__MAIN_TEXT__

Page 58

Farsoon wil vanuit Duitsland marktaandeel opbouwen in Europa

Farsoon automatiseert de SLS-printtechniek Vanuit de eigen vestiging in Duitsland wil Farsoon Technologies zowel in kunststof- als metaalprinten een positie in Europa opbouwen. De nieuwe Continuous Additive Manufacturing HT1001P SLS-machine is voor een bètatest geleverd aan het Duitse Modelbau Kurz. Met wereldwijd meer dan 200 geïnstalleerde systemen is de 3D printerfabrikant Farsoon Technologies geen nieuwkomer meer. In Europa is het Chinese merk vooral bekend van de samenwerking met Prodways. De Fransen brachten enkele jaren geleden een SLS-printer op de markt die eigenlijk een Farsoon 3D printer is. “Die samenwerking respecteren we. Dat blijft nog even zo”, zegt Xiaoshu Xu, de Chinese oprichter van Farsoon die al meer dan 25 jaar in de additive manufacturing industrie actief is en eveneens over de Amerikaanse nationaliteit beschikt. “In de VS hebben we de eerste machine verkocht, daarna pas in China.”

Innovatie typeert Farsoon

Sinds 2009 is hij terug in China. Van de 280 Farsoonmedewerkers werkt 40% aan onderzoek en ontwikkeling en 23% in de productie. “Innovatie is onze belangrijkste activiteit”, aldus Xiaoshu Xu. Volgens hem besteedt Farsoon verhoudingsgewijs méér aan R&D dan andere fabrikanten doen. Daarbij richt hij de aandacht vooral op de optieken en de materialen. Toch betekent dit laatste niet dat Xu kiest

voor verplichte winkelnering als het om materialen gaat. Daar heeft hij een uitgesproken hekel aan. “Sommige bedrijven willen aan alles geld verdienen: machines, service en materialen. Ik hou niet van die aanpak.” Volgens hem zijn open machines, waaraan de klant zelf instellingen kan veranderen, de enige manier om als fabrikant te leren van de klant. In de spuitgietwereld verkoopt de fabrikant van spuitmachines toch ook geen kunststof?

Iedereen krijgt zijn deel

De oprichter van Farsoon zegt dat je juist open machines moet aanbieden om de materiaalontwikkelingen te stimuleren. Dat is de enige manier om de kostprijs van de poeders naar beneden te krijgen. Slaagt de sector daar niet in, loop je kans om de hele business te verliezen. “In deze competitieve markt krijgt iedereen uiteindelijk wel zijn deel.” De Farsoon machines zijn dan ook helemaal open: klanten kunnen hun eigen materialen en parameters ontwikkelen. Maar wie dat wil, kan eveneens terugvallen op de software van Farsoon zelf.

Industriële SLS-printer met continue workflow

Nieuw bij Farsoon is de Continuous Additive Manufacturing HT1001P, de nieuwe, industriële SLS-printer. Bij de ontwikkeling hiervan is vooral gekeken naar de processtappen die bij veel andere 3D printers kostbare tijd kosten. Dat zijn onder andere het opwarmen en afkoelen. Voor een SLS-printer van dit formaat (bouwkamer 1000 bij 500 bij 450 mm) vergt het

Farsoon in Europa Farsoon wil in Europa met agenten werken. “We willen namelijk zelf direct contact houden met de klanten”, legt Dirk Simon uit. De fabrikant wil namelijk de praktijkkennis laten terugvloeien naar de R&D teams in China. “Voor onze innovatiestrategie hebben we direct contact met onze klanten nodig.” Farsoon Europe bouwt momenteel een magazijn voor zowel reserve-onderdelen als ook materialen. Daarnaast werkt het aan een Europees team van service engineers. Behalve SLS-printers ontwikkelt en bouwt Farsoon ook 3D metaalprinters, gebaseerd op poederbed principe. Volgens Xiaoshu Xu is op dit moment ongeveer de helft van de machines die in China wordt verkocht, een 3D metaalprinter. Hij wil ook met die technologie de Europese markt op komen. Xiaoshu Xu, CEO van Farsoon, samen met Dirk Simon, directeur in Europa.

58

print magazine maart 2019

Profile for 54U Media BV

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia