Page 1

Paard & Spul - Editie 2 - Jaargang 10 - 2012

G R AT I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R AT I S Karen Rohlf is de oprichtster van ‘Dressage Naturally’ (www.dressagenaturally.net) en trainde meer dan 20 jaar dressuur-paarden en ruiters tot op Grand Prix niveau. Zij studeerde Parelli Natural Horsemanship direct onder Pat en Linda Parelli en heeft meerdere malen als Young Rider de USA vertegenwoordigd.

Mario Luraschi is een levende legende in de filmwereld! Deze 64jarige Fransman met Italiaanse roots richtte ontelbare paarden af voor de film en het spektakel, zette honderden acteurs voor de eerste keer in het zadel en creëerde, adviseerde en regisseerde de paarden-stunts van meer dan 400 films.

Deze keer staat er een volwassen merrie van twaalf jaar voor de beoordeling in de ‘picture’. Op deze leeftijd ondergaat het skelet geen groeiveranderingen meer. Gerekend dat een paard op achtjarige leeftijd volgroeid is, dan is hij van zijn achtste tot aan zijn twintigste levensjaar in de kracht van zijn leven. Vanaf zijn achtste levensjaar kan een paard, als het daartoe de kwaliteiten heeft en de juiste managementbegeleiding krijgt, voor het echte hogere werk worden geschoold en ingezet.

Lees verder op pagina 43

Lees verder op pagina 3

Verder lezen op pagina 17

Fjordenhengst Manus speelt in de sneeuw

Volgende editie: week 11, 2012 Uiterste aanleverdatum: 9 maart 2012

Paarden uit de mythologie - 1

Intelligentie bij paarden

Wind, wolken, regen, sneeuwval en bliksem, oppergod Zeus heeft als hemelgod alle natuurverschijnselen onder zijn controle. Het was niet voor niets dat zijn woonvertrekken op aarde zich altijd op de hoogste bergen bevonden. Ook de berg waar Pegasus naar toe was gevlogen was hoog in de lucht, en hoewel hij alleen aankwam, had hij de reis erheen niet alleen afgelegd...

Wanneer is een paard slim? Waar hangt dat van af? In deze reeks gaan we verder met de verschillende onderdelen van intelligentie die er bij dieren bestaan. Natuurlijk wil je weten hoe die kennis over de intelligentie van je paard nou bruikbaar is voor de wijze waarop je hem traint. Daarvoor moet je eerst de verschillende vormen van intelligentie begrijpen. Daarna moet je de verhoudingen tussen die vormen van intelligentie inschatten voor je paard. Want juist die verhoudingen maken het verschil, die vormen de richtingaanwijzers in je training. Op weg naar die praktijk gaan we daarom nu in op twee van de drie onderdelen van de MANIFESTE intelligentie van het paard: de instinctieve en de adaptieve intelligentie. Over paarden in het wild en paarden die met ons meedenken.

Lees verder op pagina 45

Lees verder op pagina 11


Onze nieuwe Super Store is geopend

2

verdiepingen vol

!

met ruitersport artikelen voor jong en oud Onze Super Store is te vinden op Het Anker 16 8374 LC Kuinre

Online shoppen of bezoek onze winkel! Piaffe ruitersport | Het Anker 16 | 8374 LC Kuinre (tussen Emmeloord en Wolvega) tel. 0527-231095 | e-mail info@piafferuitersport.nl Winkel geopend: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

U bent van harte welkom de koffie staat klaar.


Voorwoord Voor u ligt de februari editie van Paard & Spul met onze jaarlijks terugkerende vakantiespecial. Het is weer een grote bron van inspiratie geworden voor aankomend vakantieseizoen. Wie het water uit de lucht wil verruilen voor de zee of de warmte van de haard wil zoeken in een zonnig buitengebied, kan zijn hart ophalen bij de vele aanbiedingen en interessante uitjes. Daarnaast leest u deze maand weer een column van Driehoek advocaten, vertelt Marjolein Kylstra ons meer over de psychologie van het leren: Intelligentie bij paarden deel 2 en leest u de uitslag van onze stelling op Facebook (doet u de volgende keer ook mee?) Daarnaast is deze editie tevens het begin van een nieuwe serie artikelen; ‘Paarden uit de Mythologie’. We beginnen met het vliegende

paard Pegasus. U leest dit spannende verhaal op pagina 45. En zoals vorige maand reeds ingeleid, een uitgebreid interview met de nieuwe onafhankelijke belangenvertegenwoordiger voor de hippisch sector, NeVeStam. Uiteraard staat ook deze Paard & Spul weer vol met leuke evenementen, uitgebreide kalenders en interessante artikelen om te lezen. Wij wensen u veel leesplezier en u weet... heeft u tips of ideeën? Laat het ons weten, we maken deze krant immers voor u! redactie@paardenspul.nl

(advertorial)

Mario Luraschi is een levende legende in de filmwereld! Deze 64-jarige Fransman met Italiaanse roots richtte ontelbare paarden af voor de film en het spektakel, zette honderden acteurs voor de eerste keer in het zadel en creëerde, adviseerde en regisseerde de paardenstunts van meer dan 400 films.

Een unieke belevenis tijdens Flanders H Luraschi werkte samen met o.a. Leonardo Di Caprio, Salma Hayek, Penelope Cruz, John Travolta en vliegt zijn paarden de wereld rond voor opnames van films zoals Bandidas, Jeanne D’Arc, Cyrano De Bergerac, maar ook Lucky Luke, Black Beauty en James Bond. Daarnaast creëerde hij spektakels in o.a. Las Vegas (‘Excalibur’) en Disneyland Parijs (Buffalo Bill Show) en bracht hij enkele jaren terug een live-versie van de wagenrennen van Ben Hur in het Stade De France in Parijs.

orse Expo!

Luraschi brengt met zijn team meer dan 20 paarden mee naar Flanders Horse Expo en brengt op zaterdag- en zondagavond een adembenemende show met vuurstunts, steekspel, Napoleontische charges, hogeschool- en vrijheidsdressuur, adembenemende kozakkenvoltige, spectaculaire valpartijen en ruiterstunts. Tussen de verschillende scènes door becommentarieert Luraschi de aanpak en de voorbereidingen van het stuntwerk, de africhting van de paarden en vertelt hij over de opnames van diverse films.

Mario Luraschi

en de paarden van het witte doek!

‘Mario Luraschi en de paarden van het witte doek’ tijdens Flanders Horse Expo 2012 Zaterdag 3 maart 19.30u – Zondag 4 maart 17.00u Tickets € 48 – € 25 (kinderen tot 12 jaar) INCLUSIEF TOEGANG TOT FLANDERS HORSE EXPO vanaf 10.00u Enkel online verkoop – plaatsen beperkt www.flanders-horse-expo.be

Een niet te missen spektakel voor elke paarden- en filmliefhebber!! Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

3


4

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10


Paard & Evenement

PAARD&Evenement Dag van het aangespannen paard Paardenliefhebber? Sportliefhebber? Maar bovenal mensportliefhebber? Dan mag u deze dag niet missen. Op 12 mei 2012 vindt namelijk een van de grotere mensportevenementen van Nederland plaats. De organisatie van ‘Dag van het aangespannen Paard’ bestaat uit zes diergeneeskunde studenten en twee ondersteunende bestuursleden. Al vanaf 1990 weet dit concept elk jaar weer een bijzonder evenement neer te zetten. Doordat deze dag wordt opgezet door de vrijwillige inzet van studenten en sponsoren is het evenement bovendien gratis toegankelijk voor de toeschouwers! Het terrein waar deze dag plaatsvindt ligt rond de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Koudbloedenwedstrijd Zondag 18 maart wordt er een Koudbloedenwedstrijd georganiseerd door het Nederlands Stamboek voor Tinkers bij Ruitersportcentrum Manege Meulendijks in Heeze (N-Br). Er kan gestart worden in de klassen B t/m Z2, zowel officieel als onderling. Deze wedstrijd is opengesteld voor Koudbloeden (Fjorden, Haflingers, Trekpaarden etc.)

Tevens zijn er deze dag boxen te huur. Meer informatie over deze wedstrijd is te vinden op www.nsvt.eu of www.wedstrijdplatform.nl De gehele dag door is er gratis toegang tot Manege Meulendijks om aldaar te genieten van alle combinaties.

Voor meer informatie, waaronder een routebeschrijving, gaat u naar: www.dagvanhetaangespannenpaard.nl

Geef je mening over producten!! Equitest.nl is een volledig onafhankelijke organisatie welke door middel van gebruikerservaringen de paardensporter informeert over ruitersportartikelen. Naast dat een viertal topruiters, die zich hebben verbonden aan Equitest.nl, diverse producten testen is ook het woord aan jou! Laat je recensie met daarin je mening over een product, het gebruiksgemak, de levensduur en de pasvorm of goede tips achter op www.Equitest.nl Equitest.nl biedt de paardensporter hiermee een onafhankelijk kanaal over de voor hem verkrijgbare producten. Geen gladde verkooppraatjes meer en hopelijk behoren ook miskopen hiermee tot het verleden!

Laat nu nog een recensie achter en maak kans op een maand lang gratis ruitersportartikelen!

Chris Irwin komt naar Nederland! Naar Stal Mansour in Arnhem, van 16 tot en met 19 maart 2012.

Demonstratie Paardenreddingsboot Op 3 maart 2012 is er de mogelijkheid een oude traditie weer eens in actie te zien. Op deze zaterdag gaan namelijk tien paarden de reddingsboot met al hun kracht over het strand en door de branding trekken, net zoals dat vroeger ging wanneer er een schip in nood was. Een onderneming die tegenwoordig met de moderne reddingsboten van nu niet meer nodig is. De demonstratie start bij het maritiem centrum ‘Abraham Fock’ in Hollum (Ameland, Frl).

Mis het niet en ga voor meer informatie naar www.vvvameland.nl!

Hippo lente fair Op 15 april 2012 organiseren de Grootveldruiters in Manege de Norwiek te Dalen (Dr) hun jaarlijkse markt. Naast de tweedehands en nieuwe ruitersportartikelen wordt de markt dit jaar voor het eerst aangevuld met een lente fair. Dus niet alleen ruitersport, maar ook plantjes, klompen, jam en meer!

Komt u ook naar deze gezellige dag? U vindt Manege de Norwiek aan de Norwiek 51A. Wanneer u zelf ruitersportartikelen wilt aanbieden mailt u naar teamhippo@live.nl

CSI Salland Van 15 tot en met 18 maart 2012 wordt het CSI** Salland voor het eerst georganiseerd. De organisatie van dit nieuwe evenement bestaat uit de Hippische Vereniging de Heemruiters, Stichting Manege Bartels en organisatiebureau EQ International. Decor voor deze internationale en landelijke topsport is Manege Bartels in Mariënheem (Ov). De dagen van CSI Salland zijn gevuld met een gevarieerd programma. Zo wordt donderdag afgetrapt met het internationaal springen Small Tour, 1,35 m twee fasen, jonge paarden 1,30m /1,35m en de Medium Tour, 1,40m met barrage. Op vrijdag wordt dit o.a. voortgezet met aanvullend de Big Tour, 1,45m twee fasen. Op zaterdag en zondag zijn vervolgens de finales van de rubrieken en natuurlijk ontbreken ook de showrubrieken niet. Wat u echter ook niet mag missen is de vrijdagavond, oftewel de Sallandse Avond... Tijdens de Sallandse Avond wordt de Roelofsen Raalte Salland Cup pony’s en paarden verreden. Deze rubriek bestaat uit de finale van het landelijk springen klassen L, M, Z en ZZ voor pony’s, en de finale landelijk springen in de klasse Z en ZZ paarden. Ruiters die deze finale rijden hebben zich hiervoor reeds gekwalificeerd door aan verschillende selectiewedstrijden deel te nemen. Deze finale belooft natuurlijk een spannende rubriek te worden voor zowel deelnemer als toeschouwer!

Voor meer informatie, waaronder het volledige programma, gaat u naar: www.csisalland.nl

Schrijven tussen paarden Ben je een schrijver in de dop? Creatief? Inspirerend? Dan is deze cursusdag op 25 maart aanstaande misschien iets voor jou! Te midden van paarden laat je je inspireren tot schrijven. “Schrijvend tussen de paarden ontdekken we van alles over onszelf en onze relatie met de wereld om ons heen”, meldt de website. Tijdens deze cursusdag word je begeleid door schrijfdocente en dichter Monica Boschman en door paardrijdinstructeur Jolande Das. Deze laatste biedt tevens de locatie in Gassel (N-Br).

Meeschrijven? Ga dan voor meer informatie naar: www.mbcommunicatie.nl

Chris Irwin, in Canada net zo bekend als Anky van Grunsven bij ons, traint paarden op zijn eigen, unieke wijze en helpt je paard te rijden op een manier die voor paard en ruiter plezierig is. Kijk voor meer info op www.chrisirwin.com Op alle dagen bij lessen en cursussen kunt u als toeschouwer aanwezig zijn, kosten € 35,00 per dag. Wilt u als toeschouwer komen of wilt u uw paard meenemen voor lessen of cursussen en stallen? Heeft u geen paard, maar doet u graag mee met een paard van Stal Mansour? Wilt u gebruik maken van de befaamde CHRIS-IRWINLUNCH?

Schrijf u dan in via: www.mansour.nl Voor inschrijven voor de lessen van Chris Irwin ga naar: www.chrisirwin.com

Een unieke kans voor alle paardenliefhebbers Onder de kastanje Paarden4daagse Van 22 tot en met 25 mei 2012 vindt alweer de derde editie van de Onder de kastanje Paarden4daagse plaats. Verschillende routes lopen door de mooie uitgestrekte bossen, zandverstuivingen en vennetjes in de omgeving van Kootwijkerbroek (Gld). Alle routes zijn ongeveer 25 km lang, maar het is mogelijk de route uit te breiden met tien kilometer zodat het op zo’n 35 km uitkomt. De ritten van dit evenement hebben tevens elke dag hun eigen thema. Zo is het thema van de eerste dag ‘Avontuur’, de tweede dag ‘Puzzeluur’, de derde dag ‘Cultuur’ en van de afsluitende dag is het thema ‘Natuur’. Voor de liefhebber dus genoeg afwisseling! De 4daagse wordt vervolgens afgesloten met een gezellige intocht door het buurdorpje Stroe. Er wordt dagelijks vanaf 12 uur gestart bij Mensportcentrum ‘Onder de Kastanje’ in Kootwijkerbroek. Dit bedrijf biedt alle benodigde faciliteiten waaronder voldoende parkeergelegenheid. De organisatie maakt het tevens mogelijk om te dineren of zelfs te overnachten op het terrein of direct in de buurt. Tevens zijn alle ritten geschikt voor GPS.

Op 26 februari 2012 organiseren Staatbosbeheer Appelscha en studenten stichting LIFE Meppel een Winter dessert trail. Dit is een unieke kans voor alle paardenliefhebbers om samen met hun paard over de Kale Duinen te rijden, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor paarden. Deze rit wordt georganiseerd met de bedoeling het zandgebied ook in de winterperiode weer te laten stuiven. Door middel van alle paarden die samen met hun ruiter op 26 februari door dit prachtige natuurgebied mogen rijden, is het de bedoeling om het zand weer te laten stuiven. Heb je altijd al eens over de duinen willen galopperen of een mooie buitenrit willen maken door dit prachtige natuurgebied? Geef je dan snel op! Ook maak je tijdens de rit kans op een weekend weg voor jou en je paard!

Voor meer informatie/ opgave: winterdesserttrail@live.nl of 06-13821911 (kosten € 10,-). Volg ons via Facebook en Hyves.

Meer informatie of meedoen? Kijk dan op: www.odkpaarden4daagse.nl Chris Irwin met Wallis Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

5


6

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10


Paard & Nieuws

Interessante rondjes Educatie en Instructie De KNHS organiseert ook dit winterseizoen weer een aantal leerzame rondjes Educatie en Instructie op haar centrum in Ermelo, met de meest uiteenlopende onderwerpen. 2 maart 2012: Voor de dressuurliefhebbers staat op vrijdagavond 2 maart 2012 een boeiende avond gepland. Nederlands kampioen Hans Peter Minderhoud geeft op het KNHS-centrum in Ermelo een KNHS rondje instructie. Hans Peter legt tijdens het rondje instructie uit hoe de opleiding van het jonge dressuurpaard verloopt en hoe hij langzaam de paarden voorbereidt op het hogere werk. Hans Peter besteedt veel aandacht aan tempocontrole, stille aanleuning en de oprichting van de hals. Tijdens de avond verschijnen verschillende talenten in de baan.

Workshop IV voortplanting Paard Op 26 maart 2012 organiseert Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld een workshop met thema Voortplanting. Onderwerpen die onder andere behandeld worden zijn: anatomie van het voortplantingsapparaat en hormoonhuishouding, natuurlijke en kunstmatige bevruchting, geboorte en geboortezorg, ziektes van merries en veulens en het grootbrengen van moederloze veulens. Daarnaast is er een onderzoek van spermakwaliteit en wordt er een hengstenhouder en een KI station bezocht.

Nemo’s Bern viert 20-jarig bestaan In de loop der jaren is Nemo’s Bern een bekende naam geworden in de paardenwereld. Leden van de vereniging nemen met veel succes deel aan de dressuur- en mensport en menig groot concours of ander evenement wordt opgeluisterd met het carrousel en andere shownummers van de club.

Meer informatie? Ga dan naar: www.cursuscentrum.nl

Nederlands Fell Pony Stamboek

Informatiemiddag NHB Deurne Op 25 februari 2012 organiseert NHB Deurne (NB) een informatiemiddag over de opleiding Gebitsverzorger Paard. De middag is van 13.30 uur tot 16.00 uur en wordt o.a. verzorgd door Chris Hannes (docent en gebitsverzorger). Altijd al eens willen weten wat het vak gebitsverzorger voor paarden inhoudt of is dit dé opleiding voor jou?

Kijk dan snel op: www.helicon.nl

Op 17 maart 2012 organiseert het NFPS een hengstenkeuring bij de Heuvelruiters te Wezep (Gld). De Fell Pony is een echte bergpony welke oorspronkelijk uit Engeland komt maar “sinds 1993 komt de Fell pony ook voor in Nederland”, meldt de website van het NFPS, “hij krijgt steeds meer belangstelling vanwege zijn goede karakter, zwarte kleur en het zware behang van manen, staart en sokken”. Nieuwsgierig?

Trainingsproblemen spiergericht benaderd Op 4 maart 2012 vindt er bij de pensionstal te Waspik (NBr) deze massage workshop plaats. Lukken bepaalde dressuur oefeningen niet of maar half? Dan is deze informatiedag misschien iets voor jou! Verschillende onderwerpen komen aan bod, waarbij de relatie tussen spieren en oefeningen duidelijk wordt uitgelegd.

Voor meer informatie over het ras en natuurlijk de hengstenkeuring gaat u naar: www.nfps.nl

Geïnteresseerd of meer informatie? Kijk dan op: www.bruysend.nl

22 maart 2012: Dierenarts Albert van Unen organiseert een KNHS Rondje Educatie “Voorkom blessures bij je paard” op het KNHS-centrum in Ermelo. Hij zal tijdens deze avond zijn visie geven over het trainen van paarden in relatie tot het voorkomen van blessures.

De avonden beginnen om 19.30 uur en de entree is € 15,- per persoon. Reserveren kan bij de afdeling Accommodaties, telefoonnummer (0577) 40 82 80; e-mail: accommodaties@knhs.nl; fax: (0577) 40 17 25.

Meer informatie vind je ook op www.knhs.nl

Kijk voor een uitgebreide fokkerijkalender op pagina 9 van deze krant.

COLUMN

Paljas

In 2002 vierde Nemo’s Bern haar tienjarig bestaan met de eerste Barokke Dag. De Diamanthal in Balkbrug (Ov), één van de mooiste paardensportlocaties van de wijde omgeving, barstte bijna uit zijn voegen door het in groten getale toegestroomde publiek. Een daverend succes dus! Dit jaar bestaat de vereniging 20 jaar en ook dat gaat gevierd worden met een spetterende showdag voor alle barokke rassen. De dag begint om 10.30 uur met een openingsnummer met 16 (!) Friese paarden, gevolgd door diverse kür op muziek-optredens, pas-de-deux met PRE-paarden, dameszadelnummers, AraboFriezen en een Azteca-hengst (de enige goedgekeurde hengst van dit ras in Nederland). Stal Buena Suerte verleent haar medewerking en er zal een schitterende show zijn van een PRE Cartajeno met een Spaanse danseres. De

inschrijvingen komen nog steeds binnen, dus er komt alleen nog maar meer moois bij. Nemo’s Bern heeft ook een competitieelement geïntroduceerd, alle deelnemers dingen mee naar mooie prijzen. De toeschouwers kunnen van de shows genieten vanaf de verwarmde tribunes. Er is een gezellig en zeer gevarieerd strodorp, waar uiteraard ook het nodige genuttigd kan worden en vanwege het feestelijke karakter van dit evenement, is de entreeprijs maar € 5,-. Om 9.30 uur gaat de kassa open, een uur later beginnen de shows en tot 17.00 uur kan er aan één stuk door genoten worden van schitterende shows met de barokke rassen.

Klassiek rijden op de zit Deze cursus, georganiseerd door Akasha Rijkunst, duurt twee weekenden: 25/26 februari en 10/11 maart. De cursus is gericht op communicatie met het paard, de basis van het rijden en op de zit. Locatie is Akasha school voor Rijkunst in Gassel (NB).

Voor meer informatie over deze cursus en andere: www.akasha-rijkunst.nl

Wilt u meer weten? Kijk dan op www.nemosbern.nl

Dubbelzinnig

Paljas@paardenspul.nl

Op het moment dat je een zin wilt gaan opschrijven, kom je tot de ontdekking dat deze zin een dubbele betekenis kan hebben. Feitelijk wilde ik gaan beginnen met de zin “het nieuwe jaar is koud begonnen“, toen ik mij realiseerde dat iedereen denkt dat ik het over het weer zou willen hebben en een Elfstedentocht die niet doorging, maar dat was niet de bedoeling. Wat ik wil schrijven is: het nieuwe jaar is koud begonnen of de geruchten over Totilas steken alweer van alle kanten de kop op.

Niet zodra verschijnt dit zwarte juweel ergens in een piste of iedere spierbeweging in zijn lichaam wordt uitvoerig via foto en film op internet uitgelicht en doorgesproken, met als onvermijdelijke uitkomst dat Rath zo ongeveer een mislukte kneus is, die in de klasse B nog net in staat zou zijn een winstpuntje met dit paard te rijden, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Neen, de Totilas-volgers hebben weer iets nieuws, namelijk de

Oostenrijkse sponsor van Edward Gal zou interesse hebben in Totilas. Nou, geloof van mij nu maar één ding, die Duitsers verkopen hem echt niet aan een Oostenrijker. Ten eerste stoppen ze hem nog liever in een nieuw soort exclusieve worst dan toe te geven dat zij, als Duitsers, met Totilas niet kunnen wat een Nederlander wel kan. Ten tweede zou het natuurlijk een internationale afgang zijn voor Rath. Stiefmam heeft een bak

geld uitgegeven voor de sportieve eigendomsrechten van Totilas, waardoor haar oogappel zeker kon zijn van een paard dat op de komende Olympische spelen de Duitse kansen aanzienlijk zou doen stijgen en zijn eigen naam voor eeuwig zou vestigen.

voor Totilas nog wel even dicht, alhoewel dat volgens de Duitsers niet geldt voor de Oostenrijkers. Volgens een Duitse grap (ja, ze bestaan!) hebben Oostenrijkers geen paspoort nodig, omdat hun domheid geen grenzen kent. En daar zouden ze Totilas aan verkopen? Grapje zeker?

Zoiets ga je, met de Spelen in aantocht, je kind niet aandoen, écht niet. Neen, Totilas-fans, droom nog maar even door. De grens blijft

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

7


www.blomert.nl Een paard zet je niet zomaar op stal... Goede huisvesting is voor een paard van levensbelang. Schoon, droog en veilig. En natuurlijk duurzaam en mooi. Een stalinrichting van FOLMER voldoet aan die hoge eisen. Daarom kiest een paardenliefhebber voor boxen van FOLMER. En daar voelt een paard zich lekker bij! www.folmerhekwerken.nl Kauwenhoven 35 6741 PW Lunteren Tel. 0318 - 482619

‘Zuidzijde Trailers… voor veilig vervoer van uw paarden!!’ Deze leus gebruiken wij niet voor niets, het zegt iets over onze motivatie, ons enthousiasme en bovenal onze betrouwbaarheid, want wij streven ernaar om u veilig op weg te laten gaan samen met uw dierbare viervoeter!!

* Verkoop * Reparatie, onderhoud, aanpassingen naar wens aan trailer en aanhanger * Trailer-, wand- en vloerrenovatie * Verhuur ZuidzijdeGoudriaan B.V. - Zuidzijde 104b - 2977 XD Goudriaan Tel 0183-581287 - Mob 06-51989130 - F 0183-589018 www.zuidzijdegoudriaan.nl - info@zuidzijdegoudriaan.nl

Voor zadels en tuigen van Mini tot Shire, zowel nieuw als gebruikt.

Dealer van o.a. de

merken Henra en Humbaur

VEEWAGENS OP MAAT GEMAAKT • spuiten • apk • plaatwerk • 3 jaar garantie • tevens onderhoud, reparatie en ombouw www.tvw-veewagens.com

Voor stalling en menlessen zie onze site: www.paardenbenodigdheden.nl

Wij zijn Bovag erkend en geven dan ook de BOVAGonderhoudsbeurt, incl. rapport en Bovag sticker!!

Gersal Paardensportartikelen

Battenweg 16 - 6051 AD Maasbracht Tel. 0475 - 464271 - Email: gersalsport@home.nl

sbare t a a l p r e V g voor n i p p a k over ng beweidi

tel. 06-22939912

Onze Mobile Cover biedt uw paarden een optimale bescherming tegen regen, sneeuw, wind en de brandende zon.

Hier adverteren? Bel: 0513-654 855

Aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk zelf te installeren en eenvoudig verplaatsbaar. Voor details: www.coverallbenelux.nl

Cover-All Benelux B.V. Tel. 0252 - 621296 / 682444 Gsm. 06 - 45440138 / 10930990

www.vandeburgwal.nl 8

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10


Fokkerij

Fokkerijkalender

Hengstenkeuring Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek 31 maart 2012 te Hoenderloo

International Heavy Warmblood Horse Breeders Association

Koninklijk Warmbloed Paard Nederland

“Een erkend stamboek voor de zware warmbloed paarden waarvan de basis ligt in de Oud-Groninger, Oud-Oldenburger, Oud Ostfries, Klassiek Tuigpaard en Klassiek Gelders”, meldt de website van het IHW. Op 10 maart 2012 kunnen liefhebbers hun hart ophalen want dan organiseert het IHW een hengstenkeuring. Decor voor deze dag is Manege de Tempeliers in Emmen (Dr).

Ga dan naar: www.kwpn.nl

Op 29 maart 2012 gaat de tweeweekse EPTM test in Sleen (Dr) van start (examen op 12 april). Het EPTM staat voor het Eigen Prestatie Toets Merries, meer weten?

Nederlands Stamboek voor Tinkers

Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger

Op zoek naar een geschikte Tinker hengst? Of wil je gewoon de prachtige Tinkerhengsten eens in het echt aanschouwen? Ga dan op 14 april 2012 naar manege de Nieuwe Heuvel te Lunteren (Gld), op deze dag vindt hier namelijk de hengstenshow van het NSvT plaats.

Voor meer informatie gaat u naar: www.kvth.nl

Welsh Pony en Cob Vereniging

Meer informatie? Ga dan naar: www.ihwstudbook.com

Op 15 maart 2012 organiseert Hengstenhouderij De Linge een Hengstenshow. Locatie is Manege de Eendracht, Rijkebuurtweg te Vrouwenpolder (Zld). Aanvang is 19.00 uur.

Hengstenshow NSPS

Op 17 maart 2012 organiseert het Nederlands Shetland Pony Stamboek een Hengstenshow. Locatie van deze grote hengstenshow is Stal de Lagevoort in Liessel (NB). Met een gezellig strodorp en natuurlijk mooie hengsten belooft het weer een sfeervolle show te worden.

Meer weten? Ga dan naar: www.nsvt.eu

Op zaterdag 28 april 2012 is Manege Zilfia’s Hoeve te Houten (Utr) decor voor de Premium Stallion & Youngstock Show. Alle secties worden beoordeeld/gejureerd door Mrs. Gill Williams van de Glebedale Stud. Zij keurt conform de rasbeschrijving van het moederstamboek in Wales.

Meer informatie? Ga dan naar: www.wpcv.nl

Ga voor meer informatie naar: www.shetlandponystamboek.nl

De ochtend zal starten met de veterinaire keuring, waarbij alle hengsten gemeten worden. Hierna worden zij nader onderzocht op hun tanden, ogen, hoeven, hart en longen en uiteraard hun testikels. Verder wordt er gekeken of alle ledematen correct en volledig zijn, of het paard geen ongewenste lichamelijke aandoeningen heeft, of de lichaamstemperatuur in orde is en hoe de algemene indruk van het paard is qua gezondheid. Het gedrag tijdens de veterinaire keuring wordt eveneens meegenomen in het oordeel over het karakter, waarna tot slot de bewegingen van het paard op harde ondergrond worden beoordeeld, waarbij wordt bekeken of het paard geen afwijkingen vertoont. Wanneer de hengst deze keuring goed doorstaat mag hij door naar de rubriekskeuring. Alle hengsten die zich nog niet eerder hebben getoond of nog niet volledig zijn goedgekeurd, worden eerst op rubrieksvolgorde in de binnenbaan voorgesteld aan de hand en los. Hierna vervolgt de keuring op het buitenterrein, waar alle hengsten nogmaals aan de hand worden voorgesteld op stand, in stap en in draf. Hierbij worden alle hengsten beoordeeld via het vijfpuntssysteem, waarbij gekeken wordt naar hun rastype, hun lichaamsbouw en gespierdheid, de beenkwaliteit en beenstanden, de correctheid van de gangen en uiteindelijk de totale indruk en ontwikkeling. Naar aanleiding van al deze beoordeelde punten door meerdere juryleden, wordt het gemiddelde gezocht. De hengsten die vervolgens een minimum aantal punten van 35 behalen krijgen een aanhoud al dan niet derde premie (dit is afhankelijk van de leeftijd van de hengst). In combinatie met een succesvol afgeronde ABOPproef, die na de keuring wordt gehouden, is er voor de hengsten vanaf drie jaar een dekvergunning te behalen. De hengstenkeuring begint om 9.30 uur aan de Krimweg 125 te Hoenderloo. Iedereen is van harte uitgenodigd, de toegang en het programmaboekje zijn gratis. Heeft u nog een mooie Fjordenhengst staan, die ingeschreven is bij Het Nederlands Fjordenpaarden Stamboek en die tot en met de derde generatie inteeltvrij is? Tot 1 maart is het mogelijk om uw Fjordenhengst op te geven voor de keuring.

Kijk voor meer informatie en de kosten van deelname aan de keuring op www.fjordstudbook.com

Nederlands Stamboek voor IJslandse Paarden

Van 28 tot en met 29 april organiseert het stamboek voor IJslandse paarden een Hengsten- en Merriekeuring. Locatie voor deze dagen is Stoeterij de Breidablik te Oirschot (NB).

Voor meer informatie gaat u naar: www.nsijp.nl

PRE Stamboek

In mei 2012 vindt er weer een Apto keuring plaats (1e fokgeschiktheid keuring). Bij deze keuring wordt er gekeken of de paarden voldoen aan de minimaal vereiste maten en geen gebreken hebben.

Meer informatie? Ga dan naar: www.pre-stamboek.nl

Hengstenkeuring EASP Door het EASP stamboek Dit jaar bestaat het EASP 10 jaar en op 17 maart a.s. zal de jaarlijkse hengstenkeuring in Manege Eehzerwold te Steenwijk worden gehouden. Op deze dag zullen zowel de nieuwe jaargang hengsten alsmede de reeds goedgekeurde en erkende hengsten hun opwachting maken. De nieuw te keuren hengsten komen eerst aan de hand en moeten vervolgens vrij bewegen. Aansluitend moeten alle hengsten buiten op het harde getoond worden en daarna binnen een lijntje van drie hindernissen vrij-springen. Het vrijspringen wijkt af van het in Nederland gebruikelijke ‘in de kooi springen’. Evenals in Duitsland worden hengsten aan de hand naar de eerste hindernis geleid. Reeds in 2002 is het EASP begonnen met deze manier van vrijspringen. Zowel voor de

hengsten alsmede de jury en de toeschouwers heeft deze methode een aantal voordelen. De hengsten worden ongedwongen de springsleuf ingeleid en tonen daarbij veel minder spanning. Ze komen veel rustiger op de hindernissen toe en maken daarbij de sprong vaak beter af. Bovendien komt deze methode veel meer overeen met het springen onder de man. Ook dan wordt het paard door de ruiter in alle rust naar de hindernis geleid.

wichtsmodel en de bloedvoering die het EASP nastreeft van doen hebben. De reeds goedgekeurde en erkende hengsten zullen aan de

hand worden getoond. Aansluitend kunnen ze worden gereden.

www.easpstamboek.nl

Sinds het EASP haar EU-erkenning heeft verkregen is er niet alleen in Nederland maar ook vanuit het buitenland interesse voor deze keuring. Er hebben zich in elk geval al een tweetal hengsten vanuit Frankrijk aangemeld. Opmerkelijk is ook dat de reeds ingeschreven nieuw te keuren hengsten voornamelijk Duits gefokt zijn. Dat zal ongetwijfeld met het meer klassieke even-

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

9


Gezonde paarden op gezonde weiden

Kalkstikstof De oplossing met kalkstikstof:

Een verwaarloosde of onevenwichtige bemesting en een gebrek aan onderhoud kunnen paardenweiden in korte tijd veranderen in probleemweiden.

- langzame, gelijkmatige en langdurige stikstofwerking - speciale stikstof- en kalkwerking waardoor de grasflora bevorderd wordt en men een mineraalrijk maar nitraatarm gras, hooi en inkuilgras krijgt - steviger grasmat welke minder snel vertrapt wordt - nevenwerking tegen onkruiden (boterbloem, ereprijs, mos, paardenbloemen, Jacobskruiskruid) en parasieten (bloedwormen, slakken van de leverbot) Strooi 300 - 400 kg/ha gekorrelde kalkstikstof - PERLKA in het voorjaar op droog gras maar liefst nog vochtige bodem.

De typische symptomen van een probleemweide:

- een verregaande beschadiging van de grasmat - kleine grasmassa en vertraagde hergroei - toenemende overwoekering door onkruiden - toename van het stuk weide dat door de paarden gemeden wordt - verminderde smakelijkheid van het gras, hooi en inkuilgras - toename van de parasietendruk

Na 2 weken wachten kunnen de paarden terug in de weide. Kalkstikstof steeds combineren met veterinair ontwormen. Technische Informatie - Benelux Ir. Hubert WILLEMS Tel. +32 16 - 82.13.28 Fax.+32 16 - 82.05.76 E-mail: perlka@skynet.be

www.kalkcyanamide.de

10

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10


Psychologie van het leren Tekst & foto’s: Marjolein Kylstra, Showstal Penthesileia

Intelligentie bij paarden deel 2 Wanneer is een paard slim? Waar hangt dat van af? In deze reeks gaan we verder met de verschillende onderdelen van intelligentie die er bij dieren bestaan. Natuurlijk wil je weten hoe die kennis over de intelligentie van je paard nou bruikbaar is voor de wijze waarop je hem traint. Daarvoor moet je eerst de verschillende vormen van intelligentie begrijpen. Daarna moet je de verhoudingen tussen die vormen van intelligentie inschatten voor je paard. Want juist die verhoudingen maken het verschil, die vormen de richtingaanwijzers in je training. Op weg naar die praktijk gaan we daarom nu in op twee van de drie onderdelen van de MANIFESTE intelligentie van het paard: de instinctieve en de adaptieve intelligentie. Over paarden in het wild en paarden die met ons meedenken.

De psychologie van het leren deel7 De instinctieve intelligentie Intelligentie is voor de wetenschap zoals je weet niet één ding, maar valt uiteen in verschillende meetbare onderdelen zoals de instinctieve, de adaptieve en de praktische intelligentie. De adaptieve intelligentie is op zijn beurt weer onderverdeeld in leertempo en probleemoplossend vermogen. Dat komt later. ‘First things first’: een lesje over instinctieve intelligentie. Onder instinctieve intelligentie verstaan we al het erfelijk vastgelegd gedrag dat voor het paard en zijn soort in het wild de meeste overlevingskansen biedt. Dit gedrag, dat door mutatie en selectie over miljoenen jaren is geëvolueerd, ver-

bij jonge, onervaren paarden is dit vaak het geval. Voor een vluchtdier is het heel verstandig eerst te vluchten en daarna pas te onderzoeken of het enge object of de onverwachte situatie inderdaad nou zo gevaarlijk was. Dit gedrag, genetisch vastgelegd, mag beslist niet gezien worden als koppigheid van het dier. In de vrije natuur betekent het niet vluchten van het wilde paard vaak een wisse dood. Daarmee is dus iedere instinctieve ingeving c.q. emotie voor een dier de juiste, het dier luistert en handelt nog altijd in overeenstemming met zijn gevoel! Wildernis of veilig omheind weitje, zijn reacties zijn hetzelfde. Bij de mens ligt dat

Auto’s, treinen, motoren, stoplichten, tunnels, paraplu’s en ga zo maar door. Een paard met een hoge mate van instinctieve intelligentie zal behoorlijk getraind moeten worden door een vakkundige trainer voordat je er veilig mee naar buiten kunt, voor de doorsnee paarden liefhebber geen echt voordeel. Voor renpaarden is een hoge mate van diezelfde instinctieve intelligentie juist wel gewenst. Hoe sneller het paard ‘vlucht’, hoe eerder hij over de finish gaat. Vandaar ook het gebruik van de oordoppen, die er kort voor de eindstreep uit gaan. Zeker niet alle, maar wel veel koudbloed paarden hebben wat betreft vluchtgedrag een veel

Een prachtig voorbeeld van het probleemoplossend vermogen van het paard. Bij een correct zittend paard worden de voorbenen recht voor de achterbenen geplaatst (zie foto 1). Wordt het paard echter gevraagd zittend één van beide voorbenen op te tillen (foto 2) dan wordt het evenwicht van het paard verstoord. De Fries Meindert heeft dit probleem zelfstandig opgelost door zijn dragende voorbeen voor zijn diagonale achterbeen te plaatsen. Hierdoor is het evenwicht hersteld en kan deze houding probleemloos langere tijd volgehouden worden waardoor de hond Wanda de gelegenheid heeft over het gestrekte voorbeen heen te springen.

paarden die we hebben natuurlijk te huisvesten is echter niet hun probleem, maar dat van ons. Kortom, een hoge instinctieve intelligentie is voor wilde paarden essentieel om te overleven, maar in de huidige maatschappij kan een hoge mate van deze vorm van intelligentie juist tot problemen leiden.

De adaptieve intelligentie Onder de adaptieve intelligentie worden twee dingen verstaan: de leervaardigheid en het probleemoplossend vermogen van het paard. Met de leervaardigheid van een paard wordt het leertempo bedoeld. Met andere woorden: hoe snel legt een paard het verband tussen bepaalde gebeurtenissen. Paarden waarvan we zeggen dat ze snel leren hebben weinig herhaling van de lesstof nodig om te begrijpen wat er van ze wordt verwacht. Een paard dat over minder leervaardigheid beschikt heeft dus meer tijd nodig om dezelfde associaties te leggen. Hierbij moet wel gewezen worden op de invloed van de trainer. Biedt de trainer de lesstof op een logische wijze aan voor het paard, dan zullen de resultaten snel zichtbaar zijn. Gaat men bij het trainen echter uit van de menselijke logica, dan wordt het voor het paard erg moeilijk. Hij snapt het nooit of het zal veel langer duren voordat er enig resultaat is. De vraag is dan gerechtvaardigd of het nou het paard of de trainer is die niet zo slim is….

past op een ander type deur. Oftewel: eerder opgedane ervaring wordt weer toegepast op nieuwe situaties. Het probleemoplossend vermogen ligt dus in het verlengde van het leervermogen. Het gaat een stapje verder. Trainingtechnisch is het probleemoplossend vermogen een interessant onderwerp. Als je wat meer van je paard wilt, heb je dit vermogen ongetwijfeld nodig. Het probleemoplossend vermogen kan volgen als hij de leerstof beheerst. Denk maar eens aan een springconcours of aan eventing. Bij die disciplines kent het paard het ABC, ook wel ‘de gehoorzaamheid componenten’ genaamd, en heeft ook al geleerd te springen. In de hogere wedstrijdklasse wordt er van het paard verwacht dat hij ‘meedenkt’ en indien nodig de ruiter ‘helpt’ bij het overwinnen van problemen. Het dier moet daarbij uit verschillende stukjes informatie dan het juiste antwoord ‘vormen’ en daar dan min of meer zelfstandig naar handelen. Voorbeeld: je paard weet hoe hij een hoge hindernis en een brede hindernis moet springen. Weet hij ook hoe hij een hoge EN brede hindernis springt? Daarnaast zal hij, door ervaring, moeten leren om het geleerde toe te passen in andere, nieuwe situaties. Zelfredzaamheid, van levensbelang voor wilde paarden, komt hier ook bij kijken. Feitelijk is dat dan weer instinctieve intelligentie, die nu echter in ons voordeel werkt. De mate waarin het het

De instinctieve intelligentie zorgt ervoor dat een paard niet uit zichzelf door een (papieren) wand zal rennen. De mate van adaptieve intelligentie bepaalt of hem dit wel of niet aan te leren is.

atieve wijze weet te gebruiken en in mindere mate dat hij zijn geleerde lesjes in de praktijk brengt. Een paard dus dat wil en kan meedenken met zijn ruiter. Er is dan, bij de juiste verhouding tussen paard en mens, geen sprake meer van een ‘arbeidsverhouding’ maar van partnerschap. Ik zou zeggen… het doel waar wij naar streven!

In de volgende aflevering nemen we het derde deel van de manifeste intelligentie onder de loep. Die van de praktische intelligentie.

“Sommige paarden zijn hierbij bijzonder vindingrijk en andere komen nooit tot de oplossing.” toont het gedomesticeerde paard in de moderne wereld natuurlijk ook. Of zijn leefgebied een manege in de stad of buiten vrij in de bergen is, ten aanzien van zijn instincten heeft hij geen keus, zijn innerlijke motivatie ‘dwingt’ hem als het ware instinctief gedrag te vertonen zodra hij hiertoe een prikkel ontvangt. Daarom wordt dit instinctieve gedrag ook wel ‘een aangeboren gedragspatroon’ genoemd. Vluchtgedrag is bij paarden de bekendste onder de instinctieve reacties. Onze paardenvriend is altijd paraat om weg te kunnen sjezen. Zodra hij iets ziet, hoort of ruikt wat hem angst inboezemt: wegwezen! Het paard denkt niet na maar slaat direct op de vlucht. Zeker

anders, op mogelijk een aantal natuurvolken na, heeft de evolutionaire ontwikkeling van het abstracte denken en de spraak de eenheid tussen gevoel en gedrag bij ons grotendeels laten verdwijnen. Misschien is dat wel de reden dat we moeite hebben/moeite moeten doen om (vlucht)dieren te begrijpen. Wij moeten eerst denken en dan pas doen, dat is verstandig bij ons. Anders zou het in onze samenleving een bende worden. Vanuit het paard gezien is dat de wereld op zijn kop… Vergeleken bij het natuurlijke leefgebied van het paard zijn er ontelbaar veel onbekende en dus gevaarlijke objecten die wij mensen als veilig beschouwen.

lagere instinctieve intelligentie. Die laten zich niet snel ‘gek’ maken. Het verschil in hoge of lage mate van instinctieve intelligentie tussen verschillende rassen kan ontstaan door natuurlijke selectie, mutatie of door een menselijk fokbeleid. Op tal van gebieden speelt de instinctieve intelligentie een rol, denk maar aan huisvesting. Onderzoek wijst uit dat paarden graag niet in, maar juist naast hun schuilstal staan, terwijl de meeste paarden in Nederland in gesloten boxen zijn gehuisvest. De mate waarin paarden hier problemen mee hebben houdt direct verband met de mate van zijn instinctieve intelligentie. Dat Nederland te klein is om alle

Probleemoplossend vermogen Het tweede aspect van de adaptieve intelligentie wordt bepaald door het probleemoplossend vermogen. Hierbij legt het paard niet alleen verbindingen tussen diverse zaken, maar weet hij deze informatie te combineren en toe te passen in diverse situaties. Sommige paarden zijn hierbij bijzonder vindingrijk en andere komen nooit tot de oplossing. Denk hierbij aan paarden die zelf hun boxdeur kunnen openmaken. Sommige paarden krijgen vrijwel alle type boxdeuren open en andere lukt het (gelukkig) nooit. Praktische ervaring spreekt hier natuurlijk ook een woordje mee. Opgedane ervaring bij het ene type deur wordt weer toege-

paard lukt om geleerde lessen te combineren, is bepalend voor zijn intelligentieniveau. Het oplossend vermogen weegt bij het meten van intelligentie zwaarder dan het tempo waarin een dier leert en verbanden legt. Het gaat er dus vooral om dat het paard het geleerde op zinvolle en cre-

of vragen: e ti a rm fo in r e e m Voor ws.nl www.paardensho

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

11


Uw kwaliteitsvakman Jan Groeneveld biedt aan: -

Jan Groeneveld paardengebitsverzorger bittenservice tel. 06 - 50 42 53 29 www.paardengebitsverzorger.nl www.bittenservice.nl

Bij ons vindt u ook: de eerste actiefstal voor paarden in Nederland, dagcursussen: o.a. ehbo bij het paard, uw eigen paard als politiepaard, de minimencursus, vrijheidsdressuur en paardrijden zonder angst, een gezellig eetcafe en de mogelijkheid tot slapen bij uw paard!

gratis gebitscontrole vanaf 5 paarden op één adres geen reiskosten Amerikaans gecertificeerd speciaal gereedschap voor kleine pony’s bittenservice

Jan Groeneveld is een ervaren vakman in de omgang met paarden. Hij is zelf sinds 1987 actief bezig in de samengestelde mensport. Voor informatie kunt u vrijblijvend bellen met Jan Groeneveld op 06 - 50 42 53 29

Stal Okkema, het meeste aanbod in kwaliteits gereden en betuigde Friese paarden. Vind u het hier niet, dan vind u het nergens!

Jeth 5 - Britswerd Tel. 06 53 81 82 66

Stal Mansour:

meer dan een manege • • • •

Cursussen en workshops Bed and Breakfast Hoge Veluwe struinritten Unieke groeps- en bedrijfsuitjes • Ponykampen en kinderfeestjes • Trompetterkorps te paard

Stal Mansour • Kemperbergerweg 793 • 6816 RW Arnhem • Tel. 026 - 442 30 06 • info@mansour.nl • www.mansour.nl

PLOSPAN

www.stalokkema.nl

®

Houtvezel- en zaagselproducten

Brandstofkorrels voor uw CV!

Plomp en Zn. B.V. T: 0418-651911 F: 0418-652595 E: info@plospan.nl W: www.plospan.nl

Akasha Rijkunst

opleidingen voor ruiters en instructeurs.

Duurzame Dressuur: als je echt wilt weten hoe het (beter) zit. kijk op www.akasha-rijkunst.nl

Akasha Zit Houding / Coach opleiding: voor instructeurs en ruiters die inzicht en verdieping zoeken in hun coachen en/of rijden. cursus Rijkunst: de handleiding van het rijden in ona�ankelijke balans. cursus Rijkunst Dressuur: op�maliseren van beweging, verfijnen van hulpen. Presta�egericht trainen - Privélesdagen - Clinics - Workshops 12

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

Op 19 maart 2005 moest ik de beslissing nemen om mijn lieve ruin Vulcano te laten inslapen. Met groot verdriet en pijn in mijn hart heb ik op een waardige manier afscheid van hem kunnen nemen. Omdat wij al vele jaren een huisdierencrematorium hebben is de keuze gemaakt om hem te cremeren. Op deze manier heb ik meer vrede met het lot wat Vulcano overkwam. Het heeft er wel toe geleid dat wij hebben besloten de mogelijkheden van crematie uit te breiden en u ook de mogelijkheid te bieden om zo van uw dierbare vriend afscheid te nemen. Huisdieren- en Paardencrematorium Buitendijk 101 3078 XC Rotterdam Tel. 010 - 483 33 85 Fax 010 - 497 77 90 email: info@dierencrematie.nl www.dierencrematie.nl


NeVeStam

De Nederlandse Vereniging van Stamboeken - NeVeStam

“Geen stemmingmakerij omwille van invoering houderschapsbelasting!” 3 januari 2012 kwam er een landelijk persbericht binnen op de redactie van Paard & Spul. Een nieuwe vereniging was opgericht met de naam NeVeStam, dat staat voor Nederlandse Vereniging van Stamboeken. Een initiatief van het Falabella Stamboek Europa, Het Nederlands Fjordenpaarden Stamboek en de Welsh Pony en Cob Vereniging. Ook hebben de Nederlandse Quarter Horse Associatie en het Nederlandse Stamboek voor Tinkers reeds hun lidmaatschap toegezegd. Deze nieuwe vereniging zal zich als onafhankelijke belangenvertegenwoordiger inzetten voor de erkende en niet erkende paarden- en ponystamboeken in Nederland. Omdat wij van de redactie zeer benieuwd waren naar de standpunten en doelstelling van deze nieuwe vereniging, kwam het zover dat wij een paar weken later op een middag aan tafel aanschoven bij voorzitter Wilma Bijma, secretaris Reina Knaap en penningmeester Henny Verspeek. Toen er binnen Europa besloten werd dat er paspoorten uitgegeven gingen worden, waarvan ieder paard er eentje diende te hebben, werd er vanuit het PVV een commissie I&R opgezet. Alle stamboeken werden automatisch lid van deze commissie, om hen de mogelijkheid te bieden om met elkaar én het PVV over deze materie te spreken. In de loop van de tijd werd de groep echter dusdanig groot, dat de stamboeken de opdracht kregen zichzelf te organiseren in een groep, dat werd de Koepel Fokkerij. Ieder stamboek werd, zonder instemming, lid gemaakt van deze organisatie. Maar, zoals het iedere vereniging of organisatie vergaat, zolang er geen problemen ontstaan, dan hoor je niemand hierover klagen. Echter, iedereen kan erop wachten, er komt eens een dag, waarop het allemaal niet meer vlekkeloos gaat.

De aanleiding

Wilma Bijma, voorzitter van Nevestam en tevens sinds het bestaan in 2007 bestuurlijk actief als voorzitter binnen de Welsh Pony en Cob Vereniging, vertelt verder: “Toen ik met mijn bestuurlijke functie voor het WPCV begon had ik geen flauw idee wat de Koepel precies inhield. Door een bezoek aan de vergaderingen kwamen we al een heel stuk verder. We maakten kennis met een stoomlocomotief die in een denderende vaart zijn gang ging, eenrichtingsverkeer. Als stamboek stonden we langs de kant en zagen deze trein voorbij razen en voor een mogelijkheid tot vragen stellen kregen we geen kans. Maar ik kwam net kijken, dus ik dacht ‘het zal wel aan mij liggen’. Naarmate de tijd vorderde bleef de situatie gelijk, maar ik werd vertrouwder met de materie en de ondemocratische gang van zaken ging ons sterk tegenstaan. Naast het PVV en de Koepel was het ook de Sectorraad Paarden die in een gelijkwaardige situatie actief was. Wij vonden dat er een verbetering mogelijk moest zijn, maar wat we ook aandroegen of voorstelden, het werd weggezet als ‘idioot’. Vervolgens probeer je het tweede keer nogmaals, want misschien hadden ze ons niet verstaan, maar je komt er echt niet doorheen. In 2010 hebben wij vervolgens als WPCV gezegd ‘deze groep is een leuk idee, maar heeft geen meerwaarde voor onze leden en wij voelen geen noodzaak meer om hierbij aangesloten te zijn. Betalen

mogen we wel, maar we krijgen er niks voor terug.”

Hoor- en wederhoor

Henny Verspeek, de penningmeester van Nevestam en afgevaardigde vanuit Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek, vult aan: “Als Fjordenstamboek hebben wij onze reactie laten weten op de voorstellen voor de nieuwe fokkerijregelgeving die door de PVV werd voorgesteld. De Koepel zou een reactie geven namens de stamboeken naar het PVV. De Koepel vertelde ons dat ze de punten hadden aangedragen, maar dat geen enkel punt was gehonoreerd en vanuit het PVV kwam het bericht dat er geen reactie van de Koepel was gekomen. Dat klopt niet met elkaar.” “Dat lijkt op bestuurlijke onkunde”, aldus Wilma. “Wij leven in een vrij Nederland. Dat mag misschien een open deur zijn, maar het wil zeggen dat alleen dat wat publiekelijk geregeld is ook echt verplicht is. Denk hierbij aan politie, belasting, AID enzovoorts. Dat behoort allemaal tot: ‘niet leuk, maar het is niet anders’. Daarentegen alles wat privaat geregeld is, is iets waar je vrijwillig voor kiest óf je kiest er voor om niet mee te doen. Die keuze is geheel aan de mensen zelf. Dat geldt dus ook voor een lidmaatschap van een organisatie of vereniging. Het is een vrijheid die ieder mens heeft, maar zich niet altijd goed beseft. Als voorbeeld: zo hebben wij als Nederland, maar één eigen inheems ras en dat is het Friese Paard. Alle andere rassen vinden hun oorsprong in het buitenland en dus bestaat daar ook een moederstamboek. Fokkers van een uitheems ras die het niet eens zijn met de regelgeving zoals deze hier gehandhaafd wordt, kunnen de Koepel én de Sectorraad Paarden omzeilen door zich rechtstreeks bij het moederstamboek aan te sluiten. In Europa

dienen alle stamboeken te voldoen aan de Europese wetgeving, maar het lijkt erop dat men binnen de Koepel en SRP doet alsof Europa niet bestaat. Het lijkt alsof ze een hek om Nederland plaatsen en iedereen daarbinnen heeft pech. Een slechte insteek, waardoor men de indruk krijgt dat ze niet weten hoe zorgvuldig besturen in elkaar steekt”, zegt Wilma stellig. “Een bestuur is altijd tweeledig, je hebt een verantwoordelijkheid naar boven toe en ook een verantwoordelijkheid naar je leden toe. Je hebt de verantwoording om je leden eerlijk en volledig voor te lichten. Iets wat ook goed duidelijk moet zijn naar je leden, je moet ze goed voorlichten én ze wijzen op de mogelijkheid om tegen te stemmen. Vanwege de ondemocratische gang van zaken in de Koepel (scheve stemverhouding, onzorgvuldig verlopen stemrondes, idiote contributieverhoging in tijden van recessie, curieuze gang van zaken m.b.t. fokkerijregelgeving) hebben wij toen gezegd ‘wij zien hier, in de huidige vorm, weinig meerwaarde meer in’. Maar dat wil niet zeggen dat we het niet nuttig vonden om als actief lid deel te nemen aan een overkoepelende organisatie die instaat voor samenhangende belangenbehartiging. Het is alleen belangrijk dat, bij deelname aan een dergelijke organisatie, je er als vereniging sterker op wordt en er niet armer van wordt. Als bestuur van de stamboeken vonden wij het noodzakelijk dat wij ook onze verantwoordelijkheid oppakten, om met elkaar te bekijken wat er mogelijk was om alsnog een bestuurlijke taak naar de overheid te kunnen uitdragen. Daar is NeVeStam uit voortgekomen.”

Discussie en breder draagvlak

“We hebben ons eerst kenbaar gemaakt binnen de sector, bij het ministerie van Economie,

Landbouw & Innovatie, het Productschap van Vee en Vlees, de Sectorraad Paarden en de Koepel Fokkerij. Dat bracht wel wat schrik teweeg. Maar we wilden pas publiekelijk gaan vanaf het moment dat dat deel van de communicatie afgerond was. We zijn nu nog maar met zijn vijven en we kunnen niet alles tegelijk, dus dan liever alles achter elkaar en georganiseerd, dan in één keer verzuipen. Begin januari waren we zover dat alles dusdanig op de regel was, dat we extern konden”, aldus Wilma. Volgens Henny: “We weten nu dat we een volledige gesprekspartner zijn bij het PVV en EL&I, zij willen serieus met ons praten en dat is ons doel. Wij willen niet tegendraads zijn, maar samen staan voor de belangen.” “Een breder draagvlak bieden”, vult Wilma aan. “Wij willen een genuanceerde discussie met openheid. Er wordt naar onze mening te snel informatie gefilterd en teveel voorgesorteerd op uitkomst, voordat deze naar de leden gecommuniceerd wordt. Hiermee wordt naar onze mening gewerkt aan stemmingmakerij. Wij willen dat absoluut niet, er moet een gezonde en breed gevoerde discussie gehouden kunnen worden op een hoger niveau. Dat gebeurt nu niet, er wordt enkel nog over uitkomsten gecommuniceerd, maar die brede afweging blijft achterwege. Dat vinden we geen goede zaak.” Henny: “Wij willen graag gezamenlijk concluderen hoe het moet worden en niet, zoals nu gedaan wordt, dat er gezegd wordt ‘zo moet het worden’.”

“Dierziekten voorkom je met I&R”???

Een uitspraak die we in 2011 geregeld voorbij zagen komen in menig persbericht, waarbij veelal ook de Afrikaanse Paardenpest en het West Nile Virus werd aangehaald als paardenziekte die op de loer lag om de gezond-

heid van onze paarden in het gedrang te brengen. “Je reinste bangmakerij en onzin”, aldus Wilma. “We hebben dit ook bij de Koepel Fokkerij aangekaart destijds, maar onze poten werden onder onze stoel vandaan gezaagd”, vertelt Henny. “Een I&R systeem gaat nimmer een dierziekte voorkomen.” “De MKZ heb ik van dichtbij kunnen meemaken”, vertelt Wilma. “Ik zat toen op kantoor en was de tussenpersoon in de communicatie met de mensen in het veld en de RVV (nu nVWA). Bij een zoönose heb je of met de volksgezondheid te maken of het is minder ernstig, maar wel bestrijdingsplichtig óf het levert alleen een economische schadepost. Er zijn qua ziekten altijd verschillende varianten mogelijk. De nVWA werkt vervolgens met cirkels, waarbinnen en waarbuiten ze een regel instellen m.b.t. toezicht of vervoersbewegingen. Breidt de aandoening zich uit, dan worden deze maatregelen ook ingesteld in de aanliggende gebieden. Aan dat stukje komt geen I&R aan te pas, maar dat is veldwerk. Tijdens de MKZ bleek ook dat veel koeien niet eens in het I&R-systeem zaten. Ondanks dat dat al jaren wettelijk verplicht was, bleek nog een groot gedeelte van alle koeien in Nederland niet (goed) in het systeem te zitten, maar de bestrijding ging er evengoed wel om door. Als een ziekte maar ernstig genoeg is gaan ze, als het moet, van deur tot deur. Maar kijken we

“Wij willen graag gezamenlijk concluderen hoe het moet worden en niet, zoals nu gedaan wordt, dat er gezegd wordt ‘zo moet het worden’.”

nog een stap eerder, dan hebben we in de afgelopen vijftig jaren nog nooit een ernstige paardenziekte in Nederland gehad en er zijn ook geen paardenziekten waarvan verwacht wordt dat ze binnenkort ons land zullen aandoen. Daarnaast komen dierziekten in de regel ook niet uit de lucht vallen, het wordt vrijwel altijd veroorzaakt door vervoersbewegingen. Goede analyse brengt je altijd bij de import of export van dieren. Maar de belangrijke vragen moeten altijd zijn, vind ik: ‘Hoe gevaarlijk is de ziekte voor mensen?’ gevolgd door ‘Hoe groot is het probleem, wat zijn de gevolgen, waardoor wordt het veroorzaakt en wat is de meest effectieve wijze van bestrijden. Bij een uitbraak van een zoönose bij paarden, kun je insteken op een normaal niveau (vervoersverbod, isoleren/afmaken op het desbetreffende bedrijf en in de directe omgeving vaccineren). Als de ziekte zich verder uitbreidt, worden deze maatregelen getroffen in een groter gebied. Ik zie niet direct de noodzaak om drastischer maatregelen te nemen, zoals dat de PVV moet weten waar alle paarden zich in Nederland bevinden. Juridisch zou het daarvoor nodig zijn dat er een meldplicht komt voor alle paardenhouders en zo ver wil het Ministerie niet gaan. Te weten wie de eigenaar is, lijkt mij niet nodig voor de bestrijding op zich. Het is alleen handig als er dieren worden gedood en er schadevergoeding moet worden uitgekeerd. Maar de mensen die schadevergoeding moeten ontvangen, kunnen zelf wel opletten dat ze het geld krijgen. Het is niet nodig om daarvoor geheel Nederland in een databestand te stoppen. Ik vind bij de huidige plannen, dat de verhouding zoek is tussen het probleem en de oplossing. Je gaat ook niet iemand aanhouden in de supermarkt omdat hij ‘een dezer dagen wel eens wat kan gaan jatten’, waarom zouden we dat wel met onze dieren doen?

>> Lees verder op pagina 15 Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

13


BEN JIJ OP ZOEK? Op zoek naar een uitdagende en afwisselende stage in de paardenbranche? Dat kan bij ons! Wij bieden een leerzame en leuke stage met veel mogelijkheden voor eigen initiatief en werken in een jong en gemotiveerd team. Lijkt het je wat? Stuur ons je c.v. met motivatie op redactie@mainco.nl

Abonnement: € 29,95 p.j. Losse verkoop: € 3,49 - Kijk op www.hippischnederland.com of bel: 0513 - 654 855

HIPPISCH Nederland

Paardensportnieuws bij jou uit de regio!

168 pagina´s!

GROTE

OUTDOORSPECIAL

Pagina 155 t/m 161

HIPPISCH HIPPISCH HIPPISCH HIPPISCH Oost Nederland Zuid Nederland West Nederland

Noord Nederland Met o.a.: Interview: Corrie Rave Verslag PAARD 2012 Uitslagen Indoor Hartje Drenthe Beilen Talent in de regio: Jasmijn Kloet Interview met Omny de Vries Advocaten Pagina 7 - 40

Met o.a.: Interview met familie de Greef Uitslagen Indoor Klein Oever Talent in de regio: Melody Vroom Bedrijf in beeld: Stal Arlo Sportpsychologie en Mentale training Pagina 41 - 75

Met o.a.: Springtraining met: De Blokhoeve Mentraining met de VDB Stables Natuurlijk hoefbeslag door Klaas Feuth Wedstrijdkalenders uit de regio 3e indoor Betuwecup Mennen Pagina 85 - 116

Met o.a.: Vruchtbaarheid door: DAP Bodegraven Dressuur met Rozanna Ansems Talent in de regio: Bente Schuyt Springen met Jeroen Heijmans Hamburger advocaten Pagina 117 - 154

HippischNEDERLAND-februari-2012.indd 1

8-2-2012 18:27:02

Op zoek naar een uitdagende en afwisselende

baan in de paardenbranche?

Dat kan bij ons! Wij bieden een leuke uitdagende baan met toekomstperspectief. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en we werken in een jong en gemotiveerd team. Lijkt het je wat? Stuur ons je c.v. met motivatie op info@mainco.nl

14

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10


NeVeStam

<< Vervolg van pagina 13 Je moet altijd op een normaal niveau insteken en de eerste maatregelen nemen bij de professionele transportbedrijven en indien nodig daarna uitbreiden.” Je gevecht begint niet in het luchtledige, maar altijd pas wanneer de tegenstander gearriveerd is. “De oplossing zoek je eerst op een normaal niveau en pas daarna ga je opschalen naar een niveau hoger. Je gaat nooit van de kelder direct naar de zolder. Hebben we het dan bijvoorbeeld over de Afrikaanse Paardenpest, dan hebben we het over een bestrijdingsplichtige zoönose dierziekte bij paarden, waarbij dit zou kunnen gaan spelen. Alle andere ziekten daar zal de overheid zich niet mee bemoeien en zal iedere houder moeten oplossen met zijn dierenarts. Ik zie nu alleen een angstcultuur ontwikkeld, gebaseerd op een hoop onkunde en onwetendheid, die de hele zaak aan het lopen moet krijgen. Bestuurlijk vind ik dan ook dat het beter moet”, aldus Wilma. “Het is misschien hard om te zeggen, dat men zo kritiekloos, ongenuanceerd en ongeanalyseerd en ongedocumenteerd achter de meute aanloopt, maar je hebt wel een verantwoordelijkheid voor al die mensen waar jij het woord voor doet. Als bestuur, van welke organisatie dan ook, heb je de verantwoordelijkheid om de structuren zo democratisch mogelijk en de informatie zo zuiver mogelijk te ventileren. Rollen moeten helder blijven en daarbij hoort ook zorgvuldig communiceren naar boven toe, in ons geval de overheid, en naar je achterban, je leden. Wij zagen bijvoorbeeld inzake I&R en dierziekten dat het zorgvuldiger zou moeten, juist om alle consequenties die het kan krijgen. Als NeVeStam steken wij daar dan ook de vinger voor op en vragen om een betere besluitvorming!” Wilma: “Het ministerie is ook wel zo ingericht, dat als er morgen de noodzaak is dat er regelgeving moet komen, dan ligt die regelgeving er aan het einde van de week. Dat er tot op heden enkel nog geroepen wordt dat er iets gaat komen, maar er niks definitief is, doet mij tot de conclusie komen dat de noodzaak nog niet aanwezig is. Daarnaast is de juridische haalbaarheid een groot punt van discussie, want het is zeer de vraag of datgene wat in de pijpleiding zit, wel mag en kan. Je bent regels aan het bedenken voor een private sector, die dus een vrijwillige keuze heeft om ergens wel of niet aan deel te nemen, terwijl de regels thuishoren in het publieke domein evenals de handhaving en het maatregelenbeleid. Momenteel wordt er ingespeeld op macht en druk. Men hoopt dat ze met bangmakerij iedereen in de gewenste hoek kunnen drijven, waardoor regelgeving niet meer nodig is”.

Als iedereen denkt dat het moet..

“Een van de redenen waarom wij NeVeStam hebben opgericht is dat wij vinden dat de Sectorraad Paarden hierin kritischer had moeten zijn en de discussie had moeten aangaan met het Ministerie voor een betere oplossing, maar die discussie vindt momenteel helemaal niet eens plaats”, aldus Wilma. “Neem nu bijvoorbeeld nog even het invoeren van een I&R systeem.

Wat is nu eigenlijk precies I&R? Identificatie en registratie, in het kader van voedselveiligheid. Alleen dáár is het voor opgezet, maar dat heeft nul komma nul te maken met wie de eigenaar is van een paard en waar het paard staat. Het zegt enkel iets over het paard i.v.m. de diergezondheid, mocht het dier geslacht worden, of het dan schadelijk kan zijn voor de menselijke consumptie en daarmee een gevaar voor de voedselveiligheid. Maar nu wil men dat vehikel ineens benutten om er een verhaal over eigenarenregistratie aan op te hangen. Dit is een compleet andere zaak en houd dat dan ook gescheiden. Als derde punt wordt dan ook nog gesproken over de locaties, wat wéér een ander onderwerp betreft. Hiermee gooit men drie verschillende dingen in één pot en dat kan niet. Zaken moeten wel in het juiste perspectief en genuanceerd blijven.” “Bekend is dat er door het ministerie ooit tegen de sector is gezegd ‘wij willen wel wat voor jullie betekenen, maar dan moeten jullie wat voor ons betekenen’. U begrijpt dit gaat altijd over centen. Als NeVeStam vinden we het ook een zuiver uitgangspunt dat als het ministerie, evenals in andere sectoren, iets meefinanciert je daar als sector zelf ook in mee moet financieren. Maar..., dan moet wel iedereen meebetalen en niet alleen een klein gedeelte van de paardenhouders. Daarnaast moeten gegevens uit door de sector betaalde onderzoeken wel ter beschikking worden gesteld aan iédereen binnen de sector en niet slechts aan een enkel bedrijf, dat daar zijn voordeel mee kan doen, zoals dit in het verleden vaker is gebeurd. Helemaal wanneer je bekijkt dat slechts 30% van de paardenhouders georganiseerd is binnen een vereniging of stamboek”, aldus Wilma. “De overheid is natuurlijk ook wel blij met die 30% die betaalt, maar het is natuurlijk niet eerlijk. De overige 70% zal niet verantwoordelijk zijn voor de insleep van dierziekten of iets dergelijks. Deze 70% zijn alleen hobbyhouders met één of enkele pony’s en/ of paarden,” aldus Henny. “Die groep wil je inderdaad ook actief betrekken bij de sector, maar dat doe je niet door ze angst aan te jagen en vervolgens in de houderschapsbelasting te trekken”, beaamt Wilma. “Op dat moment raak je die groep paardenhouders, die dus het grootst is, kwijt en dat is zeker in deze huidige economische situatie slecht voor de sector. U kunt zich voorstellen dat wanneer het geld aan het eind van de maand schaars is, de pony wel één van de eerste ‘dingen’ is die eruit gaat. Zeker als daar belasting voor betaald moet worden en dat is hun goed recht.” “Het is voor ons als NeVeStam zaak dat we deze discussies op een hoog niveau en met een breder draagvlak kunnen voeren om uiteindelijk tot een zo goed mogelijke oplossing te komen voor zowel de paardensector, als de overheid. En daarmee ook de EU regelgeving in acht nemend”, eindigt Reina het gesprek.

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

15


Paard en Gezondheid

advertorial

Supplementen

Het verhaal van Annet en Blackstar.

Voedingssupplementen. Populair zijn ze wel. Stap een ruitersportzaak binnen, en de rekken staan er vol van. Als je de fabrikanten mag geloven, bieden supplementen een oplossing voor de meest uitéénlopende gezondheidsproblemen.

Maar is dat werkelijk zo ? De vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden.

Voedingssupplementen worden aan de man gebracht met allerhande claims, die betrekking hebben op de conditie, of de gezondheid van het paard. Product x ondersteunt de vitaliteit, product y helpt bij irritaties van de luchtwegen, en product z houdt koliek op afstand. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een supplement dat beterschap belooft. Jammer genoeg worden dergelijke claims maar zelden door wetenschappelijk onderzoek ondersteund. Natuurlijk bestaan er supplementen die een therapeutisch effect hebben, maar net zo goed zijn er duizenden producten waarvan de werking nooit werd bewezen. Het gevolg is dat eigenaars maar al te dikwijls goed geld besteden aan middelen die uiteindelijk geen resultaat hebben.

niet duren. ‘Anderhalf jaar later liep Blackstar opnieuw kreupel,’ zegt Annet. ‘Ik heb er de dierenarts bijgehaald, en die stuurde me door naar de kliniek. Afspraak gemaakt, en ik kon de volgende week komen voor onderzoek. Lopen op de zachte en de harde bodem, buigproeven, ik kende het ondertussen wel. Röntgenfo-

Een vervelende situatie, zeker voor de consument. Die ziet door de bomen het bos niet meer. Zoveel mogelijk informatie verzamelen is een goed idee, maar of een supplement écht werkt, blijft op voorhand moeilijk in te schatten. In de praktijk komt het op trial and error neer. Dat ondervond ook Annet de Leng, toen haar merrie Blackstar met artrose te kampen kreeg. Blackstar is een Tinker, die uit Engeland werd geïmporteerd. Haar leeftijd wordt officieel op zes- tot zeventien jaar geschat, maar waarschijnlijk is ze toch een paar jaar ouder. In 2006 werd bij Blackstar voor het eerst artrose vastgesteld. Voor Annet was dat stevig schrikken, maar met een aluminium break-over ijzertje, wat boxrust, en een stapschema van zes weken kwam alles weer goed. Jammer genoeg bleef dat

16

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

to’s laten maken, en dan is het wachten tot je naar binnen geroepen wordt voor de uitslag. De specialist viel metéén met de deur in huis. Het is dat ik jouw paard net heb zien lopen, maar met dit soort foto’s moest ze ofwel dood zijn, ofwel geen pas kunnen verzetten. Ze heeft overal artrose, en nog amper ruimte in haar ge-

wrichten. Poeh, dan schrik je toch heel erg, en probeer je heel hard om niet te gaan huilen’. Blackstar werd behandeld met vijf injecties direct in het gewricht, maar zover er beterschap was, bleef dat beperkt. De merrie liep niet rad, maar ook niet stokkreupel. ‘Ik ben toen voor het eerst

En Blackstar, die was stokkreupel. Kon op het stukje beton hier niet stappen, en nog veel minder draven. Als je dat wou proberen, zakte ze gewoon door haar benen heen’. Met Blackstar ging het alsmaar slechter, en Annet besloot om de merrie een laatste zomer te gun-

om er weer eens op te stappen. Alleen stappen om te kijken en te voelen, niks anders, dat kan toch geen kwaad? Ben er die week nog opgegaan en ze liep veel beter en ruimer dan vóór ik GlucoHorse gebruikte. Ik heb zitten huilen op mijn paard van geluk. Ik was gelijk helemaal om, het kon dus tóch en die verhalen op

“Ik heb zitten huilen op mijn paard van geluk.” een supplement gaan gebruiken. Zonder veel succes. Tijdens de winter ging alles redelijk goed, maar aan het eind van de winter, zo rond februari-maart, begonnen de problemen opnieuw. Blackstar ging steeds korter lopen, maakte niet uit op welke ondergrond, en ze werd sjagrijnig van de pijn’. Dat laatste was er voor Annet teveel aan. Alles wou ze proberen om Blackstar te helpen, maar de merrie constant pijn laten lijden, nee, dat kon ze over haar hart niet krijgen. Meer en meer begon ze zich af te vragen wat de beste manier was om Blackstar naar de eeuwig groene weides te laten vertrekken. Tot met Tatyana van Ipenburg een nieuw stalgenootje, en een nieuwe vriendin in haar leven verscheen. Tatyana: ‘Toen ik Annet leerde kennen, zag ik haar regelmatig praktisch in tranen door de stallen lopen.

nen, en er dan een eind aan te maken. Alleen, daar wou Tatyana nog niet van weten. Tatyana: ‘Ik ben heel gericht gaan zoeken op het internet. Veel gegoogled, en uiteindelijk kwam ik bij GlucoHorse terecht. Zuiver glucosaminesulfaat, én hoog gedoseerd. Annet over de streep trekken was niet gemakkelijk. Ze had het idee dat alle verhalen op de site verkoopspraatjes waren, maar uiteindelijk liet ze zich toch overtuigen’. Zes potten besteld, en Blackstar kreeg dagelijks GlucoHorse door het voer. ‘Ze is zo kieskeurig met voer, maar GlucoHorse ruikt naar appeltjes, en ze at het zonder probleem’. Een goed begin, maar daar bleef het niet bij. Annet: ‘Binnen een maand vertelde Tayana dat mijn merrie veel ruimer liep dan voorheen. Dat kon ik nog niet geloven, maar een weekje later pushte ze mij

het internet waren geen spookverhalen. Heb toen gelijk een drafje geprobeerd en heb nog meer zitten brullen, en uiteraard ook een hele grote lach op mijn gezicht gehad. Die lach heeft dagen op mijn gezicht gestaan’. Een jaar later gaat het prima met Blackstar. De merrie is gezond, vrolijk, en glanst in haar vel. Tijdens de fotosessie loopt ze enthousiast over het betonweggetje, en geen twijfel, Blackstar beweegt zich daarbij honderd procent recht en regelmatig. ‘Zonder GlucoHorse was Blackstar er niet meer geweest, dat weet ik wel zeker,’ zegt Annet. ‘Ik sta nog altijd even sceptisch tegenover voedingssupplementen. Het gaat al te dikwijls om geldklopperij. Maar GlucoHorse, nee, dat is anders. Dat werkt écht. Absoluut’.


De Beoordeling door Karel de Lange

Beoordeling

twaalfjarige merrie

Door: Karel de Lange

Deze keer staat er een volwassen merrie van twaalf jaar voor de beoordeling in de ‘picture’. Op deze leeftijd ondergaat het skelet geen groeiveranderingen meer. Gerekend dat een paard op achtjarige leeftijd volgroeid is, dan is hij van zijn achtste tot aan zijn twintigste levensjaar in de kracht van zijn leven. Vanaf zijn achtste levensjaar kan een paard, als het daartoe de kwaliteiten heeft en de juiste managementbegeleiding krijgt, voor het echte hogere werk worden geschoold en ingezet.

Lijnen en vormen Alhoewel deze merrie over redelijk goede verhoudingen beschikt, zou ze vooral in haar voorkomen iets vrouwelijker mogen zijn. Dat zou niet alleen de harmonie maar tegelijkertijd de ronde en vrouwelijke lijnen en vormen beter doen uitkomen. We hebben hier te maken met een 12jarige merrie en dat betekent dus een compleet volgroeid en uitgezwaard paard. Bij deze merrie zullen er de eerste jaren dus geen veranderingen in het skelet meer optreden. Van het zijaanzicht bekeken zou ze met name meer ‘Hinterrippe’ mogen hebben. Daarmee zou niet alleen de buik wat voller worden, maar zou dit fysiek belangrijke kenmerk ook meer mogelijkheden voor de buikspieren en het darmvolume bieden. Anderzijds zou bij een meer rondgeribde ribbenkast het diepste (zwaarte-) punt niet tussen de voorbenen maar verder naar achteren komen te liggen.

Zoals gezegd beschikt de merrie over redelijk goede verhoudingen. Dit komt vooral in de halsen ruglengte tot uitdrukking. De diepte van de romp en de lengte van het voorbeen wijken hier iets af en zijn iets korter. Daarentegen vormt de romplengte wel weer de som van de twee laatstgenoemde lengtes. De merrie zou dus over meer bodem mogen staan. Dat is in de beweging ook terug te zien. Het rechterachterbeen en het rechtervoorbeen komen in de beweging vrij dicht bij elkaar. Ze is echter wel weer even lang als hoog en op dat punt voldoet deze merrie dus goed aan de kwalificatie van het evenwichtsmodel.

Bouw en model Het aansprekende hoofd toont ras en meer vrouwelijke uitstraling dan de romp. De hals is goed aangezet en verloopt bij de aanzet eerst vrij verticaal en dat is een pluspunt voor een rijpaard. Aan de bovenzijde zou de nek wat

De draf is lichtvoetig en wordt met voldoende ruimte en takt getoond. Daarbij toont ze veel levenslust en beweegt ze zich blijmoedig.

langer en de welving naar boven wat sterker mogen. Met name in de beweging zou de hals dan van nature meer gewelfd worden. De schoft is voldoende hoog en zou tot aan het midden van de rug door moeten lopen. De schoft gaat vrij kort in de rug over, maar staat wel weer achter en niet boven de voorbenen. De schouder is voldoende lang, maar eerder is steil dan schuin. Het boeggewricht ligt hoog en het ellebooggewricht ligt voldoende laag en vormt daarbij de noodzakelijk grote hoek. De elleboog ligt ook voldoende vrij van de romp.

Het voorbeen is wel goed gesteld maar staat iets onderstandig. De onderarm is voldoende breed en biedt goed ruimte aan de benodigde spieren. Ook de verhouding 3/5 onderarm en 2/5 pijpbeen komt hier goed tot zijn

recht. Het fundament is met de brede pijpen goed ontwikkeld en straalt kwaliteit uit. De koten zijn goed gesteld maar iets aan de korte kant. De voeten lijken best ontwikkeld en rechtsvoor toont ze

midden van de romp moeten liggen, waarbij het paard tegelijkertijd meer van de grond komt. Dit neemt echter niet weg dat ze wel voldoende lichtvoetig is en voldoende takt en ruimte toont. Het achterbeen staat redelijk

“Ze is echter wel weer even lang als hoog en op dat punt voldoet deze merrie dus goed aan de kwalificatie van het evenwichtsmodel.” een iets ongelijke stand, maar dat kan door de ongelijke bodem veroorzaakt worden. De halslijn zou iets vloeiender in de schoft en deze zou weer iets vloeiender in de rug mogen overgaan. De rug valt nu achter de schoft iets weg en loopt ook niet tot aan het midden van de rug door. De lendenpartij zou iets meer oplopend en de croupe iets minder geheld mogen zijn. De croupe had voor een optimale kanteling van het bekken, om het dragen van de romp maximaal mogelijk te maken, wat minder geheld mogen zijn. Ook dit zien we in de beweging terug. Het diepste punt blijft nog teveel tussen de voorbenen liggen en bij een optimale heffing van de romp zou het diepste punt in het

goed onder de massa en de hoek van het spronggewricht zou voor een ideale stand en buiging iets kleiner moeten zijn. De bespiering is voldoende lang. De wat platte ribben brengen ook altijd een wat matige rugbespiering met zich mee.

Samenvatting Gelet op haar leeftijd toont de merrie veel kwaliteit in het fundament. Als rijpaard toont ze in de bouw voldoende mogelijkheden voor een veelzijdige inzet. Als fokmerrie zou ze, om meer harmonie, evenwicht en uitstraling te verkrijgen, aangepaard moeten worden met een hengst die genetisch en fenotypisch nagenoeg vrij is van Volbloedinvloeden.

Ben jij ook benieuwd naar de beoordeling van jouw paard? Stuur dan een goede standfoto van opzij genomen, een portretfoto en enkele mooie bewegingsfoto’s van je paard naar redactie@paardenspul.nl en wie weet zie jij je paard binnenkort ook hier beschreven door Karel de Lange.

Let op! Denk er om, geen paard is perfect en hoewel je paard voor jou de mooiste of beste is, is deze beoordeling objectief en soms confronterend.

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

17


Piaffe ruitersport - Interview

“Het is eigenlijk begonnen met een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Oscar Linting, eigenaar van Piaffe ruitersport uit Kuinre (Ov). “Vroeger reden we veel wedstrijden, maar door de drukte van mijn bedrijf doe ik dat nu niet meer. We hebben nu nog negen paarden, dit zijn oude wedstrijdpaarden en zo nu en dan fokken we daar nog een veulentje bij. Doordat we actief waren in de ruitersport, had ik eens een rijbroek te koop. Ik had deze op marktplaats gezet en daar kwamen zoveel reacties op. Daardoor heb ik in 2003 een webshop opgezet, waar ook ontzettend veel respons op kwam! Mensen vroegen via de webshop of er ook kleren konden worden gepast. Dit deden we eerst op afspraak bij ons in de loods, waarin ik toen nog mijn bouwbedrijf had zitten. De afspraken werden vervolgens op zaterdag voor halve dagen gepland, maar het werd steeds drukker en zo waren we ook op koopavonden en daarna doordeweekse dagen open. Hierdoor werd de ruimte voor het bouwbedrijf steeds kleiner en voor de ruitersportartikelen steeds groter. Op den duur is het bouwbedrijf verkocht en is de loods volledig door de ruitersportzaak ingenomen.”

‘Warm welkom’ Hij vervolgt: “Omdat we na verloop van tijd uit ons jasje groeiden, hebben we onze loods verkocht en zijn we begonnen met nieuwbouw. Sinds kort zitten we nu in ons nieuwe pand. We hebben zoveel meer ruimte om ons assortiment te laten zien en dat is erg prettig. In onze ruitersportzaak hebben we een assortiment voor de ruitersport in de breedste zin van het woord. Voor zowel de wedstrijd- als recreatieve klant hebben we o.a. kleding, zadels, hoofdstellen, halsters, dekens, mensportartikelen, paardenvoer en alles voor op stal. Je kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het. Zo kunnen we ook dekens en zadeldekjes borduren en tevens hebben wij een speciale industriële wasmachine, waarmee wij dekens en zadeldekjes kunnen wassen en waterdicht maken. Natuurlijk kunnen we ook dekens repareren.”

18

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10


Piaffe ruitersport - Interview

Wat maakt jullie bedrijf uniek?

r´ `De mannen wachtkame

“Ik denk het groots opgezette, de ruimte en het hele grote assortiment, met daarbij wel weer de persoonlijke feeling van ons en onze medewerkers”, zegt Oscar vlot. Hij vertelt verder “bij ons krijgt iedereen altijd een warm welkom. Niets moet en alles mag en we kunnen goed advies geven. We proberen altijd een oplossing te vinden. We lopen net altijd een stapje extra. Iedere dag is het een feest om met mensen met paarden om te gaan. Naast eerdergenoemde punten is ook onze zadelpasservice een extra service van ons. Hier heb ik een jaar een opleiding voor gevolgd. Klanten kunnen bij ons een afspraak maken en dan ga ik met een ruim aanbod aan zadels op locatie bij de klant langs.”

Ontwikkelingen “Om Piaffe ruitersport up-to-date te houden, blijven we goed op de hoogte van trends en ontwikkelingen door o.a. leveranciers, vertegenwoordigers, vakbladen en internet”, vertelt Oscar. Hij vervolgt over de toekomst ‘’we zijn al dealer van hele goede merken, maar we hopen nog meer goede merken erbij te krijgen. Tevens willen we graag hindernismateriaal gaan verkopen, om de klanten ook van dit product te kunnen voorzien.”

één van de t r o p s r e it u r e ff Pia t webwinkels r o p s r e it u r te ts groo . van Nederland

we één Kuinre hebben in l ke in w eze n “Naast o ebwinkels van N w rt o p rs ite ru en goed van de grootste producten snel e d en n n ku e rijW derland. laag met onze p g er jd lti a jn zi ”, aldus leveren én we l als op het web ke in w e d in el zen, zow Oscar.

Nieuwsgierig geworden? De nieuwe winkel van Piaffe Ruitersport is zeker een bezoekje waard, het adres is: Het Anker 16, 8374 LC Kuinre. Telefonisch is de winkel bereikbaar via telefoonnummer: 0527 23 10 95. Een email kun je sturen naar: info@piafferuitersport.nl en de webwinkel kun je vinden op www.piafferuitersport.nl

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

19


www.harryshorse.com

Dutch Equestrian Society

JansenPaardenSpul_dec2011.indd 1

s e o g d

H

n a lo l

14-11-2011 15:45:31


Paard & Mensport

Menclinic

PrimeVal Paardenspektakel Stichting Internationale Menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn organiseert dit jaar alweer voor de 27e keer deze internationale menwedstrijd voor twee- en vierspan paarden. Deze editie is echter extra bijzonder, “want voor het eerst in de Nederlandse mensportgeschiedenis wordt er een internationale rubriek voor enkelspan paarden verreden”, meldt de website. Het evenement vindt plaats van 19 tot en met 22 juli 2012 op de terreinen van Riant Equestrian Centre in Beekbergen (Gld).

Op 17 maart 2012 vindt er op het wedstrijdterrein aan de Spuidijk te Maasdijk (ZH) een menclinic plaats welke verzorgd wordt door Claudio Fumagalli. De clinic wordt georganiseerd door Paardensport Vereniging Westland.

Geïnteresseerd? Opgeven kan bij Sabrina van Vliet door een e-mail te sturen naar: sabrina@psvwestland.nl

Meer weten? Kijk dan op: www.caibeekbergen.nl

Eper paardenvierdaagse Op 12 juni 2012 kunnen alle fanatieke ruiters en menners zich weer verzamelen in Epe (Gld). Tijdens deze vierdaagse kan er namelijk dagelijks gestart worden aan diverse routes van elk ruim 20 kilometer. De Eper paardenvierdaagse is een gezellig evenement met op de derde avond een goede barbeque en gezellige muziek! De laatste avond wordt als vanouds de traditionele intocht door het centrum van Epe gereden. Om de avond vervolgens af te sluiten is er een feestavond waar ook de prijzen worden uitgereikt voor de mooiste, leukste of stijlvolste uitdossing van de intocht.

Meer weten? Kijk dan op: www.paarden4daagse.nl

Menwedstrijd Assen Op 9 en 10 juni 2012 is het weer tijd voor een heuse menwedstrijd in Assen! Locatie van de wedstrijd is Hippisch Centrum SunriseStables, Baggelhuizen 2 9405 VD Assen (Dr).

Meer weten? Ga dan naar: www.sunrise-stables.nl

Jaarlijkse koetsenmarkt Heeten en menclinic op 31 maart en 1 april 2012

Menwedstrijd Heukelom

Dit jaar verzorgt menvereniging Het Aangespannen Paard Heeten wederom de jaarlijkse koetsenmarkt. De tweedaagse markt wordt gehouden in manege Heeten aan de Schöpkesdijk 1.

Op 31 maart en 1 april organiseert Stichting Mensport Heukelom weer een samengestelde menwedstrijd. Dit betekent dat er op zaterdag 31 maart een dressuur- en vaardigheidsproef wordt verreden en op zondag 1 april de marathon! Deze laatste bestaat uit zes hindernissen en een wegtraject van zo’n 10 kilometer. De diverse hindernissen vragen inspanning en actie van de mencombinaties en zorgen voor spektakel voor de toeschouwer!

Eén hal zal volledig in het teken staan van tweedehands maar ook nieuwe mensportartikelen, zoals marathonwagens aangeboden door fa. Hagedoorn uit Linde, fa. Voskamp uit Hall en Adri Kros uit Klarenbeek. Naast deze wagens is er tevens een aanbod van gerestaureerde, alsmede nog te restaureren (authentieke) rijtuigen. Eveneens een diversiteit aan tuigen, zwepen, dekens, een breed assortiment van diverse eigengemaakte touwen door een lid van de menvereniging, Bennie Spikker en overige (ruitersport) artikelen, aangeboden door fa. Simons uit Heeten, Paardetrailers van Marsman uit Wijhe en Miniwerktuigen van Eric Duteweerd. Nieuw dit jaar is dat in de andere hal een menclinic verzorgd wordt door voormalig vierspan wereldkampioen Jan de Boer. Deels aangeboden door fa. Elco te Raalte, www.elcototaal.nl. Op zaterdag om 13.30 uur en op zondagmiddag om 13.00 uur zullen de clinics gegeven worden. Voor meer informatie omtrent deze clinics verwijzen wij u naar onze website: www.paardensportheeten.nl

De koetsenmarkt is te bezoeken op zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur en op zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 4,00 p.p., kinderen t/m 12 jaar gratis. De markt is rolstoeltoegankelijk en er is voldoende parkeergelegenheid. Voor meer informatie dan wel bemiddeling verkopen rijtuigen kunt u contact opnemen met de heer Jan Olde Bijvank, tel. 06-28448771, e-mail: j.g.m.oldebijvank@hotmail.com

Meer informatie kunt u vinden op: www.mensportheukelom.nl

Menvereniging Duin- en Bollenstreek Menvereniging Duin- en Bollenstreek heeft ook voor 2012 weer een gezellige agenda vastgesteld. Op 18 maart wordt er een openingsrit gehouden, waarna op 9 april een aangespannen Paasrit volgt. Maar voor de échte menliefhebbers kan natuurlijk ook het driedaagse menweekend niet overgeslagen worden, dat van 13 tot en met 15 april op het programma staat. Het weekend wordt gehouden in het mooie Drenthe, waar zowel wij als onze paarden verblijven in Hotel Villa Nova in Zorgvlied. Vergeet ook 4 maart niet in de agenda te zetten, want dan is weer de jaarlijkse Koetsenbeurs in de manege bij het Haarlemmermeerse bos in Hoofddorp.

Wil jij ook deelnemen aan onze ritten? Meld je dan snel aan bij mevrouw C. Mol op jac.mol@quicknet.nl of kijk op: www.menverenigingdb.nl

16e Emster Rijtuigendag Paardenplezier voor jong en oud in Emst (Gld) op 2e Pinksterdag! Op 28 mei 2012, 2e Pinksterdag, vindt al weer voor het 16e jaar de Emster Rijtuigendag plaats. Deze dag wordt wederom georganiseerd door de Stichting Promotie Emst en ‘t Emster Rijtuig. Het spektakel speelt zich af op het evenemententerrein aan de Dalenweg. Vanaf daar vertrekken diverse aanspanningen met authentiek gerij voor een rit over een prachtig stukje Veluwe in en om Emst. Na een middagpauze wordt de rit vervolgd. De dag betreft niet alleen het rijden van een tweetal routes. Op het evenemententerrein vinden gedurende de gehele dag diverse activiteiten plaats voor jong en oud, veelal met paarden of andere dieren. Daarnaast is er een curiosa- en hobbymarkt, verzorgd in samenwerking met bureau Streekevenementen. Wie graag die dag een stand wil bezetten, kan zich aanmelden via www.streekevenementen.nl.

Alle informatie over het programma, de deelname, de route etc. kunt u vinden op www.emsterrijtuigendag.nl. Voor nadere informatie kunt u mailen naar info@emsterrijtuigendag.nl

Menwedstrijd Horst aan de Maas

Samengestelde menwedstrijd

Op 28, 29 en 30 april 2012 vindt alweer de 28e editie van deze menwedstrijd plaats en ook dit jaar belooft het weer een mooi evenement te worden. Het evenemententerrein ‘De Kasteelse Bossen’ staat decor voor dit evenement met zijn dressuur, vaardigheid en marathon. Dit evenement trekt jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers en dat is terug te zien aan het veelzijdige programma: er is voor ieder wat wils. Naast het mennen staat er bijvoorbeeld een Power Horse Competition op het programma: wedstrijden speciaal voor trekpaarden. Daarnaast is er een groot kinderdorp en diverse demonstraties. Ook bijzonder dit jaar is dat er voor het eerst twee internationale rubrieken worden verreden, namelijk de twee- en vierspan paarden.

Van 17 tot en met 18 augustus 2012 vindt er op Ameland (Frl) weer een mooi menevenement plaats welke, net als voorgaande jaren, georganiseerd wordt door de Amelander Men- en Rijvereniging. Op vrijdag 17 augustus gaan de mencombinaties de strijd aan in zowel dressuur als vaardigheid en op zaterdag 18 augustus wordt de krachtmeting vervolgd met de afstandsrit en de hindernissen. De mooie natuur van Ameland maakt deze wedstrijd extra bijzonder voor zowel deelnemer als toeschouwer!

Meer weten? Kijk dan op: www.amelandermenenrijvereniging.nl

Toegang is gratis! Meer informatie? www.menwedstrijdenhorst.nl

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

21


Vlieland zien vanaf de rug van een paard? Buitenritten voor de ervaren en de onervaren ruiter Rijlessen - Instructieweken Wandelponyâ&#x20AC;&#x2122;s - Huifkartochten Het hele jaar geopend Informeer naar onze mogelijkheden!!

Ontspannen vakantie voor mens en paard aan de Veluwe www.paardenvakantielunteren.nl Het Leersumse Veld Heulweg 10 3956 KR Leersum Tel 0343 481264 Fax 0343 482060 Het Leersumse Veld ligt midden in de bossen van Leersum in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een schitterende omgeving die zich prima leent voor paardrijden, wandel-en ďŹ etstochten.

B & B (2-persoons kamers)

Groepsaccommodatie (geschikt voor max. 50 personen),

ideaal voor ponykampen!

Ook kunt u ons als startpunt voor uw dagtocht gebruiken.

www.leersumseveld.nl 22

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

Manege de Seeruyter - Badweg 8 - 8899 BV - Vlieland - 0562-451962 www.manegedeseeruyter.nl - info@manegedeseeruyter.nl


Vakantiespecial

De Vakantiespecial Van ‘horror-regen’ en een tiendaagse winter naar een Super Zomer (?) Geen bevroren waterleidingen, geen ‘gesjouw’ met water, geen gevaarlijke situaties op de gladde ondergrond en geen bevroren weiland, als paardeneigenaar kijken we alweer uit naar de zomer. Hoewel het niet zo’n horrorwinter is geworden als werd voorspeld (gelukkig!) is menig paardeneigenaar de winter, en ook de eerder gevallen regen, meer dan zat, want het brengt toch allemaal weer extra werk met zich mee. Gelukkig worden de dagen alweer langer en kunnen we uitkijken naar de zomer. Voor u ligt dan ook alweer de vakantiespecial, een editie vol met ideeën voor het seizoen waarin de waterleidingen gewoon hun werk doen, de paden naar het weiland weer begaanbaar zijn en de paarden weer zorgeloos het weiland in kunnen. U leest deze maand alles over prachtige paardrijvakanties en -uitjes in zowel binnen- als buitenland (voor als u het even verder weg wilt zoeken).

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

23


Paardrijden op Vlieland!

1

F.N.R.S. Manege de Seeruyter te Vlieland

Oldendiever 5 7981 LT Diever (Drenthe) 0521-594846 www.oldendieverhof.nl info@oldendieverhof.nl

Gastvrijheid en gezelligheid staan bij ons hoog in het vaandel. Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt.

3

Ruitersportcentrum Emmeloord te Emmeloord

Vind het bij Les Chevaux

4

Voorbosweg 10 9528 TA Buinen (Drenthe) Tel. 0599 212957 Fax. 0599 212339 mail@leschevaux.nl www.leschevaux.nl

Voor de leukste en leerzaamste instructieweken van het jaar!

5

Paarden-Vakantieboerderij ‘Hoeve ‘t Wed’ te Wapse

Vakantiewoningen, trektochten, trainingsweekenden, Ruiterbewijs, paardrijlessen, paardenverhuur, feestjes.

Jongeren Trektochten

6

Stal ‘t Reelaer te Raalte Heinoseweg 10 8102 RN Raalte 0572 363398 www.reelaer.nl

Wim Steelink en Ingrid Rikkers Ten Have 11 7983 KD Wapse (Drenthe) Tel.: 0521-551057 Fax: 0848-309439 Internet: www.hoevetwed.nl Email: info@hoevetwed.nl

Groepsaccommodatie, appartementen, stalling, weidegang, rijbak, paddock, wasplaats, paardenverhuur, begeleide buitenritten.

Manege Smit Pesse

Ideaal voor een mooie paardenvakantie. U hebt vanaf de boerderij prachtige uitrij-mogelijkheden naar het Drents Friese Wold (ruim 5000 ha) en het Dwingeler Veld (3500 ha). Kom en geniet van de prachtige natuur en de avontuurlijke ruiter- en menroutes!

Les Chevaux te Buinen

Sportlaan 42 8302 AZ Emmeloord 0527 613867/ 06 12885923 info@ruitersportcentrumnop.nl www.ruitersportcentrum-emmeloord.nl

Paardenvakantie bij ‘Hoeve ‘t Wed’

2

Groepsaccommodatie Oldendieverhof te Diever

Badweg 8 8899 BV Vlieland 0562 451962 www.manegedeseeruyter.nl

Paard & Vakantie bij K- Lux BV

Genieten van de avontuurlijke ritten

7

Manege Smit te Pesse

Speciaal voor jongeren die méér willen dan de gewone ruiterkampen heeft Stal ‘t Reelaer spannende en avontuurlijke Jongeren Trektochten opgezet. Naast de trektocht begin je met trainingen als Politietraining, Crosstraining en Ruiterbewijstraining. Als je goed kunt paardrijden en geen zin hebt om de platgetreden paden te volgen moet je zeker aan één van deze tochten meedoen. Kijk op www.reelaer.nl voor meer informatie, foto’s en in welke weken er nog plek is!

Stal Holistisch Trainen

8

Kirsten Daamen te Vlagtwedde

Oostering 30, 7933 TM Pesse (Drenthe) Mobiel: 06 25018965 info@manegesmitpesse.com www.manegesmitpesse.com

Gecertificeerd Holistisch Trainster, Houding- & Zitinstructie, Orun gediplomeerd, Paard & Kindercoach

Voor ponykampen (max. 16 kinderen), buitenritten, arrangementen, kinderfeestjes, groepslessen, privélessen en pensionstalling met twee overdekte rijhallen.

Wedderstraat 60 9541 VN Vlagtwedde (Veele) Tel: 06 47030516 E-mail: info@holistischtrainen.nl Website: www.holistischtrainen.nl www.ruitersport-outdoorkleding.nl

Privé-rijlessen, dag- en weekend trainingen, ponykampen, paard & kindercoaching, webwinkel ruitersport-/outdoorkleding

Voor jong en oud

De Seedykster Toer te Marrum Zeedijk 8 9073 TN Marrum (Friesland) Tel. (+31) 0518 41 14 34 Fax (+31) 0518 41 28 59 e-mail: info@seedykstertoer.nl www.seedykstertoer.nl

De Seedykster Toer biedt jong en oud de gelegenheid om noordwest Fryslân buitendijks te beleven.

24

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

9

Trainingen door Terra Natura

10

Terra Natura, School for Essential Horse Communication Kantoor gevestigd te Schipborg. 0031 (0)6-36000725 info@terra-natura.nl www.terra-natura.nl

Het organiseren van trainingen in de omgang en rijden met paarden op basis van communicatie.


9 1

10 8

4 5

2

7 3

6

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

25


Paard en Vakantie Lunteren

11

Stal ‘t Lage Veld te Lunteren

Kleinschalig, aan de rand van de Veluwe, het Wekeromse Zand en het Lunterse Bos. Paarden en honden zijn van harte welkom.

Dagtochten, B & B, Kampeerboerderij, Stallen, Weidegang, Bossen

Dazenvrije vakantie met je paard, massage voor paard en ruiter.

Unieke locatie

C.L. Beije Renesse Stoofweg 10, 4325 BB Renesse (Zeeland) Tel: 0111-461623 Email: info@manegegrol.nl www.manegegrol.nl

Vakantiestalling, buitenritten naar het strand en duinen, dagtochten, lessen

17

Doe mee aan de clinics die worden gehouden op verschillende locaties in Nederland en België. www.bentbranderupclinics.nl www.bentbranderupclinics.be

Onze locatie midden op de Veluwe is uniek. Met prachtige bossen, uitgestrekte heide en mooie ruiterpaden. Bereikbaar direct vanaf het park.

Wilt u zich een weekendje verdiepen in de paarden? Kom dan als theoriedeelnemer eens naar een weekendclinic Academische Rijkunst. U wordt 2 dagen ondergedompeld in de theorie en geniet van diverse combinaties die in praktijklessen werken aan de verfijning van verschillende dressuuroefeningen.

Vakantie in Soerendonk

Grenst aan het nationale park de Loonse en Drunense duinen. Bijzonder geschikt voor alle ruitersport.

Ruiterarrangementen op maat, Ponykampen (6-14 jr.), Ruiterkampen (15-17 jaar), Dagtochten- huifkartochten, Ruiterbewijsopleiding en koetsiersbewijsopleiding, Paardenzwemvijver, Friezenritten

19

Genieten op de Veluwe Henriëttehoeve te Wolfheze

18

Stallion Select Sale

Vakantiespecial Paard & Spul 2012

20

FNRS 

22

21

Schijndel De Heikampen 7 5482 ZR Schijndel (Noord Brabant) www.de-molenheide.nl info@de-molenheide.nl

Noordwijkerhout Schulpweg 129 2211 XM Noordwijkerhout (Zuid-Holland) Telefoon: (0252) - 37 27 63 www.manegesmit.nl

9 maart organiseren wij het hengstengala en 10 maart de Molenheide Select Sale 2012. Voor meer informatie: kijk op de website

Onze manege is vlak bij de duinen en het strand gelegen. Kijk even rond op onze website en wilt u meer informatie, belt u ons dan vrijblijvend of kom eens langs.

Meer dan een Manege...

23

Stal Mansour te Arnhem

Schut Wolfheze (Gelderland) www.henriettehoeve.nl 06-13457094

Stal Mansour Meer dan een Manege Arnhem (Gelderland) www.mansour.nl

Overnachtingsaccommodatie met ruime paardenstallen, gelegen op de Veluwe

Manege, Ponykampen, Trompetterkorps te paard , EHBOpaardcursus, Mini-mencursus, Freestyle, Chris Irwintraining, Actiefstal, Politiepaardentraining, BenB

26

Duin- en strandvakantie Manege Smit te Noordwijkerhout

Pension- en Handelsstal de Molenheide

H. Kieviet Stad aan ‘t Haringvliet (Zuid Holland) 0187 611242 info@manegeoostmoer.nl www.manegeoostmoer.nl

16

Tonnenberg 53 3852 PC - Ermelo (Gelderland) Tel 0577-408010 Email: info@deheivlinder.nl

Manege de Boschhoeve in Soerendonk

FNRS Manege Oostmoer te Stad aan ‘t Haringvliet

Weekendclinic Academische Rijkunst Brent Branderup door heel Nederland en België

Manege de Boschhoeve De Boschhoeve Bospad 2 6027 RH, Soerendonk (Noord-Brabant) 0495-592356 info@de-boschhoeve.nl www.de-boschhoeve.nl

Gezellig 5-sterren manegebedrijf. Ruiterkampen tijdens zomervakantie. Schrijf snel in!!

15

Bospark de Heivlinder te Ermelo

Manege Duikse Hoef J. Sars Loon op Zand (Zuid Holland) Duikse Hoef 6 5175 PG Loon op Zand 0416 – 27 27 89 www.manegeduiksehoef.nl

Ruiterkamp op vijf sterren manege

13

Camping Boszicht te Laag-Soeren Camping Boszicht Benno Liefstingh Laag-Soeren (Veluwezoom, Gelderland) Priesnitzlaan 4, 6957 DE Laag-Soeren info@campingboszicht.nl www.campingboszicht.nl

14

Manege Duikse Hoef in Loon op Zand

Dazenvrije vakantie

mevr. Boonzaayer Heulweg 10 Leersum (Utrechtse Heuvelrug) 0343-481264 geaboonzaayer@live.nl www.leersumseveld.nl

Manege Grol te Renesse

Loonse en Drunense duinen

12

‘t Leersumse Veld te Leersum

Lunteren (Gelderland/ Veluwe) www.paardenvakantielunteren.nl

Op vakantie naar Renesse

Vakantie op de Utrechtse Heuvelrug

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10


15 21

11

13

12 22

14

23

19 20 17

18

16

heel Nederland en BelgiĂŤ

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

27


PAARDRIJDEN IN DE LOONSEEN DRUNENSE DUINEN Schitterend gebied van ca. 2.600 ha., met mooie zandverstuivingen/heidegebieden en mooie bosgebieden. Rij-ervaring is noodzakelijk.

BEL MANEGE DE DUIKSE HOEF - LOON OP ZAND Tel. 0416 - 272789 - www.manegeduiksehoef.nl

MANEGE OOSTMOER

Weekendclinics Academische Rijkunst

Oostmoersedijk 2a - 3243 LE Stad aan’t Haringvliet e-mail: info@manegeoostmoer.nl tel.: 0187 - 611242

18-19 februari Poppel (Be) 12-13 mei Midden-NL 30 juni - 1 juli Zuid-NL 18-19 augustus Midden-NL

Zin in een superleuk en gezellig ponykamp?

6-7 oktober Zutendaal (Be) 10-11 november Zuid-NL

Kijk dan snel op onze website: www.manegeoostmoer.nl

www.bentbranderupclinics.nl www.bentbranderupclinics.be

Houd je paard gezond De dressuur is er voor het paard! Weldoordachte gymnastische oefeningen Rechtrichten en verzamelen.

Ruiterbewijs nog dit jaar halen? Ruiterbewijs in één weekend

Ponykamp Jongerentrektocht Ideaal voor een mooie paardenvakantie. U hebt vanaf de boerderij prachtige uitrij-mogelijkheden naar het Drents Friese Wold (ruim 5000 ha) en het Dwingeler Veld (3500 ha).

et ... m

Uniek in Nederland

fot veel

www.reelaer.nl

Heinoseweg 10, Raalte, 0572-363398

28

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

o’s!

Kom en geniet van de prachtige natuur en de avontuurlijke ruiteren menroutes! Oldendiever 5 7981 LT Diever tel. (0521) 594846 info@oldendieverhof.nl

www.oldendieverhof.nl


Vakantiespecial Promotie

Vakantie, Paarden, Inspiratie, Creatie, Natuur, Samenzijn, Genieten….. Terra Natura organiseert in de zomermaanden diverse speciale programma’s in Drenthe, België en Frankrijk (Vogezen, Normandië en Carcassonne) en een unieke Spiritual Horse Safari in Botswana.

Horsepower:

Een prachtige vierdaagse cursus waarin we ons verdiepen in het natuurlijke gedrag van paarden en hoe we een relatie kunnen

opbouwen die gebaseerd is op contact, samenwerking en vertrouwen. Deze cursus wordt gegeven in samenwerking met drie prachtige locaties: Villa Bariolee in Normandiё, La Ferme du Boisle-Comte in Orval en met Músarrindill in Drenthe.

Data: 22-28 juni Normandië 1-5 juli Orval 21-24 augustus Drenthe

Spiritual Horse Safari Botswana:

Deze 10-daagse paardensafari is een rijk en veelzijdig aanbod van inhoud en reizen met paarden door de prachtige en ongerepte natuur van de Okavango Delta. Leven met paarden, het ritme van de natuur, rust, stilte, verwondering afgewisseld met avontuur en ‘excitement’ zijn de kernthema’s van dit programma. Datum: 9-19 augustus in Botswana

Expanded Awareness:

Een unieke verdiepingsweek in het zuiden van Frankrijk. In dit programma staan het verruimen van je bewustzijn en het vinden van jouw kernkracht centraal. Naast bijzondere sessies met paarden komen ook meditatie, Qigong, muziek, dans en universele symboliek aan bod. Datum: 1-8 september in Carcasonne

www.terra-natura.nl

Hotel-Restaurant De Mallejan bestaat 150 jaar Het viersterren Fletcher Hotel-Restaurant De Mallejan is dé ideale uitvalsbasis om samen met uw paard het natuurgebied De Veluwe te ontdekken. Dit jaar bestaat dit unieke hotel 150 jaar en dat willen wij graag met u vieren! Als paardenliefhebber kunt u, net als de koninklijke familie en de adel in 1862, bij dit hotel terecht met uw paard om samen de weelderig natuur van de Veluwe te ontdekken. Om u kennis te laten maken met Hotel De Mallejan bieden we het Ruiter-Men Arrangement aan voor het symbolische bedrag van € 150,- p.p.

Samen met uw paard naar een Fletcher hotel Fletcher Hotels biedt nog twee viersterren locaties aan voor een fantastische vakantie met uw paard. In Noord-Limburg is dit Fletcher Hotel-Restaurant Bosrijk Roermond, waar u samen met uw paard Nationaal Park De Meinweg kunt ontdekken. Aan de Zuid-Hollandse kust is dit Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Raaf, waar u heerlijk kunt rijden door de duinen en over het strand. Voor een luxe vakantie met uw paard bent u bij Fletcher Hotels aan het juiste adres!

Fletcher Hotel-Restaurant De Mallejan – Vierhouten (Gld) Fletcher Hotel-Restaurant Bosrijk Roermond – Roermond (Lb) Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Raaf – Noordwijk (Z-H) www.fletcher.nl

Paardrijden op Vlieland! Op het mooie waddeneiland Vlieland ligt in de duinen, vlak aan het Noordzeestrand, FNRS manege de Seeruyter. Wij organiseren het gehele jaar buitenritten door duinen, bos en over het strand. Alle ritten vertrekken onder deskundige begeleiding. Voor de allerkleinsten staan er ‘wandelpony’s’ voor bv. een mooie wandeling langs het strand. Uiteraard verzorgen wij ook rijlessen. Voor kinderen vanaf 7 jaar zijn er in de zomervakantie instructieweken. Erg leerzaam! Daarnaast hebben wij huifkarren waarmee we mooie tochten over het eiland maken, of af te huren voor bruiloft of familiefeest. Bespreek met ons de vele mogelijkheden. Gastvrijheid en gezelligheid staan bij ons hoog in het vaandel. Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. Kortom: manege de Seeruyter is absoluut een aanrader om op goede paarden en pony’s een buitenrit te maken en te genieten van de rust en de schitterende natuur die Vlieland te bieden heeft.

Meer informatie is te vinden op www.manegedeseeruyter.nl of bel ons op 0562 - 451962

DE DRIE HEUVELS PAARDRIJVAKANTIES richt zich, sinds 1989, als eerste professionele reisorganisatie in Nederland, uitsluitend op het organiseren van ruitervakanties in Europa, IJsland en de USA. Met een groot aantal locaties werken we al meer dan 15 jaar samen en zo kunnen we onze gasten met zekerheid een goede accommodatie en goed verzorgde paarden aanbieden. In november zijn we weer naar Andalusië/Cadiz afgereisd en hebben een hele leuke locatie gevonden. We rijden er, met kleine groepjes, trektochten door het bijzonder mooie gebied van Sierra de Grazalema en de begeleiding en verzorging is uitstekend.

ANDALUSIË Trektocht 8 dagen, € 849,- p.p. 14 dagen Combi rijden en Spaanse taal leren € 715,- p.p. Week stationair Arcos in hacienda hotel, halfpension en 7 uur paardrijden v.a. € 575,- p.p. ZUID FRANKRIJK Westernarrangement op een echte Ranch, week met volpension € 855,- p.p. Een echte aanrader is ook een Beginnersarrangement voor € 895,- p.p. DUITSLAND Trainingsweekend met Arabieren, trainen voor de renbaan. In het grensgebied Goch v.a. € 120,- p.p. POLEN trektocht 8 dagen € 695,- p.p. IJSLAND met niets te vergelijken: trektocht 5 dgn € 980,-p.p. / 7 dgn. € 1.220,-p.p. / 9 dgn. € 1.620,-p.p. De Westernweekenden en -midweken in Drenthe en de Belgische Ardennen zijn alle jaren razend populair, v.a. € 255,- p.p. Info: 0318 - 462026 info@drieheuvels.nl / www.drieheuvels.nl

Foto van trektocht Auvergne Frankrijk

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

29


Les Chevaux

Het vakantieadres voor verantwoord en veilig paardrijden. • Ponykampen • Vakantiewoningen • Paard/pony verhuur • Trainingsweekenden • Trektochten • Groepsaccommodaties

Les Chevaux - Voorbosweg 10 - 9528 TA - Buinen

alen h s j i w e b r e Ruit ..!! d n e k e e w in één 0599-212957 - www.leschevaux.nl

‘Paardrijvakantiecentrum’

De Henriëtte Hoeve

Familie Schut, Duitsekampweg 25, 6874 BT Wolfheze Telefoon: 06-13457094 Fax: 026-4821831 www.henriettehoeve.nl - info@henriettehoeve.nl Veluwe... Emst (Epe)... Stal

NVVR is zilver, vrij rijden blijft goud...

Een heerlijke vakantie samen met je eigen paard? Wij verhuren bij onze boerderij (een kleine stalhouderij) 2 recreatiewoningen voor maximaal 2-3 personen. Ligging op een van de mooiste plekken aan de rand van de Veluwe. Direct aan de bossen, vlakbij de Tongerense- en Gortelse Heide, de Kroondomeinen enz. Vanuit de woningen zicht op de weilanden, stallen en je paard. Prima uitrijmogelijkheden en veel, heel veel natuur.

De Nederlandse Vereniging van Vrijetijds Ruiters is er voor jou! Gezellige dagritten, rij- en themaweekends, een interessant blad en nog veel meer. Kijk ook eens op onze website

Ned. Vereniging voor Vrijetijds Ruiters

www.nvvr.info

Alle informatie op onze website: www.staldeverlorenbeek.nl

Manege de Boschhoeve Soerendonk

Voor de leerzaamste en leukste week van het jaar ga je naar Emmeloord....

m m

errsportcentru uuiitte u RR

Rijden over brede zandpaden door bossen en heide? Dat kan in het Brabantse land met zijn Leenderheide en Strabrechtse heide. Een heerlijk natuurgebied om te paard te doorkruisen en uitermate geschikt voor een weekendje weg.

Rijlessen voor jong en oud, menlessen, beginners tot gevorderd, 6 dagen per week.

Sportlaan 42 - 8302 AZ Emmeloord tel. 0527 - 613 867 of 06 - 12 88 59 23

N! E D R A A P T E M T I U P ERO

info@de-boschhoeve.nl Tel.0495-592356

Wij organiseren de leukste ponykampen (6-14 jaar) en ruiterkampen (15-17 jaar) van Nederland. In alle vakanties en verschillende weekenden door het jaar heen!

Wij beschikken over ruim 70 paarden en pony’s waarvan 25 Friese paarden die zowel geschikt zijn voor heerlijke buitenritten als tochten met een huifkar. Ook meerdaagse arrangementen mogelijk in een hotelkamer, vakantiewoning of op de camping.

Mogelijk met en zonder eigen paard of pony (dressuur of allround). Ook voor de leukste kinderponykampen!

Emmeloord Emmeloord

De Verloren Beek..!

www.de-boschhoeve.nl

www.ruitersportcentrum-emmeloord.nl - www.instructiewekenemmeloord.nl

WWW.DRIEHEUVELS.NL UNIEKE PAARDRIJ-ARRANGEMENTEN Sfeervolle kleinschalige lokaties – goed verzorgde paarden – goede bereikbaarheid – mooie omgeving – van zeer luxe tot eenvoudig, heel betaalbaar – ook hotelaccommodatie en vakantiehuizen voor niet-ruiters. Of u nu een avontuurlijke trektocht wilt maken of een echte ranchvakantie in de USA, een weekendje door de Belgische Ardennen of in Nederland wilt doorbrengen of een instructie arrangement voor beginners, wij kunnen het u allemaal aanbieden. Altijd al eens op een IJslander, Ierse Tinker – Arabier of een Amerikaanse Quarter willen rijden? Of is zo’n statige Spaanse Andalusiër meer iets voor u…. Bezoek onze site!!!

DE DRIE HEUVELS PAARDRIJVAKANTIES

www.drieheuvels.nl info@drieheuvels.nl of bel 0318 462026 voor inlichtingen en reserveringen.

Manege Grol

OPEN DAGEN

Vrijdag 13 april 17:00uur – 21:00uur

• • •

Lezing: Paard als Coach Workshop: Paarden methodisch inzetten op zorgboerderij Presentatie: nieuwe bedrijfstraining

• • •

Demonstraties: Natural Horsemanship en Centered Riding Workshop: visie op Natuur en Zorg op de boerderij Presentatie: training PaardenKracht

Zaterdag 14 april 11:00uur – 16:00uur

Kijk voor het gehele programma op www.equimio.nl of bel 06-16418258 30

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

Manege Grol is een veelzijdige accommodatie voor de paardenliefhebber (FNRS**** in het bezit van het veiligheidscertificaat). Gelegen aan de rand van het dorp Renesse en over het ruiterpad ca. 1 km van duinen en strand. Een degelijk en schoon bedrijf met ervaren begeleiding. Kortom een bedrijf waar u zich thuis zult voelen en waar uw kinderen in veilige handen zijn. Ook aan de niet paardrijders is gedacht, een heerlijk zonneterras en vanuit de kantine kunt u genieten van de activiteiten in de binnenmaneges en buitenmanege.

Met de paarden op vakantie Als niet alleen u, maar ook uw paard eens aan een andere omgeving toe is, kan Manege Grol u zeker van dienst zijn, u kunt beschikken over boxen en weide. Bij Manege Grol is ook een mini-camping en in de directe omgeving zijn er diverse mogelijkheden voor groepsaccommodatie.

Wij hopen u nog jarenlang van dienst te zijn, na de onzekere tijd die wij hebben gehad! Stoofweg 10 ● 4325 BB Renesse ● T. 0111 - 46 16 23 ● F. 0111 - 46 24 62

info@manegegrol.nl www.manegegrol.nl


Vakantiespecial

Voltigekamp bij de Wittegheit

ZUID & WEST Nederland

Op voltigegebied staat de Wittegheit borg voor kwaliteit. In 2011 leverden zij de Nederlandse kampioenen teamvoltige, duovoltige en juniorsolo. Tijdens het kamp wordt u begeleid door de hoofdtrainster van de vereniging Meta Jans. Zij geeft ook les aan leerlingen van de NHB Deurne. De kampen worden gehouden van 23 t/m 28 juli en 6 t/m 11 augustus.

Ruiterexcursies Drents-Friese Wold De Ruiterexcursies, onder begeleiding van de boswachter, door het Nationale Park Drents-Friese Wold, worden gehouden op: 26 februari, de Winterdesserttrail, zie meer hierover op pagina vijf van deze Paard & Spul. Verder wordt er op 26 mei vanuit Diever gestart, 8 september vanuit Appelscha en 27 oktober wederom vanuit Diever. Het zijn dagtochten met een geheel verzorgde lunch.

Wil je meer weten? Mail naar leo.rooijmans@kpnplanet.nl

Meer weten? www.staatsbosbeheer.nl/bcdrentsfriesewold weblog www.drentsfriesewold.wordpress.com

500 kilometer ruiterroute

Vakantiepark Goolderheide, gelegen te Bocholt (België), wordt omringd door circa 500 kilometer aan ruiterroute. Dé ideale locatie voor een dag- of meerdagentrip. Tevens is het mogelijk arrangementen op maat te maken. Ook zijn er in de logies tal van mogelijkheden om te overnachten. Wil u meer weten? Kijk dan snel op www.goolderheide.be, mail op info@goolderheide.be of bel naar 0032 (0) 89469640

Te paard door de Franse Pyreneeën met Equi-Sud

Trektochten (5 verschillende) en dagtochten te paard in de Franse Pyreneeën. p/a Equi-Sud Promotie Nederland James Wattstraat 2a, 3261 MB Oud-Beijerland Voor alle informatie kun je terecht bij Wilma VrijenhoefSnelders Tel.: 0181-328002 info@equi-sud.nl www.equi-sud.nl

Strandrit Nederzandt, Noordwijk ***

Datum: 19 februari 2012. Aankomst parkeerplaats 10.00 uur, koffie en thee zijn aanwezig. Parkeerkosten voor combi auto-trailer € 2,00 Bij terugkomst is er een warme kom snert die door Cees gesponsord wordt. Aanmelden: zie www.nvvr.info Een rit door de duinen en over het strand. De bedoeling is om vanaf parkeerplaats Nederzandt aan de Langevelderslag in Noordwijk te vertrekken over het strand. Na ongeveer een half uur verlaten we het strand om de duinen en het bos in te gaan, afhankelijk van de windrichting. Hier hebben we de gelegenheid om leuke stukjes te draven of te galopperen. Dit wordt uiteraard aangepast aan de ruiters. Vlakbij de laatste afrit voor de boulevard van Noordwijk keren we terug naar het strand. Van daaraf kunnen we regelrecht over het strand terug naar parkeerplaats Nederzandt. Dit is een rit van ca. 2 tot 2,5 uur, afhankelijk van de snelheid. Afhankelijk van de windrichting rijden we de rit omgedraaid, zodat we op het strand de wind in de rug hebben. Uiteraard kijken we bijtijds hoe de weersomstandigheden zijn en op dat moment krijgt iedereen die zich heeft aangemeld de route en het adres.

NOORD & OOST Nederland Actieve Hinnikavond

Plaats: Deventer Datum: Vrijdag 24 februari 2012 Tijd: 19.00 uur Aantal personen: min: 5 en max 15 personen. Bij teveel deelnemers hebben leden van de NVVR voorrang. Kosten: € 10,- (koffie/thee/fris/koekjes/borrelhapjes aanwezig) Informatie en aanmelden: www.nvvr.info Een ervaren zit- & houdingcoach geeft tips en oefeningen voor een perfecte onafhankelijke zit. Deze avond maken we gebruik van balans ballen, balans tollen, teugels en bit en ons houten paard met zadel, om goed te kunnen voelen welke spieren je gebruikt om optimaal te rijden. Less is more. Makkelijk zittende kleding is een must. Het belooft zeker een gezellige avond te worden!

Bosrit Ter Apel **

Datum: 18 maart 2012 Tijd: 13.00 – 16.00 uur Aantal deelnemers: maximaal 8 Kosten: geen, zelf eten en drinken meenemen Informatie en aanmelding: www.nvvr.info Bijzonderheden: bij slecht paardrijweer gaat de rit niet door.

Geweldig gebergte en grote rivier

De Sun Dance Ranch in Zweden is een prachtige western ranch, gelegen aan een geweldig gebergte en grote rivier. Het heeft alle ingrediënten voor een onvergetelijke paardrijvakantie! Geniet van dagenlang paardrijden in western stijl en wordt ook verliefd op de ongerepte natuur, wilde dieren en rust van de ranch en omgeving! Sun Dance Ranch info@sundanceranch.eu www.sundanceranch.eu

De studierichtingen Paardensport en Paardenhouderij van Stoas Hogeschool

Een combinatie van paardensport/-houderij, onderwijs en bedrijfsleven. Afgestudeerden vinden vaak snel een baan. Door de combinatie vakmanschap en kennisoverdracht kunnen studenten aan het werk als docent, bedrijfsleider paardenbedrijf, eigenaar sportstal, adviseur of journalist. Kom naar de voorlichtingsdagen op de zaterdagen 17 maart of 2 juni.

Heb jij een passie voor paarden? Dan zit je bij Wellantcollege goed.

Wat dacht je van de Paardenklas? Daar kun je je vmbodiploma halen en veel leren over paarden. Maar Wellantcollege biedt ook mbo-opleidingen, denk bijvoorbeeld aan: Paardenhouderij, Paard & Sport, Paard & Recreatie en Mens, Paard & Gezondheid.

NOORD & WEST Nederland Duinrit Egmond **

Datum: 18 maart 2012 Tijd: 12.30 verzamelen, rit duurt 2-3 uur Aantal deelnemers: maximaal 6 Kosten: duinkaart € 5,Info en aanmelding: www.nvvr.info We verzamelen aan de rand van Heiloo, op een pensionstal, vanwaar we langs de weg (ong. 20 minuten) naar de duinen rijden. In de duinen rijden we een rondje van zo’n 10 12 kilometer. We doen het rustig aan vanwege het (deels) mulle terrein, al is een galopje wel mogelijk in de bosgedeeltes. Mooie afwisselende rit, met de mogelijkheid om er een stukje aan vast te knopen en onderweg wat te gaan eten bij restaurant Johanna’s Hof. Dit in overleg en afhankelijk van het weer. Let op: Niet geschikt voor angstige paarden (begrazers, verkeer) of erg jonge / bejaarde / niet-fitte paarden (middelzwaar terrein).

Kijk op wellant.nl voor meer informatie.

Meer informatie: www.stoashogeschool.nl

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

31


Voltigekamp De Wittegheit Training voor alle niveau’s, van basis tot en met de klasse A Aankomst maandagochtend om 12.00 uur Grondtraining Theorielessen Tontraining plicht en kür Mechanische ton Paardtraining plicht en kür Spelletjes met de paarden/pony’s Bonte avond Spooktocht Diverse andere activiteiten Op zaterdagochtend wordt het kamp afgesloten met een demonstratie van alle kampleden voor alle ouders en familieleden Je hoeft geen eigen paard mee te brengen De kosten bedragen € 225,Info leo.rooijmans@kpnplanet.nl of tel. 06-41714462 / 06-45061149

week 1: 23 juli t/m 28 juli 2012 week 2: 06 aug t/m 11 aug 2012

32

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10


Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

33


Hier adverteren? Bel: 0513-654 855

Dé locatie voor het maken van strandritten, ontbijtritten en dagtochten!

Schulpweg 129 2211 XM Noordwijkerhout Tel. 0252 - 372763

Vakantiepark Goolderheide

Omringd door +/- 500 km ruiterroute en erkend als startplaats door het Limburgs ruiterroutenetwerk. Voor u de ideale plaats voor een dag– of meerdagentrip! Arrangementen worden op maat gemaakt. Het ruitercafé is voorzien van een bindplaats, met camerabewaking. Onze comfortabele logies bieden u een tal van mogelijkheden tot overnachten.

Inlichtingen: Freddy Coninx tel.nr.: 0032 (0) 89 46 96 40 e-mail: info@goolderheide.be website: www.goolderheide.be, onder de rubriek Ruitertoerisme

34

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

www.manegesmit.nl


De Stelling

DE STELLING “Met een strenge winter in het vooruitzicht zijn we het aan onze paarden verplicht maatregelen te nemen, zoals het bieden van onderdak.”

De reacties... De meningen die op onze Facebookpage: www.facebook.com/paardenspul naar voren kwamen waren het over het algemeen met elkaar eens: een paard dient schuilgelegenheid te hebben. “Ja toch mee eens”, reageert Megan Kuster op de stelling, “maar dat geldt niet alleen voor een zeer strenge winter. Kwakkelweer met natte sneeuw is erger dan droge vorst. Schuilen moet altijd mogelijk zijn”, concludeert ze. “Mee eens, dieren kunnen in de vorm waarin ze bij ons verblijven nu éénmaal niet volledig voor zichzelf zorgen”, reageert Anita Verhoeven. Vervolgens komt echter wel naar voren dat de temperatuur waarbij paarden zich het lekkerst voelen tussen de -15 graden en +10 graden ligt, “maar met -15 graden en een ijzige wind is een schuilgelegenheid wel ethisch, in de natuur zouden ze dan ook gaan zoeken naar houtwallen en andere plekken waarachter ze kunnen gaan staan”, meldt Equilin Nederland. “Goh, niet alleen in de winter vind ik. Mijn paarden maken meer gebruik van hun schuilgelegenheid in de zomer dan in de winter tegen de hitte en de insecten. Ik vind schuilgelegenheid echt een must”, reageert Machteld Beckx op de stelling.

De website van de dierenbescherming, inspectiedienst.dierenbescherming.nl, meldt over dit onderwerp het volgde: “De dieren moeten bij strenge kou enige beschutting kunnen vinden in de luwte van bouwsels of bosschages. Pony’s en paarden mogen bij strenge vorst in geen geval vast staan”. Over beschutting meldt deze website vervolgens: “Voor de huisvesting van paarden en pony’s is in de Nederlandse wet niets geregeld. Ze mogen dus zonder beschutting buiten staan. Dit ziet de overheid niet als benadeling van het dierenwelzijn, tenzij er sprake is van extreme weersomstandigheden. Wij zien het liever anders. Het is ideaal voor paarden en pony’s als aan de dieren zelf de keuze wordt gelaten om onbeschut of beschut (houtwal, afdak, stal) te staan”, aldus de dierenbescherming.

Karel de Lange:

“Als een strenge winter uit vorst en sneeuw bestaat, is onderdak niet direct noodzakelijk. Paarden kunnen uitstekend tegen kou en veel minder goed tegen vocht en tocht. Wel is het van belang dat ze de beschikking over voldoende ruwvoer en enig krachtvoer hebben. Dat laatste kan ook prima door gehakseld mais worden vervangen. Gehakseld mais bevat echter weer weinig mineralen en vergt dus wel een redelijke toevoeging. Voor paarden die buiten overwinteren is een droge plek om te kunnen liggen van groot belang.

Marjolijn Kylstra: “Wat mij betreft horen paarden niet in een stal en zouden dus zo veel mogelijk buiten de ruimte moeten krijgen, ook in de winter. Veel natuurlijker en ze zijn dan ook veel gelijkmatiger van temperament in het werk. Nederland is waarschijnlijk echter te klein om het hele paardenbestand naar buiten te gooien, maar goed het is wel beter voor ze. Extra voorzorgen in de winter: natuurlijk een goede schuilgelegenheid c.q. open stal. Altijd open water ter beschikking. Extra ruwvoer, feitelijk moet dat dan constant ter beschikking staan. De vertering van ruwvoer houdt het paard warm. Extra krachtvoer indien nodig. Extra vitamines indien nodig, het paard gebruikt er meer van in de winter lijkt me. Verder naast de schuilgelegenheid voldoende droge stukken land, al dan niet kunstmatig verhoogd om toch buiten droge voeten te houden. Extra controle van het paard i.v.m. o.a. mok en rotstraal.”

Veulens die de winter buiten bij de moeder doorbrengen, ontwikkelen zich vele malen beter dan de veulens die al in september op de zogenaamde opfokbedrijven verblijven. De moeder voorziet het veulen gedurende de winter van alle noodzakelijke voedingsstoffen. Bovendien ontwikkelen deze veulens veel meer weerstand en dankzij de natuurlijke beweging is dit ook in de ontwikkeling van het fundament te zien. Ook vindt de groei veel gelijkmatiger plaats. Van de door snot en griep geplaagde veulens op de opfokstallen is bij de veulens die buiten bij de moeder verblijven nooit iets te zien. Bovendien zijn ze in het voorjaar veel sneller door de verharing heen. Onze moderne manier van veulenopfok wijkt nogal af van de natuurlijke manier en is zeker niet beter. Wel is het belang Đ

Een schuilgelegenheid wordt dus over het algemeen niet gezien als overbodige luxe. Door sowieso een schuilgelegenheid aan te bieden kan het paard zélf bepalen of het hier behoefte aan heeft of niet, ongeacht het seizoen. Voordat je als paarden- en weilandeigenaar echter actief een schuilgelegenheid gaat bouwen is het verstandig contact op te nemen met de gemeente. Het verschilt namelijk per gemeente en bestemmingsplan wat wel of niet mogelijk en toegestaan is, men vreest in sommige gemeentes voor ‘vervuiling’ van het landschap. Het plaatsen van een schuilgelegenheid voor het welzijn van het paard en het gedogen van de gemeente staan dus soms lijnrecht tegenover elkaar. Wellicht is dit een agendapunt waarover de overheid én de dierenbescherming, nu ook met de komst van het meldpunt 144, gelijkgestemdheid over dienen te krijgen, in de strijd voor een verbeterd paardenwelzijn.

Geef ook jouw mening op de nieuwe stelling op Facebook!

“Beter zes uur aangebonden op een stand dan 22 uur in een box van 5 bij 5 meter.” Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

35


Naam: Sjaak v d Wakkeredijk v: Cranleigh Angus x mv: Akita of Musselbrough Niveau: Geen Type: Allrounder Stamboek: Geen Leeftijd: 9 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 0-1.000

Naam: ill Saint Paer (SF) v: Ami de la Fosse (=Narcos) x mv: Biguine de Sede Niveau: Internationaal Type: Paard Stamboek: Geen Leeftijd: >=15 jr. Stokm.: 1.75 m - 1.78 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 4.000-6.000

Naam: wintervorst van vierverlaten v: wirbel hf.k.206 x mv: miranda hf.k.5883 Niveau: Geen Type: Pony Stamboek: Geen Leeftijd: 11 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 1.000-2.000

Naam: V v: Hamlet x mv: Belmondo Niveau: Z Type: Allrounder Stamboek: KWPN Leeftijd: 9 jr. Stokm.: 1.69 m - 1.71 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 10.000-15.000

Naam: Sabine

te koop of te huur: mini shet mooi klein hoofd, zeer lief.

Zeer, zeer braaf en makkelijk te rijden paard. Heeft in Frankrijk Internationaal gesprongen en wordt momenteel uitgebracht in de dressuur klasse M2. Paard is ook zeer geschikt voor een beginnende of angstige ruiter. Is verkeersmak. Ook groot verkeer. Zeer braaf op vreemd terrein. Tel.: 06-46464972

Haflinger recreatie pony. Ingeschreven en paspoort van de KVTH. Stokmaat: 1.38. Geen beginnerspony. Eventueel nog vele spullen los te koop.

Eerlijk en betrouwbaar paard, springt altijd, Z1 dressuur met 10wp M springen met 11 wp verkeermak, alleen te laden, zeer gemakkelijk in de omgang en sociaal met andere paarden

Ideale kinderpony, vertrouwd, 100% verkeersmak, gemakkelijk, voor zowel beginnende als iets verdere ruitertjes.

Tel.: 06-43539755

Tel.: 0651150967

Tel.: 06-53267480

Naam: Careto XVI v: INSPIRADO X x mv: TESORERA IX Niveau: B Type: Dressuurpaard Stamboek: P.R.E. Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 4.000-6.000

Naam: Ulinka v: Jet Set D x mv: Rinaldo Niveau: ZZ Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 10 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 8.000-10.000 Stokm: 1.62. Superfijn bevestigd Z2 paard. Eerlijk karakter, wil altijd graag voor je werken. Toont groter onder het zadel. Heeft vele concoursen gezien en is super braaf. Röntgen gekeurd: 100% in orde (ook geen opmerkingen!) mag altijd bij veearts naar keuze overgekeurd worden. Tel.: 0630867269

ook als dekhengst.

Tel.: 0653346866

v: Emarco NPA 920011.89 x mv: Ramano NRA STB 81.25

Niveau: Geen Stamboek: NRPS Stokm.: <= 1.48m Prijsklasse: 1.000-2.000

Type: Pony Leeftijd: >=15 jr. Geslacht: Merrie

T

Naam: ben hur v: fokke van de knollenhoeve x mv: Niveau: Geen Type: Allrounder Stamboek: Geen Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 2.000-4.000 Getalenteerde zwartbonte ruin, leergierig en veel wilskracht. Braaf karakter. Fries X KWPN. Graag alleen serieuze reacties.

Stalhouderij Schouwink Tel.: 053-4316419

CH O ERK

Naam: Sylvia v: Havidoff x mv: Jeraldo Niveau: L2 Type: Allrounder Stamboek: KWPN Leeftijd: 12 jr. Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Buffalo Jump v: Uniki x mv: Purioso Niveau: L Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.69 m - 1.71 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 4.000-6.000

Chique lieve KWPN allround sport merrie Sylvia kan ook goed springen. Is braaf tijdens het rijden, wedstrijden, in het bos en bij de hoefsmid. Geschikt voor ruiters die een overstap maken van pony naar paard. Sylvia beschikt over 3 goede gangen, is kerngezond en heeft geen (stal)gebreken. KWPN fokwaarde 129,46 % vraagprijs 4000 euro Tel.: 0591-616249

Onzettend braaf en lief paard. Wil altijd voor je werken en is goed aan de hulpen, fijn te rijden en kent de wissels. Ook voor de minder ervaren ruiter. Paard is ook fijn om mee in het bos te rijden. Zowel alleen als in een groep. Kortom een ongecompliceerd en eerlijk paard.

Prachtige goedaardige PRE ruin van bijna 5 jaar, is goed verkeersmak en zeer comfortabel te rijden. Is sinds begin dit jaar ruin. Meer info via www.she-stables.nl

Tel.: 0625531725

Tel.: 06-50246256

V

www.paardenspul.nl

Naam: Bajel III v: HEBREO XV x mv: HEBREA XIII Niveau: B Type: Dressuurpaard Stamboek: P.R.E. Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 4.000-6.000

Naam: Envy van de Steenkamp v: Idzard x mv: Nieuwmoed’s Nepal Niveau: L Type: Pony Stamboek: NRPS Leeftijd: 5 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Jens v: Notaris x mv: Naro Niveau: B Type: Recreatie paard Stamboek: Haflinger Leeftijd: 10 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 1.000-2.000

Naam: Docs San Poco v: Mui Poco Mui x mv: Mode,s True Love Niveau: Geen Type: Westernpaard Stamboek: Quarter Horse Leeftijd: 13 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Whisper v: Lovis Corinth x mv: Lemmod Niveau: dress. M2 Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 8 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 2.000-4.000

Stoere en zeer imposante brave PRE hengst van 4.5 jaar. Is sinds paar maanden onder het zadel en is erg braaf. Kan mooi lopen en heeft een rustig en aanhankelijk karakter. Meer info via www.she-stables.nl

5 jarige NRPS-stermerrie, Zeer brave en lieve pony, dressuur L-niveau, springt graag. Loopt ook aangespannen voor marathonwagen en is verkeersmak.

Lieve vriendelijke haflingerruin te koop. Geschikt voor beginners. Zou nooit bokken of steigeren. Erg rustig in omgang, niet snel van iets onder de indruk.

Goed getraind westernpaard, Reining, Trail. Werkt graag voor je. Heeft zelfs voor de marathonwagen gelopen.

Schofthoogte: 156,8 Grote E pony toont en rijdt als paard. Springen: L zit meer in. Eerlijk paard, niet voor beginners. Trailermak, geen stal of andere gebreken. In maart nog klinisch gekeurd voor de sport. Makkelijk te longeren, zowel met bijzet als dubbele lijnen.

Tel.: 06-50246256

Tel.: 06-53958355

Tel.: 0618538554

Tel.: 06-53267480

Tel: 0596-851432 Mob: 06-51506976

Moeder ster en prestatiesport.

Heeft u ook een paard of pony te verkopen? Dat kan vanaf nu ook via Paard & Spul! Ga snel naar onze website of www.keuzeinpaarden.nl en vul de lijst aan met uw paard(en). Succes!

www.keuzeinpaarden.nl


T

H C O ERK

Naam: Florian v: Reinar x mv: Ramiro Type: Recreatiepaard Stamboek: FjordenLeeftijd: 3 jr. paarden Stamboek Klassering: Geen Prijsklasse: 1.000-2.000 Geslacht: Ruin Stokmaat: <= 1.48 m

Naam: Eva v: onb x mv: onb Niveau: Geen Stamboek: Geen Stokm.: <= 1.48m Prijsklasse: 0-1.000

Florian is een vriendelijke ruin, die als veulen op de keuring het hoge puntenaantal van 39 behaalde. In kuddeverband opgegroeid, kent het meelopen en vaststaan aan een halster evenals het vervoer met trailer. Verder nog groen en aan te rijden door de nieuwe eigenaar. Meer informatie? www.bvandenberg.nl Tel.: 0622406654 Niet bellen op zondag

Geboren mei 2009, is nu rond 1.45m, wordt waarschijnlijk kleine E-pony.

Ron is een fijn paard voor de wagen en onder het zadel.

Tel.: 0655695313

Tel.: 0655377663

Type: Pony Leeftijd: 2 jr. Geslacht: Merrie

Naam: Ron v: Havidoff x mv: El Corona Stamboek: KWPN Type: Allrounder Prijsklasse: 4.000-6.000 Leeftijd: 13 jr. Niveau: Aangespannen beleerd Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Ruin

V

Naam: Zwartje & Witje Stamboek: KWPN Leeftijd: 3 jr. Niveau: Aangespannen beleerd Prijsklasse: in overleg Geslacht: Merrie Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Tweespan met toekomst !! Enkel en tweespan beleerd. verkeersmak. Fijne paarden in de omgang en zeer werkwillig

Tel.: 0655377663

Naam: Saraja van Steenbergen v: Athos van ter Beke x mv: Moni Niveau: B Type: Dressuurpaard Stamboek: Haflinger stamboek Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000 Ze is net een jaar onder het zadel en heeft ook al wedstrijd ervaring kan worden gestart in de B. Ook kan ze een sprongetje meenemen. Ze heeft geen stalgebreken en is verkeersmak. Ook kan ze zo voor de kar; tevens een paardje waar je veel mee kan en ook verder in de sport. Tel.: 0640214737

ng eldi r e b f a ba na Geeeschik b Naam: Neapolitano Bonavista v: Neapolitano Capriola F Keur x mv: Conversano Nima Keur Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: Lipizzaner Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 4.000-6.000

Naam: Loruta v: Ferro Niveau: M Stamboek: KWPN Stokm.: 1.69 m - 1.71 m Prijsklasse: 0-1.000

Type: Dressuurpaard Leeftijd: >=15 jr. Geslacht: Merrie

Naam: Vresia v: Holland x mv: Ahorn Niveau: M Stamboek: KWPN Stokm.: 1.75 m - 1.78 m Prijsklasse: in overleg

Type: Springpaard Leeftijd: 10 jr. Geslacht: Merrie

Naam: Reginia v: Houston x mv: Ahorn Niveau: M Stamboek: KWPN Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Prijsklasse: in overleg

Neapolitano Bonavista is de laatste nakomenling van Neapolitano Capriola F Keur. Geschikt voor aangespannen en dressuur. Stokmaat 1.56m

18 jaar oude merrie, waar je veel van kunt leren, zoekt een leuk huis.

Mooie grote merrie. M geklasserd in het springen maar kan ook in de dressuur worden uitgebracht.

Keur Merrie.

Tel.: 0486-463468

Tel.: 0651540050

Tel.: 0512-342183

Tel.: 0512-342183

Type: Dressuurpaard Leeftijd: 14 jr. Geslacht: Merrie

M2 dressuur. Kan ook een leuk sprongetje maken

Naam: Mark v: Anton 343 x mv: Abel 344 Niveau: M Type: Dressuurpaard Stamboek: KFPS Leeftijd: 7 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: in overleg Mooie Friese hengst met veel behang. 3 goede gangen veel uitstraling

Tel.: 0653979396

www.paardenspul.nl g ldin bee aar f a b n Geeeschik b Naam: Diverse Ruinen v: Cartano/Namelus/Tygo/Verdi/Vingino Niveau: Geen Type: Springpaard Stamboek: KWPN Geslacht: Ruin Prijsklasse: in overleg

Naam: Fjordenruinen v: Nederlands én Belgisch gefokt Type: Recreatiepaard Stamboek: FjordenLeeftijd: 1,2,3 jr. paarden Stamboek Klassering: Geen Prijsklasse: 1.000-2.000 Geslacht: Ruin Stokmaat: <= 1.48 m

Naam: Fridtjof v: Faun Tur Type: Recreatiepaard Leeftijd: 3 jr. Klassering: Geen Geslacht: Ruin

Veel belovende jonge ruinen te koop. Allemaal aangereden en op wedstrijd uitgebracht. Geklasseerd B tot Z springen.

Diverse jonge Fjordenruinen te koop uit de opfok. Afstammelingen van o.a. Reinar, Anton, Zizoran, Brijol, Gidar, Karant en Faun Tur. Brave paarden om straks onder het zadel of voor de wagen te beleren.

Fridtjof wordt momenteel zadelmak gemaakt en beleerd voor de wagen en pakt dit zeer braaf op. Hij is fijn en gemoedelijk in de omgang, kent de trailer, vaststaan aan het halster en is bekend met groot verkeer.

Wegens het niet kunnen aanhouden van al onze aanfok, te koop: Hennie. Een merrie uit 2011, een nakomeling van onze Stermerrie Tatum en dekhengst Timor. Beide zijn hier ook te bezichtigen. De combinatie Timor x Tunar heeft al diverse goed presterende, aansprekende en kwaliteitsvolle Fjordenpaarden gebracht.

Opgegroeid tussen andere paarden. Is halster- en trailermak. Wij willen dit paard graag verkopen aan iemand die er jaren plezier aan gaat beleven en die hem een goed en paardvriendelijk thuis kan bieden. Zijn moeder is ook nog bij ons aanwezig en zijn 2 jarige broertje ook. Het paard is niet gekeurd maar dat mag uiteraard altijd.

Tel.: 0622406654

Tel.: 0622406654

Tel: 0527 - 231095

Stamboek: Fjordenpaarden Stamboek Prijsklasse: 1.000-2.000 Stokmaat: <= 1.48 m

Meer informatie? www.bvandenberg.nl Tel.: 0512-342183

Tel.: 0622406654

Niet bellen op zondag

Naam: Meike fan Rewert v: Tonis 393 x mv: Sita B Niveau: B Type: Paard Stamboek: KFPS Leeftijd: 8 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 0-1.000

Naam: Maan Niveau: Geen Stamboek: Geen Stokm.: <= 1.48m Prijsklasse: 1.000-2.000

Meike is een friese merrie van 8 jaar, deze merrie heeft wel pit maar kan ook voor beginners. Meike is verkeersmak en wil graag voor je aan het werk. Ook vind Meike buitenritjes en naar het bos/strand erg leuk. Loopt zo de trailer in en heeft geen stalgebreken. Ze is erg beleeft naar mens en andere paarden.

Maan is een vriendelijke en intelligente pony. Is kerngezond en heeft geen stalgebreken. Niet voor beginners. Niv. B

Tel.: 0611347680 Alleen ‘s avonds na 18:00

Tel.: 06-30651570

Type: Pony Leeftijd: 6 jr. Geslacht: Merrie

Niet bellen op zondag

Naam: Hennie v: Timor x mv: Tunar Type: Recreatiepaard Leeftijd: 1 jr. Klassering: Geen Geslacht: Merrie

Stamboek: Fjordenpaarden Stamboek Prijsklasse: 0-1.000 Stokmaat: <= 1.48 m

Niet bellen op zondag

Naam: Zwier v: Quattro x mv: Le Mexico Niveau: L Type: Allrounder Stamboek: KWPN Leeftijd: 7 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: in overleg

Naam: Twan v: Blonde Shire x mv: bonte tinker Niveau: Geen Type: Recreatie paard Stamboek: Geen Leeftijd: 5 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 1.000-2.000

Naam: Carlijn Niveau: Zadelmak Stamboek: KWPN Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Prijsklasse: 1.000-2.000

GEWELDIG recreatiepaard. Drumhorse, de beelden zeggen genoeg. http://www.youtube.com/watch?v=jeaLrpMltXI http://www.youtube.com/watch?v=NiN4_W02IgU

m: Odina, v.: Ovidius, vm: Henzo. Door tijdgebrek is ze alleen nog maar zadelmak, het sturen vindt ze nog wat moeilijk. Ze wordt in mei 5, dus als ze doorgereden wordt kan ze meteen mee op concour. Ze gaat gemakkelijk de trailer op.

Te koop paard dat later in de sport gekomen is. Zeker de moeite waard om verder aan te rijden. Geschikt voor dressuur en springen. Beschikt over een goed karakter en wil snel leren.

Tel.: 31624167362

Tel.: 06-25527060

Tel.: 0653461915

Niet bellen op zondag

v: Ovidius x mv: Type: Springpaard Leeftijd: 4 jr. Geslacht: Merrie

v: Uphill mv.: Wolkentanz Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.62 m - 1.64 m Geslacht: Ruin

T

CH O K R E V

Naam: Kolstein’s Chip v: Kielshoop Honeyhill x mv: Ed King Hill Niveau: L Type: Pony Stamboek: Welsh Pony en Cob Leeftijd: 5 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Freyja v: Anton x mv: Byoko Type: Allrounder Leeftijd: 2 jr. Stamboek: Fjordenpaarden Niveau: Onbeleerd Prijsklasse: 1.000-2.000 Geslacht: Merrie Stokm.: <= 1.48m

Naam: Heidehof’s Alinde v: Morgenland’s Fabian x mv: Gredington Viceroy Niveau: B Type: Allrounder Stamboek: Welsh Pony en Cob Leeftijd: 9 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 1.000-2.000

Naam: Undo v: Metall x mv: Amethist Niveau: Z Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 10 jr. Stokm.: 1.72 m - 1.74 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 8.000-10.000

Naam: Whisper, v: Oklund x mv: Jasper Type: Springpaard Leeftijd: 8 jr. Stamboek: KWPN Niveau: B Prijsklasse: 6.000-8.000 Geslacht: Merrie Stokm.: 1.63 m - 1.65 m

Zeer opvallende pony en zeer brave pony. L2 bij de paarden. De vader van Epple heeft Z2 gelopen tussen de paarden!!!Ook wat verkeer betreft is hij braaf, niet echt mee op een buitenrit geweest, maar zowieso op de parkeerplaatsen op concoursen kom je van alles tegen. Deze opvallende verschijning valt in een hogere prijsklasse!!! Tel.: 06-25527060

Freyja valt op door haar goede ruime bewegingen en bijzondere rodblakke Fjordenkleur. Ze zou in de toekomst zowel onder het zadel als voor de wagen zeker niet misstaan.

Ze is mee geweest met een buitenrit, ook is ze mee geweest naar een oefenparcour, deed dit prima en leek het springen zelfs erg leuk te vinden! Ze kan met gemak een L proefje lopen! wat ze soms een klein beetje eng vind is onder een deurpost doorlopen die laag zit.

10 jarige bruine ruin v. Metall, Z geklasseerd, 1,75 meter. Braaf karakter.

Whisper is dressuurmatig goed getraind en heeft diverse springwedstrijden gelopen. Een fijne merrie met een goed karakter en goede techniek. Leuk paardje voor een ambitieuze ruiter die direct op concours wil. Zeer geschikt voor overgang pony - paard.

Tel.: 0622406654

Tel.: 06-25527060

Tel.: 0611950138

Tel.: 0622541228


ng eldi r e b f baa na Geeeschik b

Naam: in de ban van picasso v: isala,s solaris x mv: prins keur pref Niveau: Geen Type: Jaarling Stamboek: Appaloosa Leeftijd: 1 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 0-1.000

Naam: Tim van de Loohoeve v: Time x mv: Jitse x Melle Niveau: Zadelmak Type: Allrounder Stamboek: KFPS Leeftijd: 5 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 4.000-6.000

Brave 5 jarige merrie onbeleerd, erg lief in de omgang. Moeder is ster. Ze moet helaas weg wegens ruimtgebrek.

Lieve appaloosahengst met leuk stamboek, hele mooie gangen, braaf bij de hoefsmid, geen stalgebreken of hengstenstreken, is verkeersmak, hij loopt netjes aan het halster mee, zijn kleur is zilver-appel schabrakbont. Schofthoogte is nu 1.55 in mei word hij 2.

Stoere Fries te koop, goed karakter en beweging, blijft voor eigenaar toch jammergenoeg te klein. Is goed beleerd en licht aangereden, zeer aansprekend hoofd met kleine kol onder lok.

Tel.: 06-15486720

Tel.: 0647932474

Tel.: 055-3011571

Naam: Chelsea v: Discovery x mv: Inferno Niveau: Geen Type: Paard Stamboek: KWPN Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Zilver v: Mintse x mv: Anton Niveau: Geen Stamboek: KFPS Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Prijsklasse: 2.000-4.000

Met stamboom, gechipt, ontwormd, ingeënt. Evt. met toebehoren. Braaf, geen bokkerd, lief en slim paard wat van aandacht houd. 3 goede gangen, enthousiaste vrijspringer, heeft al klein sprongetje onder zadel gemaakt. Geen gebreken, droog beenwerk en goede harde hoeven. Tel.: 0511421805

Te koop zeer mooie Friese merrie met veel uitstraling en veel beweging. Is braaf onder het zadel. MINTSE x ANTON X DIEDERT. Merrie heeft mooi behang.

Naam: Xannadu B v: Brandus x mv: Mintse Niveau: Geen Stamboek: KFPS Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Prijsklasse: 1.000-2.000

Type: Paard Leeftijd: 5 jr. Geslacht: Merrie

Naam: Rondeels Mayflower v: Vita Nova’s Golden Boris pref. mv: Rondeels Carino pref.

Type: Dressuurpaard Leeftijd: 4 jr. Geslacht: Merrie

Vraagprijs 3500 Tel.: 0640316312 / 0640316312

Niveau: Geen Type: Pony Stamboek: Welsh Pony en Cob Leeftijd: 7 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 1.000-2.000 Prima (fok)merrie, basiscombinatie van de goede welsh pony’s van de Rondeel stoeterij uit Hoenderloo X een arabische merrielijn met veel prestatiebloed (gaat terug naar een merrie uit de bekende Crabbet Stud uit Engeland). Vader is de bekende welsh-partbred pony Vita Nova’s Golden Boris pref. Al een paar veulens gehad welke nog bij ons te bekijken zijn. Tel: 06 3091 7575 regio Flevoland

Naam: NN v: NN x mv: NN Niveau: L Type: Pony Stamboek: Welsh Pony en Cob Leeftijd: 9 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 0-1.000 Zeer mooie en brave pony. Pony loopt op dit moment wedstrijden op L2 niveau. Zeer leuke beginners pony. Ook voor buiten ritten is hij zeer braaf. Alleen voor een goed tehuis gaat de pony weg: met weidegang en stalling

Naam: Apart v: Gentleman x mv: Nijinsky Niveau: Zadelmak Type: Springpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 6.000-8.000 Apart is een dressuurmatig fijn ingereden merrie, die beschikt over drie goede basisgangen en goede springkwaliteiten. Voor meer informatie kunt u bellen of e-mailen.

Tel.: 0646159031

Tel.: 06-23402881

Naam: Caprice des negres v: karandasj x mv: ulysse de 2e Niveau: B Type: Allrounder Stamboek: KWPN Leeftijd: 5 jr. Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000 Altijd dressuurmatig gereden, maar springen vind ze ook ontzettend leuk en dit kan ze erg goed, ze weigerd zelden. Ook is ze meegeweest naar het bos en ze is helemaal verkeersmak. We zijn ook 2x naar wedstrijd geweest en ze was braaf en rustig op vreemd terrein. Vrpr.: 3500 incl. halster en dekens. Tel.: 0644437459

Naam: Faith v: Special D x mv: Landwind II B Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 2 jr. Stokm.: n.v.t. Geslacht: Merrie Prijsklasse: 0-1.000 Faith is een fijn bewegende nakomeling van Special D. Wegens overcompleet te koop voor een zeer gunstige prijs. Ze meet op dit moment 1.60m en wordt in maart 2 jaar.

Tel.: 0655344085

www.keuzeinpaarden.nl

Naam: Wahida, V: London Type: Springpaard Leeftijd: 4 jr. Stamboek: NRPS Niveau: B Prijsklasse: 4.000-6.000 Geslacht: Merrie Stokm.: 1.66 m - 1.68 m

Naam: Celesto, v: Concorde Type: Springpaard Leeftijd: 4 jr. Stamboek: KWPN Niveau: B Prijsklasse: 4.000-6.000 Geslacht: Ruin Stokm.: 1.63 m - 1.65 m

Naam: Ysbrand Geslacht: Hengst

Wahida is een fijn te rijden. Het is een fijn, los paard met karakter (veel bloed). De merrie is sinds maart 2011 bij ons in training. Momenteel nemen we haar regelmatig mee op wedstrijd in de klasse B. Ze pakt dit zeer goed op en leert snel. Fijn paard met veel toekomstpotentieel.

Celesto is een mooie, sterke ruin met veel uitstraling. Hij staat sinds begin juli bij ons op stal. Op het moment wordt hij doorgereden en pakt alles erg goed op. We nemen hem momenteel regelmatig mee op concours in de klasse B.

Stal Okkema, het meeste aanbod in kwaliteits gereden en betuigde friese paarden. Vind u het hier niet, dan vind u het nergens!

Tel.: 0622541228

Tel.: 0622541228

Naam: Docil VIII & Dominanta XXXVII v: Destinado XVII (beiden) x mv: Volador VIII & Hildalgo Type: Fokmerrie Stamboek: P.R.E. Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Wilrik Fijne te rijden grote ruin van 1.70m Stal Okkema, het meeste aanbod in kwaliteits gereden en betuigde friese paarden. Vind u het hier niet, dan vind u het nergens! www.stalokkema.nl

Tel.: 0653818266

Naam: IQHA CR Showgirl Sugar Pep v: APHA Cut a Sugar Pep x mv: IQHA CR Moonlight Jetset Niveau: Internationaal Type: Jaarling Stamboek: Appaloosa Leeftijd: 1 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 0-1.000 Zeer mooie Quarab merrie, bloedlijnen van o.a. Peppy San Badger, Gay Bar King ,Cutter Bill, doc Bar.

Mooie grote sterhengst, met hoge punten in AFBP test.

Naam: CC v: Indoctro x mv: Legaat Niveau: Geen Stamboek: KWPN Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Madalusi v: Goodwill x mv: Pion Niveau: M Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: >=15 jr. Stokm.: 1.69 m - 1.71 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Brave 4 jarige koffievos ruin. Indoctro x Legaat, goed bewegen. 1.67m.

http://horsetelex.nl/pedigree.php?horseid=210638

Tel.: 0653818266

Tel.: 0611950138

Tel.: 06-10216672

Naam: Everest Hill v: Ed king Hill x mv: Lennard Niveau: Geen Type: Springpaard Stamboek: NRPS Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.72 m - 1.74 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 8.000-10.000

Naam: Alarde de Torremorena v: Pendulo II x mv: Defo Type: Dressuurpaard Niveau: Geen Stamboek: P.R.E. Leeftijd: 4 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 4.000-6.000

Naam: Tomillo HG v: Torero XXVII x mv: Natario VI Niveau: B Type: Dressuurpaard Stamboek: Barok Pinto Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 4.000-6.000

Bonte hengst v. Ed king Hill, 1.73 bruin bont, tevens nakomelingen te bezichtigen.

Alarde de Torremorena, Andalusier top mooie hengst, 4.5 jaar, stokmaat ongeveer 1,60 meter, maar wordt nog groter. Stap, draf, galop, zeer veel aanleg piaffe, spaanse pas, passage. De rest moet u zelf bekijken. Alle papieren en documenten aanwezig, hij is net in Nederland.

Prachtig gitzwarte PRE hengst uit beste Spaanse stam. Mooi voorkomen met sterke bewegingen. stm. 1.60 m. Braaf in omgang en onder het zadel. Kan evt geruind worden. Plaatje om te zien Voor meer info Stal Ysselvliedt Wezep. Niet bellen op zondag.

Tel.: 0655801286

Tel.: 0611950138

Tel.: 0655801286

Tel.: 0653480960 bgg 038-3760930

Naam: Lucky Boy v: Exotic Hollywood Boy x mv: Marias Lucky Girl Niveau: Onbeleerd Type: Westernpaard Stamboek: Paint Leeftijd: 2 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

Naam: Indian Steps v: Billy Norfleet x mv: Bigstepinkittydeleo Niveau: Nationaal Type: Westernpaard Stamboek: Paint Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 6.000-8.000

Naam: Dreamcicle v: Lord Leatherdale x mv: Rousseau Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 4.000-6.000

Naam: Horneado v: Essen Maynou x mv: Zaragozano Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: Barok Pinto Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 8.000-10.000

Mooie breedingstock ruin, allround gefokt. Prijs €3000,Meer info: www.reininghorse.nl Correct gebouwd en goede beweger.

Super gave Paint merrie met veel reining talent, prijs €6500,-

Mooie, aansprekende merrie. Beschikt over drie zeer goede gangen. Paard is braaf in de omgang, nog onbeleerd. Recent gekeurd, 100% OK. Herkeuring geen probleem.

Horneado is een bijzonder getalenteerd dressuurpaard, met zeer ruime bewegingen, veel elasticiteit en souplesse. Stamboekpapieren volledig in orde. Voor meer informatie: www.baroquehorses.nl

Volledig PRE en beiden APTA goedgekeurd. Ook licht bereden. Beide hebben dit jaar een veulen gehad, komen rechtstreeks uit Spanje, geen tussenhandel. Lieve merries en prachtig voor de wagen. Vraagprijs is voor alletwee. Top gezond maar mogen nog iets zwaarder. Alle papieren en documenten aanwezig. Doma-Hipica

www.stalokkema.nl

Voor ons totale aanbod www.reininghorse.nl Tel.: 0621816560

Type: Springpaard Leeftijd: 4 jr. Geslacht: Ruin

Niet bellen op zondag, alleen ‘s avonds na 18:00 uur.

Tel.: 0621816560

Tel.: 0621816560

Tel.: 0622541228

Tel.: 0031612129157


Paard & Spul is gratis af te halen op onderstaande verspreidingspunten

Paard & Spul - Editie 9 - Jaargang 9 - 2011

G R AT I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R AT I S Zadelkasten.nl

Massage bij het paard

Naast een grote keus in afmetingen en uitvoeringen zadelkasten, concourskasten en handige toebehoren, heeft Zadelkasten.nl onlangs een unieke uitbreiding aan haar assortiment toegevoegd.

Als gebruiker van het paard gaan wij er altijd van uit dat een paard weet hoe hij zijn lichaam moet gebruiken en dus hoe hij moet lopen. Het tegendeel is echter vaker het geval. Het paard loopt instinctief en net als bij ons mensen, kunnen ze hun lichaam door spanning of overbelasting anders gaan gebruiken.

Lees verder op pagina 45

Lees verder op pagina 35

Den Haag Den Haag Den Haag Den Ham Den Ham (Ov) Den Helder Den Helder Den Hoorn Den Hoorn Denekamp Didam Didam Diepenveen Diepenveen Diever Dodewaard Dongen Dordrecht Dordrecht Dordrecht Dorst Drachten Dreischoor Driel Dronrijp Dronten Dronten Drunen Drunen Dussen Ede Ede Ee Eersel Egmond a/d Hoef Eindhoven Eindhoven Elburg Elspeet Elst Elst Elst Emmeloord Emmen Emmen Emmen Enschede Enschede Enschede Enschede Enter Epe Epe Erica Erichem Ermelo Ermelo Etten Leur Etten Leur Etten Leur Etten Leur Exloo Ferwoude Foudgum Franeker Garderen Garyp Gassel Gasselte Geesbrug Geesbrug Gellicum Gilze Glimmen Gorredijk Gorredijk Gouda Gouda Gouda Grashoek Groenlo Haaksbergen Haaksbergen Haarlem Haarsteeg Hagestein Hagestein Harbrinkhoek Hardegrijp Haren Harskamp Harskamp Haskerhorne Havelte Havelte Hazerswoude Hazerswoudedorp Heelsum Heemserveen Heemserveen Heemskerk Heemskerk Heenvliet Heerde Heerhugowaard Heerhugowaard Heerhugowaard Heeze Heeze

M.J.L. Ruitersport Sp.zaak Horsepower Heino Kerkdijk Diervoeders Ruitersport Happy Horse Manege Stal Flicka Horse Top Shop Ruiterspec.zaak HorseBarn Handel & Transport de Jager Ruitersportc.De Gompert De Lemerij Stoeterij “De Heumstede” Stal Walter Bouwmeester De Herpense Duinruitertjes De Veerkracht Manege De Witte Vallei Ruitersport Den Besten Jansen Int. Trading B.V. Bakker Ruitersport Manege De Kamphorst Mennerij de Haverkist Ned. Fjorden Stamboek Top Diervoeders De Gruyter & Korst Manege “Stal de Eik” Nijenkamp Africhtingsstal Stal Starro Manege Hoogenweg Dierenspec.zaak “Gabber” Ruitercentrum De Molen Ooteman Ruitersport Huifkarbedrijf Terpstra Hippisch Centrum Groenraven LR&PC De Waalruiters Viervoeters Over t Veld Ruitersport SR Fokstal Fan it ruge fjild Manege De Kegelaer S. Buter De Paardenschuur Hpco Ruitersport&Dieren Hipp.Centr.Bommelerwaard Manege Voorst HCA TechnDienstverlening Homan Stables LR&PC de Marneruiters Manege Voorwaarts Onder de Kastanje H.C. Krimpenerwaard Manege De Paardenhof Camping Boszicht Paarddekenwass. Achterhoek St. Rimburgerhoeve Beemsterruiters A. van der Linden Meiden van Haarman Hipp.Centr.LeersumseVeld HogeschoolVHallLarenstein Manege Moedig Voorwaarts Manege Hestar Manege Lelystad B.V. Waterland Quarterhorses Hipp. Centr. De Hoeve Manege Heeten Victus Stal KleinHeiligenberg Euro Center GunnewickSpeciaalvoeders Fouragehandel Roeke Pony centrum Koopman Hippocare AVD Ruitersport Dhr. M. Hagedoorn Van der Veek Ruiterzaak Het Molenhuis Huifkarcentrum Bergh Fam. Van der Mee De Duyksehoef Manege Hallinckveld Stal Beiten PSV Gersal Sport Manege Kerkers Mr. Ed Superstore Manege Bartels Paardenst.Potdijk De Fleurige Ruiters Hipp. Centr. Haskerveld Ruitersport Avezaath Stal de Vossenburght Manege deStalVogelzang Manege “De Bronzen Emmer” Manege Hermkus Hof Manege Boerdamsterhoek Hendrik van der Es Ruitercentr.De Nieuwe Ark LR&PC Willis Stal ‘De Bameerhoeve’ Manege Molenschot VOF Manege Molkwerum Manege El Sham Atorka Manege De Boshoeve Ruiterplezier Club Cercle Hippique Pensionstal De Bergen Janssen dier/hobby/tuin Manege De Jasmijnhoeve Manege Nes De Kroo Ruitersport

Heiloo Heino Hellendoorn Hellendoorn Hellevoetsluis Hellevoetsluis Hellevoetsluis Hemelum Hengelo (Gld) Hengelo (Ov.) Hernen Herpen Herpen Heumen Heusden Hierden Hillegom Hilversum Hilversum Hoenderloo Hoenderloo Hoenderloo Hollandscheveld Holten Holten Hoofddorp Hoogenweg Hoogerheide Hoogerheide Hoogkarspel Hoorn Houten Huissen (Gld) Ijsselstey (L) Jirnsum Jouswier Kaatsheuvel Kamperveen Katwijk Kerkrade Kerkwijk Klarenbeek Klarenbeek Klijndijk Kloosterburen Kootwijkerbroek Kootwijkerbroek Krimpen a/d Ijssel Kwadijk Laag Soeren Laag-Keppel Landgraaf Landsmeer Langenboom Laren Leersum Leeuwarden Leiden Leidschendam Lelystad Lelystad Lelystad Lettele Leunen Leusden Leusden-Zuid Lichtenvoorde Lierderholthuis Lieren Liessel Lijnden Linde (Dr) Lisse Loenen (Veluwe) Loerbeek Loon op Zand Loon op Zand Loosdrecht Lunteren Maarssen Maasbracht Maashees Maasland Marienheem Markelo Marssum Marum Maurik Meeden Meerssen Meppen Merselo Middelsten Midwolde Mierlo Mijdrecht Moerstraten Molenschot Molkwerum Monster Montfoort Montfort (L) Moordrecht NederhorstdenBerg NederhorstdenBerg Nederweert Nederweert-Eind Nes Nieuw&St.Joosland

Paard & Spul - Editie 11 - Jaargang 10 - 2011

G R AT I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R AT I S

Lees verder op pagina 21 en 23

G R AT I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R AT I S Verzorgpaard

Lees verder op pagina 37

Paardensport is één van de meest beoefende sporten in Nederland. Door het grote aantal paarden in Nederland is er steeds meer van doen over paardenwelzijn, bijvoorbeeld wanneer het gaat om de huisvesting van paarden en het leven in kuddeverband.

Friezenspecial

Een verzorgpaard of je paard laten verzorgen, iets voor jou? Een eigen paard is een hele verantwoordelijkheid. Het verdient dagelijks aandacht in de vorm van verzorging en training, maar ook het financiële plaatje liegt er niet om...

De KFPS hengstenkeuring 2012 komt naderbij. De belangstelling voor deelname aan de eerste bezichtiging (29 november t/m 2 december) voor de Hengstenkeuring bleef onverminderd groot. Net als vorig jaar was het aantal aangemelde hengsten 335.

Lees verder op pagina 11

Lees verder op pagina 15

Lees verder op pagina 37

Lees verder op pagina 17

Equirience is hét gezelligste evenement voor iedere paardenliefhebber. Al dertig jaar! Van 18 t/m 20 november is in de Brabanthallen (Den Bosch) weer volop te genieten van clinics, shows, demonstraties en natuurlijk de mooiste paarden en rijtuigen.

Europa’s succesvolste live-entertainmentshow met paarden brengt jaarlijks vele tienduizenden paardenliefhebbers in vervoering met verbluffende ruiterkunst en adembenemende stunts in een unieke show vol zang, muziek en dans.

Gehoor en Geluid

Tijdens de training reageert het paard op stemhulpen dankzij het gehoor. Een vriendelijke toon kalmeert en beloont, een strenge toon roept tot de orde. Via het complexe mechanisme van het oor wordt het geluid naar de hersenen geleid...

Lees verder op pagina 27

Monte 378 (Teunis 332 x Hannes 296) voor de slee.

We hebben hier te maken met een 4-jarige merrie en dat betekent dus een paard dat nog lang niet volgroeid is. Volgroeid is een paard pas met acht jaar als de laatste groeischijven in de rug zich sluiten.

Lees verder op pagina 5

Kijk voor de modespecial snel op pagina 20-25

Paard & Spul - Editie 12 - Jaargang 10 - 2011

De bladeren vallen weer van de bomen en de herfst heeft zich, ondanks de relatief hoge temperatuur van dit najaar, aangediend. We kunnen er niet meer omheen. Maar niet alleen de herfst is gekomen, ook de levensbedreigende ziekte Atypische Myopathie kan de kop weer opsteken dit najaar.

Klassieke homeopathie wordt voor een heel breed scala aan klachten ingezet. Deze werkwijze is een holistische benadering. Dit houdt in dat er niet alleen naar de ‘klacht/ fysieke aandoening’ wordt gekeken.

Lees het artikel op pagina 7

Harry’s Horse

Met dank aan Familie Okkema, www.stalokkema.nl

Lees verder op pagina 5

Volgende editie: week 45, 2011 Uiterste aanleverdatum: 4 november 2011

Volgende editie: week 49, 2011 Uiterste aanleverdatum: 28 november 2011

Ook een poedel kan ‘mooi zi�en’

Volgende editie: week 2, 2012 Uiterste aanleverdatum: 4 januari 2012

De snelste weg gaat langzaam maar zeker

...maar dat hee� niets te maken met paardrijden www.akasha-rijkunst.nl

Een beetje geschiedenis dl 2

Lees verder op pagina 11

Stal Made Polder t Ruiterhuis Waldeck Stichting de Eendenkooi De Lourenshoeve De Hazelhorst Manege Bruin Noorderlicht manege Manege Chardon Pension De Hooipolder Manege Zonnebeek Manege ‘t Hooge End Stal het Loitse broek Manege Noordwijk Manege Tjoonk Boer en Peerd Kasteelruiters Cursus totaal BABS Ruitersport Manege Beerwijkhoeve Manege de Randhoeven Manege Dorst Welkoop Stal Balans Manege De Holland Manege Hotsum Flevo Manege Mediatheek CAH Idac Veeservice Het Drunens Ruiterhuis Bruysendnl Paardenmassage Africhtingsstal van Laar Manege de Woelige stal Sandy Road Ranch Hippo d’Or De Kempen Manege Groot Manege Eindhoven CVS Ruitersport Eindhoven Manege Schurer Mensport F.H. Kool BEJO’S Ruitersport Pensionstal de Vink Rijver. De Plantage Ruitersp.Centr.Emmeloord AOC-Terra Manege De Eekwal Kiela Ruitersport Het Twentse Veld Holzik Stables Manege De Hoefslag Walter Ruitersport Tijhof Diervoeders Stal Jagtlust Welkoop Olieveldruiters Manege Satana Sequoia Stables Cafe Rest.Uddelermeer Manege De Belle Ruitershop ‘t Stalleke Stal ‘t Sander Stal van Bedaf Hippisch Centrum Exloo Feenstra Ruitersport Manege de Hynsteblom Stal Aristocraat Firma Heja Paardenkliniek Garyp Akasha Rijkunst Manege Gasselte Bits & Bridles R. Treur A.J. van der Hoef Horse Tuning Manege De Bongerd V.O.F. Dekema Ruitersport Kameleon Paardenmassage Ruiterclub Bloemendaal Ruitersport Goudse Hout Zuidplas Ruiters Manege de Cavaliers Manege ‘t Marhulzen Manege Brammelhoeve Ruitersport Koenderink Levade Ruitersport Manege Ars Longa De Brederoderuiters L.R. de Stuwruiters Ruitersport Engelbertink www.paardentekoop.nl Fa. Ekkelkamp Dhr. J. Kwint Top Diervoeders Manege de Hjouwer Bits v. Paarden C1000 Abe Brouwer Manege Xenophon Pensionstal JaquelineBorst Klein Vosdal Hoefsmid H. Talen Manege De Fjordenhof C.J. Stubenitsky De Schimmelkroft Manege Lynaeshoeve Stal Marskamp Middenwaard Molendijk Manege S&B Ruitersport Manege De Meijldijk Manege Meulendijks

G R AT I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R AT I S

Kalypso van Orchid’s met amazone Kaylee Bloem. Foto is gemaakt door Sandra Nieuwendijk.

Lees verder op pagina 9

Volgende editie: week 40, 2011 Uiterste aanleverdatum: 19 september 2011

Vandaag de dag is er veel te doen over het welzijn van paarden, en de diervriendelijkheid van verschillende trainingsmethoden. De opvattingen hierover zijn nogal verdeeld. Voor een beter begrip over het ontstaan van de verschillende denkwijzen zijn we een beetje teruggegaan in de tijd. In de vorige aflevering hebben we het gehad over het ontstaan van één van deze geschiedkundige hoofdstromingen. Na een korte terugblik op het ontstaan van de eerste hoofdstroming, gaan we in deze aflevering verder met de andere hoofdstroming.

Imanse Aanhangwagens Aalsmeer Manege De Jong Aalsmeer Stal Wennekers Aalsmeer Nat.WesternRidingCenter Aalsmeer Veehouderijserv. Ruesink Aalten Manege Pretfort Aarlanderveen Stal Verbakel Aarle-Rixtel Kosfers Spirit Ranch AbbenbroekBernisse Manege De Mallejan Achterveld Dhr. W.J.G.M. Derksen Aerdt Sengers Diervoeders Afferden (Gld) Voorhuis Diervoeders Albergen R.V. de Beyaert Alblasserdam Henswoude Aldeboarn Ruitersport Klumper Almelo Kylix Productions NL Almelo Ruitersportcentr. Almere Almere Manege Pampushout Almere (stad) Alphense Ruiters Alphen a/d Rijn K&K Pleats Ambt-Delden Het Amerveld Amen (Dr.) Breeschoten/Paardenschuur Amerongen Singlefooters NL Amersfoort De A’damse Manege BV Amstelveen Braaaf Ruitersport Amstelveen Manege Nieuw Amstelland Amstelveen Manege Zunderdorp Amsterdam BBR Ruitersportvereniging Amsterdam Pr.WillemAlexanderManege Amsterdam Z-O Manege Goedhart Andijk Pegasus Ruitersport Appingedam De Waterberg Arnhem Hol.tr.centr.De Maesberg Arnhem Manege Gebr. Bosman Arnhem Manege Ruimzicht Arnhem Stal Mansour Arnhem Manege Ruimzicht Arnhem Horse & Outdoor Arum Pegasus-Ruitersport Asperen Ruitersport de Tijdgeest Assendelft Manege Austerlitz Austerlitz Baak Paardensp.centr. Baak Fok&Menstal de Heimolen Baarle Nassau Bosmanege Bakkeveen Bakkeveen Rijstal de Blinkert Ballum (Ameland) Paardenst.DeWitteBurcht Bant Stal van het Schar Bantega Hipp.Centr. Barendrecht Barendrecht Heuvelman Barendrecht Paardencentrum PTC+ Barneveld Hooihandel Schutte Bathmen Manege De Roosberg Bavel Manege Bedum Bedum Manege De Liemers Beek (Gld) HD Ruitersport Beek (Limb) Paardensportcentr. Riant Beekbergen J.R. Engel Diervoeders Beinsdorp Stal Jasper Beinsdorp De Molenwei Bemmel D’rop & Draf Ruitersport Bennekom Manege Mazzeltov Bergambacht Pensionstal De Ooievaar Bergen op Zoom Ruitersport Molenzicht Bergen op Zoom De Berger Hoeve Bergeyk Bond v.V,T,Dier&Hobby Bergharen Wildkamp Beringe Het Paardrijk Berlicum Manege Beverwijk Beverwijk Patricia Hoeve Biddinghuizen Stal de Molshoop Bilthoven P.A.M. Claessen Bladel Western The 3B Riders Bleiswijk Boekels Tuincentrum Boekel AHB Boijl Boijl Manege Beekdal Borger Hipp.Rijver.St.Servatius Borkel en Schaft Ruiterslot Sportprijzen Bornerbroek Manege Stal Sintels Breda Superstore Breda Hippisch Centrum Breda Breda Manege Gunterstein Breukelen Cherokee Paardentherapie Bruchem Fa vd Bijl Diervoeders Brummen TenC Western Stables Brunssem Les Chevaux Buinen Kadoshop Liquorice Buitenpost Manege Vermeer Bunschoten Stoeterij Woodstock Burgh-Haamstede Manege Noot Callantsoog De oude Woonstal Castricum Stal op Reuring Castricum Hipp.Centr.Boeyenkamp Cornwerd Gerner Manege Dalfsen Ponyclub Nieuwleusen Dalfsen Ruitersport Van Leusen Dalfsen Manege Vrieswijk Damwoude Welkoop De Blesse Kikkert manege De Koog Ter Horst 4x4 De Krim Fouragehandel Broekhuizen De Meern De Eagles Ranch De Waal (Texel) Paardenh. De Talisman Dedemsvaart V/d Graaf “De Molen” Dedemsvaart Pegasus Praktijk voor Paard & pony Deil Dier,Tuin&Horsepeople Delden Manege DePrinsenstad Delft Manege Prometheus Delft Manege Biessum Delfzijl Manege Berestein Den Haag

Paard & Spul - Editie 10 - Jaargang 9 - 2011

CK EASP De keuring begint zoals gebruikelijk met de opname van de driejarige en oudere merries. De paarden en pony’s moeten zich daarbij in stap en draf op het harde laten zien en worden vervolgens binnen, bij het vrij bewegen, op de galop beoordeeld.

Op de voorpaginafoto: Driejarige ponymerrie die volgende maand (oktober editie) op haar exterieur beoordeeld wordt door Karel de Lange.

Stalstrooisel “Ecobodem is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Jan Willem Tap van Ecobodem. Ecobodem verkoopt verschillende stalstrooisels en is gevestigd in Sint-Oedenrode (N-Br).

Lees verder op pagina 17 & 19

FNRS

Goed longeren

Exterieur beoordeling

Special: Paard & Therapie

Doe mee en....

Iriscopie

Psychologie v/h paard

Steinbrecht

Psychologie v/h paard

Bij het leren paardrijden zijn er allerlei manieren om vaardig te worden op en met je paard. Als je net begint met rijden is het een hele vaardigheid op je paard te blijven zitten en goed mee te gaan in zijn bewegingen. Maar zoals alles went, went zitten op een bewegend paard ook. Vaardigheid is een apart onderdeel in het FNRS Ruiterpaspoort en bereidt je voor op springen en buitenrijden. Het is vooral heel leuk en zorgt voor veel plezier met je paard.

Longeren kan volgens het woordenboek vertaald worden als ‘het aan de longe africhten, laten lopen’ of ‘aan de longe leiden’ van het paard. De longe zelf is een ‘touw of band waaraan men een paard in een cirkel laat lopen’. Het longeren kan als pure bewegingsvorm ingezet worden, maar zeker ook als doelgerichte training. Voor deze laatste omschrijving bezocht Paard & Spul Lammert Haanstra in Lippenhuizen (Friesland), bekend om zijn ervaringen als longeur. Voor hem is het longeren “het paard op een functionele manier trainen”.

In onze beoordelingsreeks hebben we deze keer te maken met een ponymerrie uit een kruising van een Shetlandermoeder en een Welshvader. De beide rassen zijn afkomstig uit Groot Brittannië en behoren tot de robuuste en sobere ponyrassen, die in de naoorlogse periode een grote opgang in Nederland hebben gemaakt.

In dit laatste deel van de driedelige menserie bespreekt Jan Peter van Hezel het onderwerp: het oefenen voor een menwedstrijd.

‘Therapie: een onderdeel van de geneeskunde, dat zich met het behandelen en in het bijzonder met de genezing van ziekten bezighoudt; toepassing daarvan op een bepaalde ziekte: de aangewezen therapie’, dit is hoe het Van Dale woordenboek het woord ‘therapie’ uitlegt.

maak kans op kaartjes voor het evenement Equirience! Dit vindt plaats van 18 t/m 20 november in de Brabanthallen in Den Bosch. Kijk snel op pagina 5 van deze krant hoe u mee kunt doen!

Vijftien jaar geleden begon de heer Barendrecht, drogist van origine, met het behandelen van ruiters met behulp van kruidengeneeskunde. “Maar dat had ik toen nog niet in de gaten, dat het ruiters waren”, vertelt Aat. “Pas toen ze met de vraag kwamen of datgene wat ik bij hen deed ook op paarden toepasbaar was, ging het balletje rollen.” Wie ‘nee’ niet kent in zijn woordenboek, snapt zonder verdere uitleg dat Aat Barendrecht niet veel later oog in oog stond met de viervoetige dieren van zijn cliënten.

Laten we het even kort en goed vaststellen: met rijbewijs BE ben je overal van af... Je mag rijden met een aanhanger met het gewicht dat je auto mag trekken. Kijk hiervoor op de kentekenpapieren van de auto en werp ook een blik op het type-plaatje van de trekhaak.

Even het geheugen opfrissen, de vorige aflevering ging over de ‘foutjes’ van de radicaal Behavioristen die dieren zagen als biologische machines zonder bewustzijn, intelligentie, emoties en gevoel. Wat zich nou precies afspeelde in de hersenen (‘the black box’) was niet zichtbaar en dus volgens deze groep ‘denkers’ ook niet van belang. Jammer, zou je denken... Niets is minder waar want het Behaviorisme heeft namelijk echt een enorme bijdrage geleverd aan de kennis over hoe dieren en mensen leren...

De grootmeester van deze maand brengt ons naar Duitsland en wordt gezien als een van de grotere dressuurmeesters aller tijden. Zijn boek staat bekend om zijn diepgang met veel beschreven details, een boek dat niet gelezen maar bestudeerd moet worden. Gustav Steinbrecht is de naam van deze man, een man die zijn leven wijdde aan het paard...

We hebben het in de vorige aflevering in de ‘Les van de cognitieve ethologen’ over de standpunten van deze groepering biologen gehad. Dit keer gaan we verder in op de specifieke onderdelen waarin de cognitieve ethologen verschillen van de Behavioristen. De cognitieve ethologen zijn ervan overtuigd dat de hogere dieren in het bezit zijn van een mentaal en emotioneel leven, daar waar de Behavioristen o.l.v. B. Skinner de ‘black box’ (de psyche) voor elke prijs gesloten wensten te houden...

Lees verder op pagina 43

Lees verder op pagina 11

Lees verder op pagina 27

Lees verder op pagina 5

Lees verder op pagina 29

Lees verder op pagina 19

Lees verder op pagina 33

Lees verder op pagina 43

Lees verder op pagina 15

Lees verder op pagina 33

Paardenrusthuis de Windroos Stal DePaardenhoeve HoogenboomRuitersportBV Manege Rijnenburg Dierenspec.zaak DeV Manege de Meelehoeve Manege Luxool Ruitersport Kraaij Manege Zonnebeld Stoeterij Dandelion Ros Borneman Manege “De Hullen” Recreatie de Stal Ruitershop Pas de Deux Linn’s Hoeve Manege Bakker Rendum Ruitersport Hipp. Centr. Nootdorp Stichting Craeyenburch Ruyters voor Ruiters Manege Cahama Pension IJsselhoeve Agro v. Tuin en Dier Manege Belvedere Manege Bemelmans Manege Sonnega Manege Wittegheit PtC+ Ruiterstad Dierenkliniek Wolvega ManegeT.R.C.HetHulsbeek Paardensportcentr. Tiebot Molen “De Lelie” Manege Buitenhorst Oosterhoutse Ruitershop Ed. Centr.t Balingehof Paard&RuiterSportart. Silver Ranch Paardcentr.deBlauweStad Ruitersport ‘ Twiske Koenis BV Manege van Erp Stal Westerhof Beeksehoeve Chebelle Ruitersport Hipp.Centr.HoekscheWaard Manege de Goede Reede Pensionst. A. Elgersma Warnaar Manege De Graankorrel Stal Albers Stal Zeinstra Marthahoeve Fauna Food Store Hipp. Centr. Caprilli Fruitkwekerij Korteland Paardensportcentr. Altena De Pernisser Ruiterver. Manege Smit Manege de Arckelhoeve Stal ‘t Reelaer Welkoop Raalte Landstede Hipp. Opl. Manege Ravenswaaij Manege Grol Bos Ruiter & Mensport Manege DeMeulenhaoi Horsetotaal Manege Blauwendraad Showstal Penthesileia Manege van Hilten Kranendonk Diervoeders Manege ‘t Zandeind B.V. Manege De Ripse Ruiters Achter ‘n Bos Marian Ruitersport HCWestvoorneHetGroeneDak Equidentes Buiter Roden B.V. Manege De Hulhorst Wildkamp RuiterPlus Manege De Hazelaar PC De Schieruiters Stoeterij Manege Charlois Paarden Markt Organisatie Gaasterlandse Aanspanning Manege De Ankerhal Manege Schalkhaar Wildeboer diervoeders Ruitershop Beerens Manege De Willeruiters S.E.O. Discus De Molen Het Rijpaard B.V. Manege Knollegruun Manege Ter Borg Fa. Sinke Friesians for Export CounTree Ranch Hipp.Centr.Simonshaven Paardencentr. Belckmeer Stal Hermes MDA Ruitersport Cormeij Hoeve St. Manege Sneek eo Manege Nieuw Eldorado Manege Sonniushof Vitanova Paardesp.centr.

Mensport

Nieuwe Niedorp Nieuwe Pekela Nieuwe Wetering Nieuwegein Nieuwe-Tonge Nieuwleusen Nijkerk Nijkerkerveen Nijverdal Nisse Nistelrode Noord-Sleen Noordwijk Noordwijk Noordwijk Noordwijkerhout Noordwijkerhout Nootdorp Nootdorp Nuenen Nuenen Numansdorp Nunspeet Nunspeet Nuth Nyeholtwolde Odiliapeel Oenkerk Oirschot Oldeholtpade Oldenzaal Olst Ommen Oosteind Oosterhout Oosterstreek Oosterwolde Oosterwolde Oostwold Oostzaan Opmeer Oss Ossendrecht Otterlo Oud Gastel Oud-Beyerland Ouddorp Oude Bildtzijl Oude Niedorp Oude Pekela Oudenhoorn Ouderkerka/dAmstel Oudeschild Oudewater Panningen Papendrecht Peize Pernis/Rotterdam Pesse Poeldijk Raalte Raalte Raalte Ravenswaaij Renesse Renswoude Reusel Rheden Rhenen Rhenen Rhoon Ridderkerk Riel Rijpwetering Rijssen Rijswijk (Gld) Rockanje Rockanje Roden Roden Roden Rosmalen Rotterdam Rotterdam Rotterdam Rotterdam Ruigahuizen Saasveld Schalkhaar Scharmer Scharnegoutum Scherpenzeel Schildwolde Schinveld Schinveld Schoonloo Sellingen Serooskerke Sibrandabuorren Simonshaven Simonshaven Sint Maarten SintJacobiparochie Slootdorp Slootdorp Sneek Soest Son Son

Transport

Lees verder op pagina 13

Mee met... Wie een dag meeloopt met Jan Groeneveld merkt al snel dat het vak paardentandarts geen saai beroep is. Aan het eind van de dag zegt Jan: “Dat ging allemaal goed, verder niks bijzonders...”, toch blijft de getrokken losse tand met de ‘bloederige situatie’ ook ’s avonds nog even door mijn hoofd spoken...

Lees verder op pagina 31

Evolutie v/h paard Toen de mens nog niet op het idee was gekomen om met de voorouders van onze huidige (landbouw) huisdieren selectief te fokken, konden die zich alleen handhaven door zich aan te passen aan de natuurlijke omstandigheden. ‘Survival of the fittest’, het fundamentele en eeuwige concept van de natuur, waar de slimste eten en de zwakke en domste gegeten worden.

Lees verder op pagina 41

Manege Oostmoer Hipp. Centr.”Stadskanaal” Paardensportver. ZEO Stal Oppe Stiene Duinhof Dier- en Tuincentrum Paardenm. Hoeksche Waard Manege De Buitenwyck Jannets Reparatie Service Hilkens Diervoeders winkel Banens Manege Ruitersport Paard&RuitershopGiesen Equi Jena Diervoeders PC de Kloosterruiters Manege Magrette v.o.f. Stal het Hoefhof Martini Manege Stoeterij De Nachtegaal Versteeg Ruitersport Manege Thielen t Hoefijzer Stal Suder Hiddinghe DeUtrechtseManegeBV LR-PC Castellum Ruiters De Radstake B.V. Manege Lipizza Green Ranch Manege Dragonder Manege Zuidwolde F. Verwaaijen L.R.V. Zeldenrust Hipp. Centrum Velsen Spaanderman diervoeder Equidrome Ruitersp.centr.Vlakwater Jan Groeneveld Handel Poortinga Manege “De Wolverlei” Hoeve Hopstein Stal Hakker Manege de Seeruyter Stal Edda De Wit diervoeders Manege Vreehorst Manege Veluwezicht Stoeterij Hof van Ede Stal Timmermans Eswal manege Paard.centr.JanDolfing SMH Ruitersport Eponia Welkoop Vriezenveen Wildkamp Bosruiters Fiona’s Ruitersport Manege Molenruiters De Eendracht ManegeDeVughtseHoeve Manege Waarland Manege Swagemakers HogeschoolVHallLarenstein Manege Wanneperveen Ruitersp.centr. Wapenveld VandeBeek Men-enRuiter Vak.boerderij Hoeve ‘t Wed De Blauwe Kneppel The Gallop Ruitersport Stal Heystek Duindigt Pensionstal Zadelpret Paardensportcentr. Laar Manege Bleijenberg Wildkamp Ruiter.centr.Seurenheide Fouragehandel Fiets Bohemen Trading v.o.f. TheOregonTrailTackStore Manege DeBerkenhoeve De Nijgraaf/Ten Bosch Manege Flemming Rijssen v.o.f. HypoSportWijchen B.V. Prinsenbankhoeve Ruitersportcentr.SintFrans Faunaland Zeeman Ruitersport Wentink V.O.F. Lyts Tsjaerd Manege Praas Brummelkamp Rijtuigenbouw Manege Morgenstond De Henriette Hoeve Manege Goosen Haje Bethlehem Cafetaria Pierrot Manege Veldt Zaanse Ruiters Horse Power De Shetlander Ruiter.centr. DeVoorweg Stalhouderij Hanemaaijer Manege de Mustang Paard en Palet Allround Goods Oliver Stables Van Schie Ruitersport Manege ‘t Hoefijzer De Kiboe Hoeve AOC Groene Welle Hipp.Centr. DeHaerst

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

Stada/tHaringvliet Stadskanaal Stedum Stramproy Striep (Terschelling) Strijen Stuifzand Suameer Swalmen Swolgen Tegelen (L) Tegelen (L) Ter Apelkanaal Terneuzen Teuge Thesinge Thorn Tiel Tilburg Tjalleberd Tuk Utrecht Valkenburg (ZH) Varseveld Veendam Veenebrugge Veenendaal Veeningen Veghel Velden Velsen Zuid Velserbroek Venlo Venray Vinkenbuurt Visvliet Vlagtwedde Vledder Vledderveen Vlieland Vlieland Vlist Voorschoten Voorthuizen Vorden Vorstenbosch Vries Vries Vriezenveen Vriezenveen Vriezenveen Vroomshoop Vrouwenparochie Vrouwenparochie Vrouwenpolder Vught Waarland Wagenberg Wageningen Wanneperveen Wapenveld Wapenveld Wapse Warmenhuizen Waspik Wassenaar Wassenaar Waverveen Weert Weesp Wehl Well Wenum Wiesel Wesepe Westerbork Westerbroek Westervoort Westmaas Wezep Wijchen Wijchen Wijchen Winkel Winterswijk Wirdum (Frl) Witharen Woerden Woerden Wolfheze Wolphaartsdijk Wolvega Wolvega Wormer Wormerveer Zeewolde Zoetermeer Zoetermeer Zoetermeer Zuid-Beijerland Zuidlaarderveen Zurich (Frl) Zwaagdijk Zwaanshoek Zwiggelte Zwijndrecht Zwolle Zwolle

39


TER DEKKING: CASANOVA BOY: 100% Deens Oldenburger. Vererft dressuur- en springaanleg. Dekgeld: € 350,(Uitsluitend via KI beschikbaar) Voor bestelling of info: G. Pol: 06 22 50 74 38 Ingeschreven bij Stamboek OF-AOL in Duitsland.

(Jumbo x Obmand)

CASANOVA BOY

Zie voor meer informatie ook www.stalhaakswold.nl

TENOR: 100% klassieke Oldenburger Dekgeld beide hengsten: € 450,Meer informatie: A.J. Penders 06 - 44 23 08 43

(Turkus x Dzahil)

TEST TEST: 3 Sgt Preferent 100% klassieke Pools Oldenburger

(Test x Rentheer)

en zijn goedgekeurde zoon: TENOR


Paard & Spul

(Advertorial)

Kalkstikstof: dé oplossing voor 2 belangrijke problemen Bloedwormen Strongylidenlarven:

Het giftige Jacobskruiskruid:

Recent onderzoek aan het Instituut voor Parasitologie - Universiteit Giessen(D) bevestigt de goede anti parasitaire werking van kalkstikstof. Dit onderzoek toont aan dat men met kalkstikstof strongylidenlarven - ook populair bloedwormen genoemd - kan uitschakelen. Voor een goede werking is een temperatuur van minimum 10° C noodzakelijk.

Jacobskruiskruid is zich in België en Nederland op een spectaculaire en snelle manier aan het verspreiden. Omwille van zijn giftigheid betekent dit onkruid een groot gevaar voor paarden. De goede werking van kalkstikstof tegen mos en paardenbloemen is al lang gekend, maar ook tegen het giftige Jacobskruiskruid kan men met succes kalkstikstof strooien.

Hoe toepassen: Als voorjaarsbemesting zal men 300 à 400 kg/ha gekorrelde kalkstikstof – PERLKA® op een opgedroogde weide strooien. Dit kan het best op het einde van een zonnige dag. Bij voldoende regen na strooien, kunnen de paarden na 2 weken terug in de weide.

Kalkstikstof PERLKA® bevat 19,8% stikstof (N) en 50% CaO (kalk) Een CD-ROM met een videofilm en een volledig dossier over het onderhoud van paardenweiden en de toepassing van kalkstikstof kan via e-mail aangevraagd worden (perlka@skynet.be).

Meer informatie:

Ir. Hubert WILLEMS Tel. +32 16 – 82.13.28 Email: perlka@skynet.be www.kalkcyanamide.de

Zoekt u een paard? Naam: Indian Steps v: Billy Norfleet x mv: Bigstepinkittydeleo Niveau: Nationaal Type: Westernpaard Stamboek: Paint Leeftijd: 6 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 6.000-8.000

Naam: Dreamcicle v: Lord Leatherdale x mv: Rousseau Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 4.000-6.000

Naam: Horneado v: Essen Maynou x mv: Zaragozano Niveau: Geen Type: Dressuurpaard Stamboek: Barok Pinto Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.63 m - 1.65 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 8.000-10.000

Super gave Paint merrie met veel reining talent, prijs €6500,-

Mooie, aansprekende merrie. Beschikt over drie zeer goede gangen. Paard is braaf in de omgang, nog onbeleerd. Recent gekeurd, 100% OK. Herkeuring geen probleem.

Horneado is een bijzonder getalenteerd dressuurpaard, met zeer ruime bewegingen, veel elasticiteit en souplesse. Stamboekpapieren volledig in orde. Voor meer informatie: www.baroquehorses.nl

Niet bellen op zondag, alleen ‘s avonds na 18:00 uur.

Tel.: 0621816560

Tel.: 0622541228

Kijk dan snel op pagina 36, 37 en 38 van deze krant voor nog meer paarden te koop! Of kijk op www.keuzeinpaarden.nl voor het complete aanbod!

www.keuzeinpaarden.nl

Tel.: 0031612129157

Men-spektakel: Voor de 7e keer grootste Indoor-marathon paarden en pony’s in Aalsmeer! Op zaterdag 18 februari en zondag 19 februari 2012 wordt voor de 7e keer de grootste indoor marathonwedstrijd van Noord-Holland georganiseerd. Deze spectaculaire wedstrijd vindt plaats in de hallen van Paardensportcentrum Wennekers aan de Mr. Jac. Takkade 21 in Aalsmeer. Doordat de unieke hallen van dit centrum dusdanig grote afmetingen hebben, is het mogelijk om de grootste indoor-marathon van Noord-Holland hier te verrijden. De wedstrijd staat onder auspiciën van Menvereniging Haarlemmermeer/Spaarnwoude.

Op zaterdag zullen de indoorkampioenschappen voor het Mendistrict ‘West’ verreden worden en op zondag rijden de menners de 4e wedstrijd in het kader van de indoor-marathoncompetitie voor de PEG-cup.

Om 8.00 uur ’s morgens start de eerste deelnemer van de ongeveer 80 (!!) aanspanningen en vanaf ca. 19.00 uur zal de grote finale beginnen, waarna uiteindelijk de kampioen bekend zal worden.

Omdat de wedstrijd zich binnen in de manege afspeelt, komt het nog meer aan op de snelheid en de behendigheid. Ook is het voor het publiek, wat reeds in groten getale aanwezig was bij de voorgaande wedstrijden, aantrekkelijker en overzichtelijker, omdat zij bij een indoor wedstrijd alles van zeer dichtbij kunnen zien en volgen.

Er zullen enkel-, dubbel- en vierspannen paarden en pony’s starten. Kortom een evenement wat u zeker niet mag missen! De toegang en het parkeren bij dit spektakel zijn gratis.

HET VERVOLG OP TIPS EN CHECKS BIJ DE AANKOOP VAN EEN PAARD, OFWEL HOE VOORKOM IK EEN JURIDISCH DISPUUT? In het vorige nummer van “”Paard en Spul”” beschreef ik het eerste deel van de Tips en checks bij de aankoop van een paard, omdat in mijn dagelijkse praktijk regelmatig vragen worden gesteld, over de mogelijkheden om de aankoop van een paard, dat achteraf bezien

Column

Auteur: Mevrouw mr G(era) van Lent is advocaat en werkt bij Driehoek Advocaten BV. Zij werkt met haar collegae Driehoek Advocaten vanuit Almelo en Zwolle regionaal en landelijk multidisciplinair samen. Zelf is zij actief in onder meer de Hippische Rechtspraktijk en als paardensporter in de disciplines dressuur en springen. Zij is bereikbaar te Almelo op telefoonnummer: 0546-831050, e-mail g.v.lent@driehoekadvocaten.nl en via www.driehoekadvocaten.nl.

niet blijkt te voldoen, ongedaan te maken, wegens non-conformiteit. Hoewel er over dit onderwerp al veel is geschreven, blijkt dit onderwerp nog steeds actueel te zijn. In het vorige nummer beschreef ik de kernvraag van dit onderwerp, met de vraag welk type paard zoekt u? Daarbij speelt het gebruiksdoel van het paard en de ambitie van de ruiter/fokker/eigenaar uiteraard een grote rol. Niet onbelangrijk voor de checklist zijn verder de vragen: welke prijs u voor het gewenste paard bereid bent te betalen en binnen welk tijdsbestek u dit paard graag tot uw beschikking wenst te hebben? Dit zijn vragen die de koper voorafgaand aan het koopproces voor zichzelf moet kunnen beantwoorden. Vervolgens is de volgende check en tip van belang om tot de koop van het paard van uw dromen te kunnen komen.

Koopt u zelf of via een tussenpersoon (commissionair) Bij deze vraag is van belang of de tussenpersoon voor u een vertrouwde persoon is, en of u die voor de aangeboden dienst, het zoeken van een paard van uw dromen, betaalt, of dat de verkoper hem uiteindelijk betaalt, danwel of hij door u beide wordt betaald. Let hierbij op dat de tussenpersoon mogelijk zowel met u een commissie als percentage over de koopsom afspreekt en dat hij dit ook doet bij de verkoper, wat kan leiden tot de situatie dat het paard ineens veel meer

kost dan voorheen. Komt de koper daar op enig moment achter, dan voelt hij zich waarschijnlijk bekocht. Een dergelijke zaak heeft zich afgelopen maand voorgedaan in de rechtspraak, waarbij een rechtbank zich vernietigend tegenover de commissionair heeft uitgelaten. Van dit vonnis is evenwel hoger beroep ingesteld, zodat het afwachten is of de rechter in hoger beroep tot eenzelfde uitspraak komt, of dat deze de uitspraak van de rechtbank vernietigt. Daarnaast bestaat uiteraard de mogelijkheid, dat partijen alsnog hun

geschil beslechten door het overeenkomen van een minnelijke regeling. Deze laatste optie is uiteraard voor de rechtspraktijk het minst van betekenis, nu daarmee de rechtspraak onduidelijk blijft op het punt van “”dubbel ontvangen commissies bij de verkoop van een paard””.

Tip:

Leg de beantwoording van deze vragen vast en neem voor een juridisch advies over de aankoop van een paard altijd contact op met een juridisch adviseur. Driehoek Advocaten Almelo staat u hierbij graag te woord!

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

41


HB

Bandages

per set van 2 in tas Diverse kleuren voor € 6,95

Premiere

Halster stripe diverse kleuren, alle maten voor € 4,50

Zadeldek HB dressuur

in Cob en Full in Petrol kleur en Bordeaux binnenzijde voor € 15,95

Equitheme Master Pro

wind en waterdicht, met capuchon goed ademend, met fleece binnenvest voor € 99,95

Bewaarton 20 liter vol plastic met schroefdeksel voor € 9,50

Robby’s Bomberjack wind en waterdicht goed ademend voor € 29,95


Evenementen

Clinics met Karen Rohlf in augustus 2012!! Clinics bij PSC De Zuidstroom te Vinkega (Frl) met Karen Rohlf in augustus 2012!! Karen Rohlf is de oprichtster van ‘Dressage Naturally’ (www.dressagenaturally.net) en trainde meer dan 20 jaar dressuurpaarden en -ruiters tot op Grand Prix niveau. Zij studeerde Parelli Natural Horsemanship direct onder Pat en Linda Parelli en heeft meerdere malen als Young Rider de USA vertegenwoordigd. Karen Rohlf combineert de principes van NH zó met de dressuur, dat je paard een super partner wordt én een super atleet. Paardvriendelijkheid, spelenderwijs trainen, losgelatenheid en lichtheid van hulpen staan centraal in haar werkwijze. De clinics zijn een combinatie van theorie, simulaties, groepsles, individuele lessen en demonstraties.

Clinic ‘Finding the sweet spot’ 27 t/m 29 augustus - Maximaal 12 deelnemers (€ 480,- p.p.)

Centraal staat het vinden van de ‘sweet spot’: de harmonie met je paard en de bewegingsvrijheid die tot stand komen bij precies de goede combinatie van ontspanning, energie en balans. In deze clinic leer je o.a. de basistheorie en principes van Dressage Naturally.

Beyond Biomechanics, de Murdoch Method Clinic Op 1 t/m 6 juni is Wendy Murdoch in Nederland voor een twee- en driedaagse clinic, waarin ze tot in de detail uitleg geeft hoe je je lichaam moet gebruiken om het gewenste antwoord daarop van je paard te krijgen. Wendy Murdoch is afkomstig uit de Verenigde Staten en geeft al meer dan 20 jaar paardrijles, waarbij zij een begrip is in de wereld van biomechanica en lichaamsbewustzijn. Tijdens haar lessen staat de Feldenkrais methode centraal, waarbij ze haar leerlingen leert hun eigen bewegingspatroon te verbeteren, wat een wereld van verschil maakt bij het rijden. De timing van je hulpen worden nauwkeuriger en daarmee verscherpt het gevoel voor de beweging van het paard aanzienlijk. Het rijden wordt lichter en harmonieuzer. Naast deze Feldenkrais methode heeft ze ook samengewerkt met o.a. Linda Tellington Jones (TTEAM®), Arthur Kottas (Spaanse rijschool), Dr. Hilary Clayton (bewegingswetenschapper), Sally Swift (Centered Riding®), Dr. Joyce Harman (Holistisch dierenarts en zadelspecialist), Jon Zahourek (Zoologik® Equiken® Anatomy).

Locatie: Oudesluis (NH) en Anna Paulowna (NH) Meer informatie: www.murdochmethod.nl

Clinic ‘Upward Spiral of Success’ 31 augustus t/m 2 september - Maximaal 10 deelnemers (€ 570,- p.p.)

Deze clinic gaat in op de ontwikkeling van flexibiliteit (buigzaamheid), mobiliteit (rechtrichten en zijgangen) en verzameling, waarbij je o.a. leert vanuit de ‘sweet spot’ van gezonde biomechanica je paard verder te gymnastiseren en de theorie en principes van gymnastische ontwikkeling, De clinic drie dagen als toeschouwer volgen? Ook dat is mogelijk! (€ 130,- p.p.).

Informatie via e-mail: l.jorna@home.nl

Wendy Murdoch

Ride for Brooke Hospital Wil je nog een leuke dressuurwedstrijd rijden die niet meetelt voor de punten, maar wel door een officiële jury beoordeeld wordt? Schrijf je dan snel in!!

Tekst door: Organisatie Ride for Brooke Hospital. Wij zijn vier studenten van het Citaverde College in Roermond. Wij volgen de opleiding paardenhouderij en organiseren een dressuurwedstrijd met de naam ‘Ride for Brooke Hospital’, als onderdeel van ons afstudeerproject. Dit evenement wordt georganiseerd op 25 maart op Manege Op de Berg te Echt (L). De rubrieken waarin je kunt starten zijn B, L1 en L2. Zowel paarden als pony’s kunnen meedoen. Er zijn geen aparte rubrieken voor pony’s, deze starten gewoon in dezelfde rubrieken als de paarden. Voor deze wedstrijd heb je geen startkaart nodig om mee te mogen doen.

Karen Rohlf

De opbrengst van dit evenement gaat naar Brooke Hospital.

Je kunt je inschrijven op: www.manegeopdeberg.nl Brooke Hospital helpt werkpaarden en ezels van straatarme mensen in landen als Egypte, India en Pakistan. Hun toegewijde lokale dierenartsen en hun teams geven gratis diergeneeskundige hulp en voorlichting over dierenwelzijn.

Heb je zin gekregen om mee te doen? Schrijf je dan snel in en maak er samen met ons een geslaagde dag van!!

Het reglement van de basiswedstrijdsport van toepassing. Dat kun je inzien op www.KNHS.nl

Volgende maand in Paard & Spul:

Wedstrijd- en Fokkerijspecial Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

43


HIPPISCH Nederland Editie februari / 2012 - jaargang 3

Abonnement: € 29,95 p.j. Losse verkoop: € 3,49

Kijk op www.hippischnoordnederland.nl of bel: 0513 - 654 855

Maandelijkse uitgave

!

Editie februari / 2012 - jaargang 2

Abonnement: € 29,95 p.j. Losse verkoop: € 3,49

Kijk op www.hippischoostnederland.nl of bel: 0513 - 654 855

Maandelijkse uitgave

Indoor Klein Oever te Balkbrug

Talent in de regio

‘Van ezel naar de SGW’

Jasmijn Kloet

Interview met Herman de Greef en Hanny Munnik

Wedstrijdkalenders

Talent in de regio:

Melody Bronsvoort

met ruitersport artikelen voor jong en oud

��� ������������������������������������������������������������������������������������ ������������������������������������������������������������������������������������� ������������������������

Wedstrijdnieuws bij jou uit de regio!

gebitsverzorgster

Interview met Corrie Rave

������ ������������ ���� �������� �������������� ������ ��� ������ ���� �� ���� ��������� ������������������������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������

Het Anker 16 8374 LC Kuinre

�������������� �������������

��������������� ������������� ������������

Kanaaldijk 93 T +31 (0)72 581 7617 F +31 (0)72 581 7618

Super Store is te vinden op

paardenarts

In beeld: Omny de Vries Advocaten

fysiotherapeute

���������������

������������������ ���������������������������� ���������� �������������� ���������� ��������������������� ����������

�����������������

zadel deskundige

1862 PV Bergen N-H M +31 (0) 6 512 593 94 info@paardenrevalidatie-nh.nl

HIPPISCH Noord Nederland

Piaffe ruitersport | Het Anker 16 | 8374 LC Kuinre (tussen Emmeloord en Wolvega) tel. 0527-231095 | e-mail info@piafferuitersport.nl

www.paardenrevalidatie-nh.nl

Winkel geopend: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

HIPPISCH Oost Nederland Hippisch Oost Nederland - februari 2012 - jaargang 2 DRESSUURSPORT - MENSPORT - SPRINGSPORT - FOKKERIJ

DRESSUURSPORT - MENSPORT - SPRINGSPORT - FOKKERIJ

HippischNEDERLAND-februari-2012.indd 41

Editie februari / 2012 - jaargang 2

41

8-2-2012 19:33:52

8-2-2012 18:38:13

HippischNEDERLAND-februari-2012.indd 7

Abonnement: € 29,95 p.j. Losse verkoop: € 3,49

Kijk op www.hippischzuidnederland.nl of bel: 0513 - 654 855

Maandelijkse uitgave

in de paardenbranche?

Hoefspecialist Klaas Feuth Praktische Springtraining Door Stal de Blokhoeve

Concoursen en uitslagen uit jouw regio!

in de paardenbranche?

Wedstrijdkalenders!

HIPPISCH Zuid Nederland DRESSUURSPORT - MENSPORT - SPRINGSPORT - FOKKERIJ

HippischNEDERLAND-februari-2012.indd 85

8-2-2012 20:14:18

Iedere maand een glossy magazine voor de regionale paardensporter. Boordevol sportnieuws en achtergrondinformatie over de wedstrijdsport uit uw regio! Wilt u meer weten ga dan naar www.hippischnederland.com en neem een abonnement op het magazine uit uw regio.....

HIPPISCH HIPPISCH HIPPISCH HIPPISCH

Noord Nederland Oost Nederland Zuid Nederland West Nederland 44

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10


Paarden uit de mythologie

SERIE:

PAARDEN

UIT DE MYTHOLOGIE...

Pegasus

DEEL 1

Wind, wolken,Đ niets dat zijn woonvertrekken op aarde zich altijd op de hoogste bergen bevonden. Ook de berg waar Pegasus naar toe was gevlogen was hoog in de lucht, en hoewel hij alleen aankwam, had hij de reis erheen niet alleen afgelegd... Pegasus

Mythes hebben vaak verschillende verhalen, zo zijn er ook diverse avonturen beschreven over dit bijzondere gevleugelde witte paard. Wat echter uit elk verhaal duidelijk naar voren komt is dat het allemaal begon met Medusa. Zij wordt omschreven als een ‘monsterlijk’ figuur uit de Griekse Mythologie, één van de drie dochters van de zeegoden Phorcys en Ceto. Het schijnt echter dat ze niet altijd lelijk en monsterlijk is geweest, maar ooit een uitzonderlijke schoonheid bezat. Eén verhaal vertelt dat Medusa de godin Athena, godin van de hemel, furieus had gemaakt. Ze zou namelijk in de tempel van Athena een liefdesrelatie met de zeegod Poseidon hebben gehad. Athena was hierover zo kwaad dat ze de mooie haren van Medusa veranderde in een nest slangen en alsof dat nog niet erg genoeg was veranderde iedereen die Medusa aankeek in steen. Iets wat haar moordenaar goed in de gaten had... Het was de held Perseus die, met hulp van Athena, haar onthoofdde. Uit het bloed van Medusa werd vervolgens de reus Chrysaor en het gevleugelde witte paard Pegasus geboren. Men zegt dan ook dat Pegasus is ontstaan uit de liefde tussen Medusa en Poseidon. Pegasus vloog vervolgens weg richting de berg Helicon in midden Griekenland en waar hij voor het eerst met zijn hoeven de grond raakte, ontstond ‘de Hippocrene’, oftewel de paardenfontein. Deze heilige bron met magische krachten was ook de reden dat Pegasus het dichterspaard wordt genoemd. Iedereen die namelijk uit deze bron dronk, kreeg het talent van dichten... Het witte gevleugelde paard zwierf vervolgens vrij door Griekenland, liet zich nauwelijks zien en al helemaal niet beteugelen. Dit veranderde echter allemaal toen de ijdele, lichtelijk arrogante Bellerophon Pegasus nodig had.

Bellerophon

‘Ik kan alles’, dat zou het levensmotto van deze prins hebben kunnen zijn. Bellerophon wordt meer dan eens beschreven als een knappe, avontuurlijke, maar toch ook ijdele prins. Hij was alleen niet geheel zonder vijanden. Zo zou hij onder andere de vrouw van de koning hebben verleid, of zij zou hem er vals van hebben beschuldigd. Hiervoor werd hij in elk geval verbannen naar Lycië, Turkije. Lycië was het thuisland van de welvarende Koning Iobates die daar woonde met zijn beeldschone dochter. Bellerophon werd er als prins gastvrij en warm onthaald en kwam er al snel achter dat het ‘monster’ het gesprek van de dag was. Bellerophon had al eens een verhaal

gehoord over het monster, maar nog veel belangrijker, de beloning die eraan vastzat. De held namelijk die het monster zou doden, mocht trouwen met de mooie dochter van de Koning, een beloning die wel paste bij deze prins, zo vond hij zelf.

gevleugelde paard af. Deze was daar echter niet van gediend en binnen een paar seconden was het paard klaar om weer net zo hard te vertrekken als hij net geland was. Klaar om weg te sprin-

ing de prins. Zonder enig protest accepteerde het vervolgens zijn hoofdstel. Niet een gewoon paard, maar een paard met vleugels, dat

zodat hij kon trouwen met de beeldschone dochter van de Koning. Heldhaftig als hij was liet hij zich niet door de stinkende en verbrande geur bangmaken. Hij zag de Chimera beneden op de

Naar het schijnt had Bellerophon met zijn verbanningschap een brief meegekregen voor Koning Iobates. Deze opende hem pas na negen dagen feest, ter ere van zijn gast. De brief bevatte de duidelijke opdracht om Bellerophon te doden. De Koning was alleen bang dat hij, door een gast te doden, de goden boos zou maken. Dit was dan ook de reden dat hij de jonge prins op een onmogelijke zoektocht stuurde... het doden van het monster.

Vol trots reed Bellerophon, samen met Pegasus, terug naar de Koning van Lycië. Vol overtuiging riep hij naar beneden wat hij had gedaan. Eenmaal bij de Koning werd hij vol ongeloof maar zeker feestelijk onthaald. Zoals beloofd, en het natuurlijk als een echte prins betaamt, trouwde hij met de dochter van de Koning.

Chimera

Het monster werd de Chimera genoemd, een vreselijk verschijnsel dat alles in zijn omgeving omtoverde tot as, met zijn maar liefst drie vuurspuwende bekken. Zo had het een leeuwenkop en leeuwenpoten, in het midden zat een lelijke geitenkop en, alsof dat nog niet erg genoeg was, had het niet een gewone staart, maar een slang als staart. Al vele dappere helden hadden een poging gedaan een einde aan het beest te maken, “maar geen van allen is ooit teruggekomen”, zei de Koning van Lycië. De Koning daagde Bellerophon uit en deze, zoals hij zijn hele leven al deed, accepteerde de uitdaging. Een uitdaging met de dood tot gevolg, dacht de Koning.

Maar Bellerophon zou Bellerophon niet zijn als het verhaal hier zou eindigen. Een aantal jaren was hij gelukkig getrouwd met de dochter van de Koning, totdat zijn avontuurlijke aanleg weer naar boven kwam. Want zou het niet geweldig zijn om naar de goden te gaan? Hij had tenslotte veel bereikt in zijn leven en de goden konden een bezoek van hem vast wel waarderen. Hij pakte Pegasus van stal en was vastbesloten de goden een bezoek te brengen. Hiervoor vloog hij naar de Olympus, inderdaad, de woonplek op aarde van de oppergod Zeus. Deze was niet onder de indruk van Bellerophon’s arrogantie en, oppergod als hij was, stuurde een insect op de ijdele prins af. Pegasus en Bellerophon waren al een eind op weg, hoog in de lucht, toen het insect Pegasus prikte met zijn zeer venijnige angel. Het gevleugelde paard reageerde hevig, zo hevig dat de berijder het niet kon uitzitten. Bellerophon viel ter aarde en had het ‘geluk’ dat hij precies in een struik viel. Hij werd daarbij wel blind aan één oog en voor de rest van zijn leven mank. Zo stierf hij niet als held, maar leefde hij verder als kreupele man. Pegasus zette vervolgens zijn reis voort en

Hoewel Bellerophon niet bang was voor een uitdaging, lag hij die nacht te bedenken hoe hij ook deze kon overwinnen. Hetgene wat hem het meest dwarszat, was de adem van vuur die het monster had. Vanaf de grond was het zo goed als onmogelijk daar een antwoord op te geven. In tegenstelling tot de andere helden, wilde hij namelijk wél terugkomen. Wat hij nodig had, bedacht hij, was Pegasus, het vliegende paard... Bellerophon reisde af naar de tempel van Athena, omdat Pegasus gezien werd als dier van de goden. Hij vroeg haar om hulp en viel vermoeid in slaap. Toen hij wakker werd lag er een gouden hoofdstel naast hem, het hoofdstel voor Pegasus. Bellerophon nam het mee en vervolgde zijn reis naar de berg Helicon. Hier wachtte hij bij de Hippocrene op Pegasus. Hij wachtte en wachtte, maar er was geen Pegasus. Hij werd uiteindelijk voor zijn geduld beloond toen het gevleugelde paard neerstreek bij de paardenfontein om te drinken. De prins had nog nooit zoiets moois gezien. Daadkrachtig als hij was liep hij op het

was echter niet van plan op te geven en bedacht een plan. Hij verliet de Chimera, keerde terug naar de grond en bond een stuk lood aan zijn speer. Vervolgens vloog hij weer de lucht in, richting de Chimera en Pegasus vloog met hem nog één keer naar beneden. Nog één keer door de dikke, stinkende rook en de prins gooide de speer in de leeuwenbek van het monster. Deze spuwde vlammen, waardoor het lood smolt en het monster stikte. Hij had het monster verslagen!

“Wat hij nodig had, bedacht Hij, was Pegasus, het vliegende paard...” gen spreidde hij zijn vleugels. Als reactie daarop stapte Bellerophon achteruit, met het gouden hoofdstel nog in zijn hand. Toen Pegasus dit zag, staakte het gelijk zijn vluchtpoging. Als een verschil van dag en nacht sloeg het paard zijn vleugels in en liep het richt-

paste de prins wel. Na uren vliegen waren ze weer terug in Lycië, en niet veel later maakte de groene wereld plaats voor een grijs en as-kleurig landschap. Het land van de Chimera. Dit was het moment waarop de jonge prins Bellerophon zich moest bewijzen,

grond lopen, deze protesteerde gelijk met vlammen, rook en een verschrikkelijke stank. Vastberaden stuurde Bellerophon Pegasus naar beneden. Hij wist met zijn pijl en boog het monsterlijke dier te verwonden, maar nog lang niet uit te schakelen. Hij

behaalde de top van de Olympus. Het gevleugelde paard werd altijd al gezien als eigendom van de goden en deze verwelkomden hem dan ook. Zeus, als hemelgod, gaf Pegasus een doel. Hij benoemde hem tot drager van de donder en bliksemschichten...

VOLGENDE MAAND: SLEIPNIR Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

45


Puzzel Doe mee en maak kans op... 5 x een Horse and Hunk kalender 2012! T.w.v. 12,95 De Horse and Hunk kalender voor 2012 is een kalender met sexy mannen en stoere paarden. De bijzondere combinatie maakt de kalender uniek! De één galopperend door het water en de ander poserend op de hei. Voor elke vrouw zit er een droom paard én man bij. Het is de ultieme tegenhanger van alle kalenders waarop sexy vrouwen op de motorkap liggen.

Beschikbaar gesteld door:

www.horseandhunk.nl

WAT TE DOEN Stuur het antwoord op de prijspuzzel voor 5 maart 2012 naar ons toe: Paard & Spul, o.v.v. Puzzel februari 2012, Postbus 634, 8440 AP Heerenveen. Vergeet niet je naam, adres en telefoonnummer erbij te vermelden. Of mail ons het antwoord op info@paardenspul.nl De prijswinnaar krijgt thuis bericht en zal bekend gemaakt worden in de maart 2012 editie van Paard & Spul. (Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd)

Gefeliciteerd!! Zolux Autodeken voor de hond.

Autodekens voor honden bestaan er in allerlei soorten en maten. De Zolux Autodeken is een luxe uitvoering met mooie camouflagekleuren. Ook is de deken gemakkelijk afneembaar. Geen ongemak meer van vocht, vuil of hondenharen op de achterbank! Het unieke van deze deken is dat hij openingen heeft voor de gordelbevestigingen en afstelbare banden voor de hoofdsteunen. Dit zorgt ervoor dat de deken niet onderweg van de bank schuift en de hond comfortabel op pad gaat. Ook te gebruiken in combinatie met de hondenveiligheidsriem.

Uitslag Prijspuzzel: 1

2

3

4

5

6

7

8

Verkrijgbaar bij de zelfstandige dierenspeciaalzaken en bij Altranet (www.altranet.nl)

De Zolux Autodeken voor de hond is gewonnen door C. Verhagen uit Elahuizen.

Colofon Paard & Spul is een informatieve handelskrant die maandelijks verschijnt in een oplage van gem. ca. 32.000 ex. per maand. Paard & Spul is gratis te verkrijgen bij ca. 600 verspreidingspunten. Voor een uitgebreid en actueel overzicht hiervan kijkt u op onze website: www.paardenspul.nl Abonnement: Wilt u Paard & Spul graag 11x thuis ontvangen? Dat kan uiteraard. U betaalt alleen de verzend en administratiekosten van € 29,95. Voor meer informatie of opgave kijk dan op www.paardenspul.nl of neem contact met ons op.

46

Verschijning & Sluiting De volgende editie van Paard & Spul verschijnt in week 11. Advertenties, Rubrieksadvertenties en andere copij, kunt u aanleveren tot 9 maart 2012.

Verkoop: Yke de Boer yke@paardenspul.nl Mathilde Hoiting mathilde@paardenspul.nl

Postadres: Paard & Spul Postbus 634 8440 AP Heerenveen Tel.: 0513 - 654 855 Fax.: 0513 - 840 431

Telefoon: 0513-654 855

Paard & Spul - Editie 2 - 2012 - Jaargang 10

Redactie Uitgever/Hoofdredacteur: L. Pol Bladmanager: D. Janse Redactie: A. van der Pol, R. van Leyen, M. de Leeuw, F. Krikke Email: redactie@paardenspul.nl Tekst & Bronnen: A. van der Pol, R. van Leyen, M. de Leeuw, F. Krikke, Akasha

Fotografie: A. van der Pol, D. Janse of anders vermeld. Wild Horse Media B.V., Paard & Spul en/of haar adverteerders zijn nimmer aansprakelijk voor druk en/of zetfouten in de in deze uitgave geplaatste advertenties. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

De redactie van Paard & Spul behoudt zich het recht voor aangeboden artikelen te bewerken op stijl en duidelijkheid en aan te passen aan de beschikbare ruimte. Hoewel alle bijdragen zeer gewaardeerd worden, beslist de redactie over de uiteindelijke plaatsing. Uitgever en auteurs van dit blad hebben hun uiterste best gedaan de informatie zorgvuldig en nauwkeurig samen te stellen, echter kunnen niet instaan voor juistheid en volledigheid van de informatie. Derhalve kunnen uitgever en auteurs geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade van welke aard dan ook, die is ontstaan

door handelen of beslissen op grond van verleende informatie. Helaas komt het voor, dat u als adverteerder benaderd wordt n.a.v. uw advertentie in Paard & Spul, waarbij de suggestie wordt gewekt dat het om een en dezelfde publicatie zou gaan. Ten overvloede: Wild Horse Media B.V. is daarvoor niet verantwoordelijk en wil u hiervoor waarschuwen. Mocht dit zich voor doen, graag contact opnemen met de redactie van deze krant. Uitgever: © 2012 Wild Horse Media B.V., Gorredijk Nederland.


Paard & Spul Februari 2012  

Paard & Spul editie 02 jaargang 10 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you