Page 1

PORTFOLIO YODSAPORN PREESAGHA (AE) STUDENT IN ARCHITECTURE PROGRAM KING MONGKUT’S UNIVERSITY OF TECHNOLOGY THONBURI


Yodsaporn Presangha

Bkk, Thailand 10400 +668 3177 2411 yasa.p8@gmail.com

Education 2006-Nowadays King Mongkut’s University of Technology Thonburi in Architecture program (SoA+D) 2000-2005 Samsen Wittayalai School 1994-1999 Rujiseri Wittaya School

Studied project 2010 City Resort

(5 star hotel)

2009 CODE Building

(The center of design & Engineering)

National space museum 2008 Buddhist Art Library Art gallery 2007 Two storey house Creating space

35,000 sq.m. 6,500 sq.m. 6,000 sq.m. 2,500 sq.m. 1,200 sq.m. 200 sq.m. 25 sq.m.

Others 2009 CAHR: Migrant Construction Camp (R&D) Portable School 2008 Jadin l’ete coffee shop 2007 Design Build

Software Skills AutoCAD Sketchup Adobe Illustrator Adobe Photoshop Microsoft Office Word Microsoft Office Powerpoint


Design Project


Project 1

City Resort

(5star hotel)

Building surrounding

Site Building surrounding

canal

R o a d

The location of project is Silom Road, Bangkok. In front of site have the canel and have a building around the site. This project is city resort that kind of highrise building , 400 guest room included royal suite room, tennis court, swimming pool and 4 restaurant: Thai, Chinese,Japanese and Italian.

Rubik's cube is three-dimensional cube puzzles with smaller blocks attach to a spindle in the center. Various sections of the cube can be twisted around its axis to scramble the cube faces.

Therefore to city hotel design. Every guest rooms can see urban view with twisting of the building. Idea from the character of Rubik solving and combine with bangkok climate orientation.

CONCEPTUAL DESIGN

Typical Bangkok slab

Increasing daylight, decreasing view

optimizing daylight, view and tower massing condition

SITE ORIENTATION


Project 2

New CODE Building Responsible for Designing a CCC building: The Center of Design and Engineering, which we have and will continue to refer to as CODE. This center will be approximately 6500 sq.m. and will include classrooms, an auditorium, cafeteria, exhibition spaces and other architecture school amenities as well as studios that can be rented out to design firms. You must execute this design with the expectation that the form you create will be filled by another program in the future.

Locating on a prime real estate area – Sukhumvit Road between Ekamai and Thong Lo BTS station, responsible for two programs, situated within one architecture, on one site The site of the 11 story building next to the UNESCO building and National Space Museum, over two periods of time: now and the future.

“A Community that thrives on the essence of space on the ground in the sky and can still communicates and interacts with other members of the society.”

Empty form model 3

Empty form model 1

First st Floor Plan

Second Floor Plan

Third Floor Plan

Mazzanine Floor Plan

Fourth Floor Plan

CODE Bangkok

CODE

Elevation E East

Elevation North

Fifth Floor Plan

Empty form model 2


Project 3

National Space Museum As a part of the attempt to revitalize the existing museum, this studio proposes an expansion to the existing Science museum and a replacement of the desolated planetarium in a new building of ‘National Space Museum.’ The new addendum is going to house the new planetarium, permanent exhibition space, temporary exhibition space, an auditorium, a museum shop, together with other supporting facilities.

Locating on a prime real estate area – Sukhumvit Road between Ekamai and Thong Lo BTS station, the center is threaten by the possibility of becoming irrelevant, or to put it harshly, ‘extinct’. With its underwhelming exhibitions and plunging visitors, the National Science Center for Education is facing an ‘adapt or die’ scenario.

Concept : Center of beginning the universe. Strating point to new things as much.

up

up

LIBRARY OUTDOOR

WORKSHOP

up

LIBRARY

PLANERTRIUM

AUDITORIUM

SOLAR SYSTEM

A

up

DW

up

M&E

LOADING

M&E

up

up

B STORAGE

STORAGE

POND

The Nebular hypothesis

C

D

A. solar nebula B. contraction into rotating disk C. Cooling causing condensing into tiny (dust sized) solid particles D. Collisions between these form larger bodies E. These accrete to form planets

E Jupiter

The solar system is made up of terrestrial planets, jovian planets. As well, there is the Asteroid belt and the Kuiper belt. The terrestrial planets are the four planets closest to the sun: Mercury, Venus, Earth, and Mars. The jovian planets are the four that are further away from Earth – Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune.

Mars Sun

Earth

2nd Floor Plan

1st Floor Plan

PERMANANT EXHIBITION


Project 4

Buddhist Art Library SITE PLAN

Natural Light

CHO-PHAYA RIVER

MAHARAR ROAD

MAHARAJ A AJ PIER

Entrance

SITE

FINAL MODEL

ELEVATION A

N

Direct Light Natural Wind

This project design for student year 3 at Silapakorn University in faculty of Thai Architecture. And make the center of knowledge in “Buddhist Art Library” I think that important foe student when they want to increse the information to get Thesis.

CONCEPT

ELEVATION B

SIMPLY IN COMPLEXITY SIMPLY IS A WAY THAT IS EASY TO UNDERSTAND SUCH AS TO LOOK CHARACTOR OF BUDDHISM IS EASY TO MAINTAIN LIFT BUT, IN DEEP TO PERFORM UNTIL GO TO SUCCESS IS COMPLXITY P ELEVATION C

FIRST FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

COME TO DESIGN USE SQUAR IS THE FORM IN EXTERIOR EXPRESS TO SIMPLY NOT CONFUSE. INTERIOR HAVE TWO LINE MAIN WAY FROM CIRCULATION FROM THE ENTRANCE TO PIER. AND HAVE MANYY LINE TO LOOK CONFUSE THAT EXPRESS THE COMPLEXITY.

SECOND FLOOR PLAN

ELEVATION D

SECOUND FLOOR PLAN

ZONING

SECTION B

CARPARK READING AREA STACK, OFFICE

ce

ran

Ent

MAHARA MAHARAJ H A PIER

COFFEE SHOP

LOBBY

tra

nc e

GARDEN

En

SECTION A

N STUDY MODEL


Group Project


Project 5

Art gallery

FINAL MODEL

COMPONENTS EAMES HOUSE

FIRST FLOOR PLAN PREFABRICATED STEEL SECTIONS ALLOWED THE MAIN FRAME OF THE HOUSE TO BE ERECTED IN A SINGLE DAY

STUDY MODEL

THE CORRUGATED METAL DECKING GENERALLY CONSIDERED TO BE A CHEAP COMMERCIAL MATERIAL, FORMS AN EXPOSED SOFFIT ON THE WEST ELEVATION OF THE HOUSE, CONVEYING A SENSE OF ELEGANCE.

THE REPETITION OF THE STANDARD SASH, THE CHANGE OF GLAZING FROM TRANSPARENT TO TRANSLUCENT ALL ADD TO THE ARCHITEECTURAL RELATIONSHIP OF HOUSE TO NATURE.

SECTION A

CURTAINS ON THE END WALL OF THE LIVING SPACE ALSO REDUCE HEAT GAIN.

SECTION B

SECOND FLOOR PLAN

THE SOLID PANELS WHICH ARE PAINTED IN VARIOUS PRIMARY COLOURS THAT CORRESPOND TO THE CHARACTER OF THE FUNCTIONS TAKING PLACE BEHIND THEM, LIKE REAR PROJECTION MOVIE.

ELEVATION A

ELEVATION B

ELEVATION C

ELEVATION D


Project 6

Creating Space

CONCEPT :

PLANE & VOLUME

To use plane and volume to design a space to suit the condition of the selected site. The primary element of the concept is the large in door space which is being left quite unused. Therefore I prefer to create space for activities that divides into 3 zones.


Group Project 1

Migrant Construction Camps

(R&D)

Group project of research and development about Migrant construction camps that near KMUTT in 2009. And report to Centre for Architecture and Human Rights. (CHAR)


Group Project 2

CONSTRUCTION PROCESS

Portable school The 4th/5th year architecture studio began in june 2008 and end in octerber with the presentation of schematic design from each of the 12 student including a volunteer international student from the development &Emergency practice MA programme for design which would meet the expressed and observed needs. The end result of the studio was a community-approved set of schematic drawing for the multi-purpose centre At first construction install in BKT campus before move it into the Samut Prakan site. Which started with double bamboo in each column so the foundation problem is not strong enough.

Visit the site to analyze the information.

KMUTT students reviewed alternative models of the school with children and adults in the camp. Based on their comments and drawings, changes were incorporated.

Let’s build. The first experimental building for practice the worker who came from the camp surrounding.

Gallery

Fish pond

FLOOR PLAN

This day has been put the column already. Then putting the beam and joint on first floor.

A survey was taken in the camp in order to understand current issues and needs. Ideas were shared with both adults and children residents and, in one session, the children drew their dream school. Of course with all of these ideas and information, interpretation was also important. What do we do with this information? How do we interpret it? How does it translate into a programme?

Why bamboo? : easy to looking for : inexpensice : can be install without high technology : comfortable and lifestyle : That mean the worker can understand the material and installation and ready to install within 12 week.

PROGRAMME Daycare (children under 3) minimum area requirement: 64 sqm Furniture Requirement - black boad - storage space - tables - fans - beddings - lights Pre-School (children between 3-7) minimum area requirement: 73.6 sqm Furniture Requirement - black boad - storage space - tables - fans - beddings - lights Toilets minimum area requirement: 2 sqm Furniture Requirement - floor toilet - sinks - taps for water - lights Kitchen minimum area requirement: 16 sqm Furniture Requirement - refrigerator - propain gas - cooker - tap for water - light

Worker providing the roof structure.

The exterior walls are 1.2w by 2.4h bamboo panels. There are three basic types door panels, window panels and solid panels. All are interchangeable and fit between a top and bottom rail around the exterior of the building.

First-Aid Clinic minimum area requirement: 16 sqm Furniture Requirement - exam bed - table - chairs - storage Energy Resource Requirement - photovoltaic panel - charge controller - inverter - battery


Group Project 3

Jadin l’ete coffee shop Shop house renovation is group project in Environment and Technology subject to learn lighting design. In first floor is coffee and bakery cafe then internet zone in second floor and next to third-fourth floor is living zone for shop owner.

Jardin l'été coffee and bakery cafe’ for make fresh again

FLOOR PLAN

PERSPECTIVE

SECTION

ELEVATION


Group Project 4

Design Build

This project is continuing from creating space project. The metal interior framing is able to be disconnected from one another, and separated into three different parts in order to provide for easier transportation of the construction. C-line were added on to the frame to create the conceptual size desired. The wood surfaced floors and seats are removable, also for convenience of transportation. The finished outcome is covered with viva boards.

FINAL MODEL

CONSTRUCTION MODEL


THANK YOU Yodsaporn Presangha +668 3177 2411 yasa.p8@gmail.com

Design Portfolio  

Architecture

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you