Page 1

HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT 2018

7

Zomer in Hoek van Holland De mooiste routes in de regio

5

13

Ontdek de haven FutureLand, De Maeslantkering en het Keringhuis

1

Maas of Rijn Welke rivier stroomt bij Hoek van Holland in zee?


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT

2018

Goed om te weten

Zeehonden spotten met de Fast Ferry Ontdek de Rotterdamse haven en natuur vanaf het water Beleef de Rotterdamse haven met de Fast Ferry Pak voor een leuk uitje vlakbij Rotterdam de Fast Ferry vanuit Hoek van Holland. Tijdens de overtocht naar de Maasvlakte zie je de grootste zeeschepen. Vlak voor de Maasvlakte vaar je langs het Beereiland, waar je goed zeehonden kunt spotten en bij de halte ‘Landtong’ ligt een ruig, duinachtig natuurgebied met grote grazers, bijzondere vogels, bloemen en planten.

De fiets mag gratis mee Neem je fiets mee, zodat je makkelijk het informatiecentrum FutureLand of het nieuwe strand van de Tweede Maasvlakte kunt bezoeken vanaf haltes Antarcticaweg Maasvlakte en Transferium Maasvlakte, of één van de fietsroutes op de Maasvlakte en Landtong kunt volgen.

Dienstregeling De Fast Ferry vertrekt uit Hoek van Holland Berghaven en vaart binnen 20 minuten naar de Maasvlakte. Afhankelijk van de dienstregeling leggen we ook aan bij Transferium Maasvlakte en in de Pistoolhaven (Europoort) en de Scheurhaven op de Landtong van Rozenburg. Een rondvaart duurt ongeveer één uur. Doordeweeks is de eerste vaart om 6:00 uur, we varen elk uur en de laatste vaart is om 19:00 uur. Actuele vaartijden vind je op ret.nl/fastferry.

Tarieven Een retourtje kost slechts € 6,00. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en volwassenen van 65 jaar en ouder betalen het reductietarief van € 4,00 voor een retourtje. Kinderen tot 4 jaar varen gratis mee.

Discover the port of Rotterdam with the Fast Ferry. See seals, visit FutureLand, the new beach of Maasvlakte 2, or nature reserve ‘De Landtong’. A retour ticket costs 0 6,00, you can take your bike for free. The Fast Ferry departs from Hoek van Holland Berghaven every hour from 6:00h, the last departure is at 19:00h. See ret.nl/fastferry for an up-to-date time table.

ret.nl/fastferry

2


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT

STRAND & PIER APRIL Vrijdag 27 april Koningsdag, Brinkplein. 10.30 – 20.30 uur. Een uitgebreid programma voor de kinderen met de jaarlijkse kleedjesmarkt, spelletjes en een springkussen. Het programma zal geleidelijk over gaan in het programma voor volwassenen met etenstentjes, drankjes en live-muziek in een grote tent. Zaterdag 28 april Struintocht door de duinen, vertrek 13 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg.

2018

BEACHCLUBS Een groot aantal paviljoens aan het ‘strand Zeekant’ is het gehele jaar geopend. Dat jong en oud het hier naar de zin hebben, spreekt voor zich. Maar ook als het wat frisser wordt, is het hier goed vertoeven onder de terrasverwarming. De beachclubs - van comfortabele cafetaria’s tot luxe en trendy restaurants – bieden een veelzijdige keuken. Er is aanbod voor elke gelegenheid, of je nu zin hebt in een lekker vers patatje of in een mediterrane salade, het kan allemaal! Regelmatig organiseren de beachclubs strandfeesten. Geweldige dj’s worden ingezet om het de dansliefhebbers steeds weer naar de zin te maken.

HOEK VAN HOLLAND HEEFT PLAATS VOOR IEDEREEN Jong of oud, actief of zonaanbidder, het strand biedt het hele jaar door voor ieder wat wils. Het zandstrand is 250 meter breed en 3,5 kilometer lang. Maak een wandeling door de duinen of over het strand en kijk uit naar de enorme schepen die voorbij varen. Of zoek

Kijk op de websites van de paviljoens voor exacte openingstijden.

Landelijke reddingbootdag, Berghaven. Open dag bij KNRM 10.00 – 16.00 uur.

Bezoek voor meer informatie en inspiratie de Rotterdam Tourist Information Hoek van Holland, Prins Hendrikstraat 281. Openingstijden: maandag t/m zaterdag (en in het hoogseizoen ook op zondag) van 10.00 tot 16.00 uur. Of kijk voor meer informatie op www.hoekvanholland.nl.

Opening zwembad Hoek van Holland, 12.00 – 16.00 uur. Thema nog onbekend. Zondag 29 april Sunday Live, Een middag vol live muziek bij Fort 1881. 15.00 – 18.00 uur. Met deze middag MiRoJo. Kofferbakverkoop, van 07.00 - 17.00 uur, verkoop van tweedehands spullen vanuit de kofferbak, Koningin Emmaboulevard.

MEI Zondag 6 mei Strandvissen, 9.00 – 13.00 uur, Hoekse strandvissers, strand Rechtestraat. Donderdag 10 mei, Hemelvaartsdag Opening Strandseizoen Ook dit jaar is op Hemelvaartsdag weer de opening van het strandseizoen in Hoek van Holland. Bewonder op de terrassen uw aankopen van de braderie. De strandpaviljoens verrassen met entertainment, van straattheater tot zang en dans. Geniet van een geweldig feest en vier het begin van de zomer mee in Hoek van Holland! Zaterdag 12 mei Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg. Zondag 13 mei Landelijke molendag, De Nieuwlandse Molen, Nieuwlandse Molenpad 52, Hoek van Holland opent in het landelijke weekend zijn deuren op zondag.

een plek bij een van de vele beachclubs voor een hapje en drankje. Het strand wordt dagelijks zorgvuldig schoongemaakt en de strandwacht houdt een oogje in het zeil. Honden en paarden zijn van mei t/m september niet toegestaan op het strand tussen 9 en 19 uur.

TWEE STRANDOPGANGEN Het strand van Hoek van Holland kent twee opgangen. De hoofdopgang is aan het einde van de Badweg, hier is een groot parkeerterrein en een plein met winkels en horeca. De opgang aan de Rechtestraat aan de noordkant van het strand is rustiger. Hier kan worden gevolleybald en zijn de watersportvereniging en surfscholen gevestigd.

UITWAAIEN OP DE PIER Bij de aanleg van de Nieuwe Waterweg werden dammen in de zee gebouwd. Voorbij de Verkeerscentrale, het radarwalstation op de plaats waar de oude seinpost stond, steekt de Noorderpier in zee. De winderige pier is 4,5 km lang, waarvan twee kilometer vrij toegankelijk voor wandelaars en vissers. Omdat het begaanbare deel van de pier tot ruim voorbij het strand reikt, biedt het een spectaculair zeezicht waarbij het meeste scheepvaartverkeer te zien is. Maar houdt rekening met gevaarlijke golven die op de pier kunnen slaan, betreden op eigen

Bereikbaarheid mindervaliden Bij beide strandopgangen ligt 's zomers een verhard pad dat helemaal doorloopt naar de hoge vloedlijn. Zo kun je met een kinderwagen of rolstoel dichtbij het rollende zeewater komen. Ook zijn er toiletten voor mindervaliden aanwezig. Bij de opgang Badweg zijn speciale strandrolstoelen beschikbaar.

DUURZAAM, SCHOON EN VEILIG

Zowel het strand als de badplaats Hoek van Holland zijn onderscheiden op verschillende aspecten.

ook de welbekende Blauwe Vlag toegekend, het symbool voor veilig en schoon zwemwater en goede stranden.

Quality Coast Al enkele jaren draagt Hoek van Holland met trots het Europese keurmerk Quality Coast. Dit keurmerk wordt verleend aan internationale kustplaatsen die bijzondere inspanningen hebben geleverd op het gebied van toerisme en milieu zorg. Met oog voor het behoud van natuur en landschap, identiteit en cultureel erfgoed. De badplaats ontving de Zilveren Quality Coast Award voor de jaren 2017 en 2018.

NederlandSchoon Voor een ‘zeer schoon strand’ is het strand onderscheiden met een viersterrenplaquette van de Stichting Nederland Schoon. Duurzaamheids top 100 Hoek van Holland is opnieuw opgenomen in de Sustainable Destinations Global Top 100. De bestemmingen worden door deskundigen beoordeeld op zes criteria: natuur, milieu, cultuuraanbod, sociaal welzijn, groene economie en duurzaamheidsbeleid.

Blauwe Vlag Daarnaast is aan Hoek van Holland

3

risico! Aan het begin van de Noorderpier zijn overblijfselen te zien van de Duitse Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. Wist je dat Hoek van Holland twee monumenten heeft voor slachtoffers van scheepsrampen? Aan de rand van de Berghaven staat het beeld ‘De Redder’, ontworpen door Elisa de Ridder van Maastrigt. De officiële naam van het beeld is Heldendood en het eert de omgekomen redders van de reddingstochten in 1921 en 1929. De namen van de omgekomen redders staan op de sokkel gegraveerd. Bij de toegang tot de Noorderpier staat een herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan allen die om het leven zijn gekomen op de wateren in Hoek van Holland. De laatste ramp was op donderdag 11 november 2010. In de Nieuwe Waterweg is een sleepboot omgeslagen. Alle vijf opvarenden raakten te water, de Belgische kapitein en Poolse machinist zijn hierbij omgekomen.


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT

2018

het Keringhuis Publiekscentrum Water in Zuid-Holland

Rondleidingen Interactieve expositie Waterspeelplaats Ruime parkeerplaats Restaurant/terras

www.keringhuis.nl In het Keringhuis participeren Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland

Onder de zeespiegel Poëziemiddag

Zondag 24 juni 14.00 - 16.00

Onder de Zeespiegel: poëzie en muziek in de tuin van de Hilwoning, een prachtige historische Hoekse locatie: Nieuwlandsedijk 140, Hoek van Holland.

www.stichtingkunstplaats.nl

Uit de, aan het begin dit jaar gehouden, dichtwedstrijd kiest een deskundige jury de mooiste gedichten. Deze worden voorgedragen in een romantische ambiance. Neem gerust een kleed en een picknickmand met een flesje wijn mee. Slecht weer? Geen probleem. Dan houden we het in de stal.

Zaterdag 20 en zondag 21 oktober 11.00 - 17.00 Kunstroute Tijdens de Week van het water organiseren we een kunstroute. KOM: wandel, fiets of neem de Tuktuk. Geniet van het werk van de kunstenaars en de bijzondere locaties. De route strekt zich uit over een groot gebied in en om Hoek van Holland. Van de Zeetoren door de duinen naar de Noorderpier. Via het Waterwegpark naar de Berghaven. Dan langs de Nieuwe Waterweg naar de Stormvloedkering. Vervolgens via de nieuwe fietsbrug over de Hoekse Lijn naar de Bonnenpolder. Door de polder via de Hilwoning weer terug naar Hoek van Holland. Het is een flinke tocht, maar er rijden Tuktuks langs de buitenlocaties. Bij de Stormvloedkering komt een insteekpunt voor bezoekers vanuit het Westland. Voor deelname aan de kunstroute kunnen kunstenaars zich opgeven tot 1 juni 2018. Onze activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Kunst en Cultuur; Deltaport Donatiefonds; Prins Bernard Cultuurfonds; Loswal “De Bonnen”; Stichting Verzameling van Wijngaanden- Boot.

4


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT Zaterdag 19 mei 8e internationale Open strand viswedstrijd Strand Rechtestraat. Richard Solleveld Bokaal van 9.00 tot 13.00 uur. Inschrijven 06 51 18 05 61. Zondag 20 mei Pinksterviering, 11.00 uur op het Brinkplein door de gezamenlijke kerken van Hoek van Holland. Metz, Beachclub Royal, Zeekant, 16 – 1, www.metzevents.nl. Zaterdag 26 mei Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg. Zondag 27 mei Kofferbakverkoop, van 7.00 - 17.00 uur, verkoop van tweedehands spullen vanuit de kofferbak, Koningin Emmaboulevard. Woensdag 30 mei Sprookjesbos in de speeltuin, Tijd: 14.00-15.30 uur Kosten: €2,50 per kind (dit komt bovenop de entreeprijs van €2,50).

2018

IS HET NU MAAS OF RIJN?

RIJN:MAAS – 9:1 De Rijn is een veel grotere rivier dan de Maas. Niet alleen in lengte, maar vooral in waterafvoer. Als je Rijn en Maas samenvoegt, is onge­ veer negentig procent van het water van de Rijn afkomstig. De ver­ houding is hiermee 9:1.

Bij Hoek van Holland stroomt de Rijn in zee… of nee, de Maas… of nee… allebei? Als je Nederlanders vraagt welk rivierwater door de Nieuwe Waterweg stroomt, wordt er al snel met ‘Rijn’ geantwoord. Maar ook wel met ‘Maas’. Per slot van rekening is het nabijgelegen Rotterdam toch de ‘Maasstad’? De Maastunnel zal toch zeker niet onder de Rijn doorgaan?

MAASSTEDEN Zelfs sommige Rotterdammers vragen zich af waarom hun geliefde woon­ plaats ‘Maasstad’ wordt genoemd. Zij opperen dat er steden zijn die koos­ naam beter past: Maastricht, Roer­ mond of eventueel Venlo. En waarom heet de Rotterdamse regio ‘Rijn­ mond’? De naam wordt veel gebruikt voor bestuurlijke organen en ook voor de regionale omroep; RTV Rijnmond is een begrip in Rotterdam.

Maar goed, zo lang er een Maas­ tunnel, een Maasboulevard, een Maastoren, een Maeslantkering, een Maasvlakte en plaatsen als Maassluis, Maasland en Maasdijk zijn – zo lang zal Rotterdam geen Rijnstad worden. Conclusie De Rijn komt bij Hoek van Holland in de zee. De monding van de Maas bij Hoek van Holland kan daar best bij, als ‘alternatief feit’.

Rijn 1233 km 6 landen (CH, FL, A, F, D, NL) Stroomgebied (incl. zijrivieren) omvat 9 landen (+ I, L, B) Soort smeltwater­ en regenrivier Waterafvoer bij binnenkomst in Nederland 2200 m3/sec Lengte Stroomt door

Maas 950 km 3 landen (F, B, NL) 6 landen (+ L, D) regenrivier 230 m3/sec

JUNI Zaterdag 2 en zondag 3 juni 14e Jeugdbeach rugby toernooi op het sportstrand aan de Rechte­ straat. Het toernooi is een van de grootste binnen Europa dat zich speciaal richt op de jeugd. Naast verschil­ lende teams uit Nederland, zijn lan­ den zoals België en Engeland ook dit jaar weer aanwezig. Aanmelden voor 1 mei bij jeugdbeachrugby.nl Zondag 3 juni Cowboys en indianen! 11.00 – 18.00 uur, Museum Rock­ Art, Zekkenstraat. Een aantal country artiesten treedt op. Dit zijn Conny Roos, Ron Bruin en Ferry Duijvesteijn. Tevens vinden er twee demonstraties Country Dance plaats, verzorgt door The Feel Free Country Dancers. Voor de kinderen, maar ook voor de volwassenen die verkleed komen zijn er leuke prijzen te winnen. Zaterdag 9 juni Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg. Bunkerdag, 10.00 – 17.00 uur, in het Vinetaduin vind je een unieke combinatie van maar liefst vier lagen krijgsgeschiedenis. De tijd heeft hier duidelijk niet stil gestaan en inmid­ dels zijn de bunkers overgenomen door bijzondere lora & fauna. Bun­ kerdagticket: € 6,­. Bunkerdagticket kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,­. Zaterdag 9 en zondag 10 juni Dwars door de kas! Fietstocht dwars door de Westlandse kassen. U ziet verschillende teelten in één wel heel bijzondere tocht! Start tussen 12.00 en 13.30 uur, 19 of 35 km. Startplaatsen en inschrijven (€ 6,50 p.p. op www.dddk.nl, op dag zelf € 7,50).

DE FEITELIJKE SITUATIE Al ruim een eeuw vloeit er geen Maas­ water meer door Rotterdam. Tot eind negentiende eeuw stroomde de Maas bij Woudrichem in de Waal, die voor honderd procent Rijnwater bevat. Die twee samen vormden de Merwede. Een deel van het water stroomde via de Noord richting Rotterdam. Bij Krim­ pen aan de Lek kwam de Lek daarbij, de voortzetting van de Nederrijn. Dit mengsel, vooral Rijnwater maar met een groot deel van het Maaswater, stroomde door Rotterdam. Het werd Nieuwe Maas genoemd. Door het graven van de Nieuwe Merwede, rond 1870, ging het Waal­ water met het Maaswater zuidwaarts richting Hollands Diep en Haringvliet. Niet meer naar Dordrecht en Rotter­ dam dus. De Nieuwe Maas bevatte daardoor hoofdzakelijk nog Lekwater (=Rijnwater). Rond 1900 wilde men een eind maken aan de regelma­ tige overstromingen van de Maas in

Volgens dit kaartje zou nog een heel klein deel van het Maaswater, via de Dordtse Kil, in de Nieuw Waterweg terechtkomen, maar pas voorbij Rotterdam (© Maximilian Dörrbecker)

Noord­Brabant. De Bergsche Maas werd gegraven, een breed kanaal richting Biesbosch, Hollands Diep en Haringvliet. De oude Maasloop rich­

ting Waal, naar Woudrichem, werd afgedamd bij Well. Sindsdien stroomt alle Maaswater via het Haringvliet naar de Noordzee.

WAAR STAAT BORD 1031? Bij de Tourist Information aan de Prins Hendrikstraat wordt vaak gevraagd waar bord 1031 staat. Doorgaans dra­ gen deze vraagstellers ietskleding en spreken ze Duits. Het zijn toeristen die vanuit Zwitserland langs de Rijn naar Hoek van Holland zijn geietst.

Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Nederland tot de monding in Hoek van Holland. Voor Rijnietsers die echt vol­ ledig willen zijn, start de tocht niet op de iets maar met een ikse wandeling van ongeveer twee uur naar de bron. De wandeling start bij de Oberalpass. Hier staat een replica van het oor­ spronkelijke Lage Licht uit de Berg­ haven van Hoek van Holland. De bron van de Rijn is het Tomameer en ligt op een hoogte van 2344 meter. Het

Rijnietsroute EuroVelo 15 De Rijnietsroute start in het Zwit­ serse plaatsje Andermatt. De afstand is 1233 kilometer en loopt door

meer en deze vuurtoren zijn één van de meest gefotografeerde onderdelen van de Rijnietsroute. De afstand Er is een verschil tussen de totale ietsafstand en het aantal Rijnkilo­ meters. Men start met het tellen van Rijnkilometers op het punt stroomaf­ waarts vanaf waar de Rijn bevaarbaar wordt. Aan de Rijnoever staan kilo­ meterraais, dit zijn kilometerborden (groot en wit met zwarte cijfers) zodat de schippers exact de positie van het schip weten. Bord 1031 De kilometerraais vormen markante punten tijdens de ietstocht. Fietsers willen graag met het laatste bord van de route 1031 op de foto. Maar waar is het bord te vinden? Op de pier!

5


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT

De Supermarkt op weg naar het strand!

2018

• Elke dag vers gebakken brood • Groente, vlees en fruit • IJs • Strandspullen • Speelgoed • Wasserette • Gratis 30 minuten parkeren

MARIBU BEACH is

Van april t/m oktober elke dag geopend vanaf 08:30 uur

364 dagen

van 08.00

 www.facebook.com/attenthvh Wierstraat 63, 3151 VM Hoek van Holland Tel: 0174-769030

- 21.00 uur geopend.

Van een ontbijt tot verschillende gerechten van de nieuwe menukaart.

Ook voor feesten, recepties, condoleances en andere aangelegenheden bent u bij ons op het goede adres.

Zeekant 89 3151 HW Hoek van Holland tel. 0174-310355 E: info@maribubeach.nl www.maribu-beach.nl

4e PERSOON

onplezier 7 dagen per week geopend van 08.00 tot 21.00 uur

Heerlijk wonen in

Hoek van Holland en Westland

Niet inwisselbaar voor contanten. Niet geldig in combinatie met andere acties. Alleen geldig op de door Beachclub Royal aangegeven dagen en in combinatie met min. 3 betalende klant. Reserveren verplicht. Kijk op www.beachclubroyal.nl voor meer informatie.

Op de fiets naar het strand Uitwaaien langs De Nieuwe Waterweg

Maar vooral veel ruimte! Beachclub Royal Zeekant 37 - 3151 HW - Hoek van Holland T: 0174 383 438 - F: 0174 385 690 info@beachclubroyal.nl - www.beachclubroyal.nl

Strandweg 80 | 3151 HV Hoek van Holland | KvK 272.54.645 T +31 (0)174388301 | M +31(0)6 26350267 | info@woonvreugde.nl

www.woonvreugde.nl

Altijd lekker voordelig Jus d’orange

- Verhuur van fietsen - Reparatie alle merken fietsen - Verkoop van nieuwe en gebruikte fietsen

Vers geperst

Onze merken: Giant - Koga - Sparta - Batavus - Qwic - BSP - Pointer - Aldo

Prins Hendrikstraat 241 3151 AJ Hoek van Holland Tel. 0174 - 382 318 hvh@kleijntweewielers.nl

1 liter

Kerklaan 4a 2678 SV De Lier Tel. 0174 - 235 013 delier@kleijntweewielers.nl

79

2.

Albert Heijn Hoek van Holland

Elke zondag open

6


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT Zondag 10 juni Strandvissen, 9.00 – 13.00 uur, Hoekse strandvissers, strand Rechtestraat. Zaterdag 23 juni Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg. Zaterdag 23 op zondag 24 juni Nachtstrandwandeling. Voor de 43e keer is er tijdens een van de kortste nachten van het jaar weer een fraaie en boeiende wandeling van ongeveer 20 kilometer door en langs de duinen en over het strand, tussen Hoek van Holland en Kijkduin. Het startpunt, Strandpaviljoen Globetrotter, is tevens de inish van deze wandeltocht. Strandpaviljoen Klein Ockenburgh in Kijkduin is het keerpunt. Start tussen 21.00 en 22.30 uur, kosten € 6,50 p.p. Inschrijven en meer informatie op www.nachtstrandwandeling.nl. Zondag 24 juni Artbreak, 11.00 – 18.00 uur. Het strand aan de Rechtestraat bij desurfschool.nl staat deze dag in het teken van kunst (Art) en sport (Break). Hier kun je leren surfen, schilderen, zandboarden, vliegers maken, zandsculpturen bouwen, poffertjes bakken en muziek luisteren, kortom een gratis evenement voor het hele gezin! Kom kijken naar het werk van de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout en andere kunstenaars uit de regio gepresenteerd in de duinen. Doe je ook mee aan de verschillende workshops op het gebied van sport of kunst. Poëziemiddag tuin Hilwoning, 14.00 – 17.00 uur. Stichting KUnSTPLAATS met het thema ‘Onder de zeespiegel’. Kofferbakverkoop, van 7.00 – 17.00 uur, verkoop van tweedehands spullen vanuit de kofferbak, Koningin Emmaboulevard.

2018

WANDEL- EN FIETSROUTES DOOR DE NATUUR NATIONAAL PARK HOLLANDSE DUINEN Langs de Noordzee, tussen strand en strandwallen, liggen de Zuid-Hollandse vastelandsduinen. Een prachtig kustlandschap waar landgoederen, duinen, zeedorpen en steden elkaar afwisselen. Het is enorm divers, steeds anders en vol beleving. Met een beetje geluk zie je vossen, reeën en zeehonden. Het Nationaal Park Hollandse Duinen loopt van Hoek van Holland tot Langevelderslag in Noordwijk. Het duingebied is 43 kilometer lang, tot 8,5 km breed en grofweg 200 km2 groot. Het Nationale Park is meer dan alleen natuur. Hollandse Duinen is uniek door de nabijheid van de zee, de dorpen en steden en de rijke cultuur en historie. (Bron: ZHL website, Nationaal Park Hollandse Duinen.)

duinen, met af en toe een doorkijkje naar zee. Onderweg kun je dieren treffen als de parnassia, groenknolorchis, vos, rugstreeppad, nachtegaal, roodborst, tapuit en veldleeuwerik. De Van Dixhoorndriehoek is zo’n 150 hectare groot en ontstond in de jaren ’70. Het is gemaakt van de miljoenen kubieke meters zand dat overbleef bij de aanleg van de Europoort. Naar een idee van ir. J van Dixhoorn werd het zand achter de Noorderpier opgespoten, waardoor de driehoekige kustverbreding ontstond.

Van Dixhoorndriehoek Een onderdeel van het Nationaal Park is het open duinlandschap van de Van Dixhoorndriehoek. Het schrale en open duinlandschap herbergt zeldzame en speciieke lora en fauna. Het biedt weidse vergezichten over de

en het Duitse wijngebied langs de legendarische rots Lorelei. De vlakke Nederlandse Rijndelta vormt het prachtige sluitstuk van deze 1230 km lange route. Kijk voor meer informatie over de Rijnroute op www.rijnietsroute.eu.

WANDELEN FIETSROUTES

Woensdag 27 juni TV helden in de speeltuin, 14.00 – 15.30 uur. Kosten: €2,50 per kind (dit komt bovenop de entreeprijs van €2,50). Vrijdag 29, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli Outdoor Waterweg, Spuidijk, KNHS dressuurwedstrijden en Cross klasse, kur op muziek. Zaterdag 30 juni Westlandse molendag, De Nieuwlandse Molen, Nieuwlandse Molenpad 52, Hoek van Holland opent zijn deuren van 9.00 tot 17.00 uur, net als twaalf andere molens; zie ook www.westlandsemolens.nl. Zaterdag 30 juni Berghaven Live 2018, 15.00 – 22.00 uur. Muziek, food & drinks aan de Koningin Emmaboulevard. Met o.a. Dave Roelvink, Square, DJ Willow.

tour op de IZI-app wandel je langs de hoogtepunten van Hoek van Holland die door gebruik van GPS gesproken tekst aanbiedt in de buurt van bezienswaardigheden.

De mooiste manier om Hoek van Holland en omgeving te verkennen, is te voet of op de iets. De badplaats is namelijk omringd door mooie natuurgebieden, zoals het Roomse Duin, de Hoekse Bosjes, het Staelduinsebos en het Vinetaduin. Ook kun je heerlijk uitwaaien op het strand en een deel van de Noorderpier.

Wie de iets pakt, kan nog meer van de omgeving zien. Kilometerslange ietspaden voeren door verschillende landschappen. Je kunt rustig peddelen over de Koningin Emmaboulevard of je klimt sportief de heuvel op bij de Maeslantkering. Ook is het mogelijk om met de iets op de Fast Ferry om de oversteek te maken naar de Tweede Maasvlakte. Er zijn bij de Tourist Information afwisselende routes in de omgeving verkrijgbaar variërend van 20 tot 40 km.

In en rond Hoek van Holland zijn enkele knooppunten uit het Wandelroutenetwerk van Hof van Delland te vinden, waarmee je een mooie wandelroute kunt uitstippelen. Ook beginnen in Hoek van Holland de internationale wandelroutes het Deltapad, het Hollands Kustpad en het Grote Rivierenpad.

Hoek van Holland is ook het starten eindpunt van de internationale Rijnietsroute of EuroVelo 15. Deze ietsroute is één van de meest populaire internationale ietsroutes. De route begint bij de bron van de Rijn in Zwitserland en voert via Frankrijk en Duitsland en eindigt bij de Noordzee in Hoek van Holland. De EuroVelo 15 gaat door de valleien van de Zwitserse Alpen, stroomafwaarts via Schaffhausen naar het drielanden punt bij Basel. De route doorkruist dan de Elzas,

De Rotterdam Tourist Information Hoek van Holland aan de Prins Hendrikstraat biedt enkele Hoekse wandelingen aan. De Zeeheldenroute brengt je met een oud zeeheldenverhaal naar de zee. Het Ommetje Vineta brengt natuur en cultuur samen. De met hagedisjes bewegwijzerde wandelroute leidt langs prachtige plekjes in Hoek van Holland. Met de audio-

7

Van plan deze route te gaan fietsen? Vergeet dan niet de mooiste foto’s te uploaden op de Facebookpagina van Rotterdam Tourist Information Hoek van Holland. Als herinnering aan deze prestatie kun je een certiicaat van de Rijnietsroute afhalen bij Tourist Information. De Maasietsroute Naast de Rijnietsroute is Hoek van Holland ook het start- en eindpunt van de internationale Maasietsroute. Voor ietsers van ieder niveau volgt de Maasietsroute één van de belangrijkste rivieren in Europa. Van het plateau van Langres tot aan Hoek van Holland, kun je de Maas ontdekken zoals je nog nooit eerder gezien hebt. Ga erop uit, iets door drie landen (Frankrijk, België en Nederland), via 30 etappes, 1152 km aan bewegwijzerde wegen, waarbij je langs de hele route tientallen steden, stadjes en dorpen ontdekt. Zie voor alle informatie www.maasietsroute.eu


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT

2018

Altijd lekker voordelig Kaiserbroodjes Vers uit onze oven

5 stuks

00

1.

Albert Heijn Hoek van Holland

Elke zondag open

Ina’s Snackbar Voor de lekkerste zelfgemaakte patat, en heerlijk softijs in de smaken vanille en advocaat. VANAF NU EXCLUSIEF VERKRIJGBAAR BIJ

Tot ziens

Opticiën

Henk de Visser Oogadviseur

in Hoek van Holland

Prins Hendrikstraat 250, Hoek van Holland Tel. 0174-384138 www.henkdevisser.nl

Strandweg 559, Hoek van Holland, Tel: 0174 - 38 64 29

Dechi Beach Ontbijt - Breakfast - Frühstück 7 dagen per week vanaf 09.00 uur. wij serveren ons ontbijt uit aan tafel - we serve breakfast at your table - Wir servieren Frühstück am Tisch

Ontbijten aan het strand € 9,95 p.p. • • • • • • • • • •

Kopje koffie of thee Eitje naar keuze; gekookt, gebakken of scrambled Harde broodjes Croissant Sneetjes Wit en Waldkorn brood Hartig beleg: ham, kaas & zalm Jam en hagelslag Roomboter en kruidenroomkaas Jus d’orange Yoghurt

En met lekker weer kan je met de voeten in het zand genieten van ons ontbijt.

Kinderontbijt € 6,95 p.p. 4 tm 12 jaar • • • • •

Eitje naar keuze: gebakken, scrambled of gekookt Hard broodje + Croissant Sneetjes Wit en Waldkorn brood Beleg: jam, hagelslag, ham & kaas Jus d’orange

Het ontbijt uitbreiden naar een luxe ontbijt? Meer info op www.dechibeach.nl of vraag ons naar de mogelijkheden & prijzen.

Zeekant 103 • 3151 HW Hoek van Holland • Tel.: 0174 - 38 54 46 • E-mail: info@dechibeach.nl •www.dechibeach.nl

8


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT JULI Elke donderdag Toeristen Tennis Toernooi, 9.00 tot circa 12.00 uur, VT De Hoek.

2018 BUNKER BREMEN

MUSEA

Nederlands militair kustverdedigingsmuseum Bunker Bremen kent vele levens. Ooit door de Duitse bezetters gebouwd als munitiebunker als onderdeel van de Atlantikwall herbergt de Bremen nu een deel van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum. In de Bremen komen diverse verhaallijnen aan de orde die relevant zijn voor de omgeving en waar nog vele sporen van aanwezig zijn: de Eerste Wereldoorlog, Interbellum, de Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog. Deze verhalen worden ondersteund met origineel archiefmateriaal, vele artefacten en thema wisselexposities.

Zondag 1 juli Outdoor Waterweg, zie 29 en 30 juni. Donderdag 5 en vrijdag 6 juli Horecanacht 2018. Twee avonden vol met muziek in de Prins Hendrikstraat. Al jaren een gezellig Hoeks feest met live muziek. Zaterdag 7 juli Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg. BLENDFEST 5 Year Anniversary, Beachclub Royal, 11.00 – 00.00 uur Tickets verkrijgbaar op www.blendfest.nl. Zaterdag 21 juli Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg. Maandag 23 juli Start Strand6daagse, 8.00 – 10.00 uur. De 60e editie van deze zesdaagse strandwandeling naar Den Helder. Woensdag 25 juli Oud Hollandse Spelen in de speeltuin. Tijd: 14.00 – 15.30 uur Kosten: €2,50 per kind (dit komt bovenop de entreeprijs van €2,50). Zondag 29 juli Kofferbakverkoop, van 7.00 tot 17.00 uur, verkoop van tweedehands spullen vanuit de kofferbak, Koningin Emmaboulevard.

AUGUSTUS

ATLANTIKWALL-MUSEUM Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde de Duitse bezetter de ‘Atlantikwall’ aan, de beroemde en beruchte Duitse verdedigingslinie langs de kust van de Noordkaap tot de Pyreneeën. Hiermee moest een geallieerde invasie worden voorkomen. Hoek van Holland, aan de toegang tot de Rotterdamse havens, had een strategische positie.

Adres Strandweg 21 3151 HV Hoek van Holland T: 0174 38 28 98 www.forthvh.nl Openingstijden Elke zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur en tijdens speciale evenementen. Toegang € 3,00, 6-12 jaar € 1,50.

In het Atlantikwall-Museum ontdekt de bezoeker het historische gebouw en een collectie authentieke uniformen, wapens en andere voorwerpen uit de bezettingstijd. Eén van de pronkstukken is het originele Duitse Pak40 kanon. In de bunkerbioscoop worden documentaires vertoond.

Adres Stationsweg 82 3151 HS Hoek van Holland T: 088 1881 500 www.fort1881.nl Openingstijden woensdag, zaterdag en zondag 11.00 – 17.00 uur. In de schoolvakanties gelden ruimere openingstijden. toegang € 6, kinderen € 4,50, Rotterdampashouders gratis.

Adres Noorderhoofd (pier) 3151 HG Hoek van Holland T: 06 22 65 50 69 www.atlantikwall-museum.nl Openingstijden april – november, zaterdag of zondag (ongeveer om de week, zie de site) toegang € 3,00, 6-12 jaar € 1,50 (pinnen niet mogelijk)

MUSEUM ROCKART Museum RockArt is hét museum van de Nederpop, de schatkamer van de Nederlandse popmuziek, een must see voor iedere muziekliefhebber. The world of music met ruim 60 jaar geschiedenis van de popmuziek onder één dak. Bij het luisteren naar de muziek en het kijken naar de clips van de afgelopen decennia komen jeugdherinneringen vanzelf naar boven. In het museum kunt u enkele originele Veronicastudio’s bewonderen, zoals die van zendschip Norderney en de Veronica Omroepstudio uit de jaren zestig van de Zeedijk in Hilversum. Daarnaast worden er regelmatig thematentoonstellingen gehouden.

Elke donderdag Toeristen Tennis Toernooi, 9.00 tot circa 12.00 uur, VT De Hoek. Vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 augustus Varend Corso Westland. Het Varend Corso is een jaarlijks terugkerend evenement in het Westland met prachtige bloemen en planten en heerlijke groenten in de hoofdrol. Elke dag een andere route; kijk op www.varendcorso.nl. Zaterdag 4 augustus Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg. Metz, Beachclub Royal, Zeekant, 16.00 – 01.00 uur www.metzevents.nl. Zaterdag 4 en zondag 5 augustus Beach Volleyball Circuit, strand Zeekant. Gedurende 15 weekends worden er op de mooiste stranden van Nederland voor ieder niveau beachvolleyball toernooien georganiseerd in verschillende categorieën. Sportief ontspannen op het strand, dat is waar het Beach Volleyball Circuit voor staat. Zelf meespelen of loungen met een drankje in de zon. Het Beach Volleyball Circuit is er voor iedereen. Hoek van Holland is een van de grotere locaties; vorig jaar namen hier bijna 400 teams deel op 70 uitgezette velden. Informatie en inschrijven op www.beachvolley.nl.

FORT 1881 Ter bescherming van de kust werd eind 19e eeuw in Nederland een aantal verdedigingsforten aangelegd. Zo verrees in Hoek van Holland tussen 1881 en 1888 een fort voor de bewaking van de tien jaar eerder gegraven Nieuwe Waterweg. Vanaf 1989 deed het vooral dienst als museum. In het prachtige gebouw kunt u een reis maken door het verleden en geven de kamers een beeld van het leven en de werkzaamheden in het fort.

JAN LELS Redding- en veerdienstmuseum Het Redding- en Veerdienstmuseum zijn beiden gevestigd in een uit 1943 daterende munitiebunker aan de Badweg in Hoek van Holland. Het museum Jan Lels beheert een indrukwekkend aantal objecten, boekwerken, schilderijen, foto’s en andere tastbare herinneringen. Herinneringen die de rijke heroïsche en soms trieste historie illustreren van het reddingwezen in het Noordzeegebied vanaf Scheveningen tot aan de Belgische kust.

Adres Zekkenstraat 42 3151 XP Hoek van Holland T: 0174 38 41 03 /06 51 51 28 85 www.rockart.nl Openingstijden donderdag, vrijdag, zaterdag en de eerste zondag van de maand 13.00 – 17.00 uur. in schoolvakanties ook woensdag 13.00 – 17.00 uur Toegang € 7,50, kinderen t/m 7 jaar en Rotterdampashouders gratis

Adres Badweg 1b 3151 HA Hoek van Holland T: 0174 38 47 64 www.janlels.nl Openingstijden februari – november 1e zaterdag en zondag van de maand: 13.30 – 16.30 uur en elke woensdag: 13.00 – 16.30 uur Toegang € 3,00, 6-12 jaar € 1,50

DE VUURTOREN Kustverlichtingsmuseum Dit ‘hooge licht’ geleidde, samen met het ‘lage licht’ bij de Berghaven, sinds 1894 zeeschepen veilig de Nieuwe Waterweg in. In 1974, na de aanleg van de Maasvlakte, werd de functie van de vuurtoren van Hoek van Holland overgenomen door een aantal betonnen masten. In het museum vind je originele apparatuur zoals optieken en lampen, maar ook modellen, kaarten en foto's geven een beeld van de geschiedenis en de werking van vuurtorens, lichtschepen en boeien. In 2018 is de tentoonstelling ‘Lost Sounds’ te zien, een verwijzing naar de verdwijnende misthoorns. Acht kunstenaars worden uitgenodigd om te exposeren rondom dit thema. Adres Willem van Houtenstraat 102 3151 AC Hoek van Holland T: 070 391 24 48 www.kustverlichtingsmuseumhoekvanholland.nl Openingstijden mei – september 1e en 3e zondag van de maand 13-16 uur Toegang gratis.

9


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT ✂

KNIP UIT EN BEWAAR

2018

Cruiseschepen 2018

‘De Hoekse Vishandel’

Dit seizoen zullen diverse cruiseschepen Hoek van Holland passeren onderweg naar de Wilhelminakade in Rotterdam of op weg naar volle zee. In de cruisekalender staan de data en tijden waarop deze schepen ter hoogte van Hoek van Holland voorbijvaren, de binnenkomst is meestal in alle vroegte, het vertrek meestal in de middag en avond. Bij Jutter Eten & Drinken aan de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland heb je dan uiteraard het mooiste zicht op dit fascinerende schouwspel. Elke donderdag tot en met 25 oktober: AIDAperla +/- 06:00 uur Elke vrijdag tot en met 4 mei: AIDAperla +/- 07:30 uur Elke vrijdagochtend vanaf 11 mei tot en met 26 oktober: AIDAperla +/- 09:30 uur 27-04-2018 Regal Princess +/- 05:00 uur en +/- 19:30 uur 30-04-2018 MS Rotterdam 12-05-2018 MS Rotterdam 19-05-2018 MS Rotterdam 02-06-2018 MS Rotterdam 09-06-2018 MS Rotterdam 16-06-2018 MS Rotterdam 30-06-2018 MS Rotterdam +/- 05:00 uur en +/- 18:30 uur

11-09-2018 Royal Princess +/- 10:00 uur 12-09-2018 Royal Princess +/- 00:30 uur 21-09-2018 Balmoral +/- 06:00 uur 22-09-2018 Balmoral +/- 00:30 uur 24-09-2018 Astoria +/- 06:00 uur en +/- 14:30 uur 26-09-2018 Columbus +/- 06:00 uur en +/- 19:30 uur 02-10-2018 Seabourn Ovation +/- 06:00 uur en +/- 19:30 uur 07-10-2018 Astoria +/- 06:00 uur en +/- 15:30 uur 09-10-2018 Astoria +/- 11:00 uur en +/- 22:30 uur

08-11-2018 AIDAmar +/- 06:00 uur 09-11-2018 AIDAmar +/- 09:30 uur 15-11-2018 AIDAmar +/- 06:00 uur 16-11-2018 AIDAmar +/- 09:30 uur

22-11-2018 AIDAmar +/- 06:00 uur 23-11-2018 AIDAmar +/- 09:30 uur 26-11-2018 AIDAmar +/- 04:00 uur +/- 19:30 uur

21-10-2018 Independence of the Seas +/- 08:00 uur en +/- 23:30 uur

29-11-2018 AIDAnova +/- 06:00 uur 30-11-2018 AIDAnova +/- 09:30 uur

05-08-2018 MS Rotterdam +/- 05:00 uur en +/- 17:30 uur

29-10-2018 AIDAperla +/- 04:00 uur 30-10-2018 AIDAperla +/- 09:30 uur

10-12-2018 Marco Polo +/- 05:00 uur 11-12-2018 Marco Polo +/- 16:00 uur

29-10-2018 Magellan +/- 06:00 uur +/- 15:30 uur

Deze tijden zijn gebaseerd op de cruiseschepen kalender van Cruise Port Rotterdam, onder voorbehoud van typefouten.

29-08-2018 Independence of the Seas +/- 08:00 uur en +/- 17:30 uur 02-09-2018 MSC Orchestra +/- 06:00 uur en +/- 17:30 uur

01-11-2018 AIDAbella +/- 06:00 uur +/- 19:30 uur 02-11-2018 AIDAperla +/- 04:00 uur 03-11-2018 AIDAperla +/- 09:30 uur

• Voor al uw verse en gebakken vis • Haring schoongemaakt terwijl u wacht • Gebakken vis zo uit de pan • Elke dag verse aanvoer uit Scheveningen

21-11-2018 AIDAnova +/- 06:00 uur 22-11-2018 AIDAnova +/- 09:30 uur

15-07-2018 Queen Elizabeth +/- 05:00 uur en +/- 23:30 uur 29-07-2018 Queen Elizabeth +/- 05:00 uur en +/- 21:30 uur

12-08-2018 Queen Elizabeth +/- 05:00 uur en +/- 21:30 uur 26-08-2018 Queen Elizabeth +/- 05:00 uur 27-08-2018 Queen Elizabeth +/- 09:30 uur

Harwichweg (nabij station) Hoek van Holland tel 0174 - 385166

Vraag niet hoe het kan, profiteer er van! Ook voor uw heerlijke salades: Zalm - Haring - Tonijn - Gamba’s in Dille - Krab etc.

Altijd lekker voordelig Vers softijs

Zie de website www.cruiseportrotterdam.nl voor actuele informatie.

50

0.

www.jutterhvh.nl

08-09-2018 Magellan +/- 07:30 uur en +/- 17:00 uur

Per beker

Koningin Emmaboulevard 4 Hoek van Holland Tel. 06 - 300 596 24

Albert Heijn Hoek van Holland

Elke zondag open

Comfortabel naar Engeland, Ierland, Scandinavië en bruisend Londen

Heeft u dit jaar autovakantie plannen naar Engeland, Ierland of Scandinavië? Of wilt u eens genieten van het altijd boeiende Londen? Kies dan voor de meest comfortabele overtocht op onze Superferry’s. Een belevenis waarbij het u aan niets zal ontbreken! Als u vanuit Engeland wilt doorreizen naar Ierland, kunt u ook onze aantrekkelijk geprijsde landbridge boeken. Meer weten over onze tarieven of direct boeken? Ga dan naar onze website of bel direct 0174 315 811

Welkom aan boord!

www.stenaline.nl

10


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT Donderdag 9 augustus Roll’n night Skate avond, Mijn Torpedoloods, Stationsweg 43. Zaterdag 11 en zondag 12 augustus Beach Volleyball Circuit, strand Zeekant. Gedurende 15 weekends worden er op de mooiste stranden van Nederland voor ieder niveau beachvolleyball toernooien georganiseerd in verschillende categorieën. Sportief ontspannen op het strand, dat is waar het Beach Volleyball Circuit voor staat. Zelf meespelen of loungen met een drankje in de zon. Het Beach Volleyball Circuit is er voor iedereen. Hoek van Holland is een van de grotere locaties; vorig jaar namen hier bijna 400 teams deel op 70 uitgezette velden. Informatie en inschrijven op www.beachvolley.nl. Dinsdag 14 t/m vrijdag 17 augustus 55e avondvierdaagse. Vier verschillende routes langs de zee en door de duinen, de Waterweg, de Bosjes en het Staelduinse Bos. Afstanden 5, 7 en 10 kilometer. Start en inish bij de tennisclub. Zaterdag 18 augustus Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg. Zaterdag 18 en zondag 19 augustus Zomerbraderie, gezellige braderie in het centrum van Hoek van Holland. Donderdag 23 augustus Roll’n night Skate avond, Mijn Torpedoloods, Stationsweg 43. Zaterdag 25 en zondag 26 augustus Menwedstrijden Maasdijk, Spuidijkje. Zondag 26 augustus Kofferbakverkoop, van 7.00 tot 17.00 uur, verkoop van tweedehands spullen vanuit de kofferbak, Koningin Emmaboulevard. Woensdag 29 augustus Aquaparty in de speeltuin, Tijd: 14 – 15.30 uur Kosten: €2,50 per kind (dit komt bovenop de entreeprijs van €2,50)

2018

ONTDEK ROTTERDAM

Hoek van Holland is het ideale startpunt voor een dagje Rotterdam. Deze jonge, dynamische wereldstad blijft zichzelf continu vernieuwen. Fonkelende wolkenkrabbers, een indrukwekkende haven, hippe restaurants en food markets, bijzondere attracties en geweldige festivals zijn het directe resultaat van de can-do mentaliteit van de Rotterdammers. Vol energie en vernieuwingsdrang heeft Rotterdam zichzelf – na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog – opnieuw uitgevonden. Men brak met het verleden en gaf de voorkeur aan moderne architectuur. Licht, lucht en ruimte; het was een baanbrekende gedachte voor die tijd. Het zorgde ervoor dat Rotterdam uitgroeide tot een metropool waar tegenwoordig zo’n 170 nationaliteiten naast en met elkaar wonen. Rotterdam is een bruisende mix van vernieuwende architectuur, levendige festivals en uitdagende kunst en cultuur.

tijdens de bouw. De Markthal is zeven dagen in de week open tot 20.00 uur ’s avonds. Meer weten? De Rotterdam Tours geeft in het weekend een 1-uur durende tour door de Markthal.

2. KUBUSWONINGEN

De vele exposities in topmusea als het Museum Boijmans Van Beuningen, de Kunsthal Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum zijn een bezoek meer dan waard. Net als internationaal geroemde festivals zoals het swingende Zomercarnaval en de meerdaagse Wereldhavendagen. Ook shopliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Rotterdam, waar de winkels zeven dagen per week open zijn.

Architect Piet Blom kreeg de opdracht om op bijzondere wijze een brug te bouwen over de drukke verkeersader tussen Blaak en de Oude Haven. Het resultaat hiervan zijn de beroemde Kubuswoningen, ook wel het Blaakse Bos genoemd. De Kijk-Kubus op nummer 70 is een ingerichte museumwoning, speciaal ontworpen en gemaakt om de bezoeker een indruk te geven hoe in een kubuswoning geleefd wordt. De Kijk-Kubus is elke dag geopend van 10.00 – 18.00 uur.

Natuurlijk biedt havenstad Rotterdam ook volop vertier op en rondom het water. Je kunt prachtig wandelen en ietsen langs de kades van rivier de Maas. Of verdwalen in een van de vele oude havengebieden die tegenwoordig het decor zijn van levendige uitgaansgebieden, zoals schiereiland Katendrecht en de Oude Haven.

5. SPIDO

Kortom: er is genoeg te zien voor een dagje uit. Laat je bij Tourist Information Hoek van Holland informeren over alle mogelijkheden in Rotterdam en koop een Rotterdam Welcome Card en krijg met korting toegang op meer dan 50 attracties, musea, restaurants en uitgaansgelegenheden!

3. HOTEL NEW YORK Het in Jugendstil gebouwde Hotel New York is een van de mooiste historische gebouwen van de stad. Het vroegere hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn kijkt in de richting van de zee en is nu een hotel met restaurants. De authentieke details in het gebouw herinneren aan de sfeer van begin 20e eeuw en de relatie met de scheepvaart. Dit jaar viert Hotel New York zijn 25-jarig jubileum. Museum Rotterdam brengt met de tentoonstelling 'Hotel New York - story of pioneers' een ode aan dit markante hotel.

Donderdag 30 augustus Roll’n night, Skate avond, Mijn Torpedoloods, Stationsweg 43. Maandag 31 augustus Dag van de Zeezenders. Op 31 augustus 1974 stopte Radio Veronica met haar uitzendingen vanaf het zendschip Norderney. Elk jaar op 31 augustus herdenkt Museum RockArt deze dag met een speciaal programma.

SEPTEMBER Zaterdag of zondag tweede helft september Functioneringssluiting Maeslantkering. Vrijwel elk jaar voert Rijkswaterstaat een zogenaamde functioneringssluiting uit van de Europoortkering. Dit evenement is voor publiek toegankelijk; de precieze datum was nog niet bekend bij het maken van deze krant. Zaterdag 1 september Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg.

4. EUROMAST De Euromast biedt een fantastisch uitzicht van 360 graden op de stad en de haven. Op 100 meter hoogte bevinden zich het uitkijkplatform en de brasserie. Met de Euroscoop kun je zelfs naar 185 meter. De Euromast is daarmee de hoogste uitkijktoren van Nederland. Daarnaast is de Euromast de enige attractie in Europa waar je vanaf kunt abseilen.

1. DE MARKTHAL Een overdekte markthal kom je in meer wereldsteden tegen, maar door de combinatie met woningen heeft Rotterdam een wereldprimeur. De appartementen zijn in hoeijzervorm over de versmarkt gedrapeerd. In de hal is de markt, winkelruimte en zijn diverse restaurants en daaronder een supermarkt en een vierlaagse parkeergarage. Wie tussen de marktkramen door loopt en omhoog kijkt, ziet het kunstwerk ‘Horn of plenty’ (Hoorn des overvloeds) van Arno Coenen en Iris Roskam. In de Markthal huist bovendien De Tijdtrap: een gratis toegankelijke archeologie-tentoonstelling met bodemvondsten van de middeleeuwse stad Rotterdam die zijn opgegraven

11

Spido biedt het hele jaar door, vanaf de voet van de Erasmusbrug rondvaarten, dagtochten en themacruises aan in Rotterdam. De Rotterdam havenrondvaart van 75 minuten geeft een korte maar krachtige indruk van de containerhavens van Rotterdam. De route leidt onder andere langs De Rotterdam, de Erasmusbrug en het ss Rotterdam. Ook is het mogelijk om diverse dagtochten te maken naar bijvoorbeeld de tweede Maasvlakte of Willemstad. In juli en augustus zijn er ook zomeravondtours en uitgebreidere havenrondvaarten, beiden 2,5 uur durend.


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT

2018

Buitenbaden gaan weer open Verzeker jezelf van een zomer vol zwemplezier. Een hele zomer vermaak voor jong en oud met clinics, recreatief zwemmen en veel speelplezier. Koop je seizoenkaart voor 2018 bij de kassa van jouw zwembad. Kom ook naar de spectaculaire openingsdag van Zwembad Hoek van Holland op zaterdag 28 april. Een hele zomer vermaak voor jong

Tarief voorverkoop (23 t/m 30 april)

en oud met onder andere:

Seizoenkaart:

Vrij zwemmen met veel opblaaselementen

Seizoenkaart (1e abonnement)

Clinics

Seizoenkaart 2e t/m 4e persoon € 39,60 (p.p.)

Aqua bootcamp

Seizoenkaart vanaf 5e persoon

€ 26,40 (p.p.)

Wie wordt de kilometervreter van 2018?

Seizoenkaart t/m 3 jr. en 65+

€ 39,60

€ 52,80

Disco/moonlight zwemmen Dagelijks sociaal zwemuurtje ouderen

Regulier tarief (vanaf 1 mei)

Dagelijks recreatief zwemmen

Seizoenkaarten:

Seizoenafsluiter met hondenzwemmen

Seizoenkaart 1e kaart

€ 70,40

Seizoenkaart 2e t/m 4e persoon € 52,80 (p.p.)

Zwembad Hoek van Holland Openingsdata: 28 april t/m 16 september

Seizoenkaart vanaf 5e persoon

€ 35,20 (p.p.)

Seizoenkaart t/m 3 jr. en 65+

€ 52,80

Dagkaart

Dagkaart t/m 3 jr.

€ 2,80

Dagkaart 65+

3,30

Dagkaart Rdam pas

3,30

Aquabootcamp

€ 5,75

12 badenkaart (1 seizoen)

€ 38,75

25 badenkaart

€ 76,00

3,80

Openingstijden: dagelijks van 09:00 - 18:00 uur Volg ons op Facebook:

rotterdamzwemt.nl

facebook.com/ZwembadHoekvanHolland

12


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT Senc Senc Senc, Beachclub Royal, Zeekant. Urban en eclectic experience met show, special acts, beleving en theater. Kijk voor meer informatie op de Facebook pagina! 18+

2018

MAESLANTKERING EN KERINGHUIS

WATER EN HAVEN

Zondag 2 september Hoek Made Market, Fort 1881, 12.00 – 18.00 uur. Kramen vol brocante, vintage, retro, of antieke schatten. Zondag 9 september Strandvissen, 9 – 13 uur, Hoekse strandvissers, strand Rechtestraat. Zaterdag 15 september Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg. Zondag 16 september Hondenzwemmen, Zwembad Hoek van Holland. De laatste dag van het seizoen wordt afgesloten met het hondenzwemmen van 13.00 tot 14.00 uur. Daarna sluiten de hekken. De entree is gratis. Zondag 23 september Strandvissen, 9.00 – 13.00 uur, Hoekse strandvissers, strand Rechtestraat. Woensdag 26 september Sluitingsfeest speeltuin, thema en tijd nog onbekend. Zaterdag 29 september Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg. Zondag 30 september Kofferbakverkoop, van 7.00 tot 17.00 uur, verkoop van tweedehands spullen vanuit de kofferbak, Koningin Emmaboulevard.

OKTOBER Zaterdag 6 oktober 11strandentocht, De Elfstedentocht heeft sinds één jaar een zusje, de 11strandentocht! Dit wandel- en hardloopevenement loopt langs 11 stempelposten van Bloemendaal tot aan Hoek van Holland om 20, 40 of 60 km over het strand te klunen. Meer info www.11strandentocht.nl. Zondag 7 oktober Strandvissen, 9.00 – 13.00 uur, Hoekse strandvissers, strand Rechtestraat. Zaterdag 13 oktober Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg. Zaterdag 20 en zondag 21 oktober Kunstroute In het weekend tijdens de Week van het water organiseert Stichting KUnSTPLAATS een kunstroute met als thema: Onder de zeespiegel. De route strekt zich uit over een groot gebied in en om Hoek van Holland.

BEZOEK DE DELTAWERKEN BIJ HOEK VAN HOLLAND op een zaterdag in september (half oktober begint het stormseizoen). In weekends en in schoolvakanties zijn er rondleidingen (volwassenen € 4,30 kinderen € 2,30, incl. toegang).

De Maeslantkering uit 1997 is het sluitstuk van de Deltawerken. De twee witte 'draaideuren' zijn een mooie en imposante constructie. Na de verschrikkelijke watersnood in 1953 dichtte Nederland bijna alle gaten in Zeeland en Zuid-Holland: de Deltawerken. De toegang naar de haven van Rotterdam moest open blijven. Maar de techniek werd steeds verijnder. Zo kon in de jaren '90 een beweegbare stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg worden gebouwd, een beveiliging die bij normaal weer de scheepvaart totaal niet hindert. Deze Maeslantkering ligt zo'n drie kilometer van het centrum van Hoek van Holland en kan gemakkelijk per iets of auto worden bezocht.

Adres Het Keringhuis Maeslantkeringweg 139 3151 ZZ Hoek van Holland T: 0174 51 12 22 www.keringhuis.nl Openingstijden maandag – vrijdag 10.00 -16.00 uur zaterdag, zon- en feestdagen 11.00 – 17.00 uur gesloten 1 januari, 25 en 31 december Toegang 18 jaar en ouder € 2,00

Fast Ferry - veerboot naar de Maasvlakte Vanuit de Berghaven van Hoek van Holland vertrekt elk uur de Fast Ferry naar de Maasvlakte. Beleef de scheepvaart op de Nieuwe Waterweg van dichtbij, kijk uit op de Noordzee en laat je verrassen door de natuur van de Maasvlakte. De hele vaartocht, Hoek-Maasvlakte-Hoek, duurt een uur. Fietsen gaan gratis mee aan boord en vanaf halte Antarticaweg iets je in circa 20 minuten naar het bezoekerscentrum Futureland. Vertrektijden Loop voor de dienstregeling even binnen bij RTI Hoek van Holland.

Naast de stormvloedkering ligt het Keringhuis, een informatiecentrum over hoogwaterbescherming, de Deltawerking en de Maeslantkering zelf. Voor kinderen is er een leuke en leerzame waterspeelplaats. In de zomer is het restaurant met terras elke dag open. Proefsluiting Jaarlijks vindt een functioneringssluiting plaats, een test van alle systemen en mechaniek. Die sluiting is publiek toegankelijk en vindt meestal plaats

MAASVLAKTE 2 & FUTURELAND

gebied is ongeveer zo groot als de stad Delft. Vanuit Hoek van Holland is Maasvlakte 2 en informatiecentrum FutureLand te bezoeken met de Fast Ferry en daarna iets.

Bezoekerscentrum FutureLand is een prachtige aanvulling op een bezoek aan de Tweede Maasvlakte, het nieuwe stukje Nederland waarvan de aanleg in 2008 is begonnen. Het

FutureLand geeft op imposante wijze een indruk van de werkzaamheden en van de hoopvolle toekomst van dit havengebied. Naast een prachtig uitzicht vanaf het Panorama Deck zijn er ook educatieve spellen, een FutureFlightExperience en een 3D-trip door het havengebied van 2035. FutureLand Ferry Vanaf de FutureLand Ferry ontdek je de megagrote containerschepen die afmeren in de nieuwe haven. Op de rondvaartboot vaar je langs nieuwe kades en de modernste containerterminals in het Rotterdamse havengebied. Een ervaren voorlichter vertelt aan boord alles over de nieuwe haven, die nog steeds in aanbouw is. Voor openingstijden zie futureland.nl of vraag bij RTI Hoek van Holland.

Zaterdag 27 oktober Struintocht door de duinen, vertrek 13.00 uur vanaf de Zeetoren aan de Helmweg. Zondag 28 oktober Kofferbakverkoop, van 7.00 tot 17.00 uur, verkoop van tweedehands spullen vanuit de kofferbak, Koningin Emmaboulevard. Strandvissen, 9 – 13 uur, Hoekse strandvissers, strand Rechtestraat.

13


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT

2018

DE ZOMER VAN BOUWCENTER

u n e s n e w j i W ! r e m o z e n j i een f

w u e e Z De

WE HEBBEN ZELFS BOUWMATERIALEN VOOR DEZE KLUS! WIJ LEVEREN ALLES VOOR UW VERBOUW OF NIEUWBOUW, ZOALS STENEN, DAKPANNEN, FUNDERINGEN, BADKAMERS ETC.

Openingstijden Maandag t/m vrijdag 07.00 tot 17.00 uur Zaterdag 07.00 tot 12.00 uur

RotteRdam Welcome caRd ontdek de stad met korting + gratis openbaar vervoer + city map + 50 kortingen 1 dag 2 dagen 3 dagen

€ 12,00 € 17,00 € 21,00

Verkrijgbaar bij Rotterdam tourist Information: coolsingel 114 - in de tuin van het historische Schielandshuis Stationsplein 20 - in de centrale hal van het hypermoderne Rotterdam centraal Prins Hendrikstraat 281 - Hoek van Holland www.rotterdamwelcomecard.com

Foto: Guide Pijper

14

Slachthuiskade 30 2685 LN Poeldijk Telefoon: 0174 245 516 info@imabodezeeuw.nl www.imabodezeeuw.nl


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT

2018

De Hoekse Lijn in De Hoek

Ook deze zomer nog werk aan ombouw Hoekse Lijn Deze zomer werken we nog aan de ombouw van de Hoekse Lijn. De metrolijn sluit straks in Schiedam aan op metrolijn B naar Beurs en Nesselande. De metro op de Hoekse Lijn eindigt voorlopig in Hoek van Holland Haven. Als alles goed verloopt, rijdt de metro in het vierde kwartaal van dit jaar. Bewoners en bezoekers van Hoek van Holland zijn deze zomer dus nog aangewezen op het vervangend busvervoer voor hun reis van en naar De Hoek.

noemde Harwichknoop. Voor het spoor, het station, de toekomstige H6-weg en de aanwezige dijk is een integraal ontwerp gemaakt. Als onderdeel van het project Hoekse Lijn wordt de Hoekse Lijn met een kilometer verlengd tot op het strand. Aan het Zeeplein komt in de toekomst het nieuwe eindstation. Dus echt uitstappen met je voeten in het zand. Op het traject tussen Hoek van Holland Haven en het nieuwe station Hoek van Holland Strand rijdt de metro in de toekomst over een enkel spoor. Achter de appartementsgebouwen aan de Strandweg Noord verdwijnt de metro uit het zicht. De metro komt hier in een gesloten bak die, als het zand er straks overheen ligt, één wordt met het duin. Vlak voor het nieuwe eindstation Strand gaat het metrospoor, via een wissel, over naar een dubbel spoor om zo te kunnen stoppen en vertrekken aan beide zijden van het middenperron van het nieuwe metrostation Strand.

Vertraging ombouw Voor de ombouw van het 23 kilometer lange traject dat 4 gemeenten doorkruist, is afgelopen maanden hard gewerkt om de planning die ervoor stond, te halen. Maar tijdens de ombouwwerkzaamheden van dit complexe project heeft de uitvoering te maken gehad met tegenvallers door diverse oorzaken. We zijn dus nog niet klaar. Als projectorganisatie betreuren we deze vertraging waar reizigers en bewoners langs de lijn veel hinder van ondervinden. De laatste werkzaamheden vinden nu plaats. De eerste testritten zijn gemaakt en als dat is afgerond, gaan we proefrijden zonder passagiers. Met als doel om in het vierde kwartaal van dit jaar de reizigers snel en veilig met de metro over de nieuwe Hoekse Lijn te vervoeren.

Informatie Hoekse Lijn Voor vragen over de ombouw en de verlenging tot op het strand van Hoek van Holland kunt u contact opnemen met de projectorganisatie Hoekse Lijn, via telefoon: 010 489 4334. Of via de mail: ahm.bekker@rotterdam.nl. Meer informatie over het project Hoekse Lijn kunt ook vinden op de website hoekselijn. mrdh.nl.

Nieuw traject in De Hoek De plannen voor de verlenging van de Hoekse Lijn tot op het strand zijn we nu aan het uitwerken. We hebben het oude NS-station Hoek van Holland Haven tijdens de ombouw gesloopt. Het nieuwe metrostation Hoek van Holland Haven is onderdeel van de zoge-

Met de bus Voor reizigers betekent de vertraging in de ombouw van de Hoekse Lijn, dat ze langer zijn aangewezen op het vervangend busvervoer. De RET verzorgt het vervangend busvervoer op het traject van de Hoekse Lijn met de buslijnen 711 t/m 714 en 156. Voor meer infor-

Impressie nieuw metrostation Hoek van Holland Strand matie over het vervangend busvervoer en de dienstregeling kunt u contact opnemen met RET, via klantenservice@ret.nl of 0900 - 500 60 10 (gebruikelijke belkosten), open van 09.00

Hoekse Lijn in het kort Met de ombouw van de Hoekse Lijn werkt de metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) aan de verbetering van de bereikbaarheid in het westelijk deel van de regio. Deze bestaande lijn ondergaat een metamorfose. Van spoorlijn naar hoogwaardige lightrailverbinding tussen het centrum van Rotterdam en het strand van Hoek van Holland. Het wordt in alle opzichten een kwaliteitsproduct: snel en hoogfrequent vervoer, comfortabele voertuigen, actuele reisinformatie, veilige en overzichtelijke stations. Met bereikbaarheid als belangrijke succesvoorwaarde voor de economische en ruimtelijke ambitie van de zuidvleugel van de Randstad én voor de leefbaarheid in de regio. De lijn verbindt het hart van Rotterdam met het kustgebied, via de aanliggende gemeenten Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en het gebied Hoek van Holland. Na de ombouw tot metro blijven ook goederentreinen van en naar Vlaardingen rijden.

tot 17.00 uur (op zaterdag, zondag en feestdagen gesloten). Of bezoek de website https:// www.ret.nl/home/reizen/dienstregeling /metro/hoekselijn.html De stations De Hoekse Lijn krijgt twee nieuwe stations: Steendijkpolder (in Maassluis) en nieuw Hoek van Holland Strand. De zeven bestaande stations – Schiedam Nieuwland, Vlaardingen Oost, Vlaardingen Centrum, Vlaardingen West, Maassluis Centrum, Maassluis West en Hoek van Holland Haven – worden omgebouwd en geheel gerenoveerd. Het nieuwe station Hoek van Holland Strand komt aan het Zeeplein te liggen. Reizigers lopen vrijwel direct vanuit de metro het strand op. Omdat de ombouw van de Hoekse Lijn en de verlenging tot op het strand niet tegelijkertijd klaar zijn, kan er na de ombouw inen uitgestapt worden op tijdelijk metrostation Hoek van Holland Haven. Architectuur De architect Marc Verheijen heeft kleur gegeven aan de stations. Hij heeft de lijn van stad naar strand verwerkt in zijn ontwerpvisie. De Hoekse Lijn verbindt veel contrasten, van zee naar land, van dorp naar stad, van rust naar drukte.

Altijd lekker voordelig Petit croissants Vers uit onze oven

4 stuks

1.

00

Albert Heijn Hoek van Holland

Elke zondag open

COLOFON Uitgave VVV Hoek van Holland Prins Hendrikstraat 281, 3151 AK Hoek van Holland Tel. 0174 51 95 70 Openingstijden: maandag t/m zaterdag (en in het hoogseizoen ook op zondag) van 10.00 tot 16.00 uur. Of kijk voor meer informatie op www.hoekvanholland.nl. vvv@hoekvanholland.nl www.hoekvanholland.nl twitter.com/VVVHoekvHolland facebook.com/VVVHoekVanHolland Coördinatie Annie van den Bos, VVV Hoek van Holland Omslagfoto Elly Domenie

15

Auteur van het Maas/Rijn artikel Harry Schuring, Panama Productie Productie Uitgeverij West Media bv, tel. 0174 62 42 12, info@uitgeverijwestmedia.nl Oplage 55.000 exemplaren. Verspreiding week 16-2018 huis-aan-huis in Hoek van Holland en gemeente Westland. Verkrijgbaar bij Rotterdam Tourist Information Centrum en Rotterdam Tourist Information Strand, Rotterdam Tourist Information-kantoren in de regio en hotels, restaurants en strandpaviljoens in Hoek van Holland. De inhoud van deze krant is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. VVV Hoek van Holland aanvaardt evenwel geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden of veroudering van gegevens.


HOEK VAN HOLLAND ZOMERKRANT

2018

music •฀Food • Drinks

16

Spe 2018 04 18  
Spe 2018 04 18