Page 1

Inclusief het complete programma voor seizoen 2014-2015

• Madeleine

Matzer over de voorstelling Hart • Ben van Duin kiest zijn favoriete scènefoto

• De

keus van...

Miep Boerkamp, Jan Willem van den Bos en Mona Keijzer

• Backstage

bij De Kleine Verbeelding • Muziektheater in al z’n facetten


Inhoud REDACTIE Miep van Doornik, Kai Kohnstamm, Fred Smalhout, Olga Smalhout (eindredactie), Cor Stam, De Zagerij ontwerpbureau MET BIJDRAGEN VAN Akwasi Ansah, Miep van Doornik, Ben van Duin, June Kijser, Kai Kohnstamm, Matzer Theaterproducties, Paméla Menzo & Anne van Dorp, René van Meurs, Iván Pérez, Anna Schoen, Orkater, Fred Smalhout, Olga Smalhout, Cor Stam, De Zagerij ontwerpbureau, Peter Zuurveld, Sanne Zweije CONCEPT, ART DIRECTION EN VORMGEVING De Zagerij ontwerpbureau

6

FOTOGRAFIE SEIZOENSOVERZICHT Cover: OFFline van Amos Ben-Tal / OFFprojects, foto: MilenaTwiehaus Binnenwerk: Martijn Beekman, Robert Benschop, Gijs Besseling, Hans van den Boogaard, Bob Bronshoff, Inés Cuesta, Marloes van Dijken, Christine van Doesburg, Merlijn Doormernik, Ben van Duin, René den Engelsman, Saris den Engelsman, Joost de Haas, Marjory Haringa, Jan Heijer, Roxanne Hellevoort, Jochem Jurgens, Kamerich & Budwilowitz, Sofie Knijff, Joep Lennarts, Jean van Lingen, Paulina Matusiak & Eddy Wenting, Ton Nelissen, Govert de Roos, Bertina Slager, Francis Sling, Bart Sparnaaijklein, Maeve Stam, Mieke Struik, Milena Twiehaus, Miek Uittenhout, Sergei Urzhumtsev, Stephan Vanfleteren, Noa Verhofstad, Erik de Wildt, X+L, Cigdem Yuksel, Judith Zwikker ZONDER VRIJWILLIGERS GEEN THEATER DE VERBEELDING

Matzer over Hart Een reprise van de voorstelling uit 2003 die door MATZERfans nog vaak aangehaald wordt als een verbluffend mooie voorstelling. Ook voor Madeleine Matzer is het nog steeds één van haar lievelingsvoorstellingen.

Alle vrijwilligers voor seizoen 2014-2015 op een rij: Frank Andriessen, Roy Blom, Lysette de Boer, Marianne de Boer, Robin de Boer, Aad Brinkman, Dick de Bruijn, Nicole Coehoorn, Esther Cohen, Flip van Doornik, Miep van Doornik, Willem Jan Ernsting, Dick Glastra, Gabrielle Goezinnen, Alex Greuter, Loes Greuter, Susanne Greuter, Wineke Helmigh, Hans Hennes, Tjitske Hiemstra, Els van den Houten, Pieter Janssen, Mariëlle Kijser, Arí Kleiss, Jarin Klinkenberg, Ad Klompenhouwer, Kai Kohnstamm, Marie-Louise Kramer, Gera Kremer, Klaas Kwadijk, Jan Lamers, Ria Minne, Paul Niekerk, Jasper Nijholt, Ruben van Opstal, Hanneke Otte, Jan Overeinder, Ariane van Pelt, Daphne van Pelt, Ineke Punt, Jos Rigter, Ton Rigter, Jop Schinkel, Ludo Simons, Fred Smalhout, Olga Smalhout, Cor Stam, Kai Vasmel, Paul Veen, Marloes van der Velden, Frank Verdonk, Ineke Waaijman, Henri van Wezel, Petra Wieldraaijer, Nanny van der Woude, Oebele van der Woude, Liesbeth van de Wouw, Henk Zevering, Fieke Zuurveld, Marjan Zuurveld, Mink Zuurveld en Peter Zuurveld. SUBSIDIËNTEN Voorstellingen bij Theater De Verbeelding worden mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Purmerend en het Fonds Podiumkunsten.

18 Orkater/De Nieuwkomers

© Theater De Verbeelding 2014 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. 2

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

Orkater geeft sinds 2006 nieuwe muziektheatermakers de kans om voorstellingen te maken. Ze worden zowel artistiek als zakelijk op weg geholpen. Dit seizoen zijn De Nieuwkomers driemaal te gast.


En verder Kort nieuws 4 Backstage bij De Kleine Verbeelding 12 De keus van... Miep Boerkamp Jan Willem van den Bos Mona Keijzer

10 In beeld Theaterfotograaf Ben van Duin vertelt wat zijn favoriete scènefoto is van de voorstelling How to play Francesca Woodman van Toneelgroep Maastricht. Een voorstelling over een fotograaf!

15 16 17

Even voorstellen... Sanne Zweije 25 Anna Schoen 26 Anne van Dorp en Paméla Menzo 31 Akwasi 33 René van Meurs 38 Iván Pérez 39 Hoe, wat en waar 42 Programmaoverzicht 44

21 Programma 2014-2015 Theaterseizoen 2014-2015 bestaat voor Theater De Verbeelding uit 47 voorstellingen. Vanaf pagina 21 staat alle informatie op een rij en leest u alles wat u moet weten over het bestellen van kaarten.

Een digitale versie (pdf) van dit magazine kunt u down­ loaden op onze website. U kunt het magazine ook lezen op issuu.com (zoek op Theater De Verbeelding). Zo kunt u ook uw vrienden op ons aanbod wijzen. Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

3


UITdagen zaterdag 13 en zondag 14 september De aftrap voor een nieuw seizoen vol kunst en cultuur werd tot nu toe steeds gegeven op de 2e zondag in september met de Kunst- en Cultuurmarkt op en rond het Waagplein. Dit was vooral een feest voor de vele amateurgroepen in Purmerend. Informatie verstrekken vanachter een kraam en optreden in Theater de Purmaryn. De culturele instellingen in Purmerend hebben besloten om dat nu eens anders aan te pakken. Geen kramenmarkt meer, maar het publiek een weekend lang verrassen met een staalkaart van wat er op amateurgebied te zien zal zijn. Daarnaast zullen er ook voorproefjes zijn van de professionele voorstellingen die in de theaters te zien zullen zijn. En dat alles verspreid over drie plekken: Theater de Purmaryn/Waagplein/Kaasmarkt, P3 /Theater De Verbeelding en Bibliotheek Waterland. Houd het weekend van 13 en 14 september dus vrij. Nadere berichten volgen op onze website.

DORINE WIERSMA ZAL OOK OPTREDEN TIJDENS DE UITDAGEN FOTO: GOVERT DE ROOS

Nieuw initiatief Purmerendse theaters

Dubbelspel

Is het aantal voorstellingen dat er in seizoen 2014-2015 te zien is in Theater De Verbeelding.

Nieuwe foyer Veel gehoord van onze bezoekers: “Mooie voorstellingen, maar de nazit en de foyerruimte zou wel wat gezelliger kunnen.” Vooral bij drukbezochte voorstellingen is dat het geval. We trekken ons deze kritiek natuurlijk aan en hebben naar een oplossing gezocht. Gebrek aan financiën en de aard van het gebouw maken dat niet gemakkelijk, maar we menen er toch in geslaagd te zijn. We hebben, daarbij geholpen door een forse schenking van het VSB Fonds Beemster, een nieuwe foyerruimte gecreëerd. Bij het begin van het nieuwe theaterseizoen nemen we die in gebruik. In alle rust kan daar over de voorstelling nagepraat worden. We hopen dat het onze bezoekers zal bevallen en het nog plezieriger maakt om naar Theater De Verbeelding te komen.

4

Onder de titel Dubbelspel presen­ teren Theater De Verbeelding en Theater de Purmaryn een nieuw initiatief. Een vijftal theaterseries bestaande uit één voorstelling in Theater De Verbeelding (V) en één voorstelling in Theater de Purma­ ryn (P). En dat met een aantrekke­ lijke korting. We hebben steeds naar een com­ binatie van twee voorstellingen gezocht die op één of andere manier iets met elkaar te maken hebben: • Freek de Jonge (P) kijkt terug op zijn periode met Bram Vermeulen en Akwasi Ansah (V) brengt de liedjes van Bram Vermeulen op een geheel eigen wijze. • Scapino Ballet Rotterdam (P) heeft zijn sporen in de danswereld ruimschoots verdiend met mooie energieke voorstellingen voor de grote zaal. Jens van Daele (V) maakt minstens zulke energieke dansvoorstellingen, maar bespeelt

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

daarmee voornamelijk de kleine zalen. • Jeroen Zijlstra (P), ooit begonnen in Theater De Verbeelding, maakt heel mooie liedjes. Dat doen Meral Polat en Beppe Costa ook in het programma Merals Harem (V). • Drie Zusters van Tsjechov (P) is bijzonder omdat de drie zussen gespeeld worden door drie mannen waaronder steracteur Peter de Graef. Maar speciaal is ook de veelgeprezen voorstelling Schijn door Fahd Larhzaoui (V) over zijn ‘coming out’ in een Marokkaanse familie. • Stoner, de literaire bestseller van John Williams, is bewerkt voor het toneel (P) en successchrijver Arnon Grunberg schrijft voor acteur Sabri Saad el Hamus een voorstelling over de relatie met moeders (V). Meer informatie over deze series is te vinden op pagina 41.


Abonnementen

Eigenzinnig

Tot nu toe was het mogelijk om via een bestelformulier voor het begin van het seizoen kaarten te bestellen. Dat verandert. Bestellen kan nog steeds vooraf, maar dan alleen via de website: www.theaterdeverbeelding.nl. Vanaf het verschijnen van ons magazine is dat mogelijk. Wat blijft is de aantrekkelijke korting: bestelt u kaarten voor 6 of meer voorstellingen dan krijgt u automatisch 10% korting. Bestelt u kaarten voor 11 of meer voorstellingen dan krijgt u 20% korting.

Theater De Verbeelding gaat er prat op eigenzinnig te zijn. Maar wat is eigenzinnig eigenlijk? En wanneer is een thea­ ter eigenzinnig? Als we er de Van Dale op naslaan, brengt het niet veel goeds: “Zijn eigen zin, wil volgend (met name tegen de waarschuwingen van anderen in)” en ze verwijzen ook naar het woord eigenwijs waarvan de omschrijving is: “Overmatig vertrouwend op eigen kennis of beleid, on­ toegankelijk voor raad.” Het puzzelwoordenboek geeft als alternatieven voor eigenzinnig onder meer: “Dwars, Bazig, Koppig, Dog­matisch, Halsstarrig, Onplooibaar, Individualistisch.”

FOTO: BOB BRONSHOFF

Vindt u bestellen en betalen via de website ‘wat eng’ dan kunt u nog een bestelformulier downloaden van de website en dat ingevuld naar ons opsturen.

Youp van ’t Hek opent zaterdag 13 september ons theaterseizoen met een voorleesvoorstelling van zijn oudejaarsconference 2014. Op deze plek onderstreept hij graag nog eens het belang van theaters als de onze.

Groot kan niet zonder klein! Al het jonge talent moet er oefenen, net als het oude talent er materiaal moet uitproberen. En sommige stukken kunnen alleen maar in kleine zalen. Theaters als Theater De Verbeelding zijn daarom brood­nodiger dan nodig. En dienen gesteund. Door wie? Door ons allemaal!

Waar de programmeurs en alle collega’s van Theater De Verbeelding met eigenzinnig juist iets positiefs bedoelen, zal het door (veel) mensen dus misschien juist negatief uitgelegd worden. Een interessante tegenstelling. Gelukkig biedt de schrijver Herman Hesse, op wiens boek Narziss en Goldmund de voorstelling Goldmund (22 november in Theater De Verbeelding te zien) is ge­ baseerd, uitkomst. Hij schrijft: “Er is een deugd waarop ik gesteld ben, één enkele. Zij heet eigenzinnigheid. Van al die vele deugden waarover wij in boeken lezen en leraren horen praten, kan ik niet zo’n hoge dunk hebben. En toch zou je al die deug­ den die de mens heeft bedacht, onder één enkele naam kunnen samenvatten. Deugd is: gehoorzaamheid. De vraag is alleen wie men gehoorzaamt. Ook eigenzinnig­ heid is namelijk gehoorzaamheid. Maar alle andere, zo zeer geliefde en geloofde deugden zijn gehoorzaam aan wetten die door mensen gegeven zijn. Enkel en alleen de eigenzinnigheid is het die niet naar deze wetten vraagt. Wie eigenzinnig is gehoorzaamt aan een andere wet, één enkele, absoluut heilige, de wet in jezelf, de zin van het eigene.” Voor u ligt het kleurrijke en eigenzinnige magazine met interviews, fotoreportages, beschouwingen, keuzes, ach­ tergrondinformatie en het complete programma-aanbod voor het seizoen 2014-2015. Kleurrijk omdat uit alle windstreken van de wereld jonge en ook gevestigde theatermakers en performers naar Theater De Verbeelding komen. Eigenzinnig, omdat we vertrouwen op het eigene dat zij meebrengen. We hebben onze eigen weg gevolgd in de keuze van het programma, en wij hopen vooral dat u uit al dit moois uw eigenzinnige keuze zult maken. Kai Kohnstamm Marjan Zuurveld Peter Zuurveld programmeurs

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

5


HART FOTO: JOEP LENNARTS

6

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015


MATZER speelt altijd graag in Theater De Verbeelding. Soms met voorstellingen op basis van een nieuwe theatertekst, soms met een roman die bewerkt is tot een theatervoorstelling. Ook komend seizoen is MATZER te zien in Purmerend, nu met een op meerdere vlakken bijzondere voorstelling Hart. Een vooruitblik door Madeleine Matzer.

Klein verhaal over een groot dilemma Hart “Hart is een voorstelling naar het boek Hart van prikkeldraad van Lisette Lewin, die ik al in 2003 maakte en waarvan we nu een update – of liever een upgrade – maken. Dit is een sleutelvoorstelling voor MATZER. De eerste boekbewerking, de eerste samenwerking met Fokka Deelen en Wendell Jaspers, maar vooral werd bij Hart ook voor het eerst mijn hoofdthema echt duidelijk: het schemergebied tussen goed en kwaad.”

Madeleine Matzer is artistiek leider van MATZER Theaterproducties. Ze regisseerde tussen 2001 en 2005 verschillende voorstellingen bij Pro­ ductiehuis Brabant, waaronder het bejubelde Hokwerda’s Kind (2004). Bij haar eigen gezelschap maakte zij onder andere Knielen op een bed violen, De eenzaamheid van de priemgetallen, Everybody Happy!?, Alsof het voorbij is en Gejaagd door de wind.

“Het boek fascineerde me destijds enorm, omdat Lisette Lewin zichzelf in dit boek verplaatst in een meisje dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ‘de verkeerde kant’ kiest. De schrijfster verloor zelf haar moeder, nadat zij werd verraden door een Katwijkse visser, waarmee ze had afgesproken dat deze haar en anderen in veiligheid zou brengen. Hierdoor voelt het alsof Lewin met deze roman zelf wilde begrijpen hoe dat soort dingen kunnen gebeuren. Ik vond dat groots en heb dat willen laten zien in mijn voorstelling. Op een manier waarbij je, net als Lisette Lewin dat heeft gedaan, als publiek meegaat in de keuze van Greetje,

waardoor je het – bijna – kan begrijpen. Na afloop van een periode of tijdperk is altijd duidelijk hoe de afloop was, en wat dus op basis daarvan de beste keus was geweest. Geen periode is meer geëvalueerd dan de Tweede Wereldoorlog, en met de kennis van nu weet iedereen welke kant de goede was, en welke de foute. Maar weet je dat ook als je er middenin zit? En als je jong bent, en bang?” Waarom nu? “Sinds 2003 is de wereld niet veiliger geworden, daarmee is de angst en de daaruit voortvloeiende polarisatie toegenomen. MATZER wil voorstellingen maken die de kern raken, die vertrouwen geven, die ons met onszelf doen verzoenen, opdat we minder veroordelen. Dat is ‘hart’ nodig nu. Veel in deze wereld is onbegrijpelijk. We proberen houvasten te vinden en vinden die vaak in het veroor­ delen van de ander. Terwijl de antwoorden mogelijk te vinden zijn in het accepteren van de ‘vijand’ in onszelf. Om juist via de Tweede Wereldoorlog de thematiek goed/ kwaad nog eens onder ogen te zien, lees verder ›››

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

7


ALSOF HET VOORBIJ IS FOTO: KARIN JONKERS

bleek in 2003 te werken, en dat zal hopelijk nu weer het geval zijn. Bij de generatie(s) na ons begint het besef over de Tweede Wereldoorlog te verdwijnen. Deze voorstelling actualiseert het thema, zonder de historie te verloochenen.” Hart in het MATZER-oeuvre “De thema’s uit Hart – ‘goed versus kwaad’ maar ook ‘lotsbestemming versus vrije wil’ en ‘familie versus individu’ zijn sinds deze voorstelling altijd in het werk van MATZER aanwezig geweest.” De komende jaren wil MATZER de verbinding die ze al langer is aangegaan met muziek en (beeldende) kunst, actiever dan tot nu toe, uitbreiden naar filosofie en politiek. Hart is bij uitstek de voorstelling die daarin past. Een klein verhaal over een groot dilemma. “Wat zou jij doen in een situatie waarin je kan kiezen tussen veiligheid en rijkdom, of angst en armoede? Waarom weten wij achteraf altijd zo goed welke kant we gekozen zouden hebben, maar kiezen we in de situatie vaak voor onszelf? En waarom is dat misschien niet ‘goed’, maar wel te begrijpen? Wie zonder zonden is... Hart wordt nog vaak aangehaald door MATZER-fans als een verbluffend mooie voorstelling waarin de grens tussen goed en kwaad haarscherp werd onderzocht, middels het ontroerende verhaal van Greetje, 8

“Hart is altijd een lievelings­ voorstelling gebleven van zowel Wendell Jaspers, Fokka Deelen als mijzelf”

die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor keuzes komt te staan die haar vormen. De voorstelling is toen slechts beperkt te zien geweest. Daarom zijn we erg blij dat we nu de remake kunnen tonen in het theater en een groter publiek de kans kunnen bieden om deze productie alsnog te komen zien. Hart is altijd een lievelingsvoorstelling gebleven van zowel Wendell Jaspers, Fokka Deelen als mijzelf. Het staat daardoor al jaren op ons verlanglijstje om hem te laten herleven. In de afgelopen elf jaar hebben Wendell, Fokka en ik ons ieder op onze wijze ontwikkeld: gedeel­ telijk samen, en voor een groter deel in het werken met anderen.

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

We vinden het een spannend onderzoek, hoe we in het nu, met de kunde en kennis van nu, een voorstelling van toen weer kunnen laten herleven. Hij was toen raak, dus zullen we willen behouden wat goed is, maar tegelijkertijd ontkomen we er niet aan om met wie we nu zijn, opnieuw de materie onder ogen te zien.” “Hart in 2015 wordt iets tussen een remake en een reprise in. Hoe hij gaat verschillen van de versie van toen, en hoezeer hij erop blijft lijken weten we pas als hij klaar zal zijn. Het kan niet anders dan dat we met de kennis van nu, met het feit dat we alle drie tien jaar ouder en wijzer


GEJAAGD DOOR DE WIND FOTO: JEAN PHILIPSE

“In mijn bewerkingen probeer ik de verbeelding van de lezer intact te houden, en die zelfs nog wat aan te scherpen” EVERYBODY HAPPY FOTO: JEAN PHILIPSE

zijn, en meer gevormd in het vak, anders tegen bepaalde dingen zullen aankijken. In de kern zal het verhaal hetzelfde blijven, in de vorm zal het mogelijk veranderen.” Over het bewerken van romans “Ik vind het heerlijk dat ik zowel met nieuwe teksten mag werken, als literatuur mag bewerken. In die nieuwe teksten ontvang ik, nadat ik een opdracht heb gegeven, de rijkdom van die tekst (die op zich al weer een zelfstandig kunstwerk is), waar ik me dan toe mag gaan verhouden. Kunst is altijd iets waarin ik mezelf herken, of het nou een boekbewerking of een nieuwe tekst betreft; iets dat gaat over de dingen

die ik belangrijk vind, die mij raken en waarvan ik denk dat ze telkens opnieuw verteld mogen en moeten worden. Een van mijn stokpaardjes is dat ik denk dat er geen goed en kwaad bestaat, maar dat elk mens de hele dierentuin in zich heeft, en dat de omstandigheden bepalen welke dieren naar buiten komen... Wij leven hier en nu in comforta­ bele omstandigheden, en kunnen daardoor onze leukste beesten laten zien. Maar wat gebeurt er met ons als we worden bedreigd, of onze naasten, of als we echte honger hebben, of pijn, of als onze veiligheid niet meer bestaat? Door voorstellingen te maken waarin ik die grenzen onderzoek, hoop ik dat publiek met

iets meer compassie kan kijken naar het denken en handelen van een ander, om zo minder te oordelen. En uiteindelijk zich dan ook te verzoenen met die wat duisterdere krachten in zichzelf. Omdat het omarmen van jezelf met alle mooie en minder mooie eigenschappen in mijn beleving uiteindelijk leidt tot een gelukkiger bestaan.” “Het maken van bewerkingen vind ik heerlijk om te doen. Of het nou een minutieus en zeer goed geschreven boek is als Alsof het voorbij is of een wat gedateerde pil van 996 pagina’s als Gejaagd door de wind, ik geniet. Lezen is niet alleen voor mij maar voor enorm veel mensen een troost­ rijke en verrijkende ervaring. Het prikkelt de verbeelding optimaal. En ook verbeelding is essentieel en soms wat ondergewaardeerd in onze samenleving. In mijn bewerkingen probeer ik de verbeelding van de lezer intact te houden, en die zelfs nog wat aan te scherpen. Alsof het een 3D-boek wordt, waartussen je je beweegt. Heel graag komen wij dus met al die verbeelding komend jaar opnieuw naar Theater De Verbeelding. Met hart en ziel.”

R Hart van MATZER met Wendell Jaspers en Fokka Deelen in de regie van Madeleine Matzer is op zaterdag 28 februari om 20.30 uur te zien in Theater De Verbeelding.

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

9


Toneelgroep Maastricht is zater­ dag 11 april te zien met de voor­ stelling How to play Francesca Woodman. Theaterfotograaf Ben van Duin koos zijn favorie­ te scènefoto van de voorstelling en licht die toe. Drie vrouwen op een rij met in hun hand een foto in een projectie van drie naakte vrouwen op een rij met in hun hand een portret van de fotografe dat zij voor hun gezicht houden, een caleido­ scopisch effect. Zwart/wit, de kleuren van de jaren zeventig, het einde­loze grijs schakerende lichaam op de witte jurkjes van drie van de vier actrices, de niet blote zich blootgevende actrices die in verwondering en bewondering het werk en leven van Francesca Woodman aan ons tonen. Zij fotografeerde wat voor handen was, zichzelf, zonder schroom of voorbehoud, diep doordrongen van de vrijheid en de geest van de jaren zestig/zeventig. Wat een verlangen, wat een brutaliteit, wat een onschuld, wat een verleiding, wat een ontroering, wat een woede, wat een passie en wat een verwonderende levenslust. Alles verzengend de leegte tegemoet. Ons achterlatend met de vraag, waarom? Arie de Mol slaagt er met zijn vier actrices, de prachtige tekst en het multimedia decor in om Francesca Woodman te omschrijven zonder haar vast te prikken. Een inspirerende voorstelling over een voor altijd jong blijvend, inspirerend icoon. How to play Francesca Woodman! Fran-ces-ca!

10

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015


Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

11


De Kleine Verbeelding De Kleine Verbeelding is het aan­ bod van Theater De Verbeelding voor (kleine én grote) kinderen. Theater, gespeeld door makers en gezelschappen die zich toeleggen op het maken van aansprekende en prikkelende voorstellingen speciaal voor de jeugd. June (11) interviewde de spelers van de voorstelling Bekdichtzitstil van Theater Artemis.

Hallo beste lezers, ik ben June en ik ben 11 jaar. Mijn hobby’s zijn acteren, zingen, dansen en handballen. Ik zit dan ook op de NKT theaterschool en op handbal.

Ik kom al een paar jaar als jonge vrijwilliger helpen in Theater De Verbeelding. Meestal zijn de voorstellingen op zondagmiddag en voor wat jongere kinderen. Toen ik hoorde van deze voorstelling en dat ik ze ook mocht interviewen vond ik dat echt heel gaaf. Ik ging dus de spelers van de voorstelling Bekdichtzitstil van Theater Artemis interviewen. Dat zijn Jan Sobrie, Sophie Warnant en Berdine Nusselder. Helaas moest Jan Sobrie al gelijk weg na de voorstelling, dus kon ik hem niet interviewen.

FOTO’S: MARIËLLE KIJSER

12

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

De voorstelling ging over 3 kinderen uit groep 6F. Die kinderen waren anders dan de rest. Ze hadden problemen, en dan met name: ADHD, ze zijn druk, hyperactief en worden gepest. In het stuk heten ze Damien, Beggie en Francois. Ze worden BFF’s (Best Friends Forever) en nemen het altijd voor elkaar op. Dan het interview. Hoe komen jullie erop om een voorstelling te maken over ADHD? De regisseur van de voorstelling ging een keer eten met een hele groep kinderen en driekwart van de kinderen moest een pilletje slik-


FOTO: KURT VAN DER ELST

June Kijser, onze jongste vrijwilliger, interviewt de spelers van Theater Artemis

ken voor het eten, toen dacht hij: hier moeten we een voorstelling over maken.

z’n drieën spelen, we spelen meestal met andere spelers die ook werken voor Theater Artemis.

Hoe komen jullie aan de titel van de voorstelling? Het is een grove uitspraak in Vlaanderen, als kinderen heel druk zijn of niet luisteren zeggen ze: Bekdicht­ zitstil.

Jullie spelen in België en in Nederland, merken jullie het verschil qua publiek? Ja, de kinderen in Nederland durven de spelers aan te spreken na de voorstelling en complimenten te geven, in België doen/durven ze dat niet echt.

Hoe vaak hebben jullie al opgetreden met deze voorstelling? We treden meestal op in scholen en dat hebben we al ongeveer 50 tot 60 keer gedaan. Spelen jullie altijd met z’n drieën? Nee, dit is de eerste keer dat we met

Dit zijn vijf vragen van het interview. Ik vond het heel leuk om dit te doen, en ik vond het een super leuke voorstelling.

R Jeugdtheater in seizoen 2014-2015 bij De Kleine Verbeelding: • Zondag 21 september 14.00 uur en 16.00 uur, Maas theater en dans, • Zaterdag 11 oktober 19.30 uur, Het Houten Huis • Zondag 26 oktober 15.00 uur, Sanne Zweije • Zondag 9 november 15.00 uur, Brisk / Gienke Deuten • Zondag 14 december 15.00 uur, Pieter Tiddens en Servaes Nelissen • Zondag 1 februari 15.00 uur, Maas theater en dans • Zondag 29 maart 15.00 uur, BEER Muziektheater • Zaterdag 18 april 19.30 uu, Circus­ werkplaats Boost

4+6+8+10+=?

Ook voor feestjes

De leeftijdsaanduiding die bij de voorstellingen staat, schept soms verwarring. Kan het jongere zusje ook mee? Gaat de oudere broer zich niet vervelen? Het zijn lastig te beantwoor­ den vragen waar alle ouders wel eens mee kampen. Belang­ rijk om te weten is dat de leeftijdsaanduiding slechts een ondergrens is en nooit de absolute bovengrens. Voorstellin­ gen zijn niet zomaar in woorden als ‘ja leuk’, of ‘nee saai’ te vatten. Na afloop samen kletsen over een grapje, een span­ nende scène, bijzonder decor of enge muziek: die napret hoort bij het bezoeken van een voorstelling. Mede daarom raden we altijd aan om samen naar de voorstelling te kijken en niet de kinderen bij de deur af te zetten en ze alleen naar binnen te laten gaan. Ook al zijn ze er misschien groot genoeg voor en ook al is het maar een uurtje. Heeft u hierover vragen? Stel deze dan gerust via info@theaterdeverbeelding.nl. We helpen u graag verder.

Theaterbezoek aan De Kleine Verbeelding leent zich bij uit­ stek voor een verjaardagsfeestje. Onze foyer is lekker ruim en hoog. Kinderen zijn er vrij om rond te lopen, een kleur­ plaat in te kleuren of een beetje uit te waaien op het grote terras voor P3. Na afloop is er voor alle kinderen limonade. Jonge feestvierders bieden we daarnaast graag de gelegen­ heid om meegebracht lekkers voor- of achteraf op te peuze­ len aan een gereserveerde tafel in de foyer. De stoelen in de theaterzaal zijn niet genummerd maar uiteraard kunnen we het zo regelen dat u toch naast elkaar komt te zitten. Neem contact op via info@theaterdeverbeelding.nl wanneer u van een van de extra mogelijkheden gebruik wilt maken. Telt het feestje meer dan zes bezoekers bel dan met de Reserveerlijn 0299 411234 dan nemen wij contact op.

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

13


De keus van... Het programma van Theater De Verbeelding voor het seizoen 2014-2015 bestaat uit 47 voorstellingen. Voorstellingen van bekende makers maar ook van nieuwe talenten. Het is dan soms ook moeilijk kiezen uit het aanbod. We vroegen Miep Boerkamp (directeur/programmeur van Theater de Purmaryn), Jan Willem van den Bos (docent aan het Jan van Egmondlyceum) en Mona Keijzer (oud wethouder in Purmerend met onder andere cultuur in haar portefeuille) naar welke voorstellingen zij benieuwd zijn. Wellicht helpt het u bij uw keus.

14

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015


MIEP BOERKAMP is al bijna 25 jaar verbonden aan Theater de Purmaryn. Gekomen als programmeur en pr-medewerker, is ze nu al weer vele jaren directeur/ programmeur. Ze deed haar eerste ervaringen als programmeur op bij het vlakke vloertheater De Lieve Vrouw in Amersfoort. Een theater met een programma dat lijkt op dat van Theater De Verbeelding. In Purmerend zoekt Miep naar zinnige verbindingen met dingen die in de stad gebeuren. Ze zoekt dwarsverbanden die iets toevoegen. Vandaar ook de steun en betrokkenheid van Theater de Purmaryn bij ini­ tiatieven als Reuring en de Podiumdagen. Miep zoekt in het theater de schoonheid. Ze wil geraakt worden. Dat kan door de inhoud, maar ook door het spel. Dat kan fantasie zijn, maar ook een kijk op de werkelijkheid. Voorstellingen in Theater De Verbeelding die er voor Miep Boerkamp uitspringen: Fiftyfifty, mugmetdegoudentand, zondag 5 oktober. Dit vooral door de combinatie van de prachtige acteur Marcel Musters en actrice Lies Visschedijk, die ze leerde kennen op tv in Gooische Vrouwen. Tel daarbij op de tekst van Aaf Brandt Corstius die zij als columnist in de Volkskrant graag leest. Kortom een bundeling van talent die nieuwsgierig maakt. Dag Vlieg van René van ’t Hof, zaterdag 25 ok­tober. Miep heeft goede herinneringen aan René van ’t Hof door zijn voorstellingen bij theatergroep Carver. Een geweldige acteur die met minimale middelen heel veel weet te suggereren. Met één opgetrokken wenkbrauw weet hij een heel verhaal duidelijk te maken. Sadettin Kirmizi­yüz en Saar Vandenberghe met Hollandse Luchten II: Jesaja, zaterdag 21 februari. Sadettin kijkt vanuit zijn Turkse achtergrond naar de Nederlandse samenleving en heeft daar heel mooie voorstellingen over gemaakt. Deze voorstelling gaat over de bewoners van het voormalige Handelsblad­ gebouw in Amsterdam. Miep was in de jaren zeventig regelmatig te vinden in dit kraakbolwerk. Klopt het beeld dat Sadettin geeft met haar beeld uit die tijd? FOTO: FRED SMALHOUT

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

15


JAN WILLEM VAN DEN BOS is sinds 1999 docent geschiedenis aan het Jan van Egmondlyceum. In 2013 werd hij onderscheiden met de eretitel Leraar van het Jaar. Een titel die heel veel extra activiteiten met zich meebrengt: adviseurschappen bij onder andere het ministerie van onderwijs, jurylidmaatschappen, lessen op lerarenopleidingen en bezoeken aan (buitenlandse) onderwijsconferenties. Tussendoor heeft Jan Willem ook nog tijd om het theater te bezoeken. Omdat hij in Woubrugge woont is dat voornamelijk in de theaters in Leiden en Gouda. Zijn voorkeur gaat uit naar toneel, (geëngageerd) cabaret en muziek. In het theater zoekt hij verbazing, verrassing, ontroering, de lach en een traan. Jan Willem van den Bos is nieuwsgierig naar: Aan niets overleden door Raymi Sambo en Jetty Mathurin, zaterdag 13 december. Het confronte­ rende verhaal over een aan aids lijdende Kelvin in een gemeenschap waarin deze ziekte voor heftige reacties zorgt, lijkt Jan Willem zeer aangrijpend en zal zeker voor de ontroering zorgen die hij in het theater zoekt. Schijn door Fahd Larhzaoui, zaterdag 10 januari. Fahd speelt zijn eigen geschiedenis. Hoe zijn familie en de Marokkaanse gemeenschap reageert als hij er openlijk voor uit komt homo te zijn. Uitkomen voor wie je bent ook al is dat controversieel, vindt Jan Willem van grote waarde en hij is dan ook benieuwd naar deze zeer lovend ontvangen voorstelling. Simpelweg, Johan Goossens, zondag 22 februari. Goossens is naast cabaretier ook docent Nederlands op een mbo-school. Zijn vorige programma ging daar grotendeels over. Komische verhalen over zijn multiculturele leerlingen en toch voelde je duidelijk dat Goossens liefde voor die leerlingen heeft. Als docent spreekt dat Van den Bos heel erg aan: “ik mag alles zeggen over mijn leerlingen, maar owee als een ander dat doet...” FOTO: FRED SMALHOUT

16

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015


MONA KEIJZER was in het verleden jurist, advocaat, mediator en wethouder in de gemeente Waterland en in Purmerend. In Purmerend had ze Zorg, Sport en Cultuur in haar portefeuille. Sinds 2012 is Mona lid van de Tweede kamer voor het CDA. Ook daar heeft ze onder andere cultuur in haar portefeuille. Het kamerlidmaatschap vraagt zoveel tijd dat ze veel minder in het theater zit dan ze zou willen. Mona zoekt in het theater vooral afleiding, het verzetten van de gedachten. Ze gaat dan ook graag naar voorstellingen waar gelachen kan worden. Ze waardeert echter ook voorstellingen waarin de toeschouwer een spiegel wordt voorgehouden die je confronteert met de vraag ‘waar zijn we mee bezig?’. Voorstellingen in Theater De Verbeelding waar Mona Keijzer benieuwd naar is: Orkater/De Nieuwkomers op zaterdag 22 november, zaterdag 24 januari en zaterdag 16 mei. Er staan dit jaar drie voorstellingen onder deze noemer in Theater

De Verbeelding. Mona kan nog niet kiezen naar welke van deze drie ze gaat kijken. Wat ze als politica enorm waardeert is dat de theatergroep Orkater de rol van de productiehuizen heeft overgenomen na het wegvallen van subsidies en met dit initiatief jonge en nieuwe theatermakers de kans geeft een voorstelling te maken. D&A door Dorine Wiersma op zaterdag 3 januari. Dorine maakt intelligent cabaret. Ze is heel muzikaal en maakt scherpe teksten waarin ze haar publiek ook een spiegel voorhoudt. Kortom ideaal voor een ontspannen avondje uit met inhoud die er toe doet. Op een mooie Pinksterdag van Het Nationaal Toneel / St. Gebrs. Scheldwacht op vrijdag 3 april. Dit stuk wordt gespeeld door Stefan de Walle, een acteur die in het rijtje Pierre Bokma, Gijs Scholten van Asschat, Peter Blok past. Mona Keijzer vindt het knap hoe één persoon op het toneel met een monoloog zo lang de aandacht van zijn publiek kan vasthouden. Zij zit dan ook wel eens te kijken met de ogen van een politica die deze gave ook goed kan gebruiken.

FOTO: DE ZAGERIJ ONTWERPBUREAU

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

17


Muziektheater in al z’n facetten

LARS DOBERMAN - EEN BEBOP VERHAAL FOTO: BEN VAN DUIN

18

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015


In het theaterseizoen 2014-2015 is Orkater/De Nieuwkomers drie keer te gast in Theater De Verbeelding. In 2006 startte Orkater met De Nieuwkomers om nieuwe muziektheatermakers zowel artistiek als zakelijk op weg te helpen. Inmiddels hebben diverse makers en groepen hun eigen plek in het theaterlandschap gevonden.

Wat doet Orkater? Orkater staat voor het maken van nieuw geschreven en nieuw gecomponeerd muziektheater; geen musical, geen opera, geen operette, maar een eigentijdse muziektheatrale mengvorm. Oorspronkelijk is Orkater voortgekomen uit de met name elektrische popmuziek zoals pop, rock, blues, maar heeft zich in de loop der jaren muzikaal steeds breder ontplooit. Orkater produceert ook de voorstellingen van Alex van Warmerdam onder de naam De Mexicaanse Hond. Vaste makers bij Orkater zijn Porgy Franssen, Geert Lageveen, Leopold Witte, Gijs de Lange, The Sadists, Ria Marks, Titus Tiel Groenestege en Michiel de Regt. De Nieuwkomers Bij Orkater/De Nieuwkomers krijgen talentvolle jonge muziektheatermakers na hun opleiding de gelegenheid om onder professionele begeleiding hun eigen artistieke signatuur te ontwikkelen. En ze zo op weg te helpen naar de theaters en naar een nieuw publiek. Jonge makers melden zich bij Orkater met een plan. Het voorstel wordt in eerste instantie getoetst aan minimale eisen. Er wordt gekeken naar het muziektheatergehalte en de financiële haalbaarheid, maar ook naar de opleiding en leeftijd. In de tweede ronde wordt het plan doorgestuurd naar de vaste makers van Orkater en de alliantiepartners van De Nieuwkomers. Zij lezen en

beoordelen de plannen op grond van hun eigen expertise. Op basis hiervan wordt er een tweede selectie gemaakt. Een klein aantal indieners wordt gevraagd om voor de derde ronde een pitch te geven van hun voorstelling. Naar aanleiding daarvan wordt eventueel een nieuwe nieuwkomer geselecteerd door een commissie bestaande uit Marc van Warmerdam, Nicolien Luttels, Stefan Dijkman en Corine Overvest. Belangrijk is dat de maker een duidelijke visie heeft op het muziektheater dat zij wil maken en dat er een klik is met de makers en het plan. Talentontwikkeling Naast het feit dat De Nieuwkomers de enige plek is waar jonge muziektheatermakers zich structureel, met professionele ondersteuning, tot zelfstandig gezelschap of maker kunnen ontwikkelen, vult het project een gat in de podiumkunstensector waar talentontwikkeling steeds minder aan bod kan komen. Door het wegvallen van de productiehuizen neemt Orkater/De Nieuwkomers een nog belangrijkere plek in de ontwikkeling van jong talent in. Bovendien biedt Orkater/De Nieuwkomers niet alleen ondersteuning bij het maken van een voorstelling maar ook bij de ontwikkeling ervan en de doorstroom naar de grote podia, de gelederen van Orkater of zelfstandigheid. Daarmee biedt De Nieuwkomers hét fundament voor de toekomstige generatie.

Resultaten Nieuwkomers die in het verleden in Theater De Verbeelding en op Reuring stonden waren Susies Haarlok, The Sadists, Via Berlin en Lars Doberman. Hoe gaat het nu met hen? Lukt het ze om zelfstandig door te gaan? Met hen gaat het allemaal goed. Orkater/De Nieuw­ komers is een ‘boost’ geweest voor hun carrières. Susies Haarlok is zelfstandig verder gegaan en maakt nu voorstellingen bij impresariaat Via Rudolphi. Frontman Wessel Schrik componeert ook muziek voor verschillende andere voorstellingen onder meer bij Boogaerdt & Van der Schoot. The Sadists is opgenomen in de vaste kern van Orkater en Erik van der Horst maakt bijvoorbeeld de muziek voor de nieuwe Orkatervoorstelling Op de Bodem. Via Berlin maakt haar eigen voorstellingen en coproduceert die met Orkater. Zij maakten afgelopen jaar Home Sweet Home samen met het Ragazze Kwartet en Slagwerk Den Haag. Lars Doberman gaat volgend jaar zijn tweede voorstelling bij Orkater maken. Zij staan met Een Bebop ver­ haal op de long­list voor de selectie van het theaterfestival. Alliantie Orkater/De Nieuwkomers is een al­ liantie aangegaan met een aan­tal theaters en festivals, zoals Theater lees verder ›››

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

19


RECHTS: VIA BERLIN - VANAF NU HEET JE PJOTR ONDER: THE SADISTS - ROCKABILLY ROADKILLE FOTO: BOWIE VERSCHUREN

Bellevue in Amsterdam, Toneelschuur in Haarlem, de Rotterdamse Schouwburg, Theater aan het Spui in Den Haag, Theaterfestival De Parade en Theaterfestival Oerol. Samen met de vaste makers zijn zij betrokken bij de selectie, promotie en presentatie van de voorstellingen. Theater De Verbeelding heeft zich in 2013 als alliantiepartner aan Orkater verbonden. Nieuwkomers in seizoen 2014-2015 Komend seizoen presenteert Orkater drie nieuwe Nieuwkomers die allemaal in Theater De Verbeelding te zien zullen zijn: Goldmund, Detlev en Gloria. Goldmund Een bijzonder aspect aan de voorstelling Goldmund is de samenwerking met Korzo producties uit Den Haag. Een Orkater/De Nieuwkomers voorstelling met dans hebben we nooit eerder gemaakt. Jasper van Luijk zal de choreografie maken. Een veelbelovend talent dat inmiddels de hele wereld over reist. Met de kleinkunst achtergrond van Thijs Maas en Wilko Sterke en de ervaren krachten van Tatyanan van Walsum en Titus Tiel Groenestege erbij, maakt het dat we met veel vertrouwen en nieuwsgierigheid uitkijken naar deze voorstelling.

een flink aantal speelbeurten erop zitten. Zowel tijdens Oerol op Terschelling als bij Over het IJ Festival in Amsterdam. Lore Dijkman schreef het script geïnspireerd door het boek De Heilige Antonio van Arnon Grunberg. De muziek is nu al veelbelovend en doet denken aan de oude Hauser Orkaternummers. Gloria De meiden van Gloria hebben talent voor droogkomisch theater. Zij zijn als jongste nieuwkomers het minst ervaren, maar hebben enorm veel potentie. Ze hebben in elk geval een Hammond-orgel gekocht. Kortom, met deze drie voorstellingen beleeft u iedere keer een totaal andere avond. Het is aan te raden om ze allemaal te bezoeken om zo een beeld te krijgen van het brede palet aan muziektheater dat Orkater/De Nieuwkomers in huis heeft.

• Jonge professionele acteurs en

musici verleiden om muziektheater te gaan maken. • Delen van kennis, ervaring en facili­

teiten met jonge, opgeleide acteurs, musici, schrijvers, componisten en regisseurs, om hen in de gelegenheid te stellen nieuwe en nieuwsoortige muziektheaterproducties te ontwik­ kelen en te presenteren. • Nieuwkomers niet alleen ondersteu­

nen in hun artistieke ontwikkeling maar ook productioneel begeleiden. Naast artistiek mentorschap biedt Orkater/De Nieuwkomers een breed programma waarin de nieuwkomer begeleid wordt bij alle facetten van het productieproces en de daarop­ volgende tournee; productie, tech­ niek, acquisitie, publiciteit, marketing en administratie.

R Orkater/De Nieuwkomers is het komende seizoen drie keer te zien in Theater De Verbeelding. Op zaterdag 22 november speelt Goldmund de voorstelling Goldmund, zaterdag 24 januari is Detlev te gast met Schotland en op zaterdag 16 mei is de laatste voorstelling van het seizoen Gloria door Gloria. Aanvang telkens om 20.30 uur.

Detlev De voorstelling Schotland van Detlev heeft als hij in Purmerend staat al 20

Wat doet Orkater/ De Nieuwkomers?

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

• Kwalitatief hoogwaardige instroom

van muziektheatermakers, zowel binnen Orkater als in de rest van de theatersector. • Alles om met de nieuwe makers een

zo groot mogelijk publiek te bereiken. • Voldoende speelbeurten bij de thea­

ters en festivals organiseren. Daarbij is de verbinding die Orkater is aan­ gegaan met de alliantiepartners van groot belang.


Het complete programma voor seizoen 2014-2015 + Hoe,

wat en waar + Word Vriend van De Verbeelding + Overzicht op datum en genre op de achterpagina

het eigenzinnige purmerendse theater


Youp van ’t Hek opent het nieuwe theaterseizoen

ZATERDAG 13 SEPTEMBER 20.30 UUR

ZONDAG 21 SEPTEMBER 14 EN 16 UUR

ZONDAG 28 SEPTEMBER 15.00 UUR

Youp van ’t Hek

Maas theater en dans

André Manuel

Wat is de vraag? Oudejaarsconference 2014

Gezocht: Konijn (3+)

Het Geval Apart

(voorleesvoorstelling)

De voorstelling Gezocht: Konijn is al vier seizoenen een hit in binnen- en buitenland.

André Manuel. Het peilen van de onrust is zijn werkterrein.

Als Youp van ’t Hek via zijn im­ presariaat vraagt of hij weer een voorleesvoorstelling mag geven in je theater, zeg je natuurlijk JA! ‘Wat was de vraag?’ Zo eindigt een mevrouw een lang en onsamen­ hangend betoog in een televisie­ programma waar ze te gast is. De beide presentatoren hebben geen idee wat ze haar een paar minuten eerder gevraagd hebben. Eigenlijk doet het er ook niet meer toe. Ook het publiek lijkt er niet echt van wakker te liggen. Niemand is in de war van het gênante moment. De volgende gast babbelt er al weer vrolijk op los. Wat is de vraag? Dat is de titel van de oudejaarsconference waarin Youp 2014 nog eens op zijn geheel eigen wijze met ons doorneemt. En of daar om te lachen valt? Ja! Of vroeg u dat niet? Dat is in elk geval wel het antwoord!

Drie politieagenten gaan op zoek naar een brutaal konijn dat ontsnapt is uit de gevangenis. Er begint een achtervolging waarbij het konijn, in de vorm van een vingerpop, steeds ergens anders in de miniatuurstad verschijnt. Uiteindelijk blijkt de stad overgenomen door konijnen en groeien er zelfs bij de baas van de politie konijnenoren. Help je ons mee deze zaak op te lossen? “Een feest. Niet alleen kinderen, maar ook ouders krijgen er geen genoeg van om te zien hoe er steeds meer brutale konijnen door de stad huppelen.” (Trouw) www.maastd.nl

In zijn 14e solovoorstelling breekt Manuel een lans voor de buitenbeentjes, de raddraaiers, de dwarsliggers en de dorpsgekken. Miskende artiesten. Mislukte dichters. Een balletdanser die volkomen geflipt terugkeert na een stage bij het Groot Islamitische Rolstoelballet in Syrië. Ze komen allemaal langs. Er is muziek. Er is drank. En er zal tot diep in de nacht gedanst worden. Want er valt wat te vieren. Manuel zit 25 jaar in het vak en nog steeds weet 95 procent van de bevolking niet in welk vak en ja, dan beschik je over bijzondere eigenschappen. André Manuel: Het Geval Apart. De Volkskrant gaf zijn voorstelling Bonzaai vier sterren: “De beeld­ asso­ciaties die Manuel zijn publiek voorschotelt, beginnen tamelijk onschuldig en grappig. Maar zijn redeneringen worden steeds wreder en confronterender.”

www.youp.nl www.bunkertheaterzaken.nl LET OP voor deze voorstelling geldt een aparte bestelprocedure, zie pagina 43 voor de details.

22

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015


Oud NDT dansers slaan nieuwe weg in

Een relatiekomedie met Marcel Musters en Lies Visschedijk

ZATERDAG 4 OKTOBER 20.30 UUR

ZONDAG 5 OKTOBER 15.00 UUR

ZATERDAG 11 OKTOBER 19.30 UUR

Amos Ben-Tal / OFFprojects

mugmetdegoudentand

Het Houten Huis

Fiftyfifty

Adios (8+)

Aaf Brandt Corstius schreef de tekst voor deze voorstelling. Dat belooft een mooie middag.

Na een succesvolle tour in 2010 door theaters in het binnen- en buitenland is Adios weer terug op de planken.

OFFline Popmuzikant, choreograaf en danser Amos Ben-Tal heeft al meerdere keren in Theater De Verbeelding gestaan en iedere keer liet hij de zaal in verwonde­ ring achter. Hij zoekt altijd de kruisbestuiving van de verschil­ lende kunstdisciplines. Hij heeft van P3 en Theater De Verbeelding carte blanche gekregen om volle­ dig uit te pakken in de diverse zalen van het gebouw. Het zijn hectische tijden. De samenleving verandert sneller dan ooit. De digitale wereld neemt steeds vaker de plek in van persoonlijke contacten en interacties. OFFprojects nodigt je uit om OFFline te gaan. OFFline is een avond van opwindende moderne dans, live muziek en poëtische beelden in een warme, uitnodigende sfeer. Herontdek het analoge en tastbare, terug naar de menselijke maat. Beleef hoe een choreografie ter plekke wordt gecreëerd, droom weg bij de betoverende songs van singer-songwriter Dyzack. www.off-projects.com

Jens en Milou hebben een open huwelijk op basis van gelijkwaardigheid. Ze delen alle verantwoordelijkheden fifty-fifty en gunnen elkaar alles. Maar wat als de één er meer geliefdes op nahoudt, of intieme vragen begint te stellen over de affaires van de ander? Aaf Brandt Corstius schreef haar eerste toneelstuk over dit uitdagende thema op verzoek van mugmetdegoudentand. Aaf schetst in haar columns vaak op weergaloze en humoristische wijze het alledaagse leven van de moderne mens.

Een oude vrouw zit mijmerend bij de kachel, op haar schoot ligt haar hondje te slapen. Buiten slaat de wind het water tegen de dijk. Terwijl ze thee inschenkt, dwalen haar gedachten af... De voorstelling vertelt een klein verhaal; dat van een oude man en een oude vrouw. Hij is ziek, zij zorgt liefdevol voor hem, maar toch: hij sterft. Adios is een beeldende muziekvoorstelling met maskers, poppen en projecties over afscheid nemen. www.hethoutenhuis.org

NRC Handelblad gaf vier sterren: “Marcel Musters en Lies Visschedijk spelen het stel, met een superieur naturel dat tot in alle details een waarachtig beeld oproept van zo’n hedendaagse relatie. Net als de tekst, waarin de schrijfster een groot talent toont voor het schrijven van dialogen in de tragikomische Peter van Straaten-traditie.” www.mugmetdegoudentand.nl

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

23


Genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs

Over alleen, samen én verschillend zijn

ZATERDAG 18 OKTOBER 20.30 UUR

ZATERDAG 25 OKTOBER 20.30 UUR

ZONDAG 26 OKTOBER 15.00 UUR

BERG&BOS

René van ’t Hof

Sanne Zweije

Drive-in

Dag Vlieg

MIER (4+)

Begin 2014 werd Drive-in genomi­ neerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs (uitreiking tijdens het Theater Festival in september 2014). Dat maakt ons nieuws­gierig en dat willen we graag tonen aan ons publiek.

René van ’t Hof, de grootmeester van het bewegingstheater in Theater De Verbeelding, is een prachtig cadeau. Wij pakken het natuurlijk uit.

MIER is een beeldende, muzikale voorstelling waarin mierzoete liedjes, jaloerse buien en poëti­ sche beelden elkaar afwisselen.

Het is laat op de avond wanneer Shirley haar kleine leaseauto stilzet op de vluchtstrook van de verlaten snelweg. Die auto laat ze staan, met het portier nog open. Shirley laat alles achter. Met de haren in de wind begint ze te lopen. Verlaten snelweg op de achtergrond, net een film. De ondergaande zon ontbreekt. Er is zwaar weer op komst. Slecht licht om te filmen. Slecht weer voor hakken. Weer voor platte schoenen. Na een barre tocht komt Shirley terecht bij een verlaten fastfood­ restaurant. Ze loopt de drive-in door en blijft staan voor de praatpaal. Aan de andere kant van de lijn zit Brian. www.tgbergenbos.nl

Een oude man slijt eenzaam zijn dagen in een klein huis.
Hij is in gevecht met zichzelf en de spullen om hem heen.
Als op een dag een vlieg door het kapotte raam naar binnen vliegt, wordt het hem allemaal te veel. Dag Vlieg is een solo van René van ’t Hof. Hij speelt de man, de vlieg en de spullen om hem heen. Dag Vlieg is een duister-komische fantasie, een beeldende en fysieke voorstelling waarin muziek en geluid belangrijke medespelers zijn. De eindregie is in handen van Beppie Melissen. Het Noord-Hollands Dagblad over René van ’t Hof: “Een groot komiek, vergelijkbaar met Rowan Atkinson (Mr. Bean), maar beter, hij heeft de lach aan zijn kont hangen en tegelijkertijd straalt hij ook altijd een diep verdriet uit.” www.viarudolphi.nl

24

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

Mees voelt zich vaak alleen. Totdat ze een mierenhoop op haar kamer ontdekt en bevriend raakt met twee grote mieren. Mier en Mier leven samen met duizenden zusjes en offeren zichzelf bij gevaar voor elkaar op. Ze weten precies wat ze moeten doen en zijn ook nog eens beresterk. Mees heeft alleen een irritant buurmeisje en een vader die lief lacht, maar nooit echt luistert... www.sannezweije.nl


Even voor­stellen...

Wie ben je? Ik ben Sanne Zweije. Ik heb de voor­ stelling MIER bedacht en geregisseerd. Waar gaat het over? Mees voelt zich alleen totdat ze vriend­ schap sluit met twee mieren en ontdekt hoe verschillend ze zijn. Eerst vindt ze dat geweldig, maar langzaam wordt ze vreselijk jaloers. De ruzies lopen zo hoog op dat ze de mieren nooit meer wil zien. Gelukkig heeft Super Storende Stink Stefanie, haar buurmeisje, een plan waardoor Mees zich niet meer jaloers of alleen hoeft te voelen. Waarom moest deze voorstelling gemaakt worden? Ik was jaloers op hoe goed mieren met elkaar samenwerken. Ik dacht dat wij mensen daar niet toe in staat waren, totdat er vorig jaar iets ergs in mijn leven gebeurde en mijn blik hierop veranderde. Nu zie ik dat alles om me heen mogelijk is juist doordat mensen zo goed samenwerken. Dit vind ik zo’n fijne gedachte, die wil ik graag met het publiek delen. Welk onderwerp houdt je bezig? Inmiddels ben ik me er van bewust dat in al mijn voorstellingen eenzelfde rode draad zit: geloven in jezelf, on­ geacht wat een ander denkt of vindt.

Een theatrale slachthuiskermis

Wie of wat inspireert je? Mijn voorstellingen ontstaan altijd vanuit verschillende inspiratiebronnen. Een illustratie, kinderboek, documen­ taire, gewaarwording en ga zo maar door. Facetten hiervan komen in mijn hoofd samen, ik hussel ze doorelkaar, gooi er mijn jus overheen en voilà; daar ligt weer een wens om een voor­ stelling te maken.

ZATERDAG 1 NOVEMBER 20.30 UUR

tgECHO Stel je bent een koe

Wat is je droom voor de toekomst? Om met mijn gezin op een rustige plek in de natuur te wonen en voorstellingen te maken die troosten, verwarmen, aan het lachen maken, inzicht geven en inspireren. Heb je een speciaal gevoel bij Theater De Verbeelding? MIER is mijn eerste kleine zaal voor­ stelling en ik vind het heel erg leuk om die in Purmerend te mogen spelen. In 2010 speelde mijn voorstelling Ootje Sei op het Reuring Festival en daar heb ik hele goeie herinneringen aan. Wil je nog iets kwijt aan ons publiek? Ik hoop dat jullie in groten getale ko­ men zodat we met elkaar uit ons dak kunnen gaan!

“Mijn droom is voorstellingen te maken die troosten, verwarmen, aan het lachen maken, inzicht geven en inspireren”

In deze voorstelling geeft tgECHO u een kijkje in de gruwelijke rea­ liteit van de bio-industrie. Lotte Dunselman en Anna Schoen tonen u een sprankelende horrorwereld van zwevende kadavers, roze discolampjes en caviarecepten. Ze duiken in verschillende personages, van politicus tot uitbener, van chef-kok tot varken. Ze geven u alle ins en outs over het stukje vlees op uw bord en feesten er vrolijk op los in plassen bloed. Stel je bent een koe kent twee gezichten. Het is een compassievol portret over de menselijke strijd tussen idealisme en realisme, maar het is ook een genadeloze wake-up call die ons confronteert met onze gemakzucht. Stel je bent een koe wordt gemaakt door de twee actrices in samenwerking met Miek Uittenhout (decor en kostuum), Magne van den Berg (tekst) en Bianca van der Schoot (regie). Zij hebben in korte tijd een naam opgebouwd met sterk visueel, prikkelend theater. www.tgecho.com

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

25


Even voor­stellen...

Wie ben je? Ik ben Anna Schoen in 1979 geboren te Amsterdam. Ik woon in Arnhem met mijn vriend, 2 katten en een kind. Naast artistiek leider bij tgECHO (samen met Lotte Dunselman) ben ik freelance actri­ ce. Ik werkte onder andere bij d’Elec­ trique, Keesen&Co, De Plaats en het NNT. Deze winter zal ik voor het eerst te zien zijn bij Toneelgroep Oostpool. Met wie en wat speel je? Ik speel samen met Lotte Dunselman. We leerden elkaar kennen in 1999 tij­ dens de audities voor de Toneelschool in Arnhem. In 2003 maakten we onze eerste voorstelling samen. Later beslo­ ten we dat we samen een gezelschap zouden oprichten. Aldus geschiedde! In Stel je bent een koe (een theatrale slachthuiskermis) speel ik verschillen­ de rollen. Het leukst om te spelen vind ik mijn rol van cavia in de grote caviarace.

“Belangrijk in het theater vind ik spannende beelden, rauwe, poëtische, absurde teksten, humor en maatschappelijke betrokkenheid”

Waarom moest deze voorstelling gemaakt worden? De bio-industrie is iets wat ons al heel lang bezighoudt, maar de stap om er een voorstelling over te maken was behoorlijk groot. Het was een uitda­ ging om het juiste team bij elkaar te vinden om samen met ons dit thema te kunnen gaan kneden tot een nietmoraliserende, theatrale voorstelling. We hopen met Stel je bent een koe, naast het publiek een bijzondere er­ varing te geven, ook een bepaald bewustzijn wakker te maken. Iets wat volgens ons broodnodig is. Welk onderwerp houdt je bezig? De mens en al zijn eigenaardigheden. Wie of wat inspireert je? Ko van den Bosch. In zijn werk zie je eigenlijk alle elementen terug die ik belangrijk vind in theater: spannende beelden, rauwe, poëtische, absurde teksten, humor en maatschappelijke betrokkenheid. Wat is je droom voor de toekomst? Naast natuurlijk wereldvrede en een menswaardig bestaan voor alle mensen op aarde. Dat kunst weer op waarde wordt geschat en voor ieder­ een betaalbaar is. Heb je een speciaal gevoel bij Theater De Verbeelding? Altijd een warm onthaal door de mede­ werkers. Een aandachtig publiek. Wil je nog iets kwijt aan ons publiek? Ik hoop u te zien bij de voorstelling!

ZATERDAG 8 NOVEMBER 20.30 UUR

Toneelgroep Oostpool / Boogaerdt & Van der Schoot The Immortals Na de bewierookte voorstellingen Bimbo en Small World zijn Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot weer terug in Theater De Verbeelding. Hun voorstellingen roepen vaak heftige reacties en emoties op, omdat de dames stee­ vast de grenzen van zichzelf en het publiek opzoeken. Daarom horen zij thuis in Theater De Verbeelding. Wat betekent het voor de ontwikkeling van de mens dat we onze echte levens steeds meer ondergeschikt maken aan onze virtuele levens in het publieke domein? The Immortals is een theatrale installatie waarin Boogaerdt & Van der Schoot je meenemen in de wereld van echte mensen die via virtuele zelfuitbreiding proberen te leven in een oneindige wereld. The Immor­ tals is een nieuwe aflevering in de serie ‘visual statements’; beeldend, spraakmakend en vernieuwend, waarin Boogaerdt & Van der Schoot de spektakelmaatschappij en de rol van de beeldcultuur in het leven van vandaag onderzoeken. www.toneelgroepoostpool.nl

26

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015


Een fluitend kantoor­ concert voor iedereen

Voorstelling vol hiphop, moderne dans en acrobatiek

ZONDAG 9 NOVEMBER 15.00 UUR

ZATERDAG 15 NOVEMBER 20.30 UUR

ZATERDAG 22 NOVEMBER 20.30 UUR

Brisk / Gienke Deuten

Danstheater AYA

Druk Werk (7+)

Uprising / Onstuitbaar

Goldmund (Orkater/ De Nieuw­komers­)

Brisk heeft het druk op kantoor. De directeur is streng, maar fan­ taseert over muziek maken in plaats van de hele dag vergade­ ren, telefoneren en typen.

Danstheater AYA is altijd dyna­ misch en aangrijpend. Met vol­ wassen voorstellingen voor jeug­ dig publiek. Wat gebeurt er met een uitgestelde droom?

Druk Werk is een fascinerende mix van computers, mails, ringtones, een printer, een enorme berg blokfluiten en prach­tige muziek van Tsjaikovski, Telemann, Tye en Toek Numan. Een fluitend kantoorconcert voor iedereen.

Onze ouders wisten het zeker. Als zij het werkelijk wilden, kwam de zon voortaan in het westen op. Maar ik kijk uit het raam en zie de zon opkomen in het oosten. Opstaan. Uit bed. Opstand. Verzet. Tegen de wereld die zegt dat wij ons koest moeten houden. Wij willen de zon niet in het westen, oosten, noorden of zuiden zien opkomen. Maar in onszelf. Wij willen stralen. Elke dag. Wij branden, bewegen, gaan nooit onder. Ons tegenhouden? Kunnen ze niet. Want zij zijn oud, wij zijn nieuw. Wij branden, bewegen, gaan nooit onder. Want wij zijn de zon van morgen. Onstuitbaar. En als je dat niet bevalt, moet je de gordijnen dichtdoen.

www.brisk.nl

Goldmund

Erik Kaiel, winnaar van de chore­o­ grafenprijs van de Nederlandse Dansdagen 2010, maakte deze voorstelling. De Volkskrant gaf vier sterren: “Moderne dans, hiphop, acrobatiek: het zit allemaal versmolten in deze soepele, expressieve lijven.”

Dit seizoen brengt Theater De Verbeelding drie voorstellingen van Orkater/De Nieuwkomers (zie ook 24 januari en 16 mei). Orkater biedt elk jaar een aantal jonge talenten de ruimte om hun gedroomde muziektheaterproject te maken. Susies Haarlok, The Sadists, Via Berlin en Lars Doberman waren eerder te zien bij De Nieuwkomers. Cabaretiers Thijs Maas en Wilko Sterke ontdekten dat zij hetzelfde lievelingsboek hebben: Narziss en Goldmund, het meesterwerk van Herman Hesse. Samen met choreografietalent Jasper van Luijk geven deze muzikale theatermakers vorm aan het klassieke boek over de strijd tussen lichaam en geest. In hun eerste gezamenlijke muziektheatervoorstelling zal popmuziek net zo dromerig of hard kunnen worden als de personages in het boek. www.orkater.nl Zie pagina 18 voor meer informatie over Orkater/De Nieuwkomers.

www.aya.nl Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

27


Eigenzinnige humor en mooie ontroerende liedjes

ZATERDAG 29 NOVEMBER 20.30 UUR

ZONDAG 7 DECEMBER 15.00 UUR

ZATERDAG 13 DECEMBER 20.30 UUR

Korzo producties

Margriet Bolding

DansClick 16

Zo zijn we niet getrouwd

VIG / Raymi Sambo en Jetty Mathurin

DansClick is terug. De succes­ formule van DansClick biedt het publiek een geweldige ervaring met de nieuwste generatie dans­ makers. Op een DansClick-avond kunt u choreografen ontdekken én ontmoeten. De ontmoeting met verschillende nieuwe dansmakers is elke keer weer een feestje.

Margriet Bolding, psycholoog en cabaretière, weet het publiek geruisloos mee te voeren in haar gedachtenwereld. Zij komt met haar derde programma nu in Theater De Verbeelding.

Korzo producties presenteert drie choreografietalenten die in verschillende fases van hun loopbaan verkeren: Jasper van Luijk, Joeri Dubbe en Lukás Timulak. De jonge Jasper van Luijk staat aan het begin van zijn carrière, maar won al de ITS Choreography Award 2012. Joeri Dubbe is momenteel een van de meest geprezen talenten van de Nederlandse dans. Lukás Timulak danste tien jaar lang bij het Nederlands Dans Theater. In DansClick 16 laat hij een andere, humoristische kant van zichzelf zien. www.korzo.nl

Voor je het weet heb je er weer een relatie bij. De medemens ligt continu op de loer om een relatie met je aan te gaan. Net getrouwd, moeder, hup: weer twee relaties erbij. Even naar de drogist, ja hoor: een klantrelatie. En je had al werkrelaties, vriendschapsrelaties, familie en andere zinvolle relaties. Voor elke relatie gelden andere regels. Hoog tijd om die eens onder de loep te nemen! Margriet wordt geroemd om haar eigenzinnige humor en mooie ontroerende liedjes. Ze werkt graag samen met haar publiek. In Viva Depressiva vormde het publiek de Vereniging der Blijmoedigen. In Laaghangend Fruit werd het publiek massaal ontslagen en vervangen door publiek uit Polen. Wat staat u dit keer te wachten? www.margrietbolding.nl

28

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

Aan niets overleden Raymi Sambo, Jetti Mathurin en Jaike Belfor spelen het aangrij­ pende verhaal over de aan aids lijdende Kelvin in een gemeen­ schap waar de ziekte voor heftige reacties zorgt. Zowel de cast als het verhaal beloven een zeer interessante avond. Aan niets overleden gaat over de allesbepalende liefde van een moeder voor haar zieke zoon. Moeder en zus dragen een diep geheim met zich mee. Kelvins moeder heeft hem dood verklaard aan de buitenwereld en houdt hem angstvallig binnen om hem te beschermen. De schaamte zou ondraaglijk zijn. De komst van een jongeman die beweert een oude studiegenoot van Kelvin te zijn bedreigt dit zorgvuldig verborgen geheim. Wat moeten ze vertellen, welk verhaal gelooft hij? Maar welk scenario ze ook uitproberen, de waarheid wil naar buiten. www.raymisambo.nl www.jettymathurin.nl


Familiepretcabaret­ voorstelling waarin een ieder zich zal herkennen

Willem Elsschots ‘Dwaallicht’ bewerkt voor toneel

ZONDAG 14 DECEMBER 15.00 UUR

ZATERDAG 20 DECEMBER 20.30 UUR

ZATERDAG 3 JANUARI 20.30 UUR

Pieter Tiddens en Servaes Nelissen

Het Volk

Dorine Wiersma

Het Dwaallicht

D&A

Theater De Verbeelding zag in het afgelopen seizoen Het Volk weer in grootse vorm! Wij kijken uit naar Het Dwaallicht. Want wat is een theaterseizoen van Theater De Verbeelding zonder Het Volk?

Theater De Verbeelding opent 2015 met cabaretière en gitaarvirtuoos Dorine Wiersma. Luch­tige, maar soms ook bijtende teksten wisselt ze moeiteloos af met schitterend klassiek gitaarspel. Na de voor­ stelling van Dorine kunnen we er absoluut weer een jaar tegenaan.

Het nut van tantes (6+) Twee eigenzinnige, dwarse tantes. Zussen en totaal tegenovergesteld. Ze leven samen zonder kinderen. Dat komt misschien wel goed uit. Voor kinderen hebben ze het veel te druk. Met elkaar en van alles en nog wat. Als het maar nut heeft. Maar ja, wanneer heeft iets nut? Pieter Tiddens en Servaes Nelissen weten wat kinderen bezig houdt. Uit hun kindertijd hebben ze nog levendige herinneringen aan hun tantes. Bovendien is Servaes zelf vaak een enorme kleuter volgens zijn vrouw. En Pieter is tot vreugde van zijn moeder nooit volwassen geworden. Gebaseerd op de eigenaardige karakters van hun ongetrouwde tantes maken zij een familiepretcabaret-voorstelling waarin een ieder van de familie zich zal herkennen www.servaesnelissen.nl www.pietertiddens.nl

De novelle Het Dwaallicht van de Antwerpse schrijver Willem Elsschot zag in 1947 het levenslicht. Frans Laarmans, op en top burgerman, brave echtgenoot en vader, is na kantoorarbeid op weg naar huis. Hij koopt een krant en wacht op de tram als drie Afghaanse matrozen hem aanklampen. Hun schip ligt in de haven. Ze zijn op zoek naar een meisje: Maria van Dam, Kloosterstraat 15. Laarmans besluit de drie te helpen en samen op zoek te gaan naar deze Maria. Er volgt een dooltocht door nachtelijk Antwerpen. Ze ontmoeten een aantal randfiguren die het er niet gemakkelijker op maken. De Volkskrant: “Goed uitgebalanceerde en innemende toneelbewerking van Elsschots Dwaallicht.”

D&A gaat over familie. Over een nicht met een dwangneurose en een neef met een helden­status. Over de opvoedkunsten van een geschifte tante en een hypochon­ drische oom. Over vaders met een koekoeksjong en moeders met het lege nest syndroom. Over Opa die fout was in de oorlog maar toch erg lief voor de kleinkinderen. Ze haken allemaal in elkaar in het DNA van Dorine. Zingend, gitaar spelend en persiflerend vertelt zij de verhalen van haar aan- en bloedverwanten. Een onmisbaar programma voor iedereen met iets van familie. www.dorinewiersma.nl

www.toneelgroephetvolk.nl

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

29


Genomineerd voor het theaterfestival

Proefsessies, geur­ experimenten en kookdemonstratie na afloop

ZATERDAG 10 JANUARI 20.30 UUR

ZATERDAG 17 JANUARI 20.30 UUR

ZATERDAG 24 JANUARI 20.30 UUR

Fahd Larhzaoui / Nonprofit Kapitalist

Golden Palace

Detlev (Orkater/ De Nieuw­komers)

Schijn Een coming of age van een jongen van Marokkaanse ouders die opgroeit in Nederland, laaiend enthousiast ontvangen door pers en publiek. Soms moet je liegen om bij de mensen te kunnen zijn van wie je houdt. Maar hoe lang kan je leven als iemand die je niet bent? Schijn is een verhaal over identiteit, geweten en liefde. Acteur Fahd Larhzaoui  onderzoekt hoe hij zichzelf kan zijn zonder zijn familie te verliezen. Fahd speelde bij tal van gezelschappen. In 2012 vertolkte hij de titelrol in Ik Driss de musical. Hij is tevens vast verbonden aan het populaire kinderprogramma Huisje Boompje Beestje van de NTR.
Om deze voorstelling te realiseren heeft Fahd Larhzaoui intensief samengewerkt met Floris van Delft en Don Duyns. Het Parool waardeerde de première met vijf sterren, de Volkskrant gaf vier sterren! De jury van het theaterfestival nomineerde de voorstelling voor de longlist. www.fahdspeelt.blogspot.nl

30

Restaurant Amore De absurd-humoristische voor­ stellingen van Golden Palace met veel fysieke actie staan ieder jaar garant voor een volle zaal, dus haast u! Eten doen we elke dag. Vaak schuiven we onze kant-en-klaar maaltijd gedachteloos naar binnen. Maar in Restaurant Amore is voedsel pure passie. Iedere avond laaft een bonte verzameling personages zich aan een diner dat niet alleen de beste maar ook de slechtste eigenschappen bij hen naar boven haalt: de beroemde kok van Restaurant Amore prikkelt met zijn fantastische kookkunst de verborgen oer­instincten van zijn gasten. Liefde, lust, jaloezie, wraak en extase - in Restaurant Amore spatten de emoties van het podium. Na deze voorstelling zult u uw eten voorgoed met andere ogen op uw bord zien liggen. Na afloop kunt u in de foyer uw zintuigen prikkelen met geblinddoekte proefsessies, geurexperimenten en kookdemonstraties van plaatselijke meesterkoks. www.goldenpalace.nl

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

Schotland Een muzikale, absurdistische ver­ telling over twee wereldvreemde broers en een nachtvlinder die losraken van de maatschappij en elkaar als enige redding zien. Samen creëren zij een werkelijkheid die bestaat uit fantasie, her­ innering en geloof. Schotland gaat over personages die geen anker hebben. Een voorstelling over de kracht van fantasie, het streven naar een beter leven en kapot maken wat je lief is. Over mensen die als loslopend wild proberen hun leven vorm te geven maar stap voor stap alles verliezen wat hen een plek gaf in de maatschappij. Detlev is het gezelschap van Lore Dijkman en bestaat voor Schotland uit drie spelers, twee musicerende acteurs en een schrijvende actrice, allen afgestudeerd aan de Toneel­ academie Maastricht. www.orkater.nl www.spelerscollectiefdetlev.com Zie pagina 18 voor meer informatie over Orkater/De Nieuwkomers.


Even voor­stellen...

ZATERDAG 31 JANUARI 20.30 UUR

Mtg. De Koude Kermis

Wie zijn jullie? Paméla Menzo en Anne van Dorp van Mimetheatergroep De Koude Kermis. Onze samenwerking begon op de mime-opleiding. We delen onze liefde voor beeldend en fysiek theater. We willen toegankelijk theater maken waar humor net zo belangrijk is als de ont­ roering en waar vervreemding meer dan normaal is.

De Omstanders Dit seizoen komt Mimetheater­ groep De Koude Kermis met een voorstelling over kleinschalig ramptoerisme en de vluchtigheid van contact. We kijken daar reik­ halzend naar uit. De Omstanders begint onschuldig. Drie passanten worden ongemerkt een groep terwijl ze neerkijken op een bewusteloze man. Dezelfde ervaring hebben, verbroedert. Het gevoel van verbondenheid verrast ze allen een beetje. En het lucht op, zo naast elkaar staan, zij aan zij. De Omstanders toont op humoristische wijze de worsteling van drie mensen die proberen te ontsnappen aan hun eigen eenzaamheid. De drie bijten zich vast in het idee een eenheid te zijn. Maar wat begon als ramptoerisme, ontaardt al snel in een wanhopige reeks van pogingen tot saamhorigheid. We zien goedbedoelde acties ontsporen en er worden absurde pogingen gedaan om toch vooral hetzelfde te ervaren. En als ze de ander daartoe moeten dwingen dan is dat maar zo. www.dekoudekermis.nl

Waar gaat het over? De voorstelling speelt zich af op een desolate plek waar een bewusteloze man op straat ligt. Drie passanten blij­ ven één voor één bij de man staan en worden zo onverwacht een groep. Wat begint als onschuldig ramptoeris­ me, ontaard in een wanhopige reeks van pogingen tot saamhorigheid. Waarom moest deze voorstelling gemaakt worden? Het allereerste idee ontstond in de da­ gen na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn. We raakte gefascineerd door alle mensen die te zien waren op tv en waarover we konden lezen in de krant, die zich uitspraken over de af­ schuwelijke aanslag. Er leek een soort opluchting te ontstaan omdat ze het even helemaal met elkaar eens kon­ den zijn. Welk onderwerp houdt jullie bezig? Het menselijk verlangen om deel te nemen aan het leven en de vraag waarom dat toch zo vaak niet lukt, is een terugkerend onderwerp. Wie of wat inspireert jullie? Fotografie is een eindeloze inspiratie­ bron. Foto’s zijn als beloftes tot nieuwe verhalen. Verscholen in het stille beeld ligt van alles te wachten. In onze voor­ stellingen is het beeld dan ook een be­ langrijke middel om via te vertellen.

Wat is jullie droom voor de toekomst? Het uiteindelijk streven is een eigen theaterhuis waar eigenzinnige projec­ ten worden gerealiseerd en waar we per voorstelling steeds nieuwe men­ sen uitnodigen om met ons te werken.

“Verscholen in het stille beeld van foto’s ligt van alles te wachten” Hebben jullie een speciaal gevoel bij Theater De Verbeelding? De eerste theatertour van Paméla, zo’n 15 jaar geleden, bracht haar onder meer in Theater De Verbeelding. Onze eigen voorstelling hier, nu zoveel jaar later, spelen op een inmiddels nieuwe locatie voelt alsof we zijn meegegroeid naar een nieuwe fase met wel nog altijd de zelfde basis, namelijk het plezier van theatermaken. Wilen jullie nog iets kwijt aan ons publiek? Kom kennis maken met onze wereld waarin teleurstelling nooit lang op zich laat wachten, waar vervreemding meer dan normaal is, niksigheid is toege­ staan en humor gewenst, waar we zoeken naar het eigenaardige binnen het gewone, men vooral zichzelf dwars­ zit, de kleren nét niet passen, de apen het vertikken om uit de mouw te komen en mensen zijn als botsauto’s die con­ tinu door het leven worden geramd.

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

31


Het dagelijks leven als slapstick

Humoristische en persoonlijke muziek­ theater­voorstelling

ZONDAG 1 FEBRUARI 15.00 UUR

ZATERDAG 7 FEBRUARI 20.30 UUR

ZATERDAG 14 FEBRUARI 20.30 UUR

Maas theater en dans

Theater RAST

Likeminds / Akwasi

Foutje (4+)

George en Eran lossen de vrede op

Akwasi speelt Bram Vermeulen: Daar Ergens

Wat jammer dat voorstellingen van Theater RAST zo weinig in Nederlandse theaters te zien zijn. Theater De Verbeelding wil haar publiek graag kennis laten maken met dit duo.

Tien jaar geleden overleed Neder­ lands meest innemende liedjes­ schrijver Bram Vermeulen. Om zijn leven en werk te gedenken, brengt theatermaker en muzi­ kant Akwasi Ansah een ode.

Een conflict komedie over de Sy­rische Hollander George en de Israëlische Nederlander Eran. Twee acteurs die ooit toevallig in dezelfde productie terecht kwamen. Ze moesten samenwerken en spelen. Hun kostuum was zelfs één broek met drie pijpen, waar ze met z’n tweeën in moesten. Een Jood en een Arabier. Israël en Syrië waren nog nooit zo dicht bij elkaar.

Akwasi kruipt in de huid van het oeuvre van de meester, om er vervolgens zijn geheel eigen stijl aan toe te voegen. In een huiselijke setting vertelt hij het verhaal van Vermeulen als grote inspiratiebron, ondersteund door een zeskoppige band van wereldklasse. Nederlandstalige hiphop meets Bram Vermeulen! Akwasi Ansah (1988) maakt deel uit van het vaste ensemble theatermakers van Likeminds. Het werk uit deze voorstelling staat op het muziekalbum Daar Ergens, geproduceerd door Akwasi’s eigen label Neerlands Dope.

Ken je dat? Je staat op en alles gaat mis. Je struikelt over je eigen speelgoed. Je valt van de trap en scheurt je broek. Dan kom je te laat op school. Dit is zo’n dag. Alles valt tegen en niks is goed. Foutje is een reis door een dag vol virtuoze mislukkingen en vrolijke misverstanden. Drie zwervende artiesten buitelen, vallen, rollen en struikelen hun weg door de wereld. Arthur Rosenfeld maakt deze dansvoorstelling met drie jonge multitalenten. Een speelse mix van dans, muziek, rap, circus en vooral veel slapstick. www.maastd.nl

In deze persoonlijke en humoristische muziektheatervoorstelling gaan beide jongens opzoek naar de kern van het conflict. Ze vertellen verhalen over familieleden, moederlanden en over elkaar. Maar een onschuldig onderzoek naar hun geschiedenis eindigt in een strijd om het krijgen van gelijk. Hun hechte vriendschap komt onder druk te staan. Maar ze moeten verder, samen in die ene broek. www.rast.nl

32

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

De Volkskrant: “Akwasi Ansah’s frisse muziektheater is bovenal opbeurend.” Cutting Edge: “Een spectaculaire muzikale smeltkroes.” www.likeminds.nl


Even voor­stellen...

Kirmiziyüz’s voorstel­ lingen zitten dicht op de huid van de tijd

Wie ben je? Akwasi Owusu Ansah. 26 Jaar. Gha­ nees en Amsterdammer. MC bij hip­ hopformatie Zwart Licht. Eigenaar van muzieklabel Neerlands Dope. Theater­ maker bij Likeminds. Toneel­acade­mie Maastricht alumnus.

Welk onderwerp houdt je bezig? Voor Daar Ergens is de thematiek afscheid. Voorheen was ik best wel geïnteresseerd in racisme. Klinkt mis­ schien vreemd maar het feit dat ik in het verleden gediscrimineerd ben heeft eigenlijk wel deuren geopend.

Waar gaat het over? Ik bewerk de liedjes van Bram Ver­ meulen. Puur omdat ik er een nieuw idool bij heb. Naast artiesten als bij­ voorbeeld Curtis Mayfield of Kanye West. Bram Vermeulen is een baas. Daarnaast zoek ik naar raakvlakken tussen mijn persoon en die van Bram Vermeulen zelf. Volgens mij hebben we namelijk een hoop gemeen. Ik speel de voorstelling samen met zes muzikanten

Wie of wat inspireert je? Op dit moment uiteraard vooral Bram Vermeulen en zijn tijd bij Neerlands Hoop in Bange Dagen. Verder ben ik zeer dankbaar voor vinylplaten uit de jaren ’70 en ’80. Kennelijk voel ik me erg verbonden met die tijd.

ZATERDAG 21 FEBRUARI 20.30 UUR

Waarom moest deze voorstelling gemaakt worden? De voorstelling en het album zijn gemaakt omdat ik het een urgente kwestie vond. Het verbaast me zeer dat velen van mijn generatie Bram Vermeulen amper kennen. Niet dat ik belerend wil zijn en mijn publiek wil opvoeden maar omdat ik ze wil verrij­ ken met zijn muziek door middel van mijn nieuwe bewerkingen die geba­ seerd zijn op Bram’s oeuvre.

Wat is je droom voor de toekomst? Laat dromen maar dromen zijn. Heb je een speciaal gevoel bij Theater De Verbeelding? Nou, ik ben er nog nooit geweest maar ben erg benieuwd! Wil je nog iets kwijt aan ons publiek? Kom vooral kijken, ik denk namelijk dat het een voorstelling is die je ge­ zien moet hebben. Bovendien is het mijn eerste voorstelling, die in meer­ dere zalen te zien is, na mijn afstuderen aan de toneelacademie in Maastricht in 2012. Stiekem is dit nu al een mag­ num opus.

“Kom vooral kijken, ik denk namelijk dat het een voorstelling is die je gezien moet hebben”

Sadettin Kirmiziyüz en Saar Vandenberghe Hollandse Luchten II: Jesaja In Hollandse Luchten II: Jesaja zet Sadettin Kirmiziyüz zijn on­ derzoek naar hoe Nederlanders samenleven voort. Samen met actrice Saar Vandenberghe, met wie hij samenleeft, duikt hij in de levensverhalen van zijn buren met wie hij in het voormalig Handelsbladgebouw in Amsterdam woont. In dit pand, waar in 1980 de kroningsrellen begonnen, wonen zij samen met pand­ genoten die verschillen in leeftijd, opleiding, politieke voorkeur, gender en afkomst. Aan de hand van interviews met hun buren proberen Kirmiziyüz en Vandenberghe antwoorden te vinden op vragen als: ‘Hoe is het samenleven de voorbije dertig jaar veranderd? en Wat is de erfenis van de idealen van toen?’ Aan de hand van de geschiedenis van hun pandgenoten schetsen zij een portret van hun landgenoten. Deel één van deze serie (die Sadettin Kirmiziyüz maakte met Marjolein van Heemstra) werd door zowel pers en publiek goed ontvangen en deed veel stof opwaaien. www.troubleman.nl

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

33


Verslaafd aan het gemakkelijke geld?

Als je eenmaal weet hoe het werkt, is er geen kunst aan

ZONDAG 22 FEBRUARI 15.00 UUR

ZATERDAG 28 FEBRUARI 20.30 UUR

ZATERDAG 7 MAART 20.30 UUR

Johan Goossens

MATZER

Opium voor het Volk

Daglicht (try-out)

Hart

De Vriend

Eigenlijk is het leven heel simpel. Als je eenmaal weet hoe het werkt, is er geen kunst aan. De goede woning is gevonden, de partner aan de haak geslagen, en je hebt een fijne tandarts op fietsafstand. Tijd om rustig achterover te leu­ nen. Toch?

In 1941 ontmoet Greetje de Duitse officier Heinz. Ze neemt een fatale beslissing die haar leven voor altijd verandert.

Eva de Vriend (1949) heeft haar vijf kinderen altijd het beste van het beste gegeven. Zij hebben de hele wereld gezien en op de duurste internationale scholen gezeten.

Maar wat als dat moment niet komt? Wat als de tandarts je gebit vernielt en je partner op fietsafstand gaat wonen? Johan maakt het zichzelf veel te moeilijk. En waarom blijft hij lesgeven aan die lastige pubers? Johan toont je de wereld en sleurt je mee in zijn gedachten – soms hard, dan weer poëtisch. Met hila­ rische en mooie liedjes. Voor zijn vorige voorstelling werd hij genomineerd voor de Neerlands Hoop Prijs voor meest veelbelovende cabaretier. Het Parool schreef daarover: “Hard en liefdevol.” Jury VSCD prijzen: “Zijn grootste talent is misschien wel: het zingen van prachtige kleinkunstliedjes die vaak net een andere kant opgaan dan je verwacht.” www.johangoossens.nl

Heinz introduceert haar in een exclusief gezelschap Duitsers en hun vriendinnen, dat in een villa in de duinen losbandige feesten viert. Na de bevrijding vlucht ze naar Amsterdam en neemt een valse identiteit aan. Wraak is haar levensmotto. Twaalf jaar later blikt ze terug. Nuchter en zonder wroeging overpeinst ze wat ze in de levens van anderen heeft aangericht. In dit meeslepende verhaal wordt de donkere kant van de mens blootgelegd. Zonder oordeel. Madeleine Matzer maakte in 2003 al een bewerking van de roman Hart van prikkeldraad van Lisette Lewin, met dezelfde actrices: Fokka Deelen en Wendell Jaspers. De pers destijds: “Wat een mooie vertelling, wat integer en naturel gebracht.” (Brabants Dagblad) “Met een natuurlijkheid die ons verleidt. En misleidt en bedriegt. Raffinesse puur.” (NRC Handelsblad) www.matzer.org Zie pagina 6 voor een interview met Madeleine Mazter.

34

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

Ook nu ze volwassen zijn, blijven hun carrières innig verbonden met het vermogen van hun moeder. Op deze avond heeft Eva haar kinderen echter iets op te biechten. Ze verduistert al vijfentwintig jaar lang pensioenpremies van haar klanten en er is aangifte tegen haar gedaan. Voortaan zullen de kinderen het zonder de hulp van hun moeder moeten doen. Zijn ze sterk genoeg om het zelf te redden, of zijn ze verslaafd aan het gemakkelijke geld? De tekst is geschreven door Willem de Vlam. De talentvolle regisseur Paul Knieriem maakt deze voorstelling met onder andere Oda Spelbos, Tijn Docter, Catherine ten Bruggencate, Lotje van Lunteren en Ellen Parren. www.opiumvoorhetvolk.com


Hit van Londen’s West End voor het eerst in Nederland te zien

Een boze komedie over vaders en zonen

VRIJDAG 13 MAART 20.30 UUR

ZATERDAG 14 MAART 20.30 UUR

ZATERDAG 21 MAART 20.30 UUR

Laura van Dolron en Rogier Schippers

Keesen&Co

Het Volksoperahuis

BETON

Hete Peper

Een zoon komt op bezoek bij zijn bejaarde ouders. Dat gebeurt niet vaak want hij heeft geen goede verhouding met zijn vader. Jaren geleden zette hij zich woedend af tegen alles waar zijn vader voor stond.

Een vergeelde foto uit een familie­ album toont een Nederlandse soldaat die zijn geweer gericht houdt op een jong Indonesisch meisje uit de dessa.

Mogelijkheden Laura van Dolron en Rogier Schippers (onder meer bekend van Het Volks­opera­huis) spelen Mogelijkheden van de jonge en zeer succesvolle Britse toneel­ schrijver Nick Payne voor het eerst in Nederland. The Daily Telegraph schreef over het stuk dat in 2012 een hit was op West End: “Dit uitzonderlijke nieuwe romantische drama weet in een uur meer te vertellen dan de meeste toneelstukken in drie uur kunnen. Het is speels, intelligent en barst van de ideeën, maar heeft ook een krachtige ondertoon van emotie.” De soms hilarische en dan weer hartverscheurende tekst laat ons zien hoeveel mogelijkheden we elke dag weer hebben om grappig, gemeen, ontrouw, klunzig en liefdevol te zijn. www.lauravandolron.com

Op deze dag is ook zijn zus op visite. Het hele gezin is bij elkaar – en dat komt bijna nooit voor. Daar zitten ze dan, vol onvermogen, met de brokstukken van wat een gelukkig gezin had moeten zijn. Of vindt er deze avond een wonder plaats en is iemand in staat de versteende verhoudingen te doorbreken? BETON is een hilarisch-bitter familieportret – het vervolg op de succesvolle samenwerking tussen Rob de Graaf en Keesen&Co, die leidde tot onder meer Interest en Vrede (onderscheiden met Taalunie Toneelschrijfprijs en nominaties voor de Theo d’Or en Arlecchino). De regie is van Willibrord Keesen, gespeelde wordt er door Dic van Duin, Monique Kuijpers, Ilke Paddenburg en Joeri Vos.

Ze is het liefje van een Hollander die, ondanks zijn afkomst, voor de onafhankelijkheid van Indonesië is gaan vechten. Jef Hofmeister, Indo van huis uit, nam het verhaal van Poncke Princen als uitgangspunt voor de nieuwe voorstelling van Het Volksoperahuis. Is Princen een held, een Nederlandse Ché Guevarra, of is hij een landverrader? Het Volksoperahuis neemt u mee op reis van Nederland naar Indië en weer terug. En passant wordt een nieuw muzikaal genre uitgevonden: de Indoblues. En daarin blinkt Het Volksoperahuis uit: het prachtig bezingen van het menselijk leed. www.volksoperahuis.nl

www.keesen-co.nl

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

35


Arnon Grunberg schrijft toneeltekst over moeders

Een verhaal over een stormachtige relatie en het noodlot

ZATERDAG 28 MAART 20.30 UUR

ZONDAG 29 MAART 15.00 UUR

VRIJDAG 3 APRIL 20.30 UUR

De Nieuw Amsterdam

BEER Muziektheater

Pax Mama

Opa, waarom zijn er meer vragen dan ant­woorden...? (5+)

Het Nationale Toneel / St. Gebrs. Scheldwacht

De Nieuw Amsterdam (DNA) is een theatergroep die iedere theater­ zaal omtovert tot een dorpsplein waar de tijd stil wordt gezet en verhalen worden verteld. Van een Islamitische moeder in Caïro, via een Joodse moeder in Amsterdam, naar de moeder naast je aan tafel. Arnon Grunberg en Sabri Saad El Hamus onderzoeken niet alleen de rol van dé moeder maar vooral ook die van hun eigen moeder en waarom de band met haar zo speciaal is. Arnon Grunberg schrijft vaak over zijn relatie met zijn moeder en in 2015 zal zelfs een boek over haar verschijnen. Arnon en Sabri herkennen in elkaar de diepe bewondering/ liefde voor hun moeder. De regie is in handen van Gerardjan Rijnders.

‘Opa, hoe diep is een gat? Hoeveel kanten heeft een ballon? Moet vies water ook in bad, opa? Heeft een vliegende vis een pilotenbrevet nodig? Kan een duizendpoot al zijn tenen aanraken? Opa, kan een koekoeksklok eierwekkers leggen?’ Cindy stelt de meest bizarre vragen. Opa krijgt er een punthoofd van. Op een dag stuurt opa haar naar de zolder. Daar, op die zolder vol troep, met hulp van een papegaai, de brandweer en een heel leger, worden al Cindy’s vragen beantwoord. Humor­volle voorstelling met animaties en kleurrijke tekeningen. www.beermuziektheater.nl

www.denieuwamsterdam.nl

Op een mooie Pinksterdag Esther Scheldwacht schreef deze solovoorstelling gespeeld door Stefan de Walle, één van de ster­ acteurs van Het Nationale Toneel. Een man vertelt het verhaal van een stormachtige relatie en het noodlot dat hem trof. Hij trekt zijn sportschoenen aan en probeert letterlijk van alles weg te lopen. Maar door te rennen gaat hij weer ademen en wordt hij terug het leven in gedwongen. Op een mooie Pink­ sterdag is een ode aan hen die hun leven weer moeten oppakken na een immens verlies. Eerder schreef en speelde Esther Scheldwacht De Sunshine Show, die door pers en publiek lovend werd ontvangen en geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2013. De voorstelling had ook veel succes in Theater De Verbeelding. www.nationaletoneel.nl www.estherscheldwacht.nl

36

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015


Existentialisme in zijn puurste vorm

Ode aan een jonge fotografe met een onnavolgbaar talent

ZATERDAG 4 APRIL 20.30 UUR

ZATERDAG 11 APRIL 20.30 UUR

ZATERDAG 18 APRIL 19.30 UUR

Jens van Daele’s Burning Bridges

Toneelgroep Maastricht

Circuswerkplaats Boost

How to play Francesca Woodman

Redonda (8+)

About Lucian Rauwe, nietsontziende eerlijkheid is wat choreograaf Jens van Daele laat zien in zijn nieuwe energieke en wervelende dansconcert. About Lucian volgt de mens vanaf zijn geboorte tot aan zijn laatste adem. In beklijvende duetten en sterk groepswerk waarin de dansers verantwoordelijk zijn voor eigen daden en eigen lot. About Lucian vertelt over het geverfde gedachtegoed van de in 2011 overleden Britse schilder Lucian Freud en is tevens een ode aan deze meester van het existentialisme en het uithoudingsvermogen van zijn modellen. Deze internationale coproductie wordt gedanst door zes krachtige dansers. De rasmuzikanten van het prijswinnende Zwitsers/Franse Ensemble Batida laten zich voor hun live uitgevoerde compositie inspireren door de meester van de ‘minimal music’ Steve Reich. www.jensvandaele.com

In How to play Francesca Woodman duiken vier jonge actrices in de rijke gedachtenwereld van de eigenzinnige en veel te vroeg overleden fotografe Francesca Woodman. Levend in een tijd die wordt beheerst door prestatiedrang en de zucht naar perfectie, verdiepen de actrices zich in de vragen, twijfels en verlangens van Woodman. Regisseur Arie de Mol creëerde een intieme voorstelling die als een wervelwind met tekst, beweging, muziek en projecties voorbij raast. De tekst is van Anne Vegter (Dichter des Vaderlands) en Erik-Ward Geerlings.

In het spectaculaire en speelse decor van Redonda worden de steile wanden en nauwe door­ gangen door drie acrobaten begaanbaar gemaakt. De langs elkaar opererende klimmer, vlieger en onderman tarten de zwaartekracht, ieder op zoek naar een eigen route. Met hun acrobatische toeren worden ze tot drie man hoog en een optimaal samenwerkend trio dat ieder gevaar lijkt te kunnen trotseren. Circus als kunstvorm. www.cwboost.nl

De pers gaf unaniem vier sterren aan de voorstelling. De Limburger: “Wat een explosie van talent! Deze voorstelling dreunt nog lang na.” De Volkskrant: “Opmerkelijk theater.” NRC Handelsblad: “Het is een spannende keuze om Woodman te laten vertolken door vier actrices naar de stille kijk je evenveel als naar degenen die veel zeggen.” www.toneelgroepmaastricht.nl Zie ook pagina 10.

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

37


Even voor­stellen...

Wie ben je? René van Meurs, 28 jaar, geboren en getogen in Schipluiden. Ik ben standup comedian. In 2012 won ik de juryén publieksprijs van Cameretten en sindsdien ben ik op tour met mijn debuutprogramma. Waar gaat het over? Mijn voorstelling is een cabaretvoor­ stelling op hoog tempo. Het gaat over mijn generatie, hoe we ons opstellen tegenover andere generaties. Over het wel of niet durven nemen van risico’s. En dat dan met knetterveel grappen. Waarom moest deze voorstelling gemaakt worden? Het is geen maatschappijkritisch pro­ gramma, maar wel één waarbij je als publiek constant op scherp staat. De grappen volgen elkaar in hoog tempo op, er zitten slimme statements in en het is iets wat ik kwijt moet. Je ziet dat er iemand met een noodzaak op het podium staat. Niet per se om de wereld te verbeteren, maar wel om je een hele toffe avond te bezorgen. Als ik je dan ondertussen af en toe met iets slims kan prikkelen, dan doe ik dat graag.

Wie of wat inspireert je? Binnen het Nederlandse cabaretland­ schap Theo Maassen, Jan Jaap van der Wal en Ronald Goedemondt. Het grote voordeel is dat ik met al deze mannen speel bij Comedytrain. Qua buitenlandse comedians Louis CK en Bill Burr. Wat is je droom voor de toekomst? De allerbeste René van Meurs wor­ den. Ik stel hele hoge eisen. Aan de mensen met wie ik werk, aan wat ik maak, maar nog wel het meest aan mezelf. De lat ligt voorlopig zo hoog, dat ik nog even niet denk aan de lat op een ander doel. Heb je een speciaal gevoel bij Theater De Verbeelding? Ik ben er nog nooit geweest, maar ik verbeeld me dat het magisch wordt! Wil je nog iets kwijt aan ons publiek? Goeie grappen, flauwe grappen. Grappen die echt niet kunnen en grappen die je heel graag zelf nog eens na vertelt. Mijn avond is ge­ slaagd als je keihard hebt gelachen om iets wat je diep van binnen in jezelf herkent.

Welk onderwerp houdt je bezig? Luiheid.

“De grappen volgen elkaar in hoog tempo op. Niet per se om de wereld te verbeteren, maar wel om je een hele toffe avond te bezorgen” 38

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

ZONDAG 19 APRIL 15.00 UUR

René van Meurs Voor de storm Wat zou dat toch lekker zijn; even helemaal niets. Geen geschreeuw, geen meningen, niet hoeven duwen of trekken. Eerst rustig naden­ ken, dan praten. Op normaal vo­ lume, over zaken die er toe doen. Voetbal, boodschappen doen, Isaac Newton, je afkomst en de invloed hiervan op allerlei zaken, televisiekijken en Nederland bij­ voorbeeld. Met een gedeelte uit Voor de storm won René van Meurs overtuigend zowel de jury- als de publieksprijs van Cameretten 2012. Zijn ervaring deed hij op als lid van het toonaangevende comedy collectief Comedytrain. Bovendien schrijft René voor verschillende radio- en televisieprogramma’s. In zijn debuutprogramma Voor de storm stapt René het podium op met een goed verhaal, scherpe observaties en een ongeëvenaarde hoeveelheid grappen. De originaliteit, timing en zelfreflectie van deze ‘oranje gast’ (zoals hij zichzelf noemt vanwege zijn haar) worden in de pers geroemd. www.renevanmeurs.nl


Even voor­stellen...

Servaes Nelissen laat z’n vader na 25 jaar herleven

Wie ben je? Ik ben Iván Pérez, Spaans freelance choreograaf, gevestigd in Den Haag. Ik ben verbonden aan Korzo produc­ ties. Daarnaast maak ik werk voor ge­ zelschappen van over de hele wereld. ZATERDAG 25 APRIL 20.30 UUR

ZATERDAG 2 MEI 20.30 UUR

Servaes Nelissen

Iván Pérez

Mijn vader was poppen­speler

Hide And Seek

In het depot van het Theaterinsti­ tuut staat een grote kast met ruim honderd poppen van poppenspeler Jan Nelissen. Als zijn zoon Servaes daar gaat kijken ziet hij tot zijn grote schrik dat er van de poppen niet veel meer over is. Hij besluit een voorstelling te maken waarin zijn vader 25 jaar na zijn dood nog een keer tot leven komt. “Opeens staat hij daar weer. In mijn kleedkamer, vlak voor aanvang. Hij heeft gehoord dat ik een voorstelling over hem heb gemaakt en hij wil weten of hij er goed van afkomt. Ik zeg dat ik hier en daar wel wat heb gedramatiseerd. Zijn eenzame geploeter zonder subsidie, zijn drinkgewoontes, de strijd met zijn kinderen, zijn ziekte en het verhaal van zijn poppen natuurlijk. ‘Wat is daar dan mee gebeurd’, vraagt mijn vader. ‘Kom maar kijken’, zeg ik.” www.servaesnelissen.nl

In Hide And Seek neemt de jonge Spaanse choreograaf Iván Pérez het publiek mee in een atmosfe­ rische trip waarin verlangens, frustraties, gekte en tederheid langzaam worden blootgelegd. Deuren worden geopend en gesloten. De dansers worden continu geconfronteerd met veranderingen om hen heen: kansen en dreigingen komen van boven, van buitenaf en van binnenuit. Waar vinden ze de sleutel om de deuren van het leven te openen? Hide And Seek is een poëtisch spel dat niet iedereen wenst te spelen. Theaterkrant: “Een dansvoorstelling die uitnodigt tot reflectie.” De Volkskrant: “De kleine, scherp dansende Inés Belda Nácher glijdt in­genieus langs, over en onder het lange lichaam van danser Chris­topher Tandy.” www.ivanperezaviles.com

Waar gaat het over? Hide And Seek is een dansvoorstelling. Het is een psychologische verkenning van de eigen identiteit. Ik gebruik hier­ voor een eenvoudige maar niet simplis­ tische verhaallijn. Geheugen, conflict en verzoening zijn enkele van de zaken die ik onderzoek in de voorstelling. Waarom moest deze voorstelling gemaakt worden? De voorstelling is ontstaan uit de noodzaak om het innerlijke leven te bestuderen.

“Open je ogen, luister goed en voel” Welk onderwerp houdt je bezig? De psychologie van onze emoties. Wie of wat inspireert je? Menselijk gedrag. Wat is je droom voor de toekomst? Om me volledig te ontwikkelen. Heb je een speciaal gevoel bij Theater De Verbeelding? Ik heb goede herinneringen aan onze laatste voorstelling van Kick the Bucket (DansClick 14, voorjaar 2013). Het pu­ bliek stond erg open voor het werk. Wil je nog iets kwijt aan ons publiek? Open je ogen, luister goed en voel.

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

39


Theatraal concert met warmbloedige, dramatische, tere en krachtige muziek

Sprookjesachtig, vol hebzucht en machts­ wellust

ZONDAG 3 MEI 15.00 UUR

ZATERDAG 9 MEI 20.30 UUR

ZATERDAG 16 MEI 20.30 UUR

Merals Harem

De Artiestenfabriek

Merals Harem

Voor Aap

Gloria (Orkater/ De Nieuw­komers)

Meral Polat, Beppe Costa en de mannen van meer dan duizend nachten bundelen hun muzikale en theatrale krachten in het thea­ terconcert Merals Harem.

Met De Artiestenfabriek blaast acteur Karim El Guennouni zijn theatergezelschap De Varkens­ fabriek nieuw leven in. Hilarische situaties en verrassende wendin­ gen waren het kenmerk van dit gezelschap.

Merals Harem is een collectief van muzikanten dat, na een aantal jaar succesvol optreden, nu met een theatraal programma in de theaters van Nederland te zien zal zijn. Aan het hoofd een bloedmooie schone. Daaromheen haar harem, samengekomen om muziek te maken. Muziek die ons meeneemt van een antiek paleis in Budapest, via verdorde zandweggetjes in Toscane en een verlaten huis aan de Bospo­ rus, naar het Nederland van nu. Een band waarin verschillende werelden elkaar ontmoeten, omdat alle harten kloppen voor hetzelfde: warmbloedige, dramatische, tere en krachtige muziek. www.meralsharem.nl

Voor Aap gaat over een NederlandsMarokkaanse acteur, Adil, die blank is en vertelt over de afwijzingen die hij krijgt als hij voor een blanke rol auditeert. Hij begint zich af te vragen waarom hij zelf blauwe ogen, blond haar en een blanke huid heeft, terwijl zijn beide ouders uit Marokko komen. Het blijkt dat zijn voorouders via zijn moeders lijn uit Zweden komen. Karim laat een stuk of tien personages (de hoofdpersoon Adil, Jezus, de wetenschapper, personages uit de toneelliteratuur, theaterregisseurs, enzovoort) aan bod laten komen om het verhaal vanuit verschillende gezichtspunten te belichten. De regie is in handen van Peter Faber.

Gloria Gloria is de eerste muziekthea­ ter­voorstelling van regisseur Eva Tijken en dramaturg Floor Houwink ten Cate. Samen met de getalenteerde actrices Sanne Vanderbruggen, Indra Cauwels en Serin Utlu maken zij een ko­ medie met krachtige idealen. Sanne Vanderbruggen combineert als geen ander haar fysieke speel­ stijl en typisch Vlaam­se tekstbe­ handeling met een droog­komische mimiek. In combinatie met Serin Utlu, een onverschrokken multi­ talent en Indra Cauwels als sierlijke en mysterieuze bewegingsactrice heeft Gloria alle elementen in handen om een bijzondere voorstelling te maken. Gloria zuigt je mee in een eigen­ aardige sprookjesachtige wereld vol hebzucht, machtswellust en de opmerkelijke klanken van een origineel Hammond-orgel. www.orkater.nl

www.dezee.nl Zie pagina 18 voor meer informatie over Orkater/De Nieuwkomers.

40

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015


Vijf series van steeds twee voorstellingen waarvan één in Theater De Verbeelding en één in Theater de Purmaryn. En dat met een aantrekkelijke korting!

1 Een eigenzinnige kijk op

3 Eigenzinnige muzikanten

5 Eigenzinnige literaire kanonnen

DONDERDAG 22 JANUARI 20.00 UUR*

VRIJDAG 3 OKTOBER 20.15 UUR**

Freek de Jonge - De wedstrijd Freek kijkt terug naar de periode met de 10 jaar geleden overleden Bram Vermeulen. Een duo dat het cabaret definitief veranderde. Over die samenwerking, over Bram en natuurlijk ook over Freek zelf.

Zijlstra - Geen krimp Begonnen in Theater De Verbeelding is hij overgestapt naar de grotere podia. Zijlstra blijft onverdroten doorgaan met klare taal uitslaan, recht in de wind vissend naar noten en woorden die er toe doen. Tijdloze teksten en mooie muziek.

Bos Theaterproducties - Stoner En toen was daar ineens Stoner. Een boek, geschreven in 1965, werd in 2012 een bestseller. Stoner vertelt het hartverscheurende levensverhaal van een boerenzoon die universitair docent wordt. Hoe hij zich in de stormen van zijn huwelijk en zijn werk staande moet zien te houden.

ZATERDAG 14 FEBRUARI 20.30 UUR**

ZONDAG 3 MEI 15.00 UUR**

Likeminds - Akwasi speelt Bram Vermeulen: Daar Ergens Theatermaker en muzikant Akwasi brengt een ode aan Vermeulen. Van Testament tot en met De Wedstrijd. Nederlandstalige hiphop meets Bram Vermeulen (zie ook pagina 32).

Meral Polat e.a. - Merals Harem Actrice en zangeres Meral Polat omringd door de mannen van meer dan duizend nachten in een heerlijk theatrale en muzikale voorstelling (zie ook pagina 40).

Bram Vermeulen

ZATERDAG 29 NOVEMBER 20.15 UUR*

Normaal € 32,50 / Serieprijs € 24,50 Normaal € 39,00 / Serieprijs € 31,00

2 Eigenzinnige choreografen WOENSDAG 12 NOVEMBER 20.15 UUR*

Scapino Ballet - Icons Eén gearriveerde en twee jonge choreografen laten hun iconen dansen, waaronder de legendarische zangeres Nico (Velvet Underground). Met muziek van John Cale, Nico en Lou Reed.

4

De Nieuw Amsterdam - Pax Mama Een tekst van Arnon Grunberg, één van Nederlands beste schrijvers, over moeders. De Egyptische moeder van acteur Sabri Saad El Hamus, de Joodse moeder van Arnon Grunberg en de moeder naast je aan tafel (zie ook pagina 36).

Eigenzinnige spelers

ZATERDAG 10 JANUARI 20.30 UUR**

Fahd Larhzaoui – Schijn Een jonge Marokkaanse acteur komt uit de kast en merkt dat dat in zijn cultuur niet gemakkelijk is (zie ook pagina 30). WOENSDAG 25 FEBRUARI 20.15 UUR*

Jens van Daele - About Lucian Een energiek en wervelend dans­ concert over het geverfde gedachtegoed van de schilder Lucian Freud (zie ook pagina 37).

De Spelerij - Drie zusters Het bekende stuk van Tsjechov. Drie jonge vrouwen samen in één huis. Een provinciestad, kleinburgerlijk en verstikkend. En dan ook nog drie vrouwen gespeeld door drie mannen waaronder, de bij De Verbeelding bekende, steracteur Peter de Graef.

Normaal € 34,00 / Serieprijs € 26,00

Normaal € 35,00 / Serieprijs € 27,00

ZATERDAG 4 APRIL 20.30 UUR**

ZATERDAG 28 MAART 20.30 UUR*

Normaal € 37,00 / Serieprijs € 29,00 Kaarten voor deze Dubbelspelseries zijn alleen te verkrijgen via het bestelformulier bij de Purmaryngids of via de website www.depurmaryn.nl. U kunt deze series kopen door te kiezen voor dubbelspel 1, 2, 3, 4 of 5. N.B. Kaarten voor de voorstellin­ gen zijn ook los te kopen.

** THEATER DE PURMARYN ** THEATER DE VERBEELDING

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

41


Hoe, wat en waar

Theater De Verbeelding Theater De Verbeelding programmeert in de theaterzaal van Pop- en Cultuurpodium P3, Purmersteenweg 17-19, 1441 DK Purmerend. Kom op tijd, want na aanvang is er geen toegang meer mogelijk.

Toegangsprijzen Losse kaarten kosten € 13,-. Met Vriendenpas, CJP of 65+ € 11,-. De prijzen voor De Kleine Verbeelding zijn voor kinderen tot 13 jaar € 6,- en € 8,- voor volwassenen. Voor de voorstellingen van De Kleine Verbeelding worden geen kortingen gegeven.

Hoe komt u aan kaarten? Kaarten kunt u vanaf 2 juni 2014 voor het gehele theaterseizoen online bestellen en betalen op theaterdeverbeelding.nl. Vanaf vier weken voor de gewenste voorstelling kunt u ook, 24 uur per dag, telefonisch reserveren via de Reserveerlijn 0299 41 12 34.

Kortingspercentages • 10% korting bij bestellen van 6 - 10 voorstellingen • 20% korting bij 11 of meer voorstellingen

Bestelformulier Voor bezoekers die niet online bankieren blijft het mogelijk om een bestelformulier te downloaden op de website. Dit bestelformulier kunt u printen, invullen en opsturen voor 14 september. Bestelt u via dit formulier dan zijn dezelfde voorwaarden en/of bovenstaande kortingen van toepassing. Na betaling van de factuur worden de kaarten per e-mail toegestuurd.

Telefonisch reserveren Online bestellen Op onze site kunt u per voorstelling maximaal zes kaarten bestellen en afrekenen met iDeal. De iDeal-trans­acties lopen via uw eigen bank en worden voor ons afgehandeld door het bedrijf Mollie. Desgewenst kunt u kaarten voor meerdere voorstellingen aan uw mandje toevoegen. Per transactie betaalt u € 1,- extra, dit is dus ongeacht het aantal kaarten/voorstellingen. Op de voorstellingsdag zelf kunt u tot 17.00 uur online bestellen. Wanneer u nog niet eerder online kaarten heeft besteld, meldt u zich eerst aan als klant. Op de site wordt precies aangegeven welke stappen u moet zetten.

Nieuw: online korting U treft bij dit magazine dit jaar geen bestelformulier aan. Wel kunt u nog steeds voordelig uw eigen abonnement samenstellen. Theater De Verbeelding biedt trouwe bezoekers met ingang van 2 juni 2014 de nieuwe mogelijkheid om gedurende het gehele seizoen maximaal zes kaarten per

42

voorstelling met korting te bestellen via de site. Voegt u zes of meer voorstel­lingen aan uw winkelmandje toe dan krijgt u automatisch een korting. Hoe meer voorstellingen hoe hoger de korting wordt. Bezit u een Vriendenpas, CJP of bent u 65+ dan geldt de onderstaande korting bovenop de reductieprijs. Hierbij wordt jeugdtheater niet meegerekend.

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

Onze Reserveerlijn is 24 uur per dag bereikbaar op nummer 0299 41 12 34. Reserveren kan vanaf vier weken voor de voorstellings­datum. Op de voorstellingsdag zelf kunt u telefonisch reserveren tot 19.00 uur. Spreek het antwoordapparaat in met uw reserveringswens. U wordt alleen teruggebeld wanneer wij u niet meer kunnen plaatsen. U betaalt wanneer u de kaarten afhaalt aan de theaterkassa. De kassa gaat drie kwartier voor aanvang van de voorstelling open. Niet afgehaalde kaarten kunnen vanaf een kwartier voor aanvang worden doorverkocht.

Verhinderd? Moet u onverhoopt annuleren? Tot uiterlijk drie dagen van tevoren kunt u een e-mail sturen naar reserveer@theaterdeverbeelding.nl. Vermeld hierin uw naam, bestelnummer, de datum en het aantal te annuleren kaarten. Wij verplaatsen – in overleg met u – de kaarten naar een andere voorstelling naar keuze of u ontvangt een tegoedbon. Deze bon blijft twee jaar geldig. Levert u uw kaarten later in, dan proberen wij deze – alléén


Website en sociale media Op theaterdeverbeelding.nl vindt u uitgebreide informatie over de voorstellingen, links naar gezelschappen en informatie over Theater De Verbeelding. Volg ons op Twitter @thdeverbeelding of bezoek onze Facebookpagina facebook.com/ theaterdeverbeelding voor actuele gebeurtenissen en leuke weetjes over groepen die Theater De Verbeelding bezoeken.

Onder voorbehoud Alle voorstellingsinformatie in dit magazine is onder voorbehoud. Raadpleeg onze website voor de meest actuele informatie.

Vrienden

bij uitverkochte voorstellingen – door te verkopen. Pas als dat lukt, ontvangt u een tegoedbon.

Kaarten voor Youp van ’t Hek Voor de voorstelling van Youp van ’t Hek op zaterdag 13 september kunt u maximaal twee kaarten per persoon bestellen. Kaarten kosten 13,- plus 1,- transactiekosten. 1. Stuur vanaf 16 augustus een e-mail naar reserveer@theaterdeverbeelding.nl. 2. Vermeld in deze mail uw naam, volledige adresgegevens en een telefoonnummer, anders wordt uw aanvraag niet in behan­deling genomen. 3. Bestellingen worden in volgorde van binnenkomst verwerkt. 4. In de bevestigingsmail staat een beveiligde link waarmee u met iDeal kunt betalen. 5. Wanneer uw betaling door ons is verwerkt ontvangt u de kaarten via de mail. 6. Wanneer we u niet meer kunnen plaatsen, krijgt u bericht dat we u op de wachtlijst hebben gezet.

Word Vriend en steun Theater De Verbeelding Als Vriend van De Verbeelding helpt u wensen van Theater De Verbeelding, voor bijvoorbeeld investeringen in apparatuur voor de theaterzaal, te vervullen. Wanneer u zich heeft aangemeld als Vriend ontvangt u jaarlijks een betalingsverzoek van de stichting Vrienden van de Verbeelding. In ruil voor uw mini­ male bijdrage van e 15,- (of een hoger bedrag naar keuze) wordt u op de hoogte gehouden van de acti­ viteiten en ontvangt u een Vriendenpas. Deze pas is geldig voor één persoon en geeft een seizoen lang recht op e 2,- korting op de toegangsprijs (niet gel­ dig voor voorstellingen van De Kleine Verbeelding). Vriend worden? Stuur een e-mail met uw contactgegevens naar info@theaterdeverbeelding.nl.

Theater De Verbeelding programma seizoen 2014 - 2015

43


Gerangschikt naar genre

2014 13.09 UITdagen 13.09 Youp van ’t Hek 14.09 UITdagen 21.09 Maas theater en dans (3+) 28.09 André Manuel

Cabaret 13.09 Youp van ’t Hek 28.09 André Manuel 07.12 Margriet Bolding 03.01 Dorine Wiersma 22.02 Johan Goossens 19.04 René van Meurs

04.10 Amos Ben-Tal / OFFprojects 05.10 mugmetdegoudentand 11.10 Het Houten Huis (8+) 18.10 BERG&BOS 25.10 René van ’t Hof 26.10 Sanne Zweije (4+) 01.11 tgECHO 08.11 Boogaerdt & Van der Schoot 09.11 Brisk / Gienke Deuten (7+) 15.11 Danstheater AYA 22.11 Goldmund (Orkater/De Nieuwkomers) 29.11 DansClick / Korzo producties 07.12 13.12 14.12 20.12

Margriet Bolding VIG / Raymi Sambo en Jetty Mathurin Pieter Tiddens en Servaes Nelissen (6+) Het Volk

2015 03.01 Dorine Wiersma 10.01 Fahd Larhzaoui / Nonprofit Kapitalist 17.01 Golden Palace 24.01 Detlev (Orkater/De Nieuwkomers) 31.01 Mtg. De Koude Kermis 01.02 Maas theater en dans (4+) 07.02 Theater RAST 14.02 Likeminds / Akwasi 21.02 Sadettin Kirmiziyüz 22.02 Johan Goossens 28.02 MATZER 07.03 Opium voor het Volk 13.03 Laura van Dolron en Rogier Schippers 14.03 Keesen&Co 21.03 Het Volksoperahuis 28.03 De Nieuw Amsterdam 29.03 BEER Muziektheater (5+) 03.04 04.04 11.04 18.04 19.04 25.04

Het Nationale Toneel Jens van Daele’s Burning Bridges Toneelgroep Maastricht Circuswerkplaats Boost (8+) René van Meurs Servaes Nelissen

02.05 03.05 09.05 16.05

Iván Pérez Merals Harem De Artiestenfabriek Gloria (Orkater/De Nieuwkomers)

Dans 04.10 Amos Ben-Tal / OFFprojects 15.11 Danstheater AYA 29.11 DansClick / Korzo producties 04.04 Jens van Daele’s Burning Bridges 02.05 Iván Pérez Jeugdtheater 21.09 Maas theater en dans (3+) 11.10 Het Houten Huis (8+) 26.10 Sanne Zweije (4+) 09.11 Brisk / Gienke Deuten (7+) 14.12 Pieter Tiddens en Servaes Nelissen (6+) 01.02 Maas theater en dans (4+) 29.03 BEER Muziektheater (5+) 18.04 Circuswerkplaats Boost (8+) Beeldend theater 25.10 René van ’t Hof 08.11 Boogaerdt & Van der Schoot 17.01 Golden Palace 31.01 Mtg. De Koude Kermis 25.04 Servaes Nelissen Muziektheater 22.11 Goldmund (Orkater/De Nieuwkomers) 24.01 Detlev (Orkater/De Nieuwkomers) 07.02 Theater RAST 14.02 Likeminds / Akwasi 21.03 Het Volksoperahuis 03.05 Merals Harem 16.05 Gloria (Orkater/De Nieuwkomers) Toneel 05.10 mugmetdegoudentand 18.10 BERG&BOS 01.11 tgECHO 13.12 VIG / Raymi Sambo en Jetty Mathurin 20.12 Het Volk 10.01 Fahd Larhzaoui / Nonprofit Kapitalist 21.02 Sadettin Kirmiziyüz 28.02 MATZER 07.03 Opium voor het Volk 13.03 Laura van Dolron en Rogier Schippers 14-03 Keesen&Co 28.03 De Nieuw Amsterdam 03.04 Het Nationale Toneel 11.04 Toneelgroep Maastricht 09.05 De Artiestenfabriek wijzigingen voorbehouden

www.theaterdeverbeelding.nl

Gerangschikt naar datum

Theater De Verbeelding 2014-2015  

Seizoensmagazine 2014-2015 van Theater De Verbeelding uit Purmerend.

Theater De Verbeelding 2014-2015  

Seizoensmagazine 2014-2015 van Theater De Verbeelding uit Purmerend.

Advertisement