__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Maak het mee

EDITIE 2

Vrije tijd


2 | Vrijetijdsbrochure | algemeen

Algemene informatie Ticketverkoop en inschrijvingen

Zaalverhuur

Tickets kunnen in voorverkoop aangekocht worden via de webshop of via het evenementenloket in Werf 44 tijdens de openingsuren.

De gemeentelijke zalen en lokalen staan ter beschikking van zowel verenigingen als particulieren. Zo kunt u ze gebruiken voor de organisatie van workshops, cursussen, voorstellingen, voordrachten, feesten, vergaderingen. Neem contact op met het evenementenloket voor meer informatie omtrent de zalen, reglement en tarieven via evenementenloket@schilde.be, 03 380 16 83 of www.schilde.be/evenementenloket.

1. Online • Surf naar de voorstelling van uw keuze. • Kies het aantal tickets en betaal online. • Na betaling ontvangt u de elektronische tickets onmiddellijk via e-mail. • Print de tickets af en neem ze mee naar de voorstelling. • De barcode van uw e-ticket kunt u ook laten scannen op uw smartphone. 2. Via het evenementenloket • Bestel uw ticket via 03 380 16 83 of evenementen@schilde.be. 3. Aan de kassa • Op de dag van de voorstelling kunt u tot tien minuten voor de start van de voorstelling tickets kopen aan de kassa (enkel indien deze nog beschikbaar zijn).

Praktische afspraken • Tickets worden in geen geval terugbetaald of omgeruild, tenzij de voorstelling wordt afgelast. Annuleren is wel mogelijk voor meerdaagse lessenreeksen. De voorwaarden hiervan zijn te consulteren op www.schilde.be/sport-en-themakampen. • De voorstelling begint steeds stipt op tijd. Laatkomers worden na aanvang van de voorstelling niet meer binnengelaten, tenzij tijdens een pauze. • Er mag geen eten of drinken meegenomen worden in de zalen. • Fotograferen of filmen is verboden. Smartphones en gsm’s worden uitgeschakeld om de voorstelling en de geluidsapparatuur niet te storen.

Werf 44 als repetitieruimte Beu om de ziel uit uw lijf te drummen terwijl ze roepen dat het stiller moet? Kom dan repeteren in Werf 44. Het gemeenschapscentrum beschikt immers over een repetitieruimte ‘Box’ die zodanig ingericht werd dat er helemaal niemand gestoord wordt. Breng uw bandleden mee, zet de versterkers wijd open en repeteer er op los! Neem contact op met het evenementenloket voor meer informatie.


3

Opening seizoen

4

Podiumaanbod

6

Haal meer uit uw vrije tijd met de vrijetijdspas van gemeente Schilde

Evenement, expo

19

Wie een vrijetijdspas heeft, geniet van heel wat voordelen. De vrijetijdspas kost vijf euro per jaar. Voor inwoners die het financieel moeilijk hebben, loopt de korting op tot 50 % van de originele prijs.

Uitneembare kalender 

31

Zo herkent u de activiteiten waar de vrijetijdspas een extraatje biedt:

Lessenreeksen (sport) 

40

Cursus, workshop, lezing

44

Film 

55

Bibliotheek 

57

Algemene informatie  Praktische afspraken

63

VRIJETIJDSPAS

Praktisch • de vrijetijdspas voor alle inwoners kost 5 euro • deze vrijetijdspas aanvragen doet u via de webshop of bij het evenementenloket • de vrijetijdspas voor inwoners die het financieel moeilijk hebben is gratis • deze vrijetijdspas aanvragen kan enkel persoonlijk bij het evenementenloket • elke vrijetijdspas is 1 jaar geldig

Meer informatie en aanvragen Evenementenloket, 03 380 16 83, evenementen@schilde.be. Alle informatie over de voordelen, de deelnemende verenigingen en het volledig reglement vindt u op www.schilde.be/vrijetijdspas.

SPAS VRIJETIJD

U kunt inschrijven voor alle activiteiten vanaf 6 juni 2018 om 12 uur tenzij anders vermeld.

80 16 83 info: 03 3

VRIJETIJD VR IJETIJDSSPPAS AS

voornaam naam

N r. X X X X tot . . / . .

| Vrijetijdsbrochure | algemeen

IN DEZE BROCHURE


Opening seizoen 2018-2019 met Nathalie Meskens en de Ketnetband

G ZATERDA 2018 BER 8 SEPTEM

Meskens in Motown de grootste motownhits met Nathalie Meskens Marvin Gaye, The Supremes, The Four Tops,… Wie kent de nummers van deze legendarische artiesten niet? Nathalie en haar tien topmuzikanten brengen de muziek opnieuw tot leven en nemen u mee in dit stomend muzikaal programma met de allergrootste Motownhits. Meskens in Motown, een opzwepende show die tegelijk plaats maakt voor intieme en prachtig ingetogen nummers… Laat u meevoeren door wervelende nostalgie die het hele publiek moeiteloos aan het dansen krijgt! They’ll be dancing, dancing in the street!

ZATERDAG 8 SEPTEMBER 2018 20.30 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde (staande voorstelling) www.schilde.be/inschrijven (code: 2018cult01) 20 euro

VRIJETIJDSPAS 4 euro korting


ZO 9 SEPTEMNDAG BER 201 8

Ketnetband de leukste kidsband van het land Charlotte, Maureen, Sien, Matthew en Gio reizen het hele jaar door het hele land om overal een onvergetelijke en knettergekke show te brengen. Samen met hun muzikanten zetten ze elk plein of elke tent op z’n kop! Zing mee met de coolste Ketnet hits en bewijs dat jij de grootste Ketnet-fan bent. Van Samson & Gert tot K3 en van Justin Bieber tot de Ghostrockers... Het wordt een feestje voor het hele gezin!

ZONDAG 9 SEPTEMBER 2018 16 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde (staande voorstelling) www.schilde.be/inschrijven (code: 2018cult02) 8 euro

VRIJETIJDSPAS 2 euro korting


Podiumaanbod

#Muziek

Franse Chansons met Freddy Birset

Titel Rore, conseditas ut quae dia vel inusa ipid molorumet voloreribus autam, cus aliqui as dicati odite nimentur re perspicipsa disti doluptatia nobis qui volor sit doles denis maxim utaquis vellab ipic temodit veligenest, ut molorpos ea senimi, ut entios siminct emoloreium assimin nos autectu ribus. Odignihil ipideli quodipsa del issimagnis ipienis exceaquae eatia ad magnis doluptaqui tecum rem venecep eroraessit utemporibus et moluptatur, iliassint. Gendis de sit delitis aut aut as

Freddy Birset is een bijzondere vakman met een warme innemende persoonlijkheid. Hij vertolkt als geen ander de mooiste Franse liedjes. Al meer dan 40 jaar staat Freddy Birset op de planken. Hij zong als gitarist bij het orkest van Rocco Granata. Daarna vier jaar croonen met een big band. Sinds de jaren 80 buigt Freddy zich voor en over het Franse chanson. Solo, in trio en zelfs met het Metropoolorkest.

VRIJETIJDSPAS 1 euro korting

Maandag 10/10/2016 20u â‚Ź5

WOENSDAG 24 OKTOBER 2018 14 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven 7 euro


7 | Vrijetijdsbrochure | PODIUMAANBOD

Carrousel zomeravonden Een draaimolen aan muziekstijlen passeert de revue Iedere dinsdagavond van augustus bent u welkom op de gratis Carrousel zomeravonden in ‘t Parkske (Turnhoutsebaan 204, Schilde). Start om 20 uur. U geniet bij zwoel zomerweer van fijne muziek in openlucht. Of kom gewoon iets drinken met buren, familie en vrienden.

Dinsdag 7 augustus 2018 Slick Nick and The Casino Special Dit zevental stond mee aan de wieg van de retro revival en brengt Rock & Roll, Rhythm & Blues en swing. Denk aan Radio Modern sfeer met lichte smokings, zwarte strikjes en veel attitude. Een swingend begin van de Carrouselzomer!

Dinsdag 21 augustus 2018 Quantum Café Een Peruviaan, Chileen, Paraguayaan en wat Belgen gingen op café… het klinkt als het begin van een slechte mop maar het was de start van Quantum Café. Deze dames en heren brengen aanstekelijke grooves met cojones. De zuiderse melodieën doen de temperatuur stijgen.

Dinsdag 28 augustus 2018 Carrousel DJ Team Het Carrousel DJ Team kent z’n publiek als geen ander. Deze heren leggen precies die plaatjes op die u wilt horen. Altijd goedlachs, met een drankje in de hand. Ze stomen u klaar voor de laatste Carrouselavond van 2018.

Meer informatie www.carrouselschilde.be of op de facebookpagina van Carrousel

Dinsdag 14 augustus 2018 Admiral Freebee We kunnen het zelf bijna niet geloven, maar het is zo: dé admiraal komt naar Schilde. Enkele van zijn songs behoren intussen tot het Belgisch collectief geheugen: Einstein Brain, Rags ‘n Run, Always on the Run, Oh darkness,... en ga zo maar door.

Moodcollector Moodcollector staat garant voor een fijne fiesta! Ze spelen catchy eigen Ska- en Reggaesongs. Deze band heeft bakken podiumervaring en trad al op ontelbare festivals op.

© moodcol

The School Boys Wat krijgt u als u getalenteerde muzikanten, goeie stemmen en bekende pop- en rockklassiekers in de mix gooit? Juist, een steengoede coverband. Met een boekentas vol liedjes en een uniform stappen The School Boys het podium op.

lector


8 | Vrijetijdsbrochure | PODIUMAANBOD

#THEATER

© Selina De Maeyer

#THEATER #MUZIEK #KINDEREN #JEUGD #DANS © Rudi Schuerewegen

The Beauty Queen of Leenane van TG de LINK Dit bekende stuk van Martin McDonagh vertelt het verhaal van een alleenstaande vrouw (Debbie Crommelinck) die nog steeds bij haar moeder (Jef Hoogmartens) woont. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar. In huis heerst een constante, psychologische terreur. Als op een dag een oude bekende naar het dorp terugkomt en zijn oog op de jonge vrouw laat vallen, is dit de katalysator van een hoop ellende. Een gruwelijke tragikomedie dus, geregisseerd door Domien Van Der Meiren, gespeeld door vier vrienden met livemuziek van Bert Verbeke en Tim David! TG de LINK is een nieuw, jong gezelschap dat theater maakt dat de link legt tussen verdriet en humor, tussen verschroeiend realisme en ongrijpbare poëzie. Theater dat een brug slaat tussen verleden en toekomst, tussen man en vrouw, tussen ballen en borsten. Theater dat u doet nadenken en vergeten. Dat het onbekende in botsing laat komen met het herkenbare. Kortom: theater dat snijdt en zalft.

VRIJETIJDSPAS 2 euro korting

DONDERDAG 25 OKTOBER 2018 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2018cult03) 12 euro

Ik zit hier!

(2+)

woordarme kindervoorstelling van Compagnie Gorilla Klimmen, klauteren, lopen en hinkelen. Zwaaien, werpen, trekken en duwen. Roepen, dansen, zingen. Tellen, meten, vergelijken. Springen, glunderen, juichen. Over grote en kleine dingen. Over scherpe kantjes en veilige plekken. Over mooi en lelijk. Over dik en dun. Over zien en niet zien. Over “ik ben verstopt achter het gordijn en jij moet mij zoeken”. Over zoeken dus en veel vinden. Over loslaten en toch niet vallen. Of wel vallen. En pijn doen. Kortom: een associatieve beleving en beweging met een humoristische saus.

VRIJETIJDSPAS 2 euro korting

WOENSDAG 31 OKTOBER 2018 10.30 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2018cult04) 6 euro


9 #Senioren #Muziek

De eeuwige soldaat

Shownamiddag Bon Vivant

een muzikale veldtocht door het verleden 11 november 1918, een soldaat staat alleen op de verlaten vlakte aan de Ijzer. In de mist komt een soldaat hem tegemoet, een soldaat uit het verre verleden. Ter ere van de wapenstilstand 100 jaar geleden, gaat u mee door de eeuwen van oorlog (en vrede). Waar de wapens zwijgen, klinkt muziek over de slagvelden. Ga mee op een veldtocht doorweven met muziek, liederen en verhalen over de oorlogen in onze streken. En beleef opnieuw het einde van ‘den grooten oorlog’.

seniorenshow In deze show gaan we terug naar de tijd van cabaret en variété. Legendes komen opnieuw tot leven. Een kleine revueshow met komische sketches, magie en live muziek onder leiding van de pianist. Nostalgie alom.

Deze voorstellingen worden georganiseerd in samenwerking met Scilla. De opbrengsten worden geschonken aan het goede doel. VRIJETI JDSPAS 1 euro korting

VRIJDAG 9 NOVEMBER en ZATERDAG 10 NOVEMBER 2018 20 uur ZONDAG 11 NOVEMBER 2018 15 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2018sold) 5 euro

MAANDAG 19 NOVEMBER 2018 14 uur Molenerf, Molenstraat 70, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven gratis

| Vrijetijdsbrochure | PODIUMAANBOD

#MUZIEK #FAMILIE


10 | Vrijetijdsbrochure | PODIUMAANBOD

Het huis voor senioren

#Senioren #Muziek

Het ontmoetingspunt voor 55+

Liedjesprogramma

Den grooten oorlog tussen de patatten met Lies Kooyman en Bart Vanpeteghem Kom kaarten, dansen, tijdschriften lezen, creatief bezig zijn of gewoon een babbeltje doen.

Schilde dinsdag van 13.30 tot 16 uur ÆÆseniorendans in Werf 44, Schoolstraat 44 elke derde woensdag van de maand van 10 tot 11.30 uur ÆÆseniorendans in Molenerf, Molenstraat 70 dinsdag en donderdag van 13.30 tot 16 uur ÆÆcrea, kaarten of gezellig samen zijn in Den Bieshof, Kerkplein

’s-Gravenwezel dinsdag van 13 tot 16 uur ÆÆkaarten en hobby in het Dorpshuis, Kerkstraat 24 donderdag van 13 tot 16 uur ÆÆdansen en kaarten of gezellige babbel in het Dorpshuis, Kerkstraat 24 maandag van 14 tot 16 uur ÆÆcurvebal in het Dorpshuis, Kerkstraat 24

Bart, afkomstig uit de Westhoek, groeide op met verhalen over WO I. Als klein ventje ontdekte hij heel wat oorlogsschatten in de kleigronden van zijn streek. Hij bleef geïnteresseerd en beschikt ondertussen over een grote verzameling. Samen met Lien ziet hij het als zijn plicht om de gruwelijkheden uit deze oorlog te kennen en te benadrukken opdat dit niet vergeten zou worden. Dit unieke en intieme liedjesprogramma bevat eigen kleinkunst uit WO I. Met instrumenten als piano, accordeon, fluit, 5-string banjo, gitaar en mondharmonica krijgt u een waarheidsgetrouw, maar ongewoon beeld van den grooten oorlog tussen de patatten.

VRIJETIJDSPAS DONDERDAG 22 NOVEMBER 2018 2 euro korting 14 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven 8 euro


11 #THEATER #HUMOR

Muzikale namiddag

De Man van Morgen

met violist Stijn Vande Voorde Met André Rieu als grote voorbeeld, treedt de 23-jarige Stijn Vande Voorde al vier jaar op in België en Nederland. Hij speelt viool en entertaint het publiek met een programma op maat. Veel mensen denken bij viool alleen aan klassieke nummers, maar niets is minder waar. Stijn heeft een groot repertoire aan meezingers, ontroerende nummers, walsen, dans- en ambiancenummers. Laat u verwonderen door dit onvergetelijk optreden waar ambiance en sfeer centraal staan.

VRIJDAG 23 NOVEMBER 2018 14 uur Cafetaria serviceflats, Kerkstraat 63, Schilde (’s-Gravenwezel) Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven gratis

met Steven Goegebeur Op een dag. Op een waarlijk schone dag. Is het genoeg geweest. Op die dag beslist de komiek Steven Goegebeur om het helemaal anders te doen. Vanaf nu zal niets nog hetzelfde zijn. Vanaf nu wordt alles, maar dan ook alles, beter. De ‘Man van Morgen’ is geboren. En u zult het geweten hebben. Want de man van morgen zal spreken. Zal gloedvol betogen hoe ook u uw leven kunt veranderen en verbeteren. De man van morgen zakt af naar vandaag om ook u allen de stralende toekomst binnen te leiden. In zijn derde zaalshow brengt Steven Goegebeur op onnavolgbare wijze het relaas van een man die eindelijk het licht heeft gezien. In een wervelende vertelling over hoe om te gaan met ‘de toekomst’. Komt de toekomst ons toe? Moeten we alles plannen of leven we van dag tot dag? En vooral, kunnen we de toekomst veranderen? Volgens de Man van Morgen wel.

DONDERDAG 29 NOVEMBER 2018 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2018cult05) 15 euro

| Vrijetijdsbrochure | PODIUMAANBOD

#Senioren #Muziek


12 | Vrijetijdsbrochure | PODIUMAANBOD

#THEATER #KINDEREN

#THEATER

Bambole (4+) Vriendinnen kindervoorstelling van Theater Froefroe

met Marleen Merckx en Annemie Picard

Koen woont in nummer 9. Hij heeft een burn-out. Hij heeft jaren naast de botsauto’s gestaan met loeiharde muziek in zijn oren en is er ziek van geworden. Soms heeft hij nog een kleine woedeaanval maar gelukkig is er een medicijn. Hij heeft nu een huis, een bloementuin, een appelboom, een perenboom en een eendje. Koen gaat elke ochtend door de tuin wandelen. Hij eet een appel en geeft eendje eten. Het komt goed met Koen.

Vriendinnen gaat over een levenslange vriendschap tussen Maria en Florentine. We volgen beide vrouwen vanaf hun jeugdjaren (vlak na WO II) tot op het moment dat ze de pensioengerechtigde leeftijd al lang voorbij zijn. Zoals iedereen onder ons kennen zij succes en tegenslagen, ruzies en verzoeningen, vreugde en verdriet.

Op een nacht, piep, piep, piep, piep, kaboengkschrrrrrdoef! Een vrachtwagen heeft een pakje gebracht: het is een huis. Het huis 6 staat nu naast huis 9. Ring, ring, een fietsende buurvrouw komt naast Koen wonen. Die buurvrouw is helemaal anders dan Koen. Ze fietst en ze zingt liedjes. Ze kust veel, ook het eendje, I LOVE YOU. Ze kust ook bloemen, I LOVE YOU. Buurvrouw krijgt een pakje: een papfles. Buurvrouw krijgt nog een pakje: babykledij. En er komt nog een pak vol pampers en ook een pakje tutters... Ze is in blijde verwachting van haar laatste pakje: een echte Bambole! VRIJETIJDSPAS

Humoristische, ontroerende en zeer herkenbare voorstelling over een levenslange vriendschap!

“Vriendinnen is een heel aantrekkelijke voorstelling. De actrices spelen zeer sterk en Jeroen Maes toont zich inventief als regisseur en in het bedenken van een heel functioneel decor!” Gazet van Antwerpen

VRIJETIJDSPAS

2 euro korting

ZONDAG 9 DECEMBER 2018 16 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2018cult06) 6 euro

2 euro korting

WOENSDAG 12 DECEMBER 2018 14 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven 8 euro


13

Biecht

Vanish Beach

© Michiel Hendryckx

#THEATER

| Vrijetijdsbrochure | PODIUMAANBOD

#THEATER #MUZIEK

met Raf Walschaerts Een half leven al speelt hij bij Kommil Foo. Nu staat hij alleen op de scène. Een gitaar, een piano, een handvol sterke verhalen en songs. Onverschrokken zal hij zijn, die Walschaerts. Moedig in de eenvoud: niks in de handen, niks in de mouwen. Hilarisch, absurd, ontroerend eerlijk, scherp. Maar vergis u niet. De waarheid eist haar plek op. Altijd. Door de kieren van zijn verdediging zal ze sijpelen. Ook al zet hij zich schrap, weert hij zich als een duivel in een wijwatervat, houdt hij krampachtig de schijn hoog … Tevergeefs. Hopeloos tevergeefs. Uit scheuren en kieren zal ze druppelen, de waarheid. Gutsen. Bulderen. Niet te stelpen. Een bres in zijn verdediging. De bolster op barsten. Om dan plots … open en bloot. Voor u. Een keizer zonder kleren. Een sterveling. Nietig. Onbeduidend. Weerloos. Al te menselijk. Omarm hem. Toon hem de liefde. Hij is alleen. Biecht.

van Hof van Eede Venice Beach, California, 1942. Met opgestroopte broekspijpen, in stijve burgerpakken zitten ze op het strand. Wat onwennig, wat te warm, wat te Europees, scheefgezakt in hun strandstoel. Vier Grote Duitse Cultuurdragers, ontsnapt aan de Naziterreur van hun thuisland. Hun gesprek over vrijheid en waardigheid stokt even, terwijl een Mickey Mouse-ballon over het strand vliegt. Hof van Eede toont in ‘Vanish Beach’ de zoektocht van vier Europeanen naar de troost in traditie, naar grond onder hun voeten, een bodem waar geen bloed aan kleeft. Kunnen ze slechts thuiskomen in hun gedeelde heimwee naar een verloren verleden, of vinden ze vrijheid in de ontworteling?

“Meer dan ooit kijkt hij het leven én de dood recht in de ogen” De Standaard

VRIJETIJDSPAS 4 euro korting

VRIJDAG 21 DECEMBER 2018 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2018cult07) 20 euro

VRIJETIJDSPAS 2 euro korting

DONDERDAG 10 JANUARI 2019 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2019cult01) 12 euro


14 | Vrijetijdsbrochure | PODIUMAANBOD

#THEATER #MUZIEK

#Toneel #academie #muziek #podium

Qué boem

Winterfestival van de popjazzafdeling

met Kurt Van Eeghem, Carlo Willems, Sylvie Erauw en Nils Van der Plancken Qué boem Een sprankelend muziektheater wandelend langs veel muziekjes uit veel eeuwen en veel landen. Qué boem Wild en zacht, lento en vivace, boeiend en geestig, virtuoos en simpel. Qué boem Een avond genieten van de mooiste muziek en de mooiste verhalen. Qué boem Leidt u van concertzalen naar de meest bizarre uithoeken van het muzikale spectrum. Qué boem Een voorstelling door bloedmooie muzikanten en een vat vol overzicht. Twee percussionisten: meester Carlo Willems en het jonge talent Sylvie Erauw. Pianowonder Nils Van der Plancken. En Kurt Van Eeghem, een vat vol verhalen. Qué boem Grote klasse maar vooral pretentieloos muzikaal genot. Humor om naar te kijken, ernst om mee te lachen.

Nadat de afgelopen editie in Werf 44 zo’n succes bleek, gaan we in 2019 resoluut voor hetzelfde concept. We blijven op vrijdagavond, met goeie muziek van onze eigen leerlingen en een hele leuke sfeer. Kom daarom zeker kijken naar de verschillende popgroepen, rockbands en jazzcombo’s van de academie en laat u verrassen door al wat onze leerlingen op het podium brengen. Ideaal om de winter helemaal achter u te laten.

VRIJETIJDSPAS 2 euro korting

VRIJDAG 8 FEBRUARI 2019 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2019cult02) 12 euro

VRIJDAG 22 FEBRUARI 2019 19 uur Werf 44 (kleine zaal), Schoolstraat 44, Schilde www.academiewijnegem.be gratis


15 | Vrijetijdsbrochure | PODIUMAANBOD

#Academie #Muziek #Woord

#KINDEREN #THEATER #HUMOR

© theater m u s t

De Dag van de Academies De muziek- en woordacademie (Schilde, Wijnegem, Zoersel) pakt uit met heel wat talent! Op deze dag van de academies zijn er verschillende toonmomenten, open lessen en concerten gepland in al onze afdelingen. De hele dag door kunt u in onze academie terecht. Ook in Schilde nemen onze leerlingen Werf 44 over, voor een dag vol muziek en woord. Wie er allemaal gaat optreden willen we nu nog niet verklappen, maar wie het vorige programma heeft gezien, weet alvast dat er veel volk op het podium zal staan.

Hen (2,5+)

beeldende muzikale voorstelling op maat van kleuters en peuters van theater m u s t Benen? Waar zijn mijn benen? Daar? Neen, dat is mijn hoofd. Mijn hoofd met benen… en voeten. En hup mijn tenen gaan naar boven, links rechts op en neer links rechts nog een keer. Kijk! Schoenen! Voor véél voeten. Klik klak klik klak… auwww. Wie trapt er op mijn tenen? Dorst, ik wil drinken, maar hoe doe je dat met benen? Zijn het wel benen? Of is het een paard? Een jongen of een meisje? Wacht, NU moet ik plassen, maar hoe doe je dat met voeten? Hiel teen, hiel teen… stop… Wat ben ik nu? ‘Hen’ is een beeldende muzikale voorstelling met een combinatie van explosieve lichaamstaal, kleianimatie en objectenspel, alles op maat van peuters en kleuters. Deze productie van theater m u s t nodigt mensen van alle leeftijden uit op een toer door een universum dat vol zit met poëtische verrassingen. VRIJETIJDSPAS

ZATERDAG 23 FEBRUARI 2019 Verspreid over de hele dag Werf 44 (grote zaal, kleine zaal, auditorium), Schoolstraat 44, Schilde www.academiewijnegem.be gratis

2 euro korting

WOENSDAG 6 MAART 2019 15 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2019cult03) 6 euro


16 | Vrijetijdsbrochure | PODIUMAANBOD

#THEATER #HUMOR #MUZIEK

#THEATER #HUMOR

Oude koeien aan de Costa del Sol

Wat valt er?

met Karin Jacobs, Vera Puts en Erik Goris Rita en Nicole, twee lustige weduwen, zijn dringend aan vakantie toe. Daarom boeken ze een reisje naar de Costa del Sol. Ze zijn allebei ontgoocheld in de liefde en zweren om zich nooit nog in te laten met iemand van het mannelijk geslacht.

met Dimitri Leue Dimitri Leue vertelt het verhaal van Walter, de havenloods, die op een schone dag merkt dat er niet alleen tabak en alcohol van de boot valt. Een nostalgisch, humoristisch verhaal over de liefde.  Scheepjes verwelken, bloemen vergaan, maar spreekwoorden blijven altijd bestaan. Ieder cliché heeft zijn waarheid, iedere waarheid is als een pannenkoek. Hoe dun ook, hij heeft altijd twee kanten. En je kan er veel suiker opdoen, maar als de pannenkoek zout is, is hij zout. 

Maar kunnen ze weerstaan aan de charmes van zwoele ober Miguel en sexy animator Kenny? Of maken ze de mannen horendol? Strand, stieren en sangria zorgen voor de nodige ambiance!

Een bitterzoet komisch verhaal met erotische elementen. Zoals daar zijn: een tepelhof (eigenlijk twee), een snor (wel degelijk één) en olijfolie (ongeveer 250 dl), ...

‘Oude koeien aan de Costa del Sol’, is een humoristische, muzikale voorstelling met vurige flamenco, klepperende castagnetten en een paar zoemende muggen!

Komt dat luisteren!

VRIJETIJDSPAS WOENSDAG 13 MAART 2019 14 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven 8 euro

2 euro korting

VRIJETIJDSPAS 2 euro korting

VRIJDAG 15 MAART 2019 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2019cult04) 12 euro


17 #THEATER #KINDEREN #JEUGD #FAMILIE © Amber Van Dongen

Humo’s Comedy Cup finalistentour met de comedians van vandaag en morgen In december 2018 vindt de nieuwe editie plaats van Humo’s Comedy Cup. Gezien het succes van de vorige toer zal er opnieuw een finalistentour langs de theaterzalen trekken.  Elke avond worden de winnaar en twee finalisten vergezeld door een ervaren MC (Master of Ceremony). Een greep uit de winnaars van het verleden: Jens Dendoncker, Bart Cannaerts, Wouter Deprez, Raf Coppens, William Boeva! Ondertussen één voor één klinkende namen, dus hoeft Humo’s Comedy Cup nog meer uitleg?

VRIJETIJDSPAS 2 euro korting

VRIJDAG 5 APRIL 2019 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2019cult05) 8 euro

Mowgli van de wolvenhorde met Bert Verbeke en koperkwintet Brassery Wie kent het verhaal van Mowgli niet? Het kleine jongetje dat verloren liep in de jungle van India en terecht kwam in de wolvenhorde. Die vriendjes werd met Bagheera, de zwarte panter en Baloe, de dikke, bruine beer. Die gevangen genomen werd door de apenbende van Bandar Log en bevrijd werd met de hulp van Ka, de slang. Maar het verhaal van Mowgli is natuurlijk ook het verhaal van Shere-Kahn, de gestreepte tijger, die niet krijgt waarvan hij vindt dat hij recht op heeft en precies daardoor aartsvijand nummer één van Mowgli wordt. Mowgli van de wolvenhorde. Het wordt een eigenzinnige muzikale vertelling. Een beetje ‘Peter en de wolf’, maar met dieren die net iets rauwer, net iets wilder, net iets minder berekenbaar zijn. Altijd spannend dus, maar ook af en toe behoorlijk grappig. Nu ja ... gewoon ... een beregoed verhaal.

VRIJETIJDSPAS 2 euro korting

ZONDAG 28 APRIL 2019 16 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2019cult06) 6 euro

| Vrijetijdsbrochure | PODIUMAANBOD

#HUMOR


18 | Vrijetijdsbrochure | PODIUMAANBOD

#THEATER #HUMOR #KINDEREN

#PODIUM #MUZIEK

Emile Verstraeten speelt viool met begeleiding van drie violisten en een contrabassist

Circodroom (3+) meespeelcircusvoorstelling Het publiek zit klaar. De piste ligt glanzend te wachten. De gordijnen gaan open… maar waar zijn alle artiesten? Iedereen is weg! Charlo, het verlegen manusje-van-alles, is achtergebleven om de show toch nog te redden. Hij roept de hulp in van het publiek: de toeschouwers krijgen een rol toebedeeld en een spoedcursus circus. Nog gauw een kostuum zoeken dat past, en daar klinkt de muziek al! Plezier voor jong en oud. Zorg mee voor een happy (circus) end! In deze kindvriendelijke magische voorstelling, waarin kindergrime en interactief circus vloeiend met elkaar verweven worden, spelen de kinderen zelf de hoofdrol en verbazen ze hun ouders en vrienden (maar vooral zichzelf) van hun kunnen.

VRIJETIJDSPAS 2 euro korting

WOENSDAG 8 MEI 2019 15 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2019cult07) 6 euro

Violist Emile Verstraeten is al lang geen onbekende meer in de muziekwereld. Naast de samenwerking met enkele klassieke ensembles, deelde hij de voorbije jaren het podium met artiesten als Bart Peeters, Philip Catherine, Sioen, Flip Kowlier, Kommil Foo en Bjork. Hij is een totaalmuzikant: klassiek geschoold maar beïnvloed door de gipsy swing jazz en Hongaarse zigeunermuziek die hij thuis leerde kennen. Ook zijn muzikale idolen Michael Jackson, Stevie Wonder, Ray Charles, Chet Baker en violist Sandor Lakatos zorgen voor de nodige inspiratie bij het musiceren en componeren. Na jarenlang het podium te hebben gedeeld, kiest Emile nu resoluut voor een soloproject. Met vrolijke, eigenzinnige nummers wil hij positiviteit in de wereld brengen. Liefde is de rode draad. Voor de teksten bundelde hij de krachten met de Amerikaanse schrijfster Eireann Lorsung. Emile zingt, speelt viool en laat zich begeleiden door drie violisten en een contrabassist. Het resultaat is vernieuwend, fris en speels. Of hoe Bart Peeters het verwoordt: ‘Je hoort warme, speelse, melancholische, superswingende vrolijkheid ... Maar je hoort vooral een zanger die de fijnzinnigheid van zijn vioolspel ook in zijn strot kan leggen!’

VRIJETIJDSPAS 2 euro

korting ZATERDAG 18 MEI 2019 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2019cult08) 10 euro


19

EXPO

Titel Rore, conseditas ut quae dia vel inusa ipid molorumet voloreribus autam, cus aliqui as dicati odite nimentur re perspicipsa disti doluptatia nobis qui volor sit doles denis maxim utaquis vellab ipic temodit veligenest, ut molorpos ea senimi, ut entios siminct emoloreium assimin nos autectu ribus. Odignihil ipideli quodipsa del issimagnis ipienis exceaquae eatia ad magnis doluptaqui tecum rem venecep eroraessit utemporibus et moluptatur, iliassint. Gendis de sit delitis aut aut as

Maandag 10/10/2016 20u €5

Expo Academie Noord leerlingen stellen tentoon De resultaten van de creatieve kunstwerken van de leerlingen van Academie Noord zijn te bewonderen tijdens de ‘expo 18’ in het voormalige gebouw van de Muziek- en Woordacademie, Turnhoutsebaan 204. U kunt de expo elke dag bezoeken van 16 tot en met 24 juni tijdens de openingsuren.

van ZATERDAG 16 JUNI tot en met ZONDAG 24 JUNI 2018 maandag tot vrijdag 9 tot 12 en 14 tot 17 uur zaterdag en zondag 13 tot 17 uur Voormalige gebouw van de Muziek- en Woordacademie, Turnhoutsebaan 204, Schilde

| Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

EVENEMENTEN

#EXPO


20 | Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

’s-Gravenwezel viert feest van zaterdag 2 juni tot en met dinsdag 5 juni 2018

Op zaterdag is het de jaarlijkse Dorpsdag. Met als thema ‘Wezel zomert’ zullen de Kerkstraat en de Wijnegemsteenweg baden in een zomerse sfeer vol ambiance. Hier zorgen de winkels van de Wijnegemsteenweg en de Kerkstraat, maar zeker ook de feestmarkt, voor. Ook de lokale verenigingen zetten zich in de kijker. Geniet van dit alles en ook van de diverse acts, muziekoptredens, de kermis en de kinderanimatie. ’s Avonds is er nog een spetterend vuurwerk en afterparty in het Dorpshuis.

Op zondag vindt de 65e editie plaats van de wielerwedstrijd voor eliterenners zonder contract en beloften Cycling Vlaanderen. Vertrek en aankomst zijn in de Kerkstraat. Kom zeker kijken naar deze omloop (Kerkstraat, Moerstraat, De Dreef van Zonnebos, St. Jobsteenweg, Kerkstraat). De renners fietsen 28 ronden (112 km). De kermis staat van zaterdag tot dinsdag op het Lodewijk De Vochtplein.

ZATERDAG 2 JUNI 2018 dorpsdag: van 17 tot 23 uur vuurwerk: 23 uur afterparty: onmiddellijk na het vuurwerk ZONDAG 3 JUNI 2018 wielerwedstrijd: 15 uur kermis blijft staan tot dinsdag 5 juni 2018. Centrum ’s-Gravenwezel Dorpsdag: dorpscomite.sgravenwezel@telenet.be, 0496 18 03 88 marktkramers en kermis: walter.pauwels@schilde.be, 03 380 14 83 wielerwedstrijd: www.kwacwezelsportief.be, 0496 83 35 27 gratis

Ook editie 2019 ligt al vast. ’s-Gravenwezel viert feest van zaterdag 22 tot en met dinsdag 25 juni 2019. • Dorpsdag: 22 juni 2019 • Wielerwedstrijd: 23 juni 2019 • Kermis: 22 tot en met 25 juni 2019


21

Schilde Feest! Jaarlijks toveren de winkeliers van Schilde de Turnhoutsebaan in het centrum om tot een echte feestbaan met talrijke attracties en artiesten. In aanloop naar de zomersolden kunt u al koopjes doen in de winkels. In de Schoolstraat vindt u de gezellige avondmarkt. Een ruim assortiment en interessante aanbiedingen. Kom zeker een kijkje nemen. De kermis staat op de parking van Werf 44. Een ritje op de paardenmolen, eendjes vissen, een lekkere snack, ‌ U vindt het hier.

VRIJDAG 22 JUNI 2018 vanaf 17 uur Turnhoutsebaan, Schoolstraat en parking Werf 44 Schilde feest braderij (Turnhoutsebaan centrum): Winkeliersvereniging, 03 383 00 48 (vragen naar Herman) Avondmarkt en kermis (Schoolstraat en parking Werf 44): walter.pauwels@schilde.be, 03Â 380 14 83

| Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

Jaarlijkse braderij, kermis en markt in Schilde


22 | Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

in Schildehof Wandelen, luisteren, ontdekken, voelen, spelen, uitblazen en gelukkig zijn. Dit zijn de thema’s van ZOMERINTPARK. Benieuwd? Kom genieten van de weldoende natuur, van wandelingen met een gids, van toffe en zinvolle animatie voor klein en groot, van muzikale ambiance, van een drankje én… van goed gezelschap! Dit alles op het ritme van de zomer en met de glimlach. Kijk op www.ummagumma.be voor het activiteitenprogramma. Stel úw zomer samen en beleef die in úw park. Organisatie: Ummagumma vzw in samenwerking met gemeente Schilde. Met medewerking van Dodoenstuin, Natuurpunt Schijnvallei, Natuurgidsen, Imkers Schilde, Heemkundige Kring Scilla en tal van vrijwilligers. Praktisch • Elk weekend van 7 juli tot en met 26 augustus 2018 • Elke zaterdag en zondag van 12 tot 21 uur • Oranjerie, De Pont 45, Schilde • Kom liefst met de fiets en gebruik de ruime fietsenstalling.


23

CIR-CUS ! 13.15 en 15 uur Voorstelling Hoetchacha

14.15 en 16 uur Voorstelling Pim Pam Pet

15.15 en 16.55 uur Straattheater ‘t Paard van Troye

ZONDAG 1 JULI 2018

13.30 tot 16.30 uur Workshop circustechnieken 15.55 uur Act van Vuur

16.15 uur Straattheater Scotch & Sigars

14.30 en 17.30 uur Straattheater De Gillende Keukenprins

11.30, 12.30, 17 en 18 uur Mosselen of kipnuggets met frietjes. In vier shiften, inschrijven via www.schilde.be/inschrijven

GRATIS

 in en rondom Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Meer informatie Evenementenloket, Schoolstraat 44, Schilde, 03 380 16 83, evenementen@schilde.be

Initiatief voor het

FEEST van de VLAAMSE GEMEENSCHAP

| Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

een heus circusavontuur voor de hele familie


24 | Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

Feestweekend augustus in ‘s-Gravenwezel dorpshappening, koers en kermis

Zaterdag 18 augustus Dorpshappening

Zondag 19 augustus Koers

Maandag 20 augustus Denyspektakel

Geniet van de dorpshappening met kinderanimatie en optredens. Ook de kermis op het Lodewijk De Vochtplein is open.

Op zondag vindt de wielerwedstrijd voor eliterenners zonder contract en beloften Cycling Vlaanderen plaats. U bent van harte welkom om te komen kijken. Sfeer verzekerd.

Traditiegetrouw is er ook het internationaal dernyspektakel voor profrenners met in het voorprogramma een criterium voor wielertoeristen van Schilde en ‘s-Gravenwezel. Zij kunnen inschrijven in clubverband. Ook jongens en meisjes van 6 tot en met 12 jaar krijgen de unieke kans om een rit achter een echte derny te ervaren in de Kids Derny.

De kermis staat van zaterdag tot en met dinsdag op het Lodewijk De Vochtplein. Meer informatie Dorpshappening: Kermis: Wielerwedstrijd en Derny:

dorpscomite.sgravenwezel@telenet.be, 0496 18 03 88 walter.pauwels@schilde.be, 03 380 14 83 www.kwacwezelsportief.be, 0496 83 35 27


Blijf digitaal op de hoogte Alle gemeentelijke informatie op pc, tablet of smartphone

www.schilde.be en u bent helemaal mee in een heldere en frisse structuur met online meldingen en aanvraagformulieren

www.schilde.be/nieuwsbrief en het nieuws komt naar u toe een selectie gemeentelijke informatie elke twee weken in uw mailbox

www.schildeschittert.be met up-to-date informatie over de projecten van het bestuur met uitleg, timing, budgetten. Concreet en helder.

word Schilde-fan op Facebook www.facebook.com/2970.Schilde volg wat Schilde tweet via @2970Schilde bekijk onze foto’s of films op Instagram www.instagram.com/gemeenteschilde bekijk al onze filmpjes op ons YouTube kanaal Zie ook: www.schilde.be/publicaties 2970 info, 2970 actief, ‌ in uw brievenbus


26

7e editie met auto’s van voor 1940 Op zondag 26 augustus kunt u voor de 7e maal auto’s van voor 1940 bewonderen. Iedereen is welkom op het Lodewijk De Vochtplein vanaf 9 uur. Om 10 uur start de rondrit. Rond 12.30 uur zijn de wagens er terug. Ze blijven nog op het plein staan tot 14 uur. Zelf deelnemen kan natuurlijk ook! Schrijf u in bij Annie en Corneel Godrie (Cornelius.godrie@telenet.be, 03 383 36 83). Prijs: 35 euro, inclusief ontbijt, lunch en avondeten. Deelnemers kunnen zich vanaf 8.30 uur aanmelden voor het ontbijt. Liefst in aangepaste kledij van toen!

Vier het einde van de zomervakantie met JoNaS vaarwel zomervakantie! De zomervakantie is bijna gedaan. Om dit te vieren organiseren we een klein feestje bij het Jongeren Na School-gebouw.

© Guy Reynders

| Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

Parel der Voorkempen oldtimerrit

#Evenement

ZATERDAG 1 SEPTEMBER 2018 van 16 tot 20 uur JoNaS, Lodewijk De Vochtplein, Schilde (’s-Gravenwezel) jeugd@schilde.be gratis


27

voor jongeren tussen 12 en 25 jaar

Jongeren Na School kun je vinden in het groene gebouw bij het Lodewijk De Vochtplein. Ben je tussen 12 en 25 jaar dan ben je meer dan welkom om eens binnen te springen.

Wat kun je in JoNaS doen? • • • • • •

Je boterhammen opeten tijdens de middag Gamen op de Playstation 4™ Beatboxen, Pinterest je kamer of andere workshops volgen Informatie krijgen over werken als jobstudent of werkstudent Een goed gesprek voeren met iemand anders dan je ouders En nog veel meer!

Een luisterend oor Soms is de ene dag zwaarder dan de andere of zit je met een vraag of probleem. Wil je jouw verhaal liever delen met iemand buiten je familie of vriendenkring? Dan kun je hiervoor bij JoNas ook terecht. Spring gerust binnen of contacteer ons via social media, telefonisch of per mail want praten helpt.

Openingsuren Maandag

van 15.30 tot 17.30 uur

Woensdag

van 12.00 tot 16.30 uur

Donderdag

van 12.00 tot 13.15 uur

Meer informatie JoNaS Lodewijk De Vochtplein, Schilde (’s-Gravenwezel) 0491 28 04 77, jonas@schilde.be,  www.facebook.com/schilde.JoNaS

| Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

JoNaS (Jongeren Na School)


28 | Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

#Sport #Kinderen #Evenement

#Quiz #Familie

Loop mee tijdens de Vlaamse veldloopweek

GROS quiz

scholenveldloop Meer dan driehonderd kinderen geven jaarlijks het beste van zichzelf tijdens de scholenveldloop van de lagere school. De school met het meeste aantal leerlingen neemt een bijzondere trofee mee naar huis. Er is ook een trofee voor de school met het meeste aantal podiumplaatsen. Zin om ook mee door gras, zand, modder en plassen te rennen?

schrijf snel in en steun 11.11.11 De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) Schilde organiseert voor de 14e keer de gekende GROS-quiz. Geen specialistenwerk, maar een gezellige avond voor vrienden- of familieploegen van 4 tot 6 personen. De prijzen komen uit de Wereldwinkel van Schilde. De opbrengst gaat naar 11.11.11. Samenstelling en presentatie: Fred Vanderpoorten.

We starten om 14 uur met de meisjes van het eerste leerjaar en eindigen rond 17 uur met de jongens van het zesde leerjaar. Vraag informatie aan de turnleerkracht. Toeschouwers zijn van harte welkom: ouders, familie, vrienden, leerkrachten,… Organisatie door gemeente Schilde en Schilde Atletiek Club (SAC) op initiatief van Stichting Vlaamse Schoolsport en Sport Vlaanderen. WOENSDAG 26 SEPTEMBER 2018 van 14 tot 17 uur Sportpunt de Caters (looppiste), Moerstraat, Schilde (’s-Gravenwezel). via de lagere scholen gratis

ZATERDAG 10 NOVEMBER 2018 20 uur (deuren om 19 uur) Dorpshuis, Kerkstraat 24, Schilde (’s-Gravenwezel) gros@schilde.be, 03 380 07 47 vervolgens schrijft u het deelnamegeld per ploeg over op rekeningnummer BE22 9730 6801 7747 van GROS Schilde, met mededeling ‘GROS-quiz, ploegnaam en aantal leden’. Er is plaats voor 25 ploegen. 3 euro per persoon -18-jarigen: 1 euro per persoon


29 #Senioren

Schilde Swingt

Samen ontbijten tijdens de seniorenweek

Kom genieten van een dansje op mooie muziek. Hier horen uiteraard ook een leuke babbel, een stukje taart en een kopje koffie bij. In november geniet u ook van een fantastisch live optreden van de FDM-Band. Wilt u andere senioren uit uw buurt leren kennen? Kom dan zeker naar deze dansnamiddagen. Kent u iemand die ook zin heeft in een gezellige namiddag? Neem hem of haar dan zeker mee.

Een gezond ontbijt in goed gezelschap geeft energie voor de hele dag. Senioren kunnen samen met buren, familie en vrienden komen genieten van een heerlijk gezond en uitgebreid ontbijt in buffetvorm. Een initiatief van de seniorenraad.

Ambiance verzekerd!

DINSDAG 20 NOVEMBER 2018 14 uur DINSDAG 23 APRIL 2019 14 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven 4 euro per editie

WOENSDAG 21 NOVEMBER 2018 9 uur Dorpshuis, Kerkstraat 24, Schilde (’s-Gravenwezel) Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven 8 euro

| Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

#Muziek #Senioren


30 | Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

#Evenement #Senioren

Sinterklaasfeest in samenwerking met de gemeentelijke seniorenraad Kom mee genieten van een heerlijk viergangenmenu en leuke animatie door Silolko. Ook de Sint en zijn pieten komen op bezoek.

#Evenement

Nieuwjaarsbabbel het gemeentebestuur nodigt alle inwoners van harte uit Soep, jenever, glühwein, warme chocolademelk en smoutebollen zijn de gekende ingrediënten voor de jaarlijkse nieuwjaarsbabbel. Alle inwoners van Schilde en ’s-Gravenwezel zijn welkom om een praatje te maken met de burgemeester, de schepenen en de gemeenteraadsleden. U bent er toch ook bij?

DINSDAG 4 DECEMBER 2018 WOENSDAG 5 DECEMBER 2018 13 uur Werf 44 (grote zaal), Schoolstraat 44, Schilde DONDERDAG 6 DECEMBER 2018 13 uur Dorpshuis Kerkstraat 24, Schilde (’s-Gravenwezel) Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83 13 euro voor inwoners 16 euro voor niet-inwoners

VRIJDAG 11 JANUARI 2019 van 19.30 tot 21.30 uur Parking Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Gratis voor alle inwoners


Rore, conseditas ut quae dia vel inusa ipid molorumet voloreribus autam, cus aliqui as dicati odite nimentur re perspicipsa disti doluptatia nobis qui volor sit doles denis maxim utaquis vellab ipic temodit veligenest, ut molorpos ea senimi, ut entios siminct emoloreium assimin nos autectu ribus. Odignihil ipideli quodipsa del issimagnis ipienis exceaquae eatia ad magnis doluptaqui tecum rem venecep eroraessit utemporibus et moluptatur, iliassint. Gendis de sit delitis aut aut as

Maandag 10/10/2016 20u â‚Ź5

r

Titel

a ba

Kalender 2018 - 2019

m

ee tn ui

31


32 | Vrijetijdsbrochure | KALENDER

kalender 2018 - 2019 Datum

Activiteit

Thema

Pagina

JUNI 2018 2, 3, 4 en 5 juni 10 juni 16-24 juni 22 juni

‘s-Gravenwezel viert feest start 12-delige lessenreeks yoga in het park Expo Academie Noord Schilde viert feest

evenement lessenreeks expo evenement

20 40 19 21

JULI 2018 1 juli juli en augustus

Vlaanderen Feest Zomer in 't Park

evenement evenement

23 22

Carrousel Feestweekend in 's-Gravenwezel

podium evenement

7 24

Parel der voorkempen Oldtimerrit

evenement

25

SEPTEMBER 2018 september september 1 september 8 september 9 september 11 september 14 september 20 september 21 september 23 september 23 september 25 september 26 september 26 september 27 september

Gratis fittest Maand van de sportclub Vier einde vakantie met JoNaS Meskens in Motown Ketnetband bijeenkomst leeskring start 14-delige lessenreeks fit-o-meter 50+ Dementie start 12-daagse cursus geheugentraining start 10-delige lessenreeks multimove start 5-delige lessenreeks start to mountainbike 1.0 AED-opleiding Scholenveldloop start 12-delige lessenreeks badminton SABAM

sport sport evenement podium podium bibliotheek lessenreeks lezing cursus lessenreeks lessenreeks workshop evenement lessenreeks lezing

42 43 25 4 5 57 41 44 45 42 43 45 28 41 46

OKTOBER 2018 oktober 2 oktober 3 oktober 4 oktober

start kinder- en jeugdjury Vroegtijdige zorgplanning start 7-daagse cursus Handige HenriĂŤtta Vergeten groenten

59 46 47 47

17 oktober 18 oktober 20-31 oktober 24 oktober

Hoe omgaan met stress Uw ecologische voetafdruk verkleinen Digitale week Freddy Birset

bibliotheek lezing cursus interactieve lezing lezing lezing bibliotheek podium

AUGUSTUS 2018 dinsdagavonden 18, 19, 20 en 21 augustus 26 augustus

48 48 58 6


33

Activiteit The beauty queen of Leenane Ik zit hier!

Thema podium podium

Pagina 8 8

De eeuwige soldaat

podium

9

GROS quiz Week van de smaak start 5-delige lessenreeks start to mountainbike 2.0 Shownamiddag Bon Vivant Schilde Swingt Ontbijt Den grooten oorlog Marc J. Busscher leest voor (voorleesweek) Stijn Vande Voorde speelt viool AED-opleiding Gezond ouder worden De Man van Morgen

evenement bibliotheek lessenreeks podium evenement evenement podium bibliotheek podium workshop lezing podium

28 60 43 9 29 29 10 61 11 45 49 11

Winterdorp

evenement

35

bijeenkomst leeskring Sinterklaasfeest Bambole Vriendinnen Bar Bahar Vrijwilligers aantrekken en motiveren Biecht

bibliotheek evenement podium podium film lezing podium

57 30 12 12 55 50 13

JANUARI 2018 10 januari 11 januari 11 januari 12 januari 22 januari 23 januari 23 januari 27 januari

Vanish Beach Nieuwjaarsbabbel start 21-delige lessenreeks fit-o-meter 50+ Kerstboomverbranding De Wingerd Antwerpen vroeger en nu Neruda start 11-delige lessenreeks badminton start 16-delige lessenreeks multimove

podium evenement lessenreeks evenement lezing film lessenreeks lessenreeks

13 30 41 36 50 55 41 42

FEBRUARI 2019 5 februari 7, 14 en 21 februari 8 februari 13 februari

Veerkracht en burn-out Mindfulness QuĂŠ boem Raftan

lezing workshop podium film

51 51 14 55

NOVEMBER 2018 9, 10 en 11 november 10 november 17 november 18 november 19 november 20 november 21 november 22 november 22 november 23 november 24 november 27 november 29 november DECEMBER 2018 1 december tot en met 6 januari 4 december 4, 5 en 6 december 9 december 12 december 12 december 18 december 21 december

| Vrijetijdsbrochure | kalender

Datum 25 oktober 31 oktober


34 | Vrijetijdsbrochure | KALENDER

Datum 19 februari 21 en 28 februari 22 februari 22 februari

Activiteit start 12-daagse cursus geheugentraining Dagelijkse make-up aanbrengen Winterfestival Antwerpse spreuken en gezegden

Thema cursus workshop podium interactieve lezing podium

Pagina 45 52 14 52

23 februari

Dag van de academies

MAART 2019 maart 6 maart 13 maart 15 maart 21 maart

Jeugdboekenmaand Hen Oude koeien aan de Costa del Sol Dimitri Leue - Wat valt er? Erfgoedkoffer

61 15 16 16 54

Lentefeest

bibliotheek podium podium podium interactieve lezing evenement

26, 27 en 28 maart APRIL 2019 5 april 10 april 23 april 24 april 25 april 28 april 28 april

Humo's Comedy Cup Mountain Schilde Swingt Buitenspeeldag Seniorensportdag Mowgli van de wolvenhorde start 5-delige lessenreeks start to mountainbike 1.0

podium film evenement evenement evenement podium lessenreeks

17 56 29 37 37 17 43

MEI 2019 mei 1 mei 8 mei 18 mei 19 mei

Gratis fittest Oldtimerrally Circodroom Emile Verstraeten speelt viool slotfeest kinder- en jeugdjury

sport evenement podium podium bibliotheek

42 38 18 18 59

start 5-delige lessenreeks start to mountainbike 2.0 Kunst- en brocantemarkt Blanka ‘s-Gravenwezel viert feest

lessenreeks evenement film evenement

43 39 56 20

JUNI 2019 2 juni 9 juni 12 juni 22, 23, 24 en 25 juni

15

36


35 | Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

Winterdorp in ‘t Parkske Van 1 december 2018 tot en met 6 januari 2019 daalt de kerstmagie weer neer in onze gemeente. Voor het derde jaar op rij zal Schilde baden in de kerstsfeer dankzij het Winterdorp waar sfeer en gezelligheid troef zijn. Naast de gezellige kerstchalets waar u geniet van een hapje en een drankje, kunt u ook schaatsen op de ijspiste met echt ijs. Of toch een poging doen althans…

VAN 1 DECEMBER 2018 TOT EN MET 6 JANUARI 2019 ’t Parkske, Turnhoutsebaan 204, Schilde www.winkeleninschilde.be


36 | Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

#Evenement

#Evenement #Senioren

Gezellige kerstboomverbranding

Lentefeest

georganiseerd door Gemeentelijke Lagere School De Wingerd

in samenwerking met de gemeentelijke seniorenraad Kom mee genieten van een heerlijk viergangenmenu en leuke animatie.

Kom samen met familie, buren en vrienden de feestperiode afsluiten. Leerkrachten en oudervereniging van Gemeentelijke Lagere School De Wingerd zorgen voor een warme ontvangst. Ze voorzien lekkere drankjes en een winterbarbecue. De brandweer van Schilde laat het grote kerstbomenvuur knetteren. Iedereen is welkom!

ZATERDAG 12 JANUARI 2019 vanaf 17 uur Lodewijk De Vochtplein, Schilde (’s-Gravenwezel) www.glsdewingerd.be, 03 658 86 16, school@schilde.be

DINSDAG 26 MAART 2019 WOENSDAG 27 MAART 2019 13 uur Werf 44 (grote zaal), Schoolstraat 44, Schilde DONDERDAG 28 MAART 2019 13 uur Dorpshuis Kerkstraat 24, Schilde (’s-Gravenwezel) Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83 13 euro voor inwoners 16 euro voor niet-inwoners


37 | Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

#Sport #Jeugd #Evenement

#Sport #Senioren #Evenement

Buitenspeeldag

Seniorensportdag

met z’n allen buitenspelen!

blijven bewegen houdt 55-plussers jong en fit

Lente! Kriebelt het bij jullie ook om weer buiten te zijn? Kom dan mee buitenspelen. SPEEL, GENIET, ONTSPAN,… gezellig met ons mee! ’t Parkske wordt omgetoverd tot een gigantisch buitenspeelterrein met toffe activiteiten voor alle kinderen. De aanwezigen krijgen een gezond tussendoortje en een fairtradedrankje.

Proef van heel wat verschillende sporten. Kies uit individuele of groepssporten zoals dans, laserkleischieten, petanque, curve bowl, wandelvoetbal, … . Tijdens de middagpauze krijgt u een broodje en ’s avonds taart met koffie of thee. Want dan is het tijd om gezellig bij te praten.

VRIJETIJDSPAS

2 euro korting *

WOENSDAG 24 april 2019 van 13 tot 17 uur ’t Parkske, Turnhoutsebaan 204, Schilde gratis

DONDERDAG 25 APRIL 2019 van 9.30 tot 16 uur Turnzaal De Wingerd, Wijnegemsteenweg (inrit naast nr. 18), Schilde (‘s-Gravenwezel). De lunch gaat door in het Dorpshuis. Meebrengen: binnen- en buitenschoeisel, sportieve kleding, regenkledij indien nodig www.schilde.be/inschrijven (code sport2019_vj_04) 12 euro voor een hele dag met lunch 7 euro voor een halve dag (zonder lunch)

*korting vrijetijdspas enkel bij hele dag


38 | Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

Markten en kermissen Wekelijkse markt Schilde

elke dinsdag Parking Werf 44, van 8 tot 12.30 Schoolstraat 44 uur

’s-Gravenwezel

elke woensdag Lodewijk De van 8 tot 12.30 Vochtplein uur

10DE EDITIE 2019

r e m i t d l O ally REKLA E T I EL

Ra

AM

1 MEI

Jaarlijkse feestmarkten Dorpsdag

2 juni 2018 (zie ook p. 20)

Kerkstraat en Wijnegemsteenweg ‘s-Gravenwezel

Avondmarkt

22 juni 2018 (zie ook p. 21)

Schoolstraat Schilde

Feestmarkt

1 mei 2019

Schoolstraat Schilde

van zaterdag 2 tot en met dinsdag 5 juni 2018 (zie ook p. 20)

Lodewijk De Vochtplein ‘s-Gravenwezel

Steenwegkermis vrijdag 22 juni 2018 (zie ook p. 21)

Parking Werf 44 Schilde

Grote kermis

van zaterdag 18 tot en met dinsdag 21 augustus 2018 (zie ook p. 24)

Lodewijk De Vochtplein ‘s-Gravenwezel

van zaterdag 13 oktober tot en met maandag 15 oktober 2018

Kerkplein Schilde

woensdag 1 mei 2019

Parking Werf 44 Schilde

Kermissen Kleine kermis

Torekenskermis

1 Meikermis

Meer informatie Dienst der werken, Walter Pauwels, 03 380 14 83, dienst.der.werken@schilde.be

Oldtimerrally op 1 mei 2019

1 mei is een hoogdag voor oldtimerauto’s en -moto’s! Voor het tiende jaar op rij start en eindigt de Elite Reklaam oldtimerrally aan het gemeentehuis in Schilde. 200 auto’s van voor 1980 en 50 moto’s van voor 1960 kunnen deelnemen. In de late namiddag finishen alle deelnemers van de rally aan het gemeentehuis in Schilde. Zij worden feestelijk ontvangen met sfeervolle muziek. U bent van harte welkom om de sfeer mee op te snuiven. Zowel bij de start om 9 uur als bij de finish om ca. 16 uur. Deelnemers aan de rally moeten op voorhand inschrijven via www.elitereklaamrally.be.


39 | Vrijetijdsbrochure | evenementen | expo

#Evenement

Kunst- en brocantemarkt klein Montmartre in Schildehof op pinksterzondag Kunstenaars van binnen en buiten de gemeente tonen en bieden hun werk te koop aan. Tussen 10 en 18 uur wordt Schildehof weer omgetoverd tot een klein Montmartre. Hebt u een kunstwerk of een object waarvan u denkt of hoopt dat het iets waard is? Laat het vrijblijvend schatten door Peter en Christophe Bernaerts van de tv-programma’s ‘Schatten op zolder’ en ‘Rijker dan je denkt’. Dat kan tussen 14 en 17 uur in de Oranjerie. Maximaal twee voorwerpen per persoon. Leuke randanimatie, een hapje en een drankje op het gezellige terras maken deze dag compleet.

Bent u kunstenaar en wilt u uw eigen werk tonen of verkopen? Of verzorgt u liever een demonstratie of een workshop? Het kan allemaal. Brocanteurs mogen ook verkopen. Kleding, huishoudtoestellen, namaakspullen, drank- en eetwaren, makeup en parfumerie, dieren en planten of nieuwe artikelen mogen niet worden verkocht op de brocantemarkt. Meer informatie en inschrijven via www.schilde.be/inschrijven (code: 2019kunst), 03 380 16 83. ZONDAG 9 JUNI 2019 van 10 tot 18 uur Schildehof, De Pont 45, Schilde


Lessenreeksen (sport)

#SPORT #JEUGD #VOLWASSENEN

Yoga in het park begin uw zondag met een relaxed en fit gevoel Kom mee actief ontspannen in de natuur. Yoga is eeuwenoud, maar toch springlevend. Het beĂŻnvloedt en verbetert uw lichamelijke en mentale gezondheid. Iedereen kan meedoen op zijn eigen manier en tempo. Wilt u zich voortaan ook energiek, sterk, lenig en in balans voelen? Ontdek dan zelf wat yoga voor u kan doen.

ZONDAGVOORMIDDAG (2018) van 10.30 tot 11.30 uur 10, 17 en 24 juni 1, 8, 15, 22 en 29 juli 5, 12, 19 en 26 augustus ’t Parkske, Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: sport2018_vj_13) gratis meebrengen: handdoek of yogamatje Ook editie 2019 ligt al vast. Start van de lessen is op zondag 2 juni 2019.


41 #SPORT #KINDEREN #JEUGD #VOLWASSENEN

Recreatief badminton voor iedereen lessenreeks voor kinderen, jongeren en volwassenen

Fit-o-meter 50+

geniet van alle fitnessvoordelen middenin de natuur Of u nu een beginneling of gevorderde fitnesser bent, de fit-o-meter houdt u in beweging. Dit 1100 meter lange parcours telt 18 oefeningen. Onder deskundige begeleiding brengt en houdt u samen met leeftijdsgenoten uw conditie op peil. VRIJDAGNAMIDDAG LESSENREEKS 1 LESSENREEKS 2 NAJAAR 2018 VOORJAAR 2019 14, 21, 28 september 11, 18 en 25 januari 5, 12, 19 en 26 oktober 1, 8, 15 en 22 februari 9, 16, 23 en 30 november 1, 15, 22 en 29 maart 7, 14, 21 december 5 en 26 april 3, 10, 17 en 24 mei 7, 14, 21 en 28 juni verzamelen om 15 uur aan Sportpunt Schildehof – Bellevue (hoofdingang park), Schilde www.schilde.be/inschrijven (code najaar 2018: sport2018_nj_01 / code voorjaar 2019: sport2019_vj_01) gratis

Voor jongeren van 8 tot 11 jaar en van 12 tot 15 jaar Beweeg je graag en zoek je een leuke afwisseling? Wil je alle kneepjes van badminton leren? Kom je dan met andere jongeren uitleven op woensdagmiddag. Voor volwassenen Ook badminton voor volwassenen is een succes. Wilt u graag bewegen op een ontspannende, leuke manier? Dan is deze lessenreeks echt VRIJETIJDSPAS iets voor u. 4 eu ro korting

WOENSDAGNAMIDDAG LESSENREEKS 1 LESSENREEKS 2 NAJAAR 2018 VOORJAAR 2019 26 september 23 en 30 januari 3, 10, 17 en 24 oktober 6, 13, 20 en 27 februari 7, 14, 21 en 28 november 13, 20 en 27 maart 5, 12, 19 december 3 en 24 april Sporthal Vennebos, Hoevedreef, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code najaar 2018: sport2018_nj_02 / code voorjaar 2019: sport2019_vj_02) Prijs lessen- Prijs lessenreeks 1 reeks 2 najaar 2018 voorjaar 2019 8-11 jarigen 13 tot 14 uur

36 euro

33 euro

12-15 jarigen 14 tot 15 uur

36 euro

33 euro

volwassenen 15 tot 16.30 uur 36 euro

33 euro

| Vrijetijdsbrochure | Lessenreeksen (sport)

#SPORT #SENIOREN


42 | Vrijetijdsbrochure | Lessenreeksen (sport)

Gratis fit-test

#SPORT #KINDEREN

Laat uw conditie professioneel opmeten

Multimove lessenreeks voor kinderen van 3 tot 8 jaar Multimove is de perfecte basis voor een gezond en sportief leven voor uw kind. Wilt u aan uw conditie werken? Dan laat u vooraf best opmeten hoe het met uw conditie gesteld is. Doe daarom mee met de gratis fit-test. U hebt recht op één gratis fit-test om de twee jaar.

In september en in mei staan de deuren van Fitness Center Schilde open voor de gratis fit-test. Voor de fit-test trekt u best een vol uur uit, want uw conditie wordt grondig in kaart gebracht. Verwacht u aan een conditietest op de fiets, een lichaamsanalyse, een krachttest van de grote spiergroepen en een lenigheidstest. Daarbovenop krijgt u ook voedingsadvies en persoonlijk bewegings- en trainingsadvies. Deze fit-test is gratis en zonder verdere verplichtingen. U mag na de inspanning uiteraard gebruik maken van de kleedkamers, douches, sauna, … Indien u graag regelmatiger uw conditie opvolgt, neemt u best contact op met Fitness Center Schilde voor de voorwaarden.

Samen met hun vriendjes krijgen ze spelenderwijs de belangrijkste bewegingsvaardigheden zoals springen, zwaaien, dribbelen, glijden, werpen, roteren,… onder de knie. Jonge kinderen hebben die nodig om hun motorische ontwikkeling te bevorderen. Iedereen is welkom! Neem contact op met de vrijetijdsdiensten als uw kind extra aandacht nodig heeft.

VRIJETIJDSPAS 4 euro korting

ZONDAGVOORMIDDAG LESSENREEKS 1 LESSENREEKS 2 NAJAAR 2018 VOORJAAR 2019 23 en 30 september 27 januari 7, 14 en 21 oktober 3, 10, 17 en 24 februari 18 en 25 november 17, 24 en 31 maart 2, 9 en 16 december 28 april 5, 12, 19 en 26 mei 16, 23 en 30 juni Sporthal Vennebos, Hoevedreef, Schilde www.schilde.be/inschrijven

Doe uw lichaam een mooi cadeau… een fitte nieuwe start! SEPTEMBER 2018 en MEI 2019 Fitness Center Schilde, Turnhoutsebaan 350, Schilde info@fitnesscenterschilde.be, 03 380 11 11 U heeft recht op één gratis fit-test om de twee jaar.

Prijs lessenreeks 1 Prijs lessenreeks 2 najaar 2018 voorjaar 2019 3-4 9 tot 10 uur jarigen

30 euro

48 euro

5-8 10 tot 11 uur 30 euro jarigen

48 euro


43 | Vrijetijdsbrochure | Lessenreeksen (sport)

#SPORT #JEUGD #VOLWASSENEN # LESSENREEKS

Start to mountainbike lessenreeksen voor starters en iets meer ervaren mountainbikers (vanaf 16 jaar) Start to mountainbike 1.0 Nog nooit gaan mountainbiken? Dan is deze lessenreeks iets voor u. Tijdens vijf opeenvolgende weken proeft u van de mountainbikesport. De begeleiders leren u de basistechnieken zoals klimmen, dalen, bochten nemen, remmen, … Maar ook een aantal technische aspecten zoals positie op de fiets, de banden en het basisonderhoud van de mountainbike komen aan bod. U ontdekt leuke onverharde paadjes en geniet van fietsen in de natuur. Ook avontuurlijke toertochten ontbreken niet.

lessenreeks 1 najaar 2018

lessenreeks 2 voorjaar 2019

Start to 9 tot 11 mountainbike uur 1.0

23, 30 september 28 april 7, 14, 21 oktober 5, 12, 19 en 26 mei

Start to 9 tot 11 mountainbike uur 2.0

18, 25 november 2, 9, 16, 23 en 2, 9, 16 december 30 juni

Start to mountainbike 2.0 Mountainbikers kunnen hun vaardigheden verbeteren tijdens deze vijfdelige lessenreeks. U oefent de moeilijkere technische aspecten zoals bunny hop en surplace. U maakt ook leuke toertochten. ZONDAGVOORMIDDAG Start en aankomst bij dienst sport en gezondheid, Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde www.schilde.be/inschrijven Prijs per lessenreeks Eigen mountainbike en helm

20 euro

Inclusief huur mountainbike en helm

60 euro

Maand van de sportclub Ontdek welke sportclub bij u past Voelt u de energie weer opborrelen na die warme zomerdagen? Dat komt goed uit, want van 1 tot en met 30 september is het de Maand van de Sportclub. Vlaamse sportclubs zetten hun deuren wagenwijd open en hebben heel wat in petto voor u. Neem zeker eens een kijkje bij de sportclubs in uw buurt en maak kennis met nieuwe sporten. Wie sport, beleeft immers meer. Alles over het aanbod van de clubs uit onze gemeente vindt u in de 2970 actief van september 2018.

Meer informatie: Dienst sport en gezondheid Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde 03 380 07 40, sport@schilde.be

VRIJETIJDSPAS 4 euro korting


Cursussen workshops lezingen uitstappen

#Lezing

Hoe gaat u om met mensen met dementie? met expertisecentrum Orion Niet alleen oudere mensen kunnen dementie krijgen, het kan ook jongere mensen treffen. Weet u wat u moet doen als u hiermee te maken krijgt? Die klant die in paniek raakt omdat hij zijn lijstje niet kan vinden of de code van zijn bankkaart weer vergeet. Of de bezoeker die niet begrijpt hoe een glazen draaideur werkt. Of er komt voor de derde keer op een dag een mevrouw in de winkel die hetzelfde artikel koopt. Wat doet u dan? Tijdens deze lezing krijgt u een duidelijke omschrijving van wat dementie is en wordt dieper ingegaan op de verschillende vormen. U krijgt een overzicht van het ziekteverloop en een beeld van de belevingswereld van mensen met dementie. De lezing geeft u ook praktische communicatie- en omgangstips. DONDERDAG 20 SEPTEMBER 2018 18.30 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven gratis


45 #Workshop

Geheugentraining twaalfdaagse cursus met Mark Muylaert Wegens groot succes extra cursussen Vergeetachtigheid is een probleem bij maar liefst de helft van alle mensen boven de vijftig jaar. Er bestaan helaas geen geheugenpillen. Maar hersengymnastiek werkt wel! U leert oefeningen aan om uw aandacht en concentratievermogen te behouden en/of te verbeteren.

VRIJETIJDSPAS 4 euro korting

NAJAAR 2018 12 sessies op vrijdag van 14 tot 15.30 uur 21 en 28 september 5, 12, 19 en 26 oktober 9, 16, 23 en 30 november 7 en 14 december Werf 44 (kleine zaal), Schoolstraat 44, Schilde VOORJAAR 2019 12 sessies op dinsdag van 14 tot 15.30 uur 19 en 26 februari 5, 12, 19 en 26 maart 2, 23 en 30 april 7, 14 en 21 mei Molenerf, Molenstraat 70, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03Â 380 16 83 www.schilde.be/inschrijven 30 euro per 12 sessies

Volg een AED-opleiding Iemand uit uw omgeving heeft een hartstilstand. Wat kunt u doen? Een AED-toestel kan levens redden. Dit toestel bedienen is niet moeilijk. Gemeente Schilde biedt dit jaar weer gratis opleidingen aan om u de werking van een AED-toestel aan te leren. Tijdens de opleiding wordt u alles van naaldje tot draadje uitgelegd en krijgt u de kans om zelf te oefenen. Zo krijgt u de nieuwste reanimatietechnieken het best onder de knie.

DINSDAG 25 SEPTEMBER 2018 van 19 tot 22 uur ZATERDAG 24 NOVEMBER 2018 van 9.30 tot 12.30 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: 2018G6 (september) 2018G7 (november)) gratis

| Vrijetijdsbrochure | Cursussen | workshops | lezingen | uitstappen

#Cursus #Senioren


46 | Vrijetijdsbrochure | Cursussen | workshops | lezingen | uitstappen

#Lezing

#Lezing

SABAM en de billijke vergoeding

Vroegtijdige zorgplanning

met Gerry Bessemans U wilt muziek gebruiken tijdens een evenement of een andere activiteit. Wanneer moet u dit aangeven bij SABAM en wanneer niet? Wat is het verschil tussen SABAM en de billijke vergoeding? Hoeveel gaat alles kosten? Gerry Bessemans maakt u wegwijs in de wetgeving en toont hoe u het bedrag vooraf kunt berekenen.

in samenwerking met Zorg Saam U staat niet elke dag stil bij het levenseinde van uzelf of uw naasten. Gelukkig maar. Maar inzicht krijgen in de keuzemogelijkheden van vroegtijdige zorgplanning bespaart onnodig lijden en geeft rust. Sinds 2002 kunt u bewust een keuze maken omtrent het levenseinde. Deze lezing geeft u inzicht in de mogelijkheden maar staat ook stil bij bijhorende vragen en emoties: hoe start u er mee? Hoe begint u aan dit gesprek met uw ouders? Wat doet het met u? Welke onverwachte situaties kunnen zich aandienen? Kortom, deze lezing helpt u om uw levenseinde en dat van uw geliefden goed voor te bereiden.

DONDERDAG 27 SEPTEMBER 2018 16.30 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven gratis

DINSDAG 2 OKTOBER 2018 16 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven gratis


47 #Lezing #Workshop #Senioren

Handige Henriëtta

Vergeten groenten

over zelfredzaamheid voor vrouwen met Ward Biets

met Ingrid De Coninck

In huis gaat er soms wel eens iets mis: zekeringen slaan door, kranen beginnen te lekken, het toilet raakt verstopt. Wat doet u dan? Vaak gaat het om eenvoudige klussen die u zelf kunt doen. Handige Henriëtta is dé kluscursus voor dames. U krijgt oplossingen aangereikt voor veel voorkomende problemen in huis. Een vakvrouw wordt u misschien niet, maar u krijgt wel de basis mee om thuis de klussen zelf aan te pakken.

‘Vergeten’ groenten zijn niet enkel meer voorbehouden voor de ecologische tuinier. Het aanbod in de supermarkten groeit. Maar wat is een aardpeer, een oerpeer, postelein, …? Tijdens deze culinaire voordracht maakt u kennis met groenten die gelukkig terug uit de vergeethoek zijn gehaald. U krijgt uitleg over hun bereiding en daarbovenop nog een heleboel weetjes over hun positieve invloed op uw gezondheid. Uiteraard kunt u proeven van enkele lekkere hapjes.

VRIJETIJDSPAS 4 euro korting

WOENSDAG 3, 10, 17 en 24 OKTOBER 2018 WOENSDAG 7, 14 en 21 NOVEMBER 2018 van 14 tot 16.30 uur Den Bieshof, Kerkplein, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven 20 euro

DONDERDAG 4 OKTOBER 2018 van 14 tot 16.30 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven gratis

| Vrijetijdsbrochure | Cursussen | workshops | lezingen | uitstappen

#Workshop


48 | Vrijetijdsbrochure | Cursussen | workshops | lezingen | uitstappen

#Lezing

Hoe omgaan met stress? met psychotherapeute Nicole Cornelis We hebben allemaal wel eens te maken met stressvolle situaties. Een veeleisende job, examens, onverwachte problemen: stress is daarbij een natuurlijke reactie. In uw hersenen komt bij stresserende situaties cortisol vrij, een stresshormoon. Het verhoogt uw mentale en lichamelijke alertheid. Uw lichaam maakt zich klaar voor een inspanning: u voelt u gespannen en ook mentaal heeft stress een impact op u. Gelukkig is niet elke soort stress negatief voor uw lichaam. Bovendien is stress soms een noodzakelijke reactie van uw lichaam. Uw hersenen én uw lichaam reageren sneller en alerter door het vrijgekomen stresshormoon. Er is wel een belangrijk verschil tussen acute en chronische stress. Heeft u alleen op bepaalde momenten last van stress? Dan heeft u te maken met acute stress. Ervaart u een continu gevoel van stress? Dan spreken we over chronische stress. Die laatste vorm is heel belastend voor uw lichaam.  

#Lezing

Uw ecologische voetafdruk verkleinen met bekroond documentairemaker Steven Vromman Steven Vromman is bekend geworden met zijn Low Impact-project. In zijn bekroonde documentairereeks op Canvas kon het publiek volgen hoe hij zijn leven drastisch omgooide om zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren. Zijn avontuur is in meer dan vijftig landen uitgezonden. Steven Vromman brengt een meeslepend verhaal waar iedereen iets bij opsteekt. U trekt een dikke trui aan in plaats van de radiator helemaal open te draaien. U neemt de fiets en laat de auto in de garage. Dan bent u al heel goed bezig met ‘duurzame ontwikkeling’. Momenteel verbruiken we alsof we vijf planeten hebben in plaats van één. Dat moet stoppen door onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Leer meer over het stresshormoon, de oorzaken van stress en hoe ermee om te gaan.

Vromman is ondertussen één van de meest gevraagde sprekers in het land, hij publiceerde vier boeken en is een invloedrijk opiniemaker in Vlaanderen.

WOENSDAG 17 OKTOBER 2018 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven gratis

DONDERDAG 18 OKTOBER 2018 19.30 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven gratis


49 #Lezing #Workshop #Senioren

met intergemeentelijk programma Gezondheid stopt niet aan de gemeentegrenzen. Om een kwaliteitsvolle dienstverlening te kunnen aanbieden werken we samen met onze buurgemeentes Brecht, Malle, Schoten, Zandhoven, Zoersel en Wijnegem. Ieder jaar wordt in samenwerkingsverband een volledig jaarprogramma rond gezondheid uitgewerkt.  Hou zeker 2970 info en www.schilde.be/samengezond in het oog! U kunt het programmaboekje ook vinden in het gemeentehuis, het evenementenloket en ’t Parkske.

Dwaallicht driemaandelijks praatcafé over dementie Dwaallicht wil dementie bespreekbaar maken om zo de zorgen van alle betrokkenen lichter te maken en licht te brengen voor hen die dolen: de persoon met dementie zelf, maar ook familieleden en mantelzorgers in hun zoektocht naar antwoorden. Dwaallicht wil hen wegwijs maken in het doolhof van voorzieningen via driemaandelijkse praatcafés. De praatcafés vinden plaats in de cafetaria van woonzorgcentrum ter Bleeke, Blijkerijstraat 71, Malle. Meer informatie www.dwaallicht.be, 03 218 72 09

Gezond ouder worden met Sarah Gilbert Oud worden wil iedereen liefst zo vitaal en actief mogelijk. Toch? Hoewel factoren als erfelijkheid en genetische aanleg een niet te onderschatten rol spelen, kunnen we zelf een grote invloed hebben op onze levenskwaliteit. Hoe sneller we begrijpen dat we goed voor onszelf moeten zorgen, hoe hoger onze levensverwachting kan worden. In deze workshop worden een aantal elementen aangeboden die u misschien persoonlijk kunnen helpen of alvast goed op weg zetten om vitaal ouder te worden en zo gezond mogelijk te blijven.

DINSDAG 27 NOVEMBER 2018 14 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven gratis

| Vrijetijdsbrochure | Cursussen | workshops | lezingen | uitstappen

Samen met onze buren sterk in gezondheid


50 | Vrijetijdsbrochure | Cursussen | workshops | lezingen | uitstappen

#Lezing

#Lezing #Senioren © Herman De Paepe

Vrijwilligers aantrekken en motiveren met Els Haüser Vrijwilligers vinden, houden en motiveren is niet altijd vanzelfsprekend. Zich goed voorbereiden en hiervoor voldoende tijd uitrekken is nodig. Tijdens deze lezing krijgt u heel wat praktische tips aangereikt.

DINSDAG 18 DECEMBER 2018 14 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven gratis

Antwerpen vroeger en nu met Consul-Anten Geniet van een woordelijke rondleiding door Antwerpen. Musea staan naast kerken en andere bekende en onbekende gebouwen. De Dulle Griet hangt niet zover van het Maagdenhuis… Tijdens deze lezing herbeleeft u de geschiedenis van een stad door haar gebouwen te bekijken. Maar Antwerpen heeft niet enkel een geschiedenis, het is een levendige stad waar continu geschiedenis geschreven wordt.

DINSDAG 22 JANUARI 2019 14 uur Dorpshuis, Kerkstraat 24, Schilde (‘s-Gravenwezel) Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven 3 euro


51 #Senioren

Veerkracht en burn-out

Mindfulness

met neuropsycholoog Michaël Portzky Veerkracht is vandaag hét sleutelwoord als het gaat om de manier waarop we in het leven staan. Wat er ook gebeurt in ons leven (veranderingen, negatieve gebeurtenissen, een verlies, een burn-out, een depressie, problemen veroorzaakt door stress op het werk, ...), steeds weer wordt de manier waarop we ons een weg banen door het leven bepaald door onze veerkracht. Wetenschappelijk onderzoek leert ons steeds meer over het belang van veerkracht. Is veerkracht een persoonlijkheidskenmerk of iets wat door onze omgeving wordt beïnvloed? Is veerkracht iets wat aangeboren is of kunt u veerkracht aankweken? Kunt u uw eigen veerkracht meten? En kunt u uw eigen veerkracht ook doen groeien? Michaël Portzky, werkzaam als neuropsycholoog, legt in begrijpelijke taal uit wat we moeten weten over veerkracht. Bovendien ontwikkelt hij een concreet en onmisbaar actieplan voor wie de schade die veroorzaakt is door stress en aanverwante problemen stap voor stap wil herstellen.

DINSDAG 5 FEBRUARI 2019 19 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven gratis

driedaagse workshop met psychotherapeut Kristel Ogiers Mindfulness is een doeltreffende en wetenschappelijk onderbouwde methode. Door middel van aandachtsoefeningen leert u uzelf in balans brengen. U leert automatische reactiepatronen, gedachten en gevoelens herkennen. Zo kunt u sneller anticiperen wanneer een stressvolle situatie zich aandient. U krijgt meer inzicht in uw eigen gedrag en u leert uw veerkracht te verhogen. Bovendien leert u obstakels herkennen. Door kleine veranderingen in uw denk- en gedragspatroon, bent u in staat om grote verschillen te verwezenlijken. Voor wie? Deze training is bestemd voor mensen die hun persoonlijke stress- en energiemanagement willen verbeteren. Thema’s: • Wat is mindfulness? Wat zijn automatische gedrags- en gedachtenpatronen? • De doe-en-zijn-modus. Trainen van de aandacht. • Impact van gedachten, VRIJETIJDSPAS grenzen herkennen, 4 euro korting omgaan met stress. DONDERDAG 7, 14 en 21 FEBRUARI 2019 van 19.30 tot 21.30 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven 30 euro

| Vrijetijdsbrochure | Cursussen | workshops | lezingen | uitstappen

#Lezing


52 | Vrijetijdsbrochure | Cursussen | workshops | lezingen | uitstappen

#Workshop #senioren

#Workshop #lezing #senioren

Dagelijkse make-up aanbrengen voor senioren

Géft ‘M B’zze, Antwerpse spreuken en gezegden

met Katleen Lison Leer hoe u bij uzelf op een eenvoudige manier make-up kunt aanbrengen. U krijgt alles stap voor stap uitgelegd en gaat daarna zelf aan de slag. Kies snel één van de twee data!

met Consul-Anten Taal, uitdrukkingen, gezegden en spreekwoorden hebben mensen steeds gefascineerd. Niemand is ongevoelig voor taal. Zoals elk dialect getuigt het Antwerps van een grote spiritualiteit, taalkundig vernuft en spitsvondigheid. Deze reeks ”Géft ’M B’zze“ is een interactief spel waarbij op zoek wordt gegaan naar gekende en minder gekende spreuken, uitdrukkingen of gezegden, en hun betekenis.

VRIJETIJDSPAS 2 euro korting

DONDERDAG 21 en 28 FEBRUARI 2019 van 14 tot 16.30 uur Molenerf, Molenstraat 70, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven 15 euro

Laten we het Antwerps dialect, gekenmerkt door zijn klankkleur, zijn directheid en soms zijn brutaliteit terug ontdekken. Laten we samen op een gezellige ontdekkingsreis gaan in de wereld van het Algemeen Plat Antwerps. VRIJDAG 22 FEBRUARI 2019 14 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven 3 euro


53

Speelplein, kampen en KanTien voor jongeren tussen 4 en 12 jaar en 12 en 15 jaar Weet jij niet altijd wat te doen tijdens de vakantieperiode? Amuseer je je graag te pletter? Schrijf je dan zeker in voor onze vakantieactiviteiten.

Wat te doen?

12 tot 15 jaar

4 tot 12 jaar

Speelplein (elke vakantieperiode behalve tijdens de kerstvakantie) • • • •

Originele speelpleinactiviteiten Uitstappen op dinsdag Workshops op woensdag Voorstellingen op donderdag

Sport- en themakampen (tijdens de paas- en zomervakantie) • Meerdaagse kampen: Golfen, tennis, trampoline, gevechtssport, schaken, dansen, balsporten, circusschool, en nog veel meer. • Avonturendagen: Surfen, bmx’en, survivaltochten, ... Een hele dag genieten met toffe activiteiten.

KanTien (zomervakantie) • Elke dinsdag een mega coole uitstap • Verschillende activiteitenweken met thema! Zoals een kookweek, theaterweek, actieweek, …

Meer info Vrijetijdsdiensten ’t Parkske, Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde 03 380 07 47, vakantie@schilde.be,  www.facebook.com/Speelplein Het volledige programma van de vakantiewerking staat steeds in 2970 info. Inschrijven: www.schilde.be/inschrijven

VRIJETIJDSPAS

10 % korting op KanTien activiteitenwek en en meerdaags e sportkampen

| Vrijetijdsbrochure | Cursussen | workshops | lezingen | uitstappen

Vakantiewerking –


54 | Vrijetijdsbrochure | Cursussen | workshops | lezingen | uitstappen

#Workshop #lezing #senioren

© Herman De Paepe

film #Waargebeurd

VRIJETIJDSPAS 1 gratis consumptie

BAR BAHAR 12/12/2018

Ixcanul (12+)

De erfgoedkoffer met Consul-Anten Herinnert u zich de smaak van ‘congoleezekes’? Waarom legde u een omgekeerde vuile sok op uw keel? Wat is een haarsouvenir? Hoe klonk Armand Pien? Wat kocht u bij ’t Meuleken? Verzamelde u ook zilverpapier? Herinnert u zich het moment dat u de eerste keer naar een Chinees restaurant ging? En wat betekent ‘ze zen hun schip ont laaje’? De erfgoedkoffer is gevuld met verhalen, foto’s, voorwerpen, geuren, geluiden en smaken die het leven van vroeger terug voor de geest halen. Aan de hand van een spel met gevarieerde thema’s (dagelijks leven, beroep, vrije tijd, omgeving, school en feest) kunt u twee uur lang herinneringen ophalen. Herinneringen aan een typisch Antwerps verleden. DONDERDAG 21 MAART 2019 van 14 tot 16 uur Molenerf, Molenstraat 70, Schilde Evenementenloket, evenementen@schilde.be, 03 380 16 83, www.schilde.be/inschrijven gratis

Guatemala. María is een 17-jarig Kaqchikel-Mayameisje. Tegen haar zin in hebben haar ouders een huwelijk gearrangeerd met Ignacio, een plantageopzichter. Maar María droomt van een leven aan de andere kant van de smeuvulkaan. Bovendien ligt haar inlende samenwerking hart bij Pepe, een leeftijdgenoot die naar demet Verenigde Staten wil Rore, conseditas ut quae velbeloven inusa ipid moloemigreren. Zij laatdia hem rumet voloreribus autam, cus aliqui as op dicati odite om haar mee te nemen. Maar nimentureen re perspicipsa disti doluptatia dag blijkt hij zonder haar te nobis qui volor sit doles denis maxim utaquiszevellab zijn vertrokken en ontdekt dat ipic temodit veligenest, ea een senimi, ut ze zwanger ut is. molorpos María zal op entios siminct assimin nos harde emoloreium manier kennismaken met autectu ribus. de moderne wereld. Odignihil ipideli quodipsa del issimagnis ipienis exceaquae magnis doluptaqui tecum Deeatia film isadgebaseerd op ware feirem venecep eroraessit utemporibus et moluptaten. Deze betoverende film vanuit tur, iliassint. de Mayagemeenschap is bijna volGendis deledig sit delitis aut asgesproken. in het aut Kaqchikel Ixcanul ontving op het filmfestival van Berlijn de prestigieuze Alfred Bauerprijs voor films die nieuwe perspectieven openen. Op het filmfestival van Gent in 2015 won Ixcanul de hoofdprijs.

Titel

WOENSDAG 20 juni 2018 Deuren: 19.30 uur Start film: 20 uur Dorpshuis, Kerkstraat 24, Schilde (’s-Gravenwezel) gratis


55

VRIJETIJDSPAS 1 gratis consumptie

#misdaad

VRIJETIJDSPAS 1 gratis consumptie

director:

MAYSALOUN HAMOUD

#DRAMA #ROMANTIEK

VRIJETIJDSPAS 1 gratis consumptie

RAFTAN

director:

NAVID MAHMOUDI

Bar Bahar

Neruda

Raftan

Drie Israëlisch-Palestijnse vrouwen delen een appartement in Tel Aviv. Laila is een jonge, vooruitstrevende advocate. Ze heeft een moeilijke relatie met Ziad, een filmmaker. Alhoewel uiterlijk progressief, blijkt dit niet altijd uit zijn gedrag. Dan is er de lesbische Salma, dj in een bar. Zij wordt verliefd op Dunya, maar zal ze zich durven outen bij haar conservatief christelijke ouders? Ten slotte is er Nour, die als laatste in de flat komt wonen. Ze komt uit een dorp en studeert in Tel Aviv. Als enige die een sluier draagt, valt ze wat uit de toon. De drie vrouwen balanceren tussen traditie en modernisme, goed burgerschap en afwijkend gedrag, vrijheid en trouw. De jonge regisseuse Maysaloun Hamoud heeft met deze film de jongerenprijs ontvangen op het laatste festival van San Sebastián.

Regisseur Pablo Larraín overstijgt het genre van de standaard-biopic door elementen uit de film noir en de western te verweven tot een surreële film. Pablo Neruda – overtuigend vertolkt door de Chileense Luis Gnecco – is niet alleen een charismatisch en politiek geëngageerd artistiek genie, hij is ook ijdel en arrogant. De film beslaat de dertien maanden (1948-1949) die Neruda in de clandestiniteit doorbracht. De unieke combinatie van politieke achtergrond met aantrekkelijke plot maakt deze film tot een absolute aanrader en een mooie hommage aan een groot dichter.

De geliefden Fereshteh en Nabi worden uit elkaar gerukt als Fereshteh samen met haar ouders uit Afghanistan moet vluchten naar Iran. Nabi blijft in Afghanistan achter, maar omdat zijn broer iemand vermoord heeft en hij door de familie van het slachtoffer achternagezeten wordt, besluit hij om illegaal de grens over te steken naar Iran. Zo kan hij bij Fereshteh zijn. In Teheran aangekomen wil Nabi samen met haar via Turkije naar Europa vluchten voor een beter leven. Maar Nabi wordt door landgenoten herkend als de broer van een moordenaar en daarenboven vallen ze in handen van dubieuze mensensmokkelaars. Hun prille liefde wordt erg op de proef gesteld.

WOENSDAG 12 DECEMBER 2018 WOENSDAG 23 JANUARI 2019 Deuren: 19.45 uur Deuren: 19.45 uur Start film: 20 uur Start film: 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde Schilde gratis gratis

De vlucht van het opgejaagde, jonge koppel wordt sober en strak in beeld gebracht middenin een chaotisch Teheran vol bouwwerven en een dolmakend autoverkeer.

WOENSDAG 13 FEBRUARI 2019 Deuren: 19.45 uur Start film: 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde gratis

| Vrijetijdsbrochure | film

#Drama


56 #DRAMA

MOUNTAIN

VRIJETIJDSPAS 1 gratis consumptie

#WAARGEBEURD

VRIJETIJDSPAS 1 gratis consumptie

VRIJETIJDSPAS 1 gratis consumptie

V.U. MOOOV vzw, Michael De Cock, Warandestraat 42, BE 2300 Turnhout

| Vrijetijdsbrochure | film

#drama

director:

YaEllE KaYaM

films facing the world

Mountain

Blanka

Lion

Jeruzalem. Een devote jonge vrouw woont met haar man en kinderen bij het kerkhof op de Olijfberg. Tot haar grote frustratie begeert haar man haar niet langer. Overmand door eenzaamheid sluipt ze het huis uit om op het kerkhof in het donker rond te dwalen. Als ze getuige is van een seksscène, is ze compleet in de war. ‘s Nachts is het kerkhof het territorium van dronken zwervers, prostituees en drugdealers. Een nieuwe wereld, die haar tegelijk afschrikt en aantrekt, gaat voor haar open en ze begint aan een dubbelleven.

Blanka is een bijdehand meisje dat overleeft in de straten van Manilla. Ze is leidster van een kleine bende straatschoffies. Achter het stoere uiterlijk van Blanka gaat echter een dromerig meisje schuil dat hunkert naar een eigen familie. In haar kleine slaapplaats, die ze zo huiselijk mogelijk heeft ingericht, verstopt ze een blik waarin ze geld bewaart. Hiermee hoopt ze zichzelf ooit een moeder te kunnen kopen. Op een dag ontmoet Blanka de oude, blinde straatmuzikant Peter en tussen de twee groeit langzaamaan een warme vriendschap. Maar in de straten van Manilla ligt het gevaar altijd op de loer...

Lion vertelt het ongelooflijke maar waar gebeurde verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley. Als vijfjarige komt hij door toeval terecht op een trein die hem meer dan duizend kilometer doorheen India voert. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar (vertolkt door Nicole Kidman en David Wenham). Op zijn dertigste gaat Saroo op zoek naar de plek waar hij zovele jaren eerder zijn familie kwijtraakte. Hij vertrekt naar India in de hoop zijn familie terug te vinden. Regisseur Garth Davis vertelt op een uitmuntende visuele wijze de odyssee van de kleine Saroo. Een film die u niet onberoerd laat.

Volgens de regisseuse is de kern van de film de weigering van de vrouw om de dood van de intimiteit met haar man te erkennen. Mountain is poëtisch en visueel heel mooi, de vertolkingen zijn erg sterk. Een knap debuut van een jonge vrouwelijke cineaste.

WOENSDAG 10 APRIL 2019 Deuren: 19.45 uur Start film: 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde gratis

In Blanka kunt u een hedendaagse versie van Oliver Twist ervaren. De regisseur koos echter resoluut voor een verhaal boordevol kleurrijke schakeringen, levendigheid, hoop, energie en veerkracht.

WOENSDAG 12 JUNI 2019 Deuren: 19.45 uur Start film: 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde gratis

WOENSDAG 14 AUGUSTUS 2019 Deuren: 19.45 uur Start film: 20 uur Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde gratis


57 #VOLWASSENEN

Leeskring Bijzondere boeken zorgen voor boeiende en leerrijke middagen Onder het genot van een kopje koffie of thee wordt een bijzonder boek besproken. We komen een viertal keer per jaar samen in de leeszaal van de hoofdbibliotheek. Vereniging Markant zorgt voor de nodige begeleiding. Dit najaar staan volgende boeken op de planning: Tot ziens daarboven van Pierre Lemaitre Middlemarch van George Eliot De volgende data en boeken worden bekend gemaakt op de website van de bibliotheek onder de rubriek ‘Speciaal voor’ (www.schilde.be/bib). Ook vorige boekbesprekingen kunt u hier nalezen. DINSDAG 11 SEPTEMBER 2018 van 14 tot 16 uur Tot ziens daarboven van Pierre Lemaitre DINSDAG 4 DECEMBER 2018 van 14 tot 16 uur Middlemarch van George Eliot Hoofdbibliotheek, Brasschaatsebaan 30, Schilde bibliotheek@schilde.be, 03 380 16 01 (vooraf inschrijven hoeft niet) gratis

| Vrijetijdsbrochure | bibliotheek

Bibliotheek


58 | Vrijetijdsbrochure | bibliotheek

#CAMPAGNE #VORMING #KINDEREN #WORKSHOPS

workshop DIGITALE

Digitale Week topworkshops van 20 tot en met 31 oktober De Digitale Week is een jaarlijkse campagne om iedereen digitale vaardigheden bij te brengen, mediawijs te maken en volop te laten genieten van de mogelijkheden van digitale cultuur. De bibliotheek en de jeugddienst slaan dit jaar de handen in elkaar met vijf topworkshops.

2

Makey Makey Maak je eigen muziekinstrument Wist je dat je muziek kunt maken met een banaan of een potlood en wat papier? Geloof je het niet? Kom dan naar de workshop Makey Makey! Na een korte intro knutselen we een muziekinstrument met behulp van geleidende materialen (nietjes, paperclips, aluminiumfolie, ..). Daarna sluiten we dit instrument aan op de computer met behulp van de Makey Makey om zo het instrument echt te bespelen. WOENSDAG 24 OKTOBER 2018 van 14 tot 16 uur Hoofdbibliotheek, Brasschaatsebaan 30, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: BIBDW2018_02) gratis

workshop

1

Brushbot - Maak je eigen gekke tekenrobot Wat kun je allemaal doen met een beker, drie stiften, een batterij en een melkopschuimer? Een tekenrobot maken, bijvoorbeeld! In deze workshop maak je zelf een tekenrobot die rondjes draait en zo kringen tekent op papier. Uiteraard mag je je robot mee naar huis nemen!

Laser cutten - Snijd een tekening workshop in hout, karton of plexiglas Tijdens deze workshop leer je zelf een tekening maken in Inkscape. Deze tekening wordt dan door de lasercutter uitgesneden, zodat je je eigen ontwerp mee naar huis kunt nemen.

ZATERDAG 20 OKTOBER 2018 van 14 tot 17 uur Hoofdbibliotheek, Brasschaatsebaan 30, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: BIBDW2018_01) gratis

ZATERDAG 27 OKTOBER 2018 van 19 tot 21.30 uur Hoofdbibliotheek, Brasschaatsebaan 30, Schilde www.schilde.be/inschrijven (code: BIBDW2018_03) gratis

3


59 #KINDEREN #JEUGD #EVENEMENT

4

Maak je eigen App - met MIT App Inventor Droom jij van een eigen applicatie op je smartphone of tablet? Droom niet verder en probeer het uit. In deze workshop leer je om een eigen app te maken voor Android. ZATERDAG 27 OKTOBER 2018 van 14 tot 16.30 uur JoNaS, Lodewijk De Vochtplein, Schilde (’s-Gravenwezel) www.schilde.be/inschrijven (code: 2018JEUGD J03) gratis

workshop

5

Kinder- en jeugdjury Vlaanderen lees een heel schooljaar boeken en stem Ben je tussen 4 en 16 jaar? Lees je graag boeken? Lees dan de acht boeken van jouw leeftijdsgroep. Meelezen kan van oktober 2018 tot april 2019. Daarna geef je je top 8 door via het stemformulier. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden vervolgens verzameld en geteld. Op het slotfeest maken we de winnaars van Schilde en Vlaanderen bekend. De boeken krijgen een apart plaatsje in de bibliotheek. Je kunt alleen meedoen of met je klas of school. Vraag je lidkaart aan de balie van de bibliotheek. Meer info vind je op www.kjv.be.

Maak je eigen griezelbeer In het griezellaboratorium van Frankenstein maak je je eigen griezelbeer uit verschillende beren. Een arm hier, een been daar, enkele lichtjes en het is klaar. Na de operatie even wachten en… Het leeft! Je krijgt je eigen griezelbeer mee naar huis! WOENSDAG 31 OKTOBER 2018 van 16 tot 19 uur JoNaS, Lodewijk De Vochtplein, Schilde (’s-Gravenwezel) www.schilde.be/inschrijven (code: 2018JEUGD J04) gratis

lezen: OKTOBER 2018 tot APRIL 2019 slotfeest: 19 MEI 2019 Hoofdbibliotheek, Brasschaatsebaan 30, Schilde bibliotheek@schilde.be, 03 380 16 01, www.schilde.be/bib inschrijven als jurylid: aan de balie in de bibliotheek of via je klas inschrijven voor het slotfeest: www.schilde.be/inschrijven (code: BIBKJV2019) gratis

| Vrijetijdsbrochure | bibliotheek

workshop


60 | Vrijetijdsbrochure | bibliotheek

Handwerken in de bib

#LEZING #CAMPAGNE

elke laatste dinsdag van de maand Creatief bezig zijn is een trend. Bent u liefhebber van breien, haken of een andere handwerkactiviteit? Hebt u wat inspiratie en nieuwe ideeën nodig? We gaan gezellig samen aan de slag in de bibliotheek. Iedereen vanaf 12 jaar is van harte welkom.

Week van de smaak thema: de nieuwe voedingsdriehoek Gezond eten, wat is dat nu precies? Wat krijgt de voorkeur? Wat beperkt u beter? Het resultaat van deze studie is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur. U verneemt er alles over tijdens deze boeiende infosessie.

ELKE LAATSTE DINSDAG VAN DE MAAND van 19 tot 21 uur Hoofdbibliotheek, Brasschaatsebaan 30, Schilde bibliotheek@schilde.be, 03 380 16 01 inschrijven is niet nodig gratis

ZATERDAG 17 NOVEMBER 2018 van 14.30 tot 16 uur Hoofdbibliotheek, Brasschaatsebaan 30, Schilde bibliotheek@schilde.be, 03 380 16 01 gratis


61 #JEUGD #CAMPAGNE

Voorleesweek

Jeugdboekenmaand

Marc J. Busscher leest voor uit Novecento van Alessandro Baricco Een vondeling wordt op een oceaanstomer aangetroffen in een doos in een salon in eerste klasse. De baby blijkt een muzikaal wonderkind te zijn. Hij weigert ooit aan land te gaan, maar verdwijnt uiteindelijk spoorloos.

thema: vriendschap Samen lachen, spelen, elkaar helpen en troosten, op uitstap gaan, … Vrienden zorgen voor plezier en steunen elkaar door dik en dun. Door vrienden te maken leer je hoe je met elkaar om moet gaan. Vrienden hebben is ook goed voor het zelfvertrouwen. Maar hoe maak je vrienden? Hoe gaat dat met ruzies en hoe maak je het weer goed? Tijdens de jeugdboekenmaand duiken we in de boeken en ontdekken we hier alles over.

Laat u meevoeren door het verhaal van Danny Boodmann T.D. lemon Novecento.

Bibster Vanaf dit jaar speel je het jeugdboekenmaandspel met je eigen smartphone of tablet! Dit doe je alleen of, veel leuker natuurlijk, met vrienden tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Speel met of tegen elkaar. Degene die op het einde van de maand de hoogste score heeft, wint een boekenpakket. Voor de lagere school wordt er een apart programma opgesteld.

DONDERDAG 22 NOVEMBER 2018 van 20 tot 22 uur Hoofdbibliotheek, Brasschaatsebaan 30, Schilde bibliotheek@schilde.be, 03 380 16 01, www.schilde.be/bib inschrijven is niet nodig

VAN 1 TOT 31 MAART 2019 Hoofdbibliotheek, Brasschaatsebaan 30, Schilde bibliotheek@schilde.be, 03 380 16 01, www.schilde.be/bib inschrijven is niet nodig gratis

Geboren worden op een schip, heen en weer. Opgroeien met een piano, noot per noot. En dan… het schip verlaten?

| Vrijetijdsbrochure | bibliotheek

#EVENEMENT #CAMPAGNE #LEZING


62 | Vrijetijdsbrochure | bibliotheek

Het sprookjesplein vertellers lezen voor in de bib Niets zo leuk als luisteren naar een mooi, spannend of grappig verhaal. Bovendien is voorlezen goed voor de taalontwikkeling en stimuleert het de fantasie. Dit vaste voorleesmoment vindt plaats in de hoofdbibliotheek. Alle kinderen vanaf drie jaar zijn samen met hun ouders welkom. Deelnemers krijgen een spaarkaart. Verzamel zes stempels en krijg een geschenkje.

ELKE LAATSTE WOENSDAG VAN DE MAAND alle voorleesdata vindt u terug op www.schilde.be/bib om 14 uur (20 minuten) en om 15 uur (20 minuten) Hoofdbibliotheek, Brasschaatsebaan 30, Schilde bibliotheek@schilde.be, 03Â 380 16 01 inschrijven is niet nodig gratis


63

De bibliotheek komt naar u toe

Bib aan huis Leest u graag een boek of kijkt u graag naar een dvd maar kunt u door langdurige ziekte, hoge leeftijd of handicap niet naar de bibliotheek komen? Dan komt de bibliotheek graag naar u toe.

bib.schilde.be

Hoe werkt het: 

Neem contact op met de bib op het nummer 03 380 16 01 (dat kan ook per e-mail of per brief – zie onderaan).

Een medewerker komt naar u toe voor een kennismakingsgesprek.

U kunt uw keuze maken uit het volledige aanbod van de bibliotheek. Dat kan ook via de website van de bib: bib.schilde.be.

Een vrijwilliger brengt de door u gekozen materialen.

Alles wordt uiteraard ook weer bij u opgehaald.

Meer informatie Bibliotheek Schilde Brasschaatsebaan 30, Schilde 03 380 16 01 bibliotheek@schilde.be

| Vrijetijdsbrochure | bibliotheek

gratis dienst


Verantwoordelijke uitgever: burgemeester Dirk Bauwens, Amazonenlaan 9, 2970 Schilde

Profile for Communicatie Schilde

Vrijetijdsbrochure juni 2018 - juni 2019  

Programma vrije tijd gemeente Schilde: juni 2018 - juni 2019

Vrijetijdsbrochure juni 2018 - juni 2019  

Programma vrije tijd gemeente Schilde: juni 2018 - juni 2019

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded