__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 10

Dit onderdeel voor de MJF 3D printer van HP is eerst geredesigned om het in één keer te kunnen 3D printen. In tweede instantie is het geoptimaliseerd qua efficiency. Links het geoptimaliseerde, rechts het oorspronkelijke voor 3D printen aangepaste ontwerp.

BMW gebruikt digital twin om optimale inrichting van de AM fabriek te bepalen materiaal bleek een bottleneck te zijn in verband met de afkoeltijd van de HP printers. Nadat meerdere screnario’s zijn doorgerekend, blijkt bij BMW een opstelling met 6 HP 5200 printers en 35 trolley’s met een afkoelstation de beste oplossing te zijn. “Het bleek dat we niet meer machines nodig hadden maar meer trolleys en een extra afkoelstation. Dat laatste is een minder dure oplossing dan een extra 3D printer.”

Printproces monitoren

Hiermee houdt het verhaal voor Siemens niet op. Door de 3D printers te verbinden met Mindsphere, de IoT-cloud van Siemens,

wordt het volledige proces bewaakt. In de toekomst wil Siemens hiermee digitaal de kwaliteit van het AM-proces borgen. Daartoe experimenteert men in Erlangen met beeldherkenningssoftware. Van elke laag wordt een opname gemaakt. Algoritmen analyseren deze beelden en herkennen de plekken waar zich eventueel een probleem kan voordoen. Afhankelijk hiervan wordt op een schaal aangegeven hoe groot de foutkans is. Daarna kan de AM operator naar de parametersettings voor die locatie gaan om de oorzaak te vinden. Op langere termijn wil Siemens naar een closed loop systeem gaan, waarbij de software zelflerend is. Daarvoor is het momenteel nog te vroeg. De systemen zijn nog bezig om de bandbreedtes te leren waarbinnen een 3D print goed is. Wat wel kan met de nieuwe versie van Siemens NX, is het printproces voorbereiden waarbij én rekening wordt gehouden met een ideale nesting om de kosten laag te houden én de effecten daarvan op de kwaliteit. De software zoekt de optimale nesting, op basis van een strategie die vervormen doordat te veel warmte wordt ingebracht vermijdt.

“Ontwikkelproces moet veranderen” Daniel Kofman, Business Development Hightech bij Siemens Nederland, denkt dat het ontwikkelproces in de industrie moet veranderen. De digitalisering opent namelijk heel nieuwe mogelijkheden, zoals het gebruik van de digital twin en ook de ontwikkeling van de AM Flexbot van CEAD tonen. Ook voor de gebruikers van deze digitale oplossingen, de machinefabrieken, verandert er veel. “Voor de machinebouwers betekent de digital twin dat ze een machine digitaal kunnen opbouwen en optimaliseren voordat ze de machine echt bouwen”, zegt Daniel Kofman. Siemens demonstreerde dit onder andere bij de opening van de Brainport Industries Campus in Eindhoven. In het Fieldlab is daar een assemblagemachine eerst digitaal samengesteld en geoptimaliseerd voordat de fysieke machine werd gebouwd. “Nu zijn de ontwikkel- en productie-afdelingen gescheiden van elkaar, maar de digital enterprise vereist dat deze afdelingen samenwerken vanaf het begin van een ontwikkeltraject.” In

10

de praktijk betekent dit dat in het designproces al veel meer gekeken wordt naar de maakbaarheid van de componenten. In de gebruiksfase van een machine of product, wordt de digital twin gebruikt om met behulp van echte data uit de praktijk predictive maintenance toe te passen. Siemens heeft hier in de elektronicafabriek in Amberg al ervaring mee opgedaan. Bij het boren van gaten in de printplaten komt stof vrij dat op termijn funest blijkt te zijn voor de spindels. Vroeger verving Siemens deze preventief na 12 maanden, om ongeplande stilstand van de lijn te vermijden. “Nu analyseren we in Mindsphere de data van de asbewegingen en voorspellen de algoritmes wanneer een spindel stuk gaat. Sinds het systeem op 18 machines draait, is er geen enkele spindel meer onverwacht stuk gegaan. De besparing daarvan is meer dan € 200.000 per jaar”, geeft Daniel een voorbeeld uit de eigen praktijk van Siemens. De algoritmes voorspellen op 3 dagen vooraf wanneer een spindel vervangen moet worden.

print magazine februari 2020

Profile for 54U Media BV

3D print magazine februari 2020  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine februari 2020  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded