Cleaning 4 - 2022

Page 1

04 NOV 2022

Na 25 jaar wordt

CleaningStation

In 1997 verscheen de allereerste editie van Wolters Perspublicaties onder de naam ProCleaning. Dit blad had als thema: het optisch reinigen van voertuigen. Dus het wassen van auto’s en trucks maar ook autopoetsen. Ondanks dat ik als hoofdredacteur van het vakblad PompShop (van 1991 tot 1996) al veel geschreven had over tankstations, besloot ik toen om dit thema op dat moment niet in het nieuwe blad op te nemen en me te richten op ProCleaning. Toen in 1996 het vakblad PompShop werd verkocht aan de Jaarbeurs was ik van mening dat de carwash (en autopoets)branche wel klaar was voor een eigen vakblad. De meeste aanbieders van carwashequipment vonden dat blijkbaar ook en de eerste editie bevatte al aardig wat advertenties. Het blad werd in 1997 naar zo’n 1400 carwashlocaties gestuurd.

In ongeveer 2000 werd het thema Tankstations aan het blad toegevoegd onder de naam ProStation. Het blad had

2 covers: ene kant ProCleaning en aan de achterzijde ProStation. In 2004 werd het samengevoegd tot 1 titel: CleaningStation.

Deze naam is tot voor kort gebleven, wel is de titel qua lay-out weleens gewijzigd.

2022: Nieuwe lay-out, naam en formaat Naast de titel CleaningStation geeft Wolters Perspublicaties ook andere titels uit.

NonPaint-autopoetsen richt zich op de branches autoschade en carcleaning. De titel Truckwash.biz richt zicht zoals de naam al zegt op de truckwashbranche (en transport).

Deze titels zijn eveneens gewijzigd in CARCLEANING en AUTOSCHADE De titel Truckwas.biz wordt TRUCK en zal naast het thema truckwash ook onderwerpen als brandstof, schade, cleaning en reparatie bevatten.

Als uitgever van bovengenoemde titels hoop ik u nog vele jaren van branche-informatie te mogen voorzien.

Uitgave 4 | November 2022 | INHOUDSOPGAVE | 3
Waar gaan de bladen heen? CARWASH WPP Carwash 1890 carwashlocaties Blad oplage 1510 carwashlocaties CLEANING WPP Cleaning 850 autopoets/detailing locaties Blad oplage 850 AUTOSCHADE WPP Autoschade 1400 autoschade herstel locaties Blad oplage 1400 TANKSTATIONS WPP tankstations 1800 bemande locaties Blad oplage 1250 bemande locaties* *Deze tankstationlocaties hebben ook een carwash Van links naar rechts, 2002, 2004, 2018, 2020

Bij Washnet hoeft een monteur geen slangenmens te zijn.

verbruik

Washnet innoveert.

voor

waterdruk

osmose-water

prijzen

omzet

hour

en

thuis

onderweg!

100% online bediening »
en
» temperaturen » shampoo-dosering »
»
en happy
»
per dag
per box Bekijk en regel alles,
of
Onze compacte installatie
vier wasboxen past op slechts 3m2. Volledig ontworpen door een ervaren monteur, dus je kunt overal gemakkelijk bij. De wasboxen van Washnet zijn storingsarm en leveren gemiddeld 17% méér rendement. www.washnet.nl IJzeren Veldweg 1–B 1272 PZ Huizen michael@washnet.nl

Rob van Herpen over afstoten van 3 waslocaties

We zullen in de toekomst vooral in carwash investeren,” zei Rob van Herpen, eigenaar van toen nog Hanex Tankstations, ongeveer 10 jaar geleden bij de opening van het Hanex stand-alone wascentrum in Oss. En dat klopte, want niet lang daarna volgde ook de 3e locatie Veghel, de grootste in opzet. En dan nu plots het bericht dat de 3 waslocaties per 1 oktober zijn afgestoten en overgenomen door Let’s Wash BV van Jeroen Peters.

Het belang van carwashchemie wordt nog steeds onderschat

In 1997 begon Geert Reuvers zijn loopbaan bij Slotboom chemie in Tiel. En dus is hij al 25 jaar actief in de carwashbranche. “Ja dat klopt. In ’99 kwam ik in contact met de Luxemburgse fabrikant Flowey en begon ik als dealer van dit merk voor mezelf onder de naam Bio Industrials. Het merk Flowey bestond toen nog geen 10 jaar maar de eigenaren hadden grootse plannen. Dat sprak me wel aan. Nu 25 jaar later is het bedrijf met factor 10 gegroeid.”

Carwash Rial Meppel “Tussen idee en opening wasstraat zat slechts 2 jaar”

Als ZZP’er werkzaam in het onderhouden van olieraffinaderijen dan heb je het druk en ben je veel van huis. Vandaar dat Jeroen Bonthuis en Richard Houwing elkaar 2 jaar geleden aankeken en zeiden: ‘zullen we samen een bedrijf starten, iets met autowassen’. Richards broer Alexander leek het ook wel wat en direct werd er begonnen met het opstellen van een bedrijfsplan. Jeroen Bonthuis: “We wilden samenwerken met bedrijven uit de regio en dus kwamen we al snel in contact met Jan Andries Meijer van Meijer Reinigingstechniek uit Assen.”

Uitgave 4 | November 2022 | INHOUDSOPGAVE | 5 10 30 25 INHOUDSOPGAVE Uitgave 04 23 Van kettingbaan naar uni-chains kunststof schakelband 7 BOVAG info pagina met veel carwashnieuws 3 Na 25 jaar wordt CeaningStation vakblad CARWASH + TANKSTATIONS 14 KUZEE: Na nieuwe wasstraat is ook bouw stofzuighal gestart 17 Waterbesparing met de innovatieve X-Jet sproeiers van Caramba
Colofon Uitgever: Berrie Wolters Postbus 6672 • 6503 GD NIJMEGEN Telefoon: +31 (0)6 5218 3174 E-mail: wppvakbladen@ziggo.nl Oplage: 2100 verschijning: 6 x per jaar Drukkerij: Veldhuis Media, Raalte Opmaak: Creatieve Gasten, Nijmegen Verspreiding: PostNL www.cleaningstation-tankstation.nl www.cleaningstation-carwash.nl

Ga naar www.pitspro.nl

Pitspro Academy is het splinternieuwe opleidingsplatform voor tankstation- en autowasprofessionals. Via dit platform bieden BOVAG en Innovam diverse (online) opleidingen, trainingen en cursussen aan. Deze zijn kosteloos voor leden van BOVAG én hun medewerkers.

Bij goed ondernemerschap hoort goed werkgeverschap en daar helpt BOVAG graag bij. Juist in tijden van personeelstekorten is het belangrijk om (extra) zuinig te zijn op medewerkers en te investeren in hun ontwikkeling. Pitspro Academy verzorgt toegankelijke, praktijkgerichte (online) opleidingen op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, klantcontact en management.

Ga naar www.pitspro.nl, maak een account aan, kies een opleiding en start meteen.

Leden van BOVAG kunnen kosteloos gebruikmaken van het aanbod van Pitspro Academy. Nog geen lid en wel interesse? Kijk op www.bovag.nl/lidmaatschap.

Academy voor tankstation- en

autowasprofessionals

Meld u aan voor de WinterWasWeken

Via BOVAG extra korting op verplichte afdracht voor muzieken beeldgebruik

Hoe zorgt u ervoor dat uw klanten ook in de winter maanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trekken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 november aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken.

Als u de auteursrechtenafdracht voor muziek- en beeldgebruik via BOVAG regelt, krijgt u 15 procent extra korting. BOVAG heeft namelijk een collectieve afspraak gemaakt met rechtenorganisaties Buma, Sena en Videma.

U kunt zich uiterlijk 31 december 2022 aanmelden.

Tijdens de WinterWasWeken geeft u iedere klant een kanskaart mee. Op elke kanskaart staat een unieke code waarmee klanten kans maken op een van de ruim zeven tig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. De bedankprijs is een gratis tweede kaartje op een dagje uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waarde van € 10.000 uit te zoeken op viaBOVAG.nl.

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG.

Veel bedrijven hebben voor medewerkers of klanten muziek of een nieuwszender aanstaan in de showroom, kantoor of werkplaats. Of zij draaien wachtmuziek aan de telefoon of hebben muziek op hun website. In Nederland is bij wet geregeld dat een bedrijf hiervoor een vergoeding moet betalen aan auteurs- en naburige rechtenorganisaties. Dankzij de collectieve afspraken die BOVAG heeft gemaakt, profiteert u van 15 procent extra korting. Dit komt nog bovenop de 33,3 procent die BOVAGleden al krijgen als zij zich aanmelden voor een licentie bij Buma, Sena

Mark de Graaf herbenoemd

en Videma. Daarnaast kunt u uw registratie eenvoudig online regelen en krijgt u één gezamenlijke jaarfactuur via BOVAG. Aanmelden kan op het ledenportaal mijn.bovag.nl/auteursrechten.

Deelname

Let op:  als u vorig jaar al heeft meegedaan, dan hoeft u zich niet opnieuw te registreren. U ontvangt automatisch een factuur via BOVAG.

Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens de algemene ledenvergadering van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven per acclamatie herbenoemd tot voorzitter van deze afde ling. Zijn eerste zittingstermijn liep af en hij stelde zich herkiesbaar voor een tweede termijn. De vergadering waarin hij werd her kozen vond plaats op de Car Wash Show Europe in de Kromhouthal in Amsterdam.

Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij het wekelijkse folderpakket. Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de landelijke dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument.

Nieuwe sessie ‘Stoppen en Doorgaan?’ in

Eigen prijzen of bedankje Naast een vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk om zelf prijzen aan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winter set of een interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen in de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname.

Denkt

om door te gaan maar dan wel op

 Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken

kennissessie ‘Stoppen en Doorgaan?’ op 16 november in Hoogeveen.

Loopt u vast bij de aanpak van besluiten over bedrijfsbeëindiging, bedrijfsoverdracht of bedrijfsovername? Veel ondernemers worstelen met dit soort vragen. Daarom organiseert BOVAG een nieuwe reeks kennissessies waarin de belangrijkste punten van bedrijfsverkoop en bedrijfsbeëindiging aan bod komen. Wist u dat een bedrijfsbeëindiging ongeveer vijf jaar in beslag neemt? Tijdens de sessie komen theorie én praktijk rondom dit thema aan bod. Dit jaar vindt er nog één sessie plaats op het kantoor van Alfa Accountants en Adviseurs op 16 november in Hoogeveen (Jos van Aalderenlaan 1). Deelnemers worden om 18.00

Stoppen of doorgaan?

uur ontvangen met soep en een broodje en een uur later start Alfa met een toelichting op het proces van bedrijfsverkoop, -overdracht en -beëindiging. Dit wordt gecombineerd met praktijkervaringen van ondernemers die ook zelf in de zaal aanwezig zijn.

Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om vragen te stellen, waarna om 21:00 uur wordt afgesloten met een borrel. Aanmelden kan via het ledenportaal van BOVAG: mijn.bovag.nl.

Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

Wist u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te

november
u erover om te stoppen met uw bedrijf? Of heeft u juist de beslissing genomen
een andere manier? Kom dan naar de
November 2022 | BOVAG | 7
Online hulp bij energie besparen
DICO Carwash BV Goudwerf 12 6641TG Beuningen Telefoon 085 - 0653 299 Email info@dicocarwash.nl Website www.dicocarwash.nl DICO: made in Germany www.dicocarwash.nl - Hoog volume autowasstraten geheel in RVS - 100% made in Germany, ruim 25 jaar ervaring - Innovatief, betrouwbaar, easy maintenance, top rendement - Wij werken uw complete businessplan in detail uit DUURZAAM AUTOWASSEN Upgraden van bestaande techniek Versnellen van het wasproces Verbeteren van de waskwaliteit. Verrijken van de ervaring tijdens het wasproces kijk voor meer informatie op www . mauricepiket . nl Benieuwd hoe? VOOR MEER VRAGEN NEEM CONTACT OP VIA +31 (0)6 200 000 91 OF MAIL NAAR MPIKET77@GMAIL.COM

Meld u aan voor de WinterWasWeken

BOVAG-podcast over bedrijfsoverdracht

De keuze om uw bedrijf te verkopen, is al geen makkelijke. En hoe dan verder, welke stappen moet u zetten, welke valkuilen zijn er? En wat komt er allemaal bij kijken als u juist een bedrijf gaat kopen? De zesde aflevering van de podcastserie Bureau BOVAG geeft antwoord.

De BOVAG-verslaggever spreekt ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht of juist net een bedrijf hebben gekocht. Zij vertellen eerlijk over hun successen en valkuilen, waarbij Renate Weggemans van BOVAG het traject toelicht en de steun die BOVAG hierin biedt. Alfa Accountants geeft tips over bedrijfsoverdracht en vertelt over het BOVAG-programma

‘Stoppen en Doorgaan’. In elke aflevering van Bureau BOVAG wordt een onderwerp uit de mobiliteitsbranche belicht aan de hand van praktijkervaringen van ondernemers en tips van experts. Elke aflevering duurt ongeveer 20 minuten.

Hoe zorgt u ervoor dat uw klanten ook in de winter maanden hun auto bij u komen wassen of poetsen? Eén van de manieren om klanten te trekken, is deelname aan de BOVAG WinterWasWeken. Deze actie vindt jaarlijks plaats in de maand januari en meedoen is eenvoudig: gewoon voor 13 november aanmelden op mijn.bovag.nl/winterwasweken.

Tijdens de WinterWasWeken geeft u iedere klant een kanskaart mee. Op elke kanskaart staat een unieke code waarmee klanten kans maken op een van de ruim zeven tig prijzen en ze ontvangen altijd een bedankprijs. De bedankprijs is een gratis tweede kaartje op een dagje uit naar keuze. De hoofdprijs is een auto ter waarde van

BOVAG biedt Eerste Hulp bij Energietransitie

Mark de Graaf herbenoemd

Omdat BOVAG-ondernemers geconfronteerd worden met grote uitdagingen in de energietransitie, op weg naar klimaatneutraal verplaatsen en ondernemen, start BOVAG het platform BOVAGenergie.nl. Met informatie, advies, tools, producten en diensten.

Mark de Graaf van Bob Autowas is tijdens de algemene ledenvergadering van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven per acclamatie herbenoemd tot voorzitter van deze afde ling. Zijn eerste zittingstermijn liep af en hij stelde zich herkiesbaar voor een tweede termijn. De vergadering waarin hij werd her kozen vond plaats op de Car Wash Show Europe in de Kromhouthal in Amsterdam.

BOVAG -leden staan aan de lat om mee te gaan in de energietransitie. Hoe bedrijven moeten en kunnen omgaan met energie verandert snel.  Hun producten en diensten krijgen een (extra) energiecomponent door de toename van elektrisch vervoer; hun energieverbruik voor de eigen bedrijfsvoering groeit of verandert en het wordt interessant om energie zelf op te wekken en op te slaan of zelfs te verkopen. Daar komt bij dat weten regelgeving nieuwe eisen aan sectoren, bedrijven en vervoermiddelen stelt. Tegelijk hebben bedrijven te maken met torenhoge energieprijzen en een vol stroomnet, waardoor terugleveren lastig of onmogelijk is en grootverbruikers de aansluiting wordt ontzegd.

Tools

Ondernemers moeten zich bezighouden met zaken waar ze nog nooit eerder mee te maken kregen. Sinds dit jaar is het aantal leden dat BOVAG om hulp vraagt met betrekking tot verduurzaming, stijgende energieprijzen, energiecontracten, laadpaalpleinen en netcongestie, flink toegenomen. En daarom wil BOVAG zijn leden helpen in deze transitie. Op www.bovagenergie.nl staan diverse tools die helpen bij het maken van zakelijke beslissingen. Denk in eerste instantie aan een tool

Stoppen of doorgaan?

Aan deelname is een eenmalige bijdrage per vestiging verbonden waar tegenover staat dat u meelift op landelijke communicatie die BOVAG organiseert. Net als voorgaande jaren stelt BOVAG communicatie-uitingen aan u beschikbaar. Een wasstraat met kettingbaan betaalt € 600 een roll-over € 300 en een autopoetsbedrijf € 200. Een klein bedrag als je het vergelijkt met een advertentie in de plaatselijke krant of een flyer bij het wekelijkse folderpakket. Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de landelijke dekking en natuurlijk de communicatie naar de consument.

die helpt met het beantwoorden van de vraag: Hoeveel laadpalen heb ik op welke termijn nodig, en hoe pak ik dat aan? En het antwoord op de vraag: Hoe vind ik mijn weg in het woud van subsidieregelingen? Meer tools zullen volgen.

Eigen prijzen of bedankje Naast een vastgesteld prijzenpakket, is het ook mogelijk om zelf prijzen aan uw klanten beschikbaar te stellen. Denk aan een waspas, een winter set of een interieurreiniging. Laat bij uw inschrijving weten welke prijzen u beschikbaar stelt, deze prijzen worden verloot onder uw eigen klanten. Het is ook mogelijk om in plaats van een prijs een bedankje mee te sturen in de bevestigingsmail die consumenten ontvangen na deelname.

BOVAG-nieuws verschijnt onder de verantwoordelijkheid van BOVAG.

Kijk op mijn.bovag.nl voor meer informatie over BOVAG en het lidmaatschap

Concrete producten  Verder hebben leden via BOVAGenergie.nl toegang tot concrete producten en diensten die helpen hun energielasten omlaag te brengen. Bijvoorbeeld een onafhankelijk energie-expert die een energiescan op locatie komt doen of een oplossing voor opslag van zelf opgewekte energie in een lokale batterij. Maar ook onafhankelijk advies inzake subsidie, financiering en verzekeren, hulp bij keuze, installatie en verzekeren zonnepanelen; voordelige aanschaf van LED-verlichting, warmtepanelen en laadpalen; en op termijn een (eigen) ‘energiemarktplaats’ voor BOVAG-leden die gezamenlijk energie opwekken, opslaan en onderling en naar elders distribueren. Algemeen voorzitter Han ten Broeke: “Wat je hier ziet is echt BOVAG 2.0. Wij helpen leden in te spelen op de fluctuerende energieprijzen en de energietransitie te omarmen. We helpen om op energie te besparen, om het stroomnet te balanceren en om energie op te wekken en terug te leveren binnen een eigen ‘energiepool’. Zo blijft het geld binnen de branche en zetten we de eerste stap naar CO2 neutraal ondernemen en het opwekken van voldoende groene energie.”

Wist u dat een goede bedrijfsoverdracht vijf jaar in beslag neemt? Denkt u erover om te

 Meer weten? Kijk op www.mijn.bovag.nl/winterwasweken

November 2022 | BOVAG | 9
Online hulp bij energie besparen

Rob van Herpen over afstoten 3 waslocaties

“We zullen in de toekomst vooral in carwash investeren,” zei Rob van Herpen, eigenaar van toen nog Hanex Tankstations, ongeveer 10 jaar geleden bij de opening van het Hanex stand-alone wascentrum in Oss. En dat klopte want niet lang daarna volgde ook de 3e locatie Veghel, de grootste in opzet. En dan nu plots het bericht dat de 3 waslocaties per 1 oktober zijn afgestoten en overgenomen door Let’s Wash BV van Jeroen Peters. Rob van Herpen: “Wij begonnen dit jaar niet met het idee om de carwashes van de hand te doen. Wat wij wel wisten is dat er een plan moest komen voor de drie locaties. We hebben de afgelopen jaren meerdere tankstations toe mogen voegen, onze horeca afdeling is dit jaar enorm gegroeid van één naar acht locaties en met nog twee op de planning voor 2023. Onze organisatie is dus erg hard gegroeid en dan moet je keuzes maken om focus te houden. De drie Hanex carwashes verdienen meer aandacht en vandaar dat we in gesprek zijn gegaan met Jeroen Peters. Het groeiscenario dat hij voor ogen heeft is precies wat de carwashes nu nodig hebben. Daarnaast vonden wij het vooral belangrijk dat het personeel goed terecht zou komen.”

10 | VARIA | November 2022 | Uitgave 4
“Afstoten waslocaties was enkele maanden geleden totaal niet aan de orde”
Bron foto: DailyBrand

Sinds 1926 zit de firma Hanex in de benzine c.q. tankstations. Vanaf de jaren ’90 heeft het bedrijf ook wasinstallaties bij de tankstations laten plaatsen. Rob van Herpen: “Van de huidige 16 tankstations hebben er 13 een roll-over. Dus carwash is ons niet vreemd. Zo´n 13 jaar geleden zagen we grote mogelijkheden met standalone waslocaties: eerst Heesh, toen Oss en Veghel. Alle 3 hebben ook wasboxen en in Veghel hebben we vorig jaar een interieurbaan laten plaatsen (voor de provincie Brabant een primeur).

Tankstation en Horeca

De markt is de laatste jaren enorm aan het veranderen en ook Hanex moest daar op inspelen. “Dat klopt. Het traditionele tankstation had geen toekomst meer en we hebben de tankshops gemoderniseerd. Ook is 2 jaar geleden onze eerste horecaformule Kwartiertje in Rosmalen geopend, daarna in Nuland en hopelijk begin volgend jaar volgt een 3e locatie” In mei 2021 startte Hanex met The Villy in Amsterdam en in maart dit jaar nam men ook COFFEELAB over.

cent van de producten en/of ingrediënten zijn lokaal. “Wij branden met Coffeelab Roasters onze eigen kof fie, die ook in onze tankshops worden verkocht.” The Villy is een hospitality-faciliteit binnen een luxe ap partementencomplex. Rob van Herpen “Daar kunnen bewoners lunchen, werken en elkaar ontmoeten. Zeg maar een soort huiskamer. Ook buurtgenoten kunnen van onze faciliteiten gebruik maken. In Amsterdam is de eerste Villy operationeel en binnenkort opent er ook een Villy in Rotterdam en Den Haag.”

Gezien bovenstaande ontwikkelingen is begin 2020 be sloten om de naam van de holding te vervangen in Ha nex Hospitality Group, synoniem voor ‘gastvrijheid’.

Carwash

Rob van Herpen: “Mede dankzij het uitwerken en opzetten van bovengenoemde horecaformules en ook de uitbreiding van het tankstationnetwerk heb ik de afgelopen 3 jaar te weinig tijd besteed aan de 3

waslocaties. Gezien de jarenlange ervaring binnen de tankstationbranche liepen die locaties automatisch door, maar het runnen van carwashlocaties is toch ietwat complexer, denk aan marketing, het behoud van waskwaliteit, het personeelsbeleid ed.

Dus toen ik de vraag over eventuele verkoop kreeg, heb ik eens goed nagedacht over deze waslocaties. Ik had in principe 2 keuzes: of opnieuw investeren in de locaties en een separate carwashorganisatie opbouwen of afstoten en me volledig focussen op tankstations en de horecaformules. Ik heb na een tijdje wikken en wegen voor de laatste optie gekozen. De keuze is ook gemaakt omdat ik wist dat de 3 locaties in goede handen kwamen bij Let’s Wash BV van Je roen Peters en dat het geen consequentie zou hebben voor het personeel. Let’s Wash heeft de locaties over gekocht en is nu volledig eigenaar.

Wij verlaten echter de carwashbranche niet, want we hebben legio tankstations met een roll-over.”

Let’s Wash BV

Dit bedrijf is in maart van dit jaar door Jeroen Peters op gericht “Ik ben vanaf mijn veertiende jaar actief/werkzaam binnen de carwashbranche. Het afgelopen jaar heb ik andere werkzaamheden gedaan, maar ik wilde eigen lijk toch weer terug naar de carwashbranche. Een markt waar op dit moment erg veel gebeurd. Zo’n tweeënhalve maand terug kwam ik toevallig Rob van Herpen tegen, die op dat moment voor zichzelf had besloten om de 3 was locaties van de hand te doen, maar voor de overname nog een goede partij zocht. Toen is het snel gegaan en hebben we er direct gas op gezet en per 1 oktober is Let’s Carwash BV eigenaar. Het eerste doel is om de basis bij de 3 waslocaties terug te brengen.”

Kwartiertje

Afkomstig van het gezegde ‘Gezellig Brabants kwartiertje’ is een horecaformule voor tankstations. Met ruime zitgelegenheid, een koffieconcept en bereiding van versgemaakte maaltijden. Eind dit jaar/begin volgend jaar wordt de 3e locatie geopend. Rob van Herpen denkt dat er meer Hanex tankstations geschikt zijn voor Kwartiertje.

COFFEELAB

Richt zich zoals de naam al doet vermoeden puur op koffie. Echter COFFEELAB onderscheidt zich van de losse koffiebars in de stad door hun aandacht voor hospitality. In de 5 winkels kan men koffiedrin ken en lunchen, koffie voor thuis kopen ed. 30 pro

Uitgave 4 | November 2022 | VARIA | 11
Welke plannen heeft Jeroen Peters met Let’s Wash? Lees het op pagina 13
Arkeneel 8 (De Batterijen) 3905 NS Veenendaal Telefoon: 0318 55 08 83 info@carwashservice.nl www.carwashservice.nl Specialist in het repareren, onderhouden en reviseren van autowasmachines Huur van machines behoort tot de mogelijkheden

Let’s Wash BV heeft grootse plannen binnen carwashbranche

Jeroen Peters van Let’s Wash BV

Let’s Wash BV is opgericht door Jeroen Peters en het autowassen is hem niet vreemd. “Ik ben vanaf mijn veertiende jaar actief binnen de carwashbranche. Het afgelopen jaar heb ik een uitstapje uit de branche gemaakt, maar ik merkte al snel toch weer terug naar de carwashbranche te willen gaan. Het is een markt waar op dit moment erg veel gebeurt. Enkele maanden terug kwam ik toevallig Rob van Herpen van Hanex tegen, die op dat moment voor zichzelf had besloten de 3 waslocaties Heesch, Oss en Veghel van de hand te doen en zoekende was naar een goede overnamepartij. Daarna

is het snel gegaan en is Let’s Wash BV per 1 oktober volledig eigenaar geworden. Het eerste doel is om de basis bij de 3 waslocaties terug te brengen.

Jeroen Peters: “Rob en ik hadden direct de juiste klik en ook mijn plannen met de 3 waslocaties sprak hem aan. De locaties worden geupgraded: van panden, vloeren tot wasinstallaties. De wasstraten

worden opnieuw afgesteld zodat deze efficiënter kunnen wassen en zo de werkdruk bij het personeel tijdens het voorwassen kleiner wordt. Het is immers niet de bedoeling dat de medewerkers aan het eind van de dag doodvermoeid naar huis gaan. Dus de wasstraat nog meer het waswerk laten doen en het personeel meer ontzien zodat men bijvoorbeeld nog meer aandacht kan besteden aan de klanten.”

Toekomst

In de komende maanden zal de transitie van Hanex uitstraling naar Let’s Wash plaatsvinden. Jeroen verwacht dat de omzetting van Hanex naar Let’s Wash richting wasklanten probleemloos zal verlopen. “We komen periodiek met leuke acties en ook zijn we gestart met onder andere ‘abonnement wassen’.”

En nu? Verder uitbouwen met meer locaties? “Eerst willen we deze 3 locaties helemaal op de rit hebben en dan kijken we verder. We hadden al een vergunning voor een wasboxplein elders in het land. Dit project zullen we straks weer oppakken.”

Uitgave 4 | November 2022 | ONDERNEMEN & ZO | 13
Links Rob van Herpen en rechts Jeroen Peters tijdens het tekenen van het verkoopcontract.

Na nieuwe wasstraat is ook bouw stofzuighal gestart

Kuzee Terneuzen

De nieuwe Holz wasstraat is door Maurice Piket geplaatst en draait inmiddels alweer enkele maanden. Daarmee is fase 1 van de verbouwing aan locatie Terneuzen klaar. Op naar fase 2 en 3 van de verbouwing. Bas Kuzee; Op dit moment wordt de nieuwe extra stofzuighal aan de huidige stofzuighal gebouwd. We hebben straks in totaal 22 stofzuigplaatsen van Ergox , Hansa plaatst diverse doekautomaten en mattenwasinstallaties. De extra stofzuighal zal 1 december volledig gereed zijn.

Vervolgens zal fase 3 van de verbouwing van start gaan; het afrekentraject. Deze gaan we anders inrichten en zal uiteindelijk uit 2 opstelstroken bestaan: één opstelstrook zal exclusief voor abonnementhouders ter beschikking worden gesteld, de zogenaamde ‘Fastlane’. Begin 2023 moet de gehele verbouwing afgerond zijn.”

Waarom een nieuwe wasstraat? Kuzee heeft ongeveer 4 jaar geleden pas een nieuwe Istobal wasstraat in gebruik genomen waarbij de technische wascapaciteit ervan al snel niet meer toereikend bleek voor de alsmaar groeiende wasaantallen. Gevolg, regelmatig een rij wachtende klanten en een (te) lange wachttijd. Kuzee heeft halverwege 2020 Maurice Piket Techniek gevraagd met een oplossing te komen voor dit probleem. In september 2020 is ervoor gekozen om het inweek–en spoelproces te verbeteren om zo de wascapaciteit te vergroten. Hiervoor heeft Maurice Piket in de bestaande wasstraat extra componenten geplaatst zoals een Volume boog, Inweek sproeiers en een Velgen inweekunit. Hierdoor kon de wascapaciteit flink groeien.

Bas Kuzee: “Echter, de groei in wasklanten achterhaalde deze ingreep al snel en uiteindelijk heeft Kuzee besloten om de Istobal te vervangen voor een Holz wasstraat.”

Technische ruimte

De nieuwe Holz wasstraat wordt 6 meter langer dan de oude situatie en zal ook meer componenten bevatten. Maurice Piket: “Mede hierdoor is er een ruimere technische ruimte nodig. Gelukkig had Kuzee in de stofzuighal een

14 | VERBOUWING & ZO | November 2022 | Uitgave 4

kleine showroom waarin we alle techniek kunnen plaatsen. Deze ruimte heeft een glazen wand zodat ook wasklanten de technische ruimte kunnen zien, alles is als een “kijkdoos” opgebouwd en een lust voor het oog!

In de technische ruimte staan:

• De besturingskast, in tegenstelling tot de oude machine is het brein van de techniek buiten de washal geplaatst. Glazen deuren en verlichting in de kast leggen extra nadruk op dit stukje techniek.

• Op de achterzijde van de besturingskast hangt het zo herkenbare luchtbord van Holz, dat bekend staat om zijn industriële uiterlijk.

• De hydrauliek units, deze zijn prachtig ruim opgezet zodat het RVS leidingwerk goed tot zijn recht komt.

• Pomptechniek, alle centrifugaal pompen staan netjes op een rij en worden gevoed door een bassin dat in de aangrenzende techniekruimte staat. Door dit bassin uit dezelfde ruimte te houden als de rest van de techniek scheid je eigenlijk nat en droog. Dit komt de levensduur ten goede.

• HD pompen, voor de velgenreiniging meezwenkend en bij de MPT100 paaltjes worden 2 wannerpompen ingezet. Deze staan samen op 1 RVS montagevoet.

• In een aangrenzende ruimte staan in een L-vorm alle chemie pompen op hiervoor speciaal gemaakt platforms. Dat maakt alles ruimtelijk en overzichtelijk.

Door al deze techniek niet ‘weg te stoppen’ maar juist te presenteren naar je klant, nodig je uit om de boel netjes en schoon te houden.”

Uitgave 4 | November 2022 | VERBOUWING & ZO | 15
TURBO NOZZLES BLAST-TEC PRO ROTERENDE HYDRAFLEX Meer impact Lange levensduur Heavy duty Minder water Whatsapp ons op 06 828 949 95 Watermagic BV Klompenmakerstraat 135 3194 DD Hoogvliet Rotterdam Tel: 0180 239 509 Email: sales@watermagic.nl Web: www.watermagic.nl Het beste uit Italië op het gebied van borstels en accessoires Advertentie

Carwash&Co viert jubileum met klanten en collega ondernemers

Op zaterdag 1 oktober vierde Carwash & Co haar 25-jarig jubileum. In vestiging Ede konden klanten tot 16:30 uur auto’s wassen omdat de wasstraat werd omgebouwd voor een feest in Oktoberfest stijl. Samen met (oud) medewerkers, wasstraat colle ga’s, relaties / leveranciers, vrienden en familie is er een mooi feestje gevierd. Veel gasten kwamen gekleed in het thema.

In 1997 is de wasstraat op de huidige locatie in Ede opgestart door André van Riet onder de naam MacCARWASH Ede.

In 2011 is de bedrijfsnaam aangepast in Carwash & Co. Een jaar later zijn er twee nieuwe vestigingen van Carwash & Co geopend in Veenendaal en Doetinchem.

In het jubileumjaar is het logo tijdelijk aangepast en kunnen klanten iedere maand mooie prijzen winnen door middel van lotnummers die klanten krijgen bij een wasbeurt.

BETA Wassen wordt onderdeel van BETA, als één organisatie verder

BRON: BETA

“BETA Wassen en BETA onderhouden al sinds jaar en dag een zeer nauwe samenwer king. Nadat er een aantal jaar intensiever is samengewerkt is er nu door het bestuur van Stichting BETA Wassen én door de Algemene Ledenvergadering van BETA besloten om de wasbedrijven bij BETA te voegen.”

“Truckwashbedrijven, carwashes en ande re wasbedrijven kunnen al jarenlang steun verwachten van opvolgend de CTP en BETA Wassen. De laatste jaren was echter te mer ken dat de slagkracht iets minder werd, partij en zijn toen in gesprek gegaan hoe ze elkaar konden helpen. Hieruit is naar voren geko men dat BETA en BETA Wassen de samen werking maximaal willen intensiveren, één vereniging dus.”

BETA Wassen-lid?

“Wij zullen de BETA Wassen-leden te zij ner tijd informeren met betrekking tot de overgang van BETA Wassen naar BETA. BETA Wassen blijft echter wel een afde ling van BETA, dit zorgt er voor dat wij de wasondernemers niet uit het oog ver liezen. Daarnaast komen er binnenkort meer mogelijkheden voor wasonderne mers. Bij een volwaardig BETA-lidmaat schap horen namelijk ook de welbekende

BETA voordelen. Zo heeft de ondernemer recht op drie uur gratis juridisch advies, kan men gebruik maken van de verschil lende ledentarieven en is men welkom op de verschillende evenementen. Daarnaast zijn we voornemens om meer activiteiten rondom ‘wassen’ te organiseren. Ook zul len er ook specifieke opleidingen worden ontwikkeld voor de truckwash- en car washbranche?

Meedenken? Neem contact op!

De wasbranche is bij uitstek een markt waar de expertise al in huis is, wij hoeven u dus ook niet uit te leggen hoe u te werk moet gaan. Wel kunnen wij u ondersteunen bij het reilen en zeilen van uw bedrijf, zoals een belangenvereniging betaamd.

Wij willen dan ook graag horen waar u vindt dat BETA Wassen zich voor moet inzetten. Welke onderwerpen vindt u belangrijk? En welke onderwerpen moeten terugkomen in de e-learnings? Neem contact op met Steven Stroet van het BETA-secretariaat en laat dit weten! Dit kan via 010 – 411 1180 of mail naar steven@eendrachtbv.nl.

Tot slot zal er in het najaar weer een leuke en interessante BETA Wassen-activiteit worden georganiseerd.

16 | VARIA | November 2022 | Uitgave 4
Foto boven: Imar van Riet, Jordi van Riet en Bouke Brinksma van Carwash & Co Foto boven: Matthijs Kleiboer met partner (kleiboer Carwash) en Edward Verdoold met partner (One2Wash) Maurice Piket en Mike Hoffs Kees en Woutera Ijzenbaard (Loogman Carwash) Frank Vekemans met partner (Washin 7) Maarten van Boven met partner (Bas Autowas) Jordi van Riet en rechts Mark Sieling van Sireon Carwash Producten

Waterbesparing met de innovatieve X-Jet sproeiers van Caramba

Bescherm het milieu en bespaar geld. Duurzaamheid is een belangrijk terugkerend thema in de carwash industrie. Caramba Nederland springt daar nu op in met de vernieuwende X-Jet waterbesparende sproeiers. Met deze technologische innovatie kan tot ongeveer 30% minder water verbruikt worden terwijl de wasprestaties gelijk blijven.

De X-Jet sproeiers bevatten de exclusieve en gepatenteerde sproeitechnologie op basis van een oscillerende druppelstraal.

Met de inzet van de X-Jet sproeiers wordt het waterverbruik aantoonbaar verminderd. Anders dan conventionele vlakstraalsproeiers die een sproeipatroon (waterfilm) geven dat naar de zijkanten toe afneemt, creëren Caramba X-Jet Sproeiers een oscillerende druppelstraal. Voor dit effect stroomt een klein deel van het water via zijkanalen terug naar het begin van de straalpijp en leidt daar de hoofdstraal om. Op die manier wordt de volledige spuithoek constant gebruikt over een breed drukbereik zonder dat een slijtagegevoelig, bewegend mechanisme nodig is. Er is dus minder water nodig om de oppervlakken te bevochtigen. Daarnaast heeft de X-Jet sproeier veel minder waterdruk nodig om een voldoende spuitpatroon te verkrijgen ten opzichte van een vlakstraalsproeier.

Bovendien hebben de Caramba waterbesparende sproeiers een grotere uitstroomopening die, in tegenstelling tot de vlakke sproeiers, geen scherpe rand vereist. Zo worden grotere druppels geproduceerd en wordt het risico van verstopping beperkt.

De Caramba X-Jet Water Saving Technology biedt meerdere voordelen voor een carwashondernemer. Naast waterbesparing verbetert de verminderde nevelvorming ook het droogresultaat en de verminderde aerosolvorming zorgt voor meer arbeidsveiligheid voor carwash medewerkers. De sproeiers zijn bijzonder duurzaam, snel te installeren en geschikt voor elke wasstraat – zowel voor personenauto’s, bedrijfsvoertuigen en railvoertuigen.

Caramba combineert daarmee duurzaamheid en verhoogde efficiëntie in de wasstraat. De Caramba X-Jet Sproeiers zijn verkrijgbaar in zowel messing als RVS.

Geïnteresseerd?

Voor meer informatie email naar info@carambanederland.nl of bel 0592-345161.

Sireon 15ml glasreiniger Sterk absorberend en prima vervanger ramendoekjes

Sireon: “Vanuit de markt krijgen wij regelmatig de vraag of er een vervanger is voor de bekende ramen doekjes. De Sireon 15ml glasreiniger welke i.c.m. een sterk absorberende en pluisvrije papieren doek kan worden aangeboden is hierop het perfecte antwoord. Met een verkoopprijs van €2,00 incl. btw voor een fles glasreiniger en een doek heeft de klant veel waar voor zijn geld. De inhoud van de fles is voldoende om alle ramen van een grote stationwagen weer glanzend schoon te krijgen. De doek met een oppervlakte van 45x45cm heeft door zijn schubachtige textuur perfect absorberende eigenschappen. Deze combinatie rekent af met nicotineaanslag, aircoaanslag, hardnekkige vlekken en andere vervuilingen en laat een streeploos resultaat achter.

De flesjes zijn geschikt voor de verkoop via de bekende vendingmachines. In combinatie met een 8 traps spiraal kunnen de fles en doek naast elkaar gezet worden zodat ze in één hande ling uitgeworpen worden. Ook vanaf de balie of kassa kunnen de flesjes door middel van een bijpassende ver koopdisplay aangeboden worden aan de klant. Daarnaast is het een perfect item voor een weggeef actie of aan bieding i.c.m. het beste waspakket.”

De glasreiniger 15ml is ook lever baar in Private Label uitvoering. In teresse in het product of sample?

Neem contact met ons op voor de wederverkoop mogelijkheden via chemie@sireon.nl.

Uitgave 4 | November 2022 | VARIA | 17

Gezocht

Fulltime Technisch product adviseur carwash

Sireon is sinds 2004 specialist op het gebied van reinigingschemie voor de carwash- en truckwashbranche. Met zowel de ontwikkeling en productie binnen eigen huis kunnen wij snel schakelen en houden we de lijnen kort voor de klant. Met onze hoogwaardige en complete productlijn hebben wij voor elke klant de perfecte was oplossing in huis.

Wie zoeken wij?

Je hebt aantoonbare ervaring in de Carwash- en of Truckwasbranche.

Je bent resultaatgericht en hebt een commerciële instelling.

Je bent flexibel, nauwkeurig en kunt zelfstandig werken.

Je bent communicatief vaardig en collegiaal.

Je hebt affiniteit met techniek.

Wat ga je doen?

Je onderhoudt contact met huidige klanten en pleegt acquisitie voor het uitbreiden van de klantenkring.

Je ondersteunt klanten met deskundig advies over het product assortiment.

Je ontzorgt klanten door het instellen van machines en installaties en pleegt technisch onderhoud wanneer nodig.

Je verwerkt orders en activiteiten in het CRM- systeem en staat in nauw contact met je collega’s.

Lijkt het je leuk om ons team te komen versterken?

Stuur dan je sollicitatie en CV naar: chemie@sireon.nl.

Wat bieden wij?

Competititeve arbeidsvoorwaarden Informele werksfeer binnen een team enthousiaste collega’s. Een auto van de zaak. Wekelijkse vrijdagmiddag borrel.

We kijken ernaar uit!

Ter uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar enthousiaste technisch product adviseurs voor de carwash- truckbranche.

Nieuwbouw Loogman Hoofddorp begonnen

De nieuwe Loogman Carwash vestiging in Hoofddorp is een feit! De eerste heipaal op het bedrijventerrein de President in Hoofddorp is dinsdagochtend in de grond geslagen en er kan uitgekeken worden naar een onwijs gaaf pand met een dubbele wasstraat en een grote stofzuighal.

“Ondanks dat in deze branche veel mannen werkzaam zijn, staan er toch drie van onze powervrouwen de eerste paal in de grond te slaan. Trots!” zegt Kees Yzebaart, Algemeen Directeur van de Loogman Groep. Renske, de dochter van eigenaar Ger Loogman, gaf samen met de Paulina en Jedidjah, leidinggevenden van het huidige Loogman Car wash filiaal in Hoofddorp het startsein voor de bouw van de nieuwste vestiging in de Haarlemmermeer.

Loogman Carwash zorgt al vele jaren voor trotse ge zichten wanneer men met een schoongewassen auto de wasstraat uit komt rijden bij de huidige vestiging aan de Ro bijnlaan in Hoofddorp. Regelmatig staan er files in de aanrijroute en wordt er ruim de tijd genomen om met een blinkend schone auto van binnen en buiten richting huiswaarts te

gaan. “Dat kan efficiënter!” dachten ze bij Loogman Car wash. Na een hoop gepas en gemeet werd de conclusie getrokken dat groeien op de huidige locatie lastig werd. “Kansen liggen overal, maar je moet ze wel zelf pakken” is een bekende slogan bij De Loogman Groep. Nou die kans bleek dus te liggen op de Dirk Storklaan. Op deze nieuwe prominente locatie zal in tegenstelling tot de huidige lo catie een dubbele wasstraat komen met een mega inpan dige stofzuighal. Loogman Carwash denkt niet alleen aan schone auto’s, maar denkt ook zeker aan morgen. Er zal gestart worden met het volledige wasconcept, maar voor de toekomst staat er ook een binnenreinigingsbaan op de planning, net als in Rotterdam, Amsterdam en Aalsmeer.

Het nieuwe en grote pand heeft genoeg ruimte en wordt daarom ook gedeeld met KwikFit Autoservice. “De klik was er meteen tussen beide partijen” zegt Paul Traas, Alge meen Directeur KwikFit. Dat was duidelijk te zien want het feestelijke moment op dinsdagochtend met champagne en taart was een gezellige boel. Loogman Carwash hoopt in het tweede kwartaal van 2023 met een fantastisch ope ningsfeest de eerste bezoekers te verwelkomen.

Bouw Carwash Schijndel vordert

In Schijndel komt een nieuw wascentrum met een Holz wasstraat en 4 wasboxen. Volgens Kim Rijkers, een van de eigenaren, vordert de bouw gestaag. “Het pand begint al aardig vorm te krijgen. De voorbereidingen voor het plaatsen van de wasstraat zijn gedaan en ACE Carwash kan binnenkort beginnen met het plaatsen van de wasstraat. Daarna zal Dartes de vloercoating medio december gaan leggen.

Als alles goed verloopt hopen we in februari volgend jaar te starten met het autowassen. Op de begane grond komt ons wascentrum en de eerste verdieping verhuren we aan een sportschool en de 2 andere ruim tes worden kantoren voor eveneens verhuur.”

Uitgave 4 | November 2022 | BOUWEN & ZO | 19

“Het belang van carwashchemie wordt nog steeds onderschat”

Bio Industrials ontwikkelt zich in de flow van Flowey Luxemburg

BERRIE WOLTERS

In 1995 begon Geert Reuvers zijn loopbaan in de autowaswereld bij Slotboom Chemie in Tiel. Hij is dus al ruim 25 jaar actief in de carwashbranche. Geert:“Ja dat klopt. Na een aantal jaar werken bij Slotboom Chemie raakte ik in 2001 in gesprek met de Luxemburgse fabrikant Flowey en begon ik als dealer van dit merk onder de naam Bio Industrials. Het merk Flowey bestond toen net 10 jaar maar de eigenaren, de heren Florio en Weynachter, hadden een sterke toekomstvisie. Ze waren toen al gestart met het produceren van producten op basis van plantaardige grondstoffen met de range Evolution. Dat sprak me enorm aan en allerlei testen gingen ook erg goed.”

staan om de klant snel te kunnen beleveren. In 2007 volgde de eerste administratief medewerkster etc.

Flowey is in die tijd als bedrijf enorm gegroeid. Basisprincipe van het bedrijf was, is en blijft het produceren van uiterst effectieve premium wasproducten die zo milieuen arbovriendelijk mogelijk zijn voor oa. de car- en truckwashbranche, Veel van onze producten zijn voorzien van milieucertificaten. Dit kan een voordeel zijn bij bijvoorbeeld een vergunningsaanvraag bij de gemeente.”

De fabriek

Bio Industrials begon met Flowey in 2001 als eenmansbedrijf vanuit huis en is sterk gegroeid. In 2004 werd de eerste vertegenwoordiger aangenomen. In 2005 kwam Bert Post als tweede medewerker in dienst. Hij wordt in de markt gezien als een autoriteit op het gebied van autowaschemie en is zeer geliefd bij klanten. In 2006 werd het huidige pand in Oss gekocht van waaruit de klanten beleverd worden. Er zijn 120 meter kantoor-, kantine en gespreksruimtes en een magazijn van 500 m2 waar altijd ruim 100 pallets aan producten op voorraad

De fabriek bevindt zich in Bissen Luxemburg en is ingericht om het milieu zo min mogelijk te belasten. In 1990 had Flowey bij de start een fabriek van 400m2. In 2009 is er een nieuwe fabriek gebouwd en in 2018 is deze uitgebouwd tot ruim 4000m2. Men produceert anno 2022 zo’n 11.000.000 kg. reinigingsproducten ten behoeve van oa de car- en truckwashes. Permanent zijn er in het magazijn zo’n 2400 palletplaatsen op voorraad en er werken momenteel zo’n 60 mensen in de fabriek. Geert Reuvers: “Op de R&D-afdeling zijn ook veel mensen werkzaam en er zijn laboranten continu bezig met kwaliteitscontroles. Ze onderzoeken en testen nieuwe recepturen en producten. Zo hebben ze onlangs een zelfdrogend reinigingsmiddel ontwikkeld speciaal voor zonnepanelen. Ook voorgaande jaren heeft Flowey interessante nieuwe producten voor de carwashbranche op de markt gebracht. Neem bijvoorbeeld de COATINIUM X40 en later de X50 Coatinium Fresh Wax voor in de wasstraat.”

Conserveren en glans

X40 Coatinium en X50 Coatinium Fresh Wax zijn tot op heden absolute hardsellers in ons programma. X40 en X50 zijn identieke producten, alleen X50 is zeer aangenaam geparfumeerd en heeft een fruitige geur. Het product geeft een uitmuntende glans en vult

20 | ONDERNEMEN & ZO | November 2022 | Uitgave 4

is, ook bij de keuze voor chemie. “Vanuit de Arbowet is er de verplichting voor werkgevers om de werkplek zo vriendelijk mogelijk in te richten en risico’s en gevaren zoveel mogelijk te beperken. Vooral bij het voorreinigen en de velgenreiniging worden nog te vaak chemie gebruikt met een hoog percentage natrium-hydroxide of kaliumhydroxide (loog). Het langdurig, intensief werken met hoge concentraties loog kan gezondheidsschade opleveren.

alle microkrasjes. De carrosserie voelt zijdezacht aan en wordt perfect geconserveerd. Onze klanten kunnen met deze coatings het wasprogramma optimaliseren en hiervoor een extra wasbedrag vragen aan klanten (tussen de € 1 en € 2). Het genereert dan ook extra omzet.” En de nieuwe generatie coating is weer in aantocht: de CX1 en de CX2.

CX1 Coating Experience One

“Dit is een wax met daarin een nieuwe generatie grondstoffen, welke tot op heden nog niet in carwashproducten zijn verwerkt. In Nederland hebben we de aanzet gegeven tot de ontwikkeling van dit absoluut onderscheidende product en de testfase heeft meerdere jaren geduurd. CX1 zorgt voor een uitzonderlijke droging, een geweldige spiegelglans en zeer langdurige conservering. Het product kan worden gebruikt als drooghulp, wax of polish. Absoluut onderscheidend in de markt! De reactie van klanten die regelmatig wassen is dat het lijkt op het effect van een glascoating.”

CX2 Coating Experience Two

Dit is familie van de CX1 Coating Experience One en is een wat lichtere uitvoering. “De klant kan hier naar behoefte weer combi’s mee maken. Bv. CX2 als drooghulp, X50 als wax en CX1 als polish.”

Hoog niveau en absoluut onderscheidend

Flowey fabriceert en levert premium reinigingsproduc ten. “Als je de markt van de carwashchemie analyseert kun je de conclusie trekken dat Flowey een uitstekend productprogramma aanbiedt en we doen zeker niet on der aan andere leveranciers.

We zijn per can niet de goedkoopste, maar kijkend naar de ‘kostprijs per wassing’ dan praat je ook bij ons over dubbeltjeswerk. We zorgen voor de maximale afstelling en hebben een effectieve af tersales. Met de huidige medewerkers kunnen we snel inspelen op hulpvra gen. Met ons producten programma kunnen we de prijsconcurrentie aan, maar ons uitgangspunt is puur gericht op het leve ren van kwaliteit en creë ren van een meerwaarde bij de klant.”

Loog , EDTA en NTA

Geert Reuvers is van mening dat ARBO binnen de carwashbranche een ondergeschoven aspect

Onze ervaring is dat je om tot een goed wasresultaat te komen nooit volledig onder het gebruik van loog uitkomt, maar je kunt het wel beperken. In ons assortiment hebben wij producten met een lage 1-2 % loog, die ook goed functioneren. Daarnaast wordt er in de branche vaak chemie gebruikt met grondstoffen met NTA’s of EDTA’s. Deze grondstoffen leiden bij langdurig intensief gebruik zelfs tot mogelijke gezondheidsschade bij medewerkers. En EDTA’s zijn ook nog eens milieubelastend.”

Ecologisch

Flowey biedt een range plantaardige en snel afbreekbare producten (7-10 dagen in de regel bv. bij plantaardige grondstoffen) . “Dit leidt onder andere tot een hogere kwaliteit recyclewater en daardoor beduidend minder vervuiling in de washal, minder verbruik van chemie en het mooier opdrogen van lekdruppels. Ook ziet men vaak minder verstoppingen en dergelijke. Een plantaardig product is tevens een stuk minder milieubelastend dan chemie op minerale of synthetische basis”. Flowey heeft al sinds 1999 producten met plantaardige grondstoffen (range Evolution). Vanaf 2008 heeft Flowey de stap kunnen zetten naar producten die volledig op plantaardige basis zijn geproduceerd onder het label Evopur. “Hiermee is Flowey de absolute pionier in het ontwikkelen van ecologische autowasproducten.”

Uitgave 4 | November 2022 | ONDERNEMEN & ZO | 21
“Je praat over enkele centen meer of minder per wassing”
De nieuwe generatie stofzuigsystemen voor uw carwash of industrie Tel: 0032 (0)89 244 529 info@ergox.com www.ergox.com Krachtig, onderhoudsvrij en duurzaam Aantrekkelijk voor de gebruikers Hoog efficiënt en energiezuinig Op maat gemaakt Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vandaag nog contact op! Sireon Carwash Products B.V. T: +31 (0)252-626699 M: chemie@sireon.nl W: www.sireoncarwash.com Aandacht maakt het verschil Geen wasstraat is hetzelfde Geen ondernemer is hetzelfde Wij leveren met onze chemie maatwerk voor iedere wasstraat

Van kettingbaan naar uni-chains kunststof schakelband

Ammeraal Beltech

Inmiddels is Ammeraal Beltech een van de grootste leveranciers van kunststof schakelbanden in Carwash Conveyors, hoofdzakelijk in Amerika. Maar ook in Europa zien we meer en meer conveyors met de unieke oplossingen van Ammeraal Beltech. Dit gaat om zowel nieuwe conveyors als ook ombouw van oude of slecht functionerende kunststof schakelbanden. In 2020 hebben we de loopband geplaatst bij The Carwash in Oss. Inmiddels hebben we meerdere projecten onder handen genomen, hieronder 2 voorbeelden.

Quick Carwash Tilburg

In Juni ’21 is er bij Quick Carwash in Tilburg een oude band vervangen door de uni-CSB en zijn er samen met Ammeraal Beltech enkele verbe teringen doorgevoerd aan de enkelspoor con veyor. Resultaten waren direct zichtbaar en in middels is ook op langere termijn duidelijk hoe de uni-CSB met de kenmerkende tandwielen een zorgvrij gebruik gegarandeerd.

Nicky Kameier: ‘Dankzij Ammeraal Beltech hebben we meerdere problemen met de oude band op kunnen lossen en ook nog enkele ver beteringen aan de conveyor door kunnen voe ren. Ammeraal is een echte specialist voor de Carwash industrie’

The Car Spa Amersfoort

Ook een ombouw van kettingbaan naar kunststof schakelband kon niet uitblijven in Nederland. Eer der zijn er al projecten gerealiseerd in Duitsland, Frankrijk en Spanje maar nu heeft ook The Car Spa in Amersfoort een schakelband conveyor.

Samenwerking

Voor dit project is n.a.v. toekomstplannen gekozen voor een aanpassing aan de bestaande conveyor constructie i.p.v. het plaatsen van een volledig nieuw conveyor frame. Samen met MTA uit Apeldoorn is er grondig gekeken naar de best mogelijke aanpassingen aan de conveyor en is ook hier de uni-CSB als band gekozen.

Werkzaamheden: In twee dagen tijd is de ketting

verwijderd, de aandrijfsectie vervangen, glijplaten ingepast, retourrollen en een omkeerrol geplaatst. Softwarematig waren er met uitzondering van kleine aanpassingen geen grote veranderingen.

Tijdens de opstart hebben MTA en Ammeraal Beltech nog ondersteund met enkele kleine veranderingen om alles perfect af te stellen. Inmiddels functioneert de enkelspoor conveyor met uni-CSB zoals men mag verwachten. Zo kunnen klanten van The Car Spa ervaren hoe veel makkelijker, en minder eng, het is om op de auto op de conveyor te plaatsen. Daarnaast zullen voor The Car Spa de onderhoudsactiviteiten tot een minimum gereduceerd worden.

Mesut Alagöz: ‘De samenwerking met Amme raal Beltech en MTA is mij zeer goed bevallen. In elke fase van het project zijn de beste ideeen gecombineerd tot goed werkende oplossingen Door heldere communicatie, deskundigheid en inzet, zijn de ombouw, inbedrijfstelling en nazorg uitstekend verlopen.

We spreken dezelfde taal.’

Wilt u weten wat Ammeraal Beltech voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via een van onderstaande opties.

Mail info-nl@ammeraalbeltech.com Telefoon +31 72 575 1212

Uitgave 4 | November 2022 | VARIA | 23

Eigenaren

“Tussen idee en opening wasstraat zat slechts 2 jaar”

BERRIE WOLTERS

Als ZZP’er werkzaam in het onderhouden van olieraffinaderijen heb je het druk en ben je veel van huis. Vandaar dat Jeroen Bonthuis en Richard Houwing elkaar 2 jaar geleden aankeken en zeiden: ‘zullen we samen een bedrijf starten, iets met autowassen’. Richards broer Alexander leek het ook wel wat en er werd direct begonnen met het opstellen van een bedrijfsplan. Jeroen Bonthuis: We wilden samenwerken met bedrijven uit de regio en dus kwamen we al snel in contact met Jan Andries Meijer van Meijer Reinigingssystemen uit Assen die veel ervaring heeft binnen de carwashsector en het merk DICO levert en plaatst. We hebben ook andere leveranciers om info gevraagd, maar de klik met Jan Andries was er en daar hebben we voor gekozen.

van Rial Carwash Meppel
REPORTAGE | November 2022 | Uitgave 4

Het wasproces deel 1

De waslocatie moest zich bevinden in de provincie Drenthe en men kwam al snel uit bij de plaatst Meppel. Meppel heeft bijna 35.000 inwoners met daaromheen ook grotere plaatsen, neem bijvoorbeeld Staphorst met 17.000 inwoners. Er bevond zich in Meppel al een was straat en twee roll-over locaties. We hadden in eerste instantie een bestaand pand op het oog, maar de huur en de kosten van het verbouwen ervan waren hoog. Toen kwam het relatief nieuwe bedrijfsterrein Blanken stein in het vizier. Daar konden we grond kopen en het pand naar eigen behoefte laten bouwen. Op Blanken stein bevinden zich diverse autobedrijven en ten op zichte van de bestaande wasstraat bevinden we ons aan de andere kant van Meppel.

Het maken van het bedrijfsplan moest in de avonduren, immers men heeft alle drie een volledige baan. Dit plan hebben we laten checken en uitwerken door een ac countant. Ons plan bleek dusdanig goed onderbouwd

Het leidingwerk is geheel vervaardigd uit rvs en ter plaatse gelast

te zijn dat de Rabobank al vrij snel akkoord ging met de benodigde financiering.

Keuze leveranciers

Rial Carwash kon dus op de kale grond van 3500 m2 geheel naar eigen wens het carwashcentrum bouwen. Belangrijk vond men in elke geval voldoende ruimte voor medewerkers en klanten. Na contact met Meijer Reinigingssystemen werd er gekozen voor het merk DICO en na het bezoeken van enkele DICO-locaties werd de opzet van de wasstraat bepaalt. We hebben een washallengte van 60 meter en de wasstraat is 45 meter. We hebben gekozen voor veel ramen in de zij wanden zodat er goed gebruik gemaakt kan worden van daglicht. De DICO wasstraat is met veel compo nenten uitgerust om tot een optimaal wasresultaat te komen. Tussen enkele componenten hebben we extra ruimte overgelaten om eventueel in de toekomst extra componenten te kunnen toevoegen.

Ook de technische ruimte is ruim opgezet en al de equipment is daardoor goed bereikbaar. In deze ruim

Uitgave 4 | November 2022 | REPORTAGE | 25
Het kassasysteem is van de firma Technodata. DICO Duitsland heeft de programmatuur aan de wasstraat aangepast Twee sets dakwals/rondomwassers en lage zijwassers (rockers)
1 2

Het wasproces deel 2

te bevinden zich o.a. de hogedrukpompen van Wanner, schakelkasten van DICO, doseerstation voor chemie, het centraal stofzuigsysteem van Ergox en de installa

tie van Amy Watersystems uit Leek voor het oppompen van bronwater en het maken van osmosewater. Met het osmosewater wordt de auto op het laatst afgespoeld.

Jeroen Bonthuis: Op advies van Jan Andries Meijer zijn de kabelgoten, het rvs leidingwerk, de pneumatische kogelkranen etc. in de technische ruimte gemonteerd en niet zoals veelal gebeurt in de washal.

En nu verder?

Nou, voorlopig even auto’s wassen. We zijn officieel op 1 oktober geopend en het loopt al lekker aan. Elke dag is 1 van de drie eigenaren op de waslocatie aan wezig en helpt mee met wassen. We hebben wel wat toekomstplannen, zoals het plaatsen van wasboxen. Dit is toch een andere wasklant dan die van de was straat gebruik maakt.

denken bijvoorbeeld aan enkele VIP/autopoets plaat sen. Maar nogmaals, eerst lekker autowassen.

Het doseerstation, de chemie bevindt zich in grote voorraadtanks van 75 liter

Daarnaast hebben we in het stofzuigdeel in de washal aardig wat ruimte over die we nog kunnen invullen. We

26 | REPORTAGE | November 2022 | Uitgave 4
Superpolishboog, mitter (uitstuurbaar) en wielwasborstels met spiegelsproeiers (osmosewater). Waxboog met regendouches voor afspoelen, diverse soorten wax en naspoelen met osmosewater Beeldscherm met programmaweergave, droger met 5 turbines en beweegbare uitblaasmonden, nadrooginstallatie met dakwals en twee rondomdrogers Een ERGOX opstelplaats voor het stofzuigen. Rial heeft 2 mandjes met daarin links de schone afdroogdoekjes en rechts voor de gebruikte
3 4 5

Autoradam waskathedraal in Amsterdam Metropoolregio

Autoradam is met de Gemeente Amsterdam overeenge komen om in de Metropoolregio Amsterdam een nieuw Mobiliteitscentrum te realiseren. Dit op een uniek cen traal gelegen locatie met uitvalswegen naar Schiphol en het Centrum van Amsterdam en de omringende woon gebieden.

Dit wordt één van de grootste wascentra van Europa. Het complex wordt geheel uit duurzame en recyclebare grondstoffen gebouwd, zal energie-neutraal zijn door zeer innovatieve ontwikkelingen en zal haar wasproces

ontwikkeld, 15 self-service wasboxen, een car-detailing afdeling en een snellaadplein in combinatie met gratis stofzuigen en een ruime horecavoorziening.

Daarnaast wordt er een 50 meter wasstraat voor lange busjes, bakwagens en SUV/Pick-Up gerealiseerd. Ook zal er grote auto/bus verhuur/lease afdeling  komen. Op een andere verdieping zal een experience centrum ver rijzen met alternatieve vervoersmiddelen.

De bouw vangt in 2023 aan en de opening wordt ver wacht in december 2023.

Nieuw gezicht bij Caramba Nederland: Naomi Koreman

voor 100% recyclebaar maken. Door de vorm van het gebouw kwam de directie van Autoradam op het idee het een waskathedraal te noemen. Het complex heeft een oppervlakte van ca. 25.000 m2 en zal uit acht ver diepingen bestaan met een nokhoogte van 46 meter. Op de eerste twee verdiepingen komen o.a. twee 80 meter lange autowasstraten, een 80 meter lange inte rieurbaan en een poetswasstraat. Op de begane grond wordt 5000 m2 een overdekt en verwarmd stofzuigplein

Volgens Romke Kiestra - Managing Director van Caramba Nederland B.V. - bestond de wens al langer om een vrouwelijke accountmanager bij het bedrijf te betrekken. “Steeds meer vrouwen staan hun “mannetje” in de carwashwereld. Naomi is daar een goed voorbeeld van. Als ervaren bedrijfsleidster bij diverse wasstraten kent ze de ins en outs van onze business. We verheugen ons daarom ook enorm op haar komst.”

Advertentie

www.caramba.eu Met Caramba X Line De factor voor meer efficiency in uw carwash! Schoon en glanzend!
Halverwege september 2022 wordt het team van Caramba Nederland B.V. uitgebreid. Naomi Koreman start dan als Account Manager Carwash bij de chemieleverancier uit Assen.

Industriële automatisering in wasboxenland:

Een systeem waarmee je arbeid en reistijd bespaart, verdient zichzelf snel terug.

Interview met Stefan Teeuwen, Gooiland Elektro

Exploitanten die werken met Washnet wasboxen zijn bijzonder enthousiast over de innovatieve Washnet App, waarmee je vanaf elke denkbare plek online je wasboxen kunt monitoren en besturen. Gewoon met je telefoon of tablet. De software voor deze app is ontwikkeld door Gooiland Elektro, een grote speler in de industriële automatisering. En dan met name door dé man achter veel Washnet-innovaties, Stefan Teeuwen.

In Noorwegen zijn we betrokken bij een groot project met elektrische veerboten.

28 | VARIA | November 2022 | Uitgave 4

Washnet interessante klant

“Washnet is een relatief kleine klant voor ons bedrijf, want we maken ook besturingssystemen voor luxe superjachten, de windmolenindustrie en de marine. Daarbij leggen we de laatste tijd veel focus op duurzaamheid, energiebesparende systemen en manieren om energie terug te winnen. Zo zijn we in Noorwegen betrokken bij een groot project met elektrische veerboten. Maar meedenken met een kleinere klant als Washnet vinden we net zo interessant. Een blusinstallatie, een besturingssysteem voor hijskranen of slimme wasboxen… wij kunnen alles maken.”

Wat doen jullie precies voor Washnet?

“Samen met Michael kijken we naar manieren om de syste men efficiënter te maken en kosten te besparen, zowel voor de wasbox-exploitanten als voor Washnet zelf. Automatise ring is daar een goede oplossing voor. Denk aan onderhoud. Vroeger reed Michael heel Nederland door als een klant een storing had. Ter plekke bleek dan soms het probleem heel eenvoudig te verhelpen. Met onze software kun je nu alles op afstand regelen en instellen, en ook zien wat er fout is. Dan weet je dus zeker of het nodig is om naar de locatie te rijden. Als je weet wat er precies fout gaat, kan in veel gevallen de klant het probleem ook zelf oplossen. Zo kan hij snel weer draaien en geld verdienen.”

Wat kun je dan allemaal instellen?

“Je kunt beter vragen wat je níet kunt instellen. Zeepdosering, snelheid van de pompen, volumes van water en lucht, het antivriessysteem, de prijzen van alle programma’s… je kunt het allemaal op afstand aanpassen. En achteraf kunnen we de draaiuren uitlezen, het zeepverbruik, de meest gekozen druk, betalingen. Nuttige informatie op basis waarvan je de exploitatie kunt optimaliseren. En dat alles in één app.”

Het klinkt of jullie wel zo’n beetje zijn uitverbeterd

“Nee hoor, er valt altijd wel wat te bedenken. Michael wil nu alle gegevens visualiseren in een soort stroomdiagram, zodat de gebruikers op elk moment kunnen zien dat alles lekker draait. Daartoe gaan we niveausensoren aanbrengen in de tanks, en standaard alle drukken uitlezen. Ook gaan we elek trische flowmetingen installeren zodat we de data van de osmose-installatie ook op afstand kunnen monitoren.”

Al die sensoren, is dat niet heel kostbaar?

“Veel mensen kijken alleen naar de initiële kosten in plaats van te focussen op de totale kosten. Inderdaad, een com pleet geautomatiseerde installatie is duurder in ontwikkeling en aanschaf. Maar mensen zijn óók duur. En goede mensen zijn schaars. Michael wil de allerbeste en meest efficiënte wasboxen bouwen. Met als uitgangspunt: een goed systeem waarmee je arbeid en reistijd bespaart, verdient zichzelf snel terug.

Wie bedenkt al die innovaties eigenlijk?

“Het is een samenspel tussen Michael, onze projectengineer en mijzelf. Wij zijn alle drie praktisch denkende mensen, die goed kunnen doorredeneren over de beste oplossing. Overigens zijn veel van de oplossingen niet gedreven door een probleem, maar puur gericht op verbetering van het proces.”

Kun je al iets vertellen over toekomstige innovaties?

“Bijna alle ontwikkelingen zijn nu gericht op duurzaamheid. We willen de wasboxen energieneutraal maken. Op het dak liggen zonnecellen, maar als er niemand aan het wassen is, heb je bijna geen energie nodig. Met ons besturingssysteem

kunnen we het straks zó instellen dat als er meer elektriciteit binnen komt dan nodig is, de installatie die energie gaat investeren in het maken van osmosewater. Dat osmosewater wordt dus een buffer voor energie, een soort accu. Datzelfde kun je doen met warm water: een buffer aanmaken als je elektriciteit over hebt.”

Slim. Nog een voorbeeld?

“Kentekenherkenning! Dat gaan we in de toekomst steeds vaker toepassen. Je kunt de kentekenplaat bijvoorbeeld kop pelen aan automatische betalingen. Dat is heel interessant. Ook voor de klant, want je kunt bijvoorbeeld trouwe klanten na elke tien wasbeurten een gratis wasbeurt aanbieden. Staat er ineens een half uur wassen extra op de machine in de was box die jouw auto heeft herkend. Zo’n betalingsmodule is pri ma te integreren met onze besturingssystemen. Een mooie manier voor de exploitant om aan klantenbinding te doen.”

Best luxe, voor een wasbox

“Zoals ik al zei: het verdient zichzelf terug in de exploitatie. En we hoeven het niet allemaal vanaf nul uit te vinden. Bij de privéjachten die wij helpen bouwen is het heel gebruikelijk dat alle systemen met elkaar communiceren. En als het aan ons ligt, bij wasboxen straks ook.”

Voor meer informatie over de innovatieve wasboxen van Washnet kunt u contact opnemen met Michael Harskamp via www.washnet.nl/contact

Uitgave 4 | November 2022 | VARIA | 29
30 | RUBRIEK | November 2022 | Uitgave 4 Next Generation Cleaning Solutions Neem contact met ons op voor een advies hoe we uw carwash resultaat kunnen verbeteren! Check de onzelezersaanbiedingspecialeop nieuwe website! +31 412-631956 | info@spectro.nl Beter Op het gebied van kwaliteit en prijs per wasbeurt Makkelijk Door een duidelijke kleurcodering Duurzaam Hernieuwbare ingrediënten en productie HOOGWAARDIGE REINIGINGSMIDDELEN Betere ingrediënten, slimmere recepturen, efficiëntere processen … bij Spectro werken we elke dag aan de reinigingsconcepten van de toekomst. Deze ontwikkelen we in ons laboratorium, maar testen we ook intensief in de dagelijkse praktijk van onze klanten. Zo beginnen we elke dag aan een nieuwe toekomst voor de carwashbranche. www.spectro.nl SP Adv. Carwash (235x95mm) R4.indd 1 22/09/22 16:47 Vloeistofdichte vloer voor tankstation- & carwashbranche Uitermate slijtvast, antislip en bestand tegen hoge druk. Probleemloos te herbewerken, bijv. bij wijzigingen in gebruik. Extreem korte uithardingtijd, al na 1 uur na het aanbrengen. Uitharding ten dele tot 0°C, bij speciale samenstellingen zelfs tot -25°C. Het Duitse Silikal produceert al sinds 1951 vloerbeschermende producten. Men werkt alleen met gekwalificeerde bedrijven voor het gebruik van haar producten Telefoon: 0344-645196 Email: info@avgvloeren.nl Website: www.avgvloeren.nl

Op 9-10 november vindt wederom de branchebeurs in Houten plaats

Washtec / 3.07

WashTec is wereldwijd toonaangevend leverancier van in novatieve oplossingen rondom de carwash business. Met meer dan 1.800 medewerkers in meer dan 80 landen bou wen we samen aan de toekomst van het autowassen.

Producten, processen en oplossingen van WashTec en AUWA chemie bieden beheerders en eindklanten optimale resultaten en de beste beleving. En zetten altijd weer nieu we standaards in de carwashbranche over de hele wereld.

Op 9 en 10 november zijn wij te vinden op de Tankstati on en Vakbeurs 2022, in de EXPO Houten. Onze experts vertellen u graag over de noviteiten, waaronder het wa terrecyclingsysteem AquaPur Modular en nieuwste en modernste roll-over de SmartCare.

Beursplein met 4 deelnemers / 3.03

De firma’s Hansa, Flowey, Mesa en Wasserschmidt staan gezamenlijk op stand 3.03. Bezoekers kunnen op dit plein uiteraard terecht voor productinformatie maar ook voor een hapje en een drankje. Zelfs een DJ zal voor muziek zorgen.

Flowey

Naast informatie over de bestaande carwash productlijn zullen ook enkele noviteiten de aandacht krijgen. CX1 is een nieuwe generatie coating en zorgt voor een uitzonderlijke droging, een geweldige spiegelglans en zeer langdurige conservering. Het product kan worden gebruikt als drooghulp, wax of polish. (red: lees meer op pagina 21). Kleurshampoo: Flowey staat op het punt een range kleurstoffen op de markt te brengen, welke

aan het bestaande shampoo/schuimproduct kan worden toegevoegd. De eerste kleur is blauw en komt op de markt onder de naam “Colour ad Superblue.”

Wasserschmidt

Tijdens de komende Tankstation & Carwash Vakbeurs op 9 en 10 november a.s. in Houten presenteren wij ons BCk45-Systeem voor de zuivering en recycling van afvalwa ter van rollovers. Met dit zeer compacte en betrouwbare sys teem kan belangrijk worden bespaard op het waterverbruik, tot een totaal resterend vers waterverbruik van pakweg 20 liter per wasbeurt. Het syteem op de beurs is van roestvast staal en laat zien dat de footprint zeer gering is. Ideaal voor de ombouw van bestaande tankstations met carwash.

Hansa

De firma Hansa Service is binnen de carwash- en tank stationbranche marktleider op het gebied van randappa ratuur. Vooral binnen de carwashbranche staan op bijna allen wasstraatlocaties hun producten. Het assortiment is enorm breed.

Uitgave 4 | November 2022 | BEURS & ZO | 31
VAN HOLLAND Centrale stofzuigersystemen Aardvletterweg 2 | 3417 XL Montfoort | +31 (0) 348-447030 Voorafscheiders Pompsystemen Frequentie-en besturingsystemen Mattenzuigers Slanghouders Felxibele slangen, spleetzuigers & slang koppelingen Interieurreinigingsbanen Maatwerk van o.a. waterbakken lavabogen etc. Meer informatie: www.vanholland.nu

Mesa

Na 4 succesvolle jaren, is dit is alweer het vijfde jaar dat we op de Tankstation & Carwash vakbeurs in Houten aanwezig zijn. Elke keer kijken we er weer naar uit om met nieuwe, maar ook vaste klanten te spreken. Gedu rende de jaren hebben we met vele Carwash en Tank station eigenaren gesproken over de veelvoorkomende problemen met betrekking tot hun vloeren. Samen met terugkerende wensen en eisen, hebben we een product ontworpen dat zo goed mogelijk aansluit bij al deze fac toren: ons Mesa Fast Heavy Duty vloersysteem (red: lees meer op pagina 33)

KOCH Chemie / 4.12

De producten van het merk KOCH zijn al vele jaren op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Echter, sinds ongeveer 2 jaar is Robert Ongenae de officiële distributeur van dit merk in Nederland. Ook dit jaar is hij met KOCH op de beurs aanwezig. “Op de beurs leggen we het accent op duur zaamheid en de waardevolle voordelen van onze chemie en werkwijze voor het bedrijfsresultaat van een carwash.”

The Sign Creator / 4.08

Dit bedrijf uit Eindhoven voorziet van oorsprong al decennia tankstations van reclame uitingen. Denk aan boeiborden, pompeiland verlichting, LED prijzenborden. Sinds een aantal jaar krijgt het bedrijf ook steeds meer opdrachten uit de carwashbranche. Veelal worden nieuwe boeiborden gemaakt en aan de washal geplaatst, zoals recent bij een roll-over locatie in Capelle aan den IJsel (zie foto links). “Het boeibord bestaat uit aluminium sandwich panelen, in-gefreesd en omgezet, doorgestoken acrylaat met daarin slow-led verlichting (10 jaar fabrieksgarantie) Maar het is ook mogelijk om het gehele pand een nieuwe look te geven zoals te zien op foto rechts. Binnenkort is via The Sign Creator het ook mogelijk om Disco-verlichting in de roll-over en/of wasstraat te laten plaatsen.

CMPS Technology / 4.09

CMPS staat letterlijk voor Custom Made Payment Solutions. Met ons team bestaande uit expertise van de markt, techniek ontwikkelen wij in samenwerking met onze partners hoogwaardige betaaloplossingen voor specifiek de carwash markt. Dit doen wij met passie en toewijding voor zowel directe eindklanten als carwash leveranciers.

Op de beurs kunt u bij CMPS terecht voor oa:

• Betaalautomaten

• Kenteken herkenning

• Waspassen

TSG/Big Brother

op afstand

meer

Adriateh / 4.19

Carwash Service Versteeg is sinds enkele jaren distributeur van ADRIATEH en heeft inmiddels enkele wasboxlocaties ingericht in Nederland. Recent nog bij de A7 Carwash in Kolham (zie foto bovenstaand). Martin Versteeg: “De wasboxen bij A7 Carwash zijn van het type Quadra en bestaat uit 4 boxunits, 3 overdekt en een voor het wassen van bussen/caravans en zo. De boxen zijn 4.m 80 breed en 6 meter lang. Alle boxen zijn voorzien van muntwissel en payter.”

Adriateh is wederom aanwezig op de beurs Houten. “Daar komen uiteraard alle typen wasboxen van Adrateh aan bod. Zo staat er een container met een volledig ingerichte technische ruimte voor wasboxen.”

Nieuw is de One-Wash wasbox: een kant-en-klare wasbox unit die alleen nog aan elektra en water gekoppeld hoeft te worden.” Deze boxen zijn zeer snel te plaatsen en zijn voorzien van 3 hendels voor foam, borstel en afspoelen.”

Stofzuiger: op de beursstand staat ook de multifunctio nele Multiq stofzuiger. Met deze stofzuiger kan de wask lant stofzuiger, banden oppompen en zwart maken en geur sprayen in de auto.

Uitgave 4 | November 2022 | BEURS & ZO | 33
Integratie
Aansturing roll-over
En veel
A C E C A R W A S H S Y S T E M S Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 085 071 83 65 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl

Bezoek ons op de Tankstation & Carwash

vakbeurs in Houten

Na 4 succesvolle jaren, is dit is alweer het vijfde jaar dat we op de Tankstation & Carwash vakbeurs in Houten aanwezig zijn. Elke keer kijken we er weer naar uit met nieuwe, maar ook vaste klanten te spreken. Gedurende de jaren hebben we met vele Carwash en Tankstation eigenaren gesproken over de veelvoorkomende problemen met betrekking tot hun vloeren. Samen met terugkerende wensen en eisen, hebben we een product ontworpen dat zo goed mogelijk aansluit bij al deze factoren: ons Mesa Fast Heavy Duty vloersysteem.

Een veelzijdig product

Op de beurs in Houten vertellen we je daarom graag alles over dit vloersysteem. Dat is ook niet voor niets. Een van de belangrijkste eisen binnen deze sector, is de vloeistofdichtheid. Uiteraard is dit vloersysteem volledig vloeistofdicht en indien gewenst, kunnen wij de vloer laten keuren op vloeistofdichtheid door een gecertificeerde partij. Daarnaast is de vloer mechanisch belastbaar, wat gewenst is met de zware belasting van voertuigen. Tevens is de vloer chemisch bestendig, waardoor olie, benzine en chemicaliën niet in de vloer trekken. Tot slot, is het mogelijk de vloer antislip te laten afwerken. Dit vergroot de veiligheid van bezoekers en medewerkers, maar maakt schoonmaken nog steeds erg makkelijk.

Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat dit vloersysteem uiterst geschikt is voor o.a. wasstraten, wasboxen, rollovers, tankshops en pompeilanden.

Snelle applicatie en uitharding

Doordat wasstraten en tankstations meestal elke dag open zijn, kan het lastig zijn een ideaal moment voor renovatie te vinden. Om ervoor te zorgen dat omzetderving tot een minimum beperkt wordt, is het mogelijk de renovatie eventueel ‘s nachts uit te voeren. Daarnaast, zijn weekenden en avonduren ook geen probleem.

Wist je dat het Mesa Fast vloersysteem binnen 1 dag wordt gelegd en na 2 uur al volledig belastbaar is? Verder is dit systeem beschikbaar in verschillende kleuren, waardoor er altijd wel een kleur tussen zit die bij uw bedrijfsvoering past.

Naast renovatie, voert Mesa Coatings ook nieuwbouwprojecten uit. Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw bedrijf? Bel gerust naar +31854018271, stuur een bericht naar sales@mesa-coatings.eu of bezoek ons op de Tankstation & Carwash vakbeurs in Houten, stand 2.09!

Uitgave 4 | November 2022 | VARIA | 35
EXCLUSIEF DEALER NEDERLAND VAN Versteeg Carwash Arkeneel 8 3905 NS Veenendaal/ Nederland www.carwashservice.nl • Opbouw compleet RVS • Duurzame CAT pompen • Hoogwaardige onderdelen en electronica • Exclusief design TECHNOLOGY MEETS RT TECHNOLOGY MEETS RT Innovaties die er toe doen en advies dat er toe doet Een kleine greep van wat wij doen: • Dé innovatieve LED verlichting die merk onafhankelijk op elk type machine past. Zowel voor wasstraat, roll-over als wasboxen. • Wasbox besturing voor elk type wasbox. Zowel nieuwe als bestaand. • Osmosewater tappunt. • Toevoegen van beleving door middel van licht, geluid en special effects. • Technische IT vraagstukken tussen analoge en digitale techniek. • Ontwikkelen van hard- en software voor de autowasindustrie. WWW.MIKEHOFFSENGINEERING.NL | MIKE HOFFS | +31 (0)24 - 820 02 08

CARTEC / 4.02B

Zichtbaar verschil

Waarom wordt uw wasstraat bezocht? Natuurlijk vanwege uw goede locatie en de uitstekende service. Dat is het eerste wat de klant ziet en als prettig ervaart, dankzij uw inspanning. Daarna geniet de klant van het eindresultaat: een schone en blinkende auto, de diepe glans, de ronde druppels. Daar komen uw klanten voor terug.

De kennis en ervaring die Cartec heeft opgebouwd in

de afgelopen 35 jaar, werd ingezet bij de ontwikkeling van ROYAL CARE. Wasstraatproducten waarmee u verzekerd bent van het hoogst haalbare resultaat in uw wasstraat. De producten kenmerken zich door een krachtige reiniging, goede droogresultaten, een diepe glans, lange bescherming en een aangename geur. De producten zijn hoog geconcentreerd, komen uit eigen laboratorium en worden in eigen fabriek in Nederland geproduceerd.

Weten wat er nodig is Cartec’s carwash special

ist heeft meer dan 10 jaar operationele ervaring op de werkvloer in de carwash. Zo is hij de ideale gesprekspart ner om u te adviseren over de optimale afstellingen en problemen waar u tegen aan loopt. Maatwerk is hierin be langrijk, want elke carwash is anders.

Washal, Borstels en Stelen

Naast schone auto’s is een schone wasruimte ook belan grijk voor de ultieme beleving van uw klant. Cartec heeft de juiste producten in het assortiment om de wasstraat schoon te houden. Daarnaast levert Cartec diverse geb

ruiksartikelen die ideaal in de voorwas ingezet kunnen worden bij het handmatig voorreinigen.

Consumentenproducten

Cartec heeft een eigen consumentenlijn geschikt voor het handmatig reinigen, wassen en verzorgen van de auto. Deze producten kunnen geleverd worden met een bijbehorende display. Verruim het aanbod van uw wasstraat/shop en vraag naar de mogelijkheden bij uw Cartec vertegenwoordiger.

Interieurbanen/VIP-Behandeling

Cartec levert hoge kwaliteit Car Care producten die uitste kend inzetbaar zijn voor interieurbanen/VIP-behandelin gen. Denk aan glas-, interieurreinigers, of autoparfum.

Bent u benieuwd hoe wij uw carwash van dienst kunnen zijn?

AXipoint / T.06

Dé specialist op het gebied van Online én Offline marketing!

De combinatie tussen deze vormen van marketing legt de basis voor het succes van uw bedrijf. Met Online marketing benaderen we de jongere doelgroep, terwijl we met Offline marketing juist de oudere doelgroep naar jouw bedrijf trekken.

Online bieden wij social media beheer, social mediaadvertenties, E-mail marketing, animaties en een loyaliteitssysteem inclusief App aan, waarmee jouw bedrijf hét verschil maakt!

Ons Offline aanbod bestaat uit kortingsbonnen, cadeaubonnen, microvezeldoeken, geurhouders, waspassen, signing en private-label producten.

Nieuw

Dit jaar introduceert Axipoint kersverse private-label producten. Met IJsweg, Velg-Motor Reiniger, Car Seat Cleaner, Autoruiten Reiniger, Cockpit Glans en Insectenreiniger hebben wij alles in huis voor een blinkend schone auto. Deze producten worden voorzien met jouw eigen logo en huisstijl.

Interesse? kom langs bij onze stand op de Tankstation Vakbeurs 2022! Wij staan op stand T.06 vlak naast de ingang.

Uitgave 4 | November 2022 | BEURS & ZO | 37

Leverancier autowasinstallaties,

onderdelen

WashTec

www.hoogendijkcarwash.nl

WIE LEVERT WAT ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl SoftCare2 Pro De roll-over machine voor autowassen op het hoogste niveau. www.washtec.nl - 079 - 36 83 720 3 Axibonnen - Flyers 3 Social Media Beheer 3 E-mail Marketing 3 Social Advertising 3 Video’s 3 Waspassen 3 Handdoekjes www.axipoint.com - 0251- 70 02 02 Voor al uw Carwash Marketing Wasboxen voor elke locatie Flexibele techniek en gebouwen voor elke doe-het-zelf waslocatie. www.washtec.nl - 079 - 36 83 720 www.washnet.nl Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen www.washnet.nl Ontwikkeling, ontwerp, bouw én onderhoud van wasboxen BORSTELSYSTEMEN DOE-HET-ZELF-BOXEN HONDENWASSTRAAT POETSEN REINIGINGSPRODUCTEN LAKBEHANDELING RANDAPPARATUUR ROLL-OVERS LAKBEHANDELING RECLAME EN UITSTRALING TRUCKWASH BORSTELSYSTEMEN Advertentie Leverancier autowasinstallaties, wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en onderdelen van WashTec installaties www.hoogendijkcarwash.nl
wasborstels, wasboxen en reinigingsmiddelen. Onderhoud, revisie en
van
installaties

en op onze website (cleaningstation-carwash.nl) een uitge breid artikel kunnen lezen over het IPE water filter systeem. Dit systeem is o.a. in staat om volledig automatisch het opgevangen vuil uit het filter te verwijderen. Bedenkers van dit systeem zijn Renald Moens van Carwash 360 en Frank Wal raven. Inmiddels zijn er zo’n 9 carwashlocaties met dit systeem uitgerust en de animo vanuit de nationale- als ook internationale carwashsector is groot. Gezocht werd naar een distributeur om de vraag op te vangen. Aangezien Frank Walraven vele ja ren werkzaam is bij Van Holland Stofzuigsystemen is uiteindelijk voor dit Montfoortse bedrijf gekozen.

Begin dit jaar heeft u in dit

niet hergebruiken van dit water is niet echt meer van deze tijd. Ik verwacht dat vanuit de overheid de kosten voor het loze per M3 water flink zullen toenemen in de toekomst om zo de wasbedrij ven te dwingen hier anders mee om te gaan.

Daarnaast is het een uitstekend alternatief voor de vaak kostbare en zeer bewerkelijke traditionele waterrecyclingsystemen.”

Het IPE filtersysteem is eigenlijk een zelfreinigende zeef die deel tjes, groter dan 5 micron, tegenhoud en in staat is het zelf op voor

geprogrammeerde tijden systeem draait 24/7 wat verzet. Iedere ochtend filter gepasseerd en voor gebruik. Een bijkomstigheid rator die alleen maar gaat stinken. Ozon vernietigd ter van de wasstraat is relatief gemakkelijk is

De Ozongenerator genereert wat net voldoende is kan vormen voor de @5micron proceswater straten voldoende om Het systeem zal bij seizoens maar zal exact de zelfde dus niks wat betekend type vervuiling of het

Door dat het systeem vangputten extreem vangen. Doordat we heeft de slip niet de tjes en loost deze op zienlijk minder vaak Naast de besparing putten kleeft er ook Na het in bedrijf stellen wasstraat nagenoeg

WIE LEVERT WAT Carwashvloeren tot 350m2 in slechts 1 dag gelegd! En 2 uur na applicatie weer klaar voor gebruik! HUIJBREGTSFLOORSYSTEMS.COM 013 - 203 24 69 SoftLine2 kettingwasstraten Modulair en flexibel concept voor elke gewenste capaciteit en beschikbare ruimte. www.washtec.nl - 079 - 36 83 720 proudly made in Germany Hoog volume RVS AUTOWASSTRATEN tel: 085 - 0653 299 www.dicocarwash.nl Cleaning Transport Cleaning ACE Carwash Systems Gouwzeestraat 11 1382 KD Weesp T 0294 491 567 info@ace-europe.nl www.ace-europe.nl STOFZUIGERS VERLICHTING LED VLOEISTOFDICHTE VLOER WATERRECYCLING WATERRECYCLING CARWASH CHEMIE TRUCKWASH TRUCKWASH TRUCKWASH Advertentie 4Carwash B.V. tel. 06-53171272 E: info@4carwash.nl www.blob-ps.com CHEMIE Sireon Carwash Products B.V. (0)252-626699 chemie@sireon.nl www.sireoncarwash.com Optimaliseer carwash advertentie WWW.GLANSPROTECTOR.COM
vakblad
van IPE filter Bezinktank Filter OBAS WWW.GLANSPROTECTOR.COM Tel. 06-512 666 23 info@vlietwash.nl www.vlietwash.nl HIER ADVERTEREN? mail naar: wppvakbladen@ziggo.nl
100% prestaties, 100% duurzaamheid –voor 100% klanttevredenheid. Clean cars? #vraagWashTec Telefoon: 079 368 3720 | Email: info@washtec.nl | www.washtec.nl AquaPur Modular: Duurzaam Waterbesparend terugwinning WAS HTEC OEM S ERVICE Originele fabrikant service: Originele fabrieksservice, door heel Nederland en op maat – voor snelle reactietijd en de beste beschikbaarheid van onderdelen. Met innovatieve oplossingen van WashTec kunt u uw waterverbruik tijdens het wassen van voertuigen tot 90% verminderen door het afvalwater terug te winnen. Dit bespaart u geld – en levert een actieve bijdrage aan de bescherming van het milieu. Green Car Care waschemie de perfecte combinatie van wassen prestaties en ecologie Ontdek meer op www.auwa.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.