Welkom Kind(je) September 2019 Uitgave 9

Page 1

UITGAVE 9

JULI - AUGUSTUS - SEPTEMBER 2019

WELKOM KIND(je) Ba

ACTIVITEITEN

ck

2S

ch

VOEDING

oo

l

INTERVIEW


WELKOM WOORD(JE)

We zijn er even tussenuit geweest. Gelukkig zijn we terug met een nieuwe Welkom Kind(je). Maand juni was organisatorisch wat drukker aangezien wij een nieuwe collega erbij hebben gekregen. Oude bekende, je leest het interview met haar in deze uitgave. Ondertussen is de vakantie voorbij en zijn we weer met z'n allen aanwezig op het kantoor. Komende half jaar krijgen wij versterking van stagiaire Lisa. Je leest een interview met haar op pagina 24.

Volg ons op Facebook

Wij zijn blij en enthousiast dat Welkom Kind(je) terug is. Ook erg leuk dat jij er bent en wij wensen je veel lees plezier!


INHOUDSOPGAVE

04

Verhalen van de gastouders

05

Activiteiten

12

Gezonde Kinderopvang

16

Het interview

27

Blog

30

Agenda


Verhalen van de gastouders Typisch jongensspel?! Kleine kindjes worden groot en op een bepaald moment gaan ze dus ook beginnen met potjestraining. Zo ook Pietje, bijna 3 jaar oud en sinds afgelopen weekend helemaal in de ban van plassen op het potje. Dus dat zetten we in de opvang dan ook door. Gisteren nog 1 natte broek, maar ook 1 plas op het potje dus dat gaat goed. Op een bepaald moment zegt hij dat hij moet plassen dus ik zet hem op het potje. Gewoon buiten bij ons in de tuin waar de andere kinderen spelen in het badje, in het zand, op de glijbaan..... Ineens roept hij me heel enthousiast; "Myjam, kijk! Kom nu, kom kijken! Waaaauuwww!." Ik denk dat hij geplast heeft dus ga kijken wat er aan de hand is (ik zat gewoon 2 meter verder :) ) Ik zie geen plas in het potje, maar Pietje wijst enthousiast naar zijn piemel. Hij heeft ontdekt dat wanneer hij zijn buikspieren afwisselend aanspant en ontspant zijn piemel beweegt. En dat vind hij reuze cool! :-D Heb jij ook een leuk verhaal of anekdote en wil je deze met onze lezers delen? Klik dan hier en stuur je stukje, wij zullen de namen altijd anonimiseren. :)


PAGINA 5

ACTIVITEITEN


PAGINA 6

ACTIVITEITEN - VERKEER Zodra we een paar stappen buiten de deur zetten krijgen we te maken met verkeer. Voetgangers, fietsers, auto's, vrachtverkeer, treinen, verkeer op het water en in de lucht. Ook jonge kinderen zijn verkeersdeelnemers. Tijdens het thema "Verkeer" waar we tijdens deze periode aan werken sluiten we op een speelse manier aan bij wat uw kind meemaakt in het verkeer. Uw kind leert versjes en liedjes en heel veel woorden en begrippen die met verkeer te maken hebben. Het boek met alle leuke activiteiten vind je in 'Mijn Welkom Kind' in Activitheek.


KIEPWAGEN VAN EIERDOOS Wat heb je nodig? - Eierdoos - Chenilledraad - Lijm - Schaar - Stiften naar keuze - Verf en penselen naar keuze - Eventueel overige versieringen Voorbereidingen Knip 3 delen van het eierdoosje zoals je ziet op de eerste foto. Let vooral op dat je het deksel goed knipt, de gaatjes heb je straks immers nodig. Lukt dit niet omdat jij een hele andere vorm eierdoos hebt, dan maak je zelf gaatjes met de punt van je schaar. Uitvoering Geef de kinderen de kartonnen delen van de kiepwagen en Â

PAGINA 7

en laat (met een voorbeeldje zien), welke deel de voorkant, de onderkant en de laadbak van de auto is. Laat de kinderen de delen mooi versieren met stiften, verf en overige versieringen. Als de losse onderdelen van de kiepauto zijn versierd kan hij in elkaar gezet worden. Dit is best lastig, dus moet gedaan worden door een volwassenen. (zie foto's) Lijm het kleinste deel op het onderstel van de truck. Je kan het beste sterke lijm uit een lijmpistool gebruiken want dan weet je zeker dat het lekker stevig vast blijft zitten. Nu maak je de klep, die straks kan kiepen, vast aan het onderstel. Dit doe je door chenilledraad te bevestigen aan de klep en door gaatjes te halen die je in het onderstel prikt. Klaar!


Wat heb je nodig? - Aluminiumfolie - Tuinslang - Flesdoppen - Plastic bootjes Voorbereidingen Zoek met de kinderen naar een goede ondergrond voor je rivier. Maak een spannende rivier met hoogteverschil met de oudere kinderen. Uitvoering Met deze eenvoudige activiteit kunnen jonge en oudere kinderen heel lang zoet zijn. Laat ze met de aluminiumfolie een rivier maken. De randen van de folie moeten opgerold worden zodat deze stevig is en het water kan tegenhouden. Ligt de rivier klaar, sluit dan de tuinslang aan en laat het water rustig de rivier binnendruppelen. De kinderen kunnen spelen met bootjes, lege doppen laten dobberen, enzovoort.

PAGINA PAGINA87

RUISENDE RIVIEREN


PAGINA 9

STOPLICHT STOP!

Wat heb je nodig? - rood papier (of ander rood voorwerp) - oranje papier (of ander oranje voorwerp) - groen papier (of ander groen voorwerp) Uitvoering Leg de kinderen uit wat de kleuren van het stoplicht betekenen. Houd dan het rode papier in de lucht en zeg 'rood'!. Dit betekent stoppen! De kinderen moeten stokstijf blijven staan. Houdt dan het oranje papier in de lucht en zeg 'oranje'! Dit betekent langzaam bewegen. De kinderen mogen nu heel langzaam bewegen (dit kan lopen zijn, maar ook kruipen o.i.d. Laat de kinderen hun eigen bewegingen verzinnen). Houd als laatste het groene papier in de lucht en zeg 'groen'! Dit betekent (snel) gaan! Nu mogen de kinderen snel bewegen (snel lopen, rennen, snel kruipen, dat maakt niet uit). Wissel nu steeds de kleuren af. Dit spelletje is goed voor de ontwikkeling van kleurbegrip en leert kinderen te luisteren naar instructies.


Wat heb je nodig? - autootjes in allerlei vormen - verf naar keuze in bakje - kopieerpapier wit Uitvoering Deze activiteit spreekt voor zich. Laat kinderen lekker vrij spelen en maak zo de mooiste kunstwerken. Variatie(s) Je kunt hier ook een heerlijke buitenactiviteit van maken wanneer je kinderen met autootjes door modder laat rijden en zo sporen laat maken op een wit papier.

PAGINA 10

VERVEN MET WIELTJES


PAGINA 11

STUUR VAN PAPIEREN BORDJE

Wat heb je nodig? -Â stiften en potloden naar keuze - versieringen naar keuze - schaar - uitwisbare lijm - papieren bordjes Uitvoering Laat je inspireren door de voorbeelden op de foto's. Knip voor de jongere kinderen zelf de vorm uit het bordje en laat de kinderen het stuur vervolgens zelf versieren. Laat de kinderen daarna lekker "rondrijden" met hun zelfgemaakte stuur.


PAGINA 12

GEZONDE KINDEROPVANG


Tijd voor de pauzehap (10-uurtje)

PAGINA 13

Fruit en snackgroente zijn perfect voor de pauze. Maar ook een volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebrÜd of volkoren mueslibrood zijn geschikt. Smakelijke 10-uurtjes 4-8 jaar

Waterpret: een schijf watermeloen. Oosters genoegen: bakje met dadels en gedroogde abrikozen. Klein maar fijn: mini-bruinbolletje met light zuivelspread en een plakje komkommer. Gekleurde patatjes: reepjes van bijvoorbeeld komkommer, paprika en selderij in een leuk bakje. Gebruik verschillende kleuren en snijd alle rauwkost even lang en in dezelfde dikte.


PAGINA 14

9-13 jaar

Cakeje anders: papieren cakevormpje met handje ongezouten studentenhaver of stukjes fruit. Een stukje huishoudfolie erover zorgt dat de inhoud niet uit het vormpje valt. Bakje banaan: bakje magere yoghurt met een halve banaan in stukjes. Rond in de mond: mini-mueslibol met halvarine of margarine en een plakje 30+ kaas. Fruitfeestje: blokjes fruit in een leuk bakje, zoals rode meloen en peer. Snijd het fruit allemaal even groot.


PAGINA 15

Seizoensgroenten: September Keukenweetjes: Verdampt alcohol bij het koken? Voor mensen die geen alcohol mogen nuttigen, denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen, kinderen of mensen met bepaalde medicijngebruik.

Het antwoord is nee. Volledig wegkoken zal het eigenlijk nooit doen. Hieronder een paar vuistregels. Van de beginhoeveelheid alcohol blijft er na bereiding zoveel over: - Flamberen: tot 75% - Kort koken: 10 tot 50% - (lang) sudderen: minstens 5% Er blijft dus zelfs bij urenlange bereiding nog alcohol over. Op deze pagina geven we het overzicht van de seizoensgroenten in mei. - Andijvie (gewoon), Duitsland, Nederland - Andijvie (krul), Nederland - Aubergine, Spanje - Boerenkool, Nederland - Bosui, België, Duitsland, Nederland - Chinese kool, Nederland - Knolselderij, Groot-Brittannie, Nederland - Maïs, Nederland, Spanje - Paksoi, Nederland - Paprika, Spanje - Pompoen, Frankrijk, Nederland, Spanje - Pompoen, Portugal - Postelein, Nederland - Rammenas, Nederland - Rucola, Nederland - Savooiekool, Nederland - Veldsla, Italië - Witte kool, Nederland

Bron: groentegroente.nl


PAGINA 16

HET INTERVIEW


PAGINA 17

Tessa Brust NIEUWE BEMIDDELINGSMEDEWERKER 2019

Hoi Tessa, welkom terug bij ons. Meeste kennen jou nog wel maar voor degene die jou nog niet kennen wil jij je even voorstellen? Wie is Tessa in een notendop? Hallo allemaal, mijn naam is Tessa Brust en ik ben 35 jaar. Ik ben geboren in Waalwijk en sinds 2013 woon ik Samen met mijn partner Frenk en mijn 2 kinderen Liam (5) en ShadeĂŠ (2) in Kaatsheuvel, met als achtertuin de Efteling. Natuurlijk moet ik ook niet vergeten dat we ook nog een hond hebben van bijna 14, die Beau

heet en we ook wel Beaudibil noemen. In het jaar 2016 en 2017 heb jij bij Welkom Kind gewerkt, wat deed je daarvoor en hoe ben je uiteindelijk bij Welkom Kind gekomen? Ik ben eigenlijk al van kleins af aan met kinderen bezig geweest. Het is begonnen met het oppassen op neefjes en nichtjes en daarna het oppassen bij de buren als 11 jarig meisje, met mijn ouders als achterwacht. Op 12 jarige leeftijd ging


PAGINA 18

ik een oriĂŤnterende stage lopen op een kinderopvang en toen ik 16 was ben ik gestart met de opleiding SPW3. Omdat ik het werken met kinderen echt heel leuk vond, maar ook wist van mezelf dat ik niet tot mijn 60ste op een kinderopvang wilde werken, heb ik ook de opleiding onderwijsassistent gedaan en daarna nog de opleiding pedagogiek. Doordat ik deze verschillende opleidingen heb gedaan, ben ik werkzaam geweest bij zowel kinderdagverblijven, behandelsettings- voor kinderen met een beperking en gedragsstoornissen en als consulent leerlingenvervoer voor verschillende gemeenten.

Eind 2017 ben jij gestopt met werken bij Welkom Kind, hoe is dit gegaan? Wat heb je daarna gedaan? Omdat het na mijn zwangerschapsverlof, een tijd was in de opvang, dat het niet meer zo druk was en mijn contract bij Welkom Kind eind 2017 afliep, ben ik gestopt met het werken bij Welkom Kind. Super jammer natuurlijk want ik had het erg naar mijn zin (hoe kan dat ook anders met zo'n leuke collega's). Â Dit zag ik toen als een moment waarop ik kon ontdekken wat ik nog meer leuk vond. Ik ben toen gaan werken bij Forseti. Een bedrijf dat voor verschillende gemeenten het


leerlingenvervoer verzorgt. Hierbij heb ik het dan niet over het plannen van de ritten van de taxi, maar over het behandelen van de aanvragen die mensen doen voor het leerlingenvervoer en het maken van de beschikkingen die ouders hiervoor nodig hebben. En ja natuurlijk......ook de mensen te woord staan die een hoop te klagen hebben. Een bedreiging meer of minder per dag, was geen uitzondering. Dit was een erg interessante baan, maar ik miste na een tijd het directere contact met de mensen. Ik merkte dat ik graag iets wilde betekenen voor de ouders en de kinderen, maar daarin ook wel heel erg vast zat in de regelgeving van de gemeenten. Ook mijn ideeĂŤn over opvoeden en het begeleiden van de kinderen met een beperking liepen hierin vaak ook niet synchroon. Sinds 1 juni 2019 ben je weer terug bij Welkom Kind. Hoe is dit allemaal gelopen? Ik geloof dat het ergens in maart was dat Agnieszka me benaderde met het bericht dat Annet weg zou gaan bij Welkom Kind. Hierbij kreeg ik de vraag of ik interesse had om terug te komen. Super leuk! Wat een eer om weer terug te mogen komen, was meteen mijn gevoel. Ik zag het al wel zitten weer op kantoor bij mijn

PAGINA 19


PAGINA 20

collega's (helaas dan zonder Annet). Na samen in gesprek te zijn gegaan over onze beide verwachtingen heb ik natuurlijk volmondig JA gezegd tegen een terugkomst bij Welkom Kind. Je bent in een redelijk korte tijd veel van werk veranderd. Kun je vertellen hoe dit was, heb je veel moeten schakelen? Laten we zeggen dat verandering niet slecht is, maar inderdaad wel aanpassingsvermogen van je vraagt. Het fijne van een wisseling in banen, is dat ik wel heb ontdekt wat ik fijn vind in het werk dat ik doe en wat ikzelf als minder fijn ervaar. Ook heb ik zo ontdekt wat er goed bij mij past en bij onze gezinssituatie.

Je bent nu ondertussen al een tijdje werkzaam bij Welkom Kind. Hoe waren de eerste paar werkdagen voor je? Super leuk, het voelt gewoon alsof ik heel lang op vakantie ben geweest en mijn terugkomst op kantoor voelde als een warme thuiskomst. Natuurlijk is het weer even wennen en moet ik weer even wat zaken terug halen uit mijn geheugen, maar ik vind het fijn om weer terug te zijn. Wat ga jij doen bij Welkom Kind? Welke functie ga jij vervullen? Bij Welkom Kind ben ik bemiddelingsmedewerker. Ik sta


PAGINA 21

Wat is het meest moeilijke/lastige dat jij ooit aan iemand hebt moeten uitleggen (kan een gastkindje zijn of een vraagouder) en hoe heb je dit aangepakt?

bestaande en nieuwe vraag- en gastouders te woord en help hierbij met de bemiddeling van de ouder en gastouder. Daarnaast kunnen gastouders altijd bellen voor advies en vragen rondom de opvang en kom ik risico-inventarisaties uitvoeren. Ook zie ik een deel van de gastouders dit jaar voor een evaluatiegesprek waarin we bespreken hoe het gaat met de opvang en hoe de ervaringen zijn van de vraagouders in de opvang. Hoe vind jij dat het bedrijf zich heeft ontwikkeld in twee jaar dat jij weg bent geweest? Welkom Kind blijft meegaan met de tijd en staat niet stil. Agnieszka zorgt ervoor dat zij mee gaat met de vernieuwingen die nodig zijn om als bedrijf goed in de markt te staan en “zorgt� ook nog steeds erg goed voor de gastouder en voor ons als medewerkers op kantoor. Zo is ook het nieuwe Welkom Kind(je) ontstaan, welke ik, ook in de tijd dat ik niet meer bij Welkom Kind werkte, heb gevolgd via Facebook. Waarin ligt voor jou de uitdaging om te werken binnen de kinderopvangbranche en dan specifiek bij een gastouderbureau Welkom Kind? De uitdaging ligt voor mij in het stuk actueel te willen blijven, meegaan met de veranderingen die nodig zijn


en daar ook in meedenken met Welkom Kind. Zo vind ik het ook fijn dat Welkom Kind zorgt voor een goede scholing, voor de bemiddelaars maar ook voor de gastouders. Ook vind ik het belangrijk dat de gastouders goede begeleiding krijgen in hun werk en zelf ook het beste halen uit hun opvang en de opvang die zij bieden aan de kinderen. Hoe zou jij jezelf beschrijven op de werkvloer, wat kunnen klanten en gastouders van jou verwachten? Tsja, dat is altijd een moeilijke vraag. Mezelf beschrijven op de werkvloer vind ik een moeilijke. Al ben ik natuurlijk wel één van die gezellige collega's die op kantoor altijd klaarstaan voor de ouders en gastouders. Daarnaast kun je bij mij altijd terecht met vragen over bijzonderheden bij kinderen in de opvang zoals omgang en gedrag. Ik vind het erg leuk om hier met de gastouders naar te kijken en te begeleiden. Als pedagoog is dat ook wel een van mij expertises. Misschien kunnen we samen een passende oplossing vinden wanneer er iets niet werkt. Ik kom ook graag bij je kijken in de opvang wanneer nodig om eens te observeren wat er nu eigenlijk gebeurd.

PAGINA 22


PAGINA 23

Welke eigenschappen komen jou hier in je werk goed van pas? Ik hoor eigenlijk altijd wel dat ik goed ben met kinderen. De stilste kinderen komen dan ook vaak nog naar mij toe om te praten (na wat te zijn ontdooid). Misschien is dit wel omdat ik een open persoon ben en toegankelijk ben. Daarnaast kan ik goed luisteren en ben ik iemand die goed is in observeren. En natuurlijk niet onbelangrijk hoor ik terug van mijn kinderen dat ik toch ook wel lief ben (al denken zij daar op bepaalde momenten natuurlijk ook wel anders over). Waar kijk jij het meeste naar uit om te doen? Wat zou je graag willen oppakken bij Welkom Kind? Het lijkt me erg leuk om het geven van cursussen mee op te pakken. Ik vind het leuk om mensen te enthousiasmeren en wat te leren. Ook vind ik het leuk om mee te denken in de bekendheid van Welkom Kind en wat we kunnen doen om nog meer mensen te bereiken en goede gastouders aan te trekken.

Wat doe jij als je niet aan het werk bent? En wat doe jij ‘GRAAG’ als je niet aan het werk bent? Als ik niet aan het werk ben, ben ik over het algemeen lekker thuis bij de kinderen. De balans van werken bij Welkom Kind en het thuis kunnen zijn voor onze kinderen is heel fijn. Ik ben dan graag met hen buiten om lekker te spelen of te wandelen. Daarnaast is het mijn missie om ook nog eens de bodem te vinden van de wasmanden, deze lijkt zich namelijk oneindig te vullen met was. In mijn eigen vrije tijd (als de kinderen bijvoorbeeld lekker logeren zijn) vind ik het heerlijk om even de stad in te gaan. Voor zowel een gezellig drankje, een dagje shoppen of een etentje en een bioscoopje met vriendinnen of natuurlijk met mijn partner.

e j r o o v t sa. k n es a d T e d B tij


PAGINA 24

INTERVIEW MET ONZE NIEUWE STAGIAIRE

Hallo, wil jij jezelf even voorstellen? Ik ben Lisa, 22 jaar en ik woon samen met mijn vriend in Boxtel. Ik zit nu in het derde jaar van de opleiding Pedagogisch Management Kinderopvang. Waarom heb je gekozen om stage te lopen bij een gastouderbureau? Een aantal jaar geleden woonde ik in Frankrijk. Toen ik daar voor een dag in de week een oppasbaan aangeboden kreeg kwam ik voor het eerst in contact met werken met kinderen. Ik vond het ontzettend leuk om te doen en besloot in Nederland de opleiding pedagogisch management kinderopvang te gaan studeren. De afgelopen twee jaar heb ik op een kinderdagverblijf stage

gelopen maar het bleef me interesseren om me verder te verdiepen in de gastouderopvang Waarom heb je gekozen voor Welkom Kind? Welkom Kind heb ik via het internet gevonden, de site gaf vertrouwen en ik besloot contact op te nemen. Toen ik op het kantoor kwam had ik een fijn gesprek met Agnieszka en de sfeer en kleinschaligheid van het bureau gaf me een goed gevoel. Wat ga jij het komende half jaar doen bij Welkom Kind? Het komende half jaar ga ik de ins en outs leren van het vak. Daarnaast ga ik het pedagogisch beleid onder de loep nemen.


Wat hoop je te bereiken met je stage? Naast het behalen van mijn schoolopdrachten, hoop ik ook echt iets te kunnen betekenen voor het bureau, de gastouders en de vraagouders. Stagelopen is wat mij betreft namelijk niet alleen nemen, maar ook geven. Zijn er dingen binnen de kinderopvangbranche die je kan noemen waar je graag wat aan zou willen veranderen in de toekomst? Aan de start van het schoolleven van een kind merken leerkrachten verschillen in de ontwikkeling van kinderen die opvang hebben genoten, en kinderen die niet naar de opvang zijn gegaan. Ik vind dat er aandacht besteed moet worden aan dat verschil zodat er op 4-jarige leeftijd nog geen sprake is van ongelijkheid. Wat is jouw doel voor de komende 5 jaar? Over vijf jaar heb ik mijn diploma en ben ik werkzaam in de kinderopvang branche. Waar precies, dat weet ik nog niet.

Beda nkt v tijd Li oor je sa.

PAGINA 25


PAGINA 26

ONZE NIEUWE THUIS CRÈCHE

Sinds wanneer ben jij werkzaam als een Welkom Kind Thuis Crèche? Ben in april ingeschreven bij welkom kind en vanaf 23 mei 2019 heb ik het Landelijk Register Kinderopvang nummer. Wat heb jij dit jaar allemaal bereikt als een Thuis Crèche? Ik heb dit jaar veel kennis opgedaan hoe ik gastouder kan worden. Hoe ben je bij Welkom Kind gekomen?

Via kennis en vriendinnen. Waarom heb jij gekozen om met Welkom Kind een exclusieve samenwerking aan te gaan? Omdat alles zo goed geregeld is en ik voelde me op de juiste adres toen ik wilde beginnen. Werd ook veel geholpen via Welkom Kind. Wat hoop je het komende jaar met je Thuis Crèche te bereiken? Meer succesvol worden met mijn thuis crèche, en alle doelen bereiken.


PAGINA 27

BLOG


CURSUS SOS KINDEREN

PAGINA 28

EN EMOTIES BIJ WELKOM KIND MIDDEN EN WEST BRABANT Door Myriam Jansen

Wat valt er veel te vertellen over

veel kan doen rondom emoties.

kinderen en emoties!

Jonge kinderen zitten vaak nog vol in hun emoties en moeten nog

We bespraken tijdens deze cursus

leren om hun emoties te

niet alleen de normale gevoelens

beheersen. Dat kunnen ze niet

boos, bedroefd, bang en blij, maar

alleen en daarvoor hebben ze hulp

we bespraken ook even de

nodig van de mensen rondom hen.

hooggevoelige en hoogsensitieve

Door met jonge kinderen over

kinderen. Vaak worden deze

emoties te praten of een spel te

kinderen, helaas, misbegrepen of

spelen over emoties leren ze dat

krijgen ze de stempel AD(H)D en/of

emoties er bij horen, altijd! Ze leren

autisme. Er zijn erg veel

ook hun eigen emoties en die van

raakvlakken met autisme of

anderen te herkennen en dat is dan

AD(H)D, maar toch is het net niet

de eerste stap om emoties te leren

hetzelfde. Deze kinderen voelen

beheersen. Maar dat proces duurt

zich vaak onbegrepen dus als

lang, wel een aantal jaren.

gastouder is het belangrijk om net

Belangrijk is dat kinderen een

deze kinderen in het vizier te

veilige omgeving hebben waarin ze

krijgen en te onderzoeken waar

zichzelf mogen zijn, met al hun

hun krachten liggen.

emoties. Een peuter die een megadriftbui bij jou als gastouder

Wat ik vooral meeneem van deze

krijgt is een peuter die zich

curus is dat je ook met heel jonge

helemaal thuis voelt bij je. Dat is

kinderen, kinderen die net praten

dus erg positief!

of zelfs nog niet praten, toch heel


PAGINA 29

Een dikke pluim voor onze trainster

daar zijn we erg trots op!

Frieda Verhage. Zij geeft met heel veel passie deze cursus. Dankzij haar ruime ervaring in het werken met kinderen weet ze heel erg goed waar ze over praat en kan ze enorm veel praktijkvoorbeelden geven! Ik wil iedereen die met jonge kinderen werkt deze cursus dan ook erg aanbevelen. Ik heb er veel van geleerd en ik denk mijn collega gastouders ook! Wij zijn allemaal weer een getuigschrift rijker en

Myriam


PAGINA 30

Kiki cursus (basisopleiding voor alle gastouders) 16 september - Les 8 30 september - Les 9 7 oktober - Les 10 Gezonde kinderopvang 3 september - Les 1 10 september - Les 2 De pedagogische kwaliteitsboom 2 september - Les 1 9 september - Les 2


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.