Issuu on Google+


TABLE OF CONTENTS


NORDSTROM TOWER

1-10

308 + MULBERRY ST.

11-16

NIAGARA FALLS CENTER

17-22

CINCINNATI HYPERLOOP

23-26

HELSINKI FINLAND LIBRARY

27-30

SHOE LAMPS

31-34

IV. ALLEGRO CON BRIO

35-36

URBAN CONDITION

37-38

COMPUTATIONAL MANIPULATION

39-40


1

NORDSTROM TOWER


Project Location:

Seattle, Washington

Project Brief:

Nordstrom is interested in expanding its brand beyond department store retail. The new concept will build on the Nordstrom core principals of excellence in customer service and apply it to a “branded lifestyle� living community. The first of this experience will occur in a mixed-use tower situated on a site between Stewart St. and Pine St. of downtown Seattle. Water views, proximity to the retail core , and downtown amenities make this site an ideal location. The program consist of 150,000sf of retail, a 160 key hotel, and 20 floors of condominium with a floor plate efficiency of 75-80%.

Project Abstract:

The approach to the Nordstrom Tower involved an intense study of the city of Seattle. By viewing the city as a series of points of constraints we begin to see the city as a swarm. A swarm that is constantly reacting to both the natural and urban landscape. In the design of the Nordstrom Tower I attempt to represent how the of point of the city react to the natural constraints of the city, the shoreline and mountain ranges. As a result Nordstrom would be getting a tower, similar to there brand, that is avant-garde but also respect the historical precedent of the city.

Parti Sketch:

2


static swarm

static swarm

suggestive landscape

3 suggestive landscape


swarming: a number of similar geological features or phenomena close together in space or time. by exposing the swarm that in this case is downtown seattle we can began see the collectic nature of the city

in a site plan of points we begin to see density in a new light. the site becomes a hybrid of both vertical and horizontal points of density

drape: to adjust into graceful folds or attractive lines. draping the city creates a solid fabric that hangs off the points of attraction. in this case the points of attraction are elevation and density

a new topography is generated separating its self from the natural landscape

4


COND 25% 1

ELEMENTS OF CONCEPT

maximum site constraints

HOT R E 9 CO C O VA L

taper top to allow more views for existing context

slice corners for entrances

apply protective solar screen on faces exposed to direct sun path

5

RETA FOOD EN 50,000


DOMINIUMS: 25 FLOORS, 1BR, 50% 2BR, 25% 3BR

TEL: 160 KEYS S T A U R A N T , ONFERENCE ROOMS O N C I E R G E ET PA R K I N G

AIL: 150,000SF D & BEVERAGE TERTAINMENT 0SF PUBLIC SPACE

19TH FLOOR CONDOMINIUM

13TH FLOOR HOTEL

3RD FLOOR HOTEL

1ST FLOOR RETAIL

6 GROUND FLOOR RETAIL


study model A

7

section-A1-

study model A


study model B

study model B

photovoltaic glazing

exposed steel structure

operable screening panel

operable photovoltaic panels

solar screen mesh panels

detailed section

8


mid level condominium

south retail entrance 9


10 1st floor retail


11

308 + MULBERRY ST.


Project Location:

Cincinnati, Ohio

Project Brief:

The Over the Rhine district of Cincinnati Ohio is an intact 19th- century urban neighborhood. The neighborhood is in the process of recovering from several decades of neglect which has lead to poor housing conditions, and the loss of a significant portion of its housing. The goal of this project is to in fill a voided bock between Seitz St. and Mulberry St. with a two unit town house. One unit should accommodate a single bedroom flat, while the other should accommodate living arrangements for a small family.

Project Abstract:

I viewed this as an opportunity to explore modern means of historical in fill, an issue that is prominent in many of America’s older cities. How can historical communities build while preserving the past as well as meeting the amenities of the modern community member. By observing several example of town houses in ruins I was drawn to the beauty of decay, corroded metal, weathered concrete, and crumbling brick. A result of the aging process that unfortunate eroded the Italianate architecture style that dominates the existing neighborhood. I attempt to create a town house that represents the past and future of the Over the Rhine neighborhood through the use of a selective material pallet that represent the present state of neighborhood.

Parti Sketch:

12


ELEMENTS OF CONCEPT

bedroom

building envelope

dining room

kitchen

lavatory

living room

create single unit on bottom & family unit on top

N

FLAT

1st FLOOR

material palette

separate private and public zoning

cast in place concrete

create building sight lines from the street front to private courtyard

13 town house sun screen system


kitchen

down

lavatory

dining room

bedroom

down

down lavatory

closet

courtyard

courtyard

up

reading area

bedroom

living room

overlook

N

N

TOWNHOUSE 1st FLOOR

TOWNHOUSE

corten steel

re-claimed lumber

2nd FLOOR

14


group site model

15 group site model


first floor town house

16 lower flat


17

NIAGARA FALLS CENTER


Project Location:

Niagara Falls, New York

Project Brief:

Goat Island is the largest of a series of small island that divide the American and Canadian falls. The goal of this studio is to create an international welcome center on Goat Island to accommodate the large tourist industry. The program includes a information room, museum, educational rooms, theater, and building operation offices.

Project Abstract:

Goat Island is one of only a few places in the world were an observer can witness the true phenomena of nature powers. The roar of the falls, the plume of mist rising from the gorge, and the spectacular display of fragmented light dancing in the mist. A visit to Goat Island is both a physical and metaphysical experience that captivates ones attention to the overwhelming beauty of nature. I began to focus in on the phenomena of the fragmentation light. The light and the mist from the falls collide together creating a spectacular explosion of color. Observing the reaction between light rays and water molecules I observed constant reaction with a consistently unpredictable end. From this a drew a parallel to connection from this reaction to the human nature reaction the site itself.

Parti Sketch:

18


PARTI EXPLORATION 3

1 open to below 6

12

light passing through unimpeded

1st FLOOR

2ndFLO

light being deflected

light being deflected and defused

concrete slab radiant cooling system radiant heating system acoustic suppressant metal decking

light being refracted

19

stained plywood ceiling


3

3

3

3

3

6

8

open to below 4

5

6

6

6

open to below

6

2

OOR

7

6

2

6

5

6

2 open to below

3rd FLOOR

6

7

4th FLOOR

5th FLOOR

20


Theatre Space

21 Gallery Space


22 View from Niagara River


COMPETITIONS


23

CINCINNATI HYPERLOOP


Project Location:

Cincinnati, Ohio

Project Brief:

This project intends to build on what has already been constructed. The original Fort Washington Way was constructed between 1958 and 1961 effectively cutting off the downtown to the riverfront. What was to become Fort Washington Way had its origins in the master planning of the 1930s. Along with the roadway the entire riverfront was to be transformed into parks, stadiums, municipal buildings and apartments. These projects were to replace the now defunct industrial land. It wouldn’t be until the 1950s construction actually started. Over the years the mess of ramps, bridges, and lanes became ineffective and dangerous. At one time the one-mile stretch of road had 23 entrance and exit ramps. The current Riverfront Transit Center was completed in 2003 at a cost of $48 million in tax money from all levels of government. The roadway, stretching 8 blocks (3,740 ft), was intended to be used as a staging area for special event, charter, and school buses visiting the banks and downtown. Eventually it was to serve as the terminus for rail lines both that served the city as well as the state and country. Currently it is only used about three months out of the year, otherwise it is locked and slowly falling into disrepair. The projected 375,000 riders and 60,000 school children by 2010 failed to materialize. The new proposal will not only reconnect the downtown to the riverfront it will utilize the existing transit tunnel and prepare the city for the future. Green space will cover a portion of Fort Washington Way, as well there will be structures for retail and a visitors center. The structures and landscaped will work to lead visitors to the waterfront and newly developed areas. Fort Washington Way isn’t going anywhere and the best that can be done is to coexist with it. The proposal will seek to reference history by reconnecting the urban fabric, allude to the speed and scale of the current conditions, and anticipate the future with the intervention of hyperlooping.

24


1956 prior to construction

1961 post construction

Program and site zoning

Corridors from city to water front

exoskeleton structure

light concrete shell

structural elements

hyperloop tubes

25


Observation platform

Hyperloop speed comparison image source: http://www.b92.net/news/pics/

26


27

HELSINKI FINLAND LIBRARY


Project Location:

Helsinki, Finland

Project Brief:

The City of Helsinki arranged an open two-stage international architectural competition for the design of a Central Library. The competition looked for a contemporary library design. The aim is to create a vibrant and functionally versatile meeting place, as well as an energy-efficient and architecturally significant building. The Central Library will be located in the very centre of Helsinki, the Töölönlahti [“Töölö Bay”] area, on city block no. 2014 , a site significant in terms of both the cityscape and symbolically (Bing-map service, extract from the base map, urban fabric illustration). It will be part of a cohesive totality of public buildings together with the Finnish Parliament building, Helsinki Music Centre, Finlandia Hall, Sanoma House and Kiasma Museum of Contemporary Art. The Central Library will be a combination of personal cultivation, culture and entertainment. It will be a vibrant and functionally versatile meeting place, a house of literature in which the users are the focus. The new Central Library will be much more than a traditional library. It will be a dynamic entity comprised of the physical spaces, technology, library collections, staff, cooperation partners and clients.

Parti Model:

28


KILPAILUALUE COMPETITION AREA

helsinki music center

finnish parliament

finlandia hall

sanoma house steven halls kiasma museum of contemp art

new construction

green space

©

KILPAILUALUE COMPETITION AREA

helsinki music center

finnish parliament

sanoma house steven halls kiasma museum of contemp art

view corridors

street axis

©

29 3rd floor library circulation

ground floor circulation


30


FABRICATION


31

SHOE LAMPS


Group Members:

Individual

Project Brief:

The shoe lamp project was a series of four lamps that I built using only recycled materials. The body of the lamps are cast iron shoes I salvaged from an early 20th century horse drawn corn planter. The hardware of the lamps came from discarded lamps. The wooden bases were salvaged from the scrap pile of a local furniture shop. I took a more traditional approach to building the lamps by focusing on the rusted cast iron corn planter shoes. By minimizing and concealing connection points on the desk lamp and the table lamp they not only function as a lighting source but also act as a pure sculptural piece. For the spot light I wanted to conceal the lamp entirely so that instead of were as the table and desk lamp revile their function first and the sculptural is secondary I wanted to challenge my self to see if I could create the opposite. The sculpture recognized first and then the lamp second.

32


33


34


Group Members:

IV. ALLEGRO CON BRIO

Project Brief:

Allen Yoder, Xiaoyi Peng The IV. Allegro Con Brio is an exploration of music and digital fabrication. Much like the composition of piece of music, digital fabrication shares similar constructs as music. In a piece of music a composer construct the blueprints for musicians to follow in order to “make� the noted music come to life through the musicians instrument. Similarly digital fabrication relies on a specific set of direction to bring a design to fruition. The IV. Allegro Con Brio model is a manifestation of music and digital fabrication similarities. We started by selecting the IV. Allegro Con Brio by Beethoven. Xiaoyi and I recorded a short segment of the the piece using Voice Memos, an iphone app. Using a series of screen shots we were then able to create the image at the base of the page. We then used rhino to create a digital model from a image field map. Once the model was created we then exported the file to be printed off on a CNC router. The finished product ended up being a small instillation that begins to revile the rhythm movement of the IV. Allegro Con Brio in a physical manifestation.

model plan

front elevation right elevation

voice memos collage

35


36


Group Members:

URBAN CONDITION

Project Brief:

Individual As part of my initial exploration for the Nordstrom Tower, I implemented a study of the existing urban condition. I broke the city down into a mass field of points, creating a graphical representation of the city as a swarm. Similar to a flock of aukelt exhibiting swarm behavior prior to roosting, the city as a series of points becomes a very natural thing. In the case of the aukelt looking to roost each bird is affecting and is all so effected by the closes birds around it, creating a complex, efficient decision making community. I viewed the city of Seattle the same way, a series of individual structures and communities that directly effect the nature of the buildings closest to them which in turn affects the complexity of the Seattle cityscape. A model was created to represent the relationship of the individual components of the city. The digital model was created using rhino, the physical model was a series of passes of the CNC router. swarm

37 3ds max render downtown Seattle


38


Group Members:

COMPUTATIONAL MANIPULATION

Project Brief:

Allen Yoder, Alex Jaskowiak Contemporary architecture has nearly fully adopted computer conceptualize and produce. Considering this fact and our shared interest of computational design made the initial concept easy: computational manipulated geometries. Since our knowledge of coding languages of Python, C#, and C++ is limited, we used the popular Rhinoceros 3D plug-in “Grasshopper” - a generative algorithm program that uses a graphic interface to mediate between the design and raw code. By using this program, we wanted to exercise the simple function of mapping a non-uniform surface with a grid and then creating an “object tessellation” from this grid. To those who are well versed in the coding atmosphere of architecture, this assignment may sound elementary, but for us it was an opportunity to familiarize ourselves with the interface and difficulties of realizing an algorithmic logic. In addition to creating the complex geometries, we intended on using the computational process to output a set of shop drawings that we could use for manufacturing the model out of any number of desired materials, in our case we intended on using colored mat-board. The architectural utility is more in our process and exploration rather than the resulting object.

grasshopper script

model iterations

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

39


final model

process model A

process model B

process model C

40



Allen Yoder 2014 Architecture Portfolio