ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Page 1

Φεβρουάριος 2024

ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Περιεχόμενα Μήνυμα Προέδρου ................................................................................................................................. 2 Εκστρατεία «Κούνιες Αγάπης - Κανένα Παιδί Χωρίς Παιχνίδι» ............................................................. 4 Οι Χριστουγεννιάτικες Μας Εκδηλώσεις ................................................................................................ 6 ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΑΣ .............................................................................................................................. 12 Tα Εθελοντάκια Μας............................................................................................................................. 13 «Ο Μύρωνας, το μαγικό πινέλο και η παραμυθένια αυλή!!» .............................................................. 13 Η χορωδία μας ...................................................................................................................................... 15 Valentine’s Day ...................................................................................................................................... 16 Συνέντευξη στον Alpha ......................................................................................................................... 17 Ευχαριστίες ........................................................................................................................................... 18 Save the Date ........................................................................................................................................ 19

1


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Μήνυμα Προέδρου Το 1985, το Πρόγραμμα Εθελοντών των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ορίσει την 05.12 ως τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού και τον Δεκέμβριο, σαν μήνα εθελοντισμού ετησίως

για να αναγνωρίσει και να

προωθήσει την ακούραστη εργασία, των εθελοντών σε όλο τον κόσμο. Μια μέρα/ένας μήνας που τιμά και φέρνει στο προσκήνιο το περίπου 1 δισεκατομμύριο εθελοντών ανά τον κόσμο, οι οποίοι αφιερώνουν τον χρόνο, τις δεξιότητές τους και το πάθος τους για να κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος.

Οι εθελοντές δημιουργούν κοινωνικούς δεσμούς και δίνουν μια φωνή σε περιθωριοποιημένες και ευάλωτες ομάδες.

Το

φετινό

δυναμικό

μήνυμα

του

Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών «Οι Εθελοντές Χτίζουν

Ανθεκτικές

Κοινότητες»

υπενθυμίζει ότι ο εθελοντισμός έρχεται

εκεί όπου η συμπόνια συναντά την αλληλεγγύη. Και οι δύο μοιράζονται τις ίδιες βασικές αξίες – εμπιστοσύνη, ταπεινότητα, σεβασμό και ισότητα.

Με αυτές τις αξίες οι εθελοντές είναι συχνά οι πρώτοι που δρουν σε στιγμές κρίσης και ενεργούν συχνά σαν κόλλα που κρατά μια κοινότητα ενωμένη Η φροντίδα των συνανθρώπων μας, του περιβάλλοντος ,συμβάλλουν στη δημιουργία

ενός

καλύτερου

μέλλοντος.

Οι

εθελοντές

δημιουργούν

κοινωνικούς δεσμούς και δίνουν μια φωνή σε περιθωριοποιημένες και ευάλωτες ομάδες και όπως υπογραμμίζει το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας, βοηθούν στην οικοδόμηση ανθεκτικών κοινοτήτων, εξοπλίζοντας τους

2


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

ανθρώπους κατά των φυσικών καταστροφών, της πολιτικής αστάθειας, των οικονομικών συγκρούσεων και άλλων πιέσεων. Ας ασπαστούμε το φετινό δυναμικό μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών 2023, «Οι Εθελοντές Χτίζουν Ανθεκτικές Κοινότητες» και ας κάνουμε τον εθελοντισμό μέρος της καθημερινότητας μας.

Λιάνα Χατζημηνα Προέδρος

3


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Εκστρατεία «Κούνιες Αγάπης - Κανένα Παιδί Χωρίς Παιχνίδι» Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, στο πάρκο «Σπύρου Κυπριανού» στην Αγλαντζιά, τελετή παράδοσης παιχνιδιών για παιδιά με αναπηρίες στο πλαίσιο της εκστρατείας «Κούνιες αγάπης/Κανένα παιδί χωρίς παιχνίδι», την οποία διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος «ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» και ο Δήμος Αγλαντζιάς.

Σε χαιρετισμό της, η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, «Πιστεύω ως ενεργός πολίτης και ως σύζυγος του Προέδρου ότι ο εθελοντισμός πρέπει να συμπληρώνει και όχι να υποκαθιστά το κράτος, για αυτό και πιέζουμε τόσο πολύ το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, να χαράξει πολιτικές που να δίνει την οφειλόμενη κρατική στήριξη σε όλους τους ανθρώπους είτε με αναπηρία, είτε ανήκουν σε άλλες ευάλωτες ομάδες, μέσα από την πρόσβαση, μέσα από νομοθεσίες, που θα εγγυώνται αυτό που λέμε ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους. Παρακολουθώ το έργο των ΜΙΚΡΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ εδώ και χρόνια» είπε και αναφέρθηκε στην προσθήκη παιχνιδιών στο πάρκο «για να μπορούν και παιδιά με αναπηρία να παίζουν, όπως τα υπόλοιπα».

Μέγας χορηγός της διοργάνωσης, στην οποία παρέστη και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, ήταν η Παγκυπριακή Ασφαλιστική (μέλος του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας).

Η προσφορά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Παγκυπριακής Ασφαλιστικής, υπό την εκστρατεία «Κούνιες αγάπης /Κανένα παιδί χωρίς παιχνίδι».

4


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου «ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» κ. Λιάνα Χατζημηνά είπε: «Με τη βοήθεια χορηγώνυποστηρικτών, ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει αυτή την εκστρατεία με την τοποθέτηση και άλλων ειδικών κούνιων - παιχνιδιών για παιδιά με αναπηρίες σε πάρκα όλων των επαρχιών της Κύπρου. «Η δράση μας είναι αποτέλεσμα της ιδιαίτερης ευαισθησίας και βούλησης για δημιουργία απαραίτητων υποδομών που θα προωθούν την προσβασιμότητα, με στόχο τη ψυχαγωγία, τη δραστηριοποίηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους».

5


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Οι Χριστουγεννιάτικες Μας Εκδηλώσεις ➢ Το MiRom Delicatessen στη Λεμεσό (οδός Θέμιδος 37) διοργάνωσε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 21:00 το βράδυ After Work Drinks για Καλό Σκοπό, με κυπριακό κρασί, cheese platters υπό τους ήχους Χριστουγεννιάτικης μουσικής!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο MiRom Delicatessen και στον κ. Μιχάλη Κολώτα για την άψογη φιλοξενία και δωρεάν παραχώρηση του χώρου για τους σκοπούς της εκδήλωσης. Θερμές ευχαριστίες στο Οlympus Wineries, Cavaway και NutCracker House για την πολύτιμη συνεισφορά τους με τη διάθεση προϊόντων.

6


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

➢ Χριστούγεννα χωρίς γλυκά δεν έχουν γλύκα! Έτσι και εμείς μετα από πρόσκληση της εταιρείας και με την ευγενική της χορηγία Floralink Suppliers Ltd βρεθήκαμε

στις

20.12.23

στολισμένο

φυτώριο

στο

(Aθαλάσσας

Χριστουγεννιάτικα 36,

Στρόβολος,

Λευκωσία).και προσφέραμε βαφλες στο PRE CHRISTMAS BUBBLE WAFFLES Ευχαριστούμε τόσο την Floralink όπως επίσης και όλους όσους παρευρέθηκαν και στήριξαν την γλυκεία εκδήλωση.

➢ Στις 17/12/23, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή «Οδός Χριστουγέννων» του μέλους μας Ζ´Δημόσιου νηπιαγωγείου Λακατάμειας Άγιος Παντελεήμονας που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Γονέων του. Εκεί βρέθηκαν οι εθελόντριες μας με Χριστουγεννιάτικη αγορά, ποπ κορν, βαφλες, κρεπες για να ενισχύσουν τον σύνδεσμο και να ζήσουν με τα παιδιά ανεπανάληπτες στιγμές Ευχαριστούμε την πρόεδρο ,τον Σύνδεσμο γονέων και διεύθυνση του σχολείου που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμβάλουμε στο έργο τους.

Τα παιδάκια γεμάτα ενθουσιασμό έδωσαν από καρδιάς το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, μέσα από ποιήματα, τραγούδια και χορό με τους γονείς τους. Ευχήθηκαν, κάθε μέρα να είναι Χριστούγεννα με ΑΓΑΠΗ, ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΓΕΛΙΟ, ΧΑΡΑ, ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

7


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Στον χώρο υπήρχαν διάφορες δραστηριότητες και παζαράκι από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Στο παζαράκι πραγματοποιήθηκε και το όνειρο του μαθητή Μύρωνα Ττάκκα. Με το μαγικό του πινέλο ζωγράφισε σχέδια που μετατράπηκαν σε φανελίτσες και πωλήθηκαν από τα παιδιά για τα παιδιά για καλό σκοπό!

Συγκίνηση μας έχει προκαλέσει και η ιδέα ακόμα ενός μαθητή. Ο Φίλιππος Ευαγγέλου με χαρά έχει δώσει τα έσοδα στο σύνδεσμο μας από την πώληση του αυτοσχέδιου παραμυθιού που έχει δημιουργήσει. Είναι σπουδαίο να έχεις μια καρδιά που νιώθει μόνο όμορφα συναισθήματα και ξεχειλίζει από αγάπη για τους ανθρώπους.

Τα καθαρά έσοδα από το παζαράκι θα στηρίξουν το εργο του Σύνδεσμου Γονέων του Ζ´ Δημόσιου νηπιαγωγείου Λακατάμειας (Άγιος Παντελεήμονας) και τη δράση του Παγκύπριου Συνδέσμου ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ για την αναδιαμόρφωση της αυλής της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

και την

τοποθέτηση σε αυτήν μεγάλου παιχνιδιού εξωτερικού χώρου.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις εθελόντριες μας και τα εθελοντάκια μας Άγγελο Σκούρο και Μάριο Σοφοκλέους που συμμετείχαν στο παζαράκι. Τα θερμά μας συγχαρητήρια στη Β. Διευθύντρια Μαρία Μακρή ,στη δασκάλα Μαρίνα Παναγιώτου και στην εκπαιδευτικό και μέλος του Δ. Σ του Παγκύπριου συνδέσμου ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ Κυριακη Κυριακου.

8


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

➢ Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Αγγλική Σχολή με παρότρυνση της καθηγήτριας και από τα πρώτα μέλη του συνδέσμου μας, Σταλλω Αχιλλεως, οργάνωσε αγορά για ενίσχυση του ταμείου μας.

Σας Ευχαριστούμε!

9


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

➢ ASTRO BANK Ευχαριστούμε πολύ την Διεύθυνση και το Προσωπικό της AstroBank που στήριξαν οικονομικά τον Παγκύπριο Σύνδεσμο ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ από την Χριστουγεννιάτικη του αγορά. Η ζεστή φιλοξενία και προσέλευση του προσωπικού μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.

➢ Runicosia Sτις 26 Δεκεμβρίου –όπως κάθε χρόνο– τρέχουμε και συνεισφέρουμε στο Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ, για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία

10


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

➢ Το Νηπιαγωγείο "Τα Παιδικά Χρόνια" στη Λευκωσία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ στο πλαίσιο των αξιών της καλοσύνης και του εθελοντισμού προχώρησαν σε συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που τα είχαν ανάγκη. Επίσης μαζεύτηκαν λεφτά με τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι ευχές των παιδιών για Χριστουγεννιάτικα δώρα.

11


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΑΣ Για τον σκοπό τον μπαζααρς, μας μέσω των οποίων ενισχύεται το ταμείο του συνδέσμου μας ,εργάστηκαν, όπως πάντα, πολλοί εθελοντές. ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΖΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ- ΕΙΣΤE ΟΛΟΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΙ

12


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Tα Εθελοντάκια Μας Οι ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ συνεχίζουν το έργο τους και μέσα από τα ταλέντα τους και τον πλούσιο παιδικό τους κόσμο ονειρεύονται παρασύροντας μας και εμάς σε αυτό το υπέροχο μονοπάτι που λέγετε εθελοντισμός Ο Φίλιππος Ευαγγέλου (Ζ´Δημόσιου νηπιαγωγείου Λακατάμειας - Άγιος Παντελεήμονας) έφτιαξε ένα παραμυθάκι με τίτλο «Οι τρεις λύκοι». Με χαρά έχει δώσει τα έσοδα από την πώληση του στον Σύνδεσμο μας στηρίζοντας την προσπάθεια μας για την αναδιαμόρφωση της αυλής της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ και την τοποθέτηση σε αυτήν μεγάλου παιχνιδιού εξωτερικού χώρου.

«Ο Μύρωνας, το μαγικό πινέλο και η παραμυθένια αυλή!!» Συναντήσαμε ένα μικρό εθελοντάκι, τον Μύρωνα, ένα παιδί με μεγάλη καρδιά και ατελείωτη φαντασία. Στα μόλις 6 του χρόνια, ο Μύρωνας μέσα από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο «ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» έχει βρει τον τρόπο να πραγματοποιήσει το όνειρο του και να φέρει χαμόγελα στα πρόσωπα άλλων παιδιών, παιδιών που ίσως να μην έχουν την ίδια τύχη με εκείνον. Με το μαγικό πινέλο του, ζωγραφίζει σχέδια τα οποία μετατρέπει σε φανελίτσες, κάθε μία με μοναδικό σχέδιο και χρώμα. Και γιατί τις ζωγραφίζει; Για να βοηθήσει άλλα παιδάκια να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα και να

13


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

έχουν την δυνατότητα να αισθάνονται την αγάπη από τους γύρω τους ούτως ώστε να ξεχνούν τις όποιες δυσκολίες της ζωής έχουν συναντήσει στο διάβα τους. Η πρωτοβουλία «Ο Μύρωνας, τα μαγικό πινέλο και η παραμυθένια αυλή» εντάσσεται στις δράσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου «ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ», για την περισυλλογή χρημάτων από εθελοντικές δράσεις παιδιών για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα της πρωτοβουλίας θα διατεθούν για την αναδιαμόρφωση της αυλής της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ καθώς και για την αγορά και τοποθέτηση μεγάλου παιχνιδιού εξωτερικού χώρου, ούτως ώστε στα παιδιά να έχουν την δυνατότητα να παίζουν χαρούμενα και με ασφάλεια! Όλοι μαζί ας δείξουμε στον Μύρωνα ότι είμαστε δίπλα του, ότι το όνειρό του μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ας δείξουμε στα παιδιά που έχουν ανάγκη ότι είμαστε εδώ, ότι ΝΑΙ! Υπάρχουν άνθρωποι που τα αγαπούν και τα στηρίζουν. Μπορείτε να μοιραστείτε την ιστορία του Μύρωνα με τους φίλους και την οικογένειά σας. Μπορείτε να αγοράσετε μία φανέλα για τον εαυτό σας ή για κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Κάθε αγορά σας θα συμβάλει στην παροχή βοήθειας σε παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Οι φανέλες (σχέδια στις πιο κάτω φωτογραφίες), διατίθενται σε νούμερα 5-6, 7-8 και 9-11 σε stock και σε οποιαδήποτε άλλο νούμερο κατόπιν παραγγελίας στην τιμή των 15 ευρώ.

Για παραγγελίες και πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 99524965 και στα email: goneis.nip.lakatameiaz@gmail.com / pinpixcy@gmail.com

14


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Η χορωδία μας Τα παιδάκια της χορωδίας μας μέσα από τις πολλές τους Χριστουγεννιάτικες παρουσιάσεις χάρισαν τις αγγελικές τους φωνές με ένα πλούσιο ρεπερτόριο υπό την καθοδήγηση της μαέστρου μας Κλεοπάτρα Χαραλάμπους. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στο 2ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Χορωδιών Περβολιών.

Συγχαρητήρια σε όλους τους χορωδούς, πιανίστες και μαέστρους που όλοι μαζί τραγούδησαν για "Ένα Σκοπό"... την οικονομική στήριξη του Παγκύπριου Συνδέσμου ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ! Χριστουγεννιάτικες συναυλίες αγάπης της σχολής Music Moments.

Ευχαριστούμε την σχολή που τα τελευταία χρόνια αφιερώνει την συναυλία Αγάπης στο σύνδεσμο μας.

15


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Valentine’s Day Την ημέρα του Βαλεντίνου, οι εθελόντριες μας Έλενα Κωσταντίνου και Σούλα Κολακιδου, πρόσφεραν στους πελάτες της FLORALINK BUBBLE WAFFLES για να γιορτάσουν μαζί τους την Ημέρα Αγάπης

16


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Συνέντευξη στον Alpha Στιγμιότυπα από τη συνέντευξη που έδωσαν για τις δράσεις τους οι ΜΙΚΡΟΙ μας ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ (από Ζ´ Δημόσιο νηπιαγωγείο Λακατάμιας και από νηπιαγωγείο «Παιδικά Χρόνια» στη Λευκωσία) στην κάμερα του Alpha και στη δημοσιογράφο Όλγα Κωνσταντίνου. Εκεί ήταν και ο Πρεσβευτής του Παγκύπριου Συνδέσμου ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ Λούης Πατσαλίδης.

17


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Ευχαριστίες Ο γλυκός μας εθελοντής Άγγελος Σκούφος, αντί δώρων στους φίλους του για τα γενέθλια του χάρισε εισφορά στον σύνδεσμο.

Η οικογένεια του Αρίωνα, στη βάφτιση του, αντί για μπομπονιέρες, προτίμησε να στηρίξει τον σύνδεσμο μας, αγοράζοντας τις υπέροχες μας μαρμελάδες.

18


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

Save the Date

19


ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – Τεύχος 9

20


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.