Västra Mälardalen 2024

Page 1

Västra Mälardalen

24 FULLMATADE SIDOR FÖR DIG SOM VILL UPPLEVA MER I KÖPING, ARBOGA OCH KUNGSÖR

Här kan hela familjen hitta

HÄR TRIVS VI !

Möt dem som flyttat till Västra Mälardalen

och naturnära upplevelser

SMÅSTADSSHOPPING
NATURUPPLEVELSER
UNIKT UTBUD OCH BRA SERVICE
HÄR KAN DU CYKLA, VANDRA OCH BADA HJÄLMARE KANAL UPPTÄCK EN ANRIK IDYLL
VÄLKOMMEN TILL
många sköna smultronställen

Turistinformation

ARBOGA visitarboga.se Centrumleden 6 (Arboga Station) turistinfo@arboga.se

T. 0589- 871 51

Infopoints i Arboga:

• Segerstedt butik och skafferi

• Arboga golfklubb

• Herrfallet stugby & konferens

• Hjälmare kanalcafé

• Götlunda handelsbod

• Heliga Trefaldighets kyrka

• Arboga bibliotek

KÖPING visitkoping.se tourist@koping.se

T. 0221- 256 55

Infopoints i Köping:

• Kolsva bibliotek

• Köpings museum

• Köpings stadsbibliotek

• Best Western Hotel Scheele

• Stationskiosken

• Köpings Bad & Sport

KUNGSÖR visitkungsor.se turistbyran@kungsor.se

T. 0227- 600 101

Infopoints i Kungsör:

• Kungsörs bibliotek

• Ljungs goa

• Himmelsberga Hembakt Kungsudden

Västra Mälardalen - i hjärtat av Sverige mellan Mälaren och Hjälmaren

OCH

Mälaren ARBOGA Hjälmaren KÖPING KUNGSÖR

PRODUKTION: 365 PUBLISHING REDAKTÖR: LENA BERGMAN, TEXTTUREN

MARKNAD: 365 PUBLISHING, T. 021-450 64 42 OMSLAGSFOTO: MARIA STENBERG, MUNKTORPS

PRÄSTGÅRD FOTAD AV JONAS BILBERG. FOTO: JONAS BILBERG, LINDA ELIASSON, SARA KOLLBERG, LÄNSSTYRELSEN VÄSTMANLAND, TOBIAS GILLBERG, ARBOGA KOMMUN, KUNGSÖRS

KOMMUN, KÖPINGS KOMMUN M FL UTGIVEN: 2024 DISTRIBUTION: PÅ INFOPOINTS OCH

UTVALDA PLATSER I VÄSTRA MÄLARDALEN. E-TIDNING PÅ VISITVASTRAMALARDALEN.SE

MED RESERVATION FÖR TRYCKFEL OCH ÄNDRINGAR.

visitvastramalardalen.se Miljömärkt Trycksak 4041 0820 FRÅN ÖREBRO OCH GÖTEBORG FRÅN ESKILSTUNA OCH STOCKHOLM FRÅN UPPSALA
VÄSTERÅS
2

VÄLKOMMEN TILL

Västra Mälardalen

I Västra Mälardalen är det gott om kontraster – och det är nära till allt. Vi bjuder på glittrande sjöar och slingrande åar, på pittoreska städer och djupa skogar. Hos oss kan du ägna förmiddagen åt kultur och historia, du kan njuta närodlat till lunch och sedan viga eftermiddagen åt bad eller vandring i skog och mark. I Västra Mälardalen kan en enda dag innehålla allt det och lite till.

Västra Mälardalen är inte bara ett härligt besöksmål för turister, i kommunerna Köping, Arboga och Kungsör bor också närmare 50 000 personer. Många uppskattar våra gynnsamma huspriser, närheten till natur och vatten, ett levande föreningsliv och gott näringslivsklimat. Det smarta läget, med bra pendlingsmöjligheter till bland annat Stockholm, Örebro, Eskilstuna och Västerås, är också en fördel.

I den här broschyren kan du läsa mer om spännande historiska besöksmål, vackra vandringsleder, mysig småstadsshopping och mycket annat som vi erbjuder dig som kommer hit på besök. Du får också ta del av berättelserna från några som valt att flytta hit och bli Västra Mälardalingar.

Alldeles oavsett om du är här på besök eller funderar på att flytta hit: Varmt välkommen till en riktigt fin del av Sverige!

3

Hjälmare kanal

– livlig idyll med gamla anor

Båtliv, glass eller slussning. Vandring, bad eller historia. Oavsett vilket du gillar är chansen stor att du hittar det vid Hjälmare kanal. Länken mellan sjöarna Hjälmaren och Mälaren är ett fascinerande byggnadsverk rikt på historia och upplevelser.

4

Hjälmare kanal är en av Sveriges allra vackraste vattenvägar, kantad av storslagna ekhagar och grönskande ängar. Den som åker kanalen färdas genom ett historiskt kulturlandskap och passerar inte mindre än nio slussar på vägen från Gravudden vid Arbogaån till Notholmen i Hjälmaren. Slussarna öppnas alla för hand, precis som för 400 år sedan. Kanalen trafikeras både av fritidsbåtar och passagerarbåtar som går regelbundna turer på sommaren. Ombord på Arboga Rederis fartyg Lagerbielke kan du till exempel njuta av goda skaldjur, musik och utsikt på en av de populära räkkryssningarna, eller följa med på en guidad tur som tar dig vidare över Hjälmaren till Örebro. Då serveras mat och dryck ombord medan kaptenen berättar om kanalens historia och sevärdheter längs vägen.

HJÄLMARE DOCKA ÄR KANALENS NAV

Men du behöver inte åka båt för att uppleva Hjälmare kanal, här finns nämligen massor att se och göra även på land. För landkrabbor är Hjälmare docka den perfekta utgångspunkten. Vid dockan finns ställplatser för husbilar och tre slussar för den som vill titta på det skådespelet. På sommaren är stämningen på topp i den

RIK HISTORIA

MED KUNGLIG

GLANS

Gustav II Adolf lät bygga gamla Hjälmare kanal mellan 1629-39. Folk från trakten gjorde grovjobbet, mer eller mindre frivilligt. Valet stod nämligen mellan att gräva kanal eller gå ut i krig. Eftersom den gamla kanalen krävde ständiga reparationer byggdes mellan 1819-29 en ny sträckning. Den gamla kanalen går parallellt med den nya och är skyddad som fornlämning.

välbesökta gästhamnen.

För den som är mat- eller fikasugen ligger Hjälmare Kanalcafé här. I idyllisk miljö och med en stor uteservering vid vattnet serverar de bland annat räkmackor, fikabröd, våfflor och Götlunda glass. På onsdagskvällar är det räkfrossa med livemusik!

BADA OCH HYRA VID KVARNSJÖN

Sugen på sköna sommaraktiviteter? Följ i så fall kanalen en liten bit söderut från Hjälmare docka till Kvarnsjön, där det finns en trevlig badplats med sandstrand och brygga. Här har dessutom Lakeside Adventure en obemannad station för uthyrning av kanot och paddelbrädor. För den som behöver en vätskepaus planerar Hjälmare Kanalcafé att sälja glass och fika vid Kvarnfallet i sommar.

PADDLA PÅ HISTORISKT VATTEN

Kvarnsjön. Här kan du hyra kanot och härifrån kan man paddla tio slussfria kilometer söderut till Hjälmarens inlopp. Då passerar du dessutom den spektakulära Bergskanalen, uppkallad efter de bergsmän från Skinnskatteberg som 1637 banade väg för vattnet genom berget.

VANDRA HÖGT ELLER LÅNGT

Missa inte

KANALENS DAG

DEN 6 JULI.

En dag om årets hyllas Hjälmare kanal lite extra. Då är det folkfest vid Hjälmare docka med slussning, båtturer, musikunderhållning, barnaktiviteter, marknad och guidade turer i området. Stockholm skeppsförening finns på plats med historiska båtar.

Hjälmare kanal bjuder på riktigt vacker paddling och det finns flera vindskydd och grillplatser vid kanalen som lämpar sig för ett stopp. Vill du inte lyfta kanoten förbi några slussar så rekommenderar vi att du startar vid

Att upptäcka området runt kanalen till fots är trevligt, och här finns flera vandringsleder. Den 12 kilometer långa Säterboleden startar vid Hjälmare docka. Vill du inte gå hela sträckan kan du välja att bara gå på kanalens ena sida. Den östra slingan går genom ett vackert skogsområde till Finnhäll, som med 92 meter över havet är Arboga kommuns högsta punkt. Den västra slingan tar dig genom vacker natur och ett historiskt kulturlandskap mot Säterbo 1100-talskyrka. För den som bara vill gå en kortare promenad finns även Lilla kanalslingan, som är knappt två kilometer lång. Den startar vid Hjälmare docka och passerar Kvarnsjön innan den på tillbakavägen följer gamla Hjälmare kanal från 1600-talet.

5

Historiska vingslag

Runt om i Västra Mälardalen finns mängder av spår från förr. Följ med på en nutida resa för att möta forntida lämningar och medeltida miljöer.

Medeltida Arboga

Unik historisk småstadsmiljö. Arboga andas historia som få andra svenska städer. Under medeltiden var det en betydelsefull stad: ett centrum för handel med järn och en samlingsplats för mäktiga människor och betydelsefulla möten.

Du kan insupa den unika atmosfären på en promenad i stadskärnan, i den medeltida kryddträdgården i Ahllöfsparken och längs kullerstensbelagda Västerlånggatan, en av Sveriges allra äldsta bevarade gator. På gården till Västerlånggatan 1 hittar du stadens bykista.

Besök även Heliga Trefaldighets kyrka, byggd i slutet av 1200-talet som Franciskanerbrödernas kloster. Här finns unika väggmålningar från 1400talet och i taket hänger Sveriges största ljuskronor i mässing.

Strax utanför stadskärnan ligger Jädersholme där Gustav Vasa 1551 grundade Arboga vapenfabrik. Idag är Jädersbruk ett populärt besöksmål med café, skulpturparker och museum.

ARBOGA MEDELTIDSDAGAR, 7-10 AUGUSTI

Staden förvandlas till en myllrande medeltida vallfärdsort med riddare i tornerspel, marknader och medeltida musik.  Tips!

MER LEVANDE HISTORIA

I sommar kan du uppleva Arboga på historiska stadsvandringar och dramatiserade vandringar med Cecilia Vasa.

6

Kungsudden

En kunglig historia. Genom århundraden har svenska kungar haft ett gott öga till Kungsör. På 1500-talet anlade Gustav Vasa en kungsgård här, och idag är Kungsudden ett älskat utflyktsmål på en naturskön udde vid Arbogaåns utlopp i Mälaren. De flesta byggnaderna här ödelades i en brand 1822, förutom den som idag är café, hembygdsgård och museum, såväl ett virtuellt som ett som öppnar för bokade visningar. Ta en promenad från Kungsudden upp till den magiska utsiktsplatsen vid Rundelborg, även känd som drottning Kristinas ridbana. Den stensatta labyrinten sägs ha använts av den svenska drottningen när hon tränade ridning här på 1600-talet. Från Rundelborg kan du vandra vidare in i naturreservatet på Jägaråsen.

Missa inte…

…Kungsörs hyllning till Drottning Kristina. Den 31 augusti är det 10-årsjubileum för Rundelborgsdagen.

Gammelgårdens friluftsmuseum

Lantlig idyll mitt i stan. På Gammelgårdens friluftsmuseum i Köping får du uppleva hur en svensk lantgård såg ut på 1800-talet, med allt från bostadsbyggnader till smedja, repslageri och garveri. En perfekt plats för barn med spring i benen som är nyfikna på hur det var förr i tiden! I juli när sommarcaféet är öppet serveras här goda, nygräddade våfflor.

Gammelgårdens friluftsmuseum ligger i Karlbergsskogen; Köpings stadsskog som anlades på 1800-talet. Ta gärna en promenerad på någon av områdets alla strövstigar för att uppleva många olika sorters träd, det rika fågellivet och den vackra Ruddammen.

Tips!

DIGITAL LJUDVANDRING Promenera runt i Köping och lyssna på stadens rika historia och viktiga platser och personer. På visitvastramalardalen. se hittar du berättelser om bland annat stadsbranden, småbåtshamnen, apotekaren Carl Wilhelm Scheele och stadsarkitekten Teodor Dahl.

Fler spännande spår från förr

HÄLLRISTNINGAR

Vid Häljesta utanför Köping finns inte mindre än 500 figurer från bronsåldern: det är både skepp, människor och djur.

STRÖBOHÖG

Forntida konungagrav och en av Västmanlands förnämsta gravhögar som ligger strax utanför Köping.

STENGÄRDET

Klapperstensfältet utanför Kungsör formades för nästan 8000 år sedan när marken höjde sig ur det hav som bildats efter den senaste istiden.

7

Fler gårdsbutiker hittar du på visitvastramalardalen.se

Smakfullt & närodlat

Lokalt mathantverk i toppklass

I Västra Mälardalen finns ett stort utbud av närodlat, småskaligt och genuint mathantverk. Här odlas spänstiga grönsaker och goda frukter. Här produceras sås, honung och must. Här kan du handla kött från vilt och välskötta djur.

Gör ett besök i någon av de fina gårdsbutikerna som erbjuder noga utvalt sortiment, lokalt mathantverk och personlig service.

Flera av gårdsbutikerna har även café på gården. Trevliga Gårdsbutiken i Smedby är en av dem. I det gamla sädesmagasinet norr om Arboga ligger fokus på när- och härproducerade produkter som ägg, kött och potatis, samt marmelad, sylt och must. På Wiborgs gårdsbutik i

Kolsva handlar du ekologiskt nötkött och egengjord korv och i caféet kan du bland annat fika hemgjord glass. Ljungs Goa utanför Kungsör är en genuin gårdsbutik och café som lockar med chokladhantverk, glass, hembakat fikabröd samt olika ekologiska och närproducerade produkter.

I trakten runt Munktorp hittar du både Munktorps Prästgård, som säljer nyskördade grönsaker, mjöl och

Missa inte

MATSAFARI

24-25 AUGUSTI

Möt människorna bakom den lokala maten och besök gårdarna för att fika, smaka och handla med dig hem.

matvete och Köpings must & cider, kända för sitt prisbelönta dryckeshantverk och sina uppskattade provningar. Här finns en obemannad gårdsbutik som är öppen alla dagar i veckan. Välkommen ut på landsbygden för att besöka de fina gårdsbutikerna! Tänk på att öppettiderna varierar, kolla upp vad som gäller på gårdsbutikens hemsida.

8

Restauranger & caféer

Tipsen för dig som vill äta ute

Mysiga caféer, fina råvaror, vällagad mat och unika miljöer. Det finns alla möjligheter att fika gott och äta flott i Västra Mälardalen. Undrar du vart du ska ta vägen? Här är några kvalitetssäkrade förslag!

Vi gör avstamp på klassiskt kunglig mark: Historiska Kungsudden i Kungsör. På 1500-tvalet anlade Gustav Vasa en kungsgård här, och idag är Kungsudden ett älskat utflyktsmål där Himmelsberga Hembakt serverar utsökta räksmörgåsar och ljuvligt fika i härlig miljö. Ett annat bra stopp i Kungsör är den lilla pärlan Olles Restaurang , som serverar svensk husmanskost med asiatisk inspiration. Här är dagens lunch en kulinarisk resa!

I Köping finns flera bra restauranger. Skeppshandeln café & bistro är med i White Guide och lagar mat från grunden på svenska och lokala råvaror. Zigzag burger är en med rätta hyllad hamburgervagn som brukar stå på Hökartorget och på Sushi Wave äter du

högklassig sushi. Missa heller inte Fallo Italian FoodClub som serverar goda italienska rätter vid Stora Torget eller Fallo Italian PizzaClubs utsökta pizzor, ett stenkast bort intill Köpingsån. Fikasugen? På Sjömans Konditori i Köping har det fikats sedan 1901!

Genom åren har många avnjutit de lokala specialiteterna Halva och Kolsvamunk här. På sommaren intas de med fördel på den populära uteserveringen intill Stora Torget.

Apropå fika så är Arboga känt som en riktig caféidyll – här finns många mysiga ställen att fika på!

Café Två Skator och konditorierna Håges och Bivur är tre av dem där du kan njuta av hembakat fika i härlig miljö.

Är du ute efter mat i Arboga så lockar Restaurang Ågården både med god mat och det finaste läget med uteservering precis vid den brusande Arbogaån. Stadskällaren håller å sin sida till i ett pampigt hus byggt 1738. Här äter du både à la carte och klassisk svensk husmanskost.

9

Unikt utbud och personlig service

Mysig shopping

Vem vill inte shoppa långt från storstadens stress och likformade köplador?

I Västra Mälardalen finns unika butiker med spännande utbud i trevlig miljö. Följ med på en shoppingtur där du alltid får personlig service på köpet!

Att strosa runt på Arbogas kullerstensgatorna bland färgglada små trähus är väldigt mysigt. Och något som bidrar till stadskärnans charm, det är Arbogas butiker. Stadens bokhandel och skoaffär är två populära stopp, men du kan också handla kläder, inredning och presenter här.

Arboga Gardinaffärs färgglada skyltfönster lockar många långväga kunder att kliva in i en butik där alla ska känna sig välkomna, oavsett om de vill köpa en grytvante

eller beställa gardiner till ett stort hus. Och bara några steg från gardinaffären hittar du en annan unik butik som lockar kunder från både när och fjärran: Anns ost . Här är disken till bredden är fylld med ostar i alla dess former och i överraskande färger. Du får förstås provsmaka!

Helt nyöppnat för i år är

Segerstedts butik och skafferi Här hittar du inredning och presenter, möbler, lampor, kuddar och gamla återbrukade saker. Plus skorpor, marmelader, godis och teer och annat som passar i ett skafferi.

10

MYCKET ANTIK OCH LOPPIS

Det är inte bara staden i sig som har gamla anor, Arboga är dessutom ett eldorado för den som gillar gamla prylar. Här finns allt från retro till riktigt gamla saker, och du hittar både fyndfyllda loppisar och mer exklusiva butiker med handplockat sortiment av hög kvalitet. Missa inte ett besök på Gabriels loppis, Kuriosaboden eller Arboga Antik

Även i Köping är fyndmöjligheterna stora för den som gillar second hand och antika saker. I stan ligger både Bröder och Systrar, PMU, Hela Människan och Gammalt och Nytt, och ute på landsbygden finns Guttsta loppis och Telestationens antik. Tänk på att kolla så att det är öppet först; en del av antikbutikerna i Arboga och Köping har begränsade öppettider, men de är alla väl värda ett besök.

HANDPLOCKAT SORTIMENT

Den som åker till Köping för att shoppa missar ogärna Gamla Stans Kreativa: livsstilsbutiken som även har egen verkstad, leksaker med miljötänk, inredningsdetaljer, samt egentillverkade smycken och läderprodukter. Här finns även en

secondhand-avdelning med handplockat sortiment. Det är en riktigt rolig butik att besöka och den har blivit något av en destination för kunder från större städer.

En Köpingsbutik som gjort sig känd för riktigt bra och personlig service är Vinyl Clothing, en jeansbutik med stort utbud av kläder i kända märken. Här hittar man nästan alltid något snyggt att handla med sig hem!

BLOMSTRANDE BUTIKER

snittblommor, gröna växter, inrednings- och presentartiklar. Och du blir alltid väl omhändertagen här!

PERSONLIG SERVICE

I en nyöppnad butik i Köping hittar du inspirerande Blomverket . Blomster- och inredningsbutiken är måhända liten, men den har stor personlighet. Här finns både vackra blommor och stilren inredning, och de kombineras gärna med varandra.

Gillar du blommor finns en hel del att hämta även i Kungsör. IsaFlora blomster och ting är en mysig, liten butik som är väl värd ett besök. De har ett personligt sortiment med

Ett varmt bemötande är verkligen något som kännetecknar flera av butikerna i Kungsör. Jemp Guld hör till dem som är kända för service utöver det vanliga. Här möter du en guldsmed som tar sig tid med det blivande brudparet och med besökaren som vill köpa en present eller ett eget smycke. Här kan du dessutom få hjälp av guldsmeden att skapa en helt egen design! Behöver garderoben uppdateras? Johannesbergs mode är en mysig, liten klädbutik på Kungsörs landsbygd. Hit kommer långväga gäster lockade av ett unikt sortiment av färg, form och storlekar. Åk hit för rolig shopping och goda smakråd; ni kan till och med boka butiken för er själva.

Personlig service och unikt utbud som sagt. Sån är småstadsshoppingen i Västra Mälardalen!

11

Välkommen ut!

Naturen spelar ofta huvudrollen i Västra Mälardalen. Här finns fantastiska möjligheter till att vandra, cykla eller bara vara i vackra och vilsamma miljöer.

Vandringsleder för alla smaker

UPPTÄCKTER TILL FOTS. Det finns många vandringsleder och promenadstråk i Västra Mälardalen. Här kan du gå längs stora sjöar och gamla vattenvägar, ströva i djupa skogar och över öppna fält. En vandringsled som bjuder på både vacker natur och historiska vingslag är Kungsörsleden. Hela leden är 25 kilometer lång, men den kan delas upp i kortare etapper. I norr går den genom ett Mälarnära bördigt jordbrukslandskap och passerar ekhagar, strandängar, gravfält och hagmarker. I söder är landskapet mer skoglikt längs den slingrande Runnabäcken med små gårdar här och där. Vid Skillingeudds badplats och Bottens badplats längs Jägaråsen kan du passa på att bada. Uppe på Jägaråsen kan du dessutom njuta av milsvid utsikt från Rundelborg, labyrinten som även är känd som Drottning Kristinas ridbana.

En annan fin vandring är den milslånga, lättvandrade leden som går runt sjön Tjurlången utanför Arboga. Att du hela tiden är nära

vattnet borgar för en härlig naturupplevelse. Längs Tjurlångsleden finns tre vackert belägna vindskydd med grillplatser och chansen att få se fåglar och vilda djur är stor. Leden passerar dessutom ruinerna efter den gamla fornborgen Halvarsborgen.

12

Här kan du hyra cykel:

• Arboga turistinformation

• Rasta Arboga

• Stationskiosken i Köping

• Kolsva Herrgård

• Ekuddens Camping i Kungsör

Fina cykelvägar för hela familjen

LÄTTRAMPAT PÅ LANDSBYGDEN Västra Mälardalen är perfekt att upptäcka från cykelsadeln. Avstånden är korta, naturen vacker och här finns många fina vägar lämpade för cykling. Du kan till exempel cykla den del av Mälardalsleden, Sveriges äldsta cykelled, som går genom vårt område. Eller så väljer du en härlig cykelutflykt från Arboga till Kungsör och tillbaka, med stopp vid anrika kulturmiljöer, spännande historiska platser och några av Västra Mälardalens bästa caféer och gårdsbutiker. För långt att cykla både fram och tillbaka? Ta cykeln på tåget den ena vägen!

Njut av en dag på stranden

UNDERBARA BADPLATSER. Missa inte möjligheten till ett dopp i någon av Västra Mälardalens härliga sjöar, åar och strömmar. Här finns många mysiga stränder och riktigt fina badplatser som gjorda för lata dagar och sköna dopp.

Här är tre favoriter:

1. Skillingeudds badplats i Mälaren, Kungsör. Stor brygga och tillgänglighetsanpassat bad med ramp.

2. Malmön Mellanbadet i Mälaren, Köping. Fin sandstrand med många solbadare.

3. Lungers badplats i Hjälmaren, Arboga. En strand åt väster och en åt öster. Plus glasskiosk!

Ett eldorado för MTB-cyklister

TRE TOPPSPÅR I KÖPING. Drops, velodromer och skönt flow. Stenpartier, berghällar och utmanande rötter. Oavsett om du gillar hög fart i svår terräng eller om du föredrar sköna stigar med lättare åkning så är chansen stor att du hittar ett nytt favoritspår i Köping. Här finns det lätta storskogsspåret Johannisdal som passar fint för nybörjare, och citynära singletrackspåret Karlbergsskogen För erfarna cyklister erbjuder antagligen tekniskt utmanande Skoftesta, Köpings allra bästa MTB-upplevelse. Ett stort plus är att det går alldeles utmärkt att cykla mellan de tre MTB-spåren.

I Naturkartan hittar du många tips om vandring, cykling, badplatser, naturområden och smultronställen. Läs mer på naturkartan.se/vastramalardalen

Tips! Tips! 13

Museer

för hela familjen

Tycker du att det är spännande med spår från svunna tider? Fascineras du kanske av bilar och tåg? Välkommen till museerna i Västra Mälardalen – här finns unika samlingar och intressanta upptäckter för alla smaker!

Fantastiska bilar på Bil- och teknikmuseet

GLÄNSANDE KROM OCH VÄLTRIMMADE MOTORER. I Köping kan du se unika och exklusiva fordon från tidigt 1900-tal. Till de legendariska bilmärken och odödliga klassiker som visas hör bland annat en Mercedes-Benz SSK från 1929. I år flyttar nya dyrgripar in på museet när Tekniska Museet i Stockholm flyttar delar av sin uppmärksammade utställning ”I Backspegeln” till Bil- och Teknikmuseet. Till de nya fordon som visas hör den äldsta bevarade bilen i Sverige, Léon Bollée 1896 – vars ägare fick Sveriges första fortkörningsbot!

Grosshandlarhem med sommarskoj

KUL PÅ ARBOGA MUSEUM. Det praktfulla Örströmska huset byggdesbyggdes 1846 av grosshandlare Anders Örström och visas idag som ett återskapat grosshandlarhem. Missa inte årets fotoutställning ”Förändringens tid”, med Arbogabilder av Hans Hellberg. På sommaren finns mycket kul att göra för museets yngre besökare som kan bli piga eller dräng och leka som vore det förr i tiden, kärna smör och tova ull.

Konst och historiska utställningar

GAMMALT OCH NYTT

PÅ KÖPINGS MUSEUM. Här kan du uppleva både historiska utställningar ochoch samtida konst. De permanenta utställningarna speglar händelser och personer i kommunens historia, bland annat den världskände apotekaren och kemisten Carl Wilhelm Scheele. Bland årets gästspel i utställningshallen märks fotoutställningen ”Övergivna platser” av Sara Starkström och skulpturer, målningar och teckningar av Atis Zarins.

Rusningstrafik på Miniature Kingdom

UPPLEV SVERIGE I MINIATYR

Miniature Kingdom i Kungsör hade rekordmånga besökare och utsågs till årets besöksmål i Västra Mälardalen 2023. Vi är inte förvånade. Den unika modelljärnvägen i jätteformat är ett minst sagt imponerande hantverk där tåg, lastbilar och bussar susar förbi landmärken som Globen och kändisar som Loreen. Fascineras av alla fordon och av detaljrikedomen på mängder av handmålade figurer, vackra landskap och kända byggnader.

KÖPINGS BRANDMUSEUM Gamla brandbilar och kunniga brandmän.

ARBOGA ROBOTMUSEUM

Simulatorer och svenska försvarets robotsystem.

ARBOGA BRYGGERIMUSEUM Sveriges enda bevarade träbryggeri. Missa inte…

14

Det händer mycket i sommar!

Här är ett axplock av allt det roliga Västra Mälardalen har att bjuda på. Vill du veta mer? På visitvastramalardalen.se hittar du en fullmatad evenemangskalender med utställningar, musik, skördemarknader, julmarknader och mycket, mycket mer.

Visningshelger på Brixelgården

Vid Hjälmarens strand strax utanför Arboga ligger Richard Brixels unika studio med flera gallerier och en 12 000 m stor park. Både ute och inne finns många skulpturer samt målningar, teckningar och litografier. I år arrangeras guidade turer här 11-12 maj, 1-2 juni och 14-15 september.

Konst- och hantverkssafari i Kungsör 18-19 MAJ. Gör en härlig utflykt för att se inspirerande konst och skickligt hantverk när ateljéer, hembygdsgårdar, lador och ett och annat konstnärshem i Kungsör öppnar dörrarna för besökare. Totalt deltar över 50 utställare på 25 platser i och runt om Kungsör. På Kungsudden finns en samlingsutställning.

Köping fyller 550 år!

1-8 JUNI. 550-årsfirandet uppmärksammas hela året, och i juni blir det en fullspäckad jubileumsvecka som inleds med kalas i parken och rolig heldagsinvigning av aktivitetsparken vid Kristinelunds sportfält. 5 juni invigs utställningen Ikoner i centrala Köping. Därpå följer Nationaldagsfirande med extra spets och veckan avslutas på Köpings museum med vernissage av utställningen Övergivna platser och Hagateaterns dramatisering av Köpings historia.

Rasgärde Sommarmarknad

6 JUNI. Fullspäckad dag för hela familjen vid Köpings must & cider. Massor av aktiviteter, som blommor, hamburgare, traktor, häst och vagn, goda drycker, hantverk, kaffe, lekar, tipspromenad och musterivisning!

Populär allsång på Ekudden 15 JUNI. Allsången på Ekuddens camping är en höjdpunkt i ett sommarvackert Kungsör. Allsångsledare Johan Ljungkvist och kapellmästare Magnus Wretling bjuder in till en musikalisk kavalkad tillsammans med gästartister. Ta med något att sitta på och gör dig redo för folkfest i det fria.

Midsommarfirande på Kungsudden

21 JUNI. Populärt midsommarfirande vid hembygdsgården vid Kungsudden i Kungsör. Här spelar Sanna Carlstedt och Göran Böving de traditionella låtarna till ringdansen och Irene Sangemark leder danserna med van hand. Köp midsommarens godaste fika på Himmelsberga hembakt.

Fler evenemang hittar du på visitvastramalardalen.se

Arboga Antik- och samlarmässa

31 AUGUSTI. Över 50 utställare från stora delar av Sverige finns på plats för en antikmässa fylld med antikviteter, samlarföremål, kuriosa och vintage. På utställningsområdet finns även mat och dryck till försäljning.

Jubilerande Jädersbruksdagar

7-8 SEPTEMBER. Massor av maskiner och fordon, gammaldags marknad, utställningar och allsköns uppträdanden blir det när Jädersbruksdagarna i Arboga firar 25-årsjubileum. Passa på att steka kolbullar eller prova smide i den nyrenoverade smedjan. ”Mer av allt” är temat för de jubilerande dagarna.

Köpings kulturrunda

7-8 SEPTEMBER. Ta chansen att se konst och hantverk runt om i Köpings kommun. Många duktiga konstnärer deltar med öppna ateljéer och i utställningar. På Köpings museum finns en samlingsutställning med verk från samtliga deltagare.

Missa inte

ARBOGA

MEDELTIDSDAGAR

7-10 AUGUSTI

Läs mer på sidan 6.

MATSAFARI

24-25 AUGUSTI

Läs mer på sidan 8.

15

Kungsör

Att det står Kungariket Kungsör på entréskylten har sin förklaring. Här har Gustav Vasa haft en egen gård, Drottning Kristina kom hit för att undfly pesten och Karl XI trivdes i Kungsörsskogarna där han jagade både björn och varg. Idag är Kungsör känt för sitt goda näringslivsklimat, närheten till Mälaren och den fina naturen, även den med spännande historia. Här berättar några Kungsörsbor varför de trivs just här.

Sarah och Joe Vegna

KREATIVA PARET VEGNA HITTADE HUSET I KUNGSÖR

Kulturarbetarna Sarah och Joe Vegnas första möte med Kungsör var egentligen inget speciellt. Sarah berättar:

– Vi letade hus på lite olika orter och till Kungsör kom vi en ganska grå dag i januari. Men det dök upp ett riktigt bra hus till bra pris, i centralt läge och med lokal för vår verksamhet. Vi kör på det, tänkte vi!

Det visade sig vara ett riktigt smart drag. Med smidiga tågförbindelser blev vardagen plötsligt friare för hela familjen.

– Jag har inget körkort men kan ta mig till Stockholm på en timma med tåget och sonen kunde enkelt åka till gymnasiet i Eskilstuna.

Paret Vegna som kommer från Stockholm och Mariefred, hade inga bekanta eller sociala kopplingar på sin nya hemort. Men att komma in i samhället Kungsör gick fort, såväl kommunen som Kungsörarna välkomnande med öppna famnen.

– Folk hälsar på gatorna, det känns från alla håll att de månar om oss. Det är helt fantastiskt.

Joe som är ljud- och ljustekniker och fotograf jobbar både i studion hemma Kungsör och

ute på spelningar med olika band. Sarah som är författare, skrivpedagog och illustratör med 29 utgivna verk bakom sig, har precis tagit över ett förlag.

– Jag blev tillfrågad att ta över förlaget, ägaren tyckte jag har kunskapen för det. Jag ju skrivit en hel del manus själv och hjälpt andra författare med sitt skrivande så det var egentligen inget nytt, men det är såklart mycket jobb att ha hand om 80 utgivna böcker och författare. Jag känner att jag är på rätt plats. Det är så vansinnigt roligt.

För Sarah och Joe finns många spännande idéer kvar att förverkliga.

– Det hade varit roligt att göra något med Joes fantastiskt coola fotografier. Men man ska hinna också.

Kungsör passar bra för människor som tycker om lugnet och naturen tror Sarah. Här finns många fina leder, både för promenader och ridning. Och så det konstnärliga förstås. Sarah lyfter Kungsörs årliga Konstsafari som ett gott exempel, själv ska hon och ett gäng utställare presentera sina alster i Vegnastudion.

– Närmare 70 utställare brukar vara med och de håller hög nivå. Det bor så otroligt många kreativa människor här!

»Folk hälsar på gatorna, det känns från alla håll att de månar om oss. Det är helt fantastiskt«

DÄRFÖR BOR VI I
16

Gintare och Kornelijus

ENTREPRENÖRERNA GINTARE OCH KORNELIJUS

BYTTE LONDON MOT NATUR OCH LUGN I KUNGSÖR

Gintare Juknyte och Kornelijus Zitkevicius hade precis avslutat sina studier i London för snart fyra år sedan, när de beslutade sig för att bli Kungsörare.

– Min mamma hade flyttat till Kungsör och vi besökte henne då och då, berättar Kornelijus. Vi tyckte om lugnet här och bestämde oss för att flytta hit. Det är en skön kontrast mot London.

– Vi tycker mycket om att naturen är så tillgänglig, skogen är så nära, man kan sticka ut och ta en löptur hur lätt som helst, säger Gintare, som har varit aktiv inom friidrott och löpning.

I ett par år har paret drivit företag inom 360 virtuella rundvandringar och 3D-modellering. Kornelijus, som i grunden är civilingenjör, håller sig ajour med den senaste tekniken. Både han och Gintare brinner för att använda sin kunskap för att bidra till andra företags utveckling med sin moderna fototeknik. Då kunderna finns på olika håll i landet ligger Kungsör bra till på kartan, här är det nära till både flygplats och större städer. De uppskattar också närheten till andra företagare.

– Det är enklare att vara synlig på en liten ort, menar Gintare. Det finns trevliga mötesplatser för företagare här i området, vi har deltagit på flera stycken.

Balansen mellan jobb och fritid hittar paret i natur, motion och idrott. Gintare tycker om skogen och närheten till vattnet, det blir många hundpromenader och löpsteg i naturen.

Henrik Zetterdahl

FÖRETAGAREN HENRIK

GILLAR NÄRINGSLIVSKLIMATET

Henrik Zetterdahl driver flera bolag i Västra Mälardalen, både inom produktion av butiksinredning och inom solenergi. Till Västra Mälardalen och Kungsör flyttade han 2006 och det var även här han etablerade sina företag. Henrik ser många fördelar med att driva företag just i Västra Mälardalen. – Västra Mälardalen är ett mecka av företagsamhet skulle jag vilja säga. Det ligger föredömligt till, här finns stora europavägar och bra kommunikationer för både tåg- och biltrafik. Närheten till storstäderna är också bra. Det finns alla möjligheter att etablera företag i den här regionen, det är en region med rikt näringslivsklimat!

– I London fick man ta sig väldigt långt för att få tillgång till löpspår i naturen, säger hon. Här är det nästan precis utanför huset.

Kornelijus spelar både fotboll och innebandy hemma i Kungsör. Att komma in i föreningslivet var enklare än vad han hade trott, han minns inträdet i innebandyn som en väldigt positiv upplevelse:

– Jag frågade lite försynt om jag kunde få vara med och spela och plötsligt var jag inbjuden till innebandyns Facebookgrupp och välkommen att hänga med. Jag hade inte spelat innebandy innan, det finns inte i alla länder, så jag hade råkat köpa en klubba som var felvänd. Nästa gång när jag kom till träningen hade någon hade tagit med sig ett par extra klubbor som jag fick. Det var himla trevligt gjort.

»Vi tycker mycket om att naturen är så tillgänglig, skogen är så nära, man kan sticka ut och ta en löptur hur lätt som helst!«

17

Arboga

I Arboga är den medeltida historien påtaglig. Kullerstensgator, ågårdar och kyrkor skapar en speciell känsla och staden lockar många besökare till Arboga Medeltidsdagar inte minst. Som kontrast har näringslivet i Arboga högteknologisk kompetens, inom till exempel industriell it och underhåll av flyg­ och markbunden elektronik.

Många som bor här tar upp just kultur och läget i landet som anledningar till att trivas här. Här berättar några Arbogabor om varför de har valt att bo just här.

Simon Tiredal

CYKELSMEDEN FRÅN KÖPENHAMN

Simon Tiredal, även känd som Cykelsmeden, lämnade Köpenhamn för ett par år sen för att bosätta sig i Arboga.

– Vi väntade barn och tänkte att livet nog skulle bli lite skönare och billigare att leva här. Vi kollade in bostadspriserna i andra, större städer, men såg att de var mycket lägre här.

Det samma gäller för verksamhetslokal för företaget som han tog med sig. Idag har han en stor och luftig lokal där han lagar och

säljer cyklar intill Arbogaåns brus.

– En sådan här verksamhetslokal skulle nog inte vara möjlig för mig att hyra i en storstad. Både Simon och hans sambo Tanya är aktiva med sina fritidsintressen. Simon fiskar mycket och har cykelavstånd till en fin flugfiskesjö. Tanya kom snabbt in i den lokala fotbollsklubben, både som spelare och i föreningen. Här finns även fina möjligheter för deras kreativa intressen. Simon skapar musik, hemma i lägenheten har han en musikstudio och i cykelverkstaden kan han klinka vid pianot.

– Det kommer mycket frihet med att bo i en mindre stad, säger Simon. Jag skulle säga att Arboga passar den som gillar lugn och ro, vill ha utrymme för kreativa arbeten och plats för att tänka. Man kan se möjligheter överallt, här är det möjligt att fullfölja sin dröm.

»Jag skulle säga att Arboga passar den som gillar lugn och ro, vill ha utrymme för kreativa arbeten och plats för att tänka.«

Emelie Hertzman

HÄR BLEV EMELIES TEATERDRÖMMAR SANNA.

Emelie Hertzman driver Arbogateatern. Hon och sambon Lars Lykta har sina rötter i helt andra delar av landet. Att det var just här som deras gemensamma liv skulle ta form var ett resultat av Emelies sökande efter en plats där hennes teaterdrömmar kunde få landa.

– Jag letade efter en plats med intressant historia, bra läge och förutsättningar. Jag ville ha närhet till större städer och så skulle det finnas ett turistintresse. Eftersom jag planerade att starta teaterverksamheten här måste det också finnas ett behov av det, jag ville inte bli en teater i mängden. Jag ville fylla en funktion, en roll, skapa en samlingsplats.

Efter en tids research insåg Emelie att Arboga var en plats som verkade uppfylla många av önskemålen.

– Arboga var mindre än vad jag hade tänkt, men jag såg en jättefin stadskärna. Här fanns gallerier och musik, en fin kulturstad. Paret bestämde sig och köpte villan som även till viss del har blivit en kreativ verkstad. Här syr Emelie sina dräkter, hittills har hon sytt närmare 150 historiska dräkter, från 1100- till 1800-tal.

Emelie tycker också om att pyssla i trädgården.

– Det är ett härligt hus och det är bra för barn att bo här, med närhet till förskola och skola och så gillar vi verkligen trädgården, vi gillar att odla.

»Här fanns gallerier och musik, en fin kulturstad«

DÄRFÖR BOR VI I
18

Ylva Hermansson Sköld

HISTORIA OCH MEDELTID GJORDE VALET ENKELT FÖR YLVA

Ylva Hermansson Sköld arbetar ibland som historisk guide i Arboga och administrerar även Facebook-gruppen Arboga historia där 800 medlemmar forskar på Arbogas historia tillsammans. Hon blev Arbogabo när det var dags att uppdatera boendesituationen. Det fanns inte någon självklar geografisk plats att binda sig till, även om Mälardalen var i fokus för att underlätta för sonens studier i Örebro.

– Eftersom jag är historisk guide är Arboga en mycket bra stad att bo i. Medeltiden sticker fram och det finns många bevarade byggnader från långt tillbaka i historien. Det finns också mycket forskning och historieskrivning att ta del av i stan. Det är viktigt för mig i arbetet som stadsguide. Att välja Arboga i min nya livssituation var därför ganska enkelt när jag blev erbjuden en lägenhet med utsikt över tågstationen, vilket är smidigt då jag tågpendlar till jobbet.

I Arboga är det nära till det som Ylva behöver.

– Eftersom jag bor väldigt centralt har jag max två minuter till affär, station, Trefaldighetskyrkan och centrum i övrigt.

Ylva, som tycker om musik, gillar att bo nära den historiska Trefaldighetskyrkan, dit går hon gärna och lyssnar på konserter. Arbogas musikkultur har lockat henne till staden tidigare.

– För massor av år sedan bodde jag i Skinnskatteberg och på den tiden satt jag och åkte hela vägen till Arboga för att kunna vara med i en av kyrkans körer, en vokalensemble som jag tyckte jobbade med intressant musik. Redan på den tiden hade jag en positiv känsla för staden.

Evelina Hulthén

KARRIÄR INOM FÖRSVARET OCH ELITBROTTNING ÄR EVELINAS ARBOGAVARDAG

SM-guldmedaljören Evelina Hulthén flyttade till Arboga från Upplands Väsby för att gå Brottargymnasium, men när utbildningen avslutades stannade Evelina kvar.

– Träningsförutsättningarna är jättebra här. Här finns bra sparring och duktiga, engagerade tränare. Och så tycker jag Arboga är litet och mysigt. Jag trivdes jättebra, så jag bestämde mig för att stanna och köpte en egen lägenhet. Evelina sökte jobb och fick in en fot på Försvarsmakten i Arboga.

– Jag jobbade mig upp och blev lagsamordnare.

Evelina har även den annorlunda förmånen att utöva idrott på arbetstid. Försvarsmaktens FM-Elit är en möjlighet för exceptionella idrottstalanger att satsa på sin sport och samtidigt jobba inom försvaret.

– Det är en stor förmån jag har. Mina jobbarkompisar är engagerade och tittar alltid på TV när jag tävlar. Det är jätteroligt, de är med mig på min resa hela vägen. Vi gör det tillsammans.

24-åriga Evelina är redan välmeriterad. Hon har tävlat i VM och SM och har tagit hem guldmedalj i både junior-SM och senior-SM. Snart väntar OS-kval i Turkiet.

Hemma i Arboga finns vardagslivet som en fin kontrast.

– Ett litet sidointresse jag har är fotografering. Jag går gärna ut och fotar. Arboga är inte bara stad, här finns fina grönområden och skogar i närheten.

– När jag först flyttade hit hade jag en cykel för att ta mig runt, det är bekvämt eftersom allt är så nära. Den har jag kvar och jag cyklar fortfarande överallt.

Sofie och Harmen Rebel

»Vi kände oss välkomna här, människor hälsade och var trevliga«

SOFIE OCH HARMEN HITTADE HEM I RÄNTMÄSTAREGÅRDEN

Stadsgården Räntmästaregården från 1700-talet är belägen i centrala Arboga. Här bor Sofie och Harmen Rebel med sin familj.

– Vi träffades när vi jobbade på ett fartyg och bodde sedan i Harmens hemland Holland.

2015 tyckte de att det var dags att bo i Sverige, att testa varandras länder. För Harmen var Sverige ett helt nytt land, för Sofie som växte upp i Kumla var trakten mer bekant även om hon inte hade någon direkt koppling till Arboga.

– Vi kände oss välkomna här, människor hälsade och var trevliga när vi var här på husvisningar.

Familjen hittade ett radhus och blev Arbogabor, de gillade läget och att staden var lagom stor.

Familjen Rebel växte och snart väcktes en längtan till något större. När den drygt 340 kvadratmeter stora Räntmästaregården och tillika vandrarhemmet kom ut till försäljning väcktes nyfikenheten.

– Vi har tidigare pratat om att det vore roligt att ha någon form av gästhus. Och här skulle vi få plats med varsitt rum till barnen och lite till. Sagt och gjort. Familjen Rebel planerar nu inför framtiden i Räntmästaregården.

– Vi kommer att hyra ut gästrum på nedervåningen, men antagligen i mindre, enklare skala i början. Många tycker det är roligt att vi fortsätter med vandrarhemmet och säger att det behövs fler boendemöjligheter för besökare här i Arboga.

19

Köping

Intill Mälaren ligger Köping, en stad som är berömd för såväl sin hamn som sin rika historia. Du visste väl att det var Köpingsfödde Richard Dybeck som skrev Sveriges nationalsång? Idag är Köping en stad med stolt industrihistoria. I Köping finns ett levande föreningsliv och rik natur direkt inpå knuten. Ett exempel är den populära stadsskogen Karlbergsskogen med många olika träd­ och fågelarter.

Några Köpingsbor berättar om varför de har valt att bo just här.

Mohammed Al-Hakim

VÄXLAR MELLAN HETLUFTEN PÅ ARENORNA OCH FRISKLUFTEN PÅ LANDET

Köpingsprofilen Mohammed Al-Hakim föddes i Irak. När familjen flydde kriget väntade en lång resa genom flera olika länder innan de slutligen hamnade i Västerås där Mohammed växte upp. Han upptäckte tidigt en passion för fotboll, bland annat spelade han i juniorallsvenskan.

Men siktet byttes så småningom mot domarrollen. Många utbildningar senare är han idag internationell domare i kategori 1 UEFA, med cirka hundra resdagar per år. Ett särskilt minne är VM-kvalet mellan Portugal och Liechtenstein i höstas.

– Ronaldo spelade så det var stort. Han är speciell, det är ingen slump att han är där han är, han är väldigt professionell och fokuserad.

Under militärtjänstgöringen hittade Mohammed sin andra yrkeskarriär - den inom Försvarsmakten. Idag är han officer och biträdande chef för en enhet i Enköping där han utbildar blivande officerare, bland annat.

Han är dessutom en av cirka tio utvalda till Försvarsmaktens elitprogram inom idrott, vilket innebär att han spenderar 50 procent av sin heltidstjänst på sin idrott. Att döma 90 minuter elitfotboll i högt tempo kräver toppkondition.

– Jag tränar dagligen såklart, mycket löpning. Vi genomgår tester regelbundet.

Uppdraget kräver också enorm psykisk stabilitet. Mohammed tror han har en grundläggande mental styrka dels på grund av sin bakgrund - flykten från kriget, men också arbetet inom försvaret där mental träning är central. Utan de egenskaperna skulle han inte klara jobbet som domare på elitnivån.

– Du måste vara mentalt stark för att klara den oerhörda press som det innebär att döma på den nivån.

Det var lite därför Mohammed för ett par år sedan valde att bosätta sig i Munktorp utanför Köping. Mellan hetluften på arenorna och friskluften på landet är det nämligen ganska stora kontraster.

– Efter att ha bott i centrala Västerås flyttade jag till Köping, jag har bara bott centralt tidigare så att flytta ut på landet var en kontrast. Men jag föll för huset, det är unikt och har karaktär och så är det skönt att bo lite mer på landet. Jag lever ett ganska intensivt liv och träffar väldigt mycket människor i mina jobb. Här får jag lugn och ro. Det är fint att bo här. Mohammed har faktiskt också ett tredje jobb. Tillsammans med vännen Enzo som flyttade till Köping från Italien, driver de två italienska restauranger i centrala Köping.

– Det är roligt, det är en tuff bransch men jag gillar ju utmaningar. Det känns härligt att kunna bidra till Köping, fint att skapa mötesplatser. Människor vill ju umgås för att skapa relationer och utbyta erfarenheter!

»… och så är det skönt att bo lite mer på landet. Jag lever ett ganska intensivt liv och träffar väldigt mycket människor i mina jobb. Här får jag lugn och ro.«

DÄRFÖR BOR VI I
20

Amanda Ljungström

LEK PÅ STUDSMATTAN BLEV SYMBOLISKT FÖR AMANDA

Köpingsfödda Amanda Ljungström och sambon Malte levde storstadsliv i centrala Göteborg när hemlängtan började göra sig påmind.

– Vi trivdes toppen, bodde centralt och gillade utbudet i innerstaden. Göteborg är en härlig stad, där finns allt, egentligen.

Men som för många andra kom förändringen i takt med att familjen växte. Det gick ganska bra med första barnet, ett barn i barnvagn var förhållandevis enkelt. Men när lillebror kom blev logistiken för svår.

– Vi stressade med att hitta parkeringsplatser, höll på att bli tokiga på alla datumparkeringar, kunde köra runt, runt i kvarteret hur länge som helst för att försöka hitta en plats. Vi längtade efter eget utrymme, en tomt att vara på.

Jo, ett hus vore toppen, tänkte de. Men snart insåg de att i Göteborg kostar en lägenhet mer än en hel villa i Köping, dessutom saknade de sina familjer där hemma. Det var dags för något annat. Beslutet landade i en rymlig villa i ett relativt

nybyggt område i Köping i närheten av skogen.

– Även om vi var tillbaka i hemstaden var det något nytt, just det här området kände vi inte till direkt, så det var lite kul.

– Det som behövs finns i närheten. Vi går till biblioteket och besöker ofta olika lekplatser här i Köping, dom är rustade och jättefina. Vi ser nog på vår hemstad med nya ögon nu. Amanda minns tydligt sitt bästa minne av det nya livet.

– Det första vi gjorde var att bygga upp en studsmatta på tomten där barnen kunde leka. Och så lärde sig dottern att cykla, första veckan kunde hon cykla runt kvarteret!

– En annan sak som är kul är att min dotter går i samma klass som dottern till min gamla klasskompis, i samma skola som vi gick när vi var små.

I Köpingstillvaron finns både tid och utrymme för umgänge med släkt och vänner, menar Amanda. Storfamiljen ses ofta och gärna.

– Här har vi trygga, nära relationer. Vi värdesätter vardagen.

Olof Widaeus

FÖR OLOF BLEV KÖPINGSBANDYN ETT ANDRA HEM

Bandy var för Olof Widaeus en sport som han inte var så involverad i, innan kärleken Marina lockade honom till att bli Köpingsbo för 20 år sedan. Att bandy och Köping är starkt förknippade insåg han dock snabbt, och snart blev Kristinelunds sportfält, eller Krillan som det kallas i folkmun, ett andra hem för honom. Först som bandyförälder sedan som tränare och nu både aktiv med styrelsefrågor och utveckling av det sportsliga i klubben. Sist men inte minst som ett språkrör för det lokala bandyengagemanget.

Många Köpingsbarn har lärt sig åka skridskor tack vare Olof.

– Vissa har jag följt från det att de första gången knöt på sig sina skridskor tills att de idag är 18 och spelar på hög nivå. Det där omklädningsrummet kan bli en ventil för så mycket. Man får ta del av hela registret, allt från glädje och pepp till ilska ibland. Men barnens sport ska inte vara på blodigt allvar, det ska finnas plats för skratt och lek.

Olof arbetar även för den lokala utvecklingen på arbetstid, då han är vd för ett mäklarföretag i Västra Mälardalen.

– Här i Köping hinner man med att engagera sig, menar Olof. Det är enkelt, nära och smidigt att bo här.

»Det här är min stad och jag vill att andra också ska känna den stoltheten..«

Maria Berggren

LÄNGTAN HEM TILL HAGATEATERN BLEV FÖR STOR

Maria Berggren är dramapedagog och regissör på Hagateatern i Köping. Maria har jobbat på teatern i över 30 år och började spendera tid där redan som ung skådespelare. Hon minns fortfarande när intresset bet tag i henne på riktigt:

– Det var som ett halleluja-moment, jag blev frälst direkt. Trots kärleken till Hagateatern väcktes så småningom en nyfikenhet på omvärlden. Maria bestämde sig för att testa storstadslivet i Göteborg, även om hon aldrig riktigt lämnade Köping i sinnet.

– Jag bodde i Göteborg några år men längtade hem konstant. Jag längtade till Hagateatern och till Köping, jag saknade att ha ett sammanhang. När jag klev av tåget hemma i Köping slog det mig varenda gång hur vackert det är här. Det här är min stad och jag vill att andra också ska känna den stoltheten.

FÖR DIG SOM VILL VETA MER: vastramalardalen.se

21

VÄLKOMMEN TILL ARBOGA MUSEUM

ÖRSTRÖMSKA HUSET – ett återskapat grosshandlarhem Nygatan 37. Familjeaktiviteter och dramatiserade visningar. Fotoutställning (13/4 – 31/10 2024): 68–69: förändringens tid. Arbogabilder av Hans Hellberg. För öppettider se hemsidan.

BRYGGERIMUSEET – om ölbryggning förr i tiden

Skandiagatan 3. Guidade visningar. För öppettider se hemsidan.

0589-142 10 | www.arbogamuseum.se

Hos oss bor du bra, tryggt och nära. Intresseanmälan gör du enkelt via vår hemsida. BOSTÄDER OCH LOKALER

CHARMIGT, UNIKT, HANDPLOCKAT, HÅLLBART!

Välkommen till vår charmiga butik i centrala Köping. Hos oss hittar du inredning, keramik, linnekläder, leksaker, smycken, utvald second hand, lokala produkter mm.

Östra Långgatan 10, Köping. Tel 079-3013496. Öppet Vardagar 11-18 & Lördagar 10-14

WEBSHOP: GAMLASTANSKREATIVA.SE Följ oss på @gamlastanskreativa

22
hem! 0589-610 160 • info@bfl.se • bfl.se
Välkommen
BFL.SE
kfabkungsor.se info@kfab.kungsor.se 0227-415 00
Förenkla livet - bo nära

ARBOGAS SOMMARPÄRLA

Hjälmare Kanalcafé är utflyktsmålet för dig som vill koppla av en stund. Precis intill Hjälmare kanal kan du avnjuta våra Belgiska mat- och dessertvåfflor, fiskrätter, räkmackor, sallader, fikabröd och förmodligen Sveriges godaste glass.

För mer info, meny och bokning, besök oss på:

www.hjalmarecafe.se

@hjalmarekanalcafe

Varmt välkommen till Hjälmare Kanalcafé i sommar!

Hjälmare KANALCAFÉ
Räkfrossa varje onsdag!
visitarboga.se turistinfo@arboga.se
KÖPING visitkoping.se tourist@koping.se 0221-256 55 KUNGSÖR visitkungsor.se turistbyran@kungsor.se 0227-600 101 TURISTINFORMATION visitvastramalardalen.se
ARBOGA
0589-87151

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.