Page 1

hblad stadsmagazine Harelbeke • editie februari 2013

Budget 2013 Harelbeke telt twee burgemeesters Gehoorschade tinnitus


Familievoorstellingen

Workshops Mooss Na de familievoorstellingen Kaatjes Tralalaatjes Theatershow, Theater I-Luna en De Groene Pantoffel vinden – in een organisatie van CC het SPOOR – in de krokusvakantie enkele artistieke workshops plaats voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar. Dinsdag 12 februari van 9 tot 12 uur: voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Met mes en vork: animatiefilm met keukengerei. Aan deze tafel vliegen de schotels door de lucht, vullen de borden zichzelf en krijgt de gebraden kip weer vleugels. Verbeelding en het uitwerken en realiseren van ideeën staan centraal in deze workshop. Dinsdag 12 februari van 13 tot 16 uur: voor jongeren van 16 tot 18 jaar. Wij en ik: (zelf)portretten. We maken zo vaak en zo graag foto’s van onszelf en onze vrienden. En terecht! We gaan samen op zoek naar creatieve manieren om net die andere foto op je profiel te kunnen plaatsen. Woensdag 13 februari van 9 tot 12 uur: voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Sterfscènes en andere theatertrucs. In theater is alles nep. Maar het moet er wel echt uitzien. Ontdek de trucs van sterven,

2

lachen, vechten, huilen, bloeden en zoenen (maar niet echt natuurlijk!).

“Een workshop is een leuke manier om iets bij te leren”

Patrick Huysentruyt, directeur CC het SPOOR

Woensdag 13 februari van 13 tot 16 uur: voor jongeren van 12 tot 15 jaar. Trillen met Travolta: discodansen van toen. Vinger in de lucht, twisten met je knieën, snake op de vloer en een flashy sprong in de lucht. Met ongeziene coolness nemen we een duik in de wereld van bekende disco-, dans- en musicalfilms! Donderdag 14 februari van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur: voor kinderen van 4 tot 5 jaar. Onder de grond: op reis met een kleine mol. Grijp een schop en volg de mol door zijn kronkelende tunnels. Deze tweedelige workshop geeft ons een blik op een boeiende ondergrondse wereld. We graven telkens een stukje dieper in de grond. Op een speelse manier leren de kleuters objecten waarnemen vanuit verschillende perspectieven en driedimensionaal werken. Op het einde is er een toonmoment voor de ouders.

Waar en wanneer?

Deelnemen

Mooss workshops

In de blauwe zaal van CC het SPOOR, Eilandstraat 6 op dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 februari.

5 euro per workshop. Maximum 16 deelnemers (12 deelnemers voor workshop op donderdag 14 februari). Vooraf inschrijven in CC het SPOOR, 056 733 420, cchetspoor@harelbeke.be, www.cchetspoor.be.

Bij Mooss vzw (kunst- en erfgoededucatie) kan je terecht voor workshops vanaf 4 jaar. De medewerkers van Mooss vzw geloven dat er in al hun activiteiten leer- en ontwikkelingskansen zitten voor iedereen ongeacht hun mogelijkheden. www.mooss.org.


hblad stadsmagazine Harelbeke • editie februari 2013

Colofon Redactieraad hblad: Céline Bleuzé, Frederik Bossuyt, Frederic De Vos, Mieke Decabooter, Nathalia Desmet, Delphine Mailliard, Stijn Maselis, Céline Meheus, Luc Schietgat Eindredactie: Wouter Linseele Fotografie: Klaas Verdru, digifo Kurt, eigen foto’s en Istock Lay-out: www.f-twee.be Verantwoordelijke uitgever: Carlo Daelman, secretaris stad Harelbeke

Openingstijden stadhuis Maandag: 09.00-12.00 uur Dinsdag: 09.00-12.00 uur Woensdag: 09.00-12.00 uur en 14.00-17.00 uur Donderdag: 09.00-12.00 uur en 16.00-19.00 uur Vrijdag: 09.00-14.00 uur Zaterdag: iedere tweede zaterdag van de maand van 09.00-12.00 uur, enkel onthaal en loket burger en welzijn, andere loketten op afspraak (eerstvolgende op zaterdag 9 februari) Elke namiddag van 14 tot 17 uur op afspraak

08 Harelbeke telt twee

12 Nieuwe acties

16 Gehoorschade

19 Uit in Harelbeke

burgemeesters

tinnitus

voor de stedenband

Een overzicht

Openingstijden containerpark Maandag tot vrijdag: 13-18.15 uur, zaterdag: 8-14 uur.

Wedstrijd

Meer info www.harelbeke.be/info Het stadsmagazine van maart verschijnt op donderdag 28 februari. Teksten indienen tegen 8 februari. Dienst Communicatie: Tel. 056 733 310, Fax 056 733 319 of E-mail: mieke.decabooter@harelbeke.be

Verder 04 Budget 2013 05 Kortnieuws 13 Nieuwe legislatuur

07

Doe mee! en win 13 Nieuw bestuur 14 Kortnieuws

3


FinanciĂŤn

BUDGET 2013 overgangsbudget Het budget dat aan de gemeenteraad van 28 januari 2013 werd voorgelegd ter goedkeuring is een overgangsbudget tussen twee legislaturen. Er werd bewust geopteerd voor een volwaardig budget, waarmee kan gewerkt worden, maar waar de beleidsaccenten voornamelijk voortvloeisel zijn uit reeds genomen beslissingen binnen de beleidsploeg van de vorige legislatuur.

Het financieel evenwicht kon voorlopig nipt bewaard worden, rekening houdende met enkele uitgaven en ontvangsten die nog betrekking hebben op 2012. Geen evidente oefening in een periode van onzekerheid omtrent zowel ontvangsten als uitgaven naar aanleiding van de gevolgen van de economische en bancaire crisis.

De voornaamste investeringsprojecten van 2013: Renovatie Marktstraat 37 (met oog op het samenbrengen van het administratief personeel dat nu gehuisvest is in Marktstraat 74) Herinrichting van de Leieboorden – stadsaandeel

400 000 euro 1 800 000 euro

Doortocht N43 fase 2.2 en fase 3 (laatste fase)

234 000 euro

Participatie in nv Bedrijvencentrum

400 000 euro

Aankoop patrimonium in functie van de heraanleg marktcentrum + sloop en omgeving

1 370 000 euro

Daarnaast staan uiteraard de onderhoudswerken wegenis, voetpaden, openbare verlichting en energiemaatregelen ingeschreven, net als het rollend systeem van aankopen in de diverse sectoren waar vernieuwing zich opdringt. Hierdoor komen we uit op een algemeen investeringsprogramma van 6,4 miljoen euro stadsaandeel, wat iets zwaarder is dan voorgaande jaren door de twee grote projecten Markt en Leiewerken die sterk doorwegen op het investeringsbudget. In exploitatie werden volgende toelagen aan de onderliggende besturen voorzien: Politiezone Gavers 2 844 240 euro OCMW 3 160 000 euro Kerkfabrieken 384 066 euro

4


kortnieuws

1

Hulste For Life

2

De Watergroep Sinds 1 januari heeft de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) een nieuwe naam: De Watergroep. De kerntaak blijft om de klanten 24 uur per dag, 7 dagen op 7 van gezond en lekker drinkwater te voorzien. Meer info: www.dewatergroep.be.

Hulste For Life vervulde de laatste wens van Stijn Wyseur die in maart bezweek aan leukemie. De opbrengst van de activiteiten wordt overhandigd aan Make a Wish op dinsdag 5 februari om 19.30 uur in dorpshuis De Rijstpekker.

3

Snelheidscontroles Tijdens de maand december controleerde de politiezone Gavers in Harelbeke 2041 wagens op hun snelheid. 184 wagens reden te snel. 9 % van de gecontroleerde wagens beging een snelheidsovertreding.

Gratis naaldcontainers op het containerpark Vanaf 1 januari 2013 kunnen inwoners, die om medische redenen spuiten gebruiken, een naaldcontainertje inwisselen op het containerpark bij Imog (niet-betalend en betalend deel). Alle inwoners die een volle naaldcontainer inleveren, krijgen een lege terug mee. De naaldcontainertjes hebben een inhoud van twee liter en zijn uitsluitend voor particulieren bedoeld. Je kan deze naaldcontainers verkrijgen bij de apotheker, de medishops of, indien je diabetespatiĂŤnt bent, bij de Vlaamse Diabetesvereniging (www. diabetes-vdv.be) of via het gratis nummer 0800 96 333.

Tweede generatie stroomgebiedbeheerplannen Schelde en Maas

Tot en met 18 juni 2013 kan je reageren op drie documenten ter voorbereiding van de tweede generatie stroomgebiedbeheerplannen: het tijdschema en werkprogramma voor de opmaak van deze generatie plannen, het voorontwerp van de tweede waterbeleidsnota en het kennisgevingsdocument voor de milieubeoordeling. Voor het plan-MER Milieubeoordeling is er publieke inspraak tot en met 18 februari 2013. Het kennisgevingsdocument is te raadplegen via www.mervlaanderen.be. Alle documenten liggen ter inzage in de milieudienst 0800 21 202. Meer info: www.volvanwater.be.

Jobstudent op de

vakantiewerking Ben je minstens 16 jaar, wil je een toffe vakantie beleven en tegelijk een centje bijverdienen? Dan heb je geluk, want ook dit jaar schakelt het stadsbestuur jobstudenten in voor de vakantiewerking van de jeugddienst. We zijn op zoek naar jongeren die graag de leiding op zich nemen en goed samenwerken met een team animatoren. Wij verwachten dat je ervaring hebt in het omgaan met kinderen en dat je beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Als jobstudent ben je uiteraard een echt speelbeest, dat het goede voorbeeld geeft aan de andere animatoren! Ben jij zo iemand? Aarzel dan niet om een aanmeldingsformulier in te vullen en ons terug te bezorgen. Je kan de formulieren verkrijgen bij de jeugddienst of downloaden van www.harelbeke.be/jeugd. Meer info: Nathalia Desmet, 056 733 480, nathalia.desmet@harelbeke.be.

5


kortnieuws

4

5

Valentijn, overal liefde 14 februari. Deze heuglijke datum grijpen we aan om de maand februari in de bib uit te roepen tot de maand van de liefde. De bib presenteert een infostand met boeken waarin de (passionele) liefde een bijzondere rol vervult.

Muzaïek: Liefde in de bib In februari zijn we klaar voor de grote liefde en het gebroken hart. Voor ieder facet van de liefde hebben we een stukje muziek of een film geselecteerd, maar we wensen iedereen natuurlijk een “everlasting love” toe.

Het Laatste Kabinet Stéphane Mallarmé (1842-1898) koesterde tijdens zijn leven de droom om een boek te schrijven waarin hij zou pogen om met de tot dan toe reeds bestaande teksten, een synthese, een nieuwe ordening van de wereld te realiseren. Hij zag het boek als een kosmische tekstarchitectuur. Dit ‘Grand Oeuvre’ was voor Mallarmé de essentie van alle literatuur en moest terzelfdertijd een ‘heel gewoon’ boek zijn. In 2009 wijdde de in Canada wonende Oostenrijkse kunstenaar Klaus Scherübel een eerbetoon aan ‘Le Livre’ van Stéphane Mallarmé. Naar aanleiding daarvan verscheen een unieke kunstenaarseditie van Le Livre / Het Boek / Das Buch / The Book. Het is een ode aan het onbestaande boek van Stéphane Mallarmé. Een verzamelaar bezit een editie van de 24. Wij presenteren die editie een maand lang in de bib, met de nodige uitleg.

6

En verder in de bib • Chanson, Bart Van Loo: 15 februari om 19 uur • Poëtisch kapsalon, Kip van Troje: 16 februari om 13 uur • Allemaal theater met de vliegende pinguïns: 20 februari om 13.30 en 14.45 uur.

Schrijver

van de maand Amélie Nothomb werd geboren in Japan op 13 augustus 1967. Op 17-jarige leeftijd komt ze naar België om er een studie Romaanse talen aan te vatten. In 1992 debuteert ze met Hygiëne van de moordenaar.

Schilderijen Carla De Boeck Aanvankelijk werkte Carla De Boeck met acrylverf, pastel en aquarel en later met olieverf. In haar schilderijen legt ze hedendaagse situaties, waarbij de mens een centrale rol speelt, vast op doek. Haar schilderijen en personages stralen rust uit en vormen een aangename tegenreactie op onze hectische omgeving. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Carla de Boeck een aantal schilderijen waarin het lezen centraal staat. Van 2 tot 28 februari in de bib, Eilandstraat. Vernissage: vrijdag 8 februari om 19.30 uur.

6

Jeugdschrijver van de maand

Maren Stoffels (13 januari 1988) groeide op in Amsterdam. Op haar negende maakte ze haar eerste onuitgegeven boek. Toen ze 15 was, werd het schrijven echt serieus en schreef ze Dreadlocks & Lippenstift. De thema’s in haar boeken zijn anorexia, gepest worden, homoseksualiteit, verliefdheid, jezelf durven zijn en vriendschap.


7

Kunst tegen Kanker Schenk een werk aan het goede doel. Deze oproep geldt voor zowel beeldende kunstenaars en schilders als fotografen. Datum inlevering kunstwerken: 15 maart. Veiling van de werken: 25 en 26 mei 2013. Voor alle info stuur je een mail naar inge.faes@kunsttegenkanker.be.

Waar in Harelbeke?

Uitleendienst Ben je op zoek naar een discobar, fluohesjes, een koffiepercolator ‌? De uitleendienst heeft het allemaal! De jeugdraad stelt via het stadsbestuur diverse materialen ter beschikking als ondersteuning van socioculturele activiteiten en het Harelbeekse verenigingsleven. Wil je materiaal ontlenen? Stuur dan een mailtje naar jeugd@harelbeke.be of neem een kijkje op http://www.harelbeke.be/vrije-tijd/jeugd/ zalen-en-materialen.

Waar in Harelbeke werd deze foto genomen? Geef de naam van de straat die je recht voor jou ziet. Stuur de oplossing voor 8 februari naar:

Stadhuis, Wedstrijd Waar in Harelbeke, Marktstraat 29 in 8530 Harelbeke. Meespelen kan ook via info@harelbeke.be. De winnaar krijgt een Harelbeekse Kadobon van 10 euro.

Oplossing vorige maand: Oplossing vorige maand: de Veldstraat Aantal juiste inzendingen: 46 Winnaar: dhr. Eric Debrabandere

Eindejaarsactie

Harelbeke kadobon In 2012 werden 1 276 kadobonnen verkocht voor een opbrengst van 16 195 euro. Meer dan 80 handelaars zijn momenteel aangesloten. Door de eindejaarsactie kreeg de verkoop een extra boost! Uit de 110 deelnemers werden 12 winnaars getrokken. Ze werden persoonlijk verwittigd en mogen hun kadobon van 25 euro afhalen in de dienst Werken, Ondernemen en Leren, Marktstraat 74.

Oplossing:

Naam: Adres: E-mail:

@

7


De beide burgemeesters die onze stad rijk is, zijn ambitieus en nemen heel wat hooi op hun vork. Matthias De Cuyper is vastberaden om, samen met de andere kindergemeenteraadsleden, zijn burgemeesterschap tot een goed einde te brengen. Hij wil de bevindingen van de kindergemeenteraad voorleggen aan de nieuw samengestelde gemeenteraad, die sinds januari samenkomt onder burgemeester Alain Top.

Harelbeke telt twee burgemeesters Jullie zijn de burgemeester en de kinderburgemeester van Harelbeke. Hoe voelden jullie zich toen jullie verkozen werden tot burgemeester?

Meer info Burgemeester Alain Top, 0479 632 608 alain.top@harelbeke.be Bevoegdheden: coĂśrdinatie veiligheidsdiensten, beleidsplanning, strategisch management, externe betrekkingen en regiobeleid, burgerzaken, communicatie, informatie, archief, ICT. Kinderburgemeester Matthias De Cuyper: Blog op: http://www.bloggen.be/ kindergemeenteraad_harelbeke.

8

Matthias De Cuyper: Tijdens de eerste zitting van de kindergemeenteraad werd de kinderburgemeester verkozen. Er waren zestien kandidaten. Alle kandidaten hielden een speech. Ik was nogal zenuwachtig omdat het moeilijk is om in een paar minuten tijd de andere kinderen te overtuigen. Natuurlijk was ik heel blij toen ik de meeste stemmen had en dus kinderburgemeester werd. Alain Top: Bij mij ligt het anders. Ik ben niet verkozen met een absolute meerderheid. Er is een coalitie gevormd. De dag van de verkiezingen leek wel een film. Het gaat zo snel en het is zo druk. Je ondergaat de emoties nog niet. Het dringt nog niet tot je door. Tijdens de onderhandelingen zit je ook helemaal afgezonderd. Je voelt de sfeer niet op de plaatsen waar andere kandidaten en supporters samen komen. Later op

de avond word je ondergedompeld in die vreugde, maar dan nog onderga je de emoties niet. De dagen en weken nadien blijft dat heel onwennig. Je weet niet echt wat er op je afkomt. Mensen benaderen je anders als ze weten dat je burgemeester wordt. De mensen hebben bepaalde verwachtingen en dat is ook normaal want daarom word je ook hun burgemeester. Ik heb mezelf opgelegd om er over te waken dat ik niet verander. Ik heb gevraagd aan familie en vrienden om het mij te zeggen als ik niet meer dezelfde ben. Mochten ze me ooit dat signaal geven, weet ik dat ik slecht bezig ben. De mensen hebben gestemd op mij zoals ik nu ben en niet op wie ik zou kunnen worden. Wat wordt jullie focus in het thema kinderen en jongeren? Matthias De Cuyper: De kindergemeenteraad legt dit jaar de focus op drie hoofdthema’s: sport, milieu en jeugd. Het zijn toffe thema’s. De meeste kinderen doen aan sport. Ook milieu


is een belangrijk thema omdat we hier leven en als het milieu niet goed is voelen wij dat ook. Het is ook leuk om in het weekend naar een jeugdbeweging te gaan en je er uit te leven. Alain Top: Een tijd geleden liep er een behoeftestudie bij de bestaande sportclubs in verband met infrastructuur. Op die manier wilden we de mening van de gebruikers kennen. Een groot deel van het sportaanbod is gericht op de jeugd, dus de mening van onze jongeren is belangrijk. Het thema ‘wonen’ is ook een belangrijk thema voor jongeren. Als ouders een comfortabele woning hebben waar het gezond leven is, kunnen de kinderen zich beter ontwikkelen. Daarnaast wil ik handelen voor alle jongeren, ook voor de niet-georganiseerde. We moeten aandacht besteden aan de kinderen die we moeilijk bereiken. We moeten hen de middelen en de ruimte geven zodat ze zelf hun ding kunnen doen. Ruimte om te spelen op verschillende plaatsen is ook heel belangrijk. We moeten goed nadenken over de invul-

“Je moet je mening vormen door te luisteren naar de mensen zodat je weet wat leeft bij de burgers.” Alain Top

ling van onze beperkte ruimte zodat iedereen er terecht kan zonder dat de verschillende gebruikers elkaar hinderen. Burgemeester, heb jij leuke herinneringen aan je jeugd? Alain Top: Als kind woonde ik in het station van Harelbeke. Mijn vader was stationschef en ik heb leren fietsen op

het perron. Er werkten in die tijd meer dan twintig mensen in het station. Samen met de onderhoudsmedewerker ging ik bloemen planten. Daaruit is mijn voorliefde voor tuinieren ontstaan. Later werd het stadspark ons speeldomein. We kregen eens bezoek van de toenmalige burgemeester die ons vroeg om een beetje minder te voetballen in het park want er stond geen gras meer. We waren toen nogal onder de indruk. Ik heb ook veel tijd doorgebracht in het jeugdhuis. ‘Close up’ heette dat toen. Het was op de plaats waar nu de jeugddienst is. De ‘Close up’ was de opvolger van ’t Schuurke’. Ik heb daar veel uren versleten. Matthias, wil jij later ook in de politiek gaan? Matthias De Cuyper: Dat weet ik nog niet. Het lijkt me interessant om mee te beslissen wat er gaat gebeuren in Harelbeke, maar ik wil niet gaan discussiëren zoals sommige oudere politiekers. Ik wil luisteren naar iedereen.

9


“Het lijkt me interessant om mee te beslissen wat er gaat gebeuren in Harelbeke, maar ik wil niet gaan discussiëren zoals sommige oudere politiekers. Ik wil luisteren naar iedereen.” Matthias De Cuyper

Wordt er te weinig geluisterd naar elkaar? Alain Top: Op lokaal niveau valt dat wel mee. De politici staan tussen de mensen en menen het echt goed. Degenen die het niet goed menen, zijn echt wel uitzonderingen. Discussiëren onder elkaar en elkaar proberen te beïnvloeden is deel van het politiek spel. Maar, er zijn altijd mensen met een uitgesproken mening die zich weinig tot niet laten beïnvloeden. Persoonlijk vind ik het woord ‘beïnvloeden’ geen negatief woord. Je moet je mening vormen door te luisteren naar de mensen zodat je weet wat leeft bij de burgers. In de nationale politiek ligt dat moeilijker maar dat is niet de fout van de politici. Het heeft te maken met de wijze waarop ze aan politiek moeten doen. Ze moeten zoveel vergaderingen bijwonen waardoor ze soms het contact met de burgers verliezen. Matthias, hoe zal de kindergemeenteraad zijn ideeën bekend maken en aftoetsen bij het grotere publiek? Matthias De Cuyper: In de week na de zitting vraagt de juf of meester hoe het geweest is en dan geven we uitleg in de klas. Je vertelt het natuurlijk ook aan je vrienden, mama, papa … en zij vertellen dat dan door. Op de website van de stad en op onze schoolwebsite staat er ook informatie over de kindergemeen-

10

teraad. Er is ook een blog. Later dit jaar nodigen we onszelf ook uit op de echte gemeenteraad om onze ideeën voor te leggen aan de politici zodat ze er iets mee kunnen doen. Wanneer zullen jullie tevreden terug kijken op de periode als burgemeester? Matthias De Cuyper: Het zou leuk zijn als we met de kindergemeenteraad enkele zaken kunnen realiseren die uit de kinderen zelf komen, maar dat zal niet gemakkelijk zijn omdat iedereen verschillende ideetjes heeft. Het wordt moeilijk, maar niet onmogelijk. Alain Top: Matthias zegt de waarheid, er zijn zeer veel verschillende ideeën waardoor je niet alles kan realiseren. We zullen al blij zijn als we enkele van onze ideeën kunnen uitvoeren. We moeten ideeën realiseren die goed zijn voor alle inwoners: kinderen, jeugd, ouderen … Als de inwoners tevreden zijn, zal ik dat ook zijn. Burgemeester, heb jij nog een tip voor de kinderburgemeester? Alain Top: Er is een spreekwoord dat ik mezelf altijd voorhoud en dat wil ik graag meegeven aan Matthias: “Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Zo blijf je jezelf.”


cultuur

2013 feestjaar in de bib

© Klaas Verdru

Op 29 december 2012 vierde de bibliotheek haar dertigste verjaardag. In 2013 gaan de festiviteiten nog eventjes door. Februari heeft als thema ‘De liefde en de leute’. De bib presenteert enkele ‘liefdevolle’ activiteiten om naar uit te kijken.

Gedichten horen, meespelen met een woordspel, een kapsalon tussen de boeken… Alles kan in de bib. Zelfs meezingen is toegestaan.

Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk van Bart Van Loo. Bart Van Loo wandelt door de straten van Parijs, laat chansons in zijn hoofd weerklinken en brengt de geschiedenis van onze zuiderburen swingend tot leven. Een zoektocht naar de ziel van het chanson. Met de bereidwillige medewerking van Jacques Brel, Charles Aznavour, Joe Dassin, France Gall, Georges Brassens, Barbara en vele anderen. Meezingen is toegestaan. Op vrijdag 15 februari om 19 uur in de bibliotheek. Het Reizend Speeltheater Kip van Troje brengt op zaterdag 16 februari van 13 tot 16 uur het Poëtisch Kapsalon. Elk kind wordt omgetoverd op het bib-

carnavalfeest met een gek, grappig, eigenaardig of donzig kapsel. Pluimen, draadjes, kralen, stokjes, lepeltjes, veren, bloemen en alle kleuren van de regenboog komen in je haar terecht! Toegang gratis. Theater tussen de rekken van de bib voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Op woensdag 20 februari van 13.30 tot 14.20 uur en van 14.45 tot 15.45 uur: Allemaal theater met de vliegende pinguïns. Twee pinguïns tegen de opwarming van de aarde en met een hevige vliegwens. Toegang gratis.

Inschrijven kan op 056 733 440 of info.bibliotheek@harelbeke.be.

11


Eenhana

Harelbeke heeft een stedenband met Eenhana met als doel het uitwisselen van kennis en ervaringen om beide besturen te versterken. Daarnaast lopen er heel wat projecten die uit de stedenband zijn ontstaan en die burgers uit Noord en Zuid met elkaar verbindt.

Nieuwe acties voor de stedenband Vier leden van het stadsbestuur trokken eind november naar Eenhana waar onder andere het actieplan voor 2013 werd opgemaakt. Voor drie delegatieleden was het een eerste kennismaking: de traditionele woningbouw, het jeugdcentrum, het Training Vocational Centre, de scholen, kerk, ziekenhuis, locatie van het komend industrieterrein. Tijdens het bezoek trokken we naar Ongwediva, op 100 km van Eenhana. Deze stad heeft een stedenband met Lommel. We creëerden een 4x4 samenwerking en bepaalden de domeinen waarrond samengewerkt wordt, namelijk jeugd, sociaal economische projecten en milieu.

12

Er werd een traject bepaald over hoe er wordt samengewerkt op vlak van toerisme. ‘Storytelling’ is een belangrijk item: Eenhana heeft namelijk meer immaterieel cultureel erfgoed (verhalen, liederen, tradities …) dan materieel.

tussen scholen en Jeugd Rode Kruis afdelingen in Noord & Zuid … Uitdagingen voor de toekomst werden benoemd, zoals investeren in jeugdbeleid en sociaal economische projecten.

We skypten met Howest, hogeschool in Kortrijk, over een mogelijk project ‘Design For Impact’: ontwerpen voor het zuiden die een impact hebben op het dagelijkse leven van de lokale bevolking. De piste van zonne-energie werd bekeken.

Meer weten?

We evalueerden de samenwerking van de voorbije vijf jaar waaruit bleek dat er heel wat gerealiseerd werd: een gedigitaliseerd personeelsbestand, de uitbouw van de lokale markt, de aanleg van een stortplaats, een samenwerking

Deelname bevestigen: mieke.vandoorne@harelbeke.be 056 733 356.

Stedenbandavond: 25 februari, 20 uur, CC het SPOOR. Gratis inkom.


Nieuwe legislatuur, nieuw bestuur Op woensdag 2 januari werden de gemeenteraadsleden officieel geïnstalleerd. De zitting verliep volgens een vooraf opgemaakt scenario met onder meer aktename van de benoeming en de eedaflegging van de burgemeester, het onderzoek van de geloofsbrieven van de gemeenteraadsleden en hun eedaflegging.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Filip Kets (s) - Schepen Sofie Decavele (c) Rita Beyaert (c) (f) Lynn Callewaert (c) Jacques Maelfait (n) - Schepen Alain Top (s) - Burgemeester Marleen Rogiers (s) David Vandekerckhove (s) Schepen 9. Marijke Ostyn (n)

10. Kathleen Duchi (c) 11. Rosanne Mestdagh (c) 12. Willy Vandemeulebroucke (s) 13. Eric Kerckhof (c) 14. Donald Langedock (c) 15. Dominique Windels (s) - Schepen 16. Inge Bossuyt (s) - Schepen 17. Tijs Naert (s) 18. Patrick Claerhout (n) 19. Michaël Vannieuwenhuyze (ov) (f) –

20. Stijn Soetaert (c) 21. Francis Pattyn (c) 22. Rik Vandenabeele (vb) (f) 23. Hendrik Van Damme (c) 24. Eddy Glorieux (n) - Schepen 25. Alexander De Waele (n) (f) 26. Eveline Lahousse (s) (f) 27. Rik Pattyn (c) 28. Olivier Vanryckeghem (c) 29. Annick Vandebuerie (n) - Schepen

Voorzitter gemeenteraad (s) = sp.a/Groen (n) = N-VA

(ov) = Open VLD (c) = CD&V

(vb) = Vlaams Belang (f) = fractieleider

De volledige lijst met contactgegevens vind je via http://www.harelbeke.be/over-harelbeke/politiek/college-gemeenteraad.

13


kortnieuws

1

PMD-zak goed gesorteerd? In week 9 (25 feb-1 maart) wordt gecontroleerd op fout gesorteerd afval in de blauwe PMD-zakken. De ophalers voorzien de geweigerde zakken met een opvallende sticker met een herhaling van de sorteerregels.

2

3

Zitdag pensioenen Iedere eerste donderdag van de maand, tussen 9 en 11 uur, kan je in het stadhuis informatie krijgen over jouw pensioen. Een medewerker van het regionaal kantoor RVP Kortrijk staat je graag te woord. Meer info: welzijn@ harelbeke.be of 056 733 341.

Euro-Children Zoals elk jaar komen er door de zorgen van Euro-Children kinderen uit probleemgebieden in Europa op vakantie in Vlaamse gastgezinnen. Kandidaatgastgezinnen kunnen vrijblijvend contact opnemen op 03 247 88 50 of info@eurochildren.be. Info: www.eurochildren.be.

Broederlijk Delen Campagne 2013: van 13 februari tot 31 maart

Sportacademie Wie de start miste van de sportacademie (het naschools wekelijks uurtje sport) kan nog inschrijven voor volgende activiteiten. Alle lessen gaan door op woensdagnamiddag (niet tijdens de schoolvakanties). Voor kinderen van het 1ste en 2de kleuter (minimum 3 jaar). SD31 Turnzaal Stasegem, Gen. Deprezstraat 91, van 15 tot 16 uur. Voor kinderen van het 2de en 3de kleuter (minimum 4 jaar). SD32 Sporthal De Dageraad, Stasegemsesteenweg 21, van 16.30 tot 17.30 uur. SD33 Gemeenteschool Hulste, Tieltsestraat 31, van 13.30 tot 14.30 uur. Kostprijs: 29,70 euro, einde lessenreeks 12 juni. Vanaf 20 maart: 13 euro. Voor kinderen van het 1ste en 2de leerjaar. SD35 Sporthal De Dageraad, Stasegemsesteenweg 21, van 15 tot 16.15 uur. Kostprijs: 36,35 euro, einde lessenreeks 12 juni. Vanaf 20 maart: 16,50 euro.

14

Met de campagne ‘Geef Molly een kans ... en stop de honger’ willen we de honger bestrijden in NoordOeganda. Dat gebied werd 20 jaar lang geteisterd door oorlog en gewapende conflicten. Daardoor is veel landbouwkennis verwaterd en is er geen gereedschap om te boeren of geld om koeien of geiten te kopen. Molly staat symbool voor de vele boerenfamilies die de handen uit de mouwen steken om hun akkers opnieuw vruchtbaar te maken en zo de honger te bestrijden. Maar hoe doe je dat? Broederlijk Delen en zijn Oegandese partnerorganisaties gaan samen met Molly deze strijd aan. Stort jouw bijdrage op BE12 0000 0000 9292 en steun een boerenfamilie in Oeganda. Met 10 euro koop je een gereedschapskist om fietsen te herstellen. Met 42 euro koop je een bijenkorf om honing te maken voor verkoop. Met 500 euro koop je twee getrainde ossen, een ploeg en een jaar lang veterinaire zorgen en help je 40 families. Of drink een kopje koffie op de Harelbeekse marktdag op 21 februari. Zo verzamelen we geld voor Molly en zovele anderen. De verschillende Harelbeekse scholen houden eveneens een koffiestop, dus kans genoeg om jouw steentje bij te dragen. Meer info: veronique.de.wijze@skynet.be of 0497 034 146


4

Geen samenwerking met XL Media

5

Cursus aquarel beginners Op maandag 25/02 - 4-11-18-25/03 van 18.30 tot 21.15 uur in CC het SPOOR. Kostprijs: 60 euro. Inschrijven via cchetspoor@harelbeke.be met vermelding naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer.

We kregen bericht van handelaars die benaderd werden door de firma XL Media, die zogenaamd in opdracht van de stad een infogids opmaakt. De stad Harelbeke is helemaal NIET betrokken bij dit initiatief en distantieert er zich uitdrukkelijk van.

6

Artistiek Talent gezocht Je kan nog tot 8 februari een digitaal formulier invullen op www.harelbeke. be/pbk voor deelname aan de Prijs voor Beeldende Kunsten discipline Kleinsculptuur en Object. Info bij sabv@harelbeke.be of op 056 733 405.

Zaalvoetbaltornooi krokusvakantie

Van 11 februari tot en met 15 februari in Bavikhove in Harelbeke. Aanbod 1: Tornooi toegankelijk voor alle jongeren In de sporthal De Vlasschaard in Bavikhove. • Juniores: geboren 1/1/1994 - 31/12/1995 • Scholieren: geboren 1/1/1996 - 31/12/1997 • Kadetten: geboren 1/1/1998 - 31/12/1999 • Damesploegen: mogen een jaar ouder zijn in de categorie dat ze spelen. Aanbod 2: Tornooi toegankelijk voor scholen, sportclubs en jongeren van Harelbeke In de sporthal De Dageraad in Harelbeke. • Jongens: - Sloebertjes: geboren 1/1/2006 - 31/12/2007 - Duiveltjes: geboren 1/1/2004 - 31/12/2005 - Preminiemen: geboren 1/1/2002 - 31/12/2003 - Miniemen: geboren 1/1/2000 - 31/12/2001 • Meisjes: 1ste tot 3de leerjaar • Dames: 4de leerjaar tot 2de secundair

Informatie en inschrijving? Deelname: 5 euro per speelster/speler. Het volledig reglement ontvang je bij inschrijving.

Alle finales worden gespeeld in de sporthal De Vlasschaard in Bavikhove.

Inschrijven en betalen tegen dinsdag 5 februari tot 19 uur in het bureel van de sportdienst, Stasegemsesteenweg 21.

Iedereen krijgt een aandenken en er is een trofee voor de finalisten voorzien. De deelnemers zijn verzekerd door Bloso.

Afhalen kalenders donderdag 7 februari vanaf 17 uur.

Meer info: sportdienst, 056 733 460.

Alle ingeschreven ploegen ontvangen de kalender per post of mail.

Welzijnsschakel De Spie Armoede zit in Vlaanderen vaak verborgen achter de gevels. Nochtans is kansarmoede harde realiteit voor een op tien mensen. Welzijnsschakel De Spie uit Harelbeke brengt met het theaterstuk ‘Leven in een krabbenmand’ met Marleen ‘Simonneke’ Merckx op vrijdag 8 maart om 20 uur in CC het SPOOR het onderwerp onder de aandacht. Maar ze ondernemen ook andere initiatieven. Zo is er de huiswerkklas (elke woensdag van 13.30 uur) en wordt er met Kerstmis en Pasen een feestmaal aangeboden. Maar vooral bieden ze aan de meest kwetsbare Harelbekenaren een luisterend oor, brengen ze hen een bezoekje of helpen ze een overzicht te geven van het brede web aan hulpverlening. Heb je een vraag voor Welzijnsschakel De Spie of kriebelen je handen om mee te helpen? Contacteer De Spie: 0497 621 855.

15


Naar aanleiding van de nieuwe geluidsnormen, die dit jaar hun ingang vonden en het belang ervan spraken we met Frederik Hellyn en Luc Byttebier, twee stadsmedewerkers die allebei in een band spelen en lijden aan tinnitus. Tinnitus kan omschreven worden als een voortdurend geruis, een ringtoon, een gefluit in je oren.

Gehoorschade tinnitus Wanneer merkten jullie voor het eerst een probleem op met jullie gehoor? Luc Byttebier: Ik merkte al een tijdje dat ik een verminderd gehoor had en sommige tonen kon ik onmogelijk nog horen, dan weet je het wel! Frederik Hellyn: Dat moet ongeveer zes jaar geleden zijn. Begin 2007 heb ik voor het eerst een zachte suis gemerkt die in tegenstelling tot vroeger bleef aanhouden. Ik had eerder al suizende oren gehad, maar na een nachtje slapen was alles terug in orde.

In de handige brochure ‘Geluidsnormen 2013’ vind je alle informatie over de nieuwe wetgeving, surf naar: http://www.lne.be/themas/hinderen-risicos/geluidshinder/beleid/ muziek/BrochureGeluidsnormen.pdf. Met vragen kan je terecht bij Wouter Declerck van de milieudienst in het stadhuis of op 0800 21 202.

16

Is de tinnitus geleidelijk aan gekomen, of heeft dit zich heel acuut gemanifesteerd? Luc Byttebier: De fluittoon had ik eigenlijk na ieder ‘luid’ optreden. Maar die verdween telkens, behalve die ene keer. Het was niet eens na een eigen optreden, maar na een optreden van een bevriende band. Iets te enthousiast en te dicht bij de boxen gestaan.

Frederik Hellyn: Bij mij ging dat eerder geleidelijk. Het suizen was eerst stil en nauwelijks hoorbaar, maar na verloop van tijd werd dit heel expliciet. Het permanente suizen is er gekomen na een luide repetitie zonder oorbescherming. Duurde het lang vooraleer een dokter vaststelde dat het tinnitus betrof en geen tijdelijke ooraandoening? Luc Byttebier: Ik ben ’s nachts op de spoedafdeling beland. Er werd mij gevraagd een afspraak te maken met een specialist. Toen was het eigenlijk al te laat, de eerste uren zijn cruciaal bij het behandelen van tinnitus. Frederik Hellyn: Ik ben pas na een paar maanden naar de dokter geweest. Hij verwees me onmiddellijk door naar een neus-keel-oor-arts. Zijn uiteindelijk raad was “leer ermee leven”. Daarop trok ik naar het UZ Antwerpen waar ze een gespecialiseerde afdeling neurochirurgie hebben. Oorsuizen is een fantoompijn. De hersenen nemen een toon waar die er niet is en dus wordt er


naar oplossingen gezocht in de neurochirurgie. Ik doorliep een waaier aan (soms experimentele) behandelingen. Uiteindelijk werd mij ook daar aangeraden om “er mee te leren leven”. Zijn jullie momenteel in behandeling? Luc Byttebier: Niet meer. Ik ben een aantal keer bij een specialist in Gent geweest die mij terecht op mijn donder gaf. Hoe is het mogelijk dat sommige muzikanten altijd zonder oortjes spelen! Frederik Hellyn: Ik neem af en toe voorgeschreven medicatie in de vorm van spierontspanners om beter te kunnen slapen. Daarnaast krijg ik acupunctuur, maar de meningen daarrond zijn verdeeld. In UZA bijvoorbeeld wijzen ze me er op dat dit geen bewezen effect heeft. Ik voel mij er persoonlijk wel mee geholpen omdat het stressverlagend werkt en bij mij betekent dat automatisch minder last van tinnitus. Recent ontving ik informatie over TRT: “Tinnitus Retraining Therapy”.

Wat houdt deze behandeling concreet in?

“Ik weet dat het permanente suizen er gekomen is na een luide repetitie zonder oorbescherming.” Frederik Hellyn

Frederik Hellyn: TRT probeert de hersenen te ‘herprogrammeren’ zodoende dat het suizen niet meer als storend wordt ervaren. Vergelijk het met het lawaai van een koelkast in de keuken: het is er wel, maar de hersenen negeren dit na een tijdje waardoor je het niet meer hoort. Luc Byttebier: Ik heb de indruk dat er weinig aan te doen is. Je krijgt wel tips om het draaglijker te maken. Zo kreeg ik de raad er zo weinig mogelijk aan te denken, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Welke impact heeft dit op jullie dagelijks leven? Verstoort dit de manier waarop je omgaat met je gezin, je uitgaansleven, je hobby’s, je werk? Luc Byttebier: Uiteraard speel ik nu met op maat gemaakte oortjes om verdere schade tegen te gaan. Ik geef les

17


en kan nogal nerveus worden van ongecontroleerd lawaai.

“De fluittoon had ik eigenlijk na ieder ‘luid’ optreden. Maar die verdween telkens, behalve die ene keer.” Luc Byttebier

Frederik Hellyn: Ik vermijd ruimtes met veel lawaai en geen lawaai. Veel lawaai kan verdere gehoorbeschadiging veroorzaken. Waar er geen omgevingslawaai is, hoor ik het suizen heel nadrukkelijk. Ik heb steeds op maat gemaakte oordoppen bij. Ik speel nog muziek, maar altijd met oordoppen. Het lukt vrij goed om mij tijdens het werk te concentreren. Sterker nog, het is beter om druk bezig te zijn, want dat helpt om het suizen te ‘vergeten’. De ene dag ben je meer prikkelbaar dan de andere en met twee kleine kinderen in huis ... Maar ik kan op heel veel begrip rekenen. Waar kunnen lotgenoten goede informatie vinden? Luc Byttebier: De deskundige uitleg kreeg ik van de specialist. De hulp kreeg ik van de mensen van AudioNova in Kortrijk. Ze nemen daar alle tijd om de beste oortjes te kiezen. In mijn geval een vermindering van 19 dB. Je hoort alles, alleen het volume staat wat minder. Frederik Hellyn: De eerste plaats waar we tegenwoordig te rade gaan is het internet, maar in België zijn er weinig fora rond tinnitus. Ik beheer zelf een Facebook-pagina over tinnitus (Tinnitus Belgium) waar ik interessante nieuwigheden rond het onderzoek plaats.

18

Jullie zijn beide nauw betrokken bij muziekactiviteiten, spelen in een muziekgroep en komen steeds in contact met een lawaaierige omgeving? Luc Byttebier: Optredens in kleine zaaltjes en cafés zijn het slechtste. Je staat daar voor jouw versterker te ‘blazen’, want achteraan moeten ze het ook horen. Grotere festivals zijn daarvoor beter. Je werkt met uitstekende geluidstechniekers en je kan zelf bepalen hoe het moet klinken op het podium. Frederik Hellyn: Steeds oordoppen dragen bij repetities en optredens en voldoende rust hebben is een noodzaak. Welke raad willen jullie meegeven aan de jeugd en aan mensen die aan tinnitus lijden? Luc Byttebier: Praat erover met je vrienden, kennissen, kinderen … Vertel over de ongemakken. Het is geen levensbedreigende ziekte, maar het kan jouw leven wel verzieken. Frederik Hellyn: Verzorg je gehoor goed, want je beseft niet welke luxe stilte kan zijn. Wie last heeft van tinnitus, kan ik enkel aanraden om het suizen (al dan niet met begeleiding) te proberen accepteren om zo de impact op je leven zo minimaal mogelijk te houden.


agenda

Dag van het Woord

Zaterdag 2 februari

in Harelbeke De Komedie Compagnie Wat een soep Maandag 11 februari Na vele jaren zien twee revueartiesten elkaar eindelijk terug. Wat een rustig avondje zou worden, verandert in een regelrechte soep wanneer er onverwacht een Hollandse schone voor de deur staat. Deze komedie werd vroeger gespeeld door Gaston & Leo. De hoofdrollen in deze productie worden vertolkt door Luc Caals & Dirk Van Vooren. Om 14.30 uur in CC het SPOOR. Inkom: vvk: 7 euro – add: 8 euro.

In CC het SPOOR gastdichter Geert De Kockere 10-12u.: Aperitiefwoord en proclamatie poëziewedstrijd. 14.30-15.30u: Poëtische wandeling met vertrek aan het Stationsplein. 15.30-16.00u: Wachtmoment met culturele animatie door de leerlingen Woord en Dans. 16-18u: Het totaalspektakel: de leerlingen brengen poëzie en proza van Geert De Kockere. Ook de gastdichter zelf geeft een poëzie-performance. Afsluitmoment onder de vorm van een muzikale stoet door de Jeugdharmonie Vooruit. 18.15u: Vernissage kunstwerken SABV-studenten en bekendmaking winnaars wedstrijd. 18.30u: Stadsreceptie en signeersessie Geert De Kockere.

Info: 056 733 420 Reservaties: 056 733 420.

Blaute & Melaerts – Gedeelde Adoratie

Vrijdag 15 februari om 20 uur in CC het SPOOR In 2008 werd het theaterprogramma ‘Gedeelde Adoraties’ geboren. Een muziek- en praatprogramma, gebracht door twee vrienden die zich na jaren ten dienste van anderen de totale muzikale vrijheid permitteren. Gedeelde Adoraties DERDE KEER wordt nog beter, voller, steviger. Mis de nieuwe show niet, want na deze reeks gaan ze splitten. Officieel omwille van artistieke meningsverschillen, maar in het echt door een platte wijvenkwestie, net als bij hun collega’s The Beatles en The Strangers indertijd.

Wigbert

Zaterdag 16 februari Wigbert presenteert zijn nieuwste cd ‘Niet Gewoon’ met hits als ‘De maakbare mens’ en ‘Een echte man’, maar speelt natuurlijk ook enkele nummers uit zijn oude repertoire. Op zaterdag 16 februari om 20.30 uur in het zaaltje achter café De Trukendoos, Stasegemdorp 96. Inkom: 10 euro. Organisatie: STAP! de.trukendoos@telenet.be.

Reserveren? Kaarten kan je reserveren in CC het SPOOR, 056 733 420, cchetspoor@harelbeke.be. Vvk: 15 euro – 13 euro voor 55+, jongeren -26 en kinderen -12 jaar. Add: 17 euro – 15 euro voor 55+, jongeren -26 en kinderen -12 jaar.

19


agenda

1

Jeugdraad Om het nieuwe jaar goed in te zetten nodigt de jeugdraad van Harelbeke je van harte uit op zijn welbekende nieuwjaarsreceptie op vrijdag 1 februari vanaf 20 uur in JC TSAS.

2

Informatievergadering N43 Naar aanleiding van de werken aan de gewestweg N43 (Gent-Kortrijk) word je uitgenodigd op een informatievergadering op woensdag 6 februari om 19.30 uur in CC het SPOOR. Er wordt info gegeven over de fase Kortrijksesteenweg van de Abdijstraat tot de R8 .

Kleuterfestival Kleuters van vier tot en met zes jaar zijn op woensdag welkom in jeugdcentrum TSAS om samen met leeftijdsgenootjes een fantastisch kleuterfestival te beleven. Een namiddagje speelplezier kost vier euro (drankje inbegrepen). De activiteiten gaan door van 14 tot 16 uur. • 6 februari: Apegraaien • 6 maart: Prinsjes en prinsesjes • 8 mei: Bekpop-PMD • 5 juni: Schim en Schaduw Meer info bij mia.degezelle@harelbeke.be, 056 733 480.

Zelf paddenstoelen kweken infoavond Velt Ann Van Belle is gepassioneerd bezig met het telen van paddenstoelen. Ze wijdt ons in in de wereld van sporen en mycelium. Je leert alles over hoe je thuis shiitake (zie foto), oesterzwam, bietenputzwam en ander lekkers kan telen. Je krijgt de kans om materiaal aan te kopen om zelf aan de slag te gaan. Zo kan je zelfs zonder tuin ‘tuinieren’. Toegang is gratis. Zie www.mycobois.be. Donderdag 7 februari om 19.30 uur in CC het SPOOR.

20

Finaleconcert Internationale compositiewedstrijd voor harmonieorkest De tweejaarlijkse wedstrijd voor compositie kreeg ook deze keer veel respons. Maar liefst 52 inzendingen uit 24 landen werden ontvangen. Op zondag 17 februari 2013 vindt de finale plaats, waarbij de composities van de drie genomineerden worden uitgevoerd door het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit onder leiding van Geert Verschaeve. Een van de genomineerden is Harelbekenaar Erik Desimpelaere. De internationale jury, bestaande uit Roland Coryn, Robert Lemay, Luc Van Hove, Lucas Vis en André Laporte bepaalt de ranking van de genomineerden. Er worden drie prijzen uitgereikt. Maar, naast deze beoordeling van de jury is er ook een publieksprijs uit te reiken: met andere woorden jouw stem en oordeel zijn van belang. Zondag 17 februari om 18 uur in de feestzaal van het cultureel centrum het SPOOR, Eilandstraat 6. Gratis toegang.


3

4

Lezing Peter Verlinden Op dinsdag 12 maart nodigt de Noord-Zuid Raad Peter Verlinden uit naar CC het SPOOR. Om 20 uur geeft hij een lezing over zijn boek ‘Hoe Congolees zijn de Congolezen?’ Vvk: 2 euro – add: 4 euro. Kaarten via CC het SPOOR, het vrijetijdsloket stadhuis en de leden van de Noord-Zuid Raad.

VRIJDAG 1 FEBRUARI • Fruitschieting 2013 met luchtkarabijn - Kasteelstraat, achter het dorpshuis De Rijstpekker, 18u: SintPietersbosseniers Hulste (ook op 2 feb. om 17u30 en op 3 feb. van 10 tot 13u) • AA vergadering - Paretteplein 17, 20u (ook op 8, 15 en 22 feb.) • Nieuwjaarsreceptie – JC, 20u: Jeugdraad Harelbeke (zie pag. 20)

ZATERDAG 2 FEBRUARI • Kaarting – SCC Torengalm: KDF Bavikhove (ook op 3 feb.) • Dag van het Woord en Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs - CC, 10u: CC het SPOOR, SABV, SAMWD en Bib (zie pag. 19) • Workshop oorkaarsen - Wagenmakersstraat 7, Bavikhove, 13u30: Mooi en Gezond - 45 euro, vooraf inschrijven info@mooiengezond.be • Gouden bruiloft van Arthur Ostyn en Christiane Noppe – Stadhuis, 16u

ZONDAG 3 FEBRUARI • Vernissage tentoonstelling José Vandenbroucke en André Wostijn (poëzie en beeld) – VC De Geus, 11u: Kunstkring De Geus Harelbeke - 056 728 172

MAANDAG 4 FEBRUARI • Bijeenkomst – CC: Gehandicaptenzorg Harelbeke

• Wandelnamiddag - Parking kerk Bavikhove, 13u30: Femma Bavikhove

DINSDAG 5 FEBRUARI • Onder Ons – CC, 14u: Ziekenzorg CM Harelbeke • Hobby – Wijkhuisje Stasegem, 14u: Ziekenzorg Stasegem • Hobby – De Gilde Hulste, 14u: Ziekenzorg CM Hulste • Voordracht ‘Teelt van groenten in koude bak en serre’ door Frans Tack – Cafetaria CC, 19u: De Volkstuin afdeling HarelbekeStasegem • Maak zelf je kleurrijk rokje met Mme ZSAZSA - H. Hartschool Harelbeke ingang Marktstraat, 19u: EVA-FEMMA Harelbeke - 20/30 euro - 056 726 504 • Spaanse avond – CC, 19u30: Markant Harelbeke 18 euro - 0478 368 918, • Overhandiging cheque Hulste For Life aan Make a Wish - Dorpshuis De Rijstpekker, 19u30: Hulste For Life (zie pag. 5)

WOENSDAG 6 FEBRUARI • Kleuterfestival: Apegraaien – JC, 14u: Jeugddienst - 4 euro - 056 733 480, (zie pag. 20) • Informatievergadering N43 (fase Kortrijksesteenweg) – CC, 19u30: Stad Harelbeke (zie pag. 20) • Cursus klimaatgids - Bezoekerscentrum De Gavers, 19u30: 5 euro (ook op 20 en 27 feb. om 19u30)

Welzijnsfeest Op maandag 25 maart om 14 uur vindt het jaarlijks welzijnfeest van de Gezinsraad Harelbeke plaats in CC het SPOOR. Het wordt een muzikale namiddag met bariton Jean-Pierre Lepoutre. Inkom: vvk: 5 euro – add: 7 euro. Voorverkooppunten: CC het SPOOR, vrijetijdsloket stadhuis en bij de leden van de Gezinsraad.

DONDERDAG 7 FEBRUARI • Gratis kaarting – Cafetaria CC, 13u30 (ook op 14, 21 en 28 feb.) • Zelf paddestoelen telen – CC, 19u30: VELT HarelbekeKuurne-Waregem (zie pag. 20)

- inschrijven via 056 733 420 (zie pag. 2) • Verwen je partner of vriend(in) met een relaxatiemassage - Jan Breydelstraat 14, Harelbeke, 19u30: Gezinsbond - 15 euro per koppel - 056 259 645 (ook op 13 feb. om 19u30)

VRIJDAG 8 FEBRUARI

WOENSDAG 13 FEBRUARI

• Pastakaarting t.v.v. wielrenner Jordy Deprez – SCC Torengalm, 18u: inleg: 1 euro (ook op 9 feb. om 18u)

• Sterfscènes en andere theatertrucs: workshop voor 9 tot 12-jarigen – CC, 9u: 5 euro - inschrijven via 056 733 420 (zie pag. 2)

• Vernissage tentoonstelling Carla De Boeck - Sted. Openbare Bib, 19u30: 056 733 440 (zie pag. 6)

ZATERDAG 9 FEBRUARI • Kaarting – SCC Torengalm: Supporters Stador • Diamanten bruiloft van Robert Vierstraete en Godelieve Deprez – Stadhuis, 17u

MAANDAG 11 FEBRUARI • Dagtheater: Wat een soep door de Komedie Compagnie – CC, 14u30: vvk: 7 euro - add: 8 euro (zie pag. 19)

• Trillen met Travolta - discodansen van toen: workshop voor 12 tot 15-jarigen – CC, 13u: 5 euro - inschrijven via 056 733 420 (zie pag. 2) • Comedy Café - Raf Coppens - De Trukendoos, 20u30

DONDERDAG 14 FEBRUARI • Onder de grond - op reis met een kleine mol: workshop voor 4 tot 5-jarigen – CC, 10u: 5 euro - inschrijven via 056 733 420 (zie pag. 2) • Onder Ons kaarting – De Gilde Hulste, 14u: Ziekenzorg CM Hulste

• Klussen voor beginners - Sanitair – OC Bavikhove, 19u30: Femma Bavikhove

VRIJDAG 15 FEBRUARI

DINSDAG 12 FEBRUARI

• Eetfestijn jonge renners SCC Torengalm

• Met mes en vork - animatiefilm met keukengerei: workshop voor 6 tot 9-jarigen – CC, 9u: 5 euro - inschrijven via 056 733 420 (zie pag. 2)

• Groentenkaarting - t.v.v. motorclub Friday Freeday Café De Symphonie, Marktstraat 1, 18u (ook op 16 feb. om 10u30)

• Wij en ik (zelf)portretten: workshop voor 16 tot 18-jarigen – CC, 13u: 5 euro

• Bart Van Loo: Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk - Sted. Open-

21


agenda

5

Het grote vogelweekend Kop koffie op het aanrecht, alle ogen gericht op de voederplank en het notitieboekje in de aanslag. De winter is terug. Tijd om de tuinvogels te helpen met extra voedsel. Doe mee aan het grote vogelweekend van Natuurpunt! Tel op 2 en 3 februari samen met Tom Van Dyck de meesjes, musjes en lijsters in je tuin en geef je resultaten door. Meer info op www.vogelweekend.be.

bare Bib, 19u: 056 733 440 (zie pag. 11) • Gedeelde Adoraties III door Blaute & Melaerts – CC, 20u: vvk: 15 euro - add: 17 euro (zie pag. 19)

DINSDAG 19 FEBRUARI • Voordracht - De Gilde Hulste, 14u: Ziekenzorg CM Hulste • Onder Ons – CC, 14u: Ziekenzorg CM Harelbeke

ZATERDAG 16 FEBRUARI

WOENSDAG 20 FEBRUARI

• Open dartstornooi - SCC De Zuiderkouter: HDF/BDB West-Vlaanderen (ook op 17 feb.)

• Allemaal theater met de vliegende pinguïns - Sted. Openbare Bib, 13u30 en 14u45: gratis - inschrijven via 056 733 440 (zie pag. 11) • Bloemschikken – OC Bavikhove, 19u30: Femma Bavikhove

DONDERDAG 21 FEBRUARI • Inloopmobiel eetstoornissen – Marktplein, 10 tot 16u: Vereniging AN-BN (zie pag. 23) • Poëtisch kapsalon door het Reizend Speeltheater Kip van Troje - Sted. Openbare Bib, 13u: gratis - inschrijven via 056 733 440 (zie pag. 11) • Wigbert - Café De Trukendoos, Stasegemdorp 96, 20u30: STAP! - 10 euro (zie pag. 19)

ZONDAG 17 FEBRUARI • Voordracht - SCC Torengalm: Volkstuinen • Tweedehandsbeurs - SCC Torengalm: Gezinsbond • Ruildag - School Kameleon, Tientjesstraat 2, 8-11u30: Interclub Curiosa vzw • Finaleconcert Internationale Harmoniecompositiewedstrijd – CC, 18u: gratis, 056 733 420 (zie pag. 20)

22

• Infoavond wisselstroom – OC Bavikhove: KWB Bavikhove-Hulste • Bezoek aan brouwerij Bavik, Rijksweg 33, 14u: Markant Harelbeke - gratis 0476 724 341

VRIJDAG 22 FEBRUARI • Sportshow – CC: Sportdienst en sportraad Harelbeke • Bommen in de barak komedie van Karel Eens - PC De Vlerke, Tientjesstraat 61, 20u: Het Losse Theater - 7 euro - www.hlt.be, 056 328 479 (bereikbaar van 18.30 tot 21.30 uur) (ook op 23 en 27 feb. en op 1 en 2 maart om 20u en op 24 febr. om 16u) • Diareportage over Turkije – SCC Torengalm, 20u: Pasar en VTB Kultuur - 4 euro, leden 3,50 euro

ZATERDAG 23 FEBRUARI • Bijeenkomst - SCC De Zuiderkouter: MVC Molenhuis

• Cursus massage, reeks van vijf lessen - Wagenmakersstraat 7, Bavikhove, 13u45: Mooi en Gezond 125 euro, vooraf inschrijven - info@mooiengezond.be

MAANDAG 25 FEBRUARI • Markante dialogen (namiddagvoordrachten): Mark Van de Voorde spreekt over ‘De Kerk: wie gelooft nog, wie gelooft haar nog?’ – CC, 14u: Markant Harelbeke - 8/10 euro (voor drie voordrachten: 20/25 euro) - 0476 724 341 • Cursus Bachbloesems, reeks van vijf lessen – Wagenmakersstraat 7, Bavikhove, 19u: Mooi en Gezond - 100 euro, vooraf inschrijven - info@mooiengezond.be • Kook-in – OC Bavikhove, 19u30: Femma Bavikhove • Stedenbandavond – CC, 20u: Noord-Zuid Raad Harelbeke (zie pag.12)

DINSDAG 26 FEBRUARI • Voordracht: Afrika vroeger en nu door ingenieur Marc Caluwaert - PC De Bron, Markstraat 88, 14u: Markant Harelbeke

WOENSDAG 27 FEBRUARI

agenda senioren MAANDAG 4 FEBRUARI • Elke stap telt – Café De Ratte, 9u30: OKRA Harelbeke (ook op 11, 18 en 25 feb. om 9u30) • Opfriscursus: verkeer en mobiliteit (vier lessen) Dorpshuis De Rijstpekker Hulste, 14u: NEOS Hulste (ook op 11, 18 en 25 feb. om 14u)

DINSDAG 5 FEBRUARI • Wandelen – CC, 14u S-Plus Harelbeke (ook op 12, 19 en 26 feb. om 14u) • Petanque – Wijkhuisje Hulste, 14u: OKRA Hulste (ook op 12, 19 en 26 feb. om 14u) • Wandeling – Start aan de kerk Bavikhove, 14u: OKRA Bavikhove • Wandelen – Kerk Stasegem, 14u: OKRA Stasegem (ook op 19 feb. om 14u)

WOENSDAG 6 FEBRUARI • Dans – Sporthal Ter Gavers, 9u: OKRA Harelbeke (ook op 13, 20 en 27 feb. om 9u)

DONDERDAG 7 FEBRUARI • Kaarting – Dorpshuis De Rijstpekker, 14u: NEOS Hulste

• Voordracht – CC, 20u: Davidsfonds Harelbeke • Vormingsaanbod: Christen zijn in deze tijd, door bisschop De Kesel - PC De Bron, Marktstraat 88, 19u30: 7 euro - 056 737 070, de.bron.har@telenet.be

• Wandeling – De Gavers parking West, 14u NEOS Harelbeke


6

Inloopmobiel Eetstoornissen Op zaterdag 16 februari komt de Inloopmobiel Eetstoornissen naar Harelbeke. Je kan hem vinden op het Marktplein van 10 tot 16 uur. De Inloopmobiel Eetstoornissen staat open voor iedereen met vragen over de eetstoornisproblematiek. Je kan er langskomen voor algemene informatie, een goed gesprek en begeleiding bij de zoektocht naar hulp. Iedereen is welkom! Meer info? www.anbn.be of 016 89 89 89.

• Petanque – Wijkhuisje Oostwijk, 14u: S-Plus Harelbeke (ook op 14, 21 en 28 feb. om 14u) • Kaarten en scrabbelen – CC, 14u: OKRA Harelbeke

DINSDAG 12 FEBRUARI • Ontspanningsnamiddag PC De Bron, Marktstraat 88, 14u: NEOS Harelbeke • Kaarting en voordracht door Eric De Maerteleire – SCC Torengalm, 14u: NEOS Bavikhove • Nieuwjaarsbijeenkomst – CC, 14u30: Gosa Harelbeke - 056 719 415, jacques. algoet@telenet.be • Kaarten – Wijkhuisje Stasegem, 14u30: OKRA Stasegem (ook op 27 feb. om 14u30)

WOENSDAG 13 FEBRUARI • Bezinning – De Gilde Hulste, 14u: OKRA Hulste

DONDERDAG 14 FEBRUARI

MAANDAG 18 FEBRUARI • Bowlen – Vertrek aan parking CC, 14u: OKRA Harelbeke

DINSDAG 19 FEBRUARI • Voordracht: Gekwetst en toch gelukkig door Stefaan Sercu - PC De Bron, Marktstraat 88, 14u30: NEOS Harelbeke

DONDERDAG 21 FEBRUARI • Kampioenenviering kaarten en scrabbelen – CC, 11u: OKRA Harelbeke • Kaarting – De Gilde Hulste, 14u: OKRA Hulste

www.harelbeke.be/wachtdienst 056 733 310

MEDISCHE WACHTDIENSTEN • Huisartsen Harelbeke, tel.: 056 722 354 (vrijdag 19u – maandag 8u) • Ziekenhuis vanaf vrijdag 17u Ziekenhuis AZ Groeninge (campus Loofstraat), Loofstraat 43, Kortrijk, tel.: 056 636 112 • Tandartsen: weekend en feestdagen van 9 tot 18u: tel. 0903 399 69 • Apotheek vanaf vrijdag 8u30 www.apotheek.be of 0900 10 500 (0,45 euro/min) 01/02: Colpaert-Vandendriessche, Hippodroomstraat 3, Harelbeke, tel.: 056 713 697 08/02: Jeroen Verstraete, Schoolstraat 6, Harelbeke, tel.: 056 710 080

• Den anderen oorloge in Hulste (Fhilip Vannieuwenhuyze) – Dorpshuis De Rijstpekker Hulste, 14u: NEOS Hulste

15/02: Callewaert-Vera, Bavikhoofsestraat 118, Bavikhove, tel.: 056 710 530

DINSDAG 26 FEBRUARI

01/03: Verhoest-Vervaet, Marktstraat 72, Harelbeke, tel.: 056 711 318

• Wandelen in het Gaverdomein – Café De Ratte, 14u: OKRA Harelbeke

• Petanque – Wijkhuisje Bavikhove, 14u: OKRA Bavikhove

WOENSDAG 27 FEBRUARI • Koor – Wijkhuisje Zuidstraat, 14u30: OKRA Harelbeke (ook op 28 feb. om 14u30)

wachtdiensten en zitdagen

• Kaarting en teerlingbak – SCC Torengalm, 14u: OKRA Bavikhove

DONDERDAG 28 FEBRUARI • Infonamiddag – OC Bavikhove, 14u: OKRA Bavikhove

22/02: Arendsapotheek, Arendsstraat 84, Harelbeke, tel.: 056 712 657

ZITDAGEN • Burgemeester Alain Top tel.: 0479 632 608 alain.top@harelbeke.be Coördinatie veiligheidsdiensten, beleidsplanning, strategisch management, externe betrekkingen en regiobeleid, burgerzaken, communicatie, informatie, archief, ICT. Op donderdag van 16.30 tot 18 uur – stadhuis – ook op afspraak. • Schepen Annick Vandebuerie tel.: 0475 653 844 annick.vandebuerie@harelbeke.be Cultuur, bibliotheek, erfgoed, toerisme, feestelijkheden. Enkel op afspraak. • Schepen David Vandekerckhove tel.: 0473 831 613

david.vandekerckhove@harelbeke.be Personeel, interne organisatie, jeugd, sport. Enkel op afspraak. • Schepen Jacques Maelfait tel.: 056 712 298 jacques.maelfait@harelbeke.be Openbare werken, stadskernvernieuwing, patrimonium, verkeer en mobiliteit, landbouw Op donderdag van 18 tot 20 uur – De Rijstpekker Hulste. • Schepen Filip Kets tel.: 0470 901 953 filip.kets@harelbeke.be Ruimtelijke ordening en planning, noord-zuid, ontwikkelingssamenwerking, woonbeleid. Enkel op afspraak. • Schepen Eddy Glorieux tel.: 056 325 080 eddy.glorieux@harelbeke.be Werk, sociale economie, onderwijs, kunstonderwijs, economie, ondernemen, middenstand. Op donderdag van 17.30 tot 19 uur – stadhuis – bureel schepenen N-VA (+2). • Schepen Inge Bossuyt tel.: 0478 706 465 inge.bossuyt@harelbeke.be Financiën, kerkbesturen, natuur, milieu, groen, energie, duurzaamheid. Op donderdag van 17 tot 18 uur – stadhuis – bureel schepenen sp.a - Groen (+1). • Schepen Dominique Windels tel.: 0499 804 239 dominique.windels@harelbeke Sociale zaken – Voorzitter OCMW Op donderdag van 9.30 tot 11 uur – bureel voorzitter OCMW (Paretteplein 19). Op donderdag van 17 tot 18 uur – stadhuis – bureel schepenen sp.a - Groen (+1). • Voorzitter gemeenteraad: Michael Vannieuwenhuyze tel.: 0497 132 330 vannieuwenhuyzemichael@ yahoo.com

23


Stedenband Harelbeke Eenhana Stedenbanden hebben tot doel het tonen van vriendschap, kennis nemen van elkaars cultuur en elkaar wederzijds ondersteunen in het bestuur van de stad. Voor meer informatie kan je mailen naar noordzuid@harelbeke.be of contact opnemen met Mieke Vandoorne, 056 733 356 (zie ook pagina 12).

hblad 2013.02  
hblad 2013.02  

stadsmagazine Harelbeke feb 2013

Advertisement