Wine plus guide wines of greece - 2

Page 1

2018

THE

Guide

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ1

Ταξίδι στην Ελλάδα των κρασιών Οδοιπορικό στην απόλαυση Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά του Αιγαίου Πελάγους, Κρήτη, Νησιά του Ιονίου Πελάγους Το ταξίδι μας οδηγεί στους αμπελώνες της Ελλάδας. Είστε έτοιμοι; Οπλισμένοι με τον οδηγό που κρατάτε στα χέρια σας και βεβαίως, με απεριόριστη διάθεση για οινικές ανακαλύψεις, θα επισκεφτούμε διάσημους και λιγότερο γνωστούς αμπελότοπους. Θα οδηγήσουμε ανάμεσα στους αμπελώνες. Θα επισκεφτούμε οινοποιεία. Πολλά οινοποιεία! Θα συζητήσουμε με αμπελουργούς και οινοποιούς, τους δημιουργούς που κρύβονται πίσω από αγαπημένες ετικέτες. Θα δοκιμάσουμε κρασιά που μας κάνουν να ονειρευόμαστε! Θα συλλέξουμε από πρώτο χέρι πληροφορίες για οτιδήποτε νέο, για το παρόν και το μέλλον των κυριότερων αμπελουργικών ζωνών. Θα απολαύσουμε το φαγητό σας σε εστιατόρια και ταβέρνες κρυμμένες στην ορεινή ύπαιθρο ή δίπλα στο κύμα. Η ευτυχία είναι τελικά κοντά μας και η μόνη σοβαρή ανησυχία εστιάζεται στην ερώτηση: ποιο θα είναι το επόμενο κρασί που θα δοκιμάσουμε; Καλή απόλαυση! Μαρία Νέτσικα


Περιεχόμενα

4

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

06

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Θ ΡΑ Κ Η

10

ΜΑΡΩΝΕΙΑ – ΑΒΔΗΡΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

14

ΚΑΒΑΛΑ – ΔΡΑΜΑ

22

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

32

ΝΑΟΥΣΑ – ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ - ΑΜΥΝΤΑΙΟ

42

ΣΙΑΤΙΣΤΑ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ – ΠΙΕΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

46

ΖΙΤΣΑ – ΜΕΤΣΟΒΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

48

ΡΑΨΑΝΗ – ΤΥΡΝΑΒΟΣ

49

ΑΓΧΙΑΛΟΣ – ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ – ΜΕΤΕΩΡΑ

ΑΤ Τ Ι Κ Η

22

54

ΦΘΙΩΤΙΔΑ – ΒΟΙΩΤΙΑ

55

ΕΥΒΟΙΑ – ΑΤΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

64

32

ΝΕΜΕΑ

74

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

80

ΛΑΚΩΝΙΑ – ΜΕΣΣΗΝΙΑ – ΗΛΕΙΑ

86

ΑΧΑΙΑ Ν Η Σ Ι Α Τ Ο Υ Α Ι ΓΑ Ι Ο Υ Π Ε Λ Α Γ Ο Υ Σ

64

92

ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

93

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

94

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

94

ΚΡΗΤΗ

104

ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΧΑΝΙΑ – ΣΗΤΕΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

110

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Οδηγός ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΜΑΙΟΣ 2018 Διανέμεται δωρεάν

Εκδότης WINE PLUS Μ. ΝΕΤΣΙΚΑ & ΣΙΑ Ε.Ε. Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη Τ: 2310 888311 F: 2310 888312 e-mail: info@wineplus.gr www.wineplus.gr Διευθύντρια Μαρία Νέτσικα

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια στη συλλογή πληροφοριακού υλικού: Χρίστο Αϊδαρίνη Λίζα Βιντζηλαίου Άγγελο Ιατρίδη Στέφανο Κουνδουρά Κυριακή Παναγιώτου Χαρούλα Σπινθηροπούλου Μαρία Τζίτζη Βασίλη Τσακτσαρλή

Φωτογραφίες Heinz Troll Θωμάς Γαντζόπουλος Γκιριζιώτης Μπάμπης Αρχείο Wine Plus Εικονογράφηση Infographics Red Fish Νίκος Κουτσμανής

Σχεδιασμός Red Fish Εκτύπωση Beyond S.A.Η Ελλάδα των κρασιών με αριθμούς Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τα ελληνικά κρασιά σε νούμερα

4

Το αμπέλι και το κρασί υπάρχουν στην Ελλάδα για

>4000 χρόνια

Ετήσια παραγωγή κρασιού (2014/2015)

2.8 εκ. hl

Η 17ημεγαλύτερη οινοπαραγωγός χώρα στον κόσμο

Αμπελώνες Έκταση (2013-2014)

65.000 ha

Οι κατηγορίες των κρασιών

120 Π.Γ.Ε. 3% των εγκεκριμένων στην ΕΕ

Π.Ο.Π. + Π.Γ.Ε.: 29%

33 Π.Ο.Π.

(% συνόλου Ελλάδας)

25% των εγκεκριμένων στην ΕΕ

* Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) | Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)

5.000

700

144.400 Αμπελουργοί

ετικέτες κρασιών

οινοποιεία

1/5 όλων των αγροτών ιδιοκτήτων γης

% συνόλου Ελλάδας Θράκη 1 Αν. Μακεδονία 2 Κεντρική Μακεδονία 7

Περισσότερες από

Τα στυλ των κρασιών

300

αυτόχθονες ποικιλίες

Δυτική Μακεδονία 4

89%

2/3

1/3

ερυθρά

λευκά

Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου

Ήπειρος 1

11%

Ξένες ποικιλίες αμπέλου

Θεσσαλία 6 Στερεά Ελλάδα 11 Αττική 10 Πελοπόννησος 17

Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες αμπέλου (2012)

Δυτική Ελλάδα 14 Νησιά Β. Αιγαίου 5 Νησιά Ν. Αιγαίου 6 (Κυκλάδες + Δωδεκάνησα) Κρήτη 12 Νησιά Ιονίου 4

Σαββατιανό

Ροδίτης

Αγιωργίτικο

Ξινόμαυρο

Cabernet Sauvignon

17%

13,73%

Λιάτικο

Ασύρτικο

5,45%

3,37%

3,33%

3,17%

2,73%

(11.306 ha)

(9.128 ha)

(3.619 ha)

(2.240 ha)

Πηγές: Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία | Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων

(2.218 ha)

(2.113 ha)

(1.821 ha)


Χάρτης Ελληνικών Π.Ο.Π.

5

Π.Ο.Π. ΖΙΤΣΑ

Π.Ο.Π. ΑΜΥΝΤΑΙΟ Π.Ο.Π. ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ Π.Ο.Π. ΝΑΟΥΣΑ

Γουμένισσα

Αμύνταιον

Π.Ο.Π. ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΩΝΑ

Nάουσα

Όρος Μελίτων

Π.Ο.Π. ΛΗΜΝΟΣ Π.Ο.Π. ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

Λήμνος

Ραψάνη Zίτσα

Π.Ο.Π. ΡΑΨΑΝΗ Π.Ο.Π. ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ Π.Ο.Π. ΑΓΧΙΑΛΟΣ

Μεσενικόλα Αγχίαλος

Π.Ο.Π. ΡΟΜΠΟΛΑ Π.Ο.Π. ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Π.Ο.Π. ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Κεφαλλονιά

Π.Ο.Π. ΣΑΜΟΣ Αθήνα

Πάτρα Μαντίνεια

Π.Ο.Π. Π.Ο.Π. Π.Ο.Π. Π.Ο.Π.

ΠΑΤΡΑ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΠΑΤΡΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Π.Ο.Π. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Πάρος

Π.Ο.Π. ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΡΟΔΟΥ Π.Ο.Π. ΡΟΔΟΣ

Μονεμβασιά

Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ Π.Ο.Π. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Π.Ο.Π. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ – MALVASIA

Π.Ο.Π. ΠΕΖΑ Π.Ο.Π. ΔΑΦΝΕΣ Π.Ο.Π. ΑΡΧΑΝΕΣ

Π.Ο.Π. MALVASIA ΠΑΡΟΥ Π.Ο.Π. ΠΑΡΟΣ

Σάμος

Νεμέα

Σαντορίνη

Ρόδος

Πεζά Δαφνές

Αρχάνες

Σητεία

Π.Ο.Π. ΣΗΤΕΙΑ Π.Ο.Π. MALVASIA ΣΗΤΕΙΑΣ

Π.Ο.Π. MALVASIA ΧΑΝΔΑΚΑΣ CANDIA Π.Ο.Π. ΧΑΝΔΑΚΑΣ CANDIA

www.wineplus.gr

Λευκό

Ροζέ

Ερυθρό

Γλυκό


Κ ΡΑ Σ Ι

6

Π Ο Ι Κ Ι Λ Ι Ε Σ Α Μ Π Ε ΛΟΥ

Οι ελληνικές ποικιλίες που πρέπει να γνωρίζετε 40 + 1 λευκά και ερυθρά σταφύλια από το Α έως το… Σ!

Ποικιλίες αμπέλου. Σκανάρετε & διαβάστε περισσότερα στο www.wineplus.gr

Λευκές

Αηδάνι: λευκό σταφύλι με λουλουδάτα αρώματα, που καλλιεργείται κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων. Οι εμφιαλώσεις του ως μονοποικιλιακό είναι σπάνιες, καθώς συνήθως συμμετέχει στο χαρμάνι του Π.Ο.Π. Σαντορίνη, ξηρού και γλυκού (Vinsanto).

Moνεμβασιά: λευκό σταφύλι με αρωματική και γευστική φινέτσα, που καλλιεργείται στην Πάρο και στη Λακωνία.

Αθήρι: λευκό σταφύλι ευρέως διαδεδομένο στα νησιά του νότιου Αιγαίου και τη Χαλκιδική. Τα κρασιά του εμφανίζονται με λεπτό άρωμα λεμονιού και πλούτο γεύσης.

Μοσχάτα: μεγάλη και διάσημη οικογένεια σταφυλιών (υπάρχουν και ερυθρές ποικιλίες) που καλλιεργούνται με ποικίλα ονόματα σ' όλες σχεδόν τις αμπελουργικές χώρες. Μεγάλη και η ποικιλία των κρασιών που μας χαρίζουν, από παλαιωμένα γλυκά έως φρέσκα, φρουτώδη αφρώδη. Όλα τους ξεχωρίζουν για το εντυπωσιακό τους άρωμα.

Ασύρτικο: το κυρίαρχο σταφύλι της Σαντορίνης που έχει μεταναστεύσει με επιτυχία στη Χαλκιδική, την Επανομή, τη Δράμα, το Παγγαίο Όρος και την Πελοπόννησο. Λευκό, διατηρεί αρκετά υψηλή οξύτητα, ακόμη και στην πλήρη ωρίμανσή του. Τα κρασιά του, με πλούτο και ζωηρό χαρακτήρα αναγνωρίζονται από τα αρώματα λεμονανθών και εσπεριδοειδών και τη μεταλλικότητα στην επίγευση.

Μοσχοφίλερο: καλλιεργείται στο οροπέδιο της Μαντινείας και στη νότια Πελοπόννησο, καθώς και σε σημεία της Στερεάς Ελλάδας, για την παραγωγή λευκών κρασιών με έντονο, εύκολα αναγνωρίσιμο άρωμα. Με νότες που στην πιο καθαρή τους έκφραση θυμίζουν τριαντάφυλλο, ενώ στα πιο πολύπλοκα κρασιά μπορούν να πλαισιωθούν από αρώματα μέντας και λεμονιού.

Βηλάνα: παλιά ποικιλία της Κρήτης. Ένα ευαίσθητο λευκό σταφύλι που όταν καλλιεργείται με φροντίδα και μετριοπάθεια στις αποδόσεις δίνει ευχάριστα κρασιά με λουλουδένια και φρουτώδη αρώματα.

Ντεμπίνα: λευκή ηπειρώτισσα ποικιλία από τη Ζίτσα, στα Ιωάννινα. Τα κρασιά της διακρίνονται για τη δροσιστική τους οξύτητα και τη φινέτσα των αρωμάτων που θυμίζουν πράσινο μήλο και αχλάδι. Η Ντεμπίνα εμφανίζει και αξιοσημείωτο δυναμικό για την παραγωγή αφρωδών κρασιών.

Βιδιανό: λευκό σταφύλι, από τις αρχαιότερες αυτόχθονες λευκές ποικιλίες της Κρήτης, που εξελίσσεται σε νέο αστέρι της οινοπαραγωγής του νησιού. Όταν καλλιεργείται σε δροσερούς αμπελώνες μεγάλου υψόμετρου εμφανίζει έντονο φρουτώδες άρωμα και ευχάριστη φρεσκάδα που ισορροπεί το γεμάτο στόμα. Δαφνί: μια από τις αρχαιότερες αυτόχθονες λευκές ποικιλίες της Κρήτης, ξεχωρίζει για το άρωμά της που θυμίζει δάφνη, εξ' ου και το όνομα.

Ροδίτης: κρασιά από Ροδίτη φτιάχνονται σχεδόν σ' ολόκληρη την Ελλάδα με καλύτερα όμως αποτελέσματα στην ορεινή Πάτρα, τη Μακεδονία (Μεσημβρία, Πέλλα, Βερτίσκος, Χαλκιδική) και τη Θεσσαλία. Όταν κρατηθούν χαμηλές οι στρεμματικές αποδόσεις και προσεχθεί η οινοποίησή του, ο Ροδίτης μας δίνει ελαφριά και ευκολόπιοτα κρασιά που μοσχοβολούν φρέσκα εσπεριδοειδή, μήλα και αχλάδια.

Κατσανό: στα τέλη του 19ου αιώνα τα σταφύλια που καλλιεργούσαν στη Σαντορίνη ξεπερνούσαν τα 50. Σήμερα δυστυχώς ζήτημα είναι να υπάρχουν 5 που να μπορούν να θεωρηθούν σημαντικά. Ανάμεσά τους και το Κατσανό.

Ρομπόλα: λευκό σταφύλι από τις πιο κομψές ελληνικές ποικιλίες. Καλλιεργείται στην Κεφαλονιά και τη Στερεά Ελλάδα. Τα κρασιά του εμφανίζουν φρεσκάδα και κομψό λεμονάτο χαρακτήρα με ευχάριστη οξύτητα.

Κυδωνίτσα: μία από τις σπάνιες ποικιλίες της Λακωνίας μαζί με τη Μονεμβασιά, τον Πετρουλιανό και τη Θράψα. Σήμα κατατεθέν της, το επίμονο άρωμα που παραπέμπει στο κυδώνι γλυκό.

Σαββατιανό: το πιο διαδεδομένο σταφύλι του Ελληνικού αμπελώνα. Καλλιεργείται στην Αττική και σ' ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα. Μαζί με τον Ροδίτη, είναι τα κύρια σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της ρετσίνας. Όταν καλλιεργείται, ωστόσο, με προσοχή και μετριοπάθεια στις αποδόσεις, μας δίνει φινετσάτα λευκά κρασιά.

Λαγόρθι: σταφύλι με αξιόλογο φρούτο και ζωηρή οξύτητα, που καλλιεργείται στη βόρεια Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά. Μαλαγουζιά: λευκή ποικιλία που την τελευταία 15ετία, αφού διασώθηκε από την εξαφάνιση, φυτεύτηκε σχεδόν παντού στην Ελλάδα. Μας δίνει κρασιά με λουλουδένιες και λεμονάτες νότες, σατινένια δομή, μαλακιά, πιπεράτη γεύση και μέτρια οξύτητα.

Σιδερίτης: σταφύλι με ρόδινο φλοιό και ορεκτική οξύτητα. Καλλιεργείται σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στην Κορινθία, την Αχαΐα, την Ηλεία και σποραδικά στην Αττική και την Εύβοια.


7


Κ ΡΑ Σ Ι

Π Ο Ι Κ Ι Λ Ι Ε Σ Α Μ Π Ε ΛΟΥ

8

Eρυθρές

Αγιωργίτικο: ο βασιλιάς των ερυθρών σταφυλιών του ελληνικού νότου. Πανέμορφο και περιζήτητο, καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στη Νεμέα. Τα κρασιά του, με ωραιότατη πορφυρή φορεσιά χαρακτηρίζονται από πλούσια, βελούδινη γεύση. Αυγουστιάτης: ερυθρό, εξαιρετικά σπάνιο σταφύλι, που καλλιεργείται στη Δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Τα κρασιά του, συνήθως σε χαρμάνι με ελληνικές ή διεθνείς ποικιλίες, έχουν ζωηρό, σκούρο χρώμα και ανταποκρίνονται έξοχα στην παλαίωση στο βαρέλι. Βερτζαμί: σταφύλι με αξιόλογο χρώμα και φρούτο, που καλλιεργείται στη βόρεια Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά. Βλάχικο: ερυθρό σταφύλι που καλλιεργείται στον νομό Ιωάννινων. Ευδοκιμεί στα ψυχρά κλίματα δίνοντας κρασιά με φωτεινό ερυθρό χρώμα, αρωματική πολυπλοκότητα, υψηλή οξύτητα και μέτριο όγκο που εξελίσσονται ωραιότατα στον χρόνο. Βουδόματο: σπάνια ερυθρή ποικιλία της Σαντορίνης. Τα κρασιά της εμφανίζονται με απαλό φωτεινό χρώμα, μέτρια οξύτητα και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Βραδυανό: σπάνιο ερυθρό σταφύλι της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας. Τα κρασιά του εμφανίζονται με φωτεινό χρώμα, μέτριο σώμα και αρωματική πολυπλοκότητα. Κοτσιφάλι: ερυθρό κρητικό σταφύλι. Τα κρασιά του είναι υψηλόβαθμα, μαλακά και πικάντικα στη γεύση. Συνήθως οινοποιείται παρέα με τη Μαντηλαριά. Κρασάτο: ερυθρό σταφύλι που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Ραψάνη και συμμετέχει στη σύνθεση του Π.Ο.Π. κρασιού της. Λημνιό: ερυθρό σταφύλι, αυτόχθον της Λήμνου, με τις ρίζες του να φτάνουν στην αρχαιότητα. Δεν είναι άλλο από τη Λημνία άμπελο που τα κρασιά της εξυμνούν ο Αριστοτέλης και άλλοι συγγραφείς. Σήμερα, εκτός από το νησί, καλλιεργείται στη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα όπου παράγει πλούσια και με ευπρόσδεκτη οξύτητα ερυθρά κρασιά. Λημνιώνα: μια από τις σπάνιες ποικιλίες της Θεσσαλίας, με σήμα κατατεθέν τον βοτανικό και φρουτώδη χαρακτήρα. Λιάτικο: ακραιφνώς κρητικό σταφύλι, από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Ωριμάζει αρκετά πρώιμα μέσα στον Ιούλιο, εξ' ου και το όνομά του: Ιουλιάτικο-Λιάτικο. Ποικιλία με υψηλό δυναμικό, αναδεικνύει στο βέλτιστο τον ποιοτικό χαρακτήρα της όταν ωριμάζει αρκετά. Μαντηλαριά: ερυθρή αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία που κατοικοεδρεύει στα όμορφα νησιά μας: στην Πάρο, τη Ρόδο και την Κρήτη. Επειδή είναι κάπως... δύστροπη, οινοποιείται μαζί με άλλα σταφύλια που μειώνουν τον τραχύ της χαρακτήρα και προσθέτουν πιο φίνες νότες στα καθαρά γήινα αρώματά της (με τη Μονεμβασιά στην Πάρο και το Κοτσιφάλι στην Κρήτη).

Μαύρο Καλαβρυτινό: ερυθρή ποικιλία της Αχαΐας που δίνει κρασιά μέτριου χρώματος με αρκετές τανίνες, καλό σώμα και φρέσκα αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, καθώς επίσης και μπαχαρικών. Μαύρο Μεσενικόλα: καλλιεργείται στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, στη Θεσσαλία. Τα κρασιά του παρουσιάζονται με μέτριο χρώμα, επίσης μέτριο σώμα και μετριοπαθείς τανίνες. Μαυροδάφνη: το γνωστό αρωματικό σταφύλι που καλλιεργείται στον αμπελώνα της Πάτρας και της Κεφαλλονιάς. Η μεγαλύτερη ποσότητα χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ομώνυμου υψηλόβαθμου και παλαιωμένου ερυθρού γλυκού κρασιού. Μαυροτράγανο: η ερυθρή πρόταση της Σαντορίνης. Ένα από τα πολλά άγνωστα σταφύλια του Κυκλαδίτικου αμπελώνα, που οι προσπάθειες των οινοποιών -προς τέρψη των οινόφιλων- κατάφεραν να σώσουν από την εξαφάνιση. Κρασί με χαρακτήρα και ένταση, όπως και οτιδήποτε από το αγαπημένο νησί. Μαυρούδι: με την ονομασία Μαυρούδι συναντούμε σταφύλια στη Ροδόπη και τη νότια Πελοπόννησο. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το μαύρο χρώμα του φλοιού τους. Μούχταρο: σπάνιο σταφύλι της Βοιωτίας που αναβίωσε χάρις στην προσπάθεια των οινοποιών της περιοχής. Η υψηλή οξύτητα και τα αρώματα κόκκινων φρούτων και βοτάνων είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των κρασιών του. Μπεκιάρι: ερυθρό σταφύλι που καλλιεργείται στον νομό Ιωάννινων. Συνήθως συμμετέχει σε χαρμάνια με το Βλάχικο, προσφέροντας χρώμα και τανίνες. Νεγκόσκα: ερυθρό σταφύλι που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Γουμένισσα, δίπλα στο Ξινόμαυρο. Συμμετέχει στην ποικιλιακή σύνθεση του Π.Ο.Π. κρασιού της περιοχής προσφέροντας χρώμα, φρούτο, αλκοολικό τίτλο και μειώνοντας την οξύτητά του. Ξινόμαυρο: η εκλεκτή ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, της Νάουσας, της Γουμένισσας, του Αμυνταίου, της Ραψάνης. Τα σταφύλια της έχουν φωτεινό κόκκινο χρώμα και όξινη γεύση, ακόμη και όταν είναι ώριμα. Έτσι δικαιολογείται το όνομά της και η χαρακτηριστική γεύση των κρασιών της, που νεαρά είναι στυφά και ατίθασα, με τον χρόνο όμως μαλακώνουν αποκτώντας μοναδική πολυπλοκότητα, ωραιότατο μπουκέτο και νοστιμιά. Παμίδι: σταφύλι με ροδόχρωμη φλούδα, καλλιεργείται κυρίως στη Θράκη και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ροζέ κρασιών ή συμμετέχει σε χαρμάνια ερυθρών. Σταυρωτό: κόκκινο σταφύλι που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Ραψάνη και συμμετέχει στη σύνθεση του Π.Ο.Π. κρασιού της.


9

EST. 1986

skouras.gr


Θ ΡΑ Κ Η / Μ Α Ρ Ώ Ν Ε Ι Α – Ά Β Δ Η ΡΑ

WP GUIDE

Μαρώνεια – Άβδηρα

10

Η διονυσιακή γοητεία

Π.Γ.Ε. Θράκη, Έβρος, Ίσμαρος, Άβδηρα

Ποικιλίες Λευκές: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc (SB), Chardonnay, Μοσχάτο Αλεξανδρείας Ερυθρές: Λημνιό, Μαυρούδι, Παμίδι, Cabernet Sauvignon (CS), Grenache Rouge, Merlot, Syrah

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε: Δημοφιλή πιάτα: παστουρμαδόπιτα, κεμπάπ, χοιρινό με τουρσί (παραδοσιακό πιάτο από την Ανατολική Ρωμυλία), μπάμπω (χριστουγεννιάτικο φαγητό με εντόσθια και κιμά), μαντί (ραβιόλια γεμιστά με κιμά), τανοσούρ (από τον Πόντο), χανούμ μπουρέκ (με κρέμα), καταΐφι και καζάν ντιπί Μην παραλείψετε να αγοράσετε: καβουρμά, λικουρίνο, ταχίνι Θράκης, στραγάλια, καριόκες, νουγκά και σαραγλί, αυθεντικά ανατολίτικα γλυκίσματα: γκελίν μποχτσά, σεκέρ παρέ, σουτζούκ λουκούμ Που τρώμε: Σουλτάν Τεπέ (Sultan Tepe) | Τούρκικη κουζίνα @Κομοτηνή Αρνεμούσι | ταβέρνα @Ίασμος Ροδόπης Κτήμα | ελληνική κουζίνα @ ΕΟ Ξάνθης- Πόρτο Λάγους Παραδοσιακή Ταβέρνα Κοττάνη | τοπική ελληνική κουζίνα @Κοττάνη, Ξάνθη

208,6 89,5 Μαρώνεια

Άβδηρα Έκταση αμπελώνων

2

4

Μαρώνεια

Άβδηρα

ha

Οινοποιεία

Facts Μαρώνεια: Στην ύστερη εποχή του χαλκού στην παραλία του Ισμάρου κατοικούσαν οι Κίκονες, οι οποίοι έφτιαχναν το φλογάτο, γλυκό σαν μέλι κι ευωδιαστό Μαρώνειο οίνο. Αυτόν τον οίνο πρόσφερε στον Οδυσσέα ο ιερέας του Απόλλωνα Μάρωνας, και με αυτόν τον οίνο ο Ομηρικός ήρωας μέθυσε αργότερα τον Πολύφημο κι έσωσε τους συντρόφους του από τη σπηλιά του Κύκλωπα. Άβδηρα: Στην αρχαιότητα εδώ βρισκόταν μια σπουδαία πόλη, η πατρίδα του Δημόκριτου στην οποία καλλιεργούσαν επιμελώς το αμπέλι. H σύγχρονη αμπελουργική και οινοποιητική δραστηριότητα ξεκινά στην εκπνοή του 20ου αιώνα. Σήμερα οι βασικές αμπελουργικές περιοχές της Θράκης είναι τα Άβδηρα, η Μαρώνεια και το Σουφλί. Ποικιλίες οιναμπέλου καλλιεργούνται πολλές, ελληνικές και διεθνείς. Οι οινοποιοί δείχνουν ενδιαφέρον και για τις τοπικές ποικιλίες όπως το βαθύχρωμο Μαυρούδι και το ερυθρωπό Παμίδι.


Μπορούν οι «ετικέτες » να σε κάνουν περήφανο ; Μπορούν! Αν είναι το επιστέγασµα επίµονης δουλειάς και ατέρµονης φροντίδας, σαν αυτή που βρήκαν στο κτήµα Βουρβουκέλη εξαιρετικές ποικιλίες, οι οποίες δίνουν τους νέους µονοποικιλιακούς µας οίνους: Ασύρτικο, Παµίδι, Ληµνιό, Μαυρούδι. Ιδιαίτερος χαρακτήρας και σπάνια χαρίσµατα, σε τέσσερις οίνους µε έντονη και, κυρίως, ζωντανή προσωπικότητα.


Θ ΡΑ Κ Η / Μ Α Ρ Ώ Ν Ε Ι Α – Ά Β Δ Η ΡΑ

WP GUIDE

Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 12

Μαρώνεια – Άβδηρα Δοκιμάζουμε

Fine Ασύρτικο - Μαλαγουζιά Anatolikos Vineyards Το κλασικό χαρμάνι: Ασύρτικο και Μαλαγουζιά (90% - 10%) από βιολογικούς αμπελώνες στα Άβδηρα. Ο χυμός ζυμώνει με ιθαγενείς ζύμες και το κρασί παραμένει για 6 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες σε δρύινα βαρέλια. Στο ποτήρι εμφανίζεται με αρώματα εσπεριδοειδών και ξηρών καρπών, όγκο και λιπαρή γεύση.

Παμίδι ροζέ 2017 Κτήμα Βουρβουκέλη Καινούργιο ροζέ Παμίδι από τα Άβδηρα. Με παλ φόρεμα και μύτη λουλουδιών, αποξηραμένων λευκόσαρκων φρούτων και κράνων. Φίνο, με ευπρόσδεκτη την επίθεση δροσιάς στο στόμα. (Π.Γ.Ε. Άβδηρα)

Μαυρούδι 2015 Tsantali H Tsantali οινοποιεί Μαυρούδι από τη Μαρώνεια και αποδίδει την καθαρή έκφραση του terroir σε ένα μονοποικιλιακό κρασί μαλακό, πλούσιο, φρουτώδες.

Anatolikos Vineyards

Κτήμα Βουρβουκέλη

Κτήμα Βουρβουκέλη 40°59’ 32 58’’ B 24°57’ 10 34’’ Α

Info Άβδηρα τηλ. 25410 92092 e-mail: info@anatolikoswinery.gr www.anatolikoswinery.gr

Στην είσοδο των Αβδήρων, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη της Ξάνθης, μας περιμένουν στο οινοποιείο της οικογένειας Βουρβουκέλη. Στο όμορφο πέτρινο κτίσμα θα μας διηγηθούν την ιστορία της οινοποιίας από το 1999, όταν φύτεψαν το πρώτο τους αμπέλι, μέχρι σήμερα που πλέον καλλιεργούν, σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας, 10 ha. Θα μας ενημερώσουν για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, από τον αμπελώνα έως την παλαίωση σε υπόγειες κάβες και την ωρίμανση στη φιάλη, πριν περάσουμε στην αίθουσα γευστικής δοκιμής. Info Άβδηρα τηλ. 25410 51580 e-mail: info@vourvoukeli.gr www.vourvoukeli.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΣΑ 10.00 – 15.00 κατόπιν επικοινωνίας Anatolikos Vineyards 40°58’ 52 61’’ B 24°56’ 37 92’’ Α Οι αδελφοί Σάκης και Μάριος Νικολαΐδης, έμπειροι επιχειρηματίες της Ξάνθης στα πεδία της γαστρονομίας και της μαζικής εστίασης, έκαναν δυναμική είσοδο το 2005 και στον χώρο του κρασιού δημιουργώντας τον βορειότερο παραθαλάσσιο βιολογικό αμπελώνα στην Ελλάδα. Στους άνυδρους λόφους των Αβδήρων καλλιεργούν ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες δημιουργώντας κρασιά μοντέρνου προφίλ.

Tsantali Η αναγέννηση του αμπελώνα της Μαρώνειας ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με τον Ευάγγελο Τσάνταλη που πάντα έδειξε ενδιαφέρον για τους ιστορικούς αμπελώνες. Στόχος, η αναβίωση της αμπελοκαλλιέργειας σε μία περιοχή η οποία είναι γνωστή από τα ομηρικά χρόνια για την παραγωγή του Μαρώνειου οίνου. Info τηλ. 23990 76100 www.tsantali.com Κίκονες 41°04’ 22 92’’ B 25°25’ 04 76’’ Α Η γεωπόνος/οινολόγος Μελίνα Τάσσου και ο γεωπόνος αδελφός της Βασίλης Τάσσου έδωσαν στην οινοποιία τους το όνομα των αρχαίων κατοίκων του τόπου τους. Στον ιδιόκτητο αμπελώνα τους καλλιεργούν ελληνικές και κοσμοπολίτικες ποικιλίες, σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Info 5ο χλμ. Κομοτηνής – Νέου Σιδηροχωρίου τηλ. 25310 83737 e-mail: wines@kikones.com www.kikones.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης


13

ΚΟ ΚΚΙΝΟΧΩ Ρ Ι | ΚΑΒ ΑΛΑ |

ww w.b ib l ia c h or a .gr


Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Κ Α Β Α Λ Α - Δ ΡΑ Μ Α

WP GUIDE

Καβάλα

14

Αμπελώνες στη σκιά του Χρυσαφένιου Βουνού Π.Γ.Ε. Καβάλα, Παγγαίο, Θάσος

Ποικιλίες Λευκές: SB, Ασύρτικο, Chardonnay, Sémillon, Traminer, Ροδίτης, Viogner, Μαλαγουζιά, Βιδιανό Ερυθρές: CS, Merlot, Syrah, Αγιωργίτικο, Λημνιό

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε: Στην Καβάλα, ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της χώρας, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, έχουν την πρωτοκαθεδρία. Η κουζίνα συνδυάζει τις τοπικές μακεδονίτικες συνταγές με τις επιρροές που δέχτηκε από την κουζίνα των προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία. Δημοφιλή πιάτα: αλίπαστα, σκουμπρί γούνα, σαρδέλα παντρεμένη, μυδοπίλαφο, ρέγκα σαγανάκι, γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα, γεμιστή μελιτζάνα Μην παραλείψετε να αγοράσετε: Π.Ο.Π. ελιές Θρούμπα Θάσου, αλίπαστα, κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, καρυδάκι γλυκό του κουταλιού από τη Θάσο Που τρώμε: Ψαράκι | δημιουργική ψαροφαγία @Καβάλα Ναυπηγείο @Καβάλα Τσαλαπετεινός | gastro brasserie @Καβάλα Ορεινό | μαγειρευτά και κυνήγι @Κορυφές Κλαδί Ελιάς | βραβευμένη μεσογειακή κουζίνα και ξενώνας @Μεσορόπη Καβάλας Καστανιές | παραδοσιακή γαστρονομία @Νικήσιανη

858

14

Έκταση αμπελώνων

Οινοποιεία

ha

45.700 Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

Facts Ο αμπελώνας της περιοχής της Καβάλας είναι μεγάλος, πλησιάζει τα 3.350 ha. Στα 2.690 απ’ αυτά, ωστόσο, καλλιεργούνται επιτραπέζιες και διπλής χρήσεως ποικιλίες που τροφοδοτούν με νόστιμο και υγιές σταφύλι, κυρίως Ροζακί, όχι μόνο τα δικά μας τραπέζια αλλά και πολλά του εξωτερικού. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, η έκταση των αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αυξήθηκε σημαντικά. Ιδίως στις νοτιοανατολικές παρυφές του Παγγαίου, όπου το κλίμα είναι μεσογειακό με επιρροές από τον ορεινό όγκο. Εδώ έγιναν οι πρώτες φυτέψεις του Αγιωργίτικου εκτός Νεμέας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται και μία προσπάθεια για την αναγέννηση των παλαιών τοπικών ποικιλιών του νομού και κυρίως της ποικιλίας Ροζακί ή Κέρινο Καβάλας. Η Καβάλα είναι γνωστή για: • λευκά κρασιά, αρωματικά με ιδιαίτερα φρουτώδη χαρακτήρα και καλή οξύτητα, φρεσκάδα και δομή • ερυθρά με πλούσια δομή και πολυπλοκότητα, μέσης και μεγάλης δυνατότητας παλαίωσης.


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

Δράμα

15

Κοσμοπολίτικη προσέγγιση στο κρασί Π.Γ.Ε. Δράμα, Αδριανή, Αγορά

Ποικιλίες Λευκές: SB, Ασύρτικο, Chardonnay, Sémillon, Μαλαγουζιά, Trebbiano, Viognier Ερυθρές: Syrah, Αγιωργίτικο, CS, Cabernet Franc (CF), Merlot, Tempranillo, Nebbiolo, Touriga Nacional

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε: Πολυσυλλεκτική η κουζίνα του νόμου, φέρει έντονες επιρροές από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία, καθώς υπήρξε τόπος υποδοχής προσφύγων. Δημοφιλή πιάτα: ιτσλί κιοφτέ, χουνκιάρ μπεγεντί, γκιούλμπασι, πέστροφα Μην παραλείψετε να αγοράσετε: Π.Ο.Π. : Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου, Φασόλια γίγαντες ελέφαντες Κάτω Νευροκοπίου, Φασόλια κοινά μεσόσπερμα Κάτω Νευροκοπίου αλλαντικά: καβουρμάς, παστουρμάς, λουκάνικα, παστράμι χαλβά Κυργίων, πελτέ από κράνα, πίτες από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κοκκινογείων Που τρώμε: s’ευ | δημιουργική ελληνική κουζίνα @Hydrama Grand Hotel, Δράμα Φιλέτο meat restaurant @Δράμα Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε Μπαμπούγερα | καθαρά Διονυσιακό δρώμενο @Καλή Βρύση Δράμα - Θεοφάνια Δραμοινογνωσία | εκδηλώσεις ανάδειξης του Νομού Δράμας ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού οίνου & γεύσης – Μάιος

520 Έκταση αμπελώνων

ha

8 Οινοποιεία

27.225 Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

Facts Ιερό Διονυσιακής λατρείας ανακαλύφτηκε στην Καλή Βρύση Δράμας που χρονολογείται στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους. Οι αμπελώνες της ζώνης απλώνονται στην κοιλάδα και τους χαμηλούς λόφους στ’ ανατολικά της πόλης με επίκεντρα τις περιοχές της Αδριανής, της Αγοράς, του Μικροχωρίου, των Κοκκινογείων και τις παρυφές του Μενοίκιου, σε εδάφη αργιλώδη. Η αμπελοοινική δραστηριότητα σε τρεις παραμέτρους: ωραιότατα επισκέψιμα οινοποιεία που υποστηρίζονται από ιδιόκτητους αμπελώνες. Εξαιρετικά κρασιά με μεγάλη προσωπικότητα. Ένας στρατός πρωτοκλασάτων παραγωγών προσηλωμένων στην ποιότητα και αφιερωμένων στην αισθητική της. Η Δράμα είναι γνωστή για: «μοντέρνα» κρασιά, με καθαρή μύτη, ισορροπημένο στόμα και γενικά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που περνούν άμεσα το μήνυμα της ποιότητας. Η Δράμα είναι η περιοχή όπου η σύγχρονη προσέγγιση του marketing βρήκε πεδίο εφαρμογής με τη δημιουργία μεγάλων brands. H Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας διερευνά σοβαρά τον καθορισμό της «ταυτότητας» των οίνων της ζώνης, αποσκοπώντας και στη θέσπιση της ένδειξης Π.Ο.Π. Δράμα!


WP GUIDE

Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Κ Α Β Α Λ Α - Δ ΡΑ Μ Α

16

Καβάλα - Δράμα Δοκιμάζουμε Αμέθυστος 2017 Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Συνεχίζεται η μεγάλη επιτυχία του γνωστού Δραμινού κτήματος. Ένα κρασί που αγαπήθηκε με πάθος από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μια βόμβα ώριμου φρούτου με τραγανή οξύτητα και ευχάριστο πάχος. Εξαίρετο δείγμα του ντουέτου: Sauvignon Blanc + Ασύρτικο (85%-15%). (Π.Γ.Ε. Δράμα)

κοκκινόμαυρων φρούτων με βανίλια, καπνό και γλυκά μπαχαρικά στο φόντο. Οι ζωντανές τανίνες δημιουργούν την τέλεια αντίστιξη με την πλούσια δομή. Οι ιδιαίτερα χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, η προσεκτική διαλογή των σταφυλιών, οι μεγάλες εκχυλίσεις και η 14μηνη ωρίμανση αποκλειστικά σε καινούργια βαρέλια καταλήγουν σ’ αυτό το πορφυρό, πληθωρικό, πολύπλοκο κρασί. (Π.Γ.Ε. Δράμα)

Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο 2016 Κτήμα Τέχνη Οίνου

Γέννημα Ψυχής 2014 Κτήμα Μανωλεσάκη

Ένα υπέροχα βανιλάτο Ασύρτικο από το Μικροχώρι Δράμας. Η σωστή χρήση του βαρελιού προσδίδει στρογγυλό γευστικό προφίλ, χωρίς να καλύπτει το φρούτο. Νόστιμη γεύση, τονισμένη από τα τσιμπήματα της οξύτητας και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. (Π.Γ.Ε. Δράμα)

Χαρμάνι Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και Αγιωργίτικου (40%-25%-20%15%) από την Αδριανή Δράμας, που ωριμάζει σε δρυ για 14 μήνες και άλλους 12 στη φιάλη. Πικάντικα πληθωρικό με σωστή την αρωματική παρουσία του βαρελιού και ευχάριστη οξύτητα. Είναι ερυθρό κρασί με προσωπικότητα και αξιόλογη δυναμική παλαίωσης. (Π.Γ.Ε. Δράμα)

Sole Βιδιανό 2017 Κτήμα Βιβλία Χώρα Έντονο, πυκνό με λεπιδωτή οξύτητα από τη συμμετοχή του Ασύρτικου (8%). Με ζωηρό φρούτο και ευχάριστη ορυκτότητα στη μύτη, μέλι και αλμύρα στην επίγευση. Το μοναδικό Βιδιανό εκτός Κρήτης έρχεται από τον αμπελώνα του Παγγαίου Όρους και μας αποδεικνύει με μεγαλειώδη τρόπο το ποιοτικό δυναμικό της ποικιλίας.

Μαλαγουζιά 2017 Οινοποιία Συμεωνίδη Σπινθηροβόλα χροιά, ευχάριστη μύτη με ώριμα λευκά φρούτα, φρεσκάδα γεύσης. Σταφύλια από το Ελαιοχώρι Καβάλας χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτής της καλοφτιαγμένης, δροσιστικής Μαλαγουζιάς. (Π.Γ.Ε. Παγγαίο)

Απλά Rosé 2017 Oenops wines Ο Νίκος Καρατζάς συνδυάζει Ξινόμαυρο από επιλεγμένα παλαιά αμπέλια στη Νάουσα και το Αμύνταιο με Λημνιώνα από την Καρδίτσα και CS από τη Δράμα (60%-20%-20%). Και δημιουργεί ένα ροζέ φαγητού, με καθαρή μύτη που αναδύει ρόδια, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα. Γεύση δροσιστική, με όγκο και διάρκεια, χωρίς να χάνει στιγμή το νεύρο της. (Π.Γ.Ε. Δράμα)

Emphasis Tempranillo 2014 Κτήμα Παυλίδη Αν θέλετε να γνωρίσετε τα αρώματα και τη γεύση του σταφυλιού της Rioja, δοκιμάστε αυτό το κρασί από τα Κοκκινόγεια Δράμας. Πυκνό άρωμα

Μαγικό βουνό 2012 Nico Lazaridi

Ένα κρασί με φανατικούς φίλους. Χαρμάνι Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc (50%- 50%) μετά από 16-18μηνη παλαίωση σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια + 18μηνη ωρίμανση στη φιάλη. Μύτη με αξεπέραστο παιχνίδι βατόμουρου και βύσσινου, καταλήγοντας σε νότες βανίλιας. Στιβαρή παρουσία και ρώμη. Δώστε του χρόνο να αναπνεύσει στο ποτήρι για να σας αποκαλύψει και το μεγαλείο του μπουκέτου του. (Π.Γ.Ε. Δράμα)

Δέκα Χ 2009 Οινογένεσις Ερυθρό παλαίωσης, Merlot - Ξινόμαυρο (50%-50%), αποτυπώνει την όμορφη αρμονία των ποικιλιών που συμμετέχουν στο χαρμάνι του. Με αρώματα μπαχαρικών και σάλτσας ντομάτας, ωραίο και ισορροπημένο στόμα, πολύ καλή τανική δομή και στιβαρότητα, είναι μια κομψή πρόταση με την υπογραφή του Μπάκη Τσάλκου και του γιου του Αλέξανδρου. (Π.Γ.Ε. Δράμα)

Signal 2015 Ορεινοί Αμπελώνες Λαλίκου Εδώ, η οινοποιία της Παλαιάς Καβάλας επενδύει σε ένα αξιόλογο κρασί που παραπέμπει στον Ροδανό, παντρεύοντας με πολύ ωραίο τρόπο το Syrah με το Viognier (90-10%). Η οινοποίηση σε ανοιχτές ξύλινες δεξαμενές μάς προσφέρει τη συμφωνία αρωμάτων της μύτης. Κόκκινα φρούτα, βότανα και γλυκά μπαχαρικά μας προετοιμάζουν για τη γεμάτη γεύση και τις δυναμικές τανίνες που μας περιμένουν στο στόμα. (Π.Γ.Ε. Παγγαίο)


17


Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Κ Α Β Α Λ Α - Δ ΡΑ Μ Α

WP GUIDE

Καβάλα - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 18

Κτήμα Βιβλία Χώρα

Οινοποιία Συμεωνίδη

Κτήμα Βιβλία Χώρα 40°48’43.41” B 23°59’25.51” E

Μακεδών 40°50’54.83” B 23°04’01.52” E

Δημιουργήθηκε από τον γνωστό οινολόγοοινοποιό Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τον οινολόγο Βασίλη Τσακτσαρλή. Γιατί επέλεξαν αυτή την περιοχή; Πρώτα απ’ όλα, διότι διαθέτει μεγάλη αμπελοοοινική φήμη από την αρχαιότητα. Ο Ησίοδος, ο Θεόκτιτος και ο Μιχαήλ ο Ψελλός την αποκάλεσαν Βιβλία ή Βιβλίνη Χώρα, εξ ου και η ονομασία του κτήματος. Έλαβαν βεβαίως υπόψη τους και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής που θεωρούνται ιδανικές για την αμπελοκαλλιέργεια. Η επίσκεψη μας οδηγεί σε χώρους οινοποίησης και εμφιάλωσης με… δάσος ανοξείδωτων δεξαμενών και υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα. Υπόγειες κάβες με δρύινα βαρέλια. Άνετες και καλόγουστες αίθουσες γευστικής δοκιμής και φιλοξενίας. Το απαστράπτον και καλαίσθητο οινοποιείο είναι δείγμα άψογης αισθητικής και σύγχρονης τεχνολογίας. Και τα κρασιά τους, λευκά με μεθυστικό χαρακτήρα και ερυθρά με καθαρό, μοντέρνο στυλ αγαπήθηκαν από την πρώτη στιγμή από τους Έλληνες και ξένους καταναλωτές.

Η δραμινή οινοποιία Nico Lazaridi (βλ. σελ. 20) διατηρεί ένα δεύτερο οινοποιείο στην αμπελουργική ζώνη του Παγγαίου Όρους, το οποίο ονομάζεται Μακεδών. Τα κρασιά του, έχοντας πιο μοντέρνο στυλ και σφραγισμένα με βιδωτό πώμα συμπληρώνουν τη γκάμα της μαμάς εταιρείας. Μετά από μια σύντομη περιήγηση στον αμπελώνα και στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης των κρασιών, όπου μπορούμε να θαυμάσουμε τη συλλογή έργων τέχνης του Ευθύμιου Βαρλάμη, θα ανακαλύψουμε τα μυστικά των κρασιών τους στην ευρύχωρη αίθουσα γευστικής δοκιμής.

Info: Κοκκινοχώρι Καβάλας τηλ. 25920 44974 e-mail: ktima@bibliachora.gr www. bibliachora.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 14.00 κατόπιν συνεννόησης

Info: Πλατανότοπος Καβάλας τηλ. 25210 82049 e-mail: info@nicolazaridi.gr www.chateau-lazaridi.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Οινοποιία Συμεωνίδη 40°49’11.94” B 23°16’29.40” E Πιο χαμηλά, στο Ελαιοχώρι κοντά στη θάλασσα, βρίσκεται η Οινοποιία Συμεωνίδη. Για την παραγωγή των κρασιών τους οινοποιούν σταφύλια από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στις νότιες πλαγιές του όρους Σύμβολο, σε αμμώδη εδάφη με χαμηλές αποδόσεις, αλλά κι από συνεργαζόμενους παραγωγούς της περιοχής. Info: Ελαιοχώρι Καβάλας τηλ. 25940 92789

Ορεινοί Αμπελώνες Λαλίκου

e-mail: hello@simeonidiswinery.gr www.simeonidiswinery.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 16.00, ΣΑ 10.00 – 14.00 Ορεινοί Αμπελώνες Λαλίκου 41°00’25.74” B 22°24’53.77” E Οι αμπελώνες του Κωνσταντίνου Λαλίκου, όπως μας πληροφορεί και η ονομασία του κτήματός του, είναι ορεινοί, βρίσκονται σε ένα από τα ψηλότερα αμπελοτόπια του Παγγαίου, στα 750 μέτρα. Και είναι φυτεμένοι ως επί το πλείστον με γαλλικές ποικιλίες. Η παραγωγή των κρασιών πραγματοποιείται στο καινούριο οινοποιείο της οικογενειακής επιχείρησης στην Παλαιά Καβάλα. Info: Παλαιά Καβάλα τηλ. 2510 836938 e-mail: lalikosw@otenet.gr Οινοποιία Τσικρικώνη 41°48’27.78” B 22°12’18.44” E Η οικογένεια Τσικρικώνη καλλιεργεί αμπέλια από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, η παραγωγή όμως των εμφιαλωμένων προϊόντων τους ξεκίνησε το 2006. Σημειώστε πως είναι η μοναδική οινοποιία που παράγει λευκό κρασί από Ροζακί, με τα σταφύλια να προέρχονται από αμπελώνα ηλικίας 70+ ετών. Info: Μυρτόφυρο Καβάλας τηλ. 25940 92059 www.tsikrikonis-winery.gr


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

19


Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Κ Α Β Α Λ Α - Δ ΡΑ Μ Α

WP GUIDE

Δράμα - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 20

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Nico Lazaridi

Κτήμα Τέχνη Οίνου

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη 41°07’51.14”N 24°15’19.01”E

Nico Lazaridi 41°07’45.54”N 24°16’42.22”E

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη βρίσκεται στην Αδριανή της Δράμας και στήθηκε το 1992, όταν ο ένας από τους αδελφούς, ο Κώστας Λαζαρίδης, εγκατέλειψε την οικογενειακή επιχείρηση (την οινοποιητική), για να στήσει τη δική του εκμετάλλευση. Ο πρότυπος αμπελώνας του κτήματος (180 ha) είναι φυτεμένος με όλες τις ποικιλίες, ελληνικές και κοσμοπολίτικες, που επιτρέπονται στην περιοχή. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οι αισ θητικής φύσεως ανα ζητήσεις συνδυ άσ τηκαν με τις τεχνολογικές απαιτήσεις. Ξενάγηση στους παραγωγικούς χώρους, στις υπόγειες κάβες παλαίωσης και στο αποστακτήριο επιβεβαιώνει ότι εδώ η σύγχρονη τεχνολογία βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της. Γεγονός που επιβεβαιώνεται απολύτως από τη γευστική δοκιμή τόσο των κλασικών ετικετών τους, όπως ο Αμέθυστος που αγαπήθηκε με πάθος από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όσο και των ανανεωμένων σειρών τους.

Από τους πρωτοπόρους οινοποιούς της περιοχής, η Nico Lazaridi επιμένει στη διασφάλιση της ποιοτικής πρώτης ύλης. Γι’ αυτό κι έχει εγκαταστήσει αμπελώνες συνολικής έκτασης 60 ha. Τα κρασιά της παράγονται στο επιβλητικό οινοποιείο, στην Αγορά της Δράμας, κι όλα τους ξεχωρίζουν για την αξιόλογη αντοχή και την αρμονική εξέλιξη μέσα στον χρόνο. Η ξενάγηση στους παραγωγικούς χώρους δεν μας αφήνει καμιά αμφιβολία για τη διάθεση άνεσης και εφαρμογής της σύγχρονης τεχνολογίας. Εντύπωση που υπερθεματίζει η εντυπωσιακή κάβα παλαίωσης και η κομψή αίθουσα γευστικής δοκιμής.

στη συνέχεια αυτή των μονοποικιλιακών Ήδυσμα Δρυός κατέκτησαν γρήγορα τη θέση τους στις καρδιές των φίλων του καλού κρασιού κι έτσι οι δύο Γιάννηδες, συνέχισαν αποφασιστικά την πετυχημένη πορεία τους στον δρόμο του κρασιού. Κι όση φαντασία έβαλαν στα ονόματα των κρασιών τους, άλλη τόση προσοχή έδωσαν στην κατασκευή του ωραιότατου οινοποιείου τους. Θα ξεκινήσουμε την επίσκεψή μας από το κτίριο 1 αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της σύγχρονης λειτουργικής υποδομής στην παραγωγική διαδικασία και θα καταλήξουμε στο κτίριο 2, στην ευρύχωρη αίθουσα γευσιγνωσίας.

Highlight: Η σειρά των αποσταγμάτων και των ξυδιών. Info: Αδριανή Δράμας τηλ. 25210 82231, 25210 82348 e-mail: info@ domaine-lazaridi.gr www.domaine-lazaridi.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 15.30

Highlight: Η Gallery Μαγικό Βουνό, όπου εκτίθενται τα έργα των καλλιτεχνών που φιλοτέχνησαν τις ετικέτες των κρασιών. Info: Αγορά Δράμας τηλ. 25210 82049 e-mail: info@nicolazaridi.com www.chateau-lazaridi.com Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.30 – 15.00 Κτήμα Τέχνη Οίνου 41°06’09.58”N 24°10’38.53”E Το 1998 βγήκαν στην αγορά τα πρώτα κρασιά από το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι της Δράμας. Δημιουργοί του, οι μηχανικοί Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Καλαϊτζίδης που με μεθοδικότητα κι επιμονή έστησαν 26 ha αμπελώνων. Η σειρά Τέχνη Αλυπίας και

Highlight: Τα δύο κτίρια επικοινωνούν μέσω υπόγειου τούνελ που έχει μετατραπεί σε κάβα παλαίωσης. Info: Μικροχώρι Δράμας τηλ.: 25210 83626 e-mail: info@ wineart.gr www.wineart.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 15.00 Κτήμα Παυλίδη 41°12’03.58”N 23°57’10.62”E Το κτήμα-δημιουργία του επιχειρηματία Χριστόφορου Παυλίδη. Με 60 ha αμπελώνων κ ι έ ν α ο ι ν ο π ο ι ε ί ο πρ ω το π ο ρ ι α κ ή ς αισθητικής, θεωρείται μία από τις πιο φιλόδοξες αμπελοοινικές εκμεταλλεύσεις στον ελληνικό χώρο. Το οινοποιείο και ένα τμήμα του αμπελώνα βρίσκεται στα Κοκκινόγεια Δράμας, στις παρυφές του όρους Φαλακρού, πάνω στον δρόμο για το


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

21

Κτήμα Παυλίδη

Οινογένεσις

Κτήμα Μανωλεσάκη

χιονοδρομικό και το σπήλαιο του Αγγίτη. Θα ξεναγηθούμε σε χώρους απαστράπτοντες και ευρύχωρους που φιλοξενούν τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό. Γραμμές λιτές, απολύτως μον τέρνες, παραπέμπουν ευθέως σε οινοποιεία του Νέου Κόσμου. Θα καταλήξουμε στην εντυπωσιακή αίθουσα γευσιγνωσίας στο υπόγειο, όπου με θέα στα βαρέλια θα δοκιμάσουμε τα κρασιά του κτήματος που διακρίνονται για το μοντέρνο στυλ και την πληθωρικότητά τους.

Highlight: Η οικογένεια κρασιών παλαίωσης Δέκα Χ είναι η έμπρακτη απόδειξη της πολυετούς εμπειρίας και της οινολογικής προσέγγισης των δημιουργών τους.

Κτήμα Μιχαηλίδη 41°05’45.80”N 24°13’52.86”E

Highlight: Η γοητεία των εγκαταστάσεων! Εμπεριέχεται στα κρασιά τους. Info: Κοκκινόγεια Δράμας τηλ. 25210 58300 e-mail: info@ktima-pavlidis.gr www.ktima-pavlidis.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΣΑ 10.00 – 14.00 κατόπιν επικοινωνίας Κτήμα Οινογένεσις 41°06’59.55”N 24°14’46.14”E Το 2007, ο γνωστός οινολόγος Μπάκης Τσάλκος, από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης της αμπελουργίας και της οινοποίησης στην περιοχή της Δράμας και της Καβάλας, δημιούργησε το Κτήμα Οινογένεσις. Η πρώτη του μέριμνα ήταν η δημιουργία 20 ha ιδιόκτητων αμπελώνων. Ακολούθησε το οινοποιείο, κτίριο με αρχιτεκτονικό ύφος που παραπέμπει σε μακεδονικά αρχοντικά, αντικρίζει μεγαλόπρεπο το Παγγαίο και το Φαλακρό Όρος. Στην επιχείρηση πλέον μετέχει ενεργά και ο γιος του, οινολόγος Αλέξανδρος Τσάλκος.

Info: Αδριανή Δράμας τηλ. 25213 01048, 6977 587629 e-mail: info@oegenesis.gr www.oenogenesis.gr Επισκέψιμο: κατόπιν online κράτησης Κτήμα Μανωλεσάκη 41°08’16.27”N 24°16’12.17”E Στην Αδριανή βρίσκεται και το Κτήμα Μανωλεσάκη. Οι αμπελώνες του, έκτασης 15 ha, δημιουργήθηκαν το 1989 σε πλαγιές με μικρές κλίσεις, για να προφυλάσσονται από τον δυνατό αέρα και την υπερβολική υγρασία και 10 χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε το οινοποιείο. Τα κρασιά του από ελληνικές και ξένες ποικιλίες έχουν φανατικούς οπαδούς εντός και εκτός συνόρων. Info: Αδριανή Δράμας τηλ. 25210 82010 e-mail: info@ manolesakis.gr www.manolesakis.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 14.00 κατόπιν συνεννόησης

Tο Κτήμα Μιχαηλίδη δημιουργήθηκε το 2004 στον Άγιο Αθανάσιο. Με 12 ha αμπελώνων ενταγμένων σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και καινούργιο οινοποιείο, παράγει κρασιά πιστά στην ποιοτική προσέγγιση που μας έχουν συνηθίσει οι Δραμινοί οινοποιοί. Info: Άγιος Αθανάσιος τηλ. 25210 68394 e-mail: info@domaine-michaelidi.gr www.domaine-michaelidi.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης

Οίνωψ – Oenops Wines Η πιο πρόσφατη οινοποιία της περιοχής της Δράμας δημιουργήθηκε το 2015 από τον έμπειρο οινολόγο Νίκο Καρατζά, με σκοπό την παραγωγή οίνων ποιότητας σε μικρή ποσότητα, έπειτα από αναζήτηση ποιοτικών αμπελοτεμαχίων και φιλόδοξων αμπελουργών στην περιοχή της Δράμας και της Μακεδονίας γενικότερα. Info: 3ο χλμ. Ε.Ο. Προσοτσάνης - Κ. Βροντούς τηλ. 25220 60000 e-mail: info@oenops.gr www.oenopswines.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 15.30


Μ ΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

WP GUIDE

Χαλκιδική

22

Προικισμένος αμπελότοπος Π.O.Π. Πλαγιές Μελίτωνα (1982) λευκός/ερυθρός - ξηρός Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε & να αγοράσετε: χορτόπιτες, τηγανόψωμα, κοτόπουλο με πράσινες ελιές, μύδια Ολυμπιάδας, γιαπράκια (λαχανοντολμάδες), γεμιστούς κολοκθυθοανθούς, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα Π.Ο.Π.: Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής, Ξερά σύκα Ταξιάρχη Π.Γ.Ε. Ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής «αγγουράκι» από τις τοπικές ποικιλίες ελιάς, μέλι, τσίπουρο από μέλι (μουντοβίνα), μανιτάρια, κάστανα, πατάτες Χολομώντα, μπαρμπουνοφάσουλα WP πρόταση: Zoé Grape Collection | προϊόντα ευεξίας και περιποίησης από συστατικά των αμπελιών του Κτήματος Πόρτο Καρράς Που τρώμε: Μαρίνα | κομψή ψαροφαγία @Ποτίδαια Tomata | δημιουργική gourmet κουζίνα @Sani Resort Η Σουσουράδα και ο Σγουρός Σκαντζόχοιρος | ελληνική κουζίνα @Άθυτος Μαριγούλα | νόστιμη & έξυπνη κουζίνα @Πολύγυρος Sqirrel | gourmet ρεστοράν @Danai Beach Resort, Μεταμόρφωση Τα κύματα | ψαροταβέρνα @Νέος Μαρμαράς Kamares Eagles Palace | gourmet ρεστοράν @Ουρανούπολη Κρητικός | κομψή ψαροφαγία @Ουρανούπολη Bubo | μοντέρνα ελληνική κουζίνα @Ekies All Senses Resort, Βουρβουρού Μπακτσιάνος | δημιουργικά πιάτα με ντόπια υλικά @Αρναία Ακρογιάλι | νόστιμη θαλασσινή κουζίνα @Ολυμπιάδα

Π.Γ.Ε. Χαλκιδική, Σιθωνία, Άγιο Όρος

Ποικιλίες Λευκές: Αθήρι, Ασύρτικο, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, SB, Chardonnay, Viognier, Trebbiano Ερυθρές: Λημνιό, CS, CF, Ξινόμαυρο, Grenache Rouge, Syrah, Merlot

1.033 Έκταση αμπελώνων

ha

11 Οινοποιεία

54.470 Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

Facts Στη Χαλκιδική της αρχαιότητας φημισμένες για τα κρασιά τους ήταν η Μένδη (πόλη στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Κασσάνδρας), η Άκανθος (η σημερινή Ιερισσός) και η Άφυτις (η σημερινή Άφυτος). Στα Στάγειρα, τη γενέτειρά του, ο Αριστοτέλης φύτεψε τον πρώτο πρότυπο αμπελώνα. Σήμερα, το αμπέλι καλλιεργείται στην κεντρική και την ορεινή Χαλκιδική, στη Σιθωνία και το Άγιο Όρος. Στις ηλιόλουστες δυτικές πλαγιές του όρους Μελίτωνα στήθηκε, με την καθοδήγηση του μεγάλου Γάλλου οινολόγου Emile Peynaud, ο μεγαλύτερος πειραματικός αμπελώνας ελληνικών και ξένων ποικιλιών που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα! Σε όλα σχεδόν τα Αγιορείτικα μοναστήρια υπάρχει μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη της αμπελουργίας και της παραγωγής κρασιού. Σήμερα, σε αρκετά, ζούμε την αναβίωσή της. Οι περισσότεροι σημερινοί αμπελώνες των μονών του Αγίου Όρους είναι γραμμικοί, έχουν προσαρμοστεί στην απαραίτητη χρήση των μηχανών, αλλά έμειναν ξηρικοί όπως και οι παλιοί. Σχεδόν στο σύνολό τους εφαρμόζεται η βιολογική καλλιέργεια. Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα: η πρώτη Ονομασία Προέλευσης που περιέλαβε στην ποικιλιακή της σύνθεση και διεθνή σταφύλια. Επίσης, από τις ελάχιστες ελληνικές ζώνες Π.Ο.Π. που έχουν τη δυνατότητα να χαρίζουν τόσο ερυθρούς όσο και λευκούς οίνους. Π.Γ.Ε. Άγιο Όρος, μια από τις πρώτες Γεωγραφικές Ενδείξεις που θεσπίστηκαν στην Ελλάδα, το 1981. Κορυφαίες εσοδείες: 2001, 2004, 2005, 2009, 2011, 2013, 2017


23


Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Θ Ε Σ Σ Α ΛΟ Ν Ι Κ Η

WP GUIDE

Θεσσαλονίκη Πολλαπλό οινικό πρόσωπο

24

Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη, Επανομή, Νέα Μεσήμβρια, Πλαγιές Βερτίσκου

Ποικιλίες Λευκές: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Chardonnay, SB, Viognier, Αθήρι, Σαββατιανό Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Λημνιό, CS, Merlot, Syrah, Grenache Rouge

Taste it > love it > shop it > share it Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει με την πολυμορφία της. Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής διασποράς αλλά και των πολιτισμών που ενσωμάτωσε. Παντρεύει τη ντόπια γαστρονομική παράδοση με την ευρηματικότητα των προσφύγων, τον εξωτισμό της Ανατολής με τους τύπους της Δύσης. Μην παραλείψετε να αγοράσετε: Π.Ο.Π. Κασέρι Σοχού, σουσαμένιο κουλούρι, μπουγάτσα με κρέμα, τρίγωνα Πανοράματος, γιαούρτι Δορκάδος Που τρώμε | Ν. Θεσσαλονίκης: Καλαματιανός | νόστιμη & έξυπνη κουζίνα @Σταυρός Αγνάντι | ολόφρεσκα ψάρια @Επανομή Τζάκι Ho | Country eating – μοντέρνα κραεατοταβέρνα @Χορτιάτης Πέρδικα | νόστιμα κρεατικά, κυνήγι και εξαιρετική wine list @Χρυσαυγή Λαγκαδά Αρχοντικό | παραδοσιακές συνταγές @Σοχός Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε: Thessaloniki Food Festival | εκδηλώσεις ανάδειξης της πόλης ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού οίνου & γεύσης Καρναβάλι @Σοχός Γιορτή κερασιού @Όσσα - Ιούνιος

900 Έκταση αμπελώνων

ha

20 Οινοποιεία

29.000 Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

Facts Από τα πεδινά έως τα παράλια του Θερμαϊκού και ψηλά στα ορεινά, στον νομό της Θεσσαλονίκης, καλλιεργούσαν πάντα αμπέλια. Κι αν ο αμπελώνας καταστράφηκε από τη φυλλοξήρα στις αρχές του 20ου αιώνα, οι πρόσφυγες που έφτασαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή ξεκίνησαν την αναγέννησή του. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 με την ανάδειξη των «μικρών παραγωγών», ο νομός Θεσσαλονίκης μπαίνει δυναμικά στον χώρο του ποιοτικού ελληνικού κρασιού, φέρνοντας στα ποτήρια μας κρασιά υψηλού επιπέδου, πολλά από τα οποία έχουν δημιουργήσει τάσεις. Οι αμπελώνες στις παραθαλάσσιες περιοχές, την Επανομή και τη Νέα Μηχανιώνα, φυτεύτηκαν σε αμμώδη εδάφη, καλά στραγγιζόμενα. Τα κρασιά τους χαρακτηρίζονται από έντονο φρούτο και πληθωρική γεύση. Κρασιά «νέας γενιάς» πιο μαλακά, μοντέρνα. Στις πλαγιές του Βερτίσκου οι αμπελώνες δημιουργήθηκαν δίπλα σε ορισμένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά του νομού, στον παραδοσιακό οικισμό της Όσσας, τον Σοχό και τον Ασκό. Στο ευνοϊκό οικοσύστημα παράγονται φινετσάτα λευκά, αρωματικά ροζέ και αρμονικά ερυθρά κρασιά, «καθρέφτες» των σταφυλιών από τα οποία φτιάχνονται. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Μεσήμβριας, στα δυτικά του νομού, κατάγονται από την Ανατολική Ρωμυλία. Οι παππούδες τους έφεραν μαζί τους και την εμπειρία της αμπελοκαλλιέργειας, όταν μετανάστευσαν στη νέα τους πατρίδα. Σήμερα στους αμπελώνες τους, γραμμικούς με ψηλά, δυνατά φυτά κατά μήκος του δρόμου, καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες και παράγονται λευκά και ερυθρά κρασιά με αξιοσημείωτη φινέτσα.


ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΟΙΝΟΠΟΙΕΊΟΥ / ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

25

Κτήμα Γεροβασιλείου «Οινοποιείο της χρονιάς» Wine&Spirits, ΗΠΑ 2006, 2010, 2011, 2012, 2014, 2015, 2017 95 points: Κτήμα Γεροβασιλείου Viognier 2016 Wine & Spirits, ΗΠΑ 2017 Καλύτερο Λευκό Κρασί: Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά 2016 “The Wine Merchant Top 100” 2017, Αγγλία Πλατινένιο Μετάλλιο & Καλύτερο Λευκό Ελληνικό Κρασί: Κτήμα Γεροβασιλείου Viognier 2016 Decanter World Wine Awards 2017, Αγγλία Καλύτερο κρασί από Μαλαγουζιά: Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά 2017 Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2018

Το Κτήμα Γεροβασιλείου δραστηριοποιείται στον χώρο του αμπελιού και του κρασιού από το 1981. Στις πλαγιές της Επανομής, σε ένα ιδανικό οικοσύστημα, καλλιεργούνται ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Ο φροντισμένος αμπελώνας περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα κρασιά του Κτήματος. Η γνώση και η παρακολούθηση της εξέλιξης της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία, σε συνδυασμό με τη χρήση κλασικών μεθόδων, οδηγεί στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής. Η υψηλή τους ποιότητα και η διαχρονική τους συνέπεια επιβραβεύεται κάθε χρόνο με σημαντικές πανευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες διακρίσεις. Μία τέτοια διάκριση ήρθε και φέτος από την Αμερική. Το Κτήμα Γεροβασιλείου ανακηρύχθηκε «Οινοποιείο της χρονιάς» για έβδομη φορά (έκτη τα τελευταία οκτώ χρόνια) από το έγκριτο αμερικάνικο περιοδικό κρασιού Wine&Spirits. H σημαντική αυτή διάκριση ήρθε μετά την εξαιρετική απόδοση των κρασιών του Κτήματος στις τυφλές γευστικές δοκιμές του περιοδικού, περισσότερων από 15.000 δειγμάτων, το οποίο έχει σαν στόχο να παρουσιάσει στους αναγνώστες του ξεχωριστά και νόστιμα κρασιά απ’ όλον τον κόσμο. Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση του Κτήματος Γεροβασιλείου Viognier 2016, που βαθμολογήθηκε από τους ειδικούς του περιοδικού με 95 πόντους, μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες που δόθηκαν. Εξαιρετικές όμως διακρίσεις έλαβαν τα κρασιά μας και από την Ευρώπη. Η Μαλαγουζιά 2016 του Κτήματος χαρακτηρίστηκε «Καλύτερο Ελληνικό Κρασί» στο “The Wine Merchant Top 100” της Αγγλίας, ενώ η Μαλαγουζιά 2017 έλαβε την ειδική διάκριση ως το «καλύτερο ξηρό μονοποικιλιακό κρασί από Μαλαγουζιά» στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2018. Τέλος, το Viognier 2016 του Κτήματος κατέκτησε στο Decanter World Wine Awards (DWWA) «Πλατινένιο Μετάλλιο» και την ειδική διάκριση «Καλύτερο Λευκό Ελληνικό Κρασί».

www.gerovassiliou.gr


WP GUIDE

Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Χ Α Λ Κ Ι Δ Ι Κ Ή – Θ Ε Σ Σ Α ΛΟ Ν Ί Κ Η

26

Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη - Δοκιμάζουμε Μαλαγουζιά 2017 Κτήμα Πόρτο Καρράς

Μαλαγουζιά 2017 Κτήμα Αρβανιτίδη

Ωραιότατη και τυπική έκφραση της ποικιλίας με άφθονα εσπεριδοειδή, ξερά βερίκοκα και λιπαρή, πιπεράτη επίγευση. Αυτή η φρέσκια και κομψή Μαλαγουζιά από τον αμπελώνα του Πόρτο Καρράς στις Πλαγιές του Μελίτωνα στη Σιθωνία, κλείνει στο ποτήρι της τον ήλιο της Χαλκιδικής. (Π.Γ.Ε. Χαλκιδική)

Τι φρούτο! Συναρπάζει η μύτη αυτής της Μαλαγουζιάς από τον Ασκό της Θεσσαλονίκης. Ετοιμαστείτε για εξωτικά και λευκόσαρκα φρούτα, αλλά και άφθονες λουλουδένιες νότες όμορφα τυλιγμένες γύρω από αρώματα μαρμελάδας πορτοκαλιού. Και η πλούσια, πικάντικη γεύση προσγειώνεται απαλά στον ουρανίσκο, για να σβήσει ήρεμα και αργά. (Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη)

Αγιορείτικο Άβατον λευκός 2017 Τσάνταλη Εντυπωσιακά δυναμικό και «πράσινο» κρασί από Αθήρι + Ασύρτικο σε ισόποση συμμετοχή και από τον αμπελώνα στο Μετόχι της Χρωμίτσας, στο Άγιο Όρος.. Το αρωματικό κουβάρι ξετυλίγεται με νότες πιπεριάς, πεπονιού και ξηρών καρπών. Και στο στόμα, η φρεσκάδα και η λεπιδωτή οξύτητα μας κρατούν σε εγρήγορση. (Π.Γ.Ε. Άγιο Όρος)

Sauvignon Blanc 2017 Κτήμα Κωνσταντάρα Σταφύλια από τον βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτού του κομψού Sauvignon Blanc. Αρωματικό βάθος με νότες αχλαδιού, ροδάκινου και εσπεριδοειδών. Η ζωηρή οξύτητα συμβάλλει στο μεσογειακό του ταμπεραμέντο. (Π.Γ.Ε. Χαλκιδική)

Επιφανής Οίνος 2012 Μυλοπόταμος Ένα αξιόλογο κρασί από τον αμπελώνα του Μυλοποτάμου στο Άγιο Όρος, που παντρεύει με πολύ ωραίο τρόπο το Λημνιό με το Merlot (80% - 20%). Προετοιμαστείτε για σκούρο χρώμα, ώριμο φρούτο και κάποια πιο εξελιγμένα αρώματα που δίνουν ένα πολύπλοκο σύνολο. Στο στόμα χαρακτηρίζεται από φίνα γεύση και όμορφη οξύτητα. (Π.Γ.Ε. Άγιο Όρος)

Κτήμα Λειβαδιώτη ερυθρός 2014 Κτήμα Λειβαδιώτη Το γνωστό χαρμάνι του Bordeaux CS + Merlot (80% - 20%) από τη Μαραθούσα Χαλκιδικής. Με τυπικά αρώματα βύσσινου και μαρμελάδας βατόμουρου, πυκνό και γεμάτο, με φρεσκάδα στο τελείωμα. (Π.Γ.Ε. Χαλκιδική)

Ζωηφόρος ροζέ 2017 Μεσήμβρια Οινοποιητική Ζωηρό τριανταφυλλένιο ροζέ, χωρίς καμία μετριοπάθεια στο φρούτο, από Syrah αμπελώνων βιολογικής καλλιέργειας στη Νέα Μεσήμβρια. Όλο ενέργεια, δροσιστικό, με αρωματική ατμόσφαιρα ώριμης φράουλας και βατόμουρων. Γεύση μαλακή, στρόγγυλη όλο φρεσκάδα. (Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη)

Avaton 2015 Κτήμα Γεροβασιλείου Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ανέδειξε τη φινέτσα από τρεις ιστορικές ποικιλίες: Λημνιό, Μαυροτράγανο και Μαυρούδι. Το χαρμάνι τους (50% - 25% - 25%) μας χάρισε ένα τραγανό ερυθρό κρασί με εκφραστικό μπουκέτο σοκολάτας, μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων, καλοδουλεμένες τανίνες και επίμονη επίγευση.

Refosco 2013 Οίνοι Αδάμ Ένα σκουρόχρωμο και στιβαρό ερυθρό κρασί με σωστό φόντο βανίλιας, δυνατό άρωμα ώριμου φρούτου, καραμέλας, όγκο και θερμότητα. Άγρια γοητεία. Από την ομώνυμη ιταλική ποικιλία που καλλιεργείται στις πλαγιές του Χορτιάτη, στον νομό Θεσσαλονίκης. (Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη)

Αφρός 2017 Κεχρής

Μια αφρώδης προσέγγιση της ρετσίνας! Ροδίτης 100% με φυσικό αφρισμό (pét-nat: Pétillant-Naturel). Σπιρτόζα και δροσιστική, στη μύτη ελευθερώνει φρούτα αγκαλιασμένα από ωραίες νότες πεύκου και μαστίχας. Φινετσάτη και παιχνιδιάρα, αναβιώνει τις παλιές φρέσκες ρετσίνες που κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν φιλτραριστεί για να διατηρήσουν τον σπινθηροβόλο χαρακτήρα. (Ονομασία κατά Παράδοση Ρετσίνα)

Αμπελήσιους Ρετσίνα Αφοί Γεωργιάδη Ξανθιά, πλούσια και με ωραία ισορροπία, η πασίγνωστη ρετσίνα διακρίνεται για τον συνδυασμό του παραδοσιακού ελληνικού χαρακτήρα με τη χάρη του λευκού κρασιού. Από σταφύλια Σαββατιανού που οινοποιούνται παρέα με ρετσίνι της χαλεπίου πεύκης. (Ονομασία κατά Παράδοση Ρετσίνα)

Απόσταγμα Ξινόμαυρο Μπαμπατζίμ Από τον master του είδους ένα αυθεντικό απόσταγμα από σταφύλια Ξινόμαυρου. Μεταξένια γεύση, πλούσιο άρωμα και απαλή επίγευση. Βγάλτε το στο τέλος του δείπνου, σερβίρετέ το δροσερό στους 10-13oC και θα λατρέψετε τη γλυκιά χαύνωση που απλώνει στο κορμί.


Ασκός, 57 016 Θεσσαλονίκη τηλ. 23950 61626 www.arvanitidis-winery.gr


Μ ΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΧΑΛΚΙΔΙΚΉ

WP GUIDE

Χαλκιδική - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 28

Ε. Τσάνταλη

Κτήμα Πόρτο Καρράς

Ε. Τσάνταλη 40°22’08.35” B 23Ο02΄49.96΄΄Ε

ή στο οινοποιείο του κτήματος, γευστική δοκιμή των κρασιών τους στη Μελισσάνθη Tasting Room ή Wine Cruise… οι προτάσεις οινοτουρισμού είναι ποικίλες και άκρως απολαυστικές.

Στο οινοποιείο της Tsantali παρακολουθούμε μια πλήρη ξενάγηση σ τους χώρους παραγωγής και παλαίωσης. Η οικογένεια δημιουργεί οίνους και αποστάζει τσίπουρο και ούζο από το 1890. Σήμερα, η τρίτη γενιά συνεχίζει να παράγει οίνους από τους αμπελώνες της στη Ραψάνη Ολύμπου, τη Νάουσα, τη Χαλκιδική, το Άγιο Όρος και στη Μαρώνεια Θράκης. Κατάληξη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, έτοιμοι να δοκιμάσουμε κρασιά, τσίπουρα και φίνα αποστάγματα σταφυλής. Highlight: Οι παραδοσιακοί άμβυκες αποστάζουν αργά το ούζο και το τσίπουρο σύμφωνα με τη μυστική συνταγή της οικογένειας Τσάνταλη που περνά από γενιά σε γενιά για περισσότερα από 100 χρόνια. Info: Άγιος Παύλος Χαλκιδικής τηλ. 23990 76100 e-mail: info@tsantali.gr www.tsantali.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΠΑ κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Πόρτο Καρράς 40°04’35.67” B 23°47’49.21” E Όλα ξεκίνησαν εδώ στις αρχές της δεκαετίας του 60, όταν ο Γιάννης Καρράς συνεπαρμένος από την ομορφιά του τόπου οραματίσθηκε τη δημιουργία ενός λαμπρού τουριστικού συγκροτήματος που θα περιτριγυρίζεται από πρότυπο αμπελώνα. Έτσι δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας της χώρας. Με αυτή την απόφαση, ο Γιάννης Καρράς και το κτήμα του συνέβαλλαν άμεσα στην αναγέννηση του ελληνικού κρασιού. Για την επίσκεψή μας μπορούμε να επιλέξουμε: ξενάγηση στους αμπελώνες

Info: Νέος Μαρμαράς Σιθωνία Χαλκιδικής τηλ. 2310 253758, 210 9977200, 23750 77437 e-mail: winetourism@portocarras.com www.portocarraswines.gr Επισκέψιμο κατόπιν online κράτησης Μετόχι Χρωμίτσα - Ευάγγελος Τσάνταλης Για την αναβίωση της αμπελοκαλλιέργειας στο Μετόχι είναι «υπεύθυνος» ο αείμνηστος Ευ άγ γε λος Τσάν τα λης, ιδρυτής της οινοποιίας. Μια σφοδρή καταιγίδα στο Άγιο Όρος, τον ανάγκασε μια μέρα του 1973 να αναζητήσει καταφύγιο στο μετόχι της Χρωμίτσας του Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα. Εκεί έμαθε πως η Μονή κάποτε είχε 100 στρέμματα που τα καλλιεργούσαν οι μοναχοί και πλέον έμεναν εγκαταλειμμένα. Και έτσι άρχισε η αναγέννηση του αμπελώνα της Χρωμίτσας. Η εφαρμογή της βιολογικής καλλιέργειας ξεκίνησε το 1996, και το 2000 επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον αμπελώνα. Info: Μετόχι Χρωμίτσα Άγιον Όρος τηλ. 23990 76100 e-mail: info@tsantali.gr www.tsantali.gr Επισκέψιμο: Είσοδος: μόνο άρρενες, με ειδική άδεια

Μυλοπόταμος Άγιον Όρος Στο μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας, παράγεται κρασί εδώ και 1.000 χρόνια. Το 1990, συγχρόνως με την προσπάθεια αναστύλωσης του κτιριακού συγκροτήματος και την αναβίωση γενικότερα του Μυλοποτάμου, ξεκινά και η αναμπέλωση με την επιμονή και τη προσπάθεια του μοναχού Επιφάνιου. Τα αμπέλια τα καλλιεργούν οι μοναχοί σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Οι ίδιοι οινοποιούν και τα κρασιά. Info: Ιερό Κελί Αγίου Ευσταθίου Μυλοπόταμος Αγίου Όρους τηλ. 2310 522211 e-mail: info@mywines.gr www.mywines.gr Επισκέψιμο: 10.00 – 13.00 και 17.00 – 20.00 Είσοδος: μόνο άρρενες, με ειδική άδεια Κτήμα Λειβαδιώτη 40°33’22.28” B 23°27’56.10” E Ο Θ α ν ά σ η ς Λ ει βα δ ι ώ τ η ς , γε ω ργ ό ς από τη Βόρεια Χαλκιδική, αποφάσισε παράλληλα με τις υπόλοιπες καλλιέργειες του, να δρασ τηριοποιηθεί και σ την αμπελοκαλλιέργεια. Δημιούργησε ένα αμπελώνα 10 ha βιολογικής καλλιέργειας με τις ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή. Η δημιουργία του επισκέψιμου οινοποιείου και η κυκλοφορία των κρασιών του ήταν η φυσιολογική και αναμενόμενη συνέχεια. Info: Μαραθούσα Χαλκιδικής τηλ. 23710 95455 e-mail: ktima.livadioti@gmail.com www.ktima-livadioti.com


29


Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Θ Ε Σ Σ Α ΛΟ Ν Ι Κ Η

WP GUIDE

Θεσσαλονίκη - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 30

Κτήμα Γεροβασιλείου

Κτήμα Αρβανιτίδη

Κτήμα Γεροβασιλείου 40°27’03.47”N 22°55’29.6”E

Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου 40°82’71.71”N 23°18’13.79”E

Γνωστός και πολύ αγαπητός οινοποιός, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εδώ και 4 δεκαετίες, φέρνει στα ποτήρια μας αποκλειστικά κρασιά υψηλού επιπέδου, πολλά από τα οποία έχουν δημιουργήσει τάσεις. Το οινοποιείο του είναι μια σούπερ εξοπλισμένη τεχνολογικά μονάδα που υποστηρίζεται από 50 ha ιδιόκτητου αμπελώνα. Το καμάρι της αμπελοοινικής παρουσίας στην περιοχή. Η ξενάγησή μας ξεκινά από τον αμπελώνα. Στις υπόγειες κάβες παλαίωσης αφουγκραζόμαστε την ανάσα των κρασιών που ωριμάζουν. Ακριβώς δίπλα, στο εντυπωσιακό Μουσείο Οίνου θαυμάζουμε τη μεγάλη συλλογή αμπελοοινικών αντικειμένων. Μαζί και η προσωπική συλλογή του ιδιοκτήτη από 1.300 tire-bouchons, από τις πιο σπάνιες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Και καταλήγουμε στον καινούργιο χώρο υποδοχής, δοκιμάζοντας τα κρασιά τους με θέα το απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού και τις μακρινές κορυφές του Ολύμπου. Όλα τους καλοοινοποιημένα, προσεγμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, με θαυμάσια πολυπλοκότητα και βεβαίως με φανατικούς οπαδούς.

Στη νοτιοδυτική πλαγιά του Βερτίσκου, σε υψόμετρο 650 μέτρων και λίγο πριν από τον παραδοσιακό οικισμό της Όσσας, θα αναζητήσουμε το «αμπελόπαρκο» του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου. Η ενασχόληση της οικογένειας με την αμπελοκαλλιέργεια, την αποσταγματοποιία και την εμπορία κρασιού χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Φύση ανήσυχη και πληθωρική ο ίδιος, έδωσε σάρκα και οστά στη δημιουργική του τρέλα ξεκινώντας το 1974 την εγκατάσταση του πάρκου, όπου τα αμπέλια εκτείνονται ανάμεσα σε συστάδες από βαλανιδιές, οξιές, καστανιές. Σήμερα, ο αμπελώνας φτάνει τα 26,5 ha, και είναι φυτεμένος με ελληνικές και ξενικές ποικιλίες που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Εντός του βρίσκεται το οινοποιείο με ευρύχωρους χώρους υποδοχής των επισκεπτών, αλλά και το αποσταγματοποιείο, όπου φτιάχνουν περίφημα αποστάγματα σταφυλής.

Highlight: Το μουσείο προτείνει επίσης και σπουδαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Πραγματική απόλαυση πνεύματος και… οινοπνεύματος! Info: Επανομή Θεσσαλονίκης τηλ. 23920 44567 e-mail: ktima@ gerovassiliou.gr www.gerovassiliou.gr Επισκέψιμο: ΔΕ, ΠΕ, ΠΑ 10.00-16.00 ΤΕ 13.00-19.00 ΣΑ – ΚΥ 11.00-17.00 Τρίτη κλειστά

Info: Όσσα Θεσσαλονίκης τηλ. 2310 519705 email: info@babatzimopoulos.gr www.babatzimopoulos.gr Επισκέψιμο Κτήμα Αρβανιτίδη 40°44’21.31” N 23°23’13.42” E Στις ανατολικές πλαγιές του Βερτίκου, ο γεωπόνος Θανάσης Αρβανιτίδης και ο αδελφός του Γιώργος έστησαν στη θέση ενός παλιού οικογενειακού αμπελιού, έναν νέο σύγχρονο αμπελώνα 7 ha, φτιάχνοντας τα κρασιά τους αποκλειστικά από σταφύλια των αμπελώνων τους. Το κλειδί για την ποιότητα των κρασιών του κτήματος είναι η

Στέλιος Κεχρής

ενασχόληση του ίδιου του Θανάση με τους αμπελώνες και η επιμονή του στη χαμηλή απόδοση των φυτών. Θα μας εξηγήσουν τα πάντα για την καλλιέργεια του αμπελιού, την οινοποίηση και την παλαίωση των κρασιών, ενώ διατρέχουμε το γοητευτικό «garage winery». Τα μυστικά της γευστικής δοκιμής θα τα αποκρυπτογραφήσουμε, απολαμβάνοντας χρώματα, αρώματα και γεύσεις στη βεράντα του καταπράσινου κτήματος. Και τα κρασιά τους, φινετσάτα λευκά και αρμονικά ερυθρά, είναι «καθρέφτες» των σταφυλιών από τα οποία φτιάχνονται. Info: Ασκός Θεσσαλονίκης τηλ. 23950 61626 e-mail: info@arvanitidis-winery.gr www.arvanitidis-winery.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Στέλιος Κεχρής 40°38’53.00” N 22°51’13.90” E Στο Καλοχώρι, στην είσοδο της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το οινοποιείο της οινοποιίας Στέλιος Κεχρής. Η ενασχόληση της οικογένειας με το κρασί ξεκινά το 1911, όταν ο Ευάγγελος Κεχρής αποφασίζει να φέρει γυάλινα μπουκάλια από τις Η.Π.Α., με σκοπό την εμφιάλωση κρασιού. Το 1954, με τη δημιουργία της οινοποιίας-ποτοποιίας «Αφοί Κεχρή» η εταιρεία παίρνει τη σύγχρονη μορφή της. Σήμερα, επικεφαλής της οικογενειακής οινοποιίας είναι ο οινολόγος Στέλιος Κεχρής. Δοκιμάζοντας τα κρασιά τους θα διαπιστώσουμε την επιμονή της οικογένειας στη σύγχρονη έκφραση της ρετσίνας.


31

Highlight: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σπιτικά λικέρ που παράγουν, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους. Info: Ολύμπου 33, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης τηλ. 2310 751283 e-mail: info@ kechri.gr www.kechri.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΠΑ 11.00 – 16.00 κατόπιν συνεννόησης Μεσήμβρια Οινοποιητική 40°43’56.65” N 22°46’40.86” E Στην περιοχή της Νέας Μεσήμβριας δραστηριοποιείται η Μεσήμβρια Οινοποιητική. Με καινούργιο οινοποιείο, ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος και ο Περικλής Ντράχας μας περιμένουν στην καρδιά του αμπελώνα τους, στον οποίο καλλιεργούν με βιολογικές μεθόδους τις ποικιλίες: Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Λημνό, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot. Αν ο καιρός είναι καλός θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε τους αμπελώνες τους, πριν περάσουμε στην αίθουσα γευστικής δοκιμής. Info: Ν. Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης τηλ. 2310 713981 e-mail: info@mesimvriawines.gr www.mesimvriawines.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΠΑ 08.00 – 17.00, ΣΑ 09.00 – 14.00 Οίνοι Αδάμ 40°43’13.63” N 23°19’39.40” E Στις πλαγιές του Χορτιάτη, σε υψόμετρο που φτάνει τα 300 μέτρα, οι αμπελώνες της οινοποιίας καλλιεργούνται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας. Info: Αδάμ Θεσσαλονίκης τηλ. 694 0644102 e-mail: info@adam-oinos.gr www.el.adam-oinos.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης ένας υπέροχος, ξεχωριστός χώρος είναι έτοιμος να σας προσφέρει τις πιο νόστιμες και μαγευτικές γεύσεις. Το εστιατόριο Ακαδημία καθημερινά προσφέρει γεύματα με εκλεπτυσμένες μεσογειακές γεύσεις και ποιότητα που δύσκολα βρίσκει κάνεις στην εποχή της κρίσης. Ανοίγουμε τις πόρτες και την αυλή μας καθημερινά στους πελάτες μας. Υποδεχόμαστε, εξίσου, όποια εκδήλωση θέλει κάνεις να πραγματοποιήσει. Ο χώρος μας διατίθεται για επαγγελματικά γεύματα. Επίσης στον privé χώρο του εστιατόριου, πραγματοποιούμε εικαστικές εκθέσεις, μουσικές βραδιές, αλλά και ποικίλες θεματικές βραδιές (π.χ. θέατρο κλπ). Επισκεφτείτε το εστιατόριο μας και το σίγουρο είναι . ότι θα δικαιωθείτε για την επιλογή σας. Άγιου Μηνά 3, Πλατεία Εμπορίου , Άνω Λαδάδικα τηλ 2310 521803 fb. akadimiaestiatorio tripadvisor: akadimia


Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Ν ΆΟΥ Σ Α - ΓΟΥ Μ Ε Ν Ι Σ Σ Α

WP GUIDE

Νάουσα

32

Πολύπλοκα, δυναμικά και απολύτως συναρπαστικά Ξινόμαυρα Π.O.Π. Νάουσα (1972) ερυθρός ξηρός/ημίγλυκος/ημίξηρος

Π.Γ.Ε. Ημαθία

Ποικιλίες Λευκές: Ροδίτης, Πρεκνιάρικο Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Syrah, Merlot

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε: κόκκινα κρέατα με πικάντικες σάλτσες, κυνήγι, πίτες, βλάχικα λουκάνικα Νάουσας από γίδα (με ρίγανη, πιπέρι, μπαχάρι) Μην παραλείψετε να αγοράσετε: Π.Ο.Π.: Μπάτζο (αλμυρό τυρί), Ροδάκινα Νάουσας, κεράσια Τραγανά Ροδοχωρίου μήλα, πετιμέζι, ρεβανί από τη Βέροια Που τρώμε: Οινομαγειρέματα | τοπικές συνταγές @Νάουσα Το Ρακοκάζανο | παραδοσιακή ταβέρνα @Νέα Στράντζα Χάραμα | στιβαρή κουζίνα @Αρκοχώρι Ημαθείας 12 Γράδα | wine-bar @Βέροια Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε: Νάουσα, η πόλη του οίνου | ποικίλες οινικές εκδηλώσεις – Δεκέμβριος Παραδοσιακή Αποκριά | Τσικνοπέμπτη μέχρι Καθαρά Δευτέρα και αναπαράσταση του εθίμου «Γιανίτσαροι και Μπούλες».

400

19

Έκταση αμπελώνων

Οινοποιεία

ha

20.400 Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

Facts Η αμπελουργική ζώνη της Νάουσας είναι η πιο διάσημη περιοχή παραγωγής κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Η Νάουσα είναι γνωστή για ερυθρά κρασιά με συναρπαστική πολυπλοκότητα και αντοχή στον χρόνο. Το κρασί Π.Ο.Π. Νάουσα φτιάχνεται αποκλειστικά από Ξινόμαυρο. Έχουν απομονωθεί 5 κλώνοι Ξινόμαυρου με διακριτά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους κλώνους: V6 Νάουσας και V3 Βελβεντού, από τους οποίους παράγονται κρασιά που εμφανίζουν μικρότερη οξύτητα (υψηλότερο pH) και υψηλότερη συγκέντρωση φαινολικών ουσιών σε σχέση με τον πληθυσμό. Τα αποτελέσματα μελέτης επαναπροσδιορισμού της ζώνης τεκμηριώνει την παρουσία 13 υποζωνών με ενιαία εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά, στις οποίες παράγονται Ξινόμαυρα με διακριτά διαφορετικό χαρακτήρα. Αμπελώνες σε Γάστρα, Στράντζα, Ράμνιστα μπορούν να δώσουν Νάουσες άριστης ποιότητας, με αρωματικό πλούτο και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Αμπελώνες στη Μαρίνα δίνουν καλές, τυπικές Νάουσες, με μικρότερη αντοχή στον χρόνο. Αμπελώνες στον Τρίλοφο είναι ιδανικοί για την παραγωγή ισορροπημένων φρέσκων ερυθρών με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα. Κορυφαίες εσοδείες: 2017, 2013, 2012, 2011, 2007, 2005, 2001, 2000


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

Γουμένισσα

33

Ένας από τους ομορφότερους αμπελότοπους της Ελλάδας Π.O.Π. Γουμένισσα (1979) ερυθρός ξηρός

Π.Γ.Ε. Πλαγιές Πάικου

Ποικιλίες Λευκές: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, SB, Chardonnay Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, CS, Merlot, Syrah

400

5

4.980

Ξ/Μ + Νεγκόσκα: 200 ha

Έκταση αμπελώνων

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε + να αγοράσετε: Γευστικά ντόπια κρέατα, λουκάνικα, πίτες, μέλι, ντόπια τυριά: περχαροτύρι (καπνιστό ποντιακό τυρί), σίρνα (κατσικίσιο τυρί Γρίβας), σίρον (ποντιακό αποξηραμένο φύλλο), κάστανα από το Πάικο και ζυμαρικά Που τρώμε: Το Τζάκι @Γουμένισσα Παρυφές @Γρίβα Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε: Γιορτή του Αγίου Τρύφωνα 1η Φεβρουαρίου

ha

Οινοποιεία

Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

Facts Οι αμπελώνες της Γουμένισσας απλώνονται στις νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Πάικο και σε λόφους με απαλές κλίσεις στα νότια της πόλης, σε υψόμετρο που δεν ξεπερνά τα 250 μέτρα. Εδώ το Ξινόμαυρο καλλιεργείται μαζί με τη Νεγκόσκα, ένα ντόπιο ερυθρό σταφύλι. Π.Ο.Π. Γουμένισσα. από τη συνοινοποίηση Ξινόμαυρου και Νεγκόσκας (με τη Νεγκόσκα σε ποσοστό τουλάχιστον 20%) Η Γουμένισσα είναι γνωστή για ζωηρόχρωμα και φινετσάτα ερυθρά κρασιά, που συνδυάζουν τις μαλακές τανίνες της Νεγκόσκας με το φρούτο και τη μακριά, ιδιαίτερα ευχάριστη επίγευση, που παραπέμπει κατευθείαν στο Ξινόμαυρο. Η αναμπέλωση των τελευταίων ετών στη ζώνη προσφέρει πολλές δυνατότητες για διαφοροποιημένα κρασιά με τη συμμετοχή διεθνών ποικιλιών.


Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Α Μ Υ Ν ΤΑ Ι Ο

WP GUIDE

Αμύνταιο

Ο βορειότερος ελληνικός αμπελώνας της Ελλάδας

34

Π.O.Π. Αμύνταιο (1972) ροζέ ξηρός/ημίξηρος/ημίγλυκος, ροζέ αφρώδης ξηρός/ημίξηρος, ερυθρός ξηρός/ημίξηρος

Π.Γ.Ε. Φλώρινα

Ποικιλίες Λευκές: SB, Chardonnay, Gewürztraminer, Ροδίτης, Μαλαγουζιά Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Syrah, Merlot

650 Έκταση αμπελώνων

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε + να αγοράσετε: γριβάδι, χωνευτικό Ξινό Νερό, κόκκινες πιπεριές, τουρσιά, πίτες, τραχανά, πέτουρα (οι χυλοπίτες) Π.Ο.Π.: Φασόλια γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών, Φασόλια (πλακέ μεγαλόσπερμα) Πρεσπών Φλώρινας, Φασόλια Γίγαντες-Ελέφαντες Καστοριάς Που τρώμε: Κοντοσώρος | θαυμάσια τοπική κουζίνα @Ξινό Νερό Θωμάς | ταβέρνα με μεγάλη παράδοση @Σκλήθρο Ναουμίδης | φρεσκότατα ψάρια @Άγιο Παντελεήμονα

ha

8

31.090

Οινοποιεία

Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

Facts Η αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου είναι η βορειότερη και πιο ψυχρή της Ελλάδας. Οι αμπελώνες βρίσκονται στο οροπέδιο του Αμυνταίου (Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Κλειδί, Ξινό Νερό, Πέτρες, Ροδώνας, Φανός) και στις περιοχές Φιλώτας, Αετός, Βαρικό. Από αυτούς σχεδόν το 50% βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες των Πετρών και τη Βεγορίτιδα. Τα φτωχά, αμμώδη-αμμοαργιλώδη εδάφη επιτρέπουν την πολύ καλή αποστράγγιση των νερών της βροχής και προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με αρωματική ένταση, φινέτσα και καλή δομή. Τα περισσότερα αμπέλια έχουν γραμμική διαμόρφωση (Royat), σε σειρές. Καθώς όμως το αμμώδες έδαφος δεν ευνόησε την εξάπλωση της φυλλοξήρας, υπάρχουν και αμπελώνες με αυτόριζα φυτά, μεγάλης ηλικίας (>80 έτη) σε κυπελοειδή διαμόρφωση (Gobelet). Αμύνταιο και Ξινόμαυρο είναι ένα ζευγάρι που μας δίνει απολαυστικά ερυθρά κρασιά. Επίσης, είναι ιδανικό για την παραγωγή ροζέ και αφρωδών κρασιών. Το ροζέ Αμύνταιο -ήρεμο και αφρώδες- είναι το μοναδικό ελληνικό ροζέ Π.Ο.Π. Το Αμύνταιο είναι γνωστό για τα: • αρωματικά λευκά με φινέτσα • ροζέ ήρεμα και αφρώδη με εκφραστική, ποικιλιακή μύτη • σύνθετα ερυθρά. Κορυφαίες εσοδείες: 2005, 2011, 2012, 2013


35


WP GUIDE

Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Ν ΆΟΥ Σ Α - ΓΟΥ Μ Έ Ν Ι Σ Σ Α - Α Μ Ύ Ν ΤΑ Ι Ο

36

Νάουσα - Γουμένισσα - Αμύνταιο Δοκιμάζουμε

Grande Réserve Νάουσα 2011 Μπουτάρη Οινοποιητική

Πρεκνιάρικο 2016 Κτήμα Χρυσοχόου

Διαχρονική αξία για τους φίλους του Ξινόμαυρου. Τα 140 χρόνια ενεργούς παρουσίας, δημιουργίας και εμπειρίας της Μπουτάρη στη ζώνη της Νάουσας μεταφράζονται σε ένα κρασί με σαγηνευτική αρωματική πολυπλοκότητα και φιλικές τανίνες. Κρατήστε σημειώσεις για τις σοδειές 2011/2013 οι οποίες απέσπασαν μεγάλες διακρίσεις. (Π.Ο.Π. Νάουσα)

Πικάντικα πληθωρικό από την τοπική ποικιλία Πρεκνάδι, με σωστή την αρωματική παρουσία του βαρελιού και ευχάριστη οξύτητα. Καλοφτιαγμένο, γεμάτο λευκό κρασί με χρυσοκίτρινη φορεσιά και πολύπλοκη μύτη. Με προσωπικότητα και αξιόλογη δυναμική παλαίωσης. (Π.Γ.Ε. Ημαθία)

Κτήμα Κυρ-Γιάννη 2014 Κυρ-Γιάννη Κόκκινα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά σ’ ένα όμορφο σύνολο. Και με την ανάδευση από το μπουκέτο ξεφεύγουν νότες κακάου και πικρής σοκολάτας. Ο διάδοχος του σπουδαίου κρασιού Γιαννακοχώρι, με ελαφρώς διαφοροποιημένο χαρμάνι: Ξινόμαυρο 50%, Merlot 30%, Syrah 20%, συνεχίζει να συναρπάζει. (Π.Γ.Ε. Ημαθία)

Νάουσα 2013 Αργατία Στο μπουκέτο αυτής της ωραιότατης Νάουσας από την εξαιρετική σοδειά του 2013 αναγνωρίζουμε εύκολα τους τυπικούς τόνους του Ξινόμαυρου. Αποξηραμένα δαμάσκηνα και πιπέρια ερεθίζουν τα ρουθούνια και η ντομάτα βάζει την αναγνωρίσιμη φυτική υπογραφή της. Ωραία δουλεμένες οι τανίνες, ευχάριστη η οξύτητα. (Π.Ο.Π. Νάουσα)

Όλγανος 2012 Κτήμα Φουντή Μια ωραιότατη εκδοχή του χαρμανιού Ξινόμαυρο – Merlot (50% - 50%), αξιοποιεί την πλούσια φύση του Merlot, που χαρίζει χρωματική ένταση, όγκο και πιο προσιτή διάσταση. Στη μύτη, το άρωμα κόκκινων φρούτων ανοίγει πάνω σε φόντο ντομάτας και η γεύση υποστηρίζεται διακριτικά από την οξύτητα. (Π.Γ.Ε. Ημαθία)

Alta Νάουσα 2015 Αμπελώνες Θυμιόπουλου Η καινούργια ετικέτα του Αποστόλη Θυμιόπουλου είναι μια Νάουσα με ζωηρό φρούτο και μεταξένιες τανίνες, άξιος εκπρόσωπος του σύγχρονου ύφους στο Ξινόμαυρο. Η νεαρή ακόμη σοδειά του 2015 εμφανίζεται με φινέτσα και εκφραστική αρωματική παλέτα. Τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνες σε μεγαλύτερο υψόμετρο. (Π.Ο.Π. Νάουσα)

Κτήμα Καρυδά 2014 Κτήμα Καρυδά Τυπική προσέγγιση στη Νάουσα. Στιβαρή δομή, μύτη γεμάτη αρώματα βοτάνων και τοματοχυμού, πολυδιάστατη γεύση. Γεμάτο κρασί με έντονα ποικιλιακά αρώματα και συγχρόνως, εμφανή την επίδραση της 24μηνης παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια. Μια ετικέτα για τους σκληροπυρηνικούς φίλους της ποικιλίας. (Π.Ο.Π. Νάουσα)

Νάουσα 2016 Οινοποιείο Δαλαμάρα Μια σοφιστικέ Νάουσα. Με φινέτσα στο χρώμα, στη μύτη, στο στόμα. Στο μακρύ τελείωμα πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με γλυκό σταφύλι και μαρμελάδα βατόμουρο. Είναι κρασί με αντοχές στον χρόνο, οπότε αν δεν την ανοίξετε στο b.b.q., φυλάξτε τη στο κελάρι σας. (Π.Ο.Π. Νάουσα)

Παλιοκαλιάς 2014 Οινοποιείο Σταύρος Κόκκινος Ερυθρό με ζεστό καστανό χρώμα, και χαρακτηριστικό μπουκέτο Ξινόμαυρου. Μια κλασική Νάουσα, με τανίνες που έχουν μαλακώσει, λειώνουν στο στόμα. Με πολύ μακρύ τελείωμα, πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με γλυκό σταφύλι και μαρμελάδα βατόμουρο. (Π.Ο.Π. Νάουσα)

Μέρχαλι 2009 Κτήμα Κελεσίδη Παραδοσιακό στυλ Νάουσας από τους αμπελώνες του κτήματος στο Γιαννακοχώρι. Με φωτεινό χρώμα, αρώματα ντομάτας και μπαχαρένιο χαρακτήρα να πλαισιώνουν το κόκκινο φρούτο που βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο. Απολαυστικό Ξινόμαυρο με τυπικότητα, υποδηλώνει ξεκάθαρα στο ποτήρι, την προέλευσή του. (Π.Ο.Π. Νάουσα)


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

37

Grande Reserve Νάουσα 2010 Vaeni

Ï Single Vineyard 2013 Οινοποία Αϊδαρίνη

Μια Νάουσα αποπλανητική, με αξιολάτρευτη, για την ηλικία της, φρεσκάδα. Με βαθύ καστανοκόκκινο χρώμα που άρχισε να στρίβει προς το τούβλο. Με ωραιότατα εξελιγμένο μπουκέτο που μοσχοβολά λιαστή ντομάτα και ελιά. Με πολλές τανίνες που έχουν απολύτως μαλακώσει και μας προσκαλούν να το απολαύσουμε. (Π.Ο.Π. Νάουσα)

Μια απολύτως τυπική έκφραση των ποιοτικών οινικών χαρακτηριστικών της ζώνης Ονομασίας Προέλευσης Γουμένισσα, από τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της οικογένειας Αϊδαρίνη που φυτεύτηκε το 1978. Βαθύχρωμη με άφθονα κόκκινα φρούτα, σφιχτή δομή και ώριμες τανίνες. Η εξαιρετικά χαμηλή απόδοση εγγυάται την παραγωγή ώριμων, συμπυκνωμένων σταφυλιών, ιδανικών για την παράγωγή αυτής της premium ετικέτας. (Π.Ο.Π. Γουμένισσα)

Σαμαρόπετρα 2017 Κτήμα Κυρ-Γιάννη To Κτήμα Κυρ-Γιάννη γιορτάζει την 20η επέτειο της Σαμαρόπετρας με νέα μονοποικιλιακή σύνθεση. 100% Sauvignon Blanc, με κομψή μύτη που συνδυάζει γρασίδι και φρούτο. Πλούσιο και συγχρόνως τραγανό στόμα και δροσερή, λεμονάτη επίγευση. (Π.Γ.Ε. Φλώρινα)

Ξινόμαυρο Αφρώδης Rosé demi-se Amyntas Wines Λεπτοκεντημένο κορδόνι φυσαλίδων. Λαμπερό, ρόδινο χρώμα. Εκφραστική μύτη που θυμίζει βατόμουρο και μπισκότα με γέμιση λεμόνι. Ανάλαφρη παρουσία στο στόμα και ελαφρώς γλυκίζον τελείωμα. Φινέτσα και κομψότητα. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα 2013, Single Block «Μπάρμπα Γιάννης» Κτήμα Άλφα Ένα ευχάριστα πληθωρικό και άψογα ωριμασμένο Π.Ο.Π. Αμύνταιο (18 μήνες σε επιλεγμένα λεπτόκοκκα, γαλλικά δρύινα βαρέλια + 18 μήνες σε φιάλες). Ξινόμαυρο από αμπέλια ηλικίας 86 ετών κι ένα συγκεκριμένο κομμάτι (block) του αμπελώνα στη θέση Χελώνες. Με πικάντικη μύτη, γεμάτο στόμα, σφιχτοδεμένη, αλλά κι όσο χρειάζεται τανική γεύση. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Ξινόμαυρο 2013 Vegoritis Wines Ένα Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο με ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη αρωματικά κύματα ντομάτας πλαισιώνονται από νότες μπαχαρικών. Η παραμονή σε δρύινα βαρέλια πρόσθεσε βανίλια, μπαχάρια και βότανα. Στα συν, η οξύτητα που το καθιστά ιδανικό συνοδό πιάτων με σάλτσα ντομάτας. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Γουμένισσα 2015 Κτήμα Χατζηβαρύτη Μια κλασική Γουμένισσα που συνδυάζει την ένταση του Ξινόμαυρου και τον εξευμενιστικό πλούτο της Νεγκόσκας (70-30%). Σύνθετο κι ευχάριστο κρασί, ελευθερώνει διαδοχικά αρωματικά κύματα ντομάτας και μπαχαρικών. Από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος στη Φιλυριά Γουμένισσας. (Π.Ο.Π. Γουμένισσα)

Inima Νεγκόσκα 2016 Κατώγι Αβέρωφ Φωτεινό και ζωηρό κρασί, ξεκινά με τη φρεσκάδα της νεαρής ηλικίας και συνεχίζει με άφθονα κόκκινα φρούτα, ντομάτα και πράσινα φύλλα. Φινετσάτο και ευχάριστο είναι ο ιδανικός καμβάς για γευστικά παιχνίδια με τα κρεατικά και τα λουκάνικα.

Γουμένισσα 2013 Κτήμα Τάτση Κρασί με την ένταση του Ξινόμαυρου και τον εξευμενιστικό πλούτο της Νεγκόσκας. Με ελκυστικό κόκκινο χρώμα και ανοιχτό μπουκέτο. Πολύπλοκο, πολυδιάσταστο με φρεσκάδα χαρακτήρα και πολύ μακρύ αρωματικό τελείωμα. (Π.Ο.Π. Γουμένισσα)


Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Ν ΑΟΥ Σ Α

WP GUIDE

Νάουσα - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 38

Boutari / Οινοποιείο Στενημάχου

Κυρ-Γιάννη

Boutari / Οινοποιείο Στενημάχου 40°60’48.72” N 22°13’03.23” E

αναγέννηση του κρασιού Νάουσα. Σήμερα τη δραστηριότητα συνεχίζουν, με πάθος και επιμονή, οι γιοί του Στέλλιος και Μιχάλης Μπουτάρης. Βρισκόμαστε στο Γιαννακοχώρι, το ψηλότερο σημείο της ζώνης της Νάουσας. Ο αμπελώνας (58 ha) χωρίζεται σε 40 κομμάτια με βάση το έδαφος, το ανάγλυφό του και την ποικιλία/κλώνο. Στο βάθος, πλαγιές με αμπέλια, πειθαρχημένα να τις σκαρφαλώνουν. Αμπέλια και στο κοντινότερο πλάνο. Στο κέντρο τους η «Κούλα», πύργος που έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης για την ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία. Συνεχίζουμε τις αμπελο-συζητήσεις στην αίθουσα γευστικής δοκιμής, δοκιμάζοντας τα μεστά, πολυδιάσταστα κρασιά τους.

Αργατία 40°41’22.95” N 22°01’27.12” E

Ειδική πρόταση: Αγοράστε ξύδι και αμπελόφυλλα παραγωγής τους.

Highlight: Το οινοποιείο είναι το ορμητήριο για τους Φίλους του Ξινόμαυρου. (www. xinomavro.net)

Βρισκόμαστε στο κύριο παραγωγικό κέντρο της διάσημης μακεδονικής οινοποιίας με τη μακρόχρονη ιστορία. Η παρουσία της στον χώρο του κρασιού χρονολογείται από το 1879 με πρώτη της εγκατάσταση το κρασοπωλείο του Γιάννη Μπουτάρη (του παππού) στην οδό Ζαφειράκη στη Νάουσα. Η συμβολή της στη διατήρηση και την αναζωπύρωση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή υπήρξε καθοριστική. Οινοποίηση, παλαίωση, βαρέλια, φιάλες… θ α ξ ε ν α γ η θ ο ύ μ ε , π ρ ι ν κα θ ί σ ο υ μ ε στις αναπαυτικές πολυθρόνες για να παρακολουθήσουμε το πολυθέαμα «Στα μέρη του Ξινόμαυρου», ένα νοερό ταξίδι στις αμπελουργικές ζώνες όπου καλλιεργείται το περίφημο σταφύλι. Μετά θα βγούμε στη σάλα για να δοκιμάσουμε κρασιά και τοπικές γεύσεις. Highlight: Στο πωλητήριο θα βρούμε κρασιά αξιόλογων παλαιών σοδειών. Info: Στενήμαχος Ημαθίας τηλ. 23320 59700 e-mail: naoussa.winery@boutari.gr www.boutari.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 15.00 Κυρ-Γιάννη 40°40’18.19” B 22°03’26.22” E Είναι το κτήμα του Γιάννη Μπουτάρη, σημερινού δημάρχου της Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία του αμπελώνα και η φύτευσή του με Ξινόμαυρο, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, σηματοδότησε την αναμπέλωση ολόκληρης της ζώνης και στην ουσία επέφερε την

Info: Γιαννακοχώρι Νάουσας τηλ. 23320 51100 e-mail: info@ kiryianni.gr www.kiryianni.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Κελεσίδη 40°40’07.55” N 22°03’34.51” E Στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης του Ξινόμαυρου, στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας, το Κτήμα Κελεσίδη παράγει κρασιά από σταφύλια που προέρχονται από ιδιόκτητους, βιολογικής καλλιέργειας, αμπελώνες. Info: Γιαννακοχώρι Νάουσας τηλ. 23320 51066, 6974 293379 e-mail: info@ktimakelesidi.gr www.ktimakelesidi.gr

Αργατία

Η οινοποιία δημιουργήθηκε το 2000 από την Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου, γεωπόνοειδικό αμπελουργίας-οινολόγο και τον σύζυγό της, Παναγιώτη Γεωργιάδη, ειδικό σε θέματα συλλογικών δράσεων του οινικού κλάδου. Η ξενάγηση στο μικρό οικογενειακό οινοποιείο τους περιλαμβάνει «μύηση» στις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας και ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή των κρασιών τους, απολαμβάνοντας τη φανταστική θέα των χωριών της ημαθιώτικης πεδιάδας κάτω από την επιβλητική παρουσία του Βερμίου.

Info: Ροδοχώρι Ημαθίας τηλ. 23320 51080 e-mail: wine@argatia.gr www.argatia.gr Επισκέψιμο Κτήμα Φουντή 40°39’08.49” N 22°04’38.24” E Η οικογένεια κατάγεται από τη Στράντζα της Aνατολικής Θράκης. Όταν μαζί με τις άλλες προσφυγικές οικογένειες έφτασαν στην περιοχή της Νάουσας έφτιαξαν τον ομώνυμο οικισμό όπου και εγκαταστάθηκαν. Εκεί φύτεψαν και τον πρώτο τους αμπελώνα με Ξινόμαυρο. Ο σημερινός ιδιοκτήτης, Νίκος Φουντής, είναι ο εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς. Αυτός και η οικογένειά του φροντίζουν τα αμπέλια και οινοποιούν τα κρασιά τους. Μετά από την ξενάγηση στους


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

39

Κτήμα Χρυσοχόου

Κτήμα Φουντή

χώρους οινοποίησης και την υπόγεια κάβα παλαίωσης θα δοκιμάσουμε τα κρασιά τους στη ζεστή, φιλόξενη αίθουσα.

παραδοσιακού οικογενειακού οινοποιείου κα ι τσ ι πο υρ ά δ ι κο υ τ η ς Ο ι ν ο πο ι ί α ς Δαλαμάρα. Η οινοποιία έχει παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, την παραγωγή και πώληση κρασιού και τσίπουρου, που ξεκινά πριν από τα μέσα του προ-προηγούμενου αιώνα. Σήμερα τη σκυτάλη έχει πάρει ο Κωστής Δαλαμάρας, έκτη πλέον γενιά, ο οποίος αναλαμβάνει την ξενάγηση στο καινούργιο οινοποιείο, ενώ η γευστική δοκιμή γίνεται στο παραδοσιακό καθιστικό με το τζάκι.

Αμπελώνες Θυμιόπουλου 40°34’22.55” N 22°00’06.51” E

Info: Νάουσα Ημαθίας τηλ. 23320 26054, 26054 e-mail: info@dalamara.gr www.dalamara.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΣΑ 10.00 – 16.00 ΚΥ 11.00 – 16.00 κατόπιν συνεννόησης

Info: Τρίλοφος Ημαθίας τηλ. 2310 346586 e-mail: thymiopoulosvineyards@yahoo.com www.thymiopoulosvineyards.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης

Info: Νέα Στράντζα Ημαθίας τηλ. 23320 48255 e-mail: info@ktimafoundi.gr www.ktimafoundi.gr Επισκέψιμο: ΔΕ– ΠΑ 09.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00 Κτήμα Χρυσοχόου 40°39’45.28” N 22°05’51.86” E Περιτριγυρισμένο από τον αμπελώνα του, το οινοποιείο μάς προσφέρει θαυμάσια θέα στις πλαγιές του Βερμίου και φιλική περιποίηση από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Η ξενάγηση από τους χώρους παραγωγής και παλαίωσης μας οδηγεί στο μικρό μουσείο με συλλεκτικά αντικείμενα αμπελουργίας και οινοποίησης. Και καταλήγουμε για γευστική δοκιμή των κρασιών στην απαστράπτουσα πτέρυγα. Highlight: Δοκιμάστε και τα αλάτια τους, από χοντρό αλάτι Μεσολογγίου εμποτισμένο με κρασί Ξινόμαυρο, Πρεκνιάρικο και Syrah! Info: Νέα Στράντζα Ημαθίας τηλ. 23320 45080 e-mail: info@chrisohoou.com www.chrisohoou.com Επισκέψιμο: 08.00 – 14.00 Οινοποιία Δαλαμάρα 40°37’30.29” N 22°04’38.72” E Ακριβώ ς πριν α πό την είσοδο της Νάουσας θα δούμε τις πινακίδες του

Οινοποιείο Κόκκινος 40°36’52.13” N 22°03’57.81” E Το 2009 ήταν η χρονιά που ο Σταύρος Κόκκινος αποφάσισε να παρουσιάσει το πρώτο του κρασί από ιδιόκτητους και συνεργαζόμενους αμπελώνες. Η οινοποίηση γίνεται στο σύγχρονο κτήριο, στην περιοχή Δαλαμάρι, περίπου 1,5 χιλ. έξω από την πόλη της Νάουσας, πάνω στον δρόμο για το Αρκοχώρι. Info: Δαλαμάρι Νάουσας τηλ. 23320 21901 e-mail: kokkinos.naoussawines@gmail.com Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης

Οινοποιείο Κόκκινος

Οι αμπελώνες της οικογένειας Θυμιόπουλου βρίσκονται στον Τρίλοφο και τη Φυτειά, στο νότιο άκρο της ζώνης της Νάουσας. Στο σύνολο των 20 ha εφαρμόζουν βιοδυναμικές μεθόδους καλλιέργειας αφήνοντας τα αμπέλια να προσαρμοστούν μόνα τους στο περιβάλλον. H Νάουσα τους με φρεσκάδα και φινέτσα, είναι άξιος εκπρόσωπος του σύγχρονου ύφους στο Ξινόμαυρο.

Vaeni Νάουσα 40°40’28.25” N 22°07’18.35” E Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός -ιδρύθηκε το 1984- με 200 αμπελουργούς-μέλη αντιπροσωπεύει το 50% περίπου της παραγωγής σταφυλιού στην περιοχή της Νάουσας. Το οινοποιείο του μας καλωσορίζει για ξενάγηση στους παραγωγικούς χώρους, στο εκθετήριο παραδοσιακών εργαλείων οινοποίησης και γευστική δοκιμή. Info: Επισκοπή Ημαθίας τηλ. 23320 44274 e-mail: info@vaeni.gr www.vaeni-naoussa.gr Επισκέψιμο


Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / ΓΟΥ Μ Ε Ν Ι Σ Σ Α _ Α Μ Υ Ν ΤΑ Ι Ο

WP GUIDE

Γουμένισσα - Αμύνταιο - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 40

Boutari / Οινοποιείο Γουμένισσας

Οινοποιία Αϊδαρίνη

Boutari / Οινοποιείο Γουμένισσας 40°56’32.73” Ν 22°28’21.93” Ε

ξενάγηση και γευστικές δοκιμές. Παραμένει, ωστόσο, επισκέψιμο και το παραδοσιακό γραφικό κελάρι τους.

Η Μπουτάρη Οινοποιητική, πιστεύοντας στην ποιότητα του κρασιού της Γουμένισσας, συνέβαλλε ουσιαστικά στην αναβάθμισή του. Η «Γουμένισσα Μπουτάρη» του 1979 είναι το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί που κυκλοφόρησε φέροντας το τοπωνύμιο Γουμένισσα με την ένδειξη Ονομασία Προέλευσης. Το οινοποιείο της θα το βρούμε στην είσοδο της κωμόπολης. Μέσα από την ξενάγηση και την προβολή εκπαιδευτικού video θα γνωρίσουμε την ιστορία της περιοχής, την παραγωγή του κρασιού και τα μυστικά της γευστικής δοκιμής. Info: Γουμένισσα Κιλκίς τηλ. 23430 41989 e-mail: info@boutari.gr www.boutari.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Οινοποιία Αϊδαρίνη 40°56’45.34” Ν 22°27’52.63” Ε Η οικογένεια Αϊδαρίνη ζει, δραστηριοποιείται και παράγει εκλεκτά κρασιά και τσίπουρο στη Γουμένισσα από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αποτελεί πλέον ζωντανό κομμάτι της οινικής παράδοσης της περιοχής. Η οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας ηγείται ο Χρίστος Αϊδαρίνης, στοχεύοντας στη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της, δημιούργησε ένα καινούργιο, άρτια εξοπλισμένο οινοποιείο στην είσοδο της κωμόπολης. Εκεί μας υποδέχονται για

Info: Γουμένισσα Κιλκίς τηλ. 23430 41239, 42555 e-mail: aidarini@otenet.gr www. aidarini.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Χατζηβαρύτη 40°53’21.71” Ν 22°28’38.10” Ε Όλα ξεκίνησαν με… αγάπη, το 1981, όταν ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του Όλγα Ιακωβίδου, η οποία κατάγεται από τη Γουμένισσα. Το 1994 φύτεψαν τον πρώτο τους αμπελώνα και το 2007 δημιούργησαν ένα οινοποιείο «boutique» στην περιοχή της Φιλυριάς. Η ξενάγηση μας οδηγεί στους χώρους οινοποίησης, στην υπόγεια κάβα με τα δρύινα βαρέλια και στην καλαίσθητη αίθουσα γευστικής δοκιμής. Με τα αμπέλια στο κοντινό πλάνο είναι ιδανική για αμπελοσυζητήσεις, δοκιμάζοντας βαθύχρωμα κρασιά. Info: 6ο χλμ Επαρχιακής οδού Γουμένισσας Γιαννιτσών τηλ. 2310 215259, 6977 469030 e-mail: info@chatzivaritis.gr www.chatzivaritis.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 16.00

Κτήμα Χατζηβαρύτη

Κτήμα Τάτση 40°56’03.17” Ν 22°27’55.09” Ε Η ενασχόληση της οικογένειας με το αμπέλι και το κρασί ξεκίνησε από το Άνω Βοδενό της Aνατολικής Pωμυλίας. Το 1924 οι πρόσφυγες παππούδες τους επέλεξαν ως τόπο εγκατάστασης την επίσης αμπελουργική Γουμένισσα. Απέκτησαν αμπέλια, στα οποία σήμερα τα αδέλφια Στέργιος και Περικλής Τάτσης, στο τιμόνι πλέον, της οικογενειακής οινοποιίας, εφαρμόζουν τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Info: Ε.Ο. Γουμένισσας – Φιλυριάς τηλ. 23430 43060 e-mail: info@ktimatatsis.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Τίτου Ευτυχίδη Σε μια καταπληκτική περιοχή, στους πρόποδες του Πάικου, βρίσκεται το Κτήμα του Τίτου Ευτυχίδη, μια από τις πιο παλιές οινοποιίες της ζώνης. Σήμερα, στον αμπελώνα που καλύπτει 65 στρέμματα καλλιεργούνται οι ποικιλίες: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα και Λημνιό δίπλα στις κοσμοπολίτικες Cabernet Sauvignon, Viognier. Info: 2ο χλμ. Ε.Ο. Γουμένισσας - Κάρπης τηλ. 2310 273620, 6946 506120 e-mail: ktimatitoueftihidi@gmail.com Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

41

Κτήμα Άλφα

Κυρ-Γιάννη

Κτήμα Άλφα 40°41’40.12” B 21°42’24.38” E

των αμπελώνων και του οινοποιείου ήταν η ανάδειξη μιας υποβαθμισμένης περιοχής, η οποία ήρθε στην επιφάνεια μετά από συστηματικές αναζητήσεις του ιδρυτή της εταιρείας, Γιάννη Μπουτάρη. Και όντως, σήμερα το Αμύνταιο έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και πολλά υποσχόμενα terroir της Ελλάδος.

Vegoritis Winery 40°39’33.20” B 21°42’23.24” E

Info: Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας τηλ. 23860 61185, 6978 631253 e-mail: info@kiryianni.gr www.kiryianni.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης

Info: Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας τηλ. 23860 61120 e-mail: contact@vegoritis.com www. vegoritis.com Επισκέψιμο: ΔΕ - ΚΥ 10.00 – 17.00

Amyntas Wines 40°41’38.32” B 21°40’09.92” E Το οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, από τα πρώτα συνεταιριστικά στην Ελλάδα, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1960. Από το 2011 έχει περάσει στην κυριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου. Θα το βρούμε στην άκρη της πόλης. Η επίσκεψη ξεκινά από την ωραιότατη αίθουσα υποδοχής, πώλησης και συνεχίζει στην υπόγεια κάβα βαρελιών και τον χώρο παραγωγής.

Κτήμα Καρανίκα 40°39’33.20” B 21°42’23.24” E

Δημιουργήθηκε από τον οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη και τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη, καθέναν αυθεντία στον τομέα του. Φιλοσοφία τους: στο εξαιρετικό εδαφοκλιματολογικό περιβάλλον του Αμυνταίου ο άνθρωπος απλώς παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην ανάδειξη της δυναμικής του οικοσυστήματος. Κι επειδή, για να κάνεις ποιοτικό κρασί είναι απαραίτητο το καλό σταφύλι, οι δύο συνεργάτες έδωσαν μεγάλη σημασία στη δημιουργία του αμπελώνα τους. Έκτασης 65 ha, πρότυπος τόσο ως προς την εγκατάσταση όσο και τη διαχείρισή του, είναι μια μεγάλη και πρωτοποριακή επένδυση. Η ξενάγηση στο εντυπωσιακό οινοποιείο και η γευστική δοκιμή των κορυφαίων κρασιών αναδεικνύει την προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια τους. Info: Αμύνταιο Φλώρινας τηλ. 23860 20111 e-mail: info@alpha-estate.com www.alpha-estate.com Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 17.00, ΣΑ - ΚΥ 11.00 – 16.00 κατόπιν συνεννόησης Κυρ – Γιάννη 40°43’16.84” B 21°44’14.35” E Στο φιλόξενο περιβάλλον του οινοποιείου, στην τοποθεσία Ντρούμο, στον Άγιο Παντελεήμονα, θα ξεναγηθούμε και θα μάθουμε τα πάντα για την ιστορία του κρασιού στην περιοχή. Ότι, δηλαδή, σκοπός

Info: 1ο χλμ. Αμυνταίου – Φλώρινας τηλ. 23860 23813 e-mail: info@amyntaswines.gr www.amyntaswines.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΠΑ 09.30 – 16.00

Η οινοποιία ιδρύθηκε από τον Χρήστο Μπόσκο, οινοποιό με μεγάλη εμπειρία στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου. Η επίσκεψη ξεκινά από τον αμπελώνα και συνεχίζει στην ωραιότατη αίθουσα.

Οι βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες και το οινοποιείο του Laurens M. Hartman - Karanika βρίσκονται σε πλαγιές στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας. Δοκιμάζουμε τα κρασιά τους, με ειδική μνεία στα φινετσάτα αφρώδη που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο Καμπανίας, ατενίζοντας το περίφημο οροπέδιο. Info: 1o χλμ. Λεβαίας - Βεγόρας, Αμύνταιο τηλ. 6945 326267 e-mail: laurens@karanika.com www.karanika.com Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης


Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Σ Ι ΑΤ Ι Σ ΤΑ – Β Ε Λ Β Ε Ν ΤΟ Σ - Π Ι Ε Ρ Ι Α

WP GUIDE

Σιάτιστα - Βελβεντός - Πιερία Παραδοσιακοί και σύγχρονοι αμπελώνες

42

Π.Γ.Ε. Σιάτιστα

Π.Γ.Ε. Βελβεντός

Ποικιλίες Λευκές: Μπατίκι, Πρικνάδι, Gewürztraminer Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο, Χονδρόμαυρο, CS, CF, Merlot, Cinsault

Ποικιλίες Λευκές: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Chardonnay Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο, Λημνιώνα, CS, CF, Merlot, Syrah

250 Έκταση αμπελώνων

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε + να αγοράσετε: Π.Ο.Π.: Κρόκος Κοζάνης, Μανούρι από το ορεινό βλαχοχώρι Βλάστη, Ακτινίδιο Πιερίας Κιχιά (παραδοσιακές τυρόπιτες), λουκάνικα (με μπούκοβο, μαύρο πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι και πάπρικα) Που τρώμε: Τα Γραβάδικα | καταπληκτικά μαγειρευτά @Σιάτιστα Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω | ονομαστή δημιουργική ελληνική κουζίνα @Λιτόχωρο Δημάτης | τοπική κουζίνα @Αγ. Δημήτριος Πιερίας

ha

ΣΙΑΤΙΣΤΑ

2 Οινοποιεία

100 Έκταση αμπελώνων

ha

3 Οινοποιεία

ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ

Facts Η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή της Σιάτιστας ήταν παρούσα από τον 15ο αιώνα. Τα περισσότερα αμπέλια βρίσκονται σε υψόμετρο 680-850 μέτρων, με τα παλαιότερα να διατηρούν την παραδοσιακή διαμόρφωση σε πεζούλες. Από τα σταφύλια που απλώνονται σε μεγάλα τελάρα/σήτες -λιάστρες τα λένε στην περιοχή- για να στεγνώσουν σε στεγασμένους και καλά αεριζόμενους χώρους, φτιάχνεται το ονομαστό «ηλιαστό» κρασί της Σιάτιστας. Οι αμπελώνες στην περιοχή του Βελβεντού απλώνονται βορειοδυτικά της κωμόπολης, σε πλαγιά με βορειοδυτική έκθεση και υψόμετρο 300-370 μέτρων. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, επηρεάζεται όμως σημαντικά από τη γειτνίαση με τη λίμνη του Πολυφύτου και συγκεκριμένα από τη σταθερή παρουσία ανέμων, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρουν δροσιά στα αμπέλια.


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

43

Π.Γ.Ε. Πιερία

Δοκιμάζουμε Ποικιλίες Λευκές: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Σαββατιανό, SB, Chardonnay, Trebbiano Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Λημνιώνα, Αγιωργίτικο, CS, Merlot, Syrah, Cinsault, Grenache Rouge

224 Έκταση αμπελώνων

10

ha

Οινοποιεία

Ερατεινές Ευχές 2017 Πιερία Ερατεινή Ασύρτικο σε συνδυασμό με Μαλαγουζιά και Chardonnay (30%-20%50%), φυτεμένα στον Κολινδρό Πιερίας, καλλιεργημένα με φροντίδα, οινοποιημένα ξεχωριστά και ωριμασμένα για μερικούς μήνες σε βαρέλια. Το αποτέλεσμα είναι ένα λευκό κρασί με ισορροπημένη έκφραση της δρυός, ωραίες καμπύλες και όγκο στη γεύση, νότες ορυκτών στην επίγευση. (Π.Γ.Ε. Μακεδονία)

Ξινόμαυρο ροζέ 2017 Κτήμα Δύο Φίλοι Άγουρο φραγκοστάφυλο και φράουλες μπλέκουν με τα τριαντάφυλλα σε αυτό το ροζέ από κλίματα Ξινόμαυρου και Μοσχόμαυρου (80% - 20%) που καλλιεργούνται σε παραδοσιακούς κυπελλοειδείς αμπελώνες, ηλικίας 60 χρόνων, στη Σιάτιστα -σε υψόμετρο 720 μέτρων. Ακόμα πιο δυνατό το στόμα, γεύση δροσιστική, χωρίς να χάνει στιγμή το νεύρο της. (Π.Γ.Ε. Σιάτιστα)

ΠΙΕΡΙΑ

Στην περιοχή της Πιερίας, εδώ και περίπου 10 χρόνια, παρατηρούμε την έντονη και σοβαρή προσπάθεια συστηματικής αναβίωσης της αμπελοκαλλιέργειας. Σε αμπελώνες που απλώνονται στις παρυφές των Πιερίων, απολαμβάνοντας συγχρόνως τη θαλασσινή δροσιά, φυτεύτηκε μεγάλη ποικιλία ελληνικών και διεθνών ποικιλιών, που μας έχει ήδη δώσει λαμπρά δείγματα των δυνατοτήτων της ζώνης.

Τσαπουρνάκος 2016 Κτήμα Βογιατζή Ένας κλώνος του Cabernet Franc που δίνει ένα ερυθρό με αρώματα λουλουδιών, φρούτων, μπαχαρικών και νύξεις σοκολάτας και καπνού. Κομψό με φινετσάτες τανίνες και επίγευση που διαρκεί. (Π.Γ.Ε. Βελβεντός)

Velvetoinos 2013 Κτήμα Ζανδέ Ο Γιάννης Ζανδές, από τον ιδιόκτητο, βιολογικής καλλιέργειας, αμπελώνα του κτήματος στον Βελβεντό, μας προτείνει ένα πάντρεμα του Ξινόμαυρου με το κοσμοπολίτικο Syrah. Γοητευτικό, με αρώματα φρέσκιας σάλτσας ντομάτας και μπαχαρικών, ωραίο και ισορροπημένο στόμα, καλή τανική δομή και στιβαρότητα είναι μια κομψή πρόταση. (Π.Γ.Ε. Βελβεντός)

Lost Hellanico 2012 Kitrvs Aglianico (του οποίου την ελληνική καταγωγή δηλώνει η ονομασία του κρασιού) από σοδειές 2012 και 2013, μετά από 14μηνη παραμονή σε βαρέλια αμερικανικής δρυός μάς παρουσιάζει η οινοποιία από το Κίτρος της Πιερίας. Με φωτεινό χρώμα, φυτικές και πικάντικες νότες στη μύτη, σώμα με στιβαρές τανίνες και ευχάριστη οξύτητα.


Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α / Σ Ι ΑΤ Ι Σ ΤΑ – Β Ε Λ Β Ε Ν ΤΟ Σ - Π Ι Ε Ρ Ι Α

WP GUIDE

Σιάτιστα - Βελεβντός - Πιερία - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 44

Κτήμα 2 Φίλοι

Κτήμα Βογιατζή

Κτήμα 2 Φίλοι 40°15’03.11”N 21°33’41.00”E

κοντά στη λίμνη Πολυφύτου. Η ξενάγηση περιλαμβάνει περίπατο στον αμπελώνα, επίσκεψη στο οινοποιείο και προβολή πολυθεάματος, γευστική δοκιμή.

Το Κτήμα δημιουργήθηκε το 2007, από τη Γεωργία και τον Γιάννη Πολύζο, με στόχο την ποιοτική αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα της Σιάτιστας. Σήμερα με 10 ha αμπελώνων και ένα καινούργιο οινοποιείο, πιστό αντίγραφο Σιατιστινού αρχοντικού, μπορούν να είναι υπερήφανοι ότι το έχουν καταφέρει! Στην αίθουσα υποδοχής, με τα μιντέρια και το τζάκι, θα δοκιμάσουμε τα κρασιά τους, ανάμεσά τους και το ονομαστό ηλιαστό κρασί της περιοχής που επιτέλους, κυκλοφορεί εμφιαλωμένο. Κοντά βρίσκεται και το παλιό παραδοσιακό οικογενειακό κελάρι. Info: Αναπαύσεως, Γεράνια Σιάτιστας, Κοζάνη τηλ. 24650 22224 e-mail: dyofiloi@otenet.gr www.diofili.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΚΥ 10.00 – 19.00 Κτήμα Βογιατζή 40°15’42.22”Β 22°02’49.73”’Ε Η οικογένεια Βογιατζή έχει τη δική της ιστορία στο οινεμπόριο, που καταγράφεται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Από την τρίτη γενιά, ο Γιάννης μετά από σπουδές στην οινολογία στο πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας και σημαντική εμπειρία στην ελληνική οινοπαραγωγή, με τον αδερφό του Νίκο, μηχανολόγο, αποφάσισαν να επιστρέψουν στον Βελβεντό δημιουργώντας έναν νέο ιδιόκτητο αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας (7,8 ha) και ένα σύγχρονο οινοποιείο στην είσοδο της κωμόπολης,

Info: Βελβεντός Κοζάνης τηλ. 24640 32283 e- mail: info@ktimavoyatzi.gr www.ktimavoyatzi.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΚΥ κατόπιν συνεννόησης. Κτήμα Ζανδέ 40°15’53.36”Β 22°02’59.56”’Ε Στον Βελβεντό, όπως και σε όλη τη Μακεδονία, η αμπελοκαλλιέργεια έχει βαθιές ρίζες και μακροχρόνια παράδοση. Τον προηγούμενο αιώνα ήταν μια από τις κύριες καλλιέργειες της περιοχής και κάλυπτε έκταση περί τα 260 ha. Η ξενάγηση στο οινοποιείο της οικογένειας Ζανδέ, με παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, θα λύσει όλες τις απορίες μας. Info: Βελβεντός Κοζάνης τηλ. 24640 32238 e- mail: zandesioannis@yahoo.gr www.ktimazande.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Πιερία Ερατεινή 40°27’45.08”Β 22°29’17.42”’Ε Δύο έμπειροι οινολόγοι, ο Παύλος Αργυρόπουλος και ο Ανδρέας Πάντος, ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν το Κτήμα Πιερία Ερατεινή στον Κολινδρό

Πιερία Ερατεινή

Κατερίνης, στους πρόποδες των Πιέριων Ορέων. Οι αμπελώνες στήθηκαν προσεκτικά στις λοφοπλαγιές γύρω από το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, σε υψόμετρο 400 μέτρων. Η επίσκεψη, με περίπατο στον αμπελώνα, γευστική δοκιμή των κρασιών τους και συζητήσεις, κυλάει πολύ ευχάριστα. Info: Κολινδρός Πιερίας τηλ. 23920 33503, 6972 709011 e-mail: argyropoulospavlos@gmail.com www.ktimapieriaeratini.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Kitrvs 40°22’41.58”Β 22°34’54.98”’Ε Λίγο πιο έξω από το Κίτρος Πιερίας και κοντά στην Αρχαία Πύδνα, στην πλαγιά ενός λόφου ανοικτού στη θαλασσινή δροσιά, στήθηκε ο ενιαίος οικογενειακός αμπελώνας της Kitrvs με γνωστές αλλά και σχετικά άγνωστες ποικιλίες, όπως οι Verdicchio και Aglianico. Εκεί βρίσκεται και το οινοποιείο τους. Info: Κίτρος Πιερίας τηλ. 23510 77724 e-mail: info@kitrus.gr www.kitrus.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης


45

750 ml

2.69€ (1 L = 3.59€)

750 ml

5.

99€ (1 L = 7.99€)

750 ml

6.

99€ (1 L = 9.32€)

750 ml

6.

99€ (1 L = 9.32€)


ΉΠΕΙΡΟΣ / Ζ ΙΤΣΑ - ΜΕΤΣΟΒΟ

WP GUIDE

Ζίτσα -Μέτσοβο

46

Αμπελώνες εις τα βουνά ψηλά εκεί...

ΗΠΕΙΡΟΣ Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες

Π.O.Π. Ζίτσα (1972) λευκός ξηρός λευκός ξηρός ημιαφρώδης/αφρώδης λευκός ημίξηρoς ημιαφρώδης/αφρώδης λευκός ημίγλυκος αφρώδης

Π.Γ.Ε. Μέτσοβο

Ποικιλίες Λευκές: Ντεμπίνα, Chardonnay, Gewüztraminer Ερυθρές: CS, Βλάχικο, Μπεκιάρι, Syrah, Merlot

Ποικιλίες Λευκές: Ντεμπίνα, Chardonnay, Gewüztraminer Ερυθρές: CS, CF, Βλάχικο, Merlot

Ντεμπίνα: 61%

140

Cabernet Sauvignon: 10 % Μαυρούδι: 1,64% Βλάχικο: 0,73%

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε + να αγοράσετε: Π.Ο.Π τυριά: Γαλοτύρι, Μετσοβόνε Ηπειρώτικες πίτες, άγρια μανιτάρια, κοντοσούβλι, λουκάνικα, κατσίκι στη γάστρα, κατσικίσιο τυρί και μετσοβέλα, γιαννιώτικο μπακλαβάς, σιροπιαστά Που τρώμε: Κατώγι Αβέρωφ | τοπική κουζίνα στο εστιατόριο ή το wine bar του ξενώνα @Μέτσοβο Γαλαξίας | καθαρά παραδοσιακή κουζίνα @Μέτσοβο Χρύσανθος | αυθεντική τοπική κουζίνα @Ιωάννινα Γάστρα | σταθερή αξία @Ιωάννινα Πρεσβεία | νόστιμη διεθνής κουζίνα @Ιωάννινα Maison | δημοφιλές gourmetcoffee-bar @Ιωάννινα

Έκταση αμπελώνων

3

ha

ΖΙΤΣΑ

Οινοποιεία

12 Έκταση αμπελώνων

1 ha

Οινοποιεία

ΜΕΤΣΟΒΟ

Facts Το μέσο υψόμετρο των αμπελώνων στη ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ζίτσα είναι 650 μέτρα. Στις πλαγιές φτάνει τα 800 μέτρα. Το ετήσιο ύψος βροχής, το υψηλότερο της Ελλάδας, ανεβαίνει άνετα στα 1.100-1.400 mm. Στο 95% του αμπελώνα της Ζίτσας καλλιεργείται η ανθεκτική λευκή ποικιλία Ντεμπίνα. Τα κρασιά της Ζίτσας διακρίνονται για το στιλάτο άρωμα εσπεριδοειδών, την καταπληκτική οξύτητα και τη φρεσκάδα στη γεύση. Η Ζίτσα είναι μία από τις μόλις τρεις περιοχές στην Ελλάδα -οι άλλες δύο είναι το Αμύνταιο (βλ. σελ. 34) και η Ρόδος (βλ. σελ. 93)- που έχουν παράδοση στην παραγωγή αφρωδών κρασιών. Μέτσοβο, στη θέση Γινιέτς, σε υψόμετρο 950-1.000 μέτρων βρίσκεται ο πιο ορεινός αμπελώνας της Ελλάδας. Εδώ έγιναν ορισμένες από τις πρώτες φυτεύσεις του Cabernet Sauvignon σε ελληνικό έδαφος. Το Βλάχικο είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα ερυθρή τοπική ποικιλία της Ηπείρου.


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

47

Κατώγι Αβέρωφ

Ζίτσα - Μέτσοβο Δοκιμάζουμε

Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία

Κατώγι Αβέρωφ 39°46’22.70” N 21°11’08.98” E

Ζίτσα ημιαφρώδης Ζοίνος Ζωηρό, λευκό ημιαφρώδες κρασί από Ντεμπίνα που καλλιεργείται στη Ζίτσα. Δροσιστικό και φρουτώδες, με ωραίο αφρισμό στο ψιλόμισχο ποτήρι του, είναι ένα θαυμάσιο απεριτίφ. (Π.Ο.Π. Ζίτσα)

Βλάχικο 2015 Κτήμα Γκλίναβος Αφθονία χρώματος και πικάντικου χαρακτήρα σε αυτό το Βλάχικο. Η μύτη ελευθερώνει πιπεράτες και σοκολατένιες νότες, ενώ η φίνα, αρμονική δομή υποστηρίζεται από ώριμες τανίνες και δυναμική οξύτητα. Προσέξτε και τη μακριά, πικάντικη επίγευση. (Π.Γ.Ε. Ήπειρος)

Γινιέτς 2013 Rossiu di munte Κατώγι Ένα Cabernet Sauvignon για να το φυλάξετε στην κάβα σας. Είναι σφιχτοδεμένο, πλούσιο και απολύτως αισθησιακό, με πυκνό άρωμα κόκκινου φρούτου και ξύλου. Οι τανίνες είναι έντονες, αλλά φίνες και η συνολική ισορροπία άψογη. Από τον αμπελώνα που φύτεψε ο Ευάγγελος Αβέρωφ στο Μέτσοβο (1959-1963). (Π.Γ.Ε. Μέτσοβο)

Στις ανατολικές παρυφές του Μετσόβου θα βρούμε το οινοποιείο της Κατώγι Αβέρωφ. Διανύοντας την έκτη δεκαετία συνεχούς παρουσίας του στα ελληνικά οινικά δρώμενα, μας περιμένει για ξενάγηση και γευστικές δοκιμές στο ωραιότατο, σχεδιασμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, κτίριο. Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στα κελάρια και στους χώρους παραγωγής, αλλά και ποικίλα οπτικοακουστικά μέσα επιστρατεύτηκαν με έξυπνο τρόπο, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο θεματικό οινικό πάρκο. Δίπλα ακριβώς στο οινοποιείο και με θέα τις βουνοπλαγιές της Πίνδου βρίσκεται το 4* ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ, άκρως ατμοσφαιρικό με έντονο οινικό αποτύπωμα. Info: Μέτσοβο Ιωαννίνων τηλ. 26560 31490 e-mail: winery@katogi-averoff.gr www.katogiaveroff.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΚΥ 10.00 – 16.00

εταιρεία εντάχθηκαν και αμπελουργοί της περιοχής που εφαρμόζουν τη βιολογική γεωργία. Οι αμπελώνες τους βρίσκονται στις απότομες πλαγιές της Ζίτσας, που εκτείνονται μέχρι τις όχθες του Καλαμά. Στον καινούργιο ε πισ κέψιμο χώρο του οινοποιείου/ αποσταγματοποιείου, που πλέον έχει το σήμα του επισκέψιμου, θα γνωρίσουμε το πώς η συνεταιριστική υπευθυνότητα συνδυάζεται με τη σύγχρονη γνώση. Info: Ζίτσα Ιωαννίνων τηλ. 26580 22297 e-mail: info@zoinos.gr, customerservice@zoinos.gr www.zitsawine.gr , www.zoinos.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 15.00, ΣΑ -ΚΥ κατόπιν συνεννόησης

Οινοποιείο Zoinos 39°45’15.28” N 20°38’25.66” E

Κτήμα Γκλίναβος 39°45’16.71” N 20°39’14.81” E Στάση σ’ ένα πανέμορφο σημείο, κοντά στο παλιό μοναστήρι που επισκέφτηκε ο Λόρδος Βύρωνας. Στο πέτρινο οινοποιείο που με τόσο μεράκι και κόπο έστησε ο οινολόγος Λευτέρης Γκλίναβος, και πλέον έχει αναλάβει ο γιος του Θωμάς που ακολουθεί τα χνάρια του, θα γνωρίσουμε τα κρασιά αλλά και τα εδέσματα του τόπου.

Η ι σ τ ο ρ ί α α ρχ ί ζ ε ι τ ο 1 9 5 4 , ό τ α ν δημιουργήθηκε στη Ζίτσα Ηπείρου ο πρώτος οινοποιητικός συνεταιρισμός με πρωτοβουλία των αμπελουργών. Σήμερα στο οινοποιείο της Ζoinos θα δοκιμάσουμε τα κρασιά που παράγονται από τα σταφύλια των αμπελουργών–μελών της, ενώ στην

Info: Ζίτσα Ιωαννίνων τηλ. 26580 22212 e-mail: info@glinavos.gr www.glinavos.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 10.00 - 14.00 ΣΑ -ΚΥ κατόπιν συνεννόησης


Θ Ε Σ Σ Α Λ Ί Α / ΡΑΨΆ Ν Η – Τ Ύ Ρ Ν Α Β Ο Σ

WP GUIDE

Ραψάνη – Τύρναβος

Αμπελώνες και πολυδιάστατα κρασιά στη Θεσσαλία

48

ΘΕΣΣΑΛΙΑ Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες

Π.O.Π. Ραψάνη (1971) ερυθρός ξηρός

Π.Γ.Ε. Τύρναβος

Ποικιλίες Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Σταυρωτό, Κρασάτο

Ποικιλίες Λευκές: Ροδίτης, Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, Ντεμπίνα, Chardonnay, SB Ερυθρές: Μοσχάτο Αμβούργου, Λημνιώνα, Λημνιό, CS, Merlot, Syrah, Grenache Rouge

170

4

Μοσχάτο Αμβούργου: 50,18% Ροδίτης 29,96%

150

4

Μοσχάτου Αμβούργου: 100 ha

Έκταση αμπελώνων

ha

Οινοποιεία

Έκταση αμπελώνων

ha

Οινοποιεία

Ξινόμαυρο: 2,97% Syrah: 2,39% ΡΑΨΑΝΗ

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Facts Τα περισσότερα αμπέλια στη ζώνη της Ραψάνης είναι φυτεμένα στις νότιες πλαγιές του Ολύμπου, σε υψόμετρο που φτάνει στα 800 μέτρα, στις περιοχές της Ραψάνης και του Πυργετού. Ο αμπελώνας, σχεδόν στο σύνολό του, είναι διαμορφωμένος σε κύπελα, με πυκνή φύτευση, που για ορισμένα ορεινά αμπελοτόπια φτάνει και τα 10.000 φυτά/ha. Η Ραψάνη είναι γνωστή για πολυσδιάστατα ερυθρά κρασιά με δύναμη αλλά και χάρη. Στην ποικιλιακή σύνθεση τους συμμετέχουν Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό στα ποσοστά με τα οποία βρίσκονται και στους αμπελώνες. Ραψάνη κορυφαίες εσοδείες: 2001, 2005, 2009, 2011, 2012 Π.Γ.Ε. Κρανιά: Τα σταφύλια που επιλέχθηκαν για την ποικιλιακή του σύνθεση είναι αποκλειστικά διεθνή: Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay. Γι’ αυτόν τον λόγο και η περιοχή εξαιρέθηκε από τη ζώνη Π.Ο.Π. Ραψάνη στην οποία και αρχικά περιλαμβανόταν. Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε + να αγοράσετε: Π.Ο.Π.: Αρνάκι Ελασσόνας, Κατσικάκι Ελασσόνας, Μήλα Ζαγοράς, Φιρίκι Πηλίου

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση του Θεσσαλικού αμπελώνα βρίσκεται στον Τύρναβο, με κυρίαρχη ποικιλία το Μοσχάτο Αμβούργου, που καλλιεργείται στο 67% της συνολικής έκτασης των αμπελιών. Αν λάβουμε υπόψη μας το ότι η έκταση του Μοσχάτου Αμβούργου σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 160 ha, είναι απολύτως δικαιολογημένη η πρόσφατη θεσμοθέτηση της ονομασίας Μοσχάτο Τυρνάβου, ως συνώνυμό του. Ανάμεσα στις υπόλοιπες ποικιλίες που καλλιεργούνται στον Τύρναβο από παλιά, βρίσκουμε την ερυθρή Λημνιώνα, σπάνια ελληνική, η οποία χάρις στην ευαισθησία των οινοπαραγωγών δεν χάθηκε από το οινικό στερέωμα.


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

Αγχίαλος - Μεσενικόλας - Μετέωρα 49

Π.Γ.Ε. Μετέωρα

Π.O.Π. Αγχιάλος (1971) λευκός ξηρός / ημίξηρος / ημίγλυκος

Π.O.Π. Μεσενικόλας (1994) ερυθρός ξηρός

Ποικιλίες Λευκές: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Ντεμπίνα, Μπατίκι, Chardonnay Ερυθρές: Ξινόμαυρο, CS, Syrah, Cinsault, Λημνιώνα, Βλάχικο

Ποικιλίες Λευκές: Ροδίτης, Σαββατιανό

Ποικιλίες Ερυθρές: Μαύρο Μεσενικόλα, Carignan, Syrah

50 Έκταση αμπελώνων

2

ha

Οινοποιεία

150 Έκταση αμπελώνων

ΜΕΤΕΩΡΑ

ha

3 Οινοποιεία

ΑΓΧΙΑΛΟΣ

95 Έκταση αμπελώνων

ha

3 Οινοποιεία

ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ

Facts Οι αμπελώνες της ζώνης της Νέας Αγχιάλου είναι εγκατεστημένοι στους χαμηλούς λόφους στις ακτές του Παγασητικού κόλπου, νότια του λιμανιού του Βόλου. Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε + να αγοράσετε: Π.Ο.Π.: Γραβιέρα Αγράφων, Κονσερβολιά Πηλίου Βόλου Τσιτσίραβλα, πίτες της βλάχικης κουζίνας (χορτόπιτα με άγρια χόρτα, πισπιλίτα με καλαμποκάλευρο, κασάτα με ζυμάρι, φέτα και πράσο) Κοκορέτσι, κεμπάπ, λουκάνικο με πράσο Χαλβάς Φαρσάλων, σπάτουλα (καρυδόπιτα με κρέμα και αμύγδαλα) Που τρώμε: Απόμερο | ελληνική κουζίνα @Καρδίτσα Ζιώγας | κρεοφαγία @Καστράκι, Μετέωρα

Σε υψόμετρο 100-200 μόλις μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ο Ροδίτης δίνει το φινετσάτο λευκό Π.Ο.Π Αγχίαλος, κρασί ιδιαίτερα ευχάριστο όταν πίνεται φρέσκο. Στην ποικιλιακή σύνθεση μπορεί να συμμετάσχει και το Σαββατιανό (έως 20%). Η ζώνη Π.Ο.Π. Μεσενικόλας, μία από τις νεότερες και μικρότερες στην Ελλάδα εκτείνεται στα χωριά των Αγράφων, σε υψόμετρο 250-700 μέτρων. Χρόνια μετά τον Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα, ο Π.Ο.Π. Μεσενικόλας είναι η δεύτερη ελληνική Ονομασία Προέλευσης που περιλαμβάνει στη σύνθεσή της και κοσμοπολίτικες ποικιλίες: Μαύρο Μεσενικόλα + 30% Syrah, Carignan. Στη βορειοδυτική Θεσσαλία υπήρχε μακρά παράδοση αμπελοκαλλιέργειας στην Καλαμπάκα, με επίκεντρο το χωριό Καστράκι, νότια από τα επιβλητικά Μετέωρα. Οι καινούργιοι αμπελώνες για την παραγωγή των Π.Γ.Ε. Μετέωρα στήθηκαν σε πλαγιές με υψόμετρο που ξεκινά στα 150 και φτάνει τα 800 μέτρα. Η σύσταση του εδάφους εμφανίζει μεγάλη ποικιλία, λόγω του σπάνιου σχηματισμού των πετρωμάτων των Μετεώρων. Ως βασικό, ωστόσο, συστατικό, ο σχιστόλιθος παρέχει πολύ καλή αποστράγγιση. Για ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα, επιλέχθηκαν διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες, δίνοντας έμφαση και σε σπάνια ελληνικά σταφύλια όπως η Λημνιώνα και το Βλάχικο.


WP GUIDE

Θ Ε Σ Σ Α Λ Ί Α – Δ Ο Κ Ι Μ Ά Ζ ΟΥ Μ Ε

50

Θεσσαλία Δοκιμάζουμε

Κτήμα Κατσαρού 2011 Κτήμα Κατσαρού

Μαλαγουζιά Natura 2016 Κτήμα Ζαφειράκη

Δυνατό κρασί με δομή και ισορροπία, φρούτο και πυκνότητα, που παραπέμπουν σε κρασιά του Νέου Κόσμου, διατηρώντας τη φινέτσα και την κομψότητα αυτών του Παλαιού. 85% Cabernet Sauvignon και 15% Merlot που καλλιεργούνται στην Κρανιά, στα 750 μέτρα στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. (Π.Γ.Ε. Κρανιά)

Μια Μαλαγουζιά που ζυμώνει με αυτόχθονες ζύμες σε μεγάλα δρύινα βαρέλια 2.400 l όπου και ωριμάζει για 12 μήνες. Απολαυστικό κρασί, σύνθετο, με πολυπλοκότητα και αρωματικό βάθος. Μεστό και πυκνό διατηρεί τον φρέσκο χαρακτήρα, όμορφα αγκαλιασμένο από τη δρυ. (Π.Γ.Ε. Τύρναβος)

Ραψάνη Grande Reserve 2011 Ε. Τσάνταλη Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό από επιλεγμένους αμπελώνες στις πλαγιές του Ολύμπου μετουσιώνονται σε ένα κρασί με ένταση παντού. Πορφυρό χρώμα, μύτη που ελευθερώνει βανίλια, καπνό, μπαχαρικά, τιθασευμένες τανίνες και φανταστική οξύτητα. Ένα κρασί κλάσης, που έχει παλαιώσει 12 μήνες σε γαλλικά βαρέλια Αllier 300 l, ακόμη 6 μήνες στη φιάλη του και μπορεί να παλαιώσει αρκετούς ακόμη στα κελάρια μας. (Π.Ο.Π. Ραψάνη)

Terra Petra 2015 Αμπελώνες Θυμιόπουλου Και μια ολοκαίνουργια Ραψάνη από τον γνωστό Ναουσσαίο οινοποιό: 50% Ξινόμαυρο, 35% Κρασάτο και 15% Σταυρωτό από τα ψηλότερα αμπελοτόπια της ζώνης και αμπέλια ηλικίας 15-50 ετών + ωρίμανση σε μεγάλα δρύινα βαρέλια για περίπου 14 μήνες. Αποτέλεσμα: ένα ερυθρό με φινέτσα, σύνθετη μύτη, ωραία οξύτητα και καλοδουλεμένες τανίνες. (Π.Ο.Π. Ραψάνη)

Μεθ’υμών 7 2014 Οινοποιία Ντούγκου Ένα κρασί πλατύ σε αρώματα και δομή από τον Θάνο και τη Λουϊζα Ντούγκου και τους ιδιόκτητους, βιολογικής καλλιέργειας, αμπελώνες τους στα Προσήλια Ραψάνης. Βαθύχρωμο και μαρμελαδένιο, με γλυκές τανίνες και πλούσια υφή. Βάλτε το δίπλα σε ένα λιπαρό κρέας και θα αντιληφθείτε όλο το μεγαλείο της 5αδας: Λημνιώνα, Syrah, Grenache Rouge, Cabernet Franc, Merlot.

Muscat of Tyrnavos Κτήμα Μίγα Λευκό ημιαφρώδες από το ερυθρό Μοσχάτο Τυρνάνου (blanc de noirs). Φινετσάτο, ανάλαφρο, παιχνιδιάρικο στο στόμα αλλά και στην εμφάνιση. Τα τριαντάφυλλα και τα φρούτα της μύτης κάνουν την εμφάνισή τους και στο στόμα, όπου και εγκαθίστανται για ώρα. (Π.Γ.Ε. Τύρναβος)

Λημνιώνα 2015 Κτήμα Θεόπετρα Άλλη μια ελληνική ποικιλία που χάρις στην ευαισθησία των οινοπαραγωγών δεν χάθηκε από το οινικό στερέωμα. Ερυθρό με φινέτσα, ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο και ακόμη πιο ελκυστική φρεσκάδα στη γεύση. Συνδυάζει τον βοτανικό και φρουτώδη χαρακτήρα της σπάνιας ποικιλίας με τα πιπέρια του βαρελιού όπου ωρίμασε και γοητεύει με την κομψότητα που αποπνέει. (Π.Γ.Ε. Μετέωρα)

Μεσενικόλα Winery Monsieur Nicolas Άκρως ενδιαφέρον δείγμα της νεότερης ελληνικής Oνομασίας Προέλευσης. Ρουμπινί κρασί με λουλουδάτη μύτη, πικάντικη ιδιοσυγκρασία, όγκο και ευχάριστα τανική επίγευση, εμφανίζεται ευέλικτο για συνδυασμούς στο τραπέζι. (Π.Ο.Π. Μεσενικόλα)


51


Θ Ε Σ Σ Α Λ Ι Α – Ε Π Ι Σ Κ Ε Π ΤΌ Μ Α Σ Τ Ε ΤΑ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Ε Ί Α

WP GUIDE

Θεσσαλία - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 52

Κτήμα Κατσαρού

Tsantali / Ραψάνη

Κτήμα Κατσαρού 39°55’41.09” N 22°33’30.57” E

είναι μια πραγματική οινοτουριστική εμπειρία! Στο concept «Rapsani Wine Adventure by Tsantali» ενσωματώνονται οι πιο σύγχρονες τάσεις του οινοτουρισμού και ένα δημιουργικό marketing. Δεν μας μιλούν για το πόσο ξεχωριστή είναι η Ραψάνη, μας το δείχνουν οδηγώντας μας στη βιωματική ανακάλυψη της ζώνης.

Λίγο πιο ψηλά από την Κρανιά βρίσκεται ο αμπελώνας και το οινοποιείο της οικογένειας Κατσαρού. Το κτήμα είναι μια οικογενειακή ε πιχείρησ η του Λαρισαίου γιατρού Δημήτρη Κατσαρού, ο οποίος βλέποντας τον παραδοσιακό αμπελότοπο της Κρανιάς συνεχώς να εγκαταλείπεται, αποφάσισε το 1978, σιγά-σιγά να τον αναβιώσει. Σήμερα η οργάνωση της παραγωγής γίνεται από τον υιό Ευριπίδη, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Λάρισα μετά από τις οινολογικές σπουδές του στη Γαλλία. Info: Κρανιά Λάρισας τηλ: 2410 536811, 24950 41666 e-mail: info@ktimakatsarou.gr www.ktimakatsarou.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Tsantali / Οινοποιείο Ραψάνης 39°54’55.32” N 22°36’46.96” E Πάνω στην Εθνική οδό, στα 100 μόλις μέτρα από τη διασταύρωση με τον δρόμο που οδηγεί στη Ραψάνη, βρίσκεται το οινοποιείο της Tsantali. Στην εταιρεία οφείλουμε την αναβίωση του αμπελώνα της Ραψάνης. Εδώ οινοποιεί τα σταφύλια της ζώνης και παράγει τα ομώνυμα κρασιά. Η επίσκεψη

Info τηλ. 23990 76100 www.tsantali.com Οινοποιία Ντούγκου 39°51’53.68” N 22°31’54.41” E Στους πρόποδες του Ολύμπου, μέσα στη μαγευτική κοιλάδα των Τεμπών και κοντά στο χωριό Ιτέα, μας περιμένει η Οινοποιία Ντούγκου. Η αίθουσα γευστικής δοκιμής/ εκθετήριο του οινοποιείου μας επιφυλάσσει θέα στον Κίσαβο, τον ποταμό Πηνειό και τα Αμπελάκια. Info Ιτέα Λάρισας τηλ. 24950 93112 e-mail: info@dougos.gr www.dougos.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΚΥ 10.00 – 17.00 κατόπιν συνεννόησης

Κτήμα Ζαφειράκη

Κτήμα Ζαφειράκη 39°43’19.51” N 22°16’24.13” E Η οικογένεια Ζαφειράκη ασχολείται με την αμπελουργία στην περιοχή του Τυρνάβου για περισσότερα από 100 χρόνια. Ο τέταρτης γενιάς συνεχιστής της παράδοσης Χρήστος Ζαφειράκης αποφάσισε να στήσει το δικό του κτήμα δημιουργώντας τα αναμφισβήτητης κομψότητας κρασιά του από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στη θέση Παλαιόμυλος και τις ποικιλίες Λημνιώνα, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Chardonnay, Sangiovese, Syrah, Merlot. Η επίσκεψή μας ξεκινά από τους αμπελώνες και συνεχίζει στο οινοποιείο. Θα μάθουμε τα πάντα και για τη Λημνιώνα, η οποία διασώθηκε χάρις στην ευαισθησία και την επιμονή, καταρχάς του ίδιου του οινοποιού. Info Παλαιόμυλος Τυρνάβου τηλ. 24920 25280 e-mail: zafeirakischristos@gmail.com www.domainezafeirakis.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

53

Κτήμα Μίγα

Κτήμα Θεόπετρα / Tsililis

Κτήμα Μίγα 39°43’03.06” N 22°16’28.16” E

Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου 39°16’02.16” N 22°46’57.46” E

Ο Δημήτρης Μίγας, με οικογενειακό αμπελώνα που εκτείνεται σε περισσότερα από 12 ha, αποφάσισε να αφιερωθεί στην ποιοτική έκφραση των παραδοσιακών ποικιλιών της περιοχής του, όπως το Μοσχάτο Αμβούργου αλλά και των κοσμοπολίτικων. Το οινοποιείο του κτήματος βρίσκεται στην τοποθεσία Παλαιός Άμπελος, στην κοιλάδα μεταξύ της Μελούνας, απόληξης του ορεινού όγκου του Ολύμπου και του Τιταρήσιου, παραποτάμου του Πηνειού. Στο ωραιότατο κτίσμα με τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μας υποδέχονται για ξενάγηση και γευστική δοκιμή.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός που ίδρυσαν το 1918 οι πρόσφυγες από τη Νέα Ρωμυλία συνεχίζει με καινούργιες εγκαταστάσεις και σύγχρονο εξοπλισμό να οινοποιεί τα σταφύλια των 152 μελών του. Εκσυγχρονίζει την εμφάνιση και τη γκάμα των προϊόντων του και βαδίζει σε νέους δρόμους εξέλιξης, με καινούργιες σειρές κρασιών και τσίπουρου για το καθημερινό τραπέζι.

Info 3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Τυρνάβου-Κοζάνης τηλ. 24920 25215 e-mail: info@domaine-migas.gr www.domaine-migas.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης

Info 4ο χλμ. Ε.Ο. Νέας Αγχιάλου – Μικροθηβών τηλ. 24820 76210 – 76514 e-mail: info@ thessalikotsipouro.gr www.thessalikotsipouro.gr Winery Monsieur Nicolas 39°20’34.70” N 21°45’25.07” E Ο Γιώργος Καραμήτρος, 4ης γενιάς οινοποιός, ανανεώνει ονομασία, ποικιλιακή σύνθεση, εμφάνιση και γευστικό χαρακτήρα των κρασιών της οινοποιίας και μας προσκαλεί στο οινοποιείο τους για να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου και των κρασιών του. Info Μεσενικόλας Καρδίτσας τηλ. 24410 708 71

e-mail: info@winerymonsieurnicolas.gr www.winerymonsieurnicolas.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Θεόπετρα 39°37’08.57” N 21°44’26.84” E Η οικογένεια Τσιλιλή, η οποία παράγει και το γνωστό τσίπουρο, το 1996 φύτεψε τον πρώτο της αμπελώνα στις πλαγιές γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας στα Μετέωρα. Σήμερα, σε συνολική έκταση 10 ha, καλλιεργούν γνωστές και σπάνιες ελληνικέες και ξενικές ποικιλίες για τα κρασιά και τα αποστάγματά τους. Η έδρα της οικογενειακής επιχείρησης βρίσκεται στη Ράξα, λίγο μετά τα Τρίκαλα. Ένα δάσος από ανοξείδωτες δεξαμενές φανερώνει από μακριά τη θέση της. Η ξενάγηση στο σύγχρονο οινοποιείο, την κάβα παλαίωσης και το εντυπωσιακό αποσταγματοποιείο είναι άκρως επιμορφωτική και μας ενημερώνει και για τη μοναδικότητα του terroir της περιοχής. Info Ράξα Τρικάλων τηλ. 24310 85885 e-mail: edra@tsililis.gr www.tsililis.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης


ΣΤΕΡΕ Ά Ε ΛΛΆΔΑ / ΦΘΙΏΤΙΔΑ - ΒΟΙΩΤΊΑ

WP GUIDE

Φθιώτιδα - Βοιωτία

Αμπέλια σε πεδιάδες και βουνά της Στερεάς Ελλάδας

54

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες

Π.Γ.Ε. Κοιλάδα Αταλάντης, Οπούντια Λοκρίδας, Πλαγιές Κνημίδας, Παρνασσός, Μαρτίνο

Π.Γ.Ε. Θήβα, Πλαγιές Κιθαιρώνα

Ποικιλίες Λευκές: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ρομπόλα, Σαββατιανό, Ροδίτης, Chardonnay, SB, Trebbian Ερυθρές: CS, CF, Syrah, Merlot, Λημνιό, Aglianico

Ποικιλίες Λευκές: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ρομπόλα, Σαββατιανό, Ροδίτης, Chardonnay, SB, Trebbiano Ερυθρές: Μούχταρο, Αγιωργίτικο, Grenache Rouge, CS, Syrah, Merlot, Carignan

1.130

9

3.449 11

Σαββατιανό: 78,93% Ροδίτης: 6,36%

Έκταση αμπελώνων

ha

Οινοποιεία

Έκταση αμπελώνων

ha

Οινοποιεία

Cabernet Sauvignon: 2,28% Syrah: 1,53% ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Στη Στερεά Ελλάδα βρίσκεται το 21,1% του ελληνικού αμπελώνα και το 30% των αμπελώνων για παραγωγή οίνων Π.Γ.Ε.

ΒΟΙΩΤΙΑ

Facts Στο πολύ θερμό και ξηρό κλίμα της κεντρικής Ελλάδας καλλιεργούνται τα λευκά σταφύλια Σαββατιανό και Ροδίτης για την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων ρετσίνας (του πρώτου ελληνικού κρασιού με Ονομασία κατά Παράδοση) και πολλών επιτραπέζιων κρασιών. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 δοκιμάστηκε η φύτευση κι άλλων σταφυλιών, ελληνικών και διεθνών. Δίνοντας προσοχή στην επιλογή τοποθεσίας αμπελώνα με στόχο την ποιότητα και με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις τα αποτελέσματα ήταν αξιόλογα, τα κρασιά απογειώθηκαν, δεκάδες ονομασίες οίνων Π.Γ.Ε. εγκρίθηκαν.

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε + να αγοράσετε: Π.Ο.Π.: Κονσερβολιά Αταλάντης, Κονσερβολιά Στυλίδας, Κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας, Ακτινίδιο Σπερχειού

Στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία οι αμπελώνες στήθηκαν στις πλαγιές των βουνών και στις πεδιάδες, όπου οι μέτριες θαλασσινές επιρροές και η προστατευτική ορεινή φάλαγγα δημιουργούν το τέλειο terroir για την παραγωγή ποιοτικού σταφυλιού. Η μεγάλη ποικιλία εδαφών και μικροκλιμάτων συμπληρώθηκε από την απίστευτη ποικιλία λευκών και ερυθρών, ελληνικών και ξένων σταφυλιών που φυτεύτηκαν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναβίωση της αξιόλογης ερυθρής τοπικής ποικιλίας Μούχταρο, η οποία έχει αξιοποιηθεί -μονοποικιλιακά ή σε χαρμάνια- από ορισμένους δραστήριους οινοποιούς.


55

Παράδοση

Καινοτομία

Οικογένεια


Σ Τ Ε Ρ Ε Ά Ε Λ Λ Ά Δ Α / Ε Ύ Β Ο Ι Α - ΑΤ Τ Ι Κ Ή

WP GUIDE

Εύβοια - Αττική

Παραδοσιακοί αμπελώνες και σύγχρονα κτήματα

56

Ετήσια παραγωγή οίνου Έβοια: 102.072 HL Ατική: 190.986 HL

Π.Γ.Ε. Εύβοια, Αυλίδα, Ληλάντιο Πεδίο, Κάρυστος, Ριτσώνα Αυλίδας

Π.Γ.Ε. Αττική, Ανάβυσσος, Βίλιτσα, Βόρειες Πλαγιές Πεντελικού, Γεράνια, Ίλιον, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Παιανία, Παλλήνη, Πλαγιές Κιθαιρώνα, Πλαγιές Πάρνηθας και Σπάτα

Ποικιλίες Λευκές: Αηδάνι, Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μονεμβασιά, Σαββατιανό, Ροδίτης, Chardonnay, SB, Trebbiano Ερυθρές: Βραδυανό, Αγιωργίτικο, Καραμπραΐμης, Λιάτικο, Κουντούρα Μαύρη (Μαντηλαριά), Grenache Rouge, CS, Syrah, Merlot

Ποικιλίες Λευκές: Σαββατιανό, Ροδίτης, Ασύρτικο, Αθήρι, Μαλαγουζιά, Chardonnay, SB, Viognier Ερυθρές: CS, Grenache Rouge, Merlot, Syrah

15 Ρετσίνες (οίνοι με Ονομασία κατά Παράδοση) και Π.Γ.Ε.:

Ρετσίνα Αττικής Βοιωτίας Εύβοιας Μεσογείων Κορωπίου Μαρκοπούλου Μεγάρων Παιανίας ή Λιοπεσίου Παλλήνης Πικερμίου Σπάτων Θηβών Καρύστου Χαλκίδας Γιάλτρων

1.400 11 Έκταση αμπελώνων

ha

ΕΥΒΟΙΑ

Οινοποιεία

6.493 33 Έκταση αμπελώνων

ha

Οινοποιεία

ΑΤΤΙΚΗ

Facts Στην Εύβοια οι αμπελώνες ξεδιπλώνονται σε υψόμετρο που φτάνει το πολύ τα 350 μέτρα. Η περιοχή είναι, κυρίως, αφιερωμένη στα λευκά σταφύλια. Κυρίαρχο είναι το Σαββατιανό που καλύπτει περίπου τα 4/5 της συνολικής έκτασης.

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε + να αγοράσετε: Π.Ο.Π.: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνία, Κονσερβολιά Ροβίων, Σύκα Βραβρώνας Μαρκοπούλου Μεσογείων, Ξερά σύκα Κύμης, Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού, Φιστίκι Μεγάρων

Στο νότιο άκρο του νησιού έχουν φυτευτεί ελληνικές αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες που είναι συνηθισμένες στους αέρηδες και το ξηροθερμικό κλίμα, οι λευκές: Αθήρι και Μαντηλαριά από τη Ρόδο, Ασύρτικο και Αηδάνι από τη Σαντορίνη και το ερυθρό Κρητικό Λιάτικο. Πρόσφατα ξεκίνησε η προσπάθεια αναβίωσης της τοπικής ερυθρής ποικιλίας Βραδυανό. Η Αττική, ως αμπελουργική περιοχή, εξαιτίας της αστυφιλίας, βρίσκεται σε φάση υποχώρησης. Παρόλα αυτά, τα περίπου 6.500 ha που καλλιεργούνται ακόμη, τη διατηρούν ως το μεγαλύτερο αμπελουργικό διαμέρισμα της Κεντρικής Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, πλήθος παραγωγών της Αττικής και της Κεντρικής Ελλάδος ανέλαβε να μας συστήσει το νέο, σύγχρονο πρόσωπο του Σαββατιανού, αποτέλεσμα σημαντικής δουλειάς στο αμπέλι και το οινοποιείο. Με μεγάλη χαρά δοκιμάζουμε τα φρέσκα, ευκολόπιοτα κρασιά τους και ξαφνιαζόμαστε με τη φρεσκάδα και τη μεταλλική επίγευση των παλαιωμένων.


57


WP GUIDE

Σ Τ Ε Ρ Ε Ά Ε Λ Λ Ά Δ Α – Δ Ο Κ Ι Μ Ά Ζ ΟΥ Μ Ε

58

Στερεά Ελλάδα Δοκιμάζουμε

Καπνίας 2010 Κτήμα Χατζημιχάλη Η δύναμη του Cabernet Sauvignon από την Αταλάντη και το αμπελοτόπι Ζυγός, όπου η μέση ηλικία των φυτών είναι 25 έτη, ενισχύεται από τη μεγάλη εκχύλιση και την 24μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, δίνοντας ένα κρασί κλάσης. Με κομψή δομή, παρά την αναμφισβήτητη δύναμή του, αναδύει πυκνό μπουκέτο φραγκοστάφυλων και κερασιών για να καταλήξει με καπνό, μόκα και σοκολάτα. (Π.Γ.Ε. Κοιλάδα Αταλάντης)

Μούχταρο 2016 Κτήμα Μουσών Βαθύχρωμο, μαλακό και φρουτώδες ερυθρό από την σπάνια ερυθρή ποικιλία της Στερεάς Ελλάδας Μούχταρο, η οποία διασώθηκε και καλλιεργείται από το Κτήμα Μουσών, στην Άσκρη της Θήβας. Καλή οξύτητα και μεταξένιες τανίνες συμβάλλουν στο μακρύ τελείωμα. (Π.Γ.Ε. Θήβα)

Malvasia Lykos Οινοποιία Λύκος

Ωραιότατη και τυπική έκφραση της ποικιλίας με άφθονα εσπεριδοειδή, ξερά βερίκοκα και λιπαρή, πιπεράτη επίγευση. Αυτή η φρέσκια και κομψή Malvasia di Kandia κλείνει στο ποτήρι της τον ήλιο της Στερεάς Ελλάδας. (Π.Γ.Ε. Στερεά Ελλάδα)

Ασύρτικο sur Lie 2017 Vriniotis Winery Ένα Ασύρτικο από την Αιδηψό, που ζύμωσε σε ποσοστό 40% με γηγενείς ζύμες και ξεκουράστηκε για 6 μήνες πάνω στις οινολάσπες του με τακτικό battonage. Στο ποτήρι αυτά μεταφράζονται σε ορυκτή διάσταση που εκφράζεται με τσακμακόπετρα και ζύμη και αναπτύσσεται δίπλα στα λουλούδι και τα ώριμα εσπεριδοειδή. Στρογγυλάδα στη γεύση, διάρκεια και εξισορροπητική οξύτητα. (Π.Γ.Ε. Εύβοια)

Άγιος Χρόνος 2013 Κτήμα Αβαντίς Πυκνό κρασί με ιδιαίτερα μαλακές τανίνες και εξαίσιο αρωματικό βάθος. Ο Απόστολος Μουντριχάς, καλός γνώστης του Syrah, μας προτείνει το blend που

είναι υπεύθυνο για ορισμένα από τα πιο χαρισματικά κρασιά του Ροδανού: χαρμάνι Syrah με Viognier (8-10%). Επιπλέον εφαρμόζει συνοινοποίηση των 2 ποικιλιών, μακρά εκχύλιση και 12μηνη παλαίωση σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια. (Π.Γ.Ε. Εύβοια)

Στροφιλιά λευκός 2017 Στροφιλιά Ελαφρύ, αεράτο, ντελικάτο και ισορροπημένο. Ένα καλοφτιαγμένο καθημερινό κρασί χαρμάνι Ροδίτη και Sauvignon Blanc. Ευχάριστο φρούτο, ζωντάνια και χορταστικό σώμα συμπληρώνουν την απόλαυση. Το γνωστό κρασί κυκλοφορεί με νέα εμφάνιση. (Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος)

Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα 2017 Οινοποιείο Παπαγιαννάκου Φίνος φρουτώδης χαρακτήρας και δροσιστικά επίπεδα οξύτητας σε ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο Σαββατιανό από αμπέλια ηλικίας 50+ ετών στη νοτιοανατολική Αττική. Ένα κρασί που δικαιώνει τον Βασίλη Παπαγιαννάκο στην στόχευση αλλαγής του προφίλ της κλασικής ποικιλία του Αττικού αμπελώνα. (Π.Γ.Ε. Μαρκόπουλο)

Σαββατιανό Fumé 2015 Βασιλείου Σαββατιανό από ιδιόκτητο αμπελώνα 26 ετών με απόδοση μόλις 3.500 κιλών/ ha, ζυμωμένο σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια, στα οποία και παραμένει συνολικά 6 μήνες. Με ωραία ισορροπία φρούτου-βανίλιας και γεμάτη γεύση, από τον Γιώργο Βασιλείου, τον πρώτο που επιχείρησε να οινοποιήσει Σαββατιανό σε καινούρια δρύινα βαρέλια. (Π.Γ.Ε. Αττική)

Syrah Αγιωργίτικο 2015 Οινότρια Γη Μαύρο χρώμα. Τρομερή μύτη, με απανωτά ξεσπάσματα ξύλου, καπνού και βατόμουρου. Ο ίδιος χαρακτήρας κολακεύει τον ουρανίσκο, καθώς το ώριμο φρούτο χορεύει με τις σούπερ στιβαρές τανίνες. Κρασί, ορισμός της αρωματικής και γευστικής πυκνότητας, συνδυάζει τον πικάντικο όγκο του Syrah με τη βελούδινη επίγευση και τον αρωματικό πλούτο του Αγιωργίτικου. (Π.Γ.Ε. Αττική)


ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ / ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ

59

Wine Library Ένας νέος χώρος ανοίγει τις πόρτες του για τους λάτρεις του κρασιού στο κέντρο της Αθήνας. Δημιουργήσαμε ένα μοναδικό χώρο, το Wine Library, στον ημιώροφο του GB Corner του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία και σας προσκαλούμε να γνωρίσετε μια διαφορετική «βιβλιοθήκη», της οποίας τα ράφια κοσμούν οι 3.500 ετικέτες κρασιών του ιστορικού ξενοδοχείου. Το εντυπωσιακό μοναστηριακό τραπέζι του 19ου αιώνα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει ιδιωτικές εκδηλώσεις οινογνωσίας και μοναδικές βραδιές wine pairing ενώ η τζαμένια προθήκη, που κυριαρχεί στο χώρο, φυλάσσει τις σπάνιες φιάλες κρασιών στην κατάλληλη θερμοκρασία. Επιτρέψτε στον Sommelier του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, Βαγγέλη Ψωφίδη, να σας συστήσει σε αυθεντικές ποικιλίες ελληνικής αλλά και ξένης προέλευσης αλλά και να σας προτείνει το κρασί που ανταποκρίνεται ειδικά στις γευστικές σας απαιτήσεις.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία Βασ. Γεωργίου Α’ 1 105 64 Αθήνα 210 33 30 766 gbrestaurants.gr


Σ Τ Ε Ρ Ε Ά Ε Λ Λ Ά Δ Α – Ε Π Ι Σ Κ Ε Π ΤΌ Μ Α Σ Τ Ε ΤΑ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Ε Ί Α

WP GUIDE

60

Φθιώτιδα - Βοιωτία - Εύβοια Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία

Κτήμα Χατζημιχάλη

Κτήμα Μουσών

Κτήμα Χατζημιχάλη 38°48’25.09” N 23°01’25.36” E

La Tour Melas 38°54’29.43” N 22°43’20.64” E

Από τη δεκαετία του ’70 με τον πρώτο τρύγο στην Αταλάντη, τη δεκαετία του ’80 με το πρώτο Cabernet Sauvignon που βοήθησε στην ανάδειξη της δύναμης των μικρών παραγωγών και έως τις ημέρες μας ο Δημήτρης Χατζημιχάλης καθοδηγεί με πείσμα και πάθος τις επιλογές του κτήματος. Πλέον αρωγοί του στην προσπάθεια αυτή είναι οι δύο γιοί του. Οκτώ αμπελοτόπια, ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο και το εστιατόριο του κτήματος μας περιμένουν να τα επισκεφθούμε, να μάθουμε για την οινοποίηση, να δοκιμάσουμε τα κρασιά, να κάνουμε τις αγορές μας και να γευθούμε τοπικά πιάτα.

Στον αρχαίο Εχινό (που σήμερα ονομάζεται Αχινός) και σε απόσταση 2,5 ωρών από την Αθήνα, ο Κύρος Μελάς αποφάσισε το 2001 να φυτέψει Merlot, Cabernet Franc και Petit Verdot σε 11 ha, ακολουθώντας την ποικιλιακή και οινοποιητική προσέγγιση του Bordeaux. Το πρώτο κρασί του κτήματος, από αμπέλια με εξαιρετικά μικρές αποδόσεις, το La Tour Melas απέκτησε ενθουσιώδεις φίλους και συντροφεύθηκε από τρεις ακόμη ετικέτες.

Info Χουλέβαινα Αταλάντη Φθιώτιδας τηλ. 210 8075512 e-mail: info@hatzimichalis.gr www.hatzimichalis.gr Επισκέψιμο: με online κράτηση

Highlight: Η παραμονή στα 8 ενοικιαζόμενα La Tour Melas Lodges. Info Αχινός Φθιώτιδας τηλ. 6944 756556 e-mail: info@latourmelas.com www.latourmelas.gr Επισκέψιμο: 10.00 – 15.00 κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Μουσών 38°18’39.21” N 23°06’42.32” E Στην κοιλάδα των Μουσών, την πατρίδα του Ησίοδου, βρίσκεται το ομώνυμο κτήμα της οικογένειας Ζαχαρία. Τα αδέλφια Στέλιος και Νίκος Ζαχαρίας ανέλαβαν και έφεραν

Κτήμα Αβαντίς

με επιτυχία εις πέρας την ανανέωση του κτήματος που είχε ξεκινήσει ο παππούς τους το 1946. Με ενθουσιασμό θα μας ξεναγήσουν στο οινοποιείο και το αποστακτήριό τους, που πλέον έχουν το σήμα του επισκέψιμου. Highlight: Δοκιμάζουμε μια από τις σπάνιες μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις της ποικιλίας Μούχταρο σε συνδυασμό με το κρασοτύρι που ωριμάζει σε οινολάσπες της. Info Άσκρη Βοιωτίας τηλ. 22620 67290 e-mail: info@musesestate.com www.musesestate.com Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Αβαντίς 38°26’22.99” N 23°38’32.87” E Ο Απόστολος Μούντριχας έδωσε σάρκα και οστά στην οικογενειακή οινική παράδοση ξεκινώντας την παραγωγή ποιοτικών οίνων στον Μύτικα Ευβοίας πριν περίπου 25 χρόνια. Πολύ γρήγορα τα κρασιά του κτήματος απέκτησαν την αποδοχή του οινόφιλου κοινού, με πρεσβευτή το Syrah και σήμερα πλέον το Κτήμα Αβαντίς έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στη Σαντορίνη. Θα μας ξεναγήσουν και στη συνέχεια θα


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

61

Οινοποιία Λύκος

Vriniotis Winery

δοκιμάσουμε τα κρασιά τους, που τόσο στην ποικιλιακή σύνθεση όσο και στη γεύση, φλερτάρουν έντονα με το Νέο Κόσμο.

Info Μαλακώντας Εύβοια τηλ. 22290 68222 e-mail : info@lykoswines.gr www.lykoswines.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΚΥ

Highlight: Τα καλλυντικά προϊόντα Lenga Grape Spa, που παράγονται από προϊόντα του αμπελιού, δημιουργία της Λένγκας Γρηγοριάδου, συζύγου του οινοποιού. Info Μύτικας Ληλαντίου Χαλκίδα Εύβοιας τηλ. 22210 55350 e-mail: info@avantiswines.gr www.avantisestate.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 10.00 – 16.00 ΣΑ 11.00 – 16.00, ΚΥ 11.00 – 15.00 Οινοποιία Λύκος 38°24’09.48” N 23°45’03.58” E Ο Απόστολος Λύκος έκανε πραγματικότητα το όνειρο του εστιάτορα πατέρα του να παράξει εμφιαλωμένα κρασιά ποιότητας. Το γνωστό για ντόπιους και περαστικούς εστιατόριο στον Μαλακώντα Ευβοίας (κοντά στην Ερέτρια) στο οποίο στα παλιότερα χρόνια λειτουργούσε πατητήρι, έχει πλέον δίπλα του ένα σύγχρονο οινοποιείο, στο οποίο η νέα γενιά της οικογένειας ξεκινάει να δραστηριοποιείται με καινούργιες, ενδιαφέρουσες προτάσεις/ετικέτες.

Vriniotis Winery 38°52’01.93” N 22°58’24.30” E Στα Γιάλτρα της Βόρειας Εύβοιας και σε μικρή απόσταση από την Αιδηψό, ο Κωνσταντίνος Βρυνιώτης αναβίωσε το πάθος των προγόνων του για το κρασί. Το νέο, σύγχρονο οινοποιείο χτίστηκε δίπλα στο παλιό πέτρινο πατητήρι και προσφέρει στον επισκέπτη πέρα από πανοραμική θέα στους αμπελώνες, θέα στον βόρειο Ευβοϊκό και την Αιδηψό. Σε ένα από τα πρώτα οινοποιεία που απέκτησαν το σήμα του επισκέψιμου, η επίσκεψη θα ξεκινήσει με μια μοναδική διαδρομή στα αμπέλια και το παλιό πατητήρι πριν περάσουμε από το νέο κτήριο και δοκιμάσουμε τα κρασιά τους. Info Γιάλτρα Αιδηψού, Εύβοια τηλ. 22260 32429 e-mail:salescontact@vriniotiswinery.gr www.vriniotiswinery.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΚΥ 12.00 – 15.00, 18.00 – 21.00

Κτήμα Μοντοφώλι

Κτήμα Μοντοφώλι 38°01’34.42” N 24°25’44.32” E Στη Νότια Εύβοια, στην αρχαία πόλη της Καρύστου, το κτήμα Μοντοφώλι πέρασε από τα χέρια Φράγκων και Τούρκων μπέηδων και έχει φιλοξενήσει περισσότερους του ενός βασιλείς. Σήμερα η νεότερη γενιά της οικογένειας Καρακώστα φροντίζει ώστε να αποτελεί χώρο παραγωγής οίνου, τοπικών προϊόντων και πολιτισμού για την περιοχή. Σε έναν χώρο όπου η ιστορία έχει αφήσει το ενεργειακό της αποτύπωμα, ξεναγούμαστε στο κτήμα, στον χώρο παραγωγής και παλαίωσης των κρασιών και απολαμβάνουμε το εξαιρετικό λιαστό κρασί τους, με το Αιγαίο πιάτο στα πόδια μας. Info Αρχαία Πόλη Καρύστου, Εύβοια τηλ. 22240 23951 www.montofoli.gr Επισκέψιμο: ΙΟΥΛ - ΣΕΠ ΣΑ 19:00


WP GUIDE

Σ Τ Ε Ρ Ε Ά Ε Λ Λ Ά Δ Α – Ε Π Ι Σ Κ Ε Π ΤΌ Μ Α Σ Τ Ε ΤΑ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Ε Ί Α

Αττική - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 62

Οινότρια Γη

Κτήμα Ρωξάνης Μάτσα

Οινότρια Γη 38°13’53.80” Ν 23°52’11.92” E

Κτήμα Κοκοτού 38°07’25.09” Ν 23°53’27.60” E

Ο Κώστας Λαζαρίδης ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο του κρασιού τη δεκαετία του ’70 από τη Δράμα (βλ. σελ. 20). Έχοντας πλέον -μαζί με άλλους παραγωγούς που ακολούθησαν- επιτύχει να χαρακτηριστεί μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγούς περιοχές της Ελλάδας, επεκτάθηκε με 20 ha αμπελώνων που καλλιεργούνται βιολογικά στον Μαραθώνα Αττικής. Σήμερα ο ίδιος και οι γιοί του αποτελούν την κινητήριο δύναμη της Οινότριας Γης. Η ξενάγηση στους υπερσύγχρονους χώρους οινοποίησης και παλαίωσης των κρασιών του κτήματος θα ολοκληρωθεί με τη γευστική δοκιμή όλων των προϊόντων τους (κρασιά-αποστάγματαaceto botanico).

Πριν 40 περίπου χρόνια η Anne και ο Γιώργος Κοκοτός αποφάσισαν να μεταφέρουν τη ζωή τους στο κτήμα τους στη Σταμάτα Αττικής και να ασχοληθούν με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή ποιοτικών οίνων. Σήμερα συνεχίζουν, εξελίσσουν και επεκτείνουν την δραστηριότητά τους. Θα μας τα διηγηθούν, ξεναγώντας μας σ το οινοποιείο που συνδέεται με την άνθιση των κρασιών μικρής παραγωγής στην Ελλάδα. Η επίσκεψη στον ελαιώνα, τον ορνιθώνα, τον μελισσώνα και τον λαχανόκηπο ολοκληρώνουν την εικόνα ενός κτήματος-πρότυπου της μεσογειακής διατροφικής παράδοσης.

Highlight: Το Μουσείο Οίνου, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές προσπάθειες ανάδειξης της ιστορίας της αμπέλου και του οίνου στον ελλαδικό χώρο. Info 2ο χλμ. Καπανδριτίου – Καλάμου Καπανδρίτι Αττικής τηλ. 22950 52213, 52214, e-mail: kapandriti@domaine-lazaridi.gr www.domaine-lazaridi.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΠΑ 09.00-17.30, ΣΑ - ΚΥ 11.00-15.00

Highlight: Οι πολυπληθείς και πολυποίκιλες εκδηλώσεις για μεγάλους και μικρούς καθόλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους. Info Σταμάτα Αττικής τηλ. 210 8145113 e-mail: info@ktimakokotou.gr www.ktimakokotou.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Χαρλαύτη 38°07’09.35” Ν 23°52’18.05” E Η αμπελοοινική ιστορία του κτήματος Χαρλαύτη ξεκινάει το 1934 στη Σταμάτα

Αττικής με τον Νίκο Αθανασιάδη, έναν από τους τότε πιο γνωστούς εξαγωγείς σουλτανίνας, και το όραμά του και συνεχίζεται με τους απογόνους του από τη δεκαετία του 1950 έως τις ημέρες μας και την οινοποιία να έχει πλέον επεκταθεί και στην περιοχή της Νεμέας. Θα επισκεφτούμε το πέτρινο οινοποιείο του 1938 και θα δοκιμάσουμε τα κρασιά τους. Info Λ. Μαραθώνος 6 Σταμάτα Αττικής τηλ. 210 6219374 e-mail: wines@harlaftis.gr www.harlaftis.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Ρωξάνης Μάτσα 37°59’11.89” Ν 23°51’47.32” E O αμπελώνας των 12,2 ha της Ρωξάνης Μάτσα, στην Κάντζα Αττικής, αποτελεί μέρος του ιστορικού Κτήματος Καμπά και καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Άξια συνεχίστρια της ιστορικής αυτής κληρονομιάς, η Ρωξάνη είναι μεταξύ των αμπελουργών που διέσωσαν και διέδωσαν την καλλιέργεια της Μαλαγουζιάς και χρησιμοποίησαν βιολογικές πρακτικές στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή. Περπατάμε σ τους φροντισμένους αμπελώνες και μαθαίνουμε για τις ποικιλίες και τις ιδιαιτερότητες τους, επισκεπτόμαστε


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

63

Οινοποιείο Παπαγιαννάκου

το περιβόλι με τα εσπεριδοειδή, βλέπουμε τα αγριολούλουδα και τις μέλισσες και δοκιμάζουμε τα κρασιά του κτήματος. Highlight: Η εμπειρία της επίσκεψης στο κτήμα Μάτσα είναι σίγουρα μοναδική. Το ταξίδι στον χρόνο και την αμπελοοινική ιστορία της Αττικής, καθώς και η ίδια η προσωπικότητα της Ρωξάνης Μάτσα το εγγυώνται. Info Λεονταρίου 61, Κάντζα Αττικής τηλ. 210 6659058 e-mail: ktimamatsa@boutari.gr www.boutari.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Βασιλείου 37°53’18.81” Ν 23°53’29.34” E Α π ό τ ι ς αρχέ ς το υ 2 0 ο υ α ι ώ ν α η οικογένεια Βασιλείου ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια στο Κορωπί Αττικής. Ο Γιώργος Βασιλείου, αντιπροσωπεύοντας την τρίτη γενιά της οικογένειας επεκτείνει την παραγωγή και στην περιοχή της Νεμέας. Σε ένα από τα πρώτα επισκέψιμα οινοποιεία της Αττικής η υποδοχή δεν θα μπορούσε παρά να είναι θερμή. Γνωρίζουμε το οινοποιείο και λεπτομέρειες για την παραγωγή των κρασιών του κτήματος και δοκιμάζουμε κρασιά από την Αττική και τη Νεμέα.

Κτήμα Βασιλείου

Info 1 χλμ. Κορωπίου-Μαρκοπούλου Αττικής τηλ. 210 6626870 e-mail: info@vassilioudomaine.gr www.vassilioudomaine.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 17.00 ΣΑ 10.00 – 16.00 Οινοποιείο Παπαγιαννάκου 37°54’16.42” Ν 23°59’00.85” E Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος συνεχίζει επάξια εκεί που ξεκίνησε ο παππούς του, στις αρχές του 20ου αιώνα, στον αμπελώνα του Μαρκοπούλου Αττικής έχοντας συνεισφέρει ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της εικόνας του Σαββατιανού στο ευρύ κοινό. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του πρώτου βιοκλιματικού οινοποιείου στην Ελλάδα καθιστά την επίσκεψή μας ξεχωριστή. Περπατάμε στους χώρους της οινοποίησης, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης, δοκιμάζουμε κρασιά από ποικιλίες της Αττικής και όχι μόνο και παράλληλα νιώθουμε μέρος του αμπελώνα του Μαρκοπούλου. Info Πούσι – Καλογέρι Μαρκόπουλο Μεσογείων Αττικής τηλ. 22990 25206 e-mail: info@papagiannakos.gr www.papagiannakos.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΣΑ 08.30 – 16.00 ΚY κατόπιν συνεννόησης

Στροφιλιά

Στροφιλιά 37°44’59.73” Ν 23°57’39.52” E Οι οικογενειακοί αμπελώνες του Γιάννη Μ α λτ έ ζο υ σ τ ην Αν ά βυ σ σ ο Α τ τ ι κ ή ς φυτεύτηκαν εκ νέου από τον ίδιο και τον Αχιλλέα Λαμψίδη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έδωσαν ένα από τα πρώτα κρασιά μικρής παραγωγής και το ομώνυμο success story της εποχής εκείνης. Σήμερα, η Στροφιλιά συνεχίζει την παραγωγή οίνων ποιότητας στην Αττική και τη Νεμέα. Εδώ, στη γη που αγάπησε το Σαββατιανό και σε ένα χώρο που αγαπάει την τέχνη και τη φιλοσοφία, θα επισκεφτούμε το αμπέλι και το οινοποιείο και θα δοκιμάσουμε τα κρασιά του. Χαρακτηριστικότερο από τα έργα τέχνης που κοσμούν το οινοποιείο είναι το ανοξείδωτο αμπέλι, με τα κλαδιά και τα αμπελόφυλλά του, έργο του Κορνηλίου Γραμμένου που αγκαλιάζει την οροφή και ολόκληρο το οινοποιείο. Info Πατητήρια Αναβύσσου τηλ. 22910 41650 e-mail: info@strofiliawines.gr www.strofiliawines.gr Επισκέψιμο


Π Ε ΛΟ Π Ο Ν Ν Η Σ Ο Σ / Ν Ε Μ Ε Α

WP GUIDE

Νεμέα

64

Για τους φανατικούς του Αγιωργίτικου και όχι μόνον! Π.Γ.Ε. Νεμέα (1971) ερυθρός ξηρός/ερυθρός ημίγλυκος/ερυθρός γλυκύς Ποικιλίες Ερυθρές: Aγιωργίτικο

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε: Αργίτικη μπογάνα (αρνάκι γάλακτος με πατάτες Τριπόλεως, ντομάτα και καρυκεύματα που σιγοβράζει σε ξυλόφουρνο), γουρουνόπουλο ή κατσικάκι στη σούβλα, πίτες Μην παραλείψετε να αγοράσετε: Π.Ο.Π.: Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο | Λυγουριό Ασκληπιείου, Κρανίδι Αργολίδας, Τροιζηνία Π.Γ.Ε.: Φάβα Φενεού, φασόλια-βανίλιες Φενεού αγκινάρα Ιρίων Ασίνης Ναυπλιέων, ρόδι Ερµιόνης, αργείτικο πεπόνι Που τρώμε: Κυρ-Αθηνά | σταθερή αξία η ταβέρνα του Σοφού @Νεμέα Κάβος | τρεις γενιές γεύσεις της θάλασσας @Ίσθμια Κορινθίας Σπηλιά | σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του κρέατος @Κεφαλάρι Άργους Βασίλης | ιδιαίτερα γευστική κουζίνα @Ναύπλιο Σαβούρας | κλασικό στέκι για ψάρι @Ναύπλιο Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε: Μεγάλες Μέρες της Νεμέας | ποικίλες οινικές εκδηλώσεις – Σεπτέμβριος Πανηγύρι Αγροτουρισµού @Παλαιά (Αρχαία) Επίδαυρο Γιορτή αγκινάρας @Ήρια

3.000 Έκταση αμπελώνων

ha

40 Οινοποιεία

220.000 Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

Facts Π.Ο.Π. Νεμέα, ο μοναδικός ελληνικός με τη ζώνη του να εκτείνεται σε δύο περιφερειακές ενότητες (Κορινθίας και Αργολίδος). Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα με κυρίαρχο σταφύλι το Αγιωργίτικο. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Οίνου πραγματοποίησε για σειρά χρόνων έρευνες αμπελοοινικού περιεχομένου στην περιοχή. Τα αποτελέσματα οριοθετούν τρεις ζώνες παραγωγής: Α: την πεδινή, που εκτείνεται έως τις χαμηλότερες πλαγιές με 200-350 μέτρα υψόμετρο Β: την ημιορεινή, που εκτείνεται στις βουνοπλαγιές στα 300 - 600 μέτρα. Εδώ παράγονται τα φημισμένα βαθύχρωμα κρασιά της Νεμέας C: και την ορεινή, που φτάνει τα 600 - 800 μέτρα και δίνει ευχάριστα ροζέ και φρέσκα ερυθρά κρασιά, που κυκλοφορούν μέσα στη χρονιά παραγωγής τους. Η Νεμέα είναι γνωστή για τα: • βαθύχρωμα, χυμώδη, μαλακά και φρουτώδη φρέσκα ερυθρά • πληθωρικά ερυθρά παλαίωσης με όγκο και πυκνότητα. Η ζώνη προτείνει τον μεγαλύτερο αριθμό (> 100) ετικετών ελληνικής Π.Ο.Π. - σε όλα τα επίπεδα τιμών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία δημιουργίας αμπελουργικών υποζωνών (cru) που θα κατοχυρωθούν νομοθετικά ως διακεκριμένης ποιότητας. Επίσης, η διενέργεια κλωνικής επιλογής του Αγιωργίτικου, καθώς παρατηρείται μεγάλη διαφοροποίηση στα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά του εντός της ζώνης. Κορυφαίες εσοδείες: 2003, 2004, 2010, 2013


65


WP GUIDE

Ν Ε Μ Ε Α – Δ Ο Κ Ι Μ Ά Ζ ΟΥ Μ Ε

66

Νεμέα - Δοκιμάζουμε Νεμέα Grande Cuvée 2013 Κτήμα Σκούρα

Epicus 2014 Οινοποιία Γεώργιος Λαφαζάνης

Το αρωματικό του κουβάρι ξετυλίγει αργά και ηδονικά κεράσια, βατόμουρα και βύσσινα, συνεχίζει με καθαρή βανιλάτη νότα για να καταλήξει στα πικάντικα μπαχαρικά. Βελούδινη η αίσθηση στο στόμα με άψογη δομή, ισορροπεί έξοχα φρούτο, καλοδουλεμένες τανίνες και οξύτητα. Κρασί για μακρόχρονη παλαίωση. (Π.Ο.Π. Νεμέα)

Οι αμπελώνες της οινοποιίας στον Αχλαδιά δίνουν την πρώτη ύλη για αυτό το αρωματικό, όλο μπρίο, ερυθρό κρασί. Στη γεύση, τα γλυκά ώριμα φρούτα χορεύουν με τις μαλακές τανίνες στο μπιτ της νόστιμης οξύτητας. Με ωραίο στυλ που αναδεικνύει καμπύλες και όμορφη δομή. (Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος)

Reserve 2013 Κτήμα Δρυόπη Πλούσια, πυκνή και ώριμη, με υπέροχο φρούτο και αισθησιακή ιδιοσυγκρασία που συντελεί στη σαγήνη, η Νεμέα Reserve του Γιάννη Τσέλεπου, χρόνο με τον χρόνο ανεβάζει όλο και περισσότερο τη μπάρα της ποιότητας. (Π.Ο.Π. Νεμέα)

Νεμέα Reserve 2015 Semeli Σφιχτοδεμένο, βελούδινο κρασί. Μετά από ένα χρόνο σε καινούργια γαλλικά βαρέλια κι άλλο τόσο στις φιάλες, το φρούτο τυλίχτηκε κομψά με τον μανδύα του ξύλου. Θα σας συναρπάσει σήμερα, αλλά αν κάνετε υπομονή αρκετά, ακόμα, χρόνια παλαίωσης, θα σας καταπλήξει. (Π.Ο.Π. Νεμέα)

Κτήμα Γαίας 2015 Γαία Οινοποιητική Κορυφαία Νεμέα, όταν πρωτοεμφανίστηκε άλλαξε τον προσανατολισμό ολόκληρης της ζώνης. Αρωματικά πολυσύνθετη και με άψογη δομή, ισορροπεί έξοχα φρούτο, τανίνες και οξύτητα. (Π.Ο.Π. Νεμέα)

Terroir 2004 Κτήμα Παπαϊωάννου

Σπηλιά 2015 Κτήμα Πυργάκη

Μια Νεμέα με μαύρο χρώμα, υπερώριμη μύτη, εξαιρετική δομή και ζεστή γεύση. Με χαρισματική πολυπλοκότητα, πλην κομψότητα στυλ, καμαρώνει για τα κυρίαρχα αρώματα δαμάσκηνου και κερασιού. (Π.Ο.Π. Νεμέα)

Αμπέλου Ιδέα Νεμέα 2016 Κτήμα Μπαραφάκα Η πρόταση του Χρήστου Μπαραφάκα είναι μια φρέσκια εκδοχή του Αγιωργίτικου. Στυλάτο, ξεχειλίζει από αρώματα τραγανών κόκκινων φρούτων, φρεσκάδα και ζωηρό χαρακτήρα. (Π.Ο.Π. Νεμέα)

Classic 35 2014 Στροφιλιά Ένα αξιόλογο κρασί που παντρεύει με πολύ ωραίο τρόπο το Syrah με το Αγιωργίτικο από τον Ασπρόκαμπο. Η συμφωνία αρωμάτων της μύτης, με άφθονα κόκκινα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά, μας προετοιμάζει για τη μεστή γεύση και τις δυναμικές τανίνες. (Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος)

Σκλάβα 2017 Αμπελώνες Ζαχαριά

Αρχέτυπη Νεμέα από επιλεγμένα παλαιά φυτά Αγιωργίτικου. Υπέροχη σε χαρακτήρα, αρώματα και παρουσία στο στόμα. Είναι μια εξαίρετη υποψήφια για την κάβα σας (+ 10 χρόνια). (Π.Ο.Π. Νεμέα)

Μια παλαιά λευκή ποικιλία, που συνήθιζαν να καλλιεργούν στην περιοχή της Νεμέας, αναβιώνουν οι Αμπελώνες Ζαχαριά. Η σοδειά του 2017 εμφανίζεται με λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα, φινέτσα στο φρουτώδες αρωματικό προφίλ και ευχάριστη ισορροπία στο στόμα.

Terra Leone Ammos Reserve 2015 Κτήμα Παλυβού

Ροζέ 2017 Κτήμα Λαυκιώτη

Εκρηκτικό κρασί, με γερά κότσια. Δυνατό, με ζεστό φρούτο, θα σας συναρπάσει τόσο σήμερα, όσο και μετά από αρκετά χρόνια παλαίωσης. Ο Γιώργος Παλυβός το παράγει από έναν αμπελώνα ακριβώς κάτω από την κορυφή στο Κούτσι. (Π.Ο.Π. Νεμέα)

Ένα τριανταφυλλένιο ροζέ από Αγιωργίτικο ορεινών αμπελώνων που θα σας κλέψει την καρδιά. Το καθαρό ποικιλιακό του άρωμα θα σας θυμίσει μαρμελάδα φράουλα και βατόμουρο. Βάλτε μια γουλιά στο στόμα σας και θα απολαύσετε τη φρεσκάδα και τον πλούτο του. (Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος)

Geometria Agiorgitiko 2016 Οινοποιία Λαφαζάνη

Saumon 2017 Κτήμα Χαρλαύτη

Η καινούργια πρόταση του Σπύρου Λαφαζάνη είναι ένα στυλάτο, φρέσκο Αγιωργίτικο από επιλεγμένους αμπελώνες στη Νεμέα. Ερυθρό κρασί με μπρίο, τραγανό και με άφθονο ώριμο φρούτο: δαμάσκηνα, κεράσια και βύσσινα. (Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος)

Μοντέρνο ροζέ από CS που φτάνει στο τραπέζι για να σας αποπλανήσει. Εφόδιά του, το ορεκτικό απαλό χρώμα, το οξύ άρωμα, ο πλούτος, η φρεσκάδα, η δροσιστική οξύτητα. (Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος)


67


Ν Ε Μ Ε Α – Ε Π Ι Σ Κ Ε Π ΤΌ Μ Α Σ Τ Ε ΤΑ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Ε Ί Α

WP GUIDE

Νεμέα - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 68

Κτήμα Σκούρα

Λαφαζάνης Οινοποιητική

Κτήμα Σκούρα 37°68’96.90” Ν 22°65’47.80” E

Οινοποιία Παπαντώνη 37°37’16.96” Ν 22°43’03.84” E

Δημιουργήθηκε από τον οινολόγο Γιώργο Σκούρα, ο οποίος το 1986, μετά από σπουδές οινολογίας στη Dijon, αποφάσισε να στήσει το δικό του κτήμα στην πατρίδα του, το Άργος. Στα τριάντα χρόνια που πέρασαν από τότε, καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα του ελληνικού κρασιού και αναδείχθηκε μέγας πρέσβης του στο εξωτερικό. Το οινοποιείο, μια σούπερ εξοπλισμένη μονάδα, εκτός από τη λειτουργικότητα, διακρίνεται και για την υψηλού επιπέδου αισθητική των χώρων υποδοχής που φιλοξενούν έργα τέχνης ονομαστών καλλιτεχνών. Οι άνθρωποι του οινοποιείου θα μας ξεναγήσουν στους παραγωγικούς χώρους και τις ατμοσφαιρικές κάβες πριν μας οδηγήσουν στην υπέροχη αίθουσα γευστικής δοκιμής με τις ευρύχωρες βεράντες.

To 1979, o Αντώνης Παπαντώνης αγόρασε αμπελώνες στο Μαλανδρένι, νοιώθοντας ότι η φύση, η καλλιέργεια αμπελιών και η παραγωγή κρασιών μπορούσε να τον γεμίσει περισσότερο από ότι η ζωή στη μεγαλούπολη. Σήμερα συνεχίζει την ίδια στάση ζωής και δημιουργίας, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά του σε δυο μόνο ελληνικές ποικιλίες (Αγιωργίτικο, Ροδίτης) και σε μία διεθνώς επιτυχημένη (Chardonnay), μένοντας πιστός στη σημασία των ονομάτων των ετικετών του: ερυθρό Μηδέν Άγαν, λευκό Μέτρον Άριστον.

Highlight: Η θέα του αμπελώνα από το τεράστιο παράθυρο της αίθουσας γευστικής δοκιμής, η οποία μετατρέπεται άνετα σε μοντέρνο bistro. Info: 10ο χλμ. Άργους-Στέρνας Μαλανδρένι Αργολίδας τηλ. 27510 23688 e-mail: info@skouras.gr www.skouras.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΠΑ 09.00 – 15.30, ΣΑ 10.30 – 18.00

Info: Κανάρη 47, Άργος τηλ. 27510 23620 e-mail: info@papantonis.gr www.papantonis.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ κατόπιν συνεννόησης Λαφαζάνης Οινοποιητική 37°48’48.66” Ν 22°45’56.32” E Εδώ και 70 χρόνια, η Οινοποιία Λαφαζάνη καλλιεργεί τη σχέση της με το κρασί. Ο οινολόγος Σπύρος Λαφαζάνης και η οικογένειά του οινοποιούν και αναδεικνύουν τόσο στη Νεμέα, όσο και στη Μεσσηνία (βλ. σελ. 84) τις γηγενείς και τις ξένες ποικιλίες του αμπελώνα της Πελοποννήσου. Το καλαίσθητο οινοποιείο τους, από τα μεγαλύτερα της

ζώνης, είναι κτισμένο στις Αρχαίες Κλεωνές, σε απόσταση αναπνοής από τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ηρακλή. Μέσα από την ξενάγηση θα γνωρίσουμε την ιστορία της περιοχής, την παραγωγή του κρασιού και τα μυστικά της γευστικής δοκιμής. Info: Αρχαίες Κλεωνές, Νεμέα τηλ. 27460 31450 e-mail: winery@lafazanis.gr, visit@lafazanis.gr www.lafazanis.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΣΑ 09.00 – 16.00 κατόπιν συνεννόησης Οινοποιείο Λαυκιώτη 37°49’12.53” Ν 22°44’50.19” E Η τρίτη γενιά των οινοποιών, συνεχίζει τη δραστηριότητα που ξεκίνησε αρκετές δεκαετίες πριν και μας προσκαλεί για ξενάγηση. Καταλήγουμε να δοκιμάζουμε τα κρασιά τους ατενίζοντας τον περίφημο κάμπο. Info: Αρχαίες Κλεωνές, Νεμέα τηλ. 27460 31000 e-mail: info@lafkiotis.gr www.lafkiotis.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΠΑ 10.00 – 15.00 κατόπιν συνεννόησης


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

69


Ν Ε Μ Ε Α – Ε Π Ι Σ Κ Ε Π ΤΌ Μ Α Σ Τ Ε ΤΑ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Ε Ί Α

WP GUIDE

70

Σεμέλη

Γαία Οινοποιητική

Κτήμα Παλυβού

Σεμέλη 37°52΄17.01΄΄N 22°40΄50.37΄΄E

Γαία Οινοποιητική 37°51’22.11” Ν 22°40’12.00” Ε

Κτήμα Παλυβού 37°48’26.20” Ν 22°41.39” E

To οινοποιείο Semeli στο Κούτσι είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές μονάδες στην Ελλάδα, σε ότι αφορά το μέγεθος, την αρχιτεκτονική, αλλά και τη new age αισθητική των παραγωγικών χώρων με την επικλινή στέγη. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η θέα του κάμπου με τους αμπελώνες από την τεράστια αίθουσα υποδοχής και τις βεράντες. Με αμείωτο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε τη λεπτομερή ξενάγηση στους χώρους οινοποίησης, εμφιάλωσης και στην εντυπωσιακή κάβα παλαίωσης πριν καταλήξουμε στην ευάερη και ευήλια ανακαινισμένη αίθουσα πολλα πλών χρήσεων με τα τζάκια και τα σαλόνια για τις γευστικές δοκιμές.

Οι δημιουργοί της οινοποιίας, ο οινολόγος Γιάννης Παρασκευόπουλος και ο γεωπόνος Λέων Καράτσαλος, εγκατέσ τησαν τα οινοποιεία τους σε δύο εξαιρετικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, τη Σαντορίνη (βλ. σελ. 101) και τη Νεμέα. Πίσω από τις ετικέτες τους βρίσκεται μία απλή και ταυτόχρονα «προκλητική» ιδέα. Να διερευνήσουν σε βάθος τα όρια των ελληνικών ποικιλιών και χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία αιχμής να προσφέρουν στον οινολάτρη το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η επίσκεψη στο κτήμα τους ξεκινά με σύντομη περιήγηση στον αμπελώνα που περιβάλει το οινοποιείο, από τον οποίο παράγεται το κρασί-σημαία τους, το Κτήμα Γαίας. Ακολουθεί ξενάγηση στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης, παλαίωσης και καταλήγουμε στην ολοκαίνουργια αίθουσα γευσιγνωσίας, όπου με θέα στα βαρέλια θα δοκιμάσουμε τα κρασιά τους.

Ο Γιώργος Παλυβός ξεκινά την ξενάγηση, χαριτολογώντας, πως στην οικογένειά του, παραδοσιακά αμπελουργική, δεν θυμούνται ποιος φύτεψε το πρώτο αμπέλι και που. Ο ίδιος, ακολουθώντας τις επιταγές των μοντέρνων καιρών, αποφάσισε το 1995 να μετατρέψει το παλιό παραδοσιακό πατητήρι του οικογενειακού αγροκτήματος σε σύγχρονο οινοποιείο. Έτσι ξεκίνησε η νέα, άκρως δυναμική εποχή του κτήματος στην οποία πλέον συμμετέχει ενεργά και η επόμενη γενιά. Δοκιμάζοντας τα κρασιά τους, μας εξηγούν πως για την οικογένεια, όλα για τη δημιουργία ενός μεγάλου κρασιού αρχίζουν στο αμπέλι, γι’ αυτό και επένδυσαν στη δημιουργία ενός ιδιόκτητου αμπελώνα που ξεπερνά τα 30 ha. Έτσι το σύνολο των κρασιών τους παράγεται από δικά τους σταφύλια.

Info: Κούτσι, Νεμέα τηλ. 27460 20360, 20361 e-mail: info@semeliwines.gr www.semeliwines.gr Δεν δέχονται επισκέψεις προσωρινά, λόγω ανακαίνισης

Highlight: Το οινοποιείο έχει αναδειχθεί από το Wine & Spirit σε ένα από τα 100 top «Wineries of the year», για 8 συνεχόμενες χρονιές! Info: Κούτσι, Νεμέα τηλ. 27460 22057, 210 8055642-3 e-mail: gaiawine@otenet.gr www.gaia-wines.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης

Info: Αρχαία Νεμέα τηλ. 27460 24190 e-mail: info@palivos.gr www.palivos.gr Επισκέψιμο: ΟΚΤ - ΜΑΡ ΔΕ - ΚΥ 09.00 – 17.00 ΑΠΡ – ΣΕΠ ΔΕ- ΚΥ 10.00 - 18.00Ν Ε Μ Ε Α – Ε Π Ι Σ Κ Ε Π ΤΌ Μ Α Σ Τ Ε ΤΑ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Ε Ί Α

WP GUIDE

72

Κτήμα Νέμειον

Κτήμα Παπαϊωάννου 37°48’24.36” Ν 22°70’42.25” E Ο ιδρυτής της οινοποιίας, ο κυρ-Θανάσης Παπαϊωάννου, είναι μία από τις σπουδαίες μορφές του ελληνικού αμπελώνα, από τους πρωτοπόρους στο «κίνημα» των μικρών παραγωγών της Ελλάδας. Με βαθιά γνώση του αμπελιού κι επιμονή στην ποιότητα, εγκατέστησε ιδιόκτητο αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας -έκτασης 65 ha- σε διάφορες περιοχές της ζώνης, έτσι ώστε η κάθε ποικιλία να βρίσκεται στο οικοσύστημα που της ταιριάζει απόλυτα. Η μεγάλη διασπορά των αμπελοτεμαχίων και οι διαφορές στην ηλικία των φυτών οδηγούν σε πολυδύναμο αποτέλεσμα. Info: Αρχαία Νεμέα τηλ. 27460 23138 e-mail: : info@papaioannouwines.gr www.papaioannouwines.gr Επισκέψιμο: γευστική δοκιμή ΔΕ - ΚΥ 09.00 – 17.00 ξενάγηση: ΔΕ - ΣΑ 11.00 – 15.00 Κτήμα Λαντίδη 37°48’01.80” Ν 22°39’52.70” E Το Κτήμα Λαντίδη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1993 από τον οινολόγο Πάνο Λαντίδη και σήμερα συνεχίζει την πορεία της με τη συμμετοχή της δεύτερης γενιάς οινοποιών/αμπελουργών. Τα 30 ha ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων αμπελώνων εξασφαλίζουν την ποιοτική πρώτη ύλη, η οποία οδηγείται προς οινοποίηση στη

σύγχρονη μονάδα στον Ξηρόκαμπο Νεμέας. Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στους χώρους του οινοποιείου αλλά και στους αμπελώνες στον ορεινό Ασπρόκαμπο, στο ημιορεινό Κούτσι και στη Σκοτεινή. Info: Ξηρόκαμπος, Νεμέα τηλ. 27460 24056 e-mail: info@lantides.gr www.lantides.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 10.00 – 18.00 Κτήμα Νέμειον 37°49’47.78 “ Ν 22°3916.06” E Η συνεχής αναζήτηση για ελληνικές ποικιλίες έφερε τον οινολόγο και τρίτης γενιάς οινοποιό Γιώργο Βασιλείου στη Νεμέα. Εδώ δημιούργησε το επισκέψιμο οινοποιείο του, το οποίο δανείστηκε το όνομά του από την Αρχαία Νεμέα. Υπερσύγχρονο, λιτό αλλά εντυπωσιακό, περιλαμβάνει 5 επίπεδα, χωρίς παράθυρα. Σε δύο σημεία υπάρχουν αίθρια, τα οποία δημιουργούν ένα φυσικό φωτισμό, που φθάνει μέχρι και την υπόγεια κάβα. Στο ισόγειο, εκτός από τον χώρο διαλογής και εμφιάλωσης, δημιουργείται το «Μουσείο Κρασιού» με τους καρπούς της πολυετούς συλλεκτικής προσπάθειας του ιδιοκτήτη. Info: Θέση Καρφοξυλιά Νεμέας τηλ. 27460 20700, 210 6626146 e-mail: info@nemeionestate.gr www. nemeionestate.gr, www.vassilioudomaine.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης

Κτήμα Χαρλαύτη 37°48’08.48 “ Ν 22°38’00.36” E Το οινοποιείο του Κτήματος Χαρλαύτη στη Νεμέα βρίσκεται στην περιοχή του Αχλαδιά. Ένα σύγχρονο κτίριο στη μέση του αμπελώνα που δημιουργήθηκε με στόχο την οινοποίηση και παλαίωση των Αγιωργίτικων του κτήματος. Σαφώς προσανατολισμένο σε ερυθρές οινοποιήσεις, διαθέτει υπόγεια κάβα, με πάνω από 500 δρύινα βαρέλια. Info: Αχλαδιάς, Νεμέα τηλ. 27460 24197 e-mail: wines@harlaftis.gr www.harlaftis.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Οινοποιείο Μπαραφάκα 37°49’35.17 “ Ν 22°39’40.77” E Η τρίτη γενιά των οινοποιών, συνεχίζει τη δραστηριότητα που ξεκίνησε αρκετές δεκαετίες πριν και μας προσκαλεί για ξενάγηση. Καταλήγουμε να δοκιμάζουμε τα κρασιά τους ατενίζοντας τον περίφημο κάμπο. Info: Πίνδου 8, Νεμέα τηλ. 27460 22484 www.barafakawines.gr


73


Π Ε ΛΟ Π Ο Ν Ν Η Σ Ο Σ / Μ Α Ν Τ Ί Ν Ε Ι Α

WP GUIDE

Μαντίνεια

74

Στα μέρη του Μοσχοφίλερου Π.O.Π. Μαντίνεια λευκός ξηρός / αφρώδης

Π.Γ.Ε. Αρκαδία

Ποικιλίες Μοσχοφίλερο, Ασπρούδες

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε: Αργίτικη μπογάνα (αρνάκι), λαγωτό (κοκκινιστό μοσχαράκι), αλλαντικά

1.250 Έκταση αμπελώνων

ha

11 Οινοποιεία

54.800 Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

Μην παραλείψετε να αγοράσετε: Π.Ο.Π.: Μήλα Delicious Πιλαφά Τριπόλεως, Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια, μελιτζάνα τσακώνικη Λεωνιδίου πατάτες Τριπόλεως, σκόρδα Τριπόλεως, τσακώνικα υφαντά Που τρώμε: Δρυμώνας | παραδοσιακά τοπικά πιάτα @Δημητσάνα Τα κόκκινα πιθάρια | ορεσίβια κουζίνα @Βυτίνα Δειπνοσοφιστές | τοπική κουζίνα με δημιουργικές αποχρώσεις @Βυτίνα Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε: Το κλήμα του Παυσανία @Κλειτορία Καλαβρύτων. Θεωρείται το παλαιότερο κλήμα στον κόσμο και είναι προστατευόμενο μνημείο της φύσης.

Facts Οι αμπελώνες της ζώνης βρίσκονται βορειοανατολικά της Τρίπολης, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 650 μέτρα και εδάφη φτωχά, καλά σταγγιζόμενα. Τα αμπέλια στη Μαντίνεια ωριμάζουν συνήθως στο δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, αρκετά αργά για μια νότια ελληνική περιοχή. Στους αμπελώνες, σε ποσοστό 85%, κυριαρχεί το Μοσχοφίλερο, σταφύλι με κοκκινωπή φλούδα κι ένα από τα πιο αρωματικά της Ελλάδας. Οι σημαντικότεροι βιότυποι (κλώνοι) του Μοσχοφίλερου είναι: • το Μαυροφίλερο που δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό και καλές οξύτητες. Γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται ως ο κορμός για την παραγωγή των κρασιών Π.Ο.Π. • τα Ξανθοφίλερο και Ασπροφίλερο, που δίνουν κρασιά χαμηλού αλκοολικού βαθμού και υψηλής οξύτητας. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή αφρωδών κρασιών. Το ντουέτο Μαντίνεια/Μοσχοφίλερο είναι ίσως το μοναδικό «λευκό» στην Ελλάδα που μπορεί να δώσει ένα αριθμό τελείως διαφορετικών τύπων οινικών προϊόντων: • φινετσάτα λευκά κρασιά με αρωματική ένταση • ανοιχτόχρωμα (τύπου Προβηγκίας) ντελικάτα ροζέ • σπινθηροβόλα αφρώδη (από το 2011 και με ένδειξη Π.Ο.Π.) Σήμερα κυκλοφορούν τουλάχιστον 45 ετικέτες Π.Ο.Π. Μαντίνεια, από 11 οινοποιεία εντός ζώνης και ακόμη 20 εκτός και πολύ περισσότερες με την ένδειξη Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος.WP GUIDE

Μ Α Ν Τ Ί Ν Ε Ι Α – Δ Ο Κ Ι Μ Ά Ζ ΟΥ Μ Ε

76

Μαντίνεια Δοκιμάζουμε

Οροπέδιο 2017 Μπουτάρη Οινοποιητική

Salto Wild Yeast Γιώργος Σκούρας

Premium Μαντίνεια από την εταιρεία Μπουτάρη και επιλεγμένα κομμάτια του 700 στρεμμάτων αμπελώνα που δημιούργησε ο Ανδρέας Καμπάς. H 88χρονη εμπειρία της οινοποιίας στην αμπελουργική ζώνη της Μαντινείας μεταφράζεται σε ένα κρασί με καθαρά αρώματα βοτάνων, λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Στο λιπαρό στόμα συμβάλει το σύντομο πέρασμα από δρύινο βαρέλι. (Π.Ο.Π. Μαντίνεια)

Από Μαυροφίλερο (τον πιο αρωματικό κλώνο του Μοσχοφίλερου), ένα συγκεκριμένο αμπελώνα (single vineyard) και με χρήση άγριων ζυμών παράγεται αυτό το φίνο λευκό. Ωραιότατη η λεπιδωτή οξύτητα, ενώ η πυκνή, εντυπωσιακή μύτη εσπεριδοειδών είναι από μόνη της μια πεζοπορική βόλτα στην εξοχή της περιοχής. (Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος)

Blanc de Gris 2016 Κτήμα Τσέλεπου Ένα εντυπωσιακό Μοσχοφίλερο που μετά από 8ωρη κρυοεκχύλιση αποκτά ελκυστικές ρόδινες ανταύγειες και καθαρό έντονο ποικιλιακό άρωμα. Η αποζύμωση και η 3μηνη ωρίμανσή του πάνω στις οινολάσπες, μέσα σε δρύινα βαρέλια, προσθέτουν τον όγκο και τις επίμονες νότες καβουρντισμένου φουντουκιού που παραμένουν για ώρα στο στόμα. Όσο δηλαδή απολαμβάνουμε τον πλούτο και τη δροσιστική οξύτητα που ξεπλένει τη γεύση. (Π.Γ.Ε. Αρκαδία)

Thea 2016 Σεμέλη Η καινούργια ετικέτα της γνωστής οινοποιίας μας προτείνει μια νέα προσέγγιση της έκφρασης του Μοσχοφίλερου. Single vineyard: σταφύλια από αμπελώνα 25 ετών στην περιοχή Ζευγολατιό, στα 650 μέτρα. Fine lees contact: 5μηνη παραμονή με τις φίνες λάσπες στη δεξαμενή. Αποτέλεσμα: γευστικός όγκος, αρωματική πολυπλοκότητα: ροδόνερο + μαρμελάδα εσπεριδοειδών, καθαρή απόλαυση! (Π.Ο.Π. Μαντίνεια)

Μαντίνεια Οινοποιείο Τρουπή Η καθαρή, τυπικά ποικιλιακή μύτη που θυμίζει ροδόνερο αποδεικνύει την τέλεια αρμονία σταφυλιού και περιοχής. Και η ευχάριστη φρεσκάδα κυριαρχεί στη συγκρατημένα νευρική γεύση που τιθασεύεται από τον πλούτο του σώματος. Από τους οικογενειακούς αμπελώνες στην περιοχή Φτέρη Μαντινείας, στα 700 μ. υψόμετρο. (Π.Ο.Π. Μαντίνεια)

Ιέρεια 2017 Οινοποιία Μποσινάκης

Η οινοποιία Μποσινάκης έχει αναδειχθεί σε master του Μοσχοφίλερου και η σοφιστικέ Ιέρεια το αποδεικνύει περίτρανα με τα ορυκτά και ανθώδη αρώματα. Στο στόμα, θα χαρείτε την αίσθηση φρεσκάδας και την ευωδιά της. Μοσχοφίλερο με ωραίο παλ φόρεμα. Single vineyard από έναν συγκεκριμένο αμπελώνα στο Ημιορεινό Σπασόλακας στη Μαντίνεια. (Π.Ο.Π. Μαντίνεια)

Ωδή Πανός ροζέ 2016 Κτήμα Σπυρόπουλου

Η ροζέ έκδοση της Ωδής! Ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και ευκολόπιοτο αφρώδες από Μοσχοφίλερο, ιδανικό για απεριτίφ. Δροσιστικό, με ωραίο ώριμο φρούτο σε μεγάλη ένταση. Με παιχνιδιάρικη γεύση, φρεσκάδα και διακριτική γλυκύτητα έχει ένα τελείωμα που θα διαρκέσει ολόκληρο το βράδυ.

Anosis Μοσχοφίλερο 2016 Λαντίδη Από Μοσχοφίλερο που καλλιεργείται στον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος στη Σκοτεινή Αργολίδας και επιλεγμένα αμπελοτόπια στο οροπέδιο της Μαντινείας παράγεται αυτό το φίνο λευκό. Η καθαρή, τυπικά ποικιλιακή μύτη που θυμίζει ροδόνερο αποδεικνύει την τέλεια αρμονία σταφυλιού και περιοχής. Τονισμένη οξύτητα, πυκνή μύτη εσπεριδοειδών και τριαντάφυλλου. (Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος)


ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ / ΜΠΟΣΙΝΆΚΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΊΑ

77

Μποσινάκης Οινοποιία

Η ενασχόληση της οικογένειας με το κρασί ξεκινάει το 1979 όταν ο Φώτης Μποσινάκης και η γυναίκα του Χριστίνα αναλαμβάνουν το δίκτυο διανομής κρασιών των γονιών τους.

Στενό Μαντινείας 221 00 Τρίπολη τηλ. 2710 572767 wines@bosinakis.gr

Η αγάπη τους για το κρασί και τον τόπο τους ήταν τόσο μεγάλη που το 1992 αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους οινοποιείο στην καρδιά της Μαντινείας, στο μικρό χωριό Στενό σε υψόμετρο 660 μ. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι τα παιδιά τους Σωτήρης, Κατερίνα και αργότερα και ο μικρότερος Κωνσταντίνος. Όταν ο Σωτήρης και η Κατερίνα ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση, το 2009, ήξεραν πολύ καλά ότι θα πρέπει να αφοσιωθούν στην “αναδιατύπωση” της τοπικής ποικιλίας, μιας από τις σημαντικότερες γηγενείς, του Μοσχοφίλερου. Προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία της οικογένειάς τους και να ρίξουν βάρος στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου κρασιού, δίνοντας βάση στο ιδανικό ταίριασμα ποικιλίας και γεωγραφικής προέλευσης. Άρχισαν λοιπόν να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην καλή πρώτη ύλη και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά. «Μαντίνεια» Μποσινάκης Τα σταφύλια Μοσχοφίλερου για την παραγωγή του κρασιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Μαντίνεια» Μποσινάκης επιλέγονται προσεκτικά από την ίδια την οικογένεια. Προέρχονται από αμπελώνες με μικρή στρεμματική απόδοση (800 - 1000 κιλά / στρέμμα) στα χωριά Στενό, Λιθοβούνια και Αγιωργίτικα Αρκαδίας, εκεί όπου το μικροκλίμα ευνοεί την αμπελοκαλλιέργεια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μαντινείας. Οι πολύωρες εκχυλίσεις, που ακολουθούν ως τρόπο οινοποίησης, εξασφαλίζουν περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από το σταφύλι. Εμπλουτίζουν τον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα του κρασιού, αφήνοντας συγχρόνως μια ελαφριά ροζέ χροιά. Οι γκρίζες προς χαλκόχρωμες ανταύγειες που συναντάτε στο ΠΟΠ Μαντίνεια Μποσινάκης είναι, πλέον, χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς τους. «Ιέρεια» Μποσινάκης Το 2015, από Μοσχοφίλερο που προέρχεται από ένα μοναδικό αμπελοτεμάχιο στην περιοχή Σπασόλακας και οινοποίηση με πολύωρη εκχύλιση, δημιουργείται η δεύτερη ετικέτα του οινοποιείου, η «Ιέρεια». Ένα ανοιχτό ροζέ κρασί που προσθέτει γήινες νότες στον αρωματικό χαρακτήρα του σταφυλιού, με μαλακές τανίνες και εμφανώς πιο γεμάτο στόμα. Η οικογένεια Μποσινάκη, αγαπώντας και πιστεύοντας στο Μοσχοφίλερο, κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να το αναδείξει. Πάντα με βαθιά συνείδηση πως προσφέρει κάτι παραπάνω από κρασί. Προσφέρει ουσία, συντροφιά, αγάπη! Το motto της: Οι(ν)ογενειακή υπόθεση!


Μ Α Ν Τ Ί Ν Ε Ι Α – Ε Π Ι Σ Κ Ε Π ΤΌ Μ Α Σ Τ Ε ΤΑ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Ε Ί Α

WP GUIDE

Μαντίνεια - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 78

Κτήμα Τσέλεπου

Κτήμα Τσέλεπου 37°25’45.56” Ν 22°29’21.73” E Δημιουργήθηκε το 1989, όταν ο εκ Dijon ορμώμενος οινολόγος Γιάννης Τσέλεπος και η γυναίκα του Αμαλία επέλεξαν τον αρκαδικό αμπελώνα για να φυτέψουν τα πρώτα κλήματά τους. Σήμερα το κτήμα τους, με κρασιά που αναδεικνύουν τις εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, είναι ανάμεσα στους σημαντικότερους παραγωγούς και εξαγωγείς ελληνικού κρασιού. Φιλοσοφία τους: η ανάδειξη του δεσμού ελληνική ποικιλία/terroir για τις περιοχές Π.Ο.Π. στις οποίες δραστηριοποιούνται (Μαντίνεια, Νεμέα, Σαντορίνη) και διεθνής ποικιλία/ cru για τα διαφορετικά αμπελοτόπια του ιδιόκτητου αμπελώνα (Κοκκινόμυλος, Μελισσόπετρα, Αυλοτόπι, Μαρμαριάς). Η επίσκεψη στο κτήμα ξεκινά με σύντομη ξενάγηση στους αμπελώνες και στο ξωκλήσι. Συνεχίζουμε με πέρασμα από τον παλιό νερόμυλο (Κοκκινόμυλος) και καταλήγουμε στο οινοποιείο. Κομψό, λιτό, λειτουργικό και «φυτεμένο» μέσα σε 30 ha ιδιόκτητου αμπελώνα, παραπέμπει στο αρχιτεκτονικό ύφος των πύργων της ορεινής Αρκαδίας. Χώροι οινοποίησης, κάβες παλαίωσης, εμφιαλωτήριο πριν περάσουμε στην αίθουσα γευστικής δοκιμής. Highlight: Τα αφρώδη του κτήματος: Amalia Brut, Amalia Brut Vintage και Amalia rosé! Ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο -με παραγωγή που πλέον φτάνει τις 150.000 φιάλες- έχει κερδηθεί! Info: 14ο χλμ Τρίπολης – Καστρίου, Ριζές Αρκαδίας τηλ. 2710 544440

Κτήμα Σπυρόπουλου

e-mail: info@tselepos.gr www.tselepos.gr Επισκέψιμο: καθημερινά κατόπιν συνεννόησης Οινοποιείο Τρουπή 37°34’43.93” N 22°23’28.46” E Η οικογένεια Τρουπή ξεκίνησε να ασχολείται με το αμπέλι στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ενασχόληση, η οποία -αναπόφευκταγέννησε και την αγάπη για το κρασί. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, ο Τάσος Τρουπής και τα παιδιά του δημιούργησαν μια οικογενειακή επιχείρηση για την παραγωγή των κρασιών τους από σ ταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων τους. Το οινοποιείο τους βρίσκεται στην καρδιά των αμπελώνων της Μαντινείας, σε υψόμετρο 700 μ. στην περιοχή Φτέρη. Οι εργασίες επέκτασης αναδεικνύουν έναν νέο χώρο οινοποίησης αλλά και υποδοχής. Info: Φτέρη Μαντινείας τηλ. 2710 411435 e-mail: sales@troupiswinery.gr www. troupiswinery.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Σπυρόπουλου 37°37’56.60” N 22°23’09.04” E Άλλη μια οινοποιία που αφιερώθηκε στην ποιοτική έκφραση του Μοσχοφίλερου. Με 50 ha αμπελώνων στη ζώνη της Μαντινείας, η οικογένεια Σπυρόπουλου είναι από τους θερμότερους υποστηριχτές της βιολογικής γεωργίας στην Πελοπόννησο. Το οινοποιείο

Οινοποιία Μποσινάκη

του κτήματος βρίσκεται στο Αρτεμίσιο. Το ωραιότατο καινούργιο κτίσμα, με τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό χτίστηκε δίπλα στο παλιό οινοποιείο που φανερώνει τη σχέση τους με το κρασί από το 1860. Μας υποδέχονται σε μια άνετη αίθουσα, όπου θα δοκιμάσουμε τα κρασιά τους, έχοντας πανοραμική θέα στα αμπέλια και το οροπέδιο της Μαντινείας. Info: 15ο χλμ. Τρίπολης – Αρτεμισίου Αρχαία Μαντίνεια τηλ: 27960 61400 e-mail: info@domainspiropoulos.com www.domainspiropoulos.com Επισκέψιμο: ΤΡ – ΣΑ 09.00 – 15.00 Οινοποιία Μποσινάκη 37°29’02.01” Ν 22°27’12.45” E Η Οινοποιία Μποσ ινάκης είναι μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο του κρασιού από το 1979. Οι αμπελώνες της βρίσκονται στα χωριά Στενό, Λιθοβούνια και Αγιωργίτικα Αρκαδίας, εκεί όπου το μικροκλίμα ευνοεί την καλλιέργεια του Μοσχοφί λερου περισσότερο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της ζώνης. Τα κρασιά τους, λευκά και ροζέ αποκλειστικά από Μοσχοφίλερο, χα ρ α κ τ η ρ ί ζ ο ν τα ι α π ό φ ι ν έ τσ α κα ι καθαρότητα αρώματος. Info: Στενό Μαντινείας τηλ: 2710 572767 e-mail: wines@bosinakis.gr www.bosinakis.gr


79


Π Ε ΛΟ Π Ο Ν Ν Η Σ Ο Σ / Λ Α Κ Ω Ν Ί Α - Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α - Η Λ Ε Ι Α

WP GUIDE

Λακωνία

80

Μονεμβάσιοι οίνοι: από το Βυζάντιο στο σήμερα Π.O.Π. Μονεμβασιά-Malvasia λευκός γλυκύς

Π.Γ.Ε. Λακωνία

Ποικιλίες Λευκές: Κυδωνίτσα, Μονεμβασία, Ασύρτικο, Ασπρούδες, Ροδίτης, Πετρουλιανός, Gewürztraminer Ερυθρές: Μαυρούδι, Αγιωργίτικο

667

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε: Βαρδουνιώτικος κόκορας, καπνιστή πέστροφα, σύγκλινο Μάνης

Έκταση αμπελώνων

ha

9 Οινοποιεία

36.000 Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

οινοποιήσιμες ποικιλίες

Μην παραλείψετε να αγοράσετε: Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: Π.Ο.Π.: Κροκεές Λακωνίας, Πέτρινα Λακωνίας, Φοινίκι Λακωνίας Π.Γ.Ε.: Λακωνία

Facts

κρεμμύδι Βατικιώτικο, γκόγκες (ζυμαρικά), αμυγδαλωτά Μονεμβασιάς

Η περιοχή ήταν ιστορικά γνωστή για το κρασί της, τη θρυλική Malvasia, που εμπορεύονταν οι Βενετοί και οι Γενουάτες από τον 12ο αιώνα μ.Χ.

Που τρώμε: Ματούλα | διάσημα μαγειρευτά και θέα στο πέλαγος @Κάστρο Μονεμβασιάς Κανόνι | ελληνική και διεθνής κουζίνα @Κάστρο Μονεμβασιάς Χρυσόβουλο | στην είσοδο του Κάστρου @Κάστρο Μονεμβασιάς Kinsterna restaurant | εξαίρετη μεσογειακή κουζίνα στο ομώνυμο πολυτελές ξενοδοχείο @Άγιος Στέφανος, Μονεμβασιά Ο Διαμαντής | νόστιμο φαγητό και καλοκαιρινό σκηνικό @λιμνοθάλασσα του Γέρακα

Οι Φράγκοι ονόμαζαν Malvasia, το κάστρο στη Μονεμβασιά, στην άκρη της λακωνικής χερσονήσου. Με το ίδιο όνομα αποκαλούσαν ολόκληρη την περιοχή, την ποικιλία του σταφυλιού, καθώς επίσης και το κρασί, τον ονομαστό βυζαντινό Μονεμβάσιο οίνο. Στην εποχή του, η οποία διήρκεσε πάνω από πέντε αιώνες ήταν γνωστό και σαν «μαύρο κρασί από άσπρα σταφύλια». Στη σύγχρονη εποχή, το κρασί της περιοχής νομοθετήθηκε μόλις το 2010 με την ονομασία Μονεμβασιά-Malvasia. Ο αμπελώνας της Λακωνίας είναι σχετικά νέος, εκτείνεται κυρίως γύρω από τις πόλεις Σπάρτη και Μονεμβασιά και χαρακτηρίζεται από την καλλιέργεια κυρίως ελληνικών ποικιλιών. Η λευκή ποικιλία Μονεμβασιά συμμετέχει κατά 50% στον λιαστό Π.Ο.Π. Μονεμβασιά- Malvasia σε συνδυασμό και με τα σταφύλια: Ασπρούδες, Κυδωνίτσα. Η λευκή Κυδωνίτσα καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στη Λακωνία.


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

Μεσσηνία - Ηλεία Αμπελώνες και εκλεκτά κρασιά

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε: Λούπινα, ψητή «γουρνοπούλα», τσιλαδιά (μπακαλιάρος τηγανητός με ντομάτα και σταφίδες), τηγανητά λαλάγγια, παστό χοιρινό κρέας Μην παραλείψετε να αγοράσετε: Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: Π.Ο.Π.: Καλαμάτα Π.Γ.Ε.: Ολυμπία Τυριά: Π.Ο.Π.: φέτα, σφέλα

81

Π.Γ.Ε. Μεσσηνία, Πυλία, Τριφυλία

Π.Γ.Ε. Ηλεία, Λετρίνοι, Πισάτις

Ποικιλίες Λευκές: Ασύρτικο, Ροδίτης, Ρομπόλα, Σκιαδόπουλο, Φιλέρι, Ασπρούδες, Ugni Blanc, Chardonnay, SΒ, Viognier

Ποικιλίες Λευκές: Ασύρτικο, Ροδίτης, Ρομπόλα, Σκιαδόπουλο, Φιλέρι, Ασπρούδες, Ugni Blanc, Chardonnay, SB, Viognier Ερυθρές: Αγιωργίτικο, Refosco, Μαυροδάφνη, Φωκιανό, Αυγουστιάτης, Κορινθιακή, Μαντηλαριά, Μαυρούδια, Merlot, Syrah, CS, CF, Grenache Rouge, Negroamaro, Mourvedre, Carignan

Ερυθρές: Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Φωκιανό, Αυγουστιάτης, Κορινθιακή, Μαντηλαριά, Μαυρούδια, Merlot, Syrah, CS, CF, Grenache Rouge, Mourvedre, Carignan

4.310 128.435 Έκταση αμπελώνων

ha

Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

3.590 91.464 Έκταση αμπελώνων

ha

Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

ελιές Καλαμάτας( Π.Ο.Π.), σταφίδες Ηλείας (Π.Γ.Ε.), ταλαγάνι, φράουλες, ντοµάτες, καρπούζια, ξερά σύκα Καλαμάτας, παστέλια, βαλσαμικό ξύδι Που τρώμε: Yiamas Gastro Bar | ελληνική παράδοση & δημιουργικότητα @Καλαμάτα Το Λιμένι | αυθεντικές ελληνικές και Μεσσηνιακές συνταγές και έμφαση στο ψάρι @Καλαμάτα Costa Navarino | τοπική και διεθνή, έως διάφορες εθνικές κουζίνες στα εστιατόρια του πολυτελούς resort @Πύλος Βάκχος | πεντανόστιμη τοπική κουζίνα και θέα που κόβει την ανάσα @Αρχαία Πίσα, Αρχαία Ολυμπία Garden Restaurant | νόστιμη ελληνική και μεσογειακή κουζίνα στο ξενοδοχείο Europa @Αρχαία Ολυμπία Γλυφάδα | καλή ψαροταβέρνα @Κατάκολο Ηλείας Βρυνιώτης | φροντισμένο σπιτικό φαγητό @Αγ. Ανδρέας Κατακόλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΗΛΕΙΑ

Facts Το οικοσύστημα της Μεσσηνίας: σχετικά χαμηλό υψόμετρο, εύφορο έδαφος, γλυκό κλίμα, μεγάλη ηλιοφάνεια και ξηροθερμικές συνθήκες κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών, έχει καθορίσει την ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα της. Από τις ελληνικές ποικιλίες φυτεύτηκαν ο Ροδίτης, το Φιλέρι, το Ασύρτικο και τα ερυθρά Μαντηλαριά, Μαυροδάφνη, Φωκιανό, Κορινθιακή, Αγιωργίτικο, Αυγουστιάτης. Κυρίως όμως οι αμπελουργοί στράφηκαν στα κοσμοπολίτικα σταφύλια που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των αμπελώνων. Οι αμπελώνες της Ηλείας συγκεντρώνονται σε πεδινά εύφορα εδάφη, με μεγάλα υδατικά αποθέματα από τα νερά των ποταμών Αλφειού και Πηνειού, στο δυτικό και το κεντρικό τμήμα του νομού, γύρω από τον Πύργο, την Αρχαία Ολυμπία και την Αμαλιάδα. Σε αμπελώνες γύρω από τον Πύργο παράγονται οι Π.Γ.Ε. Λετρίνοι, από το Refosco -ερυθρό σταφύλι βορειοϊταλικής προέλευσης, και τη Μαυροδάφνη. Η λευκή ένδειξη Π.Γ.Ε. Πισάτις αφορά στα λευκά κρασιά.


WP GUIDE

Λ Α Κ Ω Ν Ί Α – Μ Ε Σ Σ Η Ν Ί Α – Η Λ Ε Ί Α – Δ Ο Κ Ι Μ Ά Ζ ΟΥ Μ Ε

82

Λακωνία – Μεσσηνία – Ηλεία Δοκιμάζουμε

Κυδωνίτσα 2017 Κτήμα Θεοδωρακάκου

Τινακτορώγος Κτήμα Μπριντζίκη

Ανακαλύψτε τις αρετές του σπάνιου σταφυλιού της Λακωνίας δοκιμάζοντας το κρασί της οικογένειας Θεοδωρακάκου, από τους ιδιόκτητους αμπελώνες που βρίσκονται ανάμεσα στο Γύθειο και τη Σπάρτη. Με δροσιστική οξύτητα, υπέροχο αρωματικό βάθος και σήμα κατατεθέν, το επίμονο άρωμα που παραπέμπει στο κυδώνι γλυκό. (Π.Γ.Ε. Λακωνία)

Εντυπωσιάζει η λαμπερή χρυσαφένια φορεσιά του. Στη μύτη σαγηνεύουν τα αρώματα τροπικών φρούτων με βοτανικές νύξεις και μια ιδέα λουκούμι τριαντάφυλλο. Πλούσιο στόμα με μέτρια οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Από την ομώνυμη σπάνια ποικιλία, της οικογένειας των Ασπρουδών. (Π.Γ.Ε. Ηλεία)

Μονεμβασιά - Malvasia 2010 Monemvasia Winery – Τσιμπίδης

Mova λευκός 2017 Trilogia Wines

Υπερώριμα σταφύλια από 4 ποικιλίες (Μονεμβασιά, Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Ασπρούδες) λιάζονται για 10-12 ημέρες. Ακολουθεί αλκοολική ζύμωση και 2χρονη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Εμφιάλωση σε ultra-κομψή συσκευασία… και ιδού ένα γλυκό κρασί, θαυμάσια ισορροπημένο, γεμάτο αποξηραμένα φρούτα και φλούδα εσπεριδοειδών που βαδίζουν πλάι στα καβουρντισμένα αμύγδαλα και τη σοκολάτα. Ζωντανό, πολύ πλούσιο και μακρύ. Η αναβίωση του περίφημου κρασιού του Μεσαίωνα. (Π.Ο.Π. Μονεμβασιά – Malvasia)

Κυδωνίτσα/Ασύρτικο (50% - 50%) από την Αμαλιάδα. Πεντακάθαρο άρωμα που βάζει το φρούτο της Κυδωνίτσας σε ορυκτό φόντο. Ανάλογες και οι γευστικές εντυπώσεις με παιχνίδι και αυστηρότητα να συνυπάρχουν με τανικό τελείωμα. Μία πολύ ωραία δουλειά, με δεδομένη αντοχή στον χρόνο, από τον Βασίλη Τσακτσαρλή της Βιβλίας Χώρας στο Κτήμα Κόκκαλη.

Φιλέρι 2017 Νέστωρ Ένα θαυμάσιο, φινετσάτο και μαλακό κρασί, τελειώνει με ευπρόσδεκτη φρεσκάδα και αρώματα φρούτων που ευφραίνουν την ψυχή μας. Κι έτσι, αυτό το φινετσάτο Φιλέρι από τη Μεσσηνία δίνει το στίγμα της καινοτόμου συνεργασίας μεταξύ του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της περιοχής και της οικογένειας Λαφαζάνη, γνωστής από τη δραστηριότητά της στη Νεμέα. Τέλειο απεριτίφ! (Π.Γ.Ε. Τριφυλία)

Φιλέρι 2017 Κτήμα Παναγιωτόπουλου

Ευκολόπιοτο και φίνο κρασί με λευκοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες που μαρτυρούν το νεαρόν της ηλικίας του. Στο ευχάριστο διακριτικό άρωμα, εμφανίζονται οι νότες grapefruit και λεμονιού. Ένα ντελικάτο κρασί για το καθημερινό τραπέζι. (Π.Γ.Ε. Τριφυλία)

Κοράλλι Κτήμα Σταυρόπουλου Το Μοσχοφίλερο -με στάλες Merlot μας εμπιστεύεται ο οινοποιόςεπιστρατεύτηκαν για τη δημιουργία ενός ροζέ κρασιού, όλο φρεσκάδα, φινέτσα και νοστιμιά. Φωτεινό τριανταφυλλί, με τη μύτη να παραπέμπει ευθέως στην ώριμη φράουλα και την καραμέλα. Στο στόμα, θα χαρείτε την αίσθηση φρεσκάδας και την ευωδιά του. (Π.Γ.Ε. Ηλεία)

Κτήμα Μερκούρη 2016 Κτήμα Μερκούρη Το κρασί, από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, έχει κλέψει καρδιές. Πολύπλοκο, φινετσάτο και ξεχωριστό, από το χαρμάνι Refosco - Μαυροδάφνη και το Κτήμα Μερκούρη, που από πολλούς aficionados του κρασιού θεωρείται το «ωραιότερο μικρό κτήμα στην Ελλάδα». Με μαλακές τανίνες και ρώμη. Δώστε του χρόνο να αναπνεύσει στο ποτήρι για να σας αποκαλύψει και το μεγαλείο του μπουκέτου του. (Π.Γ.Ε. Λετρίνοι)


83


WP GUIDE

84

Ε Π Ι Σ Κ Ε Π ΤΌ Μ Α Σ Τ Ε ΤΑ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Ε Ί Α

Λακωνία – Μεσσηνία – Ηλεία Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία

Κτήμα Θεοδωρακάκου

Κτήμα Θεοδωρακάκου 36°56’27.65” N 22°30’40.42΄΄ E Τα πρώτα αμπέλια της οικογένειας φυτεύτηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Από τους πρώτους οινοποιούς που αφυπνίστηκαν κι αποφάσισαν να λάβουν μέρος στην αναγέννηση του κρασιού στην περιοχή γύρω από την Σπάρτη, ήταν ο Γιώργος Θεοδωρακάκος. Το 1970 φύτεψε τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της περιοχής, ωθώντας και άλλους κατοίκους να ασχοληθούν συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια. Σήμερα στο σύνολο των αμπελώνων τους εφαρμόζεται η βιολογική καλλιέργεια. Το κτήμα έχει ανοικτές τις πόρτες του στους επισκέπτες, για να ξεναγηθούν στους αμπελώνες, στο νέο σύγχρονο οινοποιείο και να δοκιμάσουν τα προϊόντα του. Info: 17ο χλμ. Ε.Ο. Σπάρτης – Γυθείου, Δαφνί Λακωνίας τηλ. 27310 36555 e-mail: info@estatetheodorakakos.gr www.estatetheodorakakos.gr Επισκέψιμο Monemvasia Winery – Γ. Τσιμπίδης 36°42’25.00” Ν 22°56’48.91” E Ο ιδρυτής της Monemvasia Winery, ο αμπελουργός Γιώργος Τσιμπίδης ξεκίνησε σε συνεργασία με τις Γεωπονικές Σχολές

Monemvasia Winery – Γ. Τσιμπίδης

Αθηνών και Θεσσαλονίκης έρευνες για την ταυτοποίηση και επανακαλλιέργεια των σταφυλιών από τις όποιες φτιαχνόταν ο Μαλβαζίας οίνος. Μετά από συνεχείς προσπάθειες 12 χρόνων η περιπετειώδης μαραθώνια διαδρομή είχε ως αποτέλεσμα την αναβίωση του μύθου του! Το 2010 καθιερώθηκε ο Π.Ο.Π. Μονεµβασία-Malvasia και σήμερα ο πρώτος σύγχρονος Μαλβαζίας οίνος είναι ήδη γεγονός. Τα κρασιά τους θα τα δοκιμάσουμε στο οινοποιείο που είναι κτισμένο στις Βελιές. Και αναμένουμε την ολοκλήρωση του καινούργιου κτιρίου, που βρίσκεται πάνω στον δρόμο για Μονεμβασιά. Info: Βελιές Μονεμβασιάς τηλ. 27320 53096 e-mail: info@malvasiawines.gr www.malvasiawines.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Νέστωρ Οινοποιητική 37°04’07.35” N 21°41’51.09” E Το οινοποιείο που από τη δεκαετία του ‘50 σ τέγα ζε τη δρασ τηριότητα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Μεσσηνίας, σήμερα φιλοξενεί τη συνεργασία μεταξύ της ένωσης και της οικογένειας Λαφαζάνη, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή κρασιών και αποσταγμάτων οινοπνευματωδών ποτών για επτά δεκαετίες (βλ. σελ. 68). Το τεραστίων διαστάσεων

Νέστωρ Οινοποιητική

οινοποιείο βρίσκεται στα βόρεια του όρμου του Ναβαρίνου και μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ανάκτορα του Νέστορα βασιλιά της Πύλου που θεωρούνται από τα σπουδαιότερα κέντρα του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Ο κομψότατος χώρος υποδοχής με την εξαιρετική θέα είναι ένα πραγματικό «παράθυρο στον ουρανό» στο κέντρο της Μεσσηνιακής γης, όπου η αμπελουργία υπάρχει για περισσότερα από 4.000 χρόνια, όπως αποδεικνύει η αρχαιολογική έρευνα. Highlight: Τα αρχαία αγγεία κρασιού από τα ανάκτορα του Νέστορα που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο. Τρανές αποδείξεις μιας οινικής παράδοσης που οδηγεί στο σήμερα. Info: Πύργος Μεσσηνίας τηλ. 27630 41073 e-mail: info@nestorwines.gr visit@nestorwines.gr www.nestorwines.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 16.00 ΣΑ – ΚΥ κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Παναγιωτόπουλου 37°04’54.15” Ν 21°41’24.67” E Ο Δ η μ ή τρ η ς Π α ν α γ ι ω τό π ο υ λ ο ς μ ε τον φυτωριούχο πατέρα του και τη γεωπόνο σύζυγό του καλλιεργεί με βιολογικές μεθόδους τους αμπελώνες


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

85

Κτήμα Μερκούρη

Κτήμα Μπριντζίκη

που περικυκλώνουν το οινοποιείο του. Η σύγχρονη μονάδα είναι μια καλή πρόταση για όσους ταξιδεύουν στην περιοχή και θέλουν να γνωρίσουν το οινικό της προφίλ. Θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο αμπέλι, να ξεναγηθούν στο οινοποιείο και να δοκιμάσουν τα κρασιά τους.

Και φυσικά αμπελώνες. Θα κατεβούμε στη μικρή παραλία. Εδώ, στα τέλη του 19ου αιώνα, άραζαν τα καΐκια της εποχής για να φορτώσουν τα γεμάτα με κρασί Μερκούρη δρύινα βαρέλια, με προορισμό το λιμάνι της Τεργέστης. Θα καθίσουμε στη σκιά του δάσους από οξιές, πεύκα και κυπαρίσσια και μετά, ενθουσιασμένοι από το εξωτικό τοπίο, θα δοκιμάσουμε τα κρασιά τους.

Info: Πύργος Τριφυλίας τηλ. 27630 41190 e-mail: info@panagiotopouloswine.com www.panagiotopouloswines.com Επισκέψιμο Κτήμα Μερκούρη 37°40’36.68” Ν 21°18’34.95” E Το Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι Ηλείας είναι ένα στολίδι! Ένα απίστευτης ομορφιάς αγρόκτημα, με φόντο το Ιόνιο. Και βεβαίως, με ιστορία τουλάχιστον 150 χρόνων στην παραγωγή ελαιόλαδου, κρασιού και παλαιοτέρα κορινθιακής σταφίδας. Με τη νέα γενιά της οικογένειας Κανελλόπουλου να συμμετέχει ενεργά στη διαχείρισή του, τα κρασιά του κτήματος ακολουθούν μια σταθερά ανοδική πορεία στην κλίμακα της ποιότητας. Θα ξεναγηθούμε στις εγκαταστάσεις και στο μικρό λαογραφικό μουσείο με τη συλλογή παλιών αγροτικών ε ρ γ α λ ε ί ω ν κ α ι μ η χ α ν η μ ά τ ω ν. Θ α περπατήσουμε ανάμεσα σε ελιές, ροδιές, αχλαδιές, μηλιές, κερασιές, εσπεριδοειδή.

Highlight: Ο κλώνος Μερκούρη του Refosco, του ερυθρού βορειοϊταλικής προέλευσης σταφυλιού που εισήγαγε και φύτεψε το 1870 ο Θόδωρος Μερκούρης. Info: Κορακοχώρι Ηλείας τηλ. 26210 41601 e-mail: mercouri@otenet.gr www.mercouri.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΣΑ 09.00 – 15.00, ΚΥ κατόπιν συνεννόησης Κτήμα Μπριντζίκη 37°42’18.02” Ν 21°33’15.21” E Η Οικογένεια Μπριντζίκη, ξεκινά το 1994 την ίδρυση του οινοποιείου της στο χωριό Λαντζόι στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Ακολουθώντας μια οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία, το 2012 χαρακτηρίζεται ως το πρώτο πράσινο οινοποιείο στην Ελλάδα. Σε αυτό συμβάλλουν η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας

Κτήμα Σταυρόπουλου

και η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η γεωθερμία καλύπτει τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης των δεξαμενών και των χώρων, ενώ η μονάδα των φωτοβολταϊκών εξασφαλίζει τις ανάγκες ρεύματος του οινοποιείου Info: Λαντζόι Ηλείας, Πύργος τηλ. 26210 69183 e-mail: brintziki@gmail.com www.brintzikis.com Κτήμα Σταυρόπουλου 37°49’00.03” Ν 21°15’49.85” E Το Κτήμα Σταυρόπουλου δημιουργήθηκε το 1996 από τα αδέλφια Αλέκος και Σάκης Σταυρόπουλος. Σήμερα διανύοντας επιτυχώς τη δεύτερη δεκαετία ζωής της επιχείρησης, οινοποιούν, παλαιώνουν τα κρασιά τους και υποδέχονται τους επισκέπτες στο σύγχρονο οινοποιείο τους, στο Παλαιοχώρι για ξενάγηση και γευστική δοκιμή. Info: Παλαιοχώρι Γαστούνης τηλ. 26230 32161 e-mail: info@ktimastavropoulos.com www.ktimastavropoulos.com Επισκέψιμο: ΔΕ - ΠΑ 08.30 – 15.00


Π Ε ΛΟ Π Ο Ν Ν Η Σ Ο Σ / Α Χ Α ΐ Α

WP GUIDE

Αχαΐα

86

Από τη Μαυροδάφνη στους μοντέρνους καιρούς ΠΟΠ: Πάτρα λευκός ξηρός Μαυροδάφνη Πατρών ερυθρός γλυκύς Μοσχάτο Πατρών λευκός γλυκύς Μοσχάτο Ρίου Πατρών λευκός γλυκύς

Π.Γ.Ε. Αχαΐα, Πλαγιές Αιγιαλείας, Πλαγιές Πετρωτού

Ποικιλίες Λευκές Ροδίτης, Μοσχάτο λευκό, Σιδερίτης, Ασπρούδες, Μαλαγουζιά, Λαγόρθι, Βολίτσα, Μοσχάτο Αμβούργου, Αθήρι, Σανταμεριάνα, Chardonnay, SΒ, Riesling Ερυθρές Μαυροδάφνη, Μαυρούδι, Μαύρο Καλαβρυτινό, Αglianico, Αυγουστιάτης, Κορινθιακή, CS, Syrah, Grenache Rouge, Merlot

Η αμπελουργική ζώνη της Αιγιαλείας με μια ματιά: Έκταση αμπελώνων: 6.000 ha Έκταση οιναμπέλων: 1.100 ha Έκταση Ροδίτη: 950 ha

6.750

36

58%

ha

Οινοποιεία

Ποσοστό λευκών/ερυθρών κρασιών

λευκά

Οινοποιεία: 9 Taste it > love it > shop it > share it

Έκταση αμπελώνων

ερυθρά

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε: Π.Ο.Π.: Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα

42%

μέλι Ερυμάνθου και Χελμού, τεντούρα Που τρώμε: Η κουζίνα της Κορνηλίας | σπιτικές γεύσεις @Πάτρα Λαβύρινθος | αυθεντικό οινομαγειρείο @Πάτρα Φαγιούμ | μπιστρό @Πάτρα Mezzaluna Restaurant | ιταλικές γεύσεις @Παραλία Αιγίου Ο Μιχάλης | φρέσκο ψάρι @Παραλία Τράπεζας, Αίγιο Λιοτρίβι | πολυτελές εστιατόριο @Semantron traditional village, Ελαιώνας Διακοπτού Καταφύγιο | παραδοσιακή ταβέρνα @Καλάβρυτα Η Αυλή μας | εκλεκτά κρέατα @Καλάβρυτα Πλανητέρο | εδώ μαγειρεύουν πέστροφα με 9 διαφορετικούς τρόπους @Καλάβρυτα Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε Οινοξένεια | ποικίλες οινικές εκδηλώσεις - Αύγουστος

Facts Ο αμπελώνας της Αχαΐας είναι τεράστιος για τα ελληνικά δεδομένα = 12% του συνόλου της αμπελουργικής Ελλάδας. > 80% του αμπελώνα είναι φυτεμένο με λευκές ποικιλίες. Η περιοχή πρωτογνώρισε την αίγλη εδώ και 170 χρόνια, χάρη στο φημισμένο γλυκό ενισχυμένο κρασί της, τη Μαυροδάφνη. Η κύρια και βασική ποικιλία και αποκλειστική του Π.Ο.Π. Πάτρα είναι ο Ροδίτης. Με 8 κλώνους, κάποιοι από τους οποίους πολύ παραγωγικοί, καλλιεργείται στο 75% των αμπελιών. Στον γλυκύ Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη μπορεί να συμμετέχει μέχρι 50% και η Κορινθιακή. Το Μοσχάτο λευκό που δημιουργεί τα Π.Ο.Π. Μοσχάτο Πατρών και Ρίου Πατρών, κλέβει την παράσταση όταν προέρχεται από τα ημιορεινά αμπέλια πάνω από το Ρίο. Τα πιο εντυπωσιακά αμπελοτόπια της Αχαΐας, για πολλούς τα ομορφότερα της Ελλάδας, θα τα βρούμε στις πλαγιές της Αιγιαλείας. Σε υψόμετρο 500 – 900 μέτρων, είναι μπαλκόνια πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο. Η Αιγιάλεια πρέπει να κινηθεί στα μεγάλα λευκά κρασιά terroir! Οινοποιοί και μελετητές συζητούν για πρόταση υποψηφιότητας της αμπελουργικής ζώνης της Αιγιαλείας ως ξεχωριστής Π.Ο.Π.


87


WP GUIDE

Α Χ Α ΐ Α – Δ Ο Κ Ι Μ Ά Ζ ΟΥ Μ Ε

88

Αχαΐα Δοκιμάζουμε

Τετράμυθος 2017 Τετράμυθος

Cabernet Νέα Δρυς 2013 Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Φρουτώδες λευκό που μοσχοβολά φρέσκα μήλα, αχλάδι και άνθη λεμονιάς. Η βιολογική καλλιέργεια στις πλαγιές του Χέλμου, σε υψόμετρο 600-900 μέτρων στο Άνω Διακοπτό Αιγιαλείας, σε ασβεστώδες έδαφος με ελαφριά σύσταση και το αυστηρό κλάδεμα, οδηγούν στην ανάδειξη όλων των αρετών του Ροδίτη. Εκτός από την κομψότητα των αρωμάτων, μας ξαφνιάζει και με την κοφτερή του οξύτητα. (Π.Ο.Π. Πάτρα)

Κρασί με την κομψότητα του παλιού Κόσμου και την πυκνότητα του καινούργιου. Από 70% Cabernet Sauvignon και το υπόλοιπο Cabernet Franc. Εξαιρετικά σύνθετο κι ευχάριστο. Βαθύχρωμο και πληθωρικό, με στιβαρή δομή. Φυλάξτε το άφοβα 3 – 7 χρόνια. (Π.Γ.Ε. Αχαΐα)

Μικρός Βοριάς Riesling 2016 Οινοφόρος – Άγγελος Ρούβαλης

Πορφυρό με φοβερό αρωματικό προφίλ από τον αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου. Η έκφραση της Μαυροδάφνης διαφοροποιείται και γευστικά από την παρουσία του Μαύρου Καλαβρυτινού (40%) και πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με γλυκό σταφύλι και μαρμελάδα βατόμουρο. Εξαιρετικό πυκνό, στιβαρό και ώριμο, το κρασί θα παλαιώνει υπέροχα, για πολύ καιρό ακόμη. (Π.Γ.Ε. Αχαΐα)

Κι ένα ελληνικό Riesling από τον Άγγελο Ρούβαλη και συνεργαζόμενους αμπελώνες στην πανέμορφη ορεινή Αιγιάλεια. Μυρίστε το και απολαύστε άρωμα φρεσκάδας. Επίμονο γιασεμί, γαρδένια, βασιλικός, δυόσμος…, το σήμα κατατεθέν του πλέον ευγενούς λευκού σταφυλιού στον πλανήτη. Γευτείτε τον εξαιρετικό πλούτο και την αργά λικνιζόμενη οξύτητα στο τελείωμά του. (Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αιγιαλείας)

Coryphée Rira 100% Gewürztraminer από τους αμπελώνες της οινοποιίας Rira στις ορεινές Πλαγιές της Αιγιαλείας. Το άρωμα σε κατακτά από την πρώτη στιγμή με το αρωματικό φόντο ώριμου περγαμόντου, lime και λεμονιών. Όσο δηλαδή απολαμβάνεις τη φινέτσα του σώματος, τη φρεσκάδα, τη δροσιστική οξύτητα που επιδεικνύει σεμνά τη δύναμή της. (Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος)

Grand Cave 2012 Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Μοσχάτο Ρίου Πατρών 2014 Οινοποιία Παρπαρούση Και ένα εξόχως αρωματικό και ισορροπημένο λιαστό γλυκό Μοσχάτο. Ηδονικό και τυπικότατο. Πυκνό, ζεστό, εξωτικό κι όχι πολύ γλυκό, με στρώματα φρούτου, αγκαλιασμένα από μπαχαρικά και φλούδα πορτοκαλιού. (Π.Ο.Π. Μοσχάτο Ρίου Πατρών)

Μαυροδάφνη Reserve 1999 Achaia Clauss Ένα υπέροχο δείγμα Μαυροδάφνης που παλαιώνει για 48 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Ρωμαλέα, βαθύχρωμη με αξιολάτρευτα σύνθετο μπουκέτο που ανοίγει κι αφήνει να ξεπροβάλλουν βύσσινα, δαμάσκηνα, αρώματα πικρής σοκολάτας, καρυδιού και σταφίδας. (Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών)


89


Α Χ Α ΐ Α – Ε Π Ι Σ Κ Ε Π ΤΌ Μ Α Σ Τ Ε ΤΑ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Ε Ί Α

WP GUIDE

Αχαΐα - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 90

Rouvalis Winery

Τετράμυθος

Αμπελώνας της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου

Rouvalis Winery 38°13’14.49” N 22°05’03.57” E

Τετράμυθος 38°08’21.79” Ν 22°14’07.52” E

Cavino – Οινοποιία Ποτοποιία Αιγίου 38°15’36.91” Ν 22°03’41.81” E

Η οινοποιία, από το 1990 που ιδρύθηκε, τοποθετείται ανάμεσα στους πρωτεργάτες της ποιοτικής αναγέννησης του ελληνικού κρασιού. Η πολιτική του δημιουργού της, οινολόγου Άγγελου Ρούβαλη, από την αρχή ήταν η συνεργασία με όλη τη ζώνη. Και η συμβολή του στη στροφή των αμπελουργών της Αιγιαλείας προς την καλλιέργεια παλιών ντόπιων σταφυλιών που κινδύνεψαν να χαθούν, όπως το Λαγόρθι, καθοριστική. Τα κρασιά τους θα τα δοκιμάσουμε στο οινοποιείο που είναι κτισμένο στην πλαγιά του λόφου του Αιγίου, σε πέντε διαφορετικά επίπεδα. Το κτίριο διασ ταυρώνει τη μοναστηριακή λιτότητα με τη σύγχρονη τ ε χ ν ι κ ή κα ι α ν α δ ει κ ν ύ ει α ξ ί ες τ η ς παραδοσιακής οινοποίησης. Στους χώρους του διοργανώνονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δημιουργήθηκε το 1999 από τα αδέλφια Αρίστος και Στάθης Σπανός και τον οινολόγο Π α ν α γ ι ώ τ η Π α πα γ ι α ν ν ό πο υ λο , πο υ αποφάσισαν να επενδύσουν στο αμπέλι, το κρασί και κυρίως στη γενέθλια γη τους, διότι: «το μοναδικό οικοσύστημα, με αμπελώνες βορεινής έκθεσης σε μεγάλα υψόμετρα, η εγγύτητα με τη θάλασσα, η καλλιέργεια με ήπιους τρόπους, οι παραδοσιακοί κυπελλοειδείς αμπελώνες, η πειθαρχεία και το μέτρο των αμπελουργών… όλα αυτά κάνουν την Αιγιάλεια σπουδαία αμπελουργική περιοχή!» Το προσεγμένο και σε αρμονία με το εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον οινοποιείο θα το βρούμε στην είσοδο του Άνω Διακοπτού. Θα μας διηγηθούν την πορεία τους καθώς θα ξεναγηθούμε στους καλοφτιαγμένους χώρους οινοποίησης και παλαίωσης πριν φτάσουμε στην αίθουσα γευστικής δοκιμής, με θέα στον Κορινθιακό κόλπο και τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας.

Μ ε γ ά λη ο ι ν ο πο ι ί α & ποτο πο ι ί α . Η παρουσία της στον χώρο του κρασιού και των αλκοολούχων ποτών χρονολογείται από το 1958. Σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες εμφιαλωμένων οίνων. Παράγει εξίσου μεγάλη γκάμα προϊόντων στο υπερσύγχρονο οινοποιείο που βρίσκεται πάνω στην Ολυμπία οδό. Το 1999, η Cavino ανέλαβε τον -αφρόντιστο- αμπελώνα της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. 20 ha στο οροπέδιο του Αγίου Νικολάου στην ορεινή Αιγιάλεια. Στα 800 μέτρα υψόμετρο, σε τοποθεσία με συγκλονιστική θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Ο αμπελώνας ξαναστήθηκε, το Μετόχι-οινοποιείο αναπαλαιώθηκε και τα single vineyard κρασιά του κυκλοφορούν φέροντας υπερήφανα την ονομασία Κτήμα Μέγα Σπήλαιο. Οινοποίηση, παλαίωση, βαρέλια, φιάλες… υπερσύγχρονος εξοπλισμός, υπόγειες κλιματιζόμενες κάβες παλαίωσης, αυτοματοποιημένες γραμμές εμφιάλωσης… η ξενάγηση επιβεβαιώνει το πάθος της εταιρείας για παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Highlight: Το Ασπρολίθι, ένας θαυμάσιος Ροδίτης με ωραιότατη οξύτητα, συνηγορεί στις προσπάθειες του δημιουργού του για την ανάδειξη των Πλαγιών της Αιγιαλείας σε ξεχωριστό terroir -και ίσως ονομασία προέλευσης. Info: Σελινούς Αιγίου τηλ. 26910 29415 e-mail: info@rouvaliswinery.gr www.rouvaliswinery.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00-16.00, ΣΑ – ΚΥ κατόπιν συνεννόησης

Highlight: Οι πήλινοι αμφορείς στους οποίους οινοποιούν τη φινετσάτη ρετσίνα τους. Η δυνατότητα διαμονής στους ξενώνες Τετράμυθος συμπληρώνει την πρόταση οινοτουρισμού. Info: 8ο χλμ. Πούντας - Καλαβρύτων Άνω Διακοπτό τηλ. 26910 97500 e-mail: info@tetramythoswines.com www.tetramythos.com/el Επισκέψιμο: ΔΕ – ΠΑ 09.00-16.00, ΣΑ – ΚΥ 10.00 – 18.00

Highlight: Το αναπαλαιωμένο Μετόχιοινοποιείο μέσα στον αμπελώνα της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Info: Γέφυρα Μεγανίτη, Αίγιο τηλ. 26910 72003, 26910 72004 e-mail: cavino@otenet.gr www.cavino.gr, www.megaspileo.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

91

Οινοποιία Παρπαρούση

Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Αμπελώνες Rira 38°17’36.69” Ν 22°00’34.04” E

Πάτρας, στο προάστιο Μποζαΐτικα. Ο κήπος με τα δένδρα, τα μεγάλα καλλωπιστικά φυτά και τα μεγαλόπρεπα παγώνια είναι μια όαση ηρεμίας. Ότι πρέπει για υπαίθριες συζητήσεις/αναδρομές στην οινοποιητική ιστορία της χώρας… Ακολουθεί η γευστική δοκιμή των κρασιών και των ξακουστών αποσταγμάτων τους.

Το όνομα ΡΙΡΑ αναφέρεται από τα παλιά χρόνια για μια περιοχή πάνω από τις Νερατζιές Αιγίου, ψηλά πάνω από τα τουριστικά θέρετρα Λόγγου-Σελιανιτίκων στην παραλιακή ζώνη της Αιγιάλειας. Εδώ σήμερα βρίσκονται οι Αμπελώνες Rira. Το κτήμα υπάρχει στα σημερινά του όρια από το 1872, παλιά όμως το καλλιεργούσαν με σταφίδα. Το 2007 ο Παναγιώτης Τσίτσας δημιούργησε έναν καινούργιο αμπελώνα 25 ha με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου και από το 2010 άρχισαν οι πρώτες εμφιαλώσεις των κρασιών τους. Το κτίσμα στο πιο ψηλό σημείο του αμπελώνα, έχει την καταπληκτική θέση για να δοκιμάσουμε τα κρασιά του κτήματος απολαμβάνοντας μοναδική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα. Info: Νέος Ερινέος Αιγίου τηλ. 26910 20123 e-mail: info@rira.gr www.rira.gr Επισκέψιμος αμπελώνας Οινοποιία Παρπαρούση 38°16’46.07” Ν 21°45’07.72” E H Oινοποιία Παρπαρούση ιδρύθηκε το 1974 από τον οινολόγο Θανάση Παρπαρούση και τη σύζυγο του Βάσω. Σήμερα, συμμετέχει πλέον ενεργά και η δεύτερη γενιά, με την οινολόγο Εριφύλη και τη οικονομολόγο Δήμητρα. Το οινοποιείο και το αποστακτήριό τους το βρίσκουμε έξω από την πόλη της

Highlight: Ο Θανάσης Παρπαρούσης είναι μεγάλος μάστορας και των αποσταγμάτων. Δοκιμάστε το συγκλονιστικό Παλαιωθέν απόσταγμα από σταφύλια Σιδερίτη. Info: Πάροδος Αχιλλέως 2 Προάστιο Πατρών τηλ. 2610 420334 e-mail: info@parparoussis.com www.parparoussis.com Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης Αμπελώνες Αντωνόπουλου 38°07’01.62” N 21°44’05.15” E Η οινοποιία είναι δημιούργημα του Κωνσ ταν τίνου Αν τωνόπουλου, ε νός ανθρώπου που πίστεψε στο εξαιρετικό ποιοτικό δυναμικό του εδάφους της Πελοποννήσου και ειδικότερα της ορεινής και ημιορεινής Αχαΐας, συντείνοντας στην ανάδειξή τους σε ζώνες παραγωγής οίνων Ανωτέρας Ποιότητας. Οι συνεχιστές του οράματός του δημιούργησαν ένα καινούργιο, σύγχρονο οινοποιείο στο Βασιλικό Αχαΐας, όπου βρίσκεται και ο βασικός αμπελώνας της εταιρείας. Οι υπόλοιποι εκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 150 έως 900 μέτρα.

Info: Κυδωνιές Βασιλικό Ερύμανθου Βασιλικό Αχαΐας τηλ. 26940 61447 e-mail: info@antonopoulosvineyards.com www.antonopoulosvineyards.com Achaia Claus 38°11’48.88” Ν 21°46’10.83” E Ο Γουσταύος Κλάους, ένας κοσμοπολίτης Βαυαρός με ρομαντικό πνεύμα, το 1859 δημιούργησε στη θέση Ριγανόκαμπος στα ανατολικά της Πάτρας ένα château viticole -στα γαλλικά πρότυπα του Bordeaux- που απετέλεσε οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Στα τέλη του 19ου αιώνα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η Μαυροδάφνη της Achaia Claus, που έμελλε να γίνει θρύλος κι ένα από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της χώρας. Σήμερα η οινοποιία συνεχίζει τη πορεία της, δεχόμενη στις εγκαταστάσεις της εκατοντάδες επισκέπτες. Η ξενάγηση στους απίστευτης ομορφιάς χώρους της, περιλαμβάνει τα αυτοκρατορικά κελάρια με τα ξυλόγλυπτα χειροποίητα βαρέλια (χωρητικότητας 13.145 λίτρων έκαστο), τον κήπο της βίλας του Κλάους, τη Cava Δανιηλίδος, το γραφείο με τις χειρόγραφες σημειώσεις του και τις επιστολές των υψηλών προσωπικοτήτων. Info: Πετρωτό Αχαΐας τηλ 2610 368100 www.clauss.gr


Ν Η Σ Ι Ά ΤΟΥ Β Ο Ρ Ε Ί ΟΥ Α Ι ΓΑ Ί ΟΥ - Δ Ω Δ Ε Κ Α Ν Η Σ Α

WP GUIDE

Νησιά του Βορείου Αιγαίου Κρασιά από χρυσάφι

92

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε: Π.Ο.Π.: ελιές Θρούμπα Χίου, Μαστίχα Χίου, Τσίχλα Χίου, Μαστιχέλαιο Χίου Τυριά Π.Ο.Π.: Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Καλαθάκι Λήμνου Π.Γ.Ε.: ελαιόλαδο Σάμος, ελαιόλαδο Λέσβος, ελαιόλαδο Ρόδος, Μανταρίνι Χίου

Π.Ο.Π. Μοσχάτος Λήμνου (1972) λευκός γλυκύς Λήμνος (1982 - 2011) λευκός ξηρός/ημίγλυκος/ ημίξηρος, ερυθρός ξηρός/γλυκύς (1971)

Π.Ο.Π. Σάμος (1970) λευκός γλυκύς

Ποικιλίες Λευκές: Μοσχάτο Αλεξανδρείας Ερυθρές: Λημνιό (Καλαμπάκι)

Ποικιλίες Λευκές: Μοσχάτο λευκό

800 Έκταση αμπελώνων

Φλωμάρια (τοπικές χυλοπίτες), μέλι @Λήμνος Γκιουζλεμέδες (τυροπιτάκια με δυόσμο), κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί, σαρδέλες Καλλονής, λακέρδες, φάβα από πράσινα μπιζέλια @Λέσβος Πιταρούδια (ντοματοκεφτέδες με κρεμμύδι), σουπιόρυζο (ριζότο με μελάνι σουπιάς), λακάνη (μοσχάρι κόντρα με σος ντομάτας) ταλαγκούτες (τηγανίτες με μέλι και σουσάμι), μελεκούνια (είδος παστελιού) @Ρόδος

ha

9 Οινοποιεία

ΛΗΜΝΟΣ Ετήσια παραγωγή οίνου: 38.400 HL

Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αμπέλου

1.600 3 Έκταση αμπελώνων

ha

Οινοποιεία

ΣΑΜΟΣ Ετήσια παραγωγή οίνου: 58.700 HL

Facts Ο Ησίοδος και ο Αριστοτέλης αναφέρουν τη Λημνία άμπελο, η οποία σώζεται μέχρι και σήμερα. Είναι το ερυθρό σταφύλι Λημνιό. Το χοντρόρωγο Μοσχάτο Αλεξανδρείας έχει την αποκλειστικότητα της ποικιλιακής σύνθεσης των Π.Ο.Π. Λήμνος και Μοσχάτος Λήμνου. Η Λήμνος είναι γνωστή για τα: • αρωματικά, ελαφριά ξηρά λευκά κρασιά • φινετσάτα γλυκά λευκά κρασιά • ανάλαφρα, με εντυπωσιακή μύτη αφρώδη. Το 1934 ιδρύθηκε η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Έχοντας το μονοπώλιο της παραγωγής των κρασιών της Σάμου κατάφερε να τα κάνει διάσημα, τα πιο γνωστά ελληνικά κρασιά στον κόσμο.

ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ Λέσβος ερυθρό Χυδηριώτικο Ικαρία λευκό Μπεγλέρι & ερυθρό Φωκιανό Λειψοί Χίος

Από τα τέλη του 2016, μετά την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου μετατράπηκε σε Οινοποιητικό Συνεταιρισμό, με μέλη πλέον τους ίδιους τους αμπελουργούς. Αυτή η άρση της «αναγκαστικής» συμμετοχής επιτρέπει τη δραστηριότητα και άλλων οινοποιών στη ζώνη. Οι αμπελώνες της Σάμου, πανέμορφοι, είναι διαμορφωμένοι σε στενές πεζούλες που σκαρφαλώνουν τις πλαγιές μέχρι τα 900 μέτρα. Οι περισσότεροι αμπελώνες είναι ορεινοί και ημιορεινοί. Οι πιο ενδιαφέροντες βρίσκονται στις βορινές περιοχές και δροσίζονται από τα μελτέμια που μετριάζουν την επίδραση των ψηλών θερμοκρασιών. Το σταφύλι που καλύπτει το 97% του αμπελώνα της Σάμου είναι το μικρόρωγο λευκό Μοσχάτο (Muscat blanc à petits grains).


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

Δωδεκάνησα

Αμπέλια και κρασιά στο Νότιο Αιγαίο

93

Π.Γ.Ε. Κως

Π.Ο.Π. Ρόδος (1971 & 2011) λευκός ξηρός/ημίξηρος/ημίγλυκος/αφρώδης ροζέ ξηρός/ημίξηρος/ημίγλυκος/αφρώδης ερυθρός ξηρός/ημίξηρος/ημίγλυκος

Ποικιλίες Λευκές: Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Chardonnay, SB, Μοσχάτο λευκό, Μοσχάτο Trani Ερυθρές: CS, Merlot, Grenache Rouge, Syrah, Tempranillo, Mourvèdre, Cinsault

Ποικιλίες Λευκές: Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο λευκό, Μοσχάτο Trani Ερυθρές: Αμοργιανό (Μαντηλαριά), Μαυραθήρικο

5

7

Οινοποιεία

Οινοποιεία

ΚΩΣ

ΡΟΔΟΣ

Το 1982 παραχωρήθηκε και η ένδειξη Π.Ο.Π. Σάμος Grand cru για τα κρασιά που προέρχονται από συγκεκριμένους επιλεγμένους αμπελώνες. Η Σάμος είναι γνωστή για τα: • γλυκά λευκά κρασιά με φοβερή φινέτσα και βελούδινη γεύση • γλυκά παλαίωσης με τεράστια δομή και αρωματική πολυπλοκότητα. Στην Κω, οι προσπάθειες αναβίωσης της μακρόχρονης οινοποιητικής παράδοσης του νησιού οδήγησαν στη φύτευση πολλών ποικιλιών, τη δημιουργία σύγχρονων οινοποιείων και την παραγωγή καλοοινοποιημένων κρασιών που κυκλοφορούν με ένδειξη Π.Γ.Ε. Η Ρόδος απολαμβάνει την υψηλότερη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα. Συγχρόνως, αποφεύγει την υπερβολική ζέστη, γιατί οι ψηλές θερμοκρασίες μετριάζονται από τις θαλάσσιες αύρες που φυσούν από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Αν προσθέσουμε και τις σημαντικές βροχοπτώσεις (διπλάσιες απ’ ότι στην Αττική), σε ιδιαίτερα συγκεντρωμένη περίοδο, καταλήγουμε σε κλίμα ιδιαιτέρα ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια. Ο αμπελώνας της Ρόδου, σε μικρούς και κατάσπαρτους κλήρους, απλώνεται σε δύο ζώνες που διαφοροποιούνται από το υψόμετρο. Στην προνομιούχα ψηλή ζώνη, στις πλαγιές του όρους Αττάβυρος, τα αμπέλια διαμορφώνονται σε πεζούλες. Τα αμπέλια, καθώς το νησί δεν γνώρισε τη φυλλοξήρα, είναι ηλικίας 60-70 χρόνων. Δίπλα στο λευκό Μοσχάτο καλλιεργείται κι ένας ακόμη κλώνος του, το Μοσχάτο Trani. Η Ρόδος ήταν η πρώτη ελληνική περιοχή που έβαλε ντόπιο αφρώδες κρασί στα ποτήρια του Έλληνα. Σήμερα αυτή η παράδοση, έχοντας ενισχυθεί με τεχνογνωσία και σύγχρονη τεχνολογία, μας δίνει αφρώδη κρασιά με φινέτσα και χαρακτήρα που έχουν κερδίσει επάξια την ένδειξη Π.Ο.Π.

Που τρώμε: Μαν-τέλλα | τοπική κουζίνα @Σαρδές, Λήμνος Μάρθα | φρέσκα ψάρια και μαγειρευτά @Κούταλη, Λήμνος Ο Γλάρος | ψαροταβέρνα @Μύρινα, Λήμνος Asterias | μοντέρνα ελληνική κουζίνα @Πυθαγόρειο, Σάμος Μαρίνα | φρέσκα ψάρια και μαγειρευτά @Κοκκάρι, Σάμος Οι νοστιμιές της Ουρανίας | νόστιμα μαγειρευτά @Βαθύ, Σάμος Βαφειός | νόστιμα μαγειρευτά @Βαφειός, Μόλυβος, Λέσβος Ερμής | φοβεροί μεζέδες @Μυτιλήνη Ανεμόεσσα | φρέσκα ψάρια @Σκάλα Συκαμνιάς, Λέσβος Μαυρίκος | κλασική ελληνική κουζίνα @Λίνδος, Ρόδος Πεταλάδικα | εξαιρετικοί θαλασσινοί μεζέδες @Ρόδος Αλέξης | ψαροταβέρνα @Ρόδος Ο παλιός Μονόλιθος | νόστιμα μαγειρευτά @Μονόλιθος, Ρόδος Κάλυμνος by Pericles | φρέσκα ψάρια και μαγειρευτά @Μαστιχάρι, Κως


Κ Υ Κ Λ Ά Δ Ε Σ / Σ Α Ν ΤΟ Ρ Ι Ν Η - Π Α Ρ Ο Σ

WP GUIDE

Κυκλάδες

Γοητευτικά κρασιά από τα αμπέλια του Ποσειδώνα

94

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε:

Π.Ο.Π. Σαντορίνη (1971) λευκός ξηρός λευκός γλυκύς (Vinsanto)

Π.Γ.Ε. Θαψανά Πάρου

Ποικιλίες Λευκές: Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι

Ποικιλίες Λευκές: Μονεμβασιά, Ασύρτικο Ερυθρές: Μαντηλαριά

1.300 20

50

3

Π.Ο.Π.:

Γραβιέρα Νάξου, Σαν Μιχάλη, Κοπανιστή, Φάβα Σαντορίνης, Τοματάκι Σαντορίνης

Έκταση αμπελώνων

ha

Οινοποιεία

Έκταση αμπελώνων

ha

Οινοποιεία

Π.Γ.Ε.:

Πατάτα Νάξου

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΠΑΡΟΣ

Facts | ΠΑΡΟ Σ Κ ΑΙ ΥΠ ΟΛΟΙ Π ΕΣ Κ Υ Κ ΛΑΔ ΕΣ Στον αμπελώνα της Πάρου, όπως και σε όλες τις Κυκλάδες, οι αμπελουργοί προστατεύουν με χαμηλό κλάδεμα τα σταφύλια τους από τα δυνατά μελτέμια. Στα χαμηλά, αμμώδη πεδινά, καλλιεργούν τη βαθυκόκκινη Μαντηλαριά, το πιο διαδεδομένο ερυθρό σταφύλι του Αιγαίου. Η παριανή λευκή Μονεμβασιά προτιμά τα ύψη. Το όνομα του σταφυλιού παραπέμπει στην περιοχή καταγωγής του. Η Πάρος είναι από τις ελάχιστες ζώνες Π.Ο.Π. που έχουν τη δυνατότητα να χαρίζουν τόσο ερυθρούς όσο και λευκούς οίνους, ξηρούς και γλυκούς. Το λευκό ξηρό Π.Ο.Π. Πάρος παράγεται αποκλειστικά από τη Μονεμβασιά. Το ερυθρό Π.Ο.Π. Πάρος είναι το μοναδικό ελληνικό, με ποικιλιακή σύνθεση που περιέχει και λευκή ποικιλία. Παράγεται από την ερυθρή Μαντηλαριά και τη λευκή Μονεμβασιά, που οινοποιούνται μαζί, σε αναλογία 1:2. Στη γλυκιά Malvasia Πάρου συμμετέχουν επίσης η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο ( σε ποσοστό έως 15%). Στη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο έχουν δημιουργηθεί οινοποιεία δίπλα σε πεδινούς αμπελώνες που φτάνουν ως την αμμουδιά ή σε παραδοσιακούς που, διαμορφωμένοι σε πεζούλες, σκαρφαλώνουν τις πλαγιές.


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

95

Facts | ΣΑΝΤΟΡ Ι ΝΗ

Που τρώμε:

Ο Σαντορινιός αμπελώνας είναι ο πιο γηραιός στον Ελλαδικό χώρο, μερικά αμπέλια μπορεί να είναι και 300 χρόνων.

Σ Α Ν ΤΟ Ρ Ί Ν Η Σελήνη | δημιουργική ελληνική κουζίνα @Πύργος Κουκούμαβλος | δημιουργική κουζίνα @Φηρά Το Κόκκινο Ποδήλατο | δημιουργική ελληνική κουζίνα @Οία Anthos | μεσογειακή κουζίνα στο Kirini Hotel @Οία Mylos | μοντέρνα ελληνική κουζίνα @Φηροστεφάνι Grace | δημιουργική ελληνική κουζίνα στο Grace Hotel @Ημεροβίγλι Κυρά-Ρόζα | κλασική ελληνική κουζίνα @Βουρβούλος Το Ψαράκι | για νόστιμο ψάρι @Βλυχάδα

Το έδαφος του νησιού, αμμώδες, χωρίς καθόλου οργανική ουσία ή άργιλο και με πολύ χαμηλό Κ (που συμβάλλει και στις υψηλές οξύτητες των κρασιών) δεν ευνοεί τη φυλλοξήρα. Βασικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος: χαμηλές βροχοπτώσεις, δυνατοί άνεμοι, ζεστό και ξηρό καλοκαίρι με νυκτερινή υγρασία. Ο Σαντορινιός αμπελώνας είναι, κυρίως, φυτεμένος με λευκές ποικιλίες (80%). Από αυτές, τουλάχιστον το 90% είναι Ασύρτικο. Οι σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές βρίσκονται στο νότιο και νοτιοδυτικό νησί γύρω από τα χωριά Ακρωτήρι και Μεγαλοχώρι. Τα αμπέλια κλαδεύονται χαμηλά και πλέκονται σαν κοφίνια που μέσα τους προφυλάσσονται τα σταφύλια από τους ανέμους και τον καυτό ήλιο. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι τρομακτικά χαμηλές: 3.000-3.500 κιλά ανά ha! Στη σύνθεση του ξηρού Π.Ο.Π. Σαντορίνη, εκτός από το Ασύρτικο, συμμετέχουν επίσης το Αθήρι και το Αηδάνι, άλλες δύο λευκές ποικιλίες του Αιγαιοπελαγίτικου αμπελώνα. Με ραχοκοκαλιά το Ασύρτικο και συμμετοχή του Αηδανιού φτιάχνεται το εξαίσιο γλυκό κρασί Vinsanto. Τα ερυθρά Μαυροτράγανο, Βουδόματο και τα λευκά Κατσανό, Γαϊδουριά είναι ορισμένα από τα άγνωστα σταφύλια του αμπελώνα της Σαντορίνης που οι προσπάθειες των οινοποιών κατάφεραν να σώσουν από την εξαφάνιση. Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τα: • φρέσκα λευκά με λεπιδωτή οξύτητα • ώριμα λευκά με μεταλλικότητα • λευκά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι • γλυκά κρασιά από λιαστά σταφύλια.

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ (% συνόλου Ελλάδας)

ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες Μοσχάτο λευκό: 21,18%

Έκταση αμπελώνων 5.413 ha (8,8%) Αμπελώνες για παραγωγή οίνων Π.Ο.Π.: 35,69% Αμπελώνες για παραγωγή οίνων Π.Γ.Ε.: 2,86%

Ασύρτικο: 15,3% Φωκιανό: 11%

Παραγωγή οίνων: 169.014 HL (5,42 %) 8 Π.Ο.Π.: Σάμος, Λήμνος, Μοσχάτος Λήμνου, Σαντορίνη, Πάρος, Malvasia Πάρου, Ρόδος, Μοσχάτος Ρόδου 10 Π.Γ.Ε.: Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Λέσβος, Χίος, Πλαγιές Αμπέλου, Ικαρία, Σύρος, Θαψανά Πάρου, Κως

Μαντηλαριά: 9 % Αθήρι: 8,9% Μοσχάτο Αλεξανδρείας: 2,92%

ΜΎΚΟΝΟΣ Bill & Coo | δημιουργική ελληνική κουζίνα στο ομώνυμο ξενοδοχείο @Μεγάλη Άμμος Jackie O’ Beach | Fusion και μοντέρνα διεθνής κουζίνα @Παραντάις Kensho | μοντέρνα διεθνής κουζίνα @Ορνός La Cucina di Daniele | Ιταλική κουζίνα @Άνω Μερά Lady Finger | ελληνική δημιουργική κουζίνα @Χώρα Thea | σύγχρονη Ελληνική και Μεσογειακή Κουζίνα @Χώρα ΠΆΡΟΣ Θέα | σπουδαία ελληνική κουζίνα @Πούντα Μαντζουράνα | ελληνική και μεσογειακή κουζίνα @Νάουσα Thalassamou | μεσογειακή κουζίνα @Αλυκή ΤΉΝΟΣ Το Θαλασσάκι | δημιουργική ελληνική κουζίνα @Όρμος Υστερνίων ΣΎΡΟΣ Το Λιμάνι | φρέσκο ψάρι @Ερμούπολη


WP GUIDE

Ν Η Σ Ι Ά ΤΟΥ Β Ο Ρ Ε Ί ΟΥ Α Ι ΓΑ Ί ΟΥ / Δ Ω Δ Ε Κ Ά Ν Η Σ Α

96

Νησιά του Βορείου Αιγαίου - Δωδεκάνησα - Κυκλάδες Δοκιμάζουμε

Άρωμα Λήμνου 2017 Limnos Wines

Cair Brut Cair

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών μας προτείνει ένα τυπικότατο, πεντακάθαρο στον χαρακτήρα Μοσχάτο Αλεξανδρείας, παράδειγμα της ονομασίας προέλευσης. Με άρωμα που θυμίζει έντονα τριαντάφυλλο και ελκυστική γεύση. (Π.Ο.Π. Λήμνος)

Οι λεπτές οσμές φρούτων, λουλουδιών, ζυμαριού γαργαλούν τα ρουθούνια. Φίνες ξηρές, υπόγλυκες, γλυκές γεύσεις χτυπούν στην οροφή της στοματικής κοιλότητας με χιλιάδες μικρές εκρήξεις. Η Cair, με 50 χρόνια εμπειρίας, μας προτείνει ένα δροσιστικό αφρώδες, από Αθήρι που καλλιεργείται στους ορεινούς αμπελώνες της Ρόδου. Ιδιαίτερα ευχάριστο και ευκολόπιοτο, το τέλειο αντίδοτο για την αδυσώπητη καλοκαιρινή ζέστη. (Π.Ο.Π. Ρόδος)

Λαγοπάτι 2017 Κτήμα Χατζηγεωργίου - Λήμνος Ένα, εντυπωσιακού προφίλ, κρασί από τον γνωστό Λημνιό οινοποιό. Τα σταφύλια του Μοσχάτου Αλεξανδρείας προέρχονται από έναν ξηρικό αμπελώνα στην ορεινή κοινότητα Αγίου Δημητρίου. Η προσεκτική επιλογή στον τρύγο, η μακρά προζυμωτική και η ελεγχόμενη ζύμωση κατέληξαν σε ένα κρασί τόσο πυκνό, τόσο φρουτώδες, αλλά και κομψό, που θα σας μαγέψει. (Π.Ο.Π. Λήμνος)

Μαλαγουζιά - Sauvignon Blanc 2017 Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου

La Terra Grand Cru 2016 Limnos Organic Wines

Ασύρτικο / Σαντορίνη Reserve 2016 Santo Wines

Ο οινολόγος και οινοποιός Γιάννης Σαββόγλου δίνει το στίγμα του με ένα σαγηνευτικό γλυκό κρασί από υπερώριμα σταφύλια Μοσχάτου Αλεξανδρείας, που προέρχονται από διαλεκτούς (Grand cru) ημιορεινούς αμπελώνες με πολύ μικρή απόδοση. Τα μεθυστικά του αρώματα παραπέμπουν σε λαχταριστές μαρμελάδες ροδάκινου και τριαντάφυλλου. Το άνετο, μακρύ τελείωμα ολοκληρώνει την απολαυστική εμπειρία. (Π.Ο.Π. Μοσχάτος Λήμνου)

Ένα εξαίρετο δείγμα της καλής σχέσης Ασύρτικου/βαρελιού. Η Santo Wines αφήνει το κρασί της να ωριμάσει για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια και ακόμη 6-8 στη φιάλη. Αποτέλεσμα; Όγκος, διάρκεια τρομακτική και μια υπέροχη δρύινη φορεσιά που υποστηρίζεται από φρεσκάδα, άγουρα φρούτα και μεταλλική επίγευση. (Π.Ο.Π. Σαντορίνη)

Moschato Bubbly Απόστολος Ματάμης Κι ένα αφρώδες Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Σπινθηροβόλο και φινετσάτο, ξεχειλίζει αρώματα εσπεριδοειδών, βασιλικού και πράσινης πιπεριάς. Καλά δομημένο, μαλακό και κομψό με αφυπνιστική οξύτητα.

Σάμος Ανθεμίς 2011 Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου Σίγουρα συγκαταλέγεται στη λίστα των ελληνικών μυθικών γλυκών κρασιών. Με τεράστια δομή, είναι ένας παράδεισος με ξερά φρούτα, καραμέλα, καφέ, καβουρντισμένα αμύγδαλα, καρύδια και βελούδινη γεύση. Το τέλειο τελείωμα ενός γεύματος ή μιας μέρας. Παράγεται από λευκό Μοσχάτο και ωριμάζει 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. (Π.Ο.Π. Σάμος)

Η οικογένεια Τριανταφυλλόπουλου ξαναέφερε στην αγορά το κρασί από την Κω. Στο λευκό τους συνδυάζουν την πικάντικη νότα της Μαλαγουζιάς με το αρωματικό βάθος και την τραγανή οξύτητα του Sauvignon Blanc. Μια ωραιότατη έκφραση του χαρμανιού. (Π.Γ.Ε. Κως)

Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment 2017 Γαία Οινοποιητική Η Γαία Οινοποιητική μας παρουσιάζει μια Σαντορίνη με αξιολάτρευτη οξύτητα και τη μακριά, πολύ μακριά μεταλλική επίγευση που το Ασύρτικο δίνει μόνο στο νησί του. Και η χρήση άγριων ζυμών (wild ferment) κατάφερε να εκφράσει τέλεια το ορυκτό του εδάφους του νησιού. Το 4μηνο πέρασμα από βαρέλι -σε ποσοστό 50%- συνέβαλε στο χορταστικό σώμα. (Π.Ο.Π. Σαντορίνη)

Νυχτέρι 2016 Οινοποιείο Χατζηδάκη Ασύρτικο από ημιορεινούς αμπελώνες με νότιο και ανατολικό προσανατολισμό στον Πύργο και το Μεγαλοχώρι Σαντορίνης. Τρύγος σε προχωρημένη ωριμότητα. Το κρασί αποζυμώνει και ωριμάζει για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια 2ης και 3ης χρήσης 300 και 500 l. Όλα αυτά καταλήγουν στην


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

97

τρομακτική ρώμη, την ατελείωτη διάρκεια και την απόλυτη τυπικότητα αυτής της ιδιαίτερης Σαντορίνης, ενός υψηλόβαθμου δυναμίτη. (Π.Ο.Π. Σαντορίνη)

Ασύρτικο 2017 Boutari Τα 30 χρόνια της γιορτάζει η πρώτη Π.Ο.Π. Σαντορίνη που εμφιαλώθηκε. H βασική ετικέτα της Boutari που έχει εξελιχθεί σε σταθερή αξία. Κρυστάλλινο και μακρύ με άφθονα εσπεριδοειδή στη μύτη και αλμυρή επίγευση, αυτό το Ασύρτικο διαθέτει εντυπωσιακή είσοδο στο στόμα και αξιόλογο όγκο. (Π.Ο.Π. Σαντορίνη)

και κιτρινόσαρκου ροδάκινου. Γεμάτη γεύση, τονισμένη από πιπεράτα «τσιμπήματα», κοντράρεται με την ευχάριστη οξύτητα και σβήνει στο στόμα με πολύ καλή επίγευση. (Π.Ο.Π. Σαντορίνη)

Μαυροτράγανο 2016 Κτήμα Σιγάλα Μια πολυδιάστατη ερυθρή ποικιλία από τη Σαντορίνη που βρήκε τον δρόμο της στο οινικό προσκήνιο. Έντονο κρασί με μπαχαρένια αρώματα, πλούσιες τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και πιπεράτη επίγευση. Ακομπανιάρει κρεατικά και πλούσια τυριά. (Π.Γ.Ε. Κυκλάδες)

Σαντορίνη 2017 Κανάβα Χρυσού – Τσέλεπος

Visanto 20 ετών 1994 Κτήμα Αργυρού

Η πιο πρόσφατη δημιουργία του Γιάννη Τσέλεπου είναι μια θαυμάσια Σαντορίνη με «δωρικό» χαρακτήρα. Κρυστάλλινη και απαστράπτουσα, με πλατινένιο φόρεμα και μύτη άγουρων φρούτων. Όγκος, φρεσκάδα, καλά εκφρασμένη οξύτητα και η τυπική μεταλλική επίγευση των Ασύρτικων του νησιού. Οινοποιείται στην Κανάβα Χρυσού. (Π.Ο.Π. Σαντορίνη)

Μάστορας του Vinsanto, το Κτήμα Αργυρού μας προτείνει μια ετικέτα 20 ετών με αποπλανητική μύτη και πολυπλοκότητα. Η διαδικασία παραγωγής είναι μακριά και επίπονη, με λιάσιμο των σταφυλιών (80% Ασύρτικο, 10% Αηδάνι, 10% Αθήρι), οινοποίηση και μακρόχρονη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Φοβερό πορτοκαλο-χρυσαφί κρασί με αποπλανητική μύτη και πολυπλοκότητα που σαρώνει τα βραβεία. (Π.Ο.Π. Σαντορίνη)

Πυρίτης 2016 Artemis Karamolegos Winery Ο Αρτέμης Καραμολέγκος επιλέγει Ασύρτικο από αμπελώνες στον Πύργο και το Μεγαλοχώρι Σαντορίνης με γέρικα κλήματα. Και καταφέρνει να δώσει στο κρασί, αυτό που υπόσχεται η ονομασία του: ορυκτή διάσταση που εκφράζεται με τσακμακόπετρα, βότσαλα και θάλασσα! (Π.Ο.Π. Σαντορίνη)

Ασύρτικο 2017 Οινοποιία Γαβαλά Μια λαμπερή Σαντορίνη με αρώματα εσπεριδοειδών πάνω σε στέρεο «ορυκτό» υπόβαθρο που θυμίζει ηφαίστειο! Με στρόγγυλο στόμα και λεπιδωτή οξύτητα που ξεπλένει τη γεύση και τη κάνει υπέροχο συνοδό των στρειδιών και των θαλασσινών. (Π.Ο.Π. Σαντορίνη)

Σαντορίνη 2017 Αβαντίς Ο Απόστολος Μούντριχας από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια οινοποιεί Ασύρτικο στη Σαντορίνη και το αποτέλεσμα είναι ένα διαφορετικό Π.Ο.Π., που ξεχωρίζει για το πυκνό του φρούτο, σε καθαρές νύξεις ώριμου mango

Πάρος 2017 Κτήμα Μωραΐτη Ανακαλύψτε τις αρετές της λευκής Ονομασίας Προέλευσης της Πάρου, δοκιμάζοντας το κρασί της οικογένειας Μωραΐτη. Παλαιά αμπέλια και 20% βαρέλι είναι τα υλικά της υπέροχης αυτής συνταγής. Μια πυκνή, ορυκτή και λουλουδάτη Μονεμβασιά που διαθέτει όγκο αλλά και αυστηρότητα σε σχέση με το Πάρος. (Π.Ο.Π. Πάρος)

Σαν τα Μάραθα 2017 Οινοποιείο Σύρου Ωραιότατο εκτός Σαντορίνης Ασύρτικο! Γεμάτο, πολύπλοκο κι αρμονικό, με γεύση τονισμένη από τα τσιμπήματα της οξύτητας και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Όγκος και γλυκό άρωμα εσπεριδοειδών.


WP GUIDE

98

Ν Η Σ Ι Ά ΤΟΥ Β Ο Ρ Ε Ί ΟΥ Α Ι ΓΑ Ί ΟΥ - Δ Ω Δ Ε Κ Ά Ν Η Σ Α

Νησιά του Βορείου Αιγαίου - Δωδεκάνησα Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία

Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου – Η Ένωση

Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου

Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου – Η Ένωση 39°52’28.63” N 22°03’36.85” E

δυνατή version: ξηρό, γλυκό, ημιαφρώδες, αφρώδες ξηρό.

Η Ένωση είναι ο παλαιότερος και κυριότερος «οινοποιός» της Λήμνου, που ιδρύθηκε το 1937 ακολουθώντας το παράδειγμα των αμπελουργών της Σάμου. Καθώς όμως δεν στηρίχτηκε στο μονοπωλιακό καθεστώς των γειτόνων τους, την τελευταία 35ετία έχουν αναδειχθεί και άλλοι μικρότεροι παραγωγοί. Το οινοποιείο της Ένωσης βρίσκεται στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, στη Μύρινα.

Info: Καρπάσι Λήμνου τηλ. 22540 31082 e-mail: chatzigeorgiou_domaine@hotmail.com www.chatzigeorgioulimnos.gr Επισκέψιμο

Info: Μύρινα Λήμνου e-mail: info@limnoswines.gr τηλ. 22540 22212 www.limnoswines.gr Επισκέψιμο Κτήμα Χατζηγεωργίου – Λήμνος 39°56’21.41” N 25°14’05.31” E Το Κτήμα Χατζηγεωργίου είναι το πρώτο μεγάλο ιδιωτικό οινοποιείο του νησιού. Ο ιδρυτής του Πέτρος Χατζηγεωργίου ήταν επαγγελματίας στην εμπορία του κρασιού. Αγάπησε όμως πολύ το νησί. Έτσι αποφάσισε να εγκατασταθεί εδώ και να γίνει οινοποιός. Με πολύτιμη συνεργάτιδα την οινολόγο κόρη του Πωλίνα, έχουν βάλει στόχο την ανάδειξη του ποιοτικού δυναμικού της Λήμνου. Θα τους συναντήσουμε στο οινοποιείο τους στο Καρπάσι, για ξενάγηση και γευστική δοκιμή του Μοσχάτου Αλεξανδρείας σε κάθε

Limnos Organic Wines 39°54’49.06” N 25°05’01.23” E Η οινοποιία δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Σαββόγλου, οινολόγο με μεγάλη εμπειρία στα κρασιά της Λήμνου και τον Παντελή Τσοβόλα, εξίσου έμπειρο στον χώρο της εμπορίας του κρασιού. Τα σταφύλια από ιδιόκτητους και συνεργαζόμενους αμπελώνες οινοποιούνται στο καινούργιο, σύγχρονο οινοποιείο τους, όπου μας υποδέχονται. Αιχμή του δόρατος των κρασιών τους, οι δύο βασικές ποικιλίες του νησιού, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό. Info: Κάσπακας Λήμνου τηλ. 22540 22270 e-mail: info@limnosorganicwines.gr www.limnosorganicwines.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΠΑ 11.00 - 14.00 ΣΑ – ΚΥ κατόπιν συνεννόησης

Aμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου

Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου 37°45’00.16’’ N 26°57’41.56’’ E Ισχυρότατο, δυναμικό και α πόλυτα πετυχημένο όργανο, λειτουργεί από το 1934. Με μέλη πλέον τους 2.500 αμπελουργούς που καλλιεργούν περισσότερα από 1.500 ha αμπελιού, κάθε χρόνο οινοποιεί 9.000 τόνους μοσχάτου σταφυλιού στα δύο οινοποιεία της, στο Μαλαγάρι, κοντά στο Βαθύ και στο Καρλόβασι. Ορθώς εκμεταλλευόμενη τον τουρισμό του νησιού για την προώθηση του κρασιού, δημιούργησε, στο οινοποιείο στο Μαλαγάρι, το Μουσείο Σαμιακού Οίνου. Η ξενάγηση είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, με οχήματα τα παλαιά μηχανήματα οινοποίησης, τις τεράστιες «βαρέλες», έγγραφα, φωτογραφίες, φιάλες… Η γευστική δοκιμή των χρυσαφένιων κρασιών τους θα ολοκληρωθεί με τη βαθιά υπόκλιση στο μεγαλείο τους! Info: Μαλαγάρι Σάμου τηλ. 22730 87510 e-mail: info@samoswine.gr www.samoswine.gr Επισκέψιμο Μουσείο: ΜΑ – ΟΚΤ ΔΕ – ΣΑ 10.00 – 17.30


99

Cair

Cair Ρόδος 36°24’53.32” N 28°12’43.07” E Η πιο γνωστή οινοποιία του νησιού. Από την ίδρυσή της, το 1928, μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πολλά στην οινική ιστορία της Ρόδου, διατηρώντας ζωντανή την αμπελοκαλλιέργεια ακόμη και τις δύσκολες περιόδους. Μέχρι και σήμερα που διάγει την εκσυγχρονισμένη περίοδό της, συνεχίζει να συνεργάζεται με τον μεγαλύτερο αριθμό των αμπελουργών. Θα επισκεφτούμε το οινοποιείο τους και μέσα από τη ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και παλαίωσης, θα μάθουμε τα πάντα για την ιστορία του ροδίτικου κρασιού. Info: 2ο χλμ. Ρόδου – Λίνδου τηλ. 22410 68770-3 e-mail: info@cair.gr www.cair.gr Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου 36°52’10.19’’ Ν 27°11’19.83’’ E Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης της οινοποιητικής παράδοσης του νησιού έγινε από την οικογένειαΤριανταφυλλόπουλου, που μετά από μακρόχρονη πετυχημένη πορεία στον τουρισμό, αποφάσισε να δημιουργήσει την οινοποιία Οινάμπελος. Έστησαν μεγάλο αμπελώνα στα Καρδάμενα και το Ασφενδιού. Τα κρασιά τους θα τα δοκιμάσουμε στο οινοποιείο-μπουτίκ με θέα στον αμπελώνα και το Ανατολικό Αιγαίο. Θα παρακολουθήσουμε και το πολυθέαμα που παρουσιάζει τον «μελάντανον» οίνον της Κω της αρχαιότητας. Info: Ζιπάρι Κως τηλ. 22420 69860, e-mail: info@koswinery.gr www.koswinery.gr Επισκέψιμο: ΜΑΙ – ΟΚΤ


Κ Υ Κ Λ Ά Δ Ε Σ – Ε Π Ι Σ Κ Ε Π ΤΌ Μ Α Σ Τ Ε ΤΑ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Ε Ί Α

WP GUIDE

Κυκλάδες - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 100

Boutari / Οινοποιείο Σαντορίνης

Santo Wines

Boutari / Οινοποιείο Σαντορίνης 36°22’13.68” N 25°25’29.87” E

Οινοποιία Γαβαλά 36°22’31.39” N 25°25’49.47” E

H οινική μας περιήγηση θα ξεκινήσει από το οινοποιείο της Boutari στο Μεγαλοχώρι. Η εταιρεία ήρθε στο νησί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 κάνοντας μια σημαντική, σε εγκαταστάσεις, ανθρώπινο δυναμικό και αμπελώνες, επένδυση που πραγματικά άλλαξε την τύχη του σαντορινιού κρασιού, κάνοντάς το γνωστό, καταρχάς στην Ελλάδα και στη συνέχεια εκτός των συνόρων της χώρας. Στο οινοποιείο της -ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα που άνοιξε τις πόρτες του σε επισκέπτες από το 1990 ακόμη- εκτός από τους σύγχρονους παραγωγικούς χώρους, δημιούργησε έναν καλαίσθητο χώρο όπου προβάλλεται το εντυπωσιακό πολυθέαμα «Σπονδή στη Σαντορίνη». Καθισμένοι στα σκαλιά του μοντέρνου αμφιθεάτρου, θα παρακολουθήσουμε στις οθόνες να αναπλάθεται η ιστορία για τη γένεση του νησιού και του κρασιού του. Στη συνέχεια, θα δοκιμάσουμε τα κρασιά τους, κι αν πεινάμε, θα γευτούμε και τυπικά Σαντορινιά εδέσματα.

Στο Μεγαλοχώρι θα επισκεφτούμε και το οικογενειακό οινοποιείο του Γιώργου Γαβαλά, από τις παλιότερες κάναβες της Σαντορίνης. Όπως θα μάθουμε, η οικογένεια ασχολείται αποκλειστικά με την αμπελουργία και την οινοποίηση από τα τέλη του 19ου αιώνα. Με ιδιόκτητους αμπελώνες και ενθουσιώδη νέα γενιά, αναμένεται να συνεχίσει δραστήρια και στους επόμενους.

Info: Μεγαλοχώρι Σαντορίνης τηλ. 22860 81011 e-mail: santorini.winery@boutari.gr www.boutariwinerysantorini.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΚΥ 10.00 – 19.00

Info: Μεγαλοχώρι Σαντορίνης τηλ. 22860 82552 e-mail: info@gavalaswines.gr www.gavalaswines.gr Επισκέψιμο: ΜΑΙ – ΟΚΤ 10.00 – 20.00 Santo Wines 36°23’15.12” N 25°26’12.28” E Ακριβώς στη στροφή για το Αθηνιό, το λιμάνι του νησιού, θα σταματήσουμε στο οινοποιείο της δραστήριας Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων που συγκεντρώνει περισσότερους από 1.000 αμπελουργούςενεργά μέλη. Προνομιούχα η θέση του, με θέα το ηφαίστειο, είναι μαγνήτης για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Θα ακολουθήσουμε την περιήγηση στο Κέντρο Προβολής Κρασιού που περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους οινοποίησης, παλαίωσης και παρακολούθηση του πρωτότυπου οπτικοακουστικού θεάματος για το κρασί της Σαντορίνης. Απαραίτητη κατάληξη στο

μπαλκόνι πάνω από την καλντέρα για να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους. Στο πωλητήριο θα βρούμε και τα υπόλοιπα φημισμένα προϊόντα του νησιού: φάβα, ντοματάκι, κάπαρη κλπ. Highlight: Santo Sparkling, το μοναδικό αφρώδες Ασύρτικο παράγεται στο νησί! Info: Πύργος Σαντορίνης τηλ. 22860 28058 e-mail: promo@santowines.gr www.santowines.gr Επισκέψιμο: 09.00 - 20.00 με online κράτηση στο e-mail: bookatable@ santowines.gr Οινοποιείο Χατζηδάκη 36°22’16.40” N 25°26’21.33” E Συνεχίζουμε διασχίζοντας τον Πύργο για να βρούμε το οινοποιείο της οικογένειας Χατζηδάκη. Ξεκινώντας από ένα μικρό υπόσκαφο, σήμερα μας υποδέχονται στο καινούργιο οινοποιείο στην είσοδο του χωριού. Πάνω στον δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, θα βρούμε και τ’αμπέλια τους που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας. Info: Πύργος Σαντορίνης, τηλ. 6970 013556 e-mail: hatzidakishospitality@gmail.com www.hatzidakiswines.gr Επισκέψιμο: κατόπιν συνεννόησης


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

101

Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος

Γαία Οινοποιητική

Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος 36°23’17.67” N 25°27’48.21” E

έκταση 40 ha είναι και ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας του νησιού). Σπουδαία εξέλιξη για την οικογένεια που παράγει κρασί από το 1903. Σήμερα στα ηνία βρίσκεται ο Ματθαίος Αργυρός, εκπροσωπώντας την τέταρτη γενιά οινοποιών.

Ο Αρτέμης Καραμολέγκος έστησε το οινοποιείο του ακολουθώντας τα χνάρια της οικογένειας, δίνοντας ωστόσο τη δικιά του σύγχρονη ματιά. Έτσι, εκτός από την ανανέωση των αμπελώνων και τη δημιουργία του σύγχρονου τμήματος παραγωγής, επένδυσε σοβαρά και στον οινοτουρισμό. Θα το διαπιστώσουμε δοκιμάζοντας τα κρασιά του στη δροσερή ήσυχη μπροστινή αυλή πριν περάσουμε στο φιλόξενο, χαρούμενο εστιατόριο ‘‘Άρωμα Αυλής’’ που προσφέρει ωραία ελληνική κουζίνα και φοβερή θέα μέχρι την παραλία του Μονόλιθου. Info: Έξω Γωνιά, Σαντορίνη τηλ. 22860 33395 e-mail: san_torini@yahoo.gr www.artemiskaramolegos-winery.com Επισκέψιμο: ΦΕΒ - ΝΟΕ 11.00- 20.00 ΔΕ – ΙΑΝ 11.00-17.00, με online κράτηση στο e-mail: reservations@artemiskaramolegoswinery.com Κτήμα Αργυρού 36°22’57.51” N 25°27’53.66” E Λίγο παραπάνω, σ την Επισκοπή, θα βρούμε το ολοκαίνουργιο οινοποιείο του Κτήματος Αργυρού. Εντυπωσιακό, μοντέρνας αισθητικής και τεράστιο, για να εξασφαλίσει τα συνεχώς αυξανόμενα νούμερα παραγωγής, κτίστηκε στο κέντρο του βασικού αμπελώνα του κτήματος (με

Info: Επισκοπή Γωνιάς, Σαντορίνη τηλ. 22860 31489 e-mail: info@estate-argyros.com www.estate-argyros.com Επισκέψιμο Γαία Οινοποιητική 36°23’28.29” N 25°29’08.69” E Θα προσπεράσουμε το αεροδρόμιο του νησιού για να βρούμε το οινοποιείο της Γαία Οινοποιητική λίγο μετά τον Μονόλιθο, πάνω στην παραλία. Πετρόκτιστο βιομηχανικό κτίριο, παλιό εργοσ τάσιο ν τομάτας, μετατράπηκε στο σύγχρονο οινοποιείο όπου ο οινολόγος Γιάννης Παρασκευόπουλος διερευνά τις εκφράσεις του Ασύρτικου. Μια από αυτές είναι και η παραγωγή ενός, παραδοσιακού στυλ, ξυδιού που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια. Highlight: Ο Βυθισμένος Θαλασσίτης, που ωρίμασε για 5 χρόνια μέσα στη θάλασσα της Σαντορίνης, σε βάθος 25 μέτρων, εκεί που η θερμοκρασία είναι σταθερή, το σκοτάδι απόλυτο και κυρίως, δεν υπάρχει οξυγόνο!

Info: Μονόλιθος Σαντορίνης τηλ. 22860 34186 e-mail: info@gaiawines.gr www.gaiawines.gr Επισκέψιμο: 16 ΑΠΡ – 20 ΟΚΤ ΔΕ – ΚΥ 10.00 – 18.00 Κτήμα Αβαντίς / Αρχοντικό Αργυρού 36°23’54.73” N 25°26’53.21” E Ο Απόστολος Μούντριχας και η Λένγκα Γρηγοριάδου από το Κτήμα Αβαντίς (βλ. σελ. 61) καταρχάς αποφάσισαν να οινοποιήσουν το Ασύρτικο (και) στην περιοχή καταγωγής του, τη Σαντορίνη. Δημιούργησαν, λοιπόν, δύο καινούργιες ετικέτες. Στη συνέχεια, βρήκαν και τον χώρο στον οποίο μπορούμε να τα δοκιμάσουμε. Ιδανικό σημείο η ιστορική Κάναβα της οικογένειας του Γεωργίου Αργυρού στη Μεσσαριά. Το αναπαλαιωμένο οινοποιείο λειτουργεί ως μουσείο με παλιά πιεστήρια, βαρέλια, ρακιδιά και χώρος γευστικής δοκιμής όλων των κρασιών του κτήματος. Info: Μεσσαριά Σαντορίνης τηλ. 22860 30242 e-mail: info@avantiswines.gr www.avantisestate.gr Επισκέψιμο: ΑΠΡ – 20 ΟΚΤ ΔΕ – ΣΑ 11.00 – 19.00 Δεν δέχονται επισκέψεις προσωρινά λόγω κατασκευαστικών εργασιών


WP GUIDE

Κ Υ Κ Λ Ά Δ Ε Σ – Ε Π Ι Σ Κ Ε Π ΤΌ Μ Α Σ Τ Ε ΤΑ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Ε Ί Α

102

Κτήμα Σιγάλα

Κτήμα Σιγάλα 36°28’17.20” N 25°23’39.04” E Και φτάσαμε στην ξελογιάστρα Οία. Στην πίσω πλευρά του οικισμού, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στη Φοινικιά, θα σταματήσουμε στο Κτήμα Σιγάλα. Ξεκινώντας την οινοποιητική του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, ο Πάρις Σιγάλας έστησε 220 ha αμπελώνων κι αυτό το οινοποιείο. Καθισμένοι στη σκεπασμένη με πέργκολα δροσερή αυλή θα απολαύσουμε τα εξαίρετα κρασιά τους και τοπικούς μεζέδες, αγναντεύοντας τα αμπέλια, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Highlight: 7 χωριά | η σειρά δίνει σάρκα και οστά στις συζητήσεις-διερευνήσειςανακοινώσεις για τα διαφορετικά terroirs στις υπο-περιοχές της Σαντορίνης. Info: Μπαξέδες, Οία Σαντορίνης e-mail: info@sigalas-wine.com τηλ. +30 22860 71644 www.sigalas-wine.com Επισκέψιμο: ΑΠΡ, ΟΚΤ, ΝΟΕ: ΔΕΚ – ΠΑ 10.00-19.00, ΣΑ - ΚΥ 11.00-19.00 ΜΑΙ, ΣΕΠ: ΔΕ - ΠΑ 10.00-20.30, ΣΑ - ΚΥ 11.00-20.30 ΙΟΥΝ, ΙΟΥΛ, ΑΥΓ: ΔΕ – ΠΑ 10.00-21.30, ΣΑ - ΚΥ 11.00-21.30 ΙΑΝ, ΦΕΒ, ΜΑΡ: ΔΕ – ΠΑ 10.00-17.00

Κτήμα Μωραΐτη 37°07’20.03” N 25°14’40.11” E Η οικογένεια του Μανώλη Μωραΐτη παράγει κρασί για περισσότερο από έναν αιώνα. Από τη δεκαετία του ’80 ο εγγονός Μανώλης Μωραΐτης και οι γιοί του, τρίτη και τέταρτη γενιά οινοποιών αντίστοιχα, δίνουν το δικό τους στίγμα στη μακρόχρονη πορεία του

κτήματος. Προχώρησαν σε συστηματική επέκταση των αμπελώνων, εστιάζοντας στην καλλιέργεια των γηγενών ποικιλιών με στόχο τη διάσωση του Παριανού αμπελώνα που απειλείται από την τουριστική εξάπλωση. Αναπαλαίωσαν και εκσυγχρόνισαν το οινοποιείο, διατηρώντας ωστόσο ένα μέρος του παλιού εξοπλισμού που εκτίθεται ως μουσειακό κομμάτι. Θα τα περιεργαστούμε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, θα επισκεφτούμε και την ατμοσφαιρική πετρόκτιστη κάναβα με τις καμάρες, θα παρακολουθήσουμε και την ενημερωτική ταινία πριν περάσουμε στην αίθουσα γευστικής δοκιμής.

Τηνιακοί αμπελώνες 37°34’58.10” N 25°11’26.65” E

Info: Νάουσα Πάρου τηλ. 22840 51350 e-mail: info@moraitiswines.gr www.moraitiswines.gr Επισκέψιμο: ΔΕ – ΣΑ 10.00 – 16.00 με online κράτηση

Info: Aγ. Δημήτριος Φαλατάδος Τήνου e-mail: tin-amp@otenet.gr www.toinos.com Επισκέψιμο: Κατόπιν επικοινωνίας

Οινοποιείο Σύρου 37°25’30.23” N 24°55’43.18” E Η πρώτη οινοποιητική προσπάθεια στη Σύρο έγινε από τον οινολόγο Νίκο Χατζάκη. Με οινοποιείο στην περιοχή Λαγκάδα, λίγο έξω από την Ερμούπολη, από το 2011 οινοποιεί Ασύρτικο, Μονεμβασιά και Κουντούρα από αμπελώνες στο Πλατύ Βουνί της Σύρου και τη Νάουσα της Πάρου. Info: Τάλαντα Σύρου τηλ. 6946 302920 , e-mail: syroswine@yahoo.gr

Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγκελος με τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων γεωπόνων και οινολόγων συμβούλων έστησε 10 ha αμπελώνων στην Τήνο, γύρω από τον Φαλατάδο. Σε υψόμετρο 450 μέτρων και απολύτως ενταγμένα στην εξωπραγματική γοητεία του κατάμεστου από γρανιτένιους ογκόλιθους περιβάλοντος, καλλιεργούνται: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μαυροτράγανο και Αυγουστιάτης. Στο σύγχρονο οινοποιείο παράγονται τα κρασιά που έγιναν γνωστά με το brand name T-Oinos.

Οινοποιία Μυκόνου 37°27’17.75” N 25°23’04.86” E Η πρώτη οινοποιία στο ανεμοδαρμένο νησί δημιουργήθηκε το 1994 από τον Νίκο Ασημομύτη. Οι αμπελώνες στήθηκαν στο Μαράθι και στο Μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής στην Άνω Μεριά. Από το 2000, τη λειτουργία της αμπελουργικής εγκατάστασης ανέλαβε η δραμινή οινοποιία Nico Lazaridi (βλ. σελ. 20). Info: Μαού, Ανω Μερά Μυκόνου τηλ. 22890 71927 e-mail: info@mykonos-wines.gr www.mykonos-wines.gr Επισκέψιμο


ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ / SANTORINI BOUTARI

103

SANTORINI BOUTARI ASSYRTIKO ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Η 1η Π.Ο.Π. Σαντορίνη που εμφιαλώθηκε το 1987, το κρασί που ανέδειξε το Σαντορινιό αμπελώνα παγκοσμίως, μία από τις ευγενέστερες λευκές ποικιλίες οιναμπέλου της Μεσογείου, το Ασύρτικο. Η οικογένεια, οι αμπελουργοί και οι οινολόγοι της Οινοποιίας Μπουτάρη ξεκίνησαν να εξερευνούν αμπελουργικά τη Σαντορίνη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, με στόχο την αμπελοοινική ανάπτυξη του νησιού και με όραμα την ανάδειξη του ασύρτικου στο οινικό κοινό παγκοσμίως. Η πορεία της Οινοποιίας στο νησί αποτελεί κληρονομιά για την ελληνική οινοποιία και είναι εφάμιλλη με την παγκόσμια αναγνώρισή της, αφού τα τελευταία 30 χρόνια έχει τον κυρίαρχο ρόλο στη διάδοση του ασύρτικου ανά την υφήλιο. Ο πρώτος τρύγος στο οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι έγινε το 1987. Από τότε, μέχρι και σήμερα, οι γεωπόνοι και οινολόγοι της εταιρίας μεταδίδουν στον κλάδο τη γνώση και εμπειρία τους καθώς και τις πρωτοποριακές αμπελουργικές και οινοποιητικές τεχνικές τους. Η οινοποιία Μπουτάρη ήταν αυτή που έθεσε νέα επίπεδα ποιότητας για το τρύγο και την παραγωγή κρασιών Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σαντορίνη και εκπαίδευσε πολλούς από τους επιτυχημένους νέους Σαντορινιούς οινοποιούς.

Οινοποιείο Μπουτάρη, Μεγαλοχώρι Σαντορίνης Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-19:00

Το Santorini Boutari είναι ένα κρασί με απαλό, κρυστάλλινο, αχυρένιο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Κυριαρχούν αρώματα από άνθη λεμονιάς, άνθη γιασεμιού, υάκινθου και μάραθου. Στον ουρανίσκο αρώματα παρόμοια με τα εσπεριδοειδή όπως ξύσματα άγριου λεμονιού ενώ στο τελείωμά του αφήνει κάποια ίχνη καπνού. Πολύ καλά δομημένο, φρέσκο και ενεργητικό χαρακτηρίζεται από την αίσθηση της αλμυρότητας και τη μεταλλική γεύση του Ασύρτικου που καλλιεργείται στο νησί. Μαζί με την υψηλή οξύτητά του και τη μακρά ζεστή επίγευση, εκπέμπει ένα υπέροχο φινίρισμα.


ΚΡΉΤΗ

WP GUIDE

Κρήτη

Αμπελώνες και κρασιά στη Μεγαλόνησο

104

Π.Ο.Π. Αρχάνες (1972) ερυθρός ξηρός Δαφνές (1971) ερυθρός ξηρός/γλυκύς Πεζά (1982, 1971) λευκός ξηρός, ερυθρός ξηρός Χάνδακας – Candia (2011) λευκός ξηρός, ερυθρός ξηρός Malvasia Χάνδακας – Candia: (2011) λευκός γλυκύς

ΚΡΗΤΗ Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες

Π.Γ.Ε. Ηράκλειο

Ποικιλίες Λευκές: Βηλάνα, Ασύρτικο, Βιδιανό, Αθήρι, Θραψαθήρι, Πλυτό, Δαφνί, Μοσχάτο Σπίνας, Malvasia di Candia, Chardonnay, SB Ερυθρές: Κοτσιφάλι, Μαντηλαριά, Λιάτικο, Syrah, Grenache Rouge, CS, Merlot

Λιάτικο: 25,8% Κοτσιφάλι: 15,9%

3.485

30

381.216

Ρωμέικο: 12,2% Σουλτανίνα: 7,8%

Έκταση αμπελώνων

ha

Οινοποιεία

Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

Βηλάνα: 7,2% Βιδιανό: 6%

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Facts

Που τρώμε: Argentina | κλασική και δημιουργική θαλασσινή κουζίνα @Κολυμπάρι, Χανιά Ο Μύλος του κερατά | κρητικά εδέσματα σε ατμοσφαιρική αυλή @Πλατανιάς, Χανιά Αυλή | εξαιρετική τοπική κουζίνα και φοβερή λίστα κρασιών @Ρέθυμνο Ονήσιμος | αυθεντική παραδοσιακή κρητική κουζίνα @Ηράκλειο Ελιά και δυόσμος | παραδοσιακή κρητική κουζίνα @Σκαλάνι, Ηράκλειο Calypso | κοσμοπολίτικη κουζίνα υψηλού επιπέδου @Ελούντα Pelagos Seaside Restaurant | μοντέρνα ελληνική κουζίνα @Κουτσουνάρι. Λασίθι

Η Κρήτη, 4.000 χρόνια πριν, υπήρξε η γέφυρα μέσω της οποίας το αμπέλι και το κρασί πέρασαν από την Αίγυπτο στην υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Η μυθολογία θέλει το Μαντείο των Δελφών να διδάσκει στους Κρήτες οινοποιούς του βασιλιά Μίνωα την παρασκευή των γλυκών κρασιών τους από λιασμένα σταφύλια. Στο νότιο σημείο της ζώνης των Αρχανών, στο Βαθύπετρο, η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει ένα από τα παλαιότερα μινωικά πατητήρια στην Κρήτη (16ος αιώνας π.Χ.). Η επόμενη λαμπρή οινική περίοδος για την Κρήτη ξημέρωσε επί Ενετοκρατίας έως τα μέσα του 17ου αιώνα με τον Malvasia οίνο. Παρόλη τη νότια θέση της, η Κρήτη είναι ιδανική για την αμπελοκαλλιέργεια, γι’ αυτό άλλωστε παράγεται εδώ το 1/5 των ελληνικών κρασιών. Ο κρητικός αμπελώνας θεωρείται από τους πιο παραδοσιακούς της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων βρίσκεται στο βόρειο κεντρικό τμήμα του νησιού, γύρω από το Ηράκλειο, στις Αρχάνες, τα Πεζά και τις Δαφνές. Οι υπόλοιποι έχουν στηθεί στα Χανιά, στις χαμηλές πλαγιές που αντικρίζουν τα Λευκά Όρη και στη Σητεία, στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Στην Κρήτη καλλιεργούνται κυρίως ντόπιες ποικιλίες, ορισμένες από τις οποίες σώθηκαν από την εξαφάνιση για να μας εκπλήξουν με τη δυναμικότητα και την ποιότητα των κρασιών τους.


W I N E P LU S . G R

Έκταση αμπελώνων 7.185 ha (11,7%)

Αμπελώνες για παραγωγή οίνων Π.Ο.Π.: 12,28%

WP GUIDE

Αμπελώνες για παραγωγή οίνων Π.Γ.Ε.: 11,26% 105

Π.Γ.Ε. Χανιά, Κίσσαμος

Π.Ο.Π. Σητεία (1998, 1971) λευκός ξηρός, ερυθρός ξηρός/γλυκύς Malvasia Σητείας (2011) λευκός γλυκύς Π.Γ.Ε. Λασίθι

Ποικιλίες Λευκές: Βηλάνα, Ασύρτικο, Βιδιανό, Αθήρι, Θραψαθήρι, Μοσχάτο Σπίνας, Trebbiano Ερυθρές: Κοτσιφάλι, Μαντηλαριά, Λιάτικο, Ρωμέικο, Φωκιανό, Grenache Rouge, CS, Syrah

1.300 Έκταση αμπελώνων

ha

7 Οινοποιεία

ΧΑΝΙΑ Ετήσια παραγωγή οίνου: 80.632 HL

Ποικιλίες Λευκές: Μοσχάτο λευκό

1.100 Έκταση αμπελώνων

ha

5 Οινοποιεία

ΣΗΤΕΙΑ Ετήσια παραγωγή οίνου: 53.546 HL

Το Βιδιανό είναι μια λευκή ποικιλία της Κρήτης, από αυτές που θεωρούμε «ανερχόμενες» και αποτελούν «κρυμμένο θησαυρό» για τους οινόφιλους, Έλληνες και αλλοδαπούς. Το πιο παλιό σταφύλι που καλλιεργούν στον νομό Χανίων είναι το ερυθρό Ρωμέικο. Με λίγες ανθοκυάνες, υψηλό αλκοολικό δυναμικό και χαμηλή οξύτητα οινοποιείται για την παραγωγή του Μαρουβά, ενός παραδοσιακού κρασιού της Κρήτης που παραπέμπει στο Sherry. Ο νομοθέτης παραχώρησε απλόχερα τις ενδείξεις ποιότητας στο νησί: 7 Ονομασίες Προέλευσης και 6 Γεωγραφικές Ενδείξεις. Στα ερυθρά Π.Ο.Π. Αρχάνες και Πεζά έχουμε τον συνδυασμό δύο ερυθρών σταφυλιών: το τοπικό Κοτσιφάλι, μια ποικιλία με υψηλό δυναμικό σε αλκοόλη + την αιγαιοπελαγίτικη Μαντηλαριά που αντιπροτείνει χρώμα, τανίνες και πλούτο σώματος. Το λευκό Π.Ο.Π. Πεζά παράγεται από την παλιά κρητική ποικιλία Βηλάνα. Ευαίσθητο σταφύλι, όταν καλλιεργείται με φροντίδα σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 500 μέτρα, σε αμπελώνες με φτωχά αλλά «βαθιά» εδάφη και έκθεση στους δροσερούς βόρειους ανέμους, δίνει ευχάριστα κρασιά με λουλουδένια και φρουτώδη αρώματα. Στη ζώνη Π.Ο.Π. Δαφνές, στις βορειανατολικές παρυφές του Ψηλορείτη και στη Π.Ο.Π. Σητεία καλλιεργείται το Λιάτικο, ένα ακραιφνώς κρητικό ερυθρό σταφύλι που θεωρείται από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Οι αμπελώνες στη ζώνη Π.Ο.Π. Σητεία από τα παράλια του Κρητικού Πελάγους σκαρφαλώνουν στο εσωτερικό, ακόμη και σε υψόμετρο που φτάνει τα 600 μέτρα και μετά κατρακυλούν μέχρι τις ακτές του Λιβυκού Πελάγους στη νότια πλευρά του νησιού. Το 1998 νομοθετήθηκε η παραγωγή του λευκού Π.Ο.Π. Σητεία από Βηλάνα και Θραψαθήρι (70%-30%) και το 2011 του Π.Ο.Π. Malvasia Σητείας για τα λευκά γλυκά κρασιά.

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε Η κρητική διατροφή, σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας του νησιού, στηρίζεται σε τοπικές, πρώτες ύλες: παρθένο ελαιόλαδο, άγρια χόρτα, λαχανικά, όσπρια, κρέατα, ψάρια, θαλασσινά. Αξίζει να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά πιάτα: χοχλιοί (σαλιγκάρια) μαγειρεμένοι σε διάφορες συνταγές, καλιτσούνια με αγριόχορτα, αγκινάρες με κουκιά, σφακιανές πίτες, κόκορας κρασάτος, κρεατότουρτα, γαμοπίλαφο, μακαρόνια με ανθότυρο, οφτό (ψητό) κατσίκι, απάκι (καπνιστό χοιρινό), χωριάτικα λουκάνικα, ντάκος (κρητικό παξιμάδι με ντομάτα, ρίγανη, φέτα κι ελαιόλαδο), στάκα (κρέμα από φρέσκο γάλα) Μην παραλείψετε να αγοράσετε: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. : Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης, Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνου Κρήτης, Πεζά Ηρακλείου Κρήτης, Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης, Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης, Σητεία Λασιθίου Κρήτης, Αποκωρόνας Χανίων Κρήτης, Θραψανό, Σέλινο Κρήτης (Χανιά), Μεσσαρά (Ηράκλειο, Κρήτη) Π.Γ.Ε.: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χανιά Ελιές Π.Ο.Π.: Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνης Κρήτης Τυριά Π.Ο.Π.: Πηχτόγαλο Χανίων, Ξινομυζήθρα Κρήτης, Γραβιέρα Κρήτης, Ξύγαλο Σητείας Π.Ο.Π.: Πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων Κρήτης, Κρητικό παξιμάδι τσικουδιά, μέλι θυμαρίσιο αποξηραμένα βότανα (μαλοτήρα, μελισσόχορτο)


WP GUIDE

Κ Ρ Ή Τ Η / Δ Ο Κ Ι Μ Α Ζ ΟΥ Μ Ε

106

Κρήτη Δοκιμάζουμε

Φανταξομέτοχο 2017 Μπουτάρης Οινοποιητική Η πρωτότυπη -καινούργια- ποικιλιακή σύνθεση και η εμπειρία δεκαετιών της εταιρείας Μπουτάρη καταλήγουν σε απολαυστικό λευκό κρασί με προχωρημένη άποψη περί πυκνότητας. Όγκος, πάχος, θερμότητα αλλά και φρεσκάδα, λεμονανθοί και ώριμα φρούτα σε ευχάριστα βανιλάτη ατμόσφαιρα. (Π.Γ.Ε. Ηράκλειο)

Άσπρος Λαγός Βιδιανό 2017 Οινοποιείο Δουλουφάκη Ένα single vineyard Βιδιανό που ζύμωσε και ωρίμασε για 5 μήνες σε βαρέλια (60% ακακία - 40% γαλλική δρυς). Η εξαιρετικά σύνθετη μύτη ξεκινά με ανθικές πινελιές, συνεχίζει με αρώματα βοτάνων, ώριμων καλοκαιρινών φρούτων και καταλήγει σε νότες βανίλιας και καραμέλας βουτύρου. Στο στόμα είναι πλούσιο και στρόγγυλο, με αρκετό όγκο και μια αφυπνιστική οξύτητα που συμβάλλει ουσιαστικά στην ισορροπία. (Π.Γ.Ε. Κρήτη)

Skipper Βιδιανό – Πλυτό 2016 Οινοποιείο Ρους Κι ένα χαρμάνι δύο γηγενών ποικιλιών της Κρήτης: Βιδιανό – Πλυτό (70% 30%). Στιβαρό, με μύτη που συνδυάζει τα ώριμα καλοκαιρινά φρούτα με νύξεις ορυκτότητας και το σωστό φόντο βανίλιας (50% ωριμάζει 4-5 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια 225 l). Σαρκώδες και απίστευτα γοητευτικό από το Χουδέτσι Ηρακλείου. (Π.Γ.Ε. Κρήτη)

Ριζίτης λευκός 2017 Κτήμα Ντουράκη Ριζίτες ονομάζονται οι ορεσίβιοι κάτοικοι της Κρήτης, από τους οποίους προέρχονται οι Κρητικοί πολεμιστές. Και ο λευκός Ριζίτης Ντουράκη είναι μια ‘ετοιμοπόλεμη’ για το τραπέζι Βηλάνα με φινέτσα και φρεσκάδα, μύτη με ώριμα εσπεριδοειδή και επίγευση αρωματικών βοτάνων. Από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας στον Αλίκαμπο Αποκορώνου, στα Χανιά, σε υψόμετρο 350 μ. στις υπώρειες των Ανατολικών Λευκών Ορέων.

Μοσχάτο Σπίνας 2017 Οινοποιείο Στραταριδάκη Η πρώτη ετικέτα μονοποικιλιακού ξηρού Μοσχάτου Σπίνας είναι μια τυπικότατη, πεντακάθαρη στον χαρακτήρα, εκδοχή του σταφυλιού, που

δίνει έμφαση στη φρεσκάδα: Κλασικά και φίνα τα αρώματα θυμίζουν έντονα τριαντάφυλλο και λευκά λουλούδια, μεταξένια η αίσθηση στο στόμα ισορροπεί θαυμάσια από την οξύτητα. Το άνετο, μακρύ τελείωμα ολοκληρώνει την απολαυστική εμπειρία. (Π.Γ.Ε. Κρήτη)

Nostos Roussane 2016 Κτήμα Μανουσάκη Το κτήμα στον Βατόλακκο Χανίων μας δίνει μία εκδοχή -από τις ελάχιστες ελληνικές- της ροδόχρωμης ποικιλίας των Côtes du Rhône και LanguedocRoussillon. Ζωηρό λευκό κρασί με ενέργεια και αξιοσημείωτη φρεσκάδα στη γεύση. Σοβαρό, με πιο συγκρατημένα αρώματα που παραπέμπουν σε γαλλικό προφίλ.

35o – 25o rosé 2016 Οινοποιείο Μηλιαράκη 35o12’ N - 25o11’ E, η ονομασία αυτού του ζωηρόχρωμου ροζέ παραπέμπει στις γεωγραφικές συνισταμένες και στη θέση του οινοποιείου Μηλιαράκη, στα Πεζά. Όλο φρεσκάδα και φρούτο, επιδεικνύει την ιδιαίτερα ελκυστική φορεσιά του και αρωματική παλέτα φρούτων του δάσους. Η αποθέωση της συνύπαρξης Κοτσιφάλι - Syrah (60% - 40%), στη ροζέ της έκφραση, ταιριάζει απόλυτα με το καλοκαίρι.

Κοτσιφάλι 2016 Οινοποιία Λυραράκη Νεαρό ερυθρό κρασί από ορεινούς αμπελώνες της οινοποιίας Λυραράκη στο Αλάγνι Ηρακλείου, στην κεντρική Κρήτη. Στη γηγενή ποικιλία Κοτσιφάλι οφείλεται η ζωηρή προσωπικότητα και τα υπέροχα αρώματα κόκκινων φρούτων που πλαισιώνονται από νότες βανίλιας. Οι διακριτικές τανίνες σε κερδίζουν, καθώς και η επίμονη απολαυστική επίγευση. (Π.Γ.Ε. Κρήτη)

Gold Cuvée ερυθρός 2010 Κτήμα Μιχαλάκη Ένα αξιόλογο κρασί από το Μεταξοχώρι Ηρακλείου, που παντρεύει με πολύ ωραίο τρόπο το Syrah με τη Μαντηλαριά (60% - 40%). Η συμφωνία αρωμάτων της μύτης, με άφθονα κόκκινα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά, μας προετοιμάζει για τη γεμάτη γεύση και τις δυναμικές τανίνες που μας περιμένουν στο στόμα. (Π.Γ.Ε. Ηράκλειο)


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

Κρήτη - Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 107

Οινοποιείο Ντουράκης Ανδρέας

Οινοποιία Μανουσάκη 35°26’57.41’’ N 23°53’13.89’’ E Η οινοποιία δημιουργήθηκε το 1983 από τον Θόδωρο Μανουσάκη και σήμερα διευθύνεται από την κόρη του. Η Μαργαρίτα επέστρεψε από την οικογενειακή εστία, στην Αμερική, για να συνεχίσει το όνειρο του πατέρα της που δημιουργήθηκε από τον «Νόστο» για τη γενέθλια γη του. Εξ’ ου και η ονομασία των κρασιών Nostos by journey. Για την πρώτη φύτευση των αμπελώνων επιλέχθηκαν οι ποικιλίες των Côtes du Rhône: Roussanne, Mourvèdre, Grenache και Syrah, ενώ το 2010 προστέθηκαν νέοι αμπελώνες με Βηλάνα, Ασύρτικο, Βιδιανό και Αγιωργίτικο. Info: Βατόλακκος Χανίων τηλ. 28210 78787 e-mail: info@manousakiswinery.com www.manousakiswinery.com Επισκέψιμο: κατόπιν επικοινωνίας Οινοποιείο Ντουράκης Ανδρέας 35°20’57.99’’ N 24°12’10. 98’’ E Κατευθυνόμενοι προς τα Σφακιά, στους πρόποδες των Ανατολικών Λευκών Ορέων θα συναντήσουμε το ορεινό χωριό

Αλικάμπος. Εδώ, το 1988, ο οινολόγος Ανδρέας Ντουράκης άρχισε να καλλιεργεί -εφαρμόζοντας τη βιολογική γεωργίατα πατρικά του αμπέλια και να οινοποιεί τα κρασιά του. Στη γευστική δοκιμή θα απολαύσουμε και το λιαστό κρασί από Ρωμέικο. Info: Αλίκαμπος Χανίων τηλ. 28250 51761 e-mail: info@dourakiswinery.gr www.dourakiswinery.gr Επισκέψιμο: με online κράτηση Boutari / Οινοποιείο Κρήτης 35°16’31.26’’ Ν 25°11’34.99’’ E Στον δρόμο προς τη Μυρτιά, τη πατρίδα του Καζαντζάκη και λίγο έξω από το χωριό Σκαλάνι βρίσκουμε το Κτήμα Φανταξομέτοχο. Το όνομα του, που σημαίνει το Μετόχι των Φαντασμάτων, παραπέμπει σε άλλες εποχές, όταν οι γαιοκτήμονες για να προστατεύσουν τη σοδειά τους από τους εισβολείς έντυναν τη γη τους με μύθους. Ο συγκεκριμένος διέδωσε ότι το κτήμα του ήταν στοιχειωμένο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η εταιρεία Boutari έστησε εδώ έναν αμπελώνα με ντόπιες ποικιλίες, ανάμεσα τους αρκετές

Boutari / Οινοποιείο Κρήτης

που κινδύνευαν με εξαφάνιση και ορισμένες ξενικές. Θα απολαύσουμε τη θέα του, από την εντυπωσιακή, απολύτως μοντέρνου ύφους αίθουσα υποδοχής, του οινοποιείου. Το άλλο ατού του οινοποιείου είναι το πολυθέαμα που προβάλλεται στο τέλος της ξενάγησης. Καθισμένοι χαλαρά στα άνετα καθίσματά μας, θα πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο. Με σοφιστικέ τρόπο θα γνωρίσουμε την Κρήτη του παρελθόντος και του σήμερα, των κρασιών, της γαστρονομίας και του τουρισμού. Highlight: Scalani Hills Residences, τρεις πολυτελείς κατοικίες που δημιουργήθηκαν στο πλήρως ανακαινισμένο παλιό μετόχι του κτήματος. Info: Σκαλάνι Ηρακλείου τηλ. 2810 731617 e-mail: crete.winery@boutari.gr www.boutari.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΠΑ 09.00 – 17.00 κατόπιν συνεννόησης


Κ Ρ Ή Τ Η – Ε Π Ι Σ Κ Ε Π ΤΌ Μ Α Σ Τ Ε ΤΑ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Ε Ί Α

WP GUIDE

108

Οινοποιία Λυραράκη

Μίνως – Αφοί Μηλιαράκη 35°12’58.60’’ Ν 25°11’36.72’’ E Η οινοποιία δραστηριοποιείται από το 1932. Έχοντας ένα από τα πιο παλιά οινοποιεία της ζώνης, το 1952 πραγματοποίησε την πρώτη εμφιάλωση κρασιού στο νησί. Φυσικά από το πρώτο «Χάνι» που κρατούσε ο Αντώνης Μηλιαράκης έως το σημερινό αναπλασμένο οινοποιείο, τα βήματα υπήρξαν πάρα πολλά. Μία από τις τελευταίες ενέργειες είναι η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου με παλιά μηχανήματα οινοποίησης και της αίθουσας «Σήφης Μηλιαράκης», όπου θα παρακολουθήσουμε ένα οπτικοακουστικό θέαμα για την ιστορία της εταιρείας, πριν δοκιμάσουμε τα κρασιά τους. Highlight: Η γευστική δοκιμή στο Μετόχι Μηλιαράκη, ανάμεσα στους αμπελώνες. Info: Πεζά Ηρακλείου e-mail: info@minoswines.gr τηλ. 2810 741213 Επισκέψιμο: ΑΠΡ - ΟΚΤ: ΔΕ – ΠΑ 09.00 – 16.00 ΣΑ 10.30 – 15.00 ΚΥ: κατόπιν συνεννόησης. Υπόλοιποι μήνες: κατόπιν συνεννόησης. Οινοποιία Λυραράκη 35°11’05.68’’ Ν 25°12’29.62’’ E Πλησιάζοντας στο Αλάγνι, θα δούμε τους

Κτήμα Μιχαλάκη

Οινοποιείο Ρους - Οινοποιία Ταμιωλάκη

αμπελώνες και το επισκέψιμο οινοποιείο της Οινοποιίας Λυραράκη. Η οικογένεια ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την αμπελουργία και την οινοποίηση το 1966 και σήμερα πλέον έχει περάσει στη δεύτερη γενιά. Στα 50 χρόνια δυναμικής πορείας αφιερώθηκε στη διάσωση αυτόχθονων κρητικών ποικιλιών. Πλυτό και Δαφνί τους οφείλουν την επανένταξή τους στον αμπελουργικό άτλαντα της χώρας. Θα τα δοκιμάσουμε, μαζί με τα υπόλοιπα κρασιά τους, με θέα τον αμπελώνα (14 ha) και τα επιβλητικά Λασιθιώτικα όρη.

των σημερινών αμπελώνων.

Info: Αλάγνι Ηρακλείου e-mail: visit@lyrarakis.com τηλ. 2810 336648, 2810 284614 www.lyrarakis.com Επισκέψιμο: με online κράτηση

Δίπλα στο χωριό Χουδέτσι, στην τοποθεσία Βίγλα, θα σταματήσουμε στο κτήμα της οικογένειας Ταμιωλάκη. 15 χρόνια μετά τις πρώτες φυτεύσεις, η Μαρία Ταμιωλάκη και ο σύζυγός της Δημήτρης Μανσόλας, οινολόγοι και οι δύο, δουλεύουν βιολογικά τον αμπελώνα (5 ha) και παράγουν τα κρασιά τους στο καινούργιο, σύγχρονο boutique οινοποιείο τους. Θα συζητήσουμε μαζί τους, καθισμένοι στη δροσερή αυλή και δοκιμάζοντας στην ταράτσα με την πανοραμική θέα.

Κτήμα Μιχαλάκη 35°09’22.67’’ Ν 25°09’19.79’’ E Συνεχίζουμε στον φιδωτό δρόμο που διασχίζει την ενδοχώρα. Προσπερνούμε γραφικά χωριουδάκια σκαρφαλωμένα σε πράσινες πλαγιές και σε απόκρημνους βράχους. Κατευθυνόμαστε στο Κτήμα Μιχαλάκη, μια ενιαία ημιορεινή έκταση 45 ha, που κάποτε ήταν αμπέλια από το μεγάλο μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη. Από το καινούργιο οινοποιείο που βρίσκεται στο ψηλότερο λόφο του κτήματος θα θαυμάσουμε τη θαυμάσια θέα

Info: Μεταξοχώρι Ηρακλείου τηλ. 2810 381303, 2810 741222 e-mail: info@michalakis.gr www.michalakis.gr Επισκέψιμο Οινοποιείο Ρους – Οινοποία Ταμιωλάκη 35°11’53.51’’ Ν 25°10’51.77’’ E

Info: Χουδέτσι Πεδιάδος, Ηράκλειο τηλ. 2810 742083 e-mail: info@rhouswinery.gr www.rhouswinery.gr Επισκέψιμο


W I N E P LU S . G R

WP GUIDE

109

Οινοποιείο Στραταριδάκη

Οινοποιείο Δουλουφάκη 35°12’53.54’’ Ν 25°02’58.18’’ E Η εταιρία που ξαναέφερε στην αγορά το κρασί από τις Δαφνές είναι η Οινοποιία Δουλουφάκη. Η οικογένεια ασχολείται με το κρασί πολλές δεκαετίες, η νέα της όμως εποχή αρχίζει το 1991 με τον Νίκο Δουλουφάκη, ο οποίος μετά τις σπουδές οινολογίας στο Piemonte προχώρησε στην αναδιάρθρωση των οικογενειακών αμπελώνων. Σε 7 ha φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας ντόπιες και κοσμοπολίτικες ποικιλίες. Από Λιάτικο, Κοτσιφάλι, Βηλάνα, Βιδιανό, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Malvasia di Candia Aromatica, Μοσχάτο Σπίνας, Cabernet Sauvignon, Sangiovese και Syrah παράγονται κρασιά με ωραίο μοντέρνο στυλ. Info: Δαφνές Ηρακλείου τηλ. 2810 792017 e-mail: wines@cretanwines.gr www.cretanwines.gr Επισκέψιμο: ΔE - ΠA 10.00 – 15.30 κατόπιν συνεννόησης Οινοποιείο Διαμαντάκη 35°12’43.18’’ Ν 24°59’33.81’’ E Στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 450 μέτρων, θα βρούμε τους αμπελώνες και το οινοποιείο των

αδελφών Διαμαντάκη. Η οικογένεια, όπως οι περισσότερες στο νησί, είχε μακρόχρονη παράδοση σ την αμπελοκαλλιέργεια, διατηρώντας 7 ha αμπελώνων. Αυτοί έδωσαν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός οινοποιείου, του αποσταγματοποιείου, αλλά και την εγκατάσταση των νέων αμπελιών που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Info: Κάτω Ασίτες Ηρακλείου τηλ. 6949 198350 e-mail: info@diamantakiswines.gr www. diamantakiswines.gr Επισκέψιμο: ΔΕ - ΠΑ 09.00 – 16.00 κατόπιν επικοινωνίας Οινοποιείο Στραταριδάκη 35°02’34.61’’ Ν 25°14’23.54’’ E Κατευθυνόμαστε νότια. Στους πρόποδες των Αστερουσίων, μας περιμένουν στο κτήμα των αδελφών Στραταριδάκη. Το καινούργιο και απαστράπτον, εξοπλισμένο με σύγχρονο εξοπλισμό οινοποιείο περιβάλλεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα, κυρίως κτήματα της Σιναϊτικής Μονής των Αγίων Αποστόλων. Δοκιμάζουμε τα κρασιά τους θαυμάζοντας τον δεσποτικό όγκο των βουνών, απολαμβάνοντας τη γαλήνη του «ευλογημένου» τόπου.

Info: Άγιοι Απόστολοι, Καστελιανά Ηρακλείου τηλ. 6977 805355, 28910 71340 e-mail: info@strataridakis.gr www.strataridakis.gr Επισκέψιμο Ιερά Μονή Τοπλού 35°13’15.77’’ Ν 26°12’56.92’’ E Στα 18 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης σκαρφαλωμένο στη σκληρή, βραχώδη γη βρίσκουμε ένα μοναστήρι με μακρόχρονη και περιπετειώδη ιστορία: το Μοναστήρι της Ακρωτηριανής Παναγίας. Στο μουσείο του εκτίθενται εικόνες, χειρόγραφα, άμφια, σκεύη, κειμήλια κ.α. Από τα κτήματά του παράγονται και πωλούνται: λάδι, ελιές, σταφίδες και φυσικά κρασί. Οίνος φυσικώς γλυκύς Μονή Τοπλού από Λιάτικο, με το σταφύλι να τρυγιέται και να απλώνεται στον ήλιο. Οινοποίηση, παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, ωρίμανση στη φιάλη και γεννιέται ένα εξαίρετο γλυκό κρασί με σύνθετη μύτη και επίμονη επίγευση. Info: Σητεία τηλ. 28430 29630 e-mail: info@toplou.gr info@toplou.gr Επισκέψιμο: ΜΑΙ – ΟΚ ΔΕ - ΠΑ 10.00 – 18.00


Ν Η Σ Ι Ά ΤΟΥ Ι Ο Ν Ί ΟΥ Π Ε Λ Ά ΓΟΥ Σ

WP GUIDE

Νησιά του Ιονίου Πελάγους

110

Π.Ο.Π. Ρομπόλα Κεφαλληνίας, λευκός ξηρός Μοισχάτος Κεφαλληνίας, λευκός γλυκύς Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, ερυθρός γλυκύς

ΝΗΣΙΆ ΤΟΥ ΙΟΝΊΟΥ Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες Σκιαδόπουλο: 15,92% Ρομπόλα: 9,% Βερτζαμί: 8,83% Αυγουστιάτης: 3,54%

Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αίνου, Μεταξάτα, Μαντζαβινάτα, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κέρκυρα, Χαλικούνα

Ονομασία κατά Παράδοση Βερντέα

Ποικιλίες Λευκές: Ρομπόλα, Μοσχάτο λευκό, Τσαούσι, Γουστολίδι, Μοσχατέλλα, Σκιαδόπουλο, Παύλος, Ροδίτης, Σαββατιανό, Γιλέρι, Βαρδέα, Κακοτρύγης, Πετροκόριθο λευκό Ερυθρές: Μαυροδάφνη, Βερτζαμί, Αυγουστιάτης, Κατσακούλιας, Σκυλοπνίχτης, Θηνιάτικο, CS, Merlot

2.652 Έκταση αμπελώνων

ha

24 Οινοποιεία

92.703 Ετήσια παραγωγή κρασιού

ΗL

Taste it > love it > shop it > share it Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε: Νούμπουλο, τσιτσιμπύρα @Κέρκυρα Μάντολες (καβουρντισμένα με ζάχαρη αμύγδαλα), κομφέτο (γλυκό κυδώνι-πελτές) @Κεφαλονιά Μαντολάτο @Ζάκυνθο Μην παραλείψετε να αγοράσετε: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π.: Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Άγιος Ματθαίος (Κέρκυρα) Π.Ο.Π.: Κουμ Κουάτ Κέρκυρας, Σταφίδα Ζακύνθου Που τρώμε: Etrusco | δημιουργική κουζίνα υψηλού επιπέδου @Κάτω Κορακιανά, Κέρκυρα Κυανή ακτή | όστρακα και ολόφρεσκα ψάρια @Αργοστόλι, Κεφαλονιά Τασία | διάσημη ταβέρνα με μαγειρευτά, ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες @Φισκάρδο, Κεφαλλονιά

Facts Το 1992 εγκρίθηκε η ένδειξη «Βερντέα, Ονομασία κατά Παράδοση Ζακύνθου». Λευκός οίνος του οποίου το όνομα προέρχεται από τη λέξη verde (πράσινο) και, πιθανότατα, υποδηλώνει ότι κατά την παραγωγή του χρησιμοποιούσαν κάπως άγουρα σταφύλια, για να αυξήσουν τη χαμηλή λόγω υψηλής ωρίμανσης, οξύτητα. Ο αμπελώνας της Κεφαλονιάς, κατά τα 2/3 του, βρίσκεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, σε εδάφη κυρίως ασβεστολιθικά, ιδιαίτερα φτωχά σε οργανική ουσία. Η ζώνη της Ρομπόλας βρίσκεται στο νότιο και κεντρικό κομμάτι του νησιού. Οι αμπελώνες της, συνολικής έκτασης 300 ha, σκαρφαλώνουν ψηλά μέχρι τα 800 μέτρα στις πλαγιές του Αίνου. Vino di Sassso (κρασί της πέτρας) ονόμαζαν τη Ρομπόλα οι Ενετοί γιατί οι αμπελουργοί ήταν αναγκασμένοι να σκάβουν μέσα στον βράχο, να γεμίζουν με χώμα την τρύπα και να φυτεύουν τα κλήματα. Τα κρασιά της Λευκάδας παράγονται κυρίως από το έντονα κόκκινο σταφύλι Βερτζαμί και το λευκό Βαρδέα. Έως τα μέσα του 16ου αιώνα το αμπέλι ήταν η βασική καλλιέργεια στην Κέρκυρα. Τότε, όμως, οι Ενετοί επιδότησαν την ελιά, η οποία σήμερα είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Τα λίγα πια αμπέλια (περίπου 8% της καλλιεργημένης έκτασης) βρίσκονται κυρίως στο βόρειο και το δυτικό τμήμα του νησιού.


111


WP GUIDE

Ν Η Σ Ι Ά ΤΟΥ Ι Ο Ν Ί ΟΥ Π Ε Λ Ά ΓΟΥ Σ

Νησιά του Ιονίου Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία 112

Δοκιμάζουμε

Robola Barrel 2014 Ορεάλιος Γη (Συνεταιρισμός Παραγωγών Κεφαλληνίας) Ο Συνεταιρισμός του όμορφου νησιού οινοποιεί σταφύλια Ρομπόλας από επιλεγμένους ορεινούς αμπελώνες στα Ομαλά -τους ίδιους που επιλέγει και για το San Gerasimo-. Μετά από 6 μήνες σε δρύινο βαρέλι Nadalié το κρασί εμφανίζεται με ωραία ισορροπία φρούτου-βανίλιας, γεμάτης γεύσης-ζωηρής οξύτητας. (Π.Ο.Π. Ρομπόλα)

Ρομπόλα Κεφαλονιάς 2017 Gentilini Η βασική ετικέτα της του οινοποιίας Gentilini είναι μια Ρομπόλα με λεμονάτα αρώματα και ευχάριστα ορυκτώδη παρουσία. Φινετσάτο, ανάλαφρο, με τραγανή οξύτητα που ξεπλένει τη γεύση παράγεται από σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων στα Ομαλά. (Π.Ο.Π. Ρομπόλα)

Κτήμα Χαριτάτου λευκός 2017 Κτήμα Χαριτάτου Καλοφτιαγμένο ξηρό, λευκό Μοσχάτο από την οικογένεια Χαριτάτου και τον βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνα τους στα Κλαδάτα Κεφαλλονιάς. Με πυκνή μύτη εξωτικών φρούτων, ανανά και βερίκοκου, καλή συμπύκνωση και φρεσκάδα. (Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αίνου)

Οργίων 2016 Οίνοι Σκλάβος Ξηρή Μαυροδάφνη από σταφύλια του κτήματος της οικογένειας Σκλάβου στην Πάλλη Κεφαλονιάς. Με εντυπωσιακά πορφυρές, σχεδόν μαύρες απολήξεις στο ποτήρι. Με αξιοζήλευτα σύνθετο κι ευχάριστο μπουκέτο. Το βαρέλι ανοίγει κι αφήνει να ξεπροβάλλουν βύσσινα, δαμάσκηνα και η καραμέλα του κουφέτου (αυτού του ιδιόμορφου ντόπιου γλυκίσματος). Πλούσιο σώμα και ρωμαλέα, στιβαρή δομή. (Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αίνου)

Ορεάλιος Γη 38°09’46.12” Ν 20°35’25.13” E Στο οροπέδιο των Ομαλών, ακριβώς δίπλα στο περίφημο μοναστήρι του Άγιου Γεράσιμου, προστάτη αγίου του νησιού, θα βρούμε το οινοποιείο του Συνεταιρισμού των Παραγωγών της Ρομπόλας Κεφαλληνίας. Ο συνεταιρισμός δημιουργήθηκε το 1982 από τους αμπελουργούς της ζώνης και σήμερα αριθμεί 301 μέλη. Το 2005 ανακαίνισε εξ’ ολοκλήρου το τεράστιο οινοποιείο, το οποίο τώρα μας προτείνει καινούργιες ετικέτες, ενδιαφέρουσα ξενάγηση και άνετο χώρο για τις γευστικές δοκιμές μας. Info: Ομαλοί Κεφαλονιάς τηλ. 26710 86301 e-mail: robola08@otenet.gr www.orealios.gr Επισκέψιμο Gentilini 38°08’16.75” Ν 20°29’48.45” E Σε μια εξαιρετική τοποθεσία, έξω από το χωριό Μηνιές, θα σταματήσουμε στο κτήμα Gentilini. Η πρωτοποριακή για την εποχή της προσπάθεια του Σπύρου Κοσμετάτου για τη δημιουργία ενός κρασιού με διεθνή standards, ξεκίνησε το 1977 με την εγκατάσταση ενός αμπελώνα στον οποίο διερευνήθηκαν σταφύλια, τεχνικές κλαδέματος, ποτίσματος, ραντίσματος… οτιδήποτε πρότειναν οι τελευταίες εξελίξεις των πανεπιστημιακών ερευνών. Η ίδια προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την κόρη του Μαριάννα και τον δραστήριο σύζυγό της Πέτρο Μαρκαντωνάτο. Θα δοκιμάσουμε τα κρασιά τους στην ηρεμία του κήπου τους, σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, συζητώντας, μαθαίνοντας, ανταλλάσσοντας απόψεις με τους ίδιους τους παραγωγούς.

Highlight: Η διαμονή στους ξενώνες του αρχοντικού Gentilini, δύο κτίσματα μέσα στο 8 ha κτήμα με τις πανάρχαιες ελιές και τον κυπαρισσώνα. Info: Μηνιές Κεφαλονιάς τηλ. 26710 41618 e-mail: gentiliniwines@yahoo.gr www.gentilini.gr Επισκέψιμο: ΜΑΙ– ΟΚΤ: ΔΕ - ΣΑ 10.30 – 14.30 & 17.30 – 20.30 Οινοποιείο Σκλάβου 38°12’07.80” Ν 20°26’13.13” E Στο Ληξούρι Παλικής θα δοκιμάσουμε τα κρασιά του Οινοποιείου Σκλάβου. Ο Ευρυβιάδης, επίμονος και αποτελεσματικός, ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που εφάρμοσε στο σύνολο του αμπελώνα του τη βιοδυναμική καλλιέργεια. Ήταν, επίσης, από τους πρώτους οινοποιούς που μας επέστησαν την προσοχή στην -εξαιρετικήξηρή εκδοχή της Μαυροδάφνης. Info: Κεχριώνας Ληξούρι, Κεφαλονιά τηλ. 26710 92215 e-mail: sclwines@otenet.gr Κτήμα Χαριτάτου 38°12’07.80” Ν 20°26’13.13” E Παραμένουμε στο Ληξούρι. Σε ένα κτήμα κατάφυτο με κάθε λογής δένδρα, η οικογένεια Χαριτάτου μας περιμένει στο οινοποιείο δίπλα στο σπίτι της, ένα υπέροχο κτίσμα του 19ου αιώνα. Info: Κλαδάτα Ληξούρι, Κεφαλονιά τηλ. 26710 92215 e-mail: sclwines@otenet.gr Επισκέψιμος αμπελώναςΧάρτης των Γεύσεων

Κρασιά & Αποστάγµατα

1-2 ∆εκεµβρίου 2018 Συνεδριακό Κέντρο

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΙ∆ΗΣ ΗΕLEXPO | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

#MapOfFlavours2018 #Hartis2018

Οργάνωση:

Τ: +30 2310 888.311 info@wineplus.gr www.wineplus.gr


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.