__MAIN_TEXT__

Page 1

MAGAZINE

1


2


WELKOM

Voel je thuis in Maassluis

“Het is heerlijk wonen in Maassluis”, dat is iets wat wij vaak horen van de bewoners uit Maassluis.

Geen probleem! Ook dan is het leuk om over deze hotspots te lezen en wie weet (her)ontdek je nieuwe plekjes uit de stad.

ABB Bouwgroep uit Sliedrecht ontwikkelt het project Puur! Maassluis. Een uniek nieuwbouwproject in het centrum van Maassluis. Speciaal voor dit project is dit magazine samengesteld. Wij vertellen je graag waar de hotspots van Maassluis zijn en hoe jouw potentieel woongebied zich de komende tijd gaat ontwikkelen. Zo vertellen diverse ondernemers over Maassluis en vind je er ook een deel over de geschiedenis van de locatie.

Kortom, een magazine om van te genieten. Zowel als je nog niet weet waar je precies wilt wonen en je nog oriënterend bent, als wanneer je al weet dat je een woning/appartement wilt kopen in Puur! Maassluis. Je kunt het magazine, als je eenmaal gesetteld bent, ook nog eens op je gemak doorbladeren. Veel leesplezier!

Ben je nog niet eerder in Maassluis geweest, laat je dan inspireren door dit magazine en ga zeker eens naar deze prachtige historische en maritieme stad. Kom je uit Maassluis?

3


4


Inhoudsopgave

Voel je thuis in Maassluis 3 Geschiedenis Maassluis 6 Geschiedenis Vlietlocatie 8 ABB Bouwgroep 9 Puur! Maassluis 11 Brasserie Monsieur Paul 12 Wethouder Sjoerd Kuiper 14 Bezoek De Furie 16 Maassluis is ideaal gelegen! 17 Patisserie Chocolaterie Holtkamp 18 Omgeving 20

De ijsmaker Jeroen 22 HÊt verhaal achter Puur! Maassluis 24 Smaak & Meer 26 Stad en strand om de hoek 28 Sporten en bewegen in Maassluis 29 L’eau Vive 30 De tekeningen van Steven de Koning 32 Ervaar Maassluis 34 Van Hemert Mannenmode 36 Scholen en kinderdagverblijven 38

5


HISTORIE

Geschiedenis Maassluis

1340

Maassluis is rond 1340 ontstaan, als nederzetting bij een sluis in een zeewering tussen de Noordzeekust en Rotterdam. De nederzetting werd Maeslantsluys genoemd. De plaats groeide uit tot een vissersdorp. De visserij bracht veel werk en voorspoed mee.

1614

Voorspoed in Maeslantsluys neemt toe en in 1614 is Maeslantsluys klaar om op eigen benen te staan. De Staten van Holland geeft hen zelfstandigheid en de naam veranderde naar Maassluis.

1814

Bij Koninklijk Besluit mag Maassluis zich stad noemen, hoewel er geen sprake was van stadsrechten.

1872

Feestelijke opening met het stoomschip Richard Young dat als eerste de Nieuwe Waterweg officieel in gebruik nam. De Nieuwe Waterweg is een vaargeul tussen Hoek van Holland en het eiland De Beer. Hierdoor kwam er een grote stroom scheepvaartverkeer langs Maassluis. Dit zorgde voor een economische bloeiperiode.

WOII

Op 17 mei 1940 marcheerden de eerste Duitse soldaten Maassluis binnen. De meest ingrijpende gebeurtenis vond plaats op 18 maart 1942 toen een groot deel van de oude binnenstad vernield was door hevige branden en ingestorte gebouwen.

Na WOII

De wederopbouw na de WOII is succesvol voor Maassluis. Nieuwe bedrijven kregen genoeg ruimte om zich te vestigen. Daarnaast werden er vele nieuwe woningen gebouwd. Maassluis is binnen 20 jaar na de WOII driemaal zo groot geworden.

6


7


HISTORIE

Geschiedenis Vlietlocatie

Foto’s verkregen van de historische vereniging Maassluis

Waar voorheen oude stadsgevels de Zuidvliet sierden werd in de jaren ‘60 plaatsgemaakt voor dienstencentrum De Vliet. Op de locatie aan de Zuidvliet en P.C. Hooftlaan werden appartementen gerealiseerd. Aan de Arthur van Schendelstraat werd de ontmoetingsruimte gerealiseerd waar bewoners van de appartementen, maar ook van buitenaf, elkaar konden ontmoeten. Er kon gedanst worden bij de Stijldansclub De Vliet en daarnaast was er bijvoorbeeld ook een actieve biljartvereniging.

8


ONTWIKKELING

ABB Bouwgroep, ontwikkelende bouwer met lef!

Nieuwbouwproject Puur! Maassluis wordt ontwikkeld en gebouwd door ABB Bouwgroep uit Sliedrecht. ABB’ers zijn mensen met hart voor de zaak. Aanpakkers die samen de schouders eronder zetten voor de wereld om ons heen. We zijn stuk voor stuk vakmensen die trots zijn op wat we doen. En dat ook uitdragen. Ook zelf zijn we bewoners, we kunnen ons dus goed inleven in uw situatie. En durven net een beetje verder te denken en dat stapje harder te zetten.

9

We zijn een ondernemend familiebedrijf dat staat voor deskundigheid en ervaring. We hebben het lef om projecten van ontwikkeling tot realisatie te managen. Ook voor u willen we het hoogst haalbare behalen. Door niet alleen een schitterende woning te bouwen, maar een heerlijke leefomgeving. Een plek waar u zich thuis voelt, waar uw (woon)wensen werkelijkheid worden.


puur-maassluis.nl 10


ONTWIKKELING

Puur! Maassluis, wonen op een historische locatie

Op één van de oudste plekken in de historische binnenstad worden straks unieke woningen en appartementen gebouwd, het nieuwbouwproject Puur! Maassluis. De kracht van de historische binnenstad is de diversiteit aan woningen met unieke gevels, de vele winkels en gezellige horecagelegenheden. Kortom, een pittoreske stad met sfeervolle panden die de Noord- en Zuidvliet omringen. Puur! past als een maatpak op deze binnenstedelijke locatie. De ontwikkeling bestaat uit 27 grondgebonden koopwoningen, 10 koopappartementen en 24 huurappartementen die via woningbouwcorporatie Maasdelta Groep worden verhuurd. Daarnaast worden er ook commerciële ruimten gebouwd.

In één van deze ruimten gaat een supermarkt zich vestigen. De kracht van Puur! is de versterking van het historische karakter door het toevoegen van karaktervolle gevels, winkelruimten en het afmaken van het winkelrondje. Het wordt een mix van wonen, werken en recreëren, zoals een echt stadscentrum zich kenmerkt. Kortom, een uniek en karaktervol nieuwbouwproject. Heb je interesse in dit prachtige plan? Kijk dan gerust op de website (puur-maassluis.nl) en schrijf je in voor de nieuwsbrief. Hierdoor blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen en toekomstige evenementen, zoals de start verkoop.

11


Ga voor een heerlijke lunch of diner gerust naar Monsieur Paul! Hier voel je je thuis en leer je ook direct de bewoners van Maassluis kennen!

Brasserie Monsieur Paul is al ruim 30 jaar een begrip in Maassluis. In 1988 begon de voormalige eigenaar Monsieur Paul als croissanterie. In de loop der jaren werd het geleidelijk een brasserie. Zes jaar geleden heeft Bert samen met zijn vrouw Lucienne het bedrijf overgenomen. Bert is een bekende, geboren en getogen Maassluizer. Hij vertelt graag over de lekkerste ĂŠn gezelligste brasserie van Maassluis. 12


HOTSPOT

Brasserie Monsieur Paul

De lekkerste brasserie van Maassluis Bij Monsieur Paul kan je terecht voor een heerlijke lunch of een gezellig diner. Ze zijn 7 dagen per week open, maandag en dinsdag tijdens de lunchuren en vanaf woensdag ook voor een diner. Tijdens het diner kun je à la carte eten, maar ook kiezen voor een 3-gangenkeuzemenu voor maar € 17,50. Het is altijd druk in Monsieur Paul. Zeker in de weekenden is het raadzaam om te reserveren! “We hebben een grote diversiteit aan gasten, van vriendinnen die gezellig met elkaar komen lunchen, stellen die uitgebreid komen dineren tot toeristen die een kopje koffie komen drinken met een heerlijke tompoes van Patisserie Chocolaterie Holtkamp. Vanaf april gaan de terrasboten weer open. De terrasboten zijn ook echt een trekpleister. Zodra de zon gaat schijnen, zitten de boten vol en zeker in de zomer wordt er tot laat geborreld op de boten.” Oprechte interesse in de gasten Bert, Lucienne en hun collega’s hebben oprechte interesse in hun gasten.

13

“Over het algemeen signaleren we het als er nieuwe mensen in onze zaak zijn. We vragen dan vaak waarom ze Maassluis bezoeken en maken een gezellig praatje met ze. Mochten het nieuwe bewoners van Maassluis zijn, dan koppelen we ze aan bestaande bewoners, zodat ze op een leuke en snelle manier nieuwe mensen kunnen leren kennen. We merken dat Maassluizers toegankelijk zijn en snel contact maken. Als we daarbij kunnen helpen dan doen we dat graag!” Monsieur Paul, meer dan alleen een brasserie “Wij zijn niet alleen een brasserie, we doen ook veel catering. We verzorgen bij bedrijven en particulieren regelmatig de lunch. Het gebeurt ook regelmatig dat we maatwerk leveren. Alle wensen kunnen bij ons neergelegd worden, het is ons niet snel te gek!”, zo vertelt Bert. “De horecaondernemers van Maassluis komen regelmatig bij elkaar om activiteiten zoals een bier- of wijnwandeling te organiseren. Dit is ontzettend leuk en de wandelingen worden ook goed bezocht.”


ONTWIKKELING

Wethouder Sjoerd Kuiper: Geniet van de prachtige stad!

Wie kan er nu beter vertellen hoe het is om te wonen in Maassluis dan de geboren en getogen wethouder Sjoerd Kuiper? Sjoerd is sinds 2018 wethouder in Maassluis en heeft onder andere Bouwen en Wonen en Sociale Cohesie in zijn portefeuille. Kortom, een échte Maassluizer die veel weet over de stad!

Maassluis, een unieke stad! Maassluis is ontstaan op de plek waar de Noord- en de Zuidvliet zijn aangelegd om de polders af te wateren in de Maas. Nu, ruim 800 jaar later, is de oorsprong van Maassluis nog steeds te zien in de structuur van de binnenstad. De historische bebouwing langs de vlieten, de stadhuiskade en de haven heeft te maken met ons maritieme verleden.

Puur!, een versterking van het bruisend historisch centrum Sjoerd Kuiper: “Maassluis heeft een prachtige, historische binnenstad. Om die binnenstad nog mooier te maken en ook economisch te versterken, bouwen we Puur! Maassluis: nieuwe woningen met een supermarkt om ook meer winkelend publiek de binnenstad in te trekken. Dat is goed voor de levendigheid, de horeca en andere winkels.

Genoeg te doen in Maassluis Sjoerd Kuiper: “Maassluis is een fijne stad om in te wonen. Alles wat je dagelijks nodig hebt, vindt je hier op fietsafstand. Daarnaast ben je binnen 30 minuten in grotere steden als Rotterdam en Den Haag en sta je binnen 20 minuten op het strand. Maassluis heeft goede voorzieningen en recreatieve mogelijkheden. Ga eens wandelen, fietsen of hardlopen langs de Waterweg of ga op de fiets naar de natuur in het Midden-Delflandgebied. Met mijn kinderen ga ik regelmatig naar natuurspeeltuin Avonturis, daar kunnen kinderen heerlijk ravotten. In de zomer spelen ze regelmatig in de fontein op de Markt terwijl wij op het terras zitten. De gezinnen die gaan wonen in Puur! zullen daar straks ook van genieten.” Tips voor de nieuwe bewoners Sjoerd geeft de volgende tips voor de nieuwe bewoners van Puur! “Geniet van de voorpret! Zowel voor bewoners die uit Maassluis komen als van daarbuiten: Bekijk de oude foto’s van deze locatie op de website van de historische vereniging. Ga op mooie dagen alvast naar Maassluis om het centrum te ervaren: op een terrasje of bezoek op vrijdag de gezellige weekmarkt met heerlijke producten. En voor de bewoners van buiten de stad: Er zijn veel (sport)verenigingen waar je je bij aan kunt sluiten. Het voordeel is dat je daardoor snel nieuwe mensen leert kennen, want je merkt dat de sociale cohesie groot is. Kortom, oriënteer en geniet!”

Met de nieuwbouw van Puur! brengen we ook de oude bebouwingstructuur langs de Zuidvliet terug. De bebouwing uit de jaren ’60 doet afbreuk aan het historische centrum. ABB Bouwgroep heeft deze wensen vertaald in een prachtig ontwerp met zowel commerciële ruimten, koopwoningen en sociale huurwoningen. En daarbij ook gezorgd voor mooie, verschillende gevels van de woningen die ook weer meer aansluiten bij de Zuidvliet, zodat de nieuwbouw goed in het centrum past.“ 14


15


HOTSPOT

Bezoek de Furie

Als je voor het eerst in Maassluis bent, moet je zeker langs de stoomzeesleepboot Furie! De s.s. Furie is de laatste stoomzeesleepboot in Nederland die nog vaart. De organisatie van de Furie ligt geheel in de handen van zo’n dertig vrijwilligers. Deze vrijwilligers zorgen voor het onderhoud, geven rondleidingen en als de Furie naar bijvoorbeeld een evenement gaat, dan zorgen zij ervoor dat de Furie kan uitvaren. Het enthousiasme van deze vrijwilligers straalt ervan af. Zij vertellen je graag meer over hun trots: s.s. Furie!

Nadat de opnamen klaar waren, heeft Stichting Hollands Glorie de Furie gekocht en gered van de sloop. Nu ligt de Furie standaard in de haven van Maassluis, en onderhoudt en renoveert de stichting haar. Volledig verzorgd door vrijwilligers Veel vrijwilligers hebben affiniteit met scheepvaart, maar dit is zeker geen must! De vrijwilligersgroep bestaat uit mannen en één vrouw, in alle leeftijdsgroepen. Het zijn echt niet alleen maar gepensioneerden, maar ook jonge twintigers. Veel vrijwilligers zijn al jaren zeer nauw betrokken bij de Furie, maar nieuwe gezichten zijn uiteraard van harte welkom!

Geschiedenis van de Furie De Furie is van stapel gelopen in 1916 te Martenshoek. De Furie werd verkocht aan Holmen Bruks & Fabriks AB in Zweden en gedoopt met de naam Holmen III. In de jaren 70 is de Furie weer teruggekomen naar Nederland en gekocht door de Avro. Zij gebruikten de stoomzeesleepboot voor het verfilmen van het boek Hollands Glorie van schrijver Jan den Hartog.

Rondleiding De Furie ligt aan de Stadhuiskade, achter het Nationaal Sleepvaart Museum. Op woensdagmiddag en zaterdag geven de vrijwilligers graag een rondleiding. De kosten voor een rondleiding zijn € 3,- per persoon. Ga hier ook gerust met je kinderen naar toe, want zij gaan de rondleiding ook ontzettend leuk vinden!

Kortom, ben je in Maassluis? Ga dan absoluut langs de Furie.

16


BEREIKBAARHEID

Puur! Maassluis is ideaal gelegen!

walking

bicycle

Binnenstad

Sport

0 minuten - 0 km

3 minuten - 0,9 km

Ervaar Maassluis

Middelbare school

2 minuten - 0,1 km

3 minuten - 0,9 km

Restaurants

Kinderopvang

2 minuten - 0,1 km

3 minuten - 0,9 km

Bakker

Basisschool

2 minuten - 0,1 km

4 minuten - 0,9 km

Theater

Bibliotheek

3 minuten - 0,3 km

8 minuten - 2,2 km

Supermarkt

Winkelcentrum Koningshoek

Groote Kerk

Natuurspeeltuin Avonturis

4 minuten - 0,3 km

8 minuten - 2,3 km

8 minuten - 0,6 km

8 minuten - 2,5 km

car

subway

Snelweg A20

Steendijkpolder

5 minuten - 1,5 km

5 minuten

Rotterdam The Hague Airport

Hoek van Holland

20 minuten - 17 km

15 minuten

Rotterdam

Schiedam Centrum

25 minuten - 18 km

15 minuten

Den Haag

Rotterdam Centrum

35 minuten - 27 km

25 minuten 17


Zie je het al voor je? Elke zaterdagochtend verse broodjes halen en een heerlijke tompoes voor het weekend bij Patisserie Chocolaterie Holtkamp? Dat kan gemakkelijk als je woont in Puur! Want dan zit Holtkamp letterlijk op loopafstand.

Gevestigd in ĂŠĂŠn van de oudste panden van Maassluis zit al ruim 50 jaar Patisserie Chocolaterie Holtkamp. Holtkamp is een begrip in Maassluis en omgeving en staat bekend om zijn tompoezen. Klanten komen van heinde en ver voor deze lekkernij. Maar ze verkopen nog zoveel meer! Koos Holtkamp, eigenaar en bakker vertelt u er graag meer over. 18


HOTSPOT

Patisserie Chocolaterie Holtkamp

Alles is vers en uniek in hun soort Koos: “Wij hebben niet alleen klanten uit Maassluis, maar ook uit de hele omgeving. Zeer regelmatig staat er iemand van ver aan de toonbank. Veel klanten komen voor de heerlijke, vers gemaakte tompoezen of onze huisgemaakte kroketten. Maar we verkopen uiteraard nog veel meer, zoals heerlijke verse broden, huisgemaakte bonbons, verse koekjes en andere gebakjes. In de bakkerij achter de winkel wordt ’s ochtends alles vers gebakken. Op drukke dagen, zoals rondom kerst of Koningsdag, staan wij gerust de hele dag te bakken en komen er extra hulptroepen om ons te helpen ervoor te zorgen dat we geen ‘nee’ verkopen aan onze klanten!” Kopers staan in de rij voor onze tompoezen Kom rondom Koningsdag in Maassluis en je ziet een rij voor de winkel staan. Koos: “Rondom Koningsdag zijn wij een 24-uursbedrijf. We verkopen dan circa 6.000 tompoezen en die zijn áltijd vers.

19

Wat onze tompoes zo uniek maakt? We maken alles vers! We maken ons eigen korstdeeg, de gele room is van melk van een lokale boer en de fondant maken we van bietensap i.p.v. kleurstof. Daarnaast stoppen we een hoop ervaring en liefde in de tompoes en dat is wat de kopers proeven.” Gezellig wonen en winkelen in het centrum van Maassluis “Maassluis is een kleinschalig en gezellig centrum”, zo vertelt Koos. “Er zijn veel goede horecagelegenheden met mooie terrassen. Daarnaast zien we voornamelijk kleinschalige gespecialiseerde bedrijven zoals een slager, drogist, bakker, ijsmaker etc. Winkeliers en horecagelegenheden werken écht met elkaar samen. Zo leveren wij onze producten aan diverse andere winkels en horecagelegenheden. Helemaal ideaal dat nu de metro rijdt! Je staat zo in Rotterdam of op het strand en als je uit de metro stapt ben je binnen 5 minuten in de binnenstad.”


BEREIKBAARHEID

15

14

11

12

13

Omgeving De ligging van Puur! is uniek! Hier woon je in een stad met een dorps karakter. De grote steden als Rotterdam, Delft en Den Haag zijn binnen handbereik. Een uitstekende plek voor mensen met diverse leeftijden, met en zonder kinderen, voor stadsliefhebbers en rustzoekers.

20


8

1. Nieuwbouwproject Puur! Maassluis 2. Supermarkt 3. Kinderopvang en school 4. Middelbare school 5. ImmanuĂŤlkerk 6. Basisschool 7. Sporten 8. Duingebied en strand Hoek van Holland 9. Winkelcentrum Koningshoek 10. Sporten 11. Groote Kerk en haven 12. Historische binnenstad 13. Metrostation en bushalte 14. Kinderopvang en school 15. Natuurspeelplaats Avonturis

10

9

6 7 5

1

4

3

2

21


Wie op een zonnige dag op zoek is naar verfrissing moet absoluut langs De ijsmaker Jeroen! Eigenaars Jeroen en Jolanda zijn ambachtelijke ijsbereiders en maken heerlijk, dagvers ijs. Verleidelijk op een mooie, warme dag, maar ook op minder voor de hand liggende momenten is dit superlekker. Denk aan een feestje waar je iets lekkers wilt trakteren. Ook dan ben je bij Jeroen en Jolanda op het juiste adres! Jeroen en Jolanda vertellen graag meer over hun ijssalon.

Ben je binnenkort in Maassluis, ga vooral langs De ijsmaker Jeroen. Je wordt verbluft door de heerlijke ijssmaken en vele soorten en aangestoken door het enthousiasme van Jeroen en Jolanda. 22


HOTSPOT

De ijsmaker Jeroen

15 jaar De ijsmaker Jeroen 15 jaar geleden opende Jeroen samen met zijn moeder De ijsmaker Jeroen. Eerst waren zij gevestigd in een kleiner pand in de binnenstad. Vanwege het grote succes verhuisden ze naar een groter pand aan de Markt 1. De moeder van Jeroen stopte met haar werkzaamheden en Jolanda stapte in. In 2020 vieren ze dat De ijsmaker Jeroen 15 jaar bestaat. Een ontzettend mooi jubileum! Eigen ijssmaken Jeroen, van oorsprong bakker, staat dagelijks in de ijskeuken bij de snelste ijsmachines die er zijn. Hij is de hele dag bezig met ijs maken en nieuwe smaken verzinnen. Elk jaar maakt Jeroen nieuwe smaken. Hierbij volgt hij de trends en kijkt hij bijvoorbeeld ook bij de nieuwe smaken van de toetjes in de supermarkten. Jeroen: “Ik vind het belangrijk dat een smaak echt klopt. Als ik bijvoorbeeld pannenkoekenijs verkoop, dan maak ik het ook echt van pannenkoeken. Wij gebruiken zoveel mogelijk pure ingrediënten.”

Plannen Bij ijs maken is planning één van de belangrijkste punten. Jolanda: “Buienradar staat continue bij ons aan. We moeten altijd een aantal dagen vooruit plannen, want we zijn erg afhankelijk van het weer. Als het een dag regent, verkopen we logischerwijs minder ijs dan wanneer het stralend weer is. Mocht het op een dag onverwacht druk worden, dan hebben we gelukkig genoeg personeelsleden die even willen bijspringen en Jeroen kan altijd nog meer ijs maken. We verkopen zeker geen nee aan onze klanten!” Maassluis Maassluis is echt een gezelligheidscentrum. Jeroen: “Kom op een zonnige dag maar eens langs. Dan zitten alle terrassen vol en lopen diverse toeristen door de stad. De binnenstad heeft unieke winkels met echte vakmensen, zoals bijvoorbeeld de bakker en slager.” Jolanda: “Wat daarnaast super aan Maassluis is, is dat je binnen een paar minuten op de snelweg zit, maar ook snel in de natuur bent. En langs de Waterweg kun je ook heerlijk ontspannen.”

23


ONTWIKKELING

Het verhaal achter Puur! Maassluis

Aan het woord: Marc Bukman van Steenhuis Bukman Architecten. Marc is de architect van Puur!

Het kleurgebruik is ingetogen en is opgebouwd uit een palet van roodbruine tinten met hier en daar accenten in wit metselwerk, natuurstenen plinten en raamomkaderingen. Het plan varieert van traditioneel en romantisch aan de Zuidvliet naar robuust aan de P.C. Hooftlaan. Iedere woning is anders! De oude, stedenbouwkundige structuur van de Vlietzone wordt hersteld. Aan de Zuidvliet komen woningen die sterk van elkaar verschillen in gevelbeeld en bouwhoogte. De bebouwingslijn is niet recht, maar lichtglooiend met kleine sprongen zodat een klassiek beeld van individuele woningen ontstaat. De huidige, historische bebouwing aan de Zuidvliet is gebruikt als inspiratiebron. Iedere woning is anders. Er zijn verschillen in de raampartijen, kleur, materiaal. Daarnaast komt er een verscheidenheid aan dwarskapen, getrapte gevels en platte daken. Hier vindt u bijvoorbeeld een vierlaags ‘pakhuis’, maar ook een tweelaags ‘tweelinghuis’. De architectuur is rijk gedecoreerd met raamlijsten, Franse balkons, brede dakranden, spekbanden en bijzonder metselwerk.

Terugbrengen stadsentree Maassluis, een historische binnenstad met een prachtige, stedenbouwkundige structuur. De Noord- en Zuidvliet vormen de unieke waterverbinding van de binnenstad met het achterliggende landschap. Karakteristiek zijn de lage kades en de kleinschalige bebouwing van individuele panden. Na de oorlog zijn er aan de Vlietzone ingrepen gedaan waardoor de oorspronkelijke structuur is aangetast. Door de sloop van ‘De Vliet’, de verplaatsing van de weekmarkt en het terugbrengen van de oude rooilijnen komt er weer een prachtige stadsentree.

Er komt een subtiele overgang tussen de Zuidvliet en de P.C. Hooftlaan. De P.C. Hooftlaan is grootschaliger en de bebouwing krijgt voornamelijk platte daken. Waar we aan de Zuidvliet grote variatie in de gevels zien, is dat aan de P.C. Hooftlaan minder. De woningen zijn hier twee-aan-twee gelijk. De Groene Vliet De Arthur van Schendelstraat is vormgegeven als een ‘Groene Vliet’. Hier komen mooie bomenreeksen, afgewisseld met schuine parkeerplaatsen en langsparkeerplaatsen. Daarnaast vindt u hier de inrit naar de privé parkeerplaatsen van de woningen. Ook worden er aan deze straat nog woningen gerealiseerd met diverse variaties in de gevels.

Kleinschalig, verfijnd en een verwijzing naar de historische context, is de ontwerpfilosofie. Het materiaalgebruik is ambachtelijk en bestaat uit uitsluitend mooi verouderde materialen zoals baksteen, hout en natuursteen. 24


Afmaken winkelrondje De nieuwbouw op het weekmarktterrein (Boogertstraat en Anne de Vriesstraat) bestaat uit een kleinschalig appartementengebouw met bedrijfsruimte op de begane grond. Hierdoor wordt het winkelrondje afgemaakt. De winkelruimte accentueert en markeert de overgang van de Arthur van Schendelstraat naar de binnenstad. De bovengelegen koopappartementen zijn maximaal op de straat georiënteerd, wat zorgt voor sociale veiligheid en een levendige sfeer. Achter dit gebouw komt een kleinschalig parkeerhofje met grote bomen. In plaats van één groot appartementenblok is gekozen voor een divers gevelbeeld. De kleurstelling en gevelindeling is steeds verschillend. Dé perfecte aansluiting op de omgeving. De Anne de Vriesstraat blijft voor auto’s toegankelijk en heeft parkeerruimte in de middenberm, afgewisseld door bomen.

25

Boven de supermarkt worden huurappartementen voor Maasdelta gerealiseerd. Dit kleinschalige appartementencomplex krijgt een hoofdentree aan de Zuidvliet. Ook hier oogt het gevelbeeld als ‘losse’ panden, door verschillende raamafmetingen, gevelsteen en detaillering. De gevels zijn rijk gedetailleerd met luifels, gevelbanden, raamkaders en een natuurstenen plint. Kortom, grote variatie aan woningtypen en gevels, kleinschalige bedrijvigheid en de supermarkt zijn een perfecte aanvulling voor Maassluis. Op ieder moment van de dag zullen er mensen in dit gebied aanwezig zijn, wat de levendigheid en belevingswaarde vergroot. Het gebied krijgt meer betekenis en zal een grote aantrekkingskracht op Maassluis krijgen.


Wil je puur, vers en heerlijk eten? Ga dan naar Smaak & Meer! Smaak & Meer is gevestigd in een mooie taverne in het historische centrum van Maassluis. Hier kan je uitgebreid dineren of langsgaan voor een snelle hap. Iedereen wordt hier in de watten gelegd! Jeroen, eigenaar van Smaak & Meer, vertelt u er graag meer over.

Je hoeft niet te wachten totdat je in Maassluis woont om Maassluis te ontdekken. Ga gerust een keer langs Smaak & Meer. Helemaal ideaal: parkeren doe je gratis voor de deur! 26


HOTSPOT

Smaak & Meer

Smaak & Meer al ruim 10 jaar een begrip in Maassluis Ruim 10 jaar geleden startten Jeroen en zijn vrouw Smaak & Meer. Jeroen: “We zijn begonnen als een eetwinkel met een cateringbedrijf. Het liep allemaal zo goed, dat we vier jaar geleden op zoek zijn gegaan naar een nieuw pand, want we groeiden uit ons jasje. Aan de Govert van Wijnkade 20 liepen we tegen ons huidige pand aan. Dit was voorheen een discotheek. Hier kwam iedereen uit Maassluis en omgeving. We hebben flink moeten verbouwen, maar we hebben een ontzettend gave zaak neergezet met industriële uitstraling. Leuk weetje: pas hebben we de eerste bruiloft gehad in ons restaurant van een stel dat elkaar had ontmoet in de discotheek.”

catering heeft dezelfde industriële uitstraling als ons restaurant. We komen graag op locatie en koken bijna alles live met bijvoorbeeld houtovens. Daarnaast hebben we ook een foodtruck, die los te huren is, waarin we verse pizza’s maken. We blijven ons ontwikkelen en denken veel nieuwe ideeën uit.”

Veelzijdig Smaak & Meer is ontzettend veelzijdig. Zo kun je hier heerlijk dineren en borrelen. “We werken met pure en verse producten. Zo is ons vlees altijd biologisch en halen we zoveel mogelijk groenten rechtstreeks uit de grond. Wat je ziet, ga je ook echt eten! Samen met een goed fles wijn is het heerlijk genieten bij ons.” Daarnaast kun je hier ook terecht voor catering, zowel particulier als zakelijk. “Onze

Tip: ben je nieuw in Maassluis, ga bijvoorbeeld mee met de bier- of wijnroutes In Maassluis worden ook diverse activiteiten georganiseerd. “Met lokale horecaondernemers organiseren we bijvoorbeeld bier- of wijnroutes. De kandidaten die zich hebben opgegeven gaan langs de deelnemende horecalocaties en proeven hier diverse bieren of wijnen met overheerlijke hapjes. Dit is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen!”

27

Het is heerlijk wonen in Maassluis Jeroen en zijn vrouw komen van oorsprong niet uit Maassluis, maar wonen er inmiddels al wel 12 jaar. “Het is heerlijk wonen in Maassluis. Maassluis heeft een leuk centrum, waar je gratis kunt parkeren! Daarnaast sta je in 5 minuten in de Rietlanden. Met zowel de auto als de metro sta je bovendien zo in Rotterdam en Den Haag.”


OMGEVING

Stad en strand om de hoek

Heerlijk een dagje shoppen of terrasje pakken in ĂŠĂŠn van de grotere steden? Met de auto of het openbaar vervoer bent u binnen no time in Rotterdam, Den Haag of Delft. Uitwaaien op het strand De Hollandse Kustlijn (Hoek van Holland) bereikt u in minder dan 15 minuten met de metro. Hier kunt u heerlijk uitwaaien in de herfst of genieten op een zomerse dag. De sportievelingen onder ons kunnen surfen, hardlopen of lekker fietsen door de duinen. De strandtenten lenen zich voor een heerlijk uitgebreid diner of een borrel met vrienden. 28


OMGEVING

Sporten en bewegen in Maassluis

Sportverenigingen voor iedereen. Maassluis is een sportieve gemeente. Voetbal, hockey, tennis, atletiek, fitness- en sportscholen, een sporten recreatiezwembad, u vindt het allemaal in Maassluis. Genieten van natuurgebied MiddenDelfland. Hier vind je vele wandel-, fiets- en kanoroutes. Daarnaast kunt u op een zonnige zomerdag genieten van de Krabbeplas. Wilt u lekker buiten hardlopen? Ga dan eens naar recreatiegebied Boonerlucht! En vergeet niet om met uw kinderen naar natuurpark Avonturis te gaan, hier beleven uw kinderen een avontuur!

29


Op zoek naar leuke kleding of woonaccessoires? Ga dan gerust langs L’eau Vive!

Winkelen bij L’eau Vive is een feest! Onder het logo van L’eau Vive staat: ‘feeling at home’ en hier zorgen de medewerkers van L’eau Vive ook écht voor! Als je binnenstapt dan wordt je tot in de puntjes verzorgd. Simone, eigenaresse van L’eau Vive, vertelt graag meer over haar winkel. 30


HOTSPOT

L’eau Vive

Wij leggen de klanten echt in de watten! Simone: “Wat ons uniek maakt? Uiteraard de leuke kleding en accessoires die we verkopen, maar dat is niet het enige. Wij leggen de klant echt in de watten! Bij ons voelen ze zich direct thuis. Als ze binnenkomen krijgen ze een heerlijk kopje koffie of thee en wij hebben altijd iets lekkers van Patisserie Chocolaterie Holtkamp. Daarnaast adviseren wij onze klanten goed en eerlijk, want je wilt toch zeker weten dat iets goed staat?! Onze klanten komen niet alleen uit Maassluis maar ook uit de wijde omgeving. Daarnaast is onze webshop ontzettend succesvol, we verkopen door heel Nederland en ook in België. Iedere bestelling wordt als een cadeautje ingepakt, zodat het thuis ook echt een leuke verrassing is om het pakketje te openen.”

Combinatie home & fashion Tien jaar geleden startte Simone met L’eau Vive, met alleen woonaccessoires. Twee jaar later ging ze verder met haar compagnon Danielle en besloten ze ook fashion toe te voegen. Dit is een groot succes gebleken. Inmiddels verkopen ze meer fashion dan woonaccessoires en het gaat zelfs zo goed, dat ze besloten hebben om te verhuizen naar een groter pand. Uiteraard nog steeds in het centrum van Maassluis.

Heerlijk wonen in Maassluis Simone: “Ik woon zelf in een dorp naast Maassluis, maar ik ben wel in Maassluis opgegroeid en kom er uiteraard dagelijks. In Maassluis woon je heerlijk, zeker in het gezellige stadscentrum. Alle winkels die je nodig hebt zijn aanwezig en ook je boodschappen doe je dichtbij. De bereikbaarheid van Maassluis is ontzettend goed, je staat zo in het centrum van Rotterdam en Den Haag. Daarnaast is het groen ook dichtbij, zo kun je bij de Waterweg een heerlijk rondje wandelen!” 31


OMGEVING

Prachtige, historische tekeningen van Steven de Koning

Steven de Koning, hét tekentalent van Maassluis. Hij heeft het talent om de sfeer van de historische binnenstad te vangen in prachtige tekeningen.

Nomadenleven Op jonge leeftijd bleek al snel dat Steven een echt tekentalent is. Steven: “Hoewel diverse mensen mij motiveerden om meer met mijn talent te gaan doen, wilde ik maar één ding: meer van de wereld zien. Ik ben een lange tijd als nomade door de wereld getrokken. Na enkele jaren in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt, ben ik teruggegaan naar mijn oude woonplaats Maassluis. Hier heb ik een oud stadspand gekocht en in de loop van de jaren opgeknapt. Hoewel ik het reizen af en toe nog steeds mis, woon ik met groot plezier in de stad. “

en dan start ik met de tekening. Omdat ik zo gedetailleerd werk ben ik weken bezig met één tekening, maar dat vind ik absoluut geen probleem. Op het moment dat ik teken kom ik weer even terug in het moment dat ik op de locatie was.” Ontdek de stad Kijk eens op de Instagrampagina van Steven (stevens__drawings) en ontdek Maassluis. Hij heeft al diverse mooie gevels van Maassluis getekend. Steven: “Ik woon met veel plezier in de binnenstad. Het centrum is ontzettend gezellig. Er zijn vele speciaalzaken en daarnaast is de horeca ook goed vertegenwoordigd. Op lange zomeravonden kun je heerlijk op één van de terrassen zitten. Neem de tijd om de stad te ontdekken. Ga ook eens aan de havens zitten en geniet van de boten die voorbijkomen. Kortom, ontspan en geniet van uw nieuwe woonplaats!”

Precies, ingewikkeld en gedetailleerd Tekenen is ontspanning en een echte passie. Steven: “De tekeningen die ik maak zijn precies, ingewikkeld en gedetailleerd. Dit is ook de reden dat ik nooit op locatie teken, maar altijd thuis. Hoe ik te werk ga? Ik maak diverse foto’s van gebouwen, ik kies een viewpoint

32


33


OMGEVING

Ervaar Maassluis

Ben je nog nooit in Maassluis geweest en weet je niet waar je moet beginnen met je bezoek? Ga dan langs bij Ervaar Maassluis. Ervaar Maassluis, gevestigd in een historisch hoekpand aan de Nieuwstraat 2, is 7 dagen per week open. Hier zitten gepassioneerde vrijwilligers klaar om je wegwijs te maken en je meer te vertellen over Maassluis.

Een leuke manier om de stad nog beter te leren kennen! Kijk gerust eens op de website, want alle evenementen van de stad staan overzichtelijk in de agenda. Volg Ervaar Maassluis op Facebook en Instagram voor het laatste nieuws en mooie foto’s van Maassluis.

Ook kun je hier terecht voor het boeken van bijvoorbeeld vaar- of wandelarrangementen.

34


35


Mannenkleding nodig? Ga dan naar Van Hemert. Met hun vakkennis en servicegerichtheid ga je ongetwijfeld gelukkig naar huis.

Smullen voor de man met stijl! DĂŠ speciaalzaak waar je voor omrijdt, met een mooie sortering gerenommeerde merken. Of het nu om business gerelateerde kleding, relaxte vrijetijdskleding, must have fashion items of je trouwpak gaat, Van Hemert heeft het allemaal! 36


HOTSPOT

Van Hemert Mannenmode

Je parkeert je auto gemakkelijk voor de deur. Bij binnenkomst krijg je een lekkere espresso en moet de kleding vermaakt worden? Geen probleem, Van Hemert heeft een top coupeuse in eigen atelier. EĂŠn ding weet je zeker: als je hier de deur uitwandelt ben je goed gekleed en eerlijk geadviseerd. Al ruim 100 jaar ervaring Dat kleren de man maken weten ze bij Van Hemert al meer dan 100 jaar. Of je nu een student, hippe dertiger of fitte opa van kleinkinderen bent, voor mooie mannenkleding ben je hier op het juiste adres!

Team van Hemert kent zijn klanten en biedt een totaalconcept. Leuk weetje: het gebeurt regelmatig dat een klant hier bijvoorbeeld zijn trouwpak heeft gekocht en daarna blijft terugkeren. Logisch want bij Van Hemert vind je alles onder 1 dak. Hier koop je mooie Italiaanse sokken, schoenen, een goede jeans maar ook buitenkleding en underwear.

37


OMGEVING

Scholen en kinderdagverblijven

Voor gezinnen in alle leeftijden is Puur! Maassluis een fantastische woonplek. Diverse basisscholen, vooren naschoolse opvang, gastouderbureaus en peuterspeelzalen liggen op een steenworp afstand. Ook is er een middelbare school in Maassluis. Bus en metro zorgen ervoor dat studenten snel en veilig richting hun studentenstad vervoerd worden.

38


39


puur-maassluis.nl 40

Profile for ABB Bouwgroep

Puur! magazine  

ABB Bouwgroep uit Sliedrecht ontwikkelt het project Puur! Maassluis. Een uniek nieuwbouwproject in het centrum van Maassluis. Speciaal voor...

Puur! magazine  

ABB Bouwgroep uit Sliedrecht ontwikkelt het project Puur! Maassluis. Een uniek nieuwbouwproject in het centrum van Maassluis. Speciaal voor...