Ervaringen Minor Tweede Wereldoorlog Holocaust & genocide educatie

Page 1

Minor

Tweede Wereldoorlog educatie

Deze Minor was nog leuker dan vooraf gedacht. Een fijne en goede docent, goede colleges, interessante excursies, leuke studieweek Duitsland. Ik heb heel veel geleerd van de filmbeelden, de gastsprekers en de uitleg van de docent, heel erg bedankt! De excursies waren zeer leerzaam, echt eyeopeners, alle excursies waren bijzonder en uniek, vooral als ze allemaal na de tijd met elkaar gaat vergelijken. Persoonlijk vond ik de gastsprekers erg indrukwekkend, een heel belangrijk onderdeel om de rode draad door de geschiedenis persoonlijk te maken. In het begin denk je “Wat heeft dat ermee te maken�, maar het wordt je nu allemaal duidelijk. Het was een halfjaar waarin ik veel geleerd heb en ervaren. Het bezoek aan de musea en de kampen in Nederland en met name de kampen in Duitsland hebben veel indruk op me gemaakt. De plenaire lessen zorgden voor een nuancering van mijn beeld van de Tweede Wereldoorlog en zette mij ook aan het denken over de huidige situatie in de wereld. 1


Het half jaar is voorbij gevlogen tijdens deze Minor, ik heb veel geleerd, zeker het leren kijken met een kritische blik, in 1 woord de Minor te beschrijven is “indrukwekkend�. Het tempo in de lessen en in het programma is perfect! Er wordt niet onnodig lang stilgestaan om de tijd op te vullen, iets dat wel veel in mijn eigen opleiding gebeurt. Kwalitatief en goed voorbereide lessen met een constant keer op keer hoog niveau. Zelfs bij de betere docenten van mijn eigen opleiding heb ik dit niet meegemaakt. Een enthousiaste docent, veel verschillende invalshoeken, het beeld dat de meesten in het begin hadden is enorm uitgebreid door kennis. De opbouw naar de excursieweek in Duitsland is geweldig. De excursie Duitsland is een superweek – niets op aan te merken! Leuk die vele bezoeken aan verschillende plekken, de gastsprekers waren erg interessant om te horen, het betrekken van andere oorlogen is ook goed om beeldvorming te krijgen over oorlog in het algemeen. Top docent met veel kennis die op een goede manier lesgeeft, goede communicatie, Ik heb nog nooit zo veel zin in school gehad! Ik heb genoten van de Minor en er veel van geleerd. De excursies in zowel binnen en buitenland waren prima. De docent zorg ervoor dat de betrokkenheid groot is en weet wanneer het tijd is voor een beetje humor, de plenaire lessen zijn interessant, de toetsing goed geregeld. De Minor was zeer interessant, van mij had die het hele jaar mogen doorlopen. De lessen werden in een logische volgorde gegeven. Dankzij deze Minor ben ik op plekken geweest die ik anders niet zou bezoeken. Indrukwekkende gastprekers, toffe docent, de week in Duitsland was super!

2


Deze Minor heeft mijn verwachtingen overtroffen. De student die deze Minor volgt kan aan het einde van de rit zijn vooruitgang meten en ziet dan groei in kennis. Een uitstekende Minor met uitstekende begeleiding waardoor de student deze met een positief resultaat kan afronden. Super duidelijke communicatie via site en wekelijkse email. Het is duidelijk wat er van je verwacht wordt. De verschillende aspecten die belicht worden zorgen voor nieuwe inzichten. Je gaat verder dan de bekende paden. Leren door ervaren werkt!!! Geschiedenisles niet volgens de boekjes en genoeg activiteiten. Een ervaring die ik ook had willen meemaken als het niet voor de studie was. Het heeft het laatste jaar van mijn opleiding een bijzondere invulling gegeven. De combinatie van lessen en excursies voelde heel goed. Informatie vanuit de docent was prima, je wist elke bijeenkomst waar je aan toe was. Al met al een top Minor waarbij ik veel geleerd heb over de oorlog, maar ook over mezelf. Prettige manier van lesgeven, goed bij te houden. Fijn dat er bijv. nog tijd is om te werken naast de Minor. De Minor geeft informatie op verschillende en originele manieren die je inzicht bieden vanuit verschillende perspectieven. Blijft zeker niet hangen bij De Tweede Wereldoorlog maar trekt het psychologische en sociale gedeelte van de kwestie mee naar het heden. De Minor zet aan tot kritisch denken, niet alleen over andermans keuzes maar ook over die van jezelf. Het is een zeer activerende Minor.

3


Wat maakte deze Minor tot een succes voor mij?  Afwisseling in het programma, excursies en theorielessen.  Gastsprekers.  Excursie Duitsland.  Je mag jouw mening geven zonder dat je daar raar op aangekeken wordt.  Er mag humor gebruikt worden en dat is heel prettig (uiteraard niet op de verkeerde momenten).  In een half jaar is mijn kennis over de Tweede Wereldoorlog enorm uitgebreid. In september was ik bang dat ik te weinig wist en de Minor misschien te moeilijk zou vinden, maar het tegendeel heeft zich bewezen. Ik heb veel geleerd van de excursies en de PowerPoints van Wim, die waren altijd heel duidelijk,  De leerkracht!! Ik denk oprecht dat er geen enkele docent is die deze Minor hetzelfde zou doen als Wim Borghuis. Ik ben heel blij met de manier waarop Wim alles heeft vormgegeven. Ik ben super blij dat ik deze Minor gekozen heb!!

4


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.