Page 1

aa


www.andreaanselmo.com Projects not included in this portfolio can be found on my personal website. This version of my portoflio does not contain any material developed for the offices I worked for.


CV PROFESSION 2015-2016 Partner at False Mirror Office | Genoa | www.falsemirroroffice.com 2015-2016 Architect at MVRDV | Rotterdam | www.mvrdv.com 2014-2015 Architect, Sole-pratictioner registered at “Ordine degli Architetti di Genova” | www.andreaanselmo.com 2014 Architect at Savona Port Authority | Savona | www.porto.sv.it 2014 Architect at GOAGROUP - Architecture Office | Genoa | www.goagroup.it 2013 Intern Architect at OMA Office for Metropolitan Architecture | Rotterdam | www.oma.eu 2012 Intern Architect at LAVA Laboratory for Visionary Architecture | Berlin | www.l-a-v-a.net 2011 Intern Architect at MGA Manuelle Gautrand Architecture | Paris | www.manuelle-gautrand.com Among the awarded projects: first prize at Europan 13 Norway (Trondheim, 2015), winner at GAU:DI 3th Edition, Paris (2012).

ACADEMY AND RESEARCH 2015-2016 Lecturer, Genoa Polytechnic School 2014-2015 Graduate Student Assistant, Polytechnic School of Genoa 2014-2016 Editor of Burrasca Magazine, Genoa 2011 Research thesis, “Question Métropolitaine”, Rio de Janeiro-Paris Studies for Rio de Janeiro’s urban development in former port areas 2010-2011 Partecipant and second prize, Villard 11 “Reconversion of industrial areas in Rome”, with workshops in Rome, Venice, Palermo, Paris 2009-2014 Participant to several international workshops, Rio de Janeiro, Helsinki, Liege, Venice.


CONTENTS

The false mirror, Det falske speil

01

The Structure of Void

02

Rio. Expansion on the Sea

03

Cultural Bondage

04

HANG It OVER

05

Earth Villa

06

Sliced

07

Trondheim | Europan 13 Competition First Prize 2015

Genoa | Master Thesis, 110/110 with honors, supervisor: Prof. Giovanni Galli 2013/14

ENSA-Versailles | 5th Year Studio “Question Métropolitaine”, Djamel Klouche (AUC) & Cedric Libert (ANORAK) 2011 Genoa | 4th Year Restoration Studio Prof. Stefano Musso 2011/12 Paris | GAU:DI European Student Competition Winner | Exposed during 13th Venice Architecture Biennale 2012 Genoa | 2nd year Construction Design Laboratory Professor: Luisa Pereira 2012 ENSA-Versailles SP32 “Architecture & Music” Richard Scoffier 2011


The false mirror Det falske speil

Trondheim | Europan 13 competition First Prize project by The False Miroor Office 2015

A. Anselmo, G. Castellini, G. Di Bella, F. Fanciotti, G.Glorialanza, B. Hamzeian

Nyhavna is the testing ground of an approach which combines a new waterfront, the existent heritage, the renovation of an industrial district and the presence of cultural actors. Looking at this miscellaneous context, the false mirror launches an inedited process in which combining the reinterpretation of four local archetypes: •The typological reinterpretation of the warehouses •The canalization of the whole neighbourhood •The new fleet of temporary and multi-programmatic barges •A new land-water network. The combination of these features takes shape through the development of a typological abacus consisting in 52 elements: rather than standard, universally applicable devices, each element rapresents a direct declination of the four archetypes. Strandveikaia becomes the stage of an interactive process of interconnected situations, a plan that works with time and against the generic city.


From land to water from generic tools to specific solutions

Nidelva 8

|| THE FALSE MIRROR

urb scen


ban nario

Trondheim fleet

Urban de-fragmentation definition of the archetypes

THE FALSE MIRROR ||

9


10 || THE FALSE MIRROR


the re-semantization of archetypes THE FALSE MIRROR || 11


from linear phasing to network interaction 12 || THE FALSE MIRROR


Strandveikaia THE FALSE MIRROR || 13


the kindergarten

Srandveikaia’s waterfront 14 || THE FALSE MIRROR

the green warehouse


the accessible waterfront

the climate controlled square

THE FALSE MIRROR || 15


The Structure of Void

Genoa | Master Thesis, 110/110 with honors supervisor: Prof. Giovanni Galli 2013/14 assistant supervisors: Prof. Ing. L.Gambarotta, G. Parodi, A. Zomparelli Nowadays, where the need to save resources is combined with the desire for continuous development and grow, architecture reacts either hiding behind a sterile and outdated functionalism or avoiding the situation by continuing the most frivolous production of shapes. The thesis aims to find an alternative to this fruitless situation developing strategies for designing free-form structures with an high structural performance and able, at the same time, to save construction material. In the history of architecture, many designers such as Gaudi, Musmeci and Nervi have used analogical models to simulate what will be the real building. Lately, digital models have expanded this possibility allowing the design and implementation of highly complex structures. Starting from a research on topological optimization and swarm intelligence the thesis develops a project that aims to investigate research extreme implications.


physical model

loads & supports 18 || THE STRUCTURE OF VOID

topological optimized structure

Von Mises max stress


complete structural system

stress direction information

tension oriented agents

materialization THE STRUCTURE OF VOID || 19


View From Montecarlo Harbour 20 || THE STRUCTURE OF VOID


axonometric diagram THE STRUCTURE OF VOID || 21


4th floor plan 22 || THE STRUCTURE OF VOID


main floor plans THE STRUCTURE OF VOID || 23


24 || THE STRUCTURE OF VOID


THE STRUCTURE OF VOID || 25


Macro system | construction phases

interior view

26 || THE STRUCTURE OF VOID


THE STRUCTURE OF VOID || 27


Rio. Expansion on the Sea

ENSA-Versailles | 5th Year Studio “Question Métropolitaine” Djamel Klouche & Cedric Libert 2011 After the construction of the new TGV station, which will be built for the Olympic Games in 2016, Rio’s central area will be able to welcome new flows of tourist and workers. Taking advantage of the new train station and the nearby huge bus station we created a third transport polarity: a ferry and cruise port. Therefore we developed a business and commercial district which would afford the installation of all new programs this great hub will give birth. Rio De Janeiro’s natural coasts have increased from 1875 by several artificial additions. So we decided to design this new district as a further expansion of the city on the water.


mixed-use buildings

30 || RIO_EXPANSION ON THE SEA


coasts variations over time

urban morphology studies

RIO_EXPANSION ON THE SEA || 31


reference grid 32 || RIO_EXPANSION ON THE SEA


masterplan RIO_EXPANSION ON THE SEA || 33


axonometric view 34 || RIO_EXPANSION ON THE SEA


RIO_EXPANSION ON THE SEA || 35


public and collective space 36 || RIO_EXPANSION ON THE SEA


RIO_EXPANSION ON THE SEA || 37


Cultural Bondage

Genoa | 4th Year Restoration Studio Prof. Stefano Musso 2011/12 The project tries to give back life to Spinola-Muratori Palazzo’s Tower which is, nowadays, no more accessible. Many Italian historcal buildings are, usually, transformed into museums or exhibition spaces which represent, for us, the ultimate death of these ancient constructions. For this reason we decided to divide the tower assigning it the most appropiate fucntions for its morfological configuration: offices at lower levels (noisy space near the street) and reading room for the uppers (more silent space). We acted in two directions, restoring conservatevely the original palace and ripristining the tower access to make it completely usable once again.


restored tower view

original tower view 40 || CULTURAL BONDAGE


analisys & intervention

longitudinal section

floor plan CULTURAL BONDAGE || 41


To not formally alterate the manufact we decided to work on the program and on connections. We divided the tower in two functions according to his morphological qualities. The first two levels will go to the adjacent palazzo taking advantage of the ancient door and the internal stair, which, according to the fire protection standards, are not enough for the entire tower. The remaning floors, which are isolated from the traffic, will be a reading room for the new mediateque. Our intervention, at the end, consist in the project of a new mediateque and the design of the connection between this new program the old one and the restored tower.

project axonometry

preexistences

2 programs

42 || CULTURAL BONDAGE

entrances

circulation

final configuration


mediateque interior CULTURAL BONDAGE || 43


HANG it OVER

GAU:DI European student competition | Winner Exposed during 13th Venice Architecture Biennale 2012 Competition subject: “Market hall: space for social interaction� Market making is an incredible world: every detail is studied to be efficient: there is no idea, however smart it could be, who could improve this perfect machine. On the other hand, market leaves some recognizable garbage: wet waste and crates. We decided to smartly combine these elements: returning this artefact to the market is a way to sensitize users towards the market itself. Using a simple ecological act, we create a new market through waste.


view from the maket space 46 || HANG IT OVER


concept diagram

cross section HANG IT OVER || 47


Every market leaves as mark of itself some recognizable garbage: wet waste and market’s crates, mainly the wooden ones; We decided to smartly resolve these problems, with a coherent approach to the identity of the street market. Wooden crates and wet waste have been reused in various experimentations all around the globe, we just decided to combine the two worlds in COMPOSCRATE: an ecologic combinations of composting from wet waste and wooden crates. Crates are reused as green roof’s elemental structure and vegetable wastes are used to make compost to fill our roof’s module.

view from the stair 48 || HANG IT OVER


vegetables/ plants compost soil_18mm nonwoven fabric layer_2mm drain layer_10mm waterproof bag wooden market crate

lifting mechanism

waffle structure

module section gear reinforcement pulley based gear

plywood plane drop off hook

0.30 0.25 canapee rope iron reinforcement 0.75

prototype HANG IT OVER || 49


Case Study 1 | stress diagrams

Beam 1

Beam 2

1 | fixed

1 | shear stress

Beam 1

Beam 1

Beam 2

Beam 2

1 | shear stress

1 | bending moment

1 | displacement

1 | displacement vectors

50 || HANG IT OVER


laser-cut model

close up view

Venice exposition HANG IT OVER || 51


Earth Villa

Genoa | 2nd year Construction Design Laboratory Professor: Luisa Pereira 2012 The project involves the construction of a new ticket office and a new residence for Libarna’s archaeological site keeper’s family. The site does not present a natural landscape conformation but instead as this is carried over and has became more and more artificial, over the years. In analogy to his being and starting from the desire not to further contaminate the landscape of the site, we have opted for an underground construction. This choice was also made looking at the features of the new construction. The ground acts as a wrapper and provides, greater protection from railway noise and other kinds of hydro-thermal comfort. The design, has reached the executive level, with drawings from 1:50 to 1:10 scale. A great attention has been given to sustainability involving the construction of a greenhouse and the integration of solar panels on the ticket office roof.


1:100 ticket office floor plan

54 || UPPER UNDER HOUSE


1:50 ground floor plan

single-family house & ticket office UPPER UNDER HOUSE || 55


courtyard view

night view 56 || UPPER UNDER HOUSE


1:50 section 1 2 10 3

11 12 13

4

14 15 16

5

17

6 7 8 18 9 19 18 12 19 12

16 23 7 16 7 9 9

20 20

22 22

copper flashing

2

galvanized steel grid Foundation Detail

3 1

rainwater harvesting copper flashing

4 2

2cm insulation panel galvanized steel grid

5 3

25cm Poroton block rainwater harvesting

6 4

5cm 2cm insulation insulation panel panel

7 5

precast concrete lintel 25cm Poroton block

8 gutter 6 Roof 5cm/ insulation panel Facade Detail

9 7

double-glazed window precast concrete lintel

10 8 substrate gutter

11 fabric 9 filter double-glazed window

12 10 waterproofing substrate

13 insulation 11 filter fabric & moisture barrier

14 screed 12 perlite waterproofing

5

15 13 concrete insulationslab & moisture barrier

16 beams structure 14 steeel perlite HE screed

17 15 plasterboard concrete slabfalse cealing

18 16 concrete steeel HEpavers beams structure

19 concretefalse cealing 17 lean plasterboard

20 bearing wall 18 load concrete pavers

21 ventilation 19 underfloor lean concrete

22 20 footing load bearing wall

23 cm ceramic tiles 21 30x30 underfloor ventilation

24 22 screed footing for installations

21 24 19

21

Foundation Detail

1

5

24 21

1:10 roof detail

23

21 19 19 19

24 screed for installations 1:10 foundations detail

23 30x30 cm ceramic tiles

UPPER UNDER HOUSE || 57


Sliced

ENSA-Versailles SP32 “Architecture & Music” Richard Scoffier 2011 The subject of the studio “architecture and music” focused on develop a project starting from a chair through operations normally used to compose music. So using Sandro Lopez’s Limu chair through repetition, differentiation and deformation we designed 3 buildings: _HOUSE + SWIMMING POOL: A shell defines its-own functional differentiation without any wall but only by its-own form _APARTMENTS BUILDING + RESTAURANT: By a semi-public spiral promenade you can reach the restaurant meanwhile experiencing its inbetween spaces. _50-STOREY TOWER + AUDITORIUM: The auditorium is placed at the base of the tower, so the lobby is reachable by an escalator. Over there an highly differentiated program take form.


View From The Park

Public Promenade In-Between 60 || SLICED


Limu Chair

Residential Building + Restaurant

10th Floor’s Plan

e e

e

Cross Section SLICED || 61


50 Storey Tower 62 || SLICED


Height Differentiated Floor Plan

Cross Section

Section

Villa SLICED || 63

Andrea Anselmo | Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you