__MAIN_TEXT__

Page 56

De technologie van Photocentric is schaalbaar, door meerdere units te combineren. Dat maakt serieproductie mogelijk of de productie van gepersonaliseerde producten.

Schaalbare SLA printtechniek Stereolithografie kun je best voor serieproductie inzetten. Dat is de overtuiging van Paul Holt, CEO van het Amerikaanse Photocentric. Samen met BASF wil het Amerikaanse bedrijf de productiviteit van SLAprinttechnologie opkrikken met nieuwe harsen en vooral met de LCD-technologie van Photocentric. Photocentric gebruikt LCD-schermen als lichtbron in de 3D printers. De eerste machine was een 3D printer met een iPad retina scherm van 9,7 inch. Daarna volgde nog een tweede SLA printer waarin als basis voor de lichtbron een LCD van

een grootte van een smartphone werd gebruikt, 5,5 inch. Ondertussen hebben ze echter ook al een productieplatform gebouwd, op basis van een 23,8 inch scherm. De Liquid Crystal Pro is tot nog toe de grootste machine die het bouwt, met een bouwvolume van 470 bij 240 bij 340 mm.

Schaalbaar

De crux van de technologie van het Amerikaanse bedrijf zit in de schaalbaarheid. “We kunnen deze techniek heel goed schalen”, zegt Paul Holt. Daarmee bedoelt hij dat Photocentric in één 3D printer een aantal kleinere of grotere LCD-schermen

Straks ook technisch keramiek Op Formnext onthulde Photocentric dat men in Phoenix ook werkt aan een 3D printer voor technisch keramiek. De technologie is vergelijkbaar met die van het Nederlandse Admatec. “Maar wij kunnen het printvolume opschalen”, aldus Paul Holt over het verschil qua technologie. Dat zorgt voor een forse prijsdaling per geprint onderdeel, wat volgens Holt voor een doorbraak in de markt gaat zorgen. “Toepassingen waarvoor 3D printen tot nog toe te duur is, worden nu wel haalbaar. We printen ze van keramiek tegen dezelfde lage kosten als kunststof.” Zodra de keramiekprinter marktrijp is, wil Photocentric verder gaan met dezelfde technologie voor het 3D printen van metalen componenten.

56

print magazine maart 2019

Profile for 54U Media BV

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia