Page 1

BYGG #1 2014 Tidningen med rätt kvalitet hela vägen

9

nyttiga tips för kaffeälskaren

Topptrall & Kärntrall

Fi skote nsk Svens råkare i k blev Na Cupen Takm ordisk Hallst ästare i aham mar.

NÖJD K UND

Vårt överlägsna nya trallvirke!

AB Karl Hedin i Söderhamn

Byggkunnande, glädje och bra kundbemötande är A och O


Redaktionens adress AB Karl Hedin Bygghandel Box 536, 631 07 Eskilstuna Ansvarig utgivare Stefan Forsberg Grafisk form, & produktion Happify Skribent Tony Bjurman Tryck Östertälje Tryckeri Omslagsfoto Joakim Borkovic

Kul på jobbet. Kul på fritiden ”Det är kul att ha roligt!” Så sade en arbetskompis till mig häromdagen med glimten i ögat. Visst har hon rätt!

E AB Karl Hedin En familjeägd sågverksoch bygghandelskoncern med verksamhet i Mellansverige. Företaget grundades i början av 1900-talet och har i dag 850 anställda och omsätter 2,7 miljarder kronor.

BYGG Byggmagazinet ges ut av AB Karl Hedin till bolagets företagskunder två gånger per år. Har du kommentarer eller åsikter om tidningen, kontakta oss gärna på byggmagazinet@abkarlhedin.se

2

BYGGMAGAZINET 1 | 2014

n som verkar ha roligt hela tiden är Harri Alaraasakka som driver Nordiska Takmästare AB i Hallstahammar, en av våra många trogna kunder. Harri är en hängiven snickare som alltid verkar vara på gott humör, oavsett om han renoverar ett tak eller kör ett skoterrace (sid4). Harri och hans duktiga snickare har fått en kanonstart i firman, ryktet sprider sig snabbt när man gör bra jobb.

”Vi ska vara bäst på service och kundbemötande” säger Lars Lindgren, VD på AB Karl Hedin Bygghandel på sid 7. Det kan vi lova att fortsätta att vara, eftersom vi har våra egna skogar, sågar, och bygghandlar med komplett sortiment och välutbildad personal som har kul på jobbet! Hela kedjan från planta till planka, och med kunskap, friska idéer och arbetsglädje hela vägen! Kaffe är ett annat glädjeämne i all sin enkelhet. Många yrvakna byggare börjar sin dag vid sjutiden med en kopp kaffe och lite snack hos oss, om allt från byggmaterial och nya verktyg, till fotboll och hockey. Det gillar vi! Vår anläggning i Söderhamn (sid 12) är ett bra exempel på det, med högt i tak, komplett byggsortiment och alltid en kopp kaffe och en macka innan du börjar dagens jobb... kan det bli bättre? Och om du inte dricker kaffe är det hög tid att börja nu! Många undersökningar visar att kaffe är rena hälsodrycken för bland annat

pumpen, hjärnan och humöret. På sid 11 får du nio heta argument för att dricka minst ett par koppar om dagen – gärna hos oss!

Bygg en veranda av Kärntrall och känn arbetsglädjen! De senaste tio åren har ständiga kampanjpriser och hård konkurrens pressat priserna och sänkt kvaliteten på vanlig trall hos många lågprisaktörer. Det är vi väldigt trötta på! Därför har vi nu tagit fram Kärntrall och Topptrall, den bästa furutrall du någonsin sett.

”Vi har våra egna skogar, sågar, och bygghandlar med komplett sortiment och välutbildad personal som har kul på jobbet.” Två suveräna produkter som vi sågar ur de bästa bitarna av de bästa furustockarna (sid 8). Rötsäker, stadig och lättarbetad, och din kund kommer att tacka dig för en fantastisk veranda även om tio-tjugo år. Det kan man kalla långsiktig arbetsglädje! Och missa inte att träffa Peter Pilö, objektssäljaren som är AB Karl Hedins egna golfpro. Nu hoppas jag Byggmagazinet ger dig nytta och läsglädje, oavsett om du läser på jobbet eller på fritiden. Vi ses och hörs, och ha det så kul på jobbet! Det har jag.

Stefan Forsberg

Marknadschef, AB Karl Hedin


innehåll #1 2014

Framtidens bygghandel

7

Topptrall och Kärntrall

8

Nordiska Takmästare trycker gasen i botten

Kaffe – bättre än sitt rykte?

4

11

Det är mycket svettigare att köra en skotertävling än att jobba en hel dag uppe på ett tak. Harri Alaraasakka

Nordiska Takmästare

Anläggningen i Söderhamn

12

Hallå där! Peter Pilö peggar upp

15

Alltid i Byggmagazinet | Planket 10 | Frågor & svar 11 | Korsordet 16

BYGGMAGAZINET 1 | 2014

3


Nöjd kund

n

Den finske skoteråkaren kör Svenska Cupen och är Nordisk Takmästare i Hallstahammar. Man kan undra varför en snickare uppvuxen vid polcirkeln i norra Finland plötsligt flyttar till Sverige? Kärleken så klart! Den fick Harri Alaraasakka att flytta till Hallstahammar för tre år sedan. Som hängiven snickare startade han genast ett byggföretag som fått en pangstart. Ryktet sprider sig snabbt när man gör bra jobb! Text: Tony Bjurman Foto: Joakim Borkovic

N

”Antalet anställda varierar beroende på säsong, just nu är vi fem stycken”, säger Harri Alaraasakka.

4

BYGGMAGAZINET 1 | 2014

ordiska Takmästare AB i Hallstahammar har fem till tio anställda beroende på säsong. Det är ett rutinerat gäng snickare med sammanlagt 100 års erfarenhet. Bra killar, lätta och roliga att ha att göra med. Vi är glada att ha dem som trogna AB Karl Hedinkunder. – Jag och Ludwig Tercha håller i trådarna i firman. Ludwig har 30 år i branschen och håller i kundkontakterna, tittar på jobb och gör offerter, berättar Harri. Dessutom är Ludwig grymt kunnig på gamla byggtekniker och K-märkta hus, så han sköter kontakten med Länsstyrelsen och offererar när vi gör sådana jobb. – Takrenoveringar är vår specialitet, vi byter råspont, lägger papp och duk, monterar läkt, pannor,

Ludwig Tercha har en gedigen erfarenhet i branschen – över trettio år!

plåttak, takavvattning och gör en del fasadrenoveringar, säger Harri. Det finns många AB Karl Hedin bygghandlar i vårt arbetsområde i Mellansverige, vi tar praktiskt taget allt material från dem. Hedinfolket är som kompisar och vi vet att vi alltid får bra material. Det ger oss och våra kunder trygghet. Vi samarbetar också med Villaägarnas Riksförbund, deras medlemmar får tio procent rabatt på våra jobb. Harri är arbetsledare och är gärna med och snickrar. Alla anställda har certifikat för heta arbeten tak, och utbildning i fallskydd. – Vi har 90 procent privatkunder, det väldigt kul att jobba med villor, man får personlig kontakt nästan varje dag. Kunderna är måna om sina hus och det är roligt att se hur nöjda de är med våra jobb. Ludwig Tercha trivs med Harri och hans hantverkare. – Jag har jobbat länge i branschen och tycker det är väldigt kul att jobba med Harris killar, berättar Ludwig. De är skickliga, noggranna och snabba. Målsättningen är att dubbla firmans omsättning redan i år och anställa fler. – Farfar, pappa och mina farbröder var byggare, berättar Harri. Pappa hade en av norra Finlands största byggfirmor och

LYNX RS 600

Nordiska Takmästare i Hallstahammar


Nöjd kund

Suomi

Harri Alara asak ka

”Det är klart mer ansträngande att köra ett skoterrace än att stå på ett tak och jobba en hel dag”, menar Harri Alaraasakka.

Fakta

Snöskoter

Skoter

n Snöskoter är ett naturligt fordon om man som Harri är uppvuxen i norra Finland. – Jag började köra skoter i femårsåldern och det blir allt roligare med åren. Under vintern 2014 har jag kört Sverige Cupen i Semi Pro Stock klassen, och Snow Star serien i Finland med deltagare från fem länder. Jag kör en Lynx RS 600 på ca 145 hkr, som gör 0-100 på ett par sekunder, det gäller att hålla hårt i styret! Skoterintresset tar nästan all min fritid, jag skruvar på kvällarna, tränar och tävlar på helgerna.

byggde en del fjällhotell. Med ett tiotal hantverkare i släkten var det naturligt att även jag blev snickare. Mitt första jobb var att bygga ett ganska stort timmerhus åt mig själv i Finland. Det var förvånansvärt enkelt och logiskt, och jag upptäckhögtyckstvättar vi taket med över 200 bar, så att det blir absote att det är väldigt kul att vara snickare. lut rent. Sedan impregnerar vi takpannorna mot påväxt och gör Takmålning är en annan speciali- en ytbehandling. Allt material vi använder vid en takmålning är tet som firman jobbar med. miljömärkt. – Takmålning kan vara ett bra alternativ till att byta hela taket, Vad gör Nordiska Takmästare säger Harri. Om råspont, papp, om fem år? läkt och takpannor är i bra skick, – Om fem år... ja... vi vill inte

Hedinfolket är som kompisar och vi vet att vi alltid får bra material. Det ger oss och våra kunder trygghet. bli för stora, det blir bara mer administration. Ungefär tio man är lagom, säger Harri. Och så ska jag ha tid att köra skoter, inte sitta på kontoret och administrera på kvällarna. Vi tänker också jobba mer med takmålning, och framför allt ska vi se till att alla kunder är nöjda även i fortsättningen. l

Nordiska Takmästare AB Verksamhet: Takrenovering och takmålning. Certifikat för heta takarbeten och utbildning i fallskydd. Hemort: Hallstahammar, Västmanland. Hantverkare: Snickare, plåtslagare, inhyrda murare. Antal anställda: 5. Motto: Alltid helt nöjda kunder! Kontakt: Harri Alaraasakka 072-316 72 98. Ludwig Tercha 070-218 89 99.

www.ntmab.com BYGGMAGAZINET 1 | 2014

5


Leverantör Kampanj

TIGERsåg

KAP & GERSÅG MILWAUKEE, MS 216 SB

2.795:-

MILWAUKEE, SSPE 1500 X

3.190:1500W med effektiv vibrationsdämpning, snabbfäste för snabbt och enkelt byte av sågblad utan verktyg. Slaglängd på 32 mm. Art.nr: 005338710 (inkl. moms 3.988:-)

DYCKERTPISTOL Kraftfull kap- och gersåg på 1800W för tuffa jobb. Geringsvinkeln kan ställas in 500 vänster/höger samt 470 och -20 vid snedkapning. Lasermarkör och LED-belysning. Art.nr: 005338714 (inkl. moms 3.494:-)

MÄRKPENNA

TIGERSÅGSBLAD

PICA DRY GRAFIT 2B

LUNA, DEMOLITION 200x19x1,3

99:Djuphålsmärkare med 2,8 mm tjockt grafitstift som standard. Art.nr: 004862524 (inkl. moms 124:-)

6

BYGGMAGAZINET 1 | 2014

från

29

50

Aerfast, Finish 18 PRO

1.596:Senco Finish Pro 18Mg för proffs och händiga. En pistol med hög kvalité med låg vikt. Ett idealiskt verktyg för panel, list-, foder- och skivarbete. Levereras med väska, 5-pack nosskydd och 3000 st dyckert 45 mm. Art.nr: 004280475 (inkl. moms 1.995:-)

/st

Sågblad av Bi-metall för elektriska tigersågar. 2+2 tandform, en större och en mindre för snabbare och kraftfullare snitt. Lämpliga för kapning av grövre rör samt rivningsarbeten, tjockare plåtkonstruktioner och profiler. Art.nr: 005393393 2-pack 75,90 (inkl. moms 94,90) Art.nr: 005393394 5-pack 169,90 (inkl. moms 212:-) Art.nr: 005393395 50-pack 1.475:(inkl. moms 1.844:-)

COMBOKIT MED MULTIVERKTYG MAKITA, DLX2019JX1 18V

3.590:-

Borrskruvdragare DDF459. Multiverktyg DTM50. 3 st 3,0Ah Li-ion batterier. Batteriladdare. MAKPAC Art.nr: 005992014 (inkl. moms 4.488:-)


Framtidens bygghandel Lars Lindgren, VD, AB Karl Hedin Bygghandel

”Vi ska vara bäst på service och kundbemötande ” Text: Tony Bjurman Foto: Privat

K

valitét och service är viktiga frågor som vi ständigt utvecklar i vår bygghandel, det hoppas jag att du ser när du besöker din AB Karl Hedin Bygghandel. Jag har själv jobbat i vår bygghandel sedan 1986 och upplevt hur vi har utvecklats under åren. Det blir allt viktigare att få bra helhetslösningar, både för byggproffs och gör-det-självare. För trettio år sedan räckte det att sälja virke och spik, men den tiden är förbi för länge sedan. Idag förväntar sig och ställer kunderna helt andra krav på service, kvalitét och kompetens, och den utvecklingen ska vi fortsätta att leda. Vi har lämnat 2013 bakom oss. Fjolåret började med en trög vinter, men avslutades med att byggandet tog fart igen med en stark höst och vinter. Jag tror att vi har ett gott bygghandelsår framför

oss 2014. Vi har jobbat hårt de senaste åren med att utveckla vår personal för att stå starkt rustade när konjunkturen nu vänder. Vi ska fortsätta att vara den bästa bygghandeln med bäst byggmaterial, service och bemötande. Hela branschen utvecklas inom alla områden, från web till olika monteringskoncept. Det gäller även för oss. För några år sedan startade vi vårt koncept AB KARL HEDIN MONTERING på några av våra enheter. Nu fortsätter vi utveckla konceptet med smarta helhetslösningar som spar tid och gör det enklare och roligare att bygga oavsett om du är byggproffs eller gördet-självare. Kom gärna in till din närmaste AB Karl Hedin bygghandel. Hos oss får du alltid förstklassigt material, snabb service och nya intressanta produkter och lösningar. Väl mött hos oss på AB Karl Hedin under 2014.

Nu fortsätter vi utveckla konceptet med smarta helhetslösningar som spar tid och gör det enklare och roligare att bygga.

Annons 1/2

BYGGMAGAZINET 1 | 2014

7


AB Karl Hedin Informerar

Kärntrall & Topptrall – vårt

Det senaste årtiondet har trallvirke allt mer blivit en kampanjvara, ofta av tveksam kvalitet hos olika lågprisaktörer. Men hur roligt är det att bygga en veranda av lågprisvirke som redan efter ett par år börjar slå sig, spricka och får kvistsläpp? Sådana tråkigheter slipper du när du väljer AB Karl Hedins nya Kärntrall och Topptrall. Text: Tony Bjurman

Kärntrall av rötsäker kärnved från stora friska furor

B

åde proffsbyggare och gör-det-självare kommer allt oftare in till oss och vill ha riktigt bra trallvirke, säger Peter Lindström, försäljningschef, hos AB Karl Hedin. Nyckeln till ett snyggt trädäck som klarar väder och vind i årtionden är själva råvaran.

Det finns ingen genväg! Det enda raka är att tillverka trallvirket av kärnved från rotstocken, den nedre delen av trädet, eller av virke från toppen av trädet. Det är precis vad vi gör. – Vår nya Kärntrall sågar vi ur centrum av rotstockar av riktigt gammal fura. Kärnveden i sådana stockar är tätvuxen, har lite kvist och innehåller hög andel kådämnen och harts, vilket ger extremt bra rötskydd, säger Peter.

8

BYGGMAGAZINET 1 | 2014

Kärntrallen är en 100 procent naturlig produkt som varken behöver impregnering eller andra tillsatser! Den har måttet 34x145mm, och är alltså lite kraftigare än vanligt trallvirke. Rejäl att arbeta med och man slipper svikt i bräderna när man går på det färdigbyggda trädäcket. Anledningen till att vi tog fram Kärntrallen var en ökad efterfrågan på förstklassigt trallvirke och att vår såg i Säter har lång tradition att såga grova rotstockar. Vi började såga Kärntrall för två år sedan. Det blev en väldigt bra produkt och efterfrågan ökade snabbt. Sidobräder ut rotstocken har väldigt lite kvist och blir till exempel fint snickerivirke. – Kärnvirke har använts i århundraden för byggnation. Förr impregnerade man inte trä, utan

använde kärnvirke till byggnation som var utsatt för väder och vind. Tyvärr har den traditionen försvunnit, berättar Peter. Den moderna storskaliga industrin jobbar snabbt och rationellt och impregnerar gärna virke av sämre kvalitet, i stället för att för att välja ur och såga kärnvedtimmer till trall och annat virke för utvändiga detaljer på hus. Nu ändrar vi på det och tar upp den gamla traditionen igen. Istället för att exportera fint kärnvirke till vanlig byggnation i Nordafrika, Fjärran Östern och andra exportmarknader behåller vi nu kärnvirket och sågar det till Kärntrall som klarar vårt hårda nordiska klimat. Kärntrallen är helt enkelt det bästa trallvirke du kan få. En livslång produkt som nu finns på alla AB Karl Hedins bygghandlar. l

Visste du att ... n ... ett träds näringstransport sker längst ut i trädet vid barken där veden är porös. n När en fura kommer upp i 50-årsåldern eller mer avtar trädets näringstransport allt mer inne i trädets centrum, och cellerna fylls istället med feta hartsämnen som ger ett naturligt rötskydd. n Även yngre träd har kärnved men inte alls lika mycket. n Kärnveden sitter längst in i kärnan av stocken, där koncentrationen av hartsämnen är störst. Det är det virket som blir Kärntrall.


nya överlägsna trallvirke Topptrall – kvalitetstrall från trädtopparna Topptrallen görs av råvara från den övre delen av träden, och har nästan 100 procent friskkvist. Det är samma förstklassiga råvara som vi använder till innerpanel, starkt och vackert även för ögat med fina friska gröna kvistar.

T

Energived

Massaved

opptrallen sågas i tremeters längd, eftersom det är svårt att få ut längre bitar än tre meter ur en trädtopp. Så pass kort trallvirke som tre meter har flera fördelar, säger Peter Lindström. Toppvirket har hög kvalitet med enbart friskkvist. – Tre meter är också en lätthanterlig längd, lätt att lasta och hantera och lättjobbat när man bygger snygga altaner i sektioner. Vi har också gett Topptrallen en kraftig brun pigmentering som håller färgen längre, till skillnad från vanlig grönimpregnerad trall.

med mer kreativa mönster också väldigt lite spill. En av snickarna som ofta lägger trall i fiskbensmönster sade ”När jag har byggt en veranda av Topptrall, kan jag ta med mig spillet i en ICA kasse. Mer spill blir det inte av tremeterslängderna”. Topptrallen finns i 30x120 mm, vilket är två millimeter tjockare än vanlig trall. Det gör trallen stadig att arbeta med och den känns rejäl att gå på. Nu är det bara att välja vilken trall du vill ha. Kärntrall eller Topptrall? Prisskillnaden mot vanlig ”lågpristrall” är inte särskilt stor, så det finns ingen anledning att bygga en veranda av dålig trall.

– Vi bad några duktiga snickare testa Topptrallen, och komma med sina synpunkter, säger Peter. Tack vare tremeterslängden har snickarna väldigt smidigt och snabbt kunnat bygga altaner med fler avgränsningar i till exempel fiskbensmönster och andra vackra kreativa lösningar. Tremeterslängderna ger i kombination

Välkommen in till oss med dina idéer och verandamått, och titta närmare på både Kärntrallen och Topptrallen. Vi hjälper till att rita, mängdberäkna och vi ser till att du får allt du behöver för ditt verandabygge. Och naturligttvis kör vi ut hela lasset till din arbetsplats om du vill. Kunskap och goda råd får du på köpet. l

frisk kvist

Toppstock

torr kvist

Mellanstock

rötskadad kvist

Fakta Svartkvist och friskkvist n Grenar som sitter långt ner på ett träd gör med åren ingen nytta för trädet, de torkar och ramlar av eller stamkvistas av skogsägaren. n Den del av kvisten som blir kvar i stammen växer över, mörknar och kallas svartkvist. Små svartkvistar långt ner på stammen ställer sällan till något problem. Däremot kan större kvistar som sitter högre upp på trädet och dött eller gått av, bli ganska stora svartkvistar som kan lossna ur sågat virke. n Timmer med mycket svartkvist kan användas till produkter som inte är synliga, eller säljas till marknader som föredrar svart kvist före en större frisk kvist. n Kvistar i trädets topp lever längst och kallas friskkvist. n Det är träfärgade kvistar i virke som används till synliga produkter som till exempel innerpanel, möbler och vår egen Topptrall.

Bottenstock kvistfri

Rot

BYGGMAGAZINET 1 | 2014

9


Gott&blandat Planket

Reflexspray

... meters höjd och två meters djup klarar Incipios nya vattentäta skal för iPhone 5S – Atlas ID. Fungerar med Touch ID. Finns i fyra olika färgkombinationer och står emot mot damm, vatten på två meters djup i 30 minuter och fall från två meters höjd. Skalets glas är dessutom härdat och står emot repor. www.incipio.com

n Visst kan det vara svårt att komma ihåg reflexer, dessutom kan de vara svåra att fästa eller ramla bort. Albedo reflexsspray sprayas direkt kläder och är osynlig på dagen, reflekterande på natten och tvättas lätt bort i tvätten. www.smartasaker.se

Roligare på jobbet

Smart för kalla dagar n Sladdlös värmejacka med överlägsen gångtid – 17 tim! För kalla dagar och med avtagbara ärmar. www.makita.se

n Prata i telefon, lyssna trådlöst på din favoritmusik, radiokanal eller använd skyddet utan någon ljudkälla. Mikrofonen har mycket effektiv bullerundertryckning för att ge en klar och tydlig kommunikation – även i mycket bullriga miljöer. Enkelt att ansluta och enkelt att använda, det enda du behöver tänka på är ditt arbete och att ha roligt på jobbet. www.zekler.com

d e m t g i l t n e Ladda ord bet! b o j å p k i s u m

rseglat ett smart fö ar och har öt da mobil st d a la ff t tu at RC, klarar B-uttag för 18 S U M . , er turligtvis eo d er na vä ner och d dåligt es byggst n Milwauke skyddar ljudenheten vi till 10 förinställda statio musik ända upp m pp elar upp extrafack so FM-mottagare med u är såklart också – sp tta. självklarhet obiltelefon m En . in d ne a ho eller läspla vi tp k mma musi a eller smar kan den strö ån din dator, lästplatt l.eu ifr ilwaukeetoo er .m et w m w till 30 ppnaren! w kö as fl a d den inbygg

Smidig byggfläkt Bada med bacon n Nackdelen med att gnida in sig med bacon på morgonen är att man blir så grisig och flottig. Nu är drömmen här, tandkräm och duschcreme som smakar/luktar bacon! Nu kan du känna dig ren och fräsch och lukta bacon hela dagen. www.coolstuff.se

10

BYGGMAGAZINET 1 | 2014

n Sladdlös byggfläkt från Makita. Tillräckligt stark för att skapa en behaglig arbetsmiljö. BCF201Z. www.makita.se


Gott&blandat Kaffe Vi kaffedrickare måste år ut och år in stå ut med ett evigt tjat om att kaffe är skadligt för hälsan. Men kaffe är trots alla rön inte så dåligt som många tror – det finns nämligen en hel radda med nyttigheter i det svarta guldet som vi alla borde få veta.

Njut av ditt kaffe med gott samvete 1 Din hjärna skyddas mot demens och Parkinsons sjukdom. Det finns en del som tyder på att det inte enbart är korttidsminnet som blir bättre av kaffe. En finsk-svensk studie i Journal of Alzheimer’s Disease visar att kaffedrickande minskar risken att drabbas av demens. 2 Du får en positivare inställning till andra. Kanske ska du förse din chef med en kopp rykande hett kaffe nästa gång du ska ha löneförhandling. Man tänker nämligen positivare när man har en kopp varmt kaffe i handen. 3 Din risk att drabbas av bröstcancer minskar. Den svenska forskaren Helena Jernström har kommit fram till att kaffe minskar risken för bröstcancer eftersom koffein hämmar celltillväxten i bröstet. Och kaffe har inte bara en förebyggande effekt, det förbättrar också prognosen för dem som drabbats av bröstcancer. 4 Din lever skyddas mot cancer Enligt en japansk studie minskar en enda kopp kaffe risken för att få levercancer. 5 Du kan undvika gallsten. Om du dricker tre koppar kaffe per dag minskas

din risk för gallsten med 40 procent. 6 Din risk att få typ 2-diabetes minskar. Varje kopp kaffe minskar risken för att utveckla typ 2-diabetes. 7 Ditt hjärt-kärl-system stärks. Direkt efter att du druckit kaffe ökar ditt blodtryck och din puls, men det är ofarligt eftersom trycket sjunker igen efter ett par timmar. 8 Du hjälper magen. Många förknippar kaffe med något som irriterar magen och gör att den producerar mer syra. Men mörkrostade kaffebönor innehåller faktiskt ett ämne som minskar magens syraproduktion. 9 Din risk att få tarmcancer minskar. Med fyra koppar kaffe dagligen kan du minska risken att få tarmcancer, visar en svensk studie. Man förmodar att det beror på att maten transporteras snabbare genom systemet när du dricker lite kaffe, och att kaffe minskar kroppens utsöndring av gallsyror. l n Läs hela artikeln på iform.se/kaffe. Just nu har iForm bra ”testa-på”erbjudanden.

Bra fråga. Rätt svar! Vi får många frågor från både byggproffs och gör-det-självare, om allt möjligt som har med byggande att göra. Här är två vanliga frågor som Stefan Larsson, AB Karl Hedin i Eskilstuna brukar få. Det är bara att följa hans råd så blir det rätt. Text: Tony Bjurman

1. Vilken sida av trallbrädan ska vara vänd uppåt när man bygger trallgolv? n Kärnsidan ska vara uppåt. Man ser bäst vad som är kärnsidan när man tittar på brädans ände där årsringarna syns. När man lagt ut trallbräderna på reglarna kan man titta på ändarna och kolla så att alla bräder ligger med årsringarna vända uppåt som glada munnar. Kärnsidan är hårdare och tål slitage bättre än det trä som är vänt utåt, mot det håll där barken suttit. Årsringarna strävar dessutom alltid att räta ut sig. Det innebär att trallen kan kupa sin en aning med tiden. Om kärnsidan på brädorna ligger nedåt kommer de att kupa sig uppåt, och man får ett golv som samlar regnvatten och smuts. Med kärnsidan vänd uppåt rinner vattnet istället av brädorna. Vänd alltså alltid trallvirkets kärnsida uppåt!

2. Ska man använda plastfolie i en bastu, och i så fall hur?

Foto: Shutterstock

n Plastfolie fyller flera funktioner i en bastu, fuktspärr, värmereflex och som styrning av ventilationen. Folien ska sättas på reglarna i väggar och tak. Alla skarvar och genomföringar tejpas med t.ex. aluminiumtejp eller en annan värmetålig tejp. Därefter ska man montera glespanel (t.ex. 28x70 mm) på reglarna. Bastupanelen monteras sedan på glespanelen. På så sätt skapas ett ventilerat utrymme mellan folie och panel. Det är viktigt att aldrig ha två fuktspärrar i samma vägg, om man inte ventilerar utrymmet mellan fuktspärrarna. Man ska inte bygga in material mellan två täta skikt, därför ska en bastuvägg inte byggas mot en befintlig yttervägg där det redan sitter en plastfolie.

BYGGMAGAZINET 1 | 2014

11


Anläggning Söderhamn

Tittar man riktigt noga så vakar en isbjörn över alla som kör igenom bygghallen.

Förutom alla verktyg och byggarbetsplatsens alla självklarheter finns en gedigen butiksdel med kläder för alla väder – allt noga organiserat och i ordning.

En bra dag börjar – Vi har kul på jobbet, säger Tomas Rosén, platschef på AB Karl Hedin i Söderhamn. Byggarna samlas här redan vi halv sju-sju på morgnarna och fikar och hämtar material. Det är ett jävla surr i kaffehörnan. Vi fikar, snackar, kollar nya maskiner och annat vi fått hem.

A

llt från hemmasnickare och enmansfirmor till större byggare med 20-30 anställda är kunder till AB Karl Hedin i

Söderhamn. – Vi har öppet 6.30-17.00 måndag till fredag och lördagsöppet från april till oktober. Om någon behöver material akut när vi har stängt är det bara att ringa så kommer jag. – Vi levererar material till alla möjliga jobb, från stugrenoveringar till stora industrier. Många av våra kunder gör ROT-jobb för privatpersoner, berättar Tomas. Stockholmare och andra söderifrån köper gamla stugor i trakten och anlitar mindre byggfirmor för att riva och bygga nytt. De kommer in och surrar lite, eller ringer eller mailar in sina beställningar som vi plockar ihop och kör ut, ibland till

12

BYGGMAGAZINET 1 | 2014

stugbyggen på öarna ute i skärgården. En del bygger i fjällen, då gör vi i ordning hela långtradare med material och kör upp. – Cirka 25 procent av vår omsättning ligger på våra privatkunder. Vi har bra ordning och är på hugget och är hjälpsamma, nya kunder hittar hit hela tiden. Vi hjälper gärna till och mängdberäknar, kapar och kör ut samma dag. – Vi är åtta anställda, två i butiken,

Allt material förvaras under tak på anläggningen i Söderhamn.

Text: Tony Bjurman Foto: Joakim Borkovic

en räknar på objekt, en sköter kassa och inleveranser, tre går på olika tider ute på gården, och några jobbar extra när det behövs. Det är viktigt att ha bra service även för gör-detsjälvare, och kul att se hur nöjda de blir när vi hjälper dem tillrätta och ser till att de får vad de behöver. Anläggningen har ett komplett sortiment, allt som proffsbyggare och gör-det-självare kan behöva. – Vi säljer mycket Hedinregel, målad Bergslagspanel, trall och andra produkter från AB Karl Hedins egna skogar, och industriförnödenheter till stora och små industrier, som även köper sitt byggmaterial här. Och när våra byggkunder behöver förnödenheter slipper de åka till någon annan och handla. Här finns allt de behöver. Det är bara att ringa så plockar vi ihop och kör vi ut allt från


Anläggning Söderhamn

Den måttbeställda kantstenen av granit är redo att köras ut till kund.

Gårdschefen Henrik Rönn har alltid full koll på brädgårdens materialnivåer.

med ett leende ”

Vi har det mesta på hyllan, och det vi inte har hemma tar vi hem snabbt. Byggarna ska inte behöva gå någon annanstans.

ett skruvpaket till en hel lastbil med byggmaterial. Allt material ligger under tak, hallen är 700 kvm, där kunderna kan köra in och lasta. – Vi har renoverat rejält här sedan AB Karl Hedin köpte anläggningen 2008. Målat, byggt ut butiken till 300 kvm, bytt takportar, grindar, asfalterat, skaffat nya pallställ, allt... Vi har det mesta på hyllan, och det vi inte har hemma tar vi hem snabbt. Byggarna ska inte behöva gå någon annanstans. Tomas är utbildad snickare och har varit i branschen hela sitt vuxna liv. – Jag känner varenda byggare i Söderhamn och vi kommer bra överens. Jag började på Perex Bygg

här i stan när jag var arton år, och har jobbat med betonghåltagning och var platschef på Werners Byggvaror när AB Karl Hedin köpte anläggningen 2008. De fick mig på köpet. Tomas är även gammal hockeyback och har tacklat ett stort antal forwards genom åren. – Nu spelar jag veteranhockey två gånger i veckan. Skidor är också kul. Jag åker så ofta jag kan i backarna i Järvsö och Hassela, och en vecka i Funäsdalen varje vinter. Mina barn är också i farten. En spelar basket, en skjuter pilbåge och en sjunger faktiskt, alla behöver ju inte idrotta! Min äldste son jobbar här på AB Karl Hedin. Det är roligt att vara arbetskompis med honom, och han är lika intresserad och serviceinriktad som jag. l

Tomas motton! n Byggkunnade och bra kundbemötande. n Komplett sortiment. n Ordning och reda. n Alltid bra service. n Kunderna ska ha lätt att hitta allt de behöver. n Om något inte finns hemma skaffar vi det snabbt!

AB Karl Hedin Söderhamn n Butik: 300 kvm. n Hall: 700 kvm. n Sortiment: Komplett byggsortiment och industriförnödenheter. n Kunder: Proffsbyggare, gör-det-självare och industri. n Öppettider: Mån-fre 6.30-17.00. Lördagsöppet april-okt. n Adress: Haga 205. n Tel: 0270-121 94. n Mail: tomas.rosen@abkarlhedin.se. BYGGMAGAZINET 1 | 2014

13


AB Karl Hedin Informerar

Den vinnande offerten! Det finns många exempel på hur byggjobb kan sluta i missförstånd och konflikter mellan byggaren och kunden. Det brukar bero på dålig kommunikation. Hur var det – ingick plåtslageriet i takbytet? Och hur blir det med möglet som plötsligt dyker upp bakom en väggskiva? Saneringen ingick väl i priset, eller? Bästa sättet att slippa sådana diskussioner är att göra en detaljerad offert.

Fakta offert

n Vad ingår i offerten? n Vad ingår INTE? n Vilken prisklass gäller för t.ex. takmaterial, parkettgolv, dörrar och andra produkter? n Ange materialets exakta produktnamn när det är möjligt. T.ex. ”Jönåker ytbehandlad betongpappa i svart färg.” n När och i vilken ordning och under vilken tid ska jobbet göras? n Hur ska oförutsedda extrajobb som mögel, VVS och eldragning hanteras?

14

D

et allra viktigaste när du gör en offert är att vara helt tydlig med vad som ingår och vad som INTE ingår i jobbet, säger Staffan Rådberg, objektsäljare på AB Karl Hedin i Köping. Börja med att gå runt i huset med kunden och kom överens om vad som ska göras och hur det ska göras. Titta också tillsammans på husets ritningar så att ni har samma utgångspunkt. Skriv sedan in alla detaljer om jobbet i offerten. Ingår kringjobb som sophantering, frakter, transporter, eller tillkommer det? Ingår inte till exempel måleri, eldragning och VVS jobb så skriv det. Friskriv dig också från till exempel mögelsanering och annat oförutsett som plötsligt kan dyka upp under jobbets gång. Med allt inskrivet i offerten slipper ni diskussioner om vem som sagt vad. Vad får ytskikten kosta? – Specificera alla ytskikt noggrant, säger Staffan. Skriv t.ex. ”parkettgolv i prisklassen 300 kr/kvm” om det är vad ni kommit överens om, så att kunden inte väntar sig en exklusiv ekparkett för 1200 kr/ kvm. Kakel kan också skifta väldigt mycket i pris, ange även där vilken prisklass som ingår i din offert. Vilka dörrar ingår? Femhundrakronors dörrar eller

BYGGMAGAZINET 1 | 2014

Text: Tony Bjurman Foto: Privat

Vad ingå r? Vad ingå INTE r ?

?

Var tar du materialet ifrån? Den frågan får byggare allt oftare från kunderna, som blir allt mer pålästa och vet att det är stor skillnad på lågEn specad tidplan är bra att ha med i prisvirke och kvalitetsvirke. – När du tar ditt material offerten, både för din från oss på AB Karl Hedin och kundens skull. kan du mycket väl skriva in Du kan till exempel Staffan Rådberg menar det i offerten. Det ger dig skriva ”kök vecka 9, konflikter mellan pluspoäng hos din kund, och vardagsrum vecka 10, att byggare och kund och badrum vecka 11”, oftast beror på dålig ni kan båda vara säkra på att ni får kvalitetsmaterial, säger om det är så du tänker kommunikation. Staffan. Vi tar undan för lägga upp arbetet. Då vet kunden vad som gäller och för undan in nya intressanta produkter och material, så kom gärna in och dig gäller det att hålla tidplanen. kolla med oss innan du specar din Offerten bör också vara snygg, offert. Det kan finnas nya lösninggärna med din logotype och uppställd på ett bra sätt så att den är ar som gör att du spar tid utan att tydlig och lättläst. Sådant skapar tumma på kvaliteten. l förtroende. massiva ekdörrar? Kort sagt, ju mer detaljerad och exakt offert desto säkrare för dig.


ilĂś eter P

är! P allü d

H

ĂĽr. rn er: 39 ina ba n Ă…ld trängnäs. , 38, m ie r S : a r M o fru nB . ilj: Min 15. n Fam r, 17, Lukas bjektsäljare g i in n g Jespe ppgifter: O g anlä et s u g och n Arb g: Byg in n d il e. n Utb asiet. ka . nickar gymn akgrund: S lingsmännis ka. v b is ä s n t T n e : ä b p n Ar nska lingsm ta ege nskap:Täv , golf. s ä B n e y st a e g Hocke ladet. n Säm sintressen: nb to f A : id k n Frit sta bo : Spotify. ast lä y n Sen eller spotif tagram: s l n Viny ook eller In eb . n Fac ook. : Orup Faceb hĂśrlurarna i l. st :Ă– n Ofta i kylskĂĽpet . tt id n Allt ller fisk: KĂś te i. t a Ăś b K u n :D ! mresa n DrĂś : Tävla alltid o t t o M n fa n re Ste utgiva ävlingsig r a v t n Ans g värvade sitt er pe till fĂśr att Forsb n Pep t Ingenting är lämnat ĂĽt slumpen, fĂśrutom en liten detalj – anställningen a e k p is p n män Vasalo let – att i g la t ĂĽ pĂĽ AB Karl Hedin. Vi hälsar pĂĽ objektssäljaren Peter â€?Peppeâ€? PilĂś v s t a f e t p p s at t a m det ble tu nĂĽ de nĂśret innan rade! som gärna snackar trä oavsett om det gäller jobb eller om det gäller ls re nĂĽ mĂĽ eppe leve klubbor. Vi peggar upp och tar det frĂĽn scratch. .đ&#x;˜œ P t k r Ăś m

kdot

n ane En lite

Text & foto: Joakim Borkovic

J

En säljare med driv ag har nog alltid velat hülla pü med nügot som utmanar mig – nügonstans i varje situation finns det en tävlingsdjävul som stür och manar pü, säger Peter PilÜ. Det är inte konstigt att Peter länge hade en egen firma eftersom utmaningarna ligger i varje steg man tar och i varje projekt som ros i hamn. – Jag var ofta inne pü AB Karl Hedin och hämtade material när jag kÜrde egen byggfirma och fick dü bra kontakt med personalen, speciellt pü anläggningen i Strängnäs. Peter blev snabbt ett känt ansikte i Strängnäs och det ena gav det andra – han fick bra kontakt med platschefen Calle Insulander. – Det var där och dü mina dagar pü AB Karl Hedin bÜrjade. Calle frügade mig helt enkelt om jag ville bÜrja som objektssäljare i Strängnäs. Och jag sa direkt ja!

Tävlingsdjävulen knackade pü med sin treudd pü allvar i Peters tidiga tonür, när hans pappa var med och startade Haninge golfklubb – üret var dü 1986. – Jag tyckte att det var en rolig utmaning att svinga klubban. Och jag fÜrstod snabbt att det var min grej, bollarna bÜrjade gü dit jag Ünskade. Tio ür senare sa han upp sig frün sitt düvarande jobb som snickare pü NCC och satsade heltid pü golfen. Peter PilÜ kÜrde pü i sex ür som proffs. Trots en massa slit och bra resultat kom inte det där riktiga genombrottet.

– Jag tävlar inte i dagsläget, men vem vet‌ när jag har fyllt 50 sü kan det bli en nystart med seniortouren som mül, flinar Peter.

Även om golfsatsningen sedan länge har varit lagd pü hyllan är det fortfarande klubbor som gäller idag. – Jag är tränare i ishockey, i Åker-Strängnäs pojkar 99 där min son Lukas spelar. Ishockeyn är egentligen min stora passion. Med träningar sex dagar i veckan blir det inte sü mycket fritid Üver. Alltsü, när det inte är hockey eller golf pü agendan sü tillbringar jag tiden som blir Üver med min fru och familjen. Peter har väldigt münga bollar i luften och det verkar som om veckoschemat i süväl jobbet som pü fritiden är fullspäckat med den själskrivna parollen: hÜgt tempo. – Den dagen där det inte finns nügon form idrott pü agendan är en dag som nästan inte finns, avslutar Peter PilÜ. l �Banan här i Strängnäs Üppnade i mars sü man har ju varit här ett par günger�, säger Peter PilÜ.

BYGGMAGAZINET 1 | 2014

15


AB Karl Hedin (Huvudkontor) Box 2008, SE-737 02 Fagersta, Sweden Besöks-/lev.adress: Bergslagsvägen 49, 737 33 Fagersta Tel: +46 223 435 00 | Fax: +46 223 144 74 AB Karl Hedin Industri Box 2008, 737 02 Fagersta. 0223–435 00 DALARNA Avesta AB Karl Hedin Koppardalsvägen 34 | 0226–864 80 Borlänge AB Karl Hedin Skäggargatan 7 | 0243–21 30 90 Falun AB Karl Hedin Strandvägen 23 | 023–480 60 Hedemora AB Karl Hedin Vårgatan 6 | 0225–595 500 Leksand AB Karl Hedin.Järnavägen 11 | 0247–79 66 00 Ludvika AB Karl Hedin Snöåvägen 20 | 0240–137 05 Mora AB Karl Hedin Skålmyrsvägen 37 | 0250–285 50 Orsa AB Karl Hedin Moravägen 9 | 0250–433 00 Rättvik AB Karl Hedin Furudalsvägen 15 | 0248–79 70 30 Säter AB Karl Hedin Jöns Eriks väg 2 | 0225–52960 GÄSTRIKLAND Gävle AB Karl Hedin Upplandsgatan 20 | 026–66 46 00 Hofors AB Karl Hedin Rönningsgatan 11 | 0290–270 40 Sandviken AB Karl Hedin Fredriksgatan 75 | 026–25 99 60 HÄLSINGLAND Edsbyn AB Karl Hedin Brånavägen 9 | 0271–587 50 Hudiksvall AB Karl Hedin Ullsättersvägen 1 A | 0650–768 30 Ljusdal AB Karl Hedin Bjuråkersvägen 51 | 0651–133 55 Söderhamn AB Karl Hedin Haga 205 | 0270–121 94 HÄRJEDALEN Sveg AB Karl HedinJärnvägsgatan 7 | 0680–71 12 10 SÖRMLAND Eskilstuna AB Karl Hedin Rinmansgatan 2 | 016–15 74 00 Strängnäs AB Karl Hedin Mästarvägen 10 | 0152–227 80 UPPLAND Enköping AB Karl Hedin Ågatan 5 | 0171–275 70 Norrtälje AB Karl Hedin Baldersgatan 18 | 0176–188 84 VÄRMLAND Filipstad AB Karl Hedin Konsul Lundströms väg 6 | 0590–100 39 Hagfors AB Karl Hedin Kyrkogårdsvägen 20 | 0563–120 90 Karlstad AB Karl Hedin Axgatan 2 | 054–10 04 00 Sunne AB Karl Hedin Rönna väg 11 | 0565–135 20 Torsby AB Karl Hedin Vasserudsvägen 8 | 0560–120 40 VÄSTMANLAND Fagersta AB Karl Hedin Bergslagsvägen 49 | 0223–435 70 Köping AB Karl Hedin Järnvägsgatan 2 | 0221–345 80 Sala AB Karl Hedin Snickargatan 1 | 0224–160 75 ÖREBRO LÄN Laxå AB Karl Hedin Revirvägen 2 | 0584–108 55 Lindesberg AB Karl Hedin Tennisgatan 1 | 0581–870 80 Örebro AB Karl Hedin Verkstadsgatan 12 | 019–20 99 00

n www.abkarlhedin.se

Vinn ett presentkort! Skicka in rätt svar till: AB Karl Hedin Bygghandel. Box 536, 631 07 Eskilstuna. Märk kuvertet: ”korsord”.

Skicka in ditt svar senast 30 juni 2014. Vinnarna meddelas per post samt i nästa nummer. Anställda på AB Karl Hedin får ej delta i tävlingen. 1:a pris: Presentkort 1 000 kr 2:a pris: Presentkort 500 kr 3:e pris: Presentkort 200 kr. Gäller på valfri AB Karl Hedin Bygghandel. Stort grattis till förra numrets vinnare! Rätt svar: ”Målad Bergslagspanel”. Bland alla inskickade svar har följande vinnare utsetts: 1. Stefan Hjärthner, Enköping (1 000 kr), 2. Mikael Ginstrup, Falun (500 kr), 3. Margaretha Martinsson, Avesta (200 kr). Presentkort kommer på posten.

Rätt svar nr 3 2013

Nästa nummer kommer ut i mitten av september

Byggmagazinet nr 1  

Från planta till planka AB Karl Hedin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you