ABSOLUUT 8

Page 1

ABSoluut

architectuur design kunst lifestyle

n°8

lente-zomer 14 - â‚Ź 7

Nieuwe manieren van wonen, werken, leven, genieten.


gordes

Gordes

(Frankrijk)

Le Carré des Arts

7 Provençaalse villa-appartementen met privé-tuinen zwembad en poolhouse in het hart van de Luberon

Meer info? Bel 0495 52 44 05 Mail pascal@absbouwteam.be www.compagnieduluberon.com


Absoluut Vooraf

Anders aanpakken Anton Gonnissen

Deze uitgave van ABSoluut wil een positieve boodschap brengen voor de mannen en vrouwen die van plan zijn in hun leven een verschil te maken voor zichzelf én hun biotoop. Ik bewonder hen voor hun ambitie, maar vrees het ergste voor hun slaagkansen. Mijn eenvoudige raad is dan ook: ga niét voor het geld. Sinds Ayn Rand haar magnum opus ‘Atlas Shrugged’ schreef in 1957 en Time Magazine het boek, na de bijbel, als belangrijkste werk van de twintigste eeuw betitelde, was het hek van de dam voor het kapitalisme. Maar vandaag, voor het eerst sinds de verschijning van het boek, staan intelligente mensen opnieuw voor de vraag of het feit dat de omzet daalt en de luchtkwaliteit onmiskenbaar verslechtert niet noopt tot andere inzichten en alternatieve strategieën. Alleen een idioot zal ontkennen dat economie altijd al de sleutel was tot de anatomie van het maatschappelijk leven. En het is precies dat maatschappelijk leven dat pas bij blakende gezondheid zal leiden tot een voorspoedige economie. Misbruik van dat circulair dogma, het streven naar individueel gewin zonder rekening te houden met een breder maatschappelijk belang, leidt op termijn tot vernietiging. Niet de vernietiging van het zelf, maar van het ‘na-zelf ’, het nageslacht. En daar zit natuurlijk het probleem. Dus het moet anders. Laat dit magazine niet de pretentie hebben u de weg te wijzen. Dit blad is alleen een lichtbaken op een onduidelijke piste. Zonder rancune, zonder agressiviteit en zonder de arrogantie van het Grote Gelijk. De bedoeling is u met dit tijdschrift lichter te maken, uw geest te verrijken, uw ambities te verruimen. Uw zoektocht hoeft niet noodzakelijk een eenzame tocht te zijn. Maar ga alstublieft niet alleen voor het geld. Anton Gonnissen is architect en leidt het Gentse ABS Bouwteam. Hij is gepassioneerd door ‘ruimtelijke en geestelijke ordening’, zoals hij het zelf omschrijft. In 2010 lanceerde ABS Bouwteam het lifestylemagazine ABSoluut. Dit is de achtste uitgave.

1. Optigroen - Ecoworks, ecoworks.be. 2. Norman Foster, ‘Apple Campus’ 2, 2010, Cupertino (U.S.). 3. Batucada collection, © Jaharastudio

3


N°acht

© Nicolas Schimp

© Vicky Lam

09 09

Absoluut nieuws

Focus

16 16

Cinqpoints

10

Portfolio Vincent Fournier

12

Shortlist Wat is er nieuw?

Vivienne Westwood ‘Save the Artic’ shirt

lente-zomer 14

Absoluut portret

Chaussée de Flandre

25 26

Portret van Rupelgemeente Boom

92

Clochard de luxe Het reisdagboek van Pierre Darge

Absoluut anders

Nieuwe wereld 7 opvallende verschuivingen

58

Moderne tijden Verrassende materialen

62

Nieuwe dimensie De 3D-revolutie

65

Velomanie Iedereen op de fiets!

74

Ondernemer nieuwe stijl Verantwoord zakendoen

80

Shopping 2.0 Ethische accessoires


37 37 50 86

Absoluut architectuur

Triplets

35

Absoluut opinie

35 Constante verandering

De woonvorm van morgen

Column Laurence Dujardyn

Kijkhuis met doorzicht

42 Het lelijkste land ter wereld?

Inspiratiewoning in Moortsele

Pro en contra

Van de stad naar het groen

61 Yale en Jazz

Hedendaags ingericht cottagehuis

Column Peter De Backer

79 De gesel van generatie X Column Anton Gonnissen

79

100

Absoluut genieten

100 Cortes Island Onthaasten in West-Canada

107 Reizen anno 2014 4 nieuwe trends

113 Exclusieve actie Win een Bang & Olufsen!

114 Boeken

Drie nieuwe publicaties

99 Anders, ja. Maar leuker? Column Gerrit Op de Beeck

Coverbeeld Shutterstock (achtergrond). U wenst onze redactie of commerciĂŤle dienst te bereiken? Op p 114 vindt u alle contactgegevens terug.

starclippers.com

Š Ugly Belgian Houses

Absoluut Inhoud


Absoluut Promotie

Al bijna 140 jaar ontwerpt en fabriceert Niessing sieraden in het Duitse stadje Vreden. Oorspronkelijk was het de bedoeling devotionalia te produceren. Vandaag is het atelier uitgegroeid tot een gerenommeerde fabrikant van hedendaagse designjuwelen. In 1873 richtte Herman Niessing een atelier voor juwelen op, dat naast kerksieraden ook trouwringen fabriceerde. Midden jaren zeventig werd het gamma uitgebreid met hedendaagse sieraden, die intussen hun stempel hebben gedrukt op het moderne juweeldesign. Anno 2014 staat Niessing voor creaties met een authentieke en eigentijdse vormgeving. Eigen aan het merk is dat het traditionele technieken combineert met geavanceerde productiemethodes. De kennis daarvoor vloeide voort uit intensief onderzoek naar het bewerken van edelmetaal. Aanvankelijk produceerde Niessing vooral juwelen van platina, maar vanaf 1969 ontwikkelde het merk meer en meer gouden sieraden. Een doorbraak kwam er toen, na een intense samenwerking tussen designers en ingenieurs, de collectie ‘Niessing S’ het licht zag, waarbij een verbinding ontstond tussen fijn goud en platina.

Al in het begin van de 20ste eeuw ontwikkelde Niessing de naadloze trouwring als een metafoor voor de eeuwige en ononderbroken trouw bij de huwelijksbeloften. In die zin staat een trouwring van Niessing symbool voor de pure liefde.

De nieuwste creatie Topia van ontwerpster Nina Friesleben koppelt innovatief handwerk aan zuiver design en een organische uitstraling. De ring, oorstekers, broche en hanger halen hun inspiratie bij complexe sculpturen van papier die verwijzen naar natuurlijke landschappen.


Absoluut Promotie

Interactie De juwelen van Niessing starten altijd vanuit een welbepaald concept, waarna ontwerpers en goudsmeden dat idee zorgvuldig vertalen naar een eenvoudige basisvorm. De sieraden van het merk zijn te herkennen aan hun zuivere design, gereduceerd tot de essentie. De uitstraling van de materialen (goud, platina en diamanten), de eenvoud van het ontwerp en het gedegen vakmanschap zorgen samen voor een kleinood van hoogwaardige kwaliteit. Niessing hecht ook veel belang aan de interactie tussen het sieraad en de persoon die het draagt. De juwelen moeten verhalen vertellen en emoties vertolken. Ze zijn bedoeld om de persoon die de creatie draagt te flatteren, om zijn persoonlijkheid in de verf te zetten. Niessing bij Edelgedacht Bij hun zoektocht naar verkooppunten gaan de medewerkers van Niessing niet over één nacht ijs. Voor ze een samenwerking aangaan, voeren ze eerst heel wat verkennende gesprekken uit. Daarbij kijken ze vooral uit naar enthousiaste mensen; juweliers die hun klanten een meerwaarde willen bieden. Bij Edelgedacht vonden ze de partners die ze zochten. Ook de klanten van Edelgedacht van hun kant waren tijdens de sieradententoonstelling in het Kasteel van Ooidonk bijzonder te spreken over de juwelen van Niessing. Sinds 2003 werken Edelgedacht en Niessing dan ook intensief samen. Bij de opstart van de zaak in Gent en bij de vernieuwing van de winkel in De Pinte werkte Edelgedacht helemaal in dezelfde sfeer van het juwelenmerk. Op die manier komen de sieraden van Niessing nog beter tot hun recht.

Halsketting van platina en fijn goud (24kt) uit de collectie Niessing S. Ontwerp uit 1977 van Ursula Exner voor Niessing.

Dankzij hun creativiteit en vakmanschap mochten ze bij Niessing al heel wat design-awards ontvangen. Deze Spannring® ontworpen door Walter Wittek, een kunstenaar die in Vreden woont, werd in 2001 auteursrechtelijk beschermd en erkend als kunstwerk. Tal van musea, zoals het designmuseum in Gent, namen de ring al op in hun collectie.


Š cayman.be

t e g s g n i h t e e g m a o h S t i w r e t t be

selected by nature preferred by professionals STONE OLSENE Grote Steenweg 13 B - 9870 Olsene-Zulte T +32 9 388 91 11 STONE LONDERZEEL Autostrade 30 B - 1840 Londerzeel T +32 52 31 76 00 WWW.STONE.BE 8


Absoluut Focus

3

2

4

6

5

7

Spelen met architectuur In ‘Les cinq points de l’architecture moderne’ bundelden Le Corbusier en Pierre Jeanneret in 1927 hun vijf basisprincipes voor een nieuwe architectuur. De ludieke collectie spelletjes, papierwaren en posters die draaien rond hedendaagse architectuur en ontwikkeld werden door de Franse architecte Laurence Calafat, ontleende er haar naam aan.

1. Deze voorgesneden papieren architectenbril kan in een standaardenveloppe verstuurd worden. 2. ‘Archifold’ is een enveloppe van 34 origami-

blaadjes die zich laten vouwen tot minibouwwerkjes. Het motief van elk blad is gebaseerd op de grids gebruikt door architecten bij het tekenen van hun plannen. 3. Twintig architectonische meesterwerken vormen het onderwerp van geheugenspel ‘Identic’ met mooi verzorgde zwart-witillustraties. 4. ‘About architecture’, een reeks van drie affiches met daarop citaten van beroemde architecten, waaronder de legendarische stelling ‘Form follows function’ van de Amerikaanse architect Louis Sullivan. 5. Kaartspel ‘Iconic’ frist op een speelse manier onze kennis over ’s werelds grootste architecten en bouwwerken op. De kaarten zijn met opzet mat gelaten, zodat ze met stift of potlood inkleurbaar zijn. 6. ‘Archiblocks House II’, een set van 12 houten blokjes voor architecturale creaties. 7. Het kartonnen speelhuisje ‘Rock the house’ kan met kleur gepersonaliseerd worden of minimaal blijven. cinqpoints.com.

© Cinqpoints

1


Absoluut Portfolio

Tussen werkelijkheid en utopia De Franse fotograaf Vincent Fournier (Parijs, 1970) was als kind gefascineerd door astronomie, ruimtevaart en artificiële intelligentie. Zijn passie voor wetenschap en technologie staat ook centraal in zijn adembenemende fotografisch werk. Vier projecten.

Brasilia ‘“De bouw van Brasilia was een monumentaal project geleid door de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. Het doel was een gehele stad uit het niets doen verrijzen, midden in het droge en onbevolkte centrale deel van Brazilië. Met mijn reeks ‘Brasilia’ toon ik de restanten en de ruïne van een utopisch toekomstbeeld, een toekomst die nooit heeft plaatsgevonden. Collectieve dromen over een grootse toekomst waren typerend voor de jaren zestig. Denk maar aan de tijd dat de eerste man in 1969 de maan bereikte: plotseling werd de droom van miljoenen mensen waar. In onze huidige maatschappij lijkt het wel of we alleen nog maar in het onmiddellijke en het reële zijn geïnteresseerd. Allicht werden we te vaak teleurgesteld in onze verwachtingen. Toch zouden we de dream machine weer op gang moeten trekken. Toekomstbeelden creëren schept perspectieven en gaat verveling tegen. Iets waar we tegenwoordig allemaal aan lijken te lijden.”

Space Project “Toen we in 1969 voor het eerst beelden te zien kregen van de aarde vanop de maan, betekende dat een definitief breekpunt. Het veranderde ons zelfbewustzijn en dat van de planeet voorgoed. Ik ben dan ook heel geïnteresseerd in alles wat met ruimtevaart te maken heeft. ‘Space Project’ is een subjectieve inventaris van de meest representatieve plaatsen, objecten of situaties met betrekking tot de ruimtevaart. Ik heb het Yuri Gagarin Cosmonaut Training Center van Star City in Rusland gefotografeerd; het Baikonur Cosmodrome in Kazachstan; de Space Centers van de NASA in Cape Canaveral in de Verenigde Staten; Arianespace in Guyana; de observatoria in de Atacama-woestijn in Chili, New Mexico en Nevada; het Mars Desert Research Station of Martian Simulation in de Rode Woestijn van Utah ... Zoals altijd in mijn werk is het de droomfactor die me hierbij interesseerde. In mijn beelden wil ik de herinneringen en fantasieën uit onze kindertijd over mogelijke toekomstscenario’s weer tot leven brengen.”

v.l.n.r.: ‘Brasilia’, The Itamaraty Palace - Foreign Relations Ministry, spiral stairs, Brasília, 2012. ‘Space Project’, Mars Desert Research Station #6 [MDRS], Mars Society, San Rafael Swell, Utah, U.S.A., 2008. ‘The Man Machine’, Kobian Robot #1 [Takanishi Laboratory], Waseda University, Tokyo, Japan, 2010. ‘Post Natural History’, Dragonfly [Chloromgonfus detectis] Volatile inorganic-sensitive animal.

10


Absoluut Portfolio

The Man Machine “Het project ‘The Man Machine’ is een weerspiegeling van hoe kunstmatige wezens zoals robots of andere avatars kunnen evolueren in het dagelijkse leven. Het project ontstond in 2011 met de steun van laboratoria gespecialiseerd in humanoïde robots. De reeks is opgebouwd rond ‘speculatieve fictie’: beelden van heel menselijke gebeurtenissen, maar met een robot als protagonist. Op de foto’s zie je realistische reconstructies van eenvoudige huiselijke taferelen op het werk of op straat, thuis, tijdens de vrije tijd … De situaties suggereren empathie voor de robot, maar ook een zekere afstand. Mijn doel was om een evenwicht te vinden tussen de toeschouwer en de robot, tussen het zelfidentificatieproces en de vervreemding. De huidige ontwikkeling van deze kunstmatige wezens in onze samenleving legt het fascinerende én ook beangstigende vraagstuk bloot van de sociale acceptatie van zulke evoluties.”

Archaeology of the future: Post Natural History “‘Post Natural History’ herinterpreteert het concept van een rariteitenkabinet. Ik creëerde wezens die geherprogrammeerd werden door de mens om te reageren op de veranderende omgeving. Als basis dienden onderzoeken op het gebied van synthetische biologie en cybernetica. Die collectie van new species wordt gepresenteerd in de vorm van encyclopedische illustraties: een ibis met metalen poten bestand tegen extreme temperaturen; een libelle met verlichte sensor in haar glazen buik om de vervuiling te meten; een kever met gps geïntegreerd in zijn metalen voelsprieten ... Die gemuteerde wezens zijn bekend en tegelijk ook vreemd. ‘Post Natural History’ is een work in progress en maakt deel uit van een groter project, een toekomstige encyclopedie.”

Het werk van Vincent Fournier werd onder meer opgenomen in de LVMH Contemporary Art Collection en de permanente collectie van het MAST Museum in Bologne. Zijn foto’s zijn ook te zien in de Ravestijn Gallery in Amsterdam. Enkele afbeeldingen uit het ‘Space Project’ en ‘Post Natural History Project’ figureren ook in de laatste Spiderfilm. Ze hangen in het kantoor van ‘slechterik’ Osborn, die een bewonderaar is van het werk van Fournier; vincentfournier.co.uk. 11


Absoluut Selectie

de shortlist #1 Terug naar de kust

1.

2.

3.

4.

5.

6.

1. © Vicky Lam. 3. ‘Portofino’, Vincent Van Duysen, © Sergio Chimenti. 6. © Luis Mendonca.

1. Gespot in Milaan: deze vrolijke ‘badboot’ die deel uitmaakte van de installatie ‘Islands’. Ontwerp van het Londense ontwerpbureau ‘Raw Edge’ voor kwartsproducent Caesarstone. raw-edges.com – caesarstone.com. 2. Hoes voor iPhone en iPod ‘All good things are wild and free – Ocean Ombre Painting’, online te bestellen op society6.com. 3. ‘Portofino’ is een vierdelige collectie voor tuin en terras van de Belgisch architect en designer Vincent Van Duysen voor het Italiaanse Paola Lenti; vincentvanduysen.com – paolalenti.it. 4. Het werk van Piet Mondriaan stond centraal voor het ontwerp van deze ballerina van suède en nappaleer van Alexander Mc Queen; alexandermcqueen.com. 5. De Finse modeontwerpster Satu Maaranen was in 2013 de grote winnares van het Festival International de Mode et de Photographie in Hyères. Ze kreeg van Petit Bateau carte blanche om enkele klassiekers van het merk een nieuwe look te geven; petit-bateau.com. 6. Heuse kunstwerkjes zijn het, deze sardines in blik van het Portugese Jose Gourmet. Elk product kreeg een originele verpakking mee, ontworpen door designer Luis Mendonça; josegourmet.com. 12


Absoluut Selectie

de shortlist #2 Grafische kunsten

1.

2.

4.

5.

3.

6.

1. Fujimura Design Studio © Nacasa & Partners Inc. 4. © Sander de Hooge.

1. Stealthvliegtuigen zoals de F-117 Nighthawk vormden de inspiratiebron voor stoel ‘F-Light’ van Fujimura Design Studio uit Tokyo; fujimura-ds.com. 2. Alexander Girard, een architect-designer die in 1993 overleed, wou met zijn ‘Environmental Enrichment’-panelen warmte en menselijke emotie toevoegen aan een doorgaans steriele werkomgeving. Ontworpen in 1972 en nu heruitgegeven door Vitra; vitra.com. 3. Een eightieslook pur sang voor deze telg uit de nieuwste collectie oorhangers van het Spaanse juwelenmerk Ventura Carbonell; venturacarbonell.com. 4. Job Smeets & Nynke Tynagel, ook bekend als

Studio Job, putten uit hun eigen archief van tekeningen, iconen en patronen voor de creatie van een unieke collectie muurbekleding. De zeven composities zijn elk negen meter lang en bevatten geen herhalingen. Collectie ‘Archives’ voor NLXL; nlxl.com. 5. Huizen opgetrokken in de Britse Tudorstijl stonden model voor de collectie ‘Tudor Bonanza’ van de Italiaanse ontwerper Ferruccio Laviani. De kasten en tafels kregen decoratief inlegwerk mee van natuurlijk en gelakt hout; emmemobili.it. 6. Nog geen spatje aan kracht en moderniteit verloren, dit in 1912 door Josef Hoffmann ontworpen kristalwerk ‘Serie B’. Opnieuw in productie bij het Duitse J & L Lobmeyr; lobmeyr.at. Verkrijgbaar bij Magazyn in Antwerpen; magazyn.be.

13


Absoluut Selectie

de shortlist #3 The only way is up (baby)

1.

2.

3.

4.

5.

6.

1. © Alessandro Pademi. 2. Philippe Halsman, Like Two Erect Sentries, My Mustache Defends the Entrance to My Real Self, Dalí’s Mustache, 1954. Philippe Halsman Archive © 2013 Philippe Halsman Archive / Magnum Photos Exclusive rights for images of Salvador Dalí: Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2014. 3. ‘Lady Dior’ © Jean-Baptiste Mondino. 4. Ritz Carlton, Hong Kong. 5. ‘Dowel Chair’, Jonas Wahlström; oak & metal, © Doreen Dierckx.

1. Het modulaire zitmeubel ‘22nd Floor’ van Tord Boontje voor Moroso roept herinneringen op aan wolkenkrabbers uit de jaren zestig. Met deze creatie komt de ontwerper, die ooit de aanzet gaf tot een bloemenrage in de designwereld, verrassend urban uit de hoek; tordboontje.com – moroso.it. 2. Springende mensen voor de lens: de term jumpology ontstond in de jaren vijftig en zal eeuwig verbonden blijven met Philippe Halsman, een Amerikaanse fotograaf die ook heel wat iconische afbeeldingen op zijn naam staan heeft van onder meer Marilyn Monroe, Albert Einstein en Salvador Dali. Halsmans werk was tot midden mei te zien op de overzichtstentoonstelling ‘Astonish Me’, die na Lausanne de komende jaren ook Parijs, Rotterdam en Barcelona zal aandoen; philippehalsman.com. 3. Actrice Marion Cotillard schittert in de nieuwste campagne van de handtassenlijn ‘Lady Dior’; dior.com. 4. Niet voor mensen met hoogtevrees! Met zijn 500 meter werd het Ritz Carlton in Hong Kong uitgeroepen tot hoogste hotel ter wereld; rizcarlton.com. 5. What’s in a name? ‘Up’ of ‘Universo Positivo’, de nieuwste spin off van meubelfabrikant Etnicraft, zegt perfect waar de multifunctionele meubeltjes van massief eikenhout en metaal voor staan; universopositivo.com. 6. De eerste elektrische auto van Volkswagen is een feit: de e-up wordt komende herfst verwacht in de toonzalen; vw.be. 14


Absoluut Selectie

de shortlist #4 De cirkel is rond

1.

2.

3.

4.

5.

6.

1. Norman Foster, ‘Apple Campus 2’, 2010, Cupertino (United States). 3. ‘Stools’, 2014, 6000 wooden stools from Qing Dynasty (1644 – 1911), dimensions variable © Ai Weiwei. 5. © Ingmar Kurth.

1. Innovatie en engagement typeren de constructies van de Britse architect Norman Foster. In februari verscheen bij Arquitectura Viva een monografie over zijn leven en werk, opgedeeld in acht thema’s. ‘Norman Foster in the 21st century’, ISBN 8461667042; verkrijgbaar via amazon.co.uk. 2. Lina Bo

Bardi was een Braziliaanse architecte, ontwerpster, scenografe, illustratrice en uitgeefster. In 1951 tekende ze fauteuil ‘Bardi’s Bowl’, die nu door het Italiaanse Arper opnieuw in productie is genomen; arper.com. 3. ‘Evidence’ is de grootste solotentoonstelling ooit van de Chinese grootmeester Ai Weiwei. Nog tot 7 juli in het Berlijnse museum Martin-Gropius-Bau; gropiusbau.de. 4. ‘Button’, een collectie bijzettafeltjes samengesteld uit een marmeren blad en een cilindervormig onderstel. Barber & Osgerby voor B&B Italia; bebitalia.com. 5. Het Duitse designlabel e15 lanceerde op de meubelbeurs in Milaan zijn eerste verlichtingsobjecten. Deze hanglamp ‘North’ is een speelse, geometrische interpretatie van de maanstanden. Ontwerp van Eva Marguerre en Marcel Besau; e15.com. 6. Verguld aluminium, gepolijst koper en zwart lakwerk voor ‘Newton’, een tafelsculptuur uitgebracht in limited edition. Rond de tafel kunnen acht personen plaatsnemen; bocadolobo.com. 15


A12, afrit 9, Boom

ChaussĂŠe de Flandre In elke editie schetsen we een beeld van een plek in Vlaanderen gezien door de lens van onze huisfotograaf Nicolas Schimp. Voor dit nummer ging hij op stap in de Antwerpse gemeente Boom, in het hart van de Rupelstreek.


Absoluut Portret

De toenemende verkeersdrukte leidde in 1971 tot de bouw van de Rupeltunnel onder het Zeekanaal BrusselSchelde en onder de Rupel. Net voor de tunnel beheersen sinds 2006 enkele immense windmolens het landschap. De jaarlijkse productie van de turbines wordt geraamd op het equivalent van het elektriciteitsverbruik van ongeveer 2250 gezinnen uit de streek; aspiravi.be. In de 14de eeuw stonden in Boom al steenbakkerijen, in de 15de eeuw kalkovens. Dankzij de voortdurende vraag vanuit de Antwerpse bouwwerven kenden die een enorme bloei. Door het graven van het kanaal RupelBrussel dat vanaf 1561 Antwerpen met het binnenland verbond, werd Boom een bloeiend centrum van de steennijverheid; wikipedia.org. 17


Het Boomse gehucht Noeveren is van oudsher een industriële site. Lieve Pinxten en Jorden Mostien kochten er een oude steenbakkerij die door de architecten Nico en Carl Verdickt in 2007 tot woning werd getransformeerd. Het unieke project viel meermaals in de prijzen; verdicktenverdickt.be. De Belgica-expeditie van Adrien de Gerlache was een nooit eerder gezien wetenschappelijk huzarenstukje: voor het eerst in de geschiedenis overwinterden mensen op Antarctica. Sinds 2007 bouwt Dirk Meulemeester op een werf van bedrijventerrein Hoek 76 met de hulp van werkzoekenden op duurzame wijze aan een replica van het gezonken schip. Het bezoekerscentrum is nog open tot 30 september; newbelgica.be. Meubelbedrijf Ethnicraft, gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van massief houten meubels, biedt wereldwijd werk aan meer dan 2000 personen. Het hoofdkantoor – gebouwd met duurzame materialen en met een architectuur die verwijst naar Azië – ligt verscholen achter een muur van natuurlijk groen in een uithoek van een industrieterrein aan de Scheldeweg; etnicraft.com. 18


Absoluut Portret

19


Absoluut Portret

Door het industriële karakter van de Rupel had het centrum van Boom zich letterlijk van zijn stroom afgewend. De charme en de ruimtelijke kwaliteiten van de rivier werden pas in de laatste decennia van de vorige eeuw herontdekt, toen de oever opnieuw een onderdeel van het woonweefsel begon uit te maken. Ingenieurs- en architectenbureau Talboom tekende hiervoor een masterplan uit dat tussen 2000 en 2007 werd gerealiseerd. Het plan gaf met een lange wandelboulevard de kaaien een hernieuwd elan en trok ook nieuwe vastgoedprojecten aan. Naast de gerenoveerde industriële panden belooft vooral het gloednieuwe Kaaigebouw, een ontwerp van Luc Binst, een gegeerde toplocatie te worden in de regio; komopstraat.be/illustraties/Boom_Kaaien –faberbuilding.be/het-kaaigebouw. Kunstjes aan de dokken bij Scheepswerf De Rupel. De werkplaats werd in 1923 opgericht op de plek waar zich ooit een steenbakkerij bevond. 20


Absoluut Portret

21


Absoluut Portret

22


Absoluut Portret

In 1986 overleed Paul Frateur, de laatste actieve steenbakker in Noeveren. Uitgerekend op de dag van zijn overlijden werd de officiële bescherming van zijn steenbakkerij getekend, iets waarvoor hij al meer dan dertien jaar ijverde. De site met aanpalende woningen wordt nu door vzw ’t Geleeg in zijn oude glorie hersteld en kan bezocht worden; geleeg.be. Eetcafe ‘t Steencaycken, een sociaal tewerkstellingsproject, is rustig gelegen aan de Rupeldijk, vlak bij de New Belgica-werf (zie p. 18); steencaycken.be. Recreatiedomein De Schorre ligt in een oude kleiput van Boom. Het is de locatie van het dansfestival Tomorrowland dat in juli met een dubbele editie haar tiende verjaardag viert; tomorrowland.com. Architect Léon Stynen was een belangrijk vertegenwoordiger van het modernisme in België. Hij verdiepte zich in de ideeën van de avant-garde die hij daarna naar een Belgische context probeerde te vertalen. Woning Verstrepen op de Antwerpsestraat 134 uit 1927 is een van zijn realisaties. Van 14 tot en met 29 juni staat de wijk Noeveren met de tweede jaargang van ‘Noeveren Brandt!’ helemaal in het teken van klei, kunst en glas. Het uitgebreide programma vindt u terug op erfgoednoeveren.be. 23


Nu te volgen op www.evelynmoreels.be: de webshop ÂŤAdmireÂť. Evelyn Moreels en team selecteren leuke en authentieke items voor uw interieur.

Evelyn Moreels & team | Jan Samijnstraat 21 | Arbedsite Zone A | 9050 Gentbrugge info@evelynmoreels.be | www.evelynmoreels.be | T 09 228 20 87


Duurzaam veranderen Veranderen moet. We kunnen niet vrolijk de aarde blijven opsouperen zoals we tot nog toe hebben gedaan. Dat beseffen we meer en meer door de onheilspellende berichten over de opwarming van de aarde, de grafieken die de onrechtvaardige verdeling van de rijkdom in de wereld kristalhelder voorstellen, de zorgwekkende artikels over de risico’s van luchtvervuiling ... Zelfs de ondernemers realiseren zich dat winst maken niet hun enige bestaansreden is. Maar veranderen is ook fun. De nieuwste trends op het vlak van materialen en 3D-design doen je versteld staan Ên maken je het leven een stuk gemakkelijker. En fietsen doen we vandaag niet alleen om ons geweten te zuiveren, maar ook omdat het gewoon leuker is dan gestrest in de file te staan. Vooral wanneer je rondtrapt op een van de coole bikes die vandaag verkrijgbaar zijn. Anders kan dus ook anders!


Absoluut Special

nieuwe wereld

Anna, Josh, Chris T, Billie, Chris, Jelani; zes modellen van Anti-Agency; antiagency.co.uk.

^

26

Ware schoonheid

Het was onlangs een hit op Facebook: het filmpje waarin een Photoshop-wizard in no time een stokoud Vietnamees vrouwtje omtoverde tot een rimpelloze Aziatische schone. Het toonde nog maar eens aan hoe ver we gaan in onze drang naar perfectie. Maar er is verandering op til. In zijn reeks ‘Natural Beauty’ toont de Londense fotograaf Ben Hopper (therealbenhopper.com) een reeks van jonge vrouwen die poseren met hun natuurlijke haargroei onder de oksel. Victoria Beckham, zelf superslank, gaat ontwerpen voor vrouwen met een maatje meer. Popsensatie Lorde reageerde op een foto waarop ongevraagd haar puistjes werden geretoucheerd met de relativerende woorden: ‘Flaws are ok’. En de 62-jarige Britse Olga Taylor is de nieuwe ster in de modellenwereld na haar deelname aan een campagne voor kledingmerk TK Maxx (tkmaxx.com). Op foto: zes gezichten uit het portfolio van het Londense castingbureau Anti Agency (antiagency.co.uk) dat sinds tien jaar uitsluitend werkt met ‘persoonlijkheden’: ‘Onze modellen zijn geen kledingrekken. Daarom focussen we op grootstedelijke jongeren met karakter, eigen stijl en smaak.’


Absoluut Special

Designposter ‘Bearded Man’, ontwerp van Daria Zaitseva, Paper Collective, paper-collective.com. George Clooney met T-shirt ‘Save the Artic’, Greenpeace, ontwerp van Vivienne Westwood.

^

Goede doel

Acteur George Clooney (hier op foto) staat bekend om zijn inzet voor de nobele zaak. Zo werd hij het gezicht van de nieuwe ‘Save the Artic’campagne van Greenpeace, samen met onder meer Jerry Hall, Chris Martin en Vivienne Westwood (die ook het T-shirt ontwierp). U kunt de petitie trouwens signeren op savethearctic.org. Naast tal van grote modehuizen zoals Gucci (chimeforchange.org) en Kenzo (kenzo.com/nofishnonothing) die zich inzetten voor het goede doel, hebben ook de grote modeketens begrepen dat het tij moet keren. Het Zweedse H&M bracht zopas zijn derde ‘Conscious Exclusive Collectie’ uit, ontworpen in samenwerking met de ecologische fashion think tank Ever Manifesto. Spaanse modegigant Inditex heeft ondertussen alle bont uit de collecties van Zara, Bershka en Massimo Dutti geweerd. Ook de interieurwereld laat zich niet onbetuigd. AfghanMade is een initiatief van het Oostenrijkse Oritop dat met een duurzame en menselijke, maar vooral concurrentiële aanpak de Afghaanse expertise van tapijtknopen nieuw leven wil inblazen (afghanmade.com). Het Deense Paper Collective staat een deel van de winst op haar designposters af aan goede doelen wereldwijd (paper-collective.com). 27


© Optigroen - Ecoworks, ecoworks.be

^

28

Stad kleurt groen

In Nederland is het al een goed ingeburgerde term: ‘ontharding’, of hoe groen als bindend en verzachtend element kan dienen om de stad leefbaarder te maken. Een absolute noodzaak als je bedenkt dat circa 2040 - 2050 meer dan 75 % van de wereldbevolking in een stedelijk gebied zal wonen (bron: trendtablet.com/23462-daily-needs/). In zijn nieuwe boek ‘Groen in de hoogte. Nieuwe ideeën voor een groenere stad’ gaat tv-tuinman en auteur Jean Vanhoof dieper in op alle mogelijke vormen van verticale tuinen. Hij vertelt hoe je je eigen groene plek kunt creëren (lannoo.be/groen-de-hoogte). Ook groendaken krijgen in het boek ruime aandacht, zoals de creaties van het Vilvoordse Ecoworks (ecoworks. be). Die onderneming wil een stukje natuur terugbrengen op anders verloren plekken, zoals op de daken van Optigroen (zie foto). Een trend die zich de komende jaren alleen maar verder zal ontwikkelen is de opkomst van urban farming of ‘boeren’ in de stad. Het Belgische Cassecroute (zie ook p. 76) – zelf genesteld in een landelijke woning in het Vlaams-Brabantse Schepdaal – pakt uit met ‘Daily Needs’, een duurzaam, modulair en compact moestuinsysteem voor groenten en kruiden, gekoppeld aan een kippenren en een konijnenhok, waarmee je voor een flink deel zelfbevoorradend wordt. Een ontwerp van Studio Segers, bekroond met de Ovam Ecodesign Award Pro 13 (studiosegers.be - cassecroute.be).


Absoluut Special

© VOF Miles

1.

2.

^

3.

Echt smart

4.

De iPhone trendy? Think again. Deze nieuwe concepten staan te drummen om de populairste smartphone van het moment van zijn troon te stoten. 1. ‘Phonebloks’ van Dave Hakkens rekent af met de wegwerpcultuur in de telefonie. Het toestel laat de gebruiker toe om met aparte en makkelijk te vervangen componenten een gepersonaliseerd mobieltje samen te stellen; phonebloks.com. 2. Met de ‘Trumpad’ wil de Gentse start-up Miles een ultragebruiksvriendelijk, vereenvoudigd en universeel toetsenbord ontwikkelen waarmee het zelfs mogelijk is om ‘vanuit de broekzak sms’jes te versturen’. De ontwikkeling zit in een eindfase. 3. ‘Paddle’ is een flexibel concept dat smartphone en tablet combineert, geïnspireerd op de Rubik’s Magic-puzzel. Het kan onder meer gebruikt worden als armband om door een lijst te scrollen of als klein boekje om enkele pagina’s door te bladeren. 4. De ‘Fairphone’ is een duurzame telefoon die geproduceerd wordt dankzij crowdfunding. Het project garandeert optimale transparantie op het vlak van productie en materiaalgebruik; fairphone.com.

29


© tambrozijn

Gewas teff © gourmettriathlete.com

Essence Cuisine © Thomas De Bruyne; cafeine.be

Absoluut Special

^

30

Powerfood

Anders gaan leven, dat is ook onszelf beter verzorgen, en voeding speelt daarbij een cruciale rol. Zoveel hadden we al begrepen. Maar we waren nog maar net vertrouwd geraakt aan de mineraalrijke chia-zaden, het proteïnerijke Inca-gewas quinoa (dat je trouwens als ‘keen-wah’ uitspreekt) en de goji- en açai-bessen, die barsten van de fytochemicaliën, of er staat alweer nieuw superfood klaar: het Ethiopische glutenvrije teff. Sinds 2001 wordt dit ‘kleinste graan ter wereld’ ook in Nederland verbouwd. Gwyneth Paltrow – hoe kon het ook anders – verklaarde al fan te zijn (een leuke toelichting over het gewas is te vinden op gourmettriathlete.com/2011/09/12/nutella-teff-porridge). Op de Steendam in Gent ging onlangs de felbejubelde rawfood-hotspot Essence Cuisine van chef Julie Van den Kerchove open, op dezelfde plek waar Frederic Rozier de meubels uit zijn Lost & Found Collection aanbiedt. Nog een aanwinst in Gent – op de zaterdagmarkt, die ironisch genoeg plaatsvindt op de Vrijdagmarkt – is het biogroentekraam van ’t Ambrozijn. Die kleinschalige bioboederij in Waardamme wordt gerund door het jonge koppel Jarno Claeys en Christel De Schepper (tambrozijn.be).


In wijzerzin: wandklok van Kenji Ashizawa. Garderobekast van Matali Crasset. Badkamermeubel vanThomas Alonso. Wandrek met elf knoppen van Stefan Scholten & Carole Baijings. © ikea.com.

^

Upside down

De top die wat meer als middle class wil ogen, de middle class die zich liever een upgrade bezorgt. Het zijn verwarrende tijden. Neem nu luxehuis Chanel. Ontwerper Karl Lagerfeld transformeerde in maart het Grand Palais van Parijs tot een supermarkt en liet de modellen rondlopen in sneakers, metallic leggings, sportoutfits in knallende kleuren en – the horror – gekleurde dreadlocks. Het werd een wervelende show (chanel.com). Het Britse label Mulberry stapt af van zijn happy few-strategie en gaat in de toekomst naar eigen zeggen meer betaalbare handtassen op de markt brengen (mulberry.com). Aan de andere kant van het spectrum zien we dan weer een tegenovergestelde beweging. H&M verkoopt sinds kort een exclusief ogende bruidsjurk, afgewerkt met siersteentjes, voor maar 72 euro (hm.com). Ondertussen wordt halsreikend uitgekeken naar de opening van twee Belgische vestigingen van &Other Stories. De winkelketen, die net als Cos ook tot de H&M-groep behoort, biedt fantastisch ogende kleding en accessoires aan, aan al even fantastische prijzen (stories.com). Ook topdesign wordt bereikbaar voor een steeds groter publiek. De Japanse sterontwerper Oki Sato (Nendo) ontwierp een lijn voor Bo Concept (boconcept.com). Ikea kon voor zijn nieuwste PS-collectie dan weer klinkende namen strikken als Scholten & Bajings, Matali Crasset en Thomas Alonso (ikea.com). 31


Absoluut Special

1

2

3

1. Boek ‘Architecture in India since 1990’ van Rahul Mehrotra, uitgegeven door Hatje Cantz; hatjecantz.de, foto rechts: Valsala Cottage S., © Jino Sam Panayil. 2. Traditionele abaya in een herinterpretatie van DAS, te koop bij in luxewarenhuis Harrods London; dascollection.com. 3. Makoko Floating School Project © NLE.

^

32

Een andere kijk

Italië, Nederland, Japan en de Scandinavische landen worden sinds jaar en dag beschouwd als dé smaakmakers in de internationale designwereld. En als we denken aan toparchitecten, denken we doorgaans niet meteen aan een Afrikaan of Chileen. Maar ook hier beginnen de accenten langzaamaan te verschuiven. Op deze twee pagina’s tonen we een kleine selectie van ontwerpen die letterlijk en figuurlijk uit een verrassende hoek komen. Voor de 14de editie van het zomerse Serpentine Pavilion in Londen (van 26 juni tot 29 oktober in Kensington Gardens; serpentinegalleries.org) is gekozen voor een ontwerp van de relatief onbekende Chileense architect Smiljan Radic. Radic, de jongste ont-


Absoluut Special

1 3

2 4

1. The Washington Collection, Knoll. Architect David Adjaye heeft Afrikaanse roots die ook zijn werk sterk beïnvloeden. © Dorothy Hong. 2. Serpentine Gallery, Internal indicative CGI © 2014 Smiljan Radic Studio. 3. Collectie ‘Batucada’ van gedeukt aluminium van de Braziliaanse Jahara Studio; brunnojahara.com © Jaharastudio. 4. © ‘Extend Mirror’ van het Chinese Neri&Hu; neriandhu.com © Neri&Hu Design and Research Office.

werper ooit van een Serpentine-paviljoen, tekende een cocon van wit translucent vezelglas. Kunlé Adeyemi, van Nigeriaanse afkomst, gaat als architect niet voor internationale roem, maar zet zich liever in voor de verbetering van de levensomstandigheden van landgenoten. De ‘Makoko Floating School’ is een prototype voor een ecologisch, veilig en alternatief antwoord op de problematische huisvesting van de groeiende populatie in Afrikaanse kustgebieden. In de sloppenwijken van Makoko in Lagos wonen meer dan 86 000 mensen in gammele huisjes die niet bestand zijn tegen de regelmatige overstromingen (nleworks.com/case/ makoko-floating-school). 33


Stelt exclusief TE KOOP

Designvilla [ABS Bouwteam & Arch. F. Hautekeete] – perceel: 2.097m² - ‘2009 - 483m² bruto bew. opp. – 5 slpks dubbele garage - dressing – bureau - zwemvijver - ... - Epc: 100 kWh/m² - UC: 44052-G-2007/20

DE - GEYTER BVBA - Dorp 16/2, 9860 OOSTERZELE - 09 362 45 00 - info@de-geyter.be - www.de-geyter.be - BIV 500 529


Absoluut Column

Constante verandering Elk tijdperk heeft zijn eigen visie op kunst, stelt curator Laurence Dujardyn. De kunstwereld is dan ook voortdurend in evolutie.

at is er anders in de kunstwereld dan pakweg dertig jaar geleden? Zo goed als alles, maar in de eerste plaats de kunstwereld zelf. Van een handjevol kenners is de kunstwereld geëvolueerd naar een amalgaam van kunstenaars, kunsthistorici, recensenten, museumdirecteurs, curatoren, galeriehouders, kunsthandelaars en verzamelaars. Hierbij steeg vooral het aantal tussenpersonen in een kunstwereld die steeds meer autonoom werd, en dus opereerde aan de hand van eigen waarden, woorden en handelingen. Een van hen was Arthur Danto, een Amerikaanse filosoof en kunstrecensent. In 1964 wandelde hij een galerie in New York binnen en zag daar een sculptuur van Andy Warhol: de Brillo Box, een exacte kopie van een zeepverpakking. Als Warhols kunstwerk zich niet onderscheidde van een alledaags object, wat maakte het dan tot kunst, vroeg Danto zich af. Hoe wist je dan of je naar iets betekenisvols keek? Omdat het getoond werd in een kunstgalerie, wat een andere manier van kunst definiëren meebracht. Iets was kunst omdat mensen met verstand van moderne kunst dat zo zagen, en dus niet door zijn intrinsieke kwaliteiten. Als kunst rond betekenis draaide, dan kun je kunstwerken zien als denkexperimenten over problemen zoals de relatie tussen representatie en realiteit, kennis en geloof, of de definitie van kunst zelf. Danto had gelijk dat de beslissende prikkel hiervoor Warhol was, maar de echte aan-

drijver was Duchamp. Zijn gebruik van de readymade is ontegensprekelijk de invloedrijkste uitvinding in de kunstgeschiedenis van de laatste eeuw. De revolutionaire ideeën rond ‘kritische kunst’ werden al snel opgepikt en opgeslorpt door de kunstmarkt. De jaren 80 kenden een echte kunstboom - volgens sommigen werd er in dat decennium meer kunst verkocht dan in alle vorige eeuwen samen. Begin jaren 90 stortte de markt echter ineen, om opnieuw te floreren vanaf 1998 met de Arnaults, Pinaults en Saatchi’s die kunst in hun marktstrategieën inlijfden, samen met een hoop speculanten die op jonge kunst wedden. In 2008 organiseerde Damien Hirst zijn eigen veiling bij Sotheby’s in Londen en verkocht er 200 van zijn werken voor 111 miljoen pond. Op diezelfde dag kondigden Lehman Brothers in New York hun faillissement aan. Intussen is een groot deel van die speculanten verdwenen,

maar toch lezen we nog altijd over recordprijzen op kunstveilingen. Kunst is inderdaad een investering, maar wordt steeds vaker gezien als een luxeaccessoire en statussymbool. In een artikel in de Financial Times stelde een verzamelaar het zo1: “While others might think that evolution always leads to something better, to me there is no morality in the process. Just change. The end of art has repeatedly been announced. But there is no end: art is always open to new developments.” (“In tegenstelling tot veel anderen die denken dat evolutie altijd naar iets beters leidt, ga ik ervanuit dat het proces niet per se een vooruitgang inhoudt. Alleen maar verandering. Het einde van de kunst is verschillende keren aangekondigd. Maar er is geen einde: kunst staat altijd open voor nieuwe ontwikkelingen.”) Ik kijk alvast reikhalzend uit naar wat er anders wordt, met de misschien lichtelijk naïeve ambitie om die verandering mee vorm te geven. ‘The Art World we deserve’, Harald Falckenberg, Financial Times, 11 april 2014. 1

Laurence Dujardyn is freelance curator en directrice bij galerie Albert Baronian in Brussel. Ze programmeert er de projectruimte met tentoonstellingen van jonge en meer gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Samen met Mathias Wille richtte ze ‘Bunk Club’ op, een onafhankelijk kunstinitiatief om opkomende kunstenaars te promoten in Brussel en daarbuiten. Sinds enkele maanden brengen ze onder het label FAN OF edities uit aan democratische prijzen. Meer info: www.bunkclub.be.

35


she

he 째

21

22째

She likes it hot...

KLIMATISATIE www.petitemadeleine.be

VENTILATIE SANITAIR

Meersbloem-Leupegem 50 9700 OUDENAARDE Tel. 055 61 62 63 www.hecotec.be info@hecotec.be

www.petitemadeleine.be

WARMTEPOMPEN


Absoluut Architectuur

Triplets De woonvorm van morgen Triplets - drie woningen verenigd in één gebouw - zouden wel eens dé woonvorm van morgen kunnen blijken. Dankzij de specifieke architectuur is de privacy van de aparte units gegarandeerd; tegelijk kun je sommige kosten delen of vermijden. Bovendien biedt deze manier van wonen heel wat mogelijkheden op sociaal en architecturaal vlak.

www.lightfalls.be

H

oe ziet de woning van de toekomst eruit? Naar aanleiding van het recente woonproject Light Falls in Melle liet ABS Bouwteam een studie uitvoeren om te onderzoeken aan welke uitdagingen de woning van morgen het hoofd moet bieden. En dat blijken er heel wat te zijn. Een eerste belangrijk punt: gronden en huizen worden steeds duurder - voor meer en meer gezinnen zelfs gewoon onbetaalbaar. Daarnaast raakt Vlaanderen stilaan volgebouwd, is er een schrijnend tekort aan groen en zoeken we koortsachtig naar manieren om ons energieverbruik in te dijken. Bovendien maken de traditionele verkavelingen het straatbeeld er niet bepaald fraaier op. Tot slot komen we in het Westen meer en meer terug van het grenzeloze individualisme en is het traditionele familiemodel versplinterd geraakt. Wie denkt aan een oplossing voor al die uitdagingen, ziet al snel het spookbeeld van de troosteloze betonnen stad met woonkazernes opdoemen. Toch hoeft het niet zover te komen. Er bestaan perfect haalbare manieren om aangenaam, sociaal en duurzaam te wonen zonder te moeten inboeten op levenskwaliteit. Een van die oplossingen, misschien wel dé oplossing, is de triplet: drie woonunits in één gebouw. 37


Absoluut Architectuur

DE SOCIOLOGE

© Jonas Roosens

Sara Symoens: “Wonen in elkaars nabijheid werpt een dam op tegen vereenzaming en doet de solidariteit tussen gezinnen en generaties toenemen”

“De laatste decennia kende onze samenleving enkele belangrijke demografische verschuivingen”, vertelt sociologe Sara Symoens. “Om te beginnen bestaat de bevolking vandaag uit een proportioneel grote groep oudere, maar nog vrij actieve mannen en vrouwen. Vlaanderen is met andere woorden aan het vergrijzen. Momenteel maken 65-plussers 19 % van onze samenleving uit, maar tegen 2060 loopt dat waarschijnlijk op tot 27,5 %.1” “Daarnaast zijn de huishoudens ook opmerkelijk kleiner geworden en is er een grote diversiteit aan nieuwe gezinsvormen ontstaan. Alleen wonen en ongehuwd samenwonen lijkt intussen ingeburgerd, maar ook het aantal echtscheidingen is aanzienlijk toegenomen. In België ondertekenen elk jaar zo’n 60 000 mensen hun echtscheiding, wat een verdrievoudiging betekent ten opzichte van de jaren zeventig. Op dit ogenblik zijn in Vlaanderen ongeveer 16 % van de mannen en 18 % van de vrouwen single en tellen we meer dan 300 000 eenoudergezinnen, wat neerkomt op 13 % van alle huishoudens.2” Uitdagingen Al die demografische veranderingen dagen onze visie op architectuur en wonen uit. Sara Symoens: “Ook al is het traditionele gezin niet langer de dominante gezinsvorm, onze woningmarkt blijft er wel nog op afgestemd. Bovendien doet de versplintering van de huishoudens de vraag naar huizen nog stijgen. Gewoon nieuwe gronden aansnijden is geen oplossing: een bouwcultuur waarbij alle open ruimtes worden ingepalmd, is intussen onhoudbaar gebleken. Het groeiende ecologisch bewustzijn dwingt ons bovendien anders te gaan denken over wonen in de toekomst.” Vaak ook vormt het hoge prijskaartje van een eigen woning een struikelblok. “Wonen kost veel geld, en die prijs lijkt alleen maar te stijgen. In combinatie met de financieel onzekere periode van vandaag leidt dat ertoe dat veel mensen vaak twee tot drie keer nadenken over grote uitgaven.” Sociaal versus individueel Ondanks al die uitdagingen, zijn er weinig alternatieven voor de gezinswoning. “Veel mensen voelen maar weinig voor de klassieke appartementen”, legt Sara Symoens uit. “Hun ligging is soms

38

minder gunstig, of ze combineren kleine kamers met weinig licht en weinig buitenruimte, zodat de bewoners het gevoel krijgen op elkaar geprangd te zitten. Bovendien kun je in een flat je eigenheid niet kwijt. Het individuele gaat als het ware verloren in het gemeenschappelijke, terwijl zelfexpressie net eigen is aan de tijdsgeest van vandaag.” Aan de andere kant hebben mensen ook nood aan contact. “In wezen zijn wij sociale dieren. We zijn bang om ons eenzaam te voelen. Een belangrijke groep die het meest risico loopt op eenzaamheid en depressie, zijn ouderen en alleenstaanden. Alleenstaande ouders krijgen bovendien vaak te maken met stress gelinkt aan de tijdsverdeling tussen werk en kinderen. Gevoelens van onveiligheid komen dan weer relatief vaker bij ouderen voor.” Sociale steun Op al dat soort uitdagingen bieden triplets een antwoord. “Wonen in een triplet brengt een gevoel van samenhorigheid mee en maakt op een ongedwongen manier contacten mogelijk”, vindt Sara Symoens. “En doordat geen enkele ruimte echt gedeeld wordt, blijft de kans op discussies beperkt. Daarnaast komen triplets ook tegemoet aan de groeiende nood aan sociale steun. Wonen in elkaars nabijheid helpt een dam opwerpen tegen vereenzaming en doet de solidariteit tussen gezinnen en generaties toenemen. Als een van de bewoners afwezig is bijvoorbeeld, kunnen de anderen een oogje in het zeil houden. De bewoners kunnen ook bij elkaar inspringen als oppas, of ze kunnen gewoon kleine inspanningen delen. Vooral voor singles en alleenstaande ouders betekent wonen in een triplet dan een grote meerwaarde.” “Om gelijkaardige redenen bieden triplets heel wat voordelen voor de groeiende groep ouderen en voor familieleden met een handicap. Fysieke nabijheid zorgt voor meer sociale controle en maakt hulp eenvoudiger. Verhuizen naar zorginstellingen kan op die manier vaak uitgesteld worden. Dat alles maakt dat triplets wellicht dé woonvorm van de toekomst zijn. Ze bieden niet alleen meerwaarde voor het individu, maar ook voor de buurt en de samenleving als geheel.”

Cijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI).

(1)(2)


Absoluut Architectuur

In triplets leef je samen maar toch apart. Hier: project Lightfalls in Melle, www.lightfalls.be.

DE ARCHITECT Benny Govaert: Triplets zijn ecologisch veel meer verantwoord dan eengezinswoningen. In de toekomst zal dat ecologisch aspect alleen maar aan belang winnen”

Het vooruitstrevende woonproject Light Falls in Melle kwam al enkele keren in de pers vanwege zijn veelzijdige woontypologieën en zijn groene ligging in de Gentse stadsrand. Het onderliggende idee bij het project: niet het aantal vierkante meter bepaalt of een ruimte al dan niet aangenaam is om in te wonen, maar de hoeveelheid natuurlijk licht dat er binnenstroomt. Licht, groen en luxe zijn dan ook de kernwoorden die dit project typeren. Light Falls is een ontwerp van de architecten Benny Govaert en Damiaan Vanhoutte, voorstanders van de nieuwe woonvorm. “Triplets bieden de voordelen van collectief wonen, zonder dat je moet inboeten op het vlak van privacy”, vindt Benny Govaert. “Bij triplets worden telkens drie lofts bij elkaar gebracht in één gebouw. De eigenaars delen de funderingen, de muren en het dak en de grond. De lofts kun je volledig van elkaar isoleren zodat

ze ruimte bieden voor drie verschillende gezinnen, maar ze kunnen ook in elkaar lopen.” Flexibel concept “Het concept biedt tal van perspectieven. Zo zijn triplets ideaal voor mensen met een hulpbehoevende moeder of vader, of voor ouders die hun kind met een handicap zelfstandig willen laten wonen, maar toch nog graag een oogje in het zeil houden. Ze zijn ook handig voor mensen met een groot gezin die, als de kinderen eenmaal het huis uit zijn, één of twee lofts willen verhuren. Op die manier blijven ze niet zitten met een té groot huis en genieten ze een extra inkomen. Triplets zijn tot slot ecologisch veel meer verantwoord dan eengezinswoningen. En in de toekomst zal dat ecologische aspect alleen maar aan belang winnen.”Voor meer info over dit project, surf naar lightfalls.be. 39


© Diego Franssens

Absoluut Architectuur

DE PROJECTONTWIKKELAAR Anton Gonnissen: “Triplets laten je toe om op een duurzame manier de behoefte aan woonmogelijkheden in te vullen, zonder het individuele karakter van de huizen te verliezen”

“De huizenmarkt in België is markant duurder geworden in het laatste decennium”, weet projectontwikkelaar Anton Gonnissen. “Om dat te verklaren wordt vaak met de vinger gewezen naar de handelaars in onroerend goed; de ontwikkelaars dus. Ten onrechte. De prijzen van de gebouwen - ‘de stenen’ zoals dat in het vak heet zijn in verhouding tot de grondwaarde maar minimaal gestegen. Het is de prijs van de grond die het leeuwendeel van de stijging verklaart. Een gegeven waar projectontwikkelaars evengoed het slachtoffer van zijn.” “Veel ondernemers streven daarom naar oplossingen die aansluiten bij de financiële mogelijkheden van mensen op zoek naar een woning. Oplossingen die inspelen op nieuwe trends en vereisten, zoals de nieuwe ventilatienormen, de vraag naar bijna-energieneutrale woningen of de nieuwe wet op de mede-eigendom die het beheer van flatgebouwen complexer maakt en de gemeenschappelijke kosten doet oplopen. Allemaal ontwikkelingen die het bouwen van betaalbare woningen verder onder druk zetten.” Wel de lusten, niet de lasten Gelukkig bieden de triplets soelaas. Anton

Gonnissen: “Het concept van drie woningen in één gebouw laat je toe om op kwalitatieve en duurzame manier de behoefte aan woonmogelijkheden in te vullen, zonder dat je het individuele karakter van de huizen verliest. Drie gezinnen delen de lasten, maar hebben niet het gevoel dat ze ook de lusten moeten delen. Op die manier ontstaat een ideale situatie. Dat het model van drie woningen in één gebouw ook nog eens geschikt is voor ontelbare situaties waarin mensen gescheiden kunnen ‘samenwonen’ - een concept dat kan toegepast worden voor alle mogelijke familievariaties die vandaag in de samenleving voorkomen - is een niet te onderschatten meerwaarde van het concept.” “Het enige probleem dat nog overblijft, is de overheid overtuigen van de mogelijkheden van triplets. De bewindmakers zitten nog vastgeroest in het klassieke verkavelingsconcept, met strikte regels die ze niet graag prijsgeven. Maar het zijn precies die oude regels die het bedroevende straatbeeld hebben opgeleverd en ons naar dit point of no return hebben gebracht. Hier is moed en inzicht nodig, want de werkelijkheid haalt uiteindelijk altijd de twijfel in. In het geval van de triplet zou dat sneller het geval kunnen zijn dan eerst gedacht.”

EN WAT ZEGT DE WET? Het concept van de triplet heeft op juridisch vlak verschillende verrassende en hedendaagse voordelen. Zo wordt de prijs van de grond waarop het gebouw staat verdeeld onder de drie eigenaars. Bovendien kun je, om de eigendom juridisch op te splitsen in drie eenheden, werken met een vereenvoudigde basisakte1. Je moet dus niet betalen voor een ingewikkelde en uitgebreide akte - kosten die eigenaars vaak niet voorzien en als veel te hoog ervaren. Ook de kosten voor het beheer blijven laag, want er is geen lift nodig. Dat beheer moet bovendien niet noodzakelijk uitbesteed worden aan een derde (lees: syndicus), maar kan evengoed worden waargenomen door een medebewoner. Tot slot zijn er altijd drie juridisch onderscheiden entiteiten, wat de verkoop of verhuur in de toekomst perfect mogelijk maakt. (1) Notariële akte waarin het eigendomsrecht van de onderscheiden delen in een appartementsgebouw wordt vastgelegd. De akte regelt zo de rechten van de eigenaars van de onderscheiden verdiepingen.

40


Absoluut Architectuur

Maenhoutstraat 5b, sint-Martens-LateM t+32 9 282 09 85 - www.thebae.coM

fine estates


42

Š Herman Van den Boom


Absoluut Opinie

BelgiĂŤ, het lelijkste land ter wereld? In 1968 publiceerde Renaat Braem het boek Het lelijkste land ter wereld. Daarin stelt de Belgische architect dat de ruimtelijke ordening in ons land - of liever het gebrek daaraan aan de kaak. Hoe zit het met het Belgische landschap vandaag, bijna een halve eeuw later? Hannes Coudenys en Herman Van den Boom geven hun ongezouten mening.

43


Absoluut Opinie

“Iedereen kan hier zijn gedacht doen, en dat vind ik heel mooi” Herman Van den Boom

België is helemaal niet lelijk. Integendeel, ons land straalt een poëtische kracht uit. Dat is toch de mening van fotograaf Herman Van den Boom, winnaar van de Sony World Photography Award en auteur van onder meer het fotoboek ‘Neigbours 2’. “Mijn fascinatie voor het Belgische landschap ontstond toen ik België doorkruiste om tuinen te fotograferen. De interesse voor architectuur zit sowieso in mijn genen. Mijn bompa tekende in zijn vrije tijd huizen en mijn vader was een Nederlandse architect. België is absoluut niet lelijk. Je vindt hier de mooiste landschappen ter wereld, en dat zeg ik niet om te lachen. Het Amerikaanse landschap heeft de naam mooi te zijn, maar België is minstens even boeiend. Het gaat daarbij niet over smaak, daar wil ik geen oordeel over vellen, maar over wat interessant is. Het Belgische landschap heeft een grote poëtische kracht die aansluit bij het werk van René Magritte en Jean Brusselmans, die huizen schilderde in glooiende landschappen. Poëzie gaat niet om wat mooi of lelijk is, maar om wat authentiek is. Iedereen kan hier zijn gedacht doen, en dat vind ik heel mooi. Er heerst een grote tolerantie. Daardoor vind je vaak naast een huis in pastoriestijl een ‘blokkendoos’ à la Le Corbusier. De Nieuw-Vlaamse Alliantie noem ik dat. Het eerste wat de bewoner van de ‘fermette nieuwe stijl’ ziet als hij door het raam kijkt, is de strakke villa. En andersom. Mooi, toch? Meer en meer mensen beseffen ook dat de planologische chaos, zoals die in België organisch is gegroeid, perfect past in een grootstedelijk gebied. Binnen een straal van vijf kilometer heb je een supermarkt, een restaurant of een sportclub. Bij lintbebouwing woont iedereen bovendien op de buiten. Vooraan ligt het huis langs een straat, maar achteraan kun je zo ver kijken als je wilt. Belgen nemen soms een voorbeeld aan Nederland, maar daar is niets te zien. Alles is er eenheidsworst. In Nederland denken de mensen collectiever, in België zijn ze individueler ingesteld. Hier heeft iedereen zijn eigen stukje grond. Ik verkies vaak de lelijkheid van het individu boven de lelijkheid van de ambtenarij. Maar ook in Nederland is het tij aan het keren. Onlangs noemde Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, België het gidsland op gebied van ruimtelijke ordening. Toen ik onlangs mijn ouderlijke woning terugzag, stond ik perplex. Het huis zou zo in mijn boek kunnen. Een gebouw uit de jaren twintig zij aan zij met een huis uit de jaren zeventig. Als kind heb ik dat nooit beseft. Pas als je even een stap opzij zet, zie je hoe vreemd dat eigenlijk is.” Preview Neighbours 2: nl.blurb.com/books/4606865-neighbours-2.

44

Herman Van den Boom


Absoluut Opinie

“De beleidsmakers zouden meer het geheel moeten zien” Hannes Coudenys

Al van jongsaf is Hannes Coudenys, die de website Ugly Belgian Houses oprichtte, gefascineerd door de kakofonie aan stijlen in België. De ruimtelijke ordening in ons land kan een stuk beter, vindt hij. “Ik ben geen vormgever of architect, maar ik ben wel gefascineerd door esthetiek. Al van jongsaf vind ik dat je in België veel lelijke huizen aantreft die bovendien heel slecht ingepland staan, waardoor hun lelijkheid nog meer opvalt. De ruimtelijke ordening in België kan een stuk beter. In heel wat straten staat het ene huis aan de straatkant terwijl het andere zich tien meter dieper bevindt. Hannes Coudenys

Niet dat we een voorbeeld moeten nemen aan Nederland, waar heel strikte regels heersen en waar de creativiteit aan banden ligt. Maar de beleidsmakers zouden iets meer mogen nadenken over wat waar kan. Ze zouden meer het geheel moeten zien en op die manier vermijden dat een hypermoderne woning naast een fermette komt te staan. Het is niet mijn bedoeling om een verzameling aan te leggen van de allerlelijkste huizen. Hoe bekender mijn website wordt, hoe meer mensen verwachten er heel aparte of extreem lelijke woningen te zien, en vaak sturen mensen foto’s in van heel bizarre huizen. Maar het is niet mijn bedoeling om creativiteit af te breken. Ik vind het positief dat architecten durven te experimenteren. Zelf leg ik liever de focus op huizen die lelijk zijn, maar daarom niet echt uit de band springen. Mislukte verbouwingen, een kakofonie aan stijlen ... De website is in de eerste plaats humoristisch bedoeld. Ik heb niet de pretentie om iets te veranderen. Wie ben ik om te zeggen hoe het zou moeten? Ik ben gewoon een burger die dingen opmerkt. Maar het doet me wel plezier dat anderen er ook mee bezig zijn. Ruimtelijke ordening is in elk geval een thema dat veel mensen raakt. De website lokt veel reacties uit. Belgen hebben dan ook een baksteen in de maag, en de manier waarop we bouwen is in zekere zin uniek. Soms, wanneer ik weer in België ben na een vakantie in het buitenland, voel ik me best wel trots. In andere landen vind je zoiets niet. Zelf woon ik in een halfopen rijhuis dat nog op mijn eigen blog heeft gestaan. We hebben het ooit gekocht om te verbouwen, maar het huis werd een tijdje geleden onteigend. We verhuizen binnenkort naar een voormalige fabriek die omgebouwd wordt tot woonlofts. Door een oud gebouw een nieuwe bestemming te geven ga je op een positieve manier met de beschikbare ruimte om, vind ik.” Meer weten: surf naar uglybelgianhouses.tumblr.com of kijk naar Splinternet, het tvprogramma op 2BE (dagelijks om 19.55 uur). In september 2014 brengt Borgerhoff & Lamberigts ook nog een boek uit over Ugly Belgian Houses. 45


Absoluut Opinie

© Ugly Belgian Houses

In België vind je heel wat lelijke huizen die bovendien slecht ingepland staan, waardoor hun lelijkheid nog meer opvalt” Hannes Coudenys

46


OFFICIAL WATCHMAKER CONFEDER AÇAO BR ASILEIR A DE FUTEBOL

TONDA 1950

Rose gold set with diamonds Ultra-thin automatic movement Hermès calf strap Made in Switzerland www.parmigiani.ch

Langemunt 2, Gent, tel. +32 9 264 29 29, www.heursel.beAbsoluut Architectuur

© Nicolas Schimp

Smaken verschillen. Dat is het minste wat je kunt zeggen over deze felbesproken woning in Oostende. Architect Rudy Joseph licht toe.

“Als een bom die ontploft is in een mooie straat met lelijke gebouwen”

Dat we ons vergist hadden. En of we een rechtzetting konden plaatsen? Architect Rudy Joseph contacteerde de redactie van Absoluut nadat we zijn rol in de realisatie van deze bijzondere postmodernistische woning in de Stanleylaan 22 in Oostende in een vorig nummer (Absoluut nr. 4, p. 56) verkeerdelijk hadden gereduceerd tot aannemer. Joseph tekende het appartementsgebouw in 1983, en over de al dan niet esthetische waarde ervan vloeide ondertussen al heel wat inkt. “Maar”, zo zegt Joseph hier zelf over, “het gaat er mij niet om of er een positieve of negatieve appreciatie wordt gegeven. Beide posities zijn waardevol en behoren tot ieders vrijheid.” Met het ontwerp en de realisatie van het huis – in wat we ook wel een ‘brutalistische’ stijl noemen – wilden Joseph en de bouwheer een statement maken. “Het ontwerp en de realisatie waren een daad van protest. Beschouw het als een reactionair en destructrief gebouw, als een bom die ontploft is in een mooie straat met lelijke gebouwen.” Het huis kreeg de uitstraling mee van een gebroken spiegel en de volumes werden onderbroken. Toch vertonen ze in hun destructieve opbouw volgens Joseph ‘een eenheid met een afwijkende logica en de blijvende onrust van het protest.’ Dat het gebouw oogt als een wat vreemd samenraapsel van stijlen verklaart Joseph als volgt: “Het concept heeft een gezicht, er zitten mensen achter – letterlijk en figuurlijk – met plaats voor ironie en meningsverschillen. Dit huis was de laatste realisatie van aannemer Pierre Strubbe en de vier resterende werkmannen die met pensioen gingen. Twee van de vier hadden in hun loopbaan altijd bekistingen gemaakt voor onder meer trappen en andere complexe constructies. Het lag voor de hand dat ik mijn ontwerp ook deels voor hen heb gemaakt. Deze mensen en later hun kinderen waren fier dat ze de uitdaging waren aangegaan.” PS: Beste mensen van inventaris.onroerenderfgoed.be, misschien wordt het nu tijd om de foute informatie over dit gebouw op jullie overigens best waardevolle website aan te passen? 49


Absoluut Binnenkijken


Absoluut Binnenkijken

Kijkhuis met doorzicht

Inspiratiewoning in Moortsele

Op het eerste gezicht leek het terrein waarop deze inspiratiewoning staat totaal oninteressant: een afhellend stuk grond met daarop een vervallen, halfopen bebouwing vlak aan de straatkant. Maar door er een nieuw huis op te bouwen met een originele indeling, veranderden de nadelen in troeven.


Absoluut Binnenkijken

We wilden een nieuwe inspiratiewoning bouwen, een soort droomhuis voor een jong gezin met één of twee kinderen”, vertelt Ann De Roo van ABS Bouwteam. “De woning moest alle elementen bevatten die kandidaat-kopers belangrijk vinden, zoals veel lichtinval en een gevoel van ruimte. Qua stijl kozen we voor een strakke, minimalistische woning, want dat is waar de meeste mensen vandaag van houden.” Om dat droomhuis te kunnen bouwen, ging het bedrijf op

52

zoek naar een geschikte locatie. De keuze viel op een eigendom in Moortsele. Ann De Roo: “Het terrein stond al een tijdje te koop: niemand was geïnteresseerd. De grond helde, en er stond een vervallen, halfopen bebouwing op, dicht tegen de straatkant. Aanvankelijk waren we zelf ook niet zo gecharmeerd door het stuk grond, maar de omgeving was wel heel mooi. Toen we er dieper over begonnen na te denken, zagen we toch de mogelijkheden van het terrein zelf in.”


Absoluut Binnenkijken

“De leefruimtes zweven iets boven de tuin, waardoor je een nog mooier uitzicht hebt op de omgeving”

53


Totale bebouwde oppervlakte: 190 m2 + 46 m2 carport en tuinberging. Architect ABS Bouwteam. interieur Peggy De Coninck. KEUKEN Bult-

Ondergrondse nachtzone “Uiteindelijk is deze inspiratie-

woning heel knap geworden”, vindt Ann De Roo. “Weinig mensen staan er bij stil, maar een halfopen bebouwing hoeft helemaal geen nadeel te zijn. De tuin ligt nu volledig langs één kant. Aan die paar meter tussen jouw woning en die van de buren heb je meestal toch niets. En als je eenmaal binnen bent, is het enige wat je ziet de groene weides achteraan.” Ook de hellingsgraad in het terrein wisten de architecten om te buigen tot een voordeel. “Het huis is op een heel originele manier ingedeeld. De leefruimtes zweven iets boven de tuin, waardoor je een nog mooier uitzicht hebt op de omgeving. Voor de slaapkamers ga je niet naar boven, maar daal je de trappen af. De nachtzone ligt namelijk deels onder de grond. Toch heb je er nog contact met de tuin: de ramen bevinden zich op de hoogte van het gras. Ergens tussen die twee verdiepingen in, op niveau van de grond, is plek vrijgemaakt voor een bureau.”

54

Compact wonen Om het huis zo comfortabel mogelijk te maken, werd het voorzien van de laatste nieuwe snufjes, zoals een warmtepomp van Daikin, in combinatie met vloerverwarming. Ann De Roo: “Nu is dit nog een lage-energiewoning, maar als je zonnepanelen laat plaatsen op het dak, kun je er een nul-energiehuis van maken. We hebben ook ingespeeld op de trend om compacter te gaan wonen. De oppervlakte is beperkt, 190 m2, maar alle ruimte wordt optimaal benut. Er is ook niet meer dan één badkamer. Die werd wel zo ingedeeld dat ouders en kinderen er hun eigen badhoek in hebben, met een ligbad voor de ouders en een douche voor de kinderen. Daarnaast lieten we een heel gebruiksvriendelijk domoticasysteem installeren. Je bedient het systeem vanop afstand via iPhone of iPad. Als je op reis bent, kun je vanuit je vakantieverblijf de lichten regelen, zodat het lijkt alsof je thuis bent.”


haup. losse MEUBELS Classo. SANITAIRE INSTALLATIE EN WARMTEPOMP Hecotec. BADKAMERTOESTELLEN Valcke. BOUWJAAR 2013. OPLEVERING 2014.

55


MATERIALEN BINNEN gebleekt wengéparket. DOMOTICA IP Building. PARKET EN TRAP Willton. TUINONTWERP- EN AANLEG Tuinen Snaet.

56


Absoluut Binnenkijken

De nachtzone bevindt zich gedeeltelijk ondergronds; de ramen zitten op grondniveau. In het hele huis ligt parket van wengé (Willton). Het hout is gebleekt, wat het onderhoud makkelijker maakt: af en toe schuren met bleekwater volstaat. Alleen in de slaapkamer werd gekozen voor tapijt om de ruimte gezelliger te maken en een ‘hotelsfeer’ te scheppen.

57


Absoluut Techniek

Moderne tijden Een bank van lavasteen, een keuken van papier of ultralichte bouwblokken van gerecycleerde houtvezels. Niets lijkt te gek wanneer het op nieuwe materialen aankomt.

Mortex Beal International ontwikkelde ‘Mortex Color’, een sierpleister van natuurlijke kalk en acrylaat-polymeren met de allure van beton dat zich leent tot eigentijdse interpretaties van het klassieke fresco. Dankzij toevoegingen zoals pigmenten, aggregaten en marmerpoeders zijn effecten en patronen naar keuze mogelijk. De uitvoering moet in principe gebeuren door professionals, maar sinds kort kunnen ook particulieren met een basiservaring in coatings een opleiding deco-effecten volgen in de ateliers van Beal International in Namen; beal.be.

Dekton Het Spaanse Cosentino is producent van onder meer Silestone, een antibacterieel kwartsoppervlak voor keuken en badkamer met hoge slijtvastheid. De fabrikant ontwikkelde nu ook ‘Dekton’, een ultracompact oppervlak met heel lage poreusheid dat weinig onderhoud vraagt en levenslange garantie biedt. Om de eindeloze toepassingen van het materiaal te benadrukken, werd de sculpturale installatie ‘Beyond the wall’ van Daniel Libeskind bij het hoofdkantoor van Cosentino in Almeria volledig met Dekton bekleed; dekton.com – daniel-libeskind.com.

Lavasteen ‘Onyx’ is een drie meter lange gesculpteerde sofa van karbonvezel en vulkanische lavasteen. Een ontwerp van het Peugeot Design Lab; peugeotdesignlab.com. Lavasteen van de Etna vormt het basismateriaal van dit bijzettafeltje ‘Small Pillar’. Formafantasma; formafantasma.com.

© Gallery Libby Sellers for De Natura Fosssilium

58


Absoluut Techniek

Marmoreal De Britse designer Max Lamb ontwikkelde voor Dzek, producent van architecturale materialen, ‘Marmoreal’, een kunstmarmer samengesteld uit 95 % natuursteen uit Verona en 5 % polyesterhars. Het man-made marble is sterker, duurzamer en minder poreus dan echt marmer; dzekdzekdzek.com.

©Frank Hülsbömer

Poroso Het Amerikaanse Emerging Objects is een trendsetter wanneer het op ontwikkeling van 3D-geprinte materialen aankomt. Zo verwerkte het al eerder zout, chocolade en oude kranten tot een nieuw composietmateriaal. ‘Poroso’ bestaat uit gerecycleerde houtvezels en agrarisch afval en kan in blokvorm toegepast worden; emergingobjects.com.

Design: Virginia San Fratello, Ronald Rael, Molly Wagner and Victoria Leroux

Paperstone Paperstone beweert het groenste onder de oppervlaktematerialen te zijn. Het wordt gemaakt van 100 % gerecycleerd papier, gesatureerd met een natuurvriendelijk hars en bewerkt met pigmenten, waardoor een vlekbestendig, nonporeus oppervlak ontstaat. Op foto: keuken van Paperstone. Ontwerp van Alessio Bassan voor Key; keysbabo.com.

Benieuwd naar meer? MateriO is een database van duizenden innovatieve materialen en technieken wereldwijd die online raadpleegbaar is. Op foto: ‘Foldtex’, flexibel hout dat wordt lasergesneden en op een flexibele drager gekleefd. De Italiaanse meubelproducent Horm koos het materiaal voor een van z’n tafels waarbij het hout als het ware rond de tafel gedrapeerd ligt; materio.be. 59


HOME & TRENDS Magazine

Magazine met Woningaanbod Woon - en tuintrends

Gratis te verkrijgen bij de betere handelszaken, grootwarenhuizen, vrije beroepen, golfclubs, horecazaken, garages, hotels, enz..

info@homeentrends.be – Claudia: 0483 25 56 90 / Alex: 0475 77 70 36 - www.homeentrends.be - Volg ons ook op

.


Absoluut Column

Yale en jazz Aartsmoeilijke studies succesvol afronden en dan volledig het roer omgooien om iets helemaal anders aan te pakken: eigenzinnigheid typeert grote kunstenaars, vindt Peter De Backer.

unst is een roeping. Je kunt wel een opleiding volgen, maar je moet geboren zijn met een talent dat zich al snel manifesteert. Bij veel grote artiesten klopt dat plaatje ook. Pianist Keith Jarrett speelde zijn eerste concert toen hij vijf was. Zijn begaafdheid kwam er als het ware van bij zijn geboorte uitgegulpt. Maar soms sluimert dat talent eerst decennialang voor het volledig tot ontbolstering komt. De Brusselse Toine Thys (42) geniet een flinke reputatie als saxofonist. Wie hem aan het werk ziet met zijn jazzrockband Rackham, zijn Hammond Trio of zijn groep met Afrikaanse muzikanten, raadt nooit dat hij ooit op weg was naar een academische carrière. Thys volgde geologie aan de ULB, studeerde voort in Lissabon en doctoreerde er zelfs, met een scriptie over de landbouw in Portugal. Geschreven in het Portugees, jawel. Hij mocht zelfs assistent worden aan de universiteit van Lissabon. Maar na al die jaren in stoffige onderzoekslokalen was de lokroep van de muziek te hevig geworden. Thys trok naar het conservatorium van Den Haag en werd er Master of Music. Van aardrijkskunde naar jazz? Het kan nog straffer. Kijk maar naar Joshua Redman, deze zomer te gast op Gent Jazz. Redman haalde summa cum laude zijn diploma Sociologie aan Harvard University, en werd daarna toegelaten op de Yale Law School, misschien wel de meest gereputeerde rechtenfaculteit ter

wereld. Maar Redman was al die tijd wel jazz blijven spelen. En toen hij de Thelonious Monk Competiton won - een talentenjacht in de VS - liet hij zijn prestigieuze studies voor wat ze waren. Hij trekt nu al twintig jaar de wereld rond als een van de topsaxofonisten van de jazz. Maar de jazzmuzikant met het indrukwekkendste cv is wellicht Vijay Iyer. Die zoon van Indiase immigranten studeerde fysica en wiskunde aan Yale University en trok daarna naar Berkeley in Californië om er te doctoreren in de fysica. Maar intussen was muziek een almaar belangrijker rol gaan spelen in zijn leven, zeker toen hij na jarenlange vioollessen op piano was overgeschakeld. Toch gaf hij zijn studies niet op. Hij stapte over naar het departement filosofie en doctoreerde er met een studie over music cognition, een analyse van de

mentale processen die gepaard gaan met het luisteren naar en spelen van muziek. Iyer was lang een musician’s musician, een muzikant die vooral bij zijn collega’s in aanzien staat. Maar de jongste jaren verruimde hij zijn publiek, ook al omdat hij heel diverse muzikale projecten aanpakt, van hiphop over jazz tot modern klassiek. Op zijn 42ste is hij een van de sterren van de jazz. Geen toeval dat hij deze zomer artist in residence is op Jazz Middelheim. Wie de muziek van Iyer kent, is niet verrast dat er een wetenschapper in de pianist schuilt. Iyer speelde als twintiger bij Steve Coleman, een saxofonist die met ingewikkelde ritmes werkt en composities schrijft volgens complexe numerieke patronen, een kruisbestuiving tussen wetenschap en muziek. Iyer is intussen vijftien jaar voltijds muzikant. De jazzwereld heeft hem omarmd als een groot artiest, al krijgt hij wel eens de kritiek dat zijn muziek te academisch klinkt. De MacArthur Foundation, een Amerikaans genootschap dat creativiteit stimuleert, heeft hem vorig jaar niettemin een ‘genius grant’ toegekend: Iyer krijgt een half miljoen dollar voor de komende vijf jaar. ‘Geen beloning voor geleverde prestaties, wel een investering in iemands originaliteit, inzichten en potentieel’, luidt het. De Foundation had haar geld veel slechter kunnen investeren. Peter De Backer is eindredacteur bij De Standaard, co-auteur van het boek ‘Toots 90’ en medewerker van het blad Jazzmozaïek.

61


Absoluut Design

Nieuwe dimensie De technologie waarbij speciale printers laagje per laagje driedimensionale objecten produceren, ontstond al in de jaren tachtig, maar kwam pas vanaf 2010 wereldwijd echt van de grond. Ook de mode- en designwereld maakt er steeds vaker gebruik van. Een round-up.

1

3

2

4

7 5 6 1. © Jonathan Fortunati, Alessandra Canella. 2. © Chris Vongsawat. 5. © Sebastien Veronese. 6. © Thomas Duval. 7. © Marleen Sleeuwits

1. Clip-on broche van nylon uit de collectie ‘LessIS’. Maria Jennifer Carew; mjcarew.com. 2. Francis Bitoni en zijn studenten van de New Skins Workshop gebruikten synthetisch rubber, vezeldraad van polyactide en een Makerbot Replicator2 voor het delicaat ogende ‘Bristle dress’; francisbitoni.com. 3. Pump ‘Cry Baby’ uit een reeks van twaalf, geïnspireerd op ex-liefjes. Sebastian Errazuriz; meetsebastian.com. 4. De ‘Leaf Wedge’ met sleehak is makkelijk zelf te produceren met de 3D-printer ‘Cubify’. Janne Kyttanen; jannekyttanen.com. 5. De Franse ontwerper Michaël Malapert lanceerde onlangs ‘The M Family’, een merk van 3D-geprinte kunstobjecten die online te koop zijn zoals deze ‘Dark Bowl’; themfamily.fr. 6. Opgenomen in de permanente collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam: stoel ‘Solid C2’. Patrick Jouin; patrickjouin.com. 7. Hanglampen ‘Radiolaria’ van lichtgevend, 3D-geweven polyester. Bernotat & Co; bernotat.eu.

62


Absoluut Design

8

9

10 12

11

13

14

9. © Marc Lilius. 11. Design: Andrew Kudless. 13. © Alberto Parise. 14. © Kristof Vrancken

8. In z’n collectie herfst-winter 2014 combineert Pringle of Scotland zuivere wol met 3D-geprinte stoffen; pringleofscotland.com. 9. ‘Afillia’ produceert mooi diffuus licht dankzij de geperforeerde lampenkapjes van nylon. Alessandro Zambelli voor .exnovo; alessandrozambelli.it. 10. The Spirograph is het resultaat van een samenwerking tussen de Belgische hoedenontwerper Elvis Pompilio en .MGX by Materialise; elvispompilio.com - mgxbymaterialise.com. 11. Sculptuur ‘P-Ball’ van ultralicht cementpolymeer, een product gepatenteerd door het Amerikaanse Emerging Objects. Ontwerp van Andrew Kudless; matsydesign.com - emergingobjects.com. 12. Mogelijk voedselscenario voor de toekomst: een machine die ingrediënten in de gewenste vorm en combinatie print. Een researchproject van Philips Design Eindhoven; designprobes.ning.com. 13. Van complexe technologie naar pure eenvoud: ‘The Machine series’ van Icosaedro, een collectie tafelaccessoires van thermoplastisch polyester; machine-series.com. 14. Kopjes uit de collectie ‘Stratigraphic Porcelain’ van spatial design-studio Unfold, verkrijgbaar via moozeum.com – unfold.be.

63© Line Klein - Tas ‘WIG51’ yarnunit.com

Absoluut Trend

Velomanie Vivienne Westwood doet het, supermodel Agyness Deyn doet het. En muzikant David Byrne wijdde er een geweldig boek aan. Het kan dus niet anders of fietsen is hot. Dat merken we ook aan de vele initiatieven die overal in de grootsteden opduiken, van fietsbars over leensystemen tot mobiele herstelplaasten. Vive le vélo! 65


Absoluut Trend

Trapkracht 10 De fietscultuur stevig in het zadel Waar fietsen vroeger een goedkope manier was om je te verplaatsen, is het vandaag uitgegroeid tot een heuse way of life. We fietsen niet meer omdat we moeten, maar omdat we het willen.

In wijzerzin: ‘Concept 1865 – rethinking materials’ van BASF, basf.com © Rafael Kroetz; ‘Cyclepedia: A tour of iconic bicycle designs’, auteur Michael Embacher, uitgegeven door Thames & Hudson, thamesandhudson.com; Belgisch wielertijdschift ‘Bahamontes’, bahamontes.be; Artbike ‘A nice piece of meat’, Achab Biciclette, achabici.it © Mirko Merchiori; ‘Eddie Merckx King of the mountains’ screenprint, Paniagua, paniagua.myshopify.com; Fiets ‘Gramercy’, martonecycling.eu © Martin Angelov; ‘Halfbike’ van Kolelinia, halfbikes.com.

In Amsterdam zijn er meer rijwielen dan inwoners, in Kopenhagen gaat meer dan 37 % van de inwoners naar het werk of naar school met de fiets, en Londen investeert een miljard euro in fietspaden. Zo ver is het in België nog niet, maar ook bij ons - in het land van Eddy Merckx - is er een en ander aan het bewegen. De fietsverkoop zit in de lift, en in de grote steden ontstaan heel wat hippe initiatieven zoals fietsbars, die naast koffie ook tweewielers aanbieden, of ‘fietskeukens’ waar bikers - nadat ze aan hun stalen ros hebben gesleuteld - mee kunnen aanschuiven voor een dampend bord lekkers, klaargemaakt in de volkskeuken. Ook de overheid doet een duit in het zakje door onder meer fietssnelwegen aan te leggen langs de spoorwegtracés, fietstrommels - kleine, afsluitbare fietsenstallingen - te plaatsen in woonstraten, fietsstraten en -routes te creëren, fietsbruggen te bouwen over drukke wegen en fietsleensystemen te organiseren. Fietsfever Waar komt die verhoogde belangstelling voor de tweewieler nu vandaan? “We beseffen meer en meer hoe belangrijk het 66

is om duurzame keuzes te maken”, zegt trendwatcher Tom Palmaerts. “Ook de prijs van de olie zit er voor iets tussen. Met de auto rijden is vandaag behoorlijk duur, en veel jongeren stellen de aankoop van een wagen uit. Bovendien worden we ons meer en meer bewust van de gevaren op de weg. Vroeger was je een held als je met de auto reed, vandaag ben je Bob. En nu we weer naar de stad trekken, hebben we sowieso minder nood aan een wagen door het ruime aanbod aan openbaar vervoer. De fiets is ook een soort statussymbool geworden. Die evolutie is in gang gezet door de trendy fixed gears (fietsen die tot hun essentie zijn gestript, red). Het hoogtijd van die fixies is intussen misschien wat voorbij, maar in hun zog zien we heel wat mooie, minimalistische tweewielers opduiken waar hipsters graag mee uitpakken. Die knappe ontwerpen worden trouwens niet altijd meer weggestopt in de gang of in het fietshok, maar vormen geregeld een originele eyecatcher in het interieur.” Toch zijn het niet alleen de jongeren die in het zadel springen. “Door de komst van de elektrische modellen verplaatsen ook senioren zich vaker met de fiets. Eigenlijk profiteert de hele samenleving van de bloeiende fietscultuur.”


© Rapha Travel; rapha.cc

Absoluut Trend

Vakantie op wielen Laat u door Rapha Travel meenemen langs adembenemend mooie wegen in heel Europa, of beklim honderd bergtoppen. Na de inspanning wordt u in de watten gelegd met massages en heerlijk eten; pages.rapha.cc/travel. Butterfield & Robinson is gespecialiseerd in comfortabele fietsvakanties. Hun reizen laat u de mooiste plekken in Europa, Latijns-Amerika en Azië ontdekken op uw eigen ritme; butterfield.com. Innerleithen, Lochinver, Blair Atholl ... de bestemmingen van de fietsvakanties die Middle of Nowhere aanbiedt, klinken totaal onbekend. En

dat is natuurlijk ook net de bedoeling; middleofnowhere.cc.

Na het glamping - het glamoureus kamperen is het nu tijd voor het fluxen: luxueus op reis gaan met de fiets.

Met hun fietsvakanties in Europa en daarbuiten bezorgt Trek Travel u een onvergetelijke ervaring die u volledig doet onthaasten. Er zijn formules voor de recreatieve én de geoefende wieleramateur; trektravel.com. De medewerkers van DuVine Adventure omschrijven zichzelf als ‘trip design artisans’: ze stellen een fietsvakantie samen op maat waarbij u geniet van lokale lekkernijen en luxueuze verblijven; duvine.com. 67


Absoluut Trend

Allez, Eddy!

Briek Schotte achterna Wie de tijd van de heroïsche Flandriens wil herbeleven, kan naar de achtste editie van de RetroRonde. Het gaat niet echt om een koers, veeleer om een pleziertochtje van 40, 70 of 100 km. Alleen renners in vintageoutfit en op een fiets van voor 1987 mogen deelnemen. Oudenaarde, 14 en 15 juni 2014; retroronde.be. Helden van de weg L’eroica is een Italiaanse stichting die de witte zand- en grindwegen in Toscane wil beschermen tegen asfaltering. Sinds 1997 richt de organisatie ook een wielerevent in met parcours van 38 tot 205 km, af te leggen met een vintagefiets. 5 oktober, Gaiole in Chainti (Siena), Italië; en.eroica.it. Jour de Fête Eind juni zakken 20 000 nostaligici af naar Saumur voor het event Anjou Vélo Vintage. Op het programma staat - naast de wedstrijden en parcours door de valleien van de Loire - ook een soirée guingette. Het officiële transportmiddel op het event is de Anjou Vélo Vintage die je 68

© RetroRonde.be - Marc Demoor

© Ride Retro

Heimwee naar de wielerbroeken met zeemlap? Vijf vintage-events voor wielerfanaten in binnen- en buitenland.

kunt kopen voor 289 euro. 28 en 29 juni, Saumur, Frankrijk; anjou-velo-vintage.com. In velo veritas Ook in Oostenrijk kun je terecht voor een trip down memory lane. Velo Vertitas loodst je via verschillende routes door het Weinviertel, de grootste wijnstreek van het land. De parcours zijn bedoeld voor fietsen van voor 1987. Wie nog geen vintagemodel heeft, vindt misschien een exemplaar op de vlooienmarkt ter plaatse. 14 en 15 juni, Korneuburg, Oostenrijk; inveloveritas.at. Versnelling lager Met hun parcours dat loopt van Charleville-Mézières tot Givet willen de organisatoren van Ride Retro het plezier terugvinden van fietsen in een tijd toen we met z’n allen nog een versnelling lager reden. Dresscode: sjaaltjes, witte sokken en plooirokken voor de vrouwen; gilet, pantalon met klemmen en bretellen voor de mannen. 21 juni, Charleville-Mézières, Frankrijk; rideretro.com.


Absoluut Trend

1

2

Fietscouture Exclusieve tweewielers voor fietsionista’s

3

4

5

1. Ontwerper van deze fiets met frame van bamboe, verbindingsstukken van staal en spaken van zilver is niemand minder dan ontwerper Marc Jacobs. De limited edition - er bestaan maar 10 exemplaren van - werd met de hand gemaakt en is verkrijgbaar in enkele selecte Marc Jacobs-boetieks; pandabicyles.com. 2. Nooit meer knoeien met schuurpapier en plakkertjes. De stadsfiets van Chanel, een design van Karl Lagerfeld, is niet alleen voorzien van tassen, kettingbeschermer en pompetui van gewatteerd leer, maar ook van banden die niet kunnen leeglopen; chanel.com. 3. Modelabel Gucci en fietsenmerk Bianchi sloegen de handen in elkaar en kwamen met deze ‘Bianci by Gucci’-collectie op de proppen. De fietsen hebben een leren zadel, dito handgrepen en een wit frame versierd met de groen-rood-groene strepen van het Gucci-label. Ideaal voor ‘mensen die alle hoofden willen doen draaien wanneer ze zich verplaatsen’, beweert Frida Giannini, de creatieve directeur van Gucci die het ontwerp tekende; www.gucci.com/us/worldofgucci/articles/ bianchi-by-gucci-bike. 4. Hackett London, het Britse label voor mannenmode, bundelde de krachten met Cooper Bikes, wat de ‘Chrome Single Speed’ opleverde, een fiets geïnspireerd door de Mini Cooper uit 1961; cooperbikes.com. 5. De fiets die Hermès op de markt bracht in samenwerking met Time is heel licht en stevig tegelijk dankzij het frame van carbonvezel, subtiel afgewerkt met naturelkleurig leer. ‘Le Flaneur d’Hermès’ heeft acht versnellingen en is bedoeld voor polyvalent gebruik door zowel heren als dames; hermes.com. 69


Absoluut Trend

Rij, rij, rij Fietsen is vandaag niet alleen de snelste manier om je te verplaatsen in het stadscentrum – je zoeft zorgeloos voorbij de toeterende wagens in de file – maar ook de stijlvolste. Alle onmisbare accessoires voor de urban nomad op twee wielen.

1

3

© Ecal/Nicolas Genta

2

4

5

1. Het iconische leren Brooks-zadel werd verwerkt tot schoudertas ‘Victoria’; brooksengland.com. 2. Waterproof en schokbestendig, deze drager voor iPhone 5/5s; fahrer-berlin.de. 3. Deze onzichtbare helm transformeert zich tot airbag bij een ongeval; hovding.com. 4. De ‘Chamois Creme’ van Rapha met rozemarijnextract voorkomt irritaties en verzacht de huid tijdens lange fietstochten. Met aromische planten en kruiden uit de Provence; rapha.cc. 5. De Zwitserse universiteit voor kunst en design ECAL staat bekend om zijn innovatieve projecten. In 2013 bedachten studenten samen met de Nederlandse designer Chris Kabel een reeks snuggere fietsaccessoires. Op foto: kabelrem van Pierre Bouvier, en een rem die tegelijk bel is van Marceau Avogadro; ecal.ch.

70


Absoluut Trend

7

© Scott Hammel

6 1

3 8 9

10

11

6

6. De looks van een elegante stadsschoen gekoppeld aan het comfort van een trainer. Schoenen ‘Bike Geek’ hebben een rubberen zool en reflecteren in het donker; traceyneuls.com. 7. In Denemarken regent het gemiddeld 121 dagen per jaar en toch wordt er flink wat afgefietst. Geen toeval dus dat deze comfortabele poncho van Deense makelij is; rains.dk. 8. Het Belgische Cycleur de luxe is een pionier op het vlak van vélocouture. De uitgebreide collectie schoenen werd onlangs aangevuld met dit koerstruitje in retrostijl; brandsinadvance.com. 9. Een broek met smalle pijpen die de wind doorlaat en een handige rits verwerkt in een mouw. Het zijn de kleine subtiele verschillen tussen een klassiek maatpak en deze wollen ‘Communer Suit’; parkerdusseau.com. 10. Een passie voor de fiets leidde tot de art printcollectie ‘100 Copie’. Deze originele ‘Cityscape’ van fietsonderdelen was in een mum van tijd uitverkocht; 100copies.net. 11. Houder voor wijnfles die met strips aan het fietsframe vasthangt. Met de hand gemaakt in Montréal van op natuurlijke wijze gelooid kalfsleer; oopsmark.ca.

71


In wijzerzin: Bidon; barbidon.be; Blanco Bike Luxury, blancobikeluxury.be; Bike Project, bikeproject.be; Lola Bikes & Coffee; lolabikesandcoffee.nl, © Arthur Wieffering.

Adressen om bij te houden

Fietsionista’s moeten absoluut naar Bicyclette in Duffel. Modebewuste wielerliefhebbers vinden hier alles om hun hobby cachet te geven, van fietshelmen over boeken en cd’s tot sportvoeding; bicyclette.cc. Een fiets kopen en ondertussen genieten van een dampende espresso, het kan in Bar Bidon. De koffiebar biedt - exclusief voor Gent - de fietsen aan van Pashley, Cooper en Tokyobike; barbidon.be. Casa de Ciclistas is een coöperatieve fietsenwinkel met focus op reis- en tourfietsen, maar ze maken hier ook graag een bed of kampeerplaats vrij voor iedereen onderweg met de fiets; casadeciclistas.be. Op zoek naar een unieke tweewieler of een vintagefiets? Blanco Bike Luxury bouwt gepersonaliseerde fietsen met oog voor mooie verhoudingen en geslaagde kleurencombinaties; blancobikeluxury.be.

72

Het doel van De Fietskeuken is meer mensen op de fiets krijgen. Dat doet het atelier door bikers te helpen hun tweewieler te herstellen. Hongerige trappers kunnen na het sleutelen mee aanschuiven voor een stevige hap uit de volkskeuken; fietskeukenantwerpen.be. Natuurlijk zijn er ook in Nederland - hét fietsland - enkele hippe bikes & coffee-bars te vinden. Lola in Den Haag bijvoorbeeld, waar ze helpen uw persoonlijke fiets samen te stellen; lolabikesandcoffee.nl. Daan Terclavers van Bikeproject herstelt fietsen en verkoopt tweedehandse exemplaren die hij volledig nakeek. Een adres voor de prijsbewuste wielerliefhebber; bikeproject.be. Conceptstore Fork is zowel een winkel als een delicatessenzaak en snackbar. In de showroom zijn onder meer de fietstassen van Freitag te vinden, gemaakt van gerecycleerd vrachtwagenzeil; facebook.com/ForkBrussels.


foto thomas de bruyne

bulthaup van damme team

hogeheerweg 3 9051 sint-denijs-westrem 09 222 23 40 martelaarslaan 200 9000 gent 09 248 05 55 info@bulthaupgent.be

www.bulthaupgent.be


© Diego Franssens

Absoluut Business

Ondernemer nieuwe stijl De tijd is voorbij dat ondernemingen vanop hun eiland de ogen konden sluiten voor de wereld rondom hen. De maatschappij verandert vandaag zo snel dat bedrijven geen andere keuze hebben dan zichzelf heruit te vinden. En dat doen ze op tal van manieren.

74

Hoewel het leven veel eenvoudiger en aangenamer zou moeten zijn door de toegenomen kennis en de verbeterde technologie, lijkt het of we met z’n allen liever voortrennen in de ratrace van de irrationele consumptie. Daarbij staan we onvoldoende stil bij de echte waarden in het leven.” Aan het woord is Bart Crevits. De dermatoloog staat aan het hoofd van een lasercentrum in Aalter en schreef een positief manifest waarin hij een evolutieconcept voor fundamentele maatschappelijke vooruitgang beschrijft. “De huidige economie is nog altijd gebaseerd op het goedkoop-dogma: we deinzen er niet voor terug om eender welk product vanuit de verste uithoek van de wereld te laten overkomen, zolang de financiële kostprijs maar iets lager uitvalt dan bij de concurrenten. Bij die beslissing weigeren we rekening te houden met de sociale en ecologische kostprijs”, zegt de dermatoloog. Het alternatief? “Er zijn fundamentele economische en politieke veranderingen nodig. Die hoeven zeker niet gepaard te gaan met drastische negatieve gevolgen die eigen zijn aan de grote revoluties uit het verleden. Ratio, cultuur en meerwaarde zijn hierbij belangrijke principes”, zegt Bart Crevits. De dermatoloog staat niet alleen in zijn oproep tot verandering. Zo vindt Wayne Visser dat bedrijven vooral hun visie op winstmaximalisatie moeten laten varen. De Zuid-Afrikaan is een van de belangrijkste internationale experts op het vlak van duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen. MVO is een vlag die vele ladingen dekt, maar het komt er vooral op neer dat bedrijven oog hebben voor de gevolgen van hun activiteiten op mensen en het milieu. De voorbije jaren zetten tal van grote en kleine ondernemingen programma’s op rond dat thema. “Beweren dat bedrijven louter bestaan om geld te verdienen, is onzin. Ze bestaan om de maatschappij te dienen en om aan de noden van hun klanten tegemoet te komen. Opbrengsten voor aandeelhouders zijn een manier om te meten hoe succesvol ze daarin zijn. Maar dat is slechts één maatstaf. Het probleem is dat bedrijven geobsedeerd raken door de winsten”, zei Visser eerder dit jaar op het Forum van MVO Vlaanderen. Nog niet alle bedrijven dragen duurzaamheid hoog in het vaandel, en al te vaak is MVO nog een vorm van windowdressing. Maar stilaan lijkt er toch iets te veranderen. “Meer en meer individuen en groepen zetten zich af tegen de traditionele economische zienswijze. We weten nu dat het leven veel te kort is om kortzichtig te denken en te handelen. Het is niet eens moeilijk om anders te leven. Zolang je maar een positief verhaal brengt en iets kunt uitbouwen met meerwaarde - zowel voor jezelf als voor anderen”, vindt Bart Crevits. Maar bedrijven kunnen dat niet alleen. “De ondernemingen van de toekomst zullen gemakkelijker fundamenteel veranderen als de maatschappij in zijn geheel ook de beslissing neemt om een alternatieve weg in te slaan”, zegt Bart Crevits. Intussen proberen tal van ondernemingen het al anders aan te pakken. Sommige bedrijven experimenteren bijvoorbeeld met telewerken, zodat de werknemers hun tijd beter kunnen verdelen tussen hun job en hun gezin. Ook voortdurend beschikbaar zijn via de smartphone is niet langer een absolute noodzaak. Zo hebben werknemers van de Duitse autobouwer BMW sinds begin dit jaar het ‘recht op onbereikbaarheid’. Op die manier krijgen ze de tijd om te recupereren. Veel ondernemers denken ook na over hun economisch model. Ze kiezen bewust voor kleinschaligheid en grote betrokkenheid met hun klanten. Bedrijven zien elkaar niet langer noodzakelijk als vijanden. Ze werken samen in coworkingruimtes of innovatiecentra zodat ze elkaar kunnen inspireren en uiteindelijk samen nieuwe zaken ontwikkelen. Enkele van die voorbeelden vindt u op de volgende pagina’s. Het zijn de ondernemers 2.0. Voor meer info over het positief manifest van Bart Crevits, surf naar www.hetpositiefmanifest.be.


© Diego Franssens

© Diego Franssens

© Diego Franssens

Absoluut Business

Wie? ABS Bouwteam Wat? Maatschappelijk verantwoorde onderneming

“We weten nu dat het leven veel te kort is om kortzichtig te denken en te handelen” Bart Crevits

“Ik probeer een biotoop te creëren waarin mensen zichzelf kunnen overstijgen” Anton Gonnissen

Elk bedrijf streeft ernaar winst te maken, maar steeds meer ondernemingen willen daarbij niet langer hun werknemers en omgeving uit het oog verliezen. “Je kunt geen business meer leiden zonder te beseffen dat je activiteiten een impact hebben op een groter geheel”, zegt Anton Gonnissen, CEO van ABS Bouwteam. “We mogen onze omgeving niet blijven belasten en een spoor van vernieling achterlaten voor de volgende generatie.” Voor zichzelf heeft Anton een duidelijke maatschappelijke rol voor ogen: bijdragen aan een betere en aantrekkelijkere ruimtelijke ordening in onze samenleving. Die missie realiseert hij samen met twintig medewerkers. En met dat menselijk kapitaal springt Anton Gonnissen heel zorgvuldig om. “Ik wil mijn werknemers niet volledig opbranden of als een citroen uitpersen. Ik probeer wel een biotoop te creëren waarin ze zichzelf kunnen overstijgen en uiteindelijk verrast zijn over wat ze zelf verwezenlijken.” Wie bij ABS Bouwteam aan de slag gaat, krijgt zes maanden tot een jaar om zijn plek te vinden. Iedereen mag volgens zijn eigen ritme en capaciteiten ontdekken waar zijn passies en kwaliteiten liggen. “Wie zichzelf helemaal ontplooit en mooie dingen realiseert, is automatisch ook in zijn persoonlijk leven veel gelukkiger”, luidt de overtuiging van Anton Gonnissen. Maar maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt volgens de CEO meer in dan alleen een maatschappelijke rol vervullen of instaan voor het welzijn van werknemers. “Je moet ook bruggen bouwen met externe partijen. Het is soms vreemd om te zien hoe bedrijven elkaar als vijandige mogendheden zien, of de overheid als een slechte partner beschouwen. Nochtans zouden we door beter samen te werken een open forum kunnen creëren waar we kennis delen. Daar zou iedereen beter van worden; zowel de ondernemingen als de maatschappij.” 75


© Cassecroute

Absoluut Business

Wie? Cassecroute Wat? Buying from the source “Ik heb niet de ambitie om schatrijk te worden. Ik wil vooral heel veel voldoening halen uit wat ik doe”, zegt Ronald Mattelé, de oprichter van Cassecroute (op foto links met muts). De interieurarchitect heeft in een ver verleden nog gewerkt voor Ikea Frankrijk. Nadien was hij actief voor diverse merken in de tuinmeubelsector. Na een carrière van 31 jaar stampte hij een eigen merk van outdoor furniture uit de grond. Met Cassecroute blies hij een verouderd meubel als de picknicktafel nieuw leven in. Een eenvoudig ontwerp en hoogwaardige materialen, meer was er niet nodig om picknicktafels weer hip en trendy te maken. Het bleek een schot in de roos. De tafels sieren tal van parken in Brussel, zijn te bewonderen in de domeinen van grote kastelen en vormen het pronkstuk van veel tuinen. Maar in tegenstelling tot heel wat van zijn concurrenten trekt Ronald voluit de kaart van de kleinschaligheid. Het ontwerp, de productie en de verkoop: Ronald Mattelé doet het allemaal zelf. Hij werkt niet met agenten of distributeurs die zijn tafels aan de man brengen. Wie een Cassecroute-stuk wil, moet daarvoor rechtstreeks bij Ronald aankloppen. Verwacht ook geen overvolle showroom. Elke tafel is maatwerk en wordt alleen op bestelling gemaakt. Buying from the source, heet dat in het Engels. Voor een deel doet Ronald Mattelé dat uit noodzaak. Door de hoge productiekost in België dreigen zijn tafels onbetaalbaar te worden naarmate meer tussenpersonen hun deel van de koek opeisen. Maar tegelijk speelt de ontwerper daarmee in op de toenemende vraag naar meer authenticiteit. “Door de kleinschaligheid kan ik maatwerk afleveren, wat niet zou lukken als ik alles in China zou laten produceren. Op die manier ontstaat ook een grote verbondenheid met de klant.”

76

“Door de kleinschaligheid kan ik maatwerk afleveren, wat niet zou lukken als ik alles in China zou laten produceren” Ronald Mattelé

“Ik ben nog jong: ik heb geen geld, maar wel veel tijd” Denis De Wilde

“Jonge ondernemers kunnen elkaar hier bestuiven en ideeën opdoen” Peter Bellens


© Anaïs De Picker

Wie? Denis De Wilde Wat? Coworking en ruilhandel

Wie? Bedrijvencentrum De Basis Wat? Innovatiecentrum

Een brouwerij starten zonder kapitaal, een atelier of materiaal: Denis De Wilde slaagde erin door coworking te combineren met ruilhandel. “Het is niet moeilijk om morgen een brouwinstallatie te laten plaatsen als je 80 000 euro op tafel kunt leggen. Maar ik ben nog jong: ik heb geen geld, alleen veel tijd”, zegt Denis. Zijn verhaal begon in een oude verlaten fabriekshal in Gent, die enkele van zijn vrienden hadden gekraakt en daarna voor een symbolisch bedrag huurden van de eigenaar. Voor de Gentenaar vormde het gebouw het gedroomde atelier om zijn brouwinstallatie ineen te zetten. Het pand had de grootte van een voetbalveld, en Denis kon er kosteloos al het materiaal gebruiken dat hij nodig had. En vooral: hij kon dankbaar gebruik maken van de kennis en het netwerk van de andere huurders van het bedrijfspand. Want uiteindelijk is dat het echte doel van een coworkingruimte: profiteren van de meerwaarde die ontstaat wanneer verschillende mensen dezelfde werkplek delen. En dat hoeft niet per se te gebeuren in verlaten en gekraakte fabriekspanden. Intussen stellen tal van bedrijven coworkingruimtes ter beschikking van freelancers, zelfstandigen of kleine startende ondernemingen. De eerste coworkingruimte, de Hat Factory in San Francisco, dateert van 2005. Nog geen tien jaar later vind je alleen al in de Verenigde Staten 900 dergelijke ruimtes. In België is het fenomeen nog niet zo ingeburgerd. Betacowork is met zijn 200 leden veruit de grootste coworkingruimte in ons land. Het initiatief ontstond in 2010 in Etterbeek, op een steenworp van de Vrije Universiteit Brussel. De huurtarieven voor een kantoorplek schommelen er van 105 euro per maand (voor wie een dag per week een kantoorplek huurt) tot 350 euro voor wie elke dag in de coworkingruimte werkt.

“Net zoals in de Verenigde Staten Silicon Valley een belangrijk centrum is voor de technologiesector, zo willen wij de motor zijn van innovatie rond duurzaamheid in de Vlaamse bouwsector”, zegt Peter Bellens - gedeputeerde voor Wonen en Sociale Economie in de provincie Antwerpen - over bedrijvencentrum De Basis in Westerlo. Dat centrum brengt ondernemers samen die energie- en milieuvriendelijke bouwtechnieken toepassen. De Basis bestaat uit twee futuristische gebouwen die amper energie verbruiken. Het geheel vormt een architecturaal hoogstandje met een moderne uitstraling dat vooral jonge startende ondernemers moet aantrekken die actief zijn in de sector van duurzaam bouwen en wonen. Jonge starters met weinig financiële middelen kunnen er al vanaf 300 euro per maand een kantoorruimte huren. Op de nabijgelegen duurzame kmo-zone kunnen ze daarna opslagplaatsen en bedrijfsgebouwen optrekken. Op die manier wil het centrum vernieuwing stimuleren. Peter Bellens: “Als verschillende bedrijven op één plek actief zijn rond hetzelfde thema, ontstaan er veel sneller samenwerkingen en zien nieuwe innovatieve toepassingen makkelijker het daglicht. Jonge ondernemers kunnen elkaar hier bestuiven en ideeën opdoen.” Intussen hebben zo’n twintig bedrijfjes zich in De Basis gevestigd, waardoor het bedrijvencentrum bijna helemaal volzet is. Ook de flexoffices zijn een groot succes. Die kleine kantoorruimtes van 25 vierkante meter worden voor een dag verhuurd aan mensen die tijdelijk nood hebben aan werkruimte. “Daarmee kunnen we een steentje bijdragen aan de oplossing van het mobiliteitsprobleem in ons land. Wie anders te ver zou moeten rijden om te kunnen werken, kan hier terecht voor een flexibel kantoor.”

77Absoluut Column

Polariseren en na-interpreteren: de gesel van Generatie X De Generatie X-ers, vandaag welstellende vijftigers, zien de teloorgang van wat waar en eerlijk is niet meer. Dat moet dringend anders, vindt Anton Gonnissen.

A

ntropologen en geschiedkundigen zullen in de toekomst nog hun handen vol hebben aan het beschrijven van Generatie X - mijn generatie. Veel informatie kunnen ze in elk geval terugvinden in de statistieken vanaf 1990, het moment waarop de Generatie X-ers, de groep mensen geboren tussen 1955 tot 1970, getrouwde en stemgerechtigde burgers waren geworden. Zo zijn er sinds 1990 in België alleen al ongeveer 450 000 koppels gescheiden. Wat betekent dat een slordige 900 000 mensen vandaag zullen beweren dat het hun schuld niet was, maar die van de ander. Daar kun je gif op innemen. In diezelfde periode werden ruwweg 140 000 faillissementen uitgesproken, waaruit je mag afleiden dat zo’n 300 000 tot 400 000 managers zullen beweren dat zij er niets mee te maken hadden. En de politieke leiders zweren bij elke verkiezing dat alles anders zal worden, om daarna gewoon verder de kluit te belazeren. Hoe verantwoorden al die mensen dat voor zichzelf? Hoe gaan ze om met hun leugens? Het antwoord op die vraag is niet moeilijk: Generatie X leerde eerst polariseren en verfijnde daarna de techniek van het na-interpreteren. Polarisatie is het opzettelijk creëren van tegenstellingen waar die er niet zijn. In een wit-zwartwereld zijn vraagstukken namelijk poepsimpel. Grijswaarden worden geweerd alsof het om een dodelijke ziekte gaat. Een perfect voorbeeld is president Bush die

na 9/11 de wereld de gepolariseerde keuze voorhield: ‘You’re either with us, or against us.’ Een neutrale houding bestond niet. Zo kun je personen en groepen demoniseren en kan elk conflict aanvaardbaarder worden. De inval in Irak en de genocide in Rwanda zijn twee voorbeelden waar we echt niet fier op moeten zijn. Maar evengoed, en met een even schadelijk resultaat, geldt dat ook op een kleine schaal. (V)echtgenoten in scheiding, vrienden die ruzie maken en kinderen met een te grote geldingsdrang op de speelplaats gebruiken deze techniek maar al te graag. Met eenvoudige oneliners lijken gepolariseerde stellingen snel bewezen en krijg je de lachers snel op je hand. Nuances, accenten, schakeringen, subtiliteit, aarzelingen en scepsis worden verward met besluiteloosheid, onzekerheid, wantrouwen en twijfels.

Het is vooral daarom dat de waarheid nog haar broek aandoet als een leugen al de wereld rond is. Wanneer de werkelijkheid eenmaal herleid is tot de tegenstelling goed/slecht (werkers/ profiteurs – Belgen/buitenlanders Vlamingen/Walen) volgt de genadeloze techniek van de ‘achterafleiding’: je onderbouwt de tegenstelling met gebeurtenissen die je, nadat ze zijn voorgevallen, zo interpreteert dat het lijkt alsof het om vooraf bedachte stellingen of handelswijzes gaat. Die methode wordt vooral bij discussies gebruikt om te doen uitschijnen dat al je handelingen een duidelijk doel hebben, terwijl meestal het omgekeerde waar is. Zo hoop je het aureool van het Grote Gelijk te creëren en besluitvaardig over te komen. In werkelijkheid worden op die manier de grootste vergissingen begaan, misdaden goedgepraat en wantoestanden vergoelijkt. Het grote slachtoffer is de waarheid. Dankzij dit soort technieken kan Generatie X zich rustig verder kapot consumeren, de wereld blijven verknoeien en haar nageslacht opzadelen met schier onoplosbare problemen. Welstellende vijftigers knikken intussen goedgemutst naar elkaar en zien de teloorgang van wat waar en eerlijk is niet meer. Dat moet volgens mij dringend anders.

Anton Gonnissen, architect en projectontwikkelaar, leidt het Gentse ABS Bouwteam. In 2010 lanceerde ABS Bouwteam het lifestylemagazine ABSoluut. Meer info: absbouwteam.be.

79


Absoluut Shopping

shopping 2.0 Lokaal, met respect voor natuur en mens, duurzaam en sociaal. Maak van uw volgende aankopen een statement dat kan tellen.

gouden handen

2

1

3

1. Venetiaanse ambachtsmannen realiseerden voor het project ‘Casa Europa’ de tafel ‘&Ability’ van de Italiaanse designer Alberto Fabbian; cargocollective.com – casaeuropa.it. 2. ‘Indera meets India’ is een collectie fairtradekussens en -plaids, gemaakt door kleinschalige Indiase organisaties; indera.be. 3. ‘Life is a bubble’, een creatie van keramiste Veerle Van Overloop; te koop via online gallery moozeum.com. 4. Heet water en pure armkracht: meer is er met de manuele espressomaker ‘Rok’ niet nodig voor het perfecte bakje troost; rokkitchentools.com. 5. ‘Untitled Mobile’ van gepoederd staal. 180 x 110 cm. Limited edition. Alex Valder bij Helmrinderknecht;

80


Absoluut Shopping

4

8

6

5

7

9

8 1. © Alessandro Guerriero and Paola Amabile for Casa Europa. 5. H3500 © Daan Linsen & Debora Lauwers. 7. ‘Elements serie’ by Scholten & Baijings © Tom Brown. 8. © Henk van Cauwenbergh

helmrinderknecht.com. 6. Voor ‘Project H3500’ kregen 355 Hasseltse gezinnen een nieuw, met de hand gemaakt huisnummer ontworpen door vijf Hasseltse grafische bureaus; h3500.be. 7. Lex Pott & David Derksen speelden met het oxidatieproces van spiegels in de reeks ‘Transience’; lexpott.nl & davidderksen.nl. 8. Collectie kristallen glazen ‘Elements’ van Scholten & Baijings voor J.Hill’s Standard; hillsstandard.com. 9. Catherine Op de Beeck creëert onder de noemer Baptized by Nature interieurconcepten met drijfhout uit de Camargue. Op foto: haar buitenbar voor brasserie Pure C4 in de duinen van Cadzand-bad; conceptsbycatherine.be. 81


Absoluut Shopping

PURE rotzooi

2

1

4

3

5

6

1. © Sanne Kooijmans. 3. PH: Charlotte Hosmer. Courtesy of Galerie Italienne, Parijs. 4. © David Gagnebin-de Bons (beeld links), © view pictures ltd (beeld rechts).

1. Koffietafel van gerecycleerd plastic uit de collectie ‘Flow’ van Dirk Vanderkooij; dirkvanderkooij.nl. 2. 75 % gerecycleerd polypropyleen en 15 % herwonnen vezels

van de vloeren van houtateliers. Dat zijn de hoofdingrediënten van ‘Broom’, een ontwerp van Philippe Starck voor de Amerikaanse stoelenfabrikant Emeco; emeco.net.

3. Alberto Biagetti transformeerde afgedankte materialen en gebruiksvoorwerpen uit Milanese aristocratische woningen tot de collectie ‘Bonjour Milàn’. Op foto: de ‘Parabola Lamp’; biagetti.net. 4. Twee projecten waarbij het hergebruik van oude ramen centraal staat: de kantoren van webblog Dezeen Magazine, een metamorfose

door de Londense architectenstudio Post-Office (postofficelondon.co.uk) en ‘La Fabrique’, een tuinpaviljoen bedacht door het Zwitserse Bureau A (a-bureau.com). 5. De sloppenwijken van Afrika, Azië en Zuid-Amerika inspireerden het Brits-Indiase ontwerpersduo Doshi Levien tot de kast ‘Shanty’; doshilevien.com - bdbarcelona. com. 6. Met ‘Goedzak’ wil het Nederlandse collectief Waarmakers het grote publiek op een laagdrempelige manier laten kennismaken met duurzaamheid. Afgedankte, maar nog bruikbare spullen krijgen op die manier een kans op een tweede leven; degoedzak.nl. 82


Absoluut Shopping

Iedereen ontwerper!

1

Landschap © Nicolas Schimp

2

3

4

1. Designer Yves Béhar liet zich inspireren door de eindeloze combinatiemogelijkheden van Lego-blokken voor ‘Sodastream Play’, de nieuwste versie van de drankjesmachine waarvan de kleurrijke onderdelen zich uitstekend lenen voor een mix & match; sodastream.com. 2. Vrij spel voor de moduleerbaarheid. Met de nieuwe ‘B-3’-lijn van Bulthaup kiest u zelf kleuren, materialen en indeling van uw keukenlades; bulthaup.be. 3. De ‘Wellness-wand’ van VSB koppelt de weldaden van sauna, stoombad en douche aan een eigentijds interieurconcept. De traditionele houten wand maakte plaats voor verlichte glasplaten die personaliseerbaar zijn met prints van eigen foto’s; vsbwellness.nl. 4. ‘Shoes are boring. Wear sneakers’ luidt het motto van Converse, producent van het wereldberoemde label All Star. Dankzij de gebruiksvriendelijke onlinedienst ‘design your own’ kunt u daar nog een stevige portie attitude aan toevoegen; converse.com.

83


Absoluut Shopping

© Caroline Sheyven

eigen oogst

1

© Nick Ceulemans

3 2

3

© PHDPH.com

5

4

6

1. Minimalistische halsketting ‘Big Circle of life’ van sterlingzilver 911 met natuurlijke, conflictvrije diamanten (gecertificeerd). Diamanti Per Tutti; diamantipertutti.com. 2. Een stijlvol kleurverloop voor de iconische handtas ‘Brillant’ in de editie ‘Nuance’ van het Belgische lederwarenhuis Delvaux; delvaux.com. 3. Collecties ‘Clara’ en ‘Mini Géode’ van respectievelijk massief goud en diamanten, en massief goud en druzy agaat. Céline d’Aoust; celinedaoust.com. 4. Robuuste, recycleerbare en lokale grondstoffen zoals beton, glas, staal en hout vormen de basis van ‘Crafting Light’, een modulair licht- en meubelaccessoiresysteem van de Limburgse architectuurstudio C.T.A.; craftinglight.be. 5. Interieurarchitect Peter Ivens en vintagespecialiste Bea Mombaers tekenden de luxueus ogende meubellijn ‘Série Julien’, die in maart in het Antwerpse Hotel Julien gelanceerd werd en nu ook verkrijgbaar is bij Items Knokke. Voor de collectie werd onder meer marmer uit de collectie van Van den Weghe toegepast; items-knokke.com - peterivens.be - vandenweghe.be. 6. Na de verlichting, de meubels en de tapijten is nu ook een origineel keukenontwerp van Jules Wabbes uit 1964 opnieuw op de markt gebracht. ‘Livourne’ beschikt over alle typische Wabbes-kenmerken: een perfecte verhouding, aandacht voor ergono-

84


Absoluut Shopping

7

8

6

7 9

10

11 9

mie, uitzonderlijke details en het gebruik van superieure materialen zoals exotische houtsoorten en het momenteel heel populaire messing; onetobe.be. 7. Het nieuwe Belgische label Per/Use omarmt tijdloos design met een ambachtelijke touch, maar hanteert ook hoogtechnologische apparaten om glas en hout tot sculpturale objecten te transformeren. Koffietafels ‘Levels’, ontworpen door Lucie Koldova; peruse.be. 8. Als de sporen van een trein, zo oogt het onderstel van deze tafel ‘Tracks’, een nieuw ontwerp van de sympathieke Brusselaar Alain Gilles voor het Italiaanse Bonaldo; alaingilles.com. 9. Het hele oeuvre van Le Corbusier stond model voor de nieuwste collectie muurbekleding van het Limburgse Arte. De producent ging hiervoor in zee met Les Couleurs Suisse AG, dat wereldwijd waakt over de rechten van het unieke kleurenpalet ‘Polychrome architecturale’ van de Zwitserse grootmeester. 10. ‘Crème’ en ‘Eau Sorcière’ vormen de basis van het Belgische Delbôve-gamma waarvan de roots teruggaan tot de jaren zestig. Evenwicht herstellende emulsie en balancerend, regenererend schoonheidswater; delbove-cosmetics.com. 11. State of the art lichtschakelaars en stopcontacten uitgevoerd in marmer. Lap is is een innovatie van de Oost-Vlaamse hardsteenspecialist Van den Weghe; lapris.be. 85


Absoluut Binnenkijken

86


Hedendaags ingericht cottagehuis

Van de stad naar het groen Toen hun tweede kindje op komst was, besloten Davinia en Stijn hun leven drastisch om te gooien en van de stad naar de groene stadsrand te verhuizen. Hun moderne interieur namen ze gewoon over in hun cottagehuis.

87


Totale bebouwde oppervlakte 258 m2. realisatie ABS Bouwteam. architect Inge Willemen. MATERIAAL DAK BIJBOUW Riet. INTERIEUR CIBO. BOUW-

88


We hebben lange tijd op een nieuwbouwappartement in het centrum van Gent gewoond”, vertelt Davinia. “Mochten we geen kinderen hebben gehad, dan woonden we daar nu misschien nog. Maar we wilden graag een tuin voor onze kleintjes. Toen we op een mooie zondag voorbij dit huis passeerden, waren we er meteen weg van. We vonden het huis zelf leuk, en ook de omgeving was perfect: heel stil en groen. De cottagewoning moest wel volledig verbouwd worden. Ook de oppervlakte vormde een beetje een struikelblok voor ons. Met twee kinderen en een derde op komst wilden we het huis zeker kunnen uitbreiden. Gelukkig was dat geen probleem. We hebben uiteindelijk naast de woning een ruim bijgebouw opgetrokken met grote glaspartijen en een rieten dak. Dat paste wel bij de stijl van de cottage, vonden we.”

89


JAAR 1954. MATERIALEN BINNEN natuursteen (Van den weghe) en parket. TUINONTWERP Lieven Vereecke. TUINAANLEG Tuinen Silvere Vandeputte.

Warm klassiek

Hoe charmant ze het huis ook vonden, Stijn en Davinia wilden toch de landelijke stijl niet doortrekken naar het interieur. Davinia: “Het ligt misschien voor de hand om een cottagehuis ook engiszins rustiek in te richten, maar wij wilden het anders aanpakken. Eigenlijk hebben we het interieur van ons appartement in de stad gekopieerd in deze plattelandswoning. Op het eerste gezicht lijkt de combinatie misschien wat vreemd, maar ze werkt wel. Superhedendaags of minimalistisch is de inrichting evenwel niet; veeleer klassiek modern met warme toets. De aankleding hielden we vrij sober, maar we hebben veel natuurlijke materialen gebruikt als natuursteen en hout. De muren zijn in zachte Flamant-kleuren geschilderd, zoals taupeachtig grijs. We wilden in de eerste plaats een huis waar je mag zien dat er geleefd wordt, waar je je thuis voelt.” Eiland

“Het hart van de woning is niet de zitkamer, maar de keuken”, vertelt Davinia. “In het weekend genieten we volop van onze zithoek, maar tijdens de week werken we meestal lang door. De tijd die overblijft, brengen we dan door in de keuken. Dat is voor ons de centrale plek. Omdat we vaak in de keuken vertoeven, wilden we hier geen barkrukken gebruiken. Gewone stoelen zitten nog altijd een stuk comfortabeler. Aangezien het werkblad doorloopt in de eettafel hebben we wel de vloer onder de tafel moeten verhogen.” Een andere favoriete plek van het koppel is de slaapkamer met aansluitend de badkamer en dressing. Davinia: “Hier hebben we niet alleen natuursteen gebruikt, maar ook tapijt. Dat schept een heel gezellige sfeer. Deze ruimtes vormen een beetje ons eilandje. Wanneer we de deur achter ons dichttrekken, genieten we hier van een absolute rust.”

90


Absoluut Binnenkijken

“Het ligt misschien voor de hand om een cottagehuis ook rustiek in te richten, maar wij wilden het anders aanpakken�

91


Absoluut Travel

1

‘Wildflower Field’, looking North toward West 29th Street, where the High Line begins a long, gentle curve toward the hudson river © Iwan Baan, 2011

92


Absoluut Travel

Het reisdagboek van Pierre Darge

Clochard de luxe Rijkdom anders bekeken Om je echt rijk te voelen, tel je niet je bankbiljetten of goudstaven, maar creëer je tijd en ruimte. Pierre Darge, zelfverklaarde clochard de luxe, geniet alvast met volle teugen van luxe nieuwe stijl – in België zowel als in het buitenland.

H

et besef dat luxe nog maar weinig te maken heeft met centen lijkt stilaan veld te winnen. Voor een deel van de massa dan toch. Exclusiviteit blijft onderworpen aan de ijzeren wet van vraag en aanbod en kost daardoor handenvol geld, terwijl de nieuwe luxe vaak voor een habbekrats te rapen ligt. Tenminste voor wie zijn zintuigen op scherp heeft staan. In tijden van overbevolking en nerveuze haast zijn ruimte en tijd goed op weg om de échte luxe te worden. Naast authenticiteit en eenvoud. Met als toemaatje een flinke portie rust daar bovenop. Een gevoel van ruimte ervaren heeft in elk geval veel te maken met uitzicht hebben. Zo logeerden we in hartje winter een maand in NieuwpoortBad met uitkijk op een tot leven gekomen doek van Edward Hopper (foto 6): de verstilde vuurtoren in het natuurpark, elke dag met een andere lichtinval – een godsgeschenk. Ook in New York konden we een gevoel van rust en ruimte ervaren. Omdat we de behoefte voelden even aan de drukte van Manhattan te ontsnappen en een stevige wandeling in het groen te maken, liepen we afgelopen maand de High-Line

(foto 1) af, een voormalige spoorwegbedding die wil uitgroeien tot een soort groene draad, en die zich uitstrekt van pakweg West 34th Street tot Gansevoort Street. De wandelweg loopt tussen het industriële erfgoed waar galeries al jaren bloeien en waar vandaag ook nieuwerwetse bouwprojecten uit de grond schieten. We grepen de gelegenheid aan om in de Gagosian Gallery ‘New Sculpture’, het jongste werk van Richard Serra (foto 3), te bekijken. De expo getuigt van een indrukwekkende rust, en van nog veel meer waar we geen woorden voor vinden. Een herontdekking die beklijft. Na de wandeling schoven we in het Meat District verkleumd en een beetje uitgeteld mee aan in de Macelleria (foto 5), een voormalige vleeshandel waar we de smaakvolste, eenvoudigste kip van de laatste jaren mochten proeven. Met gebakken aardappelen en koriander. Voor geen geld bovendien. Het sereenste moment beleefden we dan weer in het Noguchi-museum (foto 2) in Queens, misschien het minst bekende museum van New York dat, zoals we hadden gevreesd, geen taxichauffeur weet liggen. Het werk van de Japans-Amerikaanse beeldhouwer, die zijn artistieke carrière begon als assistent van Brancusi, is een statement op zich - maar vraag me niet dat statement te omschrijven. 93


Absoluut Travel

2

Sculpture Garden, The Noguchi Museum, NY Š The Noguchi Museum. Photo: George Hirose.

94


Absoluut Travel

3

5

4

6

7

3. © Richard Serra, Gagosian Gallery, foto Pierre Darge. 6. © Toerisme Nieuwpoort. 7. © Wim Prové.

Isamu Noguchi bezat vele talenten en kocht in 1974 een tankstation en atelier voor fotogravure waar hij zijn werken onderbracht. Later werd het gebouw omgevormd tot museum. We sloten de middag af in een wat concretere vorm van verfijnde smaak, een soort nieuwe tempel van authenticiteit en kleinschaligheid: de Brooklyn Roasting Company (foto 4) in Jay Street. De koffiebonen worden er ter plekke geroosterd en belanden na enige transformatie in een geurig kopje. De sfeer van het voormalige pakhuis in combinatie met de heerlijke koffie levert gegarandeerd een uurtje genieten op. Daarna slenterden we rustig voort over de kasseistraatjes onder Brooklyn Bridge, met een pas verworven boek van de erudiete en te weinig bekende Nassim Nicholas Taleb onder de arm. In zijn jongste werk ‘Antifragile’ breekt de auteur een lans voor things that gain from disorder. In een wereld die, tot vreugde van de verzekeringsmaatschappijen, streeft naar absolute zekerheid, kunnen het onverwachte, het schijnbaar foutieve, het ogenschijnlijk mislukte, zelfs het onzekere de basis vormen voor verwondering en vreugde. Een must. Dichter bij huis beleefden we dan weer een opwindend uurtje in de antiekzaak van

Wim Prové (foto 7) in de Watteeustraat 21B, op een steenworp van de Brusselse Zavel. Door zijn verrassende, eclectische keuze en zijn scherpe blik nodigt de jonge antiquair de bezoeker uit om objecten allerhande met een frisse blik te bekijken. Een hardnekkig gerucht wil dat clochards alleen onder bruggen slapen. Negeer dat gerucht. Afgelopen maand logeerden we in de B&B Drengel in Zoersel, waar Dirk en Beatrice met de zeer gewaardeerde hulp van architect Jan Maes een prachtige plek creëerden. Een geheel van beton en aluminium met grote volumes waarin enkele opvallende elementen de toon zetten, zoals de fraaie lichtsculptuur van Jan Pauwels boven de ontbijttafel. In de loop van de jaren hebben die volumes niets aan sereniteit ingeboet, en de bewoners hebben gelukkig niet de verleidelijke, klassieke reflex gehad om alles vol te stouwen. Een tuin van een halve hectare mét zwembad vervolledigt het fraaie plaatje. Bij het ontbijt hoorde een versgekookte eitje, broodjes en croissants, charcuterie en kaas, kersen en druiven en zowel De Morgen als De Standaard. Wat kan een clochard de luxe op een zonnige ochtend nog meer verlangen? 95


King George is a mad creative agency, specialized in PRESS RELATIONS INTERIOR DESIGN MAGAZINE PUBLISHING CREATIVE EVENTS GRAPHIC & WEB DESIGN BRAND STRATEGY

WWW.KINGGEORGE.BE


Bourgoo Weekend Service Geniet gratis van de openlucht in Knokke-Heist terwijl Bourgoo werk maakt van uw Audi.

Bourgoo is al meer dan 45 jaar een begrip in Knokke-Heist. Het familiebedrijf bouwde zijn reputatie op door constant naar de perfecte service te streven. Een nieuwe Audi kopen kan overal, maar Bourgoo zorgt ervoor dat het onderhoud van uw wagen op een zo’n aangenaam mogelijke manier verloopt, op het moment dat u er even tijd voor kunt vrijmaken.

Ons favoriete terrein op zaterdag is uw Audi. Openingsuren van dinsdag tot en met vrijdag: 8.30 u. – 12.00 u. en 13.30 u. – 18.00 u. ook zaterdag: 8.30 u. – 12.00 u. en 13.30 u. – 18.00 u.

Bourgoo Natiënlaan 111 - B-8300 Knokke-Heist Tel.: 050/62.10.30 info@bourgoo.com www.bourgoo.com


TUINARCHITECTUUR | TUINAANLEG ZWEMBADEN | POOLHOUSES | TOTAALPROJECTEN

VANTEGEMSTRAAT 33 | 9230 WETTEREN www.becaus.be | info@becaus.be | T 09 363 09 63


Absoluut Column

Anders, ja. Maar leuker? Vliegen heeft vandaag veel van zijn grandeur verloren, vindt Gerrit Op de Beeck. En dat is iets wat de reisjournalist fel betreurt.

aten we met het goede nieuws beginnen. De low-cost carriers - met Ryanair op kop - hebben vliegen betaalbaar gemaakt. Maar dat is het dan ook. De rest is slecht nieuws. En dan hebben we het niet eens over de belabberde service of de verdoken supplementen, zoals overdreven bagagetarieven. Of de lelijke, kanariegele interieurs waarbij tafeltje en bergvak ontbreken en de rugleuning van je stoel niet kan bewegen. Of de crew met gezicht dat langer is dan de duur van de vlucht. Nee, ik heb het over het feit dat de goegemeente denkt dat vliegen niets kost, of maximum 27 euro. Pure volksverlakkerij: vliegen kost geld. Veel geld zelfs. De enige reden waarom Ryanair zijn businessmodel (of misleiding?) kon hanteren, waren de massale subsidies, commissies, toelages, marketingpromoties en sociale dumping. De ruwgebekte ceo Michael O’Leary deed de rest. Zo bespeelt de meesterprovocateur al jaren de media met nieuwsberichten over betalende toiletbezoeken aan boord, het idee om rechtopstaand te vliegen enzovoort. Nog slechter nieuws is dat de zwaar gesubsidieerde luchtvaartmaatschappij ertoe heeft bijgedragen dat velen nu denken dat je moét vliegen. Maar eigenlijk is het als bij Krug-champagne drinken, Kamtsjatka-krabbenpootjes eten, een Havana-sigaar savoureren of met een Maserati rijden. Het kan, het mag, het is er … maar het heeft een prijs. Wel, vliegen heeft ook een prijs. Ook al proberen sommigen het anders voor te stellen.

Ondertussen blijkt wel duidelijk dat het concept van de prijskrakers uitgehold is, al was het maar door de rechtszaken die zich opstapelen. En met 81 miljoen passagiers per jaar moeten nu ook andere markten aangeboord worden. Opmerkelijkste gebeurtenis is de verhuizing naar dure, tot de top behorende luchthavens als Brussels Airport. Maar kan Ryanair opereren volgens de regels van een grote luchthaven waar de luchtvaartmaatschappij, in tegenstelling tot in de regionale airports, niet de alleenheerser kan spelen? O’Leary - van opleiding fiscaal specialist - sloeg in elk geval een mea culpa. Het imago moet beter. Plots krijg je gratis een stoel toegewezen of wordt één extra gram bagage niet meer afgestraft. Is het niet jammer dat vliegen intussen alle grandeur verloren heeft? In het woord Airbus kwam de klemtoon op ‘bus’ te liggen; Boeing is bijna een

scheldwoord geworden. Wie herinnert zich niet de tijden waarin vliegen nog synoniem stond voor genieten, de airhostessen als engelen door de cabine zweefden en de passagiers respect toonden voor hen en voor elkaar? Wil je tegenwoordig anders - lees: beter - vliegen, dan ben je veroordeeld tot langeafstandsvluchten en businessclass, op z’n minst. Intra-Europees is het kalf al verdronken. De vluchten lijken er veeleer cargo’s met militaire regels en boetes voor wie weigert in het gelid te lopen. Ben ik nu een nostalgicus die predikt dat het vroeger allemaal beter was? Nee, het was anders. Maar we zijn wél met z’n allen een stukje etiquette kwijt. Het intrinsieke genieten heeft het verloren van de massabeleving. Vliegen is fastfood geworden. Een doorsneebus van De Lijn heeft meer panache en klasse dan een Boeing van Ryanair. ‘I can remember when the air was clean and sex was dirty’, zei de Amerikaanse auteur George Burns ooit. Wel, ik herinner me de tijd dat vliegen nog een belevenis was. Maar hoe dan ook, met wie en op welke manier u ook vliegt: happy landings!

Gerrit Op de Beeck begon zijn loopbaan als persfotograaf bij De Morgen. Vandaag doorkruist hij als freelance journalist-fotograaf meer dan 150 dagen per jaar alle continenten en reist hij van Patagonië over Spitsbergen tot Polynesië. In 2005 kaapte hij met een reportage over Lapland de Finse Kalevala-award in de wacht.

99


Absoluut Travel

Onthaasten op Cortes Island Een eiland in British Colombia waar je moeite voor moet doen om er te geraken. Dat kan alleen maar een bijzondere plek opleveren waar het massatoerisme niet snel greep op zal krijgen.

1

100


Absoluut Travel

2

Onthaasten aan het water

Het West-Canadese Cortes Island maakt deel uit van de archipel bekend als de Discovery Islands die tussen Vancouver Island en het Brits-Columbiaanse vasteland liggen uitgewaaierd. De naam spreek je uit als ‘Cortez’ want het eiland werd vermoedelijk vernoemd naar de Spaanse veroveraar Hernán Cortés die de archipel in 1792 tijdens een expeditie ontdekte. Genesteld aan de voeten van het nationale park Desolation Sound en omgeven door heldere meren, serene zandstranden en ruige bergkloven is Cortes een van de mooiste bestemmingen aan de Sunshine Coast. De term onthaasting lijkt hier wel te zijn geboren. “We doen het hier zo op ons eigen ritme”, lichte een bewoner toe die ons aanmaande naar een lagere versnelling terug te schakelen met onze huurwagen. Dat slakkengangetje op bijna lege wegen, slingerend door het natuurschoon (perfect for cruising!) is even wennen, maar na enkele dagen is er geen ontkomen aan. Een allesoverheersend gevoel van rust overvalt ons, bevrijd van elk tijdsbesef en uiterlijk vertoon. Zo geraak je er Een flinke autorit en drie ferry’s maken van een reis naar Cortes een avontuur op zich. Maar toegegeven, er is ook de easy way. Air Canada vliegt dagelijks naar Campbell River van waaruit je de ferry naar Quadra Island en vervolgens Cortes Island kunt nemen. Pas écht spectaculair is een vlucht per watervliegtuig dat je vanuit Vancouver of Seattle aan de steigers van een van de beschermde jachthavens zoals Manson’s Landing dropt (foto 1). Heerlijk om toe te kijken hoe de piloot op compleet relaxte wijze en op blote voeten zijn toestel weer de lucht in stuurt; vancityseaplanes.com. Overal water: watertaxi’s (foto 2) zijn een veelgebruikt lokaal transportmiddel. Niet te missen zijn de whalespottings en de eco tours naar bijvoorbeeld Desolation Sound (discoverylaunch.com). Verschillende stromen op Cortes vormen de paaigronden voor de beroemde en overheerlijke chumzalm. Duizenden spierings paaien ieder jaar ook op het meest zuid-westerse tipje van het eiland in Smelt Bay Provincial Park. Wanneer de lokale autoriteiten groen licht geven, kun je in een van de vele baaien ook zelf zeevruchten plukken, wat een overheerlijke maaltijd oplevert (foto 3).

3

2. Discovery Launch water taxi; discoverylaunch.com.

101


Absoluut Travel

1

2

Een natuurlijk patrimonium

Europa kan bogen op een rijke culturele geschiedenis. In Canada is het vooral de indrukwekkende natuur die het patrimonium uitmaakt van het uitgestrekte land. Dat is ook op Cortes niet anders. Het volledige eiland maakte ooit deel uit van de traditionele territoria van de Wei We Kai, Kwiakah, Homalco en de Klahoose First Nations. De zuiderse tip behoort ook toe tot het land van het (volgt u nog?) Sliammon-volk. Symbiose tussen mens en natuur neemt hier dan ook een belangrijke plaats in. Geen wonder dat dit eiland een trekpleister vormt voor alternatievelingen. Whalecome! De Discovery Islands zijn een goede plek om een walvis te spotten. Cortes Natural Food Coop - een coöperatieve van lokale bewoners en boeren, en het kloppende hart van het eiland - verwelkomt klanten met dit grappige uithangbord (foto 1); cortescoop.ca. Tegenover de winkel ligt Manson’s Community Hall. De bank rond een indrukwekkend ogende boom is een favoriete ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers (foto 7); mansonshall.org. Hollyhock opgericht in de jaren 80 door local Shivon Ravensong en Greenpeace-activist en auteur Rex Weyler is een new-agecentrum dat helemaal in het teken van wellness staat (foto 3 en foto 1 en 4 op volgende pagina). Het is gelegen op een idyllisch stukje natuurschoon in het zuidoosten van het eiland. In dit exclusieve holistisch centrum kun je onder meer aan yoga, meditatie en heling doen; hollyhock.ca. Tai Li Lodge (foto 4 en 6) Steve en Carol London zijn beide ervaren zeilers en werden aangetrokken door de wilde schoonheid en outdoor lifestyle van Cortes Island. In 1993 openden ze dit prachtige resort op een afgelegen plek aan het water. In het Arbutus Point Camp kun je niet alleen in waterfront cottages overnachten maar ook in een tentcabine, in nauw contact met de natuur. Een unieke ervaring; taililodge.com. Dorje Ling is een non-profit Dharma-leercentrum in de Tibetaans-boeddhistische traditie. Bezoekers zijn welkom om er te mediteren, het archief te consulteren of van de serene setting mét stoepa (foto 8) te genieten. Er is ook een hostel op het domein (foto 3 op volgende pagina); dorjelingcentre.org. 3. Hollyhock, woman in hot tube © Carolyn Howse

3

4


5

7

6

8

103


Absoluut Travel

1

2 3

104

4


5

6

7

het ibiza van vroeger

Cortes Island wordt ook wel eens het Ibiza van de jaren zestig genoemd, voor de komst van de 24-parties en de dranktoerist. Niet alleen alternatievelingen vertoeven er graag, ook de ultrarijken die hier in hun buitenverblijven in alle discretie - weg van de drukte - vakantie kunnen vieren, hebben het eiland in hun hart gesloten. Cortes is ook bijzonder populair onder de Amerikanen. Heel wat mensen uit Seattle hebben hier een buitenverbijf, zoals ook de eigenares van het prachtige Poisson Cove dat verhuurd wordt via Cortes Island Vacation Rentals (cortesislandvacationrentals.com). De meeste huizen liggen diep weggestopt in het bos en zijn alleen bereikbaar via onverharde wegen (foto 7). Je leeft er op die manier heel dicht op de natuur, wat bijzondere ontmoetingen oplevert zoals aan je voordeur grazende herten. Smelt Bay Provincial Park werd vernoemd naar de spiering of smelt die hier elk jaar in september meer dan 65 000 eitjes legt. Het park heeft het enige kampeerterrein op Cortes Island en is hét adres voor wie wil genieten van een prachtige zonsondergang (foto 2); env.gov.bc.ca/bcparks/explore/parkpgs/smelt_bay. De Arbutus of Madrona, een boom met dieprood kleurende bast (foto 5), staat erom bekend goed te gedijen in extreme weeromstandigheden aan de kust. De boom komt dan ook vaak voor op Cortes. Ron Bazar verwerkt snoeisel van de boom of gesneuvelde exemplaren tot keukengerei (foto 10); arbutusarts.com. Lokale productie De bevolking draagt een lokale duurzame voedselketen waarbij alle nodeloze tussenstappen worden uitgeschakeld hoog in het vaandel. Linnaea Farm is een populair adres waar cursussen over ecologisch tuinieren worden gegeven, waar je groenten en fruit kunt kopen met het pick & paysysteem en waar ook eigen geteeld vlees wordt verkocht (foto 6 & 8); linnaeafarm.org. Uit de bol Cortes Island heeft – zij het dan op een veel kleinere schaal – zijn eigen Tomorrowland. Op een afgelegen locatie in de lagoon van Carrington Bay, die voor bezoekers alleen te voet of per boot bereikbaar is, wordt elk jaar in augustus op dit geïmproviseerde podium (foto 9) een 48 uur gratis raveparty georganiseerd. Overnachten doe je er in open lucht. cortesislandbc.com.

8 9

Voor foto 1, 3 en 4, zie vorige pagina. 1. Hollyhock, bodywork session © Susan Seubert. 4. Hollyhock © Susan Seubert. 5. & 10. Atbutusarts.com.

10

105


EVERGEM Finlandstraat 19 | 9940 Evergem 09 226 25 01 | info@depuydthaarden.be KNOKKE NatiĂŤnlaan 215 | 8300 Knokke 050 34 24 44 | info@depuydthaarden.be www.depuydthaarden.be


Absoluut Reizen

Reizen anno 2014 De vier meest in het oog springende vakantietrends

1

Genberg Art UW Ltd, © Jesper Anhede

Alles voor de kick Hoe ver zijn mensen bereid te gaan om van hun vakantie een onvergetelijke belevenis te maken? Steeds verder, zo blijkt. Bij de Britse reisorganisator The Adventurists bijvoorbeeld wijzen ze uitdrukkelijk op de reële gevaren, gekoppeld aan hun aanbod van avontuurlijke reizen die je als overlevingstochten zou kunnen omschrijven. ‘Jullie leggen zowel jullie gezondheid als leven in de waagschaal’, klinkt het op de website. ‘Maar’, zo gaan ze verder, ‘dat is net de bedoeling.’ Voor The Adventurists ligt de verklaring voor het succes van hun experience trips dan ook voor de hand: we hebben gewoon genoeg van onze overgecontroleerde, overbeveiligde samenleving. ‘Life on earth has become dull. Bollocks to that’, luidt het motto. Iets minder extreem, maar al even onvergetelijk, is het project ‘Underwater Room’ van kunstenaar Mikael Genberg. Wat ooit begon als een kunstinstallatie in Zweedse wateren, werd een instanthit in de hotellerie: een uiterst basic kamer in een typisch Zweedse cottage, drie meter onder water en met panoramisch uitzicht op flora en fauna. Het concept is sinds kort ook beschikbaar in het Manta Resort op Pemba Island, Zanzibar. theadventurists.com – underwaterroom.com – themantaresort.com.

107


Absoluut Reizen

De Royal Clipper; starclippers.com.

2 Alternatieve cruises Uw kroost zal het allicht als toppunt van ‘uncool’ bestempelen, maar volgens Abta, de Britse vereniging van reisagenten en touroperators, beweegt er iets in de cruisewereld. Steeds meer jongeren tussen 16 en 25 jaar lijken namelijk meer en meer het idee van een floating holiday genegen te zijn. “Cruiseschepen hebben eindelijk hun muffe imago van zwartedassendiners aan de captain’s table van zich afgeschud”, stellen de experten. “Ze worden steeds vaker drijvende themaparken met klimmuren, gevechtscursussen, on-board windsurfsimulatoren en dansfeesten die de hele nacht doorgaan. Who needs Ibiza when you can get all this?” Ook de Britse rockband Pulp ging afgelopen winter letterlijk overstag en werd headliner op de SS Coachella, het eerste alternatieve muziekfestival op zee. Voor wie op het water net van de rust en een ongehinderde blik op oneindig wil genieten, klinkt deze evolutie allicht als pure horror in de oren. Maar ook voor de meerwaardezoeker groeit gelukkig het aanbod. Zo organiseert Star Clippers onvergetelijke zeilvakanties op tall ships waarbij je onder meer vanuit Zuid-Europa de oceaan oversteekt naar de Caraïben. Ook Ponant, Sea Dream, Wind Star Cruises en SilverSea Experience bieden unieke vakanties aan op tot de verbeelding sprekende luxeschepen. starclippers.com – ponant.com – seadream.com – windstarcruises.com – silversea-experience.

108


Absoluut Reizen

Hotel San Antonio, Griekenland; sanantonio-santorini.com.

3 Gastronomische reizen In onze contreien worden we dankzij een aanstormende generatie topchefs flink verwend op het vlak van vernieuwende gastronomie. En met de zoveelste jaargang van ‘Mijn (Pop-up) Restaurant’, ‘Komen Eten’, ‘The Great British Bake Off’ en ‘Master Chef ’ lijken we maar niet genoeg te krijgen van de culigekte op het kleine scherm. Ook op vakantie zijn we blijkbaar niet van plan onze getrainde smaakpapillen tijdelijk met minder tevreden te stellen. Meer en meer mensen kiezen dan ook voor een bestemming waar naast de omgeving extra aandacht wordt gegeven aan culinaire meerwaarde. Om op die vraag in te spelen, stuurde reisorganisator Vip Selection de jonge en talentvolle chef-koks van de Jeunes Restaurateurs d’Europe naar een selectie van hun hotels. Na dagen proeven, evalueren en bijsturen werden elf hotels voorgedragen die volgens hen het prestigieuze label ‘Selected by Jeunes Restaurateurs d’Europa’ verdienen. Vier hotels gingen nog een stapje verder en lieten hun chefs een opleiding volgen in Belgische toprestaurants. Op foto: vijfsterrenhotel San Antonio, Santorini. vip-selection.be.

109


bivakzone.be

Absoluut Reizen

4 into the wild De Nederlandse fotograaf Thijs Heslenfeld is gespecialiseerd in natuurfotografie en reist meer dan de helft van het jaar de wereld rond. Momenteel onderneemt hij met een volledig uitgeruste fourwheel drive een tocht door Namibië met op het dak plaats voor twee tenten: eentje voor hem en eentje voor één of twee betalende gasten. Het initiatief is een succes. Mensen zoeken blijkbaar steeds vaker manieren om uit hun comfortzone te treden. Kamperen op bijzondere plekken (her)wint dan ook aan belangstelling. In eigen land liet Luc Selleslaghs van bivakzone.be ons weten ‘overstelpt’ te worden door persaanvragen in verband met de nieuwste rage van paalkamperen. Bij die ‘beschaafde’ versie van wildkamperen moet je je aan enkele regels en een duidelijke gedragscode houden. Op de website bivakzone.be vindt u een overzicht van de mooiste plekken in Vlaanderen, Wallonië en net over de Nederlandse grens. Wie op comfort gesteld is, maar toch wil genieten van een onvervalst stukje natuurschoon, kan terecht op glamping.com. Die webstek biedt een wereldwijde selectie aan van luxueuze kampeervakanties in onder meer joerts, tipi’s, de mythische Airstream-caravan en comfortabele boomhutten. thijsheslenfeld.com – bivakzone.be – glamping.com. Op zoek naar een bestemming? Dan vindt u vast uw gading in deze nieuwe publica- > tie in twee volumes ‘100 getaways around the world’ van Margit J.Mayer, 720 pagina’s, uitgegeven bij Taschen.taschen.com. 110


Tijdloze badkamer van hoogstaande kwaliteit

De meubels van Antonio Lupi zijn altijd een lust voor het oog. Door de grote impact van hun design, bepalen ze de identiteit van de badkamer en haar gebruikers.

BADKAMER | VERWARMING | WELLNESS | VENTILATIE

Industrielaan 1 | B-9900 Eeklo T 09 376 98 98 | F 09 376 98 80 info@valcke.be | www.valcke.be www.facebook.com/valcke.nv

Dankzij de samenwerking met toonaangevende architecten, kunstenaars en ontwerpers, vormen de exclusieve producten een samenhangend geheel in de badkamer.

Toonzaal lllllllllllllllll llllllllllllllllllll llllllllllllllllllllllllllll

llll m² bllllmllshlllllm IR | slllm ll sllll | slls slllllll | llllllmlll | llltilltil lllmllllmlll | lllllsysllmll 111


Absoluut Actie

UW PARTNER VOOR VERGADERINGEN EN INCENTIVES Alle goede dingen bestaan uit 3. Een huizenhoog cliché, maar ook een engagement dat we bij 3Square willen waarmaken. Dag na dag. Voor u, voor uw medewerkers en voor uw klanten. Meeting, Dining & Events ... 3Square wordt uw partner voor vergaderingen en incentives. Op maat, in stijl en op niveau. En om het cliché ook in de praktijk te brengen,bestaat ook ons nagelnieuwe kantoor uit drie stijlvolle architecturale blokken. Een nieuwe landmark langs de E40. Vlakbij de belangrijkste autosnelwegen van het land en op enkele minuten van het bruisende centrum van Gent.

De meeting rooms van 3Square combineren

3Square dining is de ideale ontmoetingsplaats

Er is meer en meer de behoefte om mensen te

gezellige huiselijkheid met een zakelijke sober-

voor ondernemers. De aangename en profes-

leren kennen op een nieuwe, dynamische en

heid. U vindt er een functionele inrichting en

sionele sfeer zorgt voor het perfecte kader om

creatieve manier. 3Square zorgt voor een mooie

alle audiovisuele uitrustingen die u van een ei-

zakenpartners te ontmoeten bij een goed glas

omkadering

gentijds business center verwacht. Na de food

en een lekkere lunch. Naast de lunch van de

aangename manier te netwerken. 3Square

for thought van uw besprekingen, is het tijd

week staan er ook verschillende (seizoens)sug-

Club is een klassevolle ontmoetingsplaats voor

voor the real food. 3Square verzorgt uw lunch-

gesties op het menu. Wilt u liever in alle dis-

gelijkgezinden en potentiële zakenpartners.

es, walking dinners of gastronomisch diner ter

cretie zaken bespreken? Geen probleem, dan

Deze business club zorgt voor heel wat netwerk

plaatse. Hiervoor kunt u zowel terecht in onze

kunt u terecht in onze private dining rooms.

opportuniteiten en daar bovenop biedt ze ook

lunch rooms of private dining rooms als in de

Om op deze unieke locatie te kunnen net-

excellente catering service aan.

3Square Club.

werken, vragen we u wel lid te worden van

om op een professionele maar

de 3Square Club.

Rijvisschestraat 124 | 9052 Zwijnaarde | 09 248 10 10 | info@3square.be | www.3square.be


Absoluut Actie

win!

Architectuur maakt gelukkig. Dit magazine ook?

Laat het ons weten en wie weet mag u de unieke ‘BeoTime’ mee naar huis nemen.

Het magazine Absoluut is de visuele vertaling van de waarden die ons als bouwteam nauw aan het hart liggen: tijdloze schoonheid, emotie, eerlijkheid en vernieuwing. En of het nu om goede architectuur of een eigen magazine gaat, we pakken de zaken graag net ietsje anders aan. Omdat we deze publicatie natuurlijk niet voor onszelf maken, maar in de eerste plaats voor meerwaardezoekers als uzelf, zijn we heel benieuwd naar uw mening. Hebt u kritiekpunten en tips? Laat het ons weten via www.absoluutmagazine.be en maak meteen ook kans op een unieke creatie van Bang & Olufsen. Uw mening is een mooie prijs waard! Dat het Deense Bang & Olufsen bekendstaat om zijn ingenieuze en innoverende producten, bewijst het merk nog maar eens dankzij het ontwerp ‘BeoTime’. Met die unieke ‘wekker’ stapt de specialist even af van zijn vertrouwde gamma van onder meer sound systems, televisies en multimediadragers. De

subtiele vormgeving van ‘BeoTime’ is een ontwerp van Stephen Schmelling, die zich hiervoor baseerde op De Toverfluit van Mozart. Met de minimalistische creatie wil B&O het ochtendritueel weer in eer herstellen en opnieuw bijzonder maken. Daarnaast kunt u het toestel ook gebruiken als draadloze afstandsbediening voor verschillende B&O-toestellen. Zo neemt u deel Absoluut Magazine en B&O Gent geven 10 Absoluut-lezers de kans om deze unieke BeoTime te winnen ter waarde van 340 euro. Surf voor 15 juni naar www.absoluutmagazine.be, geef in alle discretie uw mening over ons magazine en antwoord op onze wedstrijdvragen. De winnaars kunnen de BeoTime-fluit persoonlijk afhalen in de Gentse B&0-vestiging op het François Laurentplein in Gent. Veel succes! Bang-olufsen.com; Absoluutmagazine.be

113


Absoluut Lezen

De boekenclub Tien miljard. Kan de aarde de mensheid nog aan?

Laten we wel wezen. Dit kleine maar oh zo provocerende boekje dat al in 2013 uitkwam, maar dat we u toch niet wilden onthouden, is niet bepaald geschikt als bedlectuur. U zou er wel eens slapeloze nachten aan kunnen overhouden. Auteur Stephen Emmott schetst aan de hand van grafieken en illustraties een gitzwart beeld over de invloed van de mens op de planeet en de mondiale problemen die daaruit voortvloeien. De wereld, zo stelt hij, verkeert in een zware crisis en daar zijn wijzelf de oorzaak van. Als we niet veranderen, zullen de gevolgen catastrofaal zijn. Een beangstigende wake-upcall. ‘Tien miljard. Kan de aarde de mensheid nog aan?’, Auteur Emmott Stephen © juergen-bauer.com

Stephen Emmott, uitgegeven door Atlas Contact, 208 pagina’s, atlascontact.nl.

Wild Art

David Carrier is een Amerikaanse filosoof en kunstcriticus, Joachim Pissarro is als professor en galeriedirecteur verbonden aan twee universiteiten. Het duo exploreerde jarenlang diverse kunstdisciplines die zich situeren buiten het galeriecircuit én buiten onze standaardperceptie van wat kunst nu eigenlijk is. Het resultaat? Een mooi vormgegeven verzamelwerk met 300 buitengewone kunstwerken waarbij je soms even moet slikken: van ijssculpturen, burlesque acts, extreme body-art tot een Condoleezza Rice-portret in, jawel, rijstkorrels. Een flinke dreun tegen de schenen van het art establishment. ‘Wild Art’, David Car-

Hot With The Chance Of Late Storm, The glue Society, for ‘Sculpture by the sea’ festival, Sydney, 2006 © Derek Henderson

rier & Joachim Pissarro, uitgegeven door Phaidon, 480 pagina’s, 350 illustraties, uk.phaidon.com.

Het nieuwe succes Hoe ver is een mens bereid te gaan om succesvol te worden? De torenhoge ambitie van de Grieks-Amerikaanse schrijfster Arianna Huffington (oprichter van de immens populaire newssite The Huffington Post) werd haar enkele jaren geleden bijna fataal. In haar uiterst persoonlijke boek legt een wedergeboren Arianna de vinger op de pols van het huidige werkklimaat. ‘Het meedogenloos najagen van geld en macht heeft geleid tot een epidemie van burn-outs en andere stressgerelateerde ziektes’, zo schrijft ze. Aan de hand van eigen ervaringen op zowel privé- als werkvlak toont Arianna hoe we alsnog het tij kunnen keren. ‘Het nieuwe succes. Een toekomst vol kracht, wijsheid en evenwicht’, Arianna Huffington, uitgegeven door A.W Bruna LeV, 320 pagina’s, bruna.nl.

colofon Uitgever Anton Gonnissen – ABS Bouwteam, Schoonzichtstraat 33, 9051 Sint-Denijs-Westrem. T 09 242 85 65; absbouwteam.be; info@absbouwteam.be REALISATIE, COÖRDINATIE & ART DIRECTION Miss Tipi – Els Van Roey, info@misstipi.com, T 0484 30 43 09 lay-out Eva Goethals – eva graphics, info@evagraphics.com, T 0485 31 37 91 REDACTIE Els Van Roey, Siska Verstraete, Stephanie Cnockaert. FOTOGRAFIE Nicolas Schimp (p.16: Chausée de Flandre),

Frederik Vercruysse (p.50: Kijkhuis met doorzicht, p. 86: Van de stad naar het groen), Els van Roey (p.100: Cortes Island, tenzij anders vermeld)

werkten mee aan dit nummer Ann De Roo, Anton Gonnissen, Laurence Dujardyn, Gerrit Op de Beeck, Peter De Backer, Sven Vonck, Pierre Darge REDACTIE bereiken? Absoluut Magazine, Els Van Roey – Miss Tipi – Rondebosstraat 11, 1700 Dilbeek, redactie@absoluutmagazine.be Geïnteresseerd in een advertentie? Contacteer ons via ann@absoluutmagazine.be

ABSoluut verschijnt tweemaal per jaar. Het volgende nummer komt uit in december 2014. U kunt alle edities integraal online raadplegen op onze website: www.absoluutmagazine.be

Uitgever en auteurs betrachten grote zorgvuldigheid bij de samenstelling van dit magazine. Zij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Ten aanzien van hetgeen in deze uitgave is opgenomen is getracht voor zover deze niet bekend waren de auteursrechthebbende te achterhalen. Voor zover er sprake is van onjuiste vermelding van auteursrechthebbende is dit gebaseerd op te goeder trouw verkregen gegevens. Uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventueel ontbreken van toestemming van auteursrechthebbenden.


Vlaamse gastVrijheid in de ProVence

B&B Maison ValVert Bonnieux - ProVence - France tel +33 6 72 22 37 89 - Volg ons oP FaceBook inFo@maisonValVert.com - www.maisonValVert.com


“Ik zoek niet. Ik vind.” Pablo Ruiz y Picasso (1881 - 1973)

Op een dag vindt Picasso op een schroothoop een oud en puntig fietszadel met vlak ernaast een verroest fietsstuur. In zijn verbeelding gaan beide delen zich als vanzelf met elkaar verbinden. Het idee van de Stierenkop (1943) is geboren, bijna zonder nadenken, zonder er expliciet naar op zoek te gaan. “Ik hoefde hem alleen nog maar in elkaar te lassen.” Je ziet een Picasso-stierenkop, en pas daarna zijn uit de assemblage de twee verdwaalde gebruiksvoorwerpen te herkennen. Het lijkt evident, maar bij nader inzien is het geniaal. Ook andersom openbaart zich het genie. Picasso: “Wat ik echter meteen daarna had moeten doen: de stierenkop weggooien. Hem op straat, in de goot, waar dan ook neergooien, in elk geval weggooien. Dan zou er iemand langslopen, hem oppakken en ontdekken dat hij van die stierenkop misschien wel een fietszadel en een stuur kon maken. En dat doet hij dan... Dat was prachtig geweest. Het is de gave der verandering.”

Schelstraete Delacourt Associates nv-sa • Member of InterSearch Bagattenstraat 165 • B-9000 Gent • +32 9 233 03 79 Square de Meeûs 38/40 • B-1000 Brussel/Bruxelles • +32 2 401 87 55 info@s-d.be • www.s-d.be

Schelstraete Delacourt Associates is gespecialiseerd in de werving en selectie van high level sleutelposities, nationaal en internationaal. Het kantoor biedt advies op het vlak van Executive Search, Director Search en Management assessment. Schelstraete Delacourt Associates is lid van InterSearch, met 90 kantoren in meer dan 50 landen wereldwijd.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.