Page 1

JUNY 2012

ANY VIII. NÚMERO 10


EDITORIAL

La revista d’enguany té moltes coses a celebrar, a reconèixer i també a reivindicar. En primer lloc, celebrem que l’escola ha estat nomenada centre de referència del Pla de Lectura de la Generalitat. Celebrem el reconeixement municipal pel projecte interinstitucional d’aprenentatge-servei que s’ha dut a terme amb l’Institut Pla Farreras. També hem de celebrar el talent dels nostres fills i filles en les activitats musicals i esportives –algunes mereixedores de trofeus-. I, finalment, ens congratulem pel títol pòstum de Filla Predilecta de Sant Cugat que l’Ajuntament ha atorgat a la Pilar Gefaell, mare de la Célia i el Lucas, un títol més que guanyat i que la família va voler compartir en un sentit i emotiu, alhora que alegre i distès, homenatge musical. En segon lloc, volem reconèixer tota la feina que mestres i infants han realitzat al llarg de tot l’any. Els d’infantil aprenent a llegir i a escriure, els de cicle inicial sumant i restant, a cicle mitjà multiplicant i dividint, i a cicle superior començant a preparar-se també en l’exercici de participació ciutadana i democràtica. A la revista només mostrem una part de tota la feina feta, ja que una altra part és visible des d’aquest any als blogs de cada cicle, que us animem a visitar. Tota la resta la podem imaginar si parem atenció a tot el que els nens ens expliquen a casa, si observem els canvis a les parets de l’escola i de l’aula quan ens reunim amb els tutors i tutores i si participem de les activitats col·lectives. En aquest sentit, un any més, la jornada del bricolatge ha estat molt profitosa i els nens s’ho han passat d’allò més bé amb la jornada esportiva. Cal reconèixer que la comunicació entre escola i famílies gràcies al correu electrònic, està sent molt més fluïda i àgil i la reacció a les demandes de suport és més àmplia. També hem de reconèixer la feina de la conserge, de l’administrativa, del personal de cuina, monitors/es i coordinadores de menjador i extraescolars, aquesta última millorada amb la nova gestió, però sobretot gràcies a la seva professionalitat i cura dels nens. Els monitors/es són per als nens els altres mestres, els i les mestres del lleure. I, finalment, és necessari fer un ampli reconeixement a totes les àvies i avis

2

que cada matí i tarda porten i recullen els nens de l’escola, preparen esmorzars, berenars, acompanyen a les extraescolars, cusen, fan pastissos d’aniversari i mil coses més. La nostra més sincera gratitud i estima als nostres pares i avis que es desviuen cada dia per ajudar en el que faci falta. I no volem acabar sense fer un seguit de reivindicacions a favor de l’escola pública. Volem seguir recordant als màxims responsables i gestors públics que s’equivoquen estalviant en educació. Com diuen allà, “Pan para hoy, hambre para mañana”. Els fruits de l’educació es recullen a llarg termini. Les mesures de retallades estan limitant les possibilitats d’atendre a la diversitat de necessitats educatives, de seguir innovant pedagògicament, de rebre substitucions, de construir noves línies (a la pública, és clar...), etc. Amb aquests atacs directes a l’escola pública retrocedirem anys, perdrem tot el que hem guanyat, crearem més desigualtat entre centres (i més a Sant Cugat), entre alumnes i famílies. Suspendrem en tenir un sistema educatiu equitatiu (com deien fins ara els informes PISA) i no aconseguirem l’objectiu de formar a persones crítiques i competents per al dia de demà. Si us plau, no ofegueu més l’escola pública! L’escola Collserola sempre ha estat una escola crítica i reivindicativa davant de les desigualtats, justa i solidària davant de les injustícies que es produeixen en educació, però els mestres no ho poden seguir reivindicant sols. Cal que famílies i escola ens aliem per sortir més ben parats d’aquesta situació provocada, en gran part, per la crisi econòmica. Què podem fer? Què està a les nostres mans? Com ens podem fer sentir? Servirà per sortir-nos enfortits? Segurament, aquestes i altres preguntes les hauríem de plantejar tots junts i aviat, per poder fer-hi front plegats. Queda molt camí per fer i és necessari fer-lo junts. Famílies, mestres, monitors, avis i àvies i tothom: Que tingueu molt bon estiu! Comissió Revista i Escola Collserola


L’ESCOLA INFORMA

ESCOLA COLLSEROLA DE SANT CUGAT DEL VALLÈS.

UNA ESCOLA DE REFERÈNCIA DE BONES PRÀCTIQUES DOCENTS L’escola Collserola. Un projecte educatiu que creix, evoluciona i s’adapta als nous temps. Fa quatre anys varem iniciar un camí de col·laboració amb Serveis Educatius del Vallès Occidental per treballar i desenvolupar les competències bàsiques dins del programa de currículum a l’aula. Educació per competències: del currículum a l’aula. A través de la nostra inspectora d’aquell moment, Roser Canals, vam entrar a col·laborar en el seminari del treball per competències de primària que organitzava la inspecció educativa amb la col·laboració d’altres centres pioners del Vallès Occidental. L’ESCOLA COLLSEROLA VA SER EL PRIMER CENTRE DE PRIMÀRIA DE SANT CUGAT QUE VA PARTICIPAR COM A PONENT DE LA COMPETÈNCIA SOCIAL I CIUTADANA A LA JORNADA SOBRE COMPETÈNCIES BÀSIQUES - 20 DE MAIG DE 2010 http://xtec.cat/dtvallesocc/documents/competencies0910/documents/Collserola.pdf

Els dos primers anys a les escoles membres del seminari ens vam encomanar desenvolupar una competència. Al nostre equip se’ns va demanar treballar sobre la competència social i ciutadana com exemple d’una bona trajectòria de centre que treballava els valors i la cohesió social. Cal que remarquem la bona feina realitzada per les nostres famílies col·laboradores en uns anys de canvis socials i arribada de famílies d’altres cultures. La nostra escola com a comunitat educativa va ser un exemple de responsabilitat social i d’acollida a les noves famílies, facilitant l’equitat educativa i creant espais per a la pertinença i vinculació a la nostra comunitat.

AQUEST ANY 2012, L’ESCOLA COLLSEROLA HA PARTICIPAT PRESENTANT DUES PONÈNCIES EN LES JORNADES SOBRE “AVALUACIÓ PER COMPETÈNCIES” ORGANITZADES PEL DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. En el període 2010-2012 l’escola va continuar treballant amb el Departament d’Ensenyament dins el seminari de competències del Vallès Occidental Aquesta vegada el tema a desenvolupar va ser l’avaluació per competències. Al llarg d’aquests dos anys hem col·laborat i participat en diferents tasques de treball externes i internes analitzant i contrastant noves concepcions sobre l’avaluació. Nosaltres hem creat un grup impulsor en el nostre centre on hem anat desenvolupant l’avaluació per aprendre i hem introduït diferents instruments d’autoavaluació i autoregulació.

3


L’ESCOLA INFORMA

En aquestes jornades parlem de l’avaluació com un procés per aprendre. El títol de la nostra experiència en les jornades d’avaluació per competències ha estat: “Reflexionem sobre el què i el com aprenem: avaluem el procés d’aprenentatge”. Les Jornades han estat realitzades al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya de Terrassa i també a l’ Auditori Municipal de Montcada i Reixac. https://docs.google.com/a/xtec.cat/file/d/0BwKupZENGrZgWlR3b2gxSHF3VDg/edit#

PARTICIPACIÓ EN EL SEMINARI DE LA TRANSFERÈNCIA DE LA FORMACIÓ EN EL CENTRES ESCOLARS AMB LA PARTICIPACIÓ DE LA INSPECCIÓ EDUCATIVA, ELS SERVEIS EDUCATIUS DEL VALLÈS OCCIDENTAL I l’ICE DE L’UAB. Hem participat i treballat des de fa quatre anys en el seminari de l’avaluació de la formació format per els SERVEIS EDUCATIUS-CRP i la INSPECCIÓ EDUCATIVA del Vallès Occidental coordinat per d’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB.

A Sant Cugat, l’Escola Collserola ha estat escollida pel Departament d’Ensenyament per a ser Centre de Referència del Pla d’Impuls de la Lectura a la nostra població. Per aquesta raó, ja s’ha organitzat un grup de treball amb personal del centre, que rebrà formació, assessorament i portarà a terme una pràctica d’impuls de la lectura amb els alumnes de la pròpia escola. S’espera que els propers anys, el Pla d’impuls de la Lectura es vagi implementant fins arribar al màxim nombre de centres de primària i de secundària de tot Catalunya. VALORACIÓ DEL CLAUSTRE DE PROFESSORS. Som un equip humà que treballa i es forma per la millora de la qualitat de l’ensenyament, tenint cura de les relacions amb els nostres alumnes, incloent i explicitant la transverssalitat de les dimensions personal i social de les persones que eduquem.

La nostra aportació al grup durant aquests anys ha culminat amb la presentació sobre el nostre model d’organització educativa per a la transferència i sostenibilitat de la formació en el centre educatiu. En aquesta presentació també vàrem tenir la col·laboració i el suport de l’Aurora Vallejo, Directora del Centre de Recursos Pedagògics de Sant Cugat del Vallès .

Al llarg d’aquests anys, l’equip de mestres de la nostra escola, hem treballat en equip i hem participat en diferents formacions i assessoraments de centre, en el grup impulsor del Pla d’Autonomia de Centre, també en el grup impulsor pedagògic de competències, compartim coneixements i experiències docents que ens retroalimenten i ens donen coherència i nostre projecte de centre.

L’ESCOLA COLLSEROLA PARTICIPA COM A CENTRE DE REFERÈNCIA EN EL PLA D’IMPULS DE LA LECTURA DE LA GENERALITAT

Externament també hem participat en seminaris i grups de treball pedagògics.. Tenim col·laboradors i formadors a l’ICE i al Departament ...

El passat mes de desembre, la Generalitat de Catalunya va presentar el Pla d’Impuls de la Lectura, un projecte que parteix del Pla de Govern 2011-2014 i que es fixa com a repte de país la millora de l’educació potenciant la lectura en els alumnes al llarg de tota l’escolaritat.

SOM UN EQUIP HUMÀ, AMB VOLUNTAT D’APRENDRE CADA DIA I AMB LA CONVICCIÓ QUE ENS CAL COMPARTIR EL NOSTRE CONEIXEMENT I FER DIFUSIÓ DE LES BONES PRÀCTIQUES DOCENTS QUE ES FAN A L’ESCOLA PUBLICA DE QUALITAT.

“Som escola de referència de bones pràctiques docents.” 4

4


L’ESCOLA INFORMA

Un tastet als

blogs Els Blogs són un espai personal d’escriptura a Internet (a la nostra escola és un espai virtual creat per cicles). És a dir, una mena de diari personal o quadern de bitàcola que ens permet afegir so, vídeos, presentacions en pwp, fotos, afegir text, enllaços a altres webs, activitats online per reforçar continguts de les àrees instrumentals, etc. Els nostres blogs esdevenen un recurs fantàstic per tal de comunicar tot allò que passa a l’escola. Per tant, podem veure com és una plataforma virtual que ens permet difondre experiències del centre, promoure la participació de les famílies i mostrar les activitats que es realitzen (sortides, colònies, activitats, festes, etc.)

http://educacioinfantil345. blogspot.com.es/

http://12cicleinicial. blogspot.com.es/

http://34ciclemitja. blogspot.com.es/

Us animem a tots vosaltres que sovint entreu als diferents blogs de l’escola per veure allò que fem i fer els vostres comentaris. A continuació us mostrem tots els blogs que s’han engegat aquest curs amb els seus links.

http://ciclesuperior56. blogspot.com.es/

Si voleu podeu entrar directament a la web de l’escola, que els trobareu tots!!!! Web de l’escola : http://phobos.xtec.cat/ceipcollserola/

http://mengemfruita. blogspot.com.es/

http://englishcollserola. blogspot.com.es/

5


L’ESCOLA INFORMA

Reconeixements Compostatge a l’escola En aquest projecte participen també l’Institut Joaquima Pla i Farreras i l’Escola Gerbert d’Orlac. Alumnat de 1r i 2n d’ESO dins d’una assignatura optativa reben una formació sobre compostatge i reverteixen amb la comunitat col·laborant en la posada en funcionament del compostatge d’una escola veïna amb l’alumnat de 5è. L’alumnat de l’institut treballa les habilitats comunicatives, a més de formar-se en compostatge. Tots dos són projectes d’Aprenentatge i Servei (APS), un mètode educatiu que combina aprenentatge i servei a la comunitat en un únic projecte. Els diplomes els va lliurar l’Alcaldessa, Mercè Conesa, en un acte a l’Ajuntament el passat 23 de maig.

Participem activament

amb el nostre poble donar l’oportunitat als nens i nenes per poder opinar sobre la nostra ciutat. El consell s’ha centrat en la Festa Major. El nostre treball és donar la nostra opinió sobre la festa: si ens agradaria millorar alguna activitat, si voldríem que es fes alguna activitat més... Es van escollir dos representants de cada escola, i aquests són els encarregats de dir el que la seva escola opina.

Aquest any l’Escola Collserola ha participat en una activitat que ha organitzat l’ajuntament de Sant Cugat. Aquesta activitat s’anomena Consell d’infants i consisteix en

6

6

Primerament vam fer una reunió amb l’alcaldessa Mercè Conesa, per informar-la del nostre treball.Després, els representants van demanar de fer una enquesta a les tècniques i tècnics de la Festa Major, conjuntament amb la seva escola, ja que els tècnics eren els encarregats d’organitzar-ho tot. A la segona reunió vam anar a la


L’ESCOLA INFORMA

L’ESCOLA PARTICIPA EN EL

Pla d’impuls de la lectura de la Generalitat

Dona’m joc El projecte es fa conjuntament amb l’Institut Joaquima Pla i Farreras. Els alumnes de l’institut amb un perfil de desmotivació general dinamitzen jocs al pati de primària de l’escola, dins del seu horari d’optativa, fent una formació prèvia en dinamització de grups i organització de jocs.

Casa de Cultura, on ens esperaven els tècnics i tècniques de Sant Cugat, a punt per respondre els nostres dubtes. Ens van explicar que, com que aquest any estem en crisi, no podíem demanar coses de molt pressupost, tot i que algunes de les coses que volíem proposar, es podrien fer. També van estar parlant sobre l’espai on es fan les activitats, ja que havien de consultar els veïns; per tant, també havíem de demanar activitats que es poguessin fer en un espai adequat. Després, als representants se’ls hi va demanar que, amb la seva escola, proposessin activitats tenint en compte el que ens havien dit els tècnics.

Tal i com ja us hem avançat a la pàgina 4, aquest pla pretén, tot millorant la competència lectora de tot l’alumnat, augmentar el rendiment acadèmic, afavorint l’èxit educatiu i reduint el fracàs escolar, equiparant així els resultats acadèmics a nivells europeus. La millora de la competència lectora es basarà en tres grans eixos: saber llegir bé, ser capaç d’utilitzar la lectura com a eina per a l’aprenentatge de totes les àrees i matèries i formar bons lectors que gaudeixin i aprenguin llegint. La competència lectora és la base de molts aprenentatges i un requisit per a participar amb èxit en bona part dels àmbits de la vida adulta, sobretot en el model de societat actual on cal aprendre a llegir en diferents formats, com ara, per a informar-nos, per a estudiar, per a disfrutar d’una novel·la, per a entendre manuals d’instruccions, per a crear escrits de diferent tipus o inclús saber llegir davant d’un públic. La implementació d’aquest pla s’ha realitzat en una selecció de centres de Primària i Secundària de tot Catalunya, que es distribuiran com a Centres de Referència i Centres Prioritzats. A Sant Cugat, l’Escola Collserola ha estat escollida pel Departament d’Ensenyament per a ser Centre de Referència del Pla d’Impuls de la Lectura a la nostra població. Aquesta pràctica es presentarà al juny vinent davant dels Centres Prioritzats en un traspàs d’idees i estratègies per a que aquests ho posin a la pràctica als respectius centres.

A la següent reunió vam estar comentant les propostes, i vam agafar les que eren més interessants i, alhora, que poguéssim fer. Ara hem de recopilar tota la informació per donar-la als tècnics i a l’Alcaldessa, i tenir-ho en compte per a la Festa Major.

7


departament d’educació especial

Aprendre a aprendre des de casa L’escola no comença ni acaba en ella mateixa. El que es viu a casa condiciona de manera important la vida escolar dels nens i les nenes. La relació pares-fills, el grau de confiança mútua, el temps compartit, l’educació en la responsabilitat o el vincle afectiu influeixen, i molt. Aportem algunes propostes que pensem que poden potenciar i afavorir aquests aspectes: - Sortides, viatges, visites a llocs interessants milloren la percepció que té el nen/a del món. No cal anar lluny, el que si cal és comentar el que es veu i fer participar al nen/a de les petites descobertes. - Restringir l’ús de la televisió i seleccionar amb cura el tipus de jocs i continguts de l’ordinador que posem a l’abast del nen/a. Recordem que els nens/es aprenen per la seva pròpia activitat, experimentant i preguntant. - Dedicar temps a jugar amb els nostres fills/ es, a conversar amb ells, a ajudar-los en les seves dificultats.

8

j

- Parlar amb el nen sobre les activitats que fa a l’escola. Mostrar interès per veure els seus treballs i/o llibres, per conèixer la relació amb els companys..., cal que els animeu i els hi pregunteu. - Deixar que participi en sortides, festes, colònies, actuacions..., perquè són molt formatives i enriquidores per als nens/es. - Procurar que a casa, el vostre fill o filla tingui un espai tranquil per mirar contes, dibuixar, llegir, estudiar o fer deures. Si es possible a l’habitació, amb les coses necessàries al seu abast. El nen/a que està tranquil/a aprèn millor.

Els i les mestres s’encarreguen d’ensenyar als alumnes les tècniques perquè entenguin i aprofitin de la millor manera possible el que cal aprendre. Els pares i mares han de completar aquest aprenentatge amb consells, coneixements i motivacions.


CICLE INFANTIL · P3

P3d’experimentació Taules

Encara que ja havíem iniciat el curs passat l’activitat d’experimentació sensorial amb diferents materials, aquest curs ja comptem amb el suport d’una taula d’experimentació de fusta.

L’objectiu és posar al nen en contacte amb diferents materials perquè, de manera autònoma, experimenti tot omplint, transvasant, abocant, agafant, classificant, enumerant, ordenant i perquè també tingui l’opció de manipular de manera lliure objectes que a vegades no estan al seu abast despertant, tant a nivell sensorial com intel·lectual, la seva imaginació i iniciativa. A la vegada s’inicia en formular hipòtesis i també en comprovar si són certes o no. Quan desenvolupem l’activitat es crea un clima de relax, silenci i tranquil·litat, ja que no són necessàries les paraules quan un nen fa la introspecció natural que ens proporciona el món dels sentits.

9


CICLE INFANTIL · P4

P4 English Theatre in

Durant aquest curs, els racons de P4 s’han centrat en diversos eixos. Hem treballat la llum negra, experiments de ciències, llengua i matemàtiques i, per primera vegada, hem fet teatre en anglès. Aquesta experiència va començar durant el segon trimestre, ja que vam preferir donar un temps d’adaptació a la llengua anglesa als nens de P4. Aquest és el primer any que fan English. Hem donat vida a diferents contes. El primer fou Pretty Ritty. Vam ubicar the stage, the audience, vam presentar the characters i cada nen en va triar un amb el que es sentia més identificat: Pretty Ritty, the Cat, the Donkey, the Sheep, the Dog, the Duck, the Cow and the Cock. La mestra feia de narrator i els alumnes seguien les seves indicacions. Primer fèiem un rehearsal i després ja vam fer la performance, només amb alguna ajuda del prompter.

We had great fun!!

10


CICLE INFANTIL · P5

P5 ja tenim

l’aula oberta!! Els alumnes d’Educació Infantil estem molt contents perquè ja podem gaudir d’un espai meravellós per poder fer classe a fora al pati. Aquest espai consta de:

• Dues taules de cultiu • Dues taules de treball • Una caseta per guardar eines i experiments • Dues jardineres grans

Tot això ens està servint per aprendre a regar, a plantar, a entendre com és el creixement de les plantes, a fer germinar llavors, a estudiar els insectes que hi apareixen, a tenir cura de tot el que plantem, a dibuixar del natural i moltes coses més! Mireu quina meravella!

Si voleu saber-ne més visiteu el blog: escolacollserolahort.wordpress.com

11


CICLE INICIAL · PRIMER

Taller intercicles de

1r

Matemàtiques

Durant el segon trimestre s’ha desenvolupat a l’escola un taller intercicle entre els nens i nenes de 5 anys i els de Primer. Aquests tallers s’han desenvolupat barrejant nens i nenes de diferents edats  dels dos cursos  abans esmentats. Han participat les mestres tutores i altres especialistes. En total  s’han realitzat set tallers al llarg de set dimarts a la tarda i a diferents espais de l’escola.

Atributs

sional idimen Taller tr ia Simetr

L’objectiu que ens vam proposar era poder millorar els resultats educatius respecte a l’àrea de matemàtiques, en concret en l’apartat de la geometria. Per això vam dissenyar els tallers pensant en activitats manipulatives i vivencials per  a millorar la competència matemàtica.

Línia

Figures bidime nsiona ls 1

També ha estat una novetat agrupar nens i nenes de diferents nivells, potenciant noves estratègies i canvis organitzatius , tenint en compte el tractament de la diversitat. Aquests tallers han estat: Línia, Espai, Atributs, Simetria, Figures bidimensionals (1), Figures bidimensionals (2) i Figures tridimensionals.

12

2 Figures bidimensionals

Espai


cor

CICLE INICIAL · SEGON

2n Quan el

batega molt ràpid

la cantata

Va sonar el despertador. Nerviosos i contents vam rentar-nos la cara i les dents i ens vam posar la roba preparada per a la cantata, els nens: una camisa blanca, pantalons foscos i una faixa vermella. Les nenes, una faldilla de flors i camisa blanca. Ja estàvem llestos per marxar a l’escola !

A l’escola ens vam trobar amb els amics i amigues, tots estaven super guapos ! Vam esmorzar a la classe i després vam fer fila per marxar a l’Auditori. Ens van acompanyar les mestres de 2n, l’Anna i la Pilar, la Sílvia, mestra d’audició i llenguatge i la Sandra i la Karin, mestres de música. A l’Auditori vam esperar asseguts a les escales i allà ens vam trobar amb els companys de les altres escoles.

Una senyora que treballa a l’Auditori ens va avisar que ja podíem preparar-nos i pujar a l’escenari, però per arribar-hi vam haver de pujar i baixar moltíssimes escales. A l’escenari ens vam col·locar al nostre lloc, ja ho sabíem perquè el dia abans havíem fet un assaig general. Teníem moltes ganes que aixequessin la cortina per poder veure als nostres pares i mares i molta il·lusió per començar a cantar. Mentre cantàvem, intentàvem localitzar als nostres pares. En acabar el públic ens va aplaudir molt! Estàvem molt contents perquè els havia agradat. A la sortida ens van fer un passadís enorme, els pares ens feien fotos sense parar i ens felicitaven, semblàvem famosos !

13


CICLE MITJÀ · TERCER

3r Per a tu

TINC UNA CARTA

Els alumnes de tercer hem fet una activitat molt interessant, un viatge!... però un viatge amb la imaginació. Des de la ciutat que visitàvem hem escrit i li hem enviat una carta a un company/a de la classe. Activitats prèvies. Què hem fet? − Cada nen/a ha escollit una ciutat per a visitar. − Hem buscat informació de la ciutat. − Hem triat els llocs d’interès que visitaríem. − Hem fet el sorteig, quin company/a em tocarà?

14

Escrivim la carta: − Treballem l’estructura de la carta. − Fem un esborrany. − Escrivim la nostra carta com si estiguéssim de viatge. − La corregim per a passar-la a net.

Finalment: − La carta està acabada, corregida i amb bona lletra. − Busquem sobres per a tots/ es, escrivim el nom del destinatari/a i del remitent. − Enganxem el segell. − ANEM TOTS /ES CAP A LA BÚSTIA.


4t

CICLE MITJÀ · QUART

El diccionari

Fantàstic

Els alumnes de 4rt han treballat durant la primera part del curs el que a l’aula anomenem el DICCIONARI FANTÀSTIC. De tots és conegut què és un diccionari, però vam voler afegir-hi un component creatiu per a treballar la competència lingüística des d’una vessant diferent. A partir de paraules molt senzilles (sol, lluna, cotxe, taula, ...) es proposava als alumnes que fessin una definició que no fos com la que trobem als diccionaris ordinaris, sinó que resultés original, creativa, divertida, curiosa, etc. Per fer-ho calia utilitzar elements poètics com la comparació, la metàfora i sobretot la IMAGINACIÓ. Les produccions obtingudes es llegien cada setmana a l’aula i podeu estar segurs que compartir-les entre tots va resultar una estona on la creativitat, la imaginació i l’originalitat eren presents, ..., fins i tot, cal ressaltar la valoració que els companys es feien entre ells. Aquí us presentem una petita mostra de la feina feta.

15


CICLE SUPERIOR · CINQUÈ

AL CICLE SUPERIOR

tenim portàtils

Aquest any el Departament d’Educació de la Generalitat ens ha dotat de 13 microordinadors al Cicle Superior i d’un ordinador portàtil per potenciar l’ús de les noves tecnologies dins de l’aula, fet que complementa els ordinadors que ja tenim a l’aula d’informàtica i on treballem una hora setmanal. L’alumnat de cicle superior ha pogut ja gaudir d’aquesta eina, en algunes sessions de projectes que es realitzen durant les hores de l’àrea de coneixement del medi social i natural. A l’escola, les eines TIC són un recurs que ajuda a l’assimilació dels continguts que es treballen en totes les àrees, incidint principalment en aquelles on es necessita una cerca important d’informació per part de l’alumnat. També es fan servir en altres àrees, per consolidar o reforçar continguts de matemàtiques o català. És important educar en el coneixement de les eines TIC donat que, en un futur, l’alumnat es trobarà que a qualsevol feina on vulgui accedir, necessitarà un coneixement important d’aquestes eines, i li serà molt important haver assolit el coneixement de la competència digital.

16


CICLE SUPERIOR · SISÈ

moments i

APRENENTATGES

Els alumnes de 6è us presenten un recull de petits articles que il·lustren moments i aprenentatges del curs que han estat significatius per a ells.

L’AUTONOMIA (Som autònoms) A conseqüència de la nova etapa (la secundària) ens hem anat acostumant a ser autònoms a l’hora de treballar, ajudar, etc. És per això, que cada cop ens organitzem i ens comportem millor, sense l’ajuda dels adults. L’ESO se’ns apropa i, de mica en mica, som més madurs per tal de prepararnos.

PROJECTES DE MEDI A 6è hem treballat molt el tema de realitzar projectes independentment: 1r Hem buscat una pregunta investigable. 2n Hem investigat la pregunta amb diferents materials: llibres, pel·lícules, documentals, Internet, entrevistes a experts, experiments, etc. 3r Hem distribuït la informació cercada, en documents portàtils. 4t Un cop tot fet, ho hem explicat a tota la classe fent una presentació oral. Pensem que el fet de treballar l’expressió oral a classe va molt bé per al dia a dia a les empreses. Normalment a les empreses es fan presentacions per a altres empreses.

LA SECUNDÀRIA L’ESO (Educació Secundaria Obligatòria) serà l’inici de la nova etapa de la nostra vida (la pubertat). Els nens i nenes de sisè, a causa d’això, patim canvis físics (externs) i mentals (interns). A l’ESO, principalment, es treballa amb dossiers. A l’escola, normalment, es mouen els professors per fer classe, però allà es mouen els alumnes.

Venda de llibres i pastissos La venda de llibres, pastissos i joguines d’aquest any ha estat un èxit gràcies a l’ajuda de mestres, pares, alumnes, etc. Els diners recaptats seran per al viatge de fi de curs de 6è, ple d’activitats aventureres. Volem recordar que els vostres fills/es, quan arribi el moment, també rebran aquesta ajuda, per part de tots. Segur que amb les ajudes financeres rebudes ens sortiran unes colònies a un millor preu de l’inicial.

I si voleu veure totes les coses que hem fet durant aquest curs, no dubteu a entrar al blog del cicle superior! http://ciclesuperior56.blogspot.com.es/

17


homenatge

Pilar: filla pred Com ja sabeu, el passat dissabte 5 de maig es va celebrar una festa en homenatge a la nostra estimada Pilar, a la seu dels Magatzems El Siglo (al recinte del Mercantic). Va ser una festassa amb majúscules que va durar tot el dia. A primera hora del matí es va celebrar la cerimònia de nomenament de la Pilar com a “Filla predilecta” de la nostra ciutat per part de l’Alcaldessa del municipi. La Mercè Conesa va tenir unes paraules molt tendres per a la Pilar i la va descriure amb dues paraules; la seva generositat i la seva humilitat. Després, la Célia i el Lucas, fills de la Pilar, van rebre el lliurament del títol. A partir d’aquí es van anar succeint una sèrie d’actuacions, acudits, poemes, etc, per part de diversos grups, integrats per familiars i amics de la Pilar. Vam ser moltes les famílies i mestres de la nostra escola que no ens ho vam voler perdre. La sala era plena de gom a gom i, malgrat que amb un nus a la gola i alguna que altra llàgrima, ens vam sentir molt reconfortats perquè vam poder comprovar fins a quin punt la Pilar era estimada i el munt d’amics que va anar atresorant al llarg de la seva curta, però intensa vida. Veient i escoltant a la seva extensa família d’artistes (tant tocant instruments com cantant), vam entendre les seves grans dots interpretatives i, en definitiva, les seves taules damunt de l’escenari. PILAR, t’estimem i sempre seràs entre nosaltres!

18


homenatge

dilecta

19


DEPARTAMENT d’anglès

Natalie: auxiliar de conversa Aquest any al Departament d’Anglès, hem pogut comptar amb l’ajuda d’una auxiliar de conversa a l’escola. La Natalie ha obert la finestra del seu país a l’Educació Infantil, el Cicle Mitjà i el Cicle Superior. Ens ha encantat tenir-la a l’escola i la trobarem molt a faltar. Aquesta ha estat la seva experiència: Hello parents! As you may have heard from your children there has been an American this year at Escola Collserola helping out in the English classrooms, which is me! My name is Natalie and I have come from the United States specifically to work with your children to improve their English. I have been here since October and I wanted to take some time to share with you why I am here and what my experience has been like so far. Around a year ago, I applied for the position of Auxiliar de Conversación in Spain. We are allowed to pick the region that we want to work in and I wanted to pick Catalunya because I knew that the people here spoke another language and had a culture that was distinct to the rest of Spain. I felt as though it would open my mind to another set of beliefs and ways of living. Furthermore, I had the option to teach at either the secondary school or primary school. Ultimately, I decided that I wanted to work with the students the primary school because I thought it would be interesting to share my culture with them and help them improve their English in creative ways. When I first arrived in October, I began to work with Lourdes and the children in P4 and P5. I quickly saw the kid´s excitement to learn and realized how much fun I would have in the classroom with them. At this time, Lourdes and I began planning fun activities and pro-

20

jects for them. We wanted the children to understand that I am from a different country and what that really means. Therefore, we planned activities that were cultural such as the Halloween song ¨Monster Mash¨ that we sang, the typical American Peanut Butter and Jelly Sandwiches that we prepared and ate in class, and the Frosty The Snowman movie that is a traditional Christmas movie in the U.S. We also showed them maps of the world and created an American flag to help further explain the cultural distinctions between the United States and Catalunya. Another thing I have really enjoyed with the children from P4 and P5 is simply talking to them. During their breakfast time or on the Patio I speak with the kids and try and teach them new words in English. For example, while the kids are eating breakfast, I go to each one and talk about the food they are eating. They learn words such as juice, milk, break, and apple. I think that these breaks are great opportunities to take advantage of so I can help the kids to improve their English even more than I originally would have. In January, I started working primarily with Teresa and the 4th, 5th, and 6th years. Obviously there is quite a difference between teaching the younger and the older kids because of the difference in English, thinking, and creativity. Therefore, the projects we wanted to do with the older students were going to be more complicated and challenging.


DEPARTAMENT D’anglès

With the 6th year students, our big project was the seeds project. The idea was to compare the differences in growth of American and Catalan Seeds. In order to do this, Teresa collected Catalan seeds class and I brought back a variety of American seeds from the United States. For the project, we had the 6th year students plant both seeds in a pinecone filled with water, thus creating an ecosystem where the pinecones would be able to grow. Over the course of the weeks that followed, the students observed what happened and then created a power point presentation to explain the results of this ¨American and Catalan Pinecone Competition.¨ It ultimately was a great project because the students were able to add more words to their vocabulary, make a power point presentation in English, and, most importantly, it was a project that they really enjoyed doing. With the 5th year students, the main focus has been learning English through conversation. We have used tools such as pictures, games, and songs to help them learn how to formulate sentences and questions in English. Also, we have taken advantage of the time to explain some American holidays and traditions such as Groundhog´s Day and Valentine´s Day, which helps to promote cultural awareness among the kids starting at a younger age. I enjoyed being able to speak to these students in English and learn about the sports, singers, and activities that they like. Our project with the 4th year has been the ¨Healthy Foods Project.¨ Teresa and I´s goal for this project was to increase the food-related vocabulary of the students and to also simulate ¨real¨ situations where they would

have to buy and sell food and other items in English. The project was definately a success in terms of knowledge gained and the enjoyment of the students. The children really enjoyed being able to ¨play¨ in class and, most importantly, they learned how to ask common questions in English such as ¨Do you have..?¨and ¨How much is it?¨. The final thing we did for the Healthy Foods Project was to decorate some American Muffins with icing and sprinkles. It was a good opportunity for the kids to taste something from the U.S. and it was an activity the students really liked. You could even say that it was the ¨icing on the cake..!¨ This year, I believe that I have accomplished my goal of not only learning about the Catalan culture, but of also teaching the students at Escola Collserola about the country that I come from and, simultaneously, helping them improve their English. In the past seven months that I have been at the school, I have been fortunate enough to learn about Catalan traditions such as the Tió, the Castañada, the Calçots, and St. Jordi´s Day. Moreover, as I had hoped for, I understand more of the Catalan language and the ideals of the people here. It has been fun learning about these things and teaching the children about the American traditions. Yet, I must say that the most rewarding part of this year has not been the knowledge I gained, but rather the relationships I have built with the students and teachers here. Everyone at the school has been very welcoming and I am lucky to be working with such great people. Needless to say, my overall my experience has been extremely positive, and one that I will remember the rest of my life.

21


departament de música

Sortida al Palau de la Música

Ens agrada molt

la música!

Al mes de febrer els alumnes de P4 i P5 vam anar al Palau de la Música Catalana a veure un espectacle de dansa i música: “Trencadís de cançons”. Coneixíem totes les cançons, ja que les havíem cantat i ballat a la classe de música, i ens va encantar veure i sentir com ho feien els dansaires i cantants en un lloc tan bonic com és el Palau de la Música. Les cançons, que eren d’arrel tradicional catalana, es combinaven amb poesia. La dansa que més ens va agradar va ser “Som els bombers”.

Entrades i sortides Aquest curs els nostres alumnes han jugat a endevinar l’autor i el títol de la música que sona a les entrades i les sortides de l’escola. Hem escollit temes ben diferents: des de clàssics, a actuals, grans èxits..., per tal que els nens i les nenes vagin coneixent diferents estils de música i es vagin enriquint a nivell musical.

Cantània Durant tot el segon trimestre d’aquest curs hem estat preparant una cantata, “50 milions de segons”. El dia 7 de maig vam anar a cantar-la davant d’un munt de pares i mares. Quan vam entrar a l’Auditori de Barcelona, allò era immens, però a més ens vam sentir molt especials perquè altres dies allà hi toquen molts músics importants. Aleshores vam començar a assajar i va sortir molt bé!! Hi havien moltes escoles, i tothom s’ho havia preparat fantàsticament bé. La directora, els músics i els actors estaven assajant amb nosaltres. Quan vam acabar d’assajar, vam fer un descans en el que vam poder conèixer nens i nenes d’altres escoles que estaven tan nerviosos com nosaltres, però igual de contents. Poc després van venir els familiars, Cantània estava en marxa! Quan vam entrar a la sala, tots els familiars estaven asseguts i, de sobte, es van encendre els focus que ens il·luminaven

22

i va ser just en aquell moment en el que ens va agafar una mica de pànic, per por a fer-ho malament, però ho vam fer molt bé, perquè ens van aplaudir molt!!! En acabar vam sortir ordenadament de l’Auditori de Barcelona i, a l’arribar a l’escola, vam comentar com havia anat i com ens havíem sentit. Ens ha agradat molt i tots ho recordarem tota la nostra vida. Quim Abadia i Júlia Izaguirre


EDUCACIÓ FÍSICA

Ens visita una

esportista d’elit!

Aquest curs els alumnes de l’escola han tingut l’oportunitat de conèixer una esportista d’elit. L’Erika Villaécija va visitar l’escola i vam tenir l’oportunitat de conèixer-la i parlar amb ella. Per a comptar amb la visita d’aquesta esportista, l’escola va participar en el projecte FEM.sport, “programa de caràcter social on professionals, empreses, centres mèdics i escoles ens impliquem per aportar la nostra experiència i coneixements per millorar l’activitat física i l’esport, els hàbits alimentaris i la salut”. Per preparar aquesta trobada els alumnes van buscar molta informació sobre l’Erika: medalles, campionats, recorregut professional... A més durant les classes d’Educació Física vam veure vídeos, entre-

vistes, reportatges i fotos. Entre tots vam preparar un munt de preguntes: Quan vas començar a nedar al CAR?, Practiques algun altre esport?, Què és el millor de la competició?, Què se sent quant es guanya una medalla?, Quantes copes i medalles has guanyat?, Has estat malalta en alguna competició?, Quan pots estar amb la teva família i els teus amics?, Ets amiga de les teves rivals?, Quantes vegades entrenes al dia?... Ella va contestar totes les nostres preguntes i es va mostrar molt simptàtica i agradable. Fins i tot ens va signar una dedicatòria per a l’escola! Esperem que continuï guanyant molts premis i des de l’escola Collserola li donem suport en la seva participació en els Jocs Olímpic de Londres 2012.

23


AMPA

Nova

comissió de Comunicació

Durant aquest curs l’AMPA ha creat la Comissió de Comunicació amb l’objectiu de millorar els canals de comunicació amb les famílies. Les actuacions de la nova comissió aniran encaminades a donar a conèixer i posar en valor la tasca de l’AMPA entre tots els pares i mares de l’alumnat de l’escola. La Comissió de Comunicació, en coordinació amb les comissions de la web i de la revista, dóna suport a la resta de comissions de l’AMPA en les seves necessitats comunicatives. També col·labora amb la pròpia escola per tal de millorar la comunicació entre el centre i les famílies.

Nova

comissió d’Esports Aquest any, des de l’AMPA, hem creat de forma encara molt embrionària la Comissió d’Esports per tal de poder dinamitzar a l’escola aquest aspecte que creiem molt important pel desenvolupament dels nostres fills i filles. El primer fruit d’aquest comissió mixta ha estat la cel.lebració, el dia 12 de maig, de la Jornada Esportiva. Per altra banda, l’escola participarà en la Festa Infantil del 7 de juliol promoguda per la Penya Blaugrana i gràcies a l’impuls de les famílies del Collserola sòcies de la Penya. Esteu tots convidats a animar els nostres futbolistes!

24

I aquesta comissió no s’aturarà i continuarà pensant maneres de fer que l’esport sigui un senyal d’identitat a la nostra escola. Perquè això sigui possible necessitem idees i col.laboració de tots els pares i mares que formem l’AMPA. Esperem les vostres propostes i, sobretot, la participació del màxim nombre d’alumnes a les diferents activitats que vagin sorgint.


ESCOLA DE PARES I MARES

Matinal

d’esport i bricolatge Els prop de 30 graus i un sol de justícia no van ser impediment perquè les dues activitats programades en paral·lel a l’escola per al dia 12 de maig fossin un èxit: tant el Dia del Bricolatge com la matinal esportiva van comptar amb una àmplia representació de pares, mares, nens, nenes i mestres, que amb molta il·lusió es van aplegar per “posar guapa” l’Escola Collserola, d’una banda, i per gaudir d’una bona colla de jocs originals i divertits amb els amics, de l’altra. Plantar una olivera i col·locar unes jardineres a l’hort del pati d’infantil, folrar llibres, pintar parets interiors (amb colors vistosos) i exteriors, muntar mobles o fer unes pancartes en suport de l’escola pública són només alguns exemples de les diferents accions que es van portar a terme durant la jornada de bricolatge: les ganes de col·laborar i una activitat frenètica, activada per les ganes de posar un granet de sorra per millorar l’aspecte de l’escola, va fer possible que els resultats fossin molt vistosos. Mentre els grans treballaven, nens i nenes de tots els cursos (de P3 fins a 6è) van poder gaudir d’una matinal esportiva, enguany amb temàtica olímpica. Les activitats es van dividir en dos grups, en funció de les edats: de P3 a P5 i de 1er a 6è. Els més petits es van poder introduir al món de les Olimpíades a partir d’un conte que narrava la història de Xeus i la Treva Sagrada, que va desembocar en un joc de pistes i un circuit de psicomotricitat. Els més grans, dividits en grups, van gaudir de fins a vuit jocs diferents i alternatius, com ara el frisbee golf, el Kin-ball (joc amb pilota gegant) o el memory relleus. Un dinar de germanor a base dels plats que va portar cada família va posar el punt i final a la trobada. No hi ha dubte que tothom va marxar amb un bon gust de boca i amb ganes de repetir l’any que ve!

25


ESCOLA DE PARES I MARES

De vacances pel

Si voleu més informació d’aquest i altres viatges que nosaltres sí hem fet en família, podeu consultar el nostre web: www. vacacionesporeuropa.com

Matterhorn En família Qui diu que viatjar amb nens és impossible? Viatjar amb nens és possible i a més és divertit i saludable. Us animem a que si us agrada la muntanya, no us feu enrere pel fet de ser pares, i us proposem que feu una escapada a l’estiu pel Matterhorn (Suïssa). No fa falta que sigueu afeccionats a l’alpinisme per gaudir de Zermatt. La vall de Mattertal és un destí ideal per viatjar amb els més petits de la casa i tot està pensat per a que grans i menuts s’ho passin igual de bé. L’estrella de la zona és el Mattterhorn. La seva silueta, imatge de famoses marques comercials, és inconfusible. Amb una forma piramidal i d’una perfecció gairebé divina, les excursions que tenen com a referència aquesta muntanya, són memorables. Un no es cansa mai de contemplar la muntanya més bella del món i molt menys de fotografiar-la.

• TREN GORNEGRAT: L’excursió més famosa de la Vall de Mattertal és agafar el tren de muntanya del Gornegrat. Aquest meravellós, però car ferrocarril, us portarà a aquest cim de 3.100 m. des d’on podreu gaudir d’un paisatge inoblidable. L’ideal per passar una agradable, però gens cansada jornada d’alta muntanya, és baixar caminant fins al llac Riffelsee, en el qual, si fa bon dia, podreu delectar-vos amb el reflex del Matterhorn a les seves aigües. Des d’aquí, podreu tornar en tren des d’alguna estació intermèdia com Riffelberg (a mitja hora del llac).

Què fer?

• FINDELN: Una altra excursió imprescindible és visitar Findeln i els llacs propers (Stellisse, Leisse o Grindjisee). En aquest cas, s’agafa el funicular subterrani Sunnegga que també surt de Zermatt. L’excursió també és senzilla, amb poc desnivell i apta per a nens. Findeln és una petita i clàssica aldea alpina, amb cases de fusta fosca i amb el Matterhorn com a teló de fons. El conjunt és d’una increïble bellesa. Podreu fer una merescuda parada per descansar, prendre algun refrigeri o dinar a alguna de les terrasses d’aquest enclavament màgic i us assegurem que aquests moments familiars són inoblidables. Un picnic a qualsevol d’aquests llocs farà la delícia de pares i fills.

Òbviament, l’activitat principal és el senderisme, que en aquesta zona permet accedir a sensacionals punts panoràmics. S’han construït trens de muntanya, telefèrics i altres mitjans de transport, tots ells veritables prodigis d’enginyeria que fan possible l’accés per a qualsevol, als grans cims i paisatges de la zona. Per tant, podreu adaptar a la vostra mida les excur-

• BETTMERALP I GLACERA ALETSCH: No us podeu perdre Bettmeralp, un preciós poble alpí on no existeix el trànsit rodat i al qual només es pot accedir mitjançant telefèric. Es poden realitzar moltes activitats i passar un espectacular dia de muntanya, però sens dubte el millor és la possibilitat de pujar a l’Egguishorn, des d’on es pot admirar l’Aletsch, la

A aquest entorn natural espectacular, li hem d’afegir un excel·lent clima. A l’estar situat a la cara sud de la serralada alpina, gaudeix de més hores de sol que altres zones muntanyoses. De totes maneres, no hem d’oblidar que estem a alta muntanya i que en qualsevol moment, poden disminuir bruscament les temperatures i inclús començar a nevar, fins i tot en ple agost, tema a tenir en compte quan prepareu l’equipatge.

26

sions. Nosaltres us proposem itineraris circulars, o bé de baixada, per ascendir còmodament en transport de muntanya. Això sí, prepareu la butxaca perquè no és gens econòmic!


ESCOLA DE PARES I MARES

glacera més llarga d’Europa. Us trobareu davant d’un espectacle natural de primera magnitud i si aneu un dia tranquil, sense molta afluència de públic, podreu escoltar fins i tot el soroll de trencadissa del gel. Teniu diverses formes d’abordar aquesta visita, però potser la més senzilla és pujar amb el telefèric d’Egguishorn. Després, i ja de tornada, us recomanem que feu una parada al llac Bettmeralp, situat just a sobre de l’estació del telefèric. Hi trobareu un petit bar en el que es venen salsitxes i on podreu cuinar-les a una barbacoa especialment preparada per a això. I si no, sempre us quedarà organitzar-vos un picnic, com vam fer nosaltres. Els petits podran jugar a una zona d’esbarjo d’una petita caseta-bar que hi ha al costat de l’estació. Hi trobareu tractors, cotxes, joguines, gronxadors, inflables i altres, gratuït i a la seva disposició. Vosaltres, pares, només haureu d’acomodar-vos a les hamaques descansant, prenent un refresc i gaudint del sol, mentre els vostres fills s’ho passen en gran, posant així, punt i final a un dia meravellós. • ZERMATT: Si algun dia no teniu ganes de fer muntanya, i només us ve de gust passejar i descansar, us recomanem que visiteu Zermatt, el poble alpí per excel·lència. El seu emplaçament és espectacular i es caracteritza per tenir el Matterhorn just a sobre, motiu pel qual el poble és tan atractiu. Podreu gaudir dels seus carrers sense cotxes, plens de botigues i restaurants però que han mantingut l’autèntic ambient d’alta muntanya. On allotjar-se? Zermatt és el centre d’aquest viatge, però allotjar-se aquí pot ser molt car. Abans d’arribar-hi però, hi ha opcions molt més econòmiques. Us recomanem el poble de Grächen, situat a 20 km de Zermatt, on vam estar instal·lats nosaltres, que està dotat de tots els serveis i on podeu trobar apartaments per 4/5 persones per 50-60 €/dia. Disposa d’un parc per a nens, i caminant una mica trobareu un llac i un circuït d’aigües ideal per activar la circul·lació de les cames... imagineu-vos com està l’aigua!. Això sí, si decidiu anar al llac que us comentàvem, ben segur que haureu de fer una parada

obligatòria, ja que abans d’arribar-hi, al mig del bosc, hi trobareu un parc infantil amb un tobogan gegant, animals, barbacoa, cabanyes, cavallets...i en ocasions, fins i tot, amb reserva prèvia, s’organitzen activitats dirigides als petits com poden ser jornades per aprendre a fer pa. Per la nit, també podeu acabar el dia sopant una suculenta, típica i reconfortant raclette en algun dels restaurants del poble o decidir-vos per tastar altres plats típics de la zona. Família Carbonell Simón (pares de Martina de P4) Dades pràctiques Allotjament: Suïssa és un país “relativament” car. Sí que és cert que el menjar als supermercats o els preus dels restaurants són molt més cars que a Espanya, però en una qüestió tan important com l’allotjament, si busqueu apartament (ferienhaus o ferienwohnungen) us hem de dir que són més assequibles que aquí. Transport: Una altra història són els trens de muntanya i els telefèrics. Són molt cars, no us enganyarem... Un consell que us donem és que intenteu equilibrar els preus fent part del trajecte a peu. Es pot fer el viatge d’anada-pujada i després baixar caminant de manera que abaratireu ostensiblement el pressupost destinat a la partida de “transport” que això sí, us avisem que convé tenir-la prevista al vostre pressupost de vacances. La nostra motxilla: És important anar equipats correctament. Tingueu en compte que el canvi brusc de temperatura us pot sorprendre en plena excursió. Al vostre equipatge no heu d’oblidar incloure roba d’abric inclós si viatgeu en ple estiu. Per altra banda, un protector contra la pluja i calçat de trekking són imprescindibles. No us deixeu les gorres, les ulleres de sol i la crema solar per a tota la família i recordeu portar menjar i aigua en abundància.

27


EXTRAESCOLARS

Noves activitats de la nostra

biblioteca

ff

Aquest curs 2011-2012, la nostra biblioteca ha portat a terme diferents activitats de foment de la lectura.

Els nostres nens i nenes han vingut a la biblioteca a buscar llibres per als seus projectes. Però no us penseu que només venen els alumnes més grans.

D’una banda, hem comprat molts llibres de coneixements (són els llibres científics, de música, de plàstica, d’ecologia, etc.) per a que els nostres nens i nenes trobin informació actualitzada per als seus treballs i projectes.

Els més petits de l’escola (P3) han visitat la biblioteca amb la Joana, la seva mestra, per a buscar informació per a saber de què estan fets els esquelets.

També seguim fomentant la pràctica dels escacs, un esport que, en molts països d’Europa, és assignatura obligatòria a les escoles per les habilitats que aporta: previsió, planificació de jugades amb anticipació, estratègies i saber perdre.

28

Els infants de P4 també han visitat la biblioteca amb la seva mestra Esther perquè volien buscar informació sobre astronomia. I els han agradat molt aquests llibres!!!


EXTRAESCOLARS

Aquí teniu una foto dels nens i nenes de P4 a la biblioteca.

El mètode definitiu per tenir fills lectors Consells i receptes miraculoses que garanteixen l’èxit escolar

La biblioteca també és un espai molt adient per a fer els deures en horari de migdia. Això permet a molts infants alliberar feina a les tardes i poder gaudir d’una estona amb la família. Els infants d’Educació Infantil també visiten la biblioteca un dia a la setmana en horari de migdia per a mirar contes.

Guia per ajudar pares i mares en l’engrescadora tasca de fomentar l’hàbit lector dels infants. Presenta quatre passos bàsics per transmetre, amb calma i sense angoixes, la passió lectora. Publicada en el marc del programa LECXIT de la Fundació Jaume Bofill i La Caixa. (www.lectura.cat)

29


EXTRAESCOLARS

ELS QUE OBREN I TANQUEN L’ESCOLA:

Les extraescolars d’acollida Els nens i nenes de l’Escola Collserola tenen un ampli ventall d’activitats extraescolars on , a més de gaudir d’una estona lúdica i creativa, es pot conciliar l’horari escolar amb l’horari laboral de moltes famílies. Els infants més matiners fan l’Acollida Matí. Els nens i nenes esmorzen tranquil·lament. Després, poden fer una activitat relaxada, com ara: • Cosir • Punt de creu • Tallers amb materials reciclats per a decorar l’escola ... a més de dibuixar, jugar amb jocs didàctics, etc. Les manualitats que es fan cosint o amb punt de creu, es posaran a la venda a les parades de la Fira Solidària de mestres per Bòsnia de final de curs. Això ajuda a fomentar un sentiment solidari en els nostres infants, alhora que aprenen unes tècniques molt útils per quan siguin grans.

Acollida matí

Acollida matí

Els tallers amb material reciclat s’aprofiten per a decorar l’escola (al Nadal vam fer pingüins que es van exposar als passadissos). Creiem que els nens i nenes de l’Acollida Matí tindran una bona experiència d’aquesta estona. Per les tardes, abans de les activitats extraescolars, es deixa una estona per a berenar.

Acollida matí

Després es porten a terme les activitats extraescolars, en un ambient relaxat i lúdic. Fem Acollida tarda, Anglès (Educació Infantil i Cicle Inicial), Batuka, Juguem amb la música (Ed Infantil), Piscina al CAR, Teatre, Gimnàstica Rítmica, Iniciació Esportiva, Multi-esport, Fútbol Sala, Karate i Handbol.

30

Acollida matí


EXTRAESCOLARS

BATUKA

ALA

FUTBOL S

BERENAR

INICIA

CIÓ ES

PORTIV

A

HANDBOL

GIMNÀSTICA RÍTMICA

KARAT

ÚSICA

B LA M GUEM AM

JU

E

ANGLÈS

ICIAL

CICLE IN

ANGÈS E INFAN DUCACIÓ TIL TEATRE

L CAR

PISCINA A

31


AVIS I ÀVIES

Inma La “Inma” és una iaia del Nord del Marroc, que es diu Fàtima, i que té sis dels seus néts estudiant en aquesta escola. En total, són disset i tots viuen a la zona del Vallès. Per això, ara està a cavall entre Catalunya i el Marroc. És una iaia molt valenta, ja que va criar ella sola als seus nou fills. Allà al Marroc, els homes poden tenir més d’una dona, o sigui que es poden casar amb més d’una a la vegada, i això li va passar a la “Inma”. El seu marit es va buscar una altra dona, però ella no va voler compartir i va dir que o l’una o l’altra. Així que ell va decidir casar-se amb la més jove, i per això la “Inma” es va quedar soleta criant als seus nens. Era molt difícil llavors quan una dona es quedava sola, ja que el que portava els diners i el menjar era l’home, com aquí fa 50 anys. Però la “Inma” tenia una botigueta on venia sucre, farina, arròs ..., i se’n va sortir prou bé.

Algeciras Tanger

És una mare molt valenta i una iaia molt entregada, i per això els seus fills i néts li dediquem aquestes paraules. Mabruk Inma ( Felicitats iaia) Naim (1er) i Laila (P4) -Sara (2on) i Amani (P4) - Nassim (1er) i Yasmine (P4)

32

Ksar el kebir Rabat Casablanca


vv

AVIS I ÀVIES

El yayi, esperit de lluita

v

El Yayi és l’avi de la Cristina i el David Guasch. És un home molt especial. Va néixer a Galícia, en un lloc on, a data d’avui, no arriben els cotxes. De molt petit, amb cinc anys, ja portava les ovelles a pasturar, i algun dia havia hagut d’anar solet. La seva mare de seguida va veure que calia que els seus fills estiguessin a prop d’una escola i van marxar a Monforte de Lemos, una població de Lugo, on tot estava molt més avançat. Quan tenia catorze anys ja treballava en un forn de pa. Va conèixer la iaia, la seva gran companya, i van tenir tres fills. Tenien un forn en un poblet proper a Monforte i van decidir, tal i com ho va fer la mare del Yayi, que potser millor que visquessin en un lloc on poder portar els seus tres fills, prop de les Universitats perquè poguessin aprendre a fer el que volguessin. Per això van vendre el seu fornet i van venir a viure a Catalunya, exactament a Barcelona. Durant molts anys van passar per molts obstacles. El Yayi, per tirar endavant, com a lluitador que és, va haver d’aprendre a fer de tot: de constructor, de forner, de lampista, de pintor, de barber, d’electricista, i el que no sap fer, ho aprèn. Sempre ha fet el que ha calgut per tal que a la seva família no li faltés de res. Ara vivim una gran crisi, però en altres temps n’hi ha hagut d’altres. El Yayi va fer de tot per la seva família. Va deixar els seus pares lluny i els trobava molt a faltar, per tal que els seus fills poguessin ser el que volguessin. Però sempre va somiar viure de la mateixa manera que ho feia a la seva terra. Així que un dia va trobar una caseta molt, molt vella a una població que es diu Comarruga i la va reformar ell sol, amb les seves mans, sense cap ajuda. Es va construir un fornet per fer pa de llenya, va plantar arbres i va cultivar la terra per poder tenir verdures i fruites de casa. Tota la seva família menjava pa del seu fornet. Però aquest any li ha tocat lliurar la batalla més dura de la seva vida. Una malaltia l’ha tingut un temps lluny dels seus estimats néts i els ha trobat molt a faltar. Però també s’ensortirà d’aquesta, ja que el Yayi és algú molt especial per a tots, familiars, amics, coneguts... Tothom que l’ha conegut se l’estima. L’amor que li tenen la seva estimada Marisa i els seus fills i néts li dóna la força que necessita per triomfar. Cristina (2n) i David (P-4) Guasch

33


a

ESPORTS

Taekwondo

La Marxa

En Marco Paredes és un alumne de 3r. de la nostra escola que practica aquest esport i ha volgut compartir amb nosaltres aquest escrit per informar-nos una mica en que consisteix aquesta disciplina. El Taekwondo es un arte marcial de origen coreano que ha sido instruido en la civilización asiática durante siglos. Con el tiempo se fue transformando en un moderno deporte y en una forma o método de bloquear golpes, patear y golpear sin armas.

s n C. Baya rdo, Jua 2n. a l l a G u Arna R, de ARBONNIE CLARA CH

i

Significado: Tae: Pie, patada Kwon: Puño, bloqueo Do: Camino, arte, método o forma de vida El Taekwondo de hoy se ha desarrollado no solamente como uno de los métodos más efectivos en defensa personal sin arma, sino en un arte, un deporte emocionante y un excelente ejercicio para mantenerse en buenas condiciones físicas. Tanto habilidad como control son requeridas en Taekwondo cuando se utilizan técnicas de ataque y defensa, lo cual lo convierte en uno de los deportes más competitivos y emocionantes. El reto radica en el uso de sus técnicas sin tener ningún contacto con el cuerpo de su oponente; un control sobre los movimientos de puñetazo y patada es extremamente importante para mantenerse a pocos centímetros de distancia. Es un deporte olímpico de combate desde el año 1988.

pol cervera I naïm sahli (1er)

Marco es cinturón verde, participó en algunos torneos locales de la escuela de Taekwondo Songahm de Sant Cugat del Valles. El año pasado participó en el Songahm Taekwondo European tournament, realizado en Sant Cugat, obteniendo el primer lugar en la modalidad armas. P

34

EZ (1er)

DREA LÓP

DO Y AN AU GUIRA


ESPORTS

Infantil Miquel Sánchez i Ma rc Ledesma (6è)

Edu

Aran Gorchs i Pol Morillo de 2n

Enguany la nostra escola ha obtingut molts bons resultats a la Marxa. Felicitats campions!. N’estem molt orgullosos!

ELS PR EM TERCER IATS DE !!

Ordre INI 4 4 25 25 26 26 38 38 49 49 63 63 69 69 70 70 87 87 104 104 124 124 125 125 126 126 127 127 128 128 133 133 134 134 167 167

PenalTotal 21 21 27 27 27 27 28 28 29 29 30 30 30 30 30 30 31 31 32 32 33 33 33 33 33 33 33 33 33 33 33 33 33 33 35 35

(5è)

Penal3 12 12 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 18 18 18 18 18 18 21 21 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 21 21 21 21 18 18

Penal1 9 9 12 12 12 12 13 13 14 14 15 15 12 12 12 12 13 13 11 11 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 12 12 12 12 17 17

Pitral 239 239 488 488 489 489 487 487 230 230 231 231 228 228 484 484 482 482 240 240 232 232 246 246 247 247 248 248 249 249 233 233 243 243 229 229

Participant GUIRADO MUÑOZ, PAU LOPEZ RIVADAS, ANDREA GRANADOS, ERIC MARRAHI OCHOA, EDUARD GOMEZ ROJAS, MARC GUIVERNAU ROSES, ORIOL GORCHS CAMPOS, ARAN MORILLO ADELL, POL ESPINOSA QUINTO, GUILLEM PEJO MONTOLIU, ROGER MIRO SABATER, ANDREU PEJO MONTOLIU, ORIOL PEREZ ALARCON, LUIS ZAMBRANA MECA, MARCOS BAYAS NUÑEZ, JUAN CARLOS GALLARDO PRAT, ARNAU CHARBONNIER, CLARA GALLARDO, LAURA CERVERA LOPEZ, POL SAHLI LUMBRERAS, NAIM GALLIFA CARDONA, ANA MOLINA ESPINA, JUDITH LEDESMA DE MIGUEL, MARC SANCHEZ NAVARRO, MIQUEL HIDALGO JIMENEZ, ENRIC SOLA MENDOZA, NACHO PLOSCARU GABRIEL, ALEX REY SANCHEZ, ANA DOSDA CARDENAS, ANNA FERRAN LEDESMA, CLAUDIA FERNANDEZ, CLARA GOMBAU, CARLA HIDALGO JIMENEZ, ARNAU OSSO LEAL, LLUC IZAGUIRRE FORNE, LAURA JIMENEZ GINES, LAIA

è

iats de 6

els prem

Marc

uivernau

Oriol G Gómez i

)

ados (5è

ric Gran

rahi i E ard Mar

35


SOS ensenyament

públic de qualitat

C E I P Collserola Pl. Abat Donadeu, s/n

Els i les treballadores de l’Escola Collserola volem mostrar el nostre desacord amb les mesures preses pel Govern de Catalunya i d’Espanya respecte a l’ensenyament públic . Les retallades pressupostàries i de personal en els centres escolars ens afecten a tota la comunitat educativa i posen en perill la qualitat i l’equitat de l’escola pública. Sant Cugat sempre ha estat una població on les escoles públiques han aconseguit un nivell de qualitat i innovació de l’ensenyament excel·lent. Cal que famílies i escola caminem junts en defensa d’una escola pública de qualitat. Contra les retallades en l’ensenyament públic català.

08172 St. Cugat del Vallès

Comissió de la Revista: Mònica Feixas Natàlia Giménez Marta Jener Asun Sánchez Ricard Clarà Col·laboradors/es: Equip directiu Equip docent Coordinadors/es de cicles i Caps de Departaments Alumnes Equip de Paidos Personal d’Administració i Serveis Junta de l’AMPA Agraïments especials: Pep Casajuana Família Carbonell Simón Família Paredes Moya Família Sahli Lumbreras Família Guasch Dapena

i a tots els mestres, pares, mares, nens i nenes que ens han ajudat.

Maquetació: EPA Disseny SL

La Mirada 2012  

La revista de l'Escola Collserola de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Catalunya

La Mirada 2012  

La revista de l'Escola Collserola de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Catalunya

Advertisement