Apeldoorn Stadskrant - september 2023

Page 1

Jaargang 1 September 2023 19 Central Park One Love 21 Nieuwe Stadswandeling ‘Groen & Royaal’ STADSKRANT Apeldoorn 05 De dynamiek van ‘de huiskamer’ van de stad 09 Het verkeer in de binnenstad verandert De groene en royale binnenstad

Ben jij een vrijwilliger?

Iemand die Apeldoorn écht mooier, leuker en beter maakt?

Dan willen we jou graag bedanken met de vrijwilligerswaardering*. Een cadeautje, omdat Apeldoorn blij is met de vrijwilligers. Kom naar de Vrijwilligersmarkt in Orpheus op 7 oktober tussen 12.00 en 14.00 uur en neem daar het cadeautje in ontvangst.

*Let op: op=op. Er zijn 1000 waarderingen om uit te delen.

September 2023 2. STADSKRANT Apeldoorn

Cabaretvoorstelling Fabian

Franciscus: Lekker gezellig

Fabian Franciscus komt met zijn derde theatershow naar GIGANT. Met twee succesvolle shows (Vlafeest en Kleine Wereld), winst op het Leeuwarder Cabaret Festival en de Comedy Slam en een show op Lowlands kun je Fabian Franciscus gerust een succesvolle cabaretier noemen.

Zijn voorstelling ‘Lekker gezellig’ is op 18 oktober te zien in de theaterzaal. Kaarten kosten €10,- en zijn te koop aan de balie van GIGANT en via www.gigant.nl.

Fabian studeerde simultaan af met twee studies aan de universiteit, maar helaas bleek een succesvolle carrière toch niet zo makkelijk te realiseren.

Zijn autisme en neiging tot angst staken hier in eerste instantie stokje voor, maar gelukkig heeft hij dit weten om te buigen tot zijn kracht!

Lekker gezellig

In zijn voorstellingen staat het dagelijks leven met zijn ontwikkelingsstoornis centraal, en dit levert behoorlijk wat bijzondere en grappige anekdotes op. De luchtige titel ‘Lekker gezellig’ verbergt zijn grote angst voor van alles in het leven.

De dood bijvoorbeeld, want stel dat er opeens een piano uit de lucht valt en je daar net onder loopt?

Of dat je allergisch bent voor de dood! Genoeg overpeinzingen voor Fabian Franciscus dus. Maar gelukkig heeft angst plaatsgemaakt voor acceptatie en kan hij tegenwoordig ook lachen om al zijn angsten. Dat is tenslotte een stuk gezelliger!

Gratis voorzieningen in de binnenstad

De binnenstad van Apeldoorn wordt niet alleen groener, maar ook steeds gastvrijer. U vindt er allerlei handige voorzieningen. Zoals de gratis fietsenstallingen, openbare toiletten door de hele binnenstad en verschillende watertappunten.

7 Gratis, overdekte fietsenstallingen

In de binnenstad hebben we zeven bewaakte fietsenstallingen waar u gratis en overdekt uw fiets kunt stallen. In drie van deze stallingen, ACEC, Paslaan en Marktplein, kunt u ook uw elektrische fietsen opladen. Elektrische scooters opladen kan bij stalling Paslaan en Marktplein. Ook kunt u in sommige stallingen een bandenplakset lenen of gebruikmaken van het toilet. Kijk voor meer informatie op apeldoorn.nl/fiets

Openbare toiletten door de hele binnenstad

In fietsenstalling ACEC, Markstraat, Marktplein, Paslaan en De Serre kunt u gebruik maken van het toilet. Op het toilet in De Serre na, zijn deze toiletten ook bereikbaar voor mindervaliden. De toiletten zijn gratis toegankelijk tijdens de openingstijden.

Naast de toiletten in de fietsenstallingen zijn er nog meer gratis toiletten in de binnenstad te vinden. Zo zijn er verschillende uriliften te gebruiken tijdens uitgaansavonden, kunt u tijdens openingstijden het stadhuis binnenlopen en zijn er verschillende toiletten in winkels en horecagelegenheden te gebruiken.

Tip: De app Hoge Nood geeft een overzicht waar u het dichtstbijzijnde openbare toilet of semi-openbare toilet kunt vinden.

4 Watertappunten voor gratis drinkwater

In de binnenstad zijn vier gratis watertappunten om een slokje fris drinkwater te nemen of een flesje bij te vullen. Door uw flesje bij te vullen voorkomt u zwerfval. U vindt de watertappunten in de Grote Markthof, in de Hoofdstraat (tegenover het Raadhuisplein), op de kruising Hoofdstraat/Brinklaan en op het Stationsplein.

Zitten, picknicken, spelen en meer

Door de hele binnenstad vindt u zitplekken om even uit te rusten of een boterham te eten. Op warme dagen zoekt u de koelte op onder de bomen, kunt u heerlijk picknicken in het Oranjepark, Amaliapark of Beekpark. Of speelt u met uw kinderen in de fontein op het Marktplein of in de Marktstroom.

Kortom, genoeg gratis faciliteiten en plekken in onze steeds groener wordende binnenstad.

De Apeldoorn Stadskrant wordt 4 maal per jaar uitgegeven en verspreid zoals is weergegeven op de verspreidingskaart op www.mediabureauapeldoorn.nl en is gratis af te halen op diverse plekken in de stad.

Uitgever: Mediabureau Apeldoorn

Oplage: 9.000 stuks

Verspreiding: All-Inn Verspreidingen

Druk: Janssen Pers

Vormgeving: YVONNE RECLAME

Foto voorpagina: fotograaf Sven Scholten

Informatie over data, verspreiding, formaten, redactie of mogelijkheden tot adverteren vind u op de website of neem vrijblijvend contact op met: yvonne@apeldoornstadskrant.nl.

Klachten kunt u mailen naar het mailadres: yvonne@apeldoornstadskrant.nl.

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke onjuistheden in deze uitgave.

Druk- en zetfouten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Mediabureau Apeldoorn.

September 2023 3. STADSKRANT Apeldoorn Verkopen?
COLOFON reindersmakelaars.nl 055 5 555 555 Kopen? Verkopen? Hypotheek? Taxeren? Verzekeringen? reindersmakelaars.nl 055 5 555 555 Kopen? Verkopen? Hypotheek? Taxeren? Verzekeringen? Bel Reinders
Fotograaf: Peter Lous Fotograaf: Peter Lous

Ondanks dat ik sportief ben aangelegd, sportte ik al een tijd niet meer toen ik met fit20 in aanraking kwam. Reguliere sportscholen zijn mij namelijk te log, ik voel mij niet zo thuis in de sfeer en de tijdsinvestering is mij te groot. Ook andere vormen van sporten waren onvoldoende passend i.v.m. langdurige knieblessure. De fysio had aangegeven dat ik de spieren rondom mijn knie sterker moest gaan maken. Daarnaast was het ook gewoon nodig dat ik weer fitter en sterker zou worden. In verband met mijn werk adviseer ik anderen tenslotte dagelijks om actief bezig te zijn met fit en vitaal ouder worden.

Jasmijn, een goede vriendin en destijds ook personal trainer bij fit20 Apeldoorn, vertelde mij gepassioneerd over haar werk bij fit20. Ze vertelde dat ze ‘haar fit20’ers’ 20 minuten in de week traint met uitstekende resultaten: sterkere spieren, minder pijnklachten, meer souplesse en een betere conditie. Omkleden en douchen zou niet nodig zijn. Ik kon mijn oren niet geloven. Maar als het waar was, was het precies wat ik zocht! Ik heb mij aangemeld en ik was na mijn kennismakingstraining verkocht. Wat een fijne training en positieve ervaring, dat gun ik iedereen!

Nu, een half jaar later, ben ik positief verrast over de resultaten. Ik zie mijn spieren! Dat is mij nog nooit gebeurd. Verder ben ik sterker, fitter, en conditioneel krachtiger. Ik vlieg de trap op, ik ben sneller met skeeleren en houd het langer vol en ik fiets gemakkelijk een bult op, dat was anders altijd zwoegen en ploegen. Ik ben echt onder de indruk. Met zo’n minimale tijdsinvestering, zo’n groot resultaat, dat is gewoon bizar.

Naam : Ilse van de Weerdt

Bouwjaar : 1993

Hobby’s : skeeleren, schaatsen, (water)skiën, tekenen, reizen, dansen, lekker eten en festivals

Beroep : WMO consulent

fit20’er sinds : december 2022

September 2023 4. STADSKRANT Apeldoorn
Wij kijken uit naar uw bezoek! Patrick, Ingeborg en Casper Boekhandel Broekhuis Hofstraat 4-10 Apeldoorn www.boekhandelbroekhuis.nl
fit20 Apeldoorn Noord Boogschutterstraat 1 fit20 Apeldoorn Zuid Oude Apeldoornseweg 43 A fit20 Apeldoorn Centrum Asselsestraat 45 055 - 203 4155 | www.fit20.nl
‘Met zo’n minimale tijdsinvestering, zo’n groot resultaat, dat is gewoon bizar!’

Workshops over duurzaamheid

Doet jouw organisatie al aan verduurzamen? Tijdens het inloopcafé krijg je inspiratie en informatie over onze workshops die hierover zijn gepland.

Ontdek de weg naar duurzaamheid!

Doe jij al iets aan verduurzaming? Als vereniging of stichting sta je voor de uitdaging om zo duurzaam mogelijk te zijn. En wij willen je daarbij helpen!

Tijdens de Zero Waste Week nodigen we je uit voor ons inspirerende inloopcafé. Hier delen we informatie en inspiratie over onze workshops die dit najaar plaatsvinden. Of je nu al begonnen bent of nog niet weet waar te beginnen, bij ons vind je de juiste antwoorden. Maar ook zijn we benieuwd naar de vragen die bij jullie spelen.

Ontdek hoe duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. We bieden je een Energiescan voor je organisatie aan en je kunt je gelijk inschrijven voor onze workshops. Als kers op de taart ontvang

Geboorte Event

je bij inschrijving een leuke attentie. Kom langs en laat je inspireren tijdens het inloopcafé voor een duurzame toekomst. Er is een ruilkast waarin je spullen kwijt kunt die je over hebt en misschien staat er iets leuks voor jou of jouw club in de kast om weer mee te nemen.

Locatie: ACEC, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn (begane grond) Tijd: Inloop tussen 19.00-20.30 uur

Het inloopcafé en de workshops worden je aangeboden door:

Accres, Apeldoorn Pakt Aan, Bestuurdersacademie Apeldoorn, Energie coöperatie DeA, Energiepunt Apeldoorn, Omgevingsdienst Veluwe IJsel, Rabobank Club support, Sportraad Apeldoorn en Zero Waste Apeldoorn.

De dynamiek van ‘de huiskamer’ van de stad

Elk jaar op 9 september is de 'Nationale Dag van de Geboorte'. Op deze dag wordt gevierd dat de meeste kinderen gezond ter wereld komen.

Dit jaar organiseert verloskundigenpraktijk Ezra uit Apeldoorn, op deze bijzondere dag een Geboorte Event voor alle (aanstaande) ouders en iedereen die interesse heeft in de geboortezorg. Er zijn verschillende geboortezorgprofessionals uit de omgeving aanwezig aan wie jij je vragen kan stellen op de informatiemarkt.

Ook worden er leuke workshops gegeven waaronder een draagworkshop, babygebaren, babymassage, Rebozo en over de bevalling. Inschrijven voor de workshops kan via de website www.ezraverloskundigen.nl. Natuurlijk zijn er ook verschillende stands met drinken en lekkernijen voor de inwendige mens.

Graag zien we jou op 9 september vanaf 10.30 uur.

Locatie: Stichting BabyJump, Kostverloren 41B, 7316 MN Apeldoorn (navigeren naar Hogekampweg 43)

Tijd: van 10:30 tot 15:30 uur.

Inmiddels ben ik een jaar of 15 actief in onze binnenstad. Eerst in de rol van evenementencoördinator bij VVV Apeldoorn, later in de rol van organisator bij de Stichting Centrum Evenementen Apeldoorn. Wat als een rode draad door deze jaren heen loopt is het werken in ‘de dynamiek en complexiteit van de binnenstad’. En dat ervaar ik in mijn huidige rol als centrummanager bijna dagelijks. Haast niets is eenvoudig of vanzelfsprekend doordat er zoveel spelers en belangen in de binnenstad samenkomen.

De binnenstad is immers van iedereen. Het is het hart van de stad, waar inwoners naartoe gaan om bijvoorbeeld te winkelen, voor de gezelligheid van de horeca en om bijzondere activiteiten en evenementen te bezoeken. Het is ‘de huiskamer’ waar je elkaar ontmoet voor een gezellige tijd samen. Een plek waar iedereen, met alle verschillen en diversiteit, zich ook thuis kan voelen. Ondernemers werken er met hart voor de zaak, die in veel gevallen ook hun pensioen is. Bewoners van de binnenstad zoeken er woongenot, een omgeving waar veel functies binnen handbereik zijn, maar waar ook de auto geparkeerd moet kunnen worden. Op die relatief kleine plek komt er heel veel samen. En waar voor de één een bankje een plek is om even te zitten, is voor de ander dat bankje een risico op overlast van rondhangende mensen.

Zeker bij nieuwe ontwikkelingen en veranderingen lijkt die dynamiek in de binnenstad vaak lastig en zorgen de belangen voor een kluwe aan argumenten die de snelheid en daadkracht niet ten goede komt. In de afgelopen jaren heb ik ervaren dat we er bijna altijd wel uitkomen met elkaar in Apeldoorn binnenstad. En dat is mooi, want dat de stad de komende 15 jaar flink verandert, dat staat als een paal boven water.

September 2023 5. STADSKRANT Apeldoorn

TOTZO ook weer van start in het najaar van 2023!

TOTZO gaat weer van start op zaterdag 14 oktober. TOTZO is een ontmoetingsinitiatief dat mensen uit Apeldoorn bij elkaar wil brengen met als doel om nieuwe mensen te ontmoeten. Samen gezellige activiteiten ondernemen en wie weet komen daar wel mooie vriendschappen uit voort.

Afgelopen voorjaar waren er weer mooie TOTZO-bijeenkomsten waar weer mooie ontmoetingen zijn ontstaan en die we hebben afgesloten met een gezellig eindfeest!

We zijn ontzettend blij dat we TOTZO ook dit najaar weer gaan starten! Dus ben jij op zoek naar nieuwe contacten? Zou je graag samen met iemand anders wat leuks willen doen? Of ben je op zoek naar iemand om eens gezellig mee te praten? Geef je dan op voor TOTZO. Of je nu 30

of 50+ bent iedereen is welkom!

TOTZO bestaat uit 4 bijeenkomsten en voor de liefhebber een eindfeest die in het kader staan van elkaar leren kennen en opzoek gaan naar gedeelde interesses. Om zo te ontdekken of je met iemand samen een match kan vinden om samen wat leuks te gaan doen. Het is belangrijk dat je aan alle 4 de bijeenkomsten deelneemt.

Data: 14 oktober| 28 oktober | 11 november| 9 december

Tijdstip: 14.00 uur tot ongeveer 16.30 uur (Inloop: 13.30 uur)

Kosten: €10,- (tijdens de vier bijeenkomsten zorgen wij voor de koffie/thee en wat fris)

(Zijn de kosten een financiële drempel om deel te nemen? Neem even contact op we denken graag met je mee)

Locatie: Ontmoet & Co, Roggestraat 35 (tegenover de brandweerkazerne)

We vinden het erg leuk als je ook komt. Aanmelden kan tot 10 oktober via: totzo@stimenz.nl.

Wende Autismecafé in GIGANT zoekt enthousiaste vrijwilligers

Wende Autismecafé zoekt enthousiaste vrijwilligers voor de Wende avonden en het organiseren van activiteiten. Vind je het leuk om betrokken te zijn bij Wende, reageer vooral!

Wie zijn wij?

Wende wil verbinden: mensen met een vorm van autisme samenbrengen en een gezellige avond of activiteit aanbieden. Leuke dingen doen en ervaringen delen. Nieuwe mensen ontmoeten en sociale contacten opbouwen in een prettige en veilige omgeving. Twee maal per maand is er een Wende-ontmoetingsavond in het café van Gigant. Daarnaast hebben we maandelijks een activiteit. Regelmatig organiseren we ook voorlichting over autisme. Wende ontleent haar bestaansrecht aan kanjers van vrijwilligers, met en zonder autisme. Allemaal anders en allemaal nieuwsgierig, bevlogen en ondersteunend. Wende wordt ondersteund door Gigant, Stimenz en MEE Samen.

Wij bieden

De kans om werkervaring op te doen in het sociale domein. Je zet je in voor je medemens met autisme en bent actief in een stukje van het welzijnsnetwerk in Apeldoorn. Deze inzet is erg welkom, wordt zeer gewaardeerd en is helemaal vrijwillig. De Wende avonden zijn uniek en gezellig. En natuurlijk zijn de consumpties van de vrijwilligers voor rekening van Wende.

Tijdsbesteding:

Het is helemaal aan jou hoeveel tijd jij aan Wende wilt besteden en wat je leuk vindt om te doen. Bijvoorbeeld:

• De tweede maandag of de vierde dinsdagavond van de maand in het café gastheer/gastvrouw zijn.

• Eén keer per maand een activiteit organiseren.

• Enkele keren per jaar de vergaderingen van de werkgroep bijwonen.

Informatie

Wil je meer informatie of reageren op deze vacature? Mail dan naar Lianne wendeapeldoorn@hotmail.com.

Binnenstad van Apeldoorn vanaf 2025 zero-emissiezone

Vanaf 2025 krijgt Apeldoorn als één van de ongeveer 40 gemeenten in Nederland een zero-emissiezone voor stadslogistiek. Een zeroemissiezone is een gebied waar je alleen nog maar met bestelbussen en vrachtauto’s zonder uitstoot mag rijden. Denk aan waterstof of elektrisch. Deze regeling geldt niet voor personenauto's. De zone krijgt de omvang van Apeldoorn centrum zoals hieronder op de afbeelding.

De invoering van de zero-emissiezone komt voort uit het landelijke Klimaatakkoord. In dit akkoord is afgesproken dat de veertig grootste gemeenten van Nederland een zero-emissiezone invoeren. Daarom heeft ook de gemeenteraad van Apeldoorn besloten om een zeroemissiezone in te voeren, die ingaat vanaf 1 januari 2025. Het doel van deze zone is de uitstoot van CO2 te verlagen door schoner en minder verkeer in de zone te laten. Zo draagt de zero-emissiezone bij aan een schonere en aantrekkelijkere binnenstad.

Overgangsregeling

Voor sommige voertuigen geldt een overgangsfase, bestelbussen en vrachtauto’s op diesel en benzine mogen dan langer de zone in. Deze fases zijn uiterlijk tot 2030. Uiteindelijk rijden er in 2030 alleen nog uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s in de zone. Doe de kentekencheck en controleer of jouw voertuig in 2025 nog wel de zero-emissiezone in mag op doehetzero.nl/gemeente/apeldoorn.

Gratis advies

De invoering van de zone is een ingrijpende verandering. De gemeente wil deze verandering goed voorbereiden en ondersteuning bieden. Daarom kunnen ondernemers gratis advies krijgen bij zero-emissieadviseur Tako de Jong. De zero-emissieadviseur biedt advies op maat en denkt mee over mogelijkheden om een brandstofvoertuig te vervangen. Hij is op de hoogte van lokale initiatieven om bijvoorbeeld goederenstromen te bundelen en weet alles te vertellen over de overgangsregelingen.

Heeft u een vraag aan de zero-emissieadviseur? Stuur dan gerust een mail naar doehetzero@apeldoorn.nl.

September 2023 6. STADSKRANT Apeldoorn
vriendschap dichtbij vriendschap dichtbij

Column Tom Brands

Gebiedsmanager centrum

gemeente Apeldoorn

Hardware en software

Bij de gemeente spreken we wel eens over hardware en software als het gaat om de binnenstad. Wat bedoelen we daar mee?

Met de hardware wordt vooral de fysieke kant bedoeld. De inrichting van de openbare ruimte, het winkel- horeca- en cultuuraanbod, de voorzieningen. Denk aan voldoende prullenbakken, bankjes, fietsenstallingen of drinkwaterpunten.

Met de software worden zaken bedoeld die min of meer te organiseren en/of te beleven zijn. Evenementen of straattheater zijn daar voorbeelden van. Als je een aantrekkelijke binnenstad wilt bieden aan je eigen inwoners en bezoekers, moet je de basis op orde hebben. Goede bereikbaarheid, parkeervoorzieningen, een leuk aanbod en een aantrekkelijke, veilige en schone openbare ruimte. Dat draagt zeker bij aan de sfeer, maar evenementen natuurlijk des te meer. Het één kan bovendien niet zonder het ander. Vaak zijn dit soort zaken gericht op de bezoeker van de binnenstad die komt winkelen, naar een restaurant gaat, een terrasje wil pakken of uit wil gaan.

Maar er wonen natuurlijk ook veel mensen in de binnenstad. Als u deze krant op uw deurmat hebt gevonden, woont u waarschijnlijk in het centrum of in de buurt van het centrum. Ook voor bewoners is de software van belang. Niet alleen de evenementen, maar ook het omzien naar elkaar. Dat wordt wel eens uitgedrukt als sociale cohesie, wat vrij vertaald betekent dat je goed en leuk contact hebt met je buren en de mensen in je woonomgeving. En in sommige gevallen bij elkaar kunt aankloppen voor hulp. In het centrum wonen best veel mensen in appartementen en niet zoals bij laagbouwwoningen vaker het geval is aan een gezamenlijk hofje. Mensen staan dan niet naast elkaar in de tuin te schoffelen, maar treffen elkaar op de galerij of in de lift. Ik wil niet generaliseren, maar de bewoners van het centrum zijn vaak iets meer solitair. Het is soms ook lastiger om contact te leggen of te krijgen, terwijl die behoefte er soms wel is.

Maar gelukkig zijn er ook mensen die het initiatief nemen om iets te organiseren of lopende initiatieven waarbij mensen kunnen aansluiten. Een mooi recent voorbeeld is de groep aanwonenden van het Amaliapark die elke woensdagmiddag samen een potje jeu de boules spelen. Daar hoor ik hele positieve dingen over. En ik heb ook al geluiden opgevangen over plannen voor een kleedjesmarkt. Ook

een goed idee. Iets wat al langer loopt, maar waar steeds meer vrijwilligers zich bij aansluiten is de moestuin in het Havenpark. Ook hier wordt samen gewerkt en geoogst en daar beleven veel mensen plezier aan. Het zijn mooie initiatieven. Daarnaast zal er ook geregeld een gezellige buurt barbecue van een VVE of straat plaatsvinden. Het zijn vaak gelegenheden waar mensen elkaar beter leren kennen wat het onderling contact doorgaans in positieve zin bevordert. Wist u trouwens dat u voor initiatieven die iets bijdragen aan uw buurt ondersteuning en soms ook een financiële bijdrage kunt krijgen van de gemeente? Kijk maar eens op apeldoorn.nl/participatie Wellicht komt uw idee of initiatief in aanmerking voor subsidie.

Het is goed en belangrijk dat de gemeente met haar partners werkt aan woningbouw, de bereikbaarheid, de inrichting van de openbare ruimte en de veiligheid. Maar vanuit de samenleving kan ontzettend veel kracht en creativiteit uitgaan, wat zich vertaalt in gezellige evenementen en mooie initiatieven. En niet zelden landen die in onze mooie binnenstad.

September 2023 7. STADSKRANT Apeldoorn

Jeu de boules, het verhaal door de ogen van een buurtbewoner

Al weer zo'n tien jaar geleden kwamen wij aan de Brinklaan wonen. Juist in die tijd gaat het inmiddels verouderde Brinkpark drastisch op de schop. De grift komt (weer) boven de grond, er worden perken met groen en glooiende grasbanen aangelegd en een nieuwe gezellige poffertjeskraam verschijnt. Verder is er een parkeergarage, een skatebaan en een fraaie jeu de boules-baan gekomen. Kortom, het park is inmiddels een mooie aanwinst voor de stad. Vanaf toen kreeg het park plotseling de naam 'Amalia park'.

Maar met de boules-baan gebeurde sindsdien eigenlijk heel weinig. Totdat afgelopen voorjaar er een ontmoeting werd georganiseerd door Stimenz. Die wilde wel eens weten, wat de

Senioren ontmoetings- en informatiemarkt

Dementievriendelijke in de wijk Kerschoten en De Naald is een groep actieve buurtbewoners die met ondersteuning van professionals werkt aan een meer dementie vriendelijke wijk. Dit doen zij in Apeldoorn in de wijken Kerschoten en de Naald. De afgelopen jaren heeft de groep zich beziggehouden met de buurt bewuster maken van hun mogelijkheden om medebuurtbewoners te ondersteunen bij dementie en ouder worden in het algemeen. Op 8 september organiseert de groep een ontmoetings- en informatiemarkt voor senioren.

Na alle ervaringen van de afgelopen jaren bleek dat het voor veel senioren moeilijk is om met elkaar in contact te komen en te blijven. Daarnaast konden zij in de wijk moeilijk informatie vinden over ouder worden en dementie. Om deze mensen te ondersteunen, buurtbewoners en mantelzorgers de kans te geven elkaar te ontmoeten en zich te laten informeren heeft werkgroep Dementie met ondersteuning van Stimenz gewerkt aan het organiseren van de senioren ontmoetings- en informatiemarkt.

De markt begint om 14:00 uur en eindigt om 16:30. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen informeren zijn er op meerdere plekken in de wijk kraampjes aanwezig. Bekijk het programma met locaties op www.stimenz.nl.

mening is van omwonenden, over bijvoorbeeld het geluidsoverlast en dergelijke. Ook wij, mijn vrouw en ik waren van de partij. Bij de rondvraag heb ik toen een balletje op gegooid om met omwonende te gaan boulen. Al direct kreeg ik bijval van enige andere aanwezigen, waaronder Geert Elderman. Ik heb toen een wervend tekstje geschreven, dat door Stimenz is verwerkt in een gezellige flyer. Vervolgens hebben we dat rond het park overal in de bus gedaan met alle gevolgen van dien. Inmiddels is er een enthousiaste groep buurtbewoners actief en gooien we elke woensdagmiddag, tussen half drie en vier uur, ijs en weder dienende, een balletje. Bij één van onze eerste ontmoetingen kwam een vriendelijk dame ons zo maar twee sets van 6 ballen aanbieden. Die waren van haar man geweest in de functie van voorzitter van de buurtvereniging. Waarvoor nogmaals onze dank. De woensdagmiddag is inmiddels ook een plek geworden voor nieuwe contacten en om gezellig wat bij te kletsen bij

een kopje koffie of thee. De eerste maanden nog verzorgd door Stimenz maar inmiddels doen we dat zelf, mede mogelijk gemaakt door het aanvragen van een bijdrage van de gemeente via het initiatievenfonds.

Tot slot nog een leuke anekdote: Jaren geleden waren wij met wat kampeer-genoten in Spanje gezellig een balletje aan het gooien. Op zeker moment gooit een van de mannen, zijn bal met een hoge boog boven op die van zijn tegenstander. En wat gebeurt, de geraakte bal valt met een luide plof in tweeën. Er uit kwam een bultje wit zand. Wat hebben we met z'n allen toen staan lachen. Maar terug naar nu, we hopen het boulen nog lang te blijven doen en ook u bent natuurlijk van harte welkom. Ballen zijn er inmiddels ruim voldoende, dus daar hoeft het niet aan te liggen. Wie weet tot ziens.

Informatieavond donderdag 12 oktober over het verwarmen van je woning na 2026

Is je cv-ketel aan vervanging toe of onverwachts kapot? Vanaf 2026 is in veel situaties een hybride warmtepomp de standaard. Welke keuze kun je het beste maken tot die tijd?

Op donderdag 12 oktober organiseert deA (een energiecoöperatie zonder winstoogmerk, voor en door bewoners. www.de-a.nl) een informatieavond over het verwarmen van je woning na 2026. Tijdens deze avond krijg je uitleg, tips en is er ruimte voor gesprek.

Wanneer kies je voor een hybride warmtepomp en wat betekent het voor je huis als je naar een allelectric -dus aardgasvrij- wilt gaan? We nemen je stapsgewijs mee: isolatie, afgiftesysteem, verschillende kostenposten en subsidies komen aan bod.

Of je cv-ketel nu nieuw of oud is: sluit aan bij deze interessante avond, specifiek over het verwarmen van je huis in de komende jaren. U bent van harte welkom in ontmoetingsplek Ontmoet en Co, Roggestraat 35. Er is inloop vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur.

Wil je erbij aanwezig zijn? Meld je aan via www.de-a.nl/cv-workshop.

September 2023 8. STADSKRANT Apeldoorn
Buurtbewoner Dolf Roomer.

Meer groen en verlichting in omgeving Caterplein

Er verandert de komende jaren veel in de binnenstad. Ook op en rondom het Caterplein. Samen met een groep ondernemers en bewoners heeft de gemeente gekeken naar

mogelijkheden om het gebied te verbeteren. Dat heeft geleid tot een ontwerp met meer groen en verlichting. Het ontwerp kunt u bekijken op apeldoorn.nl/caterplein. In augustus heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het ontwerp. Dat betekent dat er met de aanleg gestart kan worden.

Het verkeer in de binnenstad verandert

Een binnenstad die een aantrekkelijke verblijfsplek wordt, met het karakter van een stadspark. Dat heeft de gemeente voor ogen. Dat vraagt wel iets van het verkeer. Want meer ruimte voor groen, betekent minder ruimte voor doorgaand verkeer in de binnenstad.

Onderweg naar een autoluwe binnenstad

De komende jaren krijgen voetgangers en fietsers steeds meer ruimte in de binnenstad. Er rijdt straks geen doorgaand autoverkeer meer. Automobilisten parkeren vooral aan de rand van de binnenstad, in parkeergarages. In de parkeergarages wordt het mogelijk over te stappen op andere vormen van vervoer. Met het openbaar vervoer blijft de stad goed bereikbaar. En natuurlijk blijft de binnenstad ook bereikbaar voor auto’s die een bestemming hebben in de binnenstad.

In gesprek met bewoners en ondernemers over verkeer

Op woensdagavond 23 augustus en donderdagavond 24 augustus organiseerde de gemeente bewonersbijeenkomsten over verkeer in de binnenstad. Op maandagavond 28 augustus was er een avond speciaal voor ondernemers. 290 bewoners en 35 ondernemers kwamen op de bijeenkomsten af.

Tijdens de avonden werden de plannen gepresenteerd. De aanwezigen kregen een toelichting op de mobiliteitsvisie en vergroeningsplannen in de binnenstad en hoorden wat dit nu concreet voor verkeer betekent. Daarna konden zij plenair vragen stellen. Ook konden zij met de verkeersdeskundigen van de gemeente Apeldoorn in gesprek over de plannen. Vragen en aandachtspunten over bereikbaarheid, doorstroming, verkeersgeluiden, snelheden en handhaving kwamen aan bod. Ook bevoorrading was een belangrijk aandachtspunt.

Hoe gaat het verder?

Alle opgehaalde aandachtspunten worden meegenomen in de verdere uitwerking van de verkeersplannen. Meer informatie over het verkeer in de binnenstad en de planning vindt u op apeldoorn.nl/mobiliteit.

Groen

In september komen er groenvakken in de Museumpassage. Deze werkzaamheden zijn kleinschalig, de panden blijven bereikbaar. Ook gaat de gemeente verder met de voorbereiding van de aanleg van groenvakken en gevelgroen rondom het Caterplein. Het gevelgroen en de groenvakken aan de Hoofdstraat en Beekpark staan op de planning voor januari/februari 2024.

Verlichting

Het Caterplein wordt niet alleen groener, er komt ook andere verlichting op het Caterplein. Dit gebeurt waarschijnlijk in het najaar. De bollen en lampen (zogenaamde armaturen) van de drie hoge masten op het Caterplein worden vervangen. Het licht wordt minder fel en sfeervoller.

Daarnaast wordt gekeken of er bij een aantal lantaarnpalen een kap geplaatst kan worden. Daardoor schijnt het licht minder fel naar binnen. Als laatste komen op een aantal plekken komen zogenaamde lichtpoorten. Dat zijn draden waaraan verlichte letters komen te hangen.

September 2023 9. STADSKRANT Apeldoorn
Fotograaf: Peter Lous Fotograaf: Peter Lous

Stichting 'kLEEF! zoekt een (professioneel) gesprekspartner (op vrijwillige basis)

Wegens de aanhoudende drukte in ons Inloophuis kijken wij uit naar een fijne nieuwe collega. Onze gesprekspartners voeren individuele verdiepende gesprekken met onze gasten, daarnaast begeleiden ze ook verschillende gespreksgroepen. Ervaring vanuit een professionele achtergrond met gespreksvoering is een vereiste.

De nieuwe medewerker zal gemiddeld een dagdeel per week beschikbaar moeten zijn (gesprekken kunnen naar eigen inzicht ingepland worden).

De gesprekken zijn verdiepend en zijn met mensen die zelf ziek zijn/ partnerts/naasten of nabestaanden.

De gesprekken gaan over de beleving van de ziekte en soms ook over het levensverhaal van mensen.

Openstaan voor de diversiteit van mensen speelt een grote rol bij het voeren van deze gesprekken. Gasten komen om gehoord te worden en niet voor adviezen of oplossingen.

Fatbikes

Immens populair zijn ze; de zogenaamde fatbikes! Toch zijn er de nodige bezwaren tegen deze fietsen met dikke banden. Ze zijn namelijk lang niet allemaal goedgekeurd en met name de ‘goedkopere’ Chinese fietsen hebben zwaardere motoren dan toegestaan. Ook zijn er in de handel gashendels verkrijgbaar, waardoor je niet meer hoeft mee te trappen om snelheid te maken. Ook dit is niet toegestaan en kan het dus zijn, dat uw aangeschafte fiets in beslag wordt genomen door de politie.

Het is namelijk niet gezegd dat wat je in een Nederlandse (web) winkel kan kopen, ook toegestaan is op de weg. Vanzelfsprekend moet een verkoper je daar wel op wijzen door de juiste informatie te verstrekken. Op welke manier dan ook. Wie online iets koopt, zal die informatie meestal ontglippen. En als je iets over de grens aanschaft, ontbreekt de info sowieso heel vaak. Heb je twijfels of een specifiek exemplaar is toegestaan, beslis op zo’n moment dan ook om niet tot aanschaf over te gaan. Ga eerst na of deze e-bike wel hier op de openbare weg mag.

Wie denkt er wel mee weg te komen en ervan uitgaat nooit te worden gecontroleerd, moet zich er rekenschap van geven dat je met ondeugdelijk materiaal jezelf én andere weggebruikers in gevaar kunt brengen. Die verantwoordelijkheid wil je toch niet dragen? Bovendien zullen verzekeraars dwars gaan liggen als blijkt dat je fiets niet is toegestaan op de Nederlandse wegen. Krijg je een ongeluk dan draai je dus voor alle kosten op!

Voor fatbikes gelden de regels die voor alle elektrische fietsen gelden. Ze mogen alleen de weg op als ze niet harder kunnen dan 25 kilometer per uur en een vermogen hebben van minder dan 250 watt.

Zij/hij moet op de hoogte zijn van wat de ziekte kanker met mensen doet. Opleidingsniveau minimaal HBO is gewenst.

De collega gaat deel uitmaken van het team van geestelijk begeleiders/ groepsbegeleiders voor intercollegiale uitwisseling en werkt bij ons vanuit de visie/ beleid van ons Inloophuis. Het huidige team bestaat uit 6 mensen.

Het gaat om een (professionele) vrijwilligersfunctie, (met, indien gewenst, een passende vrijwilligersvergoeding).

Een open persoon die feedback wil geven en ontvangen past goed in onze bijzondere en veelzijdige organisatie.

Wil jij je vanuit jouw vakgebied inzetten voor mensen met kanker (en naasten/nabestaanden) en kom je uit de Gemeente Apeldoorn? Dan maken we heel graag kennis. maken we heel graag kennis. Mail jouw korte motivatie en cv naar contact@stichtingkleef.nl zonder vermelding van ‘vacature gesprekspartner’.

Voor meer informatie over deze vacature kunt u bellen met Elma van Leeuwen 06- 52631263.

Burendag

Voor alle Apeldoorners die een diepere band met hun buurt willen opbouwen, is er goed nieuws: Burendag komt eraan op zaterdag 23 september 2023! Een dag om in Apeldoorn je buren (beter) te leren kennen en samen leuke activiteiten te ondernemen.

Wat is er nu leuker dan je mede-Apeldoorners beter te leren kennen? Het gezegde luidt niet voor niets: 'Beter een goede buur dan een verre vriend', nietwaar?

Burendag in Apeldoorn belooft een dag vol gezellige activiteiten te worden. Naast gezamenlijk koffiedrinken met zelfgemaakte lekkernijen, biedt de dag nog veel meer. Denk aan knutselen, buurtbarbecues, het opfleuren van straten, het maken van pretletters en feestneuzen, en samen genieten van muziek, gelach en lekkernijen op straat.

Nieuwsgierig naar wat er nog meer te beleven is? Neem snel een kijkje op de website: www.burendag.nl, en ontdek hoe je op deze dag de banden met je buren kunt versterken. Het wordt ongetwijfeld een dag vol plezier en verbinding in Apeldoorn!

Zaterdag 7 oktober is weer de ‘kLEEF! Run

Op zaterdag 7 oktober 2023 is de jaarlijkse ‘kLEEF! Run. Een loopevenement voor meisjes, jongens en volwassenen ten behoeve van Stichting ‘kLEEF! in samenwerking met AV’34. Net als vorig jaar wordt de run wordt gehouden in het Orderbos in Apeldoorn. Het parcours van zowel de run als de wandeling loopt door de omliggende bosrijke omgeving. De start vindt plaats vanaf de kunststofbaan van atletiekvereniging AV’34 en het parcours gaat vervolgens door de bossen van het Geldersch Landschap & Kasteelen.

Je kan meedoen op de afstanden: 1 km, 5km, 7½ km of de 10 km. Voor de kinderen is er een speciale run van 1 km.

Je kan als individu meedoen maar ook als (bedrijfs)team meedoen en je/ jullie laten sponsoren ten behoeve van ‘kLEEF!

Wandel je liever. Dan kan je deze ochtend meedoen met de ‘kLEEF! Wandeling. Er zijn twee mooie wandelroutes uitgezet (2 en 5 km) in de bossen van het Orderbos. Bij zowel de 2 km als de 5 km wandelt een gids mee om u te informeren over alles wat u ziet en beleeft. Kosten zijn € 7,50 p.p. (maar meer doneren mag natuurlijk ook). We starten vanaf AV ’34. Doe mee, alleen of met een vriend(in), familie of buren!

Met deze sportieve prestatieloop en wandeling sponsor je Stichting ‘kLEEF! Het inschrijfgeld komt volledig ten goede aan de stichting. Ga naar onze website www.stichtingkleef.nl voor meer informatie en inschrijving.

September 2023 10. STADSKRANT Apeldoorn

08.09 t/m 15.09.2023

Week van lezen en schrijven: extra aandacht voor laaggeletterdheid

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen we extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/ of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Deze week zijn er in en om CODA diverse activiteiten waaraan je gratis mee kunt doen.

Za. 9 september | CODA De Maten | BoekStart | 10.30-12.00 uur | 0-4 jaar

Voorlezen, een feestje voor jou en je (klein)kind! Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Maar voorlezen aan een baby of dreumes, hoe doe je dat? Tijdens deze BoekStart vertellen we je er graag meer over. En een contrastboekje, wat is dat? In de speciale Boekentent kun je het samen met je (klein)kind ervaren. Kortom, een gezellig kijk-, luister- en leesfeestje op zaterdagochtend.

Di. 12 september | Markt De Eglantier, De Maten | koffie en kletsen | 8.30-12.30 uur

Kom naar de markt en geniet van een lekkere bak koffie, vers bereid door een echte barista in de speciale Baristabus. Maak dan ook kennis met de medewerkers van het TaalDigiHuis, taalambassadeur René en beleidmakers van de gemeente Apeldoorn. Zij vertellen graag meer over laaggeletterdheid en hoe belangrijk het is om dit te verminderen en voorkomen. Taalambassadeur René spreekt uit eigen ervaring en weet hoe het is om niet goed te kunnen lezen en of schrijven. “Als taalambassadeur vertel ik wat het betekent als je niet goed kunt lezen en/of schrijven, zoals ik zelf heb meegemaakt. Nog liever vertel ik natuurlijk hoe fijn ik het vind dat ik dit nu wel kan en dat mijn leven zoveel mooier is geworden en ook makkelijker. Zo kan ik nu zelf zaken op de computer regelen, een mail schrijven en lezen. En ik hoef niet steeds meer om hulp te vragen voor een bezoek aan de huisarts of het lezen van formulieren of bijsluiters.”

Wo. 13 september | CODA dok Zuid | kennismaken met TaalDigiHuis | 14.00-16.00 uur

In CODA dok Zuid kun je in gesprek gaan met een aantal TaalDigiHuis medewerkers en met de coördinator van de VoorleesExpress. Zij vertellen over hun werk en waar ze je mee kunnen helpen. Natuurlijk kun je ook gelijk je vraag stellen over taal en/of de computer. Ook kom je meer te weten over de verschillende activiteiten die het TaalDigiHuis organiseert, zoals de cursus Klik&Tik en het Taalcafé.

De Week van Lezen en Schrijven wordt donderdag 7 september geopend met de speciale inspiratiebijeenkomst ‘Basisvaardigheden in de Zorg’. Gemeente Apeldoorn en TaalDigiHuis CODA verwelkomen dan genodigden uit de zorg. Tijdens deze bijeenkomst worden ze met workshops door Gelre Ziekenhuis Apeldoorn, Stichting Pharos, Stichting Lezen en Schrijven, Lost Lemon en BlicVR geïnformeerd over de relatie tussen gezondheid en laaggeletterdheid.

Evenementen in de binnenstad

za 9 sep

za 9 t/m

zo 10 sep

zo 10 sep

vr 15 sep

vr 15 t/m

zo 18 sep

za 16 sep

za 16 sep

vr 21 en

za 22 sep

za 30 sep

wo 11 okt

wo 25 okt

vr 3 en

za 4 nov

za 18 nov

Wijnfestival

Open

Monumentendagen

Muziekconcerten

Popronde

Dinner Train Express

Jazzfestival

Generations

Caribische Zomerfair

Nacht van Apeldoorn

Nazomerfeest

Ladies Night

Broekhuis live

Brainstormfestival

Sinterklaasintocht

Paleis Het Loo

Diverse locaties

Oranjepark

Binnenstad

Station

Theater Orpheus

Asselsestraat

Binnenstad

Koninginnelaan

Vue bioscoop

Theater Orpheus

GIGANT Oranjepark

Onder voorbehoud van wijzigingen en/of afgelastingen. Voor alle uittips: uitinapeldoorn.nl

September 2023 11. STADSKRANT Apeldoorn
Beeldbank CODA
September 2023 12. STADSKRANT Apeldoorn Stationsstraat 198 7311 MJ Apeldoorn samenmetdemakelaar nl 055 303 1981 Dat doe je met Marcel en Bastiaan samen woning verkopen? ALAN RED T R E S A N T I Haupt Shirts - EST. 192624/7 ONLINE BESTELLEN SHIRTSCO.NL shirtsco.nl | Korenstraat 122 Apeldoorn | 055-5220639 Zaterdag 30 september Open dag Villa Astra / Villa Marianna Een warm thuis voor ouderen Ga naar korian.nl/opendag om aan te melden, of bel ons via 085 - 808 7299

Activiteiten in de moestuin

Vrijdag 15 september

Zero Waste activiteiten

14.00 - 16.00 uur

Stekjes en plantenruilbeurs

14.0016.00 uur

Doorlopende kinderactiviteit. Kom en ontdek de tuin.

14.30 - 15.30 uur Lezing over de geschiedenis van de planten uit de moestuin door Bart van Engelenburg, ervaren gids vanuit het Openlucht museum.

Zaterdag 23 september Burendag

14.00 – 16.00 uur inloop met koffie en thee met live cello muziek

Vragen of ideeën voor in de buurt

Heeft u als buurtbewoner een vraag over een activiteit of een idee dat mooi is voor de hele wijk. Neem dan contact op met de sociaal werkers van Stimenz. Buurtregisseur Yvonne Porn y.porn@stimenz.nl 06-13392687, opbouwwerker Marieke Polleman, m.polleman@stimenz.nl of via 06-82093303.

Groenafval brengen op woensdagof donderdagochtend

Voor onze composthopen kunt u bij ons het groente- en fruitafval uit de keuken kwijt. Compost samenstellen is best ingewikkeld Wij hebben daarom twee lijsten gemaakt, wat we graag ontvangen en wat niet.

U kunt uw groenafval het beste verzamelen in een plastic emmer en dat aanbieden op woensdag of donderdagochtend tussen 09.00 – 13.00 uur. Is dat niet mogelijk? Dan mag u het groenafval ook in een plastic zak bij de composthopen neerzetten. Dan verwerken wij dat later tot mooie compost voor de moestuin.

Wel

• Rauwe groenten en schillen • Koffiedik • Theebladeren en zakjes (zonder nietjes) • Eierschalen • Fruitschillen • Biologisch gekweekte bloemen • Notendoppen

Niet

• Gekookte groente, pasta en rijst • Vlees- en visresten • Broosresten • Met gif gekweekte bloemen • Kaasresten • Tuinafval

Vrijwilligerswerk worden bij moestuin Havenpark?

Beste buurtbewoners en belangstellende,

Over een paar weken begint de herfst maar voorlopig wordt er nog volop gewerkt en geoogst in de moestuin, dankzij bijna 40 vrijwilligers die elke week de handen uit hun mouwen steken en zorgen dat alles groeit en bloeit. Elke woensdagochtend en donderdagochtend van 9.00-12.30 uur kunt u ze vinden in de moestuin. Bent u nieuwsgierig naar wat we doen? Kom dan gerust eens langs voor een praatje, een kopje koffie, loop rond in de moestuin of breng uw groenafval langs voor de compostbak. U kunt ons vinden aan de Korte Molenstraat 4, achter het gebouw De Ambacht.

Projecten in de moestuin Regelmatig worden spontane ideeën van vrijwilligers uitgewerkt, zo worden er op dit moment oesterzwammen gekweekt, gaan we informatiekaartjes maken voor bij de bomen en planten, wordt er gewerkt aan mozaïekpoefjes in de tuin, hebben we een concert georganiseerd vanuit een idee van een vrijwilliger en wordt er geëxperimenteerd met een hügelbed.

met Aventus en de opleidingen vormgeving en interieurbouw een minibieb ontworpen en gebouwd. Een heerlijke plek om even uit te rusten, bij te praten en je kind voor te lezen bijvoorbeeld. Dit najaar zal er nog volop geklust worden door de vrijwilligers waarbij de minibieb zal worden voorzien van een groendak, zo “verdwijnt” het nog beter in de moestuin. Kom gerust eens een bezoek brengen aan de minibieb van de moestuin.

Op dit moment is er helaas een wachtlijst om mee te werken in de moestuin, maar wij zijn nog wel opzoek naar iemand die met een emmer en sop 1 x per week het Huussie wil schoonmaken. Natuurlijk eet je dan ook gezellig mee met de soep en deel je in de oogst. Verder zoeken wij nog iemand die het leuk vindt om samen met bezoekers met een rolstoel of rollator een uurtje in verhoogde moestuin te werken en daarna samen een kopje koffie te drinken.

Wist u dat…..

Mart Nederhof de drijvende kracht is achter moestuin Havenparken, hij graag zijn weetjes met u deel?

Verhoogde moestuinbak zodat iedereen kan helpen.

In samenwerking met KleinGeluk locatie Veldhuis en met subsidie van de provincie is er sinds enkele maanden een verhoogde moestuinbak gebouwd door de vrijwilligers van de moestuin. Na een zonnige en feestelijke opening met koffie en gebak konden bewoners van Veldhuis zelf aan de slag met tuinieren. Door de verhoogde bakken en de vlakke bestrating kun je werken vanuit de rolstoel of rollator of staand. Belangstelling om zelf of met een groepje langs te komen. Neem dan contact met ons op, de koffie staat klaar.

….. er nog steeds gezaaid wordt in de moestuin?

….. het nu over spinazie en raapsteeltjes voor het najaar gaat?

….. we nu ook groenbemester zaaien in de lege bedden?

….. dat over Phacelia oftewel bijenvoer gaat?

….. dat het een mooi gewas is dat veel bijen aantrekt?

….. dat tot na de winter op het land blijf staan?

….. het daarna ondergewerkt wordt?

….. er nu ook veel bloemen bloeien in de moestuin.

….. u op woensdagochtend gratis een bosje bloemen kunt komen halen zolang de voorraad strekt?

….. het tweede bouwproject is gestart naast de moestuin?

….. dat nog niet de laatste is?

….. wij met alle vrijwilligers vrolijk verder tuinieren?

….. u nu weer alles weet?

September 2023 13.
STADSKRANT Apeldoorn
De minibieb krijgt een groendak. Afgelopen voorjaar is in samenwerking

Comfortabel wonen én je energierekening omlaag?

Kom langs bij het Energiepunt in het centrum van Apeldoorn (Paslaan 1) voor gratis en onafhankelijk advies over het verduurzamen van uw woning. De medewerkers helpen u graag.

Openingstijden:

Ma t/m vrij: 11.00 uur tot 17:00 uur

Za: 9.00 uur tot 12.00 uur Zon- en feestdagen: gesloten

apeldoorn.nl/energiepunt

5 jaar KleinGeluk: High Five!

Hoera! KleinGeluk bestaat

5 jaar. Dat betekent al 5 jaar ouderenzorg van grote waarde.

5 jaar genieten van mooie geluksmomenten. En zo elke dag de moeite waard maken.

5 jaar KleinGeluk. Daar krijgen we alle handen voor op elkaar. High Five!

www.kleingeluk.nl

zorglijn@kleingeluk.nl

0800-0604 KleinGeluk

September 2023 14. STADSKRANT Apeldoorn
Naomi & Aladin, medewerkers Energiepunt
038_Adv_205X133.indd 1 21-06-2023 15:25

Klein geluk bestaat 5 jaar

Interview met Bert Blaauw, bestuurder van KleinGeluk Apeldoorn: Streven naar Kleine Geluksmomenten in de zorg

KleinGeluk Apeldoorn heeft woonzorglocaties waar voornamelijk ouderen wonen. Onlangs had ik de gelegenheid om Bert Blaauw, de bestuurder van KleinGeluk, te interviewen om meer te weten te komen over hun unieke benadering van zorg en welzijn.

Bij KleinGeluk staat het principe van ‘eigen regie en kracht’ centraal in hun benadering van zorgverlening. Deze benadering is geïnspireerd op de visie van Machteld Huber over Positieve Gezondheid. In plaats van te focussen op beperkingen, kiest KleinGeluk er bewust voor om een positieve kijk op de oude dag te hanteren en respect te tonen voor wat een oudere nog wel kan.

“We streven naar een positieve benadering van gezondheidszorg en willen dat onze cliënten een waardevol en gelukkig leven kunnen leiden,” benadrukte Blaauw. Bij KleinGeluk krijgt elke cliënt zorg op maat. Bij de aanmelding van een nieuwe cliënt wordt er nauw samengewerkt om de juiste locatie te bepalen die het beste aansluit bij de behoeften en voorkeuren van de cliënt. Veel van hun cliënten hebben te maken met dementie of lichamelijke beperkingen.

Op 1 juli 2023 vierde KleinGeluk haar vijfjarig bestaan, een geweldige mijlpaal voor de organisatie. “We hebben een team van toegewijd personeel dat zich inzet met zorg,

In september starten we met een nieuwe jobgroup

Opzoek naar een passende baan en daar ondersteuning bij willen? Meld je aan bij JobHulpMaatje Apeldoorn. www.jobhulpmaatjeapeldoorn.nl.

JobHulpMaatje Apeldoorn start donderdag 28 september met een nieuwe JobGroup-ronde. Zeven gratis bijeenkomsten voor werkzoekenden die moeite ervaren om aan betaald of onbetaald werk komen. Of werkenden die niet op hun plek zitten bij hun huidige baan maar ook niet goed weten wat passend werk voor je is.

Korte of langere tijd zonder werk dat is niet fijn en hoe kom ik weer aan een nieuwe baan? Werk dat echt bij mij past. Dat is niet altijd makkelijk en daar heb je soms hulp voor nodig. JobHulpMaatje ondersteunt werkzoekenden en helpt je op weg naar werk.

Een JobGroup is een creatieve ontmoetingsplek voor werkzoekenden, die elkaar steunen en op weg helpen om een passende baan te vinden. Samen met anderen spreek je over concrete do's en don'ts voor het vinden van passend

kennis en passie,” voegde Blaauw eraan toe. Het doel van KleinGeluk is om al hun cliënten die kostbare kleine geluksmomenten te laten ervaren die het leven zo mooi maken. Of het nu gaat om een eenvoudig telefoontje van een dochter, samen op de duofiets stappen, bezoek ontvangen van een dierbare of gewoon een luisterend oor, KleinGeluk streeft ernaar om deze momenten mogelijk te maken.

Blaauw benadrukte dat KleinGeluk altijd op zoek is naar medewerkers die samen met het team, iedereen een stukje geluk willen bieden. Ze geloven dat dit de essentie is van hun naam, KleinGeluk. KleinGeluk is werkgever voor bijna 1.000 medewerkers, ze nodigen mensen uit om zich aan te sluiten bij het team en bij te dragen aan de missie van KleinGeluk. Naast zorgverlening biedt KleinGeluk ook dagbesteding aan voor cliënten, wat een

waardevolle aanvulling is op hun algehele benadering van welzijn.

Met het vijfjarig jubileum, dat een mijlpaal markeert, wordt duidelijk dat KleinGeluk op de goede weg is en dat hun visie op zorg inderdaad succesvol blijkt te zijn. Ze blijven zich toewijden aan het verrijken van het leven van ouderen en het schenken van die kostbare momenten van geluk, wat bevestigt dat hun aanpak effectief is en overeenkomt met de behoeften van de cliënten.

Bert Blaauw voegde eraan toe: “We zijn altijd op zoek naar medewerkers die samen met ons werken en iedereen dat stukje geluk gunnen.”

Ze nodigen mensen uit om zich bij het team aan te sluiten en op die manier bij te dragen aan de missie van KleinGeluk.

werk. Dit doe je aan de hand van prikkelende vragen en opdrachten. Ook het uitwisselen van vacatures, sollicitatie ervaring en tips komen aan de orde. Evenals het opstellen van een motivatie brief en een CV.

Deelnemen aan een JobGroup is interessant voor alle leeftijden. Wil jij ook graag enige hulp bij het vinden van een passende baan? Schroom niet! Meld je aan!!

Ga naar de website voor meer info of meld je aan: www.jobhulpmaatjeapeldoorn.nl

Wilma Potkamp

Telefoon: 06-34401380

Mail: coordinator@jobhulpmaatjeapeldoorn.nl

Start: 28 september 2023

Einde: 9 november 2023

Duur: 7 weken

Locatie: Energiefabriek, Vlijtseweg 144 op het Zwitsal terrein.

September 2023 15. STADSKRANT Apeldoorn
September 2023 16. STADSKRANT Apeldoorn

Felicitaties voor Daniel Abraham onze FUTURUMAmbassadeur

FUTURUM is trots dat Daniel ambassadeur voor ons merk wil zijn en wij willen hem feliciteren met zijn uitzonderlijke prestaties!

Afgelopen weekend heeft hij het Europees kampioenschap gewonnen en 2 weken daarvoor heeft hij zijn wereldtitels op het paraWK behaald op de wielerbaan en bij de tijdrit op de weg in Glasgow.

Daniel is op zijn 16e vanuit Eritrea naar Nederland gevlucht. Hij is door hard werken en trainen professioneel wielrenner geworden. Door een onderontwikkeld linkerbeen, het gevolg van een verkeerde behandeling van

Ontmoetingsplek Philadwars ' Omdat samen gezelliger is'

een botbreuk in zijn kinderjaren in Eritrea, mag hij uitkomen als Para-cycling atleet. Hij heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij een enorm fietstalent heeft. Zijn prijzenkast groeit en groeit.

Naast zijn prestaties is Daniel actief voor NLtraining door het geven van workshops over doelen behalen en participatie met behulp van sport.

Het behalen van deze kampioenschappen betekent voor ons werk aan de winkel om nieuwe kleding voor hem te maken zodat hij in de verschillende wedstrijden met de juiste kampioenstruien kan rijden. Een mooie uitdaging!

Wil je de ontwikkelingen van Daniel Abraham volgen? Kijk eens op onze website www. futurumshop.nl

Wij bij Philadwars vinden het belangrijk om dingen samen te doen. Daarom organiseren we activiteiten die samen leuker zijn dan alleen.

Veel van deze activiteiten kunt u ook prima alleen doen, maar als ontmoetingsplek willen we mensen graag aan elkaar voorstellen en met elkaar in contact te brengen. Scan de qr code of ga naar de website www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl om ons volledige programma te bekijken.

Ons adres is Stationdwarsstraat 4 en we zijn telefonisch te bereiken op 06-31016904. Volg ons op facebook en Instagram: ontmoetingsplek_philadwars

Voel je welkom en doe met ons mee!

Activiteiten Philadwars

Maandag

inloop: ochtend babbel

11:00-12:00 uur

lunch café

12:00-13:00 uur

dagbesteding

11:30-16:00 uur

inloop: tijd voor een spelletje

13:30-15:30 uur

eetcafé

16:45-18:45 uur

Dinsdag

inloop: ochtend babbel

11:00-12:00 uur

inloop: samen bewegen

11:15-12:00 uur

lunch café

12:00-13:00 uur

vraag en advies spreekuur

13:00-16:00 uur

dagbesteding

11:30-16:00 uur

inloop: Oud Apeldoornse huiskamer 14:0015:30 uur

eetcafé

16:45-18:45 uur

Woensdag

inloop: ochtend babbel

11:00-12:00 uur

lunch café

12:00-13:00 uur

dagbesteding

11:30-16:00 uur

creatief met Yvonne

13:30-15:30 uur

inloop: digivaardig & advies met Luut

13:30-15:30 uur

sociale raadslieden

13:00-15:00 uur

eetcafé

16:45-18:45 uur

Donderdag

inloop: ochtend babbel

11:00-12:00 uur

lunch café

12:00-13:00 uur

vraag en advies spreekuur

13:00-16:00 uur

dagbesteding

11:30-16:00 uur

inloop: Beweeg en spel middag

14:00-15:30 uur

inloop: samen creatief

13:30-15:30 uur

eetcafé

16:45-18:45 uur

Vrijdag

inloop koffie en thee

11:00-12:00 uur

lunch café

12:00-13:00 uur

sociaal spreekuur (anderstalig FR-NL-EN)

13:00-17:00 uur

dagbesteding

11:30-16:00 uur

inloop: tijd voor gezelligheid

14:00-16:30 uur

eetcafé

16:45-18:45 uur

1x per maand vrijdagavond activiteit

19:00-21:00 uur

Zaterdag

inloop: tijd voor gezelligheid

15:00-16:30 uur

eetcafé

16:45-18:45 uur

September 2023 17. STADSKRANT Apeldoorn
September 2023 18. STADSKRANT Apeldoorn Stationsstraat 198 7311 MJ Apeldoorn samenmetdemakelaar nl 055 303 1981 woning kopen? Dat doe je met Marcel en Bastiaan samen Zaterdag 30 september Open dag Residentie de Koningsschool in Apeldoorn Ga naar Korian.nl/opendag om u aan te melden, of bel ons via 085 - 808 7299.

Central Park One Love

en dingen opvingen. We konden geen mensen vinden om die vacatures op te vullen en het was al zo druk.

In eerste instantie heb ik de zaak aangeboden, want dit was voor mij gewoon een horeca plek, dat zat zo vastgebakken in mijn hoofd. Maar op een ochtend, ik was net wakker, dacht ik: hè, maar je hoeft helemaal niet weg van deze stek! Deze plek leent zich ook voor een leuke winkel.”

dat ik gewoon ben begonnen. En dat klopte ook, ik kwam onderweg veel dingen tegen waar ik niet op gerekend had. Maar ik heb wel iedere dag lol gehad en dat had ik niet willen missen.”

“Oh, ik heb nog een dagkaart voor jullie!” Wendy staat op en loopt weg om de kaarten te pakken. Even later horen we vol verwondering de uitleg die Wendy bij onze kaarten geeft. Zo raak!

Wederom heeft Wendy een uniek concept bedacht voor deze hot spot in Apeldoorn. Hoe druk je ook bent, je komt echt ontspannen en blij uit deze winkel!

Scan de QR code voor een kijkje in de winkel!

Gep Roeterdink en Betty Quick

In de eerste editie van deze krant die begin juni dit jaar bij eenieder op de deurmat lag, heeft u kunnen lezen hoe wij commissieleden van de Wijkraad Apeldoorn Centrum, op zoek zijn naar de pareltjes van Apeldoorn. Leuke, soms wat minder bekende, winkels in het Centrum van Apeldoorn.

We bezoeken een nieuwe parel in de Kapelstraat: de nieuwe zaak van Wendy de Roos en haar dochter Jazz Diks ‘Central Park One Love’. Een winkel met unieke kleding, stenen, tarotkaarten, oliën, boeken, dromenvangers en nog veel meer. Voor jezelf of om cadeau te geven. En nog steeds een heerlijke kop koffie met iets lekkers erbij. Wat een relaxte sfeer!

Wij lopen door de winkel en zien achterin het ‘oude kinderhoekje’. Tot onze verbazing zien we dat de kleine ruimte behangen is met fotobehang van een slotjesbrug in Parijs. Wendy heeft een hekwerk ‘lock your love’ tegen de achterwand gemaakt, waarin wat slotjes hangen. Zo gaaf!

“Ons concept is eigenlijk ‘New Age met ballen’. We hebben naast het winkelgedeelte twee sfeervol ingerichte ruimtes die we apart of als één grote ruimte verhuren voor bedrijfsvergaderingen, babyshowers, verjaardagsfeestjes, vrijgezellenfeestjes etc. en we serveren daarbij een kop koffie of thee met iets lekkers, een borrel of de oude Central Park lunch. Wat de klant wil. Dat gaat op reserveringen en kunnen we voorbereiden. Daarbij kunnen we bijvoorbeeld astrologisch consulten inzetten of tarotleggingen. Een compleet pakket aanbieden. En na de vakantieperiode gaan we cursussen tarotkaarten leggen geven.”

Kent u een pareltje in het centrum van Apeldoorn? Laat het ons dan weten en mail secretaris@wijkraadapeldoorncentrum.nl.

We zitten aan een hoge tafel met Jazz te praten als Wendy komt aanlopen. Haar openhartige blije uitstraling treft ons. “Iedere keer wanneer ik hier binnenkom denk ik het lijkt wel vakantie”: lacht ze.

“Ik begon te denken over een ander concept, toen ik hoorde dat mijn dochter in verwachting was en vier à vijf van mijn collega’s buiten Apeldoorn gingen studeren. Mensen die in de afgelopen 18 jaar een vaste back-up vormden

“Sinds de winkel open is komen er regelmatig mensen in de winkel voor een kaartlegging. Een kopje koffie met een kaartje. Ik ben vereerd dat mensen bij mij komen en zich durven open te stellen. Dat zie ik als een blijk van vertrouwen. Het zijn zowel gasten die eerder in het oude Central Park kwamen, maar ook nieuwe gezichten. Tijdens een tarotlegging kom je op hartstikke leuke gesprekken uit en leer je mensen ook echt kennen. Je bent aan het werk, maar op een compleet andere manier. Ik was altijd druk. Snel een kop koffie, even naar de Hanos, even dit even dat. Ik had nooit tijd om met gasten een gesprek aan te gaan. De hele dag op tijd lopen is nu veranderd in de hele dag tijd kunnen nemen. Voor mensen. En dat vind ik fijn.”

Op onze vraag of ze wel een kaartje heeft gelegd voor het vernieuwde concept antwoord ze: “ja, natuurlijk en de kaarten zeiden doe het maar, het komt goed. Bij het oude concept zeiden de kaarten, dat het niet over één nacht ijs zou gaan. Maar ik wilde dat toen zo graag

September 2023 19. STADSKRANT Apeldoorn
Door

VRAGEN OVER LEZEN EN SCHRIJVEN? TAALDIGIHUIS CODA HELPT!

KOM LANGS! HET IS GRATIS.

Maandag, 10-12 uur

CODA Centrale Bibliotheek Vosselmanstraat 299

Dinsdag, 10-12 uur

CODA De Maten Violierenplein 102

Woensdag, 14-16 uur

CODA dok Zuid 1e Wormenseweg 460

LET OP: niet in de schoolvakanties

WEEK VAN LEZEN & SCHRIJVEN

8 t/m 15 september

055-5268561

taaldigihuis@coda-apeldoorn.nl

Bekijk het programma op: coda-apeldoorn.nl/weekvan

binnenkort weer gave jute boodschappentASSEN bij ons op de markten verkrijgbaar.

September 2023 20. STADSKRANT Apeldoorn volg ons ook op Facebook en Instagram

Aandacht voor beweegaanbod en veilig fietsen voor senioren

In september wordt op twee markten in Apeldoorn Centrum en Anklaar het sport- en beweegaanbod voor senioren uit de wijk onder de aandacht gebracht. Het is belangrijk om ook als senior voldoende te blijven bewegen, maar het kan best lastig zijn om hier een weg in te vinden. Welke verenigingen hebben (specifiek) aanbod voor senioren? En welk beweegaanbod is er op ontmoetingsplekken? Kom langs voor meer informatie. Daarnaast zal op de markten aandacht worden besteed aan veilig fietsen vanuit het project Doortrappen. Ontvang tips om zo lang mogelijk zelfstandig en veilig te blijven fietsen, bijvoorbeeld over het omgaan met de elektrische fiets, fietsfit oefeningen, de lage instap of het wel of niet gebruikmaken van een helm.

De locaties en tijden: donderdag 7 september op de markt van de Anklaar (08.30-12.30u) en zaterdag 23 september op de markt van het Marktplein (08.30-12.30u).

Nieuwe Stadswandeling

‘Groen & Royaal’

Apeldoorn heeft een nieuwe stadswandeling! Onder de naam ‘Groen & Royaal’ leidt de route vanuit de binnenstad langs onze iconische stadsparken en het rijke cultuurhistorische verleden. Het laat zien waarom Apeldoorn de groene en royale hoofdstad van de Veluwe is en hoe dichtbij de natuur bij de binnenstad ligt. De stadswandeling is gratis verkrijgbaar bij het Tourist Information Point in het CODA museum én als audiotour te beluisteren via de gratis Apeldoorn Stories app.

Over stadswandeling Groen &

Royaal

De stadswandeling van 5 kilometer (ook verkorte versie beschikbaar van 2,5 kilometer) start bij het CODA museum. Naast verhalen over het koninklijk verleden van Apeldoorn en de groei die de (binnen)stad doormaakte in de periode vanaf 1900, wordt er ook ingespeeld op eigentijdse verhalen zoals vergroeningsprojecten in de binnenstad en de Klimaatstraat. Daarnaast voert de route je langs de vier aaneengesloten stadsparken in Apeldoorn en vertelt het verhaal achter de stadsparken, het ontstaan van de villawijk ‘De Parken’ maar ook over kunstwerken en de monumenten die je in de parken vindt. Daarnaast kom je achter leuke feitjes, waaronder; dat de gemeente Apeldoorn het grootst aantal m2 groen heeft van

De organisatie is in handen van de werkgroep Seniorensport Apeldoorn en Doortrappen Apeldoorn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tjeerd Lemstra: 06 – 50 45 83 65 of t.lemstra@stimenz.nl

Nederland en er een bijzondere ‘koninklijke’ koker ligt onder een eik op de route.

Audioversie via de gratis

Apeldoorn Stories app

De meest interactieve manier om deze wandeling te volgen is via je telefoon. Download daarvoor de gratis Apeldoorn Stories app (beschikbaar in de Google Play en de Apple Store).

Wil je de liever de wandeling via een routeboekje volgen? Het gratis routeboekje is verkrijgbaar bij het Tourist Information Point in het CODA museum.

De Apeldoorn Stories app telt inmiddels 12 stories over Apeldoorn. Zo zijn er meerdere verhalen te vinden over o.a. de Apeldoornse binnenstad en historie, waaronder de audiotour

Canadian Walk, een speurroute voor kinderen: Apen in de Stad en fietsroute Royal Ride.

Samenwerking

De stadswandeling is een project van citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners en projectgroep Koninklijke Veluwe en in samenwerking met Erfgoed Platform Apeldoorn, IVN Apeldoorn en Bureau Max ontwikkeld.

Volgend jaar wordt de stadswandeling ‘Groen en Royaal’ ook beschikbaar gesteld in het programma van het Apeldoorns Gidsen Collectief.

Meer informatie is te vinden op: www.apeldoornstories.nl/routes stadswandeling-groen-royaal.

September 2023 21. STADSKRANT Apeldoorn
September 2023 22. STADSKRANT Apeldoorn

Hans Snelleman schenkt collectie luchtfoto’s aan CODA Archief

geleden maakte hij bij helder weer honderden vluchten over Apeldoorn en omstreken om de stad en het omliggende gebied vast te leggen. Ook voor opdrachten elders in het land koos Snelleman vele malen het luchtruim.

De luchtfotografie heeft zich tijdens de carrière van Snelleman enorm ontwikkeld. Tegenwoordig werken luchtfotografen vooral met drones en dankzij Google Earth kan iedereen zich tegenwoordig gemakkelijk een beeld vormen van zijn eigen huis, straat of wijk, gezien vanuit de lucht. In 1976, toen Snelleman zijn eerste luchtfoto’s maakte, was dat heel anders: fotografie was nog analoog en de camera’s waren lang niet zo geavanceerd als nu. De fotograaf moest bovendien zelf de lucht in. Soms mislukten opnames, bijvoorbeeld omdat de wind door de apparatuur heen kon waaien waardoor de film opbolde. Of een opname gelukt was, wist de luchtfotograaf pas als hij de film in zijn donkere kamer had ontwikkeld.

zo deel uitmaken van de collectie Apeldoornse geschiedenis zoals die in CODA Archief bewaard wordt. Meer concreet betreft het de analoge foto’s die Snelleman maakte in de periode van 1976 tot 2003. Het zijn beelden die 27 jaar ontwikkeling van Apeldoorn laten zien; van de bouw van het Stadhuis, het Gelre Ziekenhuis, de Oranjerie en CODA tot de aanleg van wijken als De Maten, OsseveldWoudhuis, De Bouwhof en Zuidbroek. Ruim 1300 foto’s zijn opgenomen in de CODA Beeldbank. Daarnaast zijn ook nog eens 523 foto’s uit de digitale periode van Snelleman (vanaf 2004) online te bekijken.

Luchtfotograaf Hans Snelleman wordt op 18 augustus aanstaande 75 jaar. Een goed moment en een mooie aanleiding, zo meende hij, om zijn complete analoge fotoarchief aan de gemeente Apeldoorn te schenken. Die schenking betekent dat de foto’s opgenomen worden in en beschikbaar zijn via CODA Archief en de CODA Beeldbank. De laatste jaren heeft Snelleman nog maar weinig foto’s gemaakt, maar in de periode van 1976 tot enkele jaren

Nieuw project de Kunstsleutel gebruikt kunstparticipatie als middel tegen eenzaamheid onder ouderen

Ertoe-Doen en GIGANT zijn initiatiefnemers van het nieuwe project de Kunstsleutel, waarmee ze door middel van kunst mensen in contact willen brengen met anderen, om zo eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. In dit project komt een kunstvakdocent naar het huis van de oudere, waarna ze in hun eigen vertrouwde omgeving samen aan de slag gaan. De Kunstleutel is toegankelijk voor alle inwoners uit de gemeente Apeldoorn. Deelname aan het project is gratis.

Beeldend, muziek, theater en dans; elke kunstvorm kan op het gewenste niveau worden aangepast. Er wordt een band opgebouwd waarna de deelnemer wordt begeleid om een stap te maken naar ontmoetingsplekken in de wijk om daar samen cultuur te beleven, samen met andere ouderen. “Want kunst werkt ontspannend,

Hans Snelleman fotografeert vanaf 2004 digitaal en in Apeldoorn groeit zijn bekendheid. Zeker vanaf 2008 als er regelmatig foto’s van zijn hand gepubliceerd worden in dagblad De Stentor onder de titel ‘Veranderend stadsbeeld’. Ook stelt Snelleman regelmatig tentoonstellingen samen met werk uit zijn eigen collectie. Deze collectie wordt op 18 augustus aanstaande om 13.30 uur overgedragen aan gemeentearchivaris Martin Jochems en gaat

verbindend en bevrijdend. Kunst helpt emoties te vertalen, te ontmoeten, te reflecteren en verbetert dus het welzijn van de oudere”, aldus de initiatiefnemers van het project.

Geïnteresseerden die zichzelf of iemand anders willen aanmelden voor dit project bezoeken voor meer informatie en om het aanmeldformulier in te vullen de website van Ertoe-Doen: www.ertoe-doen.nl/kunstsleutel. Na aanmelding neemt Ertoe-Doen contact op met de deelnemer om de aanmelding te bevestigen en door te geven welke kunstdocent contact met hem of haar op zal nemen. Deelname aan dit project is gratis en op volgorde van aanmelding. Er zijn 15 plekken beschikbaar.

Gemeente Apeldoorn waardeert vrijwilligers

Dankzij het werk van vrijwilligers is Apeldoorn mooier en leuker om te wonen, te werken of te bezoeken. Daarom wil gemeente Apeldoorn vrijwilligers bedanken met een cadeautje.

De gemeente nodigt vrijwilligers uit om een cadeautje in ontvangst te nemen. Dit kan op 7 oktober tussen 12.00 en 14.00 uur in Orpheus. Er zijn 1000 cadeautjes beschikbaar gesteld.

Het uitdelen van de vrijwilligerswaardering vindt gedeeltelijk vóór aanvang van de Vrijwilligersmarkt plaats. Om 13.00 uur opent wethouder Anja Prins de Vrijwilligersmarkt. Deze duurt tot 16.00 uur. Tijdens de Vrijwilligersmarkt informeren organisaties en verenigingen bezoekers over de verschillende vormen van vrijwilligerswerk in de gemeente Apeldoorn.

September 2023 23. STADSKRANT Apeldoorn

CODA Apeldoorn en Apeldoorn Photo presenteren nieuwe reeks Fotocafés

Op donderdag 26 oktober en 7 december presenteren CODA Apeldoorn en Apeldoorn Photo avondsessies van 18.30-22.00 uur, vóór en door fotografie- en kunstliefhebbers. Een fotograaf vertelt over een onderwerp uit de praktijk en deelnemers kunnen vragen stellen over het thema en fotografie.

Kennis, ervaringen én foto’s delen Er komen allerlei technieken aan bod en vakkundige fotografen vertellen over hun werk en werkwijze. Daarnaast is het bij elk Fotocafé mogelijk om zelf vooraf foto’s in te sturen. Een selectie daarvan bespreekt de fotograaf tijdens het Fotocafé. Na afloop van het Fotocafé kan

men inspiratie opdoen in CODA Museum tijdens een speciale avondopenstelling van het museum en alle tentoonstellingen. Dit alles in het licht van het Apeldoorn Fotofestival 2023 dat plaatsvindt van 24 september tot en met 29 oktober op verschillende locaties in Apeldoorn.

Donderdag 26 oktober: Vytautas Kumža

Op 26 oktober gaat CODA conservator Els Drummen in gesprek met fotograaf Vytautas Kumža, die met een tentoonstelling exposeert in de Noordzaal van CODA. Vytautas Kumža (Litouwen, 1992) laat objecten tot leven komen via zijn experimentele fotografie en mixed media-installaties.

Donderdag 7 december: Angela Stouten en Gerard van der Wal

Op 7 december vertellen fotografen Angela Stouten en Gerard van der Wal over urbex fotografie: het in beeld brengen van verlaten panden.

Tegeltaxi: oude tegels gratis laten ophalen

De gemeente helpt u graag met uw tuin groener maken. Daarom gaat dit voorjaar de tegeltaxi weer rijden. We komen door heel Apeldoorn gratis tegels ophalen die u zelf uit uw tuin verwijdert. Voorwaarde is dat u uw oude tegels niet vervangt door nieuwe.

Waarom doen we dat?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dit kan wateroverlast en hittestress veroorzaken, omdat onze omgeving voor een groot deel uit steen bestaat. Stenen verkoelen niet als het erg warm is en laten geen water door als het regent. Dat regenwater kan het riool overbelasten of kelders inlopen. Meer groen helpt hiertegen. Als regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, zakt het de grond in en hoeft het riool het niet af te voeren. Dit vermindert wateroverlast. Planten en bomen helpen ook uw tuin of terras af te koelen in hete periodes.

Spelregels

De tegeltaxi rijdt in oktober. Aanmelden kan vanaf 1 september tot en met 21 september via www.apeldoorn.nl/tegeltaxi. De tegeltaxi haalt alléén tegels op. Overig materiaal als houten vlonders, grind, puin of groenafval nemen we niet mee. U maakt een foto voor en na. Deze foto’s mailt u naar operatiesteenbreek@apeldoorn.nl.

Voor meer informatie, het programma en tickets ga naar: www.coda-apeldoorn.nl/fotocafes

Fotocafés | Donderdag 26 oktober en 7 december, 18.30-22.00 uur | CODA Café, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn | Tickets € 5 - € 15

Eigenwijks Inspiratie Festival Voor en door inwoners

Inwoners uit heel Apeldoorn en de omliggende dorpen krijgen tijdens het Eigenwijks Inspiratie Festival de kans om te laten zien wat zij het afgelopen jaar hebben bereikt of betekend voor hun wijk. Het festival vindt plaats op 30 september van 13.00 uur tot 16.00 uur en wordt georganiseerd door Stimenz, Samen055, Kemi Ra, Mee Samen, Don Bosco, Zuid Doet Samen en Zorggroep Apeldoorn.

Het festival zet de wijkinitiatieven van inwoners in de spotlight. Zij kunnen zich op hun eigen manier presenteren aan mede stadsgenoten. Daarnaast willen wij met het festival andere inwoners inspireren om ook aan de slag te gaan in hun wijk. “Wijken worden namelijk nog leuker door elkaar te ontmoeten en samen dingen te ondernemen.”

Iedereen uit Apeldoorn en de omliggende dorpen is welkom. Er is voor iedereen wat te doen. Er zijn interessante activiteiten zoals een inspiratiemarkt voor en door inwoners, een workshop kickboksen of long boarden, activiteiten voor kinderen en een ontmoetingsplein met gratis hapjes en drankjes. Het festival biedt naast het podium aan inwoners om elkaar te inspireren, veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen om de verschillende wijken nog mooier te maken.

Het gehele festival is gratis (toegang, eten/drinken, activiteiten). Vooraf aanmelden is niet nodig. Het festival vindt plaats op 30 september van 13.00 uur tot 16.00 uur aan de Prins Willem-Alexanderlaan 1419 in Apeldoorn.

September 2023 24. STADSKRANT Apeldoorn

Gorkink Natuurlijk …… een bloem

Door Betty Quick en Gep Roeterdink

De Korenstraat uitlopend vanuit het centrum en zo’n 150 meter over de Asselsestraat verder wandelend, zien we op nummer 40 de mooie etalage van Gorkink Natuurlijk, de winkel van Erika Oldenhof.

Gorkink, een bloemenzaak die al sinds 1972 bestaat, is begonnen aan de Sumatralaan en later als tuincentrum aan de Asselstraat 192. Misschien kunnen sommigen van u de zaak nog herinneren? Overal op de grond naast de zaak stonden o.a. planten en zakken aarde. Gorkink van toen lijkt in niets op Gorkink Natuurlijk van nu. Erika heeft hier in grote mate aan bijgedragen met haar creativiteit en gevoel voor exclusiviteit. Erika werkt al sinds 1984 bij Gorkink. Ze is begonnen als leerling. Sinds 1998 werd zij mede-eigenaar tezamen met 4 andere eigenaren. Maar vanaf 2021 is zij enig eigenaar van Gorkink Natuurlijk, een zaak waar haar hart ligt en haar passie. De winkel is sinds 2013 gevestigd in het huidige pand aan de Asselsestraat.

Als we binnenkomen legt Erika net de laatste hand aan een prachtig boeket. Daarna is er tijd voor een kop koffie samen met ons. “Gorkink Natuurlijk is een exclusieve winkel op het gebied van bloemen, mooie vazen en bloempotten” zegt Erika.

“Maar de nadruk ligt vooral op boeketten maken, rouw-en trouwwerk, interieurstyling, wanddecoraties met natuurlijke materialen, allen met één rode draad: ‘bloemen én creativiteit’. Wekelijks verzorg ik samen met Naomi, mijn rechterhand, o.a. decoraties van hotels, restaurants en bedrijfsabonnementen. De overgang van tuincentrum naar de Gorkink Natuurlijk van vandaag, ervaar ik als zeer positief. Een mooie mix van persoonlijke contact met de klant in combinatie met het maatwerk, waarbij ik al mijn verworven inzichten en creativiteit kwijt kan.”

“Het is hier in de bloemenzaak ook een sociaal gebeuren. De klanten vertellen veel, willen hun ei kwijt of komen alleen binnen voor een praatje. Mits in balans vind ik het zakelijke in combinatie met het sociale heel leuk. Aan het kopen van bloemen zit ook een emotionele kant. Bloemen doen iets met mensen. Het werkt op je zintuigen. De bloei is een vorm van beweging: de groei, de verandering van kleur. Bloemen leven”.

Erika is naast haar werk in de bloemenzaak ook adviseur bij de Koninklijke VBW, Vereniging Bloemist Winkeliers, een ondernemende brancheorganisatie voor bloemisten in Nederland die zich inzet voor haar leden om het rendement te verbeteren.

Op onze vraag of Erika tevreden is over de Asselsestraat als winkelstraat, antwoordt zij dat het beter is geweest. “Er zijn om diverse redenen een aantal leuke ondernemers die gaan vertrekken of al zijn vertrokken, maar daar komen vaak geen publiekstrekkende zaken voor terug. Sinds het kort parkeren is losgelaten aan de Asselsestraat, staan er regelmatig hele dagen dezelfde auto’s geparkeerd en dat bevordert de doorstroom niet”.

Wij lopen door de winkel en zien dat er naast bloemen er ook mooie vazen en potten staan van de merken DutZ of DesPots. Erika vertelt trots dat zijn de enige zaak is in Apeldoorn is die DesPots verkoopt. “Er komen regelmatig klanten voor binnen. Er zit een prijskaartje aan, maar dan heb je ook een prachtige aanwinst voor jouw interieur”.

Winkelend publiek in het centrum van Apeldoorn, slaat vaak de Asselsestraat over. Het centrum stopt volgens ons niet bij het Leienplein. Voor diegenen die iets verder willen lopen dan de Korenstraat, steek het Leienplein over, en loop even de Asselsestraat in, waar diverse leuke winkels te vinden zijn. Onder andere dus de winkel van Erika, Gorkink Natuurlijk.

Voor die mensen die niet van slenteren houden

of slecht ter been zijn is er goed nieuws. Sinds kort heeft Gorkink Natuurlijk een webshop waar voor elk budget een boeket bloemen kan worden samengesteld en bezorgd (in Apeldoorn). Daarbij geldt: vóór 12.00 uur besteld, dezelfde dag nog in huis. https://www. gorkink.nl/webshop/

Of scan de QR code voor een kijkje in de winkel!

Kent u een pareltje in het centrum van Apeldoorn ? Laat het ons dan weten en mail secretaris@wijkraadapeldoorncentrum.nl.

September 2023 25. STADSKRANT Apeldoorn
Exper t [Plaatsnaam] [Adres] | [Telefoonnummer] exper t nl/[Plaatsnaam] | [Plaatsnaam]@exper t nl * Zolang de voorraad strek t STEELSTOFZUIGER VS20C954C TN JET 95 MULTI T WAT 210 ZIJ DANK ACHT ZUIGKR ACHTIGE KR • MOTOR EN LICHTGE WICHT DESIGN VOOR HARDE VLOEREN OP AL OVER STOFZUIGER DE AAD L • DANK ZIJ HET VERPL AATSBARE OPL AADSTATION STOFZUIGEN MINUTEN 60 TOT • DANK ZIJ 1 VERWISSELBARE BAT TERIJ NIEUW DAA R W ORDE N WIJZE R VA N DRUKKE HUISHOUDENS NU EXCLUSIEF BIJ EXPERT: INCLUSIEF GRATIS EXTRA ACCU* 699, +100, CADEAUKAART INCLUSIEF STATIEF EN ACCESSOIRES Prijs- en modelwijzigingen en eventuele druk- en zetfouten voorbehouden Aanbiedingen gelden t/m 10 september 2023 NA DE VAKANTIE WEER... FRIS VAN START! Scan & bestel I N B O U W KO E LK A S T | K I41R ED D1 • 204 liter koelen • HyperFresh-lade: groente en fruit blijven langer vers • SuperKoelen: ex tra snel gekoeld • Deur- op - deur • Energieklasse D 122 c m h o o g Scan & bestel 979, 46 699, BUNDEL KORTING 279,S U BWO O F E R | SU B MIN I • Past per fec t bij de Sonos Beam & Sonos Ray • Mooi compac t design met krachtig basgeluid • Sonos Trueplay - In elke ruimte het beste geluid • Eenvoudige installatie S O UN D BA R | R AY • Multiroom soundbar voor het afspelen van muziek t v-programma’s en lms • Compac t formaat, slechts 56 cm breed Scan & bestel Scan & bestel M ES H W I F I S E T | 1X FRIT Z!B OX 4060 E N 2X FRIT Z!REPE ATE R 1200 AX 349, Scan & bestel 2X 1X Exper t Apeldoorn winkelcentrum de Mheen rn Korianderplein 33 | 055-3600101 exper t nl/apeldoorn | apeldoorn@exper t nl

Koopavond met modeshow Dorcas Apeldoorn

Dorcas Regiocentrum Apeldoorn houdt donderdag 19 oktober een bijzondere koopavond met een wervelende modeshow. De herfst en het winterseizoen komen er weer aan en deze avond presenteren wij het nieuwe najaar assortiment. De nieuwe wintercollectie is vanaf 19 september in de winkel! De avond duurt van 18.00 tot 21.00 uur.

Stempelkaart

De stempelkaart in de Dorcaswinkel is een groot succes. De kaart is geldig tot en met 31 december 2023. Bij elke 5 euro besteding krijgt u een stempel. Een volle kaart met 10 stempels is goed voor 10 euro korting op uw volgende aankoop.

Stadspas

Sinds kort is Dorcas ook aangesloten bij de Stadspas Apeldoorn.

Vrijwilligers ontmoeten?

Lijkt het u leuk om een aantal vrijwilligers van de kringloopwinkel te ontmoeten? Dat kan: zij staan zaterdag 7 oktober met een stand op de vrijwilligersmarkt in Orpheus.

De kringloopwinkel van Dorcas wordt volledig gerund door vrijwilligers. De opbrengst is bestemd voor het werk van hulpen ontwikkelingsorganisatie Dorcas. Kom langs in de Dorcas winkel. Elke dag komen weer nieuwe artikelen binnen. Misschien zit het artikel dat u nu net zoekt daar wel tussen!

Openingstijden zijn donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

Lezing “Jonge gezinnen met een zieke ouder” bij ‘kLEEF!

Inloophuis Stichting ‘kLEEF! organiseert de lezing “Jonge gezinnen met een zieke ouder” met Nel Kleverlaan, psycholoog, auteur en voorzitter Kankerspoken op dinsdagavond 19 september 2023.

Kanker zet je wereld op z’n kop en als je (jonge) kinderen hebt, is het soms extra ingewikkeld. Wat vertel je je kinderen? Wat kom je tegen aan reacties en hoe ga je daarmee om? Elk kind en elke situatie is weer anders. Toch valt er best veel over te zeggen. Veel reacties zijn normaal, maar vaak ook lastig. Vooral als je moe en kwetsbaar bent. En wat als je je zorgen maakt.

Nel Kleverlaan is gespecialiseerd in kinderen en jongeren met een vader of moeder met kanker en schreef o.a. ByNel, 51 columns in het teken van veerkracht, het Knkrwrdnbk en Jesse en Sam gaan op jacht. Ze heeft een rugzak vol verhalen en gaat in deze presentatie in op de ervaringen van zowel kinderen als ouders. Uiteraard is er volop gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te stellen.

De toegang is gratis, een (kleine) eigen bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelding is vereist in verband met het aantal beschikbare plaatsen. Dit kan door te bellen naar (055) 5762676, mailen naar info@stichtingkleef.nl.

Kijk ook op onze website www.stichtingkleef.nl of loop bij ons binnen, Vosselmanstraat 4 in Apeldoorn.

FOTOGRAFIE EN INSTALLATIES VAN VY T AU T AS K U MŽA APELDOORN

FOTOFESTIVAL +

OPENING ZONDAG 24 SEPTEMBER

Beeldend kunstenaar en fotograaf Vytautas Kumža is gefascineerd door ons kwetsbare en soms onbetrouwbare geheugen en door de alledaagse dingen om ons heen. Kumža haalt ze uit hun oorspronkelijke context en geeft met zijn fotografie en installaties een ander perspectief op onze ervaring van de wereld. Kumža maakte voor de tentoonstelling ECHO in CODA Museum ook nieuw werk waarvoor hij zich liet inspireren door de historische collectie van CODA. Bij het maken van zijn selectie legde hij zich toe op schoenen, glazen flessen, brillen en servies uit de vorige eeuw. Na het fotograferen van deze objecten liet hij zijn digitale bestanden in glas graveren met de lasersnijder in CODA ExperienceLab.

ECHO – fotografie en installaties van Vytautas Kumža, van 24 september tot en met 10 december 2023 te zien in CODA Museum

14.30 CODA MUSEUM APELDOORN

Apeldoorn, sluit aan op en maakt deel uit van het tweejaarlijkse Apeldoorn Fotofestival. Het festival staat van 24 september tot en met 29 oktober 2023 in het teken van de elementen en de wereld om ons heen. De opening van de tentoonstelling en het festival worden op zondag 24 september om 14.30 uur in CODA verzorgd door wethouder Peter Messerschmidt, CODA directeur Carin Reinders en Jeffrey de Grijs van Apeldoorn Fotofestival. Aanwezig zijn? Meld je dan aan via de roze knop op www.coda-apeldoorn.nl/kumza

CODA en Apeldoorn Photo presenteren tijdens het festival Fotocafés op 31 augustus, 26 oktober en 7 december (telkens van 18.30u tot 22.00u). Meer info en tickets is te vinden op https://fotocafes2023.eventbrite.nl

September 2023 27. STADSKRANT Apeldoorn
E
C HO
2 4 SE P _ 10 DE C Vytautas Kumža Footstep, 2022
reindersmakelaars.nl 055 5 555 555 Kopen? Verkopen? Hypotheek? Taxeren? Verzekeringen? Bel Reinders

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.