Recreant 2008 nr3 augustus

Page 1

®

Jaargang 6 • nummer 3 • augustus t/m oktober 2008

Toeristische informatie over Hilvarenbeek, Esbeek, Baarschot, Diessen, Biest-Houtakker, Haghorst, Moergestel, Oisterwijk en Goirle

25e Esbeekse Sensatiemarkt

Haghorst Spektakel

Hilver(fiets)tocht

Blues2Choose in Diessen

Pagina 3

Pagina 7

Pagina 9

Pagina 13

Internet: www.derecreant.com

bewaarkrant - vakantiekrant - informatiekrant

Email: info@derecreant.com

Zomergeblaos 2008 Dit jaar vindt de 4e editie plaats van “Zomergeblaos”. Een evenement in 2005 ontstaan uit een behoefte om met de plaatselijke blaasorkesten een gezellige en muzikale middag neer te zetten. Het werd een succes. Ook in 2006 toen de regen met bakken naar beneden kwam bleven de luisteraars luisteren naar de plaatselijke blaasorkesten. De sfeer bleef goed, ondanks het slechte weer en dankzij de tientallen paraplu’s, waarvoor de organisatie had gezorgd. De 3e editie, die vorig jaar plaatsvond, stond in het teken van het jubileum van organiserend blaasorkest “D’afentoeters” dat in 2007 haar zilveren jubileum vierde. Vorig jaar werd er aan de zondagmiddag een zaterdagavond gekoppeld om er een heus muzikaal jubileumfeest van te maken; er traden ook enkele coverbands op, met daarin diverse muzikanten uit Hilvarenbeek. Tent op Vrijthof Dit jaar wordt de 4e editie georganiseerd op zaterdagavond 23 augustus en zondagmiddag 24 augustus. Dit jaar zal het evenement een iets andere programmering kennen. Er zullen wel bands optreden waarbij blazen voorop staat, maar niet uit de gemeente Hilvarenbeek komen.Het beloofd een schitterend weekend te worden.

Er komt zelfs een tent te staan op het Vrijthof en er is nog meer ruimte voor het publiek. Naast enkele plaatselijke orkesten, zoals koninklijk Harmonie-orkest Concordia van 1839 en D’afentoeters zelf, zullen ook De Valley Sound Big Band, Franky's Funky Fanfare en de Latin Culture Brass Band optreden. Op de site van D’afentoeters kun je meer informatie terugvinden over de orkesten en het evenement. Rijke cultuur Hilvarenbeek heeft met haar vele swingende blaasorkesten, haar harmonie-orkest en de vele opleidingsorkesten op de muziekschool een rijke cultuur als het gaat om blaasmuziek. Een rijkdom waarvan iedereen mag en eigenlijk ook moet komen genieten tijdens Zomergeblaos 2008. In een weekend dat iedereen weer net terug is van de zomervakantie en elkaar weer eens kan ontmoeten. Want als je iets in Hilvarenbeek goed kunt, is genieten en mensen ontmoeten. Tot tijdens Zomergeblaos 2008 !

27 en 28 september

Tuin der lusten tijdens Elastiek 2008

vinden – theater en muziek vooral - terwijl de kinderen zich in hun ‘speeltuin’ te buiten gaan. Op zaterdag staan de acts van Les Truttes, Mala Vita en The Elastic House Band op het programma en dat belooft een echt feest te worden.

Het is lang geleden dat Adam en Eva elkaar vonden in de Tuin der Lusten. Van die ene appel hadden ze beter af kunnen blijven, maar gelukkig is de passie overeind gebleven. Man en vrouw, ze lusten er nog altijd pap van!

De zondag heeft een ander karakter. De organisatie beschrijft de dag als volgt: “Op nu naar de Tuin der Lusten. Ga met Elastiek mee op een nazomerse zoektocht naar de ware aard van Adam en Eva. Eén ding: blijf wel van die appel af.” Verrassend en nieuwsgierig makend dus!

septemberdagen in 2008 doopt Elastiek het hart van Hilvarenbeek om in het Hof van Eden. Man en vrouw gaan er alles van hun gading

Gratis entree Zoals het publiek van Elastiek gewend is, wordt ook deze keer geen entreeprijs gevraagd. Wél

Vrijthof: Hof van Eden De Vrijthof in Hilvarenbeek is zo’n plek waar de lusten vrijelijk opspelen. Twee sprankelende

moet je aan een gratis kaartje zien te komen. Hou deze site goed in de gaten om straks toegang tot de Tuin der Lusten te krijgen. Je mag het niet missen, ook al omdat we in 2009 weer iets geheel anders gaan doen. Nou ja, ‘puur cultuur’ blijft het natuurlijk wel bij Elastiek. Kaarten bestellen Iedereen boven de 16 kan gratis 2 kaarten per persoon bestellen. Je kunt de kaarten afhalen aan de entree op 27 en 28 september. Kinderen beneden de 16 jaar onder begeleiding van een volwassene hebben geen kaart nodig. Mail naar info@elastiek.nl en kijk ook even op de site www.tuinderlusten.com.


2

De Recreant

Plezierige uitstapjes

Ontbijt • Lunch Belegde broodjes Vrijthof 16 Koffie & Broodjes Vrijthof 16 • Hilvarenbeek T 013 - 505 22 85 E info@vrijthof16.nl

www.vrijthof16.nl

www.restauranthetwildegras.nl Gelderstraat 9 • 5081 AA Hilvarenbeek • Tel/fax: 013 - 505 4005

Genieten is een kunst, anderen laten genieten is een vak!

Restaurant • Pannenkoekenboerderij • Feestzaal “d’Ouwe “d d’O B Brouwerij” ij” Vo Gezelligheid, Gastvrijheid,Gemoedelijkheid, Voor Geborgenheid en Genieten in: Ge • Pannenkoekenboerderij • Bourgondische feestzaal • Specialiteiten restaurant “de Goeikamer” • Tuinterras, met voor de kinderen speeltoestellen, o.a. TRAMPOLINE “KOOI” en …… vanaf medio juli het MAISDOOLHOF.

Asperge Seizoen As Op donderdag 17 april openen wij op traditionele wijze het aspergeseizoen, met een verrassend wij arrangement. ‘Het witte Goud’ van de Baarschotse arr grond serveren wij t/m 24 juni. gro Meer informatie treft u op onze website. Me

Ba Baarschotsestraat 46-48 5087 KW Baarschot (gem. Hilvarenbeek) 50 te tel. 013-5042079 info@ouwebrouwerij.nl in

www.ouwebrouwerij.eu w

In 2008 bestaat d’ Ouwe Brouwerij als veelzijdig horecabedrijf 25 jaar. Wij willen dit voor onze gasten niet onopgemerkt laten. Gedurende het hele jaar informeren wij u graag via onze website over onze jubileumactiviteiten. Ook aan de junioren wordt gedacht. Zo hebben wij speciaal voor de kinderen de keuzemogelijkheid uitgebreid met jubileum-themapannenkoeken! -kabouterpannenkoek met echte kaboutermuts en baard -kokspannenkoek met kokschortje en koksmuts -boerderijpannenkoek jpannenkoek met een boer boerderij-knuffeldier

Openingstijden Pannenkoekenboerderij: dagelijks vanaf 12.00 uur de Goeikamer: woensdag t/m zondag vanaf 17.00 uur


De Recreant

Plezierige uitstapjes

ART-ICE schaatsbaan in Esbeek ter gelegenheid van 25 jarig bestaan. De Esbeekse Sensatiemarkt wordt dit jaar voor de 25ste keer georganiseerd. Het weekend van 16 en 17 augustus wordt dit keer een heel feestelijk weekend in Esbeek.( gelegen tussen Reusel en Tilburg). De organisatie wil het zilveren jubileum extra aandacht geven en met het plaatsen van een grote ART-ICE schaatsbaan zullen zij daar zeker in slagen. Wat kunt u dit jaar verwachten tijdens de 25e Esbeekse Sensatiemarkt?! Zaterdag 16 augustus: Esbikse Aovond De Esbikse Aovond staat bol van de muziek. Om 19.00 uur met de kinderdisco en een spetterend optreden van de Lieke Pulles Streetdancegroep. Vanaf 21.00 uur o.a. Charm, Gerrie en de Walnoten, The One, Hetty, Anneke en Marianne, Punt Uit, Nick v.d. Zanden en DJ Albert. De entree voor deze avond is gratis, dus kom naar de feesttent op speelterrein “de Loop” in het centrum van Esbeek.

muziek verzorgen. U ziet wel, er is weer genoeg te doen op deze 25ste Esbeekse Sensatiemarkt, een markt met een groot aantal attracties voor jong en oud. De aanvang is om 11.00 uur en de entree vanaf 6 jaar is 2,00. Verder is er volop gratis parkeergelegenheid. Routebeschrijving U kunt de Esbeekse Sensatiemarkt vanuit

Tilburg bereiken door de afslag “N269 Hilvarenbeek, Beekse Bergen” te nemen en deze te volgen tot de rotonde met de afslag “Esbeek/Baarschot” U gaat hier rechtsaf. Vanuit hier staat de route naar de Esbeekse sensatiemarkt met borden aangegeven. Vanaf Eindhoven / België rijdt u richting Reusel, waarna u richting Hilvarenbeek rijdt. U volgt deze weg tot u de afslag “Esbeek “ziet, waarbij u linksaf gaat en deze weg blijft volgen.

3

Nelson de Kok bij ACG Goirle Balkunstenaar Nelson de Kok zal tijdens de Schouwtoeren in Goirle en de open dag van het bedrijf op zondag 14 sepetmber aanstaande demonstraties geven van zijn bijzondere (voet)balvaardigehden.

Graag tot ziens tijdens de 25e Esbeekse Sensatiemarkt op 16 en 17 augustus in de dorpskern van Esbeek. Zie ook de site www.sensatiemarkt.nl .

Zondag 17 augsutus: Jaarmarkt en sensationele attracties Op zondag is de traditionele jaarmarkt. Met meer dan 100 marktkramen en diverse eettentjes is er voor iedereen wel wat te vinden. Verder zijn er nog een groot aantal nevenactiviteiten. In verband met de 25e editie van de sensatiemarkt dit jaar: Esbeek on ice Op het Kerkplein vindt u de ART-ICE schaatsbaan van IceSolutions.(15x15) Sensationeel is het gevoel dat u hoogzomer gewoon uw rondjes kunt schaatsen. Schaatsen zijn voor een klein bedrag ter plekke te huur. Bovendien zal Nederlands Kampioen IJshockey, Destil Trappers demonstraties geven. Verder zijn er: een kleindierenshow met diverse soorten konijnen, kippen en eenden, een marmottenrace waarbij men leuke kleine prijsjes kan winnen en demonstraties schapendrijven, een klimwand,live muziek, muzikaal straattheater, streetdance demonstraties, oude tractoren en de Kevershow. Voor de kinderen is er onder andere een draaimolen, een springkussen, mini-cars, schminken, Ballonnen-clown Twisty en “keverkliederen” . Luuks poppentheater zal jong en oud vermaken bij de feesttent op speelterrein “de Loop” waar ook een groot terras is met live muziek van onder andere Zuutjes Aon. In de tent zal zondag DJ Albert de

Nelson is Een fenomeen die niet meer is weg te denken voor betaald voetbalorganisaties in Nederland! Vele open dagen van de proflcubs van onder andere Willem II, Ajax, AZ, Feyenoord Vitesse en andere evenementen werden opgeluisterd door de optredens van Nelson. Een lust voor het oog. Zelf kunt u dat gaan bekijken bij ACG te Goirle.

HilverZomer AvondFeesten voor jong en oud De Winkeliersvereniging, VVV Hilvarenbeek en Land van de Hilver organiseren dit jaar wederom de HilverZomerAvondFeesten. De feesten die plaatsvinden op dinsdag 29 juli en 5 augustus op de Vrijthof in Hilvarenbeek zijn vanaf 18.00 uur te bezoeken. Om 24.00 uur is er een muzikale afsluiting. Elke avond heeft zijn eigen thema met activiteiten die daarbij horen. De eerste avond is de meezingavond, de tweede avond Hap & Stap met Kempen Goed en de derde avond zal in het teken staan van kunst & cultuur. In samenwerking met museumbrouwerij De Roos wordt er een gezellig terras gecreëerd. Ook neemt zij de horeca voor haar rekening. Elke avond zullen handboogschutters het tegen elkaar opnemen voor een mooie prijs.

De Beekse toren De toren (1450) is een indrukwekkend monument van de Brabantse baksteengothiek, met hierin zee oude luidklokken en een beiaard, wiens klanken u reeds van ver een hartelijk welkom toeroepen. Geopend voor rondleidingen op zondagmiddag om 14.00 uur in de maand augustus. Geopend zonder rondleiding tijdens de Open monumentendag op 14 september, Elastiek: Tuin der lusten 28 september, steeds van 14.0017.00 uur. Tevens tijdens de Hilverzomeravondfeesten op de dinsdagen 29 juli en 5 augustus van 18.30-21.30 uur. Groepen op afspraak mogelijk. Informatie via telefoon: 013-5052458 (VVV), 013-5051996 (Bob Duijvestijn), website: www.debeeksetoren.nl

Meezingavond De Beekse meezingavond: meezingen met diverse koren van kerkkoor tot huiskamerkoor. We zullen met z’n allen lekker meezingen met Oudhollandse en Beekse ballades. Dit alles onder muzikale leiding van het “Biks Trio”. Het is mogelijk om die avond voor 0,50 cent een meezingboekje te kopen, zodat u alle teksten compleet hebt en achteraf een mooie herinnering! Ook zal er een politiehondenshow te zien zijn, evenals een roofvogelshow en de dansschool van Hilvarenbeek zal een spectaculaire show weggeven! Hap & Stap Kempisch Bourgondische activiteiten beleeft u op de 50e HilverZomerAvond. Dinsdag 29 juli zal dus extra feestelijk zijn vanwege dit jubileum! Na een rondje over de markt neemt u plaats op het gezellige terras. Tijdens de sfeervolle optredens van onder andere H’idols winnares Marike van de Zande en de swingende

Dixieland Band “ Slapsticks” kunt u kennismaken met de streekproducten. Wederom kan men tot 21.00 uur genieten van verschillende activiteiten. De roofvogelshow en dansschool uit Hilvarenbeek keren terug en een schapendrijver zal een demonstratie geven. Ook voor de kinderen is weer volop aandacht. Zij kunnen onder andere gaan genieten van een draaimolen, een speciale kinderhoek voor de kleintjes en het animatieteam van de Beekse Bergen. Kunst & Cultuur Op deze avond zal het thema ‘Kunst & Cultuur’ centraal staan. De volksdansgroep uit Moergestel zal u hun kunsten laten zien en de brandweer zal een demonstratie weggeven. Ook de karikaturist zal u entertainen. Last but not least: De Esbeekse band ”Punt Uit“ zal deze avond optreden! Sport & Spel Zoals elk jaar wordt er een deel van de Vrijthof gereserveerd voor een sport en spel programma. Dit programma wordt, naast een aantal activiteiten die elke avond terugkomen, zoveel mogelijk aangepast aan het thema van de avond. Kinderen kunnen dus ook lekker komen bewegen op de HilverZomerAvondFeesten en krijgen daar zelfs een leuke beloning voor! Als ze alle onderdelen hebben gevolgd en bij elke activiteit een stempel ontvangen hebben, krijgen ze een ‘tas gevuld met verrassingen’. Voor meer informatie kunt u de website bezoeken: www.hzaf.nl. Hier vindt u ook de leukste foto’s van vorig jaar.

Advies Een bijzonde autoschadebedrijf dat de klant een goed gevoel en advies geven. “Of je de schade nu zelf of een ander aan je auto of bedrijfswagen heeft veroorzaakt; niemand staat er op te kijken en wil zijn voertuig zo snel mogelijk weer in de oude staat terug hebben. En dat is op zich ook niet zo vreemd ook, want een kras of deuk laten zitten levert op den duur gegarandeerd verlies aan mogelijke inruilwaarde van de wagen op. "Vandaar dat we altijd de tijd nemen om goed uit te leggen wat voor schade de wagen heeft opgelopen”, aldus Frans Vrijsen van Autoschade Centrum Goirle (ACG) “Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij ons terecht.” En mede door de persoonlijke benadering heeft de zaak een flinke klantenkring in de regio op kunnen bouwen. Extra reden om op 14 september naar ACG te rijden. Autoschade Centrum Goirle James Wattstraat 7 5051 DT Goirle Telefoon 013 – 5348291 Fax 013 - 5346367

Vrijthof wandeling Onder leiding van een deskundige gids kunt u een rondwandeling maken door het centrum van Hilvarenbeek. Tijdens deze wandeling wordt stilgestaan bij de geschiedenis van enkele bijzondere gebouwen en bij de algemene geschiedenis van Hilvarenbeek. De wandeling duurt ongeveer 1 uur en is uit te breiden met een bezoek aan de kerk, de beklimming van de toren of een bezoek aan een van de musea. Alleen mogelijk op afspraak en voor groepen vanaf minimaal 10 personen. Voor meer informatie en boekingen kunt u bellen 013-5052641 of 013-5052458 (VVV).


De Recreant

4

Plezierige uitstapjes

Slapen totaal • Gordijnen • Zonwering • Tapijt Molenstraat 39a • Goirle • T 013 - 534 81 64

www.dejongwonenenslapen.nl

Welkom bij gasterij ‘de Commanderie’

V

Vergaderingen en seminars

F

Flexibel Felxibiliteit staat voorop bij gasterij ‘de Commanderie’. U kunt bij ons heerlijk en onbezorgd stilstaan en genieten van úw dag in de sfeervolle zalen, die plaats bieden aan gezelschappen van 20 tot 300 personen, die

De Commanderie is een plek waar iedereen terecht kan; of u nu even stil wilt staan bij een speciaal moment of ‘de dag van uw leven’ wilt vieren. Of als u gewoon even weg wilt en verwend wilt worden op het terras, terwijl de kinderen onbezorgd in de speeltuin kunnen spelen.

Gasterij ‘de Commanderie’ is ideaal gelegen nabij uitvalswegen, zodat bereikbaarheid en parkeren geen problemen

opleveren. Wij bieden u de standaard

zakelijke faciliteiten zoals draadloos internet, een beamer en een overhead projector. Ook voor de nodige ontspanning bent u bij de

geschikt zijn voor verjaardagen en bruiloften, maar ook

Commanderie aan het juiste adres. Na een inspanning

voor zakelijke bijeenkomsten en seminars.

kunt u zich ook ontspannen door middel van een activiteit of uitstapje. Wij kunnen u een passend zakelijk arrangement aanbieden.

De Commanderie biedt voor veel verschillende gelegenheden een gastvrij onderkomen.

T

Terras en Speeltuin

Ook in onze keuken zijn we flexibel. Of dat nu gaat om

Gasterij ‘de Commanderie’ beschikt over een ruim

een bijzonder diner, een uitgebreid buffet of een

opgezet terras. En als u met kinderen bent, heeft u daar

koffietafel, wat één van de specialiteiten is van gasterij

geen omkijken naar, want wij hebben een grote

‘de Commanderie’.

speeltuin, zodat zij zich daar kunnen vermaken, terwijl u

Met ambachtelijke, natuurlijke streekproducten van ‘De Walhoeve’ maken wij voor groepen een uitgebreide Brabantse koffietafel, een verfrissende broodmaaltijd of

feesten • spelen • eten • vergaderen • lunchen • genieten

even bij komt van alledag en geniet van een lekkere versnapering of een heerlijke lunch.

een heerlijke zakelijke lunch.

Rielseweg 861 • 5032 SB Tilburg • T 013-5181238 • F 013-5181309 • www.decommanderie.nl


De Recreant

Plezierige uitstapjes

Partycentrum Den Horst uitgebreid met overdekt terras Wie deze zomer door de kern Haghorst rijdt, adviseren we zeker eens aan te gaan bij Partycentrum Den Horst. Gezeten op het terras kunt u meteen het zojuist gereed gekomen overdekte terras bewonderen. Onder genot van een drankje of een hapje is het daar goed genieten. Het overdekte terras is ’s avonds verlicht en bij wat koeler weer kan de verwarming worden aangezet. En al deze zaken bieden u als recreant de mogelijkheid om in een sfeer van warmte en gastvrijheid van het leven te genieten. Feesten Daarnaast is Partycentrum Den Horstontmoetingen, een heerlijk diner, een bruiloft, een verjaardag, een jubileum of personeelsfeest. De zalen zijn geschikt voor 50 tot 300 personen. Kortom: alles om uw speciale gelegenheid tot een onvergetelijke dag en/of avond te maken ! Men kan er genieten van een warm/koud buffet of binnenbarbecue, glasgrillen, pangrillen of een authentieke Brabantse koffietafel. Een feest met livemuziek of met achtergrondmuziek, een receptie met drankjes en diverse hapjes of alleen een kop koffie en een broodje behoren ook tot de mogelijkheden. Diverse oudHollandse spellen en een golfbiljartspel staan ter beschikking. Bij goed weer kan men genieten van de buitenlucht op het grote terras. Daarbij genietend van een

drankje en/of hapje. Tevens is er voldoende eigen parkeergelegenheid Partycentrum Den Horst St. Josephstraat 1 5089 NK Haghorst Telefoon 013 – 504 2450 Website www.denhorst.nl

Hilvarenbeek Museumdorp! Hilvarenbeek is een kleine gemeenschap, een dorp van net 15000 inwoners, uniek in Nederland door de aanwezigheid van 4 gerenommeerde musea binnen haar dorpsgrenzen. Een gemeenschap waar vele vrijwilligers vormgeven aan hen maatschappelijke betrokkenheid en voor de musea van cruciale betekenis zijn. Speciale positie Deze 4 musea nemen samen een speciale positie in door hun collectie, kwaliteit en cultuureducatie en trekken jaarlijks vele bezoekers. Ze bieden de bezoekers de mogelijkheid een dagdeel of een hele dag in Hilvarenbeek te verblijven. Om dit in breder verband te kunnen bewerkstellen hebben de 4 musea besloten zich organisatorisch in te bedden door het oprichten van de Stichting Hilvarenbeek Museumdorp. Dit met als doel: Het creëren en onderhouden van een overlegplatform tussen de musea in Hilvarenbeek door het samenwerken op promotioneel vlak en het organiseren van gezamenlijke educatieve activiteiten. Museumschatjes In de korte bestaansperiode heeft de Stichting Hilvarenbeek Museumdorp samen met het Basisonderwijs in Hilvarenbeek een succesvol schoolprogramma opgezet in het kader van het provinciale erfgoedproject Museumschatjes. Hierbij mogen de kinderen gratis naar het museum en worden zij in aanraking gebracht met museaal erfgoed in hun omgeving. Onder het motto Sub Rosa - Boeken vol geheimen werd, in de 53ste Kinderboekenweek het afgelopen jaar, aandacht gegeven aan geheimen, mysteries en verborgen zaken in Kinderboeken. De Stichting Hilvarenbeek Museumdorp heeft prijzen beschikbaar gesteld voor de winnaars van de prijsvraag in de bibliotheek Hilvarenbeek. Kortom de Beekse musea hebben zoals ook uit onderstaande info mag blijken voor jong en oud veel te bieden. De 4 musea in Hilvarenbeek in het kort: Museum Dansant Aan de rand van Hilvarenbeek staat Museum Dansant, gebouwd in art nouveau Tuchinskistijl. Dit museum maakt deel uit van een uniek bedrijf dat orgels restaureert maar ook nieuwe orgels vervaardigt. Als u het museum bezoekt, waant u zich in het begin van 1900. Geopend iedere 2e en 4e zondag van de maand van 13.00 tot 18.00 uur. Op andere dagen ook te bezoeken na afspraak. Een rondleiding duurt plm. 2 uur en wordt gegeven aan groepen vanaf 20 personen. Beerten 17a, Hilvarenbeek, telefoon: 013-

Tekst Museumbrouwerij “De Roos” Authentieke 19de eeuwse dorpsbrouwerij met proeflokaal, gelegen in de noordwestelijke hoek van de Vrijthof. Het museum is geopend (zonder rondleiding) voor individuele bezoekers het hele jaar door op zaterdag- en zondagmiddag van 13.00-17.00 uur én vanaf 1 juli tot en met 31 augustus open op de woensdag-, donderdag, en vrijdagmiddag van 13.00-17.00 uur. Groepen met rondleiding en diaserie ook op andere tijden mogelijk na afspraak. St. Sebastiaanstraat 4, 5081 ZG Hilvarenbeek, telefoon: 013-5055045, e-mail: deroos@museumbrouwerij.nl, website: www.museumbrouwerij.nl

Edisonstraat 23, 5051 DS Goirle 013 - 530 17 11 013 - 530 17 01 info@derecreant.com

Redaktie / fotografie : Bertrand Verhelst en Jeroen Verhelst Vormgeving & opmaak : Ace Media, reklame & grafische vormgeving Martien Weeterings Dennis de Bekker Advertenties : Martin de Jong Martien Weeterings Verspreiding: huis-aan-huis in Hilvarenbeek, Diessen, Baarschot, Esbeek, Biest-Houtakker, Haghorst, Moergestel, Oisterwijk en Goirle. De gegevens in deze krant zijn met grote zorg samengesteld. Voor eventuele onjuiste vermeldingen wordt door de uitgever geen enkele aan-sprakelijkheid aanvaard. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt worden, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever of betreffende auteur.

Op zondag 17 augustus, zal handboogschutterij “Oefening en Uitspanning 1878” uit Esbeek (gemeente Hilvarenbeek) voor de twaalfde maal een jeugd-FITA organiseren. Dit is een handboogschietwedstrijd over drie afstanden. Op iedere afstand schiet men 36 pijlen. Afhankelijk van de leeftijd variëren de afstanden tussen 20 meter en 70 meter. In de afgelopen jaren is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de grootste in zijn soort. Er worden dan ook meer dan 150 schutters verwacht uit Nederland, België en Duitsland. Ze zullen 6 leeftijdscategorieën op meer dan 40 banen de strijd met elkaar aanbinden. Verder is het een uniek evenement, omdat er hier alleen maar jeugdschutters tot en met 17 jaar aan de meet staan. Deze wedstrijd is de laatste in een serie van zes landelijke wedstrijden. Deze competitie is ontstaan door het succes van de wedstrijd in Esbeek. De andere wedstrijden zijn in Liemde, Goirle, Almere, Berkel-Enschot en Schijndel. Prachtige locatie De wedstrijd zal worden georganiseerd op een zeer prachtig gelegen locatie aan de rand van Esbeek in de richting van het Belgische Poppel. In de directe omgeving van boerderijcamping “De Tramhalte” zijn de schietbanen aangelegd. Een ideale gelegenheid om kennis te maken met de handboogsport. U kunt het eventueel combineren met een mooie wandeling of fietstocht in het aangrenzende bosgebied “Oranjebond” of een buitenlands uitstapje naar het

iets verder gelegen Belgische plaatsje Poppel. Op het wedstrijdterrein kunt U zien hoe jeugdschutters uit diverse landen met elkaar strijden om de overwinning. Al op vrijdag arriveren de eerste buitenlandse schutters die dan op zaterdag gaan trainen en kennismaken met de mooie omgeving. Zeker als het weer meewerkt zal het er zeer goed toeven zijn in deze rustige, zeer natuurlijke en gezonde omgeving. Bereikbaarheid: Boerderijcamping “De Tramhalte”. (Oude Trambaan 21, 5085 NH Esbeek). De route naar het schietterrein wordt vanaf de N 269 (= de weg Tilburg – Reusel) aangegeven door middel van pijlen, gemaakt van schietblazoenen. LET OP: in het centrum van Esbeek is in datzelfde weekend ook de zogenaamde Sensatiemarkt. Daarom moet u vanaf de afslag “Esbeek” de bordjes volgen om op het schietterrein te komen en kunt u voor het laatste stuk geen gebruik maken van uw navigatiesysteem. De wedstrijd begint op zondag om 10.00 uur en zal tot ongeveer 16.30 uur duren. De toegang tot deze handboogwedstrijd is gratis.

Museum “De Dorpsdokter” De vaste collectie van het museum wordt gevormd door de thema’s: “De dorpsdokter van vroeger” en “De geschiedenis van Hilvarenbeek en Diessen”. Geopend in augustus van dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. Rondleiding voor groepen mogelijk op afspraak (ook buiten het seizoen). Doelenstraat 53, 5081 CK Hilvarenbeek, telefoon: 013-5054093 (b.g.g. 013-5051062), e-mail: info@museumdedorpsdokter.nl, website: www.museumdedorpsdokter.nl Toegangsprijzen: Volwassenen: euro 1,50 p.p. Kinderen tot 12 jaar 65+-ers euro 1.- p.p. Rondleidingen: Volwassenen euro 3,50 p.p. Kinderen tot 12 jaar euro 1,75 p.p.

De Recreant is een uitgave van : : : :

Zondag 17 augustus internationale jeugd-FITA in Esbeek.

5050292, e-mail: info@orgelweb.com, website: www.orgelweb.com

Colofon Adres Telefoon Fax E-mail

5

Likeur- & Frisdrankenmuseum Isidorus Jonkers Complete likeurstokerij en advocaatfabriek anno 1833, historische machines en apparaten, unieke collectie verpakkingsglas - de zogenaamde collectie Soetens - sfeervol proeflokaal. Geopend: april t/m oktober dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur; november t/m maart ieder weekend van 13.00-17.00 uur; groepen het gehele jaar door op afspraak. Varkensmarkt 22, 5081 CP Hilvarenbeek, telefoon: 013-5053119, e-mail: info@likeurfrismuseum.nl, website: www.likeur-frismuseum.nl

Het stuiverke Het is alwir ‘ne hillen ted geleje. D’n aauwe dokter Romme leewfde nog. Onze oudste zoon zal zo’n joor of tweej zen geweest, toen ie op ‘ne zondigge middig mi ‘ne kôpperen stuiver rondliejp. Vastgeklemd in z’n knuisjes. Vur dè wij goewd en wel in de gaten ha’n, kwaamp-ie jankend de keuken in. Mi ’n klèin benepen mundje zinnie dèttie krèk iets opgeëewte ha… We verschoewte wel, mar geleuwfden ‘m uurst nie. Hoe kan zo’n jong nou ’ne stuiver durslikken! Ekkes nodderhand kroewpen wij dur de kamer om zo’n rond kôppere muntstukske te zuuken. Het jungske vond dè niks zo te zien. En wij vonden van alles, mar gin stuiverke. “Ik bel d’n dokter”, zin m’n vrouw. Toen we eindelijk de krant ha’n woor de weekenddiensten instonnen, zagen we dè tè dokter Romme war. We kenden diejen dokter nie zo goewd, mar we wiesen wel dèttie alles op z’n gemak din, noit in paniek rakte en alted ’n bietje dreuwg ut d’n hoek kwaam. “Met Romme”, klonkt ’t wè lijzig on d’n andere kaant. “Ja dokter, menne zoon hi ‘ne stuiver ingeslikt en ik weet nie of de ècht koowd kan, mar ik zit er toch ’n bietje overin…” Het blief stil ôn d’n andere kaant. “Dokter, hallo…”, riep ik. “Ja hoor, ik ben er nog”, zin d’n dokter mi zo’n kalmte dè ik als mar zinnewèchtiger werd. Hij wilde weten wie ik waar, woor ik wônde, of ik zeker wies dèt over ‘ne stuiver gong en of ik zeker wies dettie ingeslikt waar en hoe oud ’t jungske waar. “Nou”, zinnie ten langen leste, “U hoeft zich geen zorgen te maken. Zo’n rond voorwerp kan wei-

nig beschadigen en komt er als het goed is langs de natuurlijk weg weer af. Kijkt u morgen zijn ontlasting even na en als u het munstuk aantreft, moet alle pijn geleden zijn.” “Oh, dus nie over in te zitten, dokter, dès fijn”, zuchtte ik, “dankjewel…” Nèt vurdè ik de tillefoown op wilde leggen, zin d’n dokter nog: “Luister eens. Mocht u morgen in de ontlasting nou méér geld tegenkomen dan wil ik die jongen even zien.” Hij waachte heel efkes. “Want dan hebt u een kind dat geld poept. En dat is zeer bijzonder”, zinnie. Saanderdaags hebben we werkelijk woor de stuiver gevonden. Mar ok gin cent mee…” We hebben dokter Romme mar nie meer teruggebèld. Henri de Booi


De Recreant

6

Plezierige uitstapjes

bruin café - feestzaal met ambiance

vele tuinplanten prachtig zomergoed en kuipplanten potgrond en bemesting graszoden vijvermaterialen T. 013 - 534 62 98 • Beeksedijk 22 • Goirle aan de weg Goirle-Hilvarenbeek

www.sjefoerlemans.nl

Tot ziens in de grootste huiskamer van Hilvarenbeek Ook voor feesten en partijen het juiste adres. Gelderstraat 20 • Hilvarenbeek • tel. 013-5053178 • www.goudencarolus.nl

DEN OVERKANT SPEELTUIN / TERRAS

Daar is altijd iets te beleven!! Speel boerengolf, doe een GPS-tocht of maak een Breese Tramtocht Ga ook eens op de koffie bij Café Den Overkant, in vriendschap verbonden met Breehees.

Breehees 6, Goirle T 013 - 534 67 08 T 013 - 534 16 65 www.breehees.nl

Turnhoutsebaan 20, Goirle Tel. 013 - 534 67 08 www.denoverkant.nl * lekker eten Tramtochten

Camping

voor meer info kijk op www.denoverkant.nl

Boerengolf

Kinderfeestjes

VOLLEDIG HONDA PROGRAMMA

Poppelseweg 1a • Goirle • Telefoon: 013 - 534 01 19 www.henkvanbijsterveldt.nl

voor een leuke prijs * grote, veilige speeltuin voor de kinderen * gezellig, ruim terras * div. spelmogelijkheden en dagarrangementen

voor lunch, borrel, diner of gewoon een kopje koffie of ijsje

Tilburgseweg 10 Goirle • Tel. 013 - 534 98 41


De Recreant

Plezierige uitstapjes

7

Haghorst’s Spektakel barst van Kalender Augustus de activiteiten voor jong en oud 3 3

Tijdens de zomermaanden bruist het Brabantse land van de diverse activiteiten en evenementen voor jong en oud. Een uniek evenement in deze mag zeker het Haghorst’s Spektakel worden genoemd. Dit jaar zijn kosten nog moeite gespaard om van het Spektakel een extra spectaculaire editie te maken. Succesvolle attracties uit het verleden en nieuwe onderdelen vormen de basis voor het gezellige weekend Haghorst.

IJzersterke formule Tijdens het Spektakel worden alle registers open getrokken en laten de verenigingen van Haghorst zien waar een kleine kern zoal toe in staat is. Zo ook dit jaar tijdens het weekend van 8, 9 en 10 augustus aanstaande. Muziek, straattheater, diverse kinderattracties, markten infostands, spectaculaire acts te land, “ter zee” en in de lucht, en vele verrassende demonstraties vormen wederom de belangrijkste ingrediënten van het Haghorst’s Spektakel.

der evenement te wachten: namelijk het NK gazonmaaierracen. Spanning, spektakel, sensatie zijn dan zaken van de gazonmaaierraces die prima passen in de programma-opzet van het

Wheels waaronder een tank te bekijken zijn. Bijzonder is ook de presentatie van de levende roofvogels door Carel van Oirschot.

5

Hollandse muziekmiddag Een succesvol onderdeel van het Spektakel is en blijft de Hollandse muziekmiddag in de feesttent. Dit jaar is het programma in de feesttent aanzienlijk uitgebreid. Vanaf ongeveer 16.00 uur kunnen de liefhebbers van het Nederlandstalige lied volop aan hun trekken komen als bekende artiesten uit de regio van zich zullen laten horen. Dit jaar gaan de volgende artiesten een spetterend programma verzorgen: Henk Wijngaard, Peter Smulders, Frans Duijts en Anita & Ed.

6

Kinderattracties Ook dit jaar weer alles uit de kast getrokken voor de kinderen op het Haghorst’s Spektakel. Bij de brandweer kunnen jullie je een echte brandweer man/vrouw voelen door zelf te spuiten. Wat dacht je anders van de 8 meter hoge spidertoren. Of je vrienden uit te dagen voor de rodeostier. Voor de kleineren onder ons is er de zweefmolen, springkussen of probeer eens een echte circus artiest te worden in het probeercircus waar een echte clown je helpt. En dat je dan ook nog geschminkt of een tattoo kan laten zetten maakt dit alles af.

11 12 13

Straattheater Ook dit jaar neemt het straattheater een bijzondere plaats is op het evenement. Dit straattheater-evenement heeft in de regio de mees-

17 17

Monstertruck Op deze spektakelzondag staat de regio Midden-Brabant en daarbuiten nog een bijzon-

10

10

13 14 15 16 16 16 17

21 21 24 26 28 31 31

vervolg op pagina 11 Markt en promotie En alsof dit nog niet genoeg is, is er in de straten van Haghorst ook nog eens een ruim opgezette en gezellige markt te vinden. Er staan ongeveer 100 kramen opgesteld waar de bezoeker ruime keuze heeft aan te kopen goederen. Daarbij hoort de lekkere geur een suikerspin of een lekkere snack niet te ontbreken.

Spektakel. De wedstrijden beginnen officieel om 12.00 uur. Bijzonder spectaculair zijn ook de demonstraties van de hulpverleningsdiensten op het Wilhelminakanaal en het evenemententerrein. En wat denken van een grote monstertruck tijdens demo’s auto’s gaat pletten. Een replica van een Formule 1-wagen zal net als oude brommers en oude militaire voertuigen van

Particuliere en professionele gebruikers kunnen bij ons terecht voor de aankoop, reparatie of verhuur van tuinmachines.

Henk van Bijsterveldt Tuinmachines Poppelseweg 1a Goirle www.henkvanbijsterveldt.nl

7 8 9

20

Henk van Bijsterveldt Tuinmachines Een betrouwbaar adres waar geen klant de deur uitgaat zonder dat hij eerlijk en vakkundig advies heeft gehad en volledig op de hoogte is van alle mogelijkheden op het gebied van tuin- en parkmachines en meer. In onze uitgebreide showroom staan alle machines uitgestald. Alleen de machines van de beste kwaliteit zijn opgenomen in ons assortiment zoals Honda, John-Deere, Husqvarna, Wolf, Brill, Dolmar, Dibo, Wacker, en nog veel meer. Bijna alles is op voorraad en direct mee te nemen. Bij aankoop van een machine houdt het natuurlijk niet op. Ook in onderhoud en reparatie zijn wij goed voorzien. In onze ruime werkplaats en onderdelenmagazijn staan wij graag voor u klaar. Geopend van van maandag tot en met zaterdag van 09.00-18.00 uur

6

17

Spektakelpop En Haghorst zou Haghorst niet zijn als het Spektakel met een bijzonder evenement van start zou gaan. Op vrijdag 8 augustus staat midden in de zomer een grote party in de feesttent aan de Wilhelminadijk op het programma. Een avond voor en door de jongeren die verzorgd wordt door de optredens van de DJ's’: JC and Purson, Coenio en D-Block & Stefan. De aanvang van de avond is 21.00 uur Back to the Haghorst Oude tijden zullen weer herleven tijdens ‘Back to the Haghorst’ op zaterdag. Deze speciale avond met optredens van artiesten uit het heden en verleden blijkt al jaren een succesformule te zijn tijdens het Haghorst’s Spektakel. Ook dit jaar wordt er op een optimale en humoristische wijze invulling wordt gegeven aan dit thema door het Feestteam. Verrassend is ook het optreden van De Tof Party Band. Een must voor de liefhebbers van muziek uit de jaren van weleer met tussendoor een disco in stijl door de Sjopa Drive in Show. De aanvang van de avond is 21.00 uur. . Voor de voorverkoopadressen van de kaarten voor beide avonden zie de site www.haghorstsspektakel.nl .

5

Beiaardconcert, Petruskerk Hilvarenbeek Schieten met kruisboog op wip aan de Holen-weg, gilde Sint Joris Diessen Hilverzomeravondfeesten te Hilvarenbeek Tijdens zomeravondfeesten Beekse toren geopend VVV midzomeravondwandeling te Hilvarenbeek Roofvogeldemo Topvogel, Diessen, 15.30 uur. VVV huifkartocht te Hilvarenbeek Haghorsts Spektakel: Spektakelpop Haghorsts Spektakel: Back to the Haghorst Haghorsts Spektakel: Het Spektakel op het land, in het water en in de lucht Beiaardconcert, Petruskerk Hilvarenbeek Liederentafel Amusant Haghorst Werkavond kruidentuin d’n Doornhof Vakantieloop (iedereen), Achil Hilvarenbeek/wegcircuit MB Roofvogeldemo Topvogel, Diessen, 15.30 uur. VVV huifkartocht te Hilvarenbeek Bidden aan de grot in Baarschot om 20.00 uur 25e Esbeekse Sensatiemarkt, de Esbikse Aovond Baarschot Kermis Dikke Bandenrace Beach Volleybal Toernooi Hilvarenbeek 25e Esbeekse Sensatiemarkt, jaarmarkt met diverse sensationele attracties Baarschot Kermis fietstocht Jeugdfita handboogwedstrijden Oefening en Uitspanning, de Tramhalte Esbeek Beach Volleybal Toernooi Hilvarenbeek Roofvogeldemo Topvogel, Diessen, 15.30 uur. VVV huifkartocht te Hilvarenbeek Start Le Tour Ultime Oisterwijk 4e editie Zomergeblaos op het Vrijthof Soos Rode Kruis Hilvarenbeek, Open Huis VVV huifkartocht te Hilvarenbeek Beiaardconcert, Petruskerk Hilvarenbeek Toer Mee Sponsorfietstocht Moergestel

te deelnemers op dit gebied op één dag. Tijdens het Spektakel kunt U weer genieten van een groot aantal acts uitgevoerd door een groep uiterst professionele straat-theaterartiesten. Waterspektakel Op het Wilhelminakanaal is ook het nodige te zien en te doen. Een tocht maken in een kano of op de grote waterbanaan is natuurlijk ook een optie. Extra aandacht vragen we ook zeker voor de radiografische speedbootjes die met een duizelingwekkende vaart over het kanaal scheren. Duikschool Calypso uit Oisterwijk is ook met een heel team aanwezig om hun sport te promoten.

Hekkedambal Uit dit alles mag blijken, dat de bezoeker haast ogen en oren te kort kan komen tijdens deze uitgave van het Haghorst's Spektakel. Voor wie om 18.00 uur nog niet genoeg heeft van het Spektakel is er nog volop gelegenheid om nog even rustig na te genieten op het terras op plein de Hekkedam. De aanvang van het Spektakel is 11.30 uur. De entree bedraagt 4.- euro per persoon. Voor de kinderen tot en met 12 jaar is de entree 2 euro. En daarbij mag zeker vermeld worden dat de kinderen een lot krijgen waarmee leuke prijzen te winnen zijn en dat alle kinderattracties gratis zijn. Haghorst heet U van harte welkom op het Haghorst’s Spektakel!

De Beekse Beiaard “De Beekse Beiaard” biedt u concerten aan de beiaard van de St. Petrustoren van 15.00 uur tot circa 16.00 uur op de zondagen 3, 10, 24 (20.00 uur) en 31 augustus. Tevens op zondag 7 september om 14.00 uur. Buiten het seizoen wordt door beiaardier Gideon Bodden eens in de twee weken de beiaard op donderdagmorgen tijdens de markt bespeeld. Bezichtiging van de beiaard inclusief demonstratie voor groepen is mogelijk. Infornatie per telefoon op nummer 06 – 410 15 303. E-mail: parallax@caiway.nl


8

De Recreant

Plezierige uitstapjes


De Recreant

Plezierige uitstapjes

9

4 tot en met 7 september

Landjuweel Oisterwijk Een Landjuweel is een zevenjaarlijks treffen van alle Brabantse gildebroeders en –zusters. Van 4 tot en met 7 september 2008 worden gildeactiviteiten gehouden in de kernen Oisterwijk en Moergestel. Daarbij moet worden gedacht aan vaandelparade, gildemis, schieten, vendelen, standaardrijden te paard, trommen en een grote optocht. De festiviteiten gaan op Donderdag 4 september van start met een Jongerenavond(leeftijd vanaf 12 jaar) .Tijdens deze avond zal op een groot scherm in één van de tenten op het gildeterrein de finale van het gildegame gespeeld worden. Het gildegame is momenteel nog volop in ontwikkeling door een tweetal scholierengroepen, Team Diesel Production en Team Harder, van de NHTV te Breda, onderdeel International Game Architecture and Design. De prijsuitreiking van het gildegame wordt gevolgd door een geweldige jump- en dansavond mmv bekende en minder bekende DJ's zij zorgen voor een heuse "DJ-battle". Vrijdag 5 september 2008 Kleintje Landjuweel" voor basisscholen Scholieren van groep 6,7 en 8 zullen een onderlinge, sportieve en broederlijke strijdt leveren. De meeste onderdelen blijven uiteraard tot het laatst geheim. Er wordt gestreden om het een mooie prijs: Landjuweel. Brabantse avond (leeftijd vanaf 16 jaar) Op deze avond zullen bekende en minder bekende artiesten optreden in de grote tent op het gildeterrein. René Froger met zijn band the Frogettes en Thomas Berge zullen deze avond musicaal vullen. De organisatie is ervan overtuigd dat dit een fantastische feestavond gaat worden, en die mag je niet missen.

Beachvolleybaltoernooi in Hilvarenbeek

Zaterdag 6 september 2008 Gildeactiviteiten en gildemis in centrum Oisterwijk In de ochtend samenkomst op het

gildeterrein, waar vervoerd is geregeld naar Oisterwijk. Vanaf de Tilliander met een vaandelparade in optocht naar de Petruskerk, waar de kerkdienst wordt opgevoerd. Voorganger is Bisschop Hurkmans. Na de kerkdienst volgt de erewijn, aangeboden door de burgemeester van Oisterwijk; dhr. Kortmann. Afsluitend kunt u genieten van een echte "Brabantse koffietafel". NBFS toernooi geweerschieten Onder auspieciens van de NBFS zal het toernooi geweerschieten gehouden worden op het gildeterrein Geweerschutters, welke genodigden zijn voor de gildemis kunnen na afloop van de "Brabantse koffietafel" alsnog schieten. Er zal een programma opgesteld worden dat iedere geweerschutter in de gelegenheid gesteld wordt om hieraan deel te kunnen nemen. De aanvang van de wedstrijden is 13.00 uur Avondoptreden van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht Het Orkest is een professioneel harmonieorkest met 50 musici. Het takenpakket omvat onder meer de muzikale omlijsting van militair ceremonieel en het geven van relatieconcerten voor de bevolkingen in regio’s rondom vliegbases. Inhoudelijk is het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht uniek in de wereld van de professionele blaasmuziek, omdat het de lichte muziek tot een belangrijk deel van haar orkestcultuur heeft gemaakt. Daartoe beschikt het orkest over een vaste ritmesectie bestaand uit gitaar, toetsen, basgitaar/contrabas en drums.

Op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 augustus is een groot gedeelte van de Vrijthof in Hilvarenbeek omgebouwd tot een waar beachvolleybal paradijs. De liefhebbers van deze populaire sport kunnen zich gaan uitleven op de verschillende velden dat voor de elfde keer en meestal onder prima weersomstandigheden wordt georganiseerd. Het toernooi gaat op vrijdagavond van start met de wedstrijden voor de jeugd. Hierop aansluitend vindt er een gezellige avond plaats in de feesttent. Live-muziek Op zaterdag en zondag gaan de volwassenen de strijd onderling aan. Daarbij mag zeker

vemeld worden dat er ’s middags live muziek is en op zaterdagavond iedereen uit zijn dak kan gaan bij de traditionele, gezellige feestavond. Bezoekers en belangstellenden zijn natuurlijk van harte welkom om van dit alles te gaan genieten. De wedstrijden starten op vrijdag om 19.00 uur, op zaterdag om 9.30 uur en op zondag om 10.00 uur.

14 september

Bierfestival pROOSt Hilvarenbeek Wie van bier houdt, zal Museumbrouwerij de Roos uit Hilvarenbeek bekend in de oren klinken. En het jaarlijkse historische bierfestival pROOSt zal ook meteen de nodige leuke herinneringen oproepen. Want wat is er voor een bierliefhebber nou nog mooier dan op zondag 14 september aanstaande speciale bieren te gaan bekijken, proeven en wellicht nog kopen ook. Festivalbier Tijdens deze editie van het bierfestival zijn niet alleen de bieren van museumbrouwerij De Roos vertegenwoordigd, maar ook vijftien andere soorten bieren die op ambachtelijke wijze door brouwers uit Nederland en België met veel liefde werden gebrouwen. Speciaal zal er dit jaar een festivalbier te proeven zijn: een zogenaamd roggebier. En zoals dat hoort bij een dergelijk festival wor-

den de bezoekers ook goed vermaakt. Muziekgezel-schappen zullen bijvoorbeeld van zich laten horen en voor de kinderen zijn er spelletjes en alcoholvrije drankjes. Daarnaast zal aandacht besteed worden aan straattheater. Leuk om vanaf een van de terrassen te bekijken. Voor meer informatie over het bierfestival zie ook de site www.museumbrouwerij .

14 september Hilvertocht op de fiets Als iemand roept Hilvertocht, waar denkt die dan aan. Natuurlijk aan fietsen. Aan een fietstocht die fietsplezier garandeert aan iedereen die meedoet. Onder fietsers uit de regio is de Hilvertocht een ingeburgerd begrip.Dat komt omdat hij reeds twaalf keer verreden is, dat hij twaalf keer tot wel 1000 fietsers in het zadel kreeg. Veel deelnemers aan het vertrek is afhankelijk van het weer. Goede naam Factoren die je wel in de hand hebt en die de Hilvertocht zijn goede naam bezorgen zijn de fietsroutes. Die van dit jaar behoren tot de mooiste die je in Hilvarenbeek en zijn verre achterland kunt uitzetten. Ten minste als je houdt van een landelijke omgeving, als je koeien wilt zien grazen, als je aardappels wilt zien groeien net als maïs. Als je van bos en heide houdt, van vrij liggende fietspaden en rustige wegen. Als je houdt van statige boerenhoeven, eeuwenoude kerktorens en klein religieus erfgoed. Dat alles vormt het decor van de Hilvertocht 2008. Drie routes Op zondag 14 september kunnen de deelnemers kiezen uit drie deels verschillende routes. De afstanden bedragen respectievelijk 30km, 45km en 75km. Om een topografische indicatie te geven de routes cirkelen rond de torens van Esbeek, Poppel[30km], Weelde[45km], Ravels-Eel,

Ravels, Arendonk en Oud-Turnhout [75km]. Er zijn twee stempelplaatsen, het Hegsestalletje voor de 30km en 45km en uitspanning Burcht Hertog Jan op de 75km-rit. In de langste rit zit een oversteek per pontje. Het overzetten is gratis, maar de veerbaas annex uitbater van Burcht Hertog Jan gaat ervan uit dat mensen een consumptie gebruiken op zijn terras. Fietser: logenstraf de Hollandse zuinigheid. Vertrek en aankomst Het centrale punt van de Hilvertocht 2008 is café D’n Hemel, Goirlesedijk 2a te Hilvarenbeek De deelnemers schrijven daar in, vertrekken er voor een van de drie fraaie ritten, en finishen er na verloop van tijd. Bij terugkomst is er muziek van het Biks Trio. Ten minste voor die fietsers die vanaf 15.30 uur arriveren. De kosten voor deelname zijn 2,50 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis meefietsen. 1,50 voor ouderen op vertoon van de 65+ kaart.


De Recreant

10

Plezierige uitstapjes

De winkels van de KRINGLOOPLIJN

EERSTE KEUS IN TWEEDEHANDS SPULLEN

Oisterwijk: Veldweg 8 www.kringloopbedrijfoisterwijk.nl Goirle: Nobelstraat 18a www.kringloopbedrijfgoirle.nl

openingstijden: Oisterwijk en Goirle: di t/m vr van 9.30 - 17.00 uur za van 9.30 - 16.00 uur

Hèt adres voor een gezellig uitje

Heuvelstraat 10 • Diessen • T 013 504 61 61 Openingstijden: Café: dinsdag t/m zondag vanaf 11.00 uur • Cafetaria: dinsdag t/m zondag vanaf 12.00 uur Op maandag zijn wij gesloten


De Recreant

Kalender September 4–7 Groot landjuweel gilden Moergestel Oisterwijk 5–6 Oisterwijk swingt 6 Diessense kermis 6 Kermis-toernooi op de buitenbanen, de Alsie, jeu de boulesver. de Onvermoeide Diessen 7 Diessense kermis 7 Hilvertocht, familiefietstocht, start de Posthoorn, RTCH Hilvarenbeek 7 Snuffelmarkt “Tilburgseweg”, 2e hands markt 7 Beiaardconcert, Petruskerk Hilvarenbeek 7 Orgelconcert door Ad van Sleuwen, Petruskerk Hilvarenbeek, 20.00 uur 8 Diessense kermis 9 Diessense kermis 10 Diessense kermis 14 Open Monumentendag 14 Tijdens monumentendag Beekse toren geopend 14 Historisch Bierfestival pROOSt, museumbrouwerij de Roos 14 Brommerrit voor oude brommers te Diessen 14 Concours aangespannen paarden/ pony’s, Biest-Houtakker 19–21 Touwtrekweekend Moergestel 20 Bluesfestival Blues2Choose in Partycentrum Hercules, Diessen 21 29e Beekse Marathon (iedereen), Achil Hilvarenbeek 21 2e Mountainbiketocht in Diessen, org. Wielervereniging Diessen

vervolg op pagina 13

Restaurant Romantique

Pieter Bruegel Kunstenaar in gastvrijheid

Plezierige uitstapjes

11

LandArt-tentoonstelling in het Reuseldal Diessen Sinds Juni 2003 verzorgt de Heemkundekring “DE KLEINE MEIJERIJ” Stadswandelingen in Oisterwijk. Bij deze wandeling wordt u begeleid door een gids van de Heemkundekring, die zal u vertellen over het rijke verleden van Oisterwijk, over de historische panden, monumenten, kerken en markante personen van deze “Parel van Brabant”. Van 14 tot en met 28 september zullen gerenommeerde kunstenaars exposeren in het natuurgebied Reuseldal/Turkaa te Diessen. Gecharmeerd door het Brabantse land laten de kunstenaars zich inspireren en maken kunstwerken van materiaal uit de natuur of van

materiaal waardoor de omgeving er totaal anders uit gaat zien. Bezoekers kunnen vrij toegankelijk vanaf Molenstraat 17a een 4 km lange route wandelen, zodat alle kunstwerken te bewonderen zijn. Initiatiefneemster Lia Stravens wil mensen op een laagdrempelige

manier kennis laten maken met kunst in het Brabantse land. Gratis toegang Het idee voor een LandArt-project in het Reuseldal is ontstaan, nadat Lia Stravens de LandArt tentoonstellingen in het Groene Woud en het Dommeldal had bezocht. Steeds als ze door het natuurgebied achter haar huis liep, liet het idee om zelf een LandArt-project te starten haar niet los. In samenwerking met Land van de Hilver is Lia Stravens aan het LandArt-project begonnen en het resultaat van kunst in wei, bos en water is gratis te bezichtigen in de tweede helft van september. Europadag Op 20 september zal er door Lambert van Nistelrooij een Europadag georganiseerd worden. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven om ook deze dag aanwezig te zijn en gezamenlijk te genieten van de wandelroute en een diner. Er zullen deze dag voor de kinderen activiteiten georganiseerd worden op het LandArt terrein. In overleg is het mogelijk de route te bewandelen met één van de kunstenaars. Het lopen van de wandelroute is wel geheel op eigen risico. Voor meer informatie over LandArt Diessen 2008 zie ook de site www.landartdiessen.nl

Rosé in opmars Rosé’s zijn met al hun kleuren van fel oranje-rood tot zalm-roze een feest in het glas. Met hun uitbundige fruit smaken ze bij vele gerechten en kunnen met vrijwel alles gecombineerd worden. De verkoop van rosé steeg vorig jaar ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens onderzoekers is de belangrijkste verklaring hiervoor dat rosé niet langer alleen een “zomerwijn”is, maar nu ook een “voorjaarswijn”. Een andere reden zou zijn dat rosé ook bij mannen aan populariteit wint! Maken van rosé Rosé kan op verschillende manieren worden gemaakt, maar de wijnboer maakt altijd gebruik van het feit dat de most (druivensap) wit is en dat de rode “kleurstof”in de schillen zit. Bij de meest gebruikelijke methode, de zogenaamde saignéemethode, kneust de wijnboer de blauwe druiven en laat hij de most samen met de schillen een aantal uren gisten. Hierdoor komt de natuurlijke rode kleurstof uit de schillen in de wijn. Daarna worden de schillen verwijderd om te voorkomen dat de rosé te veel kleur krijgt. Het allermoeilijkste bij het maken van rosé wijn is dan ook de timing. Niet te kort en niet te lang. Mengen verboden In Europa is het verboden rosé te maken door rode wijn met witte wijn te mengen. Dit is echt ten strengste verboden. Alleen champagne vormt hierop een uitzondering. Daar mag dit

wel gebeuren omdat de wet dit in het Champagne gebied toestaat. Wél is het toegestaan om blauwe en witte druiven te mengen, ze samen te kneuzen en de most samen te laten vergisten. Deze werkwijze wordt voornamelijk in Duitsland gehanteerd. Zomer Rosé is voor de veel mensen een wijn die ze alleen maar drinken bij mooi weer. Het is een perfect apèritief en doordat hij licht overkomt een ideale lunchwijn. Zelf drink ik graag een gekoeld glas rosé op een warme namiddag. Met een lekkere salade als maaltijd of bij een zomers eiergerecht. En wist u dat een roodbaars filet van de barbecue erg lekker is met een glas rosé? En wat mij betreft; laat nu de zon maar komen! Wilt u meer informatie kijk dan op www.vanlieverlee.nl

"De Wandelgangen" Stichting "De Wandelgangen" organiseert maandelijks wisselende tentoonstellingen van schilderijen en/of beelden en andere kunstuitingen. Deze vinden plaats in een aantal openbare ruimten van het gemeentehuis van Hilvarenbeek. De tentoonstellingen zijn te bezichtigen op zondagen van 14.00 tot 17.00 uur, toegang Vrijthof 9. Op werkdagen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis (uitsluitend de wer-

Precies 25 jaar huist in de voormalige “Jamin” winkel van dit pittoreske dorp in de schaduw van den toren het Restaurant Romantique “Pieter Bruegel” van Wout en Annelies Wagemakers. Restaurant, Bibliotheek, Wijnkelder en Snoepwinkel en de Schatkamer zijn sfeervolle ruimtes waar het goed toeven is. Dat genot wordt wel of niet doorregen van de nodige humor en op gemoedelijke Brabantse wijze door de Kunstenaar in gastvrijheid Wout. Een ideale lokatie dus voor het verzorgen van een arrangement of een gezellig familiefeest. Daarbij het gegeven van de eenmalige bezetting garandeert een avondvullend culinair programma en dan hebben we het nog niet over de wijnen gehad. Uw gastheer bordeauxchef van Nederland is de gehele avond aanwezig. Kortom Restaurant Romantique Pieter Bruegel bruist van allerlei activiteiten die voor u op maat kunnen worden aangeboden. Het “Bruegeliaanse leven” volgens Wout, zeker de moeite waard om eens te beleven !! Dus wat houdt u tegen? Restaurant Romantique Pieter Bruegel Gelderstraat 7 5081 AA Hilvarenbeek Telefoon 013 – 505 1758 Internet: www.pieterbruegel.nl

Markten • In Hilvarenbeek is iedere donderdag op de Vrijthof een warenmarkt van 8.30 uur tot 12.00 uur. • In Diessen en Esbeek staat iedere vrijdagmiddag een beperkt aantal kramen. Locaties: Diessen op het Laarplein en in Esbeek op het plein aan de Dorpsstraat. • In Oisterwijk • In Moergestel

ken in het personeelsrestaurant), toegang via de centrale publiekshal. Informatie via telefoon: 013-5051920, website: www.wandelgangenhilvarenbeek.nl


De Recreant

12

Plezierige uitstapjes

Karakteristiek café aan het mooie groene Vrijthof.

Het adres voor de lekkerste boerenkaas en zuivel. En nog veel meer lekkers!

Vrijthof 18 Hilvarenbeek Cor & Carla van Gorkum

veerd geser friet n e d r en wo itzels alade Schn roente, s met g

Bezoek ons gezellige boerderijwinkeltje Ambachtelijk gemaakt ... dat smaakt

✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

25 Hote Hotelkamers Gezellig café met 2 dartbanen rtbanen 2 Biljarts Restaurant met Hollandse Restaura dse keuken Lunchroom Lunchro Vernieuwd wd terras

Openingstijden

“Hotel Brabant “Hote waar de gasten g de ste erren zijn sterren zijn”

maandag - donderdag van 13.30 - 18.00 uur vrijdag van 10.00 - 18.00 uur zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

Diessenseweg 61 • 5081 AG Hilvarenbeek T 013-505 23 42 • www.hotelbrabant.com elbrabant.com

Chinese, Japanse en Hollandse keuken

Real Life Cooking Restaurant

WOKGARDEN

De gastvrije bediening, sfeervolle omgeving, fantasierijke gerechten, open keuken en een zeer uitgebreid buffet staan garant voor een onvergetelijke culinaire belevenis. Ruime keuze uit diverse buffetten, o.a. 3 soorten soep, koude en warme voorgerechten, hoofdgerechten, wok en Japanse bakplaat, traditionele Chin./Ind. gerechten, Hollandse gerechten en desserts. Onbeperkt eten van alle gerechten voor één prijs.

Biestsestraat 39 5084 HD Biest-Houtakker Tel.: 013 - 505 49 39 www.wokgarden.nl • info@wokgarden.nl

WokGarden

Dagelijks geopend van 16.30 tot 22.00u u r Ma t/m do €18.00 p.p. Vr., za., zon. en feestdagen €1 9 . 5 0 p.p. Kids tot 1.40 meter €9.00 p.p. Kinderen tot 4 jaar gratis

Wokgarden, een mooie gelegenheid om altijd uit eten te gaan • 300 zitplaatsen • ruime parkeergelegenheid


De Recreant

Plezierige uitstapjes

20 september Blues2Choose in Diessen Het programma van Blues2Choose op zaterdag 20 september 2008 in Diessen krijgt steeds meer vorm. Op de derde editie van het Blues2Choose-festival plaats zullen naast Homesick & the Louisiana Men ook Blues Happens… en Grand Junction hun blueskwaliteiten ten tonele brengen. Uiteindelijk wil de organisatie 5 verschillende bluesbands programmeren zodat iedere bluesliefhebber ruimschoots aan zijn of haar trekken komt.

13

Vrijthof 16 aan Vrijthof 16 in Hilvarenbeek: Het adres voor koffie en broodjes Bij Vrijthof 16 Koffie & Broodjes in Hilvarenbeek bent u van harte welkom voor een lekker kopje koffie. Tevens kunt u een keuze maken uit een aantrekkelijke, uitgebreide ontbijt-/lunchkaart. De ovenverse, luxe broodjes zijn in de wijde omgeving bekend: van broodje Walhoeve tot boerensmoske en van martino tot broodje carpaccio. Buiten staat bij mooi weer een terras waar u kunt genieten van de levendige ambiance op De Vrijthof. Kortom, Vrijthof 16, de ideale plek om gezellig bij te kletsen met je vrienden, informeel te lunchen met zakenrelaties/collega’s of rustig een krantje te lezen. Wat wil je nog meer! Picknickmand Om een fietstocht door de regio nog aangenamer te maken, is bij Vrijthof 16 een rijkelijk gevulde picknickmand verkrijgen. Tijdens je tussenstop in het Landgoed De Utrecht, Gorp

en Roovert of bij één van de vele, karakteristieke, Brabantse plekjes kun je in alle rust genieten van onze picknickmand gevuld met diverse broodjes, drankjes, fruit en zoetigheid. Graag vooraf reserveren . Vrijthof 16 koffie & broodjes Vrijthof 16, Hilvarenbeek Telefoonel/fax: 013-5052285 Internet: www.vrijthof16.nl

De St. Petruskerk De St. Petruskerk in Hilvarenbeek is een fraai bouwwerk in kempisch-gotische stijl, waarvan de oudste funderingen dateren uit de late 10de eeuw. Geopend voor bezoek tijdens de zomermaanden elke middag van 14.00-16.30 uur behalve op maandag. Op donderdagmorgen tevens van 10.00-12.00 uur. De kerk is dan vrij toegankelijk. Huisdieren zijn niet toegestaan. Groepen op afspraak het hele jaar mogelijk. Voor rondleidingen kan men contact opnemen met de heer Ad Otten, telefoonnummer (013) 505 43 24.

Blues Happens Blues Happens is een (h)eerlijke band met een voorliefde voor het traditionele repertoire De band verrast en dat komt zeker niet in de laatste plaats door de vrouwelijke mondharmonicaspeler Lidewij Veenhuis. Een vrouw in de blues die dit keer niet zingt maar bluesharp speelt en daarmee menig bluesliefhebber in vervoering brengt. De leden van de band hebben als het ware de moerasmodder nog aan hun schoenen hangen. De blues zit hen in het bloed, en dat is te horen. Naast eigen nummers staan o.a. nummers van Robert Johnson, Howlin' Wolf, Muddy Waters en Little Walter op het repertoire. ontbreken. Blues Happens... moet je niet alleen horen, Blues Happens... moet je ondergaan! Grand Junction Grand Junction bestrijkt de een heel andere kant van de blues en mixt The Allman Brothers,

ZZ-Top, Ry Cooder, Johnny Winter, allemaal bij elkaar. Van bikkelharde bluesrock tot ruwe-bolster-blanke-pitblues. De band staat bekend om zijn melodisch samenspel door twee meesterlijke gitaristen op een solide basis van pompende bas, donkere hammond en opzwepende drums. Kortom de betere bluesrock! Women made it... Men played it... The Blues. Komt dat zien in Diessen op 20 september. Met deze 2 bands erbij op het programma biedt Blues2Choose de bezoekers een breed scala aan bluesmuziek. Later deze maand wordt het gehele programma gepresenteerd. Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws over het festival Blues2Choose kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief via de site: www.blues2choose.nl . Kaarten à 12,50 (VVK) zijn ook te bestellen via de site.

4 4 5

5 6 10 11 12 13 17 18 19 24

25 25

25 26 31

Kinderboekenweek, Bibliotheek (tot 11 okt) Handboogschieten voor Baarschottenaren Lekenvolleybaltoernooi, Hilvarenbeek Najaarsmodedag: de modezaken in het centrum van Hilvarenbeek zijn open Orgelconcert door Joost Vermeiren, Petruskerk Hilvarenbeek, 20.00 uur Kienen t.b.v. de Knopspeldjes in Herberg de Schuur snipperdagtoernooi DTV Zandligt Lekenvolleybaltoernooi, Hilvarenbeek 10e Mountainbike Toertocht, MTB Esbeek Liederentafel Amusant Haghorst Nederland leest, Bibliotheek (tot 16 nov) Lekenvolleybaltoernooi, Hilvarenbeek VVV najaarswandeling te Hilvarenbeek 1e voorronde 4e lekentoernooi hand boogschieten, St. Sebastiaan Hilvarenbeek Lekenvolleybaltoernooi, Hilvarenbeek 2e voorronde 4e lekentoernooi hand boogschieten, St. Sebastiaan Hilvarenbeek Feest van de lange nacht Moergestel Speelgoedbeurs in Hercules, org. Zang en Vriendschap 3e voorronde 4e lekentoernooi hand boogschieten, St. Sebastiaan Hilvarenbeek

Ten zuiden van het dorpje Esbeek ligt “ Landgoed de Utrecht ” Het prachtige 2700 hectare grote landgoed is ideaal voor wandelaars.Levensverzekeringsmaatschappij “de Utrecht”, nu “Fortis” geeft dit landgoed een historisch tintje. Zij gaf haar naam aan het landgoed en begon begin 20 ste eeuw op grote schaal met het ontginnen van de uitgestrekte heidevelden. Boerderijen en Jachthuizen o.a het huidige“Rustoord”herinneren nog aan de tijd van de ontginningen. Diep verscholen in de bossen bevindt zich een cafeetje , “de Bockenreyder” genaamd. Dit is het vertrekpunt van onze wandeling. We lopen via het gebied van “Dunse dijk” met onder andere het watergebied “ de Flaes” alwaar onze gids Toon Bruurs U alles kan vertellen over de planten en dieren in dit gebied. Mammoetbomen Er bevinden zich ook ongeveer 30 mammoetbomen ( hoogte ca 30 meter) op het domein van het Landgoed “de Utrecht” te Esbeek. in de buurt van de Brandtoren aan de overkant van de grote weg Hilvarenbeek, - Reuselen dit is voor de liefhebber van Mammoetbomen een mooie locatie. Hier is de bij mijn weten de enige laan vormige aanplant van mammoet-

Kalender Oktober 1

VVV-zomeravondwandeling op woensdag 6 augustus

De H. Willibrorduskerk Diessen De H. Willibrorduskerk is gebouwd in de 15e eeuw en heeft door de eeuwen heen zijn oorspronkelijke karakter behouden. Het is een pseudobasiliek van baksteen met een houten overkapping. De dagkapel met zicht in de kerk is dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur. De kerk is voor bezichtiging geopend op de woensdagen 1 en 8 augustus; Open Monumentendag en Open Kerkdag. Steeds van 13.30 tot 16.30 uur. De kerk is vrij toegankelijk. Huisdieren zijn niet toegestaan. Groepen op afspraak het hele jaar mogelijk.Informatie via telefoon: 013-5042263, website: www.parochiediessen.nl

bomen in Nederland te vinden. Hoewel de bomen niet bijzonder oud zijn,zijn ze door de manier waarop ze zijn aangeplant zeker de moeite van een bezoekje waard. Voor een ieder een prachtige gelegenheid eens wat meer kennis op te doen van de natuur, waardoor U nog meer kunt genieten van uw zondagse wandelingen door de natuur . De VVV hoopt U allen op woensdag 6 augustus om 19.00 uur te mogen begroeten bij het startpunt van onze zeer interessante wandeltocht. Aanvang: Einde: Kosten: Startpunt:

19.00 uur ca . 21.00 uur 4,incl een gratis kopje koffie Herberg “in den Bockenreyder”


De Recreant

14

Plezierige uitstapjes

CAMPING- EN SPORTARTIKELEN Het Franse dorp in Biest-Houtakker

Antiek, brocante, curiosa Bij ons vindt u dit alles gepresenteerd in een authentiek nagebouwd Frans dorpje Open: wo t/m za: 10.00 17.00 uur Zondag open: zie internet Akkerstraat1a, Biest-Houtakker (bij Tilburg) Tel.: 013 - 505 54 22

Alles voor uw tent

ZIGENHORN Gelderstraat 23 • Hilvarenbeek Tel. 013 - 505 13 92

www.vieillefrance.nl

Speel mee en maak kans op een dinerbon erbon t.w.v. w.v. € 50,In deze uitgave van ‘De Recreant’ weer twee sudoku puzzels; een makkelijke en een moeilijke. Voor elke oplossing belt u met 0909 0400037 (0,60 per gesprek) en toetst u de 6-cijferige code in. U kunt zoveel keer meedoen als u wilt. Per sudoku is een dinerbon beschikbaar van € 50,U kunt 24 uur per dag inbellen tot 30 september 2008 De winnaars worden door de computer aangewezen en worden telefonisch hiervan op de hoogte gesteld.

0 6

a

b

c

d

0 7

a

b

c

d

0909-0400037 Een buitenactiviteit gepland en het regent? Kom gezellig bij ons bowlen.


De Recreant

Plezierige uitstapjes

15

Campings en Hotels in de regio Haghorst Minicamping "D’n Bobbel en Stichting N.A.R." Oirschotsedijk 4 • 5089 NA Haghorst Telefoon 013–504 27 02 www.denbobbel.nl Goirle Campingboerderij Breehees Breehees 6 • 5051 DD Goirle Tel. 013-534 67 08 / 534 16 65 www.breehees.nl

Minicamping "de Heibloem" Goorweg 3 • 5087 TC Baarschot Tel. 013 – 504 29 25

Boerderijcamping Het Achterste Loo Groot Loo 22 • 5081 BL Hilvarenbeek Telefoon 013 – 505 36 63

Deze rubriek is bij uitstek geschikt om Uw aandacht te vestigen op zaken, die in Moergestel waard zijn om te bezichtigen of in ieder geval om er de aandacht van de lezer op te vestigen. En dat niet alleen vanuit een toeristisch standpunt bezien, maar zeker ook vanuit de cultuurhistorische invalshoek. Als men van Moergestel naar Tilburg rijdt, over de oude provinciale weg via het Trappistenklooster, dan springen ongetwijfeld twee monumentale panden in het oog, te weten “Zonnewende” en “Dennenhoef”, eens de “eenvoudige woonstulpen” van de fabrikantenfamilie Van den Bergh. Het pand “Zonnewende”dateert van 1922 en is ontworpen door Karel Petrus Cornelis de Bazel (Den Helder, 1869-1923). Hij hield zich niet alleen bezig met architectuur, maar ook met interieurdecoratie en meubelontwerpen. Wie ooit in de gelegenheid is geweest om een kijkje te nemen in het pand zelf, kan daarvan getuigen. We gaan het in deze aflevering niet hebben over het gebouw, maar over de tuin of liever gezegd het park, dat in harmonie ontworpen is met de villa. Rijkdom aan groen Het weekend van 21/22 juni 2003 is in de annalen van Moergestel bijgeschreven als het “Gèèsels Gruun Wiekent”. Velen, zowel uit Moergestel als uit de regio, hebben toen genoten van de rijkdom aan groen in alle denkbare variaties. Zo leidde oud-hovenier Jos van Alphen de bezoekers rond in de prachtige tuin van landgoed “Zonnewende”, een plek waar je anders niet zomaar vrij kunt rondlopen. Het was een geweldige ervaring om onder de begeesterende verhalen van Jos te mogen genieten van zoveel robuuste en weldoordachte bomenpracht. Als je de tuin passeert, dan kan het niet anders of je oog wordt gevangen door die majestueuze, solitaire rode beuk. In élk jaargetijde schittert hij, maar het gaat bij nadere beschouwing niet alleen om die ene beuk, er valt veel meer te genieten. En …., dat het om meer ging dan alleen maar bomen, is te danken aan de ontwerper van de tuin: Leonard Anthony Springer. In 1855 werd L.A. Springer geboren als zoon van de kunstschilder Cornelus Springer. Na een opleiding aan de tuinbouwschool Linnaeus, begon hij zijn loopbaan als tuinarchitect. Een poging van hem om betrokken te raken bij de uitvoering van het Vondelpark onder leiding van L.P. Zocher, lukte niet. Eind 19e eeuw maakte hij veel fantasie-ontwerpen en deed hij mee aan diverse prijsvragen, waarvan hij er vele won. Wat de tuinkunst betreft verdiepte hij zich in het bijzonder in de landschapsstijl. Na zijn huwelijk in 1881 vestigde hij zich in Haarlem waar hij tot zijn dood in 1940 bleef wonen. Springer heeft veel bekende parken, plantsoenen en begraafplaatsen op zijn naam staan, zoals het Oosterpark te Amsterdam, het Wilhelminapark en het Leypark in Tilburg en veel villatuinen van gefortuneerde families, zoals die aan de Bredaseweg in Tilburg en bij “Zonnewende” van de familie Van den Bergh aan de Tilburgseweg in Moergestel. Vijvers Naast een belangrijk tuinarchitect was Springer een dendroloog bij uitstek (dendroloog = iemand die zich bezighoudt met de bestudering van in hoofdzaak houtige gewassen). Hij toonde zich een groot voorstander van een zeer gevarieerd bomenbestand. Hij verraste eenieder in het opbouwen van doorzichten en zijn tuin moest in elk jaargetijde aangenaam lijken voor het oog. Door het aanleggen van vijvers wilde hij het effect van een doorstromende rivier verkrijgen door de uiteinden in beplanting te verbergen. De tuinen van Springer lijken groter dan ze in werkelijkheid

zijn. Als men bij de tuin van “Zonnewende”stilstaat, dan is het goed om te bezien of er nog veel over is van het originele ontwerp. Het feit, dat nogal wat groepen rhodendendrons de zichtlijnen op de villa verstoren, is een “fout” van latere ingrepen. Ook de laurier, die hier en daar welig tiert, zou niet de keuze geweest zijn van L.A. Springer. Andere tijden, andere inzichten.

In de tijd van Springer werd de mens zich meer bewust van de natuur. Het is de tijd van de Verkade-albums, de natuurstudies, de botaniseertrommels en de oprichting van de Nederlandsche Natuurhistorische Vereeniging (1901). Het aanleggen van de grote parken in ons land danken we aan de werkverschaffing in de jaren dertig, de grauwe jaren van de economische wereldcrisis rond 1933. Er is wat gezucht, gesteund en gevloekt in die voor de werklozen uit die tijd verafgelegen werkverschaffings- kampen, waarvoor ze voor iets meer dan het gemiddelde steunbedrag van dertien gulden per week (!) onwennig moesten ploeteren in de weerbarstige grond.

Heukeloms Hoefke Laag Heukelomseweg 5 • 5059 AN Heukelom Telefoon 013-5331830 www.heukelomshoefke.nl Baarschot

Hilvarenbeek

De tuin van “Zonnewende” te Moergestel

Minicamping ‘t Kruispunt Oirschotsebaan 23 • 5062 TG Oisterwijk. Telefoon 013-5133324 www.het-kruispunt.tk

Minicamping "PietershoeK" Groot Westerwijksestraat 9 5081 NE Hilvarenbeek Tel. 013–505 14 42 www.pietershoek.nl

Hampshire Inn - Auberge De Hilver Westelbeersedijk 6 • Baarschot - Diessen Telefoon 013 - 504 3051 / 1567 Internet www.aubergedehilver.nl Diessen Minicamping "’t Huukske" Hoekje 5 • 5087 BE Diessen Telefoon 013–504 16 59 www.ut-huukske.nl

Hotel Brabant Diessenseweg 61 • Hilvarenbeek Telefoon 013 - 505 2342 Internet www.hotelbrabant.com

Moergestel Camping De Bosfazant Molenstraat 2A • 5066 XH Moergestel. Telefoon 013-5131613 www.campingdebosfazant.nl

Herberg Sint Petrus Gelderstraat 1 • Hilvarenbeek Telefoon 013 – 505 2166 Internet www.sintpetrus.nl Oisterwijk

Camping "De Irenehoeve" Zandstraat 18 • 5066 CA Moergestel Telefoon 013-513 35 04

Annemariehoeve De Logt 9a • 062 TK Oisterwijk. Telefoon 0411-676362 www.campingannemariehoeve.

Mini-camping de Lindehoef Stokske 11 • 5066 CC Moergestel. Telefoon 06-12905381

Arbeid Adelt Fransebaan 4 • 5062 TD Oisterwijk. Telefoon 013-5217141 www.campingarbeid-adelt.nl

Minicamping "De Stellop Hoeve" Familie Smits - Dekkers Oirschotseweg 50 • 5066 CJ Moergestel Telefoon 013-513 22 05 www.StellopHoeve.nl

Camping "De Boskant" Oirschotsebaan 8a • 5062 TE Oisterwijk Tel. 013-528 20 59 www.campingdeboskant.nl Minicamping "De Gerrithoeve" Kollenburgsebaan 11a • 5062 TH Oisterwijk Telefoon 0411-67 31 89 www.degerrithoeve.tk

Esbeek Minicamping "de Tramhalte" Oude Trambaan 21 • 5085 NH Esbeek Telefoon 013 – 516 93 75 www.minicampingdetramhalte.nl

Gaaswerk De enorme groei van de bevolking in de 20e eeuw, de massale mechanisatie van de jaren vijftig, de toegenomen welvaart, de invoering van de vrije zaterdag en de uitbreiding van de vakantie hebben hun uitwerking niet gemist op de ontwikkeling van de parken. Ik hoop, dat U – bij het af- of uitstappen – de gelegenheid te baat neemt om over en door het gaaswerk een blik te werpen in de villatuin om daarna dan maar gelijk door te rijden naar het Leypark en het Wilhelminapark en er stil te staan bij onder meer de “klootzakkenboom”, ook wel de “vrouwenbroekenboom” of “rozenkransboom” genoemd. Nieuwsgierig gemaakt? Dat is dan ook de bedoeling. Noud Smits

Bungalowparken / Groepsaccommodaties Bungalowparken

Groepsaccommodaties

Diessen / Baarschot Bungalowpark Landal Duc de Brabant Westelbeersedijk 6 , 5087 TK Diessen Telefoon 013-504 15 67 www.landal.nl

Baarschot Groepsaccommodatie Den Elshorst Esbeeksedijk 4 , 5087 TG Baarschot Telefoon 013-504 14 73 www.elshorst.nl

Hilvarenbeek Bungalowpark & Camping Beekse Bergen Beekse Bergen 1 , 5081 NJ Hilvarenbeek Telefoon 0900-0200 (€0,20/m.)

Diessen Groepsaccommodatie De Nieuwe Erf Westerwijk 6 , 5087 KG Diessen Telefoon 013-504 27 61 www.denieuweerf.nl

Safaricamping Beekse Bergen Beekse Bergen 1 , 5081 NJ Hilvarenbeek Telefoon 0900-0200 (€0,20/m.) www.safaricamping.nl

Esbeek Kampeerboerderij De Kievit Prins Hendriklaan 4 , 5085 NJ Esbeek Telefoon 013–516 92 56 www.dekievit.info

Appartement voor mindervaliden Goirle Kampeerboerderij "De Breehees" Breehees 6 , 5051 DD Goirle Telefoon 013-534 67 08 www.breehees.nl Oisterwijk Morgenrood Scheibaan 15, Oisterwijk Telefoon 013 – 5215935 Natuurvriendenhuis Morgenrood Scheibaan 15, Oisterwijk Telefoon 0412 – 475258

Hilvarenbeek Klein Beek Grote Voort 2 5081 HE Hilvarenbeek Telefoon 013-505 20 75 www.kleinbeek.nl


Plezierige uitstapjes

EL

TS E-

ST

BO S

K

G O YAA RD S DIJ JK

D SD I

ELSDIJK

KAS

EG

SW

SL

S TA LP

AE

RT

OP

RA

19

DE

H

AA

SE

WE

G

L AG E

N

SI

NT

JO

T

H A G H OR S

T R A AT OIR

ME R EM

G

SCH

OTS

WEG

ERS

EWE

E DI J

G

K

BEE

EG A N SB A L D W

We s t e r w i j k

KL A A N

TOE

KOM

STW

EG

VA N D I J C

Antiek en brocante ‘Vieille France’ Tuincentrum Sjef Oerlemans Pannenkoekenboerderij ‘d Ouwe Brouwerij’ Café Kerkzicht Diessen Real Life Cooking Restaurant ‘Wok Garden’ ‘Cabana’ Happas en Stappas Hotel Restaurant ‘Brabant’ Gasterij De Commanderie Multimate Van Hees Glaudemans Fishing Den Horst Dolfijn Bowling Tilburg

21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32.

AT

RA

LAAN

G

R

11 HE

HE I

AT

N-

T

OE

D IJ K

ST

AT RA

KSE E S BEE

S T R AAT

ST

DIJK

VA N D EV E LDE

NWEG

HET STUK

KAN

S TR A

L AR E

I-

-

ST EN

ANAA L -

AT

E J TS T

HE

SE

GO YA AR

LDR

EEF

K SDIJ E NT G EM

AG

O HO

W

95

NS

IJ K ERSD EEST ERN T M

N3

G SEWE ES B E EK

F R A NK E

EG EW

TS OR VO HA K GR O E NENDL .

G SPUL LAA

HOOG

Diessen

SE L G IJ S T R A A T

EN

HI L D

S

AT RA

RS T

PE

ZE L T

AT RA ST

S

KE

L

TR

ES

KO

TEE

T RA A

H

DE

U

HE T AA

ST R B IE S

IK TR ES

W

AT J E

MB

TJE

TU LD

RS DIJK

H E I L I G EN B O O M AT

RA

T RA A T

LS OO

KR I J

S CH

I-

HE

DE

EE

TW

E BEEKS

T

TR AA

ES

KS R TE ES TW

RA

TRA

RAA

ER

PE

H ON DS -

TR .

L E NS

MO

T ES T R A A T

-

KER

AK

12 E3

A AN

EF

A

LA

E W

E RW I JK S E

OIS T

WEG

T. IS HE DE

8

G EE ST

B E RG

OM

E

E

G

E W

. N

E

H

NI L

C

BO SS

CI

KSE-

G

WE

A5

R

AT

G

NE

ER

SV OO

EG W

SE

WE

OT CH NS

EG

W

ST

ION

OR

LE JU

ST

P OP P E L

EK

PU C

T AA

S TR US

R .

SI R I

G WE IJLE

GR

DE

EST

AN

RI

TV

WI

M I NAK

AU RK A

F

BE

BE

AT

E NS

AT

T RA

GR

TR A

Hooge Haghorst

HEL

SCHUTWEG

24

AA N

UGG

LA

9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

ERD I J K

NS

EG

S EF I C I E

HO ELS

TE

G

BEN

E

LE

ES

Lage Haghorst

EF

RI

MO

W

A AT

E D IJ K

K OE W E I S T RA A T

J U L I A NA S T R A A T

G

12

IJK RW

E RTS C H

D RE

WE

EK

SEW

S TR

WE UIS GH

KR

URG

-

WILD

ENS-

AT

K

E OP P

W.

T I LB

ROE

WIL

WEG

K-

VO

Den Opslag

WI L EK

Wa t e r s t r a a t

R A AT

E KJ E

EN

OU

AA N

RG

R

EB

H OL

AMB

G

HE R T G A N GS E -

AT

T HEM

ETR

BE

ST

WE G

G WE US AU R NT CE

R

K O R H OEN S T A R EN D L AA N R. D U I FS T R AAT R O F . V. BUC H E M L

RG

E N LN .

SE

LA

A

N

KOE BE

J UR

AL

SE W E G

-

GOOLSE

AA

TO

NS IJ QU IR A

AA T SSTR

PIU

A

TR

ES

EG OO ST A P P

A58

E312

P AD

R.

ST RG

BE

TU LS E W E G

POPPE

EG W

F

IJK

D R E EF

BR E MS T

-

HO

AT

S

WE

-

HE-

R.

Z A N DS T R A

LD

L A A R ST

EK SE

TERS T R A

MA

KL

R.

I

T

R AA ST

KE

R-

K EN

L L E LA

VE NN

W EG

IR GO

T R O UW -

WEG

WEG

G O I RL LESE EW E G

PAD

AN - L A ER

TH

WI M R O

N AA

EB TS

OU R NH

ID ZU

JK

SE DI

ER K

STR A AT

N. DL

ZA

MO

LAAN

WE AN

BA

R IN

T

S HU

R.

D

WEG

N

A LAA

AC I

EG

N

ST

VI E

GG E

RE AK -

BLA

N

BA A

A LA

RO

BA

N

D AC

VE

NL

DE RW IN

A LN.

D ELT

RS

IE

.

E TJ S E - ST RAA

T U R N HO U T

G O U NO EIKSTR .

A A N W ES T

AA

N

R I NG B

WA

S

IJ

G

KE

K DIJ DE

HAE

EG

EN -

N TW

K R A AI V

MI D D E N B R A BA

STR. N A SSAU

P O S T EL S E HO EF-

LAAN

N-

ST AT E

TA X A N EL A A ND

RA

LA A N

B AA

N

ND R IE E U RO PA-

EG EW

NS E

LAA

L AG

N. SL UR TE

AU

TV ZW AR

WK

SC

ES T

D E R BO

OM S E

WE

EU

NA A

S-

EE

KA

EKEN

DR

JK

WILL

DE

DI

HOEKJE

DO

ABO

K

AL

T

LE

EN

K

BE

WE G

S IND A NE

V

K.

WE

NS -

DIJ TE S

AR

T

DI J

NA

RS D WA

P R O V I NC I A LE

S PA

E ARL

W

OR

MA

AT

Y

KA

N ME I

EE

S T R AA

RA

LE

W.

K

GE

TW

MSE

AN KE

ST

ER

J DI

A RA

NI

N.

SE

BL

HEI Z

T RS

ST

MA

N-

O KH

OO

B

EL

HI L D

ELSDIJK

NE

IS

N-

AT

M

Broekzijde

EN

-

WA

SP

UL

OVE

Heiligeboom

AS

RV

HE

-

L A AN

RA

HEIKE-

A AT

Laag Spul

IENH

Stokske

E

ST

-

KSK

R KE

IS

STO

T FS T R A A OE

B R O E KZ I J D E

Zelt

JK

R ST R

14

EN

RA

ER

D B UN

E - W EWGE G C I AL

LD E

VELD -

30

GE

HO V

K NA

HE

S

SWINDEREN

VA N

S

RI

V A NT

E

LO C

HT

DI

E K ER K S D I J K

N.

SB

S TO KE IN D

E IN

T

SE

T

.

Hoog Spul

AT

T

269

15

O

AB

KL

AA

SE

A S TR A

OV I N

1 Hilvarenbeek 2

17

3

LO

LE

BiestHoutakker 13

EG

PR

ST R A A

E IN

N

N

UW

UL SS A

AN

G

E LN .

Hild

Vi n k e n b e r g

R

ST BIE

G L D E AA I

LEN

NIE

NA

A MA L

BO

Hondsberg

ND OUD E HO

G

WE

S T EE

ZWAR T

T

25

E

AT

AA

Oisterwijkse Bossen en Vennen

RH WA T E

TJ

BA

Oisterwijk

ERGS H O N D SB

AA

W

AT TR A RS AK BEVE R

G

N

DE

.

EM

G

MOERGESTEL 9

P

WE

E S CH A

E S TE L S E -

.

ST

LA

AT

HE SC

K.

O ER

MO E R G

LN

EG DE H E IS T E

JK

A TR

ER -

RT

DOE

TA B S M

AA N

LLO

R ST

DI

LEIZ

S BO

BR

RA

AKK

SL IB

KL

IS T

OEI W VL

WE G

N DO

AT

-

HE

EN

KS

RA

Driehuizen

Grote Vo o r t K l e i n e Vo o r t

Klein Loo

DIJK

EI

JN

ST

E-

G

VOO

T IHE SC

Broodjeszaak Vrijthof 16 café ‘t Schouwke Restaurant Pieter Breugel, Restaurant Het Wilde Gras Kusadasi pizzeria - grillroom VVV kantoor Hilvarenbeek Gasterij de Gelegenheid Ace Media / De Recreant Kaasboerderij ‘De Leyedaeler’ ACG Autoschade Centre Goirle Campingboerderij Breehees De Overkant speeltuin / terras

S

WE

K-

RT

T SE

STR .

-

R ST

EN

RG

PI

E INW

S T E R WI J K

SEN

OE

T

VE

VER

N

T

OR

OG

S JF HI AN S C O RL A SP O LI ND

EE SC H . N T. TR AA NS TS S L E L VE R I G EL WO EI VO H R N STE INE AA MEE K L E ODE L RGE BU ME R

GRO

Moergestel

PE

MO

E

KL E

E TJ

N

LEI

P

TE

. SEW

BR

RO O

ROO

G

DR

E

JK

AA

EUL DE G

O LO

H OE V

DI

TR

HET

T

APO

L

GI S IL

We s t e r w i j k

J

O GR

COO

Oisterwijkse Hoeven N SE

EL

BL

WI

VEL D

E AK BR

9

N TVE

HON

E-

NS VE

ST

TA

G H

HE ET

K

NES

EN

K EU

B

Heuvelstraat V

WE

J

HO

SP

JK

RS

N

-

DI

M

N

GOORDIJK

HE

E RG

SE

O

OS RB

B

EK

G O O R D IJ K

-

RG

SE

ZOO

E TI L BU R G S E W

K DIJ

TILBURGSE-

N-

I

BE 32

DE

RO

G

E

SE

U TLI B

LO

E HO

Kerkeindse Heide

TUL

ER

.

O

RG

S

DI

WEG

M OL E N D I J K

ER OV

T

.

E-

OS

LE

I JK

RO

OO

GRO O

SEW

ENS

EG

-

IR

OG

N.

BR

RGSE

AD

GO

LOM

I JB

AM

TI L B U

W

RP

K

E UK E

ER

G US

TE

D IJ

OR SPO

BAA

H E U K EL O M S EWE G

MEI

WE

BO

SE

G

L

K

G EWE

B AK SEVEN W E

9 N26

LE

HO

Heukelom

K

JN

S-

O UD BE

DIJ

WE

K SE -

Laag Heukelom

PI

U

N SE DI J K

END

Gorp

RP

EL

SE E K B R E M-

A

K E LO M S E

U HE

DE BAARS

NC I A L E W E G

SI

VE

MOL

GR

GORP

GO LS

G WE

HE U

G

H OV

G

OV I

BR O

LANDGOED GORP EN ROVERT

F REE

TU L

EIND

VEN HOE

EVE S HO

E

RPO O

W IJ OISTER

BAA N

PR

AM

L

S

N-

K

EN

TJ

HU

BE

G

K-

BAA

DIJ

KE M P E N B A A N

R TO

EI ND

CO

K ED I J

Brehees

D

DI L

D

RA

ST MER

AB

KS

I

-

DIJ

AT

ME I

R.

I ZU

E

KOM JERI

ST

GE

G O IR

HEES

TEL

Molenheide S

E

BERKELENSCHOT 2 LA

GS E

-

TE EN

WA

W.

RU

TW

AL K ANA

E LA G

SS

BO

S TR A

D

N.

E CH

A65

DI J K

TILBURGNOORD 3

S TR A A T

Rovert

EN RK

OR

F

B KO E

SE

WE

B AA N

HILVARENBEEK 10

H OE K E ES

E BE

7

SPO

L

EEP STR

ZA N

AT

VA

AT

VE N EW

G

HO

4 S CH OO R

AN BA

D R EE EUKEN

RA

B R O EK

RA ST

Hoogeind

TW

SE

IJ K

RD

C

CH

K

OO

SS

EG

W

EG

BE

E

T OIS

IJ

W

10

21

N

ER

SP

BO

ST

G

-

W HE

EE

BO

E CH SS

B

Enschot VI

BAA

.

R.

HOE NS

T

AA

S

AN

P

EG

T

E

BA

TR

OO

VE

HO

H

EG

E

WE

E-

BA AN

S I MA AT

G-

ALP

SW

W

EM RG

K

H SC

RIN G

L

EG

-

BU

DIJ AL

DW

ST

NA

N LA

GA

KA

ID

SW

SU

E S

T

G UI D O

M. L . K ING

AN

BREE

S

IN

K ND I J

W

T

NS

LA G E W A

GA

EN

5

LW.

28

SIN

AA TR

ZU

AL N .

W EG

N

4. 5. 6. 7. 8.

R

LE

3.

N

G EZE

R A AT ST

K

IJ K

N1 35

S T E E N W EG B AA

2.

RK

N6 30

DE M E E

1.

RI N GBA AN

KR UI

31 KE

23

E B N.

TE ERS

ST R A T A

EN S T RA A T G RO

EDISONL A AN

22

IJ

29

AT

F

T RAAT

ER

MO LE -

E L6S R A T

S

VE

A LA

TR .

EWEG

T I J V OO R T

AA

R

SS

S EPH

TR . DIJ K G A L J O E NS EN AV PI U S HAV E N H

ID

8

N

IN D E

SE

LO

ZE

RP

LA A N

RGS

R ALLE

LA E R

T I LB U

G

PA

A BA

T JO

A E S T R E CH T S T V AN H R.

OE

L ED AA

DO

SIN

N12

AAR EB

Goirle

-

Bakertand

L A AN

VL

RK

G

N

NS

OG HO BO D S P EP O O AD R BA AN

-

GS T RA AT

S

EU NI

K DI J

HE

SE

M

HOO

WE

ND

N

R.

WEG

N AA

SKE

LE

LP

EI

B

KE

VA

E

-

AA R LAA

0

UW

VO

ES

.

NO

B LO K

RK

IJK ED

OR TJ

N63

BE R

NIE

LS AA

N

ZES

NIEUWKE

-

DE

S

D

ET

E

PA

G

E RA V

E TW

D DE

IJ K

EL

OP

HI

Rechte Heide

SS

LO

EG

EI K E N L N

ST A LS E N

DE SC

DE

L

NEW

AN

DIJK

PO EU

EN

RIL

Y NE D

VE N

E

E NI L A A

MP

BA

-

RI L L A E RSE BA AN

EM BR

KE

KEUTER-

-

E

OR

RI

AN

E LS

SP O

RA A T

Riel

K

RS E

R G SE -

G

DR. E Y

N

WE

DE

GSE

OU

RP S T

UR

DAM R AAT

ST H EINI N G E N

BO

STR

AN

DO

T I LB

S E B AA N RI L L A E R

N B N . Z U I D R I N G BA A N Z U I D R I NG

TI L B U

A EB

Laar

L A AN R. IS T OL TIV

T

G R O E NS

G E N E R A A L S M UT S L AA N

A B C OV EN S E -

LS

C .J A

A

TR

SE-

K A TS B O G T E

LS

AT

T A T RA W .

GOIRLE 11

LO

VEN

R

RI E

A

S OB

-

B . V . D O O RN E WE G

DE

16

W

R ST EN 29

E

A5588 OU

AN

T AA

J CI W PU SE CA NIEU VE L WS T R AAT KOR

ST

LI

TE

V A A R TL A

R OE R PA D R OE R PA D

AN ADENHOEK

HE U V E

WE

G E MI N I WEG GELRE B AA N

ST

N

WE

TE L

EE

LA A N

N

B E EK -

LO E M

AA

ER

N

27

AT T RA

ST R A A T

B

WE

GL A A

ENB

IE

AA OF

RIN

D

IN

BA

GEN

D D E R PA

G

SPOO R -

T U I NS T R A A T

OO

N

KOR

RO

NG

R.

AN

A

D I E ZE

27 TILBURG

W EG

RS A KK E

BA

B RE D AS E

D I EPEN

B

L N. S T R O OM

L AN G E N I E U W S T RA AT

S T R.

H A R T VA N BR A B A N T L A A N B O OM ST R AA T

LAAN

G

GIMBRERE

EWE G

U DE R

JK

B RE D A S

E N HO

DI

PROF.

ALLE

AL NA

LAAN

G

M O L E NS T R .

18

ID

PE

KA

SPORTWE

A GE N -

IN

PROF . C O B BE N H

AD

KWA

LN.

R

BOS-

R.

AT

L-

ST

D

RI N G RD ST E R A A T T BE RS

N

N EI

VE

V E R LA A

W A N DE

L. X II I S T R.

RA

S L AAN

ST

PA R K

NI J

V IJ

EG

R-

.

S

20

EF

W A N D E L BO

STE

LLN

LT

ZU

N CK -

L

AAT

IJK

I PH O

SE

.

ST R

OFD

WE

SCH

HA S

ELSTR

H O UT

SH

TEXTI

JK AL D

NO ORD RINGBAAN

A AT TR

EW

AN

STRAAT

NS

LA

N.

H OEV E N -

RE E

VE

OL

R EI T S E

IG

E WIT S I EB

AN

KANA

L AA N

HO

IND

LA G

KE R T B A

G O I RK E -

BACH-

S W E E LI

ST

-

AN

RUE C

N.

EL L

N

ST

BENDA

U BE R T-

SE

POW

W.

I EBA

DIJK

SC H

TL A AN

EN OV

E W IT S

AL-

KAN

R T LA A N

RK

HOP

N

E K AN A

HEI

KE

LAA

T R A AT

S T RA AT

KR A A N

-

EG

N

G O I RK

W

DE

LAAN

SE

HOF

ENW . BA

EN-

B E E RS

OER-

EN NG

K RU I D

BOD D

L E D EB

LDIJK

DE

ANAA

DO

D O NEG NSEK

D R I E H O E V E NW E G

EF

STR

Wie, Wat, Waar

OI S T E RW I J

De Recreant

16

Kringloop De Jong Wonen & Slapen eten en drinken Alleman De Laat Slaapcomfort VVV Moergestel (folderpunt) VVV Oisterwijk VVV Tilburg (2 vestigingen) Henk van Bijsterveldt Tuin- & Parkmachines Melis Caravans Zigenhorn, sport, camping en wonen Safari Beekse Bergen Speelland Beekse Bergen


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.