GT02

Page 1

Специјализирано списание за градежништво и транспорт • Излегува четири пати годишно

Година I • Број 2

Претставуваме:

Посетивме:

САТ 825H, MAIT, GOMACO GP-2600, NEW HOLLAND F106.6, BOMAG BF 300, Bobcat Т320, CMC L250, SIM-AMMANN, Zoomlion BUSWORLD TURKEY 2010©2008 Caterpillar, сите права задржани. CAT, Caterpillar, нивното лого “Caterpillar Yellow” и брендот Power Edge му припаѓаат на брендот Caterpillar и не смеат да се употребуваат без дозвола.

www.teknoxgroup.com

Текноксгруп Македонија Дооел Антон Попов б.б. 1000 Скопје, Република Македонија

tel. +389 2 2527 205 contact-mk@teknoxgroup.com www.teknoxgroup.com


СОДРЖИНА Претставуваме: Сат 825H Soil Compactor НЕМИНОВНИ ВО РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПАТНИТЕ ПРОЕКТИ. 6 GOMACO GP-2600 КРАЈНО КВАЛИФИКУВАН КАНТОНЕР. . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 MAIT Хидраулични бушилkи Со леснотија по длабинитe на земјата . . . . . . . . . 12 Издавач: КУКОМ Скопје Главен и одговорен уредник: Благоја Дрнков Графички уредник: Michelangelo Постојани соработници: Агрон Сулејман, Зоран Коцев, Љупчо Михајловски Маркетинг: Миле Станишковски Адреса на редакцијата: „Коста Шахов“ 6 1/1 1000 Скопје Печати: БПЦ Скопје Сите права задржани ниту еден дел, текст или фотографија не смее да се репродуцира, или дистрибуира на било кој начин или на било кој јазик без претходна согласнос од редакцијата на Г и Т. Г и Т е тромесечна ревија.

Liebbherr TA 230 Litronic ВРВ НА ПОНУДАТА ВО СЕГМЕНТОТ. . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 NEW HOLLAND F106.6 СÉ ЗАПОЧНУВА И ЗАВРШУВА СО НЕГО . . . . . . . . . . . . . . 17 CATERPILLAR PM200 ВО КАНЏИТЕ НА ЗМЕЈОТ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 BOMAG финишери: Финишер дизајниран да ги издржи и најтешките предизвици . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 SPANOS и SIM-AMMANN го водат патот . . . . . . . . . . . . . . . 26 SPANOS & Zoomlion градежна механизација. . . . . . . . . 27 ZOOMLION Е серија багери ZE60E, ZE80E и ZE205E Силна моќ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27 Земјо, време е да се поместиш!. . . . . . . . . . . . . . . . . 27 Bobcat Т320 ВИСОКА ЕФИКАСНОСТ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30 Виљушкари Вредни и неуморни. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 CMC L250 ЛИНИИТЕ НА ЖИВОТОТ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35 HONDA МОЌТА НА ИЗБОРОТ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 Занимливости

42

Пробавме, возевме... Претставување на камионите на Kamaz во изведба 8x8 Походот од Сибир. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44 Претставуваме лесни комерцијални возила: Peugeot Boxer Комерцијален боксер. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

02 3223 531 4

Квартал 1

BUSWORLD TURKEY 2010 СТАРИОТ КОНТИНЕНТ ВО ФОКУСОТ. . . . . . . . . . . . . . . . . 51


Од уреднички агол

Пред и се, почитувани мои, сакам на сите Вас во оваа прилика поединечно да Ви се заблагодарам за уптените честитки и желби за успех но и на сите ваши коментари дадени за нашиот прв број. Без исклучок, дали не пофаливте, дали пак ни забележавте на одделни теми или пак само едноставно ја поздравивте нашата иницијатива за покренување на специјализирано списание, какво што претендира да биде нашиот и вашиот “GT”, значи без исклучок сите коментари ги прифативме како добронамерни и пријателски. Дали успеавме, според многумина, извонредната иницијатива за покренување на Градежништво и Транспорт, да ја направиме уште поквалитетна, уште по пријателска и уште покорисна, повторно ќе оставиме Вие да пресудите. А во кој правец понатаму ќе се развиваме и унапредуваме, помеѓу другото, ќе зависи и од коментарите и оценките за сето

ова што го подготвивме во овој број. А за овој број, јас и моите соработници, подготвивме тематски осврт на целата основна и пратечка механизација која се користи за изградба на патишта. Сметаме дека во наредниот период во нашата држава осетно ќе се зголеми интензитетот на изградба токму во оваа гранка на градежништвото па оттука се обидовме да опфатиме што е можно поширок опсег на механизација и машини кои се користитат за изградба и реконструкција на патишта. Од подготвените материјали, што можете да ги прочитате во бројот што веќе го имате во раце, можам да ги издвојам содржините за компакторот на Caterpillar, потоа бушилките на MAIT, Icaro машините за арматури, грејдерот на New Holand, па се до миксерите за бетон, генераторите за струја, и машините за фарбање на асфалт.

Секако дека и другите стандардни теми, како што се 8x8 камионите на Kamaz , деталниот извештај од саемот за автоbуси “Bus World” кој се одржа во Истамбул,... го најдоа своето место во новиот број на нашето списание. Најавите за позитивните движења во економијата а посебно во градежната индустрија, ни даваат додатен поттик во нашата работа и во посветеноста кон обработка на специјалните изведби на разните машини и уреди, така потребни на нашите фирми за зголемување на ефикасноста и економичноста во работењето. Најискрено се надевам дека ќе уживате во подготвените содржини во овој број а исто така се надевам дека многумина од вас ќе најдат корисни и употребливи информации од специјализираните области на градежништвото и транспортот.

Главен и одговорен уредник Благоја Дрнков Квартал 1

5


Сат 825H Soil Compactor

Претставуваме:

НЕМИНОВНИ ВО РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПАТНИТЕ ПРОЕКТИ

6

Квартал 1


Компонентите потврдени на терен и составите со наменски конструирани делови ги прават компакторите многу потребни,а како дополнителни атрибути се секако нивната функционалност, ергономската конструкција и управување со мал напор

Моќните компактори за патишта наменети се и конструирани за најтешките работи врзани за набивање и рамнење. Со ребрасто изработената површина на тркалата, Катовите компактори за патишта прават поголем притисок на подлогата, поголема компресија, одлично влечење и удобно управување. Со можност на работа при поголеми брзини, Катовите компактори за патишта може да го пратат возниот парк на скрејперите, кои се движат мошне брзо, или влечат зглобни дампери во рамките на реализација на големите патни проекти. Компонентите потврдени на терен и составите со наменски конструирани делови ги прават компакторите многу потребни, а како дополнителни атрибути се секако нивната функционалност, ергономската конструкција и управување со мал напор. За својата конструкција комбинира користење на роботско заварување на 90 отсто од елементите и посебни лиени компоненти кои се употребуваат во одделни подрачја за зголемување на моќта со цел да се одговори на соодветните оптоварувања. Предностите на ваквата комбинација се поголема трајност и

повисок степен на коефициентот на замор на материјалот. САТ825H Soil Compactor има С15 агрегат со ACERT ® технологија. Ова претставува унапреден мотор, засилена верзија на докажаниот САТ 3406, ги задоволува висoките стандарди и компактабилен е со US EPA Tier 3/EU фаза III и има 3,5 отсто поголема моќ во однос на претходникот 3406, односно сега кај С15 таа изнесува 401 КС. Четиритактниот мотор овозможува висок степен на економичност,

трајност и доверливост во најсложените услови. Високиот вртежен момент нуди перформанси со кои може да се почуствува поголема влечна сила, моќ на кревање и побрз циклус на делување. Еластичните носачи на моторот ги пригушуваат вибрациите и даваат пониско рамниште на бучавост. Со MEUI системот има директно вбризгување на горивото, електронски се регулира операторот и сензорите за оптимизација на перформансите на агрегатот. Air-to-air комората за ладење на ATAAC составот осигурува засебни ладења на цевката за воздухот, со што се намалува емисијата на штетни гасови и е во склад со строгите стандарди. На крајот вреди да се спомене и Адем IV составот, Квартал 1

7


кој користи 32-битен компјутер со чија помош се регулира испораката на гориво, работата на вентилите и сите други системи кои бараат влез да управуваат со оптоварување и перформанси. Адем IV, исто така, обезбедува автоматско ниво на полнење , начинот на ладно стартување, нивото на масло и течноста за ладење, предупредува за контрола на брзината и емисиите на гасови во сите работни услови. Преносот е преку XD, Cат Powershift менувач со врвни способности и прецизност за управување во најсложените услови. Електронската контрола обезбедува подобрување на продуктивноста, сигурност и континуитет. Измените и дополнувањата на Законот за електронски спојки (ECPC) придонесува за подобрување на квалитетот на промена на брзините, намален вртежен момент и вкупен пренос и издржливост. Предната оска е фиксна, а задната осцилаторска (± 9 степени), конструирана за тешки режими на работа со моќни запчаници и лежишта во двата диференцијали и засиленост на задниот мост со цел да се зголеми издржливоста. Огромните алатки може да бидат задвижувани независно од тркалата и сопирачките. Конвенционалниот преден и опционалниот заден Ne-SPIN диференцијал испорачуваат максимална ефикасност на ниски сили на влечење и покрај сложените услови. Хидрауличниот систем нуди ниски напони на контрола на

сечилото. Монтираниот лост испраќа електрични сигнали кон пилот-вентилот на предната рамка и ги активира хидрауличните цилиндри од оперативната станица. Механичкиот систем на повратни информации комбинира со цилиндерот однос со управувачот. За разлика од системите кои се темелат врз реакцијата на управувачот, тука е Command Control системот за управување, кој директно ја поврзува неговата положба во артикулација. Брзината на машината е во пропорцијална положба со управувачот, а предноста на ова е прецизна контрола, побрз одговор и драстично намалување на движењата на операторот. Со Load sensing управувачот машината ја максимизира моќта,

8

Квартал 1

која е насочена на составот за управување, само кога операторот маневрира со истата. Постојат 13 модули за работата на елеваторот и 65 за одлична поставеност на тркалата при тампонирање. Вредно е да се напомене дека тампонирањето се постигнува од дното на елеваторот до врвот. Врвот на елеваторот е компактен и површината е релативно мазна и запечатена, така што за транспортот на компонентите се одржува со голема брзина во текот на пополнувањето. Брзина овозможува четири сили на тампонирање : притисок, манипулација, влијание и вибрации. Стандардните модули користат и типични апликации на тампонирање на почвата , кои се барани од купувачите во 95% случаи. Во праксата кај овој компактор се нуди стандарден и Ѕ- Блејд сечиво. Истиот е конструиран со високи вредности на материјалот од кој е направена рамката, вклучувајки ги и засилувањата на рабовите и плугот со DH-2 челик . Рамката е независна од сите алатки, со посебна конструкција и ова многу придонесува при набивањето , за чија намена е и оваа машина.

Технички карактеристики: Мотор Нето моќност.......................................................... 354 hp / 264 kW Бруто моќност......................................................... 401 hp / 299 kW Модел на мотор...................................................... C15 ACERT C15 Тркала Патна Ширина......................................................3.69 ft / 1125 mm Патен Дијаметар....................................................4.3 ft / 1299 mm Надворешен дијаметар........................................5.5 ft / 1677 mm Тежина................................................................... 3893 lb / 1766 kg Резервоарот за гориво Капацитет на резервоарот за гориво.................. 159.3 gal / 603 L Оперативни карактеристики Радиус на Блејд - надвор...................................24.3 ft / 7417 mm Радиус на Блејд - внатре.......................................11 ft / 3362 mm Оперативнa тежина......................................... 72164 lb / 32734 kg

ПРОДАЖБА И СЕРВИС: Текноксгруп Македонија

тел. +389 2 2527 205


GOMACO GP-2600

Претставуваме:

КРАЈНО КВАЛИФИКУВАН КАНТОНЕР GP-2600 slipform кантонер е дизајниран да одговори на светските барања во изградбата на нови и реконструкција на патишта, улици, паркинг простори,тротоари и аеродроми,а достапен е со две или четири ленти за да се исполнат различни апликации, во зависност од изборот на изведувачот

Квартал 1

9


На градилиштата максимално докажаниот GOMACO GP-2600 е најпосакуван од изведувачите на целиот свет. Сите карактеристики кои ги има GP-2600 безмалку го чинат „број еден“ на полето каде се универзалните кантонери и нема изведувач кој не го посакува во својата машинерија. GOMACO обезбедува највисоки стандарди на квалитет во индустријата и се наметнува со крајно квалификуван тим, односно кадар, за производство на stateof-the-art машини. GP-2600 претставува кантонер со висока вредност, функционалност, доверливост и трајност,а не треба да се заборави дека безбедносните стандарди се приоритет на GOMACO при надградбата на своите машини, и во опремата и во дизајнот. Контролата на квалитетот од GOMACO инжинеринг во текот на производтвото обезбедува низок степен на одржување на опремата и се наметнува со врвни перформанси на поплочување. За тимот на GOMACO велат дека направиле извонредна работа кога е во прашање GP-2600. Се истакнува со својот дизајн, конструктивност, а се разбира и во својата флексибилност за што говорат и евидентните резултати. GOMACO обезбеди висок квалитет на своите производи, разновидност, докажана ефикасност и посветеност на задоволсво на клиентите во

10

Квартал 1

изминатите 40 години, а секако ќе продолжи да одговори на предизвиците кои ги има пред себе денес и во иднина. GP-2600 slipform кантонер е дизајниран да одговори на светските барања во изградбата на нови и реконструкција на патишта, улици,


паркинг простори, тротоари и аеродроми, а достапен е со две или четири ленти функции за да се исполнат различни апликации, во зависност од изборот на изведувачот. На GP-2600 модуларната телескопска рамка обезбедува висока флексибилност. Несомнено на изведувачите им обезбедува широк спектар на поплочување, во широчина од 3,66 до 5,64 метри, а уникатна рамка се протега до 1,98 метри, на левата страна. Доколку тоа условите во работата го бараат оваа рамка може да биде надоградена со дополнителни елементи, па да се зголеми широчината на поплочувањето и до 9,75 метри. Се разбира за тоа е потребна дополнителна опрема. Инаку благодарејки на високиот притисок, со обезбедена предност на контролата, поплочувањето стигнува до длабочина и од 483 милиметри. Во самото функционирање како дополнителен дел може да се користи спирално сврдло кое со удар придонесува во лесно менување на широчината и преносливоста. Овој додаток лесно се монтира на телескопската рамка и дава повеќе можности на изведувачот во самото работење, без да се менува формата. По потреба лесно се остранува. Секако за делување на оваа алатка е така дизајнирана за да може самостојно да се движи со хидраулички прилагодливи маневри на предниот дел на рамката. Регулаторот за транзицијае стандардна опрема и овозможува квалитетна завршна обработка. Двете алатки можат многу да придонесат за промена на асфалтираната широчина. Доколку изведувачот сака да направи

промени во афалтната широчина треба да додаде потребни алатки или да извади дел од оние кои се на рамката. Телескопското сврдло вклучува и дополнителни елементи доколку му се потребни на операторот. Поради лесната монтажа на овие алатки секако тоа многу придонесува за лесен транспорт на самата машина, односно да биде ставена во камион со широчина од 3,66 метри. Производството и сервисирањето се клучни фактори во GP-2600. Преку 10 отсто и повеќе се заштедува на гориво на ден,а со тоа и се зголемува трајноста, доколку се комбинира со додатоците за проширување при поплочувањето. Лесната конструкција од фиберглас (покривот) дизајнирана првенствено за GP-2600 обезбедува поголема функционалност и видливост за операторот. Ваквата поставеност му овозмошува на ракувачот да има подобра видливост при поплочувањето,а машината ја чини полесна и пофлексибилна. GP-2600 се задвижува со помош на 275 КС дизелски агрегат. Вреди да се напомене дека моторот е така надграден за да му овозможи на операторот делување со едно од најтивките машини кои денес се достапни. Капацитетот на ладење овозможува ниски температури за хидрауличното масло, што секако придонесува за подолг век и намалување на трошоците за одржување. Во самата работа многу помага и хадоградениот и ексклузивен Г21 оперативен систем кој има многу адекватен и достапен состав за контрола и дијагностика. Електронскиот надхидрауличен систем овозможува едноставно, прецизно регулирање на посакуваната широчина за поплочување. Не треба да се заборави дека оваа машина има врвна мобилност и има функција за контра-ротација функција која нуди моѓност за вртење на конструкцијата, за 360 степени во рамките на сопствените димензии. Селективно е овозможено управување и со брзината, во четири модули, што само ја надополнува свестраноста и ја прави оваа машина една од најбрзите во индустријата.

Квартал 1

11


MAIT Хидраулични бушилkи

Претставуваме:

Со леснотија по длабинитe на земјата Италијанската фирма MAIT професионализирана е за производство на хидраулични бушилики за копање на бунари за вода.

12

Квартал 1


Уште од 1952 години во производните погони сместени во централна Италија, поточно во близина на Осимо, се произведуваат машини за бушење на бунари за вода. Се до 1974 год овие машини работеле само на чиста механичка сила а потоа со вградувањето на моќна хидраулика, бушилките на MAIT располагаат со драмитично зголемена моќност за извршување на поставените задачи. Денес кога говориме за MAIT, говориме за современ и етаблиран производител кој во својата палета има специјализирани машини за сите врсти на бушење и голем распон како на дијаметарот на

бушотината така и на длабочината која треба да се постигне. Најновата серија на MAIT наречена е MAICAT а моделите ги носат ознаките 45, 180 и 230. Карактеристично за оваа серија на бушилки е што тие се монтирани на багери Caterpillar. Во зависност од моделот багерот носач, располага со моќност помеѓу 96 и 335 КС а самиот механизам за бушење е преклоплив, факт што во значајна мерка го олеснува транспортот но и покретливоста на целиот систем. Со оваа серија можат да се бушат дупки во распон на ширината помеѓу 100 и 200цм и длабочина од 32 до цели 70 метри. Како многу интересна за помали бушотини, италијаните ја нудат серијата Drill. Широчината што можат да ја избушат овие компактни машини се движи помеѓу 60 и 90 цм додека нивната длабочина може да оди се до 22м. Интересно за овие машини е што со нив може да се управува од надвор или од вградената кабина. Тие се покренуваат со дизелски агрегати од 39 или 68 КС. Компактните димензии на овие машини им овозможуваат на корисниците употреба и на непристапни терени но и во затворени простории. За оваа серија исто така важи дека е многу економична за употреба но и многу флексибилна во однос на вградувањето на додатни специфични алатки . Но секако дека аспирациите за понесување на титулата сериозен и универзален производител неможе да се исполни без демонстрирање на крајните можности и искажување на сировата моќ. За тоа во MAIT е задолжена тешката серија, HR. Седумте модели на оваа серија носат ознаки, од најмалиот 120 до најмоќниот HR 800. Ширината на ископината која ја отвараат овие машини оди од 130 до 300 цм додека длабочината достигнува до 100 метри. Ископувањето на дупките може да се изведе со автоматско поставување на цевки. Вреди да се спомене дека овие машини ја покажуваат својата ефикасност без разлика од квалитетот на подлогата по која се копа. За постигнување на таа цел тие се опремени со сите технолошки помагала. Започнувајќи од периферното цевасто дупчење, преку посебните диафрагми па се до хидрауличните чекани. Целата серија на овие хидраулични дупчалки поставена е врз платформи од багери на Caterpillar. Опремата на кабините од кои се управува со дупчењето раскошно е димензионирана па така во неа не недостасува дури ниту клима уред. Во зависност од моделот оваа серија ја придвижуваат дизел мотори со моќност помеѓу 173 и за најмоќниот модел од цели 540 КС. Ако внимателно се погледне понудата на хидрауличните дупчалки на MAIT, лесно се доаѓа до заклучокот дека навистина секој корисник во понудата може да си најде адекватна машина а ако специфичните потреби на клиентот не се опфатени во редовната понудата тогаш во тој момент стапуваат во акција стручните екипи на MAIT и ја исполнуваат секоја посебна желба на клиентот. Веројатно тоа претставува и клуч на нивниот долгогодишен опстанок и постојан развој на нови производи.

Квартал 1

13


Liebbherr TA 230 Litronic

Претставуваме:

ВРВ НА ПОНУДАТА ВО СЕГМЕНТОТ Ова е прв Articulated dump truck (камион) кој нуди носивост од 30 тони во сандук, односно приколка, со капацитет од 19 м3. Компанијата во иднина планира да понуди и АДТ модели кои ќе имаат носивост и од 40 и 50 тони, надградени слично како ТА 230

14

Квартал 1


Зглобните дампери претставуваат посебен тип на камиони и често, во зависност од јазикот, ја носат придавката Articulated dump truck (англиски) и Knickgalen Dumper (Германски). Овие изданија претставуваат комбинација на дампер со сандук (приколка) и камион кипер. Поради својата оптимална функционалност денес многу се употребуваат, бидејки зглобната врска им овозможува подобро маневрирање меѓу предниот, влечниот (телото со моторот и кабината), задниот (товарниот дел) и се разбира големиот број оски. Ваквата поставеност му овозможува делување и манипулација на јавните патишта. Скоро секогаш имаат независен погон на сите оски јои се на тркалата. Најчесто имаат една оска напред идве, или поретко една, назад под сандукот. Погонот на задните оски се остварува преку надолжно поголемо вреатило кое минува низ зглобната врска, од предниот кон задниот дел. Тркалата кај предната оска се независни, како и оние кај последната задна оска, што секако ги прави експедитивни на разни терени и во најсложени режими на работа. Затоа се погодни за пренос на земјен, каменит материјал и се функционални при изградбата на патишта, насипи и брани. Лиебхерр го претстави неодамна долгочекуваниот АДТ модел ТА 230. Ова е прв камион кој нуди носивост од 30 тони во сандук, односно приколка со каpацитет од 19 м3. Компанијата во иднина планира да понуди и АДТ модели кои ќе имаат носивост и од 40 и 50 тони, надградени слично како ТА 230. Инаку во ова издание е вграден Tier 3-compliant 10,5 литарски Либхеров дизелски агрегат со моќ од 270kW, кој нуди сосем добри перформанси. Максималната брзина при управување напред изнесува 57 километри на час, а на назад 16 км/ч. Високата максимална брзина придонесува за поголема ефикасност и маневрирање. Според оценките на стручњаците ТА 230 нуди многу добра продуктивност во однос на своите конкуренти во сегментот каде припаѓа. Моtорот е развиен во соработка со МАН и како што се најавува партнетите се подготвени да лансираат Tier 4 interim

и Tier 4 final агрегати со голема моќ, но во склад со најновите стандарди, поголема економичност и емисија на штетни гасови. Треба да се верува во овие производители, бидејки голем дел од технологијата е темелен на искуствата на патиштата во камионскиот сектор. ТА 230 го карактеризира конвекционален изглед, иако Лиебхерр при покашувањето на прототипските решенија не понуди толку иновативна дизајнерска архитектура. Камионот го карактеризира иновативни технолошки решенија посебно кај хидростатичките погонски делови . Интересен е податокот што има диск сопирачки овој пат и на тркалата на предната, но и на оние на централната оска. Не треба да се напоменува дека изборот на материјалите Квартал 1

15


карактеристики ја вклучуваат Liebherr електрониката, високиот квалитет на предната оска и сосем новоразвиеното потпирање, трајна единица на абсорбирање на ударите, робустен долг цилиндер на дампбодито и празнењето за само 10 секунди, што секако и овозмува на корисниците да реагираат побрзо и поекспедитивно.

од кои е направен е од врвни легури со многу помала тежина, а воедно со висок степен на издржливост и трајност. ТА 230 е мошне компактен и може да пренесува товар со широчина од три метри,а е крајно експедитивен и побрз од конкурентите чија носивост изнесува само 25 тони. Високиот степен на видливост, солидниот комфор и опременоста во многу нешта помагаат во безбедноста и му овозможуваат на опреаторот да ја вози безпрекорно машината за полна смена и да ја зголеми продуктивноста. Кабината ја карактеризираат големи стаклени површини што е важен елемен за прегледноста. Птоа за возачот има регулирачко седиште во сите насоки, Touch-screen екранот нуди и многу оперативни податоци, а има и вградена камера со поглед наназад, што е стандардна функција. Парметрите кои ги добивате на инструменталната табла се температура на течноста,брзина, регулирање на климата, број на операции на дампингот и дневно работно време. Автоматскиот менувач е крајно прецизен, додека дијагностиката ја покажува работата на сите системи и дава информации за внимателност. Останатите

16

Квартал 1

ТЕХНИЧКИ КАРАКТЕРИСТИКИ Либхер Дизел мотор....................................................... D 936 L А6 Зафатнина................................................................................. 10,5 l Моќ(ISO 3046).....................................270 KW/367 HP на 1900 rpm Макс. вртежен момент.... 1.800 Nm при 1.400 вртежи во минута Издувните гасови.......... 97/68/EG фаза IIIA и ЕПА / carb Група 3 Инјектирање........................ електронски директно вбризгување Воздушен филтер................сув воздушен филтер со precleaner, Ладење................................................. хидростатички управувано и температурно регулирано Работен напон............................................................................ 24 V Батерија.................................................................... 2 x 12 V/170 Ах Алтернатор...................................2 x 3-фаза генератор 28 V/80 А Брзини...................................57 km / h напред ,16 km / h наназад (електронски ограничена) Резервоарот за гориво............................................................. 400 l Систем за ладење...................................................................... 120 l Моторно масло (вклучувајќи и филтер).................................... 34 l Хидраулични резервоар........................................................... 250 l Ладење на нафта....................................................................... 64 L Пренос.......................................................................................... 55 l Сандук капацитет.............................................. 30.000 килограми Дампинг време................................................................ 12 секунди Намалување на времето.............................................................. 8 с Агол................................................................................................ 70°


NEW HOLLAND F106.6

Претставуваме:

СÉ ЗАПОЧНУВА И ЗАВРШУВА СО НЕГО Грејдерите се неизоставен дел од тешката градежна механизација - сé започнува, но и завршува со нив: тие ги поставуваат “фините темели” на патиштата, но и години откако ќе бидат изградени, ги чистат од снег и наноси

Квартал 1

17


Значењето на грејдерите за градежната индустрија е толку големо што би требало да му се даде орден на тој што ги измислил. Нивната едноставна конструкција им овозможува прецизна работа без која ниту еден современ пат или било која поголема рамна површина не би била добро подготвена за нанесување асфалт, што пак е од есенцијално значење за квалитетот на завршената работа, која за грејдерите, за разлика од другата градежна механизација, не значи и крај на нивното ангажирање. Напротив - тие со години после тоа ќе бидат задолжени за расчистување на снегот и другите наноси. Заради тоа, главна карактеристика на грејдерите е долговечноста, која можат да ја постигнат само компании со повеќедецениско искуство, а New Holland, како сегашен дел од CNH, која делува во состав на групата Fiat, е токму една од нив - нејзините зачетоци датираат уште од 1895 година, кога Абрам Цимерман ја основа својата работилница во една плевна во гратчето Нова Холандија во Пенсилванија, САД. Денес New Holland Construction е клучен играч на глобалното поле на градежништвото и располага со целосна гама на 13 семејства производи, составени од 80 модели со 600 можни конфигурации. Располага со 10 фабрики (4 во

18

Квартал 1

Европа, 5 во Северна и 1 во Јужна Америка) и 800 дилери со преку 2.100 продажни места во стотина земји од светот. Грејдерите, иако прават само 8% од вкупниот промет на New Holland, имаат посебен третман во компанијата, а од шесте модели кои се произведуваат, за нас, односно нашите финансиски услови и обем на работа, најинтересен е основниот модел со ознака F160.6, кој располага со мотор со 99 kW (133 KS) во првите три, односно 104 kW (139 KS) кога се користат од четвртата до шестата брзина, има работна тежина од 12.180 kg и димензии на плугот од 3,36х0,53 метри. Оптималната распределба на тежината и погонот на сите 6 тркала му овозможуваат добра стабилност цело време, дури и на проблематични терени, а NoSpin диференцијалот на задните тркала го спречува нивното пролизгување и овозможува максимален пренос на вртежниот момент. Хидраулички контролираното седло на плугот овозможува прецизно контролирање на работниот агол кој изнесува над 90°, а новиот шестцилиндричен Tier 3A common rail турбодизел мотор е економичен и еколошки расположен кон околината - дури и бучавата што ја создава е нетипично ниска за една градежна машина.


Работното место на ракувачот со F106.6 е сместено во просторна кабина со лизгачки врати на двете страни и добра панорамска видливост, чиј високоефикасен систем за проветрување и греење може да биде засилен и со клима уред. Конзолата има 4 работни позиции, командите ѝ се лесно достапни, така што операторот може да се концентрира на работата, а наведнатиот заден дел ја подобрува и безбедноста. Освен виталните информации за температурите на средството за ладење на моторот, хидрауличното и маслото на трансимисијата, како и количината преостанато гориво во 278-литарскиот резервоар, инструмент панелот содржи и LCD екран на кој се испишуваат пораките и параметрите за програмираната работа. И економичноста во одржувањето е битна карактеристика на грејдерите. Кај New Holland F106.6 сите сервисни точки се лесно достапни, а интервалите за нивна контрола продолжени, така што времето кога машината е надвор од оперативна употреба е сведено на минимум.

ПРОДАЖБА И СЕРВИС

It’s All The Power You Need.

Made in Germany

ПРОДАЖБА И СЕРВИС ul. Salvador Aljende 68, 1000 Skopje, Makedonija, tel./fax +389 (0)2 3178 025, e-mail: lotuls @on.net.mk, www. lotuls.com.mk

INDUSTRIAL POWER TOOLS Квартал 1

19


Претставуваме:

CATERPILLAR PM200

ВО КАНЏИТЕ НА ЗМЕЈОТ Квалитетот на асфалтната површина е единствениот параметар според кој возачите “оценуваат” колку добро градежниците си ја завршиле работата

Дека не е така знаат сите инволвирани во градењето патишта - без добра подлога, мазниот асфалт нема долго да трае, факт кој возачите ќе го сфатат дури откако ќе се соочат со пропаѓањето на асфалтот на инаку “добриот” пат. Но, ако неквалитетната подлога и споменатото пропаѓање на патиштата главно се одразува на комфорот при возењето, кај авионските писти тоа не смее да се замисли - безбедноста е таа што е приоритет без дискусија. Заради тоа, при нивната изградба никакви компромиси не се дозволени: нека чини колку ќе чини и нека трае колку ќе трае - единственото

20

Квартал 1

битно е квалитетот на асфалтната подлога. А таа, бидејќи со текот на време го губи својот квалитет, мора и да се замени, и тоа целосно, бидејќи крпењето не доаѓа предвид во авионскиот сообраќај. Тука веќе настануваат проблемите - битката со времето е од есенцијално значење за секој, а посебно за високофреквентните аеродроми и потребно е да се испочитуваат и двата навидум спротивставени услова: бескомпромисниот квалитет и кратките и прецизно поставени рокови. Тука на сцена стапува тешката механизација, чиј синоним за квалитет

и долготрајност во светски рамки е американскиот производител Caterpillar, кој има решение и за ваквите случаи. Неговата фреза за асфалт и бетон PM200 веќе се има докажано на слични задачи: рулните писти на аеродромот во Болоња, кој е трет по големина во Италија и низ кој поминуваат по 20 милиони патници годишно, со помош на две машини CAT PM200 беа репарирани без прекин на сообраќајот, и тоа за само две ноќни смени од по шест часа, време за кое беа отстранети 670 тони материјал од 10.500 квадратни метри површина. Втор пример за продуктивноста на PM200 е обновувањето на аеродромот во Мумбаи, Индија, кој требаше да се приспособи за прием на екстраголемиот Airbus A380. Вакви примери има уште, благодарение на карактеристиките на 30-тонската машина задвижувана со мотор од 583 коњски сили, со ротор широк 2.010 милиметри и максимална длабочина од 320 mm, на кој се монтирани 178 шестстрани сечила. Но, она што бројките не можат да го кажат е неговата издржливост, за која повеќе од доволна гаранција е името кое го носи.

ПРОДАЖБА И СЕРВИС: Текноксгруп Македонија

тел. +389 2 2527 205


®

©2008 Caterpillar, сите права задржани. CAT, Caterpillar, нивното лого “Caterpillar Yellow” и брендот Power Edge му припаѓаат на брендот Caterpillar и не смеат да се употребуваат без дозвола.

Текноксгруп Македонија Дооел Антон Попов б.б. 1000 Скопје, Република Македонија

тел. +389 2 2527 205 contact-mk@teknoxgroup.com www.teknoxgroup.com

Квартал 1

21


BOMAG финишери:

Претставуваме:

Финишер дизајниран да ги издржи и најтешките предизвици 800 исцрпувачки тест часови во BOMAG центарот за истражување и развој; 500 асфалтирани километри на пробни градилишта; 18 месеци развој плус повеќе од 50 години искуство; новиот BOMAG финишер BF 300 е резултат на долгогодишно искуство и стручност.

22

Квартал 1


Супериорните асфалтирачки перформанси не се само резултат на технологијата туку и како е таа хармонизирана. BOMAG BF 300 финишерот комбинира повеќе интелегентни технолигии кои беа споени за да го подобрат резултатот и квалитетот во асфалтирањето на изведувачот со ниски трошоци кој дотогаш не беа замисливи. Продолжувајќи го фамилијарниот дизајн на BF 600, серијата BF 300 ги нуди најфлексибилните машини на пазарот, и не само поради нивната непобедлива транспортна ширина од 2.50m, која вклучува и монтирани продолжетоци и странични плочи. Моделите во серијата BF 300 го заменија финишерот BF 331. Кој што беше достапен само како финишер со гуми и греење на даската со плин, но сега серијата BF 300 доаѓа во верзии со гасеници и тркала, воедно со погон од 2, 4 и 6 тркала, како и електрично или плинско загревање на даската. BOMAG BF 300: Иновативна даска и дизајн за транспорт Во развојот на производната линија на BF 300 , инжинерите се фокусираа на нов концепт за основната даска, создавајќи нов дизајн во класата. Овој опсег нуди вградена ширина од 1.70 до 3.40 m, со можност за продолжетоци од 30 cm до 4

m со две странични плочи. Специјална одлика на оваа даска е дека најпрво основната плоча може да биде продолжена хидраулички до 100% - голема предност при работа и брзината на работното место. Второ, претставува единствениот финишер на пазарот со транспортна ширина од само 2.50 m (дури со поставени продолжетоци и странични плочи) кој може лесно да биде транспортиран од едно место на друго. Електричната даска исто така има вградени грејни елементи, кои овозможуваат подобра дистрибуција на топлината, а воедно и спречување на корозијата на грејните цевки. Времето на загревањето е само 20 – 30 минути. Нов хидрауличен систем: еконoмичен и еколошки за околината Намалувањето на трошоците и заштитата на природата беа исто така од примарно значење за инжинерите. BOMAG ECOMODE системот заштедува гориво, како и малата потрошувачка на Kubota моторот. Хидрауличната единица на новиот финишер исто така е надградена со цел зголемување на нејзината ефикасност и намалување на потрошувачката на гориво. Новата централна електроника, прикладно сместени во кутија, го прави сервисот и одржувањето брзо и лесно.

Квартал 1

23


капацитет на асфалтирање: ..........................................до 300 t/h моќност на моторот: .............................................................. 55 kW работна тежина: .......................................................................7- 9 t ширина на даската: . ................................................... 1.7 до 3.4 m транспортна ширина, вклучувајки монтирани додатоци: . 2.5 m максимална работна ширина: .................................................. 4 m набивање и до ........................................................................... 91%

ПРОДАЖБА И СЕРВИС

Подеднаков проток на материјал и униформирано поставување на асфалт со високо ниво на почетна набиеност Капацитетот на бункерот на финишерот BF 300 може да собере 4.8m3 асфалт, вистинско достигнување за оваа тежинска класа. Ремените на скреперите можат да се контролираат и враќаат индивидуално, исто како и крилата на бункерот и полжавите. Сензорите на полжавите може да се контролираат од работната станица на даската. Ова не само што овозможува поголем комфорт туку и еднаков пад на материјалот и еднакво пласирање на истиот, како и набивање од 88 – 91%. Леснотија во ракувањето и сигурноста, беа во преден план во дизајнирањето на работната платформа. Упсешниот дизајн на моделот од серијата 600, беше имплементиран и во оваа машина. И покрај тоа што интуитивната работна конзола може да се ротира и работната платформа има патентиран SideView System, исто така целата платформа може да биде поместувана странично на двете страни, за да се добие одлична прегледност на работата. Фиксираниот покрив со интегрирани 4 светла, овозможува многу добра видливост дури и навечер. Новата серија на BF 300 финишери од BOMAG се карактеризира со иновативен дизајн на даската, која е брзо прилагодлива на лице место, лесна за транспорт, висока ефикасност, овозможува униформирано асфалтирање и лесна работа.

24

Квартал 1


Квартал 1

25


SPANOS и SIM-AMMANN го водат патот

EasyBatch Традиционално присутна во овој регион, SPANOS групата преку долгорочната соработка со италијанско-швајцарскиот производител на асфалтни бази SIM-AMMANN успеа да додаде уште неколку знаменца на мапата на големите инфраструктурни проекти низ целиот Балкан. Со својата понуда на врвна технологија, комплетни решенија и 24/7 подршка за крајните корисници, SPANOS и SIM-AMMANN и натаму се лидери во растечкиот асфалтен сектор во регионот - додавањето на уште 10 нови асфалтни бази во текот на последната година го докажува тоа. Договорувачите кои ги изведуваат големите концесиски проекти се меѓу лидерите во своите сектори, со строги барања и

SpeedyBatch

26

Квартал 1

Претставуваме:

прецизни спецификации, кои е невозможно да се изменат. Во такво изискувачко окружување, на SIM-AMMANN му успеа да претстави значителен број специјализирани решенија. Континуираниот развој на иновации за своите продути и донесе на групата репутација на производител на врвна технологија, а клиентите на SIMAMMANN уживаат во бенефитите на напредната технологија развиена за над 1.000 асфалтни бази продадени насекаде низ светот. SIM асфалтните бази се поделени на фикси, полумобилни и супермобилни. Фиксните асфалтни бази, кои имаат капацитет за производство меѓу 80 и 350 тони на час, најмногу користат од содејството со AMMANN групата: неколку нивни основни компоненти се произведуваат во Швајцарија, други пак се конструирани со користење на најдобрата технологија со која располага групата. Супермобилната серија EASYBATCH специјално е развиена да одговори на високата побарувачка за вакви постројки со среден капацитет за производство (90 тони на час), но со исклучително висок степен на мобилност, а SPEEDYBATCH полумобилната серија е конструирана така што и покрај максимално краткото време за монтажа и демонтажа, ги задржува сите својства и можности за користење како и фиксните традиционални системи и има капацитет помеѓу 150 и 280 тони на час. Фиксни, полумобилни или мобилни, клиентите на SPANOS имаат можност да ја искомбинираат вистинската опрема со вистинскиот партнер и да понудат супериорен квалитет и извонредни перформанси.

Претставник на SIM-AMMANN за Македонија е SPANOS INDUSTRIES DOOEL од Скопје.


SPANOS & Zoomlion градежна механизација ZOOMLION Е серија багери ZE60E, ZE80E и ZE205E

Силна моќ Градежната машинерија на Zoomlion сега е засилена со новата Е серија на багери. Подобрувања се однесуваат на подобрите можности при ниски брзини, помалата потрошувачката на гориво и помалото загадување. Zoomlion ги намени своите три нови модели на робот-багери ZE60E (6 тони), ZE80E (8 тони) и ZE205E (20 тони) за забрзување на вашата работа и зголемување на продуктивноста. SPANOS во соработка со Zoomlion ги направи достапни овие три производи и на балканските пазари. Засилени со увозни мотори и хидраулични компоненти, покрај заштедата на енергијата, сигурноста и ефикасноста, Е серијата багери гарантира и висококвалитетни резултати. Електронски контролираниот мотор го прилагодува дотокот на гориво во согласност со потребата за сила, овозможувајќи негово автоматско забрзување и забавување, а високиот степен на заштита на животната средина е во согласност со Euro II критериумите за издувни гасови. Големиот филтер за гориво и сепараторот на водата од маслото го подобруваат квалитетот на горивото, намалуваат абењето на

ZE205E бризгалките на масло и продолжуваат сервисните интервали на цилиндарот. Симетричната безбедносна кабина е посебно конструирана да биде сигурна како за оператор, така и за луѓето околу машината. Напредниот и издржлив електроконтролен систем и автоматскиот систем за контрола на работата на моторот во празен од обезбедуваат висока ефикасност без непотребно губење време.

Земјо, време е да се поместиш! ZOOMLION PY190 - Високопродуктивен грејдер Времето изгубено за повторно рамнење на теренот е историја совршено рамните површини сега ви се на дофат - треба само да ја пружите раката. SPANOS во партнерство со Zoomlion ви го претставува новиот грејдер PY190 со исклучителни можности и работна адаптибилност, ергономичен распоред во кабината и моќен клима уред. Овој производ обезбедува поголема оптимизација на работата како при изградбата, така и во одржувањето на патиштата под било какви услови. PY190 грејдерот е високофлексибилен и има мал радиус на вртење. Направен е со

врвна производствена технологија и тридимензионални методи на конструирање за да биде лесен за ракување и ефективен во своите можности. Shangcai D6224 моторот е конструиран специјално за градежните машини и обезбедува стабилна и солидна излезна моќ. Користена е технологијата на ZF, кој многу има придонесено за подвижноста и гарантира прецизно и флексибилно движење и променливо темпо. За инсталацијата и заптивните елементи на хидрауличниот систем е применета меѓународно призната напредна технологија, а располага и со хидраулична кочница.

Квартал 1

27


За ладење се користат ефикасните и висококвалитетни радијатори на светски познатиот AKG од Данска со Multi-Wing вентилатор со прилагодлив агол и висока одводливост на топлина. Одржување на моторот е лесно благодарение на специјалниот дводелен поклопец, а што се однесува до бучавата, преземени се специјални мерки во согласност со европските стандарди.

Претставник на Zoomlion за Македонија е SPANOS INDUSTRIES DOOEL од Скопје.

Тел: 02 3110-624 02 3110-901 Факс: 02 3110-546

28

Квартал 1

Ул. 8-ми Март бр.2 1000 Скопје, Македонија info@dvornik.com.mk www.dvornik.com.mk


MOBISPA 1 the mobile

МОБИСПА 1 е интегрирана мобилна бетонска база произведена од SPANOS INDUSTRIES S.A. Систематското следење на потребите на модерното градежништво доведе до конструирање на флексибилна, сигурна и економична база, со гарантиран квалитет потврден со високо признаени сертификати.

– Минимизирани трошоци на селење на базата – Едноставен Транспорт – Брзо и лесно пуштање во работа – Стабилност и Сигурност – Производство на високо квалитетен готов бетон – Целосна Автоматизација – Принтање анализи на сертифициран готов производ – Брзи циклуси – Сигурност и Сервис во пост-продажба – Целосна документација за употреба и одржување – Аналитички каталог на резервни делови со код – Регистриран патент Солун - Дирекција 3-та зона Блок 42, П. фах 63, 570 22, Синдос Индустриска област Тел: 0030 2310 586600, Факс: 0030 2310 58650 Скопје SPANOS INDUSTRIES DOOEL, Ул. Беласица 2, 1000 Скопје Квартал 1 Тел: 00389 2 329 8691, Факс: 00389 2 329 8689, info@spanos.com.mk АТИНА, БУКУРЕШТ, ТИРАНА, ЛИМАСОЛ, ПРИШТИНА www.spanos.com.gr info@spanos.com.gr

29


Bobcat Т320

Претставуваме:

ВИСОКА ЕФИКАСНОСТ Водечкиот производител на мини градежни машини ја збогати својата понуда. Во својата богата палета на својата механизација новина е „гасеничерот“ Bobcat Т320 кој поседува повеќе алатки, меѓу кои и за кастрење и чистење на грмушки

30

Квартал 1


Bobcat со својот нов модел Т320 со големата палета на приклучни алатки отвора ново поглавје во гамата на стопански возила, наметнувајки и надградувајки при тоа нови иновативни технологии, конкурентни и успешни проекти. Посебно дизајнираната корпа, аголната дозерска црпалка, ласерско воден гредерски приклучок, секач за грмушки, поткопувач и поткаструвач на корени претставуваат само дел од приклучните алатки и овозможуваат високопродуктивни резултати при остранување на зараснати површини и предели.

Компактниот гасеничар со својата лесна работна тежина од само 4420 килограми овозможува лесно да се задвижува и да пристапи во потребните даботни зони. Неговите движечки алатки се со тежина од 1461 килограм, што исто така е многу важен елемент. Двојниот проток на масло осигурува и со тоа гарантира постојано делување на сите можни приклучни алатки. „Гасениците“ кои се направени од специјална гума се наменети за делување на меки терени , но ако треба лесно се снаоѓа на сите подлоги. Иновативност кај новите „гасеници“ е она што може да се добие

како дополнителна опрема, вметнување на специјални носечки валци за истите, што секако ја проширува деловноста, односно е многу поактивен и на потврди терени, а да при тоа не се нарушат потребните перформанси за оној потребен „спој“ со подлогата. Стандардното, но и и ЅЈС управувањето е мошне прецизно и активно кај сите погонски елементи. Ова е секако голема предност во самата практична употреба на оваа машина. Повеќекраката и зглобна машинерија на Bobcat 320 му овозможува многу големо поле на делување,а поради конструктивноста и поставеноста, како и големиот број врвни технолошки состави гарантира и солидна безбедност и сигурност при работата, што секако ја зголемува неговата ефикасност.

ПРОДАЖБА И СЕРВИС Квартал 1

31


Виљушкари

Претставуваме:

Вредни и неуморни Често се вели дека без секого се може а поготово без тој што го нема. Се чини дека оваа народна и општоприфатена поговорка не важи за виљушкарите. Има работи кај кои тие едноставно се незаменливи односно без нив едноставно не се може

32

Квартал 1


Потребата за подигање, пренесување и сместување на товар е стара колку и самата трговија, и стара колку и потребата за магацинско складирање на материјали.

Се разбира дека постојат и рачни виљушкари кај кои нема погонска еднициа а подигнувањето на товарот се изведува преку хидраулична пумпа. За магацинско работење односно за работа во затворени простори најпрепорачливи се разните типови на виљушкари на рачен или пак електричен погон, се разбира тоа поради избегнување на издувните гасови кои ги испуштаат моторите со внатрешно согорување. Основни параметри по кои се разликуваат овие машини, се вкупната тежина која може да се подигне како и висината на која може да се подигне тој товар. Сите комбинации околу овие две карактеристики се во игра а изведбата е во зависност од спецификите и потребите на работата.

Развојот на платформи за пренос на материјалите е започнат на почетокот на минатиот век, но првите моторизирани виљушкари на пазарот се појавуваат во 1920 година а се развивани паралелно од неколку различни производители. На примерот на Komatsu, јапонскиот производител на виљушкари можеме во кратки црти да ги објасниме основните типови на овие машини. Најгрубата поделба се однесува на типот на погон кој се користи за придвижување на машината и подигнување на товарот, па така познати се виљушкари кои користат електричен, дизелски или пак мотори на плин.

Уште еден важен елемент претствува битен фактор кога треба да се реши кој модел најефикасно би ја завршил определената работа. Тоа е работното место на операторот. Кај рачните виљушкари тој работата ја врши од зад возилото додека кај моторизираните постојат отворени или пак затворени кабини од каде што се управува со товарниот дел. Извонредните маневарски способности се должат на управувањето кое е изведено на задниот пар на тркала а таму каде што е е потрбна екстремна окретност распонот на задниот пар на тркала е осетно помал од предниот. Ефектот што се добива со приближувањето на задниот пар тркала е сличен како кај возилата со три тркала па радиусот на вртење со тоа се намалува на физичкиот минимум одреден со димензиите на возилото. Квартал 1

33


Освен класичните постојат и така наречени странични виљушкари. Тие првенствено се наменети за утовар и истовар на палетите од и во транспортни камиони. Кај нив носечкиот механизам е поставен странично помеѓу предната и задната оска. Со ваквата концепција максимално е олеснета операцијата за која овие виљушкари првенствено се наменети. На примерот на серијата EX 50 и моделот FD 160E-8 кој припаѓа на најтешката категорија на Komatsu, можеме да ги погледнеме сите технички решенија сублимирани на едно место. Оваа серија се придвижува само со дизелски агрегати кои се изработени во најновата турбо дизелска технологија. Посебно изведеното ладење на моторот, додатно ја намалува емисијата на штетните гасови а воедно ја зголемува ефикасноста на моторот. Кабината на возачот е опремена со хидраулично потпирање со што вибрациите во кабината се сведени на најмала можна мерка. Овој модел на виљушкар може да подигне товар од 16 тони на максимална висина од безмалку 5 метри. Радиусот на вртење изнесува само 4.5 метри а командите за управување се максимално поедноставени. Се разбира дека ова претставува само еден од моделите на само еден од многуте производители на виљушкари, но секако дека го покажува нивото на апликација на технолошките достигнувања и во оваа битна гранка од современата организација на работа. Исто како и во останатите области овој развој непрекинато тече.

34

Квартал 1


Претставуваме:

CMC L250

ЛИНИИТЕ НА ЖИВОТОТ Сте возеле ли некогаш по пат без исцртани линии, и тоа навечер кога врне?!

Авторот на овој текст го имаше тој баксуз и може да ве увери дека да не беше парот очи на совозачот, ќе се кланкавме со 30-40 km/h цела ноќ. Ако воопшто стигневме таму каде бевме наумиле, било заради заморот што безмислосно обземаше, било заради... Да, така е, линиите што кај нас почесто ги нема или едвај се гледаат,

живот значат - секое нивно преминување, било да ги има, било да ги нема, директно води до опасност. Заради тоа, многу битен превентивен фактор за безбедноста на сообраќајот се линиите. Тие секогаш, и дене, и ноќе, и кога сонцето пече, и кога има магла, и кога врне дожд, снег, вулканска Квартал 1

35


пепел или било што, треба да бидат во свежа и јасно видлива состојба. Но, токму сето наброено, плус гумите од возилата што поминуваат преку нив, плус прашината што се таложи на патиштата, бесмилосно ги уништуваат. Заради тоа, иако на прв поглед работата околу бележењето на патиштата изгледа тривијална, таа е сé освен тоа. Квалитетната машина за бележење патишта треба да има голем капацитет, едноставна но издржлива и флексибилна конфигурација и да биде лесна за ракување. Италијанската фирма CMC, како лидер на својот и неколку други пазари во Европа и Медитеранскиот Басен, веќе три децении се занимава само со тоа. Во програмата има осум различни модели, со компресорска сила меѓу 394 и 1.390 l/min, Меѓу кои, моделот L250 е

36

Квартал 1

најголем. Како што од ознаката може да се заклучи, располага со резервоар за боја од 250 литри, која на патот ја исфрла двоцилиндарски двотактен компресор со споменатиот капацитет од 1.390 l/min. Се задвижува од водено ладен дизел мотор со 34 коњски сили, а пневматскиот пиштол може да нанесува мазни или набраздени линии. Аголот и отворачкиот агол на дифузерите се прилагодуваат, а машината има систем за автоматско запирање во случај на некаков прекин, кога операторот ќе стане без да ја повече рачната сопирачка или кога капакот на моторот ќе се отвори. Во спротивно, CMC ќе мора да произведува и машини за бришење на линиите, нели?! Самото ракување со машината е едноставно како возење велосипед сé се врши со еден џојстик. Погонот е хидрауличен на задните тркала,


километри и вкупната обоена должина со секој пиштол посебно, а има и звучен сигнал кој предупредува во случај на пребавно или пребрзо движење на машината. Долга е 3,45 метри, широка 1,1, висока 2,4 m, а тешка 1.300 килограми. Дополнителната опрема, како што се пневматската поддршка за пиштолот, приколката за чуњеви, дополнителниот резервоар од исто така 250 литри, дополнителниот пиштол со независни контроли, пиштолот за рачно боење, дисковите за мерење, растегливата странична рака со резервоар за предобележување и слично, е она што ја прави оваа машина високоефикасна.

управувањето серво со волан кој се подесува по должина, а седиштето се поместува и надолжно, и напречно. CMC L250 истовремено може да контролира три пневматски пиштола и да меморира 8 различни типа на линии, а располага и со фактор на корекција на испрекинатите линии. Ги брои и поминатите

ПРОДАЖБА И СЕРВИС

Квартал 1

37


38

Квартал 1


Квартал 1

39


Претставуваме:

HONDA

МОЌТА НА ИЗБОРОТ Модерното општество никако не може да функционира без електрична струја - кога ја нема, како да сме се вратиле во каменото доба

Работниците на терен, викендашите, но и жителите на областите каде испорака на електрична струја е проблематична, се потпираат на употребата на генератори. И додека за првите е битна стабилноста, за вторите преносливоста, а за третите долготрајноста, за сите нив е битна економичноста на генераторите што ги користат, а не треба да се заборави и бучавата што ја создаваат, бидејќи долготрајното нивно користење некогаш едноставно е неизбежно. Honda не е само шести најголем производител на автомобили и најголем производител на мотоцикли во светот - компанијата основана 1948 година со продукција од 24 милиони единици годишно е и најголем производител на мотори со внатрешно согорување. Меѓу другото, нејзините мотори се вградуваат и во

40

Квартал 1

генераторите за струја, било тие да се од сопствено, било од производство на некоја друга компанија. Со одлики кои треба да ги поседува секој современ апарат од ваков вид, генератите на Honda се произведуваат за широк спектар намени и главно се поделени во две групи - преносни и индустриски. Компактните преносни генератори EU 10i и EU 20i, чии главни карактеристики се практичноста, односно лесното ракување, имаат излезна моќност од 1.000 и 2.000 вати и тежина од само 13, односно 21 килограм. EC и EM сериите генератори кои располага со рамка која служи за полесно пренесување и заштита, се произведуваат со излезна моќ меѓу 2.000 и 5.500 вати и имаат тежина од 36 до 96 килограми, а моделот EM 65i, кој има моќност од 6.500 вати и е тежок 95 kg, е опремен и со


и пропан-бутан од боци за куќна употреба. Со користењето на ова гориво, емисијата на CO₂ се намалува за 10%. Засега овој генератор се нуди само на јапонскиот пазар. Супериорната технологија на Honda стекната на полето на мотоциклизмот се има одразено на економичноста и тивкоста во работата на генераторите, чија репутација на издржливост и долговечност е светски позната - од Honda велат дека некои нивно модели можат непрекинато, нормално, со потребните паузи за нивно редовно сервисирање, да работат со години. Со оглед на тоа, нивната цена која се движи главно во границите меѓу 750 и 3.000 евра (само најскапите модели се искачуваат до 6.000 евра), и не е така висока.

тркалца и рачка за туркање, исто како и моделот EU 65i, кој има цврсто куќиште отпорно на разни временски услови. Со слична намена се моделите EU 26i и EU 30i, кои можат да работат и по 20 часа на ден, додека топ моделот EX 4000, иако има излезна моќ од само 4.000 W, тежок е 122 килограми, што најдобро кажува за неговата робусна конструкција. Поголемиот дел од нив располагаат со прекинувач со кој едноставно се определува дали ќе произведуваат струја од 115 или 230 волти, а сите имаат и излез за еднонасочна струја од 12 V. Инвертер технологијата го задржува факторот на дисторзијата под 2,5%, а електрониката ги штити апаратите приклучени на нив од струјни удари и овозможува тие без опасност да се користат дури и на голема оддалеченост. Без опасност за оштетување може да се приклучи и најчувстителната технологија, како што е мерната техника и опремата за извршување теренски тестирања на генераторите на Honda, бидејќи по иницијалното губење на сила, електрониката овозможува доволно време за исклучување на потрошошувачите. Интересно е и тоа што со моделот EU 9i GB Honda започна со производство на генератори кои како погонско гориво користат

dbs COMPUTER ENGENEERING

Квартал 1

41


Занимливости: Канадската армија ќе користи камиони на Татра Заедно со корпорацијата Навистар Интернатионал, чешкиот производител на камиони Татра на голема врата влегува во канадската армија. Настапувајќи заедно, двете компании успејаа да ги убедат канадските воени власти во предностите на технологијата со која располагаат. Детали, нормално, не се објавени - слушнавме само дека Канаѓаните биле задоволни од напредните конструктивни решенија на чешките камиони и нивната тактичка способност. Татра произведува широка гама тешки возила - од 5-тонски 4х4 до 39-тонски 12х12, опремени со воздушно ладени дизел мотори кои се погодни за користење во северните канадски провинции.

Волво започнува со сериско производство на хибридни автобуси Постојаното зголемување на цените на горивата ја забрза одлуката на шведската компанија да започне со сериско производство на два хибридни автобуси - 7700 и двокатниот B5L, кои во споредба со своите нормални дизел варијанти ќе имаат меѓу 25% помала потрошувачка на гориво и емисија на CО2 на делниците со помалку застанувања, до 35% во погустиот градски сообраќај. Првиот примерок на 12-метарскиот 7700 веќе се комплетира во фабриката на Волво во Вроцлав, Полска, шасијата за даблдекерот ќе се произведува во Шведска, додека каросеријата ќе биде надградена од страна на Wrightbus од Северна Ирска. Прототиповите на хибридните Волво автобуси се испитуваа и усовршуваа неколку години. Нивниот електромотор може да го движи возилото самостојно или заедно со дизел моторот, кој е помал од оние кои се вградуваат во стандардните автобуси. Располагаат и со старт-стоп систем, кој го вклучува дизел моторот откако брзината на автобусот ќе достигне 15-20 km/h, а енергијата при кочење се регенерира.

42

Квартал 1


“Инвентивни” шверцери

Шпанската полиција објави дека фатила група шверцери кои користејќи го релито Дакар како покритие, во земјата донеле скоро еден тон дрога Со камион во целост накитен со налепници како да е дел од релито Дакар, седуммина итри шверцери, користејќи го релито како параван, успејале во Шпанија да донесат скоро еден тон кокаин и нешто хашиш и екстази. Полицијата во Билбао соопшти дека крајната дестинација на камионот, натоварен со вредниот товар на една ферма на околу 100 км от Буенос Аирес, кој се вратил од Аргентина заедно со другите возила кои како поддршка учествувале на релито Дакар, била островот Ибица, а неговиот “екипаж” дури имал и униформи од натпреварувањето.

Квартал 1

43


Претставуваме:

Претставување на камионите на Kamaz во изведба 8x8

Походот од Сибир Да се поседуваат 4 оски и сите да бидат приклучени на постојан погон е факт кој доволно говори за тешките задачи за кои се предвидени овие возила. А во Русија условите за експлоатација навистина знаат да бидат сурови.

44

Квартал 1


Кај нас не владеат екстремни климатски услови па според тоа и интересот за возила кои се оспосебени за извршување на екстремно тешки работни задачи при такви усови, не е посебно изразен. Но знатижелноста на лубителите на екстремни натпреварувања од типот на релито Париз Дакар, од настапот на екипите на Kamaz и нивните седум едноподруго победи, додатно го потикнуваат интересот за производите што доаѓаат од далечниот и ладен исток. Секако дека кога говориме за производителите од Руската Федерација треба секогаш да имаме на ум дека се работи за држава со огромна територија во која владеат екстремни климатски услови, но и за една од големите светски сили. Самиот овој факт наведува на посебни, многу специфични критериуми кои треба да се испочитуваат при проектирањето и производството на секој производ. Разбирливо тие високи критериуми треба да бидат запазени и при производството на камиони. Но да погледнеме накратко во портфолиото на Kamaz. Седиштето на фабриката како и најголемиот дел на добавувачи се наоѓаат во Сибир. Во фабриката која е во доминантна сопственост на државата, вработени се 59 илјади работници. Целиот процес на производство е заокружен па така постојат одделни единици

задолжени за развој, за производство на компоненти, за монтажа на склопови, потоа завршна монтажа на камиони и на крајот сервис за сите производи. Ваквата организација, Kamaz ја сместува како 11 производител во светот спопред производството на камиони и како 8 производител според производството на дизел мотори. Од производната гама на Kamaz, која се состои од 30 различни модели, најинтересни за нас се моделите кои се опремени со погон 8x8 односно за тие модели кои поседуваат по 4 оски од кои сите се со активен погон. Пред да ги погледнеме спецификите на четирите модели опремени со ваков вид на погон, да истакнеме дека станува збор за возила со ултимативни способности за совладување на секој вид на терен но и способни да возат при екстремни временски прилики. Освен тешките работни задачи по најнепристапни терерни, сам по себе се наметнува заклучокот за употребната вредност на овие возила и за потребите на униформираните служби.

KAMAZ 6450

Врз платформа со растојание помеѓу првата и четвртата оска од 334 цм монтирана е кабина под која е сместен домашен V8 дизелски мотор од 360 КС. За пренос на снагата до сите 8 тркала, задолжен е 16 брзински менувач со потекло од ZF, а прераспределбата на снагата ја вршат ZF или пак диференцијал, исто така, од домашно производство. Изборот е на купувачот исто како и многубројните специјални надградби кои се ставаат на располагање. Основна карактеристика по што овој модел е познат, претставува неговата компактност како и извонредната проодност и снаодливоста при екстремни теренски услови. Квартал 1

45


KAMAZ 65228

од неверојатни, 175 цм. Кај моделот 63501 вредно е да се спомене дека платформата може да се искористи и за превоз на градежна и друга механизација, и тоа по екстремно тешки и непроодни терени. Притоа секоја од четирите оски одделно може да биде оптеретена со тежина од 8 тони.

KAMAZ 6560

Моќна и респектабилна машина во секој поглед. Секоја од оските може да се оптовари со 10 до 13 тони, а оските помеѓу себе се поставени на растојание од точно 3 метри. Cummins-овиот шестцилиндерски реден дизелски агрегат, со своите 537 КС и вртежниот момент од огромни 2.420 Nm, преку автоматската ZF трансмисија со 6 степени на пренос, ги придвижува сите четири оски на кои вкупно се монтирани 14 тркала. Редукцијата е изведена во два степена и позајмена од ZF STEYR. Разбирливо, кога говориме и за овој модел, во прв план мислиме на извонредна проодност но исто така и на одлични транспортни способности. Вкупната носивост на моделот 65228 изнесува над 40 тони.

KAMAZ 63501

Овој модел првенствено е конструиран како носечка платформа за воени потреби. Камазовиот V8 dизел од 360 КС како и 16 степенската ZF трансмисија ја сочинуваат стандардната механичка постава која може да биде поставена врз две различни меѓуоскини растојанија од 334 и 369 цм. Редукцијата стандардно доаѓа во два екстремно кратко пресметани степени а корисната платформа врз која може да се додаваат различни надградби, има димензии од 660 на 242 цм. Големите тркала но и екстремно виските страници, овозможваат преминување преку водени површини со длабочина

46

Квартал 1

Моделот 6560 има најголемо меѓуоскино растојание од целата 8x8 гама на Kamaz. Ако ја споредиме корисната површина на платформата за надградба ( 612цм x 247 цм.) ќе приметиме дека таа е пократка од претходно опишаниот модел, факт што не носи до заклучокот дека 6560 е проектиран за носење на сконцентриран тежок товар. Со тоа се објаснува и вградувањето на посилен, 400 коњски мотор кој може да биде во еуро2 и еуро 3 изведби. Автоматскиот шестстепенски пренос повторно доаѓа од ZF исто како и двостепенскит редуктор. Вака конципираната механика способна е под полно, 10 тонско, оптеретувањето на оските, да преминува преку препреки со висина од 55 цм како и преку водени површини со длабочина од цели 175 цм. По краткиот опис на четирите 8x8 модели на Kamaz, ни се наметнува заклучокот дека за овие возила навистина не постои непремостлива препрека. Било да се работи за вода, длабока кал, песок, снег или лед, или пак комбинација од овие подлоги, 8x8 моделите на Kamaz, ќе излезат на крај со сите тие предизвици. Ако пак погледнеме во кои се земји се извезуваат камионите на Kamaz, а тие се од ред се земји без инфраструктура и со тешки терени како и со екстремни климатски услови кои варираат од пустински па се до ледени, наеднаш ни станува кристално јасно за каква категорија на возила станува збор. Овие неоспорни квалитети на рускиот производител, додатна потврда добиваат со ангажирање во воените мисии на Обединаетите Нации ширум светот. Соработката на Kamaz со UN започната е од 2002 година и сеуште трае. На општо задоволство на производителот од Сибир.


Пробавме, возевме...

Претставуваме лесни комерцијални возила: Peugeot Boxer

Комерцијален боксер Лесните комерцијални возила на Peugeot имаат долга традиција на верност и послушност кон сопственикот, а по исттите патишта на докажаните вредности вози и најновата генерација на моделот Boxer

Квартал 1

47


Комерцијалниот превоз во пренатрупаните урбани средини неможе ниту да се замисли без лесните и компактни возила со вкупна тежина до 3.5 тони. Иста потреба се јавува и за квалитетен и брз транспорт помеѓу блиските населени места и тоа не само на материјални добра туку и на транспорт на луѓе. Овде не треба да се заборави и на потребите на туризмот, многу важна индустриска гранка кај која квалитетнот транспорт на помалите туристички групи се наметнува како прагамтичен императив. Имајќи го сето тоа предвид никого не зачудува фактот за големата заинтересираност на производителите за понуда на возила кои би ги задоволиле сите овие комплексни барања. Peugeot во овој сегмент настапува многу сериозно. Од заедничкиот развојен проект на PSA групациjата и италијанскиот Fiat, уште во1994 се роди моделот Boxer. Постојаното развивање и усовршување како и постојаното збогатување на палетата со нови специфични изведби и надградби, во Peugeot се објаснува со зголемениот интерес на пазарот за овој сегмент на комерцијални возила. До појавувањето на новата, втора генерација на овој модел, Peugeot успеа да продаде преку 513 илјади единици. Актуелната генерација на Boxer, во најмала рака ќе се обиде да го повтори успехот на својот претходник а ако се створат услови за општ економски прогрес, и да ја надмине проектираната продажна бројка. Заради исполнување на вака амбициозниот

48

Квартал 1

план, конструкторите добиле сериозна проектна задача, па сериозно се потрудиле новиот модел да го опремат со сето она што значи најнови материјали и најнови технички достигнувања. Но да почнеме по ред. За придвижување на Boxer предвидени се три ново развиени дизелски агрегати. Докажаната HDi технологија тука доаѓа до полн израз. Најслабада изведба на 2.2 литарскиот мотор развива 100 КС а во поснажната изведба од истиот мотор извлечени се 120 КС. Три литарскиот комон реил претставува најснажна моторна изведба и располага со повеќе од доволни, 157 КС. Покрај ниската потрошувачка на гориво и запазувањето на најстрогите еколошки норми овие мотори располагаат и со голем вртежен момент, кој пак претставува еден од основните предуслови за успешно завршување на поставените задачи. Но секако дека најголем бенефит производителот може да оствари од мноштвото на каросериски изведби. Вкупно на располагање се 10 каросериски изведби, при што вкупната должина може да варира од 496 до 600 цм, додека должината на товарниот простор изнесува од 267 до 370 цм. Товарните изведби можат да се оптеретат со вкупна тежина помеѓу 3 и 3.5 тони а во нив може да се смести вкупен товар со волумен помеѓу 8 и 13 метри кубни. Само во товарниот дел на програмата Boxer, може да се изведат околу 150 можни комбинации на различни изведби. Ако кон оваа


комбинаторика го додадеме и патничкиот дел, добиваме мноштво на изведби прилагодени спрема потребите на скоро сите корисници. Но доколку клиентот побара и поспецифична индивидуализирана изведба, стручните екипи ќе му излезат во пресрет со прилагодување на Boxer токму според неговите потреби. Погледот кон механичката основа ќе ни даде до знаење дека во овој дел експериментирањето е сосем непотребен луксуз. Погонот е на предната оска која пак е изведена во стилот на автомобилите односно во мекферсонова конфигурација. Задната крута оска проектирана е со намера, со минимално одржување да постигне најдобра ефикасност и функционалност. Специфика на оваа оска претставува можноста за нејзино автоматско висинско нивелирање, во зависност од тежината со која е оптеретено возилото. Одлична можност за задржување на максимална управливост незавосно од оптеретувањето. Сето ова како потсетник дека во групацијата PSA членува и Citroen. За жал, овој хидрауличен систем се вградува само со доплата. Внатрешноста на Boxer изведена е со полна смисла, и запазувајќи ги притоа високите ергономички норми. Во зависност од намената вградената безбедносна и сигурносна опрема воопшто не заостанува зад опремата која се вградува во луксузните лимузини. Работното место на возачот е одлично решено. Тој своето седиште може да го намести во сите правци, видливоста на сите страни е одлична а места за сместување на сите потребни уреди и дребулии има на претек. Кај товарните изведби предвидени се дури и камери, сместени во задниот дел на возилото, кои имаат за цел олеснување на паркирањето и маневрирањето. Централното заклучување како

и посебните можности за прицвртување на товарот претставуваат дел од стандардната опрема. АБС системот за кочење со додатна асистенција за случај при нагло сопирање потоа воздушното перниче за возачот како и централното заклучување, комплетна подршка од електромоторите за управување со ретровизорите и прозорите, претставуваат само дел од опремата кој животот зад управувачот го чинат многу попријатен. Посебно поглавие заслужуваат патничките изведбит на Boxer. На листата на додатна опрема се наоѓаат и луксузни елементи кои ги сретнуваме само кај луксузните автомобили. Тука ги наоѓаме сензорите за дожд, автоматското вклучување на светлата, ASR системот за контрола на тракцијата, ESP електронската стабилизација на возилото, двозонскиот клима уред со дифузори разместени низ целата кабина, квалитетен аудио/видео систем, модуларност на ентериерот ... Ако кон ваквиот темелен пристап ги додаме и веќе споменатите персонализации и специјални изведби, доаѓаме до заклучокот дека конструкторите посветиле внимание на исполнувањето и на најспецифичните барања на корисниците но и кон исполнување на желбите на најпробирливите клиенти. Да се биде присутен во сегментот на лесни комерцијални возила значи да се располага со производ кој воедно ќе изгледа модерно и привлечно, ќе може да ги исполнува најразличните барања за функционалност а притоа неговото одржување ќе биде максимално олеснето и евтино. Во Peugeot се уверени дека токму Boxer ги поседува сите овие квалитети. И не само овие туку и многу повеќе од тоа.

ПРОДАЖБА И СЕРВИС Квартал 1

49


Посетивме:

BUSWORLD TURKEY 2010

СТАРИОТ КОНТИНЕНТ ВО ФОКУСОТ Европа – тоа беше најчестиот збор кој во сите четири саемски дена го изговараа оптимистички расположените домаќини. Еден од начините да се докаже европската припадност е и организирањето голема изложба од која на јавноста е испратена јасна порака - дека турската автобуска индустрија има на што да ги темели остварливите експортни планови за поамбициозно присуство на нашиот континент

50

Квартал 1


Ниту лошите економски ветришта од босфорската европска страна, а ниту минатогодишниот пад на домашното производство за 43 отсто, не ги обесхрабрија организаторите на биеналната смотра, така што третиот Busword Turkey, барем на прв поглед, помина како и претходните два, кои се одржаа во многу подобри времиња. И повеќе од тоа - под куполите на двете изложбени хали, во соседството на главниот истанбулски аеродром, на околу 12.000 m², се појавија 40 изложувачи повеќе отколку пред две години, така што овој март ги имаше вкупно 185, меѓу кои 147 турски и 48 странски, од кои 21 директно присутни, а 27 со посредство на домашни партнери. Таквиот одзив на учесниците, но и на 11.547 регистрираните посетители од 68 држави (2008: 11.351), во време на рецесија се оценува како повеќе од задоволувачки. Вистината за волја, и оваа година изостана еден од големите “домашни” производители - MAN, кој во Турција има значајно производство на автобуси (1.544 единици во 2009 година). Сосема очекувано, бидејќи практично нема ништо ново што би го привлекло вниманието на поширокиот аудиториум. Оваа пролет не се појави и дебитантот од претходната изложба – полскиот Solaris, кој пред две години дури и наговестуваше можност за производство на своите автобуси во Турција. Не дојде ниту еден европски каросерист, ниту пак некој изложувач од останатите делови од светот. Новото (што значи лошото) економско опкружување ги “олади” и бројните мали каросеристи, па на Busword Turkey 2010 на прстите од една рака можеа да се избројат изгложувачите во

овде најпопуларната категорија – минибусите настанати со преуредување на комбијата или фургоните на познатите европски марки. Но, со исклучок на Mercedes-Benz, кој во Турција исто така има големо производство на автобуси (2.773 во 2009 година), сите останати домашни познати марки за истанбулската смотра подготвија барем по една турска или дури и светска премиера. И на сите одред устата им беше полна со Европа, во која, и покрај кризата, и понатаму го гледаат главното поле за својата експортна експанзија. А амбициите не им се нереални: во државата со исклучително развиен автобуски превоз (што значи и потреба за тие возила), моментно се инсталирани капацитети за годишно производство на 8.100 големи автобуси, лани солидно искористени со дури 73 отсто, и 12.480 мидибуси ангажирани во 2009 со само 21 отсто – финализирани се само 2.624 единици, односно дури 75 отсто помалку отколку во 2008 година, а на ова треба да се додаде и можноста за производство на триесетина илјади минибуси - во 2008 се направени 21.123, а во 2009 половина од тоа - 11.829. Покрај тоа, Турција има исклучително разгрането и по обем големо производство на компоненти (од мотори, менувачи и оски до одлично обликована и уште поквалитетно одлеана пластика). Ако се сето ова “зачини” уште и со евтината работна сила, се стигнува до потенцијал, но и конкуренција, кои треба да се уважаваат со голем респект. текст и фото: Зоран Самарџиќ Квартал 1

51


BMC Нов нископоден зглобен автобус BMC тврди дека е најголемиот турски производител на комерцијални возила (во програмата има и камиони, комби возила, дизел мотори...), а својата сила на истанбулската изложба, меѓу другото, ја демонстрираше и со потполно новиот зглобен нископоден автобус Procity 340 K. Минатата година дебитираше соло верзијата на овој автобус, на која сега е прикачена “приколка”, па новитетот продолжен до 18.122 mm, широк 2.535 и висок 3.030 mm, може да превезува 150 патници, од који 48 ќе седат. Го задвижува Euro IV Cummins реден шестоцилиндричен мотор од 8,9 литри со 335 KS, 1.500 Nm и SCR технологија за чистење на издувните гасови, спарен со ZF шестстепен автоматски менувач. На сите оски има диск кочници, а опремата му е како и кај сите модерни европски автобуси од овој тип. BMC во Истанбул го претстави и соло градскиот автобус Procity со Cummins мотор од 320 KS кој работи на компримиран земен гас. Возилата со погон на ова алтернативно гориво и во Турција се сé повеќе барани, па BMC во 2009 година на градот Кајсери му испорача 191 меѓуградско-приградски автобус Belde од 12 метри со погон на CNG. Некои од саемските експонати во иднина би можеле да се најдат и кај нас, бидејќи меѓу 70-тината држави кои ја сочинуваат извозната мапа на марката, се наоѓа и Македонија. Новиот зглобен автобус на BMC кој во сé личи на модерните европски автобуси од овој тип, се разликува само по цената, која, очекувано, ќе биде осетно поповолна. Класично, но функционално возачко опкружување.

52

Квартал 1


TEMSA Континуиран прогрес Убавата приказна за најголемиот независен турски производител на големи автобуси трае безмалку четврт век: вистинскиот продор меѓу сериозните каросеристи го означи моделот Maraton, настанат 1987 година на шасија и со почетна помош од Mitsubishi, по кој, од година в година, се допишуваат само успеси. Во официјалната комуникација со јавноста сега се тврди дека Temsa е втор независен производител на автобуси во Европа. Макар со намалено производство (411 мидибуси и 711 големи автобуси) и редуциран извоз, дури и во кризната 2009 година компанијата работеше без посериозни потреси. Оттаму им е и економската сила за истанбулската изложба да подготват дури три премиерни модели: нископодниот соло градски автобус Avenue во верзии со мотор на компримиран земен гас (покажан за прв пат пред турската публика), редизајнираниот меѓуградско-туристички Safir и новата верзија на мидибусот Prestij. На Safir, кој е еден од нивните експортни модели, Temsa изгледа му намени и посериозна извозна мисија, која не исклучува и одбрани европски држави. Експонатот кој имаше поевропски преден дел (првата генерација на овој модел многу наликуваше на изворниот Mitsubishi Maraton), беше од подолгата верзија од 13.076 mm со меѓуоскино растојание од 6.900 mm - пократката верзија е долга 12.276 mm, докека растојанието меѓу оските и е 6.100 mm. Кочијата од Адана со висина од 3.625 mm (заедно со клима уредот) ја Квартал 1

53


задвижува DAF Euro IV шестцилиндричен мотор од 12,9 литри со 410 KS и 1.900 Nm максимален вртежен момент, кои се пренесуваат со посредство на шестстепен ZF мануелен менувач. Во зависност од опремата, во подолгиот Safir можат да се возат 50 или 54 патници, а во пократкиот 46 или 50. Зафатнината на багажникот е 11, односно 9 m³, а вкупната маса 18 тони. Safir може да стане уште еден “скапоцен камен” на Temsa во Европа... ...а еве и зошто: по седиштата, или по фино обликованата, ненаметлива, но функционална конзола со инструменти

Tourmalin е еден од адутите на Temsa во Европа: должина 12 или 12,8 m, висина 3,3 m, меѓуоскинско растојание 6,05 или 6,85 m, DAF реден шестцилиндричен мотор од 9.186 cm³ со 314 или 360 KS и 1.275 или 1.450 Nm, шестстепен ZF мануелен или автоматски менувач, ZF независно ослонета предна оска, 53 или 57 седишта, багажник од три или четири кубни метри. Со новата верзија Super Deluxe Euro 4, моделот Prestij цели и во оваа година (како што беше во 2008 и 2009) да биде лидер во својот сегмент на домашниот пазар. Производителот уверува дека е најлесно возило во својата класа во Турција Prestij ветува висок комфор на кратки релации за триесеттина патници Ергономско, комфорно и модерно решение – рачката на менувачот кај моделот Prestij е на командната конзола Еве и зошто го носи името Prestij: монитори за забава на сите патници.

54

Квартал 1


Güleryüz Нови “Кобри” Истанбулската прилика да се претстави подобро во Европа, барем што се однесува до медиумите, воопшто не ја искористи независниот Güleryüz: првиот саемски ден немаше ниту материјали, ниту некој кој освен турски, зборува и некој друг светски јазик. А Güleryüz сепак имаше со што да се пофали: сосема новиот 9,2 метри долг нископоден градски мидибус Cobra GD 190 LF за турскиот пазар го движи Deutz Euro III мотор од 4.764 cm³ со 190 KS и 700 Nm максимален вртежен момент, но домашните купувачи можат да се определат и за експортната верзија со Deutz Euro IV агрегат со 215 KS и 800 Nm. Новитетот се опремува со Allison автоматски менувач, има 25 седишта и место за уште 45 патници “на нозе”. Во некои делови на Балканот добро познатиот градски автобус GD 272 сега се нуди и во иновираната нископодна LF варијанта. Должината е непроменета – 12 m, обете оски се од ZF, негов е и шестстепениот автоматски менувач, додека

на купувачите им се препушта изборот за MAN Euro IV или Euro V мотори, обата со 280 KS. Стандардниот капацитет е 29 седишта + 68 места за стоење, но конфигурацијата на внтрешноста може да се прилагодити на барање на купувачите со, на пример, простор за превоз на две инвалидски колички и рампа за нивно влегување и излегување од возилото на средната врата. Може да биде интересен и за нашите купувачи: градскиот мидибус GD-190 LF со 9,2 m должина е добро решение за тесните и претрупани улици Миди новитетот има вкупен капацитет за превоз на 70 патници Од верзијата со нормален под која е добро позната, нископодниот новитет се разликува по предниот дел, новите мотори и делумично прекомпонованата внатрешност

Квартал 1

55


Anadolu Isuzu Градски жонглери Anadolu Isuzu е веќе афирмиран производител на мали автобуси: сега извезува во 22 држави, во кои продава повеќе од третина од производството, а во изминативе 16 години во вкупно 50 држави испрати повеќе од 10.000 мидибуси. Во странство е познат и со туристичките, односно интерсити верзиите, а на домашниот и на некои околни пазари еднакво популарен и со малите приградски и автобусите за градски сообраќај. Прв пат пред истанбулската публика, под слоганот “Прифати го предизвикот”, беа

56

Квартал 1

покажани два модела за градски превоз, и тоа од најсвежата серија Novo. По надворешноста слични, се разликуваат по внатрешната конфигурација: Novociti Ultra има рамен, а Novociti во задниот дел “преломен” под, со навистина оригинално решение за превоз на лица во инвалидски колички: задниот дел на подот е спуштен, а кога количката мора внатре или надвор, целата опашка се приземјува за уште 60 mm, така што овие операции се комфорни и брзи. Новите членови во семејството Novo добија поголема должина (7.370 mm),

пошироки им се вратите и растојанието меѓу седиштата, поголема е внатрешната висина од подот до таванот (2.170 mm), а седиштата покомфорни. Клима уредот е стандардна опрема, а предната врата со далечинска команда (!). На обете оски се диск кочници, задната е воздушно ослонета, а предната на лиснати пружини. Браќата Novociti ги задвижува нова верзија Isuzu четирицилиндричен мотор од 5.193 cm³, 155 KS и 419 Nm со Euro IV сертификат и EGR технологија за чистење на издувните гасови. Се спарува се шестстепен мануелен менувач.


Уште два члена во семејството Novo: ова е верзијата на градскиот мидибус Novociti Ultra Прв пат видено решение за превоз на лица во инвалидски колички – спуштен под, а се приземјува целата опашка

Во обете верзии на Novociti возачкото работно место е воочливо покомфорно Novociti мидибусите возат од 47 до 55 патници, од кои од 17 до 21 на седишта.

Isoto Нова “мета”: Западен Балкан Најмладиот меѓу турските производители практично сите активности ги насочи кон извозот – од 2006 година до минатиот декември во околните држави (поранешните советски, на

Блискиот Исток и понекаде во нашето окружување) продаде повеќе од 600 автобуси. Во саемскиот материјал за медиумите Isoto децидно наведува дека главните пазари во Европа му се Србија, Македонија, Црна Гора и Босна и Херцеговина. Сепак, засега се ова само планови, бидејќи Isoto на овие простори сé уште е сосема анонимна марка, додуша со добар потенцијал: има значајни капацитети во две фабрика – во Адана и од минатата година во Бурса, а своите автобуси го “ослонува” на познати добавувачи – MAN, на пример, е еден од главните (им испорачува мотори и оски), а тука е и популарниот ZF (оски, менувачи). Додека новите извозни амбици не заживеат, Isoto се свртува кон домашниот пазар, па во Истанбул дебитираа два најсвежи градски модела, настанати токму со “сложување” на компоненти од реномирани марки. City 900 е мидибус со должина од 9.000, ширина од 2.370 и висина Квартал 1

57


(со сé климата) од 3.105 mm. Превезува 70 патници, од кои 28 седат, а има вкупна маса од 12 тони. Го задвижува MAN Euro IV мотор од 4.580 cm³ со 180 KS и 700 Nm максимален вртежен момент, од истата марка се и обете оски кои се со диск кочници, а шестстепениот мануелен менувач е од ZF. MAN-овата ознака на маската ја носи и City 1200, исто така градски автобус, но со должина од 12, ширина од 2,5, надворешна висина од 3,3 m и внатрешна висина од подот до таванот од 2.270 mm. Во зависност од конфигурацијата, превезува 86 до 98 патници (29–39 седишта), а го задвижува MAN шестцилиндричен мотор од 6.871 cm³ со 280 KS и 1.100 Nm. Обете оски, кои се со диск кочници, како и шестстепениот автоматски менувач, се од ZF. Од опремата вообичаена за оваа категорија се издвојува светлосната техника – попголемиот дел од светлата се во LED технологија. City 900 со право го носи логото на MAN, бидејќи Германците ги испорачуваат моторот и обете оски. IСлучајно или не, City 1200 однапред необично потсетува на соло автобусите на земунскиот Ikarbus. Возачкото работно место во City 1200 e отмено, по западен узор. Педантно завршена работа во внатрешноста на обата градски модели.

Сипо Единствени од Балканот Рака на срце, странските излажувачи не се баш грабаа за изложбениот простор во истанбулскиот експо центар. Заради тоа, не беше тешко да се забележи единствениот учесник не само од Балканот, туку и од Југоисточна Европа, АД Сипо од Охрид. Некогашната

58

Квартал 1

фабрика која со децении работеше во состав на бившиот гигант Црвена Застава, од 1994 година е самостојно акционерско друштво кое и понатаму се бави со истата делатност – производство на сигурносни појаси и приклучни елементи за овие важни безбедносни

системи. Со капацитет за годишно производство на милион појаси и приклучоци, интересни им се сите пазари - турскиот посебно заради развиената индустрија на комерцијални и патнички возила


Otokar Миди ексклузива И во вокабуларот на челниците на Otokar Европа е чест збор. Извозниот успех го квантификува нивниот генерален директор со зборовите: “Околу 8.000 возила на Otokar сообраќаат во 25 држави на три континенти”. Ланските новитети, градскиот минибус Centro/M2010 и двете верзии на дванаесетметарскиот Kent беа претставени и на истанбулската публика, а сосема нова беше екслузивно опремената верзија на туристичкиот мидибус Sultan со ознака 160S Maxi VIP. Возилото од познатото семејство со должина од 7.721, ширина од 2.265, висина од 3.275 и меѓуоскино растојание од 3.866 mm е посебно опремено за висококомфорен превоз на 31 патник. Богато тапацираните седишта, ладилникот и модерната аудио и видео техника се некои од вообичаените елементи во туристичките автобуси, но Турците се убедени дека посебната атмосфера во ова возило ќе ја креира пинк пластиката на предниот дел од таванот, на командната табла и на управувачот. Otokar-овиот VIP Sultan го задвижува Cummins Euro IV четирицилиндричен мотор од 4.462 cm³ со 160 коњи и 600 Nm, шестстепениот мануелен менувач е од Eaton, а и напред, и назад се диск кочници.

На домашниот пазар Doruk, во Европа Vectio: на Busworld 2009 во Кортријк, Белгија, доби прва награда во категоријата миди “кочии” (Grand Award – Midi Coach).

Квартал 1

59


60

Квартал 1


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.