Βιβλίο Συλλέκτης Στιγμών - Γιάννης Πολίτης

Page 1

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΥΛΛΈΚΤΗΣ

ΣΤΙΓΜΏΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

1


ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΙΓΜΩΝ

2


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΥΛΛΈΚΤΗΣ

ΣΤΙΓΜΏΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

3


ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΙΓΜΩΝ

«Συλλέκτης Στιγμών» Συλλέκτης Στιγμών © Γιάννης Πολίτης, 2016 Email: info@yiannispolitis.com ISBN 978-9963-2159-2-8 Πρώτη Έκδοση: Σεπτέμβριος 2016 Επανεκδόσεις: Σεπτέμβριος 2017, Μάρτιος 2018, Αύγουστος 2019, Νοέμβριος 2020 Σχεδιασμός & Επιμέλεια Έκδοσης: Εκδόσεις Workshop Επιμέλεια Κειμένων: Κωνσταντίνα Ιωαννίδου Διόρθωση Κειμένων: Χρυστάλα Νεοφύτου Φωτογραφίες: Άντρια Αϊπαυλίτη, Νικολέττα Γεωργίου, Άντρεα Ροτσάκη Εκτύπωση: Dotline, Αθήνα Σπύρου Κυπριανού 6, 4001 Λεμεσός, Κύπρος Τ.: 7000 8707 | info@workshopcy.com www.workshopcy.com 4


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

5


ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΙΓΜΩΝ

6


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Περιεχόμενα Λίγα λόγια για το βιβλίο

9

Λίγα λόγια από το συγγραφέα

10

Εισαγωγή

13

Κύματα Αγάπης

15

Κύματα Θλίψης

55

Κύματα Ζωής

99

Ευχαριστίες

152

Βιογραφικό συγγραφέα

157

7


ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΙΓΜΩΝ

8


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Λίγα λόγια για το βιβλίο Συλλέκτη στιγμών. Έτσι ακριβώς θα με χαρακτήριζα. Ένα άτομο που συλλέγει στιγμές. Όχι απαραίτητα δικές μου, αλλά και του περίγυρού μου. Στιγμές που μένουν για πάντα στο μπαούλο της ψυχής μου. Στιγμές που με κάποιο μαγικό τρόπο κατάφερα να κάνω δικές μου. Αυτές που χάραξαν το δικό τους σημάδι μέσα μου. Που αποθηκεύτηκαν για να θυμίζουν και να δίνουν δύναμη στην επόμενη μέρα μου. Με τα σωστά και τα λάθη που επέφεραν. Γιατί θεωρώ πως οι στιγμές διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας. Τα θέλω μας. Ο κινητήριος μοχλός των μελλοντικών επιλογών μας. Στόχος του βιβλίου δεν είναι να διαβαστεί μια φορά και να μπει στο ράφι. Είναι τροφή για την ψυχή του κάθε ανθρώπου, όταν αντιμετωπίζει εμπόδια που εμφανίζονται στο έργο της ζωής του. Ένα βιβλίο που θα εκφράζει σημαντικές στιγμές και μέσα απ' την ανάγνωση θα δίνει παλμό στις χορδές της ψυχής. Συνεπώς, είναι ένα βιβλίο το οποίο θα συντροφεύει τον αναγνώστη για πάντα. Βοηθώντας τον ν’ αντιμετωπίσει οτιδήποτε εμφανιστεί στο δρόμο του. 9


ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΙΓΜΩΝ

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Για να πω την αλήθεια, όταν στο δεύτερο έτος των σπουδών μου ξεκίνησα αυθόρμητα να γράφω εκείνα τα μικρά κείμενα, καθαρά γι’ αυτοβελτίωση, δεν περίμενα ποτέ πως θα πάρουν τη μορφή που έχουν σήμερα. Άρχισα πολύ απρόσμενα, χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος. Ξεκίνησα όμως, να τα μοιράζομαι, αρχικά με φίλους και μετά να τα δημοσιεύω στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook. Προς έκπληξή μου βρήκα ανταπόκριση. Αυτά που έγραφα τα είχαν νιώσει κι άλλοι. Ο ρυθμός με τον οποίο εξελίχθηκε η πορεία του ταξιδιού, ήταν κάτι το οποίο δεν επιδίωξα συνειδητά. Δεν προσπαθούσα επιτηδευμένα να προβάλλω κάτι συγκεκριμένο, απλώς αναφερόμουν σε πράγματα καθημερινά, σε συναισθήματα που με κατέκλυζαν και σε σκέψεις που περνούσαν συνεχώς απ’ το μυαλό μου. Σημαντικός παράγοντας για όλο αυτό που συνέβηκε μετέπειτα ήταν σίγουρα η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η εποχή στην οποία έτυχε να μεγαλώνω έχει αυτό ως προτέρημα. Μπορούμε πιο εύκολα να μοιραστούμε τα πάντα. Ν’ ανταλλάξουμε ιδέες και να έρθουμε πιο κοντά με ανθρώπους που ίσως ποτέ να μη γνωρίζαμε. Την ίδια ώρα, όμως, ξαφνικά γίνεται και η αδυναμία μας. Εκεί που μια μερίδα ανθρώπων σε στηρίζει και συμμερίζεται αυτό που κάνεις, μια άλλη μερίδα σε επικρίνει και συνάμα σε κάνει να κομπιάσεις. Κι έτσι, ναι, σε κάποια φάση κόλλησα. Άρχισα να μην είμαι σίγουρος για όλο αυτό, κλείστηκα στον εαυτό μου και σταμάτησα να γράφω. Για να είμαι ειλικρινής, επηρεάστηκα απ’ την αρνητικότητα που υπάρχει εκεί έξω. Ό,τι καινούργιο αρχίζει, φέρνει μαζί του και αρνητικά και θετικά. Ένιωθα έναν κόμπο, όμως μέσα μου, ένιωθα κομμάτια μου να κρατιούνται από αλυσίδες και να προσπαθούν με κάποιον τρόπο να ξεγλιστρήσουν.

10


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Έτσι, έκανα τα λόγια μου πράξεις και μίλησα με τον εαυτό μου πραγματικά. Κάναμε διάφορους εποικοδομητικούς διαλόγους και καταλήξαμε στο συμπέρασμα να μην επηρεάζομαι από οτιδήποτε ασήμαντο και δεύτερο. Μια μικρή βαλβίδα μέσα μου πέτρωσε από μένα για το δικό μου καλό και πείσμωσα. Όλοι έχουμε χαρίσματα. Απλά κάποιοι τα εντοπίζουν γρήγορα, ενώ άλλοι χρειάζονται χρόνο να ψάξουν να τα βρουν. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Εγώ τελικά μ’ αγάπησα. Σίγουρα δε μου περνούσε απ’ το μυαλό πως κάποτε θα ερχόταν η στιγμή που θα έγραφα εισαγωγή σε βιβλίο. Το δικό μου βιβλίο. Και όμως έγινε κι αυτό. Προσπαθήστε να σας ανακαλύψετε, λοιπόν, και να τολμάτε. Χωρίς φόβους. Χωρίς δισταγμούς. Για εσάς ρε! Με αγάπη, Γιάννης Πολίτης

11


ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΙΓΜΩΝ

12


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Εισαγωγή Δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον. Δεν ξέρω καν αν το αξίζω. Οι πράξεις μου καθορίζουν τη συνέχεια, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Οι δικές μου επιλογές. Δε θα πω αν έπραξα σωστά ή όχι. Άλλωστε, δεν μπορώ να είμαι βέβαιος κιόλας. Το μόνο που ξέρω είναι ότι πήγαινα όπου αισθανόταν η καρδιά μου πως θα μπορούσε να βρει κομμάτια της. Αυτά που είναι σκορπισμένα και μάταια κανείς προσπαθεί να συναρμολογήσει. Δεν ξέρω καν αν τα άτομα που επέλεξα να εμπιστευτώ, με ωθήσουν στο να προσφέρω. Να δώσω ό,τι χάρισμα κι αν έχω. Να το εκφράσω. Να πλασάρω εκεί έξω τις ιδέες μου. Το μόνο που βλέπω είναι πως κάποιοι εκτίμησαν, έστω, το λίγο μου. Μα με το λίγο κανείς δε μεγαλούργησε. Χρειάζονται πάντα γερές βάσεις. Tέλος πάντων, αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι πως ποτέ δε θα γυρίσω πίσω να πω, πως τα όσα έκανα ήταν εμπειρίες για να μάθω. Θα πω απλά πως ήταν αποτυπώματα του εαυτού μου χαραγμένα. Σαν πινελιές σε έναν άδειο καμβά. Οι οποίες με βοήθησαν να δημιουργήσω ό,τι εγώ θεωρώ αξιόλογο. Ό,τι εγώ θεωρώ ανώμαλα εξαιρετικά ιδιοφυές. 13


ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΙΓΜΩΝ

14


ΚΎΜΑΤΑ ΑΓΆΠΗΣ

Kύματα Aγάπης

15


ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΙΓΜΩΝ

Και μια μέρα, εκεί που δεν το περίμενα, μου είπε πως θα μ’ αγαπούσε για πάντα. Η αλήθεια είναι πως η έλξη φαινόταν στα μάτια. Ξέρεις, είναι αυτή η λάμψη ενός ερωτευμένου ανθρώπου που αντανακλά το χρώμα της γαλήνης της ψυχής του. Μιας ψυχής που πέρασε φουρτούνες, όμως βρήκε μια ακτή να κατασταλάξει, έστω για λίγο. Στα βλέμματα του ατόμου που βρισκόταν ακριβώς απέναντι. Σε απόσταση αναπνοής. Φωνάζοντας λέξεις μεγάλες. Λέξεις που έμαθαν να ξεστομίζουν πολλοί, μα λίγοι νιώθουν πραγματικά. Γιατί, το ν’ αγαπάς δε συμβαίνει κεραυνοβόλα. Δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αγαπάς συνήθειες. Αγαπάς χαμόγελα. Αγαπάς οτιδήποτε βρίσκει τρόπο να περάσει τα χαρακώματα που έφτιαξες. Ό,τι αγγίζει τη σκέψη σου. Βλέπεις, ήθελα να το πιστέψω, μα φοβόμουν. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άκουσα εκεί έξω. Σχέσεις να διαλύονται σε δευτερόλεπτα. Λόγια ν’ ανατρέπουν τα πάντα. Όμως, για εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον, χαμογέλασα. Γιατί κατάλαβα τι αξίζει. Κι αν κάτι αξίζει σ’ αυτήν τη ζωή, είναι οι στιγμές. Έστω, για όσες συγχρονίζονται οι αγάπες. Έστω για λίγο. Με την ελπίδα να κρατήσει λίγο παραπάνω. Λίγο πιο πολύ. Λίγο, για πάντα.

Να μείνεις θέλω. Μόνο αυτό, μου φτάνει. Μείνε, για ν’ αντέξω. Να παίρνω δύναμη. Να ξέρω ότι είσαι εκεί. Στα όμορφα και στα άσχημα. Σε όλα θέλω. Μαζί.

16


ΚΎΜΑΤΑ ΑΓΆΠΗΣ

Είναι ωραίο να ξέρεις πως υπάρχουν κάποια άτομα που νοιάζονται πραγματικά για σένα κάποιες στιγμές, που ούτε εσύ ο ίδιος δε νοιάζεσαι για τον εαυτό σου.

Όταν σε χρειάζεται κάποιος που υποτίθεται αγαπάς και εκτιμάς, να είσαι εκεί. Κι αν βρίσκεσαι μακριά του, να βρεις τρόπο να δείξεις ότι είσαι πιο κοντά από ποτέ. Γιατί στην αγάπη δεν υπάρχει χώρος για δικαιολογίες. Το ‘χεις;

Να μάθεις ν’ αγαπάς εσένα πρώτα. Ασ’ τους άλλους. Οι άλλοι ας πάρουν σειρά.

Το μυστικό είναι να τους αφήνεις να σε ψάχνουν κι αυτοί κάπου κάπου. Να περιμένεις να τους λείψεις. Ν’ αρχίσουν να καταλαβαίνουν πως για να κρατήσει κάτι, χρειάζεται προσπάθεια κι απ’ τις δυο πλευρές. Μόνο έτσι θα καταλάβουν την αξία και την αγάπη σου.

17


ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΙΓΜΩΝ

Κι όμως, υπάρχουν στιγμές σαν κι αυτές που σε βρίσκω μπροστά μου σε κάθε αφηρημάδα μου. Κι αντιλαμβάνομαι πως είσαι εκεί. Τελικά δεν έφυγες. Λογικό. Ό,τι αγαπάς δε φεύγει. Γιατί η αγάπη έρχεται και μένει. Ό,τι κι αν συμβεί.

Να μάθεις ν’ ακούς. Να μη διακόπτεις. Ν’ αφουγκράζεσαι. Κι αν αυτά που ακούς σε ολοκληρώνουν, σου μεταδίδουν θετική αύρα, τότε σταμάτα. Μην προχωράς άλλο. Ό,τι είχες να βρεις, το βρήκες. Τώρα, απλά απόλαυσέ το!

Κι αν κάθε φόρα που σου έρχεται στο μυαλό κάτι και ένα πελώριο γέλιο σε περιτριγυρίζει, τότε αξίζει να το ζεις. Γιατί στην τελική, γι’ αυτές τις μικρές δόσεις χαράς ζούμε, που κάνουν τη ζωή μεγάλη.

18


ΚΎΜΑΤΑ ΑΓΆΠΗΣ

Κι όλο μου λες να φύγω. Στάσου λίγο. Να φύγω να πάω πού; Αφού όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε σένα. Βασικά, όλα οδηγούν σε σένα. Γιατί εγώ, είμαι μόνο εσύ. Γιατί εσύ, είσαι το καλύτερο εγώ μου.

Εγώ θέλω να προσέχεις για σένα. Για κανέναν άλλο.

Κι αν αναρωτιέσαι αν θα σ’ αγαπώ για πάντα, ένα θα σου πω. Θα σ’ αγαπώ για όσο μπορώ. Και πίστεψέ με, το δικό μου μπορώ, έχει διάρκεια μακροχρόνια.

19


ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΙΓΜΩΝ

Ν’ αγαπάς απεριόριστα. Κι όσοι δεν το αντέχουν, ας φύγουν. Αυτοί χάνουν. Όχι εσύ. Να το ξέρεις.

Τα άτομα που σπαταλούν ώρα από το χρόνο τους για να βοηθήσουν, να τα εκτιμάτε λίγο παραπάνω ρε.

Όταν φτάσεις στο σημείο ν’ αντιληφθείς ποιοι σε βοηθάνε πραγματικά να προοδεύσεις στη ζωή σου. Ποιοι σου μεταφέρουν θετική ενέργεια και χαρά. Ποιοι σε βοηθάνε ν’ αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες που προκύπτουν. Ποιοι λένε είμαι δίπλα σου και το εννοούν. Τότε, θα νιώσεις ολοκληρωμένος, αποβάλλοντας οτιδήποτε άλλο δεύτερο και ψεύτικο.

20


ΚΎΜΑΤΑ ΑΓΆΠΗΣ

Κι ας μου είναι δύσκολο να εκφράζομαι. Κι ας μη δείχνω αυτά που νιώθω σχεδόν ποτέ. Κι ας μένω σιωπηλός. Κι ας μιλάω λίγο. Κι ας με αποκαλούν αναίσθητο. Εγώ θα βρω τρόπους να σ’ το δείξω. Μη φοβάσαι. Θα υπάρξουν στιγμές. Μπορεί να σου φανούν λίγες, αλλά θα είναι αληθινές. Ίσως μερικά δευτερόλεπτα. Μια αγκαλιά. Ένα χάδι. Ένα χαμόγελο. Λίγες λέξεις όσο να βγαίνει νόημα. Ένα δάκρυ χαράς, γιατί υπάρχεις στη ζωή μου. Εγώ θα βρω κάτι. Μην ανησυχείς. Απλά είναι που έμαθα ν’ αγαπώ σιωπηλά.

Κι είναι και κάποια άτομα που κάθε φορά που τα συναντάς, αντιλαμβάνεσαι το πόσο πολύ τα αγαπάς και τα νοιάζεσαι.

21


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.