Page 1


Voorwoord

Keer op keer brengt ons Team jullie een zeer mooie uitgave. Ook deze de keer hebben we weer eens hard ons best gedaan om de eerste van de maand de uitgave op tijd klaar te hebben. Een bewijs dat de reporters niet stil hebben gezeten ondanks het mooi zomerweer erweer en de eindexamens. Deze maand verwelkomen we DeathLess en Hironius die het wereldnieuws voor Kappa zullen schrijven, schrijven, Ephor die vanaf het heden Iota op zich zal nemen en tevens ook topspeler op Gamma, canisius die daar het wereldnieuws op zich zal nemen. ne In het vooruitzicht hebben we Uitgave # 12, wanneer Grepolis Times reeds 1 Jaar zal bestaan. Verder wens ik jullie veel leesplezier met de 10e uitgave van de Grepolis Times!

Het Grepolis Times Team

Artikel Voorwoord Alpha Beta Gamma Zeta Eta Theta Iota Zwarte Band in Zeeaanvallen Interview met Skullyhoofd Verhaal Communitywedstrijd Grepolis.nl Reporters Gezocht! Credits

Pagina 2 3 5 10 15 21 29 33 42 45 47 51 53 56 57

2


Alpha

Written By Ciberth Hoewel de maand juni voor de meeste een een drukke tijd is (examens, (exa vroege vakanties, ...) wilden den we jullie toch niet van een leuk artikel weerhouden. Ik sprak spr vorige keer over een volledig nieuw concept en de plannen zijn er! Deze D speciale actie zal echter nog even en uitgesteld worden zodat het onmiddellijk nmiddellijk perfect en leuk is.

Deze maand gaan we het met Alpha eens proberen traditioneel wat zaken te beschrijven. Allereerst hoop ik ten zeerste dat ik geen verkeerde informatie vertel. Is dit wel het geval, stuur mij dan een mailtje (forum of ingame).

Laten we allereerst eens kijken naar de ranglijst, er is namelijk heel wat veranderd de laatste tijd.

Het eerste wat opvalt is dat U FAILED van de troon is gestoten! Laten we dat straks eens van dichtbij bekijken. Als we de top 12 verder ontleden, herkennen we 2 massa-allianties: Magic Soul Demons en The Roman Warriors*.. Er is in het verleden al vaak gespeculeerd geweest dat massa’s niet blijven bestaan en daarom ga ik hier ook niet zo diep op in. We zien dat Triade toch wel een zekere voorsprong heeft heeft genomen op theoi thalassa en Silverlight staat ook op een mooie 11e plaats. De vorige edities stonden reeds in teken van deze vetes, en we willen willen dit verhaal niet uitmelken.

3


Falanx en De Koffieleuten doen het zeer goed. Ze staan met respectievelijk 53 en 35 leden in een mooie ranglijst. Hun gemiddeld aantal punten ligt dan ook relatief hoog! Ik heb de fusies tot het laatste bewaard. De Orde van het Zwaard en Promachus zijn de top binnen gekomen door samen te strijden. Bondgenoten fuseerden en men bekwam een nieuwe alliantie die hoger scoorde in de ranglijst. Of deze allianties het lang uithouden valt nog maar te bezien, we wensen ze het beste toe maar we kunnen ons voorstellen dat een fusie van soms wel 5 allianties niet gemakkelijk kan zijn! (zie Promachus (en Promachus II) = Het Cerberus Verbond, S.P.Q.R.,Kingdom.of.Fury, Umbris Reges en later Concordia)

De grootste fusie is natuurlijk die van TMS en HE. Coniunctus viribus en Auctoritas werden geboren. Deze reformatie, hervorming of verandering is een doordachte zaak. We zitten nu met 2 zusterallianties die de 1e en 3e plaats op de ranglijst hebben. Een goed doordachte zaak lijkt me! Indien de leiding alles in goede banen kan sturen ziet wereld alpha er een stuk anders uit door deze grootmachten. Zal er reactie komen van andere allianties?Zijn fusies uit bondgenoten enkel gericht op een hogere plaats in de ranglijst? Zullen er hierdoor nog grotere fusies komen? Houden bondgenoten op te bestaan en ontstaan er gewoon grote oorlogen? De toekomst zal het uitwijzen! We houden jullie op de hoogte!

Om af te ronden ga ik de speciale actie al eens inleiden. Het doel van (alpha) voor de volgende Times is een ‘simulatiespel’ te organiseren. Concreet wil dit zeggen dat er 1 of meerdere situaties beschreven zullen worden en we vragen aan enkele topspelers om hun reactie te beschrijven. Op deze manier zien we hoe spelers uit de top 50 zouden reageren indien ze plotseling massaal veel aanvallen zouden binnen krijgen. Zijn er verschillen? Wat is de beste techniek? Dit spel staat in teken om informatie op te doen hoe men het best reageert.

Ben je geïnteresseerd? Wil je zelf antwoorden? Stuur mij dan een PM (bij voorkeur ingame).

Alvast bedankt en tot de volgende keer!

4


Beta

Written by Grepolisanne Het einde van ARCANIS, begin van een oorlog? Op 30 mei 2011 werd ARCANIS opgeheven en stapten de 2 laatste leden van de alliantie, Raul en Cheersch, over naar Kingdom of Minos. Deze gebeurtenis leek eerst niet erg belangrijk in de grote Beta--wereld, maar niets is minder waar. De overstap van de 2 strijdmakkers strijdmak zorgde voor een heuse oorlog tussen 2 bondgenoten. Kingdom of Minos had in vroegere tijden een bondgenootschap met Praetorian, een van de toenmalige top-allianties. allianties. De oorlog die ze samen voerden tegen Leonidas was een van de beteren van deze wereld. wereld. Langs beide kanten werd hard gevochten, steden vlogen over en weer, maar er bleef toch een gevoel van respect tussen de 2 kampen. Toen Praetorian en Vesta zich verenigden in VESTA MURENA bleef het bondgenootschap met Kingdom of Minos behouden. Sindsdien Sindsdien vormden ze een sterk blok in het zuiden van Beta. Toen Leonidas een onderdeel werd van The BrotherhooD, werden ze automatisch ook een aanvalsdoel voor Kingdom of Minos, terwijl VESTA MURENA zich bezig hield met het voormalige Ghost, wat nu Illuminated Ghosts osts is. Omdat VESTA MURENA ook met Asgard een bondgenootschap had, werd een drieluik gevormd. Later werd Uniti Graeci Proeilators hieraan toegevoegd en vochten deze 4 allianties samen met hetzelfde doel. “Waar het eigenlijk allemaal op neerkomt is dat we altijd nauw samenwerkten met de leden uit Praetorian.” vertelde hiedow “Hierbij denk ik niet alleen aan Raul, maar ook aan spelers als Kurosawa.” Na heel wat strubbelingen in VESTA MURENA en Asgard, waardoor K.G.B. en Arcanis ontstonden, zijn verschillende ende spelers vertrokken. Kingdom of Minos heeft met hen aan tafel gezeten en hen geholpen waar het kon. Omdat de neuzen echter niet dezelfde kant uit stonden, liep het toch nog fout met K.G.B.. Ondertussen kreeg ook Arcanis het moeilijk en had Asgard verschillende verschillende spelers van The BrotherhooD heropgenomen. Omdat dit zonder overleg gebeurde, voelde Kingdom of Minos zich bedrogen. “We kregen te horen van Jackjr1971 dat het doorging, ongeacht onze mening. meni g. We moesten ons er maar bij neerleggen.” Verschillende kleine, onnuttige probleempjes vertroebelden de relatie tussen KoM en Asgard nog meer. Elk klein akkefietje werd opgeblazen tot een groot probleem. “Soms werd er zelfs gescholden of geroddeld langs beide kanten.”

5


Dat Cheersch en Raul uit Arcanis overstapten naar KoM, was echter de druppel die de emmer deed overlopen. “Ze waren wel degelijk goed op de hoogte over de oorlog tussen ons en Arcanis, dit zou geen enkele bondgenoot zomaar laten voorbijgaan” zegt Jackjr1971, terwijl Kingdom of Minos vooral terugwijst naar de ‘geheime’ banden tussen Asgard en Leonidas en het toetreden van sommige leden van The BrotherhooD, waar ze een oorlog mee voerden. Hierna werd de bondgenootschap opgeheven en er ontstond een oorlog. Het vierkamp spatte uiteen. Dit belooft nog vele spannende veldslagen! “We zijn momenteel ook in oorlog met Illuminated Ghosts,” zegt Jackjr “want al een paar dagen lang worden steden overgenomen langs beide kanten. Het grootste voordeel van deze oorlogen is de vele gevechtspunten en cultuurpunten die het met zich meebrengt. We kunnen ook allemaal ‘bob-de-bouwer’ gaan spelen en enkel stadsfeesten geven tot we weer een nieuwe stad kunnen veroveren, maar wij van Asgard doen dit toch liever met zegetochten. In de afgelopen maand was ik 3 dagen na elkaar aanvaller van de dag, zodat ik weer nieuwe steden kon veroveren.” “Tussen mij en Cheersch is in principe niets gebeurd; alleen vindt hij het schijnbaar niet leuk dat ik verschillende van zijn vriendjes heb aangevallen, waardoor ze gestopt zijn. Waarschijnlijk was hij daarom in de vorige uitgave van Grepolis Times zo negatief over mij. Hij heeft allerlei dingen over mij gezegd die absoluut niet waar zijn. Ik heb nooit iemand telefonisch geïntimideerd, zoals hij zegt. Hij heeft persoonlijke dingen die ik hem toevertrouwde doorverteld en aan de grote klok gehangen. Als hij denkt me zo te kunnen overwinnen, dan heeft hij het wel grondig mis.” “Ik heb inmiddels 2 steden van hem kunnen innemen en wanneer ik weer voldoende cultuurpunten heb verzameld, zal ik weer een stad van hem veroveren. Hij moet dan niet weer gaan roepen dat hij ze aan me heeft geschonken, want dat is absoluut niet waar.”

6


Het einde van een ‘strijd’, begin van een nieuwe heerschappij? De oplettende spelers van Beta zullen het wel gemerkt hebben: Santorini, die lange tijd de meeste punten van heel de wereld bezat, werd van de eerste plaats gestoten. Solange, het enige lid van Amazonia stak Santorini verschillend malen voorbij deze maand. Wie nog een nek-aan-nekrace verwacht, krijgt waarschijnlijk ongelijk: dit verhaal krijgt binnenkort een staartje. Het verhaal van … Santorini: “Ik zal de situatie tussen mij en Solange omschrijven als een spannende race vanaf de zijlijn. In werkelijkheid heb ik al contact gehad met Solange en aangegeven dat Santorini nu al zolang op de eerste plaats staat dat het tijd is voor een ander. Je bent 3 dagen bezig met intensief grondstoffen verplaatsen en te feesten om cultuupunten te verezamelen en dorpen te veroveren. Op lange termijn gaat dit wat stom worden, waar is grepolis voor bedoeld? Is het om eerste te staan of is het om het spel te spelen samen met gewaardeerde medespelers? Ik haal het spelplezier uit het tweede, een goede aanval opzetten waarbij je op de seconde toe nauwkeurig plant, biedt meer uitdaging dan grondstoffen verplaatsen.”

“Hoe ik naar Solange kijk? Ik heb veel respect voor de speelster dat ze helemaal in haar eentje zich zo omhoog heeft weten te werken als zelfstandig ondernemer in de oceanen. In mijn geval heb ik een geweldige alliantie onder mij, Kingdom of Minos, waar ik voor lange tijd mijn eerste plaats aan heb te danken.” “Als je tussen de regels door leest zie je dat ik niet zo bezig ben met de eerste plaats, maar met het spelplezier en mijn alliantie. Hier zitten gedreven spelers die net zo goed op de eerste plaats kunnen staan, echter spelen we dit spel samen als een hecht team. Ik richt me persoonlijk op dit moment tegen Feniks.” “Ik meen dat we op dit moment 159 dorpen hebben veroverd en 2 verloren in de strijd tegen Feniks.... dat zijn toch mooiere statistieken dan de eerste plaats? Dat is slecht een leuke bijkomstigheid. Ode aan Kingdom of Minos.”

Gloria victis Roem aan allen die overwonnen zijn 7


Het verhaal van … Solange: “Heel lang heb ik op tien steden afstand van Santorini gestaan. Hij had een strak schema om iedere twee dagen een stad erbij te nemen. Dat deed hij d.m.v. farmen, want hij voerde nauwelijks oorlog. Wanneer je zoveel steden hebt als wij, is oorlog voeren minder relevant voor je cp (maar alles is meegenomen). Ik haalde meer gevechtspunten dan Santorini, maar dat bracht me niet snel dichterbij.” “Toen heb ik besloten mijn eilanden te optimaliseren naar grondstoffen en ruilmogelijkheden met boerendorpen. Ik heb steden geruild met andere spelers om precies de goede grondstoffenmix te krijgen op eilanden die zo dicht mogelijk bij elkaar lagen. Zo kon ik op veel plaatsen twee stadsfeesten per dag houden. Tegelijkertijd wakkerde ik mijn oorlog met de alliantie Fenix Knights aan, om gevechtspunten te verkijrgen en steden kwijt te raken die aan de rand van mijn gebied lagen. Deze konden minder bijdragen aan de handel in grondstoffen.”

Solange heeft de award Plunderaar van de dag ongeveer 65 x. Een puike prestatie. “Zo begon ik in te lopen op Santorini. Dat ging echter langzaam. Toen de afstand nog zeven steden was, werd Santorini inactief. Daarom haalde ik hem bij. Toen kreeg ik een berichtje van Santorini: er was een nieuwe accounthouder, die minder wilde farmen en meer wilde vechten. Hij trok zich dus terug uit de strijd om de 1ste plaats. Daarna zijn wel nog wel een paar keer van plek verwisseld, omdat ik besloot drie nieuwe steden te stichten om een eiland vol te krijgen. Van Santorini's alliantie Kingdom of Minos heb ik niks gehoord. In het verleden hebben ze wel gevraagd of ik lid wilde worden, want dan zouden ze mij helpen met het verkrijgen van de cp. Maar ik ben altijd een alleenspeler geweest en wilde dat graag blijven.” “In principe heb ik nu een balans gevonden waarmee ik de cp-opbrengst zo optimaliseer dat ik nauwelijks meer ben bij te houden. Dat kost me echter zoveel tijd dat het niet leuk meer is. Ik kan mijn tijd beter gebruiken voor privézaken nu.” “Daarom heb ik besloten met Grepolis te stoppen. Ik sta nu op nummer 1 op de puntenranglijst en in de top tien van beste strijders. Een mooi hoogtepunt om afscheid bij te nemen. Op mijn profiel staat een afscheidsboodschap. Ik wens iedereen veel plezier toe in Beta zonder mij.” Dit is dan ook het afscheid van een legende uit Beta. In haar eentje schopte ze het naar de eerste plaats en op een hoogtepunt neemt ze afscheid. Dit is voor andere spelers een mooie kans om ook hogerop te klimmen. Maar ervaring leert ons dat in de vakantiemaanden zeer veel spelers stoppen. Met de 2 maanden zomervakantie is er een risico dat meerdere grote én kleine spelers zullen stoppen. Hoe zal Beta eruit zien in september? Solange zal alvast nooit vergeten worden op Beta!

8


Het einde van de wereld, begin van een samenwerking? Bij de allianties staat Ducks from Hell op de eerste plaats. Hoewel ze begin deze maand op een dag 15 miljoen punten verloren, blijven ze deze plaats behouden. De reden van het puntenverlies is simpel: na een mislukte fusie met Acasius splitsten de twee groepen zich weer op. Beiden werden ze weer zelfstandig, of niet? Ducks from Hell en Acasius hadden al een bondgenootschap. Toen er allerlei berichten over spelversie 2.0 en een groots eindspel bekend raakten, leek het voor beide allianties een goed plan om te fuseren. De kans op winst is namelijk groter Omdat het eindspel toch niet kwam, en vele ex-Acasius-spelers weer terug afzonderlijk wilden spelen en dit ook duidelijk maakten aan Coolmamsie en Cuprake, gingen ze weer uit elkaar. Een groep spelers richtte opnieuw Acasius op. “We zijn hier zeker niet verzwakt uitgekomen. Onze vijanden moeten het nu tegen 2 allianties opnemen in plaats van te vechten tegen een van de twee. Ook al hebben we volgens de statistieken punten verloren, toch zijn we ze niet kwijt: ze zitten veilig in Acasius. Als het eindspel terug in zicht is, zullen we weer fusioneren.” klinkt het. Dit heeft ook de banden tussen beide allianties wat versterkt. Voordien waren ze al trouwe bondgenoten, maar de ‘mislukte’ fusie heeft bijgedragen aan een nog groter samenhorigheidsgevoel. Sommigen zeggen zelfs: “Acasius mag je zien als een onderdeel van Ducks from Hell!”

In de bovenstaande grafieken kan je ook duidelijk zien wat er gebeurde. Ducks from Hell (links) verloor wat punten, maar ze raken er weer stilletjes bovenop terwijl Acasius (rechts) van nul meteen is opgelopen tot ongeveer 14 miljoen punten en later enkel gestegen zijn. Oproep: Ik hoop dat jullie genoten hebben van deze reportages over wereld Beta. Echter wil ik een oproep lanceren aan iedereen die graag dit blad met plezier leest: contacteer mij wanneer je zelf iets opmerkelijks te weten bent gekomen. Je moet niet twijfelen; elk nieuwtje is welkom! Ik ben ingame en op het forum te bereiken onder de naam Grepolisanne Groet, Anne Met dank aan: Jackjr1971, hiedow, Solange, Santorini, Frederikvanhaecke, Coolmamsie, Egbert Kroon, Dagobert 3

9


Gamma Written by Canisius Gamma neemt afscheid van een markante en zeer gewaardeerde speler, Theos. Zelf heb ik hem ontmoet toen we beide in verschillende stammen zaten en er een pm wisseling op gang kwam. Op zondagochtend terwijl de rest nog in bed lag, filosofeerden we over het wel en wee van Gamma en deze gesprekken legden de basis om een BG loze stam RIP op te richten. Theos was de jongste leider daarvan, maar wel de meest technisch onderbouwde en hij bleef altijd rustig, wat er ook speelde Wil je iets over jezelf of RL bezigheden zeggen? Mijn naam is Joep, ben 19 jaar en ik studeer in Eindhoven. Ik ben op het AF nog lekker actief in het grafisch gedeelte, een vrij recent gevonden interesse! Misschien, Miss met de juiste instellingen, dat ik in een volgende wereld weer eens begin... Wat is de reden dat je stopt? De reden dat ik stop is vrij simpel: sim verveling en eentonigheid. Ik kon me er de laatste maanden niet toe zetten om wéér een reeks aanvallen op op iemand af te sturen, wéér een dorpje te pakken, wéér dat dorpje volstampen, en verder gaan met de volgende. Ook heeft internen me behoorlijk opgebroken! Als er geen spanning in zit, is de fun ook snel weg. Wat zijn je hoogte/dieptepunten geweest? Hmmm.... hoogtepunten... het eerste wat me binnen schiet is toch wel het moment dat RIP echt van de grond kwam! Persoonlijke hoogtepunten heb ik niet, grepo is wat mij betreft geen podium om individuele klasse te laten zien. Natuurlijk zijn er momenten dat ik triomfantelijk omfantelijk achter m'n scherm zat na een nagenoeg perfect getimede aanvalreeks, maar dat is niet echt bijzonder op wereld-niveau. wereld niveau. de oprichting van RIP daarentegen aarentegen had dus wel impact! Dieptepunten, ook moeilijk! Achteraf gezien was de laatste maand in Chaos Chaos Crew (jaja, toen nog een topalliantie!) een behoorlijk dieptepunt, maar dat heeft er meer mee te maken dat ik als enige leider zo'n 3-4 4 uur per dag bezig was de ally te runnen. Speltechnisch gezien is mijn grootste dieptepunt de periode waarin ik begon in in te zien dat RIP gedoemd was te falen.. het concept is wat mij betreft nog steeds feilloos, maar dan moet elk lid voldoende actief zijn. (ik kan het niet laten het te vergelijken met communisme... in theorie ook geweldig, maar in praktijk valt het vies tegen! te Hoe kijk je tegen BG’s en PBG’s PBG’ aan? Voor mij is er maar 1 reden die een BG waardevol maakt, en dat is als die BG aan de andere kant van de vijand ligt, en je zo samen die vijand insluit. Een BG nemen omdat je in elkaars gebied ligt betekent eigenlijk eigenlijk dat de leiders van beide partijen te trots zijn hun leiding op te geven en samen te gaan. Heb je een grensvlak tussen twee BG's, dan levert dat altijd conflicten op. Fuseren de allianties, dan is dat opgelost en bovendien heb je betere en snellere communicatie, communicatie, en je hebt sneller iets voor elkaar over! PBG's 's zijn wat mij betreft ook onzin...

10


Wat zie jij als verbeterpunten voor Grepolis? Ik weet niet hoe ze het zouden moeten doen, maar er moet iets gevonden worden op het herhaaldelijke. De 51e stad is niet boeiender dan de 30 daarvoor. er zit geen winst op. (jeej, weer 250 vuurtjes meer.. bovenop de 6k die je al had.) Daarnaast moet het meer "manageable" worden. Op TW kun je makkelijk 500-1000 steden beheren, hier is 100 al echt een dagtaak. één ding waar ik me altijd aan ergerde is dat je zelfs met bestuurder zegetochten apart moet aanklikken. maak gewoon een knop dat ze automatisch in al je steden beginnen! (of zoveel als je er kan..) Wie zie je als sterke speler/stam op het moment? Ik heb altijd al bewondering gehad voor Xanthos von S, die heeft vanaf het begin GtZ geleid, en is er altijd enthousiast onder gebleven. Ik weet uit ervaring hoeveel tijd er in gaat zitten, en ik had na een paar maanden leiderschap toch echt even een break nodig! Een alliantie waar ik bewondering voor heb is Vrijbuiters, ik weet niet waarom, maar als ik daar in de buurt had gezeten was ik zonder twijfelen bij gegaan. zitten een groot aantal mensen in met verstand van het spelletje, die ook nog eens heel gezellig kunnen zijn. (heb ik van horen zeggen :-)) verder laat ik me liever niet uit over goede spelers/allianties. daar hebben we de ranglijsten voor hè. ;-)

Ik vind Gamma persoonlijk al vrij lang dood, hoe zie jij dat? Wat gamma betreft, ik denk dat Innogames niet lang meer moet wachten met het eindspel hiero! Elke dag stoppen er spelers, en hoe langer het zo doorkabbelt, hoe saaier het wordt. Een sprekend voorbeeld is Gioi tou Zeus, mijn huidige alliantie. de laatste maanden wordt er meer intern overgenomen dan extern! Ook al help ik daar nu een handje aan mee, het zou eigenlijk niet nodig mogen zijn.

Wat is je visie op de toekomst van Gamma? Dit sluit eigenlijk aan bij de vorige vraag. Gamma is dood omdat er te veel spelers stoppen, en de rest daarom bijna genoodzaakt is inactievelingen over te nemen. Dit haalt de fun eruit, waardoor er nog meer stoppen, en zo verder. Om de één of andere reden ontbreekt het gamma gewoon aan grote oorlogen. Ook al is de laatste tijd GOO met GA in de clinch geraakt, veel meer is er niet. dit is misschien mede doordat er enorme BG's gesloten werden (TT-GOO-Elysion en watnogmeer). Uiteraard mogen zij dit zelf beslissen, maar op die manier kunnen die groepen spelers nog maar weinig kanten op. eigenlijk kun je dus zeggen dat BG's gamma gedood hebben! (om maar terug te komen op vraag 4 ;-))

11


Wat vind je van de mods? Mod’s zijn prima.. heb er nooit echt problemen mee gehad. Enige is dat de meeste mods helemaal niet veel van het spelletje weten! Met een spelinhoudelijke vraag heb ik tientallen berichten over en weer gestuurd met de support, en van elke mod kreeg ik een ander (of onduidelijk) antwoord. Ik denk dat ze de kanalen met innogames klein moeten houden, zodat ze bij een lastige vraag ook contact kunnen opnemen met de ontwikkelaars.

Wil je nog iets anders kwijt? Een beetje als tip naar spelers: probeer niet zomaar iets te doen (denk na over je legersamenstelling, posities van steden, cluster), en zorg dat je het spelletje door en door kent! Als ik je midden in de nacht wakker maak, moet jij me kunnen vertellen wat de aanvalskracht is van een ruiter. ;-) Verder nog even dit: iedereen succes op gamma, ik volg het nog zeker wel een tijdje via AF. :-) Gamma HEDEN Gamma TOEKOMST

Er zijn 2 fusies recent geweest, VB met Gtz en Morag Tong met Opa en de amazones. De gammastats kan iedereen zelf terug vinden op de desbetreffende site, R.I.P is nog steeds de stam met hoogste puntengemiddelde. Aangezien ik zelf al half jaartje zwaar verminderd actief ben op Gamma vanwege de doodsheid ervan, heb ik een aantal spelers die ook op Gamma vanaf het eerste uur spelen een tweetal vragen gesteld hoe zij het zien. Mijn vragen waren: - Wat vind je van Gamma op het moment (m.i. Saai, veel stoppers, weinig oorlog) Hoe zie je de toekomst van Gamma? 0010 uit LTFP Het lijkt een beetje op een overgangswereld. de echte vroege starters concentreerden zich vooral op alfa en beta. Ik ook, maar daar was ik niet zo goed gestart. degenen die daar al spelen en die daar al massa's steden hebben gaan niet meer op gamma spelen. Ik amuseer me hier nog steeds. Er zijn inderdaad vrij veel stoppers geweest, maar ik denk dat die er stilletjes aan uit zijn. De spelers die er nu nog zitten willen blijven op gamma en willen er weer wat beleven. Dat zie je ook aan de stats. Er komen fusies en doordachte bg's, er worden weer meer steden veroverd. De allianties zijn zich aan het voorbereiden op weer iets groots. ze willen weer actie, en die zal er nu komen. Gamma begint weer te bruisen. Ik ben er zeker van dat het nog héél boeiend zal worden op gamma, Gamma is nog niet uitgespeeld!

12


Mschellingerhout uit VB Gamma begint juist weer aantrekking te worden, voor ons dan. We hebben een grote uitdaging gevonden en die zal ongetwijfeld uitlopen in een oorlog op Gamma. Gamma kan best saai zijn. Grote spelers stoppen omdat er geen uitdaging in het spel zit. Te kleine spelers aanvallen is niet echt een uitdaging, vind ik. Degene die stoppen worden meestal intern overgenomen door alliantie leden. Internen is saai werk en eigenlijk staat de alliantie stil met groeien. Ik hoop dat ze nog wat gaan doen met wereldwonderen. Misschien dat spelers dan nog een uitdaging hebben en niet stoppen. Ik ben op Gamma begonnen met mijn eerste online spelletje. Daardoor ben ik niet echt van plan om hier te stoppen. Ik wil het einde meemaken, wat dat ook mag inhouden, en daarna zien we wel verder. Ik hoop dat er tot het einde, flink veel gevochten gaat worden. Xanthos von S ex Gtz nu VB Gamma is dan voor sommigen misschien wel saai, voor anderen dan weer niet. Veel hangt af van je ligging en je kolonisatiestrategie: ik heb bv van in het begin bewust voor verschillende clusters gekozen (sommigen noemen dit dom, maar ik heb daar tot nu toe geen spijt van) zodat er altijd wel ergens iets te beleven valt. Verder bepaal je volgens mij zelf hoe saai of hoe spannend het spelletje wordt: als je rustig blijft afwachten tot iemand je aanvalt, kan het wel heel saai worden, als je zelf voor wat actie zorgt, kan het leuk worden. Ik speel onder een andere naam op een andere server en lig daar van in het begin omringd door mijn ally en haar BG's, gevolg: weinig animo en weinig expansiemogelijkheden. Stoppers heb je overal, zo heeft GtZ te kampen gehad met enkele stoppers op vrij korte termijn, waardoor we dus genoodzaakt waren - om het spelplezier van de resterende actieve leden niet te bederven - om een oplossing te zoeken. Die oplossing is er gekomen in een fusie met Vrijbuiters. Of dit de juiste keuze was, zal de toekomst uitwijzen. De toekomst van Gamma: moeilijke vraag omdat er zoveel factoren zijn die een rol spelen. Je ziet hier en daar fusies dus we krijgen enkele grote, sterke allianties die het onder elkaar zullen uitvechten in hun respectievelijke grensgebieden. Misschien wordt de toekomst wel bepaald door de stoppers..... killerbeezzz uit TT Wij vinden het ook saai. We zitten eigenlijk op de update te wachten ( zoals Iota )Het bouwen van wereldwonderen zou het spel weer aantrekkelijk maken. Oorlog voeren heb je op een gegeven moment wel gezien. Hummy uit Elysion Heel saai idd, en zoals je zelf zegt veel stoppers. Als ik geen leider van Elysion was, was ik denk ik allang gestopt. Jammer dat er geen WW zijn gekomen bij gamma.

13


Djohanfantoom uit GA Gamma smacht naar een eindspel. Een echt eindspel. Ik heb het gevoel dat innogames nog niet weet hoe ze een wereld laten beĂŤindigen. Laten doodbloeden? Dit lijkt me meer en meer op een never endingstory... Doordat ik met mijn alliantie oorlog voer tegen GOO is er enigszins nog iets te beleven... zonder die oorlog was ik al lang gestopt. Maar ook dat begint een sleur te worden. De zomermaanden doen ook geen deugd aan het spel, veel spelers stoppen... ook bij ons. GOO is ook de enige alliantie waar ik -omwille van mijn ligging- oorlog kan tegen voeren. De oceanen zijn verdeeld, allianties liggen zelden nog door elkaar, eerder naast elkaar.. Eigenlijk zou voor een wereld start er een tijdslimiet moeten op geplakt worden met duidelijkheid over een eindspel...

Last but not least, RedWarDragon uit GOO De enige dame die ik vroeg om haar mening, vandaar dat het een wat uigebreidere reactie is. Ik vind gamma een aangename wereld. Dat komt omdat ik hier de grootste tijd van mijn grepolis carrière heb doorgebracht. Ik heb zeer veel bijzondere mensen leren kennen in de tijd dat ik op gamma speel. En daar doe ik het eigenlijk voor. Ik vind het heerlijk om met mensen te chatten, en zelfs te helpen met problemen in RL. Voor mij persoonlijk zal Gamma dus altijd leuk blijven. Andere mensen hadden daarentegen veel last van het grepo-virus gehad. (het stoppen van leden door gebrek aan actie) En dat vindt waarschijnlijk ook nog steeds plaats. Echter hebben we er bij GOO minder last van stoppers gezien we met elkaar in oorlog zijn, en daardoor meer actie hebben. Tot nu toe is de GOO-GA oorlog zelfs de grootste oorlog van Gamma ooit geweest. Veel stoppers bij GOO stoppen om RL situaties, en minder door het gebrek aan actie. Hoe zie ik de toekomst op gamma, goede vraag... hmm Natuurlijk zou ik het liefste willen zien dat GOO gewoon GOO blijft, en dat de band tussen de leden zal groeien. Ook zou het leuk zijn als mensen meer respect naar elkaar zouden tonen, ook in een oorlog. Ik zie het nog te vaak dat iemand wordt uitgescholden voor echt schandalige dingen, vanwege 1 aanval, of een overname. Terwijl andere mensen gewoon normaal tegen elkaar kunnen blijven doen, ondanks dat ze in een oorlog zitten. Verder zou ik willen dat de andere allianties wat meer actie krijgen, zodat Gamma uiteindelijk niet zal sterven aan te weinig leden. Dat zou zeer jammer zijn. En het blijft nog altijd spannend wie de winnaar uiteindelijk zal worden.

14


Zeta Written by Tirion Fordring Weer een nieuwe maand op Zeta, dus ook een nieuw Zeta Artikel, met deze maand een groot verslag over dĂŠ oorlog van wereld Zeta. Welke dat is, lees je later. Daarnaast wordt de maand weer kort samengevat en worden de gebeurtenissen van deze maand kort weergegeven. Veel plezier met het nieuwe Zeta artikel! 16 juni : la omertaomerta Enfusion fuseerde met -la 18 juni : Green dragon had als eerste 500.000 aanvals punten 26 juni : Enfusion heeft de koppositie van Beware overgenomen, overgenomen die lang op nummer 1 heeft gestaan De ranglijsten (4 4 juni tot 27 juni): juni Deze maand is er weer een hoop gebeurd in wereld Zeta. Het groeien van spelers begint langzaam angzaam af te nemen, maar nog steeds zit er wel schot in de zaak. Zo zijn Jennie310 en Dennis69 van plek omgewisseld en is Kwik Duck niet langer in de top 10, zijn plek is ingenomen door Mirella. Bij de allianties zijn er een paar grote veranderingen. De 1e grote verandering is dat Enfusion van plek 5 naar plek 1 is gegaan door een fusie met -La Omerta-. Dit betekent dat de tijd waarin Beware op 1 stond, wat ze toch aardig lang gelukt was, was voorbij is. Ook betekent dit dat er voor Odysseys Confederation wederom we een exit is in de top 3, ze staan nu 4de. Select staat nu op de 5e plaats, en ook Erotica is verder weggezakt en staat nu op plek 9. United Lions, waarvan de leiding is i vertrokken naar akatapaistos, is uit de top 10 verdwenen. verdwenen Bij de aanvallers zijn er maar een paar kleine veranderingen, Elysion Elysion staat niet meer in de top-3 3 omdat zijn account is opgeheven. Nu is Automaatje 2e en heeft Frontier de 3e plaats ingenomen. Voor de rest zijn Odysseys Confederation en Beware bezig met een opmars in de top 10. Bij de defensie blijkt de oorlog die wordt gevoerd tegen zowel Cosa Nostra als Select duidelijk. Samen amen hebben ze nog steeds 6 mensen in de top 10. Waarvan Bvandijk, Bva die eerder met een terugval val begon, begon toch weer wat omhoog begint te gaan in de top 10. De komende maanden zal de defensie ranglijsten zeker vol blijven met beware cosa nostra en Select, alhoewel een grote binnenkomst van Odysseys Confederation ook verwacht is.

15


De alliantie aanvalsranglijst is toch een redelijk stabiele lijst. Beware heeft zijn koppositie weer een maand weten te behouden, gevolgd door Odysseys Confederation die altijd hoog heeft gestaan, en Select. Hier na komt echter niet Mutua Fidelis maar Cosa Nostra, die duidelijk meer begint aan te vallen. Voor de rest zijn er weinig bijzonderheden. De ally defensie is natuurlijk heel voorspelbaar, Select Cosa Nostra en Beware staan hier ook hoog. Gevolgd door Erotica, die door zijn vele leden veel mogelijkheden tot het ontvangen van aanvallen heeft. Wat je nu uit deze ranglijsten kan vaststellen is dat de oorlog versus Select, maar ook de oorlog versus Cosa Nostra de wereld nog steeds blijft domineren, heel ver ga ik hier ook niet op in, omdat later in dit artikel hier al meer aandacht aan zal worden besteed. Maand nieuws Fusie Enfusion en -La OmertaOp 16 juni fuseerde Enfusion en -La Omerta- tot een nieuwe alliantie bestaande uit 3 allianties. Enfusion, Befusion en Defusion. Ik sprak met Gaterunner over deze fusie met -La Omerta- Wat waren de voornaamste redenen tot een fusie met -La Omerta-? “Terug keren in de Top 3 en standhouden. Nu werken aan ons gemiddelde.” Heeft Enfusion dan ook weer een nieuw doel gekregen door deze fusie? Hoe zijn jullie nu van plan om ook jullie plek in de top 3 te gaan vasthouden? “We hebben op dit moment een 3 eenheid. Enfusion (hoofd ally), Defusion (zuster ally) en Befusion de opleiding voor beide. Door de fusie zijn we nu bezig om te kijken welke alliantie we in de nabije toekomst het vuur aan de schenen zullen leggen. Dit zal door de fusie waarschijnlijk een week of 2 duren om de juiste keuzes te maken en het geheel intern af te stemmen. “ Zoals ongetwijfeld bekend is er op het moment een grote oorlog aan de hand tussen Select & Beware en Odessey's confederancy & Cosa Nostra. Hoe denkt Enfusion over deze oorlog? “Tot nu toe staan wij hier buiten. Of dit in de toekomst zal veranderen .... het zou kunnen Oorlogen zijn we namelijk voor. Nu zoals eerder gezegd even rust nu zodat we ons binnenkort ergens in kunnen mengen of een eigen oorlog ontketenen. Kortom we zijn hier nog niet klaar en gaan ieder uitdaging aan.” Oorlog Select VS Beware, Piranha en Cerberus Verbond De oorlog Select vs Beware, Piranha en Cerberus Verbond is waarschijnlijk een van de oorlogen die wereld Zeta op het moment echt kenmerkt. Het is een gigantische oorlog tussen 2 grote allianties, maar eigenlijk is er nog bijna geen aandacht aan besteed. Nu wil ik dat eens gaan doen, de oorlog is al 7 maanden aan de gang maar na maanden waarin veel werd gezegd en veel werd aangevallen, maar weinig gebeurde begint er toch eindelijk schot in de zaak te komen. Hieronder lees je gesprekken die ik houd met alle allianties die hier een rol in hebben gespeeld, Porush voor het Cerberus Verbond, schrijf ik zelf een stuk namens Piranha met commentaar en aanvullingen van Vizitor, Dehapster voor Beware en The Styx voor Select.

16


Cerberus Verbond VS Select Maar we beginnen bij het begin van de oorlog, de oorlog begon rond Eind november 2010 aldus The Styx. Hoe is de oorlog begonnen? “Doordat Akkie17 van La Revolution ons joinde, Cerberus Verbond viel haar al aan, wij waren toen nog bezig met een BG én Het Cerberus Verbond gaf aan niet te willen stoppen. Zo is alles begonnen” Hoe is de maand hierop gegaan? “Volgens mij hebben wij toen 1 speler van Cerberus Verbond (bvandijk) aangevallen om zo te laten zien hoe het is om met een hele alliantie 1 speler aan te vallen. Daarna is het rustig gebleven is was er toch weer sprake van een BG. Dit is toen niet doorgegaan omdat Cerberus Verbond met een rapport aankwam wat wel en niet kon. Ook met Akkie in ons achterhoofd hebben we dit toen niet aanvaard. Ook verliep dit niet met de leiding, maar met Porush. Ook het feit dat sommige spelers toen dachten dat ze god waren hebben ons doen besluiten om door te gaan met de oorlog. “ Hierna sprak ik met Porush over het zelfde verhaal en stelde ik hem ook de vraag, hoe is de oorlog begonnen? Het antwoord lijkt in grote delen op die van The Styx, maar lees hieronder zijn verhaal “Het begon ergens hier : Nijmegen wilde Akkie17 hebben die zat toen bij Revolution...Revolution waaronder Lionheart stapten over naar Cerberus etc... Akkie17 en Aadpiraat naar select....onze aanvallen bleven binnenkomen op Akkie17...toen wij stopte om te gaan onderhandelen... . Toen heeft select dat weet Styx ook tijdens de onderhandelingen een massa aanval gelanceerd met het excuus sorry ik kan het niet tegenhouden, waarschijnlijk zijn ze de aanvallen op Akkie17 zat...terwijl die allang waren gestopt...dus ze hebben de pauze gebruikt om op oorlogssterkte te komen en vol te gaan aanvallen....terwijl onze leiding op bericht zat te wachten... Toen dit gebeurde hebben in plaats van dat men naar ons luisterde in def en countermode te gaan werken Nijmegen etc...kamikaze acties uitgevoerd...domme aanvallen domme defacties etc...ik Redsbull etc...hadden een eigen blok gevormd...zo hard dat ze ons op een gegeven moment links lieten liggen...van onze spy destijds vernomen dat ze Redsbull te goed vonden zelfs om hem aan te vallen” Wat was de reden om naar Piranha te vertrekken? “Nijmegen de leiding van destijds had er geen zin meer in en liep steeds te klagen en te zeiken...hierdoor stapten wij over naar piranha... Ik heb toen PostjesAsterix richting vizitor gestuurd om te polsen hoe men ertegen aan kijkt ons binnen te halen zodat wij de oorlog konden voortzetten...dus hoe moet ik het zien een verloren oorlog tegen select of voortzetting ergens anders omdat de leiding bij cerberus er de brui aangaf omdat ze op een andere server nummer 1 stonden...”

17


De oorlog versus Piranha Op 25 Januari fuseerde Cerberus Verbond voor een groot deel met Piranha, een aantal leden besloten over te stappen naar Piranha waardoor er een nieuwe oorlog ontstond die langer zou duren dan de oorlog hiervoor. De oorlog tegen Piranha heeft ongeveer 5 maanden geduurd, ik sprak met The Styx en schreef zelf een stuk namens Piranha over de oorlog die toch een groot deel van het spel geduurd heeft. Als eerste sprak ik met The Styx Toen Cerberus Verbond bij Piranha ging, wat was voor jullie de reden om de oorlog toch door te zetten? “Doordat wij de leden van Cerberus Verbond bleven aanvallen en anders om toen ze in Piranha zaten. Dus het werd voor ons eigenlijk alleen een andere alliantie , maar wel de zelfde spelers die we aanvielen. “ De oorlog met Piranha heeft dus een tijd voort geduurd, wat waren volgens jou diepte en hoogtepunten in de oorlog? “Diepte punt is dat er waarschijnlijk een spion was. Als je doelbewust een spion in een andere alliantie hebt dan ben je in mijn ogen een laffe speler. Hoogte punt is dat we erachter zijn gekomen dat piranha niet allemaal het zelfde soort spelers zijn als de leiding toen. Ik persoonlijk heb goede contacten met sommige ex-piranha's. En niet te vergeten natuurlijk de overstap van piranha naar BWR. Aan de ene kant een hoogtepunt omdat piranha versterking zocht. Aan de andere kant jammer dat het zo is afgelopen.” Hoe is volgens jou de oorlog de afgelopen maanden gegaan? “De afgelopen maanden zijn we van ver gekomen ( van plaats 12 na 4 sinds eergister 5 ). Niet dat we zoveel steden van BWR hebben veroverd, maar meer door de activiteit van de spelers. Ook stelt de oorlog nog niet echt veel voor, want aan beide kanten is het verlies te verwaarlozen. Ook is Select van de top alliantie's die nog geen fusie heeft ondergaan. Het aftasten is nu geweest en de oorlog zal hoop ik snel beginnen zodat we kunnen zien welke alliantie zich de sterkste mag noemen. “ Ten slotte komt er nog een stuk over hoe de oorlog volgens Piranha geschreven door mijzelf als out lid van Piranha en door Vizitor die voor de extra info en commentaar zorgt. We zitten dus nu op 25 januari waar de spelers, PostjesAsterix, Elf Huisjes, Porush, Bvandijk en Redsbull naar Piranha overstapte, waardoor Piranha uitkwam op 14 leden. Daarbij zat ook een oorlog versus Select. Wij wisten dat Cerberus Verbond in oorlog waren met Select, maar wij waren daar zelf niet bang voor. Het uitbreiden voor dominatie op je oceaan ging voor. Eenmaal wij deze leden aannamen kregen wij dus ook een PM van The Styx met de vraag of we de spelers weer wilde weg doen omdat het vluchters waren, echter was dit ons eigen initiatief. Volgens Vizitor wilde hij “Geen ally leden weg doen, als een ally stopt is de oorlog over, maar Select

18


dacht waarschijnlijk de kleine ally Piranha aan te kunnen. Echter duurt deze oorlog nu al 6 maanden en zijn ze nog geen steek verder, maar Piranha heeft nu zijn tanden erin gezet en zal dus om deze reden niet meer stoppen” Hier opvolgend kregen we een massale aanval op Redsbull & Bvandijk door Select die goed in elkaar zat. Vizitor reageerde hierop met het volgende “We kregen toen een massale aanval. Redsbull en bvandijk werden onder vuur genomen. Reds had niet veel hulp nodig. Die regelde het effe allemaal op zijn eentje. Bvandijk was wat anders. Na veel werken en os sturen hadden we al zijn dorpen nog. Wij als ally staan voor iets dus om stil te blijven zitten zegt dat veel over ons karakter. Wij zijn hard in de aanval gegaan en sindsdien niet meer gestopt. Je moet 2x nadenken voor je iets zegt en oorlog begint om zoiets. Wij als Piranha zijn meer dan gelukkig om jullie de les te spellen en te laten zien dat je niet met ons kan sollen. Want wat hebben we nu. Een oorlog van 6 maanden omdat wij paar leden hebben geinvite die goed waren en een perfecte aansluiting hadden voor onze ally? Die slechte keuze zal op het einde van het spel hun ondergang zijn. Want ze zitten nu al 6 maanden met ons opgeschept. Wij blijven gaan. Onze tanden zitten vast.” Wij zijn vervolgens in de defensie gegaan voor 2 weken waarna wij het voortouw namen in de oorlog. Vervolgens kregen wij ook weinig aanvallen van Select, waardoor we de aanvallende positie bleven behouden. Dit ging zo een paar weken door tot Select door begon te krijgen dat het niet zo verder kon Select begon te hervormen, van een alliantie waar alle spelers zelfstandig speelde naar een alliantie waar iedereen goed samenwerkte. Opeens gingen de overnames bij Piranha achteruit, maar nog steeds wisten wij stand te houden tegen Select. Echter kwam het nood lot op een bepaald moment, een van de beste spelers uit de alliantie besloot te stoppen. Redsbull moest worden geïnterned en dit was een klap voor Piranha. Echter begonnen wij rond deze tijd ook weer nieuwe leden aan te nemen, het gat van Redsbull werd snel opgevuld en een paar dagen later stapte ook een aantal leden van The Odyssey over waar wij al langer een goede band mee hadden. De oorlog zette zich goed voort, maar na een tijdje bij Piranha werd het bekend dat we toch te klein werden voor het stadium in het spel en dat de tegenstander ook erg groot begon te worden vergeleken met ons. Er werden dus gezocht naar verschillende oplossingen, want Select daar in tegen begon goed op te boksen. Uiteindelijk besloot Vizitor naar Beware te gaan om te bekijken hoe het daar nou was. Toen Vizitor er achter kwam dat het allemaal goed ging is Piranha bij Beware gaan. OC56 was ook een knooppunt voor hun, hierdoor konden we OC56 beter in onze greep houden. Die al eerder een trouwe partner was geweest en net als ons een aanvallende alliantie was waar wij als ally al iets mee gemeen hadden. Maar de oorlog versus Select gaat nog steeds door, die nu ook een bondgenoot hebben gevonden in Cosa Nostra.

19


Oorlog Select vs Beware In mei kwam is Piranha met Beware in actie geschoten versus Select. Select ging daar op reageren door met CN een bondgenootschap aan te gaan, de oorlog werd nieuw leven in geblazen. Want Piranha was inmiddels opgegaan in Beware. Deze oorlog is nog maar heel even bezig geweest, maar er is wel al wat gebeurd, lees hieronder mijn korte interview met The Styx en Dehapster. Ik vroeg The Styx, hoe was de reactie van Select toen Piranha naar Beware overstapte? “Dat piranha toch niet zo sterk was als dat piranha zelf zei. Het voelde als een overwinning “ Hierna vroeg ik the Styx om een toelichting “Wij van Select hadden weleens contact met de spelers van piranha. Dit kwam er meestal op neer dat wij niet lang meer hadden. Onze aanvallen waren niet goed, je kent dat wel. Ze zagen ons als n00bs. En als ze dan een fusie aangaan doen ze dat niet voor niets “ Vervolgens stelde ik The Styx nog een andere vraag : Wat zijn jouw vooruitzichten op de oorlog? “Dat het een lange strijd gaat worden, maar dat de actiefste alliantie uiteindelijk gaat winnen. Zeker bij ons, wij zijn klaar met het aftasten en er zullen zeker nog verassingen gaan komen” En tot slot, Wat vind jij wel goed aan Beware? “Dat er bij beware naast de spelers die in pm niet normaal kunnen doen, ook mensen zijn waar je normaal mee kunt communiceren” Tenslotte sprak ik ook nog kort met Dehapster, de leider van Beware. Wat was de reden om Piranha over te nemen in Beware? “2 zielen 1 gedachte en onze gezamelijke vijand genaamd Select.” Wat denk je dat het vooruitzicht is op de oorlog versus Select? “De oorlog met select kan nog eeuwig doorgaan aangezien beide te groot zijn om geheel overgenomen te worden.” Wat vind je wel goed aan Select? “Ik heb niets tegen Select, al vindt ik het spelers weg kapen dmv dreigen en mooie praat een beetje zielig.” Dit was dan het interview. Over wie hier nou gelijk in heeft of wie hier nou beter is ga ik zelf niet oordelen, dat is aan de lezer zelf om te doen. Ik wil wel alle spelers bedanken die hier hun tijd in hebben willen steken.

20


Eta Written by .Hoplite Daar is hij dan, de eerste Eta Special! Deze special staat in het kader van een veelbelovende speler en een veelbelovende alliantie. Door middel van een uitgebreid interview nterview proberen we er achter te komen wat hen zo veelbelovend maakt, en wat het geheim van hun succes is. Rond dit interview is nog een verhaal geschreven, dat samen met plaatjes voor achtergrondinformatie zorgt. Kortom, geen reden om de editie van deze maand over te slaan! De speler:: Sanderajaxmans: De speler waar we in deze uitgave meer over leren is de speler die al een hele tijd op plek 1 van de puntenranglijst staat, en er niet van plan lijkt vanaf te komen. We hebben het natuurlijk over: Sanderajaxmans. xmans.

Sanderajaxmans staat nu al meer dan een maand op plek 1 in de ranglijst, een prestatie atie die niet door velen behaald is. We vragen hem hoe hij er gekomen is, en hoe hij het vindt om op plek 1 te staan. Reporter: er: Hoe ben je op de eerste plaats gekomen? Sanderajaxmans: “Ik denk niet dat dat komt door enorm hard werken. Het is meer dat mijn concurrentie het er bij heeft laten zitten. Iedereen kent orakel van delphi nog wel, de speler die altijd nummer 1 stond. Hij begon opeens minder te spelen en Burton Burton en Bellorum kwamen bovenaan, bellorum bel is gestopt en ook burton is minder actief gaan spelen. Ik denk dus dat het komt omdat dat de beste, grootste spelers van deze wereld, hun account en eerste plaats hebben opgegeven omdat ze niet meer veel wilden wilde spelen.” Reporter: In hoeverre heeft je alliantie geholpen om deze plek te bereiken? Sanderajaxmans: “Ik ben enorm geholpen door mijn alliantie in dit spel. Altijd als ik ondersteuning vraag, wordt er massaal op gereageerd. In een overname van mij op Argo zijn er door de alliantieleden duizenden biremen in de stad gezet. Warriors of dynasty wordt vaak een beetje gezien als een massa alliantie maar zonder deze alliantie was ik nooit op deze positie gekomen omdat ik dan simpelweg veel minder cp en punten zou hebben.””

21


Reporter: Vind je dat je de eerste plek verdient hebt? Sanderajaxmans: “Er zijn op eta maar 3 spelers die aan de eerste positie hebben mogen ruiken, en aangezien ik daar de enige actieve van ben vind ik dat ik het verdien. De andere spelers op eta komen lang niet in de buurt van mijn positie en dus vind ik ook niet dat die het verdienen. Er is wel een speler waar ik bewondering voor heb en dat is Themco. Hij heeft weinig gevechtspunten dus hij moet wel ongelofelijk veel farmen om zo hoog te staan. Maar omdat NU het verschil tussen mij en Themco erg groot is vind ik dat ik nog wel verdiend op nummer1 sta.”

Reporter: Had je aan het begin van deze wereld verwacht zo ver te komen? Sanderajaxmans: “Nee, echt helemaal niet. Ik ben dit spel begonnen op beta, en ik pak zulke spellen snel op en werd nummer 1 in mijn oceaan. Toen hoorde ik van de nieuwe wereld Zeta. Daar ben ik gaan spelen maar verder dan rang 25 kwam ik niet. Zeta heb ik ingeruild voor eta, en ik stond in het begin van de wereld , toen ik net 2 steden had, stond ik nog rond rang 200. Daar kwam snel ontwikkeling in en toen ik met 5 à 6 steden de top 10 naderde begon ik te denken dat er meer in zat. Wat ik nu heb gehaald was voor mij ondenkbaar en dat gaat me op andere werelden ook niet meer lukken.”

Hoelang zal hij plek 1 volhouden? Dit is moeilijk in te schatten. Momenteel staat hij 60000 punten voor op nummer 2, maar dat gat kan, als hij even minder hard groeit als de rest, zo gedicht worden. Hoe denkt Sander hierover?

Reporter: Welke spelers vormen volgens jou de grootste bedreiging om jou plek over te nemen? Sanderajaxmans: “Het klinkt heel egoïstisch maar voorlopig vrees ik nog even voor niemand. Alleen Themco zou op lange termijn wel erg dichtbij kunnen komen maar het puntenverschil tussen mij en nummer 3 is zo groot dat ik hun in de algemene ranking niet als bedreiging zie. Themco zie ik ook niet als bedreiging maar wel als een erg goede speler. En als hij mij in zou halen dan is dat ook geheel verdiend :)”

22


Nu we achter zijn motivatie zijn, word het tijd om zijn account eens verder te bekijken. Als we zijn groeigrafiek bekijken, zien we dat hij met sprongetjes groeit. Dit komt omdat hij steeds steden overneemt, en zijn andere steden niet kan uitbouwen. Het puntengemiddelde van zijn steden is immers 13395. Ook valt het op dat hij heel veel verslagen tegenstanders als verdediger heeft.

Reporter: Je scoort heel hoog met verslagen tegenstanders verdedigend; word je veel aangevallen omdat je op de eerste plek staat? Sanderajaxmans: “Ja, ik krijg erg vaak aanvallen binnen van spelers. Ik had liever hoog gestaan in aanvalspunten maar dat is heel moeilijk omdat ik maar tegen een kleine groep spelers 100% moraal heb. Verdedigingspunten zijn ook niet verkeerd, maar ik denk dat het grootste deel van een actie tegen Argo was. Toen ontving ik 25.000 verdedigingspunten op een dag. Ook dumpen gestopte spelers vaak hun troepen op mij. Dat tikt ook lekker aan.”

Een screenshot van de ranglijst verslagen tegenstanders als verdediger.

Reporter: Belemmert het conflict met All 4 Argo je groei veel? Sanderajaxmans: “Nee, Argo heeft me groot gemaakt. Pogingen van hun om een stad van mij over te nemen of om een kolo van mij in een argo stad te stoppen zijn tot nu toe allemaal mislukt. Ik heb in het begin van deze wereld ongeveer 30.000 gevechtspunten van argo gekregen. Nu is dat niet heel veel meer maar toen heeft het ervoor gezorgd dat ik zomaar 4/5 steden erbij kon nemen. Dat heeft mij erg omhoog gebracht in de ranking. In de toekomst zal argo vast een groot plan opzetten om mij steden te ontnemen, dat kan bijna niet anders, maar dan zullen ze misschien maar 3 steden pakken. Ik kan echter wel heel snel 3 andere steden veroveren. Zonder Argo stond ik nu misschien niet eens eerste.”

23


Er bestaat al lang een conflict tussen All 4 Argo en WoD plus wings. WoD is volgens veel spelers ver in het nadeel, mede omdat Argo meer punten en bondgenoten heeft en een zeer hoog puntengemiddelde behoudt. (In de eerste editie van Eta wereldnieuws is hierover al door mij hier geschreven)

Reporter: Dat er een conflict heerst tussen Argo en WoD is wel bekend. Velen zeggen ook dat WoD de mindere partij is, denk jij hier ook zo over? Sanderajaxmans: “Dit is een lastige vraag. Argo is al sinds het begin van het spel een bg van frozen water, tampa. en isles. In oceaan 55 is het echt een strijd tussen WoD, en de 4 grote allianties. WoD is daar de mindere van. Maar als frozen water, tampa en isles geen bg van argo zouden zijn, dan zouden wij in oc55 makkelijk heersen maar aan de andere kant zouden wij hen niet klein kunnen krijgen in hun oceanen. Individueel is Argo sterker, en met hun bondgenoten zijn ze nog meer in het voordeel maar de kracht van wod is gewoon dat ze allemaal in 1 oceaan liggen, dat wij als een team spelen. In argo zitten trouwens veel vluchtelingen, of mensen die ons verlaten hebben omdat ze bang waren van Argo. Argo moet gaan beseffen dat ze oc.55 niet kunnen veroveren omdat het ten koste kan gaan van hun steden. Wij waren altijd de grote bedreiging voor ze maar nu de kleinere allianties wat verdere oceanen ook onze kant kiezen zou argo het op hun eigen gebied erg lastig kunnen krijgen.”

Reporter: Je zei zonet al dat je niet hoog in de aanvalsranglijst staat vanwege moraal. En volgens je profiel ben je opzoek naar een “moraalridder”, heb je slechte ervaringen met moraal? Sanderajaxmans: “Ja, moraal verpest het spel een beetje. Voor kleine spelers is het moraal voordelig maar omdat je vroeg of ik er slechte ervaringen mee heb is het antwoord ja. Ik heb het meeste punten op deze wereld dus moraal is voor mij nog nooit in het voordeel gaan werken. Bovendien gaat troepen maken al zo sloom op deze wereld. Als je dan ,net zoals ik, je buurman wil vegen voor cp en je een moraal van 50% hebt en geluk van -20% ofzo , dan vraag je je al snel af of aanvallen wel goed is om aan cp te komen. Als je kijkt in de ranking zie je dat de grote spelers van de wereld niet hoog staan in aanvalspunten.” Reporter: Orakel van Delphi heeft een hele tijd op plek 1 gestaan, denk je hem achterna te gaan, en te bereiken wat hij bereikt heeft? Sanderajaxmans: “Wat heeft hij bereikt wat ik niet bereikt heb? Ik heb meer gevechtspunten, gewone punten en steden dan Orakel van Delphi. Hij heeft wel heel lang op plaats 1 gestaan. Of ik dat zo lang volhoud? Ik denk het niet. Maar gezien mijn enorme voorsprong op de rest van eta denk ik dat ik het nog minimaal 2 maanden moet kunnen uithouden”

24


Reporter: Is er nog iets dat je aan de rest van Eta kwijt wilt? Sanderajaxmans: “Beste spelers van eta, Ik ben enorm trots op de positie die ik heb bereikt maar dat was me alleen nooit gelukt. Dus bij deze wil ik alle spelers die mij hebben geholpen, alle leden van WoD, en onze bondgenoten enorm bedanken. Jullie zijn top! Bovendien wil ik dat we met zijn allen stil mogen staan bij het feit dat wij op eta, een geweldige reporter hebben die ons van al dit prettige leesvoer voorziet en dat heel goed doet. Mijn complimenten voor .Hoplite want je doet het echt goed en ik waardeer je werk enorm. Als laatste wil ik nog een boodschap uitbrengen aan de spelers van Eta: alle spelers van Eta met weinig of veel punten mogen trots zijn op wat zij hebben bereikt. Het is echt niet gemakkelijk op een wereld met deze snelheid. Ik wil iedereen op Eta enorm succes wensen met zijn of haar account. Blijf vechten en geef je niet over aan je vijand. Stijg hard door en wie weet haal je mij op een dag in en kan jij je de nieuwe nummer 1 van Eta noemen. Maar tot die dag is aangebroken zal ik blijven strijden voor mijn plaats en niet opgeven. Groet, Sanderajaxmans� Al met al is sanderajaxmans er zeker van nog een tijdje op nummer 1 te blijven staan. Dit is, door zijn grote voorsprong, niet onlogisch. Maar hoelang hij op nummer 1 zal staan, en wie hem dan zal inhalen, dit is en blijft nattevingerwerk.

De alliantie: True Romans: Naast Sanderajaxmans is er ook een opvallende alliantie. Een alliantie die binnen een paar maanden van buiten de top-12 op plek 3 terecht is gekomen. Een snelle groei dus. En het is dus best mogelijk dat we binnenkort meer van deze alliantie zullen horen. Daarom nu een interview met de leider en oprichter van True Romans: Hoplomachus.

True romans staat nu op de 3e plek in de ranglijst van de allianties, en ze zijn zeer bekende allianties als Warriors of Dynasty en Frozen Water voorbij gestoken. Wat heeft voor deze snelle groei gezorgd? Verdient True Romans echt de 3e plek of zakken ze binnenkort weer weg? Dit zijn vragen waar we een antwoord op zoeken.

25


Reporter: Wat was je gedachte bij het oprichten van True Romans? Hoplomachus: “Mijn eerste gedachte was om een sterke en goed communicerende alliantie te maken. Nadat wereld Eta al 2maanden actief was had ik besloten om zelf een alliantie op te richten. Met de ervaring dat ik had op wereld Beta en Gamma leek me dat de beste keuze.”

Reporter: Is het gelukt? Heb je nu een sterke en goed communicerende alliantie? Hoplomachus: “Naar mijn mening wel, mede door een goed georganiseerd forum. De sterke band tussen de leden, een goed gestructureerd beleid in samenwerking met de coördinatoren en het leiderschap. Dat heeft van True Romans de alliantie gemaakt die ze de dag van vandaag is.”

Reporter: De laatste tijd valt jullie alliantie erg op omdat jullie zo hard groeien. Wat is de voornaamste reden van deze groei? Hoplomachus: “Door de goede samenwerking binnen de alliantie, alsook een goede voorbereiding. Ook door de hoge activiteitsgraad van onze leden.”

Een screenshot van de puntenranglijst.

Reporter: vergelijkt True Romans zich met de allianties waar ze nu tussen staat? Hoplomachus:“We gaan verder zoals we bezig zijn, hebben onze eigen manier van werken, en zullen deze ook blijven toepassen. Andere allianties hebben ook zo hun eigen methodes.

26


Het is tijd om verder te kijken naar opvallende punten. Op verslagen tegenstanders scoort TR vrij goed, rang 6, wat iets lager is als hun puntenranglijst. Ze scoren zowel aanvallend als verdedigend hoog; aanvallend staan ze op rang 4 en verdedigend op de 7e plaats. Hun cluster zit goed in elkaar, dicht, met enkele “eilandjes” buiten hun hoofdcluster (Ze liggen voornamelijk in OC 35, met uitlopers in OC 36, 46, 45, 25 en 34). Wat wel opvalt, is hun ledenaantal: 48 leden is wat meer als andere allianties rond hun puntenaantal. Bij hun recente overnames kunnen we zien dat er vooral THE HOOLIGANS-dorpen worden overgenomen.

Reporter: als we naar jullie recentste overnames kijken zien we dat jullie veel hooligans overnemen, hebben jullie veel problemen met hen? Hoplomachus: “Problemen zou ik het niet noemen. Eerder een zoektocht naar cultuurpunten en verdere uitbreiding van onze clusters. We hebben die plaatsen nodig; zij liggen met hun steden naast de onze, het is dus een logische stap in ons groeiproces.”

Reporter: Jullie alliantie heeft van de top 12 allianties de meeste leden, zorgt dit er niet voor dat jullie als massa-alliantie worden gezien? en hoe denk je zelf hierover? Hoplomachus: “Ik vind niet dat je van een massa alliantie kan spreken als er maar 50 leden aan een alliantie deelnemen. Voor mij is een massa-alliantie alleen maar mogelijk als er meerdere wings worden aangemaakt. Dat is bij TR niet het geval.”

Reporter: Wat is de volgende doelstelling van TR? Hoplomachus: “De goede band tussen de leden behouden en verder werken aan het geheel zoals we nu bezig zijn.”

Reporter: Ben je trots op wat je met True Romans bereikt hebt? Hoplomachus: “Ik ben trots op wat TR momenteel heeft bereikt. Mede door de goede samenwerking, doorzettingsvermogen en communicatie met mijn coördinatoren wimpie21 & junisha, alsook de leden binnen de groep TR. Onze uitspraak binnen mijn alliantie luidt dan ook “True Romans Samen Sterk!”

27


Helaas zijn we bij deze kort maar krachtige uitspraak aan het einde gekomen van deze special. Ik hoop dat jullie het interessant vonden om te lezen. Is dit het geval, of juist niet, heb jij opmerkingen of vragen over deze editie van Eta wereldnieuws, dan kan je me ingame een bericht sturen, of mee discussiĂŤren in het discussieforum op het Grepolis Forum. Alvast bedankt voor je reactie!

Met dank aan: Hoplomachus (True Romans) Sanderajaxmans (Warriors of Dynasty I) en iedereen die mij inlichtingen heeft gegeven en ideeĂŤn heeft geopperd.

Of er bij de volgende uitgave van Grepolis Times een Eta gedeelte zit is nog niet bekend vanwege de vakantie, maar ik ga mijn best doen!

Ik wens iedereen alvast een fijne vakantie... maak er iets moois van.

28


Theta Written by Tirion Fordring Er is weer een maand voorbij op wereld Theta, het was weer een drukke maand waar toch weer wat gebeurd is, ik heb het weer kort samen gevat gevat voor jullie. Veel plezier met het Theta artikel van deze maand! 6 juni Last order had als eerste 1.000.000 aanvalspunten 9 juni

Cear had als eerste 100k def punten punte 11 Juni

Camelot had als eerste 750k def punten 20 juni :

Camelot had als eerste 1.00.000 1.00 def punten

De ranglijsten Er is weer een maand voorbij gegaan (van 4 juni tot 27 juni) en daar horen natuurlijk weer ranglijst verschuivingen bij, zijn er nog opvallende verschuivingen in de ranglijst deze maand? Lees ze hieronder : Binnen de spelerss ranglijsten vallen er een paar dingen op, zo zijn de punten in verhouding tot eerder niet zo hard gegroeid. Terwijl ik zelf juist nog een extra harde groei had verwacht. Ook blijft Last Order de spelersranglijst domineren, er zijn hiernaast geen opvallende nde gebeurtenissen

29


Bij de allianties zijn er wel wat verschillen, de meeste punten aantallen zijn met ongeveer 25% toegenomen en allianties zijn kleiner geworden. Het is een klein verschil, maar het valt op. Daarnaast is de top 3 nog steeds ongewijzigd, Elan Finest is wel van plek 6 naar 4 doorgeschoven, hierdoor is Twin Brotherhood naar plek 5 gezakt. Het eerste wat opvalt bij de speler aanval ranglijsten is dat de punten bijna verdubbeld zijn ten opzichte van de vorige maand. Een ander verschil is dat Imperium Roman iets is doorgeschoven in de ranglijsten waardoor ze nu evenveel mensen in de ranglijsten hebben als Last Order. Die ruimte hebben ingeleverd aan Camelot. Zo is The Incredible boss nieuw op plek 10.

In de defensie ranglijsten is echter heel veel gebeurd, de punten aantallen zijn 4x zo hoog en je kan aan de defensie ranglijsten duidelijk merken dat er een oorlog aan de hand is. Camelot is de alliantie met de meeste mensen in de top 10 namelijk 4 hun tegenstander Imperium-Romanum staat er met 2 op. Ook is de top 3 totaal anders dan de vorige maand, Cear van Camelot, Lucasuy van Liquid Galliërs en Sammy96 van Imperium Romanum. Vooral de binnenkomst van Liquid Galliërs is bijzonder, want ze staan niet in de top 10 van de allianties, terwijl ze hier redelijk veel mensen hebben.

Bij de allianties aanval is ook weer veel veranderd, de punten zijn verdubbeld. Last Order staat nog steeds eerste en Imperium Romanum tweede, maar Elan Finest is een bijzondere nieuwe binnenkomst, aangezien eerder door een aantal spelers werd gedacht dat het een defensieve alliantie was. Daarnaast is Camelot binnen op plek 5, deze alliantie is relatief nieuw, want ze bestaan nog niet zo lang, dus het is een grote winst in aanvalspunten deze maand.

Bij ally def is ook wat veranderd, TwinBrotherhood heeft niet meer de kop positie, deze is overgenomen door Camelot en Liquid Galliërs komen de top 3 binnen op plek 2. Voor de rest is Imperium-Romanum van plek 3 naar 5 gegaan. Een andere binnenkomer is Leg Liv Atra Vexillum op plek 7. Er is dus deze maand veel gebeurd

Wat je hier uit kan opmaken is dat de oorlog Versus Imperium-Romanum nog steeds druk bezig is, maar dat lees je later maar dat ook andere allianties als Liquid Galliërs die in oorlog is met Last Order waar Last Order de winnende hand in heeft.

30


Maand Nieuws Oorlog Camelot Vs IR & RR Theta is een vrij jonge wereld maar het heeft al een grote oorlog. De oorlog tussen Imperium-Romanum en Republic Romanum versus Camelot. Twee verschillende allianties, met twee verschillende idealen die al een tijd in oorlog zitten. Zoals vorige maand gemeld was is Camelot een fusie tussen Illusions of Fairplay, Argo Returns again en DDB. Imperium Romanum had al oorlog met DDB, dus hieruit is de oorlog versus Camelot ook ontstaan.

Echter viel de oorlog deze maand al op, Camelot is heel hard gegaan in de defensie ranglijsten met een verdubbeling in de hoeveelheid def punten en ook met meer spelers in de top 10 verdedigers. Met daar tegen over een aantal stijgers bij Imperium-romanum in de defensie ranglijsten en ook een stijging in de defensie punten alliantie.

Ik sprak over dit onderwerp met Warbirds, Hoe hebben jullie zoveel punten gekregen deze maand? “We zijn de strijd aangegaan met IR en RR en daardoor hebben we een aantal steden gewonnen maar ook verloren. Het levert ons natuurlijk wel de nodige CP op die je nodig hebt om steden te pakken.” Hoe hebben jullie de overnames weten af te slaan? Want het moge duidelijk zijn, het is veel meer tegen 1. “Dankzij goede en aktieve leden kune je veel.. Veel leden hebben al een aantal servers gespeeld en weten wel hoe je een opstand kunt tegenhouden. En veel meer tegen 1 valt wel mee hoor. Het lijkt erop dat IR maar een aantal spelers heeft die echt kunnen aanvallen en de rest voornamelijk of de verdediging speelt. Dit heeft natuurlijk met de voorgeschiedenis van deze server te maken.” Denken jullie dan dat IR een kans maakt, of wordt dit een snelle oorlog volgens Camelot? “Zolang mensen actief blijven zal de strijd doorgaan lijkt mij. Binnen IR zitten natuurlijk ook goede spelers die het spel al wat langer kennen en zolang zij de gelederen gesloten kunnen houden zal het een oorlog worden van de lange adem. Het kan dus een leuke strijd worden. Maar hopelijk wel respectvol naar elkaar.”

31


Denken jullie dan ook dat er ooit een winnaar uit deze oorlog zal komen, of zal het eerder ooit gaan eindigen op een gelijkspel? “Natuurlijk zie ik, als 1 van de leiders van Camelot, ons natuurlijk als winnaar uit het gevecht komen. Binnen onze alliantie weten we precies hoe we dit gaan aanpakken en hebben de oorlog al 5 keer in ons hoofd afgespeeld en gewonnen. Er kunnen altijd zaken en dingen gebeuren die je van te voren niet ziet aankomen. We moeten we de opties natuurlijk open houden op dat soort zaken en snel kunnen reageren.�

De oorlog versus Camelot kan dus nog veel gaan beloven voor wereld Theta, maar ik zie zeker een toekomst in deze oorlog die wereld Theta later zal gaan bepalen.

32


Iota Written By Ephor Vanaf deze maand zal ik de artikels voor wereld Iota verzorgen. Toegegeven, echt ervaren ben ik niet als reporter, maar ik ga er vanuit dat ik jullie toch zal kunnen boeien met het nieuws over deze wereld. Ik zal elke maand een blik werpen op de ranglijsten, zowel individueel ueel als per alliantie. Daarnaast zal ik ook steeds een aantal allianties aan het woord laten over de stand van zaken. Indien er oorlogen zijn zullen jullie hier van mij ook uitgebreide verslagen over krijgen.

De ranglijsten Eerst neem ik voor jullie de ranglijsten eens onder de loep. Aan het begin van deze maand heb ik de ranglijsten bijgehouden, nu heb ik dat aan het einde van de maand weer gedaan. Zo krijgen jullie een gezonde kijk op de evolutie van wereld Iota. Spelerranglijsten (01-06-2011 2011 en 24-06-2011) 24

Zoals je ziet zijn er een aantal spelers die al een maand of meer stabiel in de top 15 staan. Dit zijn goalllwizard, rensji, Acropora, Xaviera, Sir Arlinn, TinyTino, Wildi, ahlmann en Sosie. Dezen zitten op dit moment allemaal in SyCH, Deaths Edge, Inglorious Bastards of Never Mind, met uitzondering van ahlmann (Mercurius). Er zijn een aantal antal nieuwkomers in de top 15; dit zijn SpoeMeister, debrink, Berry42, Genade, PureMagic en sanka06. Met PureMagic wordt bloodbrothers ook vertegenwoordigd in de top p 15. Nu neem ik even de dalers onder de loep. Er zijn namelijk spelers die vorige maand nog in de top 15 stonden maar nu een beetje uit het vizier zijn verdwenen. Zeilen is bijvoorbeeld gedaald van de 8ste naar de 18de plaats, Spartacus1947 is naar de 29ste ste plek gezakt, Ambapali is naar de 19de plek gezakt, Crowdane verdedigt zijn 21ste stek, 24x30cl staat 17de en ijskonijntje staat 23ste. Hier zijn geen felle dalers bij, allen blijven stand houden in de top 30.

33


Alliantieranglijsten (01-06-2011 en 24-06-2011)

De top 5 is stabiel gebleven deze maand. Wel zien we dat Deaths Edge twee plaatsen gezakt is en SyCH en bloodbrothers hierdoor een plekje gestegen zijn. Assassins is sinds kort helemaal weggezakt naar de 35ste stek, dit komt waarschijnlijk door het verlies van hun stuurman rensji, al zal je zo meteen lezen dat dit niet de enige reden is. Alle overige allianties zijn licht gezakt of min of meer stabiel gebleven, met uitzondering van The Titans, Tartarus en Dark Knight. De stijging van Tartarus is te wijten aan het ledenaantal dat ze nu hebben, terwijl The Titans qua leden ongeveer stabiel is gebleven. BoNOD is intussen opgeheven, maar ook hier is een reden voor. We verwelkomen in de top 15 namelijk United Dragons HQ, een samenvoeging van BoNOD, Assassins en RVS44. Het is nog af te wachten of zij hun draai samen zullen vinden en kunnen stijgen op de ranglijst of zelfs maar stabiel kunnen blijven. We mogen ook hier nog een nieuwkomer verwelkomen in de top 15. Dit is de alliantie Play4Fun, die het verdedigend momenteel zeker niet slecht doet.

34


Hieronder geef ik de top 10 weer op een kaartje, zo zal je ook mijn conclusies hierover kunnen begrijpen.

Hier zie je duidelijk een kern met een mengeling van allianties, terwijl daarbuiten de randen van de oceanen nagenoeg overal overeenkomen met allianties. Toch bevinden zich in die kern logischerwijs gebieden waar allianties overheersen. Zo zijn Never Mind en SyCH het best vertegenwoordigd in oceaan 44, dat doet het kaartje althans uitschijnen. De waarheid is echter dat United Dragons en SyCH hier de lakens uitdelen. In oceaan 45 strijden SyCH, Inglorious Bastards en Tartarus op het eerste zich voor de positie. Toch heeft ook hier een 'outsider', Play4Fun, zich met een tweede plaats kunnen vestigen. Oceaan 54 is het meest felbevochten: SyCH, Inglorious Bastards, Never Mind en Dark Knight bezitten er allen een matige hoeveelheid eilanden. Gladius Elite, een andere top 15-alliantie, staat hier wel eerste, maar hebben zich vermoedelijk alleen op deze oceaan gericht.

35


Drie allianties lijken om gebied te strijden in oceaan 55, dat is iets wat de ranglijst daar alleen maar kan bevestigen. Never Mind leidt er, gevolgd door Deaths Edge en Tartarus. De overige top 10-allianties lijken zich allemaal in één bepaalde oceaan gevestigd te hebben. Zo vinden we Dark Knight vooral terug in oceaan 53, TraCeurs. heeft zijn thuisbasis in oceaan 64, Deaths Edge heerst in oceaan 65 en in oceaan 56 zegevieren The Titans. Gaan deze allianties een oorlog uit de weg of bereiden ze zich van daar uit gefocust voor op een strijd om andere oceanen? De toekomst zal het uitwijzen. Er is nog één kritieke zone waar enkele allianties territorium moeten (ver)delen. In oceaan 35 en oceaan 36 zijn Mercurius, bloodbrothers en Inglorious Bastards allen talrijk vertegenwoordigd, de vraag is dus maar of ze hier een krachtig bondgenootschap voorbereiden of ze zich aansterken voor een oorlog.

36


In de krijgsranglijst zien we dat Inglorious Bastards de gouden plak overneemt. Dit is te wijten aan hun verdedigende kwaliteiten. Never Mind gaat iedereen vooraf qua aanval, maar op verdedigend vlak hebben ze zich nog niet kunnen bewijzen. SyCH en Deaths Edge zijn aan elkaar gewaagd, hier heeft dus nog niemand een echte voorsprong kunnen nemen. Ook deze twee allianties moeten het vooral hebben van hun aanvalskracht. Tartarus, daarentegen, is absolute leider qua verdediging. Hierdoor hebben ze zich in de top 5 kunnen murwen. In de top 15 zien we verder alleen allianties die ook tot de top behoren qua punten, maar hier is ĂŠĂŠn uitzondering op: Conquistadores. Deze alliantie staat op een 18e plek wat punten betreft, maar ze staan derde op gebied van verdediging.

37


Interviews Rond het begin van deze maand heb ik met enkele allianties een gesprek proberen aan te knopen over de zaken die ons kunnen boeien op gebied van de werking van hun alliantie. De spelers die toehapten zijn ijskonijntje (Inglorious Bastards), Crowdane (Dark Knight) en Xaviera (SyCH). Mijn vragen en hun antwoorden lees je hieronder. Op welke oceanen doelen jullie momenteel? Crowdane: Op dit moment hebben wij geen specifieke oceaan in gedachte. De meeste van onze spelers komen van oorsprong uit oceaan 53, dus logischerwijs zijn we daar snel gegroeid. We willen ons echter niet binden aan de grenzen van een of meerdere oceanen, dus de toekomst staat wat ons betreft nog open. Van wie hebben jullie de meeste concurrentie? Ijskonijntje: Door onze ligging zijn we een leuk aanvalsdoel voor vele allianties op dit moment. Wat ons echter niet tegenhoudt in onze groei. En daarbij worden de defensieve krachten van de leden ook nog eens op de proef gesteld, dus‌ al doende leert men. Crowdane: Er zijn geen specifieke allianties die we als concurrent zien. Er zijn een hoop spelers en allianties die zich bewezen hebben, zullen groeien en nog een veelbelovende toekomst voor zich hebben. Om die nu als concurrent te zien, zou erg veel energie kosten. In plaats daarvan gaan we uit van onze eigen kracht, totdat we vriend en vijand ontmoeten. Xaviera: Concurrentie zien we op dit moment in nog geen specifieke alliantie. Goede beslissingen zijn genomen omtrent bondgenootschappen. Samen met hen zijn we er zeer van overtuigd de concurrentie achter ons te laten. Wat onderscheidt jullie van de andere allianties? Ijskonijntje: We onderscheiden ons oa door onze grote nogal van de rest van de allianties. Sommige noemen ons massa. OkÊ, we hebben wat meer leden dan de rest maar de meeste andere allianties hebben ook al snel 50 of meer leden, dan zijn we maar 1 keer zo groot. Vergeleken met de andere allianties met meer dan 100 leden werken wij wel met een structuur binnen onze alliantie. Kleinere spelers geven we vaak nog een kans als ze al bij ons zaten, maar ook die zullen nu echt moeten meegroeien met de rest zodat ze op den duur niet toch afvallen. Xaviera: We zijn een echte eenheid. Dat houdt in dat we zeer goed samenwerken in aanvallen en verdedigen. Dat blijkt uit aanvallende successen en het feit dat elke stad belangrijk is en met volste macht zullen verdedigen. Iedereen heeft hier wat te zeggen en niks wordt alleen besloten, ook leiders houden zich ten volste aan deze maatstaaf.

38


Zien jullie jezelf als een massa-alliantie, een elite-alliantie of zouden jullie een andere term gebruiken? Ijskonijntje: Eigenlijk heb ik dat daarnet al een beetje beantwoord. Maar als ik onpartijdig zou kijken zou ik zeggen massa met leuke scores in punten, ook op aanvallend gebied. Ik denk dat alles boven de 100leden sowieso als massa wordt gezien door de meesten. Aan ons om te laten zien dat we ondanks dat vooroordeel ons op een positieve manier kunnen laten zien in deze wereld.

Hoe zien jullie je toekomst op gebied van punten, aanval en verdediging? Crowdane: In de eerste instantie willen we voornamelijk een stabiele positie als alliantie creĂŤren. Er is geen specifieke visie wat betreft een vereiste in punten, of eisen in aanval en verdediging. Dit is wat mij betreft ook niet nodig. We zijn een sterke alliantie, zeker in oceaan 53, en we klimmen langzaam omhoog in de ranglijst. Dit doen de leden op eigen kracht door samen te werken zonder dat zij sturing nodig hebben. Doordat de groei op individueel en collectief niveau zo goed gaat, is het wat mij betreft nog niet nodig om een bepaalde toekomst vast te stellen. Maar een ding is zeker: het wordt een mooie!

Welke alliantie vind je top en welke flop? Ijskonijntje: Ik zie wel een paar allianties met veel potentie. Maar als ik er 1 noem die top is dan zou ik een andere die net zo top is ook moeten noemen. In mijn ogen zijn er meerdere allianties die positief opvallen door hun scores en gemiddelde punten aantal. Flop hetzelfde verhaal. Massa's die je snel ziet dalen heb je niets aan, daar verzaakt de leiding lijkt mij. Maar ook nu zomer komt met het mooie weer zal het afwachten zijn wie gaat blijven en wie zal stoppen op Iota. Crowdane:Ambrosia is een terechte flopalliantie. We hebben ze een tijd aan de top zien staan waarbij ze aangaven geen massa-alliantie zijn. De werkelijkheid is natuurlijk anders; in sneltempo verloren zij veel leden, inclusief een aantal goede spelers. Dat had ook niet anders gekund, want voor zo'n alliantie is het lastig om een specifiek doel te stellen. Dat maakt dan ook dat er vele leden vertrekken en de alliantie daalt tot een lagere posititie. Natuurlijk doen ze het goed, maar ze hadden meer kunnen bereiken. Inglorious Bastards en SyCH zijn twee voorbeelden van goede allianties. De reden dat ze de top bekleden is dan ook niet voor niets; ze zijn georganiseerd en stellen goede en uitvoerbare doelen. Veel sterke spelers met een hart voor het spel en voor hun alliantie, en dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.

39


Xaviera: Topallianties zie ik als Never Mind, Deaths Edge en Inglorious Bastards maar zeker ook onszelf. Je ziet dat aanvallend spel de beste tactiek is voor een snelle groei en Dominantie. Daarnaast dwing je ook respect af bij andere allianties hierdoor zijn ze minder geneigd aanvallen te plegen. Flop allianties vind ik Ambrosia. Ze zijn groot, log, weinig samenwerkend en verspreid over vele oceanen.

Om onze bereidwillige sprekers (en velen anderen met hen) gerust te stellen: Amborsia is uitgeroeid. Of toch niet? Ik laat hier kort ĂŠĂŠn speler van hen aan het woord die het in mijn ogen zeker nog zou kunnen waar maken in een andere alliantie. Wat zijn zijn beweegredenen om op het zinkend schip te blijven? Oorlogen Deze wereld is al een tijdje bezig, het is dus niet verwonderlijk dat er al enkele oorlogen uitgevochten zijn. Ik ging voor jullie op onderzoek uit en ik kwam tot de conclusie dat er inderdaad al enkele oorlogen beslecht zijn. Ik begin alvast met hetgeen er met mijn eigen alliantie, Never Mind, gebeurd is. Hier kan ik jullie namelijk al het fijne van vertellen, aangezien ik elke dag met mijn neus op de feiten aangedrukt word. In het begin hebben we, zoals je op het forum kon lezen, strubbelingen gehad met de alliantie genaamd LoS (LEGION of SPARTA). De reden hiervoor was eigenlijk dat we met elkaar op dezelfde eilanden zaten en we wilden uitbreiden om het hele eiland in het bezit te krijgen. Zij hebben het onderspit moeten delven, enkele van hun topspelers zijn aan ons het merendeel van hun steden verloren. LoS is overgegaan in Outcasts of Sparta, hier zijn enkelingen naartoe gegaan in de hoop het nog even uit te houden. Maar helaas, het mocht niet baten. Na definitief uit onze kern verdreven te zijn is de top van hun alliantie grotendeels gevlucht naar Tartarus. Nu hebben we nog af en toe problemen met hen, maar deze zijn niet van grote schaal. Verder werd ik ingelicht over een kleine oorlog tussen Green Street Elite en SyCH. Dit is uiteraard redelijk 'oud' nieuws, maar ik wilde het jullie niet onthouden. De aanleiding van een oorlog kan op twee manieren beschreven worden, dat bewijzen onderstaande antwoorden op mijn vraag naar de aanleiding. Xaviera:De aanleiding van de oorlog was best simpel. Kruegger de leider van GSE is de eerste speler op de server die overgenomen werd. Hier moet ik me schuldig aan bekennen. Als gevolg dat ik geen zin had in wraakacties van omliggende GSE spelers heb ik al snel 2 volgende steden van GSE over genomen.

40


Naarmate iedereen wat begon te groeien kregen we ook wat tegenaanvallen op toen nog spelers met kleinere steden. Omdat het duidelijk wat dat GSE en SyCH niet samen door 1 deur konden, hebben we besloten het voortouw te nemen en een grootscheepse aanval te plaatsen op GSE. En dat was een succes. De oorlog is op dit moment op een laag pitje; GSE heeft nog enkele steden in de buurt maar vormen geen directe dreiging. Wellicht zullen ook deze worden overgenomen maar je kan beter iemand voor je laten bouwen in plaats van meteen overnemen Kruegger (Green Street Elite): Het is simpel ;ze begonnen ons aan te vallen, en omdat ze onze sterkste leden hebben weggekaapt,was het hard om te groeien,maar zoals ik zei: “Wij strijden tot het einde!” Tja, kort maar krachtig zeker. Dat eind is trouwens nog niet gekomen, een kleine kern strijdt nog steeds voort om de belangen van GSE te verdedigen.

Ik heb trouwens een oproep aan alle lezers…: Aangezien jullie vast graag jullie eigen roem vereeuwigd zien, zou ik willen vragen me vanaf nu op de hoogte te houden van alle oorlogen, groot of klein. Tot volgende maand!

41


De zwarte band in zee-aanvallen zee aanvallen Written by Skullyhoofd

VS – Vuurschepen. Zoals ik al eens eerder heb gezegd worden de meeste gevechten gewonnen op zee. In werelden met het oude overnamesysteem zul je uitvinden dat je nooit genoeg VS kan hebben, omdat ze niet alleen nodig zijn om mee aan te vallen, maar ook omdat overnames ermee ermee gebroken worden. Met VS kan je ook backsnipen, door een aanval te versturen en die te annuleren zodat ze terugkomen na de kolo;; het werkt dus ongeveer hetzelfde als met landtroepen. Maar ook in werelden met het nieuwe overnamesysteem zijn VS van groot belang, zonder VS kan je geen steden overnemen.

Marine Steden. Ik heb sommige topspelers marine steden zien bouwen die gevuld zijn met biremen en vuurschepen. Persoonlijk vind ik dat onhandig want hoe groter je vloot is hoe meer schade je aanricht. Het gaat allemaal om de efficiëntie van je aanvallen.

Demonstratie: In een gespecialiseerde marine stad kun je ongeveer 330 biremen of 265 vuurschepen hebben. Vergeet nooit om in een biremenstad één langzaam transportschip, één vuurschip en eventueel een brander* brander* en trireem* te maken. Hetzelfde geld voor de vuurschepenstad. Dit kan je enorm helpen als je moet timen en geen zin hebt om tot 4 uur ‘s nachts wakker te blijven. Ook weten je vijanden dan niet zeker waarmee je ze aanvalt. * = Alleen als het al onderzocht zocht was in de academie, verspil hier geen onderzoekspunten aan

42


Hier is een manier om 100 biremen te verslaan.

En hier is de betere, meer efficiënte manier om 100 biremen te verslaan.

Dit is een manier om te verdedigen tegen 100 VS.

En hier is de betere, meer efficiënte manier om tegen 100 VS te verdedigen.

Ook al zijn de verschillen niet heel groot, ze zijn er wel. En als je dus steden maakt met alleen vuurschepen/biremen betekent dit ook dat je niet twee keer hoeft te timen als je een goede de speler aanvalt. Zoals ik al eens heb gezegd: het gaat allemaal om efficiëntie zodat je tijd en grondstoffen bespaart bij het herbouwen.

43


Branders zijn de meest waardeloze eenheden uit Grepolis. Ze verslaan geen transportschepen, hydra’s of kolonisatieschepen. Je kunt er dus alleen mee verdedigen tegen vuurschepen of triremen. Die je beter kunt dodgen en counteren vind ik. In het oude overnamesysteem verdedigen branders ook geen kolo’s bij een overname!

Zoals je ziet zijn er nog 4 vuurschepen over, maar de kolo is wel gezonken.

Vroeger waren branders nog wel handig om je kolonisatieschepen te beschermen in een aanval. [Dit is een oud rapport, dit is aangepast in een bugfix]

De kolo zou dood moeten gaan omdat alle VS ook doodgingen, de branders verhinderen dit. Na spelupdate 1.26.6 is dit niet meer mogelijk.

Triremen kun je bouwen, maar ik raad het je af. Ze zijn wel handig als de escort van een kolonisatieschip maar daarna, als je niet meer met die stad overneemt, heb je er niet zoveel aan. Een leuk en handig weetje is misschien wel dat triremen het meeste defence per minuut geven. Als je dus word aangevallen en je hebt snel defence nodig bouw een paar triremen. Met Roep van de Oceaan geactiveerd natuurlijk. Hydra’s Zijn ook niet onacceptabel maar ik maak ze ook nooit. Ten eerste zijn ze erg sloom en hebben ze niet meer aanval dan vuurschepen. Ook kosten ze erg veel gunst wat je nog altijd beter kunt gebruiken voor gunsten, die je bv. sneller anders schepen laat bouwen. Een enkele keer maak ik er ~3 om met een kolo mee te sturen. Ze zijn trouwens wel te gebruiken om biremen/VS langzamer te maken als je problemen hebt met timen. Al mijn marine steden met Poseidon hebben altijd één Hydra.

44


Een interview met Skullyhoofd Written by Tirion Fordring Hoi Skullyhoofd, wil je je zelf even voorstellen? Hallo, ik ben Skullyhoofd, ik speel grepolis serieus vanaf oktober op alpha. Mijn account is gemaakt in maart, maar toen toen was ik een noob. Toen zeta uitkwam begon ik daar ook te spelen maar door moraal stopte ik daar al snel. Daarna keek ik rond op het engelse forum en zag tussen de ideeÍn dat Xi uit zou komen, dus begon ik op de engelse Xi te spelen, en sinds kort ook op Tau daar. Ik ben erg actief en vind heb nog steeds veel plezier in grepolis, hoewel ik laatst op alle speed 1 werelden gestopt ben. Daarna hou ik van actie! Hoe kom je aan die naam Skullyhoofd ? (door Mr.white) Ik gebruik Skullyhoofd al jaren, Het begon begon 5 jaar geleden op runescape. Toen ik 11 was was die naam 'supercool' dus gebruikte ik hem meer. Sindsien heet ik overal Skullyhoofd. Lekker makkelijk te onthouden. Hoe heb je het spel Grepolis gevonden? (door Nacrules) Een vriend van mij (d-chain) chain) vertelde vertelde me erover op school. Ik besloot om het een kans te geven en vond het eerst niks. Toen ik mijn account in maart 2010 maakte was ik iets van 1x per week online, in oktober begon ik het meer te snappen en sindsdien speel ik erg actief. Hoe is je grepoliss carrière tot nu toe vergaan? (door Mr.White) Ik begon dus in oktober serieus te spelen op Alpha, veel later dan de meeste mensen dus. Uiteindelijk heb ik het gered tot 28 steden en ongeveer 150k gevechtspunten daar. Op Zeta had ik maar 4 steden en toen stopte stopte ik al. De engelse Xi ging weer wat beter, ik haalde de 100k punten, maar omdat het daar erg saai was (mijn alliantie was # 1 en ik zat er middenin, geen actie), stopte ik daar ook. Nu speel ik nog op de engelse Tau, en ik vind het hier erg leuk. Ik ben be een medeleider van de alliantie die oorlog heeft met de hele wereld. Lekker veel gevechtspunten dus. Het is echt een uitdaging. Een prestatie waar ik best wel trots op ben is dat ik nog nooit in mijn grepocarriere een stad ben verloren aan een vijand. Hopelijk Ho behoud ik dat! Waarmee heb je meer plezier mee? Een topspeler zijn of een top alliantie besturen? (door Khamadagy) Een mix tussen die twee, een topalliantie leiden vergt best veel energie. Ik heb aardig lang een leiderschapspositie gehad in de voormalige voormalige The Magical Saints II en op sommige momenten heb je best wel stress. Een topspeler ligt vaak aan de frontlinie en daar is lekker veel te doen en veel GP te verdienen. maar vergt ook veel activiteit. Op Tau ben ik momenteel een medeleider, en speel in de top 25 van de wereld, en heb het erg naar mijn zin. Een beetje van beide dus. Wat aan grepolis vind jij zo leuk dat je het blijft spelen? (door .Hoplite) Hmm moeilijke vraag. Ik denk dat de grootste reden de spelers zijn, Ik heb veel geweldige personen sonen ontmoet en kijk er soms naar uit om met ze te spelen. Zelfs je vijanden kunnen gezellige mensen zijn!

45


Welke community vind jij leuker/beter, de nederlandse of de engelse? (door .Hoplite) Het engelse forum, en nederlandse in-game. Er is op het engelse forum veel meer activiteit en er zijn minder jonge kinderen, dus is het er wat volwassener. In-game daarentegen heb ik het geluk gehad om in de MagicEsti groep te komen op Alpha, dat was een BG tussen The Magical Saints (II) en Hora (non) Esti. Deze hebben onlangs leden geruild en andere namen gekregen. Maar die groep mensen zal ik echt nooit vergeten, enorm goede teamwork en geweldige personen, behalve marc200. Haha, grapje marc is ook awesome! Met welke mod zou je wel een nachtje (of meer) op een onbewoond eiland willen zitten? (door tristiano) Othiana, dan kunnen we eindelijk eens vriendjes worden. Welke gp-speler zou je het liefst in het echt ontmoeten ? (door Tristiano, Mathias3) KIHEV, aka Kijk Ik Heb Een Vis, we hebben dezelfde interesses en hij is gewoon heel erg aardig! Een avondje met SoPHaX lijkt me ook geweldig maar die is helaas gestopt. Voor welke 5 Nederlandse grepolis spelers heb je het meeste respect opgebouwd? (Door Lasthero) Dit zullen alleen spelers zijn uit alpha aangezien ik nooit lang in een andere nederlandse wereld heb gespeeld. 1. Dracule, Voordat hij minder actief werd, liep hij ruim 15 steden voor op de rest van alpha, ook heeft hij 300k meer aanvallende gevechtspunten dan de nummer 2. 2. KIHEV, erg loyaal en toegewijd. 3. KiTJuH, ze hield Elysium bij elkaar en kan uitstekend timen. 4. Sikke, geen simmer en een geweldige speler. hij verdiende een hogere rang dan hij had. 5. Kliko Green, speelt veel werelden en leid alsnog de # 1 alliantie van alpha. Waarom en hoe ben je begonnen met het maken van avatars en andere plaatjes? (Door .Hoplite) Op het engelse forum zag ik een paar goede designers en dacht bij mezelf 'Dat wil ik ook kunnen!' Toen heb ik GIMP gedownload en ben gaan oefenen en oefenen. Ik heb tutorials gevolgd en advies gevraagd aan betere designers. En nu ben ik een gevorderde beginner. Ik blijf er aan werken en hoop ooit echt pro te worden. Bedankt voor het interview

46


Verhaal Written by .Hoplite Het medaillon Deel 3 Jasper heeft zich na een ontvoering bij zijn ontvoerders gevoegd; een aparte groep archeologen die op p zoek zijn naar de betekenis van het medaillon dat Jasper om zijn nek draagt. Het blijkt van Leonidas te zijn geweest, de legendarische legendarische Griekse koning. In n het medaillon zit een mysterieuze sleutel. Het enige probleem is dat ze niet weten waar deze voor dient…

Het is avond, maar de sterren zijn verduisterd door een dichte mist die boven de heuvels hangt. Over een zandpaadje midden in het landschap trekt een kleine karavaan, aravaan, bestaande uit negen ruiters. ruiters. Acht ruiters rijden om een wagen, en de negende ruiter, die door zijn betere wapenuitrusting duidelijk de leider is, rijdt een eindje voorop. Zo beweegt het groepje zich langzaam door het Griekse nachtlandschap. Na een lang moment van stilte begint een van van de ruiters te praten. “Leonidas, is het niet beter om hier ons kamp op te slaan en morgen verder te reizen? We zijn moe, onze paarden zijn uitgeput en we hebben al uren niks gegeten...” Leonidas houdt zijn paard in en kijkt om. Zijn gezicht staat grimmig. grimmi “Weet je wel wat de consequenties zijn als we te laat aan komen? Heb je enig idee wat voor effect het heeft als we niet op tijd terug zijn voor het gevecht? Denk je dat het leger zonder een leider lang standhoud? Leonidas' hief zijn stem en de soldaat sloeg s zijn ogen neer. “Ik snap het best als jullie uitgeput zijn, dat ben ik ook, maar we kunnen nu niet toegeven aan de slaap, en we moeten verder, hoe sneller het opgeborgen is, hoe beter.” De soldaat werpt vlug een blik op de kist achterop de wagen, en houdt zijn mond. Het belooft een lange nacht te worden.

De eerste zonnestralen beginnen het landschap te verlichten als Leonidas abrupt stil staat. Hij wijst naar een heuvelrug een eind verder langs de weg die boven de rest uit steekt. “Daar houden we even stil,” zegt hij kortaf. De soldaten halen opgelucht adem en kijken ineens een stuk vrolijker. Bij de heuvel aangekomen maken ze de paarden voor de wagen los en laten ze grazen, vervolgens gaan ze zelf bij elkaar op de grond zitten. Leonidas gaat op het topje topje van de heuvel staan, en kijkt over het zonovergoten landschap uit. Hij zucht en er verschijnt heel even een glimlach op zijn gezicht. Dan word hij boos. boos “Zo'n mooi landschap, zo'n vruchtbare grond, een land waar generaties lang mensen gelukkig mee kunnen kunn zijn.” mompelt hij in zichzelf.“Waarom .“Waarom moet oorlog al dit mooie teniet doen? Waarom moet het allemaal weer vergaan door de hebzucht van een iemand, van Xerxes?” Bij het noemen van die naam balt Leonidas zijn vuisten. “Het mag niet, Xerxes mag dit niet vernietigen!” v

47


“Meneer?” Leonidas draait zich met een ruk om en snauwt “Wat?” De soldaat deinst achteruit. “Zei ik wat verkeerd?” “Nee, sorry, ik was... in gedachten verzonken. Wat is er?” “Kostas heeft het gezien, waar u naar zocht.” Leonidas was helemaal vergeten waarom hij hier stond en tuurt in de verte. Aan de horizon is de zee te zien. “Mooi zo, we hebben geen tijd te verliezen!” en met die woorden vertrekt de karavaan.

Rond het middaguur rijdt de karavaan een heuveltop over, en voor hen strekt de zee zich uit. In het dal ligt een klein stadje, en er varen wat schepen af en aan. Op de heuvelrug, verscholen tussen het groen, is een klein tempeltje. De Karavaan gaat de heuvel af en stopt bij het tempeltje. Ieders gezicht staat ineens ernstig. Ze hebben het bereikt!

Leonidas stapt als eerste van zijn paard af en loopt eerbiedig naar de tempel. Langzaam, alsof er anders iets gebeurt. Hij maakt hij het medaillon rond zijn nek los. Deze springt open, en Leonidas haalt er een sleutel uit. Twee soldaten hebben inmiddels de kist van de wagen afgehaald, en dragen hem achter Leonidas aan tussen hen in. Er zit geen deur in het tempeltje, alleen een wand vol met beeldhouwwerk. Zodra de sleutel dichter bij de wand komt licht hij paars op. Ook op de wand verschijnt een paars stipje, dat geen stip, maar een gaatje blijkt te zijn. Leonidas steekt de sleutel erin, en draait hem om. Even gebeurt er niks, maar dan komt de wand in beweging. Hij schuift langzaam naar rechts, en op de plek waar zonet de wand te zien was, is een trapgat verschenen. Langzaam dalen Leonidas en de twee soldaten de trap af.

Het beeld vervaagt omdat er gebonk klinkt in Jasper’s hoofd. Langzamerhand krijgt Jasper door waar hij zich bevindt. Hij ligt op bed in een kamer, en er wordt op de deur geklopt. Toch moet hij nog even bijkomen. “Was dat een droom? Het zag er allemaal zo echt uit...” Het gekke is dat Jasper zich alles nog herinnert, alsof het geen droom was, maar dat hij er zelf bij stond. Dan pas geeft Jasper antwoord op het geklop dat nog steeds voortduurt. “Ja...” mompelt hij en zijn oma komt binnen. “Wakker worden slaapkop, het is tijd om op te staan..” maar haar stem verstomt bij het zien van Jaspers gezicht. “slecht gedroomd?” Het verbaast Jasper hoe goed zijn oma hem kent. Hij knikt als antwoord op haar vraag. Zijn oma komt heel even op de rand van zijn bed zitten. “Het komt door alles wat gisteren is gebeurt, het duurt even voordat je het allemaal verwerkt hebt.

48


Doe maar rustig aan vandaag,” glimlacht ze, en ze staat op. “Het ontbijt is klaar, staat in de keuken, vanuit jou kamer rechts en dan 2e deur links.” Dan loopt ze zijn kamer uit en zet zijn deur op een kier. Jasper blijft nog even liggen, maar besluit er dan uit te gaan. Hij loopt naar de aangewezen kamer en komt een kleine, maar knus en gezellig ogende keuken met eettafel uit. Iedereen is druk aan het eten en praten, en ze merken niet dat Jasper binnenkomt. Pas als hij gaat zitten, kijkt iedereen hem aan, en wordt hij hartelijk begroet, alsof hij hier al veel langer is. Jasper’s hoofd is nog steeds een beetje wazig, hij vangt maar flarden van gesprekken op; ze gaan allemaal over het raadsel van de sleutel. Het Griekse ontbijt bestaat niet uit meer dan wat brood en koffie, maar voor Jasper is het genoeg om weer de oude te worden. Iedereen is uitgegeten, maar toch staat niemand op omdat de ontbijttafel inmiddels dienst doet als vergadertafel, niemand heeft zin om zijn gesprek te onderbreken door naar de kamer ernaast te gaan.

Opeens ziet Jasper de beelden van zijn droom weer helder voor zich, en realiseert zich nu pas wat ze hem vertellen. “Ik heb het!” roept hij uit en iedereen verstomt, en kijkt vol verwachting naar Jasper. “Ik had afgelopen nacht een droom, en in die droom zag ik Leonidas, en ik zag waar hij de sleutel in stak...” Sommigen kijken hem hoopvol aan, de lange kale man haalt zijn schouders op. “Een droom, daar kunnen we niet op vertrouwen.” “Maar het zag er zo levensecht uit...” “Vertel ons dan hoe deze droom ging” valt zijn oma hem bij. Ze kijkt hem hoopvol aan, en Jasper meent een enthousiaste schittering in haar ogen te zien. Jasper begint te vertellen, en slaat geen detail over. De mensen die eerst argwaan hadden beginnen steeds aandachtiger te luisteren, en minutenlang is het muisstil in de kamer. Als hij is uitgepraat blijft iedereen hem nog even aankijken, alsof ze verwachten dat het verder gaan. “Dat was het” sluit Jasper af. “Je bedoelt dat je niet gezien hebt wat er in die tempel was?” “Ja, op het moment dat Leonidas de trap af liep werd ik wakker.” “Misschien had ik je dan maar niet wakker moeten maken” grapt Maria, maar niemand lacht, en het lijkt erop dat iedereen er echt zo over denkt. Iedereen doet er even over om het nieuws te verwerken, en kijkt peinzend voor zich uit. “En nu?” begint de vrouw van middelbare leeftijd.”Er waren duizenden tempels in Griekenland, en honderden stadjes aan zee, om ze allemaal af te gaan zou ons maanden duren, hoe weten we welke we moeten hebben?” Die vraag lijkt iedereen zichzelf te stellen, maar niemand weet het antwoord.

49


Na nogmaals een moment van stilte steekt de man met de korte donkere krulletjes opeens zijn hand uit over tafel. “Ik bedenk me net dat we ons nog helemaal niet hebben voorgesteld, ik ben Jack Edward Thomson, ik ben eigenlijk Engels en ben professor geweest aan de universiteit van Oxford.” Jasper schudt zijn had maar. “Ik ben hierheen gekomen door mijn oude vriend” en hij knikt richting Andreas, deze glimlacht. Het viel Jasper al op hoe goed Engels de man sprak, tegen elkaar praten ze verschillende talen, waaronder Grieks, maar tegen Jasper praten ze nu Engels, om te zorgen dat hij het beter begrijpt. De vrouw steekt nu ook haar hand uit, die Jasper schut. “Ik ben Iona Jansonides, maar zeg maar Iona.” Ze glimlacht naar Jasper. “Ik ben hier verzeild geraakt omdat Midas en ik op de zelfde school zaten, tijdens een reünie heeft hij over dit clubje vertelt.” De kale man steekt zijn hand uit. “Midas” zegt hij kortaf en knikt Jasper toe. Jasper had wat meer verwacht, maar besluit er verder niet op in te gaan. “Ik ben Tom,” stelt nu ook de jongen zich voor: “en een neefje van Iona.”

Dan krijgt Jasper opeens een ingeving, iets waar hij eerder aan had moeten denken, maar wat hem nu pas te binnen schiet. Hij weet welke tempel daar stond, en wat het stadje aan zee is!

wordt vervolgd…

50


Community Wedstrijd Written by JustOne Na lang wachten heeft het Grepolis Team toch nog eens een Community Wedstrijd voor de spelers in elkaar gestoken. Zondag omstreeks 13u stroomde het forum en de chat vol met spelers die wilden deelnemen deelnemen aan de wedstrijd die binnen enkele minuten zou beginnen op het Algemeen Forum. In spanning wachten de spelers af op een aanwijzing of een nieuw topic dat hen wat meer uitleg zou geven… geven en ja hoor… De Puzzelwedstrijd! Het werd duidelijk dat het doel was het verborgen forum als eerste te bereiken door een lange en zware weg af te leggen met allerlei soorten puzzels. Wie het antwoord van de 10e Puzzel als eerste invoerde kwam terecht op een forum waar de persoon zijn naam moest posten om als winnaar erkent te worden. De winnaar zou 500 goud ontvangen, dus het animo was zoals verwacht zeer groot. Met een zeer snelle tijd bereikte Ephor als eerste, een kwartier voor de tweede het verborgen forum. Na hem volgden arnaughty, skullyhoofd, janiculus en fido. Zelf heb h ik ook deelgenomen aan de wedstrijd en ik het heeft me echt bloed, zweet en tranen gekost om de eindstreep te behalen. De wedstrijd was zeer origineel maar moeilijk en een zéér geslaagde community wedstrijd.

“Een Een Makkie?” Makkie

Een interview met Ephor: Hallo Ephor, gefeliciteerd citeerd met het behalen van de eerste plek in de puzzelwedstrijd. Hoe heb je de 10 puzzels zo snel kunnen oplossen? Gewoon vanaf het begin snel doorwerken en geen tijd verliezen, niet te veel opschrijven en zeker niets afdrukken maar alles op de computer maken. Ook heb ik niet overal alles opgelost, soms volstond het de helft van de vragen te weten om over te kunnen naar de volgende stap. Het doolhof heb ik bijvoorbeeld van achter naar voor opgelost, wie niet sterk is moet slim zijn.

Je was ruim een kwartier tier voor de tweede nl. arnaughty. Je hebt toch niet vals gespeeld zeker of ben je altijd al zo'n puzzelkiller geweest? gewees Ik ben altijd goed geweest in puzzelen, voor zover ik me herinner toch. Vals spelen pelen kon niet, niemand waaraan ik de oplossingen kon vragen vrage omdat ik als eerste klaar was

Welke puzzel vond je de meest irritante/moeilijke en waarom? De laatste was gewoon de meest tijdrovende. Ik vond geen enkele puzzel echt 'moeilijk', maar ik was eerlijk gezegd bang dat ik te traag ging. Ik heb dus ook gewoon oon geluk gehad dat ik puzzel 9 zo snel vond.

51


Je wint hierbij 500 goud, hoe voel je je nu en wat ga je ermee doen? (meer informatie over je spelwereld(en) en puntenaantal kan je geven als je wilt) Aangezien je nooit te weinig goud kan hebben zal ik het besteden aan bestuurder, zodat ik die termijn nog langer kan uitrekken, ofwel aan een aantal weekjes commandant. Ik speel op ĂŠĂŠn wereld, Iota, niet in de absolute top maar eerder in de subtop. Misschien helpen die functies om nog wat te stijgen. Dat valt nog allemaal te bezien, ik zal er hoe dan ook spaarzaam mee omgaan.

Wat vond je van de wedstrijd in zijn geheel? Een tof initiatief, niet alleen de wedstrijd op zich maar het zorgt er waarschijnlijk ook voor dat er enkele nieuwe mensen de weg naar het forum vinden. Dit soort wedstrijden mogen er dus zeker vaker komen, al is het maar om met z'n allen een doel gemeenschappelijk doel te hebben. Bedankt voor de vragen, tot ziens! __________________________________

Op naar de volgende wedstrijd zou ik zeggen! Tot ziens!

52


Grepolis.nl Written by Marc200 Elke maand zal ik een artikel schrijven over de belangrijkste gebeurtenissen rondom Grepolis.nl. Te verwachten zijn onderdelen als updates, wijzigingen in het moderator team, enzovoort. Lees snel verder om te kijken wat er allemaal gebeurd is! Deze maand is er niet veel gebeurd, maar toch het nieuws van juni. 7 juni Op 7 juni is er weer een update geweest; namelijk update 2.04. Dit is de 4e update van update 2.0. Deze update is dan ook alleen ingesteld op wereld ld Iota en Kappa. Kappa Hieronder staat de update: Gamefeatures/wijzigingen: • Het is nu mogelijk om het alliantieforum in een apart browser tabblad te openen. • Aangepast tijd- en grondstofwaarden voor offers in boerendorpen. • Het is nu mogelijk om een stadsgroep in in je stadslijst uit te schakelen. • Groter klikgedeelte voor boerendorpen. • Nieuwe lay-out out voor de dagelijkse login bonus. • Je zult nu zien hoelang beginnersbescherming bij een andere speler nog zal duren wanneer je deze probeert aan te vallen. • Stadsnamen in commando ommando pop-ups pop ups zullen nu een kleine mouseover hebben waarin de volledige stadsnaam weergeven word. • Illustratie van de Fenicische handelaar vernieuwd. • Schermen zullen nu lichtgrijs weergeven worden wanneer inhoud in dit scherm aan het laden is. Bugfixes: • Soms kon men een boerendorp veroveren zonder daar de benodigde troepen voor te hebben. • Soms bleef de kaart blauw met Internet Explorer. • Lay-out out problemen met Internet Explorer in het eiland informatiescherm verbeterd. • Spelers in vakantiemodus zullen niet langer herinneringsmailtjes krijgen. • Vele vertaalfouten verholpen. • In het events tabblad van bondgenoten (alliantie overzicht) werden soms nog evenementen weergeven van spelers die niet meer bestaan. • Lay-out out problemen bij schermnamen van boerendorpen verholpen. verho • Lay-out out problemen bij het publiceren van rapporten in berichten verholpen. • Kleine lay-out out problemen in het stadsoverzicht verholpen. • Het aantal notifications in je browser tabblad zal nu correct geupdate worden. • Problemen met BBcode lettertypegrootte verholpen met Google Chrome. • Schuifbalk instellingenpagina herstelt. • Kleine lay-out out problemen in rapporten verbeterd. • Kleine lay-out out problemen in het commando infoscherm verbeterd. • Javascripts fout hersteld wanneer je 2x op het hamer icoontje klikte.

53


• •

Mouseover pop-ups verschenen soms niet, dit is nu verbeterd. Soms kon stadsinformatie niet geopend worden wanneer er een opstand bezig was, dit is nu verholpen.

12 juni Eindelijk weer een nieuwe community wedstrijd na Xerxes. Deze wedstrijd vond plaats op het forum, waar iedereen aan mee kon doen. De opdracht was om 10 puzzels te maken. Dit waren bijvoorbeeld een rebus, kruiswoordpuzzel, woordzoeker, sudoku. Het was de bedoeling om dit zo snel mogelijk te doen, omdat alleen de eerste 5 mensen een prijs kregen. Dit waren de snelste: 1. Ephor 2. arnaughty 3. skullyhoofd 4. janiculus 5. Fido 28 juni Op 28 juni is er weer een update geweest; namelijk update 2.05. Dit is de 5e update van update 2.0. Deze update is dan ook alleen ingesteld op wereld Iota en Kappa. Hieronder staat de update: Gamefeatures/wijzigingen: • In de automatische e-mails zal nu een link zijn waarin je meteen naar de ingame instellingen zult gaan mocht je je e-mailinstellingen willen aanpassen. • Vanaf nu zullen spelers 300 grondstoffen ontvangen wanneer ze hun emailadres valideren. • Het is vanaf nu mogelijk om extra vakantiedagen bij te komen met goudstukken. Per jaar kunnen er maximaal 14 vakantiedagen bijgekocht worden. Één vakantiedag kost 50 goudstukken. • Verandering in het vakantiemodus systeem: Spelers krijgen zoals gewoonlijk 42 vakantiedagen, deze zullen teruggezet worden naar 42 dagen op de dag dat je je geregistreerd hebt. (dit geldt niet voor gekochte vakantiedagen) Voorbeeld: Ik heb mijn account geregistreerd op 1 juni 2011 en verbruik in de loop van het jaar alle vakantiedagen. Op 1 juni 2012 krijg ik dan weer opnieuw 42 dagen toegeëigend. • Spelers zullen nu een hint zien wanneer de Fenicische handelaar voor het eerst in zijn/haar stad arriveert. • Nieuw design premium scherm: Spelers zullen nu het voordeel van elk premiumvoordeel zien zonder de hele pop-up tekst te hoeven lezen. Bugfixes: • Fout verholpen wanneer men details probeerde te lezen bij bezetting van een stad. • Fout verholpen waarbij spelers nog steeds zilverstukken konden opslaan in hun grot terwijl hun stad overgenomen was.

54


• • • • • • • • • •

Helm der onzichtbaarheid zal aanvallende troepen de eerste 10% van hun reis nu correct onzichtbaar maken. Kleine lay-out problemen verholpen. Nachtbonus zal nu de juiste tijd weergeven. Awards zouden nu correct weergeven moeten worden in spelersprofielen en in hun instellingen. Men kan nu volledig scrollen door de pagina's van rapporten in submappen. Spelers die willen herstarten zullen niet langer uitgelogd worden. Ze zullen direct naar de juiste selectiepagina doorverwezen worden. Fout in de grondstoffenteller verholpen. Wonder tool-tip verbetert; deze gaf soms verkeerde informatie weer. Soms werd de verdedigingstab in de agora weergeven terwijl een andere tab actief hoorde te zijn. Gebouwen in het stadsoverzicht zullen niet langer een omlijning hebben in Internet Explorer 9 wanneer deze worden aangeklikt.

55


R Reporters Gezocht!

Beste spelers,

Iedere maand probeert ons team een mooie en interessante uitgave voor de spelers te maken. Ons team is nog niet volledig en er zijn nog steeds reporters nodig voor een aantal werelden. Heb jij interesse om reporter te worden voor jouw wereld? Lees dan snel verder, solliciteer en wie weet zit jij binnenkort wel in ons Team! Heb jij dus interesse om reporter te worden? Hou jij ervan n om verhalen te schrijven over Grepolis en heb jij de tijd om iedere maand een leuk artikel te schrijven? Dan is de Grepolis Times misschien wat voor jou! Stuur je sollicitatie via een forumbericht naar het Grepolis Times account of stuur het in een mailtje naar ons e-mailadres: mailadres: GrepolisTimes@live.be Deze sollicitatie moet de volgende zaken bevatten : o o o

De naam van je forumforum en spel account Een motivatie waarom juist jij reporter zou moeten worden. Een zelfgeschreven even artikel zoals een echt wereldnieuwsartikel in de Grepolis Times. Dit artikel wordt zeker gepubliceerd met jouw naam eronder ook al wordt je geen reporter als we je sollicitatie niet goed genoeg vonden, maar het moet zeker en vast aan de volgende eisen voldoen: • • •

Het artikel moet minstens 2 A4’s lang zijn, standaard lettertype (11pt.) Het artikel moet over de desbetreffende spelwereld gaan. Het artikel moet meer dan alleen een interview zijn.

Zorg voor een uitgebreide reide sollicitatie die voldoet aan de voorwaarden. Let op je zinsstructuur, spelling, grammatica en maak er een leuk artikel van. Sollicitaties die niet aan de bovenstaande eisen voldoen, zullen afgekeurd of zelfs niet bekeken worden! Dus wil jij graag reporter porter worden? Schrijf ons dan een goede sollicitatie en misschien verwelkomen wij jou in het Grepolis Times Team! T

56


Reporters Marc200 Ciberth Grepolisanne Discordia JustOne Tirion Fordring .Hoplite Skullyhoofd Aganippe. Canisius Mr. White DeathLess Hironius

Leiding JustOne Tirion Fordring

Vormgeving JustOne

Spelling en Grammatica Grepolisanne & JustOne

Cover Aganippe.

Eindverantwoordelijke Othiana

57

Grepolis Times Uitgave #10  

Grepolis Times

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you