Page 1

Nybyggnation av event centrum - konceptutveckling


█ DETAIL GROUP. Detail Group är ett ungt arkitekt och konstruktionskontor, baserat i Stockholm. Kontoret startades av Haval Murad samt Martin Lantto och består idag av arkitekter, konstruktörer och ingenjörer. Verksamheten omfattar projektering av arkitektur, konstruktion, ingenjörslösningar, energi och miljöplanering, grafisk formgivning, kommunikation, ljusdesign samt möbeldesign. Kontoret jobbar uteslutande med nya och moderna projekteringsmetoder så som byggnadsinformationsmodeller samt optimerade tvärdisciplinära processer. Inriktningen är starkt fokuserad på gröna lösningar, hållbart byggande, hög miljömedvetenhet och socialt ansvarstagande. För Detail handlar arkitektur om så mycket mer än bara byggnader, parker och inredning. Arkitektur handlar om hela samhällsstrukturer, om gemenskap, sociala samspel, levnadsrutiner, kommunikation och mänskliga beteenden. Det handlar om uppfattningar, illusioner, känslor och drömmar. Kontoret ser gärna på arkitektur ur ett prestanda perspektiv istället för ett fix perspektiv. Arkitektur skall kunna upplevas och inte bara vara något som ser bra ut på fotografier. Arkitektur skall vara till för människor. När känsla för form och geometri kombineras med kunskaper om material och dess mekanism kan magi skapas. När arkitektur och konstruktion går hand i hand uppstår denna magi. Det är denna magi vi vill tillvara ta, det är denna kombination vi vill lyfta fram. Genomtänkta arkitektoniska idéer med goda konstruktionslösningar redan i tidigt skede av byggprocessen som sedan följs upp av moderna ingenjörslösningar och effektiva produktionsmetoder. Det är vad vi kallar för optimerade tvärdisciplinära processer. Riktigt gröna byggnader innebär maximal energieffektivitet, ekologiskt hållbara materialval och ekonomiskt försvarbara kalkyler. Byggnader som använder den senaste teknologin, projekterade med den senaste tekniken. Med ett livscykelperspektiv igenom hela projektet, strävar Detail alltid efter att ligga ett steg före! Det är Details övertygelse att innovation föds ur viljan att testa gränser, utmana det förutfattade och på ett kreativt sätt komma fram till tilltalande lösningar. Detail Group är människor som försöker förändra byggbranschen!


█ Janne Banan’s event centrum. Vi på Detail Group blev kontaktade av Peter Mossberg och Eva-Karin Mossberg på Janne Banan Leksaksland för att diskutera en nybyggnation av ett “Lekland” för barn mellan 3-4 år och upp till 10-12 år. Redan i tidigt skede fanns det stora önskemål från beställarna att nybyggnationen även ska inrymma parets redan befintliga verksamhet som omfattar; en leksaksbutik, en hästbutik och en babyshop. Samt att i anslutning till dessa verksamheter behövs det kompletteringar av verksamhet för mat och dryck. Efter ett antal samtal och ett första möte där det “brainstormades” idéer fram och tillbaka, har vi på Detail sammanställt en presentation av det koncept som sakta börjar växa fram för projektet. Utöver beställarnas ursprungliga önskemål för dem ovannämnda aktiviteterna finns det numera planer på att inkludera verksamhet för ungdomar mellan 13-18 år samt utöka projektet med attraktioner för de “mognare” besökarna. Projektet omfattar även kontor, lager och personalutrymmen samt speciallösningar för leklandets hygienutrymmen. Dessa verksamheter behöver genomtänkta parkerings-, entre- och logistiklösningar. Projektet kallas numera för “Event Centrum” och beräknas generera ca 100 000 besök per år. Projektets ledord har varit; inbjudande, välkomnande, varmt, ljust, kul, spännande, återkommande, något för hela familjen, grönt, genomtänkt, innovativt, energisnålt och ekonomiskt genomförbart.


█ Leksaksbutik. Leksaksbutiken flyttar in i nya fräsha lokaler.

█ Hästbutik. En butik med inriktning på hästar flyttar in i centrumet. Försäljning av ridredskap, hästutrustning, kläder, skor osv.

Större utrymmen, avdelningar, logistik, lekfullhet, god skyltning, höga krav på akustisk, mycket ljus. Gemensamt kassasystem med “Hästbutiken” och “Babyshoppen”

Gemensamt kassasystem med “Leksaksbutiken” och “Babyshoppen”

█ Babyshop. En babyshop som säljer babykläder, -skor, -utrustning, -redskap osv. Avslappnad och trivsam stämning. Lugn stämning. Fotöljer i grupper, där t.ex. shoppingstressade gravida kan slå sig ner, få något att dricka och hjälp av personalen med sitt inköp. Gemensamt kassasystem med “Leksaksbutiken” och “Hästbutiken”

█ Warhammer butik. I samarbete med Games Workshop öppnas en liten butik för figurspel. Denna populära spelkultur växer allt mer bland dagens ungdomar och efterfrågas stort. Stora spelbord, pysselutrymmen där man kan bygga sina figurer, måla dem, snygga till dem osv.

█ Frisörsalong. En herr- och damfrisering i häftig urban stuk. Hög modemedvetenhet, trendigt och identitetsskapande. En del av salongen är till för barn med roliga barnstolar “á la tivoli”. Avspänd, lekfull och inbjudande.

DETAIL ARCHITECTS

& ENGINEERS

01


█ Biljardhall. Biljardhallen blir ett mognare inslag för alla som känner för att umgås och utmana varandra i par omgångar biljard.

█ Bar. Baren ligger i anslutning till biljardhallen och blir ett trevligt inslag för alla som vill träffas, umgås, kolla på kvällens match, ta ett glas med vännerna och kanske utmana varandra i biljard. Ett trevligt avbrott i vardagen.

På dagarna kan hallen t.ex. utnyttjas av högstadieklasser och på kvällarna är det åldersgräns i samband med att baren öppnar.

█ Internet Cafe. Internet cafe i två plan med transparans mellan planen. Nedre planet har en inriktning mot yngre besökare som spelar dataspel osv. Stationära datorer, bord i grupper, häftig atmosfär och vänskaplig stämning. Övre planet har en inriktning mot mognare besökare som behöver ha en lugn arbetsstund för sig själva. Trådlöst internet, fåtöljer, mysig atmosfär, lugn stämning, låg ljudnivå.

█ Restaurang. Stor restaurang som serverar “fresh food”. Lättare mat, sallader, enklare rätter etc. Ett antal avdelningar för respektive “mat typ”. Storkök tillhörande restaurangen.

█ Godis hörnan.

Stor matsalsdel för många sittande gäster inrättas i den glasade innergården. Grönska, harmoni, lummig trädgård, lugn, värme, socialt.

Godis lär vara ett populärt inslag hos barnen som är på plats för att leka, handla leksaker, planera kalas, umgås med syskon, träffa nya vänner osv. Självklart ska detta behov tillgodoses och därav planeras det en godisbutik inne i event centrumet.

DETAIL ARCHITECTS

& ENGINEERS

02


█ Lekland. Ett “busland” där de allra minsta kan leka. Här finns rutschkanor, klätterställningar, attraktioner, bollhav, hoppborg etc. Inriktningen går mot barn mellan 3-4 år och upp till 10-12 år.

█ Klättervägg.

Leklandet blir centrumets största attraktion och kommer att uppta majoriteten av nybyggnationens utrymme.

Det finns ett stort intresse för klättring i hela landet, och särskilt i Västervik. Flera satsningar görs för att få kommunen att bli landets “klättercenter”.

█ Kontor. Alla dessa verksamheter kommer att behöva kontorsutrymmen för det administrativa arbetet.

För att ta tillvara på byggnadens redan höga höjd (p.g.a leklandet), planeras en klättervägg på mäktiga 10 meter i höjd.

Projektet omfattar ett antal kontorsrum med gemensamma personalsutrymmen. Hög nivå på kontoren, modernt och teknologiskt.

█ Musikrum. För att ge musikintresserade ungdomar möjligheter till att kunna utöva sitt musikintresse, inrättas musikrum i källarplan. Där kan man t.ex. repa med bandet utan att störa grannar eller driva föräldrar till vansinne! Dessa rum har hög ljudisolering och går att hyra timvis eller heldagsvis.

█ Arkadhall. Arkadhallen ligger i anslutning till biljardhallen och erbjuder besökarna andra typer av sällskapsspel. Här finns air-hockey, golfsimulator, pokerbord, flipperspel, enarmad bandit, m.m.

DETAIL ARCHITECTS

& ENGINEERS

03


DETAIL ARCHITECTS

& ENGINEERS

04

Event Centrum  

Event centrum för hela familjen.

Event Centrum  

Event centrum för hela familjen.

Advertisement