Apl Fotomagine Editie 12 - Jaargang 3

Page 1

Michel Nulens

Coverfoto: Jean Busselen

Portfolio Jong talent Kim Rooijackers Serie foto�s van Tiny Nijssen

Editie 12 Jaargang 3 Nederlands

Kelly van Hoorde


R

edactie Beste Lezer,

Jean Busselen Gsm : 0495/622 009

Jean Verhoeven

Stefan Alen

Dit magazine geeft iedereen die iets te bieden heeft in fotografie de kans hun werken te publiceren. APL Fotomagazine, staat open voor samenwerkingen met derden: kunstkringen, gemeentelijke instanties, foto collectieven, Musea, sponsors enz.. Neem contact met ons en praat erover. De redactie

Alle artikels verschijnen onder de verantwoordelijkheid van de auteurs en dienen naar de redactie gestuurd te worden. De gepubliceerde foto’s ,artikels worden, tenzij anders overeengekomen, niet terug gestuurd. Reproductie of gedeeltelijke overnamen zijn uitsluitend toegestaan mits vermelding van de bron en auteur en schriftelijke toelating van de redactie.

info.apl.magazine@gmail.com

Magazine

Magazine printen


V

oorwoord

Wanneer ik dit voorwoord schrijf zullen er al velen onder ons op vakantie zijn. Misschien een van de drukste periodes om aan fotografie te doen. Anderen zullen zich misschien bezig houden met het ordenen van hun foto’s of het bewerken van foto’s. Maakt ook niet uit, de zomer is in het land en dit geeft ons een positieve boost. Ons APL Fotomagazine gaat momenteel zijn derde jaargang in en het aantal lezers stijgt nog steeds, wat aangeeft dat het inhoudelijk juist zit en alleen maar kunnen hopen dat deze vooruitgang mag blijven aanhouden. Daarom ook zijn we steeds op zoek naar reportages en portfolio’s van fotografen, modellen, visagisten en stylisten. In deze aflevering is werk te bezichtigen van een jong talent zoals Kim Rooijackers, dat ik via facebook heb ondekt en dan ook de kans heb gegeven om zich voor te stellen in ons magazine. Verder is er een mooie serie foto’s van Tiny Nijssen te bewonderen. Deze fotografe heeft haar draai gevonden in de conceptuele thematische fotografie en dit laat ze ook zien in deze reeks foto’s waar depressie, psychose en wanorde te voelen zijn. Maar toch brengt ze de vrolijke kant van haar model zoveel mogelijk in beeld, waarmee ze laat zien dat er ook nog mooie momenten zijn. Zoals gewoonlijk is er ook een portfolio van een model te bewonderen en dit keer hebben we Kelly van Hoorde gestrikt, die een overzicht geeft van haar lange carrière als fotomodel in binnen- en buitenland. Voor de liefhebbers is er natuurlijk onze wedstrijd die openstaat voor elke fotograaf met als thema “Kinderfotografie op locatie”. Afgelopen maanden mochten we dan ook vele wedstrijdfoto’s ontvangen van onze lezers en hiervan hebben we dan ook de beste gepubliceerd. Eveneens een reportage over het leven van Günter Sachs als fotograaf. Dit APL Fotomagazine staat dan ook weer bol van veel mooi’s op fotografisch gebeid. Wij wensen jullie dan ook nog heel veel lees- en vooral kijkplezier toe. Jean Busselen


Art photography Limburg

4

INHOUD 6 Jong talent : Kim Rooijackers

54 Foto Serie: Tiny Nijssen

30 Portfolio: Kelly van Hoorde


Art photography Limburg

5

Benny Poncelet - Ringedingen

18

GĂźnter Sachs

24

Benny Poncelet - Freelensing II

48

Uitslag fotowedstrijd - Portret op locatie

65

Agenda

92

Opgave fotowedstrijd - Kinderfotografie op locatie

109


Art photography Limburg

Jong Talent

K imRooijackers °1982 Waalre/Nederland Contact: info@kimredphotography.com Website: http://www.kimredphotography.com/#about

6


Art photography Limburg

7


Art photography Limburg

Ik ben Kim Rooijackers en ik fotografeer nog maar sinds kort.. de reden? Omdat ik er happy van wordt. Ik lees en leer veel van mensen om mij heen, van het internet, en door het te doen. Ik kan je wel vertellen dat ik niet technisch ben en fotografeer vanuit het gevoel. Iedereen heeft iets bijzonders, dat klinkt zo clichĂŠ, maar het is gewoon zo. Het is aan mij om dat naar voren te brengen. Ik denk wel dat ik een voordeel heb doordat ik een vrouw ben, voelen modellen zich vaak snel op hun gemak. Voor een shoot vraag ik altijd of ze het erg vinden wanneer ik ze aanraak om bijvoorbeeld een bandje anders te doen of om kleding te verplaatsen.. of om het gezicht op te tillen of te draaien.. gelukkig is dat nooit een probleem. Tevens ben ik een vrolijk en energiek persoon en vind ik het belangrijk dat men zich gemakkelijk voelt.. daarna.. gewoon wandelen.. plekken opzoeken.. het 'gevoel' vinden en de rest gaat vanzelf. Ik weet niet of ik een eigen stijl heb, ik volg geen voorgezette richtlijnen en hou me niet aan iets vast zoals een bepaalde uitsnede of bewerking. Verder maak ik alleen gebruik van natuurlijk licht, ik hou er van om hiernaar op zoek te gaan. Waar ik wel een voorkeur voor heb zijn portretten, ik moet gewoon even van heel dichtbij kunnen fotograferen.. iedere foto weer anders. De toekomst? Tja.. we hebben allemaal dromen.. mijn droom zou zijn dit iedere dag te kunnen doen.. maar dat zal er realistisch niet in zitten met het aanbod van fotografen van nu. Maar een mens mag dromen toch?

8


Art photography Limburg

Filmgenre

Model: Pien Ledeboer Styling: Styliste Sharda Mua: Naomi Roepers

9


Art photography Limburg

10


Art photography Limburg

11


Art photography Limburg

12


Art photography Limburg

13


Art photography Limburg

14


Art photography Limburg

15


Art Photography Limburg

Ringedingen Benny Poncelet

16


Art Photography Limburg

17


Art Photography Limburg

18


Art Photography Limburg

19


Art Photography Limburg

20


Art Photography Limburg

21


Art Photography Limburg

22


Art Photography Limburg

Art photography Limburg

82

Kerklaan 13/2 - 3590 Diepenbeek tel. 011-32 30 04

Openingsuren: ma-wo-do-vr: 09.00-12.30 en 13.3018.00 zaterdag: 09.00-17.00 dinsdag: gesloten APL : 7


Art photography Limburg

24

Günter

Sachs

Günter Sachs werd geboren op 14 november 1932 op het Schloss Mainberg, nabij Schweinfurt - Beieren, Duitsland. Zijn moeder was de dochter van Wilhelm von Opel, zijn vader was Willy Sachs, enige eigenaar van Fichtel & Sachs, een toonaangevende fabrikant van kogellagers en een van de grootste leveranciers van Duitsland's auto. Sachs groeide als gevolg van de scheiding van zijn ouders, van 1935 op bij zijn moeder in Zwitserland. Na het verblijf in verschillende kostscholen in Zwitserland, studeerde Sachs aan de Universiteit van Lausanne eerst wiskunde, daarna economie. Wat wij misschien niet wisten van hem was dat hij tijdens de jaren vijftig zich onderscheidde als een briljante tennisser. Dat hij een playboy was in zijn vroege jaren, was allom gekend bij de jetset. Sachs werd daarom ook verbonden aan de voormalige Iraanse koningin Soraya Esfandiary. Hij trouwde drie keer, zijn eerste vrouw, Anne-Marie Faure, overleed in 1958 tijdens een operatie.

Zijn tweede vrouw, Brigitte Bardot, veroverde hij door met een helikopter over haar villa aan de Franse Rivièra te vliegen en honderden rozen te laten vallen boven haar villa. Het koppel trouwde op 14 juli 1966 in Las Vegas, zij scheidden in 1969. Zijn laatste huwelijk was met het Zweedse ex-model, Mirja Larsson in 1969, dit huwelijk hield stand tot aan zijn dood.


Art photography Limburg

Sachs beschikte ook over een uitgebreide kunstcollectie. Opgenomen werken van Jean Fautrier , Andy Warhol , René Magritte , Salvador Dalí , Roy Lichtenstein , Tom Wesselmann , Mel Ramos , en Allen Jones . Hij bezat ook belangrijk stukken uit het nouveau réalisme de school, waaronder Yves Klein , Jean Tinguely , Arman en Martial Raysse vielen. In 1972 opende Sachs een galerie in Hamburg en organiseerde de eerste Europese tentoonstelling van zijn vriend Warhol. In 1974, in opdracht van Warhol, met een reeks van zeefdruk portretten van zijn vrouw Brigitte Bardot. Later In mei 2006, verkocht Sachs een van Warhols zeefdrukken van Bardot op een veiling voor $ 3 miljoen euro. De familie Sachs verkocht ook een deel van zijn verzameling van Pop Art en Nouveau Realisme door middel van Sotheby's in mei 2012.

Voor zijn loopbaan als fotograaf was Sachs bezig in de filmwereld en filmde dan ook zelf. Maar op een bepaalde dag zag hij het niet meer zitten en trok de wereld in met een aluminium koffertje met hierin een fotocamera. Het maken van films ging hem steeds minder goed af en de apparatuur werd zwaarder, waardoor hij gefrustreerd raakte. In 1972 werd hij dan professioneel fotograaf en voelde zich een gelukkig mens. Toch stelde hij zich dikwijls de vraag “Waarom blijf ik fotograferen”. Voor een onrustig persoon als ik, is dat een ongewone zaak. Maar de fotografie had een aantrekkingskracht als een grillige vrouw op hem. Naarmate deze zich moeilijker gedraagt, zoveel te meer dat ze mij aantrekt. Hij zegt dan ook “Zoals een romance door de jaren heen verandert, zo is ook mijn relatie tot de fotografie op vele manieren veranderd”.

25

Vroeger fotografeerde Sachs veel in de natuur. Met name in parken en bossen. Maar later ging zijn voorkeur uit naar schijnbaar eentonige achtergronden, zoals lege landschappen, verlaten stranden, bewolkte luchten, woestijnen en stadssilhouetten. Al het toevallige aanwezige, dat de aandacht van het eigenlijke motief kan wegnemen, moet eruit.

De legendarische Coco Chanel zei eens “Alle accessoires die geen functie hebben zijn onnodig”. Sachs vatte deze gedachte op als “ een theoretische zuiverheid”. Daarom bracht hij deze theorie ook over in zijn foto’s, waardoor ook zijn techniek van belichten veranderde. Hij gebruikt vaak een onechte, surrealistische verlichtingsopbouw als wezenlijk element van zijn stijl. Een dergelijke werkmethode noodzaakt natuurlijk de toepassing van kunstlicht, met alle mogelijke toevoegingen.


Art photography Limburg

In de loop van zijn carrière is de werkwijze van Sachs vaak veranderd zoals ik al zei. In het begin maakte hij realistische foto’s van mooie slanke meisjes; dezelfde die men in zijn films zag optreden. Al in een vroeg stadium van zijn fotografische loopbaan ontdekte Sachs echter de poëzie. Hij plaatste zijn modellen voortaan tegen de achtergronden van rivierbeddingen, groene weiden en naast meertjes in het bos. Alhoewel de romantische relaties er sterk in aanwezig waren, confronteerde Sachs ons toch niet met tussen herfstbladeren oplossende vrouwelijke vormen. Later werden zijn motieven en achtergronden steeds abstracter. Boomstronken, witte kalkstenen gevels, rode daken en verlichte ramen van huizen suggereerden nieuwe bedoelingen.

Men kan veronderstellen, dat als een fotograaf modellen omvormt van gewone zwembadmeisjes in bos-elfjes en later tenslotte weer in gewone vrouwen, dat daardoor ook voor de fotograaf het image van de vrouw verandert. Wat blijft en ook altijd zal blijven bij Sachs, is de betovering, de bekoring van het onderwerp: de creatieve confrontatie met de andere sexe.

26

Misschien is dat ook wel de enige reden waarom hij vrouwelijke modellen fotografeerde. Sachs kreeg ook verschillende erkenningen in zijn loopbaan waaronder de Internationale erkenning in 1974 met een speciale show op de Photokina trade show, waarvoor hij ook de officiële tentoonstelling poster ontwierp. In 1976 werd hij bekroond met de Leica Award . Bij de 'Duitse foto dagen' en de Photokina ontving hij prijzen voor "Die Farbe Weiss" in 1994 en "Die Farbe Rot" in 1995.

Sachs pleegde zelfmoord op 7 mei 2011 door een schotwond in het hoofd in zijn huis in Gstaad , Zwitserland. In zijn afscheidsbrief verklaarde hij, dat hij handelde om wat hij omschreef als "hopeloze ziekte A." (Sommigen hebben gespeculeerd dat dit voor Alzheimer stond) toe te voegen dat "Het verlies van mentale controle over mijn leven was een onwaardige toestand, dat heb ik resoluut besloten om tegen te gaan". Jean Busselen Bron: Wereld van de fotografie en Wikipedia


Art photography Limburg

27


Art photography Limburg

28


Art photography Limburg

29


Art photography Limburg

PORTFOLIO

Kelly

van Hoorde

Geboren: Geraardsbergen 27/06/1983

Woonplaats: Overijse/BelgiĂŤ

Website: www.kellyvanhoorde-bookings.com

30


Art photography Limburg

I

n 2010 kreeg zij de smaak van het modellenwerk te pakken toen ze voor het eerst een fotoshoot

deed. Hieruit is een blijvende belangstelling ontstaan om zich steeds hogerop te werken binnen het wereldje en steeds beter te worden in haar werk. Haar modellenwerk beperkt zich niet alleen tot de landsgrenzen. Zo heeft Kelly reeds de eer gehad om te poseren als model voor fotografen uit New York, LA, Cyprus, Londen, Spanje en Italië. Kelly is naaktmodel, stripster en allround erotische artieste. In 2013 was ze reeds winnares van de ‘Chixx Award voor Beste Naaktmodel’. Op 6 februari 2014 werd ik bekend gemaakt als winnares Miss Chixx 2014! Deze online verkiezing van ‘Miss Chixx’ werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd. De redactie van de website stelde het volgende criterium vast: ‘Zij is een vrijgevochten meerderjarige dame, die ongeacht leeftijd of etnische herkomst – sexualiteit en sensualiteit zonder taboes benadert.

31


Art photography Limburg

Naast het modellenwerk, ben ik vaak als (edel)figurante te zien op televisie, als danseres in videoclips, clubs en danscafés. Verder ben ik ook werkzaam bij Fabulous Cars en als striptease- en allround showgirl! Zelfs paaldansen en vuurspuwen behoren tot mijn capaciteiten. Ik werk momenteel veel voor televisie en dans of perform voornamelijk op evenementen, in allerlei (horeca)zaken en clubs. Mijn opdrachtgevers zijn in dat kader organisatoren, entertainmentbureau’s en zaakvoerders. Regelmatig werk ik voor internationale opdrachtgevers. Van dit alles kunt u voorbeelden bekijken op mijn website. Clienten: Clubs, discotheken, danscafés, party organisatoren, vrijgezellen, verjaardagen, cafés, organisatoren evenementen, … Evennementen: Fuiven, eroticabeurzen, tuning meetings, … Beschikbaar voor: Striptease, duo striptease, vuurshows, burlesque acts, slangenacts, gogo dance, paaldansen, coyote ugly, candy girl, bikini carwash, promogirl, model, topless bediening, illusieshows…

32


Art photography Limburg

Samenwerking fotografen (fotografen waarvan foto’s gepubliceerd worden): Nick Dandalos Birger Debacker Mike Wilby Peter Sanoto Burt Lloyd Piet Cosaert Ravinder Croone Gunther Frans Werner Edgar

33


Art Photography Limburg

34


Art Photography Limburg 35


Art Photography Limburg

36


Art Photography Limburg

37


Art Photography Limburg

38


Art Photography Limburg

39


Art photography Limburg

40


Art photography Limburg

41


Art photography Limburg

42


Art photography Limburg

43


Art photography Limburg

44


Art photography Limburg

45


Art photography Limburg

46


Art photography Limburg

47


Art Photography Limburg

48

Freelen


Art Photography Limburg

49

nsing II

Benny Poncelet


Art Photography Limburg

50


Art Photography Limburg

51


Art photography Limburg

FOTOGRAFEN

? Hier komt in de volgende editie jou PORTFOLIO info.apl.magazine@gmail.com

52


Art photography Limburg

53


Art photography Limburg

54

Foto Serie

T

iny Nijssen

Nederland: ° 07/12/1954 Leiden/Nederland

Ik zal me even voorstellen, ik be Al vele jaren bezig met fotografi Uiteindelijk is het conceptuele hoe een foto eruit moet gaan zi ik op zoek naar een model... . Me het worden, vaak dus mensen d

Dan de reden van deze series, h psychische ziekte, met depressie van de wanorde, wanhoop en ch want hoe raar het ook klinkt die En omdat ik nu al vele jaren doo soort van uit de kast komen dus De serie gaat me dus erg aan het de Vries, moest zich overgeven


en Tiny Nijssen 59 jaar, en ik woon in Aalsmeer. ie, maar heel lang zoekende geweest naar een eigen stijl. thematische fotografie geworden, voor een shoot bedenk ik letterlijk ien, welke attributen ik ga gebruiken welke kleur sfeer enz. . Dan moet eestal ontmoet ik iemand en dan geeft mijn gevoel wel aan, hij/zij moet die nog nooit iets als model hebben gedaan.

het is het weergeven van mijn bi-polair zijn, mijn gevecht tegen deze es en psychoses, vooral de serie “Search voor Identity “ geeft het gevecht haos weer, le fou meer de vrolijke kant van het hebben van deze ziekte, e was er ook! or goede medicatie stabiel ben, kon ik hier mee naar buiten komen, een s….… . t hart, de modellen stonden er voor open en begrepen het, vooral Kees aan mij, en dat was voor beiden inspannend en emotioneel.

Art photography Limburg

55


Art Photography Limburg

56


Art Photography Limburg

57


Art Photography Limburg

58


Art Photography Limburg

59


Art Photography Limburg

60


Art Photography Limburg

61


Art Photogrraphy Limburg

62


Art Photography Limburg

63


Art photography Limburg

Marleen Jaroszewsk

64


Art photography Limburg

Foto wedstrijd Portret op locatie

A

pl

2 maandelijkse foto wedstrijd APL Fotomagazine De inzendingen zijn door een jury anoniem bekeken, waarna ze een persoonlijke selectie aanmaken. Uit deze selectie’s worden dan de beste foto’s uitgekozen voor in ons magazine.

65


Art photography Limburg

Benny Poncelet

66


Art photography Limburg

Guido Demuynck

67


Art photography Limburg

Kim den Hartog

68


Art photography Limburg

Patrick van Vlaenderen

69


Art photography Limburg

Jean Busselen

70


Art photography Limburg

Benny Poncelet

71


Art photography Limburg

Guido Demuynck

72


Art photography Limburg

Zhivka Vasileva

73


Art photography Limburg

Jean Busselen

74


Art photography Limburg

Kim den Hartog

75


Art Photography Limburg

Guido Demuynck

76


Art Photography Limburg

Guy De Rudder

77


Art Photography Limburg

Zhivka Vasileva

78


Art Photography Limburg

Rob Boehle

79


Art Photography Limburg

Zhivka Vasileva

80


Art Photography Limburg

Rob Boehle

81


Art Photography Limburg

Roger Dessers

82


Art Photography Limburg

Kim den Hartog

83


Art Photography Limburg

Yves K

84


Art Photography Limburg

Jean Busselen

85


Art Photography Limburg

Guido Demuynck

86


Art Photography Limburg

Yves K

87


Art Photography Limburg

Alana Clemens

88


Art Photography Limburg

Caroline Meulders

89


Art photography Limburg

ART te koop

Werken van Jens Martin. 1. Moonscape: Opl. 1 - 50x70 cm - papier TECCO Luster PL 285 gr. zijdeglans - Gesigneerd 2. Abstract 1: Opl. 1 - 50x70 cm - papier TECCO Luster PL 285 gr. Zijdeglans op dibond

Inlichtingen: Info.apl.magazine@gmail.com

90


Art photography Limburg

Marleen Jaroszewski

91


Art photography Limburg

Agenda

92


Art photography Limburg

Mijn vlakke land 26 juni – 4 december 2015 FoMu - FotoMuseum Provincie Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen Mijn Vlakke Land. Over fotografie en landschap Deze zomer neemt het FoMu je mee op een visuele tocht door de ongerepte natuur. Kan de ervaring van de wandelaar ook binnen de muren van een museum plaatsvinden? Een wandeling is als een aaneenschakeling van indrukken die haast onmerkbaar in elkaar overvloeien. De tentoonstelling Mijn Vlakke Land is een fotografische montage met werk van meer dan 50 verschillende kunstenaars uit binnen- en buitenland, van 1856 tot 2015. Centraal staat het ambivalente landschap, van toevluchtsoord tot sublieme ervaring. Eerder dan een hedendaags of historisch overzicht te schetsen is deze tentoonstelling opgevat als een associatieve rondgang door de natuur. De enige aanwezige is de fotograaf, die het natuurlijke landschap op persoonlijke wijze naar zijn of haar hand probeert te zetten. Is de kunstenaar in dit poëtisch treffen met de elementen bij voorbaat verloren? Elke muziekliefhebber herkent in de titel van de tentoonstelling de knipoog naar Jacques Brel. Naast een hommage aan deze kolkende lofzang op de Lage Landen is vlakte ook een onmiskenbaar kenmerk van elke foto. Een foto is een plat en tweedimensionaal vlak, waarop we verlangens en verwachtingen projecteren. Zo bezingt de zomertentoonstelling niet het fysieke Vlaamse landschap maar veeleer romantische landschappen die zich in ons hoofd en hart bevinden. Met werk van Ansel Adams (US), Francis Alÿs (BE), Frères Bisson (FR), Paul Bogaers (NL), Dirk Braeckman (BE), Anna Collette (US), Armand Dandoy (BE), Michiel De Cleene (BE), Gino De Dominicis (IT), Misha de Ridder (NL), Babs Decruyenaere (BE), Thomas Demand (DE), Chloe Dewe Mathews (UK), Constant Dullaart (NL), Gilbert Fastenaekens (BE), Joan Fontcuberta (ES), Anne Geene (NL), Geert Goiris (BE), Yann Gross (CH), Michiel Hendryckx (BE), David Horvitz (US), William Henry Jackson (US), Adam Jeppesen (DK), Jan Kempenaers (BE), Mark Klett (US), Robert Knoth & Antoinette de Jong (NL), Alvin Langdon Coburn (US), Gustave Le Gray (FR), Jochen Lempert (DE), Albéric Lunden (BE), Robert Macpherson (UK), Michèle Matyn (BE),

93


Art photography Limburg

94

Andreas Mühe (DE), Asako Narahashi (JP), Bruno Roels (BE), Henning Rogge (DE), Arno Roncada (BE), Thomas Ruff (DE), Hans-Christian Schink (DE), Charles T. Scowen (UK), Liam Singelyn (BE), Berndnaut Smilde (NL), Dominique Somers (BE), Alfred Stieglitz (US), Thomas Struth (DE), Hiroshi Sugimoto (JP), William Henry Fox Talbot (UK), James Valentine (UK), Awoiska van der Molen (NL), Corinne Vionnet (CH), Robert Voit (DE), Ester Vonplon (CH), Charles Waldack (BE), Carleton E. Watkins (US), Edward Weston (US), Emma Wieslander (SE) en Masao Yamamoto (JP).

Jan Rosseel - Belgian Autumn - A Confabulated History 26 juni – 4 december 2015 FoMu - FotoMuseum Provincie Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen

Begin jaren 1980 beleeft België een collectieve nachtmerrie. De Bende van Nijvel pleegt een resem overvallen, vooral op supermarkten, en is daarbij ongezien gewelddadig. Dertig jaar later graaft Rosseel in het geheugen van België om een geconfabuleerde geschiedenis te vertellen. Belgian Autumn wil geen reconstructie van de feiten bieden. Rosseel combineert bewijsstukken uit politiearchieven met foto’s van cruciale locaties en verzonnen personages. Hij scheert langs de ‘waarheid’ en wijst op de onmogelijkheid om een realistisch relaas te geven, een snijdende parallel met het gerechtelijk onderzoek dat naar de zaak gevoerd is. Niemand werd ooit veroordeeld en dat zal naar alle waarschijnlijkheid ook nooit gebeuren. Ontelbare procedurefouten, ontbrekende of vernietigde documenten, vermeende politieke betrokkenheid en doofpotoperaties: de lijst van pijnlijke elementen in deze zaak is eindeloos. Rosseel vertrekt van getuigenissen en herinneringen. Rosseels vader was een van de mensen die dodelijk getroffen werd door de Bende. Belgian Autumn is een subjectief verhaal dat ons geheugen opfrist en ruimte geeft voor nieuwe herinneringen en nieuwe verhalen.


Art photography Limburg

Jan Rosseel (BE, 1979) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag (NL) en de Danish School of Media and Journalism in Aarhus (DK). Samen met de tentoonstelling wordt het boek Belgische Herfst gelanceerd, uitgegeven door Hannibal.

Cédric Gerbehaye - D'entre eux 26 juni – 22 december 2015 FoMu - FotoMuseum Provincie Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen Wat betekent het om ergens thuis te horen? Na documentaires in verre conflictgebieden concentreert Cédric Gerbehaye zich voor het eerst op zijn landgenoten, de mensen bij wie hij thuishoort, de mensen bij wie hij thuis zou moeten zijn.

95


Art photography Limburg

96

Gerbehaye kijkt niet naar België. Hij kijkt naar mensen en ziet tederheid, angst, wanhoop en troost. Hij ziet onzekere tijden, verdriet om wat verloren is en twijfel over wat zal komen. In D’entre eux zoekt hij naar een waarheid, die soms zwaar om te dragen is. Hij vertelt hoe we werken, spelen, vieren en wachten, hoe we ons staande houden, wie we liefhebben. Gerbehaye observeert zijn landgenoten als een van hen en vraagt het publiek hetzelfde te doen. Met zachte dwang plaatst hij ons tussen hen. Of tussen ons? Cédric Gerbehaye (BE, 1977) is een documentaire fotograaf, lid van l'Agence VU'. Hij realiseerde langetermijnprojecten zoals onder andere Congo in Limbo in de Democratische Republiek Congo, Broken Hopes in het Midden-Oosten en Land of Cush in Zuid-Soedan. De tentoonstelling D’entre eux is een samenwerking tussen FoMu en Bergen/Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa in 2015. Samen met de tentoonstelling wordt het gelijknamige boek gelanceerd bij uitgeverij Le bec en l’air éditions.


Art photography Limburg

97

VINCENT MENTZEL 24 januari – 25 augustus 2015 Nederlands Fotomuseum, Gebouw Las Palmas, Wilhelminakade 332, 3072 AR ROTTERDAM

Voor de nieuwe tentoonstellingsreeks 'De collectie belicht door...' vraagt het Nederlands Fotomuseum een gastcurator om een persoonlijke keuze te maken uit de rijke museumcollectie. De Nederlandse fotograaf Vincent Mentzel heeft als eerste gastcurator beelden geselecteerd die hem inspireren, aan het hart gaan of waar een persoonlijk verhaal achter schuil gaat. De tentoonstelling laat iconen uit de collectie zien, waaronder werk van Aart Klein, Ed van der Elsken en Peter Martens. Maar ook nog nooit eerder getoond werk maakt deel uit van de selectie. Met een persoonlijke toelichting bij iedere foto zet deze tentoonstelling de collectie in een nieuw licht.


Art photography Limburg

Faces European Portrait Photography since 1990 30 mei –23 augustus 2015 Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade 332 3072, AR Rotterdam - Nederland

Onder de titel FACES | European Portrait Photography since 1990 brengt het Nederlands Fotomuseum deze zomer werk van 32 fotografen en beeldend kunstenaars bij elkaar die in de afgelopen decennia bepalend zijn (geweest) voor de vernieuwing binnen de Europese portretfotografie. Naast grote namen als Anton Corbijn, Rineke Dijkstra, Boris Mickailov, Thomas Ruff, Juergen Teller en Stephan Vanfleteren, maken ook minder bekende – maar invloedrijke – fotografen deel uit van de selectie. De tentoonstelling laat de kracht, rijkdom en diversiteit van de hedendaagse Europese portretfotografie zien en legt daarbij verbanden met de renaissancetraditie – de oorsprong van het portretgenre.

Europese samenwerking FACES is een gezamenlijk project van het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam), BOZAR - Paleis voor Schone Kunsten (Brussel) en Museum of Photography Thessaloniki (Thessaloniki, Griekenland) met Frits Gierstberg als hoofdcurator. De reizende tentoonstelling is van 6 februari tot en met 17 mei 2015 te zien in Brussel, van 30 mei tot en met 16 augustus 2015 in Rotterdam en van 11 september 2015 tot en met 28 februari 2016 in Thessaloniki. Deelnemende fotografen Tina Barney, Sergey Bratkov, Koos Breukel, Clegg & Guttmann, Anton Corbijn, Christian Courrèges, Denis Darzacq, Luc Delahaye, Rineke Dijkstra, Jitka Hanzlová, Konstantinos Ignatiadis, Alberto García-Alix, Stratos Kalafatis, Boris Mickailov, Nikos Markou, Hellen Van Meene, Jorge Molder, Lucia Nimcova, Adam Pańczuk, Dita Pepe, Anders Petersen, Paola De Pietri, Jorma Puranen, Thomas Ruff, Clare Strand, Beat Streuli, Thomas Struth, Juergen Teller, Ari Versluis & Elli Uyttenbroek, Stephan Vanfleteren, Manfred Willmann

98


Art photography Limburg

Annette Behrens - Looking for Karl 20 mei – 26 augustus 2015

Nederlands Fotomuseum, Gebouw Las Palmas, Wilhelminakade 332, 3072 AR ROTTERDAM

De ontdekking van het zogenaamde Höcker Album haalt in september 2007 wereldwijd de voorpagina’s van de kranten. Beeldend kunstenaar Annette Behrens is direct geïntrigeerd door het unieke fotoalbum: het toont – voor het eerst – de leefomstandigheden en vrije tijdsbesteding van Nazi’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz werkten. De eigenaar van het album is SS-officier Karl-Friedrich Höcker (1911 – 2000), die in 1944 als adjudant van de commandant in Auschwitz werkte. Het album bevat 116 foto’s uit deze periode en toont onder andere uitstapjes die Höcker ondernam met mede kampbewaarders en kopstukken van het Naziregime. Tentoonstelling De tentoonstelling maakt de complexe zoektocht van Behrens navolgbaar en confronteert de bezoeker met de paradoxen die historisch onderzoek, zeker in dit bijzondere geval, met zich meebrengt. Looking for Karl omvat foto’s, video’s, documentatie, kaarten en ander materiaal zoals beeldverslagen van de reizen naar Polen, Duitsland en de Verenigde Staten. Publicatie Bij de tentoonstelling verschijnt een bijbehorend fotoboek. Voor de realisatie van deze bijzondere publicatie is Behrens een crowd funding gestart. Meld u voor 1 mei aan via info[a]annettebehrens.com en ontvang het boek voor slechts 25 euro. Het fotoboek is ontworpen door Hans Gremmen met teksten van onder andere Christophe Busch (Kazerne Dossin) en is vanaf 30 mei in de museumwinkel te koop.

99


Art photography Limburg

HELLEN VAN MEENE 29 augustus - 29 november 2015 Fotomuseum, , Stadshouderslaan 43, DEN HAAG

Hellen van Meene (1972) viert wereldwijd faam met haar portretten van adolescente meisjes en vrouwen. Om de intimiteit van haar werk te versterken, exposeert Van Meene de portretten in relatief kleine formaten die de beschouwer dwingen om op korte afstand te gaan staan – ongeveer dezelfde afstand die de fotograaf in werkelijkheid tot het model heeft gehad. Haar foto’s roepen paradoxale emoties op – ze ontroeren, maar maken ook ongemakkelijk. In 2005 plaatste het Amerikaanse magazine Village Voice haar boek Portretten in de top-25 van beste fotoboeken en in 2007 eindigde ze op de vierde plaats bij de jaarlijkse Elsevierranglijst van succesvolle kunstenaars.

100


Art photography Limburg

101

STEPHAN VANFLETEREN - CHARLEROI 23 mei - 6 december 2015 Musee de la photographie , Avenue Paul Pastur 11, 6032 Charleroi

Laatste tentoonstelling van een cyclus van vijf fotografieopdrachten die in 2010 aangevat werd. Na Bernard Plossu, Dave Anderson, Jens Olof Lasthein en Claire Chevrier heeft het Musée de la Photographie aan Stephan Vanfleteren gevraagd zijn visie op Charleroi te presenteren. Voor Vanfleteren was deze oefening niet helemaal nieuw vermits hij de stad reeds sinds ettelijke jaren bezocht heeft : Charleroi is inderdaad terloops aanwezig op de pagina’s van zijn inmiddels beroemde Belgicum via fotografie of via teksten die de stad verbinden met die andere plaatsen, Brussel, Antwerpen, Luik of Oostende. Steden die in zwart-wit de routebeschrijving vormen van dit vreemde land, om beurten somber en opgewekt, triviaal en schroomvallig, irritant en aandoenlijk. Charleroi ontsnapt niet aan die indruk, tussen onbehagen en empathie. Het zou elders kunnen zijn en nochtans is het hier, in die stad die niet ophoudt te herleven, die Vanfleteren tracht te bevatten van boven op een terril of onder de neonlichten van een café waar de vereenzaamden elkaar uitgeleide doen op het einde van de nacht : Vanfleteren, zowel medeplichtige als getuige, duikt er in onder maar neemt niets mee zonder toestemming. Al die foto’s zijn de vrucht van lange omzwervingen, geduldige gesprekken, uitgewisselde blikken. Geen beschuldigend portret noch een pleidooi, het Charleroi van Vanfleteren geeft de kwetsuren weer, de weerstand en de solidariteit van een stad die weet dat ze weldra een afspraak heeft met zichzelf.


Art photography Limburg

MAUD FAIVRE, PIERRE LIEBAERT, RINO NOVIELLO, ZOE VAN DER HAEGEN - IN/OUT 23 mei - 6 december 2015 Musee de la photographie , Avenue Paul Pastur 11, 6032 Charleroi

De architectuur, getuige van een stad in verandering, is aanwezig in het hart van Mons 2015, en zal er een van de meest langdurende sporen van blijven. Sinds 2012 doorkruisen Maud Faivre, Pierre Liebaert, Zoé Van der Haegen, fotografen, en Rino Noviello, videokunstenaar, met als coördinator de architect Marc Mawet, de bouwwerven om verslag uit te brengen van de urbanistische, landschappelijke en architecturale wijzigingen in Bergen. In/Out schenkt ons een blik op de artistieke dimensie van hun werk via een selectie beelden die, bevrijd van hun verwijzingen naar de werven die werden opgevolgd, bij elkaar passen en op elkaar inspelen om zo aanspraak te maken op een sterk, autonoom en gemeenschappelijk verhaal. In dit verband preciseert Marc Mawet, curator van de tentoonstelling : “Eerder dan de beelden te kiezen per bouwwerf en deze te groeperen per artiest, hebben wij bij de opstelling geopteerd voor het samenstellen van reeksen waarbij de onderwerpen en de auteurs door elkaar lopen. Het “zich op de achtergrond plaatsen” betekent niet het zichzelf wegcijferen maar verduidelijkt in tegendeel het engagement.”

Maud Faivre (Saint-Claude, Frankrijk, 1986) woont en werkt in Brussel. Aan de école La Martinière de Lyon behaalde zij een diploma in de toegepaste kunsten, specialisatie textieldesign, waarna zij fotografie studeerde aan de Ecole Supérieure des Arts “Le 75” in Brussel. Zij is lid van het fotografencollectief La Grotte.

102


Art photography Limburg

Pierre Liebaert, geboren in Bergen in 1990, behaalt in 2011 het diploma fotografie aan de Ecole Supérieure des Arts “Le 75” in Brussel. Hij woont en werkt in Brussel.

Zoé Van der Haegen: Geboren in 1977 in Cambridge (G.B.) ,woont en werkt in Brussel. Zij behaalt een licentie Politieke Wetenschappen aan de ULB en werkt daarna in de sociale sector in Brussel. In 2011 behaalt zij een Master in de fotografie aan La Cambre (Ecole Nationale Supérieure des Arts Visuels) te Brussel.

Sindsdien streven deze drie fotografen een persoonlijk artistiek werk na en participeren zij aan verschillende fotografie opdrachten. Hun werk wordt regelmatig tentoongesteld in diverse Belgische en buitenlandse steden.

Rino Noviello, beroepsfotograaf en oprichter van het agentschap Picturimage, verdeelt zijn tijd tussen artistieke projecten en opdrachten (portret, architectuur, reportage en studio). De kern van zijn werk is poëzie, mysterie en engagement. Zijn belangrijkste preoccupaties zijn strijden voor een levende en vrije kunst, de diversiteit van de blik en van de onderwerpen exploreren. Regelmatig is hij de drijvende kracht achter vormingssessies die de gelegenheid bieden kunst in contact te brengen met technologie en cultuur en realiseert hij documentaires waarbij hij maximaal gebruik maakt van de videofunctie van fototoestellen. www.noviello.be

103


Art photography Limburg

104

Fotografiecircuit Vlaanderen Marianne Hommersom - Scenes of wonder 26 juni - 9 september 2015 Theathercafé De Kimpel ‑ Eikenlaan 25 ‑ 3740 Bilzen Scenes of Wonder is de overkoepelende titel voor een constant groeiende verzameling landschappen en stadslandschappen. Met haar kleinbeeldcamera gaat de fotografe op pad in binnen- en buitenland, en als een soort verzamelaar zoekt ze met een intuïtieve focus naar ‘scenes of wonder’. Vaak zijn het bijna banale ‘non-places’. Rode draad in de foto’s zijn sporen van menselijke aanwezigheid, licht, structuren, kleuren en vooral de manier waarop deze elementen op een vaak vervreemdende, soms ook grappige manier samenkomen. Drie residentieperiodes in Parijs leidden tot de reeks ‘Et dans ce cas seulement’. Deze foto’s vormen een nieuw hoofdstuk binnen Scenes of Wonder.

De manier van werken – dwalen door een stad, beelden verzamelen – bleef hetzelfde, en ook qua sfeer en thematiek zijn de foto’s nauw verwant. Het onderwerp wordt nu echter – letterlijk – dichter benaderd. Ook komen narratieve elementen nadrukkelijker tot uiting, een fascinatie voor wat niet (meer) zichtbaar is en de suggestie van een verhaal, gebeurtenissen. Wat is hier gebeurd? Wat staat op het punt te gebeuren? Wat is hier niet zichtbaar, of beter, wat kunnen we juist zien? De foto’s nodigen de kijker uit om zelf een mogelijk scenario te bedenken. En hoewel de reeks als geheel geen groter verhaal vertelt – iedere foto staat op zichzelf binnen de serie – delen en versterken ze wel ieder de sfeer die ‘Et dans ce cas seulement’ oproept. Al deze bevreemdende plaatsen, situaties en dingen wekten de aandacht van de fotografe, prikkelden een specifiek gevoel en werden daarom toegevoegd aan de ‘verzameling’. Net als de foto’s is de titel een ‘vondst’ tijdens een van de wandelingen door Parijs. Een selectie uit ‘Et dans ce cas seulement’ is in eigen beheer uitgegeven als fotoboek (editie van 150) in 2013.


Art photography Limburg

105

Fotografiecircuit Vlaanderen Jana Beck - Memory Glitters 11 september - 7 oktober 2015 Theathercafé De Kimpel ‑ Eikenlaan 25 ‑ 3740 Bilzen Janna Beck zou je kunnen omschrijven als een multidisciplinair kunstenaar. Ze is docente MultiMedia aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, begeleidt onder andere masterstudenten en organiseert internationale masterclasses en samenwerkingen (Academie Antwerpen, Sint Lucas Antwerpen, Aalto university Helsinki, Ringling college Sarasota, pjwstk Warsaw). Daarnaast is ze oprichter van Collectiv National, een kunstenaarsinitiatief met een focus op hedendaags trans mediaal experiment waar ze ook de tentoonstellingen cureert. Haar persoonlijk artistiek onderzoeken focust op de wisselwerking tussen analoog en digitaal, manueel en high-tech. Vanuit dit opzicht doet Janna Beck reeds geruimde tijd onderzoek naar de de technische onvolkomenheden in de fotografische beeldregistratie.

Ze hanteert bij voorkeur plastic en toy-camera’s waarmee ze emotie visualiseert. De beelden met complementair kleurenpallet en opgeloste contouren, zijn ontdaan van tijdsbesef en tonen een vervormde werkelijkheid. Haar werk omschrijft ze zelf als mind gaps & memory glitches waarbij Janna Beck experimenteert met de onbetrouwbare mix van herinnering en fantasie. Wat in beeld gebracht wordt is vaak onherkenbaar maar geeft de toeschouwer net genoeg informatie om een nieuwe realiteit te kunnen verbeelden. Janna Beck nam deel aan verschillende nationale en internationale tentoonstellingen waaronder tentoonstellingen in het kader van Europalia en de wereldexpo in Aichi en werkte onder andere nauw samen met Tom Lanoye voor het boek Stadsgedichten.


Art photography Limburg

Photo View 2015 - Genk 10 september - 10 oktober 2015 Bibliotheek Genk - Stadsplein 3 - 3600 Genk

Photo View, dat zijn fotoreeksen met pit! Met deze jaarlijks rondreizende expo zetten we graag fotoreeksen met een ziel in de kijker. Beelden waarbij we niet alleen de kwaliteit en de technische hoogstandjes waarderen, maar waar ook vooral een focus ligt op eigenheid. Want het is juist deze eigenheid waar Photo View haar kracht uit put en het publiek steeds aangenaam mee verrast. Lees meer » Photo View is er voor iedereen. Daarom kiezen we ook steeds voor een rondreizende expo. Het Centrum van Beeldexpressie brengt de prikkelende foto’s nog dichter bij het publiek met expo’s in heel Vlaanderen. Omdat iedereen de kans moet hebben om dit knap staaltje fotografie te bewonderen. De fotoreeksen werden met zorg geselecteerd door Yann Bertrand, Anja Hellebaut en Joachim Naudts, bekwame professionelen uit het vakgebied zelf. Deze jury heeft een gefundeerde kijk op beeldtaal en verzekert de hoge kwaliteit en deskundigheid van de selectie. De 15 creatieve fotografen van Photo View 2015 zijn: Tomas Bachot, Patrick Bardyn, Paul Bulteel, Pieter De Raedt, Dieter Dejonghe, Horst Einfinger, Jan Geuens, Dirk Jacobs, Dirk Janssens, Luc Rabaey, Geert Tielemans, Kim Uytterhaegen, Petra van der Put, Stefaan Van Gorp, Gerbrand Van Uytvanck.

106


Art photography Limburg 107

Fotocollectief viZie 19 september - 20 september 2015 CC Bouckenborgh - Bredabaan 561 - 2170 Merksem.

Vizie is de naam voor een groep onafhankelijke fotografen. ‘Onafhankelijk’ omdat er geen formele band is zoals bijvoorbeeld bij fotoclubs. Vizie is dus geen zoveelste ‘fotoclub’. Dat neemt niet weg dat sommige deelnemers van viZie wel zijn aangesloten bij een of meerdere fotoclubs. Maar precies omdat viZie veel informeler is, laat het de deelnemers toe op een minder strikte of traditionele manier over foto’s te discussiëren. Zo vallen ook een hele boel verplichtingen weg: lidgeld, wekelijkse bijeenkomsten, uitstappen. Alles wordt vrij ingepland zonder dat er een vast patroon aan hangt. De deelnemers/-sters bij viZie zijn gepassioneerde fotografen, eigenzinnige karakters, mensen die moeilijk plooien, non-conformisten. Het zijn beeldenmakers met een forse fotografische bagage. Ze hebben een uitgesproken mening, 'viZie' of specialisme. Bij viZie gaat het niet in de eerste plaats over fototechnieken, pixels, objectieven, diafragma’s, papierkeuze en zo. Het gaat veel eerder over een combinatie van uitgesproken keuzes en van de kracht van een beeld. De zeggingskracht van een foto in combinatie met de presentatie vormt de leidraad voor de bespreking die eens per twee maanden plaats vindt. Deze bijeenkomsten gaan door in Antwerpen. Is het concept van viZie uniek? Zeker niet. Zowel in Vlaanderen maar ook in Nederland zijn er diverse vergelijkbare initiatieven, meestal met een beperkt aantal deelnemers, maar vooral gekenmerkt door wat hiervoor al verteld is. viZie presenteert aan het publiek. viZie treedt daarom voor het eerst naar buiten met een aantal werken in een tentoonstelling..


Art photography Limburg

STYLISTEN

? Hier komen in de volgende editie jou CREATIES info.apl.magazine@gmail.com

107


Art Photography Limburg

108


Art Photography Limburg

Fotowdstrijd voor APL Fotomagazine 13 Uw foto op cover van het magazine

Het thema voor deze editie is “Kinderfotografie op locatie� in de breedste betekenis van het woord.

109


Art Photography Limburg 110

Inzenddatum 6 september 2015 om 24u


Art Photography Limburg

111

Vrije fot


tografie

Art Photography Limburg 112


Art Photography Limburg 113


Art Photography Limburg

114


Art photography Limburg

115

Wil je ook een reportage in dit magazine Fotograaf, Visagiste, Model, Styliste Zend ons uw portfolio Wat zijn de voorwaarden en richtlijnen: Iedereen mag een serie (of series) foto’s indienen de redactie beslist dan of je serie gepubliceerd wordt. Fotografen: Je kan de foto’s opsturen in een zip of rar.file of met voorkeur via WeTransfer. Aantal foto’s moet minimum 6 tot maximum 12 stuks zijn. Afbeeldingsformaat: maximaal 1024 pix langste zijde voor horizontaal beeld en maximaal 768 pix hoogste zijde voor verticaal beeld. Bestandstype: jpg De afbeeldingen moeten in juiste volgorde geleverd worden indien te vereist is. Fotoreeks moet voorzien zijn van een titel en een kort inleidend verhaal in Word.doc.. Modellen: Idem als hierboven, maar het portfolio moet vergezeld zijn van een korte beschrijving over uzelf (bio, ervaring, bureau, inlichtingen, linken enz.). Voor de publicatie van het portfolio moet het model 18 jaar zijn, anders is een toelating van de ouders nodig. Artiesten: Idem als fotografen, maar bij de foto’s moet de naam, plaats, fotograaf, merk enz. vermeld worden in een word.doc bestand. Liefst hebben we dat de inzendingen nog niet of gedeeltelijk gepubliceerd zijn op internet (facebook, model mayham, google+ enz.) APL magazine kan niet garanderen dat alle in zendingen onmiddellijk worden gepubliceerd, dit alles heeft te maken met de inhoud van de volgende editie. le portfolio, reeksen, reportages en losse foto’s mogen niet door derden verzonden worden, iedere inzender is verantwoordelijk voor zijn publicaties.


Art photography Limburg

116

Deze pagina is nog blanco, U kunt deze opvullen door een advertentie te plaatsen, aan zeer gunstige prijzen Indien geĂŻnteresseerd, Neem dan voor verdere inlichtingen, contact op met : info.apl.magazine@gmail.com

Gemiddeld 4.000 lezers per maandIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.