Page 1

Afgestemd op uw bedrijf Zowel de kleine zelfstandige als de grotere KMO kan met Mercis aan de slag. Mercis biedt u op maat gesneden oplossingen voor diverse sectoren.

Mercis bestrijkt al uw commerciële activiteiten en helpt u bij het nemen van beslissingen. Dit programma is immers het resultaat van jaren ervaring en vooral van vele concrete realisaties.

En door zijn sterke modulaire opbouw is Mercis soepel en stapsgewijs in uw onderneming te integreren. Zo kan Mercis meegroeien met uw onderneming.

Handig in gebruik Dankzij een uniforme gebruikersinterface is het werken in Mercis eenvoudig en efficiënt. Alle handelingen kunnen uitgevoerd worden met toetsenbord of muis. Het analyseren van gegevens wordt héél wat gemakkelijker doordat informatie overzichtelijk wordt weergegeven in tabbladen en kleuren functioneel worden gebruikt. Zo ziet u in één oogopslag welke orders te laat geleverd en welke facturen nog onbetaald zijn.

Een frisse kijk op uw onderneming


Oplossingen voor Uw sector! Elke sector heeft zijn specifieke behoeften. Zo heeft een kledingwinkel heel andere behoeften dan een electrozaak. Daarom biedt Mercis u oplossingen aangepast en geoptimaliseerd voor uw sector. KLEDING Mercis Fashion biedt u alles wat een kledingwinkel nodig heeft. Uiteraard kan u in Mercis Fashion werken met maten en kleuren maar u kan ook conversies uitvoeren tussen 2 matenbalken. Mercis bevat diverse etiketten die courant gebruikt CASH worden in de kledingsector. Op elk etiket wordt zowel de maat als de prijs groot weergegeven. CONTACT Waarde- en omruilbonnen kunnen vanuit de module contante verkoop worden afgedrukt ...

LINK ELECTRO, HIFI, COMPUTER & TELECOM WORKS Met de module Wettelijke Supplementen kan U taxen zoals Recupel, Auvibel en Bebat aan uw E-BUZ producten koppelen zodat dit nooit meer vergeten wordt bij de verkoop. Deze producten kunnen SERVICE samengesteld worden uit diverse componenten en de samenstelling kan tijdens de verkoop gewijzigd worden. De module kostprijsmargebewaking in combinatie met het ingebouwde bonussysteem (dat uw personeel er toe aanzet om producten met hogere marges te verkopen) zorgen voor hogere marges. Termen als serienummers, garantie, retours, GFK etc. zijn voor Mercis Electro geen geheim.

RETAIL, CARGO CONTROL, BOUWMATERIALEN, LANDBOUWMACHINES, SCHOENENPRODUCTIE... Mercis biedt diverse aangepaste formules voor groot- en kleinhandel maar ook voor de dienstensector, ontwikkeling en productie. Vraag uw mercisverdeler om meer informatie.

Specifiek & Sectorieel

Elke sector heeft specifieke noden Een kledingwinkel, bouwbedrijf, hifizaak of groothandel in koelkasten hebben totaal verschillende noden. Daarom ontwikkelt Mercis specifieke oplossingen per sector.


Modulair Mercis is opgedeeld in logische programmadelen die elk instaan voor een specifieke taak. Dit laat U toe om enkel deze modules aan te kopen die U echt nodig heeft en op termijn Mercis aan te passen aan uw behoeften door modules bij te kopen. Mercis bevat volgende modules: Sales: klantdocumenten zoals offertes, bestellingen, leveringnota’s, retours, facturen en creditnota’s Purchases leveranciersdocumenten zoals orders, ontvangsten, facturen en creditnota’s Advanced: Sales, purchases en automatische bestellingen, backorders, voorraadbeheer voor onbeperkt aantal lokaties, inventaris, ...

Modulair Modules kunnen stuk per stuk of in bundels worden aangeschaft. Hierdoor groeit Mercis mee met uw onderneming zonder dat U het in uw portefeuille voelt.

Bundels Wij stelden voor U diverse bundels van modules samen. Bij aankoop van een bundel geniet U van grote kortingen. Zo is er een Mercis voor ieders budget.

Link: doorsturing naar uw boekhoudpakket. Contact: contactenbeheer, to do, call center Cash: contante verkoop, waardebonnen, betalingen Sizes: beheer van maten, kleuren en seizoenen Assembling: samengestelde artikelen, wettelijke productsupplementen bv. Recupel, Bebat, Auvibel Tracing: serienummers en lotopvolging Financial: kostprijsbewaking/winstmarge Shopfloor: beheer van materiaal en prestaties in uw atelier Transport: export naar ABX-software, CMR-vrachtbrieven, paletten Satelliet: uitwisselen tussen verschillende locaties Internet: koppeling met Webshop

Modulair & Uitbreidbaar


Razendsnelle Invoer Barcodes, toetsenbord, gespecialiseerde toetsenborden, muis of trackbal. Voor Mercis maakt het niet uit. Data invoeren is zeer makkelijk en gaat ultrasnel.

Razendsnelle Invoer Tal van software bevat ondersteuning voor barcode. Barcode verzekert immers een snelle en accurate ingave. De totale integratie van barcode in Mercis is echter uniek ! Zo kan u op eender welk document barcodes afdrukken en later dit document vanuit het hoofdmenu automatisch oproepen en wijzigen. Mercis zoekt zelf wel uit of het hier om een factuur of offerte gaat. Bovendien kan u niet alleen uw eigen barcodes maar eveneens barcodes van uw leverancier en van uw fabrikant inscannen. Werkt u liever met de muis of met het toetsenbord? Voor Mercis maakt het niet uit. Voor elk ikoon is er ook een overéénkomende sneltoets.

Rechtstreeks inscannen productfoto’s Op de productfiche kan u foto’s en afbeeldingen rechtstreeks inscannen zonder Mercis te verlaten en zonder moeilijke “kopieer en plakken” commando’s.

Nieuwe en intelligente technieken Een optimaal gebruik van de nieuwste technieken laat U o.a. toe om foto’s of afbeeld ingen in te scannen vanop de productfiche. Enkel een scanner aankoppelen, op scan klikken en de foto staat op de productfiche Deze ingescande ontwerpen en foto's kan U vervolgens af drukken op offertes, catalogi et enz.

Meertalig Een andere belangrijke troef is dat Mercis de taal spreekt van uw onderneming. Offertes, facturen of andere documenten rollen er zo uit in het Nederlands, Frans, Engels of Duits. En per medewerker kan ingesteld worden of hij in het Nederlands, Frans of Engels wenst te werken.

Snel & Slim

Kleuren worden functioneel gebruikt. Een vervallen openstaande factuur wordt in het rood weergegeven. Idem voor een bestelling die U al had moeten uitgeleveren. Alle handelingen in Mercis hebben steeds betrekking op de huidige selectie. Toont u op het scherm enkel de klanten van een bepaalde regio en vraagt U een lijst op, dan zal deze lijst automatisch op deze selectie gebaseerd zijn. Kiest U afdrukken op een overzicht, dan drukt Mercis automatisch een lijst af. Kiest u echter afdrukken op een detailscherm, dan drukt Mercis een fiche af. Wenst u even een document via mail of fax te versturen ? Mercis klaart ook deze klus zodat u heel wat tijd uitspaart.


Stabiel Mercis is een uiterst stabiele toepassing met een uitstekende reputatie. Mercis is ontwikkeld in WinDev. Een programmeeromgeving van Franse makelij waarvan geweten is dat het veel makkelijker is om hiermee robuste toepassingen te maken dan met sommige andere programmeertalen van Amerikaanse oorsprong. Een goed uitgedachte basisstructuur, een uitstekend ontwikkelteam, sterk doorgevoerde testscenario’s en een veilige basisfilosofie - een versie is pas goed voor de markt als ze al gedurende enige tijd zonder problemen intern en bij betatesters werkt - maken van Mercis ÊÊn van de meest betrouwbare toepassingen op de markt.

Secuur De systeembeheerder kan elke gebruiker zijn mogelijkheden beperken. Zo kan een magazijnier bv. geen aankoopprijzen zien of kan een ander personeelslid geen ingaves doen maar enkel gegevens consulteren. Per gebruiker kunnen overigens voorkeuren en instellingen gepersonaliseerd worden zodat werken met Mercis nog makkelijker wordt.

Op Mercis kan je bouwen! Uw data zijn voor een moderne onderneming van levensbelang. Daarom vertrouwt u deze best toe aan een gedegen en stabiele partner. Mercis bewijst dag in dag uit uitermate stabiel te zijn zodat uw data veilig zijn.

Secuur & goed beveiligd Niet iedereen in uw bedrijf mag toegang hebben tot dezelfde data. Afhankelijk van de gebruiker mag enkel die data getoond worden die hij/zij mag zien.

Stabiel & Secuur


Op uw maat aanpasbaar. Voor het vlot functioneren van uw bedrijf is het niet alleen noodzakelijk om persoonlijke voorkeuren te kunnen instellen maar ook de hele toepassing zodanig te stroomlijnen dat deze perfect in uw bedrijfsstructuur past. Mercis bevat talrijke parameters waarmee het gedrag van Mercis sterk be誰nvloedbaar is. Onnodige zones op schermen haalt u er in een wip uit zodat het ingeven van gegevens nog sneller en makkelijker wordt. Het instellen van een andere prijspolitiek is kwestie van enkele muisklikken. En uiteraard kunnen ook de meeste afdrukken aangepast worden aan uw wensen.

Standaard bevat Mercis de meest courante instellingen maar bij elke installatie van Mercis kan u rekenen op de assistentie van bekwame consultants die niet alleen IT-ervaring maar ook expertise met andere bedrijfstakken hebben. Mercis biedt dan ook veel mogelijkheden die u alleen in zeer dure ERP toepassingen vindt. Daarenboven is Mercis (integenstelling tot dergelijke ERP software) niet complex om te beheren.

Toekomstgericht denken Door zijn uitgekiende opzet en grote instelbaarheid kan Mercis in een handomdraai aangepast worden aan nieuwe evoluties en wetgevingen.

op Uw maat aanpasbaar


Rapporten & Overzichten Om het dagelijks werk in een overneming in goede banen te leiden zijn heel wat rapporten en overzichten nodig, denk aan openstaande bestellingen, kasverslagen enz.

Beter inzicht helpt u om te ondernemen Mercis bevat niet alleen talrijke rapporten en overzichten maar alle schermen zijn dusdanig ontworpen dat ze een maximum aan informatie geven. Bij het overzicht van de facturen ziet u zo ook in een oogopslag hoeveel uw klanten nog moeten betalen. U ziet onmiddelijk welke producten een klant ooit kocht en aan welke prijzen. Uiteraard geldt dit ook voor producten, leveranciers, projecten en vertegenwoordigers. Naast historieken bevat Mercis statistieken waarmee u makkelijk kan bepalen welke klanten en producten het meest bijdragen aan uw bedrijfsresultaat. Via de ondernemingsstatistiek heeft u op eender welk ogenblik een perfecte “stand van zaken”. Hierbij kan u vergelijkingen maken met vorig jaar qua omzet, marge, kosten enzovoort. Winkeliers zullen in de wolken zijn met de dagverslagen van de Mercis kassamodule. Overzichten met verkopen per product, per groep, per btwtarief, per verkoper en per betalingswijze zorgen er immers voor dat u administratief perfect in orde bent. Doordat op deze lijsten extra informatie staat over bv. prijsafwijkingen is het uitermate makkelijk om medewerkers te controleren en fraude op te sporen.

Managementinfo Een degelijke analyse van verkoop en aankoopgegevens is voor een manager noodzakelijk. Daarom biedt onze statistiek “onderneming” ook zo’n schat aan informatie opdat u uw bedrijf nog beter zou kunnen leiden.

Rapporten & Overzichten


Werken op Afstand Uw verkoopsmedewerkers kunnen bij een bezoek aan een klant makkelijk producten of prijzen opzoeken. Ook kunnen ze de klant foto’s of schetsen van producten tonen en direct de klant zijn bestelling ingeven zonder dat een internetverbinding vereist is. Verkoopgegevens kunnen van de filialen naar het hoofdfiliaal worden doorgegeven en dagelijks kan de cataloog die beheerd wordt in het hoofdfiliaal doorgestuurd worden naar alle filialen.

Vertegenwoordigers Verkoopsmedewerkers kunnen met een notebook de baan op waarbij ze bij de klant ter plaatse hun bestelling kunnen ingeven.

Meerdere lokaties Gegevens tussen diverse vestigingen kunnen onderling uitgewisseld worden.

Werken op Afstand

Mercis werkt overigens prima samen met oplossingen zoals Windows Terminal Server en Citrix MetaFrame. Zo kan u via vanop diverse locaties via een sterk beveiligde VPNverbinding realtime werken op centrale data. Zo heeft bv. een verkoopskantoor onmiddelijk toegang tot de aktuele stockgegevens van een productie- of opslagafdeling.


Uitwisseling van Gegevens Het opnemen van een inventaris is telkens weer een grote klus. In veel bedrijven wordt de stock opgenomen door alle producten en hun respectievelijk aantal op te schrijven of op een lijst te noteren maar wat als een bepaald product over meerdere plaatsen (bv. rayons) verdeeld is. Met Mercis bespaart u veel tijd en fouten. Met een handterminal scant u de barcode van het product in. De omschrijving van het product wordt getoond en u geeft het aantal in. Kan het nog sneller? Dezelfde werkwijze is uitermate handig voor het opnemen van leveringen in magazijnen. Uw medewerkers kunnen zich vrij in het magazijn bewegen en het opnemen gaat ultrasnel. Periodisch (bv. ‘s avonds) worden de resultaten uitgewisseld met Mercis. Bij het inlezen van producten in de terminal kan u in Mercis selecties maken zodat u bv. enkel de producten van bepaalde rayons of merken inleest. Geen overbodige luxe want het geheugen van een terminal is beperkt waardoor het onmogelijk is om honderdduizenden producten in dit geheugen te stockeren. Mercis is gecertifieerd voor BankSys-transacties. Bij het afsluiten van een verkoop geeft u aan hoe de klant wil betalen. Kiest u bv. Bankcontact, dan wordt het te betalen bedrag naar de terminal gestuurd. De terminal controleert de code en het saldo van de klant en voert (mits alles in orde is) de transactie uit. Vervolgens geeft de terminal dit door aan Mercis. Waarop Mercis deze informatie verwerkt. Zo worden mededelingen bij kredietkaarten (zonder extra werk!) onmiddelijk in het systeem opgeslagen. Met de Mercis Banksysmodule voorkomt u fouten (waarbij u steeds de dupe bent want ofwel is de klant misnoegt ofwel betaalt de klant te weinig) maar ook heel veel tijd wat de wachtrijen in uw winkel sterk verkort wat het winkelen voor de klant een stuk aangenamer maakt.

Handterminal Een handterminal is uitermate handig voor het opnemen van een inventaris maar kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden bv. het opnemen van een meterstand (water, electriciteit, aantal stuks, aantal copies, ...

Banksys Betalingen via Banksys zijn volledig geĂŻntegreerd. U moet het bedrag niet meer op de terminal intypen en de bevestiging of annulatie van de betaling wordt via de terminal aan Mercis doorgegeven.

Uitwisseling van Gegevens


Importeren van Gegevens Naast het uitwisselen van gegevens met handterminals bevat Mercis ook routines om andere informatie over te nemen. Uitermate handig om bv. catalogi van leveranciers in te lezen maar ook om over te schakelen van uw huidige software naar Mercis. Zo kan Mercis klanten, leveranciers, rekeningen en contacten recupereren vanuit CUBIC DOS en duurt het inlezen van klanten en leveranciers uit Excellent slechts enkele seconden. U heeft andere software? Geen probleen want klanten, leveranciers, rekeningen en producten van andere software kunnen via de algemene importroutines (Excel en CSV) ingelezen worden. Bij het inlezen kan steeds bepaald worden of bestaande informatie mag overschreven worden. Mercis zal dan enkel niet bestaande velden opvullen. Zo voorkomt u dat bv. klantinformatie die u gedurende diverse uren/dagen bijwerkte terug overschreven wordt.

Productcatalogi Het opnemen van foto’s of schetsen bij uw productinformatie gebeurt op een ongekende soepele wijze.

Nadat u de productcatalogi van uw leverancier(s) heeft ingelezen kan u de productfiches vervolledigen met foto’s, schetsen en afbeeldingen. Uiteraard kan dit door te verwijzen naar een bestand op uw harde schijf of netwerk maar Mercis bevat daarenboven de unieke mogelijkheid om direct vanuit de productfiche afbeeldingen in te scannen of in te lezen van een digitale camera. Hierdoor moet u niet eerst alle afbeeldingen op schijf opslaan om vervolgens per productfiche weer de juiste afbeelding te moeten selecteren. U klikt gewoon op het Inscannenikoon, laat het apparaat zijn werk doen en slaat op waarna de afbeelding in Mercis te voorschijn komt. Mercis is compatibel met alle apparaten die beschikken over een zogenaaamd “twain”aanstuurprogramma.Tevens kan u een foto van een product maken. Deze foto opslaan op uw netwerk en die dan direct inlezen bij uw productfiche.

Andere software Het overnemen van gegevens uit uw huidige software en/of databanken is eenvoudig via de Mercis import.

Importeren van Gegevens


ABX Klanten worden niet alleen mondiger maar ook ongeduldiger. Tijdig leveren is dan ook de boodschap. Met onze transportmodule kan u de gegevens van uw zendingen automatisch doorgeven aan de ABXsoftware waarna u de benodigde etiketten via deze software kan afdrukken.

Webshop Productinfo kan doorgestuurd worden vanuit Mercis naar uw webshopapplicatie in Joomla.

Exporteren van Gegevens Mercis maakt het mogelijk om gegevens door te sturen naar uw boekhouding en ondersteunt gekende toepassingen zoals Sage BOB, CUBIC DOS, CUBIC PRO, EXCELLENT, Expert/M, Super Hi-link, Syscom en Zensoft. Hierdoor moet u uw klanten, leveranciers, verkoopfacturen en creditnota’s slechts één maal in te brengen. Met sommige boekhoudingen is het ook mogelijk om betalingen (Super HiLink) of analytische informatie (CUBIC DOS) door te sturen. Mercis heeft een zeer open structuur. Alle gegevens zijn makkelijk te exporteren naar tekstbestanden en in te lezen in bv Excel. Diverse overzichten en statistieken zijn overigens rechtstreeks verbonden met uw rekenblad, waar ze in enkele klikken via mail naar medewerkers of vertrouwenspersonen (zoals accountants en advisoren) kunnen verzonden worden; uiteraard enkel mits de gebruiker over de vereiste rechten beschikt zodat uw informatie steeds veilig is. Mercis staat open voor samenwerking met derden. Zo ontwikkelde Mercis een transportmodule voor ABX. Met deze module kan u informatie over leveringen verzamelen en deze vervolgens doorsturen naar een programma van ABX. De ABX-software leest vervolgens de informatie over uw zendingen in waarna u in de ABX-software bv. de nodige etiketten kan afdrukken. Een ander voorbeeld van samenwerking is onze GFK-module. GFK voorziet de managers van bruin- en witgoedwinkels van statistische informatie zodat zij perfect op de hoogte zijn van de huidige trends. Daarvoor baseert GFK zich op informatie aangeleverd door aangesloten bedrijven. Mercis kan tevens gegegevens exporteren naar een webshop gemaakt in Joomla 1.5 met componenten Virtuemart en CSV Improved geinstalleerd. Productgroepen, merken en producten kunnen naar de shop worden geexporteerd.

Uitwisseling Exporteren van Gegevens


Netwerken Mercis past naadloos in netwerken zodat meerdere gebruikers gelijktijdig kunnen werken. Mercis is verkrijgbaar voor een eenvoudig (Peer-to-Peer) netwerk of voor een geavanceerd netwerk op basis van Windowsserver of Novell’s Netware.

Systeemvereisten Een intern geheugen van 1 Gb RAM voor Windows XP en 2 Gb RAM voor Windows Vista is vereist. Tevens is 1 Gb vrije schijfruimte vereist op uw lokaal werkstation en eventueel 1 Ă 2 Gb op een serverschijf voor uw data wanneer u in netwerk werkt. . Zowel Windows XP als Windows Vista worden ondersteund.

Uw Mercisverdeler: C21 bvba/Mercis Vrijheersstraat 46 B-3891 Gingelom E-mail: info@mercis.be Internet: http://www.mercis.be

http://www.mercis.be/joomla15/folder_algemeen  

http://www.mercis.be/joomla15/folder_algemeen.pdf