Page 1


COLOFON WINTERTUINFESTIVAL 2013 WORDT GEORGANISEERD DOOR

literair ProdUctieHUis WintertUin DIRECTIE EN PROGRAMMA

Frank Tazelaar Monique Warnier REDACTIE

Willem Claassen Dennis Gaens Noortje Kessels Nine Hoog Antink Myrna Eppings Thijs Jacobs Noor Schellens Wout Waanders Laurie de Zwart (stage) Rianne de Blauw (stage) Carlijn Brouwers (stage)

ONTWERP

Jos Lenkens PUBLICITEIT

Lisanne Boomkamp PRODUCTIE

Kim van Kaam Esther Aerts SECRETARIAAT

Karin Tuinder DECOR EN BEELD

Niek Das

MET DANK AAN

Alle vrijwilligers DRUK

Flyeralarm

KaartverKooP online via wintertuin.nl bij centrale bibliotheek de mariënburg Mariënburg 29, Nijmegen en studystore Radboud Universiteit, Thomas van Aquinostraat 1a, Nijmegen Passe-partout € 20. Geeft toegang tot alle festivalprogramma’s. NB: Voor de masterclass wel inschrijven.

Literair Productiehuis Wintertuin #dewintertuin www.wintertuin.nl © 2013 LITERAIR PRODUCTIEHUIS WINTERTUIN Eventuele rechthebbenden die wij niet konden achterhalen verzoeken wij contact op te nemen.


Licht & Zwaar *Een mansarde bood hem de gelegenheid onvoorstelbaar jong te zijn, en een buitengewoon aardige vrouw die hem zo nu en dan een lekkernij aanbood, verleidde hem tot het schrijven van een boek dat als vreselijk gekarakteriseerd werd omdat het de ernst van het tijdsgewricht buiten beschouwing liet. Omdat het werk van een aanstekelijke vrolijkheid was, noemde men het een product van zotternij, en inderdaad viel een niet oneerbiedwaardige burgerdochter levenloos neer toen zij het las, door zich over de inhoud ervan dood te lachen.* Dit is het begin van een verhaal van Robert Walser (1878 - 1956). Behalve de burgerdochter sterven er nog meer lezers na en door het lezen van het boek. Hierdoor trekt de jonge schrijver de aandacht van een literatuurrechtbank. Hij wordt gearresteerd en na een proces onthoofd. Ik weet niet of het verhaal licht of zwaar is, Walser is een goede schrijver en dan lopen licht en zwaar al gauw door elkaar.


*Terwijl de rechter met stralende vergenoegdheid in zijn geenszins onluxueuze woning aan tafel ging om zich de aantrekkelijk opgediende soep te laten smaken, smaakte de zijdezachte misdadiger de onthoofding opperbest. Op weg daarheen had hij het gevoel dat hij zo licht was als een veertje.* Dit zijn de bijna laatste zinnen van het verhaal. Als ik aan het festivalmotto denk (het leven is al zwaar, laat de literatuur licht zijn) heb ik de neiging het gewicht in mijn andere hand te nemen (het leven is al licht, laat de literatuur zwaar zijn) en een keuze te maken. Die keuze is: een licht leven en een zware literatuur. De laatste zin van het verhaal (titel: Terechtstellingsverhaal ) luidt: *Misschien rechtvaardigt een terechtstellingstekening van Rembrandt, die mij eens onder ogen kwam, dit overigens vermoedelijk hooguit door zijn lachwekkendheid waardevolle verhaal.*

a.l. sniJders voor Wintertuinfestival 2013


WO 20 NOV

Het eerste licht boven de stad

Het eerste licht boven de stad

Impressies, schetsen, notities en betogen, geschreven in een intense en suggestieve stijl, zo kun je het werk van auteur Frans Kusters omschrijven. Met Nesciaanse, milde ironie beschrijft hij de zinloze verlangens van zijn personages en hun ver­t wijfeling over verloren idealen. Op 20 november 2012 overleed de in Nijmegen woonachtige Kusters op 63-jarige leeftijd. Precies een jaar later staat zijn onnadrukkelijke maar sublieme oeuvre centraal in een bijzonder programma met gasten als Tonnus Oosterhoff, Anthon Fasel en Sanneke van Hassel. Muziek komt van het Avalanche Quartet met Henk Hofstede. Thomas Verbogt presenteert zijn nieuwe boek Het eerste licht boven de stad, over zijn innige vriendschap met Kusters.

Woensdag 20 november 2013 | Het eerste licht boven de stad

Zaal open: 20.00 uur | Aanvang: 20.30 uur Locatie: Badhuis, Daalseweg 262 Toegang: € 10 / € 7,50 (CJP- / studentenpas) of met passe-partout


Wintertuin op de uni

DO 21 NOV

R A DBOUD UN I V E R SI T EI T

# wintertuin13


R A D B O U D UN IV E R S IT E IT

WO DO 21 20NOV NOV Wintertuin op de uni

HERMAN BRUSSELMANS COLLEGE

Hij heeft waarschijnlijk de grootste productiesnelheid ooit waargenomen bij een literair auteur. En dat niet alleen. Ieder boek dat hij schrijft grijpt je bij de kladden en schudt je door elkaar, totdat je van gekkigheid niet meer weet wat je doen moet. Gelukkig ligt er dan altijd nóg wel een Brusselmans voor je klaar. Dit jaar presteerde hij het zowaar om niet één, niet twee, maar drie boeken gestalte te geven: Mogelijke memoires, Watervrees tijdens verdrinking en De qualastofont. Vanavond zal hij een tekst voordragen over, zijn mening geven omtrent en vragen beantwoorden met betrekking tot: literair management. Laten we wel wezen, daar moet je bij zijn.

“Nadat ik weer ’ns een ongevraagd manuscript had doorbladerd kwam het idee bij me op om mezelf te benoemen tot literair manager en ervoor te zorgen dat het manuscript, ongeacht de kwaliteit van het proza, niet alleen zou uitgegeven worden maar op de koop toe een hit zou worden.”

Zaal open: 19.30 uur | Aanvang: 20.00 uur Locatie: Radboud Universiteit, CC1, Mercatorpad 1 Toegang: € 6 / € 3 (CJP- / studentenpas) of met passe-partout


Wintertuin op de uni WO DO 21 20 NOV de sPeld mastErCLass

WAINT E RT UIUN N I V E R SI T EI T R DBOUD

Jochem van den berg, het brein achter het satirische nieuwsblog De Speld, levert online genadeloos commentaar op het laatste nieuws. Tijdens zijn masterclass zal hij de deelnemers meevoeren langs zijn inspiratiebronnen. Waar komen zijn ideeën vandaan? Hoe gaat de redactie te werk? Daarnaast worden de deelnemers aan het werk gezet door ze zelf satirische nieuwskoppen te laten bedenken.

tijd: 12.30 - 14.00 uur locatie: radboud Universiteit, zijzaal refter, erasmusplein 1 toegang: € 6 / € 3 (cJP- / studentenpas) of met passe-partout meld je aan via: noortje@wintertuin.nl (beperkt aantal plaatsen!)

de coWboytiJd is voorbiJ sympOsium OVEr dE NEdErLaNdsE LitErairE FEstiVaLs VaN Nu

De zes grote literaire festivals van Nederland gaan het zwaarder krijgen dan ooit. Juist in noodweer is het belangrijk een positie te bepalen: hoe gaan de festivals om met de vermindering van financiële middelen, en welke concessies doen ze om meer publiek te trekken? En zijn dat eigenlijk wel concessies? In dit symposium staan de posities van de literaire festivals centraal. Jos Joosten leidt het debat tussen festivaldirecteuren bas Kwakman (Poetry International), ton van de langkruis (Writers Unlimited), Frank tazelaar (Wintertuin) en de zaal. is een dit

ct

rt

U

te

14.30 - 16.00 uur radboud Universiteit, zijzaal refter, erasmusplein 1 € 6 / € 3 (cJP- / studentenpas) of met passe-partout

ie

Win

tijd: locatie: toegang:

UinProd


R A D B O U D UN IV E R S IT E IT

WO DO 21 20NOV NOV Wintertuin op de uni Scherm of boek. Licht en literatuur symposium soeterbeeck

Mag de literatuur licht zijn? Het Soeterbeeck Programma beantwoordt die vraag vanuit een alternatieve invalshoek. In het digitale tijdperk vormt licht de basis van elektronische communicatie. Wanneer alle literatuur echter licht wordt, rijst de vraag naar de eigenheid ervan. Cultuurwetenschapper Martijn Stevens richt zich op de materiële verschijningsvorm van literatuur. Na een inleidende lezing bespreekt Stevens het thema met Cees Leijenhorst, universitair hoofddocent Geschiedenis van de filosofie.

Tijd: 16.30 - 18.00 uur Locatie: Radboud Universiteit, zijzaal Refter, Erasmusplein 1 Toegang: € 6 / € 3 (CJP- / studentenpas) of met passe-partout ans presenteert

Het Algemeen Nijmeegs Studentenblad zorgt voor literair vermaak in het Cultuurcafé. Campusdichter Irene Schoenmaker brengt poëzie, muzikaal duo Wakker Worden zoekt de ludieke aspecten op van uiteenlopende alledaagse thema’s zoals quantumfysica, Friesland en smartphonemisbruik en ANS-columnisten Mark Buck, Laura van der Vet, Loes de Veth en ­Chelsey Buurman reageren op het thema ‘lichtheid’ en de actualiteit. Lachen mag, sterker nog, het wordt ten strengste aanbevolen. Het leven is al zwaar ­genoeg.

Tijd: 12.30 - 13.30 uur en 15.00 - 16.00 uur Locatie: Radboud Universiteit, Cultuurcafé, Mercatorpad 1 Toegang: Gratis En verder in en rondom het Cultuurcafé…

Verrijk je literaire collectie bij de Open Dicht Bus, Nederlands beste mobiele antiquariaat, doe een gok naar de lichtheid van Brusselmans’ oeuvre en maak kans op vrijkaarten of kom tripbrillen knutselen bij MawMaw en bekijk het leven door een rooskleurige bril! De hele dag intellectueel onder de pannen geweest? In de avond is het tijd om te dansen met DJ Kult:X.

Tijd: Open Dicht Bus 12.00 - 17.00 uur MawMaw 16.00 - 18.00 uur en 21.30 - 22.30 uur DJ Kult:X 21.30 - 23.00 uur Locatie: Radboud Universiteit, Cultuurcafé, Mercatorpad 1 Toegang: Gratis


Poetracks & Bandeet

VR 22 NOV

Poetracks & bandeet CONCERT & Boekpresentatie

W INT E NROOS RT UI N J E DOOR

Muziek, poëzie, eten! Wintertuin brengt een voedzame avond voor de mond en voor de oren. Met hoogstaande culinaire hapjes, de nieuwste editie van Poetracks en de presentatie van Bandeet, hét kookboek over backstage eten.

IS EEN DIT

U

TE

CT

IE

WIN RT

UINPROD

Joke van leeuwen

Er is weinig wat Joke van Leeuwen niet kan. Naast haar zeer succesvolle proza en poëzie – voor zowel kinderen als volwassenen – schreef en bracht ze verhalen voor tv en theater, stelde ze haar illustraties tentoon en stond ze tevens in het theater als cabaretière. Ze ontving talloze prijzen, waar­ onder de C. Buddinghprijs en de Gouden Ganzenveer, en was stadsdichter van Antwerpen. Haar werk is in tientallen talen te lezen en werd zelfs in het Papiaments, Hebreeuws en Catalaans vertaald. Speciaal voor de negende editie van Poetracks schreef Van Leeuwen ‘Wildverband’.

Zaal open: 20.00 uur | Aanvang: 20.30 uur Locatie: Doornroosje, Groenewoudseweg 232 Toegang: € 10 / € 7,50 (CJP- / studentenpas) of met passe-partout


VR 22 NOV

Poetracks & Bandeet

WILDVERBAND We hadden onze vormen meegebracht en liepen elkaar net niet in de weg. We zeiden wat we lustten en wat niet en waar we ooit nog goed in zouden worden. We deden kunstjes zonder om te vallen en dachten aan de juiste kanten boven. We knipten ongekende regels uit en lachten mee als iemand van ons lachte. En bijna paste alles bijna prachtig.

Joke van Leeuwen, 2013

Automatic sam

‘Rock-’n-rollpsychedelicbluespunkrock’, dat is de specia­ liteit van Automatic Sam. Het in 2011 verschenen debuutalbum Texino werd ontvangen als een van de beste albums dat jaar en ook het dit jaar verschenen Sonic Whip liegt er niet om. Talloze festivals en podia in binnen- en buitenland hebben ze inmiddels plat gespeeld, dus hoog tijd voor een goede portie vuige rock-’n-roll bij Poetracks!


Poetracks & Bandeet

VR 22 NOV

In 2010 won Case Mayfield De Grote Prijs van Nederland en sindsdien heeft deze op het eerste gezicht verlegen jongeman menig popzaal stil gekregen. Zijn gepassioneerde folk wordt veelvuldig vergeleken met Ryan Adams en Ray LaMontagne.

Tommy Ebben

Singer-songwriter Tommy Ebben kent u wellicht van zijn rootsrockband Tommy Ebben & The Small Town Villains, van het Utrechtse Knalland of van het aanstekelijke nummer uit de Vodafone reclame. Na twee lovend ontvangen albums verschijnt begin 2014 zijn solo-cd.

Kenji minogue

Deze electropopband is geen coverband van Kylie Minogue! Kenji Minogue is de meest onwaarschijnlijke Belgische hitsensatie van dit moment. Bizarre West-Vlaamse teksten en een fijne beat. Wees erbij, want dit kan wel eens legendarisch worden.

W INT E RT UI N

Case mayfield


poetracks & bandeet

bandeet bandeet

Altijd al willen weten wat muzikanten eten voor het optreden? Bandeet geeft daar antwoord op. Vanavond presenteert Literair Productiehuis Wintertuin Bandeet, een kookboek dat een kijkje in de keuken van de muzikale eetcultuur biedt. Inclusief hapjes en de speciaal voor deze avond samengestelde Bandeet Eetband, met bekenden uit de Nijmeegse muziekscene. Van New Cool Collective en Kyteman tot Lee Fields en Agnes Obel, allemaal speelden ĂŠn aten ze bij poppodium Doornroosje. Kok Nienke van Hunen kookte voor ze, freelance journalist Tefke van Dijk interviewde de bands en vroeg hen naar hun eetgewoonten voor een optreden en het gerecht van de avond. Dit resulteerde in een boek vol smakelijke, maar ook ronduit smerige tourverhalen.

Tefke van Dijk Nienke van Hunen is een dit

te

ct

ie

Win rt

U

DOOR W INT NROOS E RT UIN JE

VR 22 NOV

UinProd


Nijmeegse Nacht

ZA 23 NOV

Literatuur light! Met tv-held Arjan Ederveen, een gesprek tussen A.L. Snijders en Maartje Wortel, een zoektocht naar sciencefiction in de Nederlandse literatuur, een lezing over bouquetreeksromans, voordrachten van jong talent, theater en nog veel meer!

NIJMEEGSE NACHT En tussendoor...DJ Rather ReaL & Kika Sprangers

Rather Real staat voornamelijk bekend als de producerende helft van het hiphopduo Discipline & Rather Real, dat in 2012 de publieksprijs bij De Grote Prijs van Nederland won. Kika Sprangers verwierf lokale bekendheid met haar grootschalige project The Black Sound Orchestra, waar ze met haar eigen negentienkoppige orkest een ode gaf aan de soul en de funkmuziek. Vanavond verzorgen zij samen de muzikale entr’actes in de Lindenbergzaal. zaterdag 23 november 2013 | nijmeegse nacht

Zaal open: 19.30 uur | aanvang: 20.30 uur Locatie: Lindenberg, Ridderstraat 23 Toegang: € 15 / € 12,50 (CJP- / studenten- / biebpas) of met passe-partout

W INT E RT UI N

nijmeegse nacht


ZA 23 NOV

Nijmeegse Nacht

De Lindenberg


niJmeegse nacHt

ZA 23 NOV

# wintertuin13


Nijmeegse Nacht

LI NDE NBE RG

ZA 23 NOV

Arjan ederveen

Tv-held Arjan Ederveen kan alles. Eind jaren tachtig werd hij bekend dankzij absurdistische programma’s als Theo & Thea en Creatief met kurk. Hij bevestigde zijn talent met de veelgeprezen serie 30 minuten. En hij wordt nog altijd bejubeld om de voorstellingen die hij maakt met het RO ­Theater. Tijdens de Nijmeegse Nacht gaat ­Wilfried de Jong in gesprek met Ederveen over zijn gehele oeuvre: van het begin tot nu, van zijn inspiratiebronnen tot zijn wensen. Mis het niet!

Locatie: Lindenbergzaal Tijd: 20.30 uur


Nijmeegse Nacht Vorig jaar bracht Wintertuin de charmante, eigenzinnige schrijvers A.L. Snijders en Maartje Wortel samen op Oerol. Het klikte zo goed tussen de meester van het éénharig penseel en het grote schrijftalent dat er naderhand een briefwisseling ontstond. Vanavond ontmoeten ze elkaar weer. Ze spreken over lichtheid in de literatuur en dragen voor. Het gesprek wordt geleid door ­Dennis Gaens.

A.L. Snijders schrijft Zeer Korte Verhalen. Het thema van het festival is geïnspireerd op een vermeend citaat van hem: “Het leven is al zwaar, laat de literatuur licht zijn.” In 2010 won hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. Maartje Wortel heeft sinds haar debuutbundel Dit is jouw huis, waarvoor ze de Anton Wachterprijs won, een vaste plek verworven in de Nederlandse letteren. Haar eerste roman Half mens werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. In januari verschijnt haar nieuwe roman, IJstijd, een tragikomisch verhaal over liefde, literatuur en identiteit.

Locatie: Lindenbergzaal Tijd : 21.30 uur

W INT E RT UI N

A.L. Snijders & Maartje wortel

ZA 23 NOV


Nijmeegse Nacht

Hotel vertigo met Kees ‘t hart

Schrijver Kees ’t Hart draagt voor uit zijn laatste roman Hotel Vertigo. In dit eerbetoon aan de master of suspense Alfred ­Hitchcock volgen we Vincent van Zandt, een gepensioneerde architect die voor het eerst sinds jaren San Francisco weer bezoekt. Kees ’t Hart (1941) schrijft poëzie, proza, essays en kritieken. Sinds juni is ’t Hart voor een semester verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen als writer-in-residence binnen de master letterkunde.

We kunnen inmiddels voorzichtig spreken van een traditie: vanavond vindt de derde literaire battle tussen Arnhem en Nijmegen plaats. In drie rondes strijden schrijvers uit beide steden tegen elkaar. De teams worden aangevoerd door Martijn Brugman en Dennis Gaens die speciaal voor deze avond aartsvijanden worden. Het is Vitesse - N.E.C., maar dan met goede spelers in beide teams. Wil je dat jouw stad de wisselbeker wint? Kom je team aanmoedigen!

Arnhem

IS EEN DIT WIN

Locatie: Lindenbergzaal Tijd: 23.00 uur

Nijmegen

IE

Battle nijmegen - ARNHEM

TE

RT

De Nederlandse Letteren: A Space Odyssey

CT

Locatie: Lindenbergzaal Tijd: 22.25 uur

UINPROD

Er wordt wel eens beweerd dat in Nederland alleen autobiografische of rea­listische boeken geschreven worden. Toch verschijnt er de laatste jaren steeds meer fictie die speculeert over mogelijke toekomstscenario’s. In het sciencefictionprogramma presenteert Wintertuin de coming out van de Nederlandse futuristische literatuur. Auteurs Joost Vandecasteele, Marten Mantel en Hanna ­Bervoets gaan onder leiding van Jasper Henderson in gesprek over het futurisme in de Nederlandse letteren en het sciencefiction­ gehalte in hun eigen werk.

Locatie: Steigerzaal Tijd: 21.15 uur

U

LI WNDE INT ENBE RT UIN RG

ZA 23 NOV


Nijmeegse Nacht

ZA 23 NOV

twee werelden

Locatie: Steigerzaal Tijd: 22.15 uur Meindert talma

Het Friese fenomeen Meindert Talma bracht onlangs Kelderkoorts uit. Dit eerste deel van de reeks Nederlands Onbekendste Popster is een combinatie van een album en een roman. De liedjes zijn op een organische manier verweven met het proza en kunnen worden beschouwd als opzichzelfstaande hoofdstukken. Meindert Talma zal zowel zijn muziek als zijn proza ten gehore brengen.

Locatie: Steigerzaal Tijd: 23.00 uur

W INT E RT UI N

Een bijzondere ontmoeting tussen twee literaire tegenpolen: Walter van den Berg en Joost de Vries. Van dode mannen win je niet van Van den Berg is een autobiografische roman waarin hij de psychologie van zijn geweld足dadige stiefvader tracht te doorgronden. De republiek van De Vries is een postmoderne puzzel over Hitlerstudies waarin gespeeld wordt met feit en fictie. Interviewer: Jasper Henderson.


LI WNDE INT ENBE RT UIN RG

ZA 23 NOV

Nijmeegse Nacht

Flutromannetjes

Jarenlang dompelde filosofe Marjan Slob zich op gezette tijden in het diepste geheim onder in de allerlichtste literatuur: de bouquetreeks. Ze vroeg zich af wat haar zo trekt in deze voorspelbare romances. In 2007 schreef ze er een boek over, getiteld Foute fantasieën of kleine filosofie van de ontvankelijkheid. Het Soeterbeeck Programma organiseert een lezing over de onverwacht zwaardere lading van deze vederlichte verhalen.

Locatie: Karolingenzaal Tijd: 21.00 uur Mustafa STITOU

Mustafa Stitou wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters van zijn generatie. Tien jaar na zijn laatste bundel is er de langverwachte opvolger: Tempel. Hierin wordt vanuit de meest uiteenlopende perspectieven gedicht. Een burgemeester richt zich tot zijn buurt­bewoners, een gevonden schoen tot zijn vinder, een vlieg tot een koe en een cosmetische chirurg tot een potentiële klant. Hoog tijd dat Stitou weer het Wintertuinpodium bestijgt.

Locatie: Karolingenzaal Tijd: 21.45 uur Saskia de jong soundskins/geluidhuiden

Dichteres Saskia de Jong is dol op interessante samenwerkingen. Wij ook. Ze werkte al eerder samen met componist Florian Maier, videokunstenares Ine Lamers en vele anderen. Samen met componist Yannis Kyriakides brengt zij ons het live hoorspel soundskins/geluidhuiden, in samenwerking met WORM Rotterdam en Klangendum. Na afloop is er een gesprek over dit bijzondere project.

Locatie: Karolingenzaal Tijd: 22.15 uur


Nijmeegse Nacht

ZA 23 NOV

Het cafépodium is in handen van Op Ruwe Planken. Vanavond presenteert het ruwste literaire tijdschrift van Nederland een programma van literaire lichtgewichten, zware muzikale noten en ander ruimtelijk gespuis.

Winnaars Turing & write now!

Twee prijswinnaars dragen een selectie uit hun werk voor. Turing-winnaar Onno Kosters werd met ‘Doe-Het-Zelf’ gekozen uit bijna 10.000 gedichten. Lize Spit won Write Now!, de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren t/m 24 jaar.

Tijd: 20.45 uur | Cafépodium Gerjon & Gerben

Gerjon Gijsbers en Gerben Elburg maken al jarenlang Nijmegen onveilig met hun kunsten. Gerjon met karakteristiek proza en eigenzinnige voordrachten, en Gerben met muzikale projecten (o.a. Plastic Evolution). Vanavond bundelen zij hun krachten.

Tijd: 21.05 uur | Cafépodium peter minten

Peter Minten debuteerde in oktober met de verhalenbundel Het aarzelen van de tijd, nadat hij eerder in Op Ruwe Planken te lezen was. Vanavond draagt hij een vervreemdend verhaal voor.

Tijd: 21.30 uur | Cafépodium donkere materie

De nieuwste editie van Op Ruwe Planken heeft een thema met massa: donkere materie. De redactie presenteert het nummer op passende wijze, met voordrachten en een verlichtende verrassing.

Tijd: 22.15 uur | Cafépodium GRIM TIM

De Eindhovense band Grim Tim maakt alternative rattle rock en is bezig aan een snelle muzikale opmars: dit jaar presenteerden ze hun eerste EP in de Effenaar – en vanavond sluiten ze af op het cafépodium.

Tijd: 23.00 uur | Cafépodium

W INT E RT UI N

Op Ruwe Planken presenteert... het cafépodium


LI WNDE INT ENBE RT UIN RG

ZA 23 NOV

Nijmeegse Nacht

Being There

Ilke Paddenburg, Tobias Nierop en Lowie van Oers vormen samen het theatercollectief Don Majoris. Zij ­brengen u de voorstelling Being There, waarvoor zij zich lieten inspireren door het beroemde gelijknamige boek van Jerzy Kosinski. Een voorstelling over kijken, hoe op tv de mensen kleiner zijn, hoe ’s nachts een boom zijn groen verliest en iedereen in pak belangrijk is.

Locatie: Lokaal 16 Tijd: 21.00 uur en 22.30 uur Nieuwe Oogst

In Nieuwe Oogst zie je dichters, romanciers en toneelschrijvers die tot de meest veelbelovende talenten in hun vak behoren. Kom in het eerste blok luisteren naar: Daniël Vis is een opvallende verschijning in de dichterswereld. In het voorjaar verschijnt zijn poëziedebuut bij uitgeverij Prometheus. Elfie Tromp acteert, schrijft, presenteert en choqueert. In april verscheen haar debuutroman Goeroe bij Uitgeverij Lebowski/Top Notch. Berg&Bos bestaat uit theatermaker Maurits van den Berg en toneelschrijver Rik van den Bos. Ze maken tragi­ komische theaterstukken, zoals Het Jaar van de Schlager, dat op Oerol stond. Kom in het tweede blok luisteren naar: Frouke Arns publiceerde onlangs haar langverwachte debuutbundel Mensen die je misschien kent. Ze won al verschillende literaire prijzen met haar poëzie. Gerjon Gijsbers is een eigenzinnige schrijver uit Nijmegen. Hij droeg voor op festivals als De geest moet waaien en Zwarte Cross. Marc Wortel is toneelschrijver en regisseur. Onlangs schreef hij een stuk voor Theater Bellevue dat volgend jaar wordt uitgevoerd.

Locatie: Lokaal 16 Tijd: EERSTE BLOK: 21.45 uur TWEEDE BLOK: 23.15 uur


Nijmeegse Nacht

ZA 23 NOV

WRITERSBLOKBAR

CHEJV MEJ NÜ j angst

Chejv mej nü j angst is een korte film over een moeilijk onderwerp: de Slowaakse Roma. Het is een grappige documentaire, een dromerige filmscape, een sexy videoclip. Door Rieneke de Vries en Michiel van de Weerthof. Deel van We Are Citizens, een project van Het Makershuis aangaande Roma in Breda (NL) & Kosice (SK).

MAWMAW

In de werkkamer van MawMaw kun je je frustraties, diepste geheimen of meest creatieve hersenspinsels kwijt op papier. Op een ouderwetse typemachine wordt er gewerkt aan een doorlopende tekst. Schuif aan en schrijf van je af. Maar let op: er kijken meer mensen over je schouders mee dan je denkt.

Locatie: Her en der Tijd: Doorlopend

W INT E RT UI N

Aan de WritersBlokBar van ­Jordan Artisan is het goed toeven. Drink uw zorgen weg met een Blokstoot­cocktail, snaai een BlokNootje of kom simpelweg barhangen. De barman biedt u een luisterend oor, voor uw levensverhaal of andere sores.


LI WNDE INT ENBE RT UIN RG

ZA 23 NOV

niJmeegse nacHt

PJ roggeband

Aan creativiteit heeft PJ roggeband geen gebrek. Zo houdt deze ‘optreedvent’ zich sinds 2002 onvoorwaardelijk bezig met het getal 11 in het algemeen en elfletterige woorden in het bijzonder. Ook heeft hij de ‘Uitlaattuin’ ontwikkeld, een stukje groen om altijd mee te nemen. Vanavond duiken hij en zijn artistieke ideeën overal en nergens op.

FaUser

Fauser is het prototype reaguurder van deze eeuw. Hij spuit zijn gal graag op webfora, heeft overal verstand van en weet het altijd beter. Elke nieuwe aflevering van deze strip wordt gemaakt door steeds een ander tekenaars- en schrijversduo.

Hard//HooFd

Hard//hoofd is een online tijdschrift voor scheppende kunst en beschouwende journalistiek. Elke dag even verknipt als gewiekst, serieus als absurd, moeilijk als mooi, in zowel tekst als beeld, video en geluid: evenveel hoofd als hard. Tijdens het Winter tuinfestival stelt Hard//hoofd zich voor aan het publiek en kunt u luisteren naar teksten van de site.

dJ Jos lenKens & alain FÈnÈr

Dj’s Jos lenkens en alain Fènèr bundelen hun krachten voor een fijne set in het café. Verlichte muziek die je bijna doet opstijgen. Dans! En daag de zwaartekracht uit!

locatie: Her en der tijd: doorlopend


ZA 23 NOV

niJmeegse nacHt riddim daNsErs, diChtErs & dEEJays

ro

ie

rid P

n

co

locatie: lindenbergzaal tijd: 23.45 uur

m is ee di

dUc

t

W INT E RT UI N

De deejays van boomshakalak soundsystem sluiten samen met dansers en dichters de avond af met een knallende dancehall-afterparty. Zes dansers wagen zich aan choreografieĂŤn van Wensley PiquĂŠ en dichters laten hun rhymes horen. Verwacht dancehall met zware bassen uit de speakers, schuddende billen op de dansvloer en dancehallpoetry met een surprise guest! Dus kom luisteren en kijken, maar bovenal: kom zelf dansen! elfie tromp schreef een ode aan de billen van haar zumbaleraar. Hiphopper in hart en nieren dennis gaens liet zich inspireren door Damian Marley en Guy Debord. Een niet alledaagse combinatie die heeft geleid tot een verrassend resultaat. oscar Wyers is schrijver, dj en producer. De uitgelezen persoon dus om los te laten op een origineel Jamaicaans riddim.


De koe die de Waal over zwom

De koe die de waAl over zwom

Zondag 24 november staat in het teken van het leven op het platteland. In een matineeprogramma wordt een nieuwe uitgave van Wintertuin gepresenteerd: een verhalenbundel van Willem Claassen over zijn jeugd op de boerderij, getiteld De koe die de Waal over zwom. Korte, trefzekere impressies van een bedrijf, een familie, een dorp, die samen een over足koepelend verhaal vormen over opgroeien, afstand nemen en terugkeren. Een coming of age tussen de koeien. Het optreden wordt ondersteund met video足 beelden van de boerderij waar het zich allemaal afspeelde. Met optredens van Mustafa Stitou, Walter van den Berg, Meindert Talma, Marjolein Visser, 足 lske van Lonkhuyzen en last but not least een workshop koeien melken door E boer Claassen. IS EEN DIT

TE

zondag 24 november 2013 | de koe die de waal over zwom

Zaal open: 14.30 uur | Aanvang: 15.00 uur Locatie: Wintertuin, Van Beethovenstraat 4 Toegang: Gratis

CT

IE

WIN RT

U

W INT E RT UIN

ZO 24 NOV

UINPROD


De koe die de Waal over zwom

ZO 24 NOV

W INT E RT UI N

In 2012 debuteerde Willem Claassen met zijn roman Park. Zijn verhalen verschenen in o.a. Tirade, De Revisor en nrc.next en op Hard//hoofd en De Optimist.


We ruilden en we roofden

We ruilden en we roofden

PR

E

Tijd: 15.00 uur Locatie: Concertgebouw De Vereeniging Toegang: € 15 | tickets: www.harmonie-wamel.nl of aan de kassa | Passe-partout niet geldig

IS EEN IT

TI

D

De dichters Jaap Robben en Anneke Claus brengen samen met Harmonie Koningin Wilhelmina de compositie We ruilden en we roofden. Hierin gaat het heden een dialoog aan met het verleden. Hoe verhouden we ons in deze tijd tot de verschillende aspecten uit de nationale geschiedenis? Deze vraag ligt ten grondslag aan dit bijzondere project. De compositie is gemaakt door Nicoline Soeter, in opdracht van Wintertuin en TiLT!. Naast deze compositie speelt Koningin Wilhelmina muziek van Mark Camphouse, David Maslanka en José Pablo Moncayo. Het concert wordt geopend door Harmonie St. Caecilia uit Lieshout met werken van Leonard Bernstein, James Curnow en Jan Bosveld. In de pauze is er een gesprek met de makers van We ruilden en we roofden in de Annazaal. CO

V EW R EINT E NIGING E RT UIN

ZO 24 NOV

ODUC

FOTO’S & ILLUSTRATIES:

Menno van der Meulen, Herman van Delft, Nadine Ancher, Duncan Horst, Serge Ligtenberg, Hadewych Veys, Lukas Göbel, Filip Claus, Chris van Houts, Grahovac Goran, Michiel van Nieuwkerk, Adrienne M Norman, Sayyid Rafael San, Henk Veenstra, Tessa Posthuma de Boer, Sanne Peper, Jens van der Velde, Ellen Karelse, Paul Levitton, Ruud Pos, Daniel J. Ashes, Keke Keukelaar, Ron Rutten, Wim Kluvers, Euf Lindeboom, Duncan Horst, Joost Dekkers, Olivier Heiligers, Roos Laan, Michiel van de Weerthof. Wintertuinfestival 2013 kwam tot stand met medewerking van:


Uitgegeven door Wintertuin te koop tijdens het festival of online via www.wintertuin.nl

JOZZY, Het Bipsboek Alex van der Hulst

Bandeet

Tefke van Dijk & Nienke van Hunen

De koe die de Waal over zwom Willem Claassen


Het leven is al zwaar, laat de literatuur licht zijn.

Wintertuinfestival '13 - Programma  

Arjan Ederveen, Herman Brusselmans, A.L. Snijders, Wilfried de Jong, Joke van Leeuwen, Mustafa Stitou, Thomas Verbogt, Case Mayfield, De Spe...

Advertisement