Page 1

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА БИЗНИС ИНФО

четврток, 03 февруари 2011

1

Членка на: Број 39 од 03.02.2011

контакт call центар (02) 15015

www.mchamber.mk

Извозот на македонското вино засега се одвива непречено, но под итно треба да се заштити географското потекло

СВЕТСКИОТ ПАЗАР ПИЕ ПРЕПОЗНАТЛИВ КВАЛИТЕТ ПРЕДУПРЕДУВАЊА

ДОСТИГНУВАЊА Комбинатот за мермер од Прилеп најуспешна компанија во општината

„СИВЕЦОТ“ БЛЕСНА И ПРИ ЕКОНОМСКА КРИЗА

ДОСИЕ

Производители на заштитни врати формираа Групација во Комората и се пожалија

НЕЛОЈАЛНАТА КОНКУРЕНЦИЈА НАЈСТРАШНИОТ КАЛАУЗ

Египет

ЕКОНОМИЈАТА ВО „ЗЕМЈАТА НА ПИРАМИДИТЕ“ И ЕКОНОМСКИТЕ РЕЛАЦИИ СО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА


БИЗНИС ИНФО

2

ПОДВЛЕЧЕНО АМБАЛАЖИРАЊЕТО НА ВИНОТО ПРИДОНЕСУВА ЗА ИМИЏОТ, А ТОЈ НОСИ ПРОФИТ По разговорите во Брисел, се остави на Република Македонија да го регистрира винскиот регион. Моментно, нашите институции се на размислување да го заштитат како хомоним или да ги заштитат винските региони кои досега ги имавме: Повардарие, Источниот и Западниот. Загубите на домашните визби од опструкциите на Грција не се големи. Макeдонија во меѓувреме, значително го зголемува пласманот на виното во шишиња. Преку 50 отсто од вкупната продукција намената за странските пазари оди флаширана иако до скоро соодносот со наливното беше 20:80 проценти. Поорганизиран е и настапот на винариите.

Последната деценија процесите во лозарството и винарството генерално се унапредени од повеќе аспекти, производство, технологија, маркетинг. Сепак, на крајот, се мора да се сепакува како добра понуда. Амбалажирањето останува приоритет зашто освен додадена вредност, придонесува и за имиџот што, пак, значи поголем профит. Пакувањето на македонското вино соодветствува на светските стандарди, но недостасува препознатливост. Конкурентноста е огромна зашто секоја земја вложува сериозни средства за сопствена, национална промоција. Инаку, не можеме да бидеме конкурентни на странските пазари кога еден

Покровители

литар вино од земјите со субвенциониран извоз чини колку килограм грозје. За што поуспешна промоција надвор, неопходно е создавање колективна слика за македонските вина, заеднички настап на сите визби. И лозарите треба да разберат дека мора да применуваат современи техники, да го прилагодат производството спрема барањата на пазарот и на винарите, да го намалат приносот на осум до 10 тони по хектар, да не одат на квантитет. (Марија Митева, генерален менаџер на „Сковин“ и претседател на Групацијата на производители на гројзе и вино)

ЦЕНИТЕ НА СУРОВИНИТЕ СЕКОЈДНЕВНО РАСТАТ Какаото во голем дел од нашите производи учествува со 50% до 60%. Го набавуваме од компании-дилери од земјите на Европската унија, а минатата година набавната цена му порасна за 27%.Влијанието од последните случувања во Брегот на Слоновата Коска се уште не стигнале до нас, бидејќи набавуваме месечно и имаме некои залихи.Но, ако трендот продолжи, секако, дека очекувам ново поскапување и на оваа суровина.

четврток, 03 февруари 2011

поскапување на сите суровини кои ги користиме во процесот на производство, секојдневно калкулираме нови цени, но никако да завршиме со пресметувањето, затоа што набавните цени постојано растат.Во секој случај новите поскапувања на нашите производи ќе бидат од 5% до 7%. (Сава Димитрова, генерален директор на „Европа“ од Скопје)

ПОТРЕБНА ПОДИНАМИЧНА СОРАБОТКА ВО ЕКОНОМИЈАТА Верувам дека овие реални и позитивни трендови во економијата меѓу Република Македонија и Република Црна Гора можат да придонесат за

подинамична економска соработка меѓу бизнис заедниците на двете држави. Туризмот, земјоделските производи, прехранбената индустрија, градежништвото, сообраќајот,... се подрачја каде што двете стопанства можат многу да направат, секако во взаемен интерес. Покрај поскапувањето на какаото, ланската година скокнаа и цените на шеќерот за 39%, брашното за 57%, билната маст за 18%, пченкарниот скроб за 47% и гликозниот сируп за 18 отсто. Поради континуираното

(Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија при неодамнешната посета на Република Црна Гора)


четврток, 03 февруари 2011

БИЗНИС ИНФО

3

ТРИБИНА На седницата на Управниот одбор на Стопанската комора на Македонија беше извршена презентација на најновите измени на Царинскиот закон и новините во царинското работење

ЦЕЛОСНО УСОГЛАСУВАЊЕ СО ЦАРИНСКИОТ ЗАКОН НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА

Измените на Царинскиот закон во делот на прилагодувањето на домашното законодавство со правото на Европската унија ќе имаат финансиски импликации врз компаниите, - предупредуваат стопанствениците и најавуваат дека е можно да побараат пролонгирање на овие одредби чие процесуирање е предвидено за 31 март годинава. Не е исклучено бизнисмените да побараат старт на измените истовремено со почетокот на преговорите на Македонија за членство во ЕУ. Се работи за многу сериозно прашање кое треба така и да се тертира, посебно одредбите кои се однесуваат на потребата од 100 процентна гаранција за изозните трошоци и трошоците на царинската постапка. Има и низа други што значат однапред обезбедување на сите можни финансиски ризици во траењето на царинската постапка. Зборувам само за делот на усогласувањата со законските прописи на ЕУ, другите одредби не се спорни и може да бидат затворени во тој рок, - изјави Бранко Азески, претседателот на Стопанската комора на Македонија, по презентација на измените на Царинскиот закон. - Да не беше финансиската криза, сами ќе баравме овие измени побрзо да се спроведат, но во вакви услови на неликвидност која се` уште владее во македонската економија, може отежнувачки да влијаат на вкупната позиција на фирмите, - нагласи Бранко Азески. По сериозна анкета во текот на месецов стопанствениците ќе излезат со конкретен предлог - дали ќе прифатат примена на одредбите веднаш или ќе препорачаат Владата и Собранието тоа да го сторат подоцна. Инаку, главните цели на измените на Царинскиот закон, кои беа презентирани пред членките на Стопанската комора на Македонија, се состојат во натамошно усогласување на одредбите на македонското царинско законодавство со царинското законодавство на ЕУ, како и еднообразна употребна на стандардната терминологија која се користи во Царинскиот закон на Европскта унија. Во текот на презентацијата, Артур Лиман од Финската царина оцени дека усогласувањето на македонското

царинско законодавство со европското засега оди добро и треба да продолжи, пред се` заради неминовната потреба на Република Македонија, како земја-кандидат за членство во ЕУ, полесно да пристапи и да се вклучи во посебната комуникациска мрежа на земјите-членки, во делот на царинската постапка. Со предложените измени и дополнувања на овој закон се врши целосно усогласување на одредени одредби од Законот кои се однесуваат на постапката која се применува при внесување на стоката во царинското подрачје до одредување на царински дозволеното постапување или употреба, транзитната постапка, како и постапката за обезбедување, настанување, евидентирање и наплата на царинскиот долг, со Царинскиот закон на Заедницата. Исто така, се врши и допрецизирање на одредени одредби од Законот, со цел да се овозможи изедначување на употребата на вообичаената терминологија која се користи во Царинскиот закон на Заедницата. Со предложените измени и дополнувања на одредбите на овој закон се врши целосно усогласување со одредби од регулативата на Заедницата 01992R2913. Имено, со предложените измени и дополнувања на одредбите од Законот, се уредува начинот и постапката за обезбедување, настанување, евидентирање и наплата на царинскиот долг и каматата, со што оваа постапка целосно се усогласува со одредбите од Царинскиот закон на Европската унија со кои е уредена, а истовремено се врши усогласување со поединечни одредби од модернизираниот Царински закон на Европската унија. Воедно, извршени се измени и дополнувања со кои се врши целосно усогласување на транзитната постапка, бидејќи во Извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија за 2010 година, во делот на Поглавјето 29: Царинска унија, тоа е наведено како неусогласен дел. Во поголемиот дел на предложените измени и дополнувања се врши отстранување на разликите во употребените термини, формулацијата и суштината на истите во однос на легислативата на Европската унија од областа на царината.


4

БИЗНИС ИНФО

четврток, 03 февруари 2011

ПРОЕКТ Модернизација на државната администрација

ТРЕНИНЗИ И ОБУКИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ ВО 10 ПИЛОТ- МИНИСТЕРСТВА

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски и амбасадорот на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска потпишаа Меморандум за соработка на проектот „Поддршка кон процесот на модернизација на државната администрација“. Проектот почна од 2.2.2011 година и ќе трае до 31 март оваа година, со можност за продолжување. – објавува МИА. Министерот Ивановски соопштил дека во рамките на проектот ќе се реализираат повеќе активности, како работилница за стратешко планирање за МИОА што ќе се организира во првата половина од февруари 2011, поддршка кон планирањето на системот за управување со човечки ресурси за МИОА, подготовка на информативен материјал (брошура) за реформа на јавната администрација и заокружување на обуките за управување со човечки ресурси во 10 пилот-министерства. Пилот институциите се Секретаријатот за европски прашања, Генерален секретаријат на Владата, Агенција за администрација, Собранието на Република Македонија, министерствата за животна средина и просторно планирање,

за внатрешни работи, за финансии, за труд и социјална политика, за правда и Секретаријатот за законодавство. Овој месец државни службеници од Македонија ќе ја посетат Националната школа за администрација на Велика Британија за анализа на потребите за поддршка на реформата на јавната администрација, а ќе биде спроведена обука. Ивановски изјави дека на обука во Обединетото Кралство ќе одат раководители на одделенија или на сектори и оти се уште не е направена селекција. За амбасадорот Кристофер Ивон реформата на јавната администрација е многу важен сегмент и неговата земја има што да понуди на тоа поле. - Развојот врз база на достигнувања е многу важен сегмент. Секоја институција сама си ја гради рамката и ги одредува критериумите, кои квалитети ќе ги цени за развојот на човечките ресурси. Можам да кажам дека ние имаме изградено ефикасен систем базиран на достигнувањата и компетенциите на кандидатот. Многу е важно дека една од најбитните работи е транспарентноста во овој систем, што ќе обезбеди луѓето да имаат верба, нагласил Ивон.

ИНФРАСТРУКТУРА Македонија доби 130 милиони евра од Европската инвестициска банка

ИЗГРАДБА НА ПАТНИОТ ПРАВЕЦ ДЕМИР КАПИЈА - СМОКВИЦА

Европската инвестициска банка и одобри 130.000.000 евра на Република Македонија за изградба на дел од автопатот на Коридор 10, односно патниот правец Демир Капија – Смоквица. Како што соопштува Министерството за финансии, парите се одобрени под исклучително поволни услови, со каматна стапка која во моментов изнесува 1,3 отсто, со рок на отплата од 15 години со вклучени пет години грејс период. Вредноста на целиот проект изнесува околу 245 милиони евра. Покрај ЕИБ, во финансирањето ќе учествуваат и Европската Унија со грант од 45.000.000 евра преку ИПА - програмата и Европската банка за обнова и развој со заем од 107.000.000 евра, од кои 90.000.000 евра се наменети за изградба на автопатот, а остатокот за модернизација на системот за наплата на патарина и наплатните станици долж автопатот на Коридор 10. Република Македонија учествува во проектот со околу 6.000.000 евра обезбедени од буџетот на државата. - Изградбата и развојот на главните пан-европски коридори кои поминуваат низ нашата земја се висок приоритет на Владата на Република Македонија, се наведува во соопштението.

Со автопатското решение на Коридор 10 ќе се изгради модерна делница во согласност со европските стандарди. Таа ќе придонесе за намалување на патните трошоци како и за заштеда на време, преку олеснување на

протокот на возила. Со доизградбата на оваа алка во должина од околу 28 км, ќе се обезбеди поврзување на главните урбани, индустриски и трговски центри долж Коридорот 10 во рамките на регионот и пошироко во Европа, што ќе влијае на зголемување на транзитот на возила низ земјава и трговската размена.


четврток, 03 февруари 2011

БИЗНИС ИНФО

5

СОСТОЈБИ Конференција за медиумите во Стопанската комора на Македонија за извозот на виното во 2011 година

НЕОПХОДЕН ЗАЕДНИЧКИ НАСТАП НА СВЕТСКИТЕ ПАЗАРИ

На редовната конференција за медиумите во Стопанската комора на Македонија (31.01.2011 година), Марија Митева, претседател на Групацијата на производители на гројзе и вино, зборуваше за извозот на македонското вино во 2011 година. Стопанската комора на Македонија, во координација со Министерството за надворешни работи на РМ, Сојузот на стопанските комори и Комората на Северозападна Македонија, уште пред 3 месеци започна националните граници, може да се најде во конкуренција интензивни подготовки за презентација на македонското со производи кои се претставуваат дека се тој оригинален вино во Стокхолм, Шведска. Во организацијата уште од производ, земајќи го неговото име, односно претставувајќи се дека е „оригиналната трговска марка“ од тој производ. ЕУ воведе правила, со кои се заштитува оригиналот на трговската марка на земјоделско-прехранбените производи (Council Regula�on (EEC) No 2081/92 of 14 July 1992 on the protec�on of geographical indica�ons and designa�ons of origin for agricultural products and foodstuffs; Council Regula�on (EEC) No 2082/92 of 14 July 1992 on cer�ficates of specific character for agricultural products and foodstuff). Во Унијата се предвидени намалување на површините под лозја, како и намалување на дозволеното количество на шеќер во ширата. Со ваквата реформа ЕУ сака да воспостави модернизација на производството на вино. Овој проблем на ЕУ не е мал зашто 60% од светските количини на произведено вино доаѓаат од земјите на ЕУ. Наспроти ваквата ситуација во Унијата, производителите самиот почеток беа вклучени Амбасадата на Македонија од Австралија, Северна и Јужна Америка и Јужна Африка, во Стокхолм, како и владиниот промотер за Нордискиот постојано го зголемуваат својот извоз. Додека во 1990 регион. Првично, терминот беше 15 декември, 2010 година година овие земји учествуваа само со 3% од светското но, со цел издигнување на целата оваа манифестација производство, денес се присутни со скоро 30%. на највисоко можно ниво, се одложи за 27 јануари 2011 година. Во меѓувреме се приклучи и Аг-Биз, коешто ја 1.- Цертификат за заштитено потекло на поддржа презентацијата на домашните винарници, производот (Protected Designa�on of Origin како и Министерството за земјодлство, шумарство и – PDO), кој производ е заштитен по основ водостопанство преку директно учество и на министерот на описот на прехранбениот производ, кој Љупчо Димовски. цертификат се потврддува со приложениот Од македонска страна беа пријавени 10 винарници, жиг на етикетите на производите, даден од и тоа: „Бовин“, „Дудин“, „Тиквеш“ АД, „Сковин“, „Стоби“, ВИК ЕУ; „Анџело“, „Попов“, „Џумајлија“, „Лозар“ и „Попова кула“. Додека Македонија се обидува да го промовира 2.- Цертификат за заштита по основ на домашното вино на старо-новите пазари, останува нерешен геогравско потекло (Protected Geographiпроблемот со географското потекло од страна на Грција. cal Indica�on – PGI), кој бара геогравска Најголемиот извоз вообичаено секоја година почнува во поврзаност на производство. февруари, но годинава, поради стравот од наметнатиот проблем со Грција, винарниците веќе почнаа да извезуваат Извоз 11м 2010 година Извоз 11 м 2009 далеку поголеми количини на вино во земјите на ЕУ. Квотите Вино од кг САД $ кг САД $ за оваа година се високи и доколку се јави проблем со свежо грозје името на етикетите, можно е тие да останат нереализирани. 62.175.777 43.246.393 60.516.983 45.498.336 Во досегашните преговори се регулирани квотите за наливно вино и заштитните називи, освен индикациите за Увоз 11м 2010 година Увоз 11 м 2009 регионот, затоа што е констатирано дека двете страни имаат Вино од кг САД $ кг САД $ заштитен ист регион. Во ваков случај, потребен е договор свежо грозје меѓу страните, со дефинирање на начинот на прецизна 23.760 133.319 968.924 525.815 дистинкција на производите што доаѓаат од еден или од друг регион. Реализација Реализација Вино, на Наместо досегашните ознаки за контролирано Произведено Залиха надвор од во МК географско потекло, на етикетите во иднина ќе се користат точење или МК во шишиња скратениците ПДО (Protected designa�on of origin) и ПГИ (2009 1.134.011 1.299.966 145.789 582.254 (Protected geographical indica�on). Кога еден производ од година) 921.465 / / / една земја, како трговска марка е препознатлив надвор од


БИЗНИС ИНФО

6

четврток, 03 февруари 2011

ПРЕДУПРЕДУВАЊА Производители на заштитни врати формираа Групација во Комората и се пожалија

НЕЛОЈАЛНАТА КОНКУРЕНЦИЈА НАЈСТРАШНИОТ КАЛАУЗ

Во Стопанската комора на Македонија, на 28.01.2011 година, конcтитуирана е Групацијата на производители на заштитни врати, како стручен облик на организирање и работење на оваа дејност која ќе делува во рамките на Здружението на металната и електроиндустријата. Во Групацијата се здружија правни лица кои се занимаваат со производство на сите видови заштитни врати. Формирањето на Групацијата произлезе од потребата за заедничко разгледување на прашања за унапредување на работењето, заедничко разрешување на тековните проблеми, предлагање мерки од заеднички интерес, давање мислења и предлози по законски регулативи, соработка со надлежни органи, институции и организации и други прашања од заднички интерес. Расправајќи на седница, присутните истакнаа дека активностите на Групацијата треба да бидат насочени кон разрешување на проблемите со кои се соочуваат компаниите од овие дејности, посебно активностите во правец на разрешување на проблемите на нелојалната конкуренција и неконтролираниот квалитет што се појавува при увозот на заштитните врати. Од страна на државните институции и институциите за контрола и проверка на заштитните врати кои се вградуваат во зградите, ќе се побара поголема контрола на квалитетот и рецертификацијата на увезените

противпожарни врати. На седницата на Групацијата посебно беше истакнат проблемот на непостоење на овластена и акредитирана лабораторија за испитување на квалитетот на заштитните врати, за што се предложи да се побара од надлежните државни институции да се овласти тело (во коешто свое учество ќе земат и производителите), кое ќе врши контрола на квалитетот и ќе издава атести за квалитет. На конститутивната седница на предлог на членките се избра Управен одбор од 7 членови, за претседател е ибран Марјан Јовевски од “Златна ракаМ” од Скопје, а за заменик-претседател Лилјана Стојановска од „СЕФ„ од Скопје.

Војкан Николовски

АКТУЕЛНО Глобалниот индекс на конкурентност ја рангира Македонија на 79-то место

ПОСТОЈАНО, НО СЛАБО НАПРЕДУВАЊЕ

На светските економски настани во почетокот на годината вообичаено големо влијание има Светскиот економски форум, кој традиционално се одржува во Давос во Швајцарија. На овој Форум на кој присуствуваа околу 2500 до 3000 бизнисмени, носители на економска политика и водечките лидери и претставници на влади на многу земји, се дискутираат најпроблематичните теми за светската економија и предизвиците пред кои се исправени земјите. Но, вообичаено, за овој Форум секоја година се подготвува Глобален индекс на конкурентноста (The Global Compe��veness Report 2010–2011 is published by the WorldEconomic Forum within the framework of the Centre for Global Compe��veness and Performance), како референтен материјал базиран на научни и стручни истражувања за факторите кои ја детерминираат конкурентноста во светот, како и по одделни земји. Овој документ е референтен и го користат многу меѓународни институции и организации, професионални агенции за утврдување на рејтингот на земјите, приватни компании при дефинирањето на својата деловна политика и особено при носење одлуки за инвестирање во странство и други организации, стопански комори за своите анализи и слично. Со оглед дека Глобалниот индекс на конкурентноста ја дава реалната слика за состојбите

во државите, значајно е да се види како состојбите со конкурентноста во нашата земја ги оценуваат светски познати стручњаци и научници и како сме рангирани во однос на сите анализирани 139 држави. Што претставува глобалниот индекс на конкурентноста? Глобалниот индекс на конкурентност е синтетички индекс, пресметан со користење на голем број критериуми кои се однесуваат на севкупните состојби во државата, не само директните параметри во стопанството и економската политика, туку и соодветни параметри во нестопанството и во државните институции кои, сепак, имаат влијание на конкурентноста во државата. Глобалниот индекс е составен од 12 столбови за кои поединечно се пресметуваат соодветни индекси, од кои секој столб има по неколку поткритериуми, односно вкупно 111 и по сите нив е направено рангирање на земјите. Каде се наоѓа нашата држава и како е рангирана во Извештајот за глобалниот индекс на конкурентноста?


четврток, 03 февруари 2011

Глобален индекс на конкурентност

БИЗНИС ИНФО ранг

2010-2011 /139 земји/

79

2009-2010 /133 земји/

84

2008-2009 /134 земји/

89

Основни барања

70

1 Столб Институции

80

2 Столб Инфраструктура

91

3 Столб Макроекономско опкружување

47

4 Столб Здравство и основно образование

69

Фактори на ефикасноста

83

5 Столб Високо образование и тренинг

72

6 Столб Ефикасност на пазарот на стоки

57

7 Столб Ефикасност на пазарот на трудот

71

8 Столб Развој на финансискиот пазар

87

9 Столб Технолошка подготвеност

64

10 Столб Големина на пазарот

106

Иновации и софистицирани фактори

97

11 Столб Софистицираност на бизнисот

96

12 Столб Иновации

97

Што покажуваат анализите за нашата држава во овој извештај? 1. Последните неколку години имаме постојано иако слабо подобрување на индексот на конкурентност. Нашата држава се наоѓа на 79-то место. Тоа е добар индикатор за носителите на економската политика да продолжат со натамошни реформи за подобрување на условите за водење бизнис. 2. Макроекономското опкружување покажува добри индикатори, особено во делот на големината на буџетскиот дефицит, инфлацијата, каматните стапки, штедењето, владиниот долг. 3. Во нашата држава треба да се посвети поголемо внимание на зајакнувањето на институциите кои на директен или индиректен начин влијаат на пазарните законитости и на конкурентноста. 4. Инфраструктурните услуги кои се во функција на поддршка на стопанските активности покажуваат слаби перформанси и во овој дел треба да се направат дополнителни реформи. 5. Образовниот систем покажува слаби перформанси во продуцирање на квалитетно едуцирани кадри со добри и пазарно потврдени и прифатени вештини. 6. Факторите кои влијаат на софистицираноста на бизнисот покажуваат слаби перформанси. Тоа се однесува на квантитетот и квалитетот на добавувачите и развојот на кластерите, конкурентноста, поврзаноста на компаниите во каналите на дистрибуција, контролата на меѓународната дистрибуција, користењето на маркетингот, спремноста за делегирање на овластувањата и одговорностите кај менаџерите и сопствениците и слично.

7

7. Проблемот со поддршката на иновациите и иноваторството е многу изразен во нашата држава и затоа по овој критериум сме многу лошо рангирани. Тоа се однесува посебно на прифаќањето на нова технологија, квалитетот на научно-истражувачките институции, издвојувањето на компаниите за истражување и развој, соработката на научните институции со стопанството, достапноста на квалитетни научници и истражувачи, набавките од страна на Владата на напредни технолошки стоки и слично. Фактори

%

Неефикасност на владината бирократија

18,0

Пристап до финансии

15,1

Нестабилност на политиките

12,7

Корупцијата

8,3

Неадекватна инфраструктура

8,1

Несоодветно едуцирана работна сила

7,7

Слаби работни навики кај работната сила

6,4

Даночна регулатива

6,4

Рестриктивно работно законодавство

6,0

Даночни стапки

4,2

Нестабилност на Владата

2,4

Криминал и крадење

1,9

Слабо јавно здравство

1,4

Инфлација

1,2

Регулатива за девизно работење

0,3

Со оглед дека параметрите од овој извештај имаат соодветно влијание и на приливот на странските инвестиции, интересно и значајно е да се видат и најпроблематичните фактори кои влијаат на политиката на привлекување странски инвестиции во нашата држава M-р Ацо Спасовски


8

БИЗНИС ИНФО

РЕГИОНАЛНИ КОМОРИ Регионалната комора со седиште во Прилеп и неделникот „Зенит“ ги избраа најуспешните компании во 2010 година во oпштината

НА ВРВОТ КОМБИНАТОТ ЗА МЕРМЕР

Комбинатот за мермер е најуспешна прилепска фирма минатата година, покажа „Изборот на бизнис на годината“ што го организираа Регионалната комора комора со седиште во Прилеп и локалниот неделник „Зенит”. – објавува МИА. Според претседателот на Регионалната комора со седиште во Прилеп, Симон Наумоски, манифестацијата е охрабрување на прилепското стопанство да вложува и да размислува за подобрување на деловната клима. - Изборот на бизнис на годината има за цел да ги поттикне и охрабри фирмите на иновации и поголема динамика во вложувањето за стопанството да се развива со поголема брзина, - изјавил Љупчо Мургоски од „Зенит”. Комбинат за мермер лани ги зголемил производството и финасискиот обрт за 20 проценти. Оваа година, како што информира генералниот директор Горан Попоски, ќе се фокусира на безбедноста на рударите и на другите вработени. - Сакаме да бидеме светска компанија со високи стандарди во заштитата. Битно е да учествуваме во сите регулативи, најмногу во Законот за безбедност и здравје. Многу е важна едукацијата на вработените, - рекол Попоски. Мермерните блокови и финалните плочи традиционално се извезуваат на пазарите во Италија и

Шпанија, иако лани се пласираа и на средниот и далечен исток, во Емиратите, Кина, во земјите на некогашниот Советски сојуз. Од пред речиси две години Комбинатот за мермер, кој котира и на берзата во Атина, ја смени сопственоста. Поранешниот сопственик, грчкиот државјанин Киријакидис, речиси 90 отсто од своите акции ги продаде на инвестициски фонд со седиште во Лондон. Фирмата моментно брои 400 вработени, подготвува можности за пензионирање на старите и прием на нови работници, пред се` од семејствата на пензионираните.

четврток, 03 февруари 2011

Освен Мермерниот комбинат, во категоријата големи компании, Регионаланата комора со седиште во Прилеп и неделникот „Зенит” како успешни ги квалификува и прехранбената фирма „Дониа”, како и конфекцијата „Конфи ангел”. Во категоријата средни, за најуспешни се прогласени „Марфил”, „Футура” и „Салида”, а најуспешни мали фирми во 2010 година биле „Парадокс ДК Електроник” , „Оскар медикалдијагностички центар” и „Роман”. Најуспешните добија плакети и пригодни признанија.

Во Регионалната комора со седиште во Кочани промовиран Центарот за имплементација на развојни идеи - ЦИРИ

ПОМОШ ЗА МАЛИТЕ И СРЕДНИ БИЗНИСИ ВО ИСКОРИСТУВАЊЕ НА ЕВРОПСКИТЕ ПАРИ

Стопанската комора на Македонија, во соработка со Регионалната комора со седиште во Кочани, пред стопанствениците во Регионот (Виница, Делчево, Берово, Штип и Кочани) ги презентираше Европските фондови за 2011 година кои им се достапни на македонските компании . На средбата беше презентиран и Центарот за имплементација на развојни идеи кој функционира во рамките на Стопанската комора на Македонија од овој месец. Средбата се одржа на 28.1.2011 година во хотелoт „Национал“ во Кочани. На стопанствениците-членки на Регионалната комора со седиште во Кочани, им беа презентирани можностите за искористување на ЕУ-фондовите, со акцент дека Македонија како земја-кандидат - од 2007 година има пристап до програмите на Заедницата за развој, истражување, конкурентност и иновативност и тоа: 1. Програмата за конкурентност и иновативност – ЦИП 2007- 2013; 2. Програмата за истражување и развој - ФП7; 3. Претпристапната програма ИПА ( ИПАРД) и од 2011 година и 4. Програмата за меѓугранична соработка. Исто така, беа презентирани и 1. ЕБРД кредитни линии за: * Конкурентност на МСП; * Енергетска ефикасност; 2. ЕИБ ( Европска инвестициона банка) кредитна линија за мали и средни претпријатија. Центарот за имплементација на развојни идеи – ЦИРИ има за цел да помогне да се зголеми искористеноста на европските пари со воспоставување систем на поврзување на консултантите како експерти и компаниите кои во суштина ги имаат проектните развојни идеи за подготовка на апликации во рамките на европските програми. На средбата во Кочани компаниите беа охрабрени


четврток, 03 февруари 2011

БИЗНИС ИНФО

9

МОЖНОСТИ да се пријавуваат во Центарот за имплементација на развојни идеи и да ги доставуваат своите идеи или конкретни проектни активности. По средбата во Кочани, ќе следуваат и други регионални средби и презентација на ЦИРИ и кај стопанственици од останатите регионални комори во Македонија, со цел да се охрабрат и да се поттикнат компаниите да се пријавуваат и да аплицираат за грантовите од ЕУ.

Регионална комора со седиште во Скопје

НЕОПХОДНО Е ДОПРЕЦИЗИРАЊЕ НА ЗАКОНСКИ ОДРЕДБИ

Регионалната комора со седиште во Скопје расправаше за Предлог- законот за изменување и дополнување на Законот за данок на добивка и Предлогзаконот за постапување со бесправно изградени објекти (25.01.2011 година). Членовите на Регионалната комора со седиште во Скопје им дадоа поддршка на предлозите на Стопанската комора на Македонија по Предлог-законот за изменување

УСОГЛАСУВАЊА Групација на инспекциските тела работилници за тахографи и таксиметри

СЕ ПРИБЛИЖУВА РОКОТ ЗА АКРЕДИТАЦИЈА

На седница на Групацијата на инспекциските тела - работилници за тахографи и таксиметри, одржана на 27.01.2011 година во Стопанската комора на Македонија, се расправаше за подготвеноста на инспекциските тела - работилници (сервисирање на аналогни и дигитални тахографи) за прилагодување на истите согласно одредбите на Законот за работно време, задолжителните одмори на мобилните работници и возачите во патниот сообраќај и уредите за запишување во патниот сообраќај („Службен весник на Република Македонија“ бр. 161/09). Се истакна дека според Законот инспекциските тела работилниците за своето работење, односно сервисирањето на аналогните и дигиталните тахографи требаа да добијат лиценца од Министерството за транспорт и врски и дa добијат акредитација од Институтот за акредитирање најдоцна до 31 март 2011 година. Со тоа се потврдува дека ги исполнуваат условите за сервисирање на тахографите. Доколку инспекциските тела не се акредитираат до наведениот датум, се дава рок од шест месеци за прилагодување на истите кон условите пропишани со законските и подзаконските акти, како по однос на просторните решенија и пропишаната опрема. Доколку за овој период фирмите не ги исполнат бараните услови, истите немаат право наредните пет години да аплицираат за вршење на оваа дејност. Членовите на Групацијата истакнаа дека дозволата, односно акредитацијата, се издава за време од четири години, а проверка на потребната опрема во инспекциските тела се врши секоја година, што претставува дополнителен трошок на компаниите. На седницата посебно се посочи проблемот на нелојалната конкуренција која се јавува во висината на износот, односно цената за извршената услуга сервисирањето на тахографите, за што се одлучи истата да биде дефинирана согласно добрите деловни односи на членките. Војкан Николовски

и дополнување на Законот за данок на добивка, коешто веќе е доставено до Владата на Република Македонија. Поддршката е дадена заради фактот што коморските предлози се во правец на доуредување и појаснување на определени одредби од Законот. По обемната дискусија во врска со Предлог-законот за постапување со бесправно изградени објекти беше заклучено: - на градоначалниците да им се одземат дискреционите права да одлучуваат вон законската рамка; - да се забрза постапката за ревизија или промена на ДУП-от (барем на секои 2 години) и - да се утврди и да се прецизира кој има предност - Законот или ДУП-от. Предложено е за наредната седница на Регионалната комора со седиште во Скопје, повторно на дневен ред да се најдат предлозите за финансиска дисциплина и за зголемување на кредитната активност на деловните банки во Република Македонија. Исто така, побарано е да се договори средба со заменик-претседателот на Владата на РМ задолжен за економски прашања Владимир Пешески, на тема банки и финансии. Венера Андриевска

СОГЛЕДУВАЊА Работна средба со советници за енергетика на УСАИД

МОЖНОСТ ЗА ВКЛУЧУВАЊЕ ВО ПРОЕКТИ ЗА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ НА УСАИД

Во рамките на деловната посета на земјава, експерти на УСАИД, на 27 јануари 2011 година, реализираа работна средба со претставници на Групацијата за климатизација, греење, ладење и проветрување при Стопанската комора на Македонија. На средбата учествуваше и директорката на Дирекцијата за претставување на интересите на членките со свои соработници од индустриските сектори. Целта на средбата, како што истакна специјалистот за проекти од Канцеларијата за економски развој при УСАИД, Маргарита Липковска Атанасов, е согледување на состојбите и енергетските потребите на одделни индустриски сектори, посебно на полето на енергетската ефикасност со цел негова поддршка преку можноста за воведување на енергетски менаџмент и намалување на трошоците за енергија. Покрај тоа, во проектот на УСАИД за периодот 2011-2015 година, кој е во фаза на дизајнирање, планирано е да се опфатат и стратегија за намалување на емисиите на СО2 и за обновливите извори на енергија – користење на биомаса. По запознавањето на присутните со активностите и услугите на Комората, како најбројна и најстара деловно стручна асоцијација во Република Македонија, посебно беше издвоено значењето кое се дава на енергетскиот сектор, којшто во рамките на Стопанската комора на Македонија е институционално поддржан преку формите на организирано делување. Македонската енергетска асоцијација и групациите во нејзин состав, третираат специфики во рамките на енергетската дејност, како што е и Групацијата за енергетска ефикасност. Претседателот на Групацијата, Илија Тикваровски, заедно со советниците во Комората, ги запозна присутните со досегашните активности на планот на енергетската ефикасност во индустриските и технолошките процеси, во повеќе индустриски гранки: текстилната, металопреработувачката, прехранбената и дрвната, односно на можностите за искористување на биомасата. Беше нагласена потребата за намалување на трошоците за енергија во индустриските капацитети, како кај технолошките процеси, така и во објектите, каде што исто така има голем потенцијал за заштеда на енергија. Бројните активности што Групацијата ги реализираше во изминатите неколку години од нејзиното делување, како партнер во донесување на најзначајните документи од областа на енергетската ефикасност, како во резиденцијалниот, така и во индустрискиот сектор, се солидна референца за нејзино вклучување во проектите и активностите што УСАИД планира да ги реализира на овој план во Република Македонија. Зорица Мешкова


10

БИЗНИС ИНФО

четврток, 03 февруари 2011

ДОСИЕ

Египет: Економијата во „земјата на пирамидите“ и економските релации со Република Македонија

НЕМИРИТЕ ЌЕ СТИВНАТ, ОТСЕГА ТРЕБА ДА СЕ РАБОТИ НА „КСМЕТОТ“

* Во Египет може успешно да се стопанисува, ако се има деловна стратегија и претприемничка храброст Премиерот на Унгарија Виктор Орбан, со бизнис-делегација, на 24 и 25 јануари 2011 година, беа последна странска политичко-бизнис-делегација којашто официјално го посети Египет и со Федерацијата на трговските комори на Египет одржаа бизнис-форум. Премиерот Орбан, при средбата со актуелниот египетски претседател, Хосни Мубарак, разговарале за економската соработка и обновување на билатералните односи. Тој истакнал дека репутацијата на Унгарија во арапскиот свет во време на комунизмот била голема, а унгарските фирми имале големи инвестиции во Египет и во други арапски земји. Стотици египетски студенти и високообразовани стручњаци во Унгарија стекнувале високо образование и научни дипломи. - Билатералните врски се и на персонално ниво - додал Орбан. Унгарската страна при оваа посета истакнала дека ќе се фокусира на унапредувањето на економската соработка, а домаќинот Хосни Мубарак подвлекол дека Египет планира да го подобри трговскиот биланс со Унгарија и во оваа земја да го лоцира логистичкиот центар за Централна Европа, како поддршка на египетското стопанство. Исто така, Орбан нагласил дека како претседавач со ЕУ, ќе се залага за зајакнување на односите на ЕУ со арапските земји: - Египет има клучна улога во одржувањето на стабилноста во регионот. Унгарија сака ЕУ тоа да го признае и ние ќе го поддржиме унапредувањето на статусот на Египет во однос на Европската унија. Посетата на македонската политичка и бизнис-делегација требаше да се реализира на 2 февруари, пет работни дена после Унгарците. Партнерската Федерација на египетските комори, која требаше да биде домаќин на предвидениот бизнис- форум им обезбеди партнери на македонските фирми. И среќата за македонските компании била дотука. Поради ескалација на немирите, на 28 јануари 2011 година, Стопанската комора на Македонија од страна на Министерството за надворешни работи на Република Македонија, беше известена дека се откажува настанот. Дали политичката платформа и позициите на македонската страна биле слични на унгарската или не, на нашата бизнис-заедница не и` беше познато, а уште помалку ќе разбереме што биле позициите на египетската страна. Но, затоа беа изградени позиции за делегацијата на Стопанската комора на Македонија: македонскоегипетски стопански врски се традиционални и потребен е ангажман на приватниот и на јавниот сектор тие да се обноват; обемот на билатералната трговска размена и нејзината структура не треба да не` обесхрабрат, туку да не` поттикнат на поголеми промотивни активности и поддршка на компаниите за воспоставување деловни контакти. Република Македонија да се промовира со конкретни инвестициони можности, но и обратно. Економската соработка со Египет, како земја-потписничка на Агадирската спогодба (мултилатерален регионален договор за слободна трговија меѓу Египет, Јордан, Тунис и Мароко, 2004), субјект во Евромедитеранската унија, треба да се третира како дел од нашиот процес на евроинтеграции, а тоа значи, што побрзо воспоставување на билатерална слободна трговија. Освен договор за слободна трговија, да се донесат и други конвенции во сите области кои имаат влијание врз економијата на земјата (здравството, образованието, транспортот...), како и конвенции кои би го олесниле меѓусебното делување и комуникации (признавање на јавните исправи, олеснување на визните процедури, признавање на дипломи). Економската интеграција на четирите земји од Агадирската спогодба беше појдовна точка на ЕУ да го транспонира ова искуство на останатите земји во југоисточен медитеран. Преку евромедитеранското партнерство се креираше зона на слободна трговија со ЕУ, преку дијагоналната кумулација, таканаречена, пан-евро-мед кумулација. На тој начин се овозможи да се поттикнат економскиот развој, конкурентноста, продуктивноста, трговијата, инвестициите, размената на услуги, да се унапреди технологијата, да се зголеми вработеноста и тоа во рамките на југот на Медитеранот. Но, и со директни позитивни економски импликации на сите членки на ЕУ. Евро-медитеранското партнерство се покажа како пример на ситуација “добитник-добитник“. Дека никој и ништо не функционира само за себе е и политичката Одлука на министрите за трговија од Евромедитеранското партнерство, донесена во Лисабон (2007): земјите од Западен Балкан да бидат дел од дијагоналната паневромедитеранска кумулација на потекло. Оваа одлука е реафирмирана во ноември 2009 година во Брисел. Според расположивите информации од Министерството за економија и Царинската управа на Република Македонија, нашата администрација е во процес на пристапување на единствената регионална конвенција на преференцијални правила за потекло на пан-евро-медитеранската област, која ќе ја замени сегашната мрежа на европските протоколи за потекло, но покрај пристапување кон конвенцијата, ќе треба да се склучат и билатерални договори за слободна трговија. Во Стопанската комора на Македонија се веруваше дека и тоа ќе беше тема за време на официјалната посета на Египет, и дека разговорите на највисоко ниво ќе ги забрзаа процесите и во Македонија и во Египет. Среќата е можна, но треба и


БИЗНИС ИНФО

четврток, 03 февруари 2011

11 ДОСИЕ да се помогне таа да се случи. Затоа, состојбите во Египет, во смисла на времен застој на соработката на двете администрации, треба да се искористи за наши подготовки за моментот кога повторно се` ќе функционира нормално во „земјата на пирамидите“, и да се излезе со конкретни предлог-документи. Охрабрува фактот што Република Македонија со Египет досега има склучено седум билатерални договори (еден и меѓу Стопанската комора на Македонија и Федерацијата на египетските комори за заемно признавање на сертификатите за потекло, 2003 година) најмногу во однос на другите арапски земји од Медитеранот, Блискиот Исток и Заливот.

ЧЕТИРИ МОЖНИ ЗАВРШНИЦИ

Постојат четири можни завршници на египетската криза. Првата е режимот, сепак, да преживее. Мубарак би можел да ја стабилизира ситуацијата, или некое друг високо воено официјално лице да го замени по пристоен временски интервал. Или, по сценарио на режимското преживување, власта да ја преземе група на воeни генерали. Втора можност е демонстрантите да се изборат за избори, во коишто, Ел Барадеи или некој сличен на него, би можел да биде избран. Египет би можел да избере и статист кој би го спровел моделот на Насер за демократизација. Трета можност е демонстрантите да предизвикаат нови избори, но на нив да победат Муслимански Браќа и да ја турнат земјата во исламски ориентирана агенда. Четврто можно решение е Египет да потоне во политички хаос. Најверојатен пат на овој исход би биле избори, како резултат на ќорсокакот, на кои можните кандидати не можат да бидат избрани. Доколку треба да се определам, би се кладел на стабилизирање на режимот и останување на Мубарак поради релативните слабости и поделеноста на демонстрантските маси. Но, тоа се, всушност, мои прашања, а не предвидувања. (Џорџ Фридман - СТРАТФОР )

ЕУ БАРА ОД ЕГИПЕТ СЛОБОДНИ И ФЕР ИЗБОРИ

Министрите за надворешни работи на ЕУ ургираат до египетските авторитети да подготват „слободни и фер избори“. Советот за надворешни работи на ЕУ побара отпочнување на транзиција базирана на широко составена влада која би довела до вистински демократски реформи, со целосно почитување на владеењето на правото, човековите права и основните слободи. Министрите за надворешни работи ја повторија и нивната подршка за “демократски, плуралистички и стабилен Египет како клучен партнер на ЕУ, свесни за неговата важна улога во регионот и споделувајќи ја целта за изградба на стабилност, мир и просперитет во Медитеранот и Средниот Исток“.

Во Египет може успешно да се стопанисува, ако се има деловна стратегија и претприемничка храброст. Во 1999 година, Арапската Република Египет, донесе Закон за задолжително користење на безбедносни појаси со примена од 2000 година. Фабриката за безбедносни појаси од Белчишта, Охрид, веќе во 2001 година, во индустријската зона Газа, до Каиро, инвестираше милион долари во фабрика со ист производствен процес, СИППО, којашто успешно работи до денес. Во меѓувреме, како што се либерализираше трговијата на Египет со други земји во регионот, се создаде можност да го прошири пазарот и надвор од Египет. Значи, треба да создадеме услови за да ни се случи “ксмет“.

ИЗРАЕЛ ГО ПОДДРЖУВА МУБАРАК

Како што расте насилството на демонстрантите, Израел ги повикува министрите за надворешни работи на западните земји да прекинат со критицизмот кон триесетгодишниот лидер во обид да се сочува стабилноста на Египет и пошироко на Средниот Исток, - известува Ал Џезаира, 31 јануари 2011 година. Израелскиот дневен весник „Харетц“ извести на 31 јануари дека израелскиот министер за надворешни работи ургирал кај САД и ЕУ да се води сметка за важноста на стабилноста на Египет .

Љубица Нури

Надворешно-трговска размена и економските односи меѓу Република Македонија и Република Египет

СЕ ПОНИСКА И ОНАКА НИСКАТА РАЗМЕНА

Вкупната трговската размена меѓу Македонија и Египет за период од 11 месеци од 2010 година изнесува 4,9 милиони САД$ .

Трговска размена за период 01-11.2010 година

Извоз Египет

Увоз

Вкупно

количина во кг

сума во САД$

количина во кг

сума во САД$

количина во кг

сума во САД$

210.598,00

1.182.419,00

23.040.444,00

3.704.183,00

23.251.042,00

4.886.602,00

Споредбен приказ на трговска размена за периодот 01-11.2009 / 01-11.2010 година Вкупна размена

Извоз

Увоз

2009

2010

Индекс

2009

2010

Индекс

2009

2010

Индекс

6.994.711

4.886.602

69.8

3.385.841

1.182.419

34.9

3.608.870

3.704.183

102.6


БИЗНИС ИНФО

12 ДОСИЕ

четврток, 03 февруари 2011

Компаративните статистички анализи покажуваат дека обемот на стоковната размена за првите 11 месеци од 2010 година, е за 30,2 отсто понизок споредбено со истиот период од претходната година. Извозот е намален за 65%, додека увозот бележи раст од 2,6%. Во поглед на извозот кој изнесува 1,2 милиони САД $ единствено се издвојува: други делови и прибор за каросерии од над 500 илјади САД долари. Увозното салдо од 4,9 милиони САД $ го сочинуваат: чист натриум хлорид и сол (1,2 милиони САД $) , грав, фунгициди, шприцеви, игли, глазирани керамички плочки и памучни ткаенини. Трговска размена во 2009 година Име на земја Египет

Извоз

Увоз

Вкупно

количина во кг

сума во УСА$

количина во кг

сума во УСА$

количина во кг

сума во УСА$

2.747.143,00

3.587.543,00

27.932.148,00

3.964.298,00

30.679.291,00

7.551.841,00

Вкупната трговската размена меѓу Република Македонија и Египет во 2009 година изнесува 7,5 милиони САД $, извозното салдо е 3,6 милиони САД $, додека увозот изнесува 3,9 милиони САД. Извозот го сочинуваат единствено: тутун неизжилен, други окови, прибор и слично за моторни возила и други делови за производи од подгрупата. Назастапени производи во увозното салдо се: чист натриум хлорид и сол, полиетилен примарен, шприцеви, игли, машини за климатизација грав и други производи со помала вредност. Во билатералната трговска размена со Арапските земји, Египет е меѓу првите трговски партнери на Република Македонија по обемот на размената. Проценката е дека тоа се должи не само на традиционални трговски врски од пред дваесет години веќе и на фактот дека во Египет повеќе години Република Македонија има амбасадата и дека со Египет имаме постигнато одредена правна рамка која дава извесни гаранции за одвивање на трговската размена. Прекид од две децении во стопанската соработка, кога СФРЈ имаше трилатерален договор за преференцијална трговија со Египет и Индија, има створено вакум во однос на размена на меѓусебни информации што влијае на довербата помеѓу потенцијалните партнери. Економските односи со Египет не треба да се посматрат само во контекст на билатералните односи веќе и во контекст на мултилатерални - Еуромедитеранскта унија и како ишчекор во Африка. Во Египет од 2001 година успешно работи фабрика за безбедносни појасеви, основана од фирмата “Безбедносни појаси“, Белчишта.

Бројки и факти ЕГИПЕТ Локација: Северна Африка, граничи со Средоземно Море, помеѓу Либија и појасот Газа и со Црвеното Море северно од Судан Површина на територија: 1,001,450 км2 Копно: 995,450 км2 Вода: 6,000 км2 Население: 83,082,869 (Јули 2009) Етнички групи: Египќани 99,6% Религија: Муслимани 90%,Копти 9% Јазици: Арапски официјален, Англискиот е широко употребуван Име на државата: Арапска Република Египет Државно уредување: Република Главен град: Каиро Административна поделба : 26 општини. Независност: 28 февруари 1922 ( од В.Британија) Национален ден : 23 јули, Ден на револуцијата Устав: 11 Септември 1971 Претседател: Мохамед Хосни Мубарак Правен систем: Базиран на Исламско и граѓанско право Членка на интернационални организации: ABEDA, ACCT, AfDB, AFESD, AMF, AU, BSEC (observer), CAEU, COMESA, EBRD, FAO, G-15, G-24, G-77, IAEA, IBRD, ICAO, ICC, ICCt (signatory), ICRM, IDA, IDB, IFAD, IFC, IFRCS, IHO, ILO, IMF, IMO, IMSO, Interpol, IOC, IOM, IPU, ISO, ITSO, ITU, LAS, MIGA, MINURCAT, MINURSO, MONUC, NAM, OAPEC, OAS (observer), OIC, OIF, OSCE (partner), PCA, UN, UNAMID, UNCTAD, UNESCO, UNHCR, UNIDO, UNMIL, UNMIS, UNOCI, UNRWA, UNWTO, UPU, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO Природни ресорси: нафта, природен гас, железна руда, гипс, олово, цинк БДП : $ 468,7 милијарди (2009) БДП реален раст: 4.6%(2009) БДП по жител: $5.900 (2009) Невработеност: 9,4% ( 2009) Работна сила: 25,4 милиони( 2009) Земјоделие: памук, ориз, житарици, грав, овоштие, зеленчук, Индустрија: текстил, прехрамбена индустрија, туризам, хемикалии, градежништво, цемент, метали Индустрискиот раст: 5,1% (2009) Извоз: $ 23,1 милјарди САД $ ф.о.б. (2009) Извозни производи: сирова нафта и нафтени деривати, текстил, метали, хемиски производи Извозни партнери: Италија, САД, Јапонија, Сирија, Индија, Шпанија , Саудиска Арабија 4,5% Увоз: $ 45,6 милијарди САД $ ф.о.б. (2009), Увозни производи: машини и опрема, прехрамбени производи, хемикалии и дрвени производи Увозни партнери: САД , Кина, Саудиска Арабија, Италија, Германија , Јапан, (2009)


четврток, 03 февруари 2011

БИЗНИС ИНФО

ПРАВНА РАМКА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СО ЕГИПЕТ ЗАКОН за ратификација на Спогодбата меѓу македонската Влада и египетската Влада за научна и технолошка соработка ( 2000) ЗАКОН за ратификација на трговската спогодба меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Арапската Република Египет ( 2000) ЗАКОН за ратификација на Договорот меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Арапската Република Египет за поттикнување и заемна заштита на инвестициите ( 2000) ЗАКОН за ратификација на Договорот меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Арапската Република Египет за одбегнување на двојното оданочување и за заштита од фискална евазија по однос на данокот од доход и данокот на капитал ( 2000) ЗАКОН за ратификација на Спогодбата меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Арапската Република Египет за соработка на полето на борбата против криминалот ( 2000) ЗАКОН за ратификација на Спогодбата за културна соработка меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Арапската Република Египет ( 2000) Договор за соработка и заемно признавање на сертификатите за потекло на стоките, меѓу Стопанска комора на Македонија и Федерацијата на трговско-индустриски комори на Египет (мај 2003)

КОМОРСКИОТ СИСТЕМ ВО ЕГИПЕТ

Федерација на египетските трговски комори - (Federa�on of Egyp�an Chambers of commerce). Актуелен претседател е Ахмед Мохамед ел Вакил ( Mr. Ahmed Mohamed El Wakil) Египет е првата земја во регионот којашто воспостави коморски систем на здружување. Трговската комора на Александрија е основана во 1919 година, на Каиро во 1920, така по една комора во секоја регионална самоуправа (сега постојат 26 комори). Федерацијата на египетски трговски комори е основана во 1955 година, во чии рамки функционираат 26 комори од целата земја Федерацијата на египетските трговски комори тесно соработува со други деловни асоцијации во Египет како: • Федерација на египетски индустрии • Египетска бизнис аспцијација и инвеститори на Новите индустриски центри • Федерација на туристички комори • Федерација на банки Членството во коморскиот систем на Египет е задолжително со Закон за комори Бр.189/51. Трговската регистрација на фирмите се врши по нејзино зачленување во коморите со што се гарантира

13 ДОСИЕ

репрезентативноста на коморите и нивнотоо значење за застапување на интересот на компаниите без разлика на нивната големина или остварени приходи. Главен извор на приходи на коморите е од годишната чланарина ( 0,2% од исплатениот капитал –оданочениот). Улогата на Федерацијата на египетски комори Улогата и мисијата на Федерацијата на египетски комори е промовирање и развој на бизнисот и да го застапува основниот интерес на трговците, произведителите и услужните компании.

ЕГИПЕТ И ЕВРОПСКАТА УНИЈА

Египет е еден од главните трговски партнери на ЕУ во Јужно- медитерански регион. Египет е дел од Еуромед процесот за создавање на слободна трговска зона во Медитеранот. ЕУ и Египет направија значаен напредок во ослободувањето на трговијата меѓу нив. Од стапувањето на сила на Спогодбата за асоцијација меѓу ЕУ и Египет во 2004 година, половина од индустрискиот извоз на ЕУ во Египет е веќе либерализиран и има посебен повластен третман за земјоделството што значително ја зголемила трговијата со земјоделски производи. Последователните преговори ( склучени во 2009 година) ја унапредија либерализацијата на земјоделските, и преработените земјоделски и рибни производи, и тековните преговори имаат цел за подобрување на условите за трговски услуги како и за компании кои сакаат да воспостават бизниси на двата пазари. Во април 2010 година беше парафирана спогодба за воспоставување на механизам за решавање на спор. Трговијата меѓѕ ЕУ и Египет се зголеми значително по влегувањето на сила на Спогодбата за асоцијација меѓу ЕУ и Египет во 2004 година Трговија со стоки • ЕУ извоз на стоки во Египет во 2009: 12.6 милијарди евра • ЕУ увоз на стоки од Египет во 2009: 6 милијарди евра Во 2008 година трговијата меѓу ЕУ и Египет значително се зголеми, изнесувајќи 20.66 милијарди евра. Египетскиот извоз во ЕУ се зголеми за 13.1% и извозот на ЕУ во Египет во истиот период се зголеми за 22.2%. Во 2009 година, поради влијанието на глобалната криза, продолжи обратен тренд во споредба со 2008 година и увозот на ЕУ од Египет е намален за 26%, додека извозот за 0.9%. Глобалната трговија се намали за речиси 10% (18.6 милијарди евра). Во 2009 година, во увозот на ЕУ од Египет доминираше енергетиката (54.5%), и понатаму текстилот и


БИЗНИС ИНФО

14 ДОСИЕ

облеката (10.5.1%). Извозот на ЕУ во Египет се состоеше главно од машини (41.4%) и хемикалии (14.3%). ЕУ останува прв трговски партнер со 33% од вкупниот дел на надворешно-трговскиот обем којшто, во 2009 година изнесувал 18.7 милијарди евра. Трговија со услуги • ЕУ извоз на услуги во Египет во 2008: 3.3 милијарди евра • ЕУ увоз на услуги од Египет во 2008: 6.5 милијарди евра Странски директни инвестиции Во 2008 година директните инвестиции на ЕУ во Египет (акции) изнесуваа 20.2 милијарди евра, речиси 40% повеќе од 2007 година ( 12.3 милијарди евра), надвор од ЕУ вкупно акции од 43.3 милијарди евра во Магреб и областа на Машрек. Еврпска соседска политика ЕУ – Египет соработката е значаен дел од Европската соседска политика (ENP). Египет исто така е во преговори со ЕУ за ENP Акционен план што беше усвоен во март 2007 година за период од три до пет години. Планот обезбедува заедничка рамка за зајакнување на односите меѓу ЕУ и Египет. ENP ја поддржува политичката и економската соработка меѓу Египет и ЕУ, и е рамка за финансиска помош од ЕУ за Египет. Финансиската подршка на ENPI за Египет во рамките на Националната индикативна програма за период 2007-2010 изнесува 558 милиони евра. Програмата е насочена кон поддршка на остварувањето на клучните политички цели како што е наведено во Акциониот план. Врз основа на документот за Стратегија на земјата, таа се стреми кон три приоритети: 1) поддршка на реформите во Египет во областите на демократијата, човечките права и правдата, 2) развој на конкурентноста и продуктивноста на египетската економија, и 3) обезбедување на одржливост на египетскиот развој со подобро управување со човечки и природни ресурси.

ЈУГ – ЈУГ ИНТЕГРАЦИЈА

На 25 февруари 2004 година, Египет ја потпиша Агадирската Спогодба со Јордан, Мароко и Тунис. Ова ги обврза сите страни да ги отстранат значително сите царини во трговската размена меѓу нив и да ги усогласат своите законодавства во однос на стандардите и царинските процедури. Таа стапи на сила во јули 2006 година. Ефективната имплементација започна во април 2007 година со создавање на Агадирски технички оддел во Аман. Египет исто така има потпишано спогодба за слободна трговија со Турција која е на сила од март 2007 година и, во поново време со земјите на ЕФТА.

четврток, 03 февруари 2011

За време на 8-миот Еуромед Трговска министерска конференција (декември 2009 година), министрите го поддржаа заклучокот на единствената регионална конвенција на преференцијални правила за потекло на пан-Еуро-Медитеранската област, која ќе ја замени сегашната мрежа на протоколи и ке дозволи вклучување на Западен Балкан во пан-Евро- Медитеранскиот систем.

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ЗЕМЈИТЕ ОД ЕВРОМЕДИТЕРАНСКО ПАРТНЕРСТВО

Евромедитеранското партнерство и зоната на слободна трговија (Либан, Тунис, Мароко, Сирија, Алжир, Египет, Израел, Јордан, Палестина и Тунис, во 2008 година се отпочнати преговори со Либија, која сега има статус нa посматрач) се лансирани во 1995 година со Барцелонската декларација за партнерство, со цел основање на заедничка област на мир, стабилност и споделен просперитет во Евромедитеранскиот регион. Во 2004 година со европската Програма на соседство овој процес е продлабочен. Во 2008 година, Барцелонскиот процес доведе до создавање на Евромедитеранска унија која претставува Форум. Во Унијата се и Турција, Албанија, БиХ, Хрватска и Црна Гора. Евромедитеранското партнерство претставува трговско партнерство и е клучно за креирање на подлабока евромедитеранска зона на слободна трговија. Евромедитеранското партнерство подразбира примена на паневропската кумулација на потеклото во медитеранскиот базен. Политичката Одлука (2007), земјите од Западан Балкан да бидат дел од дијагоналната паневромедитеранска кумулација на потекло е потврдена во ноември 2009 година во Брисел. Според расположивите информации од Министерството за економија и Царинската управа на Република Македонија, нашата администрацијата е во процесот на пристапување на единствената регионална конвенција на преференцијални правила за потекло на пан-Еуро-Медитеранската област, која ќе ја замени сегашната мрежа на протоколи, но покрај пристапуванје кон конвенцијата ќе треба да се склучат и билатералните договорите за слободна трговија. Република Македонија го започна овој процес со Израел, но воспоставуванје на слободна трговија со Египет е од големо значење за продор на нашите производи не само во Египет веќе и во цел медитерански регион. Затоа, се очекува Владата на Република Македонија да вложи напори за започнување на овој процес бидејќи со него ќе биде полесно да се воспостави слободна трговија и со другите земји, потписнички на Агадирска спогодба.


четврток, 03 февруари 2011

БИЗНИС ИНФО

Потпишани договори за изградба на 12 мали хидроцентрали од четвртиот пакет

ГОДИШНО ПРОИЗВОДСТВО ОД 57 ГИГАВАТ ЧАСОВИ ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

Пет компании со Министерството за економија потпишаа договори за изградба на 12 мали хидроцентрали од четвртиот јавен оглас за производство на електрична енергија од мали хидроелектрични централи. Договори за концесија за вода за производство на електрична енергија се потпишани со „ЕМК Мали хидроелектрани“ за 4 локации, „Italian Macedonian Power Genera�on“ за 4 локации, „ЕЛ-ТЕ Инженеринг“ за 2 локации, „Хидро Еко Инженеринг“ за 1 локација и „Nord Energy“ за 1 локација. - Дванаесетте хидроцентрали предвидено е да имаат вкупна инсталирана моќ од 13,6 мегавати и годишно производство од 57 гигават часови електрична енергија и да чинат 23,5 милиони евра, истакнал министерот за економија, д-р Фатмир Бесими, по потпишувањето на договорите, а пренесува МИА. Тој посочи дека од најновите договори во Буџетот на Република Македонија ќе се слеат над 100 милиони денари на име еднократен надоместок за концесија. - Заедно со претходно потпишаните 35 договори од првите три јавни огласи, сега вкупно има 47 договори за изградба на мали хидроцентрали со вкупна инсталирана моќ од 34,6 мегавати и годишно производство од 147 гигават часови, - рекол министерот Бесими. Во наредните три години од потпишаните договори треба да се реализираат инвестиции во износ од 62 милиона евра, а во буџетот да се слеат 230 милиони денари на име на концесии за користење на водите.

- Министертвото за економија до крајот на идниот месец ќе го објави и петтиот оглас за изградба на мали хидроцентрали на кој ќе бидат понудени нови 40 локации со вкупна инсталирана моќ од 30 мегават часови. Не секогаш има интерес за сите понудени локации, но и во иднина ќе продолжиме со планираната динамика три пати годишно да се објавува оглас за по 40 локации се додека не се исцрпат предвидените 400 локации за изградба на мали хидроцентрали, појаснил Бесими. Од досега поделените локации за изградба на мали хидроцентрали за една локација се добиени сите неопходни дозволи за градба и се очекуваа таа да биде оперативна до крајот на јуни годинава. До крајот на идниот месец, пак, треба да биде завршена постапката за добивање дозволи за градба за уште седум локации кои според најавата од инвеститорите треба да бидат готови до крајот на годинава. За евентуалното доцнење на пректите во договорите се предвидени санкции од плаќање пенали до одземање на концесијата. - Со цел да се забрза динамиката Владата формираше Координативно тело во кое има членови од

15 МОЖНОСТИ сите институции кои можат да помогнат во издавањето на градежни дозволи за малите хидроцентрали, - подвлекол Бесими. Од малите хидроцентрали во 2009 година се произведени 168, а лани 249 гигават часови елетрична енергија. Се планира по изградбата на новите мали хидроцентрали производството да се зглоеми за 80 отсто. Од идната година со Хрватска

ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА НА ТРАНСПОРТНИОТ ПРЕВОЗ

Од 2012 година се либерализира транзитниот превоз на територијата на Македонија и Хрватска, а во 2011 ќе се разменат колку што е потребно дозволи за задоволување на потребите на превозниците од двете држави, е договорено на состанокот на Мешовитата комисија за меѓународен патен сообраќај меѓу Република Македонија и Република Хрватска. На состанокот, како што соопшти Министерството за транспорт и врски, е договорено од 2012 година да се разменат

по 5000 дозволи за билатерален превоз и 200 дозволи за трети земји. Со протоколот од 2012 година ќе се укинат 10.000 транзитни дозволи што македонските превозници требаше да ги поседуваат за транзитирање низ Хрватска. Министерството за транспорт и врски континуирано обезбедува дополнителни транспортни дозволи за македонските превозници, а заложба на Министерството е да воспостави либерализиран транспорт со земјите со кои Македонија остварува економска размена, односно превозот на стока да се одвива без режим на дозволи, стои во Соопштението. До сега е постигнат целосно либерализиран транспорт, односно превоз на стоки без режим на дозволи со Словачка, Велика Британија, Швајцарија, Унгарија и Чешка.

Министерство за транспорт и врски

ТРАНСПОРТНИ ДОЗВОЛИ И ВО ВИКЕНД Поединечни транспортни дозволи за превозниците на стоки од 12 февруари 2011 година ќе можат да се вадат и во сабота и недела, соопштува Министерството за транспорт и врски. - Сите заинтересирани превозници кои и за време на викендите ќе имаат потреба од добивање на поединечни транспортни дозволи ќе може да го остварат своето право во наведениот термин во Секторот за патен сообраќај и инфраструктура при Министерството за транспорт и врски, што претставуваше и барање на самите претставници на превозните компании во Република Македонија, се вели во соопштението од Министерството за транспорт и врски. На овој начин се овозможува непречено одвивање на извозот на стока од Македонија и организирање на итен превоз на стока доколку за тоа се јави потреба.


16 МОЖНОСТИ

БИЗНИС ИНФО

Потсетување од Управата за јавни приходи до правните лица

ПРИЈАВУВАЊЕ НА ДАНОКОТ ДО 28 ФЕВРУАРИ

Фирмите до крајот на наредниот месец до Управата за јавни приходи да го пријават данокот на добивка и да поднесат годишен данок на вкупен приход. Од УЈП информираат дека Даночен биланс за оданочување на непризнаени расходи треба да поднесат правните лица - резиденти во Македонија кои остваруваат добивка од вршење дејност во земјата и во странство, како и организациска единица на нерезидент кој остварува добивка од вршење дејност на територијата на Македонија. Малите и микро трговци, пак, кои извршуваат стопанска дејност и ако во последните три години, односно во 2008, 2009 и 2010 година, од кој било извор освариле вкупен приход не поголем од 3.000.000 денари на годишно ниво, а заради утврдување годишен данок на вкупен приход за деловната 2010 година треба да поднесат Даночен биланс на вкупен приход и пријава за регистрација на трговско друштво за примена на годишен данок

на вкупен приход. За фирмите кои се регистрирани за целите на годишен данок на вкупен приход доколку оствариле вкупен приход во 2010 година не повеќе од 3.300.000 денари треба да поднесат само даночен биланс на вкупен приход. Неподнесувањето даночни пријави во законски утврдениот рок, 28 февруари, повлекува прекршок за кој е предвидена глоба од 2.000 до 3.000 евра во денарска противредност, како и глоба од 500 до 1.000 евра во денарска противредност на одговорното лице во правното лице.

Идниот месец ќе биде објавен третиот јавен повик за ИПАРД

НА РАСПОЛАГАЊЕ 20,72 МИЛИОНA ЕВРА

Во втората половина на февруари 2011 година ќе биде објавен третиот јавен повик за доставување барања за користење финансиски средства од петтата компонента на Инструментот за претпристапна помош за рурален развој на Европската унија (ИПАРД Програма за периодот 2007-2013 година). Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, со најава на третиот јавен повик што ќе трае 45 дена од денот на објавување во дневните весници, соопштува дека на располагање ќе бидат ставени 20,72 милиона евра, од кои 75 отсто се средства од ЕУ, а 25 проценти се од Буџетот на Република Македонија и ќе бидат пресметани во денарска противредност со важечки курс за февруари 2011 година. Финансиските средства се наменети за Мерката 101 - Инвестиции на земјоделските стопанства со цел нивно преструктуирање и надградба за постигнување на стандардите на Европската унија, за Мерката 103 - Инвестиции за преработка и маркетинг на земјоделските и рибни производи со нивно преструктуирање инадградба за достигнување стандардите на Европската унија и за Мерката 302 - Диверзификација и развој на руралните економски активности. Со досегашните два јавни повика за ИПАРД, првиот објавен во декември 2009 година, а вториот во септември лани, беа понудени вкупно 64, 3 милиони евра, односно 24,3 милиони евра на првиот оглас и уште 40 милиони евра на вториот. На првиот јавен повик беа доставени 133 барања за вкупно 18,5 милиони евра, но се склучија 27 договори за проекти вредни 3,8 милиони евра, односно беше побарано кофинансирање во износ од 1,9 милиони евра. На вториот јавен повик исто така беа поднесени повеќе од 100 апликации.

четврток, 03 февруари 2011

Агенцијата во текот на овој месец ја изврши и првата исплата на ИПАРД средства со оглед дека повеќе проекти веќе се реализирани. Исплатата продолжува до мај - јуни кога истекува потребниот период за реализација на инвестицијата. Во текот на 2011 година ќе бидат објавени три ИПАРД огласи. Целта на ИПАРД Програмата 2007-2013 е преку соодветни мерки за поддршка на земјоделството и руралниот развој да се подобри конкурентноста на земјоделското производство и на земјоделско-прехранбениот сектор.

Одлука на Владата на Република Македонија

ПРОДОЛЖЕН РОКОТ ЗА ОТКУП НА ДВОРНИТЕ МЕСТА ДО КРАЈОТ НА 2012 ГОДИНА

Владата го продолжи рокот за поднесување барања за откуп на дворното место по едно евро за метар квадратен до 31 декември 2012 година. Како што изјавил вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, а го цитира МИА, Владата го оценила Проектот како успешен и на седница (1.02.2011 година) одлучи да го продолжи рокот, во кој барање ќе можат да поднесат граѓаните кои не успеале тоа да го направат до 27 јануари годинава. Министерството за финансии оценува дека овој рок ќе биде доволен за да можат сите граѓани и фирми да ги добијат потребните документи и да поднесат барање за откуп на дворното место.

ПРЕДУПРЕДУВАЊА Апел на ЈП „Македонски железници – Инфраструктура“ до граѓаните

ШТИТЕТЕ ГО ИМОТОТ НА ЖЕЛЕЗНИЦАТА КАКО ДОБРО ОД ОПШТ ИНТЕРЕС

Јавното претпријатие „ Македонски железници – Инфраструктура“ информира за зачестени испади поради кражби на технолошко-техничките системи кои се во функција на безбедно и редовно одвивање на сообраќајот на пругите во Република Македонија, а се неопходни и важни за нејзиното функционирање. „Македонски железници – Инфраструктура“ ги потсетува граѓаните дека се должни да го почитуваат и штитат имотот на Железницата како добро од општ интерес. Опасностите на кои се изложуваат при кражбите, како што соопшти „Македонски железници„, се големи, како по нивниот живот, така и по животот на корисниците на услугите на железницата, особено што голем број уреди се наоѓаат под високи напон. Истовремено, во опасност ги доведуваат и учесниците во патниот сообраќај поради испадите на системите за осигурување на патните премини преку пругите.

Граѓаните кои ќе се затекнат во кражба или злонамерни дејствија на пругите и постојките во Македонија, ќе бидат најстрого санкционирани согласно Кривичниот законик на Република Македонија и Законот за сигурност во железничкиот систем, стои во соопштението на компанијата. ЈП „Македонски железници – Инфраструктура“ доследно ќе ја спроведува законската забрана за неовластено движење и задржување на пругите и пружниот појас. Компанијата во своето соопштение апелира до сите граѓани кои ќе забележат сомнително движење по пругите, кражби на опрема и елементи да ги пријавуваат на отворената телефонска линија (02) 2462 332 и 075 282 872 или во најблиската полициска станица.


четврток, 03 февруари 2011

БИЗНИС ИНФО

17 ЧЛЕНКИ НА КОМОРАТА

Винер осигурување – Виена осигурителна групација

ПРОДАЖБАТА СО РАСТ ОД 23,26 ОТСТО

Зголемување на продажбата за 71 милион денари и раст на полисираната премија во однос на 2009 година за цели 23,26 проценти се резултатите со кои Винер осигурување – Виена осигурителна групација ја заврши деловната 2010 година. – соопштуваат од компанијата. Компанијата лани со исплата на 170 милиони денари за штети на домашниот пазар, стана лидер во исплата на овој тип на штети. - Уште од самиот почеток, застанувањето на Виена Иншуранс Груп зад нашата компанија ни наметна една благородна обврска за исполнување стандарди кои се исклучително високи и сеопфатни. Резултатите од изминатата година покажуваат дека нашата компанија успешно ги имплементираше сите принципи на професионално однесување, ефективност и сериозен деловен пристап, кои од нас ги бара партнерството со таков моќен осигурителен бренд, каков што е Виена осигурителна групација, - изјавил генералниот директор на Винер осигурување Зоран Нарашанов, а го цитира МИА.

Успешните резултати на Винер осигурување овозможија годинава да се прошират активностите на моќниот австриски бренд на домашниот пазар. Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурувањето донесе решение со кое се издава дозвола за вршење работи на осигурување на Акционерското друштво за осигурување Винер Лајф - Виена Иншуренс Груп Скопје. Новата компанија за животно осигурување ВИНЕР Лајф, основана целосно со австриски капитал, е уште една директна инвестиција на Виена Иншуранс Груп на македонскиот осигурителен пазар, којашто, меѓу другото, е плод на довербата на управата на моќниот бренд во деловните стандарди на Винер Осигурување. Зголемувањето на пазарниот удел на компанијата е проследено со зајакнување на реосигурителната програма наменета за клиентите, и пред се`, со ширење на продажната мрежа чии новоотворени подружници придонесоа за поголема достапност на сите понудени услуги. ОПШТИНИ

Општина Струмица распиша тендер за избор на изведувач на системот за гасификација

ИНВЕСТИЦИЈА ОД 3,8 МИЛИОНИ ЕВРА

Во Струмица интензивно течат подготовките за почеток на гасификацијата на општината. Деновиве беше распишан тендер за избор на главен изведувач на гасоводниот систем, а советниците донесоа одлука за отстапување на целокупната документација на новоформираното претпријатие „Струмица-гас“. Станува збор за физибилити студија од околу две илјади страници, идеен и основен проект за примарен гасоводен цевковод во за снабдување со природен гас на јавните, стопанските објекти и домаќинствата и елаборат за заштита на животната средина. - Според проектираниот буџет за 2011 година општина Струмица ќе инвестира околу 3,8 милиони евра за реализација на овој капитален проект од областа на енергетиката за пренос, управување и дистрибуција со природен гас. До почетокот на годинашнава грејна сезона

треба да почне да функционира гасоводниот систем со гасоводна мрежа од 13 километри и комплетна опрема за компресирање, декомпресирање и транспорт на природниот гас од Петрич, Република Бугарија, до гасните централи во Струмица, велат во Одделението за локален економски развој на општина Струмица, а пренесува МИА.

Гасификацијата е многу важен проект за Струмичкиот микрорегион. Според мислењето на стручњаците, примената на природен гас во домаќинствата, во стопанството, во јавните општински и државни институции и во најголемата економска гранка – земјоделството, ќе значи заштеда на енергија од 40 до 50 насто во однос на сегашната потрошувачка на струја, јаглен, дрва, нафта и нафтени деривати. Неготино и Демир Капија

ЗАЕДНИЧКИ ВО ЗАШТИТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА

Општините Неготино и Демир Капија воспоставија меѓуопштинска соработка за заедничко вршење работи од надлежност на општините кои се однесуваат на заштитата на животната средина и природата, како и за реализирање на проектот „Меѓуопштинска база на податоци за управување со животната средина и мониторинг, обновување и печатење на ажуриран ЛЕАП за двете општини“. За таа цел, Советите на двете општини формираа постојана заедничка комисија составена од пет претставници од општина Неготино и двајца претставници од општина Демир Капија.Комисијата е должна во наредниот период да изготви Програма и Правилник за работа, да учествува во мониторингот и обновувањето на стратешките документи ЛЕАП за двете општини, да учествува во подготвувањето одлуки од областа на заштитата на животната средина, да разменува искуства и да остварува стручна соработка во областа на животната средина, да разгледува прашања и предлага решенија до органите на партнерските општини, како и да иницира реализација на заеднички проекти од оваа област. За својата работа Комисијата ќе треба да доставува годишни извештаи до Советите на општините Неготино и Демир Капија.


18 ОД ОПШТИНИТЕ Во Струмичко почнаа подготовките за сеидба на пролетниот зеленчук

БИЗНИС ИНФО

четврток, 03 февруари 2011

ОПФАТЕНИ 17.500 ХЕКТАРИ

Со подготовка на леите за производство на расаден материјал, во струмичкиот регион практично почнаа и подготовките за сеидба на пролетниот зеленчук во оранжерии и во пластичните тунели и фолии. Струмичките земјоделци во овој период од годината ги интензивираат почетните активности за претстојната сеидбена кампања со која треба да бидат опфатени околу 17.500 хектареи.

Од вкупните планирани површини, се очекува раноградинарските култури пролетва ќе бидат застапени на околу 7800 хектари, при што речиси на една четвртина, односно 1900 до 2000 хектари ќе зафаќаат посевите под бостан. Раните пиперки и пролетната зелка ќе бидат посеани на по 1300, доматите на 1200, краставиците на 1100, раниот компир на 600 и другите раноградинарски култури на над 300 хектари. На останатите површини ќе бидат застапени житарки, фуражни и индустриски култури, при што пченката на над 4000 хектари, тутунот на околу 1850, а инустриските домати и пиперки на 3800 до 4000 хектари.

пренесува МИА, дел се грант од австриската влада, дел се кредит од австриската влада, а дел ќе бидат обезбедени преку ИПАРД фондовите. За да се реализира проектот, потребно е одобрение од Минисерството за финансии. - Локалната власт ќе учествува со 20.000 евра. Планираме да изградиме нова општинска зграда во строгиот центар на градот со подземни гаражи, најавува Дамјановски. Вкупно 3,4 милиони евра од Европската банка за обнова и развој ќе бидат наменети за изградба и реконструкција на водоводната и канализациската мрежа во неколку кумановски села. Во Крива Паланка ќе се спроведуваат обуки

ЕДУКАЦИЈА ЗА СТАРТ-АП БИЗНИСИ

Министерството за економија го одобри проектот на општина Крива Паланка на тема „Поддршка за развој на туризмот преку спроведување на обуки за старт-ап бизнис“.

Општина Куманово годинава ќе реализира повеќе капитални инвестиции

ПРЕЧИСТИТЕЛНИ СТАСНИЦИ ВО ДЕВЕТ СЕЛА СО АВСТРИСКА ПОМОШ

Изгрдаба на мини пречистителни станици во девет села од кумановскиот регион, решавање на проблемот со канализацијата во руралните населби и изградба на нова општинска зграда во локалитетот „Чоробенско ќоше“ се предвидените капитални инвестиции на кои годинава ќе работи општина Куманово. Проектот „мини пречистителни станици“ целосно треба да го реши проблемот со отпадните води зашто веќе функционира пречистителна станица во Доброшане, наменета за градот. За овој проект се предвидени 7,5 милиони евра од кои, како што информира градоначалникот Зоран Дамјановски, а

Проектот се однесува за поддршка на мали и средни претпријатија согласно јавниот повик за кофинансирање на бизнис-центри и е насочен кон поддршка на локалниот економски развој. Во рамки на тоа ќе се организираат обуки за едукација на старт-ап бизниси на потенцијалните локални бизнисмени и претприемачи во кривопаланечкиот регион. Обуките ќе бидат изведувани во февруари и март годинава, за што Министерството за економија ќе издвои 72.000 денари.


четврток, 03 февруари 2011

БИЗНИС ИНФО

Индекси на индустриското производство ВО 2010 ГОДИНА ПАД ОД 4,3 ОТСТО

Индексот на индустриското производство во декември 2010 година, во однос на декември 2009 година, изнесува 92,3. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Вадење на руди и камен во декември 2010 година, во однос на декември 2009 година, бележи опаѓање од 17,0%, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 9,7%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас и вода бележи пораст од 9,9%. Според главните индустриски групи, производството во декември 2010 година, во однос на декември 2009 година, бележи пораст кај : Енергија за 7,6%, Капитални производи за 24,0%, Трајни производи за широка потрошувачка за 25,7% и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 6,7%, додека опаѓање бележи кај: Интермедијарни производи, освен енергија за 32,4%. Индексот на индустриското производство во периодот јануари - декември 2010 година, во однос на периодот јануари декември 2009 година, изнесува 95,7.

Бруто и нето-плати, ноември 2010 година ПРОСЕЧНАТА БРУТО-ПЛАТА 500 ЕВРА Бруто-плата по вработен Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто- плата по вработен во ноември 2010 година, во однос на ноември 2009 година, изнесува 101,7. Ваквото зголемување, пред сe`, е резултат на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила, мотоцикли и предмети за лична употреба и за домаќинствата (5,3%), Преработувачка индустрија (5,0%) и Рибарство (4,9%). Зголемување на просечната исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Рибарство (10,9%), Финансиско посредување (4,1%) и Градежништво (1,3%). Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во ноември 2010 изнесува 30.349 денари. Во ноември 2010 година, 1,9% од вработените во Република Македонија не примиле плата. Нето-плата по вработен Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2010 година, во однос на ноември 2009 година, изнесува 103,6. Ваквото зголемување се должи, пред сe, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила, мотоцикли и предмети за лична употреба и за домаќинствата (7,8%), Финансиско посредување (6,3%) и Преработувачка индустрија (6,2%). Најголем пораст на просечната месечна исплатена нетоплата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележан во секторите: Рибарство (15,6%), Финансиско посредување (4,6%) и Други комунални, културни, општи и лични услужни активности (1,2%). Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во ноември 2010 изнесува 20.633 денари. Во ноември 2010 година, 1.9% од вработените во Република Македонија не примиле плата.

Демографија на претпријатијата, 2004-2008 година ПРЕОВЛАДУВА ТРГОВСКАТА ДЕЈНОСТ *Новосоздадени и згаснати претпријатија, 2004 - 2008 година Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2004 година, 15,0% од активните претпријатија во Република Македонија чијашто главна дејност припаѓа во секторите на дејност од C/В до О/Љ (без секторот Л/Ј и класата 74,15) се новосоздадени претпријатија, во 2005 година тој број изнесува 17,4%, во 2006 година 15,3%, во 2007 година 20,7% и во 2008 година 17,1%. Во поглед на згаснатите претпријатија, податоците покажуваат дека во 2004 година вкупниот број на згаснати претпријатија чијашто главна

19 СТАТИСТИКА

дејност припаѓа во секторите на дејност од C/В до О/Љ (без секторот Л/Ј и класата 74,15) изнесува 10,0% од вкупниот број на активни претпријатија во наведените сектори, во 2005 година 11,4%, во 2006 година 12,2%, во 2007 година 12,5% и во 2008 година 11,7%. Гледано по сектори на дејност, податоците покажуваат дека најголем број како на новосоздадени, така и на згаснати претпријатија има во секторот Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила, мотоцикли и предмети за лична употреба и за домаќинствата. Податоците за структурата на новосоздадените и згаснатите претпријатија, според правната форма, покажуваат дека најголемо учество имаат претпријатијата кои се категоризираат во групата друштва со ограничена одговорност и акционерски друштва.

Индекс на бројот на работниците во индустријата ВО 2010 ГОДИНА 4,4 ОТСТО ПОМАЛУ РАБОТНИЦИ

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во декември 2010 година, во однос на истиот месец од претходната година, изнесува 98.1. Бројот на работниците во секторот Вадење на руди и камен во декември 2010 година, во однос на декември 2009 година, е зголемен за 3.0%, во Преработувачката индустрија е намален за 2.9% и во секторот Снабдување со електрична енергија, гас и вода е зголемен за 2.6%. Бројот на работниците во индустријата во Република Македонија во декември 2010 година, во однос на просечниот број на работници од 2005 година, е намален за 14.8%. Индексот на бројот на работниците во индустријата во периодот јануари - декември 2010 година, во однос на периодот јануари - декември 2009 година, изнесува 95.6.

Анкета за мислењето на потрошувачите, јануари 2011 - НЕПОВОЛНИ ОЧЕКУВАЊА ЗА ЕКОНОМСКАТА СОСТОЈБА

Според податоците на Државниот завод за статистика, вредноста на индикаторот на доверливост во јануари 2011 е намален за 3.22 процентни поени во однос на вредноста од декември 2010. Намалувањето е резултат на неповолните очекувања за општата економска состојба на државата, веројатноста во поглед на штедењето во следните 12 месеци, како и оценката за невработеноста. Очекувањата за веројатноста во поглед на штедењето во следните 12 месеци, во јануари 2011 се понеповолни во споредба со очекувањата од декември 2010. Очекувањата за финансиската состојба на домаќинствата во следните 12 месеци, во јануари 2011 се малку поповолни во споредба со нивните очекувања од претходниот месец, додека понеповолни во однос на јануари 2010 година. Во јануари 2011 година домаќинствата оцениле дека економската состојба во државата, како и невработеноста, во следните 12 месеци ќе бидат понеповолни во споредба со нивната оценка од декември 2010.

ПРОЦЕНКИ

ЕБОР за економиите на Западен Балкан во 2011 година ЌЕ ИМА РАСТ

Економиите на државите од Западен Балкан ќе се развиваат со добро темпо и ќе бележат раст, се вели во најновата прогноза на ЕБОР. За Албанија банката прогнозира дека државата е „зависна“ по однос на евентуален негативен раст на грчката економија бидејќи голем дел од влоговите во Албанија се прават од имигранти кои живеат во Грција. За останатите држави - Босна и Херцеговина, Македонија, Србија и Црна Гора во прогнозата укажува дека ги запазиле ангажирањата по однос на кредитни договори склучени со ММФ за добивање финансиска помош. Се нагласува дека Црна Гора успеала да се справи со светската финансиска криза и сега добива „глас на доверба“ од страна на меѓународните инвеститори. Според ЕБОР, растот на БДП на Хрватска е во умерени граници, а економијата се очекува да добие позитивни сигнали од странски инвеститори. За Словенија се нагласува дека иако имала економски раст лани, треба да реши проблеми поврзани со буџетската политика.


20

БИЗНИС ИНФО

четврток, 03 февруари 2011

ЕВРОПСКА УНИЈА Мерки за поедноставна примена на Седмата рамковна програма на ЕУ за истражување и иновации

ЗАОБИКОЛУВАЊЕ НА БИРОКРАТИЈАТА

Европската комисија усвои мерки за да го направи учеството во тековната Седма рамковна програма на ЕУ за истражување, поатрактивно и подостапно на најдобрите истражувачи и најиновативни компании, особено за малите и средни претпријатија (МСП). Врз основа на планот за поедноставување претставен од страна на Комисијата во април 2010 година, овие мерки ќе стапат на сила веднаш. - Mерките ќе им овозможат на илјадници одлични луѓе кои ние ги финансираме, да им го заштедиме времето и напорот за документација за да се концентрираат на тоа што тие најдобро го прават – работење за јакнење на растот и работните места и подобрување на нашиот квалитет на живот во Европа преку светски начин на истражување и иновации. Ние сакаме да привлечеме уште повеќе и подобри кандидати/апликанти, вклучувајќи динамични мали бизниси кои не можат да се справат со огромната бирократија. Ова е само почеток: Kомисијата веќе предложи големи промени во вкупните финансиски правила за уредување на сите програми финансирани од ЕУ, и ако Парламентот и Советот се согласат со истите, ние ќе предложиме порадикални мерки за поедноставување на следната програма по ФП7, – истакнува Máire Geoghegan-Quinn, комесар за истражување, иновации и наука.

Три конкретни мерки Комисијата усвои три конкретни мерки со непосреден ефект врз управувањето со истражувачките грантови на ЕУ во тековната истражувачка програма на ЕУ (ФП7). Секој од овие чекори кореспондира на загрижувањата во неколку наврати изразени од страна на учесниците и оние кои ќе бидат учесници во ФП7: •Овозможување поголема флексибилност во начинот на пресметување на персоналните трошоци, така што оние кои ги добиваат грантовите на ЕУ за истражување може да ги применат своите вообичаени сметководствени методи кога бараат надомест

на просечните персонални трошоци. Тие повеќе нема да треба да формираат целосни паралелни сметководствени системи само за таа намена. •Сопствениците на МСП чии плати не се формално регистрирани, на нивните сметки не можат сега да бидат паушално платени, преку наплати со рамен данок, за нивниот придонес за работата во истражувачките проекти. •Новата координациона група на високи претставници од сите оддели и агенции на Комисијата кои се инволвирани, ќе ги отстрани недоследностите во примената на правилата за финансирање на истражувањето. Следни чекори Комисијата го смета поедноставувањето за една од основните принципи за дизајн на следната програма на ЕУ за истражување и иновации, и таа ќе продолжи да се залага за суштински напредок. Комисијата ќе ги претстави своите законски предлози за следната програма на ЕУ за истражување и иновации до крајот на оваа година, по што ќе следи отворена консултација за започнување на пролет. Заднина Тековната Програма на ЕУ за истражување, ФП7, привлече повеќе од 40.000 предлози од истражувачката заедница од 2007 година, и речиси 8.000 проекти се финансирани досега. Речиси сите европски универзитети учествуваат и околу 15% од учесниците се МСП. Неколку конкретни чекори се веќе преземени кон поедноставување на процедурите, пред и по започнувањето на ФП7. Во април 2010 година, Комисијата усвои документ во кој ги претстави натамошните опции за поедноставување кои се однесуваат на постојната правна рамка, и во подолг рок, за евентуална ревизија на финансиските регулативи на ЕУ (види: IP/10/472 и MEMO/10/156). Овој документ предизвика широка дебата меѓу институциите на ЕУ и со другите чинители на истражувањето и иновациите. Во овој контекст се потсети дека предлогот на Комисијата за ревидирање на финансиските регулативи на ЕУ нуди поедноставување на ФП7, како, на пример, укинување на каматни сметки и предлагање мерки со кои ќе ги постави основите за порадикално поедноставување на следната рамковна програма. Тоа е сега во надлежност на Советот и Европскиот парламент, односно да ги донесат овие мерки. Мерките усвоени во актуелната одлука на Комисијата се базираат врз широк консензус во оваа дебата и се во согласност со препораките на Експертската група за спроведување на Привремена евалуација на ФП7 (IP/10/1525). Јадранка Аризанковска


четврток, 03 февруари 2011

БИЗНИС ИНФО

21

ЕВРОПСКА УНИЈА ПОСЛЕДИЦИ По аферата со диоксинот во Германија

ЕВРОПСКАТА УНИЈА ЈА ЗАОСТРУВА КОНТРОЛАТА НА СТОЧНАТА ХРАНА Европската унија (ЕУ), по аферата со диоксинот одлучи во Германија да ја заостри контролата на сточната храна, а министрите за земјоделство на 27 земји-членки, веќе дадоа налог на Европската комисија да подготви соодветни предлози за надзор. ЕУ извлече поука од скандалот со диоксинот во Германија и поради тоа предлага построги контроли на производителите на сточна храна, кои во иднина ќе гарантираат построга поделба на производството на технички масти и масти за сточна храна. Унијата има намера да воспостави и систем на предупредување за диоксинот во храната, па приватните лаборатории ако во пробите откријата диоксин, ќе бидат обврзани да ги пријават тие наоди. „Усвоените мерки ќе го поправат системот на безбедност“, најави комесарот за здравство и заштита на потрошувачите Џон Дали и додаде дека Комисијата во идните неколку недели ќе подготви нацрт закон кој можат да го прифатат членките на Унијата. Унгарскиот министер за земјоделство Шандор Фазекс порача дека мерките на Комисијата можат да гарантираат „дека вакво нешто нема да се случи во иднина“. Сепак, германските барања, кои одат и чекор подалеку, во Брисел не наидоа на разбирање и поддршка. Германската министерка за земјоделство Аигнер побара воведување на позитивна листа на материи, кои можат да се состојат во мастите во сточната исхрана, како и обезбедување во поглед на одговорноста и обврските на издавање на дозволи за земјоделските компании. Аигнер вети дека европските експерти во текот на неодамнешната посета на Германија, ќе се уверат дека зголемената безбедност не смее да пропадне поради трошоците, додавајќи дека некои мерки за стопанството „можат да бидат поврзани со поголеми трошоци“. Со преземање на тој чекор, ЕУ има намера да го спречи падот на цените на свинското, како последица од германскиот скандал со диоксионот. Потрошувачите не купуваат свинско месо, а цените се намалуваат. Освен тоа, некои трговци во другите земји го блокираа увозот на германски свињи. Германија се залага свинското месо да се складира и да се пушти на пазарот дури откако цените ќе пораснат, а Европската комисија сега ги преиспитува тие чекори. Дали ги пофали мерките кои ги презема германската сојузна влада во скандалот со диоксинот, истакнувајќи дека „не постои акутна опасност за здравјето“. Комисијата работи на тоа да ги увери другите земји, посебно тие надвор од Европа, дека не е потребна забрана на увоз. Скандалите со диоксин ја намалија довербата

кај потрошувачите во контролата на храната – само 27 отсто од нив веруваат дека храната ги поминала потребните контролите и не треба да има сомнежи во евентуална штетност за здравјето. Во изминатите десет години европските граѓани се соочија со четири скандали со диоксин во храната, а изворите за скандали беа Ирска, Белгија и два пати во Германија. (Дојче веле – Бон) Чешкa

ПИВАРИТЕ ВО КРИЗА, ПРОИЗВОДСТВОТО ДВОЈНО ПОНИСКО Големите пивари во Чешка годинава објавуваат дека оствариле најголема загуба од 1989 година, јавува дописникот на МИА од Прага. Според податоците, падот на производството е речиси двојно, а како единствена причина не се наведува економската криза, туку зголемувањето на акцизите кои доведоа до покачување на пивото, иако при просечната потрошувачка на пивото ова го оптовари буџетот на граѓаните за само 300 круни (околу 12 евра) годишно. Големите синџири на продавници, кои продаваат евтино пиво под својот бренд, започнаа да ги избегнуваат чешките пивари и своето пиво го произведуваат во странство, најчесто во Полска. Ова го покажува и статистиката, според која во 2008 и 2009 година во Чешка биле увезени околу 330.000 хектолитри пиво, додека минатата година оваа бројка е повеќе од двојна - 762.000. Спротивно на ова чешкиот извоз опаѓа и некои мали пивари целосно го запреа извозот. Речиси помалку од една петтина пиво произведено во Чешка се носи надвор од границите на земјата. Стапка на невработеност во ЕУ

ЛИТВАНИЈА, ГРЦИЈА И БУГАРИЈА РЕКОРДЕРИ

Бугарија е на третото место во Европската унија по зголемување на бројот на невработени во 2010 година од 10,1 отсто, покажуваат податоците на Заводот за статистика на Европската унија. Пред Бугарија по растот на стапката на невработеност се Литванија со 18,3 проценти и Грција со 12,9 отсто. Состојбата со невработеноста е подобрена во Шведска, во Малта, во Германија и во Финска. Според податоците на Евростат, бројот на невработени во ЕУ во декември изнесувал 23,18 милиони луѓе.


БИЗНИС ИНФО

22

четврток, 03 февруари 2011

ТРЕНДОВИ Гасот ќе стане втора по значење енергетска суровина во светот

ПОТРЕБАТА ЌЕ СЕ ЗГОЛЕМУВА ТРИ ПАТИ ПОБРЗО ОД ПОБАРУВАЧКАТА ЗА НАФТА И ЈАГЛЕН

Светската побарувачка за природен гас до 2030 година ќе се зголеми за два процента, со што гасот ќе стане втора по значење енергетска суровина во светот. Повикувајќи се на проценките на најголемата светска петрохемиска компанија, американскиот „Ексонмобил“, весникот „Вол стрит журнал“ наведува дека вкупната потрошувачка на енергија во 2030 година ќе се зголеми за 35 проценти во споредба со нивото од 2005 година.

Најголем производител на алуминмиум и натаму е Кина со 16,131 милиони тони, што е значително повеќе од 12,964-те милиони прозведени во 2009 година. Во сите останати земји во светот лани се произведени 24,295 милиони тони алуминиум. Само во декември 2010 година во глобални рамки се произведени 3,374 милиони тони алуминиум, односно во просек 108.800 тони дневно, што претставува благ пораст на производството во однос на претходниот месец. Предупредување на Паскал Лами, генерален секретар на Светската трговска организација (СТО)

ВАЛУТНИТЕ ТЕНЗИИ ОПАСНОСТ ЗА ТРГОВИЈАТА

Тензиите околу валутите досега не предизвикаа штети на трговијата, но постои ризик да се зголеми протекционистичкиот притисок, предупредува генералниот секретар на Светската трговска организација (СТО) Паскал Лами.

Тексашкиот нафтен гигант пред една година прогнозираше раст на побарувачката на гас до 2030 година од 1,8 отсто, а зголемувањето на прогнозата од 0,2 отсто, значи раст на потрошувачката на енергија за количина, која годишно ја троши сојузната држава Калифорнија. Потребата за гас ќе се зголемува три пати побрзо од побарувачката на нафта и јаглен. „Ексонмобил“ смета дека таков раст ќе биде обезбеден со развој на електроенергетиката во земјите во развој и со замената на еколошки несоодветниот јаглен со гас во разиените земји. Основен енергетски извор до 2030 година ќе остане нафтата, која ќе покрива 32 отсто од светската побарувачка за енергенси. Според проценките на „Ексонмобил“, гасот во вкупната потрошувачка на енергетски извори ќе учествува со 26 отсто. „Ексонмобил“ минатата година стана најголем произведувач на гас во САД. Глобалното производство на алуминиум зголемено за над 11 отсто

НАЈГОЛЕМ ПРОИЗВОДИТЕЛ И НАТАМУ КИНА

Глобалното производство на алуминиум во 2010 година се зголеми за 11,2 отсто во однос на претходната година, достигнувајќи обем од 40,426 милиони тони, - соопшти Меѓународниот институт за алуминиум, а пренесува МИА. Според податоците на Институтот, лани во светот во просек дневно се произведувале по 111.800 тони алуминиум, за разлика од дневниот просек во 2009 година од 99.600 тони.

Лами на Светскиот економски форум во Давос, кој се одржа од 26 до 30 јануари 2011 година, изјавил дека очекува продолжување на сегашните валутни тензии кои го примораа бразилскиот министер за финансии Гвидо Мантега да предупреди на трговска војна. - Засега тензиите не резултираа со штети врз трговијата, но постои ризик да дојде до тоа, - предупредил Лами. Цената на бакарот на рекордно ниво заради малите берзански залихи

НА ЛОНДОНСКАТА БЕРЗА 9.782 ДОЛАРИ ЗА ТОН

Цената на бакарот на Лондонската берза на метали (ЛМЕ) нарасна на рекордните 9.782 долари за тон, реагирајќи на информацијата за најголемото намалување на берзанските залихи на овој метал во последните 11 месеци. Залихите од металот во понеделникот опаднаа за еден отсто, што е најголемо намалување од 4 март минатата година. Намалена залиха е забележана и во САД, кои се втор по големина купувач на овој метал, пренесе агенцијата Блумберг. Цената на бакарот, со рок за испорака по три месеци, на ЛМЕ во понеделникот беше коригирана на 9.745 долари за тон ( раст од 2,3 отсто) . Во последните 12 месеци бакарот поскапе за 44 отсто. „Берклиз капитал“ проценува дека светскиот дефицит од бакар во 2011 гоидна ќе изнесува 822.000 тони, што е двојно повиско нивото од минатогодишното.


БИЗНИС ИНФО

четврток, 03 февруари 2011

23 МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ

Информации од Фокалната точка при Стопанска комора на Македонија превземени од системот за тендерски алерт поддржан од Меѓународната организација за Франкофонија

Назив на Проектот

Проект за зајакнување на здравствениот сектор

Референца

WBZ62423-d

Финансиска референца Вид на набавка

Испораки

Финансиер

Светска банка

Земја

Босна и Херцеговина

Објавено на

23.01. 2011 година

Краен рок за апликација

11.03. 2011 година

Сектори

Здравство:

Опис на проектот

Медицинска опрема за амбуланти за домашна посета во Федерацијата на Босна и Херцеговина – Фаза III

Контакт Address: Dr.Vildana Doder Project manager Federal Ministry of Health / Sector for Project Implementa�on Titova 9, Str. Sarajevo 71000 Bosnia and Herzegovina Telephone: ++387 33 551 180 Fax: ++387 33 551 181

Назив на Проектот

Проект за дополнително финансирање на здравството во Србија (SHPAF

Објавено на

20.1.2011 година

Краен рок за апликација

17.3. 2011 година

Сектори

Здравство

Lots

LOT 1. Drugs which are provided by the budget of the fund of health insurance in R.M LOT 2. Drugs which are not provided by the budget of the fund of health insurance in R.M

Опис на Проектот

Part I - Drugs which are provided by the budget of the fund of health care insurance in Republic of Macedonia.

Part II - Drugs which are not provided by the budget of the fund of health care insurance in Republic of Macedonia Контакт Јавна установа од областа на здравството за потребите на ЈЗУ Универзитетски клиники, завод и ургентен центар -Скопје ул. Водњанска 17 A�n: Здравство 1000 Скопје Република Македонија Tel. +389 23147731 E-mail: kontakt@juzr.org.mk Fax +389 23126041 Internet address(es) www.juzr.org.mk

Назив на проектот

Проект за урбана инфраструктура и испорака на услуги дополнително финансирање

Референца

WB556-792/11

Финансиска референца

Credit No. 3954-1-BOS; Project Id: P102170

Референца

WB542-792/11

Финансиска референца

Credit No. 3768-YF; Project ID P077675

Вид на набавка

Испораки

Финансиер

Светска банка

Вид на набавка

Испораки

Земја

Србија

Финансиер

Светска банка

Земја

Босна и Херцеговина

Објавено на Краен рок за апликација

9.03. 2011 година

Сектори Информатичка технологија - Hardware / Equipment / So�ware Здравство Опис на Проектот

Објавено на Краен рок за апликација

Набавка на широкопојасна мрежа (WAN) за системот на здравствена заштита во Србија

Контакт Dom zdravlja Savski venac. Ministry of Health. Fiduciary Service Unit / Procurement Office. Pasterova 1. 11000 Belgrade, Republic of Serbia. Tel/Fax: (381-11) 360-6400. E-mail: office_pcu@zdravlje.gov.rs

Назив на Проектот

MK-Skopje: Фармацевтски стоки

Референца

ECZ62447-земји-кандидати

Финансиска референца

2011/S 16-025283

Вид на набавка

Испораки

Финансиер

Европска комисија

Земја

Македонија

10.3. 2011 година

Сектори Информатичка технологија: - Hardware / Equipment / So�ware Опис на Проектот

Градот Мостар/ во името на Јавното претпријатие за паркинг бара испорака на ИТ опрема: server (4pcs), PC notebook (5pcs), PC worksta�ons (20pcs), printers (27pcs), UPS (25pcs) и мрежна опрема. Тендерот вклучува опрема и материјали за LAN и WAN, инсталирање на мрежа и тестирање. период на испорака е 2 месеци

Контакт Electronic Submissions through World Bank Group eConsultant2. . h�ps://wbgeconsult2.worldbank.org/wbgec/index.html pitmostarparking@mostar.ba


БИЗНИС ИНФО

24 МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ

четврток, 03 февруари 2011

Информации од Фокалната точка при Стопанска комора на Македонија превземени од системот за тендерски алерт поддржан од Меѓународната организација за Франкофонија Назив на Проектот

Консѕултантски услуги и мониторинг за проект Просторно планирање на општините во Косово 20112014

2011/S 18-028999

Референца

SIDAZ62558

Вид на набавка

Изведбени работи

Финансиска референца

2011-000145

Финансиер

Европска комисија

Вид на набавка

услуги

Земја

Македонија

Финансиер

Објавено на

22.01.2011 година

Шведска агенција за мегународен развој СИДА

Краен рок за апликација

9.3. 2011 година

Земја

Косово

Објавено на

24.01.2011 година

Краен рок за апликација

1.03. 2011 година

Назив на Проектот

MK - Скопје: градежни работи за изградба на згради за забава, спорт, култура, сместување и ресторани

Референца

ECZ62510-земји кандидати

Финансиска референца

Сектори Градежништво - инжинеринг општествени услуги, општествени науки, население Опис на Проектот

Изградба на 100 повеќефункционални спортски објекти во Македонија, ориентациона вредност без ДДВ 10 000 000,00 EUR

Контакт Агенција за млади и спорт ул Рузвелтова, 34 Контакт: Спасов Диме, 1000 Скопје Република Македонија Tel. +389 023296006 +389 023296006 E-mail: spasovdime@gmail.com Fax +389 023117693 Internet address(es) www.ams.gov.mk

Сектори Програма- менаџмент со ресурси јавна администрација урбан развој Опис на Проектот

Проектот има 3 компоненти поддршка на помалите српски општини и избор на други општини; идна поддршка на MuSPP II партнерски општини; поддршка на институции на централно ниво..

Контакт Tomas Nystrom Telephone 08-698 52 23 Mobile Fax Not specified Email: tomas.nystrom@sida.se

Назив на Проектот

Проект за урбана инфраструктура и испорака на услуги

Референца

WB597-792/11

Назив на Ппроектот

Финансиска референца

Credit No. 3954-BOS, Project ID P083353

MK - Скопје: софтверски пакет и информатички систем

Референца

EcZ62567-земји кандидати

Вид на набавка

Испораки

Финансиска референца

2011/S 20-032509

Финансиер

Светска банка

Вид на набавка

испораки

Земја

Босна и Херцеговина

Финансиер

Европска комисија

Објавено на

27.01.2011 година

Земја

Македонија

Краен рок за апликација

17.3. 2011 година

Објавено на

27.1.2011 година

Сектори

Информатичка технологија:

Краен рок за апликација

30.3. 2011 година

- Hardware / Equipment / So�ware Опис на Проектот

Набавка на компјутери и телекомуникациска опрема за информацискиот систем на Република Српска – HARDWARE AND SOFTWARE (OPERATING SYSTEM, MS OFFICE, ANTI-VIRUS PROTECTION)

Контакт Ministry for Physical Planning, Civil Engineering and Ecology of Republic of Srpska . A�n: Ms. Nidjara Biscevic. 78000 Banjaluka , Trg Republike Srpske 1. Republika Srpska. Bosnia and Herzegovina. Tel: (387-51) 339-511. Fax: (387-51) 339-653. E-mail: n.biscevic@mgr.vladars.net

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА Контакт М-р Ацо Спасовски тел. 3244044

Сектори Информатичка технологија: - Hardware / Equipment / So�ware Опис на Проектот

Набавка на софтвер за интегрираниот сметководствен систем на Народна банка на РМ. Ориентациона вредност без ДДВ 1 200 000,00 EUR

Контакт Народна банка на Република Македонија Булевар Кузман Јосифовски Питу бр.1 A�n: Тодоровска Кристина 1000 Скопје FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF MACEDONIA Tel. +389 23108457 +389 23108457 E-mail: todorovskak@nbrm.mk Fax +389 23108366

факс.3244088 е-маил-aco@mchamber.mk www.mchamber.mk


БИЗНИС ИНФО

четврток, 03 февруари 2011

Еднодневен семинар

„ВНАТРЕШНАТА РЕВИЗИЈА ВО ТРГОВСКИТЕ ДРУШТВА И ЈАВНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА“ Предавач: Трајко Спасовски, раководител во Секторот за централна внатершна ревизија, Министерство за финансии на Република Македонија. 10 февруари 2011 година 10:00-16:30 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат Агенда -Законот за трговските друштва и обврската за основање Служба за внатрешна ревизија; -Надворешната ревизија во приватниот и јавниот сектор; -Внатрешна ревизија во приватниот и јавниот сектор; -Поврзаност меѓу внатрешната ревизија, раководењето и управувањето; -Барања на ЕУ од аспект на финансиската контрола; -Концепти на ревизија; -COSO филозофија; Планирање за оценка на ризикот и изложеност, Материјалност и модел на ревизорски ризик, Влог на ревизорот во процесот на управување со ризик; -Ревизија на перформанси, Оперативна ревизија, Ревизија заснована врз системите.

Семинарот е наменет за компаниите, aкционерските друштва, јавните претпријатија, јавните установи и другите правни лица кои се во државна сопственост или во кои државата е акционер. Сите учесници на семинарот ќе добијат соодветен работен материјал и сертификат за учество. Заинтересираните за учество на овој семинар можат да се пријават најдоцна до 7 февруари 2011 година. Пријавниот лист и подетални информации може да се превземат од сајтот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber. mk Контакт: Ленче Зикова тел: 02 32 44 054 факс: 02 32 44 088 e-mail:lence@mchamber.mk

Анита Митревска тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 anita.mitrevska@mchamber.mk

На 10 февруари 2011 година во Стопанската комора на Македонија

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА САЕМОТ ВО ЦЕЛЈЕ Со цел запознавање со Програмата на манифестациите за 2011 година Саемот во Целје, Република Словенија, на 10 фебруари 2011 година, со почеток во 11:00 часот, сала 4 на 5-ти кат, во Стопанската комора на Македонија ќе се одржи бесплатна саемска презентација пред заинтересираните македонски компании. Презентацијата ќе биде извршена од страна на Бреда Обрез Прескар, извршниот директор на оваа водечка саемска куќа

25 СЕМИНАРИ, САЕМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ

во Словенија. Саемот во Целје е организатор на 20 меѓународни саемски манифестации и секоја година, неговиот изложбен простор е посетен од над половина милион луѓе. Тоа е една од ретките куќи во Словенија која успеа да го задржи бројот на посетители, дури и да го зголеми во последните три години. Учеството на пазарот на саемски манифестации во Словенија на Саемот во Целје изнесува над 50 отсто. Тој располага со 60.000 метри изложбен простор. Во мометот има 25.000 метри затворен и над 18.000 метри отворен простор.

Најважен настан што се организира од Саемот во Целје е Меѓународниот трговски саем (MOS), кој е несомнено најголемиот саем и бизнис-настан во Словенија. Тој секоја година е домаќин на над 1.500 излагачи од повеќе од 30 земји. Една од карактеристиките на Саемот во Целје е исклучително богатата изложбена програма за секоја саемска манифестација, наменета за различни тематски групи, што е привлечно за компаниите од металургијата, електротехниката, преработката на дрво, прехранбената индустрија, домакинството, градежништвото, телекомуникациите, банките, осигурителните компании, туристичките агенции. Изложбените програми се дополнети со презентација и на стока за широка потрошувачка. Целта на презентацијата во Стопанската комора на Македонија е заинтересираните овдешни компании да се запознаат со условите, можностите и бенефитите од настап на саемските манифестации во Целје, кои ја отвораат вратата за промовирање на македонското стопанство, не само на словенечкиот, туку и на пазарите на Европската унија. Доколку постои интерес, по завршување на презентацијата, компаниите ќе имаат можност за директни контакти со извршниот директор на Саемот во Целје. Обука за ЦИП-ИНТ Интелигентна eнергија

“ИЕЕ �ИНТЕЛИГЕНТНА ЕНЕРГИЈА ЗА ЕВРОПА� И МОЖНОСТИТЕ ЗА УЧЕСТВО ВО МЕЃУНАРОДНО ФИНАНСИРАНИ ПРОЕКТИ ОД ЕНЕРГЕТСКИОТ СЕКТОР” 8 февруари 2011 година (вторник) од 10.00-15:00 часот Сала 1 на V кат, Стопанска комора на Македонија

Потпрограмата Интелигентна енергија е програма за финансирање проекти и активности кои што ќе поттикнуваат енергетска ефикасност, употреба на нови и обновливи извори на енергија и енергетска ефикасност на протокот на стоки. Оваа програма ги обединува активностите од програмите e-TEN, Modinis i e-Content, во согласност на новоинтегрираните стратегии за европското информациско општество (e-2010 – European Informa�on Society 2010).


26 СЕМИНАРИ, САЕМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ

БИЗНИС ИНФО

Содржина на обуката Кој е подобен да учествува ? Начин на подготовка на ИЕЕ-2 Како се бараат партнери ? Начин на апликација ИЕЕ за 2011, цели, рокови, приоритетни теми Колкави финансиски средства се во игра? Примери на успешни проекти од ИЕЕ (Интелигентна енергија за Европа) за периодот 2007-2010.

четврток, 03 февруари 2011

-Претставници од сродни организации од Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија, Косово, Бугарија и Албанија -Претставници од Стопанска Комора на Македонија ,организации на работници и работодавачи од Македонија, институти и јавни организации од облата на медицина трудот, стопански комори од регионот и Европа , проект на европска банка, факултети, меѓународни организации кои што имаат допирни точки со безбедноста и здравјето на вработените -И за крај, претставник од Норвешкиот трудов инспекторат, како партнери во реализацијата на проектот “Градење на капацитети за БЗР“ кои што се реализира во рамките на билатералната соработка помеѓу Република Македонија и Кралството Норвешка. Повеќе информации за конференцијата може да се добијат на веб страната h�p://conference.mzzpr.org.mk/, или во канцеларијата на Македонското здружение за заштита при работа (02 2774 868). Лице за контакт: Љупчо Кочовски, раководител на проект (075 – 432 051). Од 17 до 20 февруари 2011 година меѓународен саем за градежништво во Република Турција

Тренер: М-р Живко Димов, ЦМЦ (сертифициран менаџмент консултант). Сите учесници ќе добијат соодветен работен материјал и на крајот на работилницата ќе се стекнат со сертификат како потврда за учество на работилницата. Заинтересираните лица за учество во работилниците можат да се пријават најдоцна до 7 февруари 2011 година. Пријавниот лист и подетални информации може да се превземат од сајтот на Стопанската комора на Македонија: www. mchamber.mk Лица за контакт: Ленче Зикова тел: 02 32 44 054 факс: 02 32 44 088 e-mail: lence@mchamber.mk;

„ADANA CONSTRUCTION 2011’’ *Организирана посета со обезбедено бесплатно хотелско сместување Во периодот од 17 до 20 февруари 2011 година, во Адана, Република Турција, ќе се одржи 5. Меѓународен саем за градежништво „ADANA CONSTRUCTION 2011“.

Елизабета Андриевска тел: 02 32 44 074 факс: 02 32 44 088 e-mail: be�@mchamber.mk;

На 8 и 9 февруари 2011 во хотел „Дрим“ во Струга меѓународна конференција

СИСТЕМИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Македонското здружение за заштита при работа (МЗЗПР) како единствен колаборативен ILO/CIS центар за информации на Меѓународната организација на трудот (МОТ) во Македонија во соработка со Државниот инспекторат за труд (ДИТ) на 8 и 9 февруари 2011 во хотел „Дрим“ во Струга ја организира Првата меѓународна конференција за системи за управување со безбедност и здравје при работа. Би сакале да напоменеме дека активностите на Македонското здружение за заштита при работа се признаени како во земјата, така и надвор од неа и на конференцијата своето присуство и презентација го потврдија: -Д-р Шенгли Ниу, Меѓународна организација на труд – Женева (ILO) -Г-дин Тим Трегенза, Европска агенција за безбедност и здравје – Билбао (EU OSHA) -Г-ѓа Богларка Бола, Европска агенција за безбедност и здравје – Билбао (EU OSHA) -Г-дин Малколм Мекинтур, (IOSH – UK) -Г-ѓа Крис Хејс, (IOSH – UK) -Г-ѓа Сусане Улк, (ENETOSH – Denmark) -Г-дин Џианкарло Бјанки, (ENHSPO – Italy) -Г-ѓа Зофиа Павловска, (CIOP – Poland)

Станува збор за еден од поголемите меѓународни саеми за градежништво, на којшто свое учество ќе земат реномирани компании од повеќе земји од светот. Стопанската комора на Македонија во соработка, со овластениот застапник на саемскиот организатор „АДОНИС ГРУП“, организира посета на македонски компании на саемската манифестација, од 16-18 февруари 2011 година. Обезбедено е бесплатно сместување, две ноќевања со појадок и ручек, влезница за Саемот, трансфери од аеродром до хотел и од хотел до Саемот. Сместувањето е во реномиран хотел со 4 или 5 ѕвезди. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци (35 евра по лице) за саемскиот организатор „Адонис“. Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани македонските компании да се пријават за посета на саемската манифестација, најдоцна до 11 февруари 2011 година. Пријавниот лист може да се превземе од веб порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk Контакт: Влатко Стојановски тел.02 3244 004 Факс:02 3244 088 Е-mail:Vlatko@mchamber.mk


четврток, 03 февруари 2011

БИЗНИС ИНФО

На 24 и 25 февруари деловни средби со бугарски компании и посета на саемски манифестации

SAFETY & SECURITY ВО СОФИЈА И „ВИНАРИА“ ВО ПЛОВДИВ Во периодот од 24 до 25 февруари 2011 година во Софија, Р.Бугарија, во рамките на Генералното собрание на Асоцијацијата на Балканските комори, планирано е организирање бизнис форум со бугарски компании од различни стопански дејности. Настанот, кој се организира во соработка со Трговско-индустриската комора на Бугарија, претставува добра можност македонските компании да воспостават директни контакти и деловни средби со потенцијални деловни партнери од Р.Бугарија. Истовремено, се предвидува и посета на реномираните меѓународни саеми за безбедност и осигурување “Safety and Security” во Софија на саемот за вино “Винариа” во Пловдив.

Врз основа на бројот на пријавени учесници, планиран е организиран автобуски превоз до Софија и блок резервација за хотелско сместување во Софија за едно ноќевање на 24.2.2011 година. Трошоците за превоз и за хотелско сместување се на товар на компанијата. Стопанската комора на Македонија, како ко-организаторот на билатералните средби ги поканува сите заинтересирани македонски компании да го пријават своето учество преку пополнување на пријавниот лист најдоцна до 15.2.2011 година, со цел навремено информирање на организаторот на оваа средба и обезбедување деловни партнери. Пошироки информации и пријавниот лист може да се превземат од веб порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk Контакт лице : Влатко Стојановски Тел: (02) 3244004 Факс:(02) 3244088 E-адреса: vlatko@mchamber.mk Контакт лице : Билјана Пеева Ѓуриќ Тел: (02) 3244034 Факс:++38923244088 E-адреса: biljana@mchamber.mk

27 СЕМИНАРИ, САЕМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ

Од 24 до 27 февруари 2011 година Меѓународен саем за храна и прехранбена технологија во Република Турција

„BURSA FOOD / FOOD-TECH 2011„

* Организирана посета со обезбедено бесплатно хотелско сместување Во периодот од 24 до 27 февруари 2011 година, во Бурса, Република Турција ќе се одржи 10. Меѓународен саем за храна и прехранбена технологија „BURSA FOOD / FOOD-TECH 2011“. Станува збор за еден од најголемите меѓународни саеми од областа на индустријата за храна и пијалаци, пакување, опрема и современа технологија за производство на храна и опремување на продавници и маркети, хотели, ресторани, кафе-барови и друго, на којшто свое учество ќе земат реномирани компании од поголем број земји. Стопанската комора на Македонија, во соработка со овластениот застапник на саемскиот организатор „АДОНИС ГРУП„ организира посета со групен автобуски превоз на македонски компании на саемската манифестација од 24-26 февруари 2011 година.

Обезбедено е бесплатно сместување, две ноќевања со појадок, трансфер од хотел до Саемот и влезница за Саемот. Сместувањето е во реномиран хотел со 4 или 5 звезди. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци по лице за саемскиот организатор „Адонис„ од 95 евра со автобус (доколку е со сопствен превоз 35 евра административни трошоци), како и трошоците за организација на Комората. Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 15 февруари 2011 година. Пријавниот лист може да се превземе од веб порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk Контакт: Венера Андриевска Тел: 3244037 Факс:32 44088 venera@mchamber.mk

Влатко Стојановски Тел:3244004 Факс:32 44088 vlatko@mchamber.mk


28 СЕМИНАРИ, САЕМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ

БИЗНИС ИНФО

Од 2 до 6 март 2011 година Меѓународен саем за керамика, бањи и кујни во Република Турција

“UNICERA 2011” ВО ИСТАНБУЛ

*Стопанската комора на Македонија и „Адонис груп“ организираат посета со обезбедено бесплатно хотелско сместување

четврток, 03 февруари 2011

Стопанската комора на Македонија во соработка со Сплитскиот саем организира учество на македонските компании на заеднички национален штанд по привилегирани услови (20% попуст за уреден штанд и 25% за неуреден штанд, како и бесплатна страница во Каталогот на саемските излагачи). За сите посетители од земјава обезбедени се бесплатни влезници за Саемот.

Во периодот од 2 до 6 март 2011 година, во Истанбул, Република Турција ќе се одржи 23. Меѓународен саем за керамика, бањи и кујни “UNICERA 2011”. Истовремено ќе се одржат неколку саемски манифестации: 23. Меѓународен саем за керамика, бањи и кујни „UNICERA 2011“, 2. Меѓународен саем за цевки, вентили, пумпи и филтри „PIPEXPO“, Саем за осветлување, мебел и декорација „DEKOREKS„ и 8. меѓународен саем за кујни, бањи, мебел и вградени апарати – „KITCHEN WORLD“. Стопанската комора на Македонија, во соработка со овластениот застапник на саемскиот организатор „АДОНИС ГРУП“, организира посета со групен автобуски превоз на македонски компании на оваа саемска манифестација, од 2 до 4 март 2011 година.

Обезбедено е бесплатно сместување, две ноќевања со појадок и ручек, влезница за Саемот, трансфер од хотел до Саемот. Сместувањето е во реномиран хотел со 4 или 5 ѕвезди. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци по лице за саемскиот организатор „АДОНИС“ од 95 евра со автобус (доколку е со сопствен превоз и 35 евра административни трошоци), како и трошоците за организација на Комората. Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 15 февруари 2011 година. Пријавниот лист може да се превземе од веб порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk Контакт: Влатко Стојановски Тел.02 3244 004 Факс:02 3244 088 Е-mail: vlatko@mchamber.mk

Елизабета A. Ефтимова тел.02 3244 074 факс:02 3244 088 be�@mchamber.mk

На 35.000 метри квадратни изложбена површина „ГАСТ 2011„ е една од најголемите специјализирани саемски манифестации и клучно место каде што се среќаваат многубројни производители и трговци од областа на прехраната, пијалоците, хотелска и угостителска опрема. Исто така, ГАСТ е во бизнискруговите познат и како место за договарање и логистика за туристичката сезона. Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани македонски компании своето учество за посета и излагање на Меѓународниот саем „ГАСТ 2011„ да го пријават најдоцна до 15.02.2011 година. Поoпширни податоци и пријавниот лист може да се преземат од веб-порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk Контакт: Венера Андриевска Тел: 3244037; Факс:3244088 Е-адреса: venera@mchamber.mk

Од 10 до 13 март 2011 година Република Турција три меѓународни саемски манифестации

„ГАСТ 2011“ ВО СПЛИТ

„ WINDOW, DOOR & GLASS EXPO 2011“ ВО ИСТАНБУЛ

Во периодот од 2 до 6 март 2011 година, Стопанската комора на Македонија, организира учество и посета на македонски компании на Меѓународниот саем за храна, пијалоци, кафе, хотелска и угостителска опрема, туризам и мебел „ГАСТ 2011“ во Сплит, Жњан, Република Хрватска.

Во периодот од 10 до 13 март 2011 година, во Истанбул, Република Турција се организираат три меѓународни саемски манифестации: ISTANBUL WINDOW 2011 - 12 традиционален меѓународен

Oд 2 до 6 март 2011 година во Република Хрватска

*Oбезбедено бесплатно хотелско сместување


БИЗНИС ИНФО

четврток, 03 февруари 2011

саем за прозорци, профили, технологија за производство и машини, опрема, суровини и помошни средства ISTANBUL DOOR EXPO 2011 - 3 меѓународен саем за врати, блендирани врати, панел, системи и помошни средства за врати, ISTANBUL GLASS EXPO 2011 - саем за производи од стакло, технологија и машини за стакло, помошни производи и хемикалии. Станува збор за меѓународни саемски манифестации на кои свое учество земаат реномирани компании од повеќе земји од светот. Стопанската комора на Македонија во соработка со овластениот застапник на саемскиот организатор АДОНИС ГРУП организира посета на македонски компании на саемската манифестација од 10 до 12 март 2011 година. Обезбедено е бесплатно сместување за две ноќевања со доручек, влез за саемот, трансфер од хотелот до саемот и влезница за саемот. Сместувањето е во реномирани хотели со 4 или 5 ѕвезди.

Посетителот ги покрива патните и административни трошоци од човек за саемскиот организатор Адонис во износ од 95 евра со автобус (доколку е со сопствен превоз, само 35 евра административни трошоци). За реализација на автобускиот превоз потребно е обезбедување на минимум 17 патници. Уплатените средства до Адонис и Стопанската комора на Македонија не се рефундираат, доколку учесниците одлучат да го откажат патувањето после истекот на рокот за пријавување. Посетата е ограничена на максимум 2 претставници од една компанија. Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани македонските компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 1 март 2011 година, преку пополнување на пријавниот лист што може да се превземе од веб порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber. mk Повеќе информации за самиот саем на веб страната: h�p://www.tuyap.com.tr Контакти: Билјана Пеева - Ѓуриќ Тел.02 3244 034 Факс:02 3244 088 е-mail: biljana@mchamber.mk

Ванчо Спасески тел.02 3244 095 факс:02 3244 088 е-mail: vanco@mchamber.mk

Од 13 до 17 април 2011 година Меѓународeн гастрономски натпревар во Супетар, Република Хрватска

БРАЧ СО „БИСЕР НА МОРЕТО“ Меѓународниот гастрономски натпревар „Бисер на морето“ ќе се одржи од 13 до 17 април 2011 година, во хотелот „Кактус“ во Супетар на островот Брач во Република Хрватска. Организатор на шестата по ред традиционална манифестација и

29 СЕМИНАРИ, САЕМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ

овојпат е Сојузот на готвачи од Медитеранот и европските региони со седиште во Сплит. „Бисер на морето“ претставува една од најзначајните гастрономски манифестации на Медитеранот. Во шест дена ќе се одржат: меѓународното натпреварување на професионални готвачи и ученици-готвачи од средните угостителски училишта, гастро изложба на најдобрите хрватски ресторани, изложба на хрватските и странски производители на храна, работилници и предавања за гастрономијата.

Во Супетар на едно место ќе се соберат готвачи од целиот свет. Минатата година, покрај готвачите од Хрватска, Србија, Австрија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Италија и Албанија, Швајцарија, Словенија, Турција и Бугарија, учествуваа и мајсторите за готвење од земјава, кои покажаа и забележителни вештини во подготвувањето на рацепти од ова поднебје и се вратија со вкупно 36 медали. Стопанската комора на Македонија и годинава организира посета на оваа манифестација за сите заинтересирани готвачи-натпреварувачи, ученици-готвачи и македонските компании кои би ги презентирале своите производи на заеднички бесплатен штанд. Учеството на македонските претставници е одлична можност за презентирање на македонската кујна, но истовремено и за претставување на производите на познати македонски компании на хрватскиот пазар. За сите натпреварувачи, учениците, менторите и членот на жири-комисијата е обезбедено бесплатно сместување. Сите заинтересирани компании кои сакаат да земат учество на оваа гастрономска манифестација, своето учество треба да го пријават во Стопанската комора на Македонија, најдоцна до 1 март 2011 година. Повеќе информации и Пријавниот лист може да се преземат од веб-порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk Контакт: Венера Андриевска тел:3244037; факс:3244088 E-mail:Venera@mchamber.mk


БИЗНИС ИНФО

30

четврток, 03 февруари 2011

Стопанска комора на Македонија – ЕИИЦМ

На 16 и 17 февруари 2011 Саем и Настан за технолошка и бизнис-соработка, во Шпанија

EGÉTICA-EXPOENERGÉTICA 2 ВО ВАЛЕНСИЈА

Стопанската комора на Македонија - ЕИИЦМ организира посета на Вториот саем за технолошка и деловна соработка. Настанот ќе се одржи во Валенсија на 16 и 17 февруари 2011 година, за време на заедничките меѓународни саеми: - EGÉTICA-EXPOENERGÉTICA: Саем за енергии; - ECOFIRA: Саем за вода, почва, воздух, отпад и нивни технологии и услуги и - EFIAQUA: Саем за ефикасно водостопанство. Настанот ќе се состои од меѓународна платформа која им овозможува на компаниите и организациите од секторот на енергија, вода и отпад, да се среќаваат со цел да се споделат иновативните технолошки предлози, да бараат решенија за технолошки предизвици и да започнат бизниссоработка. Области на интерес: - Одржливо производство и дистрибуција; - Новите технолошки решенија (енергија

и животна средина); - Ефикасност во градежништвото; Ефикасност во транспорт и одржлива мобилност; Урбанистичко и индустриско управување со отпад; - Управување со системи за животната средина: - Оценување на индустриски отпад; - Потврдување, рециклирање; - Еко-производи; - Третманот на отпадните води; - Колекционирање и третман за прочистување на водата; - Набавка и дистрибуција на вода; - Контрола на поплави; - Крајбрежната заштита; - Проекти за финансирање. Рокови: - до 3 февруари 2011 година: регистрација и поднесување на профили; - до 9 февруари 2011 година: барања за билатерални средби. Повеќе информации за саемите: EGÉTICA - EXPOENERGÉTICA: www.ege�ca-expoenerge�ca.com ECOFIRA: www.feriavalencia.com / ecofira EFIAQUA: www.feriavalencia.com / efiaqua Веб-сајт на Вториот настан за технолошка и деловна соработка:

h� p : / / w w w. e nte r p r i s e - e u ro p e - n et wo r k . ec.europa.eu/public/bemt/home.cfm?even�d=2460 Влезот и учеството на саемот се бесплатни. Контакт: Лазо Ангелевски, проектен консултант тел: (02) 3244090 laze@mchamber.mk Софче Јовановска, проектен консултант тел: (02) 3244060 sofce@mchamber.mk

На 25 и 26 февруари Меѓународен брокерски настан во Република Србија

ТУРИЗАМ И ВИНО ВО БЕЛГРАД Стопанската комора на Македонија – Европскиот иновативен и информативен центар во Македонија организира посета и учество на Меѓународниот брокерски настан за ТУРИЗАМ И ВИНО, што ќе се одржи во Белград, од 25-26 февруари 2011 година. 1. Брокерски настан во секторот туризам На Меѓународниот саем за туризам (25 февруари 2011 година во Белград), Enterprise Europe Network од Србија ќе организира меѓународен брокерски настан наменет за претприемачите кои бараат партнери во секторот Туризам. Меѓународниот саем за туризам во Белград е еден од најважните туристички саеми во регионот. Во текот на Саемот, има повеќе од 700 излагачи од 38 земји, на 30.000 м2 внатрешен простор, исполнат со околу 50.000 посетители. IFT е член на Европската асоцијација за туризам саеми од 2003 година. вино

2. Брокерски настан за производителите на

Во рамките на Меѓународниот саем за вино (26 февруари 2011 година, во Белград), Србија Enterprise Europe Network ќе организира меѓународен брокерски настан кој се однесува на претприемачите кои бараат деловни партнери во секторот за производство на вино. Сите информации во врска со регистрацијата на учесниците, поединечниот распоред и роковите се достапни на веб-страната www.EENBrokerage.info, Контакт: ЛАЗО АНГЕЛЕВСКИ, проектен консултант Тел 02 3244 090 е-маил laze@mchamber.mk


четврток, 03 февруари 2011

БИЗНИС ИНФО

31

Стопанска комора на Македонија – ЕИИЦМ

На 22 и 23 март 2011 година Меѓународен конгрес за исхрана и здравство во Франција

БИЗНИС�ФОРУМ ВО ДИЖОН

За време на 6. Меѓународен конгрес за исхрана и здравство во Дижон, ќе се одржи бинзис-форум (брокерски настан) на којшто ќе можат да се разменат искуства со други учесници за време на конгресот. Овој настан ги таргетира индустриите за прехранбени производи, лабораториите, технички центри кои се занимаваат со храна и исхрана. Поентата на овој настан во споредба со други настани со слични теми е сензорскиот пристап (вкус, арома, структура/ состав....). Секоја организација (индустрија, јавна или приватна истражувачка лабораторија, технички центар), која има технолошка или know-how понуда или барање или која бара партнери е добредојдена за да се приклучи во деловните средби со компании од цела Европа. Брокерскиот настан се организира во рамките на 6. Меѓународен конгрес за исхрана и здравство во Дижон. Над 370 средби меѓу компаниите се организирани за време на последниот Конгрес во

САЕМИ ВО ЈАНУАРИ И ФЕВРУАРИ Европскиот информативен и иновативен центар во Македонија, во Стопанска комора на Македонија, го организира Вашиот настап на саемите и бесплатно ќе Ве поврзе со сите странски учесници на некој од следниве настани каде е организатор партнер на ЕЕН мрежата:

01/02/2011

02/02/2011

04/02/2011 10/02/2011 10/02/2011 14/02/2011

16/02/2011

22/02/2011

2010 година. Сите информации и регистрација ( пред регистрација на брокерскиот настан) може да се најдат на www.tastenutri�on-health.com или на линкот на горенаведениот конгрес. On-line Регистрација h�p://b2match.eu/taste-nutri�on-health2011/par�cipants/new ЕЕН Проект www.een.mk Софче Јовановска sofce@mchamber.mk, Тел: +389 (02) 3244060 Лазo Ангелевски laze@mchamber.mk Тел: +389 (02) 3244090

Февруари 2011 година Mee�ngpoint “Learning and IT” at LEARNTEC 2011 Karlsruhe (Germany) MicroMountains iNNOVATION fORUM for Micro Technology 2011 Villingen-Schwenningen (Germany) Life Sciences Brokerage Event Edinburgh (United Kingdom) b2fair SME Forum 2011 Luxembourg (Luxembourg) Fruit Logis�ca 2011 Brokerage Event Berlin (Germany) Mobile World Congress Brokerage Event 2011 Barcelona (Spain) EGÉTICA-EXPOENERGÉTICA: II Technology and Business Coopera�on Event – Energy, Water and Wastes - Valencia (Spain) Eilat-Eilot Renewable Energy Conference & Exhibi�on 2011 - Eilat (Israel)


БИЗНИС ИНФО

32

четврток, 03 февруари 2011

ПОНУДА - ПОБАРУВАЧКА Германска компанија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на земјоделски семиња,масло,слад и разни други производи за прехрана Валидност до:5.03.2011 Македонска компанија нуди услуги во превоз на стоки во друмскиот сообраќај Валидност до:5.12.2011 Турска компанија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на копчиња Валидност до:10.05.2011 Германска компанија е заинтересирана да соработува во Република Македонија во областа на пружање на услужни дејности во тешка индустрија и енергија на ветер Валидност до:11.05.2011 Компанија од Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на земјоделки машини, трктори,комбинирани жетварки,телескопски утоварувачи,агроски, нудат и употребувани земјоделски машини за разни намени во земјоделството по поволни цени Валидност до:11.06.2011 Бугарска компанија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на хартија и картон и различни производи од хартија, Налепница хартија Картонски пакувања Картон за правење цилиндрични контејнери Хартија за книги и учебници Разни форми на хартија Хартија за весници Хартија за вреќи и кеси хартија за пакети Валидност до:11.05.2011 Бугарска компанија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на даски за пеглање и метални сушари за алишта Валидност до:13.01.2012 Турска компанија бара застапник во Република Македонија за продажба на санитарни арматури за кујни ,купаила и др. Валидност до:13.06.2011 Компанија од Бугарија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на производи наменети за Хигиена и дезинфекција во здравство Хигиена и дезинфекција во индустријата, земјоделството, јавни простории и транспорт Дезинфекција на водата за пиење и вода во базените Чистење на високо загадени површини Валидност до:13.05.2011 Компанија од Турција бара сорасботка со текстилни фабрики во Република Македонија за пласман на ткаенини за производство на облека Валидност до:14.05.2011

Компанија од Шпанија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на системи и уреди за заштита од гром Валидност до:14.05.2011

Компанија од Малезија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на масло за јадење и маргарин Валидност до:21.05.2011

Германска туристичка агенција бара соработка со туристички агенции во Република Македонија за организирање на патувања во Росток и Варнемунде но и организирање на туристички групи од Росток во Македонија Валидност до:17.07.2011

Компанија од Србија бара соработка со производители на зеленчук и овошје во Република Македонија за извоз во Србија Валидност до:21.05.2011

Компанија од Малезија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на зачини и семиња Валидност до:18.05.2011 Македонска компанија бара партнери за соработка во Европска унија за извоз на работна облека Валидност до:18.12.2011 Компанија од Малезија нуди путер од какао,какао во маса и какао во прав Валидност до:20.05.2011 Турска компанија бара соработка со македонски компании во керамичката и индустрија за гума за пласман на цинк оксид Валидност до:20.06.2011 Турска компанија бара соработка со македонски млекари за плaсман на најсовремени машини за молзење на млеко Валидност до:20.06.2011 Бугарска компанија бара застапник во Република Македонија за пласман на етерични и растителни масла, флорални води и хербална лековита козметика, масла и нивни мешавини, козметика за лице, тело и коса, алгинат маски, масла за капење Валидност до:20.06.2011 Чешка компанија е заинтересирана да пласира на македонскиот пазар радарска технологија на Ц4И систем за исполнување на потребите на војската Валидност до:21.06.2011 Чешка компанија е заинтересирана да пласира во Република Македонија уреди за локализацијата и систем за следење и откривање каде живеат лица во урбана средина Валидност до:21.06.2011 Чешка компанија е заинтересирана да пласира на македонскиот пазар регулатори за спроведување на природен гас во индустријата и домаќинствата Валидност до:21.06.2011 Компанија од Малезија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на оризово брашно Валидност до:21.06.2011

Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

Чешка компанија нуди приколки за транспорт на дрво и платформи за автомобили Валидност до:24.06.2011 Чешка компанија нуди импланти и инструменти за ортопедски хирургија и трауматологија Валидност до:24.05.2011 Чешка компанија нуди опрема од нерѓосувачки метал намената за хемиската,прехранбената и фармацевтската индустрија Валидност до:24.05.2011 Хрватска компанија бара дистрибутер во Република Македонија на земјоделски машини мехамички сеалки наменети за сеење на житни култури,пнеуматски сеалки,универзални тракторски утоварачи,разни плугови и култиватори Валидност до:25.06.2011 Компанија од Пакистан бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на рачно изработени волнени теписи Валидност до:25.05.2011 Македонска компанија нуди обработка на дрвото кој се состои од: Основна суровина (сите видови техничко дрво); -Режење во современа пилана (Брента); - Режење на елементи (покривни конструкции, елементи за мебел и ентеририери, палети и сл.); - Парење во парилница (со парен котел на тврдо гориво); -Сушење во сушарница (целосно автоматизирана со компјутерско следење на влажност); - Производство на паркет Валидност до:25.12.2011

Ова е само дел од богатата Понуда и побарувачка на Стопанската комора на Македонија што може да се превземе од нејзиниот веб портал

www.mchamber.mk Контакт: Мирјана Коцева Е-адреса: Mirjana@mchamber.mk Тел:3244-035; Факс: 3244-088

тел: : (02) 3244036 факс: (02) 3244088 savo@mchamber.mk

Бизнис ИНФО број 39 од 03.02.2011 година  
Бизнис ИНФО број 39 од 03.02.2011 година  

Бизнис ИНФО број 39 од 03.02.2011 година

Advertisement