Imagine! 2023 - Ode aan de natuur

Page 1

25 (poolhouse) Bronkhorst Tuinarchitecten aan het woord Stijltrends 2023 Keuze voor het leven Raoul Hagenbeek & Robert Bikker On Good Soil Gebakken tuinbestrating Mooi én duurzaam in je tuin INSPIRATIEMAGAZINE OVER GEBAKKEN TUINBESTRATING Ode aan de natuur 2023

‘‘Laat je inspireren!’’

04

Het thema van de vijfde editie van ons magazine Imagine! luidt ‘Ode aan de natuur’. Een heel toepasselijk thema voor een inspiratiemagazine en helemaal van nu. Want in de natuur vind je zo veel moois dat je kan inspireren voor de (her)inrichting van je tuin.

Het is dé plek waar we vandaag de dag rust vinden, hobby’s uitoefenen en een van de weinige stukjes natuur waar we echt zelf invloed op hebben. We gaan dan ook steeds bewuster met dat stukje ‘natuur’ om en we laten ons graag inspireren door de natuur buiten. Daar kom je een oneindig palet tegen aan natuurlijke kleuren, dessins, structuren en vormen. Ze vormen de inspiratie voor veel producten, ontwerpen en ideeën in dit magazine.

Samen met trendwatcher Aafje Nijman nemen we je mee in de stijltrends van 2023 en ontdek je hoe je ze toepast in de tuin. Ook gingen we te rade bij twee gerenommeerde tuinarchitecten. Hoe brengen zij hun ode aan de natuur in de tuinen die ze ontwerpen? En welke rol kan gebakken bestrating daarbij spelen?

Aan de hand van de tuinstijlen van Wienerberger vind je uiteraard ook alle soorten tuinbestrating terug in dit magazine. Je ziet ze toegepast in een veelheid aan prachtige tuinprojecten.

Kortom, we hebben weer een aantrekkelijk magazine vol tuininspiratie voor je gemaakt. Mooi, functioneel én duurzaam. We wensen je veel leesplezier en zien je graag terug op wienerberger.nl/tuin als je nóg meer inspiratie wilt.

32

Redactie Jolanda Stam, CRECS, Nico de Bruin Concept & creatie CRECS

Tekst & interviews Nico de Bruin | copywriter via.via Fotografie Wienerberger, anderen (zie vermelding bij foto’s) Drukwerk Drukkerij De Croon van Heerbeek Contact marketing.nl@wienerberger.com

Coverfoto: ontwerp en realisatie poolhouse: Bronkhorst | bronkhorstbuitenleven.nl

23 Rust in de tuin

Tuinarchitect Robert Bikker:

Merlin Hafkamp Marketingmanager
Tuinstijl Classica
Tuinstijl
Wienerberger
COLOFON 12
26
Designa
Tuinstijl
Natura
Zo mooi is keramiek
42 Tuinstijl Vida
IMAGINE! 2023 2
40 Tijd voor een duurzame tuin 50 20 Bomen als ode aan de natuur De keuzesjuiste voor een probleemloze verwerking Tijdgeest stijltrendsen 08
Raoul Hagenbeek: VOLG ONS Blijf geïnspireerd! Bezoek regelmatig onze website wienerberger.nl/tuin en volg ons via de volgende kanalen: /wienerbergernederland /WienerbergerNL INHOUD 3
Tuinarchitect

ZO MOOI IS KERAMIEK

Ode natuur aan de

IMAGINE! 2023 4

Gebakken tuinbestrating is uiterst veelzijdig: natuurlijk, authentiek, kleurvast, sfeervol en het heeft een mooie uitstraling die met de jaren alleen maar wint aan karakter. Bovendien kies je met onze gebakken

tuinbestrating voor een 100% Nederlands en duurzaam product.

Klei, water, vuur en lucht

Keramiek is de verzamelnaam voor straatbakstenen, gevelbakstenen, keramische dakpannen en binnenmuurstenen. De basisgrondstoffen voor keramiek zijn de aardse elementen klei, water, vuur en lucht. In geen enkel ander product komen zoveel kwaliteit en karakter samen. Niet verwonderlijk dus dat keramiek al eeuwen leeft in de harten van Nederlanders. Je komt het overal tegen: op historische dorpspleintjes en in oude gevels, op de daken van jarendertigwoningen en in eigentijdse architectuur. En natuurlijk in tuinen van klein tot groot en in elke stijl. Want je kunt eindeloos variëren met keramiek. Het leeft en het blijft voor altijd mooi!

Bewuste keuzes maken

We leven in een tijd waarin iedereen steeds bewustere keuzes maakt. Daar horen ook keuzes bij die een positieve bijdrage leveren aan een toekomstbestendige leefomgeving. Dat geldt ook voor gebakken tuinbestrating. Met gebakken tuinbestrating voel je je helemaal thuis in je tuin. Het zorgt blijvend voor sfeer, karakter en comfort. En er valt ook heel wat te kiezen op het gebied van kleur, vorm en formaat. Houd je van modern, klassiek of eigentijds? Er is altijd een tuinstijl die bij je past. Ontdek ons complete assortiment op wienerberger.nl/tuin

| Tuinarchitectuur & Realisatie 5 ZO MOOI IS KERAMIEK
Bikker

Keramiek kies je voor het leven

Levensduur van ruim 125 jaar

Gebakken tuinbestrating is een keuze voor het leven. Het gaat eindeloos mee en je kunt het prima hergebruiken. De authentieke uitstraling wordt met de jaren alleen maar mooier.

Ruimte voor water

Kleiwinning zorgt voor een verdieping van de rivierbeddingen. Daardoor kunnen ze meer water opnemen en afvoeren. Dat draagt eraan bij dat we in Nederland beter beschermd zijn tegen hoogwateroverlast.

100% Nederlands product

Onze bakstenen worden in Nederland gemaakt van klei uit Nederlandse rivieren. De productielocaties staan altijd dichtbij de rivieren, zodat er weinig transport nodig is.

IMAGINE! 2023 6

Bij Wienerberger hebben we grote ambities op het gebied van duurzaam ondernemen. We doen er alles aan om zo duurzaam en toekomstbestendig mogelijk te werken. Zo kijken we goed naar de afstand die grondstoffen afleggen, het transport, de samenstelling, de productiewijze, het onderhoudsniveau, de levensduur en hergebruik van onze producten.

Meer biodiversiteit

Nederlandse rivierklei is een zichzelf vernieuwende grondstof. Hierdoor blijft klei als grondstof oneindig beschikbaar. Na afgraving en winning mag de natuur zijn gang gaan. Dat is goed voor een grote verscheidenheid aan dieren en planten. Zo werken we samen met natuurorganisaties aan de verbetering van het Nederlandse rivierenlandschap.

Verantwoord produceren

Bij het gesloten productieproces van bakstenen gebruiken we klei, water, vuur en lucht. Er gaat niets verloren en er ontstaat geen afval. Wienerberger is ISO 14001 gecertificeerd, dé standaard voor milieubewust produceren.

Meer weten over duurzaamheid?

7 ZO MOOI IS KERAMIEK

On soilgood

Tijdgeest en stijltrends 2023

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dat klinkt heel logisch, maar zelfs aan deze waarheid moeten we nu twijfelen, volgens trendwatcher Aafje Nijman van Bureau Nijman + van Haaster. Onze samenleving is zo uit balans, dat niets meer vanzelfsprekend is. Daarom klinkt in de tijdgeest van 2023: On good soil. “Ideeën voor de toekomst vallen niet meer vanzelfsprekend in goede aarde,” aldus Aafke.

IMAGINE! 2023 8

,,

We zien dat steeds meer mensen én bedrijven echt werk maken van duurzaamheid en verantwoordelijkheid nemen hiervoor.

Thema’s die zorgen voor onzekerheid

“Het is een bijzondere tijd waarin we leven met elkaar,” vindt Aafke. “Zo worden we geconfronteerd met zes belangrijke thema’s die zorgen voor onzekerheid: de klimaattransitie, woningnood, de grondstoffencrisis, gezondheidszorg, de transitie in arbeid en de situatie in het onderwijs. Daar komt de oorlog in Oekraïne nog bij. Al deze thema’s hangen dreigend boven onze samenleving. Een steeds groter deel van de maatschappij voelt zich niet gehoord of zelfs tekortgedaan. En steeds meer mensen trekken zich terug in hun eigen miniwereld, fysiek of online.”

Werk maken van duurzaamheid

Zijn er dan geen positieve ontwikkelingen te vinden? Aafke: “Gelukkig wel hoor!

We zien dat steeds meer mensen én bedrijven echt werk maken van duurzaamheid en verantwoordelijkheid nemen hiervoor. Dat is zonder meer positief te noemen en een voorwaarde om in de nabije toekomst succesvol te zijn. Natuur speelt hierin een cruciale rol en dat zie je terug in vrijwel alles: zowel in mode en interieurs als in de tuin. In de stijltrends eisen natuur en duurzaamheid dan ook hun rol op.”

Ode aan de natuur

De eerste stijltrend is Ode to nature en sluit naadloos aan bij het thema van deze uitgave. Aafke: “Dat de klimaatcrisis zo hoog op de agenda staat komt door ons besef dat we niet de aarde moeten redden, maar onszelf. Dat is de reden dat we de natuur weer omarmen. Layered spaces wordt ingegeven door urbanisatie en daarmee het kleiner worden van onze leefruimtes. Om er alles uit te halen, willen we meerdere functies toedichten aan eenzelfde ruimte. De laatste stijltrend is Collecting memories. Een hele logische, omdat we in deze dynamische tijd een hang hebben naar het verleden, net als een behoefte aan herinneringen en aan producten die geruststellen.”

Meer over stijltrends?

Op wienerberger.nl/tuin lees je meer over deze stijltrends. Hier vind je ook alle mogelijkheden voor bijpassende gebakken tuinbestrating.

Groenprojecten 9 STIJLTRENDS
Reijrink

Mooiwatplantendoen.nl

Vrij spel voor de natuur met wilde borders

Ruimte geven aan de natuur betekent een grillig bloemen- en plantengebruik en een natuurlijke vormgeving. Wild uitziende borders en verschillende planten in verschillende potten. Kronkelende paden tussen verschillende grassoorten door met klein formaat bestrating, gecombineerd met halfverharding. Dode en levende materialen samen zorgen voor een organische symbiose. Biodiversiteit krijgt alle ruimte. De samenhang tussen verschillende elementen uit de natuur benadrukt hoe alles met elkaar verbonden is en dat we onderdeel zijn van de natuur.

Layered spaces

Coulisse-achtige effecten: ruimte en transparantie

Urbanisatie zorgt voor steeds kleinere woonoppervlaktes. Daarmee groeit de behoefte aan ruimtelijkheid, ook op het balkon en in de tuin. Net als in de metaverse komen steeds meer functies samen. Grenzen vervagen, ook tussen binnen en buiten. Een sterk beplante binnenruimte zorgt ook voor tuingevoel. En als de ruimte beperkt is, ga je de hoogte in. Met beplanting, maar ook door te stapelen met bestrating. Coulisse-achtige effecten zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Hier lenen transparante beplanting en kleurcontrasten zich bij uitstek voor.

Ode to nature Collecting memories

Mooiwatplantendoen.nl

Mooiwatplantendoen.nl

Producten die troost en herinneringen bieden

In een tijd waarin er zoveel verandert, willen we ons omringen met producten die een troostend gevoel geven. Waar we mooie herinneringen aan bewaren. Een stoofpan, fluitketel of theepot bijvoorbeeld. In de tuin vertaalt dit zich naar harmonie en poëzie. Elegant slingerende paden geflankeerd door transparante borders. Kleine terrasjes verscholen in het groen, voor één of twee stoeltjes. Tuinmeubelen met nostalgisch vlechtwerk en kleurrijke bistrostoeltjes. En beplanting met fijne bladeren en elegante bloemetjes. Met zachtgroen en lila voor een melancholische uitstraling.

IMAGINE! 2023 10

Van naar tuintrend tuinstijl

Stijltrends zijn er om je te inspireren. Om je te laten zien wat er gebeurt in de wereld en hoe dat z’n invloed heeft op interieurs en tuinen. Wat je ermee kunt, wilt en doet en hoe je dingen combineert in je eigen tuin, is natuurlijk helemaal aan jezelf. Maak kennis met onze tuinstijlen.

Classica

Traditioneel rustiek

Designa

Rustgevend design

Natura

Natuurlijk buitenleven

Vida

Kleurrijk en gezellig

11 TUINSTIJLEN

Classica Traditioneel rustiek

Classica-tuinbestrating voelt zich thuis op de achtergrond en eist de aandacht niet op.

Classica laat andere tuinelementen in een klassieke tuin juist tot hun recht komen. Het tuinontwerp en de met veel zorg en liefde aangebrachte beplanting bijvoorbeeld. Of de zithoek waar het zo goed vertoeven is. Classica brengt balans, rust en sfeer. Groen, ordelijk en blijvend mooi.

IMAGINE! 2023 12
Tuinen Claes | karaktervolle tuinen
Realisatie Molengraaf tuinen | Fotografie Peter Baas 13 CLASSICA

,, IMAGINE! 2023 14

Een tuin die balans, rust en sfeer ademt. Duo Verde | Landscape Architects

TIP

Was vroeger alles beter? Nee hoor, maar het is wel fijn om in een klassieke tuin te verblijven. Een tuin waarin je helemaal tot rust komt en waarin alles op z’n plek lijkt te staan. In stijl genieten van het goede gevoel van toen.

Varieer met bloeiende planten

De Classica-tuin biedt overzicht en rust, zonder dat het saai wordt. Bloeiende planten in kleuren die je zelf mooi vindt, zorgen voor de nodige variatie.

Tuinontwerp en aanleg door Hoveniersbedrijf DE ZANDERIK
15 CLASSICA
Reijrink Groenprojecten

TIP

Klassiek geluk

Geometrie zorgt voor rust en balans in je tuin. Je creëert het met borders die worden omsloten door strakke heggen, scheidingswanden, paden, rechte potten en zelfs meubelstukken. Het resultaat is, zeker in de zomer als alles mooi in bloei staat, een zorgeloos en gelukzalig gevoel.

Door de ingetogen Classica-tuinbestrating te combineren met wat strakkere, moderne elementen of uitgesproken ornamenten, creëer je afwisseling en zorg je voor verrassende contrasten. Zo maak je de tuin spannend.

16 IMAGINE! 2023
Dit project is gerealiseerd door Van van Ee exclusieve tuinkamers

,, CLASSICA

Classica laat je tuin schitteren. Rietbergen Hoveniers 17

TIP

Werk met accessoires

De klassieke bakstenen uit de Classica-serie geven je tuin een ingetogen uitstraling. Eigentijdse tuinmeubels en accessoires zoals vazen, kaarsenhouders en pluimen zorgen voor sfeer.

Tuinontwerp en realisatie: Dekunstvanhetscheppen.nl | Fotografie Robert Koelewijn 18 IMAGINE! 2023

Balans, rust en sfeer

Deze serie bestaat uit 8 sorteringen, leverbaar in diverse formaten.

Nostalgie wasserstrich getrommeld

Zenneton wasserstrich getrommeld

Novoton wasserstrich getrommeld

Meer Classica

Kijk op wienerberger.nl/tuin voor meer inspirerende combinaties en klassieke toepassingen in je tuin.

Classica Serie 19

Oliva wasserstrich getrommeld Gasol wasserstrich getrommeld Incana wasserstrich getrommeld
CLASSICA

Bomen als ode aan de natuur

Diep verscholen op een prachtig landgoed in het Brabantse Liempde ligt de authentieke kantoorboerderij van Puur groenprojecten. Daarnaast heeft Puur nog een vestiging in het Belgische Alken, eveneens in een sfeervolle boerderij. De Nederlandse vestiging wordt geleid door Raoul Hagenbeek, in België voert Jan Nickmans de directie. Het karakter van het bedrijf laat zich omschrijven als levendig, krachtig en vakkundig.

TUINARCHITECT RAOUL HAGENBEEK
IMAGINE! 2023 20

Duurzame keuzes

‘Ode aan de natuur’, het thema van deze uitgave, lijkt aan dit landgoed ontleend. De stilte, de bomen, het licht en de grazige weides zijn zo puur en overweldigend. “De natuur hier is een onuitputtelijke inspiratiebron voor ons team van tuinarchitecten en hoveniers,” vertelt Raoul. “De omgeving sluit ook naadloos aan bij de naam van ons bedrijf. Inmiddels heet alles en iedereen ‘puur’, maar toen we begin 2000 voor deze naam kozen, waren wij zo’n beetje de enigen.”

Raoul zit veertig jaar in het vak en werkt inmiddels ruim 25 jaar voor Puur. Zijn compagnon Jan is sinds 2015 actief in België en samen hebben ze zo’n veertig medewerkers in dienst. De administratie en calculatie voor beide vestigingen gebeurt vanuit Nederland.

Rust, ruimte en sfeer

Mooie tuinen maken is de passie van Raoul en zijn team. Raoul: “De meeste van onze Nederlandse klanten komen uit Brabant. Dat vind ik prettig, want daardoor beperken we onze reistijd. Wel zo duurzaam ook. Steeds vaker vinden klanten ons via Pinterest. Ze hebben dan tuinen van ons gezien en zelf foto’s verzameld, die ze met ons delen. Het is de kunst om te achterhalen wat ze écht willen. Daar moet je het gesprek voor aangaan. De meeste mensen noemen rust, ruimte en sfeer als pijlers in onze ontwerpen. Daar ben ik heel blij mee, want dat is ook precies wat ik graag in een tuin wil terugzien. Je kunt wel zeggen dat het onze signatuur is. En als ze dan ook nog iets met water willen, word ik helemaal blij!”.

De natuur hier is een inspiratiebrononuitputtelijke voor ons team.

Verschillen Nederland en België

“Dat we twee vestigingen hebben, is gewoon zo gegroeid,” vertel Raoul. “Jan wilde werken in zijn geboorteland België en zijn netwerk groeide er al snel. Zeker nadat we bewust hebben gekozen om ons alleen nog te richten op particulieren, hebben we naam gemaakt in beide landen. Onze stijl is herkenbaar en spreekt veel mensen aan. Daarbij is het opvallend om te zien dat er toch wel verschillen zijn bij de keuzes die onze klanten in Nederland en België maken. Over het algemeen maken klanten in België keuzes voor de hele lange termijn. Het moet super degelijk en duurzaam zijn en ze kiezen ook makkelijker voor een gefaseerde aanleg. Het mag best een paar jaar duren voordat alles klaar is. Dat is Nederland echt ondenkbaar. Hier moet alles liefst in één keer gebeuren.”

Het huis als uitgangspunt

Raoul: “Als wij aan een ontwerp beginnen, nemen we altijd het huis als uitgangspunt. Je zou misschien denken dat de wensen van de klant voorop moeten staan, maar door de jaren heen heb ik gemerkt dat als ik het ontwerp afstem op het huis, mensen daar helemaal blij van worden. En dat is eigenlijk ook logisch: ze hebben voor een bepaald huis en een bepaalde stijl gekozen – laten bouwen of aangekocht – en dat is wat ze aanspreekt. Dat gevoel wil ik dan ook in de tuin terugzien.”

21 INTERVIEW

,,

Gebakken tuinbestrating is duurzaam en het zorgt voor extra karakter.

Meerstammige bomen

Rust, ruimte en sfeer creëert Raoul vooral door veel dingen weg te laten. Raoul: “Laten zien wat je hebt, door strakke zichtlijnen te creëren – altijd vanuit de architectuur van de woning. Als je dat gedoseerd doet, maak je de optimale verbinding tussen de woning en de tuin. Als tegenhanger van de gecreëerde ruimte werk ik graag met meerstammige bomen. De strakke lijnen in combinatie met een natuurlijke beplanting, daar kan ik enorm van genieten. Ik houd ook veel van bomen, die geven sfeer en zorgen voor een groen kader. Dat is mijn ode aan de natuur! Binnen deze ontwerpvisie zijn de mogelijkheden in principe oneindig. Daarom verveelt het nooit en staat elk tuinontwerp op zichzelf.

Soms krijg ik een verzoek om een Japanse tuin of een Ibiza-tuin te maken, maar daarvoor moet je niet bij ons zijn. Het leuke is wel om het gesprek aan te gaan als we zulke verzoeken krijgen. Door goed door te vragen, blijkt meer dan eens dat mensen eigenlijk iets anders bedoelen en dan weten we elkaar vaak alsnog te vinden.”

Levensduur van materialen

Duurzaamheid is steeds vaker onderwerp van gesprek bij Puur groenprojecten. Raoul: “In de gesprekken met klanten is duurzaamheid zeker een thema. Voor mij is het in eerste instantie verbonden met de levensduur van de constructies en materialen die we gebruiken. Dat is ook de oorspronkelijke betekenis van duurzaamheid. Onze tuinontwerpen zijn altijd toekomstgericht. Tuinbestrating bijvoorbeeld, leggen wij altijd op een zeer degelijke fundering. Zo weet je zeker dat de tuinpaden er over pakweg twintig jaar nog net zo keurig liggen als bij de aanleg. Op dit moment zie je veel halfverharding in combinatie met kunststof honingraatpanelen. Daar ben ik geen voorstander van. Ga maar eens na hoeveel plastic je hiermee in de grond stopt, dat er nooit meer uit komt…

Wij kiezen in acht van de tien tuinen voor gebakken tuinbestrating, geen betonklinkers. Gebakken tuinbestrating is zoveel mooier en behoudt eindeloos z’n kleur en vorm. Dát is pas duurzaamheid! Ook als we bestaande tuinen renoveren, verruilen we beton bij voorkeur voor natuurlijke gebakken tuinbestrating. Dat is niet alleen duurzaam, het zorgt ook voor extra karakter.”

RAOUL HAGENBEEK

Tuinarchitect en al 40 jaar met veel passie in het vak. Sinds 25 jaar is Raoul samen met Jan Nickmans directeur/eigenaar van Puur groenprojecten. Samen met zijn team ontwerpt hij tuinen die gekenmerkt worden door heldere, krachtige lijnen en stille details die het verschil maken. Experimenteel, eigentijds, rustig en duurzaam. Pure tuinen die emoties oproepen. Met een stijl die past bij de persoonlijke beleving en woonomgeving van de eigenaar.

Puurgroen.nl

22 IMAGINE! 2023

TUINARCHITECT ROBERT BIKKER

Rust tuin in de

Bikker Hoveniers in Elspeet is een echt familiebedrijf. Vader Paul begon het bedrijf in 1980 en inmiddels is zoon Robert druk doende om het roer over te nemen. Ook moeder Hanna werkt mee als operationeel manager.

Robert helpt al vanaf zijn vierde jaar mee en kreeg het hoveniersvak met de paplepel ingegoten. Toch vond hij praktijkervaring niet genoeg.

Robert besloot na de middelbare school een bachelor te doen aan de Wageningen University en aansluitend een master in landschapsarchitectuur.

23 INTERVIEW

,, Mijn master is een waardevolle aanvulling in de praktijk tuinarchitect.als

Liefde voor groen

“Als kind heb ik in mijn rode overall de liefde voor het groen ontdekt,” herinnert Robert zich. “Alle vrije momenten ging ik met mijn vader mee en zo leerde ik alles over tuinen, planten, bomen en groenonderhoud. Ik vond het geweldig, maar ik ontdekte dat ik ook goed kon leren. Daarom besloot ik te gaan studeren aan de Wageningen University. Door de vele kennis die ik in de praktijk al had opgedaan, verliep mijn studie voorspoedig. Om nog meer kennis en inzicht op te doen in het ontwerpen, volgde ik de master Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning. Een waardevolle aanvulling, zo merk ik in de dagelijkse praktijk als tuinarchitect.”

Contact met klanten

Bikker is een vrij klein bedrijf en dat mag van Robert zo blijven: “We werken met z’n vieren en groei is niet het uitgangspunt. Wel heb ik de ambitie om de beste te zijn, maar met een mannetje of zes is wel het maximum. Zo kan ik zelf optimaal betrokken blijven bij de uitvoering van mijn ontwerpen. De afwisseling tussen het visueel ontwerpen en de daadwerkelijke uitvoering hiervan zou ik niet willen missen. Algemene bedrijfstaken horen er uiteraard bij en die doe ik graag, maar ontwerpen, contact met klanten en de uitvoering van tuinontwerpen vind ik toch echt het leukste om te doen. Als je bedrijf te groot wordt, heb je daar steeds minder tijd voor en moet je je meer gaan bezighouden met managen. Dat wil ik voorkomen.”

Onderhoud is cruciaal

Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen heeft Bikker veel onderhoudsklanten. Robert: “Ik heb het idee dat onderhoud een beetje een ondergeschoven kindje aan het worden is bij veel hoveniers, maar goed onderhoud is cruciaal om een tuin in topconditie te houden. Daarom verzorgen wij graag het onderhoud van de tuinen die we zelf aanleggen, maar ook van bestaande tuinen. Goed onderhoud zie ik als voorwaarde voor behoud en groei. Voorheen deden we vooral tuinen in de regio van Elspeet, maar steeds vaker doen we ook projecten die verder weg liggen. Enerzijds komt dat door een vertrouwd netwerk van leveranciers, zoals zwembadspecialisten.

Anderzijds speelt mond-op-mond reclame een belangrijke rol. Als echte ondernemer zeg ik niet graag nee.”

24 IMAGINE! 2023

Theorie en praktijk

Bij het ontwerpen van tuinen gebruikt Robert naast zijn ervaring vooral de kennis die hij opdeed tijdens de opleiding. Robert: “Binnen de aanpak van Bikker streven we naar een synergie tussen theorie en praktijk. Vanuit de theorie maken we unieke ideeën, concepten en ontwerpen en gaan we voor elk project op zoek naar de perfecte synergie tussen tuin- en landschapsarchitectuur. Tuinarchitectuur zie ik als denkwijze die ‘van binnen naar buiten’ is gericht. Bij landschapsarchitectuur is dat precies andersom. Door beide te combineren maken we de verbinding tussen de wensen van de klant, de bouwstijl van het huis, bestaande zichtlijnen en waardevol groen met de omgeving rondom de tuin. Een van de belangrijkste inzichten is dat een tuin nooit op zichzelf staat. Ik kijk dan ook altijd goed naar de omgeving, zowel boven als onder de grond. De grondsamenstelling en het landschapstype bepalen in belangrijke mate welke bomen en planten er in de omgeving staan. In mijn ontwerpen stem ik de beplanting hier zo goed mogelijk op af.”

Expertise als meerwaarde

Robert ziet zijn expertise als meerwaarde voor klanten: “Dankzij mijn studie mag ik me tuinarchitect noemen. Ik ben dan ook heel kritisch op mijn eigen werk. Elk formaat tuin kent z’n eigen uitdagingen en kansen en die probeer ik op een zo hoog mogelijk niveau aan te vliegen. Bijvoorbeeld door in een kleine tuin verschillende functies te brengen en ook nog ruimte voor groen over te houden. Natuur is zó belangrijk voor het functioneren van mensen! Een tuin moet voor mij, ongeacht het formaat, dan ook rust uitstralen, jaarrond aantrekkelijk zijn en een duidelijke verblijfsfunctie bieden. Daarbij zijn ook zaken als verlichting en duurzaamheid steeds belangrijker.”

Eerlijk en duurzaam product

Robert: “Het klimaat verandert en we hebben te maken met droogte en overvloedige regenval. Daar moet je in je ontwerpen rekening mee houden. Niet alleen de indeling speelt een belangrijke rol, maar ook de materiaalkeuze. Daarom kies ik het liefst voor gebakken tuinbestrating. Het is een eerlijk en duurzaam product dat met de jaren alleen maar aan karakter wint. En door het kleine formaat kan ook het water er goed door weglopen. In bijna al mijn tuinen pas ik gebakken klinkers toe. Natuurlijk zijn ze wel wat duurder dan beton, maar het is zoveel mooier en ze gaan zoveel langer mee. Dan moet je het er gewoon voor over hebben!”

,,

Natuur is zó belangrijk voor het functioneren van mensen.

Tuinarchitect die graag zelf met de voeten in de modder staat. Robert werkte als kind al veelvuldig mee in het bedrijf van zijn vader en koos na de middelbare school voor een studie aan de Wageningen University. De bijzondere combinatie van praktijkervaring en theoretische kennis brengt hij dagelijks in de praktijk bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een veelheid aan tuinen. Daarbij is hij altijd op zoek naar de perfecte synergie tussen tuinarchitectuur en landschapsarchitectuur.

Bikkerhoveniers.nl

25 INTERVIEW
COOXS Buitenkeukens 26 IMAGINE! 2023

Designa

Rustgevend design

Designa-tuinbestrating mag gezien worden. Het is strak, stijlvol en vol karakter en vormt in een designtuin méér dan alleen de basis. Met strakke vormen en natuurlijke accenten geeft Designa-tuinbestrating je tuin moderne allure. Bestrating, beplanting, tuinmeubelen, klinkers en accessoires; alles met gevoel en tot in detail op elkaar afgestemd.

JOOS | Fotografie: PSG 27 DESIGNA
Tuinarchitectuur

Eigentijds genieten. ,,

Donkere bestrating geeft je tuin een moderne uitstraling. Accenten breng je aan met opvallende designelementen en leuke accessoires. Combineer gerust met opvallende vormen en kleuren. Een Designa-tuin kan het hebben!

Stijltuinen.nl | Aanleg: vangeldertuinen.nl
IMAGINE! 2023 28
Tuinontwerp en realisatie: Siebers Groep | Kuppens Fotografie

TIP

Strakke lijnen, strak legverband

Een Designa-tuin valt op door z’n strakke lijnen. Het legverband van de tuinbestrating is daarin heel bepalend. Wil je een moderne uitstraling, kies dan voor halfsteens- of blokverband. Meer over legverbanden? Kijk op pagina 50.

Realisatie zwembad door Zwedak Recreatiebouw | zwedak.nl DESIGNA 29

Rustige vormen en kleuren

Rust in je tuin is de wens van veel mensen. Lekker ontspannen om op te laden. Een fijne plek om te borrelen met vrienden of om thuis te werken. Je creëert dit met rustige vormen en kleuren. Designa-tuinbestrating sluit hier naadloos op aan.

TIP
Chiardino Tuindesign IMAGINE! 2023 30

Designa Serie

Strak, stijlvol en vol karakter

Deze serie bestaat uit 7 sorteringen, leverbaar in diverse formaten.

Meer Designa

Kijk op wienerberger.nl/tuin voor meer inspirerende combinaties en designtoepassingen in je tuin.

Novoton Eros Nostalgie wasserstrich Nero Ruston Ravenna Padova
31 DESIGNA
Buro Robert Broekema, fotografie: Maayke de Ridder IMAGINE! 2023 32

Natuurlijk buitenleven

Je tuin als je eigen stukje natuur, om heerlijk in te kunnen ontspannen. Natuurlijk met de Natura-serie; een collectie gebakken tuinbestrating met een landelijke uitstraling, die past bij een tuin waarin groen de hoofdrol speelt. Geef natuur de ruimte met een royale, zorgvuldig gecombineerde beplanting en natuurlijk ogende paden van straatbakstenen.

Natura
| karaktervolle
33 NATURA
Tuinen Claes
tuinen

,,

Groen in de hoofdrol.

Is tuinieren ook jouw passie? Om vervolgens in alle rust te kunnen genieten van alles wat weelderig groeit en bloeit in je eigen tuin. Dan heb je vast een klik met de natuurlijke kleuren en texturen uit de Natura-serie. Gemaakt voor tuinen waarin het vooral draait om het groen.

Laat de natuur z’n werk doen

Natuurlijk uitziende paden vragen om gebakken klinkers. Met de jaren worden ze alleen maar mooier en winnen ze aan karakter. En als je de natuur een beetje z’n werk laat doen, ontstaat er vanzelf een landelijke uitstraling.

TIP
Barten Exclusieve Tuinen | Erik Funneman Garden Design (architect)
|
IMAGINE! 2023 34
SK tuinatelier
tuinontwerpbureau
Weijer Tuinen 35 NATURA
Reijrink Groenprojecten IMAGINE! 2023 36

Tuinbestrating van Wienerberger wordt in Nederland gemaakt van klei uit Nederlandse rivieren. Onze productielocaties staan altijd in de buurt van de rivieren, zodat we het transport tot een minimum kunnen beperken.

Nederlandse rivierklei is bovendien een hernieuwbare grondstof. Het wordt continu aangevoerd en moet gewonnen worden, om de doorstroming van het rivierwater te bevorderen en het land te beschermen tegen hoogwater. Kies je voor een Natura-tuin met gebakken tuinbestrating, dan kies je voor puur natuur en lekker duurzaam.

TIP

Natuurinclusief

Een tuin met een grote biodiversiteit verhoogt de kwaliteit van de leefomgeving. Voor mens en dier. Een kleine biotoop, waar planten en dieren in harmonie met elkaar groeien en leven.

|
37 NATURA
Ontwerp: Coöperatie STEK
Foto: Huck Chuah Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers

TIP Klein formaat, veel voegen

Studiofortuin.nl IMAGINE! 2023 38
Dankzij het kleine formaat straatbakstenen, ontstaan er veel voegen. Hierdoor kan het regenwater makkelijker in de bodem wegzakken.

Natura Serie

Bewust buiten leven

Deze serie bestaat uit 6 sorteringen, leverbaar in diverse formaten.

Meer Natura

Kijk op wienerberger.nl/tuin voor meer inspirerende combinaties en natuurlijke toepassingen in je tuin.

Ares getrommeld Pastorale getrommeld Nero getrommeld Ruston getrommeld Norton getrommeld Preston getrommeld
39 NATURA

Het is tijd voor een duurzame tuin

In je tuin is veel te verduurzamen. Door meer ruimte te geven aan groen en water bijvoorbeeld. Zo draag je bij aan meer biodiversiteit. Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen, waarmee je planten water kunt geven in droge periodes. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Insecten en dieren helpen

Insectensterfte is een groot probleem. Je merkt er weinig van, maar insecten spelen een sleutelrol in bestuiving, de kringloop van voedingsstoffen en in voedselketens van vogels en andere insecteneters. Ze vormen een van de pilaren van onze ecosystemen. Je kunt helpen door geen gif te gebruiken in je tuin. En je kunt extra bijdragen met vogelhuisjes, voederhuisjes en insectenhotels.

De juiste mix van groen en verharding

Milieucentraal adviseert je tuin minimaal te voorzien van 60% groen en maximaal 40% verharding. Als je kiest voor gebakken tuinbestrating en niet voor grote tegels, kan het regenwater makkelijker de grond in zakken. Dit is ook het geval als je tuinbestrating combineert met halfverharding, zoals grind.

Regenwater hergebruiken

Drinkwater is kostbaar en wordt steeds schaarser. Zonde dus om je planten of gazon ermee te sproeien. De oplossing is simpel; schaf een of meerdere regentonnen aan en vang het regenwater op. Tijdens droge dagen kun je met het water je planten, zowel buiten als binnen, water geven. Regenwater is trouwens ook geschikt om toiletten door te spoelen, wasjes te draaien of je auto te wassen. Het is van nature heel schoon en bevat weinig kalk.

40 IMAGINE! 2023

ACO RainBloxx infiltratiesysteem

Je kunt nóg een stapje verder gaan en het regenwater opvangen met een infiltratiesysteem, zoals de RainBloxx van ACO. Dit duurzame, lichtgewicht infiltratiesysteem van steenwol slaat regenwater op om het tijdens droge periodes geleidelijk af te geven aan de tuin. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Bomen, heesters en planten zuigen het grondwater zelf door het infiltratiesysteem op. Zo maak je je tuin klimaatbestendig.

TIP Roostergoten en sleufgoten

Om regenwater af te voeren, kun je een roostergoot of sleufgoot naast je tuinpaden aanbrengen. De ACO Slimline in zwart of aluminium is de bekendste goot en de nummer 1 onder hoveniers. Je verwijdert gemakkelijk zand, takjes en blaadjes. Er is ook een extra smalle sleufgoot, die minder dominant aanwezig is.

Wil je meer weten over de opvang en afvoer van hemelwater?

Kijk op wienerberger.nl/aco

Het duurzame RainBloxx infiltratiesysteem
41 DUURZAME TUIN

Kleurrijk gezellig &

Met Vida gebakken tuinbestrating creëer je warmte in elk seizoen. Je tuin als gezellige buitenkamer en verlengstuk van je huis, waar alles kan en mag. Met het hele gezin genieten van mediterrane invloeden. Wilde en bloeiende planten groeien hier nonchalant door elkaar, als een natuurlijk en kleurrijk geheel. Vida laat zich bovendien uitstekend combineren met karaktervolle accessoires.

IMAGINE! 2023 42
Vida Buitenleven.nl
Elmervanveentuinen.nl 43 VIDA

TIP Spannend én speels

Combineer gebakken tuinbestrating gerust met andere materialen. Denk aan spannende combinaties met houten vlonders, grind, betontegels of andere verhardingsmaterialen. Zo maak je een spannend, speels en afwisselend tuinbeeld.

Hoe fijn is het om je tuin als verlengstuk te maken van je huiskamer. Een sfeervolle plek om in het weekend lekker met vrienden te eten, te drinken en te praten terwijl de kinderen spelen en ravotten. En doordeweeks is je tuin ook een plek om in alle rust te kunnen werken.

Ontwerp: raijmakerstuinprojecten.nl | Realisatie: verstegentuinen.nl Tuinontwerp door ATELIER TERRA 44 IMAGINE! 2023

met verhardingen.andere

,, Gerealiseerd door Kemps Tuinen 45 VIDA
Combineer gebakken gerusttuinbestrating
MINT STADSONTWERP tuinen | openbare ruimte | landschap mintstadsontwerp.nl IMAGINE! 2023 46

Warmte in elk seizoen. ,,

De herfst en de winter kunnen voor je gevoel heel lang duren. Verlang jij dan ook zo naar het voorjaar en de zomer? Met de prachtige mediterrane kleuren uit de Vida-serie creëer je in elk seizoen warmte in je tuin. Genieten maar!

Nofruit, Maatkussens.nl en Missjettle
47 VIDA
DON Hoveniers

TIP

Voel de warmte van Vida

De warmte en het comfort van een tuin in Vida-stijl voel je door de rustgevende natuurtinten en pasteltinten. Maar je kunt hierbij gerust kiezen voor accessoires of planten in een felle kleur. Met Vida kun je alle kanten op!

Gerealiseerd door Kemps Tuinen 48 IMAGINE! 2023

Warm, natuurlijk en kleurrijk

Deze serie bestaat uit 9 sorteringen, leverbaar in diverse formaten.

Meer Vida

Kijk op wienerberger.nl/tuin voor meer inspirerende combinaties en mediterrane invloeden in je tuin.

Vida Serie 49

Carpo getrommeld Supraton getrommeld Megaton getrommeld Auxo getrommeld Atlas getrommeld Doris getrommeld Novoton getrommeld Lotis getrommeld Eros getrommeld
VIDA

Rust, ritme en ruimtelijkheid

Gebakken tuinbestrating kiezen gaat verder dan alleen een mooie straatbaksteen selecteren. Naast formaat en kleur heb je ook te maken met texturen, vormen en legverbanden. Om de juiste keuzes te maken, kun je niet zonder professioneel advies. Daarom raadpleegden we tuinarchitecten Raoul Hagenbeek en Robert Bikker.

Groot oppervlak, groot formaat

Bij het aanleggen van een terras, oprit of tuinpad komt veel kijken. Het aanleggen is werk voor een hovenier of stratenmaker. Zo weet je dat het goed gebeurt en dat je er lang plezier van hebt. Mooie tuinbestrating begint met de juiste keuzes. Wist je dat naast de kleur vooral het formaat van de steen bepalend is voor de uitstraling van het straatwerk? De bekendste formaten zijn waalformaat, dikformaat en keiformaat, met keuze uit getrommeld of niet getrommeld. Als stelregel geldt: hoe groter het oppervlak, hoe groter het formaat.

Een halfsteensof wildverband

zorgt voor rust.

Een stevige basis

Robert: “Grondwerk vormt de basis bij de aanleg van tuinbestrating. Te vergelijken met de fundering van je woning. Op zandgronden zijn de eisen wat minder uitvoerig dan op veen- en kleigronden. Ook belangrijk is het percentage afschot voor de afwatering. Als dit te weinig is, kan er water blijven staan en ontstaat met name bij belastbare delen het risico op spoorvorming of lichte verzakkingen.” Raoul: “Als ondergrond leggen wij eerst een dikke laag gebroken puin; bij paden minimaal 15 cm en bij rijvlakken en opritten minimaal 25 cm. Als het budget het toelaat, gaat er een laag van 8 à 10 cm gestabiliseerd zand over en anders fijngemalen betonpuin. Door de aanwezigheid van het (fijngemalen) cement gaat deze laag ook verharden. Beide producten zijn goed waterdoorlatend, waardoor er weinig of geen last is van opvriezen van de verharding.”

Wildverband voor grote oppervlakken

Raoul: “In onze ontwerpen kiezen wij vrijwel altijd voor rust; een halfsteens- of wildverband dus. Bij grotere oppervlakken is het lastig om vast te houden aan halfsteensverband, omdat klinkers vaak iets wisselend zijn van lengte. Dan kiezen we voor wildverband.

Robert: “Belasting speelt een belangrijke rol om de uitstraling en kwaliteit van het straatwerk op de langere termijn te kunnen garanderen. Halfsteensverband gebruiken

LEGVERBANDEN UITGELEGD
Raoul Hagenbeek | tuinarchitect Puur groenprojecten
50 IMAGINE! 2023

Een verbandkeperis goed belastbaar en geeft een uitstraling.ruimtelijke

wij veelal voor looppaden of kleine terrassen. Door de kleine afwijkingen in het formaat van gebakken klinkers leggen wij ze altijd haaks op de looprichting. Zo voorkom je een rommelige uitstraling. Voor een oprit kiezen we meestal voor een keperverband; dat is goed belastbaar en geeft een ruimtelijke uitstraling.

Afwerking en onderhoud

Robert: “Voor de afwerking kun je kiezen voor voegmortel. Dit garandeert een stabiele ligging en voorkomt onkruidvorming. Als je kiest voor inveegsplit, mag dit niet te grof zijn zodat alle voegen volledig gevuld worden.”

Voor het onderhoud is regelmatig vegen voldoende. Als je last hebt van uitbloei - witte uitslag vanuit de ondergrond - is schrobben met water vaak afdoende. Groene aanslag verwijder je duurzaam met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. Algen en mossen kun je met stoom af laten sterven.

1. Diagonaalverband met waalformaat

2. Halfsteensverband met waalformaat

3. Blokverband met keiformaat

4. Keperverband met waalformaat

5. Zigzagverband met waalformaat

6. Elleboogverband met dikformaat

2. 5. 3. 6. Robert Bikker | tuinarchitect Bikker Hoveniers
weten
verwerking?
4.
Meer
over de
VERWERKING 51

MEER INSPIRATIE? VOLG ONS!

Als het over tuinen en gebakken tuinbestrating gaat, raken wij nooit uitgepraat. Deel jij ons enthousiasme en wil je ook in de toekomst geïnspireerd en geïnformeerd blijven? Volg ons dan via onderstaande kanalen: wienerberger.nl/tuin instagram.com/wienerbergernederland pinterest.com/wienerbergernl

VERKOOPPUNTEN WIENERBERGER TUINBESTRATING

Wil je ook gebakken tuinbestrating van Wienerberger in je tuin? Laat je uitgebreid adviseren bij een verkooppunt bij jou in de buurt. Kijk op wienerberger.nl/service/verkooppunten-tuinbestrating

BEN JE HOVENIER?

En wil je je klanten inspireren met ons magazine? Vraag gratis een aantal exemplaren aan via marketing.nl@wienerberger.com

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.