sponsor van dit unieke evenement geeft Univé Hollands Noorden ook dit jaar weer 40 kaarten weg! AVOND VAN ANDIJK

FANTASTISCHE ERVARING

Sinds zes jaar is het festival uitgebreid met de Avond van Andijk. Dit is de vrijdag voor Dijkpop festival en biedt voor elk wat wils, van jong tot oud. Binnenkort worden de eerste namen bekendgemaakt. Houd www.deavondvanandijk.nl dus in de gaten!

De organisatie is in handen van stichting Dijkpop. Zo’n 250 vrijwilligers geven elk jaar hart en ziel om iedere bezoeker een fantastische ervaring te bezorgen. Zo is het festival langzaam uitgegroeid tot één van de meest in het oog springende festivals in de regio. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.dijkpop.nl en www.deavondvanandijk.nl.

UNIVÉSPONSORT

ZONDAG 17 JUNI

ACTIE: WIJ GEVEN 40 KAARTEN WEG! Univé Holland Noorden sponsort ook dit jaar het Dijkpop festival. Graag laten wij bestaande en nieuwe klanten kans maken op gratis entreekaarten t.w.v. € 25 per stuk. Vind ons leuk op Facebook (http://www.facebook.com/ UniveHollandsNoorden) en reageer op ons bericht of volg ons op Twitter (Unive_HN) en retweet ons bericht!

mei 2012

7


UNIVÉFINANCIEEL

FINANCIAL LIFE PLANNING

U bent rijker dan u denkt! U hebt talenten, passies, wensen en dromen.­ Maar hebt u ook voldoende tijd en geld om er – nu of in de toekomst – volop van te genieten? Het antwoord is ja. Univé Hollands Noorden schudt u graag wakker, met het unieke traject van Financial Life Planning. Natuurlijk is een mensenleven niet te plannen. U wordt steeds verrast door allerlei gebeurtenissen en een wijziging in uw privé- of werksituatie heeft vaak direct invloed op uw financiële situatie. Het klinkt misschien vreemd, maar juist dáárom is het verstandig om bewust om te gaan met uw wensen. Zo kunt u continu de juiste keuzes maken.

LEEF VANUIT UW HART Wanneer uw financiën zijn afgestemd op verwezenlijking van uw levenswensen, leeft u vanuit uw hart en werkt u met passie en plezier. Stelt u zich eens voor dat u over voldoende financiële middelen beschikt om uw dromen te realiseren, in de toekomst of nu meteen? Hoe ziet uw leven eruit als u beschikt over 24 uur extra tijd per week? Dat geeft energie! En het kán, door uitgekiende balans tussen werk, leven en financiële middelen.

WAT IS FINANCIAL LIFE PLANNING? Op de eerste plaats is Financial Life Planning een advies, dus géén verkoop van allerlei financiële producten. Univé Hollands Noorden is volledig onafhankelijk en staat 100% aan uw zijde. Geld zien wij namelijk ‘slechts’ als het middel. Uw levensgeluk is ons doel.

8

mei 2012

VAN DOELEN NAAR STAPPEN

Tijdens het traject koppelen wij uw netto besteedbare inkomen aan zaken die er voor u echt toe doen. Veelal zijn dat nietmaterialistische dingen zoals tijd voor uw gezin, genieten van hobby’s of misschien wel vervroegd pensioen. Financial Life Planning helpt u eerst uw wérkelijke doelstellingen te bepalen, en daarna de benodigde concrete stappen te zetten.

INTEGRITEIT Univé Hollands Noorden maakt deze vertaalslag via een bijzonder traject met u; een proces van inzicht en bewustwording. Omdat vertrouwen en integriteit van belang zijn, vinden wij het belangrijk om u persoonlijk te ontmoeten. Het gaat namelijk over mensen en hun liefste wensen. Wij kunnen ze laten uitkomen. Oók die van u!


Ex pl or at ie

g

Kennismaking

in id le ge Be

Realisatie

Onderzoek

e si

Vi

Het proces

Ke n

ni

s

Inzichtanalyse

KENNISMAKING Een persoonlijke ontmoeting voor het creëren van een wederzijdse band van vertrouwen. Alleen als we u kennen en weten wat uw verwachtingen zijn, kunnen wij ons voor de volle 100% inzetten om deze verwachtingen samen met u te realiseren. Natuurlijk vertellen wij ook wie wij zijn en wat ons beweegt. We nemen de stappen van het proces tot in detail met u en uw eventuele partner door. Wij vertellen hoe onze beloningsstructuur er uit ziet en durven u nu al te garanderen dat u aan het begin staat van een waardevolle investering die een enorme positieve impact op uw leven kan hebben.

EXPLORATIE In deze fase laten we u ontdekken waar uw passies, talenten en dromen liggen. We willen weten welke zaken er voor u echt toe doen. Daarnaast zullen wij uw financiële gegevens inventariseren. Hierbij gaan we heel ver en betrekken we het volledige pakket aan disciplines (hypotheken, notariële zaken, levensverzekeringen, fiscale zaken, pensioenen, sparen en beleggen) in onze inventarisatie.

INZICHTANALYSE Aan de hand van de geïnventariseerde gegevens stellen we een inzichtanalyse op. Dit rapport geeft u inzicht in uw huidige financiële situatie bij verschillende scenario’s zoals arbeids­ ongeschiktheid, werkeloosheid, pensioen of onverhoopt overlijden en in de ontwikkeling hiervan naar de toekomst. Deze inzichtanalyse is de financiële basis voor het verdere Financial Life Planningstraject.

VISIE Nu bekend is wat het financiële vertrekpunt is, gaan we uitgebreid in gesprek over uw doelstellingen. We brengen uw hartenwensen en levensdoelen in kaart en bepalen de termijn waarin u uw wensen en doelen wilt bereiken. Aan de hand van uw meest dierbare wensen stellen we een lijst samen welke als doel gaat dienen van uw nieuwe financiële levensplan.

ONDERZOEK Het nieuwe plan is een perfect passend plaatje van uw persoonlijke wensen en behoeften. Tijdens deze fase gaan we samen op onderzoek uit. Het is de fase waarin we vragen stellen en knelpunten signaleren. Waar loopt u tegenaan? Hoe lossen we obstakels op? Hoe kunnen we tijd en financiële middelen optimaal afstemmen? Waar moeten we concessies doen? U zult ervaren dat er veel mogelijkheden zijn om uw levensdoelen te realiseren. Dit is een bijzondere fase in het proces waarbij u een enorme boost aan energie ervaart.

Geld is geen excuus meer om uw dromen niet na te jagen… KENNIS Na deze brainstormfase maken we het één en ander concreet in een helder gestructureerd stappenplan. Hierin wordt duidelijk omschreven welke stappen genomen moeten worden om: • De huidige financiële situatie te optimaliseren; • De obstakels te overwinnen en de wensen te realiseren. Mocht het nodig zijn dan beschikken wij over een groot netwerk van uiteenlopende specialisten die u tevens van dienst kunnen zijn. Wij werken nauw samen met gekwalificeerde accountants, fiscalisten, notarissen, makelaars, advocaten en coaches. Nu is het een kwestie van tijd, durf, discipline en doorzettingsvermogen. U weet welke koers u wilt varen en het is van groot belang om de zeilen volop te hijsen en goed te navigeren.

REALISATIE Een persoonlijk financieel levensplan maken is een grote stap, maar het daadwerkelijk nastreven is een sprong in het diepe. Graag begeleiden wij u ook bij de uitvoering en realisatie van de benodigde stappen. Indien er financiële producten gesloten moeten worden, dan kunnen wij u hierin ook begeleiden. Geheel onafhankelijk en objectief zoals u van ons gewend bent.

BEGELEIDING De realisatie van uw persoonlijk financieel levensplan geeft een enorme voldoening voor alle partijen. Het onderhouden hiervan is een continu proces welke vaak aan vele wijzigingen onderhevig is. Om u ook hierin te blijven ondersteunen, werken wij met diverse abonnementen zodat u kunt kiezen voor het abonnement dat het beste bij u past. Zo kunt u ervoor zorgen dat u op koers blijft!

KOSTELOZE KENNISMAKING Financial Life Planning is van waarde voor elk individu. Maak een geheel vrijblijvende en kosteloze kennismakings­ afspraak. Wij vertellen u er graag alles over. Mail naar financieeladvies@hollandsnoorden.nl of bel 0227 - 727 240.

FINANCIËLE RUST, PRETTIG LEVEN! Financial Life Planning brengt u financiële rust. U weet dat u voldoende tijd en geld heeft om maximaal te genieten van de dingen waar uw hart naar uitgaat. Een belangrijke voorwaarde voor een prettig leven!

mei 2012

9


UNIVÉBETROKKEN 10

Eén van de zaken waar Univé Hollands Noorden om bekend staat, is de financiële steun aan regionale goede doelen. Maar Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) is méér. Het gaat om bewustzijn. Daarom vinden wij het als organisatie belangrijk dat onze medewerkers daarin een actieve rol spelen. Met verrassende resultaten!

Univé Hollands Noorden voor Maatschappelijk Be

mei 2012


stroopt de mouwen op trokken Ondernemen Een prachtig podium is de Maatschappelijke Beursvloer West-Friesland. Deze werd eind vorig jaar voor de tweede keer gehouden door Vrijwilligerscentrale West-Friesland (www.vrijwilligerscentrale.info). Hier ontmoeten bedrijven en non-profitorganisaties elkaar om te bekijken wat zij voor elkaar kunnen betekenen. In groepjes gingen onze medewerkers de vloer op en haalden een aantal mooie klussen binnen.

VIJFTIG GROENE VINGERS EXTRA Zo stak een vijftal collega’s de handen uit de mouwen bij logeeren pleegzorgboerderij Berakha in Twisk (www.berakha.nl). Samen met de kinderen hebben zij de tuin grondig opgeknapt. Met Berakha bieden Klaas en Martha Groot de hele week opvang aan tien kinderen. In de weekenden komt daar nog een aantal bij. Een fulltime job, hoewel alltime eigenlijk een beter woord is. Petje af voor dit gedreven stel! Ook de kinderen waren enthousiast en dankbaar. Onze voldoening was groot.

VRIJWILLIGERS IN HET ZONNETJE Zonder vrijwilligers zou er geen Holland Flowers Festival (www.hollandflowersfestival.nl) zijn. Die verdienen dus wel een bedankje. Nadat wij ons hadden aangemeld voor de organisatie hiervan, bleek dat meerdere partijen iets voor elkaar konden betekenen. Wij zochten een geschikte locatie, terwijl Scholengemeenschap Newton uitkeek naar maatschappelijke stageplekken. Die match was snel gemaakt! In de perfect toegeruste schoolgebouw verzorgde de kok (leerkracht) samen met zijn leerlingen én onze Univé-medewerkers een fantastisch avondbuffet voor ruim 70 vrijwilligers.

GOED GEVOEL Het geeft een goed gevoel om iets voor een ander te betekenen, om te ervaren dat er je er toe kan doen. Dit ervaren wij, en straks ook vele leerlingen van SG Newton (www.newton.atlascollege.nl). Met dank aan de Maatschappelijke Beursvloer zijn nieuwe mogelijkheden ontdekt voor invulling van maatschappelijke stages. Bovendien worden weer nieuwe groepen mensen uit onze samenleving met elkaar in contact gebracht.

"Samen met de kinderen hebben wij de tuin grondig opgeknapt" MBO Platform West-Friesland Univé Hollands Noorden is toegetreden tot het bestuur van het MBO Platform West-Friesland. Hier zetten regionale bedrijven samen de schouders onder nog betere afstemming tussen bedrijfsleven en non-profitorganisaties. Hoe breder het platform, hoe maatschappelijker West-Friesland zal ondernemen. Meer informatie: www.nationaalmboplatform.nl

mei 2012

11


JAARCIJFERS

Univé Hollands Noorden heeft in 2011 een mooi financieel resultaat behaald. Het resultaat van de komende jaren is door wettelijke veranderingen iets minder goed te voorspellen. Een toelichting.

Univé Hollands Noorden draait goed jaar! GELD TERUG AAN ONZE LEDEN

OMZETONTWIKKELING

De Onderlinge Verzekeringsmaatschappij Univé Hollands Noorden heeft 2011 afgesloten met een prachtig positief financieel resultaat. Daarom wordt aan de ledenraad voorgesteld om ook over het afgelopen jaar tien procent van premies te verrekenen met onze ‘brandleden’. Als de ledenraad ermee akkoord gaat, betaalt Univé dus tien procent van de betaalde premies terug aan iedereen die een woonhuis- en boedelverzekering bij onze maatschappij heeft. Dat wordt verrekend in de periode van juli 2012 tot en met juni 2013. De premierestitutie gaat in totaal om een bedrag van € 575.000 (was vorig jaar € 566.000).

De omzetontwikkeling uit bedrijfsvoering is als volgt: - Ondanks de recessie, en feitelijk tegen alle stromingen in, heeft de makelaardij goede cijfers gescoord. - De verdiende premies bij brand eigen rekening was iets lager dan begroot door lagere premies glastuinbouw. Per 1 juli vorig jaar zijn de verzekeringen voor glastuinbouw omgezet naar bemiddelingscontracten. - De schades eigen rekening kwamen € 60.000 lager uit dan begroot. In augustus was er één grotere schade van ruim een half miljoen euro. Verder heeft 2011 weinig bijzonderheden in de schadelast of het schadeperspectief voor de komende jaren gebracht. - De totale provisies bemiddeling zijn € 50.000 lager dan begroot, als volgt opgebouwd: hypotheekprovisies € 104.000 lager, zorgprovisies totaal € 37.000 hoger en schade- en levenprovisies € 17.000 hoger dan begroot. De hypotheekprovisies ontkomen daarmee niet aan de malaise in de woningmarkt. - De opbrengsten uit beleggingen zijn door waardedalingen € 173.000 lager, grotendeels door de waardedaling van bedrijfsgebouwen van € 160.000.

Ondanks de onzekere markt, de economische recessie en de nieuwe koers die Univé inslaat, streeft de maatschappij in de komende jaren naar een financieel resultaat dat in het geval van ‘normale’ schadejaren leidt tot premierestitutie. Daarom wordt een deel van het resultaat van 2011 toegevoegd aan de reserves. Dit is bedoeld om ook tijdens de verwachte, financieel mindere jaren voldoende weerstand te blijven hebben.

RESULTAATONTWIKKELING Het financiële resultaat over 2011 is als volgt opgebouwd:

2011: Premierestitutie € 575.000 Belastingen € 252.243 Resultaat na belastingen € 773.945 € 1.601.189

2010: € 566.000 € 57.384

2009: € 535.000 € 44.487

Tegen de achtergrond van de onzekerheid en onvoorspel­ baarheid in de markt en de grote koersveranderingen binnen het bedrijf is Univé tevreden over de gerealiseerde omzetontwikkeling.

€ 147.398

€ 164.267

KOSTENONTWIKKELING

€ 770.782

€ 743.754

Het uiteindelijke resultaat over 2011 is vooral te danken aan incidentele meevallers, terwijl in 2010 nog een fikse tegenvaller van € 336.000 moest worden geïncasseerd omdat alle gebouwen toen veel lager gewaardeerd moesten worden. Vorig jaar waren er daarentegen voor 365.000 euro incidentele meevallers, waaronder boekwinst op de ingeruilde telefooncentrale (€ 42.000), lagere pensioenlasten, winstuitkering van ASR pensioenen en vrijgevallen voorzieningen voor waardeoverdrachten pensioen (€ 111.000), winstaandeel herverzekeraar (€ 90.000), groei en behoudprovisie Univé Schade (€ 84.000) en vergoeding ontvlechtingskosten 2010 (€ 38.000).

12

mei 2012

Ondanks een grotere projectinspanning hebben de kosten zich in 2011 gunstig ontwikkeld en zijn deze ruimschoots onder de begroting gebleven. Waarbij moet worden aangetekend dat dit grotendeels te maken heeft met lagere personeelskosten (€ 237.000), lagere afschrijvingen (€ 65.000) en € 184.000 lagere bedrijfskosten.

2011: 2010: Bedrijfskosten € 7.414.538 € 7.698.102 Aantal fte 81,6 81,4

2009: € 7.530.587 81,2


Verkorte geconsolideerde balans per 31 december 2011 (na resultaatbestemming)

31-12-2011

31-12-2010

31-12-2011 31-12-2010

Activa Passiva Beleggingen 9.267.488 9.664.465 Eigen vermogen 8.413.994 7.756.100 Vorderingen 1.310.411 1.257.497 Technische voorzieningen 2.732.118 2.434.008 Overige activa 7.018.265 5.776.448 Voorzieningen 769.048 890.711 Overlopende activa 126.196 106.446 Schulden 5.807.200 5.724.037 17.722.360 16.804.856 17.722.360 16.804.856

2011 2010 Brutopremies 5.562.906 5.367.376 Korting Premie Voordeel Plan -227.364 -218.241 Herverzekeringspremie -1.160.900 -1.133.839 Verdiende premies eigen rekening 4.174.642 4.015.296 Toegerekende opbrengsten uit beleggingen technische rekening 254.482 237.743 Overige baten eigen rekening - 8.777 Schades eigen rekening -1.821.162 -2.006.651 Winstdeling -575.000 -566.000 Bedrijfskosten -1.744.907 -1.763.378 Resultaat technische rekening 288.055 -74.213 Toegerekende opbrengsten uit beleggingen niet technische rekening 42.938 7.903 Netto-opbrengsten bemiddeling en makelaardij 5.991.760 5.986.070 Kosten bemiddeling en makelaardij -5.578.303 -5.912.270 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening 744.450 7.490 Andere baten 261.484 227.020 Andere lasten -6.953 -7.282 Resultaat voor belasting 998.981 227.228 Aandeel derden - -22.446 998.981 204.782 Belastingen -245.442 -57.384 753.539 147.398

Bestemming resultaat 2010 en 2011

Het financiële resultaat over 2011 is als volgt opgebouwd 2011 Premierestitutie 575.000 Belastingen 245.442 Resultaat na belastingen 753.539 1.573.981

Resultaatbestemming 2010

JAARCIJFERS

Verkorte geconsolideerde winst- en verliesrekening over 2011

2010 566.000 57.384 147.398 770.782

Resultaatbestemming 2011

Conform het voorstel is in de ledenraadvergadering van 25 mei 2011 Het Bestuur stelt voor het positieve resultaat na belasting over 2011 besloten op voorstel van het Bestuur, gehoord door de Raad van ad. € 753.539 toe te voegen aan de statutaire reserves. Commissarissen, het positieve resultaat na belasting ad. € 147.398 toe te voegen aan de overige reserves. Kerncijfers 2011 ( * x € 1.000) 2011 2010 2009 Waarborg kapitaal 8.414 7.756 7.638 Belegd vermogen 9.267 9.664 9.719 Verdiende premies 5.336 5.149 5.357 Netto schades 1.821 2.007 2.140 Netto-opbrengsten bemiddeling en makelaardij 5.992 5.986 5.793 Kosten 7.323 7.676 7.531 Winstdeling / restitutie 575 566 535 Resultaat na belasting 754 147 164 Restitutie in % van de premie 10 10 10 Kerncijfers 2011 (geïndexeerd (in %) Waarborg kapitaal 110 102 100 Belegd vermogen 95 99 100 Verdiende premie 100 96 100 Netto schades 85 94 100 Netto-opbrengsten bemiddeling en makelaardij 103 103 100 Kosten 97 102 100 Winstdeling / restitutie 107 106 100 Resultaat na belasting 459 90 100

mei 2012

13


WWW.UNIVEHOLLANDSNOORDEN.NL

UNIVÉWEBSITE

Onze website is volledig vernieuwd!

Met trots wijzen wij u op onze splinternieuwe website. U vindt onze digitale diensten- en informatiebalie op het vertrouwde adres www.univehollandsnoorden.nl. De site is nóg overzichtelijker, completer en handiger! De tijd dat Univé Hollands Noorden alleen nog verzekerde ligt ver achter ons. Het was dus hoog tijd voor een nieuwe website; enerzijds toegespitst op onze allround dienstverlening, anderzijds op uw gebruiksgemak.

SNEL VINDEN WAT U ZOEKT Op de eerste plaats vindt u hier bondige, heldere informatie over al onze producten. Als particulier kunt u zoeken op levensfase of op verzekeringsgebied, bijvoorbeeld vervoer, wonen of gezondheid. Voor ondernemers is een handige indeling gemaakt op basis van zowel bedrijfsvorm als (verzekerings) behoefte, waaronder rechtshulp, arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en de ondernemersscan.

VERZEKEREN, MELDEN, VOORKOMEN EN WINKELEN Op de nieuwe site kunt u diverse verzekeringen direct afsluiten. Ook melding maken van schade kan online. Op de preventiepagina staan handige tips over onder andere reanimeren, blusmiddelen en inbraakpreventie. In de webshop kunt u tal van preventie­ producten kopen, vaak met korting, altijd zónder verzendkosten.

NIEUWS EN ACTIES Tot slot is de nieuwe site uiteraard de plek waar u de meest recente nieuwtjes vindt én op de hoogte wordt gehouden van de vele aantrekkelijke acties die Univé Hollands Noorden haar leden aanbiedt. Dus ga naar www.univehollandsnoorden.nl en voeg hem toe aan uw favorieten!

De Univé webshop: wél ledenkorting, géén verzendkosten! 14

mei 2012

UNIEKE AANBIEDINGEN! Om u kennis te laten maken met onze webshop hebben wij twee unieke aanbiedingen: Een 2 liter sproeischuimblusser (vorstvrij) en blusdeken (120 x 180 cm) met 2 gratis rookmelders voor slechts € 63,95 (niet-ledenprijs € 69,95)! Een kleine officiële verbandtrommel voor slechts € 9,95 (niet-ledenprijs € 15,95)! Ga nu naar de webshop op www.univehollandsnoorden.nl voor meer informatie en om de aanbiedingen te bestellen. Deze actie is geldig tot 22 juni 2012.


Na de vorige actie heeft De Bijenstal al vele Univé-leden mogen begroeten en vol trots hun bedrijf laten zien. Afgelopen winter hebben ze echter niet stil gezeten...

De Bijenstal spoort! De hele treinbaan is op de schop gegaan en opnieuw nog professioneler opgebouwd. De hele lay-out bestaat nu uit maar liefst 400 meter rails, 75 wissels en enkele kilometers bekabeling. Zelfs een stukje wintersport is nu te zien met vakantievierende en jodelende mensen. Alle maquettes zijn weer teruggeplaatst en voorzien van verlichting en geluid. Het is daarom extra sfeervol om De Bijenstal in de avonduren te bezoeken. Ook heeft De Bijenstal weer vele nieuwe locomotieven: zowel stoom, elektrisch, dieselelektrisch als diesel aangedreven. Het staat er allemaal. Dit alles gebouwd tegen een schitterende achtergrond van West-Friese highlights en een alpenlandschap. Een echte reis door Europa in Opperdoes! Het hele treinenprogramma is nieuw ontwikkeld. Hoe werken ze? Wat voor geluid hoort erbij? U en uw kinderen kunnen alles te weten komen over specifieke treinen. Het is extra leuk De Bijenstal te bezoeken met de stoomtram Hoorn-Medemblik. Ze hebben tenslotte een eigen Bijenstalperron!

BIJENLAND, ARRANGEMENTEN EN SPECIALE AANBIEDING Natuurlijk draait niet alles om de treinen. Ook een avontuurlijke en leerzame reis door bijenland behoort tot de mogelijkheden. Het zal een ieder verrassen! Vele arrangementen voor vrienden en familie kunt u boeken of laten organiseren.

De beste mogelijkheid is gewoon even langskomen. Omdat Univé Hollands Noorden als één van de sponsoren vanaf het begin betrokken is bij de Bijenstal, doet de Bijenstal gezinnen op vertoon van hun Univé-lidmaatschap een speciale aanbieding. Ze hopen dat u er gebruik van maakt en zullen niemand teleurstellen. Op het juiste spoor!

Imkerij De Bijenstal (Auto) ingang Zwarte pad (Fiets) ingang Oosteinde 41 1674 NC Opperdoes 0227 - 54 01 16 www.bijenstal.nl Combikaart bijen en treinen volwassenen € 6,50 Combikaart kinderen 3 tot 10 jaar € 4,-

Speciale Univé-actie:

BIJENSTAL

EEN REIS DOOR EUROPA IN OPPERDOES

1x combikaart volwassene gratis met een kopje koffie!

Gratis vleermuizenwandelexcursie in ’t Zand Als de schemering invalt verschijnen plotseling de vleermuizen. Waar komen ze vandaan? Zijn ze griezelig en gevaarlijk? Vleermuizen zijn bijzondere zoogdieren die vroeger een slechte naam hadden. In de praktijk zijn het nuttige en onschuldige zoogdieren waar veel over valt te vertellen. En we gaan ze horen en zien! Univé Hollands Noorden nodigt haar leden uit gratis mee te gaan tijdens een vleermuizenwandelexcursie. De excursie begint om 21.00 uur met een presentatie en om 21.30 uur gaat u naar buiten met de excursieleider op zoek naar echte vleermuizen. Landschap Noord-Holland heet u van harte welkom in Eendenkooi ’t Zand, Korte Bosweg 47A, 1756 CA ’t Zand.

AANMELDEN

U kunt zich aanmelden voor maximaal 4 personen. Dit kan via www.univehollandsnoorden.nl/vleermuizenexcursie.html.

U KUNT ZICH INSCHRIJVEN VOOR TWEE DATA: - Zaterdag 9 juni 2012 van 21.00 tot 23.00 uur (aanmelden tot 31 mei) - Zaterdag 16 juni 2012 van 21.00 tot 23.00 uur (aanmelden tot 7 juni) mei 2012

'T ZAND

GA MEE MET UNIVÉ HOLLANDS NOORDEN!

15


CONTACT ACTIECOUPONNEN COUPON

SAMENWERKING MET: SC BAKKER MAKELAARDIJ Herenstraat 11 1741 BM Schagen

HOOFDKANTOOR MEDEMBLIK

VESTIGING BOVENKARSPEL De Tuin 19

VESTIGING HIPPOLYTUSHOEF Beltstraat 76a

UNIVÉ HOLLANDS NOORDEN

Aambeeld 1 1671 NT Medemblik

T 0224 - 21 54 56 F 0224 - 21 41 35 E info@scbakker.nl www.scbakker.nl

T 0227 - 54 00 40 F 0227 - 54 93 93 E hollandsnoorden@unive.nl www.univehollandsnoorden.nl

VESTIGING SPANBROEK Capellehof 4

VESTIGING SCHAGEN Herenstraat 9

De Bijenstal - Speciaal voor Univé-leden Tegen inlevering van deze bon krijgt u één gratis

combikaart met een kopje koffie voor een volwassene. Mijn eigen gegevens zijn: Naam:

M/V

Adres:

Postcode:

Plaats:

Telefoon: E-mail:

Actiecoupon

Ja, ik wil graag de Onmisbaar Onderweg tas bestellen met de speciale Univé-prijs. Het aantal tassen dat u wilt bestellen:

Ik heb 2 of minder polissen en betaal € 34 inclusief verzendkosten

Ik heb 3 of meer polissen en betaal slechts € 28 inclusief verzendkosten

Voorletters en achternaam:

Telefoon overdag:

Straat en huisnummer:

Telefoon ’s avonds:

Postcode en woonplaats:

E-mailadres:

Het afleveradres wijkt af van het factuuradres. Het afleveradres is:

Straat en huisnummer:

Postcode en woonplaats:

Stuur deze coupon naar: Univé Hollands Noorden (t.a.v. S. Avis) Antwoordnummer 67104, 1670 VA Medemblik

16

mei 2012

HN magazine nr 6  

HN magazine nr 6