Page 1

PONDTECHNICS

PONDTECHNICS PROFESSIONAL WATER GARDEN SOLUTIONS

Ik kies voor een siervijver


INTRO Het spiegelende wateroppervlak en de mooie planten van een siervijver brengen een aangename sfeer in de tuin. Aan een goed aangelegde siervijver is bovendien minder onderhoud dan aan dezelfde oppervlakte siertuin. Het aanleggen van een siervijver kan eenvoudig met professionele en betrouwbare materialen van Pond Technics. Deze garanderen u bovendien mooi helder vijverwater! Al de voorgestelde producten zijn van hoge kwaliteit zodat u lang en zorgeloos van uw waterpartij kan genieten! Surf naar www.pondtechnics.com voor bijkomende informatie over deze producten & stap-voor-stap instructievideo’s.

>

Ik kies voor een siervijver

Checklist • Ecolat® • Ecopic® p aaltjes 01_Siervijvers • Bescherm vlies02_Koivijvers • Firestone Pon 03_Zwemvijvers Gard TM EPD • Pond Tech d04_Kleine M vijverfoli nics skimme waterelementen e rfi lt • Pond Tech er Sindustrie 100 05_Wateropslag nics w atervalfilter • Soepele p WF100 vc vijverslan g • Messner Eco-X of Ec o-Tec vijverp omp


01

Plaats en model bepalen Alles begint met het kiezen van een mooi ogend model voor de siervijver van uw dromen. Neem een blanco vel papier en teken hierop het tuingedeelte waar de waterpartij zal komen. Teken op een ander vel papier de mogelijke vijvervormen op dezelfde schaal en knip ze uit. Deze vormen kunnen naar willekeur op het plan gelegd worden tot u het gewenste resultaat bereikt. Vervolgens zet u de gekozen vorm uit in de tuin. Dit kan met een tuinslang of een koord. Rechthoek, cirkel en ovaal zijn eenvoudige basisvormen waar u ook veel andere mooie modellen mee kan realiseren. Voor ronde vormen komt u met twee stokjes en een koord als passer al heel ver.

02

Vijver uitgraven Een siervijver moet voldoende diep zijn, met zones van 80 à 100 cm diep. De diepere zones zijn nodig om het vijverleven door de winter te helpen. Diepte is ook nuttig in de zomer. Ondiepe vijvers warmen overdag te snel op en koelen ‘s nachts te vlug af, wat ongunstig is voor het evenwicht.

U kunt de wand schuin laten afhellen; zo verkrijgt u een vijver met veel watervolume voor de vissen. Anderzijds kunt u ook kiezen voor een vijver met twee of drie horizontale niveaus. Deze zijn gemakkelijk toegankelijk en daarom aangeraden voor plantenvijvers. Construeer een trap van minimum 30 cm breed en 25 cm diep voor de oeverplanten, een zone van 50 cm diep voor de waterlelies en een diepwaterzone van 80 cm. Deze laatste beslaat best minstens 20 à 30 % van het totale oppervlak.


03

Vijverrand waterpas maken met Ecolat速 Een keurig afgewerkte vijverrand is mooi waterpas en toont zo weinig mogelijk folie. Dit kan u perfect realiseren met Ecolatten. Deze zijn gefabriceerd uit gerecycleerd kunststof, rotbestendig en bijzonder duurzaam. Ze zijn bovendien erg buigzaam en dus ideaal voor glooiende vormen. Ecolatten worden bevestigd d.m.v. Ecopic paaltjes met een H-profiel. Deze zijn eenvoudig in de grond te slaan en garanderen een hoge stabiliteit. De Ecopic paaltjes zijn onderaan voorzien van een puntvorm en worden om de 50 cm verticaal in de grond geheid. Op deze paaltjes worden horizontaal de Ecolatten bevestigd, langs de binnenkant van de vijver. De Ecolatten moeten 5 cm boven de Ecopic paaltjes uitsteken en perfect horizontaal liggen. Ze worden met roestvrij stalen schroeven (twee per paaltje) langs de binnenkant van de paaltjes bevestigd.

04

Beschermvlies leggen

Ecolat速 is verkrijgbaar op rollen van 25 m of als rechte latten van 2 m, in hoogtes van 14 cm of 19 cm. Ecopic速 paaltjes zijn verkrijgbaar in hoogtes van 42 cm, 62 cm of 76 cm.

Ter bescherming van de vijverfolie tegen wrijving en scherpe voorwerpen in de ondergrond is een degelijk beschermvlies noodzakelijk. U legt dit best over de volledige oppervlakte van de bodem en wanden en over de boord van Ecolatten.


De hoogwaardige Firestone Pond GardTM EPDM vijverfolie garandeert een perfecte waterdichting. De vele voordelen maken van Firestone PondGard™ de uitverkoren vijverfolie van zowel hobbyisten als professionele tuinaannemers:

05

Vijverfolie plaatsen Om de lengte van uw vijverfolie te bepalen, gebruikt u de volgende formule: vijverlengte + 2x de diepte + 2x 40 cm reserve voor de randbevestiging. Voor de breedte doet u dit op dezelfde manier: vijverbreedte + 2x de diepte + 2x 40 cm. Dit geeft een goede indicatie, maar bij twijfel is het aangeraden alle niveaus van de vijver te volgen met een koord. Zorg ervoor dat de koord elke onregelmatigheid volgt en in elk hoekje komt. Voorzie een reserve van 40 cm langs beide kanten voor de randbevestiging. Meet op het breedste en diepste punt. Wanneer u vervolgens de koord meet, weet u exact hoeveel folie u nodig heeft. Leg de folie in de put en laat hem de bodem en wanden volgen. Leg de vouwen zo verticaal mogelijk. Horizontale vouwen kan u uit de folie trekken en schuine vouwen kan u meer verticaal leggen. Deze zijn nog nauwelijks zichtbaar eens de vijver gevuld is.

• Uitzonderlijke kwaliteit met zeer lange levensduur (meer dan 20 jaar) • Bestendig tegen koude temperaturen en UV stralen • Uiterst elastisch en soepel • Speciaal gefabriceerd voor vijvertoepassingen (100% vis- en plantvriendelijk)


06

Pond Technics skimmerfilter S100 installeren Graaf de skimmerfilter in en leg hierbij de skimmermond gelijk met de vijverwand en de bovenzijde van de Ecolat. Zorg bovendien dat de skimmerfilter perfect horizontaal staat. Vervolgens drukt u de folie tegen de skimmermond. Duid de te maken opening aan op de folie, snij ze uit en bevestig dan de skimmerklep in de skimmermond. Werk vervolgens af met de rubberdichting en U-vormige flens. Snij ten slotte de overtollige folie aan de binnenzijde van de skimmermond weg en controleer de vrije werking van de skimmerklep. Voor een mooie afwerking kunt u een deksteen plaatsen over de skimmerbuis. De filterbox kan weggewerkt worden d.m.v. wat beplanting. Het deksel van de skimmerfilter moet echter toegankelijk blijven voor onderhoud.

Een skimmerfilter is het enige systeem dat vervuiling van de vijver echt vermijdt. Hiermee kan tot 85% van het oppervlaktevuil verwijderd worden vooraleer het naar de bodem zinkt en gaat ontbinden. De Pond Technics skimmerfilter gaat tegelijk skimmen (oppervlaktevuil verwijderen), mechanisch filteren en biologisch zuiveren (de Matala filtermat vangt het vuil en zet afvalstoffen om tot bouwstoffen d.m.v. nuttige bacteriĂŤn). Deze skimmerfilter biedt bovendien plaats voor de vijverpomp, die zich bijgevolg buiten de vijver bevindt. Een pluspunt in onderhoud! Wanneer u geen skimmerfilter voorziet, plaatst u de vijverpomp rechtstreeks in de vijver.


07

Pond Technics watervalfilter WF100 installeren

Kies een gemakkelijk toegankelijke plaats voor de watervalfilter en plaats hem perfect horizontaal. Deze kan eventueel gedeeltelijk ingegraven worden. De filterbox kan weggewerkt worden door er bijvoorbeeld een haagje voor te planten.

De WF100 is een efficiĂŤnte kamerfilter voor vijvers tot maximum 13.000 liter met weinig vissen en veel planten. Voor grotere vijvers kunt u opteren voor een Delta meerkamerfilter. De Matala filtermatten filteren van grof naar fijn. Ze werken mechanisch (vangen vuil) en biologisch (drager voor nuttige bacteriĂŤn). Het mineraal Clinopti PlusÂŽ zet de filtering voort. Dit filtermineraal is zeer poreus, heeft een heel groot contactoppervlak en adsorbeert schadelijke deeltjes zoals ammonium en zware metalen. De openingen in het filterdeksel garanderen de nodige beluchting, belangrijk voor de groei van micro-organismen. De WF100 filter wordt standaard geleverd met een waterval- en buisuitloop.


08

Skimmerfilter en watervalfilter verbinden & pomp plaatsen

Verbind de uitgang van de skimmerfilter met de ingang van de watervalfilter a.h.v. een soepele pvc vijverslang. Graaf hiervoor een 50 cm diepe sleuf die als bescherming dient tegen de vorst. Plaats vervolgens de vijverpomp in de skimmerfilter en verbind de slangen via het speciale koppelstuk. De skimmerfilterbox camoufleert en beschermt de vijverpomp. Het vuilopvangnet en de Matala filtermat beschermen de pomp bovendien tegen vervuiling. Dat betekent dat ze minder vaak moet onderhouden worden. Wanneer u geen skimmerfilter voorziet, dient u de vijverpomp rechtstreeks in de vijver te plaatsen. Dit gebeurt best horizontaal, enkele decimeters hoger dan het diepste punt op bijvoorbeeld een vlakke steen. Een goede keuze voor een siervijver is de energiezuinige Messner Eco-X of Eco-Tec vijverpomp. Deze is ook bijzonder onderhoudsvriendelijk doordat ze volledig kan gedemonteerd worden.


09

Vijver vullen

Verzwaar de folie die buiten de vijverrand ligt met stenen, balken of andere gewichten om te vermijden dat de folie naar beneden glijdt of door de wind wordt verplaatst. Meestal wordt een nieuwe vijver gevuld met kraantjeswater. Pas nadat de vijver volledig gevuld is, kunt u de overtollige folie afknippen. Laat rondom ongeveer 30 Ă 40 cm folie over voor de verankering. Vervolgens kunt u starten met de definitieve randafwerking. Dit kan door aarde op de folie te leggen langs de buitenzijde. Verdere aankleding gebeurt met stenen en planten.

10

Vijver beplanten

Bij een siervijver horen mooie waterplanten. Als u deze in vijvermandjes plaatst, kunt u ze later heel makkelijk onderhouden of verplaatsen. Voor de vulling van plantenmandjes raden we u Clinopti PlusÂŽ mineraal aan. Door zijn groot inwendig oppervlak en unieke werking doet dit mineraal meer dan andere substraten. Clinopti Plus is een natuurlijk poreus gesteente dat fosfaten, stikstof en ammoniummoleculen absorbeert als deze in overmaat aanwezig zijn in het water. Deze moleculen zijn echter van groot belang voor het vijverevenwicht en worden opnieuw vrijgegeven op het moment dat dit nodig is. U bekomt bijgevolg een veel stabieler vijvermilieu, met veel minder schommelingen en algenproblemen.

11

Systeem in werking zetten

Rest u enkel nog de pomp aan te sluiten op een installatie met aardlekschakelaar (30mA) en contactdoos met randaarde. De pomp en de filters treden in werking en u kan genieten van een prachtig resultaat!


P O N D T E C H N I C S .com

PONDTECHNICS

Pond Technics - Nikelaan 35 - 2430 Laakdal - Tel: +32(0)13 61 88 70 - Fax: +32(0)13 61 88 71 E-mail: info@pondtechnics.com

/FOLDER_200x200_5SEPT_NLlr20111123105318  

PONDTECHNICS PROFESSIONAL WATER GARDEN SOLUTIONS Checklist • Ecolat ® • Ecopic ® paaltjes • Beschermvlies • Firestone Pond Gard TM EPDM vijv...