Page 1

L I F E S T Y L E M A G A Z I N E #3

2

RECEPTEN VAN STERRENCHEF TON VAN SCHEPPINGEN

DORIAN VAN RIJSSELBERGHE:

‘DE DRANG OM HET WATER OP TE GAAN IS ER ALTIJD’ MAAR OOK: MODEONTWERPSTER JOSH V OVER HAAR MERK ~ BERT VISSCHER OP ZIJN FAVORIETE PLEK: HOTEL NEW YORK ~ EEN INTERVIEW MET VOEDINGSDESKUNDIGE ASJA TSACHIGOVA ~ BELEEF HET VERLEDEN OP DE VELUWE EN DE SALLANDSE HEUVELRUG


HET RESULTAAT VAN ONZE SAMENWERKING MET WESTCORD ZIET U IN DE HOTELS TERUG

0ntwerp, -planning en interieurbouw voor hotels, cafĂŠs, restaurants, wellness, retail, instellingen en kantoren Scannerstraat 21 - 1033 RV Amsterdam +31 (0) 20 337 15 76 - www.estida.nl


INHOUD

I

nhoud

#3

WestCord

9

Bent u in, of gaat u naar één van de veertien WestCord hotels? Hier vindt u de leukste activiteiten om daar in de buurt te doen! Daarnaast leest u hier over de echte winterse ervaringen van presentatrice Chimène van Oosterhout, die tegenwoordig in Zweden woont.

17

27 Beauty

Fashion What to wear this season? U vindt het in de Fashion rubriek! Ook doken we in de geschiedenis van het meest prestigieuze wintersport merk: Bogner. Het merk bestaat inmiddels 80 jaar en dat laten ze niet ongemerkt voorbij gaan! Minder oud, maar niet minder leuk is de Nederlandse ontwerpster Josh V. WestCord sprak haar over haar merk en doorzettingsvermogen.

#4 INHOUD

Wat tijd voor uzelf schiet er vaak bij in, maar mag zeker niet vergeten worden. Naast de fijnste beautyproducten vindt u in deze sectie de beste beauty tips. Wat moet u doen en gebruiken om de winter goed door te komen? Schoonheidsspecialiste Patricia weet het u te vertellen!


LIFESTYLE MAGAZINE

35 Travel

Hij is de koning van de Olympische Zee maar staat nog steeds met beide benen op de grond: Dorian van Rijsselberghe. WestCord sprak de windsurfer over zijn prestaties, maar ook over wat de toekomst zal brengen. Daarnaast vindt u hier de leukste tips voor een tripje naar Leeuwarden én kunt u De Veluwe wat beter leren kennen. General Manager van WestCord Fashion Hotel Nico Evers vertelt over zijn veelzijdige baan en niemand minder dan cabaretier Bert Visscher doet een boekje open over zijn plezierige ervaringen bij Hotel New York. Tot slot blijkt dat u voor design in Delft moet zijn én bieden we u hierbij een leuke lezersaanbieding!

Food & beverage Schylge ligt in het centrum van rust. Het hotel bevindt zich op Waddeneiland Terschelling en biedt zowel voor paren als voor gezinnen een prettige uitvalsbasis om er eens even lekker tussenuit te gaan. En ook voor culinaire verwennerij bent u hier aan het juiste adres. Kok Ton van Scheppingen verstaat zijn vak als geen ander en vertelt hier uitgebreid over. Daarnaast doet hij zijn geheime appeltaart recept uit de doeken én geeft hij nog een tweede overheerlijk recept. Wijnimport Bart tipt u hierbij voor een passende wijn!

75

63

Family & friends

Estida is ons favoriete interieurbedrijf en daarom is het hoog tijd hier wat meer over te weten te komen! Daarnaast vindt u hier de laatste gadgets en musthaves en leuke uitjes voor jong én oud. Voor een goed cocktailrecept verwijzen we u naar de SKYY Bar en tot slot kunt u via de puzzelpagina een mooie prijs winnen!

55

Body, mind & soul

Gezond zijn en gezond blijven. Voeding is daarbij de sleutel en deskundige Asja Tsachigova weet hier alles over te vertellen. WestCord interviewde haar. Verder vindt u hier de fijnste producten om uw lijf en leden te verzorgen én besteden we aandacht aan de nieuwste huidbehandelingen.

#5 INHOUD


WESTCORD

W

estCord magazine Voorwoord

Heeft u dat nu ook? Dat tijd zo ontzettend snel gaat. 2012 is omgevlogen! De zomer achter de rug staan we nu al weer voor de winter! In dit magazine veel aandacht voor het winterseizoen. Ook dan is er veel te doen in onze hotels of in de plaatsen waar ze zijn gevestigd. In de steden zijn vele winterwarme uitjes. In Amsterdam is het nieuwe Stedelijk Museum weer open, echt een bezoek waard. De binnenstad van Leeuwarden heeft een geweldige upgrade gehad met de opening van het nieuwe winkelcentrum en het prachtige Fries Museum. Een erfstuk van de bekende architect Ir. Abe Bonnema. Wist u dat de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden in 2011 is uitgeroepen tot gezelligste winkelstraat van Nederland? De Sint Jacobstraat eindigde ook in de top 5. Een shopbezoekje waard! Het pittoreske Delft is net een warme jas in de winter. In de verlichte straatjes en historische grachtjes bent u terug in de tijd. De Nieuwe Kerk midden in het centrum is een onvergetelijke ervaring. De beklimming van de toren is vooral voor kinderen een hele uitdaging, waar u zelf nog een week lang aan wordt herinnerd door spierpijn in de kuiten… Rotterdam is de metropool van Nederland. Haar indrukwekkende skyline aan de Maas doet denken aan de andere grote metropolen in de wereld. Bezoek haar vele landmarks als de Erasmusbrug, de Euromast, Hotel New York en uiteraard niet te vergeten: het s.s. Rotterdam!

‘U kunt zich nu ook “thuis voelen bij ons” in Overijssel of op de Veluwe.’

Fotografie: Jelle Witvoet

De Waddeneilanden worden voornamelijk gezien als voorjaar- en zomerbestemming. Persoonlijk vinden wij de eilanden in de winter op hun mooist. Daar kunt u echt even helemaal alleen zijn. Trek een warme wind- en waterdichte jas aan en u kunt de hele wereld aan. Slecht weer bestaat immers niet. Slechte kleding wel. Helemaal alleen over het strand

#6 VOORWOORD

terwijl het zand om de benen stuift. De woeste branding is dan indrukwekkender dan ooit. En dan kunt u via de duinen de beschutting van het bos opzoeken. Of in de dorpjes bijkomen met een beker warme chocolademelk en een Jutterbitter. WestCord Hotels heeft dit jaar haar eerste twee franchise hotels verwelkomd. WestCord Hotel De Veluwe in Garderen en WestCord Hotel Salland in Raalte: twee geweldige hotels waar we bijzonder trots op zijn. Kijkt u maar eens op onze website. U kunt zich nu ook ‘thuis voelen bij ons’ in Overijssel of op De Veluwe. Vanuit Garderen kunt u geweldige fietstochten maken door de bossen en Raalte is een mooie uitvalsbasis voor tours met de auto of motor. Heel trots zijn we op het prachtige interview met Dorian van Rijsselberghe. De windsurfer van Texel, die dit jaar met grote overmacht de gouden olympische medaille opeiste in Londen. Wij eilanders zijn extra trots op hem. Hij logeert regelmatig in het WestCord Fashion Hotel. De general manager van het Fashion Hotel Nico Evers is ook een eilander. U raadt het al: van Texel! Ook Chimène van Oosterhout is weer terug. Zij woont samen met haar gezin in Zweden, maar is ook vaak in Nederland, waar zij veel televisiewerk doet. Chimène presenteert onder andere 4me. Een lifestyle programma dat wordt uitgezonden door RTL4. WestCord Hotels is al vier jaar direct betrokken bij dit programma. Er worden specials uitgezonden van alle WestCord Hotels. Meer informatie en het uitzendschema vindt u op www.rtl4.nl. Graag tot ziens in één van onze hotels! Harry en Jennifer Westers


Onze roomservice.

Natuurlijk bouwen we hotelkamers. Eenpersoonskamers, tweepersoonskamers, suites, vergaderkamers, long-stay kamers... Maar we zijn niet alleen met veel plezier en inzet actief voor professionele opdrachtgevers zoals WestCord Hotels. Ook particuliere opdrachtgevers helpen we graag snel en efficiĂŤnt met het realiseren van bouwwensen. Dus of het nu gaat om het bouwen van kamers voor succesvolle hotelketens of het verbouwen van uw zolderkamer: onze roomservice staat altijd voor u klaar.

Bouwen is vooruit denken Vestigingen in Bolsward en Dokkum T (0515) 33 40 00 (0519) 22 99 99 www.bgdd.nl


I S L A N D E V E N T S O R G A N I S AT O R O P D E W A D D E N - V L I E L A N D - T E R S C H E L L I N G - A M E L A N D

Een event op de Waddeneilanden Een onvergetelijke belevenis

10:30

13:30

19:00

11:00

11:30

14:00

16:00

23:00

00:15

Island Events organiseert bedrijfsuitjes, teambuildings, congressen en alle andere soorten groepsarrangementen op de drie mooiste Waddeneilanden: Vlieland, Terschelling en Ameland. Zij verzorgen voor u verassende en op maat gemaakte programma’s die aansluiten bij uw gestelde doelstellingen, wensen en budget. Events op maat, compleet met vervoer, logies en catering, die met zorg en eilandergevoel zijn samengesteld.

Island Events evenementen | Achlumerdijk 133, 8861 AL Harlingen Tel: (0517) 434566 | Fax: (0517) 434549 | Web: www.islandevents.nl | Email: info@islandevents.nl


W WESTCORD

Wat te doen wanneer u in een WestCord Hotel bent

#9 WESTCORD


WESTCORD

N

ever a dull moment

while staying in WestCord

In de stad, op het strand of in de bossen – WestCord hotels zijn overal in Nederland te vinden. Welke vestiging u ook bezoekt, de komende maanden worden er weer genoeg activiteiten georganiseerd. Een greep uit het grote aanbod leest u hier!

Tassenmuseum Hendrikje

Art Hotel Amsterdam Spaarndammerdijk 302 1031 ZX • Amsterdam art@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

Van 18 september tot en met 10 maart heeft tassenmuseum Hendrikje een bijzondere tentoonstelling: Buitengewoon. Deze tentoonstelling toont tassen in verrassende en bijzondere vormen. Naast deze wisselende tentoonstelling is ook de vaste collectie een must-see voor alle dames met een tassentic.

TASSENMUSEUM.NL

Residentie Vlierijck Willem de Vlaminghweg 2 8899 AV • Vlieland vlierijck@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

Concerten bij kaarslicht Op Vlieland vinden regelmatig de ‘Concerten bij Kaarslicht’ plaats. Bekende en minder bekende artiesten treden hier op in de sfeervol verlichte Nicolaaskerk. 22 december is er een speciale kersteditie georganiseerd, waar Kamerkoor ZestienWad de kerk zal vullen met hun zang. PROTESTANTSEGEMEENTEVLIELAND.NL TROUWBEURS-DELFT.NL

Trouwbeurs

Hotel Delft Olof Palmestraat 2 2616 LM • Delft delft@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

Mocht u trouwplannen hebben, dan moet u in elk geval op 17 februari 2013 een bezoek brengen aan WestCord Hotel Delft. Op deze datum wordt hier namelijk voor de tweede keer op rij de Trouwbeurs Delft gehouden. Bruidsmodeshows, de aanwezige bedrijven op de beursvloer en de ‘real life wedding’ waar u getuige van kunt zijn zorgen voor een dag vol inspiratie voor toekomstige bruiden en bruidegoms!

#10 LOTS TO DO


ABN AMRO World Tennis Tournament In februari 2013 staat Ahoy Rotterdam weer in het teken van tennis. Van maandag 11 tot en met zondag 17 februari wordt hier namelijk de 40e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament gehouden. Al jaren behoort dit toernooi tot één van de meest prestigieuze sportevenementen van Nederland en dit jaar wordt er dan ook weer alles aan gedaan om jong Hotel New York en oud een sportieve dag te laten beleven! Koninginnenhoofd 1 3072 AD • Rotterdam info@hotelnewyork.nl www.hotelnewyork.nl

ABNAMROWTT.NL City Centre Hotel Amsterdam Nieuwezijds Voorburgwal 50 1012 SC • Amsterdam res.wcc@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

My Dream Exhibition

De tentoonstelling ‘My Dream Exhibition’ is van 15 september 2012 tot en met 15 mei 2013 éénmalig in Nederland in de Beurs van Berlage Amsterdam en toont de 200 mooiste en belangrijkste werken van Vincent van Gogh. Onderdeel van de tentoonstelling zijn zeven 3D animaties waardoor u het werk van Van Gogh ziet zoals nooit tevoren.

VANGOGHEXHIBITION.COM

Middeleeuws Midwinterfeest Trek er tijdens de kerstvakantie lekker op uit naar De Veluwe en maak een winterse wandeling terug in de tijd bij het Middeleeuws Midwinterfeest 28 en 29 december. Tijdens dit evenement in Voorthuizen bezoekt u middeleeuwse kampementen, komt u oog in oog te staan met ridders te paard en jonkvrouwen en doet u mee aan activiteiten zoals boogschieten en zwaardvechten.

Hotel De Veluwe Oud Milligenseweg 62 3886 MJ •Garderen info@westcordhoteldeveluwe.nl www.westcordhotels.nl

#11 LOTS TO DO

MIDDELEEUWSMIDWINTERFEEST.NL


WESTCORD

IJSBEELDEN.ORG

Hotel Salland Zwolsestraat 63-E 8101 AB • Raalte info@westcordhotelsalland.nl www.westcordhotels.nl

IJsbeeldenfestival Van 8 december 2012 tot en met 27 januari 2013 staat Zwolle in het teken van ijs en sneeuw met het IJsbeeldenfestival. Een team van 40 ijskunstenaars gaat met behulp van 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw diverse ‘Sprookjes van Grimm’ uitbeelden. Hotel Salland ligt slechts op een half uur rijden.

VLIEHORSEXPRES.NL

Vliehors Expres Mocht u kennis willen maken met de natuur op Vlieland, dan is een rondrit in de Vliehors Expres ideaal. Het hele jaar door worden er in deze grote tank namelijk rondritten georganiseerd, die u kennis laten maken met de grootste zandvlakte van Noord-West Europa. Tijdens de tocht brengt u een bezoek aan het reddingshuisje en rijdt u naar het meest westelijke puntje van Vlieland waar u, als u geluk heeft, zeehonden kunt spotten! Hotel De Wadden Dorpsstraat 61 8899 AD • Vlieland dewadden@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

#12 LOTS TO DO


Mountainbike Ameland Hét mountainbike evenement van het jaar is zonder twijfel MTB Ameland. De vierde editie van dit avontuur vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 maart en biedt een programma voor alle leeftijden en niveaus. Kom voor een dag of een weekend actie naar Ameland en beleef dit unieke evenement in de ongerepte natuur!

Hotel Noordsee Strandweg 42 9163 GN • Ameland Nes noordsee@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

MTBAMELAND.NL

Terschelling races Als u in het hemelvaartweekend een bezoek aan Terschelling brengt, mag u op vrijdag de HT roei race niet missen. Tijdens dit jaarlijkse evenement roeien ongeveer 130 sloepen 36 kilometer – van Harlingen naar Terschelling. De zaterdag daarna wordt de Sagitta zeilwedstrijd voor sloepen gehouden. Het doorzettingsvermogen van de deelnemers aan beide races is bewonderenswaardig.

HTROEIEN.NL

Residentie Boschrijck Sportlaan 5 8881 EP • Terschelling West boschrijck@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

WESTCORDHOTELS.NL/HOTELNACHT

Fashion Hotel Amsterdam Hendrikje Stoffelsstraat 1 1058 GC • Amsterdam fashion@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

Amsterdamse hotelnacht Op 12 januari 2013 krijgen inwoners van Amsterdam de kans om te overnachten in een hotel in eigen stad. Bijna 50 bijzondere hotels, waaronder het WestCord Art Hotel en WestCord Fashion Hotel, bieden kamers en suites aan tegen een sterk verlaagd tarief. Daarnaast organiseren de hotels het hele weekend culturele, creatieve en culinaire evenementen.

#13 LOTS TO DO


WESTCORD

Filmfestival In maart 2013 opent Filmhuis Leeuwarden haar deuren voor publiek in het nieuwe pand in hartje Leeuwarden, waar ook het Fries Museum is gehuisvest. Een grote stap waar jaren aan gewerkt is. Om deze nieuwe fase in te luiden organiseert Film in Friesland eind maart een feestelijk openingsevenement waarbij recente en klassieke films uit Friesland, Nederland en Vlaanderen centraal staan. WTC Hotel Leeuwarden Heliconweg 52 8914 AT • Leeuwarden leeuwarden@westcordhotels.nl www.westcord.nl WESTCORDHOTELS.NL/YOGA

Fotografie: Ruben van Vliet

FILMHUISLEEUWARDEN.NL Hotel Seeduyn Badweg 3 8899 BV • Vlieland seeduyn@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

Yogaweekend Er is niets relaxter dan een weekend strand, wellness en yoga. Daarom biedt WestCord Hotel Seeduyn in samenwerking met Gezondheidscentrum FrieVit in de maanden november en december yogaweekenden aan. U start met de yogasessies op vrijdagavond, vervolgt deze op zaterdag en sluit het af op zondagochtend. Compleet ontstresst vertrekt u weer naar huis. FJOERTOER.NL

Fjoertoer Met de lente in aantocht wordt zaterdag 6 april de Fjoertoer op Terschelling gehouden. Een bijzondere wandeltocht over het eiland met de keuze uit drie verschillende afstanden: 15, 21 en 42 kilometer. Leuk aan deze wandeltocht is dat zodra het donker wordt bijzondere vuur-, licht- en geluidseffecten wandelaars de weg wijzen.

Hotel Schylge Burg. van Heusdenweg 37 8881 ED • Terschelling West schylge@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

#14 LOTS TO DO


Chimène van Oosterhout begon haar carriére als omroepster bij de TROS en ging al snel aan de slag als presentatrice bij Veronica/Yorin. Ze presenteerde vele (reis)programma’s en was winnares van het programma Peking Express VIPS. Tegenwoordig presenteert Chimème het programma 4me en woont ze in Zweden.

C

olumn Chimène van Oosterhout

Winter Wonderland

Dat ik een tropenkindje ben moge misschien wel duidelijk zijn, maar ook de winters ben ik in de loop der jaren behoorlijk gaan waarderen. Dat wil zeggen, de ’goede’ winters, want de regen en het grijze, miezerige weer in de sombere december, januari en februari maanden zijn nog steeds niet aan mij besteed. Nee, ik heb het dan over die barre, koude, witte winters, zoals bijvoorbeeld een land als Zweden ze nog steeds kan hebben. Daar daalt het kwik net zo gemakkelijk tot -37 graden en loopt de sneeuwhoogte rustig op tot zo’n tweeënhalve meter! Ik heb het vorig jaar nog meegemaakt, toen wij op wintersport gingen naar Åre (uitspraak ’Ore’), dat ligt ongeveer 600 km ten noorden van Stockholm. Een idyllisch dorpje, in de winter wit geschilderd door de knisperende sneeuw, werkelijk prachtig. Het is alleen een beetje oncomfortabel als je in een berghotel logeert en afhankelijk bent van het bergtreintje dat je naar het dorp brengt of althans zou moeten brengen, want zelfs die hoogbejaarde trein die al jaren heen en weer tuft, is niet altijd bestand tegen die helse temperaturen. En dus wordt het met -37 graden gebruik maken van de benenwagen! Écht overwinteren is dat… Één groot avontuur als je in de

donkere namiddag – de zon gaat daar in december al om 3 uur onder en om half 4 is het pikkedonker – een wandelingetje door het dorp wil maken. Vooral als je je handschoenen vergeten bent, zoals ik. Dat is géén lolletje! Héél stoer loop ik daar door het dorp met mijn boodschappentassen vol, terwijl mijn vingers inmiddels aanvoelen als ijspegels. Dan te bedenken dat ik nog de hele trip terug naar het hotel moet maken. Niet over nadenken, liever denken aan: zonovergoten stranden, palmbomen en een azuurblauwe zee, natuurlijk met bijbehorende temperaturen van zo´n 37 graden, boven nul wel te verstaan… Díe gedachte maakt mijn leven op dit moment een stuk aangenamer! De volgende dag doen we eens iets anders dan skiën, namelijk een tour door die geweldige natuur met een echte hondenslee en blaffende huskies ervoor. Maar ik voel me direct iets minder stoer wanneer ik de eigenaar van de honden zie aankomen ZONDER handschoenen. Bij de vraag of hij het niet ontzettend koud heeft en of zijn handen niet bevriezen, antwoordt hij stoïcijns: 'Nee hoor, dit is nog prima te doen, bij –40 overweeg ik pas of ik handschoenen aan zal trekken…'. Tja, misschien moet ik tóch naar de tropen verhuizen!

Met -37 je handschoenen vergeten zijn... Dat is géén lolletje

#15 COLUMN COLUMNCHIMÈNE WILFRED


NEEM NU EEN ABONNEMENT

OP TALKIES MAGAZINE

WWW.TALKIESMAGAZINE.NL NEEM NU EEN ABONNEMENT OP 6X TALKIES MAGAZINE

JA,

GRATIS

ik abonneer mij tot wederopzegging voor tenminste 6 nummers op Talkies Magazine. Ik betaal €25 en ontvang de SIA HOME FASHION PLEXI FOTOLIJST cadeau.

t.w.v. €4

9

MIJN GEGEVENS: Naam: Adres: Postcode/plaats: Telefoonnummer: Email adres:

JA,

ik geef 6 nummers van Talkies Magazine cadeau. Ik betaal €25 en ontvang de SIA HOME FASHION PLEXI FOTOLIJST cadeau. de ontvanger van het Stuur dit cadeau naar: mijzelf cadeau-abonnement

HET CADEAU-ABONNEMENT IS BESTEMD VOOR:

KAART IN GESLOTEN ENVELOP (POSTZEGEL NIET NODIG) STUREN NAAR: BETAALWIJZE:

Ik machtig hierbij Talkies Magazine het abonnementsgeld van mijn rekening af te schrijven. Rekeningnummer:

Datum:

Naam: Adres: Postcode/plaats: Telefoonnummer: Email adres:

Handtekening:

Ik betaal per acceptgiro

Talkies BV T.a.v. Abonnementenservice Antwoordnummer 10023 2600 VB Delft Zodra wij deze kaart (of een kopie daarvan) ingevuld en ondertekend hebben ontvangen, krijgt u een acceptgiro toegestuurd. Na betaling ontvangt u de SIA Home Fashion Plexi fotolijst per post.


F FASHION

Fijne fashion voor de knusse koude maanden

#17 FASHION


FASHION

UITGAAN IN ARMY? VERRUIL UW BOOTS VOOR EEN PAAR HIGH HEELS, DE SHOPPER VOOR EEN MOOIE CLUTCH EN OFF YOU GO!

1

3

2

5 7 4 11 6 8 9 12

10

1. HOED VAN G-STAR RAW €49,90 G-STAR.COM 2. SHOPPER VAN LONGCHAMP P.O.A LONGCHAMP.COM 3. JAS VAN CAROLINA HERRERA P.O.A CAROLINAHERRERA.COM 4. JASJE VAN EDITH & ELLA €115 EDITH-ELLA.DK 5. BRIL VAN TOM FORD €198,00 TOMFORD.COM 6. SJAAL VAN PHILIPP PLEIN €198,00 PHILIPP-PLEIN.COM 7. RING VAN CHEAP MONDAY € 17,90 CHEAPMONDAY.COM 8. BROEK VAN EXPRESSO €109,95 EXPRESSO.NL 9. TOP VAN MARC O’POLO €199,90 MARCOPOLO.COM 10. HANDSCHOENEN VAN LAIMBÖCK €49,95 LAIMBOCK.NET 11. JUKJE VAN MARC O’POLO €599,90 MARCOPOLO.COM 12. BOOTS VAN DNA €549,00 DNACOM.NL

#18 FASHION WOMEN


BURBERRY

BURBERRY

ARMY CHIC DE MILITAIRE LOOK IS STOER EN TOCH VROUWELIJK. WANT: NIKS MANNELIJKE UNIFORMS, MAAR MOOIE GETAILLEERDE JASSEN, SKINNY BROEKEN EN ELEGANTE STOFFEN. DE HOOFDKLEUR IS, HOE KAN HET OOK ANDERS, LEGERGROEN, MAAR BEIGETINTEN, BRUIN, BORDEAUX, DONKERBLAUW EN ZWART KUNNEN OOK. GEEF ACHT! BALLY

JAN BOELO

KAREN MILLEN

#19 FASHION WOMEN

PHILIPP PLEIN


FASHION

DE PISTES STIJLVOL AFZWIEREN DOET U DOOR UW OUTFIT TE COMBINEREN MET HIPPE ACCESSOIRES, ZOALS EEN MOOI HORLOGE, STOERE BRIL OF GAVE KOPTELEFOON

3

1

2

5

7

6

4

10

8

11

9 1. SCHOENEN VAN BLACKSTONE €249,90 BLACKSTONE.NL 2. HORLOGE VAN OREFICI €430,00 OREFICIWATCHES.IT 3. T-SHIRT VAN O’NEILL €29,95 ONEILL.COM 4. KOPTELEFOON VAN O’NEILL €119,95 ONEILL.COM 5. HANDSCHOENEN VAN LAIMBÖCK €39,95 LAIMBOCK.NET

6. JACK VAN BOGNER €1399,00 BOGNER.COM

7. SPIJKER-

BROEK VAN VOI JEANS €67,50 VOIJEANS.COM 8. TAS VAN PRO €39,99 PRO-SHOES.NL 9. MUTS VAN LERROS €19,95 LERROS.DE 10. VEST VAN JAPAN RAGS €119,95 11. ZONNEBRIL VAN PUMA €79 PUMA.COM

#20 FASHION MEN


BOSS ORANGE

SPORTASTIC EEN WINTERSPORT OUTFIT LOMP EN SUF? DAT TIJDPERK IS ALLANG VOORBIJ! GA DIT JAAR VOOR EEN DONKERE BASIS MET HIER EN DAAR EEN KLEURIG ACCENT.

VIVIENNE WESTWOOD

ARMANI

PEPE JEANS

#21 FASHION MEN

PHILIPP PLEIN


FASHION

80 30-er jaren

60-er jaren

jaar Bogner

80 Jaar sport, mode en excellence

Bogner. Dat betekent 80 jaar mode, sport, innovatie, kwaliteit en creativiteit. Vanaf het begin van de 1930er jaren heeft de Bayerische Modeonderneming constant zijn weg begaan tot in de nieuwe eeuw, een weg vol succes en bijzondere momenten.

Vandaag de dag beheren Willy Bogner jr. en zijn vrouw Sonia een van ‘s werelds meest succesvolle sportmodebedrijven; een bedrijf oorspronkelijk opgericht in 1932 door Willy’s ouders Willy en Maria Bogner. Het bedrijf is ‘s werelds meest toonaangevende fabrikant van hoogwaardige en luxe skimode. ‘Voor ons is Bogner’s stijl een combinatie van sportiviteit, kwaliteit, comfort en een gevoelige benadering van onze tijd’, aldus Willy Bogner jr., de eigenaar van het bedrijf en voorzitter van de raad van bestuur. Coco Chanel van de sportmode De succesvolle langlaufer en skispringer Willy Bogner senior startte in 1932 een klein atelier in de binnenstad van München. Dankzij de creatieve vaardigheden van zijn vrouw Maria groeide dit spoedig uit tot een geslaagde onderneming. Zij maakte van de karakteristieke BOGNER-B een bekend merk en werd in 1970

onderscheiden met de Münchense modeprijs. De pers noemt haar ook wel liefkozend de ‘Coco Chanel van de sportmode’. In 1972 trad in de persoon van Willy Bogner junior de tweede generatie toe tot het familiebedrijf... Zijn vrouw Sonia is vanaf 1980 verantwoordelijk voor het design van de damesmode en brengt sinds 1992 een designercollectie onder haar naam uit. Het is een succesverhaal dat uiteindelijk een groot deel te danken heeft aan de enorme mediaaandacht van Willy Bogner junior, eveneens een Olympisch ski-atleet en zeer gerespecteerde filmmaker. De lat ligt hoog Mode met luxueus comfort, die voldoet aan de hoogste eisen. De uitgebreide collectie bestaat uit dames-, heren- en sportmode, maar bevat ook jeans, accessoires en schoenen. Zo veelzijdig als het assortiment is, zo hoog ligt de

#22 REPORTAGE BOGNER


lat: perfecte pasvorm, uitstekende verwerking, chique materialen, elegante sportiviteit en helder design. Ook ecologische en duurzame aspecten staan hoog in het vaandel. Geïnspireerd op het merk Bogner is de premium-jeanscollectie Bogner Jeans: jeansmode met een sportieve en tegelijkertijd exclusieve uitstraling.

90-er jaren

The Bogners Sinds 1936, toen Willy Bogner senior namens alle atleten de Olympische eed aflegde, is de kleding van het Duitse team voor de Olympische winterspelen afkomstig van Bogner. In 1948 liet Maria Bogner op de eerste modeshow iedereen kennismaken met de smalle skibroek voorzien van voetbandjes. Deze broek werd in Amerika betiteld als ‘The Bogners’ en door sterren als Marilyn Monroe, Ingrid Bergmann en Jane Mansfield gedragen. Vandaag de dag is Bogner in meer dan 30 landen vertegenwoordigd.

Willy Bogner jr. en zijn vrouw Sonia

70-er jaren

De Heritage Collection is een modische terugblik in deze acht decennia en combineert de meesterlijke retro looks met de actuele modesilhouetten. Ieder Bogner designteam heeft twee of drie outfits gecreëerd, geïnspireerd op foto- en modearchieven. Het label, bestaande uit de inspiratiefoto en het logo van die tijd, is in ieder jack ingenaaid en benadrukt de kwaliteit en fijne arbeid van Bogner.

#23 80 JAAR BOGNER


FASHION

Fotografie: Otto van den Toorn

J

osh Veldhuizen

Modemeisje met een duidelijke missie

Josh Veldhuizen gaat als een speer. Het modemeisje lanceert collectie na collectie en opende onlangs in Amsterdam zelfs een eigen KANTOOR MET showroom. Tijd voor een goed gesprek dus!

Kunt u het ontstaan van JOSH V en de ontwikkelingen die het merk de afgelopen jaren heeft doorgemaakt in een notendop toelichten? ‘Toen ik zeker wist dat ik een eigen kledinglijn wilde, ben ik op een modeproducent afgestapt met een interessant voorstel en heb ik tegelijkertijd samen met mede-modemeisje Maria Tailor het format van Modemeisjes met een Missie geschreven. Samen met Tamara Elbaz waren wij vervolgens op RTL5 te volgen en konden wij laten zien hoe wij onze missie probeerden te vervullen. Mijn missie was JOSH V op de kaart zetten en het programma was een geweldige springplank. Daarna is het heel snel gegaan. De producent van toen ben ik ondertussen volledig ontgroeid, samen met mijn eigen team produceer ik nu vier hoofdcollecties per jaar vanuit mijn gloednieuwe pand in Amsterdam. Momenteel ligt JOSH V in ruim 200 winkels in Nederland en is de internationale stap vrij klein. Ik werk minstens 100 uur per week, maar het succes en de groei is elk uur waard. Ik ben ongelooflijk dankbaar en trots.’

Probeer het succes van de kleding- en accessoire lijn eens te verklaren. ‘JOSH V straalt luxe en glamour uit, de kwaliteit van de stoffen en kleding is hoog en het blijft exclusief, maar desondanks zijn mijn ontwerpen zeer betaalbaar en voor elk budget toegankelijk. De meiden en dames die JOSH V kopen verschillen per leeftijd, maar willen allemaal hetzelfde: zichzelf mooi, sexy en sterk voelen en ik denk dat mijn ontwerpen daaraan bijdragen. Dát en de toegankelijkheid van het label vind ik ontzettend belangrijk.’ Wat is typisch JOSH V? ‘Zachte kleuren zoals taupe, nude, peach en grey staan centraal in mijn collectie en daarnaast werk ik veel met gouden afwerkingen, zoals grote ritsen, kraaltjes en pailletten. Ook maak ik veel gebruik van glanzende en glimmende materialen die er rijk uitzien en heerlijk dragen. Ik denk dat mensen een JOSH V hierdoor snel herkennen, én natuurlijk dankzij mijn gun-logo!’

#24 JOSH VELDHUIZEN


In de media wordt u regelmatig neergezet als it-girl. Wat is een it-girl volgens u en voelt u een druk om die stempel te houden? ‘Een it-girl is letterlijk vertaald een jonge vrouw die veel media-aandacht verwerft, zonder daar iets noemenswaardig voor te hebben gedaan. Gelukkig heb ik wel degelijk iets noemenswaardig neergezet, maar door ons reality programma Modemeisjes met een Missie zien mensen me snel als reality-ster. In werkelijkheid zit er natuurlijk veel meer achter. Voor het programma hebben wij zelf het format ontwikkeld en zijn wij dus niet gecast, daarnaast wilden we een boodschap overbrengen en een missie vervullen. Met de positieve zin van het woord it-girl probeer ik mijn boodschap over te brengen: een jonge vrouw die veel media-aandacht verwerft. Prima stempel, maar ik voel zeker geen druk!’

Door Modemeisjes met een Missie zien mensen mij al snel als een reality-ster. In werkelijkheid ben ik veel meer De collectie voor de winter heeft een origineel thema! ‘Het thema van mijn nieuwste collectie is PAPARAZZI. Ik heb me laten inspireren door celebs en internationale mode-mensen die non-stop in de spotlights staan en dus constant worden gevolgd door paparazzi, onderweg naar een feestje of terwijl ze aan het shoppen zijn. De collectie is met name gericht op de feestdagen en daarom hangt de collectie begin november in de winkels. Ik heb extra veel jurkjes, rokjes en feestelijke tops en jasjes ontworpen, maar je ziet ook wat warme knits en overjassen voor deze tijd van het jaar. Heel trots ben ik op de prachtige leren items, je voelt de luxe! Verder veel glans, rijke borduursels en gouden details.’ Heeft u zelf weleens ‘last’ van paparazzi? ‘Zelf heb ik nooit last gehad van paparazzi. Er worden weleens foto’s van mij op straat of tijdens feestjes gemaakt, maar dat vind ik niet erg. Als persfotograaf en persoonlijkheid heb je elkaar nodig. Ik ben geen typische bekende Nederlander; ik denk dat er nog heel veel mensen zijn die mij niet kennen, maar gelukkig wél mijn label JOSH V. De enige reden dat ik op tv wilde met Modemeisjes, is om bekendheid te geven aan mijn label, niet omdat ik zelf zo nodig in de publiciteit wilde. Ik ben dus blij met de eventuele aandacht die ik krijg in de pers en ben er dankbaar voor.’

Kunt u goed omgaan met het bekende Nederlander-zijn? ‘Rond mijn zeventiende kwam ik in een wereld terecht van pers en media en na negen jaar heb ik mijn draai volledig gevonden. Vroeger had ik meer tijd en keek ik alle berichten na die werden geschreven, ook de negatieve dingen, maar tegenwoordig concentreer ik me alleen nog maar op de positieve dingen en negativiteit – wat er gelukkig ook maar weinig is – laat ik van me afglijden. Ik probeer ook steeds meer een voorbeeld te zijn voor jonge meiden. Ik kan lang niet op alle berichtjes reageren die ik van hen ontvang, maar daarom probeer ik de boodschap via de media duidelijk te maken: alleen met hard werken bereik je je doelen.’ De campagnefoto’s voor PAPARAZZI zijn geschoten in het WestCord Fashion Hotel. Waarom daar? ‘Ik presenteerde in het Fashion Hotel de PAPARAZZI collectie aan mijn partners – de winkels – vanuit een pop-up showroom, omdat mijn nieuwe showroom toen nog niet klaar was. Ik vind het Fashion Hotel een ontzettend mooi hotel en een perfecte locatie voor een shoot. De foto’s die we in en om het hotel hebben gemaakt waren dan ook volledig naar mijn zin. Ik heb een ontzettend leuke samenwerking gehad met het hotel.’ In hoeverre bent u zelf betrokken bij de totstandkoming van een nieuwe collectie? ‘Elke collectie die ik maak, ontwerp ik tot in het kleinste detail zelf. Niet veel mensen weten dat denk ik. Allereerst ben ik ondernemer, maar daarna absoluut ontwerpster. Ik heb sinds kort een fantastische head-designer die mij ondersteunt en samen met haar heb ik de PAPARAZZI-collectie gemaakt. JOSH V is enorm gegroeid, maar ik blijf bij elk proces betrokken zolang ik dat vol kan blijven houden. Het is hard werken, maar het resultaat is overweldigend en elke slapeloze nacht waard.’ De focus lijkt voor u tegenwoordig te liggen bij JOSH V. Mist u het modellenwerk? ‘Ik mis het modellenwerk niet, het was een geweldige periode, maar ik heb het nu echt te druk. En ik ben te oud trouwens, alweer 26, haha! Van het modellenwerk heb ik ontzettend veel geleerd en het maakt je als jong meisje heel snel volwassen, maar ik ben blij dat ik nu niet meer alleen beoordeeld word op mijn uiterlijk en attitude, maar vooral op mijn collecties!’ Hoe ziet u de toekomst? ‘JOSH V zal de aankomende jaren ontzettend blijven groeien en mijn team zal zich uitbreiden. Ik hoop dat ik op een gegeven moment wat meer dingen kan delegeren en weer wat tijd voor mezelf kan nemen. Ik wil weer fatsoenlijk op vakantie kunnen gaan en meer genieten. Alles gaat nu zo snel dat ik soms niet lang genoeg stil kan staan bij geluksmomenten of succes. Ik zie de toekomst dus zakelijk heel goed in, een constante groei, maar op privégebied zal ik wat geforceerder tijd voor mezelf vrij moeten maken. En dat gaat vast goedkomen!’

NAAM: JOSH VELDHUIZEN GEBOORTEDATUM: 2 SEPTEMBER 1986 WOONPLAATS: AMSTERDAM

OPLEIDING: CULTURELE MAATSCHAPPELIJKE VORMING AAN DE HOGESCHOOL LEIDEN BEROEP: ONDERNEMER, ONTWERPSTER EN EIGENAAR VAN JOSH V


w w w. b a b o r . n l


B BEAUTY

Alle beautyproducten en tips voor een mooie winter

#27 BEAUTY


BEAUTY

Smoky eyes palette Dior €43,50

De good old smokEy eye is ook dit seizoen weer een hit. DIt heeft u ervoor nodig!

Oogpotlood ck one €17

Heeft u kleine ogen of iets overhangende oogleden? Dan zijn lichtere kleuren beter Smokey eye kit Sephora €39

Wimperkruller Tweezerman €16,95

Blush Yves Saint Laurent €39,02

Prep + Prime (basis voor foundation) M·A·C €35

Mascara Givenchy €30,50

Lipgloss Philosophy €15,50

Oogschaduw M·A·C €43

Oogschaduw Chanel €37

#28 BEAUTY WOMEN

Foundation Sensai €40,22


De smokey eye is in principe een donkere look, maar kan bij voorkeur natuurlijk ook in kleur uitgevoerd worden! Omdat het zo opvallend is, is het wel belangrijk de rest van het uiterlijk rustig te houden. Zorg daarom dat u uw huid eerst goed egaliseert en tot slot voor een mooie lipkleur kiest.


BEAUTY

Corrigerende oogcrème Clinique €46,25

Om ook ’s winters goed voor de dag te komen is goede verzorging een must!

Liquid Lift La Prairie €394

Pore Refining (verfijnt de poriën) Clinique €45

Terug van de skipiste? Zó bent u er beauty-technisch weer snel bovenop!

Hydraterende nachtcrème ICI Paris XL €13,46

Kalmerende Shower Milk Babor €29

Zuiverende scheerschuim Vichy €9,95

After Shave Van Gils €23 2 in 1 gezichtsreiniging en -scrub Clarins €26

Gezichtsmasker Sans Soucis €24,50

Treatment voor de droge huid Origins €45 Verjongende gezichtsreiniging Nimue €39,50

#30 BEAUTY MEN


Zelfs (of eigenlijk juist) het mannengezicht kan wat extra verzorging goed gebruiken. Zeker in de winter, wanneer de warmte van binnen en de kou van buiten elkaar snel afwisselen, is dat geen overbodige luxe. Houd de huid goed schoon, hydrateer het en geef het waar nodig een beetje extra aandacht!


BEAUTY

H

elp uw huid de winter door

Met de tips van Patricia Rodenburg én Babor

Patricia Rodenburg (24) werkt sinds juni 2012 als schoonheidsspecialiste en masseuse in de spa van WestCord STRANDHotel Seeduyn op Vlieland en dat bevalt haar goed! Patricia: ‘Ik vind werken met mensen ontzettend leuk. Het geeft een goed gevoel om een GAST ontspannen en tevreden de deur uit te zien gaan.’

TIP 1

Vergeet de handen en nagels niet! ‘Naast het gezicht zijn onze handen en nagels de belangrijkste en meest zichtbare schoonheidsattributen. Ook die verdienen extra zorg in de wintermaanden, want kloofjes of wintervingers, daar zit niemand op te wachten! Om de handen optimaal te verzorgen is het belangrijk om ze gedurende de dag meerdere malen in te smeren met een crème, bijvoorbeeld met de Daily Hand Cream met abrikozenpitten van Babor. Deze lichte crème trekt bijzonder snel in en versterkt de huidbeschermingsbarrière, waardoor de huid wordt behoed voor uitdrogen en dus zacht blijft.’

Babor Couperose Cream €54

Babor Daily Hand Cream €11,50

TIP 3 Eet gezond

Babor Argan Nourishing Cream €51

TIP 2

Houd rekening met temperatuurverschillen ‘In de winter is het buiten koud en guur, terwijl de temperatuur binnen door de openhaard of centrale verwarming oploopt tot tropische waarden. De huid lijdt hier flink onder en dus is het belangrijk een crème te gebruiken die beschermt, zoals de Vita Balance Argan van Babor. Deze crème zorgt ervoor dat de lipiden, ofwel vetten, in de huid optimaal blijven en verzorgt de huid met vocht, zodat deze niet uitdroogt, maar juist soepel en zacht blijft. Ruwe en schrale plekjes zijn met de Argan Nourishing Cream eindelijk verleden tijd.’

#32 BEAUTY TIPS

‘Het is niet alleen belangrijk de huid van buitenaf te verzorgen, ook gezond voedsel heeft een positief effect. Eet zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit, want iedere kleur heeft een andere werking. Oranje en gele vruchten hebben bijvoorbeeld een hoog gehalte aan vitamine C, wat ervoor zorgt dat de huid voldoende weerstand kan bieden tegen kou. Paarse vruchten daarentegen vernauwen de haarvaatjes, zodat couperose, wat vaak voorkomt op de wangen en vooral ontstaat door de lage temperaturen in de winter, minder snel tot uitdrukking komt. Om het ontstaan van couperose daarnaast van buiten tegen te gaan heeft Babor de Intensifier Couperose Cream ontwikkeld, welke de haarvaatjes beschermt en dagelijks aangebracht kan worden .’


De huid lijdt in de winter flink onder de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Daarom is het belangrijk een crème te gebruiken die beschermt

Babor Multi Active Vitamine Fluids €36

Babor Refreshing Foam Mask €24

TIP 4 Vitamines ‘Vitamines zijn, zoals ik al uitlegde, belangrijk in de winter. Met name vitamine D. Deze vitamine wordt door ons lichaam aangemaakt met behulp van zonlicht en aangezien de winter vooral bestaat uit donkere dagen, is het raadzaam de natuur een handje te helpen. Het vitamine D gehalte houdt u op peil door voedingssupplementen te slikken of af en toe de Multi Active Vitamine Fluids van Babor te gebruiken. Deze fluids zijn per vijf verpakt en dienen vijf dagen achter elkaar, één keer per dag te worden aangebracht. Na de kuur is de huid volledig gevoed en straalt deze als nooit tevoren!’

#33 BEAUTY TIPS

TIP 5

Zo nu en dan een boost ‘Eén keer in de week ’s avonds een masker aanbrengen, bijvoorbeeld het Refreshing Foam Mask van Babor, geeft de huid een boost. Het is daarbij belangrijk de huid eerst goed te reinigen. Dit zorgt er namelijk voor dat de werkstoffen in het masker beter worden opgenomen. Breng het masker vervolgens aan. Voor een optimaal resultaat, kunt u het masker gerust de hele nacht laten zitten!’


BEAUTY

Sign Company, specialist in horeca en hotelsigning Official supplier of WestCord Hotels

De Dolfijn 34 | 1601 MG Enkhuizen T (0228) 351960 | www.signcompany.nl


T TRAVEL

Van de drukte van de stad tot de rust van de natuur

#35 TRAVEL


TRAVEL

D

orian van Rijsselberghe

De koning van de Olympische zee

Groot als hij is in zijn sport, was Dorian van Rijsselberghe tot afgelopen zomer gek genoeg vrijwel onbekend bij het grote publiek. We leerden hem kennen als vlaggendrager bij de Olympische Spelen, waarna hij zich glansrijk liet gelden in de RS:X-klasse en het goud al voor het einde van de wedstrijd binnensleepte. WestCord sprak de oppermachtige en nuchtere windsurfer in het westcord Fashion Hotel amsterdam. #36 DORIAN VAN RIJSSELBERGHE


Fotografie: Bastiaan van Musscher

Ik stond op mijn zesde of zevende al op het water; eerst een zwemdiploma halen en dan surfen

CV NAAM: DORIAN BENNO ERIC VAN RIJSSELBERGHE GEBOORTEDATUM: 24 NOVEMBER 1988 GEBOORTEPLAATS: DEN BURG (TEXEL) WOONPLAATS: DEN BURG OPLEIDING: CIOS, MAAR IN HET DERDE JAAR GESTOPT OM FULLTIME TE GAAN SURFEN

Wat is uw link met de WestCord hotels? ‘Nico Evers, de General Manager van het Fashion Hotel, is een goede vriend van de familie. Via hem zijn we hier een keertje langsgekomen en dat is tot nu toe elke keer zo goed bevallen dat we terug blijven komen. Ik heb nog niet in één van de andere WestCord hotels geslapen.’

wind is per definitie goed. De windrichting is bepalend en het fijnst als deze vanaf de zijkant komt, omdat je dan het gemakkelijkst kunt varen. Het komt ook wel eens voor dat er langer dan twee weken geen goede wind of zelfs helemaal geen wind is. Dan moet ik echt andere manieren vinden om mijn energie kwijt te raken en ga ik meestal fietsen of hardlopen.’

Als windsurfer reist u de hele wereld rond. Wat is de mooiste plek waar u ooit geweest bent? ‘Ik denk dat dat Nieuw Zeeland is. Dat is in ieder geval de puurste, meest onaangetaste plek waar ik geweest ben. Mijn coach komt uit Nieuw Zeeland en we gaan er elke winter voor een maand of anderhalf heen om te surfen. Verder was ik voorheen natuurlijk vaak in Engeland te vinden. Met de opbouw naar de Spelen toe heb ik daar veel getraind om te wennen aan de plek. Met windsurfen en ook zeilen is het heel belangrijk dat je weet wat de wind en de stroming op een bepaalde plek doen, zodat je je de situatie helemaal eigen kunt maken.’

U woont al uw hele leven op Texel. Wilt u hier ook altijd blijven wonen? ‘Ik ben er natuurlijk geboren en getogen. Elke keer als ik naar de vaste wal ga vind ik het daar erg gezellig, maar ik ben altijd blij als ik weer op de boot naar huis zit. Dan kan ik alle drukte en files weer achter me laten.’

Gaat u buiten al dat reizen om, zelf ook nog wel eens op vakantie? ‘Heel erg weinig. De afgelopen vier jaar helemaal niet. Nu de Olympische Spelen achter de rug zijn ga ik wel. Waarschijnlijk naar Bali. Om te surfen, haha! Maar dan zonder zeil, of ik ga kiten. De golven zijn daar goed dus daar wil ik dan ook wel gebruik van maken.’ Is het gewoon voor surfers om verschillende surfsporten te beoefenen? ‘Ja, het is goed voor je en dat zie je ook terug in de resultaten; de jongens die vooraan varen kunnen alles goed. Ik beoefen zelf ook meerdere surfsporten, maar ben oorspronkelijk wel begonnen met windsurfen. Op mijn dertiende begon ik met wedstrijdsurfen, maar ik stond op mijn zesde of zevende al op het water. Eerst een zwemdiploma halen en dan surfen.’ Kunt u rustig binnen blijven als het waait? ‘Als ik thuis ben op Texel en de hele dag binnen moet zitten, dan begin ik bij het horen en zien van de wind wel wat onrustig te draaien op mijn stoel. Dus die drang om het water op te gaan is er dan zeker. Bij surfen zijn vooral de condities heel belangrijk; niet alle

#37 DORIAN VAN RIJSSELBERGHE

Heeft het feit dat u van een eiland komt, u geholpen om zo goed te worden in surfen? ‘Ik denk dat Texel mij hier zeker mee geholpen heeft; het eiland heeft altijd goede omstandigheden geboden om te gaan varen. En de omstandigheden op Texel zijn moeilijker dan op een binnenwater, zodat de overstap naar een grote wedstrijd op open zee kleiner is.’ Heeft u er veel voor moeten doen en laten om dit doel te bereiken? ‘Ik heb er wel veel voor moeten doen, maar niet veel voor moeten laten. Ik heb altijd heel erg genoten van wat ik deed en dat doe ik nu nog steeds, waardoor ik niet het gevoel heb dat ik er veel voor heb moeten laten. Ik rook niet en drink niet, maar dat zijn eigenlijk dingen die ik vanuit mezelf al niet doe. En het af en toe een beetje laat maken kan geen kwaad.’ Hoe zit dat met blessureleed? ‘Daar heb ik altijd geluk mee gehad. De blessures zijn bij windsurfen meestal ruggerelateerd. Ik heb, doordat ik ook andere sporten beoefen, een goede basis weten te leggen die tot nu toe voorkomen heeft dat ik voor langere tijd in de lappenmand lig. Zo heb ik bijvoorbeeld regelmatig gesupt (stand up paddle boarden, red.), dat is super goed voor je balans. En ik doe ook wel eens wat in de sportschool, maar het liefst zo min mogelijk. Ik ga graag naar buiten en als ik kan kiezen tussen de gym en mountainbiken, dan kies ik het laatste.’


TRAVEL

Doordat u vlaggendrager bent geweest in Londen en zo overtuigend goud heeft gehaald bent u in één keer een stuk bekender bij het grote publiek. Ervaart u dit zelf ook zo? ‘Wel een beetje. Ik moet ineens veel meer op de foto met mensen en ik krijg meer felicitaties. Het is vooral gezichtsbekendheid maar dat brengt ook leuke ervaringen met zich mee.’ Hoe heeft u uw gouden medaille gevierd? ‘Op het moment dat we wisten dat ik de gouden medaille had zat ik in de boot bij Aaron (zijn coach, red.), toen hebben we elkaar een high five gegeven en een omhelzing. Eenmaal aan de kant hebben we het nog dunnetjes over gedaan. Maar het was nog vrij vroeg en vreemd om de overwinning te vieren terwijl de wedstrijd nog niet voorbij was. Na de spelen heb ik het nog wel gevierd, maar na een tijdje ben je ook moe van alle huldigingen. Dat kost veel energie. Het is niet zo dat ik ze zat was – de feesten waren goed – maar het wordt lastig om je dan nog honderd procent te geven op de dansvloer.’ Is het besef er nu wel? ‘Jazeker, de medaille hangt nu aan de verwarmingspijp thuis, maar het blijft een stukje metaal met bladgoud erop. Het gaat vooral om de herinneringen.’

Al een idee wat u wilt doen na de sport? ‘Dat is moeilijk te zeggen, ik ben nog vrij jong. Als er vier jaar voorbij is ben ik 27 of 28 en dan zal ik iets anders in mijn schoenen staan dan nu. Ik vind het in ieder geval leuk om kids ermee aan de slag te zien. Als ik zie wat de sport mij allemaal gebracht heeft… Het gaat er niet alleen om dat je in beweging bent, maar je leert ook om een doel na te streven en daar dingen voor te regelen. Het is een ontwikkelingsproces.’ Welke eigenschappen moet een goede surfer bezitten? ‘Je moet goed om kunnen gaan met verandering van situatie, dus je moet snel kunnen schakelen en direct andere kansen kunnen pakken als iets niet lukt. Twee stapjes vooruit en één terug; dat is de weg waarmee je je doel bereikt. Positiviteit is daarbij belangrijk.’

De medaille blijft een stukje metaal met bladgoud erop. Het gaat vooral om de herinneringen

Er zijn verhalen van sporters die bij hun eerste deelname aan de Olympische Spelen moeite hebben met alle indrukken die ze opdoen. Heeft u daar nog last van gehad? ‘Wij zaten in het satellietdorp zoals dat heet, dus niet in Londen zelf. Misschien was dat voor mij wel een groot voordeel. Het was veel minder druk en we hebben op diezelfde plek ook elk jaar een World Cup gehad, dus deze keer voelde het niet veel anders.’

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor u uit? ‘Elke dag is anders. Een dag in Engeland voor de Spelen bestond uit opstaan en ontbijten – dat kost tijd want er moet flink wat eten in – dan optuigen en het water op, vervolgens weer eten en ’s middags gingen we vaak fietsen, suppen of deden we krachttraining. Zo doen we meestal twee of drie activiteiten en na drie dagen plannen we een rustdag in. En ’s avonds is er vaak tijd voor ontspanning. De laatste dagen voor een wedstrijd trainen we ook niet.’

Heeft u wel van het toernooi kunnen genieten? Of was er alleen maar ruimte voor focus? ‘Natuurlijk was ik wel gefocust, maar ook dan kun je genieten. Het zijn dan vooral de kleine dingen waar ik van geniet; een mooie tijd met je vrienden, bij een vuurtje zitten of een drankje doen met z’n allen, een rondje fietsen…’

En is er met zo’n druk schema nog wel tijd voor een liefde in je leven? ‘Het is moeilijk, maar ik heb het geluk dat ik iemand heb gevonden die begrijpt wat ik doe en die zelf ook heel veel heeft gezwommen vroeger. Dat helpt met het begrijpen hoe het allemaal in elkaar zit en wanneer je wel of juist geen tijd hebt.’

#38 DORIAN VAN RIJSSELBERGHE


#39 DORIAN VAN RIJSSELBERGHE


TRAVEL

L

eeuwarden

Trotse hoofdstad van Fryslân De Friese hoofdstad Leeuwarden is in heel Nederland bekend vanwege de start van de Elfstedentocht. In deze gezellige stad in het hart van Friesland wonen circa 90.000 mensen. Hier vindt u honderden monumenten, parels van musea en de leukste winkeltjes! In de wijde omtrek maken mensen gebruik van de voorzieningen die Leeuwarden te bieden heeft. De hoofdstad van Friesland biedt prachtige schouwburgen en andere goede uitgaansvoorzieningen en er is een diversiteit aan opleidingsmogelijkheden. In de stad bevinden zich diverse musea en er worden jaarlijks vele festiviteiten en andere activiteiten georganiseerd. Met haar 620 rijksmonumenteninschrijvingen staat Leeuwarden in de top 15 van Nederlandse monumentengemeenten, dankzij een historische binnenstad en woonwijken uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Leeuwarden heeft daarnaast één van de mooiste jachthavens van Nederland. De stad vanaf het water verkennen biedt een totaal andere beleving dan bijvoorbeeld een stadswandeling. Er komen verschillende belangrijke vaarroutes samen dus is het voor waterratten hier goed vertoeven!

#40 LEEUWARDEN


Kleine Kerkstraat Leeuwarden heeft een uitgebreid winkelaanbod, waarvan de Nieuwestad, Wirdumerdijk, het Wilhelminaplein en de Voorstreek de belangrijkste winkelstraten zijn. Zelf noemen de ondernemers in de Kleine Kerkstraat hun straat het best bewaarde winkelgeheim van Leeuwarden en dat zou wel eens kunnen kloppen. De Kleine Kerkstraat is dan ook uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland in de NLStreets Award! In dit gezellige straatje vindt u meer dan dertig speciaalzaken, elk met een uitgebreid en uniek aanbod. De straat ligt vlak om de hoek bij de beroemde scheve toren De Oldehove. Poëzie op straat De poëzie ligt in Leeuwarden letterlijk op straat. Als u door de binnenstad wandelt, loopt u zo af en toe over een stenen plaat met een gedicht erop. Deze stenen platen maken deel uit van de ‘poëzieroute Leeuwarden’. Heeft u belangstelling voor deze poëzieroute? Loop dan eens binnen bij de VVV en

#41 AMELAND

vraag naar de bijbehorende routekaart. Ook vindt u hier een boek dat speciaal voor de poëzieroute is uitgebracht. Hierin staan alle gedichten met foto’s en informatie over de teksten en dichters. Elfstedentocht Leeuwarden is vanouds de start- en aankomstplaats van de 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs. Het WestCord WTC Hotel ligt aan de start van deze bekendste schaatswedstrijd van Nederland. Door de televisiebeelden van de laatste Elfstedentochten is het Bartlehiem bruggetje wereldberoemd geworden. Het ligt dan ook op een unieke plaats. De toeschouwers zien de rijders hier namelijk twee keer passeren. Eerst rijden de schaatsers vanuit Franeker bij Bartlehiem de Dokkummer Ee op richting Dokkum. Na het stempelen moeten de rijders over dezelfde trekvaart terug naar Bartlehiem om hiervandaan de laatste loodzware en vaak nachtelijke kilometers af te leggen naar de finish in Leeuwarden.


TRAVEL

D

e leukste adresjes van Leeuwarden

Kaldi

Boomsma Beerenburg Museum

Koffie drinken is leuk bij Kaldi. Vooral de espresso is een aanrader, maar behalve espresso kunt u ook terecht voor thee, espressomachines, accessoires, reinigingsmiddelen en zoetwaren. Ook leuk; het ruime assortiment koffie- en thee artikelen in de webshop! Kleine Kerkstraat 41 T. 06-15362617 www.kaldi.nl

In het hart van de Leeuwarder binnenstad ligt het Boomsma museum. Hier reist u als bezoeker terug in de tijd naar de distilleerderij in de jaren dertig. Bagijnestraat 42a T. 058-2990343 www.boomsma.net

Oranje Bierhuis Het Oranje Bierhuis is misschien wel het meest authentieke café van Leeuwarden. Hier vindt u een historische inrichting, compleet met kleedjes op de tafels. Harde muziek ontbreekt en de mix van jong en oud bespreken samen onder het genot van een drankje hun dagelijkse beslommeringen. Auckamastraatje 2 T. 058-2130131

Natuurmuseum Fryslân Een museum voor kinderen, ouders en grootouders, natuurliefhebbers en iedereen die wel eens een potvis van nabij wil zien, een rondje boven Fryslân wil vliegen of over de bodem van een sloot wil lopen. Zelf doen en beleven staat centraal in het museum en maken dit tot het natuurleukste museum van Fryslân! Schoenmakersperk 2 T. 058-2332244 www.natuurmuseumfryslan.nl

Eindeloos Restaurant

Een modern restaurant in een prachtig monumentaal pand in de oude binnenstad van Leeuwarden. Een restaurant waar een ieder zich thuis mag voelen met een warme informele sfeer waar gastvrijheid voorop staat, gecombineerd met een bijzondere keuken! Korfmakersstraat 17 T. 058-2130835 www.restauranteindeloos.nl

#42 ADRESJES LEEUWARDEN

Restaurant Fosk Op de elfde verdieping van het WestCord WTC Hotel in Leeuwarden bevindt zich Restaurant Fosk. Het restaurant bevindt zich in de wolken met een prachtig uitzicht over Leeuwarden. Een absolute aanrader! Heliconweg 52 T. 058-2941550 www.restaurantfosk.nl


WA

GYU


TRAVEL

D

e Veluwe & De Sallandse Heuvelrug Beleef het verleden

Ook zin om er op uit te gaan? Denk dan eens aan de Veluwe of de sallandse heuvelrug. Hier vindt u een grote diversiteit aan evenementen en tentoonstellingen, prachtige natuur en veelzijdige attracties. het gebied heeft een lange historie en mede daardoor een zeer diverse en interessante cultuur. Ontdek de eeuwenoude steden, kastelen en landgoederen. Maar ook gezellige winkels en terrasjes ontbreken niet.

#44 DE VELUWE


Weekendje op de Veluwe boeken? Het viersterren WestCord Hotel De Veluwe is gelegen te midden van de Veluwse bossen en heeft 97 kamers, een verwarmd buitenzwembad, grand café, restaurant, 16 vergaderzalen en een wellness center. Oud Milligenseweg 62 3886 MJ • Garderen T. +31 (0) 577 461951 www.westcordhotels.nl

Rust, ruimte, stuifzand, prachtige bossen, wildsporen, uitgestrekte heidevelden, een herder met z’n schaapskudde, zachtstromende beken en bijzondere flora en fauna. Kijk, ruik, proef en luister! Waterrijk Op De Veluwe is niet alleen bos en heide te vinden, naast de Randmeren aan de Westkant en de vele sprengen en beken, zijn er maar liefst tien dagrecreatiegebieden op De Veluwe te vinden waar u kunt zonnen en zwemmen, wandelen, fietsen, surfen, duiken en golfen. Vaar mee met de originele Elburger, Spakenburger of Kamperbotter en proef de sfeer van de oude Zuiderzeevisserij. Of stap in de oude vissershaven van Harderwijk op voor een rondvaart, dagtocht of cruise. Een eenvoudige scheepsmaaltijd of een uitgebreid diner maken het feest aan boord compleet. Streekproducten Het gebied is met slechts 15,2 inwoners per km² voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk dunbevolkt. De Veluwse mensen doen alles op een eigen manier in een eigen ritme. Dat is te merken, zien en proeven aan de producten van De Veluwe. Ze zijn lekkerder, groener, mooier en eerlijker. U proeft het resultaat van veel tijd en aandacht.

Veluwezoom Nationaal Park Veluwezoom, een deel van het bos- en heiderijke gebied tussen pakweg Arnhem en Dieren, aan de oostelijke rand van De Veluwe, is met bijna vijfduizend hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Het oudste nationale park van Nederland bestaat uit bos, heide, stuifzand en landgoederen met landbouwgrond en herbergt een grote variëteit aan planten en dieren. Erg bijzonder is dat het heuvelachtige landschap is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Binnen dit natuurgebied zijn tientallen hoogtepunten te ontdekken, waaronder het Kröller-Müller Museum met de grootste private collectie Van Gogh’s. En met maar liefst 1600 kilometer fietspad in deze omgeving heeft u geen excuus om de auto te pakken! Sallandse Heuvelrug Vlakbij De Veluwe bevindt zich nog zo’n prachtig stukje natuur. Zo ongeveer halverwege de provincie Overijssel, van Markelo in het zuiden tot aan Ommen in het noorden, ligt een hoge zandrug in het landschap. Het deel tussen Holten en Hellendoorn vormt De Sallandse Heuvelrug. Het nationale park is zo’n 35 km² groot en bestaat uit een aantal ‘bergen’, waarvan de hoogste 75 meter boven zeeniveau ligt. Dit is absoluut een bezoekje waard, want op de flanken van de Sallandse Heuvelrug ziet u de bossen en heidevelden al van verre liggen. Zo heeft u een prachtig uitzicht tijdens het wandelen, fietsen of paardrijden!

#45 DE VELUWE

Het driesterren WestCord Hotel Salland is gevestigd in een Saksische hoeve uit 2009. Het pand is gebouwd met oude materialen waardoor het een authentieke uitstraling heeft, het beschikt over 40 kamers, een vergaderzaal en een restaurant met bar. Zwolsestraat 63-E 8101 AB • Raalte T. +31 (0) 572 353 552 www.westcordhotels.nl


TRAVEL

#46 WESTCORD MEDEWERKER


N

ico Evers

General manager WestCord Fashion Hotel

Nico Evers (45) werkt bij het WestCord Fashion Hotel in Amsterdam. Hij is General Manager. General Manager zijn bij WestCord, hoe is dat? ‘Geweldig, want het is een ontzettend afwisselende baan, waardoor ik iedere dag iets anders meemaak. De essentie van het vak is de gast een fijn gevoel geven. Met het gehele WestCord Fashion Hotel team proberen we mensen zich thuis te laten voelen door hen te herkennen en erkennen. Dat is niet alleen fijn voor hen, maar uiteindelijk ook voor ons, omdat gastvrijheid hetgeen is waardoor gasten opnieuw een kamer bij ons reserveren.’

Wat is er zo leuk aan het WestCord Fashion Hotel? ‘Omdat er veel hotels zijn, is het zaak om je te onderscheiden. Het Fashion Hotel doet dat door haar fashion thema. Daarnaast is de locatie perfect en de parkeergelegenheid uitstekend. Dat laatste is uniek voor Amsterdam!’

Wat zijn typische General Manager-taken? ‘Ik ben eindverantwoordelijk voor het gehele hotel en stuur de hoofden van alle afdelingen aan. Samen zorgen wij ervoor dat het hotel 365 dagen geweldig draait met de focus op tevreden gasten, medewerkers en eigenaren. De werkdag begint ergens tussen 07.00 en 08.30 uur en hoe laat ik klaar ben is altijd de vraag. In drukke weekenden ben ik ook aanwezig en op momenten dat ik er niet ben, kan iedereen mij bellen. Dat zie ik niet als een opgave, omdat ik mijn vak enorm leuk vind.’

Wat mag je echt niet missen als je in Amsterdam bent? ‘Een biertje bij Café Hoppe, één van de oudste cafés van Amsterdam – Hoppe is opgericht in 1670 – aan Spui 18-20. Ook het Vondelpark is een must. Als het mooi weer is, bruist het hier van de recreatie. De één is aan het rolschaatsen, de ander aan het hardlopen of fietsen, wandelen met de hond, picknicken met vrienden.’

Welke opleiding heeft u gevolgd? ‘Ik ben een horecakind. Al op jonge leeftijd stond ik bij mijn ouders in de zaak en toen ben ik besmet geraakt met het virus. De Middelbare Hotelschool lag daarom voor de hand. Na de opleiding heb ik stage gelopen bij onder andere Hotel Okura en gewerkt bij onder meer Golden Tulip Hotels, NH Hotels en Park Plaza Hotels, tot WestCord en ik elkaar in 2010 kruisten.’ Heeft u altijd als General Manager gewerkt? ‘Nee, ik heb alle functies binnen het hotelwezen doorlopen, van afwassen tot bedienen en uiteindelijk dus managen. Ik denk dat dat belangrijk is, omdat je moet weten wat er speelt, wil je een team goed kunnen leiden.’

Woont u zelf in Amsterdam? ‘Ja, ik woon zelfs op vijf minuten fietsen van het hotel. Heerlijk!’

Waarom moeten mensen, als zij naar Amsterdam komen, in het WestCord Fashion Hotel slapen? ‘Omdat het een geweldig bedrijf is, haha! Nee, even serieus. Vanwege de diversiteit wat het hotel te bieden heeft. Je kunt in het Fashion Hotel natuurlijk niet alleen heerlijk slapen, maar ook genieten van de gerechten van chef-kok Stephane Besse, de heerlijke cocktails in de SKYY Bar, die overigens ook toegankelijk zijn voor mensen die niet in het hotel slapen, en de fijne behandelingen in The Wellness Garden, onze spa mét sauna, zwembad en ruimte om te fitnessen. De drukte van de stad en de ontspanning van het hotel maken het Fashion Hotel uniek.’

#47 WESTCORD MEDEWERKER


TRAVEL

B

ert Visscher is als kind aan huis bij Hotel New York

Al tijdens de aanbouw (of beter verbouw) van Hotel New York was cabaretier Bert Visscher verkocht. De mooie locatie maar ook de charme van het hotel zelf maken dat hij zich thuis voelt in dit stukje Rotterdam Zuid. Zeker tijdens zijn theathertour – Bert trekt met zijn nieuwe show ‘Afijn’ momenteel het hele land door – probeert hij zo vaak mogelijk in het hotel te overnachten.

#48 WESTCORD EXPERIENCE


De directie van de Holland-Amerika Lijn vergaderde vroeger in prachtige, nostalgische ruimten met houten lambriseringen en een openhaard die vandaag de dag nog steeds werkt. Stuk voor stuk bieden deze directiekamers een prachtig uitzicht over de Maas en drie van de ruimten zijn recentelijk voorzien van een nieuw interieur. De directievertrekken lenen zich perfect voor vergaderingen en diners en in één van de kamers is het zelfs mogelijk om te trouwen!

Bij Hotel New York voel ik me altijd op m’n gemak. Voor mij is het een topplek!

‘Al op het moment dat ik het voor het eerst zag werd ik verliefd op het gebouw. Het was zondagmiddag en ik ging mee met een bevriende bouwvakker, die daar aan de slag zou gaan om het gebouw van de voormalige Holland-Amerika Lijn om te toveren in Hotel New York. Inmiddels heb ik er sinds de opening al vaak gelogeerd.’ De Wilhelminakade ‘De plek is natuurlijk fantastisch. Ik ben gek op boten en water en kan dan ook uren staren naar de drukte rondom het gebouw. En ook de sfeer in het gebouw zelf is bruisend. Net als vroeger denk ik. Er heerst altijd opgewondenheid; vreugde door een goede kop koffie of van het logeren in één van de prachtige kamers. Die zijn stuk voor stuk tot in detail uitgewerkt en hebben ieder een eigen karakter. De geschiedenis hangt nog in het gebouw en dat maakt de sfeer uniek. Het is dan ook absoluut niet te vergelijken met andere hotels; logeren in Hotel New York is niet zomaar een nachtje slapen, maar een belevenis. Of zoals mijn moeder zou zeggen: “Het is een echt uitje.”’ Gastvrijheid ‘In Hotel New York voel ik me altijd op m’n gemak. Je bent te gast en zo word je ook behandeld, de mensen zijn er vriendelijk zonder te stijf of te truttig te zijn. Ik verheug me iedere keer weer op het moment dat ik er weer mag

verblijven. Sterker nog: ik zit as we speak in één van de hotelkamers. Ik speel een week in Den Haag en ’s nachts tuf ik lekker naar Hotel New York. Straks ga ik even een krantje halen in de kiosk beneden en lekker lunchen in het altijd drukke en gezellige restaurant. Ik vind het heerlijk hier een beetje te kijken naar de grote verscheidenheid aan mensen. Dit zijn niet alleen hotelgasten, maar mensen uit het hele land die verrast om zich heen kijken. Ik logeer hier meestal tijdens mijn theatertournee, dat wil zeggen, als ik een beetje in de buurt speel. Ik vind het echter ook heerlijk om hier met mijn vrouw en kleine zoon van zeven te vertoeven. Dat is pas echt genieten! Logeren zonder de stress van de komende voorstelling van die avond.’ Rotterdam ‘Ik vind Rotterdam een heerlijke stad. Het is een werkstad die telkens verandert, een stad met lef en durf. En de Rotterdammers lijken erg veel op de Groningers: gewoon normaal doen. Een jaar of twintig geleden heb ik een tijdje verkering gehad hier en toen heb ik de stad goed leren kennen. De liefde met haar is al heel lang over, maar van de liefde met Rotterdam kom ik nooit meer af. Ik denk toch echt dat ik nog heel lang ga genieten van de fantastische bedden, het heerlijke uitzicht en eigenlijk van alles hier. Het klinkt misschien allemaal erg positief, maar dat is dan maar zo. Voor mij is het een topplek!’

#49 WESTCORD EXPERIENCE


TRAVEL

R

oyal Delft Experience

Wie aan Delft denkt, denkT waarschijnlijk vrijwel automatisch aan Delfts Design. In deze stad staat dan ook de enige overgebleven Delfts Blauw fabriek die dit wereldberoemde aardewerk produceert volgens de eeuwenoude tradities. Mocht u nieuwsgierig zijn naar hoe dit proces in zijn werk gaat, kom dan gerust een kijkje nemen – sinds kort bent u namelijk welkom bij de Royal Delft Experience! De splinternieuwe attractie van Royal Delft neemt de bezoeker mee op een reis door de wondere wereld van het eeuwenoude Delfts blauwe aardewerk. Tijdens deze reis maakt u als bezoeker kennis met drie iconen van Delft: Delfts blauw, het Koningshuis en Johannes Vermeer. Daarnaast omvat de Royal Delft Experience een schilderdemonstratie van een meester-schilder en een bezoek aan de fabriek zelf, waar het authentieke productieproces te zien is. Een leuke en leerzame ervaring voor jong en oud. Blue D1653 En dat Delfts blauw van alle tijden is, blijkt wel uit de Blue D1653 lijn. Hier wordt het beste design van twee tijdperken samengebracht in één collectie: Royal Delft verbindt het eeuwenoude ambacht van de meesterschilders met de krachtige vormgeving van moderne Nederlandse ontwerpers. Het resultaat is design met een echte ziel en bevat dankzij zijn naam – ‘Blue D1653’ – bovendien een speelse verwijzing naar het traditionele Delfts blauw. De collectie bestaat uit zowel decoratieve objecten als gebruiksproducten. Delft Design Niet in de stijl van Delfts blauw maar net zo goed Delft Design is het WestCord hotel Delft, waarbij het uitgangspunt van het ontwerp ‘from staying to living’ is. Elk verblijf, van familieweekend tot business meeting, is zo comfortabel mogelijk gemaakt en voldoet aan de verwachtingen van elke gast. Het hotel is compleet ingericht door IKEA en de stijl van het hotel is dan ook het best te omschrijven als ‘modern simplicity’ – hedendaags design met een innovatief randje.

#50 DELFT DESIGN


Hotel Delft Olof Palmestraat 2 2616 LM • Delft delft@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

Lezersaanbieding Delft Design Arrangement € 58 p.p.*

• Overnachting in een comfort kamer • Ontbijtbuffet • Entreekaartje Royal Delft • Entreekaartje Vermeer Centrum • Presentje uit de collectie Blue D1653 • Gratis gebruik van de fitness en sauna in het hotel • Gratis parkeren bij het hotel Dit arrangement kost € 58 per persoon. Wilt u hier een driegangendiner in restaurant Gullmander bij? Dan betaalt u in totaal € 82 per persoon. *Op basis van twee personen en beschikbaarheid. Meer informatie en boeken via www.westcordhotels.nl/delft-design

DELFT DES ARRANGE

IGN

MENT

€ 58 P.P.

Maak kennis met Delft Design! Lezersaanbieding

Dat Delfts Design alles behalve stoffig is zult u beleven tijdens dit unieke weekend in Delft. U overnacht in het prachtige WestCord Hotel Delft ‘Designed by IKEA’. Vanuit het sfeervolle maar moderne hotel kunt u Delft en alles wat deze prachtige stad te bieden heeft verkennen. Bij Royal Delft maakt u kennis met Delfts Design in de vorm van het beroemde Delfts blauw aardewerk. De nieuwe Blue D1653 lijn is een toonbeeld van modern design in een beproefde techniek. Hier ontvangt u 10% korting op een item uit het Royal Delft assortiment en een gratis tweede kopje koffie.

Dat ‘design’ van alle tijden is zult u zien in uw bezoek aan het Vermeer centrum waar u kennis maakt met de werken en technieken van de Delftse schilder Vermeer. Uw entreekaartje is inbegrepen. Tijd voor ontspanning is er ook. Het gebruik van onze uitgebreide sauna en fitness faciliteiten is inbegrepen. Voor ultieme ontspanning kunt u een ontspanningsmassage boeken of gebruik maken van ons solarium. Natuurlijk gaat u niet met lege handen naar huis! Als blijvende herinnering aan dit gezellig weekend ontvangt u van ons een prachtig design schaaltje uit de Blue D1653 lijn van Royal Delft.

#51 LEZERSAANBIEDING


TRAVEL

CARS Hoewel auto’s in de praktijk vooral bedoeld zijn als vervoersmiddel, is het in theorie natuurlijk best leuk om hier een beetje over te fantaseren. Waar zou u het liefst in willen rijden? Dit zijn onze favorieten!

AUDI.NL

Audi A3 Sportback Vanaf februari 2013 staat hij bij de showroom: de Audi A3 Sportback. Vergeleken met de driedeurs Audi A3 heeft de Sportback een langere wielbasis, waardoor hij nog meer interieurruimte biedt. Maar dat is niet het enige verschil tussen de Sportback en zijn ‘broer’. Door de ultra lichtgewicht bouwwijze is de nieuwe Audi A3 Sportback tot 90 kg lichter dan zijn voorganger. Samen met de geavanceerde, direct ingespoten motoren leidt dat tot zeer gunstige verbruik- en emissiecijfers. Tel daar het uitgebreide standaard pakket (met onder andere lichtmetalen wielen, airconditioning, een met leder bekleed stuur en verwarmbare buitenspiegels) bij op en je hebt een topmodel! Vanaf €26.900 Porsche 911 Carrera 4S Zie je de nieuwbakken Porsche staan, dan valt het schitterende design je als eerst op. Het ontwerpteam heeft weer een sterk staaltje werk afgeleverd; van buiten én binnen! Gelukkig doen de technici hier niet voor onder en daarmee is de Carrera 4S niet alleen een heel mooie, maar ook een bijzonder veilige auto. Vierwielaandrijving speelt in dit model een centrale rol, zodat er onder alle omstandigheden voor optimale grip en stabiliteit gezorgd wordt. Hierdoor is de nieuwe Carrera 4S een snelle, betrouwbare én veilige metgezel onder winterse omstandigheden. Aangedreven voor efficiënte motoren, draagt dit nieuwe model bovendien flink bij aan een relatief lager brandstofverbruik. Vanaf €140.104

PORSCHE.COM

#52 CARS


Volkswagen Golf Het succesnummer van Volkswagen heeft weer een nieuwkomer: ontdek de efficiëntere, veelzijdigere, dynamischere én rijker uitgeruste Golf! De nieuwe Golf is ruimer dan zijn voorganger door de vergrote wielbasis. Hij is tot wel 23% zuiniger door een tot 100 kg lager gewicht, de uitgekiende stroomlijn en de toepassing van efficiencyverhogende BlueMotion Technologies (start/stop-systeem en regeneratie van remenergie). Als eerste auto in zijn klasse is de Golf bovendien standaard uitgerust met Multi Collision Brake. Daarmee remt de Golf automatisch af na een botsing. Dit beperkt het risico op ‘doorschieten’ en een vervolgaanrijding. Vanaf €18.790

VOLKSWAGEN.NL

Mercedes-Benz GL-Klasse De nieuwe Mercedes-Benz GL-Klasse zet nieuwe maatstaven in het SUV-segment als het gaat om comfort, dynamiek, veiligheid, elegantie en zuinigheid en geldt met deze overtuigende prestaties als de S-Klasse onder de terreinauto’s. Voor dagelijks gebruik voelt de GL-Klasse zich net zozeer thuis in druk stadsverkeer, op bochtige binnenwegen of brede autosnelwegen als in het terrein. Hier komen de kwaliteiten van de veelzijdige premiumSUV nog beter tot hun recht: of het nu gaat om een rit vol hobbels en kuilen, wisselende oppervlaktes of stoffige natuur tracks met offroad-passages: het uitstekende rijcomfort en de kracht van de standaard zevenzits SUV overtuigen zelfs onder de zwaarste omstandigheden. Vanaf €94.375

MERCEDES-BENZ.NL

#53 CARS


WO•16:35

KIJKTIP

WestCord Hotels & 4me MET OA:

Foto: Saskia Kerkhoff

Mathijs Vrieze

Chimène van Oosterhout

Met wekelijks een item voor 4me vanuit een WestCord Hotel.

4me is een lifestyle en gezondheidsprogramma boordevol informatie over koken, gezondheid, verzorging en vrije tijd.

rtl.nl/4me

UITZENDING GEMIST? ZA ±16:00 UUR > RTL4 ZO ±16:30 UUR > RTL5


B BODY MIND & SOUL Gezond worden, voelen en blijven

#55 BODY MIND & SOUL


BODY MIND & SOUL

I

n gesprek met

Asja Tsachigova

De van oorsprong Tsjetsjeense Asja Tsachigova (38) wist door middel van goede voeding zelf te herstellen van een ernstige ziekte en ontwikkelde daarop ‘De Levensstijl Methode’. De missie om anderen hiermee te helpen liet vervolgens niet lang op zich wachten en zo heeft Asja sinds 1995 al vele mensen begeleid op de weg naar een goede gezondheid. Asja heeft inmiddels vier boeken geschreven, waarvan ‘Het 12 Weken Programma’ de nieuwste is.

#56 ASJA TSACHIGOVA

Hoe bent u tot de ontwikkeling van ‘De Levensstijl Methode’ gekomen? ‘In eerste instantie uit eigen ervaring; ik was ernstig ziek en al opgegeven. Er werd destijds – 17 jaar geleden – nauwelijks over voeding gesproken in de media en daarom was dit voor mij een onbekend gebied. Door gezonde voeding, ontspanning en beweging intuïtief toe te passen genas ik. Mijn interesse was gewekt en zo besloot ik voedingsleer en anatomie te gaan stu-


deren aan de Universiteit in Moskou. Het bijzondere hieraan vind ik dat je niet alleen leert over voeding op zich, maar ook over wat dit doet met het lichaam. Ik studeerde duaal en in mijn tweede jaar begon ik voor mezelf. Samen met een aantal huisartsen opende ik een kliniek waar mensen onderzocht werden en die ik behandelde door hen over gezonde voeding en de daarbij horende levensstijl te leren. Ik heb toen ook veel onderzoeken kunnen doen met de artsen daar en daaruit haalde ik steeds meer bevestiging dat goede voeding de gezondheid verbetert.’ Wat houdt De Levensstijl Methode precies in? ‘Mijn methode is gebaseerd op de combinatie van drie elementen: voeding, beweging en ontspanning. Hierdoor worden de spijsvertering en stofwisseling verbeterd, evenals de functie van de darmen en lever, welke heel belangrijk zijn. Dit krijgt u voor elkaar door de samenstelling en de volgorde van de maaltijden optimaal af te stemmen, maar ook door op de juiste momenten te bewegen en ontspannen. Mentale ontspanning, en eigenlijk alle vormen van ontspanning, zorgen ervoor dat voeding beter verteerd en afgebroken wordt. Het komt er op neer dat het lichaam herstelt als de drie elementen in harmonie worden gebruikt. Afhankelijk van het lichaam is afvallen hierbij één van de resultaten, maar zeker niet het doel.’ Werkt deze methode voor iedereen? ‘Zeker, mensen kunnen dit met het hele gezin doen en er zelfs tijdens de zwangerschap mee doorgaan. Daarbij biedt de methode altijd keuzes en alternatieven, bijvoorbeeld voor vegetariërs, maar ook voor mensen die bepaalde ingrediënten simpelweg niet lekker vinden.’

Fotografie: Raoul Hollants

Is het gemakkelijk vol te houden? ‘Als men er voor het eerst over leest of van hoort lijkt het moeilijk, maar de meesten geven na een aantal weken al aan dat het steeds gemakkelijker vol te houden is. Mijn nieuwe boek – “Het 12 Weken Programma” – biedt tal van recepten, maar bevat ook bewegings- en ontspanningsprogramma’s voor iedere dag. Dit sluit aan bij het eerste boek “De Levensstijl Methode”. En zeker de combinatie van de twee boeken helpt te motiveren en vol te houden; men is zich bewust van de reden om het programma te doorlopen dankzij de kennis uit het methodeboek. Het is wetenschappelijk bewezen dat een mens 12 weken nodig heeft om gewoonten en automatismen te veranderen in een nieuw patroon en daarom duurt mijn programma ook precies zo lang. Na die 12 weken is het als het goed is gewend en is volhouden geen probleem.’ Wat is uw missie? ‘Ik zou graag zo veel mogelijk mensen helpen gezond te worden. Ik krijg regelmatig berichten van mensen die hun dankbaarheid uiten en me laten weten hoeveel

#57 ASJA TSACHIGOVA

beter ze zich voelen na het in acht nemen van “De Levensstijl Methode”. Dat geeft mij op z’n beurt weer een goed gevoel en maakt dat ik enorm veel van mijn werk houd. Daarnaast wil ik mijn kennis graag overdragen omdat ik er zelf ook ooit door hersteld ben en dus als geen ander weet wat het voor mensen kan doen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat leeftijd of andere factoren geen reden zijn dat mensen ziek worden; het is ook mogelijk tot op late leeftijd gezond te blijven. Er zijn mensen van over de tachtig die mijn methode volgen en verbetering ervaren. Het is nooit te laat om aan de gezondheid te werken!’ Leeft u zelf ook volgens De Levensstijl Methode? ‘Absoluut, voor 100%. Het grappige is dat ik daardoor ook merk dat mensen vaak op mijn bord kijken wat ik eet. Ik ben elke dag weer heel dankbaar dat ik gezond ben, dat ervaar ik al 17 jaar als een wonder. Als ik trek heb in iets ongezonds dan bedenk ik me dat ik nu gezond ben en energie heb en dat het het niet waard is om overstag te gaan voor zo’n momentopname. Dat wil niet zeggen dat mijn methode zo streng is dat er helemaal geen ruimte is om te zondigen; als ik uit eten ben met vrienden neem ik ook gewoon een wijntje en ik heb altijd chocola in de kast. Maar ik zorg dat ik dit met mate tot me neem en dat het altijd van goede kwaliteit is. En natuurlijk kunt u als u op vakantie bent best een ijsje eten; zolang u dit maar tussendoor doet en niet direct na de maaltijd. Timing is dan ook belangrijk.’ Heeft u nog tips? ‘Het allerbelangrijkst is om geluk te ervaren in alle aspecten in het leven. Wanneer het u lukt om in de basis gelukkig te worden, dan geniet u veel meer van alle dingen die u doet en niet andersom, wanneer het eten bepaalt dat u gelukkig bent en de situatie gezellig ervaart. En dat maakt het op z’n beurt gemakkelijker om uzelf te motiveren om gezond te leven en goed voor uzelf te zorgen.’

ASJA’S NIEUWE BOEK HET 12 WEKEN PROGRAMMA VERTAALT DE THEORIE VAN DE LEVENSSTIJLMETHODE NAAR DE PRAKTIJK. €19,95 WWW.DELEVENSSTIJL.NL


BODY MIND & SOUL

H

appy & healthy Geluk en gezondheid staan dicht bij elkaar. Daarom is het geen overbodige luxe om af en toe de tijd voor uzelf te nemen. Sporten, gezonde voeding of lekker relaxen – wij zochten de fijnste items en belevenissen voor u uit!

Limited edition Evian Al sinds 2008 lanceert het Franse mineraalwatermerk Evian ieder jaar een limited edition fles, ontworpen door een topdesigner. Dit jaar is Diane von Furstenberg als eerste vrouw aan de slag gegaan om de Evian fles zo bijzonder mogelijk te maken. Op het ontwerp prijkt het welbekende hartvormige logo van DvF in biologische inkt en de fles is gemaakt van 100% recyclebaar materiaal. Goed voor u én het milieu dus! €4,95

EVIAN.COM

Oase van rust

HEALTHCOMPANY.NL

The greatest wealth is health Haast en drukte, wie kent het niet. Vooral in de wintermaanden zijn we steeds vaker toe aan een moment van ontspanning. Deze dosis rust vinden we vaak in zogenaamde ‘wellnessfaciliteiten’ en daarmee ook in de infrarood warmtecabines van Health Company. Het infrarood dat deze cabine uitzendt, wordt geabsorbeerd door het lichaam. Hierdoor wordt uw lichaam van binnenuit verwarmd, met een heilzame werking tot gevolg.

#58 HAPPY & HEALTHY

Oost west, thuis best! Maar dan moet het thuis natuurlijk wel goed vertoeven zijn, vindt home & body cosmeticamerk Rituals. Aan hun uitgebreide lijn van producten, geïnspireerd op oosterse rituelen, hebben ze daarom nu Yin toegevoegd: een rustgevende bed en body mist voor op de huid of textiel. De twee hoofdingrediënten, witte Lotus en Yi Yi Ren, zorgen voor een goed verzorgde huid en heerlijke nachtrust. €16,50 RITUALS.COM


MABELVANDENDUNGEN.NL

Inner-health Voor velen is Mabel van den Dungen geen onbekende. Ze heeft voor verschillende tijdschriften, maar ook dertien boeken geschreven én organiseert unieke meditatie- en coachingsessies. Om nog meer voor anderen te betekenen op het gebied van zelfontwikkeling en bewustwording, ontwikkelde ze onlangs haar unieke Inner Health Method. Een snel, duidelijk en helder driestappenplan waarmee u uzelf intern én extern een echte boost geeft!

Do try this at home

Esprit Wellness

Voor wie lekker wil sporten maar dat liever niet in de gym doet, introduceert Technogym Forma Line. Deze cardiolijn voor thuis is ontwikkeld om ruimte te besparen en zo veilig, comfortabel en effectief mogelijk te trainen. De zit- en ligfiets, loopband en crosstrainer zijn bovendien voorzien van een iPad-houder voor de hoogstmogelijke dosis entertainment. Vanaf €1990 TECHNOGYM.COM.NL

Bewust zijn van een gezonde leefstijl is belangrijker dan ooit, vindt fashion- en lifestylemerk ESPRIT. Daarom introduceert het merk haar allereerste softsportswear lijn ‘Wellness’. De lijn bestaat uit behaaglijke sweatshirts, sport-tops en sportsilhouetbroeken in uitsluitend duurzame materialen, die wordt aangevuld met bijpassende sportaccessoires zoals tassen, een waterfles en een yogamat. Wie zegt dat sportkleding niet hip kan zijn?

ESPRIT.NL

Eco-chic Met de wintermaanden in het vooruitzicht is niets zo lekker als thuis cocoonen in de oase van uw bad-, woon- of slaapkamer. Het lifestyle en wellness label Oscar & Babette speelt hier moeiteloos op in met hun nieuwe 'Scandinavian Spa': een 100% biologische aromatherapie EcoSojawas geurkaars. Ervaar de vitaliserende geurbeleving van het Scandinavische Sauna spa ritueel en creëer een welverdiend moment van pure wellness! €34,95 OSCARENBABETTE.NL

#59 HAPPY & HEALTHY


BODY MIND & SOUL

M

ooi van binnen én buiten

De meeste spa’s zijn er puur en alleen op gericht om u van binnenuit beter te laten voelen, terwijl een mooier uiterlijk hier ook aan bij kan dragen. Bij The Wellness Garden, wat gevestigd is in het WESTCORD Fashion Hotel AMSTERDAM, zijn ze zich hier goed van bewust en daarom bieden zij verschillende behandelingen voor uw huid. Het oog wil tenslotte ook wat! Bio-peeling Gebaseerd op een combinatie van algen, planteningrediënten en essentiële oliën, is deze biologische kruidenpeeling van origine Chinees. Door deze behandeling worden dode huid- en keratinecellen verwijderd, waardoor de huid gerevitaliseerd en gladder en zachter wordt. De (huid)cellen vernieuwen sneller en onzuiverheden en oneffenheden als littekens en fijne lijntjes verdwijnen. Het resultaat is optimaal bij drie behandelingen in 10 dagen. Dermaroller Deze revolutionaire therapie wordt gedaan met een Medische Dermaroller, waarin 1962 microscopisch kleine naaldjes zitten. Door deze over de huid te rollen ontstaan duizenden kleine perforaties en kanaaltjes in de huid, waardoor deze zich direct wil gaan herstellen. Het gevolg hiervan is een enorme activiteit aan celdeling en aanmaak van nieuw collageen en elastine vezels. Daarbij kunnen actief werkende stoffen tot wel 200x beter opgenomen worden. De huidconditie verbetert zichtbaar en brengt een jongere uitstraling met zich mee. Harmony lite Harmony lite is er in vier soorten, met elk een eigen doeleinde; het kan helpen couperose te verminderen, de huid te verstrakken, hyperpigmen-

tatie tegen te gaan en definitief te ontharen. Alle Harmony lite behandelingen werken in de basis hetzelfde, namelijk met een AFT kop. Hiermee wordt de huid op de juiste diepte aangepakt om het gewenste resultaat te bereiken, zonder verdere schade aan te richten. Hydrodermabrasie Dit is de nieuwste doorbraak in huidverbetering en houdt in dat uw huid zacht wordt gereinigd door middel van een diamantsteentje. De natuurlijke barrière van de huid wordt opengebroken, waardoor cosmetische werkstoffen beter ingesluisd kunnen worden. De huid wordt hierdoor optimaal gehydrateerd, dode huidcellen verdwijnen en spieren worden gestimuleerd. Één van de grootste voordelen van deze behandeling is dat het huidverouderingsproces vertraagd wordt. TCA-Peeling Bij deze intensievere peeling wordt gebruik gemaakt van trichloorazijnzuur. Hiermee wordt de huid als het ware oppervlakkig verwond, zodat deze perfect kan genezen en er beter uit zal komen te zien. Het kan een wat pijnlijke ervaring zijn, maar het is wel dé manier om van onder andere uw pigmentvlekken, rimpels, littekens en acné af te komen!

#60 THE WELLNESS GARDEN


HEALTH & WELLNESS


W A

A N Z

I

W E

N N

S

I

G

T

E

€50,PER KAMER PER NACHT

C O R D W E

K

E

N

Bent u toe aan een winterse break en wilt u genieten van al het moois dat WestCord Hotels u te bieden heeft? In de Waanzinnige WestCord Weken verblijft u voor de prijs van €50,- per kamer per nacht in een hotelkamer of appartement! WestCord Hotels biedt unieke hotels op de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Ameland, in de steden Amsterdam, Leeuwarden, Delft, op De Veluwe en bij De Sallandse Heuvelrug.

ACTIE WEKEN

9 t/m 16

6 t/m 13

DECEMBER ’12 JANUARI ’13

3 t/m 10

FEBRUARI ’13

Boeken? www.westcordhotels.nl/www of bel 0900-7771117 (lokaal tarief) Deze actie is niet geldig bij Hotel New York en WestCord City Centre Hotel Amsterdam. Voor overige voorwaarden, bekijk www.westcordhotels.nl/www

3 t/m 10 MAART ’13


F FAMILY & FRIENDS Gezelligheid voor de gehele dag

#63 FAMILY & FRIENDS


FAMILY & FRIENDS

Michel Ruijgrok

E.S.T.I.D.A

André Vredenburg

Michel Ruijgrok & André Vredenburg E.S.T.I.D.A is een zelfstandig bureau dat concepten, totaalinterieurs en interieuronderdelen ontwikkelt, realiseert en produceert. Van origine is E.S.T.I.D.A gespecialiseerd in horeca-interieurs, maar in de loop der jaren hebben ze de klantenkring verbreed naar onder meer retail, wellness, instellingen en kantoren. Wij spreken het creatieve duo achter dit succesvolle bedrijf; Michel Ruijgrok en André Vredenburg. Hoe is E.S.T.I.D.A ontstaan? ‘Het bedrijf is acht jaar geleden middels een management buy out ontstaan. We werkten samen bij een bedrijf waar de werkplaats (interieurbouw, red.) onderdeel van was. Samen hebben we toen de werkplaats overgenomen en daar een ontwerpafdeling, onder leiding van Michel, aan toegevoegd waardoor een totaalpakket aan diensten wordt geboden. Zo hebben we een ontwerpafdeling met creativiteit, kennis van (horeca)interieurs, bouwkundigen en technisch tekenaars, een projectafdeling met alle technische- en inkoop know how om projecten te begeleiden en turn key op te leveren. En als laatste hebben we een interieurbouwbedrijf waar alle maatwerkonderdelen van een project worden gemaakt. Hoe kennen jullie elkaar? ‘We waren collega’s in het bedrijf waar de werkplaats uit overgenomen is.’ Hoe omschrijven jullie de samenwerking? ‘Michel is creatief en de conceptontwikkelaar. Vanuit dat talent stuurt hij de ontwerpafdeling aan en zit hij als adviseur en ontwerper met de klant aan tafel om plannen en ideeën te inventariseren en te vertalen naar een interieurconcept. André leidt de projectafdeling en de productie in de werkplaats. Hij draagt met zijn team zorg voor planning, calculatie, inkoop en productie van projecten, conform afgesproken budget en projectplanning. Qua disciplines zijn we dus complementair aan elkaar.’ Wat is jullie link met WestCord Hotels? ‘Het eerste project voor WestCord Hotels was in 1999 in een vorige werkomgeving. Het grand café en restaurant van Hotel de Wadden op Vlieland hebben we toen gerenoveerd. Van daaruit is de samenwerking doorontwikkeld en is een nauwe waardevolle samenwerking ontstaan.

#64 INTERVIEW

E.S.T.I.D.A ontwerpt en realiseert alle interieurprojecten van WestCord Hotels. Wat impliceert dat Michel meedenkt over projecten vanaf de eerste, premature, ontwikkelgedachte. Soms zijn dat zelfs projecten die nooit worden uitgevoerd. Anderzijds draagt de projectafdeling zorg voor alle nazorg en service van projecten die soms reeds lang zijn opgeleverd. Ook kleine aanpassingen of uitbreidingen in bestaande interieurs worden door E.S.T.I.D.A uitgevoerd. We kennen elkaar en de bedrijven zo goed, dat we elkaar gemakkelijk begrijpen als er ideeën worden doorgesproken. We zijn in de loop der jaren met elkaar meegegroeid. WestCord Hotels bestaat met de recente aanwinst uit een portfolio van vijftien bedrijven en E.S.T.I.D.A is gegroeid van een compact team tot een organisatie met dertig vaste medewerkers. Hierdoor kunnen we ook omvangrijke projecten als de nieuwbouw van het Fashion Hotel en de renovatie van Hotel New York compleet servicen.’ Hoe verklaren jullie het succes van het bedrijf? ‘De combinatie van ontwerp, projectmanagement en werkplaats is efficiënt voor de klant en werkt voor de medewerkers heel stimulerend; ze zien hun eigen ontwerpen in de werkplaats geproduceerd worden. Hierdoor trekken we talentvolle, gedreven mensen aan. Praktische ontwerpvraagstukken worden in overleg met de vakmannen van de werkplaats opgelost, hierdoor wordt een grote mate van vakkennis gegenereerd en kunnen we overal een betaalbare oplossing voor bieden. Het belangrijkste aspect is de persoonlijke relatie met onze opdrachtgevers. We verdiepen ons in het vraagstuk van de klant en komen met een op maat gemaakt ontwerpadvies. Hierdoor is ieder ontwerp anders, passend bij het bedrijfsconcept van de klant. We leren elkaar tijdens het hele proces van ontwerp naar uitvoering erg goed kennen, waardoor meestal een blijvende band ontstaat.’


Hotel New York

Waar zijn jullie het meest trots op? ‘E.S.T.I.D.A heeft een enorm vaste klantenkring. Veel klanten komen na een eerste project met een vervolgopdracht terug. Zoals ook bij WestCord Hotels het geval is. Dit heeft ons de mogelijkheid gegeven te groeien tot een professionele organisatie. Maar bovenal is het een blijk van waardering en bevestigt het dat we met de juiste activiteit bezig zijn, dat geeft veel voldoening.’

WestCord Fashion Hotel

Wat zouden jullie graag nog willen realiseren? ‘Zoveel, we barsten van de plannen en ideeën, zowel voor onze opdrachtgevers als voor onszelf.’ Hoe zien jullie E.S.T.I.D.A over tien jaar? ‘Met onze creativiteit, vakkennis en werkmentaliteit hebben we een gedegen bedrijf op weten te bouwen met een waardevolle klantenkring. Dit willen we overbrengen op ons team van talentvolle jonge mensen, waardoor continuïteit in de toekomst gewaarborgd is.’ Spa van WestCord Hotel Seeduyn

#65 UITTIPS


FAMILY & FRIENDS

H

ebben! Hoewel we vaak alles al hebben dat ons hartje begeert, worden we stiekem toch wel hebberig van alle gadgets en musthaves die te verkrijgen zijn. Ook de onderstaande items zijn ideaal voor thuis, onderweg of… gewoon omdat u uzelf ook wel eens mag verwennen.

Play it anywhere

Muziek heeft het vermogen om u weg te voeren en Bose heeft een luidsprekersysteem voor iPhone en iPod waarmee u uw muziek kunt meenemen. Het SoundDock® Portable digital music system biedt een combinatie van prestaties en speelduur die uniek is voor draagbare systemen met een oplaadbare voeding. Waar u ook bent, de muziek van uw iPhone of iPod wordt altijd afgespeeld met een opvallende helderheid en rijkdom! €399,95 BOSE.NL

iPad junior Wijlen CEO Steve Jobs zei er nooit aan te gaan beginnen, maar nu is hij er dan toch: de Apple iPad mini. Hij is 23 procent dunner en 53 procent lichter, maar toch net zo compleet als zijn voorganger. De mini is voorzien van Retina-display, een FaceTime HD- en iSight-camera, supersnel mobiel internet én een batterij die maar liefst tien uur meegaat. Baanbrekend design dat u met één hand kunt vasthouden! Vanaf €329 APPLE.COM/NL

Switch! Sieradenmerk Mi Moneda, bekend door het populaire verwisselbare muntencollier, lanceert nu ook een verwisselbare ring! De unieke luxe ring komt in drie kleurenvarianten met én zonder crystals. Iedere ring heeft een inspirerende inscriptie en past bij iedereen en iedere outfit dankzij de ruime keuze aan munten. Ring €135 en munten vanaf €12,50 MI-MONEDA.COM

#66 GADGETS & MUSTHAVES


Catwalkcamera

Kleiner dan een creditcard, maar toch een echte blikvanger. Dat is de nieuwe Nikon COOLPIXS01, een opvallende microcamera die met recht de meest smaakvolle nieuwkomer in het COOLPIX-assortiment genoemd kan worden. De camera is te verkrijgen in spiegel zilver, glimmend rood, wit, zwart en roze, bezit geavanceerde technologie voor fantastische foto’s en is overal en altijd te gebruiken. €169 NIKON.COM

Boss luggage Na de succesvolle introductie in 2011 komt Boss dit jaar weer met een limited edition kofferlijn: de ‘Ultralight Galactica Line’. De grote en middelgrote koffers zijn gemaakt van glanzend chroom, wegen weinig en hebben 360 graden draaiende wielen voor extra gebruiksgemak. De ideale reisgenoot voor modebewuste globetrotters! Vanaf €549 HUGOBOSS.COM

Mini De Samsung Galaxy S III heeft een kleintje gekregen: de Galaxy S III mini! Deze versie is compacter, stijlvol en flinterdun, maar bezit even slimme technologieën als de originele variant. Waar u ook heengaat, op het compacte 4.0 inch Super AMOLED scherm geniet u van superhelder weergeven websites, films, games en foto’s, eventueel zelf SCHYLGE@WESTCORDHOTELS.NL geschoten met de 5 megapixel camera. €379 SAMSUNG.NL

Speciale klassieker Hoewel de collectie van het merk Fatboy veel meer omvat dan alleen de originele zitzak, blijft deze onverwoestbare klassieker onze favoriet. Comfortabel, functioneel en daarnaast een leuke eyecatcher voor in de woon- of slaapkamer. De Fatboy is beschikbaar in elke kleur die u maar kunt bedenken en deze special is daarbij met recht een musthave te noemen! €249 FATBOY.NL


FAMILY & FRIENDS

U

ittips

by night

Vroeg onder de wol kruipen is bij een overnachting in één van de WestCord Hotels alles behalve noodzakelijk. Met zoveel uiteenlopende locaties is er namelijk elke dag iets te beleven – overdag én ’s avonds! Hier leest u welke nachtelijke uitjes absoluut een bezoek waard zijn tijdens een overnachting in één van de hotels.

HOLLANDCASINO.NL

Holland Casino Leeuwarden Direct naast het WestCord WTC hotel Leeuwarden vindt u het Holland Casino. In het Frisian Expo Center bevindt zich 1600 m² aan uitgaansplezier: leef u uit op de tweehonderdvijftig speelautomaten, geniet van het live-entertainment of laat u verrassen door het WestCord Holland Casino Arrangement.

Klein, maar fijn! Dat is het bungalowpark KAS DI ALA ten voeten uit. Zowel ’s avonds als overdag is het zeer goed vertoeven in dit rustige, riante bungalowpark in Willemstad – juist, in Curaçao! Wilt u de Hollandse winter ontduiken zonder direct in de toeristische drukte te belanden, dan bent u bij dit centraal gelegen vakantieoord aan het juiste adres! Het levendige centrum van Willemstad, maar ook de mooiste baaien, stranden en duiklocaties bevinden zich op slechts 5 tot 10 minuten rijden. KAS DI ALA bestaat uit verschillende appartementen en bungalows, die zo opgezet zijn dat een maximum aan privacy gegarandeerd is. KASDIALA.COM

CARACOL.NL

Restaurant Caracol Op slechts een kwartiertje lopen van beide WestCord vestigingen op Terschelling, vindt u één van de vele goede restaurants die het eiland rijk is. De keuken van restaurant Caracol is traditioneel, duurzaam en wordt dagelijks voorzien van verse ingrediënten, afhankelijk van het seizoen.

Caulils

CAULILS.COM

#68 UITTIPS

In de winter is niets zo lekker als een goed glaasje bubbels. Reserveer daarom één van de champagneproeverijen bij Caulils Catering & Delicatessen Amsterdam – in 2012 uitgeroepen tot beste delicatessenwinkel in Nederland. Het arrangement bestaat uit zes champagnes en zeer luxe hapjes, een bijzondere culinaire avond is zo gegarandeerd.


CARRE.NL

Wereldkerstcircus Het komende Wereldkerstcircus van 20 december tot en met 6 januari viert dit jaar het 125 jarig jubileum in Carré. Deze avond biedt een programma met uitsluitend bekroonde nummers en een pauzearrangement met een flûte Veuve-Clicquot champagne. Kerstspektakel nummer één!

Oudhollands schaatsen Hoewel Delft an sich al garant staat voor een leuke avond, ontpopt het centrum zich in december helemaal tot een gezellig winterfestijn. Van 7 december 2012 tot 7 januari 2013 kunt u hier weer genieten van oud-Hollandse winterpret op de schaatsbaan op de sfeervolle Beestenmarkt. Wilt u de beleving extra bijzonder maken? Op 11 december is het lichtjesavond in de stad en ziet u overal vuurtjes en kaarsen branden tussen een grote verscheidenheid aan entertainment op straat. SCHAATSBAANDELFT.NL

WESTCORDHOTELS.NL/ VALENTIJN-VLIELAND

Valentijnsdag Niets zo romantisch als tijdens Valentijnsdag een weekendje weg met uw geliefde. Westcord Strandhotel Seeduyn is hiervoor de ideale locatie: geen verkeer of drukke boulevard, alleen de geur van de zee en het geruis van de golven. Zonsondergang bekijken vanuit uw raam, uit eten in het hotel restaurant, knus voor de openhaard en optimaal relaxen in het uitgebreide Wellness Center. Dé ultieme avond!

Rotterdamse Museumnacht Een nacht die u absoluut een keer moet meemaken is de Rotterdamse Museumnacht. De eerst volgende editie vindt plaats in de nacht van 9 op 10 maart 2013 en heeft als thema ‘Waterlanders’. Naast de tientallen musea die hun deuren openen, biedt deze culturele nacht ook rondleidingen, workshops, optredens en vele verrassingen. ROTTERDAMSEMUSEUMNACHT.NL


FAMILY & FRIENDS

For the perfect start of your weekend!

SKYY is the limit!

Onder de noemer ‘SKYY is the Limit’ vormt de sexy SKYY Bar van het Westcord Fashion Hotel AMSTERDAM de ultieme plek om eens per maand met collega’s en vrienden het weekend op een stijlvolle wijze in te luiden. De centrale ligging en het spectaculaire uitzicht maken de SKYY Bar in Amsterdam een unieke plek.

Na de aftrap van de eerste editie met fashionista’s, succesvolle ondernemers, creatieve geesten en liefhebbers van hoge kwaliteit eten, drinken en muziek is SKYY is the Limit inmiddels een begrip in Amsterdam geworden. Tel daar het stijlvolle interieur, de verrassende cocktails en de exclusieve atmosfeer bij op en je hebt het ultieme recept voor een geweldige avond. ‘SKYY is the Limit’ wordt gepositioneerd als een laagdrempelig doch exclusief event. Iedereen is uiteraard van harte welkom bij de maandelijkse netwerkborrel maar de capaciteit is te allen tijde beperkt. Alleen de 120 eerste gasten zijn verzekerd van hun entree tijdens deze avond. Wees dus op tijd om ten volle te kunnen genieten van wat deze avond voor u in petto heeft! De SKYY Bar bevindt zich op de tiende etage van het WestCord Fashion Hotel Amsterdam. Het hotel is gelegen vlak binnen de ring van Amsterdam, op 10 minuten afstand van het centrum.

#70 SKYY BAR


SHAKE IT

Maak nu uw eigen SKYY is the limit cocktail! INGREDIENTEN • 50ml SKYY vodka • 30ml aardbeienpuree • 30ml citroensap • 15ml suikersiroop Mix alle ingrediënten in een cocktailshaker. Shaken, fine strainen en opdienen in een voorgekoeld Martini glas. Garneren met een citroenschil en aardbei. Voilà!

SKYYBAR WestCord Fashion Hotel Amsterdam Hendrikje Stoffelsstraat 1 (input voor navigatie is Nachtwachtlaan 11) 1058 GC Amsterdam T: +31 (0)20 8100 800 fashion@westcordhotels.nl WWW.SKYYBAR.NL


FAMILY & FRIENDS

U

ittips

Family pleasure Nergens voor nodig, die winterdip. In het winterseizoen zijn er namelijk genoeg leuke uitstapjes voor het hele gezin. Lees hier wat er allemaal te doen is tijdens een verblijf in één van de WestCord vestigingen en geniet van een dag met de happy family. ORKATER.NL

Alice in Wonderland Humor, fantasie, gezond verstand en veel muziek – dat zijn de hoofdonderwerpen van het muziektheater Alice in Wonderland. Mocht je in januari in WestCord Hotel Salland te Raalte verblijven, dan is deze muzikale familievoorstelling een echte aanrader. 3 januari is de voorstelling namelijk te bekijken in het Wilminktheater Enschede.

Schoolbord laptop Voor de dagen waarop je het liefst binnen blijft is er de iWood: je allereerste laptop! Deze schoolbord laptop is 100% goed voor het milieu en verbruikt helemaal geen stroom. Hoe dat komt? iWood is gemaakt van hout met bordverf – control-alt-delete doe je met de borstel. €39,95 mookum.nl

Snowcentrum Leeuwarden

GLOWGOLF.NL

Glow in the dark Glowgolf – ofwel midgetgolfen in het donker – geeft een compleet nieuwe dimensie aan het normale potje minigolf! Bij Glowgolf Amsterdam ga je in vijftien holes ‘back to the future’ en word je verrast door het fantasievolle, lichtgevende decor. Het ideale gezinsuitje voor iedereen die niet bang is in het donker!

#72 KIDS & TEENS

Optimale voorbereiding op je wintersportvakantie vind je in Friesland! Hier bevindt zich namelijk Ski & Snowboardcentrum Leeuwarden. Deze accommodatie beschikt over twee rollerpistes die onder je door draaien, waardoor je eindeloos kunt afdalen en binnen no-time de juiste techniek onder de knie hebt. Voor jong en oud een gezellige en sportieve dag! snowcentrum.nl


W

MAIL & WIN

om kans te maken op het ‘WellCome kennismakingsarrangement’ voor twee personen bij het WestCord wellness centre op Vlieland t.w.v. €198! Dit is wat de winnaar krijgt: • 2x een overnachting in Strandhotel Seeduyn op Vlieland • 2x een uitgebreid ontbijtbuffet • 1x een dagdeel toegang tot ‘WellCome’ Vlieland • Onbeperkt toegang tot het verwarmde binnenbad • Gratis gebruik van het busvervoer op Vlieland • Gratis bagagevervoer

estCord

puzzel

Puzzelen is goed voor de hersens en houdt ze jong en fris. En dan kunt u er hier ook nog eens een mooie prijs mee winnen waarmee u weer helemaal tot rust kunt komen! Heeft u de oplossing van de puzzel gevonden? Stuur dan een e-mail naar sales@westcordhotels.nl met in het onderwerp ‘Mail & win’. Vermeld in het e-mailbericht de oplossing van de puzzel, inclusief uw naam en adresgegevens. De actie loopt tot 30 april 2013. Na afloop van de actie krijgt de winnaar automatisch bericht. De prijs wordt niet in geld uitgekeerd en over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

ARRANGEMENTEN BAD BEAUTY BEHANDELING BELEVENIS DETOX DOMPELBAD DUINEN ENERGIE FACILITEITEN FIT FRUIT GESLAPEN GEZICHT GEZONDHEID GOLF INFRAROOD KAPSALON LICHAAM MASSAGE ONTSPANNING RELAXRUIMTE

RUSTRUIMTE SAUNA SCHYLGE SEEDUYN SNELBRUINER SPA SPORTEN STOOMBAD STRANDHOTEL TERSCHELLING UITWAAIEN VEERBOOT VITAMINE VLIELAND WAD WADDENEILAND WELLCOME YOGA ZEE ZON ZONNEBANK ZWEMBAD

Veel puzzel plezier!

B L I C H A A M D A B M E W Z B A D

N V E D A B M O O T S M A S S A G E

E I E I N D O N T S P A N N I N G !

T T F E T A N R E N I U R B L E N S

N A E H R I L A P S Y O G A O T I T

E M T D N B B E L E V E N I S I L I

M I M N E S O D I I O E I H N E E U

E N I O P T J O E L E Z L N E T D R

G E U Z A R W O T T V N L Y N I N F

N I R E L A X R U I M T E U I L A W

A G T G S N Y A D A W R H D U I H E

R R S F E D T R G O L F C E D C E L

R E U I G H U F A N U A S E T A B L

A N R T B O A N S C Z D R S E F W C

D E T O X T E I D O M P E L B A D O

E Z O N N E B A N K N E T R O P S M

K A P S A L O N T H C I Z E G L S E

L E N E I A A W T I U E G L Y H C S

Woordzoekers, wie kent ze niet? Zoek de woorden kriskras door het hele veld – ze staan er zowel horizontaal als verticaal en diagonaal in. Allemaal gevonden? Van de overgebleven letters kunt u een zin maken en dát is de oplossing!

#73 PUZZEL


Wij bieden een ruime keuze aan biologische vers­

Direct van de bron in uw keuken

producten met het EKO­keurmerk

Vers tot in uw keuken

U weet het als geen ander. De constante kwaliteit van versproducten is essentieel voor het succes van uw keuken. Deli XL levert vers van het allerhoogste niveau. Direct van de bron tot in uw keuken. Om snel te kunnen leveren gebruiken wij geen winkels. Dat vinden we zonde van de tijd. En de kwaliteit. Met het bestellen van uw versproducten bij Deli XL bespaart u veel tijd en kosten. Mét de garantie van een constante topkwaliteit.

Kijk voor meer informatie op www.delixl.nl


F FOOD & BEVERAGE Lekker eten, drinken en genieten

#75 FOOD & BEVERAGE


FOOD & BEVERAGE

R

ust en ruimte

WestCord Hotel Schylge Wilt u echt even weg zijn maar toch in eigen land blijven, dan vormen de Waddeneilanden een ideale bestemming. Met niets anders dan de natuur, de zee en vooral een grote dosis rust en ruimte kunt u hier weer helemaal tot uzelf komen. Op Terschelling vindt u bijvoorbeeld de enige natuurlijke baai van Nederland, wat u een prachtig uitzicht biedt over de haven en de Waddenzee. Op precies die plek ligt WestCord Hotel Schylge. Met maar liefst 98 kamers en 10 familiesuites is het bij Schylge voor alle gezelschappen goed vertoeven. De verblijven zijn van alle gemakken voorzien. Zo heeft elke kamer een balkon of terras en is er in de kamer gratis draadloos internet beschikbaar. Wilt u internetten, dan hoeft dat niet per se op het grote tweepersoonsbed; iedere kamer is voorzien van een ruime zithoek. Daarnaast beschikt elke kamer over een ruime badkamer mĂŠt bad en aparte douche. Bent u met meer dan twee personen? De familiesuites zijn wat groter en geven u de vrijheid en zelfstandigheid van een huisje, maar bieden ook de combinatie van gezelligheid, comfort en faciliteiten van een hotel. Maar ook voor een romantisch verblijf bent u hier aan het juiste adres! Schylge heeft een heuse bruidssuite, waar u de nacht doorbrengt in een toren, op een rond tweepersoonsbed. De badkamer is open en heeft een whirlpoolbad.

#76 HOTEL SCHYLGE


Met bootvervoer op maat van en naar het eiland, bent u zo op Terschelling en daar is genoeg te doen! Lopend langs de haven bent u zo in het gezellige dorp West-Terschelling. Daarnaast beginnen bij het hotel verscheidene wandel- en ook fietspaden richting strand, bossen en wad. Fietsen kunt u hier huren, maar ook verplaatsen via de openbare bus tussen de haven en het hotel is gemakkelijk en gratis. Boekt u een vakantie met de kinderen, dan bieden de schoolvakanties een goede periode om het eiland te bezoeken. Het Kids & Teens programma, wat in deze tijd georganiseerd wordt, biedt namelijk allerlei leuks voor alle 2 tot 12 jarigen. En terwijl zij zich vermaken kunt u heerlijk tot rust komen! Dit doet u bijvoorbeeld bij Wellcome, de spa van Hotel Schylge. Hier draait alles om uw persoonlijke wensen op het gebied van schoonheid, welzijn en innerlijke harmonie. Vergeet de dagelijkse beslommeringen en doe nieuwe energie op in het Turks stoombad of de Finse sauna, doe wat kleur op in het solarium of laat u verwennen door één van de heerlijke behandelingen in de beautysalon. Liever ontspannen met de kinderen? Schylge heeft ook een verwarmd binnenzwembad met kinderbad en zonneterras. En ook voor verdere verzorging van de innerlijke mens bent u bij Schylge aan het goede adres. Culinair ontspannen doet u bijvoorbeeld in het a

#77 HOTEL SCHYLGE

la carte restaurant ‘Op West’ onder leiding van chef-kok Ton van Scheppingen of via het unieke Dining Around concept, waarbij u een keuze kunt maken uit verschillende restaurants in de omgeving. Eten met uniek uitzicht doet u in Schylge’s gastenrestaurant wat u vanuit de serre uit laat kijken over de Waddenzee, of op het buitenterras. Daarnaast kunt u voor een gezellig drankje terecht in de ‘Barentszbar’ of in de bar met bowlingbanen en poolbiljart.


FOOD & BEVERAGE

Fotografie: Ruth de Ruwe, uit het boek 'De smaak van de Wadden'

T

on van Scheppingen

Chef-kok WestCord Hotel Schylge

Toen Ton van Scheppingen begin jaren tachtig werd gevraagd of hij op Terschelling wilde komen werken, moest hij even goed nadenken. Inmiddels heeft hij zijn draai méér dan gevonden; als chef-kok in WestCord Hotel Schylge kookt hij iedere avond de sterren van de hemel. Na jarenlang themafeesten te hebben georganiseerd was Ton toe aan iets nieuws en precies op dat moment werd hij gevraagd om op Terschelling te komen werken. ‘Dat was even omschakelen’, zo vertelt Ton. ‘Wij woonden op dat moment in een prachtig eigenhandig gerestaureerd middeleeuws pand in Geertruidenberg. Een nieuwe baan leek mij ontzettend leuk, maar verhuizen zag ik vanwege dat fijne huis aanvankelijk niet zitten. Omdat bleek dat ik in Brabant weinig werkperspectief had, besloten we de gok toch te wagen en daar hebben we tot de dag van vandaag geen moment spijt van gehad!’ Emigreren in eigen land Ton: ‘Van Brabant naar Friesland verhuizen, een grotere omschakeling is er niet. Friezen zijn heel anders dan Brabanders, maar overigens ook ontzettend leuke mensen. Als je het hart van een Fries hebt gestolen, dan zit het voor altijd goed. Op Terschelling stapten mijn vrouw en ik in, in een heropend restaurant, waar wij voor de provincie Friesland in 1993 de eerste Michelin ster binnenhaalden. In 2005 werden wij vervolgens benaderd voor een nieuw prestigieus hotelproject, ook op Terschelling, waar we in 2007 wederom werden beloond voor onze prestaties met een Michelin ster. Wegens omstandigheden trok ik daar na 23 jaar de deur achter me dicht, om vervolgens aan de slag te gaan in het WestCord Hotel Schylge. Samen met onze enthousiaste vaste gasten hebben we het restaurant met hard werken een nieuwe impuls weten te geven.’

Nieuwe impuls De nieuwe wind die is gaan waaien in het restaurant van WestCord Hotel Schylge is volgens Ton te danken aan zijn arbeidsmoraal. Ton: ‘Wel of niet aan kunnen aanpakken, daar valt of staat een zaak mee. Overuren kennen we in de keuken niet, maar daar zit ik niet mee. Iemand aan het einde van de avond gelukkig de deur uit zien lopen, dáár doe ik het voor. Mijn vrouw en ik kennen veel gasten persoonlijk; we weten precies wie wanneer komt en wat zij lekker vinden. Daar probeer ik zoveel mogelijk op in te spelen. In mijn tuin kweek ik tal van aparte groenten zoals truffelaardappelen, diverse slasoorten, pompoenen, saffraan en zomer-snijbloemen. En vanmorgen heb ik nog een paar prachtige exemplaren eekhoorntjesbrood ontfutselt aan de aandacht van de boswachter. Ik denk dat ik ze vanavond bak en met een truffelomelet serveer.’ Specialiteit De kracht van de keuken is ongetwijfeld dat we vrijwel alles zelf bereiden. Een klein team van koks is de hele dag – van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat – bezig. Maar de kwaliteiten van de keuken zijn niet enkel onze eigen verdiensten. Samen met de bediening, waar mijn vrouw een onderdeel van is, staan we sterk.’ Op de vraag wat zijn specialiteit is, antwoordt Ton: ‘Onze niet aflatende zorg en wil om onze gasten naar tevredenheid te laten vertrekken! Maar als de vraag direct betrekking heeft op koken moet ik vaststellen dat ik wel handig ben met sauzen, enkele ervan zijn alom bekend, net als de truffelkroketten, die ook een begrip zijn geworden. Sauzen en kroketten zijn als het ware een sport geworden!’ Toekomst Ton: ‘Ik vind koken nog steeds een fantastisch vak, maar denk soms wel eens aan een stapje terug doen. Ik moet net als de rest van het team “knallen” en dan word ik wel eens eerder moe dan die jonge gasten. Ik moet zeggen dat we een hartstikke leuk team hebben! Onder die jonge gasten heeft zich ook mijn zoon geschaard, die sinds 2011 deel uitmaakt van het keukenteam.’

NAAM: TON VAN SCHEPPINGEN GEBOORTEDATUM: 16 SEPTEMBER 1952 OPLEIDING KOKSSCHOOL IN UTRECHT

KOKEN IS: HARD WERKEN. KOK ZIJN IS FYSIEK ZWAAR. IK KOM VROEG BINNEN EN GA LAAT WEER NAAR HUIS.


R

ecept

Ingrediënten voor 1 taart

Basisbenodigdheden

• E  en springvorm van 28 centimeter doorsnee • Een deegroller of anders een flesje • Een kwastje • K  lein beetje boter om het blik in te smeren • K  lein beetje bloem om het blik en werkvlak te bestuiven • 1 losgeklopt ei • Wat kristalsuiker om af te strooien

Ingrediënten zanddeeg • • • • •

170 gram koude boter 250 gram bloem 145 gram witte basterdsuiker 1 heel ei 1 eidooier

Ingrediënten vulling • • • • • • •

2 kilogram Jonagold of Elstar appels 170 gram basterdsuiker 4 gram gemalen kaneel 80 gram krenten 80 gram rozijnen 100 gram abrikozengelei of -jam S  cheutje citroensap of het sap van een hele citroen

ambachtelijke appeltaart Door Schylge’s chef-kok Ton van Scheppingen

DE OVERHEERLIJKE APPELTAART VAN TON VAN SCHEPPINGEN IS INMIDDELS LEGENDARISCH BINNEN WESTCORD. EN NU HEBBEN WE HET GEHEIME RECEPT VAN HEM GEKREGEN ZODAT U OOK THUIS VAN DEZE LEKKERNIJ KUNT GENIETEN!

Bereiding Doorkneed de deegingrediënten met schone handen of gebruik hiervoor de keukenmachine. Pak het deeg vervolgens in plasticfolie en leg dit gedurende twee uur in de koeling. Terwijl het deeg ligt te rusten – ‘Het is zó moe!’, aldus Ton – kan de vulling gemaakt worden. Schil de appelen en ontdoe deze van het klokhuis. Snijd ze vervolgens in kleine stukjes en meng dit met het citroensap. Daarna kunnen ook de basterdsuiker, kaneel, krenten, rozijnen en abrikozengelei toegevoegd en vermengd worden. Wanneer het deeg gekoeld is, dient dit op een met bloem bestoven werkvlak uitgerold te worden tot een plak van anderhalve centimeter dik. Steek vervolgens met behulp van de springvorm de bodem uit het deeg. Monteer de bodem van het blik met een handige klik in de ring en smeer deze licht in met een beetje zachte of gesmolten boter. Bestuif de binnenkant van het blik dan met een beetje bloem en tik het teveel eruit. Leg de reeds uitgestoken bodem in de onderkant van het blik.

#79 RECEPTUUR

De rest van het deeg moet opnieuw uitgerold worden tot een dikte van 1 centimeter, waarmee de binnenzijde van de vorm tot één centimeter onder de rand gevuld kan worden. Wat teveel is kan eventueel weggesneden worden. Stort de vulling vervolgens tot hoogstens één centimeter onder de rand, gelijk aan het deeg en verdeel dit gelijkmatig over het gehele blik. De rest van het één centimeter dikke deeg wordt gebruikt om de taart af te dekken. Dit kan in gekruiste repen, maar het is ook mogelijk taart in zijn geheel af te dekken. Maak de taart vervolgens netjes door overtollige deegresten te verwijderen en strijk de taart af met een losgeklopt ei. Bestrooi dit royaal met kristalsuiker. Zet de taart tot slot, om lekken te voorkomen, op een gesloten bakplaat in de oven. Bij een temperatuur van 170 graden heeft de taart ongeveer 55 minuten nodig om mooi goudbruin te bakken. Als de taart klaar is moet deze nog minstens een uur – met de ring er nog omheen – afkoelen. Vervolgens kan hij lauwwarm gegeten worden. Voor een mooier snijresultaat is meer zelfbeheersing nodig, dit lukt namelijk het best als de taart totaal gekoeld of zelfs half bevroren is.


FOOD & BEVERAGE

R

ecept

Terschellinger kooieend Door Schylge’s chef-kok Ton van Scheppingen DIT RECEPT VAN TON VAN SCHEPPINGEN KOMT UIT HET BOEK ‘DE SMAAK VAN DE WADDEN’ VAN ANNETTE VAN RUITENBURG EN RUTH DE RUWE.

Bereiding Kook de duindoornbessen in het water met de suiker tot ze helemaal gaar zijn. Pureer de massa met een staafmixer en giet de puree door een zeef. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water. Los de agar agar op in de warme vloeistof. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze er ook in op. Giet de vloeistof in een lage rechthoekige schaal en laat hem 24 uur opstijven. Snijd er daarna mooie blokjes van en wentel deze door de poedersuiker. Trek tegelijkertijd een bouillon van kipkarkassen en kalfspoten, laat hem gedurende 24 uur tot een lichte stroop inkoken en afkoelen. Dan is het tijd om de eend te bereiden. Verhit het vet in een pan en zet de eendenbouten kort aan, overgiet ze met de bouillon en stoof ze afhankelijk van de grootte zo’n 2½ uur op laag vuur, met wat zout en peper. Verhit een koekenpan op het vuur. Kerf de vetlaag van de eendenborstfilets in ruitvorm tot bijna op het vlees in. Leg de filets op de vetkant in de pan en bak ze rustig waarbij het vet uitsmelt (8-10 minuten). Giet het grootste deel van het vet uit de pan, keer de

filets om en bak de andere kant in circa 4 minuten bruin (afhankelijk van de gewenste gaarheid). Neem de filets uit de pan, snijd de vetlaag eraf en laat ze afgedekt met aluminiumfolie 5 minuten rusten. Roer de aanbaksels in de koekenpan los met bouillon en breng de saus kalm aan de kook. Verhit een tweede koekenpan en bak de eendenlevertjes kort op halfhoog vuur (de lever gaat daardoor smelten), voeg de sauternes toe, evenals een paar juslepels bouillon. Roer de sauzen uit beide pannen door elkaar en verwarm ze rustig. Verwarm de eendenbouten hierin. Roerbak de struikjes witlof kort en hevig in een beetje boter en breng op smaak met zout. Veeg het eekhoorntjesbrood schoon met een vochtige doek en snijd ze overlangs doormidden. Bak het eekhoorntjesbrood in een aparte koekenpan.

Presentatie Serveer de saus op vier verwarmde borden met een eendenboutje en plakken eendenborst. Schep er het eekhoorntjesbrood en een struikje witlof bij en geef het Turks fruit erbij.

#80 RECEPTUUR

Ingrediënten voor 4 personen Bereidingstijd: 24 uur

Ingrediënten Turks fruit • 500 gram duindoornbessen • 25 cl water • 250 gram kristalsuiker • 6 blaadjes gelatine • 6 gram agar agar wit • poedersuiker

Ingrediënten bouillon • kipkarkassen • kalfspoten

Ingrediënten eend

• plantaardige margarine • eendenbouten- en borstfilets van 2 kooikereenden • de bouillon • zout • versgemalen peper • 2 eendenlevertjes • 1 glas Sauternes of dessertwijn • 4 struikjes witlof • boter • 4 stuks eekhoorntjesbrood


D

e perfecte wijnen

voor bij de Terschellinger kooieend

Een bijpassende wijn kan een recept nét dat beetje extra geven, maar welke moet u kiezen? Wijnimport J. Bart weet het ons te vertellen en raadt zowel een klassieke als verrassende wijn aan!

De klassieke match Syrah 2009 van Louis Chèze De Syrah van Domaine Chèze is een volrode, sappige wijn, rond van smaak en prachtig in balans. Heerlijke geur van specerijen, een beetje peper en rood fruit. In de smaak komen de specerijen en het rode fruit (met name bessen) weer terug. Domaine Chèze ligt in het Noordelijk gedeelte van het Rhônegebied net onder Lyon. De rode wijnen uit dit heuvelachtige gebied worden gemaakt van de syrahdruif. Naast de 30 hectare die Louis Chèze hier bezit heeft hij nog een aantal wijngaarden in de buurt van Vienne, net buiten de Rhôneappellaties. Omdat de wijngaarden hier op zeer steile hellingen liggen is het onmogelijk machinaal te oogsten en worden de druiven handmatig geoogst, waarna een stevige selectie volgt. Na vinificatie rijpt de wijn ongeveer acht maanden in houten vaten (drie à vier jaar oud) en wordt vervolgens zonder te filteren gebotteld. De ideale serveertemperatuur voor deze wijn is 16 à 18 graden. Naast Terschellinger kooieend is deze wijn ook heel erg lekker in combinatie met wildgerechten (veder- en haarwild), geroosterd rood vlees en stoofvlees. www.domainecheze.com

De verrassende keuze Gamay Noir 2011 van Te Mata Estate Deze lichte, fruitige wijn is een tip van Schylge's sommelier Rik Slatius en is gemaakt van de gamay, een druif die voornamelijk bekend is uit de Beaujolais. Een gamay uit Nieuw-Zeeland kom je wat minder vaak tegen. De druiven voor de Gamay Noir van Te Mata komen uit Hawkes Bay, gelegen op het Noordelijk eiland en bekend als de zonnigste regio van Nieuw-Zeeland. Het resultaat is een soepele wijn met veel rijp fruit (bosvruchten). Te Mata Estate, opgericht in 1896, is het oudste wijnhuis van het land en staat bekend als één van de meest innovatieve. Het familiebedrijf ontleent haar naam aan een hoge heuvel in het gebied, de Te Mata Peak, dat wordt gezien als het beste gebied om chardonnay en cabernet-merlot te produceren. De Gamay Noir van Te Mata is eerder door Decanter uitgeroepen tot de beste rode wijn uit de nieuwe wereld. Deze wijn komt het best tot zijn recht bij een temperatuur van 14 à 16 graden. Zoals gezegd, is de Gamay Noir verrassend met de kooieend, maar ook fantastisch met Thaise gerechten en curries, carpaccio, steak tartare en salades. www.temata.co.nz

#81 FOOD & BEVERAGE


WESTCORD

C

olofon / Verkoopinformatie

Uitgever WestCord Hotels Hendrikje Stoffelsstraat 1 1058 GC Amsterdam T. 020-8100819 F. 020-8100801 info@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

ABN AMRO World Tennis Tournament www.abnamrowtt.nl

Givenchy www.givenchy.com

Orkater www.orkater.nl

Amsterdamse hotelnacht www.amsterdamsehotelnacht.nl

Glowgolf www.glowgolf.nl

Oscar en Babette www.oscarenbabette.nl

Apple www.apple.com/nl

Health Company www.healthcompany.nl

Pepe Jeans www.pepejeans.com

Armani www.armani.com

Holland Casino www.hollandcasino.nl

Philipp Plein www.philipp-plein.com

Audi www.audi.nl

Hugo Boss www.hugoboss.com

Philosophy www.philosophy.com

Babor www.babor.nl

ICI Paris XL www.iciparisxl.nl

Porsche www.porsche.com

Sales sales@westcordhotels.nl

Bally www.bally.com

IJsbeeldenfestival www.ijsbeelden.org

Pro www.pro-shoes.nl

Blackstone www.blackstone.nl

Jan Boelo www.janboelo.nl

Puma www.puma.com

Medewerkers André Vredenburg, Asja Tsachigova, Bastiaan van Musscher, Bert Visscher, Brent Kok, Chimène van Oosterhout, Dorian van Rijsselberghe, Harry Westers, Jelle Witvoet, Jennifer Westers, Josh Veldhuizen, Lyzette Kappelhof, Michel Ruijgrok, Naomi de Boer, Nico Evers, Otto van den Toorn, Patricia Rodenburg, Raoul Hollants, Robin van Osch, Ruth de Ruwe, Ton van Scheppingen, Wietse Bijzeit

Bogner www.bogner.com

Japan Rags www.japan-rags.nl

Restaurant Caracol www.caracol.nl

Boomsma museum www.boomsma.net

Josh V www.joshv.com

Restaurant Eindeloos www.restauranteindeloos.nl

Bose www.bose.nl

Kaldi www.kaldi.nl

Restaurant Fosk www.restaurantfosk.nl

Burberry www.burberry.com

Karen Millen www.karenmillen.com

Rituals www.rituals.com

Carolina Herrera www.carolinaherrera.com

Laimböck www.laimbock.net

Royal Delft Experience www.royaldelft.nl

Carré www.carre.nl

La Prairie www.laprairie.com

Samsung www.samsung.nl

Productie Customized Media B.V. T. +31(0)15-2754025

Caulils www.caulils.com

Lerros www.lerros.de

Schaatsbaan Delft www.schaatsbaandelft.nl

Cheap Monday www.cheapmonday.com

Longchamp www.longchamp.com

Sensai www.sensai-cosmetics.com

CK www.calvinklein.com

M·A·C www.maccosmetics.com

Sephora www.sephora.nl

Clarins www.clarinsonline.nl

Marc O’polo www.marcopolo.com

SKYY Bar www.skyybar.nl

Clinique www.clinique.nl

Mercedes-Benz www.mercedes-benz.nl

Snowcentrum Leeuwarden www.snowcentrum.nl

Concerten bij kaarslicht www.protestantsegemeentevlieland.nl

Middeleeuws Midwinterfeest www.middeleeuwsmidwinterfeest.nl

Tassenmuseum Hendrikje www.tassenmuseum.nl

DNA www.dnacom.nl

Mi Moneda www.mi-moneda.com

Technogym www.technogym.com.nl

Edith & Ella www.edith-ella.dk

Mookum www.mookum.nl

Terschelling races www.htroeien.nl

Esprit www.esprit.nl

MTB Ameland www.mtbameland.nl

Tom Ford www.tomford.com

Estida www.estida.nl

Museumnacht Rotterdam www.rotterdamsemuseumnacht.nl

Tweezerman www.tweezerman.nl

Evian www.evian.nl

My Dream Exhibition www.vangoghexhibition.com

Vichy www.vichy.nl

Expresso www.expresso.nl

Natuurmuseum Fryslân www.natuurmuseumfryslan.nl

Vivienne Westwood www.viviennewestwood.co.uk

Filmfestival Leeuwarden www.filmhuisleeuwarden.nl

Nikon www.nikon.com

Vliehors Expres www.vliehorsexpres.nl

Fatboy www.fatboy.nl

Nimue www.nimueskin.com

Voi Jeans www.voijeans.com

Fjoertoer www.fjoertoer.nl

O’Neill www.oneill.com

Volkswagen www.volkswagen.nl

G-star www.g-star.com

Orefici www.oreficiwatches.it

Yogaweekend www.westcordhotels.nl/yoga

WestCord Magazine is een uitgave van WestCord Hotels. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Eveneens is het zonder schriftelijke goedkeuring van de uitgever niet toegestaan WestCord Magazine op te nemen in een leesportefeuille.

#82 COLOFON & VERKOOPINFORMATIE


...hebben wij jouw garderobekast verzameld en thuisbezorgd. Als je het druk hebt is het fijn om wat meer tijd voor jezelf te hebben. Dat kan met de verzamel- en transportservice van IKEA. Vanaf 54,worden al je meubels binnen 48 uur verzameld en bij je thuisbezorgd. Meer over de verzamel- en transportservice op IKEA.nl/services

Verzamel- en transportservice

Š Inter IKEA Systems B.V. 2012

In de tijd dat jij bedenkt wat waar komt te hangen...

WestCord Magazine #3  
WestCord Magazine #3