Frisør 2/24

Page 1

FRISØR

Bransjeundersøkelsen: Reddet av utenlandsk arbeidskraft

Omdømmeundersøkelsen: Svært fornøyde frisørkunder

Beauty is Business: Møteplass for bransjeutvikling

ÅRETS FRISØRBEDRIFT 2024: Monarchy setter kronen på verket

ÅRETS BESTE FRISYREFOTO: Storeslem for Adam og Eva

NORGESMESTERSKAPET: Fantastiske frisyrer i stor bredde

MAGASINET 122. ÅRGANG 2-24

WELLA PROFESSIONALS EMULSION BEHANDLINGER GIR HÅRET TRANSFORMERENDE PLEIE

Få mer ut av medlemskapet!

Som medlem hos NFVB og NHO har du tilgang til mange fordeler, fra økonomiske til bransjepolitiske. Vi anbefaler at du blir bedre kjent med hva bedriften din kan få ut av medlemskapet i din egen bransjeforening og landets største arbeidsgiverorganisasjon.

Bruk sjekklisten og kryss av for at du bruker alle medlemsfordelene dine!

TRUSTED BY PROFESSIONALS. LOVED BY HAIR.
TRUSTED BY PROFESSIONALS. LOVED BY HAIR.
NYHET Vi jobber for deg! www.nfvb.no
PÅ BARE 3 MINUTTER
HAIR-PERFECTING CARE FOR FLAWLESS HAIR EMULSION CARE SERVICES * Based on Wella Master Brand USD sales on the 2022 Salon Hair Care Study for the hair coloring products category published by Kline.

reduserer olje + fjerner lukt

øyeblikkelig, vektløs, langvarig renhet

En tørr shampoo med non-aerosol formula, utviklet med patentert K18 odorBIND™ bioteknologi, som eliminerer lukt +reduserer olje uten hvite rester og produktoppbygging.

Innhold:

12 BEAUTY IS BUSINESS 2024 / Bransjeutvikling i praksis

38 FOTOKONKURRANSEN ÅRETS FRISØR 2024 / Storeslem for Adam og Eva

42 MONARCHY STUDIO, ÅRETS FRISØRBEDRIFT 2024 / Setter kronen på verket

46 SALONGINTERIØR / Funksjon og velvære

50 NFVB LANDSKONFERANSE 2024 / Sterkt bransjeengasjement

54 FAFO-FORSKER ROLF K. ANDERSEN / Rekrutteringskrise for frisørutdanningen

60 FRISØRKJEDEN CUTTERS AS / Optimalisering og nordensatsning

64 LÆREPLANEN OG SVENNEPRØVER / Nye eksempelsvenneprøver på plass

70 EXTENSIONS, HÅRDELER OG PARYKKER / Nyheter som gleder

80 HEDERSPRISEN 2024 TIL PETTER BUBERG / Uslitelig engasjement

82 RAMSVIK-KJEDEN TAR UVANLIG GREP / Rekrutterer bransjeveteraner

86 LOVPÅLAGT VERNEOMBUD / Meld deg på kurs nå!

IMPULSER

9 Signert

Lederen

Produktmix

Hvis jeg fikk velge...

Inside

NFVBinfo / kalender 89 Redaktørens lille innspill

122.
UTGAVE 2-2024
ÅRGANG
FASTE SPALTER
10
72
74
84
88
FORSIDE OG INNHOLDSSIDE: HÅR: TONJE DAHLEN, ADAM OG EVA STRØGET AS / FOTO: OLE MARTIN HALVORSEN
26 ÅRETS
28 ÅRETS
30 ÅRETS
32 ÅRETS
34 ÅRETS
36 ÅRETS
TEAM 76 AIPP AWARDS 2023-2024 / Angelo Seminara 78 AIPP AWARDS
Steven Smart
FRISØRKOMMERSIELL KOLLEKSJON
FRISØRHERREKOLLEKSJON
FRISØR - KOLORIST
FRISØR - LÆRLING
FRISØR - AVANT GARDE
FRISØR - KREATIVT
2023-2024 /

VI TRENGER AMBASSADØRER

Den store bransjeundersøkelsen fra Fafo bekrefter en trend som har vart lenge: ungdommen velger i alt for liten grad yrkesfag. Undersøkelsen viser nok en gang at frisørene trives veldig bra på jobben sin, så utfordringen er og blir å bygge omdømmet som «trivselsyrket». Omdømmeundersøkelsen som ble presentert sammen med Fafo-rapporten på årets landskonferanse viser at også kundene trives i salongen. En sosial arbeidsplass med høy trivselsfaktor, kan man ønske mer?

Et annet bidrag til jobbtrivsel er faglig utfoldelse, kreativitet og utviklingsmuligheter. Frisørfaget er også her unikt. Man kan «leke» med farge og form på jobben, og man kan i enda større grad gjøre det gjennom for eksempel faglige konkurranser, som NM og Årets Frisør. Man blir aldri ferdig utlært, for mulighetene er enorme både i bredde og dybde.

Alle ønsker selvfølgelig å få godt betalt for godt utført arbeid. Minstelønnssatsen i tariffen kan gi et misvisende bilde, fordi det er den som er «synlig». Men de aller fleste har en stor, selvstendig mulighet til å påvirke egen lønn gjennom provisjonsordninger. Det forutsetter naturlig nok at ledere og ansatte har et godt lagspill som gjør at timelistene fylles og dødtid minimeres. De som får til dette, har en inntjening langt over bransjesnittet. Med andre ord, mulighetene er der.

Frisør er så definitivt mulighetenes fag og yrke. Det er dette som er så essensielt å formidle både til elever i forkant av skolevalg, men også til alle deres «påvirkere». Høy trivsel og fantastiske muligheter til å påvirke egen lønn, karriere og utvikling. Fakta er bedre enn reklame, men fakta kan være den aller beste reklamen. Fakta fra de to bransjeundersøkelsene må brukes positivt, men den beste reklamen for bransjen er de fantastiske folkene og bedriftene som er vinnere fra NM og Årets Frisør. De er synlige og personifiserte leverandører av kunnskap og kreativitet i en perfekt miks på et særdeles høyt nivå. Disse fagets ambassadører må vi løfte frem. De er fantastiske omdømmebyggere, som med all tydelighet viser at hvis man setter seg hårete mål og bevisst bygger kompetanse i alle ledd i bedriften, så er alt mulig. Man kan bli verdensmester om man vil.

Dette magasinet presenterer noen av årets vinnere fra NM og Årets Frisør. Vi vil fortsette å synliggjøre fagets ambassadører også i kommende utgaver, og ber om at hele bransjen deler gleden og entusiasmen til vinnerne – og selv bruker det som målestokk for utvikling. Det kommer absolutt alle til gode at vi løfter frem fagets fantastiske muligheter.

Med ønske om inspirerende lesning

UTGIVER

Norske frisør- og velværebedrifter

Postboks 7017 Majorstua

0306 Oslo

Tlf: 23 08 79 60

E-post: post@nfvb.no

Hjemmeside: www.nfvb.no

REDAKTØR

Jarl M. Garder

Tlf: 90 98 23 01

E-post: jarl@nfvb.no

JOURNALIST

Bjørn Kollerud

Tlf: 93 00 98 56

E-post: bjornk@bjornk.no

ANNONSEANSVARLIG

Robin Hasle, Hasle Consult Tlf: 99 33 60 20

E-post: robin@hasleconsult.no

LAYOUT

Kirsti Auke, Kirell Design

E-post: kirsti@kirell.no www.kirell.no

REDAKTØR

JARL GARDER

PRODUKSJON Aksell

9 FRISØR 2 / 2023
Tilsendt materiale returneres ordinært ikke. Ettertrykk er kun tillatt med full kildeangivelse.
07 PRINTMEDIA – 20410379 MILJØMERKET TRYKKERI
Signert:

Leder:

ET YRKE MAN TRIVES I

Entusiasmen etter vårens vakreste eventyr, “Beauty is Business” har ikke roet seg helt i meg ennå. Årets venue var helt strålende. Gode fasiliteter, mange utstillere, dyktige konkurransedeltakere, flotte show, og ikke minst mange fantastiske kollegaer som gjorde sitt til at dette ble et uforglemmelig arrangement.

På landskonferansen fikk vi presentert to nye bransjerapporter: Frisør- og velværeundersøkelsen 2023 (Fafo-rapporten) og NFVB sin egen omdømmeundersøkelse laget sammen med NHO Service og Handel. De utfyller hverandre og vil være til stor hjelp i NFVBs arbeid og prioriteringer. I Fafo-rapporten er det to utfordringer som jeg mener vi må finne gode løsninger på i den neste strategiperioden vår.

For det første er det er 90 % kvinner i bransjen! Hvordan er vi blitt en slik feminin bransje, og hva kan vi gjøre med det? Det er synd om vi i utgangspunktet bare rekrutterer fra halve befolkningen. Her må vi sammen meisle ut fremtidens bransje, og finne de rette triggerpunktene for å tiltrekke oss guttene. Personlig mener jeg vi må endre på utdanningen vår, skille mer på maskuline og feminine retninger, men ikke kompromisse på felles faglig grunnkompetanse. Og synliggjøre mulighetene som ligger i det å ha et slikt internasjonalt yrke.

For det andre må vi klare å sysselsette innvandrere med frisørfaglig bakgrunn. Hvis vi skal kunne bruke yrket vårt ute, må det også være mulig å bruke kompetanse fra andre land i våre salonger her hjemme. Prosjektet «Integrering starter i bedrift» er en smart vei å gå her. Agder fylke er allerede godt på vei med sitt pilotprosjekt på dette feltet.

Det gleder meg at vi også kan lese at snittalderen i yrket har steget fra 36 til nesten 40 år. Nå må vi passe på at vi ikke blir tatt av eldrebølgen. Vi må rekruttere! Dette jobber også NFVB med, og rekruttarenaen på Beauty is Business er ett tiltak for å motivere ungdom og vise dem at dette er en bransje med fantastiske muligheter og veldig mye glede.

Akkurat nå er jeg på vei til årets lønnsforhandlinger mellom Frisørenes fagforening og NFVB Jeg er spent på hvordan utfallet av årets forhandlinger blir. Med et lønnsnivå i bransjen i 2023 på nesten 93 % av en industrilønn må jeg si at vi er på rett kurs. Lønnsoppgjøret er et lagspill, NFVB og Fagforbundet Frisørenes Fagforening (FFF) er enige om målet: Vi skal ikke være en lavtlønnsbransje. Riktig lønnsnivå er med på løfte bransjens omdømme. Dyrtid har rammet bedriftene like hardt som medarbeiderne. Hvordan kan vi sammen finne løsninger som gir lønnsomme bedrifter og konkurranseriktig lønnsnivå?

Er du på jakt etter inspirasjon til høsten, vil jeg anbefale å følge frisørlandslaget vårt til Paris i oktober. Der vil du oppleve stor messe, fantastiske show og visninger. Og ikke minst Norges beste, mot verdens beste frisører i action. VM i Paris er en unik mulighet til å oppleve fag og storby i én match. Bedre inspirasjonskurs skal du lete lenge etter.

Fafo-undersøkelsen viser igjen at de aller fleste av oss trives svært godt i yrket vårt. Det er en bekreftelse man merker ute i salongene - og det varmer hjertet!

God sommer!

Espen

FRISØR 2 / 2024 10

90 % KVINNER I BRANSJEN

«Hvordan er vi blitt en slik feminin bransje, og hva kan vi gjøre med det?»

SYSSELSETTE

INNVANDRERE

MED FRISØRFAGLIG BAKGRUNN

SNITTALDEREN I YRKET

HAR STEGET FRA 36 TIL NESTEN

«Hvis vi skal kunne bruke yrket vårt ute, må det også være mulig å bruke kompetanse fra andre land i våre salonger her hjemme»

«Nå må vi passe på at vi ikke blir tatt av eldrebølgen. Vi må rekruttere!»

« Vi skal ikke være en lavtlønnsbransje. Riktig lønnsnivå er med på løfte bransjens omdømme. Hvordan kan vi sammen finne løsninger som gir lønnsomme bedrifter og konkurranseriktig lønnsnivå?»

11 FRISØR 2 / 2023 Mer info: nfvb.no
40 ÅR

SE FILMER FRA BEAUTY IS BUSINESS PÅ NFVBS SOME

BEAUTY IS BUSINESS:

Bransjeutvikling i praksis

Når NFVB arrangerer Beauty is Business så er det godt forankret i et mål om å løfte bransjen gjennom kompetanseheving. Og det er det som skjer i praksis under Beauty is Business. Seminarer i god bredde, NM i frisering og hudpleie, inspirerende sceneaktiviteter og en minimesse/møteplass for gode samtaler. I tillegg inviteres skole elever til en rekruttarena der de får innblikk i bransjens fantastiske muligheter.

Beauty is Business ble i år for første gang arrangert i Lillestrøm, i messehallen Nova Spektrum. Alltid spennende med et nytt sted, men tilbakemeldingen fra både publikummere og utstillere var ganske entydige: Dette fungerte veldig bra! Dermed er stedet allerede booket inn for 2025, 2026 og 2027. Det er bare å glede seg.

MINIMESSE - MULIGHETENES ARENA

Det blir nesten litt feil å kalle det minimesse med nærmere 30 utstillere på plass. At publikum setter pris på denne møteplassen kommer tydelig frem på evalueringen. 83 % mener at å møte leverandørene er svært viktig/nyttig. Totalt scorer dette 4,3 poeng i snitt av 5.

SEMINARPROGRAM I STOR BREDDE

Med alt fra kurs i mobilfoto og sosiale medier, til juridisk info og aktuelle emner innen frisør og hudpleie kunne deltakerne ta både inspirasjon og praktisk kunnskap med seg hjem. NFVB vil ta med seg erfaringer og publikums tilbakemeldinger for å gjøre programmet enda bedre til neste år. Vi noterer oss stort ønske om flere temaer innen salongdrift.

NM TIL INSPIRASJON OG UTVIKLING

Konkurranser utfordrer flinke fagfolk til å jobbe

med alle detaljer for å bli enda litt bedre. Og bransjepublikummet blir inspirert av både utførelse og sluttresultat. Norgesmestere får også god omtale i ulike media, og ikke minst legger også kundene merke til dette. Det føles trygt og godt å gå til en som deltar i NM, og kanskje litt ekstra stolthet å gå til en norgesmester.

REKRUTTERING – VIKTIGERE ENN NOENSINNE

Bransjen har i lengre tid opplevd at stadig færre søker seg til håndverksfag. «Alle» skal jobbe ved en skjerm, og hendenes magi blir ikke oppdaget. Det har også blitt færre som står løpet ut frem til svennebrevet, og salongene sliter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Ett tiltak som NFVB gjør er å invitere skoleelever til en rekruttarena, der de skal bli bedre kjent med yrket og få motivasjon til å satse på en trygg og god karrierevei. I år var blant andre Jan Thomas, Christopher Mørch Husby og Adam Lukacs der for å vise hvilke fantastiske muligheter som er i bransjen. NFVBs president Espen Sævold har også hatt en enestående reise, og et glitrende eksempel på hvordan faget og bransjen kan føre deg verden rundt med spennende opplevelser.

FRISØR 2 / 2024 12

«Beauty is Business er et utstillingsvindu for bransjen vår, og skal være den viktigste møteplassen for bransjen. Alle som jobber innen frisør, hudpleie og velvære vil få godt utbytte av deltakelse her»

13 FRISØR 2 / 2023

SE FILMER FRA BEAUTY IS BUSINESS PÅ NFVBS SOME

NFVB-president Espen Sævold viser vei. Fra at tilfeldighetene bragte ham inn i faget, til å bli norgesmester, salongeier og forbundspresident – med utallige nye og gode bekjentskaper verden rundt.

Andrea Smeby er en av våre unge talenter innen konkurransefrisering. Hun er i år Norges representant i WorldSkills i frisør, og er en god ambassadør for faget.

Jan Thomas er et navn alle kjenner, og han deler villig sin enorme energi og entusiasme. Han hadde også med seg Christopher Mørch Husby og Adam Lukacs på scenen. Budskapet ble svært godt mottatt av skoleelevene.

LØRDAG 5. APRIL - NOVA SPEKTRUM

Beauty is Business 2025 vil foregå lørdag 5. april i Nova Spektrum, Lillestrøm. Legg det inn i kalenderen allerede nå.

FRISØR 2 / 2024 14
SETT AV DATOEN!

Våre øvelseshoder er omhyggelig håndgjord for å gjenspeile naturlig vekstmønstre og tetthet. Over 8 timer er dedikert til hvert øvelseshode med en unik spesifikasjon og design. SA8000 sertifisering er vår høyeste prioritering og etiske standard i vår produksjonsprosess som sikrer konsistens, og tilbyr ambisiøse og erfarne fagfolk over hele verden en pålitelig og realistisk treningsopplevelse.

ALLE VÅRE ØVELSESHODER ER ET SANT

KJÆRLIGHETSARBEID utført av profesjonelle designere

Bestill innen 10. juni med koden: pivot24 til: info@pivotpoint.nu

1172,-

/ +46 8 7954831
SJEKK UT VÅRT SORTIMENT OG FINN DIN FAVORITT PÅ www.pivotpointnordic.com info@pivotpoint.nu
Caitlyn NÅ (ord.pris 1465,-)
This Pivot Point EDUCATIONAL HAIR was made in an SA8000®-certified facility. The SA8000 Standard, established by SAI and one of the world’s preeminent social standards, is a tool for implementing international labor standards to protect workers along each step of the supply chain.
Zachary NÅ 1178,(ord.pris 1472,-)

NORGESMESTERSKAP I

HUDPLEIE / FRISERING

NORGESMESTERSKAP I HUDPLEIE / FRISERING

Norgesmester frisering, herre motekombinasjon

Disiplin 1. Street Style Long Hair 2. Street Cut&Style Mimoza Llapqeva, Marilyn and James AS

SE FILMER FRA NM PÅ NFVBS SOME

FRISØR 2 / 2024 16
2024
2024
Vinner Full Fashion Herre Karam Abdelhadi, Idol The Lord Of Hair AS Vinner Pivot Point Cup - elever Edvard Munch vgs / Studio E 1
17 FRISØR 2 / 2023
Bestevenner og konkurrenter. Mado Zalloukh og Karam Abdelhadi. Norgesmester frisering, herre barber-kombinasjon Disiplin 1. Commercial Fade Cut 2. Skin Fade Cut Karam Abdelhadi, Idol The Lord Of Hair AS Vinner Pivot Point Cup - herrefrisyre Charlotte Dubrau
FRISØR 2 / 2024 18
Vinner Full Fashion Dame June Eriksen, Giardini AS Norgesmester frisering, dame motekombinasjon Disiplin 1. Wave style long hair 2. Romantic bridal Leif Anders Øverland, Hannes Frisører AS Norgesmester frisering, dame teknisk kombinasjon Disiplin 1. Creative Style 2. Hair by Night Andrea Smeby, PåHåret Opplæring
19 FRISØR 2 / 2023
Vinner dame Creative Hair Color & Style Kamila Janecka Skalska, Camilla. Frisør Salong&Academy AS Vinner Pivot Point Cup - damefrisyre Knut Oscar Schipper Ellefsen

Norgesmester frisering, herre motekombinasjon

Norgesmester frisering, herre barber-kombinasjon

FRISØR 2 / 2024 20 2024 2024
Norgesmester frisering, dame motekombinasjon Leif Anders Øverland, Hannes Frisører AS Norgesmester frisering, dame teknisk kombinasjon Andrea Smeby, PåHåret Opplæring Karam Abdelhadi, Idol The Lord Of Hair AS Mimoza Llapqeva, Marilyn and James AS Årets Frisør - Lærling Jonas Bakke, Adam og Eva Strøget AS Årets Frisør - Kommersiell kolleksjon
SE
PÅ NFVBS SOME
Eirik Thorsen, Adam og Eva Grensen / Grenseløse AS
FILMER FRA PRISFESTEN
21 FRISØR 2 / 2023 2024 2024
Årets Frisør - Kreativt Team Adam og Eva Akademiet Årets Frisør - Kolorist Tonje Dahlen, Adam og Eva Strøget AS Årets Frisør - Avant Garde Natalie Beckford, Adam og Eva Grünerløkka / Grenseløse AS Årets Frisør - Herrekolleksjon Anna Vikersveen, Adam og Eva frisør AS avd. Steen og Strøm Årets Frisørbedrift Monarchy Studio AS, Bergen Årets Frisørkonsern Studio Alf AS Hedersprisen Petter Buberg

VEL BLÅST!

Prisfesten er alltid en arena for topp stemning. Årets konferansier og artist Atle Pettersen var på konstant publikumsfrieri. Med seg hadde han Blåsemafian og andre artister fra konseptet Need Music. Takk til alle som skapte liv og røre - og en uforglemmelig aften for prisvinnerne.

FRISØR 2 / 2024 22 2024 2024 SE FILMER FRA PRISFESTEN PÅ NFVBS SOME

SHOW I SÆRKLASSE

Fondation Guillaume Norway sto for en fantastisk visning . De unge talentene med faglig/kreativ leder Nina Strid i spissen imponerte voldsomt. Frisyrer, kostymer, koreografi – alt var på øverste hylle. Vi både gratulerer og takker!

23 FRISØR 2 / 2023 2024 2024

Det er en stor ære og glede…

Slik begynner man gjerne når man skal si eller gjøre noe viktig. Prisfesten 9. mars var definitivt en viktig arena for bransjen og alle de fantastiske folkene som jobber i den. Noen fikk også æren av å dele ut de høythengende prisene. Dette er sponsorer og bransjeaktører som vet hva disse prisene betyr for vinnerne.

NFVB takker alle som bidrar til å styrke bransjen og bransjefellesskapet. Her er de som presenterte årets prisvinnere.

NORGESMESTERSKAPET

→ NM I FRISERING - KOMBINASJONSKATEGORIENE

∙ Dame teknisk kombinasjon

∙ Dame motekombinasjon

∙ Herre barber kombinasjon

∙ Herre motekombinasjon presentert av Frisørleverandørenes forening

→ NM I HUDPLEIE – KOMBINASJONSKATEGORIEN presentert av Hudpleiegrossisten AS

FOTOKONKURRANSEN ÅRETS FRISØR

→ ÅRETS FRISØR – KOMMERSIELL KOLLEKSJON presentert av Verdant AS

→ ÅRETS FRISØR – HERREKOLLEKSJON presentert av Tendenz Hårpleie AS

→ ÅRETS FRISØR – AVANT GARDE presentert av NHO Service og Handel

→ ÅRETS FRISØR – KOLORIST presentert av Verdant AS

→ ÅRETS FRISØR – LÆRLING presentert av Frisørleverandørenes forening

FOTOKONKURRANSEN ÅRETS HUDPLEIER

→ ÅRETS HUDPLEIER - BRYN presentert av Cosmedic AS

BEDRIFTSKONKURRANSEN

→ ÅRETS FRISØRBEDRIFT presentert av Fixit

→ ÅRETS HUDPLEIEBEDRIFT presentert av Skinthal AS

→ ÅRETS FRISØRKONSERN presentert av NHO

FRISØR 2 / 2024 24 2024 2024

NYHET

Dia color

*For behagelig duft

**Instrumentell effekt

***Instrumentale og forbrukertester

****Maksimal % naturlighet i alle nyanser i serien, med minst 84 %.

of dull
here. ▪ ▪ ▪
The end
hair is

ÅRETS FRISØR 2024

ÅRETS FRISØR 2024 VINNER KOMMERSIELL KOLLEKSJON

EIRIK THORSEN

ADAM OG EVA GRENSEN/GRENSELØSE AS

FOTO: KRISTOFFER MYHRE

Juryen uttaler: Gode bilder med lyssetting som setter håret i fokus. Kolleksjonen er «fresh» og naturlig med frisyrer som man kan se hos salongklientellet.

FRISØR 2 / 2024 26

ÅRETS FRISØR 2024

ÅRETS FRISØR 2024 VINNER HERREKOLLEKSJON

ANNA VIKERSVEEN

ADAM OG EVA FRISØR AS AVD STEEN OG STRØM

FOTO: OLE MARIUS HALVORSEN

Juryen uttaler: En kolleksjon med god bredde og variasjon innenfor det maskuline segmentet. Frisyrene viser både kort og langt hår hvor det er benyttet varierende klippeteknikker for å få fram effektene.

FRISØR 2 / 2024 28

ÅRETS FRISØR 2024

ÅRETS FRISØR 2024 VINNER KOLORIST

TONJE DAHLEN

ADAM OG EVA STRØGET AS

FOTO: OLE MARTIN HALVORSEN

Juryen uttaler: Detaljene gjør denne kolleksjonen. Det tekniske arbeidet og plasseringen av fargene er veldig god. En unik kolleksjon med en Avant Garde tilnærming.

FRISØR 2 / 2024 30

ÅRETS FRISØR 2024

ÅRETS FRISØR 2024 VINNER LÆRLING

JONAS BAKKE

ADAM OG EVA STRØGET AS

FOTO: OLE MARTIN HALVORSEN

Juryen uttaler: Elsker alt ved kolleksjonen. En kombinasjon av «freshe» farger som bidrar til at kolleksjonen står ut i mengden. Kjønnsnøytralt uttrykk og et høyt faglig nivå til å være en lærling.

FRISØR 2 / 2024 32

ÅRETS FRISØR 2024

ÅRETS FRISØR 2024 VINNER AVANT GARDE

NATALIE BECKFORD

ADAM OG EVA GRÜNERLØKKA/GRENSELØSE AS

FOTO: OLE MARTIN HALVORSEN

Juryen uttaler: En kul kolleksjon med kule modeller, som både kan være avant garde og editorial. Kolleksjonen fungerer som en bro mellom disse to ytterpunktene. Enkelheten i make-upen bidrar til å ha håret i fokus.

FRISØR 2 / 2024 34

ÅRETS FRISØR

ÅRETS FRISØR 2024 VINNER KREATIVT TEAM

TEAM ADAM OG EVA AKADEMIET

FOTO: KRISTOFFER MYHRE

Juryen uttaler: Vi elsker denne kolleksjonen. Den viser nydelige arbeider med uventede kvaliteter i hvert av bildene. Små detaljer som får deg til å ønske å se etter mer. Godt teamarbeid.

FRISØR 2 / 2024 36
2024

- Det er morsomt å se at inspirasjonen blomstrer. For egen del håper jeg at jeg kan være en motivator, så alle de flinke folkene i Adam og Eva får utvikle sine kreative talenter, smiler kreativ leder Eirik Thorsen. Foto: Kristoffer Myhre.

FOTOKONKURRANSEN ÅRETS FRISØR 2024:

Storeslem for Adam og Eva

Det ble hele seks priser til Adam og Eva i fotokonkurransen Årets Frisør 2024. Det var selvsagt kreativ leder Eirik Thorsen særdeles fornøyd med. Selv vant han i kategorien Kommersiell kolleksjon. – Det er inspirerende for meg som leder å se at vi har så mange dyktige, kreative ildsjeler, smiler han i etterkant av arrangementet.

TEKST: BJØRN KOLLERUD FOTO: KRISTOFFER MYHRE

- For egen del har jeg levert inn bidrag til fotokonkurransen Årets Frisør siden 2001, og jeg har fått mange nominasjoner og vunnet 5 ganger – i tillegg til 3 ganger i kategorien Kreativt team. Men det må sies at det også er flere bidrag som ikke har kommet gjennom nåløyet til nominasjon. Noen har sett seg ut spesielle priskategorier, men jeg synes det er spennende å levere ulike bidrag til alle de forskjellige kategorier for å utfordre meg selv. Nå gjenstår bare priskategorien Årets Kolorist, så har jeg vunnet i alle kategorier jeg har levert bidrag i, smiler Eirik Thorsen.

- Spennvidden i det jeg har gjort, gjør kanskje at jeg ikke oppleves å ha en distinkt signatur, ut over det at jeg ønsker å lage kolleksjoner med det som jeg mener er bra hår. En gjenganger i bildene mine er ofte at jeg jobber med hår i bevegelse, da jeg vil at uttrykkene skal ha en dynamikk.

KUNDEORIENTERT

Noen kan kanskje rynke litt på nesen når ordet kommersiell dukker opp i en priskategori. Er det ikke kunst man driver med? En slik oppfatning deler ikke Eirik.

- Det var gøy å levere bidrag til den nye priskategorien, Årets Frisør Kommersiell kolleksjon. For meg var det en ny utfordring, selv om prisen på sett og vis tar opp i seg elementer fra den tidligere «hovedprisen» Årets Frisør. Det er kundene vi lever av, så denne kategorien appellerte til meg, og jeg er svært fornøyd med at mitt bidrag falt i smak hos juryen. Jeg er beæret over å ha vunnet prisen, legger han til.

ELSKER HÅR!

Men fokuset er ikke nødvendigvis å vinne priser. Eirik bedyrer at han driver med fotoshoots og utvikler kolleksjoner fordi det er lystbetont. Rett og slett gøy!

- Jeg gjør først og fremst fotoshoots og utvikler kolleksjoner fordi jeg elsker hår. Det var grunnen til at jeg valgte å satse på frisøryrket, og det driver meg videre. Jeg synes rett og slett at det er gøy å utfordre meg selv til å skape nye uttrykk, sier han, og legger til at det var en spennende utfordring å lage en kolleksjon som skulle være kommersiell, og samtidig interessant.

- Jeg ville skape et kundevennlig uttrykk, som samtidig var edgy. Og som alltid når en jobber med foto, er alle elementer viktige, ikke bare håret. Frisyrene er feminine med myke, avrundede former, mens uttrykket i klær og makeup er hardere, med en miks av sporty og street style. Piercingene tilfører den siste edgen. Jeg jobber mye med detaljene, det er viktig for helheten.

PERFEKSJONERT UTTRYKK

- Modellene er et av de viktigste elementene, og jeg har jobbet med alle tidligere, så jeg kjenner dem godt. Ingen av de ble valgt tilfeldig, men for at de passet til uttrykkene jeg ville skape. Jeg må også gi kred til teamet mitt; stylist Mathias Blåsmo, makeupartist Marte Larsen og assistenter Jonas Bakke og Anna Vikersveen. Fotograf Kristoffer Myhre har jeg jobbet med i mange år, og vi har et godt samarbeid, der han forstår mine visjoner og er med på å perfeksjonere uttrykket. Med årets kommersi-

39 FRISØR 2 / 2023 TEMA: ÅRETS FRISØR 2024

«Ideene utvikles gradvis. Jeg lager moodboards og jobber med konseptene over tid. Det å ha en plan bidrar til at jeg i neste trinn kan senke skuldrene og vie meg til det kreative»

elle kolleksjon valgte vi et litt uvanlig bildeutsnitt, og beskar de veldig tett på modell og hår. Dette er med å på å fremheve den edgy følelsen.

STRUKTURERT

Man skulle kanskje tro at Eirik først og fremst har fokus på det kreative i prosessene, men han bedyrer at han jobber strukturert og systemorientert. Det ligger mye arbeid bak resultatene.

- Man tror kanskje at ideer og kreativitet er noe som popper opp helt av seg selv. For meg er det ikke slik. Jeg samler informasjon fra ulike kilder, sosiale medier, folk på gaten og bransjefolk som gjør ting som inspirerer meg. Jeg er ganske strukturert og lagrer ting jeg liker i definerte mapper på Pinterest eller Instagram. Kort sagt; jeg «stjeler fra alt og alle», smiler Eirik selvironisk.

- Ideene utvikles gradvis. Jeg lager moodboards og jobber med konseptene over tid. Det å ha en plan bidrar til at jeg i neste trinn kan senke skuldrene og vie meg til det kreative. Hvis jeg jobber etter innfallsmetoden, blir jeg bare stresset og da er det ikke like gøy. Man må finne en ro og balanse, når man jobber så mye som jeg gjør – og så må en ha kapasitet til å gjennomføre.

- Jeg kan røpe at planen også var å lage en herrekolleksjon, men det ble avlyst da en i teamet ble syk, og jeg jeg hadde så mye annet på timeplanen at det ikke ble til at jeg organiserte en ny opptaksdag.

TALENTUTVIKLING

Eirik har vært kreativ leder i Adam og Eva siden

2009. I dag leder han Akademi-teamet, som i skrivende stund har 11 medlemmer, og han plukker også ut og følger opp de som er med i Adam og Eva sitt Talent Team. Det krever at han setter seg selv litt til side, og jobber med å formidle sine erfaringer og sin kunnskap til nye talenter.

- Ja, det er en stor jobb å bidra med kompetanse og veiledning til så mange mennesker. Men jeg synes det er inspirerende å bidra til at nye talenter skal vokse frem. I Adam og Eva er vi så mange dyktige og kreative personligheter, at begrepet mangfold får en ny dimensjon. Vi har det kjempegøy!

DISIPLINERT

- Jeg driver også to Adam og Eva salonger i Oslo og er i ferd med å starte den tredje. Jeg er også eier av Adam og Eva Stavanger, så det krever at jeg jobber disiplinert. Jeg har lenge kun jobbet med kunder to dager i uken og nå jobber jeg heller for å minske kundekretsen enn å øke den. Heldigvis har jeg mange flinke frisører som jeg kan anbefale til de jeg ikke kan ta selv.

- Struktur i hverdagen er viktig for at ting ikke skal bli stress, og det blir en del Teams-møter for å si det sånn. Hver eneste ting legges umiddelbart inn i kalenderen. Da slipper jeg å bekymre meg for å glemme noe og at tiden ikke skal strekke til, sier Eirik.

VIL BIDRA TIL Å LØFTE BRANSJEN

Gjennom Adam og Eva Akademiet er Eirik en oppskattet foredragsholder og kursleder. Han har

FRISØR 2 / 2024 40

i mange år holdt inspirasjonskurs både internt og eksternt, ofte i samarbeid med merkene fra L’Oréal-huset. De siste årene har Adam og Eva hatt stort fokus på å videreutvikle egne frisører med både fysiske og digitale kurs, og alt dette er noe de med stor glede vil dele med resten av bransjen.

- Vi har naturlig nok et internt fokus, men vi tilbyr selvfølgelig også kurs til andre. Vi er opptatt av å dele kunnskap, så folk kan bare ta kontakt med oss. Det er viktig at vi alle jobber for å løfte bransjen, og da må vi løfte i flokk, avrunder Eirik.

EIRIKS TIPS TIL FOTOKONKURRANSEN

ÅRETS FRISØR

→ Start prosessen med å lage et moodboard. Det gir deg en struktur og oversikt over hvilken retning du vil gå i.

→ Velg modeller som passer for ønsket uttrykk.

→ Bruk en fotograf og et team som forstår hva du vil uttrykke. Det bidrar til å løfte resultatet.

ÅRETS PRISVINNERE FRA

ADAM OG EVA:

→ Årets Frisør Kommersiell kolleksjon:

Eirik Thorsen, Adam og Eva Grensen

→ Årets Frisør Herrekolleksjon:

Anna Vikersveen, Adam og Eva, avd. Steen og Strøm

→ Årets Frisør Avant Garde:

Natalie Beckford, Adam og Eva Grünerløkka

→ Årets Frisør Kolorist:

Tonje Dahlen, Adam og Eva Strøget

→ Årets Frisør Lærling:

Jonas Bakke, Adam og Eva Strøget

→ Årets Frisør Kreativt Team: Adam og Eva Akademiet

→ Planlegg prosessen godt, men la også det som skjer skje på opptaksdagen.

→ Husk at erfaring gjør at du stiller bedre forberedt neste gang. Ikke vær redd for å prøve!

SE FILMER FRA PRISFESTEN PÅ NFVBS SOME

41 FRISØR 2 / 2023
Årets Frisør 2024. Kreativ leder Eirik Thorsen mottok prisen for Årets Frisør - Kreativt Team og Årets Frisør - Kommersiell kolleksjon til stående applaus fra salen under prisfesten på Lillestrøm i mars.
TEMA: ÅRETS FRISØR 2024

MONARCHY STUDIO, ÅRETS FRISØRBEDRIFT 2024:

Setter kronen på verket

- Jeg ble i grunnen litt overrasket over hvor mye det betød for å oss å vinne prisen. Vi har tidligere vært nominert til andre priser, så det var veldig tilfredsstillende å nå helt til topps i denne priskategorien, sier Morten Jensen, medeier i Monarchy Studio AS.

TEKST: BJØRN

- Vårt lille monarki handler om at våre gjester og vi som jobber her skal ha det bra. Vi jobber kompromissløst med fokus på håndverk, fag og velvære. Det er hyggelig å konstatere at vi gjennom syv år har greid å bygge et lønnsomt konsept med positiv omsetningsutvikling og god lønnsomhet. Det viser at kvalitetsfokus lønner seg i det lange løp, sier Morten Jensen. Han og Hanne Lee Grotle eier 50 % hver av monarkiet.

UVANLIGE INTERIØRLØSNINGER EN

DEL AV HELHETSOPPLEVELSEN

- Da Hanne og jeg startet prosessen med å utvikle Monarchy Studio, ville vi være en kontrast til andre salonger. For å understreke at faglige kvaliteter og velværeopplevelser skulle stå i fokus, valgte vi

å designe et interiør med minimal visuell støy. Her fikk vi bistand fra Welonda og designer Caroline Foss. Løsningen ble å plassere produktene i lukkede skuffer og skap, og ikke henge opp reklameeller tilbudsplakater. Vi pusher ikke produkter, men når vi tar frem produktene vi bruker, får disse mer oppmerksomhet. Resultatet har blitt at vi ligger omtrent dobbelt så høyt i produktsalg per gjest som gjennomsnittet i bransjen, oppsummerer Morten Jensen.

DET SKAL BARE VÆRE ETT MONARKI I BERGEN

Som innovatør og konseptutvikler liker Morten Jensen å tenke på nye prosjekter. Men en ting er han klar på; Det blir ikke flere avdelinger av Monarchy Studio i Bergen.

FRISØR 2 / 2024 42 TEMA: ÅRETS FRISØRBEDRIFT 2024
MONARCHY STUDIO
KOLLERUD FOTO: LEVERT AV

MONARCHY STUDIO AS

Etablert: 2017

Sted: Bergen sentrum

Antall medarbeidere: 7

Eiere: Hanne Lee Grotle 50 % og Morten Jensen 50 %

«Vi setter kronen på verket»

«For å understreke at faglige kvaliteter og velværeopplevelser skulle stå i fokus, valgte vi å designe et interiør med minimal visuell støy»

ÅRETS FRISØRBEDRIFT 2024:

Juryen uttaler: Det er fantastiske kandidater til denne prisen, men det er en vinner blant vinnere. Dette er en bedrift som tør å være litt annerledes, både i profil, salong og tjenester.  Solid håndverk står i fokus, med kompromissløs dedikasjon for fag og gode kundeopplevelser.  Det jobbes med alle detaljer for å skape en salong som er «outstanding».  Bedriften er særdeles bevisst med hva som skaper ultimate velværefølelser, noe som også gjenspeiles i svært godt salg per kunde og omsetning for bedriften. I sterk konkurranse har de bygget en solid posisjon og et varemerke som blir lagt merke til.

Og vinneren er… Monarchy Studio AS, Bergen

Det betød mye for oss alle å vinne prisen Årets Frisørbedrift. Vi fikk også positiv oppmerksomhet i pressen og fra våre gjester i salongen, forteller Morten Jensen.

Vekker oppsikt. – Skal det være en pizza fra en scooter med vedfyrt ovn? Morten og en kompis har bygget om to trehjulinger fra Vespa-produsent Piaggio til food-trucks. Et sideprosjekt som har gitt Morten mye glede.

- Jeg har vært scooterfan siden jeg var 12 år, så da måtte jeg til slutt realisere drømmen om å kjøre en Vespa. Den er en designperle. Jeg ragger litt rundt som engelske mods. Det er digge greier, smiler Morten Jensen.

- Det krever såpass mye tid og krefter å opprettholde den håndverksmessige standarden vi ønsker å ligge på som en premium salong. Vi vil gi våre gjester en utsøkt opplevelse, og det krever at vi har fullt fokus og perfeksjonerer det vil holder på med. Dessuten står både medeier Hanne Lee Grotle og undertegnede i 100 % produksjon. Det gjør at vi ikke har vurdert å starte flere salonger. Men vi har økt kundebasen og blitt kåret til Gasellebedrift av Dagens Næringsliv to ganger. Så vi teller litt på knappene om vi skal se på litt større lokaler, for å gi våre kunder en enda bedre fysisk velvære-opplevelse, forteller Morten Jensen.

TANKER FOR FLERE KONSEPTER

Om det ikke blir flere monarkier i Bergen, så holdes døren på gløtt for å utvikle andre konsepter.

- Det kunne vært gøy å lage en kontrast til Monarchy Studio, et ungdommelig, mer rock’n roll inspirert konsept. Vi har ikke konkrete planer, men man skal aldri si aldri.

- Dessuten kunne det vært spennende å etablere et eget akademi. Jeg er veldig opptatt av å løfte faget, og det kunne kanskje vært et positivt bidrag i vårt nærmiljø i Bergen, sier Morten.

Et litt spesielt prosjekt så dagens lys da Vespa-entusiast Morten Jensen kom over en trehjuls Piaggio i Italia. Den måtte han bare ha.

- Jeg importerte den og har bygget den om til en vedfyrt rullende pizza foodstore beregnet på privat bruk. Det fungerte så bra, at en kompis av meg ble inspirert til å kjøpe en til. Resultatet ble at vi i fjor lagde et eget selskap sommer startet opp med pizza-salg fra Piaggioene.

- Det tok helt av. Jeg tror vi solgte pizzaer for 200.000 kroner, humrer Morten, som bedyrer at han ikke ser for seg en karriere som pizzabaker.

45 FRISØR 2 / 2023 TEMA: ÅRETS FRISØRBEDRIFT 2024
Glade vinnere. Foran over 700 feststemte publikummere fra bransjen fikk Monarchy en opplevelse av de sjeldne. Prisen ble presentert av FixIt butikkdata. BLIR NEPPE PIZZA-KONGE
SE FILMER FRA PRISFESTEN PÅ NFVBS SOME

Salonginteriør

FUNKSJON OG VELVÆRE

Salonginteriør skal ikke bare være funksjonelt. Godt design er også et konkurransemiddel. En salong med et godt helhetsinntrykk betyr mye for det imaget du ønsker å bygge. Kundenes velværefølelse må man ta på største alvor. Her er noen inspirerende blikk på nyheter og klassikere.

Førsteinntrykket teller

Belluna resepsjon leveres i sort eller hvit farge. Leverandør: Welonda Norge AS.

Det lille ekstra

Pietranera Pedicharm er et kombinasjonsmøbel som både kan brukes som en vaskestol og til pedikyrbehandlinger. Leverandør: Tendenz Hårpleie AS, avd. Tendenz Interiørdesign AS.

FRISØR 2 / 2024 46 TEMA: SALONGDESIGN

Perfekte linjer

Eclipse speil med geometrisk balanserte linjer og en funksjonell arbeidstopp med integrert føner-holder er en smakfull prikk over i-en. Leveres med LED baklys og forskjellige tre-finisher.

Leverandør: Norhair AS.

Funksjonell eleganse

Embrance stylingstol byr på en økovennlig og resirkulerbar design. Den byr på en synergi mellom uttrykk, eleganse og funksjonalitet. Tilgjengelig i forskjellige tre-finisher. Leverandør: Norhair AS.

Make-over når du ønsker det Roberta er en styling stol med lakkert stålstruktur og plywood armlener. Du kan skifte uttrykket over tid med å velge fra en fargepalett med 42 tilgjengelige farger.

Leverandør: Norhair AS.

Pur velvære

Ergowash vaskeenhet byr på shiatsu-massasje og elektrisk fothviler, som bringer kunden til en komfortabel, liggende posisjon. Linjene er smekre, døm selv. Leverandør: Norhair AS.

I rett modus

Belluna Relax fra Welonda setter kunden i velværemodus. Leverandør: Welonda Norge AS.

Allsidig

Pietranera Skyline vaskestol kan bli til en vaskeseng som kan brukes til alle typer hårbehandlinger, inkludert shirodhara hårspa, behandlinger for hud og kropp, massasje og oljebehandlinger. Leverandør: Tendenz Hårpleie AS, avd. Tendenz Interiørdesign.

47 FRISØR 2 / 2023 TEMA: SALONGDESIGN

Dedikert skjeggpleie

Steamoon er et verktøy som gir nye muligheter for behandlinger av skjegg. – Damp har en betydelig innvirkning på effekten av spesifikke behandlingsprodukter. Dette kan anvendes og kombineres med dedikerte skjegg- og hudprodukter. Steamoon hydrerer og åpner hudens porer. Det gjør at produkter trenger dypere inn, noe som forbedrer huden og skjeggets tilstand, opplyser markedsansvarlig Lasse Stenberg i leverandøren Everyhair Norge AS.

Velvære for kropp og sjel Maletti Group lanserte sitt første Shirodara behandlingsopplegg for drøye 10 år siden, og nå kommer en ny, oppdatert versjon. Heaven og Shirodara bygger på de nyeste studiene innen anatomi. Shiodara kan bygger på de eldgamle tradisjonene basert på ayuvedisk medisin, som utføres gjennom bruk av varm olje som dryppes på pannen. Massasjeteknikken får kroppen og sinnet til å slappe av, noe som gir en opplevelse av mental og fysisk velvære. Leverandør: Everyhair Norge AS.

Funksjonelt

Fable vaskeseng er en nyhet fra Pietranera. Den byr på en lift-funksjon og ergonomisk vask til alle typer hår. Vaskesengen inkluderer også mulighet til å benytte shirodhara hårspa, som bringer balanse i både sinn og kropp. I tillegg kan varm, medisinsk olje bidra til å utvide blodårene og forbedre blodsirkulasjonen så kunden får en stressreduserende velværeopplevelse. Leverandør: Tendenz Hårpleie AS, avd. Tendenz Interiørdesign.

Vintage i særklasse

Maletti Rue Montenapoleone kolleksjonen er inspirert av 50-tallets designuttrykk. Med sin unike stil passer den perfekt inn i en nyskapende frisørsalong. Leverandør: Everyhair Norge AS.

FRISØR 2 / 2024 48 TEMA: SALONGDESIGN
Welonda trillebord Favorite, Cadillac og fargebord Color Trolley kan være små bidrag til en salongfornyelse. Leverandør: Welonda Norge AS.
innovative nyheter
flotte
TENDENZ HÅRPLEIE AS | HOLTEGATA 26, 0355 OSLO | TLF. 22 92 50 00
Se vårt store utvalg av salongmøbler med
&
kampanjer

NFVB LANDSKONFERANSE 2024:

Sterkt bransjeengasjement

Årets landskonferanse samlet bransjens engasjerte bedriftsledere til gode diskusjoner om mange viktige temaer. Bakgrunn var blant annet presentasjon av den store bransjeundersøkelsen fra Fafo og omdømmeundersøkelsen gjort i samarbeid med vår landsforening NHO Service og Handel.

Innsikt og fakta er viktig for enhver diskusjon, og funnene i de to undersøkelsene vil definitivt bli brukt som bakteppe for NFVBs arbeid og prioriteringer. Medlemsbedriftenes ønsker og behov kommer frem i Fafo-rapporten, og sammen med innspillene fra landskonferansen har styret og administrasjonen mye å bygge på når en ny, langsiktig strategi skal utmeisles og presenteres på neste års landsmøte.

FAFOS KONKLUSJONER

Fafo presenterte ikke bare faktatall fra den omfattende bransjeundersøkelsen, men også sine vurderinger og anbefalinger til NFVBs arbeid. Dette kan du lese mer om i en egen artikkel på de kommende sider. Bransjens behov for kompetent arbeidskraft er definitivt i fokus, og det igjen innebærer både arbeid med skolepolitikk, etter- og videreutdanning og ikke minst omdømmebyggende arbeid. Vi må synliggjøre bransjens attraktive sider så ungdom velger frisørfaglig utdanning, og velger å bli i faget i et livslangt karriereløp.

KONKURRANSER SOM REKRUTTERING

Landskonferansen foregikk dagen før norgesmesterskapet, og det ga anledning til å diskutere hva faglige konkurranser betyr for utøverne, bedriftene og bransjen. Konkurranser skaper faglig engasjement og bygger godt bransjeomdømme. Verdensmester Karam Abdelhadi var i panelet som snakket om konkurransebetydning, og konferansedeltakerne ble også presentert for NM/VM-frisyrer.

FRISØR 2 / 2024 50 TEMA: NFVB LANDSMØTE 2024

OMDØMMEUNDERSØKELSEN:

KUNDENE ER SVÆRT FORNØYD MED SIN FRISØR

NFVB har i samarbeid med NHO Service og Handel gjennomført en spørreundersøkelse der frisørkundenes tilfredshet med sin frisør og ulike forhold ved sitt besøk hos frisør og hvilke kriterier som er viktige ved valg av frisør er kartlagt. Knut Erik Rekdal fra NHO SH presenterte rapporten som viser at frisørenes kunder er svært fornøyde, og tenker veldig positivt om bransjen.

Frisørkundene er trofaste mot sin frisør og 6 av 10 har en egen, fast frisør. 2 av 10 velger samme salong, mens det er 2 av 10 som shopper rundt. 88 % av frisørkundene oppgir at de var svært eller ganske fornøyd med sitt siste besøk hos frisøren. Det er kundene på Sørlandet og i Nord-Norge som i størst grad er fornøyd med sin frisør, men tallene er høye i hele landet og svært få oppgir at de er misfornøyde med den frisøren de sist brukte.

GJENSIDIG RESPEKT

Når kundene blir spurt om hvordan de oppfatter ulike forhold i frisørbransjen er det forhold knyttet til frisøren som scorer best. Kundene gir høyest score til frisørenes respekt for kundens intimsone, serviceinnstilling, arbeidsinnsats og kompetanse. Frisørkundene er også spurt om hvilke forholde de vektlegger mest når de skal velge frisør. Det forholdet som kundene oppgir som det aller viktigste er at salongen og de ansatte har god hygiene etterfulgt av at det er enkelt å kunne bestille time. Andre forhold som kundene oppgir som viktigst er det at frisørvirksomheten er seriøs når det kommer til de ansattes arbeidsforhold (lønn og pensjon) samt at virksomheten er seriøs når det gjelder skattemyndighetene.

TRYGGE SALONGER

Det er også stilt spørsmål om hvordan kundene opplevde det å gå til frisør under pandemien og her opplevde 6 av 10 kunder at de følte seg trygge hos frisøren og under 1 av 10 følte seg utrygg. Kundenes tilbakemelding viser at bransjen håndterte pandemien og smitteverntiltakene på en god måte under pandemien.

NFVBs #Trygg Salong kampanje var svært vellykket og virkningsfull. Erfaringene fra den lever også videre i en forhåpentligvis koronafri fremtid.

NFVBs medlemsbedrifter har fått tilsendt presentasjonen av omdømmeundersøkelsen på e-post.

Ikke mange bransjer har så fornøyde kunder. Omdømmeundersøkelsen bekrefter de smil man ser hos salongkundene etter en frisørfaglig velværeopplevelse.

FRISØR 2 / 2024 52
TEMA: NFVB LANDSMØTE 2024
100% MADE IN ITALY salonambience.com salonambiencegroup Be om vår kampanjekatalog. Osloveien 204 - 1815 Askim - Tlf. 95157933 norhair@online.no - www.salonambience.no
SMART LINE ROBERTA CH/230-2 Kr.11.450 Kr.8.950 YOU CH/050-2 Kr.11.450 Kr.8.950 MADISON CH/190-2 Kr.12.450 Kr.9.900 Kr.67.121 Kr.53.635 ERGOWASH WU/771/B 130 mm 60 mm
Komplett katalog tilgjengelig.
FRISØR 2 / 2024 54
Fafo-forskerne Rolf K. Andersen og Bjorn Dapi står bak Frisør- og velværeundersøkelsen 2023. – Spørsmålene i spørreundersøkelsen bygger i stor grad på tidligere undersøkelser for å få et signifikant bilde av utviklingen over tid, opplyser Rolf K. Andersen.

TEMA: FRISØR- OG VELVÆREUNDERSØKELSEN 2023

FAFO-FORSKER ROLF K. ANDERSEN:

Rekrutteringskrise for frisørutdanningen

- Andelen unge som velger frisøryrket som utdanningsløp faller sterkt. Hvis ikke utviklingen flater ut, vil bransjen oppleve en bemanningskrise. Så her kreves det kanskje at man tenker nytt innen utdanningsfeltet, oppsummerer Fafo-forsker Rolf K. Andersen.

TEKST: BJØRN KOLLERUD FOTO: JARL MARTIN GARDER

- Blant de viktigste hovedfunnene i Frisør- og velværeundersøkelsen 2023, er uten tvil rekrutteringsproblemene som bransjen opplever. Hele 85 % av bedriftene beskriver at det er vanskelig å finne kvalifisert arbeidskraft, og 54 % oppgir at det er vanskelig å få tak i lærlinger. I 2022-2023 ble det avlagt 337 svenneprøver i frisørfaget, mens i 20142015 var tallet 530. Nedgangen er på 36 %. Dette er en urovekkende utvikling. Greier ikke bransjen å ta grep, er man «snart på stålet», sier Rolf K. Andersen.

REDDET AV UTENLANDSK

ARBEIDSKRAFT

- Antallet sysselsatte i bransjen har vært stabil gjennom de siste årene. Det var 18.400 sysselsatte i bransjen i 2022. Det er kun 100 flere enn i 2015. Synkende andel arbeidstagere i de yngre årsklassene, har langt på vei blitt kompensert ved at innvandrerandelen i bransjen har økt betydelig i perioden fra 2015 til 2022. I 2015 var 16 % av sysselsatte innvandrere, mens andelen var på 26 % i 2022. Hoveddelen kommer fra EU Øst, forteller Rolf K. Andersen.

- Men dette må ikke bli en sovepute. Norge er blitt et mindre attraktivt land for utenlandsk arbeidskraft fra EU-land på grunn av svak kronekurs og lønnsøkninger i de respektive landene, legger han til.

SATS FOREBYGGENDE!

På spørsmål om konkrete anbefalinger for å lette bemanningskrisen, peker Rolf K. Andersen på ett viktig område der bedriftene bør øke innsatsen.

- Vi tror en mer aktiv innsats innen HMS vil være et positivt bidrag. Greier man å få ned sykefraværet og holde folk lengre i jobb, er gevinstene store. I en situasjon der andelen yngre arbeidstagere over tid utgjør en stadig mindre del av arbeidsstyrken, er det viktig å beholde den arbeidskraften man har. Gjennomsnittsalderen i bransjen har økt fra 36,7 år i 2015, til 39,1 år i 2022. Greier man å fortsette å øke gjennomsnittsalderen og få ned sykefraværet, er mye gjort i det korte bildet.

- Men det krever at man satser forebyggende. Hele 60 % av de ansatte svarer at de i løpet av det siste året har opplevd helseplager som er knyttet til arbeidet. Av svarene fremgår det at dette først og fremst er relatert til smerter i armer og skuldre, og dernest føtter og ben. Så her vil man ha nytte av å øke fokuset under utdanningen og også jobbe aktivt sammen med den lovpålagte bedriftshelsetjenesten.

TRIVSEL VERSUS LØNN

Som ved de tidligere Fafo-undersøkelsene oppgir frisører frisøryrket som et yrke med høy trivselsfaktor. Entusiasmen for eget lønnsnivå er imidlertid så som så.

- Vi ser at frisørene trives i yrket. På topp oppgir frisørene det å få utfolde seg faglig å jobbe med hår og det å kunne jobbe med mennesker. Når det gjelder lønn, svarer et flertall at lønnsnivået generelt er for lavt i bransjen. Når det gjelder vurderingen av egen lønn, er bildet mer nyansert. Drøyt en av tre svarer at de er svært eller ganske fornøyd med egen lønn, mens omtrent like mange svarer at de er ganske eller svært misfornøyde med lønna. Medlemmer

55 FRISØR 2 / 2023

PÅ OPPDRAG AV NFVB

Fafo-rapporten er skrevet på oppdrag av NFVB. Fafo har gjennomført tre studier i årene 1993, 2013 og nå i 2023. For første gang inngikk velværebransjen i 2023-studiene. Undersøkelsen dekker en bedriftsdel og en ansattedel og baserer seg på en bred kartlegging av bransjen med spørreundersøkelser og tallmateriale fra kilder som Statistisk sentralbyrå og STAMI.

Rapporten kan lastes ned fra Fafos publikasjoner: www.fafo.no/zoo-publikasjoner/frisor-og-velvaereundersokelsen-2023

av Fagforbundet oppgir i større grad enn ikke-medlemmer at de er svært misfornøyde med egen lønn, dvs. 18 % mot 8 %.

Man kan konkludere med at den generelle misnøyen med lønn i liten grad påvirker trivselen med yrket. Det er ganske unisont at arbeidsmiljøet er godt. Lønnssystemene i bransjen gir også en ganske stor mulighet til å påvirke lønnen gjennom provisjonsordninger. Bare 9 % har kun fastlønn. Utfordringen ligger i å utnytte mulighetene.

OM FAFO

Fafo er en frittstående samfunnsvitenskapelig forskningsstiftelse som utvikler kunnskap om vilkårene for deltakelse i arbeidsliv, organisasjonsliv, samfunn og politikk, om sammenhengene mellom politikk og levekår, og om demokrati, utvikling og verdiskaping.

Fafo ble etablert av Landsorganisasjonen i Norge i 1982 og omdannet til en ikke-kommersiell stiftelse i 1993, Fafos forskning er basert på høye etiske og metodiske standarder.

FRISØR 2 / 2024 56
Første del av rapporten ble på NFVBs landsmøte i 2023, mens ferdig rapport ble presentert på årets landskonferanse.

Det er særlig rekruttering til bransjen gjennom fagopplæringssystemet som har blitt svekket fra 2015 til 2022. Statistikken viser at antall avlagte svenneprøver i frisørfaget i denne perioden har gått ned fra 530 i 2014–2015 til 337 i 2022–2023.

DETTE BØR PRIORITERES

I undersøkelsen har Fafo også spurt bedriftene om hvilke saker de mente NFVB bør prioritere i sitt arbeid fremover.

TRE OMRÅDER

PEKER SEG UT:

→ 42 % svarer skoleog utdanningspolitikk

→ 36 % svarer næringspolitiske spørsmål

→ 35 % svarer økonomiske medlemsfordeler

57 FRISØR 2 / 2023
TEMA: FRISØR- OG VELVÆREUNDERSØKELSEN 2023

Stå sterkere i faget!

Fagskolen i Viken var de første i Norge til å tilby fagskolestudier for frisører og hudpleiere. Høsten 2024 starter fagskolen opp tre nye studier. Alle er gir deg verdifull kunnskap i jobbhverdagen, de gir studiepoeng til videre utdanning –og de er offentlig finansiert, det vil si helt gratis!*

Frisører må være omstillingsdyktige og fleksible i arbeidshverdagen. Du må kunne håndtere uforutsette handlinger, tenke nytt, like utfordringer og tilpasse deg i takt med samfunnsutviklingen. Utdanning innenfor fagskolen vil gi deg den kompetansen frisørbransjen har behov for i dag - en videreutdanning du kan benytte etter dag én.

Videreutdanning for frisører og hudpleiere!   Fagskolestudier for frisører og hudpleiere er nettbaserte, med unntak av barberstudiet som har to fysiske samlinger. Nettundervisningen foregår med faste undervisningsdager hver uke, en kveld og en dag - Barberfaget kun kveld. Fagskolen i Viken har tidligere avholdt bransjerettede studier i økonomi, ledelse og markedsføring, kommunikasjon, bærekraft og kjemi. Høsten 2024 starter vi opp tre nye studier.

→ Barberfaget

Videreutdanningen gir spisskompetanse innen barberfaget og passer for deg som ønsker fordypning og spesialisering som barberer og herrefrisør. *) Studiet er gratis, men du må selv sørge for evt. reise og opphold for to fysiske samlinger.

→ Digital kundereise i frisør- og hudpleiefaget

Dette studiet er utformet for å hjelpe og bevisstgjøre deg som frisør eller hudpleier med å navigere i den digitale verden og lære hvordan du kan bruke digitale verktøy for å forbedre den digitale kundereisen og styrke din merkevare.

→ Kulturbygging i frisør- og hudpleiefaget

Kultur er et resultat av møte mellom mennesker og en rekke bevisste valg. Dette studiet vil gjøre deg i bedre stand til å jobbe systematisk med kultur, relasjoner og team i din salong.

Felles for studiene:

• 100 % nettundervisning*

• 10 studiepoeng

• Søknadsfrist: 16. august 2024

• Studiet er gratis

* Barberfaget har to fysiske samlinger i tillegg til nettundervisning.

ANNONSØRINNHOLD

Mer informasjon

Du finner mer informasjon og påmeldingskjema på fagskolen-viken.no/studier/frisorfag

Kjersti Terese Steinlund

Prosjektleder / Studiekoordinator

Fagskolen i Viken

Tlf. 41204930

E-post kjerstiste@afk.no

MAGNHILD HÅLAND STRAUMLAND, SALONG AVELLONA:

En unik mulighet til økt kompetanse

Magnhild er en av de som virkelig har «oppdaget» fagskolestudiene. Hun har opplevd så høy nytteverdi at hun nesten ikke kan vente på det kommende studietilbudet. Hun deler gjerne sine erfaringer med både studiene og studieformen.

Verdifull kompetanseheving

- Mine erfaringer med Fagskolen i Vikens bransjeprogram er utelukkende positive. Jeg har nettopp blitt ferdig med studie nummer fire, og har allerede søkt på et nytt til høsten.

- Jeg begynte i 2023 med LØM (ledelse, økonomi og markedsføring) og kjemi samtidig. Travelt, men det fungerte. Erfaringene jeg tok med meg fra LØM gjorde at jeg fikk troen på at jeg skulle klare å flytte min lille hjemmesalong til et større lokale i sentrum. Det klarte jeg, mye takket være det jeg lærte om å legge en forretningsplan. Så det har på en måte endret hele arbeidshverdagen min.

- Kjemi for frisører var veldig interessant. Vi hadde utrolig flinke undervisere som sitter på en enorm kunnskap. Jeg bare håper på en oppfølger på dette studiet, og krysser fingrene.

- I fjor høst bega jeg meg ut på studiet Kommunikasjon, og nå i vår ble jeg akkurat ferdig med Bærekraft. Begge studiene er viktige i vår bransje og interessant å lære mer om. I bærekraftstudiet fikk vi flere verktøy vi kan bruke for å skape en bærekraftig forretning.

Litt skummelt, men veldig spennende

- Det å som voksen plutselig starte opp som student har vært spennende og litt skummelt. Skulle jeg få til dette liksom. Men nå vil jeg få med meg det som er mulig. Når vi nå har Teams-plattformen trenger vi jo ikke reise heller, så vi har vært samlet fra hele landet. Jeg har fått mange nye bekjentskap rundt om i landet som jeg setter stor pris på.

- På Teams er alt veldig organisert og oversiktlig, og siden det er mulig å ta opptak av undervisningen så gjør det ikke noe om en ikke kan delta hver gang. Men du må være forberedt på å bruke litt av fritiden din til studiene.

«Jeg har én oppfordring til alle bransjekolleger; SØK! Dette er en unik mulighet»
59 FRISØR 2 / 2023
ANNONSØRINNHOLD
… løser Norges fremtidige behov for høyere yrkesfaglig utdanning.

FRISØRKJEDEN CUTTERS AS:

Optimalisering og nordensatsning

- Vi har vært igjennom en eventyrlig vekstfase. Med 97 salonger i Norge har vi trolig nådd taket for Cutters-konseptet. Fremover skal vi jobbe med å utvikle og forbedre vår teknologi-plattform og skape enda bedre kundeopplevelser og være en attraktiv arbeidsgiver. Min hovedoppgave blir å optimalisere driften, sier adm. direktør Gunn Inger Hansen i Cutters AS.

FRISØR 2 / 2024 60
Jeg er glad for at pandemien var et tilbakelagt stadium da jeg tok over sjefsjobben. Det var tøffe tak, og preget også bunnlinjen. Men nå er vi på rett spor, smiler Gunn Inger Hansen.

Cutters har vært en «snakkis» i bransjen helt siden oppstarten for nærmere 10 år siden. Mange irriterte seg over at Cutters ikke tilbød hårvask eller fargebehandlinger, men heller satser på 15 minutters klipp for både damer og herrer, til samme pris. Det ble noen runder med vasketema, men Cutters slapp å montere vasker i salongene.

Gründer Kristian Solheim visste å spisse sine budskap, og var ikke redd for å stå i stormen. Av mer kuriøse utsagn var «Jeg går heller i fengsel enn å tilby kontanter som betalingsmiddel». Men han fikk oppmerksomhet. Cutters ble oppfattet som utfordreren, og prisbevisste forbrukerne omfavnet hurtig-klipp konseptet. Etter 10 års hardkjør, valgte Solheim å tre ut av sjefsjobben, men har fortsatt eierandeler i Cutters.

MERKEVAREBYGGER

For et drøyt halvår siden inntok Gunn Inger Hansen sjefsstolen. Hun har bodd i Danmark i fire år, der hun jobbet som retaildirektør for den internasjonale kleskjeden Zizzi. Før dette har hun hatt ulike lederstillinger i sko- og kleskjeder i de nordiske land. Dette er erfaringer hun tar med seg inn i frisørbransjen. Hvilke tanker gjør hun seg etter å ha «blitt varm i trøya»?

- Det var på sett og vis en overgang å skifte bransje, men jeg synes det var interessant å prøve noe nytt, etter at jeg av familiære grunner valgte å flytte tilbake til Norge. Da jeg ble kontaktet av Cutters og ble tilbudt jobben som administrerende direktør, nølte jeg ikke. Jeg har jobbet mye med merkevarebygging og strategiutvikling, så det å bidra til å utvikle Cutters videre, virket spennende.

NORDISK VEKST

- Cutters er en kjent merkevare, og vi er omtrent der vi skal være med antallet salonger i Norge. Øker vi på ut over det nivået vi har nå, risikerer vi «kannibalisme». Det er grenser for hvor mange Cutterssalonger det er plass til i markedet, og vi vil trolig ligge på mellom 90 og 110 salonger. I dag har vi 97 salonger i Norge og rundt 450 medarbeidere. Videre vekst vil skje i våre naboland. Vi har nå 14 salonger i Sverige og 16 salonger i Finland. I Sverige ser vi et stort potensial, og vi vil jobbe aktivt med å etablere så mange salonger at vi også her vil bygge en sterk merkevare, sier Gunn Inger Hansen.

- Min hovedoppgave fremover blir å drive med strategiutvikling og optimaliseringen av driften. Det kan være tiltak som bidrar til å forbedre kundereisen, og gi våre kunder skreddersydde opplevelser. Med cirka 1,3 millioner kundebesøk i året, har vi mye data og kunnskap om våre kunder. Det skal vi bruke

til å utvikle tilbudet og forenkle våre arbeidsprosesser. Vi er på mange måter en tec-bedrift. Så her vil det komme mye spennende fremover. For eksempel følger vi med på hvordan vi kan utnytte kunstig intelligens i driften.

VIL REKRUTTERE FLERE FRISØRER

Det er mangel på arbeidskraft i bransjen og Cutters har i stor utstrekning benyttet seg av arbeidskraft fra Serbia og Midtøsten. Det har sine utfordringer, ikke minst språkmessig.

- Ja, det skal ikke stikkes under en stol at språk er viktig i kommunikasjon med kundene, og at enkelte kunder kan reagere hvis språkforståelsen er dårlig. Men vi prøver å bygge bro over dette og sikre kvaliteten og kundeopplevelsene ved å støtte oss til datasystemene.

- Vi har også kursing i vårt akademi i Oslo. Om vår rekrutteringsavdeling ser at det er et behov for at en kandidat skal bli bedre rustet til å begynne å jobbe i en av våre salonger, vil dette måtte gjennomføres av kandidaten, sier Gunn Inger, og legger til noe som kanskje ikke er så kjent.

- Vi har også samarbeid med den spanske skolen, og vi rekrutter faktisk spanske frisører. Det er mange unge, eventyrlystne som synes det er eksotisk å kunne komme til Norge for å jobbe i for eksempel Nord-Norge. For utenlandske frisører som ønsker nye opplevelser, er vi attraktive. Men det skal ikke stikkes under en stol, at vi merker at kronesvekkelsen mot euro teller negativt. Det, sammen med at lønningene i for eksempel Polen har gått opp, gjør Norge som nasjon mindre attrak-

61 FRISØR 2 / 2023
TEKST OG FOTO: BJØRN KOLLERUD Cutters Røa Torg i Oslo er det siste tilskuddet av Cutters salonger. Den speiler dagens Cutters profil.

tiv for utenlandske arbeidere. Denne problemstillingen er noe vi deler med andre bransjer.

- Vi jobber også aktivt med å rekruttere flere norske frisører. Vi har gode lønnsbetingelser, og ikke minst har vi en fordel med at vi ikke jobber med vann og kjemikalier. Her er det klipp som gjelder. Vi får jevnlige henvendelser fra frisører som er opptatt av å jobbe uten kjemi. Vi er opptatt av å vise et miljøansvar og ta eierskap til det.

FORTSATT KAMP MOT KONTANTBETALING

Cutters har siden oppstarten vært kontantfri, og det har medført en del rabalder. Men Gunn Inger Hansen sier de fortsatt vil kjempe for dette.

- Vi mener pålegget om å motta kontanter er gammeldags, og at regelverket er uklart på dette området. Vi kunne tenkt oss at dette ble praktisert som i Sverige, der man kan søke om unntak. For vår del ville kravet om å innføre mulighet for kontant betaling innebære ekstrakostnader på cirka 5 millioner per år. Det er urimelig, tatt i betraktning vår driftsmodell. Vi håper dette lar seg løse.

VI MÅ BLI TØFFERE

En av Gunn Inger Hansens oppgaver er å forhandle leieavtaler med utleiere. Hun er klar på at det er nødvendig å stille krav til utleiere, og ikke ta til takke med første tilbud.

- Vi er så store at jeg daglig får tilbud om å leie lokaler. Men vi hopper ikke på alt som tilbys. Synlighet og kundestrøm er viktig. Derfor er vi i stor utstrekning på kjøpesentre. Men de store eiendomsbesitterne må ha en forståelse av at vi er en bransje med lav lønnsomhet. Det må speile seg i leienivået. Vi stiller krav om at utleiere må klargjøre og investere i lokalene, og vi ønsker ikke å låse oss til lange oppsigelsestider. Hvis en salong ikke gir lønnsomhet, må man være hard og legge ned så fort som mulig. Som bransje har vi ikke råd til å sitte å håpe på at ting en gang skal bli bedre. Dette er en av mine kjepphester!

Produktsalget til himmels. Cutters har jobbet med å utvikle produktsalgskonseptet og gitt produktene en godt synlig plassering i lokalene.

PRODUKTSALGET TIL HIMMELS

- Vi har jobbet mye med å trene frisørene på å selge produkter. Det å tilby produkter er et element i kundereisen, som viser at vi også bryr oss om kundene etter at de har forlatt salongen. Dette arbeidet har gitt resultater. Vi har faktisk økt produktsalget med 75 % så langt i år. Det gir et positivt bidrag på bunnlinjen, sier Gunn Inger Hansen.

Cutters har supplert sitt eget brand med produkter fra den norske leverandøren HUFS. Det passer godt i salgshyllene, men hun.

- Vi hadde et ønske om å utvikle produkttilbudet, og HUFS passet godt inn i vårt konsept. Dessuten har vi god kjemi med gutta bak, så vi er fornøyde.

Er det flere produktutvidelser på gang?

- Man skal aldri si aldri, men vi kommer ikke til å gifte oss med noen, for å si det sånn, poengterer Gunn Inger Hansen.

Kamp mot kontanter - faksimile fra E24. Sammen med NFVBdirektør Anne Mari Halsan har Gunn Inger Hansen kjempet mot pålegget om å motta kontanter, som de mener er gammeldags.

DERFOR ER VI NFVB MEDLEM

Cutters er i skrivende stund den største kjeden i NFVB. Og Gunn Inger Hansen setter pris på støtten hun får tilgang på.

- Det er betryggende å ha noen å ringe til, når det er viktige saker vi ønsker å få råd om. Så det å tilhøre en bransjeorganisasjon er viktig for en så stor kjede som oss. Men vi synes også fellesskapet er positivt. For eksempel hadde vi to frisører som deltok på årets NM i frisering, og det ble en tredje plass på en av deltagerne. Det var vi fornøyd med.

FRISØR 2 / 2024 62

Merete Mikkelsen er daglig leder og eier av frisørsalongen Hårlokken og NFVB regionansvarlig i Møre og Romsdal, med utdanning og kompetanse som sitt hovedfelt. Hun har gått i bresjen for en mer standardisert svenneprøveordning.

LÆREPLANEN OG SVENNEPRØVER:

Nye eksempelsvenneprøver på plass

I dag kan gjennomføringen av svenneprøven for frisør se ulik ut etter hvor i landet du tar den. Frisørbransjen ønsker å få en mer standardisert ordning, der kandidatenes kompetanse vurderes på likt grunnlag. Etter en lang prosess, er nå alle forutsetninger på plass.

TEKST: ELIN LOTHE HAGA

Det har lenge vært et ønske fra deler av frisørbransjen om å få en felles mal og gjennomføring for svenneprøven. I samarbeid med Fagforbundet Frisørenes Fagforening, har Norske frisør- og velværebedrifter derfor utviklet nye svenneprøver tilpasset ny læreplan. Også Det norske frisørlærerforbund ble invitert, men valgte å takke nei til fast deltagelse. De har i stedet gitt innspill som referansegruppe. Nå er prøvene klare til bruk for alle fylker som ønsker dette.

- Det ligger et omfattende arbeid bak. En prosjektgruppe fra NFVB og FFF har jobbet jevnt og trutt siden 2022, både med å utvikle nye svenneprøver, rutine for gjennomføring, vurderingskriterier og informasjonsskriv til kandidatene. Nå jobber vi med å få ut informasjon om og forankre materialet i de ulike fylkene, uttaler administrerende direktør for NFVB, Anne Mari Halsan.

BYGGER PÅ GODE ERFARINGER

Så langt har Møre og Romsdal vært tidlig ute, med Merete Mikkelsen i spissen. Hun er daglig leder og eier av frisørsalongen Hårlokken. I tillegg representerer hun bransjeforeningen Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB) i Møre og Romsdal, med utdanning og kompetanse som sitt hovedfelt.  - I Møre og Romsdal har det vært stor enighet om at nye eksempeloppgaver blir utarbeidet sentralt. De gode erfaringene fra sist det ble gjort, gir trygghet for lærebedrifter og prøvenemndsmedlemmer på at det er gjennomarbeidet oppgaver med gode vurderingskriterier med tanke på opplæringsplan, lover og forskrifter, utdyper hun.

GODT SAMARBEID MED FYLKET

Mikkelsen tok først kontakt med leder av prøvenemnda, opplæringskontor og opplæringsbedrifter i Møre og Romsdal. Her ble hun møtt med støtte

til nasjonal utarbeidelse av nye eksempeloppgaver, både med tanke på kvaliteten dette sikrer og arbeid spart. Deretter tok hun kontakt med Berit Brudeseth, fagansvarlig i fylket.

- De var også positive, og vi fikk bevilget midler til utarbeidelse sentralt. Jeg ønsker å skryte av fylket for et godt samarbeid og at de lytter til bransjen. De går foran som et godt eksempel, sier Mikkelsen.

POSITIVT FOR REKRUTTERING

- Det er viktig at kandidater blir vurdert likt i fylkeskommunen og at svennebrevet er et bevis på at kompetansen kandidaten har oppnådd er vurdert på likt grunnlag. Ønsket er at kandidater blir vurdert likt nasjonalt og at svennebrevene som er delt ut i Norge er sensurert etter like kriterier. Dette hever kvaliteten på svennebrevene i frisørfaget, og seriøsiteten i bransjen, sier rådgiver hos Møre og Romsdal fylkeskommune, Berit Brudeseth.

Hun understreker at prøvenemnden i frisørfaget i Møre og Romsdal er en dedikert nemnd som ønsker kvalitet, og som sammen med bedriftene og Opplæringskontoret i frisør og velværefag gjør en god jobb for bransjen.

- Frisørbedrifter mangler også fagfolk, og da må bransjen selv gjøre en innsats for å øke innsøking og ta godt vare på kandidatene til de oppnår sluttkompetansen, legger hun til.

- Et godt utgangspunkt er da å ha utarbeidet sentrale eksempeloppgaver som er gjennomarbeidet oppgaver med gode vurderingskriterier med tanke på intern opplæringsplan, lover og forskrifter.

UTRULLING OG BRANSJEDAG

Nå jobber Mikkelsen med å gjøre alle relevante aktører i Møre og Romsdal kjent med eksempeloppgavene og utarbeidet materiell for gjennomføring av svenneprøven.

FRISØR 2 / 2024 64

EKSEMPELSAMLING

SVENNEPRØVE LK2020

Med bakgrunn i ny læreplan for VG3 og et ønske fra flere av bransjens aktører om å få på plass en felles gjennomføringsmodell, satte Norske-frisør og velværebedrifter (NFVB) og Fagforbundet Frisørenes Fagforening (FFF) ned en arbeidsgruppe for fornyelse av eksempelsamlingen. Arbeidsgruppen fikk i oppdrag og utarbeidet materiell og utvikle en ny eksempelsamling for svenneprøver tilpasset den nye læreplanen. Arbeidsgruppen har nedlagt mye arbeid og etter flere runder med informasjon og innspill fra prøvenemnder, opplæringskontor og NFVB regionansvarlige er prøvene nå ferdigstilt for bruk.

FØLGENDE MATERIALE ER

UTARBEIDET:

→ Beskrivelse av prosess for gjennomføring av svenneprøve for kandidat og prøvenemnda

→ Informasjonsskriv til kandidat

→ Skjema om oppgaven til kandidaten

→ Kjennetegn på måloppnåelse

→ Svenneprøve - oppgave

→ Vurderingsskjema for prøvenemnd

ARBEIDSGRUPPEN HAR BESTÅTT AV:

Under en bransjedag i Molde, presenterte Mikkelsen prosjektet sammen med Evy Lunde, som har sittet i arbeidsgruppen.  Her ble prøvenemndas medlemmer, lærere, fylket og opplæringsbedrifter invitert, slik at bransjen er bredt representert og alle får felles informasjon. Dette var viktig for Mikkelsen, slik at det ikke blir ulik tolkning av oppgave og gjennomføring.

- Det var en flott dag der vi fikk stilt spørsmål og diskutert oppgavene og materialet, samt gjennomføringen av prøven. Videre må vi følge opp og evaluere gjennomføringen av de som går opp til nye svennebrev. Da vet vi om vi bør gjøre ytterligere endringer når prosjektgruppen møtes til høsten.

STERKT NETTVERK AVGJØRENDE

På spørsmål om hva som skal til for å lykkes i andre fylker, er svaret fra Mikkelsen soleklart:

- Det må et sterkt nettverk til. Når flere får samme informasjon, kan vi enklere bli enige om hva vi vil og ønsker videre, og hva som er best for bransjen og hver enkelt kandidat. I tillegg er god dialog med fylket helt avgjørende.

→ Evy M. Lunde, NFVB

→ Janine Esperø Arraub, NFVB

→ Kristin Lerbrekk, FFF

→ Rina T. Barikmo Au, FFF

Arbeidsgruppen for fornyelse av eksempelsamlingen har gjort en stor jobb med utarbeidelse av nytt materiale. Fra venstre: Kristin Lerbrekk (FFF), Evy M. Lunde (NFVB) og Rina T. Barikmo Au (FFF).  Janine Esperø Arraub (NFVB) var ikke til

65 FRISØR 2 / 2023
stede da bildet ble tatt. Illustrasjonsfoto fra frisørlinja på Hamar Katedralskole.

BEHOLD KUNDEN

og produktsalget

Masterklinikken er markedsleder innenfor hårtransplantasjon i Norge. Hvert år utfører vi ca. 550 hårtransplantasjoner og er den klinikken som utfører flest hårtransplantasjoner i dette landet.

Når din kunde opplever hårtap

Vi kan gi deg og dine kunder informasjon om hva de kan gjøre med sitt hårtap.

Resultatet av hårtransplantasjon er permanent. Når vi har behandlet en mann med hårtransplantasjon og han får sitt eget hår tilbake, vil han ha behov for frisør livet ut. Derfor samarbeider vi med frisører som ønsker å være gode rådgivere for sine kunder.

Lojale kunder er mye verdt. Mange menn som mister

håret, kommer til et punkt hvor de like gjerne barberer bort resten. Da trenger de ikke lenger frisør. Men det de egentlig vil, er å få håret sitt tilbake og ligne litt mer på det speilbildet de så før vikene kom til syne. De som kommer til oss, får en «ny vår» og opplever at selvfølelsen får en boost. Og de vil trenge frisør og hårprodukter resten av livet.

ANNONSØRINNHOLD
BRUK QR-KODEN FOR Å SPARE TID OG FÅ RASK TILGANG TIL VÅRE FORNØYDE KUNDER PÅ VÅRE NETTSIDER. SKANN KODEN MED KAMERAET PÅ TELEFONEN DIN.

Motta nyhetsbrev. Vi følger kontinuerlig med på utviklingen for behandling av hårtap gjennom internasjonale nettverk vi kjenner og er medlem i.

Seks ganger i året sender vi nyhetsbrev til våre prioriterte frisører med siste nytt om hårtap og innsikt i hvordan menn kan forebygge og redusere hårtap. Det gir dine frisører kunnskap som mange kunder vil ha glede av. Vis dine kunder hvilke muligheter som finnes for å beholde håret. Dine kunder får tilgang fra dine nettsider eller ditt bookingsystem til våre nettsider, der de får detaljert informasjon om hvilke muligheter som finnes for å beholde håret.

BLI EN AV VÅRE FRISØRPARTNERE

Vi samarbeider med en lang rekke frisører i Norge.

Få en lenke til din nettside eller bookingsystem på www.masterklinikken.no

Masterklinikken hadde i 2023 98.000 besøk på våre nettsider. Vi vil lenke deg til, slik at vi kan øke besøk på dine nettsider og bookingsysem .

De representerer høyeste kvalitet

Jeg valgte Masterklinikken utelukkende ut fra kvalitet, sikkerhet og referanser.

Når du først skal gjøre noe med hårtap og ta en hårtransplantasjon, er det disse tre kriteriene som blir avgjørende.

FAGLIG TYNGDE OG FULL ÅPENHET

Jeg var først på en konsultasjon hos Masterklinikken, og da forstod jeg at det lå faglig tyngde bak rådene. Ingenting ble skjult, de fortalte åpent om alt i konsultasjonen, og alt var veldig profesjonelt. Jeg er generelt skeptisk til ulike medisinske behandlinger, men dette var tipp topp – fra konsultasjon til behandling. Servicen var også veldig bra, jeg kan ikke få fullrost klinikken. De er så troverdige i alt de gjør.

SOM FRISØR VIL DU AT KUNDEN SKAL BLI FORNØYD

Jeg har vært i bransjen hele livet, og jeg har jobbet som frisør. Som frisør får du et personlig forhold til kunden. Enten kunden opplever hårtap eller har en skade i hodebunnen eller andre utfordringer – du vil så gjerne hjelpe dem, og du vil at det du gjør, skal bli så bra som mulig. Da er det veldig fint å kunne hjelpe og fortelle hva de kan gjøre med det.

MANGE VET IKKE HVOR BRA DENNE BEHANDLINGEN ER

Jeg kjenner bransjen godt og har sett utviklingen og hvor utrolig bra resultat du kan få i dag. I dag utføres hårtransplantasjon veldig detaljert og fint,

ANNONSØRINNHOLD www.masterklinikken.no
Ulf Schjerpen om Masterklinikken

det ser helt naturlig ut, og andre kan ikke se at du har gjort noe.Derfor menerjeg at frisører har stor glede av kunnskap om hårtransplantasjon som behandling for hårtap.

SE PÅ REFERANSENE

Jeg tok behandling i mai 2023, og til sommeren er resultatet

ferdig, men det ser allerede bra ut. Jeg har anbefalt Masterklinikken til flere, og jeg visste om dem lenge før jeg tok kontakt. Se på masterklinikken.no, så ser du hvor utrolig bra referanser de har, og hvilke mennesker som står bak. Det er veldig tilfredsstillende å kunne anbefale noe som er av så høy kvalitet og gir et så bra resultat.

Da Eirik fikk håret tilbake

Frisør Eirik Pedersen fra Stavanger likte ikke det han så i speilet. Stadig høyere viker og mindre hår, mer og mer hår som falt av. Til slutt ble det umulig å style og skjule. Så fant han løsningen.

–Å få håret tilbake var en ekstrem boost for selvtilliten. Det var som å gjenvinne mitt gamle speilbilde og få ungdommen tilbake. Resultatet er rett og slett veldig, veldig bra!

Eirik ser yngre ut med sitt nye hår og forteller entusiastisk om behandlingen som forandret både utseendet og selvtilliten.

–Jeg trener mye, og når du svetter, er det kjedelig å ikke ha hår. Jeg så rett og slett helt skallet ut når jeg trente, dusjet eller badet og hodet ble vått. Jeg klarte delvis å skjule det før jeg tok hårtransplantasjon. Og all respekt til de som trives med å være skallet, men jeg mistrivdes veldig med det. Etter hårtransplantasjonen kan jeg nå trene og svette mye,

men håret mitt ser ut som det gjør ellers. Det føles veldig, veldig bra å få håret tilbake.

MIN KUNDE SÅ UTROLIG BRA UT PÅ HÅRET

–Jeg er frisør. Jeg kan hår og er selvsagt opptatt av hår, både mitt eget og andres. Jeg hadde lett og søkt i årevis etter behandling av mitt hårtap, men jeg fant aldri noe jeg fikk tillit til. En dag hadde jeg en kunde i frisørstolen. Vi kom i prat om hårtransplantasjon, og han hadde vært hos en klinikk i Oslo. Jeg kunne ikke skjønne hvordan de hadde klart å få det til å se så bra ut på denne mannen som egentlig hadde veldig tynt hår fra før. Han hadde tatt hårtransplantasjon hos Masterklinikken, og det var fascinerende å se hvor bra han så ut.

VENDEPUNKTET

–Jeg hadde søkt overalt og faktisk gitt opp Europa. En stund lurte jeg på om jeg måtte dra til Canada og bruke en formue for å se ut som Beckham på håret. Dessuten har jeg sett utrolig mange dårlige resultater av hårtransplantasjon gjennom åra. Mange så jo helt forferdelig ut før. Det virket avskrekkende. Etter opplevelsen med min kunde i frisørstolen den dagen, han som så ekstremt bra ut etter hårtransplantasjon, bestemte jeg meg for å sjekke selv. Det var vendepunktet. Jeg dro til Masterklinikken i Oslo.

DET MÅTTE SE NATURLIG UT

–Det er ekstremt viktig for meg at det ser naturlig ut og passer med min hårlinje og mitt ansikt. Legen som tegnet mitt nye hårfeste, gjorde en fantastisk jobb.

ANNONSØRINNHOLD

Jeg kan ikke få fullrost jobben han gjorde både med å tegne hårlinjen min og med å utføre selve hårtransplantasjonen. Jeg ville selvsagt ha tilbake min naturlige, nordiske hårlinje. Og jeg er imponert over hvordan legen på Masterklinikken fikk mitt hår til å se helt naturlig ut for mitt hode og min ansiktsform. Jeg er veldig nøye på det. Det blir så synlig når det ikke er bra, og jeg skal tross alt se det og leve med det hver dag resten av livet.

FÅTT BEDRE HÅR ENN FØR

–Sten Thure Eriksen på Masterklinikken, som jeg møtte i konsultasjon for vurdering av mitt hårtap, lovte meg ingenting. Han var helt realistisk for mine forventninger og oversolgte ikke behandlingen. Jeg er veldig kresen. Superkresen. Men jeg har faktisk fått bedre hår etter behandling enn jeg hadde før, og det ser hundre prosent naturlig ut. Det er ingen som ikke vet det, som kan se at jeg har tatt behandling.

JEG

SÅ DET MED EN GANG

Jeg så det rett etter behandlingen, samme dag. Jeg kunne allerede se mitt nye hårfeste og ble fornøyd med en gang. Jeg møtte sønnen min rett etterpå, han la ikke merke til noe annerledes. Og jeg skulle på en konferanse med 500 mennesker dagen etterpå, men det var ingen som la merke til noe. Det så helt naturlig ut.

HVIS DU ØNSKER

ET SAMARBEID MED OSS, HØRER VI GJERNE FRA DEG

Ta kontakt med Sten Thure Eriksen på e-post

sten@masterklinikken.no

eller på tlf.

400 76 700

Sten Thure Eriksen Daglig leder og medeier

Sten Thure Eriksen (f. 1968) er utdannet frisør. I jobben som frisør fikk han erfare hvor sterkt preget mange menn og kvinner kan bli av hårtap.

” JEG KJENNER DET HELE TIDEN

Når jeg står i dusjen og vasker håret, så kjenner jeg at det er hår jeg vasker. Når jeg sykler eller jobber, så kjenner jeg at jeg har hår. Når jeg trener og svetter, ser håret helt ut som det pleier ellers. Det er enfantastisk følelse, og det betyr veldig mye for meg”

Sten Thure hadde selv behov for å gjøre noe med sitt eget hårtap og gjennomførte derfor hårtransplantasjon med samme metode som han var med på å innføre i Norge i 2009.

ANNONSØRINNHOLD www.masterklinikken.no

EXTENSIONS, HÅRDELER OG PARYKKER:

Nyheter som gleder

Fyldig, vakkert hår er for mange en stor drøm. Vi har sett litt på noen av nyhetene som kan realisere drømmer.

TEKST: BJØRN KOLLERUD

REALISER DRØMMEHÅRET

- Vi introduserer nå et nytt extensionsmerke, BHBD

- Big Hair Big Dreams - på det norske markedet. Dette er et konsept som utfyller vår hårportefølje, som også inkluderer Hairtalk, forteller daglig leder Erik Ruhs i Ruhs AS.

- Vi hadde et kick-off event for våre forhandlere 12. april, og siden har det gått slag i slag. Vi er godt i gang med å jobbe det inn i markedet. Konseptet kompletterer vårt eksisterende sortiment med fargevalg, hårstruktur og lengder, forteller han.

- BHBD bygger på den samme filosofien rundt skånsomhet som det vi i Ruhs AS brenner for. Sortimentet inkluderer en blanding av single og double drawn hår, som byr på en mykhet og livlighet som matcher kundens naturlige hårkvalitet, samtidig som det holder lenger på stylingen.

VIL OVERGÅ BRANSJESTANDARDEN

- Når valget falt på BHBD, er dette fordi vi mener at de har utviklet extensions som ikke bare møter, men overgår bransjestandarden. Våre kunder vil oppleve hår som er praktisk i bruk, som ikke sveller eller floker seg, og som har tynne, slitesterke fester som krever minimalt med klipping. Disse produktene er designet for å løfte fagutøvernes kreativitet til nye høyder, og et bidrag til å realisere drømmehåret for kundene.

KLAR PÅ EN-TO-TRE

Erik mener profesjonelle fagutøvere som jobber med extension vil kunne ta BHBD konseptet i bruk uten ytterligere opplæring.

- Takket vårt tette samarbeid med BHBD er det ikke nødvendig med ytterligere opplæring for de som er vant til å jobbe med høykvalitet extensions.

FRISØR 2 / 2024 70
TEMA: HÅRERSTATNING
Instruktører og interesserte extensionsentusiaster fant hverandre.
Kick-off for BHBD på et event 12. april.

FYLDIG OG HURTIG

Daglig leder Truls Kittelsen i Hårgrossisten AS byr på en rekke produktnyheter denne våren.

- Den største nyheten er Tape Row fra Easihair Pro. Dette er bransjens første Undetectable Tape Row, hår over panelraden. Påsettingen tar fra 10 til 20 minutter. Det er fem ganger raskere enn påsetting med slim weft eller tape paneler, fremholder han.

NYTT PÅ NYTT

Av øvrige nyheter byr Hårgrossisten på en ny parykk-kolleksjon fra Jon Renau, som inkluderer tre nye syntetiske parykkmodeller, samt tre nye naturhårsparykker. Sist, men ikke minst, byr easiTress fra Jon Renau på fire nye hårdeler: easiPony hestehaler, easiHalo, en volum hårdel, easiExtension clip extension i 10 deler, og easiVolume, One piece volumhårdel.

71 FRISØR 2 / 2023 TEMA: HÅRERSTATNING
Easy Hair Pro Tape Row kommer i 24 av EHPs bestselgende farger. Vårens parykknyheter fra Jon Renau Hårdeler fra Easitress.

LEVERANDØRENES PRODUKTLANSERINGER

Eksepsjonell pleie

Wella utvider produktsortimentet med en ny pleieserie. Wella Professionals Emulsions er et rent salongbehandling-konsept, som gir silkemyke resultater på bare tre minutter. Produktene inkluderer tre trinn, som i sum gir strålende resultat: Fusion Intense Repair & Smoothness, Oil Reflections Smoothness and Shine og Colormotion+ Color Reflection. Produktene oppgis å ha eksepsjonelle penetrerings egenskaper og «smelter inn i håret». Leverandør: Wella Professionals Norge.

Bærekraftige produkter på løpende bånd Davines perfeksjonerer flere av sine produktlinjer for å gjøre de mer bærekraftige gjennom hele produktlivssyklusen.  Tiltak for minking av klimaavtrykk, stimulering til biologisk mangfold og regenerativt, organisk landbruk er viktige bidrag for å binde karbon til jorden. På nyhetssiden finner vi denne våren WE STAND/ for regeneration Shampoo & Body Wash Bar, bærekraftige produkter i solserien SU, som er trygt for livet i vannet.

Leverandør: Verdant AS

Den raskeste ghd-styler noensinne

På ghd-standen under årets Beauty is Business fikk de besøkende demonstrert deres nyeste innovasjon, ghd Chronos HD motion-responsiv rettetang. Med én bevegelse gir den et flott resultat som varer i 24 timer. Rettetangen gir flott glans og passer til bruk på alle hårtyper, opplyser

Theres Danielsson, Nordic Trade Marketing & Events Manager i Wella Company / ghd.

Fullt volum på mindre enn 10 minutter

- Vi lanserer nå bransjens første heldekkende Undetectable Tape Row Hair Extensions. Om du elsker den sømløse dekkevnen som slim weft extensions har, men hastigheten og enkeltheten til tape extensions, vil du elske Easihair Pro sin nye Undetectable Tape Row Hair Extensions, sier Yana Kittelsen i Hårgrossisten AS.

Sunt hår kommer naturlig

Joico lanserer en 100 % plantebasert hårpleieserie, som ikke går på bekostning av hårets kvalitet. Joico InnerJoi - produktene inneholder opptil 98 % naturlige ingredienser og flaskene er produsert med opptil 95 % gjenvunnet plast. Serien består av 11 produkter og er perfekt til de som ønsker en ren, bærekraftig hårpleieserie.

Leverandør: Tendenz Hårpleie AS

FRISØR 2 / 2024 72
mix

TAPE ROW EXTENSION

FRA EASIHAIR PRO

Bransjens første Undetectable Tape Row (hår over panelraden).

Spar tid, påsettingen tar fra 10 til 20 minutter. Mer enn fem ganger raskere enn påsetting med slim weft eller tape paneler.

Tape Row kommer i 24 av Ehp sine bestselgende farger. Én pakke inneholder to ganger 34 cm taperader.

Finnes i tre hårlengder:

• 35-40 cm. 44gr.

• 45-50cm. 56gr.

• 55-60cm. 76gr.

Beste hårkvalitet Remy hår med 100% skjellage inntakt.

Ekstra komfortabelt, passer til alle hårtyper. Panelraden er undetectable som vil si at det er hår over panelet, samme som undetectable tape.

En boks Tape Row = to bokser Slim weft.

For mer informasjon ta kontakt med oss!

Eckersbergs gate 33, 0266 Oslo

90 52 25 32

Klostergata 33, 3732 Skien

35 60 24 14

post@haargrossisten.no

hårgrossisten haargrossisten

ÅRETS INFLUENCER

HVIS JEG FIKK velge...

Catharina Nicole Selin, Blonde by Catharina AS

Aktuell som: Årets Influencer 2024

- Jeg jobber som blondspesialist og driver firmaet Blonde by Catharina AS, der jeg tilbyr onlinekurs innen blondteknikker, sosiale medier og branding, samt entil-en coaching for frisører som ønsker å utvikle seg selv eller firmaet sitt. I 2023 lanserte jeg også mine egne stripebrett for frisører, forteller Catharina.

MESTRING GIR GLEDE!

- For oss frisører er det bare fantasien som setter grenser for hva vi kan få til. Gjennom mange år som kursholder og frisør, er det å se andre frisører mestre faget, rette seg opp i ryggen, senke skuldrene og nå sine mål en vanvittig stor inspirasjon. Så det at jeg vant prisen Årets Influencer 2024 betyr virkelig mye for meg. Det må nok settes på topplisten av ting jeg er takknemlig for, fastslår Catharina.

@blondebycatharina

Juryen uttaler: Årets vinner snakker like godt til den som ikke kan noe om frisørfaget, som til fagpersonen. Denne frisøren har mye lærdom å dele og gjør dette gjennom tips og triks som formidles både visuelt og i posttekstene.  Bildene er vakre å se på, samtidig som det estetiske brytes opp med innlegg og videosnutter som gir et innblikk frisørens hverdag. Årets vinner gir publikummet sitt en faglig kikk bak sceneteppet, med innblikk i alt fra teknikken som benyttes til treningen som ligger bak den perfekte frisyren. Andre ganger byr influenceren på seg selv gjennom små glimt fra livet sitt. Dette er et stort pluss. Instagramkontoen vil være særlig nyttig for unge frisører å følge, da den løfter kjente problemstillinger i en frisørs hverdag, og hvordan du best kan håndtere disse. At influenceren mestrer å presentere dette på en kort, presis og personlig måte, treffer godt: Her er det godt engasjement på innleggene, og det kommer ofte nye innlegg, uten at det blir repetitivt.

MINE FAVORITTPRODUKTER

- Schwarzkopf BlondeMe premium 9+ bleking har vært mitt go-to produkt som blondspesialist i mange år. Og jeg tester stadig nye blekinger i håp om at noen klarer å slå den, fordi den er sykt bra!

- Må jeg velge ett stylingprodukt, må det bli Miriam Quevedo platinum & diamond scalp soothing dry shampoo. Denne kan brukes i både tørt og vått hår, i bunn og lengder for å skape både luftighet og volum. Den lukter også helt fantastisk.

MINE SPESIELLE FAVORITTER

- Det må være stripebrettet mitt, som jeg brukte utrolig lang tid på å designe. Det ble masse prøving og feiling for å få det perfekt til formålet, nemlig å gjøre stripejobbene mine enda bedre og enklere.

- Det er så utrolig mange store, inspirerende navn på SoMe i frisørverdenen. Men damen som har presentert mange av disse navnene for meg er Mary Rector, grunnleggeren av btc/behindthechair. com. Her får jeg bøttevis med inspirasjon hver eneste dag på alle plattformer.

- Min fine venn og kollega Eirin Jurs er en sann inspirasjon i hverdagen min. To hjerner tenker alltid bedre enn en. Å ha en så dyktig sparringspartner og støtte på veien mot suksess, er virkelig gull verd!

MINE INSPIRASJONSKILDER
2024
2024
ÅRETS INFLUENCER

80% REDUKSJON I BRUKNE HÅRSTRÅ

82%

MYKERE, MER HÅNDTERBART HÅR**

FUKT, PLEIE & STYLING

Awapuhi Wild Ginger®-serien gir øyeblikkelige, merkbare resultater for alle hårtyper. Oppdag våre luksuriøse produkter med høy kvalitet og egenskaper, som gir en komplett løsning for vakkert hår.

DISTRIBUERES AV CUTRIN NORGE PARTNER AS nyhet! JANUAR 2024

BEST AVANT GARDE

FRISØR 2 / 2024 76
HÅR: ANGELO SEMINARA FARGE: ANGELO SEMINARA AND COLOUR TEAM
Impulser AIPP AWARDS 2023-2024
FOTO: : ANDREW O’TOOLE MAKE-UP: DANIEL KOLARIC
FRISØR 2 / 2024 78 BEST COMMERCIAL Impulser AIPP AWARDS 2023-2024 HÅR: STEVEN SMART @SMARTEST73 MAKE-UP: DEBRA SMART
FOTO:
BLANSHARD
STYLING: GINGER NINJA
JAMIE
@JAMIEBLANSHARDPHOTO ASSISTENT: JO LOMAX @SMARTEST73_JOLOMAX

HEDERSPRISEN

Uslitelig engasjement

- Raus, engasjerende, en kunnskapsformidler og mentor av de sjeldne. En ambassadør for bransjen gjennom 40 år. Slik beskrives Pivot Point og Hårologi-sjef Petter Buberg. Han ble overrakt Hedersprisen 2024 til stående applaus på Prisfesten under årets Beauty is Business.

TEKST: BJØRN KOLLERUD FOTO: KIRSTI AUKE

Lovordene sitter løst når personer som har stiftet bekjentskap med Petter Buberg skal gi en personkarateristikk. Gjennomgående beskrives han som en raus person som uselvisk deler av sin kunnskap og erfaring. For de fleste er Petter Buberg synonymt med opplæringssystemet Pivot Point, som han har jobbet med siden han startet sin karriere ved å utdanne seg som frisør ved Pivot Point skolen i Chicago i 1984.

SATT SPOR

- Petter har drevet egen salong, vært opplæringsansvarlig for lærlinger, kursholder og produktutvikler, men Pivot Point har fulgt ham gjennom hele karrieren. Han har også gitt viktige bidrag til å utvi-

kle verdens mest utbredt opplæringssystem, forteller Brand Manager i Pivot Point, Nancy M. Nordheim.

- Som distributør for Pivot Point har Petter implementert og videreutviklet vårt opplæringssystem i Norge og internasjonalt. Han har virkelig satt spor etter seg. Petter setter frisørfaget på kartet hver dag ved å være en synlig, men også en usynlig motivator som har løftet andre foran seg hele veien. Takket være ham står utrolig mange frisører og jobber med mer faglig trygghet, det inkluderer meg selv.

BROBYGGER

Nancy har kjent Petter siden sin læretiden, og ble fasinert av all fagkunnskapen han tilførte henne.

FRISØR 2 / 2024 80
2024 TIL PETTER BUBERG:
Petter Buberg ble overrakt Hedersprisen 2024 av NFVBs president Espen Sævold.

- Mitt første møte med Petter var under min læretid hos Gunvor Rotvold på Carina Frisør i Tromsø tilbake i 1988. Da tok jeg den første utdanningen for å bli Hårolog med fordypning i hår og hodebunn. Siden ble det mange kurs med Petter opp gjennom årene. Det inspirerte meg til å starte å jobbe for Petter i 2013 med hovedansvar for videreutvikling og implementering av Pivot Point i Norden. Det har jeg ikke angret på. Petter er en fantastisk sjef som har en unik evne til å bygge broer, skape nettverk. Han møter hvert menneske med respekt, tillit og forståelse. Jeg føler meg ekstremt heldig som har hatt mulighet til å ta del i all den kunnskapen og erfaringen som Petter har, avrunder Nancy M. Nordheim.

EN BAUTA I FAGET

- Det norske frisørlærerforbund er en interesseorganisasjon for lærere som arbeider med frisøropplæring i det offentlige og private opplæringssystemet. Her har Petter Buberg hatt en viktig rolle gjennom hele min karriere, sier Aslaug Birkeland, leder i Det norske frisørlærerforbund (Dnf).

- Petter Buberg har vært en bauta og støtte for Dnf innen frisørfaget. Han stiller alltid opp, og har alltid en løsning eller et godt svar hvis vi lurer på noe. Han har delt sine kunnskaper og utviklingen i faget rundt om på skoler med både lærere og elever. Han har en formidlingsevne som mange misunner ham, legger hun til.

- Det finnes bare en Petter, og vi i Dnf var selvfølgelig med på å foreslå ham til Hedersprisen 2024. Det er ikke uten grunn at Petter også har blitt utropt til æresmedlem i Dnf. Vi vil med dette takke for et godt samarbeid, og si at Petter fortjener all heder og ære som finnes for sitt engasjement for frisørfaget, avrunder Aslaug Birkeland.

HEDERSPRISEN 2024

Juryen uttaler: Hedersprisen 2024 tildeles en person som gjennom sine mange og svært aktive år i bransjen har vist et brennende engasjement for frisørfaget, en som har påvirket yrkeskarrieren til svært mange og satt dype og varige spor.  Det er på tide at denne utrettelige innsatsen og dedikasjonen blir behørig anerkjent. Dette er en person som ikke bare en fremragende frisør, men som også er en inspirerende leder og mentor.  Med enestående formidlingsevne og uten tanke på egen vinning deles det raust av kunnskap og erfaring.  Vedkommende har viet sitt liv til å løfte andre og til å skape et sterkt fellesskap i frisørfaget. Vedkommende har vært – og er - en uvurderlig ressurs for fag og bransje, både nasjonalt og internasjonalt.  En pådriver for rekruttering og opplæring, blant annet gjennom faglige arrangementer og konkurranser.

Juryen vil spesielt fremheve den rause holdningen hen viser ved å stille opp på videregående skoler rundt om i landet uten å ta betalt. Hen har et sterkt engasjement, en enorm kunnskap og en unik evne til å få kontakt med elevene. Gjennom sin direkte og engasjerende måte å kommunisere på, sprer vedkommende entusiasme for faget og bransjen.

Som mentor for ungdomsbedrifter, og et engasjement som også strekker seg til miljøvennlig produktutvikling, arbeider vedkommende for en bærekraftig fremtid for bransjen.

Hedersprisen tildeles en person som gjennom 40 år har viet seg helhjertet til faget. Han er en ekte ambassadør for bransjen.

BÆREKRAFTSENTUSIAST

Begrepet bærekraft har blitt løftet opp i samfunnsdebatten. Petter Buberg var tidlig ute med å gi dette et praktisk innhold. Gjennom å jobbe med Hårologi of Sweden, som han etter hvert overtok sammen med Peter Sporron, har Petter fulgt visjonen om å skape pleie- og stylingsprodukter av høy kvalitet, med et helse- og miljøvennlig fokus. Petter har jobbet for en mer bærekraftig og mer miljøvennlig produktutvikling gjennom flere tiår. De som kjenner ham mener at dette ikke dreier seg om markedsføring og store ord, men springer ut av et oppriktig ønske om at frisørene og kundene skal ha en bedre hverdag.

Hedersprisen 2024 gis til – som alle skjønner –Mr. Pivot Point og Hårologi - Petter Buberg

HEIER PÅ KONKURRANSEFRISØRER

Petter Buberg har gjennom Pivot Point bidratt med sponsorat til landslaget/VM-deltakerne, World- og EuroSkills. I forbindelse med NM sponser de Pivot Point Cup for elever. Han har således indirekte vært med på å fremme faglig utvikling og pallplasseringer for unge frisørtalenter. Pivot Point/Hårologi har også alltid vært representert med en egen stand på Hår & Skjønnhet / Beauty is business, og inntatt en viktig og synlig rolle for bransjeutvikling.

81 FRISØR 2 / 2023
TEMA: HEDERSPRISEN 2024 SE FILMER FRA PRISFESTEN PÅ NFVBS SOME

RAMSVIK-KJEDEN TAR UVANLIG GREP:

Rekrutterer bransjeveteraner

- Det har vært helt topp å få inn to profilerte bransjeveteraner på laget, og det er flott å få inn to menn. Kundene elsker dem, smiler adm. direktør Kristin Blytt Davidsen i Ramsvik, etter å ha ansatt Jan Arthur Larsen (69) og Torbjørn «Tobben» Henriksen (72).

TEKST: BJØRN KOLLERUD FOTO: ELI KRISTIN MURIAAS

- Vi skal være et konsern som satser på å gjøre frisøryrket til en livslang karrierevei. Og Jan Arthur Larsen og Torbjørn Henriksen er gode eksempler på at det lar seg gjøre å bli i yrket, og være motivert til å jobbe ut over ordinær pensjonsalder. Vi trenger å få med oss seniorene i en bransje som sliter med rekrutteringen og der gjennomsnittlig alder for sysselsatte er drøye 36 år. Jan Arthur og Torbjørn viser at alder ikke behøver å sette en stopper for å jobbe som frisører, selv om man drar på årene, sier Kristin Blytt Davidsen.

VIL HA FLERE MENN

Det er ingen hemmelighet at frisøryrket er dominert av kvinner. Kristin Blytt Davidsen synes derfor at det er flott å bedre kjønnsbalansen med to mannlige frisører.

- Vi er selv et eksempel på at vi jobber i en kvinnedominert bransje. Ramsvik Frisør og Ramm av Ramsvik er Hordalands største frisørkjede med 10 avdelinger og 110 medarbeidere. Etter at gründer Sigmund Ramsvik trakk seg tilbake, har vi faktisk kun hatt noen ganske få menn i staben. Så kjønns-

balansen er betydelig styrket med «bare» disse to ansettelsene, humrer Kristin.

- Det har vært helt topp å få dem med, det har gått som en kule. De har fulle kundelister og jentene i de to avdelingene der de jobber, er full av entusiasme over å ha fått to så profilerte og faglig dyktige kolleger med på laget. Og kundene elsker dem. Dette er en solskinnshistorie, legger hun til.

VIL GI LIVSLANGE KARRIEREMULIGHETER

- Vi er en så stor kjede, at vi har muligheter til å lage ulike karriereløp. Grunnfilosofien er at du skal kunne være en stjerne hos oss, uansett om du er 22 eller 70 år, og uansett hvor du er i livet. Noen velger å satse på å bli avdelingsledere, andre vil utforske kreative muligheter, eller vie seg til å bli dedikerte fagutøvere. Vi vil gi rom for alle. Det er viktig for å beholde og utvikle arbeidskraften. For vår del vil vi være en trygg, forutsigbar og solid arbeidsgiver hele veien, sier Kristin Blytt Davidsen.

FRISØR 2 / 2024 82
TEMA: REKRUTTERING
Adm. direktør Kristin Blytt Davidsen i Ramsvik kjeden, flankert av bransjeprofilene Torbjørn Henriksen og Jan Arthur Larsen. – Gutta er gull, smiler Kristin.

Jan Arthur Larsen (69): - IKKE VERST Å BLE HEADHUNTET I EN ALDER AV 69 ÅR!

- I år feirer jeg 50 år i frisøryrket og har drevet egen salong i 38 av disse årene. De første 10 årene jobbet jeg faktisk i Ramsvik Frisør i salongen i Bergen sentrum. Så ringen er på sett og vis sluttet, sier Jan Arthur.

Etter årene i Ramsvik hadde Jan Arthur lyst til å starte egen virksomhet. Det resulterte i Jan Arthurs Hårstudio. Men hvordan har det vært å gå fra å være sjef for tre ansatte, til å være ansatt selv?

- Det er selve faget jeg alltid har vært interessert i, så det å få jobbe som frisør og slippe ansvaret som følger med å drive egen virksomhet, har ikke vært vanskelig. Dessuten har jeg fått en utrolig hyggelig mottagelse av mine nye kolleger i avdelingen på Solheimviken. Det gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb, smiler Jan Arthur.

Torbjørn Henriksen (72): - ABSTINENSEN BLE FOR STOR!

I likhet med Jan Arthur, har Torbjørn Henriksen en fortid i Ramsvik Frisør, der han gikk læretiden i avdelingen på Voss, tilbake på 70-tallet. Det var en fin tid, minnes han.

- Det var helt topp, Jeg lærte veldig mye, ikke minst har jeg tatt med meg Sigmund Ramsviks vektlegging på ergonomi og arbeidsstillinger. Jeg hadde aldri greid å bli i yrket så lenge, hvis jeg skulle jobbet sående hele tiden. Men jeg hadde etter hvert lyst til å starte egen salong, så da ble Chic Frisørteam etablert. Salongen ble solgt da jeg planla å nyte pensjonisttilværelsen.

- Men jeg savnet kundene og det å ha noe å gå til. Jeg hadde rett og slett abstinens. Så det var hyggelig å komme tilbake til Ramsvik. Jeg må si det er en lettelse å kunne fokusere 100 % på faget, og slippe arbeidet med vaktliste, skaffe vikarer og føre regnskap. Jeg er ferdig med dagen når jeg går ut av salongen. Det er jeg veldig fornøyd med, avrunder Torbjørn Henriksen.

Bruker du medlemsfordelene dine?

Juridisk hjelp i arbeidsrett

Rabatterte fordeler/innkjøp

Gunstige forsikringer

Digitale håndbøker i HMS, ledelse og personal

Eksperthjelp og kurs i HMS, drift, pensjon mm.

Nyttige verktøy (veiledere, kontrakter mm.)

Lederprogram for frisører og hudpleiere

Relevante NHO kurs til medlemspris

Svært god pensjonsavtale

Gode garantiordninger

Lokale kontakter/nettverk

Politisk gjennomslagskraft

Faglige konkurranser som NM og Årets Frisør

Møteplasser og arrangementer

83 FRISØR 2 / 2023
Les mer om medlemsfordelene
www.nfvb.no Det lønner seg å være medlem!

KLOKE ORD FRA ÅRETS INFLUENCER 2024

@BLONDEBYCATHARINA

Har du også hørt det? At du bare er frisør? Kanskje du ikke bare har hørt det, men til og med tenker det og presenterer deg som det selv?

Isåfall: Les videre.

Du er ikke BARE frisør. Du er en frisør.

→ Du har tatt en utdannelse på minimum 4 år. En utdannelse der du med litt målrettet innsats kan skape den inntekten og den friheten du selv ønsker. Ganske ulikt de aller fleste andre yrker.

→ Du utvikler en enorm kompetanse på å lese og forstå mennesker i alle varianter. På kommunikasjon og omsorg.

→ Du er ikke bare en kjemiker på bakrommet, men en artist bak stolen.

→ Du kan skape magi. Du kan få de aller fleste mennesker til å smile, og du kan gi dem god selvfølelse og en selvtillitsboost.

→ Du har oversikt over budsjetter og omsetning. Og du legger både markedsføringsstrategier og produserer bildemateriell.

→ Og i tillegg til alt dette, kan du også gi de aller fleste mennesker et kjempefint hår.

Du er frisør, og du er helt rå!

Team:

Hair @hairbyraad

Foto @lannaolssonphotography

Styling @levilavidaloco

Edting @daniiiil_k

Model @moooali

MUA @adameliasofficial

@bennu.studio.oslo@by.gunnmari

FRISØR 2 / 2024 84 FRA INNSIDEN AV BRANSJEN Inside FØLG OSS @NFVB_INSTA. NFVB ER TETT PÅ BRANSJEN!
@mamsellefrisor
SWAN INSPIRED SHOOT - LE CYGNE

BOND AMBITION

Opplev det komplette, klinisk testede systemet - for styrking av hårets bindinger - som gjenoppbygger håret fra innsiden og ut.

LOVPÅLAGT VERNEOMBUD:

Meld deg på kurs nå!

Alle virksomheter med 5 eller flere ansatte skal fra 1. januar 2024 ha verneombud. Virksomheter med 30 ansatte eller mer skal fra samme dato ha arbeidsmiljøutvalg. Arbeidsmiljøsenteret tilbyr nå i samarbeid med NFVB et bransjetilpasset kurs om lovpålagt grunnopplæring.

Verneombud - lovpålagt grunnopplæring – er mer enn bare noe loven krever. Arbeidsgiver har alt å tjene på et godt kompetent verneombud ved sin side.  Arbeidsmiljøsenteret har sammen med NFVB laget et kursopplegg som er spisset mot vår bransje. Kurset baserer seg på lovkravet til grunnopplæring for verneombud, men vil også dekke kravet til kunnskap for leder.

INFORMASJON PÅ NETT

På NFVBs digitale medlemsmøte i april ble det gitt informasjon om lovpålagt verneombud, og orientert om kurstilbudet. Medlemmer har fått e-post med link til opptak av teamsmøtet, og link til kurspåmelding med god NFVB-medlemsrabatt ligger på NFVBs nettside.

NHO Service og Handels advokater har også holdt webinar om de nye lovendringene, og opptak av webinaret ”Lovendringer for verneombud og AMU” ligger på deres nettside, nhosh.no. Medlemmer logger inn med samme brukernavn og passord som for Arbinn.

Arbeidsgiver har alt å tjene på et godt kompetent verneombud ved sin side.  NFVB gir god medlemsrabatt på bransjetilpasset kurs i regi av Arbeidsmiljøsenteret.

GRUNNOPPLÆRING – FULLT

KURS:

→ Fire dager med kursholder (7 timer per dag)

→ Utvidet hjemmeoppgave (10 timer)

Pris for medlemmer: kr 8560. Dette tilsvarer 20 % rabatt.

Leder kan også bli med sammen med verneombudet. Pris for leder: kr 4500.

INTENSIVKURS – INNFØRING I VERNETJENESTEN: (for verneombud med tilstrekkelig grunnkompetanse innen Arbeidsmiljø og HMS)

Innhold: Formålet med vernetjenesten, rettigheter og plikter, organisering av vernetjenesten, saksgang, krav til vernetjenesten, virkemidler i vernearbeidet, kontrolltiltak og varsling.

3 formiddager. Medlemspris: kr 4500.

FOR MER INFORMASJON: Øystein Grytøyr

Seniorkonsulent Arbeidsmiljøsenteret

Tlf.: 47 24 78 35 oystein@arbeidsmiljo.no

Kunnskap er et konkurransefortrinn. Det lønner seg å være medlem!

FRISØR 2 / 2024 86

NFVB LANDSMØTE 2025

Hold av datoen FREDAG 4. APRIL

LILLESTRØM

OVERORDNET MÅLSTYRING

Landsmøtet er NFVBs øverste politiske organ. Det drøfter bransjepolitiske saker og fastsetter overordnede mål for NFVBs virksomhet. Medlemsbedrifter og laug kan komme med forslag til saker til behandling. Forslaget fremsettes til styret, som gir sin innstilling til forslaget. Fristen for innsendelse av forslag er åtte uker før landsmøtet 4. april, det vil si 7. februar 2025.

BRUK DIN PÅVIRKNINGSKRAFT

NFVB er bransjens kraftsentrum. Medlemmenes stemmer blir hørt, og betyr mye på mange arenaer. Alle har både ansvar for og mulighet til å påvirke egen jobbhverdag gjennom det arbeid NFVB gjør.

Enten du deltar selv eller gir din fullmakt til et laug eller andre, så oppfordrer vi til å bruke din stemme aktivt for å fremme bransjens interesser.

87 FRISØR 2 / 2023
NFVBs styre i perioden 2023 – 2025 er Julie Rismoen, Guri Elisabeth Andreassen, Aksel Reksten, Espen Sævold, Lisa Fosseli Bjorvand, Gunn Hege S. Sirevåg og Carina Dahl Aspeli.

Beauty is Business 2025 vil foregå lørdag 5. april i Nova Spektrum, Lillestrøm. Legg det inn i kalenderen allerede nå.

STERKT FELLESSKAP

NFVB med sine rundt 1400 medlemssalonger er tilknyttet NHO gjennom landsforeningen NHO Service og Handel med ca 7100 medlemmer og 88000 årsverk. NHO-fellesskapet består av over 33000 medlemmer med over 700000 årsverk.

FØLG OSS!

LAG DEG EN SNARVEI TIL NFVB.NO

Legg inn en snarvei på mobilen din. 1. Du klikker bare på -symbolet 2. Legg til på Hjem-skjerm

På nfvb.no finner du nytt og nyttig fra bransjen, spennende intervjuer, ledig stilling-annonser, impulser og kursoversikt. ALLE MAGASINENE

NFVB er aktive i sosiale medier, der vi både formidler NFVB-informasjon og deler andre aktuelle bransjesaker. Følg, lik og del…

→ Facebook: Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB)

→ Instagram: nfvb_insta

→ TikTok: nfvb_tiktok

Har du spørsmål om medlemsskap eller medlemsfordeler, kontakt Celina: celina@nfvb.no

Mobil: 482 28 165

Som medlem hos NFVB og NHO har du tilgang til mange fordeler, fra økonomiske til bransjepolitiske.

Medlemsfordeler du har tilgang på:

1. Juridisk hjelp i arbeidsrett

2. Eksperthjelp og kurs i HMS, drift, pensjon mm.

3. Digitale håndbøker i HMS, ledelse og personal

4. Lederprogram for frisører og hudpleiere

5. Relevante kurs til medlemspris

6. Svært god pensjonsavtale

7. Gunstige forsikringer

8. Gode garantiordninger

9. Lokale kontakter/nettverk

10. Rabatterte fordeler/innkjøp

11. Nyttige verktøy (veiledere, kontrakter mm.)

12. Politisk gjennomslagskraft

13. Kunnskapsutviklende konkurranser

14. Møteplasser og arrangementer BRUK MEDLEMSFORDELENE DINE!

FRISØR 2 / 2024 88
Les mer om medlemsfordelene på www.nfvb.no
FINNES OGSÅ PÅ NETT NFVB.NO / MAGASINER
SETT AV DATOEN!
LØRDAG 5. APRIL - NOVA SPEKTRUM

AKTIVITETS KALENDER

MESSER, KONKURRANSER OG KONFERANSER

22.06 – 24.06

23.07 – 25.07

07.09 – 08.09

21.09 – 22.09

29.09 – 30.09

International Beauty Show / IBS Las Vegas + International Esthetics, Cosmetics & Spa Conferences

Sted: Las Vegas, USA

Info: www.ibslasvegas.com + www.iecsc.com/

Cosmoprof North America

Sted: Las Vegas, USA

Info: www.cosmoprofnorthamerica.com/

Cosmetica Dortmund

Sted: Dortmund, Tyskland

Info: www.cosmetica.de

Cosmetica Wiesbaden

Sted: Wiesbaden, Tyskland  Info: www.cosmetica.de

Professional Beauty North

Sted: Manchester, England  Info: www.professionalbeauty.co.uk

12.10 - 14.10

OMC Hairworld / VM i frisering

MCB by Beauté Selection Paris

Sted: Paris, Frankrike  Info: www.omchairworld.com og www.salonmcb.com

LANDSLAGET

12.10 – 14.10

13.10

13.10 – 14.10

13.10 – 14.10

18.10 – 20.10

Salon International

Sted: London, England  Info: hji.co.uk/salon-international

Alternative Hair Show

Sted: London, England  Info: www.alternativehair.org

Olympia Beauty

Sted: London, England Info: www.olympiabeauty.co.uk

International Esthetics, Cosmetics & Spa Conferences

Sted: Fort Lauderdale, USA  Info: www.iecsc.com/

Salon Look Internacional

Sted: Madrid, Spania  Info: www.ifema.es/salonlook 26.10

Hår & Velvære

Sted: Scandic Parken Hotell, Ålesund  Info: Ålesund og omegn Frisør- og velværelaug

01.11 – 03.11

Baltic Beauty

Sted: Riga, Latvia  Info: www.bt1.lv/bb  02.11 – 03.11

Hårmessen 2024

Sted: Clarion Hotel Air, Sola Info: Sandnes & Jæren frisørlaug 14.11

Handlekraft / Kommunikasjonskraft / Arbeidskraft

LILLE

16.11

16.11 – 17.11

Sted: Oslo Event Hub Info: NHO Service og Handel

Frisöreventet

Sted: Malmø Info: www.frisoreventet.se/

Cosmetica Berlin

Sted: Berlin, Tyskland Info: www.cosmetica.de

Maleriets kraft

I våres åpnet Odd Nerdrum, en av Norges absolutt fremste kunstnere, Nerdrum museum i et gammelt fabrikkbygg utenfor vakre Stavern. Det er en imponerende samling som presenteres, og Nerdrums verker skaper alltid diskusjon, både med farge, teknikk og komposisjon. Man kan uansett være enige om at dette er godt utført kunsthåndverk.

Jeg har i denne lille spalten flere ganger før beskrevet hvordan kunst påvirker, og at du kan trekke betydningen av kunst veldig langt. Det skjer noe i hodet ditt, det utløser blant annet noen kreative krefter, og det kan man jo bruke til så mangt…

Selv har jeg knapt holdt i en pensel, men jeg trives godt på museer og gallerier. Jeg liker også at husets vegger ikke står tomme, men fylles med noe som gleder og inspirerer. Jeg tenker at det er viktig, at det gir en usynlig energi. Du tenker kanskje ikke så mye på det i hverdagen, men forestill deg klinisk hvite vegger og sterile rom. Det kan fort bli en smule deprimerende.

Nerdrums kunst får jeg nok aldri råd til å kjøpe annet enn som plakater, men det er en rimelig investering å oppsøke hans museum. Tanken er også at jeg som pensjonist skal sitte ved et staffeli og skape noe eget, som sikkert aldri vil finne en kjøper. Det er ikke sikkert jeg vil henge det på egen vegg heller, men det spiller ingen rolle. Det handler om å leke, utfordre egne ideer, være i mental bevegelse. Gleder meg til neste reise i kunstens verden.

89 FRISØR 2 / 2023 jarl@nfvb.no
REDAKTØRENS
innspill...
Følg NFVB Landslaget på NFVB SOME
Nerdrum museum i Stavern er en reise verd. Museet er innholdsrikt, maleriene setter mange tanker i sving, og omgivelsene ved Sjøparken egner seg til å lufte tankene etter besøket. Det var reklamen.

Vi jobber for deg!

Administrerende direktør

ANNE MARI HALSAN

anne.mari.halsan@nfvb.no

Tlf: 911 06 2 79

Redaktør

JARL MARTIN GARDER

jarl@nfvb.no

Tlf: 909 82 301

Programsjef - Strategisk utviklingsprogram VIBEKE SCHEELE MOE

vibeke.scheele.moe@nfvb.no

Mobil: 975 60 956

Konsulent/Prosjektleder JAN KRISTIAN PETTERSEN

jankristian@nfvb.no

Tlf: 990 08 937

Administrasjonskoordinator CELINA KJØNIKSEN

celina@nfvb.no

Tlf: 482 28 165

Få mer ut av medlemskapet!

Som medlem hos NFVB og NHO har du tilgang til mange fordeler, fra økonomiske til bransjepolitiske. Vi anbefaler at du blir bedre kjent med hva bedriften din kan få ut av medlemskapet i din egen bransjeforening og landets største arbeidsgiverorganisasjon.

Bruk sjekklisten og kryss av for at du bruker alle medlemsfordelene dine!

www.nfvb.no

Som medlem hos oss har du tilgang til juridisk hjelp, forsikringer, pensjonsordning, rådgiving, nyttige verktøy, kurs og arrangementer. Det gir deg TRYGGHET, PÅVIRKNINGSKRAFT og UTVIKLINGSMULIGHETER!

SOM
MEDLEM I NFVB STÅR DU ALDRI ALENE!
Meld deg inn i dag! www.nfvb.no

BEACH STYLE CREME

Nyheten Beach Style Creme er laget med upcycled sargassotang og gir luftig volum og tekstur, vektløs fuktighet og formbart hold med en matt finish. Skap den perfekte beach looken i sommer, for alle hårtyper og lengder.

NYHET! Distribueres av Tendenz Hårpleie AS tel. 22925000
Les mer her

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.