Handleiding 2015

Page 1

Basis handleiding


Inhoud 3– Types en kwaliteiten 4– Blootstelling en onderconstructie 5– Lat afstanden en spijkers 6– Aanbrengen shingles 7– Shakes en nokshingles 8– Praktijktips 9– Route en detail handleidingen

Deze handleiding is eigendom van dakdekkersbedrijf den Ouden. Zonder Schriftelijke toestemming mag deze inhoud (of de len hiervan) niet afgedrukt, gekopieerd of op andere wijze Vermenigvuldigd worden. Tevens is het op enige wijze aanpassen van deze handleiding zonder toestemming niet toegestaan. Aan deze handleiding kunnen geen rechten worden ontleend.

Red cedar dak 2


Inleiding Red Cedar dakshingles en shakes hebben een rijke historie in Canada en Noord Amerika. Ook in Europa zijn houten dakshingles al eeuwen gebruikt van bijvoorbeeld kastanje of eikenhout. De houten dakbedekking heeft zichzelf al ruimschoots bewezen als duurzame dakbedekking. In deze handleiding vindt u de basis principes voor het aanbrengen van een simpel houten dak uitgevoerd met red cedar . Voor andere houtsoorten gelden vaak andere manieren van aanbrengen.

Shingles en shakes No1 Blue label shingle Topkwaliteit shingles te gebruiken waar een hoge kwaliteit en uitstraling gewenst is. 

100% kernhout

100% schoon van knoesten

100% rechte nerf

Wilt u meer informatie of zoekt u specifieke details neemt u dan contact met ons op zodat wij u verder kunnen helpen.

No2 red label shingle

Types en kwaliteiten Er is een grote verscheidenheid in red cedar shingles en shakes. Om het overzichtelijk te houden worden hiernaast enkele van de meest gebruikte producten beschreven. Meer producten kunt u vinden in onze prijslijst.

Te gebruiken waar een normale kwaliteit gewenst is. 

Kleine oneffenheden zoals knoesten boven de 28 cm.

Kromme nerf toegestaan

Een klein percentage spint aanwezig.

Red cedar dakproducten zijn hoofdzakelijk te verdelen in twee soorten: 1.

2.

Red cedar shingles. Dit zijn tweezijdig taps gezaagde plankjes. Aan de onderzijde zijn deze ongeveer 12mm dik, tot boven taps toelopend naar 2 mm. Red cedar shakes. Dit zijn plankjes welke van een blok worden gekliefd . Na het klieven worden de shakes nog schuin doorgezaagd zodat ze ook van beneden naar boven taps toe lopen. Dikte van de onderzijde is ongeveer 15mm taps toelopend naar 2mm.

Doordat de shingles gezaagd zijn hebben ze een vrij strak uiterlijk en geven het dak een mooie en nette uitstraling Shakes hebben een gekloven zichtzijde waardoor het dak een ruwe en rustieke uitstraling krijgt. Doordat de nerf van het hout veel minder beschadigd wordt dan bij zagen, zijn de shakes in principe beter van kwaliteit.

No3 black label shingle. Te gebruiken in combinatie met goed onderdak en korte blootstelling. 

Knoesten toegestaan tot 15 cm

Kromme nerf toe gestaan

Klein percentage spint aanwezig

Blue label No1 grade shakes. Shakes van de tweede kwaliteit voor algemeen gebruik. 

Kleine oneffenheden en kromme nerf toegestaan

Klein percentage spinthout aanwezig.

Yellow cedar blue label premium shakes. Shakes van uitmuntende kwaliteit voor daken en gevels waar een hoge kwaliteit gewenst is, Yellow cedar is iets harder en duurzamer dan red cedar. Red cedar dak 3


Onderconstructies

Blootstelling De blootstelling (exposure) is het gedeelte van de shingle wat zichtbaar blijft nadat de volgende rij is geplaatst. Er zijn meerdere factoren die bepalen welke maximale blootstelling er gebruikt mag worden. Ten eerste is de maat en kwaliteit van de shingle van belang om de blootstelling te bepalen. Samen met de dakhelling kan dan de maximale blootstelling opgezocht worden in een tabel. Hoe kleiner de blootstelling , hoe meer materiaal (bundels) er gebruikt moeten worden om één vierkante meter dakbedekking te maken. Een uitgebreide tabel vindt u in onze catalogus.

Product

Dakhelling

Blootstelling

Gevel 18’’ Shingle

20° - 45 °

Aantal m2 / bundel

Max 14cm

2,3m2/bdl

Max 11cm

1,8m2/bdl

90° (gevel)

Max 19 cm

3,2m2/bdl

18’’ shingle

30° - 45°

Max 14cm*

2,3m2/bdl

No2 Red label

20° - 45°

Max 11,5 cm

1,8m2/bdl

90° (gevel)

Max 16,5cm

3,0m2/bdl

18’’ shingle

30° - 45°

Max 12cm*

1,9m2/bdl

No3 Black label

90° (gevel)

Max 15cm

2,5m2/bdl

18’’ shake

20°-45° **

Max 19cm

1,85m2/bdl

No1 grade

90°

Max 19cm

1,85m2/bdl

18’’ shake

20° - 45° **

Max 19cm

1,85m2/bdl

Max 19cm

1,85m2/bdl

90°

Max 19cm

1,85m2/bdl

18’’ shake

20° - 45° **

Max 19cm

1,85m2/bdl

Yellow Cedar

< 20°

Max 19cm

1,85m2/bdl

No1 Blue label < 20°

Premium grade < 20°

Er zijn verschillende onderconstructies toe te passen onder de redcedar dakshingles. Hieronder worden twee onderconstructies uitgelegd voor bijvoorbeeld tuinhuizen en carports. Meer over onderconstructies vindt u in de uitgebreide Engelstalige handleiding. Traditionele lattenconstructie: Van binnen naar buiten:      

Gordingen of sporen Houten binnen afwerking (underlayment, planken etc) Dampopen folie Tengels/stoflatten verticaal Stevige latten horizontaal Red cedar shingles of shakes

Kan ook geheel open gelegd worden dus alleen sporen en latten zodat de shingles aan de binnenzijde in het zicht zijn.

Structuurmat: De structuurmat is een waterdichte folie en verluchtingssysteem in één. Een prima oplossing voor tuinhuizen en gevels waar weinig dampdruk van binnen uit is. Wel oppassen met spijkerlengte. Van binnen naar buiten:    

Gordingen of sporen Houten binnen afwerking (underlayment, planken etc) Structuurmat Red cedar shingles of shakes

Afb. 1

* Deze blootstelling in combinatie met de No2 of No3 shingle is alleen geschikt voor tuinhuizen en dergelijke in combinatie met een goed onderdak (afb.2) ** Shakes worden in principe gelegd in een twee laags houten dak in combinatie met een derde laag waterkerende folie (felt)

Red cedar dak 4


Lat afstanden Methode 1 De lat afstanden zijn afhankelijk van de blootstelling (zichtbaar gedeelte) van de shingles of shakes. Voor het plaatsen van de eerste spijkerlat (tweede lat) is er een formule A - B + C = D Hierbij is: A – Dakrand/onderzijde eerste lat = 0cm B – Overstek C – Spijkerlijn = blootstelling + 3cm D – Hart eerste spijkerlat gemeten uit onderzijde 1e lat VOORBEELD: u wilt een dak met 14cm blootstelling en een overstek over de dakrand van 5 cm, dan wordt het als volgt: 0cm (dakrand) - 5cm (overstek) + 17cm (blootstelling +3cm) = 12cm. Het hart van de eerste spijkerlat meet u in dit voorbeeld op 12 cm uit de onderzijde dakrand/eerste lat. Na deze lat telkens afstand van de blootstelling (hart op hart) omhoog. LET OP! Bij andere blootstelling of overstek B-C-D getallen aanpassen. Methode 2 Neem een shingle of shake en zet een lijn 3-4 cm boven de blootstellingslijn. Leg nu de shingle/shake op de gewenste afstand over de dakrand./ eerst lat. Nu kan het hart van de eerste spijkerlat overgenomen worden vanaf de shingle/shake.

Spijkers

Plaatsing spijkers

De spijkers zijn een belangrijk onderdeel van een goed red cedar dak. Elke shingle wordt vastgezet met twee spijkers, welke ook door de onderliggende shingles geslagen worden. Dit betekend in de praktijk dat elke shingle met ongeveer 6 spijkers vast zit ! Dit geeft een sterke verbintenis, maar kan tijdens het werken van het hout ook spanning opleveren. Bij de verkeerde keuze van spijkerskunnen deze binnen enkele jaren vergaan.

Elke shingle wordt vast gezet met twee spijkers. De juiste plaatsing is ongeveer 2 cm uit buitenrand van de shingle en ongeveer 2 tot 4 cm boven de blootstellingslijn.

Het gebruik van een tacker is toegestaan. Er moet dan wel goed gelet worden op de slagkracht (zie afb 4) Het gebruik van nieten wordt afgeraden. Door de shingles te nieten worden er 2x zo veel gaatjes (spanning) in de shingles gemaakt als met spijkers. Bevindt het dak zich binnen 10km van de zee, dan moeten er r.v.s. (316) spijkers gebruikt worden. Buiten deze afstand kunnen er gewoon r.v.s. spijkers gebruikt worden of bad gegalvaniseerde spijkers. Bad of vuur verzonken spijkers hebben een beschermende laag die dik genoeg en bestand is tegen de zuren die in het red cedar hout aanwezig zijn. Electro gegalvaniseerde spijkers (glimmend) zijn niet geschikt !!

Afb. 4

Underdriven

overdriven

goed ge-

2cm uit buitenzijde

2-4 cm boven blootstellingslijn

Afb. 3


Verspringing naden

Aanbrengen nieuw dak Bij het aanbrengen van een red cedar shingle dak zijn er een paar belangrijke zaken waar op gelet moet worden. Hieronder staat stap voor stap uitgelegd hoe de shingles op de juiste manier aangebracht moeten worden. 1.

De afstand van de latten hart op hart is hetzelfde als de blootstelling (blz 5) De eerste laag wordt dubbel gelegd !! De eerste rij shingles vanuit de onderrand 4-6 cm over laten steken. De eerste laag wordt dubbel gelegd zodat er niet door de naden heen gekeken wordt. Gebruik voor de eerste laag de minst mooie shingles. Leg de tweede laag shingles 1cm over de eerste laag voor een betere afwatering. Plaats de spijkers in de shingles 3-4 cm boven de blootstellingslijn en ongeveer 2cm uit de buitenrand. Laat ruimte tussen de shingles van ongeveer 3-6mm. Vochtige (verse) shingles kunnen het beste aangebracht worden met een kleinere naad en droge shingles met een wat ruimere naad zodat er ruimte is voor uitzetten bij vocht opname.

2. 3.

4. 5.

Eén van de belangrijkste punten waarop gelet moet worden bij het aanbrengen van de shingles, is het op de juiste manier laten verspringen van de naden. 1. 2. 3. 4.

Twee opeen volgende naden moeten minimaal 4 cm verspringen. De naad in de derde rij moet ten opzichte van de naad van de eerste rij ook verspringen met een minimum van 5mm. Een defect zoals een knoest moet men zien als een naad en moet ook zodanig verspringen Naden ongeveer 3-6 mm houden. Vochtige shingles met iets minder ruimte leggen dan droge shingles.

1

3 Defect min. 4cm verspringen

Blootstelling

4 Naden 3-6 Hart op hart van de latten is gelijk aan de blootstelling van de shingles

2

1

Naden in twee opeenvolgende lagen min 4cm laten verspringen

2 spijkers per shingle 2cm uit zijkant en +- 3cm boven blootstelling Naden in drie opeen volgende rijnen niet in één lijn leggen

Afb. 7

4—6 cm

Kromme en brede shingles

Afb. 5 Latten Tengels

Het kan zijn dat enkele shingles van een bundel een beetje krom getrokken zijn door droging. Door deze shingles met de bolle zijde omhoog aan te brengen is er minder kans dat ze breken Shingles met een kromme nerf zitten alleen in de No2 en No3 shingles.

Blootstelling Dampopen waterkerende folie Onderplaat of

3

Eerste laag dubbel leggen Waterkerend vilt (alleen bij shakes !)

Afb. 6 Red cedar dak 5


Aanbrengen shakes

Hoek en nokafwerking

Het aanbrengen van shakes gaat in principe hetzelfde als shingles met één groot verschil dat het bij de shakes normaal is om waterdichte inleglagen te gebruiken.

Voor het afwerken van nokken en hoekkepers zijn er speciale premade hoekstukken. Deze hebben we standaard in drie verschillende hoeken (zie assortiment)

Inleglagen zijn stroken gebitumeerd vilt. Na elke laag shakes wordt een inleglaag geplaatst. De shakes worden gelegd met een grotere blootstelling waardoor het maar een twee laags hout dak is. De inleglagen zorgen ervoor dat het dak waterdicht is en dat er geen stuifsneeuw door de grove naden naar binnen geblazen kan worden. Het is eventueel ook mogelijk om shakes in een drie laags hout systeem te plaatsen.

Aanbrengen nokken: 1. Eerst een strook folie van +- 15 cm breed plaatsen over de gehele nok. 2. Nokstukken tegen de windrichting in leggen. 3. Standaard nokstukken met 19 cm blootstelling plaatsen. 4. Spijkers net boven blootstelling plaatsen op +- 21cm 5. Naden laten verspringen. Hoekstukken zitten op juiste volgorde in bundels.

1.

Voordat de eerste rij gelegd wordt, wordt de eerste inleglaaggelegd direct over de latten heen. Deze strook is dezelfde lengte als de shingle lengte. De eerste rij van een shake dak mag gelegd worden met (No2) shingles. Dit werkt makkelijker omdat er dan vlak begonnen wordt. Nu volgt de eerste rij shakes welke dus op gelijke hoogte ligt van de eerste rij shingles zodat er een dubbel dak ontstaat. Nu wordt er weer een inleglaag geplaatst. Elke volgende inleglaag wordt op 2x de blootstelling geplaatst. Op deze manier blijven de inleglagen uit het zicht en zijn ze niet tussen de naden door zichtbaar. Het is de bedoeling dat de inleglagen elkaar ‘in het dak’ overlappen. Een eventuele uitstulping van een shake vlakker maken zodat het dak niet ‘te grof’ komt te liggen.

2. 3. 4. 5. 6. 7.

6

Overwegende windrichting Naden links/rechts verspringen

Strook

Inleglagen ‘in het dak’ overlappen 3.

3

Shakes

Latten en tengels

4. 5. 6.

2 1

1e laag No2 shinEerste inleglaag

Optioneel ventilatiesysteem

Aanbrengen hoekstukken: 1. Eerst strook folie van +- 15 cm breed plaatsen over de gehele hoek 2. Eerste twee hoekstukken dubbel leggen waarbij de eerste hoekshingle ingekort wordt en in dezelfde hoek wordt gezaagd als de tweed laag dakshingles. (zie detail) Hierdoor ligt de eerste hoekshingle mooi verzonken zodat de tweede hoekshingle hier mooi vlak overheen gaat. Standaard hoekshingles leggen met 19 cm blootstelling Hoekshingles vast zetten met twee spijkers net boven blootstelling op +- 22cm Naden links/rechts laten verspringen. hoekshingles zitten op volgorde in de bundels. Naden links/rechts laten verspringen

6 Dampopen folie en onderplaat

Afb. 8

3

2 Eerste twee hoekshingles

Eerste hoekshingle inkorten Red cedar dak 6


Praktijk tips Op deze pagina worden enkele tips gegeven om verschillende werkzaamheden te vergemakkelijken of beter uitgevoerd kunnen worden.

Hulpstrip Om het plaatsen van de shingles sneller en nauwkeuriger te doen is het makkelijk om een hulpstrip te gebruiken. Shingles worden op deze manier ongeveer 30% sneller geplaatst. De legstriphouder is hierbij een handig hulpmiddel

Steiger en loopbomen

Werkwijze: Klem de twee legstriphouders onder de shingles van de laag die net is geplaatst.

Werk altijd veilig. Als u dak werkzaamheden uitvoert, plaats dan altijd een degelijke steiger. Plaats de steiger zo dat deze opgebouwd kan worden tot een hoogte van 20 cm onder de dakrand. Zodra er niet meer vanaf de steiger gewerkt kan worden i.v.m. de hoogte, is het mogelijk om loopbomen te gebruiken. Vanaf deze loopbomen kan er veilig gewerkt worden. Bij dakvlakken hoger dan 4 meter of steile dakvlakken moeten er aanvullende veiligheidsmaatregelen worden genomen, informeer hier naar . De loopbomen kan men plaatsen met speciale dakhaken of door middel van kettingen waar de loopbomen ingehangen worden.

Leg nu een stevige rechte lat +- 60x20 (aluminium bij voorkeur.) in de houders en stel deze eenvoudig op de hoogte van de volgende blootstellingslijn. Wanneer er een plank wordt gebruikt is er minder zicht op de naden van de vorige laag waardoor sneller fouten gemaakt worden.

Spijkerlijnen Als er een rij shingles los op de hulpstrip is gelegd kan er door middel van een smetkoord een spijkerlijn gezet worden. Haal de meest linker shingle weg en plaats een spijkertje in de juiste spijkerlat. Haak het oogje van het smetkoord aan de spijker en ga naar de meest rechter shingle. Houd het smetkoord strak op de juiste spijkerhoogte en zet de krijtlijn. Nu kan in ĂŠĂŠn keer de gehele laag vast gespijkerd worden.

Leg nu de shingles op de lat en plaats deze helemaal vol. Daarna smetlijn op de spijkerhoogte zetten en de shingles met de hand of tacker vast spijkeren.

Fig. 12 smetlijn

Red cedar dak 7


Handleidingen details

Aantekeningen

Voor verschillende details hebben we speciale handleidingen. Deze handleidingen zijn op onze website te vinden. Het gaat om de volgende details:        

Plaatsen dakvenster Plaatsten hoekshingles (uitgebreid) Plaatsen dakdoorvoer Plaatsen beluchting rooster Plaatsen kilgoot Plaatsen buitenhoek gevel Plaatsen dakkapel/ aansluiting gevel Plaatsen kozijn in gevel

Locatie loods Bezoek/afhaaladres: Albert Joachimikade 39, 4463 AA Goes Routebeschrijving vanaf A58.       

Vanaf A58 bij knooppunt ‘de Poel’ richting Goes A256. A256 uitrijden tot aan stoplichten, hier rechts afslaan richting Goes. Na 300mtr op grote rotonde 3e afslag (linksaf). Na 300mtr op kleine rotonde 2e afslag (rechtdoor). Na +- 1km over brug bij stoplichten linksaf. Na 100mtr linksaf Albert Joachimikade. Na +- 400mtr Nr39 aan rechtse kant.

Scan Qr code met smartphone om adres direct in uw smartphone routeplanner in te laden. Red cedar dak 8Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.