__MAIN_TEXT__

Page 1

Nummer 3 • 2020 ETT OMBORDMAGASIN FÖR DIG SOM RESER MED TÅG I BERGSLAGEN OCH TÅGAB

TA GÄRNA MED DIG TIDNINGEN HEM!

NATURLIGT LUGN

ELLER FARTFYLLT ÄVENTYR

På kanotfärd i Hälsingland

MER LÄSNING

Björn Johansson

GLASSMÄSTARE I DANSHYTTAN

Brenda Oudendijk

HOTELLÄGARE I JÖSSEFORS

Veronica Carlsson

BRYGGERIKRÖGARE I NORA


HIT&DIT

FOTO: KARIN BERGGREN

Gör en liten tågluff på semestern Nu är sommaren är äntligen här! En annorlunda vår är till ända och även om inget ännu är sig likt så ser jag fram emot ledighet, solsken och skönt häng med familjen. Att vi återigen får resa fritt i landet är efterlängtat. I sommar blir det semester på hemmaplan för många av oss, men en del utflykter ska hinnas med mellan trädgårdspyssel och skogspromenader. I det här numret av Hit&Dit har vi samlat en del inspiration just för sommarens utflykter. Trakten runt Gysinge i Gästrikland lockar med underbar natur och mycket att se och göra, och så har vi paddlat Nordanstigsleden i Hälsingland.

Lena Bergman Redaktör för Hit&Dit

Att äta är både gott och trevligt, och den här tidningen bjuder på en hel del smakfulla sidor. Vi har åkt runt till några av Bergslagens skickliga mathantverkare och smakat både ost och glass, vi har ätit fine-dining i Nora och så lagar vi mat med några av de härligaste sommarråvarorna: sill, lax och jordgubbar. Ta gärna med dig tidningen hem om du vill laga något av recepten! Och du – missa inte Sommarkortet. Med det reser du under tre dagar och till en billig peng hur mycket du vill med Tåg i Bergslagen. Mitt tips: Gör en mysig tågluff i sommar med chans att hitta nya smultronställen! Trevlig läsning!

Bäst just nu!

Jordgubbar

Det är alltid rätt tillfälle för en söt gubbe: i frukostfilen, på tårtan till kaffet eller i en sallad på kvällen. Och förstås nyplockade solvarma däremellan.

Magasinet Hit&Dit ges ut och produceras av 365 P ­ ublishing på uppdrag av Tåg i Bergslagen ANSVARIG UTGIVARE OCH REDAKTÖR: LENA BERGMAN / LENA.BERGMAN@HITODIT.SE SKRIBENTER: EVA AASUM, ÅSA BACKMAN, LENA BERGMAN, CILLA LARSDOTTER, PELLE SVENSSON M FL AD & LAYOUT: ANDERS GIDLUND OMSLAGSFOTO: PER TRANÉ MARKNAD: THORBJÖRN LINDH / 021 450 64 42 / THORBJORN.LINDH@365PUBLISHING.SE DISTRIBUTION: PÅ TÅG I BERGSLAGENS OCH ­TÅGABS TÅG I TIO LÄN I SVERIGE SAMT RESECENTRA TRYCK: PRINTALL KONTAKTA REDAKTIONEN: REDAKTIONEN@HITODIT.SE PERSONUPPGIFTER: VI VÄRNAR OM DINA PERSONUPPGIFTER. SE HIT&DITS DATASKYDDSPOLICY PÅ HITODIT.SE/DATASKYDDSPOLICY BESÖK HIT&DIT PÅ WEBBEN!

hitodit.se

tagibergslagen.se MILJÖMÄRKT TRYCKSAK 4041 0820 341 078 TRYCKSAK

365PUBLISHING.SE | TREFASGATAN 3, 721 30 VÄSTERÅS


Nummer 3 • 2020

INNEHÅLL

4 5 6 8 12 16 20 22 25 28 30

8

Poddar med guldkant Tips på bra lyssning i sommar Stor men sällsynt Upprop att spana efter ekoxen Lugn och äventyr på samma gång Paddla Nordanstigsleden i Hälsingland Lokalt mathantverk smakar ljuvligt Ost, glass och godis från Bergslagen

5

20

16

22

14

6

Upptäck härliga Gysinge Vacker natur och många aktiviteter Tröttnade på trängseln Flyttade från Amsterdam till Jössefors Fine-dining i småstadspärla Häng med till Bryggerikrogen i Nora Svenska sommarklassiker Recept med sill, lax och jordgubbar Populär musikutbildning lockar Möjligheter på Brunnsvik folkhögskola Uppspårat Senaste nytt från Tåg i Bergslagen Allt om tågresan! Kontaktuppgifter, biljetter och karta

3/ 2020

3


HIT&DIT

Noterat FOTO: IDA MAGNTORN

4

användbara appar på semestern

APPKOLL. Den som ger sig ut på upptäcktsfärd i sommar gör klokt i att ta telefonen med. För den nyfikne finns nämligen massor av smarta appar att ladda ner. Här är fyra favoriter:

1. Seek by iNaturalist Identifierar arter i naturen: växter, insekter, svampar och fåglar. Lärorikt och roligt, med chans att samla upptäckter och anta utmaningar. 2. Storyspot Lyssna, lär och förundras. I Storyspot levandegörs platser runt om i landet med korta podcasts och spännande berättelser. 3. Naturkartan Suverän guide till naturen. Här hittar du ­promenader, vandringar och cykelturer, de bästa rastställen och finaste badplatserna. 4. Svampguiden Våga plocka annat än kantareller. Svamp­guiden är en svampbok för iPhone som beskriver hundra av Sveriges bästa matsvampar.

Tre somriga boktips BARA BRA BÖCKER. Sommartider är för många lika med lästider. Äntligen finns tid att dyka ner i den där bokhögen som byggts på under året. Här är tre boktips för semester­ läsningen: två användbara nyheter och så en kär klassiker.

GODARE GLASS

Poddlyssning med guldkant KUNSKAP, MUSIK, OCH UNDERHÅLLNING. En intressant podd är alltid ett bra sällskap, oavsett om det handlar om lata dagar i hängmattan eller idogt ogräsrensande i rabatterna. Det finns hundratals olika poddar att välja bland, inom alla möjliga områden. En riktig klassiker är förstås Sommar i P1, ett av Sveriges Radios verkliga flaggskepp som sänts sedan 1959. I år bjuds på spännande berättelser sommaren lång, från starten med Greta till avslutningen med Laleh. Missa inte bland andra Ulf Lundell, Anders Tegnell och Lena Endre där emellan. För den som deppar över uteblivit fotbolls-EM är When we were kings ett måste. Erik Niva och Håkan Andreasson berättar om fotbollsklubbar och säsonger som på ett eller annat sätt satt avtryck i historien – ikoniska milstolpar såväl inom fotbollen som ekonomiskt, politiskt och kulturellt. Det sägs att det tar nio år att läsa genom allt material i Palmeutredningen. Något snabbare går det att lyssna på podden Palmemordets 234 avsnitt, som är en ingående granskning av fakta och spår kring mordet på Olof Palme.

4

3/ 2020

av Camilla Hamid (Bonnier Fakta) Hallongrottsglass, kanelbulleglass eller citronmaräng-pinnglass? Camilla Hamid bjuder på gudomligt god glass på några få ingredienser och utan maskin.

SVERIGESOMMAR: 555 FANTASTISKA ­SEMESTERUPPLEVELSER RUNT KNUTEN

(Max Ström) Övernatta i en trädtopp, åka timmerflotte eller lära dig surfa? I den här nya boken finns inspiration till massor av olika upp­ levelser över hela Sverige.

EMIL I LÖNNEBERGA

av Astrid Lindgren (Rabén & Sjögren) Gör en nostalgitripp tillbaka till Katthult i Lönneberga. Läs boken för en ny generation Emilälskare, eller ta tillfället i akt att själv återupptäcka Astrid Lindgrens magiska sommar-Småland.


Noterat • HIT & DIT

Hjälp till att kartlägga ekoxen EKOXEUPPROPET. 15 länsstyrelser i landet behöver hjälp att följa utvecklingen av Europas största skalbagge – ekoxen. Med sina karakteristiska betar och kroppslängd på upp till nio centimeter är ekoxen lätt att känna igen. De senaste årtiondena har den minskat mycket i norra Europa och är nu skyddad inom hela EU. – I Västmanland har vi ännu inte hittat någon ekoxe fastän förutsättningarna finns, säger Karin Sandberg, biolog på länsstyrelsen i Västmanlands län. Ekoxen gillar gamla träd, gärna ek, vilket vi har gott om i till exempel Ängsö, Strömsholm och Kungs-Barkarö. Vi behöver därför allmänhetens ögon ute i länet för att upptäcka den. Störst chans är det att hitta under kvällstid i öppna och solbelysta hagar. Genom Ekoxeuppropet kan du rapportera fynd av den fridlysta och mäktiga insekten. Läs mer på ekoxeuppropet.se

Smarta svenska sommarsaker

Rosens dag den 2 juli

FIFFIGA PRYLAR. Förgyll semestern med hjälp av tre snillrika, svenska innovationer.

Håll händerna fria när du plockar bär med hjälp av Bärbältet. I bältet finns hällor för redskap, kniv, karta och kompass och framför allt: en stor ficka med plats för hink att lägga bären i.

Med burklocket Can Cap stannar kolsyran kvar i bruken, samtidigt som locket hindrar drycken från att skvimpa ut. Inte minst viktigt: Du slipper sand och insekter i drickan på badstranden!

Samtliga produkter finns att köpa på smartasaker.se

Åtta dagar att hålla koll på ALDRIG FEL ATT FIRA. Här är åtta datum att hålla koll på – och förstås att fira på lämpligt sätt: Kräftpremiären med kräftor och sjusovardagen med sovmorgon. Men hur firar man bäst Emojins dag?

Flugsmällan Bugmaiden smäller flugan utan att lämna spår på rutan. Flugan sitter dessutom kvar på smällan och slås loss med ett litet knack där du själv vill att den ska hamna. Inga fler döda flugor bakom soffan!

2 juli Rosens dag 17 juli Emojins dag 23 juli Varmkorvens dag 27 juli Sjusovardagen 30 juli Pocketbokens dag 8 augusti Kräftpremiären 26 augusti Alla hundars dag 1 september Flourtantens dag Fler tillfällen att fira hittar du på temadagar.se

3/ 2020

5


HIT&DIT

Sommar & semester

PADDLA NORDANSTIGSLEDEN

ILugn, NORRA HÄLSINGLAND äventyr och naturupplevelse på en och samma gång Glida ljudlöst över lugnt vatten eller utmana dig själv i virvlande forsar? Paddling passar både den som är nybörjare eller mer er­ faren. Nordanstigsleden sträcker sig från Kölån norr om Hassela­ sjön till det lilla brukssamhället Strömsbruk vid kusten. Välj att paddla hela sträckan på sex mil eller delar av den. Text: Cilla Larsdotter Foto: Per Trané

6

3/ 2020


HIT & DIT

TÄNK PÅ… …detta innan du ger dig ut själv eller med familjen på kanotäventyr: 1. Se till att du kan grunderna i paddling innan du ger dig ut på en tur. 2. Det är viktigt att du kan läsa kartor när du vistas i skog och mark. 3. Om du paddlar i en sjö, håll dig längs sjökanten så får du se mer och har nära till land om du behöver ta en paus. 4. Grundläggande campingkunskap behövs (laga mat i det fria, resa tält etc) 5. Det är ingen pryltävling att vara ute i naturen! Äldre och begagnad utrustning fungerar ofta bra. På svenskaturistföreningen.se finns goda råd om vad du bör ha med dig när du ger dig ut i naturen. 6. Se till att du har koll på allemansrätten! Om du är osäker på vad som gäller, läs på allemansratten.se Här kan du hyra kanot i Nordanstig • aventyrsmastarna.se • kustleden.com

N

ORDANSTIGSLEDEN BESTÅR AV både stora och små sjöar, smala åar och några rännbara forsar. Den som paddlar hela sträckan mellan Kölån/Hassela och Strömsbruk kan räkna med att själva paddlingen tar tre dagar. Vissa delar är krävande och tipset är att ge turen ett par dagar till för att uppleva mer, fiske och bad till exempel. Det är fina fiskevatten och det går att lösa ett fiskekort och fiska längs hela sträckan. I Ässjöarna i Hassela kan du fiska abborre med guide och hyra utrustning. På flera ställen finns fina möjligheter till bad. För att ta sig fram hela vägen från Hasselasjön till Strömsbruk är det nödvändigt att lyfta upp och transportera kanoten på land på flera ställen. Till det behövs en kanotvagn för att det inte ska bli för tungt. BÄVERSPANING!

kommer för nära slår den hårt med sin kraftiga svans i vattnet och försvinner under ytan, men efter ett tag kommer den upp igen. ÄVENTYRET FINNS NÄRA

Tillsammans med sin fru Jaye har Johan Adlercreutz under många år hyrt ut kanoter och drivit vandrarhemmet i Strömsbruk. Intresset för att semestra hemma i Sverige har ökat. – Vi har en förmåga att tro att vi måste iväg så långt bort. Äventyret finns närmare än du tror. Bara att vara utomhus i två hela dygn ger en känsla av att ha varit borta mycket längre, säger Johan. Det ska inte vara en kraftmätning att ge sig ut på en tur menar Johan. Det är bättre att ta sig lite mer tid och lägga upp en tur på en lagom nivå. För den som aldrig paddlat kan det vara en utmaning att ta sig i och ur kanoten i början. Det är viktigt att lära sig grunderna innan man ger sig ut längre. I och runt Hassela finns flera fina natursköna åar och vattendrag. Där kan den som vill hyra kanoter och boka både längre och kortare turer med eller utan guide från Äventyrsmästarna. Sommarens äventyr är inom räckhåll. I Hälsingland.

Vi har en förmåga att tro att vi måste iväg så långt bort. Äventyret finns närmare än du tror.

För den som aldrig har paddlat kanot kan det vara lagom att göra en kortare tur för att känna sig för. En tur på Hasselasjön eller en tur från Strömsbruk till Holm där man paddlar både i sjö och å. Den turen tar ungefär en halvdag och chansen att få se bäver är stor. Spana efter de långa svallvågorna som blir efter simmande bäver. Om bävern tycker att man

3/ 2020

7


HIT&DIT

Sommar & semester FOTO: FRIDA EDLUND

Njut av lokalt

MATHANTVERK

Ska du semestra i Bergslagen i sommar? Passa i så fall på att upptäcka och prova några av de ­delikatesser som produceras av bygdens fantastiska mathantverkare. Från ost, glass och rökt fisk till bröd, konfektyr och drycker. Många av produkterna kan du köpa i gårdsbutiker hemma hos producenterna. Text: Pelle Svenson, Ordalag

8

3/ 2020


HIT & DIT

FOTO: FRIDA EDLUND

FOTO: ANDREAS HYLTHÉN

Getmjölk blir till prisbelönt ost

FOTO: ANDREAS HYLTHÉN

GETTER PÅ JANOLS-GÅRDEN. När de bedårande killingarna och deras mammor har släppts ut på grönbete på JanOls-gården strax söder om Grängesberg kan Mikaela och hennes man Tobias pusta ut för en stund. Det är inte det lättaste att hantera killingar med massor av spring i benen och en upptäckarlusta som inte alltid får dem att gå raka vägen till den idylliska hagen. – Vi tog gårdens namn som efternamn när vi gifte oss, säger Mikaela, som köpte gården 2002 och bland annat driver mejeri och gårdsbutik. Gården, våra marker och djur är ekologiska och KRAV certifierade och alla våra produkter görs såklart ekologiskt och är certifierat svenskt mathantverk genom Eldrimner. På hemsidan står det att JanOls-gården är det lilla mejeriet där kärleken till djuren och osten står i fokus. Det går inte att ta miste på. Alla getter och killingar har namn, inte opersonliga sifferkombinationer. Det säger mycket om Mikaelas kärlek till djuren; att de ses som egna personligheter – Mina första getter heter Grimla och Eira, jag har kvar dem fortfarande. Efter ett och ett halvt år köpte jag den första bocken. Sedan kom produktionen av både killingar och mjölk igång och jag började med osttillverkning. Det var givet, jag har alltid gillat mat och är ostfantast, säger hon. Mest framgång har Mikaela haft med Grimlas vita, en Camembert som tog guld

Bredsjö Blå – en populär delikatess BESÖKSMÅLET BREDSJÖ LOCKAR MED BLÅ.

Djuren producerar bra mjölk, det gör de för att de trivs och är friska. Vissa getter har jag ett speciellt band till.

på SM i mathantverk 2018 och en salladsost som belönades med brons på Ostfestivalen 2019. Nu planerar hon att anordna ostprovningar i gårdsbutiken i den gamla logen, där besökarna även ska kunna köpa ägg, kött och eventuellt grönsaker. Hon trivs med livet och med friheten, att vara med djuren och se att de har det bra. – Djuren producerar bra mjölk, det gör de för att de trivs och är friska. Vissa getter har jag ett speciellt band till. Som Grimla, hon vill alltid att jag ska vara med när hon ska få en killing. Det är som att jag ska vara där och hålla handen.

Mellan Hällefors och Kopparberg ligger den lilla byn Bredsjö. Här produceras en delikatess bland ostar – Bredsjö Blå, som du kan köpa i gårdsbutiken och ostcafeét. Det är familjen Lena Hall och Lars-Göran Staffare som tillsammans med dottern Sara driver företaget Bredsjö Mjölkfår känt för den smakrika blåmögelosten, tillverkad av mjölk från gårdens ostfreisiska mjölkfår. Osten lagras från sex månader till ett år och fylligheten och rundheten ökar med lagringstiden. Folk åker långväga för att köpa osten och många återkommer år efter år. – Framför allt är det osten som gjort oss till ett besöksmål. Det är en upplevelse att på plats se varifrån osten kommer. Närmare ursprunget går det inte att komma. Och att sedan köpa med en bit Bredsjö Blå hem gör att besöket lever kvar extra länge, säger Sara. På sommaren mjölkas fåren vid tretiden på eftermiddagen. Barn och vuxna får följa med in i stallarna och se hur det går till, och de som vill får prova att mjölka och smaka på mjölken. 3/ 2020

9


HIT&DIT

Sommar & semester

NoraGlass – alltid dagsfärsk

FOTO: FRIDA EDLUND

KALL DELIKATESS SEDAN 1923. Hos NoraGlass är det kö från öppningen i april tills den sista våfflan serveras i mitten av september. Sedan 1923 har glassugna Norabor och besökare kunnat njuta av denna dagsfärska delikatess. Varje sommardag erbjuds tre olika smaker – vanilj, hasselnöt och en för dagen unik smak. – Vi har många stammisar, det märks framför allt på våren. Det ligger förväntan i luften veckorna innan vi öppnar. Ett år skrev en skolklass här i Nora på svarta tavlan hur många dagar det var kvar innan NoraGlass skulle öppna, säger Lena Kadesjö och skrattar. Tillsammans med maken Anders och systern Maria Björklund är hon delägare i företaget som driver NoraGlass och caféerna Strandstugan och Selma G, döpt efter Selma Gerdin som startade Noraglass 1923. Den berömda glassen finns förstås där också.

FOTO: ANDREAS HYLTHÉN

Bara för att det är gott

10

3/ 2020

En får tacka – glass på fårmjölk FÅRGLASS SMAKAR FRÄSCHT OCH GRÄDDIGT.

FOTO: SAMI RAHKONEN

LJUVLIGT SMAKANDE PRALINER. I Stripa gruvas gamla matsal ligger Bergslagspraliner. På en skylt i caféet står det: ”En varm vänskap smakar som god choklad”. Vänskapen mellan kompanjonerna Gunilla Borensjö och Yvonne Lindberg går nästan att ta på, och förmodligen är det därför de tillverkar så goda praliner. När de fick frågan varför de skulle börja göra praliner blev svaret ”bara för att det är gott”. – Det finns inga extrakt i våra praliner, vi använder naturliga råvaror och många ekologiska smaksättare, som havtorn, kaffe och lakrits, säger Yvonne och ställer fram fler smakprov. Här finns bland annat Stripapralinen med lingontryffel och vaniljkola, Bergslagspralinen med blåbär, en kokospralin med lite Malibulikör och en whiskypralin dekorerad med guld. – Blåbärspralinen är vårt signum, förklarar Gunilla.

På Masmästargården i Danshyttan tillverkar Björn Johansson något så exklusivt som glass framställd av fårmjölk, från ostfreisiska mjölkfår. En gång beboddes gården av en Olof Masmästare. Nu bor här en glassmästare, för det är precis vad Björn med glassen En får tack är. – Man får en krämig och god glass utan att tillsätta grädde, totalt sett får glassen lägre fetthalt. Det beror på att fårmjölkens fett­ molekyler är mindre än komjölkens, vilket ger mer bindningsyta till luften som vispas in. Det är i mötet mellan fett och luft som glassens krämighet uppstår, förklarar han. 


FL

GB

ERG

ET

O

Här är du mitt i vår historia. Skönhet, utflykter, möten, mystik, historia, natur. Upptäckter, svemester, aha-upplevelser, fika, kultur. Bäckar, tvättstugor, ruiner, torp, skog, kol, slott, berg, maskiner, musik, järn, stål.

#JÄRNRUTTENVECKAN

27 juni - 5 juli 2020

En sommarvecka i Bergslagen fylld av aktiviteter. Aktiviteterna anpassas efter rådande restriktioner, se dag-för dag-kalender på www.ekomuseum.se

SvenSka SkoinduStrimuSeet

– ett levande muSeum

tillverkning, försäljning, mode & historia

Sveavägen 19, kumla • skoindustrimuseet@kumla.se • www.skoindustrimuseet.se 3/ 2020


HIT&DIT

Sommar & semester

Titta in på

GYSINGE HERRGÅRD Text: Åsa Backman

3/ 2020

FOTO: SANDRA ENGLUND

12


HIT & DIT

FOTO: RONNY FREDRIKSSON

Den som vill upptäcka ­Gysingetrakten missar ­förstås Bildtext kanske inte Gysinge herrgård. Den ­vackra herrgården från mitten av 1800-talet välkomnar gäster från när och fjärran.

Gysinge nya herrgård stod klar 1840. Av den första herrgården, som byggdes i slutet av 1600-talet, finns endast klocktornet på orangeriet kvar.

BRÖLLOP PÅ HERRGÅRDEN

Älvlandskapet i Nedre Dalälven är så unikt att det utsetts till ett så kallat biosfärsområde av UNESCO. Många kommer hit för Färnebofjärdens nationalpark, för det rika fågellivet, för att paddla forskajak eller vandra i skogarna. Det är stor efterfrågan på bröllopsarrangemang. De vackra lokalerna, lugnet och läget är oslagbart. Helena berättar att även den goda maten bidrar till att många vill lägga sin kanske viktigaste dag i livet här. Maten lagas och serveras antingen i Orangeriet eller Café Udden. 18 personer arbetar på herrgården. Hur lätt är det egentligen att rekrytera människor till Gysinge? – Det där med rekrytering har faktiskt varit enkelt. Människor vill jobba här! Kockar är alltid en bristvara, men vi har fått tag i två väldigt skickliga kockar och en restaurangchef, säger Helena Palacios. STÄLLPLATSER FÖR HUSBILAR OCH HUSVAGNAR

Under våren har tjugo ställplatser för husbilar och hus-

FOTO: SANDRA ENGLUND

D

OFTEN AV MÅLARFÄRG är påfallande i den ljusa, vackra herrgårdsentrén. Det är kombinationen av anrik bruksherrgård och modern konferensgård som doftar. Helena Palacios, verksamhetsledare på Gysinge Herrgård, ­berättar att det alltid renoveras någonstans i herrgården eller fastigheterna runt om den. – Vi vill vara den moderna konferensanläggningen med fräscha lokaler, ny teknik och inredning som passar den anrika byggnaden. Det är en rejäl förflyttning vi gör från internat till modern konferensanläggning, berättar hon. Helena gillar utmaningar. Efter ett knappt år som verksamhetsledare på Gysinge Herrgård kan hon redan se resultat i form av återkommande konferensgäster, välbesökta julbord och allt från helggäster till stora bröllop. – Det är väldigt inspirerande. Ingen dag är den andra lik. Jag tänker varje dag på vilken unik möjlighet vi har här, med Färnebofjärdens nationalpark, vilda forsar och historiens vingslag. Dessutom ligger vi så bra till med närheten till hela Mälardalen, säger hon.

vagnar stått klara på parkeringen ned mot älven. Här kommer gästerna att ha tillgång till färskvatten, latrintömning och möjligheter till dusch och toalett. – Det har varit stor efterfrågan på ställplatser så vi är väldigt glada över att kunna erbjuda det, berättar Helena. Det betyder mycket för Gysinge. Även om de inte bor på hotellet så kan de äta lunch på Orangeriet och boka in sig på någon av alla de aktiviteter som erbjuds runt Dalälven. Här finns lokala entreprenörer som erbjuder allt från vandringar till kajakturer. Från Gysinge är det nära till Gävle, Stockholm, Enköping och Västerås. Det krävs dock att man har bil för att ta sig från Mälardalen till herrgården. Överst på Helenas önskelista står anslutningstrafik från Östervåla till Gysinge. – Det är en miljöfråga eftersom det skulle minska utsläppen. Det skulle också ge fler människor möjlighet att komma hit och uppleva atmosfären här, avslutar hon.

Helena Palacios är verksamhetsledare på Gysinge Herrgård.

Jag tänker varje dag på vilken unik möjlighet vi har här, med Färnebofjärdens nationalpark, vilda forsar och historiens vingslag 3/ 2020

13


HIT&DIT

Sommar & semester

Upptäck Gysinge

Koversta by som ser ut som den gjorde på 1700-talet passerar du under vandringen på Gästrikeleden

Norrlands sydligaste utpost bjuder på vilda forsar och ett unikt naturarv. Längs med Dalälvens virvlande forsar ligger Gysinge, ett av S ­ veriges vackraste bruk. Sedan generationer tillbaka finns här fantastiska ­möjligheter att uppleva både natur och kultur. Häng med! Flera fina vandringsleder

Fint fiske i Gysinge VISST NAPPAR DET. Gysinge är välkänt bland fiskare. Dalälvens forsar vid bruket och vid Sevedskvarn erbjuder fiskrika vatten i vackra miljöer. Öring och harr är de populäraste arterna, men allt fler börjar upptäcka det goda fisket på stor abborre och gädda. Du kan både fiska på egen hand här eller med någon av Dalälvens kunniga guider. Glöm inte fiskekortet!

Prova på ­paddling KAJAKUTHYRNING OCH GUIDNINGAR. Multiadven-

tures Sweden erbjuder guidade turer inom paddling, cykling och vandring. De har mobil uthyrning av kajak och Stand Up Paddleboard för den som vill upptäcka området kring Gysinge, eller kanske få kajaken transporterad till Färnebofjärden, förbi alla forsar.

14

3/ 2020

Trakten runt Gysinge bjuder både på längre och kortare vandringar. Här är tre tips: 1. GRANÖN. Granön passar utmärkt för en kort promenad. Mitt i forsen, tre minuter från bruket, hittar du denna pärla. 1876 anlade brukspatron Gustaf Benedicks en engelsk park på den vildvuxna ön. Stigen går längs vattnet över några pittoreska broar och hela rundan är en knapp kilometer. 2. GÄSTRIKELEDEN. Gästrikeleden passerar Gysinge. Följ den västerut längs älvstranden genom nationalparken. Efter 6,5 km kommer du till Koversta Gammelby, där tiden har stått stilla. Byn förblev orörd vid det laga skiftet och därför är Koversta en av få svenska byar som ser ut som de gjorde på 1700-talet. Går du i stället Gästrikeleden österut passerar du Norrlands största högmosse, Jordbärsmuren, innan den gamla järnvägsbanken tar dig vidare mot vackra Hedesundafjärden. 3. JÄRNVÄGSBROARNA. Gillar du industrihistoria och fin natur är Järnvägsbroarna ett måste. Bara 600 meter från bruket ligger de vackra bågbroarna från år 1900. Broarna kan vara starten eller slutet av en drygt åtta kilometer fin vandring längs älven.

Besök Centrum för Byggnadsvård LÄRDOMAR OCH LINOLJEFÄRG. Gysinge Centrum för Byggnadsvård är Sveriges första och ledande byggnadsvårdscentrum. De röda byggnaderna från 1700- och 1800-talen är fyllda av byggnadsvårdsutställningar. Här kan du få tips och råd om hur du renoverar ett gammalt hus och du kan handla från ett brett sortiment av varor för byggnadsvård, inredning och design.


ZORN I FOKUS

30 maj - 31 augusti 2020 Minnesåret 2020 erbjuder Zornmuseet en sommarutställning med det bästa vi har av Anders Zorns verk. Här finns allt man kan vänta sig att möta av den svenske superstjärnan. Utställningen kryddas av en rad porträtt av Zorn, somliga tecknade, målade och fotade av honom själv, andra utförda av konstnärskamrater. Välkommen till en utställning där Zorn står i fokus!

TIDSRESAN

- ett historieäventyr 15 juni - 15 augusti 2020 På Zorns gammelgård kan du följa med på ett lustfyllt och spännande äventyr som leder fram till 1870-tal, den tid då Anders Zorn var barn. Dramatiserade visningar dagligen! ZORNMUSEET MORA 0250-59 23 10 | www.zorn.se

3/ 2020

15


HIT&DIT

Sommar & semester

DE VALDE ARVIKA FÖR DRÖMPROJEKT Text: Eva Aasum Foto: Guesthouse Eleven

Nederländska paret Brenda Oudendijk och Michel Muys flyttade till Sverige för sitt ­drömprojekt. Idag hittar gäster från hela ­världen till Guesthouse Eleven i den gamla skolan i värmländska Jössefors.

F

ÖR 14 ÅR SEDAN lämnade äkta paret Brenda Oudendijk och Michel Muys en av Amsterdams förorter för den gamla skolan i Jössefors utanför Arvika. Idag är skolan omvandlad till det moderna hotellet Guesthouse Eleven med restaurang, spa-avdelning och massor av aktiviteter för gästerna. – Namnet valde vi för att det påminner om att det varit en gammal skola. Det är många gamla elever som kommer hit och förvånas över förändringen, men som ändå känner igen sig, berättar Brenda.

Det värmländska äventyret började när Michel och Brenda tröttnade på trängseln i Nederländerna och funderade på var de kunde hitta ett projekt som kunde sysselsätta familjen. Familjen består förutom Michel och Brenda även av barnen Esther och Rik. Efter att i flera år ha semestrat i Sverige och Norge, blev en kanottur i den vackra värmländska naturen avgörande för valet av bostadsort. Brenda är utbildad grafisk formgivare och hade eget företag i Nederländerna och Michel var byggnadsingenjör med eget företag. Deras olika yrkesbakgrund visade sig vara ett vinnande koncept när planerna för drömprojektet skulle sättas i verket. INSPIRERATS I AFRIKA

Det tog två år för Brenda Oudendijk och Michel Muys att omvandla Jössefors gamla skola till hotell. ­Michels


HIT & DIT

Vi vill att våra gäster ska uppleva naturen, vara ­aktiva och gå ut på äventyr. Men de ska också bo bekvämt och njuta av bra service kunskaper inom bygg kom väl till pass, han har renoverat och byggt det mesta själv med Brendas hjälp. Under tiden förberedde hon hemsida, trycksaker och marknadsföring samtidigt som hon planerade för den estetiska sidan av verksamheten. Nu har hotellet blivit ett modernt och inbjudande ställe att återkomma till för gäster från hela världen. – Vi har inspirerats av guesthouses som vi bott på under våra resor, särskilt i Afrika, säger Michel.

När själva hotellet var klart och i drift fortsatte man bara att bygga och utveckla. År efter år har nya faciliteter tillkommit, som spa-avdelning, bastu, konferensavdelning, veranda för uteservering och nu senast en ny bar. – Vi vill att våra gäster ska uppleva naturen, vara aktiva och gå ut på äventyr. Men de ska också bo bekvämt och njuta av bra service, säger Brenda och Michel.

Guesthouse Eleven är en bra utgångspunkt för äventyr i den värmländska naturen.

MÅNGA OLIKA AKTIVITETER

Guesthouse Eleven har en restaurang som serverar mat både till de egna gästerna och till andra efter bordsbeställning. Köket är i första hand Brendas domän och hon kan tillsammans med duktiga dottern Esther trolla 3/ 2020

17


HIT&DIT

Sommar & semester

fram de mest fantastiska rätter och bakverk. En middag i kvällssolen på uteverandan kan bli ett fint minne. – De flesta som bor hos oss väljer också att äta här, säger Brenda. Förutom hotell och restaurang erbjuder Michel och Brenda även många ­aktiviteter för sina gäster. Här finns kanoter för kanotturer på Glafsfjorden som ligger på gångavstånd från hotellet, man kan hyra cyklar och ge sig ut i den värmländska naturen eller varför inte ge sig på geocaching i skogen eller skattjakt. För de minsta finns den gulliga äventyrsbanan ”Fairy tail trail”. INTENSIVA SOMRAR

Alla aktiviteter kräver personal och på Guesthouse Eleven jobbar Michel och Brenda under sommarsäsongen tillsammans med barnen Rik och Esther, och ibland med holländska släktingar. Under de senaste åren har ungdomar från olika länder i Europa anslutit, som jobbar mot mat och husrum och blir som en utökad familj. Somrarna är intensiva med många arbetstimmar per dygn, men Michel och Brenda unnar sig en längre ledighet under vinterhalvåret. De senaste vintrarna har de åkt runt i den egenhändigt renoverade husbilen, och de många nya intrycken sätter sina spår i inredning och utbud på Guesthouse Eleven. I år har Coronaviruset satt käppar i hjulen för hotellverksamheten, men med snabb omställning hoppas Brenda och Michel att svenska gäster upptäcker vackra västra Värmland och kommer för rekreation och aktiviteter. Många av de tidigare gästerna har faktiskt trivts så bra att de knappt lämnat den gamla skolan i Jössefors utanför Arvika under Värmlandsvistelsen!

Vi har inspirerats av guesthouses som vi bott på under våra resor, ­särskilt i Afrika

18

3/ 2020


#visitarvika

Guldkornen finns i västra Värmland! Nyfiken?

Beställ Arvika Turistguide på visitarvika.se

Allmänkurs med profiler: • Svenska som andraspråk • Högskoleförberedande • Musik Yrkesutbildningar: • Lärar- och elevassistent • Humanistisk Socialpedagog

Vi ses! ARVIKA TURISTBYRÅ • STORGATAN 22 ARVIKA • TEL 0570-817 90

www.visitarvika.se

UPPLEV

Landsberget

Ängelsberg

Fagersta Cable Park

Fagersta-Västanfors hembygdsgård

Fagersta Turism, 0223-131 00, www.fagersta.se/turism

• Band/Artist • Musiker • Musikpedagog • Projektledare i Musik • Musik Grund

SÖK NU!

brunnsvik.se 3/ 2020

19


HIT&DIT

Sommar & semester

BRYGGERIKRÖGARNA SÄTTER NORA PÅ GOURMETKARTAN

Gott och roligt är ett vinnande ­koncept för Erik Lindeberg och ­Veronica Carlsson.

20

3/ 2020


HIT & DIT

Musik ska byggas utav glädje, sjunger Lill Lindfors i en av sina mest kända låter. Det samma gäller mat. Hur ska man annars förklara varför man alltid går hem med ett leende på läpparna efter en måltid på Bryggerikrogen i Nora? Text: Pelle Svensson, Ordalag Foto: Frida Edlund

V

ERONICA CARLSSON OCH ERIK LINDEBERG driver Bryggerikrogen tillsammans. Hon är grym på viner, han lika grym vid spisen. Ihop med en god portion social kompetens och skickliga medarbetare har det lett till att Nora plötsligt befinner sig på Sveriges fine dining-karta. – Fine dining, ja, det uppfattas visst så. Jag skulle nog säga att det är fun dining, säger Veronica och ler. Visst, det är roligt att äta på Bryggerikrogen. Atmosfären är avslappnad, servisen kunnig och tillmötesgående och miljön rufft elegant med sina industriella Grythyttemöbler och avskalade ytor. Men det är ändå maten som drar med omsorgsfullt tillagade rätter, ofta med en liten twist och med närproducerat som grund. Bryggerikrogen är nog både ”fine” och ”fun”. Hur nu det benämns i krogvärlden? – Hur man ska beskriva vår mat? Jag vet inte riktigt, inte mer än vi lagar det vi tycker är gott och roligt, sånt som vi själva tycker om. Skulle vi gå på vad andra tycker ska finnas på menyn, då skulle det inte bli bra, säger Erik Lindeberg. VINNANDE KONCEPT

– Noraborna önskade oss lycka till när vi startade, men tyckte mycket och var nog lite tveksamma. Nu har det svängt och de som bor här är stolta över att det finns en sådan här restaurang på orten, säger Veronica och fortsätter: Vi, liksom många andra, vill att Nora ska växa, att fler ska flytta hit. Då är det viktigt med en schysst restaurang där man kan äta gott och ta en öl, och att det finns ett socialt uteliv. UTVECKLING MED FÖRNUFT

Bryggerikrogen har blivit något av ”Noras restaurang”. Hur stort är det ansvaret att bära? – Det är klart att det kan ge extra höga förväntningar. Men vi står stadigt på jorden och gör det vi alltid har gjort på ett bra sätt, förklarar Erik. Han och Veronica pratar om ”utveckling med ­förnuft”. – Vår omsättning ökar successivt i takt med att gästerna blir fler. Det är positivt och får oss att tänka offensivt. Samtidigt måste vi vara medvetna om vad som händer i omvärlden. Vi måste förhålla oss till konjunkturen och hur den utvecklas, säger Veronica. Och hur ser framtiden ut? – Vi är ganska klara på vad vi vill göra. Bland annat satsa på mer gamla viner och årgångar. Vi kommer att anordna mindre event, till exempel köttprovningar och skapa en mat- och vinklubb, där deltagarna får prova, smaka och känna. Helt enkelt, dela med oss av vår kunskap, förklarar Erik. Veronica flikar in: – Vi kompletterar varandra på ett ganska udda sätt. Vi är impulsiva båda två och har samma målbild, men olika vägar för att nå dit. På något vis hittar vi alltid lösningar. Det är lösningar som, förutom mat och vin av hög klass, har resulterat i artistuppträdanden, musikquiz och samarbete med två lokala bryggerier, varav ett, Apex, ligger i samma hus som krogen. Lösningar som förstås även de är skapade av glädje.

Sedan tror jag att det finns en ”välkommen-hemtill-mig”-känsla hos oss som lockar.

Gott och roligt är uppenbarligen ett vinnande koncept. Bryggerikrogen finns sedan två år med i White Guide, Sverige egen Guide Michelin. Och nyligen kom man också med i White Nordic, med utvalda krogar i de nordiska länderna. – Vi har fått mycket publicitet, det har gjort sitt till. Vi är nog ganska unika i den här typen av städer, säger Erik. Veronica håller med: – White Guide har definitivt gett oss fler gäster. Men också samarbetet med Lilla Hotellet, vi tänker lika när det gäller kvalitet och värdskap. Sedan tror jag att det finns en ”välkommen-hem-till-mig”-känsla hos oss som lockar. Stammisarna blir fler och fler. Noraborna är grundbulten, men det kommer allt fler gäster utifrån som tar sig till Nora för Bryggerikrogens skull.

3/ 2020

21


HIT&DIT

Mat

SVENSKA KLASSIKER OM ­SOMMAREN Årstider, mat och ­traditioner står i centrum i Svenska ­klassiker, en ny kokbok signerad Louise B ­ ondebjer. Det är ­traditionella svenska recept, ibland med en lite mer modern twist, som presenteras. – Min förhoppning är att recepten i den här boken både ska väcka minnen och sprida glädje, från början av januari till slutet av december. Jag vill bjuda på inspiration till att samlas såväl kring klassiska ­köttbullar som till saftkalas i sommarträdgården och saffransdoftande bullbak i juletider, säger Louise Bondebjer. Hit&Dit presenterar här tre av recepten med ingredienser som hör sommaren till: sill, lax och jordgubbar.

Kakao förlag Foto: Tine Guth Linse


HAVTORNSINLAGD SILL Havtornens bär är enastående vackra i sin gyllengula nyans. De är friskt syrliga och sprängfyllda med C-vitamin. Havtorn kan användas i alltifrån marmelad till shots och sillinläggning. Du kan plocka mogna bär i havsnära trakter i augusti-september. De finns även frysta i en vanlig livsmedelsbutik. 2 BURKAR

2 dl ättikssprit, 12% 3 1⁄2 dl strösocker
 6 dl vatten
 2 tsk rosépeppar 2 tsk kryddpepparkorn 2 pkt 5-min sill, à 420 g (totalt

420 g sill) ca 2 dl havtorn, tinade eller färska bär 2 rödlökar 5 kvistar rosmarin

Ta fram en kastrull och koka upp ättiksprit, socker, vatten, rosé- och kryddpeppar tills sockret löst sig. Låt svalna helt. Lägg den väl avrunna sillen skuren i skivor i 2 rengjorda glasburkar, varvat med havtorn, rödlök skuren i ringar och färsk rosmarin. Häll på lagen och toppa med den resterande smaksättningen. Förslut tätt och låt stå i kylskåp i minst ett dygn. Servera med rågknäcke, nykokt potatis, finhackad rödlök eller gräslök och en skål med gräddfil.

22

3/ 2020 3 / 2020


Mat • HIT & DIT

KALL INKOKT LAX MED SOMRIG FÄRSKPOTATISSALLAD OCH KAPRISSÅS Åh, så mild och fin smak den kalla inkokta laxen får! Bara lax av bästa kvalité ska användas till denna kalasrätt. En riktig bjudrätt utan alltför mycket förberedelser, lite framförhållning krävs dock så att laxen får vila svalt en stund i lagen. 6 PORTIONER

Inkokt lax 1 kg färsk lax 1 gul lök
 1 morot
 1 l vatten 1⁄2 dl ättikssprit, 12% 1 msk salt
 2 msk strösocker 10 vitpepparkorn 1 citron, i klyftor

Färskpotatissallad 900 g färskpotatis
 1⁄2 fänkålshuvud
 4 salladslökar
 50 g finbladig röd ­mangold 1 ask smörgåskrasse 1 dl rostade pumpa­ kärnor olivolja


vit balsamvinäger
 flingsalt Kaprissås 4 dl turkisk naturell ­yoghurt på burk, 10% 1 1⁄2 msk dijonsenap 6 msk kapris
 1 tsk citronsaft vitpeppar

INKOKT LAX

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan neråt i en ugnsfast form med kant. Skala och skiva löken i ringar och moroten i tunna skivor. Koka upp vatten, ättika, salt, socker och vitpepparkorn. Lägg i löken och ­morotsskivorna. Häll lagen över laxen och sätt in formen i ugnen i ca 10–20 min (laxens tjocklek avgör tiden). Ta ut formen och låt laxen svalna i lagen. Sätt in laxen täckt med lagen i kylskåp, gärna över natten. FÄRSKPOTATISSALLAD. Koka potatisen och låt svalna. Dela i ganska stora bitar. Skär bort rotplattan och hyvla fänkålen tunt på mandolin. Hacka salladslöken i mindre bitar. Lägg potatisen i en serveringsskål, vänd ner hyvlad fänkål, röd mangold, salladslök, klippt smörgåskrasse och pumpakärnor. Ringla över olivolja och vit balsamvinäger och strö över flingsalt. KAPRISSÅS. Blanda turkisk yoghurt med dijonsenap, grovhackad kapris och färskpressad citronsaft. Smaka av med vitpeppar. VID SERVERING. Häll bort lagen från laxen och lägg laxbiten på ett serveringsfat, garnera med den inlagda löken och moroten. Servera med potatissallad, kaprissås och färsk citron i klyftor.

SOMMARBAKELSE MED JORDGUBBAR OCH LIME Använder du färdigköpt smördeg går den här bakelsen snabbt att göra. Perfekt om du får oväntat besök. Här skärs degen i rutor, gräddas och serveras med en klick limekräm och svenska jordgubbar. Bakelserna passar utmärkt till både ­kafferepet och som dessert efter en god middag. 12 ST, 6-12 PORTIONER

1 ark smördeg, rektangulär, 250 g 4 dl grädde
 300 g färskost


2 msk florsocker 1 1⁄2 lime, finrivet skal och saft 1 liter jordgubbar

ca 150 g limecurd 1 lime, finrivet skal

Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen med bakplåtspappret på en ugnsplåt. Skär degen i 12 lika stora bitar, ca 8 x 8 cm. Nagga smördegsrutorna med en gaffel och grädda i nedre delen av ugnen i ca 14 min eller tills de känns frasiga och spröda. Picka degen försiktigt ett par gånger efter halva tiden med en gaffel så att flarnen sjunker ihop något. Ta ut och låt svalna på galler. Vispa grädden först och rör därefter ner färskost, florsocker, limeskal och limejuice. Vispa till en tjock, fluffig konsistens och smaka av. Klicka ut den fluffiga limekrämen på smördegsrutorna. Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg på. Smält limecurden och ringla över. Riv över lite limeskal.

3/ 2020

23


DENNA SIDA ÄR ETT SAMABETE MED DALAKRAFT

UPPLEV DALAKRAFTEN

I DALARNAS RIKA FÖRENINGSLIV Föreningsliv är ett kitt i samhället. I Sverige finns 200 000 ideella ­föreningar, och i Dalarna är det särskilt tätt. Från ridklubbar, segelsällskap och scouter till hantverk, studiecirklar och politik. Bredden och mångfalden är stor. Men i grunden handlar det om samma sak: människor som delar en idé eller vision, och som vill förverkliga den tillsammans. Det skapar och ger l­ ivskraft.

I

SOMMAR UTFORSKAR DALAKRAFT det pulserande föreningslivet i Dalarna. De kommer att möta representanter för dessa rörelser – från fotboll och sociala föreningar till körer – för att utforska dalakraften. Utmaningar, glädje, driv och nytta är några aspekter som kommer att undersökas närmare. – För fjärde året i rad möter vi den speciella kraften och drivet som finns här i Dalarna. Alla de människor som engagerar sig i föreningar och samlas för att dela upplevelser tillsammans – och ger av sin tid, glädje och kunskap till varandra – bidrar till ett levande och aktivt Dalarna. Det är en sann dalakraft, säger Rita Adolfsen, marknadschef på Dalakraft. VINSTERNA MÅNGA

Fyra av fem svenskar är medlemmar i en förening. Föreningslivet är en viktig del av samhället, och vinsterna är många. Framförallt skapar föreningar glädje, gemenskap och mening. Och i längden bidrar till det folkhälsa,

24

3/ 2020

integration och delaktighet i samhället. Föreningar skapar därmed både livskvalitet här och nu, och ett hållbart samhälle över tid. Dalarna är ett av de mest föreningstäta länen i Sverige. Här finns en lång och stark tradition att värna hembygden och bygemenskapen, något som kan förklara det stora antalet föreningar. Föreningslivet i Dalarna bidrar till att människor möts, kultur skapas, att både gamla och unga rör på sig, att regionen får evenemang samt att kunskapen växer och frågor drivs framåt. – På Dalakraft älskar vi Dalarna och vi har mycket att tacka föreningslivet för här i regionen. Vi vill hylla och lyfta fram föreningarna och det stora antal människor som engagerar sig i dem. I sommar kan du därför vara med och tävla om 10 000 kronor, varje vecka, som går till den förening du väljer att stödja, säger Rita Adolfsen. Följ ”Upplev dalakraften i föreningslivet” med start i juli på upplevdalakraften.se


HIT&DIT

Tradition och innovation går hand i hand på anrika Brunnsvik folkhögskola. Här får elever chans att förkovra sig i en ­inbjudande och inspirerande studiemiljö.

POPULÄR MUSIKUTBILDNING

R

på Brunnsvik folkhögskola

EDAN 1906 GRUNDADES Brunnsvik folkhögskola, Sveriges äldsta rörelsedrivna folkhögskola. Traditionen att demokratiskt och ­passionerat förmedla kunskap till alla oavsett bakgrund har genomsyrat och format verksamheten i över ett sekel. Och traditionen fortsätter. I den lilla byn Brunnsvik vid sjön Väsman utanför Ludvika kan man läsa kurser i byggnader där bland andra Dan Andersson, Marit Paulsen och Harry Blomberg en gång studerat. Historien sitter i väggarna och är påtaglig i den andlöst vackra omgivningen. – I den här historiska miljön, Brunnsviks vagga, kan du finna ro och dig själv samtidigt som du studerar och satsar på dig själv och din framtid, säger Peter Holmstedt, studierektor på Brunnsvik Creative Music. KUNSKAP GER MAKT OCH FRIHET

Idag är Brunnsvik en av Sveriges största folkhögskolor och finns i Ludvika, Borlänge och Gävle. Med historien som grund bygger man ständigt för framtiden genom att erbjuda moderna, progressiva utbildningar som ger massor av möjligheter att påverka livet i den riktning man själv väljer. – Kunskap ger makt, men också frihet. Med ett

f­ örpliktigande arv som kunskapsförmedlare förnyar vi oss efter samtidens och framtidens behov av folkbildning, säger Peter Holmstedt. Mitt i den fantastiska musikstaden Borlänge finns Brunnsvik Creative Music, en av Sveriges största musikutbildningar i folkhögskolemiljö. – Med de olika inriktningarna band/artist, musiker, musik grund, musikpedagog och vår populära projektledarutbildning inom musik kan vi erbjuda deltagarna stor valfrihet att plocka ihop sin egen utbildning och ge en rad olika vägar till en karriär i musik, säger Peter Holmstedt. ONLINE ELLER ON SITE

Oavsett läget har folkhögskolan öppet i höst. Peter fortsätter: – Vi befinner oss i ett läge vi inte varit i förut, där mycket av det vi tar för givet inte längre känns säkert. En dag vänder det och blir som vanligt igen, men under tiden riskerar det att göra oss avvaktande och att vi stannar upp, väntar, att vi inte vågar eller vet hur vi blickar framåt. Oro och ovisshet ska inte behöva stå i vägen för oss och sätta våra drömmar och mål i pausläge. Sök till oss och känn dig trygg i att veta vad du ska göra efter sommaren.

BRUNNSVIK FOLKHÖGSKOLA Brunnsvik folkhögskola erbjuder ett stort kursutbud. I Ludvika, Borlänge och Gävle finns allmän kurs med en rad olika inriktningar, studiemotiverande kurser, samt lärar- och elev­assistent (distans). I Borlänge finns även musikutbildningar. brunnsvik.se

3/ 2020

25


Den bästa platsen nordanstig.se/komhit

26

3/ 2020


FOTO: JONNA FISCHER MATZ

FOTO: PER GROTH

Engelsbergs bruk

DETTA ÄR EN INFORMATIONSSIDA FRÅN SJ

Vandra vid Siljan På äventyr med Nordic Discovery

FOTO: NORDIC DISCOVERY

TÅGLUFFA I BERGSLAGEN I SOMMAR Här finns allt från smedja och arbetarboSOMMARKORTET gör att du för endast 100 kronor per dag reser hur du vill på SJs Tåg städer till vattenhjul, kross och blåsmaskin bevarade. Redan under medeltiden bedrevs i Bergslagen – under tre dagar. SJs ger tips på härliga utflyktsmål och aktiviteter i det fria järnhantering i Ängelsberg, som tack vare som du kan njuta av under en minisemester tillgången tillgången till vatten, järnmalm på hemmaplan i sommar. Bergs­lagen bjuder och skog var en lämplig plats för att bedriva på allt från vandring och spän­järnbruk. nande cykel­turer till häftiga SOMMARKORTET VANDRING LÄNGS SILJANS STRAND vildmarks­äventyr. Tåg till: Tällberg station Sommarkortet är nu digitalt och ger tre dagars NJUT AV HISTORIENS VINGSLAG I Charmiga byn Tällberg i hjärtat fritt resande med Tåg i ÄNGELSBERG av Dalarna ligger naturskönt på Bergslagens tåg 22/6 Tåg till: Ängelsberg station en sluttning ner mot Siljan. Från tom 16/8. Det forna järnbruket Engelsberg Tällbergs tågstation är det bara Pris: 200 kronor (barn, i Västmanland är ett världsnågra hundra meter till närungdom, student och arv – en historisk upplevelse maste vandringsled, ”Tällberg pensionär). 300 kronor vuxen (från 26 år) och med byggnader och teknisk runt”. Den sju kilometer långa upp till två barn ej fyllda utrustning b ­ evarade från 1600 vandringsleden går genom ett 16 år. - 1800-talet. Gå på guidad tur landskap som för många är sinKöps på sj.se, SJ-app, i sommar och upplev en viktig nebilden av svensk natur. Du SJ Resebutik, 0771-75 del av Sveriges industrihistoria vandrar längs Siljans strand, 75 75. på ett av de mest välbevarade förbi patinerade knuttimrade Läs mer på sj.se/tib järnbruken i Sverige. hus och genom skogen och upp

på toppen av Diger­berget. Från utsiktsplatsen med vindskydd och grillplats har du en milsvid utsikt över Siljan. Vill du ha en större utmaning vandrar du via Tällbergs strand vidare till Rättvik eller Leksand, där du kan kliva på Siljansleden som går runt Siljan och Orsasjön. VILDMARKSÄVENTYR MELLAN TRE SJÖAR

Tåg till: Söderbärke/Skinnskatteberg/­ Kopparberg

Mellan tre sjöar i Malingsbo-Klotens naturreservat ligger Nordic Discoverys äventyrscentral (du kan bli hämtad vid tåget). I det som kallas Sveriges sydligaste vildmark kan du göra mängder av olika utomhusäventyr. Paddla kanot på någon av Bergslagens allra finaste kanotleder eller hyr mountainbike och ge dig ut i den orörda naturen. Följ med på bäver- eller älgsafari i ett av Sveriges vilttätaste vildmarksområden – här utlovas älggaranti och stor chans att se bäver. När du övernattar i vildmarkslodge eller tält kanske du får höra vargarnas ylande på avstånd.

NÄR, VAR OCH HUR. ALLT OM DIN BILJETT MÅNGA SÄTT TILL BILJETT

RES OBEGRÄNSAT

Vårt bästa tips: Köp din biljett på vår hemsida sj.se eller i SJs app. Där får du garanterat bästa pris. Biljetterna är som billigast när de släpps, vilket sker säsongsvis. Det är även möjligt att köpa biljett ombord, men till ett lite högre pris.

Är du en spontan resenär som reser gärna och ofta? Då kanske något av våra ­årskort eller månadskort passar. Välj årskort om du vill ta del av hela Sverige. Reser du ofta m ­ ellan två län är vårt månadskort ett riktigt bra val. Här ingår busstrafiken där du ­startar och där du avslutar din resa, inom Tåg i Bergslagen-området. Smart, eller hur? Länstrafikbolagens månadskort är det bästa alternativet om du reser inom ett län eller precis över gränsen.

Vill du ha ännu fler valmöjligheter? Se här: • Våra biljettautomater • Våra ombud (Pressbyrån och 7Eleven) • SJ Service Center 0771–75 75 75 • SJ resebutiker i Stockholm, Göteborg, Malmö.

3/ 2020

27


HÄR SAMLAR VI STORT OCH SMÅTT KRING SPÅR, ­FORDON, ­TRAFIK OCH RESOR

UPPSPÅRAT

81%

FORTSATTA FÖRÄNDRINGAR I TÅGTRAFIKEN Text: Lena Bergman

P

ANDEMIN PÅVERKAR TURTÄTHETEN.

Under våren har trafiken på Tåg i Bergslagen gått med reducerat turtäthet på grund av Coronapandemin. Reduceringen har sett olika ut på olika linjer: på Siljansbanan (Mora-Borlänge) har TiB i samråd med SJ upprätthållit ordinarie trafik, medan trafiken på de tre andra

linjerna har reducerats med uppemot 65 procent. – Prioriteringen har varit att upprätthålla pendlingsförbindelserna och istället glesa ut under dag- och kvällstid, säger Yujin Zhang, strategisk planerare på Tåg i Bergslagen. Under sommaren är planen att köra ordinarie sommartrafik med några undantag (se faktaruta). Den 9 augusti börjar hösttidtabellen gälla. – Planen är att vi då ska börja köra enligt ordinarie tidtabell, men eftersom ändringar kan uppstå med kort varsel så råder jag alla resenärer att hålla utkik på SJ:s hemsida. Där finns alltid uppdaterad information, säger Yujin Zhang.

Prioriteringen har varit att upprätthålla pendlingsförbindelserna och istället glesa ut under dag- och kvällstid 28

3/ 2020 3 / 2020

SOMMARTRAFIKEN I BERGSLAGEN

Linje 50 (Siljansbanan): ordinarie ­sommartrafik Linje 53 (Bergslagsbanan): nuvarande reducering t.o.m. den 4/7, sedan ordinarie sommartrafik. Banarbetet på sträckorna Ställdalen-Lindesberg och Hallsberg-Motala kommer att äga rum som planerat, vilket innebär buss­ ersättning respektive omledning till Norrköping. Linje 54 (Godsstråket genom Bergslagen): sommartidtabell fr.o.m. den 22/6. Tåg 8100 måndag-fredag, tåg 8107 söndag och tåg 8113 måndagtorsdag fortsatt inställt under hela sommaren. Linje 55 (Bergslagspendeln): ordinarie sommartrafik.


Uppspårat

TÅGLUFFA I BERGSLAGEN I SOMMAR POPULÄRT SOMMARKORT ÄR TILLBAKA. I sommar har du

möjlighet att göra en semesterresa som varken gör stora avtryck på miljön eller i plånboken. För max 300 kronor/ person reser du obegränsat med Tåg i Bergslagens tåg i Dalarna, Västmanland och Örebro län under tre sammanhängande dagar mellan 22 juni och 16 augusti. Passa på att upptäcka Bergslagens smultronställen – allt från actionladdade adrenalinkickar till kittlande kulturupplevelser. Ta med ditt bästa resesällskap och ge er ut på upptäcktsfärd – med Tåg i Bergslagens Sommarkort kan ni åka hur mycket tåg som helst!

INGA ­KONTANTER PÅ TÅGEN CASH IS NOT KING.

GÄLLER FR ÅN 15 JUNI 2020

KONTANTFRITT PÅ TÅGET

Från och med den CASH FREE – CARDS ONLY – 15 juni är det kontantfritt ombord på Tåg i Bergslagen. – Våra kunder väljer i dag att betala sina tågresor och sina inköp av mat och dryck ombord med andra betalmedel än kontanter. Vi följer utvecklingen som i övriga kollektivtrafikbranschen och upphör med kontant betalning ombord, säger Martin Drakenberg, affärschef Tåg i Bergslagen på SJ. I SJ:s digitala kanaler går det sedan tidigare bra att betala sin resa med kort, Swish och privatfaktura. Fortsättningsvis kommer det att gå att köpa resor mot kontant betalning hos SJ:s ombud som exempelvis Pressbyrån och SevenEleven.

JOBB PÅ SPÅRET. Med jämna mellan-

rum påverkar Trafikverkets ban­arbeten tågtrafiken i området – inte minst under sommartid. Här är de arbeten som är inplanerade den närmaste tiden och som påverkar Tåg i Bergslagens trafik: Storvik–Gävle Period: 23–24 juni (­ nattetid), 23–26 juni (nattetid), 30 juni–3 juli (nattetid), 4–5 juli, 4–7 augusti (nattetid), 11–14 augusti (nattetid), 18–21 augusti ­(nattetid) och 25–28 augusti (nattetid). Påverkan: Tågen ersätts med buss

UPPSKATTAT SOMMARTÅG ÅTERKOMMER. Mellan den 5 juli och 8 augusti kan du åka med Tåg i Bergslagen hela vägen till Norrköping. I samband med att det är avbrott för banarbete på sträckan Ställdalen-Lindesberg samt Hallsberg-Motala, så väljer TiB och SJ att erbjuda en direktförbindelse med tåg mellan Örebro och Norrköping.

HIT&DIT

VEM GÖR VAD?

AKTUELLA ­BANARBETEN I TÅG I BERGSLAGENS OMRÅDE

ÅK MED TÅG I BERGSLAGEN TILL NORRKÖPING

Ställdalen–Storå Period: 23 juni–3 juli (nattetid). Påverkan: Tågen ersätts med buss. Grängesberg–Kopparberg Period: 5 juli–9 augusti (kvälls-/nattetid). Påverkan: Tågen ersätts med buss. Hallsberg–Motala Period: 6 juli–9 augusti. Påverkan: Tågen ersätts med buss.

TRAFIKVERKET

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för alla trafikslag samt för byggande, drift och underhåll av statliga järn­ vägar och vägar. trafikverket.se 0771-921 921 TÅG I BERGSLAGEN

Tåg i Bergslagen (TiB) ägs av Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Örebro län, och har som uppdrag att driva och utveckla tågtrafik och kollektiv­trafik i Bergslagsområdet. TiB bedriver tågtrafik på sju olika linjer i Dalarna, Gästrikland, Västmanland, Närke och Östergötland. Upphandlad utförare av TiB:s tågtrafik är SJ. tagibergslagen.se TÅGAB

Tågåkergiet i Bergslagen AB (Tågab) kör både gods och persontrafik. ­Persontrafiken körs bl a mellan Dalarna/Värmland och Göteborg. tagakeriet.se 0550-875 00 SJ

SJ AB är ett aktiebolag som ägs av svenska staten, med uppdraget att driva lönsam persontrafik på järnväg. SJ erbjuder tågresor i egen regi och på uppdrag av nationella och regionala trafikmyndigheter. Det är SJ som på uppdrag av Tåg i Bergslagen kör det här tåget. sj.se 0771-75 75 75 TÅGEN

Tåg i Bergslagen hyr sina tåg (de flesta är av modellen Regina) av AB Transitio som är ett fordonsbolag som ägs av landsting och regionala kollektivtrafikmyndigheter. Tågab äger sina egna tåg. STATIONERNA

J­ ernhusen AB är ägare till flertalet av regionernas stationsbyggnader. Trafikverket ansvarar för information och informationssystem samt ­perrongerna vid järnvägs­stationerna.

33/ 2020 / 2020

29


INFORMATIONSSIDOR FRÅN TÅG I BERGSLAGEN

KÖP DIN RESA SOM DET PASSAR DIG KÖP DIN BILJETT HOS SJ

I SJs app eller på sj.se köper du din biljett enklast. Biljetten kan köpas ända fram till tågets avgång. Du kan också köpa resan via andra kanaler hos SJ samt deras ombud. För bästa pris ska du köpa din biljett så tidigt som möjligt. Läs mer på sj.se KÖP DIN BILJETT OMBORD

Du kan köpa enkelbiljett ombord. Den biljetten säljs alltid till fullpris och endast i kategorin vuxen. Du kan betala med kort. Biljetten gäller bara på det tåg du åker med när du köper b ­ iljetten. Det går inte att köpa en biljett ombord med byte till annat tåg. RESPLUS-BILJETT

Med Resplus får du hela resan på en biljett, oavsett vilka delsträckor som ingår. Fördelar med Resplus: • tidtabell för hela resan • biljett även för lokal- eller länstrafiken • kom-fram-garanti Observera att du inte kan köpa Resplusbiljett ombord. Köp din Resplus-biljett på sj.se

PENDLARE? För dig som pendlar finns det olika lösningar. Hitta den den som passar dig bäst. 1. LÄNSTRAFIKBOLAGENS PERIODBILJETTER

På Tåg i Bergslagen kan du resa med periodbiljett från länstrafikbolagen Dalatrafik, Länstrafiken i Örebro, VL samt X-trafik. X-trafik och Dalatrafik har också en gemensam periodbiljett som gäller i båda länen. Med dessa kan du resa till n ­ ärmaste kommun­centrum i angränsande län. Hitta det kort som passar bäst för dina resor på tagibergslagen.se 2. MOVINGO PENDLARBILJETT

Reser du över länsgränsen är Movingos pendlar­ biljett ett alternativ. Med Movingo ingår all länsoch lokaltrafik längs sträckan. Movingo är ett samarbete mallan SL, Sörmlandstrafiken, UL, VL, Länstrafiken Örebro och Östgötatrafiken. Läs mer på sj.se/movingo 3. SJ MÅNADSBILJETT

Passar inte något av länskorten eller Movingo är SJ månadsbiljett ett alternativ. Med den kan du resa obegränsat på en sträcka med TiB och SJ-tåg. Inom TiB-området ingår stadstrafiken. Läs mer på sj.se

30

3/ 2020

VI ÄR LÄNKEN MELLAN BERGSLAGSLÄNEN Tåg i Bergslagen arbetar för att öka möjligheterna att pendla till arbetet eller ­studierna, resa i tjänsten eller på fritiden. Sedan trafiken startade 2001 har a ­ vsikten varit att knyta samman de fyra Bergslagslänen Örebro, Västmanland, Dalarna och Gävleborg. Därför är det naturligt att Region Örebro, Region Västmanland, Region Gävleborg samt Region Dalarna till lika delar är våra ägare. Tågtrafiken är ­upphandlad och sedan december 2016 ansvarar SJ för den.

SÄLLSKAPSDJUR

CYKLAR

Självklart kan du resa med ditt sällskapsdjur. Två sällskapsdjur per person (som har ­biljett) får följa med avgiftsfritt. För ytter­ ligare djur ska en ungdomsbiljett köpas. Det finns speciellt anvisade platser för djur. Djur ska färdas på golvet. Mindre djur i bur får placeras på sittplats. Läs mer om regler för sällskapsdjur på sj.se

Cykel (även elcykel) kan tas med på tåget förutom på vissa avgångar sträckan Fagersta - Västerås som saknar cykelplatser. För att se vad som gäller på just din avgång sök information på sj.se. Begränsningen är annars att två cyklar får plats på varje tåg. Dessa platser går inte att förboka, här gäller ”först till kvarn”.

HITTEGODS

Har du tappat eller glömt något på våra tåg? Börja med att registrera dina kvarglömda saker på lostandfound.sodexo.se

KONTAKT

?

NÅGOT ANNAT DU VILL VETA?

Ställ frågan till tågvärden ombord eller hitta svar hos aktören det gäller. Kontaktuppgifter hittar du längst ned på sidan.

För dig som reser med någon av ­länstrafikbolagens biljetter:

SJ Till SJ kan du vända dig med alla frågor som rör ditt resande. De hjälper dig direkt eller slussar dig rätt. 0771 - 75 75 75 sj.se/kundservice

DALATRAFIK 0771-95 95 95 dalatrafik.se

VL 0771-22 40 00 vl.se

MOVINGO Angående biljett som köpts via SJ, hänvisar vi dig till SJ. Läs mer på sj.se/movingo

LÄNSTRAFIKEN 0771 - 55 30 00 lanstrafiken.se

X-TRAFIK 0771- 91 01 09 xtrafik.se

TÅG I BERGSLAGEN För övriga frågor är du välkommen att kontaka oss direkt. Läs mer på tagibergslagen.se


C LE GÄ V

k

Sa nd vi k

BORLÄNGE C

St or vi

FA

Ho fo rs

LU N

C

en

GÄVLEBORGS LÄN

In sjö n Ga gn Dj e f ur ås

DALARNAS LÄN

M

M or OR a st Rä A ran ttv d ik Tä llb er Le g ks an d

HÄR KAN DU RESA MED TÅG I BERGSLAGEN

te r

½Sundsvall ¾Uppsala

Torsåker GÄVLEBORGS LÄN UPPSALA LÄN

Horndals bruk RN

He

Fors

LA

LUDVIKA

DA

de

m

or

a

GÄVLEBORGS LÄN DALARNAS LÄN

AS

Avesta C

a AL

A

C

åv ng

PS

ST

ER

ÅS

C

na

ar

tu

ng

ha ta lls

Di

m

m

ar m m

ha ra

Ha

Su

s nä m Ra

UPPSALA LÄN

g Vi

rs

bo

er lsb ge

VÄSTMANLANDS LÄN

C

rg TA

GE

RS

be tte FA

Än

STOCKHOLM C

SÖDERMANLANDS LÄN

Tåg i Bergslagen knyter samman de fyra bergslagslänen. Vi arbetar för att öka möjligheterna att pendla till arbetet eller studierna, resa i tjänsten eller på fritiden.

S

ND LA

ÖT RG TE

ÖS N

ÖSTERGÖTLANDS LÄN

UP

M

Fa ka ns in

Sk ÖREBRO LÄN

i öv Fr O C ro S mla ERG R b Ku SB EB Öre LL HA

ÖR

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

by

la Sa

rs ge

N

LÄ S

ND

LA

AN M ST VÄ

¼Stockholm ¥Örebro ¾Eskilstuna

Arlanda

VÄSTMANLANDS LÄN

Motala

ÖREBRO LÄN

STOCKHOLMS LÄN

He

N ta

N LÄ AS RN

ng

N

de

Laxå

go

d Va

de Sö

ni

RO

LA

en

EB

DA

rb

ÖR

Lin

rg rå rg be Sto sbe

ar

pp

RM L ÖR AN EB DS RO LÄ LÄ N N

VÄSTMANLANDS LÄN

or

är rb

VÄSTMANLANDS LÄN

Ka

Ko ¥Karlstad/Oslo ¾Göteborg

UPPSALA LÄN

ke

DALARNAS LÄN

en

al

ld

Sm

äl

St

ed

g

je

er

ba

sb

ck

ge

en

än ÖREBRO LÄN

N

AVESTA/KRYLBO

Gr DALARNAS LÄN

Skänninge Mjölby ¼Linköping ¾Malmö/Köpenhamn

SÖK OCH BOKA DIN RESA PÅ SJ.SE

tagibergslagen.se R E G I O N ER N A DA L A R N A, GÄVL EB O RG, VÄS TM A N L A N D O CH Ö R EB RO I SA MVER K A N


VI HA R ÖPPE T!

Din hemesterpärla! Välkommen till en semester i grannskapet. Hos oss finns frisk luft, utrymme och hållbarhet. Vi kan erbjuda er högklassig mat på härodlade produkter, genuin service och premiumboende. Vi skruvar, planerar, anpassar och justerar så att din vistelse hos oss blir trygg och säker. Platsen för en riktigt härlig, aktiv och mysig sommarsemester helt enkelt på landets 10:e bästa hotell (Tripadvisor 2019). Hoppas vi ses i sommar! Psst! Fri om- och avbokning gäller!

WWW.HOGBOBRUKSHOTELL.SE

Profile for 365 Publishing

Hit&Dit nr3 2020  

I det här numret av Hit&Dit har vi samlat en del inspiration just för sommarens utflykter. Trakten runt Gysinge i Gästrikland lockar med und...

Hit&Dit nr3 2020  

I det här numret av Hit&Dit har vi samlat en del inspiration just för sommarens utflykter. Trakten runt Gysinge i Gästrikland lockar med und...

Profile for 365publ