Page 1

YO-SHI HSIEH

architecture portfolio


CONTENTS Slice chair

01

Frame & Borrow

03

My Sunshine

07

Angel's Voice

11

Background Memories

17

Multi-exposure

21

Four East-Asian Universities Urban Architecture Studio 2013 in Harbin

27

Special Subjects and Activities

33

NTUST I Fall 2010 Paper chair design

NTUST I Fall 2011 Twine studio design NTUST I Fall 2012 民生 Community NTUST I Fall 2012 五結 Church

NTUST I Spring 2013 公館 Elemantary

NTUST I Spring 2013 Taiwan Image Museum

NTUST I Summer 2013 NTUST I 2012-2013

Sketches

35


SLICE CHAIR NTUST I Fall 2010 Paper chair design The chair must be made of paper, and the challenge is that all the adhesives are forbidden. I think that cardboard is a proper material, but cardboard has its well structure behavior.

a comfortable chair but unstable

1

because paper is weak, I use a stable shape to form the chair.


2


FRAME &BORROW NTUST I Fall 2011 Twine studio design Twine focuses on producting eco-friendly design products and at the same time promotes the idea of Fair Trade.Most of our products are handmade, and made of eco-friendly and recyclable materials.We believe in marrying contemporary designs with age-old techniques, and place great emphasis on using natural materials andsustainable methods of production. We make sure each product is trulyoriginal.A good design product should be about respecting the environment and caring for the society.We are also spatial designers, and our core value:eco-space design. P.S: 1.The distriction of the design are that the massing must be 7.2m x 7.2m x 7.2m and it must be bearing wall. 2.All the drawings are hand-painted.

Concept space

view borrowing + tree

material

wood+concrete

FRAME

3


2

4


massing concept

site analysis site area

Japanese heritage

resident

park

N

人口動線 public private atrium

5

circulation & function configuration

zones

stair


Level 1

Level 2

6


MY little SUNSHINE NTUST I Fall 2012 MingSheng ( ć°‘ç”&#x; )Community

MingSheng communities are near Taipei Songshan Airport, originally designed in a manner based on an American house. MingSheng communities along the road, the pedestrian paveway are planted with trees. And there are large and small park in this area, but most of them are scattered in several blocks, decreasing the possibility of interaction between households. In the MingSheng community residential units, vertical circulation link up with 2-4 floors of households, and people in Taiwan don't use there garden, almost used for parking or storage. So that the first floor residents are alienated among the neighbors. Vertical circulation is the intersection between usual residents space, but only in the number of one set dwelling unit. With the integration of the vertical moving line, as well as the concentration of open space, to promote the relationship between residents.

5


SITE ANALYSIS

vehicle circulation

green belt

human circulation from the community to outside

ISSUE A. nuclear family type

relationship close alienate

STRATEGIES

put all the vertical circulation together

stagger two types of units to create the chances of neighbors' interaction B. three-generation family type

8


Site plan courtyard

9 A-A' sectioin

B-B' section

unit A&B


Standard plan

North elevation

West elevation

South elevation

East elevation

8


ANGEL'S VOICE NTUST I Fall 2012 Wujie( 五� ) Church

Though Wu-Jie church is one of the Presbyterian church in Yilan, but there's some difference between Wu-Jie church and the others. Just a few steps crossing a river beside the church, there stands an elementary school. In responding the environment, one more role is play by the church.

11


12


[site analysis] Town Wujie, Yilan

vehicle people

plaza

node

view and zones

There are three plaza near the church.The biggest one is a temple plaza, the other two are the plaza of the community.

The shape of the is near a triangle. And at the northern corner of the site is the node of three roads intersection.

The northern side are river, elemantary and green belt. Westsouth side are temple, residence and town center.

circulation(vehicle & people) Due to the town center at south of the site, the road at left side of the site is the main circulation of vehicle.Most of the people come from the elemantary and the community near the church.


[issue] past

now

local house

church

church

Icon Building

local house

disappear

the character of the church

foreign mate

elders

home

children persuade the goal

wujie church

[concept] light

guide local vocabulary 14


1. entrance 2. multi-purpose classroom 3. wc 4. kitchen 5. guest room 6. climbing restroom 7. climbing playground

1

8. office 9. chapel 10. wc 11. minister's home 12. climbing bathroom 8

2 9

7

3

4

5

Level 1

15

south elevation

6

10

12

11

Level 2

west elevation


A-A' section

east elevation

B-B' section

north elevation

16


BACKGROUND MEMORIES NTUST I Spring 2013 GongGuan Elemantary Gongguan Elementary School is located in the rear of the Taiwan University of Technology campus, enclosured by Toad Hill, barracks and NTU, Gongguan Elementary School is the most unique mountain mountain toad, however, the impression left primary school d o w n f o r t h e ba c kg ro u n d f o r schools impression only vaguely remember.

17


site analysis Since the original GongGuan elementary school gate facing a narrow road, so many parents and children congregate at this node when to and from school, resulting in entrances congestion . While the other one is the node at the intersection of two roads corner of the school, as college students go through this node down to the school dormitory.

NTUST

military original entrance

children's deeds

GongGuan Elemantary NTU chanchu mountain

children's deeds site area

elemantary

issue

kindergarten

concept penetrate

a.

background

b.

circulation

background

directly

school building and background are separated

18


A'

7

8

9

5

B

B' 4

2

6

3

1

site plan A

19

A-A' section

semi-open playground

library

playground

1. entrance 2. library 3. courtyard 4. shaded playground 5. office 6. classroom 7. kindergarten 8. butterfly garden 9. kitchen


semi-open playground

high grade classrooms

low & medium grade classrooms

B-B' section

20


21


MULTI-EXPOURE MULTI-EXPOURE MULTI-EXPOURE NTUST I Spring 2013 Taiwan Image Museum

1908, the Japanese colonial rulers in Taiwan during the Qing rule within the city, the establishment of Taiwan's first modern European-style urban park (the "Taipei park" or "New Park"). Nowaday, the ChenChung area is still prosperous, the park has been renamed as "228 Peace Park" to commemorate the past. Goto Memorial Museum is restructured into National Taiwan Museum, Japan DKB Bank, the first restructuring of the Land Bank, promotes the postwar land reformation in Taiwan in recent years, more renovations for the land Bank Exhibition Hall, National Taiwan Museum buildings joined to offer residents a high quality cultural open space. Hundred years later, the colonial rulers have long gone, but around the 228 park, and the scars of the history still stand there.

22


site analysis

issue

Ching,Japanese,Now

Ching period and Now

Japanese and Now

Ching and Now

Ching,Japanese,Now

In the modern urban development, many historical traces gradually disappear, and at the base, formerly developed to Tataocheng from Wanhua, and further development to the city area (around the base). Now in the Wanhua and Tataocheng area, Simon is the area that Ching and Republican period traces overlapped. From Simon to ChenChung business area, is the area which was occupied by Ching, Japanese and Republican. While the administrative district in the ChenChung area, the texture was left by the Japanese colonial period and modern period still exist in here.

23


concept

MULTI-EXPOSURE

I hope to present different period of history traces overlapping in Taiwan Image Museum. We can simultaneously see many different historical periods traces on the streets of ChenChung area. We can see the past from the modern framework of the building, and it is similar to photography technique, Multi-exposure, recording the images of different time. And at last all the i m a g e s a re p re s e n te d i n a p h o to simultaneously.

Japan

now

Ching

direction

The development of Japanese period street type

The development of Ching period street type

organic

The development of street type nowaday

block boundary well-planned inside organic

well-planned

The organic mode of Ching period is par tly regular. Becuase in a small range the street exists a regular pattern, but in a large range it appears an organic mode due to the lack of the overall urban planning. The Japanese colonial period implant the idea of urban ​​ planning, because of the influence from western culture, showing the integrity in this area. So the Japanese prudent thought was transformed into the regulatings in the city. Now You can see the elevation of the street presenting a neat order, but its back is organic because of a bunch of space derived from various demand function.

24


5

6 3

2

level 2

1 4

1. entrance 2. lobby 3. library 4. cafĂŠ 5. exhibition A 6. 2F storage 7. exhibition B 8. 3F storage

7

8

ground level

level 3

A-A' section 25

B-B' section


2

east elevation

west elevation

south elevation

north elevation

26


Four East-Asian Universities Urban Architecture Studio 2013 in Harbin

(team work, my part river renovation design & render) NTUST I Summer 2013 Majiagou, Harbin

Waterfront Space and Architecture Feature Recreation in Old Downtown Cold Areas Majiagou is an important part of inter river system in Harbin city. It is not only uses as urban stormwater facilities, greenway and transportation, etc, but also centralizes rich landscape resources, history and culture, is the main control area in the city. Whatever eco-landscape, or city life, urban context, it is always an important factor in urban renewal. Site locates on the old downtown area, close to Majiagou river. Within that area, there are old residential area; rundown slums; railway about to move, waste treating station, etc. around the site there are some important historical buildings such as Russian style residential area; School of Architecture, Harbin Institute of Technology; Harbin railway bureau, etc. How to maintain the traditional feature, revive river bank, adapt to urban development, complete regional functions, improve urban space, renew urban image are the missions and challenges of this project.

27


28


[site analysis]

[concept] [strategy]

29

Harvest(Harbin food)


Main plaza

Artists village Beer plaza

library Park

Ice-skating & Land-skating park

Museum

30


SIGHTSEEING TOWER ART STUDIOS MONUMENT

MONUMENT

RAILWAY KIOSK

ICE-SKATING / LAND-SKATING

ART GALLERY

FREE-USE PUBLIC SPACE / GALLERY

PLAZA

31

FOUNTAINS


32


Special Subjects and Activities NTUST I 2012 Summer - 2013 Spring

Taoyuan Hutoushan park public toilets Creative Design Competition - Chosen Award The Competition is based on the reuse of the old public toilets. In this competition, the public toilets are required to be combined with sustainable green energy technology and creative space designed to provide practical, health, energy, ecology, health and comfort of the public toilets. In addition, the design concept can be integrated into building energy effective combination of location characteristics and a series of park issues. Therefore, it will reach through routine activities of daily life saving energy educational purposes. Hutoushan is famous for large quantity of Miscanthus( 芒 � ), connecting with the locals Hutoushan memory. Miscanthus leaves are very permeable. And I think a welldesigned toilet must be good at ventilation, lighting, privacy, and feeling of using toilet. So I use the imagery of Miscanthus to be the concept of the toilets , and wish it once again to relink the memories between Hutoushan and people.

33

Since the site is located in the 2nd toilet, there is a height difference because of the terrain. I use a structure design to respond the terrain, and put an enclosured green courtyard in the middle of the toilets equipped with rainwater recycling system. And the structure of the steel and cable, weakening building massing influence, reduce the impact of the building in nature.


Special Subjects and Activities NTUST I 2012 Summer - 2013 Spring

Fab-Taiwan( 果核義築 ) Taitung Micro Architecture Project (my part is assist them build the architecture)

I was unfamiliar with Taitung, but this experince makes me impressed. In this project, I realized that architecture is such a wonderful thing that it can not only improve people's lifes but also make their dream come true. Although the process suffered so many problems and challenges, but once I overcome them, I will learn more than I had expected. I am so grateful that local residents teach me many things such as the techniques of carpenter, the history about their great ancestors, etc. And the project let me live in a simple life without the disturbance of modern.Thanks fo Fab-Taiwan providing me such a wonderful chance to rethink my life. 2012.07.26~2012.08.10

34


Sketches - 2009-2013

35


Yo-Shi, Hsieh portfolio  

2010-2013 projects review