GV-2021-11-10

Page 1

OOK ZICHTBAAR WORDEN IN VLAARDINGEN

WOENSDAG 10 november 2021

NEEM DAN CONTACT OP VIA 0174 - 62 42 12 OF JEROENVANVLIET@UITGEVERIJWESTMEDIA.NL

Sinterklaas logeert in het museum Vlaardingen

3 10 november 2021

Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig Collegebesluiten De nieuwe besluiten van het college van burgemeester

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, heeft het kabinet extra maatregelen genomen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Daarbij wil het kabinet de samenleving zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open houden. De maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al gelden. Allereerst is het van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of u nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen. Heeft u klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, verkoudheid en/of koorts)? Laat u dan testen. Dit kan elke werkdag tussen 8.30 en 11.30 uur zonder afspraak (gratis) in wijkgebouw De Dijk, Maassluissedijk 5-7. Thuiswerken en advies voor onderweg Sinds 3 november is het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Thuiswerken is een efficiënte manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen.

en wethouders staan iedere woensdag op de website. Kijk op www.vlaardingen.nl/collegebesluit.

Mondkapjesplicht Sinds 6 november geldt de mondkapjesplicht weer op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. U riskeert een boete van 95 euro als u geen mondkapje draagt.

Meer zorgverzekering voor minder geld

Coronatoegangsbewijs op meer plekken Sinds 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Door alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn, wordt het besmettingsrisico aanzienlijk verminderd voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit. U krijgt een coronatoegangsbewijs als u volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs heeft of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben. Vaccineren Bent u nog niet gevaccineerd? Denk er nog eens goed over na in het belang van uw gezondheid en die van de mensen om u heen. U kunt online een afspraak maken voor een vaccinatie via www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Of bellen naar 0800 - 7070. Op sommige plekken kunt u ook zonder afspraak langskomen voor een coronavaccinatie.

advertentie.gv@uitgeverijwestmedia.nl VERSPREIDINGSGEBIED • VLAARDINGEN

‘Miss Marianne’ vraagt aandacht voor slachtoffers van misbruik

Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

redactie.gv@uitgeverijwestmedia.nl

ZVVS zet koploper duimschroeven aan

5

9

Burgemeester Wijbenga bezoekt De Balder

Goedkopere zorg met de CAV. Maak gebruik van dit voordeel Inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam met een laag inkomen kunnen zich ook in 2022 weer verzekeren tegen hoge zorgkosten met de Collectieve aanvullende verzekering (CAV). Dat is een collectieve zorgverzekering die de gemeente samen met de DSW aanbiedt. De gemeente betaalt een gedeelte van de zorgverzekering en de verzekerden profiteren van extra’s. De CAV is voor inwoners met een netto gezinsinkomen tot 120% van de bijstandsnorm. De verzekering bestaat uit de verplichte basisverzekering en een aanvullende zorgverzekering. De verzekering biedt uitgebreide vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, brillen en lenzen en de maandelijkse eigen bijdrage voor de Wmo. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd, ook voor een beugel. Op www.gezondverzekerd.nl staat een keuzehulp. Hiermee is eenvoudig te zien wat de voordelen zijn in persoonlijke situaties. Overstappen naar een andere zorgverzekering kan tot 31 december 2021. Hulp nodig? De formulierenbrigade van Stroomopwaarts kan helpen bij het aanvragen van de CAV. Maak hiervoor een afspraak door te bellen met (010) 246 5555.

Informatie U vindt informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Daarnaast is informatie beschikbaar op www.vlaardingen.nl/corona en www.rivm.nl.

Eerste boom van het nieuwe plantseizoen:

Nieuw groen met grijze ogen Staat u graag oog in oog met groen in uw stad? Nou, dat komt dan mooi uit! De eerste boom die we dit plantseizoen geplant hebben is namelijk een grauwe abeel. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar wacht maar tot deze kleine rakker groot is en u hem in zijn grijze ogen kijkt!

Zaterdag 13 november weekmarkt op Schoutplein

De grauwe abeel (Populus x canescens ‘Schijndel’) is onderdeel van de populierenfamilie en wordt dus een flinke jongen. Onze eersteling heeft een plek gekregen langs het spoor. Het is hier behoorlijk nat en dat is iets waar populieren wel van houden. Het zijn snelle groeiers, dus binnen een paar jaar staat hier al een forse boom die alle ruimte heeft om lekker uit te groeien. De boom is alvast geplant ter vervanging van een andere abeel die niet meer goed is en voor de veiligheid gekapt moet worden. Een typisch kenmerk van grauwe abelen zijn de starende ogen op de stam, waar – met een beetje fantasie en het licht van een volle maan - menig Halloween-outfit qua spookachtigheid niet aan kan tippen. Deze ogen zijn een soort littekens van waar vroeger takken hebben gezet. Een boom die u in de gaten houdt dus! Trillen en wapperen De Latijnse naam Populus komt waarschijnlijk van het Griekse paipallein, wat trillen of schudden betekent. En dat is wel te begrijpen! Populierenblaadjes hebben een loodrecht bladsteeltje waardoor de bladeren met het

minste zuchtje wind al beginnen te wapperen. Canescens verwijst naar de witte of grijze tinten van een deel van de boom. Kijk maar eens goed naar de stam en de onderkant van de blaadjes. De toevoeging ‘Schijndel’ in de naam van onze jonge aanwinst, daar hoef je geen Latijn voor te kennen. Dit staat voor de plek waar deze boomsoort is ontstaan; gewoon hier in Nederland in het Brabantse dorpje Schijndel!

De komende periode plant de gemeente ruim 1.400 bomen aan. We grijpen dit plantseizoen iedere 100e boom aan om enkele bijzonderheden over deze groene stadsgenoten met u te delen.

Vol verwachting klopt ons hart! Op zaterdag 13 november komt de Sint aan in Vlaardingen. In de stad zijn er dan verschillende activiteiten, onder andere op het Veerplein. Daarom is de weekmarkt van aanstaande zaterdag verplaatst naar het Schoutplein.

Werken voor Vlaardingen Op dit moment heeft de gemeente Vlaardingen onder andere de volgende vacatures: Handhaver Openbare Ruimte Opleiding: MBO 36 uur per week (100%) Medewerker Skilled Servicedesk Opleiding: MBO+ 36 uur per week (100%) Interesse? Kijk voor alle vacatures en de sluitingsdata op www.werkenvoorvlaardingen.nl.

Ook deze week in Groot Vlaardingen gemeentelijk nieuws met onder andere: ■ Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig ■ Nieuw groen met grijze ogen ■ Special KLiK Vrijwilligers ■ Week van Lezen en Schrijven

Dit jaar opnieuw geen Jeugdstad Door Peter Spek

Het bestuur van Jeugdstad heeft met pijn in haar hart toch opnieuw moeten besluiten dit unieke evenement voor de Vlaardingse jeugd rond de kerstdagen en Oud en Nieuw van het programma te schrappen. Dit ondanks de aangenomen motie van Marieke Thommis van het CDA en ondersteund door de fracties van GroenLinks, D66, fractie Kerkhof, VV2000/Leefbaar Vlaardingen, CU/SGP, SBV en fractie Akcam, waardoor het mogelijk werd nog één keer de locatie aan de Productiestraat te gebruiken. Eerder gaf de gemeente geen toestemming om deze hal voor Jeugdstad opnieuw in te richten in verband met de aangescherpte veiligheidseisen. “Het besluit om toch de handdoek in de ring te gooien is een optelsom van veel onzekerheden”, laat het bestuur van Jeugdstad weten. “Door het late akkoord van het gebruik van de huidige locatie, konden wij pas erg laat medewerkers en stagiaires gaan werven voor de draaidagen. En er was veel terughoudendheid bij de potentiële medewerkers en stagiaires vanwege de coronabesmetting.” Stagiaires van de middelbare scholen konden niet worden ingezet gezien de coronabeperkingen. “En andere medewerkers vonden de situatie toch spannend en daardoor waren er weinig aanmeldingen en zonder deze inzet is het organiseren van een dergelijk evenement als Jeugdstad niet mogelijk”, aldus een reactie van het bestuur op deze toch droeve beslissing. Onzeker is ook nog of de locatie aan de Productiestraat weer veilig en op een goede manier gebruikt zou kunnen worden. “En de oplopende coronabesmettingen kan tot gevolg hebben dat het evenement op het laatste moment toch weer afgezegd moet worden met alle financiële gevolgen van dien.”

door Paul Meuldijk

De Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga bezocht zaterdagmorgen haringlogger de Balder. Eerst

werden hij en zijn echtgenote onderworpen aan de controle van de QR-code. Daarna stond er koffie klaar met een Maassluise Tompouce en een interessante pre-

Spectaculaire ingebruikname Stadskraan Op 24 november wordt de Vlaardingse Stadskraan officieel in gebruik genomen. De Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga verricht de officiële handelingen. De feestelijkheden gaan gepaard met een spectaculaire son & lumière. Muziek, licht en acrobatenshow zorgen voor een sfeervolle start

van het lange leven van de Stadskraan. De show aan de Westhavenkade, ter hoogte van Museum Vlaardingen, kan door iedere geinteresseerde worden bezocht. Nadere informatie volgt in de komende weken. De start van de feestelijkheden staat gepland rond 17.00 uur.

sentatie van Bert Otto over het verleden, het heden en de toekomst van De Balder. De burgemeester en zijn vrouw kregen na afloop een kadotas met onder meer een

fles Schelvispekel. Met ook een Baldermunt op zak kan de burgemeester laten dat hij aan boord is geweest! Foto: Paul Meuldijk

DE GOEDKOOPSTE SLIJTERIJ VAN NEDERLAND! !D BESTEL 24/7 ONLINE DIRCK3.NL

DÉ GROOTSTE vanRotterdam Rotterdame.o.! e.o.! van

De Stadskraan op de Westhavenkade.

Foto: Sjaak van ‘t Wout

Intratuin Rhoon | Stationsstraat 5 | Vrijdag koopavond! Onze kerstshow is ‘s avonds op z’n mooist | www.intratuin.nl


2

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021

UW ADRES VOOR:

OVENPOTJES

AARDAPPEL/BAMI ZALM/KABELJAUW

Per stuk € 5.95 / 2 stuks voor € 10.96 06-51138236

LEKKERBEKKEN

SCHOL

€3.00

P.ST.

VLEK

BALLANTINES

d’abruzzo riserva volle Italiaans rode wijn

Jonge jenever Hele liter

Schotse whisky Hele liter

ZALM

4 VOOR €11.00

per stuk3 €stuks 2.75 4 stuks voor € € 5.50 10.00

FAMILIEZAK KIBBELING 600 gram kibbeling € 11.00 bakje saus GRATIS!

JUMBOZAK KIBBELING 850 gram kibbeling € 50 2 bakjes saus GRATIS!

15.

Kwaliteitsslagerij

€ 5.99

EIGEN GEROOKTE PEPER/NATUREL 100GR.

€ 2.95

1 POT(1/2 LITER) €4.25

2 POTTEN€8.00

van Heyst

Voor weinig geld de allerbeste kwaliteit! van de Beste kwaliteit vlees Magere riblappen 100 gram

1,15

Woensdagaanbieding

Gehakt speciaal kilo

4,25

€ 32.50

€ 9.99

€ 10.99

€ 22.99

€ 17.99

LIQUORCCINI

BACARDI

Whisky van de maand November

Koekjeslikeur 0.7 liter

Witte rum 0.7 liter

12 jaar oude single malt

GOED GEVULDE

VISSOEP

ESBJAERG VODKA hele liter € 15.99

MONTEPULCIANO

DONDERDAG (TOT 18.00 UUR) Schiedam – Sibeliusplein (vóór de ALDI) VRIJDAG (TOT 18.00 UUR) Winkelcentrum Holierhoek VLD ZATERDAG (TOT 17.00 UUR) Dr. Wiardi Beckmansingel VLD NAAST Albert Heijn

GEBAKKEN

GORTER JENEVER hele liter € 10.49

VASTE LAGE PRIJZEN!

€ 12.99

€ 9.99

€ 16.99

ABERFELDY

€ 12.99

€ 37.99

€ 32.99

Slijterij De Beurs van Schiedam Mgr. Nolenslaan 514 Tel.: 010-4739002 • Aanbiedingen geldig vanaf: 10-11-2021 tot en met: 16-11-2021

Wij zoeken bezorgers

Filetlapje naturel/gemarineerd 100 gram 1,40 Luxe kipfilet 100 gram

0,95

Baklapje/pepersteak 100 gram

1,95

Magere speklapjes 100 gram

0,90

SPECIALE VRIJDAGAANBIEDING

Duitse biefstuk

Magere sucadelappen

100 gram

7,99

kilo

Leverkaas Varkens cordonbleu 100 gram

1,40

Geldig van donderdag t/m woensdag Al onze vleeswaren worden in eigen bedrijf vervaardigd (± 50 soorten) en zijn meerdere malen bekroond met goud.

van Heyst

1,50

100 gram 1,65

Wij zijn per direct op zoek naar vaste bezorgers voor Groot Vlaardingen.

Salami 100 gram

1,85

Stukje gekookte worst 100 gram

1,25

Diverse soorten paté 100 gram

2,50

Waalstraat 29, Vlaardingen

T: 010 - 4342173

Scan de code om je aan te melden

www.vanheijstslagerij.nl

Kranten bezorgen is voor iedereen! Je hebt veel vrijheid, je kunt je eigen werk indelen, je bent lekker buiten en je kunt het bezorgen van de krant uitstekend combineren met school, hobby’s, sporten of een andere baan. • De bezorging is 1 keer per week op woensdag • Voor alle leeftijden vanaf 13 jaar • Goede bijverdiensten met een wijk in de buurt

Heb jij interesse in een bezorgwijk?

Laatste ronde

!

OPHEFFINGS UITVERKOOP

bijna alles halve prijs of meer

-50 -60 -70 %

%

%

BINNENKORT SLUITEN WIJ DE WINKEL!

LET OP: Vanaf 10 november ALLE BROEKEN TOT 119.90 * Meyer * Alberto

40

EURO

Di - Wo - Vr - Za 10 - 17u. ma en do gesloten Fransenstraat 13 3131 CC Vlaardingen 010 - 434 20 59 www.leonmanenmode.nl

Meld je dan nu aan via het aanmeldformulier op www.bezorgingmaasstad.nl Vragen? Jolanda Bezorging Maasstad Bel of Whatsapp: 0180 – 64 19 19 E-mail: info@bezorgingmaasstad.nl

Midland Heftrucks 4e Industriestraat 48 3133 EK Vlaardingen www.midlandheftrucks.nl

MIDLAND HEFTRUCKS

Gepensioneerde

CHAUFFEURS

gevraagd voor onze BE combinatie om heftrucks weg te brengen en op te halen.

Ook zijn wij opzoek naar elektro-, diesel-, mechanische- of hydrauliek

MONTEURS

Wat vragen wij? • Flexibel inzetbaar • Plezier hebben om te rijden • In bezit van een geldig rijbewijs voor een BE-combinatie

De wereld wordt rookvrij Wen er maar aan

B . V.

Ontdek hoe de wereld rookvrij wordt op rookvrij.nl

Wat bieden wij Een gezellige werksfeer in een leuk team! Vind je het leuk om een belangrijk deel van ons team te worden neem dan contact op met Monique du Pré via monique@midlandheftrucks.nl bel: +31104604977


|

10 november 2021 Groot Vlaardingen

3

‘Ik wil er uitspringen en laten zien dat ik er sta’ De 26-jarige Marianne van Bruinnessen doet mee aan de Miss World Nederland verkiezing 2021/ 2022. Ze doet daarin niet alleen mee om te winnen, maar ook om aandacht te vragen voor een maatschappelijk onderwerp: het probleem van de gevolgen en hulpverlening van slachtoffers van seksueel misbruik. Door Bart van der Linden

Ze is nu nog semi-finalist, maar natuurlijk hoopt de Vlaardingse op zondag 28 november te horen dat ze in de finale staat van de jaarlijkse Miss World Nederland verkiezing. Daarnaast hoopt ze bovenal de gevolgen en hulpverlening van seksueel misbruik bespreekbaar te maken. “Ik wil hiervoor een community starten waar slachtoffers terecht kunnen voor een praatje of een peptalk”, vertelt Marianne. “Want zij krijgen nog regelmatig te horen, en dan spreek ik uit ervaring, dat het hun schuld is. Ze krijgen dan opmerkingen als ‘Had je een jurkje aan? Want je weet hoe mannen kunnen zijn ..’ of ‘Heb je wel duidelijk nee gezegd …?’, wat hen ervan weerhoudt om hun verhaal te vertellen. Dat vind ik heel erg, want het maakt je gewoon kapot van binnen. Doel is dit taboe te doorbreken.” Ze spreekt bewust over slachtoffers in het algemeen. “Want ik wil geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Het komt bij beiden voor.”

De fractie van ONS.Vlaardingen vraagt uw medewerking

Voelt u zich niet gehoord, heeft u zelf ideeën over de toekomst van Vlaardingen?

>>

>>

Download de Parta app en laat ONS weten wat uw ideeën zijn. ONS.Vlaardingen verwerkt uw ideeën dan in haar programma. ONSVLAARDINGEN.NL

Marianne wil met haar deelname aan Miss World Nederland niet alleen laten zien dat het dus draait om schoonheid, maar dat er veel meer achter de verkiezing schuilt. “Miss World Nederland geeft ons de kans zich in te zetten voor een probleem wat wij belangrijk vinden en wat dicht bij jezelf ligt. Dit noemen ze Beauty with a Purpose. Het is dus niet alleen maar die mooie buitenkant, maar ook een doel hebben met die schoonheid.” Naast het helpen van slachtoffers wil de studente Pedagogiek ook zichzelf blijven uitdagen. Daarvoor is meedoen aan Miss World Nederland, waar persoonlijke groei centraal staat, bij uitstek een ideaal platform. “In mijn tienerjaren zat ik niet zo lekker in mijn vel. Op een gegeven moment ben ik daar aan gaan werken en ik merkte hoe goed die zelfgroei voelde voor mij. Het streven is dan ook om het beste uit mezelf te halen en me op persoonlijk vlak te blijven ontwikkelen. En je leert bij Miss World Nederland ontzettend veel. Als ik er iets uit moet halen? Dan is het wel dat ik geleerd heb ergens te

Marianne hoopt zich op zondag 28 november te plaatsen voor de finale van de Miss World Nederland verkiezing.

staan.” Als voorbeeld noemt ze de uitreiking van haar propedeuse twee weken geleden. “Normaal ga je met een groepje naar voren om te tekenen, maar ik ging nu alleen. Er werd een liedje afgespeeld en ik begon ‘gewoon’ te dansen. Ik dacht: ik wil er uitspringen en laten zien dat ik er sta.”

Zoektocht naar Portugese man Sinds maandagochtend wordt intensief gezocht naar een sinds vorige week vermiste Portugese man (49). Met behulp van een helikopter en een onderwaterdrone wordt gezocht bij de Westhavenkade. Vorige week is een tas van de man gevonden bij de Visbank. Ook is hij op camerabeelden gezien. Vanmorgen is met een speurhond langs de Westhavenkade gelopen. Op een specifieke plek in de Vlaardingse haven sloeg de hond aan. Met behulp van een onderwaterdrone wordt het water grondig onderzocht. Ook vanuit de lucht is de omgeving nogmaals zeer nauwkeurig onderzocht. De Portugese man is vorige week zaterdag 30 oktober voor het laatst gezien bij de Visbank.

Sinds maandagochtend wordt intensief gezocht naar een sinds vorige week vermiste Portugese man (49) onder meer met behulp van een onderwaterdrone.

Colofon De lokale krant Groot Vlaardingen is een uitgave van Uitgeverij West Media b.v. Stokdijkkade 10, 2671 GW Naaldwijk Telefoon 0174-624212 www.uitgeverijwestmedia.nl Verschijning: wekelijks op woensdag. Oplage: 36.150 Deadline redactie: Maandag 8.00 uur. Deadline advertenties: Maandag 12.00 uur. Aanleveren persberichten en ingezonden brieven: redactie.gv@uitgeverijwestmedia.nl De redactie behoudt zich het recht om redactionele tekst of brieven zonder opgaaf van reden in te korten of niet te plaatsen. Aanleveren advertenties: advertentie.gv@uitgeverijwestmedia.nl. Bezorgklachten: info@bezorgingmaasstad.nl Uitgeverij West Media bv behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Groot Vlaardingen denkt aan het milieu en wordt daarom vervaardigd met een waterloos drukproces. Tevens drukken wij de krant op volledig gerecycled papier.

Sinds september is Marianne bezig met fotoshoots, trainingen en workshops. “Ik voel me daardoor steeds zelfverzekerder worden.” Haar band met de andere deelnemers is goed. “Wij zien het niet als competitie en proberen elkaar allemaal te helpen. Je creëert een bijzondere band, eigenlijk zijn we

Foto: Flashphoto

Column: Voorspelbaar Door Peter Spek

De uitkomsten zullen voorspelbaar zijn en niet erg hoopvol. Dan dan heb ik het over de onlangs uitgezette enquête van de Provincie Zuid-Holland over het koopgedrag van ons Vlaardingers in de binnenstad. Die kan toch niet op een slechter moment komen. Begin oktober kreeg een willekeurig aantal gekozen Vlaardingers een brief in de bus van het provinciebestuur met de vraag digitaal een enquête in te vullen over het koopgedrag van dit moment en wat zij vinden van de kwaliteit van het centrum. Ik was één van die willekeurige Vlaardingers. En naar eer en geweten heb ik de vragenlijst ingevuld. Ik werd daar op voorhand niet vrolijk van. Het was confronterend, maar ik werd er ook verdrietig van. Hoe kan een toch in het verleden zo floreren-

de stad, zo ver wegzakken. Waar is de tijd gebleven, dat inwoners van van omliggende steden speciaal naar onze stad kwamen om te winkelen. Nu is het natuurlijk geen geheim, dat zelfs veel Vlaardingers de stad de rug toe keren. Het winkelcentrum loopt zienderogen leeg, daar hoef je geen enquête voor te houden. Een rondje door het centrum laat dit al overduidelijk zien. Geen boekhandel meer. De winkel van Gerard Pontier staat leeg en Leon man en mode in de Fransenstraat heeft opheffingsuitverkoop. Ook de naastgelegen schoenenwinkel komt leeg, terwijl de winkel van D-Reizen een lege aanblik geeft. Miss Etam is inmiddels uit het stadshart verdwenen en even verderop staat de winkel van reisbureau Kijne leeg. Aan het einde van dit jaar sluit ook de ANWB-winkel de deuren. Het voor het centrum gezichtsbepalende pand waar voorheen V&D in gehuisvest was, geeft een lege en troosteloze indruk. En nu wordt in het onderzoek ge-

vraagd waar de Vlaardingers hun dagelijkse boodschappen doen, in Vlaardingen of in een andere stad. Of waar de schoenen en kleding worden gekocht en zijn de Vlaardingers tevreden met de kwaliteit van het winkelcentrum. Het onderzoek naar het koopgedrag, zo staat in de brief te lezen, is opgezet in samenwerking met het provinciebestuur, de gemeente Vlaardingen en de winkeliers. Zou een weldenkende winkelier nu toestemming geven om in een zo’n desolate stad een onderzoek te laten uitvoeren naar het koopgedrag en de kwaliteit van het centrum? Was het niet verstandig geweest van de beleidsmakers op het Vlaardingse stadhuis om het Provinciebestuur te adviseren even te wachten met deze enquête. De uitkomsten zullen voorspelbaar en niet erg hoopvol zijn. Of is het de bedoeling van de beleidsmakers op het stadhuis om deze enquête als een nulmeting te zien. Als dat het geval is, dan is er veel werk aan de winkel...

Foto: Privé

gewoon één grote familie.” De community van Marianne heet #notmyfault en je kunt contact met haar opnemen via e-mail: notmyfaultcampagne@gmail.com of Instagram: #notmyfault.campagne. Met de gratis app MobStar kan er op Marianne gestemd worden. Haar profielnaam is: @marianneloves.

Inloopbijeenkomst WarmtelinQ De Inloopbijeenkomst WarmtelinQ gaat over de herinrichting van het groen in Vlaardingen en Schiedam. Wie benieuwd is naar de plannen voor warmtetransportleiding WarmtelinQ en de herinrichtingsplannen na afloop kan op dinsdag 16 november tussen 17.00 en 20.00 uur terecht bij De Kerk van de Nazarener, Zwanensingel 1, Vlaardingen. Gasunie organiseert daar een inloopbijeenkomst en nodigt geïnteresseerden in Vlaardingen en Schiedam van harte uit op de koffie. Er staan medewerkers klaar om informatie te geven over het project zelf, maar ook over de herinrichtingsplannen. De plannen gaan ervoor zorgen dat het groen in Vlaardingen en Schiedam er na afloop van de werkzaamheden weer netjes bijligt. De ontwerpen voor de herinrichting van het groen zijn te zien op de inloopbijeenkomst. Ook is de aannemer die het werk gaat uitvoeren aanwezig om uit te leggen wat er precies gaat gebeuren. De warmtetransportleiding komt onder de grond te liggen, dus er zijn (graaf) werkzaamheden nodig voor de aanleg. In Vlaardingen en Schiedam vinden die plaats van voorjaar 2022 tot najaar 2023. De beroepsprocedure voor de vergunningen loopt momenteel nog. Ondertussen gaat Gasunie door met de voorbereidingen, zodat het project snel van start kan op het moment dat de vergunningen definitief worden verleend. WarmtelinQ zal in de toekomst restwarmte uit de Rotterdamse haven vervoeren. Hiermee kunnen woningen en bedrijven in de provincie verwarmd worden. Dat hoeft dan niet meer met aardgas en dat is een belangrijke stap in de energietransitie.


4

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021

familieberichten

Bedroefd, maar dankbaar voor alles wat zij voor ons heeft betekend, geven wij u kennis van het overlijden van onze lieve zorgzame moeder, schoonmoeder en oma

Helena Hitzemann - Hoogerwerf

Strijdbaar tot aan het einde maar het is goed zo, je hebt nu eindelijk rust.

Op de grote vaart, geen zeebenen Een wijs man met altijd een oplossing paraat Hij wilde graag helpen en ontzorgen Had zeker ook zijn grotere en kleinere tegenslagen (heb ik weer…) Waardeerde het kleine en het menselijke Hij hoeft geen sterren meer te schieten De herinnering aan hem is de GPS naar ons hart

Leny

Frans Wellens

, Karolina, N anna ath an i ël

s

, Lousewies, Wa lte rna

Pi e

My

De bijzetting in het familiegraf heeft in besloten kring plaatsgevonden.

i, Jo im Ja

an Fr

Correspondentieadres: Charlotte de Bourbonlaan 39 3136 CK Vlaardingen

Zo geven we de liefde door en waarderen we het leven in iedere dag.

n

Sjanie en Paul Mark en Cleyde Lise Ilse en Tim Saar

Elle

Ernst en Jorina Richard Eveline en Leroy

† 2 november 2021

Onze lieve vader, partner, schoonvader en opa is bij de sterren. Hoewel hij niet geloofde in een leven na de dood blijft hij altijd bij ons.

on

30 oktober 2021

o r is e n S i m

13 september 1931

* 2 juli 1938

Fl ter,

weduwe van Gerardus Hitzemann

r

Correspondentieadres: Matrice Uitvaartbegeleiding T.a.v. de heer D.D. Ritter Prins Bernhardlaan 121, 3116 HH Schiedam

begrafenisverzorging

Den Hollander • Alleen begrafenissen • Opbaarmogelijkheden in een door u gewenst rouwcentrum of thuis met koeling • Dag en nacht bereikbaar Mozartlaan 13 3131ES Vlaardingen 010 - 460 05 09 info@tdenh.nl www.begrafenisverzorgingdenhollander.nl

e aik a

Onze speciale dank gaat uit naar de medewerkers van Huisartsenpraktijk De Kleine Heemtuin en naar Michel en Edith van Uzo Zorg.

M

Wij hebben op zaterdag 6 november afscheid van Tonny genomen.

ll e

Kees en Akram

e, Bar t, Lucas, Je

Wilma en Dirk Robin en Margo Daan, Seth, Isabel, Cara✩, Cleo✩, Colin Arjen en Ramon

i

Daan

er

1 november 2021

L o u is e

20 maart 1937

o ni

Tonny Ritter-Vons

Le

Met veel verdriet, maar heel dankbaar voor haar goede zorgen en aandacht voor een ander, hebben wij thuis in haar vertrouwde omgeving afscheid genomen van mijn lieve sterke vrouw, onze lieve moeder en bijzondere oma

Jo

Zorgzaam - Actief - Liefdevol Creatief - Blijmoedig

De afscheidsdienst en crematie hebben plaatsgevonden in besloten kring. Correspondentieadres: Ok Formenoystraat 2, 3056 PB Rotterdam

Die Geest getuigt met onze geest, dat wij kinderen Gods zijn. Romeinen 8 vers 16

Na een rijk en gezegend leven is in volle vrede van ons heengegaan mijn lieve vrouw, onze lieve, zorgzame moeder, oma en oude-oma

Nel Bot - Van Dalen in de leeftijd van 89 jaar. Koos Sjaak en Els Annelieke en Kester Fiene, Kalle Willemijn en Hugo Jaap in liefdevolle herinnering Rosalinde Els en Martin Lotte Lisanne Jeannette en Dennis Marjolijn Daan Correspondentieadres: Familie J. Bot p/a Mozartlaan 13 3131 ES Vlaardingen De dankdienst voor haar leven wordt gehouden op vrijdag 12 november om 11.00 uur in Kerkcentrum Holy, Reigerlaan 47a in Vlaardingen, waarna omstreeks 12.30 uur de begrafenis zal plaatsvinden op begraafplaats Holy, Olmendreef 150 in Vlaardingen. Na de begrafenis is er gelegenheid om de familie te ontmoeten in het rouwcentrum naast de begraafplaats. De dankdienst kunt u live volgen via: begrafenisverzorgingdenhollander.nl/ rouwbericht

Elizabeth Adriana van den Berge-Knoester Beb ✩ 29 maart 1934

† 3 november 2021

Sinds 2010 weduwe van Eliza (Lies) van den Berge Cora en Taoufik, Mayssoun, Marwèn André en Lars Wij hebben op dinsdag 9 november in kleine kring afscheid genomen van onze moeder, schoonmoeder en oma en haar begraven op het natuurgedeelte van de Algemene Begraafplaats Hofwijk in Rotterdam. Correspondentieadres: Cora van den Berge Watermeterpad 23 3063 SM Rotterdam

Nu moeten wij verder zonder jou. Jouw stem zullen wij nooit meer horen, nooit meer je arm om ons heen. Wij voelen ons zo hopeloos alleen. De mooiste herinnering zal zijn ons leven samen… dat was fijn. Na een mooi leven vol zorg en toewijding voor haar gezin, en allen die haar dierbaar waren, is (plotseling) overleden mijn lieve vrouw, onze prachtige moeder, lieve schoonmoeder en allerliefste oma

Truus Post-Collignon 19 april 1938

3 november 2021

Wij beseffen ons dat het heel moeilijk zal worden, maar wij zullen trachten verder te gaan met de vele mooie, liefdevolle herinneringen die zij bij ons heeft achtergelaten. Gerard Henk en Jolanda Melvin en Britt Gerda en Marcel Sander en Hannah Tessa

“Hier komen we ook wel weer overheen” ( citaat mama ) Dit keer helaas niet. Stoer en positief tot het allerlaatst. Op 4 november is rustig van ons heengegaan onze moeder, oma en oma-oma

Dionysia Maria van Uitert-Bremer (MIES)

echtgenote van Dick van Uitert † 17 mei 1924

4 november 2021

Wij zijn erg dankbaar dat ze zo lang in ons midden was. Dick en Marga Wil en Mieke Netty en Frans Henk en Trudy Bert en Louise René en Carl Klein- en achterkleinkinderen Correspondentieadres: Waaijers Uitvaartverzorging t.a.v. familie Van Uitert Olmendreef 160 3137 CR Vlaardingen De crematie zal in besloten kring plaatshebben.

Na een dappere strijd is toch nog onverwacht van ons heengegaan onze lieve zus, schoonzus en tante

Elisabeth Johanna Bosman

- Els 8 augustus 1956

7 november 2021

Jan en Gerda Hasien † Lucienne Ria en John Joyce en Dennis Jayden, Milan Michael en Chantal Tess, Daley

Correspondentieadres: Waaijers Uitvaartverzorging t.a.v. familie Post Olmendreef 160 3137 CR Vlaardingen De begrafenis heeft inmiddels plaatsgevonden.

Familieberichten Familieberichten zijn overlijdensadvertenties, dank-betuigingen, in memoriam en overige familieberichten zoals geboorte,verloving, huwelijk, jubilea en felicitaties. Aanleveren van familieberichten Uiterlijk dinsdag 10.00 uur. Mail: advertentie.gv@uitgeverijwestmedia.nl Telefonische informatie ma-vr 8.30 - 17.00 uur (0174) 62 42 12 Schriftelijk aanleveren Stokdijkkade 10, Naaldwijk, Vermeldt duidelijk de uitgave, plaatsingsdatum, uw naam- en adresgegevens.

Correspondentieadres: Ria Borsboom-Bosman Theeheuvellaan 68 3903 DD Veenendaal U bent uitgenodigd op donderdag 11 november om 11.00 uur om samen met ons afscheid te nemen van Els tijdens een samenzijn in de aula van uitvaartcentrum Monuta, Burgemeester Honnerlage Gretelaan 377 te Schiedam. De crematie zal in stilte plaatsvinden.

Voor ieder mens, iedere sfeer, ieder budget

Familieberichten worden alleen geplaatst als verificatie van de afzender mogelijk is. Geef in uw mail aan onder welk telefoonnummer u overdag telefonisch bereikbaar bent. Uitgeverij West Media is niet verantwoordelijk voor eventuele zetfouten.

www.matrice.nl | 010 - 273 24 24


10 november 2021 Groot Vlaardingen

Na een mooi en zorgzaam leven is onze lieve moeder, schoonmoeder, oma en overgrootmoeder vredig ingeslapen en herenigd met haar Joop.

Jacoba Meeldijkvan der Marel

Frederik Uitvaartverzorging Voor een waardig afscheid, met een passend budget. Crematie Vanaf

Begrafenis Vanaf

€ 1.995,-

€ 3.495,-

|

5

Sinterklaashuis open voor alle Vlaardingse kinderen

www.frederikuitvaartverzorging.nl 010 - 761 27 10

Co ✩ 30 december 1930 Vlaardingen † 6 november 2021 Joop, in liefdevolle herinnering Hans en Mary Rob en Sandra Ed en Sylvia Klein- en achterkleinkinderen Correspondentie-adres: Matrice Uitvaartbegeleiding T.a.v. familie Meeldijk Prins Bernhardlaan 121 3116 HH Schiedam Wij nodigen jullie uit om samen met ons afscheid te nemen van (o)ma op maandag 15 november om 13.30 uur in de aula van begraafplaats Holy, Olmendreef 150 in Vlaardingen. Daarna begeleiden wij haar met elkaar naar haar laatste rustplaats. Aansluitend zijn wij graag nog even met jullie samen in het naastgelegen rouwcentrum. (O)ma hield van bloemen.

Sinterklaas logeert in het museum Vlaardingen, het Sinterklaashuis.

Foto: PR

Museum Vlaardingen ontving begin september een mailtje van Sinterklaas, uit Spanje. Hij vertelde dat hij er erg veel zin in heeft om dit jaar weer naar Vlaardingen te komen.

te komen kijken en spelen in het Sinterklaashuis. En als er niemand kijkt, kan je misschien wel stiekem op het bed van Sinterklaas springen. Het Sinterklaashuis is gratis te bezoeken. Een vrijwillige donatie is van harte welkom, dan kan het museum ook volgend jaar weer een mooi huis voor Sinterklaas inrichten. Openingstijden Sinterklaashuis: 14 november tot en met 5 december. Dinsdag tot en met zaterdag 10.00 tot 17.00 uur. Zondagen 12.00 tot 17.00 uur (maandagen gesloten). Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, 3131 AG in Vlaardingen. Kijk voor meer informatie over Sinterklaasintocht in Vlaardingen ook op www.facebook.com/ SintinVlaardingen.

Hij had nog goede herinneringen aan twee jaar geleden, toen hij in Museum Vlaardingen logeerde. Daarom schreef hij naar het museum, om te vragen of hij ook dit jaar weer welkom zou zijn in het museum. De directeur van het museum heeft direct een mailtje terug gestuurd en Sinterklaas van harte uitgenodigd om ook dit jaar weer in het museum te komen logeren. Inmiddels hebben de medewerkers van het museum, samen met de hulppieten, het huis van Sinterklaas al

bijna helemaal ingericht. Zijn bed is opgemaakt, het grote boek staat op zijn bureau en een mooie kachel zorgt ervoor dat Sinterklaas het niet koud zal krijgen. Ook zwerven er al heel veel pakjes door het museum. Op zaterdag 13 november zal Sinterklaas in Vlaardingen aankomen. Na de intocht zal hij in alle rust zijn koffer uitpakken en even rustig bijkomen van de lange reis uit Spanje. Vanaf zondag 14 november is hij veel op pad en zijn alle kinderen van Vlaardingen van harte welkom om

Oproep

Bibliotheek Vlaardingen 100 jaar De Bibliotheek in Vlaardingen bestaat in dit jaar 100 jaar. Vanwege corona was het helaas niet eerder mogelijk om hier aandacht aan te besteden, maar inmiddels zijn de voorbereidingen voor een jubileumviering in gang gezet.

Uw p e rs o o n li j ke w e ns ve rd ie nt o nz e z o rg . Sinds 1943

Waaijers Uitvaartverzorging Uitvaartcentrum Holy

010 - 474.11.44

Olmendreef 160, 3137 CR Vlaardingen (Direct naast de begraafplaats Holy)

www.waaijersuitvaart.nl

De Bibliotheek de Plataan is op zoek naar mooie verhalen, bijzondere gebeurtenissen of gewoon iets leuks, grappigs of moois wat je aan de Bibliotheek in Vlaardingen doet denken. Daarnaast wil de bibliotheek ook weten wat ieders favoriete boek is en ook waarom. Neem het boek ook mee. Iedereen is van harte uitgenodigd om zijn of haar verhaal met te delen en langs te komen tijdens een van de interviewochtenden in onze locatie in Vlaardingen Centrum, Waalstraat 100, of in Vlaardingen Holy, Koninginnelaan 773. Tijdens de ochtend zal er een (kort) interview worden afgenomen door Marleen Bos en worden de deelnemers op de foto gezet voor het ons jubileumboek. Er zijn vijf momenten waarop de interviews zullen plaatsvinden: op vrijdag 19 november in locatie Holy van 14-16. uur. Op woensdag 24 novembe, locatie Centrale 10.-12. uur. Donderdag 25 november , locatie Centrale van 10.-12. uur. Dinsdag 30 november, locatie Centrale van 10.-12. uur en op dinsdag 30 november, locatie Holy van 14.-16. uur. Per ochtend/

middag kunnen er ongeveer 5 mensen worden geïnterviewd. Om een goede planning en verdeling te maken worden geïnteresseerden verzocht om zich vooraf aan te melden. Dit kan via e-mail bij Harmen van de Wetering: Hvandewetering@debibliotheekdeplataan.nl.


6

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021

Een warm welkom voor de vluchtelingen uit Iran, Jemen, Irak en Syrië Na een paar keer uitstel kwamen de zeventig vluchtelingen afgelopen vrijdag toch aan boord van het riviercruiseschip De Amsterdam, dat afgemeerd ligt aan de Oosthavenkade en acht weken zal dienen als onderkomen voor deze vluchtelingen uit niet veilige landen. Vooraf was niet bekend hoe de samenstelling zou zijn van de groep, maar al snel bleek het dat het ging om een groep mannen uit Iran, Jemen, Irak en Syrië. Door Peter Spek

Maar er staan plannen klaar om de mannen een prettig verblijf te verzorgen in Vlaardingen. Ben Trooster en Theo Werner, die zich het lot van deze vluchtelingen aantrekken, hebben gisteren een gesprek gehad met de COA-medewerkers van de groep vluchtelingen om te kijken wat er mogelijk is. “Wij willen voorkomen dat door verveling overlast gaat ontstaan voor de omgeving”, zegt Ben Trooster, die in het overleg zal voorstellen om de mannen allereerst welkom te heten met onder andere burgemeester Bert Wijbenga. “Wij willen dat doen met een hapje en drankje en muziek uit de landen van herkomst.” “Op deze manier willen wij de mannen een thuisgevoel geven, maar ook wordt de Kroepoekfabriek en de bierbrouwerij Vulkaan, op loopafstand van de cruiseboot, bij de plannen betrokken. Wat is er mogelijk en waar is behoefte aan,” aldus Ben

Trooster, die ook van diverse instanties en particulieren hulp is aangeboden. “Van de kledingbank hebben wij kleding ter beschikking gesteld gekregen, Yets Foundation heeft medewerking toegezegd en Jos Lukassen van Haringkoppen Verbinden

heeft 70 haringen klaarstaan voor de vluchtingen om die te gaan schilderen. Het zijn allemaal hartverwarmende acties”, aldus Ben Trooster. Buitenspel In Vlaardingen is er nogal wat te doen geweest over de komst van deze groep vluchtelingen. De politiek sprak zich eerder uit dat er verder geen vluchtelingen met een verblijfstatus worden opgevangen, maar amper twee weken later, liet burgemeester Bert Wijbenga de gemeenteraad bij donderslag bij heldere hemel weten, toestemming gegeven te hebben voor de

komst van deze groep, maar dan op een cruiseschip. De gemeenteraad, bij uitstek de plaats waar deze beslissing genomen moest worden, voelde zich buitenspel gezet. De bewoners in de Rivierzone kijken met argusogen naar de komst van de vluchtelingen. Eerder liet een bewoner in deze krant aantekenen, dat hij bang is voor nog meer overlast in dit deel van Vlaardingen, dat al te maken heeft dealers, prostitutie en racende auto’s. Vooral senioren, die sterk in de meerheid zijn in dit gebied, zijn bang, zeker in de avonduren, hun huis uit te gaan.

(Advertorial)

Dagbesteding Argos Zorggroep: voor een prettige en gezellige invulling van uw dag

Heeft u behoefte aan sociale contacten, bent u op zoek naar een prettige invulling van uw dag en kunt u wel wat extra ondersteuning gebruiken? Dan is dagbesteding wellicht iets voor u! Zelfredzaamheid en zelfstandigheid vergroten Onder begeleiding van onze betrokken medewerkers doet u in groepsverband iets wat u leuk vindt, wat u kunt, of waar u juist van kunt leren. Wij bieden structuur, houden rekening met uw

De voorsteven van het riviercruiseschip De Amsterdam, het onderkomen van de zeventig vluchtingen uit Iran, Jemen, Irak en Syrië. Foto: Peter Spek

#1

MERK BRILLENGLAZEN AANBEVOLEN DOOR VAKOPTICIENS WERELDWIJD

behoeften en richten de activiteiten zo in dat u zich zoveel mogelijk thuis voelt. Bezoek aan onze dagbesteding Wij organiseren verschillende activiteiten zoals themagesprekken, beweegactiviteiten, creatieve activiteiten en huishoudelijke activiteiten. De dagbesteding in onze huizen is meerdere dagen per week geopend. Meer informatie Wilt u meer informatie over dagbesteding en weten wat Argos Zorggroep nog meer voor u kan betekenen? Kijk dan op www.argoszorggroep.nl.

Zie de details. Ervaar eindeloos zicht. Word architect van jouw vrijheid. Wie ambitieus is wil nieuwe perspectieven creëren. Ligt je inspiratie voorbij de horizon, of heel dichtbij? Met Varilux brillenglazen verken en verleg je iedere grens. Altijd optimaal scherp zicht en door het Varilux effect schakel je vloeiend van overzicht naar detail. Dat is pas eindeloos zicht. Als Essilor Expert verleggen we iedere dag grenzen voor onze klanten. Door de kwaliteit van zicht en daarmee levens te verbeteren, met optimaal gepersonaliseerde Varilux

Verleg je grenzen

brillenglazen. Kom langs en ervaar zelf het ultieme niveau van onze service, expertise en toonaangevende technologie.

50% korting op jouw 2e bril met Varilux multifocale brillenglazen* *Deze actie is geldig t/m 31 december 2021. Vraag naar de voorwaarden in de winkel. ©Essilor International - mei 2019. Essilor® and Varilux® zijn handelsmerken van Essilor International.

& OPTOMETRIE

Liesveld 133, VLAARDINGEN www.meeroptiek.nl

De Loper 68-70, VLAARDINGEN www.thartoptiek.nl


10 november 2021 Groot Vlaardingen

|

7


8

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021


10 november 2021 Groot Vlaardingen

Sportagenda VOETBAL Zat (14.30): Zwaluwen-Jodan Boys (14.30), VOB-Victoria’04 (15.00), Nieuwenhoorn-CWO (14.30 beker). Zon: Alphen-KethelSpaland/zo (14.00). Dins (20.00): Cion-Sparta/AV, Victoria’04-Meerburg (beker), Hermes DVS-Den Bommel (beker),

ZVVS zet koploper duimschroeven aan

|

9

Mini-RdR-toernooi een groot succes

DAMESVOETBAL Zat: DVO’32-VDL 2 (11.45), MSV’71-CWO; zon Victoria’04-Steeds Hooger 3 (13.15).

“We zijn er nog”, wilde de Stichting Vrienden van Ramon de Rond uitstralen met het mini-toernooi, dat op de velden van Victoria’04 werd gehouden. Zestien teams streden heel recreatief voor de spreekwoordelijke eer en beleefden daarna een ontspannen ‘derde helft’. Hoewel er ditmaal niet specifiiek geld ingezameld werd voor Kika kwam er via donaties en inschrijfgeld nog wel wat binnen. Dat totaal wordt toegevoegd aan de opbrengst van het RdR-toernooi in 2022.

BADMINTON Vrij: Schiedam Margriethal 20.00 Smashing Fellows-Drop Shot 9.

Zwaluwen pakt eerste periode Door 0-4 winst op Scherpenzeel en de hulp van Capelle, dat koploper Rijnvogels met 2-3 klopte, verzekerde Zwaluwen zich van de eerste periode. Overige uitslagen: Sparta/AV-CWO 3-3, Cion-Rozenburg 4-3, Alexandria’66-Deltasport 1-0, DVO’32-Botlek 2-2, VFC/ za-Vlotbrug 1-0, PPSC-Victoria’04 0-2 en Laakkwartier-VFC/zo 3-1.

BASKETBAL Zat: Utrecht Bulls 2-Vlaardingen Captains. HANDBAL Zat: Schiedam sporthal WA 19.00 Ventura-Meos(d), 20.30 Ventura-Dios(h), Schiedam Groenoordhal 19.15 DWS-Heerle(d); zon DWS 2-Twist(h), Witte Ster-DWS(h), Westwijkhal 11.00 Twist-TOGB(d). HOCKEY Zon: Forescate-Pollux(h), Broekpolder 12.45 Pollux-Dordrecht(d), Alliance-Schiedam(d), Schiedam Harga 14.45 Schiedam-Rijswijk(h). VOLLEYBAL Vrij: Voleco 3-Move4U(d); zat Voleco-Move4U(h). WATERPOLO Zat: De Gouwe-ZVVS(d), De Kulk 19.30 ZVVS-De Dolfijn(h).

Massale overstap naar de zaterdag Liefst tien van de dertien clubs uit de huidige zondag tweede klasse D, waarin VFC/zo speelt, maken komend seizoen de overstap naar de zaterdag: Concordia, Full Speed, HMSH, HVV, Laakkwartier, Meeuwenplaat, RKDEO, Wilhelmus, Wippolder en IJsselmonde.

Daan Smith speelde afscheidswedstrijd Excelsior M organiseerde zaterdag een afscheidswedstrijd voor Vlaardinger Daan Smith en vier andere vroegere basisspelers. De vijf speelden bijelkaar opgeteld bijna 1000 officiële wedstrijden voor de Tricolores. Smith is nu voetballend actief bij VFC/za en doordeweeks coördinator onderbouw op de Feyenoord Academy.

Marco de Zwart heeft tijdens een time-out een tactiek-onderonsje: “Timmer het achterin dicht. Knok voor wat je waard bent”. Foto: UWM/gsv

Nog zestien tellen waren er te gaan. ZVVS leidde met 11-10 tegen koploper De Gouwe. Een daverende verrassing leek in de maak. Zover liet het geroutineerde Goudse team het niet komen. In de absolute slotseconde viel alsnog de gelijkmaker. door Gerard S. Verver

Was er teleurstelling of berusting? Geen van beide. Verwondering. Dat wel. “Want”, klonk er na die 11-11 in het Vlaardingse kamp, “dit had ik niet verwacht.” Coach Marco de Zwart kijkt eventjes sip en mompelt “ik wil altijd winnen”. Om er vervolgens lovend aan toe te voegen, dat hij zijn meiden kei-

hard heeft zien werken. “Ik doe het niet graag, maar ergens was er vooraf het vermoeden, dat er tegen die ploeg niet veel te halen zou zijn en houd je rekening met verlies. Dan is het top als je met een voorsprong aan de laatste seconden begint en zuur als het toch gelijk wordt. Maar eerlijk gezegd gaf het wel de juiste verhouding weer. We liepen drie perioden (1-2, 5-6, 7-8 - red.) achter de feiten aan. We scoorden wel, maar zij iets makkelijker en meer”. Het is drie jaar geleden, dat De Zwart met zijn toen nog piepjonge ploeg de weg omhoog inzette en de tweede divisie na een kampioenschap en promotie-wedstrijden inruilde voor het op één na hoogste niveau. Twee seizoenen vielen daarna in het water. “De zwembaden gingen dicht. Pas later konden we in Pernis terecht in het

Victoria countert zich naar winst

Twee kampioenen bij Twist-korfbal Voor de korfballers zit het eerste deel van het veldseizoen er op. De najaarscompetitie leverde twee jeugdteams van SC Twist het kampioenschap op. E1 beet het spits af. Het won met 5-6 en kon een feestje vieren. C1 had aan een gelijkspel genoeg (2-2). Het deelde de eerste plaats weliswaar met twee andere teams, maar had een beter doelsaldo.

Zwaluwen toch niet vrijgeloot Aanvankelijk meldde de KNVB, dat Zwaluwen was vrijgeloot voor de tweede ronde van de districtsbeker. Dat werd later herroepen en werd Zwartewaal als tegenstander opgevoerd. Die wedstrijd is inmiddels alweer uit het programma gehaald. VFC/za en Cion hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van het Voetbal Rijnmond-toernooi. Deltasport, Victoria’04 en CWO werden uitgeschakeld.

Bijna miljoen voor de sport

Lars Kortleven (links) vraagt zich (met Nailey Girigorie) af waarom zijn treffer wegens buitenspel werd afgekeurd. Foto: UWM/gsv

Twee counters, waarvan er één een benutte strafschop en de ander de 0-2 opleverde, hielden Victoria’04 in de race voor het kampioenschap. Maar een prijs voor schoonheid kreeg het beladen duel tegen het stugge PPSC zeker niet. “Soms is slecht voetbal ook mooi”, sloot trainer Warry van Wattum zijn analyse af. De Schiedammers waren namelijk in grote delen van het duel de bovenliggende partij, maar wisten dat niet in kansen om te zetten of vonden doelman Jochem van der Hoff op hun weg. Victoria’04 kwam slechts sporadisch in de vijandelijke zestien. Maar de keren, dat ze er waren waren dodelijk. “Dat had voor de rust al drie of zelfs vier doelpunten moeten opleveren”, vond Van Wattum.

Het werd er, nadat er een treffer wegens vermeend buitenspel was afgekeurd, slechts één. “Als je op 0-1 komt is het over de streep trekken van die voorsprong het enige wat je moet doen. Zeker tegen een concurrent.” Het leverde weer een hoofdrol voor de pijlsnelle Nailey Girigorie, die volgens zijn trainer niet eens in grootse vorm stak. “Hij zorgt met zijn snelheid voor gevaar, houdt tegenstanders bezig en kan het ze moeilijk maken.” Dat is ook zaterdag in de inhaalbeurt tegen het altijd lastig te bestrijden VOB broodnodig. Mocht dat drie punten opleveren, dan neemt Victoria’04 in de vierde klasse G de eerste plaats over van Hermes DVS.

verwarmde buitenbad. Dat had het bestuur goed geregeld. Konden we zo af en toe nog wat doen. Wel op anderhalve meter. Zwemmen, zwemmen, zwemmen. Best wel saai en behelpen. Maar wel lekker om het collectief vast te houden.” Om, na twee seizoenen niksdoen, ritme te pakken te krijgen maakte de groep meters met oefenpotjes. De Gouwe ondervond waar dat toe leidt. Misschien ook naar de eredivisie? “Daar zijn we nog niet aan toe”, toont De Zwart zich een realist. “En ik denk dat de meiden daar ook zo over denken. Laten we maar lekker onszelf blijven. Het voelt beter om te presteren zoals tegen De Gouwe, dan in de eredivisie met dikke nederlagen naar huis gestuurd te worden.”

Zwaluwen viert zijn periode.

Foto: PR

In 2022 wordt er door de gemeente voor 940.000 euro geinvesteerd in het up-to-date brengen van sportvoorzieningen. Bij Victoria’04 wordt een kunstgrasveld gerenoveerd. Dat gebeurt ook bij CWO, waar tevens op twee velden LED-verlichting aangebracht wordt. Bij VFC en Zwaluwen krijgen twee kunstgrasvelden kantplanken. In de turnzaal Thorbeckstraat wordt de vloer vernieuwd en een ventilatie-systeem geïnstalleerd.

‘Welk zinnig mens verzint nou zoiets’ Een zucht van verlichting ging vorige week door de bestuurscatacomben nadat de demissionaire ministersploeg de controles op QR-codes bij de entree van (buiten)sportcomplexen had geschrapt. “Welk zinnig mens verzint nou zoiets”, reageerden sportbonden en verenigingen onthutst na de persconferentie van de heren Rutte en De Jonge. Oftewel: “Waar halen wij de vrijwilligers vandaan, die in weer en wind en in het weekend van half acht tot half acht bij de poort codes controleren en zich de mogelijke onmin van bezoekers laten welgevallen”? Dat zou misschien nog wel lukken op een complex met één ingang, maar VFC heeft er twee en Victoria’04 zelfs drie. “Drie? We hebben ook nog een aantal vluchtwegen”, reageert Victoria’04-voorzitter Leo Don.

“Onlangs hebben we twee BOA’s, die bij ons langs kwamen, uitgelegd dat controle in ons geval geen haalbare kaart is.” Hij is opgelucht, dat die regel nu geschrapt is. Dat geldt ook voor VFC, dat al pro-actief had nagedacht over het inzetten van beveiligers. “Zo word je als club toch op kosten gejaagd”, moppert voorzitter Bill Savonije. “Die beveiligers waren trouwens niet zomaar vast te leggen. We kregen te horen, dat we snel moesten beslissen, want er was veel vraag naar.” Wat wel bleef is de controle bij de kleedkamers, kantine en toiletten. CWO had hiervoor beveiligers ingehuurd, die bezoekers met een geldig CTB (Corona Toegangs Bewijs) een polsbandje uitreikten. Daarmee krijgen zij dan toegang tot alle faciliteiten.

Bij CWO stonden zaterdag beveiligers voor de deur van het clubgebouw. Andere ingangen waren afgesloten. Foto: UWM/gsv


10

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021


10 november 2021 Groot Vlaardingen

|

11

10 november 2021

Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig Collegebesluiten De nieuwe besluiten van het college van burgemeester

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, heeft het kabinet extra maatregelen genomen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Daarbij wil het kabinet de samenleving zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open houden. De maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al gelden. Allereerst is het van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of u nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen. Heeft u klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, verkoudheid en/of koorts)? Laat u dan testen. Dit kan elke werkdag tussen 8.30 en 11.30 uur zonder afspraak (gratis) in wijkgebouw De Dijk, Maassluissedijk 5-7. Thuiswerken en advies voor onderweg Sinds 3 november is het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Thuiswerken is een efficiënte manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen.

Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

en wethouders staan iedere woensdag op de website. Kijk op www.vlaardingen.nl/collegebesluit.

Mondkapjesplicht Sinds 6 november geldt de mondkapjesplicht weer op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. U riskeert een boete van 95 euro als u geen mondkapje draagt.

Meer zorgverzekering voor minder geld

Coronatoegangsbewijs op meer plekken Sinds 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Door alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn, wordt het besmettingsrisico aanzienlijk verminderd voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit. U krijgt een coronatoegangsbewijs als u volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs heeft of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben. Vaccineren Bent u nog niet gevaccineerd? Denk er nog eens goed over na in het belang van uw gezondheid en die van de mensen om u heen. U kunt online een afspraak maken voor een vaccinatie via www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Of bellen naar 0800 - 7070. Op sommige plekken kunt u ook zonder afspraak langskomen voor een coronavaccinatie.

Goedkopere zorg met de CAV. Maak gebruik van dit voordeel Inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam met een laag inkomen kunnen zich ook in 2022 weer verzekeren tegen hoge zorgkosten met de Collectieve aanvullende verzekering (CAV). Dat is een collectieve zorgverzekering die de gemeente samen met de DSW aanbiedt. De gemeente betaalt een gedeelte van de zorgverzekering en de verzekerden profiteren van extra’s. De CAV is voor inwoners met een netto gezinsinkomen tot 120% van de bijstandsnorm. De verzekering bestaat uit de verplichte basisverzekering en een aanvullende zorgverzekering. De verzekering biedt uitgebreide vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, brillen en lenzen en de maandelijkse eigen bijdrage voor de Wmo. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd, ook voor een beugel. Op www.gezondverzekerd.nl staat een keuzehulp. Hiermee is eenvoudig te zien wat de voordelen zijn in persoonlijke situaties. Overstappen naar een andere zorgverzekering kan tot 31 december 2021. Hulp nodig? De formulierenbrigade van Stroomopwaarts kan helpen bij het aanvragen van de CAV. Maak hiervoor een afspraak door te bellen met (010) 246 5555.

Informatie U vindt informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Daarnaast is informatie beschikbaar op www.vlaardingen.nl/corona en www.rivm.nl.

Eerste boom van het nieuwe plantseizoen:

Nieuw groen met grijze ogen Staat u graag oog in oog met groen in uw stad? Nou, dat komt dan mooi uit! De eerste boom die we dit plantseizoen geplant hebben is namelijk een grauwe abeel. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar wacht maar tot deze kleine rakker groot is en u hem in zijn grijze ogen kijkt!

Zaterdag 13 november weekmarkt op Schoutplein

De grauwe abeel (Populus x canescens ‘Schijndel’) is onderdeel van de populierenfamilie en wordt dus een flinke jongen. Onze eersteling heeft een plek gekregen langs het spoor. Het is hier behoorlijk nat en dat is iets waar populieren wel van houden. Het zijn snelle groeiers, dus binnen een paar jaar staat hier al een forse boom die alle ruimte heeft om lekker uit te groeien. De boom is alvast geplant ter vervanging van een andere abeel die niet meer goed is en voor de veiligheid gekapt moet worden. Een typisch kenmerk van grauwe abelen zijn de starende ogen op de stam, waar – met een beetje fantasie en het licht van een volle maan - menig Halloween-outfit qua spookachtigheid niet aan kan tippen. Deze ogen zijn een soort littekens van waar vroeger takken hebben gezet. Een boom die u in de gaten houdt dus! Trillen en wapperen De Latijnse naam Populus komt waarschijnlijk van het Griekse paipallein, wat trillen of schudden betekent. En dat is wel te begrijpen! Populierenblaadjes hebben een loodrecht bladsteeltje waardoor de bladeren met het

minste zuchtje wind al beginnen te wapperen. Canescens verwijst naar de witte of grijze tinten van een deel van de boom. Kijk maar eens goed naar de stam en de onderkant van de blaadjes. De toevoeging ‘Schijndel’ in de naam van onze jonge aanwinst, daar hoef je geen Latijn voor te kennen. Dit staat voor de plek waar deze boomsoort is ontstaan; gewoon hier in Nederland in het Brabantse dorpje Schijndel!

De komende periode plant de gemeente ruim 1.400 bomen aan. We grijpen dit plantseizoen iedere 100e boom aan om enkele bijzonderheden over deze groene stadsgenoten met u te delen.

Vol verwachting klopt ons hart! Op zaterdag 13 november komt de Sint aan in Vlaardingen. In de stad zijn er dan verschillende activiteiten, onder andere op het Veerplein. Daarom is de weekmarkt van aanstaande zaterdag verplaatst naar het Schoutplein.

Werken voor Vlaardingen Op dit moment heeft de gemeente Vlaardingen onder andere de volgende vacatures: Handhaver Openbare Ruimte Opleiding: MBO 36 uur per week (100%) Medewerker Skilled Servicedesk Opleiding: MBO+ 36 uur per week (100%) Interesse? Kijk voor alle vacatures en de sluitingsdata op www.werkenvoorvlaardingen.nl.


12

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021

Gemeentenieuws Vlaardingen Mensen maken Vlaardingen. 2021 is het nationaal Jaar van de Vrijwilliger. Maar liefst zeven miljoen mensen steken landelijk in ieder geval één keer per jaar de handen uit de mouwen om iets te betekenen voor een ander. Met een heel klein gebaar kun je al een verschil maken. Daar word je toch blij van?! Vrijwilligersorganisaties en alle vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in. Vrijwilligers maken echt het verschil. Wil jij aan de slag als vrijwilliger of heb je een leuke vacature voor een vrijwilliger? Wil je weten welke klus bij jou past of wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het werken met vrijwilligers? Welke vraag je ook hebt over vrijwilligerswerk, wij helpen je graag verder. Kijk op www.klikvrijwilligers.nl wat we voor jou kunnen betekenen of neem contact met ons op en voel je welkom.

Vrijwilligers Vlaardingen

Vrijwilligers gezocht op korte termijn! Maak jij de komende weken het verschil?

HULPVAARDIGE CORONA APP CHECKERS VOOR SPORTCLUBS

EVENEMENTMEDEWERKER WINTERTERRAS

Help jij mee om de sportclubs in Vlaardingen open en in beweging te houden?

Houd jij van gezelligheid in de wintertijd en wil jij meehelpen om van het leukste winterevenement van Vlaardingen een waanzinnig succes te maken, dan zoeken we jou!

Heb jij nog wat uurtjes over en wil je Vlaardingse sportclubs helpen bij de opgave om bij kantines, wc gebruik en op de binnen locaties de Corona app van bezoekers en leden te controleren? Meld je dan nu aan als Corona App Checker bij KLiK Vrijwilligers Vlaardingen. Wat breng jij mee: een vriendelijk karakter, een hulpvaardige instelling en daarnaast een mobiele telefoon waarmee je de app kunt scannen na het installeren van een applicatie. Wat krijg je daarvoor terug: de dankbaarheid van een club in jouw omgeving die zijn leden en bezoekers heel graag op de juiste manier wilt blijven ontvangen. Help jij mee om de sportclubs in Vlaardingen open en in beweging te houden?

Het Winterterras is dé ontmoetingsplek in de winter voor alle Vlaardingers. Er zijn twee overdekte schaatsbanen voor eindeloos schaatsplezier, curling, schoolschaatsen (gratis) en schaatslessen. Ook is er een groot en gezellig winterterras en een warme overdekte gezelligheidstent. We zoeken jongere en oudere vrijwilligers voor de periode van 6 december 2021 tot en met 8 januari 2022 als ijsmeester, kassamedewerker, baanwachter, schaatsuitgifte en op/afbouwmedekers. Het aantal dagdelen mag je zelf bepalen. Vrijwilligers werken samen in een gezellig team op het terrein van het Winterterras. Tijdens de diensten krijg je een hapje en drankje. Daarnaast wordt een feest georganiseerd in de horecatent op het Winterterras voor alle vrijwilligers. Enthousiast geworden? Reageer dan op deze vacature.

(Online) trainingen voor vrijwilligers KLiK Vrijwilligers Vlaardingen verzorgt gratis (online) themabijeenkomsten, trainingen, workshops en cursussen voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. De komende periode staan onder andere de hieronder genoemde online) trainingen op het programma. Als een training of cursus past bij de klussen of werkzaamheden die jij als vrijwilliger doet, kun je je ervoor aanmelden op www.klikvrijwilligers.nl/academie. Vergeet niet het veld 'motivatie' in te vullen op het aanmeldingsformulier. Op de website vind je het totale aanbod. TRAINING VOOR VRIJWILLIGERS OVER OMGAAN MET ONBEGREPEN GEDRAG BIJ DEMENTERENDE OUDEREN

COLLEGETOUR - GEEF VEILIGHEID PRIORITEIT!

• Woensdag 24 november: 09.00 – 11.30 uur (op locatie)

• Dinsdag 30 november 19.30 – 21.00 uur (online)

Angst, argwaan, boosheid, claimend gedrag of depressie kunnen voorkomen tijdens het ziekteproces van dementie. Hoe ga je daar mee om en wat kun je doen om de cliënt gerust te stellen of de situatie weer in goede banen te leiden? Leer meer over omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie en maak het vrijwilligerswerk dat je doet nog waardevoller.

'Dit gebeurt niet bij ons...toch?' Grensoverschrijdend gedrag gebeurt (helaas) overal, en dan kun je als vrijwilligersorganisatie, werkend met een kwetsbare doelgroep, maar beter voorbereid zijn. Met het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) maak je als vrijwilligersorganisatie duidelijk dat je problemen rondom grensoverschrijdend gedrag serieus neemt.

Zet jij je als vrijwilliger in bij een dementerende cliënt of bewoner en wil je leren om nog beter om te gaan met onbegrepen gedrag bij dementerende ouderen, dan is deze workshop echt iets voor jou. Na het volgen van deze training weet je wat dementie en onbegrepen gedrag met elkaar te maken hebben en heb je meer kennis over de uitingsvormen van onbegrepen gedrag. Daarnaast beschik je over de juiste handvatten en tips & trics die je kunt inzetten tijdens het omgaan met een cliënt met dementie en onbegrepen gedrag.

Bij deze webinar gaan we in op wat een VCP precies doet, wie je vraagt om die functie te vervullen en aan welke functie-eisen moet iemand voldoen, wat je als bestuurder/ coördinator kunt doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en hoe je sociale veiligheid kunt borgen via een vertrouwenspersoon in je organisatie. Goed om te weten Deze digitale training is bedoeld voor bestuurders/coördinatoren van vrijwilligersorganisaties waar nog geen vertrouwens contactpersoon actief is.

Het servicepunt van KLiK zit aan de Waalstraat 102. Kijk voor de openingstijden op www.klikvrijwilligers.nl. Wij zijn ook bereikbaar per e-mail of via contactformulier (www.klikvrijwilligers.nl/contact). We maken dan graag een (telefonische) afspraak. Telefoon: (010) 248 4000 E-mail: klik@vlaardingen.nl Website: www.klikvrijwilligers.nl

Wij zorgen dat het klikt!


10 november 2021 Groot Vlaardingen

|

13

Gemeentenieuws Vlaardingen

Dag van de Mantelzorg

Mantelzorgers: onmisbare superhelden Woensdag 10 november is de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag laten we onze waardering blijken voor al die mensen die vrijwillig zorgen voor een ziek familielid, een vriend of een buurman. Er zijn in Nederland wel vijf miljoen mantelzorgers. Ook in Vlaardingen zijn er een heleboel mensen die naast hun werk, hun gezin of school voor iemand zorgen. Dat is niet vanzelfsprekend, het is bijzonder en verdient waardering. Wethouder Jacky Silos: “Mantelzorgers zijn onmisbaar voor de samenleving. Ze zorgen er vaak voor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en contacten met hun eigen vertrouwde kring mensen kunnen onderhouden. Vaak zien mantelzorgers niet in hoe belangrijk zij zijn en noemen ze het ‘gewoon voor elkaar zorgen’. Hierdoor zijn

mensen zich vaak niet bewust van het feit dat zij mantelzorger zijn. Daar ligt voor ons als gemeente, samen met Minters Mantelzorg, een belangrijke taak. Mensen mogen zich bewust zijn dat het niet vanzelfsprekend is wat zij doen. Het is bijzonder en verdient waardering.” Zelfs superhelden hebben wel eens hulp nodig Mantelzorgers zorgen uit liefde, vanuit de persoonlijke band die ze met iemand hebben. Dat is prachtig, maar het kan ook zwaar zijn en vragen oproepen. Daarom bieden we als gemeente ondersteuning aan mantelzorgers via mantelzorgconsulenten van Minters Mantelzorg. Zij kunnen naast emotionele ondersteuning, advies en informatie geven over allerlei onderwerpen, of zo nodig verwijzen naar, bijvoorbeeld een cursus of om de zorg even door een ander over te laten nemen.

Ondersteuning van Mantelzorgconsulenten “Mantelzorgers weten niet altijd goed wanneer ze aan de bel kunnen trekken om hulp te vragen. Het is goed om te weten dat als je voor iemand zorgt, je altijd contact op kunt nemen voor ondersteuning. Het is geen teken van zwakte om hulp te vragen, maar juist een middel om het beter en langer vol te kunnen houden,” aldus wethouder Silos. Bent u zelf mantelzorger of kent u iemand die mantelzorger is in uw omgeving, maak deze dan attent op deze ondersteuning. U kunt in contact komen met de mantelzorgconsulenten via het wijkteam of kijk op www.mintersmantelzorg.nl.

Klaar voor de start? Ophogen!

Abelendreef als eerste aan de beurt Deze week start de uitvoering van het eerste project uit het ophoogprogramma. Het project omvat de Populierendreef, de Hazelaardreef en de Abelendreef. De Abelendreef wordt als eerste straat aangepakt. Hier gaan de eerste stenen de komende tijd de grond uit.

Verbeteringen Dat is natuurlijk de korte versie, want er komt nog al wat bij kijken! Zo grijpt de gemeente de gelegenheid aan om verbeteringen aan te brengen in de inrichting van de openbare ruimte. De Abelendreef krijgt na de ophoging parkeervakken aan beide zijden van de weg.

Kort gezegd bestaan de werkzaamheden uit het openhalen van de straat en het trottoir, het vervangen van riolering, het omhoog brengen van andere leidingen, zand of andere ophoogmaterialen aanbrengen en dan kan de boel weer dicht.

Bomen blijven staan Een groot nadeel van ophogen is dat bomen een ophoging meestal niet overleven. Voor de Abelendreef valt dit mee, omdat deze dreef niet zo veel opgehoogd hoeft te worden. Hier kunnen de bomen dus blijven staan.

Impressie Abelendreef

De verwachting is dat de Abelendreef in januari weer bestraat is. Meer weten over het ophoogprogramma? Kijk op www.vlaardingen.nl/ophogen.

Lezen en schrijven maakt sterk In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Deze mensen noemen we laaggeletterd en in Vlaardingen zijn dat er zo’n 9.500. Laaggeletterdheid is helaas nog een taboe. Mensen schamen zich vaak en vragen dan niet om hulp. Als je niet goed kunt lezen en schrijven, heb je daar elke dag last van. Ook vind je minder snel een baan en heb je minder grip op je geldzaken. In Vlaardingen willen we dat iedereen kan meedoen. Daarom werken we als gemeente samen met allerlei partijen om laaggeletterdheid aan te pakken. Dat begint bij het bespreekbaar maken ervan. In Vlaardingen organiseren we van 6 tot en met 12 november de Week van Lezen en Schrijven waarin extra wordt stilgestaan bij het belang en het plezier van lezen en schrijven. Vandaag een terugblik op de Informatiemarkt & Voorleesmarathon van afgelopen zaterdag, georganiseerd door de Vlaardingse taalaanbieders. Wethouder Jacky Silos maakte er de Taalhelden van 2021 bekend, waarmee de Vlaardingse Week van Lezen en Schrijven feestelijk werd geopend.

Rhimou Bouchrit:

“De echte helden zijn de taalvrijwilligers” Passant Rieneke: “Goed dat jullie hier staan. Zelf was ik als student een paar jaar taalmaatje voor VluchtelingenWerk. Maar juist ook voor Vlaardingers met Nederlands als moedertaal is er veel aanbod, hoor ik nu net in de informatiekraam. Ik heb een folder meegenomen en ga thuis op de website kijken welke vrijwilligersrol bij me past.”

op de middelbare school ontdekten we de impact, het maken van huiswerk kostte haar extra moeite. Samen met de jongste ben ik alsnog actief met voorlezen begonnen. Toen lukte het wel. Inmiddels hebben ze beiden zelf kinderen en ik ben nog altijd trots als ik haar hoor zeggen: “Ik had een moeilijke start, maar ben er toch gekomen. Dankzij jou, mam!”

Het is een gezellige drukte op de weekmarkt en net als vorig jaar nodigt ‘clown Kim’ jong en oud uit voor de voorleesmarathon. Ook voorbijganger Jaap is enthousiast over de sfeer en de vrolijke gastvrijheid van Kim Suurland: “Mijn dochter rende gelijk naar de bakfiets met boeken en de ballonnen. Zelf heb ik informatie meegekregen van het Albeda College, een van de taalaanbieders hier. Mijn vrouw is Thais en zij zou geholpen zijn met extra Nederlandse taallessen. Vorig jaar leek ze nergens te kunnen aansluiten. Nu begrijp ik beter hoe het zit.” Lachend: “Nu mijn vrouw nog zien te overtuigen dat ze er ook echt tijd voor vrij maakt. Gelukkig houdt onze dochter van lezen en zijn er altijd boeken in huis.”

De taalhelden van 2021 Een onderdeel tijdens de Week van Lezen en Schrijven is de uitreiking van de Taalheldenprijs. In de categorieën taalcursist, taalvrijwilliger en bruggenbouwer worden winnaars Shakera Meyagul, Frits Drooduin en Rhimou Bouchrit, terecht in het zonnetje gezet. Rhimou, teamleider en oprichter van Taalcentrum VluchtelingenWerk: “Wat een eer! Ik ben ontzettend blij met deze erkenning, maar toch: de echte taalhelden zijn voor mij alle taalvrijwilligers. Zonder hen beginnen we niks. Dank jullie wel!”

Bezoeker Tineke knikt bevestigend: “Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om lezen te blijven stimuleren. Mijn dochters hadden er beiden totaal geen interesse in en het lukte me niet om ze er thuis voor te motiveren. Niemand had in de gaten dat met name de oudste ongemerkt een leesachterstand had opgelopen. En pas

Taalwandelingen op 11 november Op donderdag 11 november om 09.30 uur starten taalwandelingen voor taalkoppels en geïnteresseerde Vlaardingers vanuit de Bibliotheek Vlaardingen Centrum. Er is koffie en thee bij terugkomst. Ervaar vrijblijvend hoe leuk het is om te werken als taalvrijwilliger! Graag aanmelden via B@debibliotheekdeplataan.nl of met een sms of Whatsappbericht naar 06 – 30 33 46 36.

Tekst: Marleen Bos, fotografie: Maarten Roukema Taalvrijwilliger Cobie Plantinga is een van de voorlezers tijdens de Voorleesmarathon afgelopen zaterdag bij de informatiekraam van de Vlaardingse taalaanbieders.


14

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021

Gemeentenieuws Vlaardingen

Plant een boom in het vergeten plantseizoen Kunt u niet wachten op het nieuwe tuinseizoen in april? Dat is mooi, want dat is nergens voor nodig! Het najaar is het ideale seizoen om uw tuin een beetje groener te maken. De afgelopen jaren zien we steeds meer warme droge lentes. Lekker natuurlijk om te wandelen of van het zonnetje te genieten, maar geen ideaal weer voor jonge aanplant.

Stadskantoor Bezoekadres: Westnieuwland 6 Postadres: postbus 1002, 3130 EB Vlaardingen Telefoon: (010) 248 4000 Maak voor bezoek een afspraak via www.vlaardingen.nl/afspraak. Spreekuren wethouders De wethouders houden iedere maandag (onder voorbehoud) een spreekuur van 16.00 tot 17.00 uur over de onderwerpen in hun takenpakket. Bel voor een afspraak naar (010) 248 4000 of stuur een e-mail naar spreekuurbw@vlaardingen.nl. Het college wordt gevormd door burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen en wethouders Bart Bikkers, Bart de Leede, Jacky Silos en Ivana Somers. De portefeuilleverdeling vindt u op www.vlaardingen.nl/college.

In de herfst regent het gewoonlijk meer en zijn de nachten langer en vochtiger. Nieuwe aanplant droogt minder snel uit, waardoor u minder in de weer hoeft met de gieter. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen nu makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Dus, geen enkele reden om te wachten op het voorjaar. De gemeente plant de komende weken ook volop jonge bomen aan in de stad ter vervanging van bomen die het afgelopen jaar sneuvelden.

Ook de gemeente plant de komende tijd volop jonge bomen aan in de stad. De eerste bomen zijn afgeleverd op de stadswerf, tezamen met boompalen voor 1.400 nieuwe bomen in de stad.

Heeft u een tuin? Dan is het ook voor u een mooi moment om onze stad een stukje groener te maken. Denk ook eens aan planten die in het najaar bloeien, zoals de herfstaster en verschillende besheesters en siergrassen als

voedselbron voor insecten. Voor hen is dit seizoen de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter. Op www.vergetenplantseizoen.nl kunt u terecht voor tips en inspiratie.

100-jarige bibliotheek zoekt mooie verhalen De bibliotheek in Vlaardingen bestaat in 2021 100 jaar! Vanwege corona was het helaas niet eerder mogelijk om hier aandacht aan te besteden, maar inmiddels zijn de voorbereidingen voor een mooie jubileumviering in gang gezet. De Bibliotheek de Plataan is op zoek naar mooie verhalen, bijzondere gebeurtenissen of gewoon iets leuks, grappigs of moois wat u aan de Vlaardingse bibliotheek doet denken. Daarnaast hoort de bibliotheek graag wat uw favoriete boek is en ook waarom. U bent van harte uitgenodigd om uw verhaal te delen tijdens een van de interviewmomenten in de locatie in het centrum (Waalstraat 100) of in de Holy

(Koninginnelaan 773): • Vrijdag 19 november (Holy), 14.00-16.00 uur • Woensdag 24 november (Centrum), 10.00-12.00 uur • Donderdag 25 november (Centrum), 10.00-12.00 uur • Dinsdag 30 november (Centrum), 10.00-12.00 uur • Dinsdag 30 november (Holy), 14.00-16.00 uur U wordt (kort) geïnterviewd door Marleen Bos en daarna op de foto gezet voor in het jubileumboek. Vergeet vooral niet uw favoriete boek mee te nemen! Wilt u geïnterviewd worden? Meld u dan aan bij Harmen van de Wetering: Hvandewetering@debibliotheekdeplataan.nl

Wie mag collecteren in Vlaardingen? Tot en met 13 november mag Alzheimer Nederland collecteren in Vlaardingen. Van 14 tot en met 20 november mag Het Gehandicapte Kind dat. Inzamelen van geld aan de deur of op straat (collecteren) is alleen toegestaan als men hiervoor een vergunning van de gemeente heeft.

Gemeentelijke informatie

Blijf alert Staat er een collectant aan uw deur? Vraag altijd naar een kopie van de vergunning en zijn of haar identiteitskaart. Die moeten collectanten bij zich hebben. Vertrouwt u het niet? Bel dan de politie via (0900) 8844.

Wijkspreekuren wijkmanagers gemeente Vlaardingen In iedere wijk worden wijkspreekuren georganiseerd waar u kunt meedenken en meepraten over veiligheid, activiteiten, initiatieven of aandachtspunten in uw wijk. Voor de dagen en tijdstippen kijk op www.vlaardingen.nl. Heeft u vragen of ideeën voor uw wijk? Neem dan via (010) 248 4000 of www.vlaardingen.nl/contactformulier contact op met de wijkmanager van uw wijk. Melding openbare ruimte/De Buitenlijn Maak een melding via www.vlaardingen.nl/buitenlijn of via de Buiten Beter-app. Wachtdienst gemeente Voor spoedeisende situaties in de openbare ruimte buiten kantooruren, bijvoorbeeld gaten in het wegdek of verstoppingen in het riool: telefoon (010) 248 4777.

Wonen Spreekuur Servicepunt Woningverbetering Informatie, vragen of het maken van een afspraak via 06-50006966 of vvehelpdesk@vlaardingen.nl. Milieuklachten DCMR Milieudienst Rijnmond, telefoon (0888) 333 555 of www.dcmr.nl/overlast-melden. Gas- of stroomstoring Stedin, telefoon (0800) 9009. Vragen/klachten/afspraak grof vuil: Irado, telefoon (010) 262 1000 of www.irado.nl/vlaardingen.nl. BurenBemiddelaar Minters, tel. (010) 435 1022.

Zorg, werk en ondersteuning Inloopspreekuren Wijkteams Vlaardingen Voor vragen over zorg, opvoeden, relaties of geldzaken. De dagen en tijden van de inloopspreekuren staan op www.wijkteamsvlaardingen.nl of bel naar (010) 473 1033. Stroomopwaarts - werk en inkomen, ondernemen Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken met Stroomopwaarts? Bel met telefoonnummer: (010) 246 5555 (werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur). Meer informatie: www.stroomopwaarts.nl. Formulierenbrigade Voor hulp bij het invullen van formulieren. Neem contact op via (010) 246 5555.

Voorgenomen besluiten uitschrijving BRP Voorgenomen besluiten tot uitschrijving Basisregistratie Personen: J. Verboon (31-01-1975), P.R. Dijkhuizen (17-10-1983), Y. Günal (01-01-1973), M. Karaçayir (02-07-1984), T. Habte (19-12-1989), A. Ahnouch (03-03-1994), J.P.T Hooi (13-06-1984), R. Zimoń (26-03-1996), S.N.Blindenbur

Bekendmakingen De gemeente Vlaardingen publiceert alle bekendmakingen op www.officielebekendmakingen.nl. U kunt zich via deze site abonneren op een e-mailservice. Dan krijgt u bericht als er een bekendmaking wordt gepubliceerd in uw buurt. Makkelijk en handig in gebruik is ook de OmgevingsAlert app. Met deze app houden we u op de hoogte van alle bekendmakingen in uw buurt. De OmgevingsAlert app van Gemeente Vlaardingen is te downloaden in de App Store en Google Play (zoek op Vlaardingen OmgevingsAlert). Meer informatie vindt u op www.vlaardingen.nl/bekendmakingen. Hieronder staan de bekendmakingen van week 44: • Aangevraagde omgevingsvergunningen: Kuiperstraat 33, 1e verdieping aan Chrysantstraat 5, Röntgenstraat 26 A • Verleende omgevingsvergunningen: Watersportweg 18, Watersportweg 20, Watersportweg 22, Watersportweg 24, Paulus Buysstraat 36,

(02-12-1991), A.M. Kras (04-11-1992), A. Kurtović (15-03-2000). Weet u waar deze personen verblijven of wordt uw naam hier genoemd? Neem contact op met de gemeente via (010) 248 4000.

Westhavenkade 4, Holyweg en Breeweg, Nieuwe Kerkstraat 2, Prins Hendriklaan 46, Prins Alexanderlaan 6, Liesveld 1, Olivier van Noortlaan 120, Frieslandlaan 95, Fultonstraat 2, Louise Henriëttestraat 7, Willem Beukelszoonstraat 42A, Gelderlandlaan 53, 2e Van Leyden Gaelstraat 131, Mr. L.A. Kesperweg 45 • Vertrokken met onbekende bestemming: S.J.G. Bodak, L. Grădinaru, K. Matuliokas, M. Bamba, H. Alouane, E. Matuliokienė, A. Matuliokyte, K. van Dorp, S.D. Bartes, V.R. Linger • Verkeersbesluit of -mededeling: Eksterlaan • Overige: Intrekken van huisnummer Fultonstraat 2, toekennen huisnummer Fultonstraat 2A en 2B, bestemmingsplan Floreskwartier, Voornemen toestemming voor een alcoholwetvergunning aan Floris de Vijfdelaan 35, Wijzigingsbesluit Verordening maatschappelijke ondersteuning Maassluis Vlaardingen Schiedam 2021, Subsidieregeling ondersteuning controle coronatoegangsbewijzen, Aanwijzingsbesluit, Aanwijzingsbesluit toezichthouder gemeente Vlaardingen

Rogplus Heeft u een vraag? Neem telefonisch contact op via (010) 870 1111 op werkdagen van 08.30 tot 14.00 uur. Of stuur een e-mail naar info@rogplus.nl. Kijk op www.rogplus.nl voor meer informatie over zelfstandig blijven. Seniorenwelzijn Biedt ondersteuning aan zelfstandig wonende senioren (55+). www.seniorenwelzijn.nl info@seniorenwelzijn.nl Onafhankelijk cliëntondersteuner Telefoon (010) 248 4048 Thuisadministratie Hulp bij geldzaken, www.humanitas.nl Schuldhulpmaatje Vlaardingen www.schuldhulpmaatjevlaardingen.nl Spreekuur (kinder)ombudsman Maak een afspraak maken voor het spreekuur in Rotterdam. Kinderombudsman: 0800-234 5111 of info@kinderombudsmanrotterdam.nl Gemeentelijke ombudsman: (010) 411 1600 of info@ombudsmanrotterdam.nl Adviesraad Sociaal Domein Vlaardingen E-mail: adviesraadsociaaldomein@vlaardingen.nl www.adviesraadsociaaldomein-vlaardingen.nl Bibliotheek de Plataan www.debibliotheekdeplataan.nl info@debibliotheekdeplataan.nl Sporten en bewegen Vlaardingen in Beweging, www.stichtingvib.nl. KLiK Vrijwilligers Vlaardingen KLiK is voor iedereen die vrijwilligers wil inzetten of vrijwilligerswerk wil doen. www.klikvrijwilligers.nl


10 november 2021 Groot Vlaardingen

|

15

Themakrant Meerjarenbegroting, 10 november 2021

Meerjarenbegroting 2022 - 2025 In de Meerjarenbegroting 2022-2025 kijkt de gemeente vooruit: wat willen we gaan doen, wat zal dat gaan kosten en waar kunnen we dat van betalen? De Meerjarenbegroting 2022-2025 vindt u op www.vlaardingen.nl/begroting. Bent u benieuwd wat de raad van de conceptbegroting vindt? U vindt in dit katern alvast een korte reactie van een aantal raadsfracties. Op woensdag 10 en donderdag 11 november vanaf 19.30 uur, behandelt de gemeenteraad de programmabegroting. Hierover moet op 11 november een besluit genomen worden. De vergaderingen vinden plaats in het stadhuis maar wel, door de aangescherpte coronamaatregelen, zonder publiek. U kunt de vergaderingen live volgen met beeld en geluid via vlaardingen.raadsinformatie.nl.

Voorzichtig uit het dal klimmen De begroting die de Gemeenteraad vandaag en morgen bespreekt is de laatste begroting die in deze raadsperiode 2018 – 2022 behandelt zal worden. Een periode die niet bepaald als een geweldige periode de boeken in zal gaan. Naast de vele veranderingen in het college werd de raad, en ook het college, geconfronteerd met zogenaamde ‘lijken in de kast’ uit vorige periodes. Dan is er ook nog, en misschien wel daardoor, het beeld ontstaan dat de financiële positie van de gemeente Vlaardingen van dien aard is dat we bijna failliet zouden zijn. Nou kunnen gemeenten niet failliet gaan, maar dat ze soms kritisch naar hun inkomsten en uitgaven moeten kijken, is zo klaar als een klontje. Dat dat laatste bepaald niet gedaan is of in elk geval niet goed, is inmiddels wel duidelijk. Zowel college als raad hebben een herstelprogramma vastgesteld waar vooral het kritisch kijken naar inkomsten en uitgaven beter uitgevoerd wordt dan voorheen. Dat heeft ook geleid tot een sterke verbetering van de financiële positie van onze gemeente waardoor we een goede basis hebben gecreëerd om op verder te bouwen. Kunnen we dan weer van alles doen?… nee zeker niet maar dat deze begroting een gelegenheid is om ook naar onze

inwoners toe een signaal af te geven, is zeker waar. ONS.Vlaardingen vindt dat een aantal zaken die al jaren scheef zijn nu recht getrokken moeten worden. De buitenruimte moet weer naar een hoger niveau, want dat verdient onze mooie gemeente. Een ander voorbeeld is de vermaledijde hondenbelasting. ONS. Vlaardingen zal ook hier een voorstel in deze begrotingsbehandeling brengen om een start te maken met het afbouwen van deze belasting. Op deze manier klimmen we weer voorzichtig uit het dal. Frans Hoogendijk Fractievoorzittter ONS.Vlaardingen

Onze fractie is zeer verheugd met de opzet van de begroting. Wij hebben de laatste jaren gepleit voor een sober maar inclusief beleid. Dat hield in dat we geen grote uitgaven deden maar daardoor wel alle diensten en voorzieningen in de lucht konden houden. Nu zien de financiën er, mede door hogere bijdragen vanuit het Rijk, een stuk beter uit en kunnen wij een flinke aanvulling van onze algemene reserve tegemoet zien. Dit is belangrijk om tegenslagen het hoofd te kunnen bieden en tevens zal het de solvabiliteitsratio brengen naar het in het coalitieakkoord afgesproken percentage van 16%. Met daarbij nog een verwachting van een aanzienlijke jaarlijkse stijging tot aan wel 29% in 2025. Dit alles geeft onze fractie vertrouwen in de financiële toekomst van Vlaardingen.

Wij kijken uit naar een mooi resultaat voor de meerjarenbegroting 2022-2025! Fractie Kerkhof (Onafhankelijke Socialisten Vlaardingen)

Dat er tevens na het borgen van financiële zekerheid ook nog ruimte overblijft om ambities uit het coalitieakkoord, die tijdelijk geparkeerd waren, alsnog uit te werken naar beleid is heel goed nieuws voor de stad. Zo kan de wens van onze fractie om de Argos Mobiel weer terug te halen naar Vlaardingen een punt zijn waar de raad bij de begroting geld voor zal reserveren. Dit en vele andere wensen en ambities komen wat ons betreft tijdens de aanstaande begrotingsbehandeling ook op tafel te liggen.

Beste Vlaardingers,

Samen Bouwen Aan Groei De afgelopen jaren heeft de VVD hard ingezet om de begroting van Vlaardingen op orde te krijgen. We hebben gesnoeid om te kunnen groeien. Dat is inmiddels gelukt. De gemeente geeft niet meer geld uit dan er binnen komt: we houden zelfs geld over. Zo hoort het ook. Dit is prachtig nieuws, maar we zijn er nog niet. We moeten de komende jaren zinnig en zuinig met het belastinggeld van inwoners en ondernemers blijven omgaan om financieel gezond te blijven en te kunnen investeren in onze stad. De gemeente moet een deel van ons overschot sparen, zodat we in de toekomst klappen op kunnen vangen. Zuinigheid betekent niet dat de stad stil moet staan; integendeel. We gaan samen bouwen aan groei en maken van Vlaardingen een schone, veilige, slimme en welvarende haringstad. We gaan ons daarom keihard inzetten voor: Vlaardingen veiliger maken. Er moeten meer handhavers in dienst komen. Flink investeren in het bouwen van huizen,

zodat Vlaardingers een dak boven het hoofd hebben. De straten worden weer schoon en we verbeteren het onderhoud van de wegen. Vlaardingen wordt een echte MBO-stad. Vlaardingen is een stad met een enorme potentie. Als we nu de juiste investeringen in onze haringstad doen, dan is er nog zoveel meer mogelijk met onze stad. Laten we de handen ineenslaan en investeren in: veiligheid, onderwijs en huizen. Zo maken we een nog betere stad. Samen Bouwen Aan Groei.

Kees Rijke Ruben van de Zande Leonie Claessen

We staan op een keerpunt. De afgelopen jaren hebben we een aantal stevige en soms moeilijke maatregelen genomen om Vlaardingen weer financieel gezond te maken. Het doet me een plezier te mogen schrijven dat de financiële situatie niet alleen op orde is; er is ook meer dan voldoende ruimte om eindelijk de broodnodige investeringen te doen in onze mooie stad. Samen met andere partijen doet GroenLinks investeringen in groen, verduurzaming van woningen, de binnenstad en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Deze investeringen zullen Vlaardingen gezonder, schoner en duurzamer maken voor iedere Vlaardinger. Ook op de lange termijn. Eén maatregel in het bijzonder licht ik hieronder verder toe. Naar Buiten! Buiten is waar we elkaar allemaal ontmoeten; waar we allemaal belang bij hebben; het is datgene wat we allemaal delen. GroenLinks wil van Vlaardingen weer de groenste stad van Nederland maken. Eén van de stappen die we hiervoor moeten zetten, is dat we nog zorgvuldiger omgaan met het al bestaande groen. Dit is namelijk onze basis. We doen een forse extra investering, van jaarlijks €480.000, in het onderhoud en de kwaliteit van het Vlaardingse groen. Hierdoor maken we buiten beter.

Samenwerken met de natuur is volgens GroenLinks dé manier om de klimaat- en biodiversiteitscrisis het hoofd te bieden. Door nu maatregelen te nemen zorgen we ervoor dat Vlaardingen ook in de toekomst een ‘coole’ stad is. Want bij omzien naar de toekomst hoort de wil om vandaag een boom te planten in wiens schaduw je wellicht nooit zelf gaat zitten. Met hartelijke groet, Neill Voorburg GroenLinks Vlaardingen


16

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021

Themakrant Meerjarenbegroting, 10 november 2021

Meerjarenbegroting 2022 - 2025 Rentmeesterschap

Eindelijk weer investeren!

Bij het CDA gebruiken we vaak het ouderwetse woord ‘rentmeesterschap’. Dat betekent zoveel als dat je een goede balans vindt in wat je nu wil uitgeven aan de stad, wat je wil investeren voor de toekomst en welk geld je achter de hand houdt voor slechtere tijden.

D66 Vlaardingen deed u drie beloftes bij de verkiezingen en die gaan we ook allemaal nakomen met deze begroting! We hebben de afgelopen jaren stevig ingegrepen en daarom kan er eindelijk weer worden geïnvesteerd in onze mooie stad.

De afgelopen jaren heeft de gemeente scherpe keuzes moeten maken in waar we het beperkte geld dat we hadden aan uit wilden geven. De keuzes die we moesten maken waren zichtbaar in de stad. Dat waren moeilijke keuzes, maar voor het CDA waren dit de keuzes die pasten bij goed rentmeesterschap. Je kunt immers geen geld uitgeven dat je niet hebt. Door het maken van scherpe keuzes en enkele meevallers herstelt de financiële positie van de gemeente sneller dan verwacht. Daarom is het CDA van mening dat we sommige scherpe keuzes weer ongedaan kunnen maken en iets meer kunnen uitgeven. Daarnaast willen we nieuwe investeringen mogelijk maken in de stad, waar we in de toekomst profijt van hebben.

We doen daarom de oproep om de risico’s beter in kaart te brengen. Op deze manier voorkomen we dat we in de toekomst weer moeten bezuinigen. Corné Venema Fractievoorzitter CDA

Onderwijs Daarnaast heeft Vlaardingen er afgelopen periode voor gezorgd dat we de komende tien jaar meer dan 60 miljoen euro investeren in nieuwbouw en renovatie van onze schoolgebouwen. Hierdoor wordt onder andere de luchtkwaliteit verbeterd. In tijden van Corona is dat geen overbodige luxe, voor zowel leerlingen als leraren.

Rentmeesterschap betekent ook, dat als je wel het geld hebt, dat je dat ook in de stad moet uitgeven. Het CDA gaat hier bij de begroting voorstellen voor doen.

Broodnodig investeren in de stad Na twee pittige jaren waarin veel werd bezuinigd, schijnt er weer een lichtpuntje aan de horizon. Doordat we de financiën beter op orde hebben, meer middelen van het Rijk ontvangen en een paar grote meevallers hebben zit er weer wat vet op de botten. VV2000/Leefbaar Vlaardingen weet natuurlijk heel goed dat dit niet betekent dat het geld weer over de balk gesmeten kan worden, want het herstelplan moet nog steeds uitgevoerd worden om ook in de toekomst gezond te blijven.

maar dat zit er nu nog niet in, omdat er dan geen enkele investering in de stad gedaan kan worden. Kortom: VV2000/Leefbaar Vlaardingen gaat op verantwoorde wijze in de stad investeren zonder geld over de balk te smijten. Rianne Molenaar

We gaan straten, stoepen en groen nu echt eens beter onderhouden. We pakken de overlast van onderverhuur in de woonwijken aan. Het beleid is er, nu de handjes erbij om de huisjesmelkers echt aan te pakken! We willen een oplossing voor beter vervoer op maat en we schaffen de hondenbelasting af! Het liefst zouden wij ook de OZB verlagen,

woningbouwprojecten mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het voormalig Unilieverterrein (District U), Park Vijfsluizen en het Museumkwartier. Samen al goed voor meer dan 1000 Vlaardingse woningen! We gaan ook stevig investeren in het opknappen van de buitenruimte. De kwaliteit van het groen en de verhardingen moet stevig omhoog en die verbetering zal u al binnen enkele maanden zien! Koen Kegel Fractievoorzitter en Lijsttrekker

Vlaardingen

Wonen De derde belofte van Vlaardingen was dat we zouden investeren in woningbouw. We zagen de huizencrisis aankomen en hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om vele

Het CDA vindt ook dat bij goed rentmeesterschap een goede inschatting van de risico’s hoort die de gemeente loopt. Wij vinden dat de risico’s niet goed in beeld zijn.

Keuzes Leefbaar Vlaardingen maakt bij deze begroting de keuze om een aantal broodnodige investeringen te doen om ervoor te zorgen dat Vlaardingen weer een leefbare stad wordt. Met onze coalitiepartners hebben we een pakket samengesteld waar iedereen in de stad profijt van heeft. Zo gaan we onder andere geld beschikbaar stellen om de woningbouw te versnellen, want iedereen wil een thuis.

Milieu Vlaardingen maakt zich ook deze begroting weer hard voor een gezonde en duurzame leefomgeving. Zo zal er geïnvesteerd worden in het energieneutraal maken van onze gemeentelijk panden, waarmee we onze inwoners het goede voorbeeld geven. We stellen ook leningen beschikbaar voor particuliere woningbezitters en VvE’s om de energietransitie betaalbaar te houden voor alle Vlaardingers. Ook hebben we het Actieplan Schone Lucht aangenomen, waarbij we ook geld voor de uitvoering beschikbaar zullen stellen.

Fractievoorzitter VV2000/Leefbaar Vlaardingen

Soms zijn de financiën van de gemeente niet te volgen. Zo komen wij miljoenen tekort en zo zijn er ineens meevallers! Een citaat uit de meerjarenbegroting: “Wat mist is een beleidslijn op dit gebied en een marketingorganisatie om Vlaardingen positief te profileren als aantrekkelijke groene waterrijke woonstad, om bezoekers aan te trekken met name naar de binnenstad om daar levendigheid te stimuleren”. Nu helaas de pandemie, maar al jaren loopt de gemeente achter de feiten aan met het herstelplan voor de binnenstad. Binnenstadmanagers kwamen of gingen weer, maar zonder enig resultaat. Het tij moet eens keren. Een samenwerkingsverband tussen een aantal vastgoedeigenaren in de binnenstad is in gang gezet en zal worden geborgd in een convenant. Het is te hopen dat dit wel werkbaar zal zijn en niet zoals in een eerder afgesloten convenant met de ‘uitzendbureaus’ voor de huisvesting van migranten werknemers! Op het gebied van veiligheid liggen voor wat BVV betreft meer kansen. Het inzetten van een scanauto is goedkoper dan het werken met de huidige ‘parkeerwachters’. Uit onderzoek is gebleken dat de invoering van een scanauto geld bespaart wat geïnvesteerd kan worden in nieuwe boa’s/handhavers voor gemeentelijke taken zoals o.a. afval en ‘echte’ overlast! Gelukkig wordt er gedacht in de meerjarenbegroting aan het stimuleren van

evenementen, promotie van de stad en het maken en aanpassen van beleid (horecanota, terrassenbeleid, detailhandelsnota). Daar werd het wel eens tijd voor. De laatste begroting voor de verkiezingen. Wij blijven hameren op meer ‘Vlaardings’ bloed onder de beslissingsbevoegde ambtenaren in de organisatie! Wij zullen ermee instemmen maar hopen toch op betere tijden! Marco van Unen Fractievoorzitter Beter voor Vlaardingen


10 november 2021 Groot Vlaardingen

|

17

Themakrant Meerjarenbegroting, 10 november 2021

Meerjarenbegroting 2022 - 2025 Gaat er nu eindelijk geld terug Wat gaat u zien in 2022 ? naar de inwoners? De afgelopen jaren worden gekenmerkt door bezuinigen, wat minder doen en hogere lasten. Kortom, u heeft er veel van gevoeld en gezien. Kijk alleen naar het matige onderhoud van de buitenruimte en de hoeveelheid zwerfafval daar. Dit heeft wellicht tot ergernis bij u als inwoner geleid.

Tijdens de voorjaarsnota vroegen wij hier al om en nu tijdens de begrotingsbehandeling vragen we dat wederom. Zeker, nu er uit de Septembercirculaire blijkt, dat we extra miljoenen vanuit het Rijk ontvangen. Vier miljoen structureel!

Na alle nare berichten komen er nu weer goede berichten naar buiten. Na eenmalige meevallers, diverse wijzigingen en extra hulp vanuit het rijk wordt verwacht dat Vlaardingen over dit jaar enkele miljoenen euro’s overhoudt. Voor de komende jaren is verhoging van gemeentelijke inkomsten aangekondigd waardoor we er beter voor komen te staan.

We willen sowieso het onderhoud van de buitenruimte naar een hoger niveau tillen. Daar vroegen we al meerdere keren om! We vrezen voor grote problemen voor mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen, ondanks de bijdrage die zij van het Rijk ontvangen. We moeten op lokaal niveau een oplossing bedenken om deze mensen te helpen. Dat geldt natuurlijk ook voor de slachtoffers van de Toeslagenaffaire. Daarvoor hebben we al eerder hulp gevraagd en dat gaan we weer doen door de schulden over te nemen, want we willen niet dat deze mensen moeten blijven wachten tot de landelijke overheid een keertje over de brug komt…

lossen in die sectoren. Ook mensen in een uitkeringssituatie kunnen hiervan profiteren; daarmee sla je twee vliegen in een klap. Is er dan alleen maar ellende? Nee, in 2023 heeft onze stad 750 jaar stadsrechten en dat is reden voor een feestje! Daarvoor willen wij zeker geld vrijmaken. Stefanie Solleveld Fractievoorzitter PvdA

Dan zijn er nog grote personeelstekorten in diverse sectoren zoals de zorg, onderwijs, techniek en logistiek. Niet iedereen heeft de financiële middelen om zich om – of bij te scholen naar functies in zo’n tekortsector. Daarom willen wij een onderzoek naar een scholingsfonds, naar Rotterdams model, om zodoende het personeelstekort op te

Deze berichten geven wel een goed vooruitzicht, maar we zijn er nog niet. Vlaardingen heeft genoeg redenen om heel voorzichtig te zijn met de uitgaven. 2022 wordt het jaar dat de meeste effecten vanuit het Herstelplan gaan starten. Daarnaast heeft de gemeente nog veel risico’s, die financiële gevolgen kunnen hebben. Wachtlijsten bij de zorg zijn toegenomen, de effecten van de coronacrisis zijn nog niet bekend en hoe komt het nieuwe regeerakkoord er uit te zien?

verhogen van C naar niveau B. Daarnaast willen wij het extra geld vanuit het rijk voor de jeugdzorg inzetten om de problemen daar effectief aan te pakken. Wij willen u weer hoop geven voor de toekomst! Samen voor U. Erik van Pienbroek Wouter de Reus

De ChristenUnie/SGP werkt aan een stad met een goede basis. Wij vinden dat u wat terug moet zien van deze zonnigere voorspellingen. Ten eerste kan niet al het onderhoud uitgesteld worden. Dus willen wij het onderhoudsniveau van de buitenruimte

‘Koek en Zopie’ of ‘Water en Brood’

Gemeente moet de Vlaardingers helpen

Het college stelt in haar begroting financieel herstel. De op het Herstelplan na beleidsarme begroting is mede dankzij veel incidentele meevallers sluitend gemaakt, de ‘lijken’ lijken uit de kast en alles onder controle, aldus het college. Prinsjesdag levert Vlaardingen daarbij jaarlijks 4 miljoen euro extra op. Mooi denk je dan als AOV. Nu kunnen we onmiddellijk geld vragen voor ouderenzorg, seniorenhuisvesting en de Argos Mobiel.

Bij de begroting gaat het vaak over financieel technisch geneuzel, terwijl het moet gaan over welke kant het op moet met Vlaardingen. Voor fractie Boers kan het daar niet vaak genoeg over gaan.

Voor ouderenzorg al een streep door de rekening, immers de grootste bezuiniging uit het Herstelplan legt het college zo’n beetje op het Sociaal Domein. Aandacht voor seniorenhuisvesting heeft het AOV maximaal geprobeerd in de woonvisie te krijgen, maar extra geld? Wel zet het AOV in op terugkomst van de Argos Mobiel. Belangrijk voor inwoners die op vervoer aangewezen zijn en een besparing op de Regiotaxi. Een win win wat het AOV betreft.

De energieprijzen stijgen de pan uit. Daarom vraagt fractie Boers om een snelle aanpak om problemen als afsluiting van energie en huisuitzettingen te voorkomen. De mensen die het hardst getroffen worden door de stijgende gasprijzen, zitten tóch al in de hoek waar de klappen vallen. begroting niet opgenomen. Het AOV is bang voor een herhaling van zetten van vorige colleges: voor de verkiezingen ‘Koek en Zopie’ en na de verkiezingen ‘Water en Brood’.

75% van de Vlaardingers leeft volgens de gemeente in armoede en met schulden. Dat vreet dag in dag uit aan een mens. Daarom wil fractie Boers dat er een Armoedefonds komt.

Het is nu de vraag of de gemeenteraad vasthoudt aan de realistische werkelijkheid of meegaat in de positieve flow van dromen.

Ook nu weer wil fractie Boers de hondenbelasting afschaffen, desnoods stap voor stap zoals Schiedam dat doet. De gemeente heeft hier nauwelijks kosten en een hond is een veel te belangrijke huisgenoot.

Nol Kloosterman Verder houdt het AOV zich stil. De vele aannames en onzekerheden in het Herstelplan vindt het AOV geen zekerheid bieden voor een begroting in balans. Zelfs de provincie onderschrijft dit. Ook het college heeft inmiddels al moeten erkennen dat de besparingen door het Herstelplan te hoog waren ingeschat. Veel risico’s zijn in de

Fractievoorzitter AOV

De afgelopen periode hebben wij door onze kritische houding al heel wat bereikt. Bijvoorbeeld de wegsleepregeling voor foutparkeerders en de invoering van de wielklem voor wanbetalers, met name uit Oost-Europese landen. We hielden een hartstochtelijk pleidooi voor terugkeer van het

vreugdevuur. Maar behalve fractie Boers zelf, stemden alle partijen tegen! Door onze aanhoudende vragen, probeert het college nu in zo veel mogelijk achterstandswijken de Rotterdamwet in te voeren. Daarmee kunnen we als gemeente zelf bepalen wie er in die wijken komen wonen. Wethouder De Leede presteert al drie jaar niks rond het afval rond de vuilcontainers. Wij pakten hem keihard aan. Dankzij fractie Boers kijkt het college nu of ze de Rotterdamse aanpak van verkeershufters kan overnemen. Fractie Boers stelde de chaos op het stadhuis aan de orde rond de huisvesting van onze mooie voetbalclubs CION en Deltasport. Daardoor is de wethouder nu van deze taak afgehaald. En als laatste: echte vluchtelingen helpen is prima, maar niet als je tegelijkertijd je eigen bewoners in de steek laat! Ron Boers Fractie Boers

FRACTIE BOERS


18

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021

Gemeentenieuws Vlaardingen

Nieuws uit de gemeenteraad Op deze pagina informeren wij u over de activiteiten van de gemeenteraad. We blikken terug op de Raadscommissie- en gemeenteraadsvergaderingen en u leest regelmatig een interview met een Vlaardings (steun)raadslid.

Terugblik extra Raadscommissie 3 november 2021 Er waren drie insprekers tijdens het Sprekersplein. Alle insprekers spraken in over het onderzoek over ‘betaald parkeren’dat als eerste op de agenda stond. Twee insprekers spraken in over het parkeerprobleem en resulterende overlast in de omgeving van de Kerkstraat en de derde inspreker sprak in over een parkeerprobleem namens bewonersplatform OudAmbacht. Agendaverzoek over onderzoek betaald parkeren VOP en Oostwijk-Oost Dit agendaverzoek is ingediend door Neill Voorburg (GroenLinks). Hij lichtte zijn agendaverzoek eerst toe. Vervolgens werd er een presentatie gegeven door de portefeuillehouder over het gehouden onderzoek in de Vettenoordsepolder en Oostwijk-Oost. Er werd onder andere gesproken over de ervaren parkeerdruk, alternatieven voor betaald parkeren, opbrengsten uit parkeervergunningen, en wanneer een natuurlijk moment zich voordoet om de kaders met betrekking tot het invoeren van betaald parkeren te bespreken en eventueel aan te passen. Cultuurnota 2022-2025 Het voorstel werd oordeelsvormend behandeld na een beeldvormende behandeling op 28 oktober. Ruben van de Zande (VVD) kondigde een amendement aan inzake het toevoegen van het begrip cultureel ondernemerschap. Er werd verder onder andere gesproken over een plan in het verleden om de grote culturele instellingen samen te voegen en de conclusie om daar geen uitvoering aan te geven en de huisvestingskosten van KADE40. Dit onderwerp kan als bespreekpunt naar de raadsvergadering van 10 en 11 november. Kerkenvisie Dit onderwerp werd zowel beeldvormend als oordeelsvormend behandeld. De portefeuillehouder leidde het onderwerp in en er werd een presentatie gegeven. Er is onder andere gesproken over het effect

van het vaststellen van de kerkenvisie, deelname van de kerken bij het opstellen van de visie en op welke termijn actualisatie van de visie plaatsvindt. Dit onderwerp kan als besluitpunt naar de gemeenteraad van 10 en 11 november. Reglement van orde van de gemeenteraad van Vlaardingen 2021 De gemeenteraad van Vlaardingen heeft een eigen vergaderreglement met spelregels, namelijk: het Reglement van orde van de gemeenteraad van Vlaardingen 2021. Er werd gesproken over een voorstel om een langere periode tussen het aankondigen van een vergadering voor de Raadscommissie en het houden van de vergadering mogelijk te maken. Een ander voorstel dat besproken werd, is dat raadsfracties zelf steunraadsleden kunnen benoemen en ontslaan. Nu kan alleen de gemeenteraad steunraadsleden benoemen en ontslaan. Er is aangekondigd dat beide voorstellen worden ingebracht tijdens de raadsvergadering om het vergaderreglement te wijzigen. Het agendapunt kan als bespreekstuk voor de raadsvergadering van 10 en 11 november geagendeerd worden. Toekomstige invulling Rekenkamer Elke gemeenteraad is verplicht om een Rekenkamer of Rekenkamercommissie te hebben. De gemeenteraad besloot op 16 september 2021 om de gezamenlijke Rekenkamercommissie met de gemeente Schiedam op te heffen. Er werd gesproken over een het instellen van een Rekenkamer per 1 januari 2022, de mogelijkheid van het aanstellen van eigen leden die de Rekenkamer vormen en het inkopen van de Rekenkamer bij een externe organisatie. Het inkopen van de Rekenkamer bij een externe organisatie had het meeste draagvlak, omdat het idee is dat een externe partij professioneler is en de continuïteit van het uitvoeren van onderzoeken beter geborgd is. Het agendapunt kan als besluitstuk voor de raadsvergadering van 10 en 11 november geagendeerd worden.

Gemeenteraad bezoekt scouting Vlaardingen

Op 2 november legde een delegatie van de gemeenteraad een werkbezoek af aan Scouting Vlaardingen. De raadsleden werden ontvangen in de Ridderzaal van het Maurits-Vioolgebouw, één van de vier nieuwe gebouwen aan de Watersportweg. De scouting gaf allereerst een toelichting op het gehele proces van nieuwbouw en verhuizing van de scouting vanaf de Broekpolderweg, inclusief planvorming en ontwikkeling sinds 2013. Het resultaat bestaat uit vier duurzame, multifunctionele gebouwen in een groene omgeving. Die omgeving wordt nog verder ingericht worden middels

een ambitieus groenplan waarin de natuurwaarde, fruit- en notenbomen voor onder meer educatieve doeleinden en het aanzien van het terrein vanaf de overkant van de Vaart zijn geborgd. Dit alles is ondanks een aantal moeilijke omstandigheden binnen de financiële kaders gerealiseerd. Na de toelichting en de mogelijkheid om vragen te stellen, kregen de raadsleden een rondleiding over het terrein en door de gebouwen, inclusief de Scoutshop. Een vertegenwoordiger van de gemeenteraad bedankte de scouting voor de ontvangst waarna het werkbezoek werd afgesloten.

Agenda Op woensdag 10 en donderdag 11 november vindt vanaf 19.30 uur de raadsvergadering plaats op het stadhuis. Vanwege de coronamaatregelen is deze raadsvergadering helaas weer zonder publiek. De volgende onderwerpen staan op de agenda: • Reglement van orde van de gemeenteraad van Vlaardingen 2021 • Toekomstige invulling Rekenkamer • Adviesrecht en participatie in kader van Omgevingswet • Tweede wijziging afvalstoffenverordening Vlaardingen 2014 • Cultuurnota 2022-2025, Actief en inclusief • Kerkenvisie • Meerjarenbegroting 2022-2025 • Verordening Parkeerbelastingen Vlaardingen 2022 De vergadering wordt na de eerste termijn van het college bij het agendapunt Meerjarenbegroting 2022-2025 geschorst om de volgende dag vanaf 19.30 uur weer voortgezet te worden. Wilt u de vergadering online volgen? Klik op ‘Live’ op vlaardingen.raadsinformatie.nl en u kunt de vergadering volgen met beeld en geluid. Hier vindt u ook de agenda en de bijbehorende stukken.

Terugblik Raadscommissie 4 november 2021 Eerst werd de lijst van ingekomen stukken aan de orde gesteld. Er zijn geen op- of aanmerkingen gemaakt over de lijst van ingekomen stukken van 22 september tot en met 26 oktober 2021. Meerjarenbegroting 2022-2025, inclusief de Verordening Parkeerbelastingen Vlaardingen 2022 Het college heeft de Meerjarenbegroting 2022-2025 inclusief de Verordening Parkeerbelasting Vlaardingen 2022 aan de gemeenteraad aangeboden. Deze avond kon er over beide onderwerpen oordeelsvormend worden gesproken. Over de Verordening Parkeerbelastingen Vlaardingen 2022 werd geen oordeel gegeven. Ten aanzien van de Meerjarenbegroting 2022-2025 werd er gesproken over aangekondigde amendementen en moties. Er werden twee amendementen aangekondigd, waarin de hondenbelasting werd afgeschaft en daarnaast werden twee amendementen aangekondigd waarin de kwaliteit van de buitenruimte wordt verhoogd. Ook werd er een amendement onder andere de woningbouw en de binnenstad een impuls krijgt. Verder werd er een motie aangekondigd om onder andere sport en bewegen meer te stimuleren om een gezonde levensstijl te bereiken. Een andere aangekondigde motie gaat in op het instellen van een scholingsfonds. De Meerjarenbegroting 2022-2025 kan als bespreekstuk voor de raadsvergadering van 10 en 11 november worden geagendeerd. De Verordening Parkeerbelastingen Vlaardingen 2022 kan als besluitstuk voor diezelfde vergadering worden geagendeerd.


10 november 2021 Groot Vlaardingen

Wie wordt de beste speller van Vlaardingen?

Vlaardingers kunnen thuis meedoen met het Groot Vlaardings dictee Op donderdag 11 november 2021 organiseert Rotaryclub Vlaardingen in de Stadsgehoorzaal het Groot Vlaardings Kinderdictee en het Groot Vlaardings Dictee. ‘s Middags strijden leerlingen van groepen 7 en 8 van Vlaardingse basisscholen om de winst. De drie beste spellers winnen een geldprijs te besteden aan een kinderdoel naar keuze. ‘s Avonds klimmen deelnemers van bedrijventeams in de pen om eeuwige roem als ‘beste speller van Vlaardingen’ te behalen. Het Groot Vlaardings Dictee wordt vanaf 19.30 uur via livestream uitgezonden op de Facebookpagina van de Stadsgehoorzaal: https:// www.facebook.com/stadsgehoorzaalvlaardingen. Het dictee kan dus thuis worden meegeschreven. Het Groot Vlaardings Dictee is een Benefietactie van Rotaryclub Vlaardingen. Het wordt mogelijk gemaakt door inzet en enthousiasme van vrijwilligers, deelnemers, scholen en sponsoren. Het wordt een gezellige en uitdagende avond, waaraan teams van ieder tien personen meedoen. Ieder team brengt een bedrag

Eerdere editie van het Groot Vlaardings Dictee in de Stadsgehoorzaal.

Foto: Ton Delfos

lezen en schrijven. Dit leidt tot sociale en maatschappelijke problemen: mensen raken bijvoorbeeld sneller in de bijstand, hebben meer moeite met het vinden van een baan en leven ongezonder. De kinderen van ouders uit deze groep presteren vaak minder goed op school. De opbrengst van het Groot Vlaardings Dictee wordt besteed aan projecten die bijdragen aan het bestrijden van laaggeletterdheid. Dit jaar in bijzonder voor een nieuw op te richten Taalhuis voor Jongeren.

Rotary werkt samen met Stichting Lezen en Schrijven en het Bondgenootschap Basisvaardigheden Vlaardingen, waarbij ruim 30 organisaties in Vlaardingen zijn aangesloten. Het Groot Vlaardings Dictee wordt georganiseerd tijdens de Vlaardingse Week van Lezen & Schrijven die nog loopt tot 13 november. Bibliotheek De Plataan organiseert verschillende activiteiten zoals een voorleesmarathon, een taalwandeling en de Taalheldenverkiezing.

van € 1.000,- mee en diverse sponsoren leveren een bijdrage. Ook mensen die thuis het dictee meeschrijven, kunnen een bijdrage storten. In de pauze, als de correctoren de werkstukken nakijken, is er vertier om de spanning voor de uitslag wat weg te nemen. Taal voor taal Rotaryclub Vlaardingen vraagt aandacht voor laaggeletterdheid in Vlaardingen. In Vlaardingen wonen ongeveer 15.000 mensen die onvoldoende kunnen

|

19

010 Classics overdag in de Rotterdamse Maassilo 010 Classics is al sinds jaar en dag het evenement dat je mee terugneemt naar de eerste elektronische dance muziek. Rotterdam was begin jaren negentig een walhalla voor houseliefhebbers. De stad aan de Maas is de bakermat van de stevigere housemuziek, en daarmee dus de thuishaven van 010 Classics. De organisatie kan 010 Classics niet precies in woorden vangen; “Het is een gevoel. Rauw en industrieel, het ultieme Rotterdamse gevoel dus. Niet lullen maar poetsen. Desalniettemin natuurlijk ook een must go voor een ieder wiens roots niet in het Rotterdamse liggen. De imposante en industriële Maassilo is het perfecte decor voor dit gevoel.” In ‘De Grote Zaal’ worden echte Oldschool Classics gedraaid, maar wordt het publiek ook getrakteerd op Oldschool Techno, twee stijlen die zeer veel raakvlakken hebben. Muzikale grootheden als Erick E, Remy en Lucien Foort maken hier hun opwachting, maar uiteraard ook de ultieme Oldschool helden Stanton en Panic. Daarnaast is er een Belgium Style Area. In de jaren 90 reden er wekelijks duizenden Nederlanders richting onze Zuiderburen, waar in discotheken als Club X de Belgische sound ten gehore werd gebracht. Traditiegetrouw komt deze sound tijdens 010 Classics naar Rotterdam, en

wordt hier deze keer vertegenwoordigd door onder andere Franky Jones, CJ Bolland, Pat B en Francois. Daarnaast maakt het duo The Darkraver en Gizmo het plaatje compleet met een B2B set. Deze heren zijn natuurlijk Haags, maar zij hebben destijds ontelbare keren achter de draaitafels gestaan in het Belgische. Op 20 november gaat het dan eindelijk weer gebeuren. Nadat deze editie maar liefst drie keer verplaatst moest worden, gaat het licht weer schijnen voor de bezoekers en de organisatie. Het licht schijnt letterlijk, want vanwege het verbod op de nachthoreca vindt 010 Classics plaats van 15.00 uur tot 23.45 uur. Maar dat mag de pret niet drukken. In plaats van de Maassilo binnengaan in het donker en er pas uitkomen wanneer de zon weer op is, is dat nu precies andersom. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar via www.raak-events.nl.


20

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021


10 november 2021 Groot Vlaardingen

Verhalen uit het diepe:

Documentaire over het Sportfondsenbad Stichting Het Dak Op presenteert in samenwerking met theatergroep KNAP een documentaire vol verhalen van Schiedammers. Het initiatief is genomen door Bernard Boode, die voorzitter is van het DAK op, regisseur is van KNAP en bij wie het zwembad aan zijn achtertuin grenst. Het groene licht voor het afbreken van de eerste steen was voor Boode aanleiding om daar iets moois mee te gaan doen met zijn theatergroep. Midden in de Coronatijd waren de mogelijkheden beperkt tot online dus borrelde het idee op om sonnetten te gaan schrijven over het Sportfondsenbad. In een sonnet staat een thema centraal in de eerste regels, in de laatste regels zit een clou of een kwinkslag. Maandenlang zijn deze sonnetten geschreven, over Cocky Gastelaars, badmeester Garnaat, zwemslagen, badkleding en zelfs broedende vogels in de tuin die de sloop van het zwembad konden vertragen. Allemaal via online repetities, online workshop sonnetten schrijven en online voordrachten. Zodra daar toestemming voor was heeft Boode het zwembad bezocht met Paul de Graaff, fotograaf én cineast. Daar ontstond meteen enthousiasme over het gebruik van de bouwval, met sporen van het verleden. Het in beeld bren-

Donaties aanvragen bij DeltaPORT via nieuwe website Het DeltaPORT Donatiefonds, het ‘burenfonds’ van het Rotterdamse haven- en industriecomplex, heeft een nieuwe website. Gelijktijdig is het online-formulier, waarmee donaties kunnen worden aangevraagd, vereenvoudigd. Met het DeltaPORT Donatiefonds tonen bedrijven in het Rotterdamse havenen industriegebied en het Havenbedrijf Rotterdam hun maatschappelijke betrokkenheid. Het fonds verstrekt geldelijke bijdragen aan instellingen zonder winstoogmerk die actief zijn op het gebied van welzijn, cultuur, sport en recreatie in de directe omgeving van het Rotterdamse haven- en industriegebied. Driemaal per jaar wordt aan een project een extra grote donatie toegekend. Het DeltaPORT Donatiefonds bestrijkt een groot gebied aan de westkant van Rotterdam: van Hoek van Holland tot en met Delfshaven en van IJsselmonde tot en met Westvoorne. Op dit moment telt het fonds ruim zeventig deelnemende bedrijven, inclusief het Havenbedrijf Rotterdam. Zij zorgen er samen voor het DeltaPORT Donatiefonds jaarlijks ongeveer driehonderdduizend euro te besteden heeft. Elke gemeente in het werkingsgebied heeft een eigen adviescommissie die de aanvragen voor steun aan lokale projecten beoordeelt. De lokale adviescommissies zijn geclusterd en worden aangevoerd door één van de burgemeesters die in die rol bestuurslid zijn van het fonds. Grote, regionale projecten worden beoordeelt door het bestuur van het fonds. Het DeltaPORT Donatiefonds bestond in 2020 precies vijftig jaar. Activiteiten ter gelegenheid van dat jubileum zijn als gevolg van de coronacrisis niet doorgegaan. In plaats daarvan heeft het fonds juist extra gelden vrijgemaakt en toegekend aan corona gerelateerde projecten.

gen van die verhalen. De douches, de kelder, de verbrande sauna en het bad vormden het decor. Acteurs in badmeesterkostuums, rekwisieten, zwembadgeluiden; alles kwam ‘tot leven’ voor Paul de Graaff.

Vervelende kinderen die je onderdompelden en het drillen van een badmeester met een peuk in zijn mond als je moest watertrappelen. Maar ook eerste liefdes, discofeestjes, jarenlang elke middag doorbrengen in dit zwembad. Op welke plek kun je daar beter over

vertellen dan IN het zwembad? Iedereen die zijn verhaal wilde doen mocht het zwembad betreden. Ze kwamen overal vandaan. Zelfs Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven kwam naar het Sportfondsenbad om zijn verhaal van ruim 70 jaar geleden te doen. Het raakte hem en vele anderen om juist daar te vertellen over die herinneringen. Of de verhalen nou mooi of minder mooi waren; impact hadden ze allemaal. Ze zijn puur, zuiver en op de juiste plek verteld. Die zuiverheid maakte het interessant. De hele crew kreeg ‘iets’ met het onderwerp, de bouwval, en zelfs de sonnetten. Alle mensen op de

|

21

set zagen de stukjes op zijn plek vallen. Nog heel even wachten tot 20 november en dan kan iedereen het eindresultaat zien. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en De Groot Fonds en gaat in première op het Suikerzoet Filmfestival. Sportfondsenbad, verhalen uit het diepe, 20 november om 17.00 uur in de Grote- of Sint Janskerk Schiedam, https://www.facebook. com/KnapSchiedam of https:// knapschiedam.nl.

Oproep De oproep voor het opzoeken van zwemdiploma’s, krantenknipsels en foto’s leverde stapels beeldmateriaal op. Vanuit Westerbork en andere hoeken van het land werden diploma’s en foto’s opgestuurd en langsgebracht. Boode heeft alle originelen gescand en weer teruggegeven aan de eigenaren. Steeds meer mensen werden gevonden om hun verhaal te komen vertellen. Eerste liefde De stem van de badmeester gaat bij sommigen nog door merg en been. De haak in je nek, de wollen badkleding, de fluit van de badmeester. Het omkleden in vieze hokjes in de koude winters.

The making of van de documentaire over het Sportfondsenbad.

Cantate in Bethelkerk Op 14 november zal in de Bethelkerk, Burgemeester Verkadesingel 26 in Vlaardingen, de cantate ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ (BWV 140) van Johann Sebastian Bach worden uitgevoerd, aanvang 17.00 uur. Bach componeerde zijn nu populairste en meest gespeelde cantate BWV 140 voor 25 november 1731, een

jaar waarin een extra zondag voor kwam. Pas in 1742 kon Bach BWV 140 nog eens uitvoeren. Tevens wordt uitgevoerd het motet ‘Herr, ich warte auf dein Heil’ voor twee vierstemmige koren van Johan Michael Bach (1648-1694). Uitvoerenden: Vocaal Ensemble Basiliek Schiedam, Collegium Delft, orgelcontinuo en hoofdorgel: Ar-

jen Leistra, solisten: Marie Anne Jacobs (alt), Arco Mandemaker (tenor) en Andreas Goetze (bas). Muzikale leiding: Bas van Houte. Zie ook www.cantatesvlaardingen.nl. Iedereen is in principe welkom, maar zijn er nog wel enkele regels in verband met covid, zie hiervoor de website van de kerk: https://www.ambachtoost. nl/extra_nieuws.

Foto: Ronald Brouwer

Lezing Frida Kahlo Kunsthistoricus Willy Atema geeft op 30 november in de bibliotheek van Vlaardingen een lezing over Frida Kahlo. De inloop is om 19.30 uur en de lezing duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Inschrijving is verplicht, er geldt een corona maximum aantal deelnemers. Aanmelden kan via https://www.debibliotheekdeplataan.nl/agenda en daarna de lezing aan te klikken.

Advertorial

Opticien Helder bouwt verder op succesformule Maassluis De heldere formule van Opticien Helder valt in de smaak. De optiek formule uit Dordrecht veroverde de afgelopen jaren in hoog tempo zijn plekje in de branche. Met de opening van een vijfde winkel in winkelcentrum de Koningshoek in Maassluis bouwt Helder flink door. Tussen al het reclamegeweld van de grote ketens wordt de persoonlijke benadering en de heldere en eerlijke prijsvoering van de optiek winkel zeer gewaardeerd. Eigenaar Jurjen Tiele weet waar hij het over heeft. Hij was al zestien jaar werkzaam ‘in de optiek’

toen hij iets meer dan 5 jaar geleden een eigen winkel opende in Dordrecht. “De werkwijze van

de grote ketens begon mij steeds meer tegen de borst te stuiten. Het draait er daar alleen om de bril zo duur mogelijk te maken en niet meer om mensen.” De werkwijze waar Jurjen zo’n afkeer van ontwikkelde: mensen met een hele scherpe prijs naar binnen lokken en dan vervolgens extra kosten rekenen voor ontspiegeling, dunnere glazen of een breder leesgebied. “In advertenties en tegenwoordig zelfs via de zorgverzekeraars wordt je als klant gelokt met een gratis bril, men krijgt dan een uitgeklede ‘ziekenfondsbril’ zoals we die van vroeger kennen, vervolgens betaald men fors bij voor de extra’s op de glazen, of een kwalitatief goed montuur. Dat doen wij anders. En dat stellen onze klanten zeer op prijs.” Heldere prijzen De naam zegt het al: Helder levert helder beeld voor een heldere prijs. Voor een Unifocale bril geldt een vaste lage prijs van 199 euro en voor een Multifocale bril rekent Helder 329 euro. De lage prijs geldt voor alle sterkten inclusief alle gewenste opties zoals superontspiegeling, dunne glazen, kraswerende en vuilafstotende laag. Kortom je weet als klant ge-

lijk waar je aan toe bent. “Voor een vergelijkbare bril kom je bij ons zelfs op een lagere prijs uit dan bij de grote ketens”, stelt Jurjen. “En dan is ons glas kwalitatief ook nog beter.” Nog een voordeel bij Helder is dat elke volgende bril altijd goedkoper is dan je eerste aanschaf. Zo betaal je voor iedere 2e Unifocale bril 99 euro en iedere 2e Multifocale bril 149 euro. Shamir kwaliteits-glazen Helder koopt alle multifocale glazen in bij Shamir: één van de grootste en meest innovatieve glasleveranciers ter wereld. De adviesprijs van multifocale glazen van Shamir varieert van 790 tot 1090 euro, terwijl Helder hiervoor slechts 329 euro rekent, en dat inclusief montuur naar keuze uit de gehele collectie. Het type multifocaal glas wat in uw bril komt is volledig gepersonaliseerd en is normaal alleen verkrijgbaar bij de zelfstandige opticiens. Het is dan ook het beste multifocale brillenglas wat er op dit moment in de markt te verkrijgen is. Helder Opticiens is nu geopend en verwelkomt u graag in de Koningshoek 92374 in Maassluis! Meer informatie over Helder Maassluis en ander leuks nieuws? Kijk op www.facebook.com/ helderopticiens


22

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021


10 november 2021 Groot Vlaardingen

|

23

Veertig oud-collega’s zagen elkaar weer na bijna veertig jaar op het Westland-Zuid Docenten en personeelsleden hebben ervoor gezorgd dat in de loop der jaren duizenden leerlingen uit Vlaardingen, Maassluis en Maasland hun diploma haalden op Westland-Zuid. Of het nu ging om leerlingen die schoorvoetend of fluitend door het lesmateriaal gingen, er was altijd die aandacht om tot goede prestaties te komen. Door Peter Spek

Maar hoe is het die docenten en personeelsleden zelf vergaan in al die jaren. Dat vroegen Wim Blok, Gertjan Breevaart en Kees Kempen, die na het afgelopen schooljaar hun loopbaan als docent hadden beëindigd, zich een tijdje geleden af en het idee voor een reünie was geboren. Onlangs kwamen zij weer bij elkaar in het gebouw waarin tegenwoordig het Lentiz Geuzencollege gevestigd is aan het Geuzenplein, naast het metrostation Vlaardingen West. “Ruim veertig oud-collega’s zagen elkaar weer na bijna veertig jaar op die vertrouwde plek in het schoolgebouw”, zegt Gertjan Breevaart. Op 1 maart 1982 betrok de school het nieuwe pand aan het Geuzenplein. “De nu aanwezige oud-collega’s werkten er allemaal minstens vijf jaar, sommigen veel langer. In de loop der jaren hebben zij duizenden jonge inwoners van Vlaardingen, Maassluis en Maasland aan een mavo-, havo- of vwo-diploma geholpen. De schoolnaam veranderde door fusies en herschikkingen, de werk-

1

gever bleef altijd dezelfde en heet tegenwoordig Lentiz Onderwijsgroep.” Onderwijservaring Wim Blok, Gertjan Breevaart en Kees Kempen werden collega’s rond 1980 en zijn dat dus tot 2021 gebleven. Gedrieën hebben zij 125 jaar onderwijservaring. Vlaardinger Gertjan Breevaart begon zijn loopbaan in het onderwijs in april 1978 in het houten noodgebouw aan de Arij Koplaan. “Wij wilden, zo aan het eind van onze loopbaan, graag nog eens de oud-collega’s ontmoeten uit die eerste jaren. Beslist geen massale reunie. En zo begonnen wij het afgelopen voorjaar aan een lange zoektocht naar mailadressen van personen die niet meer zo makkelijk terug te vinden waren. Tachtigplussers waren geen uitzondering. Enkelen van hen waren nooit aan een mailaccount begonnen, laat staan aan Facebook. Van de oud-collega’s die wij uiteindelijk mailden of belden bleef de groep over die wij nu na zoveel jaar weer hebben mogen ontmoeten. Een ruime meerderheid zeventigplusser, negen zijn

2

3

Er moest natuurlijk ook een groepsfoto gemaakt worden van de reünisten met rechtsonder de 94-jarige oud-rector Jan Tazelaar.

zelfs tachtigplusser. En Jan Tazelaar, ooit begonnen als docent wiskunde en tot 1986 rector van de school, is inmiddels zelfs 94. Maar dat betekent niet dat hij ook maar iets van zijn ruime belangstelling is kwijtgeraakt. Hij leest nog steeds van Ovidius tot Hawking. En ook zijn geheugen werkt nog uitstekend. Hij kan zich zijn Westland-Zuidtijd nog goed herinneren en hij genoot zichtbaar met vol-

4

5

7

le teugen van deze wel heel bijzondere hereniging met zijn personeel”, aldus Gertjan Breevaart in een terugblik op de reünie. Hereniging “Heel blij waren wij dat de huidige directeur van het Geuzencollege, Esther Harmsen, bereid was het schoolgebouw ter beschikking te stellen voor deze reunie. Ook Gert Kant, voorzit-

6

10

11

12

14

13 15

17

18

16

19

20

21

22 23

24

25

26

27 28

29

30

31 PEJOVI

RBC055C

18

11

29

25

8

31

een behoorlijke metamorfose ondergaan, maar de contouren van de jaren tachtig zijn nog steeds grotendeels dezelfde. En mede daardoor leken die tientallen tussenliggende jaren ineens weg te vallen. Voor alle aanwezigen werd de reünie een buitengewone ervaring die zij niet hadden willen missen. Het werd een feest van herkenning”, besluit Gertjan Breevaart.

n e g n i d r a V la

8

9

ter van de Raad van Bestuur van de Lentiz Onderwijsgroep, reageerde enthousiast op ons initiatief en verleende alle medewerking. Jan van der Meer, al sinds 1985 conciërge in het schoolgebouw en dus zelf ook reünist, heeft bergen werk verzet om ons te helpen deze hereniging mogelijk te maken. Het schoolgebouw heeft door de transformatie in 2004 naar een vmbo-school weliswaar

Foto: A. Onderdelinden

HORIZONTAAL: 1 Tikmeisje (5); 4 In plaats van woorden (5); 7 Stad aan de rivier (3); 9 Hongerige vissen vallen er vanaf (5); 10 Paardendans (5); 12 Jongen die de helft krijgt (3); 14 Aan banden gelegd dier (4); 15 Bestuurscentrum (6); 17 Bij deze handel wordt niets uitgevoerd (6); 20 De eerste nudist (4); 23 De stad die men opgraaft (5); 26 Aardappeleiland (5); 27 Deel van een kroon (3); 28 Met die sporter gaat het bergafwaarts (5); 30 Rente kan anders een appeltje voor de dorst zijn (5). VERTICAAL: 1 Bier op de legerplaats (5); 2 Ouwe koek van Sinterklaas (7); 3 Mijn rijkdom (4); 4 Stelling van een moedershondje (5); 5 Lellebel in de duinen (3); 6 Wordt door voetballers onder de voet gelopen (5); 13 Als militair moet dit vaak gegeven worden (4); 16 Stuk voor stuk een plaats geven (7); 17 Stroomt derhalve niet buiten (5); 19 Draait heen en weer (5); 21 Roerige tijd (5); 22 Die stroomt aan het begin van een werelddeel (4); 24 Mensen die liever niet moe worden (3).

Oplossing vorige opgave: MANGEL


24

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021


10 november 2021 Groot Vlaardingen

Metha Bot fietst voor een fossielvrije wereld van Newcastle naar Glasgow De Vlaardingse Metha Bot is met een goed gevoel teruggekeerd uit Glasgow, waar zij, samen met nog dertig klimaatactivisten onder de naam De Luchtfieters, op de klimaattop een signaal hebben afgegeven aan de wereldleiders, om toch vooral draaddracht te tonen om het milieu in de wereld te verbeteren. Door Peter Spek Om die aandacht te krijgen, moest Metha Bot wel een prestatie neerzetten met een fietstocht van Newcastle naar Glasgow. De groep bestond uit fietsers afkomstig uit heel Nederland. “Wij vertrokken op het symbolische tijdstip van vijf voor twaalf vanaf de Dam in Amsterdam voor de eerste kleine etappe van 32 kilometer naar IJmuiden, om vandaar over te varen naar Newcastle,” zegt Metha Bot. “In Newcastle upon Tyne begon de fietstocht pas echt met vier dagen een gemiddelde dagafstand van 75 kilometer om daarna aan te komen in Glasgow om aandacht te vragen voor een fossielvrije wereld.” De Vlaardingse kwam pas kort ge-

Kort nieuws Boulers spelen erg wisselvallig Een puntendeling, 4-4, tegen Folatre uit Pijnacker geeft de jeu de boulesclub Vlaardingen goede moed voor de komende wedstrijden. De opening was erg hoopgevend met winst voor het koppel Maarten en Corry Hoogendoorn, 13-5 en van Fred van der Reijken en Clarie van Opstal, 13-11. Na een verliespartij Ton van Os met Robin Teijgeler met 13-3, gloorde er weer hoop op een overwinning door winst van Maarten en Corry Hoogendoorn en Bert Boogaard in de eerste van de twee tripletten 13-2. Ton van Os, Robin Teijgeler en Gre Baas verloren daarna met 13-1 en dat bracht de tussenstand op een 3-2 voorsprong voor de Vlaardingse ploeg. Ton van Os en en Robin Teijgeler zagen geen kans om bij de afsluitende eerste doubelette definitief afstand te nemen van Folatre en verloren 13-8. Bert Boogaard met Gre Baas wonnen hierna met 13-6 de partij Fred van der Reijken en Clarie van Opstal verloren de laatste partij, waardoor de wedstrijd alsnog in een puntendeling eindigde. Roos Cats weer terug in selectie Na een lange revalidatieperiode, na een afgescheurde knieband, kon Roos Cats bij de vrouwen van de hockeyclub Pollux weer de eerste wedstrijdminuten maken. En niet zonder succes. De Broekpolderploeg ging op bezoek bij het altijd lastige Roomburg en speelde gelijk, 1-1. Pollux begon goed aan de wedstrijd met enkele kansen, maar de Roomburg-verdediging wist van geen wijken. Een bal op de paal bij Pollux gaf aan dat de thuisclub niet ongevaarlijk was. Pas in de tweede helft scoorde Roomburg de 1-0, maar de reactie van Pollux was knap met een treffer van Merin van Dam met een tip-in, 1-1. Pollux werd sterk in de verdediging gedrongen met twee strafcorners, maar wist de puntendeling vast te houden.

Op de voorgrond de Vlaardingse Metha Bot, vrolijk zwaaiend op weg naar Glasgow om de wereldleiders te doordringen van een fossielvrije wereld. Foto: UWM/PS

leden met deze groep en dit plan in aanraking, via sociale media. “Het idee waar de Luchtfietsers voor staan, namelijk voor klimaatrechtvaardigheid, voor idealisme en durven dromen, sprak mij enorm aan. Want met lucht in de banden kom je overal. Ik gaf mij daarom op voor

dit idealistische avontuur. De Luchtfietsers bewegen zich door wind en regen, door stad en land en zij laten geen vervuilende voetafdruk achter, maar wel positiviteit en vrolijke energie. Ik kan mij dan ook helemaal vinden in het idee wat de groep en ik heb ook het gevoel dat

Bloodbrothers schenken fietslabyrint aan Franciscus Oncologiecentrum In het Franciscus Oncologiecentrum staat sinds kort een fietslabyrint waar oncologiepatiënten gebruik van kunnen maken om hun conditie weer terug te krijgen en op peil te houden na de behandelingen. Het fietslabyrint is geschonken door de ‘Bloodbrothers’, de broers Arno en Eelco Kruijt. De Bloodbrothers zijn blij dat ze met een schenking van € 10.000,een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het Oncologiecentrum. De schenking is volledig in lijn met de doelstellingen van de stichting. Het fietslabyrint stelt de patiënt in staat om, in het ziekenhuis, virtueel te fietsen in zelfgekozen omgevingen. Bloodbrothers De Bloodbrothers zijn tot dit initiatief gekomen, nadat in 2004 leukemie werd vastgesteld bij Eelco. Hij had het geluk dat Arno zijn stamceldonor kon zijn. De kans hierop is slechts 25 procent en tot op de dag van vandaag realiseren zij zich hoeveel geluk zij hebben gehad. Ze noemen zich na de transplantatie Bloodbrothers, omdat zij nu met dezelfde bloedgroep door het leven gaan. Nadat Eelco weer volledig was hersteld, hebben de Bloodbrothers een stichting opgericht. Door de verkoop van polo’s hebben zij geld ingezameld voor het fietslabyrint. Daarmee vinden

de 2 dat iedereen met een Bloodbrothers polo, donateur is van het fietslabyrint. Franciscus Oncologiecentrum Het Oncologiecentrum is een gespecialiseerd centrum voor kankerpatiënten. Franciscus Gasthuis & Vlietland streeft naar goede, persoonlijke en innovatieve zorg. Het Oncologiecentrum draag hieraan bij. Lisanne Lankhaar - van der Knaap, teammanager Oncologiecentrum kliniek: “De Bloodbrothers gaven zelf aan dat zij hopen dat het fietslabyrint een positieve bijdrage levert aan het mentale en fysieke welzijn van de patiënten op onze afdeling. Wij zorgen onder andere voor patiënten die een stamceltransplantatie hebben gehad. Deze patiënten liggen minimaal 2 weken, en soms langer, in isolatie. Het fietslabyrint helpt patiënten aan welkome afleiding, maar ook om ze in beweging te krijgen op weg naar herstel.” Meer informatie via www.franciscus.nl/vrienden/onze-projecten.

Bloodbrothers, Arno en Eelco Kruijt, schenken fietslabyrint aan Franciscus Oncologiecentrum. Foto: PR

meer en meer mensen de noodzaak van drastische maatregelen steeds meer onder ogen gaan zien en daar doe je het óók voor. Nu de wereldleiders nog”, besluit Metha Bot.

Vlaardingse Smarties bestaan 15 jaar

Gemengd koor Vlaardingse Smarties. Foto: PR

Het Vlaardings gemengd koor De Vlaardingse Smarties bestond in maart 2020 15 jaar. Er was een groots feest gepland, maar corona goeide roet in het eten. Nu laten de Smarties zich niet zo snel uit het veld slaan en is er uiteindelijk op 27 oktober een groot feest gevierd. Varen met de Diana, met een geweldige band aan boord, waarna we in Rotterdam bij de Euromast weer aan wal gingen en het feest bij Restaurant De Zwarte Zwaan werd voortgezet. “Deze dag hebben we weer kunnen zien, dat er in de afgelopen jaren een heel hechte band is ontstaan tussen de leden. We hopen, dat dit nog jaren zal voortduren en dat we nog veel vreugde en pleizier kunnen brengen tijdens onze optredens”, aldus Dicky van der Meer namens de Smarties. Informaties voor optredens en nieuwe leden: annekedevaal@live.nl.

|

25

Boek ‘Waarom we geen hondenmelk drinken’ Vlaardinger en dierethicus Willem Vermaat bracht in oktober het boek ‘Waarom we geen hondenmelk drinken - De carnistische keuze’ uit. Willem over zijn boek: ‘Stel dat we puppy’s direct na hun geboorte bij de moederhond zouden weghalen om ze vet te mesten en vervolgens te slachten. Het vlees van de pups en de melk van de moeder gebruiken we dan voor menselijke consumptie. Klinkt dit je bizar in de oren? Toch is het precies wat op grote schaal gebeurt in de bio-industrie – zij het niet met honden, maar met koeien. Waarom vinden we het ene geval bizar en verwerpelijk, en accepteren we het andere zonder aarzelen?’ ‘Het drinken van koemelk en het eten van vlees zijn zo algemeen geaccepteerd dat we een naam hebben verzonnen voor de afwijking ervan: veganisme. We zien dit als een principiële keuze, maar voor de tegenovergestelde ideologie hebben we geen naam. Dat is vreemd, want het wél gebruiken van dierlijke producten is evenzeer een principiële keuze. Dierethicus Willem Vermaat introduceert de term ‘carnisme’ voor de overtuiging dat het gerechtvaardigd is om dierlijke producten te gebruiken - een overtuiging die alomtegenwoordig blijkt te zijn in onze cultuur. Met tot de verbeelding sprekende voorbeelden legt Vermaat de absurditeiten en inconsistenties van de carnistische cultuur bloot. Willem Vermaat (1989) specialiseerde zich als milieuwetenschapper in milieu- en dierethiek en werkt als docent communicatieve vaardigheden aan de TU Delft. Hij geeft lezingen over dierethiek, carnisme en veganisme en schreef opinieartikelen voor onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw. Waarom we geen hondenmelk drinken is zijn eerste boek. Waarom we geen hondenmelk drinken - De carnistische keuze, geschreven door Willem Vermaat. Verkrijgbaar voor € 17,50.

Vlaardinger en dierethicus Willem Vermaat bracht in oktober het boek ‘Waarom we geen hondenmelk drinken - De carnistische keuze’ uit. Foto: Gerrit Ockers

Grote opkomst voor griepvaccinatie Bij veel huisartsenpraktijken in Vlaardingen is de opkomst voor de griepvaccinatie dit jaar ongekend hoog. “In vergelijking met andere jaren lag het animo ruim twintig procent hoger dan in het verleden,” zegt huisarts Wilfried Salomons van huisartsenpraktijk Copenhaege. “Heel veel patiënten kwamen voor de eerste keer. In de andere jaren lieten zij hun beurt voorbij. De Coronacrisis is hiervoor een logische verklaring”, aldus de Vlaardingse huisarts. “De nationale vaccinatiecampagne heeft voor huisartsen een limiet in de bestelling ingebouwd. En ook daar was niet op zo’n grote toeloop gerekend. De stoutste verwachting is ruim overtroffen.

Dit heeft wel verregaande gevolgen voor onze huisartsenpraktijk. Voor de laatste avond op dinsdag 16 november dreigt een tekort aan vaccins te ontstaan. Er staan meer mensen gepland, dan er nog vaccins zijn. Om dit tekort te compenseren hebben wij extra vaccins besteld. Deze worden pas 25 november geleverd”, laat Wilfried Salomons weten. Om teleurstelling te voorkomen heeft de huisartsenpraktijk uit de Holy op vrijdag 26 november tussen 16 en 18 uur nog een gelegenheid gecreëerd om de prik te halen. Iedereen die een uitnodiging heeft voor 16 november kan eventueel ook op 26 november langs komen op de Kopenhagenlaan.


26

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021

Kerst hangt in de lucht! Dit jaar is onze kerstshow, bij Intratuin Rhoon, twee weken eerder geopend ten opzichte van vorig jaar. De kerstshow was bij opening nog niet helemaal tot in de puntjes af maar wél geopend voor de onze klanten, zodat zij verspreid en op het gemak inkopen kunnen doen voor de mooiste tijd van het jaar. Dat we eerder open zijn gegaan is maar goed ook, we merken dat de consument er helemaal aan toe is. De kerstartikelen gaan met grote snelheid langs de kassa. Hoe komt dat toch? Tijdens de decembermaand zoeken we graag toenadering tot elkaar, wordt er samen gelachen, dekken we de mooiste tafel voor het kerstdiner en verlichten we onze woonkamer en tuin met fonkelende lichtjes. Kerstmis hangt in de lucht en alles staat in het teken van samenzijn, knusheid en gezelligheid. En dat iedereen er zin in heeft dat merken wij in de winkel. Om jouw kerst perfect te maken moedigt Intratuin Rhoon je dit jaar aan om een manier te vinden die bij jou past: dit is voor jouw kerst, waar je alles doet zoals jij het wilt, oftewel ‘Xmas my way’. Ga je voor een perfect gestylde tafel, kies je voor ‘over de top’ verlichting of houd je het juist lekker klein en intiem? Voor al deze wensen is er in onze winkel van alles te vinden om het dit jaar jouw kerst te maken. Zo vind je bij een bezoek aan onze kerstshow op

de kerstafdeling diverse thema’s terug, overzichtelijk en geordend op kleur. Word jij blij van ronde vormen, zachte pastelkleuren, kashmir en velvet? Ben je meer van de ‘glitter & glam’? Of ga je liever terug naar de natuur en staat kerst voor jou in het teken van rust en tijd voor jezelf. Wat je stijl ook is je vindt bij ons heel veel inspiratie en accessoires om je huis en tuin of balkon te stylen. Naast alle kerstaccessoires verwelkomen we dit jaar de nieuwe trend ‘groene gasten’. Omdat groen absoluut meer kan zijn dan alleen de kerstboom is de kamerplant écht een must-have dit jaar. Maar ook mos op de dinertafel of een mooie groene krans aan de deur of muur mag dit jaar niet ontbreken. Groen verdient het om gezien te worden en is een perfecte aanvulling op kerst vinden wij. En ben je toch lekker bij ons aan het winkelen, kom eens langs in de Proeftuin van Intratuin Rhoon. Seizoenswisselingen zoals je deze in ons tuincentrum vindt, zie je ook in onze horeca. Vier keer per jaar wordt de menukaart aangepast aan het seizoen. Er wordt gewerkt met verse en verantwoorde producten en de bereiding vindt veelal plaats onder je neus. De uitstraling van het restaurant is fris en eigentijds en biedt een variëteit aan zitplekken. We kijken uit naar je bezoek!

Koningspinguïns in Blijdorp hebben vier kuikens Bij de koningspinguins in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp zijn vier kuikens te bewonderen. Een primeur, want niet eerder kwamen er zoveel jongen in hetzelfde jaar uit het ei. De jongen zijn duidelijk herkenbaar tussen de volwassen dieren als grote grijze donzige bollen. In Nederland is Blijdorp de enige dierentuin die deze pinguïnsoort houdt. De Rotterdamse kolonie bestaat nu uit 27 koningspinguïns die zijn ondergebracht in het Falkland-gedeelte van het Oceanium. Dit heeft een landgedeelte met een kiezelstrand en een watergedeelte. De koningspinguïns leven samen met de kleinere en actieve ezelspinguïns. Bijzondere broedzorg De volwassen koningspinguïn is met zijn lengte van circa één meter de op een na grootste pinguïnsoort (na de keizerspinguïn) en herkenbaar aan de oranje druppelvormige vlek in de hals. Het vrouwtje legt maar één ei per keer. Ze maakt geen nest, maar houdt het ei warm op haar voeten onder een huidplooi van de buik. Na 12 tot 21 dagen neemt het mannetje het ei over en gaat het vrouwtje op zoek

naar voedsel. Zo wisselen de ouders elkaar voortdurend af. Het duurt tussen de 52 en 56 dagen voordat er een jong uit het ei kruipt. Wisseltruc Twee stellen hebben het ei zelf uitgebroed en de andere twee hebben wat hulp nodig gehad. Bij onervaren ouders of tijdens de wissel van de dienst rolt er namelijk wel eens een ei weg. Om te voorkomen dat die sneuvelt, wordt het ei door de verzorgers geraapt en veilig gesteld in de broedmachine. De ouders krijgen in plaats daarvan een verwarmd kunstei. De ouders merken geen verschil en gaan gewoon door met broeden. In de tussentijd kan het echte ei veilig uitkomen in de broedmachine. Als het kuiken is geboren, wordt het zo snel mogelijk weer in de groep teruggeplaatst bij de ouders of, als deze als zeer onhandig bekend staan, bij meer ervaren surrogaatouders. Grote donsballen Bij de geboorte lijken de kuikens kaal maar toch hebben ze dan al een dun laagje dons. Dit ontwikkelt zich binnen een maand tot een dikkere donsvacht. De kuikens blijven vrij lang onder hun ouders. Soms zijn ze al zo groot dat ze nauwelijks meer onder de buikplooi passen. Na een week of

De Koningspinguïns in diergaarde Blijdorp hebben er vier jongen bij. Foto: PR Diergaarde Blijdorp

vier kruipen ze al wel eens onder hun ouders vandaan. Later zoeken ze vaak andere kuikens op, het lijkt dan net een crèche. Na een maand of zeven komen ze in de rui en verruilen hun donskleed voor het strakke verenpak van de volwassen dieren. Daarna zijn ze klaar om te zwemmen en hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen. In de natuur moeten ze met vallen en opstaan leren om deze lastige periode zelfstandig door te komen. In Blijdorp moeten ze uit de hand leren eten wat ook veel oefening en geduld vergt.

Succesvolle kolonie In dierentuinen is het best lastig om koningspinguïns tot voortplanting te brengen. Het verblijf moet aan veel eisen voldoen zoals een constante temperatuur van circa acht graden en een afgepast lichtregiem waarbij de lange poolnacht op de Falklands min of meer wordt nagebootst. Het aantal mannetjes en vrouwtjes moet ook goed in evenwicht zijn en de pinguïns moeten in dezelfde periode in de rui komen. Blijdorp heeft een speciaal aangepast verblijf en een van de grootse en meest succesvolle broedkolonies in Europa.


|

10 november 2021 Groot Vlaardingen

Agenda Vlaardingen Hardlopen

■ IN BEWEGING Elke woensdag van 9.30 uur tot 11.00 uur, even inspannen en ontspannen. Kom kijken en doe mee met deze combi van aerobics, yoga, pilates en plezier in Buurtkamer VOP, Valeriusstraat 28, 3131TL Vlaardingen, meer informatie via het telefoonnummer: 0641644049.

■ MINDFULNESS

STUUR JE BERICHT IN

Elke eerste zondag van de maand. Een kennismaking met Mindfulness, yoga, bewust ademhalen en (hard)lopen in het mooie Vlaardingen. Zonder prestatiedruk lopen we rond de 5/6 km. Zit je veel in jouw hoofd, ervaar je onrust en heb je moeite te ontspannen of heb je gewoon behoefte aan tijd voor jezelf. Geef je dan op via 06-17802430 of stuur een mailtje naar jeannettemoolenaar@gmail.com. De kosten bedragen EUR 15 p.p.

■ POWERWALK XL Powerwalk XL is een sportieve buitentraining. ‘We lopen in een stevig tempo met enkele spierversterkende oefeningen een mooie route van 10 km door Vlaardingen. Na afloop is er gelegenheid voor koffie/thee met z’n allen. Heb je interesse doe dan lekker mee. Kosten 10,- p.p.(incl. goodiebag) Voor niet leden Eur 12,50 p.p. Uitsluitend Aanmelden via

Lezing over Puberhersenen.

Stadswandeling Oostwijk.

www.powerwalkingclub.com of stuur een whatsapp naar Jeannette 06-17802430.

Reserveren voor deze wandeling is gewenst en kan via www.serviceteam-vlaardingen. nl.

■ PUBERHERSENEN Gratis lezing over Puberhersenen in ontwikkeling op 11 november van 20.00 tot 21.00 uur in bibliotheek Vlaardingen Centrum. Aanmelden via www. debibliotheekdeplataan.nl.

■ SHOOTER PROGRAMMEREN MET SCRATCH Gratis jeugdactiviteit op 19 november van 16.00-17.30 uur in Bibliotheek Vlaardingen Centrum. Aanmelden kan via www. debibliotheekdeplataan.nl.

■ BOTSUP - ROBOTTRAINER Gratis jeugdactiviteit BotsUp - Robotrainer op 12 november van 16.00 tot 17.30 uur in bibliotheek Vlaardingen Centrum. Aanmelden via www. debibliotheekdeplataan.nl.

■ STADSWANDELING OOSTWIJK Zondagmiddag 14 november staan de stadsgidsen van ServiceTeam Vlaardingen weer paraat voor een wandeling door historisch Vlaardingen. Deze keer wordt de Oostwijk aan gedaan. Deze wijk bestaat al sinds de 19e eeuw, en kent nog vele mooie en interessante plekjes. Uiteraard komt ook de geschiedenis van de Oostwijk uitgebreid aan bod. Vertrek om 14.00 uur vanaf de Visbank (Westhavenplaats 37), waar de wandeling rond 16.00 uur weer eindigt. Deelname kost 3,00. Deelnemers met een Rotterdampas of een Vlaardingse vrijwilligerspas krijgen 50% korting.

■ VOGELBEURS Vogelvereniging Icarus houdt op 13 november een vogelbeurs in het clubgebouw aan de kooikersweg 1b in Vlaardingen (lokatie Broekpolder). De vogelvereniging houdt zich aan de dan geldende corona maatregelen, dus toegang met QR code of vaccinatie bewijs. De beurs is geopend van 10 tot 13 uur en de toegang is gratis, alles op het gebied voor het houden en verzorgen van uw vogels is aanwezig, tevens zijn er vele soorten vogels te koop.

Foto wandeling

door Vlaardingen 1

2

De lezers van Groot Vlaardingen hebben ook deze week weer mooie foto’s ingezonden van Vlaardingen. Ook een mooie foto gemaakt? Stuur je foto met begeleidend tekstje naar: redactie.gv@uitgeverijwestmedia.nl.

1. Park Marnixlaan in een vleugje mist met een stralende zon. Foto: Arie Janson 2. Mooie luchten boven de Broekpolder vanuit west. Foto: Machiel Kieviets 3. Herfsttooi, mooi! Foto: Yvonne van Loon 4. Ochtendstond heeft goud in de mond. Foto: Marie Louise Bot

3

7

5. Een Vliegenzwam in Vlaardingen aan de rand van de Krabbeplas. Verscholen in het struikgewas staat een groepje van 13 stuks. Een kabouterdorp in Vlaardingen? Foto: Rob Ketting

5

6. Een beeld dat rust uitstraalt in de Broekpolder. (Een voor mij onbekende dame met hond). Foto: Alie Vrij 7. “ .... de nieuwe bungalows voor de kabouters van de Broekpolder ... “ Foto: Ido Ferwerda 8. Zwaan in de Hofsingel. Foto: Henk Bijl

4

6

8

27


28

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021


10 november 2021 Groot Vlaardingen

Heb jij skills om voor de klas te staan?

Ontsnap uit het lokaal van Meester Bart

De ‘stadsbus’ van de campagne Skills voor de klas.

Op zes voortgezet scholen in Vlaardingen, Schiedam en Maassluis komt er in november en december een hele bijzondere bus langs. Middelbare scholieren denken in een ‘normale’ stadsbus te stappen, maar ze komen in het klaslokaal van Meester Bart terecht. Hij is er alleen zelf niet, want hij is genomineerd voor World Best Teacher. Hij is hard op zoek naar een geschikte vervanger. Zo’n 144 teams gaan de uitdaging aan en stappen het lokaal van meester Bart binnen. Hij heeft een overdrachtsbrief geschreven en opdrachten bedacht om te testen of de scholieren skills voor de klas hebben. Alle opdrachten zijn gekoppeld aan skills die je nodig hebt als ‘leraar’. Denk aan organiseren, begrijpend lezen, rekenen, taal, spelling, maar ook sociale vaardigheden als samenwerken en luisteren komen aan bod. Het is de uitdaging om alle opdrachten binnen 15 minuten op te lossen en zo uit het klaslokaal van meester Bart te ontsnappen. Als dat lukt kunnen de scholieren

vol trots zeggen: ‘Ik heb skills voor de klas’! Na afloop kunnen ze in de ‘#skillsvoordeklas aftertalk’ nog even napraten met studenten van de pabo en al hun vragen stellen. De campagne is vanaf november te volgen op Instagram: @skillsvoordeklas en via www.skillsvoordeklas.nl. De tour gaat langs de volgende locaties; 11 november bij Sg Spieringshoek, 17 november bij Het Lyceum Vos, 18 november bij Lyceum Schravenlant, 1 december bij Stedelijk Gymnasium en op 6, 7 en 8 december bij Reviuslyceum & Groen van Prinstererlyceum. Campagne De campagne ‘Skills voor de Klas’ laat middelbare scholieren (van havo 3 tot vwo 6) in Schiedam, Maassluis en Vlaardingen op een laagdrempelige manier ontdekken of zij skills voor de klas hebben. De campagne is bedoeld om het ‘werken in het basisonderwijs’ vroegtijdig onder scholieren te promoten en ze hiervoor enthousiast te maken. De campagne is een initiatief van vijf primair onderwijsbesturen: Siko, SIC, Primo, UN1EK en Wijzer in samenwerking met Lentiz, SG Spierings-

Kandidaten CU/SGP bekend De ledenvergaderingen van de ChristenUnie en SGP hebben de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart 2022, vastgesteld. De lijst wordt aangevoerd door Wouter de Reus. Wouter is sinds 2018 lid van de gemeenteraad. Hij was en is nog steeds het jongste raadslid. In de afgelopen jaren heeft Wouter zich in vele onderwerpen verdiept en schuwt hij het debat niet. Erik van Pienbroek zal opnieuw de SGP vertegenwoordigen. Hij is de

huidige fractievoorzitter en vormt samen met Wouter een stevig duo in de gemeenteraad. Naast Wouter en Erik volgen twee bekende personen die eerder lid waren van de gemeenteraad: Esther Heijndijk- van der Veer (CU) en Michiel Hoogenboom (SGP). Beiden zijn nog steeds politiek actief en volledig ingewerkt. De samenwerking tussen de ChristenUnie en de SGP bestaat al ongeveer 50 jaar.

Foto: PR

hoek, OSVS en de pabo’s InHolland, Thomas More en Hogeschool Rotterdam. De campagne is bedacht door Bureau Sprekend.

|

29

Diederik Jekel schept orde in de chaos Wetenschapsjournalist Diederik Jekel legt al jaren met veel passie bètawetenschappen en ingewikkelde onderwerpen op een eenvoudige manier uit op radio, televisie en internet. En nu is er Orde in de chaos: een theatervoorstelling, college en therapiesessie in één. ‘Gegarandeerd kom je met meer rust in je hoofd en een glimlach op je gezicht het theater uit. We verwachten allemaal dat de wetenschap ons komt redden in de huidige coronacrisis, maar wat kan de wetenschap eigenlijk wel, en wat kan het niet? Ontdek het op vrijdag 12 november om 20:15 uur in de Stadsgehoorzaal.’ Diederik zelf zegt: “Ik ben wetenschapsjournalist. Mijn doel is om wetenschap begrijpelijk te maken en om te laten zien dat wetenschap interessant en noodzakelijk is. Niet iets is om bang voor te zijn en zeker niet iets is dat niets met ons leven te maken heeft. Wetenschap is namelijk overal om ons heen, diep verweven met alle facetten van ons bestaan en daarmee dichterbij dan ooit. Tegelijkertijd is het tevens onbegrijpelijker dan ooit vanwege alle in-

Diederik Jekel is vrijdag met zijn voorstelling ‘Orde in de Chaos’ te zien in de Stadsgehoorzaal. Foto: PR

gewikkelde en piepkleine praktisch onzichtbare technologieën. Om in de toekomst nog mee te spelen op het wereldtoneel moeten we onze kenniseconomie verbeteren. Om ervoor te zorgen dat de vondsten uit de wetenschap een goede plaats in de maatschappij krijgen moeten we met z’n allen begrip hebben van de nieuwe technologische ontwikkelingen. Bovenal

vind ik het gewoon leuk om 24 uur per dag over wetenschap te praten en het aan mensen uit te leggen. Dat is wat mij bezighoudt.” Diederik Jekel staat met de voorstelling Orde in de Chaos op vrijdag 12 november om 20.15 uur in de Stadsgehoorzaal.Toegangsprijs: € 22,50 (inclusief consumptie). Kaarten via https:// stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/diederik-jekel.

Vlaardingse leerlinge Donna Verhoeff wint ScienceMakers Award 2021 Donna Verhoeff uit Vlaardingen heeft De ScienceMakers Award 2021 ontvangen. Deze leerlinge van Lentiz Vlaardingen was dit jaar één van de zes winnaars van de nationale eindronde van de International Junior Science Olympias (IJSO). Ze maakt nu deel uit van het Nederlands team, bestaande uit drie meiden en drie jongens, dat van 12 tot en met 21 december meedoet aan de internationale IJSO georganiseerd door de Verenigde Arabische Emiraten. Donna heeft de award gekregen voor de buitengewone prestatie die ze geleverd heeft op het gebied van wetenschap, technologie en maken tijdens de IJSO. De IJSO is één van de nationale bèta-olympiades die in Nederland wordt georganiseerd. Het is een wedstrijd op het gebied van wetenschap voor havo en vwo leerlingen van 15 jaar of jonger. Doel is om geïnteresseerde en getalenteerde derde klas leerlingen van havo en vwo uit te dagen op het gebied van wetenschap en technologie. “Van deze jongeren en de bètatechnische projecten die zij doen, komen de oplossingen die hard nodig zijn voor een duurzame toekomst”, zegt astronaut en techniekpactambassadeur André Kuipers. Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact, is het met Kuipers eens. “Om te zorgen dat er voldoende geschikte mensen zijn om vraagstukken rond klimaatakkoord, energietransitie en digitalisering

van de samenleving op te lossen, is het urgent dat jongeren de kans krijgen hun talent voor wetenschap, technologie en de maakindustrie te ontdekken.” Volgens Koster speelt naast talentontwikkeling, ook talentwaardering een heel be-

langrijke rol bij studie-, opleidings- en beroepskeuzes. “Vandaar dat in Nederland - én in het buitenland – gedurende het hele schooljaar diverse wetenschaps- en techniekwedstrijden plaats vinden. Jongeren gaan daarbij, vaak als schoolopdracht, met echte vraagstukken vanuit het bedrijfsleven en overheidsinstellingen aan de slag. De winnaars van deze wedstrijden (in de leeftijd 10-18 jaar) worden jaarlijks gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.” De uitreiking van deze prijzen maakt onderdeel uit van de campagne ScienceMakersLAB, waarmee de prestaties en de verhalen van de

IJSO team NL met Donna helemaal rechts op de foto.

jonge doeners en denkers worden getoond. De campagne loopt tot en met vrijdag 19 november 2021 en is te volgen via de social media kanalen: YouTube (ScienceMakers Nederland), Instagram (sciencemakers), Facebook (ScienceMakersNL) en Twitter (ScienceMakersNL). En via de hashtag #SMANL. ScienceMakers is geïnitieerd vanuit het Techniekpact en Rijksoverheid. De organisatie is in handen van hét jongeren en technologie netwerk Jet-Net & TechNet, onderdeel van het Platform Talent voor Technologie.


30

|

Groot Vlaardingen 10 november 2021

WIJ ZOEKEN WERKERS

Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep zoekt HARTwerkende:

Verzorgenden in de wijk niveau 3 en Verpleegkundigen in de wijk 1- 28 uur, geen nachtdiensten

Medewerkers huishoudelijke dienst 1- 15 uur Oftewel: collega’s met opgestroopte mouwen én het hart op de juiste plek. Jij gelooft erin dat het voor ouderen heel belangrijk is om hun leven ‘zo gewoon mogelijk’ voort te zetten. En wij geloven in jou! Echte HARTwerkers verdienen een buitengewoon goede werkgever. Bekijk onze vacatures!

Ga snel naar

werkenbijfrankelandgroep.nl


10 november 2021 Groot Vlaardingen

Wij, de makers van deze krant, groeien als kool! Groei jij met ons mee? Wij zijn een jong mediabedrijf dat gespecialiseerd is in lokale nieuwsvoorziening en betrouwbare communicatie. Dat doen we met lokale kranten, nieuwswebsites en sociale media. Daarnaast maken we speciale uitgaven, magazines, drukwerk en promotiemateriaal. We zijn actief in Den Haag, Westland, Hoek van Holland, Maassluis, Midden-Delfland, Rijswijk, Vlaardingen, Schiedam, Hoek van Holland en Rozenburg. We houden van humor op de werkvloer, lekker doorpakken en nieuwe dingen proberen.

Accountmanagers (32-36 uur) Als accountmanager bij Uitgeverij West Media verkoop je advertenties, mediacampagnes, banners en drukwerk aan onze klanten. Dit ga je doen • Je pleegt acquisitie voor onze kranten, sites en sociale media • Je zorgt dat je omzettargets gehaald worden • Je adviseert klanten met creatieve oplossingen Dit vragen wij • Uitstekende communicatieve skills • Enthousiasme en een positieve instelling • Creativiteit en durf • 1-2 jaar ervaring is een pré

Redacteur (32-36 uur) Als redacteur bij Uitgeverij West Media schrijf en redigeer je voor onze kranten, onze websites en onze sociale media. Je bent een gedreven contentregisseur en je etaleert je journalistieke passie ook buiten de gekaderde werkuren. Dit ga je doen • Je schrijft en redigeert voor diverse kranten en sites van West Media • Je voert (eind)redactie over je eigen kranten en sites • Je bouwt en onderhoudt een netwerk in jouw gebied • Je bent constant op zoek naar het lokale nieuws Dit vragen wij • Een journalistieke opleiding óf ervaring in de (lokale) journalistiek • Ervaring met schrijven voor het web en SEO • Interesse in lokaal en regionaal nieuws • In het bezit van een rijbewijs B Dit bieden wij • Een functie met veel zelfstandigheid • Een uitstekende werksfeer met leuke collega’s • Een marktconform salaris met telefoon en laptop van de zaak • Maandelijkse VrijMiBo’s in onze eigen bruine kroeg Leuk? Leuk! Stuur je cv en een korte motivatie uiterlijk 17 november ter attentie van hoofdredacteur René de Hoog naar hr@uitgeverijwestmedia.nl. Meer weten? Bel René op 0174-624212.

Dit bieden wij • Een functie met veel ruimte voor eigen invulling • Een uitstekende werksfeer met leuke collega’s • Een marktconform salaris met telefoon en laptop van de zaak • Maandelijkse VrijMiBo’s in onze eigen bruine kroeg Leuk? Leuk! Stuur je cv en een korte motivatie binnen twee weken na verschijning van deze advertentie ter attentie van verkoopmanager Rob Voogd naar hr@uitgeverijwestmedia.nl. Meer weten? Bel Rob op 0174-624212.

Backoffice medewerker (24 uur) Als backoffice medewerker bij Uitgeverij West Media ondersteun je je collega’s in hun dagelijkse werkzaamheden en zorg je ervoor dat alles op rolletjes loopt. Dit ga je doen • Je neemt de telefoon aan en beheert de inkomende mail • Je boekt advertenties in voor accountmanagers • Je bewaakt planningen en agenda’s • Je ondersteunt bij communicatie naar klanten en relaties Dit vragen wij • Je bent bij voorkeur beschikbaar op maandag, dinsdag en woensdag • Je bent een meester in organiseren en plannen • Je praat, belt en mailt duidelijk en plezierig • Ervaring met Gemstone en/of Pubble is een pre Dit bieden wij • Een functie met veel uitdaging • Een uitstekende werksfeer met leuke collega’s • Een marktconform salaris • Maandelijkse VrijMiBo’s in onze eigen bruine kroeg Leuk? Leuk! Stuur je cv en een korte motivatie uiterlijk 17 november ter attentie van verkoopmanager Rob Voogd naar hr@uitgeverijwestmedia.nl. Meer weten? Bel Rob op 0174-624212.

|

31


|

Groot Vlaardingen 10 november 2021

e i t c a alle producten van uw grill en maaltijdenspecialist zijn kant & Klaar!

32

Het is weer tijd voor smakelijke acties!

Kippiebox kippeling

± 200 gram + een gratis bakje (ravigotte)saus

Per stuk:

3,

99

Voor meer informatie:

www.kippie.nl

Kippie Vlaardingen - Winkelcentrum Liesveld Veerplein 116A - 3131 CN Vlaardingen - 010 - 43 55 777


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.