Page 1

sportsfan Danmarks ultimative sportsmagasin

OKTOBER 2010

Trænerfyringer virker > Det betaler sig at skille sig af med chefen

Michael Laudrup udråbt som frelser på Mallorca

> Stor reportage fra ferieøen

Tænk som en topatlet

FCK’s

> Tricks til at forbedre din hverdag og præstationer

skarpe kant har fået nyt liv i Europa

NHL

> ny sæson Rivalisering giver ligaen nyt liv

Jesper Grønkjær

Plus: Lasse Schøne, Malou Ejdesgaard, NBA, fokus på Bundesligaen, Troels Bech og Morten Bruun

OKTOBER 2010 · BK 30.09.10 > 04.11.10 · Pris 49,95

”Flere år var kaos i mit liv”


Henrik Windstedt in Juneau Jacket - www.peakperformance.com


Autumn COLLECtIOn 2010


mAtInIquE.COm


indhold

Livsstil 60 Tænk som en topatlet Udholdenhed og målrettethed er afgørende egenskaber for idrætsudøvere på højeste plan. Men almindelige mennesker kan også lære metoder til at styrke deres dagligdag.

Upfront 8 leder 10 Kort om sport 14 Tilbageblikket 16 Konkurrence 18 Optakt til ny NBA-sæson 21 Anmeldelse 22 Månedens profil – Lasse Schøne 24 Klumme af Karsten Krogh

Fodbold 26 Michael Laudrup – ferieøens frelser På Mallorca er de begejstrede for danskerens ankomst og tror, han kan udrette store ting trods en økonomi i laser. Stor reportage.

58

32 Bundesligaen boomer Stærk økonomi, flere tilskuere og større stjerner. Tysk fodbold er stedet at være.

Ishockey

36 Trænerfyringer virker

68 NHL’s rivaler og redningsmænd

Det har været diskuteret i mange år, men nu har ny bog undersøgt

En ny sæson står for døren i verdens stærkeste ishockey-liga, og de

fænomenet, og konklusionen er, at det gavner resultaterne. Også på

to stjernespilleres indædte konkurrence skaber øget popularitet til

lang sigt.

sporten.

40 Resultater er ikke det eneste afgørende Når en ny undersøgelse, målt blot på resultater, viser, at trænerfyringer virker, glemmer den mange nuancer.

66 48

Bagude 46 Gadgets 54 Mode og shopping 66 Krop og duft 70 Ralph Lauren 72 One to watch 74 Konkurrence

48 Den afgørende brik i København

76 Læserservice

Stort interview med Jesper Grønkjær, der i sin karrieres efterår spiller

77 Konkurrence

en afgørende rolle i FCK’s Champions League.

78 På vej frem - Malou Ejdesgaard

6 sportsfan


pulsarure.dk

OFFICIAL

WATCH PARTNER


Administrerende direktør / ansvarshavende Jørgen Brinks jb@sportsfan.nu Tlf. 31 78 60 02

OB kappede hele hovedet af ledelsen i et dramatisk hug i midten af september. Begrundelsen var ønsket om noget nyt. I DBU luftede man derimod muligheden for at forlænge kontrakten yderligere med Morten Olsen efter EM og dermed give ham endnu længere tid end de foregående 12 år. Det paradoksale ved de to forskellige Olsen’er, Morten og Lars, er, at det faktisk er sidstnævnte, der har haft de bedste resultater, mens Morten nok har fået landsholdet til to slutrunder, men aldrig fået det over et mere end godkendt niveau. Fyringen af Lars og fastansættelsen af Morten viser meget godt, at dansk klubfodbold og landsholdet på godt og ondt skiller sig fra hinanden i disse år. I Superligaen er der ikke bare kontante krav om resultater, men også ønsker om en stærk kommunikation og mandskabspleje. I DBU har man (åbenbart) forlenet sig med Morten Olsens afvisende attitude over for pressens påpegning af problemer, og man har ingen ambitioner om at nærme sig ’folket’. Fyringen af Lars Olsen og den mulige forlængelse af Morten Olsen er to dramatiske yderpunkter i hele problematikken om, hvornår det er det rette tidspunkt at skille sig af med en træner. Et tema, du kan læse mere om på side 36. Her kan du læse et redigeret uddrag af en ny bog, som har undersøgt trænerfyringer i Superligaen, målt på resultater – og forfatternes konklusion er, at det virker. I den efterfølgende artikel kan du derimod læse Troels Bechs synspunkt om, at hvis man altid blot fyrer træneren, oplever man aldrig den effekt, kontinuitet kan have. Udefra kan OB’s beslutning om en fyring virke overilet, men holdet har længe været kørt fast. Især i foråret smed man en gylden mulighed for mesterskabet med dårligt spil og manglende fantasi. I starten af denne sæson har man holdt på de store profiler, og alligevel halter de langt bagefter. Måske har de oven i købet allerede smidt mesterskabsmuligheden. Derfor kan det, som virker som en for hurtig beslutning, alligevel være den rigtige. Hos DBU derimod har man valgt helt at ignorere det faktum, at nye folk ofte kommer med nye ideer. Morten Olsen har uendelig snor til at fortsætte sin hollandinficering af dansk fodbold. Det eneste problem er blot, at vi nu på andet årti stadig ikke har materialet – og nu heller ikke længere inspirationen. Morten Olsen vil formentlig få os til EM på grund af Portugals katastrofale start, men det ville være et mirakel, hvis det netop skulle være den slutrunde, han formåede at få det ekstraordinære ud af en gammel opskrift. Det er ofte en modig (og den mest rigtige) beslutning at holde ved sin træner. Men nogle gange kan et dramatisk skifte være det rigtige. Også på den lange bane.

Kunsten af fyre træneren

God fornøjelse med det nye nummer af SPORTSFAN

Emil Norsker, chefredaktør

8 sportsfan

Chefredaktør Emil Norsker en@sportsfan.nu Tlf. 28 58 27 09 Mode- og produktredaktør Lotte Lund ll@sportsfan.nu Tlf. 31 77 60 02 Art director Martin Andersen ma@sportsfan.nu Tlf. 27 22 33 00 Skribenter Karsten Krogh, Andreas Kraul, Daniel Shilemay, Asker Hedegaard Boye, Jens Arnborg, Kristian Leider, Svend Bertil Frandsen og Stine Hansen. Fotografer Jørgen Brinks Korrektur Susanne Andersen Illustration Thomas Bentsen Tryk Zeuner Grafisk as Distribution Bladkompagniet Udgiver SPORTSFAN Aps Hovedvejen 155 4320 Lejre info@sportsfan.nu Tlf. (+45) 70226002 Fax (+45) 46497040 Annoncer Jørgen Brinks Tlf. 31 78 60 02 Abonnement abo@sportsfan.nu Abonnement skal opsiges skriftligt til abo@sportsfan.nu.

www.sportsfanplus.dk Alle henvendelser i redaktionelle spørgsmål bedes stilet skriftligt til redaktionen, der intet ansvar påtager sig for manuskripter, fotografier og lign., som indsendes uopfordret. De i magasinet nævnte priser er vejledende, og redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl. Artikler, billeder eller annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra SPORTSFAN Aps.


UPfront Kort om sport

David Nielsen vil være toptræner

Der bliver sikkert gang i spillerbussen, hvis det lykkes David Nielsen at opfylde sin ambition om at blive træner på højeste niveau. Man kan også forestille sig, at træningslejrene i udlandet bliver andet og mere end bare høje knæløftninger med den farverige angriber. Hans kontrakt med Brann udløber til vinter, og han vil gerne være træner derefter, fortæller han til Aftenposten. ”Jeg ønsker at træne på højeste niveau, for det føler jeg mig klar til. Jeg vil have stor indflydelse hvor end jeg ender, det er vigtigt for mig. Jeg er i dialog med nogle klubber, men mere ønsker jeg ikke at sige. Jeg holder alle muligheder åbne.” David Nielsen har i sin karriere været vidt omkring, og det ser han som en stor fordel i sin jobjagt. ”Jeg har spillet for 15 klubber og haft 22 trænere i min karriere. Dermed har jeg en erfaring, ikke ret mange andre har.” David Nielsen er allerede i gang med uddannelsen som A-træner

FCK er nummer 46 i Europa

Med kvalifikationen til Champions League rykker det danske mesterhold F.C. København op ad den europæiske rangstige og er nu nummer 46. Dermed er de rykket fire pladser op og har blandt andet passeret stærke hold som Fulham FC og VfL Wolfsburg. FCK har i øjeblikket 37,47 point og har allerede forbedret deres koefficient med tre point i forhold til sidste sæson. Der er ni hold, som er placeret højere end FCK, som ikke deltager eller som allerede er slået ud, så der er fortsat gode muligheder for yderligere avancement. Hvis det skulle lykkes at skabe gode resultater, er FCK tæt på at passere hold som Celtic, Everton og Espanyol. Danmark er samlet placeret som nummer 12 på nationsranglisten, og kan den placering bibeholdes, vil den danske mester i fremtiden kvalificere sig direkte til UEFA Champions League. En plads som nummer tretten vil endda i de fleste tilfælde være nok til direkte kvalifikation. Danmarks placering trues primært af Rumænien og Belgien, men kan FCK og OB hente lidt point, så vil målet være nået. 10 sportsfan


Kort om sport

Pletskud 1. FCK i Champions League Det er godt, ikke bare for hovedstadsklubbens fans, men for hele dansk klubfodbold. Vi er nu nummer 12 på den europæiske rangliste. Måske nok et lille land, men en stor fodboldnation. 2. Flere penge til Superligaen Med OB og FCK i Europa kommer der flere penge til den danske liga, og hvis de to hold kan sikre, at Danmark får en plads direkte ind i Champions League fra 2012, vil det have kolossal betydning. Vi bliver enorme.

UPfront

Salget af sæsonkort falder i Manchester United

For første gang i mange år falder antallet af solgte sæsonkort for storklubben Manchester United. Klubben har solgt 51.800 sæsonkort, men målet var 54.000. Det skyldes den økonomiske krise, mener Uniteds direktør, David Gill. ”Vi har solgt flere sæsonkort, end hvad der kan være på de fleste Premier Leaguestadions, og samtidigt er salget af vores vip-pladser på samme spor som sidste år på trods af, at markedet er blevet dårligere.” Det faldende salg kan dog også skyldes fansenes utilfredshed med den upopulære amerikanske ejer, Malcolm Glazer. Det mener Manchester United Supporters’ Trust (MUST), der netop har opfordret til boykot af sæsonkort. ”Indtil denne sæson har de kunnet øge billetpriserne aggressivt hvert år og kunnet slippe af sted med det, fordi de loyale fans blot blev erstattet af andre, der var villige til at betale prisen. Men at det glipper at få udsolgt af sæsonkort er meget afgørende, for Malcolm Glazer har ikke længere en overvægt af efterspørgsel og derfor heller ikke samme kontrol over fansene,” mener direktør i MUST, Duncan Drasdo. Manchester United har en gæld på over 700 millioner pund.

3. Michael på Mallorca Det ser endelig ud til, at Michael Laudrup er kommet på rette hylde. I sit andet hjemland. Heller ikke det dårligste sted at være udstationeret til. Hvem ville ikke gerne arbejde på en varm ferieø, ikke mindst nu, hvor vinteren nærmer sig det kolde nord?

Forbier 1. Morten Olsen vil muligvis forlænge Man skulle tro, at den danske befolkning snart havde set nok af Morten Olsens tværafleveringer og søvndyssende pasningsspil, krydret med en vranten attitude. Men DBU vil have mere. ”Det muntre forbund” vil gerne forlænge efter EM 2012. Gaaab. 2. Rooneys sidespring Ligesom man nødig vil forestille sig sine forældre have sex, er det også svært for hjernen at bearbejde de mange historier om Wayne Rooneys ekstravagante sexliv. Nogle ting skal bare forbigås i tavshed. 3. Carolines manglende grand slam Hun er nummer to på verdensranglisten, men hun mangler at vinde en af de fire store turneringer. Ved US Open havde hun alle muligheder, men missede endnu en gang.

Send os din bedste sportsjoke og vind abonnement

Der er masser af gode one-liners og pointer på lægterne. Dem vil vi gerne have fat i. Så send os din bedste joke til red@sportsfan.nu og deltag i konkurrencen om et abonnement på SPORTSFAN. Her er et par eksempler:

Hvad gør FCK, efter de har vundet Champions Leauge-kampen mod Barcelona? Slukker deres Playstation. Har du hørt Nikes nye slogan i forbindelse med deres Tiger Woods kampagne? Just do me. sportsfan 11


UPfront Månedens tilbageblik

Da Schmeichel var Gud DR Sportens Andreas Kraul genopfrisker landsholdets afgørende VM-kvalifikationskamp i Athen i oktober 1997 – med Schmeichel som redningsmand og Laudrup i trøje nummer 18.

L

andsholdet tog direkte til lufthavnen i Athen efter triumfen ude på det olympiske stadion i det nordøstlige hjørne af den græske hovedstad. Eller det vil sige: først havde spillerne selvfølgelig fejret, at resultatet 0-0 i den sidste kamp i kvalifikationspuljen lige akkurat var nok til at sikre Danmark førstepladsen og dermed direkte adgang til næste sommers VM-slutrunde i Frankrig. Champagne og medbragte danske øl var blevet åbnet i omklædningsrummet, og en ekstra æresrunde var blevet løbet foran de 4.000 medrejsende danske roligans, som slet ikke virkede kede af, at de græske arrangører af sikkerhedsmæssige årsager holdt dem på stadion en halv time efter kampen. Nu fik de bare lejlighed til endnu engang at hylde landstræner Bo Johansson og spillerne, der efter det græske drama havde kvalificeret Danmark til den kun anden slutrunde om verdensmesterskabet. Men derefter var bussen med spillerne kørt direkte til lufthavnen til en chartret maskine, som efter over tre timers – våde og sjove – natlige flyvetimer landede i Kastrup omkring klokken 05.00 dukkede frem over lufthavnen. Af samme årsag var det heller ikke den store heltemodtagelse, som ventede på spillerne, men et par enkelte morgenbranderter havde dog holdt ud, så da det trætte, men glade landshold dukkede op i ankomsthallen, lød sangen tydelig, om end rusten: ”Bosse er Jesus, men Schmeichel han er Gud. Schmeichel han er Gud”. I de morgenaviser, som havde nået af få den afgørende udekamp mod Grækenland med inden deadline, var der da også enighed om, at netop den 33-årige Peter Schmeichel fra engelske Manchester

14 sportsfan

United skulle tildeles den største ære for, at det vigtige point var spillet hjem i Athen. Midt i skyndingen havde Politiken godt nok kun givet målmanden karakteren otte på en skala fra 1-10, men det blev senere beklaget og rettet til et klokkeklart 10-tal. Specielt i slutfasen af opgøret mod grækerne havde Schmeichel gentagne gange præsteret store redninger, mens flere end en million tv-seere hjemme i Danmark satte rekord på den nye kanal, TV3, der havde set helt rigtigt ved at investere i den sidste puljekamp i VM-kvalifikationspuljen. Blandt de passive tilskuere i Athen havde også været Michael Laudrup, der på grund af en skade i højre akillessene ikke var blevet klar. Holdets normale anfører var derefter blevet udstyret med trøje nummer 18 og skrevet på holdkortet, men en løbetur under første halvleg på det olympiske stadion viste, at Laudrup heller ikke ville komme i spil som joker i løbet af anden halvleg. Derfor måtte Danmarks største stjerne ligesom så mange andre bide negle i den nervepirrende slutfase, hvor det regnede med fyrværkeri og andet kasteskyts fra de frustrerede græske fans, der i takt med, at tiden løb ud, så deres VM-drøm forsvinde. Til gengæld holdt Schmeichel liv i den danske. Og med 0-0 var både målmanden, Laudrup og resten af Danmark klar til et nyt VM-eventyr i Frankrig otte måneder senere. 11. oktober 1997

Grækenland – Danmark 0-0 77.000 tilskuere på det olympiske stadion i Athen. Danmark (4-4-2): Peter Schmeichel Ole Tobiasen, Marc Rieper, Jes Høgh, Jan Heintze Thomas Helveg, Allan Nielsen, Morten Wieghorst (57. Søren Colding), Michael Schjønberg Miklos Molnar (74. Peter Møller), Brian Laudrup (90. Mikkel Beck).


WWW.KAUFMANN.DK


UPfront Kort om sport

Set på SPORTSFANPLUS.dk

På SPORTSFAN’s nye, store sports-side kan du hver dag få nyheder, features, blogs – og babes. Lige nu kan du møde alle de frække piger fra den amerikanske 'Lingeri Football Leauge, Francesco Tottis smukke hustru og se billeder af den paraguayanske superfan, Larissa Riquelme. Du kan også få resultater og stillinger fra den danske og de største europæiske ligaer. Samtidigt kan du deltage nemt i alle de konkurrencer, du finder her i magasinet. Vi ses på SPORTSFANPLUS.dk. 16 sportsfan


adidas, the 3-Bars logo, and the 3-Stripes mark are registered trademarks of the adidas Group. Š 2010 Coty Export – Coty Inc., adidas Licensee

NYHED


Foto: scanpix

Navn: LeBron James Født: 30. december 1984 (25 år) Højde: 203 cm Vægt: 112 kg Hold: Miami Heat NBA-karriere: Cleveland Cavaliers 2003-2010 Draft: Nummer 1 overall i 2003 af Cleveland Cavaliers Kåringer/titler: To gange NBA Most Valuable Player (2008/2009 og 2009/2010), seks gange NBA All-Star (2004/2005, 2005/2006, 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009, 2009/2010), én gang topscorer i NBA (2007/2008)

’Hjerteløs’, ’selvisk’ og en ’forræderisk kujon’. Den engang så populære Lebron James får ikke pæne ord med på vejen til sin nye klub i Miami.

18 sportsfan


NBA

UPfront

Mest hadede superstjerne

Verdens bedste basketballspiller, LeBron James, har forladt hjemstaten Cleveland og holdet Cavaliers for at spille i Miami. Det har skabt en voldsom vrede. Af Jens Arnborg ”LeBron er en motherf... Han voksede op lige her i Ohio, og nu skrider han fra os for at komme til Miami, så han kan vinde et mesterskab. Men basketball handler om at have det sjovt, og selv hvis de vinder et mesterskab, så vil vi clevelændere stadig feste, for i det mindste har vi vores værdighed i behold.” Nej, tonen på www.ihatelebron.com er bestemt ikke rar, og det hadske indlæg fra en bruger ved navn Mell er blot et af mange. De færreste taler godt om bysbarnet LeBron James i Cleveland, Ohio, hvor basketballstjernen indtil for nylig var den bærende kraft på NBA-holdet Cleveland Cavaliers. Siden debuten i 2003, da vidunderbarnet LeBron James blot var 18 år gammel, har han været synonym med Cleveland-holdet, og alle byens drømme og forhåbninger lå på hans skuldre - lige indtil en julidag i år, hvor det utænkelige skete. I en ekstraudsendelse på ESPN offentliggjorde LeBron James, at han havde skrevet en kontrakt med Miami Heat, og at han dermed ville forlade Cleveland: ”Den afgørende faktor var, at jeg i Miami har den bedste mulighed for at vinde - både nu og i fremtiden. Det er afgørende for mig at vinde, og jeg har følt, at chancen for det er størst i Miami,” sagde LeBron James i ESPN’s ekstraudsendelse. En udtalelse, der fik borgerne i Cleveland til at skumme af raseri, og det samme fik den for Cavaliers’ ejer, Dan Gilbert, som først fik nyheden om stjernens afgang kort inden udsendelsen. Han reagerede ved at skrive et åbent brev til Cleveland Cavaliers’ fans, hvori han beskrev LeBron James som ’hjerteløs’, ’selvisk’ og som en ’forræderisk kujon’. Det satte for alvor møllen i gang. New York Times forsvarede LeBron ved at kalde Dan Gilberts brev for et ”giftigt personligt angreb, der skulle redde Gilberts eget ansigt.” ESPN meldte sig på banen og forklarede, at LeBron selv havde valgt den dramatiske løsning med en live-annoncering af skiftet uden at have underrettet Cleveland Cavaliers først. Og NBA’s kommissær, David Stern, slog to fluer med ét smæk og gav først en bøde på 500.000 kroner til Dan Gilbert for brevet og en offentlig røffel til LeBron James for den måde, hvorpå han havde håndteret klubskiftet.

Kongens fald I Cleveland gik LeBron James fra den ene dag at være kongen - elsket af alle, nærmest tilbedt - til at være ’Den mest hadede mand i Ohio’. LeBron James selv har dog taget tumulten forholdsvis roligt. Han har - i hvert fald udadtil - forsøgt at bevare fokus på den opgave, der venter ham i Miami, men kunne i et interview med GQ Magazine i august ikke dy sig for at lange ud efter Cavaliers’ ejer, Dan Gilbert. ”Jeg tror ikke, at han nogensinde bekymrede sig om LeBron (han omtaler her sig selv i tredje person, red.). Min moder har altid sagt, at man ser en persons sande ansigt, når han får modgang. Dér fornemmer man personens karakter. Min familie og jeg har nu set den her mands karakter, og det har gjort det endnu klarere for mig, at jeg har truffet den rigtige beslutning.” Mens LeBron James’ skifte giver NBA-fans over hele verden masser af tale om på soap opera-niveauet, er der ingen tvivl om, at skiftet også sportsligt kommer til at få enorm indflydelse på National Basketball Association. Efter et par år med fokus på genopbygning af holdet ser det ud til, at Miami Heat med tilgangen af LeBron James igen bliver en magtfaktor i ligaen, som de var det for bare få år siden. Også fordi holdet samtidig har skrevet en ny kontrakt med stjernen Dwayne Wade og hentet Chris Bosh i Toronto Raptors. De fleste bookmakere forventer, at Miami Heat går hele vejen, og nogle har dem endda som kæmpefavoritter til NBA-titlen. Kun Los Angeles Lakers ser ud til reelt at kunne udfordre Miami Heat, mens hold som Orlando Magic og Chicago Bulls lurer i kulissen. Det vil dog komme helt bag på den ganske basketball-verden, hvis ikke Miami Heat eller Los Angeles Lakers står med trofæet i hænderne næste år. NBA’s preseason begynder søndag den 3. oktober. LeBron James får først sin debut for Miami Heat to dage senere, hvor holdet hjemme i American Airlines Arena tager imod Detroit Pistons. NBA’s regular season begynder tirsdag den 26. oktober, og torsdag den 2. december afvikles en af dette årtis mest imødesete basketballkampe, når Cleveland Cavaliers hjemme i Quicken Loans Arena tager imod Miami Heat - anført af ’den mest hadede mand i Cleveland’. sportsfan 19


UPfront Kort om sport så er det sagt ”Jeg tror, vi får en anstændig sæson, men hvorvidt vi er i stand til virkelig at tage det næste store skridt? Det afhænger formentlig af ejerskabssituationen. Problemet med det nuværende ejerskab er veldokumenteret, og jeg kan ikke bare svinge med en tryllestav og få dem til at forsvinde. Jeg vil ikke snyde de mennesker, der lever og ånder for denne klub.” Liverpoolmanager Roy Hodgson ”De spillere, der spiller i Brøndby, spiller der kun, fordi jeg har lagt de penge. Brøndby havde manglet syv mand fra startopstillingen i dag, hvis jeg ikke havde lagt de penge.” Kasi-Jesper ”Han har været direktør forskellige steder i selskabet i otte år, og i 2009 gjorde jeg ham til administrerende direktør. Jeg kan konstatere, at jeg så forkert. Han var en udmærket direktør, men ikke administrerende direktør. Det burde jeg have set.” Flemming Østergaard efter fyringen af Dan Hammer

Europæiske klubbers økonomi forbedret

UEFA’s præsident Michel Platini er begejstret over at se, at økonomien i de europæiske klubber så småt viser tegn på forbedringer. Især er det den ’totale anarki’ inden for transfermarkedet, der er blevet bedre, skriver eufootball.biz. Det er den snarlige indførelse af en ny række finansielle regler, som for alvor træder i kraft næste sæson, der allerede er begyndt at få effekt og sandsynligvis har haft indflydelse på den faldende aktivitet på det netop overståede transfermarked. Samlet er der i den største og rigeste turnering, Premier League, sket et fald på trods af, at Manchester City har brugt over en milliard kroner på spillerkøb. Det er noget, der glæder Platini. ”I mange år har der været totalt anarki, men klubberne bad om at få disse regler, for de vidste, at det ikke kunne fortsætte. Vi kan allerede se, at klubberne bruger mindre, for de arbejder nu på at få balance i regnskaberne.” De finansielle regler vil blive indført i faser. Klubbernes ejere har mulighed for at indskyde 15 millioner euro per år indtil 2015. Det beløb vil falde til 10 millioner euro i 2018, og pengene kan ikke fungere som et lån. Klubber med meget rige ejere som Sheikh Mansour i Manchester City eller Roman Abramovich i Chelsea kan stadig omgå reglerne ved at indføre store beløb, inden reglerne går i gang. Alligevel er det noget, klubberne tager alvorligt, siger Brian Marwood fra Manchester City ”Reglerne er noget, alle klubberne må tænke over og tage alvorligt, men vi er rimeligt fortrøstningsfulde om, hvor vi selv er, og hvor vi er på vej hen. Det her er ikke noget, som kun Manchester City skal bekymre sig om. Det er noget, alle skal tage stilling til.” 20 sportsfan

”Vi går ikke rundt og smiler hele tiden, men vi servicerer pressen og offentligheden på alle mulige måder og har en god stemning omkring holdet, en blanding af godt humør og seriøst arbejde.” Morten Olsen om kritikken af landsholdets kommunikation. ”Jeg ved, at der er mange OB-hjerter, der bløder efter den exit, jeg fik fra klubben. Så jeg håber, at der er nogle OB-ledere, der rent ud sagt sidder og river sig selv i røvskægget over at se mig spille på landsholdet.” Anders Lindegaard ”I forhold til FCK er det helt tydeligt, at de intet ved, og at de skriver lidt, som det nu passer dem. De synes, at FCK er lidt håbløse med en midtbane, der ikke rigtigt kreerer noget. Men det er jo ikke sandt. Det er fordi, at de ikke ved noget om dem.” Luna Christofi om spaniernes forhold til FC København. ”Jeg er faktisk målløs over, at vi ikke formår at dominere kampen mod et hold af den kaliber. Det er dybt bekymrende.” Stig Tøfting efter landsholdets smalle sejr over Island i september. ”AaB bliver mester igen. Jeg aner ikke, om det bliver om fem eller 10 år. Men AaB bliver mester igen.” Lynge Jakobsen


Kort om sport

UPfront

Sportsfan sætter odds

Med hundredvis af betting sites kan man vædde om næsten alt i sportens verden. Og med Sportsfan kan du nu vædde om ALT. Vi sætter de odds, som ingen andre tør sætte. Af Kristian Leider Eigil ’Drillo’ Olsen ændrer Norges spillestil til offensiv og boldkontrollerende.

Odds: 4000,00

Michael Rasmussen bliver udelukket fra Vild med Dans, da han glemmer at oplyse TV2 om, hvor han opholder sig op til programmerne.

Odds: 25,00

Mikkel Kessler opdager, at Mogens Palle ved en enkelt lejlighed har tjent mindre end Kessler selv på, at den tidligere WBC-mester er gået i ringen.

Odds: 1,0005

Thomas Bjørn klipper sine øjenbryn.

Odds: 1,05

I sin evige jagt på nye stjerner til AG København sender ’Kasi’-Jesper et kontrakttilbud til Michael Jordan og Jesus Kristus.

Odds: 2,5

Serie A’s bedst betalte opstilling

Caughtoffside.com har lavet en startopstilling med de dyreste drenge i Serie A. Den største overraskelse for de fleste vil formentlig være den tidligere Arsenal-spiller Mathieu Flamini. De følgende elleve er de bedst betalte på hver deres plads. AC Milan er det hold, der har flest spillere på holdet, der stiller i en 4-3-3 Målmand: Gianluigi Buffon Forsvar: Maicon - Alessandro Nesta - Walter Samuel - Christian Chivu Midtbane: Mathieu Flamini - Andrea Pirlo - Daniele De Rossi Angreb: Samuel Eto’o - Zlatan Ibrahimovic - Ronaldinho

Anders Haahr Rasmussen: én bold ad gangen, Gyldendal ★★★★★★ Caroline Wozniacki er efterhånden Danmarks klart største sportsstjerne, og derfor er det også logisk nok, at der dukker flere og flere bøger op om hende og hendes foreløbige karriere. ’En bold ad gangen’ handler først og fremmest om Carolines US Open i 2009 – kamp for kamp. Men forfatteren, Anders Haahr Rasmussen, oplyser om meget andet fra tennisverdenen, og det gør han både vidende og underholdende. De mange anekdoter er da også langt mere interessante end kampsekvenserne, der godt kan være en smule langstrakte. Her kan man blandt andet læse om, at Caroline har smykker på for 20.000 kroner, når hun spiller, at nogle af bolddrengene i US Open er over 60 år gamle, og at Martina Navratilovas sponsorer trak sig, da hun i sin tid kom ud af skabet som lesbisk. ’En bold ad gangen’ handler naturligvis mest om Wozniacki, men hun er altså kun tyve år, og så er hun heller ikke mere interessant. Alle de små sidehistorier løfter dermed bogen og gør den meget læseværdig. Selv hvis Wozniacki slet ikke havde været nævnt, havde bogen også været god. Er man interesseret i tennis generelt, er ’En bold ad gangen’ en ren vinder. Af Karsten Krogh sportsfan 21


UPfront Månedens profil

Klar til alt

Lasse Schøne er gennem ni år blevet skolet i den hollandske model og passer dermed perfekt i Morten Olsens system som offensiv midtbane. Når Danmark her i oktober måned skal møde både Portugal og Cypern, står han da også parat til at gribe enhver chance, der byder sig. Han kan meget vel blive en af dem, der kan løfte Danmark ud af middelmådigheden. Af Svend Bertil Frandsen

Kritik på kritik. Landsholdet har fået hårde ord både for deres VM-indsats og nu også starten på deres EM-kvalifikation, hvor det mod Island kun knebent lykkedes at hive en 1-0-sejr hjem i overtiden. Samtidig er mange skuffede over det udeblevne generationsskifte, som ellers flere havde håbet på efter pensioneringen af Jon Dahl Tomasson, Martin Jørgensen og Jesper Grønkjær. I den første officielle kamp mod Island var der kun få nye navne som Leon Jessen, Nicklas Pedersen og Michael Krohn-Dehli i startopstillingen. Revolutionen udeblev. Men på sidelinjen står der flere unge spillere klar til at gribe chancen. Her er flere fra især den hollandske garde som Mads Junker, Thomas Enevoldsen og Lasse Schøne. Alle spillere, der i dag spiller i den hollandske Æresdivision og derfor passer godt ind i Morten Olsens taktiske og tankemæssige system. Netop 24-årige Lasse Schøne ligner en spændende ny offensiv spiller, der kan skabe overraskelser i danskernes til tider stive opspil. Mod Island måtte han sidde på tribunen, og her hørte han ofte buh-råbene ned mod hans holdkammerater. ”Man kan ikke sige noget til, at folk begynder at pifte. Det er de jo i deres gode ret til. De har betalt penge for at komme ind og se kampen, og når de så ikke får det, de havde håbet på, så begynder de jo at pifte. Der er ingen tvivl om, at hvis nu landsholdet havde leveret en fremragende indsats under VM, så havde tålmodigheden også tilsvarende været større med holdet. Men nu gik det, som det gik i Sydafrika, og det er klart, at tilskuerne efterhånden er meget frustrerede,” siger Lasse Schøne. Kvaliteterne er i orden Det, at han selv skulle følge slagets gang fra lægterne, var bestemt ikke noget, der bekom ham vel. ”Det er klart, at når man bliver udtaget til truppen, så vil man også spille. Jeg synes bestemt, at jeg har nogle kvaliteter, der berettiger, at jeg er i truppen, men dertil at sige, at jeg bør være i startopstillingen, vil nok være at gå for langt. Jeg fokuserer på at gøre det så godt som muligt under landskampsamlingerne, og så er det jo op til Morten Olsen at bestemme, om han vil satse på mig,” fortæller Lasse Schøne. Han tror dog på, at smilet snart kan vende tilbage til de danske roligans, eftersom Nijmegen-spilleren tiltror Danmark en realistisk chance for at kvalificere sig til EM slutrunden. ”Der er nogle store fremadrettede kvaliteter i vores trup. De kom ikke ud mod Island, men jeg tror dog bestemt, at det er noget, vi kan få rettet til kampene mod Cypern og Portugal,” vurderer Lasse Schøne, der forudser et uhyggeligt lige forløb i kampen om de eftertragtede EM-billetter. ”Da puljen blev udtrukket, var der ikke nogen tvivl om, at Portugal 22 sportsfan

var den umiddelbare favorit. Bare se på det spillermateriale, de har til rådighed. Men de er kommet sindssygt dårligt fra start, og lige nu ser det faktisk ud, som om Norge kan blive vores værste konkurrent. Men man skal bestemt heller ikke undervurdere Cypern. Hvem havde troet, at de kunne score fire mål i Portugal? Det er jo helt uhørt,” mener Lasse Schøne. Starten på karrieren Karrieren for den unge dansker har de seneste ni år udspillet sig i Holland. Allerede som 16-årig kom han til Heerenveen, men i de fire år, han var i klubben, fik han aldrig en kamp på førsteholdet. Derfor rykkede han også klub og en division ned, da De Grafschaap i 2006 tilbød en kontrakt. Her var han med til at spille holdet op i Æresdivisionen igen, og han blev valgt som årets spiller af supporterne. I 2008 rykker han videre til Nijmegen, og i sidste sæson blev han holdets topscorer med syv mål. Hans nuværende kontrakt udløber til sommer, og han er åben for alle muligheder, også for at vende hjem. ”Jeg er klar til alt. Jeg udelukker absolut ingenting, og skulle FC København overveje at hive mig hjem til Danmark, vil jeg heller ikke afvise, at det kunne være en mulighed,” siger Lasse Schøne. Alt har dog ikke været glat og smertefrit i hans karriere. For 11. september 2009, blot en måned efter sin landsholdsdebut mod Chile, beskadigede han både sit ledbånd og sin menisk under en ellers ufarlig manøvre under træningen i Nijmegen. Syv måneders pause Dommen var syv måneders pause, hvilket ultimativt betød slutningen på Lasse Schønes drømme om at blive en del af VM-truppen. Men et innoverende hollandsk genoptræningsinitiativ var med til at holde danskeren i mental balance under skadesforløbet. ”Det var meget hårdt at få at vide, at man ikke kunne spille i syv måneder. Men det hollandske fodboldforbund har et genoptræningscenter for langtidsskadede spillere, og det betød alverden for min genoptræning. Ikke alene holdt lægerne øje med mine fysiske fremskridt, men jeg fik også mental støtte på centret gennem hele processen, og samtidig kunne jeg på centret snakke med andre spillere i den hollandske Æresdvision, som var i den samme situation som jeg. Det var guld værd,” forklarer Lasse Schøne, som er glad for det hollandske fodboldliv. ”Først og fremmest elsker jeg den måde, de spiller fodbold på i Holland. Det er meget positiv og fremadrettet fodbold.” Offensiv ikke nok Lasse Schøne måtte dog sande, at finurlige driblinger og resolutte afslutninger ikke var nok, da han startede karrieren i Heereveen. ”I Danmark var jeg ikke så vant til, at man også havde defensive pligter,


Foto: scanpix

Lasse Schøne er en del af den hollandske garde af unge spillere, som Morten Olsen har bragt ind for at forynge landsholdet.

når man var offensiv midtbanespiller. Men det har man i Holland, og derfor skulle jeg lære også at løbe med tilbage. Her i Holland forsvarer vi med alle, og vi angriber med alle. Det er totalfodbold.” Den hollandske model er også vellidt hos landstræner Morten Olsen. I øjeblikket vrimler det med spillere fra den hollandske Æresdivision i den danske landsholdstrup og Olsens forkærlighed for den hollandske 4-3-3-model kan for alvor blive Schønes trumfkort i jagten på en

stamplads i Olsens startopstilling. ”Det er klart, at Olsen kigger på spillere, der let kan falde ind i hans koncept. Og det her er jo et system, som jeg kender til hudløshed, så jeg føler mig med det samme til rette, når jeg har været sammen med landsholdet. Og forhåbentlig vil det kunne hjælpe mig til en fast plads,” fortæller Lasse Schøne.

sportsfan 23


UPfront Ekspert-analyse

Fick Fufa

Hvis Sydafrika føler sig en lille smule voldtaget efter dette sommers VM-slutrunde, er det meget forståeligt. Sådan er det generelt, når FIFA, Fédération Internationale de Football Association, er involveret i noget som helst, mener journalist og kommentator Karsten Krogh. VM i Sydafrika foregik uden de helt store sikkerhedsmæssige katastrofer. Sydafrikanerne var så stolte og glade for deres værtskab, at et af verdens mest kriminelle lande stoppede forbrydelser i en måneds tid. Men FIFA gjorde ellers deres bedste for at gøre det svært for værterne. Der måtte ikke sælges hjemmelavede VM-souvenirs i Sydafrika overhovedet under turneringen. De berygtede og forfærdelige Vuvuzelahorn måtte ikke sælges tæt på eller medbringes på stadion, medmindre de var FIFA-godkendte. Alle boder inden for en vis afstand

af stadion, der ikke var FIFA-godkendte, blev lukket. Man skal selvfølgelig huske på, at FIFA kun formåede at tjene omkring 20 milliarder på VM, så det er klart, at de ikke kunne dele en promilledel af den gevinst med den lokale befolkning. FIFA-hadet blev til sidst så udtalt i Sydafrika, at T-shirts med teksten Fick Fufa blev båret mange steder under turneringen. ”Men det var da altid noget, at vi fik en god VM-turnering,” siger du så derude i sofaen. Men det gjorde vi jo ikke. Det fik FIFA også ødelagt med deres håbløse Jubilani-bold. Passivt og defensivt spil var resultatet af boldens uberegnelige og tilfældige opspring og svæv gennem luften. Selv Michael Laudrup, der absolut intet havde med VM at gøre, har udtalt, at bolden til VM var fuldstændig håbløs og bidrog til en dårlig turnering. Hvis man nogensinde selv har prøvet at spille med en Jubilani, ved man, hvor umulig den er.   Enhver anden arrangør af noget som helst havde taget konsekvensen af den voldsomme kritik og udskiftet bolden, før turneringen gik i gang. Men ikke FIFA. Det ville jo indikere, at FIFA havde lavet en fejl. Og FIFA laver jo ikke fejl, ved vi nok.   Dermed fik FIFA ødelagt en af de VM-slutrunder, der kun er hvert fjerde år. Man overvejer, hvordan de får ødelagt den næste. Måske indfører de indspark? Måske må man ikke juble efter et mål? Måske må spillerne kun spille med FIFAgodkendte støvler, som så er lavet af stål, fordi FIFA’s nye hovedsponsor bliver US Steel?   Det eneste, man kan være helt sikker på med FIFA, er, at de nok skal få skrabet penge til sig og ned i lommerne på deres grådige, inkompetente, anakronistiske og skamløse lederes lommer.

”Men det var da altid noget, at vi fik en god VM-turnering,” siger du så derude i sofaen. Men det gjorde vi jo ikke. Det fik FIFA også ødelagt med deres håbløse Jubilani-bold. 24 sportsfan


Verdens bedste fodbold til verdens bedste pris Som de eneste tilbyder Canal Digital dig de bedste kampe fra bl.a. Premier League, La Liga, Serie A, Æresdivisionen, Superligaen og meget mere i alle vores tv-pakker.

s

En pri

, 5 27 d. *

kr./m is ste pr

Mind 3.300, 1. år:

Med Local-pakken får du desuden fri parabol, fri installation og fri tv-box med i købet. Og du får mulighed for at se dine tv-kanaler i op til 4 rum uden at betale ekstra i abonnement.

* Forudsætter 12 mdr. abo. på Local. Mindste pris 1. år: 3.300 kr. Fri installation gælder 1. rum. Eksklusive tv-boxe til øvrige rum.

Bestil nu på 70

70 19 94 eller canaldigital.dk


Michael Laudrup ferieøens frelser SPORTSFAN har været på Mallorca for at følge Michael Laudrups start som træner. Her betragter øens befolkning ham som redningsmanden, der skal føre klubben gennem et økonomisk morads, der har udelukket klubben fra europæisk deltagelse. Af Daniel Shilemay, Mallorca

D

a Michael Laudrup 2. juli 2010 underskrev en 2-årig aftale med den økonomisk plagede spanske klub, Mallorca, var det til den laveste trænerløn i Spanien. 3,5 millioner kroner får danskeren om året. Trods den relativt lave løn er danskeren alligevel tilfreds. ”Det er dejligt at være tilbage i spansk fodbold. Nu boede jeg her også sidste år, men uden at være træner. I alt har jeg boet her i 10 år og føler mig meget hjemme på mange områder. Det er ligesom mit andet hjemland. Det har jeg det dejligt med, og samtidig er fodbolden noget, der passer mig fint. Den måde, der bliver spillet fodbold på, og den fodboldkultur, der er her, er alt sammen med til at gøre, at jeg føler mig rigtig godt tilpas her,” siger danskeren til SPORTSFAN, der møder Danmarks største fodboldspiller nogensinde, efter han lige har ført holdet igennem en let fredagstræning. Det er to år siden, at Michael Laudrup sidst var træner i Spanien. Dengang i en anden af de mindre spanske klubber i den bedste række, Getafe. Han kan godt drage paralleller fra sin tid i Getafe til sin nuværende situation. ”Hver gang man kommer til en ny klub, kender man ikke spillerne. 26 sportsfan

Du kender måske nogle enkelte fra fjernsynet. Du har nogle idéer, men du skal først til at arbejde med dem. I løbet af træningen og de første kampe ændrer du nogle ting og får bekræftet nogle andre. Nye spillere kommer til, og andre bliver solgt. Man skal til at lære klubben at kende,” fortæller den 46-årige træner, der er i gang med sit fjerde klubtrænerjob efter perioder hos Brøndby, Getafe og Spartak Moskva.


”Laudrup er en af de største spillere i spansk fodbold. Han kan redde Mallorca i denne problematiske tid.” Håbet til danskeren er storet trods spillerudsalg og en lidt humpende start. Foto: scanpix

Den dårlige økonomi Jobbet hos RCD Mallorca adskiller sig dog væsentligt fra de jobs, han tidligere har været i. For Michael Laudrup er kommet til en klub uden penge. Klubben slås med en gæld på omkring 450 millioner kroner, der er oppebåret ved alt for høje spillerlønninger, og ualmindelig dårlig økonomisk styring af forskellige klubejere de seneste år.

Som konsekvens af gælden har Mallorca mistet sin plads i denne sæsons Europa League, da de valgte at gå under frivillig administration, mens de prøver at få udgifter og indtægter til at hænge sammen, primært i form af spillersalg. Det ændrede ikke på sagen, at Mallorca i løbet af sommeren blev købt af en gruppe forretningsmænd med Lorenzo Serra Ferrer, den tidligere Barcelona-træner, i spidsen. For sportsfan 27


UEFA var sagen klar. En klub under administration kan ikke spille med i Europa League. For Michael Laudrup har det desuden haft den konsekvens, at han har haft meget lille indflydelse på klubbens ageren på transfermarkedet. Farvel til flere løntunge spillere Det betød, at Laudrup i løbet af juli og august måned kunne vinke farvel til en række bærende, løntunge kræfter fra det hold, der sidste år sluttede på 5. pladsen, og det var nok også derfor, at Laudrup var mere end almindelig frustreret over, at transfervinduet først lukkede 31. august. ”Jeg kan ikke forstå, hvorfor transfervinduet ikke rykkes frem til f.eks. 28 sportsfan

15. august. Alle de store ligaer er startet, mens transfervinduet stadig er åbent. Det betyder, at du kan spille med en spiller søndag, som er væk mandag. Jeg synes, at det er mærkeligt,” siger træneren, der åndede lettet op, da vinduet langt om længe blev lukket, og han kunne få endelig klarhed over den trup, han har til rådighed denne sæson. ”Jeg er tilfreds på den måde, at jeg har to spillere til hver plads, undtagen angrebet, hvor der kun er tre spillere til to pladser,” fortæller Laudrup, der er endt med en trup, hvor en del unge spillere skal holde højt niveau, og som ellers er klinisk renset for kendte navne. Den mest kendte er nok angriberen Fernando Cavenaghi, som man fik på en lejekontrakt kort inden transfervinduet lukkede. Cavenaghi er lejet i


Michael Laudrups trænerkarriere har langt fra nået de glorværdige højder, han oplevede som spiller. Hidtil er et dansk mesterskab med Brøndby, to danske pokaltitler samt en finaleplads i den spanske pokalturnering med Getafe højdepunkterne i danskerens trænerkarriere, som fik nogle gevaldige ridser i lakken, da han blev fyret efter blot syv måneder i Spartak Moskva.

Sóller. Baggrunden domineres af de mange bjerge fra en af de to store bjergkæder på øen. Langs vejen er der olivenlunde på begge sider, så langt øjet rækker. Lundenes harmoni brydes dog fra tid til anden af mere eller mindre faldefærdige huse samt en lille togstation, der leder tankerne tilbage mod gamle spaghetti-westerns med Clint Eastwood. Det er i dette landskab, træningsanlægget dukker op, og hvor man de fleste dage fra kl. 9 om morgenen kan opleve Michael Laudrup træne sine nye spanske spillere. To gartnere med stråhatte og river trisser langsomt væk fra træningsanlægget og overlader scenen til Michael Laudrup og hans tropper. SPORTSFAN er på plads sammen med ca. 40 journalister og lokale fodboldfans. Små huller i hegnet gør, at man uforstyrret kan følge træningsøvelserne. Det er især ved øvelsen, hvor der spilles til kant, at smilene kommer frem blandt tilskuerne. Det er også den træningsøvelse, spillerne mest går op i. Her spiller man i grupper af fem på tid, og det handler om ikke at være den, der slutter i midten, for sker det, modtager man en straf i form af et lille spark i røven fra alle de øvrige spillere i gruppen. Det grines der meget af på træningsanlægget denne dag, hvor stemningen er løssluppen, og man godt lige kan hænge lidt ud ved køleboksene med drikkevarer midt på banen.

franske Bordeaux, der efter et par gode sæsoner i det franske havde et katastrofalt år sidste sæson med blot tre mål i 20 ligakampe. En anden profil er hollandske Jonathan de Guzman. Et stort talent, som Laudrup har haft held til at lokke fra Feyenoord. Ellers består truppen af en række navne, som Laudrup har skullet bruge de sidste par måneder på at lære at kende. Et spark i røven En af de andre ting, Michael Laudrup har skullet lære at kende hos RCD Mallorca, er turen ud mod træningsanlægget Antonio Asensio. Fra ferieøens hovedby, Palma, går turen via en støvet landevej mod

Alt-mulig-manden og hans far Under de mere hyggelige træningsøvelser holder Michael Laudrup sig fra spillerne. I stedet øver han halvliggende vristspark med José León, holdlederen og altmuligmanden, der står for alt det praktiske som f.eks. tøjvask, indhentning af kegler og altså denne dag, træning med Michael Laudrup. Den boldglade Laudrup udbryder et dansk ’Nej!’, når han ikke rammer bolden rigtigt, og han har svært ved ikke lige at jonglere lidt med bolden, når José León sender en præcis bold retur, selvom de øver halvliggende vristspark. Uden for hegnet står José Leóns far beundrende og ser på sønnike spille bold med den danske fodboldelegantier. ”Laudrup er en af de største spillere i spansk fodbold. Han kan redde sportsfan 29


Mallorca i denne problematiske tid, men lige nu nyder jeg bare at se min søn spille sammen med ham,” kommer det begejstret fra den stolte far, der jævnligt kommer med opmuntrende udbrud til sønnen fra sin plads bag hegnet, mens han griner nærmest jublende. Man tænker, at det nok var fars drøm, at sønnike blev en stor fodboldspiller. Men mindre kan gøre det, og nogle gange er det bare godt nok at være altmuligmand for Laudrup. Laudrup tilgivet Ikke langt fra José Leóns far står et par af de fans, der har fundet vej til Antonio Asensio, brødrene Carlos og Victor på henholdsvis 29 og 15 år. Carlos husker Michael Laudrup som spiller, og også Michael Laudrups skifte fra Barcelona til Real Madrid i 1994, dengang Carlos blot var 13 år. ”Jeg er først og fremmest Mallorca-fan, men herefter holder jeg med Barcelona, og jeg var meget ked af det, da han skiftede til Real Madrid. Men alt er tilgivet nu, hvor han er kommet til Mallorca,” siger den ældre bror. Hans yngre bror har kun set klip fra Michael Laudrups tid som spiller, men husker godt, at danskeren var i Getafe for et par år siden, og Victor har stor tiltro til, at Laudrup kan hjælpe Mallorca godt igennem den svære situation, de befinder sig i. ”Jeg tror, at han er den rette for Mallorca. Han står for underholdende fodbold, og jeg tror, at flere vil komme til stadion nu,” siger den unge fan, mens storebror Carlos ivrigt supplerer. ”Laudrup var den bedste i verden, da han spillede for Barcelona. Det var underholdende med ham, Romario og Stoichkov. Han vil dog ikke kunne skabe den samme underholdning her. Klubben har store økonomiske problemer. Vi har ikke mange gode spillere, men Laudrup skal nok gøre det godt. Vi skal nok slutte i den bedste halvdel.” Fordobling af journalister Træningen er så småt ved vejs ende. Som det er kutyme efter fredagstræningen, afholder Michael Laudrup efterfølgende et pressemøde. Dette foregår ikke ved træningsanlægget, men på klubbens stadion. De fleste pressefolk haster derfor fra træningsanlægget hen til deres ventende biler, hvorfra de kører de ca. 20 minutter ud mod stadion, hvor den pressevante dansker vil tage imod spørgsmål på spansk, engelsk og dansk. Pressemødet afholdes i et fjernt hjørne på det 11 år gamle stadion, der denne sommer ændrede navn fra ONO Estadi til Iberostar Estadio og ligger i udkanten af Palma by. Antallet af pressefolk er steget siden træningen. Syv tv-fotografer står bag deres tv-kameraer, mens ca. 30-35 journalister myldrer rundt ved tilhørerpladserne, herunder SPORTSFAN’s udsendte. Alle venter vi på Michael Laudrup – frelseren fra Danmark, der snart er lige så spansk, som han er dansk. ”Jeg vil tro, at der er dobbelt så mange journalister, som der plejede at komme sidste sæson,” vurderer Alberto Bonnin, der er ankommet sammen med sin kollega, Juanmi Mas, fra den lokale tv-station, TV Mallorca. Bedre end den tidligere træner De har begge fulgt klubben i mange år og vurderer, at Laudrup står over for en stor udfordring. ”Økonomien i klubben er rigtig dårlig. Mange penge er forsvundet under de tidligere ejere, og klubben har brugt for mange penge på lønninger. Nu har vi fået Serra Ferrer til som ejer. Ham stoler vi meget på. Han er en god mand, men lige nu skal vi fortsat spare. Vi kan derfor ikke købe nye spillere som erstatning for de mange, vi har mistet,” siger 30 sportsfan

Alberto Bonnin, der dog har stor tro på, at Michael Laudrup er manden til at føre Mallorca gennem sæsonen. ”For mig er Laudrup den bedst mulige træner for Mallorca, og jeg mener, at han er klart bedre end Gregorio Manzano, som vi havde sidste sæson,” siger Bonnin med henvisning til den meget defensive spanier, der dog må tilskrives nogle evner, idet han førte Mallorca til 5. pladsen i 2010-sæsonen. Det virker dog ikke til at imponere de spanske journalister. ”Laudrup er i bedre stand til at føre os igennem denne svære sæson. Han taler mere med sine spillere,” mener kollegaen Mas, mens Bonnin med et glimt i øjet tilføjer. ”Ja, og med samme spillestil som Barcelona!” Trods de store lovord om Laudrup, er kravene til ham små. For de to spanske journalister er det på grund af den dårlige økonomi godt nok, hvis klubben slutter i midten af rækken, og måske er det også realistisk i forhold til, hvad Michael Laudrup er i stand til at levere. Hans trænerkarriere har langt fra nået de glorværdige højder, han oplevede som spiller. Hidtil er et dansk mesterskab med Brøndby, to danske pokaltitler samt en finaleplads i den spanske pokalturnering med Getafe højdepunkterne i danskerens trænerkarriere, som fik nogle gevaldige ridser i lakken, da han blev fyret efter blot syv måneder i Spartak Moskva. Entré Laudrup Michael Laudrup ankommer til pressemødet med kommunikationschefen Jordi Jimenez, en flink mand, der godt kan lide at tale med alle journalisterne. Til fredagspressemøderne er både Michael Laudrup og Jordi Jimenez afslappet klædt, uden jakke over skjorterne, og i Laudrups tilfælde med ærmerne smøget op i det varme lokale. Han svarer beredvilligt på alle spørgsmålene fra de spanske journalister. “Núñez es muy, muy importante. Él es nuestro capitán! (Núñez er meget, meget vigtig. Han er vores kaptajn red.),” kommer det på ubesværet spansk fra danskeren om holdets vigtige forsvarskrumtap, portugiseren José Carlos de Araújo Núñez. De spanske journalister stiller spørgsmål i ca. 20 minutter, inden kommunikationschefen siger, at det nu er blevet de udenlandske journalisters tur. Det respekteres, og alle de spanske mediefolk forlader stedet. Det er alligevel de færreste af dem, der forstår engelsk - eller dansk. Laudrup på ryggen Michael Laudrup er glad for, at vi nu er kommet lidt ind i sæsonen, der blev skudt i gang, da Mallorca den 29. august mødte Real Madrid og overraskende fik det ene point. ”Vi gik i gang allerede 5. juli. Vi var det første hold i Spanien, der startede optaktsfasen. Derfor var det dejligt at komme i gang,” fortæller Laudrup om den lange indledning til sæsonen. En indledning, der var fyldt med problemer. ”Det var en sommer, hvor der blev snakket mere om det, der foregik uden for end inden for banen. UEFA har fyldt, og der er ingen tvivl om, at sommeren var en hård tid for spillerne. De har været dygtige til at lægge Europa League bag sig. Det har fyldt mere for dem med deres egne kontrakter,” siger han og lægger ikke skjul på, at han som tidligere spiller godt kan forstå spillernes bekymringer. Alt i alt er Laudrup tilfreds med den trup, han endte med at have, da transfervinduet lukkede. Eller i hvert fald skjuler han det godt, hvis han skulle være utilfreds. ”Jeg kan ikke stille nogle garantier, men med den trup, vi har i dag, er jeg helt sikker på, at vi ikke rykker ned,” lyder det optimistisk.


Foto: scanpix

”Jeg kan ikke stille nogle garantier, men med den trup, vi har i dag, er jeg helt sikker på, at vi ikke rykker ned” Michael Laudrup Da SPORTSFAN vil vide, om han vil melde en målsætning ud, holder han dog fortsat kortene tæt ind til kroppen. ”Det er for tidligt at sige noget om allerede nu. Lad os nu lige komme et stykke ind i sæsonen,” kommer det fra danskeren, der garanteret kunne være en god pokerspiller, hvis han valgte den karrierevej. Nu

har han i stedet valgt at være fodboldtræner, og dét er de glade for på Mallorca, hvor hans navn klinger bedre end nogle af de spillere, han træner. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at trykkeriet i klubbens shop kan meddele, at det tryk, der mest efterspørges, er det med navnet: Laudrup. sportsfan 31


”Det spillemæssige niveau er højnet, og der er kommet flere store profiler til. Jeg vil vurdere, at Bundesligaens niveau ikke længere ligger under niveauet i Premier League, og uden for banen er det for mig at se klart, at Bundesligaen har førertrøjen på.” Tommy Bechmann, der spiller i Freiburg, er ikke i tvivl om den tyske ligas positive udvikling.

32 sportsfan


Foto: scanpix

Bundesligaen boomer

sligaen bugner af unge Tysk fodbold stormer frem. Bunde llene stiger, og hver uge profiler og store navne, tilskuerta erne rundt om i Europa rasler målene ind. Og mens kolleg man tilmed mønstre sor te døjer med milliardunderskud, kan gaard Boye tal på bundlinjen. Af Asker Hede

Fodboldfesten

foregår i Tyskland i disse år. I Bundesligaen scores der masser af mål, mens tilhængerne valfarter til de hypermoderne stadions og bundlinjerne snarere er sorte end røde hos langt de fleste af klubberne. På flere af holdene har man udviklet et kompromisløst offensivt koncept og spiller nu en meget modig og moderne form for fodbold, vurderer Eurosports Bundesliga-kommentator Henrik Hvillum. ”Mange af holdene spiller fremad banen uanset modstanderen. Tag et hold som Mainz, der i sidste sæson fik stor succes med deres vilde offensiv. På hjemmebane gik det rigtig godt, hvorimod det ikke gjorde det ude. Alligevel veg man aldrig fra planen.” Men det er ikke blot på banen, at det for tiden ser godt ud i den bedste tyske række. Også økonomien er sundere end noget andet sted i fodboldverdenen. De 18 Bundesliga-klubber havde således i sæsonen 2008/09 et samlet overskud på 1,2 mia. danske kroner. Storklubben Bayern München har kunnet præsentere et overskud de seneste 16 år i træk, og det er kendetegnende, at mens alle andre store fodboldlande i Europa har deres problemer at slås med, så rider Tyskland på en bølge af optimisme. I løbet af de seneste 10 år er Bundesligaens tilskuertal næsten fordoblet, og i både 2008/09 og i sidste sæson lå det gennemsnitlige tilskuertal per kamp i den bedste tyske række på hele 42.000. Dette er ikke bare det højeste tal i international fodbold, men samtidig det næsthøjeste blandt alle sportsligaer i verden – kun overgået af den amerikanske NFL (68.000). ”I Tyskland er det stadig billigt at gå til fodbold. VM 2006 gjorde fodbolden endnu mere populær, og siden er folk bare flokkedes til de nyrenoverede stadions, der i den grad byder folk velkommen og lever op til krav om sikkerhed, komfort og funktionalitet,” forklarer Henrik Hvillum. Den tidligere Esbjerg-spiller, Tommy Bechmann, der begyndte sin tyske karriere i Bochum og i de seneste to sæsoner har været på kontrakt i Bundesliga-klubben Freiburg, er da heller ikke i tvivl, når han ser tilbage på sine foreløbige seks sæsoner i Tyskland: tysk fodbold er vokset både på og uden for banen. sportsfan 33


Tyske tal Bundesligaens årlige omsætning nærmer sig et beløb svarende til 10 mia. kroner, og ifølge en undersøgelse, foretaget af konsulentvirksomheden McKinsey & Company, er over 100.000 mennesker beskæftiget i den professionelle fodboldbranche – fra billetkontrolløren til stjernespilleren. Hver weekend følger op mod 15 mio. tv-seere kampene fra de to bedste rækker, mens tælleapparaterne lukker flere end 18 mio. mennesker ind på landets stadioner per sæson. Landsholdet sat i system Den 1. april 2006 blev den tidligere landsholdsspiller Matthias Sammer ansat som teknisk direktør i det tyske fodboldforbund. Sammer har til opgave at fokusere på de største talenter inden for aldersgruppen 11-18 år og udarbejder desuden sammen med landstræner Joachim Löw de sportsvidenskabelige og taktiske retningslinjer, som tysk landsholdsfodbold skal følge. De største stjerner Bundesligaens to største stjerner gennem de seneste år er uden tvivl Bayern München-duoen Arjen Robben og Franck Ribéry, som denne sommer dog har fået eksklusivt selskab af flere andre internationale profiler. Både den tilbagevendte brasilianer Diego (Wolfsburg), Klaas-Jan Huntelaar og Real Madrid-legenden Rául González (begge Schalke 04) er således ankommet til tysk fodbold, hvor også den erfarne målmager Ruud van Nistelrooy (Hamburger SV) må regnes blandt de mest berømte spillere med stor global appel.

”I de år, jeg har boet i Tyskland, er der sket rigtig meget. Det spillemæssige niveau er højnet, og der er kommet flere store profiler til. Jeg vil vurdere, at Bundesligaens niveau ikke længere ligger under niveauet i Premier League, og uden for banen er det for mig at se klart, at Bundesligaen har førertrøjen på. Se bare på, hvor mange tilskuere, der kommer til selv de mindste klubbers kampe – det er fantastisk at opleve som spiller.” Stabil struktur Bundesligaens særlige regler for klubejerskab har desuden gjort, at man har en strukturel fordel i forhold til mange andre europæiske ligaer. I Frankrig har de bedste klubber eksempelvis længe forsøgt at overtale myndighederne til at løsne de stramme bånd, der holder fodbolden i et jerngreb og hindrer økonomisk vækst. Indtil for nylig var det eksempelvis ulovligt for en fransk fodboldklub at lade sig børsnotere. Hos englænderne er bevægelsen den modsatte. For få restriktioner har gjort Premier League til et eksklusivt sammenrend af udenlandske rigmænd, trænere og stjernespillere. De engelske spillere er henvist til reservetjanser, og klubbernes fans ser magtesløse til, mens skiftende klubejere gør morgendagen usikker. Sådan er det ikke i Tyskland, hvor den såkaldte 50+1-regel – der sikrer, at udefrakommende investorer højest kan opkøbe 49 procent af klubberne, som derved forbliver foreningsbaserede – er et effektivt bolværk mod mere eller mindre lyssky lykkeriddere à la Sheik Mansour, Malcolm Glazer og Roman Abramovich. Ifølge Tommy Bechmann er 34 sportsfan

netop dette et vigtigt tysk kendetegn: ”Hernede føler man, at der er styr på det hele. Der er ingen klubber, der går amok på transfermarkedet, som f.eks. engelske Manchester City, der jo er helt afhængig af deres arabiske ejer. Her i Tyskland er der anderledes balance i tingene.” Landsholdets succes Den positive udvikling i Bundesligaen og tysk fodbold generelt begyndte for alvor at tage form med landsholdets store succes under VM i 2006 på hjemmebane. Dengang hele verden holdt med Tyskland, og tyskerne selv kunne ranke ryggen og lade de sort/rød/gule flag vaje uden fortidens skam. Siden da er tysk fodbold stormet frem, målt på de fleste parametre. Landsholdet har vundet medaljer ved alle EM- og VM-slutrunder med undtagelse af en enkelt fra og med VM 2002. Dette har atter sat tysk landsholdsfodbold på verdenskortet efter nogle svage år omkring århundredskiftet, og de to væsentligste drivkræfter bag genrejsningen har været strategisk planlægning og foryngelse, forklarer Eurosports Henrik Hvillum. ”Efter et skuffende EM i 2000 besluttede det tyske fodboldforbund sig for at investere i bedre træneruddannelser og forbedring af ungdomsakademierne på nationalt plan. Dette er hovedårsagen til alle de store talenter, vi ser nu. Men selvfølgelig spiller tilfældet også ind, og nogle gange er man bare heldig, at visse årgange er særlig talentfulde. Det så vi jo også herhjemme i firserne.” Unge spillere og gamle trænere I de senere år har især landstræner Joachim Löw og ungdomskoordinator Matthias Sammer stået i spidsen for den ambitiøse, nationale handlingsplan, der allerede har givet stort udbytte. Listen over unge, tyske profiler er således imponerende og uden sidestykke i dagens europæiske topfodbold. Spillere som Manuel Neuer, Andreas Beck, Benedikt Höwedes, Holger Badstuber, Serdar Tasci, Mats Hummels, Toni Kroos, Thomas Müller og Marko Marin er alle under 25 år og spiller til daglig i Bundesligaen. Og dertil skal lægges Manchester Citys Jérôme Boateng samt de to Real Madrid-spillere Sami Khedira og Mesut Özil. Og hvad der måske er lige så vigtigt: I Bundesligaen er alle disse unge mænd under kyndig ledelse. Både Louis van Gaal i Bayern München, Thomas Schaaf i Werder Bremen, Felix Magath i Schalke 04, Christian Gross i Stuttgart og Jupp Heynckes i Bayer Leverkusen er alle erfarne patriarker, der er i stand til at udstikke en fast og sikker kurs. Også på ungdomslandsholdsplan har tyskerne på det nærmeste skovlet medaljer hjem. For selv om det nuværende U/21-mandskab overraskende nok ikke kvalificerede sig til EM i Danmark næste sommer, så er tyskernes dominans i ungdomsfodbolden til at få øje på. Man er regerende europamester for U/21-hold, mens man på U/17- og U/19-niveau vandt samme titel i henholdsvis 2009 og 2008. Bayern stadig suveræne Men også A-landsholdet har et ungdommeligt ansigt. Truppen ved sommerens verdensmesterskab var således den yngste tyske VM-trup nogensinde, og da man mødte Danmark i Parken i den første testkamp efter slutrunden, var målmand Tim Wiese den ældste tysker på banen med sine blot 28 år. Det er disse positive vibrationer fra landsholdet, som nu kan aflæses i Bundesligaen, men selv om det generelle niveau altså er højnet, så er rekordmestrene fra Bayern München stadig mindst et hestehoved


”Hernede føler man, at der er styr på det hele. Der er ingen klubber, der går amok på transfermarkedet, som f.eks. engelske Manchester City, der jo er helt afhængig af deres arabiske ejer. Her i Tyskland er der anderledes balance i tingene.” foran konkurrenterne, vurderer Tommy Bechmann: ”Bayern er stadig klubben, som alle tyskere vil spille for. Sådan vil det altid være, tror jeg. Når de næstbedste tager et lille skridt sportsligt og økonomisk, så tager Bayern to store,” siger han. Sådan ser også Henrik Hvillum på sagen, selv om han samtidig understreger, at sydtyskerne kan andet end at stjæle konkurrenternes guldæg. ”Bayerns filosofi i nyere tid har været, at man både investerer i færdigudviklede stjerner og så selv spæder op med sine egne. Man har brugt mange penge på spillere som Arjen Robben, Franck Ribéry og Mario Gómez, men at unge folk som Holger Badstuber og Thomas Müller nu også indgår i idealformationen, er jo et klart tegn på, at strategien ikke er så enstrenget endda.” Stadig et stykke til de største Men at netop Bayerns kolossale gennemslagskraft sportsligt såvel som økonomisk kan vise sig at være en hindring for de øvrige tyske klubber, har flere tyske og internationale eksperter peget på. For nok går det godt, men heller ikke tyske træer vokser som bekendt ind i himmelen. Trods den aktuelle succes på klubplan – ikke mindst tydeliggjort af Bayern Münchens finaleplads i sidste sæsons Champions League – er der da også et stykke vej op til Premier League og La Liga, der resultatmæssigt sidder på tronen i europæisk fodbold.

På det europæiske fodboldforbund UEFA’s såkaldte koefficientliste, der bestemmer antallet af deltagere i Champions League og Europa League, er de to ligaer for længst gået i udbrud langt foran Bundesligaen og den italienske Serie A, der kæmper en hidsig indbyrdes kamp for at sætte sig på den vigtige tredjeplads, som giver fire pladser i den indbringende Champions League. Meget tyder på, at Bundesligaen trækker sig sejrrigt ud af den kamp. Tilbage til tronen En sejr på den front kan måske være det første, spæde skridt på vejen tilbage til den fodboldtrone, som tysk fodbold indtog i slutningen af halvfjerdserne og begyndelsen af firserne. Dengang Bundesligaen var the place to be. Indtil da kan tyskerne jo passende nyde den aktuelle succes og roserne fra en omverden, der for længst har lagt stereotyperne på hylden. Og den smule kritik, der fremføres, er ironisk nok oftest intern. Som nu Süddeutsche Zeitungs Raphael Honigstein, der tidligere på efteråret manede til besindighed: ”Midt i euforien må vi huske, at vores seneste udgangspunkt i slutningen af halvfemserne var temmelig lavt. Økonomisk ser det fornuftigt ud, men at en klub har en god økonomi er jo ikke det samme, som at den har en Blockbuster-økonomi og kan lokke alt og alle til.”

sportsfan 35


Trænerfyringer virker

Det har været diskuteret i mange år. Kan det betale sig at fyre træneren? En ny bog ’Spillet Uden For Banen’ har undersøgt og analyseret fyringerne i Superligaen, og den overraskende konklusion er: Det virker – både på kort og lang sigt.

N

ja, om den effekt også er der på længere sigt. Trænernes argument mod fyringer er som regel, at ’det er vigtigt med stabilitet og tid til at arbejde med spillertruppen’. Omvendt oplevede både Brøndby og Randers i sæsonen 2009/10, da de fyrede henholdsvis Kent Nielsen og John Jensen, den ofte omtalte chokeffekt efter en trænerfyring. Brøndby hev bronzemedaljer hjem efter at have rodet rundt midt i rækken, og i Randers er de formentlig ikke færdige med at knibe sig selv i armen efter forårets opstigning fra noget nær gravens dyb under nedrykningsstregen.

Betydelig erhvervsrisiko Silkeborgs træner, Troels Bech, har vurderet, at en træner skal regne med at forlade sin nye klub igen efter cirka 100 kampe. Før igangsættelsen af denne Superligasæson havde de 12 trænere i gennemsnit en erfaring på 57 kampe i det nuværende trænersæde. Det vil sige, at trænerne i gennemsnit kunne se frem til 43 kampe mere, hvis man skal gå ud fra Bechs forventninger. Siden Superligaen blev etableret i 1991, har klubberne fyret en træner 48 gange. Det giver 2,5 trænerfyringer per sæson, og i betragtning af, at der kun er 12 klubber, er det en betydelig erhvervsrisiko, trænerne må leve med. Spørgsmålet er så, om det har en effekt at fyre træneren, og hvis

Effekten aftager hurtigt i udlandet Flere udenlandske undersøgelser af fyringer har konkluderet, at der enten kun er en effekt, som hurtigt aftager, eller at der er en decideret negativ effekt af at fyre træneren. Sidstnævnte konklusion findes for eksempel i en tysk undersøgelse af trænerfyringer i Bundesligaen. I undersøgelsen er resultaterne fra kampe i perioden 1981-2003 blevet analyseret, og konklusionen er, at det koster fem point at fyre træneren midt i en sæson. En tilsvarende undersøgelse af trænerfyringer i England konkluderer, at der godt nok er en positiv effekt på kort sigt, men at den effekt aftager, og efter 18 kampe begynder holdet ifølge statistikken at få færre point per kamp end under den gamle træner. Med andre ord er fyringer ifølge analysen en stakket frist, før klubben havner i en endnu dårligere situation end før fyringen. Da det samtidig er dyrt at fyre en træner, og man – hurtigt – skal finde en god erstatning på et relativt lille arbejdsmarked, kan det måske undre, at det er så almindeligt at fyre træneren.

år resultaterne svigter, er det ét sted, fans, medier og ledelse kigger hen. Mod træneren. Nederlag er proportionelt med tiltagende varme i hans sæde, og fyring er ofte første redskab i ledelsens værktøjskasse, når en dårlig periode udvikler sig til en decideret krise. I mange år har både trænere og iagttagere beklaget sig over, at det er en kortsigtet løsning, der måske nok virker et par kampe, men ikke for alvor løser problemerne. Efter en kort periode flytter nissen ind på banen igen. Men i en ny bog, ’Spillet Uden For Banen’, har tre forfattere undersøgt påstanden om, hvad effekten af en trænerfyring er. Her kan du læse et redigeret uddrag.

36 sportsfan


Bemærk: Da de nuværende trænere ikke er fyret (endnu), holder trænerne lidt længere, end den gennemsnitlige trænererfaring angiver. Y R E T , F ESuperligaJRET OG FYRET Ligeledes skal man huske på, at ingen af trænerne Hhavde erfaring ved Superligaens fødsel i 1991. Figur 4.2

Trænernes gennemsnitlige Superligaerfaring ved sæsonstart antal sæsoner 3,0

2,7

2,7 2,4

2,5

2,1

2,0

2,0 1,8

1,8

1,8

1,7

1,7

1,7

1,5 0,9

1,0 0,5

A aB de rjy sk E Sø n

FC

Si O lk B eb or g IF

BK

l Kø lan be d FC nh av M id n tjy lla nd Ra nd er s

FC

N

or

ds

Ly ng

by

y

IF

fB

db

je rg

øn

Br

Es b

C

H or

se ns

0,0

A

Mest omfattende analyse I denne bog (’Spillet Uden For Banen’, red.) præsenterer vi den hidtil formentlig mest omfattende analyse af trænerfyringer i Danmark. Analysen er baseret på samtlige trænerfyringer i Superligaens historie, det vil sige fra 1991/92-2009/10. Konklusionen er, at der i den grad er belæg for at fyre træneren, når resultaterne svigter. Det giver flere point at fyre træneren, og ikke alene er der en chokeffekt, det virker også på længere sigt. Selvfølgelig kan man indvende, at der er mange andre faktorer, der spiller ind, især på længere sigt i form af udskiftninger i spillertruppen, konkurrenternes styrke osv., men set ud fra pointhøsten i både de første fem kampe efter fyringen, resten af sæsonen og sæsonen efter fyringen klarer holdet sig bedre med en ny træner. Statistisk set kan det altså forsvares, at ledelsen vælger at sige farvel til træneren. Det vil sige, at klubberne klarer sig endnu bedre i den efterfølgende sæson end lige efter fyringen, hvor chokeffekten har en positiv effekt på resultaterne. Resultaterne af undersøgelsen er temmelig robuste.

Bemærk: de nuværende havde trænere ikke er fyret (endnu), holder trænerne længere, end den I FC Da København trænerne for alvor grund lidt til nervøsitet i Superligaklubberne er gennemsnitlige trænererfaring angiver. Ligeledes skal man huske på, at ingen af trænerne havde europamestre i fyringer klubbens tidlige og resultatmæssigt skuffende periode – bortset fra Superligaerfaring ved Superligaens fødsel i 1991. Den pointmæssige gevinst ved trænerfyringer i Superligaen var der mesterskabet i debutsæsonen. Klubben fyrede fire trænere på fire et forladt for eksempel Ebbeefter Skovdahl blev træner i Aberdeen, således allerede før sæsonen 2009/10, selvom der var trænerfyringer halvt år.posten, Keld Kristensen blevdafyret syv kampe i efteråret 1994. eller en da Kent Karlssonmed måtte FC København på grund af sygdom med stor effekt den sæson (Randers, Brøndby og FC Midtjylland). Efter kort periode etforlade comeback til den tidligere træner, Bennyi 2. korrektur PAGE: 73 SESS: 37 OUTPUT: Tue Jul 27 13:58:17 2010 familien tog Michael Schäfer over. Han blev dog fyret i 1996 og afløst Effekten af trænerfyringer er såkaldt ’statistisk signifikant’ (99 procent Johansen, dt_og_Ringhof_Business/ODT2/1055_Spillet_uden_for_banen_151x226/01_Materie statistisk sikkerhed), og den positive effekt er ikke kun til stede i genaf Kim Brink. Allerede et år senere var der udskiftning igen, da Brink blev Blandt de 12 nuværende Superligaklubber harder Horsens og nemsnit. Som det fremgår af tabellen, er antallet af fyringer med positiv fyret – eller forfremmet til sportschef, alt efter øjnene ser. Afløseren JOBNAME: 5. korrektur PAGE: 68 SESS: 73 OUTPUT: Tue Aug 24 14:36:27 2010 sig somjobbet klubberne størsttil stabilitet på effekt væsentlig større end antallet af fyringer /first/Lindhardt_og_Ringhof_Business/ODT2/1055_Spillet_uden_for_banen_151x226/01_Materie med negativ effekt. På Kent KarlssonEsbjerg måttevist forlade af med hensyn sin handicappede Her harinden de forskellige trænere i gennemsnit baggrund af analysen kan man derfor med sindsro konkludere, at de datter og blev trænerbænken. afløst af Kim Brink, Christian Andersen fra AB tog været Allerede ansat i 2,7efter sæsoner, før en ny sæson danske Superligaklubber har været særdeles dygtige til at fyre deres over i januar 1999. sæsonens førstebegynder. kamp, et nederlag trænere. Ja, måske endda Europamestre i denne ’disciplin’. til Brøndby, var det farvel til Andersen. Kim Brink tog over en sidste AaB har fyretRoy femHodgson trænere i tiltrådte Superligaens historie og ertildermed den klub,i HYRET, F E J R E T O G F Y R E T 73 gang, inden og førte klubben mesterskabet hvor træneren, i hvert fald historisk set, skal være mest nervøs. Søren 2001. FC København er siden kommet ind i en lang stabil periode med Kusk, Peter Rudbæk, Sepp Piontek, Bruce Rioch og Per Vestergaard har Inden + fem Resten af Sæsonen samme træner, Hans Backe fra 2001 til 2005 og Ståle Solbakken fra fyringen kampe efter sæsonen efter 68 SPILLERE OG TRÆNERE alle været nødt til at forlade klubben i utide. På en delt andenplads komfyringen 2006 til 2011, hvor han skal være norsk landstræner.

Antal fyringer med positiv effekt

33

37

23

Antal fyringer med negativ effekt

14

9

7

Pointudbytte pr. kamp

Tabel 4.1: Effekt af fyringer i Superligaen siden sæsonen 1991/92 Bemærk: Summen af trænerfyringer er ikke 48 i tabellen, fordi vi har udeladt fyringen af Christian Andersen, som kun fik en kamp for FCK, og en enkelt trænerfyring, som ingen nettoeffekt havde (Ole Mørk i Frem i 2003). Desuden har vi i kolonnen »sæsonen efter« kun medtaget klubber, som stadig var i Superligaen sæsonen efter.

mer OB – hvor Troels Bech, Klavs Rasmussen, Jens Plambech og Roald

Figur 4.1

Poulsen er røget ud før tid – og FC København. I FC København havde Fyringer og frivillige trænerstop per sæson i Superligaen trænerne for alvor grund til nervøsitet i klubbens tidlige og resultatmæsFrivilligt stop eller kontraktudløb

16

Fyringer

14 12 10 10

7

8

4 6

trænere. Ja, måske endda Europamestre i denne »disciplin«.

6

4

6

4

4

2 1

4 2003/04

2000/01

2 0

2001/02

5

1999/00

2

5

1998/99

3

0

4

1997/98

4

1996/97

2 0

2

0 2 1995/96

2 0

1993/94

2

1994/95

3

2002/03

4

1992/93

Størst grund til nervøsitet i AaB I ovenstående statistik er også medregnet trænere, der frivilligt har taterne. Resultaterne af undersøgelsen er temmelig robuste: Den pointforladt posten, for eksempel da Ebbe Skovdahl trænerallerede i Abermæssige gevinst ved trænerfyringer i Superligaen varblev der således deen, eller da Kent Karlsson måtte forlade FC København på grund før sæsonen 2009/10, selvom der var trænerfyringer med stor effekt den af sygdom i familien sæson (Randers, Brøndby og FC Midtjylland). Effekten af trænerfyringer AaB har fyret fem trænere i(99 Superligaens historie og er dermed er såkaldt »statistisk signifikant« procent statistisk sikkerhed), og den den klub, hvor træneren, i hvert fald historisk set, skal mest positive effekt er ikke kun til stede i gennemsnit. Som detvære fremgår af nervøs. Søren Kusk, Peter Rudbæk, Sepp Piontek, Bruce Rioch og Per tabellen, er antallet af fyringer med positiv effekt væsentlig større end Vestergaard har alle været nødteffekt. til at forlade klubben i utide. På en delt antallet af fyringer med negativ andenplads kommer OB – hvor Troels Bech, Klavs Rasmussen, Jens På baggrund af analysen kan man derfor med sindsro konkludere, at Plambech og Roald Poulsen er røget ud før tid – og FC København. de danske Superligaklubber har været særdeles dygtige til at fyre deres end lige efter fyringen, hvor chokeffekten har en positiv effekt på resul-

1991/92

Det vil sige, at klubberne klarer sig endnu bedre i den efterfølgende sæson

6

3

4 1

2 0 2

2

4

3

4

1

3 2009/10

0,49

2008/09

1,40

0,35

2006/07

1,26

0,36

2007/08

0,91

2005/06

1,27

Nettoeffekt af fyring på gns.

2004/05

Gns. Pointudbytte pr. kamp

Kilde: Danskfodbold.com Blandt de 12 nuværende Superligaklubber har Horsens og Esbjerg vist sig som klubberne med størst stabilitet på trænerbænken. Her ligatræner stoppet frivilligt eller som følge af kontraktudløb. Sammenhar de forskellige trænere i gennemsnit været ansat i 2,7 sæsoner, før ligner man dette tal med de 48 fyringer, der er foretaget, adskiller den en ny sæson begynder.

danske Superliga sig væsentligt fra andre udenlandske ligaer, hvor træ-

nerudskiftningerne i langt højere grad sker som følge af fyringer. Det skyldes formentlig kulturforskelle (»træneren er den sidste, som forlader sportsfan 37 den synkende skude«) og ikke mindst forskellen på lønniveauet, som gør, at en træner i en af de store ligaer ikke frivilligt siger farvel ved selv at sige

69


Foto: scanpix

Fyringen af Benny Johansen har været en af de mest effektive i Superligaens historie.

Forfatterne bag undersøgelsen JOACHIM SPERLING cand.polit. og tilknyttet kapitalfonden Axcel som senior kommunikationsrådgiver. Derudover rådgiver han en række af Danmarks største selskaber via egen rådgivningsvirksomhed. EMIL BERGANDER cand.polit.og arbejder som

selvstændig virksomhedsrådgiver med speciale inden for virksomhedsstrategi og corporate fi nance. Han har tidligere arbejdet som investment banker i Alfred Berg ABN Amros corporate fi nance-afdeling og som managementkonsulent i A.T. Kearney/Aarsø Nielsen & Partners.

HENRIK NORDSKILDE Freelancejournalist og har tidligere

arbejdet både som selvstændig og ansat i medievirksomheden Kontrabande. Han har skrevet og redigeret for en lang række magasiner, bl.a. Euroman og Ud&Se. Medforfatter til bogen Laudrup – et fodbolddynasti (Lindhardt og Ringhof 2008).

38 sportsfan

Superligaens bedste fyring I de følgende top fem-tabeller over trænerfyringer med mest positiv effekt har vi set bort fra Christian Andersens fyring i FC København i marts 1999 efter bare én kamp. Man kan sige, at ledelsen så rigtigt, fordi klubben i de første fem kampe efter fyringen fik 2,2 point per kamp i gennemsnit, hvilket gør den til den pointmæssigt bedste fyring. Men det er i sagens natur en hård dom over Christian Andersen, når han kun fik en enkelt chance for at vinde en fodboldkamp. Til gengæld er alle andre trænerfyringer med i analysen, fordi trænerne her har haft en realistisk mulighed for at bevise deres værd. Effekten i den første tabel herunder fortæller, hvor mange ekstra point holdet i gennemsnit fik per kamp i de første fem kampe efter fyringen. Her viser det sig, at Silkeborgs fyring af Benny Johansen i sæsonen 2001/02 til fordel for Morten Bruun har haft den største kortsigtede effekt.


fortæller, hvor mange ekstra point holdet i gennemsnit fik per kamp i de første fem kampe efter fyringen. Her viser det sig, at Silkeborgs fyring af Benny Johansen i sæsonen 2001/02 til fordel for Morten Bruun har haft den største kortsigtede effekt.

fyringen, end da den fyrede træner sad med ansvaret. De »bedste« fyringer, når det gælder den længerevarende effekt, er vist herunder. Her er fyringer i sæsonen 2009/10 i sagens natur ikke med på grund af bogens deadline.

Tabel 4.1

Tabel 4.3

Gennemsnitlig pointeffekt i fem kampe efter fyring

Gennemsnitlig pointeffekt i den efterfølgende sæson efter fyring

Effekt

Klub

Træner

Afløser

Sæson

Kampe

Effekt

Klub

Træner

Afløser

Sæson

1,77

SIF

Benny Johansen

Morten Bruun

01/02

13

1,19

OB

Jens Plambech

Torben Storm

99/00

1,67

FCK

Keld Kristensen

Benny Johansen

94/95

6

1,12

FCK

Keld Kristensen

Benny Johansen

94/95

6

1,60

VFF

Søren Kusk

Benny Lennartsson

02/03

23

0,94

EfB

Troels Bech

Jes Thorup, Ove Pedersen

08/09

14

Kampe 5

1,36

FCK

Kim Brink

Kent Karlsson

96/97

33

0,86

SIF

Benny Johansen

Morten Bruun

01/02

13

1,20

OB

Jens Plambech

Torben Storm

99/00

5

0,76

FCK

Kim Brink

Roy Hodgson

99/00

33

: 5. korrektur PAGE: SESS: 73 hvordan OUTPUT: Aug 24 14:36:27 Når75man ser på, detTue er gået et hold i den2010 resterende del af ardt_og_Ringhof_Business/ODT2/1055_Spillet_uden_for_banen_151x226/01_Materie

en er det det fyringen af et John Jensen i sæsonendel 2009/10, Når’fyringssæson’, man ser på, hvordan er gået hold i den resterende af en der har vist sig mest effektiv. Tabellen herunder viser, hvor mange »fyringssæson«, er det fyringen af John Jensen i sæsonen 2009/10, der har ekstra holdeneTabellen i gennemsnit fik per kamp resten af sæsonen, vist sig point, mest effektiv. herunder viser, hvori mange ekstra point og den illustrerer blandt andet Randers’ holdene i gennemsnit fik per kamp i resten afenestående sæsonen, og præstationer den illustrerer i blandt andet enestående præstationer foråret 2010 Randers’ efter fyringen i oktober 2009. i foråret 2010 efter fyringen i oktober Som nævnt2009. præsterer et hold i gennemsnit også bedre i sæsonen HYRET, FEJRET OG FYRET efter fyringen, end da den fyrede træner sad med ansvaret. De ’bedste’ Tabel 4.2

Gennemsnitlig pointeffekt i resten af sæsonen efter fyring Effekt

Klub

Træner

Afløser

Sæson

Kampe

1,55

RFC

John ‘Faxe’ Jensen

Ove Christensen

09/10

11

1,30

OB

Jens Plambech

Torben Storm

99/00

5

1,22

SIF

Benny Johansen

Morten Bruun

01/02

13

1,11

FCK

Keld Kristensen

Benny Johansen

94/95

6

1,00

VFF

Søren Kusk

Benny Lennartsson

02/03

23

fyringer, når præsterer det gælder effekt, herunder. Som nævnt et den holdlængerevarende i gennemsnit også bedreeri vist sæsonen efter Her er fyringer i sæsonen 2009/10 i sagens natur ikke med på grund fyringen, end da den fyrede træner sad med ansvaret. De »bedste« fyrinaf bogens ger, når detdeadline. gælder den længerevarende effekt, er vist herunder. Her er Ved atifyre Jens 2009/10 Plambech i sæsonen 1999/00 i genfyringer sæsonen i sagens natur ikke med opnåede på grund OB af bogens deadline.1,19 point mere per kamp sæsonen efter. Dette gør fyringen nemsnit til den fyring med den bedste langsigtede effekt af samtlige SuperTabel 4.3 ligafyringer til dato. Om denne fyring skal det i øvrigt bemærkes, at Gennemsnitlig pointeffekt i den efterfølgende fyringfrivilligt Plambechs umiddelbare afløser, Torben Storm,sæson valgteefter at stoppe Effekt

Klub

Træner

Afløser

Sæson

1,19

OB

Jens Plambech

Torben Storm

99/00

1,12

FCK

Keld Kristensen

Benny Johansen

94/95

6

0,94

EfB

Troels Bech

Jes Thorup, Ove Pedersen

08/09

14

0,86

SIF

Benny Johansen

Morten Bruun

01/02

13

0,76

FCK

Kim Brink

Roy Hodgson

99/00

33

efter sæsonudløb, hvorfor det var Troels Bech, som opnåede de forVed at fyre Jens Plambech sæsonen 1999/00 opnåede gennemsnit bedrede resultater for OB iiden efterfølgende sæson. OB Omi Troels Bech 1,19 point mere kamp Dette gør fyringen til den fyring bemærkes det i per øvrigt, atsæsonen Esbjergsefter. fyring af selvsamme Troels Bech den bedste langsigtede effekt af samtlige Superligafyringer til dato. i med sæsonen 2008/09 er Superligaens tredjebedste fyring målt på den Om denne fyring skal det i øvrigt bemærkes, at Plambechs umiddelbare langsigtede effekt. Noget tilsvarende ses også i de andre tabeller (og afløser, Torben Storm, valgte at stoppe frivilligt efter sæsonudløb, hvorfor på tværs af tabellerne): nemlig at nogle trænere både optræder som en det var Troels Bech, som opnåede de forbedrede resultater for OB i den af de bedste fyringer og som en af de bedste afløsere efter en fyring. efterfølgende sæson. Om Troels Bech bemærkes det i øvrigt, at Esbjergs 75Flere trænere er blevet fyret i flere forskellige klubber, og flere har fyring af selvsamme Troels Bech i sæsonen 2008/09 er Superligaens tredbåde før og efter deres fyring haft en fin karriere som klub- og eller jebedste fyring målt på den langsigtede effekt. Noget tilsvarende ses også landstrænere, for eksempel Troels Bech, Sepp Piontek og Peter i de andre tabeller (og på tværs af tabellerne): nemlig at nogle trænere Rudbæk, som i dag er trænerudbåde optræder som en af de bedste fyringer og som en af de bedste JOACHIM SPERLING HENRIK dannelseskonsulent hos DBU. En NORDSKILDE EMIL BERGANDE afløsere efter en fyring. R fyring er altså ikke en brændemærkning, der forfølger træneren gennem resten af karrieren, men tilsyneladende en naturlig del af branchen. Da trænerne samtidig ofte vil få en betydelig økonomisk kompensation for at blive fyret, ødelægger det ikke nødvendigvis deres fremtidige SUCCES OG karriere eller kommende penFIASKO I DA NSK TOPFOD BOLD sionisttilværelse.

SPILLET

UDEN FOR B ANEN

Kampe 5

L&R BUSINESS

Siden Superligaen blev etableret i 1991, har klubberne fyret en træner 48 gange. Det giver 2,5 trænerfyringer per sæson, og i betragtning af, at der kun er 12 klubber, er det en betydelig erhvervsrisiko, trænerne må leve med.

Ved at fyre Jens Plambech i sæsonen 1999/00 opnåede OB i gennemsnit

1,19 point mere per kamp sæsonen efter. Dette gør fyringen til den fyring

med den bedste langsigtede effekt af samtlige Superligafyringer til dato. Om denne fyring skal det i øvrigt bemærkes, at Plambechs umiddelbare afløser, Torben Storm, valgte at stoppe frivilligt efter sæsonudløb, hvorfor

det var Troels Bech, som opnåede de forbedrede resultater for OB i den efterfølgende sæson. Om Troels Bech bemærkes det i øvrigt, at Esbjergs

fyring af selvsamme Troels Bech i sæsonen 2008/09 er Superligaens tredjebedste fyring målt på den langsigtede effekt. Noget tilsvarende ses også

Metode i de andre tabeller (og på tværs af tabellerne): nemlig at nogle trænere Træneranalysen er lavet denfyringer periode,og Superligaen eksisteret, det vil sige 1991/92-2009/10. både optræder som en affordehele bedste som en af har de bedste Alle klubber, som på tidspunktet for trænerfyringen var en Superligaklub, er medtaget i analysen. afløsere efter en fyring. I analysen sondres mellem trænerfyringer (48 stk.) og frivillige trænerstop/kontraktudløb (69 stk.). Hvorvidt en trænerafgang er resultatet af det ene eller det andet, er baseret på en gennemgang af pressemeddelelser mv. i forbindelse med hver enkelt trænerudskiftning. Til at analysere effekten af trænerfyringer er alene fyringer analyseret, ikke frivillige trænerstop eller kontraktudløb. Vi har for hver enkelt trænerfyring beregnet den gennemsnitlige pointhøst per kamp under den fyrede træer i den sæson, hvor trænerfyringen finder sted. For at finde effekten af trænerfyringen, har vi inddelt tiden efter trænerfyringen i tre perioder: De efterfølgende fem kampe, resten af sæsonen (inklusive de første fem kampe efter fyringen) og efterfølgende sæson (hvis holdet stadig er i Superligaen). sportsfan 39


�Man kan ikke bare stille det op som sort-hvidt, at det bare handler om resultater. Hvis man kunne det, var fodbold heller ikke sjovt.� Jacob Nielsen

40 sportsfan


Der er mange årsager til, at en træner enten bliver en succes eller en fiasko. Man bør se på spillerne, skaderne og ikke mindst modstanderne. Det er ikke nok bare at måle på resultaterne, som det gøres i en ny bog, der overraskende viser, at trænerfyringer virker. Det mener både trænere og sportsdirektøren fra Randers FC, der ellers har lavet årtiets bedste fyring. Af Emil Norsker

Resultater er ikke det eneste afgørende

N Foto: scanpix

ogle gange er den enkle løsning den bedste. Hvis man skal rive et plaster af, skal det gøres i ét hurtigt ryk, og hvis man har krise i en fodboldklub, er det mest oplagte bare at skille sig af med cheftræneren. Det er nemt, bekvemt – og tilsyneladende effektivt. En ny bog ’Spillet Uden For Banen’ har undersøgt trænerfyringer i Superligaen, og bogens konklusion er, at det virker, både på kort og længere sigt (læs uddrag af bogen på side 36). De har målt trænerne på deres resultater, men det er slet ikke nok. Der er mange andre faktorer at tage hensyn til. Den indvending kommer ikke fra trænerne selv, men derimod fra sportsdirektør i Randers FC, Jacob Nielsen, der ellers har lavet en af ligaens bedste fyringer, da han gav John Faxe sparket, hentede Ove Christensen og på utrolig vis

reddede klubben fra den ellers uundgåelige nedrykning. ”En undersøgelse som denne skal tage højde for mange flere ting end bare resultaterne. Man skal se på, om han har mange skader i truppen, karantæner, og hvordan kampprogrammet ser ud. Når undersøgelsen siger, at en trænerfyring også virker i næste sæson, skal man se på hvilket spillermateriale, han så har fået til rådighed efter et transfervindue, og ikke mindst hvordan de andre klubber ser ud. Fodbold er jo en konkurrencesituation,” siger Jacob Nielsen. Chokeffekten udeblev Da Ove Christensen kom til Randers FC, udeblev den umiddelbare chokeffekt, man ellers ofte ser ved en trænerfyring, og holdet vandt ikke i de første seks kampe. I løbet af vinterpausen skete der store forandringer i klubben. Der fandt 14 udskiftninger sted i truppen, der sportsfan 41


kom en helt ny sundhedssektor, og de fysiske faciliteter blev ændret. Alt sammen noget, der hjalp Ove Christensen i den fantastiske turnaround, mener Jacob Nielsen. ”Man kan ikke bare stille det op som sort-hvidt, at det bare handler om resultater. Hvis man kunne det, var fodbold heller ikke sjovt. Cheftræneren er da væsentlig, men vi lavede altså store, gennemgribende ændringer.” Men den første udskiftning var cheftræneren? ”Ja, det var det, men mange af de andre ting var sket alligevel. Det hører sammen med transfervinduet.” Kunne I så have lavet alle de her udskiftninger, samtidigt holdt fast i John Faxe og fået samme effekt? ”Nej, det tror jeg ikke. Men jeg siger bare, der er mange ting, som gør sig gældende. Jeg vil overhovedet ikke tage noget fra Ove Christensens præstation, men hvis jeg skal forholde mig til trænerfyringer generelt, så er jeg nødt til at sige, at det er for nemt bare at kigge på resultaterne. Man er nødt til at se på helheden.” Fyringstruet I Silkeborg sidder en træner, der har temaet trænerfyring helt tæt på i sin hverdag. En frygtelig start for klubben har som en nærmest rygmarvsreaktion fået medierne til at spekulere i, om Troels Bechs dage er talte i chefstolen. Det er ikke første gang, han har oplevet de ubehagelige rygter. Han har oplevet at blive fyret fra flere klubber som blandt andre OB og Esbjerg, og han kender om nogle en træners præmisser og de mekanismer, der går i gang, når de dårlige resultater falder i stimer. Han finder det besynderligt, at mange tror, at blot man skifter træneren ud med en anden, som slet ikke kender spillerne, så bliver resultaterne automatisk bedre. En overbevisning, man ikke finder så mange andre steder uden for fodboldverdenen, mener Troels Bech. ”Al udvikling sker i trin. Derfor er det også underligt, at man straks mener, at en række dårlige resultater skal resultere i en fyring. Man giver sig aldrig tid til, at en udvikling skal foregå. Man finder aldrig ud af, hvad der kommer ud af at stå en dårlig periode igennem, hvis man altid får træneren fyret. Jeg siger ikke, at en trænerfyring ikke har en effekt, men jeg siger bare, at man ofte misser den effekt, det kan have at stå en dårlig periode igennem sammen.” Sløje første år under Ferguson Et af de bedste argumenter for standhaftighed er Manchester Unitedmanager Alex Ferguson, der gennem mere end 20 år har stået i spidsen for de seneste årtiers mest succesrige klub. Han blev ansat i 1986, og efter sine tre første år i klubben uden gode resultater, krævede de fleste medier og fans ham fyret. Men trods en periode på syv kampe uden sejr holdt bestyrelsen fast i Alex Ferguson. Det belønnede sig. I 1990 fik han sin første titel med FA Cup-sejren, og tre år senere vandt han sit første i en række af 11 mesterskaber. Herhjemme mener Troels Bech, at trænerfyringer altid vil være et tema, fordi klubbernes forventninger sættes op på en måde, at langt den største del af dem vil blive skuffet i løbet af sæsonen. Han opgør regnestykket på følgende måde: Ud af de tolv hold i Superligaen er to af dem garanteret nedrykning. Ingen klub har degradering som målsætning, og derfor vil to blive skuffet. Ud af de resterende ti hold vil ni af dem have haft meldt ud, at de vil i Top 6. Heraf vil altså tre blive skuffet. Blandt de seks hold, der faktisk kommer i den bedre halvdel, vil formentlig omkring de fem af dem have haft ambitioner om medaljer, 42 sportsfan

”Al udvikling sker i trin. Derfor er det også underligt, at man straks mener, at en række dårlige resultater skal resultere i en fyring” Troels Bech


Det er ikke muligt for alle klubber at nå deres ambitiøse målsætninger, og ni ud af 12 hold vil blive skuffet efter en gennemsnitlig Superliga-sæson, vurderer Troels Bech. Det giver god grobund for fyringer.

sportsfan 43


som kun gives til tre. Selv af de tre, som det vil lykkes for at få ædelt metal, vil omkring to af dem have gået efter guldet, og de vil altså også sidde med en lidt bitter eftersmag. I alt mener Troels Bech, at ni ud af 12 hold vil blive skuffet efter en sæson. ”Det er sådan, at i fodbold sælger man håb. Man håber at nå en bestemt placering. ¾ af alle holdene vil ikke nå den ønskede placering, og derfor er der på ¾ af holdene mulighed for en trænerfyring.” Kontinuitet er nødvendig Problemet med det regnestykke, mener Troels Bech, er, at det kun er meget få hold som f.eks. FCK, Brøndby og OB, der kan forvente at være suveræne hele tiden. Alle andre hold har brug for kontinuitet for at opnå et niveau, der er højere, end deres materiale egentlig berettiger. I mindre klubber, der har formået at overraske omgivelserne positivt, har det som regel altid været efter et længere kontinuerligt forløb.

Eksemplerne er hans egen klub, Silkeborg, i 1994, eller AaB, som vandt mesterskabet med Erik Hamrén, der ellers også en periode var fyringstruet. ”Når man skal overgå sine egne muligheder og leve op til forventningerne, skal man have noget kontinuitet. Men så længe der er stor utålmodighed ude i klubberne, så vinder FCK mesterskabet hver gang,” siger Troels Bech. En anden træner, som har prøvet både at være afløser for en fyret og selv at blive afskediget, er Morten Bruun, der nu arbejder som ekspert på Kanal 5 og Canal 6. Da han i sin tid afløste Benny Johansen i Silkeborg, var holdet kørt fast og savnede nye ideer. Noget, alle i klubben var bevidste om. Netop derfor blev Morten Bruuns indtræden som ny cheftræner i klubben en succes, vurderer han selv. ”Det er vigtigt, at hele holdet er klar over, at man er kørt tør for ideer. Der skal være en konsensus om, at man har brug for noget nyt. Det

”Jeg tror, at jeg dybest set ikke har den personlighed, der skal til for at stå for det pres, der er som træner. Og selv om jeg faktisk godt kunne stå imod presset, hvilket jeg gjorde i flere hårde perioder, så synes jeg, at ubehagelighederne overgår gevinsten. For mig er det ikke det værd.” Morten Bruun 44 sportsfan


behøver ikke nødvendigvis være en holdning om, at den gamle træner er en idiot, men blot at der skal ske noget andet. På den måde er der gjort klart til en ny træner. Det er vigtigt, at der ikke er små fraktioner i spillertruppen, der tænker: hvorfor skulle vi egentlig skifte træner?”

fortæller Morten Bruun. En anden helt banal, men også afgørende faktor for, at et trænerskifte skal være en succes: Hurtige resultater. Det handler om at få nogle sejre, som man kan overbevise spillerne og omverdenen med. Ellers udebliver effekten, vurderer Morten Bruun.

Fra succes til fiasko Efter sin store succes som afløser i Silkeborg blev Morten Bruun kort tid senere hentet endnu en gang som erstatning. Denne gang i SønderjyskE som ny mand i stedet for Søren Kusk, der blev taget for spritkørsel. Men skiftet blev ikke nogen succes for Morten Bruun, og han blev fyret i samme sæson. ”Jeg oplevede, at alle mine ændringer blev modtaget med kyshånd i Silkeborg, for der var man enige om, at man var kørt fast, hvorimod man i SønderjyskE slet ikke havde samme opfattelse. De var jo ikke kørt fast med Søren Kusk. Og derfor tænkte mange, når jeg kom med mine nye ting: Hvorfor skal vi lige det? Gik det ikke meget godt?” Foto: scanpix

Kæmpe kredit En tredje faktor er, at det er vigtigt at have noget kredit. ”I Silkeborg havde jeg en kæmpe kredit, fordi jeg havde en lang fortid som spiller og anfører i klubben. Mens jeg i SønderjyskE bare blev anset for at være, måske nok en talentfuld træner, men ikke en, der havde været prøvet på højeste niveau. Det vil sige, at mange af mine beslutninger blev der stillet spørgsmålstegn ved. Man kan også se det på Randers FC, hvor ingen kunne være i tvivl, om Ove Christensen vidste, hvad han gjorde. Han havde stor kredit fra start.” Det er oftest fra omverdenen, at ønsket om en trænerfyring kommer først. Medier og fans kræver hurtig handling, hvis resultaterne skuffer. Men om tidspunktet for fyring er det rigtige, er svært at bedømme udefra, mener Morten Bruun. ”Når man skal finde ud af, om et hold er kørt fast, har det enormt meget med interne forhold at gøre. Er der f.eks. fortsat tillid til træneren? Derfor kommer man hurtigt til kort, når man skal bedømme det som udenforstående.” Trænerfyring kan være en god ide En trænerfyring kan faktisk være en god ide i visse tilfælde, mener Morten Bruun. Og det er det måske også i flere tilfælde, end trænerstanden vil være ved. ”Der er ofte en kollegialitet i trænerstanden, hvor man er enige om, at det var forkert at fyre den og den. Men det er det bare ikke altid. Kent Nielsen er f.eks. en af mine gode venner og en god træner, men det var alligevel godt i den givne situation, at han blev fyret i Brøndby. De var kørt fast. Man kan ikke sige per definition, at det virker at fyre træneren. Men man kan heller ikke sige, at det ikke gør det.” Tiden i Silkeborg kalder Morten Bruun en ”ud af kroppen-oplevelse” og det største i hans karriere, men alligevel skulle der ikke mere end én enkelt fyring i SønderjyskE til, før han sagde farvel til trænergerningen for evigt. En drastisk beslutning i et erhverv, hvor selv de største som f.eks. Morten Olsen har oplevet et hav af fyringer. ”Jeg tror, at jeg dybest set ikke har den personlighed, der skal til for at stå for det pres, der er som træner. Og selv om jeg faktisk godt kunne stå imod presset, hvilket jeg gjorde i flere hårde perioder, så synes jeg, at ubehagelighederne overgår gevinsten. For mig er det ikke det værd.” Mens hans tidligere holdkammerat og kollega, Troels Bech, efter hver fyring er komme tilbage, har Morten Bruun fundet sig en behagelig tilværelse som ekspert i medierne, hvor han ofte bliver bedt om at bedømme, om en træner skal fyres eller ej. ”Troels Bech har engang sagt, at det er på det tidspunkt, hvor man kommer i tvivl om sine evner og metoder, at man finder ud af, om man vil være træner. Når det tidspunkt kommer, skal man finde ud af, om man er skræmt eller nysgerrig. Jeg må bare sige, at jeg blev mest skræmt.” Hvad hvis din gamle klub, Silkeborg, bliver ved med at tabe kampe. Kunne du så finde på at komme tilbage som afløser igen? ”Om de så tabte 100 kampe, ville jeg ikke vende tilbage. Jeg ville heller ikke gøre det af personlige grunde, da jeg har et godt forhold til Troels Bech. Men selv hvis jeg ikke havde, ville det aldrig komme på tale. Jeg ønsker alt det bedste for den klub, og derfor vil jeg heller ikke vende tilbage,” siger Morten Bruun. sportsfan 45


Gadgets

1) Elegant avisholder Et pludseligt vindpust får siderne i avisen til at blafre – den lukkede avis ligger nu åben på bordet. Dette scenario var en afgørende inspiration til Kartells nye magazine rack Front Page. Det nye magazine rack er designet af Front, Kartells svenske design team. Front Page fanger de flagrende sider, der skaber en halvcirkel af rum til aviser og magasiner og giver liv til det lette og elegante design. Ud over basisfarverne sort og hvid leveres Front Page også i rød, gul, krystal og røgfarvet, som hver især er inspireret af nogle af de mest ikoniske magasiner: Time Magazine, National Geographic, The Financial Times og La Gazzetta dello Sport. Vejl. pris 1.240 kr. 2) Hold styr på vejret.. Fra OBH kommer denne vejrstation. Den har prognose 12-24 timer frem, 7” LCD farveskærm, digital fotoramme med visning af enkeltbillede (JPEG) eller diasshow. Brugbare lagringmedier: USB, SD, MMC, xD, Memory stick/PRO. Trådløst inden-/ udendørstermo- og hygrometer. Vandafvisende sender (IP43) og mulighed for tilslutning af op til 5 sendere. Transmissionsrækkevidde op til 30 meter. Visning af aktuel barometerstand samt historik for barometerstanden. Radiostyret vækkeur. Inkl. fjernbetjening og adapter. Vejl. pris 1.999,00 kr. www.obhnordica.dk

1

3) Nyhed fra Nike! Nike Running lancerer Lunar Glide 2. En af markedets letteste løbesko, der i størrelse 10 kun vejer 300 g. Samtidigt giver den fremragende stabilitet og stødabsorbering. Lunar Glide 2 er en del af Nikes nye serie, Dynamic Support, og er udviklet med den nyeste teknologi. Mellemsålen har en blød kerne i et hårdt shell, der hjælper med at reducere de stød, man får, når man løber. Skoen er også udstyret med Flywire, tråde af super stærke syntetiske fibre, der holder foden på plads i skoen. Lunar Glide 2 er lidt slankere end sine forgængere for en endnu bedre pasform. Skoen kommer i to farveskemaer, en for dame og en for herre, og koster fra 1100 kr. 5) ’COLOUR YOUR GAME’ er Pumas statement til deres nye håndboldsko - Accelerate V Tricks - der sætter mere kulør på banen. Nu kan man jo ikke vinde en håndboldkamp på udseendet alene – der skal noget mere til. Derfor er Accelerate V Tricks også fuld af givende detaljer. Man bliver endnu hurtigere, endnu lettere og mere adræt. Skoen giver desuden rigtig god stødabsorbering og komfort og sikrer optimalt fodfæste. Så tillagt en god portion edgy Street credibility og attitude skal du nok skille dig ud på banen. Vejl. pris 1.000 kr. 6) Nyhed fra Certina DS Rookie er det nye frække ur fra Certina. Smart skive og i vanlig sporty design, der kan tåle at blive brugt. Masser af klassiske schweiziske dyder og detaljer, kombineret med brugbar kvalitet. Læg lige mærke til den sorte version med de fede farver i kronografskiverne. Grøn, blå og dyb rød giver klasse og lækker dramatik til skiven og matcher det sorte ydre perfekt. Vejl. pris 3.200 kr. www.certina.com 7) Fang de unikke øjeblikke.. At have et godt kamera er et absolut must. Nu giver Nikon dig mulighed for at indfange utrolig mange detaljer med det nye digitale spejlreflekskamera D3100. D3100 er beregnet til nybegyndere i brugen af digitale spejlreflekskameraer. Især egner det sig strålende til os, der gerne vil tage flotte billeder uden at bekymre os om komplicerede funktioner. En række automatiske indstillinger betyder, at kameraet er lige så enkelt at benytte som et kompaktkamera, så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang med at tage smukke billeder. Vejl. pris 5.300 kr.

2

3

46 sportsfan


5 4

6

VIND

4) Smart i en fart Med Remingtons nye hårklipper-serie tager det ingen tid at klippe det korte hår kortere og trimme skægget. De nye klippere udmærker sig ved deres lette anvendelighed og stærke klippeevne, og så kommer de i en lækker indpakning med et stilfuldt design. Den er ledningsfri, så du kan klippe og trimme, hvor du vil. Desuden har den et unikt vaskesystem, der let og hurtigt sikrer en effektiv rengøring af maskinen, og man sørger samtidig for at bevare produktets klippeevne og forlænge levetiden. Opladningen af hårklipperen er ligetil, da man også her slipper for at være afhængig af en stikkontakt. Den nye Challenger HC5350 kan nemlig oplades via et USB-stik til pc'en. Vind den her og bliv smart i en fart. På www.sportsfanplus.dk kan du deltage. Vejl. pris 299 kr. Du skal blot svare på følgende spørgsmål: Hvad hedder den hollandske landsholdsspiller, som Tottenham købte i sommer?

7

sportsfan 47


Jesper Grønkjær spørger ikke længere, når han ikke er med i truppen. Han ved, at træneren sparer ham og oftest kun bruger ham i vigtige kampe.

48 sportsfan


Efter at Jesper Grønkjær er vendt hjem til FCK, er der kommet mere internationalt format over de danske mestre. Meget afhænger af den hurtige venstre wing i de store kampe, der er mange af dette efterår. Her kan du læse om hans nye rolle på holdet, de mange fejl i karrieren og de turbulente år, inden han kom hjem. Af Karsten Krogh

Den afgørende brik i København

D Foto: scanpix

a Jesper Grønkjær kom til F.C. København, løftede han det i forvejen stærke hold endnu et niveau. Ene mand blev han den forskel, der gjorde holdet tæt på urørligt hjemme og uberegnelige ude i det store Europa. Pludselig havde man en international profil, der alene kunne afgøre en kamp. En tilgang, der var medvirkende til, at storklubben rykkede det afgørende stykke. Ikke mindst fra konkurrenterne i Norden. Det blev senest bevist i kampen mod Rosenborg, hvor de ellers selvbevidste norske medier erklærede Jesper Grønkjær som en af de afgørende forskelle på toppen af dansk og norsk klubfodbold i øjeblikket. Nu skal han i sin karrieres efterår endnu en gang ind på den store europæiske scene. Siden Jesper Grønkjær dukkede op på scenen tilbage i 1995 som lidt af en komet i dansk fodbold, har alle i fodbolddanmark vidst, hvem han var. Hans relativt sølle fem mål i 78 landskampe vidner om, at han ikke er den største målscorer, men til gengæld har det altid været klart, Grønkjær er hurtig og god til at udfordre. Så god, at store europæiske klubber lokkede ham til udlandet, da han startede sine tyvere.

Efter ni år i udlandet har Grønkjær haft sin daglige gang på Frederiksberg siden 2006. Når man står ved siden af ham, er han højere end forventet. Sikkert fordi man er vant til at se ham gå lidt ned i knæ, når han laver sine ryk på fodboldbanen. Han har også en tendens til at virke sammenbidt, når han spiller fodbold. Ude i virkeligheden er han afslappet og smiler meget. Det klæder ham. Han skiller sig ud ved ikke blot at aflevere standardsvar, men derimod gøre sig umage for at svare oprigtigt. Når han skal svare, sker det gerne efter en lille pause, hvor han overvejer sit svar. Den norske presse mente nærmest, at du afgjorde kampen mod Rosenborg ene mand. Mærker du presset på dig, når det hele spidser til? Er du blevet den bonus, der skal afgøre tingene for FCK, når det bliver tæt? ”Det kan Ståle svare bedre på end jeg. Men det er nok et faktum, at det har ændret sig lidt efter min lange skadespause. Før det var jeg en helt fast bestanddel af truppen, men efter pausen er det helt sikkert ikke det samme rent fysisk længere. Og det gør mig ondt. Men det har nok også noget at gøre med, at jeg nu er den ældste og nemmere får skavankerne. Og når man er sprinter – og det har jeg altid været – så kommer det hele lidt tidligere. Jeg ville da ønske, at jeg kunne spille søndag-tirsdag-søndag hele tiden. Men det kan jeg bare ikke. Og jeg spørger ikke længere, når jeg ikke er i truppen.”

sportsfan 49


”Der var simpelthen et hul i min lyske, som man kunne mærke med fingeren, og det føltes som om, at det hele gik fra hinanden og blev sat sammen igen, når jeg sparkede.” I skal spille mod Barcelona i Champions League. Hvordan bliver det for en fagmand som dig at spille over for de bedste i branchen? Er der præstationsangst? ”Det bliver da pissesjovt at spille over for dem, og det er for fedt, at det er med en dansk klub, at vi skal spille mod Barcelona. Men det er jo ikke Barcelona, vi skal måle os med. Det er Panathinaikos og Rubin Kazan, og selv om det også bliver svært nok, tror jeg, at vi kan gøre det fornuftigt mod dem. Her, hvor jeg sidder lige nu, er det vigtigere at gå videre fra puljen, og jeg er mere fokuseret på, at vi spiller europæisk fodbold efter jul.” Skal du tirres lidt nogle gange? Jeg tænker på, at Ståle inden kampen mod Rosenborg i pressen sagde, at du ikke var helt oppe at ringe, og så afgør du det i den kamp deroppe? (Smiler) ”Det gør han rent faktisk hver halvsæson, og det er ikke noget, jeg lader mig mærke med.” Nu bringer du selv dine skader op. Jeg husker en kamp i Parken, hvor du sparker til en bold, og hvor man bare kan se på dit ansigt, hvordan det river i din lyske. Har du nogen gange presset dig selv for langt, og spillet hvor du ikke burde have spillet? ”Lige nøjagtigt den kamp havde jeg faktisk spillet i weekenden uden de store problemer. Men det fik jeg godt nok. Faktisk var min lyske helt revet over, og det er ikke en skade, man hører om, fordi det aldrig sker. Der var simpelthen et hul i min lyske, som man kunne mærke med fingeren, og det føltes som om, at det hele gik fra hinanden og blev sat sammen igen, når jeg sparkede. Men jeg tror da, at alle fodboldspillere har spillet, selv om kroppen sagde nej. Det har jeg også, og det har jeg gjort mange gange. Man vil gerne være med, så man spiller. Nogle gange går det godt. Andre gange gør det ikke.” Du spillede Champions League som 17-årig og nu igen som 33-årig. Hvad er forskellen på dig dengang og i dag som person? ”Jeg har nok fundet ud af, hvad fodbold handler om. Som 17-årig var jeg stadig på tredje ud af fire år på handelsskolen, og det var sådan set lige så vigtigt som fodbold. Jeg vil ikke sige, at jeg var splittet i forhold til, hvad jeg skulle, men jeg var bevidst om, at jeg skulle have noget at falde tilbage på. Champions League kom tidligt for mig i karrieren, og selvom jeg syntes, at det var helt specielt allerede dengang, er det anderledes nu. I dag har jeg spillet mange kampe, fået mange flere erfaringer og ved måske bedre end dengang, hvor specielt det egentlig er at spille Champions League.” Og forskellen rent spillemæssigt på den unge og ældre Jesper Grønkjær? ”Der er ikke de helt store forandringer. Min force er stadig min hurtighed, og at jeg kan sætte en mand af i en-mod-en situationer. Jeg er nok blevet en smule langsommere på de første meter, og rent fodboldteknisk går jeg nok lidt tættere på min modstander i dag, end jeg gjorde tidligere. Til gengæld synes jeg, at jeg er blevet en klogere spiller med bedre overblik. I dag kan jeg for eksempel godt finde på at trække tempoet lidt ud af kampen, hvis jeg og holdet har brug for det, som vi for eksempel havde det i de sidste minutter mod Rosenborg 50 sportsfan

i Parken. Da jeg var yngre, ville jeg helst ikke vide ret meget om mine modstandere – det forvirrede mig bare. Men i dag kan jeg godt finde på lige at checke, om min direkte modstander har en tendens til at lave sparkefinten meget eller noget lignende.” Da du dukkede op, fandt hele Danmark ret hurtigt ud af, hvem du var. Hvordan var det at komme fra sådan et lille sted – Thisted – og være berømt for at spille fodbold? ”Jeg var egentlig ligesom alle mine venner, bortset fra at jeg begyndte at komme på udvalgte hold og den slags. Fodbolden var nærmest en parallelverden – helt adskilt fra Thisted. Derhjemme havde jeg mine barndomsvenner, og dem holdt jeg fast i, selv om jeg spillede meget fodbold. I bund og grund handler det meget om at kende sig selv. Jeg bliver aldrig sådan en type, der spiser mine vitaminer hver dag og skal gå i seng kl. 22 om aftenen før en kamp. Jeg kan godt tage i biografen. Og da jeg var ung, kunne jeg godt tage til handelsskolefest om fredagen, hvis der var kamp søndag. Så drak jeg ikke noget, men det var da noget, som jeg følte, at jeg skulle være en del af. Og måske gjorde jeg det også for ikke at skille mig ud fra den verden, som jeg i bund og grund holdt mest af.” Var du glad for at komme væk fra en lille by og ud i verden? ”Jeg havde det godt i Thisted, men jeg var nok aldrig blevet der hele mit liv. Jeg synes, at jeg er lidt af en eventyrer, selv om jeg nok ikke havde boet ni år i træk i udlandet, hvis jeg ikke havde spillet fodbold. Men alt det der med backpacking, som mine venner gjorde, det kunne jeg helt vildt godt have tænkt mig. Men det havde jeg ikke rigtigt muligheden for i min situation.” I 2003 scorer du et mål mod Liverpool, der gør, at Chelsea kommer i kvalifikationen til Champions League. Derefter bliver Chelsea købt af Abramovich, der ellers overvejede Tottenham. Det vigtigste mål i din karriere? ”På en måde var det nok. En klub som Chelsea havde i årevis ligget bag Arsenal og United og kunne ikke rigtigt komme op og komme med i Champions League. Målet var måske startskuddet. Jeg kan huske, at jeg var i Rønbjerg Feriecenter, da jeg hørte, at den her russer, som ingen kendte, havde købt vores klub, og jeg bed ikke rigtigt mærke i det. Vores økonomi havde været elendig, og der var endda tale om, at lønninger ikke ville blive udbetalt. Men det ændrede sig. Og den sommer var et cirkus uden lige. De engelske medier satte Chelsea i forbindelse med op til fem spillere om dagen – flere af dem i 100 millioners-klassen - og de næste to måneder var der nærmest en ny spiller hver dag. Jeg tror, der kom ti nye spillere til klubben – alle folk til minimum 60 millioner stykket. Det var helt vildt.” Når jeg googler Jesper Grønkjær, står der Birmingham, Atletico Madrid, Stuttgart og FCK ud for årene 2004-2006. Gode og dårlige beslutninger i den proces? ”Enormt mange dårlige beslutninger. Min mor døde, og der står kaos ud for de år for mig. Jeg havde egentlig besluttet mig for at forlade Chelsea, allerede før min mor døde, og jeg havde en færdig kontrakt med Sevilla klar. Min kæreste og jeg havde endda talt om, at Spa-


Fem korte Bedste spiller, du har spillet sammen med? ”Marcel Desailly fra Chelsea. Han var allerede et forbillede for mig, da jeg kom til klubben. Ikke bare var han en formidabel fodboldspiller – han var også den flinkeste fyr med et fantastisk væsen.” Bedste modspiller? ”Ashley Cole, dengang fra Arsenal. Lille, hurtig og irriterende – altså på den gode måde som fodboldspiller. Og så var han en af de første af de her angrebsbacks, der var med fremme hele tiden, og han gjorde, at jeg altid skulle løbe baglæns og forsvare. Irriterende”. Bedste træner? ”Morten Olsen.” Du har valgt at stoppe på landsholdet, men du kunne stadig forstærke det? Du er kun 33. Er du stoppet for tidligt? ”Tak! Og nej. Det var en beslutning, jeg havde tænkt længe over. Jeg har altid elsket at spille på landsholdet, men det er enormt tidskrævende, og min krop er heller ikke, hvad den har været.” Og hvis Morten Olsen græder i røret før en altafgørende kvalifikationskamp? Kan du så overtales? ”Det vil jeg helst ikke svare på.”

sportsfan 51


Trænerens vinkel

- Peter Bonde om Jesper Grønkjær Hvad er der specielt ved Jesper Grønkjær? ”Allerede tidligt var han helt uhyggelig én mod én. Han havde og har nogle specielle træk og så selvfølgelig farten. Derudover kan han gå begge veje, og det er altid meget nemmere at stoppe en spiller, der er decideret etbenet. Men det er Grønkjær slet ikke, og det gør ham langt sværere at dække op. Ligesom med Claus Jensen har man fornemmelsen af, at Jesper Grønkjær egentlig ret sent i karrieren fandt ud af, hvor meget fodbold egentlig betyder for ham. Da han var yngre, virkede det mere som om, at han var en glad dreng, der tilfældigvis var god til at spille fodbold. Der var altid meget andet i livet, der betød noget. Men nu, hvor hans karriere er ved at køre på sidste vers, har jeg haft fornemmelsen af, at han er begyndt at opfatte, hvor glad han er for fodbold.” Har han nået, hvad talentet berettigede? ”Det synes jeg. Jesper har altid kæmpet med et ekstremt højt topniveau, men også et lavt bundniveau. Med andre ord kan han nærmest vinde kampe alene, men også forsvinde helt ud af matchen. Det er blevet bedre for FCK, hvor bundniveauet er højere, men topniveauet måske også lidt lavere. Han er lidt mere samlet på midten nu.” Er det et tab for landsholdet, at han ikke længere spiller? ”En Jesper Grønkjær i topform er en gevinst for alle hold.”

52 sportsfan

nien ville være et dejligt sted at bo. Men af familiemæssige årsager valgte jeg at blive i England og tage til Birmingham, og det var en klar fejl. Jeg kunne slet ikke forlige mig med spillestilen, ambitionsniveauet og meget andet. Forandringen fra Chelsea var så stor. Efter Birmingham kom jeg så til Spanien og Atletico Madrid, og det var rigtigt fint i begyndelsen. Jeg elskede at træne dernede, og fodbolden var god. Men uden for banen var det lidt svært. Der var en hollænder og en serber, der talte engelsk, og de forsvandt begge inden for et par uger, og så stod jeg der og kunne ikke et ord spansk. Derudover var der en kulturforskel, som var svær at gøre op med. Der var nogle kontraktmæssige ting, der ikke blev overholdt. Og så stod man der som dansker, hvor et ord er et ord i en helt fremmed kultur, hvor det hele er noget anderledes. Jeg besluttede mig for at tage videre, og det var en fejl, fordi familien trivedes, og vi havde det egentlig godt. Men det var en tid, hvor jeg rykkede videre, når der var problemer. Måske var jeg kynisk i de dage, men sådan var det. I Stuttgart var det godt uden for banen, men vi havde problemer på banen og efter relativ succes i starten, blev foråret noget skidt med trænerfyring og generelt dårligt spil, og jeg blev hele tiden mere varm på beslutningen om at tage hjem til Danmark. Man kan sige, at det var en enorm turbulent og lærerig tid, og jeg har da fortrudt en del ting fra den periode. Man skulle nok have været lidt mere cool i flere situationer.” Mange spillere er vendt hjem fra udlandet og har haft svært ved at vænne sig til Superligaen. Du er vel den mest succesfulde endnu. Hvorfor det? ”Jeg var meget afklaret med at komme hjem. Jeg havde godt nok hørt alle de her historier om Laudrup og Elkjærs problemer hjemme, men jeg kom jo ikke hjem som en mæt spiller. Jeg havde stadig masser


Sagt om Jesper Grønkjær:

”Han fungerede bare ikke i klubben. Han har været fantastisk og ikke misset en dags træning, og hvis din datter kom hjem med en fyr som ham, ville du være lykkelig.” Steve Bruce, træner for Birmingham, da Jesper Grønkjær skiftede til Atletico Madrid i 2004 efter kort tid i Birmingham: ”Når man taler om, hvor stærk Superligaen er, kan man jo bare pege mod København. Det, at Jesper Grønkjær er kommet tilbage og nu spiller i Superligaen, siger det hele.” Ove Pedersen, Esbjerg-træner i 2008.

af ambitioner, og så fik jeg præsenteret en rigtig god pakke fra FCK. De havde store ambitioner og talte om, at de gerne ville ud i Europa hvert eneste år. De var trætte af at tabe de her kvalifikationskampe til Champions League, og nu skulle det ændres. Derudover var FCK jo et rigtigt godt hold i forvejen. Jeg var bare den sidste brik i puslespillet, kan man sige. Og efter danske forhold har vi virkelig fået etableret et virkelig godt hold, som man godt kan være stolt af. Og en anden grund til, at det er gået godt, er også, at jeg er glad for mit liv her i København. Lysten driver i høj grad værket hos mig, og jeg nyder at kunne gå ud med mine venner og tage hjem til Thisted en gang imellem – altså bare være normal, kan man sige.” Du har selv nævnt, at du især som ung var ret ustabil i dine præstationer, og du er ofte i pressen blevet karakteriseret som lidt af en humørspiller. Hvorfor er du det? ”Det er jo lidt mere kompliceret end som så. Den måde, jeg spiller fodbold på, er ret sort/hvid. Jeg satser meget i mit spil og forsøger gerne at udfordre meget, og enten går det godt, og så ser det helt vildt godt ud, eller også går det skidt, og så ligner jeg en klovn. Jeg kunne da godt begynde at satse meget mindre og spille mere sikkert og begynde at aflevere mere bagud. Men hvis jeg gjorde det, tror jeg ærlig talt, at min træner ville tænke, ’hvad skal jeg med ham?’. Hvis jeg alligevel ikke yder noget offensivt, ville han nok vælge en spiller, der er bedre defensivt end mig til min plads.” Er der nogen, der har betydet noget helt specielt for dig i fodboldkarrieren? ”Jeg vil egentlig hellere sige, at mine ungdomstrænere i Thisted var meget vigtige for mig. Udover det sociale var vi også så heldige, at vi

havde et af Danmarks ti bedste ungdomshold. Det var ret stort for en lille by som Thisted og selvfølgelig også stort for os. Derudover har Morten Olsen været meget vigtig for mig. Han er fodboldfagligt virkelig dygtig og i høj grad detaljens mand. Og så har han en offensiv tilgang til fodbold, som jeg godt kan lide, og som jeg er enig i.” Hvad ville du have lavet, hvis du ikke var fodboldspiller? ”Jeg ville sikkert have læst et eller andet på Handelshøjskolen. Jeg var relativt god til tal, da jeg gik i skole, og det er nok den vej, jeg vil gå, når jeg stopper med at spille fodbold.” Hvad er det mest irriterende ved at være fodboldspiller, som man ikke forstår, når man ikke selv har prøvet det? ”Jeg ved ikke, om folk forstår det, men det er frustrerende aldrig nogensinde at have helt fri til at gøre, hvad man bare har lyst til. Selvfølgelig bliver man betalt for det, men det er alligevel et stort afsavn. Jeg har for eksempel misset min fars 60-års fødselsdag, og mine forældres sølvbryllup for bare at nævne et par eksempler.” For nylig forlængede du med FCK for et år mere. Hvad så til sommer? ”Det har jeg ikke bestemt mig for endnu. Og lysten skal drive værket. Det må være trist at tage på arbejde til noget, man ikke gider. Derudover vil jeg gerne kunne spille lidt tennis eller badminton, når jeg er færdig med fodbold, så jeg skal heller ikke være helt nedslidt. Det føltes rigtigt at fortsætte denne sommer, men jeg vil heller ikke presse citronen for meget og ende som et ringvrag. Jeg sætter en vis ære i det, jeg laver, og det må ikke være rart at mærke, at jeg ikke kan være med længere.”

sportsfan 53


Efteråret

har indhentet os og tiden er til varme trøjer og tykke strømper. Solbriller MYKITA Franz Braun 2.595 kr. Ur: RAYMOND WEIL 10.900 kr. Jakke fra Tommy Hilfiger til 2.899 kr. Blazer & Vest MATINIQUE 1.699 kr. & 699 kr. Sko ECCO Premium - kollektion 3.100 kr. Taske BEL SAC 1.699 kr. Duft BURBERRY BRIT him 420 kr.

54 sportsfan


Noise PR Folder: 53502_Cottonfield/53766_AW1011Images/53921_PACKS/

B36789001_903, 499 kr..jpg

Fløjlsjakke FIVEUNITS 1.299 kr. Dufte BURBERRY London him 420 kr. & her 460 kr. Page 1/3 Sko BOXFRESH 899 kr. Træfigur OPTIMIST & PESSIMIST. Hos Illums Bolighus. Designet af Hans Bølling. 399 kr. / stk. Handsker MATINIQUE 399 kr. Jumper med rullekrave MATINIQUE 599 kr. Skjorte COTTONFIELD 499 kr. (gråtern) Bælte: WRANGLER 400 kr.

sportsfan 55


Cardigan med striber MATINIQUE 699 kr. Radio TIVOLI AUDIO Networks Hos Illums Bolighus 3.499 kr. Cardigan med skulderstropper HILFIGER DENIM 1.199 kr. Blazer TOMMY HILFIGER 2.200 kr. Skuldertaske BEL SAC 999 kr. VedhĂŚng MIELKO&BINNER Rocky Stripes. 18 karat sort rhodineret hvidguld med sorte diamanter og pink safirer 15.500 kr. Sko BIANCO 750 kr. Ur: CASIO Retro 598 kr.

56 sportsfan


Noise PR Folder: 53502_Cottonfield/53766_AW1011Images/53921_PACKS/

B36903001_902, 199 kr..jpg

Page 3/3

Cardigan DR. DENIM 499 kr. Bukser FIVEUNITS 599 kr. Skjorte HILFIGER DENIM 999 kr. Slips MATINIQUE 299 kr. Ring THOMAS SABO. Sterling sølv med mørknet sten af røgkvarts 1.798 kr. Læderjakke WRANGLER 2.900 kr. Hat COTTONFIELD 6 pence 199 kr. Jeans WRANGLER 700 kr. Bælter MATINIQUE 299 kr.

sportsfan 57


Skabt til at klare hvad som helst Nu kan du få et outfit, der passer både til bjergene og byen. Quiksilvers 10/11 vinterkollektion har det hele og er ’Born to ride’. Quiksilver bevæger sig hele vejen rundt. Hvad enten det er på pisterne, i bjergene eller på gaderne i byen. Quiksilver har til deres nyeste vinterkollektion valgt at tage deres velkendte surfer-dna og inkorporere det i den tidløse æstetik og funktionalitet, der ligger i vintertøjet. Street look og god komfort er essentielt, når man er i snowboardparken eller offpisten, og de tekniske detaljer som vandtæthed og åndbarhed i jakker og bukser er som altid prioriteret højt i Quiksilvers outerwear. Kollektionen indeholder alt fra jakker og bukser til undertøj, beanies, goggles og andet tilbehør. Den komplette kollektion. 1) Quiksilver Last Mission jakke Prisgunstigt, progressivt design til dig, der ønsker et godt alternativ til det ensfarvede, monotone og kedelige. Fås med 15 forskellige prints. Vejl. pris 1.700 kr. 2) Quiksilver Gravity Helmet Fed hjelm med super pasform og den bedste ventilation. Fås i mange farver. Vejl. pris 800 kr. 3) Quiksilver Summit beanie Lang hue med kvast og Quiksilver-logo. Vejl. pris 300 kr. 1) 4) Quiksilver Sherpa Plain bukser Snowboardbukser med masser af frække detaljer i form af lommer, farver, ergonomisk design til snowboarding og med regular fit. Vejl. pris 1.500 kr. 5) Quiksilver Trip jakke Vinterens must have. Regular fit, ergonomisk ærmedesign og QuikTech 8000 mm vandtæt membran. Vejl. pris 2.000 kr. 6) Quiksilver Facet Orbiculair Quiksilvers Facet Orbiculair goggles er til dig, der vil have det bedste. Super sejt, ensfarvet design, 100 % UV beskyttelse, anti-dug - og så passer de på hjelmen. Fås i 10 forskellige farver. Vejl. pris 1.000 kr. 7) Quiksilver Travis 10k jakke Jakke lavet af 100 % recirkulerede materialer, heriblandt genanvendte plastikflasker. QuikTech 10.000 mm vandtæt membran. Vejl. pris 2.300 kr. 8) Quiksilver Sherpa Plain Pant Superlækre snowboardbukser med en QuikTech 5000 mm vandtæt membran. Vejl. pris 1.500 kr. 9) Quiksilver Candide Beanie Candide loose fit signatur hue. Vejl. pris 350 kr. 58 sportsfan

2)


3) 4)

5)

6)

7)

9) 8)

sportsfan 59


Tænk som en topatlet Viljen til at fortsætte, når det gør allermest ondt, og evnen til at håndtere et enormt psykisk pres, når stressfaktoren er på sit allerhøjeste. Det er egenskaber, de fleste sportsstjerner besidder, men som også almindelige mennesker kan lære. Af Svend Bertil Frandsen 60 sportsfan


”Formår man at løbe et maraton, viser det, at du kan sætte dig et svært mål, og at du kan planlægge. Det viser, at du har stor selvdisciplin og kan bide tænderne sammen.”

D

et er godt at løbe maraton. Ikke mindst fordi det kan have afgørende betydning i forhold til din karriere. Det vil nemlig klart vække opsigt, hvis man kan skrive ’maratonløb’ på CV’et forud for samtalen om ønskejobbet som leder. Det vurderer headhunteren Rune Sørensen fra Flensby & Partners. Han påpeger, at netop de evner, man kan demonstrere som maratonløber, hænger tæt sammen med de rette evner til personer i nøglejob.

”Formår man at løbe et maraton, viser det, at du kan sætte dig et svært mål, og at du kan planlægge. Det viser, at du har stor selvdisciplin og kan bide tænderne sammen. Netop de egenskaber kan man overføre direkte til kravene til topchefer,” vurderer Rune Sørensen. Derfor er det heller ikke så underligt, at ’almindelige mennesker’, som nødvendigvis ikke er et naturtalent eller fysisk pragteksemplar, i stedet forsøger at kopiere topatleternes mentale indstilling i jagten på et bedre liv. For hvem vil ikke gerne eje en topatlets fænomenale selvdisciplin, hans klippefaste tro på egne evner, og evnen til at være iskold i de mest nervepirrende scenarier? Men hvordan gør man så det? ”Topatleten er god til at sætte sig mål, der ikke er for ambitiøse eller urealistiske. Han arbejder samtidig med delmål i bestræbelserne på at nå det endelige mål. Topatleten ved, hvordan han skal gøre målet operationaliserbart,” forklarer sportspsykolog Niels Bonde Korsgaard og fortsætter: ”Man hører ofte om, at folk sætter sig urealistiske mål og derfor let mister motivationen. Det, at kunne sætte sig et mål og finde gejsten til at fortsætte, er et område, hvor topatleten adskiller sig markant fra det moderne menneske. Ofte skyldes forskellen, at topatleten har en anderledes indgang til, hvordan han skal nå sit mål.” sportsfan 61


En typisk dag for Rasmus Henning: 6:00: Står op, vækker mine to børn og spiser en stor morgenmad 7.15: Min kone, som er sygeplejerske, afleverer det ene af børnene i børnehaven i bil, mens jeg afleverer den anden et andet sted på min cykel. 8.00: Svømmer 5 km 10.00: Styrketræner 30 min 10:30 Cykler 20 km i et let stigende terræn 11.55 Sjipper i 5 min 12:00: Spiser en stor frokost 12:45: Snakker med journalister og min manager 14:00: Rulletræner 60 km på cyklen 16:00: Henter magnet til Watt-måleren på cyklen 16:30: Besøger Craft for at hente noget sponsor-tøj 17:00: Massage hos massør i Albertslund. Cykler derefter hjem til Birkerød 19:00: Aftensmad med familien 20:00: Bruger resten af aftenen på administrative opgaver foran computeren: arrangere rejser, indsende moms-tal fra firma, ordne praktiske opgaver for sponsorer, etc. 22:00 Går i seng

Planlægning er afgørende For triatleten Rasmus Henning, der i øjeblikket ligger i hård træning til ’Ironman’ konkurrencen, der løber af stablen den 9. oktober på Hawaii, er planlægning alfa og omega i forhold til at nå et bestemt mål. ”Jeg er meget bevidst om at sætte de rigtige mål for mig selv. Det er et område, hvor der kan være masser af faldgruber. Målet skal være udfordrende, krævende og samtidig realistisk. Får man sat sig for lette eller svære mål, så mister man hurtigt motivationen. Visualisering spiller for mig også en stor rolle. Man kan godt kalde det en form for meditation. Jeg spiller en film for mit indre øje og forsøger at få en fornemmelse for hvilke vibrationer, det mål, jeg har i tankerne, giver mig. Hvis jeg på et tidspunkt får kuldegysninger, så ved jeg med mig selv, at jeg er på rette vej,” siger Rasmus Henning. Vejen mod målet indeholder dog ofte så store udfordringer, mentale som fysiske, at almindelige mennesker som regel står af ræset, inden de rigtigt er kommet i gang. Sportspsykolog Niels Bonde Korsgaard fortæller, at nye undersøgelser påpeger, at ikke færre end 50 % af den brede offentlighed holder op, inden der er gået seks måneder, når de kaster sig over en ny udfordring. Det skyldes meget ofte de motivationskriser, de løber ind i på vej mod målet. Her peger Niels Bonde Korsgaard også på, at man kan lære meget af topatleterne. 62 sportsfan

”Alle mennesker – eliteidrætsudøvere som almindelige mennesker - kæmper indimellem med motivationen. Forskellen er den måde, de bekæmper det på. Det moderne menneske kan ofte reagere meget følelsesmæssigt på motivationssvigtende symptomer, men topatleten betragter det som en del af processen. Meget ofte er atleterne meget dygtige til at registrere, når de er på vej ind i en vanskelig periode, hvor humøret er i bund og træningen går meget trægt.” I de svære perioder spiller tre faktorer ind, forklarer Niels Bonde Korsgaard. 1) Viljestyrke – evnen til at gå den ekstra meter 2) Overvejelse – Hvad er det, der er mit mål; atleterne husker sig selv på, hvorfor de bruger så meget tid på træning 3) Erfaring – topatleterne går gennem sådanne perioder utallige gange. De kender deres egen krop 100 % og ved, hvordan den reagerer i forskellige situationer. Derfor ved de også præcis, hvad de skal gøre, og hvor lang tid, det vil tage, før de er over krisen.


”Jeg læste engang et interview med en lille dreng, som var cirkusartist. Han blev spurgt, om han ikke blev nervøs, før han skulle op i trapezen foran en masse mennesker. Han svarede: ’Hvorfor skulle jeg blive nervøs? Det er jo det her, som jeg er god til’. Den sætning har jeg taget til mig.” Rasmus Henning bliver sjældent nervøs før en stor præstation.

Lange svære perioder Dette billede bekræftes af Christian Place Pedersen, der er kaptajn for den danske guldfirer. ”Man kan ofte have lange træningsperioder, hvor det går trægt. Førhen havde jeg meget svært ved at acceptere at skulle sætte mig foran en ro-maskine indendørs gennem de sure vintermåneder. Mentalt handler det om at komme videre og ikke ’hænge fast i dyndet’. Det nytter ikke at overanalysere og vurdere dit nederlag. Der venter nye sejre forude. Gennem de hårde tider udvikler du dig mentalt. Når du har været i perioder, hvor motivationen har været lav tilstrækkeligt mange gange, ved du også, hvad du skal gøre for at komme om på den anden side, og ved, at det, du laver, rent faktisk nytter noget.”

For Rasmus Henning er motivationskriserne et vink med en vognstang om at mindes det endelige mål. ”Når man går i den daglige trummerum, kan man godt i visse tilfælde glemme målet. Hvis du pludselig befinder dig i en træg træningsperiode, hvor du føler, at du har vanskeligt ved at hive de sædvanlige watt ud af cyklen, så er det vigtigt, at du ’spoler filmen tilbage’ og får en fornemmelse for dit mål. Jeg har tit læst om folk, som har brug for at hive stikket ud, glemme alt om træning og bare få luft. Den type er jeg ikke. Hvis jeg gjorde det, ville jeg miste min grundform, og så ville det for mig blive alt for surt at komme tilbage.” Præstere under pres Alle mennesker kender til problemet at skulle præstere under pres. Det være sig under en date, hvis man skal holde en tale, gå sportsfan 63


til eksamen eller fremlægge et projekt. Problemet er, hvordan man håndterer det pres, for også her er der inspiration at finde i forhold til, hvordan atleterne tackler store mængder spænding. For Rasmus Henning er nervøsitet før en stor konkurrence forholdsvist nemt at håndtere. ”Jeg læste engang et interview med en lille dreng, som var cirkusartist. Han blev spurgt, om han ikke blev nervøs, før han skulle op i trapezen foran en masse mennesker. Han svarede: ’Hvorfor skulle jeg blive nervøs? Det er jo det her, som jeg er god til’. Den sætning har jeg taget til mig. Den bruger jeg meget. Jeg stoler på mig selv. Jeg ved, at jeg laver det, jeg er god til. På den måde bliver jeg ikke så nervøs,” siger Rasmus Henning.

Gode råd til at komme i gang

1

Lav en målsætning. Definer helt præcist, hvad det er, der mangler i dit liv, og hvorfor du ønsker at forbedre det. Jo mere, du er i stand til at konkretisere din målsætning, jo mere vil du styrke din motivation for at nå målet.

2

Lav en plan. Eftersom dit endelige mål ved første øjekast kan synes uendeligt langt væk i horisonten, er det vigtigt, at du lærer at operere med rigtigt mange delmål hen imod det endelige mål - måske kan du endda tage det første skridt i dag.

3

Hold dig til et eller to vigtige mål. At have en lang liste over alt det, som du gerne vil ændre i dit liv, kan være særdeles overvældende. Dine chancer for succes er meget højere, hvis du holder dig til et eller to af dine vigtigste mål. På denne måde kan du koncentrere dig om at lægge al din energi og fokus på disse mål. Når du har nået dine mål, kan du altid lave et eller to nye mål.

4

Vær forberedt på forhindringer. Mange mennesker giver op undervejs, fordi de møder forskellige forhindringer på vejen. Forhindringer kan både være psykiske og fysiske. Eksempler på psykiske forhindringer er negative tanker, manglende selvtillid og manglende disciplin. Fysiske forhindringer kan være tidsmangel, pengemangel eller mangel på de rette ressourcer. Før du går i gang, så prøv at finde ud af, hvilke forhindringer du sandsynligvis skal bekæmpe.

5

Visualiser dit mål. Gå ind i din 'indre biograf'og forestil dig, hvorledes det vil være at sidde på din blind date, jobsamtalen, stå på talerstolen, gå til eksamen eller løbe maratonløbet. Herigennem vil du få en forestilling, om dit mål kan realiseres.

For Christian Place Pedersen er det et spørgsmål om konstant at træne psyken for at holde nervøsiteten i ave. ”Når jeg står i de her pressede situationer, ved jeg præcis, hvordan jeg skal reagere, fordi jeg har prøvet det så mange gange før. Samtidig er der så mange rutiner op til indvejningen før konkurrencer i forhold til at spise og drikke, at jeg ofte glemmer nervøsiteten.” Større selvdisciplin Nikolaj Bonde Korsgaard forklarer, at det at skulle præstere under pres er et koncept, der er mere udviklet i sportens verden end f.eks. på arbejdspladsen, og at sportsudøvere derfor er klædt bedre på til at håndtere nervøsitet. ”Topatleter har en veludviklet evne til at tackle deres nervøsitet. Samtidig kan man nok sige, at topatleter ofte tager deres sport mere alvorligt end folk på arbejdspladserne. Man har jo før set, hvordan man nogle steder tager meget løst på deres ansvar. Derudover kan man bestemt argumentere, at eliteidrætsudøvere på grund af en større selvdisciplin er langt mere klar til at gå ind i ting, som de ikke kender på forhånd. Der er jo visse mennesker, der ville blive helt paniske ved tanken om, at de skal holde en tale foran en stor forsamling. Det ville i de fleste tilfælde ikke ske med en topatlet.” 64 sportsfan ·

6

Lav en plan over, hvordan du vil tackle forhindringer. Hvis du gerne vil holde op med at spise chokolade, hvad vil du så gøre, når chokoladetrangen er værst, og din familie sidder og nyder den dejligste chokolade? Måske kunne din plan gå ud på, at du vil tygge sukkerfri tyggegummi, hver gang trangen melder sig. Eller at involvere dig i en sjov fritidsaktivitet, så du får noget andet at tænke på.

7

Vær realistisk. Der er en stigende tendens til i samfundet, at man skal være god til alt. Det er generelt baggrunden, hvorfor alt for mange mennesker ’løber offside’ og går ned med stress. Lær at sætte grænser og accepter, at hvis du ’lægger til’ på nogle punkter, må du også ’trække fra’ ved andre punkter.

8

Vær chef i dit eget liv. Lyt til din indre stemme og dyrk ikke andres mål for dig, som om det var dine egne. Det er dig, der leder processen hen imod målet og ikke andre. Prøv ikke at imponere andre ved at forsøge at opnå, hvad du tror, der ville imponere dem - lær at sætte dine egne mål.


Bliv ved og bliv bedre

1 2

Vær beredt på, at mental træning er ligesom fysisk indsats - det skal praktiseres lige så tit som fysisk træning for at have en effekt.

Husk dig selv på hele tiden, hvad det var for mål, du satte, for ikke at løbe ind i motivationskriser. Mange gange kan det være nødvendigt at ’spole tilbage’ og genfinde vigtigheden af de værdier og betydningen af det endelige mål.

3

Snak med folk, som du er tryg og fortrolige med om målsætningen og realiseringen af dit mål. Det er tit via feedback fra og i dialog med ens venner, at man finder frem til, hvad der er realiserbart for en selv. Og samtidig kan vennerne hjælpe en med at genfinde den tabte motivation.

4

Hold fokus på det, du kan kontrollere. Gå ikke i panik, hvis dine konkurrenter laver et godt resultat eller umiddelbart virker stærkere end dig selv. Accepter, at der er ting, der ligger uden for din kontrol, og stil skarpt på det, som kun DU kan forbedre.

5

Mind dig selv om, at du er i en udviklingsfase, når du presser dig ud over dine normale grænser, og bliv ved, selv om det føles uvant - du er på rette vej.

6

Tag kontrol over din fysiske fremtoning. Vær en god skuespiller. Sig farvel til flakkende blikke og rystende bevægelser - virk selvsikker udadtil, selv om du er et rystende espeløv indeni. Overbevis dig selv om, at du er selvsikker - til sidst behøver du ikke at 'fake' mere.

7 8

Lær at spændingsregulere - Det er klicheer, men det hjælper rent faktisk at tælle til ti og trække vejret dybt - du skal have ilt ind for at fastholde fornuften.

Vær til stede - fokuser hele tiden på dit mål. Lav ikke analyser og vurderinger midt i daten eller midt i jobsamtalen. Glem, hvad der er sket i fortiden, og begynd ikke at spekulere på, hvad der kan ske i fremtiden. Fasthold dig selv i nu’et.

9

Lær at forstå din egen krop og psykes signaler - jo mere, du forstår din krop og psykes styrker og grænser, jo lettere er det at finde ud af, om dit mål er realiserbart og at opretholde motivationen

10

Fejr dine succeser hen ad vejen. En af de vigtigste ting, du kan gøre for dig selv, er at fejre de små succeser, når du arbejder hen imod et stort mål. Vent ikke helt til slutningen med at rose og belønne dig selv. Du fortjener at blive belønnet for dine anstrengelser og din viljestyrke, især hvis dine mål kører over lang tid. Hvis du ikke fejrer dig selv undervejs, vil du miste din motivation.

sportsfan 65


Pas på knoppen

Hudpleje-ritualer er ikke en dårlig ting at indføre. Heller ikke for manden. Vi har samlet lidt forskelligt til dig og kæresten. 1. Decleor Mens Essentials. En hudplejeserie med alt, hvad manden behøver på toilethylden. Eye contoure Energiser 15 ml 399 kr. Shave Perfector serum. Kan bruges før og efter barbering. 15 ml 549 kr. Skin Energiser. Aftershaver 50 ml 499 kr. 2. Vichy Homme. Maskulin pleje til den aktive mand, baseret på termalsk kildevand fra Lucas Kilden i Vichy. Purifying Cleansing Gel 125 kr. 99 kr. Hydra Mac C 24 hrs care. 50 ml 149 kr. Sensi Baume Mineral After-Shave Balm 75 ml. 139 kr. 3. Matis Résponse Homme. Energi til træt og hævet hud. Eye Care 15 ml 355 kr. Energizing Gel 50 ml 445 kr. 4. Derma Eco. Unisex. Certificeret økologi til hele familien. Rensegel 150 ml 75 kr. Dagcreme spf 6 50 ml 99 kr. Natcreme 50 ml 99 kr. 5. Bobbi Brown. Masser af fugt for en sund hud. Hydrating Eye Cream 15 ml 310 kr. Intense Night Cream 50 ml 475 kr. Face Tonic 200 ml 245 kr. 6. Beauté Pacifique. Unisex. Dansk aldersbekæmpende hudplejeserie. Vitamin A Anti-wrinkle eye creme 15 ml 220 kr. Oil-free Moisturizer 40 ml 215 kr. Defy Damage Skin Repair Lotion 40 ml 369 kr. 7. Helena Rubinstein Prodigy Powercell. Glattere hud, smukkere glød og styrket fasthed. Powercell Serum 50 ml 595 kr. Powercell day cream 50 ml 825 kr. 8. Nu Skin AgeLoc elements. Unisex. Aldersbekæmpende hudpleje. Går målrettet efter kilderne til ældning. Sæt med Gentle Cleanser og Toner. Radiance Day cream spf 22. & Transforming Night 1242, 00 9. Dermalogica. Unisex. En klinikforhandlet hudplejeserie uden irritationsfremkaldende ingredienser. Multiactive Toner 250 ml 270 kr. Active Moist 100 ml 440 kr. Skin Hydrating Booster 30 ml 595 kr. Total Eye Care spf 15 355 kr. 10. Darphin Hydraskin støtter humanitære projekter i Ghana. Fyld din huds naturlige 'vandbeholdning' op, så den bedre kan beskytte sig, og bevar din huds ungdommelighed. Hydraskin Night 50 ml 479 kr. Wrinkle Corrective Eye contour Cream 15 ml 515 kr. Hydraskin Intensive Moisturizing Serum 30 ml 399 kr. Hydraskin Essential All- day Skin care 50 ml 359 kr. 11. Elizabeth Arden Intervene. Unisex. Udsæt fine linjer og rynker og få en klarere hud. Timefighting Radiance Serum 30 ml 495 kr. Skine Tone Perfection Capsuls 37 stk. 340 kr.(bruges om natten) Radiance Boosting Moisture Cream spf 15 50 ml 480 kr. Stress Recovery Night Cream 50 ml 495 kr. 12. Rudolph Care. Certificeret bæredygtig luksus. 100 % troværdighed på krukke. Forkæl din hud og miljøet med den reneste økologi. Make-up remover 100 ml 295 kr. Facial Moisturizer Acai Anti-ageing 50 ml 495 kr. Eye cream Acai Antioxidant 15 ml 395 kr. 13. Prevage Anti-age. Unisex. Effektiv beskyttelse mod alle frie radikaler, der forårsager for tidlig ældning af huden. Eye moisturizing treetment 15 ml. 750 kr. Day Ultra Protection Moisturizer spf 30 50 ml 1.000 kr. Anti-aging Night cream 50 ml 1.100 kr. Face Advanced Anti-aging Serum 50 ml 1.450 kr. 14. Origin VitaZing spf 15. Energy-booster for strålende hud. 50 ml 295 kr. Brighter by Nature. Naturens alternativ til laserbehandling. 50 ml. 345 kr. Make a Difference Night Skin gel-cream. Genopret hudens naturlige natterytme. 50 ml 345 kr. 15. Biotherm Skin Ericetic. NYHED. Træthed pga. et hektisk liv kan også ses på ansigtshuden. Fresh Skincare virker på alle tegn på stress i huden: manglende glød, uklar farve, synlige porer, grov struktur og ru hud. Dag og nat creme 50 ml 355 kr./stk.

1

2

3

DET HVORFOR ER HUDEN? jr. RENSE AT og ve VIGTIGT t udsat for vind

tynd og konstan ppen, Ansigtshuden er m resten af kro e er besk yttet so rfor er De e. ad erfl ov Fordi ansigtet ikk dens forurening på hu og flot. g og s un n av de sn hu es ml lde sa for at ho pede serutine vigtig top ren tils ge rer gli da dfø n me de entlig afvaskning som resultat. Mangel på en ord er og hudorme porer med bums

4

M?

HVAD ER SERU renset og efter at huden er est kt, man bruger, du pro e. Serum er oft rem Serum er et tsc sig an ytbruger din har ingen besk n me tonet, men før du , me cre tiv t som en n designet til at ku er t 3 gange så effek De er. ab r de egensk ingredienser, de tende eller fugten en af de plejende iner derfor booste optagels mb Ko er. rem sigtsc findes i dine an ten creme, så effek altid serum og bliver optimal.

66 sportsfan ·

5


11 6

12 7

13 8

14 9

15 10

路 sportsfan 67


ALEXANDER OVECHKIN FØDT: 17. september 1985 i Rusland HØJDE: 188 cm VÆGT: 106 kg HOLD: Washington Capitals POSITION: Venstre wing DRAFT: #1 af Washington Capitals i 2004 MERITTER: NHL MVP 2007/2008 og 2008/2009, NHL-topscorer 2007/2008, VM-guld 2008

NHL’s rivaler og redningsmænd

Supertalenterne Sidney Crosby og Alexander Ovechkin kommer atter til at dominere på isen, når NHL-sæsonen indledes i starten af oktober. Mange mener, at deres indædte konkurrence har reddet National Hockey League. Af Jens Lund

2009/2010-sæsonen tilhørte Chicago Blackhawks. For første gang siden 1961 kunne holdet lade sig hylde som vindere af Stanley Cup-trofæet, og fuldt fortjent fik de al opmærksomheden efter deres flotte og dramatiske finalesejr over Philadelphia Flyers. Men 2009/2010-sæsonen tilhørte i høj grad også de gyldne rivaler Sidney Crosby fra Pittsburgh Penguins og Alexander Ovechkin fra Washington Capitals. De to løb med mindst lige så mange overskrifter som Stanley Cup-vinderne. Hvilket ikke er usædvanligt. 68 sportsfan

De to superstjerner, Crosby og Ovechkin, har nemlig siden deres debut i NHL i 2005 domineret ligaen som ingen andre, og deres indbyrdes kamp om tronen i National Hockey League trækker masser af folk til skøjtehallerne og hen foran tv-skærmene. Det er en rivalisering på soap opera-niveau, der ikke lader Angelina Jolie og Jennifer Aniston noget tilbage. Der er dømt hype og headlines for alle pengene - til glæde og gavn for NHL. ”Duellen mellem Sidney Crosby og Alexander Ovechkin er præcis, hvad NHL havde brug for. Det er Bird vs. Magic (basketballspillerne Larry Bird og Magic Johnson, red.). Det er Tiger vs. Phil (golfspillerne Tiger Woods og Phil Mickelson, red.). Bare hurtigere, sejere og vredere,” skrev Buffalo News’ Bucky Gleason før de to spilleres indbyrdes møde i Stanley Cup-slutspillet sidste år. Supertalenterne Sidney Crosby og Alexander Ovechkin var også lige, hvad NHL havde brug for efter en problemfyldt periode i starten


Foto: scanpix

SIDNEY CROSBY FØDT: 7. august 1987 i Canada HØJDE: 180 cm VÆGT: 91 kg HOLD: Pittsburgh Penguins POSITION: Center DRAFT: #1 af Pittsburgh Penguins i 2005 MERITTER: VM-topscorer 2006, NHL-topscorer 2006/2007, NHL MVP 2006/2007, Stanley Cupvinder 2008/2009, OL-guldvinder 2010

af dette årtusinde, hvor ligaen kæmpede med at genetablere fodfæstet især i USA. Crosby og Ovechkin er dette årtusindes ishockeyhelte, og deres entre i ligaen for fem år siden kunne ikke være timet bedre.

For National Hockey League, verdens suverænt bedste ishockeyliga, ramte et lavpunkt i 2004/2005. Spillerforeningen og ejerne kunne ikke blive enige om en ny overenskomst, og resultatet blev, at spillerne sportsfan 69


blev lockoutet, og at ligaen derfor lå underdrejet hele sæsonen. Ikke én kamp blev afviklet. Mange frygtede - med rette - for ligaens fremtid, for NHL skrantede allerede inden lockouten. Tilskuerne blev væk. TV-interessen var dalende, og på isen var savnet af ikoner som Mario Lemieux, Mark Messier og selvfølgelig Wayne Gretzky mærkbart. Men så kom Alexander Ovechkin og Sidney Crosby. Spændingen blev bygget op Alexander Ovechkin blev draftet som den allerførste i 2004; Sidney Crosby som nummer 1 året efter. Og mens ishockeyentusiaster i hele verden på den ene side kunne gå og ærgre sig over, at 2004/2005-sæsonen aldrig blev til noget, kunne de på den anden side glæde sig til, at både Ovechkin og Crosby skulle få debut i NHL samtidig, når 2005/2006-sæsonen startede. Sjældent har forventningerne til to rookier været større, og den ishockeyløse sæson fungerede derfor paradoksalt nok som en spændingsopbyggende katalysator for ’fremtidens duel’. Alle vidste, at her var to unikke talenter, og inden hverken Ovechkin eller Crosby overhovedet havde sat en skøjte på isen i NHL, var der altså opstået en buzz omkring ligaen ikke set siden dagene, hvor Wayne Gretzky og Mario Lemieux huserede. Forventningerne skuffede da heller ikke. I deres rookiesæson lavede de henholdsvis 102 og 106 point, hvilket placerede dem på 6. og 3.pladsen på NHL’s topscorerliste, og roserne væltede ind over de to unge spillere.

”Hvis nogle havde sagt, at Crosby og Ovechkin ville ryge ud tidligt i slutspillet, men at vi alligevel ville få en af de mest sete Stanley Cupfinaler i 36 år, ville vi ikke have troet på ham. Men det fik vi, og det lover rigtig godt for fremtiden,” sagde NHL’s Chief Operating Officer, John Collins, til hjemmesiden Yahoo Sports tidligere i år. Det er naturligvis svært at dokumentere nøjagtig, hvor stor indflydelse Ovechkin og Crosby har haft på NHL’s velbefindende. Man kan altid spekulere på, hvor NHL ville have været uden de to, men på bundlinjen står i hvert fald, at NHL efter en gevaldig krise i midten af dette årti nu mange steder matcher NBA (National Basketball Association) både på tilskuerinteresse og seertal - og at hullet op til MLB (Major Baseball League) mange steder er mindsket. Større opbakning Det samme gælder på sponsorsiden og på opbakningen fra fansene. I løbet af få år er sponsorindtægterne i ligaen steget med 66 procent, og i 2009/2010-sæsonens regular season steg antallet af unikke brugere på NHL’s hjemmeside med imponerende 29 procent. Der er stadig problemer i nogle af de traditionelt svage markeder, men overordnet set har ligaen det godt - blandt andet (eller især) takket være Sidney Crosby og Alexander Ovechkin. Ovechkin og især Crosby får trods imponerende statistikker stadig høvl for deres præstationer på isen, men ingen peger fingre ad deres evne til at holde gryden i kog som de indædte rivaler, medierne har gjort dem til. Bevidst eller ubevidst spiller de deres roller som ærkefjender godt,

”Hvis nogle havde sagt, at Crosby og Ovechkin ville ryge ud tidligt i slutspillet, men at vi alligevel ville få en af de mest sete Stanley Cup-finaler i 36 år, ville vi ikke have troet på ham. Men det fik vi, og det lover rigtig godt for fremtiden.” Siden dengang har Crosby og Ovechkin konstant været at finde blandt de farligste forwards i NHL, også i sidste sæson, hvor de to på topscorerlisten kun blev overgået af svenske Henrik Sedin. Det er imidlertid ikke lutter idyl for de to superstjerner. Nogle kritikere kalder stadig især Sidney Crosby for overvurderet og noterer sig, at blandt andre Wayne Gretzky leverede helt andre præstationer - og tal - i sine fem første sæsoner i National Hockey League. Alt var med andre ord bedre i de gode gamle dage, og hverken Ovechkin eller Crosby lever op til deres ry, siger de værste kritikere. Seertallene stiger Faktum er dog, at tilskuerinteressen for National Hockey League og seertallene er steget mærkbart siden de to unge fyres entre i ligaen. Også til de kampe, hvor de to superstjerner ikke er involveret. Eksempelvis blev NHL Winter Classic-kampen i 2009 mellem Detroit Red Wings og Chicago Blackhawks den mest sete regular seasonkamp på NBC siden 1975, og også Stanley Cup-finalen i sidste sæson slog rekorder.

NHL I EUROPA

og for hvert år forøges rivaliseringen. Fansene og især medierne elsker kontrasten mellem den flamboyante russer og den anonyme, grå canadier, og når de en sjælden gang taler en smule kritisk om hinanden, æder ishockeyfolket det råt. Som da Crosby sagde: ”Nogle kan lide Ovechkins vilde jubelscener. Andre kan ikke. Jeg kan ikke lide dem.” Det fik Ovechkin til at sige, at ”Crosby taler for meget”, og vupti: Endnu et kapitel i sagaen om NHL’s to ’redningsmænd’ blev føjet til. Der er ingen tvivl om, at rivaliseringen mellem Crosby og Ovechkin vil nå nye højder i denne sæson, og diskussionen om, hvem der er bedst, vil utvivlsomt fortsætte. Og mens de to hovedpersoner formentlig selv er trætte af at høre om deres had til hinanden, er det unægteligt til glæde for NHL og dermed for ishockeysporten i hele verden. Derfor gør det bestemt heller ikke noget, at Alexander Ovechkin og Sidney Crosby mødes fire gange i den kommende sæson. Første gang den 23. december, anden gang den 1. januar i NHL’s Winter Classic på Heinz Field (ny seerrekord forventes) og siden to gange i februar.

Ishockeyentusiaster i Skandinavien får en unik mulighed for at se nogle af de største NHL-stjerner i aktion, når National Hockey League i den kommende sæson afholder tre double-headere i Europa. Minnesota Wild og Carolina Hurricanes kickstarter NHLsæsonen 2010/2011 i Helsinki torsdag den 7. oktober, og dagen efter mødes de to hold igen i den idylliske finske hovedstad. Fredag den 8. oktober og lørdag den 9. oktober tørner San Jose Sharks og Columbus Blue Jackets i Stockholm i Sverige, mens Bosten Bruins og Phoenix Coyotes - forhåbentlig med danske Mikkel Bødker på holdet - to gange krydser klinger i Prag i Tjekkiet. Det er lørdag den 9. og søndag den 10. oktober. Billetter til alle de ”europæiske” kampe kan købes på NHL’s hjemmeside. 70 sportsfan


DE SEKS DANSKERE I NHL FRANS NIELSEN

FØDT: 24. april 1984 HØJDE: 180 cm VÆGT: 79 kg HOLD: New York Islanders POSITION: Center DRAFT: #87 af NY Islanders i 2002 STATUS: Frans Nielsen er blevet fast mand på New York Islanders hold, og han forventes at få en fremtrædende rolle på holdet i den kommende sæson. Skal det endelig blive til en plads i slutspillet for Frans Nielsen, den første dansker nogensinde i National Hockey League?

JANNIK HANSEN

FØDT: 15. marts 1986 HØJDE: 185 cm VÆGT: 89 kg HOLD: Vancouver Canucks POSITION: Højre wing DRAFT: #287 af Vancouver Canucks i 2004 STATUS: Jannik Hansen har skrevet ny én-vejs-kontrakt med Vancouver Canucks, hvilket gør det næsten umuligt for holdet at sende ham ned på farmerholdet. Dermed er der god grund til at tro, at Jannik Hansen kan føje mange NHL-kampe til cv’et i den kommende sæson og forhåbentlig også endnu flere slutspilskampe.

LARS ELLER

FØDT: 8. maj 1989 HØJDE: 185 cm VÆGT: 90 kg HOLD: Montreal Canadiens POSITION: Center DRAFT: #13 af St. Louis Blues i 2007 STATUS: Lars Eller blev meget overraskende tradet fra St. Louis Blues til Montreal Canadiens tidligere i år, men det behøver bestemt ikke at være negativt for unge Lars Ellers udvikling. Canadierne har store forhåbninger til deres nyerhvervelse, og det vil ikke overraske, hvis han går direkte ind på holdet.

MIKKEL BØDKER

FØDT: 16. december 1989 HØJDE: 180 cm VÆGT: 91 kg HOLD: Phoenix Coyotes POSITION: Højre wing DRAFT: #8 af Phoenix Coyotes i 2008 STATUS: Efter en glimrende rookie-sæson ramte Mikkel Bødker et stort bump på vejen i 2009, hvor Phoenix Coyotes sendte ham ned på farmerholdet i AHL-ligaen. Nu skal Bødker forsøge at spille sig ind i varmen hos NHL-holdet igen, og det kræver i første omgang en overbevisende indsats i training camp.

PETER REGIN

FØDT: 16. april 1986 HØJDE: 183 cm VÆGT: 85 kg HOLD: Ottawa Senators POSITION: Center DRAFT: #87 af Ottawa Senators i 2004 STATUS: Peter Regin fik sit absolutte gennembrud i NHL i slutspillet i sidste sæson. Her var han den bedste spiller på et Senators-mandskab, der nåede anden runde. Regin fik efterfølgende en flot kontraktforlængelse, og der er ingen tvivl om, at han er en spiller, som staben bag holdet satser meget på i den kommende sæson.

PHILIP LARSEN

FØDT: 7. december 1989 HØJDE: 182 cm VÆGT: 84 kg HOLD: Dallas Stars POSITION: Back DRAFT: #149 af Dallas Stars i 2008 STATUS: Den unge back Philip Larsen dukkede op som trold af en æske i foråret, hvor der pludselig var bud efter ham fra Dallas Stars. Det blev til to NHL-kampe for solide Larsen, der nu har valgt at rive teltpælene i Sverige op for at satse 100 procent på det nordamerikanske eventyr.

sportsfan 71


Fodbold

8. oktober Portugal – Danmark

Allerede i første kamp snublede Portugal mod upåagtede Cypern, og det ligner dermed en kvalifikation som sidst, hvor de trods mange gode spillere har svært ved at omsætte det i resultater. Danmark fik ved sidste kvalifikation genoplivet vores kampagne med en 2-3 sejr netop i Portugal, men at håbe på mere end et point vil stadig være urealistisk. Danmark spiller fire dage senere, den 12. oktober, mod Cypern hjemme i Parken. Samme dag spiller Portugal på udebane mod Island. Foto: scanpix

20. oktober FC Barcelona - F.C. København, Champions League Første opgør mellem de to foregår i Spanien, og her vil danskerne virkelig få deres europæiske test. Det vil blive stram, nordeuropæisk defensiv mod Barcelonas berømte flydende pasningsspil. Københavnerne skal dog ikke stille sig tilfredse med bare at være med. De bør gå efter chancen og måske skabe den ultimative overraskelse på en dødbold, hvor catalanerne i hvert fald ikke er skræmmende. 3. oktober Chelsea – Arsenal, Premier League 3. oktober Inter – Juventus, Serie A 3. oktober Barcelona – Mallorca, Primera Division 17. oktober FC København – OB, Superligaen 17. oktober Everton – Liverpool, Premier League 19. oktober Real Madrid - AC Milan, Champions League 24. oktober Manchester City - Arsenal, Premier League 30. oktober AC Milan – Juventus, Serie A

72 sportsfan


Cykling Foto: scanpix

3. oktober: VM i landevejsløb, Melbourne, Australien

Mens Jacob Fuglsang har meldt afbud, bliver det Michael Mørkøv, Alex Rasmussen, Lars Bak fra Team HTC-Colombia samt Matti Breschel, Anders Lund og Chris Anker Sørensen fra Team Saxo Bank, der skal forsvare de danske farver ved VM i landevejsløb, som denne gang finder sted i Melbourne, Australien. De danske forhåbninger knytter sig først og fremmest til Matti Breschel, der sidste år blev nummer syv ved VM i Mendrisio, men man kan have tvivl om den kommende Rabobank-rytters form, eftersom han ikke blev udtaget til Vuelta a Espana.

DIVERSE Golf: Ryder Cup, der foregår fra den 1.-3. oktober på Celtic Manor Resort i Wales Triatlon: Rasmus Henning deltager i kampen om VM-titlen ved Ironman på Hawaii, der løber af stablen den 9. oktober Formel 1: 10. oktober finder Japans Grand Prix sted på Suzuka-banen, mens der køres i Yeongam i Sydkorea den 24. oktober Badminton: Peter Gade samt Tine Baun Rasmussen og Co. kan opleves ved Super Serie turneringen i Odense fra 26.-31. oktober Speedway: Bydgoszcs i Polen lægger bane til VM seriens sidste Grand Prix i 2010 den 9. oktober Roning: Blandt andet guldfireren skal bevise kvaliteterne, når VM finder sted ved Lake Karapiro i New Zealand fra 31. oktober til 7. november

Tennis

26. oktober: WTA Championships, Doha Qatar

Efter at Caroline Wozniacki kæmpede med en ankelskade og manglende form i begyndelsen af sæsonen, tog hun for alvor revanche, da hun i forberedelserne til US Open vandt tre turneringer i træk og nåede semifinalen i selve hovedturneringen. Nu får ’Miss Sunshine’ så muligheden for at understrege sin status som verdens pt. næstbedste spiller, når hun i Doha deltager i kvindetennissportens svar på VM,

sportsfan 73


Vind årets bedste nyhed til tør hud NIVEA har produkter til alle hudtyper. Men i vinterperioden er der ofte brug for lidt ekstra pleje og fugt. Nu har du chancen for at vinde en pakke fra NIVEA med de bedste produkter til vinterhuden. Den nye NIVEA Body Lotion SOS Repair indeholder en unik kombination af dexpanthenol og morgenfrueolie, der giver øjeblikkelig lindring til tør hud og bevarer fugten i 24 timer. Det gør den til årets bedste nyhed for alle, der lider af tør, kløende og irriteret hud. Med i præmien følger også den effektive NIVEA SOS Hand Cream. Til kvinderne indeholder præmien også: NIVEA VISAGE Q10 Plus Anti-Wrinkle Tinted Day Cream, der beskytter mod de daglige ydre påvirkninger ved hjælp af hudens eget coenzym Q10. Cremen er tonet, så den giver huden et naturligt sundt udseende. NIVEA VISAGE Q10 Plus Night Care aktiverer hudens energistofskifte indefra og bekæmper uafbrudt rynker i de dybere hudlag om natten, hvor huden er modtagelig for fugt. Til mændene indeholder præmien også: NIVEA for Men New Energy Shaving Gel Q10 indeholder hudens eget coenzym Q10, som giver huden energi under barberingen. Giver en tæt og behagelig barbering. NIVEA for Men New Energy Double Action After Shave Balm Q10 beroliger huden efter barbering og opliver hele ansigtet. Den innovative, lette formel med coenzym Q10 og beroligende kamille fugter huden i 24 timer. Det eneste, du skal gøre, er at gå ind på www.sportsfanplus.dk og svare på følgende spørgsmål: Hvilken placering nåede Caroline Wozniacki ved dette års US Open?

Hansaplast konkurrence

N

år man lever et aktivt liv med masser af aktiviteter og sport og samtidigt har en hverdag med fuld fart på, kan det ikke undgå at sætte sine spor af og til. Hansaplast har et stort sortiment, der bl.a. indeholder plastre med god klæbeevne, vabelplastre, sprayplastre, vandtætte plastre og plastre specielt egnet til børn. En løsning til en hver skramme! Hansaplast har eksisteret siden 1922 og er det førende plaster-brand i Europa. Hansaplast er kendt for sin gode kvalitet og innovative produkter og Hansaplast har et plaster, der passer til et hver behov – og alle i familien. Hansaplast kan købes på apoteket. Du kan vinde en pakke blandede plastre fra Hansaplast til en samlet værdi af 359,55 Kr. Klik ind på www.sportsfanplus.dk og svare på følgende spørgsmål: Hvor kan Hansaplast købes?

74 sportsfan


50

53

n a f s t r spSo P O R T S F A N SPORTSFAN september 2010

51

Danmarks ultimative sportsmagasin Danmarks ultimative sportsmagasin

MAJ 2010

Danmarks ultim ative sportsmag asin

fCK VL MSPECIAL TemAREA

ænd.

>

HUD!

>

MADRID

historien om direktør jørgen Glistrups DANMARK K A N g Å KV ydmygende afganN ARTFINALEN An al ys r e ryste af muligheder Forretning Nuenska l der køb og ud indgeigen foes rdrin stadig efter Don Ø r – alt er i spil

I VILDREDE

GUIDE TIL SYDAFRIKA gte ”Vi ftigels dig fritidsbeskæ

M vRTEN HvordAn bleO rT? sTo Oog S så sPorTForf ørende L farliEN MYSTERIET OM MESSI

ISHOCKEY

++

skal nok være Fra uskyl klar” til altdominerende kultur VM SPECIAL

josé mourinho

PÅ TO GT SÅ DAME N D son sæ nyDB nfl – FO VOL DV U IN R GERNE D EIK RE R rer, smuld skeU HSV imperierneDan -fans til fest med D L A N D klar ET O står ebaEk jere men andredås langt nak spog erte r er ue kehår S om danskernesnige deserTørerne styrke Fokus på de få, der KE dropper fodboldlivet NDTE D i deres bedste år ANSKERE O MD , ERES VM r Larsen Plus: Jens StrygeSy dafrika e,nsk pa • NICKL AS BE

NDTNER

R GER

rlør optakt til Champions fuldLeagu t ka masser af konkurrencer, mpprogram ng Ulla Essendrop Støvri

og

JUNI/JULI 20 10

JUNI/JULI 2010

· BK 03.06.10 >

29.07.10 · Pris

49,95

Danmark kan overraske igen

Verdens største e go i Verdens største klub

> DEN LILLE, SYGE ENG BLEV VERDENS STØRSTEDR SPILLER

h in r u MProO ru me IrCfo leN obM M EK SLde

bliver hårdt

: Wimbled Caroline Woz on og ni Nadia Nadim acki, , fodboldkære september 2010 · bK 02.09.10 > 30.09.10 · pris ster i nye 49,95 VM -trøjer, MAJ 2010 · BK 06.05.10 > 03.06.10 masser af · Pris 49,95 konkurrencer . MAJ 2010

september 2010 20/04/10 15.28

af konkurren cer Plus

A-VM

é s o J MYSTERIE oT

PLUS: Ove Pedersen, Sölvi Ottes en, M TO KRISTE John Daly, Julie Goio S rani, T ORE TEST NSENS VM-nyheder, Le Mans i år masser

E

JUNI/JULI 2010

SAIS BENDTNER

MEN HJEMLANDET TVIVLER STADIG PÅ BARCELONA-S TJERNEN

19/08/10 07.56

”VI TAGER T IL SYDAFRIK FOR AT VIN A DE” 22/04/10 01.22

Køb abonnement på SPORTSFAN Nu kun du få tre numre for kun 99,20/05/10 07.2 5

Se mere på www.sportsfanplus.dk


Næste nummer af SPORTSFAN kommer 4. november

LÆSERSERVICE Beauté Pacifique Tlf. 98 57 31 00 Bel Sac Tlf. 97 48 14 11 Bianco Tlf. 76 34 79 00 Biotherm Tlf. 43 24 60 02 Bobbi Brown Tlf. 36 39 44 00 Boxfresh Tlf. 39 16 17 40 Burberry Duft Tlf. 44 99 90 99

76 sportsfan

Cetina Tlf. 88 13 60 60 Clinique Tlf. 36 39 44 00 Casio Tlf. 45 26 91 00 Cottonfield Tlf. 33 78 28 28 Darphin Tlf. 33 32 33 22 Davidoff Tlf. 44 99 90 99 Decleor Tlf. 33 26 03 33

Dermalogica Tlf. 86 72 58 00 Dr. Denim Tlf. 27 28 28 26 Ecco Tlf. 0080 6776 6776 Elizabeth Arden Tlf. 43 28 48 00 Fiveunits Tlf. 28 80 10 21 Helena Rubinstein Tlf. 43 24 60 02 Hilfiger Denim Tlf. 70 20 80 73

Matinique Tlf. 70 30 28 28 Matis Tlf. 33 26 03 33 Mielko & Binner Tlf. 26 20 12 18 Mykita Tlf. 70 22 56 00 Nike Tlf. 49 18 50 00 Nu Skin Tlf. 39 54 80 00   Origins Tlf. 36 39 44 00

Prevage Tlf. 43 28 48 00 Puma Tlf. 87 93 99 00 Quiksilver Tlf. 39 61 62 65 Raymond Weil Tlf. 45 26 91 00 Restylane Tlf. 70 27 33 66 Rudolph Care Tlf. 87 49 91 00 Thomas Sabo Tlf. 28 29 20 83

Vichy Homme Tlf. 43 24 60 20 Wrangler Tlf. 49 22 26 66


the new men's fragrance

Smells like victory Navnet Davidoff står for eksklusive ure, skriveredskaber og lædervarer til et kræsent klientel, men det er også briller, cognac og dufte af bedste kvalitet. Nyeste tilføjelse til Davidoff Luxury Group er en duft af særlig maskulin karakter - CHAMPION. Den henvender sig til manden, for hvem sport er en vigtig del af livet. Til denne mand kommer nu den forfriskende, energifyldte duft, der med sine aromatiske, maskuline noter kan vinde selv den mest kræsne næse over. Designet er gennemført maskulint, formet som en håndvægt og lavet i rigtigt metal. Vind denne duft på www.sportsfanplus.dk og bliv selv en champion! Svar på følgende spørgsmål: Hvor bliver de olympiske sommerlege afholdt i 2012? Konkurrencen løber til 30. oktober 2010.

sportsfan 77


På vej frem Malou Ejdesgaard ”Jeg er utrolig glad for al den opmærksomhed, jeg får. Den er også uhyre vigtig i forhold til at tiltrække sponsorerne. Jeg kan jo ikke styre, hvad aviserne og bladene skriver, men naturligvis håber jeg på, at de skriver om mig på grund af min tennis, og ikke på grund af mit udseende og alle mulige andre ting.” Cover-pige Malou Ejdesgaard afslører dog, at der tidligere har været bud efter hende på grund af hendes status som ægte tennis-babe. ”For et år siden tilbød M! mig at få taget billeder, men jeg valgte at takke nej, fordi jeg ikke var interesseret i det, som de kunne tilbyde,” forklarer Malou Ejdesgaard, der dog ikke helt afviser, at man i fremtiden vil kunne opleve hende på forsiden af et mandeblad. ”Det er et spørgsmål om, hvordan billederne skal være.” Fælles for mange tennispiger er, at deres fædre fungerer som det bærende element i deres udvikling. Sådan er det også for Malou Ejdesgaard. Tennisfædrenes enorme indflydelse er dog ikke altid lykken for de unge håbefulde talenter. Et skræmmeeksempel er Jelena Dokic, som stod til korporlig afstraffelse fra faderen Dragomir, hvis hun ikke vendte hjem med sejre. Men for Malou Ejdesgaard kan hendes fars SPORTSFAN sætter i de næste måneder på denne side positive input ikke undervurderes, siger hun selv. fokus på kommende danske profiler. Første talent er 19-årige ”Det, at jeg har min far med, og i det hele taget Malou Ejdesgaard, der er Caroline Wozniackis nyder støtte fra min familie, betyder alt for mig. Det er ikke kun det, at han giver mig råd om, hvordan nye danske makker. Af Svend Bertil Frandsen jeg bliver en bedre tennisspiller. Det er i lige så høj Hvis man søger på Malou Ejdesgaard på WTA Tourens hjemmeside, grad det, at jeg kan snakke med ham om personlige kan man ikke finde andet end hendes fødselsdato. Intet billede og ting, hvilket ville være langt vanskeligere med en almindelig coach,” ingen information. fortæller Malou Ejdesgaard, der er på farten ikke færre end 25 Til gengæld poserer Caroline Wozniacki på forsiden med en række uger om året. internationale kendisser efter endnu en sejr i en opvarmningsturnering til US Open. Carolines makker Det er forskellen på at ligge nr. 2 på kvindernes verdensrangliste I det kommende år får hun chancen for at spille sig tættere på og så nummer 726, som Malou Ejdesgaard gør. Det er dog ikke drømmen om en plads blandt sportens absolutte giganter, når misundelse, der er nøgleordet, når Malou Ejdesgaard skal beskrive hun og veninden Caroline Wozniacki indleder et samarbejde i forholdet til barndomsveninden. double. Men hun fik samtidig for nylig en kraftig påmindelse om, ”Jeg under Caroline al hendes succes. Hun har kæmpet benhårdt at der stadig er langt til tennistoppen, da hun i WTA turneringen for at ligge på det niveau, hun har i dag. Men selvfølgelig drømmer i Farum blev blæst ud af første runde af tyskeren Tatiana Palek, jeg en dag om at opnå det samme,” siger Malou Ejdesgaard. som usvigeligt sikkert vandt 6-0, 6-1. ”Jeg synes allerede, at jeg har bevæget mig langt fremad, men Selv om hun er langt fra tennistoppen endnu, har hun alligevel jeg mangler stadig at forbedre rigtigt mange ting. Det er svært at været en del i medierne. ’Brysterne gør det ikke alene, Malou’, lød f.eks. en overskrift på en pege bare på én ting, fordi det faktisk er hele ’pakken’, der skal artikel fra sporten.dk, der omhandlede, hvorfor ingen store sponsorer forbedres. Teknikken, det mentale og fysikken. Men jeg kan mærke, lige nu er interesserede i Malou Ejdesgaard. at jeg har rykket mig. Tit tabte jeg før lange tre-sæts kampe, men Den unge tennispige, der for første gang blev genstand for hele dem er jeg begyndt at vinde nu. Men jeg skal lære at have meget Danmarks opmærksomhed i forbindelse med hendes første indmere tålmodighed på banen,” siger Malou Ejdesgaard, der har en træden på WTA Touren i Farum, trækker blot på smilebåndet over klar målsætning om fremtiden. overskriften. ”På sigt vil jeg gerne komme ind i Top 100, men inden for det ”Det er en del af gamet,” siger Ejdesgaard og fortsætter: næste år skulle jeg gerne bevæge mig ind i Top 500.”

På vej frem – Malou Ejdesgaard

78 sportsfan


NY ØKOLOGISK CERTIFICERET HUD- OG HÅRPLEJESERIE

Økologisk cer tificeret (ECOCERT) • CO2 neutrale • 100% naturlig oprindelse • Dermatologisk testet

Ingen kons er v er ingsmi dler Ingen kunst i g par f ume Ingen kunst i ge far v e st o f f er Ingen mineralske oli er

Få s ku n p å a p o t e ke r n e


En smartere Smartphone. Nokia N8 – begavet med HD og HDMI. Den nye Nokia N8 er propfuld af underholdning. Du kan filme i HD og klippe direkte på mobilen. Del dine videoer på Facebook eller fremvis på TV-skærmen via HDMI. 12 megapixel og Carl Zeiss optik sikrer dig førsteklasses billeder og Symbian 3 styresystemet giver dig en enkel og hurtig brugeroplevelse med tre startskærme, touch og to-finger zoom. Her er masser af plads til at downloade apps fra Ovi Marked, og med fri navigation finder du altid den direkte vej.

er m Kom art! sn

Hvor Smart er du? nokia.dk/n8

Sportsfan - nr. 54 - Oktober 2010  
Sportsfan - nr. 54 - Oktober 2010  

Oktoberudgaven af Danmarks ultimative sportsmagasin - SPORTSFAN. Vi har talt med Jesper Grønkjær og Michael Laudrup

Advertisement