Page 1

ke j i l e t s Fee special en s n e W an de v e s i u l s Maas rant Cou

De beste wensen voor alle mensen...

21 december 2017


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

2

SALE TOT

50

* %

OP DE GEHELE COLLECTIE

H E R E N S T R A AT 3 3

-

2671 HZ NAALDWIJK

O P E N I N G S T I J D E N : D I .W O . D O . 9 . 3 0 U U R - 1 7 . 3 0 U U R

-

-

W W W. R O B V O L L E B R E G T. N L

VR 9.30 - 21.00 UUR

-

ZA 9.30 - 17.00 UUR

*NIET IN COMBINATIE MET ANDERE AANBIEDINGEN EN CONTINUE ARTIKELEN

MOOI EN STIJLVOL 2018


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

De allerbeste wensen voor 2018 De komende dagen zullen veel Maassluizers het weer tegen elkaar zeggen: ‘De beste wensen, hè?’ In de laatste weken van het jaar wensen we elkaar traditioneel alle goeds voor het komende jaar. ‘De beste wensen, voor alle mensen’, dus. Zoals ieder jaar geeft Maassluise Courant de Schakel deze speciale eindejaarsuitgave uit om iedereen een fijne feestdagen en een voorspoedig 2018 te wensen.

Met deze uitgave komt u helemaal in de stemming voor de feestdagen. Om het ultieme kerstgevoel op te roepen, hullen we de krant in een traditionele, winterse sfeer. Want hoewel een witte kerst ieder jaar op ieders verlanglijstje staat, is het al lang geen zekerheid meer dat de sneeuw op kerstmorgen neerdwarrelt. Toch hoort een witte deken er toch een beetje bij en in deze bijlage houden we daar gewoon aan vast.

3

op de Markt, dat dit jaar al voor de 26e keer wordt gehouden. Tot slot leest u diverse kerstverhalen en gedichten die door lezers zijn ingezonden. Het blijkt dat onze stad aan de Waterweg heel veel schrijftalent heeft.

Mensen De feestdagen zijn bij uitstek een tijd op stil te staan en na te denken. Hoe hebben we 2017 beleefd? En wat zijn de wensen voor het nieuwe jaar? Verschillende organisaties spreken in deze bijlage hun wens uit. Verder spreken we met Sjaak Speijer, de lichtjesboer van de binnenstad. Samen met zijn vrouw Kitty voorzag hij de Schansbrug van verlichting. Karel Zwaard vertelt over de traditie van het Kerstnachtzingen

Wensen Na het lezen van deze special bent u helemaal in de stemming voor de feestdagen! Wij van Maassluise Courant de Schakel en Uitgeverij West Media zijn helemaal klaar voor deze feestelijke dagen en voor het nieuwe jaar. We wensen iedereen een gezellige feestdagen en een fantastisch 2018.

Kersttrends 2017

Klassieke kerst is weer helemaal terug Ondanks dat dit feest bol staat van tradities en kneuterigheid zijn er ook met Kerst ieder jaar weer nieuwe trends te ontdekken. Dit zijn de trends die je dit jaar zult terug zien in de huiskamers. Natuur in huis De urban jungle is alweer een ruime tijd een woontrend in Nederland. Dit jaar wordt deze trend ook doorgezet tijdens de kerst. Met de kerstboom halen we natuurlijk allemaal een beetje natuur in huis, maar daarnaast is het gebruik van ornamenten in natuurlijke vormen als dennenappels, eikeltjes, blaadjes en dieren ook helemaal in deze kerst. Je kunt deze natuurlijke versiering in de boom hangen of op een andere manier gebruiken in de kerstdecoratie in huis. De kleuren die bij deze natuurlijke kersttrend horen zijn natuurlijk groen, maar ook wit en de wat meer aardse kleuren als allerlei bruintinten.

Stoer en chique Andere interieurtrends die terug te vinden zijn tijdens deze kerst zijn de industriële en Scandinavische stijl. Bij de industriële look wordt veel gebruik gemaakt van ambachtelijke

materialen als beton, hout, leer marmer en staal. Het lijkt misschien wat kil om deze materialen te gebruiken voor de kerstversiering, maar zeker in combinatie met bruine en champagnetinten geeft het een stoere maar ook chique look. De Scandinavische stijl is iets losser en speelser dan het industriële. Wel zie je hier ook het gebruik van natuurlijke materialen als hout en wol of textiel terugkomen. De kleuren die dit jaar bij de Scandinavische look horen zijn wit, rood en blauw.

Lekker ouderwets Vernieuwing hoeft natuurlijk niet altijd verbetering te zijn. En zoals dat zo vaak in de mode gaat; elke trend komt wel weer een keer terug. Zo is de klassieke kerst weer helemaal terug. Bij traditionele kerstversiering denk je natuurlijk gelijk aan de kleuren groen en rood in combinatie met goud of zilver. Voeg hier kerststerren, -klokjes en -engeltjes aan toe en de echte nostalgische decoratie is compleet. Of je nu alles uit de kast haalt of met wat kleine details de woonkamer in de kerstsfeer brengt, het geeft toch altijd nét even wat extra gezelligheid tijdens de feestelijkste maand van het jaar.

Net als bij de interieurtrends is ook tijdens kerst de Scandinavische stijl helemaal in.

Colofon ‘De Beste Wensen...’ is een extra uitgave van de regionale krant Maassluise Courant de Schakel. Redactie, opmaak, advertentieverkoop, druk en verspreiding geheel verzorgd door Uitgeverij West Media bv Foto voorpagina: Klazien Zomer Oplage: 21.600 Uitgeverij West Media bv behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Stokdijkkade 10 2671 GW Naaldwijk T 0174-624212 E advertentie.mc@uitgeverijwestmedia.nl www.uitgeverijwestmedia.nl


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

4

2017, een jaar vol mooie gezamenlijke initiatieven!

Sport Hoera Geslaagd F&A Community Banking for Food Samen bankieren

Innovatiefonds WHC

Rabo Talenten Concours

Ons werkgebied: Westland Hoek van Holland Maassluis Maasland

Startersevent/award

Senioren workshop

Inspiratiereis Rusland

Rabo MKB Collegetour Gastlessen op school

Opening kantoor Maassluis RaboWestlandfonds

Rabobank Westland wenst u een gezond,

gelukkig en succesvol 2018 toe!

Rabo Clubkas Campagne


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

5

Uit angst voor vooroordelen volgt Ilhan zijn opleiding ‘stiekem’ Veel jongeren hebben er last van; twijfels over hun beroepskeuze. Zeker als ze daarbij nog rekening willen houden met de mening van vrienden en familie. Ilhan van Brakel, een 16-jarige jongen uit Maassluis, heeft zijn keuze eigenlijk al gemaakt. Maar omstandigheden zorgen ervoor dat hij dit niet hardop durft te zeggen.

Een paar jaar geleden dacht ik er net als hen over

Ilhan van Brakel krijgt van Roberto Dresia steun om zijn droom te volgen.

Vooroordelen We zijn in Rotterdam, in het atelier van topvisagist Roberto Dresia. Alles hier ademt kunst, mode, styling en make-up. Ilhan kijkt zijn ogen uit, want dit een wereld waar hij ook graag in terecht wil komen. “Ik volg naast mijn MBO Beveiliging sinds een paar maanden een opleiding Visagie, maar dat heb ik geheim gehouden”, begint Ilhan. Angst voor nare reacties, vooroordelen en pesterijen hebben hem er tot nu van weerhouden om zijn interesse voor mode en make-up openbaar te maken. Roberto Dresia luistert vol ongeloof, maar ook met gevoel van herkenning, naar het verhaal van Ilhan. “Deze vooroordelen: dat het een vrouwenberoep is en als je dit als man gaat doen zal je wel homo zal zijn, waren er toen ik begon ook al. Ik vind het vreselijk dat er nog steeds zo gedacht wordt, maar dit mag jou er uiteraard niet van weerhouden jouw passie te volgen.”

Vrienden en familie Ilhan is een jongen van de straat zo zegt hij zelf en hij verwacht dat lang niet al zijn vrienden hem zullen begrijpen. “Mijn vrienden hebben Antilliaanse of Surinaamse roots en zij hebben

een sterke mening over wat wel of niet ‘cool’ is.” De reden waarom hij daar zo zeker van is, is opmerkelijk. “Een paar jaar geleden dacht ik er net als hen over. Als toen één van mijn vrienden zou hebben gezegd dat hij visagist wilde worden had ik dat ook niet geaccepteerd. Uiteraard denk ik daar nu heel anders over, maar ik weet niet hoe dat bij mijn vrienden zit.” Ilhan heeft een Nederlandse vader en een Turkse moeder; zijn ouders staan volledig achter hem maar zijn Turkse familie reageert niet positief. “En dan zegt iedereen wel dat ik me daar niks van aan moet trekken en gewoon mijn gevoel moet volgen. Maar als je zoveel negatieve reacties krijgt, is dat wel heel moeilijk”, zegt Ilhan.

Volgers Roberto stimuleert Ilhan om toch achter zijn keuze te blijven staan. “Toen je binnen kwam, viel jouw uitstraling mij gelijk op. Je kledingkeuze is perfect en je straalt uit dat je een artistieke jongen bent. Talent en goede begeleiding zijn noodzakelijk om het ver te gaan schoppen in dit vak. Maar als je een gave hebt, moet je hier iets mee doen. Passie dwingt jou tot creatie.” Ook modellenwerk ziet Ilhan wel zitten en op Instagram, waar hij maar

Foto: FW

liefst 11.000 volgers heeft, post hij dan ook regelmatig modellenfoto’s van zichzelf. Maar foto’s van ‘Ilhan de visagist’ staan daar nog niet op. “Die stap heb ik nog niet durven zetten.” Roberto’s advies is om dit juist wel te gaan doen. “Je hebt al zo’n groot bereik. Laat zien wie je bent en wat je kan. Alleen dan kan jouw talent ook opgepikt worden.” Natuurlijk is Ilhan zich er van bewust dat zijn verhaal nu geen geheim meer is. “Ik weet zeker dat ik dit vak in wil dus wordt het ook tijd dat ik daar eerlijk over ben.” Ilhan is op Instagram te volgen via @onlyilhan.

Maar als je een gave hebt, moet je hier iets mee doen


6

Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

ChristenUnie

fijne feestdagen en een prachtig 2018! Sjoerd Kuiper, lijsttrekker PvdA Maassluis

Fijne feestdagen Op naar een mooi en duurzaam 2018

RIX ROEST-KERKLAAN Schoonheidsspecialiste Gespecialiseerd in elektrisch ontharen

wenst haar relaties Fijne Kerstdagen en een goed 2018.

D66

Dépositaire Dr. Payot en Pupa

Maassluis

Röntgendreef 3, 3146 BM Maassluis Telefoon 010-5917352

M.S.V. ´71

M A A S S L U I S

M.S.V.’71 wenst iedereen gezellige kerstdagen en een goede jaarwisseling!

Zaterdag 13 januari 2018 vanaf 14:30 uur nieuwjaarsrecepie in onze kanine.


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

7

Kerstnachtzingen blijft geweldige happening Het is een vaste kersttraditie die ook dit jaar niet mag ontbreken in Maassluis: het Kerstnachtzingen op de Markt. Dit jaar wordt het voor de 26e keer gehouden. Het geheim van het Kerstnachtzingen is samenwerking en saamhorigheid. De muziek wordt namelijk gespeeld door muzikanten van verschillende orkesten uit de regio. Sinds 2015 zingen ook koorleden van verschillende verenigingen mee. “Al in oktober ga ik aan de slag om de muzikanten te benaderen”, vertelt Karel Zwaard, een van de initiatiefnemers van het Kerstnachtzingen. Destijds kwam Piet de Groot met het idee om muzikanten samen te laten spelen tijdens de Kerstnacht. “Dat zijn we verder gaan uitwerken en het bleek haalbaar om de mensen van verschillende orkesten te laten samenspelen. Wat klein begon, is nu uitgegroeid tot een traditie. Dit jaar werken 38 muzikanten mee. Zij komen niet alleen uit Maassluis, maar ook uit Schiedam, Rotterdam, Vlaardingen, Naaldwijk en De Lier. De hele regio. Voor de derde keer zijn ook koren benaderd of er zangers zijn die mee willen zingen. Ook dat is nu weer gelukt; er komt een groep van 20 man, ter ondersteuning van de zang op de Markt.”

Repetities Inmiddels heeft het orkest er twee repetities op zitten, die worden gehouden op zondag in het muziekgebouw. “Daarmee zitten we de repetities van de eigen orkesten niet in de weg. De ruimte wordt ons belangeloos beschikbaar gesteld. Het is leuk om te zien dat het voor velen ook een soort reünie is, omdat

Ook in 2016 werd weer uit volle borst meegezongen.

sommige muzikanten al jaren meespelen op Kerstavond”, weet Zwaard. “Soms word ik in de zomer al benaderd, of het dit jaar toch wel weer doorgaat!” Omdat de muzikanten normaal gesproken niet samenspelen, is een repetitie wel zo prettig. Ook de koorleden waren daarbij aanwezig, om alles goed op elkaar af te stemmen voor Kerstavond.

Wij wensen u Geweldige Feestdagen en een Stralend 2018

Foto: archief Roger van der Kraan

“Het wordt gewoon weer een hele leuke happening met een geweldige sfeer”, belooft Zwaard. “Het is mooi dat iedereen samenkomt op de Markt om met elkaar te zingen.” De leden van Scouting Karel Doormangroep bouwen eerder op de avond al het podium op - overigens gesponsord door Ervaar Maassluis. “Om middernacht stroomt vervolgens het plein vol met de mensen die vanuit de Kerstnachtdienst

komen of gewoon vanuit huis naar de Markt gaan. Om even voor 12 uur klinken de eerste noten.” Op het programma staan de geijkte kerstliederen, zoals ‘Stille Nacht’ en ‘De Herdertjes Lagen bij Nachte’. Verder worden ook de moderne klassiekers gezongen als ‘Jingle Bells’ en ‘All I want for Christmas’. “Voor ieder wat wils dus.”

Merry Christmas.. . . And a Happy New Year.. . .

JUWELIER

Luyendijk uyendijk

11 info@juwelier-luyendijk.nl

www.juwelier-luyendijk.nl

Wishes you KONINGSHOEK 91.105 – MAASSLUIS T.010-5919840

FF

EN IJSS IE-

H

OP

KO

Wij wensen u prettige feestdagen en een gelukkig 2 0 1 8

s ’ k n o V tiek

.K

59

Dr

123

98

v/h in ‘t Por

uyp

e r k a d e 9 - Te l .

0

10

by

JUUL

wenst U magische feestdagen! WC Koningshoek 92-354 | 3144 BA Maassluis | t +31(0)10 269 91 05 t +31(0)6 24 93 89 19 | w www.byjuul.eu | e info@byjuul.eu


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

8

WASSERIJ SMEELE wenst u fijne feestdagen en een schoon 2018!

De Proeverij Fijne feestdagen De Proeverij De Proeverij

Zuidvliet 10-11 MAASSLUIS van Bram en Leo Het Drankenkabinet T 010 599 04 De 60 Proeverij

Zuidvliet 10-11 MAASSLUIS

Zuidvliet 10-11 T 010 599MAASSLUIS 04 60 T 010 599 04 60

Industrieweg 8a 3144 CH Maassluis

www.hetdrankenkabinet.nl www.hetdrankenkabinet.nl www.hetdrankenkabinet.nl

Autoservice van der Kooij wenst u fijne feestdagen.

Een warm en gezond 2018 www.lely.com

IMC17039-CIC kerstmateriaal-De Schakel_130x186_FC.indd 1

06-11-17 14:58

Gevelrenovatie

HUISMAN B.V. Telefoon 0174-51 51 18 | info@huismangevelrenovatie.nl

Thames 5-7 • 3144 DG Maassluis • E info@autoservicevanderkooij.nl

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuw jaar. ◆ Voegen uithakken | ◆ Gritstralen | ◆ Voegen | ◆ Impregneren

Vraag vrijblijvend een offerte aan Oud Camp 17, 3155 DL Maasland

Heerlijke feestdagen! Alles eigen fabrikaat. Wij zijn bij hoge uitzondering op Nieuwstraat 4 3131 AA Maassluis 010-5912052

www.holtkamp.nl

zondag 24 december en zondag 31 december geopend van 8.00 - 15.00 uur.

Nelien Nierop - fysiotherapeut Centrum voor paramedische hulp De Vloot 59 3144 PC Maassluis Telefoon: 06 43012758, 010 5927992 www.fysionierop.nl

wenst u een gelukkig en gzond nieuwjaar.


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

Kerstverhalen van onze lezers Maassluis blijkt over veel schrijftalent te beschikken. Op onze oproep om uw kerstverhaal of -gedicht in te sturen voor deze speciale kerstkrant, kregen we heel veel reacties binnen. Mooie en grappige gedichten, bijzondere kerstverhalen en mooie herinneringen. Een selectie van de inzendingen plaatsen we hier.

‘Mooie boom, buurvrouw’ Om een pakje op te halen ben ik bij mijn oude buurvrouw binnengewipt. In een hoek van de kamer staat een middelgrote, maar overvol opgetuigde kerstboom met gekleurde lichtjes. Ze glimlacht: “Het is een boom-belazer, een kunstboom met de lampjes kant-en-klaar erin. Het had van mij niet gehoeven, maar mijn zoon kwam er mee aansjouwen”, en er volgt een diepe zucht. “Hij vond dat er zoals elk jaar een kerstboom moest zijn. Mijn schoondochter en kleindochter hebben de lichtjes en de andere spullen erin gehangen.” Buurvrouw haalt haar schouders op: “Sinterklaas moest het dak nog op of mijn man kocht al een echte en grote boom en dan was hij zeker veertien dagen bezig met de lichtjes en optuigen. Vond hij leuk en mij kon het niet schelen. Het voordeel van kunst is dat er niks van uitvalt, behalve als de poes eronder kruipt of eronder vandaan komt. Dan sneuvelt er weleens een bal.” Ik grinnik. Buurman was wereldberoemd in de buurt om zijn kerstboom. En niet alleen daardoor overigens, want het was een man met humor en sociaal gevoel. En een soort buurtopa. “Het is de eerste decembermaand zonder hem enne… nou ja, ik vind er weinig meer aan.” Ze vervolgt: “Met Sinterklaas deden we, zoals altijd, surprises, maar ik miste dit jaar zijn rijmpjes, want dat kon ‘ie ook zo goed.” Met een bedenkelijke blik zegt ze dan, dat zij zichzelf ondankbaar vindt, omdat zij in de weekends en feestdagen niet alleen is, en ook dit jaar de kerstdagen en oud en nieuw bij de kinderen zal doorbrengen. “Er zijn dan wel veel oude mensen die dagen alleen zitten, dat weet jij wel, jongen, want je bent bij de thuiszorg.” Er flitst een glinstering in haar ogen en een

Vrijdag 22 december IMMANUËLKERK (L. Boonestraat 5) 16.00u Kinderkersfeest Aanmelden via: www.jeugdwerkpknmaassluis.nl Zaterdag 23 december MARANATHAKERK (G.A.Brederodelaan 49) 19.00u Kerstevent m.m.v. Pearl Jozefzoon 21.30u Kerstevent m.m.v. Pearl Jozefzoon Men moet zich hiervoor aanmelden via www.egmakerstdienst2017.eventbrite.nl

glimlach verschijnt om haar mond: “Er zijn vast wel mensen die met die dagen geen zorg hoeven, omdat de familie er is. Zouden jullie dan de tijd, die over is, niet wat langer bij die mensen kunnen blijven.” Ik knik en zeg, dat ik dat een goed idee vind en het ook aan de collega’s zal voorleggen. “Of eh”, aarzelt zij, “vind je baas dat niet goed?” “Die knijpt wel een oogje dicht”, antwoord ik”, “en misschien wel twee tegelijk.” Ze schenkt me een brede, blijde glimlach, maar in haar ogen zie ik nog-niet-gehuilde tranen als ze zegt: “Prettige kerstdagen!” Piet Broekharst

Zondag 24 december MARANATHAKERK (G.A.Brederodelaan 49) 10.00u Gezinskerstdienst IMMANUELKERK (L. Boonestraat 5) 15.30u Kerstviering met BIKA (bijz. catechese) PETRUS EN PAULUSKERK (Andreasplein 1) 18.30u Kinderkerstviering 22.00u Nachtmis m.m.v. APP koor DE ARK (Rembrandtlaan 2) 20.00u Kerstavondviering m.m.v. Charis HET KOMPAS (Ibisstraat 1) 19.00u Kerstavonddienst GROOTE KERK (Kerkplein 2) 19.00u Rijnmond Kerstappèl 22.30u Gezamenlijke Kerstnachtdienst EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE (Av. Concordia 111 Roterdam) 10.45u Eredienst 19.00u Kerstavonddienst LEGER DES HEILS (Noordvliet 61-63) 22.00u Kerstnachtdienst Maandag 25 december (1e Kerstdag) PETRUS EN PAULUSKERK 9.30u H. Eucharisieviering m.m.v. Jongerenkoor HET KOMPAS (Ibisstraat 1) 9.30u Kerstdienst IMMANUELKERK (L. Boonestraat 5) 10.00u Kerstmorgendienst KONINGSHOF (Uiverlaan 20) 10.00u Kerstmorgendienst BAPTISTEN GEMEENTE (Fenacoliuslaan 16) 10.00u Gezinskerstviering BETHELKERK (Wagenstraat 9) 10.00u Kerstdienst DE ARK (Rembrandtlaan 2) 10.00u Kerstgezinsdienst

Kerst anders

Kerstdagen

De os sprak tot de ezel: ‘Het is weer bijna bal. Straks komen de drie wijzen en herders naar de stal.’

Kerstmis, feest van vrede op aarde van flonkering en sterrenpracht. Het heeft voor elk een eigen waarde, de sfeer die men er van verwacht.

‘Ia’, balkte de ezel, ‘zij hebben ‘t Licht gezien door de ster en engelen, maar zouden zij misschien

Kerstmis, is om te gedenken een koude nacht naar Bethl’hems stal. Waar God zijn zoon aan ons wou schenken opdat Hij ons verlossen zal.

niet eens thuis kunnen blijven, want dan ontstaat er plek voor andere bezoekers, dat lijkt me niet zo gek.’

Kerstmis, om te gaan dineren, bij kaarslicht en een goed glas wijn. De vrije tijd te combineren met een gezellig samenzijn.

‘Aan wie zit je te denken?’ vroeg os verbaasd zijn vrind: ‘Wie moeten er in hemelsnaam dan komen bij het Kind?’

Kerstmis, met zijn fijne dagen naar zon en sneeuw en arreslee; zal menigeen een tochtje wagen en jingle-bells doen vrolijk mee.

‘De leiders van de wereld’, sprak ezel heel kordaat, ‘dan leren zij van het Kind, dat het om dienen gaat.’

Kerstmis, fijn om te beleven, maar zal het ooit eens kunnen zijn: in vrede met elkaar te leven, opdat het altijd Kerst zal zijn.

Jaap van Oostrum

Plony Smit-Hoogerhuis

GROOTE KERK (Kerkplein 2) 10.00u Kerstdienst EVANGELISCHE BROEDERGEMEENTE (Av. Concordia 111 Roterdam) 10.45 uur Kerstdienst Dinsdag 26 december (2e Kerstdag) BETHELKERK 10.00u Dienst voor alle leetijden Welkom thuis in al deze kerken. Kijk voor de volledigheid op de website van de betreffende kerk.

Protestantse Kerk: Ev. Gem. Maassluis Leger des heils Rooms Katholieke kerk Ger. Kerk Vrijgemaakt Ned. Ger. Kerk Chr. Ger. Kerk Bapisten Evang. Broederschap

Groote Kerk—Immanuelkerk– Koningshof www.pknmaassluis.nl Maranathakerk www.egma.nl Noordvliet www.legerdesheils.nl/korpsmaassluis Andreas, Petrus en Paulus kerk www.appp.nl Het Kompas www.delier-maassluis.gkv.nl de Ark www.ngkmaassluis.nl Bethelkerk www.cgkmaassluis.nl Fenacoliuslaan www.bapisten.nl/bapistengemeente-maassluis Wite Kerkje www.ebg-roterdam.nl/maassluis

Het Platform van Kerken Maassluis wenst iedereen gezegende kerstdagen. Vier je de kerstdagen thuis? Toch niet alleen? Weet je welkom bij God en in de kerk.

9


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

10

Glazenwasserij

Namens het hele team van Muziek@Maassluis

Maeslandsluys BV FACILITY SERVICES

N

VOOR BEDRIJVEN EN PARTICULIEREN

W IEU

N

FIJNE KERS TD

KE R FIJ NE

G KI

K LU

GE

FIJNE KERS TD

ST DA GE

Al uw schoonmaak/onderhoud binnen en buiten in één hand.

Wenst alle klanten een Fijne Kerst en een Gezond 2018 ’s Gravenzandseweg 18G, 2291 HD Wateringen Tel: 070 3909580 / 06 28080367

Wij wensen u een voorspoedig nieuwjaar!

AR JA www.vanstenisnotarishuis.nl • info@vanstenisnotarishuis.nl Slot de Houvelaan 28a, Postbus 24, 3155 ZG Maasland


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

Feestdagen in de tropen

11

Kerstverhalen van onze lezers Maassluis blijkt over veel schrijftalent te beschikken. Op onze oproep om uw kerstverhaal of -gedicht in te sturen voor deze speciale kerstkrant, kregen we heel veel reacties binnen. Mooie en grappige gedichten, bijzondere kerstverhalen en mooie herinneringen. Een selectie van de inzendingen plaatsen we hier.

Godenspijs In december 1952 ging ons gezin van 8 personen zoals gebruikelijk in Harderwijk bij onze grootouders kerstfeest vieren. De oudste 4 kinderen logeerden bij familie van moeder in de omgeving en de rest bleef in het kleine huisje in de Doelenstraat. Bij oma was altijd plaats. Er logeerden namelijk al een neefje en nichtje. Het was een strenge winter met veel sneeuw. Twee broers van moeder opperden het plan om met de kinderen te gaan sleeën in het Solse Gat. Het idee werd met gejuich ontvangen. Voor mij had het Solse Gat iets magisch. Het verhaal gaat dat er vroeger een machtig klooster heeft gestaan, dat vanwege het liederlijke gedrag van de monniken in een stormachtige kerstnacht werd verzwolgen door de aarde. Nog steeds zijn de klokken soms te horen zijn en verschijnen er geesten van monniken.

Geen sneeuw of gevulde kalkoen dit jaar voor Nick en Sanne.

“Misschien kennen jullie ons nog van het vorige artikel in augustus waarin wij onze reisplannen aan jullie bekend maakten.” Inmiddels zijn Nick van Paassen en Sanne Heemskerk al meer dan vier maanden op reis. “We zijn gestart in Brazilië en bijna het hele stuk afgereisd met de bus naar Guatemala. De zoutvlaktes in Bolivia, de Machu Picchu in Peru, de San Blas eilanden in Panama, ziplinen in Costa Rica, op bezoek bij ‘Pablo Escobar’ in Colombia, op de evenaar staan in Ecuador en vulkanen beklommen in Nicaragua. Een klein kijkje in ons leven van de afgelopen maanden. Maar we zijn er nog niet klaar mee: we willen nog via Noord-Amerika naar Oceanië en afsluiten in Azië. Dit klinkt nog als een verre weg en daarom beseffen we dingen rond deze dagen maar al te goed. Reizen is en blijft bijzonder. Vaak met een lach, soms met een traan. Het laat je soms versteld staan van je eigen kunnen, maar confronteert je ook met je beperkingen. Het laat je realiseren hoe mooi de wereld kan zijn, maar ook hoe goed

Foto: privé

je het in je eigen land hebt. Het laat je nieuwe vrienden maken, maar anderzijds je vrienden thuis enorm missen. Reizen maakt je arm, maar tegelijk ook weer ontzettend rijk. Voor ons dit jaar geen sneeuw, geen kerstboom, geen gevulde kalkoen op tafel en geen vrienden en familie voor ons. Wij zullen het moeten doen met versierde palmbomen, 30 graden, cocktails en just the two of us. Klinkt niet verkeerd, toch? Maar… ben jij van plan om op reis te gaan, zorg dan in ieder geval dat je met kerst thuis bent! Ben jij benieuwd hoe wij in 2018 met een auto door Nieuw-Zeeland en Australië reizen, hoe wij overleven in Tokyo of misschien op de Maldiven terechtkomen? Kijk dan eens op onze Facebook pagina Sanshine-Travel of op onze website www.sanshine-travel.nl, waar je nu al vele tips over Zuid- en Midden-Amerika zal vinden, een berichtje sturen mag altijd! Via deze weg willen wij al onze familie, vrienden en volgers/lezers hele fijne kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar wensen met mooie reizen in het verschiet. Adios! Nick van Paassen & Sanne Heemskerk

700 kerstdiners in DrieMaasHave Brasserie 101 in verpleeghuis DrieMaasHave staat deze week geheel in het teken van de kerstdiners. Dit jaar is er een record aan meer dan 700 diners gereserveerd voor bewoners, bezoekers van de dagbesteding en hun naasten. Het team van Brasserie 101 en medewerkers van de afdelingen hebben met elkaar gezorgd

dat het voor eenieder waardevolle, warme en gezellige dagen in de decembermaand zijn. Met muzikale begeleiding, een heerlijk menu en de aanwezigheid van hun naasten zijn dit de liefdevolle en verbindende momenten die het verschil maken.

Een grote groep neven en nichten vertrok vroeg in de middag vol goede zin met 2 sleeën, waarop de kleintjes zaten. Naar het Solse Gat was een eind lopen. Het was er prachtig en doodstil. Een diepe kuil geflankeerd door hoge heuvels, alles bedekt door een dikke laag sneeuw. Om hard te gaan trokken we de sleeën zo hoog mogelijk de heuvel op. En dan gillend naar beneden. Er lag blijkbaar een ijslaag onder de sneeuw in het dal want als je erover gleed, kraakte het vervaarlijk. Onze wanten werden nat, er kwam sneeuw in onze laarzen, we voelden het niet. Aan het eind van de middag kwam er mist opzetten en werd het tijd naar

huis te gaan. De kleintjes weer op de slee en de rest erachteraan. Helaas, de ooms dachten een kortere weg te weten en dat bleek niet te kloppen. Resultaat was dat we steeds kouder wordend eindeloos hebben rondgelopen. Eindelijk herkenden ze de omgeving. Toen was het nog een heel eind lopen. Haast bevroren arriveerden we in de Doelenstraat. Daar zaten oma, opa en tante Bets ongerust op ons te wachten. Wat een feest toen iedereen gezond binnenstapte. De kachel ging hoog en tante Bets verdween in de keuken om chocolademelk te maken. Op m’n krukje voelde ik de kou langzaam wegtrekken. Iedereen had reuze-honger. Daar wist tante Bets wel raad op. Uit de keuken kwamen al gauw pittige geuren. Na een poosje kreeg ik een boterham met een dikke hete plak balkenbrij. Ik had zoiets nog nooit geproefd, het was godenspijs! Ank Schonenberg

Kerstgedicht Een stal, een ezel, en een lam een kindje dat in een kribbe op aarde kwam Het kind bracht vrede en vergiffenis, dat is de betekenis van Kerstmis. Velen zijn dit vergeten, zij denken aan lekker drinken en veel eten.

Maar voor dìegenen die het niet vergeten zijn, Moge Kerstmis een tijd van vrede en bezinning zijn. Anneke de Graaf-Lagraauw

Dat geluid van stilte De avondspits is in volle gang. Mensen haasten zich naar hun warme huizen. Of naar de supermarkt voor de weekendboodschappen. Kerst staat voor de deur. De wereld lijkt in rep in roer. Druk en overspannen. Te midden van het kabaal doe ik mijn ogen dicht. Adem in, adem uit... Nog een keer, ja, daar, precies daar, in dat geluid... ...van stilte hoor ik bomen groeien uit de grond reisverhalen van een vogelvlucht onuitgesproken woorden uit je mond weemoed in een zucht in het geluid van stilte hoor ik mijn herinneringen het ritme van mijn hart

hoor ik duizend mooie liedjes zingen en wat de wind heeft meegebracht in het geluid van stilte hoor ik het breken in jouw lach woorden die je nog wil schrijven hoor ik wat je niet vertellen mag het verlangen van hen die achterblijven in het geluid van stilte voel ik kalmte in mij landen verhalen in je gezicht vreugde in je handen hoor ik de fluistering van sterrenlicht Nicole Buijse


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

12

Huisartsen Centrum Maassluis Praktijk “De Kade” & Praktijk “Het Anker” Seringenstraat 259, 3142 NV Maassluis

Huisartsenpraktijk “Het Anker” en ‘‘De Kade’’ wenst al haar patiënten prettige kerstdagen en een gezond en gelukkig 2018! Bedankt voor al uw wenskaarten voor 2018. Artsen: Dr. van Krieken, Dr. van Hoek, Dr. van Beurden, Dr. Sprij, Dr. van Loon, Dr. Lapré, Dr. Dousma, Dr. de Hoog, Dr. de Jong Assistentes: Mayra, Caroline, Yasmine, Rianne, Pauline, Jessy, Lisette, Patricia, Leonie, Astrid, Linda, Lisa, Joske, Marlies, Judith, Emine, Caroline en verdere medewerkers.

Wij danken onze Toyota en Vakgarage klanten voor het in ons gestelde vertrouwen. Wij wensen u allen fijne feestdagen toe en een rij veilig 2018.

IS U L S S A A M O B M V LENTIZ | WENST U N E G A D T S E E F E IG T PRET N E D N O Z E G N E E N E LEERZAAM 2018! N WIJ E IG D O N R A A J E W IN HET NIEU E U UIT U ALLEN VAN HART RSRECEPTIE A A J W U IE N E Z N O VOOR 1 JANUARI OP DONDERDAG 1 UUR. 0 .3 8 1 T O T 0 .3 6 1 VAN

Slagerij P. uidvliet 7 - telefoon: 5912189

DIJKSTEIN

www.toyota-maassluis.nl

www.vakgaragedijkstein.nl

MEER DAN 75 ZELFGEMAAKTE SPECIALITEITEN


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

13


14 Advertentie Maassluis 14-12-17 15:18 Pagina 1

Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

BLIJF  SPELEN,  ZINGEN  EN DANSEN  IN 2018!

r Koningshof! Open Les in Theate dag 26 jan naar de vrij m Ko g? eri sgi Nieuw theaterhuis.nl Aanmelden? jeugd

J E U G D T H E AT E R H U I S M A A S S L U I S

Erick den Hoedt en Jorien den Hoedt-Leenheer

wensen u allen Prettige Feestdagen en een Gelukkig 2018!

GEZONDHEIDSCENTRUM ARCO IRIS wenst alle klanten, patiënten, vrienden en bekenden een VROLIJKE KERST en een GEZOND 2018 - NEN-EN 1090 gecertiiceerd -

www.vanderendeconstructies.nl PLATENTECHNIEK CONSTRUCTIES Honderdland 180

MAATWERK GEKLEURD ZETWERK

2676 LT Maasdijk T (0174) 64 29 56

E info@vanderendeconstructies.nl

Dr. Kuyperkade 17 | 3142 GB Maassluis | Tel.: 010-5922458

Bestuur, directie en medewerkers van ROGplus wensen alle cliënten en inwoners van Maassluis, Schiedam en Vlaardingen ijne feestdagen en een zo gezond mogelijk 2018 toe.

en g a d t s e e fijne f gecertificeerde haarwerksalon Veerstraat 21 - 3142CP Maassluis - (010) 591 95 46 - info@virgokappersteam.nl - www.virgokappersteam.nl

zonwering en buitenleven


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

15

Kerstverhalen van onze lezers Wij wensen alle inwoners

Maassluis blijkt over veel schrijftalent te beschikken. Op onze oproep om uw kerstverhaal of -gedicht in te sturen voor deze speciale kerstkrant, kregen we heel veel reacties binnen. Mooie en grappige gedichten, bijzondere kerstverhalen en mooie herinneringen. Een selectie van de inzendingen plaatsen we hier.

mooie kerstdagen En een KANSRIJK 2018

Elkaar zien Met de schouders opgetrokken en de kragen hoog opgezet, haast het winkelend publiek zich voorbij. Er zijn lang niet zoveel mensen als in de zomer. Dan is er tijd voor een praatje met de fiets aan de hand, hollen kinderen vooruit naar de Markt voor een ijsje en hoor je het vrolijke getinkel van servies op de terrasboten. De warme, bijna uitgelaten stemming van de zomer heeft plaats gemaakt voor de natte en winterse straten. De gemeente heeft de straten versierd met kleine lichtjes, etalages zijn aangekleed met kerstgroen en veel gekleurde ballen, maar het publiek gaat er snel aan voorbij. Haastig worden noodzakelijke boodschappen gekocht, om weer snel huiswaarts te kunnen keren. Wonend aan de Zuidvliet gaat mevrouw Van Dorp mee met de seizoenen. Al jaren leeft ze in het huis waar haar gezin opgroeide. Haar man is haar ontvallen, de kinderen wonen elders met de gezinnen en drukke banen. Mevrouw van Dorp had de keuze om mee te verhuizen, maar verknocht aan het water en haar geboortestad leeft ze hier haar stille dagen. In de somberheid van december is er één man die de aandacht van mevrouw Van Dorp trekt.

www.stroomopwaarts.nl of bel: 010-2465555.

Alle dagen van de week, behalve op zondag en maandag, gaat hij meerdere malen aan haar voorbij. Hoewel zijn werkuniform de nationale kleur draagt, toont hij ingetogen, misschien wel somber. Hij sjouwt met pakketten van deur tot deur. Waar hij niet thuis treft, schuift hij een kaartje door de brievenbus. Hij werkt hard en gedreven, maar het gezicht van de man is getekend. Wat is er toch met deze man, denkt mevrouw Van Dorp in haar leunstoel. Als haar deurbel gaat, schrikt ze toch nog van het geluid. Deze vrolijke noot heeft zich al dagen, bijna weken niet laten horen. Het is geen verrassing wie er aanbelt en toch licht haar hart op als ze de vrolijke oranje jas door het matte glas herkent. Op het doosje wat de man haar geeft herkent ze haar eigen adres en handschrift. In hetzelfde handgebaar geeft ze het doosje aan de man terug; het is een kerstpakket voor hem. Verbaasd neemt hij het pakketje terug en breekt er een kleine glimlach door op het gezicht van de postbode. Marije Buitelaar

Ron’s kerstboodschap Ron was iemand waarvan ze zeggen Die heeft ze niet allemaal op een rij Hij wilde graag meedoen in de musical Maar ze hadden hém er liever niet bij.

wenst u Prettige feestdagen en een gezond 2018 www.fysiodocwerk.nl Wij wensen u prettige feestdagen en een voorspoeding nieuwjaar!

Jozef van Maria wilde hij graag zijn Maar de hele groep kwam in verweer Dit zou de musical geen goed doen Dus… misschien een andere keer? Het verdriet was op z’n gezicht te lezen En de leiding dacht met goed fatsoen: “Als we hem nou iets simpels geven… Bijvoorbeeld: een deur open doen”.

Kerstmorgen ik droom van kerstmorgen met haardvuur en pakjes een kerstboom met sneeuwwitte sneeuw op haar takjes ik droom van kerstmorgen met lichtjes, een slede de engel die wonderschoon zingt over vrede ‘k ontwaak op kerstmorgen en beter dan al waarover ik droomde is ‘t kind dat ik vind in een simpele stal

Zo kreeg hij de rol van herbergier Waar Jozef komt vragen om een bed Dus alleen maar open doen en zeggen: “Geen plaats! Alles is hier bezet”. De avond voor kerst was de première Alles ging goed en het liep als een trein Tot het moment bij de bewuste herberg Daar ging het niet zoals het moest zijn. Jozef klopte en de deur ging open… Daar stond Ron met tranen van verdriet “Geen plaats!” moest hij toen zeggen Maar hij schreeuwde: “Ik kán het niet!” “Ik kán het niet!” bleef hij herhalen… “Ik maak wel een plaats voor Jezus vrij!” De hele zaal schoot vol van binnen Maar de spelers waren niet zo blij. Wat ze vreesden was toch uitgekomen En de boodschap leek verloren gegaan Maar nog nooit is het kerstevangelie Door zovelen die avond ‘verstaan’.

voor vakmanschap op maat:

ECP Brokx Onderhoudsbedrijf

Zwarte Zee 60, 3144 DE Maassluis, Tel.010 - 5990870, Tel. 06 - 51450498 E-mail e.brokx@hetnet.nl • info@edbrokx.nl, www.edbrokx.nl

Irma Moekestorm

Rob Berendrecht


16

Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

n e v e l s g n i g i n e r e Het v n e g a d t s e e f e n j i f w voorspoedig en gezellig nieuwjaar! n 23

Fenacoliuslaa

ritiem ng Ma Stichti Maassluis ed Erfgo

St. tot behoud isch van de Bruinv

16


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

Kerstverhalen van onze lezers

Restaurant “Camelot”

Parkhof

Maassluis blijkt over veel schrijftalent te beschikken. Op onze oproep om uw kerstverhaal of -gedicht in te sturen voor deze speciale kerstkrant, kregen we heel veel reacties binnen. Mooie en grappige gedichten, bijzondere kerstverhalen en mooie herinneringen. Een selectie van de inzendingen plaatsen we hier.

Veerstraat 12 (zijstraat Markt) 3142 CP Maassluis Tel. 010-5902510

Artsen en medewerkers van Huisartsen Praktijk Parkhof wensen alle inwoners van Maassluis

Wij wensen iedereen een Gezond, Gelukkig en Culinair 2018 toe.

Dromen van kerstmest Eind van 2017: de kranten staan vol nieuws, veelal angstig nieuws. We lezen van oorlogen en hongersnood, verwoesting en haat. Ook dit jaar is de wereld niet veel beter geworden. Vreemd toch dat met kerst er wel veel positieve zaken te vermelden zijn. Ligt er dan misschien een dun laagje over de wereld, waarop goede zaken gedijen zoals begrip voor elkaar, naastenliefde, verlangen naar vrede? Een soort van kerstmest. Als we komende kerst allemaal eens wat van dat laagje bij elkaar schrapen, het drogen en in een vergeten hoekje van ons hart

Wij zijn met vakantie van woensdag 27 december tot en met donderdag 4 januari 2018. Vrijdag 5 januari ontvangen wij u graag weer in ons restaurant.

Prettige Kerstdagen en een Voorspoedig 2018

Michel, Jenny en Lindsay Stoorvogel

Apotheek de Jonge wenst u Fijne Kerstdagen en een Gezond 2018

Tel: 010-5912234 - Fax: 010-5990806

Prettige feestdagen en gelukkig 2018!

BV Occasions | Renault Onderhoud | Reparatie Airco | APK | Rover | Mini || MG Haven 45 - 3143 BD Maassluis - T. (010) 5928497 - (06) 21520263 - www.koreemaassluis.nl - www.minicenterkoree.nl

Dan wijs ik hem de weg naar mijn huis, een Bethlehem dichtbij waar plaats is voor iedereen... Dorie Pols

Persoonlijk en Professioneel

010-5903451

Register Uitvaartverzorger

Keurmerk Uitvaartzorg

De herinnering blijft...

m “West” met 24 uur kamers, Houtsnipstraat 4 te Maassluis www.uitvaartverzorgingvanderpol.nl

010-5903451

Over kerststress

Keurmerk Uitvaartzorg

hang de kerststress aan de wilgen een jaartje vrij maak een soepje met een broodje en serveer er kusjes bij laat de eenvoud zegevieren het hoeft niet steeds in vol ornaat samen zijn met wie je lief is dat is waar het écht om gaat

jezelf Uitvaartcentrum “West” met 24 uur kamers, Houtsnipstraat 4 geef te Maassluis Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen www.uitvaartverzorgingvanderpol.nl

010-5903451 24 uur per dag / 7 dagen per week Uitvaartcentrum “West” Houtsnipstraat 4, Maassluis www.uitvaartverzorgingvanderpol.nl

24 uur kamers

Ank Schonenberg

naar daar, in het luchtledige. Van modern verlichte straten naar herders met schapen in het donker, een stal met stro waar stille verwondering de boventoon voert. Een ver weg plek in het hiernamaals, waar al lang geen plaats meer is.... Mijn handen vallen stil. De kerktoren kijkt zwijgend mee boven onze hoofden. Meeuwen dalen neer op de meerpalen, buigen als stille getuigen hun kopjes naar ons toe. Gedachten aan een stille, heilige nacht en vrede op aarde doorkruisen mijn hoofd doorklieven mijn dag doorweken mijn ogen...

De zon kiert door het dikke wolkendek en tovert twinkelende lichtjes in het kabbelende water van de haven. Mijn ogen tot spleetjes, half dichtgeknepen, ontwaren een glinsterende kerstboom, golvend van blijdschap. Het carillon van de kerk zingt mij toe dat er iemand geboren is, doordringt mij ervan dat er altijd reden is tot feest bij nieuw leven. Meeuwen doorkrijsen, ruziezoekend, mijn euforie. Wolken schuiven de zon opzij en zuigen mijn verlichting weg in een stil gevecht. Donkere strepen slepen zich, strijdend om voorrang, eindeloos voortgaand, tegen kreunende boten. Een eenzame fietser vraagt mij, verkleumd van kou en stille eenzaamheid, de weg naar Bethlehem. Mijn handen gebaren, wijzen van hier

ElkeUitvaartverzorging traan van verdriet der van Pol isVan de start een herinnering Uitvaartverzorging Van der Pol rtverzorging Van der Pol

Register Uitvaartverzorger

bewaren. Dan kunnen we in de loop van 2018 als het kerstgevoel al lang gezakt is, het zakje openen, er iets uitnemen en het voorzichtig uitstrooien over de schrale grond van ons hart. Als we dat allemaal doen dan maken we een begin met een andere wereld. Een wereld waar we nu alleen nog van kunnen dromen. Echt, om dingen te veranderen is soms maar weinig nodig.

Ontmoeting aan de haven... dichtbij Bethlehem

Apotheek De Jonge Lange Boonestraat 20 , 3142CC Maassluis •

17

Marleen Opschoor

Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen


18

Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

Volg ons op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van de acties en woontrends.

Tweede kerstdag geopend! Van 12:00 tot 17:00

Auping Plaza - Ladela wonen - Roobol - Troost Interieurs - Keuken Vision - Beterbed - Wooning - Kwantum - Leen Bakker - Pronto wonen - Woonstijlgalerie - Grando Keukens - Keukenstunter - Sanistunter

www.woonboulevardnaaldwijk.nl De medewerkers van Ford Korpershoek wensen u een inspirerende kersttijd en een positief 2018 toe!

Korpershoek Keucheniusstraat 17 - Maassluis - Tel. (010) 591 23 44

Wij wensen alle klanten en relaties prettige Kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar! Werkplaats Machinale: Oud Camp 14B 3155 BL Maasland - T: 06 24 42 27 45 info@bouwbedrijfadezeeuw.nl - www.bouwbedrijfadezeeuw.nl VERBOUW

NIEUWBOUW

MACHINALE HOUTBEWERKING

Werkplaats Machinale: Oud Camp 14B 3155 BL Maasland - T: 06 24 42 27 45 - F: 010 59 108 71 adezeeuw16@versatel.nl - bouwbedrijfadezeeuw.nl

Wij wensen u prettige Kerstdagen en een sprankelend Oud & Nieuw


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

19

Brug altijd met veel plezier van verlichting voorzien De Schansbrug is echt zijn brug. “Hij is van hetzelfde bouwjaar als ik: 1937. Ik ben niet zo romantisch maar vind het gewoon leuk dat we even oud zijn.” Samen met zijn vrouw Kitty voorzag Sjaak Speijer de brug de afgelopen jaren van verlichting. Met genoegen en voldoening kijken zij terug op de periode dat hij daarmee bezig is geweest.”

Sjaak Speijer: “Ik stond al bekend als de lampjesboer van de binnenstad.”

door Chrit Wilshaus

In de brug zitten ongeveer 400 lampjes

“Dat begon in 2012”, steekt Sjaak van wal. “De gemeente wilde de brug gaan verlichten en ik stond al bekend als lampjesboer van de binnenstad.” In het verleden verzorgde hij ook al de feestverlichting in het centrum. Goede herinneringen bewaart hij ook aan de bootjes met kerstbomen die vroeger in de Vlieten lagen. “In die tijd hadden we nog niet het lef om een kerstboom te plaatsen vòòr Sinterklaas! Dat werd niet gewaardeerd. Voor de planning was dat natuurlijk wel lastig. Aan de bootjes werd tot ‘s avonds laat in de vrieskou gewerkt. Het publiek vond de bootjes trouwens heel gezellig.”

Ik kreeg er gewoon de vrijheid voor. Ik ben bemoeizuchtig, nieuwsgierig en hulpvaardig. Werken heb ik sowieso altijd voor mijn plezier gedaan; recent heb ik nog een hele keuken verbouwd. Ik heb het geluk gehad dat ik vier rechterhanden heb geërfd van mijn ouders. Mijn moeder was coupeuse en mijn vader was timmerman. Ook mijn praktische instelling heb ik meegekregen van mijn ouders.”

Knop Zijn brug van verlichting voorzien, heeft hij naar eigen zeggen altijd met veel plezier gedaan. En als het moet klimt hij nog zo in de brug. Normaliter maakte hij echter gebruik van een hoogwerker. “Boven in de brug ziet niemand je maar jij ziet en hoort wel alles en iedereen.

Foto: Roger van der Kraan

Een keer wist een brugwachter niet dat ik boven bezig was en hoorde ik hem met zijn sleutels in de weer. Dus riep ik: ‘Wacht even!’ Dat was overigens minder dramatisch dan mensen die dit lezen misschien denken, want boven zit een knop. Als ik daar op druk, stopt de brug gelijk, omdat de stroom dan uitvalt. Dat is uit veiligheid voor de monteurs die daar bezig zijn”, verzekert Sjaak. De verlichting kan nog jaren mee, weet hij. “Het nieuwe plan waar ze mee kwamen, heb ik niet afgekeurd omdat ik jaloers was maar naar mijn mening kun je zo’n brug niet goed aanlichten met schijnwerpers. Ik ben vooral trots op het vertrouwen wat ze mij hebben gegeven. Ik heb het helemaal zelf bedacht, ontwikkeld en gemaakt. Samen met Kitty niet te vergeten!”

Vrijheid De brug is niet helemaal zijn eigen initiatief. “De gemeente stelde een plan voor met slangenverlichting maar dat zag ik niet zitten en wethouder Arnold Keijzer bleek ook voorstander te zijn van lampjes. Om de contouren aan te geven van een modern gebouw is zo’n slang misschien wel mooi maar niet voor deze oude brug. Bovendien was ik in de binnenstad ook al bezig geweest met van die prikkabels. Toen mijn vrouw en ik vernamen dat de brug voor onderhoud en reparatie naar een werf zou gaan, hebben we gevraagd of we daar de lampjes er op mochten lijmen. Gedurende drie maanden reden we er regelmatig heen. In de brug zitten ongeveer 400 lampjes.” Zit zijn werk er nu écht op? Sjaak haalt zijn schouders op. “Ik verwacht niet dat ze me nog zullen vragen. Maar al die andere jaren hebben ze me ook nooit gevraagd!

Sjaak Speijer klimt zo nog eens de brug op, als het moet.

Foto: PR


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

20

wenst u prettige feestdagen en een gelukkig, gezond en vooral een veilig 2018! Tel. 06-51004213 • info@timmer-en-onderhoud.com • www.timmer-en-onderhoud.com

Fijne kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2018! Alle kinderen, hun ouders/verzorgers en de medewerkers van Chr. Kinderopvang TIK TAK wensen u fijne feestdagen toe en een GEZEGEND 2018.

Sigarenmagazijn Hartelust wenst iedereen prettige kerstdagen en een heel goed en gezellig 2018

wenst u prettige Kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar! 1e en 2e Kerstdag zijn wij gesloten

Dorenda en Jacco, Berry en Yvonne Eva Lenneke en Richard Rembrandtlaan 1, Winkelcentrum Palet, Maassluis, tel.: 010-5913184

ZET HET IN UW AGENDA: De nieuwsjaarreceptie van het gemeentebestuur is op dinsdag 2 januari van 20.00 tot 21.30 uur in de Burgerzaal van het stadhuis aan de Koningshoek. De opzet is een nieuwjaarsontmoeting met het gemeentebestuur: de burgemeester en wethouders lopen tussen de bezoekers rond, er wordt geen rij gevormd. Om 20.30 uur houdt de burgemeester zijn nieuwjaarstoespraak. Het gemeentebestuur van Maassluis nodigt alle inwoners van harte uit voor deze nieuwjaarsreceptie!

De ondernemers van het Stadshart Maassluis wensen u sfeervole feestdagen en een sprankelend 2018 !

STADSHARTMAASSLUIS.NL


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

21

‘Fijne Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar’ Het aantal brieven en kaarten dat per post verstuurd wordt, loopt natuurlijk al jaren terug. Toch is er in december altijd nog een piek te zien. Want hoewel je kerstkaarten natuurlijk ook digitaal kunt versturen, houden veel mensen de traditie van de originele kerstkaart toch graag in ere. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? De eerste kerstkaart zou in 1843 verstuurd zijn door de Engelsman Sir Henry Cole. Hij was een drukbezette topambtenaar uit Londen en hij had geen tijd om al zijn familieleden en kennissen met de Kerst te bezoeken of een persoonlijke kerstgroet te schrijven. Daarom

liet hij een bevriende kunstenaar een kerstkaart ontwerpen waar hij vervolgens 1000 exemplaren van liet drukken. Op deze kaart was een vrolijk kersttafereel te zien en verder stond er de, nu alom bekende, tekst: A Merry Christmas and a Happy New Year to You. Later is deze manier van kerstwensen versturen over de hele wereld verspreid. In Italië zeggen ze Buon Natale e felice anno nuovo, in Frankrijk Joyeux Noël et bonne année en bij onze oosterburen is het Fröhliche Weihnachten und ein glückliches neues Jahr. In welke taal dan ook; rondom de kerstdagen wensen we elkaar graag het allerbeste toe! Op kerstkaarten zijn vaak vrolijke winterse taferelen te zien.

De kunst van het inpakken

Wat drinken we met Kerst? Wordt het een gevulde kalkoen? Of gezellig met elkaar rond het gourmetstel zitten? Hoe je het ook went of keert; het kerstmenu speelt toch elk jaar wel weer een grote rol met de feestdagen. Maar zoals er typische kerstgerechten zijn, zijn er ook bepaalde drankjes die echt bij de Kerst passen. Warme choco

Met verschillende soorten cadeaupapier in dezelfde stijl creëer je een rustig maar feestelijk effect onder de boom.

Het is altijd zo’n perfect plaatje: de kerstboom mooi opgetuigd en daaronder allemaal keurig ingepakte cadeautjes. Maar als het cadeaupapier er niet strak omheen zit of er meer plakband dan papier gebruikt wordt, kan dit ideale beeld verstoord worden. In sommige winkels maken ze ware kunstwerken van de kerstcadeaus, maar met een paar simpele tips kun je er thuis ook voor zorgen dat de pakjes strak ingepakt onder de boom liggen. Vierkante vormen zijn altijd makkelijker in te pakken dan ronde of ongelijke vormen. Dit is heel makkelijk op te lossen door onhandige cadeaus eerst in een doosje te doen en daarna pas in te pakken. We shoppen tegenwoordig toch steeds vaker online en dan wordt het product vaak al in een doosje verstuurd, ideaal

dus. Bij het inpakken is het belangrijk om niet te weinig, maar zeker ook niet te veel papier te gebruiken. Zorg dat je 1 keer rond kan en dan aan de zijkanten nog een klein beetje overlap houdt. Ook bij het gebruik van plakband geldt hoe minder hoe beter. Natuurlijk moet het goed dicht blijven zitten, maar grote stukken plakband hebben een slordig effect. Gebruik voor een feestelijk maar rustig effect onder de boom twee of drie verschillende soorten cadeaupapier of papier met designs in dezelfde stijl. Zie je het inpakken toch echt niet zitten dan is er altijd nog een andere handige en snelle oplossing. In veel winkels zijn hele feestelijke cadeaudoosjes en -tasjes verkrijgbaar. Het enige wat je nog hoeft te doen is het cadeautje er in te stoppen en dicht te maken met een mooie strik. Super simpel en ziet er ook nog eens heel feestelijk uit.

Als je terugkomt van een frisse kerstwandeling is niks zo lekker als opwarmen met een grote kop warme chocolademelk. De makkelijkste manier is natuulijk om de chocomelk uit een pak op te warmen; maar met melk, suiker en cacao heb je het ook heel snel zelf gemaakt. Het enige wat je moet doen is de suiker, cacaopoeder mengen met een klein scheutje melk. Vervolgens de rest van de melk opwarmen in een pan en zodra dit heet is het cacaomengels er doorheen roeren. Versier het met slagroom en kleine marshmallows en dit feestelijke drankje is compleet.

Eierpunch In Nederland misschien iets minder bekend, maar in Amerika een typisch kerstdrankje, is eggnog, ofwel eierpunch. Zoals de naam al doet vermoeden is ei één van de hoofdingrediënten. De dooiers worden verwarmd met onder andere suiker, room en melk. Later wordt hier opgeklopt eiwit, nootmuskaat, vanille en eventueel whiskey of rum bijgevoegd.

Hete wijn En dan is er natuurlijk nog de gluhwein, daar kan je op geen enkele kerstmarkt omheen. Gluhwein is een kruidige rode wijn die heet gedronken wordt. Ook dit is uiteraard kant-en-klaar verkrijgbaar, maar zelf maken kan natuurlijk ook. Voeg sinaasappel partjes, rietsuiker, kruidnagel, steranijs en kaneelstokjes toe aan een gewone rode huiswijn en laat dit rustig in een pannetje warm worden.

Eggnog wordt in Nederland niet heel veel gedronken, maar is in Amerika een typisch kerstdrankje.

Laatste wens Herman Munnikes in vervulling

V.l.n.r.: Linda Munnikes, Herman Munnikes en 538-dj Rick Romijn.

Foto: PR

Herman, de schoonvader van Linda Munnikes uit Maassluis, is ernstig ziek en heeft nog een wens: hij zou nog één keer willen varen. Linda stuurde de laatste wens van haar schoonvader naar Radio 538 voor ‘De Beste Wensen van 538’. Afgelopen vrijdag verraste 538-dj Rick Romijn Herman met een speciaal voor hem ingerichte salonboot met daarin een bed waarmee hij nog één keer kan varen door Hellevoetsluis. In de haven wachtten nog meer familieleden en vrienden die ook mee konden varen. Radio 538 verzorgde ook een compleet programma aan

boord, inclusief uitgebreid diner, voor Herman en de familie Munnikes. Linda Munnikes: “Mijn schoonvader vaarde heel graag, hij zeilde in Hellevoetsluis en deed dat met zo ongelofelijk veel passie. Hij kan dat nu niet meer. Ik gun hem zo graag nog een keer één dag op het water. Bijzonder dat deze wens vandaag in vervulling kan gaan dankzij Radio 538.” Radio 538 laat in december de wensen van luisteraars uitkomen.


Wij zoeken:

• • Wensenspecial De beste wensen voor alle•mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017 • • De basisfunctie:

22

De belangrijkste werkzaamheden (makelaardij) Bij gebleken kwalificaties is het mogelijk • buitendienst. Dit houdt o.a. extra in: • • • • • • •

Stil zijn

de functie uit te breiden tot assistent-makelaar

Wij wensen u sfeervolle feestdagen en helpen u graag bij een Kwaliteiten die wij verlangen: gelukkig nieuw Woonjaar!

• • • • •

Je denkt misschien dat je wat moet zeggen je denkt misschien dat je me moet opvrolijken je wilt me misschien weer zien lachen en genieten Bij gebleken kwalificaties is het mogelijk de functie uit te breiden tot assistent-makelaar buitendienst. Dit houdt o.a. extra in: je denkt misschien dat je me moet troosten en adviseren •

Wij zoeken: De basisfunctie:

De belangrijkste werkzaamheden (m • • • • • • • • • •

• •

Bij gebleken kwalificaties is het mog buitendienst. Dit houdt o.a. extra in: • • •

wat ik vraag wil je eens en nog eens luisteren naar mijn verhaal naar wat ik voel en denk

Kwaliteiten die wij verlangen:

je hoeft alleen maar stil te zijn me aan te kijken me tijd te geven

Voor informatie of mailen CV met bijlagen: Koeze Makelaars & Taxateurs bv, e-mail: erik@koeze.nl

Voor informatie of mailen CV met bijlagen: Koeze Makelaars & Taxateurs bv, e-mail: erik@koeze.nl

Kwaliteiten die wij verlangen:

Voor informatie of mailen CV met bij

K

je hoeft mijn verdriet zelf niet te begrijpen maar, als het kan, slechts te aanvaarden zoals het voor mij voelt je luisterend aanwezig zijn maakt mijn dag anders Marinus van den Berg

De dames van Senz staan naast u... Voor 2018 wensen wij u iedere dag een lichtpuntje toe Een warme groet Het team van Senz Senz Uitvaartbegeleiding: Kerkplein 6, 3155 AM Maasland • Tel. 06 - 5105 2564 (dag en nacht bereikbaar) info@senz.nu • www.senz.nu

Wij wensen u fijne kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar! Cruise- en Party Schip De Tijdgeest | info@de-tijdgeest.nl Schollevaarstraat 4 | 3145 LD Maassluis | T Telefoon 06 - 104 283 11

De keuken uw dromen..... De keuken van van uw dromen..... 14 k in 2014 Oók in 20O ó Doelstraat 16 3155 AH Maasland tel. 010 - 5914719

Het hele team van John Thebes Grofa Shop Maasland wenst u smaakvolle feestdagen en de beste wensen voor 2018. en g a Fijne Feesutd nieuwjaarDat begint natuurlijk met gezonde groenten en fruit van Grofa! ig k k el g n ee en

w dromen..... De keuken van uw dromen..... 4 4 1 1 0 0 2 2 n i n k i ó O k Oó Oók in 2018

Fijne Feestdagen en jaar en een gFenelijeenuenkFkgeeeligstukdnkaigieg uniewuwjaar Kijk voor meer informatie op ijne Feestkdkaiggennieuwjawww.transparantkeukens.nl FTransparant abelr 0628045248. u of l e Keukens g en een

en Fijne Feelsutkdkaigg nieuwjaar en een ge Wij wensen u

mooie en sfeervolle Kerstdagen en een GROEN EN GROEIZAAM 2018. Wij danken u voor uw vertrouwen in het afgelopen jaar en hopen u het komend jaar weer van dienst te zijn bij het onderhoud van uw tuin.

Zuidbuurt 17, 3141 EN Maassluis • Tel.: 010 - 592 00 90 hovleeuw@xs4all.nl • www.vanleeuwenhoveniersbedrijf.nl


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

23

Alle medewerkers en vrijwilligers van De Tweemaster, DrieMaasHave en Argos ThuisZorg wensen u fijne feestdagen en een mooi 2018

Nog op zoek naar een goed voornemen voor 2018? Word onze collega en help ons liefdevolle zorg te bieden aan de ouderen in onze regio! Meer informatie over werken en leren bij Argos Zorggroep in de regio Maassluis? Neem dan contact op met dmh@argoszorggroep.nl of tweemaster@argoszorggroep.nl www.argoszorggroep.nl

’s-Prinsensingel 2a Maasland - www.vdkraan.nl

Wij wensen u fijne dagen en een gezond en succesvol

2018

enst u, in dankbare Het t dagen toe. aan uw dierbar Het teamherinnering van De Winter & Rijkeboer wenst u, in dankbare jaar. herinnering aan uw dierbare, goedegelopen Kerstdagen toe.

Wij danken u v

Wij danken u voor het vertrouwen in het afgelopen jaar.


RIJS

MAASSLUIS

€ 27.500,-

VRAAGPRIJS

MAASSLUIS K.K.

K.K.

€ 350.000,-

anslaan 9

Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

VRAAGPRIJS

€ 275.000,-

K.K.

Martin Riem Vis

Prins Makelaars wenst u gezellige kerstdagen en een waanzinnige nieuw jaar.

€ 289.500,-

esdreef 10

RIJS

UwUw NVMNVM Makelaar voor Maassluis en het Westlan Makelaar voor Maassluis en h

RIJS

24

Dr. A. Schweitzerdreef 231 MAASSLUIS

VRAAGPRIJS

€ 279.500,-

OleanderparkMAASSLUIS 40 K.K.

Wegedoorn 2

MAASSLUIS

VRAAGPRIJS

FYSIOTHERAPEUT

K.K.

€ 279.500,-

MAASSLUIS

VRAAGPRIJS

K.K.

€ 289.500,-

& INSTRUCTEUR NORDIC WALKING

wenst u Prettige Kerstdagen en een Gezond 2018

Kamerlingh Onnesdreef 10

FIRET SCHILDERWERKEN MAASSLUIS 06 148 49 847 / 010 59 222 19 info@firetschilderwerken.nl efiret@tiscali.nl

K.K.

Wenst u fijne feestdagen en een glansrijk 2018

Kamerlingh Onnesdreef 10

Wegedoorn 2

MAASSLUIS VRAAGPRIJS

K.K.

€ 289.500,-

VRAAGPRIJS

€ 349.500,-

MAASSLUIS

Lorentzdreef 28

MAASSLUIS

VRAAGPRIJS

K.K.

€ 350.000,-

Henriette Bosmanslaan 9 MAASSLUIS

K.K.

Verhuisplannen in 2017? Watermolen 74 3146 SR Maassluis Tel. 010-5920253 www.fysiotherapieriemvis.nl

Verhuisplannen in 2017? VRAAGPRIJS

€ 349.500,-

VRAAGPRIJS

K.K.

€ 350.000,-

Henriette Bosmanslaan 9

Lorentzdreef 28

K.K.

Maak met ons een afspraak

Verhuisplannen in 2017?verkoopadvies! voor een vrijblijvend

Maak met ons een MAASSLUIS afspraak Maak met ons een afspraak € 379.500,€ 349.000,voor een vrijblijvend verkoopadvies! voor een vrijblijvend verkoopadvies!

€ 349.000,-

ng!

MAASSLUIS

VRAAGPRIJS

K.K.

VRAAGPRIJS

K.K.

Gratis waardebepaling!

MAASSLUIS

VRAAGPRIJS

€ 379.500,-

MAASSLUIS

K.K.

VRAAGPRIJS

€ 349.000,-

K.K.

K.K.

Gratis waardebepaling!

De deskundige makelaars en taxateurs van Prins NVM Makelaars hebben alle kennis om aan de hand van vele factoren de juiste prijs te bepalen van uw woning. Met de bekendheid van de lokale markt kunnen wij u advies geven over het verkoopklaar De deskundige makelaars en taxateurs NVM Makelaars hebben alle kennis maken van uw woning en watvan dePrins courantheid van uw woning in de markt is. om aan de hand van vele factoren de juiste prijs te bepalen van uw woning. Met de bekendheid van de lokale markt kunnen wij u advies geven over het verkoopklaar Maak een afspraak met Prins NVM via is. telefoon maken van uw woning en wat de courantheid van uw Makelaars woning in de markt

010 - 2600020 of ga naar www.prinsnvmmakelaars.nl/gratiswaardebepaling

s hebben alle kennis uw woning. Met de het verkoopklaar de markt is.

Maak een afspraak met Prins NVM Makelaars via telefoon 010 - 2600020 of ga naar www.prinsnvmmakelaars.nl/gratiswaardebepaling

oon 010 - 2600020 epaling Noordvliet 15 | 3142 CH Maassluis

Noordvliet 15 | 3142 CH Maassluis www.prinsnvmmakelaars.nl 010 - 2600020 | info@prinsnvmmakelaars.nl

010 - 2600020 | info@prinsnvmmakelaars.nl

www.prinsnvmmakelaars.nl

Jos Hollander Diewertje Ernst wensen al hun cliënten

Prettige Kerstdagen en een

vmmakelaars.nl gezond en liefdevol 2018.

Schilder- en Behangwerk Tel. 06 - 44262722 | info@chrisvaneijmeren.nl

NATUURTHERAPIEËN, DRY NEEDLING, FYSIOTHERAPIE EN ACUPUNCTUUR Logger 1, 3144 GG Maassluis.

HAARMODE MARGREET wenst u Prettige Kerstdagen en een Voorspoedig 2018 Zuiddijk 7, Maassluis, tel. 010-5926022

Het Maassluisse Kaaswinkeltje wenst u฀ heerlijke feestdagen en een gezond en gelukkig 2018 !

Nieuwstraat 14, 3141 AA Maassluis tel. 010-5916892 www.hetkaaswinkeltje.nl

Wenst iedereen een Mooie Kerst en een Kleurrijk 2018 VANEIJMERENMAASSLUIS.NL

Wij wensen u fijne feestdagen en een goed en veilig 2018 Heinz autoservice • Mozartlaan 334 a/b Maassluis Tel. 010 – 591 28 35 • www.heinzautoservice.nl

Prettige Feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar! Dé specialist v/h spuiten van wanden en plafonds.

* Spuitwerk spachtelputz in verschillende kleuren en structuren. * Interessante nieuwbouwaanbiedingen * Wit en saucewerken * Latex spuitwerken * Voor bedrijf en particulier. Tel.: 010-5927389 06-54244920


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

25

n e g n i z t h c a n t Kers 4. Stille Nacht

1. Komt Allen Tezamen Komt allen tezamen, Jubelend van vreugde; Komt nu, o komt nu naar Bethlehem Ziet nu de vorst der englen hier geboren Komt , laten wij aanbidden, Komt, laten wij aanbidden, Komt, laten wij aanbidden, die Koning. De hemelse englen, riepen eens de herders weg van de kudde naar ‘t schemel dak. spoeden ook wij ons met eerbiedige schreden Komt, laten wij aanbidden komt, laten wij aanbidden Komt, laten wij aanbidden, die Koning.

Stille Nacht, heilige nacht. Davids zoon, lang verwacht, Die miljoenen eens zaligen zal, Wordt geboren in Bethlehems stal, Hij der schepselen Heer, Hij, der schepselen, Heer.

Hulploos Kind, heilig Kind, dat zo trouw zondaars mint, ook voor mij hebt Ge-U rijkdom ontzegd, wordt Ge-op stro en in doeken gelegd Leer me-U danken daarvoor, Leer me-U danken daarvoor. Stille nacht, heilige nacht, Vreed’ en heil wordt gebracht Aan een wereld, verloren in schuld; Gods belofte wordt heerlijk vervuld. Amen, Gode zij eer Amen, Gode zij eer.

2. Er is een kindeke geboren op aard Er is een kindeke geboren op aard Er is een kindeke geboren op aard ‘t kwam op de aarde voor ons allemaal ‘t kwam op de aarde voor ons allemaal Er is een kindeke geboren in ‘t strooi Er is een kindeke geboren in ‘t strooi ‘t lag in een kribbe bedekt met wat hooi ‘t lag in een kribbe bedekt met wat hooi ‘t kwam op de aarde en ‘t had er geen huis ‘t kwam op de aarde en ‘t had er geen huis ‘t kwam op de aarde en ‘t droeg al zijn kruis ‘t kwam op de aarde en ‘t droeg al zijn kruis ‘t kwam op de aarde voor ons allegaar ‘t kwam op de aarde voor ons allegaar en ‘t wenste ons allen een zalig nieuwjaar en ‘t wenste ons allen een zalig nieuwjaar

3. Nu zijt wellekome Nu zijt wellekome, Jesu, Lieve Heer Gij komt van alzo hoge, van al zo veer. Nu zijt wellekome, van de hoge hemel neer, Hier al op dat aardrijk, zij Gij gezien nooit meer, Kyrieleis Herders op den velde, Hoorden een nieuw lied, Dat Jezus was geboren, Zij wisten ‘t niet Gaat aan gene straten En gij zult Hem vinden klaar Bethlem is de stede Daar is’t geschied voorwaar Kyrieleis Wijzen uit het oosten uit zo verren land. Zij zochten onze Here, met offerand Z’offerden ootmoediglijk mirr’ , wierook ende goud, Te-eren van dat kinde, dat alle ding behoudt. Kyrieleis.

10. All I want for Christmas

7. Ere zij God. Ere zij God, Ere zij God, in den hoge, In den hoge, in den hoge! Vrede op aarde, vrede op aarden, In de mens een welbehagen. Ere zij God in den hoge. Ere zij God in den hoge. Vrede op Aarde, vrede op aarde, vrede op aarde, vrede op aarde. In de mensen, in de mensen een welbehagen, In de mensen een welbehagen, een welbehagen. Ere zij God. Ere zij God. Ere zij God in den hoge, In den hoge ! Vrede op aarde, vrede op aarde, in de mensen een welbehagen. Amen, Amen.

8. White Christmas 5. De herdertjes lagen bij nachte De herdertjes lagen bij nachte Zij lagen bij nacht in het veld Zij hielden vol trouwe de wachte Zij hadden hun schaapjes geteld Daar hoorden zij ‘d engelen zingen Hun liederen vloeiend en klaar De herders naar Bethlehem gingen ‘t Liep tegen het nieuwe jaar Toen zij er te Bethlehem kwamen Daar schoten drie stralen dooreen Een straal van omhoog zij vernamen Een straal uit het kribje benee Daar vlamd’ er een straal uit hun ogen En viel op het Kindeke teer Zij stonden tot schreiens bewogen En knielden bij Jesus neer Maria die bloosde van weelde, Van ootmoed en lieflijke vreugd. De goede Sint Jozef hij streelde, Het Kindje der mensen geneugt. De herders bevalen te weiden, Hun schaapkens aan d’engelenschaar. Wij kunnen van ‘t kribje niet scheiden, Wij wachten het nieuwe jaar

6. Eer zij God in onze dagen (engelkens door het luchtruim zweven ) Engelkens door ‘t luchtruim zwevend, Zongen zo blij, zo wonderzacht, Van de Heer van dood en leven, die er vrede-op aarde bracht. Gloria in excelsis Deo, Gloria in excelsis Deo Zongen blij en wonderklare, van ‘t zoete kindje, rein en teer En de herdekens die er waren, Knielden bij de kribbe neer. Gloria in excelsis Deo, Gloria in excelsis Deo

I’m dreaming of a white Christmas Just like the ones i used to know Where the treetops glisten And children listen To hear sleigh bells in the snow

I don’t want a lot for Christmas, There’s just one thing I need I don’t care about the presents, Underneath the Christmas tree I don’t need to hang my stocking, There upon the fireplace Santa Claus won’t make me happy, With a toy on Christmas day I just want you for my own. More than you could ever know Make my wish come true, All I want for Christmas is you, You baby I won’t ask for much this Christmas, I don’t even wish for snow I’m just gonna keep on waiting, Underneath the mistletoe I won’t make a list and send it. To the North Pole for Saint Nick I won’t even stay awake to, Hear those magic reindeers click ‘Cause I just want you here tonight, Holding on to me so tight What more can I do. Baby all I want for Christmas is you Ooh baby,

11. Feliz Navidad I’m dreaming of a white Christmas With every Christmas card I write May your days be merry and bright and may all your Christmases be white I’m dreaming of a white Christmas With every Christmas card I write May your days be merry and bright And may all your Christmases be white

9. Santa Claus is comming to town You’d better watch out, you’d better not cry You’d better not poud, I’m telling you why Santa Claus is comming to town (3x) He’s making a list, he’s checkin’it twice He’s gonna find out whose daugter you’re nice Santa Claus is comming to town ( 3 x ) He sees you when you’re sleeping He knows if you’re awake He knows if you’ve been bad or good ( so you’d ) better be good for goodness sake better be good for goodness sake You’d better watch out, you’d better not cry You’d better not pout, I’m telling you why Santa Claus is comming to town ( 3 x ) He sees you when you’re sleeping, he nows you’re awake He nows if you’ve been bad or good (so you’d) better be good for goodness sake Better be good for goodness sake You’d better watch out, you’d better not cry you’d better not pout I’m telling you why Santa Claus is comming to town (3x)

Feliz Navidad (2x), Feliz Navidad (2x), prospero ano y felicidad Feliz Navidad (2x), Feliz Navidad (2x), prospero ano y felicidad I wanna wish you a merry Christmas (3x), from the bottom of my heart. (Daarna herhalen vanaf het begin en doorgaan tot de muziek stopt)


per mail naar interim- - Reacies met moivaie en kort cv bereid en in staat zijn om betrokkenheid te combineren met voldoende voorziter Toine Maes (ajmmmaes@gmail.com) afstand en daarmee voor de verantwoordelijke manager een goede sparringpartner Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017 26 kunnen zijn. Het team van Theater Koningshof Bestuurslidmaatschap van Siching Theater Koningshof is onbezoldigd. Theater dankt al haar haar gasten, Koningshof street naar diversiteit in het bestuur en nodigt daarom nadrukkelijk ook mensen met een niet-westerse achtergrond uit om te reageren. bezoekers en relaies voor het vertrouwen afgelopen jaar. Meer informaie is te verkrijgen via interim-voorziter Toine Maes (ajmmmaes@gmail.com) of interimmanager Marcel ’t Sas (06 51 828 993) Fijne kerstdagen en een mooi, gezond en inspirerend 2018! Reacies met moivaie en kort cv per mail naar interim- voorziter Toine Maes (ajmmmaes@gmail.com) Graag tot ziens in Theater Koningshof! www.theaterkoningshof.nl

Autocentrum Kroes Wenst u fijne kerstdagen en een veilig en gezond 2018 Altijd ruim zestig kwaliteits-occasions op voorraad.

Korfbalvereniging c.k.c. Maassluis wenst u prettige Feestdagen!

Elektraweg 2 E ● 3144 CB Maassluis ● 010-5911455 www.autocentrumKroes.nl ● info@autocentrumKroes.nl

Haarmode

Lexy

FIAT SPECIALIST - VERKOOP ONDERHOUD ALLE MERKEN

Doe méér voor

MOLENS

Wenst iedereen gezellige Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Wij gaan vanaf 2018 samen verder...

Alexandra v.d. Toorren Wielewaalstraat 6 3145 NE Maassluis tel. (010) 5922081

molenfonds.nl

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar! Nijverheidstraat 4N 3144 CL Maassluis Telefoon : 010 - 752 30 69 Mobiel : 06 - 411 99 000

Fijne feestdagen!


Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

Op naar weer een

MOOI en GOED NIEUW(S)JAAR samen met de Schakel

Uitgave van Uitgeverij West Media

Neem contact op met 0174 - 62 42 12 of advertentie.mc@uitgeverijwestmedia.nl

27


28

Wensenspecial De beste wensen voor alle mensen... | Maassluise Courant 21 december 2017

, j i r e d n i u T In De , n a a t s t n o n e g n i r e n n i r e h Waar , n e d r o w d r e i v e g n e t n e m o m Mooie , s i m o k l e w d j i t l a n e e r e d Ie t a d r o o v r e j i Zorgen w . t l e o v s i u h t u zich

n e g a d t s Fijne Fee en een . k e i n U . n Gewoo

2016 8 1 0 2

Recreatieve Feestlocatie – Hilarische Activiteiten

www.detuinderij.nl

Spe 2017 12 21a  
Spe 2017 12 21a