ΚΟΘ-ΚΟΑ_Η μουσική εξημερώνει

Page 1

2015−2016

Η μουσική «εξημερώνει»

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Μέγας δωρητής


Η κλασική μουσική δεν είναι άγριο ζώο. Φτάνει βέβαια να τη γνωρίσεις και να θελήσεις να «παίξεις» μαζί της! Δεν είναι τυχαία η έκφραση «παίζω μουσική» αφού αυτή προϋποθέτει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη χαρά και την αίσθηση ελευθερίας που χαρίζει και το παιχνίδι, αλλά που, επίσης, έχει κανόνες και όρους όπως αυτό. Χάρη στην πολύτιμη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μπορούμε να σας γνωρίσουμε το δικό μας, συναρπαστικό «παιχνίδι» μ’ αυτό το χαριτωμένο βιβλιαράκι που σκαρφίστηκε ο αγαπημένος μας, ταλαντούχος σκιτσογράφος, Σπύρος Δερβενιώτης.

Σ’ αυτό, σας συστήνουμε ένα-ένα τα μουσικά όργανα της συμφωνικής ορχήστρας, αποκαλύπτοντας (καλλιτεχνική αδείᾳ!) τις ομοιότητές τους με διάσημους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου. Άλλωστε, η κλασική μουσική θυμίζει μυστηριώδες σαφάρι στη μαγικά ανεξάντλητη «ζούγκλα» της Τέχνης. Ελάτε όλοι μαζί μας, εμείς θα σας ανοίγουμε το δρόμο!! Οι ιχνηλάτες σας, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης


Σα σκιουράκι κλέβει εντυπώσεις, βιολί δε λείπει στις ενορχηστρώσεις

Είναι πανέξυπνη, τα πιάνει όλα, με αλεπού μοιάζει η βιόλα


Πάμε σαφάρι; Να βάλω καπέλο; Μπα, κάποιος παίζει το βιολοντσέλο

Δεν είμαι αρκούδα! Μη σας τρομάζω, είμαι απλούστατα το κοντραμπάσο


Κοίτα το φλάουτο. Θυμίζει κάτι; (χωρίς λεμόνι, ξύδι κι αλάτι...)

Με τα πνευστά πάει πακέτο, μοιάζει με πάπια το κλαρινέτο


Τι φίνο φίδι! Όχι μοιραίο. Είναι το όμποε, το θαρραλέο

Μια κόμπρα βλέπεις; Άντε καλέ! Σ’ έχει μαγέψει το κόρ ανγκλέ!


Μην το σκοτώσεις! Φύσα με τρόπο. Δεν θα τσιμπήσει, είναι φαγκότο

Σώμα λεπτό, κουνούπι μοιάζω. Είμαι η τρομπέτα. Τι ήχο βγάζω!


Κι άλλο ερπετό, μα δε δαγκώνει. Δεν είναι βόας, είναι τρομπόνι

Δεν είναι άγριο, άφοβα ακούμπα. Να σας συστήσω: το λένε τούμπα


Χτύπα τα τύμπανα και ας θυμώσουν. Είναι καθήκον τους ρυθμό να δώσουν

Είναι μεγάλη και υπερέχει. Είναι η γκραν-κάσα, βάρα, αντέχει!


Μοιάζουν με όστρακα της παραλίας, μα είναι τα ”πιάτα” της συναυλίας

Να το ξυλόφωνο, με σώμα “φέτες”. Δε θέλει κόπο, θέλει μπαγκέτες


Μοιάζω με φάλαινα; Βρε, άντε από κει! Είμαι η άρπα, η μαγική!

Κι αυτό το θηρίο, το τόσο αγέρωχο; Είναι το πιάνο, με ήχο υπέροχο


Σαν πιγκουίνος Ανταρκτικής. είμαι ο μαέστρος της Κρατικής!

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και έκτοτε πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Η πρώτη συναυλία της ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1943. Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσφέρει στους Έλληνες την δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής. Έχει σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα πραγματοποιώντας πάνω από πενήντα συναυλίες ετησίως. Εκτός από την Αθήνα, εμφανίζεται τακτικά σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, καθώς και σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ του εξωτερικού. Εξέχοντες αρχιμουσικοί, ανάμεσά τους οι Ρίχαρντ Στράους, Βάινγκαρτνερ, Κνάπερτσμπους, Βάλτερ, Μητρόπουλος, Γιόχουμ, Μαρκέβιτς, Μάαζελ, Τεμιρκάνοφ, Πλασόν και κορυφαίοι σολίστ, όπως ενδεικτικά οι Ρούμπινσταϊν, Κεμπφ, Κορτώ, Κράισλερ, Τιμπώ, Καζάλς, Ροστροπόβιτς, Μπρέντελ, Μπάρενμποϊμ και Άργκεριχ έχουν συμπράξει με την Ορχήστρα κατά την πολύχρονη ιστορία της. Διευθυντές της Ορχήστρας έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν οι Φιλοκτήτης Οικονομίδης, Θεόδωρος Βαβαγιάννης, Ανδρέας Παρίδης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Συμεωνίδης, Άρης Γαρουφαλής, Βύρων Φιδετζής και Βασίλης Χριστόπουλος. Από τον Μάιο του 2014 Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι ο Στέφανος Τσιαλής.


ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας. Το ρεπερτόριο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της ξεκινά από τη μουσική μπαρόκ και φθάνει μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα. Ιδρύθηκε το 1959 από τον Έλληνα μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη και κρατικοποιήθηκε το 1966. Πολλοί και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες ανέλαβαν τη διευθυντική «σκυτάλη» της. Σήμερα ο αριθμός των μελών της ορχήστρας ανέρχεται σε περίπου εκατόν δέκα μουσικούς, με διευθυντή τον αρχιμουσικό Γεώργιο Βράνο. Πέρα από τις τακτικές συμφωνικές της συναυλίες, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, πραγματοποιώντας τακτικά παραστάσεις όπερας, μπαλέτου, συνοδεία βωβού κινηματογράφου κλπ. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του μελλοντικού φιλόμουσου κοινού εντάσσεται η έντονη δραστηριότητά της με εκπαιδευτικές συναυλίες. Ένας από τους βασικούς στόχους της ορχήστρας είναι η προβολή της ελληνικής μουσικής παρακαταθήκης με την παρουσίαση πολλών πρώτων εκτελέσεων πανελληνίως και παγκοσμίως. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προώθηση νέων καλλιτεχνών, πολλοί από τους οποίους σήμερα είναι καταξιωμένοι στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή. Ηχογραφεί με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η NAXOS, η BIS και η ΕΜΙ. Στον κατάλογο των Eλλήνων και ξένων αρχιμουσικών και σολίστ που έχουν συμπράξει με την Κ.Ο.Θ. συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός διάσημων προσωπικοτήτων.

ΕΚΔΟΣΗ

Πέρα από τη συχνή και συστηματική παρουσία της σε πόλεις ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, περιοδεύει σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Η διεθνής της παρουσία περιλαμβάνει σημαντικές παρουσίες τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Εικονογράφηση Σπύρος Δερβενιώτης

Υπεύθυνη Έκδοσης Αλίκη Φιδετζή

Εκτύπωση ΚΕΘΕΑ Σχήμα & Χρώμα Μονάδα Γραφικών Τεχνών


www.koa.gr www.tsso.gr


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.