Page 1

Magazine Nummereen Kinderopvang | Voorjaar 2013

Activiteiten op Clup Hasta la Pasta Ouder aan het woord Hoe is in het gezin de

kinderopvang geregeld?

Van peuter naar kleuter

“Jij was mijn juf toen ik baby was�


Wintelre

2x Lage Mierde

Hooge Mierde

Oerle

Vessem

2x

Netersel

6x

5x

Bladel

Reusel

Knegsel

Hoogeloon Casteren

Hulsel

3x Veldhoven

Steensel Hapert

Duizel

4x Eersel

5x Bergeijk

Colofon DAG! magazine is een uitgave van Nummereen Kinderopvang. Het magazine informeert ouders, opvoeders en andere relaties over belangrijke, informatieve en leuke ontwikkelingen en gebeurtenissen die binnen Nummereen Kinderopvang plaatsvinden. Nummereen Kinderopvang Dalemsedijk 5 5521 RM Eersel 0497 – 51 78 14 info@nummereen.com www.nummereen.com • DAG! magazine verschijnt twee keer per jaar • Oplage: 2.500 stuks • (Eind)redactie: afdeling PR & Communicatie • Met medewerking van: Sanne Beemster, Sabine Jansen, Wendy Jorissen, Pascale Spieringhs • Opmaak & vormgeving: 2d studio in vorm, Kaatsheuvel

Gastredacteur Sanne Beemster Woonplaats

Lage Mierde

Leeftijd

35 jaar

Burgerlijke staat

Getrouwd met Arjan

Kinderen

Tessa (3 jaar) en Emma (1 jaar)

Beroep

Communicatieadviseur

Opvanglocatie

De Paraplu, Lage Mierde

“Ik wilde gastredacteur zijn omdat ik het leuk en belang­ rijk vind om een bijdrage te leveren aan de opvang van mijn kinderen. Dan kun je het beste een bijdrage leveren met de aspecten waar je ervaring mee hebt en dat is voor mij, vanwege mijn baan, het zijn van (gast)redacteur!”

Wilt u iets kwijt? Heeft u tips? Opmerkingen? Een verbeter­ suggestie of een complimentje? Over de opvang, dit magazine of iets anders? We horen het graag. Samen kunnen we onze dienstverlening nóg beter maken. U kunt ons bereiken via info@nummereen.com of 0497 – 51 78 14.

“Bent u tevreden? Zeg het voort! Bent u niet helemaal tevreden? Zeg het ons!”

2

Gehoord:

Wat een gezelligheid, met al die kinderen! Dagelijks horen we de meest grappige en schattige uitspraken. Wat hebben we de laatste tijd gehoord?


Goede[n]dag Ondanks het feit dat de sector kinderopvang door de crisis en overheidsmaatregelen klappen te verduren krijgt, houden we ons steeds goed voor ogen wat we allemaal doen. We bieden kwalitatief hoogwaardige en ontwikkelings­gerichte kinderopvang waarbij het kind op nummer één staat. Voor alle kinderen een veilige en fijne plek creëren om met lieve, maar ook goed geschoolde ’juffen’ een heerlijke dag te hebben. Ouders ontzorgen door een stabiele maar meteen ook pedagogisch zeer verantwoorde zorgomgeving voor hun kinderen te bieden. Dat is waar we met heel veel plezier en met heel ons hart voor gaan. Achter de schermen zijn we natuur­ lijk bezig om de randvoorwaarden zo goed, efficiënt en effectief mogelijk in te zetten. Opdat we kunnen blijven investeren in onze dienst­verlening en kunnen inspelen op de behoeften van de kinderen en hun ouders.  DAG! magazine zien we als een goede mogelijkheid om ouders meer achtergrond­informatie te geven over onze opvang en de toegevoegde waarde ervan. Maar het magazine  wenden we ook aan om nieuwe ouders kennis te laten maken met onze organisatie. Bovendien ontvangen ook de basisscholen, onze partners, het magazine. Op deze manier dient het magazine meerdere doelen! Passend bij de huidige ontwikkelingen hebben we wel besloten om de verschijningsfrequentie van het magazine te verlagen. Voortaan verschijnt DAG! twee keer per jaar. In deze editie van DAG! magazine nemen we vast een voorproefje op een hopelijk heerlijk voorjaar. Na een lange winter kunnen we nu eindelijk gaan genieten van de lente! De jassen blijven uit, de snotneuzen verdwijnen en er komt langzaam weer wat kleur op de wangen. In deze editie een kijkje achter de schermen van het activiteiten­aanbod op de Clup. Ook  beschrijven we hoe we peuters begeleiden op hun weg naar de basisschool. En ook nu weer vertellen een ouder en medewerker over hun ervaringen met en in de kinder­ opvang. En natuurlijk ontbreken de foto’s van een aantal mooie en gezellige momenten samen met de kinderen niet.  Kortom, weer genoeg te lezen en kijken!  Ga er maar even goed voor zitten, lekker buiten in dat voorjaars­ zonnetje. Veel leesplezier! Sabine Jansen

Volg ons op Twitter @nummereeN_ko Liz:

“Mijn mama neemt alt ijd koeienyoghurt mee naar haar werk”

3


Samen Elke locatie is anders. Iedere dag is anders. Maar in ieder geval één ding hebben alle locaties en dagen gemeen; de kinderen zijn er samen met anderen. En dat betekent samen eten, samen lachen, samen naar buiten. Maar ook samen opruimen, samen in de kring en samen spelen. Kortom; veel gezelligheid, speelpret en vriendjes. Een impressie van al dit gezamenlijke plezier!

Ervaring, expertise en efficiency Ondersteuning vanuit Nummereen Shared Service Center Nummereen Kinderopvang wordt ondersteund door Nummereen Shared Service Center (SSC). In het SSC zitten alle diensten die niet direct te maken hebben met de kinderopvang maar wel onmisbaar zijn voor onze organisatie. Denk aan Financiën & Administratie, HRM, Inkoop & Facilitair, Communicatie en Kwaliteitsmanagement. Nummereen SSC bestaat sinds 1 januari 2012. Het SSC ondersteunt Nummereen Kinderopvang op ver­ schillende manieren. Krijgt een locatie een GGD-inspectie? Dat regelen de adviseurs van Kwaliteitsmanagement. Moet een locatie verbouwd of opnieuw ingericht worden, dan wordt Inkoop & Facilitair ingeschakeld. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor dit magazine; het wordt gemaakt in opdracht van Nummereen Kinderopvang, door Nummereen SSC. ­Natuurlijk is er volop overleg en afstemming. De lijnen zijn kort en de communicatie is informeel.

4

Peuters en pedagogisch medewerkers zitten aan tafel en vieren feest. Grapt de peda­gogisch medewerker:

Het SSC verricht niet alleen werkzaamheden voor de kinder­ opvang. Ook andere partijen kunnen diensten inkopen. Nummereen Kinderopvang huurt expertise van het SSC op contractbasis in. We kopen alleen uren in bij het SSC als het nodig is. Maximale efficiency dus. Mede hierdoor kunnen we de uurprijzen van de kinderopvang zo laag mogelijk houden. Benieuwd naar de mensen achter het SSC? Kijk eens op de website: www.nummereenssc.com.

“Nu word ik 4 en ga ik naar de basisschool”

Waarop alle kinderen in koor roepen:

>


DAG!boek Kinderen die bij ons naar het kinderdagverblijf komen, krijgen allemaal een DAG!boek. In dit speciaal door ons gemaakte mapje doen onze pedagogisch mede­ werkers verslag van de dag. Het DAG!boekje bevat vrolijk vormgegeven voorgedrukte invulvelden zodat het maken van de dagverslagen relatief snel gebeurd is. Op deze manier blijft er lekker veel tijd over voor de kinderen zelf. Voor de ouders is er een apart stuk gere­ serveerd, waar ook zij snel en overzichtelijk een update van de ontwikkelingen van hun kind kunnen geven. We hebben expres gekozen voor een multomap zodat ouders het DAG!boek zelf naar wens kunnen aanvul­ len en inrichten. Zo wordt het echt een persoonlijk boek! Het DAG!boekje is afwasbaar en stevig. Zo kan het vier jaar lang mee. En is het ook geschikt om te bewaren voor later!

“Nééé, jij wordt al 5!. . ”

Tim weet veel over dino’s:

“De dinosaurussen zijn allemaal uitgestormen. Echt waar!”

5


Kikkerdril­ pudding Bij Clup Hasta la Pasta staat momenteel ‘flora en fauna’ centraal. En daar past het maken van een ­kikkerdrilpudding bij! Leuk voor kinderen die wel graag met hun handen bezig zijn maar niet houden van het geijkte plak- en knipwerk. En voor de durfals: de kikkerdrilpudding is eetbaar! en:

Benodigdhed

Vul de schaal met koud water. Snijd het kiwifruit in kleine stuk­ ken en doe het bij het appelsap. Laat de gelatine tien minuten in koud water weken en knijp deze vervolgens goed uit. Verwarm een beetje appelsap tot het kookt. Haal de pan van het vuur en los de gelatine erin op. Doe het gelatinemengsel bij het appel­ sap en kiwifruit. Goed roeren. Giet het water uit de schaal en vul deze met de puddingsubstantie. Laat de pudding in de koel­ kast opstijven. Stevig genoeg? Keer de pudding dan voorzichtig om op een bord.

Peper en zout en wat olijfolie

i) n verse kiw

ruit (géé 1 blikje kiwif gelatine 12 blaadjes p 1 liter appelsa orm) l (als puddingv Ronde schaa Pan Garde Koud water

Deeg voor hartige taart

Lage taartvorm

1 teentje knoflook

Spinazietaart Eindelijk is het lente! Tijd voor lichtere maaltijden boordevol voorjaarsgroenten. Deze spinazietaart kan makkelijk een dag van te voren gemaakt worden zodat ie na afloop van een drukke werkdag alleen nog maar even opgewarmd hoeft te worden*. Vet de taartvorm in met wat olie of vloeibare bakboter. Bekleed deze met de ontdooide deeg­plakjes. Fruit de geperste knoflook in wat olie en doe de spinazie erbij. Roerbak tot spinazie ontdooid is. Voeg naar smaak peper en zout toe en eventueel geroosterde pijnboompitten, wat basilicum of pesto. Voeg de eieren, de feta en de crème fraîche toe aan de spinazie. Giet dit spinaziemengsel in de taartvorm en bestrooi de bovenkant met geraspte kaas. Bak de hartige taart in 40 minuten gaar op 180-200 graden. Lekker met een (tomaten) salade. Eet smakelijk!

450 gram diepvriesspinazie

100 gram feta in blokjes

2 eieren

6

Dion:

100 gram geraspte kaas

* nb. Volgens het Voedingscentrum mag een spinaziegerecht één keer worden opgewarmd.

1 bekertje (demi) crème fraîche

“Als je over wilt steken moet je dat bij het st reebrapad doen”

Quinten (over zijn nét wat jongere groepsgenootjes):

>


Activiteiten op Clup Hasta la Pasta Op Clup Hasta la Pasta ontvangen we elke dag na schooltijd onze Cluppers. Even bijkomen van de schooldag onder het genot van wat drinken en fruit en dan lekker spelen. Elke dag worden er activiteiten aangeboden die te maken hebben met het thema wat op dat moment loopt. Hierbij komen afwisselend de pijlers sport & spel, cultuur, techniek en natuur aan bod. Elke dag is er dus wat te beleven. Op schooldagen is de tijd dat kinderen op de Clup zijn relatief kort. Gelukkig is de Clup ook op studiedagen en tijdens vakanties open. Dan is er natuurlijk alle tijd om lekker uitgebreid van alles te ondernemen, wat we dan ook volop doen! Thema’s op de Clup Speciaal voor het activiteitenaanbod op de Clup hebben we een bso-coördinator. Zij is, samen met een werkgroep, verant­woordelijk voor het bedenken van alle thema’s en alle activiteiten. Bso-coördinator Wendy Jorissen vertelt: “Door het jaar heen komen op Clup Hasta la Pasta zes thema’s aan bod. Elk thema duurt acht weken, waarvan één opbouw- en één afbouwweek. Zes weken lang zijn de kinderen dus actief bezig met hetzelfde thema. Dat kan de ene dag in de vorm van een sport- of spelactiviteit zijn en een andere dag met een knutselof kook­activiteit. De thema’s worden voor een heel jaar vooruit bepaald en gepland. Onze werkgroep, die naast mij bestaat uit Harm (sport- en spelcoördinator) en Francine (ervaren bsomedewerker), heeft zelf altijd volop ideeën voor leuke ­thema’s. Maar ook de medewerkers en Cluppers zelf worden om suggesties gevraagd. Als we voor een jaar de thema’s hebben vastgelegd maken we op basis daarvan een jaar­kalender. Natuurlijk houden we er rekening mee dat we uiteen­lopende thema’s kiezen zodat er door het jaar heen voor elk kind wat wils is. Op dit moment is het thema op de Clup ‘flora en fauna’, terwijl in mei en juni ‘experimenteren’ centraal staat. Andere thema’s die in de afgelopen periode aan bod kwamen, zijn ‘architectuur’, ‘Amerika’ en ‘film & fotografie’. Draaiboek Ruim voor ieder thema start, ga ik samen met Harm en Francine om tafel om het activiteiten­aanbod te ontwikkelen. We maken zo voor elk thema een draaiboek met speltips, knutsel­activiteiten, kokkerel­ suggesties etc. Iedere bso-locatie ontvangt zo’n draaiboek. Door de weken heen

kiezen de pedagogisch mede­werkers aan de hand van het draai­ boek, vaak in samenspraak met kinderen, welke activiteit ze die middag gaan doen. Vakantieclup De thema’s lopen door in vakanties. Ook dan wordt het draaiboek gebruikt door de pedagogisch medewerkers. Maar daarnaast zijn er in elke vakantie ook zogeheten ‘spetter­activiteiten’. ­­­­ Dit zijn meestal de uitgebreidere activiteiten die het dag­programma grotendeels bepalen. Deze spetters worden altijd ruim voor de vakantie via posters en de vakantie­pagina op onze website bekendgemaakt zodat kinderen weten wat we in de vakantie gaan doen. Soms zijn dat activiteiten met kinderen van andere locaties, z­ oals een grote sportdag. We proberen altijd ­vernieuwende en bijzondere activi­teiten op het pro­ gramma te zetten. Of we nodigen iemand uit om op de Clup iets te komen demonstreren. Zo is er al eens een mad science demonstratie geweest, hadden we in de kerst­vakantie een goochelaar en deden de kinderen in Vessem mee aan het project ‘hond bij de bso’. Door de wisselende thema’s en bijbehorende activiteiten is iedere vakantie anders. Het is leuk om te merken dat kinderen en ouders ook steeds meer aan de hand van het activiteitenprogramma hun dagen gaan inzetten. In de carnavals­vakantie gingen we op donderdag met de oudste Cluppers een uitgebreide high tea maken. Dat vonden sommige kinderen zo leuk dat ze hun ouders vroegen om op donder­dag naar de Clup te mogen, in plaats van hun vaste dinsdag. Die flexibiliteit is er; mooi om te zien dat er gebruik van gemaakt wordt. En het betekende dus dat mijn idee voor een high tea geslaagd was!”

“Doe de kleine Maatjes maar een slabber aan. Ik ga vast fruit eten want ik ben al groot”

7


In ons magazine laten we iedere uitgave een ouder aan het woord. Hoe is de gezinssituatie en hoe is de kinderopvang ingericht? Hoe gaat dat in de praktijk en hoe bevalt dat?

Ouder aan het woord Judith van Zanten

Uitbreiding aanbod Veldhoven Midden In Veldhoven Midden wordt hard gewerkt aan een multi­ functionele accommodatie (mfa). Hierin zullen ook wij onze intrek nemen. We bieden al langer buitenschoolse opvang aan in Veldhoven Midden en zodra de mfa klaar is gaan we ook dagopvang aanbieden. Vooruitlopend daarop zijn we op 1 januari jl. gestart met het peuterprogramma. Op basis­ school EigenWijs zijn we een samenwerking aangegaan met de nulgroep van de basisschool; hierin zitten kinderen die in het eerste halfjaar van 2013 vier jaar worden of zijn geworden. Op vastgelegde momenten zijn er activiteiten voor alleen de peuters of wordt er in subgroepjes gewerkt. Zo kan de pedagogisch medewerker optimaal inspelen op het niveau van ieder kind. Op andere momenten is er een gezamenlijke activiteit voor de peuters en de kleuters. Het dagprogramma heeft als uitgangspunt te zorgen voor een optimale inhoudelijke samenwerking tussen de peuters (voorschoolse educatie) en kleuters (vroegschoolse educatie).

8

Laagdrempelig wennen aan de basisschool Het voordeel van deze intensieve samenwerking is dat peuters makkelijker de overgang van peuterspeelzaal naar basisschool kunnen maken. De peuters zijn al bekend in het schoolgebouw, hebben de leerkracht al ontmoet, kennen de andere kleuters. Dat maakt voor hen de stap naar de basisschool een stuk minder groot. Peuters kunnen leren van de kleuters en omgekeerd groeit een kleuter sociaal-emotioneel omdat hij zich groot kan voelen. Leerkracht en pedagogisch medewerker hebben nauw contact wat ook voordelen oplevert. De leerkracht kent de kinderen al voordat deze in de klas komen. Eventuele extra aandachts­punten zijn op deze manier al bekend voordat het kindje start in de klas!

De brandweer rukt uit en komt met harde sirenes langsgereden. “Kijk, de brand­ weer”, roepen de pedagogisch medewerkers. Peuter Teun zegt droog:

“O, heb ik ‘m net gemist”


Judith van Zanten (30 jaar) is getrouwd met Mike. Samen met hun kinderen Bas (4 jaar) en Meike (2 jaar) wonen zij in Bergeijk. Meike zit bij Duimelot, Bas gaat naar Clup Hasta la Pasta. Judith begint haar verhaal: “Toen Bas nog een baby was, ging hij naar De Paraplu, ook hier in Bergeijk. Indertijd was daar een pakket wat beter aansloot bij onze wensen. Toen Meike werd geboren, zijn we overgestapt naar Duimelot. Bij De Paraplu was toen niet meteen plek voor Meike en bij Duimelot wel. Bovendien had Duimelot inmiddels dezelfde pakketten dus dat maakte geen verschil meer. Bas is inmiddels vier jaar en gaat dan ook sinds kort naar Clup Hasta

la Pasta. Meike gaat anderhalve dag per week naar Duimelot. Op maandag gaat ze de hele dag naar de opvang, op dinsdag alleen de ochtend. ’s Middags passen dan mijn ouders op. Dat vinden ze leuk en ik vond het ook fijn als opa en oma een dagdeel zouden oppassen. Ik werk in Bergeijk, dus ik ga altijd met de fiets. Mike brengt Meike elke ochtend met de auto weg, dat is zo gegroeid toen Meike nog te klein was om op de fiets te kunnen. Ik neem Bas mee op de fiets en zet hem af. Ik ben eigenlijk altijd degene die ze ophaalt. We hebben toen ik zwanger was bewust voor het kinderdagverblijf gekozen. En ik sta nog steeds achter die keuze. Ik ben er geen voorstander van om kinderen vier jaar bij mama thuis te houden. Het kinderdagverblijf geeft de kinderen struc­ tuur. Elke dag in het kringetje, elke dag samen eten, op vaste momenten een

activiteit en buitenspelen. Ik ben leer­ kracht in groep 1/2 en merk het aan kleuters in de klas als ze naar het kinder­ dagverblijf zijn geweest. Zij zijn van baby af aan gewend om weg te zijn van huis en in een groep mee te draaien. Voor wat betreft mijn eigen kinderen ben ik ook erg positief. De medewerkers geven veel warmte aan de kinderen; het is niet alleen maar verzorgen en bezig­ houden. En zeker bij de peuters geven de pedagogisch medewerkers ook echt al richting. Ze stellen duidelijke grenzen. Daar ervaar je thuis ook de voordelen van. Het afleren van het speentje, het zindelijk maken, daarin hebben de mede­ werkers echt een grote bijdrage geleverd. Ik merk dat het voor de ontwikkeling van Meike goed is dat ze naar Duimelot gaat en datzelfde gevoel had ik indertijd bij Bas. Ik zou het niet willen missen!”

www.nummereen.com Sinds het voorjaar van 2012 hebben we een nieuwe website. Dat is vast bekend. Sindsdien kunt u op www.nummereen.com natuurlijk alle informatie over onze diensten vinden. Maar wist u dat u hier ook terecht kunt voor adressen en telefoonnummers van alle locaties, tariefoverzichten, onze tweets, nieuwsberichten en het digitale fotoalbum? ­ Omdat de website een mobiele variant heeft, is informatie ook onderweg makkelijk op te zoeken! Heeft u verbeterpunten of ideeën voor de website? We horen het graag!

Enkele kinderen spelen met de telefoon. Zegt Kiki:

“Hallo, wie is daar?”

>

Antwoordt Guusje:

“De voicemail“

9


In de

spotlights Harm Tielemans sport- en spelcoördinator Clup Hasta la Pasta

Onze medewerkers zijn goud waard! Allemaal. Niet iedere medewerker is voor u even zichtbaar. Dit magazine is een mooie gelegenheid om onze mensen aan u voor te stellen. In iedere uitgave geven we een van onze medewerkers een podium. Wat doet hij of zij binnen de organisatie? Deze keer Harm Tielemans (24 jaar). Harm is binnen Clup Hasta la Pasta coördinator van het sport- en spelaanbod en verzorgt sportlessen. Hij vertelt: “Ik heb een opleiding gevolgd tot eerstegraads docent lichamelijke opvoeding. Drieënhalf jaar geleden heb ik deze opleiding afgerond en kon ik dus aan de slag als gymdocent. Maar dat bleek niet mee te vallen. Daarom ben ik op een gegeven moment wat breder gaan kijken en zo ben ik terecht­ gekomen bij Clup Hasta la Pasta. Toen ik hier drie jaar geleden begon, was ik hoofdzakelijk pedagogisch medewerker op een vaste locatie. Mijn hart ligt nu eenmaal bij sport dus elke middag gaf ik wel een sportieve draai. Knutselen en koken zijn niet zo mijn ding, laat mij maar lekker actief bezig zijn. Gelukkig vinden de meeste kinderen dit

10

Davy:

erg leuk! En zo niet, dan kiezen zij voor iets anders. Mijn motto is dat kinderen plezier moeten hebben. Al probeer ik ze wel te motiveren om actief bezig te zijn. Natuurlijk willen ze graag even rusten of hun eigen ding doen, als ze net uit school komen. Maar daarna vinden ze het meestal hartstikke leuk om een spelof sportactiviteit te doen. Zeker jongens vinden het ook erg leuk, zo’n actieve man op de groep! Sinds een half jaar is mijn functie ver­ anderd. Ik sta nu niet meer vast op één locatie maar ben voor alle bso-locaties inzet­baar om sport- en spelaanbod te verzorgen. Op verschillende locaties hebben we de mogelijkheid tot gebruik van gym- of speelzaal zodat we zelfs met slecht weer alle ruimte hebben. Maar ook zonder speciale sport­ruimte kunnen we lekker actief doen. Ik probeer kinderen zo veel mogelijk

“Als het herfst is dan wordt de zon groen”

met allerlei sporten in aanraking te laten komen. Natuurlijk wordt er volop gevoetbald, en spelen we volley- en handbal. Maar ik streef ernaar juist ook ‘bijzondere’ sporten te introduceren. Zoals acrogym en kickboksen. Ook tijdens schoolvakanties ben ik verantwoordelijk voor het sport- en spelaanbod. Zo kregen de Cluppers van acht jaar en ouder in de herfstvakantie een workshop slackline en gingen zij in de carnavalsvakantie handboogschieten. Iedere vakantie ­ bevat een mix van creatieve, culturele en sportieve activiteiten. Aan mij om het sport­gedeelte van ieder vakantie­­­pro­gramma te verzorgen. Over vijf jaar hoop ik nog steeds het sportaanbod op Clup Hasta la Pasta te verzorgen. Maar ik zou daarnaast dan ook graag gymlessen op basisscholen willen geven. Mijn werkdag op de Clup begint pas na schooltijd. Dus dit zou prima aansluiten. Wie weet wat de toekomst brengt!

Nina (pedagogisch medewerker) doet haar trui goed waarop Lotte vraagt:

>


Van peuter naar kleuter De meeste kinderen van Duimelot en De Paraplu komen zo’n vier jaar naar onze dagopvang. Ze starten als mama na haar zwangerschapsverlof weer gaat werken en verlaten ons als het tijd is om naar de basisschool te gaan. De kinderen kijken er meestal echt naar uit om naar de basisschool te gaan. Dan zijn ze immers ‘groot’! De overgang van kinderdagverblijf naar basisschool gaat niet van het ene op het andere moment en wordt door ons goed begeleid. Voorbereiden Sanne Goorman werkt op een peutergroep bij Duimelot in Eersel. Zij legt uit: “We bereiden de kinderen voor op hun over­ gang naar de basisschool. Natuurlijk zijn ze bij ons al gewend aan een vast dagritme wat dat van school benadert. Ook weten ze wat het is om onderdeel uit te maken van een groep met leeftijdsgenootjes. Dit maakt dat kinderen op school zelf meestal wel snel wennen. Maar het blijft natuurlijk spannend om naar een nieuwe omgeving te gaan. Kinderen die bijna vier jaar worden, gaan een paar ochtenden oefenen op de basisschool. Daar praten we met het kindje over. Ook in de kring is hiervoor aandacht, zodat andere kinderen ook weten wat hun vriendje zoal heeft meegemaakt. We wensen hem of haar van te voren samen veel succes en plezier en vragen vervolgens ook hoe het oefenen op school gegaan is. Kinderen die zijn aangemeld voor de buitenschoolse opvang mogen ook al een keer gaan wennen op de Clup.” Overdrachtsinstrument Vanaf het moment dat het kind tweeënhalf jaar oud is, vullen we een overdrachtsinstrument in. Hierin wordt onder andere bijgehouden hoe het kind zich ontwikkeld, of hij lekker in zijn vel zit op de groep en wat hij leuk vindt om te doen. Dat verslag bespreken we zo’n twee maanden voordat het kindje

“Zit je romper niet goed?”

Pol:

naar school gaat met de ouders. Tevens wordt dit overdrachts­ instrument naar school gestuurd. Zo weet de leerkracht ook wat het kind leuk vindt of waar het eventueel extra aandacht ­ bij nodig heeft. Afscheid En dan is het zover: de vierde verjaardag! Soms, als de verjaar­ dag net voor of in een vakantie valt, gaan kinderen niet meteen naar school maar blijven ze nog wat langer op het kinderdag­ verblijf. Maar in de meeste gevallen gaan kinderen de dag na hun vierde verjaardag direct naar school. De verjaardag van het kindje wordt dan ook gecombineerd met het afscheid.

“Jij was mijn juf toen ik baby was” “Als een kindje naar de basisschool gaat, nemen we afscheid met een feestje”, vertelt Sanne. We noemen dat ook wel het ‘tranenfeest’ omdat we natuurlijk allemaal verdrietig zijn dat ons vriendje weggaat. Het kindje is heel de dag speciaal. Hij krijgt een kroon en is het ‘helpende handje’. Natuurlijk zingen we lied­ jes en wordt er getrakteerd. In plaats van een feestneus mag het kindje bij alle groepsgenootjes tranen op de wangen schminken. Het vertrekkende kindje krijgt van ons een leesboekje mee over naar school gaan en een persoonlijke herinnering die we samen met de kindjes van de groep hebben gemaakt.” En dan komt toch echt het moment dat papa of mama hun kindje voor het laatst komen halen op het kinderdagverblijf. ­ En dat afscheid valt zowel het kindje als de pedagogisch mede­ werkers soms zwaar. Na vier jaar is er immers echt een band! Gelukkig zien we veel van onze peuters terug als Clupper en komen ze in vakanties of na schooltijd nog lekker even knuffelen. En dat vinden zowel wij als de kinderen maar wat leuk!

“Alle klokken gaan langzaam, behalve de klok van de Clup”

11


Proefmonster

Nummere Kinderopv en een waard ang, investerinevolle g uw kind in

Kom het een maand uitproberen!

Professionele kinderopvang goed voor kinderen

Niet goed? Geld terug!

We zijn overtuigd van de kwaliteit van onze dienstverlening. En van de positieve invloed die professionele kinderopvang heeft op de ontwikkeling van kinderen. De kleinste kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs onder deskundige begeleiding en beleven samen met leeftijdsgenootjes een leuke en uitdagende dag op het kinder­ dagverblijf. En kinderen in de basisschoolleeftijd doen mee aan het ­gevarieerde activiteitenprogramma in de buitenschoolse opvang! We vinden dat alle kinderen hiervan gebruik zouden moeten kunnen maken. Bovendien biedt professionele kinderopvang tal van praktische voordelen ten aanzien van andere vormen van opvang. We zijn 52 weken per jaar geopend en is er een pedagogisch medewerker ziek dan wordt er vervanging geregeld. Altijd zekerheid dus!

Vandaag de dag heeft u de keuze uit een breed scala van opvangmogelijkheden. En misschien verwacht u dat profes­ sionele kinderopvang afschrikwekkend duur is? We vinden het jammer als u voorbijgaat aan onze organisatie om de verkeerde redenen. Daarom laten we u graag laagdrempelig kennismaken met onze organisatie en dienstverlening. Als u uw kind(eren) aanmeldt en na de eerste maand niét tevreden bent, kunt u na die maand per direct uw overeen­ komst opzeggen. Zonder opzegtermijn. De kosten van die maand worden dan ook niet in rekening gebracht. Een soort van niet-tevreden-geld-terug-garantie dus! Dat durven wij best aan. U ook?

Er is zoveel meer mogelijk dan u wellicht in eerste instantie zou denken! Laat u vrijblijvend persoonlijk informeren. Bel 0497-51 78 14 of kijk op www.nummereen.com.

DAG! Nummereen magazine lente 2013  

DAG! Nummereen magazine lente 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you