Mini Magazine #1 Coloriet

Page 1

Mini Magazine #1

Werken in de zorg? Kom ook! “Ik ben trots op mijn vak”

Carriere @ Coloriet Samen zorgdragen Volledige zorgketen Dichtbij in de wijk Betrokkenheid vrijwilligers Langer thuis wonen Iets voor ouderen betekenen Meer verhalen ➜ coloriet.nl/ikzorg


Samen kleur geven aan waardevol leven

2 Coloriet Waardevol Werk


Column

Samen kleur geven Ieder mens is uniek, dat geldt voor onze cliënten én voor onze zorgpro­ fessionals. Samen met familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers geven onze collega’s kleur aan waardevol leven. Elke dag zoeken we naar pas­ sende oplossingen voor zorg en welzijn vanuit onze belofte: “Het leven is van jou”. Om je hier een idee bij te geven delen wij graag verhalen uit ons vak waar we zo trots op zijn: ik zorg, bij Coloriet. Aukje Reinders, bestuurder

Waardevol Werk Coloriet 3


“

Wij zetten ouderen in de spotlights

�

Ook voor zijinstroom

colorietcollege coloriet.nl/college 4 Coloriet Waardevol Werk

Waardevol Werk Coloriet 4


Inhoudsopgave

6

8

13

Interview Corinne,

Langer thuis wonen

Wat kun je betekenen

verpleegkundig

dankzij wijkzorg

voor mantelzorgers?

14 15 16

specialist bij Coloriet

Dagbesteding; de

Samen thuis,

buurt erbij betrekken

samen uit

Carrière @ Coloriet?

24 28 30 Volledige zorgketen

Wie doet wat

Vrijwilligers

Lees meer: vele verhalen van collega’s en zij-stromers en kijk hoe anderen Coloriet waarderen op de zorgkaart Nederland, pagina 27 Foto voorzijde: Ruth, hoofd Zorg en Welzijn Coloriet de Regenboog Uitgave: Coloriet, i.s.m. Typo Dynamo, Flow Media | 2019/2020 Fotografie: medewerkers Coloriet, Fotostudio Wierd, Patricia Pietersen Met dank aan alle medewerkers Waardevol Werk Coloriet 5


Corinne, verpleegkundig specialist bij Coloriet de Regenboog: “Al bij het sollicitatiegesprek wist ik, hier bij Coloriet voel ik me thuis. Je kunt hier jezelf zijn en je krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Het ‘wij-gevoel’ is heel sterk; de helpende, verpleegkundige, de directeur en psycholoog lunchen bij elkaar aan tafel. We hebben allemaal hetzelfde doel: onze cliënten kwalitatieve zorg bieden.” Contact met cliënten “Mijn droom was om in het ziekenhuis te werken, maar ik raakte het èchte contact met cliënten kwijt. Ik heb hier teruggevonden waarvoor ik als tiener koos om in de zorg te gaan werken. Bij Coloriet kan ik werken vanuit mijn hart.”

6 Coloriet Waardevol Werk


“

Ik wil van betekenis zijn voor mensen

�

Corinne van den Dool schrijft over haar werk als verpleegkundig specialist bij Coloriet. Haar blogs lees je via www.coloriet.nl/ikzorg

Waardevol Werk Coloriet 7Langer thuis wonen dankzij wijkzorg Hella is wijkverpleegkundige in Dronten. Met haar werk komt ze bij de mensen thuis. Goed signaleren en aanvoelen wat er speelt is dan heel belangrijk. “Dankzij een beetje extra zorg kunnen ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen.” “Het mooie van mijn werk is dat ik in verschillende huishoudens terecht kom. Iedere situatie is anders. De poldermentaliteit is “niet klagen maar dragen” en dan wordt soms laat aan de bel getrokken. Daarom is het belangrijk om een band op te bouwen met cliënten. Regelmatig krijgen wij reacties als “hadden we maar eerder om ondersteuning gevraagd”. Het mooie van mijn werk is dat je heel breed leert kijken. En het zorgen hè? Ik heb gewoon een zorghart. En nu hebben we naast onze teams in Dronten, Lelystad en Zeewolde ook wijkteams in Biddinghuizen en Swifterbant.”


Joanne, wijkverpleegkundige Lelystad: “Ieder mens is anders en binnen Lelystad wonen veel mensen met verschillende culturen. Dit vind ik een leuke uitdaging! Ik kom bij zowel jonge als oudere mensen thuis. Ook verpleeg en verzorg ik mensen in hun laatste levensfase. Je maakt verdriet mee, ziet met eigen ogen hoe eenzaam mensen kunnen zijn, maar er wordt ook veel gelachen.”

Aline, verpleegkundige Coloriet Laarstaete: “Het mooie van mijn vak? Ik heb veel interactie met de bewoners waarvoor ik zorg. Elke dag is anders en het is belangrijk om snel te kunnen handelen. Daar houd ik van. De combinatie op mijn afdeling tussen

somatiek en psychiatrie vind ik geweldig en houdt me scherp.”

Erik, hoofd dienstverlening intramurale zorg: “In onze woonzorgcentra gaat het niet alleen om persoonsgerichte zorg, maar ook om welzijn en veiligheid. Een aantrekkelijke omgeving voor bewoners én medewerkers. Waar familie graag op bezoek komt.Hierbij spelen de medewerkers van de dienstverlening een grote rol. Denk aan de receptie, keuken, schoonmaak, technische dienst, linnenkamer en winkel. Ook zij zorgen.

10 Coloriet Waardevol Werk


Nelie, senior verpleegkundige Coloriet de Hoven: “Ik wilde als 16-jarige de kraamzorg in, maar na een stage in de ouderenzorg was ik om. Nu ben ik senior verpleegkundige. Een verantwoordelijke baan, maar ontzettend leuk en uitdagend! Ik

Bob, verpleegkundige Coloriet

heb graag de touwtjes in handen.

Laarstaete: “Ooit deed ik de

Dat mensen hun verhalen aan mij

opleiding elektrotechniek.

toevertrouwen blijf ik bijzonder

Dat ik nu in de ouderenzorg werk,

vinden.”

had ik vroeger nooit kunnen verzinnen. Ik heb het erg naar mijn zin. Ik probeer ervoor te zorgen dat mensen, ondanks de situatie waar ze inzitten, toch een mooie dag hebben.”

Nathalie, coach welzijn Coloriet Laarhof: “Een glimlach tijdens een snoezelmoment of iemand die zich ontspant tijdens het zingen maakt mijn dag. De activiteit is het middel om iets voor de bewoner te betekenen, niet een doel. Aandacht geven vinden we belangrijk. Als welzijnswerker kan je echt het verschil maken. We zijn het toefje slagroom op de taart.”

Waardevol Werk Coloriet 11


Agnes verzorgende IG bij Coloriet de Regenboog: “Ik ben gek op oude mensen. Ze hebben een heel leven achter de rug en kunnen enorm scherp uit de hoek komen. We kunnen bij ons op de afdeling goed met elkaar lachen. Lol op de werkvloer vind ik ook belangrijk. We halen binnen ons team regelmatig grappen met elkaar uit. Ook in de zorg hebben wij werkplezier!”

Susan, senior verpleegkundige, Coloriet Laarstaete/Laarhof in Lelystad: “Bij Coloriet krijg ik volop de mogelijkheid om door te groeien. Ik begon ooit als verzorgende IG. Maar inmiddels heb ik HBO Verpleegkunde gedaan en werk ik als senior verpleegkundige. Ooit wil ik verpleegkundig specialist worden. Het leukste? De diversiteit in ziektebeelden. Elke dag is een uitdaging.”

12 Coloriet Waardevol Werk


Wat kun je betekenen voor mantelzorgers? Dagelijks is Hans van Efferink bij zijn vrouw in Coloriet Laarhof in Lelystad. Zij heeft Alzheimer. Samen met de medewerkers zorgt hij voor haar. Daarnaast is hij lid van de cliëntenraad. Als je partner niet meer thuis kan wonen, heeft dit ook impact op de mantelzorgers. Hans vertelt tijdens een gastles bij Coloriet College dat de contactverzorgende voor hem een belangrijke schakel is. “Ik wist niets van dementie. Hier weten ze met alle expertise bij elkaar ‘alles’. De medewerkers helpen ons als familie bij het begrijpen van het ziekteproces of veranderend gedrag en hoe ons daarin op te stellen.” Hij vindt het een plezierige manier van samen zorgdragen.

Waardevol Werk Coloriet 13


Dagbesteding; de buurt erbij betrekken Waar word je nog blij van? Wat kun je nog? Vragen die Wilma van Coloriet Dagcentrum het Pluspunt in Swifterbant aan bezoekers stelt. “Meer welzijn is minder zorg.” “Wij bieden activiteiten die aansluiten bij de behoefte en interesses van onze bezoekers. Die hun eigenwaarde vergroten.” Soms vinden ze bepaalde dingen niet meer leuk, omdat het ze juist confronteert met wat ze niet zo goed meer kunnen. Wilma probeert de buurt zoveel mogelijk bij het dagcentrum te betrekken. Zoals met een basisschool. “Zo brengen we dorpsgenoten, jong en oud, dichter bij elkaar. We denken in mogelijkheden!”

14 Coloriet Waardevol Werk


Samen thuis, samen uit In de gemeente Zeewolde willen we samen dementievriendelijk zijn. Dat is ook te merken aan de activiteiten die mogelijk gemaakt worden voor de bewoners van de appartementen waar Coloriet zorg levert. De woonbegeleiders leveren niet alleen zorg, maar zijn ook gericht op het welzijn van de bewoners. Samen met familie, mantelzorgers en vrijwilligers organiseren zij activiteiten. Zo kunnen de bewoners meedoen aan de avondvierdaagse waarbij zij een speciale route hebben. Ook ondernemers dragen bij. Zo houdt HEMA Zeewolde, net als in Dronten, een exclusieve koopavond. Het mooie is dat er volop aandacht is voor de ouderen, ruimte voor rolstoel, minder prikkels voor mensen met dementie (geen vakkenvullers, drukte van muziek of andere klanten). Bovendien is het gezellig met elkaar.

Waardevol Werk Coloriet 15


Carrière @ Coloriet?

Wil jij ook werken in de zorg? Kies voor Coloriet. Bij diverse locaties in gemeente Dronten, Lelystad en Zeewolde bieden wij vacatures. Ervaar ook alle zij-instroom en doorgroeimogelijkheden voor leuk en afwisselend werk bij Coloriet. Of je nu gaat voor een carriere @ coloriet, flexwerken of een bijbaan. Doe het voor jezelf én de ouderen. Kies jij ook voor Coloriet? Of heb je vragen? Neem dan contact met ons op! Mail: carriere@coloriet.nl of stuur een Whatsapp naar: 06 105 622 58

16 Coloriet Waardevol Werk

Meer verhalen, info & vacatures: coloriet.nl/ikzorg

Susan ‘Het leukste? De diversiteit!’


Cathy & Noortje, recruitment Coloriet: “Wij vinden het belangrijk om iedereen die belangstelling heeft enthousiast te maken voor de zorg én de realiteit te delen. Het gaat er om dat je een bewuste keuze maakt om bij Coloriet te werken. We bieden iedereen de mogelijkheid om eens te kijken of het werken in de zorg iets voor jou is. Denk aan speeddates, een meeloopdag, inspiratiedag of een oriëntatiebaan. Van elk gesprek maken wij een feestje. En iedereen geven wij tips mee, zodat het een zinvolle kennismaking is met Coloriet.”

Ringje is een van de eersten die bij Coloriet gebruik heeft gemaakt van de oriëntatiebaan. Daardoor heeft zij goed kunnen zien dat de zorg echt wat voor haar is. “Jullie zeggen dat het leven van jou is, en ik heb in de praktijk ervaren dat dit echt zo is. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers.”

Kennis maken m Colorie et t

Waardevol Werk Coloriet 17


Zij-instromers

Cornelleke:

Queensha: “Ik wil me graag

“Luisteren

verdiepen in de ziektebeelden

naar de bewoners zie ik als mijn

van de mensen waarvoor ik zorg,

belangrijkste taak. Ik neem de

zodat ik er nog beter voor ze

tijd voor ze en probeer erachter

kan zijn. Het sociale aspect van

te komen wat ze wel of niet fijn

mijn werk is heel belangrijk; een

vinden. Ieder mens is anders.

praatje met iemand die weinig

Dit geldt ook voor ouderen.

bezoek krijgt. De glimlach die

Ik vind het belangrijk om zoveel

je terugkrijgt, maakt mijn werk

mogelijk rekening met hun

waardevol.”

wensen te houden.”

Simone: “Ik verzorg mensen met dementie. Ondanks dat ik helemaal geen ervaring heb in de omgang met mensen met geheugenverlies, gaat het vanzelf. Ik probeer hen het gevoel te geven dat ik er voor ze ben. Ik geef graag complimentjes. Vooral mensen die soms onzeker zijn, kunnen hier helemaal van opfleuren.”

18 Coloriet Waardevol Werk


Bloeiende liefde bij Coloriet Veel van onze bewoners en cliënten zijn alleenstaand. Bij Coloriet brengen we deze mensen met elkaar in contact. Ook in de wijk. Daardoor ontstaat er wel eens iets moois. Geertje is dolgelukkig dat verzorgende IG in opleiding Jacintha haar aan David koppelde. “Ik ben een gelukkig mens geworden.” “Ik vertelde dat ik me wezenloos verveelde”, zegt David. “Nou,” zei Jacintha, “ik ken een vrouw die zich ook verveelt.” Allebei schateren ze het uit.

Leuke dingen doen Nu gaat het stel er lekker samen op uit. Geertje: “De dagen vliegen voorbij.” Jacintha: “Wat zijn jullie opgebloeid. Het maakt niet uit hoe oud je bent, liefde is voor iedereen.”

Waardevol Werk Coloriet 19


Zij-instromers

Aoife: “Ik was sterilisatie­

Marjan: “Tijdens een informatie­

assistent in

avond op de school van mijn

het ziekenhuis.

kinderen werd gevraagd: “Welke

Ik miste het contact met mensen

ouders doen werk waar ze blij

en dit vind ik bij Coloriet. Daarom

van worden?” De meeste ouders

heb ik nog geen seconde spijt

staken een vinger op, maar ik

gehad van mijn carrièreswitch.

niet. Dit zette me aan het denken.

Je bouwt een band op en dat

Ik werkte op kantoor, maar

is mooi. Ik help mensen met

eigenlijk lag mijn hart bij de zorg.”

dementie zoals ik zelf ook behandeld wil worden.”

De vriendinnen Debora en Kelly: “We hadden dit 10 jaar eerder moeten doen. Het geeft zoveel voldoening. Werken in de zorg is mooi en divers, maar het kan ook confronterend zijn. Het maakt je bewust dat het belangrijk is om iedere dag te genieten. En te lachen!”

20 Coloriet Waardevol Werk


Meer weten? Mail ons l riet.n carriere@colo

Lianne, gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie, Coloriet de Sfinx in Zeewolde: “Collega’s zijn heel belangrijk. Je deelt leuke, maar ook minder leuke dingen met elkaar. En je geeft elkaar feedback. Bij Coloriet krijgen teams de ruimte om besluiten te nemen. Dit is fijn en geeft je een gevoel van vrijheid. Wat dat betreft voelen we ons binnen Coloriet echte pioniers!”

Collega’s zijn heel belangrijk

Waardevol Werk Coloriet 21


Wij zijn vakbekwaam Wij zijn vooruitstrevend Wij zijn toegankelijk Wij zijn verbindend Wij zijn ondernemend Wij zijn eigenwijs

22 Coloriet Waardevol Werk


Zij-instromers

Babs: “Toen ik in gesprek kwam met de verzorgende IG die mijn oma verzorgde, wist ik direct dat ik in de zorg wilde werken. Ze sprak zo gepassioneerd over haar vak. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk. Ik ben een gelukkig mens nu ik niet meer op kantoor bij een installatiebedrijf werk.”

Alie (ambassadeur IKZORG campagne): “Ik ben een echte doener en nooit zo’n fan van school geweest. Daarom past Coloriet College bij mij. Omgaan met oudere mensen heb ik altijd leuk gevonden. Mensen met dementie zijn puur en ik vind het een uitdaging om ervoor te zorgen dat ze een mooie dag hebben.”

Waardevol Werk Coloriet 23


Wij bieden volledige zorgketen

Cliënt

Meer weten? Mail ons 24 Coloriet Waardevol Werk

riet.nl carriere@colo


Revalidatie na ziekenhuisopname Bij Coloriet bieden wij de volledige zorgketen: van ondersteuning bij het langer thuis wonen (huishoudelijke hulp, wijkzorg, behandeling, eerstelijns verblijf voor tijdelijke zorg, revalidatiezorg) tot zorg bij onze locaties, inclusief palliatieve zorg. Hiermee zijn wij onderscheidend in onze regio. Maurice, hoofd gespecialiseerde zorg: “Zo is ons revalidatiecentrum gespecialiseerd in revalidatie van kwetsbare ouderen. Bij ons revalideren bijvoorbeeld mensen na een CVA (hersenbloeding), COPD, hart- en vaatziekten, een nieuwe of gebroken heup of knie of na een operatie met complicaties.” “Wij bieden deskundige zorg en behandeling op maat en hebben korte lijnen met de ziekenhuizen in de buurt. Met een team van specialisten zorgen wij ervoor dat onze cliënten zich zo snel mogelijk thuis weer veilig kunnen redden.”

Waardevol Werk Coloriet 25


Het doet mij goed als iemand met een glimlach weer naar huis toe kan

Sylvia, revalidatiezorg Coloriet Laarstaete: “In mijn werk in de revalidatiezorg heb ik een belangrijk doel: Ik stimuleer mensen om zoveel mogelijk weer zelf te doen. Het doet mij goed als iemand dan na een revalidatie in Coloriet Laarstaete met een glimlach weer zelfstandig naar huis toe kan.”

26 Coloriet Waardevol Werk

Meer weten? Mail ons

riet.nl carriere@colo


Zorgkaart Nederland

Hoe waarderen anderen Coloriet “Alle lof voor de mensen bij Coloriet Laarhof. Zij zijn er echt voor0 mijn opa en hebben alles voor de bewoners over.”0 0“De medewerkers van Coloriet de Sfinx hebben hart 0 0 voor hun werk. Zij zijn ook betrokken bij de familie.” 0 “Bij Coloriet de Regenboog hebben ze veel aandacht voor 0 0 mijn moeder en ook voor mij. Soms heb ik het moeilijk met 0 de situatie. Ik kan daar altijd met het personeel over praten.” 0 “In de laatste fase van zijn leven was Coloriet de Hoven0 een liefdevol en respectvol ‘huis’. De aandacht na zijn overlijden0 hebben we erg gewaardeerd!”0 “Onze moeder wordt verzorgd door Coloriet Wijkzorg.0 Wij zijn vol lof over de waakzaamheid, professionaliteit, 0 positieve uitstraling en de snelheid waarmee hulp wordt geboden.”0 “Ik vind de medewerkers bij Coloriet Laarstaete op een heel0 persoonlijke manier met mijn vader omgaan. Hij krijgt soms voor het0 slapen gaan een glaasje wijn. Het is iets kleins, maar ik vind dat lief.”0

Waardevol Werk Coloriet 27


Zorg bied je nooit alleen. De wijkverpleegkundige en de contactverzorgende kunnen binnen Coloriet een team aan gespecialiseerde artsen en behandelaren om ondersteuning vragen. Zij komen bij de cliënten thuis, bij de bewoners in een van de woonzorgcentra of op een van de behandellocaties dichtbij in de wijk.

Mitchel, ergotherapeut, Coloriet Behandelcentrum: “Een van de vele voordelen van werken bij Coloriet is dat we veel kennis in huis hebben en de lijntjes kort zijn. Ik werk nauw samen met fysiotherapeuten, logopedisten en diëtisten van Coloriet Behandelcentrum. En ik heb regelmatig contact met de sociale wijkteams en de zorgteams in de wijk.”

28 Coloriet Waardevol Werk

Wie doet wat


Medisch team

voor praktische adviezen, therapieën

Het medisch team met specialisten

of gespreksgroepen.

onderzoekt jouw gezondheid, leef­ situatie en sociale omgeving en biedt

Geestelijk verzorger

je de behandeling die je nodig hebt.

Zij helpen bij vragen over verlies, zingeving en levens­beschouwing en

Ergotherapeut

bieden een luisterend oor.

Ben je beperkt in het zelfstandig uitvoeren van alledaagse

Logopedist

bezigheden? Zij richten zich op de

Zij onderzoeken en behandelen

praktische gevolgen, wensen en

cliënten die problemen hebben met

mogelijkheden bij de uitvoering.

het spreken, lezen, schrijven en het begrijpen van taal. Zij zijn ook

Maatschappelijk werker

degenen bij wie je terecht kunt bij

Voor individuele en groepsgewijze

slik-, stem- en gehoorproblematiek.

ondersteuning bij rouwverwerking, emotionele problemen en het

Diëtist

hervinden van een zinvolle

Voor advies over gezond eten en

dagbesteding. Ook kunnen zij je

drinken, passend bij de leeftijd en

doorverwijzen voor ondersteuning

de ziekte of aandoening. Ook voor

bij financiële vraagstukken.

advies over aangepaste voeding, extra verstrekkingen, dieetvoeding of

Psycholoog

sondevoeding.

De psychologen doen gericht onder­ zoek naar dementie en stemmings-

Tandarts

of persoonlijkheids­problemen. Ook

Zij bieden mondzorg op maat.

Waardevol Werk Coloriet 29


30 Coloriet Waardevol Werk


Betrokkenheid van vrijwilligers Met ruim 500 vrijwilligers geven wij samen kleur aan waardevol leven. Iedereen, van jong tot oud, kan op zijn eigen manier iets voor ouderen betekenen.

Samen ouderen helpen

Dit kan door geregeld te helpen bij een activiteit of jaarlijks aan te haken bij NLdoet voor studiepunten. Alleen of met je vereniging of bedrijf. Alles is mogelijk. Zelfs scholen en de kinderopvang doen mee. Het gaat er om dat we met elkaar de afstand tussen de leefomgeving van de bewoners en de buitenwereld verkleinen. Zodat zij hun leven kunnen voortzetten op de manier waarop zij dat graag willen. Informatie en verhalen van vrijwilligers staan op www.coloriet.nl/vrijwilligerswerk

Waardevol Werk Coloriet 31


Coloriet de Hoven Lelystad

Coloriet Laarhof Lelystad

Coloriet Laarstaete Lelystad

Coloriet de Regenboog Dronten

Coloriet de Sfinx Zeewolde

Coloriet Wijkzorg

Kom bij ons werken!

Biddinghuizen, Dronten, Lelystad, Swifterbant, Zeewolde

coloriet.nl/ikzorg


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.